Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Απόδραση από το Μάτριξ : 10 τρόποι για να ελευθερωθείτε από την πλύση εγκεφάλου…!!!!

Σκεφτείτε πώς ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Αναγκάζονται να ξυπνάνε το πρωί, να ντύνονται, να πηγαίνουν κατευθείαν στη δουλειά τους, να γυρνάνε από εκεί σχεδόν οχτώ ώρες αργότερα, να βλέπουν τηλεόραση και να κοιμούνται, μόνο και μόνο για να επαναλαμβάνουν την ίδια ρουτίνα την επόμενη ημέρα για σχεδόν ολόκληρη τη ζωή τους.

Θεωρούμε αυτόν τον τρόπο ζωής φυσιολογικό, ακόμα και υγιή, αλλά αν σταματήσετε να το σκέφτεστε, τότε δεν είναι καθόλου υγιής.

Η ζωή είναι τόσο πολύτιμη και όμορφη και αντί να την χαιρόμαστε, επιλέγουμε να την σπαταλάμε επειδή έχουμε προγραμματιστεί να πράττουμε με αυτόν τον τρόπο. 

Οι συνήθειες, η παράδοση και τα συστήματα πεποιθήσεων μας έχουν μετατρέψει σε άβουλα ρομπότ που δεν απολαμβάνουν την ζωή και απλά ακολουθούν ένα προδιαγεγραμμένο δρόμο που μας δόθηκε από την κοινωνία.

Αυτός ο προγραμματισμός ωστόσο, μπορεί να διαλυθεί αν συνειδητοποιήσουμε ότι ο τρόπος που ζούμε μας αποτρέπει από να γευτούμε τους χυμούς της ζωής και να μαζέψουμε το κουράγιο για να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε. Τότε, η ζωή μπορεί να μετατραπεί σε μια όμορφη γιορτή, γεμάτη με γέλιο, παιχνίδι και αγάπη.

Πώς να αποπρογραμματιστείτε
Ακολουθούν 10 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ελευθερωθείτε από την πλύση εγκεφάλου και να αποδράσετε από το Μάτριξ στο οποίο έχετε παγιδευτεί από την ημέρα που γεννηθήκατε.

Απελευθερωθείτε από τα δεσμά ή τις οργανωμένες θρησκείες
Η δογματική οργανωμένη θρησκεία, επιβάλλει στους ανθρώπους τι να σκεφτούν και τι όχι, τι είναι καλό και τι είναι κακό, τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Συνεπώς, η θρησκεία αποτρέπει τους ανθρώπους από το να χρησιμοποιήσουν την κριτική τους ικανότητα στη σκέψη, από το να ψάχνουν για την αλήθεια και από το να φτάνουν στα δικά τους συμπεράσματα.

Αντιθέτως, τους διδάσκει να ακολουθούν τυφλά ένα σύνολο αρχών και κανόνων. Το αποτέλεσμα; Συναισθηματική καταπίεση και πόνος. 

Αν θέλετε να ανακτήσετε την προσωπικότητά σας, εκφραστείτε με ειλικρίνεια και βαδίστε στο μονοπάτι της κατανόησης. Βεβαιωθείτε ότι θα σπάσετε τις αλυσίδες της οργανωμένης θρησκείας και ξεκινήστε τη δικιά σας αναζήτηση της αλήθειας.

Σταματήστε να χαρίζετε τη δύναμή σας στην εξουσία
Από πολύ μικρή ηλικία οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μάθει να αμφισβητούμε τον εαυτό μας και να κάνουμε μόνο αυτό που η εξουσία και οι αρχές μας διατάζουν να κάνουμε, ακόμα και αν δεν νιώθουμε καλά. Τώρα, ως ενήλικες δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και έτσι επιλέγουμε να αφήνουμε άλλους να εξουσιάζουν τη ζωή μας. 

Ψηφίζουμε πολιτικούς που δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να ψεύδονται για να ικανοποιήσουν την εσωτερική τους πείνα. Έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι ψηφίζοντας έχουμε τη δύναμη να επιλέξουμε το μέλλον μας, όταν στην πραγματικότητα οι επιλογές που μας παρουσιάζονται είναι περιορισμένες και σχεδόν οι ίδιες. 

Έτσι, επιτρέπουμε σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων να μας χειραγωγεί για το προσωπικό της κέρδος και πιστεύουμε αφελώς ότι θέλει να συνεισφέρει στην βελτίωση και καλυτέρευση της κοινωνίας. 

Αν πραγματικά θέλουμε να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε μια θετική αλλαγή στον κόσμο, πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε δύναμη σε άλλους καθιστώντας τους υπεύθυνους για τη ζωή μας και να πάρουμε την ευθύνη στα χέρια μας ώστε να γίνουμε οι δημιουργοί του πεπρωμένου μας.

Αμφισβητήστε το τρέχον οικονομικό σύστημα
Τα χρήματα στην ουσία δημιουργούν το χρέος και επιπλέον δημιουργούν την ψευδαίσθηση της ανεπάρκειας των πόρων, κάτι που αναγκάζει τον κόσμο να κινεί την αγορά και να σπαταλάει την ζωή του, εργαζόμενος ως σκλάβος για ένα μισθό. Αυτό αναπόφευκτα έχει ως αποτέλεσμα μια τεράστια ταλαιπωρία και κοινωνική διαμάχη που κυριαρχεί παντού στον κόσμο. 

Επιπροσθέτως, το οικονομικό μας σύστημα απαιτεί από τους ανθρώπους να καταναλώνουν χωρίς τέλος, ώστε τα χρήματα να συνεχίζουν να κυκλοφορούν στην οικονομία κάτι που μας κάνει να αγοράζουμε συνεχώς πράγματα που δεν χρειαζόμαστε και τα οποία θα καταλήξουν σε χωματερές, δηλητηριάζοντας το περιβάλλον από το οποίο εξαρτόμαστε και το οποίο μας συντηρεί. 

Αν δεν σας αρέσει αυτός ο τρόπος ζωής και θέλετε να δημιουργήσετε μια θετική αλλαγή στη ζωή σας και τον κόσμο, συνιστώ ανεπιφύλακτα να ερευνήσετε περαιτέρω τις υπερβολικά αρνητικές συνέπειες της οικονομίας μας και να μάθετε για εναλλακτικά και πιο αποτελεσματικά και περιβαλλοντικά βιώσιμα οικονομικά συστήματα.

Αποσυνδεθείτε από τον υλισμό
Καθώς έχουμε μεγαλώσει μέσα σε ένα πολιτισμό καταναλωτισμού, πιστεύουμε ότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν οτιδήποτε χρειαζόμαστε και θα φέρουν ευτυχία στη ζωή μας. Έτσι, επιλέγουμε να αγοράζουμε όλο και πιο πολλά πράγματα χωρίς τελειωμό, αλλά πάντα καταλήγουμε να νιώθουμε ανικανοποίητοι και πεινασμένοι για περισσότερα πράγματα. 

Η αλήθεια είναι ότι τα λεφτά μπορούν να μας παρέχουν υποκατάστατα των πραγμάτων που χρειαζόμαστε και όχι την ουσία. Δεν χρειαζόμαστε ούτε υλικά αποκτήματα ούτε υπηρεσίες αλλά πράγματα όπως η αγάπη, η φιλία και η δημιουργικότητα. 

Για αυτό μην σκέφτεστε ποιο θα είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα που θα αγοράσετε αλλά να επενδύετε τον χρόνο σας και τις προσπάθειές σας στο να έχετε εμπειρίες που ανοίγουν την καρδιά σας και διευρύνουν το μυαλό σας. Εμπειρίες που τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν.

Να έχετε γνώση του τι βάζετε μέσα στο σώμα σας
Είναι αυτό που τρώτε ωφέλιμο για την υγεία σας ή δηλητηριάζετε το σώμα σας; Είναι αυτό που τρώτε περιβαλλοντικά βιώσιμο ή επιδρά αρνητικά στον φυσικό κόσμο; Αυτά είναι μερικά σημαντικά ερωτήματα που όλοι οι άνθρωποι θα έπρεπε να κάνουν στον εαυτό τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε φαγητά που είναι γεμάτα με ζάχαρη, συντηρητικά, χωρίς θρεπτικές ουσίες.

Επίσης οι άνθρωποι καταναλώνουν ζωικά προϊόντα , χωρίς να ξέρουν ότι είναι βλαβερά για την υγεία τους και ότι η επιλογή τους αυτή συμβάλλει στη θανάτωση και τα μαρτύρια εκατομμυρίων ζώων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Από τώρα και στο εξής βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε προσεκτικά τι βάζετε στο στόμα σας και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό θα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας και τον κόσμο.
Επιλέξτε συνετά τις πηγές πληροφόρησής σας
Η γνώση είναι δύναμη, όμως πνιγόμαστε σε έναν ωκεανό πληροφοριών. Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν όλη την ώρα με παραπληροφόρηση ώστε να μας εξαπατήσουν και να πιστέψουμε τα ψέματά τους. Έτσι χειραγωγούμαστε, ακριβώς με τον τρόπο που θέλουν. 

Ένας πραγματικός αναζητητής της αλήθειας δε δέχεται τίποτα εκ πεποιθήσεως αλλά ψάχνει για γεγονότα και προσπαθεί να αναπτύξει μια σφαιρική κατανόηση του τρόπου που βλέπει τα πράγματα. 

Αν δεν σας αρέσει η παραπλάνηση και επιθυμείτε να έχετε μια καλύτερη κατανόηση για αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο, βάλτε τα δυνατά σας για να μαζέψετε πληροφορίες από όσες πιο πολλές πηγές μπορείτε και να χρησιμοποιείτε την κριτική σας ικανότητα για να φτάσετε στα δικά σας συμπεράσματα σχετικά με το τι είναι αλήθεια και τι όχι.

Διαβάστε βιβλία που σας ανοίγουν τα μάτια και βάζουν σε λειτουργία τον εγκέφαλό σας
Υπάρχουν πολλοί σοφοί άνθρωποι που έχουν καταγράψει τις σκέψεις τους για τα προβλήματα της ζωής και την υπερπήδηση των προβλημάτων αυτών. Υπάρχουν πολλά άτομα που έχουν ασκήσει κριτική στα έργα της κοινωνίας και προσφέρουν την οπτική τους στο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός πολύ πιο όμορφου κόσμου.

