Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Κάνεις σχέσεις που σε πληγώνουν γιατί ξεπληρώνεις το κάρμα σου...!!!!

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί ερωτευθήκατε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο;

Μήπως νιώσατε σαν να γνωρίζατε το άτομο αυτό από πριν αν και δεν είχατε συναντηθεί ποτέ σε αυτή τη ζωή;

Η έλξη στην αρχή ήταν ακαταμάχητη. Κάνατε τα πάντα γι’ αυτό το άτομο, αλλά αναζητούσατε να πάρετε. Ίσως και να ξεχάσατε τις ανάγκες του εαυτού σας. Το αποτέλεσμα;

Ατελείωτες συγκρούσεις και μετά ο χωρισμός. Μια μονόπλευρη σχέση, τον αγαπάτε ακόμα αλλά δεν μπορείτε να τον δείτε, δεν είναι πια δίπλα σας. Αφού νιώθατε ότι είχατε μια καρμική σχέση γιατί έχει φύγει από τη ζωή σας;

Τα καρμικά διδάγματα της ψυχής μέσα από τις ερωτικές σχέσεις
Μπορεί να είναι κάπως δύσκολο για σας να καθορίσετε εάν ήσασταν σε μια καρμική ερωτική σχέση ίσως επειδή δεν γνωρίζετε με σαφήνεια την έννοια των καρμικών σχέσεων. 

Το Κάρμα είναι ο παγκόσμιος νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος που λέει ότι κάθε σκέψη, λόγος και δράση δημιουργεί τη σημερινή μας πραγματικότητα. Είναι επίσης, οι δράσεις, τα λόγια και οι πράξεις μας που θα γίνουν εμφανή μέσα από οποιαδήποτε σχέση έχουμε στη ζωή μας.

Μπορεί να έχουμε καρμικές ερωτικές σχέσεις στη ζωή μας οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων μας και να ανυψωθούμε πνευματικά. 

Κάποιες άλλες σχέσεις στη ζωή μας, μας φέρνουν πάλι αντιμέτωπους με τα πιο μύχια βάθη της ψυχής μας ή τις αρνητικές συμπεριφορές μας. 

Όλες οι καρμικές σχέσεις όμως δεν έχουν στόχο να λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα. Εξυπηρετούν το σκοπό τους και φεύγουν.

Κάθε σχέση σας διδάσκει κάτι, είτε το θέλετε είτε όχι. Κάθε σχέση επηρεάζει τη ζωή σας για να σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε και να εξελιχθείτε. Κάθε φορά που χρειάζεστε ένα μάθημα ζωής θα προσελκύσετε κάποιον στη ζωή σας, ο οποίος θα σας διδάξει κάτι. 

Έτσι, όταν θα πρέπει να συμπορευτείτε με κάποιον στη ζωή, θα προσελκύσετε μια θετική καρμική σχέση, την αδελφή ψυχή στη ζωή σας. 

Αν πρέπει να πάρετε κάποια μαθήματα ζωής, να συνειδητοποιήσετε τα λάθη και τις αδυναμίες σας, προσελκύετε οδυνηρές σχέσεις προκειμένου να αφομοιώσετε ένα μάθημα ζωής μέσα από τη διαδικασία της γνώσης και της επαφής με την άλλη ψυχή.

Κάποιες καρμικές σχέσεις έρχονται να σας διδάξουν ένα μάθημα, να σας βοηθήσουν στην εξέλιξη της ψυχής σας. Κουβαλάνε μια ένταση από τις προηγούμενες ζωές που συνοδεύεται από πόνο, παραμέληση ή ζητήματα εγκατάλειψης. 

Αν εμπλέκεστε σε δύσκολες συνθήκες ή σχέσεις ξανά και ξανά, μπορεί η ψυχή σας να έχει κάνει κάποια «συμφωνία» με το σύμπαν προκειμένου να σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε και να εξελιχθείτε ως ψυχή. Μόλις μάθετε αυτά τα μαθήματα και πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας, θα απολαύσετε τη ζωή!

Αυτός είναι ο σκοπός αυτών των σχέσεων: Να σας δώσουν αυτά τα μαθήματα, αυτές τις καρμικές εμπειρίες και ύστερα να φύγουν από τη ζωή σας. Εξάλλου, αυτό είχε συμφωνηθεί πριν να γεννηθείτε. 

Πριν ενσαρκωθείτε, αποφασίσατε μαζί με τους ουράνιους οδηγούς σας ποια ακριβώς μαθήματα θα μάθετε, πώς θα εξελιχθείτε και με ποιους θα έχετε αυτές τις εμπειρίες.

Όταν συναντάτε κάποιον και τον ερωτεύεστε παθιασμένα, τον αναγνωρίζετε σε ένα άλλο επίπεδο, πνευματικό, αναγνωρίζετε τη ψυχή του άλλου. 

Αυτό μπορεί συχνά να παρερμηνευθεί ως μια μοιραία καρμική σχέση που σκοπό έχει να μείνει για πάντα στη ζωή σας και μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει σύγχυση ότι βρήκατε την αδελφή ψυχή. 

Κάποιες σχέσεις έχουν πολύ βαρύ κάρμα που δεν αφήνουν χώρο να αναπνεύσετε μεταξύ σας. Η ατελείωτη αφοσίωσή σας και η άνευ όρων αγάπη σας δεν μεταφράζονται το ίδιο από το σύντροφό σας. Και ενώ κατά βάθος το ξέρετε αυτό, κρατάτε τη σχέση ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν.

Τα καρμικά μαθήματα που παρουσιάζονται μέσα από αυτές τις σχέσεις έχουν σκοπό να επαναφέρετε την ισορροπία. Μέσα από τις κατάλληλες ενέργειές σας θα πρέπει να προσπαθήσετε να διορθώσετε αυτό το μοτίβο, να δείτε διαφορετικά κάποια πράγματα. 

Κι αυτό απαιτεί επίγνωση του εαυτού σας: Των προτερημάτων και των ελαττωμάτων σας. Όταν είστε σε ισορροπία με τον αληθινό εαυτό σας, ξέρετε τι θέλετε, έχετε ένα στόχο, επιλέγετε να μη δημιουργήσετε αρνητικό κάρμα πληγώνοντας σκόπιμα και για προσωπικό όφελος τον άλλον.

Σeξουαλική έλξη και Κάρμα
Σε μια σχέση, όσο ισχυρότερη είναι η σωματική έλξη, τόσο ισχυρότερο είναι το καρμικό μάθημα. Η σωματική έλξη (σeξουαλική χημεία) σχεδιάστηκε από το σύμπαν για να σας κρατήσει με αυτό το άτομο για να σας βοηθήσει να δείτε το βάθος του εαυτού σας. 

Γιατί αν πραγματικά γνωρίζατε τον πόνο που θα περάσετε με αυτό το άτομο, θα φεύγατε τρέχοντας! Η ισχυρή σeξουαλική έλξη σας κρατά για να μάθετε το μάθημα και να μπορέσετε να αναπτυχθείτε. Με αυτή την εμπειρία και το μάθημα με αυτό το πρόσωπο, θα έχετε βγει από αυτή τη σχέση ένα καλύτερο άτομο.

Το Κάρμα σας κάνει να μην έχετε πολύ έλεγχο στα συναισθήματά σας, δεν μπορείτε να τα κρύψετε και για να πούμε την αλήθεια σας καλεί να τα αντιμετωπίσετε. Τι είναι όμως, αυτό που θα σας επαναφέρει πίσω στην ισορροπία, να εναρμονιστείτε με τον αληθινό εαυτό σας; 

Για να νιώσετε συναισθηματική δύναμη πρέπει να μπορέσετε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας και το σύντροφό σας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεών σας χωρίς να κατηγορείτε τον άλλον.

Και αυτό είναι ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας: Η πραγματική δουλειά αρχίζει από το μυαλό σας το οποίο κατευθύνει τη δράση σας. 

Κάθε θετικό βήμα που κάνετε, σας φέρνει πιο κοντά στον πραγματικό αυθεντικό εαυτό σας και απελευθερώνει το αρνητικό κάρμα με το εν λόγω πρόσωπο. Είναι οι αλυσίδες που σας κρατούν πίσω από την πνευματική σας εξέλιξη.

Όταν το Κάρμα με το άλλο πρόσωπο έχει επιλυθεί, η έλξη εξανεμίζεται και μειώνεται και αισθάνεστε ότι μια σελίδα στη ζωή σας έχει γυρίσει. Το βάρος της ψυχής σας ελαφραίνει και είναι πλέον εύκολο να κάνετε ένα βήμα μπροστά, η αγάπη ίσως υπάρχει ακόμα αλλά δεν είναι το ίδιο παθιασμένη.

Το μάθημα της απομάκρυνσης από μια οδυνηρή σχέση είναι η ψυχική σας ενδυνάμωση, ώστε να αποτρέψετε να εμπλακείτε σε επώδυνες σχέσεις στο μέλλον. 

Το Κάρμα πλέον έχει επιλυθεί, η ζωή σας κινείται ελεύθερα. Πάντα να θυμάστε: Η διέξοδος από μια αρνητική καρμική σχέση είναι η συγχώρεση, τόσο για τον άλλο όσο και για τον εαυτό σας.




Όταν αποδεχτούμε την απώλεια, θα είμαστε αρκετά δυνατοί να ξεκινήσουμε ένα νέο ταξίδι…!!!!

Δεν θα επιστρέψουν. Και το συντομότερο που θα το δεχτούμε, το γρηγορότερο θα μπορέσουμε να συμμαζέψουμε τα κομμάτια της καρδιάς μας και να προχωρήσουμε. Σίγουρα υπάρχει μέσα μας ένα κομμάτι του εαυτού μας που εύχεται να καταλάβουν ότι έχασαν κάτι σπουδαίο ή ότι θα επικοινωνήσουν ξανά μαζί μας για να απολογηθούν επειδή θα κατανοήσουν ότι έπρεπε να μας δείχνουν την εκτίμησή τους όσο βρισκόμασταν στη ζωή τους. 

Ωστόσο, η συναισθηματική μας ανάρρωση δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από αυτό.

Μέχρι να αποδεχτούμε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν, δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε στη ζωή μας πραγματικά. Ίσως θα έπρεπε κάποιες στιγμές να γίνουμε λίγο σκληροί με τον εαυτό μας επαναλαμβάνοντάς του ότι “δεν θα επιστρέψει”. Αλλά ακόμη και αν αυτό συνέβαινε, δεν θα έπρεπε να είμαστε αυτοί που τους περιμένουν καρτερικά.

Πρέπει να αποδεχτούμε ότι μερικοί άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή μας επειδή έτσι έπρεπε να γίνει, ότι κάποιες φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχαμε σχεδιάσει και ότι θα ήταν καλύτερο να μην επιμένουμε να βαδίζουμε σε ένα μονοπάτι το οποίο δεν ήταν για εμάς. 

Το μονοπάτι που τώρα μπορεί να μας φαίνεται γεμάτο δάκρυα και πόνο, μπορεί να είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στην ευτυχία σε λίγο καιρό.

Όσοι άνθρωποι μας πλήγωσαν, μας προσέφεραν κάτι πολύ σπουδαιότερο : ένα μεγάλο μάθημα για τη ζωή μας. Το μάθημα αυτό, μας έδειξε ότι δεν πρέπει να προσκολλάμε την ευτυχία μας σε ένα μόνο άτομο, ειδικά αν είναι κάποιος τον οποίο μόλις γνωρίσαμε. 

Μας έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι έχουν ατέλειες, κάνουν λάθη και ότι αυτό δεν θα έπρεπε να μας σταματά από τη δική μας προσωπική ευτυχία και το κυνήγι των στόχων μας.

Συνήθως, τα δύσκολα διαπροσωπικά ταξίδια, είναι αυτά που μας γεμίζουν με τη δύναμη και τη δυνατότητα να γίνουμε η καλύτερη πλευρά του εαυτού μας. 

Είναι ένα μάθημα που μας μαθαίνει σχετικά με την αγάπη, ότι δεν μπορεί να είναι μονομερής για να είμαστε ευτυχισμένοι και πως οτιδήποτε είναι ημίμετρο, θα έπρεπε ίσως να μας ωθήσει να φύγουμε εμείς πρώτοι.

Και ίσως θα έπρεπε αντί να μετράμε όλους τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να είμαστε ερωτευμένοι, να μετράμε τους λόγους για τους οποίους αξίζουμε εμείς οι ίδιοι να μας ερωτευτούν.




