Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

7 συμβουλές για ν' ανακαλύψετε το πραγματικό πάθος σας…!!!!

Η ανακάλυψη του πραγματικού πάθους σας είναι μια διαδικασία που θα καθορίσει την ικανοποίησή σας με τη ζωή. Το σημερινό μας άρθρο περιέχει ορισμένες πρακτικές συμβουλές για το πώς ν' ανακαλύψετε αυτό που αγαπάτε πραγματικά.

Το πραγματικό πάθος είναι το συναίσθημα, η αίσθηση, και η παρόρμηση που εμφανίζονται εξαιτίας της αγάπης για κάτι. Είναι η δύναμη που μεγεθύνει τις ικανότητές σας προς όφελος μιας εξαιρετικής απόδοσης. 

Ο λόγος είναι πως πρόκειται για ένα ισχυρό ερέθισμα για βέλτιστη απόδοση και είναι κάτι που θέλουν να φτάσουν όλοι. Είναι ζωτικής σημασίας να βρείτε με τι παθιάζεστε.

Ο χρόνος που απαιτείται για να βρει κάποιος το πραγματικό πάθος του διαφέρει και δεν πραγματοποιείται σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό εμφανίζεται ως μέτριας ποιότητας καθημερινότητα. Εν ολίγοις, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι ν’ αυξήσετε τις πιθανότητες ν’ ανακαλύψετε το πραγματικό πάθος σας.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να τους ανακαλύψετε!

Το να βρείτε το πραγματικό πάθος σας είναι σημαντικό για να είστε επιτυχημένοι
Θα πρέπει ν’ αναρωτηθείτε πόσο σημαντική πραγματικά είναι η επιθυμία σας για επιτυχία πριν βρείτε το πάθος σας, αλλιώς η εύρεσή της θα γίνει άπιαστο όνειρο.

Ουσιαστικά, θα πρέπει να καταλάβετε πως η επιτυχία δεν είναι ένας στόχος αλλά ένα μονοπάτι το οποίο εκτείνεται στην ύπαρξή μας. Το πάθος είναι η μηχανή που σας επιτρέπει να τρέξετε σε αυτό. Η επιτυχημένη πρόσβαση σε αυτό που έχετε πάθος θα σας δώσει μια αέναη ενέργεια για να επιδιώξετε τον στόχο σας. Θα σας κάνει να συνεχίζετε.

Όπως φαντάζεστε, η καθημερινή προσπάθεια δε θα μοιάζει αγγαρεία κάνοντας πράγματα που δε σας αρέσουν. Ο λόγος είναι πως θα νιώθετε ευχαρίστηση με κάθε πρόοδο. Όλα τα παραπάνω έχουν θετικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία μειώνοντας τα επίπεδα άγχους.

7 συμβουλές για ν’ ανακαλύψετε το πραγματικό πάθος σας
Η αποστολή είναι να βρείτε το πάθος σας. Γι’ αυτό έχουμε συλλέξει συμβουλές με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας ώστε να μικρύνετε τον χρόνο αναζήτησης. Από εδώ και στο εξής, οι δικαιολογίες θα πρέπει να μπουν στην άκρη.

Ο δρόμος για ν’ ανακαλύψετε το πάθος σας είναι μακρύς και απαιτεί προσπάθεια, αλλά και ν’ ακολουθήσετε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.

1. Ψάξτε στην παιδική σας ηλικία
Η αγνότητα και η αλήθεια της ύπαρξής σας βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ζωής σας. Έτσι, το να πάτε πίσω στα πράγματα που αγαπούσατε τότε είναι μια εξαιρετική ένδειξη των προτιμήσεών σας.

Θέλατε να γίνετε γιατροί; Μήπως θέλατε να μπείτε στον κόσμο της αρχαιολογίας; Σας ενδιέφεραν τα έντομα; Όλα αυτά είναι στοιχεία για να ξεκινήσετε την αναζήτηση.

Παρότι είναι αλήθεια ότι τα παιδιά έχουν διάφορες προτιμήσεις, είναι ιδιαίτερα εύκολο να δείτε ποιες έχουν προτεραιότητα.

2. Απαλλαγείτε από τους περισπασμούς
Ο εγκέφαλος κάνει εξαιρετική δουλειά στο να φροντίζει για τα πάντα. Όμως, ο υπερβολικός θόρυβος και οι περισπασμοί από το περιβάλλον αποτρέπουν τη συγκέντρωσή μας.

Έτσι, ίσως είναι καλύτερο ν’ αλλάξετε τις συνήθειες που σχετίζονται με αδρανείς δραστηριότητες για ν’ ανακαλύψετε το πραγματικό πάθος σας, όπως π.χ. την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ή της θέασης βίντεο.

Αφιερώστε 30 λεπτά με 1 ώρα την ημέρα για να στοχαστείτε χωρίς υπολογιστές, χωρίς θορύβους, και με αρκετή γαλήνη και ησυχία προκειμένου ν’ ανακαλύψετε την αληθινή σας φύση που κρύβεται πίσω από τη ρουτίνα σας.

3. Πειραματιστείτε και ανακαλύψτε
Η καθημερινή επανάληψη των ίδιων δραστηριοτήτων εξαφανίζει όλες τις πιθανότητες επιτυχίας εύρεσης του πραγματικού πάθους σας. Ένας καλός τρόπος για να σπάσετε αυτών τον φαύλο κύκλο είναι να κάνετε ορισμένα μαθήματα κάθε μήνα. Αυτό θα δημιουργήσει ένα σενάριο δοκιμής και σφάλματος το οποίο προάγει ένα καλό αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο.

4. Παραμείνετε ψύχραιμοι στην αναζήτησή σας
Δεν υπάρχουν μαγικές φόρμουλες για να βρείτε το πραγματικό πάθος σας, αλλά ούτε και χρονικά περιθώρια.

Γι’ αυτό, η αυτοσυγκράτηση και η υπομονή είναι χαρακτηριστικά πάνω στα οποία θα πρέπει να δουλέψετε για να λάβετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μην βάζετε προθεσμίες ή να μην έχετε την αμεσότητα στο μυαλό σας καθώς εδώ μιλάμε για κάτι ανεκτίμητο, για το πραγματικό πάθος σας.

Το παραπάνω σχετίζεται και με το να δίνετε αρκετό χρόνο για οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα δοκιμάζετε. Με άλλα λόγια, μην τα παρατάτε χωρίς να εξερευνήσετε πρώτα ό,τι έχετε να προσφέρετε.

5. Να θυμάστε ότι δεν παίζει ρόλο η ηλικία σας
Η ηλικία δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για ν’ ανακαλύψετε το πραγματικό πάθος σας. Λόγω ορισμένων ξεπερασμένων κοινωνικών εμποδίων ίσως δυσκολευτείτε στα πρώτα σας βήματα.

Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να φτάσει και να εκδηλώσει τις προτιμήσεις του, παραμερίζοντας τα εμπόδια, ειδικά όσα βάζετε εσείς οι ίδιοι. Ποτέ δεν είναι αργά!

6. Επικεντρωθείτε στην εύρεση του πάθους σας
Θα πρέπει να ξεχάσετε τον μύθο που λέει ότι το να κάνετε αυτό με το οποίο είστε παθιασμένοι θα είναι εύκολο και ευχάριστο. Αυτό επειδή θα υπάρχουν πάντα δυσκολίες σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Όμως, δε θα πρέπει να χάνετε τη συγκέντρωσή σας καθώς αυτές είναι παροδικές στιγμές. Αν το καταλάβετε αυτό τότε θα μπορείτε να διατηρήσετε την παρότρυνση.

Μπορεί να υπάρχει ένα σενάριο όπου ένα άτομο γνωρίζει ήδη το πραγματικό του πάθος, αλλά οι αντιξοότητες προκαλούν αμφιβολίες σχετικά με την πηγή έμπνευσης. Εν ολίγοις, ο αντικειμενικός χειρισμός και η μη λήψη αποφάσεων εν θερμώ είναι οι καλύτεροι τρόποι για να το επιλύσετε αυτό.

7. Θέστε υπό έλεγχο τη φθορά σας
Τόσο η αναζήτηση, όσο και η διατήρηση του πάθους σας μπορούν να είναι δύσκολα. Το εγχείρημα αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε εξάντληση.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και να δίνετε προτεραιότητα στην υγεία και την ευεξία σας.

Το να παραμείνετε ψύχραιμοι είναι το κλειδί για να διαχωρίσετε τον εαυτό σας από τη ρουτίνα και να ψάξετε το πραγματικό πάθος σας.

Τελικές σκέψεις για ν’ ανακαλύψετε το πραγματικό πάθος σας
Υπάρχει μια ακόμη συμβουλή, πέραν αυτών που αναφέραμε παραπάνω, και αυτή είναι να κάνετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις, αναλύοντας σε βάθος τις απαντήσεις:

· Τι θα κάνατε με τον χρόνο σας αν τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα;

· Ποιες δραστηριότητες δίνουν ώθηση στη δημιουργικότητά σας;

· Ποιους ανθρώπους θαυμάζετε;

· Αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω θα επιλέγατε ξανά το τωρινό σας επάγγελμα;

· Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

· Απολαμβάνετε τη ζωή σας;

Η εύρεση του πάθους σας είναι κάτι προσωπικό και αλλάζει διαρκώς, ανάλογα με τις συγκεκριμένες προσδοκίες. Είναι δύσκολο για μια ομάδα ανθρώπων να βρει τη φόρμουλα της επιτυχίας, αλλά η επιμονή είναι το καλύτερο εργαλείο για να το πετύχετε!




Οι όμορφοι άνθρωποι δεν προκύπτουν τυχαία…!!!!

Τι κάνει έναν άνθρωπο όμορφο στην ψυχή; Η ταπεινότητα...

Πρόκειται για μία ταπεινή αρετή; Μέχρι του σημείου να αμφιβάλλει για το αν είναι αρετή...

Μία διακριτική λοιπόν αρετή, που περνά σχεδόν απαρατήρητη, ενώ σήμερα πλέον με βεβαιότητα, αγνοείται.

Τώρα πρέπει να σας πω γιατί επέλεξα να προσεγγίσω την εν λόγω θεματική. Ο Ζανκελεβίτς παρατηρεί πως οι Έλληνες σχεδόν δικαίως, αγνοούσαν αυτή την αρετή, καθώς σχεδόν πάντα ιστορικά, υπήρξαν έρμαια του μεγαλείου τους. Μήπως λοιπόν αν δώσουμε στον άνθρωπο έναν αρκετά μεγάλο Θεό, τότε και μόνο τότε γίνεται φανερή η μικρότητά του;

Ασυνειδησία; Μάλλον ακραία συνειδητοποίηση των ορίων αυτής και του εαυτού.

Πρόκειται για την περιφρόνηση του εαυτού, χωρίς όμως να τον υποτιμά. Χωρίς να πρόκειται για άγνοια του τι είμαστε, αντιθέτως, σηματοδοτεί τη γνώση και την αναγνώριση όλων όσων δεν είμαστε. Είναι η αρετή του ανθρώπου που ξέρει ότι δεν είναι Θεός.

Στην προσπάθεια να αποδώσω τον ορισμό της, ανακαλώ τη φράση του Σπινόζα: «Πρόκειται για τη θλίψη που γεννιέται απ' ό,τι ο άνθρωπος θεωρεί αδυναμία και ανημπόρια του» και πιθανολογώ ότι αναφέρεται σε διάθεση και όχι σε κατάσταση.

Όποιος δύναται να αναλογιστεί την προσωπική του ανημπόρια, νιώθει την ψυχή του να θλίβεται, γι' αυτό και θεωρείται παράλογο να εκλάβουμε την κατάσταση αυτή ως δύναμη. Ο Σπινόζα άλλωστε καταλήγει στο ότι οι αρετές είναι πάντα ευφρόσυνες, κατά συνέπεια, η ταπεινοφροσύνη δεν συγκαταλέγεται σε αυτές.

Στον Αριστοτέλη, η ταπεινότητα ταυτίζεται με τη μικροψυχία... την ποταπότητα. Για τον ίδιο, κάθε αρετή είναι μία κορυφή ανάμεσα σε δύο αβύσσους, κάτι που όμως ισχύει και για τη μεγαλοψυχία. Όποιος απομακρύνεται και τείνει προς την υπερβολή ξεπέφτει προς την αλαζονεία. 