Τα βιβλία μπορεί να σας βοηθήσουν υπέρμετρα να ανοίξετε τα μάτια σας και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας, όμως λίγοι άνθρωποι καταναλώνουν χρόνο για να διαβάζουν βιβλία. Ή απλά επιλέγουν να διαβάζουν για ψυχαγωγικούς σκοπούς μόνο. 

Για να γλιτώσετε από άσκοπο διάβασμα, βεβαιωθείτε ότι δεν σηκώνετε όποιο βιβλίο βλέπετε μπροστά σας και το διαβάζετε, αλλά διαβάστε εκείνα που αγγίζουν το μυαλό σας και την καρδιά σας και σας δίνουν νέες προοπτικές που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τον κόσμο.

Αποδράστε από τη νοοτροπία του κοπαδιού
Όπως και κάθε ζωντανό άτομο έτσι και εσείς είστε μια μοναδική προσωπικότητα με μοναδικά ταλέντα και χαρίσματα που μπορείτε να προσφέρετε στον κόσμο. Δυστυχώς, η κοινωνία έχει καταπιέσει την προσωπικότητά μας από την ημέρα που γεννηθήκαμε. 

Έχουμε προγραμματιστεί να αμφισβητούμε τον εαυτό μας και να συμμορφωνόμαστε με ό,τι θεωρείται φυσιολογικό. Αυτό ωστόσο μας αποτρέπει από το να αγκαλιάζουμε τον εαυτό μας και να φτιάχνουμε το δικό μας μονοπάτι στη ζωή, κάτι που μας προκαλεί μεγάλο συναισθηματικό πόνο. 

Από σήμερα, απομακρυνθείτε από τη νοοτροπία του κοπαδιού και αρχίστε να δίνετε σημασία στην εσωτερική σας φωνή. Κάνοντας αυτό, θα ακολουθείτε το κάλεσμά σας και θα ζείτε με τον τρόπο που πραγματικά θέλετε να ζείτε.

Εκφραστείτε δημιουργικά
Ένας πολύ καλός τρόπος να αποπρογραμματιστείτε από την «φυσιολογικότητα» του σύγχρονου τρόπου ζωής είναι να συγκεντρώσετε την προσοχή σας στη δημιουργικότητα. Έχουμε γεννηθεί όλοι δημιουργικοί, αλλά αργά αργά η δημιουργικότητά μας έχει καταπιεστεί τόσο πολύ που σχεδόν ξεχάσαμε ότι είμαστε δημιουργικά όντα. 

Το να είναι κάποιος δημιουργικός σημαίνει να σκέφτεται έξω από το κουτί και να βλέπει τη ζωή με διαφορετικό μάτι. Και το πιο σημαντικό, σημαίνει να βρίσκει νέους τρόπους να ζει και να συνειδητοποιεί ότι έχει τη δύναμη να ζήσει αυτή τη ζωή που θέλει να ζήσει.

Αναπτύξτε την ενσυνειδητότητα
Τέλος, το να μάθετε πώς να ζείτε στο παρόν είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να απελευθερωθείτε. Με το να είστε ενσυνείδητοι στο εδώ και τώρα, θα είστε ικανοί να ανταποκρίνεστε σε ό,τι συμβαίνει κάθε στιγμή αυθόρμητα, χωρίς να είστε θύμα του παρελθόντος σας. 

Υπάρχουν πολλές τεχνικές διαλογισμού εκεί έξω που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε επίγνωση, για αυτό βρείτε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο και αναπτύξτε την μέχρι να δείτε θετικά αποτελέσματα στη ζωή σας.

«Το Μάτριξ είναι ένα σύστημα, Νίο. Αυτό το σύστημα είναι ο εχθρός μας. Αλλά όταν είσαι μέσα σε αυτό και κοιτάζεις τριγύρω, τι βλέπεις; Επιχειρηματίες, δασκάλους, δικηγόρους, ξυλουργούς. Τα μυαλά εκείνων των ανθρώπων που προσπαθούμε να σώσουμε. Αλλά μέχρι να το κάνουμε, αυτοί οι άνθρωποι είναι ακόμα κομμάτι αυτού του συστήματος και αυτό τους κάνει εχθρούς μας. 

Πρέπει να καταλάβεις ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι έτοιμοι να ξεφύγουν από αυτό. Και πολλοί από αυτούς είναι τόσο εθισμένοι, τόσο απεγνωσμένα εξαρτημένοι από το σύστημα, που θα παλέψουν για να το προστατέψουν» Μορφέας – The Matrix




Ο ήχος της πολύτιμης σιωπής…!!!!

Η σιωπή είναι τόσο πολύτιμη!
Η ζωή έγινε ένα καθημερινό κυνήγι μιας άπιαστης ευτυχίας.

Περικυκλωμένοι είμαστε οι άνθρωποι από συνεχή ερεθίσματα και θόρυβο, πολύ θόρυβο που μπερδεύει τον νου. Κι ο νους όλο θέλει χρήματα, επιτυχία, δόξα και το κυνήγι δεν τελειώνει ποτέ, γιατί η επιθυμία δεν τελειώνει ποτέ.

Όμως, η σιωπή μπορεί να μας βγάλει απ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο, καθώς μας βοηθά να καλλιεργήσουμε την εσωτερική μας όραση. Αυτήν την αλάνθαστη όραση που αντικρίζει μόνο το απαραίτητο, μόνο αυτό που χρειάζεται πραγματικά η ψυχή μας.

Η σιωπή καταργεί τον θόρυβο τον εξωτερικό, αλλά κυρίως τον εσωτερικό, αυτόν που κάνουν οι αδηφάγες σκέψεις και οι ακόρεστες επιθυμίες μας.

Σιωπή είναι η επιστροφή στο ουσιώδες.

Είναι η κατάργηση του φόβου.

Το λουλούδι που ανθίζει στο γόνιμο έδαφός της, είναι η εσωτερική γαλήνη.

Κάθε στιγμή που θα αφιερώσουμε για να παρατηρήσουμε τις σκέψεις, τις εικόνες και τα συναισθήματα που ξεπηδούν απ’ τον νου μας, χωρίς να “φλυαρούμε”, χωρίς να αναλύουμε, και χωρίς να κρίνουμε, εισερχόμαστε σ’ έναν μαγικό τόπο θεραπείας.

Διευρύνεται η αντίληψη κι ανοίγονται πύλες κατανόησης που πάντα ήταν εκεί, δίπλα μας, περιμένοντας να τις διαβούμε, αλλά εμείς δεν τις βλέπαμε, γιατί ήταν πολύς ο θόρυβος.

Η, χωρίς κριτική, σιωπή είναι δρόμος αυτοπραγμάτωσης, μα και γέφυρα αληθινής επαφής, καθώς μέσα της υπάρχει αποδοχή κι αγκαλιά για τον άλλο άνθρωπο, όποιος κι αν είναι αυτός, ό,τι κι αν πρεσβεύει.

Χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις και δεσμευτικά προγράμματα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εξάσκησή μας στη σιωπή, κάθε στιγμή της ημέρας και σχεδόν σε κάθε δραστηριότητα.

Το πρωί πριν σηκωθούμε απ’ το κρεβάτι, στο αυτοκίνητο, στην εργασία μας, στο φαγητό, στον περίπατο, στην άσκηση, το βράδυ πριν κοιμηθούμε, αφιερώνουμε λίγα λεπτά για να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας, αφήνοντας τις σκέψεις στην άκρη.

Οι σκέψεις βέβαια, είναι επίμονες, έρχονται και ξανάρχονται κι εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τις αναγνωρίσουμε και να τις αφήσουμε να περάσουν από μπροστά μας, σαν ένα κύμα ή σαν ένα περαστικό συννεφάκι. Κι έπειτα να ξαναεστιάσουμε στην αναπνοή μας.

Αυτές οι μικρές παύσεις μέσα στην μέρα, μας βοηθούν να είμαστε συνειδητά παρούσες και παρόντες στη στιγμή, με όλες τις αισθήσεις μας.

Είναι μια ευεργετική άσκηση, καθώς αυξάνει την παραγωγή εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, αποτελώντας την καλύτερη πρόληψη κατά της άνοιας, απαλλάσσει το σώμα από το χρόνιο στρες και άγχος, ρυθμίζει τους χτύπους της καρδιάς, περιορίζει τη συχνότητα των παλμών, δραστηριοποιεί τον μεταβολισμό και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού και καταπολεμά αποτελεσματικά την αϋπνία.

Για τρία χρόνια έκανα αυτή την άσκηση μπαίνοντας στο μετρό, για να πάω στην εργασία μου. Αν κατάφερνα να βρω θέση (που τις περισσότερες φορές το κατάφερνα), έκλεινα τα μάτια και για 12 στάσεις εστίαζα στην αναπνοή και στην εσωτερική ησυχία. Ξέρω πως αυτή η άσκηση με βοήθησε να αντέξω σε έναν αφιλόξενο εργασιακό χώρο και να βρω τον τρόπο και τη δύναμη να απελευθερωθώ και να ακολουθήσω αυτό που πραγματικά αναζητούσε η ψυχή μου.

Έτσι απλά, με λίγα λεπτά της ημέρας εξάσκηση, όλες κι όλοι μπορούμε να μάθουμε τον θεραπευτικό δρόμο της σιωπής. Και σιγά σιγά μπορούμε να της αφιερώνουμε όλο και περισσότερο χρόνο, χωρίς πρέπει και καταναγκασμό, χωρίς συγκεκριμένες τεχνικές.

Η δική μου πρόσφατη πολυήμερη εμπειρία ξεπήδησε φυσικά κι αβίαστα, ως αποτέλεσμα μια βαθιάς ανάγκης. Έμεινα μακριά από κινητά, social και κάθε είδους οθόνες.

Το τοπίο συνέβαλε τα μέγιστα! Καθημερινή πολύωρη επαφή με την θάλασσα, πολύ λιτό φαγητό, δυο αγαπημένα βιβλία, τζιτζίκια, ήλιος, απόλυτο αφούγκρασμα των αναγκών μου και σιωπή.

Σιωπή, όχι πάντα επιτυχής, καθώς αυτές οι ώρες είναι οι πιο πρόσφορες για να αναδυθούν θέματα που σε απασχολούν και να εμφανιστούν μπροστά σου άνθρωποι με τους οποίους έχεις εκκρεμότητες να επιλύσεις.