Ruby Dhal
EDITORIAL TEAM

Όσο πιο εξελιγμένος είναι ο άνθρωπος τόσο περισσότερο έχει ανάγκη την ησυχία…!!!!

Το να είναι λοιπόν κάποιος θορυβώδης δεν είναι καλό σημάδι. Πόσοι άνθρωποι κάνουν θόρυβο για να τους προσέχουν!

Μιλάνε δυνατά, γελάνε δυνατά, μπαίνουν σε μια αίθουσα χωρίς προφυλάξεις ενώ όλοι οι άλλοι έχουν ήδη καθίσει στις θέσεις τους, κοπανάνε τις πόρτες, σκοντάφτουν στα αντικείμενα ή τα αναποδογυρίζουν απλά και μόνο για να προσελκύσουν την προσοχή τω άλλων. 

Το να κάνουν θόρυβο είναι γι’ αυτούς ένας τρόπος επιβεβαίωσης του εαυτού τους, ένας τρόπος για να δείχνουν ότι είναι εκεί.

Πρέπει λοιπόν να μάθουν ότι τα άδεια βαρέλια είναι αυτά που κάνουν τον πιο πολύ θόρυβο : ναι, καταλαβαίνουμε αμέσως την παρουσία τους! Πράγματι, πόσοι είναι οι άνθρωποι που είναι σαν τα άδεια βαρέλια : πηγαίνουν παντού κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο ο οποίος αποκαλύπτει την ανεπάρκεια και τη μετριότητά τους.

Παρατηρώ τους ανθρώπους και η συμπεριφορά τους αμέσως μου αποκαλύπτει την καλλιέργειά τους, το χαρακτήρα τους, την ιδιοσυγκρασία και τον βαθμό εξέλιξής τους. 

Όλα γίνονται ξεκάθαρα μέσα από τον τρόπο που παρουσιάζονται και που μιλάνε. Ορισμένοι μιλάνε σαν να θέλουν να καλύψουν, να κρύψουν κάτι, σαν να υποψιάζονται ότι η σιωπή μπορεί να αποκαλύψει ακριβώς αυτό που θέλουν να κρύψουν.

Πριν καλά καλά τους γνωρίσετε, πρέπει να σας πουν αμέσως ένα σωρό ιστορίες για να επιβάλουν κάποια ιδέα για τον εαυτό τους, για τους άλλους ή για τα γεγονότα. Θα πείτε: ''Μα μιλάνε για να γνωριστούμε''

Εντάξει, σύμφωνοι, αλλά για να γνωριστούν οι άνθρωποι μερικές φορές η σιωπή είναι πιο εύγλωττη από τις κουβέντες. Ναι, αν ζήσουν μαζί για λίγα λεπτά μέσα στην σιωπή, γνωρίζονται καλύτερα παρά μέσα από μία μεγάλη και άχρηστη φλυαρία.

Ο θόρυβος κρατάει τον άνθρωπο μέσα στις κατώτερες ψυχικές περιοχές. Τον εμποδίζει να μπει μέσα σε αυτόν τον αιθέριο κόσμο όπου η κίνηση γίνεται πιο εύκολη, η θεώρηση των πραγμάτων πιο ξεκάθαρη και η σκέψη πιο δημιουργική. Βέβαια, ο θόρυβος είναι η έκφραση της ζωής, όχι όμως εκείνης των ανώτερων βαθμίδων. 

Αποκαλύπτει μάλλον μία ατέλεια μέσα στην δομή η την λειτουργία των όντων και των αντικειμένων. Όταν μια μηχανή ή μια συσκευή αρχίσουν να έχουν διακοπές, τότε κάνουν ένα σωρό θορύβους. 

Και το ότι οι κατασκευαστές φροντίζουν όλο και περισσότερο να κατασκευάζουν αθόρυβες συσκευές, είναι επειδή ξέρουν πολύ καλά τελειότητας.

Ο πόνος είναι ένας θόρυβος που μας προειδοποιεί ότι κάποιο από τα όργανά μας έχει αρχίσει να χαλάει. Μέσα σ’ ένα υγιές σώμα τα όργανα είναι σιωπηλά. Βεβαίως εφόσον είναι ζωντανά εκφράζονται, αλλά αθόρυβα. 

Η ησυχία είναι το σημάδι ότι όλα λειτουργούν σωστά μέσα στον οργανισμό. Από την στιγμή που κάτι αρχίσει να τρίζει, προσοχή! αυτό είναι η αναγγελία κάποιας αρρώστιας.

Η σιωπή είναι η γλώσσα της τελειότητας, ενώ ο θόρυβος είναι η έκφραση κάποιου ελαττώματος, κάποιας ανωμαλίας ή μιας ζωής που ακόμα βρίσκεται σε αταξία και αναρχία και που χρειάζεται να κυριαρχηθεί και να επεξεργαστεί.

Για παράδειγμα, τα παιδιά είναι θορυβώδη επειδή μέσα τους ξεχειλίζουν η ενεργητικότητα και η ζωντάνια. Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι είναι σιωπηλοί. Θα πείτε: ''Φυσικά, είναι ξεκάθαρο, οι ηλικιωμένοι αγαπούν την σιωπή επειδή έχουν λιγότερες δυνάμεις και ο θόρυβος τους ενοχλεί''. 

Αυτό είναι λίγο αλήθεια, μπορεί όμως και να υπήρξε μέσα τους κάποια εξέλιξη, κι έτσι τώρα το πνεύμα τους είναι εκείνο που τους ωθεί να μπαίνουν στην σιωπή. Για ν’ αναθεωρήσουν την ζωή τους, να σκεφτούν, να πάρουν μαθήματα από αυτήν, χρειάζονται αυτήν την ησυχία μέσα στην οποία γίνεται ολόκληρη εργασία απόσπασης, υλοποίησης, σύνθεσης.

Η αναζήτηση της σιωπής είναι μια εσωτερική διαδικασία η οποία οδηγεί τα όντα προς το φως και την αληθινή κατανόηση των πραγμάτων.




Omraam Mikhael Aivanhov
Ο Δρόμος της Σιωπής

Ευγένεια είναι να μη φέρνεις τον άλλο σε δύσκολη θέση…!!!!

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικός και αυτό φαίνεται από τις έρευνες που έχουν έρθει στο φως σχετικά με την εξέλιξή του σε ομάδες από την παλαιολιθική εποχή έως και σήμερα, οπότε και τον ωφελούσε να είναι ενταγμένος σε μια ομάδα για την επιβίωσή του και όχι μόνο.

Από την αρχή της εξέλιξής του παρατηρούμε και τις αλλαγές στην συμπεριφορά του, καθώς και στον τρόπο που κάνει διάλογο με την ομάδα του -και όχι μόνο με αυτή, αλλά και με άλλες φυλές.

Σταδιακά όσο αναπτύσσονταν οι πολιτισμοί που άνθισαν στο πέρασμα των αιώνων, μας άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη συγγραμμάτων και σοφίας και άνθισε και η εσωτερική καλλιέργεια του ατόμου. 

Η γνώση συνέβαλλε ιδιαίτερα σε αυτού του είδους την πρόοδο με την εκπαίδευση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία και σαφώς με το οικογενειακό περιβάλλον που θεωρείται και το πιο σημαντικό για τις σωστές βάσεις της προσωπικότητας του ατόμου.

Η γνώση, όμως, από μόνη της δεν είναι κάτι που ολοκληρώνει ένα άτομο, καθώς παίζουν ρόλο και οι στοιχειώδεις τρόποι ευγενείας και ήθους προς τον συνάνθρωπό μας! 

Υπάρχει μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δεν έχουν τα απαραίτητα εφόδια γνώσης - ίσως λόγω κάποιων συγκυριών - αλλά έχουν το εφόδιο της ευγένειας στο λόγο τους και στις πράξεις τους και σε κάνουν να νιώθεις πως η ευγένεια είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του ανθρώπου, διότι προκαλεί τον άλλον να συμπεριφερθεί με παρόμοιο ακριβώς τρόπο - θέλοντας και μη!

Ο ευγενικός άνθρωπος έχει έναν όμορφο τρόπο για να πει αυτό που θέλει, για να αναλύσει την άποψή του, ακόμα και για να σε επιπλήξει. 

Είναι ο τρόπος του να προσεγγίζει τον συνάνθρωπό του και να μην τον φέρει ποτέ σε δύσκολη θέση, να μην τον κάνει να ντραπεί για κάτι που ίσως δεν έκανε σωστά, για κάτι που δεν ειπώθηκε ορθά και πρωτίστως να τον κάνει να νιώσει άνετα με τις πράξεις του και όχι υπόλογος γι’ αυτές.

Το να λες «ευχαριστώ», «παρακαλώ» και όποια άλλη λέξη προσδίδει ευγένεια, δε σημαίνει αυτόματα πως το άτομο που τις λέει είναι και ευγενικό από τη φύση του. Οι φράσεις αυτές θα έλεγε κανείς πώς είναι ένας τρόπος πιο άμεσος για να δείξεις ευγνωμοσύνη σε μια πράξη καλής θέλησης. Είναι έτσι όμως στην πραγματικότητα;

Ο ευγενικός άνθρωπος δεν αντιγράφει συμπεριφορές άλλων ανθρώπων και δεν αποποιείται της γενικότερης καλής του συμπεριφοράς σε στιγμές αδυναμίας, οργής και εκνευρισμού απέναντι σε μία κατάσταση. 

Φροντίζει πάντοτε το προφίλ του να παραμένει ευγενές και καλοπροαίρετο, να δικαιολογεί την κάθε ατυχή συγκυρία που οδήγησε σε κάποια έκρηξη συναισθημάτων, και προσπαθεί παράλληλα με το λόγο του να κατευνάσει συμπεριφορές και πάθη.

Είναι εκείνος που θα ανοίξει την πόρτα σε κάποιον, που θα παραχωρήσει τη θέση του στο λεωφορείο, που η βοήθεια που προσφέρει θα είναι εμφανής σε όλους! 

Εκείνος ο άνθρωπος που θα πληρώσει το εισιτήριο κάποιου που δεν είχε παραπάνω χρήματα, που θα αφιερώσει χρόνο να εξυπηρετήσει οποιονδήποτε έχει ανάγκη και μπορεί να είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή. Η ευγένεια έχει μέσα της ηθική και ομορφιά.

Ο όμορφος τρόπος και η πράξη που θα γεννηθεί από την ευγένεια και την καλοσύνη του, είναι πραγματικές αρετές και οφείλουν όλοι να τις καλλιεργούν και να προσπαθούν με τον τρόπο τους να μεταφέρουν σε όλους το πρόσωπο της ευγένειας που τείνει να χαθεί μέσα σε μία κοινωνία που οι αξίες κλονίζονται.




Kathy Lau 

7 ερωτήσεις για να κρίνω εάν μια διδασκαλία μου ταιριάζει…!!!!

Στη σύγχρονη εποχή μας, την εποχή της πληροφορίας, οι θεωρίες οι διδασκαλίες, οι γκουρού, οι πνευματικοί ηγέτες, τα ιερατεία, οι φιλόσοφοι, οι καθοδηγητές, οι “προπονητές” κ.λ.π βρίθουν. Αρκεί μια αναζήτηση στο ίντερνετ για να δεις χιλιάδες βίντεο, απόψεις, θεωρίες κ.ο.κ. 

Μια επίσκεψη σε ένα βιβλιοπωλείο ή σε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη αρκεί για να διαπιστώσουμε την ποικιλία των διαφόρων θεωρημάτων επί παντός επιστητού.

Ωστόσο, εδώ, θα ήθελα να εστιάσω στην “πνευματική καθοδήγηση”. Και επειδή είναι σίγουρο ότι πολλοί θα διαφωνήσουν με τα παρακάτω, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως ό,τι γράφω έχει να κάνει με τον τρόπο που εγώ προσωπικά κρίνω αν μια διδασκαλία μου ταιριάζει. 

Δεν κρίνω την ίδια τη διδασκαλία, αλλά κρίνω εάν μου ταιριάζει εμένα στη συγκεκριμένη στιγμή που έρχομαι σε επαφή μαζί της. Όλες οι διδασκαλίες έχουν αλήθειες και ό,τι και να λέγεται… όσο τρελό κι αν ακούγεται, περιέχει σίγουρα στον πυρήνα του ένα μέρος της Αλήθειας.