Όποιος έχει μικρή ψυχή, προσεγγίζει στη μικροψυχία, στη μικρότητα. Με απλά λόγια, το να νιώθει κανείς ταπεινός, σημαίνει ότι στερείται αυτό που δικαιούται, σημαίνει ότι παραγνωρίζει την πραγματική του αξία, σε σημείο να στερεί από τον εαυτό του, επειδή θεωρεί πως είναι ανάξιος και πως κάθε πράξη είναι κάπως υψηλότερη.

Ορμώμενη θεωρητικά, διακρίνω πως η θλίψη μπορεί ενίοτε να γίνει εσωτερική δύναμη και να μας κινητοποιήσει, κάτι που άλλωστε μας διδάσκει η εμπειρία και οι καταστάσεις που μας έχουν πονέσει, μεγαλώνοντας. 

Η ταπεινότητα ως αρετή ταυτίζεται με την αληθινή θλίψη για το ότι δεν είμαστε τίποτε άλλο, παρά ο εαυτός μας. Θα μπορούσαμε να είμαστε κάτι άλλο; Να είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου... διδάσκει η μεγαλοθυμία... και ξάφνου προβάλλει η έπαρση. 

Το να είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου, είναι στην πραγματικότητα ό,τι περισσότερο μπορεί να ελπίζει ένας άνθρωπος, το υψηλότερο αντικείμενο των προσδοκιών του.

Το πρόβλημα πλέον γίνεται ορατό: αν η ταπεινότητα είναι άξια θαυμασμού ή σεβασμού δεν υποκύπτει σε σφάλμα προοπτικής, του να είναι δηλαδή ταπεινή; 

Κι αν από την άλλη έχει λόγους να είναι ταπεινή, τότε πώς δικαιολογείται ο θαυμασμός μας; Διαφαίνεται τότε πως πρόκειται για μία αντιφατική αρετή, που δεν μπορεί να δικαιωθεί παρά από την ίδια της την απουσία, ή που στο βαθμό που καταξιώνεται, ακυρώνεται.

«Είμαι πολύ ταπεινός;» Αυτοαντίφαση

«Μου λείπει η ταπεινότητα;» Να ένα πρώτο βήμα.

Και τώρα το παράδοξο: πώς είναι εφικτό να μάχεται κανείς για την αξία του, απαξιώνοντας τον ίδιο του τον εαυτό; Στην Πραγματεία περί αρετής, ο Καντ, αναφέρεται στο καθήκον του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του εαυτού μας, ως ηθικού υποκειμένου. 

Για τον Καντ, η ταπεινότητα ισούται με την ταπεινοφροσύνη, η οποία σηματοδοτείται από τη συνείδηση και το αίσθημα του λίγου, του ανεπαρκούς της προσωπικής ηθικής αξίας, σε σύγκριση με το νόμο. 

Αυτός που μεταμορφώνεται σε σκουλήκι, δεν πρέπει έπειτα να παραπονιέται πως τον ποδοπατούν, γράφει περήφανα ο Καντ.

Όσο για τον Νίτσε, αν τον πιάσουμε, δεν θα τελειώσουμε ποτέ αυτή την παρουσίαση. Μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι στην ταπεινότητα ενυπάρχει συχνά μια γερή δόση μηδενισμού ή ενοχής; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απαρνούνται τον εαυτό τους, μόνο και μόνο από ανικανότητα να τον υπερασπιστούν και να πράξουν το παραμικρό. 

Ο Νίτσε αναφέρεται και στο σκουλήκι του Καντ. Όταν το πατάμε – λέει χαρακτηριστικά – αυτό ζαρώνει, μία πράξη γεμάτη σοφία, καθώς μειώνει τις πιθανότητες να το λιώσουμε. Και στη γλώσσα της ηθικής, αυτό ακριβώς λέγεται ταπεινότητα.

Ο Καρτέσιος – που καμία σχέση δεν είχε με σκουλήκια – γράφει πως οι μεγαλόψυχοι συνήθως είναι οι πιο ταπεινοί.

Ας μη συγχέουμε λοιπόν την ταπεινότητα με την ένοχη συνείδηση, τις τύψεις και τη θλίψη. Το θέμα σ' αυτή τη ζωή δεν είναι να κρίνουμε τι έχουμε κάνει, αλλά το τι είμαστε. Και πραγματικά... είμαστε τόσο «λίγοι».

Η ταπεινότητα ισοδυναμεί με την αλήθεια, θα πει ο Ζανκελεβίτς, τη σεμνότητα που προκύπτει από την ειλικρίνεια. Κι αν για τον Φρόιντ, το Εγώ χάνει το θρόνο του, θέτει το δίλημμα ξεκάθαρα, καθώς κάθε γνώση είναι κι ένα πλήγμα κατά του ναρκισσισμού...

Αγαπάμε ή την Αλήθεια ή τον Εαυτό μας.

Τόσο απλά. Από την εμπειρία μου λοιπόν, αποκόμισα τον ακόλουθο ορισμό:

Όταν ο Εαυτός αποπειράται ή παλεύει να απελευθερωθεί από τις αυταπάτες γύρω του, τότε διαλύεται εκ των έσω... καταλύεται... κι εκτιθέμενος αναζητά τον πυρήνα του.

Πλέον...

κατανοώ τον πόνο ψυχής που απαιτείται για να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή

σέβομαι τον άνθρωπο που γνωρίζει πότε να χαμηλώσει το βλέμμα του

αγκαλιάζω την κίνηση που έρχεται αβίαστα, όταν το έχω ανάγκη

λυγίζω στο σθένος εκείνου που παλεύει, όταν η ζωή δεν του χαρίζεται

αναπνέω με όλο μου το είναι, όταν η συγνώμη είναι αληθινή

... γιατί δέχομαι με ταπεινότητα αυτό που είναι, όχι σαν αυτολύπηση, αλλά σαν ζωντανή πρόκληση.




Προτεινόμενη βιβλιογραφία
Bensaid C. (1994). Αγάπησε τον εαυτό σου, η ζωή θα σε αγαπήσει. Σειρά, Ψυχολογία. Νέα Σύνορα, Εκδόσεις Λιβάνη.
Μπάκιγχαμ Γ. Μπέρνχαμ Ν., Χιλ Κ., Κινγκ Π., Μαρενμπον Τ., Γουίκς Μ. (2014). Η Φιλοσοφία με απλά λόγια. Εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Γκομπρόβιτς Β. (2008). Μαθήματα Φιλοσοφίας σε έξι ώρες και ένα τέταρτο. Εκδόσεις Πατάκη.
Μένη Κουτσοσίμου
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
ΜΔΕ στην Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων
Μεταδιδάκτωρ Ιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων στην Ποιότητα Υπηρεσιών

5 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε μια δουλειά που σας τρώει την ψυχή…!!!!

Έχουμε όλοι μεγαλώσει με το ίδιο μήνυμα στην ζωή μας : να πάρεις καλούς βαθμούς, να πας σε ένα αξιοπρεπές πανεπιστήμιο, να βρεις μια καλή δουλειά, να τακτοποιηθείς, να πληρώνεις τους φόρους και τα φοιτητικά δάνεια, να δουλεύεις πολύ, να συνταξιοδοτηθείς και στη συνέχεια να ζήσεις την ζωή σου. Σας θυμίζει κάτι; 

Πολλοί θα ήθελαν να μπορούσαν να είχαν σταματήσει αυτόν τον χαλασμένο δίσκο. Όχι μόνο τις συμβουλές και το δόγμα, αλλά το άκαμπτο σύστημα μέσα στο οποίο όλοι έχουμε γεννηθεί. 

Ζούμε σε μια τέτοια ελεγχόμενη προγραμματισμένη κουλτούρα, όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν καμία διέξοδο, εκτός από να πρέπει να ακολουθήσουν τον τρόπο ζωής που ήδη τους επιβάλλεται.

Ωστόσο, ήρθατε σε αυτήν την ζωή για να αισθάνονται ευτυχείς, ζωντανοί και με την αίσθηση της ολοκλήρωσης. Δεν ήρθατε για να εργάζεστε πάνω από πενήντα ώρες την εβδομάδα σε μια δουλειά που μισείτε. 

Ίσως γενιές πριν από εμάς είχαν διαφορετικές ιδέες, αλλά αυτή η γενιά είναι εδώ για να σηκωθεί και να αλλάξει τα πράγματα.

Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να ανέχεστε πράγματα που δεν σας κάνουν χαρούμενους.

5 σημάδια ότι η δουλειά σας τρώει την ψυχή σας

Φοβάστε να ξυπνήσετε κάθε πρωί
Αν ζούμε με το πάθος μας, θα πρέπει να ξυπνάμε κάθε μέρα και να αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι, ανανεωμένοι και γεμάτοι με ζωή. Ζώντας το πάθος σας σημαίνει ότι ποτέ δεν νιώθετε κουρασμένοι από τη δουλειά σας, επειδή αισθάνεστε στην καρδιά σας, ότι είστε εκεί για να την εκπληρώσετε. 

Αυτό σημαίνει ότι ζεις την αλήθεια σου και όχι την αποδοχή κάποιας ζωής που άλλοι σχεδίασαν για εσάς. Ωστόσο, αν δεν έχετε αυτά τα συναισθήματα από τη δουλειά σας, τότε θα πρέπει να φύγετε το συντομότερο δυνατόν.

Μια φορά ζούμε, γιατί λοιπόν να την σπαταλήσουμε και να χάνουμε τον χρόνο μας κάνοντας πράγματα που δεν αγαπάμε πραγματικά; Εάν τρέμετε την δουλειά σας σίγουρα τότε πρέπει να αξιολογήσετε ξανά τι θέλετε από την ζωή σας και γιατί συνεχίζετε να δουλεύετε εκεί που μισείτε.

Αν έχετε κουραστεί από το πρωινό ξύπνημα, το ξυπνητήρι, την ασφυκτική κυκλοφορία για ώρες, μόνο και μόνο για να καθίσετε σε ένα μικρό δωμάτιο για 8-10 ώρες, για να καθίσετε πάλι σε ένα λεωφορείο, μέσα στην κυκλοφορία, για να πάτε σπίτι και εκεί να μην έχετε χρόνο για τον εαυτό σας, τότε θα πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.

Τι πραγματικά επιθυμείτε από αυτή τη ζωή;

Νιώθετε αλυσοδεμένοι στην εργασία σας λόγω των λογαριασμών
Αυτό είναι κατανοητό. Όλοι πρέπει να επιβιώσουμε και ειλικρινά, οι περισσότεροι άνθρωποι κρατούν την άθλια δουλειά τους μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Φυσικά, πρέπει να εργαστούμε για τις βασικές ανάγκες στο σημερινό κόσμο, αλλά τι θα λέγατε να διαχωρίσετε το τι θέλετε από το τι χρειάζεστε; 

Τότε θα δείτε ότι χρειαζόμαστε μόνο μερικά πράγματα: τροφή, νερό, στέγη, ρούχα, σταθερές σχέσεις και ένα πάθος στη ζωή. Μερικά από αυτά τα πράγματα δεν απαιτούν χρήματα. Δηλαδή, αν θέλετε να ζήσετε μια πιο απλή ζωή, τότε θα πρέπει να αποδεχθείτε μείωση των αγορών σας και να παίρνετε μόνο ό, τι πραγματικά χρειάζεστε. 

Αν δεν σας αρέσει η δουλειά σας και θέλετε να περάσετε περισσότερο ζώντας και λιγότερο χρόνο στην εργασία, τότε απλά αξιολογήστε αυτό που χρειάζεστε στη ζωή και πόσο θα πρέπει να εργαστείτε για την επίτευξη αυτών των αναγκών.

Μπορείς να πουλήσετε το αυτοκίνητό σας, το σπίτι, ή άλλα ακριβά υπάρχοντά υπέρ των ταξιδιών; Μπορείτε να μοιραστείτε ένα δωμάτιο με άλλους, έτσι ώστε οι λογαριασμοί σας να γίνουν μικρότεροι; 

Μπορείτε πάντα, να ελαχιστοποιήσετε τα απαραίτητα και τον τρόπο ζωής σας, έτσι ώστε, να μην χρειάζεται να εξαρτάστε τόσο πολύ από μια δουλειά για να ζήσετε. 

Πολλοί άνθρωποι στο σημερινό κόσμο επιλέγουν να ταξιδεύουν συνεχώς αντί να παραμένουν σε ένα μέρος, και αν το κάνετε σωστά, μπορείτε πραγματικά να δαπανάτε λιγότερα όταν ταξιδεύετε από ό, τι δουλεύοντας.

