Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Ποια θα είμαι χωρίς την ιστορία μου ;

Ο καθένας μας και μια ιστορία… Μια πορεία ζωής που περικλείει τα πάντα. Ζούμε χαρές, λύπες, ενθουσιασμούς, απογοητεύσεις, αγωνίες, προδοσίες, αγάπες, έρωτες, πόνους, φόβους, δυσκολίες… Υπάρχει άνθρωπος που δεν τα βίωσε όλα αυτά; Κι ακόμα περισσότερα ίσως; 

Ποιος έζησε ζωή που δεν χρειάστηκε να επιστρατεύσει όλη του την δύναμη για να ξεπεράσει, να υπερβεί τον πόνο του, να υπερβεί τον εαυτό του; Όλοι μας λίγο ή πολύ αντιμετωπίζουμε τις ίδιες καταστάσεις, τις ίδιες δυσκολίες… 

Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους μας. Πάντα όμως νομίζουμε, την ώρα που τα ζούμε, πως μας συμβαίνει κάτι μοναδικό και δραματικό που δεν το χωράμε και δεν το αντέχουμε. Και πως οι άλλοι γύρω μας αντιμετωπίζουν μικρότερα συνήθως προβλήματα. 

Ξεχνάμε πως αυτά που ζούμε τα έχουν ζήσει άλλοι πριν από εμάς και σίγουρα και πολλοί άλλοι μετά από εμάς. Τώρα θα μου πείτε ωραία η θεωρία αλλά έλα που όταν ζεις κάτι τραγικό δεν μπορείς να σκεφτείς ψύχραιμα ούτε τόσο αποστασιοποιημένα… Σωστά; Ναι έτσι είναι. 

Όμως αν έχουμε στον νου μας, έστω και στο πίσω πίσω μέρος, ότι αυτό που ζούμε δεν μας το έστειλε η άδικη μοίρα μας, ούτε η κακή μας τύχη αλλά μπορεί να το δημιουργήσαμε κι εμείς οι ίδιοι με τις σκέψεις μας, τις πεποιθήσεις ή τις πράξεις μας, ίσως καταφέρουμε να μην μείνουμε για... 

πολύ στον πάτο του πηγαδιού, στο σκοτάδι που νιώθουμε να μας τυλίγει. Ίσως καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε νωρίτερα αν σκεφτούμε ότι αυτό που ήρθε και μας βρήκε κάτι έχει να μας δείξει, κάποια σκοτεινή γωνιά μας να φωτίσει. 

Αγκιστρωνόμαστε όμως απ΄την ιστορία μας, απ΄τον πόνο που την συνοδεύει και την αναμασάμε ξανά και ξανά λες και αυτή και μόνο μας καθορίζει. Την διηγούμαστε με κάθε ευκαιρία, όπου βρούμε πρόθυμα αυτιά να την ακούσουν. 

Έχει πάντα μια ικανοποίηση το δράμα, τραβάει τα φώτα, την προσοχή, την συμπάθεια… Δεν συνειδητοποιούμε όμως ότι αυτό το βάρος κι αυτή η ίδια ιστορία, που δεν θέλουμε να την αποχωριστούμε, είναι συγχρόνως τα δεσμά μας. 

Τα βαρίδια στα πόδια μας που δεν μας αφήνουν να τρέξουμε μπροστά. Μας κόβει, μας τσαλακώνει τα φτερά κι άντε μετά να πετάξουμε… “Κράτα το μάθημα, πέτα την εμπειρία” είναι μια σοφή κουβέντα που πολύ μου άρεσε όταν την διάβασα πριν χρόνια. Εύκολο; Όχι… σίγουρα όχι. 

Θέλει δουλειά, θέλει εκπαίδευση. Όμως γίνεται.. με προσπάθεια, με αλλαγή σκέψης, με συνειδητότητα στην κάθε μέρα… στην κάθε στιγμή που είμαστε έτοιμοι να διηγηθούμε πάλι το δράμα μας. Χρειάζεται να πάρουμε απόσταση, να το δούμε από λίγο πιο μακριά, με ουδέτερο όσο γίνεται μάτι, να ψάξουμε το μήνυμα και το δώρο πίσω από αυτό. Γιατί έγινε; 

Τι το προκάλεσε; Τι έχει να μας μάθει; Από τι μας ελευθερώνει; Βλέπουμε τους ανθρώπους και τις καταστάσεις της ζωής μας μέσα από το πρίσμα και την οπτική του νου. Έτσι νιώθουμε πίκρα, θυμό, απογοήτευση, πόνο, φόβο. 

Καμμιά φορά νομίζουμε ότι πονάμε για να πονάμε… Πόσο άδικο λέμε! Μεγαλώνοντας συνειδητοποιούμε, αν θέλουμε, πως τα πράγματα συμβαίνουν κάπως αλλιώς. Κοιτώντας πίσω σ΄αυτά που ζήσαμε, κάθε μεγάλη ή μικρή δυσκολία είχε κι ένα δώρο. 

Τα τραύματά μας ήταν όλα προκλήσεις και εργαλεία για την εξέλιξή μας, αν είμαστε βέβαια έτοιμοι να το δούμε, να πάρουμε την ευθύνη μας, να μην κλαιγόμαστε σαν θύματα της ζωής. Μέσα από αυτά τα τραύματα θα δούμε ότι σκεφτήκαμε, νιώσαμε, επεξεργαστήκαμε, λειάναμε, ανακαλύψαμε και αποκαλύψαμε πλευρές του εαυτού μας… 

Άρα εξελιχθήκαμε, ωριμάσαμε, κατανοήσαμε και συνειδητοποιήσαμε ποιοι είμαστε αλλά και ποιοι δεν είμαστε. Πώς θα βρίσκαμε την δύναμη μέσα μας αν δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που απαιτούσαν όλο το θάρρος και την δύναμή μας; 

Πώς θα βλέπαμε το μεγαλείο μας αν δεν είχαμε την πρόκληση για να το αποκαλύψουμε; Χωρίς όλες αυτές τις προκλήσεις τι θα είχαμε μάθει για μας; Μάλλον τίποτα. Θα ήμασταν οι ίδιοι άνθρωποι αλλά ακατέργαστοι. 

Άρα όλα αυτά που ζήσαμε έγιναν για να θεραπεύσουμε παλιά ίσως τραύματα, να αλλάξουμε ιδέες και πεποιθήσεις, να υπερβούμε λανθασμένες θέσεις και απόψεις που παγιώθηκαν μέσα μας, για να σπάσουμε τα δεσμά μας. 

Πόσες φορές δεν λέμε : “Στερνή μου γνώση να σ΄είχα πρώτα”; Όλοι μας βέβαια ξέρουμε πως όλα αυτά δεν γίνονται έτσι απλά, δεν πατάμε κουμπιά, ούτε μπαίνουμε στον αυτόματο και λύνονται μόνα τους. Θέλει κόπο και προσπάθεια μεγάλη για να κατακτήσεις την νέα γνώση. 

Όλα αυτά μας φέρνουν βήμα το βήμα στην αυτογνωσία μας. Να μάθουμε εμάς. Όλα είναι η μαθητεία μας, η πορεία για να ανακαλύψουμε ή να θυμηθούμε πόσο σπουδαίοι είμαστε… Με όλα τα καλά και όλα τα στραβά μας. 

Να αγκαλιάσουμε κάθε πτυχή του εαυτού μας, κάθε γωνία μας που την απορρίπταμε και να δεχθούμε πως όλα είναι δικά μας κομμάτια… 

Και όπως κατανοούμε εμάς να κατανοήσουμε και να αγκαλιάσουμε και τους ανθρώπους γύρω μας. Γιατί όλοι μας κουβαλάμε ένα δράμα και μια ιστορία πονεμένη. 

Να υπερβούμε λοιπόν τον νου μας, ο οποίος είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για να βιώνουμε την ζωή, για να επικοινωνούμε με τους άλλους γύρω μας και να κατανοούμε την πραγματικότητα. 

Όμως ο νους κολλάει στο δράμα γιατί αυτή είναι η δουλειά του, ο νους είναι ένας υπολογιστής που θέλει να λύνει προβλήματα, τρέφεται από αυτά. Δεν είναι όμως η αλήθεια μας… Δεν είμαστε μόνο ο νους μας. Η αλήθεια είναι πως είμαστε σπουδαίοι… Όλοι μας. 

Όχι μικροί, αδύναμοι ή ασήμαντοι άνθρωποι. Δεν είμαστε η ιστορία μας… Αυτή είναι απλά ένας ρόλος που μας χρησιμεύει για να δούμε τι χρειάζεται να θεραπεύσουμε. Η αλήθεια μας είναι πίσω από τον ρόλο. 

Ό,τι ζούμε έχει νόημα και όλα έχουν έναν σκοπό. Τίποτα δεν έρχεται τυχαία, τίποτα δεν είναι άδικο ή περιττό από όσα μας συμβαίνουν. Υπάρχει ένα σοφό παζλ που σχηματίζεται όσο ζούμε, σαν πίνακας ζωγραφικής που εμείς δημιουργούμε. 

Κάθε χρώμα ομορφαίνει το έργο. Όλα τα συναισθήματα, ευχάριστα ή βαριά και δύσκολα είναι χρήσιμα… Πως θα επιλέγαμε τι θέλουμε αν δεν γνωρίζαμε τι δεν θέλουμε; 

Πως θα επιλέγαμε συνειδητά και με πάθος το φως μας αν δεν γνωρίζαμε το σκοτάδι μας; Άρα η κάθε ιστορία μας είναι ένα μέσο για την αναγνώριση του εαυτού και την εξέλιξή μας. 

Δεν μας βοηθάει να την θεωρούμε βάρος, σαν ένα εμπόδιο για να πάμε παρακάτω.. Αν αλλάξουμε λίγο την οπτική μας θα δούμε πόσο πιο όμορφοι, δυνατοί και σοφότεροι γίναμε μέσα από αυτήν. Φοβόμαστε; Ναι, θα πω. 

Δεν ξέρουμε πως να είμαστε χωρίς τα τραύματά μας. Όμως ας είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Ο,τι ζήσαμε το ζήσαμε… Αυτό μας έφερε εδώ. 

Μας έκανε σοφότερους. Ας δηλώσουμε με την καρδιά μας πως θέλουμε να απολαύσουμε τον νέο μας εαυτό, απαλλαγμένο από την παλιά μας ιστορία, ελεύθερο, ανάλαφρο, γεμάτο σοφία και δύναμη. Ποιοι θα είμαστε λοιπόν χωρίς την ιστορία μας; Ας αναρωτηθούμε όλοι… 

Είναι τόσο σημαντικό αυτό το βάρος που κουβαλάμε; Είναι πιο σημαντικό από το να ζούμε ανάλαφροι κι ευτυχισμένοι; Η επιλογή είναι πάντα δική μας. 




