Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Φρόντισε το μέσα σου…!!!!

Το σώμα σου είναι σοφό, πρέπει να το αφουγκράζεσαι. Ξέρει τι χρειάζεται και τι χρειάζεσαι, μόνο άκουσε το και νιώσε το. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που νοσούμε, κι αν παρατηρήσετε τις περισσότερες νοσούμε επειδή δεν φροντίζουμε τον οργανισμό μας. 

Γεγονός είναι πως η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Μπορεί η καθημερινότητα μας να τρέχει και να ξεχνάμε να τραφούμε τόσο όσο χρειαζόμαστε, ή να τρώμε άτσαλα, ή και άσχημα. Κάπου σε αυτό το σημείο κάτι θα συμβεί για να μας αφυπνίσει και να μας δείξει πως οδεύουμε σε λάθος δρόμο. 

Συχνά φαινόμενα: 

· Πονοκέφαλος, ημικρανία 

· Πονόκοιλος 

· Αδιαθεσία, εξάντληση 

· Άγχος 

· Τσιμπήματα στο σώμα 

· Ιώσεις, κρυώματα 

Η άμυνα του οργανισμού είναι εξαιρετικά χαμηλή και έτσι είμαστε εκτεθειμένοι σε όλες τις εποχιακές γρίπες και ιώσεις. Πέραν τούτου, ακόμη κι αν δεν μας συμβεί αυτό, υπάρχουν τα σταδιακά ‘’καμπανάκια’’ και μηνύματα που λαμβάνουμε όπου αναγράφονται παραπάνω. Όπως και όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν να κάνουν με το «έσω» μας. 

Πως το θωρακίζουμε λοιπόν; 

· Με καλή διατροφή, χωρίς υπερβολές από καμία πλευρά, αποφεύγουμε ή και διαγράφουμε τη ζάχαρη στη ζωή μας, όπως αντίστοιχα και το αλκοόλ με το τσιγάρο, τρόφιμα με υψηλά λίπη, φυσικά, ενυδατώνουμε τον εαυτό μας με καθαρό νερό, τσάι και βότανα. 

· Φροντίζουμε ο περίγυρος μας να μην μας εξαντλεί και να μην μας ρουφάει όλη την ενέργεια μας, έχουμε γύρω μας θετικούς και ισορροπημένους ανθρώπους. 

· Κάθε μέρα κρατάμε μια γαλήνια στάση δίπλα στη ζωή. 

· Τρέφουμε τον εαυτό μας με αγάπη, χαρά και σεβασμό. 

· Διαλογιζόμαστε. 

· Αποβάλλουμε το άγχος με αυτοσχέδιες συνταγές, στον καθένα μπορεί να λειτουργεί διαφορετικά. Σίγουρα όμως το περπάτημα, ο χορός, η σιωπή για λίγο, η επαφή με το νερό και την φύση, η άσκηση, είναι σίγουρο πως μειώνουν σημαντικά τα ποσοστά άγχους σε όλους μας. 

· Είμαστε πάντα παραγωγικοί και δημιουργικοί. 

Όλα αυτά, τόσο το σώμα όσο και το μυαλό τα έχουν ανάγκη, τρέφονται από αυτά. Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι είμαστε αυτοκαταστροφικά όντα και ότι μέσα στην ημέρα μας το 1/3 των πραγμάτων που μπορεί να κάνουμε κατά μέσο όρο να μην μας κάνουν καλό και να μας βλάπτουν. 

Όταν το κατανοήσουμε αυτό και ριζώσει μέσα στο μυαλό μας, τότε θα είναι μια τέλεια στιγμή για να μεγαλώσουμε ένα πανέμορφο λουλούδι στο έσω μας και να μην το αφήσουμε να μαραθεί ποτέ, να μείνει αιώνιο και αλώβητο. 

Το μάντρα της ημέρας. 
Φροντίζω τον εαυτό μου και εξελίσσω την ανθρωπότητα, εναντιώνομαι στο γεγονός της αυτοκαταστροφής, νιώθω πιο δυνατός από αυτό και έχω τον πλήρη έλεγχο του μυαλού και του σώματος μου. 




Τόλμα την επανεκκίνηση, κι ας μην μείνει τίποτα όρθιο…!!!!

Ξέρετε, μερικές φορές για αυτά που μας συμβαίνουν φταίμε και μεις οι ίδιοι. 

Ο εαυτός μας είναι κάτι που μόνο εμείς ξέρουμε να χειριστούμε, μόνο εμείς γνωρίζουμε κάθε σπιθαμή του και μόνο εμείς ευθυνόμαστε για ότι του συμβεί. 

Είναι σαν τα νεογέννητα μωρά που τα φασκιώνουμε μόλις γεννηθούν για να μην κρυώσουν από τον παγωμένο κόσμο στον οποίο βγήκαν. Το κάνουμε για να τα προστατεύσουμε και να τους δώσουμε χρόνο να προσαρμοστούν στις καινούργιες συνθήκες. 

Εσύ; Έδωσες χρόνο στον εαυτό σου μετά από κάθε αναποδιά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα; Ένας χωρισμός, μια προδομένη φιλία, μια οικογενειακή σχέση που μας πλήγωσε, μια αρρώστια ή μια απώλεια μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στην ζωή μας. 

Όμως η λύση δεν είναι να κλαίμε την μοίρα μας και να πέσουμε σε φάρμακα, σε μοναξιές, σε κακίες, καταθλίψεις και συναισθήματα μίσους. 

Τις περισσότερες φορές αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε, είναι αυτό που φοβόμαστε περισσότερο από όλα. Μια επανεκκίνηση στον σκληρό δίσκο της προσωπικότητας, του χαρακτήρα και των ανθρώπων μας. 

Ναι, αυτό χρειαζόμαστε. Μία απόφαση να τα αλλάξουμε όλα με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορέσουμε να αντέξουμε και να θεραπεύσουμε τις πληγές μας. 

Ακούω πολλούς ανθρώπους γύρω μου να υποστηρίζουν ότι οι δυσκολίες που συναντούν στην ζωή τους, τους βοήθησαν να δουν τα πράγματα αλλιώς. Να χαρούν την μέρα που ξημερώνει, να εκτιμήσουν τους αληθινούς αγαπημένους τους και να απομακρύνουν τους «δήθεν» και τους «κριτικούς» της ζωής τους. 

Λοιπόν, τι λέτε; Να την κάνουμε και μεις αυτήν την επανεκκίνηση; Την χρειαζόμαστε όλοι. Ένα κουμπί είναι. Το πατάς και από κει και μετά όλα γίνονται μόνα τους. 

Αυτόματα μπαίνουν στην πρώτη γραμμή αυτοί που αξίζουν, στον κάδο ανακύκλωσης αυτοί που μαυρίζουν την οθόνη μας και διαγράφονται οριστικά τα σκουπίδια της ψυχής μας. 

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, μια λευκή σελίδα ανοίγεται μπροστά μας με τα χέρια γεμάτα καινούργιους μαρκαδόρους με φωτεινά χρώματα και ένα χαμόγελο στο πρόσωπο έτοιμο να ζωγραφίσει τις πιο όμορφες εικόνες. 

Προσπαθήστε το και σεις. Ακόμα και αν χρειαστεί να μην μείνει τίποτα όρθιο στο τέλος. Το αξίζετε και το χρειάζεστε! 




Νένα Παπαδοπούλου 

Κάνοντας τον εαυτό σας σώφρονα με τον διαλογισμό…!!!!

«Σοφία του κανονικού» είναι ο τρόπος που θα το έθεταν οι Ζεν Διδάσκαλοι της παλιάς σχολής. Απλά η ζωή έτσι όπως είναι. Ακριβώς τώρα. Εξοργιστικό να κατανοήσουμε διανοητικά. Ο τρόπος διαλογισμού είναι μυστηριωδώς απλός. Απλά βλέποντας τα πράγματα όπως είναι πριν επεκταθούμε σε περιγραφές, αξιολογήσεις και ιστορίες της παρούσης στιγμής. 

Όπως συμπεραίνεται η πνευματική υγεία δεν εναρμονίζεται με την σωστή ιδέα της πραγματικότητας αλλά αντί αυτού στην απευθείας εμπειρία της βασικής λογικής της διανοητικής συνειδητοποίησης. 

Η εύρεση της λογικής σε πεποιθήσεις ή αντιλήψεις είναι στρεσογόνα και οδηγεί στην ιδέα ότι είστε τρελοί αν δεν πιστέψετε τη σωστή εκδοχή της πραγματικότητας. Πόλεμοι έχουν γίνει για τις σωστές εκδοχές των θρησκευτικών γραφών και «άπιστοι» εκτελέστηκαν. 

Δεν είναι να απορούμε που υπάρχει τόση πολλή πίεση να πιστέψουμε το ίδιο πράγμα όπως κάθε άλλος και να ταιριάξουμε σε αυτό. Αλλά ολοένα και πιο πολύ οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν ταιριάζουν με τις παραδόσεις του παρελθόντος. 

Στις μέρες μας η πίστη στα επιστημονικά δεδομένα ως υπέρτατα είναι επικρατούσα αλλά αυτά τα δεδομένα αλλάζουν με το πέρασμα του καιρού και η συνολική επιστημονική επικρατούσα άποψη είναι σπάνια. 

