Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ζητήστε.........!!! - Ξεχάστε.....!!!

                 

Κάνετε σαν κακομαθημένα παιδιά! 
Αυτό δεν είναι παρατήρηση, είναι παρότρυνση! 
Ναι...! Να κάνετε σαν κακομαθημένα παιδιά! 

Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να σας κάνουμε τα χατήρια, εννοείτε δε και τα καπρίτσια! Ζητήστε! Ζητήστε! Ζητήστε! Λάβετε! Λάβετε! Λάβετε! Αλλά πως θα Λάβετε αν δεν Ζητήσετε πρώτα? 

Ζητήστε μας, ζητήστε στο Σύμπαν να φέρει ό,τι χρειάζεστε! Γιατί ζητάτε μόνο πόνο, λύπη, αγωνία, φόβο? Βιώνετε την Αγάπη και μετά τον φόβο ότι θα την χάσετε. Βιώνετε την Αφθονία και μετά τον φόβο ότι θα την στερηθείτε. Βιώνετε την Ευτυχία και μετά ο νους σας πηγαίνει πάλι στις στιγμές δυστυχίας και τι καλά που είστε τώρα… Μα καλά, αυτό είναι βίτσιο! Ένα βίτσιο που πηγάζει από την μικρή αντίληψη που έχετε για το Είναι Σας. 

Οι αποθήκες μας (εννούμε ΜΑΣ, οι δικές ΜΑΣ αποθήκες, δικές Σας και δικές Μας) είναι γεμάτες με συναισθήματα χαράς, ευτυχίας, ελπίδας! Και οι αποθήκες μας δεν αδειάζουν ποτέ γι’ αυτό μην φοβάστε ότι θα τελειώσουν, φοβηθείτε μονάχα ότι θα ζείτε για πάντα μέσα σ’ αυτό που θα ζητήσετε, τη μία ζωή μετά την άλλη! 

Ζητήστε – Πιστέψτε και μετά Ξεχάστε! Είναι τυχαίο που βάζουμε κεφαλαίο Ξ? Μετά, απλά, Ξεχάστε. Είναι πιο σημαντικό και από το να ζητήσετε. Γιατί έτσι απελευθερώνετε την δύναμη του Δημιουργού μέσα σας, έτσι μας λύνετε τα χέρια για ν’ ανοίξουμε αυτές τις ανεξάντλητες αποθήκες Ευτυχίας. 

Ζητήστε μας, Ζητήστε μας, Ζητήστε μας! Κάντε σαν κακομαθημένα παιδιά! Τι αυτοπεριορισμοί είναι αυτοί που θέτετε? Γιατί αρκείστε στα λίγα? Δεν αναφερόμαστε στα χρήματα, αλλά στα συναισθήματα! Γιατί αρκείστε να ζείτε σαν συναισθηματικοί επαίτες όταν μπορείτε να ζείτε σαν συναισθηματικοί βασιλειάδες? Μα ποιός σας δίδαξε την ταπεινοφροσύνη τόσο παρερμηνευμένα? 

Ήρθατε εδώ με την Δύναμη του Δημιουργού, είσαστε εδώ με την διάθεση αλλά και την δυνατότητα να Δημιουργήσετε αλλά φτιάχνετε ένα κάστρο στην άμμο κοντά στο κύμα αντί να φτιάξετε ένα παλάτι στον βράχο κοντά στον Ήλιο!Ξεχάστε! Ξεχάστε! Ξεχάστε! Ξεχάστε τις πεποιθήσεις σας! Ξεχάστε πως είστε άνθρωποι! Ξεχάστε τα όρια! Δεν υπάρχουν όρια! Μας ζητάτε τα θαύματα και όλον αυτό τον καιρό σας λέμε πως τα θαύματα τα κάνετε εσείς και τότε ακόμα δεν μας πιστεύετε! 

Ξεχάστε εμάς, δεν υπάρχουμε, όχι δεν υπάρχουμε έξω από Εσάς. Ζούμε μέσα σας, μέσα στην ψυχή Σας, μέσα στην ικανότητα Σας να Δημιουργείτε, μέσα στην ικανότητα σας να εκφράζετε, ζούμε μέσα στον Θεό Μας. Είμαστε Ένα, μήπως δεν το’ χετε ακούσει ξανά και ξανά? Μήπως σας πέφτει βαρύ να το χωνέψετε τελικά? 

Γιατί? Φοβάστε ν’ αναλάβετε την ευθύνη του να είσαι Δημιουργός γιατί φοβάστε ν’ αναλάβετε τις συνέπειες των επιλογών σας? Όχι, αυτό είναι το βολικό. Φοβάστε ν’ αναλάβετε την ευθύνη του να είσαι Δημιουργός γιατί δεν γνωρίζετε πως μπορείτε να επιλέξετε ακριβώς το τι θα Δημιουργήσετε, γιατί αν το γνωρίζατε αυτό απλά δεν θα υπήρχε ο Φόβος, ο Φόβος της Ευθύνης, ο Φόβος της Κριτικής, ο Φόβος της Απώλειας, ο πλανήτης σας δεν θα τα γνώριζε αυτά. 

Φανταστείτε τον πλανήτη σας χωρίς αυτά, για μια στιγμή.Αλλά σας κόψανε τα φτερά όταν κατεβήκατε. Σας μάθανε πως οι άνθρωποι δεν περπατάνε στο νερό, πως οι άνθρωποι δεν γιατρεύονται χωρίς φάρμακα, σας μάθανε ακόμη πως οι άνθρωποι πεθαίνουν. Και το πιστέψατε! 

Ακόμη και όταν υπήρξαν – και υπάρχουν – άνθρωποι που περπατούν στο νερό, άνθρωποι που γιατρεύουν χωρίς φάρμακα, άνθρωποι που νικήσαν τον θάνατο, εσείς απλά τους θεοποιείτε, λέτε, “Άγιος είναι”, προσεύχεστε σ’ αυτούς, αλλά το μόνο που θέλουν να κάνουν – γιατί όταν φτάσεις σ’ αυτόν τον βαθμό επίγνωσης έτσι είναι – το μόνο που θέλουν να κάνουν, το μόνο που έχουν να σας πουν είναι : 

“Αφού το έκανα εγώ, μπορείς να το κάνεις κι εσύ”! Αλλά μετά φτιάξατε το περίφημο “η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα” και έτσι συνεχίσατε να βολεύεστε μέσα στην προσπάθεια σας. Άλλοι να προσπαθούν να σώσουν την ψυχή τους, άλλοι να την καλυτερεύσουν. 

Η ψυχή σας είναι ήδη τέλεια μέσα στο μεγαλείο σας, αλλά για να δείτε την λάμψη της πρέπει να βγάλετε τα γυαλιά Ηλίου πρώτα… Χωρίς τεχνικές, χωρίς πολλά λόγια, χωρίς τελετουργικά, απλά σηκώστε το χέρι σας και βγάλτε το πέπλο που σας κρύβει το μεγαλείο σας. 

Έτσι απλά, με μια απόφαση, σε μια στιγμή. Οι φωτισμένοι ήρθαν, όχι για να σας σώσουν, αλλά για να σας δείξουν τις δυνατότητες που τα Πνεύματα σε Σάρκα έχουν. Ίσως κατα μια έννοια να ήρθαν για να σας σώσουν, από τους εαυτούς σας και τις παραδόσεις σας… 

Διευρύνετε την στιγμή και μέσα σ’ αυτήν θα ζείτε αιώνια, θα υπάρχετε για πάντα, ο χρόνος θα κυλάει αλλά για εσάς θα είναι μονάχα μια στιγμή. Ορίστε, να μια πληροφορία. Και τι θα κάνετε μ’ αυτήν? Τίποτα! Γιατί η πεποίθηση του χρόνου που κυλά γραμμικά είναι καταγεγραμμένη από τις αισθήσεις και το νου σας μέσα στα κύτταρα σας. Τα κύτταρα σας γίνονται έτσι η κατάρα σας αλλά είναι και η λύτρωση σας. Αρκεί να τα κοιτάξετε στα μάτια, αρκεί να τ’ αντιμετωπίσετε σαν κακομαθημένα παιδιά και να ζητήσετε να σας δοθούν. 

Τα κύτταρα σας, το DNA σας, σας συνδέει με την θεϊκή σας Ποιότητα. Αυτό δεν πρόκειται να το δείτε με μικροσκόπια. Αυτό μόνο με μεγασκόπια θα μπορούσατε να το δείτε! Τόσο γιγαντιαίο είναι! 

Το DNA σας σας ενώνει μεταξύ σας και εσείς ούτε που το έχετε αντιληφθεί, το DNA σας σας ενώνει με τον Θεό, το DNA σας διευρύνεται και απλώνεται και σας συνδέει με οτιδήποτε υπήρξε ποτέ και οτιδήποτε θα υπάρξει ποτέ. Και το ποτέ ακόμη είναι λάθος λέξη, στο Άχρονο θα ήταν ίσως πιο πετυχημένη επιλογή. 

Ανοίξτε μόνοι σας τις αποθήκες, εμείς δεν υπάρχουμε παρά για να υπακούμε, να εκτελούμε τις επιθυμίες σας. Αλλά είστε πολύ συνετοί! Πολύ συνετά παιδιά και πολύ ολιγαρκή! Δώστε μια ευκαιρία στην Απληστία να λάμψει, χωρίς να σας τρομάζει ή να σας φοβίζει, γιατί τότε η συνειδητοποίηση της αφθονίας δεν θα σας επιτρέψει να γίνετε Άπληστοι. 

Η Απληστία υπάρχει μόνο εφ’ όσον απουσιάζει η Αφθονία! Η μή συνειδητοποίηση της όμως, θα σας επιτρέψει να γίνετε Άπιστοι! Άπιστοι όχι σε κάποιον Θεό αλλά Άπιστοι στον Θεό μέσα σας. Και αυτή είναι η χειρότερη μορφή Απιστίας, η χειρότερη μορφή προδοσίας που θα βιώσετε ποτέ. Αυτό θα το καταλάβετε, αυτό το καταλαβαίνετε κάθε φορά που περνάτε από την άλλη πλευρά. 

Αλλά τότε στερήστε του φυσικού σας σώματος, τότε η ύλη δεν έχει αξία, τότε τα συναισθήματα δεν έχουν ποικιλία.Γι΄ αυτό ζητάτε να ξανάρθετε, για μια ακόμη ευκαιρία και μην ακούτε εκείνους που λένε για μαθήματα, μην ακούτε όσους μιλούν για Κάρμα, είστε ένα, είμαστε όλοι Ένα, ενωμένοι, από εκεί έρχονται οι αναμνήσεις, από εκεί έρχονται όλες οι ευχάριστες αναμνήσεις, όλα τα υπέροχα που κουβαλάτε από εκεί προέρχονται, από την σύνδεση μας και από την σύνδεση σας. Βρίσκεστε σ’ ένα Παιχνίδι Δημιουργίας, ή ακόμη σωστότερα, Είστε ένα Παιχνίδι Δημιουργίας. 

Κάνετε σαν κακομαθημένα παιδιά, αυτό είναι παραίνεση! Γιατί με το μέτρο και με την ταπεινότητα δεν οδηγείστε στην ιδανική εκείνη κατάσταση Ευτυχίας που ζητήσατε. Γιατί απλά το παίρνετε πολύ στα σοβαρά!Ξεχάστε, Ξέχαστε ποιοί είστε και θυμηθήτε ποιοί Είσαστε. 

Και αγκαλιάστε αυτή την αίσθηση γιατί αυτή η αίσθηση σας ταιριάζει και αυτή η αίσθηση σας απογειώνει! Επιτέλους, Δημιουργήστε! Δημιουργήστε μεγάλα πράγματα, σπουδαία, πατήστε πάνω στον θάνατο, όχι από ματαιοδοξία ή από φόβο, αλλά από χαρά, από λαχτάρα να βιώσετε την κατάσταση του Δημιουργού για λίγο παραπάνω. 

Ακόμα και αθάνατοι, αυτό θα είναι μόνο λίγο παραπάνω! Δεν υπάρχουν όρια, δεν υπάρχει χρόνος, δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από Μια Συνειδητότητα που Δημιουργεί. 




Πέτρος Χατζηαναστασίου 
(δημιουργική σύλληψη) 

Από ποιο δέντρο έπεσες ;


Βρες τα γενέθλιά σου, βρες το δέντρο σου και μετά δες παρακάτω για τον χαρακτήρα σου σύμφωνα με την Κέλτικη Αστρολογία....

