Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Όταν τα γενέθλια σας βρίσκονται ανάμεσα σε 2 ζώδια – Τα χαρακτηριστικά της συγχώνευσης...!!!!

Μερικές φορές οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί στις πρώτες ή στις τελευταίες μέρες ενός ζωδίου δεν μπορούν να καταλάβουν σε ποιο ζώδιο ανήκουν και νιώθουν συνδεδεμένοι και με τις δύο αστρικές ενέργειες. 

Αν και το ανερχόμενο ζώδιο καθορίζει τον εξωτερικό εαυτό σας, το ζώδιο που σημαδεύει την ώρα της γέννησης σας είναι διαφορετικό. Συμβαίνει όταν η θέση του ήλιου κινείται στο επόμενο ζώδιο σε έναν κύκλο που διαφέρει ελάχιστα κάθε χρόνο. 

Δηλαδή, αν για παράδειγμα έχετε γενέθλια στις 19 Μαΐου είναι σημαντικό να ερευνήσετε την θέση του ήλιου για να καταλάβετε αν το κυρίαρχο ζώδιο είναι ο Κριός ή ο Ταύρος. 

Από την άλλη πλευρά αν γεννηθήκατε στο μεταίχμιο δύο ζωδίων είναι πιθανό να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας και στα 2. Για παράδειγμα οι άνθρωποι που έχουν γενέθλια στις 20, 21, 22 Αυγούστου μπορούν να αισθάνονται και ως Λέοντες και ως Παρθένοι ταυτόχρονα. 

Σήμερα, ετοιμάσαμε μια λίστα με τα χαρακτηριστικά όλων αυτών των ζωδίων που συγχωνεύονται. Ανήκετε σε αυτά; Συνεχίστε να διαβάζετε! 

Κριός - Ταύρος : 
Γενέθλια ανάμεσα στις 20-23 Απριλίου. Ο συνδυασμός της ηγετικής ικανότητας του Κριού και της εξυπνάδας του Ταύρου σας δίνει το κλειδί για την επιτυχία. Δεν χαραμίζετε χρόνο στο να σκέφτεστε πως να πετύχετε τους στόχους σας, βγαίνετε έξω και τους πραγματοποιείτε. Δουλεύετε σκληρά, δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να χειραγωγηθεί από εύκολα χρήματα ή υποσχέσεις. 

Είστε παθιασμένοι και φροντίζετε τους άλλους. Πάντα προστατεύετε αυτούς που αγαπάτε. Αν και είστε φιλόδοξοι και καθοδηγείστε από την εξουσία δεν διστάζετε καθόλου όταν πρόκειται να βοηθήσετε αυτούς που το χρειάζονται. Ο Κριός είναι μια ανήσυχη ψυχή ενώ ο Ταύρος μάλλον πιο ήρεμη και παθιασμένη, αλλά έχουν κάτι κοινό: ένα στοιχείο που πάντα φέρνει τα πάνω κάτω στην ζωή τους: την αγάπη. 

Ταύρος - Δίδυμος : 
Γενέθλια ανάμεσα στις 20-23 Μαΐου. Ο συνδυασμός του Ταύρου και του Διδύμου είναι αρκετά ευφυής. Ο Ταύρος παρέχει σταθερότητα και ο Δίδυμος ενέργεια, πονηριά και προσωπικότητα. Ωστόσο αν έχετε γεννηθεί ανάμεσα στον Ταύρο και τον Δίδυμο μπορεί να είστε λίγο τεμπέληδες επειδή βασίζεστε περισσότερο στο μυαλό σας παρά στις προσπάθειες σας. Έχετε μεγάλη δύναμη πειθούς για να πάρετε αυτό που θέλετε. 

Ο Ταύρος φέρνει την υπομονή και την επιμονή και ο Δίδυμος ξέρει πως να διαχειριστεί τον Ταύρο ώστε να βάλει παράμερα τις ελεγκτικές πτυχές του. Αυτά τα δύο μυαλά ενωμένα σε μια αρμονία δουλεύουν γρηγορότερα από κάθε άλλο. Είστε πρόθυμοι να μιλήσετε για τα πάντα, καταλήγετε στα καλύτερα συμπεράσματα, ερευνάτε και πειραματίζεστε με νέα συναισθήματα, αγαπάτε τα απροσδόκητα ταξίδια, την καινοτομία και τις εκπλήξεις. 

Δίδυμος - Καρκίνος : 
Γενέθλια ανάμεσα στις 20-23 Ιουνίου. Αν έχετε γεννηθεί ανάμεσα στον Δίδυμο και τον Καρκίνο έχετε την δύναμη να φωτίσετε την μέρα του καθένα. Γεννημένοι συναισθηματικοί είστε ευαίσθητοι και επιρρεπείς στην θλίψη όταν απογοητεύεστε. Δεν νοιάζεστε για το τι πιστεύουν οι άλλοι. Έχετε την ικανότητα της διαίσθησης και μυστικά δώρα τα οποία χρησιμοποιείτε για να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο της ζωής και για να πετύχετε τους στόχους σας. 

Ενώνετε την ορθολογικότητα του Διδύμου με την συναισθηματικότητα του Καρκίνου δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που κυμαίνεται ανάμεσα στην ευαίσθητη και σκοτεινή πλευρά της σελήνης και στον εύγλωττο και μεθοδικό Ερμή. Αν και είστε λίγο άστατοι προτιμάτε τον ρομαντισμό του τύπου «και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». 

Καρκίνος - Λέων : 
Γενέθλια ανάμεσα στις 20-23 Ιούλιου. Έχετε δυναμικό χαρακτήρα και μια συναισθηματική οπτική γωνία για κάθε κατάσταση. Έχετε ρομαντική και δραματική φύση. Είστε πολύ ευέξαπτοι και πράττετε πριν σκεφτείτε καθώς παρασέρνεστε από τα συναισθήματα σας. Τείνετε να είστε γενναιόδωροι με δυνατά προστατευτικά ένστικτα. 

Δεν προσποιείστε ούτε υποκρίνεστε. Σαν ανοιχτό βιβλίο, το πρόσωπο σας καθρεφτίζει την ψυχή και την διάθεση σας. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο συνδυασμό για πολλά πράγματα αλλά είστε ξεχωριστοί άνθρωποι με αξίες και ειλικρινή συναισθήματα. 

Λέων - Παρθένος : 
Γενέθλια ανάμεσα στις 20-23 Αυγούστου. Τείνετε να αισθάνεστε πως οι περιστάσεις συνεχώς σας προκαλούν. Έχετε πολλή υπερηφάνεια, εσωτερική δύναμη και πολύ λίγη υπομονή όταν πρόκειται να αντιμετωπίσετε ταξικούς ανθρώπους. Ο Λέων φέρνει την επαφή της ζωτικότητας και της τέλειας ενέργειας για να ολοκληρώσει την ικανότητα και τα δώρα του Παρθένου σε κάθε πεδίο. 

Τείνετε να είστε δύσπιστοι και να αξιολογείτε τους άλλους όπως και την κατάσταση τους χρησιμοποιώντας την έκτη αίσθηση σας για να αποτρέψετε κάθε παρεξήγηση και λάθη. Αναλύετε τα πάντα και δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο πιθανό. Η εμφάνιση σας εξαπατά πολύ και το ξέρετε. Μερικές φορές γίνεστε γκρινιάρηδες αλλά δεν κάνετε τίποτα για να το αλλάξετε επειδή πιστεύετε ότι το να είστε πιστοί στον εαυτό σας είναι αδιαπραγμάτευτο. 

Παρθένος - Ζυγός : 
Γενέθλια ανάμεσα στις 20-23 Σεπτεμβρίου. Φέρνετε την μαγεία στον κόσμο. Είστε αληθινή ομορφιά, ειλικρινείς φίλοι και απίστευτα καλοί οικοδεσπότες. Ανάμεσα στα συνηθισμένα χαρακτηριστικά πρέπει να τονίσουμε την μανιακή σας πλευρά. Ο καθαρισμός είναι μια κυρία εμμονή σας. Όταν έχετε κάτι στο μυαλό σας θέλετε να το πετύχετε στην πραγματικότητα αλλιώς νιώθετε ηττημένοι και απογοητεύεστε εύκολα. 

Είστε η ένωση του πνεύματος με τον έλεγχο, της δύναμης με την αρμονία, της ευφυΐας με την διαίσθηση. Αγαπάτε τους ειλικρινείς και θαρραλέους ανθρώπους. Αγαπάτε να λύνετε τα προβλήματα των άλλων αλλά μισείτε να ζητάτε βοήθεια για τα δικά σας. Είστε φανταστικοί αλλά εξαιτίας της αγάπης μπορείτε να κάνετε το ίδιο λάθος ξανά και ξανά. 

Ζυγός - Σκορπιός : 
Γενέθλια ανάμεσα στις 20-23 Οκτωβρίου. Μαγνητίζετε πολύ και έχετε καλή τύχη. Ο Ζυγός και ο Σκορπιός έχουν κοινή την μεγάλη σωματική ομορφιά και σεξουαλική έλξη. Τείνετε να ξεχωρίζετε και να είστε το κέντρο της προσοχής. Αφήνοντας κατά μέρος την ομορφιά, πρέπει να τονίσουμε την φωτεινή πλευρά σας. 

Μπορείτε να πείσετε τον καθένα με κάθε πιθανό τρόπο. Επικρίνετε τις αδικίες και την ανισότητα. Είστε κοινωνικοί και γνωστοί ότι ραγίζετε καρδιές και μερικές φορές το εκμεταλλεύεστε αυτό για να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο που έρχεται στον δρόμο σας. 

Σκορπιός - Τοξότης : 
Γενέθλια ανάμεσα στις 20-23 Νοεμβρίου. Έχετε πολλές θετικές πτυχές και μια δελεαστική σκοτεινή πλευρά. Ανήσυχοι, πολύ ενεργητικοί, διψάτε για πληροφορίες και ελευθερία και κάνετε τα όνειρα σας και τα όνειρα των αγαπημένων σας πραγματικότητα. Αγαπάτε να μαθαίνετε, να ρωτάτε και να γνωρίζετε τα πάντα. Είστε πολύ τολμηροί. Πιστεύετε ότι τα εύκολα πράγματα είναι γι αυτούς που φοβούνται να ζητήσουν περισσότερα ενώ οι επιτυχημένοι αναζητούν αυτά που είναι δύσκολο να κατακτηθούν σε κάθε κατάσταση. Πάντα κυνηγάτε τις προκλήσεις. 

Αναζητάτε έντονες και πολύ παθιασμένες σχέσεις. Για σας, δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από κάποιον που σας προσφέρει άνευ όρων υποστήριξη, που σας κατανοεί και σας φροντίζει αν πέσετε. Η ελευθερία και η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντικές για εσάς γιατί μισείτε να σας ανακρίνουν, να καταπιέζεστε ή να μην σας επιτρέπεται να κάνετε δικές σας αποφάσεις. 