Σοφίας Σήλιας 
Σχετικά με το συντάκτη Πρόσφατα Άρθρα Όμορφη Ζωή Άρθρα Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουν την ζωή τους. Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο. Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr

Η μυστική δύναμη της σιωπής...!!!!

Έχει άραγε ήχο η σιωπή; Μπορείς να ακούσεις το ηχόχρωμά της, το θόρυβο που κάνει και ταράζει ένα ήρεμο καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα; 

Nα τη ξεχωρίσεις ένα έντονα βροχερό πρωινό, ανάμεσα σε ανθρώπους που βαδίζουν γοργά, πανικόβλητοι σε αντίθετες κατευθύνσεις, διασταυρώνοντας τα βλέμματα τους γρήγορα, σχεδόν αστραπιαία, καθώς κυριεύονται από τις αγωνίες και τους φόβους τους, παλεύοντας συνεχώς με τα ''πρέπει'' του σήμερα. Αυτά τα ατελείωτα πρέπει… που το αύριο θα έρθει, θα τα αγκαλιάσει, θα τα μετατρέψει σε δικά του. 

Ο γνωστός αυτός ατέρμονος πόλεμος ψυχαναγκαστικά σε οδηγεί να γίνεις δέσμιος των σκέψεων που στροβιλίζοντας αναπηδούν από το νου σου, κάνοντας παραμβολές στη ακουστική συχνότητα της σιωπής σου, σαν άλλοτε αποσυντονισμένο ραδιόφωνο. 

Μπορείς άραγε να μείνεις σιωπηλός, συντονισμένος για λίγο στο ακουστικό φάσμα της σιωπής σου; 

Έχει δύναμη η σιωπή, όπως και οι λέξεις. Ίσως και περισσότερο. Έχει νόημα η σιωπή, όπως και το βλέμμα. Έχει και βλέμμα η σιωπή, έχει και ήχο και μυρωδιά. 

Έχει την απόλυτη δύναμη της ελευθερίας, την απόλυτη δύναμη της ελεύθερης βούλησης, την απόλυτη δύναμη της αληθινής έκφρασης, απαλλαγμένης από οποιοδήποτε εκφραστικό μέσο, από οποιαδήποτε ανθρώπινη αίσθηση. Έχει και άγγιγμα η σιωπή… 

Αν δε σωπάσεις, πώς θα το ζήσεις; 

Πώς θα εκφραστείς σαν ένα ελεύθερο πνεύμα; Πώς άραγε θα μπορέσεις πραγματικά να είσαι ο εαυτός σου; Όχι οι σκέψεις, όχι τα λόγια, όχι οι πράξεις, τα θέλω και τα πρέπει σου. Ο αληθινός εαυτός της υπόκωφης σιωπής σου, που σου υποδεικνύει δειλά – δειλά το εύρος των δυνατοτήτων σου, του σκοπού σου, της ελεύθερης ύπαρξης σου. 

Τράβηξέ τη από το βαθύ, πνιχτό σκοτάδι του μυαλού σου και κάνε τη και πάλι ηχηρή και δυνατή. Δώσε στη σιωπή σου μία ευκαιρία, το αξίζει. Έχει ήχο η σιωπή, έχει έκφραση, έχει αισθήσεις και χρώμα. Αλλά κυρίως έχει δύναμη. Τη δύναμη να σε μετατρέψει σε κυρίαρχο του εαυτού σου. 

Να καταπαύσει τη δίνη των σκέψεών σου. Να σου δώσει εύκολα εκείνη τη λύση στο πρόβλημα που το μυαλό σου γιγαντώνει και σε ταλαιπωρεί στοιχειώνοντας τις ήσυχες νύχτες σου. Μείνε για λίγο σιωπηλός και αφουγκράσου τους ήχους της σιωπής σου. 

Ή δύναμή της θα σε γοητεύσει και θα σε διδάξει. Κλείσε απαλά τα μάτια και άφησέ τη να σε καθοδηγήσει. Και ύστερα τα λόγια και οι πράξεις σου θα είναι διαφορετικές, θα έχουν το δικό τους νόημα. Το πραγματικά δικό σου νόημα. 




Χριστίνας Σταθάκου 
Σχετικά με το συντάκτη Πρόσφατα Άρθρα Όμορφη Ζωή Άρθρα Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουν την ζωή τους. Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο. Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr

7 κλειδιά για τη δύναμη της ψυχής : το θάρρος πηγάζει από μέσα μας...!!!!


Αν και η δύναμη της ψυχής είναι ένας όρος που είναι βαθιά ριζωμένος στον τομέα της κινητήριας ψυχολογίας, η λέξη προέρχεται από τη φυσική. 

Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της δύναμης της ψυχής είναι όταν μια ύλη χάνει το σχήμα της λόγω κάποιας πρόσκρουσης ή χημικής αντίδρασης και μπορεί να επανέλθει στο αρχικό της σχήμα χωρίς να σπάσει ή να ραγίσει. 

Αυτή η φυσική ιδιότητα λήφθηκε από ψυχολόγους στην προσπάθειά τους να δείξουν ότι και οι άνθρωποι μπορούν να εκτελέσουν αυτή την τολμηρή ενέργεια: μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες, να τις ξεπεράσουμε και στο τέλος να βγούμε από αυτές ακόμη πιο δυνατοί. 

Στο σημερινό άρθρο, σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε εφτά τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εφαρμόσετε αυτό το θεραπευτικό και επουλωτικό μηχανισμό. 

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, επειδή είμαστε ζωντανοί οργανισμοί, είμαστε βιολογικά προετοιμασμένοι να «επιβιώνουμε» από τέτοιες καταστάσεις και ο εγκέφαλός μας μπορεί να μας καθοδηγεί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. 

Είναι μια μορφή αναγέννησης που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε σκοτεινές στιγμές και να αντικρίζουμε το αύριο με νέα ελπίδα.

Κλειδιά για τη δύναμη της ψυχής 

Στις μέρες μας, η ιδέα της δύναμης της ψυχής εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς και αρχές. Σε συλλογικό επίπεδο, για παράδειγμα, είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να αντιμετωπίζετε στιγμές κρίσης ή δυσκολιών και το κάθε μέλος μπορεί να αναλύει την κατάσταση και να εφαρμόζει νέες στρατηγικές για να προχωρήσει μπροστά. 

Μερικές φορές, κατά τις στιγμές κρίσης οι καλύτερες ευκαιρίες σας επιτρέπουν να βγείτε ακόμη πιο δυνατοί. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να εξετάσετε σε προσωπικό και συναισθηματικό επίπεδο. Ας δούμε ποιοι παράγοντες μπορούν να σας βοηθήσουν να το καταφέρετε αυτό.

1. Συνδεθείτε με το περιβάλλον σας 
Όταν περνάτε μια δύσκολη περίοδο, είναι εύκολο να νιώθετε ότι ο κόσμος έχει χάσει την αρμονία του. Όλοι πηγαίνουν προς μια κατεύθυνση ενώ εσείς έχετε κολλήσει και πηγαίνετε προς την αντίθετη. 

Θα πρέπει να σταματήσετε και να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε μόνοι σας. Να είστε αρκετά τολμηροί ώστε να συνδεθείτε με τους άλλους και να στηριχτείτε σε καλούς φίλους, στην οικογένειά σας και σε ανθρώπους που πραγματικά ξέρουν να ακούν και είναι ικανοί να σας βοηθήσουν. 

Αν δεχτείτε βοήθεια από τους ανθρώπους γύρω σας θα μπορέσετε να γίνετε πιο δυνατοί, θα αισθάνεστε πιο ασφαλείς, θα πάρετε καινούργιες αποφάσεις και θα ανακτήσετε την ελπίδα σας.

2. Να θυμάστε ότι ο έντονος πόνος δεν διαρκεί για πάντα: θα ανασάνετε ξανά 
Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Τα γεγονότα είναι αυτά και έχετε κάθε δικαίωμα να αισθάνεστε θυμωμένοι, θλιμμένοι, απογοητευμένοι… 

Αλλά θα πρέπει να θυμάστε ότι αυτές οι περίπλοκες και προβληματικές καταστάσεις δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Ο πόνος δεν είναι αιώνιος και κάθε μέρα τα πράγματα θα βελτιώνονται. Θα πρέπει να αφήσετε τον εαυτό σας να «κυλήσει» όπως η ζωή. Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, ευκαιρίες και στιγμές που θα αισθάνεστε καθαρή ευτυχία.

3. Η αλλαγή αποτελεί μέρος της ζωής 
Αυτό σχετίζεται με κάτι που αναφέραμε προηγουμένως: η ζωή κυλά σαν ένα ποτάμι, βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή είναι κάτι αναπόφευκτο αλλά το να στηρίζεστε στο πόνο σας είναι προαιρετικό. Αφήστε τον να φύγει, μην πέσετε σε αυτή την παγίδα. 

Οι αντιξοότητες θα πρέπει να ανοίξουν την πόρτα στην έμφυτη ικανότητά σας να προσαρμόζεστε, η οποία βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στον εγκέφαλο όλων μας.

Οξύνετε τα συναισθήματά σας στην αναζήτηση μιας νέας ελπίδας, αποδεχτείτε όλα όσα έχουν συμβεί και αφήστε τον εαυτό σας να προχωρήσει σταδιακά. Επιτρέψτε στην κάθε μέρα που περνά να σας προσκαλεί να κοιτάξετε μπροστά.

4. Θέστε νέους στόχους 
Δεν υπάρχει επιστροφή. Ό,τι έγινε, έγινε και δεν μπορείτε να το αλλάξετε. Η μοναδική επιλογή σας τώρα είναι να το αποδεχτείτε και να συνεχίσετε να προχωράτε. Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτή την αντιξοότητα είναι να θέσετε έναν στόχο. Στοχεύστε σε κάτι απλό που είναι εντός των δυνατοτήτων σας. 

Αργότερα μπορείτε να θέσετε πιο περίπλοκους, φιλόδοξους στόχους αλλά ξεκινήστε ψάχνοντας τους πιο εύκολους και θεραπευτικούς: πηγαίνετε μια βόλτα, γνωρίστε νέους φίλους, πηγαίνετε ένα ταξίδι, απολαύστε τα μικρά πράγματα…

5. Καλλιεργήστε μια θετική εικόνα του εαυτού σας 
Ξέρετε πώς μοιάζετε όταν υποφέρετε, όταν είστε γεμάτοι θλίψη, όταν πονάτε λόγω κάποιας απουσίας ή είστε επιβαρυμένοι λόγω κάποιας απογοήτευσης. Είναι μια οικεία εικόνα. Τώρα πρέπει να δημιουργήσετε μια νέα. 

Η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης είναι απαραίτητη επειδή έτσι θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την κάθε ημέρα που περνάει, να λύσετε προβλήματα και να εμπιστευτείτε τα ένστικτά σας. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε τη δύναμη της ψυχής σας.