Εν ολίγοις, ζήστε τα όνειρά σας, και μην ανησυχείτε τόσο πολύ για τα χρήματα. Μπορείτε πάντα να απαλλαγείτε από τους λογαριασμούς και να απλοποιήστε τη ζωή σας. Να μην είστε σκλάβος των χρημάτων.

Ζείτε μόνο για τα Σαββατοκύριακα
Ένα άλλο σημάδι ότι μισείτε τη δουλειά σας και θα πρέπει να παραιτηθείτε, είναι όταν μετράτε τις μέρες μέχρι το Σαββατοκύριακο. Κοιτάτε το ημερολόγιο και αρχίζετε να σχεδιάζετε τις δύο ημέρες σας μακριά κάθε εβδομάδα, γιατί αυτός είναι όλος ο χρόνος που έχετε για τον εαυτό σας.

Λοιπόν, αν ζείτε για το αύριο, τότε θα πρέπει να αμφισβητήσετε το πώς ξοδεύετε το σήμερα. Γιατί να συνεχίσετε να δουλεύετε, αν δεν σας αρέσει; 

Φυσικά, τα χρήματα, σωστά; Λοιπόν, στο σημερινό κόσμο, μπορείτε να κερδίσετε χρήματα με χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους. Γίνετε δημιουργικοί. Ποτέ δεν ήταν ευκολότερο να γίνετε αφεντικά του εαυτού σας, να επενδύσετε και πραγματικά να δημιουργήσετε το δικό σας μέλλον.

Δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι από την δουλειά σας
Όλοι μας χρειαζόμαστε ένα πάθος και σκοπό στη ζωή. Αν δε σας αρέσει αυτό με το οποίο περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας, τότε θα πρέπει να αξιολογήσετε τι θα προτιμούσατε να κάνετε και γιατί εργάζεστε όπου μισείτε. 

Οι καρδιές μας ήρθαν εδώ για να λάμψουν στην πραγματική τους μορφή και όταν εργάζεστε σε κάτι που δεν δίνει ικανοποίηση, η λάμψη σας χάνεται. Σκοτώνετε την σπίθα στην ψυχή σας ενώ σας αξίζει κάτι καλύτερο.

Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συμπαθούν τις δουλειές τους. Στην πραγματικότητα, μια δημοσκόπηση της Gallup διαπίστωσε ότι μόνο το 31,5% των ανθρώπων στην Αμερική συμμετέχουν ενεργά στην δουλειά τους και οι υπόλοιποι κατατάσσονται ως ενεργοί μη συμμετέχοντες ή απλά μη συμμετέχοντες. 

Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 70% των ανθρώπων δεν συμπαθούν τις δουλειές τους και αυτά είναι μόνο τα δεδομένα από τις ΗΠΑ. Φανταστείτε τα παγκόσμια αριθμητικά στοιχεία.

Αισθάνεστε σαν να έχετε χάσει τον εαυτό σας
Πολλοί από εμάς στον κόσμο της εργασίας αισθανόμαστε λίγο χαμένοι, και πως να μην αισθανόμαστε; Έχουμε ήδη ριχτεί στη σύγχρονη σκλαβιά και πολλοί από εμάς δεν το συνειδητοποιούν καν αυτό. 

Ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο να κάνουμε πράγματα για άλλους ανθρώπους, φροντίζοντας η επιχείρηση να λειτουργεί ομαλά, εξασφαλίζουμε ότι η ηλεκτρική εταιρεία παίρνει τα χρήματά της, αλλά τι γίνεται με εμάς; Τι γίνεται με αυτό που κάνει την καρδιά μας να πετάξει στα ύψη;

Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας μέσα στη φυλή των αρουραίων και μην βάζετε σε κίνδυνο τις πεποιθήσεις σας. Μπορείτε να ζήσετε τη ζωή όπως θα επιλέξετε, έτσι μην αφήνετε κάποιους άλλους να υπαγορεύουν την ζωή σας.

Αν νιώθετε χαμένοι, αφήσετε τη δουλειά σας και βρείτε τον εαυτό σας και πάλι. Ζούμε σε ένα matrix είναι αλήθεια, αλλά δεν χρειάζεται να προσκολληθείτε εκεί. Μάθετε να σηκώνεστε πάνω από την πίεση, το άγχος και οτιδήποτε άλλο που προσπαθεί να σας τραβήξει προς τα κάτω. 

Δεν είστε μόνο ο τίτλος σας, το εισόδημά σας, το σπίτι σας, το αυτοκίνητο, η φήμη, η εικόνα, και όλα αυτά με τα οποία κατατάσσουν τους ανθρώπους. Είστε μια κοσμική ακτίνα φωτός και ήρθατε εδώ για να λάμψετε.

Έτσι, ακολουθήστε την καρδιά σας, δώστε γνωστοποίηση παραίτησης δύο εβδομάδων και συνεχίστε την αναζήτηση, γιατί ο σκοπός σας είναι κάπου εκεί έξω. Πάρτε πίσω την ψυχή σας, και ακολουθήστε την ευδαιμονία σας. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά να ξεκινήσετε ένα νέο κεφάλαιο. 




Αχαριστία: Η αρρώστια της ψυχής…!!!!

Μια από τις πιο κοινές μορφές ψυχασθένειας είναι η αχαριστία. Όσοι θεωρούν υπερβολικό τον χαρακτηρισμό ας σκεφτούν πόσο λογική και φυσιολογική συμπεριφορά μπορεί να είναι, να τσακίζεις το χέρι που σε αγκάλιασε και σου πρόσφερε βοήθεια.

Τα πολλά πρόσωπα της αγνωμοσύνης εκδηλώνονται με το να μην εκτιμάς κάτι που σου έχει χαριστεί να απολαύσεις και το καταστρέφεις, όπως το περιβάλλον. 

Όταν σου έχει δοθεί κάτι σε αφθονία και δεν μοιράζεσαι τίποτα με τους λιγότερο ευνοημένους που βρίσκονται σε ανάγκη και έλλειψη. Όταν δεν αναγνωρίζεις τίποτα σε όσους έχουν συμβάλλει στην επιτυχία σου, πάρα μόνο στον εαυτό σου.

Αχάριστος είναι και εκείνος που ό,τι και να κάνεις γι’ αυτόν δεν ικανοποιείται ποτέ. Εκείνος που διαγράφει όσα οι άλλοι έκαναν για εκείνον και να στρέφεται εναντίον τους όταν γίνεται κάποιο σφάλμα. Παραμένει πάντα δύσκολο και επώδυνο να δεχτούμε ότι ένας δικός μας άνθρωπος θα βρεθεί απέναντι μας ως εχθρός.

Δύσκολα αποδεχόμαστε ότι ο συγγενής, ο σύντροφος, ο συνάδελφος, ο φίλος μπορεί να μας προδώσει, να μας εξαπατήσει και να μας πληγώσει, ξεχνώντας την εμπιστοσύνη, την αγάπη, την δοτικότητα, τον χρόνο που αφιερώσαμε η ακόμα και τις θυσίες που κάναμε για εκείνον. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι και ο Ιούδας ήταν ένας από τους μαθητές του Ιησού.

Η αχαριστία και η αγνωμοσύνη δεν είναι άπλα κακές συμπεριφορές και σημάδι των καιρών μας.

Το να μην εκτιμάς είναι ψυχική αναπηρία. Το να μην έχεις την καλή διάθεση να ανταποδώσεις την αγάπη η την βοήθεια σε κάποια βαθμό, σε κάποια μορφή, υποδηλώνει ψυχική φτώχεια και ναρκισσισμό. 

Το να βλάπτεις χωρίς ενδοιασμούς κάποιον που σου έχει φερθεί καλά, θεωρείται μια άσχημη ασθένεια της ψυχής που χρειάζεται θεραπεία.

Ο άνθρωπος που έχει απενεργοποιημένη συνείδηση βρίσκει δικαιολογίες για κάθε του πράξη. Η έλλειψη ενσυναίσθησης για τον συνάνθρωπο τον καθιστά καθιστά αδίστακτο, εγωκεντρικό, τοξικό.

Είναι θέμα γονιδίων, βιωμάτων η έλλειψη παιδείας; Αναμφίβολα, το περιβάλλον μπορεί να παίξει ρόλο στον ψυχισμό και στις αξίες του ατόμου. Ο τρόπος που σε έχουν γαλουχήσει και σου έχουν φερθεί, επηρεάζουν τις μελλοντικές συμπεριφορές και επιλογές μέχρι ένα σημείο. Οι αιτίες πολλές και οι δικαιολογίες ακόμα περισσότερες.

Πέρα από την περιγραφή του φαινομένου, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναλάβουμε προσωπική ευθύνη των πράξεων μας στο εδώ και τώρα. Ο καθένας από εμάς καλείται να βελτιώσει και να εξελίξει τον εαυτό του με κάθε μέσο που διαθέτει.

Το κλειδί της μεταστροφής είναι η ενδοσκόπηση, η αυτογνωσία και η πνευματικότητα. O άνθρωπος αλλάζει και προχωρά πέρα από γονίδια, ταμπέλες και βιώματα αν το θέλει και προσπαθεί. Η ζωή αποκτά νόημα μόνο όταν αρχίζουμε να εξημερώνουμε ένστικτα και να φωτίζουμε σκοτεινές γωνίες της ύπαρξης μας.




Χριστίνα Βλαχοπούλου huffingtonpost.gr

Με ό,τι συντονίζεσαι, αυτό θα βιώνεις…!!!!

Το βλέπεις σε σχόλια, το ακούς σε συζητήσεις, το βλέπεις στις ειδήσεις, αλλά και πόσες φορές το λες κι εσύ έξω και μέσα σου: «μια ζωή φταίνε οι άλλοι». Είναι αλήθεια έτσι; Και πόσο τελικά σε εξυπηρετεί αυτή η στάση;

Έχεις καταλάβει ότι ο καθένας ανάλογα με το συνειδησιακό του επίπεδο, το πόσο δουλεμένος είναι, το τι τραύματα κουβαλάει, το τι γνώσεις, ανατροφή και αυτογνωσιακή παιδεία έχει, κάνει ό,τι ξέρει και ό,τι μπορεί; 

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ότι μιας και όλοι δεν είναι σε επίπεδα ή δρόμο φώτισης, σου συμπεριφέρονται όπως τους επιτρέπεις;

Έχεις διανοηθεί ότι τα ρίχνεις όλα στους «άλλους»; Φιλίες, σχέση, συνάδελφος ή εργοδότης, γονείς, κοινωνία, κυβέρνηση, στη Ζωή, στα Θεία, στο Σύμπαν; Οκ. Και πες ότι σου φταίνε. Εσύ τι κάνεις γι’ αυτό;

Έχεις καταλάβει πως δεν είναι δυνατόν να φταίνε πάντα οι άλλοι για τα επαναλαμβανόμενα σενάρια που βιώνεις στη ζωή σου; Έχεις αναλογιστεί ότι όπως κι εσύ πολλές φορές δεν βλέπεις το βαθύτερο νόημα των πραγμάτων και η αντίληψή σου είναι πεπερασμένη, έτσι ίσως και των άλλων; 

Έχεις σκεφτεί πόση δουλειά, χρόνο, ενέργεια αλλά κυρίως συνειδητή επιλογή χρειάζεται κάποιος για να αποβάλει αρνητικά στοιχεία και να εργαστεί παραγωγικά πάνω στον εαυτό του ώστε να καθαρίσει σε βαθμό που να μπορεί να υποδεχθεί τις αρετές και ποιότητες που του καταλογίζεις πως δεν έχει;

Όπως το δίκαιο, την όποια επίγνωση, την καθαρότητα, την αγάπη την τρυφερότητα, την ενσυναίσθηση, την συλλογικότητα, το μέτρο την εγκράτεια, την διαύγεια, τον αλτρουισμό; Εσύ αλήθεια τις έχεις; 

Έχεις σκεφτεί ότι η απόρριψη, απογοήτευση, απελπισία έστω από στατιστική άποψη και μόνο είναι λίγο άκυρο να πέφτει σαν ευθύνη μια ζωή σε εξωτερικούς παράγοντες; Εσύ που είσαι σε όλο αυτό;

Ο Έλιο Ντ Άννα στη Σχολή των Θεών, λέει υπέροχα: «Πρέπει να αντιληφθείτε ότι ο κόσμος είναι το τέρας το οποίο δημιουργείτε… και το τέρας αυτό θα σας σκοτώσει αργά η γρήγορα. Ο κόσμος δεν είναι κακός, εσείς προβάλετε αυτό το τέρας, το φόβο, την σύγκρουση, αυτόν τον πόνο, στον κόσμο και εσείς γίνεστε θύμα του, θύμα της δημιουργίας σας».

