Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Καλό μήνα - Ήθη και έθιμα του Μαρτίου......!!!!!!

Ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας των Ρωμαίων επειδή με αυτόν αρχίζει η άνοιξη και η φύση ανασταίνεται. Σύμφωνα με την παράδοση, καθιερώθηκε από το μυθικό Ρωμύλο προς τιμήν του πατέρα του και γενάρχη των Ρωμαίων, θεού του πολέμου Mars, του Άρη.

Στη γιορτή αυτή οι Ρωμαίες δεσποινίδες περιποιούνταν τις υπηρέτριές τους. Την ίδια μέρα γιόρταζαν και τα γενέθλια του Θεού Άρη. Στις 24 τιμούσαν τη μεγάλη θεά Κυβέλη με οργιαστικές τελετουργίες κατα τις οποίες οι ιερείς της θεάς, οι επονομαζόμενοι Γάλλοι, αυτοευνουχίζονταν. 

Στις 25 γιορτάζονταν τα Λιμπεράλια, προς τιμήν του Διονύσου. Στη γιορτή αυτή οι νέοι που είχαν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους παραλάμβαναν την ανδρική τήβεννο και εισέρχονταν στην ανδρική ηλικία..

Στην αρχαία Αθήνα Ο Μάρτιος αντιστοιχούσε στον Ανθεστηρίωνα και οι κάτοικοι της Αττικής γιόρταζαν τα Διάσια, αφιερωμένα, στο μειλίχιο Δία. Πρόσφεραν αναίμακτες και αιματηρές θυσίες και έκαναν δώρα στα παιδιά.

Στη Δήλο αυτή την εποχή γιόρταζαν τα Δήλια, προς τιμήν του Απόλλωνος και οι Αθηναίοι έστελναν εκεί αντιπροσωπεία και αθλητές για να πάρουν μέρος στους αγώνες που οργανώνονταν εκεί.

Αλλά η μεγαλύτερη γιορτή ήταν τα εν άστει Διονύσια, προς τιμήν του Διονύσου, στη διάρκεια των οποίων ετελούντο και δραματικοί αγώνες με τραγωδίες και κωμωδίες που παρουσιάζονταν στο θέατρο του θεού, στη νότια κλιτύ του βράχου της Ακρόπολης.

Στο Βυζάντιο ο Μάρτιος γιορτάζονταν πανηγυρικά όπως δείχνει και ο κανόνας της εν Τρούλλω Οικουμενικής Συνόδου.

Ο λαός μας έχει πολλές παροιμίες που συνδέονται με τις ασταθείς καιρικές συνθήκες του Μάρτη : “Κάλλιο Μάρτης στις γωνιές, παρά Μάρτης στις αυλές”, “Μάρτης είναι χάδια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει”. 

Όμως αυτό τον μήνα αχνοφαίνονται και τα πρώτα σημάδια της Άνοιξης γι αυτό και ονομάζεται Ανοιξιάτης.. “Από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο Χειμώνα”, χωρίς όμως να παύει να είναι και Γδάρτης για το δριμύ ψύχος του : “Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης, τα παλιόβοδα γδέρνει και τα δαμάλια τα παιδεύει”λέει ο λαός. 

Παλουκοκάφτης γιατί οι χωρικοί έχοντας εξαντλήσει τα ξύλα του χειμώνα αναγκάζονται να κάψουν και τα παλούκια από τους φράχτες τους για να ζεσταθούν. “Φύλα ξύλα για το Μάρτη, να μην κάψεις τα παλούκια”, προτρέπει η λαϊκή σοφία. Επίσης λόγω της αστάθειάς του ονομάζεται και Κλαψομάρτης και Πεντάγνωμος: “Ο Μάρτης ο Πεντάγνωμος , πολλές φορές εχιόνισε και πάλι το μετάνοιωσε και δεν εξαναχιόνισε”.

Το πιο γνωστό έθιμο του Μαρτίου είναι η συνήθεια να δένουν οι μητέρες στο χέρι ή στο πόδι των παιδιών τους το λεγόμενο Μάρτη, κορδόνι από λευκό και κόκκινο νήμα για να τα προφυλάξουν από τις ακτίνες του Μαρτιάτικου ήλιου, οι οποίες θεωρούνται επικίνδυνες.

Ένα άλλο γνωστό έθιμο είναι το “χελιδόνισμα”, η υποδοχή των χελιδονιών. Τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και λένε ένα τραγούδι: “Χελιδόνα έρχεται απ τη μαύρη θάλασσα…”

Ο Μάρτης είναι επίσης άρρηκτα δεμένος με τη Σαρακοστή γι αυτό και “λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή”;;αναρωτιέται ο λαός. Για σαράντα μέρες τηρείται αυστηρή νηστεία. Η λέξη νηστεία έχει αρχαιοελληνική ρίζα και προέρχεται από το αρνητικό μόριο νή και το εσθίω=τρώω. 

Σε μερικά μέρη της Ελλάδας φτιάχνουν την κυρά Σαρακοστή, μια γυναίκα δηλαδή χωρίς στόμα και με 7 πόδια, όσες και οι εβδομάδες μέχρι το Πάσχα. Τη φτιάχνουν από χαρτόνι και την κρεμάνε στο ταβάνι. Κάθε βδομάδα που περνάει κόβουν κι από ένα πόδι μέχρι να φτάσει το Πάσχα.

Στη διάρκεια της Σαρακοστής δεσπόζουν οι Χαιρετισμοί της Παναγίας κάθε Παρασκευή και η λατρεία των νεκρών τα ψυχοσάββατα. Έτσι το πρώτο Σάββατο της, των Αγίων Θεοδώρων, είναι Ψυχοσάββατο αφιερωμένο στους νεκρούς. Φτιάχνουν κόλλυβα και τα πηγαίνουν στην εκκλησία. Κάνουν μνημόσυνα στο νεκροταφείο και προσφέρουν πίτες, κουλούρια και άλλα νηστίσιμα στους γείτονες για να συγχωρέσουν τις ψυχές των νεκρών.

Την πρώτη Κυριακή της νηστείας , γιορτάζεται η Κυριακή της Ορθοδοξίας για να τιμηθεί η απόφαση της Οικουμενικής Συνόδου το 843 μΧ, για την αναστήλωση των εικόνων. 

Επίσης η τελευταία Παρασκευή των Χαιρετισμών ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος, που σύμφωνα με την παράδοση γράφτηκε από τον πατριάρχη Σέργιο για να ευχαριστήσουν οι Βυζαντινοί την Παναγία που έσωσε την Κωνσταντινούπολη από τους Αβάρους το 626 μΧ.Ονομάστηκε Ακάθιστος γιατί τον έψαλλαν όλοι όρθιοι. Όμως η μεγάλη γιορτή του μήνα είναι στις 25 Μαρτίου που γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. όταν μάλιστα συνδέθηκε με την επανάσταση του 1821, έγινε μια ημερομηνία ορόσημο στη μνήμη του ελληνικού λαού.

Βιβλιογραφία:
Ημερολόγιο 2010 : Ε, ρε γλέντια,ιδέα και επιμέλεια ημερολογίου: Γιωργος Παυριανός, εκδόσεις εφημερίδα τα Νέα 2009





Πραγματικότητα και προσδοκίες.......!!!!!!!!!!!

«Πραγματικότητα : η περιοχή, το σύνολο των υπαρκτών πραγμάτων, καταστάσεων ή συνθηκών, ο αντικειμενικός κόσμος όπως υπάρχει και γίνεται αντιληπτός (σε αντιδιαστολή προς τις υποθέσεις, τα αντικείμενα της φαντασίας κτλ.)» και μόνο από τον ορισμό θα έπρεπε η πραγματικότητα να είναι από εκείνα τα πράγματα που εύκολα “βλέπουμε” και κατανοούμε… 

κι όμως σε καθημερινή βάση, από παιδιά ακόμα η αντίληψη μας για την πραγματικότητα χωλαίνει περισσότερο από το καθετί και είναι ένας από τους βασικούς λόγους χαμηλής αυτοεκτίμησης και ματαίωσης. Φυσικά δεν αναφέρομαι στην αντίληψη πραγμάτων και αντικειμένων γιατί τότε θα μιλούσαμε για διαταραχή, αλλά στην αντίληψη δυνατοτήτων και συναισθημάτων τόσο του εαυτού μας όσο και των ανθρώπων γύρω μας.

Από τα πιο αναγνωρίσιμα παραδείγματα είναι κάποιες περιπτώσεις γονέα – παιδιού… το παιδί μας θέλουμε να είναι πρώτο, καλύτερο, εξυπνότερο. Κι αν πάρει 8 με άριστα το 10 η συνήθης απάντηση είναι «μπράβο αλλά μπορείς και καλύτερα»… το ερώτημα είναι «μπορεί;»… μπορεί το παιδί μας να πάρει 10; Μπορούμε εμείς να δούμε πως το παιδί μας δεν μπορεί να πάρει άριστα; Και γιατί το 8 σημαίνει πως το παιδί μας υστερεί σε ΟΛΑ έναντι των άλλων μαθητών; Γιατί εμείς είμαστε κατώτεροι γονείς από τους άλλους που έχουν άριστο μαθητή;

Κι εδώ μπαίνει στην κουβέντα η έννοια της προσδοκίας… αυτή η τόσο γόνιμη έννοια για την ζωή και την εξέλιξη μας ως είδος σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, αλλά συνάμα η έννοια που καμιά φορά μπερδεύεται με το ιδεατό και γίνεται εμπόδιο. Στη δουλειά μας, υπάρχουν 2 πράγματα που επαναλαμβάνουμε συνεχώς. 

Το ένα είναι η ερώτηση “και πώς ένιωσες γι’ αυτό;” και το άλλο αφορά τις προσδοκίες και είναι η φράση “σιγά – σιγά… αρχικά μικρά βήματα και στόχους πραγματοποιήσιμους”.

Οι μεγαλύτερες ματαιώσεις έρχονται όταν οι προσδοκίες δεν περπατάνε χέρι- χέρι με την πραγματικότητα. Και μέρες που είναι, και το γιορτινό οικογενειακό τραπέζι έρχεται, μπορούμε να προλάβουμε μία από αυτές τις ματαιώσεις… οι εντάσεις, οι φωνές και οι μικρές διαφωνίες είναι μέρος του πραγματικού κόσμου που ζούμε και αντιλαμβανόμαστε.

Τα ατελείωτα χαμόγελα, οι αγκαλιές και τα τραγούδια γύρω από το τραπέζι, χωρίς ίχνος κούρασης και έντασης, είναι μέρος ενός ιδεατού κόσμου. Γι’ αυτό μην νιώσετε πως η οικογένεια σας υστερεί έναντι των υπολοίπων… τα αίματα ανάβουν όπου υπάρχει συνωστισμός και το γιορτινό τραπέζι είναι ένας συνωστισμός από αυτούς που κάποιες οικογένειες “απολαμβάνουν” 1 με 2 φορές το χρόνο… 

μην την περιμένετε παραμυθένια την συνάντηση… τα παιδιά θα κουραστούν και θα κλάψουν, οι μεγάλοι θα ξεβολευτούν και θα γκρινιάξουν… όλα είναι μέρος της πραγματικότητας που μας περιβάλει κι εμείς οφείλουμε να είμαστε όχι μόνο αντικειμενικοί παρατηρητές με τον φόβο πως κάτι θα χαλάσει, κάτι δεν θα πάει καλά, αλλά ενεργοί παράγοντες που σιγά – σιγά, βήμα – βήμα θα πραγματοποιούμε στόχους και θα προσδοκούμε το πραγματοποιήσιμο.