6. Να διατηρείτε την προοπτική σας στα πράγματα 
Ακόμη και αν πρέπει να αντιμετωπίσετε πολύ οδυνηρά γεγονότα, θα πρέπει να διατηρήσετε τον έλεγχο και την προοπτική σας. Ωστόσο, αν αισθάνεστε εγκαταλειμμένοι δεν σημαίνει ότι δεν έχετε δικαίωμα να είστε και πάλι ευτυχισμένοι. 

Αν έχετε χάσει κάποιον, μην πέσετε σε απόγνωση και αρνείστε να χαμογελάσετε ή να απολαύσετε τη ζωή. Οι προοπτικές θα θεραπεύσουν την καρδιά σας.

7. Φροντίστε τον εαυτό σας 
Έχετε φίλους, μια οικογένεια και ανθρώπους που σας αγαπούν και βρίσκονται εκεί για να σας βοηθούν κάθε μέρα. Ωστόσο, το άτομο που πραγματικά πρέπει να φροντίζετε είναι ο εαυτός σας. 

Ποτέ μην σταματήσετε να πιστεύετε ότι αξίζετε να είστε και πάλι ευτυχισμένοι και μην διστάσετε να κάνετε πράγματα για να βελτιώσετε τη σωματική και συναισθηματική σας υγεία. 

Πηγαίνετε μια βόλτα, βελτιώστε τη διατροφή σας, απελευθερώστε τα συναισθήματά σας μέσω έργων, σχεδίων, ονείρων… ποτέ μην σταματάτε να σκέφτεστε το μέλλον σας.




Συμπαντική σύνδεση : 12 σημάδια που μαρτυρούν ότι γνωρίσαμε κάποιον από την ίδια ψυχική ομάδα...!!!!

Οι άνθρωποι με τους οποίους συνδεόμαστε μέσω της καρδιάς και της ψυχής μας είναι μέλη της ίδιας «ψυχικής οικογένειας» ή «ψυχικής ομάδας». Η ψυχή μας ενεργητικά βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο ψυχικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο συνεχώς, οπότε οι συνδέσεις της ψυχής είναι αυτές που διαπερνούν το χωροχρόνο. 

Οι άνθρωποι που μοιράζονται την ίδια συχνότητα δόνησης έχουν ένα μοναδικό δέσιμο μαζί μας και αυτό είναι σημαντικότερο από τα κοινά χαρακτηριστικά, χόμπι και οπτικές. Πρόκειται για μια έντονη μαγνητική και πνευματική σύνδεση που δεν μπορεί να αρθρωθεί καθαρά στο λόγο (είτε γραπτό, είτε προφορικό). 

Αν και οι συμπαντικές αυτές συνδέσεις περιέχουν τρομερή ενέργεια, δεν χρειάζεται απαραιτήτως να είναι ερωτικές: μπορεί να είναι φίλοι, οι δίδυμες φλόγες δεν αναφέρονται μόνο σε ζευγάρια. 

Ο φιλόσοφος Jean-Paul Sartre κάποτε έγραψε ότι «η κόλαση είναι οι άλλοι άνθρωποι», που είναι σημαντικό να το θυμόμαστε, επειδή η γνωριμία με μία συμπαντική σύνδεση μπορεί να μετατραπεί σε αρνητική εμπειρία, αν η άλλη πλευρά περνά μια δύσκολη περίοδο στη ζωή της. 

Η συγχρονικότητα είναι αυτή που δημιουργεί αυτή τη γνωριμία, είναι αυτή που ενώνει, αλλά και πάλι χρειάζεται να εστιάσουμε στην επίγνωση και στη διαίσθηση για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα χάσουμε κάποια ευκαιρία. Στραφείτε και προς την καρδιά σας επίσης και επιτρέψτε στη διαίσθησή σας να σας αποκαλύψει νέους ανθρώπους και ευκαιρίες. 

12 σημάδια που μαρτυρούν ότι γνωρίσατε κάποιον από την ίδια ψυχική ομάδα 

1. Βλέμματα που μαγνητίζουν 
Η οπτική επαφή θα είναι φυσική και ακαταμάχητη. Ποτέ δεν θα είναι άβολη, αλλά αντιθέτως θα είναι οικεία και ανακουφιστική. 

2. Ψυχοκεντρική και όχι εγωκεντρική 
Η φήμη, το στάτους, τα χρήματα και η δόξα δεν θα είναι θέματα με τα οποία θα ασχολείται αυτή η σχέση. Αντιθέτως, ο διαλογισμός, η ενσυνείδητη ζωή, η υγιεινή διατροφή και το υγιές περιβάλλον είναι στοιχεία που προσελκύουν τέτοιες γνωριμίες. 

3. Συνεχή προσοχή 
Οι ψυχικές συνδέσεις μένουν ανεπηρέαστες από περισπασμούς. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραδοθείτε σε αυτή την έλξη και τότε θα δημιουργήσετε το πρόσφορο έδαφος για κάτι όμορφο. 

4. Συγχρονισμένος νους 
Θα μπορείτε να κοιτάτε ο ένας το πρόσωπο του άλλου και θα γνωρίζετε τι σκέφτεται ακριβώς και ότι σκέφτεστε το ίδιο πράγμα. Επιπλέον, θα παρατηρήσετε ότι θα αρχίζετε να μιλάτε την ίδια στιγμή για τα ίδια πράγματα. 

5. Έμφυτη οικειότητα 
Αυτή είναι η αίσθηση που γεννάται όταν έχουμε μόλις γνωρίσει κάποιον και φαίνεται σαν να τον γνωρίζουμε μια ολόκληρη ζωή. Όμως, αυτός ο λόγος από μόνους του δεν είναι αρκετός για να κάνουμε κάποιον μέλος της ίδιας ψυχικής οικογένειας. 

6. Έκρηξη ενέργειας 
Δύο μέλη της ίδια ψυχικής ομάδας προσφέρουν ο ένας στον άλλο ενέργεια όταν βρίσκονται κοντά και συνδέονται. Αυτό μπορεί να πηγαίνει κόντρα στους νόμους της φυσικής, αλλά εδώ μιλάμε για ψυχές. 

7. Συναντήσεις της μοίρας 
Ορισμένες φορές θα παρατηρήσετε ότι γνωρίζετε ένα μέλος της ίδιας ψυχικής ομάδας ακριβώς όταν το χρειάζεστε – ή σας χρειάζεται. 

8. Ο χρόνος κυλά γρήγορα 
Ο χρόνος θα φαίνεται ότι κυλά γρήγορα, αλλά θα αξίζει κάθε δευτερόλεπτο μαζί τους. 

9. Ψυχικοί καθρέφτες 
Δύο μέλη της ίδιας ψυχικής ομάδας θα μπορούν να δουν και να καταλάβουν τον εαυτό τους καλύτερα, παρατηρώντας και αλληλεπιδρώντας με το άλλο άτομο. 

10. Ζωές σε αντανάκλαση 
Δύο μέλη της ίδιας ψυχικής ομάδας θα ζουν και παρόμοιες ζωές σε πολλές πλευρές και αυτό θα επιτρέπει σε κάθε άτομο να μαθαίνει από τον άλλο, να εξελίσσεται μέσα από εκείνον και να ζει πιο αρμονικά. 

11. Ψυχική θρέψη 
Η αφιέρωση χρόνου και ενέργειας για την αλληλεπίδραση με ένα μέλος της ίδιας ψυχικής ομάδας θα είναι το ίδιο ευεργετική όσο και η υγιεινή διατροφή και ζωή. 

12. Αυθεντικότητα 
Τα μέλη της ίδιας ψυχικής ομάδας μπορούν και χρειάζεται να είναι 100% ο εαυτός τους όταν βρίσκονται μαζί. Συνήθως αυτό βγαίνει φυσικά και από τους δύο. 




Η Επαφή μας με την γη : Τεχνικές πνευματικής γείωσης για να ανεβάσετε τη Δόνησή σας…!!!!

Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε για τις τεχνικές πνευματικής γείωσης. 

Η γείωση είναι απαραίτητη για κάποιον που ασχολείται πολύ με την ενέργεια, για κάποιον που δουλεύει ως διάμεσο ή διαισθητικός καθώς για κάποιον που είναι στη φάση της ανάπτυξης των ψυχικών του αισθήσεων. 

Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές πνευματικής γείωσης που μπορεί να εξασκήσει κάποιος για να εξισορροπήσει τη σωματική και την πνευματική ενέργεια που τον συνδέουν με την γη. 

Η διαδικασία της γείωσης συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους, εξαιτίας των οφελών υγείας που αποκομίζει, αλλά ειδικότερα στους θεραπευτές και τους εργάτες ενέργειας που πρέπει να είναι ισορροπημένοι. 

Η διαρκής ενασχόληση με ενεργειακή και πνευματική εργασία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική χρήση ενέργειας μέσα στο σύστημά σας, 

άρα σας προτείνεται να εξασκήσετε τεχνικές πνευματικής γείωσης για να αποφύγετε κάποιες αισθήσεις και συναισθήματα όπως τη ζαλάδα, τη λιποθυμία, την κούραση, το τρέμουλο κ.α. 

Η πνευματική γείωση, βοηθάει το σώμα σας να αποβάλλει την πλεονάζουσα ενέργεια και σας επανασυνδέει με την γη, ενεργοποιώντας σας να έρθετε σε επαφή με το υλικό σας σώμα. 

Ακολουθούν κάποιες τεχνικές πνευματικής γείωσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ισορροπία μεταξύ του πνευματικού σας και υλικού σας σώματος. 

Ίσως να μην ανταποκρίνονται όλες σε εσάς, αλλά υπάρχει σίγουρα μία που θα έχει απήχηση στο σώμα σας 

Κρύσταλλοι και Λίθοι 
Υπάρχουν συγκεκριμένοι λίθοι και κρύσταλλοι που είναι σημαντικοί για την διαδικασία της γείωσης. 

Πρέπει να προσπαθήσετε να έχετε μαζί ιδιαίτερα μέσα στις τσέπες σας, λίθους και κρυστάλλους όπως ο μαύρος κυανίτης, ο ιάσπις, ή ο μπλε κυανίτης. 

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και κοσμήματα ενώνοντας κομμάτια και από τα τρία. 

Βρώση ριζώδων λαχανικών 
Η βρώση είναι μία από τις καλύτερες τεχνικές για γείωση. Η διαδικασία της βρώσης θυμίζει στο σώμα μας την υλική του φύση και η διαδικασία της χώνεψης βοηθάει στο να κατέβει η ενέργεια από το τρίτο μάτι και το τσάκρα του στέμματος. 

Τα ριζώδη λαχανικά πιστεύεται ότι είναι η καλύτερη πηγή φαγητού για γείωση, από τη στιγμή που μεγαλώνουν κάτω από την επιφάνεια της γης και επιπλέον βοηθούν στο να νιώσουμε δεμένοι με τη γη. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά φαγητά και απλά να τα δοκιμάσετε για να δείτε αν έχουν αποτελέσματα πάνω σας, καθώς διαφορετικά είδη φαγητών λειτουργούν για διαφορετικούς ανθρώπους. 

