Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Οικογενειακό Κάρμα - Ο λόγος που επιλέξατε την οικογένειά σας...!!!!

Οικογένεια… Μας πυροδοτεί πολλά και αποτελεί συχνά τον σπουδαιότερο δάσκαλο στη ζωή μας. Ως ενεργειακές υπάρξεις, αρκετή από την ενέργεια που βλέπουμε στους γονείς μας ζει και μέσα μας. 

Αυτή η ενέργεια μπορεί μερικές φορές να είναι τόσο δυνατή ώστε να προκαλεί παρόμοια μοτίβα ή θέματα ζωής. Εάν συνειδητοποιείτε ότι ακολουθείτε τα ίδια βήματα με κάποιον από τους γονείς σας, ή ακόμα και από τους παππούδες σας, αυτό συμβαίνει λόγω της παρόμοιας ενέργειας που μοιράζεστε. 

Εσείς επιλέξατε την Οικογένεια σας 
Η ψυχή σας επέλεξε την οικογένειά σας επειδή ήξερε ότι η ενέργεια που επρόκειτο να λάβει από αυτήν την οικογένειά ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί. Γιατί είναι σημαντικό για την ψυχή σας να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί; 

Η ύπαρξη του Σύμπαντος βασίζεται στην επέκταση, και καθώς ωριμάζετε επεκτείνεστε. Χωρίς την ανάπτυξη της ψυχής το Σύμπαν δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Είναι ο σπουδαίος ενεργειακός κύκλος της ζωής. Καθώς εξελισσόμαστε, επεκτείνεται η ύπαρξη μας και το ίδιο συμβαίνει με το Σύμπαν. 

Μερικές φορές αντλούμε ενέργεια από την οικογένειά μας επειδή η ψυχή μας είναι εδώ για να λάβει αυτή την ενέργεια και να την εξελίξει. 

Ίσως να έχετε πάρει τις νοοτροπίες, τις δεξιότητες, τα ταλέντα και την αντοχή της οικογένειάς σας για να τα αξιοποιήσετε και να ξεκινήσετε ένα νέο έργο ή να βοηθήσετε να ολοκληρωθεί ένα παλιό. Αυτό είναι κάτι που παρατηρείται πολύ συχνά στις οικογένειες, και αν δώσετε προσοχή, μπορεί να το δείτε και στη δική σας. 

Είναι η ενέργεια που έχει μεταφερθεί και έχει δοθεί μέσα από τις γενεές. Όλοι το έχουμε αυτό και όλοι έχουμε ενέργεια από την οικογένειά μας που κληρονομήσαμε και με την οποία λειτουργούμε. Δεν κληρονομούμε μόνο το DNA, κληρονομούμε επίσης και την ενέργεια. 

Εάν υπάρχουν φαινομενικά αρνητικά οικογενειακά μοτίβα, η ψυχή σας ίσως να είναι αυτή που έχει έρθει για να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο. Η ψυχή σας ίσως να έχει έρθει για να θεραπεύσει και να τερματίσει τα αυτό-περιοριζόμενα οικογενειακά πρότυπα τα οποία πιθανότατα υπήρχαν για αιώνες. 

Συχνά τα βαθιά ζητήματα που υπάρχουν σε μια οικογένεια συνεχίζονται ενεργειακά μέχρι κάποιος να κάνει την υπέρβαση και να τα ξεπεράσει αλλάζοντας αυτήν την ενέργεια σε κάτι νέο και συναρπαστικό. Πιστεύω ότι αυτό συμβολικά φαίνεται και στο φύλο των παιδιών. 

Μερικές φορές ίσως να είναι δύσκολο να κατανοήσετε γιατί επιλέξατε την οικογένεια που έχετε. Εάν αισθάνεστε έτσι, ίσως δεν κοιτάτε αρκετά βαθιά. 

Γιατί επιλέξατε την οικογένειά σας 
Πολλές φορές είναι δύσκολο να βλέπετε τα μέλη της οικογένειάς σας να ενεργούν ή να κάνουν πράγματα με τα οποία διαφωνείτε ή δεν σας αρέσουν, αλλά όταν κοιτάζετε πέρα από την εξωτερική εικόνα και πιο συνειδητά στην εσωτερική εικόνα, τι διαπιστώνετε; 

Είναι συχνά η ενέργεια που κρατά την ιδέα και την απάντηση εδώ, όχι τα εξωτερικά γεγονότα. Παρόλο που τα εξωτερικά γεγονότα χρειάζεται να αντιμετωπιστούν και να βιωθούν, μπορείτε να αντιληφθείτε ουσιαστικά για το τι συμβαίνει πραγματικά όταν τελικά κοιτάξετε πέρα από όλα αυτά. 

Μια περίπτωση είναι αυτή της Μαρίας (μη αληθές όνομα για λόγους δεοντολογίας) της οποίας η μητέρας της δεν είναι ιδιαίτερα τρυφερή και υποστηρικτική. 

Η Μαρία περιγράφει ότι μεγάλωσε νιώθοντας μια ζωή αποσυνδεδεμένη από τη μητέρα της και με την αίσθηση ότι η μητέρα της δεν νοιαζόταν πραγματικά για εκείνην. Ένιωθε ότι η μητέρα της τη ζήλευε με τον τρόπο της καθώς ήταν η μόνη κοπέλα στην άμεση οικογένεια. 

Αυτό την έκανε να έχει μια πολύ τεταμένη σχέση όχι μόνο με τη μητέρα της, αλλά με ολόκληρη την οικογένειά της. Όντας η μόνη άλλη θηλυκή ενέργεια στην οικογένεια, αισθανόταν μόνη και αποκομμένη. 

Όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την πατρική στέγη τότε μόνο βίωσε την αφύπνιση της όπου συνειδητοποίησε την αληθινή φύση της μητέρας της και τον λόγο που την είχε επιλέξει ως μητέρα. Φυσικά, αυτή ήταν μια συνειδητοποίηση που διήρκεσε αρκετό καιρό και προκάλεσε πόνο, αλλά έφερε επίσης και σημαντική ίαση. 

Η θεραπεία αυτής της σημαντικής σχέσης στη ζωή της Μαρίας έφερε αποδοχή και κατανόηση για τη μητέρα της. Αυτό ήταν που τη βοήθησε ουσιαστικά για να προχωρήσει στη ζωή της και να ανακαλύψει τον σκοπό και το κάλεσμα της. 

Παρόλο που η μητέρα της Μαρίας δεν έλαβε ουσιαστικά ποτέ μέρος στη θεραπευτική διαδικασία, η Μαρία ήταν σε θέση να κάνει την υπέρβαση της σε αυτήν τη σχέση και να την θεραπεύσει σε ενεργειακό επίπεδο. 

Η ενεργειακή θεραπεία έφερε περισσότερη ζεστασιά και κατανόηση μεταξύ των δύο, έστω και αν η θεραπεία προήλθε μόνο από τη μία πλευρά. 

Η θεραπεία με τα μέλη της οικογένειας μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή πολλές φορές δεν επιθυμούν ή δεν είναι έτοιμα να συμμετάσχουν. 

Ωστόσο, η περίπτωση της Μαρίας είναι ένα καλό παράδειγμα για να δείξουμε ότι δεν χρειάζεστε πραγματικά τη φυσική συμμετοχή τους. Η Μαρία κατάφερε να θεραπεύσει και να βελτιώσει τη σχέση με τη μητέρα της μόνο μέσω της δικής της προσωπικής ενεργειακής θεραπείας. 

Υπάρχει τώρα ειρήνη και γαλήνη μεταξύ τους. Η Μαρία βρέθηκε εκεί για να ολοκληρώσει τον κύκλο για όλες τις γυναίκες της οικογένειας στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, όχι μόνο για την ίδια και τη μητέρα της. Αυτό μας δείχνει πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η ενεργειακή θεραπεία. Αλλά χρειάζεται εργασία και χρόνος. 

Η θεραπεία και η υπέρβαση των οικογενειακών κύκλων και μοτίβων είναι τεράστια και σημαντική εργασία. 

Ενώ το θεραπευτικό ταξίδι του καθενός είναι διαφορετικό, είναι σημαντικό να παρατηρείτε τα μέλη της οικογένειας σας για το ποιοι πραγματικά είναι. Όταν μπορέσετε να ξεδιπλώσετε τα στρώματα και να ξεπεράσετε τον πόνο του παρελθόντος τότε και μόνο τότε θα καταφέρετε να δείτε την αληθινή τους ψυχή. 

Η ενέργεια που περιέχει η ψυχή τους αποτελεί και δικό σας μέρος, έτσι αυτό που βλέπετε στα μέλη της οικογένειάς σας υπάρχει επίσης και σε σας. Όταν μπορέσετε να δείτε το φως που λάμπει μέσα, όταν μπορέσετε να εστιάσετε στην αγάπη πίσω από όλα, τότε θα νιώσετε τη μετάβαση στην αποδοχή και τη συνειδητότητα σας να ανυψώνεται σε νέα φωτεινά επίπεδα.




Αγγελικής Κρητικού 
Image by Dmitri Matkovsky – source

4 πράγματα που συμβαίνουν μόνο όταν συναντήσετε την αδερφή ψυχή σας...!!!!

Όταν μπορέσετε επιτέλους να συναντήσετε την αδερφή ψυχή σας, είναι σχεδόν σαν να μπαίνετε σε έναν ολόκληρο άλλο κόσμο πραγματικότητας όποτε βρίσκεστε μαζί της. 

Ξαφνικά κάθε μέρα που περνάτε μαζί της ενώνεστε σε ένα τεράστιο θολό χάος διασκέδασης, ευτυχίας και καλών στιγμών. Οι ζωές σας ήταν τόσο διαφορετικές πριν, και όμως νιώθετε σαν να βρεθήκατε μόλις χτες για πρώτη φορά. 