Η λογική μέσω της πίστης σε επιστημονικά δεδομένα είναι λίγο καλύτερη από την πραγματικότητα της άποψης που επικρατεί και είναι πολύ προβληματική. Ο Κρινσναμούρτι παρατηρεί: 

Η ικανότητα να παρατηρούμε χωρίς να αξιολογούμε είναι η ύψιστη μορφή ευφυίας 

Με άλλα λόγια, όσο πιο ανοικτό το μυαλό, όσο πιο άδειοι από πεποιθήσεις, τόσο πιο πιο πολύ η λογική είναι παρούσα. Είναι οι πεποιθήσεις μας και ιδέες που έχουμε διδαχτεί για την πραγματικότητα που διαμορφώνουν την αντίληψή μας και υπαγορεύουν το τι βλέπουμε. Μέσω της πίστης σε δεδομένα ή γραφές, ποτέ δεν βιώνουμε ένα γεγονός όπως είναι. 

Αντιθέτως το βλέπουμε υπό το πρίσμα της δικής μας συγκεκριμένης και υιοθετημένης αντίληψης της πραγματικότητας. Ο Robert Anton Wilson το ονομάζει αυτό «τούνελ πραγματικότητας» και ο καθένας ζει στις δικές του μικρές λέξεις. 

Η λογική δεν σταματάει απαραίτητα όλα τα διαφορετικά τούνελ της πραγματικότητας αλλά βοηθάει στο να βλέπουμε την προσωπική αντίληψη στις σωστές της διαστάσεις. 

Η σιγουριά είναι μια πύλη στην αλαζονεία. Είναι αλύγιστη χωρίς χώρο για την ευαισθησία ή τον συμβιβασμό. Η σιγουριά βασικά μειώνει την ευφυΐα, μπλοκάρει την σοφία της περιέργειας και είναι μια ήπια μορφή βίας που επιβάλλει το δικό της νόημα στα γεγονότα. Όπως λέει ο Δάσκαλος Ζεν Shunryu Suzuki: 

Ο νους του αρχάριου έχει πολλές δυνατότητες αλλά ο νους του ειδικού έχει λίγες 

Μπορεί ίσως η λογική να βρεθεί στην εμπιστοσύνη των αισθήσεών μας; Θα το πιστέψω όταν δω την συμπεριφορά της-αυτό πρέπει να ναι η λογική. Αλλά οι αισθήσεις μας φαίνεται να είναι περιορισμένες σε ένα μικρό φάσμα της πραγματικότητας, τα αυτιά μας μπορούν να ακούσουν μόνο κάποιους τόνους, τα μάτια μας μπορούν να δουν μόνο ένα μέρος του φάσματος του συνολικού φωτός. 

Επίσης αυτό το μικρό μέρος της πραγματικότητας που προέρχεται από τις πέντε αισθήσεις είναι ωμό δεδομένο που πρέπει να ερμηνευτεί όπως το τοποθετεί ο Γάλλος φιλόσοφος Ανρί Μπεργκσόν: 

Το μάτι βλέπει μόνο ότι το μυαλό είναι προετοιμασμένο να κατανοήσει 

Άρα που μπορούμε να κοιτάξουμε για καταφύγιο ή λογική αν αυτό που αισθανόμαστε και ο τρόπος που κατανοούμε τις αισθήσεις μας είναι περιορισμένα και μεροληπτικά; Η απάντηση περιμένει στην ησυχία του διαλογισμού. Η λογική είναι η ακινησία και το διάστημα έμφυτο στην συναίσθηση, παρούσα κάθε στιγμή. Θα μπορούσε απλά να ονομαστεί καθαρότητα. Κάποιες παραδόσεις διαλογισμού αναφέρονται σε αυτό ως εγρήγορση. 

Ο Δάσκαλος διαλογισμού Chogyam Trungpa το ονομάζει «βασική καλοσύνη» και διδάσκει ότι είναι ο βασικός πυρήνας κάθε ατόμου 

Ο Έκχαρτ Τόλε ισχυρίζεται ότι όταν αγγίζεις την ακινησία του παρούσης στιγμής εγκαταλείπεις χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης προσαρμογής και ο Ντίπακ Τσόπρα προωθεί την ιδέα ότι πάντα έχεις την επιλογή μεταξύ συνειδητής γνώσης ή να σπρώχνεσαι από τις συνήθειες του παρελθόντος. 

Η Δυτική ιδέα της λογικής φαίνεται ότι είναι περισσότερο συμμόρφωση παρά λογική. Είσαι συνετός αν δεν παρεκκλίνεις από τους κανόνες. Ο Κρισναμούρτι ήταν πολύ επικριτικός με αυτό το είδος λογικής όταν είπε: 

Δεν είναι μέτρο υγείας να είσαι καλά ισορροπημένος σε μια βαθιά άρρωστη κοινωνία 

Όλο και πιο πολύ, να είσαι σώφρων σημαίνει να «ταιριάζεις» και οι ψυχολόγοι, σύμβουλοι και κοινωνικοί λειτουργοί όλοι πολύ συχνά υποκύπτουν στο να βοηθούν απλά τους ανθρώπους να προσαρμοστούν και να ταιριάξουν στις τρέχουσες κοινωνικές δομές. 

Δε θέλω να είμαι τόσο επικριτικός για αυτή την προσέγγιση επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές που μπορούν να ταιριάξουν. Οι αποκλίνοντες στην κοινωνία μας έχουν ιστορικά ποινικοποιηθεί και ιδρυματοποιηθεί αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. 

Ο διαλογισμός βοηθάει στο να βρεθεί η λογική μέσω των χαρακτηριστικών της αποστασιοποίησης και η αντίληψη σοφίας που βλέπει εμφανίσεις ως ψευδαισθήσεις έχει κατασκευαστεί έξυπνα μέσω της συνεισφοράς των αισθήσεων και των επηρεασμένων επινοήσεων. 

Η λογική είναι ένα σημείο ξεκούρασης , το μέρος που μπορούμε να αποκαλέσουμε σπίτι και να αισθανθούμε άνετα κατοικώντας ως μη αντιληπτική φυσική συνείδηση. Η σταθερότητα του μυαλού να παρατηρεί χωρίς να κρίνει και η ευφυΐα να κρατάει απαλά τις εμπειρίες χωρίς να αντιδρά παρορμητικά. Να είναι «σιωπηλός μάρτυρας» όπως είναι ευρέως γνωστό. 

Η λογική επίσης είναι να δούμε καθαρά τις επιδράσεις των πράξεών μας και αυτό χρειάζεται αντίληψη και κάποια ψυχολογική απόσταση από την κατάσταση. 

Ο Όσο λέει: « Λέω απλά ότι υπάρχει τρόπος να γίνετε σώφρονες. Λέω ότι μπορείτε να ξεφορτωθείτε όλη αυτή την παράνοια που δημιουργήθηκε στο παρελθόν μέσα σας. Απλά με το να γίνετε απλά μάρτυρες των διαδικασιών της σκέψης σας». 

Το να γίνει κάποιος σώφρων είναι να έχει «το οπτικό πεδίο ενός πουλιού», μία διευρυμένη αντίληψη που σε σηκώνει πάνω και πέρα από την παρούσα κατάσταση και ταυτόχρονα σε συνδέει βαθιά σε αυτή με το να την βλέπεις καθαρότερα. Όσο πιο πολύ μπορείς να παρατηρήσεις κάτι χωρίς να κρίνεις τόσο θα μάθεις από αυτό και μια κατανόηση θα εμφανιστεί φυσικά. 

Η λογική μπορεί να είναι τόσο απλή. Η απλή φυσική επίγνωση που περιμένει να παρατηρηθεί και εφαρμοστεί σε κάθε περίσταση. Η δραστική εμμένεια αυτής της βασικής λογικής το κάνει δύσκολο να γίνει αποδεκτό από ανθρώπους συνηθισμένους να κοπιάζουν και να πετυχαίνουν. 

Όταν οι δάσκαλοι διαλογισμού λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα να κάνω φαίνεται γελοίο στους περισσότερους και έπειτα το να παίρνεις κατευθύνσεις να πας κάπου όπου βρίσκεσαι ήδη είναι τουλάχιστον μια παράδοξη περιπέτεια. 

Με όλη την προσπάθεια που απαιτείται σε ώρες ατελείωτου καθιστικού διαλογισμού θα έπρεπε να υπάρχει κάποια ανταμοιβή που κάνει κάποιος όλα αυτά αλλά η βασική λογική ήταν πάντα εκεί και δεν είναι κάτι που προστέθηκε πρόσφατα. Δεν υπάρχει τίποτα που να παίρνεις . 

Είναι περισσότερο σαν να παρατηρείς και να ανακαλύπτεις τι υπήρχε εκεί από την αρχή: Η βασική λογική της μη άπληστης συνειδητοποίησης 

Ο τρόπος διαλογισμού μπορεί να οδηγήσει αργά στη σωφροσύνη με το να απορροφηθεί ο εαυτός σας από την απλότητα της ανοικτής επίγνωσης που υπογραμμίζει βασική λογική και θέτει τις εντυπώσεις και τις ιδέες σε αντίληψη. 

Δεν είναι τίποτε άλλο από την δικιά μας παρούσα φυσική επίγνωση που είναι πάντα διαθέσιμη. Το θεμέλιο της εμπειρίας που είναι ανοιχτή και ευρύχωρη, η συνέχιση της διαχυτικότητας. Όσο πιο πολύ εξοικειωμένοι γίνεστε με το να μένετε σε επαφή με αυτή την επεκτατική φύση, τόσο θα γίνεστε αργά σώφρονες. 




Μετάφραση: awakengr.com via thewayofmeditation.com

Το ότι εκατομμύρια άτομα υποστηρίζουν μια ανοησία δε σημαίνει ότι είναι αλήθεια - ΡΟΛΦ ΝΤΟΜΠΕΛΛΙ…!!!