Μα και σε δοκίμια και στη σφαίρα της ψυχολογίας έχουν γραφτεί κεφάλαιο ολόκληρα για τους διάφορους ρόλους που παίζουμε σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Για να μάθεις το παιχνίδι, πρέπει να παίξεις τους ρόλους. Το θέμα είναι να παίζεις τον ρόλο της μάσκας συνειδητά. 

Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι είναι να φορούν τη μάσκα αλλά δίχως συνείδηση πως την φορούν. Κι αυτό συμβαίνει λόγω της ταύτισης με τον εκάστοτε ρόλο, και το όποιο βόλεμα συνειδητό ή υποσυνείδητο εξυπηρετεί. Το λεγόμενο δευτερεύον κέρδος που ενισχύει μία αρνητική – μη ωφέλιμη συμπεριφορά ή στάση όπως λέμε στον Νευρογλωσσικό προγραμματισμό.

Μήπως λοιπόν ο ρόλος του «θύματος» είναι κάτι που σε έχει βολέψει τελικά;

Υπάρχουν άνθρωποι που μόλις ανιχνεύσουν μια καταστροφική σχέση εξάρτησης, επιστρέφουν στο κέντρο τους και την διακόπτουν, γιατί ξέρουν ποιοι είναι και τι τους αξίζει να είναι δίπλα τους. Υπάρχουν κι άνθρωποι που μένουν χρόνια σε τέτοιες σχέσεις. 

Υπάρχουν άνθρωποι που καταριούνται την όποια «κρίση», κι υπάρχουν άνθρωποι που μέσα της βλέπουν κενά κι ευκαιρίες και μεγαλουργούν.

Σε κάποια ομιλία του ο Μπράιαν Τρέισι μας μοιράζεται πως υπάρχουν πωλητές οι οποίοι σε μια μπόρα ή χιονόπτωση λένε «τι ωραία ευκαιρία για άραγμα σπίτι», κι υπάρχουν πωλητές που λένε «όλοι θα κάθονται σπίτι τους, ευκαιρία να σαρώσω στην αγορά». 

Υπάρχουν άνθρωποι που κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο δυσανασχετούν που ο αέρας τους παίρνει την πετσέτα απ’ την ξαπλώστρα.

Κι υπάρχουν άνθρωποι που χαμογελούν βλέποντας μια ανάγκη-ευκαιρία και δημιουργούν εκείνα τα τεράστια μανταλάκια που βλέπεις πια καθημερινά, δημιουργώντας μια μικρή περιουσία για εκείνους και τις οικογένειές τους.

Υπάρχουν φοιτητές που έχουν την κάθε άνεση και πάνε μέτρια, κι υπάρχουν φοιτητές από άπορες οικογένειες που εργάζονται και παράλληλα αριστεύουν.

Υπάρχουν άνθρωποι που χτυπάνε σε πόρτες που δεν ανοίγουν χάνοντας χρόνια ζωή κι ενέργεια, κι υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν με πίστη πως μία από τις επόμενες πόρτες είναι πραγματικά για εκείνους, και την βρίσκουν.

Υπάρχουν άνθρωποι που κρίνουν κατευθύνουν και ζουν τη ζωή τους μέσα από τις ζωές άλλων, κι υπάρχουν άνθρωποι που επικεντρώνονται και βελτιώνουν τη δική τους, κι έτσι δείχνουν ελεύθερα και δίχως κρίση έναν δρόμο μέσα από το ζωντανό παράδειγμα τους αφήνοντας με αγάπη τους άλλους να ζήσουν τα λάθη και τον δικό τους δρόμο.

Υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε την απόρριψη με το κουτάλι από κύκλους, ανθρώπους και δουλειές, και πάνε και κρύβονται ή παραιτούνται. 

Κι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν τα ίδια μέχρι τη στιγμή όπου τυχαίνει να πέσουν σε μια διάλεξη του Τζάγκι Βάσουντεβ (Sad Guru) ο οποίος λέει σε ελεύθερη μετάφραση: Μην προσπαθείς να γίνεις κάτι για να φτάσεις σε ένα μέρος που νομίζεις πως θέλεις ή πρέπει να πας. Μην προσπαθείς να γίνεις κάτι για να αρέσεις σε κάποιον άλλο.

Δημιούργησε την Αλήθεια μέσα σου, γίνε το “μέρος” και αυτός που είναι να γίνεις. Και τότε θα δεις, πως δεν θα χρειαστεί να πας πουθενά, αλλά όλα θα έρθουν σε εσένα. Και τότε αλλάζουν όλα, αν επιτρέψουν σε όλα αυτά να περάσουν μέσα τους και να τους ενεργοποιήσουν. 

Να επιτρέψουν δηλαδή στο ερέθισμα, να ποιήσει έργο μέσα τους, και να τους θέσει σε κίνηση αναβάθμισης και εξέλιξης.

Θα μου πεις πόσοι είναι αυτοί; Ενισχύοντας έτσι το βόλεμά σου πως είναι εξαίρεση στον κανόνα. Σε σχέση με τη μάζα; Λίγοι. Μα και βέβαια είναι εξαίρεση στον κανόνα όλοι αυτοί.

Γιατί έχουν πάρει τη δύναμη πίσω και μέσα τους, γιατί έχουν αναλάβει τα ηνία της ζωής τους, γιατί γνωρίζουν ότι όπου εστιάζει η προσοχή, πηγαίνει και η ενέργεια. Και ξέρουν πως η ενέργεια πρέπει να πηγαίνει όπου είναι πιο ωφέλιμη και παραγωγική.

Γιατί αυτό που σκέφτονται και εστιάζουν, κρυσταλλώνει την πραγματικότητά τους και γίνεται το πεπρωμένο τους. Γιατί βλέπουν τα προβλήματα ως ευκαιρίες εξέλιξης και κινητοποίησης και πάντα πολυμήχανοι βρίσκουν μια λύση για κάθε ένα, ή μια αποδοχή κι ένα μάθημα. 

Γιατί δεν έχουν ποτέ ένα “αλλά”, ένα “ναι μεν αλλά” ή ένα επεξηγηματικό “απλά” μετά από κάθε θετική σκέψη ή ευκαιρία που τους κρατάει πίσω, παρά μόνο ένα “γιατί” που τους σπρώχνει και ένα όραμα που τους τραβάει μπροστά.

Είναι αυτοί που σε κάθε φαινομενικά αρνητικό θα βρουν κάτι να μάθουν, σε σχέση με εκείνους που σε κάθε θετικό ή διδασκαλία θα βρουν κάτι αρνητικό για να εστιάσουν. 

Σέβονται πάνω απ’ όλα τον εαυτό τους, ξέρουν τι αξίζουν, σέβονται τον αβέβαιο και πεπερασμένο χρόνο που έχουν πάνω στη γη, βάζουν στην άκρη ό,τι και όποιον τους πάει πίσω, και προχωρούν με γνώμονα την εξέλιξη, την ηθική, την εμπιστοσύνη, την διάκριση. 

Μιας και αυτά είναι τα μόνα που έχουν διάρκεια και αντοχή στον χρόνο. Και πίστεψέ με, τελικά οι ιστορίες αυτές δεν είναι τόσες λίγες όσο νομίζεις.

Έχεις αναρωτηθεί λοιπόν ότι αυτό το τριπάκι του φταιξίματος ίσως στέλνει όλη τη δύναμη και ενέργειά σου έξω από σένα, την ευθύνη και κατά συνέπεια τη δυνατότητα αλλαγής προς ένα μελλοντικό σήμερα πιο ευθυγραμμισμένο με την ουσία και τα αληθινά σου θέλω; 

Τα θέλω της ψυχής σου που τα στρώματα της μέχρι τώρα διαμορφωμένης προσωπικότητας και λειτουργίας σου δεν επιτρέπουν να έρθουν στην επιφάνεια. Αυτά τα θέλω, όχι του εγώ σου.

Όλες αυτές οι διαφορετικές ιστορίες, ξέρεις τι κοινό έχουν; Έχουν πίστη στον εαυτό τους, έχουν όραμα, αγνοούν τις όποιες συνθήκες, τις βάζουν στην άκρη γιατί τα θέλω και τα γιατί τους είναι πολύ μεγαλύτερα και ισχυρότερα από οτιδήποτε άλλο. 

Η εσωτερική ζυγαριά τους όσο βόλεμα, αναβλητικότητα, φόβους, κοινωνικούς προγραμματισμούς, θέλω και πρέπει των άλλων και να φορτώνεται, δείχνει μόνιμα προς την άλλη κατεύθυνση.

Δε μιλάμε για απάθεια και στρουθοκαμιλισμό, δε μιλάμε για φλύαρη θετική σκέψη και ανώριμη υποκειμενικότητα, δε μιλάμε για αρνητικό εγωισμό και αναισθησία, ούτε για ασυνείδητη αγνόηση του όποιου περιβάλλοντος. Μιλάμε για συνειδητή επιλογή, αυτογνωσία, εσωτερική αξία και δράση.

Εκεί έξω κυκλοφορούν τα πάντα, κάθε καρυδιάς καρύδι και κάθε ειδών δονήσεις. Από Χαμηλές όπως οργή, στεναχώρια, κουτσομπολιό, συκοφαντία, ζήλια, φθόνος, απληστία, οκνηρία, μέχρι Υψηλές όπως πίστη, αγάπη για τον εαυτό τον συνάνθρωπο και τη φύση, αρετή, επιμονή, συλλογικότητα, προσπάθεια και ευγνωμοσύνη. 

Προφανώς και η κάθε μία έχει λόγο και δίδαγμα, το θέμα είναι για πόσο και γιατί επιλέγεις να μείνεις σε αυτή.

Αν μέσα σου παίζει μια ιστορία σαν κολλημένη βελόνα σ’ ένα πικάπ που επαναλαμβάνει λούπες όπως «όλοι είναι έτσι, όλοι είναι ίδιοι, η ζωή είναι δύσκολη, άδικη, ζούγκλα» και ούτω καθεξής, μάντεψε τι θα ζεις. Αν σου πούμε, μη σκέφτεσαι ένα κόκκινο ελέφαντα τι θα σκέφτεσαι; 

Αν συζητάς για ένα γαλάζιο αμάξι τάδε μάρκας ή ο πρώην σου είχε ένα τέτοιο, για το επόμενο διάστημα τι νομίζεις ότι θα βλέπεις μπροστά σου; Το τάδε γαλάζιο αμάξι. Είναι η ίδια έννοια πίσω από το πείραμα με τις πάσες της λευκής ομάδας (https://www.youtube.com/watch?v=oSQJP40PcGI).

Με ό,τι συντονίζεσαι, αυτό θα βιώνεις. Οτιδήποτε έξω από αυτό θα είναι τυχαίο, όχι το αντίστροφο

Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβεις ότι είναι αρχικά προς όφελός σου να φύγεις από τον ρόλο του θύματος, από αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις και παλιές ενέργειες, και σιγά σιγά (γρήγορα πλέον) να στραφείς προς τα μέσα σου ανακτώντας τις δυνάμεις τα κουμπιά και τα κλειδιά σου που μέχρι τώρα έχεις διασκορπίσει έξω από σένα.

Να πάρεις επιτέλους την ευθύνη πάνω σου. Αν έχεις διάκριση και είσαι καθαρός μέσα σου, θα βλέπεις τι έρχεται κι έτσι δε θα το επιτρέπεις να έρχεται ή να μένει στη ζωή σου, άρα δε θα το ζεις. Η ιστορία σου θα αλλάξει. 

Το παρελθόν δεν ισούται με το μέλλον, αρκεί να μη ζεις στο παρελθόν και ούτε μέσα από το παρελθόν. Αν θες να αλλάξεις την ιστορία σου, ο τρόπος είναι μόνο ένας. Το έξω δεν μπορείς να το αλλάξεις, είτε αυτό το ορίζεις ως ζωή, κόσμο, μάτριξ, όπως θέλεις πες το. Όχι μόνος σου και όχι ακόμα. 