Το να βρείτε την αδερφή ψυχή σας είναι πιθανώς ένα από τα πιο εκπληκτικά πράγματα που μπορούν να σας συμβούν, απλά για το λόγο ότι έχετε βρει κάποιον που σας χαίρεται για αυτό που είστε, κάποιον που δεν μπορεί να αντέξει στη σκέψη ότι θα είναι μακριά σας, ακόμα και για ένα λεπτό. 

Ακολουθούν 4 πράγματα που θα συμβούν όταν εσείς και η αδερφή ψυχή σας ξεκινήσετε μαζί το ταξίδι της αγάπης : 

Βλέπετε νέες προοπτικές/εικόνες 
Μερικές φορές, η αδερφή ψυχή σας είναι κάτι σαν οδηγός στη ζωή. Πάντα ανοίγει τα μάτια σας σε πιο καινούργια και καλύτερα πράγματα στον κόσμο. Αυτό θα μπορούσε να είναι κυριολεκτικά οτιδήποτε, είτε ήσασταν προηγουμένως ένα ενεργό άτομο, είτε όχι. 

Ο σύντροφός σας μπορεί να βγάλει από μέσα σας μια ολότελα διαφορετική σας πλευρά, μία πλευρά που ποτέ δεν ξέρατε ότι υπήρχε. Υπάρχουν τόσες πολλές προοπτικές μεταξύ των δυο σας που υπάρχει πάντα κάτι καινούργιο που προκύπτει. 

Υπάρχουν ατελείωτες ευκαιρίες να βρείτε περισσότερους λόγους να ερωτευτείτε αυτό το άτομο που σας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσετε τον κόσμο, ό,τι και αν αυτό σημαίνει. 

Κινητοποιείτε αδιάκοπα ο ένας τον άλλον 
Το να είστε με την αδερφή ψυχή σας, μπορεί να σας δώσει την ικανότητα να συνδέεστε με τους άλλους πολύ πιο εύκολα. Υπάρχει κάτι με το να είστε με τον αγαπημένο σας, που σας δίνει το κουράγιο να πάρετε τον έλεγχο της ζωής, να συναντήσετε καινούργιους ανθρώπους και να πάτε σε νέα μέρη. Είναι ένα εκπληκτικό αίσθημα το να νιώθετε ανίκητοι, επειδή αυτό το μοναδικό άτομο τυχαίνει να είναι ερωτευμένο μαζί σας. 

Ωστόσο, δεν μπορεί ο καθένας να σας κάνει να νιώσετε έτσι. Το ίδιο ισχύει και για την αδερφή ψυχή σας. Η εμπιστοσύνη που μοιράζεστε και οι δύο είναι σαν φωτιά που ποτέ δεν θέλει να σβήσει. Βλέπετε πολλές αδερφές ψυχές που έχουν βρει η μία την άλλη κάνοντας κάποια από τα πιο τρελά πράγματα μαζί, απλά λόγω του γεγονότος ότι εμπνέουν η μία την άλλη να είναι γενναίες. 

Τα προβλήματα της ζωής είναι πιο εύκολο να λυθούν 
Όταν είστε με την αδερφή ψυχή σας και αντιμετωπίζετε τις καθημερινές δυσκολίες, για κάποιον λόγο είναι απλά πολύ πιο εύκολο να λύσετε τα προβλήματά σας όταν είστε μαζί. Οι κοινές δυνάμεις της αγάπης σας σχεδόν δρουν σαν τη δύναμη της φύσης όταν είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας ή οποιοδήποτε θέμα έρχεται στο δρόμο σας. 

Αυτό που μπορεί να συνοψιστεί είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να μπει σφήνα στο δρόμο της αληθινής αγάπης. Αυτό αφορά και κάθε είδους διαφωνία που εσείς και η αδερφή ψυχή σας μπορεί να έχετε στο μέλλον. 

Το να ξεπερνάτε αυτές τις μάχες και να λύνετε τα προβλήματα μαζί είναι κάτι που δεν μπορεί να κάνει κάθε ζευγάρι. Να πώς ξέρετε ότι έχετε βρει την πραγματική αδερφή ψυχή σας. 

Η ζωή γίνεται μυστήριο 
Όταν είστε με την αδερφή ψυχή σας, το αύριο θα είναι πάντα κάτι καινούργιο. Δεν είστε σίγουροι τι θα είναι αυτό, αλλά άσχετα από το τι θα συμβεί, και οι δύο θα είστε στο πλευρό του άλλου. Είναι σχεδόν σαν από τότε που βρήκατε αυτό το άτομο, να μην μπορείτε να περιμένετε τι θα συμβεί μετά. 

Θέλετε να το βλέπετε να γελάει, να είναι χαρούμενο ή οτιδήποτε καλό θα έχει να κάνει και με τους δύο. Η αδερφή ψυχή σας και εσείς με κάποιον τρόπο ελκύετε αυτές τις μυστηριώδεις ημέρες ύπαρξης, απλά με το να θέλετε να κάνετε πράγματα μαζί. 

Δεν υπάρχει τίποτα πιο υπέροχο από το να ξυπνάτε κάθε μέρα δίπλα στην αδερφή ψυχή σας, γνωρίζοντας ότι θα έχετε μια μεγάλη διαδρομή, άσχετα από το τι μπορεί να συμβεί. Η αδερφή ψυχή σας είναι εκεί έξω. 

Είναι κάτι περισσότερο από έτοιμη για να ξεκινήσει το επόμενο ταξίδι της ζωής της μαζί σας. Και να το ερωτευτείτε την αδερφή ψυχή σας μπορεί να γίνει στιγμιαία ή μπορεί να συμβεί μετά από μια μεγάλη περίοδο. Μπορεί να είναι ακόμα πιο κοντά σας αυτή τη στιγμή απ’ ότι νομίζετε. 




Μετάφραση: awakengr.com via higherperspectives.com
Photo artist: Toni Carmine Salerno 

Πως οι έξυπνοι άνθρωποι διαχειρίζονται τους τοξικούς ανθρώπους...!!!!

Τοξικότητα: Ο βαθμός στον οποίο μία ουσία (μία τοξίνη ή ένα δηλητήριο) μπορεί να βλάψει τους ανθρώπους ή τα ζώα. 

Η έντονη τοξικότητα συνεπάγεται επιβλαβείς επιδράσεις σε έναν οργανισμό μέσω μιας μόνο ή βραχυπρόθεσμης έκθεσης σε αυτήν. 

Για τους περισσότερους από εμάς, η καθημερινή ζωή είναι αρκετά αγχωτική. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με αμέτρητες ευθύνες, προσωπικές και επαγγελματικές, που συχνά μας ωθούν κοντά στα όρια μας. 

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να μετριάσουμε τους στρεσογόνους παράγοντες που απειλούν την πνευματική, συναισθηματική και σωματική ευεξία μας. 

Παρόμοιοι με τις τοξίνες στο περιβάλλον, είναι και οι τοξικοί άνθρωποι που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. 

Αντίθετα με πολλές τοξίνες, όμως, δεν υπάρχει κάποιο είδος “προειδοποίησης” που μας εκπαιδεύει κατάλληλα για να αναγνωρίσουμε τις απειλές που εμφανίζουν τέτοιοι άνθρωποι. 

Έτσι, πρέπει να βασιστούμε στην κρίση, στο ένστικτο και στην θέληση μας να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά αυτούς τους τοξικούς ανθρώπους. 

Το γεγονός είναι ότι μερικοί άνθρωποι είναι πιο έμπειροι από κάποιους άλλους στον χειρισμό τοξικών ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά έχουν έντονη συναισθηματική νοημοσύνη και άλλα χαρακτηριστικά όπως η ικανότητα τους να ενεργούν όταν είναι απαραίτητο. 

Αυτό μας φέρνει στο θέμα αυτού του άρθρου. Θα συζητήσουμε 9 τρόπους με τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και ταχύτατα τους τοξικούς ανθρώπους. 

ΠΩΣ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΞΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ: 

1. ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ 
Η Ψυχολογία σήμερα ορίζει τον όρο ως “η ακριβής εκτίμηση και κατανόηση των ικανοτήτων και των προτιμήσεων σας και των συνεπειών τους για την συμπεριφορά σας, καθώς και η επίδραση τους στους άλλους.” 

Μια έντονη αίσθηση αυτογνωσίας είναι επίσης ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο πρόληψης – και ένα ουσιαστικό εργαλείο. Η αυτογνωσία μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε και να λογοδοτούμε για κάθε εσωτερική ή εξωτερική επιρροή που απειλεί να “μας πετάξει έξω από το παιχνίδι μας”. 

2. ΣΥΓΧΩΡΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ 
Αυτή η γκρίζα ουσία ανάμεσα στα αυτιά μας δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας της διάνοιας. Η νοημοσύνη είναι πολύπλευρη. Δεδομένου ότι σχετίζεται με τον χειρισμό των τοξικών ανθρώπων, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι αυτή που παίρνει το μετάλλιο. 

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι θεωρούν την συγχώρεση απαραίτητη συνιστώσα για την ψυχολογική ευημερία τους. Ωστόσο, καταλαβαίνουν επίσης την σημασία που έχει το να μην ξεχνούν εκείνους που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη τους. Αυτού του είδους η ευφυïα επιτρέπει στο άτομο να εστιάσει τις προσπάθειες του στην οικοδόμηση σχέσεων με άτομα που έχουν κερδίσει αυτό το δικαίωμα. 

3. ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 
Ας μην γελιόμαστε: δεν είναι εύκολο να παραμείνουμε συναισθηματικά ουδέτεροι όταν βρισκόμαστε με τοξικούς ανθρώπους. Ωστόσο, είναι απόλυτα αναγκαίο. Η ανθεκτικότητα είναι χαρακτηριστικό της συναισθηματικής νοημοσύνης – και είναι η ίδια που πληρώνει σημαντικά μερίσματα όταν έχει να αντιμετωπίσει τοξικούς ανθρώπους. 

