Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Όταν επαναλαμβάνουμε το ίδιο λάθος συνεχώς, παύει να είναι λάθος. Είναι επιλογή…!!!!

Φταίει το κατεστημένο, οι κυβερνήσεις, η φτώχεια, η οικογένεια, ο πρώην, ο νυν και εις τους αιώνες των αιώνων αμήν. Αυτό το ξεστομίσαμε όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας, όταν δεν πετυχαίναμε αυτά που επιθυμούσαμε, ή όταν αντιμετωπίζαμε δυσκολίες, ή όταν δεν νιώθαμε γενικά καλά.

Αυτό είναι μια πεποίθηση που πρέπει να την αλλάξεις άμεσα. Γιατί; Γιατί με το να επιρρίπτεις ευθύνες σε τρίτους δεν αναλαμβάνεις εσύ την ευθύνη για τη δημιουργία της ζωής που θέλεις και επιθυμείς.

Ποιος έχει κάνει όλες αυτές τις επιλογές στο παρελθόν; Εσύ. Εσύ ευθύνεσαι για τη ζωή που δημιουργείς κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, Αν δεν συντρέχει κάποιος άλλος σοβαρός παράγοντας υγείας, τότε μην ψάχνεις για δικαιολογίες.

Ο τρόπος που σκεφτόσουν όλα αυτά τα χρόνια και οι επιλογές που έκανες σε οδήγησαν στα αποτελέσματα του σήμερα. Σίγουρα ο τρόπος που μεγαλώνουμε, το περιβάλλον μας και η ανατροφή μας ,η θρησκεία και η κουλτούρα μας, έχτισαν τις πεποιθήσεις μας και τους περιορισμούς μας.

Κάνε αυτή την ερώτηση τώρα στον εαυτό σου: «Τι έκανα και έχω αυτό το αποτέλεσμα; Ποια πιστεύω και ποιες σκέψεις διαμόρφωσαν αυτό το αποτέλεσμα; 

Αν δεν με εξυπηρετεί τι μπορώ να κάνω για να το αλλάξω;» Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου. Ανάλαβε την ευθύνη των επιλογών σου και με πλήρη συνείδηση των πράξεων σου.

Τα μόνα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε απολύτως είναι οι σκέψεις και οι συμπεριφορές μας. Όταν επαναλαμβάνουμε το ίδιο λάθος συνεχώς, παύει να είναι λάθος. Είναι επιλογή. 

Αν παραπονιέσαι συνεχώς για τη ζωή σου, εστιάζεις στα όσα δε θέλεις και ελκύεις αυτά για τα οποία παραπονιέσαι. Γιατί αυτά δημιουργούν τις σκέψεις σου και εντείνουν την απαισιοδοξία.

Σταμάτησε να το κάνεις αυτό και μάθε να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις καταφέρει .Να θυμάσαι ότι δεν αποτυγχάνεις, αλλά αποκτάς εμπειρίες. «Σιώπησε» σιγά σιγά την γκρίνια και θα δεις τη ζωή σου να αλλάζει σιγά σιγά. Απέφευγε άτομα που γκρινιάζουν συνεχώς για να μην παρασύρεσαι.

Και να θυμάσαι ότι οι καλοί άνθρωποι μας δίνουν χαρές και οι «κακοί» εμπειρίες και μαθήματα. Υιοθετήστε νέες συνήθειες για να έχετε διαφορετικά αποτελέσματα. Αν οι αρνητικές σου σκέψεις αντικατασταθούν από θετικές, θετικά αποτελέσματα θα ελκύεις στη ζωή σου.




Αγάθη Δημητρίου – Photo: Author/Depositphotos

Έρευνα : Όσες περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές έχουμε στο σπίτι, τόσο πιο ανικανοποίητοι νιώθουμε…!!!!

Έρευνα αποκαλύπτει ότι όσο πιο πολλές ηλεκτρονικές και έξυπνες συσκευές έχουμε στο σπίτι μας, τόσο λιγότερο ευχαριστημένοι είμαστε με την τεχνολογία. Συγκεκριμένα και μετά από πιο λεπτομερή εξέταση των αποτελεσμάτων, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι ήταν πιο ευχαριστημένοι με τις συσκευές, αν είχαν μόνο λίγες.

Βρέθηκε επίσης ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι ήταν το ίδιο χαρούμενοι με τις συσκευές τους όσο και οι νεότεροι, και ότι το φύλο και το εισόδημα δεν δημιουργούσε καμία διαφορά ως προς την ικανοποίηση. 3 ερευνητές, εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες της διασποράς, από το Πανεπιστήμιο Newcastle, και συγκεκριμένα από το τμήμα Business στην Αγγλία, «έτρεξαν» την έρευνα διαδικτυακά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον καθηγητή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Σάββα Παπαγιαννίδη και τον συνεργάτη του λέκτορα μάρκετινγκ δρα Ελευθέριο Αλαμάνο παρουσίασαν την έρευνα τους στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ακαδημίας Μάνατζμεντ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερες ηλεκτρονικές και «έξυπνες» συσκευές χρησιμοποιεί ένας κάτοικος στο σπίτι, τόσο λιγότερο ικανοποιημένος νιώθει από όσα προσφέρει και ήταν πιθανότερο να μη θέλει να συνεχίσει να τις χρησιμοποιεί στο άμεσο μέλλον.

Οι «έξυπνες» συσκευές έρχονται τα τελευταία χρόνια να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές συσκευές που όλοι γνωρίζουμε. Οι πρώτες λειτουργούν με ενσωματωμένη νοημοσύνη. Μπορεί, λοιπόν, οι πρώτες συσκευές να άλλαξαν σε τεράστιο βαθμό την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στο σπίτι τους, αλλά τώρα φαίνεται ότι η νέα τεχνολογία δεν φέρνει τα αποτελέσματα που αναμένονταν.

Μάλιστα, όσο πιο μεγάλη η οικογένεια η οποία διαμένει στο σπίτι, τόσο λιγότεροι απρόθυμοι είναι οι κηδεμόνες να χρησιμοποιούν κυρίως «έξυπνες συσκευές». 

Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όποιος διέμενε σε μεγάλο σπίτι, ήταν περισσότερο πρόθυμος να τις χρησιμοποιήσει.

Το γεγονός της έλλειψης ικανοποίησης από τις «έξυπνες» συσκευές μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. 

Για παράδειγμα, μπορεί να οφείλεται σε κάποια λειτουργικά κενά που μπορεί να διαθέτουν ορισμένες συσκευές, στη δυσκολία χρήσης και εκμάθησης χρήσης τους, αλλά ένα ποσοστό μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική «ευκολία» που μπορεί να φέρνουν στους ανθρώπους.




Πηγή:phys.org/news/2019-09-smart-home-devices-people-dissatisfied.html

Για να είμαι ειλικρινής, είμαι χαρούμενη που δεν αντέξαμε για πάντα…!!!!

Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ερχόταν η μέρα που θα ήμουν χαρούμενη που εμείς οι δύο χωρίσαμε. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έρθει η στιγμή που θα μπορούσα όντως να προχωρήσω. Αλλά έχει περάσει καιρός πια, μπορώ να επιστρέψω στις αναμνήσεις μας και να μην νιώθω πικρία ή λύπη ή πόνο. Ειλικρινά, με κάνουν απλά να χαμογελώ τώρα.

Υπήρξε ένα σημείο στο παρελθόν, όπου νόμιζα ότι εμείς οι δύο θα μέναμε για πάντα μαζί. Αλλά τότε ήμουν μικρότερη. Αθώα. Αφήνοντας τον έρωτα και εσένα να κυριαρχήσουν πάνω σε κάθε μου συναίσθημα. Νομίζω ότι ήμουν σχεδόν εθισμένη σε εσένα. Νόμιζα ότι σε χρειαζόμουν ακόμα και για να μπορέσω να αναπνεύσω.

Ίσως αυτό σου ακουστεί υπερβολικά δραματικό και λίγο τρελό, αλλά έτσι ακριβώς ένιωθα τότε. Ένιωθα βαθιά στην καρδιά μου ότι σε χρειαζόμουν, για να μπορώ να είμαι ευτυχισμένη. Ότι μας χρειαζόμουν για να έχει νόημα ο κόσμος γύρω μου. Και όπως συνήθως συμβαίνει στον πρώτο έρωτα, πίστευα ότι ήμασταν εγώ και εσύ ενάντια σε όλους για πάντα.

Αλλά όπως πολλές σχέσεις, έτσι και η δική μας άρχισε να ξεθωριάζει. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να τη σώσω. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να μας αλλάξω. Κι εσύ ήσουν που την έληξες και ένιωσα να χάνω τον κόσμο όλο γύρω μου.

Ένιωθα σκιά του εαυτού μου, όταν τελειώσαμε. Δεν είχα ταυτότητα μετά από αυτό. Δεν ήξερα ποια ήμουν τελικά, όταν δεν ήμουν πια μαζί σου. Γιατί ήσουν ό,τι είχα. Ό,τι ήξερα. Τι ήμουν χωρίς εσένα, αν δεν ήμουν ένα τίποτα;

Αλλά με τον καιρό, συνειδητοποίησα ότι όχι, δεν ήμουν ένα τίποτα. Ποτέ δεν ήμουν. Σίγουρα, ένιωθα δυνατότερη όταν σε είχα. Πιο δυναμική. Σαν να είχα μια δυνατότερη φωνή, όταν εσύ κρατούσες το χέρι μου. Εσύ το άφησες και έφυγες. Δεν θα σου επέτρεπα όμως και να με σκοτώσεις.

Η αποχώρησή σου αυτή με δίδαξε ότι ήμουν δυνατότερη απ’ όσο ποτέ θα περίμενα. Η απουσία σου μου έμαθε ότι μπορούσα να είμαι μια ανεξάρτητη γυναίκα, χωρίς να χρειάζομαι κανέναν άλλο δίπλα μου. 

Η φυγή σου μου έδειξε ότι ο έρωτας δεν είναι το παν. Η αποχώρησή σου μου δίδαξε ότι η αγάπη προς τον εαυτό μου είναι το πολυτιμότερο είδος αγάπης που θα έχω ποτέ.

Δεν συνέβησαν βέβαια όλα αυτά σε μια στιγμή. Χρειάστηκαν χρόνια για να ξεπεράσω το γεγονός ότι δεν ήσουν ερωτευμένος πια μαζί μου. Χρειάστηκαν χρόνια για να καταλάβω τελικά. Για να αντιληφθώ ότι εγώ και εσύ δεν θα υπήρχαμε ποτέ ξανά ως ζευγάρι.

Αλλά τώρα, μπορώ να χαμογελώ, αναπολώντας το πόσο αθώοι και ανέμελοι ήμασταν ο ένας με τον άλλο. Τώρα, μπορώ να κοιτάξω πίσω και να χαμογελάσω με κάθε ανάμνηση που κρατώ ακόμα στην καρδιά μου.