Υπάρχουν εκείνοι που τα ριζώδη λαχανικά τους βοηθούν στην εξισορρόπηση, μιας και αυτά περιέχουν υψηλή δόνηση και αν δεν έτρωγαν τέτοια δεν θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις διαισθητικές τους ικανότητες. 

Άλατα μπάνιου 
Τα άλατα είναι γνωστά για τις φυσικές τους θεραπευτικές ιδιότητες και ο συνδυασμός τους με την εξαγνιστική δύναμη του νερού, τα κάνει ένα πανίσχυρο εργαλείο για την γείωση. 

Τα καλύτερα είδη αλάτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι: Το άλας Χαβάης, το θαλασσινό άλας και των Ιμαλαΐων. Απλά προσθέστε μια κούπα ή λίγο παραπάνω σε ζεστό νερό και καθίστε μέσα στο νερό για περίπου μισή ώρα. 

Διαλογισμός 
Ο διαλογισμός είναι επίσης ένα πανίσχυρο εργαλείο για την γείωση. Απλά καθίστε κατακόρυφα σε μια πολύ βολική καρέκλα με τα δυο σας πόδια να χαλαρώνουν στο πάτωμα. 

Η διαδικασία λειτουργεί με το να φαντάζεστε ότι τα δυο σας πόδια είναι σαν ρίζες που σας συνδέουν με το έδαφος. Αναπνεύστε, χαλαρώστε και αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο. 

Σοκολάτα 
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας για την διαδικασία της γείωσης. Η σοκολάτα θεωρείται αρκετά γήινη, αφού μεγαλώνει φυσικά στους καρπούς του κακαόδεντρου. 

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε αγνή, ακατέργαστη σοκολάτα όπως «την ιερή σοκολάτα». Είναι πιο πικρή από την κανονική σοκολάτα που πωλείται στα καταστήματα και περισσότερο αποτελεσματική εξαιτίας των οργανικών της ιδιοτήτων. 

Σωματική άσκηση 
Η σωματική άσκηση είναι μια καλή τεχνική γείωσης που οπωσδήποτε σας συνδέει με το υλικό σας σώμα καθώς και χρησιμοποιεί την πλεονάζουσα ενέργεια μέσα σας. 

Η γιόγκα μπορεί να είναι εξίσου πολύ αποτελεσματική καθώς γεμίζει το σώμα σας τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Άλλες σωματικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε είναι να μαγειρέψετε δείπνο, να πλύνετε πιάτα κ.α. 

Σύνδεση με τη φύση 
Τεχνική πνευματικής γείωσης που έκαναν οι πρόγονοί μας για να συνδεθούν με τη φύση: 

Βγάλτε τα παπούτσια σας και κινηθείτε στο έδαφος με γυμνά πόδια. Περπατήστε στο χορτάρι, στο χώμα ακόμα και στην παραλία. Χώστε τις φτέρνες σας στο έδαφος και απλά νιώστε τη φυσική αίσθηση. 

Βγείτε και απασχοληθείτε με την κηπουρική. Αγγίξτε το χώμα με τα γυμνά σας χέρια και απλά συνδεθείτε φυσικά μαζί του. 




Μετάφραση: awakengr.com via spiritualunite.com

Να μηδενίζεις και να ξεκινάς από την αρχή...!!!!

Η ζωή είναι ένα υπέροχο παιχνίδι, που σου μαθαίνει να είσαι σωστός παίκτης. Όταν βαλτώνεις σε καταστάσεις και σε πιέζουν συμπεριφορές, νιώθεις πως όλα έχουν τελειώσει και είσαι αδύναμος να κάνεις οτιδήποτε για να ανακάμψεις. Νιώθεις πως δεν έχεις άλλες κινήσεις. 

Αλλά αυτό ποτέ δεν ισχύει. Πάντα έχεις επιλογές. Οι δυσκολίες έρχονται στην ζωή μας για να μας αποδείξουν πόσο δυνατοί είμαστε. Έρχονται επίσης και για να μας κάνουν ακόμη δυνατότερους. Οι δυσκολίες είναι μάλλον το τέλειο μέσον για να γίνουμε καλύτεροι. Σε όλα. 

Όταν συμβαίνουν πράγματα που δεν μπορείς να διαχειριστείς, δεν είναι όλα τόσο άσχημα όσο φαντάζεσαι. 

Η κατάσταση μπορεί τώρα να μοιάζει ακυβέρνητη, όμως και εσύ ο ίδιος γνωρίζεις πως σύντομα όλα θα φτιάξουν. Η καταστροφή άλλωστε έχει πέντε στάδια τα οποία πρέπει να περάσεις ένα ένα. Καταστροφή, αντίληψη, μηδενισμός, επανεκκίνηση, δημιουργία. 

Ένα από τα πιο σημαντικά στάδια που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου είναι ο μηδενισμός. Πρέπει να μάθεις να μηδενίζεις τα κοντέρ. 

Μόνο έτσι μπορείς να «αδειάσεις» τον τόπο από τα περιττά πράγματα που έχουν μαζευτεί τριγύρω. Μόνο έτσι μπορείς να κάνεις ολοκληρωμένη επανεκκίνηση, που είναι και το ακριβώς επόμενο βήμα. Μόνο έτσι μπορείς να γίνεις δημιουργικός ξανά και να μπεις στο παιχνίδι. 

Για την ακρίβεια η καταστροφή δεν είναι παρά ο κορεσμός μιας κατάστασης. Όταν λοιπόν υπάρχει αναταραχή και κορεσμός μιας κατάστασης τότε μοιραία έρχεται η καταστροφή για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

Για την ακρίβεια η καταστροφή δεν είναι και ό,τι χειρότερο μπορεί να σου τύχει. Ειδικά όταν είσαι άξιος άνθρωπος και μπορείς να ξαναχτίσεις το οικοδόμημά σου πιο δυνατό και όμορφο από πριν. Οι προκλήσεις άλλωστε είναι για τους τολμηρούς. 

Να μηδενίζεις και να ξεκινάς από την αρχή. Αυτό θα σου δώσει δυνάμεις που δεν πίστευες ούτε εσύ πως είχες. 




Photo: Author/Depositphotos 
Ηλέκτρα Αστέρη 

Πώς το παρελθόν και το μέλλον μας «κλέβουν» το παρόν...!!!!

«Να θυμάστε: Υπάρχει μόνος ένας χρόνος που είναι σημαντικός κι αυτός είναι το τώρα! Το παρόν είναι το μόνο χρονικό σημείο στο οποίο έχουμε κάποια δύναμη» – Τολστόι 

Σταματήστε για ένα λεπτό και πείτε μου: Τι σκεφτόσασταν τώρα; Το πιθανότερο είναι ότι σκεφτόσασταν κάτι από το παρελθόν ή κάτι για το μέλλον. Φυσικά, ένα μέρος αυτών των σκέψεων είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, σκεφτόμαστε τι χρειάζεται να αγοράσουμε ώστε να μπορέσουμε ένα μαγειρέψουμε απόψε ή αναλύουμε αυτά που ακούσαμε χθες στις ειδήσεις και χτίζουμε τη δική μας άποψη. 

Υπάρχουν και φορές που οι σκέψεις για το παρελθόν ή το μέλλον προσφέρουν ευχαρίστηση: θυμόμαστε ευχάριστες στιγμές ή προσδοκούμε ενθουσιασμένοι κάτι που θα γίνει στο κοντινό μέλλον. 

Αλλά συχνά – συνήθως – καταλήγουμε να «βουλιάζουμε» σε πράγματα για τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, επειδή το παρελθόν και το μέλλον υπάρχουν μόνο στο νου μας. 

Επιτρέπουμε το παρόν να γεμίζει με αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται από κάτι που δεν συμβαίνει καν τώρα – και μπορεί ποτέ να μη συμβεί. Πιανόμαστε στην ίδια μας την παγίδα και χάνουμε την πραγματική ζωή – αυτή που εκτυλίσσεται μπροστά μας. 

Αυτές είναι σκέψεις που μας «κλέβουν» το παρόν. Ξυπνούν κάθε αρνητικό συναίσθημα: συχνά μετανιώνουμε, θυμώνουμε και λυπούμαστε (παρελθόν) ή φοβόμαστε και λαχταράμε (μέλλον). Αν και όλοι χρησιμοποιούμε σκέψεις και από τα δύο χρονικά σημεία, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια τάση να επικεντρώνουμε στο ένα ή στο άλλο. 

Η τάση μου ήταν πάντα να εστιάζω στο μέλλον. Συνήθιζα να ανησυχώ πολύ, μια τεχνική που χρησιμοποιούμε για να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε αυτό που είναι ανεξέλεγκτο – το μέλλον – φανταζόμενοι όλα τα πιθανά αποτελέσματα και πώς θα ανταποκριθούμε σε κάθε περίπτωση. 

Η ακραία εκδοχή αυτού είναι ένα συνεχές άγχος που μας κλέβει το τώρα και κάθε δυνατότητα για χαρά. Δεν μπορούμε να ζήσουμε την τρέχουσα ζωή γιατί όλη η ενέργεια δαπανάται στην ανησυχία. 

Η εστίαση στο παρελθόν, από την άλλη πλευρά, συχνά μας κρατά παγιδευμένους σε ένα μοτίβο θυματοποίησης. 

Γινόμαστε οι ίδιοι φυλακισμένοι όσων μας συνέβησαν, κουβαλάμε τις ιστορίες και τις εμπειρίες μας σαν ένα βάρος στις πλάτες μας. Ναι, είναι κομμάτι μας. Ναι, μπορούμε να μάθουμε από αυτές. Όχι, όμως δεν χρειάζεται να τις ξαναζούμε συνεχώς στο παρόν. 

Είναι μια δύσκολη πρόκληση. Στην περίπτωση ενός παρελθοντικού σωματικού και συναισθηματικού τραύματος, το σώμα κυριολεκτικά μεταφέρει ένα αισθητικό αποτύπωμα του αρχικού γεγονότος που, όταν ενεργοποιηθεί, μπορεί να φέρει μια σειρά συναισθημάτων από το παρελθόν στο παρόν. 

Όταν αυτό συμβεί, δεν έχεις καμία άλλη επιλογή από το να διαχειριστείς τα πραγματικά συναισθήματα στο εδώ και τώρα – αλλά ακόμα κι έτσι, δεν χρειάζεται να αφεθεί να σε ρουφήξει η ίδια η ιστορία. Προσπάθησε αυτό αντιθέτως: 

Αναγνώρισε τα συναισθήματα που πυροδοτούνται, άφησέ τα να περάσουν μέσα από το σώμα σου και μείνε στο παρόν. Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή μπροστά σου; Μπορείς να νιώσεις τα πόδια σου να ακουμπούν το έδαφος ή την πλάτη σου στην καρέκλα; 

Μπορείς να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να συντονιστείς στους ήχους και στις μυρωδιές γύρω σου; Φέρε τη σκέψη σου στο εδώ και τώρα αφουγκράσου ακόμα και τη σιωπή. Θυμήσου, είναι η μόνη χρονική στιγμή την οποία έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε. 