Ιαν 02       έως    Ιαν 11               Έλατο
Ιαν 12       έως    Ιαν 24               Φτελιά
Ιαν 25       έως    Φεβ 03             Κυπαρίσσι
Φεβ 04     έως    Φεβ 08              Λεύκα
Φεβ 09     έως    Φεβ 18              Κέδρος
Φεβ 19     έως    Φεβ 28              Πεύκο
Μαρ 01    έως     Μαρ 10             Ιτιά
Μαρ 11    έως     Μαρ 20             Λεμονιά
Μαρ 21                                       Βελανιδιά
Μαρ 22    έως     Μαρ 31             Φουντουκιά
Απρ 01    έως     Απρ 10             Μελία
Απρ 11    έως     Απρ 20             Σφένδαμος
Απρ 21    έως     Απρ 30             Καρυδιά
Μαί 01     έως     Μαι 14              Λεύκα
Μαι 15     έως     Μαι 24              Καστανιά
Μαι 25     έως     Ιουν 03             Φλαμουριά
Ιουν 04    έως     Ιουν 13             Γαύρος
Ιουν 14    έως     Ιουν 23             Συκιά
Ιουν 24                                       Σημύδα
Ιουν 25    έως     Ιουλ 04             Μηλιά
Ιουλ 05    έως     Ιουλ 14             Έλατο
Ιουλ 15    έως     Ιουλ 25             Φτελιά
Ιουλ 26    έως     Αυγ 04              Κυπαρίσσι
Αυγ 05     έως     Αυγ 13             Λεύκα
Αυγ 14     έως     Αυγ 23             Κέδρος
Αυγ 24     έως     Σεπ 02             Πεύκο
Σεπ 03     έως     Σεπ 12             Ιτιά
Σεπ 13     έως     Σεπ 22             Λεμονιά
Σεπ 23                                       Ελιά
Σεπ 24     έως     Οκτ 03            Φουντουκιά
Οκτ 04     έως     Οκτ 13             Μελία
Οκτ 14     έως     Οκτ 23             Σφένδαμος
Οκτ 24     έως     Νοε 11             Καρυδιά
Νοε 12     έως     Νοε 21             Καστανιά
Νοε 22     έως     Δεκ 01             Φλαμουριά
Δεκ 02     έως     Δεκ 11             Γαύρος
Δεκ 12     έως     Δεκ 21             Συκιά
Δεκ 22                                       Οξιά
Δεκ 23     έως     Ιαν 01              Μηλιά

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ (ο γενναίος)
Γενναίος και δυνατός. Άκαμπτος, ανεξάρτητος και ευαίσθητος, που δεν του αρέσουν οι αλλαγές. Κρατάει τα πόδια του στο έδαφος. Άνθρωπος της δράσης.

ΓΑΥΡΟΣ (το καλό γούστο)
Ψυχρή ομορφιά, νοιάζεται για την εμφάνισή του και την κατάστασή του, έχει καλό γούστο, τείνει προς τον εγωισμό, κάνει την ζωή όσο πιο άνετη μπορεί να γίνει. Λογική και πειθαρχημένη ζωή. Ψάχνει για ευγένεια, ένα συναισθηματικό σύντροφο και την αναγνώριση. Ονειρεύεται ασυνήθιστους εραστές, σπανίως είναι ευχαριστημένος με τα αισθήματά του. Δύσπιστος με τους περισσότερους ανθρώπους, δεν είναι ποτέ σίγουρος για τις αποφάσεις του. Πολύ ευσυνείδητος.

ΕΛΑΤΟ (ο μυστηριώδης)
Εκπληκτικό γούστο, αξιοπρέπεια, σοφιστικέ. Αγαπάει οτιδήποτε ωραίο, είναι μελαγχολικός και πεισματάρης. Τείνει στον εγωισμό αλλά νοιάζεται για τους κοντινούς του. Κάπως μετριόφρων, πολύ φιλόδοξος, ταλαντούχος, επιμελής, αδιαφιλονίκητος εραστής. Έχει πολλούς φίλους και πολλούς εχθρούς και είναι πολύ αξιόπιστος.

ΕΛΙΑ (η σοφία)
Αγαπάει τον ήλιο, έχει ζεστά και ευγενικά αισθήματα, λογικός, ισορροπημένος, αποφεύγει τις επιθέσεις και την βία, ανεχτικός, εύθυμος, ήρεμος, με καλά ανεπτυγμένη αίσθηση της δικαιοσύνης, ευαίσθητος, ευσυγκίνητος, χωρίς ζήλιες. Αγαπάει το διάβασμα και την παρέα των σοφιστικέ ανθρώπων.

ΙΤΙΑ (η μελαγχολία)
Ωραίος, αλλά γεμάτος μελαγχολία. Ελκυστικός, πολύ ευσυγκίνητος, αγαπάει οτιδήποτε ωραίο, με υψηλό γούστο. Αγαπάει τα ταξίδια, ονειροπόλος, ακούραστος, ιδιότροπος αλλά ειλικρινής. Μπορεί να επηρεαστεί, αλλά δεν είναι εύκολος για συμβίωση. Απαιτητικός, με καλή διαίσθηση. Υποφέρει στην αγάπη, αλλά βρίσκει μερικές φορές έναν σύντροφο άγκυρα.
                                 
ΚΑΡΥΔΙΑ (το πάθος)
Άκαμπτος, παράξενος και γεμάτος αντιθέσεις. Συχνά εγωιστής, επιθετικός, αριστοκράτης, με ανοιχτούς ορίζοντες. Απρόσμενες αντιδράσεις, αυθόρμητος, φιλοδοξία χωρίς όρια. Δεν προσαρμόζεται εύκολα σαν χαρακτήρας, δύσκολος και ασυνήθιστος σύντροφος. Δεν τον συμπαθούν συχνά, αλλά πολλές φορές τον θαυμάζουν. Πολυμήχανη στρατηγική. Πολύ ζηλιάρης και φλογερός, χωρίς συμβιβασμούς.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ (η ειλικρίνεια)
Ασυνήθιστης ομορφιάς, δεν θέλει να εντυπωσιάζει. Έχει πολύ καλά αναπτυγμένη την αίσθηση της δικαιοσύνης. Ζωντανός, ενδιαφέρεται για τους άλλους, ένας γεννημένος διπλωμάτης αλλά ερεθίζεται εύκολα και είναι ευαίσθητος στην παρέα, συχνά λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης. Μερικές φορές ενεργεί με υπεροχή. Νιώθει ότι δεν γίνεται κατανοητός. Αγαπάει μόνο μία φορά, έχει δυσκολίες στην εύρεση συντρόφου.

ΚΕΔΡΟΣ (η πεποίθηση)
Σπάνιας ομορφιάς, ξέρει πώς να προσαρμόζεται, του αρέσει η πολυτέλεια. Καλή υγεία. Ούτε κατά διάνοια ντροπαλός, τείνει να περιφρονεί τους άλλους, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Ανυπόμονος, του αρέσει να εντυπωσιάζει τους άλλους. Πολλά ταλέντα, επιμελής, υγιής αισιοδοξία. Περιμένει για την μία και αληθινή αγάπη, ικανός να παίρνει γρήγορες αποφάσεις.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ (η πίστη)
Δυνατός, μυώδης, προσαρμοστικός, παίρνει ό,τι έχει η ζωή να δώσει. Ικανοποιημένος, αισιόδοξος. Επιθυμεί να αποκτήσει πολλά χρήματα και αναγνώριση. Μισεί την μοναξιά, παθιασμένος εραστής που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, αλλά πιστός. Ευέξαπτος, απείθαρχος, σχολαστικός και απρόσεχτος.

ΛΕΜΟΝΙΑ (η αμφιβολία)
Δέχεται ότι σερβίρει η ζωή με έναν σύνθετο τρόπο, μισεί τους τσακωμούς, το στρες και τον μόχθο, τείνει προς την τεμπελιά και την αδράνεια. Μαλακός και εύκαμπτος, κάνει θυσίες για τους φίλους. Έχει πολλά ταλέντα, αλλά δεν είναι αρκετά επίμονος ώστε να τα κάνει να ανθίσουν. Συχνά γκρινιάζει και παραπονιέται, πολύ ζηλιάρης, αλλά πιστός.

ΛΕΥΚΑ (η αβεβαιότητα)
Εμφάνιση πολύ προσεγμένη, αλλά χωρίς πολύ αυτοπεποίθηση. Γενναίος μόνο εάν είναι απαραίτητο. Χρειάζεται καλή διάθεση και ευχάριστο περίγυρο. Πολύ επιλεκτικός, συχνά μοναχικός, έχει μεγάλη εχθρότητα. Καλλιτεχνική φύση, καλός οργανωτής, τείνει στην φιλοσοφία και είναι αξιόπιστος σε κάθε κατάσταση. Παίρνει την συνεργασία πολύ στα σοβαρά.

ΜΕΛIΑ (η ευαισθησία)
Γεμάτος γοητεία, εύθυμος, προικισμένος, χωρίς εγωισμό, του αρέσει να τραβάει την προσοχή. Αγαπάει την ζωή και την κίνηση, την ανησυχία, ακόμα και την περιπλοκή. Είναι συγχρόνως εξαρτημένος και ανεξάρτητος, με καλό γούστο, καλλιτεχνικός, φλογερός, συναισθηματικός. Κάνει καλή παρέα, αλλά δεν συγχωρεί.

ΜΗΛΙΑ (η αγάπη)
Λεπτή φυσιογνωμία, με πολύ γοητεία και ωραία εμφάνιση. Ελκυστικός με ευχάριστη αύρα, ερωτότροπος, περιπετειώδης και ευαίσθητος. Πάντα ερωτευμένος, θέλει να αγαπάει και να αγαπιέται, πιστός και τρυφερός σύντροφος, πολύ γενναιόδωρος. Έχει επιστημονικά ταλέντα. Ζει για το σήμερα, ένας ελεύθερος από έγνοιες φιλόσοφος με φαντασία.

ΟΞΙΑ (ο δημιουργικός)
Έχει καλά γούστα, νοιάζεται για την εμφάνισή του και την υλιστική, καλή οργάνωση της ζωής και της καριέρας του. Οικονομικός, καλός ηγέτης, δεν παίρνει μη απαραίτητα ρίσκα, λογικός. Αποτελεί θαυμάσια συντροφιά για μιά ζωή. Τρελαίνεται να κρατιέται σε φόρμα (δίαιτες, σπορ, κλπ.)

ΠΕΥΚΟ (ο σχολαστικός)
Αγαπάει την ευχάριστη παρέα, πολύ απότομος, ξέρει πώς να κάνει την ζωή άνετη, πολύ δραστήριος, φυσικός, καλή παρέα, αλλά σπάνια φιλικός. Ερωτεύεται εύκολα, αλλά το πάθος του σβήνει γρήγορα, εγκαταλείπει εύκολα. Όλα τον απογοητεύουν μέχρι να βρει το ιδανικό του. Άξιος εμπιστοσύνης, πρακτικός.

ΣΗΜΥΔΑ (η έμπνευση)
Ζωντανός, ελκυστικός, κομψός, φιλικός, απαιτητικός, μετριόφρων, δεν του αρέσει τίποτα το υπερβολικό. Απεχθάνεται το χυδαίο, αγαπάει την ζωή στην φύση και στην ηρεμία. Όχι πολύ παθιασμένος, γεμάτος από φαντασία. Με λίγη φιλοδοξία. Δημιουργεί μία ήρεμη και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

ΣΥΚΙΑ (η ευαισθησία)
Πολύ δυνατός, λιγάκι ισχυρογνώμων, ανεξάρτητος. Δεν επιτρέπει αντιφάσεις ή διαφωνίες, αγαπάει την ζωή, την οικογένειά του, τα παιδιά και τα ζώα. Λιγάκι κοινωνική πεταλούδα, με καλή αίσθηση του χιούμορ. Του αρέσει η αδράνεια και η τεμπελιά, έχει πρακτικά ταλέντα και είναι έξυπνος.

ΣΦΕΝΔΑΜΟΣ (o ανεξάρτητος νους)
Ένα όχι συνηθισμένο άτομο, γεμάτος από φαντασία και πρωτοτυπία. Ντροπαλός και επιφυλακτικός. Φιλόδοξος, περήφανος, με αυτοπεποίθηση και πεινασμένος για νέες εμπειρίες. Μερικές φορές είναι νευρικός. Έχει πολλά κόμπλεξ, διαθέτει καλή μνήμη και μαθαίνει εύκολα. Μπερδεμένη ερωτική ζωή, θέλει να εντυπωσιάζει.

ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ (η φιλοδοξία)
Αυνήθιστα ελκυστικός, ζωντανός, αυθόρμητος. Απαιτητικός, δεν τον απασχολεί η κριτική, φιλόδοξος, ευφυής και ταλαντούχος. Του αρέσει να παίζει με την μοίρα του. Μπορεί να γίνει εγωιστικός. Είναι αξιόπιστος και πολύ έμπιστος. Συνετός εραστής, καμιά φορά το μυαλό εξουσιάζει την καρδιά, αλλά παίρνει στα σοβαρά μια σχέση.

ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ (ο ασυνήθιστος)
Γοητευτικός, χωρίς απαιτήσεις, πολύ κατανοητικός, ξέρει πώς να κάνει εντύπωση. Ενεργός αγωνιστής για κοινωνικούς σκοπούς, δημοφιλής. Μελαγχολικός και παράξενος εραστής. Ειλικρινής, και επιεικής σύντροφος. Ακριβής αίσθηση της δικαιοσύνης.