Είναι επίσης σαφές, ότι ο μοναδικός – πραγματικός δάσκαλος του κάθε ανθρώπου είναι ο δικός του προσωπικός δρόμος. Μέχρι να βρει ωστόσο αυτό το μονοπάτι, πολλές φορές θα πρέπει να περάσει από άλλα μονοπάτια. 

Κατά τη γνώμη μου δεν νοείται σοβαρός αναζητητής ο οποίος δεν μελετά με ανοιχτό μυαλό. τους δρόμους και τις αλήθειες που έχουν ειπωθεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Κάθε φορά ωστόσο που έρχομαι σε επαφή με μια διδασκαλία, κάνω εφτά ερωτήσεις στον εαυτό μου. 

Εάν και οι 7 ερωτήσεις απαντηθούν καταφατικά, τότε συνεχίζω τη μελέτη:

1) Κάνει τον κόσμο καλύτερο;
Προάγει δηλαδή τις αξίες που θα κάνουν την ανθρωπότητα να ζει ειρηνικά, με δικαιοσύνη, ισότητα και αρμονία;

2) Με κάνει καλύτερο άνθρωπο;
Μου ξυπνάει δηλαδή μέσα μου τη δίψα για ειρήνη, δικαιοσύνη, ισότητα και αρμονία; Διότι αν δεν το κάνει αυτό σε μένα, πως θα το κάνει στον κόσμο συνολικά;

3) Προάγει το σεβασμό και την ανοχή στο διαφορετικό;
Ένα σύστημα που διδάσκει ότι κάθε τι διαφορετικό από το ίδιο είναι κατώτερο… απλά δεν με αφορά διότι ένα σύστημα που δεν σέβεται το διαφορετικό δεν μπορεί ούτε τον κόσμο να κάνει καλύτερο, ούτε και εμένα να ζήσω ειρηνικά και αρμονικά με τους συνανθρώπους μου.

4) Με πείθει;
Μια διδασκαλία που αναφέρεται μόνο σε αυθεντίες και σε δόγματα και προσπαθεί να με πείσει διαμέσου του φόβου ή της υπόσχεσης, χωρίς επιχειρήματα, είναι για εμένα ακατάλληλη. Διότι μια τέτοια διδασκαλία δεν μπορεί να με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Διότι θα την ακολουθήσω μόνο από φόβο… Και ο φόβος δεν θα κάνει τον κόσμο μας καλύτερο!

5) Προσθέτει κάτι παραπάνω στις ήδη υπάρχουσες;
Είναι σαφές ότι οι βασικές αλήθειες έχουν ειπωθεί χιλιάδες χρόνια τώρα. Άρα οποιαδήποτε διδασκαλία θα έπρεπε να προσθέτει κάτι παραπάνω σε αυτές τις βασικές αλήθειες ή έστω να παρουσιάζει μια διαφορετική αλήθεια ή μια διαφορετική οπτική γωνία. Και πιστέψτε με, είναι πάρα πολλές αυτές που αναμασούν τα ίδια και τα ίδια.

6) Είναι απλή και κατανοητή;
Είμαι πεπεισμένος, ότι όσο πιο σοφός είναι ο δημιουργός μιας διδασκαλίες, τόσο πιο απλά και κατανοητά μπορεί να μεταφέρει μια πληροφορία. Δεν λέω ότι πρέπει να είναι εύκολη, διότι συνήθως το απλό είναι και δύσκολο, λέω απλώς να καταλαβαίνω τι μου λέει, ή έστω να νομίζω ότι καταλαβαίνω τι μου λέει, γιατί μια πληροφορία μπορεί να έχει πολύ βάθος όπου με το χρόνο να κατανοείς όλο και περισσότερα ή διαφορετικά νοήματα.

7) Προάγει την αυτογνωσία;
Και αυτή είναι για μένα, ίσως η σημαντικότερη ερώτηση. Με βοηθάει αυτή η διδασκαλία να κατανοήσω καλύτερα τον εαυτό μου; Όχι να κατανοήσω το γαλαξία, ή το πως λειτουργεί ο “πνευματικός κόσμος”. Με βοηθάει να δω τις αιτίες που με κάνουν να είμαι αυτό που είμαι; 

 Γιατί αν δω τις αιτίες, τότε μπορώ να τις εξαλείψω, να τις αλλάξω ή να τις ενισχύσω. Μια τέτοια διδασκαλία με κάνει δυνατότερο. Μια τέτοια διδασκαλία θα με οδηγήσει στον πραγματικό και μοναδικό δάσκαλο, τον εαυτό μου. 

Μια τέτοια διδασκαλία μπορεί να κάνει εμένα και τον κόσμο καλύτερο, γιατί θα σέβεται κάθε τι διαφορετικό, γιατί η αλήθεια της θα είναι αυταπόδεικτη και γιατί θα μιλάει απευθείας μέσα στην καρδιά μου.

Και ξέρω ότι αν και οι εφτά απαντήσεις απαντώνται θετικά… τότε αυτή η διδασκαλία μου ταιριάζει και θα προσθέσει έναν ακόμα φάρο στην αναζήτηση του δικού μου δρόμου.




Πέτρος Ντερζιώτης
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Τι θα αλλάξει στη ζωή σας αν ξυπνάτε μια ώρα νωρίτερα – Ο κίνδυνος που μειώνεται κατά 23%...!!!!

«Αν κοιμηθώ νωρίς θα σηκωθώ νωρίς, θα ξεκινήσω νωρίς και θα παρκάρω νωρίς», έλεγε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης στο αγαπημένο τραγούδι του «Κάπου την έχουμε πατήσει».

Και μπορεί εκείνος τελικά να είδε κάποιο… πρόβλημα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι επιστήμονες, όμως, έρχονται να τον στηρίξουν σθεναρά και συμβουλεύουν να ξυπνάμε μια ώρα νωρίτερα το πρωί. Δείτε γιατί

Η λαϊκή αντίληψη θέλει όσους κοιμούνται και ξυπνούν νωρίς να είναι υγιείς και σοφοί. Πρόσφατη έρευνα, λοιπόν, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry υποστηρίζει το πρώτο κομμάτι αυτής της θεωρίας, υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν σε τακτική βάση μια ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο, χωρίς, ωστόσο, να κοιμούνται λιγότερο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν για σοβαρής μορφής κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 840.000 ανθρώπους από την Ευρώπη, αναζητώντας τις πιο κοινές γονιδιακές παραλλαγές που επηρεάζουν τον χρονότυπο ενός ανθρώπου, δηλαδή τις προτιμήσεις του σχετικά με την ώρα του ύπνου. 

Έτσι, κατάφεραν να εντοπίσουν όσους ξυπνούν νωρίς και εκείνους που προτιμούν να ανοίγουν τα μάτια τους πιο αργά μέσα στην ημέρα, ενώ στη συνέχεια εντόπισαν τους ανθρώπους που είχαν διαγνωσθεί με σοβαρή διαταραχή κατάθλιψης.

Όταν, λοιπόν, εξέτασαν όλες αυτές τις πληροφορίες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ήταν γενετικά προδιατεθειμένοι να ξυπνούν μία ώρα νωρίτερα το πρωί συγκριτικά με εκείνους που ξυπνούσαν πιο αργά είχαν κατά 23% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα είναι συναφή με αυτά μιας άλλης μικρής μελέτης, τα οποία έδειχναν βελτίωση στη βαθμολογία της κατάθλιψης σε ανθρώπους που άλλαξαν την ώρα ύπνου και αφύπνισης, πέφτοντας στο κρεβάτι μία ώρα νωρίτερα από τη συνηθισμένη τους ρουτίνα.

Οι ερευνητές, πάντως, αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή προκειμένου να προσδιοριστεί αν μια τέτοιου είδους παρέμβαση είναι πράγματι σημαντική.




ygeiamou.gr

Ιναγιάτ Χαν : Η Ανάπτυξη και η Εφαρμογή της Θεραπευτικής Δύναμης...!!!!

O Ιναγιάτ Χαν (1882 – 1927) ήταν Ινδός Σούφι μουσικός ο οποίος ίδρυσε στο Λονδίνο το κίνημα “Συμπαντικός Σουφισμός“. Ήταν ένα εξαιρετικά ελεύθερο, οικουμενικό πνεύμα και φυσιολάτρης και πίστευε στην ένωση όλων των ανθρώπων κάτω από έναν Θεό ο οποίος δεν ήταν άλλος από την ίδια τη φύση. 

Γι' αυτό το λόγο οι αρχές της διακήρυξης του “Παγκόσμιου Σουφισμού”, ελάχιστη σχέση είχαν με το ίδιο το Ισλάμ και πολεμήθηκαν από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές της εποχής.. Μεταξύ των άλλων δίδασκε ότι η τυφλή υπακοή σε ένα βιβλίο ενέχει την απουσία πραγματικού πνεύματος. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην wikipedia.

Μεταξύ των άλλων, ο Ιναγιάτ Χαν προσέλκυσε χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο τους οποίους φέρεται να βοήθησε και να θεράπευσε αφιλοκερδώς.

Παρακάτω ακολουθούν αποσπάσματα από το βιβλίο “Το βιβλίο της Υγείας του Ιναγιάτ Χαν” (εκδόσεις Πύρινος Κόσμος) το οποίο αναφέρεται την ανάπτυξη και την εφαρμογή της θεραπευτικής δύναμης, όπως την είχε αντιληφθεί και εφαρμόσει ο ίδιος.

Η Ανάπτυξη της Θεραπευτικής Δύναμης

Η πνοή
Η πνοή είναι η βασική δύναμη που απαιτείται για τη θεραπεία. Όλες οι διάφορες εκδηλώσεις του μαγνητι­κού ρεύματος που εκπέμπεται από τις άκρες των δακτύ­λων, από τα μάτια και από τους πόρους του δέρματος, είναι άμεσες εκδηλώσεις της πνοής. Η δύναμη της πνοής είναι εκείνη που χαρίζει μαγνητισμό σε όλες τις διάφορες όψεις του. 

Η αδυναμία της πνοής προκαλεί αδυναμία του νου και του σώματος, και η δύναμη της πνοής δυναμώνει και τα δυο. Όταν η πνοή είναι γεμάτη ενέργεια, τότε είναι αδύνατον το άτομο να μη διαθέτει ενέργεια και μαγνητισμό. 

Επομένως πριν από την ανά­πτυξη οποιουδήποτε άλλου μέσου θεραπείας” πρέπει να αναπτυχθεί η δύναμη της πνοής.

Υπάρχουν δυο τρόποι ανάπτυξης της δύναμης της πνοής: ο ένας τρόπος είναι να γίνει πλατιά και ο άλλο τρόπος είναι να γίνει έντονη. Στη συνέχεια η πνοή πρέπει να κυριαρχηθεί, έτσι ώστε να μπορεί να κατευθύνεται στο επιθυμητό σημείο του σώματος. 

Έπειτα πρέπει να κυριαρχηθεί, ώστε να μπορεί να κατευθύνεται σε οποιαδήποτε πλευρά, επίπεδο, προς τα πάνω, προς τα κάτω, ο στα δεξιά ή στα αριστερά. 

Ακριβώς όπως γίνεται κανείς γνώστης της σκοποβολής όταν είναι ικανός να βρίσκει το στόχο, παρόμοια πρέπει κανείς να κυριαρχήσει την πνοή. 

Στην Ινδία υπάρχουν γιόγκι που μπορούν να σβήσουν ένα κερί από μακριά με τη δύναμη της πνοής· ακόμη και το θαύμα του μουσικού Τανσέν, που λέγεται ότι άναβε πολλά κεριά με τη δύναμη του τραγουδιού του, δεν μπο­ρεί να είναι τίποτε άλλο παρά η δύναμη της πνοής στην πλήρη της ανάπτυξη.

Η εξάγνιση
Η επιστήμη πάντα δεχόταν και κάθε μέρα εκτιμά όλο και περισσότερο τη σημασία που έχει η καθαριότητα γύ­ρω από τον ασθενή και από μέρους του ιατρού και διά­φορες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί ως απολυμαντικές σε πολλές περιπτώσεις ασθένειας. 

Συνεπώς ο θεραπευ­τής που έχει μεγαλύτερη σχέση με το νου, θα αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να εξετάζει την καθαρότητα του νου, καθώς και του σώματος. Αναμφίβολα, όταν μάθου­με τη φύση των πραγμάτων, είναι δύσκολο να πούμε ποιο είναι καθαρό και ποιο είναι ακάθαρτο. 