Κοδριγκτώνος 11β - Πεδίον Άρεως
Τηλ.:210-5408065, Κιν.: 6975-268988

Πνευματικότητα και υγεία.....!!!!!!!!!

Η πνευματικότητα αποτελεί μια θετική ανθρώπινη αξία.
Μια οντολογική και υπαρξιακή διάσταση του ανθρώπου, που απορρέει από την ανάγκη για ολοκλήρωση και αναζήτηση νοήματος και σκοπού της ανθρώπινης ύπαρξης. Η αναζήτηση αυτή αποτυπώθηκε γραπτά σε όλους τους μεγάλους πολιτισμούς της αρχαιότητας, αλλά είναι σίγουρο ότι προϋπήρχε του γραπτού λόγου ως μία αέναη ανάγκη του ανθρώπου να θέτει και να απαντά σε υπαρξιακά και ηθικά ερωτήματα.

Η πνευματικότητα εκφράζεται εξατομικευμένα, ως δυναμική και εξελισσόμενη διαδικασία, η οποία μεταβάλλει σταδιακά την προσωπικότητα σε όλες τις φάσεις και τις εκφάνσεις της ζωής. Η πνευματικότητα συνδέει μέσω της εσωτερικής εμπειρίας το υπερβατικό με την πραγματικότητα σε ένα υψηλότερο επίπεδο συνείδησης, παρέχοντας έτσι στο άτομο τη δυνατότητα να σχετίζεται με τους άλλους και με το περιβάλλον του με πειστικούς και αξιακούς δεσμούς.

Η πνευματικότητα δεν ταυτίζεται με τη θρησκευτικότητα. Η πνευματικότητα είναι εγγενής διαλογισμική εμπειρία, ενώ η θρησκευτικότητα απορρέει κυρίως από την πίστη. Πολλοί βέβαια θεωρούν τη θρησκευτικότητα βασική μορφή πνευματικότητας. Ανεξάρτητα όμως από το πώς σχετίζονται μεταξύ τους, τόσο η πνευματικότητα όσο και η θρησκευτικότητα φαίνεται να επιδρούν στην υγεία.

Η πνευματική υγεία, που ορισμένοι την εκλαμβάνουν και ως φιλοσοφημένη στάση ζωής, αποτελεί συντελεστή της συνολικής υγείας, γιατί επιδρά θετικά στη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία, δηλαδή στο ήμισυ του ορισμού για την υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Ταυτόχρονα, είναι ένα μέσο που βοηθά στην κατανόηση και διαχείριση της ανθρώπινης ύπαρξης σε όλες τις φάσεις και τους τομείς της ζωής, περιλαμβανομένης της διαχείρισης του στρες, της αρρώστιας και του ίδιου του θανάτου. Επιπλέον, η πνευματική υγεία αποτελεί θεραπευτικό παράγοντα στην προσπάθεια για ανάρρωση.

Σημαντικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μέσω της πνευματικής δραστηριότητας και του διαλογισμού μειώνεται το στρες. Συμμετοχή σε ομάδες πνευματικής αλληλοϋποστήριξης βοηθά τους καρκινοπαθείς να αντιμετωπίζουν καλύτερα την απειλή του θανάτου. 

Ακόμα όμως πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι με τις παρεμβάσεις αυτές μειώνεται η επίπτωση των καρδιαγγειακών νόσων και των καρκίνων, μειώνεται η χοληστερίνη, η αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία. 

Μειώνεται, επίσης, ο πόνος, το άγχος και η κατάθλιψη, ενώ ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνεται η διάθεση και η ψυχική ευεξία. Θετικές επιδράσεις παρατηρούνται και σε συμπεριφορές που επιδρούν στην υγεία, όπως είναι η διατροφή, η άσκηση, η κοινωνικότητα, η θεραπευτική συμμόρφωση και η χρήση των υπηρεσιών υγείας.

Εκτός όμως όλων αυτών των θετικών επιδράσεων στην υγεία, η πνευματικότητα προσδίδει μεγαλύτερο και βαθύτερο νόημα στη ζωή, διευρύνει την αυτοσυνείδηση και την ενατένιση της ευρύτερης πραγματικότητας.

Αλλά και σε ότι αφορά τη θρησκευτικότητα, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ασθενείς με έντονη θρησκευτική πίστη ζουν περισσότερο, ανεξάρτητα του θρησκευτικού δόγματος που ασπάζονται. Έχει δε υποστηριχθεί ότι κατά την προσευχή παράγονται ενδορφίνες, γνωστές και ως ορμόνες της ευτυχίας, που μπλοκάρουν το αίσθημα του πόνου προκαλώντας αίσθημα ηρεμίας και στωικότητας.

Παρά το γεγονός ότι οι διαπιστώσεις αυτές για τη θρησκευτικότητα αμφισβητούνται από άλλους ερευνητές, ίσως θα πρέπει να προβληματιστούμε κατά πόσο ο κλασικός ορισμός της υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα έπρεπε να συμπεριλάβει και την πνευματική ευεξία μαζί με τη σωματική, ψυχική, κοινωνική ευεξία. 

Θα έπρεπε, επίσης, εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας να παρέχουν προγράμματα πνευματικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων νοσημάτων, για τη διαχείριση του πόνου και του άγχους και της αγωνίας του θανάτου, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων προγραμμάτων Προαγωγής Υγείας που βασίζονται σε μία ολιστική αντίληψη για την υγεία, όπως συχνά συμβαίνει στο εξωτερικό στις μονάδες τελικού σταδίου.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, προέδρου ΕΟΦ





Πώς θα γίνετε ένας Iκανός και Aποτελεσματικός Γονιός......!!!!!!

Πώς να δημιουργήσετε το κατάλληλο περιβάλλον για το παιδί σας 
· Αφιερώστε καθημερινά λίγο από τον χρόνο σας για να κάνετε κάτι ευχάριστο με το παιδί σας. Τα παιδιά σας έχουν ανάγκη να αισθάνονται ότι τα αγαπάτε κάθε μέρα και ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να τους το δείξετε είναι περνώντας χρόνο μαζί τους, ακούγοντάς τα και απολαμβάνοντας την παρέα τους. 

· Δώστε έμφαση στα θετικά. Βοηθήστε το παιδί σας να βρει σε τι τα καταφέρνει, τι απολαμβάνει να κάνει και ενθαρρύνετέ το να αναπτύξει τα ενδιαφέροντά του. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του. 

· Αναθέστε στο παιδί σας ευθύνες. Ενθαρρύνετέ το να κάνει κάποιες δουλειές (ανάλογα και με την ηλικία του), να βοηθά τους άλλους, να φροντίζει τον εαυτό του, όπως επίσης να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες και σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Έτσι, βοηθάτε το παιδί να αναπτύξει την ανεξαρτησία του και τις κοινωνικές του δεξιότητες. 

· Επαινέστε το για τις επιθυμητές συμπεριφορές που εκδηλώνει. Έχετε την προσοχή σας στραμμένη προς τις περιπτώσεις που το παιδί σας συμπεριφέρεται με επιθυμητό τρόπο. Δείξτε του τον ενθουσιασμό σας και επαινέστε το κάθε φορά που συμπεριφέρεται με επιθυμητό τρόπο, αντί να πέφτετε στην παγίδα να του δίνετε την προσοχή σας τις φορές που εκδηλώνει κάποια ενοχλητική ή ανεπιθύμητη συμπεριφορά. 

· Ενισχύστε τους οικογενειακούς δεσμούς. Δημιουργήστε συνήθειες και παραδόσεις που θα βοηθούν στο δέσιμο της οικογένειας. Οι οικογενειακές έξοδοι για φαγητό ή για ευχάριστες δραστηριότητες, οι εκδρομές, οι διακοπές, οι εορτασμοί γενεθλίων δημιουργούν ένα ευχάριστο οικογενειακό κλίμα και καλλιεργούν το αίσθημα της ομαδικότητας. 

Πώς να προλάβετε την εμφάνιση προβλημάτων 
· Διαμορφώστε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα. Τα παιδιά επωφελούνται από την ασφάλεια και τη σταθερότητα που δημιουργεί η ύπαρξη ενός καθημερινού προγράμματος στο σπίτι. Το καθημερινό πρόγραμμα μπορεί μάλιστα να λειτουργήσει προστατευτικά για το παιδί σε δύσκολες περιόδους της ζωής του. 

· Θέστε ξεκάθαρους κανόνες. Τέσσερις-πέντε σαφείς κανόνες σε ότι αφορά τη συμπεριφορά των παιδιών στο σπίτι (π.χ. “Δεν επιτρέπεται να βρίζουμε”) βοηθούν τα παιδιά να αντιληφθούν καλύτερα τα όρια που βάζουν οι γονείς και δημιουργούν το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας στο παιδί. 

· Κάντε μία υπενθύμιση στο παιδί όταν χρειάζεται. Πριν τη συμμετοχή των παιδιών σε καταστάσεις που συνηθίζουν να συμπεριφέρονται με ακατάλληλο τρόπο, υπενθυμίστε τους με φιλικό και ευγενικό τρόπο τους κανόνες που ισχύουν και βοηθήστε τα να έχουν από πριν προετοιμάσει κάποιους εναλλακτικούς τρόπους για να διαχειριστούν την κατάσταση σε περίπτωση που συμβεί κάτι που δε θα τους αρέσει. 

· Φροντίστε να έχετε την εποπτεία του παιδιού, ώστε να μπορέσετε να ανιχνεύσετε πιθανές ανεπιθύμητες συμπεριφορές του παιδιού εγκαίρως και να δράσετε προτού γίνουν πιο σοβαρές. 

Πώς να διαχειριστείτε τις δυσκολίες 
· Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμος/η. Είναι το δυσκολότερο πράγμα για έναν γονιό, αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά. Κι αυτό γιατί, αν κάθε φορά που κάτι μας ενοχλεί στη συμπεριφορά των παιδιών μας αντιδρούμε με πολύ θυμό και χάνουμε τον έλεγχο, γινόμαστε αρνητικό πρότυπο συμπεριφοράς για τα ίδια. 

· Αποφεύγετε να κάνετε κήρυγμα. Πείτε αυτό που θέλετε να πείτε με όσο το δυνατόν πιο σύντομο τρόπο για να μπορέσει το παιδί να παραμείνει συγκεντρωμένο και να το κατανοήσει. Ο πιο ισχυρός παράγοντας μάθησης για τα παιδιά είναι κυρίως αυτό που δείχνουμε και λιγότερο αυτό που λέμε. 