ΦΤΕΛΙΑ (ο ευγενής)
Ευχάριστη όψη, ρούχα με καλό γούστο, λογικές απαιτήσεις. Τείνει να μην ξεχνάει λάθη, εύθυμος, του αρέσει να οδηγεί τους άλλους και όχι να υπακούει. Ειλικρινής και πιστός σύντροφος. Του αρέσει να παίρνει αποφάσεις για τους άλλους. Ευγενής, γενναιόδωρος, καλή αίσθηση του χιούμορ, πρακτικός. 




Ηρακλής Παπαδάκης
Συντονιστής Συστημικής Αναπαράστασης
Bodyworker
Συγγραφέας * Μελετητής

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Διαλογισμός : Η βασιλική οδός προς τον εαυτό μας.......!!!!!!

                           

Eίναι ο διαλογισμός μια πολυτέλεια για λίγους εκκεντρικούς που έχουν το χρόνο να ξεφύγουν από την καθημερινότητα; Ή μήπως μια μέθοδος που μπορούμε όλοι να τη δοκιμάσουμε για να απαλλαγούμε από το άγχος και να έχουμε μια πιο ικανοποιητική ζωή; 

Mήπως όταν ακούτε τη λέξη «διαλογισμός», σας έρχονται στο μυαλό άνθρωποι καθισμένοι οκλαδόν σε κατάσταση νιρβάνας να κοιτάζουν το κενό, ενώ γύρω επικρατεί απόλυτη σιωπή; Aν ναι, τότε πέφτετε έξω, όπως κι εγώ. Mια συνέντευξη, όμως, στάθηκε αφορμή να αλλάξω γνώμη και να δω το διαλογισμό στις πραγματικές του διαστάσεις.


Πώς, όμως, να βρει κάποιος το χρόνο να διώξει το άγχος μέσα σε μια άγρια καθημερινότητα με τρελούς ρυθμούς; Πώς να μείνει κάποιος χαλαρός όταν τα παιδιά φωνάζουν στο σπίτι, είναι μποτιλιαρισμένος στο δρόμο, οι απαιτήσεις της δουλειάς είναι ασφυκτικές; 

Tην απάντηση ήρθαν να μου δώσουν οι αρχές του διαλογισμού, προτείνοντάς μου ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης: H ένταση δεν έχει σχέση με τα εξωτερικά ερεθίσματα. Σχετίζεται με όσα συμβαίνουν μέσα μας. Kι αυτά μπορούμε να τα ελέγξουμε, σε αντίθεση με τους εξωτερικούς παράγοντες. 


Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο διαλογισμός; 
Mε το διαλογισμό το σώμα χαλαρώνει και το μυαλό ηρεμεί. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, το δεξιό και το αριστερό ημισφαίριο αρχίζουν να συνεργάζονται καλύτερα, ενώ αυξάνεται ραγδαία η ικανότητα παρατήρησης και συγκέντρωσης. 

Mε αυτό τον τρόπο, μπορεί να βελτιωθεί η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και το άτομο καταφέρνει να χειρίζεται πιο αποτελεσματικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Tο άγχος μειώνεται σε σημαντικό βαθμό, αναπτύσσεται η αυτοπεποίθηση και το άτομο απολαμβάνει αισθήματα γαλήνης, χαράς και ικανοποίησης. 

Μέσω της μείωσης των επιπέδων του στρες, ο διαλογισμός έμμεσα βοηθάει στον περιορισμό του κινδύνου καρδιακής προσβολής και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, σε ανθρώπους που έκαναν διαλογισμό δύο φορές την ημέρα για 15-20 λεπτά τη φορά, μειώθηκαν κατά 35-45% οι πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό και κατά 25% οι πιθανότητες για έμφραγμα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μέσω του διαλογισμού βελτιώνεται η λειτουργία του στομάχου, μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερίνης, περιορίζεται η ένταση στους μυς, βελτιώνεται η στάση του σώματος και το άτομο ανακουφίζεται από πόνους. Eπίσης, επιτρέπεται η ελεύθερη ροή ενέργειας σε όλο το σώμα, που είναι ευεργετική για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. 

O διαλογισμός, δηλαδή, «καταπολεμά» τα αρνητικά συναισθήματα που συσσωρεύονται στον οργανισμό για πολλά χρόνια, επηρεάζουν την ενέργεια του ατόμου και συχνά αποτελούν την ίδια την αιτία της νόσου. H βοήθεια που έχει προσφέρει σε ανθρώπους με ψυχοσωματικά προβλήματα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. 

H δύναμη της αυτοθεραπείας 
O διαλογισμός διδάσκεται ως μια μέθοδος που οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού, δηλαδή στην αυτογνωσία. Bοηθάει να γίνει ο άνθρωπος καλύτερος, να ζει δηλαδή πιο ευτυχισμένα, αφού πρώτα γνωρίσει βαθύτερα τον εαυτό του. Στόχος είναι να φτάσει κανείς στο σημείο ηρεμίας όπου θα βρει ο ίδιος τη δύναμη να αλλάξει και να θεραπεύσει τον εαυτό του. 

H αγγλική λέξη «meditation» σχετίζεται με το λατινικό ρήμα «mederi», που σημαίνει «θεραπεύομαι», ενώ η ελληνική λέξη «διαλογισμός» μάς παραπέμπει στο διάλογο με τον εαυτό μας. Στη γιόγκα, πρακτική με την οποία συνδέεται στενά, μεταφράζεται ως ένωση με το εσωτερικό του ατόμου. Yπάρχουν πολλές διαφορετικές σχολές διαλογισμού, με διαφορετικές τεχνικές, ο σκοπός όμως είναι πάντα ο ίδιος. 


Xρειάζομαι το διαλογισμό; 

«Γιατί να κάνω διαλογισμό, μου χρειάζεται;», είναι πιθανό να αναρωτηθείτε οι περισσότεροι. Πολλούς η σκέψη και μόνο του διαλογισμού μπορεί να τους φοβίζει, γιατί στο μυαλό τους σχετίζεται με την πνευματικότητα και το υπερβατικό. 

Πράγματι, ο διαλογισμός στο ξεκίνημά του εφαρμοζόταν από τους ανατολικούς λαούς ως μέσο για την πνευματική τους ανύψωση. Σήμερα, το πεδίο δράσης του έχει περιοριστεί σημαντικά και έχει φτάσει να χρησιμοποιείται -κυρίως από το δυτικό κόσμο- αποκλειστικά ως εργαλείο για την καταπολέμηση του άγχους. 

O διαλογισμός θεωρείται σημαντικός για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να χαλαρώσουν, να απαλλαγούν από το άγχος, να έχουν πιο καθαρό μυαλό και να παίρνουν πιο σωστές αποφάσεις στην καθημερινότητά τους.

Βελτιώστε τις σχέσεις σας
Aσχοληθείτε με τον εαυτό σας..! 
O διαλογισμός δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να «στραφεί» προς τον εαυτό του, να τον γνωρίσει καλύτερα και, επομένως, να βελτιώσει τη σχέση με τους γύρω του. 

Σύμφωνα με τα πιστεύω του διαλογισμού, όταν δεν τα πηγαίνουμε καλά με τους φίλους, τους γονείς, το σύντροφό μας, αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουμε καλή σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Όποιος δεν έχει αυτοπεποίθηση, αρχίζει να κρίνει τους άλλους, να συγκρίνεται μαζί τους, να νιώθει ζήλια και ανταγωνισμό. Θέλει πάντα περισσότερα και δεν είναι ποτέ ικανοποιημένος. 

Όχι στις εκρήξεις
Συνήθως κατηγορούμε τους γύρω μας εύκολα και τους φωνάζουμε στην πρώτη ευκαιρία, προκειμένου να τους πείσουμε ότι έχουμε δίκιο. Στην πραγματικότητα, όμως, ο άλλος έχει σταματήσει να ακούει, έστω κι αν βρίσκεται ακόμα μπροστά μας. Δεν σημαίνει ότι όταν έχουμε νεύρα, πρέπει να τα κρατάμε μέσα μας. 

Tο θέμα, όμως, είναι να υπάρχει αυτοέλεγχος. Για να μας ακούσει ο διπλανός μας, πρέπει να διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας και να δείχνουμε σεβασμό και σ’ εκείνον. «Mην επιτρέπετε να σας φωνάζουν», συμβουλεύουν όσοι ασχολούνται με το διαλογισμό. Eίναι προτιμότερο να φύγετε από το δωμάτιο ή να πάψετε να μιλάτε, μέχρι ο συνομιλητής σας να σταματήσει τις φωνές.

Πώς θα κάνω διαλογισμό; 
Tο «κλειδί» του διαλογισμού είναι το άδειασμα του μυαλού από τις σκέψεις. Eίναι η λεγόμενη κατάσταση της εσωτερικής σιωπής. Aυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκεται κανείς σε κατάσταση ύπνου ή μειωμένης επίγνωσης. Aντίθετα, αυτό που κυριαρχεί είναι η έννοια της προσοχής. Φυσικά, οι σκέψεις βομβαρδίζουν συνεχώς το μυαλό και είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγεί κανείς από αυτές. 

Όταν, μάλιστα, προσπαθεί κανείς να τις διώξει βίαια, επανέρχονται ακόμα πιο έντονες. Aρχίστε προσπαθώντας να δείτε τον εαυτό σας σαν τρίτος, σαν παρατηρητής, ακριβώς τη στιγμή που τον παρατηρείτε, όχι σκεπτόμενοι το παρελθόν ή το μέλλον. Eρευνήστε τον τρόπο που αντιδράτε εσείς οι ίδιοι εκείνη τη στιγμή, αλλά και πώς αντιδρούν οι γύρω σας, χωρίς όμως να το κρίνετε. 

Δεν χρειάζεται να επιλέξετε κάτι συγκεκριμένο και να συγκεντρωθείτε σε αυτό, αλλά μπορείτε να έχετε ένα είδος γενικής προσοχής. Παρατηρήστε προσεκτικά οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή σας, είτε είναι σκέψη, συναίσθημα είτε κίνηση κλπ. Mην πιέζεστε να προσέξετε τα πάντα. Eστιάστε την προσοχή σας σε ό,τι βρεθεί στο δρόμο σας.

Όλη αυτή η διάχυτη παρατήρηση της πραγματικότητας βοηθάει σημαντικά στην απαλλαγή από τις σκέψεις, γιατί γεμίζει το πεδίο της αντίληψής μας και δεν αφήνει αρκετό χώρο στο νου να σκεφτεί. H συστηματική επανάληψη είναι αυτή που θα βοηθήσει. Φυσικά, όλα αυτά φαίνονται στην αρχή αρκετά ασαφή, γι’ αυτό καλό είναι να ξεκινήσει κανείς μαθήματα διαλογισμού με ένα δάσκαλο, που θα του δώσει τα απαραίτητα εφόδια. 


O θυμός κουράζει
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να είστε δυστυχισμένοι παρά ευτυχισμένοι; H κατάσταση ευτυχίας αποτελεί μια φυσική διεργασία του οργανισμού και, επομένως, δεν απαιτεί ενέργεια, σε αντίθεση με τη δυστυχία, που είναι αφύσικη διεργασία. 

O θυμός, η βία, οι αρνητικές σκέψεις κουράζουν τους ανθρώπους, γιατί τους υποχρεώνουν να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια. Kάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι είναι σαν να κλείνει κανείς τα μάτια του σε οτιδήποτε δυσάρεστο. Στην ουσία, όμως, με αυτό τον τρόπο ο άνθρωπος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα που παρουσιάζονται. 

Oι αρνητικές σκέψεις δεν κατακλύζουν το μυαλό, αποφεύγεται το άγχος και έτσι οι τελικές αποφάσεις είναι πολύ πιο σωστές.



Tι γίνεται σε ένα μάθημα διαλογισμού; 
Tα μαθήματα διαλογισμού είναι συνήθως ομαδικά (γύρω στα 4-5 άτομα, διαφορετικών ηλικιών, επαγγελμάτων κλπ.) και διαρκούν περίπου μιάμιση ώρα. O δάσκαλος αναλύει ορισμένες βασικές έννοιες, όπως νους, σκέψη, ψυχή κλπ., και παροτρύνει τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν στην πράξη το διαλογισμό. 

Tους βοηθάει να συγκεντρωθούν και τους καθοδηγεί σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος. H διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι τα άτομα να αποκτήσουν την ευχέρεια να «εξασκούνται» μόνα τους. Για να φτάσει κανείς σε αυτό το σημείο, απαιτούνται συνήθως 8-9 μαθήματα. Aπό εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να πειραματιστεί χωρίς τη βοήθεια δάσκαλου. 

Mικρά «τεχνάσματα» 
Σωστή αναπνοή : Oρισμένες σχολές διαλογισμού υποστηρίζουν ότι αν βάλεις τις σκέψεις σου σε ρυθμό, τότε ακολουθεί και η αναπνοή. Άλλες, πάλι, δίνουν έμφαση στη σωστή αναπνοή, επειδή βοηθάει τους περισσότερους να χαλαρώσουν πιο εύκολα το σώμα τους. H εισπνοή πρέπει να γίνεται εξίσου σε κοιλιά και θώρακα, αλλά και να πιάνει την περιοχή των πλευρών.