Ωστόσο ένας τρό­πος για να το κατανοήσουμε είναι να πούμε ότι το καθετί είναι στη φύση του αγνό και όταν ενώνεται μαζί του ένα ξένο στοιχείο, τότε αυτή η καθαρότητα χάνεται. Μια βα­θιά, σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση θα ανοίξει ένα ευρύ πεδίο στο στοχαστή.

Ένας άλλος τρόπος κατανόησης του καθαρού και του ακάθαρτου είναι η ιδέα ότι μόνον ένα πράγμα κρατάει πάντα καθαρά, και αυτό είναι η ζωή, και όταν η ζωή φεύγει τότε γίνονται ακάθαρτα. 

Υπάρχει και ένας τρίτος τρόπος θεώρησης: ο θάνατος είναι η μη καθαρότητα των πραγμάτων, αλλά η καταστροφή είναι καθαρότητα. Και αυτό επίσης ανοίγει ένα ευρύ πεδίο κατανόησης για τον παρατηρητικό μελετητή της ζωής.

Με λίγα λόγια είναι αναγκαίο ο θεραπευτής να τηρεί τους νόμους της υγιεινής ζωής και να προσέχει, ώστε να μην παίρνει τα μικρόβια από τους ασθενείς που θερα­πεύει. 

Επίσης θα πρέπει να αποφεύγει κάθε σκέψη πι­κρίας, κακής θέλησης, οργής, θυμού, ζήλιας1 πρέπει να εξαγνίζει το νου του από κάθε ίχνος φθόνου ή κακίας και να βυθίζει, θα λέγαμε, την αφοσίωση του στο Θεό, έτσι ώστε η καρδιά του να εμποτίζεται με ευσπλαχνία και συμπόνια. 

Δεν θεραπεύει μόνο η δύναμη του νου, αλλά και η αγνότητα του νου. Ο νους που είναι απαλλαγ­μένος από κάθε ασχήμια, ψευτιά, προδοσία, αυτός και μόνο είναι ικανός να εκπέμπει δύναμη, ισχυρή και αγνή στη φύση της, η οποία μπορεί να χαρίσει στον ασθενή νέα ζωή και να τον ανακουφίσει από κάθε πόνο.

Ο ρυθμός
Η ανάπτυξη της θεραπευτικής δύναμης εξαρτάται από την ανάπτυξη της πνοής. Η πνοή μπορεί να αναπτυχθεί μέσω εξάγνισης, επέκτασης, διαστολής και μέσω του ρυθμού.

Στην πνοή υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη ρυθμού: ρυθμός που δεν μπορεί να ξεχωριστεί στη συνέχιση της εισπνοής και εκπνοής ο ρυθμός που μπορεί να διαρκεί ως δυο ξεχωριστές ταλαντώσεις εισπνοής και εκπνοής και η ομαλότητα στην αναπνοή. 

Εκείνοι που δεν έχουν κυριαρχήσει την πνοή τους, βρίσκονται κάτω από την επιρροή αυτών των τριών ρυθμών : η υγεία, η διάθεσή τους και η κατάσταση της ζωής τους. Αλλά εκεί που έχουν κυριαρχήσει την πνοή, μπορούν να την βάλουν σε οποιονδήποτε από αυτούς τους ρυθμούς και όταν έχει επιτευχθεί η κυριαρχία, τότε ο θεραπευτής έ­χει το κλειδί που κουρδίζει όλα τα ρολόγια. 

Στην πραγ­ματικότητα, κάθε ασθένεια σημαίνει ότι κάτι πηγαίνει στραβά στο ρυθμό. Όπως ο ιατρός λέει ότι η συμφόρη­ση είναι η ρίζα των ασθενειών, για τον Σούφι συμφόρηση σημαίνει έλλειψη ρυθμού που μπορεί να βρίσκεται στην κυ­κλοφορία, στην αναπνοή, στη δραστηριότητα ή στην α­νάπαυση. 

Ο ιατρός, προκειμένου να βρει την ασθέ­νεια, εξετάζει το σφυγμό, τους κτύπους της καρδιάς, και την κατάσταση των πνευμόνων. 

Αυτό ακριβώς είναι απόδειξη ότι ο ρυθμός είναι ο κάτοχος της πνοής, και όταν κάτι πάει στραβά στην υγεία, ο ρυθμός με τον έναν ή τον άλλο τρόπο χαλάει, και όταν ο ρυθμός του ρολο­γιού αποσυντονίζεται, τότε το ρολόι πηγαίνει μπροστά ή πίσω και δεν δείχνει τη σωστή ώρα.

Συνεπώς ο θεραπευτής πρέπει να έχει ο ίδιος ένα σω­στό ρυθμό, έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχει το μηχανι­σμό και ενός άλλου ανθρώπινου σώματος. 

Στην Ινδία υπάρχει η συνήθεια να κτυπούν τα χέρια ή τα δάκτυ­λα, όταν κάποιος χασμουριέται. 

Η ιδέα είναι ότι το χα­σμουρητό είναι σημάδι απώλειας του ρυθμού, ότι ο ρυθμός του σώματος πέφτει σε μια πιο αργή κίνηση όταν κανείς νιώθει την ανάγκη για ύπνο και το κτύπημα των χεριών ή των δακτύλων ξαναφέρνει τον παλμό του ατόμου στον προηγούμενο ρυθμό του. 

Είναι ακρι­βώς όπως όταν κουνάμε ένα άτομο που κουτουλάει από τη νύστα, για να ξαναφέρουμε το μηχανισμό του σώματός του στη σωστή λειτουργία του. 

Όταν ο θεραπευτής είναι ικανός να ρυθμίζει το δικό του ρυθμό, τότε είναι σε θέση να επαναφέρει και το ρυθμό ενός άλλου. Απαιτείται μεγάλη γνώση και έμπνευση σχετικά με τη φύση του ανθρώπινου νου και σώματος και ο θεραπευ­τής που ξέρει πώς να δουλεύει μ’ αυτό, μοιάζει σαν ένα μαέστρο με την ορχήστρα του. 

Κρατάει ρυθμική την υ­γεία του κάθε ατόμου που θεραπεύει, ακριβώς όπως ο μαέστρος κρατάει το ρυθμό κάθε μουσικού που παίζει στην ορχήστρα.

Η δύναμη της πνοής
Η δύναμη της πνοής είναι εκείνη που θεραπεύει το σώμα και το νου, αφού η πνοή είναι ζωή και μέσω της πνοής η ζωή μπορεί να μεταβιβαστεί στο νου και στο σώμα ενός άλλου ατόμου. Η πνοή είναι επίσης μια χορ­δή που περνάει μέσα από όλα τα ανθρώπινα όντα, συνδέ­οντας τα σε μια ζωή. 

Αν δεν υπήρχε η πνοή, οι αισθήσεις ποτέ δεν θα αντιλαμβάνονταν τον εξωτερικό κόσμο. Ε­πομένως όλα όσα βλέπουμε, μυρίζουμε, νιώθουμε, γευόμαστε και ακούμε, έρχονται μέσω του αγωγού της πνοής. 

Έτσι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να έχει τό­ση επιρροή πάνω στον ασθενή, όση έχει η πνοή. Η αδύ­ναμη πνοή υπόκειται σε όλες τις μεταδοτικές ασθένειες και ο θεραπευτής με αδύναμη πνοή μπορεί να κολλήσει την ασθένεια από τον ασθενή που θεραπεύει γι΄ αυτό η δύναμη της πνοής είναι το πιο ουσιώδες πράγμα, πριν επιχειρήσει κανείς τη θεραπεία.

Η δύναμη της πνοής μπορεί να αναπτυχθεί με δυο τρό­πους: σε όγκο και σε μήκος, δηλαδή να γίνει έντονη και εκτεταμένη. Είναι επικίνδυνο να επιχειρήσει κανείς τη θε­ραπεία, πριν βεβαιωθεί απολύτως για τη δύναμη της πνοής του και με τους δυο τρόπους. 

Η ανάπτυξη της δύναμης της πνοής γίνεται αισθητή και το άτομο καταλαβαίνει πότε είναι έτοιμο για να την χρησιμοποιήσει στη θεραπεία.

Η κοινή αιτία όλων των ασθενειών
Κάθε πόνος, ενόχληση, ασθένεια, φθορά και κάθε εί­δους καταστροφή, είναι έλλειψη ζωής. Η λέξη ζωή, που την χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ομιλία, είναι το όνομα που δίνουμε στο αποτέλεσμα δυο λειτουργιών που εργάζονται αρμονικά: η μια είναι η συνεχής ζωή του πνεύματος η άλλη είναι η ζωή την οποία η ύλη πα­ρέχει στο πνεύμα. 

Είναι μια αρνητική και μια θετική δρα­στηριότητα. Είναι η δύναμη της εσωτερικής ζωής που έλκει την εξωτερική ζωή και επίσης είναι η δύναμη της εξωτερικής ζωής με την οποία προσκολλάται στην εσωτερική ζωή. 

Με αυτό τον τρόπο η αμοιβαία δράση και των δυο κρατάει αναμμένη τη φλόγα της ζωής, και η έλλειψη της μιας από αυτές τις λειτουργίες, είναι η αιτία της ασθένειας.

Υπάρχουν πέντε σώματα μέσω των οποίων η ψυχή εκ­φράζει τη ζωή’ το φυσικό σώμα είναι το πιο φτωχό απ’ όλα, γιατί έχει γεννηθεί από ύλη, τρέφεται με ύλη, έλκε­ται προς την ύλη, βρίσκει τη ζωή του στην ύλη και επι­στρέφει στην ύλη. 

Επειδή απαιτεί ύλη για τη συντήρηση του, στο τέλος το διεκδικεί η ύλη1 αυτή η διεκδίκηση ο­νομάζεται ασθένεια ή θάνατος, όταν το σώμα χάνει τη δύναμη του. 

Και αυτό προκαλείται από την απώλεια της ενέργειας των νεύρων, τα οποία θα λέγαμε ότι έλ­κουν και συγκρατούν τη σάρκα, τα οστά, το αίμα και το δέρμα όχι μόνο ανέπαφα, αλλά ενεργά και σφριγηλά. 

Η αποδυνάμωση των νεύρων από εξάντληση, ή έλλειψη στήριξης, έλλειψη ανάπαυσης ή απώλεια ενέργειας με οποιοδήποτε τρόπο είναι η αιτία κάθε ασθένειας.

Επομένως η θεραπεία μπορεί να ονομαστεί ζωοποιός για εκείνο το μέρος που χρειάζεται ζωή, ή για το σώμα ως σύνολο. Ο υλιστής πιστεύει ότι το άτομο, οσοδήποτε αδύναμο, μπορεί να σωθεί και να επανέλθει στη ζωή μέ­σω μετάγγισης αίματος ενός άλλου ανθρώπου. 

Αν αυτό είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο, πόσο περισσότερο θα πρέπει να παράγει ζωή σε έναν άλλον η δύναμη της σκέψης, της ζωής, η οποία έχει μεγαλύτερο έλεγχο πά­νω στην ύλη! 

Ακόμη και η λεπτοφυής ουσία του φυσικού σώματος του θεραπευτή μπορεί να περάσει μέσω εξαέ­ρωσης με τη διαδικασία της γης που ανάγεται σε νερό, του νερού σε πυρ, του πυρός σε αέρα, του αέρα σε αι­θέρα, στέλνοντας έτσι λεπτοφυή άτομα φυσικής ενέρ­γειας και ενισχύοντας τους κραδασμούς της νοητικής ενέργειας στο άτομο που το χρειάζεται. 

Η διαφορά ανά­μεσα στο φάρμακο και στη θεραπεία είναι η εξής : αντί να στέλνουμε ένα πράγμα με το τραίνο, το στέλνουμε αε­ροπορικά με αεροπλάνο.

Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί αν αξίζει ένα άτομο να αποδυναμώνεται στέλνοντας μέρος της ζωής του σε κά­ποιον άλλον. 

Αναμφίβολα δεν θα ήταν σωστό ένα φτωχό άτομο να δώσει την τελευταία του δεκάρα σε κάποιον που πεινάει, αλλά για έναν πλούσιο είναι το μόνο πράγ­μα που μπορεί να κάνει, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα πλούτη του για την άνεση και την ευτυχία εκείνων που έχουν ανάγκη. Ο πνευματικός θεραπευτής είναι πλού­σιος σε θεία δύναμη και η δύναμη του δεν θα μειωθεί αν την προσφέρει.