Δυο φορές βγήκα απ’ τη σιωπή μου και τις δυο για να οριοθετηθώ, απέναντι σε δυο πολύ αγαπημένους ανθρώπους.

Στην πρώτη περίπτωση ήταν όλα εύκολα, γιατί δεν υπήρχαν ενοχές, αλλά ξεκάθαρη αίσθηση του δίκιου μου, που υπερασπίστηκα αποφασιστικά. Κι έτσι ξαναμπήκα στη σιωπή μου πιο δυνατή και πιο σίγουρη.

Για μέρες κατέγραφα με ευγνωμοσύνη, όλες τις ευλογημένες στιγμές, εμπειρίες κι ανθρώπους που με θετικό ή (φαινομενικά) αρνητικό τρόπο, συνέβαλαν στο να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα!

Όμως η δεύτερη έξοδός μου απ’ τη σιωπή δεν ήταν εύκολη, γιατί το συναίσθημα του ανθρώπου που είχα απέναντί μου με φόβιζε και μου δημιουργούσε ενοχές. 

Διχάστηκα ανάμεσα στην επιθυμία να μην τον απογοητεύσω, λέγοντάς του τι συναισθήματα μου προκαλούν κάποιες επιλογές του και στην δική μου ανάγκη να είμαι ατόφια και να νιώθω όπως θέλω.

Ήταν επίπονο να νιώθω πως δεν μπορούσα να είμαι γι’ αυτόν η στοργική αγκαλιά που μέχρι τώρα ήξερε. Όμως η εργασία της σιωπής με βοήθησε να δω ξεκάθαρα πως δεν είμαι υπεύθυνη για το συναίσθημα του άλλου, όσο αγαπημένος κι αν είναι, αλλά μόνο για το δικό μου συναίσθημα.

Και τελικά η πιο στοργική αγκαλιά είναι αυτή που δίνεις στον άλλο, όταν είσαι αληθινός κι όταν του δείχνεις τον δρόμο για να αποστασιοποιηθεί κι αυτός συναισθηματικά από σένα και να πατήσει στα πόδια του.

Είμαι ευγνώμων γι’ αυτές τις σιωπηλές, αλλά γεμάτες νόημα μέρες. Ήρθα πιο κοντά στον εαυτό μου και τις πραγματικές ανάγκες μου κι “άκουσα” απαντήσεις, που το μυαλό μου δεν μπορούσε να προσεγγίσει.

Η καθεμιά κι ο καθένας μας έχει μέσα του έναν ιερό βωμό της Εστίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να στραφούμε με ησυχία, γαλήνη και σιωπή προς την ιερή φλόγα που σιγοκαίει μέσα μας και να της δώσουμε την ευκαιρία να γίνει πυρκαγιά που θα πυρπολήσει κάθε ψευδαίσθηση και πόνο.




Ρέα Καραγιάννη

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Βγες νικητής στην αναμέτρησή σου με τον φόβο, με εφαλτήριο την αφύπνιση…!!!!

Τι είναι ο φόβος και ποιοι είναι οι πιθανοί παράγοντες που μας τον προκαλούν

Στην πραγματικότητα ο φόβος, δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν μηχανισμό μη ΒΙ ΑΓΓφυσιολογικής αμυντικής αντίδρασης του οργανισμού. Το σώμα μας δηλαδή μπαίνει σε κατάσταση εγρήγορσης όταν δεχόμαστε απειλή ή όταν βιώνουμε κάτι που το εκλαμβάνουμε ως απειλή. 

Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για φανταστικό φόβο, γιατί βρίσκεται μόνο στο μυαλό μας.

Ο φόβος “τρέφεται” από την σκέψη μας, χωρίς να αποτελεί πραγματική απειλή. Εμείς οι ίδιοι πολλές φορές νομίζουμε ότι κινδυνεύουμε από τους φόβους μας, δίνοντάς τους εξωπραγματικές διαστάσεις.

Ο φόβος έχει μετατραπεί πλέον σε εμμονή. Θα τον αφήσετε να ”φωλιάσει” στον ψυχισμό σας και να “κουρελιάσει” την ψυχολογία σας;

Στο διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο: ”Νικάω τον φόβο”, από την εκπαιδεύτρια Εύη Ξυραφά, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, εξετάστηκαν μεταξύ άλλων οι τρόποι αντιμετώπισης του φόβου. Μήπως, όμως, η λύση βρίσκεται πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζουμε και εμείς αρνούμαστε να την δούμε;

Ο φόβος και τα συμπλέγματά του

Δύο είναι τα είδη υπαρκτών φόβων: ο φόβος της πτώσης και ο φόβος του θορύβου. Είναι οι λεγόμενοι «χρήσιμοι φόβοι». Οι υπόλοιποι φόβοι είναι επίκτητοι, μη πραγματικοί και πλασματικοί.

Όταν οι σκέψεις συνεχίζουν να μας κυριεύουν, “θεριεύουν” από τη δύναμη που παίρνουν από εμάς. Έτσι, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε έμμονες ιδέες και συμπλέγματα. Μπορούν ακόμη και να μας παραλύσουν, με την εμφάνιση κρίσεων πανικού.

Μάθε πώς να ξεχωρίζεις τον φόβο από την φοβία

Όταν μιλάμε για φοβία, αναφερόμαστε στην περίπτωση που μας καταλαμβάνει ένας υπερβολικός και ανεξήγητος φόβος για μια συγκεκριμένη κατάσταση. Είναι απαραίτητο να τον δεις κατάματα και να μην προσπαθήσεις να τον αποφύγεις.

Δες το φόβο σου ως κίνητρο αφύπνισης, όχι ως ανυπέρβλητο εμπόδιο

Ζεις με τον φόβο της απόρριψης; Τον φόβο της αβίαστης έκφρασης των συναισθημάτων σου; Τον φόβο της αλήθειας; Ο φόβος σε έχει εγκλωβίσει, εμποδίζοντάς σε να ζήσεις, μην αρνείσαι να το δεις!

Είναι σημαντικό προκειμένου να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις και να νικήσεις τον φόβο, να τον δεις ως ένα κίνητρο ή μια αφορμή για αφύπνιση, σαν πρόκληση. Ο φόβος δεν αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο ή εμπόδιο, αλλά ούτε και εχθρό!

«Θάρρος σημαίνει να ενεργείς με φόβο, όχι χωρίς αυτόν», Εύη Ξυραφά

Αντιμετώπισε τον φόβο σου… ρισκάροντας. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους δράσης ενάντια στον φόβο.

Μην φοβάσαι την αποτυχία, μπορεί να σε οδηγήσει στην επιτυχία

Κλείνοντας με την φράση: «Η αληθινή επιτυχία είναι πάντα ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα αποτυχημένων προσπαθειών», η Εύη Ξυραφά επεσήμανε τη σημασία του να δεχόμαστε την κριτική, είτε είναι καλοπροαίρετη, είτε όχι. Ζητώντας επεξήγηση από αυτόν που σας άσκησε την κριτική και μέσα από την παραδοχή του λάθους σας, θα μπορέσετε να αντιληφθείτε την αξία της κριτικής.

Τρόποι αντιμετώπισης των φόβων

Αρχικά, είναι απαραίτητο να εντοπίσετε τον/τους φόβους σας, έχοντας επίγνωση του προβλήματος, προκειμένου να μπορέσετε να τους αντιμετωπίσετε. Δείτε τους υπό το πρίσμα της λογικής και κάντε στον εαυτό σας την ερώτηση: “Μπορεί να αποδειχτεί με λογικά επιχειρήματα ο φόβος μου;”

Αν όχι, μήπως δεν υπάρχει και είναι απλώς κατασκεύασμα των σκέψεων που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι;

Μην ξεχνάτε ότι: Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να δώσετε μια ευχάριστη νότα στους φόβους σας και γιατί όχι και να τους διακωμωδήσετε.

Μπορείτε να αντιστρέψετε στο μυαλό σας για παράδειγμα μια επιθυμία σας. Μήπως τελικά είναι κάτι που εσείς δεν μπορείτε να αποτρέψετε; Την απάντηση, θα πρέπει να την αναζητήσετε μόνοι σας.

Συναντάς ακόμα δυσκολίες στην αντιμετώπιση του θυμού; Μην το κρατάς άλλο μέσα σου!

Μπορείς να μοιραστείς τους προβληματισμούς σου, στο επόμενο σεμινάριο, με τίτλο: “Νίκησε τον θυμό”, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, με εκπαιδεύτρια την Εύη Ξυραφά, Σύμβουλο προσωπικής ανάπτυξης και Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας και συγγραφέα. Στο παρακάτω, μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή:


Απαιτείται δράση από εμάς τους ίδιους, προκειμένου να ξεπεράσουμε τον φόβο που μας διακατέχει. Μην αποχωρίζεστε την θετική σας ενέργεια, αυτοσαρκαστείτε, χαμογελάστε!

Ο φόβος αν νικηθεί, μπορεί να φωτίσει τον δρόμο σας και να σας οδηγήσει σε μονοπάτια ευτυχίας και ψυχικής ηρεμίας!




Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,
Influence:
Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.

Γιατί μας φαίνεται δύσκολο να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μας ;

Ίσως θυμάσαι κάποια στιγμή της ζωής σου που χρειάστηκε να πάρεις κάποια μεγάλη απόφαση η οποία θα έκρινε το μέλλον σου. Αρχικά να σου πω ότι, αν έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο είσαι τυχερός. Υπάρχει κόσμος που δεν παίρνει αποφάσεις στη ζωή του. Που έχει μάθει από μικρή ηλικία να αφήνεται στις αποφάσεις άλλων.

Ποιος παίρνει τις αποφάσεις;
Συναντούμε συχνά περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν επαναπαυτεί. Που οι γονείς τους φροντίζουν για όλα στερώντας τους την πρωτοβουλία. Σαν χώρα, βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις, σε ότι αφορά την παραμονή μας στο πατρικό μας σπίτι. 

Σίγουρα η οικονομική κρίση έχει συμβάλει σε αυτό αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι στα 40 ή τα 50 τους που εξακολουθούν να μένουν με τους γονείς τους.