Δεν είμαι θυμωμένη πια. Ούτε και στεναχωρημένη. Επειδή όταν μας σκέφτομαι στο παρελθόν, μου υπενθυμίζω ότι μπορώ να αγαπηθώ και ότι το αξίζω ξανά και ξανά. Κι όταν αναπολώ, υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι τότε δεν με αγαπούσα πραγματικά.

Είμαι χαρούμενη που δεν αντέξαμε για πάντα μαζί. Επειδή όταν έφυγες, έμαθα πώς να αγαπώ αληθινά τον εαυτό μου. Και αυτό το είδος αγάπης ποτέ δεν θα με προδώσει.




Photo: Author/Depositphotos

Για να απομακρυνθείς από έναν άνθρωπο αρκούν όσα δεν έκανε…!!!!

Μερικά βράδια δε θέλεις τίποτα παραπάνω απ’ το να συζητήσεις ήρεμα, αθόρυβα σχεδόν, με τον εαυτό σου. Φτάνει να καταλάβεις ότι εσύ είσαι το βάλσαμό σου, είσαι η παρηγοριά σου! Όχι ότι είσαι (ο) μόνος, μην είμαστε εγωιστές. Απλώς είσαι το μοναδικό άτομο που μπορείς να σε καταλάβεις τόσο απόλυτα.

Και σφίγγεις τα δόντια κι ουρλιάζεις δυνατά, όσο πιο δυνατά μπορείς, να μην τους ακούς να μιλάνε. Φωνάζεις, κλαις, αδειάζεις ποτήρια, μπας και καταφέρεις να σιγήσεις και να πνίξεις και τα δαιμόνια που κάνουν φασαρία μέσα σου. 

Η απόφασή σου οριστική. Διέγραψες αυτόν τον άνθρωπο, τον έβγαλες απ’ τη ζωή σου. Υπόγραψες το φινάλε κι αυτό είναι αμετάκλητο. Είναι κάθε φορά το πιο δύσκολο κομμάτι ο επίλογος, επίπονο το να βγάλεις κάποιον απ’ τη ζωή σου. 

Μα η απόφαση πάρθηκε σε ένα από ‘κείνα τα βράδια που με μανία έψαχνες να βρεις καταφύγιο σε εκείνη την παρουσία κι αυτή ήταν για ακόμη μια φορά απούσα.

Κι αυτό το κενό, αυτή η σιωπή, οι φορές που δεν ήταν εδώ και το ενδιαφέρον που δεν έδειξε, αρκούν. 

Γιατί για να αποφασίσεις να βγάλεις κάποιον απ’ τη ζωή σου, δεν είναι απαραίτητο να σου κάνει κάτι, να σε βλάψει, να σκορπίσει άσχημες λέξεις ή να σε κεράσει σκληρές πράξεις. Φτάνουν απλώς όλα εκείνα που ποτέ δεν έκανε.

Ναι, σύμφωνοι, κανείς (φίλος, ταίρι ή ό,τι άλλο) δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι, πόσο μάλλον αυτό που εμείς θέλουμε, κανείς δε μας χρωστάει, αλλά όλα εκείνα που (ιδανικά ανιδιοτελώς) δίνει, όλες εκείνες οι φορές που κάποιος είναι εδώ, κυρίως όταν δεν του ζητηθεί, είναι που μετράνε κι αποκαλύπτουν ποιος νοιάζεται και ποιος όχι.

Γιατί είναι καλύτερα να αποχωρούμε όταν μπροστά μας συναντάμε τοίχο απ’ το να επιμένουμε να τον σπάσουμε, ενοχλώντας και το χέρι μας και τον άλλο με τη φασαρία που κάνουμε. Δε μένουμε εκεί, να ικετεύουμε για λίγη παραπάνω σημασία, για τον σεβασμό που θεωρούμε πως μας πρέπει.

Ανοίγουμε τις πόρτες κι απομακρυνόμαστε. Και δεν είναι εγωιστικό αυτό, είναι αξιοπρέπεια κι αυτοεκτίμηση.

Αρνείσαι να γίνεις ζητιάνος συναισθημάτων. Εξάλλου, όποιος θέλει, δίνει. Γι’ αυτό και δε σου μένει θυμός. Ένα παράπονο μόνο. Μια πικρία. 

Δε ζητάς να κάνει κάτι παραπάνω από όσα μπόρεσε ή θέλησε, δε βάζεις όρους, δε θέτεις τελεσίγραφα ή εκβιαστικούς συναισθηματισμούς, άλλωστε η αγάπη μόνο πηγαία κι ανιδιοτελής έχει νόημα. 

Δεν περιμένεις να πάρεις κάτι για να δώσεις. Δε ζητάς απελπισμένα τίποτα, δεν επαιτείς ούτε απαιτείς το ενδιαφέρον κανενός.

Τόσα ήθελε, τόσα μπόρεσε. Όχι τόσο είχε, τόσο επιθυμούσε. Από επιθυμία στερεύουμε, όχι από αποθέματα. Έχεις περάσει κι εσύ από αυτή τη θέση, εξάλλου. Δεν έδωσες εκεί που περίμεναν και λαχταρούσαν να δώσεις. 

Κι ίσως να μετάνιωσες, ίσως κι όχι. Ξέρεις, όμως, πια πως καμία προσπάθεια δε θα 'χε αποτέλεσμα. Αν μπεις στη διαδικασία να ζητήσεις όσα οι άνθρωποι δίνουν από μόνοι τους επειδή τα αισθάνονται, το πείραμα έχει ήδη αποτύχει.

Δεν πειράζει, καμία κακία. Καλή καρδιά. Μόνο ένα παράπονο, κι αυτό γιατί όπως είπε ο Λειβαδίτης «Μόνο όσοι προσπάθησαν πολύ έχουν δικαίωμα στο παράπονο.» κι εσύ προσπάθησες.

Είναι παράδοξο να προσμένεις τον έpωτα όπως τον περιγράφουν οι άλλοι∙ περιμένεις να ‘ναι κάποιο καλογραμμένο ποίημα κι όταν τον ζεις μόνος είναι ένα τεράστιο μυθιστόρημα που δε βγάζει νόημα. 

Εν τέλει, έμαθες πως δεν αρκεί να πεις σε κάποιον ότι τον αγαπάς, να υποσχεθείς πως θα 'σαι εκεί, πρέπει να το δείχνεις, με τον τρόπο σου. Όποιος κι αν είναι αυτός, αρκεί να ‘ναι αυθόρμητος, πηγαίος.

Το συναίσθημα δε χρειάζεται παρακάλια. Η αγάπη κι ο έpωτας δεν είναι για όλους, είναι για όσους δίνουν χωρίς να περιμένουν τίποτα να πάρουν πίσω.




Συντάκτης: Δήμητρα-Μαρία Κοσμά 

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα ;

Κάποτε, όπως γνωρίζουμε, το πρωταρχικό μέλημά μας ως άνθρωποι, ήταν να επιβιώσουμε. Η, εν λόγω, ροπή (προς την επιβίωση) υφίσταται μέχρι και σήμερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η αντίδραση μάχης ή φυγής να εξακολουθεί να ενεργοποιείται όταν αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο. 

Αυτό μας κάνει να φοβόμαστε, και όταν φοβόμαστε τείνουμε να προσπαθούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου να αποβάλλουμε αυτήν την αβεβαιότητα και να βάλουμε τον εαυτό μας σε μια θέση, όπου να μπορεί να ελαχιστοποιήσει οτιδήποτε ενδέχεται να πάει στραβά. 

Αυτή η ανάγκη «να ελέγχουμε τα πάντα», μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε θυμωμένοι, εξαντλημένοι, καταθλιπτικοί ή ανήσυχοι. Με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι σχέσεις και η ποιότητα της ζωής μας.

Ίσως επειδή κάποτε στο παρελθόν είχαμε χάσει τον έλεγχο και οι συνέπειες αυτού ήταν τόσο αφόρητες, φτάσαμε σε σημείο να θέλουμε να ελέγχουμε τα πάντα, προκειμένου να νιώθουμε ασφαλείς. Μερικοί άνθρωποι όταν περνάνε όλα από το χέρι τους, αισθάνονται ανώτεροι και αυτό τους κάνει να νιώθουν ισχυροί, ειδικοί, καθώς και ασφαλείς. 

Σε ορισμένους από εμάς, μας ασκήθηκε, στο παρελθόν, έλεγχος από τους γονείς, σε μεγάλο βαθμό, και κατά συνέπεια αισθανθήκαμε ευάλωτοι. Κατόπιν τούτου αν τώρα ελέγχουμε ό,τι σχετίζεται με την καθημερινότητα μας, νιώθουμε ότι κανείς δεν θα μπορέσει να μας το ξανακάνει. 

Εξάλλου μπορεί, να φοβόμαστε ότι θα μας εγκαταλείψουν, συνεπώς πιστεύουμε ότι, αν διατηρήσουμε τους άλλους υπό έλεγχο, δεν θα μπορέσουν ποτέ να μας αφήσουν.

Επομένως, ο βασικός λόγος είναι η ασφάλεια. Ένας άλλος λόγος για τον έλεγχο της συμπεριφοράς έγκειται στους γονείς μας που μπορεί να ήταν συναισθηματικά μη διαθέσιμοι ή απόντες, επομένως, κατά την παιδική μας ηλικία δεν αισθανθήκαμε ασφαλείς. 

Αυτή η ασφάλεια μπορεί να εκλείπει και ίσως δεν μας δόθηκε καν η επιλογή. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στο να επιζητάει τον έλεγχο πολλών πτυχών της ενήλικης ζωής του.

Όταν έχουμε προέλθει από καταστάσεις όπως οι παραπάνω, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπτύξουμε υγιείς δεσμούς και είμαστε προσκολλημένοι σε όλα και σε όλους. 

Αυτές οι προσκολλήσεις υπαγορεύουν το πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας, τους άλλους και τον κόσμο. Αλλά και τον τρόπο, που διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά και τη συμπεριφορά μας στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. 

Στην πραγματικότητα, η προσκόλλησή μας συνδέεται με την τάση τελειομανίας. Η τελειότητα στα πράγματα είναι συχνά αδύνατη και αυτό καθιστά την επίτευξη των στόχων μας δύσκολη. Η τελειομανία δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να προσπαθείς να είσαι ο καλύτερος. 

Δεν αφορά την υγιή επιτυχία και την ανάπτυξη. Χρησιμοποιείται συχνά για να προστατευτούμε από την ευθύνη ή την ντροπή.

Το να αφήσει κανείς τα πράγματα χωρίς έλεγχο, μπορεί να είναι τρομακτικό και να προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια. 

Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τη δική σας συμπεριφορά, να αντιμετωπίσετε τους υποκείμενους φόβους σας, να αλλάξετε την προοπτική σας και να αναπτύξετε πιο υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης.




Μαρία Παπουτσή
M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Μόνο όταν φύγουν οι δύσκολες στιγμές καταλαβαίνουμε πόσο δυνατούς μας έκαναν…!!!!

Και όταν έρχεται εκείνη η στιγμή της δοκιμασίας, νευριάζεις. Νομίζεις πως η ζωή η ίδια συνωμοτεί εναντίον σου, πως δε θέλει να είσαι χαρούμενος και ζωντανός. Τα βάζεις με όλους; με εσένα, με το Θεό, με τη ζωή, με τους άλλους. Χάνεσαι μέσα στην αρνητικότητα, θαρρείς πως ο κύκλος της χαράς έκλεισε για εσένα.

Και όταν έρχεται εκείνη η στιγμή της δοκιμασίας, δειλιάζεις. Και νομίζεις πως η ζωή συνωμοτεί εναντίον σου, πως θέλει το κακό σου. Πιστεύεις πως η πόρτα της χαράς έκλεισε για πάντα, αφήνοντας πίσω της μόνο αναμνήσεις.

Και όταν έρχεται η στιγμή της δοκιμασίας, μουδιάζεις. Και νομίζεις πως δε θα τα καταφέρεις, πως η ζωή σε ανάγκασε να υπερβείς των δυνάμεών σου. Και μακαρίζεις εκείνες τις ώρες που ήσουν ξέγνοιαστος, θεωρώντας πως τότε μόνο ήσουν πραγματικά ευλογημένος.

Και όταν φύγει η δοκιμασία που σε ταλαιπωρούσε και διαπιστώσεις πως μπόρεσες τελικά να την αντέξεις, τότε αισθάνεσαι ακόμα μεγαλύτερη χαρά. 

Δεν υπάρχει μέσα σου η υπερβολική φοβία πως αυτή η δοκιμασία ήταν η χειρότερη, διότι κατάφερε να σε κάνει περισσότερο δυνατό. Και αισθάνεσαι ευλογημένος, διότι η ζωή πίστεψε πως μπορείς να τα καταφέρεις, πως από κάθε εμπόδιο στο τέλος θα βγεις νικητής. Και βγήκες.

Και όταν φύγει η δοκιμασία, θα δεις πως περισσότερο χαρούμενος από πριν ήσουν. Θα αισθανθείς τη μεγαλύτερη χαρά διότι ξαλάφρωσες, θα αισθανθείς τη σπουδαιότητα του αέρα επειδή τότε θα μπορείς να αναπνέεις ελεύθερα. 

Δε θα είσαι πια μέσα σε εκείνη τη δοκιμασία που έσφιγγε την ανάσα σου και δε σε άφηνε να αναπνεύσεις χωρίς αγωνία.

Και όταν φύγει η δοκιμασία, θα δεις πόσο σοφότερα θα αντιμετωπίζεις πλέον τα πράγματα. Δε θα είναι τα σωματικά σου μάτια εκείνα που θα έχουν αλλάξει, αλλά τα μάτια της ψυχής που πολλά θα έχουν ‘’διδαχθεί’’ να βλέπουν και να αντιλαμβάνονται διαφορετικά.

Μετά από καιρό και όταν πια δε θα έχεις κανένα φόβο, τότε αντιλαμβάνεσαι την αξία της κάθε δύσκολης στιγμής…




Στα δύσκολα, δοκιμάζονται οι άνθρωποι κι ο χαρακτήρας τους…!!!!

Όποιος δεν είναι στα δύσκολα δίπλα σου, δεν ήταν ποτέ! Στα ωραία και στα εύκολα, όλοι είμαστε πρόθυμοι. Στα “καλά και στα συμφέροντα” όλοι είμαστε καλοί. Όμως πώς το λέει η παροιμία; “Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα”.

Στα δύσκολα δοκιμάζεται η αντοχή, η ειλικρίνεια, η αγάπη, η υπομονή, η κατανόηση και όχι στα “πούπουλα”. Στη μοναξιά και στα ζόρια ποιοι είναι κοντά σου; Μέτρησες; Γιατί είναι κοντά σου; Επειδή εσύ είσαι μόνος και σου συμπαραστέκονται ή επειδή αυτοί είναι μόνοι και ζητούν παρηγοριά;

Ζητούν ακροατές ή συνομιλητές; Παρατήρησε λίγο. Στην πίεση κάποιοι κουμαντάρουν τον εγωισμό τους ή όπως πάντα βάζουν προτεραιότητα τον εαυτό τους;

Νοιάζονται για τους άλλους ή ψάχνουν τρόπους διαφυγής και σωτηρίας μόνο γι’ αυτούς; Μήπως μπαίνουν στο προστατευτικό καβούκι τους και περιμένουν να περάσει η “βαρυχειμωνιά” και ύστερα να σε θυμηθούν; Δεν έχουν τώρα λόγια γλυκά και παρήγορα να πουν ε; Ώρα για ξεκαθάρισμα λοιπόν!

Θα κρατήσεις σημειώσεις τώρα και θα βγάλεις τις αποφάσεις σου αργότερα. Μην ξεχάσεις για ποιους ήσουν προτεραιότητα και για ποιους αναμονή.

Αναρωτιέμαι.. Πόσος εγωισμός πια; Πόση ανοχή; Όλα δοκιμάζονται και αναθεωρούνται στα δύσκολα! Να η ευκαιρία! 




Δέσποινα Χατζάκη

Γιατί μπορεί να μην πεινάμε το πρωί ;

Γιατί μπορεί να μην πεινάμε το πρωί;

Ο Κλινικός Διαιτολόγους-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, δίνει την απάντηση.

Μπορεί το πρωινό να είναι ένα σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά με το ζόρι… δεν γίνεται. Και η αλήθεια είναι πως είναι πολλοί αυτοί που δυσκολεύονται να φάνε τις πρώτες ώρες μετά την αφύπνιση. 

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο στους υπόλοιπους, μπορεί να μην έχουν άδικο. Τι μπορεί, όμως, να συμβαίνει;

Ένα μεγάλο δείπνο πλούσιο σε πρωτεΐνη και λιπαρά είναι δυνατόν να περιορίσει την όρεξή μας τις πρώτες πρωινές ώρες.

Υπάρχει περίπτωση το πρωί να είναι αυξημένη η αδρεναλίνη και η λεπτίνη που περιορίζουν την όρεξη, σε αντίθεση με την γκρελίνη που αυξάνει την όρεξή μας.

Οι διαταραχές ύπνου, η κόπωση και το άγχος φαίνεται ότι συχνά περιορίζουν την πρωινή μας όρεξη, με αποτέλεσμα να μην έχουμε διάθεση για πρωινό.

Παρόμοιο αποτέλεσμα στην όρεξή μας μπορεί να έχουν φάρμακα , όπως τα διουρητικά ή η αντιβίωση, ενώ και ο υποθυρεοειδισμός και χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, μπορεί να επηρεάζουν την κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν πεινάτε στο πρωινό ξύπνημα, μην πιέζετε τον εαυτό σας να φάει κάτι άμεσα. 

Μπορείτε να περιμένετε, να ετοιμαστείτε πρώτα για τη δουλειά ή την ημέρα σας και στη συνέχεια να φάτε ένα μικρό, αλλά θρεπτικό σνακ , το οποίο θα σας διεγείρει σταδιακά την όρεξη. Καλές ιδέες για θρεπτικά σνακ είναι φρούτα, λίγο γιαούρτι με μέλι και καρύδια, σπιτικές μπάρες χωρίς ζάχαρη κ.ο.κ. , το οποίο θα σας διεγείρει σταδιακά την όρεξη. 

Καλές ιδέες για θρεπτικά σνακ είναι φρούτα, λίγο γιαούρτι με μέλι και καρύδια, σπιτικές μπάρες χωρίς ζάχαρη κ.ο.κ. 




Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος george@milessis.gr www.milessis.gr FB page: milessisgeorge
ΦΩΤΟ : © clickatlife.gr
© clickatlife.gr

Ο θυμός σε κάνει να χάνεις τις ευκαιρίες που έρχονται, τους ανθρώπους που θέλουν να σε γνωρίσουν…τη ζωή σου την ίδια…!!!!

Θυμός, θυμός και πάλι θυμός.
Απύθμενος, αδυσώπητος, ατελείωτος, βασανιστικός.

Και όλο αυτό γιατί;
Γιατί δεν έχουμε μάθει να συμβιώνουμε στην ελευθερία αλλά στην εξάρτηση!

Εξάρτηση από τους γονείς, εξάρτηση από τους συντρόφους.

Εξάρτηση που σου στερεί το οξυγόνο σου, την αναπνοή σου, την ίδια σου τη ζωή.

Παραμένεις θυμωμένος γιατί δεν θέλεις να αποδεσμευτείς από εκείνους.

Παραμένεις θυμωμένος και χάνεις συνέχεια το χρόνο σου, τις ευκαιρίες που έρχονται, τους ανθρώπους που θέλουν να σε γνωρίσουν, τη ζωή σου την ίδια.

Θέλει πολύ αγώνα ο απογαλακτισμός!
Χρειάζεσαι το θάρρος να πάρεις την απόφαση!

Να έρθεις σε επαφή με αυτό που είσαι μέσα σου και όχι να συνεχίζεις να ικανοποιείς τις προσδοκίες των άλλων!

Παραμένεις πιστός στα δικά τους θέλω, όχι στα δικά σου γιατί αλλοίμονο δεν γνώρισες ποια είναι αληθινά τα δικά σου!

Και ο θυμός σου σε βασανίζει, σε κυριεύει ξανά και ξανά κι εσύ ανήμπορος να αντισταθείς. Τον ταΐζεις ξανά και ξανά γιατί δεν ξέρεις να κάνεις κάτι άλλο, τον γυρνάς μέσα σου και τον κάνεις κατάθλιψη.

Σκορπάς τη δύναμή σου χρόνια τώρα αντί να πεισμώσεις και να “προδώσεις” τις προσδοκίες τους.

Τα έχεις καταφέρει τόσο καλά στο σήμερα, ακόμα κι αν νομίζεις το αντίθετο κι εσύ γυρεύεις το ίδιο και το ίδιο.

Μόνο ο ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να επιλέξει κάτι άλλο.

Ο εγκλωβισμένος άνθρωπος θα κάνει πάντα το ίδιο. (Σκέψου ένα πουλί μέσα στο κλουβί και σκέψου το πουλί έξω απ’ το κλουβί).

Το μόνο που μπορείς να κάνεις για να ανταποδώσεις στους γονείς σου αυτά που έκαναν για σένα, είναι να τους γυρίσεις την πλάτη και να προδώσεις τις προσδοκίες τους!