Πηγαίνετε σε μια συναυλία. Στη γωνία του δρόμου πέφτετε πάνω σε μια ομάδα ατόμων που κοιτάζουν τον ουρανό. Χωρίς να σκεφτείτε, σηκώνετε το κεφάλι. Γιατί; Λόγω του φαινομένου που ονομάζουμε κοινωνική απόδειξη. Στη μέση του κονσέρτου, σ’ ένα κομμάτι που ο σολίστας εκτελεί με μπρίο, κάποιος μέσα στο κοινό αρχίζει να χειροκροτεί και, ένα δευτερόλεπτο αργότερα, όλη η αίθουσα κάνει το ίδιο. Το ίδιο κι εσείς. Γιατί; 

Πάλι η κοινωνική απόδειξη. Μετά τo κονσέρτο πηγαίνετε στο βεστιάριο για να πάρετε το παλτό σας. Παρατηρείτε ότι τα άτομα που στέκονται μπροστά σας στην ουρά αφήνουν νομίσματα σ’ ένα πιάτο, ενώ το βεστιάριο περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου. Τι κάνετε; 

Αφήνετε κι εσείς πουρμπουάρ. Λόγω της κοινωνικής απόδειξης (που αποκαλείται ενίοτε πνεύμα κοπαδιού, αγελαίο ένστικτο ή, γενικότερα, κομφορμισμός), συμπεριφέρομαι όπως οι άλλοι. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερα άτομα επιδοκιμάζουν μια ιδέα, τόσο καλύτερη είναι αυτή η ιδέα- πράγμα, φυσικά, παράλογο. 

Πίσω από τις κερδοσκοπικές φούσκες και τις κινήσεις χρηματιστηριακού πανικού κρύβεται η κοινωνική απόδειξη. Τη βλέπουμε επί τω έργω στον κόσμο της μόδας, στις τεχνικές μάνατζμεντ, στα χόμπι, στις δίαιτες, στις θρησκευτικές πεποιθήσεις κτλ. 

Η κοινωνική απόδειξη μπορεί να παραλύσει ολόκληρους πολιτισμούς - σκεφτείτε, παραδείγματος χάρη, τις ομαδικές αυτοκτονίες που οργανώνουν ορισμένες αιρέσεις. 

Το πείραμα που έκανε για πρώτη φορά ο ψυχολόγος Σόλομον Ας, το 1950, αποδεικνύει πόσο η κοινωνική πίεση μπορεί να διαστρεβλώσει τη σωστή κρίση. 

Ο ερευνητής δείχνει γραμμές διαφορετικού μήκους σ’ έναν εθελοντή που πρέπει κάθε φορά να δηλώνει αν η γραμμή είναι μακρύτερη, κοντύτερη ή ίση με μια γραμμή αναφοράς. 

Όταν ο εθελοντής είναι μόνος του στον χώρο εκτιμά σωστά το μήκος των γραμμών που του δείχνουν - η άσκηση είναι πραγματικά εύκολη. Έπειτα ο ερευνητής φέρνει άλλα εφτά άτομα στον ίδιο χώρο — τους «συνενόχους» του, αλλά ο εθελοντής δεν το ξέρει. 

Οι νεοφερμένοι, ο ένας μετά τον άλλο, δίνουν λανθασμένη απάντηση δηλώνοντας ότι η εν λόγω γραμμή είναι πιο κοντή, ενώ είναι ολοφάνερα πιο μακριά από τη γραμμή αναφοράς. Ύστερα έρχεται η σειρά του εθελοντή να απαντήσει. Στο 30% των περιπτώσεων δίνει την ίδια λάθος απάντηση με τους προηγούμενους, από καθαρή κοινωνική πίεση. 

Γιατί; Διότι αυτή η συμπεριφορά αποδείχτηκε αποτελεσματική στρατηγική επιβίωσης κατά την εξέλιξη. Ας υποθέσουμε ότι ζείτε 50.000 χρόνια πριν και ότι περπατάτε στη σαβάνα με τους κυνηγούς συντρόφους σας και, ξαφνικά, εκείνοι το βάζουν στα πόδια. Τι κάνετε; 

Στέκεστε ακίνητος ξύνοντας το πιγούνι και αναρωτιέστε αν αυτό που βλέπετε είναι πράγματι λιοντάρι ή κάποιο ακίνδυνο ζώο που μοιάζει με λιοντάρι; Όχι βέβαια! Εξαφανίζεστε κι εσείς γρήγορα. Μπορείτε να σκεφτείτε αργότερα, όταν θα είστε ασφαλής. Εκείνος που συμπεριφέρθηκε διαφορετικά στη σαβάνα του Σερενγκέτι δεν επέζησε για να μεταβιβάσει τα γονίδιά του στους απογόνους του. 

Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς είναι τόσο ριζωμένος μέσα μας, που εξακολουθούμε να τον χρησιμοποιούμε, ενώ δε μας προσφέρει πια κανένα πλεονέκτημα επιβίωσης. 

Το μόνο παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ όπου η κοινωνική απόδειξη είναι χρήσιμη είναι να έχετε εισιτήρια για ένα ποδοσφαιρικό ματς σε μια ξένη πόλη και να μην ξέρετε πού βρίσκεται το στάδιο – στην περίπτωση αυτή είναι μάλλον λογικό να ακολουθήσετε τα άτομα που μοιάζουν με φιλάθλους. 

Οι κωμωδίες καταστάσεων και τα τοκ σόου χρησιμοποιούν την κοινωνική απόδειξη μεταδίδοντας σε καίριες στιγμές ηχογραφημένα γέλια για να προκαλέσουν το γέλιο των τηλεθεατών. 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα κοινωνικής απόδειξης είναι χωρίς αμφιβολία ο λόγος του Γιόζεφ Γκέμπελς στις 18 Φεβρουάριου του 1943 με τίτλο «Θέλετε τον ολοκληρωτικό πόλεμο;». (Στο YouTube υπάρχει βίντεο αυτής της ομιλίας.) Αν είχε θέσει την ερώτηση σε κάθε άτομο ξεχωριστά και ανωνύμως, κανένα δε θα είχε απαντήσει καταφατικά στη θεοπάλαβη πρότασή του. 

Η διαφήμιση εκμεταλλεύεται συστηματικά την αδυναμία μας να υποκύπτουμε στην πίεση της κοινωνικής απόδειξης. 

Είναι μάλιστα πιο αποτελεσματική όταν υπάρχει πληθώρα προϊόντων τα χαρακτηριστικά των οποίων δεν έχουν ευδιάκριτες διαφορές μεταξύ τους (για παράδειγμα, όταν πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα σε διάφορες μάρκες αυτοκινήτων, απορρυπαντικών, καλλυντικών που, τελικά είναι ισάξια) και όπου εμφανίζονται άνθρωποι “όπως εσείς κι εγώ”. 

Γι’ αυτό δε θα δείτε ποτέ στην τηλεόραση μια Αφρικανή νοικοκυρά να επαινεί ένα προϊόν καθαρισμού. 

Να είστε δύσπιστοι όταν μια επιχείρηση διατείνεται ότι το προϊόν της είναι “πρώτο σε πωλήσεις” . Παράλογο επιχείρημα, διότι δε σημαίνει ότι είναι καλύτερο μόνο και μόνο επειδή πουλιέται πολύ. Όπως έλεγε ο συγγραφέας Σόμερσετ Μομ, το ότι πενήντα εκατομμύρια άτομα υποστηρίζουν μια ανοησία αυτό δε σημαίνει ότι είναι αλήθεια. 




Η τέχνη της καθαρής σκέψης
ΡΟΛΦ ΝΤΟΜΠΕΛΛΙ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ 
Εικόνα: Misha Gordin | http://www.bloodyloud.com/wp-content/gallery/misha-gordin/crowd59-640×424.jpg

10 σημάδια ότι δεν φροντίζετε τον εαυτό σας…!!!!

«Ο καθένας πρέπει να βρει την ειρήνη του από μέσα του. Και η ειρήνη για να είναι αληθινή, πρέπει να είναι ανεπηρέαστη από τις εξωτερικές συνθήκες» Mahatma Gandhi 

Όσο κάποιος σκέφτεται αυτή τη ρήση ενός ίσως από τους σπουδαιότερους ειρηνοποιούς της ιστορίας, το τελευταίο κομμάτι της δήλωσης του Γκάντι, «χτυπάει» στο μάτι μας : «πρέπει να είναι ανεπηρέαστη από τις εξωτερικές συνθήκες».

Ανεπηρέαστη από τους στρεσογόνους παράγοντες που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Ανεπηρέαστη από τις δυνάμεις που επιχειρούν να μας εκτροχιάσουν από το να ζήσουμε τη ζωή με την αίσθηση της εσωτερικής ειρήνης. 

Αυτή είναι μια πρόκληση για τους περισσότερους από εμάς, όπως ήταν και πρόκληση για τον Γκάντι. 

Ο άνθρωπος ήρθε αντιμέτωπος με αδικίες που θα έκαναν ακόμα και τους πιο αποφασιστικούς από εμάς να τρέμουν. Και όμως, ήταν ικανός να ξεπεράσει αυτές τις καταστάσεις με έναν ειρηνικό και γεμάτο αγάπη τρόπο. 

Ίσως ο μεγαλύτερος λόγος για την νικηφόρα ζωή του Γκάντι ήταν η εξαιρετική αφοσίωση στην καλλιέργεια της εσωτερικής του δύναμης. Κάποτε είπε: «Η δύναμη δεν έρχεται από την σωματική ικανότητα. Έρχεται από μία ακατάβλητη θέληση». 