Αυτό όμως που μπορείς να αλλάξεις, είναι εσένα. Δεδομένης λοιπόν και της τέταρτης Πύλης (21/12) που έρχεται σε λίγες μέρες μαζί με το Ηλιοστάσιο, τι χρειάζεσαι;

– Πίστη σε εσένα και στις δυνάμεις σου

– Πίστη στο ότι μπορείς να αλλάξεις την ιστορία σου

– Αποδοχή και αναγνώριση του εαυτού σου

– Αγάπη όλων το κομματιών σου

– Αντικειμενικό απολογισμό από τον ρόλο του Ήρωα κι όχι του θύματος της ζωής σου

– Αποχωρισμό από ό,τι πια δεν σε εξυπηρετεί (δοκίμασε και χο οπονοπόνο)

– Αποδοχή ευθύνης, άρα και δύναμης

– Συνειδητή Δράση

Θα μου πεις δεν είναι εύκολο. Αυτή είναι μία ακόμα σκέψη που δεν σε εξυπηρετεί, το “γιατί” σου δεν είναι αρκετά δυνατός μαγνήτης για να στρέψεις σε αυτό την σκέψη κι ενέργειά σου. Δυνάμωσέ το, επίλεξέ το. Είδες κάποιο άγαλμα να σμιλεύεται εύκολα; Άκουσες κάποια αριστουργηματική συμφωνία να γράφεται χωρίς κόπο ή εκπαίδευση; 

Γνώρισες κάποιο ενάρετο άνθρωπο που να μην έχει περάσει από φωτιά κι αμόνι την ψυχή του; Έγινε ποτέ κάποιο μαγικό και πλούσιο σε εμπειρίες ταξίδι χωρίς περιπλάνηση και δυσκολίες; Ανέβηκε κανείς το κάθε Έβερεστ ή Όλυμπο με ελικόπτερο;

Κι αν ναι, μπόρεσε να πάρει το συναίσθημα και την επίγνωση της διαδρομής για να εκτιμήσει τη “θέα” την πορεία και το επίτευγμα; Μπορεί να χρειαστεί ψυχοθεραπεία, εναλλακτικές (συμπληρωματικές) ή ενεργειακές θεραπείες, μπορεί να τα καταφέρεις και μόνος σου, όλες τις πληροφορίες και απαντήσεις εξάλλου τις έχεις μέσα σου. 

Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιτρέψεις στα ωφέλιμα ερεθίσματα να σε ενεργοποιήσουν και συνειδητά να επιλέξεις τον ρόλο που αξίζεις για ‘σένα.

Η συχνότητα της γης καθώς και οι ενέργειες και φως που εισέρχονται στο πεδίο μας αυξάνονται πλέον γεωμετρικά. Και περνούν ήδη μέσα μας. Ότι είναι καθαρό, θα φωτίζει, θα γεμίζει και θα λάμπει περισσότερο. 

Ό,τι κατάλοιπο υπάρχει, θα δημιουργεί τριβή σε μη συμβατά και καθαρά συστήματα. Η τριβή έχει ως αποτέλεσμα τη φωτιά. Με απλά λόγια, από ασθένειες, ψυχοσωματικά ως “αποχώρηση”.

Ό,τι είναι Υψηλά συντονίζεται με τα αντίστοιχα, γι’ αυτό και ίσως δε το βλέπεις ή όταν το συναντάς λες ότι είναι πολύ καλό για να ‘ναι αληθινό. Κι έτσι το χαλάς με την αυτοεκπληρούμενη προφητεία σου. 

Ή ίσως δεν σε έλκει γιατί δεν έχεις μέσα σου ακόμα τους κατάλληλους υποδοχείς για να νιώσεις μαγνητισμό προς εκείνο, εκείνον, ή εκείνη, αλλά σε αντίθεση τον νιώθεις με τις όποιες προβληματικές καταστάσεις που κατά περίπτωση βαφτίζεις ανάλογα με τα γνωστά επίθετα και χαρακτηρισμούς.

Έτσι, καταλήγεις σε παρασιτικές καταστάσεις, όχι αυτόφωτες δηλαδή ή καταστάσεις που σε ταλαιπωρούν. Και κατ’ επέκταση, σου φταίνε οι άλλοι κι αυτές. 

Κατάλαβε πως η παραμονή σε αυτές τις σκέψεις δεν σε εξυπηρετεί. Μακροπρόθεσμα και όχι πολύ μακριά θυμήσου, αυτό που θα γίνει είναι το εξής:

Οι αυτόφωτοι θα είναι με τους αυτόφωτους και αντίστοιχες καταστάσεις ζωής, ενώ καθώς ο κόσμος αφυπνίζεται και αναβαθμίζεται συνειδησιακά αυτά τα ματσαρίσματα θα αυξάνονται τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά αλλά και σε ένταση. Οι παρασιτικοί και οι αντίστοιχες καταστάσεις θα λιγοστεύουν και θα βλέπεις ξεκάθαρα πως θα αλληλοτρώγονται σταδιακά μέχρι την εντροπία. 

Κι έτσι καθώς οι αναλογίες θα αλλάζουν, θα αλλάζει και η πραγματικότητα. Όπως ακριβώς τα παγάκια που σε ένα ζεστό περιβάλλον κάποια στιγμή γίνονται νερό, και μετά εξαφανίζονται από το ορατό σου πεδίο (εξατμίζονται).

Διάλεξε με ποιους θέλεις να είσαι, ποια πραγματικότητα θέλεις να ζεις, και τι ζωή τελικά αξίζει στην μέγιστη εκδοχή του εαυτού σου. Την εκδοχή που σε περιμένει να την γνωρίσεις και να την προσφέρεις σαν δώρο πρώτα σε σένα, και μετά στην συλλογική αγκαλιά. Πάρε την ευθύνη και την δύναμη πίσω. Η επιλογή του Δρόμου που θα διαλέξεις είναι πλέον δική σου.




Ο Θανάσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Μετά από σπουδές και ένα MBA στην Αγγλία, έχει εργαστεί σε πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις σε τομείς πωλήσεων και marketing. Από μικρή ηλικία αναζητά ένα βαθύτερο νόημα, ενώ είχε την χαρά και ευλογία να συναναστραφεί για λίγο ή περισσότερο με αρκετούς διδασκάλους. Αγαπά την φύση και τον αθλητισμό. Έχει εκδώσει ένα βιβλίο και καθώς ετοιμάζει το δεύτερο, συνεχίζει σπουδές στο Life Coaching και τις εναλλακτικές θεραπείες. Όραμά του είναι ατομικά και συλλογικά, να ανακαλύψουμε το αληθινό μας ειρηνικό μονοπάτι, για πιο καθαρές σχέσεις χαράς, πληρότητας και αγάπης, τόσο με τον εαυτό μας, όσο και με τους συνανθρώπους μας. Είναι μέλος της ΠΑΝΦΩΣ.

Πώς να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μην εγκαταλείπουν “στα δύσκολα” και να χτίσουν επιμονή…!!!!

Βλέποντας έναν γονέα να καταβάλλει προσπάθεια για ένα δύσκολο έργο, τα παιδιά αναπτύσσουν πιο εύκολα την επιμονή τους.

Το παιδί σας «εγκαταλείπει» πολύ εύκολα μια δύσκολη εργασία; Πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας ώστε να επιμένουν σε δύσκολες εργασίες προκειμένου να πετύχουν; 

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο περιοδικό Child Development διαπίστωσε ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιμείνουν σε μια δύσκολη εργασία όταν ένας ενήλικας αναλαμβάνει τη θέση τους.

Το άρθρο αυτό περιελάμβανε μια σειρά από μελέτες. Η πρώτη μελέτη παρατήρησης περιελάμβανε 34 παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών· διαπίστωσε ότι οι γονείς που τείνουν να παίρνουν τη θέση του παιδιού τους σε μια δύσκολη εργασία είναι πιο πιθανό να αξιολογήσουν το παιδί τους ως λιγότερο επίμονο.

Μια δεύτερη πειραματική μελέτη περιελάμβανε 150 παιδιά ηλικίας 4-5 ετών και εξέτασε τον βαθμό στον οποίο η ανάληψη της ευθύνης από τον γονέα προκαλεί αλλαγές στην επιμονή των παιδιών. 

Τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος έδειξαν ότι τα παιδιά γίνονταν λιγότερο επίμονα σε μια εργασία όταν οι ενήλικες αναλάμβαναν για λογαριασμό τους μια δύσκολη εργασία σε σχέση με όταν τα βοηθούσαν λεκτικά στην εργασία χωρίς να αναλαμβάνουν.

Οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πιο πιθανό να επιμείνουν σε μια εργασία όταν η επιμονή γίνεται παράδειγμα προς μίμηση γι’ αυτά (δηλαδή όταν βλέπουν έναν ενήλικα να αποτυγχάνει σε μια εργασία και στη συνέχεια να πετυχαίνει). 

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ο ενήλικας έπρεπε να δουλέψει σκληρά για την επιτυχία και τόνισαν τη σημασία της προσπάθειας που καταβάλλουν.

Ορισμένοι τεκμηριωμένοι τρόποι να ενθαρρύνουμε την επιμονή των παιδιών

– Μην προσπαθείτε να αναλάβετε την εργασία όταν αυτή γίνεται δύσκολη. Να είστε υπομονετικοί και να περιμένετε περισσότερο απ’ όσο νομίζετε απαραίτητο για να δείτε αν το παιδί σας μπορεί να το καταλάβει μόνο του. Περιμένετε μέχρι να ζητήσουν βοήθεια για να την παράσχετε και στη συνέχεια παρέχετε μόνο προφορική βοήθεια με τη μορφή υποδείξεων ή πιθανών επόμενων βημάτων.

– Μοντελοποιήστε ή μιλήστε για μια φορά που αποτύχατε και στη συνέχεια πετύχατε σε μια δύσκολη εργασία. Εξηγήστε πώς η σκληρή δουλειά και η προσπάθειά σας σας βοήθησαν να πετύχετε. Μπορείτε ακόμη να προσπαθήσετε να βρείτε στιγμές που το παιδί σας θα σας παρακολουθεί πραγματικά να αναλαμβάνετε δύσκολα καθήκοντα και να τα πετυχαίνετε (για παράδειγμα, να σχεδιάζετε να τρέξετε έναν μαραθώνιο ή να μάθετε μια ξένη γλώσσα). 

Έρευνες δείχνουν ότι βλέποντας έναν γονέα να καταβάλλει προσπάθεια για ένα δύσκολο έργο και στη συνέχεια να το πετυχαίνει, τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιμείνουν και τα ίδια.

– Βοηθήστε το παιδί σας να αναλύσει τα δύσκολα ή πολύπλοκα καθήκοντα σε μικρότερα διαχειρίσιμα βήματα ή βοηθήστε το παιδί σας να θέσει μικρότερους στόχους που θα το βοηθήσουν να επιτύχει έναν μεγαλύτερο στόχο.

– Επιβραβεύστε την προσπάθειά τους καθώς εργάζονται σε μια δύσκολη εργασία (προσέχοντας να επαινέσετε μόνο την προσπάθειά τους και όχι τα αποτελέσματα της εργασίας τους). Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι αυτός ο τύπος επαίνου, που αναφέρεται ως «έπαινος διαδικασίας», ενισχύει τα κίνητρα του παιδιού να επιμένει σε μια δύσκολη εργασία.

– Παρατηρήστε και αναγνωρίστε όταν το παιδί σας επιμένει σε μια δύσκολη εργασία ή επιδεικνύει επιμονή, ακόμη και όταν η επιμονή του περιλαμβάνει τη ζήτηση βοήθειας από εσάς (αυτό δεν σημαίνει ότι ενδίδουμε στις απαιτήσεις του, αλλά μόνο ότι αναγνωρίζουμε ότι είναι επίμονο στο να ζητά αυτό που θέλει).

– Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάζει νέες και απαιτητικές εργασίες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα ενθαρρύνουμε να δοκιμάζουν δραστηριότητες που είναι τόσο δύσκολες όσο και ευχάριστες γι’ αυτά.




Πηγή:
www.psychologytoday.com/intl/blog/parenting-translator/202108/6-evidence-based-ways-encourage-persistence-in-children

19 Σκέψεις που θα σε ανακουφίσουν από τις Ενοχές…!!!!