Αυτό, σε συνδυασμό με τον τρόπο που έχουν οριστεί οι κοινωνικές νόρμες, μπορεί να οδηγήσει σε έναν πνευματικό μη απογαλακτισμό. 

Οι άνθρωποι που επιλέγουν (ή δεν επιλέγουν) να μείνουν με τους γονείς τους, στερούνται ένα μεγάλο κομμάτι της ενήλικης ζωής τους και δεν μπορούν να πάρουν απλές καθημερινές αποφάσεις, πέρα από τις μεγάλες αποφάσεις που θα κληθούν να πάρουν από μόνοι τους κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Συνήθεια
Η συνήθεια είναι μεγάλη υπόθεση. Όταν συνηθίζεις να εναποθέτεις τις ευθύνες σου σε άλλους, ειδικά αν αυτοί οι άλλοι είναι οι γονείς σου, τότε συνηθίζεις να τις αποποιείσαι και να μην αναλαμβάνεις το βάρος τους.

Αντίστοιχα, εφόσον οι ρόλοι δεν αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων, οι γονείς εξακολουθούν να βλέπουν και να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους ως αυτό και τίποτα παραπάνω.

Γι’ αυτό και πολλές φορές τυχαίνει μετά από την απώλεια των γονιών, τα παιδιά τους να βρίσκονται σε απόγνωση και να μην ξέρουν τι να κάνουν.

Ποιος αποφασίζει για εσένα; Έχεις την ικανότητα να πάρεις αποφάσεις ή αφήνεσαι σε άλλους; Τι μπορεί να συμβεί όταν αφήνεις την τύχη σου στα χέρια τρίτων, ακόμα κι αν αυτοί είναι οι γονείς σου;

Μεγάλες αποφάσεις
Φτάνει κάποια στιγμή η ώρα να πάρεις κάποια μεγάλη απόφαση. Είτε αφορά τα επαγγελματικά σου, είτε τα προσωπικά σου, ήρθε εκείνη η στιγμή που πρέπει να βάλεις κάτω όλους τους πιθανούς παράγοντες και να διαλέξεις τι θέλεις να κάνεις.

Πως μπορείς να το κάνεις, όμως, όταν για τόσα χρόνια έχεις μάθει να εναποθέτεις τις ευθύνες σου σε τρίτους; 

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όταν ρωτάς τρίτους, για να πάρεις την άποψη τους και να δεις τι σκέφτονται, και εισπράττεις μία ατάκα της μορφής : «Α δεν ξέρω, αυτό είναι δική σου απόφαση και είναι σοβαρό θέμα. Δεν θέλω να ανακατευτώ για να μη σε επηρεάσει η άποψή μου». 

Εκεί είναι το αστείο της υπόθεσης. Όταν πλέον φτάσεις σε αυτό το σημείο, η εξάρτηση είναι τόσο μεγάλη που σχεδόν τους παρακαλάς να πάρουν εκείνοι την απόφαση και ύστερα ακούς και σχόλια όπως, «Ευτυχώς που υπάρχω κι εγώ αλλιώς να δω τι θα έκανες».

Κι αν είναι πλέον αργά;
Αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ. Απλούστατα και μόνο από το γεγονός ότι κάποια στιγμή στη ζωή σου θα κληθείς να πάρεις κάποιες αποφάσεις, χωρίς να είναι τρίτοι εκεί. Οπότε δεν είναι αργά και καλό θα ήταν να αλλάξεις τον τρόπο που προσεγγίζεις τέτοιες καταστάσεις.

Το ζητούμενο είναι να αρχίσεις να παίρνεις σιγά σιγά αποφάσεις και να μπορείς να τις στηρίξεις. Ξεκίνα με μικρά πράγματα που δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Πάρε μικρές αποφάσεις και ζήσε με αυτές σου τις επιλογές. 

Για κάθε μία απόφαση που παίρνεις, αφιέρωσε μερικά λεπτά να αξιολογήσεις αν έπραξες σωστά και τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά.

Κάτι άλλο εξίσου σημαντικό, είναι να μπορείς να αξιολογήσεις τα δεδομένα που έχεις στα χέρια σου για να μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα εύκολα και με άνεση. Φυσικά αν έχεις μάθει να παίρνεις feedback ή ανατροφοδότηση, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα.

Να θυμάσαι ότι δεν είναι ποτέ αργά για να πάρεις αποφάσεις για τον εαυτό σου και το μέλλον σου.




Influence:
Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Η ψυχή πάντα θα ξέρει που να σε οδηγήσει…!!!!

Αν ακούγαμε το ένστικτο μας θα ήταν όλα πιο εύκολα, λιγότερο πολύπλοκα και πιο ουσιαστικά. Αν το εμπιστευόμασταν θα ζούσαμε για το είμαστε και όχι για το φαίνεσθαι.

Ο θόρυβος των σκέψεων μας και της υπερανάλυσης που κάνουμε, μας εμποδίζει να ακούσουμε την φωνή του βαθύτερου εαυτού μας.

Την φωνή του ενστίκτου μας την ακούμε μέσα από τις σιωπές μας, όταν βρισκόμαστε μόνοι παρέα με τον εαυτό μας,όχι μέσα στην πολυκοσμία και στην φασαρία της λογικής.

Το ένστικτο είναι συναίσθημα, το νιώθεις, δεν το αναλύεις ούτε το μετριάζεις, ούτε το ορίζεις.

Το ένστικτο σε καλεί και το υπακούς. Είναι ο φάρος που σου φωτίζει και σου δείχνει τον δρόμο και τον ακολουθείς με πίστη και σεβασμό.

Το ένστικτο μας είναι η φωνή και η αλήθεια της ψυχής μας.

Και η ψυχή δεν κάνει ποτέ λάθος.

Η ψυχή πάντα ξέρει προς τα πού να σε οδηγήσει, δεν σε αφήνει να χαθείς.

Είναι αυτόνομη και αυτόφωτη.

Είναι η πυξίδα που σε καθοδηγεί.




Χρύσα Κατσιτοπούλου 

Σημάδια που δηλώνουν οτι κάποιος καταπιέζει τα συναισθήματα του…!!!!

Η καταπίεση των συναισθημάτων μας περιλαμβάνει κυρίως δύο πτυχές. Από τη μία, την εσωτερική απώθηση από το άτομο, δηλαδή την άρνηση να αποδεχτεί αυτό που νιώθει και από την άλλη, την απόκρυψη αυτών των συναισθημάτων από τους γύρω του. 

Επομένως, πρόκειται για μια κατάσταση δύσκολη στο να εντοπιστεί. Πώς μπορούμε λοιπόν να αντιληφθούμε αν κάποιος δυσκολεύεται στη διαχείριση των συναισθημάτων του.

9 σημάδια που μπορείτε να εντοπίσετε και που μαρτυρούν καταπίεση συναισθημάτων :

1. Έχουν δύστροπη, ψυχρή στάση
Η δυστροπία αποτελεί μια προσωρινή απελευθέρωση της έντασης που επικρατεί μέσα τους. Είναι το αποτέλεσμα από κάτι που τους κατατρώει, επειδή έχουν συνδυάσει την ευτυχία και τη θετική διάθεση μόνο με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, το οποίο όμως δεν πήραν. 

Ίσως το άτομο που συμπαθούσαν τους πρόδωσε ή τους ταπείνωσε και ο πόνος βράζει μέσα τους. Ή ίσως κάποιος άλλος στην εργασία τους πήρε τα εύσημα για μια δουλειά που εκείνοι έκαναν. Δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένας ψυχολογικός αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιούν για ν’ αποφύγουν την έντονη έκρηξη.

2. Νιώθουν μόνοι
Τα σαββατόβραδά τους, όπως και τα περισσότερα βράδια τους, τα περνούν σπίτι τους, παρακολουθώντας άπειρες σειρές/ταινίες/ εκπομπές για να ξεχνιούνται, καθώς νιώθουν ότι κανείς δεν μπορεί να τους καταλάβει. Απομονώνονται και δεν απαντούν ούτε στις κλήσεις των κοντινών τους φίλων. 

Αν πιστεύετε ότι πρόκειται για τέτοια περίπτωση, χτυπήστε τους κατευθείαν την πόρτα. Ίσως εσείς τους βοηθήσετε να εξωτερικεύσουν αυτό που κρύβουν και αυτό από το οποίο κρύβονται.

3. Μένουν σιωπηλο
Λένε ότι η σιωπή μπορεί να είναι εκκωφαντική. Από κάποιον που καταπιέζει τα συναισθήματά του, είναι μια κραυγή για βοήθεια, όσο και αν είναι σιωπηλή! Πρόκειται για έναν ακόμη αμυντικό μηχανισμό, ώστε να κρατήσουν αυτό που τους πνίγει μέσα τους και για να μη χάσουν τον έλεγχο. Μπορεί επίσης να αποτελεί έναν τρόπο να δείξουν σε κάποιον τη δυσαρέσκεια τους μαζί του.

4. Περισπασμοί
Μπορεί να τους δημιουργούν υπό διάφορες μορφές, όπως σε δουλειά, παιχνίδια, ανθρώπους, εξόδους, σεξ και η λίστα συνεχίζεται. Οι περισπασμοί χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν την πιθανότητα έκρηξης των καταπιεσμένων συναισθημάτων τους και για να αποφύγουν τη διαχείριση και επεξεργασία τους. 

Εξάλλου, με αυτό τον τρόπο, στρέφουν και την προσοχή των γύρω τους σε άλλα ζητήματα πέραν των δικών τους. Ωστόσο, αυτοί οι περισπασμοί μπορούν να είναι μόνο προσωρινοί σε ένα πρόβλημα που επιμένει.

5. Αποφυγή
Αυτό δηλώνει την αποφυγή της αιτίας που φέρνει μαζί της και τα αρνητικά συναισθήματα. Ερεθίσματα που περιλαμβάνουν ανθρώπους, αντικείμενα, μέρη, γεγονότα που είχαν άσχημη κατάληξη και άλλα. Αυτό, όπως θα δείτε και το τελευταίο σημάδι, είναι ένας τρόπος αποφυγής του ατόμου να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του.

6. Εξάρτηση από ουσίες
Η κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ πρόκειται για ακόμη έναν αμυντικό μηχανισμό, που είναι δυστυχώς πολύ συχνός. Το φάσμα των ουσιών ποικίλλει από αλκοόλ μέχρι ηρωίνη και σκληρά διεγερτικά. 