Εφόσον βρισκόμαστε σε ένα “παιχνίδι ορισμών”, θα ορίσουμε ανθεκτικότητα ως “εκείνη την ανείπωτη ποιότητα που επιτρέπει σε μερικούς ανθρώπους να χτυπηθούν από την ζωή και ύστερα να επανέλθουν πιο δυνατοί από ποτέ.” 

Μην μπερδευτείτε, οι τοξικοί άνθρωποι καταφέρνουν να “ρίξουν” πολλούς, αλλά η ανθεκτικότητα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε πιο δυνατοί. 

4. ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΟΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ 
Οι έξυπνοι άνθρωποι συχνά κατέχουν την έμφυτη ικανότητα να παραμένουν παραγωγικοί και αποτελεσματικοί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα εντοπίσουν γρήγορα οτιδήποτε απειλεί να μετριάσει αυτήν την ικανότητα τους. Αντίστοιχα, όταν οι έξυπνοι άνθρωποι εντοπίσουν τοξικούς ανθρώπους, θα λάβουν ταχεία και αποτελεσματική δράση. 

Αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνουν αγενείς και σκληροί. Θα είναι ευγενικοί και σταθεροί, αλλά παράλληλα ξεκάθαροι και ανένδοτοι. Απλώς δεν θα επιτρέψουν σε αρνητικούς ανθρώπους να τους επηρεάσουν με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή. 

5. ΕΙΝΑΙ “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΞΥΠΝΟΙ” 
Ενώ οι τοξικοί άνθρωποι ευδοκιμούν με την αποστράγγιση ενέργειας των άλλων ανθρώπων, οι έξυπνοι άνθρωποι ευημερούν διατηρώντας την ενέργεια τους. Το να είσαι “ενεργειακά έξυπνος” σημαίνει απλώς να κατανοείς πώς να διαχειρίζεσαι την ενέργεια με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. 

Όταν είμαστε “ενεργειακά έξυπνοι” , δεν επιτρέπουμε στους τοξικούς ανθρώπους να αποστραγγίζουν αυτόν τον πολύτιμο πόρο. Αντ’ αυτού, θα τον διατηρήσουμε ώστε να δράσουμε θετικά. 

6. ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ 
Όταν συμβαίνει αυτό, οι τοξικοί άνθρωποι είναι απλά μια ακόμη εξωτερική απόσπαση της προσοχής τους. Αυτή η αντίληψη δεν είναι μη ανθρώπινη – είναι ρεαλιστική και δίκαιη. Στην πραγματικότητα, πολλοί τοξικοί άνθρωποι σκοπεύουν να αποσπούν την προσοχή των άλλων με τα “παιχνίδια” τους. 

Οι έξυπνοι άνθρωποι απλώς δεν επιτρέπουν αυτούς τους περισπασμούς. Θα επικεντρωθούν στο τι είναι μπροστά τους και θα προχωρήσουν… ανεξάρτητα από το ποιος είναι γύρω τους. 

7. ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥΣ 
Όπως αναφέρθηκε, οι έξυπνοι άνθρωποι είναι συχνά άτομα με στόχους – άτομα που αναζητούν καλύτερη ζωή τόσο για τους ίδιους όσο και για τους αγαπημένους τους. Είναι επίσης πιθανό ότι τέτοια άτομα κατανοούν την σημασία της καθοδήγησης και της ομαδικής εργασίας. 

Όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την πρόκληση ενός τοξικού ατόμου (ή μιας ομάδας ανθρώπων), οι έξυπνοι θα αξιοποιήσουν την ομάδα εμπιστοσύνης των συμβούλων και των συναδέλφων τους για να διορθώσουν την κατάσταση. 

8. ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ 
Ακόμα και εκείνοι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να γίνουν επιρρεπείς σε αρνητικές αυτό-ομιλίες ορισμένες φορές. Οι τοξικοί άνθρωποι μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές σκέψεις εάν ο παραλήπτης είναι απροετοίμαστος για κάτι τέτοιο – και αυτό συμβαίνει σε όλους μας. 

Ωστόσο, οι έξυπνοι άνθρωποι είναι συχνά σε θέση να αναγνωρίσουν αμέσως αυτήν την αρνητική αυτοδιάθεση και να την εξουδετερώσουν. Η ικανότητα εξουδετέρωσης περιλαμβάνει και τις αντιπαραγωγικές σκέψεις που προκύπτουν από ένα τοξικό άτομο. 

9. ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ 
Όπως είναι προφανές ως τώρα, οι ευφυείς άνθρωποι έχουν το ταλέντο να αναζητούν λύσεις στα προβλήματα. Η ενασχόληση με ένα τοξικό άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων είναι ακόμα ένα ζήτημα που απαιτεί μια λύση. Έτσι, συνήθως, οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι θα αξιολογήσουν τις επιλογές τους και θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα. 




Μαρία Κορακά 
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας 

Διαλέξτε ένα θεραπευτικό κρύσταλλο για να λάβετε ένα προφητικό μήνυμα...!!!!

Διαισθητικά διαλέξτε ένα κρύσταλλο για να λάβετε το μήνυμα σας. 

Τι χρειάζεται να κάνετε: 

Διαλέξτε τον κρύσταλλο που σας ελκύει περισσότερο. Αυτόν που τράβηξε πρώτα την προσοχή σας ή αυτόν που συνεχώς κοιτάτε. 

Μόλις νιώσετε ευχαριστημένοι με την επιλογή σας, δείτε τη σημασία της πέτρας που διαλέξατε. 
1. Χαροΐτης 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δηλώνει πως είστε έτοιμοι να αποκτήσετε πρόσβαση στην εσωτερική σας σοφία και να την φέρετε στην καθημερινή σας ζωή. Πρόκειται να ξεκινήσετε μια περίοδο ανάπτυξης και μεταμόρφωσης σε όλους τους τομείς. 

2. Ηλιόπετρα 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δηλώνει πως είναι καιρός να καλέσετε την δύναμη της θέλησης σας και την ανεξαρτησία για να σας οδηγήσουν προς τους στόχους σας. Αφήστε το φως να ρέει σε ότι αναλαμβάνετε. 

3. Λάπις Λάζουλι 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δείχνει την ανάγκη να κάνετε διακρίσεις σε ότι αντιμετωπίζετε. Σας δίνει την δύναμη να αναζητήσετε την βαθύτερη αλήθεια του θέματος και να την φέρετε στο φως. 

4. Κεχριμπάρι 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δείχνει την ανάγκη για ισορροπία και θεραπεία στη ζωή σας. Κοιτάξτε στο παρελθόν για να λάμψει ένα φως στο μέλλον. Χρειάζεται διαδικασία ανάπτυξης και εξέλιξης, να ανοίξετε τον εαυτό σας στις ανώτερες δονήσεις και να αρχίσετε να έχετε μια πιο θετική άποψη για τη ζωή. 

5. Μαλαχίτης 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δείχνει την ανάγκη να καταργήσετε τα παλιά πρότυπα και να αγκαλιάσετε την αλλαγή. Συγκεκριμένα σας ζητά να αναλάβετε την ευθύνη για την μεταμόρφωση στη ζωή σας. 

6. Χαλαζίας 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δηλώνει πως είναι καιρός να σταματήσετε να παίρνετε τον εαυτό σας τόσο σοβαρά. Προσπαθείτε πολύ να πετύχετε την πνευματική διαφώτιση; Φέρτε χαρά και γιορτή στη ζωή σας. 

7. Μαγνησίτης 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δηλώνει την ανάγκη να κοιτάξετε προσεκτικά τις κινήσεις σας. Υπερασπίζεστε τον προσωπικό σας χώρο ή επιτρέπετε στον εαυτό σας να επηρεάζεται από τα προβλήματα των άλλων; 

8. Τουρμαλίνης 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δείχνει πως είναι καιρός να προχωρήσετε προς την ενότητα όλων των πραγμάτων. Συνδεθείτε με την φύση και αφήστε τους αιώνιους κύκλους της ζωής να φέρουν ισορροπία και σοφία. 

9. Αιματίτης 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δείχνει πως είναι καιρός να αξιοποιήσετε την εσωτερική σας θέληση για να προχωρήσετε. Αναλάβετε την ευθύνη για την ύπαρξη σας και εργαστείτε για μια κατάσταση χάριτος. 

10. Ατακαμίτης 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δείχνει πως είναι καιρός να προσθέσετε λίγη ενέργεια και να οδηγηθείτε προς την επίτευξη των στόχων σας. Πως μπορείτε να δώσετε μια αίσθηση ενθουσιασμού και επέκταση στον σκοπό σας; 

11. Ροζ Χαλαζίας 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δηλώνει πως η αγάπη σύντομα θα μπει στη ζωή σας είτε ως ρομαντικό δώρο ή ως ένα τρόπος που θα σας βοηθήσει να θεραπεύσετε τις παλιές πληγές σας και να προχωρήσετε. 

12. Φθορίτης 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δείχνει μια αύξηση στην ικανότητα σας να συγκεντρώνεστε και να πετυχαίνετε την αντικειμενικότητα. Σκεφτείτε ένα θέμα ή μια κατάσταση στη ζωή σας που χρειάζεται να φέρετε την δύναμη του μυαλού και του πνεύματος σας. 

13. Οπάλιο 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δηλώνει πως είναι καιρός να εστιάσετε στην αγάπη και στα συναισθήματα. Τιμάτε τον εαυτό σας, βλέπετε καθαρά και ακούτε την καρδιά σας; Αναλάβετε την ευθύνη για τα αισθήματα και τις πράξεις σας, βρείτε μια λύση για το κάρμα σας. 

14. Μολδαβίτης 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δηλώνει πως είναι καιρός να εκτιμήσετε τα καλά πράγματα που ήδη έχετε στη ζωή σας και να κάνετε σχέδια για να αλλάξετε αυτά που σας καθυστερούν από το να εκπληρώσετε τα όνειρα σας. Δείτε την μεγαλύτερη κοσμική εικόνα και εκτιμήστε τα δώρα που έχετε! 

