Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

9 απορίες για τα αυγά...!!!!

Είναι φίλος ή εχθρός της υγείας μας; Είναι θρεπτικό ή βλαβερό; Πόσα επιτρέπεται να τρώμε την ημέρα; Τελικά τι ισχύει για τα αυγά; 

Το Πάσχα έχουν την τιμητική τους. Τα βάφουμε, τα τσουγκρίζουμε και συνήθως δεν τα αφήνουμε στην άκρη. Τα τρώμε με λίγο αλατοπίπερο ή μαγιονέζα και σπανίως αρκούμαστε μόνο σε ένα. 

Ωστόσο, πέρα από τις πασχαλινές υπερβολές, τα αυγά αποτελούν μια αγαπημένη και νόστιμη τροφή, την οποία όμως πολλοί αποφεύγουν επειδή «έχει χοληστερίνη». Είναι άραγε έτσι τα πράγματα; 

Πόσο θρεπτικό είναι ένα αυγό; 
Το κύριο χαρακτηριστικό του αυγού είναι η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, το αυγό είναι μία καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης). Επίσης, περιέχει σίδηρο, μολυβδένιο, βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D. 

Πόση χοληστερίνη έχει; 
Ο κρόκος του αυγού παρέχει 200-240 mg χοληστερίνης. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερη ανάλυση, που δημοσιεύτηκε από το αμερικανό Υπουργείο Γεωργίας (USDA), η μέση τιμή χοληστερίνης που περιέχεται σε ένα αυγό σήμερα είναι 186 mg και είναι κατά 14% λιγότερη σε σύγκριση με την περιεκτικότητα σε χοληστερίνη των αυγών που μετρήθηκε σε αντίστοιχη ανάλυση του USDA το 2002. Εικάζεται ότι η αλλαγή αυτή οφείλεται στη χρήση πιο εξελιγμένων πτηνοτροφών. 

Εάν τρώμε αυγά, θα αυξηθεί η χοληστερίνη μας; 
Τις τελευταίες 2 δεκαετίες, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμα και σε καθημερινή βάση (ένα την ημέρα), δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον όμως η συνολική διατροφή που ακολουθείται είναι χαμηλή σε λιπαρά και ιδιαίτερα σε κορεσμένα. Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που επιβαρύνει περισσότερο το λιπιδαιμικό μας προφίλ είναι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους και όχι η πρόσληψη της χοληστερίνης από τις τροφές. 

Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν; 
Αυγά δεν μπορούν να καταναλώσουν όσοι έχουν αλλεργία σε αυτά. Το αυγό - ιδιαίτερα το ασπράδι του - αποτελεί ένα από τα κλασικά αλλεργιογόνα τρόφιμα. 

Πόσες θερμίδες έχει; 
Ένα αυγό βραστό ή ποσέ έχει 70-80 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθός του. Ωστόσο, οι θερμίδες αυξάνονται όταν στο μαγείρεμα προστίθενται άλλα υλικά, όπως λάδι ή τυρί. Ένα τηγανητό αυγό π.χ. έχει περίπου 150 θερμίδες, ενώ μια ομελέτα με 1 αυγό και πατάτες τηγανητές ή τυρί έχει 200-250 θερμίδες. 

Τελικά πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε την εβδομάδα; 
Όσοι δεν έχουν υψηλή χοληστερίνη μπορούν να καταναλώνουν αυγό ακόμα και σε καθημερινή βάση, αλλά πάντα στο πλαίσιο μιας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά. Όσον αφορά εκείνους που έχουν υψηλή χοληστερίνη, συνιστάται να περιοριστεί -όχι όμως και να απαγορευτεί- η κατανάλωση αυγών. Καλό είναι να τρώνε 2-4 την εβδομάδα (διάσπαρτα μέσα στην εβδομάδα και όχι όλα μαζί σε ένα γεύμα, π.χ. σε μία ομελέτα). 

Είναι αλήθεια ότι το αυγό βοηθά στο αδυνάτισμα; 
Το αυγό είναι από τα πλέον αγαπητά τρόφιμα στις δίαιτες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2007 στο επιστημονικό περιοδικό «FASEB», η κατανάλωση αυγών στο πρωινό βοηθά περισσότερο στο αδυνάτισμα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα. 

Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ περιέχει λίγες θερμίδες, προκαλεί μεγάλο αίσθημα κορεσμού, οπότε μειώνεται η συνολική πρόσληψη θερμίδων μέσα στην υπόλοιπη ημέρα. 