Amaya Pryce, life coach 

Να μάθεις να φεύγεις από τους τοξικούς ανθρώπους...!!!!

Να μάθεις να απομακρύνεσαι, να φεύγεις μακριά! Από ανθρώπους χειριστικούς και κακοποιητικούς. Από προσβλητικές και απαξιωτικές συμπεριφορές. Από τοξικά συναισθήματα που απομυζούν την ενέργειά σου. 

Να μάθεις να φεύγεις! Γιατί όσο κι αν προσπαθήσεις να μιλήσεις με λογική, να προσεγγίσεις με αγάπη, να συγχωρήσεις και να βοηθήσεις, θα βρίσκεις πάντα τοίχο. Έναν τοίχο στον οποίο θα χτυπάς ξανά και ξανά, μέχρι να τραυματιστείς θανάσιμα. 

Οι τοξικοί άνθρωποι ζουν ανάμεσά μας. Κάποιες φορές τόσο κοντά μας που αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη νοσηρότητα του ψυχισμού και της συμπεριφοράς τους. 

Αντιλαμβανόμαστε όμως τη συγκρουσιακή φύση της σχέσης μας, την αστάθειά της, τον διαρκή κλονισμό της εμπιστοσύνης που υπάρχει σ’ αυτή. Αντιλαμβανόμαστε την κακοποίηση, την κοροϊδία, το ψέμα, τη διαρκή προδοσία. Αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματά μας που είναι γεμάτα πικρία, απογοήτευση, θλίψη, θυμό. 

Κάποιες φορές μάλιστα τόσο καλά κρυμμένα, που τελικά σωματοποιούνται: Κατάθλιψη, διαταραχές όρεξης, διαταραχές ύπνου, επιθετικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, υπερβολικό και συνεχές στρες. 

Γιατί οι τοξικοί άνθρωποι που επιτρέπουμε να υπάρχουν στη ζωή μας, δε θα παραδεχτούν ποτέ την ευθύνη τους απέναντί μας ώστε να μας δικαιώσουν, παρά μόνο προσωρινά και μόνο αν αυτό εξυπηρετεί τους δικούς τους σκοπούς. 

Απεναντίας, θα εξακολουθούν να μας επιρρίπτουν ευθύνες για τα πάντα και κυρίως για τα δικά τους λάθη. Η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνά τους και άμυνά τους η κακεντρέχεια, η απαξίωση, η προσβολή, στοχεύοντας έτσι σε ενοχικά συναισθήματα που καταφέρνουν να δημιουργούν με ευκολία, αφού το παιχνίδι που παίζουν το γνωρίζουν καλά. 
Το μαθαίνουν από μικρή ηλικία και το χτίζουν με τα χρόνια προσεχτικά. Μελετούν τους ανθρώπους που πλησιάζουν και στοχεύουν στα χαρακτηριστικά εκείνα που θα τους φανούν χρήσιμα. Και όταν κάποια στιγμή αποκαλυφθούν, σαν θανατηφόρος σκορπιός κεντρίζουν ύπουλα και με βία τα θύματά τους, εξαπολύοντας το δηλητήριό τους σε εκείνους που τους έδωσαν τα περισσότερα. Ξεπληρώνοντας έτσι τη δοτικότητα και την αγάπη που δέχθηκαν χωρίς να αξίζουν. 

Γι’αυτό φύγε! Φύγε μακριά από τους ανθρώπους εκείνους που σου φέρονται με τρόπο που υποδεικνύει πως είναι καλύτεροι από σένα. Φύγε μακριά από εκείνους που δε σέβονται αυτό που είσαι και αυτό που αξίζεις. 

Που δεν ανταποδίδουν την προσφορά σου, την κατανόησή σου και την αγάπη σου. Φύγε μακριά από τους ανθρώπους εκείνους που προδίδουν την εμπιστοσύνη σου. Που υποτιμούν τη νοημοσύνη σου και θίγουν τον υγιή εγωισμό σου. 

Φύγε όσο δύσκολο κι αν είναι. Γιατί όσο κι αν νιώσεις για λίγο πως χάνεις το έδαφος κάτω από τα πόδια σου αφού έχεις μάθει εσφαλμένα να θεωρείς πως ισορροπείς με κάποιο τρόπο σ’ αυτή τη σχέση, αυτό που θα κερδίσεις είναι ασυγκρίτως σημαντικότερο! 

Γιατί η υγεία σου, ψυχική και σωματική, δεν πρέπει να μπαίνουν στη ζυγαριά με κανέναν και τίποτα. Ούτε ο αυτοσεβασμός σου! 




Στέβη Σαμέλη 

Μη φοβάστε αυτό που συμβαίνει. Τα πάντα είναι τέλεια…!!!!

Ενώ είμαστε όλοι σε ένα μοναδικό μονοπάτι, πολλές από τις ιστορίες σας έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα: πολλοί από εσάς κοιτάζετε το χάος στο οποίο η ανθρωπότητα έχει μπει και αναρωτιέστε πώς θα μπορέσουμε να βρούμε το πέρασμα για μια νέα ακτή. Για μένα, όλα πηγαίνουν τέλεια, σύμφωνα με το θείο σχέδιο. 

Ναι, σίγουρα υπάρχει περισσότερη αστάθεια, και το σύστημα μοιάζει όλο και πιο τρελό και παράξενο με το κάθε λεπτό που περνάει. Αλλά τα πράγματα θα πρέπει να καταρρεύσουν για να αναδυθεί το καινούριο… 

Το καρότο και το ραβδί: 
Οφείλω να ομολογήσω, μερικές φορές κοιτάζω το τεράστιο έργο που εμείς οι πολεμιστές του φωτός έχουμε αναλάβει, και αυτό με κάνει να κοντοστέκομαι λίγο, να κάνω ένα βήμα πίσω για να πάρω μια ανάσα. 

Κοιτάζω τον τρόπο που η κοινωνία μας ακόμα καταστρέφει ανεξέλεγκτα το φυσικό μας περιβάλλον, παρατηρώ την δυσαρμονία και την διχόνοια μεταξύ των ανθρώπων, και παρατηρώ την φανερή αδικία των πλουσίων που γίνονται υλικά πλουσιότεροι, ενώ οι φτωχοί γίνονται όλο και φτωχότεροι (κάτι που έχει γίνει ακόμη πιο ακραία από την τελευταία πολιτική ηγεσία). 

Ωστόσο, καθώς κοιτάζω πιο βαθιά, βλέπω τις τέλειες συνθήκες να συγκεντρώνονται. Γνωρίζουμε ότι η κοινωνία στην πραγματικότητα δεν μας υπηρετεί, έτσι δεν είναι; 

Γνωρίζουμε ότι οι ελεγχόμενοι, συνηθισμένοι, και διαμερισματοποιημένοι τρόποι ζωής μόνον στερούν τους ανθρώπους από την ανθρώπινη φύση τους και την θεία ευαισθησία τους. 

Αλλά παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ακόμα το δέλεαρ, εξακολουθεί να υπάρχει η προφανής εξάρτηση – το καρότο και το ραβδί – που κάνει τους ανθρώπους να συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί και κολλημένοι στο συνηθισμένο. Έτσι, αν η κατάσταση αποκαλύπτει πιο έντονα την σκοτεινή της πλευρά, για μένα αυτό είναι σίγουρα κάτι καλό. 

Η ζωή αλλάζει, εμείς αλλάζουμε. Η Αντίθετη Συνειδητότητα που στηρίζει την παλιά πραγματικότητα, μπορεί να το αισθανθεί, και έχει ξεχυθεί προσκολλώντας απεγνωσμένα, με δόντια και με νύχια, στους παλιούς τρόπους. Να θυμάστε ότι φαίνεται πάντα ισχυρή στο τέλος – αλλά είναι ως επί το πλείστον νταηλίκι και μπλόφα. 

Με δύναμη η παλιά πραγματικότητα αποκαλύπτει τώρα την συγκλονιστική σκοτεινή πλευρά της και η νέα γίνεται όλο και περισσότερο φανερή. 

Αλλά δεν μπορείτε κατ’ ανάγκη να δείτε τη Νέα Πραγματικότητα με τα μάτια των τριών διαστάσεων (εκτός από μεταφορικά). Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από το εξελισσόμενο υλικό δράμα και να διαισθανθούμε την ιστορία μέσα στην ιστορία, και στις δικές μας ζωές και στην παγκόσμια σκηνή. 

Για κάθε τι υπάρχει ένας λόγος 
Η κάθε στιγμή έχει ένα λόγο, ένα σκοπό, άσχετα από το πόσο προκλητική ή δύσκολη η στιγμή αυτή μπορεί να είναι. Χάνουμε τη δουλειά μας για παράδειγμα, οι σχέσεις μας γίνονται δύσκολες ή διαλύονται, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες με τα υπάρχοντα μας, όπως με το αυτοκίνητο, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση. 

Φαίνεται ότι η ζωή μας είναι γεμάτη με ταλαιπωρίες. Αλλά υπάρχει πάντα η αλήθεια μέσα στην ταλαιπωρία. 

Όταν οι άνθρωποι έρχονται στα Πνευματικά Μαθήματα για Προχωρημένους που κάνουμε, τα οποία στοχεύουν πάντα στο να ευθυγραμμιστούν και να ακολουθήσουν το μονοπάτι της ψυχής, λίγο-πολύ τα ολοκληρώνουν πάντα με μια βαθιά εσωτερική επιθυμία να ακολουθήσουν πραγματικά το μονοπάτι της ζωής για την οποία προορίζονται. 

Έτσι, κάποια στιγμή αφού το μάθημα έχει ολοκληρωθεί, κάτι απρόσμενο συχνά συμβαίνει που θα τους βγάλει από το παλιό μονοπάτι. 

Ο στοχασμός και η εσωτερική διερεύνηση θα αποκαλύψουν σίγουρα τις ενέργειες του ανώτερου εαυτού που ψάχνουμε να εντάξουμε. Αλλά είναι η άμεση πρακτική εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή όπου επιτυγχάνουμε την αληθινή γνώση του εαυτού. 

Ποιες είναι οι προκλήσεις των διαπροσωπικών σχέσεων ή της καριέρας σας; Πάνω απ’ όλα, τι σας συμβαίνει όταν τα πράγματα πάνε στραβά; Τα χάνετε, τα παρατάτε; Ή μήπως το βλέπετε σαν μια ευκαιρία για να μαλακώσετε και να πάτε ακόμα πιο βαθιά; 

Επεκταθείτε σε αυτή τη στιγμή: 
Έτσι, όταν (δήθεν) «αρνητικά» πράγματα μου συμβαίνουν αυτές τις ημέρες, αντιστέκομαι στον πειρασμό να σφιχτώ, πέφτω βαθύτερα στο συναίσθημα της στιγμής μέσα στο σώμα μου και επεκτείνομαι μέσα σε αυτή. 