Η ενηλικίωση είναι μια πράξη προδοσίας προς τους γονείς!

Ελευθερώνομαι όταν προδίδω αξίες, πεποιθήσεις, συμπεριφορές που μου έχουν παραδοθεί και δεν είναι συμβατές με τη δική μου φύση.

Φέρω τη δική μου ευθύνη της ενηλικίωσής μου!

Αναλαμβάνω την ευθύνη της απεξάρτησης μου, της ελευθερίας μου!

Μπορείς να είσαι συνεπής με τη ζωή σου κι ας προδώσεις τις προσδοκίες των γονιών σου ή των συντρόφων σου.

Το «τίμα τον πατέρα και τη μητέρα σου» είναι να τους τιμήσεις γυρνώντας τους την πλάτη. Να βλέπουν την πλάτη σου και εσύ (το παιδί) να βλέπεις τη ΖΩΗ!

Αλλιώς καλά θα κρατεί το παιχνίδι του θυμωμένου… γερά θα κρατάς κι εσύ τον εξουθενωτικό θυμό, θα “τιμάς” τις προσδοκίες των άλλων και θα εξακολουθείς να προδίδεις τον ίδιο σου τον εαυτό!




Συγγραφέας Λίνα Παυλοπούλου
Η αγάπη μου για τον άνθρωπο με οδήγησε να ασχοληθώ με τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Είμαι Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με μετεκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία Γονέων-Εφήβων και Θεραπεία Ζεύγους. Πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται αγάπη και φροντίδα. Μέσα από τη γραφή εκφράζω την ανάγκη μου να επικοινωνώ και να συνδέομαι με τους ανθρώπους, να γαληνεύω και να ταξιδεύω με τον εαυτό μου. Για μένα η γραφή είναι έκφραση, ελευθερία, δημιουργία, συνάντηση, μοίρασμα, ταίριασμα. Μότο μου, «Μόνο η αγάπη μπορεί».

Άλλο πράγμα η αλήθεια, άλλο η κακία! Μάθε να τα ξεχωρίζεις...!!!!

Το πρόσωπο του έχει ξεχαστεί, άλλωστε έχουν περάσει είκοσι χρόνια. Το πρόσωπο του συγκεκριμένου ανθρώπου θα το ξεχνούσε ο οποιοσδήποτε ακόμη και την επόμενη μέρα. Δεν είχε ήθος. Παιδεία. Απλό. Η μοναδική κουβέντα που μου είχε απευθύνει όμως ηχεί σαν χτεσινή. 

«Το ξέρεις ότι θα πεθάνει, ε;» Αν το μοναδικό πράγμα που ήξερα δεν ήταν αυτό, θα μπορούσε να στηθεί ολόκληρος διάλογος εκείνη τη στιγμή. Κι αν το σκηνικό δεν ήταν νοσοκομείο, ολόκληρος τσακωμός θα έλεγα.

Τι άλλο να «ξέρεις» μέσα στο δωμάτιο ενός ασθενούς που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ενός μεταστατικού καρκίνου που εδώ και λίγες ώρες έχει πέσει σε κώμα; Ότι θα ζήσει; Πόσο κακοήθης μπορεί να είναι μια τέτοια πρόθεση! 

Γιατί η πρόθεση του γιατρού εκείνου δεν ήταν να ενημερώσει έναν ανυποψίαστο συγγενή, αλλά να συνθλίψει την ψυχολογία ενός ανέκαθεν ενήμερου ενήλικα, από τη θέση ισχύος από την οποία μιλούσε. Εκείνη του γιατρού-«θεού». 

Αν τον ρωτούσε ένας συνάδελφος γιατί το είπε, θα απαντούσε αδιάφορα ότι είπε απλά την «αλήθεια».

Από τότε αυτή τη μορφή «αλήθειας» τη συνάντησα πολλές φορές πάνω σε διάφορα πρόσωπα. Είναι η «αλήθεια» που μαθαίνεις να ξεχωρίζεις κάθε φορά κι ευκολότερα όσο αποκτάς εξοικείωση με την άλλη, την πραγματική αλήθεια. 

Γιατί τελικά υπάρχουν δύο αλήθειες. Η μία, η κανονική, αυτή που όταν την χρησιμοποιείς λέγεσαι ειλικρινής, ευθύς, διάφανος. Και υπάρχει η άλλη, η «αλήθεια» πίσω από την οποία βγάζεις αγένεια, κακία, σύμπλεγμα, μειονεξία, μικροπρέπεια.

Έτσι, είναι μία μορφή «αλήθειας» να πεις στον άλλον «μοιάζεις με θλιμμένο καναρίνι μ’ αυτή τη μπλούζα». Μπορεί και να μοιάζει. Είναι όμως εξίσου αληθινό να πεις «μήπως να δοκίμαζες ένα άλλο χρώμα;» 

Είναι εύκολο να πεις σε κάποιος «ε, έχω δει και χειρότερα», είναι όμως εξίσου εύκολο (αν είσαι φτιαγμένος από άλλο υλικό) να πεις «μ’ αυτόν τον τρόπο θα φαινόταν καλύτερο». Είναι εφικτό να πεις, ως γνήσιος προφήτης, σε κάποιον «με τις επιλογές αυτές που κάνεις θα μείνεις μόνος στη ζωή σου» και ίσως είναι και μια φρικτά πιθανή πραγματικότητα. 

Ποιος ο λόγος όμως να πληγώσεις έναν άνθρωπο; Μπορείς κάλλιστα να του εξηγήσεις ότι μ’ έναν άλλον χειρισμό των πραγμάτων μάλλον θα έχει καλύτερη ποιότητα ζωής. Το σίγουρο είναι ότι μ’ αυτόν τον δεύτερο τρόπο ΚΑΙ οι δύο δε θα μείνετε μόνοι στη ζωή.

Αυτήν την κατηγορία εκφραστών της «αλήθειας» τη συναντάς σε διάφορες ιδιότητες. 

Είναι οι χειριστικοί εκείνοι γονείς που παραβιάζουν την παιδικότητα και τη φυσική αφέλεια των παιδιών χρησιμοποιώντας λεκτική βία στο όνομα κάποιας «αλήθειας». Είναι οι υποτιθέμενοι «φίλοι» που δε χρωστούν καλή κουβέντα για κανέναν και που σε πληγώνουν σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε σου στραβοπάτημα, σε κάθε σου αδυναμία, με τη λογική του ότι «δε χαϊδεύουν αυτιά». 

Από το να χαϊδεύεις αυτιά μέχρι το να χτυπάς με λόγια υπάρχει τεράστια απόσταση. Αλλά αυτό είναι κάτι που δε γνωρίζουν οι «ειλικρινείς φίλοι» μας. Αντίθετα, μας φλομώνουν με την ταλαιπωρημένη εκείνη ατάκα «είμαι ο εαυτός μου, λέω αλήθειες κι αυτό δεν αρέσει» για να εκτονώσουν κάθε μικρόψυχη τάση τους. Όχι. 

Nα μην είσαι ο εαυτός σου, αν ο εαυτός σου είναι έτσι. Να είσαι κάτι άλλο, κάτι καλό, αν θες κάτι να είσαι. Μπορείς;

Αυτού του είδους την ειλικρίνεια ονομάζει η Μ. Βαμβουνάκη «φονική ειλικρίνεια» και διακρίνει τους «ειλικρινείς» σε δύο κατηγορίες. Στους κουτούς, εκείνους δηλαδή που κινούνται με το γράμμα του νόμου και κρίνουν χωρίς να έχουν σφαιρική άποψη των πραγμάτων. 

Χωρίς να ξέρουν τη δική σου οπτική, το πώς αισθάνεσαι ή το πώς εσύ αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα. Και υπάρχουν και οι σκληροί, ψυχροί άνθρωποι, οι σαδιστές του λόγου, που αρέσκονται να πετούν χολή για οτιδήποτε διακρίνουν. 

«…Μαχαιρώνουν τον άλλον εκσφενδονίζοντάς του άκριτα και ανάλγητα “ειλικρίνειες”. Και, επιπλέον, ικανοποιούνται σαδιστικά που πληγώνουν, ενώ ζητούν συγχαρητήρια για τη ντομπροσύνη τους. 

Πρόκειται για μιαν από τις πιο αντιπαθείς περιπτώσεις υποκρισίας… Συχνά ένα ψέμα από καλοσύνη είναι πολύ πιο αληθινό από την ειλικρίνεια όλων αυτών.» (Ο Παλιάτσος και η Άνιμα, 2006)

Υπάρχει πάντα κι ένας άλλος τρόπος. Ασφαλής και με βεβαιωμένα κρυμμένο ήθος. Να το βουλώσεις. Να μη σερβίρεις στον άλλον την περιβόητη «αλήθεια» σου. Να μη του μιλήσεις σκληρά κι επικριτικά επικαλούμενος «αλήθειες» και «ειλικρίνειες». Να το βουλώσεις, αγαπητέ. 

Αν δεν μπορείς να είσαι καλοπροαίρετος, βούλωσέ το. Μερικές φορές η αλήθεια υπάρχει στην αίσθηση και την αντίληψη του άλλου και δε χρειάζεται να την ακούσει από σένα. Και σίγουρα η αντικειμενική αλήθεια δεν έχει αφετηρία στο δικό σου στόμα. Μπορεί να μην πρέπει να ειπωθεί, να μην είναι ο χρόνος της ώριμος για να συζητηθεί. Μπορεί, όμως, και να κάνεις λάθος. Ποιος ο λόγος να γίνεσαι σκατόψυχος; 

Αν δεν σ’ αρέσει κάποιος ή κάτι, το/τον παρατάς. Γυρνάς πλάτη και οπίσθια και δεν ασχολείσαι. Το να εμμένεις σ’ αυτό ξεστομίζοντας «αλήθειες» σε κάνει γραφικό. Κι αυτό είναι αλήθεια. Χωρίς εισαγωγικά.




Ελευθερία Παπασάββα

Στη ζωή έλκουμε αυτό που είμαστε κι όχι αυτό που θέλουμε πολύ…!!!!

Από παιδί σου έλεγαν πως όταν θέλεις κάτι πολύ, στο τέλος θα το αποκτήσεις. Τα χρόνια πέρασαν, οι επιθυμίες σου έμειναν στο ντουλάπι και το σύμπαν δεν αποδείχτηκε τόσο φιλικό μαζί σου. Σε όλα τα κομμάτια της ζωής σου πήγαινες με αυτή τη λογική μέχρι που ο Κοέλιο κι η γνωστή του φράση «Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει η επιθυμία σου πραγματικότητα» άρχιζαν να σε εκνευρίζουν.

Στη ζωή έλκουμε αυτό που είμαστε κι όχι αυτό που θέλουμε πολύ.