Χρησιμοποίησε την θέλησή του για να νικήσει και τις εσωτερικές και τις εξωτερικές δυνάμεις που επιχείρησαν να τον νικήσουν. Και εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτές τις εσωτερικές δυνάμεις και να τις νικήσουμε. Υπάρχουν τρόποι που η εσωτερική αναστάτωση εκδηλώνεται και μόλις αναγνωριστεί, μπορεί να ξεπεραστεί. 

Ακολουθούν 10 σημάδια ότι ίσως δεν φροντίζετε τον εαυτό σας 

Δεν αγκαλιάζετε την αποδοχή του εαυτού σας 
Αυτό είναι κάτι με το οποίο πολλοί από εμάς παλεύουμε- η ικανότητα του να αγκαλιάσουμε απλά αυτό που είμαστε. Για κάποιον λόγο, κάνουμε άκαρπες προσπάθειες να σκεφτούμε, να πράξουμε και να φαινόμαστε διαφορετικοί απ΄ότι είμαστε στην πραγματικότητα. Ο κύριος λόγος είναι ότι προσπαθούμε να γίνουμε αυτό που η κοινωνία προσδοκά. Η κοινωνία που λέει ποιοι πρέπει να είμαστε και πώς πρέπει να ζούμε. 

Η αποδοχή του εαυτού μας είναι κάτι πολύ σπάνιο, όμως κατορθωτό. Δεν είναι μόνο ένας υγιεινός και ειρηνικός τρόπος για να ζήσουμε. Θα έπρεπε να είναι ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να ζήσουμε. Η αυτο-αποδοχή αγκαλιάζει τον εσωτερικό μας εαυτό χωρίς ενδοιασμό και χωρίς να τον κρίνει. Θα πρέπει όλοι να ψάχνουμε να συνδεθούμε με τον συναισθηματικό, διανοητικό, σωματικό και πνευματικό μας εαυτό. 

Δεν ζείτε με συμπόνια προς τον εαυτό σας 
Όταν μαλώνουμε ακατάπαυστα τον εαυτό μας, η συμπόνια προς τον εαυτό μας γίνεται αδύνατη. Η συνεχής τιμωρία της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας και η άρνηση να αποδεχτούμε τα λάθη είναι ένα σίγουρο μονοπάτι για έναν δυστυχισμένο προορισμό. 

Η λύση είναι να φερόμαστε στον εαυτό μας με συμπονετική φροντίδα. Αυτό το κατορθώνουμε με το να παραδεχόμαστε τα ελαττώματά μας ενώ αντιστεκόμαστε στην παρόρμηση να προβούμε σε αχρείαστη αυτο-τιμωρία. Κανείς δεν είναι χωρίς λάθη και ελαττώματα, και η προθυμία να αποδεχτούμε αυτή την παγκόσμια αλήθεια καθορίζει την ικανότητά μας να παρέχουμε συμπόνια στον εαυτό μας. 

Δεν έρχεστε σε επαφή με τις ανάγκες σας 
Οι ανιδιοτελείς άνθρωποι είναι η ψυχή κάθε αξιοσημείωτης κοινωνίας. Η εν λόγω αυταπάρνηση μπορεί να οδηγήσει σε ένα ανθυγιεινό και αχρείαστο άκρο. Ως ανθρώπινα όντα, είναι υψίστης σημασίας να εξυπηρετούμε τις ανάγκες μας. Όλοι χρειαζόμαστε αγάπη, αποδοχή και σκοπό στη ζωή μας. Η στέρηση που προκαλούμε στον εαυτό μας δεν είναι χαρακτηριστικό αλτρουισμού, ούτε και χρειάζεται. 

Αντιθέτως, όλοι μας πρέπει να ξέρουμε το γεγονός ότι οι ανάγκες μας είναι υψίστης σημασίας. Για να το πάμε ένα βήμα πιο πέρα, οι ανάγκες μας πρέπει να παρέχουν το θεμέλιο που δίνει νόημα στη ζωή μας. Ας συνδεθούμε λοιπόν όλοι με τις συναισθηματικές μας, σωματικές μας, διανοητικές μας και πνευματικές μας ανάγκες. 

Δεν έρχεστε σε επαφή με τις σκέψεις σας 
Δεν υπάρχει εναλλακτική. Οι σκέψεις μας θα μπουν στον αυτόματο πιλότο αν το επιτρέψουμε. Το ανθρώπινο μυαλό είναι ένα εξαιρετικό δώρο, αλλά μόνο αν το φροντίζουμε. Μια πλευρά του μυαλού μας που συχνά αγνοείται υποσυνείδητα, είναι ότι είναι της συνήθειας. Με άλλα λόγια, θα επαναλαμβάνει συχνά σκέψεις που έχουν έρθει στην επιφάνεια-και αρνητικές και θετικές 

Για να συνδεθούμε με τις σκέψεις μας πρέπει να έχουμε επίγνωση της παρουσίας τους. Συγκεκριμένα, πρέπει να αναγνωρίζουμε και να διορθώνουμε τα μοτίβα των αρνητικών σκέψεων ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αγκαλιάζουμε και να αναπαράγουμε τις θετικές σκέψεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αναγνώριση εδώ: γιατί μόνο μέσω της αναγνώρισης μπορούμε συνειδητά να επέμβουμε στις σκέψεις μας και να τις ελέγξουμε. 

Δεν έρχεστε σε επαφή με τα πιστεύω σας 
Θα άφηνε άραγε ο Γκάντι τέτοια κληρονομιά αν δεν ερχόταν σε επαφή με τα πιστεύω του; Φυσικά και όχι, μιας και τα πιστεύω του Γκάντι ήταν οι αρχές του που τον καθοδηγούσαν. Με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορούμε να περιμένουμε να προσπερνάμε τα πιστεύω μας αν στοχεύουμε όχι απλά να αφήσουμε κάτι πίσω, αλλά να δημιουργήσουμε μια ύπαρξη γεμάτη νόημα. 

Γι' αυτό πρέπει να αναρωτηθούμε αν πραγματικά είμαστε σε επαφή με τις πεποιθήσεις μας. Τις αγκαλιάζουμε ή τις αντικαθιστούμε με κάτι άλλο; Παρά τις εσωτερικές ή εξωτερικές επιρροές, τα πραγματικά πιστεύω μας και πεποιθήσεις μας παραμένουν. Απαιτούν απλά από μας να αναγνωρίζουμε την παρουσία τους και να αλληλεπιδρούμε μαζί τους. 

Δεν είστε σε επαφή με τους σκοπούς σας 
Ένα κοινό παγκόσμιο χαρακτηριστικό που όλοι μοιραζόμαστε είναι η ικανότητα να ψάχνουμε και να δημιουργούμε το δικό μας πεπρωμένο. Δυστυχώς, οι ζωές μας σπάνια εκτυλίσσονται όπως έχουν προγραμματιστεί - και τότε πρέπει να επανεξετάσουμε τους σκοπούς μας. Είναι φυσικό οι προσδοκίες μας να αλλάζουν όσο συνεχίζουμε το ταξίδι μας στη ζωή. Όσο εξελισσόμαστε, εξελίσσονται και οι στόχοι μας. 

Είναι σημαντικό να επανεξετάζουμε συνεχώς τους σκοπούς μας καθώς παρέχουν τον «Αληθινό Σκοπό». Ζούμε με τρόπο που βοηθάει τους σκοπούς μας ή τους αγνοούμε; Για να πετύχουμε ένα όνειρο-μικρό ή μεγάλο-πρέπει να επανεξετάσουμε τον σκοπό μας. 

Δεν είστε σε επαφή με τις προσδοκίες σας 
Είναι κάπως πολύπλοκο αυτό για να εξηγηθεί. Το να έχουμε προσδοκίες από τον εαυτό μας είναι σημαντικό, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε κάτι ακραίο. Οι προσδοκίες με όρια μας απελευθερώνουν από την απογοήτευση, αλλά όταν τις ελαχιστοποιούμε μπορεί να οδηγηθούμε σε εφησυχασμό. 

Η λύση σε αυτή την αινιγματική πραγματικότητα είναι να είμαστε απλά επιεικείς. Οι στόχοι είναι σημαντικοί, ναι, όμως σημαντική είναι και η ικανότητα να απωθούμε την αχρείαστη πίεση. Το σημαντικό εδώ είναι ότι πρέπει να έχουμε εφικτές προσδοκίες χωρίς να αυτο-φορτωνόμαστε με βάρη. 

Παραμελείτε την καλοσύνη στον εαυτό σας 
Ως παιδιά, οι περισσότεροι από εμάς, μαθαίνουμε να είμαστε ευγενικοί με όλους. Η καλοσύνη είναι μια πράξη αγάπης και είναι απαραίτητη αν θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο με νόημα. Η καλοσύνη προς τον εαυτό μας είναι τόσο σημαντική, αν όχι περισσότερο, από την καλοσύνη που έχουμε για τους άλλους. 

Γι' αυτό, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Να τον συγχωρείτε. Να τον αγαπάτε. Να είστε σπλαχνικοί μαζί του. Και επίσης: η καλοσύνη που δίνετε θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε αναλογία. 

Εγκαταλείπετε επιθυμίες και πόθους 
Είναι απαραίτητο να κρατάμε κάποιες επιθυμίες και πόθους καθώς η αυτοσυγκράτηση απαιτείται συχνά σε κάποιες περιστάσεις. Έξω από οτιδήποτε εγωιστικό ή αντιπαραγωγικό, είναι υγιές να διατηρούμε τις επιθυμίες μας στο μυαλό. Πολλοί από εμάς θέλουμε οικογένεια. Έχουμε εκπαιδευτικές προσδοκίες. Ψάχνουμε για μια σίγουρη καριέρα, κλπ. 