Συχνά ένα ειρωνικό χαμόγελο προκύπτει αυθόρμητα από μέσα μου: «Εν τάξει, τι μου έχει στείλει το σύμπαν αυτή τη φορά;» «Τι υποτίθεται ότι πρέπει να πάρω, τι μπορώ να μάθω;» 

Εγκαταλείπω οποιαδήποτε υποτιθέμενη ανάγκη για ένα αποτέλεσμα, και αντ’ αυτού ψάχνω για το βαθύτερο νόημα. Δεν αντιστέκομαι στην ροή, τη φυσική οργανωτική ενέργεια της στιγμής. 

Αντ’ αυτού εργάζομαι με ακριβώς αυτό που συμβαίνει, κάνοντας χρήση ολοένα και αυξανόμενης επίγνωσης να διαισθανθώ τα νέα μαθήματα, τις νέες δυνατότητες : 

Μόλις έχασα ένα αληθινά ακριβό ζευγάρι ακουστικά – αμέσως γνωρίζω ότι πρέπει να συντονιστώ με την υψηλότερων διαστάσεων ομάδα μου περισσότερο (αν και πρέπει να πω ότι νευρίασα λίγο!) 

Πάντα μα πάντα λειτουργεί – μια απάντηση ακολουθεί. Μπορεί να μας δυσκολεύει ναι, αλλά δεν θα αναπτυσσόμασταν ποτέ χωρίς την δυσκολία – αν αυτές τις καταστάσεις δεν τις νιώθαμε πολύ πραγματικές (όπως το να έχουμε οικονομικές δυσκολίες, για παράδειγμα), τότε δεν θα είχαμε κίνητρο για να αλλάξουμε. 

Και έχω μάθει να εμπιστεύομαι, στα πολύ βαθύτερα επίπεδα. Έχω μια ιδέα για το τι είμαι εδώ να κάνω. Αν κι αυτό που συμβαίνει σήμερα αρχικά δεν φαίνεται να με πηγαίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, συνειδητοποιώ ότι το ταξίδι των χιλίων μιλίων δεν θα ολοκληρώνονταν χωρίς το κάθε ένα βήμα, χωρίς κάθε στροφή και γωνία. 

Όλο και πιο βαθιά στην παρουσία: 
Έχω συνειδητοποιήσει ότι το ένα αληθινό πράγμα που μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα μας, να χαλαρώσει όλους του κόμπους μας και να ισορροπήσει όλες τις εξισώσεις μας είναι η αυξανόμενη παρουσία. 

Η στιγμή σκόπιμα αποκαλύπτει τα τυφλά σημεία σας – όπου ταυτίζεστε, όπου μπορεί και να γίνετε κτήμα της ψευδαίσθησης. Έτσι, ψάχνω για τα μέρη εκείνα και πέφτω βαθύτερα μέσα τους… 

Αγαπητοί φίλοι η δυσφορία είναι ένα ανεκτίμητο δώρο! Η κοινωνία τόσο συχνά θέλει να μας το αφαιρέσει, να μας πετάξει το χάπι, να μας κάνει να γίνουμε αναίσθητοι, αλλά ο πόνος είναι το πέρασμα μας στην ελευθερία και την εξελικτική ανάπτυξη. 

Κάθε φορά που κτυπάτε στο «τυφλό σημείο» και λυγίζετε αυτή είναι ακριβώς η κατάσταση η οποία παρέχει μια ανεκτίμητη ευκαιρία να εξελιχθείτε και να αναπτυχθείτε. 

Έτσι μην το φοβάστε και μην το σπρώχνετε μακριά, αντ’ αυτού αγκαλιάστε το, δείτε το σαν μέρος της διαδρομής, στη συνέχεια διεκδικήστε εκ νέου το ανεκτίμητο ενδυναμωτικό δώρο που είναι κρυμμένο μέσα στο βήμα. 

Όταν το κάνω αυτό, οι πύλες ανοίγουν και πλημμυρίζω, η συνειδητότητα της ενότητας κυλάει σαν χείμαρρος μέσα από τον προηγούμενο περιορισμό. 

Το μονοπάτι κυλάει και πάλι. Στην πραγματικότητα, συνειδητοποιώ ότι δεν θα είχα γνωρίσει αυτήν την επέκταση και την υπέροχη ελευθερία της ροής αν δεν είχα πρώτα γνωρίσει τον περιορισμό που την μπλοκάρει. 

Μην διστάζετε να μοιραστείτε τις δικές σας προκλήσεις και την προσέγγιση με την οποία τις ξεπερνάτε. Θα εκπλαγείτε με το πόσο πολύ μπορεί να φέρει τα πράγματα στο φως. 




Συμπτώματα Ανάληψης : Σημάδια προηγμένων ενεργειακών αλλαγών…!!!!

Όλοι έχουν βιώσει αυτά τα συμπτώματα ανάληψης που συμβαίνουν σε ατομικό και πλανητικό επίπεδο. Η ανάληψη είναι η ευαισθητοποίηση και η επιτάχυνση της δονητικής ενέργειας, δημιουργώντας αλλαγές στη συνείδηση. 

Όταν μια μορφή ζωής σε αυτόν τον πλανήτη αυξάνει την δονητική της κατάσταση από ένα ενεργειακό επίπεδο σε υψηλότερο αναγνωρίζεται σαν ανερχόμενη. Με άλλα λόγια είναι σαν να συντονίζετε έναν ραδιοφωνικό σταθμό, που δεν μπορείτε να τον ακούσετε εκτός αν συντονιστείτε σε αυτόν. 

Γιατί εμφανίζονται τα συμπτώματα ανάληψης 

Η ανάληψη είναι ένα απολύτως φυσιολογικό κομμάτι της ύπαρξης σας. Είναι η φυσιολογική εξελικτική διαδικασία. Κατά την διάρκεια της ανόδου αλλαγές συμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης σας. 

Καθώς μετακινείστε σε μια δονητική συχνότητα, η συνείδηση σας επεκτείνεται, αρχίζετε να βιώνετε τα συμπτώματα σε φυσικό, συναισθηματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. 

Καθώς ενσωματώνετε περισσότερο φως στην ύπαρξη σας, το σύστημα σας, ξεκινά μια φάση επανεκκίνησης, συντονίζεστε και αναβαθμίζεστε. Τα παλιά μοτίβα που ξέρατε θα εξασθενίσουν καθώς η συνείδηση σας επεκτείνεται. 

Τι είναι τα συμπτώματα ανάληψης; 

Αν τελευταία δεν νιώθετε καλά αλλά δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε τον λόγο, τότε οι πιθανότητες να βιώνετε συμπτώματα ανάληψης, γνωστά ως «γρίπη της ανόδου» είναι πολλές. Ανεξάρτητα από το όνομα αυτό, δε σημαίνει ότι είστε άρρωστοι. 

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της πραγματικής γρίπης αλλά η αιτία δεν είναι ποτέ ιογενής. Όπως ανέφερα παραπάνω, βιώνετε φυσικές και συναισθηματικές αισθήσεις λόγω της αλλαγής της συχνότητας του πλανήτη και της συλλογικής συνείδησης. 

Φυσικά συμπτώματα της ανάληψης που ίσως βιώνετε 
Παρακάτω παρατίθενται σε λίστα τα συμπτώματα της ανάληψης που μπορεί να βιώνετε: 

Κεφάλι 
· Μπορεί να έχετε πονοκέφαλο 

· Να ζαλίζεστε 

· Να έχετε ίλιγγο 

Αυτιά 
· Αλλαγή πίεσης ή της πίεσης του αέρα 

· Να “κουδουνίζουν” ή να βουίζουν 

· Να σας πονάνε 

Σωματικός πόνος 
· Πόνοι στην πλάτη, ειδικότερα στην μέση 

· Πόνοι στις αρθρώσεις, στους ώμους και στα γόνατα 

· Να αισθάνεστε σαν να είστε γερασμένοι στο σώμα 

Μυς 
· Μπορεί να νιώθετε αδύναμοι 

· Κράμπες και σπασμοί 

Δυσφορία 
· Ναυτία 

· Έντονη ναυτία 

Ύπνος 
· Μπορεί να νιώθετε εξουθενωμένοι 

· Ανήσυχος ύπνος με διακοπές 

· Αϋπνία 

· Ζωντανά όνειρα 

· Διακοπή ύπνου λόγω συχνής επίσκεψης στο μπάνιο 

· Εναλλαγές θερμοκρασίας ζεστού και κρύου κατά τη διάρκεια του ύπνου 

Συναισθηματικά συμπτώματα της ανάληψης 

Πολλοί άνθρωποι ξεφορτώνονται τα τοξικά συναισθήματα με το να χρησιμοποιούν τον θυμό. Αυτά τα άτομα επίσης υποφέρουν από μεταβολές του άγχους και μανιακή διαταραχή. 

Αν για κάποιο λόγο νιώθετε θυμωμένοι ή αγχωμένοι και δεν έχετε ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό ή αν αισθάνεστε πως οι συναισθηματικές σας απαντήσεις έχουν περάσει το όριο, τότε είναι πιθανό πως βιώνετε τις ενέργειες της ανάληψης. 

Συναισθηματικά συμπτώματα 

· Συμμετέχετε σε καβγάδες ή αντιπαραθέσεις 

· Άγχος 

· Μανιακή συμπεριφορά 

· Η ανάγκη να “αφαιρέσετε” τα συναισθήματα σας 

· Αβεβαιότητα 

Συμπτώματα ανάληψης των δίδυμων φλογών 

Όπως ξέρετε, αυτού του είδους ενσαρκώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες για να λάβουν μέρος στον φυσικό κόσμο και όταν όντως συμβούν συνήθως ο ένας σύντροφος δεν είναι στο σωστό μονοπάτι της ανάληψης. 

Κάποιες φορές απλά πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτό που νιώθετε, ακόμα και όταν τους έχετε γνωρίσει και οι επιλογές τους δεν είναι προς εύνοια σας, μπορεί να μην είναι η σωστή ώρα ακόμα. Εδώ είναι κάποια καλά και κάποια όχι και τόσο καλά συμπτώματα της ανάληψης των δίδυμων φλογών. 

Τσάκρα 
Τα τσάκρα σας ενεργοποιούνται και νιώθετε τις επιπτώσεις της kundalini παντού στο σώμα σας. Αυτό συμβαίνει όταν νιώθετε συνδεδεμένοι με την δίδυμη φλόγα σας. 

Συμβόλαιο της ψυχής 
Και οι δύο ξέρατε ότι αυτή η σύνδεση θα συνέβαινε ήταν γραμμένη στο συμβόλαιο της ψυχής σας. Οπότε και οι δύο ξέρατε ότι αυτή η συνάντηση θα γινόταν. 