Τι ισχύει όσον αφορά την κατανάλωση αυγού για τα παιδιά; 
Οι παιδίατροι συνιστούν τα παιδιά να τρώνε 4-5 αυγά την εβδομάδα, δεδομένου ότι πλέον προσλαμβάνουν πρωτεΐνες και μέσω άλλων τροφών, όπως το κρέας και τα πουλερικά, οπότε η καθημερινή πρόσληψη αυγών δεν κρίνεται απαραίτητη. 

Ο κρόκος του αυγού εισάγεται στη διατροφή του βρέφους μετά τον 8o-9o μήνα. Πρέπει, όμως, να είναι σφιχτά βρασμένος για την αποφυγή της μόλυνσης με το μικρόβιο της σαλμονέλας (σε περίπτωση που αυτό υπάρχει σε ένα αυγό). Μετά τον πρώτο χρόνο, προστίθεται και το ασπράδι στη διατροφή του παιδιού. 

Το ασπράδι προστίθεται αργότερα, επειδή οι πρωτεΐνες του ενοχοποιούνται για την πρόκληση αλλεργιών. Επιπλέον, σε περίπτωση που ένα παιδί έχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ή παρουσιάζει ατοπική δερματίτιδα, τότε ολόκληρο το αυγό (κρόκος και ασπράδι) προστίθεται στη διατροφή του μετά τον πρώτο χρόνο. 

Για πόσες ημέρες τα αυγά θεωρούνται φρέσκα; 
Τα αυγά μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο για 28 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής (ή ωοτοκίας) όπως αναγράφεται στη συσκευασία. Οι ποιοτικές απώλειες που υφίσταται το αυγό κατά τη συντήρησή του είναι ασήμαντες εάν τοποθετηθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν μετά την αγορά του. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΡΗΣΤΙΔΗ, παιδίατρο, και την κ. ΒΙΚΥ ΠΥΡΟΓΙΑΝΝΗ, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο. 




Νίκη Ψάλτη 

Είστε νυχτερινός τύπος ; Προσοχή κινδυνεύει η υγεία σας...!!!!

Σας αρέσει να μένετε ξύπνιοι ως αργά και οι βραδινές ώρες είναι οι αποδοτικότερες για σας; Είστε από αυτούς που θεωρούν το πρωινό ξύπνημα βασανιστήριο; 

Μάλλον ήρθε η ώρα να ρυθμίσετε επιτέλους το βιολογικό σας ρολόι, καθώς η επιστήμη προειδοποιεί ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία σας. 

Οι άνθρωποι που μένουν ξύπνιοι έως αργά τη νύχτα και δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι την επόμενη μέρα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους πέφτουν νωρίς για ύπνο και ξυπνούν επίσης νωρίς, σύμφωνα με νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι νυχτερινοί τύποι έχουν περισσότερες μεταβολικές διαταραχές και καρδιαγγειακές νόσους. 

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι «κουκουβάγιες» κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο περισσότερο από ό,τι οι «κορυδαλλοί». Οι πρώτοι πάσχουν από περισσότερες ασθένειες (διαβήτη, νευρολογικές κ.α.), καθώς και διαταραχές ψυχικής υγείας, σε σχέση με τους δεύτερους.

Πώς διεξήχθη η έρευνα
Eρευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο και του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, με επικεφαλής τους καθηγητές νευρολογίας Κρίστεν Κνούτσον και βιολογίας Μάλκολμ φον Σαντζ αντίστοιχα, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 434.000 ανθρώπους ηλικίας 38 έως 73 ετών, οι οποίοι είχαν ερωτηθεί κατά πόσο είναι πρωινοί ή νυχτερινοί τύποι.

Στη συνέχεια, μελετήθηκε για όλους το ιατρικό ιστορικό τους σε βάθος εξαετίας. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο οι νυχτερινοί τύποι έχουν 10% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που δεν μπορεί πλέον να αγνοείται», δήλωσε ο καθηγητής Μάλκολμ Σαντζ. «Πρέπει πλέον να συζητήσουμε με ποιο τρόπο οι νυχτερινοί τύποι θα αρχίσουν και θα τελειώνουν τη δουλειά τους πιο αργά, όπου αυτό τουλάχιστον είναι εφικτό πρακτικά», πρόσθεσε.

Οι ανθυγιεινές συμπεριφορές των νυχτερινών τύπων
«Μπορεί οι νυχτερινοί τύποι να έχουν ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι που δεν ταιριάζει με το εξωτερικό περιβάλλον τους. Μπορεί να είναι το ψυχολογικό στρες, το ότι τρώνε σε λάθος ώρα για το σώμα τους, ότι δεν ασκούνται αρκετά, ότι δεν κοιμούνται αρκετά, ότι κάνουν μεγαλύτερη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών. 

Υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα ανθυγιεινών συμπεριφορών που σχετίζονται με το ότι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά», δήλωσε η Κνούτσον.

Η ευθύνη στο… DNA;
Το αν ένας άνθρωπος θα είναι νυχτερινός ή πρωινός χρονότυπος, προκύπτει από ένα περίπλοκο - και εν πολλοίς άγνωστο - συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας νυχτερινός τύπος δεν είναι «καταδικασμένος» να μείνει πάντα έτσι, καθώς μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη ζωή του. 

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι αρκετοί νυχτερινοί τύποι είναι πιο κατάλληλοι για νυχτερινές βάρδιες και σίγουρα όχι για να πιάνουν δουλειά στις οκτώ το πρωί. Επίσης, ανέφεραν ότι η αλλαγή της θερινής ώρας δυσκολεύει περισσότερο τους νυχτερινούς από ό,τι τους πρωινούς τύπους. 




Οι «αθώες» τροφές που χαλάνε τα δόντια...!!!!

Οι οδοντίατροι αποκαλύπτουν τις τροφές υπεράνω υποψίας που χαλάνε τα δόντια – και προτείνουν τρόπους να τις αντικαταστήσουμε. 

Το σωστό βούρτσισμα, το οδοντικό νήμα και το διάλυμα, καθώς και τα συχνά τσεκ απ στον οδοντίατρο είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες ώστε να διατηρούμε το λαμπερό μας χαμόγελο. Ωστόσο δεν πρέπει να αγνοούμε τον ρόλο που παίζει η διατροφή στην υγεία των δοντιών. 

Όλοι ξέρουμε ότι τα γλυκά και τα ποτά με ανθρακικό χαλάνε τα δόντια, παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μερικές τροφές που αν και δεν πάει το μυαλό μας συμβάλλουν στη διάβρωση του σμάλτου και των ούλων. Ας δούμε ποιες είναι αυτές: 

* Εσπεριδοειδή 
Πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ: Είναι γνωστό πόσο ευεργετικά είναι για την υγεία μας. Ωστόσο περιέχουν υψηλά επίπεδα κιτρικού οξέως, το οποίο διαβρώνει το σμάλτο και εντείνει την ευαισθησία των ούλων. 

Αντικαταστάτες : Αντί να τρώμε αποκλειστικά αυτά τα φρούτα, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με περισσότερα μήλα και μπανάνες που έχουν λιγότερα οξέα. 

* Ζυμαρικά 
Αν συνηθίζουμε να τρώμε συχνά ναπολιτάνα ή ζυμαρικά με σάλτσα που βασίζεται στην ντομάτα, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτούμε, μιας και η σάλτσα ντομάτας είναι πλούσια σε οξέα. Ιδιαίτερα οι κονσέρβες ντομάτας έχουν υψηλότερα επίπεδα οξέων. 

Αντικαταστάτες: Πέστο ή άλλες σάλτσες που βασίζονται στο ελαιόλαδο. 

* Ποπ κορν 
Μπορεί να μην περιέχει οξέα, κρύβει όμως κινδύνους, κυρίως τα σκληρά κομμάτια του χαλάνε την επιφάνεια των δοντιών, σφηνώνουν σε δυσπρόσιτα σημεία ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να σπάσουν ακόμα κάποιο δόντι. 

Αντικαταστάτες: Μια από τις χαρές του σινεμά είναι το ποπ κορν, μπορούμε όμως να προτιμήσουμε τα νάτσος, που είναι εξίσου γευστικά. 

* Πάγος 
Ισχύει το ίδιο με το ποπ κορν. Ιδιαίτερα αν έχουμε μεγάλα σφραγίσματα. 

* Πίκλες / τουρσί 
Νοστιμίζουν το μπέργκερ μας και άλλα φαγητά και προσφέρουν πολλά οφέλη στο έντερο μιας και περιέχουν «καλά» βακτήρια. Παρ' όλα αυτά, είναι πλούσια σε οξέα. 

Αντικαταστάτες: Ωμά καρότα ή αγγουράκια 

* Ποτά / ροφήματα 
Οσο πιο χαμηλό είναι το ph ενός ποτού τόσο πιο εύκολα διαβρώνονται τα δόντια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ph του νερού είναι 7 και το ph του στομαχιού είναι περίπου 2. 