Όταν η ζωή γίνεται χαοτική, είναι εύκολο να εγκαταλείψουμε τις επιθυμίες και τους πόθους μας. Ελπίζουμε να κυνηγήσετε και να πετύχετε τις ευχές σας που συμβάλλουν σε μια ζωή με περισσότερο νόημα. Το να κρατάμε απλά τις προσδοκίες μας στο μυαλό και να τις επανεξετάζουμε περιστασιακά , είναι αρκετό. 

Δεν ζείτε με αυτεπίγνωση 
Η ικανότητα να έχουμε επίγνωση των σκέψεών μας και των πράξεών μας, είναι αποκλειστική στο ανθρώπινο είδος. Είναι επίσης κοινώς δεδομένη. Η ικανότητά μας να κατανοούμε το πώς η συμπεριφορά μας επηρεάζει τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο είναι μείζονος σημασίας. 

Έτσι, βάλτε προτεραιότητα να κάνετε λίγη ενδοσκόπηση. Σας βοηθούν ή σας βλάπτουν οι σκέψεις και οι πράξεις σας; Μήπως βοηθούν ή βλάπτουν τους άλλους και τον κόσμο; Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Ένα από τα πιο ωραία πράγματα του είμαστε άνθρωποι είναι η ικανότητα να αλλάζουμε πορεία και να ζούμε μια ζωή που εμείς και οι άλλοι αξίζουμε. 




Μετάφραση: awakengr.com via powerofpositivity.com 

Η αποστολή της γάτας...!!!!

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γάτες δεν κάνουν τίποτα, είναι τεμπέλικες και απλά τρώνε... Δεν είναι έτσι!

Ξέρετε ποια είναι η αποστολή της γάτας;
Όλες οι γάτες έχουν την δύναμη, κάθε μέρα, να απομακρύνουν την συσσωρευμένη αρνητική ενέργεια στο σώμα μας... 

Μόλις αποκοιμηθούμε απορροφούν αυτή την ενέργεια. Εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα άτομα στην οικογένεια, και μόνο μία γάτα, μπορεί να συσσωρεύσει υπερβολική ποσότητα αρνητικότητας, απορροφώντας την ενέργεια πολλών ανθρώπων... 

Όταν κοιμάται, το σώμα της γάτας απελευθερώνει την αρνητικότητα που μας στερεί.

Αν είμαστε πολύ στρεσαρισμένοι, μπορεί να μην έχουν αρκετό χρόνο για να απελευθερώσουν, όλη αυτή την αρνητική ενέργεια και ως εκ τούτου συσσωρεύεται ως λίπος, μέχρι να μπορέσουν... Οπότε παχαίνουν και νομίζεις, ότι ήταν το φαγητό που τους έδωσες... ή επειδή δεν κινούνται αρκετά... και η αλήθεια δεν είναι αυτή.

Είναι ωραίο να υπάρχουν περισσότερες από μία γάτες στο σπίτι, οπότε το βάρος μοιράζεται ανάμεσα τους. 

Μας προστατεύουν και κατά την διάρκεια της νύχτας, έτσι ώστε να μην μπαίνουν ανεπιθύμητα πνεύματα στο σπίτι ή στο δωμάτιο μας ενώ κοιμόμαστε.

Αυτός είναι ο λόγος που τους αρέσει να κοιμούνται στο κρεβάτι μας. Και αν νομίζουν ότι είμαστε καλά, δεν θα κοιμηθούν μαζί μας... Αν υπήρχε κάτι παράξενο γύρω μας, θα πηδούσαν στο κρεβάτι μας και θα μας προστάτευαν... 

Εάν κάποιος έρχεται σπίτι μας και οι γάτες νιώθουν ότι αυτό το άτομο, είναι εκεί για να μας βλάψει ή είναι κακός, οι γάτες μας περιβάλλουν για να μας ′′προστατέψουν".

Εάν έχετε μια γάτα ή και μια αδέσποτη γάτα, ανάμεσα στο σπίτι σας και το υιοθετεί ως σπίτι της, είναι επειδή χρειάζεστε μια γάτα αυτή την ώρα... Έτσι η αδέσποτη γάτα, προσφέρθηκε να βοηθήσει.... Ευχαριστώ την γάτα που επέλεξε το σπίτι μου, για αυτή την δουλειά. 

Εάν έχετε άλλες γάτες και δεν μπορείτε να κρατήσετε την αδέσποτη γάτα, βρείτε της μια θέση... Η γάτα ήρθε για κάποιο λόγο, άγνωστο σε εμάς σωματικά, και στα όνειρα φαίνεται ο λόγος της εμφάνισης της γάτας, εκείνη την ώρα... 

Μπορεί να υπάρχει χρέος, Κάρμα, που πρέπει να πληρώσει... ''Οπότε μην πανικοβάλλεστε και τρομάζετε την γάτα." 

Λοιπόν, ο ''αυτός'' θα πρέπει να επιστρέψει κάπως, για να εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση... 

Οι γάτες μας θεραπεύουν... 

Οι γάτες είναι αξιολάτρευτα πλάσματα, και αγαπούν τους ιδιοκτήτες τους πάνω απ ' όλα, απλά, έχουν έναν διαφορετικό τρόπο να αγαπούν... 

Η αγάπη τους είναι αληθινή, γι’αυτό μην αμφιβάλλετε, είναι οι μεγάλοι και αληθινοί φίλοι μας και πάνω απ' όλα, καλοί σύντροφοι. 




Άγνωστου// Ο γατούλης μου ο Φοξ...

Για να πετύχεις το απίθανο…!!!!

Για να πετύχουμε το απίθανο θα πρέπει πρώτα να πιστέψουμε ότι είναι πιθανό. 

Τα βαθύτερά μας πιστεύω καθορίζουν τις προσδοκίες μας. Όταν οι σκέψεις μας και τα πιστεύω μας είναι περιοριστικά είναι προφανές ότι και οι προσδοκίες μας μικραίνουν. 

Και κανείς δεν γίνεται άλλα να πιστεύει, άλλα να σκέφτεται και άλλα να κάνει. Στο τέλος εκδηλώνουμε αυτό που έχουμε μέσα μας και ελκύουμε αυτά που προσδοκούμε και θεωρούμε πιθανά. 

Αλλάζοντας τα βαθύτερά μας πιστεύω, αυτά που σχηματίζουν τον πραγματικό μας πυρήνα, τότε θα μπορέσουμε να μετασχηματισθούμε σε διαφορετικό άτομο. Ο καθένας μας έχει απίστευτες δυνατότητες. 

Όμως η ποιότητα των σκέψεών μας, τα πραγματικά μας πιστεύω και οι πράξεις μας δημιουργούν την πραγματικότητά μας. Όταν είσαι πορτοκάλι, χυμό πορτοκαλιού θα βγάλεις. Αυτό που είμαστε , αυτό παράγουμε. Αυτός είναι ο νόμος. 

Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες αλλά είναι εφικτές όταν τις πιστεύουμε και δρούμε αποφασιστικά. Χρειάζεται πλάνο, στρατηγικές, υπομονή, θάρρος. Χρειάζεται πίστη, ισχυρό γιατί, όραμα και πειθαρχεία. Χρειάζεται κόπο και τρόπο. 

Η επιτυχία και η ευτυχία δεν είναι θέμα τύχης. Την τύχη μας μπορούμε να την φτιάξουμε όταν αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη της ζωής μας. 




Γιάννη Αραχωβίτη

Μαγική η στιγμή που βρίσκεις γαλήνη μέσα σου…!!!!


Κάποτε, τυχαία, είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο πως αν δεν μπορείς να βρεις τη γαλήνη μέσα στον ίδιο σου τον εαυτό, τότε δε θα την βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο. Δεν έδωσα και πολλή σημασία σε αυτήν τη φράση, αν και μου είχε κεντρίσει κάπως το ενδιαφέρον. 

Μετά από καιρό κατάλαβα τι εννοούσε. Γενικά η ζωή δεν είναι εύκολη, θα περάσεις πολλά απ’ τη στιγμή που θα γεννηθείς, θα μάθεις να βασίζεσαι στα πόδια σου και να προχωράς ανεξαρτήτως τι σου συμβαίνει. 

Δεν ξέρεις ποτέ τι σε περιμένει. Απ’ τη μία στιγμή στην άλλη όλα μπορούν να αλλάξουν. Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα τα φέρει. Ίσως αυτό είναι που βασανίζει την ανθρωπότητα, η άγνοια. Ο φόβος να μη μπορείς να ελέγχεις το αύριο. Αυτό είναι που σε κάνει, να μην μπορείς να ησυχάσεις. 

Το μυαλό σου βασανίζεται και καταλήγει να μην ηρεμεί ούτε στον ύπνο σου. Να προσπαθείς να βρίσκεις πράγματα για να μπορέσεις να ξεχαστείς να μη νιώθεις, να ξεφύγεις από αυτό που σε τρώει, αυτό που σε καίει. 

Καθημερινά να παλεύεις με τους δαίμονές σου, να προσπαθείς να τους ξεγελάσεις με κάθε τρόπο για να μπορέσεις να ηρεμήσεις. Καινούργια χόμπι, που σχεδόν πάντα καταλήγουν κουραστικά. Εξόδους με φίλους που σε κάνουν να νιώθεις πιο μόνος από ποτέ. 