15. Γρανάτης 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δηλώνει πως θα βρείτε την απαραίτητη δύναμη και δημιουργικότητα για να συνειδητοποιήσετε τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε. Επικαλεστείτε την βαθύτερη εσωτερική σας δύναμη για να καθαρίσετε τον δρόμο σας. Μην ανησυχείτε, έχετε τη δύναμη να ξεπεράσετε οτιδήποτε και να εκδηλώσετε ότι θέλετε. 

16. Βήρυλλος 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας σημαίνει πως ο δρόμος προς τα εμπρός θα είναι πιο ξεκάθαρος και ευκολότερος. Μια σαφής αίσθηση του σκοπού θα εισέλθει στη ζωή σας, που θα σας επιτρέψει να προχωρήσετε. 

17. Οψιδιανός 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δηλώνει πως η αλήθεια μιας κατάστασης σύντομα θα αποκαλυφθεί. Κοιτάξτε μέσα σας, ξέρετε ήδη την απάντηση; 

18. Ζαφείρι 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δηλώνει την προσπάθεια που θα ανταμειφθεί. Αναζητήστε τρόπους με τους οποίους ο σκοπός μπορεί να κατευθυνθεί προς την επίτευξη των στόχων και την έλκυση της επιτυχίας. 

19. Αποφυλλίτης 
Σημασία: H επιλογή αυτής της πέτρας δείχνει πως είναι καιρός να αφήσετε ότι σας κρατά πίσω. Εξετάστε προσεκτικά την ζωή σας. Τι μπορείτε να αφήσετε για να προχωρήσετε προς τις δυνατότητες σας; 

20. Το μάτι της τίγρης 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δείχνει πως είναι καιρός να συγκεντρωθείτε στην πραγματοποίηση ενός ονείρου ή ενός έργου. Σκεφτείτε το προσεκτικά. Είναι απλώς μια ευχή ή είστε έτοιμοι να την κάνετε πραγματικότητα; 

21. Ψευδαργυρίτης 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δείχνει πως μια εισροή ενέργειας βρίσκεται στον δρόμο σας. Η ζωή και συγκεκριμένες σχέσεις με τους άλλους θα φαίνονται φωτεινότερες και με περισσότερη ενέργεια. 

22. Αχάτης 
Σημασία: H επιλογή αυτής της πέτρας δείχνει την ανάγκη να σκεφτείτε ήσυχα τον σκοπό σας. Δουλεύετε σταθερά προς την κατεύθυνση που θέλετε ή προχωράτε σιγά σιγά προς τα εμπρός; 

23. Αμαζονίτης 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δηλώνει πως πρέπει να αξιοποιήσετε τους εσωτερικούς σας πόρους για να ξεπεράσετε τα εμπόδια επικοινωνίας. Βρείτε το θάρρος να πείτε την γνώμη σας. 

24. Φεγγαρόπετρα 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δείχνει πως είναι καιρός να αναγνωρίσετε τις θηλυκές δυνάμεις στη ζωή σας. Τις τιμάτε μέσα σας και στους άλλους; 

25. Οπάλιο 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δηλώνει πως είναι καιρός να εστιάσετε στην αγάπη και στα συναισθήματα. Τιμάτε τον εαυτό σας, βλέπετε καθαρά και ακούτε την καρδιά σας; Αναλάβετε την ευθύνη για τα αισθήματα και τις πράξεις σας, βρείτε μια λύση για το κάρμα σας. 

26. Πυρίτιο 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δείχνει πως είναι καιρός να ανοίξετε το μυαλό σας και να συνειδητοποιήσετε την εσωτερική σας δημιουργικότητα. Σας ζητά να σταματήσετε να χρονοτριβείτε και να φέρετε τα όνειρα σας στο φως. 

27. Ιολίτης 
Σημασία: Η επιλογή αυτής της πέτρας δηλώνει την ανάγκη να δουλέψετε με το σώμα σας πριν προχωρήσετε σε περισσότερη πνευματική ανάπτυξη. Βεβαιωθείτε πως είστε γειωμένοι και συγκεντρωμένοι προτού κάνετε οτιδήποτε σαμανικό ή κάποιο όραμα αναζήτησης. 




Μετάφραση, επιμέλεια: Μάγεια Τ
awakengr.com via spirtualposts.com 

Τι λείπει από τον οργανισμό σας όταν λαχταράτε ανθυγιεινές τροφές ;

Σε πολλούς από εμάς είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο να έχουμε μια έντονη επιθυμία για πρόχειρο φαγητό. Πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να θέλει να φάει κάτι μπροστά στη τηλεόραση, πχ ένα σακουλάκι ποπ κορν. Αλλά και αυτό δεν είναι αρκετό. Γιατί αυτή η έντονη επιθυμία για junk food; 

Η επιστήμη έχει τώρα την απάντηση και δηλώνει ότι ο λόγος που έχουμε έντονη λαχτάρα, είναι ότι το σώμα μας έχει ανάγκη από ανόργανα συστατικά, που πράγματι προέρχονται από το πρόχειρο φαγητό,αλλά θα ήταν πολύ πιο υγιεινό εάν τα παίρναμε από άλλα πιο υγιεινά τρόφιμα. 

Πείνα εναντίον Λαχτάρας 

Η πείνα και η λαχτάρα είναι δύο πολύ διαφορετικές σωματικές αντιδράσεις. 

Η πείνα είναι μια πολύ χρήσιμη και αναγκαία λειτουργία του σώματος. Αυτή σας επιτρέπει να γνωρίζετε ότι ήρθε η ώρα να φάτε, επειδή το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα. 

Η έντονη λαχτάρα από την άλλη πλευρά, είναι ένα τελείως διαφορετικό θηρίο. Εξυπηρετεί όχι τόσο πολύ για να πει στο σώμα σας ότι χρειάζεται καύσιμα, αλλά για να πει στο σώμα σας ότι χρειάζεται συγκεκριμένες χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων είναι τα οπιοειδή. 

Αυτός είναι ο λόγος που συχνά ποθείτε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος: αυτά τα τρόφιμα απελευθερώνουν οπιοειδή στο αίμα μας και σας παρέχουν το συναίσθημα της ευχαρίστησης, ακόμη και της ήπιας ευφορίας σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Και αυτός είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί από μας αγαπούν … 

Σοκολάτα 
Η σοκολάτα είναι η τροφή που την λαχταρούν οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο. Συνδέεται όμως και με μια θρεπτική ουσία που λείπει σε πολλούς από εμάς: μαγνήσιο. 

Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 80 τοις εκατό των Αμερικανών στερούνται αυτό το μέταλλο. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας μαγνησίου ; Άγχος, ευερεθιστότητα, ακόμα και αϋπνία. 

Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να νιώσετε καλύτερα και πιο χαλαροί μετά την κατανάλωση σοκολάτας. Αλλά ξέρατε ότι μπορείτε να πάρετε μαγνήσιο από πιο υγιεινές πηγές; 

Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, για παράδειγμα, είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, όπως είναι και οι σπόροι,τα καρύδια,τα ψάρια, τα φασόλια και η μελάσα. 

Ποια άλλα κοινά τρόφιμα που λαχταράτε μπορούν να αντικατασταθούν με υγιεινότερα ; 

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη 
Δεν αποτελεί καμία έκπληξη ότι τα γλυκά τρόφιμα είναι αυτά που λαχταράμε πολύ. Εάν πιάσετε τον εαυτό σας να επιθυμεί πολύ ζαχαρούχα τρόφιμα θα πρέπει να ξέρετε ότι έχετε έλλειψη πέντε θρεπτικών συστατικών. 

Το χρώμιο, το θείο και η τρυπτοφάνη είναι ανάμεσά τους, το τελευταίο εκ των οποίων είναι η σεροτονίνη, η χημική ουσία που ρυθμίζει την ευτυχία στον εγκέφαλο. 

Η έλλειψη σε ανόργανες ουσίες θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι πιθανόν θα πρέπει να ανανεώσετε την διατροφή σας για να επαναφέρετε την ισορροπία του σώματός σας σε μέταλλα. 

Λαχτάρα για υδατάνθρακες 
Μια άλλη συχνή λαχτάρα είναι για τα ζυμαρικά και το ψωμί. Αυτό μπορεί να σημαίνει ανεπάρκεια σε άζωτο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συνολικό υποσιτισμό. Ως εκ τούτου, αν δείτε τον εαυτό σας να λαχτάρα πολλούς υδατάνθρακες, μπορείτε να προσθέσετε θαλασσινά στη διατροφή σας, όπως τα ψάρια που περιέχουν πολύ από αυτό το μέταλλο. 

Λαχτάρα για λιπαρά και λίπη 
Εάν ποθείτε τρόφιμα όπως πατάτες, τυρί και τα παρόμοια που είναι λιπαρά και με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό έλλειψης ασβεστίου. Εξετάστε το ενδεχόμενο να τα αντικαταστήσετε με νωπό γάλα ή τρώγοντας πράσινα γογγύλια και μπρόκολο. 

Λαχτάρα για αλμυρά 
Αντί να ψάχνετε για τσιπς ή ποπ κορν, φάτε ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτοί είναι οι υγιείς τρόποι για να πάρετε το χλώριο και το πυρίτιο που σας λέει το σώμα σας ότι θέλει. 




Έρευνα από το Harvard : Η διαλειμματική νηστεία επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης...!!!!

Αμέτρητες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας και τώρα ερευνητές του Harvard θέλησαν να μελετήσουν ενδελεχώς την επίδρασή της στη διαδικασία γήρανσης.

Η διαλειμματική νηστεία αναφέρεται σε ένα διατροφικό μοτίβο που εναλλάσσει περιόδους νηστείας και κατανάλωσης τροφής. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος διαλειμματικής νηστείας περιλαμβάνει 16 ώρες νηστείας ή νηστεία για 24 ώρες, δύο φορές την εβδομάδα.

Οι υποστηρικτές της διαλειμματικής νηστείας ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι νήστευαν από τα αρχαία κιόλας χρόνια. Ορισμένες φορές ήταν επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη τροφή, αλλά επίσης αποτελεί θρησκευτικό έθιμο όπως στο Ισλάμ, στον Χριστιανισμό και στον Βουδισμό.