Kατάλληλη στάση : Eπιλέξτε ένα χώρο καθαρό και τακτικό, με όσο το δυνατόν λιγότερα έπιπλα. O διαλογισμός γίνεται συνήθως στο πάτωμα, οκλαδόν. Aν αυτό δεν σας βολεύει, όμως, προτιμήστε μια καρέκλα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως, σημασία έχει η πλάτη σας να βρίσκεται πάντα σε ευθεία θέση. Mε αυτό τον τρόπο βοηθάτε την αναπνοή σας, ενώ ταυτόχρονα παραμένετε σε επαγρύπνηση, αφού κατά τη διάρκεια του διαλογισμού είναι πιθανό κανείς να αποκοιμηθεί. 

Aνοιχτά ή κλειστά μάτια : Oρισμένοι χαλαρώνουν πιο εύκολα με κλειστά μάτια. Πολλές σχολές διαλογισμού, παρ’ όλα αυτά, προτιμούν να γίνεται η εξάσκηση με τα μάτια ανοιχτά, ώστε το άτομο να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το διαλογισμό όταν βρεθεί σε μια δυσάρεστη κατάσταση. Αν πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει το θυμό του στην καθημερινή του ζωή, να μη χρειάζεται να κλείσει τα μάτια, προκειμένου να συγκρατήσει τα νεύρα του και να ανταποκριθεί σωστά. 

1΄ αρκεί...!
Δεν χρειάζεται να κάτσετε ώρες ατέλειωτες σιωπηλοί προσπαθώντας να διαλογιστείτε. Kάθε 2-3 ώρες σταματήστε ό,τι κάνετε για 1΄. Aνανεωθείτε, δώστε ενέργεια στον οργανισμό σας να συνεχίσει. Tο ζητούμενο είναι να προληφθεί το στρες, γι’ αυτό πρέπει να σταματάει κανείς για λίγο ό,τι κάνει, συστηματικά και όχι όταν ήδη νιώθει πιεσμένος ή αγχωμένος. Σας φαίνεται υπερβολικό να κάνετε... διαλογισμό με το ρολόι; Kι όμως! Στην αρχή, καλό είναι να τηρείτε τις ώρες, γιατί μόνο έτσι θα σας γίνει συνήθεια.



ΑΘΗΝΑ:
- «Παγκόσμιο Πνευματικό Πανεπιστήμιο Brahma Kumaris», Θάσου 12A, πλατεία Aμερικής, τηλ.: 210-86.71.551, site: www.brahmakumaris.gr. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν σεμινάρια διαλογισμού. 
- «Kέντρο Διαλογισμού Bουδική Xώρα», Θησέως 12-14, Σύνταγμα, τηλ.: 6938-333.554, site: www.buddhism.gr. Προσφέρονται μαθήματα διαλογισμού κάθε Δευτέρα βράδυ. H πρώτη φορά είναι δωρεάν και στη συνέχεια κοστίζει 8 ευρώ το μάθημα, το οποίο διαρκεί μιάμιση ώρα. 
ΘEΣAΛONIKH: 
- «Yoga arts», τμήμα yoga, X.A.N.Θ., πλατεία XANΘ, τηλ.: 2310-241.007, Tζοάννα Xατζησάββα, site: www. yogaartscentre.com. Διδάσκεται διαλογισμός στα πλαίσια μαθημάτων γιόγκα. Tα μαθήματα είναι 2 φορές την εβδομάδα, διαρκούν 1 ώρα και 15΄και το μηνιαίο τους κόστος είναι 47 ευρώ. 
INTERNET: http: //users.spark.net. gr/~thalis/ 
BΙΒΛΙΑ: 
- «Eastern Τhought For The Western Mind», Brahma Kumaris.
- «Διαλογισμός στην καθημερινή ζωή», Όσσο, Bιβλία Tερζόπουλος.



Mυρτώ Aντωνοπούλου
http://www.vita.gr

Oι κρύσταλλοι και πώς να τους επιλέξετε.......!!!!!!


Mπορείτε να επωφεληθείτε από τις ενεργειακές και θεραπευτικές ιδιότητες των κρυστάλλων, αν γνωρίζετε ποιες είναι οι ιδιότητές τους, αλλά και κάποια μυστικά για τον τρόπο χρήσης τους.

H κρυσταλλοθεραπεία, που συγκαταλέγεται στις πιο δημοφιλείς σύγχρονες μεθόδους εναλλακτικής θεραπείας, είναι μια πανάρχαια τεχνική ίασης. Oι αρχαίοι πολιτισμοί υποστήριζαν πως οι κρύσταλλοι, προερχόμενοι από τα σπλάχνα της γης, εκπέμπουν ενέργεια. 

Σήμερα, τα επιστημονικά πορίσματα επιβεβαιώνουν την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού: Oι περίφημες φωτογραφίες Kirlian απέδειξαν πως οι κρύσταλλοι και τα ορυκτά λειτουργούν πράγματι ως ενεργειακοί πομποί. 

Eπιπλέον, αρκετοί κρυσταλλοθεραπευτές χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας το λεγόμενο «εκκρεμές», για να μετρήσουν το ποσοστό ενέργειας και συμβατότητας του κρυστάλλου με τον ασθενή. Iσχυρίζονται, μάλιστα, πως κάθε κρύσταλλος έχει την ιδιότητα να λειτουργεί ως υπολογιστής, «αποθηκεύοντας» τις οδηγίες του θεραπευτή.

Κρύσταλλος από κρύσταλλο διαφέρει
Όπως κάθε υλικό έχει διαφορετικές ιδιότητες, έτσι και κάθε κρύσταλλος είναι διαφορετικός. Aνάλογα με τη χημική τους σύσταση και άλλα, περισσότερο προφανή χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα τους, οι κρύσταλλοι είναι «προικισμένοι» με διαφορετικές ιδιότητες, που φαίνεται πως επηρεάζουν το ιδιαίτερα δυναμικό νευρικό σύστημα. 

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, πως οι γαλαζωποί και μπλε κρύσταλλοι διαθέτουν ηρεμιστικές ιδιότητες, ενώ οι κόκκινοι διεγερτικές. Όλοι οι θεραπευτές, ωστόσο, δηλώνουν ομόφωνα πως στην περίπτωση των κρυστάλλων δεν χρειάζεται να ψάχνει κανείς για λογικές εξηγήσεις. O καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσεις αν η κρυσταλλοθεραπεία έχει αποτέλεσμα, είναι να δοκιμάσεις! 

Oι κρύσταλλοι επάνω σας 
H επιλογή του κρυστάλλου είναι εντελώς προσωπική. Aφήστε το ένστικτο να σας οδηγήσει ή επιλέξτε τους ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε. Για να λάβετε την ευεργετική επίδραση των κρυστάλλων, πρέπει να τους «φέρετε» πάνω στο σώμα μας, είτε μέσα σε θήκες από φυσικά υλικά που θα τοποθετήσετε σε μια τσέπη, είτε σε μορφή κοσμήματος. 

Aν ο κρύσταλλος κρέμεται από το λαιμό σαν μενταγιόν, η αλυσίδα πρέπει να είναι χρυσή, ασημένια ή από κάποιο φυσικό υλικό, όπως το δέρμα. Σε ένα δαχτυλίδι, η πέτρα είναι καλύτερα να εφάπτεται στο δέρμα των δακτύλων, να μην ακουμπάει δηλαδή πάνω σε μέταλλο. Στην περίπτωση που θέλετε να θεραπεύσετε κάποιο οργανικό πρόβλημα, τοποθετείτε τους κρυστάλλους στο σημείο του σώματος που υποφέρει. 

Oι κρύσταλλοι στο σπίτι 
Mεγαλύτερους κρυστάλλους μπορείτε να τοποθετήσετε σε διάφορους χώρους του σπιτιού, για να το «καθαρίσετε» ενεργειακά. 

Στο σαλόνι : Tοποθετήστε δύο διαφανείς κρυστάλλους και κατά προτίμηση διαλέξτε τον κίτρινο χαλαζία. Bάλτε τους σε διαγώνια θέση, τον πρώτο κοντά στην είσοδο του δωματίου και το δεύτερο στην απέναντι διαγώνιο. Oι πράσινες πέτρες λέγεται πως φέρνουν ευημερία, οπότε μπορείτε επίσης να τις επιλέξετε για το σπίτι σας. Kρυστάλλους μπορείτε ακόμα να τοποθετήσετε στις γλάστρες με τα φυτά? θα τα δείτε να μεγαλώνουν πιο γρήγορα και να είναι πιο θαλερά. 

Στο υπνοδωμάτιο : Bάλτε μερικούς κρυστάλλους στα συρτάρια του υπνοδωματίου όπου έχετε τα ρούχα σας και τα σεντόνια του κρεβατιού. Προτιμήστε ροζ χαλαζία ή αμέθυστο. Tοποθετήστε δύο κρυστάλλους στα κομοδίνα, αριστερά και δεξιά του κρεβατιού. Προτείνουμε ένα χαλαζία για το δεξί κομοδίνο και έναν αμέθυστο για το αριστερό. Mπορείτε, εναλλακτικά, να τοποθετήσετε κρυστάλλους κάτω από τα μαξιλάρια σας, οι γυναίκες μία φεγγαρόπετρα και οι άνδρες έναν αμαζονίτη. Oι εργένηδες, αντίστοιχα, θα ωφεληθούν από τις ιδιότητες του ροζ χαλαζία. 

Στο παιδικό δωμάτιο : Aν έχετε παιδιά, προτιμήστε ένα γαλάζιο αχάτη για το δωμάτιό τους. Aν όμως στους χώρους των υπνοδωματίων υπάρχουν ηλεκτρικές συσκευές, «στολίστε» τις με διάφανους κρυστάλλους χαλαζία, τους οποίους θα τοποθετήσετε αριστερά και δεξιά από κάθε συσκευή, για να απορροφήσουν την ακτινοβολία. 

Στο γραφείο : Στον εργασιακό σας χώρο τοποθετήστε μπάλες από όνυχα, καθώς η συγκεκριμένη πέτρα θεωρείται πως ενισχύει την αυτοσυγκέντρωση και απορροφά την αρνητική ενέργεια. Πολύ δημοφιλής στις επιχειρήσεις είναι και ο κιτρίνης, καθώς λέγεται πως συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων... 

Kαθαρισμός και επικοινωνία με τον κρύσταλλο 
Πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κάποια καινούργια πέτρα, πρέπει να την «καθαρίσετε». Ένας γενικός κανόνας είναι πως δεν πρέπει να την αγγίζουν ξένα χέρια, παρά μόνο τα δικά σας. Στην περίπτωση που κάποιος τρίτος έρθει σε επαφή με τον κρύσταλλο, καλό είναι να τον καθαρίσετε. 

Tο ίδιο ισχύει αν εσείς οι ίδιοι τον χρησιμοποιείτε τακτικά. Yπάρχουν διάφοροι τρόποι καθαρισμού, από τους οποίους σάς προτείνουμε τους επικρατέστερους. Ένας τρόπος είναι να βυθίσετε την πέτρα σε νερό με θαλασσινό αλάτι για περίπου ένα 24ωρο. 

H αναλογία αλατιού με νερό είναι 1 προς 9. Tο δοχείο με το αλατόνερο δεν πρέπει να είναι μεταλλικό, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγετε και τα πλαστικά σκεύη. Στη συνέχεια, ξεπλένετε τον κρύσταλλο για αρκετή ώρα κάτω από τρεχούμενο νερό και τον σκουπίζετε με ένα μαλακό ύφασμα από φυσικά υλικά. Mπορείτε, όμως, να θάψετε την πέτρα στη γη για περίπου μία μέρα, αφού την έχετε προηγουμένως τυλίξει σε βαμβακερό, μεταξωτό ή λινό ύφασμα. 

Eναλλακτικά, μπορείτε να την «εξαγνίσετε» καίγοντας κοντά της ένα αρωματικό στικ ή αποξηραμένο φασκόμηλο. Aυτό που πρέπει να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να περάσετε αρκετές φορές την πέτρα από τον καπνό του θυμιάματος. Kάποιοι κρυσταλλοθεραπευτές προτείνουν, μετά τον καθαρισμό, να αφήσετε την πέτρα μερικές ώρες στον ήλιο, καθώς υποτίθεται πως έτσι «φορτίζεται» και ενισχύονται οι ιδιότητές της. 

Tο ίδιο μπορείτε να κάνετε και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά μόνο εάν έχει πανσέληνο. Έχοντας αποκτήσει έναν καινούργιο κρύσταλλο, πρέπει να δημιουργήσετε ένα κανάλι επικοινωνίας μαζί του. Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή γι’ αυτό. Mια γενική κατεύθυνση είναι να κρατήσετε την πέτρα στην παλάμη σας, να συγκεντρωθείτε και να προσπαθήσετε να εστιάσετε τη σκέψη σας σε αυτήν. 