Το σμάλτο ξεκινάει να διαβρώνεται περίπου στο 5.5. 

Χυμός πορτοκάλι: 3.4 

Ανθρακούχο νερό: 3.7 

Ενεργειακό ποτό: 3.3 

Κρασί: 2.3 - 3.8 

Μπύρα: 4.0 – 5.0 

Σκέτος καφές: 2.4 – 3.3 

Πώς να μειώσουμε την καταστροφή του σμάλτου 

- Πίνουμε πολύ νερό ιδίως όταν πίνουμε καφέ ή κάποιο αλκοολούχο ποτό 

- Καταναλώνουμε τροφές που διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, όπως ξηροί καρποί, καρότα, σέλερι 

- Μασάμε τσίχλες χωρίς ζάχαρη 




Πως να ελέγξω την λιγούρα για γλυκό...!!!!

Πολλές φορές έχουμε τρελή λιγούρα για γλυκό. Μπορεί μάλιστα να μας γίνει έμμονη ιδέα και να μην φεύγει με τίποτα από το μυαλό μας μέχρι να φάμε τουλάχιστον ένα ή και περισσότερα γλυκά.

Ωστόσο, τα γλυκά είναι κι αυτά μέρος της διατροφής μας και για αυτό δεν πρέπει να τα δαιμονοποιούμε ειδάλλως θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Πρέπει όμως να συγκρατούμε τον αυτό μας και να τα τρώμε με μέτρο καθώς είναι πλούσια τόσο σε λιπαρά (συνήθως μάλιστα κορεσμένα) όσο και σε υδατάνθρακες (κυρίως σάκχαρα). 

Τι γίνεται όμως όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος ή όταν θέλουμε να ακολουθήσουμε μία ισορροπημένη διατροφή; Τι γίνεται δηλαδή όταν πρέπει να τα αποφύγουμε ή να τρώμε όσο το δυνατόν λιγότερα γλυκά;

Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε για ποιόν λόγο νιώθουμε έντονη ανάγκη για γλυκό, μαζί με κάποια μικρά κολπάκια για να περιορίσουμε όσο μπορούμε το "κακό"...

Γιατί έχουμε λιγούρα για γλυκό 
Ο λόγος για τον οποίο συχνά έχουμε πολύ έντονη λιγούρα για γλυκό είναι συνήθως επειδή ακριβώς εκείνη την στιγμή πεινάμε και το σώμα μας ζητάει άμεσα ενέργεια. Και ποιος είναι ο πιο εύκολος δρόμος εκείνη την στιγμή για το σώμα μας;

Μα φυσικά να "αναζητήσει" μια εύκολη και γρήγορη πηγή ενέργειας, δηλαδή μια τροφή η οποία περνάει άμεσα στον οργανισμό μας. Αυτή η τροφή δεν είναι άλλη από την ζάχαρη. Και μάλιστα αν πέσουμε στην παγίδα μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς όσο τρώμε γλυκά, τόσο περισσότερο θα πεινάμε αργότερα...

Συμβουλές για τον περιορισμό των γλυκών που τρώμε 
Πως θα το αντιμετωπίσουμε όμως όλο αυτό; Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές παρακάτω :

Οργανώστε τα γεύματα σας 
Ο βασικός τρόπος για να καταφέρουμε να συγκρατηθούμε είναι να οργανώσουμε καλύτερα τα γεύματα της μέρας μας. Θα πρέπει για παράδειγμα να ξεκινάμε την μέρα μας με ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό, πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά.

Ένα τέτοιο πρωινό θα μας χορτάσει και θα βοηθήσει στην ρύθμιση της πείνας μας μέσα στη μέρα. Επίσης, θα πρέπει να οργανώσουμε την μέρα μας έτσι ώστε να κάνουμε συχνά και μικρά γεύματα. Ένας κανόνας για να το πετύχουμε αυτό είναι να τρώμε κάθε 3 - 3,5 ώρες.
Προσοχή στην ποσότητα και στην ποιότητα 
Φυσικά πρέπει να προσέχουμε και το τι, αλλά και το πόσο τρώμε. Προσοχή λοιπόν στην ποσότητα και στην ποιότητα των γευμάτων μας. Είναι σημαντικό επίσης να μην πέσουμε με τα μούτρα στο φαΐ, ώστε σε 3 με 3,5 ώρες να πεινάμε πάλι. Πρέπει με άλλα λόγια να τρώμε με το... ρολόι.