Τοξότης - Αιγόκερως : 
Γενέθλια ανάμεσα στις 20-23 Δεκέμβριου. Καταλαβαίνετε ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η σκληρή δουλειά, γι αυτό δεν τα παρατάτε ποτέ. Είστε πολύ συγκεντρωμένοι στο «τώρα ή ποτέ» και προτιμάτε να εκμεταλλεύεστε τις ευκαιρίες και να δείτε τι θα συμβεί παρά να αφήσετε τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους. Είστε ατρόμητοι και αν πρόκειται να βασίσετε τα πάντα σε ένα πράγμα θα το κάνετε. 

Έχετε μνήμη ελέφαντα και μπορείτε να αναβιώσετε .συναισθήματα και άσχημες καταστάσεις χωρίς καμία προσπάθεια. Η πλευρά του Τοξότη σας παρέχει ανυπόμονη ενέργεια, αλλά ο Αιγόκερως σας δίνει την απαραίτητη και τέλεια δόση υπομονής. Μπορείτε να ξεχωρίσετε μια καλή συμφωνία από μια κακή και γι αυτό μπορείτε να ασχοληθείτε με επιχειρήσεις και να επενδύσετε με εξαιρετικά αποτελέσματα. Δεν αποδέχεστε τις διαταγές. Νιώθετε πολύ καλύτερα όταν δουλεύετε μόνοι. 

Αιγόκερως - Υδροχόος : 
Γενέθλια ανάμεσα στις 20-23 Ιανουαρίου. Απολαμβάνετε τα ενεργητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάθε ζωδίου. Ο Αιγόκερως σας δίνει δύναμη θέλησης και σας κάνει να δουλεύετε σκληρά ώστε να πετύχετε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο Υδροχόος από την άλλη σας παρέχει με μια καλή δόση δημιουργικότητας και επιθυμίας για να ξεφύγετε από την τυπικότητα και να στοχεύσετε προς ένα καινούργιο ρεκόρ. 

Αυτές οι δύο ενέργειες συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια πολύ συντριπτική ανεξάρτητη προσωπικότητα. Μισείτε την κριτική και αυτούς που ανακατεύονται στις δουλειές σας. Το μότο σας είναι «Αγάπα με γι αυτό που είμαι ή φύγε». Αν και είστε πιστοί θέλετε επίσης προσωπικό χώρο. 

Υδροχόος - Ιχθύς : 
Γενέθλια ανάμεσα στις 20-23 Φεβρουαρίου. Ο συνδυασμός του Υδροχόου και του Ιχθύ δημιουργεί μια δονητική ευφυΐα και συναισθηματικότητα. Τείνετε να παρασύρεστε από τις καταστάσεις και δυσκολίες και χρησιμοποιήσετε την διαίσθηση για να ευδοκιμήσετε. Μισείτε την κριτική και την υποκρισία και δεν μπορείτε να ανεχτείτε τους ανθρώπους που ζουν στο παρελθόν και κρατούν κακίες. Αγαπάτε να εξερευνείτε, να ανακαλύπτετε και να δοκιμάζετε καινούργια πράγματα. 

Πάντα έχετε χρόνο να υποστηρίξετε τους άλλους ,να τους βοηθήσετε και να τους πάρετε όσες αγκαλιές χρειάζονται. Μερικές φορές είστε πολύ προσεκτικοί και ανασφαλείς όταν πρόκειται να ξεκινήσετε μια νέα σχέση. Ο Υδροχόος φέρνει την ανταγωνιστική πλευρά του και ο Ιχθύς την συναισθηματική και αινιγματική. Αυτός ο συνδυασμός φέρνει μια μαγική, διαυγής, πιστή και ειλικρινής δόνηση στις σχέσεις σας. 

Ιχθύς - Κριός : 
Γενέθλια ανάμεσα στις 20-23 Μαρτίου. Είστε καινοτόμοι, ευφυείς, ονειροπόλοι και τρομερά συναισθηματικοί. Έχετε ενσυναίσθηση και ξέρετε τι θέλετε στο μέλλον. Ακόμα και αν η ζωή σας είναι δύσκολη, αυτός ο αισιόδοξος συνδυασμός ξέρει πάντα την λύση σε κάθε πρόβλημα. Συνήθως έχετε την σταθερότητα που επιθυμείτε επειδή είστε τόσο ανεξάρτητοι που εξακολουθείτε να επιλέγετε την δύσκολη πορεία για να αποδείξετε στον εαυτό σας και στους άλλους ότι είστε ικανοί για όλα. 

Έχετε πολύ ιδιαίτερη νοοτροπία και εύκολα παρεξηγείστε από τους άλλους. Είστε διαισθητικοί, αγαπάτε την φύση και τις λεπτομέρειες, δεν σας αρέσει η μονοτονία και θέλετε να χτίσετε ένα μαγικό κόσμο γύρω σας. Ελπίζω αυτό να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σας αν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις ομάδες! 




Μάγεια Τ. © Η αναδημοσίευση περιεχομένου επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ
Εικόνα: Leftfield Corn 

Οι έρευνες για τη μεταβίβαση της σκέψης…!!!!

Οι νόμοι της κυβερνητικής ορίζουν την εξ αποστάσεως μετάδοση της σκέψης», θεωρούσε ο Καθηγητής Leonid Vasiliev, Διευθυντής των εργαστηρίων βιολογικής-ηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ, ο οποίος ασχολήθηκε επί τριάντα χρόνια με τον τομέα αυτό. 

«Δεν μεταδίδεται η σκέψη, η οποία είναι αναπόσπαστη από τον εγκέφαλο, αλλά μόνο η είδηση», ανέφερε επίσης ο Σοβιετικός επιστήμονας, ο οποίος παρουσίαζε τα αποτελέσματα των εργασιών του σε δύο μονογραφίες του, οι οποίες κυκλοφόρησαν υπό τους τίτλους: «Η εξ αποστάσεως υποβολή». 

Τα παραψυχολογικά φαινόμενα και ιδίως η «υποβολή εξ' αποστάσεως» εξηγούνται από τον Καθηγητή Vasiliev, με βάση τον συλλογισμό ότι ο εγκέφαλος είναι η τελειότερη μορφή της ύλης. Η ύλη αυτή μπορεί, σύμφωνα με τον Δρ. Vasiliev, να παράγει μια ειδική μορφή ενέργειας. Καθήκον της Επιστήμης, κατά τον Σοβιετικό επιστήμονα, είναι ακριβώς η προσπάθεια να καθοριστεί ποιο είναι το είδος αυτό της ενέργειας. 
                  Leonid Leonidovich Vasiliev (1891 – 1966) 

«Τα πειράματά μας, μας επιτρέπουν να βεβαιώσουμε ότι τα παραψυχολογικά φαινόμενα στηρίζονται επί των σχέσεων μεταξύ του «αντιληπτικού» και του «παρορμητικού». Η απόσταση, η οποία τα χωρίζει, δεν επηρεάζει ουσιωδώς την εκδήλωση των φαινομένων αυτών», συμπλήρωνε ο Δρ. Vasiliev. 

Κατά τον Σοβιετικό επιστήμονα, τα παραψυχολογικά φαινόμενα είναι προγονικά. Αντιπροσωπεύουν μια υποτυπώδη ιδιότητα, την οποία ο άνθρωπος κληρονόμησε από τους ζωολογικούς προπάτορές του και δεν αναπτύσσονται μαζί με την ανθρώπινη εξέλιξη, αλλά απεναντίας βρίσκονται κατά πάσα πιθανότητα σε στάδιο εκφυλισμού. 

Υποστηρίζοντας την θεωρία του αυτή, ο Δρ. Vasiliev, παρατηρεί ότι οι εν λόγω ιδιότητες είναι πολύ περισσότερο εμφανείς σε ορισμένα ζώα και έντομα, εν αντιθέσει προς τον άνθρωπο. 

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», στις 19/11/1961… 



Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», στις 19/11/1961



Μη μου μιλάς για το χρόνο που έχασες, μα για όσα θα κάνεις με το χρόνο που έχεις...!!!!

Μη μου μιλήσεις για το χρόνο που λες πως έχασες, πες μου μόνο γιατί καταναλώνεις άσκοπα αυτόν που κυλάει τώρα σε αναλύσεις του παρελθόντος για πράγματα που δεν έκανες, δεν πρόλαβες να κάνεις, για πράγματα που αγάπησες και άφησες, για λόγια που δεν είπες ενώ ήθελες, για σιωπές που σε τρώνε, για αγάπες που παρά ένα χάδι θα ήταν μαζί αλλά επέλεξαν τον εγωισμό για σύντροφο.

Μη μου μιλήσεις για τα όνειρά σου, απλά δείξε μου πως μπορείς να τα πραγματοποιήσεις! Μη μου μιλήσεις για την δύναμη που κρύβεις μέσα σου αλλά την κρατάς φυλακισμένη χωρίς λόγο και αιτία, απλά δείξε μου και δες και εσύ μαζί πόσο πιο όμορφα θα ήταν να την χρησιμοποιούσες για σένα! Πόσο πιο όμορφη θα ήταν η ζωή σου αν εκείνη τη δύναμη που λες την άφηνες να ανθίσει!

Μη μου μιλήσεις άλλο για ''θα'' και ''αν'', με κούρασαν οι προτάσεις που ξεκινούν έτσι. Έχουν μια κατήφεια, μια μαυρίλα, μια ματαιοδοξία, μια άρνηση για ζωή. Μίλησε μου για εκείνα που είναι δύσκολα αλλά εσύ θέλεις να πραγματοποιήσεις. Για όλα εκείνα τα ''θα'' και τα ''αν'' που εσύ τα έκανες ''μπορώ'' με πείσμα και αντοχή!

Μη μου μιλάς για τις στιγμές που άφησες να χαθούν, δεν γυρίζουν πίσω. Πες μου μονάχα γιατί αφήνεις και άλλες έτσι αθόρυβα να εξαφανιστούν.

Μη μου μιλήσεις για τη ζωή που θα ήθελες να έχεις, πες μου γιατί δεν παλεύεις να την πραγματοποιήσεις. Πες μου γιατί μένεις στάσιμος, βαλτωμένος, δίχως τον ήλιο σου να ανατέλλει στη ζωή σου!

Πες μου γιατί τσιγκουνεύεσαι τις λέξεις σου, γιατί κοντράρεσαι έτσι άγρια με τον χρόνο. Γιατί τον προκαλείς αφού ξέρεις πως μέρα που περνάει δεν ξανά γυρίζει πίσω. Πες μου γιατί δεν εκφράζεσαι, γιατί δεν ζεις!

Και πάμε πάλι από το μηδέν. Πάμε πάλι από την αρχή. Δεν είναι όλα στραβά και το ξέρεις. Δεν γίνεται να είναι. Δεν είναι αυτό ζωή! Παντού υπάρχει η ομορφιά γύρω σου αρκεί εσύ να θέλεις να την κοιτάξεις!