Να προσπαθείς να βρεις κάτι μέσα από χλιαρούς ανθρώπους, να αποζητάς χλιαρά συναισθήματα μόνο και μόνο για να γεμίζεις όπως-όπως το κενό σου. Για να μη νιώθεις εκείνον τον πόνο που σε βασανίζει. Να προσπαθείς να ηρεμήσεις αυτό το μυαλό που ποτέ δεν ησυχάζει και σε κάνει να σκέφτεσαι συνεχώς. 

«Άλλαξε δουλειά. Κάνε ένα ταξίδι μακρινό για να δεις καινούργια πράγματα. Μάθε μια τέχνη. Βρες έναν άνθρωπο. Κάνε κάτι για να μην ασχολείσαι με τον δαίμονά σου. Βρες έναν τρόπο για να ηρεμήσεις». Αλλά ξέρεις πως ό,τι και να κάνεις, κανένα από αυτά δε θα σε βοηθήσει να βρεις την ηρεμία που ψάχνεις. 

Πρέπει πρώρα να συμφιλιωθείς με τον δαίμονα μέσα σου. Μόνο εσύ είσαι αυτός που μπορείς να σου προσφέρεις γαλήνη. Να καταλάβεις ότι ο εαυτός σου είναι αυτός που θα σε σώσει από εκείνο το σκοτεινό μέρος που νομίζεις πως ζεις. Να καταλάβεις πως κανένας δεν μπορεί να σου δώσει την ευτυχία που ψάχνεις. Μόνο εσύ ο ίδιο μπορείς να το κάνεις αυτό -και στο χρωστάς. 

Όταν θα βρεις τη γαλήνη μέσα σου, θα δεις πως όλα θα αλλάξουν. Μαγικά, σαν να σε άγγιξε ένας μάγος με το ραβδί του κι όλα να έγιναν πάλι φωτεινά. 

Εκείνη η μαγική στιγμή που βρίσκεις τη γαλήνη μέσα σου και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει. 

Κανένας δεν μπορεί να κλονίσει αυτή την ηρεμία, αυτήν την αγάπη που έχτισες μέσα σου. Όταν από εκεί που όλα φαινόντουσαν μάταια και συνέχεια μπροστά σου εμφανίζονταν αδιέξοδα, όλα αλλάζουν και κατάφερες επιτέλους να δαμάσεις τα τέρατα που σε έτρωγαν, να τους δείξεις πως μόνο εσύ χειρίζεσαι τη ζωή σου και κανένας άλλος. 

Πόσο δίκιο μπορεί να έχει τελικά αυτός που έγραψε εκείνη τη φράση. Διότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν μπορείς να βρεις γαλήνη, αν δεν την έχεις βρει πρώτα μέσα σου. Ψάξε και θα δεις πως όλα ξεκινούν από εσένα τον ίδιο. 




IMAGE BY MUJER ESTRELLADA 
Σταυρούλα Τζουβάνη 

5 κακές συνήθειες που αποστραγγίζουν την ζωή από μέσα σας…!!!!

Αυτές τις μέρες οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε εξαντλημένοι τις περισσότερες φορές. Τα ενεργειακά επίπεδα μας πέφτουν και αυτό είναι πολύ κακό για την υγεία μας. Ωστόσο, συγκεκριμένες πράξεις μας είναι ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό. 

Οι λόγοι για την πτώση του Τσι 

· Όσοι από εμάς ζούμε μια ζωή με πολύ γρήγορους ρυθμούς είναι πιθανό να είμαστε περισσότερο κουρασμένοι και καταθλιπτικοί από τους άλλους. Δεν μας νοιάζει η υγεία μας. 

· Έχουμε επίσης ξεχάσει πως η ψυχή μας χρειάζεται φροντίδα καθώς δεν είναι αρκετό μόνο το να κυνηγούμε υλιστικές απολαύσεις. 

Παρακάτω αναφέρονται οι κακές συνήθειες που προκαλούν ζημιά στο μυαλό και στο σώμα σας. 

1. Λιγότερη κατανάλωση νερού 
Σωματική επίδραση: Το νερό είναι σημαντικό για το σώμα μας ώστε να λειτουργεί σωστά και να παραμένει υγιές. Πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά και θα πρέπει να τα προσαρμόσετε ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες του σώματος σας. 

Πνευματική επίδραση: Η στοιχειώδης δύναμη του νερού συνδέεται με την ανανέωση και τις ψυχικές δυνάμεις. Όταν πίνετε νερό, δημιουργείτε μια σύνδεση με το πνευματικό επίπεδο και τον εσωτερικό σας εαυτό. 

2. Στέρηση ύπνου 
Σωματική επίδραση: Το να κοιμάστε σωστά εξασφαλίζει ότι το σώμα σας είναι καλά ξεκουρασμένο και λειτουργικό. Διατηρεί επίσης την ισορροπία στα συναισθήματα, στις ορμόνες και στο μυαλό. 

Πνευματική επίδραση: Ύπνος σημαίνει ο μαγικός θάνατος που οδηγεί στην αναγέννηση το επόμενο πρωί. Αφαιρεί όλη την αρνητικότητα και κάνει χώρο για θετικότητα. Επίσης βελτιώνει τα επίπεδα του Τσι και βοηθά στην Αστρική Προβολή. 

3. Καθόλου ψυχαγωγικές δραστηριότητες 
Σωματική επίδραση: Όταν δεν διασκεδάζετε, τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης πέφτουν, νιώθετε κουρασμένοι και λυπημένοι. Αυτό προκαλεί εξάντληση. 

Πνευματική επίδραση: Το Σύμπαν παρερμηνεύει την κατάσταση. Όταν δουλεύετε συνεχώς, το Σύμπαν το αυξάνει. Πείτε του πως θέλετε να ξεκουραστείτε. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. 

4. Εξάρτηση στο κινητό τηλέφωνο και καθόλου διαλογισμός 
Σωματική επίδραση: Μείνετε μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές την νύχτα καθώς η ακτινοβολία μπερδεύει το σώμα κάνοντας το να πιστεύει ότι είναι μέρα. Επίσης μειώνει την δύναμη συγκέντρωσης σας και σας κάνει να νιώθετε υπνηλία. 

Πνευματική επίδραση: Διαλογιστείτε ώστε να έρθετε σε επαφή με τον εαυτό σας. Χρησιμοποιήστε το κινητό σας έξυπνα. 

5. Καθόλου ερωτική ζωή 
Σωματική επίδραση: Η υγιής ερωτική ζωή έχει καλές επιδράσεις στην προσωπική και επαγγελματική ζωή σας. Σας παρέχει με ενέργεια και κινητοποίηση. 

Πνευματική επίδραση: Σας βοηθά να συνδεθείτε με το Σύμπαν και αναζωογονεί την πνευματικότητα σας. 

Οπότε, να θυμάστε όλα αυτά για να έχετε μια πιο υγιή ζωή! 




© Η αναδημοσίευση περιεχομένου επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ

Πώς να θεραπεύσουμε το σώμα από τις χρόνιες εντάσεις ;

Υπάρχουν δύο ειδών εντάσεις στο σώμα: οι ψυχολογικής προέλευσης, που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί στο σώμα ακόμα και από την πρώιμη παιδική ηλικία, και οι εντάσεις που δημιουργούνται σε άλλες περιπτώσεις, όπως όταν ακούμε έναν ξαφνικό και δυνατό θόρυβο. 

Στην περίπτωση του ξαφνικού και δυνατού θορύβου, το σώμα μας θα κάνει μια απότομη σύσπαση. Η ένταση από τη σύσπαση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά, αφότου ο ήχος θα έχει εξαφανιστεί. Ο ξαφνικός ήχος δεν εμπεριέχει συναισθηματικό περιεχόμενο. 

Αν ένα παιδί υποβάλλεται συνεχώς σε εντάσεις που συνοδεύονται από συμπεριφορές απόρριψης και συνθήκες στις οποίες νιώθει ότι πρέπει να προστατέψει ή να συρρικνώσει τον εαυτό του, είναι σαν να υποβάλλεται σε επαναλαμβανόμενα σοκ. 

Αυτές οι εντάσεις στο σώμα δεν φεύγουν από μόνες τους όπως στην περίπτωση του ξαφνικού θορύβου, αλλά αρχίζουν να συσσωρεύονται και δημιουργούνται κάτι σαν στρώσεις. 

Η διάρκεια αυτών των εντάσεων είναι πολύ μεγάλη. Μπορεί να παραμείνουν στο σώμα καθ'όλη την ενήλικη ζωή του ατόμου, ακόμα και αν οι πρωταρχικές συνθήκες δεν υφίστανται πια. Επιβιώνουν ακόμα και στη συνειδητοποίηση της αληθινής μας φύσης. 

Για να τις θεραπεύσουμε ξεκινάμε εγκαταλείποντας την πεποίθηση ότι είμαστε το σώμα και στρεφόμαστε στις εμπειρίες του, έτσι όπως τις βιώνουμε. Κλείνουμε τα μάτια και νιώθουμε τις διάφορες αισθήσεις του σώματος. 

Στη συνέχεια, εγκαταλείπουμε την ταμπέλα «αισθήσεις» και μένουμε με την εμπειρία «αισθάνομαι». Επιτρέπουμε δηλαδή στην εμπειρία «αισθάνομαι» να εξαπλωθεί μέσα στο χώρο της επίγνωσής μας - στον οποίο και εμφανίζεται - και παρατηρούμε ότι το «αισθάνομαι» δεν περιορίζεται από κάτι. 