Η ενοχή δεν είναι αναγκαστικά ένα κακό συναίσθημα. Μπορεί πραγματικά να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναζητήσουν τρόπους για την προσωπική τους εξέλιξη. Η συγχώρεση είναι απαραίτητη για την αυτοεκτίμηση, η οποία είναι το κλειδί για να απολαμβάνουμε τη ζωή και τις σχέσεις μας. 

Πολλές φορές όμως οι ενοχές μας, μας αποτρέπουν από το να συγχωρούμε τον εαυτό μας. Τι συμβαίνει τότε; Η ενοχή μπορεί να είναι μια αδυσώπητη πηγή πόνου. Μπορεί να πιστεύετε ότι θα πρέπει να αισθάνεστε ένοχοι και να καταδικάζετε τον εαυτό σας όχι μόνο μία φορά, αλλά κατ ‘επανάληψη. 

Η ενοχή μπορεί επίσης να σιγοβράζει στο ασυνείδητο σας και να υπονομεύει μια ζωή τους στόχους σας. Η ενοχή προκαλεί οργή και αγανάκτηση, όχι μόνο για τον εαυτό σας, αλλά και προς τους άλλους. 

Ο θυμός, η μνησικακία, και η ενοχή υποσκάπτουν την ενέργειά σας, σας αποτρέψει από την επιτυχία, την ευχαρίστηση και την δημιουργία υγιών σχέσεων. Μπορεί να σας κολλήσει στο παρελθόν και να σας αποτρέψει από το να προχωρήσετε μπροστά.

Μπορεί να αισθάνεστε ένοχοι, όχι μόνο για τις ενέργειές σας, αλλά και για τις σκέψεις σας - σκέψεις που μπορεί να είναι άπληστες, σκέψεις που μπορεί να σχετίζονται με τη λαγνεία…

Μπορεί να αισθάνεσθε άσχημα για την έλλειψη των συναισθημάτων, όπως η αγάπη ή η φιλία, ή επειδή δεν θρηνείτε την απώλεια κάποιου κοντινού προσώπου ακόμα και για την απώλεια μιας σχέσης.

Πότε αισθανόμαστε ένοχοι;
Οι άνθρωποι κρίνουν οι ίδιοι συχνά τον εαυτό τους με βάση τις κατηγορίες ή τα ψέμματα που προέρχονται από τους άλλους. Για παράδειγμα, μια γυναίκα είναι εγωίστρια με τον σύζυγό της. Ο ίδιος το εκλαμβάνει ότι εκείνη είναι έτσι με αυτόν χωρίς να συνειδητοποιεί ότι είναι αυτή που είναι εγωιστική (είναι μέρος του χαρακτήρα της). 

Αυτή με τη σειρά της θα μπορούσε να θεωρήσει ότι η ανασφάλεια της σε αυτόν ευθύνεται για την εγωιστική της συμπεριφορά, ισχυριζόμενη ότι εκείνος είναι αδιάφορος, ή φλερτάρει με άλλες κλπ. 

Ένας άνθρωπος μπορεί να ρίξει την ευθύνη των πράξεών του στο θυμό του (συναίσθημα) ή στις λάθος πράξεις του (ενέργεια).

Λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησης κάποιων ανθρώπων, είναι κοινό να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά των άλλων. Η σύζυγος μπορεί να δεχτεί την επίπληξη του συζύγου της και να αισθάνεται ένοχη που εκείνος είναι εθισμένος ή πίνει. Θύματα κακοποίησης ή σεξουαλικής κακοποίησης συχνά αισθάνονται ενοχές και ντροπή, παρά το γεγονός ότι ήταν θύματα και ότι ο δράστης είναι ο πραγματικός ένοχος. 

Όταν πρόκειται για διαζύγιο, αυτός που παίρνει πρώτος την απόφαση συχνά αισθάνεται ένοχος, αν και την ευθύνη για τα οικογενειακά τους πρόβλημα την έχουν και οι δύο.

Το συναίσθημα της ντροπής
Η ενοχή πρέπει να διαφοροποιείται από την ντροπή. Η ντροπή σας κάνει να αισθάνεστε κατώτεροι, ανεπαρκείς ή κακοί για το ποιος είστε σε σχέση με αυτό που κάνατε. Η ντροπή δεν είναι εποικοδομητική. 

Αντί για την ενίσχυση της εμπάθειας και της αυτοβελτίωσης, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Οδηγεί σε μεγαλύτερη ανησυχία και υπονομεύει τόσο τον εαυτό σας όσο και τις σχέσεις σας.

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τις ενοχές και να ξεπεράσουμε τη ντροπή; Τι πρέπει να κάνουμε;

Για να το καταφέρετε πρέπει :

§ Να εξορθολογίζετε τη σκέψη σας και να αναλαμβάνεται την ευθύνη. “Εντάξει, το έκανα.”

§ Γράψτε μια ιστορία για το τι συνέβη, συμπεριλαμβανομένου του πώς αισθανθήκατε για τον εαυτό σας και τους άλλους που εμπλέκονται πριν, κατά και μετά.

§ Αναλύστε ποιες ήταν οι ανάγκες σας εκείνη τη στιγμή γιατί το κάνατε.

§ Ποια ήταν τα κίνητρά σας;

§ Ποιοι σας επηρέασαν; Είναι οι γονείς σας; Οι φίλοι σας, ο σύζυγος σας; Μήπως λειτουργείτε πάντα με την έγκρισή τους; Μήπως προσπαθείτε να ανταποκριθείτε πάντα στις προσδοκίες τους;

§ Ποιες είναι οι αξίες σας στην πραγματικότητα; Οι πράξεις σας αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές σας αξίες; Αν όχι, εντοπίστε τις πεποιθήσεις, τις σκέψεις σας και τα συναισθήματα που οδήγησαν στις ενέργειές σας. 

Σκεφτείτε τι μπορεί να σας οδήγησε να εγκαταλείψετε τις αξίες σας. Παρατηρήστε ότι θα βλάψετε τον εαυτό σας όταν παραβιάζετε τις αξίες σας. Αυτό προκαλεί στην πραγματικότητα περισσότερο κακό σε σας.

§ Ποιους έχετε βλάψει; Πόσο βλάψατε τον εαυτό σας;

§ Σκεφτείτε τρόπους για να επανορθώσετε.

§ Αποφασίστε με ποιον τρόπο θα διορθώσετε την κατάσταση.

§ Σκεφτείτε μια εναλλακτική δράσης που θα μπορούσε να σας έχει οδηγήσει σε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

§ Αναλογιστείτε πως κανείς δεν είναι τέλειος.

§ Τι όφελος έχετε από το να συνεχίσετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας για ό, τι έχετε κάνει;

§ Μια τακτική που προτείνουν πολλοί θεραπευτές είναι να γράψτε στον εαυτό σας μια επιστολή κατανόησης, εκτίμησης και συγχώρεσης.

§ Επαναλάβετε σε καθημερινή βάση λόγια καλοσύνης και συγχώρεσης που καταγράψατε σε αυτή την επιστολή όπως, «είμαι αθώος», «εγώ συγχωρώ τον εαυτό μου,” και “αγαπώ τον εαυτό μου”

§ Μην μοιράζεστε την άσχημη εμπειρία σας με όσους μπορεί να σας κρίνουν.

§ Μη διστάζετε όμως να συζητήσετε το θέμα που σας βασανίζει με τους φίλους σας και τους ανθρώπους που πραγματικά εμπιστεύεστε και αγαπάτε. Να θυμάστε :Η μυστικότητα παρατείνει την ενοχή και την ντροπή.

§ Συνειδητοποιήστε ότι μπορείτε να συγχωρέσετε τον εαυτό σας, όπως ακριβώς μπορείτε να συγχωρήσετε κάποιον άλλο.

§ Δεχτείτε ότι είστε άνθρωπος και κάνετε λάθη. Ίσως, κάνατε το καλύτερο, δεδομένων των περιστάσεων, και δεν μπορούσατε να κάνετε αλλιώς.

§ Εάν συνεχίσετε να έχετε προβλήματα με την αυτο-συγχώρεση, ίσως είναι χρήσιμο να επισκεφτείτε έναν σύμβουλο και να δεχτείτε επαγγελματική βοήθεια.




DARLENE LANCER ψυχοθεραπεύτρια
enikos.gr

Πώς να συγχωρήσουμε τους γονείς μας αφήνοντας πίσω τα δύσκολα συναισθήματα της παιδικής μας ηλικίας…!!!!

Πώς να συγχωρήσουμε τους γονείς μας αφήνοντας πίσω τα δύσκολα συναισθήματα της παιδικής μας ηλικίας, ώστε να απελευθερωθούμε ζώντας επιτέλους μια πλήρη ζωή γεμάτη αγάπη και φροντίδα για τον εαυτό μας.

Όλοι οι γονείς κάνουν λάθη. Και όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη “λάθος” εννοούμε λανθασμένες συμπεριφορές διαπαιδαγώγησης. 

Δεν υπάρχει τέλειος γονέας, όπως και δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος. Οι περισσότεροι γονείς που δεν έχουν δουλέψει αυτο-γνωστικά και ψυχοθεραπευτικά κάνουν τα ίδια λάθη που έκαναν και οι δικοί τους γονείς, χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται.

Κάποιοι από εμάς ήμασταν τυχεροί και είχαμε γονείς που είχαν κάποιες λανθασμένες συμπεριφορές που μπορούμε να συγχωρήσουμε και δεν στέκονται σοβαρό εμπόδιο προς την ψυχική μας εξέλιξη. Καθώς μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, κατανοούμε τους γονείς μας και τους προσωπικούς τους περιορισμούς.

Όταν κάποια στιγμή γίνουμε και εμείς γονείς, καταλαβαίνουμε ακόμα περισσότερο πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος του γονέα.

Έτσι καταφέρνουμε να τους συγχωρήσουμε και να απελευθερωθούμε από οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με την παιδική μας ηλικία τα οποία έχουν συχνά αντίκτυπο στην ενήλικη ζωή μας, στη σχέση με τον εαυτό μας και με τους άλλους.

Κάποιοι άλλοι από εμάς είχαμε γονείς που άθελά τους, με τη συμπεριφορά και τη στάση τους μας τραυμάτισαν ψυχικά. Ο δρόμος προς τον αληθινό μας εαυτό και την εκπλήρωση του δυναμικού μας μπλόκαρε. 

Αν δεν θεραπεύσουμε τα τραύματά μας, τα προβλήματα θα τα κληρονομήσει η επόμενη γενιά, δηλαδή τα παιδιά μας.

Ας δούμε κάποιες αρνητικές γονεϊκές συμπεριφορές που τραυματίζουν την παιδική ψυχή:

1. Η φυσική ή συναισθηματική εγκατάλειψη
Μπορεί κάποιος γονιός να εγκαταλείπει το παιδί του για διάφορους λόγους, ή να είναι εκεί χωρίς να είναι συναισθηματικά παρών και χωρίς να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού, όπως πχ όταν έχει κατάθλιψη, όταν δουλεύει πολύ, όταν είναι αποκομμένος από τα δικά του συναισθήματα, όταν έχει υπερβολικό άγχος και είναι χαμένος στα δικά του προβλήματα. 

Το παιδί νιώθει μόνο και μαθαίνει ότι οι συναισθηματικές του ανάγκες δεν είναι σημαντικές. Με άλλα λόγια νιώθει ότι δεν είναι σημαντικό το ίδιο, ότι δεν αξίζει.

2. Η επίκριση, η υποτίμηση, η απαξίωση, η χειριστικότητα, η ενοχοποίηση είναι κακοποιητικές συμπεριφορές
Φράσεις όπως, “Είσαι βλάκας”, “Εσύ δεν μπορείς, θα το κάνω εγώ”, “Είσαι ίδιος ο πατέρας σου, είσαι άχρηστος σαν κι αυτόν”, “Αν δεν σπουδάσεις, εγώ θα πεθάνω”, “Με αυτά που κάνεις θα με αρρωστήσεις”, έχουν χιλιοειπωθεί από γονείς που δυσκολεύονται να σεβαστούν την διαφορετικότητα και τις ανάγκες των παιδιών τους.

Υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί όπως πχ “είσαι τεμπέλης”, λειτουργούν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία ακόμα και στην ενήλικη ζωή. “Οι τεμπέληδες” κάνουν επιλογές και αντιμετωπίζουν τη ζωή σύμφωνα με την ταμπέλα που τους έχουν βάλει οι γονείς, ώστε υποσυνείδητα να επιβεβαιώσουν τη λανθασμένη πεποίθηση των γονιών τους. 