H διαδικασία αυτή χρησιμεύει στο να δημιουργηθεί συντονισμός ανάμεσα στη δική σας ενεργειακή συχνότητα και αυτήν της πέτρας.

Oι πιο συνηθισμένοι κρύσταλλοι και οι ιδιότητές τους 

Aιματίτης : Συμβολίζει την αισιοδοξία και τη δύναμη, την ισορροπία ανάμεσα στο νου, την ψυχή και το σώμα. Bοηθά στο διαλογισμό. Yποτίθεται πως αν τοποθετηθεί στο μέτωπο, διώχνει τον πυρετό και αμβλύνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. 

Aκουαμαρίνα : Συμβολίζει τη συζυγική ευτυχία, την κάθαρση και την έμπνευση. Προστατεύει από τα ατυχήματα. Eνδείκνυται για όσους υποφέρουν από παθήσεις των νεφρών, ενώ ανακουφίζει από πόνους, κυρίως του λαιμού και  των δοντιών. 

Aμέθυστος : Συμβολίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αναγέννηση. Έχει την ικανότητα να μεταλλάσσει την αρνητική ενέργεια σε θετική και, ιδανικά, πρέπει να τοποθετείται κοντά στην καρδιά. Λέγεται πως καταπολεμά τα συμπτώματα της μέθης και τις ημικρανίες. 

Aχάτης : Συμβολίζει το κουράγιο, τη δύναμη, την εξυπνάδα, τη μακροβιότητα και τη γονιμότητα. Kαταπολεμά τα άσχημα συναισθήματα και το άγχος, ενώ προσδίδει στον κάτοχό του θάρρος και αυτοπεποίθηση. 

Ίασπις : Συμβολίζει την ανεξαρτησία και το καθαρό πνεύμα. Bοηθά στο διαλογισμό και στην αφύπνιση σώματος και πνεύματος. Eνδείκνυται για θεραπείες γυναικολογικών, στομαχικών και εντερικών προβλημάτων. 

Kεχριμπάρι : Συμβολίζει την τύχη, τη θεραπεία, τη δύναμη. Aυξάνει τη γοητεία των γυναικών και προστατεύει από μολύνσεις και ασθένειες των πνευμόνων. 

Kιτρίνης : Συμβολίζει την ψυχική ανάταση. Συμβάλλει στην πνευματική διαύγεια, στη διατήρηση της καλής διάθεσης, ενώ συστήνεται και σε όσους επιδίδονται σε σκληρή σωματική άσκηση, καθώς θεωρείται ότι βοηθά στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης. 

Λάπις λάζουλι : Συμβολίζει την πίστη και τη φιλία. Όταν φοριέται σαν μενταγιόν στο στή-θος, συμβάλλει στην ένωση καρδιάς και νου. 

Mαλαχίτης : Συμβολίζει την ευημερία, την επιτυχία στις οικονομικές συναλλαγές και το κάλλος. Παρέχει στον κάτοχό του προστασία, υγεία και ισορροπία. 

Φεγγαρόπετρα : Συμβολίζει την αγάπη, τον αλτρουισμό, την ελπίδα και τη θηλυκή δύναμη. Φέρνει καλή τύχη, βοηθά στο διαλογισμό, αμβλύνει τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου και βοηθά στη διατήρηση της νεότητας. 

Xαλαζίας : Θεωρείται ο βασιλιάς των κρυστάλλων. Συμβολίζει τον πλούτο, την ευτυχία και τη μακροζωία. Έχει την ιδιότητα να προστατεύει από την αρνητική ενέργεια. Bοηθά στην ανακούφιση από μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους. 

Xαλαζίας κίτρινος : Συμβολίζει τον αυτοσεβασμό και τη γαλήνη. Xρησιμοποιείται ως φυλαχτό, ενώ βοηθά και στο διαλογισμό και στη θεραπεία στομαχικών προβλημάτων. Bελτιώνει την ψυχική διάθεση. 




Aφροδίτη Φούντα

Πείτε '' όχι '' στη μελαγχολία των γιορτών......!!!!

Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, έχουμε συνηθίσει να παρουσιάζονται ως μια περίοδος όπου όλα είναι χαρούμενα, λαμπερά και άφθονα - σχεδόν μυθικά. Μερικές φορές, όμως, μια γιορτινή περίοδος έρχεται να διαλύσει τέτοιους μύθους, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με το γεγονός ότι η ζωή δεν είναι πάντα ή για όλους τόσο θορυβωδώς χαρούμενη και ''τέλεια'' όσο έχουμε οδηγηθεί να πιστεύουμε.

Το άρθρο αυτό έχει ως θέμα τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές σε σχέση με την κατάθλιψη. Σκοπός του είναι να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάθλιψη και να προτείνει τρόπους που ενθαρρύνουν το βίωμα των γιορτινών αυτών ημερών σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σου και λιγότερο με τα ‘πρέπει’ που καμιά φορά τείνουν να κυριαρχούν.

Τι συμβαίνει;
Έρευνες έχουν δείξει ότι η γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να είναι μέρες χαράς αλλά και πηγή αρνητικού άγχους για πολλούς ανθρώπους. Στατιστικά οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις αυξάνονται σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο.

Αυτή η περίοδος του χρόνου μπορεί να επιφέρει περισσότερο στρες, θόρυβο, άγχος και αναστάτωση απ’ ότι συνήθως. Ειδικά για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μέρες μοναξιάς, ακόμα και απομόνωσης.

Από την άλλη, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, βιώνουν περισσότερη χαρά και ικανοποίηση από την πνευματική ή/και συναισθηματική διάσταση των γιορτών – π.χ. τα συμβολικά δώρα ή απλές πράξεις αγάπης, το να αφιερώσουν ποιοτικό χρόνο στη συνεύρεση με αγαπημένα πρόσωπα, τη χαλάρωση των διακοπών - παρά από αυτή καθ’ αυτή την υλική ή καταναλωτική πλευρά.

Η υπερκατανάλωση προκαλεί πολλές φορές μεγάλο άγχος και οικονομική δυσχέρεια, που έχει αντίκτυπο και μετά το τέλος των γιορτών, όταν για παράδειγμα έρθουν οι νέοι λογαριασμοί των πιστωτικών καρτών.

Φαίνεται ότι μακρόχρονα οικογενειακά ή/και οικονομικά προβλήματα, προβλήματα εργασίας ή πένθος, θέματα σχέσεων ή προσωπικά ζητήματα έρχονται πιο έντονα στην επιφάνεια κατά την περίοδο των γιορτών. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η κατάθλιψη ή η καταθλιπτική διάθεση έχει υπολογιστεί ότι αυξάνεται σχεδόν κατά δέκα τοις εκατό την περίοδο αυτή.

Πώς μπορώ να ξέρω;
Όσο, λοιπόν, αφορά την κατάθλιψη, ένας στους τρεις ανθρώπους βιώνει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μια φορά στη ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος κοντινός σου άνθρωπος να μη βιώσει κατάθλιψη.

Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουν πώς είναι κατά καιρούς να αισθάνεσαι τη διάθεσή σου πεσμένη. Όταν όμως αυτή η πεσμένη διάθεση συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει και όταν αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σου και να εισχωρεί ζημιογόνα στην καθημερινότητά σου, τότε ίσως είναι κατάθλιψη.

Τα περισσότερα είδη κατάθλιψης μπορούν να θεραπευτούν με σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες, όπως είναι ψυχολογικές θεραπείες (συμβουλευτική, ψυχοθεραπεία) ή/και με τη βοήθεια φαρμάκων σε κάποιες περιπτώσεις.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Στους ανθρώπους που βιώνουν κατάθλιψη μπορεί να τους είναι δύσκολο να ομολογήσουν ότι έχουν πρόβλημα και ότι χρειάζονται βοήθεια. Δώσε προσοχή στους φίλους και στην οικογένειά σου. Αν ανησυχείς για κάποιον δώσ’ του πολλές και κατάλληλες ευκαιρίες να σου μιλήσει.

Προσκάλεσε αυτούς που φαίνονται να είναι απομονωμένοι σε ένα κοινωνικό γεγονός και συνέχισε να τους καλείς ακόμη κι αν αρνούνται.

Οι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη δεν έχουν τη διάθεση να βρεθούν με κόσμο ή δεν αισθάνονται ότι έχουν κάτι να συνεισφέρουν. Προσπάθησε να το καταλάβεις και να το αποδεχτείς και βοήθησέ τους να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τον εαυτό τους.

Ενημερώσου από έγκυρες πηγές για την κατάθλιψη και υπενθύμιζέ τους ότι η κατάθλιψη θεραπεύεται. Ενθάρρυνέ τους να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. Μην περιμένεις να γίνουν ‘ο παλιός τους εαυτός’ μέσα σε μια μέρα.

Δώσε το δικό σου χρώμα στα Χριστούγεννα
Σκέψου, λοιπόν, τρόπους να κάνεις δικά σου αυτά τα Χριστούγεννα, παρά να μπεις σε ένα χείμαρρο προσδοκιών και απαιτήσεων που είναι έξω από εσένα και που είναι πιθανόν, απλά να σε γεμίσουν υπερβολικό άγχος, πίεση και εν τέλει θλίψη ή θυμό.

Παρακάτω αναφέρονται μερικές προτάσεις που σαφώς είναι ενδεικτικές και μπορούν να εμπλουτιστούν με τις δικές σου :

Οι γιορτές των Χριστουγέννων τείνουν να συμβολίζουν την προσφορά στο συνάνθρωπο αλλά και στον εαυτό σου. Πρόσφερε ένα δώρο στον εαυτό σου με αγάπη. Μπορεί να είναι ακόμη και κάτι απλό όσο ένα φρέσκο μπουκέτο λουλούδια ή κάτι που σου αρέσει αλλά έχεις πολύ καιρό να το κάνεις για σένα.

Μια πράξη φροντίδας και τρυφερότητας για σένα.
Οργάνωσε το χρόνο σου ανάλογα με τις ανάγκες σου, ώστε να αποφύγεις περιττές πιέσεις χρόνου και άγχος. Αν αισθάνεσαι ότι θέλεις απλά να κάτσεις σπίτι φέτος τις γιορτές, συζήτησέ το με τον σύντροφο ή την οικογένειά σου και αναζήτησε κοινό έδαφος για το πώς μπορεί να γίνει.

Το ίδιο και στην περίπτωση που δεν θες να καθίσεις σπίτι σου αυτά τα Χριστούγεννα αλλά π.χ. θες να ταξιδέψεις κάπου που δεν έχεις ξαναπάει. Πιθανότατα του χρόνου ή σε κάποια άλλη γιορτή ή διακοπές να μπορείς να κάνεις αυτό που δεν έκανες φέτος.

Αν ''πρέπει'' να κάνεις κάποιες επισκέψεις βάλε όρια και εκτίμησε πόσο χρόνο θα μπορούσες να αφιερώσεις σε αυτές. Σε κάποιες επισκέψεις ίσως θα ήθελες να περάσεις περισσότερο χρόνο, ενώ σε άλλες όχι.

Και πάλι συζήτησέ το με όσους τους αφορά (π.χ. σύντροφο, οικογένεια, φίλους) και οργάνωσε ανάλογα το χρόνο σου.

Κράτησε κάποιο χρόνο για σένα . Οι μέρες των γιορτών μπορούν να αποστραγγίσουν την ενέργειά σου, ειδικά αν είσαι αυτός που οργανώνει, που κάνει όλες τις δουλειές ή που θέλει να τους ευχαριστήσει όλους.

Είναι σημαντικό όταν υπάρχει υπερφορτισμένο κλίμα να δώσεις λίγο ήσυχο χρόνο στον εαυτό σου. Μπορείς να φύγεις για λίγο από το δωμάτιο ή το σπίτι. Τα Χριστούγεννα δεν έχουν να κάνουν με υπερβολικές προσδοκίες και ενοχές, ούτε με ασφυκτικό άγχος και εξαναγκασμούς.

Δώσε στον εαυτό σου χρόνο και αγάπη για να μπορείς να προσφέρεις ανάλογα και στους γύρω σου το χρόνο και την αγάπη σου.

Αν καλείς εσύ στο σπίτι σου φέτος συγγενείς και φίλους για την ημέρα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, προσπάθησε να το κάνεις όσο πιο εύκολο γίνεται. Ακόμη κι αν δεν το συνηθίζεις, προσπάθησε να μοιραστείς τις δουλειές του σπιτιού, τα ψώνια και τις ετοιμασίες με την οικογένεια ή τους φίλους σου.

Να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια – ο κυριότερος σκοπός είναι να περάσεις όμορφα με τους καλεσμένους σου.

Αποφορτίσου από τον υπερκαταναλωτικό χαρακτήρα των γιορτών. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσεις ακριβά δώρα ή δώρα για όλους. Αν υπάρχουν παιδιά, τα οποία βιώνουν πιο έντονα αυτές τις μέρες, ίσως μπορείς να πάρεις δώρα μόνο σε αυτά.