· Θέστε συνέπειες για τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Όταν η συνέπεια είναι κατάλληλη και ανάλογη της σοβαρότητας της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς του παιδιού, το βοηθά να γίνει υπεύθυνο και να αντιληφθεί ότι υπάρχουν όρια στη συμπεριφορά μας, καθώς και συνέπειες που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε όταν επιλέγουμε έναν συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς. 

· Να είστε δίκαιος/η και να συγχωρείτε. Όλοι κάνουμε λάθη και όλοι κατά καιρούς δυσαρεστούμε τους γύρω μας με τη συμπεριφορά μας. Ακριβώς όπως χρειάζεται να συγχωρούμε τον εαυτό μας, έτσι χρειάζεται να συγχωρούμε και τα παιδιά μας. Προσπαθήστε να αποκαταστήσετε την θετική σχέση σας με το παιδί σας, όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά από ένα πρόβλημα που θα προκύψει. 

Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας 
· Διαθέστε χρόνο στον εαυτό σας. Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε υγιεινά, να γυμνάζεστε και να κάνετε πράγματα που σας δίνουν χαρά και ευχαρίστηση, ώστε να μπορείτε να ανταπεξέρχεστε καλύτερα στις καταστάσεις που σας δυσκολεύουν ή σας προκαλούν άγχος. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σας. 

· Οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο και επιμονή. Για να αλλάξουμε τα πράγματα που μας δυσκολεύουν ή ακόμα και τον εαυτό μας, χρειάζεται χρόνος. Για αυτό είναι σημαντικό να επιμένουμε και να είμαστε σταθεροί στις προσπάθειές μας. 

· Ζητήστε βοήθεια και υποστήριξη. Ο ρόλος του γονιού είναι ένας δύσκολος ρόλος με πολλές απαιτήσεις και προκλήσεις. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό τόσο το να προσφέρουμε τη βοήθεια και τη στήριξή μας σε φίλους ή συγγενείς με παιδιά, όσο και το να ζητάμε τη δική τους βοήθεια και στήριξη όταν εμείς το έχουμε ανάγκη.

Ελένη Κατσάμπα, MSc, Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης, Συνεργάτης της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσ/κομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» 





Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Η Δύναμη να επιλέγεις - Έκχαρτ Τόλλε ......!!!!!!!!!

Η ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ Τι γίνεται με όλους αυτούς τους ανθρώπους που φαίνεται πως πραγματικά θέλουν να υποφέρουν; Έχω μια φίλη που ο σύντροφος της την κακομεταχειρίζεται σωματικά. Η προηγούμενη σχέση της ήταν παρόμοια. Γιατί επιλέγει τέτοιους άντρες και γιατί αρνείται να βγει από αυτή την κατάσταση τώρα; Γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τον πόνο; 

Ξέρω ότι η λέξη επιλέγω είναι ένας δημοφιλής όρος της Νέας Εποχής, αλλά δεν είναι απόλυτα ακριβής ο' αυτό το πλαίσιο. Είναι παραπλανητικό να λέμε ότι κάποιος άνθρωπος "επέλεξε" μια δυσλειτουργική σχέση ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική κατάσταση στη ζωή του. 

Η επιλογή προϋποθέτει συνειδητότητα - υψηλό βαθμό συνειδητότητας. Χωρίς αυτή δεν έχεις επιλογή. Η επιλογή αρχίζει τη στιγμή που αποταυτίζεσαι από το νου και τα εξαρτημένα του πρότυπα, τη στιγμή που γίνεσαι παρών.Μέχρι να φτάσεις σ' αυτό το σημείο, είσαι μη συνειδητός από πνευματική άποψη. Αυτό σημαίνει ότι εξαναγκάζεσαι να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι και να ενεργείς με ορισμένους τρόπους, σύμφωνα με την εκπαίδευση του νου σου. Γι αυτό ο Ιησούς είπε: "Άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι". 

Αυτό δεν σχετίζεται με τη νοημοσύνη, με τη συμβατική έννοια της λέξης. Έχω συναντήσει πολλούς εξαιρετικά ευφυείς και μορφωμένους ανθρώπους που ήταν επίσης εντελώς μη συνειδητοί, δηλαδή εντελώς ταυτισμένοι με το νου τους. Στην πραγματικότητα, αν η νοητική ανάπτυξη και η αυξημένη γνώση δεν εξισορροπούνται από μια αντίστοιχη ανάπτυξη σε συνειδητότητα, τότε το δυναμικό για δυστυχία και συμφορά είναι πολύ μεγάλο. 

Η φίλη σου είναι κολλημένη σε μια σχέση με έναν άντρα που την κακομεταχειρίζεται, και δεν είναι η πρώτη φορά. Γιατί; Δεν έχει επιλογή. Ο νους, εξαρτημένος όπως είναι από το παρελθόν, επιδιώκει πάντα να αναδημιουργήσει αυτό που γνωρίζει και με το οποίο είναι εξοικειωμένος. Ακόμα κι αν είναι οδυνηρό, τουλάχιστον είναι οικείο. Ο νους εμμένει πάντα στο γνωστό. Το άγνωστο είναι επικίνδυνο, επειδή ο νους δεν έχει έλεγχο πάνω του. 

Γι αυτό αντιπαθεί και αγνοεί την παρούσα στιγμή. Η επίγνωση της παρούσας στιγμής δημιουργεί ένα κενό όχι μόνο στη ροή του νου, αλλά και, στο συνεχές παρελθόν-μέλλον. Τίποτε αληθινά καινούργιο και δημιουργικό δεν μπορεί να μπει σ' αυτό τον κόσμο, παρά μόνο μέσα από αυτό το κενό, αυτόν τον καθαρό χώρο των άπειρων πιθανοτήτων. 

Έτσι η φίλη σου, όντας ταυτισμένη με το νου της, μπορεί να αναδημιουργεί ένα πρότυπο που έμαθε στο παρελθόν, στο οποίο η οικειότητα και η κακοποίηση είναι άρρηκτα δεμένες. Ή μπορεί να υποδύεται ένα νοητικό πρότυπο που έμαθε στην παιδική της ηλικία, σύμφωνα με το οποίο είναι ανάξια και της αξίζει να τιμωρείται. Είναι επίσης δυνατόν να ζει ένα μεγάλο μέρος της ζωής της μέσα από το πόνο-σώμα, που επιδιώκει πάντα περισσότερο πόνο για να μπορεί να τρέφεται. 

Ο σύντροφος της έχει τα δικά του ασυνείδητα πρότυπα, που συμπληρώνουν τα δικά της. Φυσικά η κατάστασή της είναι δημιουργημένη από τον εαυτό, αλλά ποιος ή τι είναι ο εαυτός που δημιουργεί; Ένα νοητικό-συναισθηματικό πρότυπο από το παρελθόν, τίποτε περισσότερο. Γιατί να φτιάχνει έναν εαυτό απ’ αυτό; Αν της πεις ότι έχει επιλέξει την κατάσταση της, τότε δυναμώνεις την ταύτιση της με το νου της. Όμως, η φίλη σου είναι το νοητικό της πρότυπο; Είναι αυτό το πρότυπο ο εαυτός της; Η αληθινή της ταυτότητα αντλείται από το παρελθόν; 

Δείξε στη φίλη σου πώς να είναι η παρουσία που παρατηρεί πίσω από τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Πες της για το πονο-σώμα και πώς να ελευθερωθεί απ' αυτό. Δίδαξε της την τέχνη της επίγνωσης του εσώτερου σώματος. Δείξε της το νόημα της παρουσίας. Μόλις μπορέσει να προσεγγίσει τη δύναμη του Τώρα και να ξεφύγει από το εξαρτημένο της παρελθόν, τότε θα έχει επιλογή. 

Κανείς δεν επιλέγει τη δυσαρμονία, τη σύγκρουση, τον πόνο. Κανείς δεν επιλέγει την παραφροσύνη. Αυτά συμβαίνουν επειδή δεν υπάρχει αρκετή παρουσία μέσα σου για να διαλύσει το παρελθόν, δεν υπάρχει αρκετό φως για να σκορπίσει το σκοτάδι. Δεν είσαι ολοκληρωτικά εδώ. Δεν έχεις ξυπνήσει ακόμα εντελώς. Στο μεταξύ, ο εξαρτημένος νους διοικεί τη ζωή σου. 

Παρόμοια, αν είσαι ένας από τους πολλούς ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τους γονείς τους, αν τρέφεις ακόμα μνησικακία για κάτι που έκαναν ή δεν έκαναν, τότε εξακολουθείς να πιστεύεις ότι είχαν επιλογή - ότι μπορούσαν να είχαν ενεργήσει διαφορετικά. Πάντα φαίνεται ότι οι άνθρωποι είχαν επιλογή, αλλά αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Όσο ο νους σου με τα εξαρτημένα του πρότυπα κυβερνάει τη ζωή σου, όσο είσαι ο νους σου, τι επιλογή έχεις; Καμιά. Δεν υπάρχεις καν. Η κατάσταση της ταύτισης με το νου είναι σοβαρά δυσλειτουργική. Είναι μια μορφή παραφροσύνης. 

Όλοι σχεδόν υποφέρουν από αυτή την αρρώστια σε διαφορετικούς βαθμούς. Τη στιγμή που θα το αντιληφθείς αυτό, δεν μπορεί να υπάρχει πια μνησικακία. Πώς μπορείς να αγανακτείς με την αρρώστια κάποιου; Η μόνη κατάλληλη ανταπόκριση είναι η συμπόνια. 

Αυτό επομένως σημαίνει ότι κανείς δεν είναι υπεύθυνος γι' αυτό που κάνει; Δε μ' αρέσει αυτή η ιδέα. Όταν σε κυβερνάει ο νους σου, παρ' όλο που δεν έχεις επιλογή εξακολουθείς να υφίστασαι τις συνέπειες της μη συνειδητότητας και δημιουργείς κι άλλο πόνο. Κουβαλάς το φορτίο του φόβου, της σύγκρουσης, των προβλημάτων και του πόνου. Τα βάσανα που δημιουργούνται έτσι σε αναγκάζουν τελικά να βγεις από τη μη συνειδητή κατάσταση. Αυτό που λες για τις επιλογές ισχύει επίσης και για τη συγχώρηση υποθέτω. Χρειάζεται να είσαι απόλυτα συνειδητός και να παραδοθείς, πριν μπορέσεις να συγχωρήσεις. 
Έκχαρτ Τόλλε «Η Δύναμη του Τώρα»





https://www.facebook.com/panos.markopoulos

5 μαγικά υποκατάστατα της ζάχαρης.....!!!!!!!

Νομίζεις πως η ζάχαρη είναι μονόδρομοs; Πως δε θα μπορέσεις με τίποτα να την απομακρύνεις από το καθημερινό σου διαιτολόγιο; Αν ναι τότε ίσως να μην έχεις δοκιμάσει τα παρακάτω:

1. Ζάχαρη καρύδας
H φυσική, γλυκιά, ζάχαρη καρύδας είναι το τέλειο υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη Νοτιοανατολική Ασία. Η γεύση της θυμίζει καστανή ζάχαρη, αλλά είναι πιο μεστή, υγιεινή, με νότες καραμέλας. Η ζάχαρη καρύδας είναι στην ουσία φυσικά σάκχαρα που παράγονται από τα άνθη των τροπικών καρύδων. 