Σίγουρα τα «θέλω» μας αντικατοπτρίζουν τον εαυτό μας αλλά αυτό ως ένα βαθμό. Αν το κάρμα είναι κάτι σαν την τεράστια ρόδα του λούνα παρκ, η θέα από ψηλά όσο επικίνδυνη είναι, άλλο τόσο είναι μαγευτική και καλώς ή κακώς εσύ διαλέγεις τη θέα κι από πόσο ψηλά θα την δεις.

Όσον αφορά τις σχέσεις το «έλκουμε ό,τι είμαστε» ισχύει και με το παραπάνω. Όσο κι αν επιθυμείς κάποιον πολύ, πάντα θα παίρνεις αυτό που ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή σου την εκάστοτε στιγμή. Δεν μπορεί να είσαι μπερδεμένος και να προσπαθείς να έλξεις έναν άνθρωπο ξεκάθαρο. 

Στο κάτω-κάτω της γραφής τι σου φταίει κιόλας; Είσαι χαρούμενος; Έλκεις τη χαρά! Είσαι λυπημένος; Έλκεις τη λύπη! Είσαι μπερδεμένος; Συγχαρητήρια, κέρδισες έναν μ@λακομαγνήτη τελευταίας τεχνολογίας κι ό,τι αυτό συνεπάγεται μαζί. Μην απορείς!

Η ζωή είναι σαν ένα ζεστό πιάτο φαγητό κι εσύ σαν έμπειρος μάγειρας οφείλεις να βάζεις τα απαραίτητα συστατικά που θα απογειώσουν τη γεύση την κατάλληλη στιγμή. 

Όταν είσαι έτοιμος πραγματικά να είσαι ευτυχισμένος τότε η ζωή , ναι, θα φανεί γενναιόδωρη μαζί σου και θα σου δώσει όλες τις ευκαιρίες για να ζήσεις την ευτυχία που προετοίμασες τον εαυτό σου.

Άλλο το «θέλω», άλλο το «κάνω» κι άλλο το «είμαι». Τα τρία αυτά ρήματα όσο συναφή κι αν φαίνονται, απέχουν χιλιόμετρα μεταξύ τους το ένα απ’ το άλλο κι εσύ πρέπει να σκεφτείς σε ποιο μαραθώνιο θες να τρέξεις. 

Πώς άλλωστε θα δώσεις αγάπη κι ευτυχία αν εσύ πρώτα δεν είσαι πλήρης; Δίνεις απ’ τα αποθέματα που έχεις. Αν δεν έχεις πώς θα δώσεις;

Στις σχέσεις, όταν αποζητάς την ευτυχία και την αγάπη δεν έχεις παρά να τα νιώσεις πρώτα μέσα σου. Πρέπει να αποτελούν ήδη αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού σου για να έλξεις τον κατάλληλο άνθρωπο που θα σου δώσει τα αντίστοιχα. Ο εαυτός μας λειτουργεί σαν ένας καθρέπτης και λίγο-πολύ όλοι κρύβουμε ένα νάρκισσο μέσα μας. 

Η ενέργεια λοιπόν που θα στείλεις απέναντι θα είναι κι η ίδια που θα λάβεις. Καλό, χρυσό το σύμπαν, αλλά μην τα αφήνουμε κι όλα πάνω του. Έχει κι αυτό κι άλλες δουλειές. Κι εσένα η δική σου αρμοδιότητα είναι να δουλέψεις πάνω στον εαυτό σου για να τραβήξεις κοντά σου όσα θες.

Έλκεις ό,τι είσαι κι όχι εκείνο που έχεις στο μυαλό σου. Οι θετικοί άνθρωποι, εκείνοι που χαρίζουν τα θετικά τους vibes στον περίγυρό τους, είναι κι εκείνοι που έχουν μόνο θετικά πράγματα να σου αφηγηθούν. 

Όσο βλέπεις τη ζωή αισιόδοξα έρχονται ευχάριστα πράγματα. Όταν ζεις στη μιζέρια, σου συμβαίνουν αρνητικά. Κι αν πιστεύεις ότι όλα αυτά είναι απλά μεταφυσικές χαζομάρες, δες το λογικά· αν φοράς μαύρα γυαλιά τα βλέπεις όλα σκούρα. Αν όμως τα αλλάξεις αμέσως και βάλεις από εκείνα τα άλλα με τον ανοιχτόχρωμο φακό είναι όλα πιο γλυκά. 

Θα μου πεις τα γυαλιά αλλοιώνουν την πραγματικότητα. Θα σου πω ότι η πραγματικότητα δεν είναι ένα σταθερό σημείο. Ο καθένας την βλέπει διαφορετικά. Εσύ διαλέγεις πώς θα δεις τα πράγματα.

Αντί να γκρινιάζεις που δε σου ήρθε ετοιμοπαράδοτο και με την ένδειξη «Συστημένο» απ’ το σύμπαν εκείνο που το τόσο πολύ ήθελες, ίσως ήρθε η ώρα να το πάρεις αλλιώς. Στην τελική δε χάνεις και κάτι. Έκατσες και τα περίμενες όλα έτοιμα και δεν ήρθαν όπως τα ήθελες. 

Γίνε εσύ ο ίδιος αυτό που θες και θα δεις πόσο απλόχερα γενναιόδωρο θα είναι το σύμπαν μαζί σου. Γίνε αυτό που θες να έλξεις, γιατί αν ένα πράγμα ισχύει αυτό είναι ότι όλα εδώ πληρώνονται, δε συγχωρεί το κάρμα.




Γεράσιμος Βλαχόπουλος

«Δεν αντέχω άλλο» – Το έχεις πει ποτέ σου;

Πίστη: Ακούμε συχνά τη δυσάρεστη δήλωση, πού εκφέρεται συν­ήθως και με κάποια αποτομία: «Δεν αντέχω άλλο. Δεν πάει άλλο! Έφθασα στα όριά μου. Στα­ματώ τον αγώνα μου».

Ένας ασθενής, που υποφέρει και τα­λαιπωρείται από τις δυσάρεστες συν­έπειες της αρρώστιας του, μπορεί να πει τέτοιους ή παρόμοιους λόγους. Ένας άνθρωπος που αδικείται, που συκοφαν­τείται ή αντιμετωπίζει μία αδικαιολόγη­τη πολεμική από τούς συνανθρώπους του.

Ένας βιοπαλαιστής, που αντιμετω­πίζει οικονομικές δυσκολίες και αγωνί­ζεται με το μεροκάματό του να ζήσει την οικογένεια. Μία πολύτεκνη μητέρα, που παλεύει όλη μέρα, και όλη τη νύχτα συχνά, να μεγαλώσει τα παιδιά της, να υπηρετήσει τις ποικίλες ανάγκες τους, να υπομείνει τα πείσματά τους, να δι­ορθώνει τα λάθη τους.

Ένας νέος, που πολεμάει σκληρά με τον ασυνθηκολόγητο εχθρό διάβολο, με την αμαρτωλή νοοτροπία του σύγχρονου κόσμου, με τις προσωπικές του εμπάθειες και αδυ­ναμίες, προκειμένου να διατηρήσει την αγνότητα και καθαρότητά του και να μείνει σταθερός στην πίστη του.

Κουράζεται κάποτε ο άνθρωπος, εξαντλούνται οι δυνάμεις, απογοητεύεται η ψυχή και βγαίνει αυθόρμητα ο γεμάτος απογοήτευση και πικρία λόγος: «Δεν αντέχω άλλο». Και όσο το λέει κανείς, τόσο το πιστεύει. Και όσο το πιστεύει, τόσο παραλύουν οι δυνάμεις και παύει ο αγώνας.

Στις δύσκολες αυτές ώρες, που αι­σθανόμαστε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν και λυγίζει η ψυχή μας, ας σταθούμε με ψυχραιμία και ας σκε­φθούμε με νηφαλιότητα.

Έχει πολλές δυνάμεις ο άνθρωπος, που δεν τις δίνει όλες στον αγώνα της ζωής του. Είναι δυνάμεις σωματικές και δυνάμεις ψυχικές, που παραμένουν κρυμμένες μέσα του και αναξιοποίητες.

O καθένας μας έχει αποθέματα, εφεδρεί­ες αντοχής, που δεν τις γνωρίζει, διότι μένουν ανενέργητες, μέχρι τότε που κά­τι έκτακτο θα συμβεί και κάποιος ειδι­κός λόγος θα προκαλέσει την εμφάνισή τους και την ενεργό δράση τους στη ζωή μας.

Ασφαλώς σ’ όλους μας κάποτε θα έ­χει συμβεί, κάποια στιγμή που νιώθαμε τελείως εξαντλημένοι, να παρουσιάσθη­κε ένα έκτακτο γεγονός που μας κράτη­σε άγρυπνους για πολλές ακόμη ώρες, μάλιστα με έντονη δράση και επίμονες προσπάθειες για την αντιμετώπισή του.

Και απορούμε τότε: Πώς άντεξα; Πώς δεν κατέρρευσα κάτω από τον πολύ ε­πιπλέον κόπο; Πού βρήκα τη δύναμη και πάλεψα τότε, με τόσο αντίξοες συν­θήκες και έδωσε ο Θεός και τα κατά­φερα;

Μάλιστα, έδωσε ο Θεός. Έδωσε απο­θέματα πολλών δυνάμεων στον άνθρω­πο. Και αντέχει ο άνθρωπος. Γι’ αυτό και ενώ ίσως πολλές φορές στο παρελθόν είπαμε τον δυσάρεστο λόγο: «Δεν αντέ­χω άλλο», όμως αντέξαμε και αντέχου­με ακόμη.

Και θ’ αντέξουμε και στη συνέ­χεια. Πολλές φορές πάλι ακούμε για τις περιπέτειες που πέρασαν κάποιοι συν­άνθρωποί μας και λέμε με φόβο: «Εγώ δεν θ’ άντεχα στη θέση τους». Όταν ό­μως ήλθαν στη ζωή μας περιστάσεις δυσκολότερες ίσως απ’ αυτές, αντέξα­με. Διότι δίνει δύναμη ο Θεός.

Λέει ο απόστολος Παύλος, απευθυ­νόμενος προς τους Χριστιανούς της Κορίνθου, ότι ο Θεός «οὐκ ἐάσει ὑμᾶς πειρασθῆναι ὑπὲρ ὃ δύνασθε, ἀλλὰ ποιήσει σὺν τῷ πειρασμῷ καὶ τὴν ἔκβασιν τοῦ δύνασθαι ὑμᾶς ὑπενεγκεῖν» (Α’ Κορ. ι’ 13).