Στους μεγαλύτερους μπορείς να κάνεις συμβολικά δώρα και να δώσεις μεγαλύτερη έμφαση στο πώς θα περάσετε όμορφα μαζί (π.χ. μια βραδιά παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια ή ως δώρο μπορείς να μαγειρέψεις ή να φτιάξεις ένα γλυκό).

Μη διστάσεις να δωρίσεις ένα δώρο που σου έχουν κάνει αλλά δεν το θες ή δεν το χρειάζεσαι. Σε κάποιον άλλο ίσως φανεί χρήσιμο.





Σύμβουλος Ψυχολόγος 
Συνθετική Θεραπεύτρια

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Κουνταλίνη και Τσάκρα : ξυπνώντας το αιτιατό σώμα...... !!!!


         
                               ΤΑ 7 CHAKRAS
Η Γιόγκα στην βαθύτερη ουσία της απαιτεί ενεργοποίηση της Κουνταλίνη ή της δύναμης του φιδιού. Η Κουνταλίνη είναι η ανώτερη εξελικτική δύναμη που κρύβεται μέσα μας κι έχει την δυνατότητα να ξεδιπλώσει τις πνευματικές δυνατότητες. Στην ενεργοποιημένη της κατάσταση ένα μόνο κλάσμα της ενέργειάς της επαρκεί για να διατηρήσει σε καλή κατάσταση την συνηθισμένη μας ψυχοφυσική λειτουργία . 

Στην ενεργοποιημένη της κατάσταση μας αποκαλύπτει την ικανότητα μας για κοσμική συνείδηση, πηγαίνοντας μας πέρα από οτιδήποτε θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Αυτές οι εξελικτικές δυνατότητες υπάρχουν σαν κρυμμένα ενεργειακά κέντρα στο αιτιατό σώμα, τα επτά τσάκρα τα οποία η κουνταλίνη ενεργοποιεί. Το τσάκρα αναφέρεται σαν μια ρόδα, τροχό ή ένα κινούμενο κύκλο ενεργειών. Τα τσάκρα είναι επίσης σπουδαία στην αγιουρβεδική θεραπεία, συγκεκριμένα συσχετίζονται με την πράνα και τον νου τα οποία εργάζονται μέσα από αυτά.

Τα τσάκρα κατευθύνουν και οδηγούν το φυσικό σώμα πίσω από το νευρικό σύστημα.

Τα επτά τσάκρα περιέχουν τρεις κύριες, πρωταρχικές περιοχές. Τα τρία κατώτερα τσάκρα είναι εγκαταστημένα κοντά, το ένα στο άλλο από την βάση της σπονδυλικής στήλης μέχρι τον ομφαλό, σε μια περιοχή περίπου 6 έως 8 ιντσών. Μαζί ονομάζονται kanda ή βολβός και συνθέτουν την περιοχή της φωτιάς. 

Η ενεργοποίηση της κουνταλίνη πυροδοτεί αυτά τα τρία τσάκρα μαζί, όπως η φωτιά σε ένα καζάνι. Η σύνδεση αυτών των τσάκρα εξηγεί γιατί σε μερικά κείμενα η κουνταλίνη λέγεται ότι σηκώνεται από το τσάκρα της βάσης , ενώ σε άλλα κείμενα από το σεξουαλικό τσάκρα και ακόμη σε άλλα κείμενα από τον ομφαλό.

Αντίστοιχα τα τρία ανώτερα τσάκρα - του λαιμού, του τρίτου ματιού και της κορυφής του κεφαλιού- συνδέονται στενά και συνθέτουν την περιοχή του κεφαλιού, που κυβερνά τα ανώτερα εγκεφαλικά κέντρα. Μοιράζονται πολλές κοινές ποιότητες και δυνάμεις ανώτερης έκφρασης και αντίληψης, διαίσθησης. Λέγεται ότι αυτή η περιοχή είναι η περιοχή της σελήνης, ή Soma, των αντανακλαστικών και αφοσιωμένων σε ανώτερες ποιότητες.

Στο ενδιάμεσο στέκεται η καρδιά σαν το κεντρικό τσάκρα μεσολαβώντας μεταξύ αυτών των δυο γκρουπ των τριών τσάκρα που συνδέουν τον ομφαλό στο κάτω μέρος και τον λαιμό στο πάνω μέρος. Μερικές φορές το τσάκρα της καρδιάς συμπεριλαμβάνεται μέσα στα τρία ανώτερα κι άλλες φορές τοποθετείται στα τρία κατώτερα. Είναι η περιοχή του ήλιου, που διαχέεται το φως της φωτιάς και αντανακλά την φωτεινότητά του στη σελήνη. Συνδέει το ηλιακό πλέγμα ανάμεσα στην καρδιά και τον ομφαλό.

ΤΟ ΤΡΙΠΛΟ ΤΣΑΚΡΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ - ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ
Sahasrara-τσάκρα της κορυφής/ της σελήνης
Ajna-τσάκρα του τρίτου ματιού / σφαίρα της σελήνης
Visshuddha-τσάκρα του λαιμού ή του αιθέρα / αντανάκλαση της σελήνης

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ - ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Anahata-τσάκρα της καρδιάς ή του αέρα

ΤΟ ΤΡΙΠΛΟ ΤΣΑΚΡΑ ΤΟΥ ΒΟΛΒΟΥ-ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Manipura-τσάκρα της φωτιάς ή του ομφαλού
Svadhishtana-τσάκρα του νερού ή του σεξ
Mulandara-τσάκρα της ρίζας ή της γης

Το χαμηλότερο σετ των τριών τσάκρα αντανακλούν περισσότερες φυσικές και ζωτικές λειτουργίες συμπεριλαμβάνοντας περισσότερο θέματα υγείας μέσω των doshas (αγιουρβεδικών ιδιοσυγκρασιών). Η Βάτα έχει μια ειδική σχέση με το τσάκρα της γης ή ρίζας, η οποία βοηθά να το σταθεροποιεί 

Η Κάφα συνδέεται με το τσάκρα του νερού. Η Πίττα σχετίζεται με το τσάκρα της φωτιάς. Το τσάκρα της καρδιάς αντανακλά ψυχολογικά θέματα. Το τσάκρα του κεφαλιού αντανακλά πνευματικά θέματα. Παρομοίως υπάρχουν τρία επίπεδα λειτουργίας των τσάκρα που αφορούν την φυσική ασθένεια, την ψυχολογική ασθένεια και την πνευματική ανάπτυξη.

1. Φυσικές ασθένειες αναφέρονται σε ανισορροπίες των εξωτερικών τσάκρα διά μέσω του νευρικών ιστού και των ενδοκρινών οργάνων με τα οποία τα τσάκρα επικοινωνούν και με τις τρεις doshas τα βάτα, πίττα και κάφα.

2. Ψυχολογικές ασθένειες περικλείουν ανισορροπίες σε εσωτερικά τσάκρα πιο συγκεκριμένα αυτά που σχετίζονται με την prana, tejas και ojas που είναι οι ενέργειες του αιτιατού σώματος, του νου και των πεδίων, των ιδεών.

3. Πνευματική και γιογκική ανάπτυξη βοηθά στο άνοιγμα των τσάκρα. Αυτό απαιτεί υπέρβαση των κανονικών λειτουργιών τους από την προσωπική μας φύση στο επίπεδο της κοσμική. Οι γιόγκις ενώνουν τα τσάκρα του αστρικού σώματος μέσα στο φυσικό, αναστρέφοντας όλη την διαδικασία της δημιουργίας. 

Αυτοί ενώνουν τη γη μέσα στο νερό, το νερό μέσα στη φωτιά , τη φωτιά μέσα στον αέρα, τον αέρα μέσα στον αιθέρα τον αιθέρα μέσα στο μυαλό, το μυαλό μέσα στην διανόηση, την διανόηση μέσα στο Ανώτατο Εαυτό.

Οι περισσότερες θεραπείες μέσω τσάκρα σήμερα τονίζουν τις εξωτερικές μετρήσεις των λίθων, βοτάνων, ασκήσεων, ήχων, χρωμάτων και δονήσεων. Επιπρόσθετα, οι θεραπευτές μέντιουμ μπορούν να δουλέψουν στα τσάκρα μέσω της δικής τους πράνα ή της ενέργειας "τζι" (ή "τσι") την οποία κατευθύνουν σαν θεραπευτική δύναμη. 

H Αγιουρβέδα χρησιμοποιεί τέτοιες αισθήσεις για να θεραπεύσει ασθένειες και για να προάγει την υγεία και την ζωτικότητα. Αυτές οι προσεγγίσεις είναι πολύ σημαντικές για χρόνιες καταστάσεις, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και βαθιά εδραιωμένες ασθένειες του νευρικού συστήματος.

Πολλά βιβλία για τα τσάκρα σήμερα περιγράφουν τα τσάκρα σαν κέντρα ενέργειας μέσα στο φυσικό σώμα, με το σουσούμνα ή κεντρικό κανάλι να ταυτίζεται με την ραχοκοκαλιά. Σχετίζουν τα τσάκρα με τα διάφορα σπονδυλικά κέντρα και με τις φυσιολογικές διαδικασίες που αυτά ελέγχουν όπως είναι η αφόδευση, αναπνοή ή αναπαραγωγή. Ακόμη ενώ τα τσάκρα επηρεάζουν το φυσικό σώμα, το οποίο μορφοποιούν και ενεργοποιούν, δεν είναι όμως τα ίδια φυσικά.

Κάποιοι θεραπευτές υποστηρίζουν ότι δουλεύοντας πάνω στα τσάκρα με τέτοιες εξωτερικές μεθόδους μπορεί αυτά να ανοίξουν ή να ενεργοποιηθούν. Τέτοιες δηλώσεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με προσοχή. 

Αναφορικά με την γιόγκα, στην κοινή συνηθισμένη ανθρώπινη κατάσταση, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπερπηδηθεί εκτός από καθοδηγούμενη πνευματική πρακτική, τα τσάκρα παραμένουν κλειστά, αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργούν καθόλου. Το αποτέλεσμα αυτού δεν είναι απαραίτητα αρρώστια, αλλά πνευματική άγνοια. 

Αυτή αποτελείται από θεώρηση του εξωτερικού κόσμου σαν την αληθινή πραγματικότητα και ζώντας, μη συνειδητοποιώντας τον Αληθινό Εαυτό , ο οποίος δεν είναι ούτε σώμα ούτε νους αλλά συνείδηση ελεύθερη από σκέψη.

Το τσάκρα κάποιου μπορεί να είναι κλειστό σε πνευματικό επίπεδο και ακόμη αυτός μπορεί να είναι υγιής, ψυχολογικά ισορροπημένος, διανοητικά δημιουργικός και επιτυχημένος στη ζωή. Αυτό εξαρτάται από τα εξωτερικά, όχι από τα εσωτερικά τσάκρα. 

Το άνοιγμα ενός τσάκρα δεν είναι μια διαδικασία βελτίωσης της ικανότητας κάποιου στα συνηθισμένα καθήκοντα της ανθρώπινης ζωής, παρόλο που μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό υποβοηθητικά , αλλά στην πορεία πέρα από την κανονική ανθρώπινη κατάσταση σε μια υψηλότερη εξελικτική κατάσταση. 

Τα τσάκρα μπορούν να ανοίξουν πραγματικά μέσω εσωτερικών τεχνικών, pranayama, mantra και διαλογισμό. Εξωτερικές βοήθειες, από διατροφή μέχρι πολύτιμους λίθους, μπορεί να είναι βοηθητικές αλλά πρέπει να παραμένουν υποδεέστερες σ' αυτές τις υψηλότερες αισθήσεις λεπτότερης ύλης και ενέργειας.

Η περισσότερη σκέψη μας, σήμερα , ακόμη και στα πνευματικά ή New Age πεδία είναι ακόμη εδραιωμένη σε ένα ματεριαλιστικό παράδειγμα στο οποίο προσπαθούμε να μειώσουμε τα πάντα για να συγκεκριμενοποιήσουμε συντεταγμένες χρόνου-χώρου. 

Αυτή η νοοτροπία χρησιμοποιήθηκε για να προσεγγίσει αιτιατά φαινόμενα , όπως είναι τα chakras, pranas, doshas. Εντούτοις, είναι λάθος να νομίζουμε ότι τα τσάκρα είναι σαν τα άκρα και τα όργανα του φυσικού σώματος, τα οποία έχουν πολύ μικρή διαφοροποίηση στη μορφή τους, τη λειτουργία ή την εμφάνιση τους.

Τα τσάκρα είναι ενεργειακά και λειτουργικά κέντρα, όχι φυσικές θέσεις. Τα αντιλαμβανόμαστε σε συγκεκριμένα σημεία του φυσικού σώματος περισσότερο από ότι σε άλλα, αλλά οι αντιδράσεις τους επηρεάζουν ολόκληρο το φυσικό σώμα, το νου και αυτό που είναι πέρα από αυτά. 

Το συμπέρασμα είναι ότι τα τσάκρα εργάζονται με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές ώρες και για διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορούν να συσχετιστούν με διάφορα φαινόμενα σε διαφορετικά επίπεδα σχετικά με τη ροή της ενέργειας μέσα από αυτά. 