Ο γλυκαιμικός δείκτης της είναι 35 και έχει χαρακτηριστεί ως τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Θεωρείται πολύ πιο υγιεινή από την παραδοσιακή λευκή και καστανή ζάχαρη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με βάση 1:1 ως υποκατάστατο της ζάχαρης για τον καφέ, το τσάι σας, όλα τα ροφήματα και τις συνταγές σας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, είναι μια πλούσια πηγή καλίου,μαγνησίου, ψευδαργύρου και σιδήρου

Επίσης περιέχει βιταμίνη Β1, Β2, Β3 και Β6.
Το νέκταρ των ανθών της καρύδας από το οποίο προέρχεται η ζάχαρη περιέχει 16 αμινοξέα. Το αμινοξύ με την υψηλότερη συγκέντρωση είναι η Γλουταμίνη, η οποία έχει μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία 10-15 χρόνια και έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, τραυματισμού, εγκαύματος, καθώς και στη θεραπεία πληγών. Είναι γνωστό επίσης ότι μειώνει το χρόνο επούλωσης μετά από εγχειρήσεις.

2. Χουρμάδες
Φυσικό γλυκαντικό αλλά και μια ολοκληρωμένη τροφή. Στη μέση Ανατολή είναι βασικό συστατικό σε άπειρα γλυκά και προσφέρεται και ως κέρασμα από μόνο του ή γεμιστό με ξηρούς καρπούς και άλλες γεμίσεις. Oι χουρμάδες πέραν της γλυκαντικής τους ιδιότητας, προσθέτουν ωραία υφή σε γλυκά, μπορούν να γίνουν ωραία γέμιση σε μπισκότα αλλά και σε κέικ. Σε άψητη μορφή μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ακόμα και για να φτιάξετε μικρά τρουφάκια, μαζί με ξηρούς καρπούς, ροδόνερο, κανέλα κλπ. Από θρεπτική άποψη, οι χουρμάδες περιέχουν φυτικές ίνες, κάλσιο και ποτάσιο.

3. Σιρόπι Αγαύης 
Από το κακτοειδές φυτό που κατασκευάζεται η Τεκίλα παίρνουμε και το σιρόπι αυτό. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα το σάκχαρου στο αίμα, παρά το γεγονός ότι είναι πιο γλυκό από το μέλι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολύ λιγότερη ποσότητα και διαλύεται εύκολα γι’ αυτό και χρησιμοποιείται και σε κρύα γλυκά και ποτά. Η αναλογία του σε σχέση με τη ζάχαρη είναι ένα προς τρία. Το μόνο αρνητικό στοιχείο εξακολουθεί να είναι η υψηλή τιμή του.

4. Σιρόπι Σφένδαμου 
Το ξέρουμε από την χρήση του στα Αμερικανικά pancakes, αλλά οι χρήσεις του δεν τελειώνουν εκεί. Ο χυμός από δέντρα τα σφενδάμου στην Βόρειο Αμερική και τον Καναδά θερμαίνεται και μετατρέπεται σε σιρόπι. Στη μαγειρική το χρησιμοποιούμε σε αναλογία ένα προς ενα με τη ζάχαρη αλλά φροντίζουμε να μειώνουμε τα υγρά υλικά της συνταγής αναλόγως.

5. Στέβια
H στέβια είναι ένας μικροσκοπικός θάμνος, με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική ενώ πλέον καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου, κυρίως στην Κίνα αλλά και πειραματικά και στη χώρα μας. Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη, που την καθιστούν 60-80 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της, που εξάγεται με τη μέθοδο της εκχύλισης, είναι έως και 300 φορές γλυκύτερο. 

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι 1 κουταλάκι του τσαγιού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με περίπου 1 φλιτζάνι ζάχαρη! Ενώ όμως η ζάχαρη περιέχει υδατάνθρακες και αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η στέβια δεν περιέχει κανενός είδους θερμιδογόνο συστατικό, επομένως δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες.




www.lifo.gr

Πώς να απαλλαγείτε από το χρόνιο θυμό και την πικρία......!!!!!!!!!!

«Εκείνος που σε θυμώνει, σε κατακτά»
Elisabeth Kenny

Το να κρατάς το θυμό μέσα σου είναι σαν να αρπάζεις ένα καυτό κάρβουνο με την πρόθεση να πετάξεις σε κάποιον άλλο. Αλλά τελικά εσύ είσαι αυτός που καίγεται.
Βούδας

Γιατί θυμώνουμε;
Ο θυμός είναι ένα βασικό ανθρώπινο συναίσθημα το οποίο κατά καιρούς βιώνεται από όλους μας.
Συνήθως θυμώνουμε όταν νομίζουμε ότι κάποιος μας πλήγωσε, μας φέρθηκε άσχημα, μας εκμεταλλεύτηκε ή αντιτάχθηκε στις απόψεις μας ή όταν αντιμετωπίζουμε εμπόδια που μας αποτρέπουν να φτάσουμε τους στόχους μας.

Όπως και όλα τα συναισθήματα, ο θυμός δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός.
Γεννιόμαστε με αυτόν όπως γεννιόμαστε με τη δυνατότητα να βιώνουμε χαρά, λύπη ή φόβο. Άρα ο θυμός σαν συναίσθημα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας. Ο χρόνιος όμως, έντονος θυμός δεν προσφέρει κάτι θετικό στη ζωή μας και μάλιστα έχει βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά ανθυγιεινός. Οι μελέτες δείχνουν ότι όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή αλλά και στην υγεία. Υψηλά επίπεδα θυμού σχετίζονται με καρδιαγγειακά προβλήματα, εγκεφαλικά και πρώιμο θάνατο.

Πώς εκφράζουμε το θυμό;
Ένας απλός διαχωρισμός της έκφραση του θυμού είναι ο παθητικός θυμός και ο επιθετικός θυμός.

Ο παθητικός θυμός μπορεί να εκδηλώνεται με : 
Μυστικότητα και επιφύλαξη. Αποφυγή οπτικής επαφής, διάδοση κακεντρεχών σχολίων, κουτσομπολιό, ανειλικρίνεια, κλοπές.

Αυταπάρνηση. Το να είναι κανείς υπερβολικά «καλός» και εμμέσως να υπονομεύει τον εαυτό του, το να αρνείται βοήθεια από τους άλλους αλλά να νιώθει διαρκή απογοήτευση από αυτούς. 

Ψυχολογική χειραγώγηση. Χρήση ψυχολογικών εκβιασμών, ψεύτικα δάκρυα, σεξουαλικούς υπαινιγμούς, υπονόμευση προσώπων που είναι ανώτεροι ιεραρχικά.
Ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Τελειομανία, επιθυμία να είναι όλα καθαρά και σε τάξη,υπερέλεγχος.

Συναισθηματική απάθεια. Το να επιδεικνύει κανείς αδιαφορία και απάθεια, το να μην ανταποκρίνεται στο θυμό του άλλου και να προσπαθεί να δραπετεύσει από τα συναισθήματα που νιώθει μέσω εθισμών στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τη δουλειά ή άλλες ενασχολήσεις.

Ο επιθετικός θυμός εκδηλώνεται με  :
Σκληρότητα, λόγια που πληγώνουν, έλλειψη ευαισθησίας στα συναισθήματα του άλλου. Κατηγορίες και σκληρή κριτική.

Προσποίηση, εγωκεντρισμό και αλαζονεία. Για παράδειγμα, το είναι κανείς σνόμπ,να δείχνει δυσπιστία στους άλλους και να μην αποδέχεται ήττες.

Εκδικητικότητα, αδυναμία συγχώρεσης και πικρία. Δηλαδή όταν κάποιος κρατάει «κακία» και αρνείται να συγχωρέσει ή να ξεχάσει και πράττει με σκοπό να ανταποδώσει τη βλάβη στον άλλο. 

Ευερεθιστότητα,παρορμητικότητα, αναξιοπιστία, επικινδυνότητα. Για παράδειγμα, το να αντιδρά κανείς με τρόπο μη αναλογικό των γεγονότων, το να επιτίθεται άμεσα χωρίς διακρίσεις.

Μανία, υπερκινητικότητα, νευρικότητα. Για παράδειγμα, το να μιλάει κανείς πολύ γρήγορα, να τρέχει με υπερβολική ταχύτητα, το να κάνει τα πράγματα πολύ γρήγορα.

Πώς γίνεται να απαλλαγούμε από το θυμό;
Πρώτα απ` όλα ανακαλύψτε, εάν δεν το γνωρίζετε ήδη, για ποιό λόγο είστε θυμωμένοι.Ποιά είναι η πραγματική αιτία πέρα απ'όλες τις αφορμές που προκαλεί το θυμό σας; Ποιές ανάγκες σας δεν καλύπτονται; Ποιός είναι υπεύθυνος γι` αυτό;

Σκεφτείτε ποιές είναι οι συνέπειες του θυμού σας. Κάντε μια λίστα με τα πράγματα τα οποία θεωρείτε ότι κερδίζετε με το να παραμένετε θυμωμένοι. Ποιά από αυτά, συμβάλλουν στο να έχετε μια αίσθηση ψυχικής ισορροπίας;

Συγχωρήστε. Η πράξη της συγχώρεσης είναι εξαιρετικά δύσκολη για όσους νιώθουν το συναίσθημα του θυμού να τους κατακλύζει. Ο θυμός συνήθως συνδυάζεται με την ανάγκη της εκδίκησης ή τουλάχιστον την ανάγκη να βρούμε το δίκιο μας, να αποδειχθούμε «σωστοί» και να αποδείξουμε στους άλλους ότι έκαναν λάθος που μας αδίκησαν. Είναι δύσκολο να νικήσουμε το εγωιστικό αυτό κομμάτι μας και να συγχωρήσουμε.

Όμως, η συγχώρεση είναι στην πραγματικότητα ένα σίγουρο μονοπάτι προς την απελευθέρωση μας από το θυμό.

Προσπαθείστε να βρείτε μια λύση για το θέμα που σας θυμώνει, όταν αυτό είναι δυνατό. Προσπαθείστε να προσεγγίσετε το συνομιλητή σας χωρίς την πρόθεση «να βγείτε από πάνω» ή να αποδείξετε πόσο δίκιο έχετε. Αποφύγετε τις κατηγορίες και την κριτική γιατι συχνά εκλαμβάνονται από τον άλλο σαν επίθεση παρατείνοντας το επικοινωνιακό πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει.

Δοκιμάστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Κάθε βράδυ, πριν πάτε για ύπνο, σημειώστε τρία πράγματα που πήγαv καλά ή σας έκαναν να νιώσετε θετικά κατά τη διάρκεια της μέρας σας. Όσο αρνητικά κι αν μοιάζουν τα πράγματα στη ζωή καμμιά φορά, πάντα θα υπάρχει κάτι για το οποίο να μπορούμε να πούμε ευχαριστώ. Πώς η ευγνωμοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το θυμό; Απλά μετακινώντας την προσοχή σας από όλα αυτά τα οποία σας ενοχλούν σε ο,τι θετικό συμβαίνει, υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν είστε μόνο «αδικημένοι» αλλά και δικαιωμένοι.