Μ’ αυτή την πρακτική φαίνεται σαν να μην κάνουμε τίποτα στο σώμα και στην πραγματικότητα δεν κάνουμε τίποτα. Ωστόσο, συνειδητοποιούμε με ένα βιωματικό και μη διανοητικό τρόπο, τη διάφανη, ανοιχτή και απεριόριστη φύση του σώματος. 

Αυτή η βιωματική κατανόηση επηρεάζει βαθύτατα τις εντάσεις. Το να αισθανόμαστε το σώμα ως ένα απεριόριστο πεδίο αισθήσεων, αντί να το βλέπουμε σαν αντικείμενο με όρια, το απελευθερώνει σιγά σιγά από τις εντάσεις που συνοδεύουν την πεποίθηση που λέει «είμαι μια ξεχωριστή συμπαγής οντότητα». 

Ο χώρος της επίγνωσης επιτρέπει σ’ αυτές τις αισθήσεις να έρθουν στην επιφάνεια και να γίνουν βιωματικά αποδεκτές. 

Αλλά δεν είναι κάτι που κάνουμε μια φορά και τελειώνουμε. Πρέπει να επαναλαμβάνουμε αυτή τη στάση απέναντι στις εμπειρίες του σώματος ξανά και ξανά, μέχρι να αρχίσει να διαλύεται το «εγώ» που συνοδεύει αυτές τις αισθήσεις. Χρειάζεται χρόνος και επανάληψη. 




*Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Ρούπερτ Σπάιρα
Μετάφραση: Ν. Μπάτρας 
aytepignosi.com , apotis4stis5.com 

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Δεν γεννήθηκες για να μιμηθείς, γεννήθηκες για να προσθέσεις κάτι στον κόσμο…!!!!

Μπορείς να εκτιμήσεις την ομορφιά της ζωής μόνο όταν επαναστατήσεις στα πάντα, ενάντια στην παρούσα διεφθαρμένη κοινωνία, ενάντια στους πολιτικούς δυνάστες, ενάντια στην οργανωμένη θρησκεία, ακόμη και στον παλιό εαυτό σου. Ώστε εσύ ως Άνθρωπος να μάθεις μόνος σου τι είναι αληθινό και ουσιαστικό. 

Όχι να μιμηθείς, αλλά να ανακαλύψεις. Δεν γεννήθηκες για να είσαι σκλάβος. Γεννήθηκες για να προσθέσεις κάτι, να προσθέσεις αξία σε τούτο τον κόσμο. 

Χωρίς εσένα κάτι θα λείπει από την ύπαρξη και κανείς δεν θα μπορεί να το αντικαταστήσει. 

Τα αστέρια και ο ήλιος και το φεγγάρι, τα δέντρα και τα πουλιά και η γη, το κάθε τι στο σύμπαν, θα νιώσει ότι είναι άδεια μια μικρή θέση, που μόνον εσύ μπορείς να τη γεμίσεις και κανένας άλλος. 

Σου αξίζει να είσαι ευτυχισμένος. Μπορείς να κάνεις, να έχεις και να είσαι, όλα αυτά που οι άλλοι έλεγαν κάποτε ότι ήταν αδύνατο να κάνεις, να έχεις και να είσαι. 

H ζωή είναι μια παράσταση. Από σένα εξαρτάται με ποιο τρόπο θα παίξεις τον ρόλο σου. Μπορείς να τον παίξεις σαν κωμωδία ή να τον μετατρέψεις σ’ ένα ατέλειωτο δράμα αυτολύπησης. Είσαι ο συγγραφέας του βιβλίου της ζωής σου και κρατάς τη πένα στα χέρια σου! 




Γιώργου Βασιλορεΐζη 

Γιατί τα παιδιά δεν πηγαίνουν στην Εκκλησία;

Εκκλησία: Τα παιδιά δεν πολυπάνε στην Εκκλησία γιατί συχνά ο τρόπος που οι γονείς διδάσκουν τον Χριστό έχει να κάνει με τον καθωσπρεπισμό και το φαίνεσθαι. 

«Θα έρθεις στην εκκλησία σήμερα μαζί μου σαν καλό παιδάκι!» 

θα πει η μανούλα στον δεκάχρονο γιο της και θα του φτιάξει τη χωριστρούλα στο μαλλί. 

Συνήθως, όταν οι γονείς έχουν τέτοια εμμονή με τους τύπους και τα «μάτια του κόσμου», κάπου παρερμηνεύουν το κήρυγμα του Χριστού… και άμεσο αποτέλεσμα είναι να στερούν την αλήθεια τόσο από τον εαυτό τους, όσο κι από τα παιδιά τους. 

Μετά, τα παιδιά θα έρθουν στην εφηβεία και θ’ απορρίψουν οτιδήποτε με το «έτσι θέλω» τους επέβαλλαν οι γονείς κι είναι απόλυτα λογικό. 

Αν η πράξη μας δεν είναι του Χριστού, αν τα παιδιά δηλ. δε βλέπουν μες το σπίτι Χριστό, τότε στην εκκλησιά γιατί να πάνε; 

Τα παιδιά μας καταλαβαίνουν από χιλιόμετρα την υποκρισία και στρίβουν μακριά. Τα παιδιά έχουν διάκριση. Εμείς έχουμε διάκριση; 

Να ευχόμαστε να δίνει ο Θεός μανάδες σαν την Αγία Μόνικα, την μητέρα του Αγ. Αυγουστίνου, που κοιμήθηκε το 382. 

Το ζωντανό παράδειγμα, η προσευχή, η ανοχή και η αγάπη είναι τα μεγαλύτερα σχολειά για τα παιδιά μας. 

Ας κάνουμε στη μπάντα τους εγωισμούς κι ας διδάξουμε τον Χριστό στα παιδιά «καθώς εστί» - όπως ακριβώς Αυτός είναι - και όχι όπως Τον επιβάλλουμε ή θα Τον θέλαμε εμείς. 

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

6 τρόποι για να συνεχίζεις την προσπάθεια όταν είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις…!!!!

Σε οποιαδήποτε κατάσταση και να βρισκόμαστε, υπάρχουν φορές που νιώθουμε πως τα πάντα είναι δύσκολα και θέλουμε να σταματήσουμε την προσπάθεια. Όλοι έχουν το ίδιο πρόβλημα, ανεξάρτητα των συνθηκών. 

Όταν αισθάνεσαι πως η προσπάθεια δεν αποδίδει όσο θα ήθελες ή πως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ’ ότι περίμενες, τότε μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω 6 αποτελεσματικές τεχνικές. 

1. Σκέψου και Πάλι τον Σκοπό σου 
Γιατί επέλεξες από την αρχή τον στόχο σου; Ποιο είναι το όνειρο σου; Τι θα ήθελες πραγματικά να καταφέρεις με την προσπάθεια σου; 

Θυμήσου, τα κίνητρα πίσω από τους στόχους σου θα είναι η δύναμη που σε καθοδηγεί. Είναι η δύναμη που θα σε κρατάει στην σωστή κατεύθυνση και θα σου δίνει κουράγιο να συνεχίσεις. 

Ο μόνος τρόπος να μείνεις δεσμευμένος στην προσπάθεια σου είναι να έχεις έναν ισχυρό λόγο πίσω της, να την στηρίζει. Μόνο όταν ο σκοπός είναι συμπαγής θα κάνεις ότι χρειαστεί για να πετύχεις στον στόχο σου. Να αντέξεις και να ξεπεράσεις τις αποτυχίες αλλά και να εξελίξεις τον τρόπο που αναπτύσσεις τις δομές των παραγωγικών σου διαδικασιών. 

Όταν είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις ανακάλεσε τον λόγο που ξεκίνησες. 

2. Θυμήσου τι Έχεις Καταφέρει 
Όλοι έχουμε επιτυχίες. Μπορεί να είναι μεγάλες ή μπορεί να είναι μικρές. Δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις συγκεκριμένες μνήμες ώστε να σου δώσουν ώθηση την στιγμή που την χρειάζεσαι περισσότερο. 

Όταν αισθάνεσαι πως η προσπάθεια σου δεν οδηγεί εκεί που θέλεις, πάρε ένα κομμάτι λευκό χαρτί και ξεκίνησε να γράφεις τις σημαντικότερες νίκες σου. Ποιες στιγμές σε καθόρισαν και ποιες για ποιες στιγμές είσαι περήφανος. 

3. Κατανόησε πως τα Εμπόδια Είναι Απαραίτητα 
Αυτός είναι ένας φυσικός νόμος που χρειάζεται να κατανοήσεις. Μαθαίνουμε τα περισσότερα έπειτα από αποτυχίες και εμπόδια. Μόνο τότε κατανοούμε βαθύτερα την προσπάθεια που πρέπει να καταλάβουμε ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας. 

Θυμήσου, οι πέτρες μετατρέπονται σε διαμάντια όταν ασκείται η κατάλληλη πίεση. Οι δύσκολοι καιροί είναι η απαραίτητη πίεση για να σου δοθεί η ευκαιρία να εξελίξεις τις ικανότητες σου. 

4. Συγκεντρώσου σε ότι Κάνεις Καλύτερα 
Όταν συγκεντρώνεσαι σε οτιδήποτε δεν κάνεις καλά, τότε αυτό μεγαλώνει. Αντιθέτως, συγκεντρώσου σε ότι κάνεις ήδη καλά. Η προσπάθεια σου θα γίνει πιο στοχευμένη και κυρίως πιο παραγωγική. 

Όταν πιστεύεις πως είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις συγκεντρώσου στις πράξεις που χρειάζεται να προβείς ώστε να βγεις από τον αρνητικό κύκλο που βρίσκεσαι. Συγκεντρώσου στις λύσεις και όχι στα προβλήματα. 