Η ανάπτυξη της δύναμης στις άκρες των δακτύλων
Η ανθρώπινη μορφή μπορεί να ονομαστεί υλοποιημέ­νο φως, σύμβολο του οποίου στο μυστικισμό είναι το πε­ντάκτινο άστρο, που συμβολίζει το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια, που μας κάνουν πέντε σημεία. 

Η φύση του φω­τός είναι να απλώνει τις ακτίνες του και αφού η ανθρώ­πινη μορφή είναι φτιαγμένη από φως τα χέ­ρια και τα πόδια, τα δάκτυλα, τα όργανα των αισθήσεων και τα μαλλιά, όλα αντιπροσωπεύουν ακτίνες. 

Τη γνώση για την ύπαρξη αυτού του φωτός την βλέπει κανείς σε πολλές θρησκείες όπου ευλογούν με τις άκρες των δακτύλων, στο κεφάλι να φιλούν το χέρι ή να αγγίζουν το πόδι, γιατί τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών είναι πηγές ακτινοβολίας.

Επομένως ο θεραπευτής αναπτύσσει τη δύναμη των δακτύλων των χεριών. Όπως ακριβώς κατευθύνοντας κανείς την πνοή με έναν ορισμένο τρόπο μέσω του σώ­ματος και του στόματος μπορεί να προκαλέσει έναν ορισμένο τονικό ήχο, έτσι κατευθύνοντας την ενέργεια μέσω των δακτύλων και ενισχύοντας τη μαγνητική τους δύναμη, αναπτύσσει τη δύναμη της θεραπείας. 

Ο Μωυσής είναι γνωστό ότι κατείχε ένα φως στην παλάμη του, το οποίο οι ποιητές ονομάζουν Υαντ-ε-μπάιζα (μπάιζα σημαίνει αυγό, η παλάμη έχει ωοειδές σχήμα) και ο Ζωροάστρης απεικονίζεται πάντα με μια φλόγα στο χέρι του.

Και τα δυο συμβολίζουν την ακτινοβολία, την μπα­ταρία ρεύματος που μπορεί να δημιουργηθεί στο ανθρώ­πινο χέρι.

Όταν η δύναμη έχει αναπτυχθεί στην παλάμη τότε ξεχύνεται από τις άκρες των δακτύλων και εκπέ­μπεται όταν κατευθύνεται από τη θέληση. Τότε με μα­γνητικές διελεύσεις και αγγίγματα πάνω στο πάσχον μέ­ρος, ο θεραπευτής είναι σε θέση να θεραπεύσει την α­σθένεια.

Η δύναμη της παρουσίας
Ο θεραπευτής οφείλει να κατανοήσει ότι η ίδια η πα­ρουσία του πρέπει να εκπέμπει θεραπευτική δύναμη, και προκειμένου να το πετύχει, πρέπει να έχει υπερβολική ζωή, δύναμη και μαγνητισμό. Κατ’ αρχήν το σώμα του πρέπει να είναι υγιές, καθαρό και αγνό, έτσι ώστε ο φυ­σικός μαγνητισμός να είναι ευεργετικός· επίσης είναι απαραίτητη η αγνότητα του νου, μαζί με την ευσπλαχνία προς τον ασθενή και μια επιθυμία να τον θεραπεύσει και όχι να επωφεληθεί από τη θεραπεία του. 

Η ψυχή μιλάει κυρίως με τη μορφή της ατμόσφαιρας· με άλλα λόγια, η ατμόσφαιρα μας δείχνει τι λέει η ψυχή. Η ανάπτυξη της ψυχής πετυχαίνεται μέσω μιας πνευματικής διαδικασίας και μιας πνευματικής ζωής. Επομένως η ανάπτυξη του νου, του σώματος και της ψυχής, είναι απαραίτητες προ­κειμένου να αποκτήσει κανείς τη θεραπευτική δύναμη και παρουσία.

Η δύναμη του νου
Η ικανότητα συγκέντρωσης είναι το πρώτο αναγκαίο για την ανάπτυξη της θεραπευτικής δύναμης. Ο θερα­πευτής πρέπει να είναι ικανός να κρατάει σταθερή τη σκέψη για τη θεραπεία του ασθενούς του οποτεδήποτε χρειάζεται. 

Η συγκέντρωση είναι πολύ δύσκολη, αλλά όταν επιτευχθεί, τότε δεν υπάρχει τίποτε που να μην μπορεί να πραγματωθεί. Είναι άσκοπο να προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τον ασθενή με οποιαδήποτε διαδικα­σία, οσοδήποτε επιτυχής και καλή κι αν είναι, αν δεν υ­πάρχει ικανότητα συγκέντρωσης. 

Το έργο του νου στη θεραπεία είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλ­λο, γιατί χρησιμοποιούμε τη δύναμη του νου πάνω στην ύλη και η ύλη, η οποία υπήρξε ο ανυπάκουος σκλάβος του πνεύματος επί αιώνες, μέσω του ορυκτού, του φυ­τικού και ακόμη μέσω του ζωικού βασιλείου, πάντα επα­ναστατεί ενάντια σε κάθε προσπάθεια για έλεγχο.

Αναμφίβολα ο νους μπορεί να ελέγξει την ύλη και το κάνει όποτε το θέλει, αλλά όταν ο νους έχει εξασθενήσει υπηρετώντας την ύλη, τότε χάνει τον έλεγχο του πάνω της. 

Αν δεν ήταν έτσι, τότε κάθε άνθρωπος θα μπορούσε να θεραπεύσει τον εαυτό του ελέγχοντας την ύλη και δεν θα υπήρχε ανάγκη θεραπευτών. 

Η δύναμη του ίδιου του ατόμου έχει μεγαλύτερη επίδραση πάνω του, από τη δύναμη ενός άλλου. Επίσης κανένας δεν μπορεί να νιώ­θει τόση συμπόνια για κάποιον άλλον, όση νιώθει για τον εαυτό του. Η φύση του νου είναι να ξεφεύγει. 

Η συγκέ­ντρωση είναι η μέθοδος που επιτρέπει στο νου να κρατάει σφιχτά οτιδήποτε πιάνει -θα λέγαμε ότι του δυναμώνει τα «δάκτυλα». Ένα άλλο μυστικό του νου είναι ότι ακόμη και με τη ικανότητα της συγκέντρωσης, ο νους δεν συγκρατεί κάτι που δεν είναι ενδιαφέρον και ακρι­βώς η συμπάθεια του νου είναι το ερέθισμα για τη συγκρατητική του ικανότητα.

Επομένως κανένας δεν μπο­ρεί να είναι πετυχημένος θεραπευτής, αν μαζί με τα α­πλωμένα χέρια του δεν είναι σε θέση να απλώνει και τη συμπάθεια του για να απαλλάξει τον ασθενή από τον πόνο του.

Η ικανότητα της συγκέντρωσης
Πριν επιχειρήσει κανείς να θεραπεύσει άλλους, πρέ­πει να αναπτύξει στον εαυτό του την ικανότητα της συ­γκέντρωσης. Η συγκέντρωση ενός θεραπευτή πρέπει να απαπτυχθεί, έτσι ώστε όχι μόνο όταν κάθεται σε διαλο­γισμό με κλειστά τα μάτια να μπορεί να οραματιστεί το επιθυμητό αντικείμενο, αλλά και όταν είναι με ανοιχτά τα μάτια να μπορεί να κρατάει στο νου του σταθερή την εικόνα που δημιούργησε ό,τι και αν βλέπει μπροστά του. 

Στη θεραπεία είναι απαραίτητο να ξέρουμε ποια ει­κόνα πρέπει να έχει κανείς στο νου του. Αν ο θεραπευ­τής συμβεί να συγκρατήσει την εικόνα μιας πληγής, θα συντελέσει στη συνέχιση της πληγής και όχι στη θερα­πεία της. 

Το ίδιο και η σκέψη του πόνου: μπορεί να συ­ντελέσει ώστε ο πόνος να συνεχιστεί πιο έντονος. Επο­μένως στο νου του πρέπει να έχει τη θεραπεία· αυτό εί­ναι που πρέπει να σκέφτεται και όχι το πρόβλημα. 

Σε ό­λες τις όψεις της ζωής πρέπει να θυμόμαστε αυτόν τον κανόνα ακόμη και όταν βρισκόμαστε σε δυσκολίες, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τις δυσκολίες και στην ασθένεια πρέπει να ξεχνάμε εντελώς την ασθένεια. 

Συχνά ο άν­θρωπος συνεχίζει τη δυστυχία της ζωής, επειδή την σκέ­φτεται. Ο θεραπευτής πρέπει από την αρχή ως το τέλος να συγκρατεί στο νου του τη σκέψη της θεραπείας και τίποτε άλλο.

Αποστολή δύναμης από απόσταση
Η μεγαλύτερη εξέλιξη στη θεραπευτική ικανότητα, εί­ναι να μπορεί κανείς να στέλνει δύναμη σε μεγάλη από­σταση. Ούτε ξηρά, ούτε θάλασσα μπορούν να εμποδί­σουν το νου να στείλει δύναμη. 

Οι επιστημονικές ανακα­λύψεις, όπως είναι η ασύρματη επικοινωνία, αποδει­κνύουν ότι μέσω οργάνων οι σκέψεις μπορούν να στα­λούν σε απόσταση, αλλά ο μυστικιστής πάντα γνώριζε και πετύχαινε σε μεγάλο βαθμό την αποστολή σκέψης σε απόσταση. 

Αφού η μόνη επιθυμία του μυστικιστή εί­ναι να υπηρετήσει την ανθρωπότητα με αγάπη και καλοσύνη, δεν νιώθει την ανάγκη ούτε να αποδείξει στον κό­σμο το μεγαλείο της δύναμης του, ούτε να χρησιμοποι­ήσει τη δύναμη του για κανένα κοσμικό σκοπό, παρά μό­νο για τη θεραπεία.

Ο ήχος είναι κίνηση και επομένως τίποτε δεν γί­νεται, αν πρώτα δεν κινηθεί από κάποια κρυμμένη δύνα­μη. 

Όπως για την εξωτερική δράση είναι απαραίτητη μια φυσική κίνηση, έτσι και για τη νοητική δράση η κίνηση πρέπει να δημιουργηθεί από το νου. 

Η φωνή ενός ατό­μου μπορεί να φθάσει ως την άλλη άκρη της αίθουσας, και η φωνή ενός άλλου να φθάσει ως τη γωνία του δρόμου· το ίδιο συμβαίνει και με τη δύναμη του νου. Ό­πως είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε τη δύναμη της φωνής μέσω άσκησης, έτσι είναι αναγκαίο να αναπτύ­ξουμε και να ασκήσουμε τη δύναμη του νου. 

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το χάρισμα της θεραπείας εί­ναι πάντα αναγκαίο. Ένα χαρισματικό άτομο μπορεί να προοδεύσει πολύ περισσότερο και πολύ πιο γρήγορα από το άτομο που δεν διαθέτει αυτό το χάρισμα.

Τρία πράγματα είναι απαραίτητα στην αποστολή της σκέψης σε απόσταση: πρώτον, πίστη στη θεωρία δεύτε­ρον, αυτοπεποίθηση, που σημαίνει πεποίθηση στη δύνα­μη μας τρίτον, ικανότητα συγκέντρωσης. Όσο μεγάλη κι αν είναι η ικανότητα της συγκέντρωσης, δεν έχει καμιά αξία χωρίς την αυτοπεποίθηση και επίσης η αυτοπεποί­θηση χωρίς την πίστη στη θεωρία, είναι ανίσχυρη. 

Η θε­ραπεία από απόσταση είναι το τελευταίο στάδιο στο ο­ποίο φθάνει ο θεραπευτής, ύστερα από μακρά εμπειρία στη θεραπεία. Αν την επιχειρήσει από την αρχή, είναι ε­πόμενο να αποτύχει. Η εργασία χαρίζει εμπειρία και η πείρα χαρίζει πεποίθηση και η πίστη γίνεται σταθερή ό­ταν βασίζεται στην πείρα και ενισχύεται από την πεποί­θηση.