Όσον αφορά την άμεση αντιμετώπιση ενός ξεσπάσματος θυμού, όταν αντιληφθείτε ότι είστε θυμωμένοι, προσπαθήστε κατ` αρχάς να χαλαρώσετε το σώμα σας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους μύες εκείνους του σώματος σας που είναι πιο τεταμένοι. Δοκιμάστε να αναπνεύσετε αργά από το διάφραγμα. Χαλαρώστε και εισπνεύστε από τη μύτη γεμίζοντας με αέρα την κοιλιά σας σαν μπαλόνι. Κρατήστε για λίγο την αναπνοή σας και εκπνεύστε αργά από το στόμα. Επαναλάβετε για 5-10 λεπτά. Η διαφραγματική αναπνοή έχει χαλαρωτική επίδραση στο σώμα και μπορεί να σας βοηθήσει να απαλύνετε τα σωματικά συμπτώματα του θυμού.





Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon 
MSc, Ψυχολόγος, Σύμβουλος, NLP Practitioner

Η Αγάπη ως οδηγός για το Πνεύμα.....!!!!!!!!!

Η έννοια της αγάπης είναι τόσο πολύ παρανοημένη, μα τόσο πολύ, από τότε που οι άνθρωποι συνδύασαν την καρδιά τους με την αγάπη, από τότε ξεκίνησε η παρανόηση της φύσης της. Και τα τελευταία χρόνια, τα τελευταία 20 ή 30 χρόνια, τότε ειδικά άρχισε να πιέζεται προς τα κάτω η αγνότητα της ουσίας της αγάπης, άρχισε να στραγγίζει από την ουσία της, σαν το γαλοτύρι που κρεμασμένο περιμένει μέσα στο τούλι να μεταμορφωθεί σε πηχτό τυρί. 

Έτσι παχιά είναι και η αγάπη σήμερα και έτσι θα είναι για λίγο καιρό, για άλλους για πολύ, κρεμασμένη να στεγνώνει μέσα σ’ ένα τούλι μιας επίσης παχιάς συνείδησης.

Έτσι ήταν πάντα η αγάπη των ανθρώπων, παχιά και χοντροκομμένη και σίγουρα αδικημένη. Ακόμη και στην αγνότερη και λεπτότερη ή μάλλον λεπτοφυέστερη μορφή της η αγάπη σας εμβολιαζόταν με μικρές δόσεις ανθρωπιάς, όχι όμως με την καλύτερη σημασία του όρου… 

Η αγάπη, ως θεϊκό δώρο εμβολιαζόταν, δηλητηριαζόταν – για να γίνει σαφές, με μικρές δόσεις ανθρωπιάς. Μπορεί η ανθρωπιά για εσάς να σημαίνει την καλοσύνη, την αυταπάρνηση, αλλά όταν μιλάμε για την ανθρώπινη διάσταση της αγάπης, τότε αγαπητοί μου, τότε η ανθρωπιά, αλήθεια πανέμορφη λέξη και πλούσια ιδέα, σκιάζει.

Γιατί την αγάπη ως θεοί, ως άγγελοι, ως πνεύματα, διαλέξτε και πάρτε, την αγάπη την βιώνατε με όλη σας την ύπαρξη ταυτόχρονα, σε κάθε ένα σημείο του κορμιού σας, με κάθε ένα κύτταρο σας. Η αγάπη ως καθολικό βίωμα της ύπαρξης. Για προσπάθησε να φανταστείς πως είναι ν’ αγαπάς το παιδί σου με κάθε σου κύτταρο? Πώς αγαπάς τώρα αλήθεια, για σκέψου? Αγαπάς με την καρδιά σου. 

Πόσο φτωχή λοιπόν φαίνεται να είναι αυτή η αγάπη που πηγάζει από την καρδιά μόνο σε σχέση με την Αγάπη που πηγάζει και απορροφάται ταυτόχρονα από κάθε ένα μικροσκοπικό κυτταράκι? Ποιος θα άντεχε αλήθεια τόσο πολύ αγάπη? Όσοι, λίγοι, βιώνουν την αγάπη σε αυτή την πρωταρχική μορφή της, εθίζονται σε έναν ύπνο σαν σε βαθύ ναρκωτικού, γιατί μια τέτοια αγάπη δεν περιγράφεται με λόγια αλλά βιώνεται, ναι, βιώνεται ταυτόχρονα σε κάθε ίντσα ή τετραγωνικό εκατοστό ή χιλιοστό και λιγότερο αυτού, ταυτόχρονα.

Ένα συναίσθημα αρετής, ένα συναίσθημα ακακίας, ναι αυτό είναι η αγάπη, ακακία προς τον εαυτό, τον άλλο, τον κόσμο όπως τον γνωρίζετε και όπως δεν τον θυμάστε. Α-κακία. Και τότε έρχεται η μεγάλη Ένωση γιατί όταν το κύτταρο ακτινοβολεί αγάπη απορροφά και αγάπη την ίδια στιγμή. Και έτσι έρχεται η Ένωση, όταν τα πάντα ακτινοβολούν αγάπη προς τα πάντα και ταυτόχρονα απορροφούν την αγάπη των πάντων. Όχι όμως μέσα από μια βαθιά λογική διαδικασία που εστιάζει στην καρδιά αλλά μέσα από ένα άφημα πραγματικό του νου και της, να πω καρδιάς?, μέσα από την απελευθέρωση του πνεύματος ν’ ακτινοβολήσει και ν’ απορροφηθεί.

Μέσα από το άδειασμα του χαρακτήρα, επιστρέφεις πίσω στην πρωταρχική σου μορφή και διαχωρίζεσαι από το σώμα σου, μέσα από την παραίτηση σου ανακαλύπτεις πως αναπνέεις δίχως τον αέρα και κινείσαι δίχως να χρειάζεσαι πόδια να σε στηρίξουν, ο χρόνος παύει, αδειάζει και αυτός μαζί σου, δεν περνάει πάνω σου πια αλλά μέσα σου. Είναι εσύ. Την στιγμή της απόλυτης σύνδεσης είσαι ο χρόνος και αυτό δεν σε νοιάζει καθόλου και έτσι ο χρόνος παύει να υπάρχει.

Πήρατε λοιπόν αυτό το απόλυτο αίσθημα πληρότητας και το σμικρύνατε για να χωρέσει σε ένα μόνο μικρό όργανο, έναν μυ, συγκεντρώσατε την ουσία του Θεού σε έναν μυ και μέσα απ’ αυτόν αναζητάτε την λύτρωση ή την απελευθέρωση ή την αλλαγή. Η ουσία του Θεού σ’ έναν μυ! Όχι, το πνεύμα δεν χωράει μέσα σε μερικά εκατομμύρια νουκλεόνια. 

Δεν χρειάζονται φωτεινές ίνες ή χρυσές χορδές να σας συνδέουν με το πνεύμα ή με τον άλλο. Κρατήστε τα αν αυτό εξυπηρετεί αλλά δεν χρειάζονται. Οι χορδές αυτές είναι στην πραγματικότητα τόσες όσες και ότι Είναι προς ότι άλλο Είναι, μοιάζουν περισσότερο δηλαδή με μια πηχτή ενεργειακή ομίχλη παρά με χορδές ή ίνες. Είστε μέσα σ’ αυτή την ομίχλη γιατί είστε ομίχλη. Καλά, ας πούμε φως για να μην ταράζεστε. Είναι λοιπόν αδύνατο να ταξιδέψετε στο Φως… 

Το πιο μακρύ σας ταξίδι θα διαρκούσε ούτε μια στιγμή, γιατί το φως είστε εσείς. Και όλη η αγάπη του σύμπαντος είστε εσείς, είναι μέσα σας, όχι μέσα στο σώμα σας αλλά μέσα στην ψυχή σας, μέσα στο πνεύμα, το δικό σας και το δικό μας και το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να το πιστέψετε, να το συνειδητοποιήσετε, ν’ αφήσετε το φυσιολογικό να εκδηλωθεί.

Ας μη μιλάμε για αγάπη λοιπόν, η αγάπη είναι το δεδομένο, είναι η ίδια η φύση του πνεύματος. Ας μιλήσουμε λίγο για τα εμπόδια αυτής, αυτά που σας σχίζουν στα δυο και σας κρατάνε έξω από εκείνην. Η αγάπη εδώ, και εσείς εκεί. Αν είναι δυνατόν… κι όμως συμβαίνει! 

Όταν ξεκινάει το ταξίδι του, την περιπετιούλα του στην Γη ένας άνθρωπος, ξεκινάει με τις καλύτερες προδιαγραφές. Πολύ σύντομα όμως ξεκινάει και το ψαλίδισμα των φτερών του. Και έτσι δεν επιτρέπεται στην προσωπικότητα ν’ αναπτυχθεί βάση των γονιδιακών της χαρακτηριστικών αλλά ξεκινάει η αλλοτρίωση της με επιρροές προσωπικοτήτων άλλων, με κληροδότηση των φόβων άλλων, με περιορισμούς τους περιορισμούς των άλλων. 

Και έτσι κυλάει προς τα πίσω η εξέλιξη μιας ψυχής που ήρθε να κάνει μια δουλειά αλλά της βγήκε πολύ λάντζα στην πορεία… Ο ανθρώπινος χαρακτήρας, όσο πανέμορφο και ζηλευτό κι απ΄ τους θεούς ακόμα δώρο και αν είναι, τόσο μεγάλη και δυσβάσταχτη σιδερένια μπάλα αποτελεί στο μονοπάτι της “πνευματικής εξέλιξης”. 

Έτσι λοιπόν συντελείται ο εμβολιασμός της καθαρής αγάπης με τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά… Ένας εμβολιασμός που δεν προστατεύει αλλά εκθέτει, ναι, εκθέτει στον κίνδυνο του να χάσει κάποιος την ανάμνηση της αγάπης του Θεού και να χάσει έτσι μαζί της και την ανάμνηση της πραγματικής ποιότητας του Είναι του. Και αυτό εξελίχθηκε σαν το πιο αγαπημένο σας παιχνίδι. Ίσως αν απαγορεύατε την χρήση της λέξης ίσως τότε να νιώθατε, χμ, στις καρδιές σας τα όρια της αγάπης, μια και η ίδια δεν ορίζεται, πόσο μάλλον, περιορίζεται…

Στην ανατριχίλα. Ναι, στην ανατριχίλα μέσα κρύβεται μια μικρή γεύση της ουσίας της. Στην ανατριχίλα από ευχαρίστηση, από δέος κρύβεται μια μικρή γεύση από την ουσία της και αν την κοιτάξεις και από την άλλη ακριβώς μεριά, στην ανατριχίλα του φόβου κρύβεται η ίδια αγάπη όπως αυτή προσδιορίζεται από την απουσία της. 