Προσοχή όμως, δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να πεθαίνουμε της πείνας γιατί τότε θα καταλήξουμε στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να ψάχνουμε για γλυκό. 
Φτιάξτε λάιτ γλυκά 
Ένα άλλο κολπάκι είναι να βρούμε ή να φτιάξουμε μόνοι μας μία πιο ελαφριά και υγιεινή εκδοχή του αγαπημένου μας γλυκού που θα μας επιτρέπει να το τρώμε πιο συχνά. Πλέον στο ίντερνετ μπορούμε να βρούμε ένα σωρό τέτοιες παραλλαγές των κλασικών γλυκών.

Για παράδειγμα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το παγωτό με πολτοποιημένες παγωμένες μπανάνες ή την κρέμα σαντιγί με κάποιο φυτικό υποκατάστατο, και φυσικά την ζάχαρη με στέβια ή κάποιο άλλο γλυκαντικό.

Φάτε το αγαπημένο σας γλυκό μαζί με το φαγητό 
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως όταν θέλουμε πραγματικά ένα γλυκό και δεν καταφέρνουμε να συμβιβαστούμε με ένα υποκατάστατο; Όταν δηλαδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την λιγούρα;

Τότε στο επόμενο γεύμα μας θα προσθέσουμε στο τέλος του μία μικρή μερίδα από το γλυκό που επιθυμούμε. Τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε εδώ είναι δύο:

α) το γλυκό θα πρέπει να το εντάξουμε σε ένα γεύμα μας. Δεν θα πρέπει να το φάμε μόνο του ή να αντικαταστήσει ένα γεύμα και

β) καλό θα είναι να επιλέξουμε μικρή ποσότητα. Άλλωστε σημασία έχει η γεύση και η απόλαυση στο γλυκό και όχι η ποσότητα. 

Καλή επιτυχία! 




Μόνος δεν είσαι, έχεις εσένα...!!!!

Πονάς για πόσους λόγους και ξέρεις πως κανείς τη στιγμή εκείνη δεν μπορεί να τους πάρει μακριά. Μόνο εσύ! Κι όμως, κάτι φορές που σε εγκαταλείπεις, αναζητάς τη λύτρωση έξω από εσένα κι ένα χέρι να πιαστείς, κι ας δυνάμωσες.

Ηρέμησε, μια φάση είναι, θα περάσει. Περνάς τα δάκτυλά σου ανάμεσα στα μαλλιά σου κι ακούς τα δάκρυα να στάζουν στο τραπέζι. Κανείς εκεί, πάντα μόνος και αυτό που σε θυμώνει είναι που ξέρεις πως μόνο εσύ μπορείς να σε λυτρώσεις, κανένας άλλος.

Προσπαθείς να αναπνεύσεις μάταια Έχεις ανάγκη από εκείνο το χάδι στο κεφάλι, που ξεκινά από το μέτωπο και καταλήγει στον αυχένα, εκεί ακριβώς που ο πόνος σφίγγει τη βάση του μυαλού σου, εκεί, που δεν μπορεί να φτάσει ούτε η σκέψη.

Όλα μάταια, όλα ανοίγουν τα μάτια σου μόνο για να κοιτάξεις γύρω σου, μόνο για να δεις και να πιστέψεις το πόσο μόνος είσαι. Μόνος ανάμεσα σε τοίχους, μόνος ανάμεσα σε τζαμαρίες που ακόμη κι αν τις έχεις ορθάνοιχτες, η ανάσα σου παραμένει εγκλωβισμένη. Κι όμως, η μοναξιά δεν είναι πια μέγγενη, δεν είσαι πια αιχμάλωτός της, συζητάς με τον εαυτό σου, δεν μαλώνεις.

Άλλοτε θα σε χαρακτήριζες τρελό, μα πλέον είσαι εσύ ο καταλύτης, εσύ ο σωτήρας και κυρίαρχός του και ξέρεις πως σύντομα θα φύγεις από αυτό, θα αναπνεύσεις ξανά. Ηρέμησε, μια φάση είναι, θα περάσει.

Ο τρόπος σε βγάζει από εκεί, η θέληση μόνο ή κάθε πόνος έχει το δικό σημείο επαφής με τη λύτρωση, τη δική του προσωπική σύναψη; Πλέον γνωρίζεις πως οι ερωτήσεις είναι μάταιες, ζεις στο εδώ και στο τώρα, θα το παλέψεις και θα νικήσεις, κι ας πονάς μέχρι το τελευταίο σου κύτταρο. Αν ο πόνος σου φτάνει έως εκεί, σκέψου μέχρι πού μπορεί να φτάσει η δύναμή σου.