Η Εφαρμογή της Θεραπευτικής Δύναμης

Θεραπεία μέσω φυλακτών
Υπάρχει μεγάλη δύναμη κρυμμένη στο μυστήριο της επανάληψης μιας ιερής λέξης, αλλά υπάρχει ακόμη με­γαλύτερη δύναμη στη γραφή μιας ιερής λέξης. Κι αυτό γιατί ο χρόνος που χρειάζεται για να γραφεί μια ιερή λέξη προσεκτικά, είναι ίσως πέντε ή δέκα φορές περισ­σότερος από το χρόνο που χρειάζεται για την επανάλη­ψη της ιερής λέξης.

Επίσης η πράξη ολοκληρώνει τη δύ­ναμη της σκέψης καλύτερα από την ομιλία. Η καταγραφή ενός ιερού ονόματος είναι η ολοκλήρωση μιας σκέψης και είναι ακόμη πιο ισχυρή από την προφορά της λέξης. Αλλά όταν κανείς σκέφτεται, νιώθει, μιλάει και γράφει, αναπτύσσει τη σκέψη μέσα από τέσσερα στάδια και την καθιστά πανίσχυρη. 

Γι’ αυτό οι Σούφι δίνουν ένα φυ­λακτό στον πιστό που νομίζουν ότι πιστεύει αληθινά στη θεραπευτική δύναμη του φυλακτού. Το ονομάζουν ταβίζ. Ο ασθενής το έχει μαζί του νύκτα και μέρα και συνδέει τη σκέψη του με τη σκέψη του θεραπευτή και νιώθει κάθε στιγμή ότι θεραπεύεται.

Στην Ινδία βάζουν το φυλακτό σε ένα ασημένιο ή χρυσό δίσκο, ή το σκαλίζουν πάνω σε πέτρα ή μέταλλο και το ίδιο το γεγονός ότι κατέχουν κάτι με τη μορφή φυλακτού που έχει μια θεραπευτική επίδραση πάνω τους, αποτελεί τέτοιο βοήθημα για τον πιστό, ώστε νιώθει πως κάθε στιγμή της ημέρας και της· νύκτας έχει τον θεραπευτή μαζί του και ότι θεραπεύεται.

Ως δώρο δεν είναι τίποτε χωρίς τον δωρητή. Επομένως ένα φυλακτό δεν είναι τίποτε, αν δεν υπάρχει μια προσω­πικότητα που να χαρίζει πεποίθηση στον ασθενή. 

Συνεπώς ένα φυλακτό που έχει γραφεί από ένα συνηθισμένο άτομο, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα· η προσωπικότητα του ατόμου που γράφει το φυλακτό πρέπει να είναι εντυ­πωσιακή, η ευσέβεια, η πνευματικότητα, η αγάπη, η καλοσύνη του, όλα πρέπει να βοηθούν, ώστε να κάνουν το φυ­λακτό που θα δώσει πολύτιμο και αποτελεσματικό.

Μαγνητισμένο νερό
Το νερό είναι η πιο ανταποκριτική ουσία – μετέχει του χρώματος και της επίδρασης κάθε πράγματος. Ο μαγνη­τισμός που κυλάει από τις άκρες των δακτύλων εισέρχε­ται στο καθετί που κρατάει στα χέρια του ο θεραπευτής και έτσι το νερό μπορεί να φορτιστεί με αυτό τον ηλε­κτρισμό περισσότερο από κάθε άλλη ουσία. 

Επίσης η πνοή που θεραπεύει είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να προσ­δώσει μια πρόσθετη ζωή σε όλες τις ζωοποιές ουσίες. Ειδικά το νερό, που είναι η πιο ζωογονητική ουσία, προσ­λαμβάνει ζωή από την πνοή.

Στα αρχαία χρόνια είχαν τη συνήθεια να δίνουν νερό ως ευλογία στους καλεσμένους, μια συνήθεια που τηρείται ακόμη και σήμερα. Κατά κανόνα ένας Βραχμάνος προσφέρει πρώτα νερό στους καλεσμένους του, πράγ­μα που έχει σαν σκοπό όχι μόνο να σβήσει τη δίψα τους, αλλά και να δώσει ζωή στον καλεσμένο. 

Οι Πέρσες ονό­μαζαν το νερό της ζωής αμπ-εχαγιάτ καί σε πολλά ποι­ήματα βρίσκουμε αυτή τη λέξη. Σε όλους τους Σούφι της Ανατολής υπάρχει η συνήθεια ο Σείχης να δίνει ένα κομμάτι ψωμί ή ένα ποτήρι νερό, γάλα, σιρόπι ή βουτυρόγαλα, ή ένα φρούτο ή ένα γλυκό, το οποίο γίνεται δε­κτό σαν κάτι που θεραπεύει το νου και το σώμα. 

Ασφα­λώς δεν πρόκειται μόνο για την επίδραση του ψωμιού ή της επαφής, αλλά υπάρχει σ’ αυτό και η δύναμη του νου, η οποία είναι κρυμμένη σαν ψυχή μέσα στην ουσία του σώματος. Στον Χριστιανισμό βλέπουμε επίσης τον σπουδαίο ρόλο που παίζει το αγιασμένο νερό

Θεραπεία μέσω πνοής
Κατ' αρχήν ένας θεραπευτής πρέπει να γνωρίζει ότι η πνοή είναι η ίδια η ζωή, ότι η πνοή είναι ο χορηγός της ζωής και ότι φέρνει ζωή. Μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς τροφή για λίγο καιρό, αλλά δεν μπορεί να ζήσει χωρίς πνοή ούτε για λίγα λεπτά. Αυτό δείχνει ότι η στήριξη που χαρίζει στη ζωή του ανθρώπου η πνοή, είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο σημαντική από οποιαδήποτε τροφή στη γη. 

Κάθε άτομο του ανθρώπινου σώματος εί­ναι ακτινοβόλο. Αλλά αν το σώμα είναι η φλόγα, τότε η πνοή είναι η φωτιά και όπως η φλόγα ανήκει στη φωτιά, έτσι και το σώμα ανήκει στην πνοή. Όσο διαμένει μέσα του η πνοή, το σώμα ζει και όταν η πνοή το εγκαταλείπει, πεθαίνει, παρ’ όλη την ομορφιά, τη δύναμη και τον περίπλοκο μηχανισμό του. 

Γι’ αυτό το λόγο η επίδραση της πνοής ενός άγιου ατόμου μπορεί να μαγνητίσει το νερό, το ψωμί, το γάλα ή το κρασί, τα φρούτα ή τα άνθη. Η πνοή που αναπτύσσεται πνευματικά, θα έχει μια θε­ραπευτική επίδραση σε οποιοδήποτε πάσχον μέρος πά­νω στο οποίο κατευθύνεται. 

Αν ξέρει κανείς πώς να κα­τευθύνει την πνοή του εκεί, δεν υπάρχει καλύτερη δια­δικασία από τη θεραπεία μέσω πνοής. Και σε όλες τις διάφορες μεθόδους θεραπείας η πνοή είναι το βασικό πράγμα, επειδή στην πνοή κρύβεται το ρεύμα της ζωής.

Θεραπεία μέσω μαγνητικών διελεύσεων
Όλες οι γραφές εξηγούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι η ζωή είναι σαν φως. Η φύση αυτού του φωτός είναι να εκ­φράζεται προς μια ορισμένη κατεύθυνση και σ’ αυτό οφείλεται η διαφορά της μπροστινής από την πίσω πλευρά της μορφής μας. Ταυτόχρονα η φύση του φωτός είναι να εξαπλώνεται.

Αυτό φαίνεται στην τάση του πυρός ή του νερού να απλώνονται, ο αέρας εμφανίζει την ίδια τάση και επίσης η γη και όλα τα πράγματα πάνω στη γη. 

Μια βαθιά μελέτη κάθε μορφής θα μας δείξει ότι η φύση της ζωής είναι να εξαπλώνεται προς τέσσερις κατευθύν­σεις, για παράδειγμα, βορρά, νότο, ανατολή και δύση, ή κεφάλι, πόδια, δεξιά και αριστερά.

Η ζωή και το φως έχουν το κέντρο τους στο κέντρο κάθε μορφής, αλλά εκφράζονται μέσω των κατευθύνσε­ων προς τις οποίες εξαπλώνονται. Γι’ αυτό η δύναμη του χεριού τονίζεται στον αρχαίο συμβολισμό. 

Οι Ινδοί απει­κόνιζαν τις θείες ενσαρκώσεις με τέσσερα χέρια. Αυτό σημαίνει δυο χέρια του νου και δυο χέρια του σώματος· επίσης ότι αν τα τέσσερα χέρια εργάζονται μαζί, η εργα­σία ολοκληρώνεται πλήρως. Αυτό μας δείχνει ότι στη θεραπεία τα χέρια είναι πολύ σημαντικά. 

Τα φυσικά χέ­ρια χρειάζονται για να βοηθούν τα χέρια του νου και όταν η σκέψη κατευθύνεται από το νου μέσω του χεριού, η δύναμη της διπλασιάζεται και η έκφραση της είναι πλη­ρέστερη.

Κάθε άτομο της ύπαρξης του ανθρώπου, νοητικής ή φυσικής, είναι ακτινοβόλο και εκπέμπει προς τα έξω τις ακτίνες του αυτές που είναι η ίδια η ζωή και έτσι χαρί­ζουν ζωή. 

Κάθε ασθένεια είναι έλλειψη ζωής και χρειά­ζεται ζωή για να θεραπευθεί. Η δύναμη του ηλεκτρισμού έχει ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες, οι οποίοι θεω­ρούν ότι θεραπεύει τις ασθένειες όταν χρησιμοποιείται γι’ αυτό το σκοπό, αλλά οι μυστικιστές ανακάλυψαν πριν από πολλούς αιώνες τη δύναμη εκείνου του κρυμμένου ηλεκτρισμού, της ζωής του νου και της ζωής του σώμα­τος, και πιστεύουν και γνωρίζουν ότι η χρήση της στη θεραπεία είναι πολύ ευεργετική. 

Υπάρχουν πληγές, τραύματα και πάσχοντα μέρη που είναι πολύ ευαίσθητα στο άγγιγμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις η θεραπεία μέσω Μαγνητικών διελεύσεων, με άλλα λόγια περνώντας το Χέρι πάνω από το προσβεβλημένο μέρος και επιτρέποντας έτσι στη σκέψη να θεραπεύσει, αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία.

Θεραπεία μέσω αγγίγματος
Κάθε άτομο στο σώμα του ανθρώπου είναι στην πραγ­ματικότητα ακτινοβόλο, ζωντανό και πανίσχυρο σε σύ­γκριση με άλλα πράγματα, βότανα ή φάρμακα. Και μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι ένα ζωντανό σώμα, πέ­ρα από το ότι είναι το πιο λεπτό και τέλειο σε σύγκριση με άλλα ζωντανά σώματα, διαθέτει μεγάλη δύναμη. 

Επομέ­νως η χειραψία, η ομιλία και το άγγιγμα ενός άλλου ατό­μου έχουν μια ορισμένη επίδραση. Στην Ινδία, όταν ένας παλαιστής πηγαίνει σε αγώνα και επιστρέφει στο δάσκα­λο του, εκείνος τον κτυπάει στην πλάτη λέγοντας: «Σα-μπάζ, μπράβο!» Αυτό στην πραγματικότητα του χαρίζει επιπρόσθετη δύναμη και θάρρος, που διαφορετικά δεν θα είχε. 

Οι άνθρωποι που μιλούν για φιλία, ή ακόμη και όταν συζητούν και διαφωνούν, κρατούν ο ένας τα χέρια του άλλου και αυτό επιφέρει καλύτερη κατανόηση. 

Η μη­τέρα διώχνει την ενόχληση και την ανησυχία του παιδιού τη στιγμή που το κτυπάει απαλά στην πλάτη. Επομένως το μασάζ είναι επιβοηθητικό όταν υπάρχει πόνος, αλλά ο­πωσδήποτε είναι ατελής θεραπεία σε σύγκριση με το θε­ραπευτικό άγγιγμα, γιατί ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τη δύναμη του νου μέσω των δακτύλων του, όπως ο μουσι­κός εκφράζει τα αισθήματα του με το βιολί. 

Μήπως μπο­ρεί ο καθένας να παίξει στο βιολί την ίδια νότα που παίζει ο έμπειρος μουσικός; Δεν οφείλεται στην τοποθέτηση των δακτύλων σε μια ορισμένη θέση πάνω στο όργανο· αλλά είναι το αίσθημα της καρδιάς του μουσικού που εκδηλώνεται μέσα από τις άκρες των δακτύλων του παράγοντας ένα ζωντανό ήχο. Το ίδιο συμβαίνει και με το άγ­γιγμα του πνευματικού θεραπευτή.