Η έρευνα του Harvard δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism και αποκαλύπτει ότι η διαλειμματική νηστεία επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. 
Αν θέλουμε να ζήσουμε λοιπόν περισσότερο, μία από τις επιλογές είναι και αυτή : η διαλειμματική νηστεία.

Τα μιτοχόνδρια αποτελούν το κλειδί
Η έρευνα εξέτασε μια βασική λειτουργία των κυττάρων: την αποδυνάμωσή της δυνατότητάς τους να παράγουν ενέργεια με τον καιρό, ένα χαρακτηριστικό που προκαλεί γήρανση αλλά και διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με αυτή. Επιπλέον, μελέτησαν αυτή τη λειτουργία σε σχέση με τη διαλειμματική νηστεία.

Τα μιτοχόνδρια είναι οργανίδια ή αλλιώς μέρη ενός ευκαρυωτικού κυττάρου. Προμηθεύουν το κύτταρο με τρισφωσφορική αδενοσίνη, μόρια που του παρέχουν ενέργεια. Η ικανότητά τους αυτή μειώνεται με την ηλικία, αλλά μέχρι πριν την έρευνα η επίδραση στον μεταβολισμό και στην κυτταρική λειτουργία ήταν ασαφής.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν μια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στις δυναμικές αλλαγές των μιτοχονδριακών δικτύων και στην μακροζωία. Συγκεκριμένα, μελέτησαν ένα είδος σκουληκιού, τα C. Elegans, το οποίο ζει μόνο δύο εβδομάδες. 

Αυτό το χαρακτηριστικό τους έδωσε τη δυνατότητα να μελετήσουν τη διαδικασία γήρανσης. Περιόρισαν τη διατροφή τους και βρήκαν ότι αυτή η συνθήκη διατήρησε τα δίκτυα μιτοχονδρίων τους στο μέγιστο «νεανικό» βαθμό λειτουργίας τους.

«Συνθήκες χαμηλής ενέργειας όπως διατροφικός περιορισμός και διαλειμματική νηστεία έχουν και παλαιότερα αποδειχθεί ότι προάγουν την υγιή γήρανση. 

Τώρα μάθαμε γιατί υπάρχει αυτή η σχέση και είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη αυτά θεραπευτικά», δήλωσε η Heather Weir, κύρια ερευνήτρια. «Τα ευρήματά μας ανοίγουν νέες διόδους έρευνες για θεραπευτικές στρατηγικές που θα μειώσουν την πιθανότητα ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση».

Η έρευνα αυτή δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η πλαστικότητα των μιτοχονδριακών δικτύων για τα οφέλη της νηστείας. 

Σε γενικές όμως γραμμές, η διαλειμματική νηστεία έχει πολυάριθμα οφέλη εκτός της διαδικασίας γήρανσης, όπως την απώλεια βάρους, την χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και τη μειωμένη χοληστερόλη.




Photo: Author/Depositphotos

Οι παππούδες ποτέ δεν πεθαίνουν πραγματικά, απλώς δεν τους βλέπουμε πια...!!!!

Κατά πάσα πιθανότητα όλοι μας έχουμε παππούδες και γιαγιάδες που έχουν πεθάνει, αλλά παρόλο που δεν ζουν πλέον ακόμα νιώθετε την παρουσία τους και συγκεκριμένα πράγματα σας τους θυμίζουν. Αυτό οφείλεται στο ότι οι παππούδες μας, όπως πολλοί κοντινοί μας άνθρωποι, δεν σταματούν απαραίτητα να μας προσέχουν αφού τελειώσει η ζωή τους. 

Ο δεσμός που έχει ένα εγγόνι με τους παππούδες του προέρχεται από την άνευ όρων αγάπη και εκτίμηση. 

Ενώ πολλοί μεγαλώνουν έχοντας τους, πολλοί είναι αυτοί που τους χάνουν από την παιδική ηλικία. Αυτός είναι ένας φοβερός πόνος που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, και ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία είναι ακόμα πιο δύσκολος. 

Έτσι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί που αγαπάμε εξακολουθούν να είναι μαζί μας. Είναι εκεί κάθε μέρα είτε το παρατηρούμε είτε όχι. Αρκετοί πιστεύουν ότι μετά τον θάνατο οι παππούδες μας επιλέγουν να γίνουν οι πνευματικοί οδηγοί μας για να μας βοηθούν καθώς προχωράμε σε αυτόν τον κόσμο. 

«Οι πολύ παλιοί και οι πολύ νέοι έχουν κάτι κοινό που τους συνδέει. Η αυγή και το ηλιοβασίλεμα βλέπουν τα αστέρια να λάμπουν στον ουρανό. Το πρωί, το μεσημέρι και το απόγευμα, όχι». – Ελίζαμπεθ Γκοτζ

Οι παππούδες ίσως να «πεθαίνουν» αλλά είναι πραγματικά νεκροί; Το ότι τους νιώθετε κάποιες φορές δεν είναι τυχαίο. Το ότι δεν ανήκουν πλέον σε «αυτόν τον κόσμο» δεν σημαίνει ότι δεν είναι μαζί σας. 

Δεν είναι τόσο «νεκροί» όσο φαίνονται, είναι θα λέγαμε αόρατοι και δεν μπορείτε να τους μιλήσετε. Μπορείτε όμως να επικοινωνήσετε μαζί τους αν πραγματικά πιέσετε τον εαυτό σας. 

Οι άνθρωποι για τους οποίους ενδιαφερόμαστε δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψουν, ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές μένουν δίπλα μας. Πρέπει να βρίσκουμε παρηγοριά σε αυτό. 

Οι παππούδες σας είναι κάποιοι από τους πιο καταπληκτικούς ανθρώπους που θα βρείτε σε αυτόν τον κόσμο, και αν εξακολουθείτε να τους έχετε, σας παρακαλώ μην ξεχνάτε να τους υπενθυμίζετε πόσο σημαντικοί είναι για εσάς. Ίσως να είναι εδώ τώρα, αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα. 




Μαγεία Τ. 

Είναι ευλογία να μπορείς να εκτιμάς όσα έχεις...!!!!

Τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν, την υγεία, το σπίτι σου, όλα αυτά που αγαπάς, όλα όσα σε πεισμώνουν κι όλα αυτά που συμβάλλουν για να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. 

Είναι ευλογία να μπορείς να εκτιμάς τους ανθρώπους της ζωής σου. Αυτούς που σε νοιάζονται πραγματικά. 

Που στέκονται δίπλα σου στα δύσκολα όταν ο κόσμος σου δείχνει να καταρρέει. Που μιλούν όταν δεν βρίσκεσαι παρών με τα καλύτερα για σένα. Που σε γνωρίζουν αλλά δεν το βάζουν στα πόδια. Σε γουστάρουν έτσι όπως είσαι και χαίρονται το ίδιο που κι εσύ, υπάρχεις στη δική τους ζωή. 

Είναι ευλογία να μπορείς να ξεχωρίζεις τους αληθινούς φίλους, αυτούς που μπορεί να μην είναι αίμα σου αλλά στέκονται κοντά σου σαν οικογένεια. Είναι μεγάλη τύχη να έχεις τη δύναμη να βγάζεις από τη ζωή σου αυτούς που σε επηρεάζουν αρνητικά, που ζηλεύουν, που δεν έχουν όμορφο χαρακτήρα. 

Είναι ευλογία να μπορείς να ασχολείσαι με τη δουλειά που αγαπάς. Να είναι το πάθος σου. 

Είναι ευλογία να έχεις καινούριους λόγους να ξυπνάς κάθε μέρα. Και να μπορείς να εκτιμάς τα απλά, καθημερινά. Αυτά που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, πιο όμορφη. 

Είναι ευλογία να μπορείς να δίνεις. Για αυτό μην τσιγκουνεύεσαι ούτε τις καλημέρες. Μπορεί χωρίς να το αντιληφθείς, να φτιάξεις τη μέρα κάποιου ανθρώπου. Κι αν όλα αυτά σου ακούγονται κάπως ρομαντικά, αυτό χρειαζόμαστε. Το ρομαντισμό για να γίνεται η κάθε μέρα μας καλύτερη. 

Είναι ευλογία να βρίσκεσαι σε ένα μέρος και να μην ταξιδεύει το μυαλό σου κάπου αλλού. Μεγάλη ηρεμία να μπορείς να τιθασεύσεις τα θέλω σου και να τα φέρνεις στα δικά σου μέτρα. 

Είναι ευλογία να φτιάχνεις τη ζωή με τους δικούς σου κανόνες. Και όλοι οι δικοί σου άνθρωποι να χωράνε εκεί. 

Είναι ευλογία να έχεις αληθινούς φίλους, να ζεις αληθινές στιγμές. 

Μην ξεχνάς ποτέ ποιος είσαι, τι θέλεις. Μην ξεχνάς ποτέ πόσο όμορφη είναι η απλότητα των πραγμάτων. 

Μάθε να βλέπεις το τώρα, μάθε να συγχωρείς τους ανθρώπους που σε πλήγωσαν. Μάθε να ημερεύεις το μέσα σου και να γεμίζεις τη ζωή σου με αυτά που αγαπάς και σε κάνουν καλύτερο. 




Μαρίνας Αβραάμ. dolce.com.cy

Σύντομο Φροϋδικό τεστ : Ποια είναι η στάση σας στη ζωή…!!!!

Ένας από τους βασικούς κανόνες αυτού του τεστ είναι να απαντήσετε στις ερωτήσεις, γράφοντας σύντομες απαντήσεις σε ένα χαρτί για το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό. 

Το τεστ είναι βασισμένο στο βιβλίο του Σίγκμουντ Φρόυντ “Γενική Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση” (A General Introduction to Psychoanalysis) του 1920 και, συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο σχετικά με τους συμβολισμούς των ονείρων. 