Μας φοβίζει πολλές φορές το φως της ευτυχίας, το χάδι του έρωτα, η αγκαλιά ενός μαζί! Μας φοβίζει το να χάσουμε κάτι που αγαπάμε! Μας φοβίζει το άγνωστο και η αβεβαιότητα του αύριο. Και ενώ ξέρεις πως το αύριο δεν το έχεις στα χέρια σου, εσύ συνεχίζεις να ακροβατείς πάνω του. 

Μόνο που δεν θα σου κάνει πάντα την χάρη να σε κρατάει πάνω στο σχοινί του, κάποια στιγμή θα σε προσγειώσει άσχημα. Και στην προσγείωση αυτή ο χαμένος θα είσαι εσύ.

Μη ρωτήσεις τι θα χάσεις, φρόντισε απλά να μη χάσεις. Γιατί ο χρόνος είναι ύπουλος και όσο και να τον παρακαλάς πίσω δεν γυρίζει, γι’αυτό προτού ξεστομίσεις αυτό το ''έχουμε χρόνο θα τα πούμε'' σκέψου πως το αύριο δεν το ορίζεις και έχεις μόνο το σήμερα. Σκέψου πως ότι αφήνεις να χαθεί από την αγκαλιά του ''τώρα'' ίσως να μην το ξανά κρατήσεις μέσα στα χέρια σου!

Γι’αυτό άρχισε να ζεις, να αγαπάς, να ονειρεύεσαι, να συγχωρείς, να παλεύεις, να τολμάς, να εκφράζεσαι, να πράττεις ότι σε γεμίζει ψυχικά!

Άρχισε να κατακτάς τον χρόνο και τις μέρες, γεμίζοντάς τες από στιγμές με ουσία, χωρίς άγχος και στρες, μονάχα με άτομα που αγαπάς και θέλεις στη ζωή σου! Και αν τα αγαπάς αληθινά φρόντισε να τους το λες, τίποτα δεν εννοείται σε αυτή τη ζωή!

Φρόντισε λοιπόν τη νέα χρονιά να μη χάσεις ούτε μέρα της! 

Φρόντισε να τη γεμίσεις μονάχα με τη λέξη ''τώρα'' και να τη ζήσεις στο έπακρο όπως της αξίζει! 

Φρόντισε να μη τσιγκουνευτείς ''σ’αγαπώ'' που κρέμονται από τα χείλη σου, ''μου λείπεις'' που βγαίνουν μέσα από την καρδιά σου, ''Σε ευχαριστώ'' και ''Συγγνώμη'' που πρέπει να εκφραστούν και ''Αγκαλιές'' που θέλεις να δώσεις!

Φρόντισε τη νέα χρονιά που έρχεται να τη γεμίσεις με τη ζωή που θέλεις, ζώντας κάθε της μέρα, λεπτό, δευτερόλεπτο! Ζώντας αγαπώντας τη ζωή! Τη ζωή σου!




Γράφει η Γεώρα

Γιγαντιαίο Ματωμένο Φεγγάρι θα φέγγει στον ουρανό τον Ιανουάριο...!!!!

Ένα γιγαντιαίο ματωμένο φεγγάρι θα ανάψει τον ουρανό τον επόμενο μήνα - εδώ είναι αυτό που πρέπει να ξέρετε.

Στις στις 21 Ιανουαρίου 2019 θα έχουμε ένα σπάνιο και ασυνήθιστο γεγονός, καθώς η ολική σεληνιακή έκλειψη πρόκειται να συμβεί όταν η Σελήνη βρίσκεται στην πλησιέστερη απόστασή της με τη Γη - ένα φαινόμενο γνωστό ως "Super Blood Moon", το οποίο δεν θα είναι ξανά ορατό μέχρι το 2036 . 

Παρόλο που το γεγονός είναι σπάνιο , δεν αποτελεί ένδειξη "επικείμενης μοίρας" όπως ισχυρίζονται ορισμένες δημοσιεύσεις . 

Από τις 87 συνολικές σεληνιακές εκλείψεις που θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, ο Newsweek αναφέρει ότι μόλις 28 θα συμπίπτουν με το περιθώριο των supermoons ή το σημείο που η Σελήνη είναι πιο κοντά στη Γη.

Μια συνολική σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Γη, ο Ήλιος και η Σελήνη είναι σε ευθυγράμμιση , συζυγία η ελληνική λέξη για την ένωση τους, καθώς η Γη έρχεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη, καλύπτοντας τη Σελήνη στη σκιά της. 

Τα διαφορετικά στάδια των τριών σκιών της Γης, γνωστά ως η umbra (το σκοτεινότερο, το κεντρικό τμήμα), το penumbra (το εξωτερικό μέρος) και το antumbra (η μερικώς σκιασμένη περιοχή πέρα ​​από την umbra ), υπαγορεύουν το είδος της έκλειψης - αυτή η περίπτωση, η umbra . 

Όταν συμβεί αυτό, η Σελήνη μπορεί να μετατραπεί σε χαλκοκόκκινη - εξ ου και το ψευδώνυμο Blood Moon - καθώς το φως που διέρχεται από την ατμόσφαιρα της Γης διαθλάται πίσω προς τη Σελήνη. 

Το χρώμα της κατά τη διάρκεια της ολότητας εξαρτάται από τη σκόνη που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα της Γης εκείνη τη στιγμή, η οποία εμποδίζει τα μπλε κύματα υψηλότερης συχνότητας και επιτρέπει μεγαλύτερα κόκκινα κύματα να έρθουν και μπορεί να κυμαίνεται από βαθύ κόκκινο έως ελαφρύτερο χρώμα πορτοκαλί και κίτρινο. 

Η NASA κατέγραψε μια χρονική περίοδο παρόμοιας εκδήλωσης Super Blue Blood Moon τον Ιανουάριο του 2018 μέσω του εργαστηρίου Jet Propulsion του οργανισμού στην Καλιφόρνια. 
                        https://youtu.be/SA-2KRN6vXU

Τα Βασιλικά Μουσεία Γκρήνουιτς λένε ότι η πλήρης έκλειψη θα είναι ορατή στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής και τμήματα της δυτικής και της βόρειας Ευρώπης, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη και η Αφρική μπορούν να συντονιστούν εγκαίρως για να πιάσουν το τέλος της. 

Η Σελήνη θα αρχίσει να εισέρχεται στη σκιά της Γης λίγο μετά τις 2:30 π.μ. GMT, με τη μέγιστη έκλειψη να γίνεται μέχρι τις 5:15 π.μ. Συνολικά, ολόκληρη η έκλειψη θα διαρκέσει περισσότερο από πέντε ώρες και τελειώνει στις 7:48 π.μ.

Οι υπολογισμοί Eclipse είναι ακριβείς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, οπότε βεβαιωθείτε ότι ο χρόνος σας παρακολουθεί με ακρίβεια . Αν το χάσετε, θα έχετε μια άλλη ευκαιρία να δείτε μια λιγότερο δραματική μερική σεληνιακή έκλειψη τον Ιούλιο.




ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ : Γιαγιά ζει με τα 5 εγγόνια της σε ΑΘΛΙΕΣ συνθήκες. Να βοηθήσουμε όλοι- photos...!!!!


Η Τόνια Σταματάκη έγραψε στην ομάδα Εμείς & Εμείς, το παρακάτω το οποίο μας έδωσε την άδεια να αναδημοσιεύσουμε. 

«Υπαρχει μια γιαγιά λιγο πιο εξω απο τα Χανιά η οποία εχει κερδισει την επιμέλεια 5 εγγονιων της, το μικρότερο εχει θέμα με την καρδια…. 

Το εχω δημοσιευσει σε 2-3 ομάδες, εχω ανοιξει κουμπαραδες στα καταστηματα οπτικά Μανουσακας στη ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΔΩΝ Χανιά, στην Ακαδημια πολεμικων τεχνων ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΑ, στο ξενοδοχείο THEOFILOS στα Λενταριανα χανιων κ στις Καλύβες στο ανθοπωλείο λιλιουμ! 

Εχει ενδιαφερθει τοπικο καναλι μακαρι να βοηθησει… Θα σας βαλω φωτο του σπιτιου της γιαγιάς στο οποίο θελω να κανω ανακαινιση με εθελοντες, μακαρι να βρουμε κ πλακακια να φτιαξουμε ακόμα κ το πατωμα! Εχει βρεθει εθελοντης υδραυλικος, ξυλουργοι κ ελαιοχρωματιστης…. 

Εαν μπορεί καποια να βοηθησει ας μου στείλει μήνυμα». 





Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ίδια στο προφίλ της εδώ


Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής που πρέπει να μάθει κάθε ζώδιο...!!!!

Τα ζώδια προσφέρουν πολλή σοφία σε αυτούς που έχουν πίστη και σε αυτούς που είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν αλλαγές στην ζωή τους σύμφωνα με τα σημάδια του ουρανού. Η ενέργεια του σύμπαντος αντιπροσωπεύει τον αγνό μυστικισμό και την αμέτρητη δύναμη. 

Οι άνθρωποι, από την μία πλευρά, φαίνεται να είναι τόσο απλοί σε σύγκριση με την απόκοσμη πλευρά του σύμπαντος. Από την άλλη όμως είναι τόσο σύνθετοι με τους δικούς τους τρόπους. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και η ψυχή είναι αιώνια και μυστηριώδη όπως και το ίδιο το σύμπαν. 

Τα ζώδια μας διδάσκουν πώς να αναπτυσσόμαστε και να βρίσκουμε την ισορροπία στην ζωή, χρησιμοποιώντας την ενέργεια του σύμπαντος και διαβάζοντας τα μηνύματα των αστεριών. 

Τα ακόλουθα είναι τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής που πρέπει να μάθει κάθε ζώδιο : 

Κριός 
Είστε πραγματικά φιλόδοξοι και δουλεύετε σκληρά, ξέρετε πώς να συγκεντρώνεστε και να είστε εντελώς αποφασισμένοι. Ωστόσο, συχνά ξεχνάτε τις πιο σημαντικές σχέσεις στην ζωή. Προσπαθήστε να μην κυνηγάτε μόνο τους στόχους, αλλά να ζείτε την ζωή σας μαζί με αυτούς που σας αγαπούν αληθινά. 

Ταύρος 
Πρέπει να είστε λιγότερο παθιασμένοι όταν τσακώνεστε - πρέπει να μάθετε πως οι άλλοι δεν είναι τόσο συναισθηματικοί όσο εσείς όταν χρειάζεται να αποδείξουν το λάθος ή το σωστό. Είστε σπουδαίοι σε αυτό και είστε επίσης γεννημένοι ηγέτες, αλλά το να μάθετε πώς να μην δίνετε πολλή σημασία σε κάποια πράγματα θα σας κάνει πετυχημένους και ολοκληρωμένους. 