Θεραπεία μέσω του βλέμματος
Τα μάτια είναι ο πιο θαυμάσιος και ισχυρός παράγοντας στο σώμα. Μεταβιβάζουν στον άλλον ευχαρίστηση ή δυ­σαρέσκεια, χαρά ή λύπη, αγάπη ή μίσος, χωρίς να ειπωθεί ούτε μια λέξη. Αυτό μας δείχνει ότι τα μάτια είναι το πιο ανταποκριτικό όργανο για να εκφράσει ο νους τη σκέψη και το αίσθημα.

Μερικές φορές σε μια συγκέντρωση δυο άτομα απλώς κοιτάζονται και υπάρχει συμφωνία μεταξύ: τους, ενώ δυο άλλοι κοιτάζονται και αυτό μπορεί να έχει χειρότερη επίδραση και από έναν καυγά. Αυτό αποδει­κνύει και πάλι ότι το πυρ και το νερό μπορούν να εκδη­λωθούν είτε για να καταστρέψουν, είτε για να εμπνεύ­σουν. 

Επομένως για το θεραπευτή δεν υπάρχει καλύτε­ρο μέσον από τα μάτια για να στείλει μια σκέψη θερα­πείας και στον ασθενή δεν υπάρχει καλύτερο μέσον για να δεχθεί αυτή τη σκέψη, από τα μάτια. Ο θεραπευτής μπορεί να στείλει τη θεραπευτική δύναμη μέσω του βλέμματος στο πάσχον μέρος του σώματος. Αλλά είναι ακόμη πιο επιβοηθητικό, όταν στέλνει τη δύναμη του κα­τευθείαν στα μάτια του ασθενούς. 

Όπως υπάρχει ένας δεσμός ανάμεσα στο νου και στα μάτια του θεραπευτή που στέλνει τη δύναμη, έτσι υπάρχει ένας δεσμός ανάμεσα στα μάτια και στο νου του ασθενούς που την δέχε­ται. 

Το φάρμακο μπορεί να αγγίξει το φυσικό σώμα, αλλά η σκέψη μπορεί να αγγίξει το νου, όπου πολύ συχνά βρί­σκεται η ρίζα κάθε ασθένειας και μια υποβολή που δίνει στον ασθενή του ένας ικανός θεραπευτής, φθάνει στην καρδιά του και καταστρέφει το σπόρο της ασθένειας.

Δεν είναι το κάθε άτομο ικανό να θεραπεύσει με τα μάτια. Απαιτείται διαπεραστικό βλέμμα και ηρεμία των ματιών, όπως επίσης δύναμη του βλέμματος και ικανό­τητα σκόπευσης. Αυτά αναπτύσσονται μέσω ορισμένων ασκήσεων, αν και μερικά μάτια έχουν μια φυσική ικανό­τητα για το σκοπό αυτό. 

Επίσης η συγκέντρωση του νου που χαρίζει δύναμη είναι απαραίτητη στη θεραπεία, γιατί η δύναμη του νου που κατευθύνεται μέσω του βλέμμα­τος επιφέρει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Θεραπεία μέσω υποβολής
Πέντε στοιχεία αποτελούν την ύπαρξη του ανθρώπου: γη, νερό, πυρ, αέρας και αιθέρας. Ο αέρας αντιπροσω­πεύει τη φωνή και φθάνει στον αιθέρα, που σημαίνει ότι η φωνή φθάνει πιο μακριά από το καθετί στον κόσμο. Αγγί­ζει τα βάθη της καρδιάς του ανθρώπου. 

Επομένως η μου­σική είναι ένα ζωντανό θαύμα. Τίποτε δεν μπορεί να γοη­τεύσει τόσο απόλυτα την ύπαρξη του ανθρώπου, όσο ο ήχος. Αυτό εξηγεί για ποιο λόγο η υποβολή είναι πολύ πιο ισχυρή και πιο ευεργετική στη θεραπεία από κάθε άλλο φάρμακο.

Ένας θερα­πευτής που μέσω της δύναμης του αναπτύσσει τη θεραπευτική ικανότητα της φωνής του, εντυπώνει τα λόγια του με τη δύναμη της καρδιάς του πάνω στην καρδιά του ασθενούς.

Ο θεραπευτής πρέπει να είναι ειλικρινής στις υποβολές του, επειδή όλη η δύναμη βρίσκεται στην ειλικρίνεια. Ακόμη πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση, καθώς και ανα­πτυγμένη ψυχική δύναμη· αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι ένας αγαθός άνθρωπος, έτσι ώστε εκείνη τη στιγμή να μην περάσει από το νου του καμιά σκέψη τα­πείνωσης ή οποιασδήποτε άλλης ενόχλησης. 

Οι σκέ­ψεις, τα αισθήματα και οι πράξεις του πρέπει να ικανο­ποιούν απόλυτα τη συνείδηση του’ αν δεν συμβαίνει αυ­τό, τότε οποιαδήποτε δυσαρέσκεια, ενόχληση, φόβος ή μεταμέλεια αποδυναμώνουν την ικανότητα του. 

Έτσι δεν είναι πλέον ικανός να θεραπεύει, οσοδήποτε μορφωμέ­νος και ισχυρός κι αν είναι. Όταν ο θεραπευτής σκέφτε­ται ότι θεραπεύει, η δύναμη του είναι μικρή σαν σταγόνα. Όμως όταν σκέφτεται ότι ο Θεός θεραπεύει και όταν λόγω αυτής της σκέψης ξεχνάει τον ίδιο του τον εαυτό και έχει συνείδηση μόνο του Θεού, τότε η δύναμη του γίνεται μεγάλη σαν τον ωκεανό.

Θεραπεία μέσω της παρουσίας
Υπάρχει ζεστασιά στη φωτιά και ακόμη μεγαλύτερη ζεστασιά υπάρχει στο αίσθημα. Η παρουσία ενός ατόμου με ζεστά αισθήματα μπορεί να δημιουργήσει μια α­τμόσφαιρα ζεστασιάς και η παρουσία ενός ψυχρού αν­θρώπου μπορεί να μας παγώσει. Αναμφίβολα η ζεστα­σιά της καρδιάς δεν είναι η μόνη ιδιότητα που χρειάζε­ται ένας θεραπευτής· πρέπει να έχει την ικανότητα να Θεραπεύει, καθώς επίσης να διαθέτει συγκέντρωση και μια επιθυμία για θεραπεία. 

Παρόμοια, το όνομα του Χριστού είναι γνωστό ότι είναι Μεσσίας, αλλά στην Ανα­τολή Μεσσίας σημαίνει θεραπευτής. Και για έναν Μεσ­σία η δύναμη της αγάπης είναι η πρώτη ιδιότητα· η αγάπη με τη μορφή της συμπόνιας. 

Νιώθει κανείς συμπόνια για κάποιον, σκεπτόμενος : «Είναι συγγενής μου, φίλος, ή γνωστός», αλλά όταν η συμπόνια αναπτύσσεται στην πλήρη της έκταση, τότε αρχίζει κανείς να βλέπει στον καθέναν το δικό του «εαυτό», και τον πόνο του καθενός αρχίζει να τον νιώθει σαν δικό του πόνο.

Πώς θα μπο­ρέσει ο Θεραπευτής να θεραπεύσει τις καρδιές των παιδιών της γης και να τις ανακουφίσει από τους πόνους και τις δυστυχίες - αφού η ζωή είναι γεμάτη απ’ αυτές - αν η συμπόνια του δεν έχει αφυπνιστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να νιώ­θει τον πόνο του καθενός πριν νιώσει το δικό του πόνο;

Κάθε θεραπευτής που έχει μια πνευματική έφεση, πρέ­πει να αναπτύξει ένα σπινθήρα του πυρός της καρδιάς του Μεσσία. Έτσι ακόμη και πριν επιχειρήσει να θε­ραπεύσει κάποιον, η ίδια η παρουσία του θα θεραπεύ­ει. 

Όταν το παιδί είναι άρρωστο, η μητέρα το πλησιά­ζει με. την επιθυμία να γίνει καλά, με έναν πόνο στην καρ­διά της για τον πόνο του παιδιού της. Από εκείνη τη στιγ­μή αυτή γίνεται θεραπευτής, το άγγιγμα, τα λόγια, το βλέμμα της, προσφέρουν περισσότερα από ό,τι θα πρό­σφεραν τα φάρμακα ή οποιαδήποτε άλλη θεραπεία. 

Όταν αυτή η μητρική ιδιότητα αναπτυχθεί στην καρδιά του θε­ραπευτή, τότε όταν θεραπεύει, όχι για οποιοδήποτε α­ντάλλαγμα, αλλά μόνο για να δει με χαρά μια ψυχή ανα­κουφισμένη από τον πόνο, τότε γίνεται ένας θεραπευ­τής που μπορεί να θεραπεύσει απλώς και μόνο με την παρουσία του.

Θεραπεία μέσω προσευχής
Η προσευχή είναι ένα θαυμάσιο μέσον για τη θεραπεία του εαυτού και των άλλων, γιατί η συγκέντρωση από μό­νη της, χωρίς τη σκέψη του Θεού, είναι ανίσχυρη, Η θεία ιδέα είναι εκείνη που ενισχύει τη θεραπευτική δύναμη, που της χαρίζει ένα ζωντανό πνεύμα. 

Επομένως ο πνευ­ματικός θεραπευτής έχει μεγαλύτερη ελπίδα για επιτυ­χία, απ’ ό,τι ο υλικός θεραπευτής. Γιατί ο υλικός θερα­πευτής κατευθύνει τη δική του σκέψη, η οποία - οσο­δήποτε ισχυρή κι αν είναι - περιορίζεται από την προσω­πικότητα του.

Ενώ ο πνευματικός θεραπευτής που ξε­χνάει τον εαυτό του μέσα στη σκέψη του Θεού και της θείας Του δύναμης, έχει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία. Δεν έχει σημασία ποια μορφή προσευχής χρησιμο­ποιεί, αφού η προσευχή με κάθε μορφή θα φέρει ένα καρποφόρο αποτέλεσμα.

Στην πραγματικότητα, η προσευχή είναι ενατένιση της παρουσίας του Θεού, ο οποίος είναι η δύναμη και η πηγή όλης της δημιουργίας. Είναι επίσης η ταπείνωση του ε­αυτού μπροστά στο Θεό και η εναπόθεση της επιθυμίας που στέκει μπροστά την προσωπικότητα, στα πόδια του Παντοδύναμου.

Επομένως είναι φυσικό το αποτέλεσμα να είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο, παρ’ όλο που εξαρτάται από την ενατένιση του κάθε ατόμου.

Κατ’ αρχήν εκείνος που προσεύχεται για τη θεραπεία ενός άλλου, πρέπει ασφαλώς να είναι ευλογημένος, γιατί η καλή θέληση και η αγάπη - απ’ όπου πηγάζει η προ­σευχή του- αναγκαστικά του χαρίζουν μια ευλογία. 

Επί­σης η προσευχή για τη θεραπεία του ίδιου του εαυτού μας δεν είναι ιδιοτελής, αλλά στοχεύει στο να γίνουμε ένα καταλληλότερο όργανο, ώστε να είμαστε πιο χρήσιμοι στο σχέδιο της ζωής. Από την άλλη μεριά, η παραμέληση της υγείας μας είναι πολύ συχνά έγκλημα. 

Η προσευχή στο Θεό μέσω σκέψης, είναι ίσως καλύτερη από την προ­σευχή μέσω ομιλίας. Όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι η ομιλία κάνει την προσευχή πιο απτή. Επομένως η σκέψη μαζί με την ομιλία κάνουν την προσευχή πιο αποτελεσμα­τική, απ’ ό,τι αν χρησιμοποιείται μόνο η σκέψη. Τα λόγια πάλι χωρίς τη σκέψη είναι μάταιες επαναλήψεις.

Θεραπεία από απόσταση
Όταν ένας θεραπευτής έχει ασκήσει για αρκετό καιρό τη θεραπεία με επιτυχία, ύστερα το επόμενο βήμα στη γραμμή της θεραπείας είναι να θεραπεύει τον ασθενή από απόσταση. Η μέθοδος αυτή είναι εντελώς διαφορε­τική από τη θεραπεία μέσω παρουσίας. 