Κοιτάξου. Αντέχεις ακόμη να κρατάς το σώμα σου στη ζωή, όσα κι αν πέρασες, αντέχεις να ζεις τον πόνο και να λες φάση είναι θα περάσει, θα το παλέψω. Μια επιλογή που δεν σου χαρίστηκε, μια επιλογή που την κατέκτησες σε ενός πολέμου τη νίκη, με μάχες ήττες πολλές.

Μιλάς και πάλι σε πρώτο πρόσωπο, γιατί δεν φοβάσαι να σε κοιτάς στον καθρέπτη. Δε βλέπεις το είδωλό σου πια, δε βλέπεις τον αντικατοπτρισμό, στον καθρέπτη σου, βλέπεις εσένα και αυτό σου θυμίζει πως το μεγαλύτερο λάθος του ανθρώπου είναι να ψάχνει λύτρωση έξω από εκείνον. 

Η λύτρωση είναι μόνο μέσα του. Στάσου στα πόδια σου και φώναξε, μια φάση είναι, θα περάσει! Ο πόνος δεν θα με νικήσει.

Άνθρωποι πέρασαν και σβήστηκαν, λάθη στιγμάτισαν και διεγράφησαν και πόνοι που πάτησαν επάνω στην ψυχή σου σε δίδαξαν πολλά, τι περιμένεις άλλο να αλλάξει; Δεν βλέπεις την αλλαγή επάνω σου; Δυνάμωσες. 

Στάθηκες στα πόδια σου! Φάση ήταν και πέρασε. Άντεξες και τα κατάφερες με τα όποια σημάδια. Γιατί ακόμη να έχεις ανάγκη την αποδοχή τους, γιατί να μην είναι αρκετή μόνο η δική σου αποδοχή!

Έμαθες να συγχωρείς τον εαυτό σου, έμαθες να μη φοβάσαι τα λάθη σου, τα αντιμετωπίζεις πια κι έμαθες πως η πιο σκληρή κατάκτηση είναι οι αδυναμίες του ίδιου σου του εαυτού. Έμαθες εσένα κι αυτό είναι αρκετό για να προχωρήσεις, για να αποδεχτείς πως όπως μοναδικός είσαι εσύ, έτσι κι ο συνάνθρωπός σου! 

Σε πληγώνει μόνο εκείνο που σου θυμίζει ποιος είσαι, τι ακόμη έχεις αφήσει σε εκκρεμότητα, τι χρειάζεται να δουλέψεις, να λειάνεις τις γωνίες του για να μην χτυπάς.

Προχώρησε, όσα εμπόδια κι αν βρεις μπροστά σου, όσοι πόνοι κι αν σου κλείνουν τον δρόμο, φοβούνται κι αυτοί μη τους εγκαταλείψεις, μη μείνουν μόνοι. Φοβούνται το φως σου, γεμίζουν τον δρόμο σου σκοτάδια για να μην πας πουθενά, να μείνεις μαζί τους.

Προχώρησε άνθρωπε, βγάλε το πέπλο που φοράς και δες τη δύναμή σου, είναι εκεί! Και μην ξεχνάς σε κάθε δυσκολία, ήρθες στη γη για να ζήσεις. Η ζωή δεν σταματά σε κανέναν πόνο, η ζωή μόνο προχωρά. Γι’ αυτό ηρέμησε, μια φάση είναι, θα περάσει. Μόνος δεν είσαι, έχεις εσένα.




Συγγραφέας Ρίνα Σερέτη

Μόνιμη φυσική θεραπεία για την σπονδυλική στήλη, την πλάτη και τον πόνο στα κάτω άκρα...!!!!

Η σπονδυλική στήλη,ο πόνος στην πλάτη και το πόδι, εμφανίζονται συνήθως λόγω της καθιστικής ζωής ή της ακραίας φυσικής δραστηριότητα.

Σταματήστε να ανησυχείτε γιατί υπάρχει μία φυσική λύση για τα προβλήματά σας.

Αν αρχίσετε να καταναλώνετε αυτό το φάρμακο, θα νιώσετε τις θετικές αλλαγές από τις πρώτες κιόλας μέρες. Αν συνεχίσετε την κατανάλωση, αποφύγετε πλήρως τους πόνους μέσα σε δύο μήνες.

Δοκιμάστε αυτήν την φυσική θεραπεία και δεν θα αναγνωρίζετε την ραχοκοκαλιά σας. Κάθε πράγμα που είναι ιδιοφυές είναι πραγματικά πολύ απλό και προσιτό.