Δίδυμος 
Οι δίδυμοι είναι σπουδαίοι στο να διατηρούν τις σχέσεις. Αλλά δεν αξίζουν όλες οι σχέσεις τον χρόνο σας. Μάθετε να αφήνετε αυτές που δεν σας βοηθούν να αναπτυχθείτε. Απλώς πιστέψτε ότι μπορείτε να βρείτε αυτούς θα σας εξελίξουν. 

Καρκίνος 
Οι καρκίνοι είναι γνωστό πως από την φύση τους φροντίζουν τους άλλους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να μεριμνείτε για τους άλλους χωρίς να περιποιείστε τον εαυτό σας. Το να φύγετε από την κατάσταση που νιώθετε άνετα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθείτε και να ζήσετε μια ολοκληρωμένη ζωή. 

Λέων 
Οι λέοντες τείνουν να αναζητούν την επιβεβαίωση των άλλων. Ενώ δεν είναι κακό να ζητάτε την γνώμη των άλλων, πρέπει να ξέρετε ότι η αυτοεκτίμηση και η αξία σας δεν εξαρτώνται από αυτούς. 

Παρθένος 
Ως παρθένος, τείνετε να έχετε πολλές προσδοκίες που κάποιες φορές δεν είναι ρεαλιστικές. Το να έχετε υψηλά στάνταρ είναι καλό, αλλά σιγουρευτείτε ότι είναι εύκαμπτα έτσι ώστε όταν τα πράγματα αλλάξουν να μην βρείτε τον εαυτό σας καταπιεσμένο ή απογοητευμένο. 

Ζυγός 
Είστε ανιδιοτελής και αξιαγάπητοι. Γνωρίζετε την δύναμη του να μοιράζετε και της συμπόνιας, αλλά μερικές φορές αφήνετε τους ανθρώπους να σας χρησιμοποιούν. Πραγματικά δεν χρειάζεται να αλλάξετε, η ανθρωπότητα έχει ανάγκη περισσότερους ανθρώπους σαν εσάς, αλλά πρέπει να προστατεύεστε από τους τοξικούς ανθρώπους και πάντα να παρατηρείτε αντικειμενικά αυτούς που ζητάνε βοήθεια. 

Σκορπιός 
Αγαπάτε το να αποξενώνεστε και να κρατάτε κακία σε αυτούς που σας έχουν αδικήσει. Σύμφωνα με την μεγάλη υπερηφάνεια σας, αυτή η είναι η σωστή συμπεριφορά, αλλά το να τρέφετε την κακία θα σας κάνει τοξικούς και αντικοινωνικούς. Δοκιμάστε να δώσετε στους ανθρώπους μια δεύτερη ευκαιρία και να έχετε περισσότερη πίστη στην ανθρωπότητα, δεν θα το μετανιώσετε! 

Τοξότης 
Αγαπάτε τις περιπέτειες και την έξαψη. Επίσης, δεν φοβάστε να αποσπαστείτε από τα πάντα, αλλά δεν πρέπει να το κάνετε αν ο λόγος είναι για να ξεφύγετε από δεσμεύσεις και υποχρεώσεις σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την ενέργεια και το ισχυρό πνεύμα σας για να προοδεύσετε στην ζωή σας, όχι για να προσπεράσετε τα προβλήματα σας. 

Αιγόκερως 
Δυσκολεύεστε να αλλάξετε κάτι στην ζωή σας ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα αναπτυχθείτε. Μάθετε να διακινδυνεύετε επειδή θα είστε πραγματικά χαρούμενοι όταν ξεφύγετε από αυτή την ρουτίνα. 

Υδροχόος 
Χρειάζεται να κάνετε ένα διάλειμμα από το να αποδεικνύετε και να δείχνετε στους άλλους πόσο νοιάζεστε γι αυτούς. Είναι καλό να μοιράζετε αγάπη και θετικότητα αλλά επίσης πρέπει τις λαμβάνετε κιόλας. Δοκιμάστε να βάλετε τον εαυτό σας ως προτεραιότητα και να αποδείξουν οι άλλοι αξίζουν την συντροφιά σας. 

Ιχθύες 
Νομίζετε ότι όλος ο κόσμος αλλάζει για έναν κρυφό λόγο και πως όλο αυτό συνδέεται κάπως με εσάς. Ονειρεύεστε υπερβολικά πολύ και περιμένετε από τους άλλους να πραγματοποιήσουν τα όνειρα σας. Χρειάζεται να εξαρτάστε λιγότερο από τους άλλους και να τους εμπιστεύεστε λιγότερο. Εμπιστευθείτε περισσότερο τον εαυτό σας και πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας. 




L.C.
Εικόνα: Christian Schloe 

Οι αθώες γονεϊκές εντολές που γίνονται δυνάστες της ενήλικης ψυχής...!!!!

Όλοι οι γονείς θέλουν το καλό του παιδιού τους και μέχρι τώρα δεν έχω συναντήσει κανέναν που να μην το θέλει. Στην προσπάθειά τους να το προστατεύσουν από τους κινδύνους καθώς μεγαλώνει, του λένε τι να κάνει, πως να φερθεί και τι να προσέχει. 

Όταν οι γονείς μιλήσουν στη γλώσσα που καταλαβαίνει και ανάλογα με την ηλικία του για τον κόσμο και τους ανθρώπους, τότε η γονεϊκή ανατροφή και οι οικογενειακές σχέσεις γίνονται πολύ πιο εύκολες. 

Το παιδί κατανοεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποφύγει ή να επιλέξει κάτι και αυτή η επιχειρηματολογία μένει στο μυαλό του βοηθώντας το να το ενσωματώσει στη λογική του και να μπολιάσει πάνω σε αυτήν.

Σε πολλές όμως περιπτώσεις, όπως έχουμε δει και στις οικογενειακές θεραπείες, οι γονείς είτε επειδή είναι κουρασμένοι, είτε επειδή ματαιώνονται από τον γονεϊκό ρόλο, είτε γιατί έτσι έχουν μάθει από τη δική τους οικογένεια... 

είτε κυρίως γιατί η σχέση μεταξύ τους δεν είναι πια ζευγαρική αλλά τυπικά γονεϊκή, νομίζουν ότι γονέας σημαίνει να είσαι ένα πρόσωπο εξουσίας που δίνει προστατευτικές μεν, εντολές δε και αρκετές φορές προσταγές, χωρίς εξήγηση και χωρίς αντίρρηση.

Άλλωστε ένα πρόσωπο εξουσίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ειδικότερα όταν διαπραγματεύεται την αγάπη του μέσα από την υπακοή των εντολών του. 

Το παιδί δε γνωρίζει τι συμβαίνει (άλλωστε και ο ίδιος ο γονέας δεν γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα του και συνεχίζει αυτοματοποιημένα το οικογενειακό μοτίβο που έχει κληρονομήσει).

Ξέρει μόνο ότι πρέπει να ακολουθεί πιστά τις εντολές, δεν έχει σημασία που οδηγούν, αν είναι σωστές ή αν υπάρχει άλλη επιλογή. Η αγάπη του γονέα θα χαθεί, η μοναξιά παραμονεύει και η ζωή απειλείται αν δεν τηρηθούν απαρρέκκλιτα οι εντολές. 

Και έτσι το παιδί, μαθαίνει να ζει πλαισιωμένο με εξουσιαστικές εντολές που έχουν ντυθεί με το μανδύα της προστασίας. Αυτές οι εντολές, θα σκεφτείτε ότι είναι μόνο απλές λέξεις που θα ξεχαστούν μέσα στα χρόνια. 

Λάθος. Στην ουσία τους είναι πέρα για πέρα ψυχολογικά καταπιεστικές. Τις συναντώ στους ενήλικους θεραπευόμενους μου που τις θυμούνται σαν να ήταν χθες : «Να προσέχεις εκεί έξω (από το σπίτι) γιατί συμβαίνουν μόνο άσχημα πράγματα!», «Θα το κάνω εγώ για σένα, εσένα δε σώνει ο νους σου!», «Γίνε επιτέλους άνθρωπος!», 

«Μαζέψου στο σπίτι, αυτά δεν είναι για σένα!», «Εσύ είσαι το όμορφο παιδί, η αδερφή σου είναι το έξυπνο!», «Μόνο εσένα έχω, εσύ θα με γηροκομήσεις»… 

Με το πρώτο άκουσμα, αυτές οι λέξεις ίσως ακούγονται τρυφερές, προστατευτικές ή και αποποιητικές ευθυνών, άλλωστε ποιο παιδί δεν θα ήθελε να έχει τον γονιό του να τον βοηθά και να του δίνει έτοιμη τη λύση; 

Το πρόβλημα ξεκινά όταν το ενήλικο «παιδί» δεν μπορεί πια να έχει το γονέα δίπλα του για να του λύσει τα προβλήματα και πρέπει να τα διαχειριστεί μόνο του. Θέλει να τα λύσει, μπορεί όμως; 

Δύσκολο καθώς έχει μάθει να ζει μέσα από αυτές τις εντολές που του τονίζουν συνεχώς στα αυτιά σου το ψυχολογικό νόημα που κρύβουν όλες αυτές οι φράσεις : «Μόνο στο σπίτι μπορείς να βρεις προστασία, έξω παραμονεύει ο θάνατος», «Είσαι ανίκανος να το κάνεις μόνος/η σου», 

«Είσαι άχρηστος», «Δεν θα τα καταφέρεις ποτέ μόνος σου», «Θα πρέπει να υπακούς την αδερφή σου γιατί εσύ είσαι χαζή/ος», «Αν φύγεις ποτέ από δίπλα μου, θα πεθάνω και θα το έχεις για πάντα βάρος στην ψυχή σου για πάντα». 

Η ιδέα που σχηματίζει το ενήλικο παιδί για τον εαυτό του, μέσα από αυτές τις εντολές, βλέπουμε πολύ καλά ποια είναι: είναι άχρηστο, ανίκανο, δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα μόνο του, πρέπει να έχει ανάγκη τους γονείς του πάντα (γιατί μόνοι τους δεν μπορούν να αντέξουν ο ένας τον άλλον) και ενοχοποιημένο αν κάνει κάτι που του αρέσει και δεν εγκρίνεται από τους γονείς του. 

Συνήθως, η πρώτη επανάσταση γίνεται στην εφηβεία και αν υπάρξει εκεί η κατάλληλη παρέμβαση, μπορεί να προληφθούν διάφορες καταστάσεις και να μην εκδηλωθούν χειρότερες συμπεριφορές ή ψυχολογικές δυσκολίες αργότερα. 

Η ζωή όμως προχωρά και δεν σταματά σε εντολές. Το παιδί γίνεται ενήλικος που πρέπει να αναλάβει υποχρεώσεις πλέον μόνο του. Οι απαιτήσεις είναι καθημερινές και σε όλους τους τομείς: στις σπουδές, στην επαγγελματική σταδιοδρομία, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στη σχέση με τον εαυτό – αυτοεκτίμηση και αισιόδοξη ματιά στον κόσμο. 