Δεν πειράζει αν έχετε τις ίδιες απαντήσεις σε διαφορετικές ερωτήσεις του τεστ. Αλλά μην διαβάσετε όλες τις ερωτήσεις με την μία! Απαντήστε σε κάθε μία ξεχωριστά και μετά διαβάστε την επόμενη. 

Δεν θα είναι τόσο ενδιαφέρον αν κάθε φορά διαβάζετε πρόωρα την επόμενη ερώτηση, προτού γράψετε τις σκέψεις σας ως απάντηση στην προηγούμενη. 

Πάρτε, λοιπόν, ένα στυλό και ένα κομμάτι χαρτί και ξεκινήστε το τεστ: 

1. Αγναντεύετε προς τη θάλασσα, τι αισθάνεστε; Εστιάστε μόνο στην πρώτη σας εντύπωση. Μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας για να το αισθανθείτε καλύτερα… 

2. Περπατάτε μέσα από το δάσος και κοιτάτε προς το έδαφος. Γράψτε τι αισθάνεστε. 

3. Τι αισθάνεστε όταν κοιτάτε γλάρους να πετούν; Μην ανησυχείτε αν σε αυτή την περίπτωση δώσετε μια σύντομη απάντηση. 

4. Κάντε το ίδιο πάλι, αλλά αντί για γλάρους, φανταστείτε ένα κοπάδι άλογα. Γράψτε το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας, αποφύγετε να σκεφτείτε για πολύ χρόνο. 

5. Είστε στην έρημο και στέκεστε δίπλα στον τοίχο που έχει μια μικρή τρύπα. Μέσα από την τρύπα βλέπετε μια όαση. Ποιες είναι οι ενέργειές σας; Μην γράψετε μόνο τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, αλλά επικεντρωθεί σε ό,τι θα κάνατε σε αυτή την κατάσταση. 

6. Είστε ακόμα στην έρημο, εντελώς εξαντλημένοι και ξαφνικά βλέπετε μια κανάτα με νερό. Τι κάνετε; Για άλλη μια φορά, αυτό που έχει σημασία είναι να σημειώσετε τις ενέργειές σας σε αυτή την κατάσταση. Η απάντησή σας μπορεί να ακούγεται κοινότοπη, αλλά μην διστάσετε να την γράψετε. 

7. Είστε χαμένοι στο δάσος το βράδυ και βλέπετε ένα σπίτι με τα φώτα αναμμένα. Τι κάνετε; Γράψτε τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση. 

8. Είστε στην ομίχλη και δεν βλέπετε τίποτα. Τι κάνετε; Για άλλη μια φορά, επικεντρωθείτε στο τι κάνετε και γράψτε το πώς συμπεριφέρεστε. 
Ερμηνεία των απαντήσεων 

1. Η στάση σας στη ζωή, τα συναισθήματα, τις αισθήσεις. 

2. Ο τρόπος που αισθάνεστε στην δική σας οικογένεια. 

3. Η στάση σας απέναντι στις γυναίκες. 

4. Η στάση σας προς τους άνδρες. 

5. Η βασική στρατηγική ζωής και ο στόχος σας. Ο τρόπος να λύσετε τα προβλήματά σας. 

6. Πόσο επιλεκτικοί είστε στην σeξουαλική ζωή. Το πώς επιλέγετε τον/την σύντροφό σας στο σeξ/έρωτα. 

7. Η ετοιμότητά σας για γάμο. 

8. Η στάση ως προς τον θάνατο. 




Σας επηρεάζει ακόμα η γέννηση σας ;

          FEATURE IMAGE: Detail of Embryo by Alex Grey 
Κατανοώντας την περιγεννητική μήτρα και πως μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας. 

Ακριβώς όπως ένας σπόρος περιέχει το σχέδιο για τη ζωή ενός φυτού, η ιστορία δημιουργίας ενός ανθρώπου έχει μια βαθιά επίδραση στη ζωή του. 

Σύμφωνα με τον πατέρα της Διαπροσωπικής Ψυχολογίας Στάνισλαβ Γκροφ, πιθανώς να επηρεάζεστε από την γέννηση σας περισσότερο από όσο συνειδητοποιείτε. 

Η προοπτική του Γκροφ υποστηρίζεται από πρωτοποριακή έρευνα στον τομέα της προ-περιγεννητικής ψυχολογίας. Υπάρχει ένα βιολογικό καλούπι συναισθηματικών εντυπώσεων και μοτίβων που συχνά μπορούν να εντοπιστούν πίσω στην πρώτη εμφάνιση σας στον κόσμο. 

Ο Γκροφ αναφέρεται σε αυτά ως βασικές περιγεννητικές μήτρες (BPM) και η κατανόηση τους μπορεί να αποκαλύψει πολλά για εσάς όπως και να προσφέρει μια σπουδαία δομή για την απελευθέρωση παλαιών μοτίβων, επούλωση και ανάπτυξη. 

«Η διαπροσωπική ψυχολογία μπορεί να ονομαστεί η ψυχολογία της πνευματικότητας και εκείνων των περιοχών του ανθρώπινου μυαλού που αναζητούν τις ανώτερες σημασίες της ζωής και που κινούνται πέρα από τα περιορισμένα όρια του εγωισμού για να έχουν πρόσβαση σε μια ενισχυμένη ικανότητα σοφίας, δημιουργίας, άνευ ορίων αγάπης και συμπόνιας.» – British Psychological Society, Shamanism and Spirituality in Therapeutic Practice 
                         Η εμπειρία της γέννησης 

Η θεραπεία είναι ένα προσωπικό ταξίδι που αναλαμβάνουμε ως άτομα, αλλά τα μοτίβα που θεραπεύουμε είναι συχνά διαγενεακά, τα οποία εκτείνονται πολύ πιο πίσω, πριν γεννηθούμε. Σε βιολογικό επίπεδο, είναι καταπληκτικό να σκεφτείτε ότι το αυγό από το οποίο γεννηθήκατε εσείς κυριολεκτικά μεταφέρθηκε από την γιαγιά σας. 

Αφού η μητέρα σας ανέπτυξε τα αυγά της ενώ ήταν έμβρυο στη μήτρα της μητέρας της. Οι μηχανισμοί αντιγραφής, τα μοτίβα του στρες, του οικογενειακού συστήματος καθώς και τα κοινωνικά και οικονομικά περιβάλλοντα μέσω αυτών μας έχουν αφήσει αποτυπώματα που ακόμα ταξινομούμε. 

Το όμορφο για την προσέγγιση της θεραπείας από αυτή την προοπτική είναι ότι η προσωπική μας θεραπεία φέρνει επίσης λύση στο ευρύτερο δίκτυο των σχέσεων μας που κινείται προς τα εμπρός και προς τα πίσω με τον χρόνο. 

Σύμφωνα με τη σύγχρονη έρευνα, τα πιο ισχυρά από αυτά τα αποτυπώματα συμβαίνουν ενώ βρισκόμαστε στη μήτρα και κατά τα πρώτα χρόνια μετά τη γέννηση μας. 

Στο «Η βία είναι προληπτική διαταραχή του εγκεφάλου» διερευνήσαμε το έργο του Robin Grille, το οποίο καλύπτει την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. 

Οι βασικές περιγεννητικές μήτρες (BPM) όπως ορίζονται από τον Στάνισλαβ Γκροφ, χωρίζονται σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις τοκετού και αυτά τα συγκεκριμένα στάδια μιας γέννας έχουν διαχρονικές επιρροές στη συναισθηματική ζωή μας και στην εμπειρία της πραγματικότητας. 

«Η Δυτική Επιστήμη προσεγγίζει μια αλλαγή στο παράδειγμα των άνευ προηγουμένων αναλογιών που θα αλλάξει τις αντιλήψεις μας για την πραγματικότητα και την ανθρώπινη φύση, θα γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην αρχαία σοφία και τη σύγχρονη επιστήμη και θα συμβιβάσει τις διαφορές μεταξύ της ανατολικής πνευματικότητας και του δυτικού ρεαλισμού.» – – Stan Grof from Beyond the Brain 
Για να κατανοήσουμε την λογική πίσω από αυτή την έρευνα πρέπει να εξετάσουμε τι ο Γκροφ ονομάζει «συστήματα συμπυκνωμένης εμπειρίας» ή COEX. Ένα παράδειγμα αυτής της έννοιας θα ήταν το πώς όταν κάποιος σε μια συζήτηση πει μια αστεία ιστορία όλοι οι υπόλοιποι αρχίζουν να γελούν. Κάτι που τους κάνει να θυμηθούν δικές τους αστείες ιστορίες. 

Όταν το κάνουμε αυτό για κάθε είδους ισχυρή συναισθηματική μνήμη (χαρά, λύπη, τρόμο κτλ.) εύκολα αρχίζουμε να ανακαλούμε τις μνήμες όλων των παρόμοιων εμπειριών που μας προκάλεσαν τα ίδια συναισθήματα. 

Η έρευνα βασίζεται στην προϋπόθεση ότι τα συναισθήματα μας και οι ιστορίες που συνδέονται με αυτές τις εμπειρίες είναι στενά συνδεδεμένα με τον ψυχισμό μας. 

Ο Γκροφ άρχισε να ψάχνει την ρίζα της εμπειρίας, την πρώτη φορά που νιώσαμε αυτά τα συναισθήματα. Η αναγνώριση αυτών των εμπειριών παρέχει μια συνεκτική γενεαλογία ή μια «ιστορία» για τα συναισθηματικά και ψυχολογικά πρότυπα. 