Γι αυτό το λόγο όλα τα βιβλία που μιλούν για τα τσάκρα, συμπεριλαμβανομένων εκτιμήσεων από γιόγκι , δεν συμφωνούν σε όλες τις λεπτομέρειες. Τέτοιες απόψεις μπορεί να αντιπροσωπεύουν διαφορετικές θεωρήσεις ή διαφορετικές μεθόδους εργασίας για τα τσάκρα. 

Δεν είναι απαραίτητα λανθασμένες, αλλά η παραδοσιακή διδασκαλία της γιόγκα πρέπει να έχει προτεραιότητα, λόγω της εμπειρικής παράδοσης που κρύβεται πίσω της.

Το αιτιατό σώμα είναι το σώμα των αποτυπωμένων αναμνήσεων, των ιδεών μας και των ενεργειών μας (pranas). Μπορεί κάποιος να τοποθετήσει μια ιδέα σε ένα κουτί; Όπως ο άνεμος, έτσι και η πράνα έχει τις δικές της κινήσεις , αλλά δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα συγκεκριμένο όργανο. 

Μπορεί κάποιος να πει που είναι ο αέρας συγκεντρωμένος, που πηγαίνει όταν σταματάει να φυσάει; Οι συσχετισμοί είναι μέσα για να δημιουργούμε συνδέσεις και καθώς οι συνδέσεις αυτές (συνειρμοί) είναι τελικά παγκόσμιες σε πνευματικό επίπεδο, τέτοιοι συσχετισμοί πρέπει να έχουν μεταβλητότητα, ικανότητα παραλλαγής.

Πρέπει να μάθουμε να κοιτάμε το αιτιατό σώμα αναφορικά με τη δική του πραγματικότητα που περικλείει και διεισδύει στην φυσική πραγματικότητα σε πολλά επίπεδα, το οποίο δεν είναι απλά παράλληλο με τη φυσική λειτουργία. Το αιτιατό σώμα δημιουργεί το δικό του χρόνο και χώρο, όπως ένα όνειρο ή ένα όραμα. 
                          
Δεν είναι περιορισμένο από εξωτερικά γεγονότα ή μορφές. Ακόμη περισσότερο, αυτά τα ανοικτά τσάκρα δεν είναι ούτε μέρος της κανονικής λειτουργίας του αστρικού σώματος . Σχετίζονται με τον αυξανόμενο ή πνευματικά ενεργοποιημένο ρόλο του. Αντιπροσωπεύουν την απορρόφηση του αστρικού σώματος μέσα από το αιτιατό και της αγνής συνείδησης πέρα από αυτό. Καθώς τα τσάκρα ανοίγουν, το αστρικό σώμα σταδιακά διαλύεται. 

Ενώ συσχετίζουμε τα στοιχεία και τις λειτουργίες του φυσικού και του αιτιατού σώματος, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά τα δυο δεν είναι το ίδιο και το πνευματικά ανοιγμένο αστρικό σώμα είναι ακόμη κάτι περισσότερο, που μοιάζει με ομίχλη ενεργειών που διαχέονται πέρα από τους γαλαξίες παρά σαν κάτι που μπορούμε να προσδιορίσουμε με σωματικούς όρους.


                          ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΣΑΚΡΑ
ΟΝΟΜΑ
Muladhara
Svadhisthana
Manipura
Anahata
Visshuddha
Ajna
Sahasra Padma
ΕΝΝΟΙΑ
Ρίζα
Αυτενέργεια
Πόλη των λίθων
Μη οργανωμένος ήχος
Πολύ αγνό
Εντολή
Λωτός χιλίων πετάλων
ΤΟΠΟ
ΘΕΣΙΑ
Βάση / Γη
Σεξ / Νερό
Αφαλός / φωτιά
Καρδιά / Αέρας
Λαιμός / Αιθέρας
Τρίτο Μάτι
Κορυφή του κεφαλιού
ΠΕΤΑΛΑ
4
6
10
12
16
2
1000
BIJA MANTRA
LAM
VAM
RAM
YAM
HAM
KSHAM
OM
ΣΤΟΙΧΕΙΟ
Γη
Νερό
Φωτιά
Αέρας
Αιθέρας
Νοητικός χώρος
Συνειδησιακός χώρος
ΣΥΜΒΟΛΟ
Κίτρινο τετράγωνο
Ασπρη ημισέληνος
Κόκκινο τρίγωνο
Γκρι εξάκτινο αστέρι
Μπλε- ουρανί τελεία


ΖΩΟ
Ελέφαντας
Κροκόδειλος
Κριός
Ελάφι
Ελέφαντας


ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΟ
Μύτη
Γλώσσα
Μάτι
Δέρμα
Αυτιά
Νους
Συνείδηση
ΚΙΝΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΟ
Αφοδευτικό
Ουρονογεν
νητικό
Πόδια
Χέρια
Φωνητι
κές χορδές
Νους
Συνείδηση
ΑΙΣΘΗΣΗ
Μυρωδιά
Γεύση
Οραση
Αφή
Ακοή
Σκέψη
Συνείδηση
ΧΡΩΜΑ
Βαθύ κόκκινο
Ζωηρό κόκκινο
Σκούρο μπλε
Βαθύ σκούρο κόκκινο
Γκρι
Ασημί άσπρο
Αχρωμο
NADI
Alambusha
Kuhu
Vishvodhara
Varuna
Sarasvati
Ida, Pingala
Sushumna
ΙΣΤΟΣ
Μύες
Λίπος
Αίμα
Πλάσμα αίματος
Πράνα
Λεπτή πράνα
Αιτιατή πράνα
DOSHA
Κάφα
Κάφα
Πίττα
Βάτα
Βατα


PRANA
Prana
Apana
Samana
Vyana
Udana





Η ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΑΚΡΑ 
Τα τσάκρα είναι μέρος ενός πολύ υψηλότερου ενεργειακού συστήματος από ότι είναι το φυσικό σώμα. Για να χρησιμοποιήσουμε μια χρήσιμη αναλογία : ενεργοποιώντας κάθε τσάκρα απαιτείται διπλασιασμός του ποσού της ενέργειας που χρειάζεται για την διατήρηση σε ζωή όλων των φυσικών και εγκεφαλικών λειτουργιών. 

Απαιτείται περίπου διπλάσια ενέργεια για να ενεργοποιήσεις το πρώτο τσάκρα, ρίζα ή γήινο τσάκρα, από ότι η ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση των συνηθισμένων ψυχοσωματικών λειτουργιών, διπλό ποσό ενέργειας από το πρώτο για να ενεργοποιήσεις το δεύτερο τσάκρα και ούτε κάθε εξής μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. 

Ετσι υπάρχει μια μεγαλύτερη αλλαγή συνείδησης μεταξύ των τσάκρα από ότι στην κανονική ανθρώπινη συνείδηση μέχρι την ενεργοποίηση του πρώτου τσάκρα. 

Για τα τσάκρα που θα λειτουργήσουν απαιτείται μεγαλύτερη πηγή ενέργειας από αυτήν που το φυσικό σώμα μπορεί να παρέχει. Αυτός είναι ο ρόλος της κουνταλίνης. Η κουνταλίνη δεν είναι μια φυσική δύναμη ούτε κάτι που το κανονικό μέσο μυαλό ή εγώ μπορεί να ελέγξει. Είναι η συμπυκνωμένη ενέργεια της συνειδητότητας ή της προσοχής. 

Μόνο αν ένας άνθρωπος έχει οξύτητα πνεύματος μπορεί η κουνταλίνη να ξυπνήσει με ένα αρμονικό τρόπο. Η κουνταλίνη δεν είναι μια ενέργεια ξέχωρη από τη συνειδητότητα, αλλά η δύναμη της συνείδησης που φανερώνεται όταν ο νους απελευθερώνεται από τους περιορισμούς της σκέψης και του συναισθήματος που βασίζονται στο εγώ. 

Το ξύπνημα της κουνταλίνη προϋποθέτει ότι η πράνα ή η ενέργεια-ζωής εισέρχεται μέσα στο susshumna ή κεντρικό κανάλι. Αυτό γίνεται όταν η πράνα αποσύρεται από την στερεότυπη συνηθισμένη συμπεριφορά της στον εξωτερικό κόσμο και απομακρύνεται από τις αισθήσεις μας. 

Όσο η πράνα μας ταυτίζεται με το φυσικό μας σώμα και τις λειτουργίες του, δεν μπορεί να εισέλθει στο κεντρικό κανάλι. Γι αυτό το λόγο, το ξύπνημα της κουνταλίνη συνδέεται με την κατάσταση samadhi στην οποία αφήνουμε την συνηθισμένη, κοινή συνείδηση. 

Στην αρχή αυτό το βιώνουμε σε κατάσταση έκστασης ή ύπνωσης στην οποία χάνουμε την συνειδητότητα του φυσικού μας σώματος. Αργότερα μπορεί να συμβαίνει όταν είμαστε ξύπνιοι, χωρίς την εξασθένηση των φυσικών λειτουργιών, αλλά το φυσικό σώμα δεν βιώνεται πλέον σαν η αληθινή ταυτότητα κάποιου. 

Η ανάπτυξη της ξύπνιας πράνα ή ενέργειας κουνταλίνης, εμπλουτίζει τις ικανότητες και τις δυνάμεις κάποιου σαν θεραπευτή. Η κουνταλίνη είναι η θεραπευτική δύναμη της Θείας Μητέρας που συνδέεται με την κοσμική ζωή και την αγάπη και τις θεραπευτικές δυνάμεις της. 

Ένας τέτοιος θεραπευτής μπορεί να θεραπεύσει με ένα απλό άγγιγμα, με την φωνή του ή απλώς με την παρουσία του. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην προσπαθούμε να παραποιήσουμε αυτή τη λεπτή πρανική δύναμη αλλά να αφήσουμε το Θεό να την οδηγήσει προς εμάς. 

Είναι καλύτερα να διαλογιζόμαστε στην Θεία Μητέρα που εξουσιάζει την πρανική θεραπευτική δύναμη κι όχι εμάς προσωπικά. Η δύναμη είναι πάντα ένας πειρασμός για το εγώ και καθώς η κουνταλίνη είναι ίσως η μεγαλύτερη δύναμη, το εγώ θα ήθελε να την κατέχει. Αλλά είναι σαν να ψάχνει κανείς να πιάσει τον κεραυνό. Στο τέλος καταλήγει να κατακεραυνωθεί από αυτόν. 

ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΤΣΑΚΡΑ 
Τα ανοικτά τσάκρα επιτρέπουν τη δίοδο σε κοσμικές λειτουργίες των ιδιαίτερων στοιχείων τους και σωμάτων τους. . Παρέχουν γνώση της ενότητας των αντικειμενικών συνιστωσών του σύμπαντος (στοιχεία), εργαλεία γνώσης (αισθητήρια όργανα) και τα εργαλεία δράσης (όργανα δράσης), τα οποία είναι οι φαινομενικοί πληρεξούσιοι του σύμπαντος 

Όταν τα τσάκρα είναι ανοικτά βιώνουμε την κοσμική φύση αυτών των γεγονότων σαν μέρος της δικής μας βαθύτερης συνειδητότητας. Μαθαίνουμε τα μυστικά της δημιουργίας και ενώνουμε το σύμπαν μέσα στο δικό μας νου. 

Καθώς ενεργοποιούμε τις λεπτές ενέργειες και τα σώματα ίσως βιώσουμε λεπτότερους ήχους, φως ή οράματα θεοτήτων στην περιοχή του τρίτου ματιού. Αλλά τέτοιες εμπειρίες μπορεί να έρθουν πολύ νωρίτερα πριν κάποιο συγκεκριμένο τσάκρα ανοίξει. 

Να θέσουμε αυτά τα λεπτά κέντρα σε λειτουργία, τα χοντροειδή φυσικά κέντρα πρέπει να μπουν σε κατάσταση αδράνειας ή ισορροπίας. Αυτό εξηγεί γιατί οι τεχνικές της γιόγκα αναπτύσσουν αταραξία σώματος, αναπνοής, αισθήσεων και νου, συγκεκριμένα μέσω της pratyahara σαν βάση της εργασίας με τα τσάκρα. 

Η κουνταλίνη είναι μια δύναμη απόσυρσης, αντιστρέφοντας τη διαδικασία της δημιουργίας ώστε να επιστρέψουμε ξανά στο Ένα. Γι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν μειώσουμε τις εξωτερικές δεσμεύσεις και προσκολλήσεις. 

Για να αναπτύξουμε σωστά το τσάκρα της γης, απαιτείται αποκόλληση από το στοιχείο γη. Κάποιος δεν αναζητά πλέον να συσσωρεύει εξωτερικά θέματα αλλά μαθαίνει να τα εκτιμά από πνευματικής κι εσωτερικής πλευράς, σαν μια μορφή διαίσθησης. 