Ο πανάγαθος και φιλάνθρωπος Πατέρας, ο Κύριος και Θεός μας, γνω­ρίζει τις αντοχές μας και γι’ αυτό επι­τρέπει δοκιμασίες όχι μεγαλύτερες από τις δυνάμεις μας αλλά ανάλογες πάντο­τε προς τις αντοχές μας. Και όταν επι­τρέπει κάποιο πειρασμό, δίνει και τη δύναμη να τον σηκώσουμε.

Και το κά­νει αυτό για ν’ αυξήσει τη δύναμή μας, ώστε να αγωνισθούμε περισσότερο και να αμειφθούμε τελικά με μεγαλύτερες αμοιβές. Δεν επιτρέπει συνεπώς τους πειρασμούς για να ταλαιπωρούμαστε χωρίς λόγο.

Αλλά για να δυναμώνου­με και προοδεύουμε. Είναι κοντά μας και με το στοργικό του βλέμμα παρακο­λουθεί τον αγώνα μας και ενισχύει με την παντοδύναμη Χάρη του κάθε καλή προσπάθεια μας.

Φαίνεται ότι ο θεόπνευστος αποστο­λικός λόγος απευθύνεται ειδικά σ’ αυ­τούς που είναι έτοιμοι να καταθέσουν τα όπλα και να παρατήσουν τη μάχη λέ­γοντας, «δεν αντέχω άλλο» . Το πόσο αντέχεις δεν το γνωρίζεις εσύ.

Το γνωρί­ζει άλλος. Και Εκείνος, αν πράγματι δεν αντέχεις άλλο, θα πάρει τη δοκιμασία και θα ανακουφισθείς. Αν όμως δεν ση­κώνει ακόμη τον πειρασμό, αυτό θα πει ότι αντέχεις ακόμη, με τη βοήθεια της παντοδύναμης Χάρης Του, και πρέπει να παλέψεις, και να παλέψεις με προθυ­μία και ενθουσιασμό.

Θα βγεις τότε νι­κητής και δυναμωμένος πολύ από την πάλη σου, θα στεφανωθείς για τη νίκη σου. Και θα δοξάσεις τον Θεό πιο πολύ για τους μεγάλους πειρασμούς της ζωής σου, μέσα από τους οποίους η πάνσοφη πρόνοιά Του και η άπειρη αγάπη Του δυνάμωνε την ψυχή σου και εργαζόταν τη σωτηρία σου.

Αντέχεις, αδελφέ μου. Αντέχεις. Μη φο­βάσαι και δειλιάζεις στις δυσκολίες του αγώνα σου. Μην τις αντιμετωπίζεις α­ναμετρώντας μόνο τις δικές σου δυνά­μεις. 

Μην ακούς τον διάβολο, που πάν­τοτε ζητεί ν’ αποθαρρύνει την ψυχή, να παραλύσει τις δυνάμεις της, για να σταματήσει τον αγώνα.

Άκουσε τον πα­ρήγορο και ενισχυτικό λόγο του Θεού που λέει για τον πιστό άνθρωπο: «μετ᾿ αὐτοῦ εἰμι ἐν θλίψει» (Ψαλμ. ϟ’ [90] 15).

Και πάρε την απόφαση ν’ αγωνίζεσαι ανυποχώρητος πάντοτε, με την πεποί­θηση ότι τα πάντα μπορείς και πάντοτε αντέχεις με τη δύναμη που σου δίνει η κοινωνία με τον Χριστό, ο Οποίος ενι­σχύει και βοηθεί κάθε αφοσιωμένο δού­λο Του, που με πίστη και ταπείνωση ζη­τεί τη βοήθειά Του, τη λαμβάνει πλούσια και νικητής με έκπληξη ομολογεί:

Τα πάντα αντέχω και μπορώ με τη δύνα­μη του Χριστού, που με ενισχύει· «πάντα ἰσχύω ἐν τῷ ἐνδυναμοῦντί με Χριστῷ» (Φιλιππ. δ’ 13).




Από Newsroom

Για να μη στο δίνει η ζωή, κάτι ξέρει…!!!!

Εκεί που νομίζεις πως δεν υπάρχει ελπίδα, ξαφνικά αρχίζεις και πιστεύεις πως δεν υπάρχει ελπίδα και έπειτα ζεις χωρίς να υπάρχει ελπίδα. Κλείνεσαι στον εαυτό σου, μένεις στο σπίτι σου, αφήνεις τη σιωπή να σε ξεκουφαίνει, παίρνεις για παρέα τη μοναξιά σου και μαζί, δακρύζετε με τους στίχους μιας θλιμμένης μουσικής. Έπειτα, μιλάς με τις σκέψεις σου, προσπαθώντας να καταλάβεις.

Προσπαθείς. Μόνο εσύ ξέρεις, πόσο προσπαθείς αλλά δε βρίσκεις άκρη. Τότε, έρχονται να βοηθήσουν την κατάσταση οι φόβοι σου. Ξαναπιάνεις τη συζήτησή σας από την αρχή. Με άλλο σενάριο κάθε φορά, άλλη εκδοχή. 

Αλλά πάντα με μια υποβόσκουσα και ακατανόητη αγωνία, να καταφέρεις να συμπεριλάβεις, όλες τις πιθανές ερμηνείες, έτσι, για να μπορέσεις να χωρέσεις μέσα και όλα εκείνα τα ατελείωτα «αν», τα «ίσως», τα «γιατί», τα «μήπως». Ξανά και ξανά…

Μέχρι που έρχεται η στιγμή, που η σιωπή βγάζει φωνή και σου λέει «ΣΤΑΜΑΤΑ». Ωραία τα έκανες όλα αυτά, όλοι λίγο ή πολύ τα κάναμε. Και; Ως πότε; 

Περιμένεις να αλλάξει η ζωή σου προς το καλύτερο, στην πράξη, ενώ εσύ δεν κάνεις μια αλλαγή, ούτε στην σκέψη. Από ανακυκλωμένες σκέψεις και πράξεις, πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι το παραγόμενο «προϊόν»;

Πολλές φορές, χειριζόμαστε τη ζωή μας σαν ταινία. Μια ταινία που έχουμε δει, ξέρουμε καλά το σενάριο και το τέλος της και εκνευριζόμαστε, όταν κάποιος αναφέρει διαφορετικά την πλοκή της. Αλήθεια τώρα, ποιος από εμάς, ξέρει το μέλλον του;

Επομένως, πώς απαιτούμε από τη ζωή, να γίνουν τα πράγματα, όπως οι ίδιοι πιστεύουμε και μάλιστα με σιγουριά περίσσεια, τόση που, όταν οι εξελίξεις είναι διαφορετικές, να πέφτουμε σε βαθιά θλίψη; 

Και κάπου εκεί, ανάμεσα στη βαθιά θλίψη και την εσωτερική μου διερεύνηση, σαν από μηχανής θεός, δύο διαπιστώσεις μου, στάθηκαν αρκετές, για να μου δώσουν το «φιλί της ζωής»:

Για να μη στο δίνει η ζωή, κάτι ξέρει
Είμαστε σκηνοθέτες της ζωής μας, όχι οι σεναριογράφοι. Στη ζωή να ενεργείς, να προσπαθείς και να αγωνίζεσαι, για το καλύτερο. Αν κάτι δε σου βγαίνει, παρόλη την προσπάθεια, άστο μην το ζορίζεις. Δέξου το σημάδι που σου στέλνει η ζωή, ότι σε αγαπάει. Για αυτό και σε σώζει. Από τι;

Από κάτι που εσύ θα καταλάβεις, μετά από καιρό. Αν και στην πραγματικότητα, όλοι, ενστικτωδώς, ίσως, γνωρίζουμε, ακριβώς, τι είναι αυτό. Παρόλα αυτά, αν εσύ επιμένεις, σχεδόν εμμονικά, σε κάτι, να είσαι έτοιμος να το ζήσεις και αυτό αλλά και τις επιπτώσεις του.

Όλα είναι στο μυαλό
Κατά καιρούς, αναζητούσα να εντοπίσω τον εχθρό της ζωής μου. Εκείνον που ευθύνεται για τις λάθος, τις δύσκολες, τις αρνητικές στιγμές μου. Τη μια είχε το πρόσωπο ενός γνωστού ή φίλου, την άλλη ενός πρώην συντρόφου, έπειτα κάποιου προσώπου από την οικογένειά μου και τούμπαλιν.

Ώσπου, σχεδόν απροσδόκητα, συνειδητοποίησα ότι ο εχθρός μου, ο μεγαλύτερος, ο πιο δυνατός (αλλά όχι ανίκητος) εχθρός μου, δεν είχε το πρόσωπο κάποιου άλλου αλλά ήταν το ίδιο μου, το μυαλό. Τόσα χρόνια μαζί αναρωτήθηκα και να είναι ο εχθρός μου; Αυτός; Ο ίδιος μου ο εαυτός;

Το μυαλό μας είναι οι σκέψεις μας. Οι σκέψεις μας είναι οι πράξεις μας. Οι πράξεις μας, είναι η ζωή μας. Η ζωή μας είναι στιγμές, θετικές και αρνητικές. Επομένως, η ζωή μας είναι το μυαλό μας.

Για να αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο, πρέπει το μυαλό μας να σκέφτεται το καλύτερο. Μόνο έτσι, το μυαλό μας από εχθρός, θα γίνει φίλος μας, μόνο έτσι θα μπορέσει να μας βοηθήσει και τότε θα τα καταφέρουμε. Γιατί η ελπίδα υπάρχει, ενώ ο φόβος δημιουργείται.




Νατάσα Μυλωνά
Image by Duy Huynh

10 συνήθειες που θα βελτιώσουν δραματικά τη ζωή σου…!!!!

Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεχτικοί στο τι στόχους βάζουμε στην ζωή μας. Για αυτό πρέπει να δίνουμε σημασία στις συνήθειες που έχουμε καλλιεργήσει γιατί πολλές φορές η επίτευξη ή μη αυτών των στόχων εξαρτάται από αυτές. Παρακάτω ακολουθούν 10 συμβουλές που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να κατευθυνθείς στον σωστό δρόμο.

1. Μείνε μακριά από ανθρώπους που σου προκαλούν κακό!
Μερικές φορές είναι δύσκολο να κόψεις από μερικά άτομα. Αλλά αν επί χρόνια η σχέση μαζί τους έχει μονάχα αρνητικές συνέπειες για εσένα δεν αξίζει να τους κόψεις για το δικό σου το καλό; Πάντα θα υπάρχουν τα άτομα που θα έχουν κακή επιρροή στην ζωή σου. 

Οπότε κάθε φορά που αγανακτείς με ένα συνάδελφο ή κάποιον άλλο προσπάθησε να είσαι ευγνώμων για αυτούς που πραγματικά αξίζουν να βρίσκονται στην ζωή σου.