5. Καθάρισε το μυαλό σου 
Όταν όλα γύρω σου φαίνονται δύσκολα τότε να ξέρεις πως έχει έρθει η ώρα να καθαρίσεις το μυαλό σου από πιθανά αρνητικά μοτίβα σκέψης. 

Όταν αισθάνεσαι χαμένος σε μια ζούγκλα επιλογών, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι πάρεις μια βεβιασμένη απόφαση. Αντί αυτού, προσπάθησε να χαλαρώσεις το μυαλό σου, είτε πηγαίνοντας μια βόλτα είτε επαναπροσδιορίζοντας την συνολική εικόνα που έχεις για την κατάσταση. 

6. Κατέγραψε τις Σκέψεις σου 
Σε μια κόλλα χαρτί κατέγραψε τις σκέψεις που θεωρείς πως σε ωθούν να παραιτηθείς από την προσπάθεια. Στην συνέχεια γράψε τους λόγους που πιστεύεις πως αυτές οι σκέψεις ισχύουν. Ακόμα, μπορείς να στηριχτείς σε ένα απλό αλλά χρήσιμο εργαλείο σκέψεων: 

· Ποιες είναι σκέψεις. 

· Πως αντιδρώ σε αυτές. 

· Γιατί συνεχίζω να τις ακούω. 




Χρήστος Παπανίκας 

Bεντούζες, μια εναλλακτική θεραπεία που αξίζει να δοκιμάσεις…!!!

Η φιλοσοφία των εναλλακτικών θεραπειών για την υγεία και την ομορφιά, επεκτείνεται τόσο γρήγορα λόγω των εντυπωσιακών αποτελέσματα της, που οι επεμβατικές μέθοδοι δεν είναι πλέον η μόνη λύση για τη διατήρηση της ομορφιάς και της νεότητας. 

Μέθοδοι που έρχονται από το παρελθόν και συνδυάζονται με νέες τεχνολογίες, όπως οι περίφημες βεντούζες της γιαγιάς που ήταν το γιατρικό για το κρυολόγημα. 

Σήμερα οι βεντούζες, είναι μια από τις πιο δημοφιλής εναλλακτικές θεραπείες για μυοσκελετικούς πόνους στη μέση, το αυχενικό, κλπ.. καθώς μειώνουν το οίδημα και ξεμπλοκάρουν τους «κόμπους» στους μύες. 

Ανακουφίζουν από πόνους περιόδου, πεπτικές διαταραχές και φυσικά διατηρούν την ευεργετική ιδιότητα που γνωρίζουμε στο κρυολόγημα, στη βρογχίτιδα και την πνευμονία. 

Όταν το 2016 η yoga guru και θεραπεύτρια κινεζικής ιατρικής, Εύα Σόφη μου έκανε για πρώτη φορά βεντούζες εντυπωσιάστηκα. 

Είχα για μέρες την αίσθηση ενός πολύωρου και καλού μασάζ που ξεμπλοκάρει τους μύες του σώματος, ενώ ένιωθα ευεξία και καλή διάθεση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βεντούζες αποτοξινώνουν βαθιά τον οργανισμό κάνοντάς τον να λειτουργεί και να αιματώνεται καλύτερα, ενώ το δέρμα του προσώπου δείχνει λαμπερό και ανανεωμένο. 

Στο πρόσωπο, όπου συσσωρεύονται όλες οι εντάσεις και τα συναισθήματα και δημιουργούνται λεπτές γραμμές και βαθιές ρυτίδες, οι βεντούζες προσώπου αποσυμφωρούν και αποτοξινώνουν το δέρμα, εξαφανίζοντας τα πρηξίματα και την θαμπάδα που δημιουργείται από κλειστούς πόρους. 

Οι βεντούζες που χρησιμοποιούνται στο σώμα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του προσώπου γι’ αυτό μετά από μια τέτοια θεραπεία έχεις για 2-3 μέρες τα χαρακτηριστικά σημάδια τους στο σημείο, ενώ στο πρόσωπο εξαφανίζονται μέσα στην ημέρα. 

Αξίζει να δοκιμάζεις εναλλακτικές και ολιστικές θεραπείες για το δέρμα σου, καθώς σε αντίθεση με κάποιες από τις διαδεδομένες επεμβατικές, δεν έχουν μακροπρόθεσμα προβλήματα ενώ ανανεώνουν το δέρμα και την εμφάνισή σου χωρίς να παρεμβαίνουν αισθητικά. 

Άλλωστε οι ρυτίδες και τα σημάδια του χρόνου είναι μέρος της ζωής και των εμπειριών σου. Κανείς δεν θέλει να χάσει τη σοφία των χρόνων του, θέλει όμως να την συνδυάζει με την νεανική όψη και κυρίως τη διάθεση για ζωή. 




Πρώτη δημοσίευση στο www.womenslife.gr
© Παρέχεται από: Huffington Post 

Αγάπη είναι όταν ο μπαμπάς λέει στη μαμά "άσε θα το κάνω εγώ"...!!!!

Διάβαζα τις προάλλες ότι μία ομάδα ερευνητών ρώτησε κάποια παιδιά "Τί σημαίνει αγάπη;" και πρόσεξα ότι οι περισσότερες απαντήσεις αφορούσαν τη σχέση των γονιών τους και των παππούδων τους. 

"Αγάπη είναι, όταν η γιαγιά μου έπαθε αρθρίτιδα δεν μπορούσε να βάψει τα νύχια των ποδιών της γιατί δεν μπορούσε να σκύψει. Έτσι της τα έβαφε ο παππούς μου παρότι και αυτός είχε αρθρίτιδα στα χέρια του είπε το ένα. 

"Αγάπη είναι όταν η μαμά δίνει στο μπαμπά την καλύτερη μερίδα από το φαγητό", είπε ένα άλλο. 

"Αγάπη είναι όταν η μαμά βλέπει τον μπαμπά αξύριστο και λίγο βρώμικο και πάλι πιστεύει ότι είναι ωραιότερος κι απ’ τον πιο ωραίο". 

"Αγάπη είναι σαν τον παππού και τη γιαγιά πού μετά από τόσα χρόνια πού γνωρίζονται είναι ακόμα φίλοι". 

"Αγάπη είναι όταν η μαμά βλέπει το μπαμπά στην τουαλέτα και δεν σιχαίνεται". 

Διαβάζοντας αυτές τις φράσεις συνειδητοποίησα πως η σχέση μου με τον σύζυγό μου είναι αυτή που μαθαίνει στο παιδί τι είναι αγάπη. Γιατί τι παραπάνω χρειάζονται τα παιδιά από δύο γονείς που όχι μόνο τα αγαπούν, αλλά και που αγαπιούνται. 

Δυο γονείς που ακτινοβολούν κατανόηση, φροντίδα, που ξέρουν να μοιράζονται, να ακούν, να συγχωρούν. Υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για ένα παιδί από αυτό; 

Όσα και να πεις, όσο και να μιλήσεις για την αγάπη, όσα βιβλία και να του διαβάσεις, όσες ταινίες και να δείτε μαζί δεν μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που βλέπουν τα δύο του μάτια να συμβαίνει μέσα στο σπίτι του. 

Για πολλούς αυτή η αγάπη συναντάται μόνο μέσα από τις ταινίες. Κι όμως. Δεν χρειάζεται όμορφη φωτογραφία, soundrack μουσικής και υπερβολές για να νιώσει το παιδί ότι οι γονείς του αγαπιούνται. 

Η αγάπη κρύβεται στις πιο περίεργες στιγμές, και εμφανίζεται αναπάντεχα εκεί που δεν το περιμένεις. 

Σε ένα "άσε θα το κάνω εγώ", σε μια πρόταση για έναν περίπατο γύρω από το τετράγωνο, σε ένα αγαπημένο γλυκό που δεν ετοιμάστηκε λόγω γιορτής, αλλά έτσι, σε μια αγκαλιά στον καναπέ, σε ένα τρίψιμο σε σφυγμένους ώμους, σε μια ματιά, σε ένα τηλεφώνημα που δηλώνει νοιάξιμο και όχι διεκπεραίωση , σε ένα "πάρε με όταν φτάσεις να ξέρω ότι είσαι καλά". 

"Αγάπη είναι όταν η μαμά φτιάχνει καφέ για τον μπαμπά και πίνει πρώτα μια γουλιά εκείνη για να δει αν τον πέτυχε" είπε ένα από τα παιδιά που ρωτήθηκαν, συμπυκνώνοντας όλο το νόημα της αγάπης σε μια εικόνα που λέει πολλά. 

Σε μια στιγμή που η μητέρα που δοκιμάζει τον καφέ πριν τον σερβίρει δεν αντιλαμβάνεται ότι διαπράττει μια πράξη αγάπης, όπως και εκείνος το ίδιο, όταν θα πει το απλό "μόνο εσύ φτιάχνεις τόσο ωραίο καφέ". Ο μικρός θεατής όμως, βλέπει, ρουφάει και νιώθει. Ότι αυτό είναι αγάπη τελικά. 

Μπορεί το πάθος μας να φεύγει μετά από χρόνια, αλλά αυτό που μένει είναι ο σεβασμός στην ιστορία που γράψαμε μαζί, τα όμορφα στιγμιότυπα των όσων ζήσαμε πριν από το παιδί, και αυτή η αγάπη χωρίς την οποία δεν θα ήμασταν σήμερα, τρεις ή και περισσότεροι. 




Μαρίνα Δεδούση 
© themamagers.gr