Οι δεξιότητες δεν έχουν δημιουργηθεί ώστε να αντιμετωπιστούν ακόμη και τα πιο απλά θέματα της καθημερινότητας. Οι σχέσεις φοβίζουν, η εργασία είναι δυσφορική και ο εαυτός είναι ένα μπέρδεμα: δεν ξέρει τι θέλει, γιατί το θέλει και πώς το θέλει. Αδιέξοδο. 

Η ζωή περνά μπροστά του και χάνεται, θέλει να την αρπάξει, να τη γευθεί, να την απολαύσει και να τη χαρεί αλλά δεν μπορεί. Κάθε επιθυμία, ισοδυναμεί με απαγόρευση. 

Πώς μπορεί να προχωρήσει στη ζωή, αφού δεν έχει κάποιον να του δείξει που να πάει; Πώς μπορεί να κάνει σχέσεις, αφού δεν ξέρει τι θέλει από το σύντροφό του; Πώς μπορεί να διεκδικήσει καλύτερη θέση εργασίας, όταν δεν πιστεύει αυτό που έχει καταφέρει μέχρι τώρα; 

Πώς να συνυπάρξει ισότιμα με ανθρώπους της ίδιας ηλικίας, όταν το μόνο που έχει μάθει είναι να βρίσκεται με μεγαλύτερους που έχουν πάντα δίκιο γιατί αυτός δεν γνωρίζει τι είναι το σωστό; 

Πώς να αντέξει να κοιτάξει βαθιά μέσα του, όταν αυτό που βλέπει είναι την ψυχολογική εντολή του γονιού να τον κατηγορεί; Που να βρει νόημα να διοχετεύσει την αυθεντική επιθυμία του…; 

Και ξαφνικά μία ημέρα, η χύτρα σκάει, το καπάκι τινάζεται στον αέρα, τα νερά χύνονται και τσουρουφλίζουν όποιον πάει να την αγγίξει: αγχωτικά συμπτώματα, κρίσεις πανικού, ταχυκαρδίες, ψυχοσωματικά συμπτώματα, εντάσεις, απόσυρση, ενοχοποίηση, θυμός χωρίς προφανή λόγο και χιλιάδες σκέψεις, σκέψεις, σκέψεις συνέχεια… 

Ο εαυτός δεν ελέγχεται, το οξυγόνο λιγοστεύει, πνίγεται στα ρηχά νερά της ζωής, που να σκεφτεί να βουτήξει στα βαθιά; Συνεχώς τριβελίζουν οι γονεϊκές εντολές μέσα του, κάθε φορά που επιχειρεί να κάνει ένα βήμα, ενεργοποιείται ο μηχανισμός ασφαλείας του γονέα και τον σταματά. 

Αν συνεχίσει, θα το κάνει με τη λογική, ενώ το συναίσθημα λέει όχι. Γιατί το συναίσθημα έχει κάτι το παιδικό και αποζητά την ασφάλεια του γονέα. 

Χωρίς αυτόν, δεν μπορεί να υπάρξει ζωή, επομένως η μόνη λύση είναι η οικειότητα της ασφάλειας της παιδικής πατρίδας. Όλα εκεί γυρίζουν. 

Στις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, αποκρυπτογραφούμε συχνά το παραπάνω οικογενειακό μοτίβο. Αν μείνουμε μόνο στα συμπτώματα και τα καταστείλουμε, έχουμε γίνει συνένοχοι με τους γονείς, του έχουμε κάνει μία ένεση με ιό και τον έχουμε καταδικάσει να ζει σαν ζόμπι, να ζει αλλά να μην το ξέρει. 

Όχι, η ευθύνη μας ως θεραπευτές δεν μας επιτρέπει να μείνουμε στα συμπτώματα όταν η επιθυμία είναι αυτή που βράζει μέσα στην ψυχή του ανθρώπου και θέλει να επαναστατήσει για να βγει μπροστά. 

Τα συμπτώματα μιλούν για τον ίδιο τον άνθρωπο που στέκεται μπροστά μας και παλεύει με κάτι διπλό: παιδί σε σώμα του ενηλίκου, την οικειότητα του παρελθόντος με την αγωνία του μέλλοντος, την ανάγκη να κοιτά με ασφάλεια τη ζωή με τον κίνδυνο να τη ζήσει… 

Είναι η επιθυμία για τη ζωή που θέλει να ζήσει, που του αναδεικνύουμε μέσα από αυτό το δίπολο. Η ευθύνη να ζήσει τη ζωή που θέλει το ίδιο το πρόσωπο αντί για τη ζωή που οι γονείς του έχουν θέλουν να ζήσει για εκείνους. 

Είναι τότε που οι τυραννικές γονεϊκές εντολές δεν φοβίζουν και δεν απειλούν πια γιατί αυτό που θα χάσει, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα κερδίσει αν παραμείνει να τις υπακούσει.

Η ζωή που βλέπει να ζουν οι άλλοι άνθρωποι, δεν είναι πια φαντασιωσική αλλά έχει γίνει πραγματικότητα γιατί η αυτοπεποίθηση έχει πάρει το χώρο της και πλέον ορίζει τις σκέψεις και τις συμπεριφορές. 

Ο κόσμος δεν είναι τρομακτικός αλλά γίνεται επιλέξιμος, καθώς πλέον το νόημα της ζωής έχει βρεθεί και μπορεί πια να διακρίνει τι είναι αυτό που τον εκφράζει και θέλει να ακολουθήσει, αντί για πριν που η κατανάλωση της ζωής γέμιζε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. 

Τα δεσμά από τις εντολές έχουν σπάσει και χωρίς ενοχή, μπορεί να κοιτάζει πίσω συγχωρητικά στους γονείς, δίνοντας πλέον προτεραιότητα στις επιθυμίες που περιμένουν να ανακαλυφθούν.




Χάρης Πίσχος,

Τέλος η πώληση γατιών και σκύλων από τα pet shops...!!!!

Η βρετανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει την πώληση σκύλων και γάτων, σε λιγότερο από έξι μήνες, για να αποτρέψει την εκμετάλλευση και την κατάχρηση, ένα μέτρο που έγινε δεκτό από τις φιλοζωικές οργανώσεις. 

Η απόφαση ελήφθη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Βρετανίας και έγινε γνωστή αυτές τις μέρες, καθώς στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών πωλούνται στα pet shops τα περισσότερα κατοικίδια ζώα, ειδικά τα σκυλάκια και οι γάτες. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόφαση ελήφθη ύστερα από ευρεία διαβούλευση μεταξύ του πληθυσμού και των φιλοζωικών οργανώσεων που τάχθηκαν υπέρ αυτού του μέτρου, προκειμένου να τερματιστούν οι κακές συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένα καταστήματα που διαθέτουν κουτάβια. 

Τέλος στους μεσάζοντες 
Σύμφωνα με το νέο μέτρο, όποιος θέλει να αγοράσει σκύλο ή γάτα, μετά από έξι μήνες, θα πρέπει να το κάνει απευθείας στον εκτροφέα των ζώων, πράγμα που εμποδίζει την πώληση από μεσάζοντες, που γενικά θεωρούνται υπεύθυνοι για την απομάκρυνση των κατοικίδιων ζώων από τις μητέρες τους λίγο μετά τη γέννησή τους και την υποβολή τους σε μακρινά ταξίδια στον τόπο πώλησης, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου ασθένειας μεταξύ των κουταβιών. 

«Αυτή η απαγόρευση είναι μέρος της δέσμευσής μας για να εξασφαλίσουμε ότι τα αγαπημένα μας κατοικίδιά στη χώρα θα έχουν ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή» λέει ο ειδικός γραμματέας της κυβέρνησης για την καλή μεταχείριση των ζώων, Ντέιβιντ Ράτλεϊ. 

«Ζητώ από όλους εκείνους που αγοράζουν ένα κουτάβι ή οποιοδήποτε κατοικίδιο ζώο, αυτή τη στιγμή να σταματήσουν και να σκεφτούν προσεκτικά πριν να το πράξουν. Τα κατοικίδια ζώα είναι μέρος της οικογένειάς μας και αυτό είναι μια απόφαση που απαιτεί προσεκτική μελέτη και σχεδιασμό» προσθέτει ο Ράτλεϊ.




Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Παιδί και τηλεόραση...!!!!

Όπως ήδη γνωρίζουμε, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πάντα αποτελούσαν ένα από τα κύρια ζητήματα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων.

Με τη σύγχρονη μορφή και λειτουργία τους αποτελούν έναν από τους κύριους διαμορφωτές της προσωπικότητας των παιδιών, αφού ασκούν καταλυτικό ρόλο στη διαπαιδαγώγησή τους και συμβάλλουν στη γνωστική τους ανάπτυξη. 

Στη σύγχρονη εποχή έχουν ακουστεί πολλές αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το ρόλο που ασκούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή τον ρόλο που θα έπρεπε να ασκούν για να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη του παιδιού. 

Στη πλειοψηφία τους οι γνώμες που ακούγονται έχουν αρνητική χροιά υποστηρίζοντας ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δε συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των νοηματικών ικανοτήτων των παιδιών. Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ασκούν καθοριστική επίδραση στη σύγχρονη κοινωνία είναι η τηλεόραση. 

Η τηλεόραση αποτελεί το κυριότερο μέσο επίδρασης και προβολής προτύπων. Έχει κατηγορηθεί ότι δεν συμβάλλει στην προβολή σωστών προτύπων αλλά αποτελεί βήμα προβολής εκπομπών κάκιστης ποιότητας.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα το γεγονός ότι η τηλεόραση είναι το πιο έγκαιρο μέσο ενημέρωσης γιατί πληροφορεί άμεσα και γρήγορα για οτιδήποτε συμβαίνει σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα. Έχει έκτακτα δελτία, ανακοινώσεις, ανταποκρίσεις από όλα τα μέρη της γης. 

Συνδυάζει ήχο και εικόνα και για αυτό είναι άμεση , εντυπωσιακή και παραστατική. Επιπλέον, συνδυάζει , σε μεγαλύτερο βαθμό από τα άλλα μέσα την ενημέρωση με τη ψυχαγωγία. Γι’ αυτό και τα παιδιά εντυπωσιάζονται και ενθουσιάζονται από τα ψυχαγωγικά προγράμματα και ιδιαίτερα από το γρήγορο συνδυασμό ήχου , εικόνας και κίνησης. 

Η παρακουλούθηση ποιοτικών τηλεοπτικών προγραμμάτων διεγείρει τη φαντασία του παιδιού και όταν δεν οδηγείται στην υπερβολή είναι θετικό στοιχείο για τη προσωπικότητα του. 

Επιπρόσθετα, τα παιδιά, όταν παρακολουθούν σωστά τηλεόραση, αποκτούν ευρύτερες γνώσεις και εμπειρίες για τον κόσμο εκείνο που γνωρίζουν και ζουν καθημερινά. Μαθαίνουν για γεγονότα καταστάσεις, εμπειρίες και φαινόμενα, τα οποία θα ήταν δύσκολο να ζήσουν άμεσα.