2. Όχι κινητό, tablet ή υπολογιστής στο κρεβάτι!
Οκ, αυτό είναι δύσκολο! Όμως οι συσκευές αυτές μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο και την παραγωγικότητά σου. Οι μικρές ακτίνες μπλε φωτός παίζουν σημαντικό ρόλο στην διάθεσή σου, την ενέργειά σου καθώς και την ποιότητα ύπνου. Όταν ξυπνάς το πρωί, οι ακτίνες του ήλιου περιέχουν αυτό το μπλε φως το οποίο σε ξυπνάει δημιουργώντας σου εγρήγορση.

Όταν φτάνει το απόγευμα όμως, οι ακτίνες φωτός του ηλίου χάνουν αυτό το μπλε φως με αποτέλεσμα ο οργανισμός σου να παράγει μελατονίνη η οποία σου δημιουργεί υπνηλία. 

Και επειδή ο οργανισμός σας δε περιμένει να δεχτεί άλλο μπλε φως γίνεται πολύ ευαίσθητος προς αυτό, με αποτέλεσμα όταν έχετε αυτές τις συσκευές στο κρεβάτι να διαταράσσεται η παραγωγή μελατονίνης και άρα να χαλάει ο παραγωγικός σας ύπνος. Και όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να είμαστε παραγωγικοί αν δεν έχουμε κοιμηθεί σωστά.

3. Εκτίμησε το « εδώ » και « τώρα »!
Απλά εκτίμησε όσα έχεις και θα βρεις την γαλήνη και ηρεμία στον εαυτό σου. Δεν είναι ανάγκη να έχεις ακριβά αμάξια, ή να μένεις σε πολυτελή ξενοδοχεία. Δεν είναι ανάγκη να τρως αστακό για να εκτιμήσεις το φαγητό. 

Το να παραγγείλεις σουβλάκια ή πίτσες με φίλους είναι πολύ πιο ικανοποιητικό. Αν δεν μπορείς εξάλλου να εκτιμήσεις αυτά που ήδη έχεις, πως θα μπορέσεις να εκτιμήσεις και τα όσα καλά θα σου προκύψουν στο μέλλον;

4. Μερικές φορές τα πράματα δεν είναι όπως φαίνονται!
Όλοι έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να ζηλεύουμε κάποιον άλλον. Πρέπει όμως να σκεφτείς ότι πολλές φορές τα πράματα είναι διαφορετικά πίσω από κλειστές πόρτες. Δεν υπάρχει αυτή η τελειότητα και σίγουρα όλοι έχουμε προσωπικά προβλήματα.

Αν γίνεται στην ζωή σου κάποια αλλαγή μην την απορρίψεις αμέσως. Μπορεί να σου ανοίξει νέες ευκαιρίες. Δεν είναι όλα τα πράματα στην ζωή έτσι όπως φαίνονται.

5. Πράξε, και ας αποτύχεις!
Μην αφήνεσαι μονάχα στις σκέψεις. Μην φοβάσαι να δοκιμάσεις. Αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις. Πολλοί συγγραφείς περνάνε με τις ώρες γράφοντας χαρακτήρες που δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ. Ακριβώς για να κάνουν την αρχή και να βρουν την έμπνευση στην συνέχεια. 

H συγγραφέας Jodi Picoult το έθεσε καλύτερα από όλους: « Μπορείς πάντα να διορθώσεις μια κακογραμμένη σελίδα αλλά ποτέ μια άδεια ».

6. Οργανώσου!
Καλές οι ιδέες και σημαντικές στη ζωή μας. Όμως πρέπει να βρεις χρόνο για να τις υλοποιήσεις. Και ποιος έχει χρόνο στη σημερινή μέρα; Προσπάθησε να οργανώσεις τις προτεραιότητες στη ζωή σου. 

Από να δώσεις την άδεια στο παιδί σου να πάει εκδρομή με το σχολείο στο να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου. Οργανώσου για να έχεις όλα τα καθήκοντά σου τακτοποιημένα και να μην χάνεις τον χρόνο σου μετά και τρέχεις μέσα στον πανικό.

7. Ξεκίνα συλλογή με ότι σε χαρακτηρίζει!
Από ένα απλό δώρο μέχρι ένα meme που είδες στο διαδίκτυο και πιστεύεις σε χαρακτηρίζει. Πράματα τα οποία σου προκαλούν αίσθηση. Καλό είναι να έχεις ένα χώρο να τα κρατάς ώστε να μπορείς να τα ”επισκέπτεσαι’’ ξανά ανά πάσα στιγμή.

8. Κάνε κάτι που σου υπενθυμίζει το ποιος είσαι!
Πάντα λέμε να βρούμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Αλλά τι σημαίνει αυτό πραγματικά; Προσπάθησε λοιπόν να ασχοληθείς με δραστηριότητες οι οποίες πραγματικά σε κάνουν να αισθάνεσαι ωραία. Μπορεί να είναι απλά το τρέξιμο ή ο χορός και θα αναζωογονηθείς πραγματικά.

9. Πες και ένα όχι!
Μία έρευνα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο έδειξε πως όσο πιο δύσκολα λες όχι τόσο πιο εύκολα μπορεί να νιώσεις άγχος, εξαθλίωση μέχρι και κατάθλιψη! Η λέξη « όχι » είναι μία ισχυρή λέξη την οποία δεν πρέπει να φοβάσαι να χρησιμοποιήσεις. 

Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν θα πουν « Δεν ξέρω δεν νομίζω » ή « Μάλλον δεν μπορώ ». Θα πουν όχι. Το να πεις όχι σε μία νέα δέσμευση τιμάει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις σου τις οποίες θα μπορέσεις να εκπληρώσεις καλύτερα.

10. Να έχεις ρεαλιστικούς στόχους!
Πόσες φορές έχουμε ακούσει κάποιον να λέει μετά από γιορτές ότι θέλει να γραφτεί σε γυμναστήριο και δεν το κάνει ποτέ. Πρέπει να βάζεις στόχους που ξέρεις ότι είναι ρεαλιστικοί. Στόχους τους οποίους πράγματι θα κυνηγήσεις. 

Φυσικά και δεν πρέπει να έχεις και πολύ χαμηλό ταβάνι, γιατί πρέπει να βρίσκεις κίνητρο, αλλά να παραμένεις μέσα σε λογικά και ρεαλιστικά πλαίσια.

Εν τέλει..

Ο χαρακτήρας και η ευτυχία σου εξαρτώνται από τη στάση ζωής που κρατάς και το πώς περνάς τον χρόνο σου. Σταμάτα να κυνηγάς όσα πιστεύεις ότι θα σε κάνουν χαρούμενο και συνειδητοποίησε ότι όλα αυτά εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από εσένα.




20 τρόποι για να ξανά δημιουργήσετε την ζωή σας όταν όλα μοιάζουν να καταρρέουν…!!!!

20 τρόποι για να ξανά δημιουργήσετε την ζωή σας όταν όλα μοιάζουν να καταρρέουν

1. Ταξιδέψτε. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα ή να πάτε σε κάποιον εξωτικό προορισμό. Μια εκδρομή το σαββατοκύριακο είναι αρκετή για να καθαρίσει το μυαλό σας.

2. Γνωρίστε καινούργιους ανθρώπους. Νέες φιλίες ανοίγουν νέους ορίζοντες. Έχουν την δύναμη να μας αλλάξουν προς το καλύτερο.

3. Αθληθείτε. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί»

4. Να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί. Ο αυθορμητισμός είναι τα πάντα. Δεν χρειάζεται να τα σχεδιάζετε όλα.

5. Ζήστε στο παρόν. Μην ταλαιπωρείτε τον εαυτό σας με το παρελθόν και μην ανησυχείτε για το μέλλον.

6. Μείνετε μακριά από την αρνητικότητα. Ξεκόψτε από την τοξικότητα, είτε αυτή προέρχεται από ένα φίλο, από ένα σύντροφο ή από κάποιο οικογενειακό μέλος.

7. Απελευθερωθείτε από το βάρος που κουβαλάτε. Περάστε το χρόνο σας κάνοντας πράγματα που γεμίζουν την ψυχή σας και σας κάνουν χαρούμενους.

8. Πάρτε ρεπό. Απενεργοποιήστε το κινητό σας. Εστιάστε στον εαυτό σας. Φροντίστε τον. Μαγειρέψτε ένα ωραίο βραδινό. Κάντε ό, τι αγαπάτε.

9. Να είστε ο εαυτός σας. Αν θέλετε να φορέσετε αθλητικά αντί για τακούνια κάντε το. Φορέστε κάτι με το οποίο νιώθετε άνετα χωρίς να σας νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι.

10. Εστιάστε στην ψυχική και συναισθηματική σας υγεία. Μην εξαντλείτε τον εαυτό σας. Δεν είναι κακό να φύγετε από κάπου νωρίτερα επειδή θέλετε να κοιμηθείτε.

11. Καθαρίστε το σπίτι σας. Αμέσως θα βελτιώσει την διάθεση σας.

12. Να τρώτε υγιεινά. Θα σας γίνει συνήθεια και θα κάνει θαύματα στην υγεία και στην διάθεση σας.

13. Βρείτε ένα χόμπι. Χορός, θέατρο, οτιδήποτε! Ακόμα και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

14. Εστιάστε στο να ενδυναμώσετε τις σχέσεις σας. Φροντίστε αυτούς που έχετε στην καρδιά σας.

15. Να κρατάτε οικονομίες. Θα νιώθετε πιο ασφαλείς.

16. Θέστε νέα όρια και κρατήστε τα. Ποτέ μην προδώσετε τον εαυτό σας.

17. Μάθετε μια νέα γλώσσα. Μπορείτε να το κάνετε με την κλασική μέθοδο του δασκάλου ή ακόμα και μέσω κάποιας ηλεκτρονικής εφαρμογής.

18. Η επιτυχία βασίζεται στην αλλαγή όχι στο αποτέλεσμα. Κάντε μικρά βήματα, να προσαρμόζεστε και να είστε πρόθυμοι να αλλάξετε σύμφωνα με τις περιστάσεις.

19. Πείτε «όχι» στις κακές σας συνήθειες για έξι μήνες τουλάχιστον.

20. Πείτε στον εαυτό σας κάθε μέρα ότι είστε χαρούμενοι!




Μαγεία Τ.

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Μήπως, άθελά σου, κακοποιείς συναισθηματικά το παιδί σου;

Ήξερες πως όποτε συγκρίνεις το παιδί σου το κακοποιείς συναισθηματικά;

Η πιο ύπουλη και συχνή μορφή κακοποίησης είναι η συναισθηματική. Το βλέπω πολύ συχνά γύρω μου. Το συναντάω στο δρόμο, στο supermarket, στα σπίτια φίλων και γνωστών μου και φυσικά στο γραφείο μου. 

Συνήθως, ο γονέας που κακοποιεί συναισθηματικά το παιδί του δεν συνειδητοποιεί αυτό που κάνει και ούτε κατανοεί τις συνέπειες που έχει η πράξη του στην ψυχή του παιδιού.