Αυτό, όπως προφανώς θα γνωρίζετε, μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, πιθανές παθήσεις και θάνατο. Και για άλλη μια φορά, αυτές ότι υποτιθέμενες «λύσεις» αποτελούν ένα πρόχειρο, προσωρινό μέτρο.

7. Κακή μνήμη
Καθώς αυτά τα άτομα συγκεντρώνονται περισσότερο στο να βρουν τρόπους καταπίεσης των συναισθημάτων τους, τείνουν να ξεχνούν συχνά και να μην βρίσκονται σε θέση να αναγνωρίζουν τις αντίστοιχες κοινωνικές συνθήκες που διέπουν κάθε συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον. 

Αυτό προφανώς οδηγεί σε έλλειψη επικοινωνίας και μια εμφανής πτώση του επιπέδου ικανοποίησης από τις σχέσεις με τους άλλους, ιδιαίτερα από τις ερωτικές τους σχέσεις.

8. Αύξηση βάρους
Η κορτιζόλη, «η ορμόνη του στρες», απελευθερώνεται στον οργανισμό, για να σταματήσει τη λειτουργία δύο άλλων ορμονών, της αδρεναλίνης και της κορτικοτροπίνης, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την προσωρινή μείωση της όρεξης. Αφού αυτές οι δύο ορμόνες εξαφανιστούν, η κορτιζόλη μένει και η όρεξη επιστρέφει και μας κάνει να τρώμε περισσότερο. 

Μπορεί επίσης να αποθηκευτεί ως «σπλαχνικό λίπος», όπως και ως κοιλιακό λίπος. Όταν η καταπίεση των συναισθημάτων συνεχίζεται για καιρό μετατρέπεται σε στρες, το οποίο πυροδοτεί την αύξηση του βάρους.

9. Επιδείνωση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος
Καθώς ο εγκέφαλος και το γαστρεντερικό μας σύστημα είναι αλληλένδετα, αφού μάλιστα το δεύτερο προσδιορίζεται ως «δεύτερος εγκέφαλος», η επίδραση σε εκείνο μπορεί να είναι έντονη, με πολλά δυσάρεστα συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν: ενοχλήσεις στο στομάχι, κακή πέψη, πρήξιμο, διάρροια και ναυτία.

Και η αλήθεια είναι ότι ό,τι κι αν νιώθουμε, θα φανεί αργά ή γρήγορα. Οπότε αν δεν το κάνετε εσείς, με τη θέλησή σας και σε ένα επιλεγμένο και ασφαλές πλαίσιο, θα το κάνουν τα ισχυρά συναισθήματά σας για εσάς. Δεν ήρθε η ώρα λοιπόν να το επεξεργαστείτε και εσείς;




Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Κάποιοι άνθρωποι έρχονται με μοναδικό σκοπό να φύγουν…!!!!

Έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που έρχονται κάποιοι άνθρωποι στη ζωή μας; Οι περισσότεροι λέμε ότι κάποιοι έρχονται ως δώρο, για να μας προσφέρουν κάτι όμορφο και κάποιοι άλλοι έρχονται ως ένα πολύτιμο μάθημα. Μια εμπειρία ζωής, που πάντα θα θυμόμαστε, και θα μας κάνει να λαμβάνουμε πιο ώριμες αποφάσεις.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι, που έρχονται στη ζωή μας με μοναδικό σκοπό να φύγουν. Δεν έχουν βλέψεις εγκατάστασης σ’ αυτήν, ούτε προσφοράς συναισθηματικής. Για την ακρίβεια αυτοί οι άνθρωποι για μένα δεν έχουν συναισθήματα. Είναι απλώς καιροσκόποι.

Δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζουμε ανθρώπους από μεμονωμένες συμπεριφορές. Το ποιόν του καθενός, όμως, φαίνεται την ώρα της λήψης αποφάσεων. Οι δειλοί κι οι ανασφαλείς ποτέ δεν αναλαμβάνουν το ρίσκο ν’ αλλάξουν τη ζωή τους άρδην. Να κάνουν μια γενική ανακατάταξη σ’ όλα για χάρη κάποιου άλλου. 

Ο φόβος της δέσμευσης, ακόμη κι ο φόβος της δικής τους προσφοράς τους αγχώνει και γι’ αυτό προτιμούν να πληγώσουν, παρά ν’ αναλάβουν την ευθύνη μιας σχέσης.

Κι εδώ θα με ρωτήσετε: «Αφού ξέρουν ότι δε θα μείνουν, για ποιο λόγο μπαίνουν στη ζωή ενός ανθρώπου και την αναστατώνουν;». Και για να σας είμαι ειλικρινής, θα σας απαντήσω με το χέρι στην καρδιά. Γιατί απλώς έτσι τους βολεύει. Ναι, είναι σκληρό και εγωιστικό. 

Άκρως εγωιστικό, αλλά κανείς ανασφαλής δε θα σκεφτεί εμάς πρώτα, αλλά μόνο τον εαυτό του. Θέλει να περάσει καλά και μπορεί να μας το θέσει κι εξ αρχής ότι δεν είναι το κατάλληλο άτομο για σχέση ή ότι δεν μπορεί τις δεσμεύσεις και θα την «κάνει» σύντομα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο κι εκείνος είναι καλυμμένος ότι ήταν ξεκάθαρος και ρίχνει όλη την ευθύνη σε μας. 

Κι εμείς που έχουμε αρχίσει μετά απ’ το επίμονο φλερτ του να αισθανόμαστε, τι κάνουμε; Βάζουμε τη λογική μπροστά και δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να το ζήσουμε ή το ζούμε όσο πάει με τη βεβαιότητα ότι θα μας αφήσει κάποια στιγμή;

Τις περισσότερες φορές ακολουθούμε την καρδιά μας, γιατί σκεφτόμαστε ότι ναι μεν είναι έτσι, όπως μας περιέγραψε, αλλά ίσως με εμάς να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Ίσως καταφέρουμε να τον αλλάξουμε, ίσως μας ερωτευθεί και τελικά δε φύγει. 

Εθελοτυφλούμε, παραμυθιαζόμαστε και το σημαντικότερο, αφήνουμε την ψυχή μας στα χέρια ενός στυγνού εκτελεστή.

Αυτός ο άνθρωπος δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Είναι ένας καιροσκόπος, πίσω απ’ το πέπλο του συλλέκτη στιγμών, που περνάει καλά με ό,τι του κάτσει, γιατί απεχθάνεται τη μοναξιά και είναι τόσο κυνικός που σου λέει και τις διαθέσεις του γιατί είναι ευθυνόφοβος να επωμιστεί το βάρος της συνείδησής του.

Είναι συνειδησιακό βάρος να πληγώνεις έναν άνθρωπο που έχει συναισθήματα για εσένα. 

Είναι μεγάλη κοροϊδία να μπαίνεις στη διαδικασία να πουλάς έpωτα και μεταξωτές κορδέλες σε κάποιον, όταν δεν έχεις το θάρρος να πάρεις το ρίσκο να μείνεις στη ζωή του. Είναι άνανδρο να έρχεσαι στη ζωή κάποιου με σκοπό να φύγεις. 

Μην έρθεις καθόλου.

Κανείς δε χρειάζεται στη ζωή του ανθρώπους περαστικούς. Κανείς δε χρειάζεται ανθρώπους, που απ’ την αρχή ξέρουν πως δεν έχουν τη διάθεση να μείνουν στη ζωή μας και μας χρησιμοποιούν με ωμότητα και κυνισμό για να περάσουν απλώς καλά, καλύπτοντας δικά τους κενά. 

Δεν είμαστε ηλίθιοι, ερωτευμένοι είμαστε και πιστεύουμε ότι ναι, μπορεί και για μας αυτό το παραμύθι να έχει αίσιο τέλος.

Μας αρέσουν τα παραμύθια. Ξέρετε τι μας αρέσει περισσότερο όμως; Να βρεθεί ένας άνθρωπος, που να έρθει στη ζωή μας και να γουστάρει να μείνει. Να κάνει την έκπληξη, βρε παιδί μου, κι εκεί που είχαμε συνηθίσει κομπάρσους κι ευκαιριακούς τύπους, να ‘ρθει ένας που ν’ αξίζει.

Δεν αξίζει να στενοχωριόμαστε για ανθρώπους που έρχονται στη ζωή μας με μοναδικό σκοπό να φύγουν. 

Ας μη ρίχνουμε την ευθύνη σε εμάς προσπαθώντας να βρούμε πού φταίξαμε. Απλώς χάσαμε χρόνο ευελπιστώντας πως ένας άνθρωπος που δεν έχει μάθει στη ζωή του να δίνει, θα αποφασίσει τελικά να μείνει και να δώσει ψυχή. Όταν προσπαθείς συνέχεια να γεμίζεις το μέσα σου από άλλους, πάντα άδειος θα είσαι.

Ψυχή αποκτάς με το δόσιμο, φίλε μου. Γι’ αυτό καλό δρόμο, κι από εδώ μην ξαναπεράσεις. Δώσαμε!




Αναστασία Νάννου

5 αλήθειες που έχεις την τάση να ξεχνάς πολύ εύκολα…!!!!

Η ζωή είναι μικρή και οι πιθανότητες δεν είναι πάντα καλές
Η θνητότητά μας είναι κάτι που δυσκολευόμαστε πολύ να σκεφτούμε. Άσχετα από το πόσο σίγουροι μπορεί να είναι οι περισσότεροι ευσεβείς θεολόγοι, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε. 

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι μετά το θάνατό μας, το αποτύπωμά μας δε θα ευλογεί πλέον αυτόν τον πλανήτη. 

Είναι απίθανο να αποκτήσουμε ακόμα μία προσπάθεια στη ζωή. Μερικοί πιστεύουν στην μετενσάρκωση, αλλά υπάρχουν λίγες αποδείξεις για να το υποστηρίξουν.

Το μάθημα εδώ; Ζήστε τη ζωή σας πλήρως κάθε μέρα και να θυμάστε: Μια μέρα δεν θα ζείτε πια.