Παράλληλα με τη παραπάνω θέση πρέπει να υποστηριχτεί πως η τηλεόραση έχει αρνητικές επιδράσεις στο σύγχρονο άτομο και ειδικότερα στο παιδί που παρακολουθούν τα τηλεοπτικά προγράμματα. 

Το φαινόμενο αυτό συνδέει άμεσα τη χαμηλή ποιότητα των προγραμμάτων των Ελληνικών Τηλεοπτικων Σταθμών. Αναλυτικότερα προβάλλονται κατά πλειοψηφία, κινούμενα σχέδια και παιδικές ταινίες με έντονα επιθετικές σκηνές, ταινίες και σίριαλ ξένης προελεύσευως που περιέχουν πλήθος σκηνών βίας και άλλες αντικοινωνικές εκδηλώσεις (θρίλερ, εκβιασμό, απάτες, ληστείες, φόνοι). 

Επιπλέον τα παιδικά προγράμματα εκτός του ότι δεν είναι επαρκή σε αριθμό, τα περισσότερα είναι αντιπαιδαγωγικά και φέρουν τη σφραγίδα προχειρότητας, γιατί η παραγωγή τους πραγματοποιείται από άτομα που δεν έχουν παιδαγωγικές γνώσεις.

Οι έρευνες απέδειξαν πως, εκτός από τη νευροφυσιολογική μόλυνση του εγκεφάλου από τα ηλεκτρομαγνητικά και οπτικά ερεθίσματα της τηλεόρασης και την κόπωση των ματιών λόγω της προσήλωσης στην ταχεία εναλλαγή των φωτεινών εικόνων, η τηλεόραση αποχαυνώνει τα παιδιά λόγω των πολλών μηνυμάτων και των καταιγιστικών ρυθμών. 

Η τηλεόραση συρρικνώνει την πνευματική ελευθερία των παιδιών τα οποία δεν έχουν μηχανισμούς αυτοάμυνας λόγω του νεαρού της ηλικίας τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην ασκούν κριτική τους σκέψη και πνευματικές τους ικανότητες.

Αναντίρρητα, η τηλεόραση κατηγορείται και για ηθική μόλυνση. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά γίνονται θεατές χιλιάδων βιαιοτήτων και εγκληματικών πράξεων που διαφθείρουν την αγνή ψυχή τους δεδομένου ότι ακόμη ανίκανη να κρίνει και να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα, το πραγματικό από το φανταστικό και το εικονικό. 

Το παιδί ταυτίζεται με τους τηλεοπτικούς ήρωες,οι οποίοι μπορεί να είναι αντικοινωνικοί, ακόλαστοι ,χωρίς κανένα ίχνος ηθικής και ανθρωπιάς, τους μιμείται και τους ηρωποιεί. 

Έτσι αυξάνεται και ο κίνδυνος της όξυνσης της επιθετικότητας τους. Ειδικότερα, τα παιδιά που παρακολουθούν βίαιες τηλεοπτικές σκηνές δέχονται την τηλεοπτική βία πρόθημα σαν στοιχείο της πραγματικής ζωής...




Κεφάλα Μαριάντζελα

Ο σεβασμός ξεκινάει από το σπίτι και μπορούμε να τον διδάξουμε στα παιδιά...!!!!

Αργά το βράδυ, κάποιος εστιάτορας ετοιμάζεται να κλείσει και να πάει στο σπίτι του. Εκείνη τη στιγμή καταφτάνουν δύο γυναίκες με ένα παιδί και δίνουν παραγγελία. Επειδή ο εστιάτορας είναι πολύ κουρασμένος, μπαίνει στον πειρασμό να τους πει ότι το εστιατόριο έκλεισε, αλλά θα τις εξυπηρετήσει μια και είναι περασμένη η ώρα και έχουν μαζί τους και το μικρό παιδί. 

Ενόσω οι δύο γυναίκες συζητούν και τρώνε, το παιδί τρέχει πάνω κάτω μέσα στο εστιατόριο, ενώ συγχρόνως του πέφτουν στο πάτωμα μπισκότα τα οποία και πατάει. Αντί να συγκρατήσει το παιδί, η μητέρα χαμογελάει. 

Όταν οι πελάτισσες φεύγουν τελικά, ο εξουθενωμένος εστιάτορας είναι αναγκασμένος να καθαρίσει το χώρο.Όπως πιθανώς γνωρίζετε, η πραγματική αυτή περίπτωση καταδεικνύει ότι σε πολλές οικογένειες η εκπαίδευση των παιδιών πάσχει. Οι αιτίες ποικίλλουν. 

Μερικοί γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους με ανεκτικότητα να κάνουν ότι θέλουν, πιστεύοντας πως τα παιδιά πρέπει να ανατρέφονται με πνεύμα ελευθερίας. 

Ή, λόγω του ότι η ζωή τους είναι εξαιρετικά πολυάσχολη, οι γονείς ίσως δεν αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο για να δώσουν στα παιδιά τους ιδιαίτερη προσοχή και αναγκαία εκπαίδευση. 

Κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι το πιο σημαντικό είναι η σχολική εκπαίδευση του παιδιού τους, γι’ αυτό και του παρέχουν απεριόριστη ελευθερία αρκεί να παίρνει καλούς βαθμούς και να μπει σε κάποιο ονομαστό πανεπιστήμιο. 

Όπως υποστηρίζει η Μαρία Μοντεσσόρι «Πρώτα διαμορφώνεις έναν καλό χαρακτήρα και έπειτα προσθέτεις τη γνώση». Έτσι όμως οι περισσότεροι γονείς ξεχνούν καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να τους μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους. 

Τι είναι όμως ο σεβασμός; 
Σεβασμός μπορεί να είναι ακόμα και απλές καθημερινές λέξεις. Η λέξη σέβομαι στα λατινικά είναι respectare, που σημαίνει «κοιτάζω γύρω μου». Σημαίνει λοιπόν ότι σέβομαι κάποιον όταν κοιτάζω γύρω μου και δεν τον ενοχλώ σε αντίθεση με εκείνον που δε σέβεται. Συμπεριφέρομαι δηλαδή, έχοντας στο νου μου ότι δεν είμαι μόνος. 

– Σεβασμός δεν σημαίνει υπακοή και πειθαρχία. Όμως όταν ένα παιδί σέβεται η υπακοή ακολουθεί, γιατί γνωρίζει ότι αυτό που του λέτε είναι για το δικό του καλό.

– Ο σεβασμός είναι στάση ζωής και όχι απλά καλή συμπεριφορά.

– Ο σεβασμός δεν είναι ο πληθυντικός στον λόγο, αλλά στην σκέψη, στην πράξη (συμπεριφορά), στο συναίσθημα, στον τρόπο που κοιτάμε και ακούμε κάποιον, στην αξιολόγηση ενός ανθρώπου.

– Σεβασμός είναι οι λέξεις ευχαριστώ, παρακαλώ, συγνώμη, ειλικρίνεια, αλήθεια.

– Ο σεβασμός συνεπάγεται επιτυχία. Το παιδί που σέβεται φαίνεται στο τρόπο που λειτουργεί με τα παιχνίδια και με ότι του ανήκει, έχει υπευθυνότητα για τα πράγματα της ηλικίας του και έχει καλές σχέσεις και με τους φίλους και τους συμμαθητές του. 

Τρόποι για να διδάξεις τον σεβασμό στο μικρό σου… 

Για να διδάξουμε σε ένα παιδί τον σεβασμό οφείλουμε αρχικά να του διδάξουμε την τέχνη να ακούει τους γύρω του. Αν τους ακούει, αν αφιερώνει χρόνο σε αυτούς τότε θα μάθει να σέβεται και τα συναισθήματα τους.

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, έτσι και σε αυτήν οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα μίμησης για τους μικρούς τους. Αν το παιδί μας ζει σε ένα περιβάλλον, όπου οι γύρω του σέβονται αυτά που νιώθει, τότε αναπόφευκτα θα μπει σε αυτήν την διαδικασία και το ίδιο. 

Αν ο φίλος τους είναι στενοχωρημένος με κάτι που έγινε μεταξύ τους είναι πολύ ωραίο να τον προτρέψουμε να τον ακούσει και να σκεφτεί λίγο πως θα ένιωθε στην θέση του. 

Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει εναλλακτική στην σκέψη, και θα μάθει να σέβεται αυτήν την εναλλακτική. Οι γονείς καλούνται να εξηγήσουν έννοιες που ακόμα και για αυτούς είναι μπερδεμένες. 

Γαλουχούν την νέα γενιά παιδιών και οφείλουν να τους μεταδώσουν αυτές τις έννοιες στο έπακρο, ώστε να τις χρησιμοποιούν σωστά όταν μεγαλώσουν. 

Σημαντικό ωστόσο είναι να αφήσουν τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες στην άκρη ώστε να μην σταθούν εμπόδιο σε αυτό το σημαντικό έργο. Και αν οι ερωτήσεις για τα αντικείμενα είναι εύκολο να απαντηθούν, τα συναισθήματα και οι αξίες έχουν μια δική τους γλώσσα για τα παιδιά, που πρέπει να την μάθουν οι γονείς. Χτίζοντας μια οικογένεια με αξίες, τότε το παιδί μας θα έχει αξίες. 

Προσοχή όμως γονείς γιατί ο σεβασμός δεν είναι το ίδιο με την υπακοή, όπου τα παιδιά λαμβάνουν τις αποφάσεις και τις επιλογές, λόγω των συνεπειών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν, ως αποτέλεσμα, ή επειδή έχουν μάθει ότι απλά πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες. Επίσης σεβασμός δεν είναι μία κάθετη κατευθυντήρια γραμμή για την ανατροφή των παιδιών. 

Πρόκειται για μια σειρά από αντιδράσεις και συμπεριφορές που πρέπει να αρχίσουμε να μεταδίδουμε στα παιδιά μας από τις πρώτες μέρες τους μαζί μας. Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξουμε τα παιδιά πώς να σέβονται τους άλλους είναι να σεβόμαστε το παιδί μας και τους άλλους στη ζωή μας. 

Αυτό ξεκινά όταν το παιδί μας είναι ακόμα βρέφος : 

• Ο σεβασμός της ανάγκης για τροφή, ακόμα και στις 3 το πρωί, όταν νιώθουμε εξαντλημένοι από την κούραση.

Ο σεβασμός της ανάγκης για επικοινωνία, ακόμη και αν είναι μονόπλευρη και θέλει απλά να σας ακούει να τραγουδάτε ,αλλά και το να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους με σεβασμό, θέτουμε τα βασικά θεμέλια για να μάθουν την έννοια της προσφοράς προς τους άλλους. 