«Με μια άμεση ανακεφαλαίωση, προσελκύουμε ασυνείδητα ή ελκυόμαστε από συγκεκριμένες καταστάσεις και/ή ανθρώπους που αναδημιουργούν την ακριβή δυναμική του αρχικού τραύματος. Για παράδειγμα, αν βιώσαμε έντονη πίεση κατά τη διάρκεια της γέννησης που ήταν συντριπτική, την αναβιώνουμε με το να βρισκόμαστε σε σχέσεις και εργασιακά περιβάλλοντα όπου νιώθουμε συνεχώς πίεση και κατακλυσμένοι.» -Enhancing the Future 

Ο συναισθηματικός μας εγκέφαλος αναπτύσσεται νωρίτερα από τον ορθολογικό και τον γλωσσικό, έτσι πολλά από αυτά τα πρότυπα έχουν ρίζες που πηγαίνουν πίσω στην ύπαρξη μας στην μήτρα και στην γέννηση μας. 

Καθώς ο Γκροφ προσδιόριζε αυτά τα τέσσερα πρωταρχικά στάδια, άρχισε να παρατηρεί αρχέτυπους συσχετισμούς για κάθε στάδιο και πρότυπα και για το πώς σχετίζονται με την συναισθηματική μας ζωή. 
                                Μέσα στη μήτρα 

Το πρώτο στάδιο- Το αμνιακό σύμπαν 
Η BPM I είναι η φάση του εμβρύου που επιπλέει μέσα στη μήτρα σε μια διαχρονική κατάσταση. Ανάλογα με την συναισθηματική και σωματική υγεία της μητέρας, το περιβάλλον και τη διατροφή, μπορεί να είναι μια ευχάριστη ή δυσάρεστη εμπειρία. 

· Οι θετικές εμπειρίες αυτού του σταδίου συνδέονται με την αίσθηση της ενότητας, της διαχρονικότητας, του μυστηρίου και της υπερβατικότητας. 

· Οι αρνητικές εμπειρίες αυτού του σταδίου συνδέονται με την αίσθηση της αδικίας και της απεμπλοκής από τη ζωή. 
                      Ωθείται προς το κανάλι γέννησης 

Η δεύτερη φάση- Η κοσμική καταπίεση 
Η BPM II είναι η φάση όπου η μήτρα αρχίζει να κλείνει, μας συμπιέζει και μας ωθεί προς τη γέννηση. Δεδομένου ότι δεν αιωρούμαστε πλέον, αυτή η φάση είναι η πρώτη φορά που αρχίζουμε να παρατηρούμε την κίνηση του χρόνου μαζί με την αντίθεση ανάμεσα στην ευρυχωρία και στην συμπίεση, την αρχή της δυαδικότητας. 

Οι ορμονικές αλλαγές περιλαμβάνουν τη μείωση του οξυγόνου και την πίεση των συσπάσεων κατά της κλειστής τραχήλου. 

· Οι θετικές εμπειρίες αυτού του σταδίου συνδέονται με τον ενθουσιασμό για μια νέα προοπτική ή την ενσωμάτωση νέων πληροφοριών ή σοφίας. 

· Οι αρνητικές εμπειρίες αυτού του σταδίου συνδέονται με μια αίσθηση επικείμενης κρίσης ή φόβου ή αντίστασης στις νέες εξελίξεις της ζωής. 

Η Τρίτη φάση- Ο αγώνας Θανάτου-Αναγέννησης 
Η BPM III είναι όταν μπαίνομε πραγματικά στο τούνελ της γέννησης. Αυτό το αυξημένο άγχος ή συμπίεση σχετίζεται με τον αγώνα και την επίτευξη του φωτός στο τέλος του τούνελ. 

· Μια θετική εμπειρία αυτού του σταδίου είναι η ροή- η κατάσταση συνείδησης όπου οι ικανότητες ταιριάζουν απόλυτα με τις αντιλήψεις- όπου φροντίζετε τα πράγματα καθώς αυτά έρχονται σχεδόν αυτόματα. Έχετε δεσμευτεί με τα καθήκοντα σας με την μέγιστη απόδοση. 

· Μια αρνητική εμπειρία αυτού του σταδίου είναι η αίσθηση ότι είστε συμπιεσμένοι ή ακόμα και συνθλιμμένοι από τις συνθήκες της ζωής ή καταπιεσμένοι από το να αγωνιστείτε για τις απαιτήσεις της ζωής. 
             Detail of painting from The Birth Project by Amanda  
                                        Greavette 

Η τέταρτη φάση- Η εμπειρία του Θανάτου-Αναγέννησης 
Η BPM IV είναι η εμφάνιση μας από το τούνελ της γέννας στον κόσμο. 

· Το μωρό υπάρχει στο τούνελ της γέννας, η διαδικασία της γέννησης ολοκληρώνεται και η ζωή αρχίζει. Αυτό το στάδιο συνδέεται με την απελευθέρωση, τη χαρά, την ευκολία και το σημαντικότερο, με την ελευθερία. 

Κάθε μια από αυτές τις φάσεις αντιπροσωπεύει κυριολεκτικά τη δική μας προσωπική ιστορία δημιουργίας, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το πόσο βαθιά μπορούν να μας επηρεάσουν στη διάρκεια της ζωής μας. 

Ωστόσο, αυτό δεν είναι καταστροφικό επειδή η σχέση μας με αυτές τις μνήμες, όταν γίνεται συνειδητή, μπορεί να μας ενδυναμώσει ανεξάρτητα από τις ποικίλες θετικές/αρνητικές μας εμπειρίες. 

Αν αυτές οι πληροφορίες σαν κάνουν να αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να θεραπευτείτε ή να επιλύσετε αυτά τα βαθύτερα συναισθήματα, δεν είστε μόνοι. Είναι σημαντικό να υποδεχτείτε ακόμη και τις αρνητικές πτυχές της ιστορίας σας με αγάπη, χωρίς κριτική και με συμπόνια. 

Αυτές είναι οι ενέργειες που σας βοήθησαν να διαμορφωθείτε, δεν είστε θύμα, είστε ένα ισχυρό ον και είστε εδώ για να μεταμορφώσετε και να εξελίξετε αυτά τα συναισθήματα. 

Το να μπορείτε να αποδεχτείτε και να κατανοήσετε αυτό από μια ευρύτερη οπτική γωνία θα σας επιτρέψει να «γίνετε φίλοι» με τη διαδικασία σας. 

Γνωρίζοντας ότι κάθε φάση δίνει τη θέση της στην επόμενη και συνεχίζουμε να περνάμε μέσα από αυτές, όλες οι μεταβάσεις της ζωής μας επιτρέπουν να χαλαρώνουμε και να «αναπνέουμε μέσω των συσπάσεων». 

Αυτό το συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθύτερη αίσθηση σύνδεσης με τον εαυτό σας και μπορεί επίσης να ανοίξει έναν όμορφο διάλογο με την οικογένεια σας. 

Οι συνομιλίες με τους γονείς ή τα παιδιά σχετικά με αυτή την ισχυρή φάση της ζωής μπορούν να ενδυναμώσουν την σχέση, τη συμπόνια και την κοινή αίσθηση ότι όλοι είμαστε εδώ για να θεραπεύσουμε τα πράγματα που έχουν περάσει μέσα από τις γενιές. 

Καθώς το κάνουμε ο καθένας ξεχωριστά, βοηθάμε όλους τους γύρω μας να εξελιχθούν και να θεραπευτούν φτιάχνοντας τη ζωή μας ως διαπροσωπικά όντα πλούσια και όμορφα! 

Όλοι γνωρίζουμε πως είναι η αίσθηση της καταπίεσης από διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις. Αναγνωρίζοντας αυτές τις καταστάσεις ως βιολογικές μήτρες, θα είμαστε πιο δυνατοί, για να περιηγηθούμε σε αυτές με χάρη. 

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας ώστε να δημιουργήσετε τη ζωή που ονειρεύεστε. Το καλύτερο με το να πιαστείτε σε μια περιγεννητική μήτρα είναι ότι συνειδητά απελευθερώνετε τον εαυτό σας από αυτή! 




Του Jacob Devaney
Μετάφραση – επιμέλεια: Μ.Τ. – awakengr.com

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Οι άντρες δεν μιλούν για την ψυχική τους υγεία και αυτό τους σκοτώνει...!!!!

Η απάντηση για κάθε άντρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάθλιψης δεν μπορεί να είναι ποτέ το "μια χαρά είσαι". 

Σε μια από τις σπουδαιότερες στιγμές του στο ‘Sopranos’, ο James Galdolfini υποδύεται φανταστικά την ανδρική αμηχανία του χαρακτήρα του, Tony Soprano, κατά την πρώτη επίσκεψή του σε μια ψυχοθεραπεύτρια. 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνομιλίας, ο Tony αρνείται πεισματικά ότι υπέστη κρίση πανικού, ενώ, όταν ερωτάται για το πώς νιώθει, απαντάει μονολεκτικά “Good, fine”. Μια τυπική απάντηση ενός άντρα σε κάθε τέτοια ερώτηση που αφορά τα συναισθήματα του, "μια χαρά". 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο προφανές ότι η ψυχική υγεία είναι ένα κομμάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανθρώπινη ζωή, καθώς αποτελεί μέρος - σημαντικό κιόλας - της γενικότερης καλής υγείας ενός ανθρώπου. 

Σε αυτό το πλαίσιο έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο κίνημα με σκοπό να τελειώνουμε επιτέλους μια και καλή με τον στιγματισμό της ψυχικής νόσου. Ομολογουμένως έχουν γίνει σπουδαία βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει τόσο για τους άνδρες που θεωρούν τα ζητήματα ψυχικής υγείας ένα ταμπού για το οποίο αποφεύγουν επισταμένα και με διάφορους τρόπους να μιλήσουν. 

Μέρος της επιτέλεσης φύλου είναι για τους άντρες ακριβώς αυτό: το να μη μιλούν δηλαδή για τα συναισθήματά τους και να εφευρίσκουν διάφορους τρόπους, για να αποφύγουν οποιαδήποτε σχετική συζήτηση. 

Όταν μάλιστα το κάνουν, αντί να επιδοκιμαστούν για το θάρρος τους, γίνονται συχνά αντικείμενο κριτικής. 