Η αποτυχία συχνά έρχεται πριν από την επιτυχία
Όχι κάθε φορά, αλλά συχνά. Αν φοβάστε την αποτυχία δε θα βιώσετε ποτέ την πραγματική επιτυχία στη ζωή. Επανερχόμαστε στην προηγούμενη αλήθεια. Αυτή είναι η μόνη ευκαιρία στη ζωή που πιθανόν θα έχετε, επομένως δώστε τα όλα. Μην φοβάστε την αποτυχία. Μάθετε από αυτήν και πηγαίντε καλύτερα.

Η συγχώρεση μπορεί να έρθει χωρίς συγγνώμη
Δεν χρειάζεται να περιμένετε για μια συγγνώμη από κάποιον που σας έβλαψε εντελώς. Μπορείτε να τον συγχωρέσετε χωρίς να σας ζητήσει συγγνώμη. Αντιθέτως, η συγχώρεσή οφελεί πρωτίστως εσάς και την ψυχολογία σας. Συγχωρήστε αλλά μη ξεχνάτε το μάθημα…

Μερικοί άνθρωποι απλά δεν κάνουν για εσάς
Ρομαντικά και πλατωνικά, μερικοί άνθρωποι απλά δεν θα γίνουν ένα καλό ταίρι για εσάς. Έχω ακούσει ότι λέγεται πως δεν μπορείτε να χωρίσετε με τους φίλους σας, αλλά μπορείτε να διακόψετε την επαφή σας με οποιονδήποτε. Έχετε το δικαίωμα να το κάνετε αν δεν κάνει καλό στη ζωή σας. Βγάλτε την αρνητικότητα και ό,τι πηγαίνει πίσω τη ζωή σας.

Οτιδήποτε υποβάλλεται σε αλλαγή
Ειλικρινά κάθε στιγμή τα πάντα μπορούν να αλλάξουν. Όλα μπορούν να έρθουν άνω κάτω. Μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για αυτό. Έτσι, απλά προετοιμαστείτε για την πραγματικότητα ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι αύριο όπως είναι σήμερα. Άπειρα τα παραδείγματα. Το έχετε βιώσει. 




Photo cretits: Vanessa Paxton

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Πως να διαχειριστείτε την αναποφασιστικότητα σας…!!!!

Ίσως ήδη να θεωρείς τον εαυτό σου αναποφάσιστο, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Μπορείς να μάθεις να παίρνεις αποφάσεις, όπως έμαθες να πηγαίνεις σε συνεντεύξεις για δουλειά ή να οδηγείς αυτοκίνητο. Είναι μια δεξιότητα όπως όλες οι άλλες.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητες σου είναι μόνο μια νοοτροπία. Κάνε ένα βήμα πίσω και ανασυγκροτήσου. Πες στον εαυτό σου, ότι μπορείς να γίνεις ένα αποφασιστικό άτομο!

Πώς να την αντιμετωπίσεις:

Βήμα 1ο: κάνε επιλογές
Αναρωτήσου τι θες να κάνεις ανεξάρτητα αν θα το κάνεις. Πρέπει να ξέρεις ποιες είναι οι προτιμήσεις σου, ώστε να μπορείς να οργανώσεις ένα σχέδιο. Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στις επιθυμίες.

Βήμα 2ο: αξιολόγησε τις επιλογές σου
Κάνε μία λίστα με όλες τις πιθανές επιλογές σου. Σημείωσε αυτές που έχουν μία καλή πιθανότητα να εφαρμοστούν. Σε ένα άλλο σημείο, σημείωσε τις επιλογές που είναι λιγότερο ρεαλιστικές. Επίσης, γράψε τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε επιλογής. Να είσαι πάντα σε ετοιμότητα, γιατί άσχετα από την επιλογή σου, υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να μην έχεις υπολογίσει.

Βήμα 3ο: θέσε χρονικό περιθώριο
Αφού αποφασίσεις τι θες να κάνεις, σκέψου πότε θες να υλοποιήσεις τη απόφασή σου. Φρόντισε η χρονική στιγμή να είναι ρεαλιστική για να μπορείς να υλοποιήσεις την απόφαση σου.

Και τέλος μην ξεχνάς : Δεν υπάρχει σωστή και τέλεια λύση ή απόφαση. Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την επιτυχία του σχεδίου σου. Όμως, το αίσθημα της ελευθερίας ότι αποφασίζω εγώ για τον εαυτό μου είναι σωτήριο και μια ενδεχόμενη χειροπιαστή κίνηση που αποδεικνύεις ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη του εαυτού σου. 

Όταν αποδεσμευτείς από την αναποφασιστικότητα, θα μπορέσεις να αποκτήσεις τον έλεγχο και την ευθύνη των επιθυμιών και των πράξεων που τις συνοδεύουν, και να νιώσεις πραγματικά ελεύθερος.




Πώς να βρεις τη δύναμη να συγχωρέσεις…!!!!

Ίσως το μεγαλύτερο πράγμα που μας ταλαιπωρεί στη ζωή είναι να βρούμε τη δύναμη μέσα μας για συγχώρεση. Αλλά πως είναι δυνατόν θα πει κάποιος να συγχωρήσεις κάποιον άνθρωπο που σου έκανε με κάποιο τρόπο κακό, σε έβλαψε και δε σκέφτηκε πρώτα εκείνος την σωματική και ψυχική σου ακεραιότητα; 

Γιατί να συγχωρήσεις κάποιον άνθρωπο που έσφαλε απέναντι σου και όχι να τον τιμωρήσεις; Γιατί η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να τιμωρήσεις κάποιον άνθρωπο που δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει λάθος.

Το ότι κάτι ισχύει για την κοινή γνώμη, δε σημαίνει ότι είναι αποδεκτό στον ίδιο βαθμό από κάθε ξεχωριστή οντότητα στον πλανήτη.

Η πιο σωστή αντιμετώπιση λοιπόν, αντί να τιμωρήσεις κάποιον για αυτό που έκανε θα ήταν να του μάθεις γιατί αυτό που έκανε είναι λάθος. 

Και αυτό ξεκινάει δυστυχώς από τα παιδικά μας χρόνια όταν οι γονείς αντί συνήθως να εξηγήσουν στα παιδιά τους γιατί μια πράξη τους δεν είναι σωστή, προτιμούν να τα βάλουν τιμωρία και τα αφήνουν να σκεφτούν μόνα τους το λάθος που υποτίθεται έκαναν.

Με αποτέλεσμα να μην το αντιλαμβάνονται και ποτέ. 

Απλά μαθαίνουν ξερά ότι μια πράξη είναι λάθος χωρίς να καταλαβαίνουν ποτέ το λόγο που την κάνει λάθος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτή η λανθασμένη τακτική να εφαρμόζεται και στη μετέπειτα ενήλικη ζωή μας, αλλά να αντικατοπτρίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμα και στην κοινωνία μας.

H καλύτερη και ανώτερη πνευματικά επιλογή για εμάς είναι η συγχώρεση. 

Mε τη συγχώρεση περνάς το υπέρτατο και πιο δύσκολο μάθημα. Γιατί για να καταφέρεις να συγχωρέσεις κάποιον που σου έκανε κακό, αυτό χρειάζεται μεγάλη δύναμη και δείχνει μεγαλοψυχία. Αν καταφέρεις να δείξεις αγάπη και κατανόηση για τον άνθρωπο που σε έβλαψε, πας ένα βήμα παραπέρα στην πνευματική σου ανάληψη και συνειδητότητα.

Γι' αυτό λοιπόν κάθε φορά που κάποιος θα σου φερθεί άσχημα προσπάθησε να μπεις στη θέση του.

Γιατί η δύναμη της αγάπης μπορεί να θεραπεύσει και να κλείσει όλες τις πληγές και μόνο ένας άνθρωπος που έχει αγάπη μπορεί να φερθεί με αγάπη σε έναν άλλον άνθρωπο. 

Αυτοί οι άνθρωποι δε γνώρισαν ποτέ αγάπη. Πως είναι δυνατόν να περιμένουμε λοιπόν από αυτούς να φερθούν με καλύτερο τρόπο, αν δεν ξέρουν τι είναι η αγάπη και οι πράξεις αγάπης γενικά;




Τα Κρυμμένα Μηνύματα: Κόμπος στο στομάχι, Θλίψη στα νεφρά, Φόβος στον αυχένα…!!!!

Όλα στη ζωή μας είναι ενέργεια.
Οτιδήποτε βλέπουμε ή αισθανόμαστε είναι ενέργεια. Το γέλιο, το δάκρυ μας, οι σκέψεις και οι επιθυμίες μας, τα όνειρα και οι πράξεις μας όλα είναι ενέργεια. Όλα τα συναισθήματα που κατά καιρούς δεν αποδεχτήκαμε ή που δεν τολμήσαμε να εκφράσουμε και καταχωνιάσαμε στα υπόγεια της ψυχής μας είναι και αυτά ενέργεια.

Η ενέργεια ποτέ δεν χάνεται. Τα συναισθήματα που έχουμε νιώσει και που έχουμε καταπιεί δεν μπορούμε να τα εξαφανίσουμε μπορούμε όμως να τα μετασχηματίσουμε. Να τα μεταμορφώσουμε ακόμα κι αν έχουν συμβεί στο παρελθόν. Άλλωστε το παρελθόν είναι μέσα μας και τις περισσότερες φορές μας κυριεύει και μας καταδυναστεύει.

Έχουμε μεγαλώσει σε μια κοινωνία που από μικρά παιδιά μας εκπαιδεύει να μην εκφραζόμαστε ελεύθερα, να καταπνίγουμε και να απορρίπτουμε κάποια συναισθήματα που χαλάνε την εικόνα του "καλού παιδιού" που χρειάζεται να έχουμε για να είμαστε αποδεκτοί.

Πόσες φορές έχουμε σκεπάσει το θυμό μας...

Πόσες φορές έχουμε καταπνίξει το δυνατό γεμάτο γέλιο μας για να γελάσουμε διακριτικά όπως επιτρέπεται...

Πόσες φορές κρύψαμε τα δάκρυα μας και τη θλίψη μας πίσω από τη μάσκα του "δεν συμβαίνει τίποτα"...

Πόσες φορές κατάπιαμε τα ουρλιαχτά του πανικού μας για να μην δείξουμε αδυναμία και χαλάσουμε την εικόνα μας...