Ξέρετε πως είναι να σας αγαπούν, ξέρεις πως είναι να σ’ αγαπάει ο θεός και γνώρισες πως είναι να μην σε αγαπάει ένας άνθρωπος. Και μένεις στο δεύτερο και σπας. Και γνώρισες πως είναι να σ’ αγαπάει ένας άνθρωπος και πάλι μένεις σ’ αυτό και κολλάς.

Άφησε λοιπόν τους πόρους σου ν’ ακτινοβολήσουν την αγάπη όχι του ανθρώπου αλλά του θεού και νιώσε πως είναι να εξυψώνεσαι σ’ ένα επίπεδο άλλο, εκεί που υπάρχει το φως όχι ως στόχος αλλά ως κατάσταση φυσιολογική και αέναη.

Νιώσε πως είναι να είσαι η αγάπη των άλλων, μην περιμένεις να νιώσεις την αγάπη των άλλων και απορρόφησε την -δες τώρα τι σπουδαίο θα συμβεί- εφελκύοντας την έτσι μέσα από τα δικά τους τα κύτταρα.

Την αγάπη πρέπει να την δίνετε. Έτσι μόνο θα την εισπράττετε. Αν την κρατάτε τότε μαραζώνει. Η αγάπη για τον εαυτό δεν αργεί να γίνει από εφαλτήριο, τροχοπέδη. Η αγάπη, να θυμάστε, δεν λερώνει. Δίνει ευκαιρίες και ξαφνιάσματα. Γύρω σας, μέσα σας. 

Αγάπη είναι να κοιτάς τον άλλο στα μάτια και να βλέπεις μέσα απ’ αυτά. Αγάπη είναι να κοιτάς τον εχθρό σου στα μάτια, να του κλείνεις πονηρά το δικό σου και να λες, δεν πειράζει, σε κατανοώ και σε δέχομαι. Αγάπη είναι δίνεις ευκαιρίες. Αγάπη είναι το φωτεινό πλαίσιο και το σκοτεινό τετράγωνο που αυτό ορίζει. Όλα ανακατεμένα, όλα ένα, σ’ έναν ρυθμό.

Επικαλείστε την αγάπη και στο όνομα αυτής συνδέεστε και σαν τα γεράκια τα εκπαιδευμένα στο πέτσινο γάντι, κάθεστε υπομονετικά και υπάκουα. Τέτοια δύναμη και τέτοιος αυτοπεριορισμός μαζί. Στο όνομα μιας αγάπης που δεν γνωρίζετε γιατί δεν της αφήνετε χώρο να διεισδύσει στις ζωές σας. 

Δεν της επιτρέπετε να σας οδηγήσει μέσα από την πραγματική απογείωση που βιώνει ένας άνθρωπος ενθυμούμενος την πρωταρχική και αμόλυντη αγάπη του θεού. Μην κολλάτε σε παραδόσεις, μην κολλάτε σε υποδείξεις μην κολλάτε σε επαναλαμβανόμενα και φτωχά μοτίβα δηθενπρεπισμού αυτά είναι η λάσπη σας, αν δεν προσέξετε θα γλιστρήσετε, θα λερωθείτε.

Τραβήξτε μια γραμμή. Μια λεπτή γραμμή, αλλά αυτή την φορά μην ενώσετε τίποτα. Τραβήξτε μια γραμμή και αφήστε την να αιωρείται μπροστά σας. Είναι οι επιλογές σας. Ότι χωράει σ’ αυτή την γραμμή είναι οι επιλογές σας. Όλα τα άλλα είναι αυτά που δεν θα νιώσετε ποτέ όσο κινείστε σ’ αυτή την γραμμή. Έτσι απλά. 

Σταθείτε στην άκρη του νήματος και κάντε το μετέωρο βήμα, ολοκληρώστε το, πηδήξτε με φόρα προς το αμέτρητο βάθος της ίδιας σας της ύπαρξης, βαθιά μέσα στην αγάπη του Πνεύματος. Κάντε μια μεγάλη εσωτερική βουτιά για να μπορέσετε να βγείτε έξω από τους περιορισμούς σας.

Όταν δείτε κάποιον αγκαλιάστε τον ταυτόχρονα με κάθε κύτταρο σας, όχι μόνο με τα χέρια σας, αλλά με όλο το κορμί σας, δείξτε του πόσο τον αγαπάτε, όχι με την καρδιά σας αλλά με την ψυχή σας.

Η αγάπη δεν τελειώνει γιατί απλά δεν υπάρχει άλλο απ’ αυτήν οπότε μην φοβάστε να την χαρίζετε, μην φοβάστε να την επικαλείστε, μην διστάζετε να την ζητάτε, δεν την στερείτε.

Μόνο προσέξτε, Εκείνη, όπως ήταν πριν τον ανθρώπινο εμβολιασμό της.

Τα ομορφότερα γίνονται όταν δεν τα ζητάτε. Τότε το σύμπαν γίνεται ξαφνικά γενναιόδωρο.

Πέτρος Χατζηαναστασίου
(δημιουργική σύλληψη)

Σημείωση γιατί δεν κατανόησα από το livepedia.gr:
“Νουκλεόνια: Οικογένεια στοιχειωδών σωματίων, η οποία περιλαμβάνει τα πρωτόνια και τα νετρόνια του πυρήνα. Στο εσωτερικό του, αυτά μπορούν να θεωρηθούν όχι ως δύο διαφορετικά σωμάτια, αλλά ως καταστάσεις του ίδιου σωματίου. Έτσι το πρωτόνιο μετατρέπεται σε νετρόνιο, με ταυτόχρονη παραγωγή ενός θετικού πιονίου και το νετρόνιο μετατρέπεται σε πρωτόνιο, με ταυτόχρονη παραγωγή ενός αρνητικού πιόνιου.”





Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Καταλαβαίνοντας τους καθρέφτες.....!!!!!!!!!

              
Είσαι ο δημιουργός της δικής σου ζωής και πρέπει να αποδεχτείς την ευθύνη σου για όλες σου τις δημιουργίες. Όλα αυτά που έχεις φτιάξει για τον εαυτό σου είναι για να τον αγαπάς ακόμα κι αν έχεις δημιουργήσει μία δύσκολη κατάσταση. Η δημιουργία σου είναι για τον σκοπό της ανώτερης αντίληψης, θεραπείας, της ενεργητικής εξισορρόπησης και της ψυχικής προόδου. Αν είσαι σε άρνηση της άσχημης κατάστασης που βιώνεις, απορρίπτεις τη δημιουργία σου και επιλέγεις να είσαι αδύναμος..

Ο Θεός σου έδωσε την Ελεύθερη Βούληση και έχεις τη δύναμη να αλλάξεις. Για ν' αλλάξεις όμως την πραγματικότητα σου, πρέπει πρώτα να την αποδεχτείς σαν ένα κομμάτι της δημιουργίας σου...

Καθένας μας πρέπει να δεχθεί την ευθύνη του και να συνειδητοποιήσει ότι τα προβλήματα στη ζωή μας προέρχονται από τις ασυνείδητες συμπεριφορές μας και τις επιλογές μας λόγω Ελεύθερης Βούλησης. Ο Θεός δε δημιουργεί βάσανα, ο άνθρωπος τα δημιουργεί. 

Μέσω της προσοχής, αυτό-εξέτασης και συνειδητότητας των πεποιθήσεων μας και συναισθημάτων μας, θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε και ν' απελευθερώσουμε την πλειοψηφία των προβλημάτων μας. Όλα πάντα γυρίζουν πίσω στον Εαυτό. Ευτυχώς, το σύμπαν είναι πάντα στο πλευρό μας παρέχοντας μας έναν καθρέφτη έτσι ώστε να βλέπουμε τον εαυτό μας. 

Αν βλέπουμε σε κάποιον άλλο κάτι που δεν μας αρέσει, αυτό υπάρχει μέσα μας. Η εξωτερική μας πραγματικότητα είναι ο καθρέφτης του εσωτερικού μας Είναι. Όλα όσα βλέπουμε στην οικογένεια μας και σ΄άλλους ανθρώπους είναι μία αντανάκλαση του δικού μας εσωτερικού Είναι. Δε θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε τις ατέλειες τους αν δεν τις είχαμε και εμείς μέσα μας. Επίσης, όταν θαυμάζουμε κάποιον και βρίσκουμε αρετές μέσα του, αυτές οι αρετές υπάρχουν και μέσα μας.

Ο θεϊκός μας Εαυτός φέρνει πάντα ανθρώπους και καταστάσεις στη ζωή μας για να μας δείξει τι χρειάζεται να θεραπεύσουμε. Το σύμπαν είναι ο καθρέφτης μας και μέχρι να θεραπευτούν οι πεποιθήσεις μας και τα θέματα μας θα συνεχίσουμε να πέφτουμε πάνω στον εαυτό μας όπου κι αν πηγαίνουμε. 

Ελκύουμε σχέσεις με συγκεκριμένα άτομα, τα οποία μπορούν να μας δείξουν τους τομείς στη ζωή μας που θέλουν θεραπεία, με τις πράξεις τους και τις συμπεριφορές τους. Αυτά τα συμβόλαια γίνονται γιατί και οι 2 άνθρωποι δουλεύουν πάνω στη βασική πεποίθηση, η οποία χρειάζεται να εντοπιστεί, να αναγνωριστεί και να απελευθερωθεί. 

Το άλλο πρόσωπο λειτουργεί ως καθρέφτης μας ώστε να δούμε τον εαυτό μας. Ο καθένας αντανακλά πίσω σε μας τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Είναι εκεί για να ρίξουν φως στις περιοχές του εαυτού μας που χρειάζονται θεραπεία. Η άρνηση και η κατάθλιψη μας κρατάνε στον κύκλο της αναδημιουργίας μέχρι να μάθουμε το μάθημα μας. Δε μπορούμε να είμαστε ένα δυναμικό και φωτισμένο Ον και παράλληλα να νιώθουμε θύματα των περιστάσεων. 

Κανένας δεν είναι θύμα. Όλα δημιουργούνται για σένα από σένα σ' ένα τέλειο σχέδιο. Τίποτα δε γίνεται τυχαία στο Σύμπαν, όλα σχεδιάζονται τέλεια για την ανάπτυξη της κάθε ψυχής. Είναι η στιγμή που όλοι μας πρέπει να θυμηθούμε ποιοι είμαστε και να μάθουμε τα μαθήματα μας και να καθαρίσουμε τα ενεργειακά μας σώματα. 

Η προσωπική μας δόνηση ανεβαίνει όταν εμείς είμαστε οι κυρίαρχοι της ψυχής μας, το οποίο τελικά μας ευθυγραμμίζει με το θεϊκό μας εαυτό. Όταν αυτό γίνεται δε χρειάζεται να συνεχίσουμε να ελκύουμε αρνητικές καταστάσεις χαμηλής δόνησης ή αρνητικούς ανθρώπους στη ζωή μας.

Όταν βρεθείς σε μία αρνητική κατάσταση ρώτα τον εαυτό σου «Τι αντανακλά αυτό το άτομο σε μένα? Ποια είναι η συμπεριφορά, σκέψη ή πεποίθηση που έχει αυτό το άτομο, την οποία πρέπει να θεραπεύσω μέσα στο εσωτερικό μου είναι?»