Παγκόσμια συνείδηση 
Ακόμα ένα σύμπτωμα ανάληψης της δίδυμης φλόγας είναι ότι ίσως αλλάζετε, ίσως νιώθετε πως δεν είστε απλά ακόμα μια ψυχή στη γη αλλά μια ψυχή στην παγκόσμια συνείδηση. 

Πνευματικά συμπτώματα ανάληψης 

Η περιπέτεια των συναισθημάτων 
Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να κλαίει συχνά. Οι αισθήσεις σας έχουν αφυπνιστεί, τα τσάκρα σας ενεργοποιούνται συντριπτικά. Την κατάλληλη ώρα τα τσάκρα σας θα έρθουν σε ισορροπία. 

Πιο κοντά με τη φύση 
Το να περνάτε χρόνο στη φύση δεν ήταν το καλύτερο σας, τώρα όμως έχετε μια βαθιά σύνδεση με τη φύση, τα σχήματα και τα χρώματα. 

Δραματικές αλλαγές ενέργειας 
Υπάρχουν μέρες που έχετε τρομερή ενέργεια και μέρες που δεν μπορείτε να σηκωθείτε καν από το κρεβάτι. Απλά συμβιβαστείτε, κοιμηθείτε όταν χρειάζεστε ξεκούραση και να είστε ενεργητικοί όταν θα έχετε ενέργεια. 

Μέσα σας, κάτι έχει αλλάξει 
Κάτι οπωσδήποτε έχει αλλάξει. Παρόλο που δείχνετε ίδιοι εξωτερικά, ξέρετε πως βαθιά μέσα κάτι έχει αλλάξει. Η αληθινή εκδοχή του εαυτού σας αρχίζει να αναδύεται. 

Παρατηρείτε μοτίβα 
Παρατηρείτε μοτίβα που επαναλαμβάνονται στις σχέσεις σας. 

Αύξηση της Kundalini και συμπτώματα ανάληψης 

Συμπτώματα όταν διαλογίζεστε. 
Παρατηρείτε τα συμπτώματα της Kundalini όταν διαλογίζεστε, νιώθετε τσουξίματα και μυϊκές συσπάσεις σε όλο το σώμα σας. 

Ξαφνικές ορμές ενέργειας 
Συχνά αισθάνεστε ξαφνικές ορμές ενέργειας, μπορείτε να αισθανθείτε την έκρηξη φωτός στο μυαλό που ακολουθείται από μούδιασμα ή από τσούξιμο σε όλο το σώμα. 

Νιώθετε ότι πέφτετε 
Μπορεί να αισθανθείτε ζάλη, ότι πρόκειται να πέσετε ή ακόμα ότι πέφτετε στο πάτωμα και μέσα σε αυτό. Να νιώθετε ηλεκτρισμό να διαπερνά το σώμα σας, να ακούτε δυνατούς ήχους και να ταρακουνιέστε εσωτερικά. 




Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Μόνο όταν φύγουν οι δύσκολες στιγμές καταλαβαίνουμε πόσο δυνατούς μας έκαναν...!!!!

Και όταν έρχεται εκείνη η στιγμή της δοκιμασίας, νευριάζεις. Νομίζεις πως η ζωή η ίδια συνωμοτεί εναντίον σου, πως δε θέλει να είσαι χαρούμενος και ζωντανός. Τα βάζεις με όλους; με εσένα, με το Θεό, με τη ζωή, με τους άλλους. Χάνεσαι μέσα στην αρνητικότητα, θαρρείς πως ο κύκλος της χαράς έκλεισε για εσένα. 

Και όταν έρχεται εκείνη η στιγμή της δοκιμασίας, δειλιάζεις. Και νομίζεις πως η ζωή συνωμοτεί εναντίον σου, πως θέλει το κακό σου. Πιστεύεις πως η πόρτα της χαράς έκλεισε για πάντα, αφήνοντας πίσω της μόνο αναμνήσεις. 

Και όταν έρχεται η στιγμή της δοκιμασίας, μουδιάζεις. Και νομίζεις πως δε θα τα καταφέρεις, πως η ζωή σε ανάγκασε να υπερβείς των δυνάμεών σου. Και μακαρίζεις εκείνες τις ώρες που ήσουν ξέγνοιαστος, θεωρώντας πως τότε μόνο ήσουν πραγματικά ευλογημένος. 

Και όταν φύγει η δοκιμασία που σε ταλαιπωρούσε και διαπιστώσεις πως μπόρεσες τελικά να την αντέξεις, τότε αισθάνεσαι ακόμα μεγαλύτερη χαρά. Δεν υπάρχει μέσα σου η υπερβολική φοβία πως αυτή η δοκιμασία ήταν η χειρότερη, διότι κατάφερε να σε κάνει περισσότερο δυνατό. 

Και αισθάνεσαι ευλογημένος, διότι η ζωή πίστεψε πως μπορείς να τα καταφέρεις, πως από κάθε εμπόδιο στο τέλος θα βγεις νικητής. Και βγήκες. 

Και όταν φύγει η δοκιμασία, θα δεις πως περισσότερο χαρούμενος από πριν ήσουν. Θα αισθανθείς τη μεγαλύτερη χαρά διότι ξαλάφρωσες, θα αισθανθείς τη σπουδαιότητα του αέρα επειδή τότε θα μπορείς να αναπνέεις ελεύθερα. Δε θα είσαι πια μέσα σε εκείνη τη δοκιμασία που έσφιγγε την ανάσα σου και δε σε άφηνε να αναπνεύσεις χωρίς αγωνία. 

Και όταν φύγει η δοκιμασία, θα δεις πόσο σοφότερα θα αντιμετωπίζεις πλέον τα πράγματα. Δε θα είναι τα σωματικά σου μάτια εκείνα που θα έχουν αλλάξει, αλλά τα μάτια της ψυχής που πολλά θα έχουν ‘’διδαχθεί’’ να βλέπουν και να αντιλαμβάνονται διαφορετικά. 

Μετά από καιρό και όταν πια δε θα έχεις κανένα φόβο, τότε αντιλαμβάνεσαι την αξία της κάθε δύσκολης στιγμής… 




Μαρία Σκαμπαρδώνη 

Χόρχε Μπουκάι : Αποστασιοποίηση σημαίνει ότι αφήνω κάτι να φύγει χωρίς να το μισήσω...!!!!

Η Ραζ Νταρουάνι, όταν παραπονιόταν ένα μέλος της ομάδας για κάτι δυσάρεστο με τη φράση που ακούμε συχνά: «Μα γιατί σ’ εμένα;» απαντούσε χωρίς ίχνος συμπόνιας: «Και γιατί όχι σ΄εσένα; Ποια προνόμια θεωρείς ότι σου αναλογούν;» 

Όπως έλεγα επανειλημμένα στον «Δρόμο των Δακρύων», όλοι πρέπει ν’ αντέξουμε τις απώλειες· μεγάλες ή μικρές, δίκαιες ή άδικες, αναγκαίες ή ανώφελες, όλοι θα πρέπει να περάσουμε απ’ αυτές. 

Αποστασιοποιούμαι, σημαίνει ότι μαθαίνω να ζω και ν’απολαμβάνω αποδεχόμενος πως μπορεί να μην έχω κοντά μου τα πράγματα που αγαπώ. 

Αποστασιοποίηση είναι η ικανότητα ν’ αφήνω να φύγει αυτός που αγαπώ, κυρίως χωρίς να πάψω να τον αγαπώ. 

Αποστασιοποίηση σημαίνει ότι αφήνω κάτι να φύγει χωρίς να το μισήσω. 

Αποστασιοποίηση είναι να καταλάβουμε ότι, αργά ή γρήγορα, «το άλλο» θα μας αφήσει, ή θα πρέπει να το αφήσουμε εμείς (τουλάχιστον, με τον τρόπο που το γνωρίσαμε ως εκείνη τη στιγμή). 

Όταν το καταφέρνω αυτό, συμβαίνει κάτι υπέροχο. 

Συμβαίνει ότι τότε…. μπορώ και να έχω, και να επιθυμώ, και να κατέχω πράγματα, και να δημιουργώ σχέσεις, χωρίς όμως να εξαρτώμαι από τίποτ’ απ’ όλ’ αυτά. 

Η αποστασιοποίηση – όπως εγώ την καταλαβαίνω – καθόλου δεν σημαίνει ότι απομακρύνομαι από τον κόσμο. Τουναντίον, η αποστασιοποίηση είναι που μου επιτρέπει να σχετίζομαι μαζί του χωρίς να τον βιώνω ως απειλή. 

Για να δεχτώ, λοιπόν, αυτές τις δυνατότητες που μου παρέχει η αποστασιοποίηση, πρέπει να καταλάβω πως η ζωή μου δεν εξαρτάται απ’ το τι έχω, και πρέπει να καταλάβω πως αυτός που αγαπώ ή ποθώ δε μου έχει γίνει αναγκαίος ή απαραίτητος για να συνεχίσω να ζω. Πρέπει να μεταβάλλω την πεποίθησή μου (απόρροια μιας εσφαλμένης προκατάληψης) ότι αν χάσω τούτο ή τ’ άλλο, ο πόνος θα με εκμηδενίσει. 

Αν πιστεύω πως δεν μπορώ «να ζήσω χωρίς εσένα», τότε θα κάνω οτιδήποτε για να σε κρατήσω: θα γίνω κάποιος άλλος απ’αυτόν που είμαι για να σου αρέσω, θα καταφύγω στα παράπονα, τα ψέματα ή και στη βία ακόμη. 

Αν θεωρώ πως δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τη δουλειά μου, θα κάνω οτιδήποτε για να την κρατήσω: θα ανεχτώ οποιαδήποτε προσβολή, θα εγκαταλείψω κάθε άλλη δραστηριότητα. 

Αν νομίζω πως δεν μπορώ να ζήσω χωρίς ένα ορισμένο ποσό χρημάτων, θα μου γίνει εμμονή να τα μαζέψω, να τα φυλάξω, και ποτέ να μην τα ξοδέψω. 

Θα μπορούσε κάποιος να μου πει: 

«Τι τοξικό υπάρχει στο να ζω με το φόβο μήπως χάσω τη δουλειά μου; Ασφαλώς και αφιερώνω πολύ χρόνο προσκολλημένος σ’ αυτήν και στην εταιρεία μου, αλλά τη χρειάζομαι στ’ αλήθεια». 

Κι εγώ θα μπορούσα ν’ απαντήσω: 

«Δεν το πιστεύω. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται μια δουλειά, εξακολουθεί να μην είναι βέβαιο ότι χρειάζεται αυτή τη δουλειά. Είναι πολύ πιθανό, αν δεν τη βιώνει σαν απειλή, να την προσέχει περισσότερο κι ίσως να τη χαρεί και λίγο. Ή όχι;» 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι «Ο Δρόμος της Πνευματικότητας» από τις εκδόσεις opera/animus 




Η εσωτερική μας συμφιλίωση… με τους άλλους...!!!!