Τι έχουν γίνει όμως όλα αυτά τα συναισθήματα; Όλα τα γέλια, τα δάκρυα, ο θυμός, ο φόβος, η αγωνία, τα ουρλιαχτά που δεν εκφράσαμε;

Που έχουν πάει όλα τα όχι που ποτέ δεν βγήκαν από τα χείλη μας αλλά που τόσο μα τόσο πολύ θα θέλαμε να έχουμε πει;

Που έχουν πάει όλα τα παράπονα, τα θέλω και οι επιθυμίες που δεν τολμήσαμε να φανερώσουμε;

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι όλα αυτά μαζεύονται στην κοιλιά μας. Μέσα στα σκοτεινά δωμάτια του υποσυνειδήτου μας. Βαθιά μέσα στα υπόγεια της ψυχής μας. Όταν τα υπόγεια αυτά γεμίσουν από καταπιεσμένα συναισθήματα τότε αυτά αρχίζουν να σπρώχνουν τις πόρτες για να τις σπάσουν.

Ο οργανισμός μας θέλοντας να μας προστατέψει στέλνει εκεί όση ενέργεια χρειάζεται για να αποκλείσει τους ανεπιθύμητους εισβολείς. Όμως κάποια στιγμή η αντίσταση μας αποδυναμώνεται γιατί δεν έχουμε άλλα αποθέματα ενέργειας να διαθέσουμε. 

Τα διαθέσαμε όλα για να σκεπάσουμε τα "ανεπιθύμητα" συναισθήματα στη σκιά μας και όχι για να τα μεταμορφώσουμε βγάζοντας τα στο φως. 

Τότε, όταν δεν έχουμε πια δυνάμεις να τα συγκρατήσουμε, οι πόρτες σπάνε και η ενέργεια όλων αυτών που δεν εκφράσαμε κατακλύζει όλο το σώμα και επηρεάζει όχι μόνο την ψυχολογική μας διάθεση αλλά και το σώμα μας.

Στην πραγματικότητα όλες οι σωματικές αρρώστιες είναι το καθρέφτισμα των εσωτερικών μας συγκρούσεων και των ανομολόγητων επιθυμιών μας. Ο Deepak Chopra στο βιβλίο του «Κβαντική Θεραπεία» μιλάει για χαρούμενο και λυπημένο στομάχι, για θυμωμένα νεφρά και φοβισμένο αυχένα εξηγώντας πως η ενέργεια των συναισθημάτων μας πλημμυρίζει κάθε όργανο και κύτταρο του σώματός μας.

Πολλοί είναι αυτοί που υιοθετούν αυτήν την ψυχοσωματική προσέγγιση και αναζητούν πίσω από την ασθένεια έναν ψυχικό παράγοντα. 

Όμως υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι η αρρώστια δεν είναι ένα ξέσπασμα, μια διαμαρτυρία της ψυχής αλλά ο τρόπος να εκφράσει η ψυχή μέσα από το σώμα τις βαθύτερες ανάγκες της.

Συχνά οι διαδρομές έκφρασης της ψυχής είναι κοινές στους περισσοτέρους ανθρώπους αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένας πόνος στο στομάχι δυο διαφορετικών ανθρώπων κρύβει το ίδιο μήνυμα γι’ αυτούς και δημιουργήθηκε από την ίδια αιτία. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αντιδρά διαφορετικά στα διάφορα ερεθίσματα που δέχεται.

Τα παρακάτω "μηνύματα" δεν αποτελούν κανόνα είναι όμως πολύ πιθανόν να εξηγούν τι συμβαίνει στο σώμα σας κάθε φορά που με τη μορφή της αρρώστιας, διαμαρτύρεται για την συμπεριφορά σας

Τα κρυμμένα μηνύματα

Κρυολόγημα: αν κάποια στιγμή θέλατε να κλάψετε και καταπιέσατε των εαυτό σας συγκροτώντας τα δάκρυά σας είναι πολύ πιθανό μερικές μέρες αργότερα αυτή η εσωτερική κατάσταση να εκδηλώθηκε σαν ένα γερό κρυολόγημα όπου η μύτη έτρεχε και τα μάτια σας δάκρυζαν όπως ίσως θα το έκαναν αν είχατε επιτρέψει στη λύπη σας να εκφραστεί.

Το κρυολόγημα σημαίνει ότι κάτι σας έκανε «να κρυώσετε μέσα σας» και με αυτόν τον τρόπο δείχνετε τη βαθύτερη ανάγκη σας για ζεστασιά και θαλπωρή.

Βήχας: είναι η σωματική έκφραση των λυγμών που καταπνίγηκαν Αν δεις κάποιον από απόσταση που τραντάζεται δεν μπορείς να πεις αν τραντάζεται από το βήχα του ή από τους λυγμούς του.

Ακόμα κάτω από τον βήχα μπορεί να κρύβονται γνώμες, διαμαρτυρίες, άσχημα λόγια που δεν τολμήσατε να ξεστομίσετε και προτιμήσατε να τα καταπιείτε. Έτσι σας «έπνιξαν» όπως σας πνιγεί πολλές φορές ο βήχας.

Στην περίπτωση του βήχα το σώμα δίνει με τον τρόπο του το μήνυμα ότι θέλει να του φερθούμε με περισσότερη τρυφερότητα, να το γλυκάνουμε και να το μαλακώσουμε που συμβολικά αυτό εκφράζετε με τα ζεστά ροφήματα με μέλι.

Πόνοι στα γόνατα: εμφανίζονται όταν εσωτερικά νιώθουμε να έχουμε γονατίσει από τις πιέσεις της ζωής. Κάτι μέσα μας επαναστατεί. Δεν θέλει πια να υποτάσσεται και. δεν θέλει να γονατίζει μπροστά σε κάτι ή κάποιον άλλον. 

Έχει ανάγκη να ορθώσει το ανάστημά του ή ακόμα να δείξει κάποια ακαμψία και απολυτότητα στην συμπεριφορά του όπως ακριβώς κάνει το άκαμπτο εξ αιτίας του πόνου γόνατο.

Χέρια: τα χέρια αντιπροσωπεύουν τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τη ζωή μας, τις ευθύνες μας και τα ταλέντα μας. Πόνοι ή κατάγματα στα χέρια δείχνουν ότι κάτι μέσα μας αντιδρά επειδή δεν εκφράζουμε όλο το δυναμικό μας ή δεν διαχειριζόμαστε με σοφία τις υποθέσεις μας.

Ακόμη η δυσλειτουργία στα χέρια μπορεί να εκφράζει ότι δεν τολμάμε να ανοίξουμε την αγκαλιά μας για να πάρουμε και να δώσουμε αγάπη.

Τα δάχτυλα έχουν το καθένα τη δική του σημασία. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα δάχτυλά μας δείχνουν πως χρειαζόμαστε χαλάρωση και ελευθερία.

Αν κοπούμε στο δείκτη, τότε σίγουρα υπάρχει οργή και φόβος μέσα μας που έχουν σχέση με το "εγώ" μας σε κάποιο πρόβλημα που μας απασχολεί. 

Ο αντίχειρας αντιστοιχεί στο νου και αντιπροσωπεύει την ανησυχία. Ο δείκτης προσδιορίζει το "εγώ" και αντιπροσωπεύει το φόβο. 

Ο μέσος έχει σχέση με το σεξ και με την οργή. Γι’ αυτό όταν οργιστούμε ας κρατήσουμε το μεσαίο μας δάχτυλο. Τότε θα δούμε το θυμό μας να εξανεμίζεται. 

Κρατάμε το μεσαίο δάχτυλο του δεξιού μας χεριού όταν ο θυμός μας απευθύνεται σε έναν άντρα και του αριστερού μας χεριού όταν απευθύνεται σε μια γυναίκα. 

Ο παράμεσος αντιπροσωπεύει τις σχέσεις και τη θλίψη. Το μικρό δαχτυλάκι έχει σχέση με την οικογένεια και την προσποίηση.

Πόνοι στους ώμους και τον αυχένα: δείχνουν ότι έχουμε αναλάβει μεγάλα βάρη, περισσότερα από όσα αντέχουμε να σηκώσουμε ή ότι με κάποιο τρόπο έχουμε αυτοπεριοριστεί και δεχθεί να υποταχθούμε.

Η πλάτη αντιπροσωπεύει το σύστημα της στήριξής μας. Όταν έχουμε προβλήματα με τη μέση μας, αυτό σημαίνει συνήθως πως νιώθουμε ότι δε μας στηρίζει κανείς. Πολύ συχνά έχουμε την πεποίθηση πως τα μόνα στηρίγματα στη ζωή είναι η δουλειά, η οικογένεια ή ο σύντροφός μας. Στην πραγματικότητα έχουμε απόλυτη στήριξη από το Σύμπαν, από την ίδια τη Ζωή.

Το πάνω μέρος της πλάτης έχει σχέση με την αίσθηση κάποιας έλλειψης συναισθηματικής στήριξης. Έχουμε την πεποίθηση πως ο σύζυγος, η γυναίκα, ο εραστής, οι φίλοι, το αφεντικό μας δε μας καταλαβαίνουν και δε μας στηρίζουν.

Το κέντρο της πλάτης έχει σχέση με την ενοχή και με εκείνα που βρίσκονται πίσω μας. Φοβόμαστε άραγε να δούμε τι βρίσκεται εκεί πίσω ή μήπως κρύβουμε όσα βρίσκονται εκεί;

Μήπως έχουμε την αίσθηση πως κάποιος μας μαχαιρώνει πισώπλατα; Μήπως νιώθουμε στ" αλήθεια "μπατίρηδες"; Μήπως τα οικονομικά μας είναι άσχημα ή μήπως στενοχωριόμαστε υπερβολικά γι’ αυτά; Τότε το κάτω μέρος της πλάτης μας θα μας ενοχλεί. 

Η έλλειψη χρημάτων ή ο φόβος για την έλλειψή τους προκαλούν ενοχλήσεις στη μέση. Το ποσόν των χρημάτων που έχουμε δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτό.

Πολλοί από μας πιστεύουμε ότι το χρήμα είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας και ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει κάτι πολύ πιο σημαντικό και πιο πολύτιμο στη ζωή, χωρίς το οποίο δεν μπορούμε να ζήσουμε. Τι είναι αυτό; Είναι η αναπνοή μας.