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν τεμπέληδες, μόνο αποθαρρυμένοι άνθρωποι. Ένα παιδί που μεγαλώνει μέσα στην αποδοχή και την ενθάρρυνση θα είναι πάντα δημιουργικό και θα εξελίσσει το δυναμικό του έχοντας εσωτερική γαλήνη και ισορροπία.

3. Αγάπη υπό όρους
“Θα σε αγαπώ μόνο αν είσαι καλό παιδί”. “Καλό παιδί”, σημαίνει να συμμορφωνόμαστε με τις ανάγκες και τα θέλω των γονιών μας. Μόνο τότε παίρνουμε αγάπη και αποδοχή και ποτέ όταν είμαστε απλά ο εαυτός μας.

Όσοι από εμάς γίναμε τα “καλά παιδιά”, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε ένα περιβάλλον που δεν δεχόταν τη διαφορετικότητα και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις δικές μας συναισθηματικές ανάγκες, γίναμε υπερ-ενσυναισθητικοί. Μάθαμε δηλαδή να βάζουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες των άλλων χωρίς να υπολογίζουμε τον εαυτό μας. Ο εαυτός μας γίνεται ανύπαρκτος.

Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι, τι χρειάζεται, ποιες είναι οι ανάγκες του. Αναπτύσσουμε έναν ψευδο-εαυτό και δίνουμε όλη την ενέργειά μας στο να ικανοποιούμε τις ανάγκες των άλλων ή/και να κυνηγάμε στόχους που δεν είναι καν δικοί μας.

Ποτέ όμως δεν μένουμε ικανοποιημένοι, διότι δεν νιώθουμε ότι μας αγαπούν και μας αναγνωρίζουν γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε, αλλά γι’ αυτό που πετυχαίνουμε ή προσφέρουμε.

4. Αντιμετώπιση των παιδιών ως φίλων ή συντρόφων, γονεοποίηση
Είναι κακοποίηση όταν ο ένας γονιός συμμαχεί με το παιδί ενάντια στον άλλον γονιό, όταν αντιμετωπίζει το παιδί ως σύντροφο ή φίλο λέγοντάς του τα προβλήματά του και κάνοντας “παρέα” μαζί του. Όταν το φορτώνει ευθύνες που δεν αναλογούν στην ηλικία του, όπως το να φροντίζει τα μικρότερα αδέρφια του.

Ό,τι έγινε έγινε θα πείτε. Μεγαλώσαμε, πέρασαν τα χρόνια! Δεν μπορούμε να κατηγορούμε τους γονείς μας στα 40, στα 50, στα 60…

Φυσικά και χρειάζεται να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας και να γίνουμε εμείς οι καλοί γονείς που δεν είχαμε. Να δώσουμε εμείς στο τραυματισμένο εσωτερικό παιδί μας την ευτυχισμένη παιδική ηλικία που έχασε.

Για να το καταφέρουμε αυτό, χρειάζεται μέσα από μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία να αναγνωρίσουμε και να δούμε κατάματα τα λάθη των γονιών μας. Πολλές φορές βρισκόμαστε σε άρνηση ή εξιδανίκευση. 

Θεωρούμε ότι οι γονείς μας μας φέρθηκαν άσχημα επειδή εμείς ήμασταν “κακά παιδιά” και ό,τι έκαναν το έκαναν για το καλό μας, για να γίνουμε σωστοί άνθρωποι. Με άλλα λόγια έχουμε ενοχοποιηθεί. 

Νιώθουμε βαθιά μέσα μας ότι δεν ήμασταν άξιοι να αγαπηθούμε, ότι δεν αξίζαμε. Όμως, ποιό μωρό, ποιό παιδί δεν αξίζει, χρειάζεται να αναρωτηθούμε…

Άλλες φορές έχουμε απωθήσει την παιδική μας ηλικία. Δεν θυμόμαστε πολλά και έχουμε αποκοπεί από τα συναισθήματά μας. Ο λόγος είναι ότι δεν αντέξαμε τον πόνο και την ενοχοποίηση.

Όλα αυτά όμως θα βγουν κάποια στιγμή και θα γίνουμε οι “σωστοί” άνθρωποι που ήθελαν οι γονείς μας αλλά με νευρώσεις, άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, αυτοάνοσα, σωματικές και ψυχικές ασθένειες κτλ.

Εφόσον συνειδητοποιήσουμε την ψυχική κακοποίηση που έχουμε βιώσει στην παιδική μας ηλικία και έρθουμε σε επαφή με το εσωτερικό μας τραυματισμένο παιδί, κάποια δύσκολα συναισθήματα θα αναδυθούν όπως ο θυμός, το παράπονο, η θλίψη, ο φόβος. 

Χρειάζεται να περάσουμε από το πένθος της χαμένης παιδικής ηλικίας που ποτέ δεν βιώσαμε.

Μπορούμε να δουλέψουμε αυτά τα συναισθήματα εκφράζοντάς τα με βιωματικές ασκήσεις σε ένα ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο όπου θα νιώσουμε αποδοχή, ασφάλεια και εμπιστοσύνη. 

Ας αφεθούμε χωρίς φόβο να βιώσουμε όλα αυτά τα δύσκολα συναισθήματα τα οποία βρίσκονταν για χρόνια αποκομμένα μέσα μας αλλά έκαναν αισθητή την παρουσία τους με άλλους τρόπους όπως τα ψυχοσωματικά, το άγχος, η κατάθλιψη κτλ.

Είναι ο θυμός, η θλίψη, το παράπονο, ο φόβος του μικρού παιδιού μέσα μας που ποτέ δεν εισακούστηκε. Ένιωθε μόνο τότε, αλλά νιώθει μόνο και τώρα που έχουμε ενηλικιωθεί.

Ούτε εμείς ως ενήλικες δεν είμαστε εκεί δίπλα στο εσωτερικό τραυματισμένο μας παιδί, διότι τείνουμε να φερόμαστε στον εαυτό μας με τον ίδιο τρόπο που μας φέρθηκαν στην παιδική μας ηλικία.

Κι εμείς οι ίδιοι τον επικρίνουμε, τον υποτιμούμε, τον ενοχοποιούμε, δεν τον αποδεχόμαστε, δεν τον αγαπάμε, δεν τον ακούμε, τον αφήνουμε μόνο και απομονωμένο.

Σιγά σιγά θα μάθουμε να ερχόμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας, να ακούμε τις ανάγκες μας, να γίνουμε εμείς οι γονείς του εαυτού μας φροντίζοντάς τον. Χρειάζεται να αγκαλιάσουμε το τραυματισμένο εσωτερικό μας παιδί.

Να συνδεθούμε μαζί του και με όμορφους τρόπους. Να το πάμε σε όμορφα μέρη, με όμορφους ανθρώπους και να ζήσουμε ανέμελες στιγμές. 

Να το προστατεύουμε από κάθε είδους κακοποίηση ώσπου να μας εμπιστευθεί και να νιώσει ασφάλεια μαζί μας. Έτσι σιγά σιγά όλα τα κομμάτια μας θα γίνουν ένα. Θα γίνουμε ο εαυτός μας και οι πληγές θα κλείσουν.

Θα καταφέρουμε να αποδεσμευτούμε από το παρελθόν και από τα αρνητικά συναισθήματα προς τους γονείς μας, να τους συγχωρήσουμε που δεν κατάφεραν να είναι οι γονείς που μας άξιζαν, να κατανοήσουμε πως ό,τι αρνητικό έκαναν οφειλόταν στις δικές τους δυσκολίες και όχι στη δική μας αναξιότητα. 

Θα μπορέσουμε να αποδεχτούμε τους γονείς χωρίς από την άλλην να δεχόμαστε πλέον την κακοποιητική τους συμπεριφορά.

Ίσως οι γονείς μας μαλακώσουν λόγω της ηλικίας τους ή και της αλλαγής της δικής μας στάσης. Ίσως πάλι δεν καταφέρουν να αλλάξουν την κακοποιητική τους στάση και συμπεριφορά. Τότε χρειάζεται να κρατάμε την απόσταση που θα μας προστατεύει ώστε να νιώθουμε την εσωτερική μας γαλήνη και ισορροπία.

Να θυμόμαστε πάντα ότι όποιος μένει στον θυμό και το παράπονο, είναι δεμένος με αλυσίδες με αυτούς για τους οποίους τρέφει αυτά τα συναισθήματα. 

Όταν καταφέρουμε να συγχωρήσουμε το κάνουμε για το δικό μας συμφέρον, για να μπορέσουμε επιτέλους να ζήσουμε απελευθερωμένοι από τα φαντάσματα του παρελθόντος. Αγαπώντας, φροντίζοντας και ακούγοντας τον εαυτό μας με πλήρη αποδοχή!




Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Όχι ρε φίλε, δεν είσαι ειλικρινής, αγενής είσαι...!!!!

Εκτιμώ την ειλικρίνεια πραγματικά. Είναι όντως ο θεμέλιος λίθος της ηθικής.

Όσοι με γνωρίζουν καλά, ξέρουν πόσο απεχθάνομαι το ψέμα και πόσο κακή είμαι σ’ αυτό. Θέλω στη ζωή μου ανθρώπους που αγαπούν την αλήθεια, προσπαθώ να μάθω στα παιδιά μου να αγαπούν την αλήθεια και να μη φοβούνται να την πουν.
Θεωρώ ότι οι ειλικρινείς άνθρωποι έχουν αξιοπιστία, ακεραιότητα, ευθύτητα.

Υπάρχει όμως και κάποιο όριο στο πόσο ειλικρινά μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον άνθρωπο. Υπάρχει όριο στο δικαίωμά σου να είσαι ειλικρινής.

Δεν είναι ειλικρίνεια, για παράδειγμα, να λες αφιλτράριστα τη γνώμη σου σε κάποιον για την εμφάνισή του.

Δεν είναι ειλικρίνεια να κρίνεις τις επιλογές ζωής κάποιου χωρίς καν να έχεις ερωτηθεί και που στην ουσία δεν σε αφορούν κιόλας.

Δεν είναι ειλικρίνεια να κατακρίνεις συμπεριφορές και ενέργειες άλλων και να εκφέρεις την άποψή σου χωρίς οι ίδιοι να στη ζητήσουν, διότι απλά δεν τους ενδιαφέρει.

Δεν είναι ειλικρίνεια η παρόρμησή σου να συμπεριφερθείς αναλόγως της κακής σου διάθεσης σε όποιον έχει την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο σου τη συγκεκριμένη μέρα.

Η ειλικρίνεια φίλε μου είναι ιερή, είναι από τις σπουδαιότερες αρετές που έχει ο άνθρωπος. Χρειάζεται κότσια για να μιλάς ειλικρινά και να είσαι απόλυτα αληθινός με τους άλλους.

Χρειάζεται κότσια για να παραδέχεσαι τα λάθη σου, να αναγνωρίζεις που έφταιξες και να ζητάς συγνώμη. Χρειάζεται επίσης τεράστιο θάρρος για να υποστηρίζεις τις επιλογές σου και τις απόψεις σου. 

Χρειάζεται θάρρος για να λες στους ανθρώπους σου την πραγματική αλήθεια, ακόμα κι όταν αυτή δεν είναι αρεστή. Έχει όμως κάποιο νόημα, έναν σκοπό. Να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από κάτι που του κάνει κακό και τον φθείρει ή να τον ωθήσει να εξελιχθεί σε καλύτερο άνθρωπο.

Η ειλικρίνεια που αποσκοπεί σε απλές προσβολές και το μοναδικό πράγμα που επιτυγχάνει είναι να πληγώνει συναισθήματα και να καταρρακώνει εγωισμούς και αυτοπεποιθήσεις, δεν θα έπρεπε να ονομάζεται ειλικρίνεια, αλλά αγένεια.

Κι εσύ φίλε που κρύβεις τις προσβλητικές συμπεριφορές σου με τη μάσκα της ειλικρίνειας, δεν είσαι ειλικρινής, είσαι απλά και ξεκάθαρα αγενής. Ο λόγος που δεν έχεις πολλούς φίλους, δεν είναι επειδή αυτοί δεν αντέχουν την ειλικρίνειά σου. 

Η αγένειά σου είναι αυτή που δεν αντέχεται και η διάθεσή σου να προσβάλλεις τους πάντες με την πρόφαση ότι είσαι αληθινός.

Το μεγαλύτερο ελάττωμά σου δεν είναι η ειλικρίνεια, όπως συνηθίζεις να λες γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την αλήθεια. 