Συνήθως υπάρχουν 3 λόγοι για καθρέφτη :
Κάποιος είναι ο καθρέφτης σου για να σου δείξει πως σκέφτεσαι, αισθάνεσαι, συμπεριφέρεσαι, εκπέμπεις. Είναι η αντανάκλαση του μαθήματος που πρέπει να πάρεις. Συνήθως και οι 2 πλευρές έχουν μία βασική πεποίθηση που πρέπει να θεραπεύσουν. Και οι 2 είναι αντανακλάσεις για τον καθένα. Αυτός είναι ο πιο κοινός καθρέφτης.

Έχετε προσφερθεί εθελοντικά, σε ψυχικό επίπεδο, να είστε ο καθρέφτης για κάποιον άλλο. Μέσω των πράξεων τους, σκέψεων, πεποιθήσεων, κλπ., έχετε επιλέξει να περιμένετε μέχρι να δουν και να νιώσουν τον πόνο που επέβαλαν σε σας. Αν γίνουν μάρτυρες του πόνου σας και «αποδεχτούν» την συμπεριφορά τους, λιγοστεύουν οι πιθανότητες να επαναλάβουν αυτό το μάθημα και θα καθαρίσουν τον κάρμα τους. 

Μέσω της εμπειρίας και των επιπτώσεων τα μαθήματα παίρνονται εφόσον το άτομο είναι πρόθυμο να αναλάβει την ευθύνη ξεπερνώντας την ανάγκη να επαναλάβει το ίδιο μάθημα στο μέλλον.

Αν έχετε κάνει πολλή δουλειά με τον εαυτό σας, το άλλο πρόσωπο αντανακλά την πρόοδο σας. Τα άτομα θα αντανακλούν πίσω σε σας τα μαθήματα που πήρατε πρόσφατα. Ψάχνουν βοήθεια από εσάς έτσι ώστε να φωτίσουν την κατάσταση για να μπορέσουν να προχωρήσουν χωρίς να χρειαστεί να επαναλάβουν το ίδιο μάθημα ξανά και ξανά. 

Σ' αυτή την περίπτωση παρέχεις μία νέα προοπτική και είσαι ο Φάρος που θα φωτίσει τους άλλους ώστε να φέρουν την περιοχή του ασυνείδητου μπροστά στο Φως της συνειδητότητας και να το θεραπεύσουν.

Να καταλάβετε ότι οι καθρέφτες δεν είναι μόνο για την «ιστορία». Ο καθρέφτης έχει να κάνει με τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις που η ιστορία προκαλεί σε μας. Μην ασχολείστε με ιστορίες όπως «αυτός / αυτή είπε, αυτός / αυτή έκανε». Συγκεντρωθείτε στην αλληλεπίδραση και πως σας έκανε να νιώσετε και πως θέλατε να αντιδράσετε. 

Η αντανάκλαση έχει να κάνει με το συναίσθημα που πρέπει να μεταμορφωθεί μέσα σας. Αν δεν υπάρχει συναίσθημα ή ανάγκη για να αντιδράσετε, τότε δεν υπάρχει τίποτα για να μεταμορφώσετε. Ψάξτε για το συναίσθημα.

Αν κάποιος σας κακομεταχειρίζεται, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Πως εγώ κακομεταχειρίζομαι τη ψυχή μου, ή την ψυχή κάποιου άλλου? Που γίνομαι καταπιεστική?»
Να γίνετε ο δικός σας εσωτερικός μάρτυρας και να ρωτήσετε τον εαυτό σας:

Τι προσπαθεί να με μάθει αυτό το άτομο ή αυτή η κατάσταση?

Τι είδους συμπεριφορά μου αποκαλύπτουν η οποία είναι ο καθρέφτης της δικής μου συμπεριφοράς μου?

Ποιες αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις κρατάω οι οποίες χρειάζονται απελευθέρωση?

Σε ποια πράγματα επιτρέπω να έλκονται προς εμένα? Τώρα τελευταία είμαι αρνητική ή θετική? Που κρατάω τη δόνηση μου?

Εξελίσσομαι ή περιστρέφομαι? Σε ποια σημεία επαναλαμβάνω ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα? Ποια είναι η πεποίθηση?

Ποιο είναι το δώρο (μάθημα) που προσπαθούν να δώσουν?

Ποιο είναι το δώρο (μάθημα) που προσπαθώ να δώσω εγώ στους άλλους ?

Γράφτηκε από τον/την Sabrina Reber http://howtoraiseyourvibration.blogspot.gr
Επιλογή, μετάφραση και επιμέλεια: Κατερίνα Δεκαβάλα, Αντα Καραβάνη, Νάνσυ Μακρή





Γιόγκα με συνταγή γιατρού......!!!!!!

Πριν σπεύσετε να πάρετε παυσίπονο για τον πονοκέφαλο και χάπι για τον πόνο στη μέση, δοκιμάστε… γιόγκα!

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η γιόγκα «χορηγείται» με συνταγή από τον γιατρό ως συμπληρωματική θεραπεία για διαφόρων ειδών παθήσεις. Γιατί να μη δοκιμάσουμε, λοιπόν, μερικές απλές πρακτικές της γιόγκα στην ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού μας; 

Αν είστε αγχωμένοι
Δοκιμάστε: Αναπνοή Ujjayi Pranayama (ή Victorious breathing)
1. Καθίστε σε μία άνετη στάση διαλογισμού σταυροπόδι στο πάτωμα ή σε καρέκλα με ορθή πλάτη. Τα χέρια να βρίσκονται χαλαρά επάνω στους μηρούς, η σπονδυλική στήλη να είναι ευθυτενής και η πλάτη χαλαρή.

2. Πάρτε μία βαθιά εισπνοή από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα, σαν να παράγετε έναν αναστεναγμό ανακούφισης. Δώστε στην εκπνοή σας περίπου διπλάσια διάρκεια από τη φυσική εισπνοή σας και σιγά-σιγά επιμηκύνετε τον ρυθμό της αναπνοής σας. Πραγματοποιήστε 10 αναπνοές. Αν θέλετε, κλείστε τα μάτια ή εστιάστε το βλέμμα σας σε ένα σημείο στον χώρο.

3. Συνεχίστε την ίδια πρακτική, παράγοντας τον ίδιο ήχο αναστεναγμού, αλλά με κλειστό το στόμα. Η ροή της αναπνοής είναι βαθιά, αργή και σταθερή και ο ήχος της συνοδεύει την 
εισπνοή, όπως και την εκπνοή. Ο ήχος αυτός έχει παρομοιαστεί με τον ήχο που κάνουν τα μωρά όταν κοιμούνται ή με τον ήχο του κύματος που κάνει ένα μεγάλο όστρακο όταν το βάλουμε στο αφτί μας. Πραγματοποιήστε 10 αναπνοές.

Επειδή
Η Ujjayi Pranayama εστιάζει την αναπνοή σε μία σταθερή ροή και έτσι στέλνει μεγάλη ποσότητα οξυγόνου σε όλο το σώμα, βοηθώντας την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλοντας στην αύξηση των επιπέδων ενέργειάς μας, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο θυμός και το άγχος. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε στιγμή τη χρειαστείτε.

Αν νιώθετε φουσκωμένοι 
Δοκιμάστε: Στάση του παιδιού (Shashankasana)
Καθίστε πάνω στα γόνατά σας στο έδαφος και ρίξτε τον κορμό μπροστά, επάνω στους μηρούς, ακουμπώντας το μέτωπο στο πάτωμα. Η κοιλιά απλώνεται κατά μήκος των μηρών, το ίδιο και η σπονδυλική στήλη και η πλάτη. 

Αφήστε τα χέρια να ξεκουραστούν στο πλάι του κορμού, με τις παλάμες στραμμένες προς το ταβάνι, ή τεντώστε χαλαρά τα χέρια σε ανάταση στο έδαφος, με τις παλάμες στραμμένες προς τα κάτω. Μείνετε εδώ και κάντε 10 βαθιές εισπνοές και εκπνοές (προαιρετικά Ujjayi), εστιάζοντας στο ανεβοκατέβασμα και την επιμήκυνση του θώρακα πάνω στους μηρούς. 

Επειδή
Το φούσκωμα στην κοιλιά είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους, ενώ αρκετά συχνά -μία στις τέσσερις περιπτώσεις- πίσω από την ενόχληση κρύβεται το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (πάθηση που αποδίδεται σε διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου, που δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, αλλά επηρεάζει την ποιότητα ζωής). 

Η «Στάση του παιδιού» θεωρείται ιδανική γι’ αυτές τις περιπτώσεις, επειδή το ανεβοκατέβασμα του θώρακα πάνω στους μηρούς προσφέρει ένα απαλό μασάζ στην κοιλιακή χώρα, ανακουφίζοντας έτσι από αυτά τα συμπτώματα. Η συγκεκριμένη στάση μάς βοηθά επίσης να διαχειριστούμε συναισθήματα όπως ο θυμός και η συναισθηματική ένταση

Αν ταλαιπωρείστε από ημικρανίες
Δοκιμάστε: Στάση του σκύλου (Adho Mukha Svanasana)
Ξεκινήστε από την προηγούμενη θέση («Στάση του παιδιού»), τεντώνοντας τώρα τα χέρια μπροστά σας. Στη συνέχεια, πατήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας στο έδαφος και ξεκολλήστε τα γόνατά σας από το έδαφος, ρίχνοντας το βάρος σας στα χέρια, ενώ παράλληλα η λεκάνη σας κατευθύνεται προς το ταβάνι όσο τα γόνατα τεντώνονται. 

Ο κόκκυγας είναι το υψηλότερο σημείο της συγκεκριμένης στάσης, οι φτέρνες αφήνονται χαλαρές προς το έδαφος και οι ωμοπλάτες «βυθίζονται» σιγά-σιγά προς τους μηρούς, ενώ η σπονδυλική στήλη μακραίνει καθώς το κεφάλι αφήνεται στη βαρύτητα. Πραγματοποιήστε 10 βαθιές αναπνοές (προαιρετικά Ujjayi).

Επειδή
Η συστηματική εξάσκηση της γιόγκα θεωρείται ούτως ή άλλως ευεργετική για την πρόληψη των ημικρανιών, ακριβώς επειδή συμβάλλει στην καλύτερη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Η συγκεκριμένη στάση έχει ιδανικά αποτελέσματα, αν την πραγματοποιήσουμε όταν νιώσουμε τον πόνο να ξεκινάει. Είναι καλύτερο να την αποφύγουν άτομα με υψηλή πίεση.

Αν αισθάνεστε ένταση 
Δοκιμάστε: Roll down
Σταθείτε όρθιοι και αναπνεύστε με την τεχνική Ujjayi. Καθώς εκπνέετε, φέρτε το πιγούνι στο στέρνο και αφήστε τον κορμό να «κυλήσει» προς το πάτωμα. Πηγαίνετε όσο πιο χαμηλά μπορείτε καθώς εκπνέετε. Το κεφάλι και τα χέρια είναι αφημένα στη βαρύτητα. Μείνετε για 3 βαθιές αναπνοές και με εισπνοή επαναφέρετε σπόνδυλο σπόνδυλο το σώμα στην αρχική θέση. Κάντε 3 επαναλήψεις. 