Αν θέλετε να ξεχάσετε τον πόνο σπονδυλική στήλη, θα πρέπει να λάμβάνετε τα ακόλουθα φρούτα κάθε βράδυ, για δύο μήνες.

1 αποξηραμένο σύκο

1 αποξηραμένο βερίκοκο

5 αποξηραμένα δαμάσκηνα

Αυτά τα φρούτα περιέχουν ουσίες που προκαλούν την αναγέννηση των ιστών, οι οποίες συνδέουν ταους μεσοσπονδύλιους δίσκους.Τους κάνουν σκληρούς και δυνατούς. Οι σπόνδυλοι αρχίζουν να στέκονται στα δικά τους μέρη, φυσικά , χωρίς οποιαδήποτε εξωτερική χειροκίνητη διόρθωση.

Δοκιμάστε αυτήν την θεραπεία και δεν θα το μετανιώσετε!

Κάθε φρούτο περιέχει ορισμένα στοιχεία και ουσίες, η ανάμειξη τους κάνει τη θεραπεία φυσική και αποτελεσματική. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για τον πόνο στον σκελετό. Είναι χρήσιμο τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.




newsitamea.gr
ΠΡΟΣΟΧΗ: 
Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση και προτού αποφασίσετε να κάνετε οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στην καθημερινή σας διατροφή, ή προτού αποφασίσετε να εφαρμόσετε κάποια συμβουλή, την οποία "κάπου μάθατε", "κάποιος σας είπε", ή "κάπου διαβάσατε", ενημερώστε και ζητήστε την συμβουλή ενός γιατρού. 

Πάψε να έχεις παράλογους φόβους. Ζήσε...!!!!

Τι κρύβεται μέσα στο μυαλό όσων κοιμούνται σαν… πουλάκια, σπανίως ανησυχούν και το στρες φαίνεται να μην τους αγγίζει; Κάνουμε μια… βουτιά στις σκέψεις εκείνων που δεν αφήνουν τη συνεχή ανησυχία να στοιχειώσει τη ζωή τους και αποκαλύπτουμε τα μυστικά τους.

Η ανησυχία είναι ωφέλιμη όταν μας κινητοποιεί να δράσουμε και να βρούμε λύσεις. Όταν όμως στο μυαλό μας κυριαρχούν τα χειρότερα σενάρια, τότε ξεκινούν τα προβλήματα. «Και αν με απολύσουν και καταλήξω στο δρόμο;», «Και αν δεν πληρώσω το πρόστιμο και βρεθώ χρεωμένος και μπω στη φυλακή;», «Τι θα συμβεί αν…;». 

Η υπερβολική ανησυχία, που συνδυάζεται με μπόλικα στοιχεία αβεβαιότητας και καταστροφολογίας, σπανίως ωφελεί. Οι άνθρωποι που ανησυχούν υπερβολικά συνήθως φοβούνται μια απροσδιόριστη απειλή – ένα αόριστο κακό ενδεχόμενο στο μέλλον. 

Η συνεχής ανησυχία είναι δυνατόν να επηρεάσει τη ζωή μας και να μας παραλύσει συναισθηματικά. Μπορούμε, όμως, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο των παράλογων φόβων παίρνοντας πρώτα απ’ όλα μαθήματα από εκείνους που δεν χάνουν τον ύπνο τους, ούτε τρώνε τα νύχια τους ανησυχώντας για το «τι θα συμβεί αν…». Ας δούμε, λοιπόν, πώς σκέφτονται.

Εστιάζουν στο παρόν
Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που ανησυχούν υπερβολικά και σε όσους δεν αφήνουν την ανησυχία να επηρεάζει τη ζωή τους είναι ότι οι δεύτεροι δεν αναλώνονται σκεπτόμενοι διαρκώς τι θα φέρει το μέλλον.

Το μυστικό : Μια τεχνική που μπορεί να μας βοηθήσει είναι να σημειώσουμε σε ένα χαρτί ποιο ακριβώς είναι το θέμα που μας ανησυχεί, έτσι ώστε να μην αφήσουμε το μυαλό μας να παρασυρθεί από παράλογες φοβίες που μας απομακρύνουν από το αληθινό πρόβλημα.

Αποστασιοποιούνται
Οι άνθρωποι που δεν ανησυχούν υπερβολικά όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα παίρνουν τις αποστάσεις τους, γεγονός που τους επιτρέπει να δουν την κατάσταση πιο αντικειμενικά και με τη συναισθηματική αποστασιοποίηση που είναι απαραίτητη για να βρουν λύσεις.