Στη θεραπεία από απόσταση απαιτείται μόνον η δύναμη της σκέψης και εκείνοι που έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση του μα­γνητισμού μέσω των δακτύλων, των ματιών και του αγ­γίγματος, το βρίσκουν δύσκολο να κατευθύνουν τη δύ­ναμη της σκέψης τους χωρίς ένα εξωτερικό κανάλι. 

Ε­πίσης όταν ο ασθενής δεν είναι παρών, κατ’ αρχήν ο αρ­χάριος αναρωτιέται αν η σκέψη του θα φθάσει στον α­σθενή και είναι επίσης δύσκολο να συγκρατήσει τη σκέ­ψη του σε έναν ασθενή που απουσιάζει.

Η κυριαρχία της αυτοσυγκέντρωσης βοηθάει το θεραπευτή να συγκρατεί τη σκέψη του ασθενούς μπροστά στο νου του και τη αυτοσυγκέντρωση βοηθάει στη θεραπεία του ασθενή από από­σταση. Κατά κάποιο τρόπο η πνοή είναι ένα ηλεκτρικό ρεύμα που μπορεί να προσκολληθεί παντού - η απόστα­ση δεν έχει καμιά σημασία. 

Ένα ρεύμα πνοής που έχει εδραιωθεί με τέτοιο τρόπο, θέτει σε κίνηση τα αιθερικά κύματα του χώρου και ανάλογα με τη μαγνητική δύναμη ταυ θεραπευτή, ο χώρος ανάμεσα στο θεραπευτή και τον ασθενή γεμίζει με ένα κινούμενο ρεύμα θεραπευτικής δύναμης. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρώτο αναγκαίο πράγμα είναι η πνευματική εξέλιξη· χωρίς αυτήν η δύνα­μη του νου του θεραπευτή, όσο ισχυρή κι αν είναι, απο­δείκνύεται πολύ αδύναμη για το σκοπό αυτό.

Με την πνευματική ανάπτυξη εννοούμε την ανάπτυξη της συνείδησης του Θεού. Εκείνος που πιστεύει στο Θεό, μπορεί να ονομαστεί ευσεβής, αλλά εκείνος που έχει συνείδηση του Θεού, μπορεί να γίνει πνευματικός. 

Η πίστη και η αντίληψη ότι, «δεν υπάρχω εγώ, αλλά ο Θεός», είναι εκείνη που χαρίζει στο θεραπευτή τη δύ­ναμη να θεραπεύει από απόσταση· επίσης η αντίληψη αυτή του χαρίζει την πίστη ότι η σκέψη του μπορεί να φθάσει σε οποιαδήποτε απόσταση, επειδή η γνώση του πανταχού παρόντος Θεού του χαρίζει την αντίληψη ότι το ίδιο το Απόλυτο είναι ζωή και ότι ακόμη και ο χώ­ρος - που δεν σημαίνει τίποτε για τον κοινό άνθρωπο - είναι τα πάντα και στην πραγματικότητα είναι η ίδια η ζωή όλων των πραγμάτων.

Αποσπάσματα από Το Βιβλίο της Υγείας του Ιναγιάτ Χαν (εκδόσεις Πύρινος Κόσμος)




Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Το Σύμπαν ανταμείβει την προσπάθεια, όχι την πρόθεση...!!!!

Λένε: να πάρω ένα «χάπι», να κοιμηθώ και να ξυπνήσω καινούργιος, να αλλάξω χωρίς να ταλαιπωρηθώ !!

Αυτό είναι το σενάριο όσων δεν κατάφεραν αυτά που ήθελαν στη ζωή τους.

Νομίζω ότι η επιτυχία χρειάζεται δουλειά, τόλμη και ρίσκο.

Χρειάζεται κυρίως απομάκρυνση από τη νοοτροπία του γρήγορου αποτελέσματος.

Είναι μια σκάλα που δεν μπορείτε να την ανεβείτε με τα χέρια στις τσέπες και χωρίς προσωπικό ξεβόλεμα.

Δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές ούτε τρόποι να κόψει κανείς δρόμο.

Συνδέεται με βήματα έξω από την ζώνη της προσωπικής άνεσης.

Δεν θα εξελιχθείτε ούτε θα επιτύχετε ποτέ κάτι σημαντικό, αν κάνετε πάντα το γνωστό, σίγουρο και ασφαλές.

Όμως όλα αυτά πρέπει να ενταχθούν στην καθημερινότητα, όπως διαμορφώνει το πρόγραμμα προπόνησης ένα αθλητής.

Κάθε μέρα να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο, να κάνουμε κάτι με διαφορετικό τρόπο.

Καμιά μέρα να μην πάει χαμένη.

Νομίζω ότι το Σύμπαν ανταμείβει την προσπάθεια όχι την πρόθεση




Πότε θα ξεριζώσεις τη δυστυχία από το μυαλό σου ;

Η ζωή δεν είναι ένα καρουζέλ που όλο γυρνά και ξαναγυρνά και εσύ, κάθεσαι εκεί, ασυνείδητος και απλά στριφογυρνάς μαζί της…

Νομίζεις ότι είσαι μέρος της ζωής σου επειδή προσπαθείς; Επειδή κοπιάζεις; Επειδή τρέχεις να προλάβεις;

Τι όνομα έχεις δώσει εσύ στο καρουζέλ σου;
Δουλειά, οικογένεια, σχέση, ναρκωτικά, αλκοόλ, εμμονές, πρέπει…

Όλα αυτά σε οδηγούν στο λήθαργο…
Όλα νεκρώνουν τις αισθήσεις σου, το μυαλό σου, την καρδιά σου και χρειάζεσαι ενέσεις δυστυχίας και άγχους για να έχεις την ψευδαίσθηση ότι κάτι κάνεις. Ότι κάπως ζεις…

Είναι σημαντικό βλέπεις να λυπάσαι τον εαυτό σου. Αφού τον λυπάσαι εσύ, σίγουρα θα τον λυπηθούν και οι άλλοι. Σίγουρα θα σου δείξουν ενδιαφέρον, θα σε συμπονέσουν, θα ασχοληθούν επιτέλους μαζί σου. Γι΄ αυτό και φοράς καθημερινά μια αθλιότητα, μια μιζέρια δυο νούμερα πιο μεγάλη από σένα…

Δεν είναι ζωή αυτή! Πότε επιτέλους θα το καταλάβεις;
Πότε θα επαναστατήσεις και θα ξεριζώσεις τους θάμνους της δυστυχίας από το μυαλό σου;

Κοίταξε τα μάτια σου, έχουν χάσει την σπιρτάδα τους. Το βλέμμα σου είναι αδιάφορο, χωρίς λάμψη, χωρίς διάθεση για ζωή. Κοντεύει να σβήσει η φωτιά μέσα σου.

Τι κι αν κάπου- κάπου γελάς!
Έχεις ακούσει ποτέ αυτό το γέλιο σου;
Έχεις ακούσει την υστερία που αναδύεται μέσα από αυτό;

Έχεις ακούσει ποτέ το παράπονο που αναδύεται από τους χτύπους της καρδιάς σου;

Σταμάτα, σου λέει, θέλω να ζήσω…

Να γίνω πάλι ένα με τα χρώματα, ένα με τους ήχους, να με αγγίξουν ξανά οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι άνθρωποι, ο έρωτας, η ζωή…

Ξεκόλλα Άνθρωπε, ουρλιάζει η Ψυχή σου, ξεκόλλα και κάνε τη ζωή σου ένα πανηγύρι που όλα θα ρέουν, όλα θα κυλούν και μέσα σε κάθε στιγμή, σε κάθε διαδρομή ΕΣΥ, θα απολαμβάνεις ΕΣΕΝΑ…




despoina palamari – pulseoflove

Σούπα για υπέρβαρους : Εφαρμόζεται σε μεγάλο νοσοκομείο και χάνεις μέχρι 7 κιλά σε μία εβδομάδα…!!!!

Σούπα για υπέρβαρους : Υπάρχει μια συνταγή που εφαρμόζουν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Memorial Hospital. Την συνταγή αυτή, την χρησιμοποιούν σε υπέρβαρους, έτσι ώστε να χάσουν πολύ γρήγορα κιλά, πριν από κάποιο χειρουργείο.

Σούπα για υπέρβαρους : Μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας πριν αρχίσετε αυτήν την δίαιτα

Πάντα πριν κάνουμε την πιο κάτω δίαιτα, πρέπει να ρωτήσουμε τον ιατρό μας. Προέρχεται από το Memorial Hospital και εφαρμόζεται στους υπέρβαρους καρδιοπαθείς για να χάσουν ταχέως βάρος πριν το χειρουργείο.

Σούπα για υπέρβαρους: Τα υλικά που θα χρειαστείτε για αυτήν τη συνταγή

§ 6 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια ή 2 πράσα

§ 3 φρέσκες μέτριες ντομάτες για φαγητό ή 1 κονσέρβα

§ 2 πράσινες πιπεριές

§ 1 μικρό άσπρο λάχανο

§ 2 καρότα

§ 1 ματσάκι σέλινο

§ 1 ματσάκι μαϊντανό

§ 2 μέτρια κρεμμύδια

§ ελάχιστο αλάτι

§ πιπέρι κατά βούληση

§ τσίλι (εγώ την προτιμούσα καυτερή)

§ χυμός λεμονιού

Σούπα για υπέρβαρους : Πρόγραμμα διατροφής 7 ημερών

Ημέρα 1η
Μόνο φρούτα (εκτός μπανάνες) και σούπα. Τα πεπόνια είναι χαμηλά σε θερμίδες. Για ποτά μόνο άγλυκο χυμό βατόμουρο και νερό.

Ημέρα 2η
Μόνο λαχανικά και σούπα. Φάτε όσα φρέσκα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά μπορείτε να χορτάσετε. Προσπαθήστε και φάτε πράσινα φυλλώδη χορταρικά (αλλά όχι ξερά φασόλια, μπιζέλια ή καλαμπόκι). Μη φάτε καθόλου φρούτα.

Ημέρα 3η
Φάτε όση σούπα, φρούτα και λαχανικά θέλετε. Μη φάτε βραστή πατάτα. Αν έχετε ακολουθήσει τρεις μέρες όπως καθορίζεται πιο πάνω και δεν έχετε ξεφύγει, θα έχετε χάσει 2,5 με 3,5 κιλά.

Σούπα για υπέρβαρους: Ημέρα 4η
Μπανάνες, αποβουτυρωμένο γάλα, σούπα και όσα ποτήρια νερό μπορείτε να πιείτε. Φάτε μέχρι 3 μπανάνες και πιείτε μέχρι 3 ποτήρια αποβουτυρωμένο γάλα. Το γάλα και οι μπανάνες είναι πλούσια σε θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά απ’ αυτή ιδιαίτερα τη μέρα το σώμα σας έχει ανάγκη από κάλιο, υδρογονάνθρακες, πρωτεΐνες και ασβέστιο για να μειωθεί η διακαής επιθυμία για γλυκά.

Ημέρα 5η
Μοσχάρι και ντομάτες. Θα πρέπει να έχετε 300-600 γρμ. μοσχάρι και 1 κονσέρβα ντομάτες ή ως και 6 φρέσκιες ντομάτες. Αυτή τη μέρα προσπαθήστε να πιείτε τουλάχιστον 5-6 ποτήρια νερό για να βοηθήσετε να εκπλυθεί το ουρικό οξύ από το σώμα σας. Φάτε όλη τη σούπα τουλάχιστον μια φορά τη μέρα.

Ημέρα 6η
Μοσχάρι και λαχανικά μέχρι να ευχαριστηθεί η καρδιά σας, αλλά όχι βραστή πατάτα. Φάτε 2 ή και 3 μπριζόλες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά . Να σιγουρευτείτε ότι έχετε φάει τουλάχιστον μια φορά τη σούπα.

Ημέρα 7η
Ακατέργαστο ρύζι, γλυκά φρούτα, χυμός και λαχανικά. Χορτάστε και φάτε τουλάχιστον μια φορά τη σούπα. Στο τέλος της έβδομης ημέρας, εάν δεν έχετε αποκλίνει από αυτή τη δίαιτα, θα έχετε χάση 6-7,5 κιλά. 

Εάν χάσετε πάνω από 7,5 κιλά αποφύγετε τη δίαιτα για 2 ημέρες πριν την ξαναρχίσετε. Από την πρώτη ημέρα αυτό το 7ήμερο πρόγραμμα διατροφής μπορείτε να το εφαρμόζετε όσο συχνά επιθυμείτε και στην πράξη.