Καθώς το νήπιό μας μεγαλώνει και αναπτύσσεται μπορούμε να συνεχίσουμε να του δείχνουμε το σεβασμό μέσα από τις δικές μας πράξεις. 

Σεβασμός και Εφηβεία 
Ενώ αυτά μπορεί να φαίνονται πράξεις που ήδη εφαρμόζουμε επιφανειακά, είναι πιθανό εμείς οι γονείς να μπορούμε να βελτιωθούμε τόσο σε αυτά όσο και στη ζωή μας. Καθώς τα παιδιά μας μεγαλώνουν, μπορεί να φαίνεται πιο δύσκολο να τους δείχνουμε σεβασμό όταν δε φέρονται σωστά. Εδώ βρίσκεται και η σημαντικότερη διαφορά. 

Διαχωρίστε τις αντιδράσεις σας για το λάθος ή την ανάρμοστη συμπεριφορά τους και τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζετε ως άτομα. 

Ο σεβασμός είναι ένας ενεργός τρόπος αντιμετώπισης των άλλων, ενώ η πειθαρχία για κακή συμπεριφορά είναι μια αντίδραση με ελάχιστες επιλογές. Μπορείτε να χτίσετε μια αμοιβαία σχέση σεβασμού με το παιδί σας με διάφορους τρόπους. 

Πιστέψτε στο παιδί σας και υποστηρίξτε τα όνειρά του. Αν θέλει να γίνει αστροναύτης, να τον βοηθήσετε να ψάξει και να μάθει. Διδάξτε στο παιδί σας στόχους δουλεύοντας κάποιους για τον εαυτό σας. 

Μοιραστείτε με το παιδί σας πώς σκοπεύετε να ολοκληρώσετε ένα έργο ή να επιτύχετε ένα στόχο σας. Ακόμη καλύτερα, βρείτε κοινούς στόχους για να μπορείτε να συνεργαστείτε 

•Συζητήστε με το παιδί σας ανοιχτά όταν βλέπετε περιπτώσεις κακής συμπεριφοράς. Μερικές φορές ο ευκολότερος τρόπος για να μάθουν κάτι τα παιδιά είναι να δουν κάποιον να κάνει το αντίθετο. Η κριτική σκέψη θα το βοηθήσει να αναπτύξει σωστά τις συμπεριφορές του. 

Για να διδάξουμε τον αμοιβαίο σεβασμό πρέπει να είμαστε σταθεροί χωρίς αυταρχικότητα και να τους δώσουμε το δικαίωμα επιλογής. Ας δούμε ένα παράδειγμα : o Νίκος και ο φίλος του παίζουν μπάλα στο σαλόνι. 

Η μητέρα σταματάει το παιχνίδι και λέει : “Λυπάμαι παιδιά αλλά η μπάλα μπορεί να σπάσει τίποτα . Μπορείτε να παίξετε με κάτι άλλο ή να βγείτε έξω στην αυλή να συνεχίσετε το παιχνίδι. Τι προτιμάτε;” 

•Σεβαστείτε το μεγαλύτερο παιδί σας με κανόνες που κατανοεί. Για παράδειγμα, εάν έχετε θέσει κανόνα να μη χρησιμοποιεί το υπολογιστή μεταξύ 5:00 – 7:00μμ τις εργάσιμες ημέρες, βεβαιωθείτε ότι έχετε επίσης εξηγήσει ότι αυτό συμβαίνει επειδή αυτός είναι χρόνος για την οικογένεια και τα μαθήματά του, δύο σημαντικές αξίες στο σπίτι σας. 

•Δώστε στο παιδί σας την ελευθερία να κάνει επιλογές και να δημιουργήσει τα δικά του μικρά βήματα προς την ανεξαρτησία. Με τον τρόπο αυτό του δείχνετε ότι πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει αξιοπρεπείς και σωστές επιλογές. 

Μπορεί να μην είναι εύκολο να αφήσετε τον έλεγχο κάποιες φορές, όπως το να επιλέξει τη δική του ντουλάπα, το δικό του στυλ μαλλιών, ή τη διακόσμηση του δωματίου του, αλλά είναι καλύτερο να επιλέξει κάποιες μικρές αλλαγές που θα αποδεχθείτε με χαμόγελο από το να μαλώνετε συνέχεια μαζί του διαφωνώντας και προσπαθώντας να επιβάλετε τη γνώμη και το γούστο σας. 

Χρήσιμες συμβουλές 
1. Κάντε τον σεβασμό τρόπο της δικής σας ζωής . Συνήθως τα παιδιά παίρνουν ως παράδειγμα τους γονείς τους και μαθαίνουν να ζουν όπως εκείνοι. ΕΣΕΙΣ οι γονείς είστε το παράδειγμα του παιδιού σου! «Κάνε ό,τι κάνω» με άλλα λόγια. Σέβεστε; Θα σέβεται. 

Δεν υπάρχει ο σεβασμός στην ζωή σας από τα πιο μικρά πράγματα της καθημερινότητας έως τα πιο σημαντικά με συνέπεια; Δεν θα αναγνωρίζει τον σεβασμό, παρά μόνο συνδυασμένος με τον φόβο. Φοβάμαι άρα και σέβομαι…δηλαδή….φοβάμαι άρα υπακούω και πειθαρχώ. 

2. Αντιμετωπίστε το παιδί σας και δείξτε του σεβασμό. Ο σεβασμός δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις…. γιαγιά- παππούς…. μπαμπάς- μαμά…. κτλ. Ξεκινήστε με μια απλή λέξη «σε παρακαλώ» σε ό,τι του ζητάτε. 

3. Επαινέστε την συμπεριφορά του παιδιού σας αλλά και επισημάνετε την συμπεριφορά άλλων που ενέχει σεβασμό. 

4. Αποδοκιμάστε την έλλειψη σεβασμού του παιδιού σας αλλά και άλλων. 

5. Μάθετε στο παιδί να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. 

6. Ακούμε το παιδί μας με προσοχή. Το κοιτάμε στα μάτια όταν μας μιλάει. διατηρώντας επαφή με τα μάτια και ανταποκρινόμαστε κατά περίπτωση. 

7. Βεβαιωνόμαστε ότι λέμε καθαρά αυτό που εννοούμε και εννοούμε αυτό που λέμε, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία μας. 

8. Ακούμε τις ανησυχίες και τα λόγια του παιδιού μας προτού πάρουμε μια απόφαση ή φθάσουμε σε ένα συμπέρασμα. Αποφεύγουμε τα βιαστικά συμπεράσματα. 

9. Κρατάμε τις υποσχέσεις που τους δίνουμε. Εάν υποσχεθούμε κάποια αμοιβή να τους τη δίνουμε. Εάν υποσχόμαστε συνέπεια να την επιβάλλουμε. 

10. Χτυπάμε την πόρτα πριν μπούμε στο δωμάτιο του παιδιού , ειδικά όταν είναι κλειστή (ιδιαίτερα όταν είναι στην τουαλέτα). 

11. Ας αναλογιστούμε η γλώσσα που χρησιμοποιούμε, οι λέξεις και ο τόνος της φωνής είναι αυτά που θα αποδεχόμασταν αν και σε εμάς μιλούσε έτσι το παιδί μας; 

12. Εκτιμάμε την ανάγκη του παιδιού μας για διασκέδαση και το χρόνο που περνάει με τους φίλους του. 

13. Ζητάμε την άδεια του για να χρησιμοποιήσουμε ή να δανειστούμε κάτι δικό του. 

Όταν διδάσκετε στο παιδί σας να σέβεται, δείχνοντάς του σεβασμό, κάνετε ένα από τα πιο πολύτιμα πράγματα που ένας γονέας μπορεί να κάνει. 

Βοηθάτε το παιδί σας να αναπτύξει αυτοσεβασμό, να αντιμετωπίζει τους άλλους σωστά αλλά και να είναι αρκετά δυνατό ώστε να αντιμετωπίσει τη ζωή ακόμη και όταν οι άλλοι δεν κάνουν το ίδιο σε αντάλλαγμα. 




Βαρδέλλη Βαλασία, νηπιαγωγός 

Πολύτεκνη Μάνα : Η καθημερινή ηρωίδα...!!!!

Παλαιότερα, πριν εισβάλουν ξενόφερτα έθιμα και φιέστες, ο Ορθόδοξος Ελληνισμός τιμούσε τη Μητέρα την ημέρα που η Μητέρα του Κυρίου πήγε τον Ιησού πρώτη φορά στο Ναό, αυτό που εμείς λέμε σαράντισμα [Υπαπαντή].

Ας κάνουμε σήμερα μια τιμητική αναφορά δίπλα στη Μάνα του Κυρίου μας στη Μάνα των Ελλήνων, την Πολύτεκνη Μάνα.

Για όλους η Μητέρα, νεαρή ή ηλικιωμένη, πλούσια ή φτωχή, μορφωμένη ή ολιγογράμματη, είναι πρόσωπο ιερό, γιατί στην αγάπη της εικονίζονται τα βαθύτερα πανανθρώπινα συναισθήματα.

Η Πολύτεκνη Μητέρα, διαθέτει αγάπη στον υπέρτατο βαθμό, γιατί βιώνει τη μητρότητα πολλαπλά, καλούμενη να μοιράσει συναισθήματα, φροντίδες, προσωπικό χρόνο, θυσιάζοντας πρακτικά τη ζωή της ολόκληρη, θέτοντας εαυτόν σε δεύτερη μοίρα. 

Επιβάλλεται απόδοση ευγνωμοσύνης σ΄αυτή που δίνει διαρκή, σκληρό αγώνα, σημαντικό για την ελληνική κοινωνία, στην οποία το κεντρικό πρόβλημα, που γρήγορα όλοι θα το καταλάβουμε, το δημογραφικό, “σαπίζει” τις ρίζες του οικοδομήματος που λέγεται Ελλάς.

Η Πολύτεκνη Μάνα, στυλοβάτης της κοινωνίας, αποτελεί σύμβολο αυτοθυσίας και υπέρβασης του εγωκεντρισμού.

Σε “χρόνους δίσεκτους” που “συμβασιλεύουν” καταναλωτισμός, φιλαυτία, εκτρώσεις, πολυπολιτισμικά πρότυπα και θεοποίηση του κιναιδισμού, υπάρχουν Ελληνίδες, που τολμούν την πραγματοποίηση του ονείρου της πολυτεκνίας.

Η Ελληνίδα Μάνα, με θάρρος μπαίνει στον αγώνα για να φέρει στον κόσμο και να αναθρέψει τρία, τέσσερα, έξι και πολλές φορές οκτώ, δέκα και περισσότερα παιδιά.

Η μάνα δεν τίκτει μόνο νέα ζωή, αλλά επιβαρύνεται με το μεγαλύτερο χρέος της διάπλασης μιας υγιούς προσωπικότητας με αρχές και ιδανικά.