Πριν προχωρήσετε στην ανάγνωση του κειμένου, θα ήθελα πρώτα να βρείτε λίγο χρόνο, να καθίσετε σε μια ήρεμη κι αγαπημένη γωνιά του σπιτιού σας, και αφού προσπαθήσετε να χαλαρώσετε παίρνοντας μερικές καλές αναπνοές, να σκεφτείτε τις παρακάτω ερωτήσεις με ειλικρινή διάθεση… 

Τι συναισθήματα αλήθεια σας δημιουργεί η σκέψη της οικογένειας σας αυτή τη στιγμή; Σας αρέσουν οι άνθρωποι που σκέφτεστε ή βλέπετε απέναντι σας, τους θεωρείτε «δικούς σας», φίλους, σας αρέσει που ζείτε μαζί τους, τους εμπιστεύεστε; 

– Είστε χαρούμενοι που ανήκετε σε αυτή τη μικροσκοπική κοινότητα, είστε ευτυχισμένοι, «γεμάτοι..»; Οι άλλοι είναι ευτυχισμένοι, χαρούμενοι μαζί σας; Τους ρωτήσατε; 

– Υπάρχει μήπως μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας και της οικογένειας σας και μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό; 

Είναι γεγονός ότι την συγκεκριμένη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, όλοι μας ή οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε μια αρκετά πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Η κατάσταση είναι ασταθής, ρευστή, αρκετά κρίσιμη και συνεχώς μεταβαλλόμενη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. 

Το μόνο σταθερό σημείο αναφοράς, που έχει ο καθένας μας τόσο άμεσα και καθημερινά, είναι ο Εαυτός του. Ναι… καλά ακούσατε! Ο Εαυτός του!.. Ο Εαυτός μας!.. Ο καλύτερος μας φίλος!.. Ο «Άνθρωπος μας!..». 

Αυτόν τον Εαυτό λοιπόν, καλούμαστε όλοι να γεμίσουμε με αμεσότητα και χαμόγελο, με ειλικρίνεια και υπομονή, με αλήθεια και επιείκεια και επειγόντως να τον προσφέρουμε «Ανοικτό» για συναισθηματική συμμετοχή, στην οικογένεια μας, ώστε να μεταδώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ανθρώπινης ζεστασιάς και προοπτικής για τον «κόσμο» που δοκιμάζεται. 

Γιατί, ανεξάρτητα από τους ήρωες και τα θύματα που θα προκύψουν, ανεξάρτητα από τις νίκες και τις ήττες, ανεξάρτητα από τις όποιες κοινωνικές ή οικονομικές αποφάσεις παρθούν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, αυτό που θα δοκιμαστεί κυρίως σε όλη αυτή την αναπόφευκτη και επίπονη πορεία, είναι η βαθιά προσωπική μας αναζήτηση και οι ανθρώπινες σχέσεις. 

Καλούμαστε, με έναν παράδοξο η αλήθεια είναι τρόπο.., να ανασυγκροτηθούμε και να οργανωθούμε ατομικά για να γκρεμίσουμε όλα τα εσωτερικά συναισθηματικά τείχη που η προηγούμενη «υγιής», «παραγωγική» και «πετυχημένη» πραγματικότητα έχτισε. 

Είμαστε αναγκασμένοι να αποδεχτούμε ότι το σώμα μας θα παραμείνει και θα περιοριστεί μέσα στο σπίτι, η σκέψη και η φαντασία μας όμως θα είναι ελεύθερες να πάνε όπου τραβάει η ψυχή τους… 

Καλούμαστε, με έναν δημιουργικό και πρωτότυπο τρόπο, να πείσουμε τον εαυτό μας ότι τα συναισθήματα μας δεν κινδυνεύουν, δεν είναι άρρωστα… 

και ότι μπορούν κι αυτά να είναι ελεύθερα, μπορούν κι αυτά να συνδράμουν στη δύσκολη προσπάθεια που κάνουμε και να αναδείξουν τους πιο καλούς μας τρόπους, το πιο ειλικρινές μας χαμόγελο, την πιο αληθινή μας στήριξη, το πιο έντονό μας ενδιαφέρον. 

Είναι τώρα η στιγμή, να αντιληφθούμε ότι όλα αυτά που γίνονται μέσα στις οικογένειες μας, όλα αυτά που βιώνουμε και νιώθουμε σιωπηλά και αθόρυβα μέσα στα σπίτια μας, όλα αυτά που δεν τα βλέπει το μάτι, όλα αυτά που δεν είναι φανερά «έξω» και δίνουν λάθος εντυπώσεις κάποιες φορές, όλα αυτά θα είναι τώρα τόσο καθοριστικά για να μπορέσουμε να παραμείνουμε γεροί, υγιείς και θετικοί. 

Όλα αυτά λοιπόν τα «μικρά» και «καθημερινά»… όλα αυτά τα «ασήμαντα», τα «οικογενειακά», οι λεπτομέρειες… θα μας δώσουν τη συναισθηματική δύναμη να αντέξουμε, να υπομείνουμε, να κατανοήσουμε, να καταλάβουμε, να φροντίσουμε, να νοιαστούμε… για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας. 

Για να μπορέσουμε να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας, και να μετακινηθούμε από την «αυτονόητη ή αναγκαστική συμβίωση» σε μια άλλη διάσταση, σε μια «αρμονικότερη και πιο ανθρώπινη συμβίωση». 

Είναι επιτακτικό, μέσα στα λίγα τετραγωνικά που μας αναλογούν να δημιουργήσουμε μια «εσωτερικά» μαγική ατμόσφαιρα, μια οικογενειακή φωλιά, μια μικρή πηγή ζωής, χαράς και ελπίδας με τον τρόπο που κάθε μεμονωμένη οικογένεια ξέρει να κάνει. 

Με τα «μικρά» και «καθημερινά» όπλα που κάθε μοναδική οικογένεια έχει. Για κάποιους θα είναι το διάβασμα, η μουσική, το παιχνίδι και η κουβέντα. Για άλλους θα είναι ο χορός, το διαδίκτυο, το τραγούδι, η εκπαίδευση. 

Για κάποιους τρίτους ίσως είναι η ενδοσκόπηση, η μαγειρική, η εικονική ψυχαγωγία και επικοινωνία. Όλοι μας, ως μέλη κάποιας οικογένειας, θα οδηγηθούμε να επιλέξουμε τους τρόπους που θα απασχοληθούμε δημιουργικά, τόσο ατομικά όσο και οικογενειακά. 

Το σημαντικό όμως είναι να καταλάβουμε ότι χρειάζεται να επικοινωνήσουμε πρώτα με τον εαυτό μας, να τον αφουγκραστούμε, να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση γι’ αυτόν. 

Χρειάζεται να διατηρήσουμε το πνεύμα μας σε εγρήγορση και να εντοπίσουμε ευκαιρίες αυτό-ανανέωσης μέσα από την καθημερινότητα μας. Χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε ξανά όλες μας τις αισθήσεις. Την όραση μας, την όσφρηση μας, την ακοή, τη γεύση και την αφή. 

Χρειάζεται να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αισθανθεί με όλη του τη δύναμη, με ένα πιο έντονο παρόν. Με όλο του το «εδώ», και με όλο του το «τώρα». 

Χρειάζεται να αφεθούμε να ζήσουμε και να νοιώσουμε την κάθε στιγμή «εντός». Χρειάζεται να πάρουμε δύναμη ακόμα και από ένα απλό ‘καθάρισμα’… όσο αστείο κι αν ακούγεται…! Ας μην ''καθαρίσουμε'' επειδή πρέπει ή για να εκτονώσουμε το θυμό, τα νεύρα και την ανησυχία μας. Ας ''καθαρίσουμε'' επειδή θέλουμε να αναπνεύσουμε βαθιά με όλη μας τη δύναμη, τώρα που μπορούμε! 

Ας παίξουμε με τα παιδιά μας όχι επειδή είναι αναγκαίο για να είναι φρόνιμα αλλά επειδή χρειάζεται εμείς να γίνουμε και πάλι παιδιά και να θυμηθούμε πως ήταν. 

Είναι μια στιγμή λοιπόν που τα πάντα «εντός» είναι χρήσιμα, που είμαστε χρήσιμοι όλοι, μια στιγμή που όλα αρχίζουν από εμάς και την οικογένεια μας και επιστρέφουν σε εμάς και την οικογένεια μας. 

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μην αφήσουμε όλη αυτή την ανθρώπινη ενέργεια την ερμητικά κλεισμένη, να καταναλωθεί σε σκέψεις απειλής, βάρους και αφόρητης πλήξης, σε μυστικότητες, υπεκφυγές και κουκουλώματα, να μην κομματιαστεί και να σκορπίσει σε τσακωμούς, οικογενειακές διαμάχες, εντάσεις, δυσφορίες και παγωμένα πρόσωπα. 

Ας προσπαθήσουμε να πετάξουμε έξω από τα σπίτια μας την απελπισία, τα αδιέξοδα και τη μοναξιά, τη μιζέρια, τη γκρίνια, τα κλάματα και τις φωνές. Ας πετάξουμε έξω όλους αυτούς τους λόγους που μπορούν να μας πεθάνουν πριν την ώρα μας μαζί με τους πάσης φύσεως… ιούς. 

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι κάθε φορά που θα τελειώνει κάθε διαμάχη, κάθε τσακωμός, την ίδια εκείνη στιγμή θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο τραπέζι της συμφιλίωσης, στον καναπέ της συνύπαρξης, στο κρεβάτι της συμβίωσης. 

Γιατί η επόμενη επιλογή θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση, τα ακόμα πιο στενά τείχη, ο ακόμα πιο ασφυκτικός περιορισμός. Τουλάχιστον, αν είναι να τσακωθούμε, ας το κάνουμε αποδοτικά, πετυχημένα, ας μην καταστραφούμε. 

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, να δώσουμε νόημα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνουμε και ας πιστέψουμε ότι το καθετί με το οποίο καταπιανόμαστε μπορεί να μας προσφέρει κάτι, μπορεί να μας εξελίξει έστω και λίγο, μπορεί να μας κάνει λίγο πιο ωραίους ανθρώπους..., 

λίγο πιο χαρούμενους ή λιγότερο φοβισμένους, λίγο πιο ευτυχισμένους ώστε να επηρεάσουμε την ίδια ακριβώς στιγμή και την οικογένεια μας, τη γυναίκα μας, τον άντρα μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους συντρόφους μας, τους γονείς μας, τους γείτονες μας. 

Να τους παρασύρουμε κι εκείνους σε μια παρόμοια αναζήτηση για το νόημα της παρουσίας «εντός» των τειχών. Να δώσουμε νόημα, στο νόημα της κάθε στιγμής μέσα στο σπίτι. Ας ξαναβρούμε τον εαυτό μας, ας του ανοίξουμε την πόρτα, ας του γελάσουμε και ας τον καλωσορίσουμε! 




Γιάννης Δουράτσος, διοικητικό στέλεχος στην ιδιωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση / Θεατροπαιδαγωγός – Σκηνοθέτης – Ηθοποιός