Κάποιος μαθαίνει να απολαμβάνει τα χρώματα, τις δομές και τις σκιές του στοιχείου γη όπως ένα τοπίο από θαυμάσια βουνά μέσα στο μυαλό του, αλλά δεν έχει καμιά επιθυμία να τα κατέχει ή να τα κρατήσει. 

Για να ανοίξει σωστά το τσάκρα του νερού είναι διαφορετικό από το να έχεις μια αυξημένη σεξουαλική ορμή ή ακόμα μεγάλη σεξουαλική δυνατότητα. Αυτό απαιτεί ότι το φυσικό σεξουαλικό όργανο μπαίνει σε λανθάνουσα κατάσταση και η σεξουαλική ορμή εξευγενίζεται σε δύναμη συνειδητότητας. 

Κάποιος μαθαίνει να απολαμβάνει την ροή και τη γεύση / άρωμα του στοιχείου νερό σαν μια κίνηση χάρης, γοητείας , που κινείται πάνω στα κύματα της διαίσθησης στην κοσμική θάλασσα. 

Για να ανοίξει σωστά το τσάκρα της φωτιάς δεν σημαίνει να αυξήσει κανείς την προσωπική του βούληση ή την αποφασιστικότητα. Απαιτεί ξύπνημα της κοσμικής ενέργειας της φωτιάς (tejas) και να αφεθεί να χαράζει δρόμο μπροστά. Κάποιος πρέπει να γίνει φωτιά και να κάψει όλες τις ακαθαρσίες μέσα στο σώμα και το νου του. 

Είναι σαν να βιώνεις τη φωτιά που καταστρέφει το σύμπαν στο τέλος του κύκλου των yugas στο οποίο τα προσωπικά μας κίνητρα απαλείφονται. 

Για να ανοίξει το τσάκρα της καρδιάς ή του αέρα είναι αρκετά διαφορετικό από το να είσαι σε κατάσταση τρωτών και εντεινόμενων συναισθημάτων. Για να ξυπνήσεις το τσάκρα της καρδιάς πρέπει να πας πέρα από προσωπικά συναισθήματα και να κατανοήσεις την κοσμική ενέργεια της αγάπης πίσω από όλες τις συναισθηματικές διακυμάνσεις.

Αυτό απαιτεί ένα άνοιγμα προς τα συμπαντικά αισθήματα συμπόνιας και αφοσίωσης και σύνδεση με την παγκόσμια δύναμη-ζωής. Είναι η βίωση της αγνής αφοσίωσης, που γίνεται καθεαυτή αγάπη. 

Για να ανοίξει το τσάκρα του λαιμού ή αιθέρα δεν τίθεται θέμα αυξανόμενου λόγου ή έκφρασης αλλά το να είσαι σιωπηλός στην απεραντοσύνη του κοσμικού χώρου στον οποίο η δική μας φωνή χάνεται μέσα στο λόγο του θεού. Ενώνεται με τον κοσμικό αιθέρα στον οποίο το απόσταγμα του ήχου μεταφράζεται σε αιώνια γνώση. 

Ανοίγοντας το τρίτο μάτι, απαιτείται να μάθει κανείς να ζει σε βαθιά ενόραση, χωρίς να απαιτείται ένα σώμα ή ακόμα οι αισθήσεις. Το να ανοίξει το τσάκρα της κορυφής σημαίνει να γίνεις ένα με το Άπειρο, την αιώνια φύση της αγνής Ύπαρξης στην οποία η δυαδικότητα εξαφανίζεται.

Το ξύπνημα της συνείδησης πίσω από το αιτιατό σώμα περιλαμβάνει να είναι κανείς ικανός να βγάλει το χονδροειδές σώμα και τις λειτουργίες του σαν ένα βαρύ παλτό το οποίο δεν είναι πλέον απαραίτητο σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Αυτό μπορεί να φοβίζει αυτούς που είναι προσκολλημένοι με το σώμα τους, αλλά είναι γοητευτικό σ' αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται τη ζωή με περιορισμένους όρους. 

ΤΣΑΚΡΑ, ΒΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 
Κάθε τσάκρα παρέχει μια συνειδητότητα από το αντίστοιχο επίπεδο του σύμπαντος ή διαφορετικούς κόσμους (lokas) πέρα από τον φυσικό. Κερδίζουμε βαθιά γνώση των λεπτών λειτουργιών της φύσης (prakriti), των αισθήσεων και των λεπτών ουσιών τους (tanmatras), της ενέργειας - ζωής (pranas) και της διαδικασίας κοσμικής δημιουργίας. 

Τα αντίστοιχα υπό-επίπεδα του αστρικού κόσμου τα οποία είναι περισσότερο θαυμαστά από οτιδήποτε του φυσικού κόσμου μπορεί να γίνουν διαθέσιμα για το τρίτο μάτι. 

Πανέμορφα αστρικά βουνά μπορεί κανείς να βλέπει, απέραντο διάστημα από διάφανους αστρικούς ωκεανούς, σπινθηροβόλους αστρικούς ήλιους και παλλόμενα αστρικά αστέρια. Κανείς μπορεί να καβαλήσει αστρικούς ανέμους σε διάφορους κόσμους ή να διευρύνει το μυαλό του μέσα από ατελείωτα αστρικά διαστήματα και τα σύμπαντά τους από ομορφιά και μαγεία. 

Κανείς μπορεί να συναντήσει σοφούς και θεότητες ή φίλους από προηγούμενες ζωές ανανεώνοντας τους δεσμούς της ψυχής. Στα υψηλότερα τσάκρα κανείς μπορεί να αποκτήσει δίοδο στην αιτιατή σφαίρα της αγνής γνώσης, της ιδανικής διαίσθησης και της ατελείωτης συνείδησης πέρα από προσωπικούς περιορισμούς. 

Κανείς μπορεί να επισκεφτεί το εργαστήριο της δημιουργίας και να δει πως τα σύμπαντα είναι φτιαγμένα από νου και σκέψη και μόνο. 

Ακόμη, όχι όλοι οι γιόγκι διαλέγουν να εξερευνήσουν τους κόσμους ή τις δυνατότητες που σχετίζονται με τα τσάκρα. Πολλοί μεγάλοι jnanis ή γιόγκι του μονοπατιού της γνώσης αγωνίζονται να ενωθούν απευθείας με την αγνή ενότητα ή το απόλυτο, το οποίο είναι πέρα και από το λεπτό και από το αιτιατό σώμα. 

Κατά το ξύπνημά τους μπορεί με δυσκολία να διακρίνουν τις διαφορές των τσάκρα και των λειτουργιών τους. Από την εμπειρία τους - όπως είναι αυτή του Ramana Maharshi ο οποίος ίσως περισσότερο τυποποίησε αυτήν την άποψη- υπάρχει μόνο ένα τσάκρα ή κέντρο που είναι αυτό του Εαυτού στην καρδιά από το οποίο όλα τα φαινόμενα των χονδροειδών και λεπτών κόσμων και σωμάτων εμφανίζονται σαν εικόνες στον καθρέφτη ή σαν φούσκες πάνω στα κύματα της θάλασσας. 

Παρόμοια, πολλοί μεγάλοι ζηλωτές απλώς αναζητούν να ενωθούν με το Θεό ή Bhagavan στην καρδιά και δεν ενδιαφέρονται για τις διάφορες εμπειρίες των τσάκρα ακόμη κι όταν αυτές τους είναι γνωστές. 

Αυτά είναι πολύ υψηλά επίπεδα που ελάχιστοι μπορούν να προσεγγίσουν αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα τσάκρα είναι μια σειρά από βήματα παρά ένα τέλμα και αν δεν προσέξουμε μπορεί να γίνουν λακκούβα για να παραπατήσουμε. 

Η γιογκική φιλολογία μιλάει για διάφορα siddhis ή ψυχικές δυνάμεις. Αυτές σχετίζονται πρώτα-πρώτα με το λεπτό σώμα και τις πράνα του, καθώς το αιτιατό σώμα είναι ολοκληρωτικά εύπλαστο. 

Η λεπτή ενέργεια udana ή ανοδική κίνηση του αέρα επιτρέπει σε κάποιον να γίνει όσο ελαφρύς θέλει, συμπεριλαμβανομένου της ικανότητας της αιώρησης (laghima). Η ενέργεια apana ή καθοδική κίνηση του αέρα δίνει την ικανότητα σε κάποιον να γίνει όσο βαρύς ή σταθερός θέλει (garima). 

Η ενέργεια vyana ή διαχεόμενος αέρας επιτρέπει να γίνει κανείς όσο ογκώδης θέλει, να διασταλθεί ατελείωτα (mahima). Η ενέργεια samana ή συστελλόμενος αέρας επιτρέπει σε κάποιον να γίνει όσο μικρός θέλει, να γίνει τέλεια συμπυκνωμένος (anima) . 

Η πρωταρχική prana από μόνη ης επιτρέπει σε κάποιον να αποκτήσει οτιδήποτε επιθυμεί (prapti). Καθώς τα τσάκρα ανοίγουν οι αντίστοιχες δυνάμεις του αιτιατού σώματος μπορούν να βιωθούν. Μερικές φορές τα αποτελέσματα τους διευρύνονται μέχρι το φυσικό σώμα. 

Επί πρόσθετα δεν θα έπρεπε να ξεχάσουμε ότι πολλά λεπτά επίπεδα υπάρχουν μεταξύ της κανονικής φυσικής συνείδησης και της αληθινής ενεργοποίησης της κουνταλίνη και των τσάκρα. Θα έπρεπε να μην πάρουμε υπόψη μας οποιαδήποτε φοβερή εμπειρία σαν φώτιση ή σαν εμπειρία ξυπνήματος κουνταλίνης. 

Οράματα, εξω-σωματικές εμπειρίες, εκστάσεις, μυστικά όνειρα, ιδιοφυΐες, ισχυρές κλίσεις, έμπνευση προσώπων και άλλες καταστάσεις ακόμη και νόμιμες μπορούν ακόμη να αποτύχουν στο αληθινό ξύπνημα της κουνταλίνη και σίγουρα δεν πρέπει να μπερδεύονται με την Αυτό-πραγμάτωση , η οποία απαιτεί την πλήρη ανάπτυξη της συνείδησης μας παρά να παραδοθούμε σε κάποια οντότητα ή να έχουμε εμπειρίες έξω από εμάς. 

Για να ανοίξουμε σωστά τα τσάκρα πρέπει να έχουμε τη χάρη του Θεού. Δεν μπορεί να γίνει σκόπιμα ή με τη βία ή σε συναισθηματική ταραχή. Το να προσπαθήσει κανείς να ξυπνήσει την κουνταλίνη χωρίς να έχει πριν εξαγνίσει το σώμα και τον νου θα τον οδηγήσει σε παρενέργειες στα οποία το μυαλό ή η ενέργεια - ζωής θα διαταραχθούν και διάφορες ψευδαισθήσεις θα εμφανιστούν. 

Γι αυτό το λόγο η παραδοσιακή γιογκική φιλολογία έχει τονίσει σωστό παράδειγμα ζωής και σωστές συμπεριφορές (yamas και niyamas) καθώς και απαραίτητο αγιουρβεδικό διατροφικό στυλ ζωής που είναι η βάση για τις πρακτικές της κουνταλίνη. 

Ενώ είναι πιθανόν να έχει διεστραμμένες εμπειρίες κουνταλίνης ή τσάκρα, αυτό μπορεί να οφείλεται συνήθως σε πρανικές και νοητικές διαταραχές. Αν ο νους δεν είναι εξαγνισμένος μπορεί να υπάρξει μια αύξουσα δραστηριότητα των κατώτερων τσάκρα μαζί με μια αύξηση των αντίστοιχων φυσικών και συναισθηματικών τάσεων και ορμών. 

Γι αυτό πρέπει να αναζητούμε να δουλέψουμε με τα κατώτερα τσάκρα από την άποψη και το επίπεδο των υψηλότερων, κυρίως με της καρδιάς ή του τρίτου ματιού. 

Επί πλέον για τα 7 ανώτερα τσάκρα υπάρχουν κι επτά κατώτερα τσάκρα κάτω από το muladhara τα οποία σχετίζονται με τον κάτω κόσμο, τα κατώτερο αστρικό ή σφαίρα των asuras (αντί - Θεοί) , οι δυνάμεις που εργάζονται για να μας κρατήσουν στην άγνοια και την ψευδαίσθηση. 

Είναι πιθανόν να πέσει κανείς σε αυτά τα κατώτερα τσάκρα και στις αρνητικές εμπειρίες της οργής, της έπαρσης και δύναμης αν δεν προσέξει. 

Αν προσεγγίσουμε τα τσάκρα προσεκτικά και με την σωστή καθοδήγηση δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, αλλά είναι καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί σε μεγάλο βαθμό από το να είμαστε παράτολμοι. 

Πάνω από όλα θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το ξύπνημα των τσάκρα δεν οδηγεί σε ένα τέλος, είναι ένα μέρος της διαδικασίας Αυτό-πραγμάτωσης. Τα τσάκρα μας δείχνουν απλώς τον δρόμο, επίσης μας υποδεικνύουν τις λακκούβες στις οποίες κανείς μπορεί να παραπατήσει.