“Ε, σιγά μωρέ, τον είπα βλάκα, δεν έκανα και κανένα έγκλημα…” , θα πει αναστατωμένος ο μπαμπάς που υποτιμά το παιδί του.

“Δες η Μαιρούλα πόσο καλά τα καταφέρνει σε αντίθεση με σένα”, θα πει η μαμά που τραυματίζει (συνήθως άθελά της) την αυτοεκτίμηση της κόρης της.

Τι είναι η συναισθηματική κακοποίηση;
Σημαίνει κάθε τραυματισμό της ψυχολογικής και συναισθηματικής υπόστασης και σταθερότητας του παιδιού, ο οποίος εκδηλώνεται μέσω της αλλαγής της συμπεριφοράς του παιδιού… (εσωστρέφεια, επιθετικότητα, μελαγχολία, κατάθλιψη, άγχος/νευρικές συνήθειες, διαταραχές στον ύπνο και στο φαγητό). Η κακοποίηση είναι η κατάχρηση εξουσίας και η παραβίαση της εμπιστοσύνης του παιδιού.

Υπάρχουν πολλές μορφές κακοποίησης: η φυσική κακοποίηση, η κατάχρηση ουσιών των γονέων, η σεξουαλική κακοποίηση, η παραμέληση, η εγκατάλειψη, η εκμετάλλευση και η συναισθηματική κακοποίηση.

Μορφές συναισθηματικής κακοποίησης

#Οι φωνές και οι τσιρίδες
Όταν το παιδί έχει κάποιον διπλάσιο σε μέγεθος να του φωνάζει, να τσιρίζει ή να βρίζει, νιώθει τρομοκρατημένο, ακόμη κι αν πολλές φορές δεν το δείχνει.

#Οι απειλές βίας και εγκατάλειψης
(“Θα σε δείρω”, “θα σε παρατήσω και θα φύγω”, “θα σε κλείσω σε ίδρυμα”)

Το παιδί ζει σε μια μόνιμη ανασφάλεια έχοντας συνεχές άγχος και όντας σε επιφυλακή για το κακό που πρόκειται να έρθει.

#Οι συγκρίσεις
(“κοίτα την Ελενίτσα τι καλά που τα καταφέρνει”)
Το μόνο που σκέφτεται το παιδί τη στιγμή της σύγκρισης, είναι ότι δεν είναι αρκετό/αρκετά καλό.

#Η συνεχής κριτική
(“είσαι βλάκας, ανάξιος, άβουλος, ανίκανος” κλπ)
Η συνεχής κριτική που ασκούν πολλοί γονείς στο παιδί δημιουργεί συναισθήματα κατωτερότητας και τραυματίζει σοβαρά την αυτοεκτίμησή του, παρόλο που πολλοί αναφέρουν ότι το κάνουν για να δυναμώσουν το παιδί και για να του δώσουν κίνητρο να γίνει καλύτερο.

#Η απόρριψη και η μη εκδήλωση τρυφερών και θετικών συναισθημάτων
Ένας γονέας που δεν εκδηλώνει την αγάπη του, την υποστήριξή του και τη συμπαράστασή του στο παιδί, το κάνει να νιώθει ανάξιο αγάπης και αποδοχής.

#Οι ακραίες μορφές τιμωρίας όπως κλείδωμα του παιδιού σε κλειστό σκοτεινό χώρο, η στέρηση φαγητού
Όλες οι τιμωρίες που στόχο έχουν τον εκφοβισμό του παιδιού, το παραβιάζουν και καταστρέφουν την αυτοεκτίμησή του.

#Οι κατηγορίες με στόχο τη δημιουργία ενοχών στο παιδί
(“εσύ φταις για όλα”)
Τα παιδιά έτσι κι αλλιώς διακρίνονται από έναν υγιή εγωκεντρισμό, ο οποίος τα οδηγεί στην ενοχοποίηση του εαυτού τους. Όταν κάτι κακό συμβαίνει γύρω τους νιώθουν τα ίδια υπεύθυνα. 

Όταν ο γονέας τα κατηγορεί, τους δημιουργεί συναίσθημα αποστροφής του εαυτού τους, την ανάγκη να αυτοτιμωρηθούν. Έτσι, μπορεί να οδηγηθούν στην χρήση ουσιών, κατάθλιψη ή απόπειρες αυτοκτονίας.

#Ο γονέας περιμένει φροντίδα από το παιδί
Το γονεϊκό παιδί δεν έχει μάθει να ζητάει, να αναγνωρίζει τις ανάγκες του και να είναι ανέμελο. Έτσι κουβαλάει απωθημένα σε όλη του τη ζωή.

Οι γονείς που κακοποιούν συναισθηματικά τα παιδιά τους έχουν δεχθεί αντίστοιχες συμπεριφορές όταν ήταν παιδιά. Ωστόσο, κάποιες φορές η συναισθηματική κακοποίηση είναι αποτέλεσμα έλλειψης ενημέρωσης ή αδυναμίας διαχείρισης θυμού.

Πραγματικά εύχομαι όλοι οι γονείς να μπαίνουμε κάποιες φορές στη θέση των παιδιών και να βλέπουμε μέσα από τα δικά τους μάτια… Ο δικός τους κόσμος μπορεί να μας μάθει πολλά…




Δείτε περισσότερα άρθρα από τη 

Να παραιτείστε από ό,τι δε σας αξίζει. Κι ας αγαπάτε…!!!!

Να παραιτείστε από ότι δε σας αξίζει. Κι ας αγαπάτε.
Να αγαπάτε τον εαυτό σας όπως θα θέλατε να σας αγαπήσουν οι άλλοι…

Να πολεμάτε για εκείνους που ενδιαφέρονται πραγματικά για εσάς και σας το αποδεικνύουν στην πράξη με μικρά καθημερινά πράγματα…

Να μην κατηγορείτε τους άλλους, πρώτα από όλα τον εαυτό σας… Μα όχι για πολύ…

Ύστερα από λίγο να τον συγχωρείτε και να τον αγκαλιάζετε… Να σκέφτεστε πως κάποια στιγμή θα φανεί ένας άνθρωπος που θα σας χαϊδέψει, θα σας φροντίσει και θα κολλήσει όλα τα ραγισμένα κομμάτια που υπάρχουν στην καρδιά σας.

Να συγχωρείτε αυτούς που σας πλήγωσαν, αυτούς που σας εγκατέλειψαν ή απλά δεν σας κατάλαβαν.

Αυτό σημαίνει ψυχή και γενναιότητα. Τουλάχιστον το βράδυ θα μπορείτε να κοιμάστε ευκολότερα, χωρίς κατάλοιπα και προβληματισμούς. 

Να μην κρατάτε κακίες, να μην παρακαλάτε να φάει ο άλλος τα μούτρα του για να πάρετε μέσα σας την ικανοποίηση του θιγμένου εγωισμού σας… απλά αποδέχεστε και προχωράτε παρέα με το είναι σας, παρέα με την περηφάνια σας και την καλοσύνη σας.

Ούτε κακίες ούτε τίποτα… Απλά να τους εύχεστε τα καλύτερα.

Γιατί δε χρειάζεται να αποχωρήσετε επειδή κουραστήκατε αλλά επειδή καταλάβατε. 

Επειδή διαλύθηκε ξαφνικά αυτό το σύννεφο από μπροστά σας, επειδή κατανοήσατε έστω κι αργά …

Και να είστε σίγουροι πως αν κάποιος αξίζει να έρθει στη ζωή σας θα παλέψει με όλο του το είναι για να μείνει…

Αυτούς να κρατάτε και να μην τους αφήσετε να φύγουν από κοντά σας…

Κάποτε γράφτηκε ένας στίχος σε ένα τοίχο δίπλα στην θάλασσα… “Σαν εμένα δε θα ξαναβρείς… Σαν εσένα δε θα ξαναψάξω… “

Να μη μετανιώσετε για τίποτα απλά, να μάθετε από τα λάθη σας και να θυμάστε πως καμία συνάντηση δεν είναι τυχαία σε αυτή την ζωή, κάθε πρόσωπο είναι μια δοκιμή, μια ποινή ή ένα δώρο… και οι επιλογές είναι πάντοτε αυτές που το καθορίζουν.




Image: Mimo Khair Photography
Της Κατερίνας Μ.

Άγιος Παΐσιος : Ο θάνατος είναι απλώς μετάβαση από την μια ζωή στην άλλη…!!!!

Άγιος Παΐσιος: «Είναι πολύ βαρύ, μετά από όσα έκανε ο Θεός για μας τους ανθρώπους, να πάμε στην κόλαση και να Τον λυπήσουμε. Ο Θεός να φυλάξει, όχι μόνον άνθρωπος αλλά ούτε πουλί να μην πάει στην κόλαση». Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο άνθρωπος στην πραγματικότητα δεν πεθαίνει.

Ο θάνατος είναι απλώς μετάβαση από την μια ζωή στην άλλη. Είναι ένας αποχωρισμός για ένα μικρό διάστημα, 

Όπως, όταν πάει κάποιος, ας υποθέσουμε, στο εξωτερικό για έναν χρόνο, οι δικοί του στενοχωριούνται, γιατί θα τον αποχωρισθούν για έναν χρόνο, η αν λείψει δέκα χρόνια, έχουν στενοχώρια για τον αποχωρισμό των δέκα χρόνων, έτσι πρέπει να βλέπουν και τον αποχωρισμό από τα αγαπημένα τους πρόσωπα με τον θάνατο…

Αν πεθάνει, ας υποθέσουμε, κάποιος και οι δικοί του είναι ηλικιωμένοι, να πουν: «Μετά από καμμιά δεκαπενταριά χρόνια θα ανταμώσουμε». 

Αν είναι νεώτεροι, να πουν : «Μετά από πενήντα χρόνια θα ανταμώσουμε». Πονάει φυσικά κανείς για τον θάνατο κάποιου συγγενικού του προσώπου, αλλά χρειάζεται πνευματική αντιμετώπιση.

Τι λέει ο Απόστολος Παύλος: «Ίνα μη λυπήσθε καθώς και οι λοιποί οι μη έχοντες ελπίδα»[51]. Πόσες φορές λ.χ. θα τον έβλεπε εδώ στην γη; Κάθε μήνα; 

Να σκεφθεί ότι εκεί θα τον βλέπει συνέχεια. Μόνον όταν δεν έχει καλή ζωή αυτός που φεύγει, δικαιολογούμαστε να ανησυχούμε. Αν λ.χ. ήταν σκληρός, τότε, αν πραγματικά τον αγαπάμε και θέλουμε να συναντηθούμε στην άλλη ζωή, πρέπει να κάνουμε πολλή προσευχή γι’ αυτόν.




από Newsroom