Επειδή
Οι ασκήσεις με το κεφάλι προς τα κάτω αιματώνουν τον εγκέφαλο, χαλαρώνουν τους μυς και προσφέρουν ηρεμία. Λόγω της αντιστροφής της σχέσης του κορμού με τη βαρύτητα, επιμηκύνεται η σπονδυλική στήλη και χαλαρώνουν τελείως ο θώρακας και ο αυχένας, καθώς το κεφάλι αφήνεται σαν εκκρεμές. Καλό είναι να την αποφεύγουν όσοι έχουν υψηλή πίεση.

Αν πονάει η μέση σας
Δοκιμάστε: Γέφυρα (Setu Bandha Sarvangasana)
1. Ξαπλώστε στο έδαφος με όλη την πλάτη αφημένη στη δύναμη της βαρύτητας, τη σπονδυλική στήλη μακριά και χαλαρή, τα πόδια λυγισμένα και σε διάσταση στο άνοιγμα των γοφών, τα πέλματα γερά στο έδαφος και παράλληλα μεταξύ τους. Κνήμες και μηροί είναι επίσης παράλληλα μεταξύ τους. Οι παλάμες των χεριών είναι στραμμένες στο έδαφος, παράλληλες με το σώμα και όσο πιο κοντά σε αυτό γίνεται. 

2. Με μια απαλή και βαθιά εισπνοή, ανεβάστε αργά πρώτα τον κόκκυγα, μετά τη λεκάνη, τη μέση και τελευταίο τον θώρακα. Το σαγόνι ας είναι ελαφρά στραμμένο προς το στήθος. Μείνετε για 5-7 βαθιές αναπνοές (προαιρετικά Ujjayi). Επαναφέρετε σπόνδυλο με σπόνδυλο τον κορμό σας στο έδαφος -τελευταία τη λεκάνη- με μία βαθιά εκπνοή. Επαναλάβετε άλλη μία φορά.

3. Χαλαρώστε για 2΄ τεντώνοντας τα πόδια και τοποθετώντας τα στο πάτωμα, σε διάσταση στο άνοιγμα των γοφών, με τις παλάμες κατά μήκος των μηρών στραμμένες προς τα πάνω. Παρατηρήστε τη φυσική σας αναπνοή και αφήστε τη βαρύτητα να απορροφήσει από το σώμα σας κάθε σφίξιμο.

Επειδή
Η άσκηση δυναμώνει τους μυς γύρω από τη σπονδυλική στήλη και την περιοχή της πυέλου, ανακουφίζοντας έτσι τη μέση. Επίσης, διατάσσει όλο το μπροστινό μέρος του κορμού, απελευθερώνοντας την ενέργεια της αναπνευστικής και κοιλιακής χώρας. Συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό αν ο πόνος στη μέση σας είναι σε έξαρση.

Αν έχετε hangover
Δοκιμάστε: Στροφή της σπονδυλικής στήλης (Ardha Matsyendrasana)
1.Καθίστε σε μία άνετη στάση διαλογισμού σταυροπόδι στο πάτωμα, με τα χέρια χαλαρά πάνω στους μηρούς. Η σπονδυλική στήλη να είναι ευθυτενής και η πλάτη χαλαρή.

2. Σηκώστε το αριστερό πόδι και σταυρώστε το πάνω από το δεξί γόνατο, με το πέλμα να ακουμπάει στο έδαφος και όσο το δυνατόν κάθετη την κνήμη. Με την πλάτη ίσια, στρέψτε τον θώρακα προς τα αριστερά, φέρνοντας το δεξί χέρι από την έξω πλευρά του αριστερού γονάτου, με την παλάμη στραμμένη προς τα έξω. Ασκώντας απαλή ώθηση με το αγκώνα στο γόνατο, στρίψτε όσο περισσότερο μπορείτε προς τα αριστερά, χωρίς να πιεστείτε. Μείνετε εκεί για 10 βαθιές αναπνοές Ujjayi. Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. 

Επειδή
Η στροφή της σπονδυλικής στήλης σε αυτήν τη στάση προσφέρει ένα απαλό αλλά βαθύ μασάζ στα εσωτερικά μας όργανα, ανακουφίζοντας από τα δυσάρεστα συμπτώματα του hangover. Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της πέψης και στην ομαλή ροή του αίματος και της αναπνοής, μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τις τοξίνες, ενώ «ξεκλειδώνει» τη μέση, τον θώρακα και τη σπονδυλική στήλη. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΗΝΑΚΟΥΛΗ, δασκάλα της γιόγκα και το THE SECRET PLACE PILATES STUDIO της ΝΑΤΑΛΙ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ (www.thesecretplace.gr). 





Μυρτώ Αντωνοπούλου

Η ασθένεια ΔΕΝ προκαλείται από ιούς και βακτήρια, αλλά από το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.....!!!!!!

αν μπορούσαμε να δούμε σε μία κινηματογραφική ταινία την δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την προσπάθειά του….
να μας κρατήσει υγιείς εκτός
από την συγκίνηση που θα νιώθαμε
θα τρέχαμε αμέσως να το βοηθήσουμε
και θα προσέχαμε υπερβολικά να μην του γίνουμε εμπόδιο σε αυτή του την προσπάθεια…

ας το κάνουμε λοιπόν… ας το βοηθήσουμε
και ας προσέξουμε να μην του γίνουμε εμπόδιο…

το ανοσοποιητικό σύστημα είναι από τα σημαντικότερα συστήματα του οργανισμού…

αυτό είναι υπεύθυνο και αυτό καθορίζει την κατάσταση του οργανισμού…
είναι ένα σύνθετο αμυντικό και αποδοτικό σύστημα…
είναι η ασπίδα που έχει στηθεί μπροστά στους εισβολείς
ιοί
και…
ασθένειες
τίποτα δεν μπορεί να προσπελάσει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα…
αλλά τότε γιατί πολλές-πολλές φορές το σώμα μας ασθενεί;

μα γιατί φίλοι μου ανοίξαμε την πόρτα…
μα θα πούμε δεν την ανοίξαμε…
αποκλείεται…
κάποια κερκόπορτα αφήσαμε ανοιχτή
και
από κει τρύπωσε ο εχθρός…

λοιπόν τι εξασθενεί και τι επηρεάζει αρνητικά ή θετικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

πρώτα από όλα η τροφή και η διατροφή
η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού-όπως και των περισσοτέρων συστημάτων του ανθρωπίνου σώματος-εξαρτάται από την σωστή διατροφή…
τόσο οι υποσιτισμένοι όσο και οι υπερσιτισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγάλους και ίδιους κινδύνους εκδήλωσης ασθενειών

και
προσβολής από μικρόβια και βακτήρια…
είναι ηλίου φαεινότερον λοιπόν ότι για να έχουμε ένα ισχυρό

και
δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα
απαιτείται σταθερή πρόσληψη όλων των απαραίτητων

και
ανόργανων αλάτων

και
αυτό μπορούμε να το πετύχουμε ΜΟΝΟ με την κατανάλωση ισορροπημένης δίαιτας που
θα περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση άφθονα νωπά και ωμά φρούτα και λαχανικά
με περαιτέρω αύξηση κάποιων από αυτών
όπως

α) του λεμονιού,του οποίου ο χυμός είναι από τους καλλίτερους ενισχυτές 
του ανοσοποιητικού….
β) του ροδιού
γ) του μπρόκολου….
δ) των πορτοκαλιών…..

αύξηση των βοτάνων εκείνων που είναι γνωστά για τις ανοσοποιητικές τους ιδιότητες όπως π.χ

β) το φασκόμηλο….
γ) το σκόρδο….

περισσότερη χρήση αιθέριων ελαίων για θεραπείες παθήσεων όπως…

η ακμή….
το έκζεμα….
ο έρπης ζωστήρ….
η candida….
που εκτός από την θεραπεία επιτυγχάνουμε και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού…

ένας άλλος καταστροφικός παράγοντας για το ανοσοποιητικό σύστημα 
είναι το στρες
το στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα πολλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γιατροί πρέπει να κατανοήσουν τον ρόλο του στρες στην παθογένεια των ασθενειών και να προτρέψουν  τους ασθενείς σε μια αλλαγή συμπεριφοράς και αντιμετώπισης γεγονότων και καταστάσεων για να βελτιωθεί η υγεία τους…

σε παλαιότερες έρευνες όσο και σε νέες έχει αναφερθεί ότι το ψυχολογικό στρες επηρεάζει καταστροφικά το ανοσοποιητικό 

το αποδυναμώνει….
το εξασθενεί και…
αποκόπτει τα δίκτυα που το συνδέουν με τα άλλα συστήματα του 
οργανισμού όπως

το νευρικό
και
το ενδοκρινικό….

η μεγαλύτερη καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος παρουσιάζεται όταν το στρες είναι χρόνιο και παρατεταμένο…

τότε…
οι αρνητικές επιπτώσεις στους μηχανισμούς και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι καταστροφικές
ας θυμόμαστε λοιπόν να γελάμε γιατί

το γέλιο μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά να διαχειριστούμε με σωστό και εποικοδομητικό τρόπο το ψυχολογικό στρες
και γιατί αυξάνει σημαντικά την δραστηριότητα των Τ κυττάρων…

ένα άλλος τώρα παράγοντας που επηρεάζει θετικά
και
ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ο ήλιος…
ναι ο ήλιος…
και αυτό γιατί η βιταμίνη D η οποία
παράγεται στο δέρμα μας με την έκθεσή μας στον ήλιο
παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού…

τα Τ-κύτταρα όταν ένας παθογόνος οργανισμός εισέλθει στον οργανισμό 
μας ενεργοποιούνται πάραυτα…
αν δεν υπάρχει βιταμίνη D τα
Τ-κύτταρα τα οποία την αναζητούν μέσα στο αίμα δεν θα αρχίσουν καν να κινητοποιούνται αναφέρουν Δανοί ερευνητές....

και ερχόμαστε στην ζάχαρη!!!
μελέτες και ερευνητές δεν σταματούν
να επισημάνουν τις καταστροφικές συνέπειες της κατανάλωσης απλών σακχάρων για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μας…

και
να μην ξεχάσω να επισημάνω την άκρως θετική δράση στην άμυνα του οργανισμού και
τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο τους στο ανοσοποιητικό μας σύστημα του Σεληνίου και του ψευδαργύρου…
αυτά τα δύο στοιχεία τα οποία βρίσκονται

το μεν σελήνιο
στα θαλασσινά…
στα αναποφλοίωτα δημητριακά…
στο κρέας
και…

ο δε ψευδάργυρος
στα καρύδια
στα φασόλια….
στα οστρακοειδή και…
στο κόκκινο κρέας….
δεν πρέπει να λείπουν από καμία ισορροπημένη διατροφή…
ας μην αμελούμε λοιπόν να φροντίζουμε τον οργανισμό μας
και…
να προσέχουμε-όσο περνά από το χέρι μας-να μην του δημιουργήσουμε ανοσολογική ανεπάρκεια…..