Η πιο συχνή φράση που ακούει ένας άντρας, όταν δεν είναι καλά συναισθηματικά, από τη στιγμή μάλιστα που γεννιέται, είναι "να γίνει άντρας", να αντεπεξέλθει στα προβλήματά του, να σκληραγωγηθεί. Και όταν πας σχολείο τι θα κάνεις; Και όταν πας στρατό; Και όταν πιάσεις δουλειά; Και όταν κάνεις οικογένεια; 

Αυτή η κοινωνική πίεση οδηγεί τους άντρες -ίσως όχι συνειδητά- να κρύβουν αυτού του τύπου τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι όντας σιωπηροί γι’ αυτά και φυσικά θεωρώντας αδιανόητο να επισκεφτούν έναν ειδικό..., 

ακριβώς επειδή υποχρεώνονται να επιτελέσουν τον ρόλο του μάτσο αρρενωπού άντρα ο οποίος πρακτικά πρέπει να κινείται με βάση έναν άξονα καθόλου πολύπλοκων συναισθημάτων. Οι άντρες δεν κλαίνε και, όταν κλαίνε, επιτρέπεται να το κάνουν για πολύ συγκεκριμένους λόγους. 

Αυτός ο δισταγμός των ανδρών να πάνε στους ειδικούς ψυχικής υγείας κυριολεκτικά τους σκοτώνει. 

Έτσι τουλάχιστον πιστεύουν πολλοί επιστήμονες που προσπαθούν να εξηγήσουν τον λόγο που, ενώ οι γυναίκες είναι πολύ πιο εύκολο και συχνό να διαγνωστούν με κατάθλιψη (αυτή η κοινωνία μπορεί να προσφέρει άπειρους λόγους για να συμβεί αυτό), ο αριθμός των ανδρών που αυτοκτονούν είναι πολύ μεγαλύτερος. 

Συγκριτικά με τις γυναίκες, οι άντρες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτοκτονία στην Αυστραλία, 3,5 φορές στις ΗΠΑ και περίπου τέσσερις στη Ρωσία. 

Είναι προφανές ότι αυτό που έχει οριστεί ως τοξική αρρενωπότητα, ως ένας πολύπλοκος εξουσιαστικός μηχανισμός που στην πραγματικότητα μπορεί να επιδρά πολύ άσχημα και σε κάποιους άντρες που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα. 

Ο Αντρέας Αλαβέρας είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής και μου μίλησε για το αν πράγματι οι άντρες δυσκολεύονται περισσότερο να μιλήσουν για τα ψυχικά τους προβλήματα, καθώς και για τα πράγματα εκείνα που πρέπει να υποψιάσουν κάποιον ότι ίσως χρειάζεται να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. 

“Aπό έρευνες έχει φανεί ότι σχεδόν οι διπλάσιες γυναίκες παρουσιάζουν κατάθλιψη. Ο άντρας από την άλλη έχει μεγαλώσει σε μια κοινωνία που πρέπει να είναι και να δείχνει άτρωτο. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία ενός στίγματος για κάποιους από αυτούς”. 

Αυτή η εικόνα του άτρωτου, εκείνου που πρέπει να φαίνεται και να είναι δυνατός μπορεί να είναι παράγοντας που θα τον εμποδίσει να επισκεφτεί έναν ειδικό:  

“Ισχύει σε γενικές γραμμές μιλώντας ότι οι άντρες θα επισκεφτούν πιο δύσκολα ένα ειδικό. Νομίζω ότι είναι και πιο εύκολο για τις γυναίκες να συζητήσουν με τις φίλες τους και εκείνες να τις παροτρύνουν να επισκεφτούν έναν ειδικό. Κάτι τέτοιο συμβαίνει πιο δύσκολα στους άντρες. 

Αυτό βέβαια σχετίζεται και με άλλους παράγοντες, όπως το πού έχεις μεγαλώσει, έχει σημασία δε και το επίπεδο μόρφωσης”. 

Το δύσκολο βήμα είναι πάντα το πρώτο βήμα που θα δώσει το θάρρος στον άντρα να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού: "Η θεραπευτικη διαδικασία δεν είναι πιο δύσκολη από τη στιγμή που ο άντρας αποφασίσει να επισκεφτεί ένα ειδικό. 

Εγώ τουλάχιστον από τη δική μου εμπειρία δεν το πιστεύω αυτό. Αν κάνει το πρώτο βήμα, είναι μετά στο χέρι του ψυχαναλυτή να τον καθοδηγήσει. Αυτό βέβαια είναι και χαρακτηρολογικό". 

Ποια είναι κάποια από τα στοιχεία που πρέπει να υποψιάσουν έναν άντρα ότι μπορεί να χρειάζεται τη βοήθεια ενός ειδικού; "Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια. Ο κακός ύπνος είτε είναι αϋπνία είτε ο πολύς ύπνος είτε ο διακεκομμενός ύπνος. Η κακή διάθεση. 

Μπορεί πράγματα που αισθάνεσαι να έχουν και σωματικά συμπτώματα: σπυριά ή εφίδρωση από το άγχος. Η υπερφαγία ή το να μην τρως. 

Το πώς ο άνθρωπος βλέπει τον εαυτό του μέσα σε ένα σύνολο. Το να αισθάνεσαι θλίψη ή οργή για τον εαυτό σου. Βέβαια για να θεωρήσουμε ότι κάποιος έχει κατάθλιψη πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια”.' 

Το σίγουρο είναι ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσουμε να μιλάμε περισσότερο για τα πράγματα που μας προβληματίζουν. Είτε σε άτομα που βρίσκονται κοντά μας, στον στενό μας κύκλο, είτε - στις περιπτώσεις που αυτό δεν αρκεί - σε κάποιον ειδικό. Η ψυχική υγεία δεν είναι παιχνίδι και σίγουρα το να διαταράσσεται αυτή δεν είναι κάτι που πρέπει να μας δημιουργεί την οποιαδήποτε ενοχή. 




Νίκος Σταματίνης

Δεν χρειάζεται να αντιδράς σε όλα όσα σε ταράζουν...!!!!

Έχετε παρατηρήσει ότι η ευτυχία και η ικανοποίηση σας για την ζωή εξαρτώνται από αυτά που αντιμετωπίζετε στο εδώ και τώρα; Σκεφτείτε τις μέρες που όλα πάνε καλά μέχρι να λάβετε κάποια άσχημα νέα που θα συντρίψουν τα πάντα. 

Είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, όλοι ανεβαίνουμε σε αυτό το τρενάκι που μια μας ανεβάζει απίστευτα ψηλά και την άλλη μας ρίχνει στα χαμηλά και θλιβερά σε αυτή την ζωή. 

Εν τέλει, ποτέ δεν θα εκτιμούσαμε τις σπουδαίες στιγμές αν όλα ήταν καταπληκτικά συνέχεια. 

Ωστόσο, χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε ένα αβοήθητο θύμα στην ζωή. Παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος για να αποφύγετε εντελώς τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, μπορείτε να ελέγξετε την αντίδραση σας- και αυτό είναι το κλειδί για να βρείτε την αληθινή ευτυχία. 

Πολύ συχνά, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να πέσει στην παγίδα του να προσπαθούμε να ελέγξουμε τις καταστάσεις ή τους ανθρώπους. Αυτή είναι μια απογοητευτική πράξη ματαιότητας. Γιατί; 

Κανείς μας δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα παρά μόνο τον εαυτό μας. Δεν μπορείτε να αλλάξετε τα πάντα, ούτε να υπαγορεύσετε στους άλλους πώς να αντιδράσουν στις καταστάσεις της ζωής. 

Οπότε, γιατί καθορίζετε την ευτυχία σας από την ικανότητα σας να κάνετε κάτι αδύνατο; Αυτός δεν είναι ο ορισμός του να προορίζετε τον εαυτό σας για την αποτυχία; 

Την επόμενη φορά που η ζωή θα εμφανίσει ένα εμπόδιο στον δρόμο σας, κάντε ένα βήμα πίσω και εξετάστε την κατάσταση. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αναγνωρίσει τα πολλά απογοητευτικά, ενοχλητικά και επώδυνα πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε - διάφορες καταστάσεις της ζωής, το μέλλον και ανθρώπους που έχετε συναντήσει. 

Μην αρνείστε τον πόνο και τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε, και οπωσδήποτε μην τα κρύβετε γιατί θα επιστρέψουν και θα σας κυνηγήσουν. 

Αντιθέτως, καθίστε μαζί τους, νιώστε τα και βιώστε τα. Μόνο αγκαλιάζοντας τα αρνητικά συναισθήματα μπορείτε να τα απελευθερώσετε, ελευθερώνοντας έτσι και τον εαυτό σας από την τοξικότητα τους. 

Τι σημαίνει αυτό για σας; Θα σας απελευθερώσει από τις αδύνατες προσδοκίες, που σας κάνουν να επιμένετε στην ιδέα ότι μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα γύρω σας. 

Θα σας απελευθερώσει από την ενοχή που αισθάνεστε επειδή δεν μπορούσατε να ελέγξετε διάφορες καταστάσεις στο παρελθόν- εν τέλει, το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Και πιο σημαντικά, θα σας επιτρέψει να εστιάσετε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε. 

Πώς επιλέγετε να αντιδράσετε στις προκλήσεις της ζωής; Διαλέγετε να παίξετε τον ρόλο του θύματος και να ανησυχείτε περισσότερο για το αν πληγωθείτε παρά γι αυτά που μπορείτε να κάνετε για να κινηθείτε προς μια θετική κατεύθυνση; 

Υποθάλπετε τον θυμό και την δυσαρέσκεια, κατηγορώντας και μοιράζοντας τον πόνο στους γύρω σας; Ή επιλέγετε να βρείτε το φως ακόμα και στους πιο σκοτεινούς καιρούς; 

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τις δυσκολίες της ζωής, αλλά μπορείτε να μάθετε από αυτές. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να γίνετε καλύτεροι, δυνατότεροι και πιο ικανοί. Μπορείτε να βρείτε την ευτυχία ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές, απλώς πρέπει να επιλέξετε να αναζητήσετε το φως.