Αυτή ενσταλάζει στις παιδικές ψυχές αθάνατες αξίες, φιλοπατρία, που για πολλούς θεωρείται εθνικιστικός μισαλλόδοξος εθνοκεντρισμός[!], πίστη, την ώρα που η απιστία και η αθεϊα κυβερνά κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, δικαιοσύνη και αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή, τη δημιουργία.

Οι ρίζες της πολυτεκνίας βρίσκονται βαθιά στην εθνική παράδοσή μας, αλλά, δυστυχώς όπως άλλες δυτικές κοινωνίες, υποκύψαμε σήμερα σε λογικές ευμάρειας, ανατρέψαμε κλίμακες αξιών οδηγούμενοι σε εγωκεντρικές στάσεις ζωής.

Το «εγώ» εισέβαλε καταλυτικά στο προσκήνιο, γοητεύοντας με στόχους επαγγελματικής ανέλιξης και διάκρισης, και απόκτησης πολυτελέστερων υλικών αγαθών, θέτοντας το υλικό κέρδος και τον άκρατο καταναλωτισμό στο επίκεντρο.

Ειδικά σήμερα, υπάρχουν και κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι, όπως ανεργία, μακροχρόνιες σπουδές, κόστος ζωής και τα εθνοκτόνα μνημόνια.

Η μέριμνα για την αξιοπρεπή επιβίωση μιας πολύτεκνης οικογένειας και για την αποκατάσταση των παιδιών είναι πολλαπλάσια, καθιστώντας σήμερα την επιλογή της πολυτεκνίας ηρωισμό.

Οι συνειδητά πολύτεκνοι ανακαλύπτουν όμως, έγκαιρα, τη αλήθεια που διαπιστώνουμε όλοι, δυστυχώς όμως όταν βαίνουμε στη δύση του βίου μας :

Η οικογένεια αποτελεί γνήσια, ανεξάντλητη πηγή ευτυχίας και πραγματικός πλούτος.

Στο κορμί της πολύτεκνης Μάνας συντελείται το μέγιστο θαύμα της δημιουργίας, η μίμηση του Δημιουργού, το θεϊκό μυστήριο της γονιμοποίησης, και η μήτρα της γίνεται πρώτο λίκνο ζωής.

Η πολλαπλή εγκυμοσύνη και μητρότητα, μια πραγματική ευτυχία, είναι και καταπόνηση του γυναικείου σώματος, είναι όμως μια ενσυνείδητη δοκιμασία, ένας “εκούσιος Σταυρός”.

Ο ψυχικός κόσμος τέτοιας Μάνας πλημμυρίζει Ελπίδες, όνειρα, σκέψεις και προσδοκίες που κινούνται γύρω από ένα στόχο: η πολυτεκνία να είναι και καλλιτεκνία.

Η πολύτεκνη μητέρα, ο ισχυρότερος κρίκος στην αλυσίδα της ζωής, δημιουργεί μέσα στην oικογένεια το κατάλληλο κλίμα για να ανθίσουν άνθη δημιουργικότητας, ευγένειας, αλληλοσεβασμού και αγάπης.

Με σεβασμό, με διακριτικό έλεγχο, με αποδοχή και διάλογο, υποστηρίζει τα παιδιά της βοηθώντας τα να χειραφετηθούν, ώστε να γίνουν χρηστοί πολίτες, δημιουργικοί άνθρωποι.

Η πολύτεκνη μητέρα γίνεται κινητήρια δύναμη ζωής και μέσα από τη δική τη συμπεριφορά αναπαράγονται αξίες, ήθη, γλώσσα [δεν είναι τυχαίο που η γλώσσα που ομιλούμε λέγεται μητρική] και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του έθνους.

Για αυτό η κοινωνική και εθνική συμβολή της είναι κεφαλαιώδης.

Η οικογένεια της πολύτεκνης μητέρας θα πρέπει να την περιβάλει με περισσή στοργή και να την υποστηρίζει στα καθήκοντά της.

Η ενότητα και η σύμπνοια του ζευγαριού, ιδιαιτέρως η αγάπη του συζύγου, αλλά κι η συμμετοχή του στην ανατροφή των παιδιών και στην καθημερινότητα του σπιτιού, είναι προϋποθέσεις για την ισορροπημένη λειτουργία της οικογένειας.

Η πολύτεκνη μητέρα, χρειάζεται την απλόχερη βοήθεια του κράτους, με θεσμοθετημένες οικονομικές παροχές και διευκολύνσεις.

Είναι αναγκαία η στήριξη της οικογένειας με θεσμούς: βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, άδειες κύησης και ανατροφής, ενίσχυση οικογενειακού εισοδήματος, καταπολέμηση ανεργίας και ουσιαστικά προνόμια ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Και αντ΄αυτού: Η πολύτεκνη μάνα σήμερα πολεμάται από τους κυβερνώντες!

Γι΄αυτό η ηρωίδα υπερπολύτεκνη μάνα των έξι και οκτώ παιδιών, που αναγκαστικά εργάζεται, θα πρέπει να συνταξιοδοτηθεί και αυτή στην ηλικία των 67 ετών ή μετά από σαράντα χρόνια δουλείας.

Έτσι αμοίβεται η προσφορά της στο Έθνος.

Αλλά θα έλεγε κανείς ποιος από τους κυβερνώντες νοιάζεται σε τελική ανάλυση για το ελληνικό Έθνος; 

Έτσι, φτάσαμε, στο βωμό του αδηφάγου Μνημονίου, να θυσιάζεται και το γλισχρό αλλά τιμητικό επίδομα-σύνταξη, των 52 ευρώ μηνιαίως, της πολύτεκνης μάνας!

Όμως οι οδηγούντες την πολύτεκνη Μάνα στην εξαθλίωση και το Έθνος στο μαρασμό θα υποστούν τις συνέπειες, διότι υπάρχει λαός, υπάρχει και Θεός.

Στην ”εποχή ευκαιριακού πλούτου”, που ζούμε, με νέους και μεγάλους να προσδοκούν εύκολα, πολλά και σύντομα κέρδη, οι έννοιες θυσία, προσφορά και υπομονετικής αναμονής καρποφορίας μοιάζουν ξεπερασμένες.

Η επένδυση σε πολλά χαρούμενα παιδικά πρόσωπα θεωρείται μη αποδοτική και η κοινωνία συχνά αποθαρρύνει και ειρωνεύεται την πολύτεκνη Μάνα. 

Ακόμα, η πλειοψηφία των προτύπων των σημερινών “πετυχημένων” γυναικών παρασύρουν τις νέες Ελληνίδες να τελειώνουν νωρίς, με ένα δύο παιδιά, να επαναφέρουν την προσεγμένη τους εμφάνιση και να βγουν στο κυνήγι καριέρας ή να καθυστερούν την τεκνοποιία, ακόμα και να “διακόπτουν” ανεπιθύμητες κυήσεις, χωρίς συναίσθηση του εγκλήματος, μέχρι να αποκατασταθούν οικονομικά, επαγγελματικά!

Έτσι, τα παιδικά χαμόγελα “φθινοπωριάζουν”, κουφάρια σχολείων αργοσαπίζουν στην ύπαιθρο, αστικά σχολεία αδειάζουν από ελληνόπουλα, χωριά και γειτονιές αναπολούν παιδικές φωνές και παιχνίδια.

Σε πείσμα όμως αυτής της νοοτροπίας υπάρχουν οικογένειες με Μάνες “οδοδείκτες”, φωτεινά παραδείγματα για νέες κοπέλες, υποδείγματα προσφοράς, ηρωισμού, αποφασιστικότητας.

Αυτές καταφέρνουν να συνδυάσουν νανούρισμα με ωράριο τράπεζας, ιώσεις με μεροκάματο, ατελείωτο σιδέρωμα με ζωντανή διδασκαλία, διάβασμα παιδιών με υποθέσεις του γραφείου.

Τέτοιες Μάνες δεν περιμένουμε να τις δούμε σε κανάλια, ούτε σε τηλεπαράθυρα.

Σήμερα θυσία, προσφορά και αυταπάρνηση δεν πουλάνε, δεν είναι τηλεοπτικό παιχνίδι, ούτε τουρκοσήριαλ.

Μην περιμένετε να τις δείτε σε δεξιώσεις της Κυβέρνησης ή επίσημων φορέων, που φροντίζουν να προβάλλουν διαφορετικά “πρότυπα”.

Κινούνται αθόρυβα ανάμεσά μας χωρίς να ζητούν προβολή.
Αν όμως θέλουμε η κοινωνία να έχει πρότυπα και να υπάρξει ελπίδα για συνέχεια του Ελληνισμού, πρέπει να τιμώνται, να αναδεικνύονται, και να στηρίζονται από την Πολιτεία.

Οι πολύτεκνες μητέρες, και οι σύζυγοί τους, τολμούν να φέρουν τα παιδιά που ο Θεός χαρίζει. 

Αντιμετωπίζουν τη ζωή με πίστη στο Θεό και χαμόγελο.

Αυτό μεταδίδουν στα παιδιά τους.
Ξεχνούν κούραση στο πρώτο τους χαμόγελο. Προσπερνάν ρυτίδες με ψυχραιμία.

Αδιαφορούν που ο μισθός εξαφανίζεται πριν καλά-καλά τον δουν.

Έχουν συνηθίσει γέλια, κλάματα, πολλές φωνές και ζημιές στο σπίτι.

Αγαπούν την Ελλάδα έμπρακτα, χαίρονται που φέρνουν στον κόσμο μικρούς Έλληνες και Ελληνίδες, κρατώντας ζωντανό τον Ελληνισμό.

Μακάρι κι άλλες μητέρες να τις ακολουθήσουν, κάνοντας πραγματικότητα την ευχή του μυστηρίου του Γάμου, να είναι τα παιδιά «ως νεόφυτα ελαίων κύκλω της τραπέζης».

Αισθάνομαι θαυμασμό και δέος για τις πολύτεκνες Μάνες, ιδίως για τη σύντροφο της ζωής μου, τις παρούσες αλλά και αυτές που κατοικούν στον ουρανό, που κάνοντας υπέρβαση προσωπικών τους αναγκών, επέλεξαν να υπηρετήσουν τη μητρότητα τιμώντας απλόχερα τη εκ Θεού δοθείσα χάρη.

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή των κόπων τους είναι η λάμψη στα παιδικά μάτια, το χαμόγελό τους, η πρόοδος και η ευτυχία τους.

Και γνωρίζουμε καλά ότι, κι αν βρίσκονταν στο δίλημμα μιας πλούσιας ξεκούραστης προσωπικής ζωής με πληθώρα αγαθών, αυτές πάλι, χωρίς δισταγμό, τον ευλογημένο «Παράδεισο» της μεγάλης οικογένειας θα επέλεγαν.

Και είναι διπλά καλότυχες για αυτό.
Πολύτεκνες μάνες ο Ελληνισμός σας οφείλει πολλά!




του δασκάλου Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου
ιστολόγιο Παιδαγωγός.
elkosmos.gr