Η αναπνοή είναι το πιο πολύτιμο αγαθό στη ζωή μας, αν και θεωρούμε δεδομένο πως ύστερα από κάθε μας εκπνοή θα ακολουθήσει η επόμενη εισπνοή. Όμως αν δεν πάρουμε την επόμενη ανάσα δεν μπορούμε να ζήσουμε για περισσότερο από τρία λεπτά. Τώρα αν η δύναμη που μας δημιούργησε μας έχει δώσει αρκετή αναπνοή για όσο χρόνο ζήσουμε, δεν μπορούμε να της έχουμε εμπιστοσύνη πως θα μας προμηθεύει και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε;

Έρπης στα χείλη: σε αυτή τη περίπτωση τα χείλη εκπέμπουν ένα διπλό μήνυμα καθώς από τη μια διογκώνονται και προσελκύουν τα βλέμματα και από την άλλη εκπέμπουν το σήμα «μακριά από μένα». 

Ο έρπης στα χείλη μπορεί να σημαίνει την ανάγκη του ατόμου να αρνηθεί τις υπερβολικές οικειότητες ή την επιβολή αυτοτιμωρίας επειδή τις επέτρεψε. Ακόμη μπορεί να δείχνει ότι υπάρχουν μέσα του επιθυμίες που δεν τις επιτρέπει στον εαυτό του.

Αυτιά: περιορισμός της ακοής ή κόμβος, πόνος και βούλωμα των αυτιών δείχνουν την άρνησή μας να ακούσουμε και να δεχθούμε κάποια πράγματα. Δεν θέλουμε πια ούτε να ακούμε ούτε να υπακούμε. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει.

Το μήνυμα πίσω από τα προβλήματα των αυτιών είναι να στρέψουμε την προσοχή μας προς εμάς, να αφουγκραστούμε το σώμα μας και να ακούσουμε αυτή την ψιθυριστή φωνή μέσα μας. Αυτή που μέχρι τώρα δεν ακούγαμε γιατί το μυαλό μας ήταν γεμάτο από αυτά που έλεγαν οι άλλοι. Να ακούσουμε επιτέλους τι έχει να μας πει και τι πραγματικά επιθυμεί ο εαυτός μας.

Πόδια: Πόνοι, δυσκολία στις αρθρώσεις, κατάγματα και χτυπήματα δείχνουν πάντα ότι ο εαυτός μας αντιδρά στην κατεύθυνση που έχουμε πάρει. Εκφράζουν μια εσωτερική απροθυμία για τον τρόπο που κινούμαστε μέσα στη ζωή.

Το μήνυμα που δίνουν είναι ρίξουμε τους ρυθμούς μας ώστε να χαιρόμαστε τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας. Ακόμα μπορεί το σώμα να μας δείχνει ότι χρειάζεται να κάνουμε μια στάση για να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά θέλουμε. Αν αυτός είναι ο δρόμος που θέλουμε να βαδίζουμε ή χρειάζεται να αλλάξουμε κατεύθυνση.

Καρδιά: Ερωτικές απογοητεύσεις, συναισθηματικές εντάσεις. άρνηση συγχώρεσης, ενοχές, συναισθηματική εξάρτηση ή αντίθετα αποξένωση και «κλείσιμο της καρδιάς» έχουν άμεση σχέση με τη δυσλειτουργία της.

Το μήνυμα πίσω από τα προβλήματα της καρδιάς είναι πάντα το ίδιο. Η καρδιά μας ζητάει να ανοίξει να δώσει και να δεχτεί αγάπη. Μας ζητά να αποδεχτούμε να κατανοήσουμε και να συγχωρήσουμε όχι μόνο τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας και να προχωρήσουμε στη Ζωή μας.

Κεφάλι: Από τον πονοκέφαλο και την ημικρανία ως τις πιο σοβαρές παθήσεις που παρουσιάζονται στο κεφάλι φανερώνεται η στάση μας απέναντι σ’ αυτά που μας απασχολούν.

Συνήθως ο πονοκέφαλος δείχνει ότι με τη συμπεριφορά μας και την υπερφόρτωση ενέργειας στο μυαλό μας το κεφάλι νιώθει σαν να το χτυπάμε στον τοίχο. Μας δίνει σχηματικά να καταλάβουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Το μήνυμα εδώ είναι να χαλαρώσουμε, να πάψουμε να υπερθερμαίνουμε το μυαλό μας με σκέψεις και να αλλάξουμε την οπτική γωνία με την οποία βλέπουμε και αντιδράμε στις καταστάσεις.

Όποιο κι αν είναι το σύμπτωμα που εμφανίζεται στο σώμα το σίγουρα είναι ότι έρχεται ένα μήνυμα από την ψυχή μας. Όμως πολλές φορές την αρρώστια χωρίς να μας είναι συνειδητό τη δημιουργούμε γιατί μέσα από αυτή παίρνουμε προσοχή, αγάπη και φροντίδα. 

Πέρα από τα μηνύματα που έρχονται από το σώμα είναι καλό να αναρωτηθούμε:

Πόσο μας χρειάζεται η αρρώστια στη ζωή μας;

Πόσο βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνουμε αν μέσα από την αρρώστια έχουμε την αγάπη που χρειαζόμαστε;

Επικοινωνία με το σώμα
Καλό να κλείσουμε τα μάτια ή να ξαπλώσουμε πάνω στα μπαλάκια και να έρθουμε σε επαφή με το σώμα μας. Να του δώσουμε το χώρο και το χρόνο να εκφραστεί και να μας πει τι πραγματικά θέλει ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε σε ισορροπία το σώμα, το μυαλό και την ψυχή μας.

(θα βρείτε οδηγίες στo "Σήμερα ξέχασα τον καλύτερο μου φίλο" στη Διαλογιστική άσκηση "γνωρίζω το σώμα μου" στο:

Μπορούμε να το ρωτήσουμε:
Με ποιο τρόπο λειτουργώ στη ζωή μου αυτήν την περίοδο ώστε να σε μπλοκάρω και εμφανίζεις τον πόνο ή την αρρώστια;

Μήπως χρειάζομαι ξεκούραση;

Μήπως χρειάζεται να αναβάλλω ή να αποφύγω κάτι;

Ποιο συναίσθημα κρύβεται πίσω από τον πόνο και πότε πρωτοεμφανίστηκε; Ποιο γεγονός ήταν η αιτία;

Υπάρχει κάποιος που θέλω να «τιμωρήσω» και εμφανίζω αυτήν την σωματική διαταραχή;

Ποιος είναι αυτός που έρχεται κοντά μου όταν αρρωσταίνω; Ποιος απομακρύνεται; Μήπως αυτό αναζητώ κατά βάθος;

Αν η αρρώστια είχε ένα μήνυμα να μου δώσει ποιο θα ήταν αυτό;

Η απάντηση από το σώμα μας θα έρθει σαν σκέψη στο μυαλό μας. η πρώτη αυθόρμητη σκέψη...

Το σώμα είναι πάντα γενναιόδωρο με μας. Θα εκπλαγούμε από το πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει το σύμπτωμα αν πραγματικά δούμε και κατανοήσουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό. 

Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και μπούμε ενεργητικά στην αλλαγή, κάνοντας μικρά διαφορετικά βήματα από αυτά που κάναμε μέχρι τώρα, το σύμπτωμα δεν θα έχει λόγο ύπαρξης...

Το σώμα θα ξέρει ότι το "πιάσαμε" το μήνυμα.




Κόκκινο λάχανο : “Φάρμακο” για ανοσοποιητικό, έντερο, φλεγμονές και χρόνιες παθήσεις…!!!!

Κόκκινο λάχανο: “Φάρμακο” για ανοσοποιητικό, έντερο, φλεγμονές και χρόνιες παθήσεις

Το φούσκωμα είναι ένα εξαιρετικά κοινό ζήτημα στομάχου, αλλά τα πεπτικά προβλήματα δεν πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής σας ζωής.

Ο χυμός από κόκκινο λάχανο “φάρμακο” για το πεπτικό σύστημα

Το κόκκινο λάχανο είναι ένα από τα καλύτερα συστατικά που μπορείτε να καταναλώσετε για να εξομαλύνετε το πεπτικό σας σύστημα και να χτυπήσετε το φούσκωμα. Βοηθάει στην λειτουργία του εντέρου και έχει και άλλα οφέλη.

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Το κόκκινο λάχανο περιέχει βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, μαζί με πολλές άλλες βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Η βιταμίνη C στο κόκκινο λάχανο ενεργεί ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα προστατεύοντας ταυτόχρονα τα κύτταρα από ζημιές.

Η βιταμίνη C παρέχει στο σώμα σας τη δύναμη και την υποστήριξη που χρειάζεται για να καταπολεμήσει την εισβολή βακτηρίων και λοιμώξεων και να διατηρήσει το σώμα σας υγιές.

2. Υγιές έντερο
Η αδιάλυτη ίνα στο κόκκινο λάχανο βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Βοηθά επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα των γαστρεντερικών καταστάσεων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το χυμό κόκκινο λάχανο βοηθά να κρατήσει το πεπτικό σύστημα ευτυχισμένο και υγιές.

3. Καταπολεμά τις φλεγμονές
Το κόκκινο λάχανο περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι φυσικές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Research in Pharmaceutical Science διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λάχανων οδήγησε σε μείωση του πρηξίματος. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά στο κόκκινο λάχανο την καθιστούν φυσική θεραπεία για φούσκωμα και φλεγμονή.

4. Χρόνιες παθήσεις
Τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο λάχανο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την αναστροφή βλάβης του DNA που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες διαταραχές όπως η νόσος του Alzheimer, η ασθένεια του Huntington και η νόσο του Parkinson.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με άλλα βρώσιμα φυτά, το κόκκινο λάχανο βρέθηκε ότι μειώνει την ενδογενή βλάβη του DNA στα κύτταρα του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο λάχανο είχε ικανότητες καταπολέμησης ασθενειών και μπορεί να είναι ένα από τα κορυφαία τρόφιμα που καταπολεμούν τον καρκίνο.

Συνταγή χυμού κόκκινου λάχανου :


· 1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν

· 1 χούφτα κόλιαντρο

· 1 κομμάτι ρίζας τζίντζερ


· 1/2 φλιτζάνι νερό καρύδας.

Τρόπος παρασκευής : 
Τα χτυπάτε όλα μαζί στο μπλέντερ με λίγο πάγο ή νερό αν χρειαστεί.




Γιώργος Παπαδημητρόπουλος
Φωτογραφία από RitaE από το Pixabay Κ