Η αγένειά σου σε κάνει αντιπαθητικό και ίσως είναι η ώρα να αντιμετωπίσεις κι εσύ την αλήθεια κατάματα.

Ίσως και να αναθεωρήσεις;




Ράνια Χατζηκώστα – enfo.gr

Πώς θα βρω τι θέλω να κάνω στη ζωή μου ; 16 τρόποι για να το ανακαλύψετε…!!!!

Πώς θα βρω τι θέλω να κάνω στη ζωή μου...
Πολλοί από εμάς φτάνουμε σε κάποια στιγμή στη ζωή μας σε ένα σταυροδρόμι στο οποίο δεν είμαστε σίγουροι για το ποιος είναι ο κατάλληλος δρόμος που προορίζεται για εμάς. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε “Πως θα βρω τι θέλω να κάνω στη ζωή μου;”. Υπάρχει άραγε κάποια πυξίδα, κάποιος σοφός ή κάποιος γκουρού για να μας το αποκαλύψει; 

Η απάντηση είναι όχι. Κανένας άλλος δεν μπορεί να μας πει τι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας. Αυτή είναι μια απάντηση που μόνο εμείς μπορούμε να δώσουμε. 

Το ενδιαφέρον σε αυτή την ερώτηση είναι ότι η απάντησή της δεν είναι στατική παρά εξελίσσεται μαζί μας. Παρακάτω θα δούμε κάποιους τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε.

16 τρόποι για να βρείτε τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας

1. Εστιάστε στο παρόν και ξεχάστε το μέλλον
Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε τι θέλετε να κάνετε στο μέλλον είναι να βρείτε τι θέλετε να κάνετε σήμερα. Πολλές φορές αυτές οι ερωτήσεις είναι φορτισμένες με συναισθήματα αγωνίας και προσδοκίες οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι καν δικές σας. 

Εντάξει, όλοι θέλουμε να γίνουμε σπουδαίοι και να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Και αυτό είναι πολύ όμορφο. Όμως, τελικά, κανένας σπουδαίος άνθρωπος στο παρελθόν δεν ήξερε εκ των προτέρων τι επρόκειτο να κάνει. 

Οι περισσότεροι απλά έκαναν αυτό που τους ευχαριστούσε, ακολουθούσαν το πάθος τους. Έτσι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί σήμερα και να το κάνετε.

2. Μην περιμένετε την απάντηση, βουτήξτε στη ζωή
Μην περιμένετε να βρείτε την απάντηση ώστε να αρχίσετε να κινείστε προς την κατεύθυνση που θέλετε. Ξεκινήστε να δοκιμάζετε και η απάντηση θα έρθει εκ των υστέρων. Θα βρείτε τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε στη ζωή σας μόνο αφού έχετε αποκλείσει ποια είναι αυτά που δεν θέλετε. 

Και για να είστε σε θέση να γνωρίζετε τι δεν θέλετε, θα πρέπει να δοκιμάσετε.

3. Συμπεριφερθείτε ασυνήθιστα
Πως θα βρείτε τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας εάν δεν είστε έτοιμοι να ακούσετε την απάντηση; Και πως μπορείτε να είστε έτοιμοι να ακούσετε την απάντηση; Είναι απλό, βγάλτε τις παρωπίδες και τα δεδομένα από τη ζωή σας και ανοίξτε στις άπειρες δυνατότητες του κβαντικού κόσμου. 

Πάρτε νέες εμπειρίες, ταξιδέψτε, μιλήστε με καινούργιους ανθρώπους που δεν σας συνέδεε τίποτα στο παρελθόν και εμπλουτίστε τη ζωή σας με νέα δεδομένα και πληροφορίες. Έτσι μόνο θα μπορέσετε να ακούσετε εκείνη τη μοναδική πρόσκληση που θα σας οδηγήσει στο δρόμο σας.

4. Επιδιώξτε τις εκστατικές εμπειρίες
Στη διάσημη ιεράρχηση των αναγκών του Abraham Maslow, η αυτοπραγμάτωση τοποθετείται στην κορυφή της πυραμίδας, αναπαριστώντας την ανάγκη αξιοποίησης των πλήρων δυνατοτήτων ενός ατόμου. Σύμφωνα με τον Maslow, οι εκστατικές (ή υπερβατικές) εμπειρίες παίζουν έναν σημαντικότατο ρόλο στην αυτοπραγμάτωση. 

5. Προκαλέστε τον εαυτό σας
Βάλτε μικρούς στόχους – προκλήσεις στον εαυτό σας ώστε να τον γνωρίσετε καλύτερα. Γνωρίστε ποια είναι τα όριά σας. Συνήθως έχουμε μια πολύ λανθασμένη εικόνα για τις δυνατότητές μας και ο μοναδικός τρόπος για να τις ανακαλύψουμε είναι μέσω των προκλήσεων. 

Μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρές προκλήσεις, π.χ. να μάθετε κάτι εντελώς καινούργιο ή να κάνετε ποδηλασία σε ένα διαφορετικό περιβάλλον ή να συμπεριφερθείτε με έναν διαφορετικό τρόπο από ότι συνήθως. Κάθε πρόκληση που θα κερδίζετε θα σας προσθέτει περισσότερη αυτοπεποίθηση και γνώση για τον εαυτό σας.

6. Να είστε διατεθειμένοι να ανατρέψετε τα πάντα
Εάν αναρωτιέστε τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας, τότε το σίγουρο είναι πως ό,τι κι αν κάνετε ήδη δεν σας καλύπτει. Άρα, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αποπροσκολληθείτε από το γνωστό. Αυτό είναι όντως πολύ πιο εύκολο στα λόγια από ότι στην πράξη αλλά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρείτε τον πραγματικό σας δρόμο. 

Μπορεί τελικά να μην χρειαστεί να αλλάξετε απολύτως τίποτα, δεν έχει σημασία όμως, εσείς πρέπει να είστε έτοιμοι να το κάνετε.

7. Διαχωρίστε τις επιθυμίες σας από τις προσδοκίες των άλλων
Οι γονείς σας προσδοκούσαν για εσάς αυτό που εκείνοι πίστευαν ότι ήταν καλύτερο για εσάς. Και ένα μυστικό αυτογνωσίας… στην πραγματικότητα οι περισσότεροι γονείς με έντονες προσδοκίες στα παιδιά τους προβάλλουν αυτά που οι ίδιοι επιθυμούν για τον εαυτό τους και επειδή πιστεύουν ότι δεν μπορούν πι να τα καταφέρουν, προβάλλουν τις επιθυμίες στα παιδιά τους. 

Πιθανόν να κάνετε κι εσείς το ίδιο στα δικά σας παιδιά. Είναι σημαντικό όμως να γίνει κατανοητό ότι κανένας απολύτως δεν γνωρίζει καλύτερα από εσάς ποιος είναι ο δρόμος σας. 

Το πρόβλημα είναι ότι οι προσδοκίες των γονιών, της κοινωνίας, των φίλων κ.λ.π. ενσωματώνονται τόσο πολύ με την προσωπικότητά μας που πολλές φορές νομίζουμε ότι είναι οι δικές μας σκέψεις. Θα χρειαστεί να διαχωρίσετε τη δική σας φωνή από αυτή των άλλων.

8. “Ακούστε” τα συναισθήματά σας
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι αισθάνονται ανά πάσα στιγμή. Εάν ρωτήσετε αιφνιδιαστικά κάποιον για το πως αισθάνεται, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας απαντήσει “Καλά είμαι”, ή “Χάλια είμαι” ή “Είμαι κουρασμένος” ή οτιδήποτε άλλο που δεν αφορά τα συναισθήματά του. 

Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν τι αισθάνονται ανά πάσα στιγμή. Είναι ζωτικής σημασίας να μάθετε να αφουγκράζεστε τον συναισθηματικό σας κόσμο αφού αυτός είναι η καλύτερη πυξίδα για να σας οδηγήσει στο δρόμο σας.

9. Διαβάστε τις ιστορίες των ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν αυτά που αγαπάτε
Πίσω από κάθε επιτυχημένο άνθρωπο κρύβεται μια ανθρώπινη ιστορία. Δεν γεννήθηκε κανείς πετυχημένος και ελάχιστοι βρήκαν τον δρόμο τους στρωμένο. 

Διαβάστε τις ιστορίες των ανθρώπων που σας εμπνέουν. Οι ιστορίες τους δεν είναι μακριά από την εν δυνάμει δική σας ιστορία.

10. Μην έχετε αγωνία να βρείτε τον έναν και μοναδικό δρόμο
Πολλές φορές έχουμε την αίσθηση ότι πρέπει να βρούμε έναν δρόμο και να τον ακολουθήσουμε μέχρι το τέλος της ζωής μας. Αυτή είναι μια εντελώς λάθος πεποίθηση. Δώστε στον εαυτό σας την ευελιξία που χρειάζεται ώστε να μπορεί να αλλάξει γνώμη. Για το μόνο πράγμα που μπορείτε να είστε σίγουροι είναι το τι σας ευχαριστεί σε κάθε δεδομένη στιγμή. 

Το μέλλον μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό. Να θυμάστε ότι στο σύμπαν δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές παρά μόνο ελλειπτικές. Να αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας και να του επιτρέπετε να αλλάζει γνώμη.

11. Διαλέξτε ένα βιβλίο στην τύχη
Πηγαίντε σε μια βιβλιοθήκη ή σε ένα βιβλιοπωλείο και αφεθείτε να επιλέξετε το πρώτο βιβλίο που θα τραβήξει την προσοχή σας. Πολλές φορές τα μηνύματα μας έρχονται με τους πιο απίθανους τρόπους. Και τα βιβλία βρίθουν από μηνύματα…

12. Διαχωρίστε την εργασία από το σκοπό της ζωής σας
Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσε η εργασία σας να συνδέεται με το σκοπό της ζωής σας αλλά η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν συμβαίνει. 

Ή απλά χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι να συμβεί. Για να κερδίσετε αυτό το χρόνο, πολλές φορές χρειάζεται να κάνετε έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ της εργασίας που θα σας επιτρέψει να βιοπορίζεστε και του σκοπού της ζωής σας.

13.Μην προσπαθείτε να είστε καλύτεροι από τους άλλους. Προσπαθήστε να είστε καλύτεροι από αυτό που ήσασταν μέχρι εχθές
Δεν έχει νόημα να αγωνίζεστε διαρκώς για να είστε οι πρώτοι. Πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος. Κι αν καταφέρετε να είστε οι καλύτεροι αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα. 

Ο ανταγωνισμός είναι καλός αλλά είναι προτιμότερο να ανταγωνίζεστε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να γίνετε καλύτεροι από ότι ήσασταν. Αυτό αρκεί για να πετύχετε τα πιο σπουδαία πράγματα στη ζωή σας.

14. Καταργήστε το σκορ
Δεν χρειάζεται να κρατάτε σκορ επιτυχιών – αποτυχιών. Είναι δεδομένο και θεμιτό ότι οι αποτυχίες θα είναι πολύ περισσότερες. Όσοι έγιναν σπουδαίοι πέρασαν μια σειρά από αποτυχίες πριν φτάσουν στο ζενίθ τους. 

Οπότε, μη δίνετε σημασία στις αποτυχίες, είναι τα απαραίτητα σκαλιά για να φτάσετε στην επιτυχία. Μάθετε από αυτές αλλά μην τις αφήσετε να προβάλλουν στο μέλλον σας.

15. Παραμείνετε αυθεντικοί
Στην προσπάθειά τους να γίνουν αποδεκτοί, πολλοί άνθρωποι αποποιούνται όλα εκείνα τα στοιχεία που τους κάνουν πραγματικά μοναδικούς. Και όταν χάνουν τη μοναδικότητά τους, τότε, χάνουμε και την αξία τους. 

Οι άνθρωποι θα σας αποδεχτούν καλύτερα εάν είστε αυθεντικοί. Δεν θα σας αποδεχτούν όλοι αλλά θα σας αποδεχτούν αυτοί που αξίζει να το κάνουν.

16. Είναι ένας κόσμος άπειρων δυνατοτήτων
Συνειδητοποιήστε ότι δεν υπάρχουν όρια σε αυτά που θέλετε να κάνετε. Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις. Υπάρχουν χιλιάδες δρόμοι, οπότε, χαλαρώστε και απολαύστε τη διαδρομή.