Το μυστικό : Ακόμη και αν αυτό φαίνεται δύσκολο για τους… ανήσυχους τύπους, οι ειδικοί τούς προτείνουν να καταγράφουν τα «χειρότερα σενάρια» που περνούν από το μυαλό τους και να βλέπουν κατά πόσον είναι πιθανά. Να αντιμετωπίζουν, δηλαδή, τις ανησυχίες τους όχι ως γεγονότα, αλλά ως υποθέσεις, τις οποίες ελέγχουν για να δουν αν ευσταθούν. Ο τρόπος αυτός αποδυναμώνει τα εφιαλτικά σενάρια και βοηθά να εστιάσουμε στο τρέχον πρόβλημα.

Ανησυχούν, αλλά… αργότερα
Όλοι οι άνθρωποι ανησυχούν – μάλιστα οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες, ίσως επειδή εξελικτικά ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τα παιδιά από τους πιθανούς κινδύνους. Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που γίνονται έρμαια των φόβων τους και σε όσους διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις ανησυχίες τους είναι ότι οι δεύτεροι δεν αναλώνονται στην καταστροφολογία.

Το μυστικό : Μια καλή στρατηγική για την αντιμετώπιση της υπερβολικής ανησυχίας είναι να ασχοληθούμε με αυτήν… αργότερα. Την ώρα που η ενοχλητική σκέψη εισβάλλει στο μυαλό μας ας συνεχίσουμε με τις δραστηριότητές μας, λέγοντας στον εαυτό μας ότι θα σκεφτούμε τι θα κάνουμε με αυτή μια συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας αργότερα. Συχνά, το αποτέλεσμα είναι να την ξεχάσουμε εντελώς.

Δεν παρασύρονται
Η συνεχής ανησυχία εμπλέκει τα θύματά της σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων, με αποτέλεσμα ένα πρόβλημα που μπορεί να είναι αντιμετωπίσιμο να φαίνεται ανυπέρβλητο, αφού στο μυαλό τους όλα έχουν ήδη πάει στραβά.

Το μυστικό : Καταγράφουμε το πραγματικό πρόβλημα με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι στο παρόν, προσπαθώντας να εντοπίσουμε πιθανές λύσεις, τις οποίες και τολμάμε να δοκιμάσουμε ακόμη και αν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την αποτελεσματικότητά τους.

Αποδέχονται την αβεβαιότητα
Η αδυναμία να αποδεχθούμε την αβεβαιότητα βρίσκεται στη ρίζα των παράλογων φόβων. Όσοι ανησυχούν υπερβολικά έχουν μια έντονη ανάγκη να γνωρίσουν και να ελέγξουν ό,τι θα τους συμβεί στο μέλλον. Ανησυχώντας για κάθε πιθανό καταστροφικό σενάριο, πιστεύουν ότι μπορούν να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν ό,τι τους επιφυλάσσει το μέλλον και να αποφύγουν τα δυσάρεστα. Το πρόβλημα είναι, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ότι αυτή η τακτική δεν είναι αποτελεσματική.

Το μυστικό : Ανησυχώντας για ό,τι μπορεί να πάει στραβά, δεν ξορκίζουμε το κακό. Ενδεχομένως να νιώθουμε πιο ασφαλείς, αλλά αυτό είναι μια πλάνη. Εστιάζοντας σε επικείμενες απειλές, όχι μόνο δεν τις αποτρέπουμε, αλλά στερούμαστε και την απόλαυση της ζωής μας στο παρόν. 

Ενίοτε, μάλιστα, είναι δυνατόν με αυτόν τον τρόπο και να τις προκαλέσουμε. Για παράδειγμα, αν πηγαίνοντας σε μια συνέντευξη για δουλειά κάνουμε αρνητικές σκέψεις απαξίωσης και γελοιοποίησης του εαυτού μας, γινόμαστε περισσότερο νευρικοί, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες όσον αφορά την εντύπωση που θα αποκομίσει για εμάς ο πιθανός εργοδότης μας. 

Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, αν είναι δυνατόν να είμαστε σίγουροι για οτιδήποτε στη ζωή. Ας σκεφτούμε αν περιμένουμε «τα χειρότερα» μόνο και μόνο επειδή είναι απρόβλεπτα. Ας προκαλέσουμε τον ίδιο τον φόβο της αβεβαιότητας και θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου.

Σε αρμονία με τα συναισθήματά τους
Η συνεχής ανησυχία κρατά το μυαλό απασχολημένο και μας αποσπά από τα ίδια μας τα συναισθήματα. Δεν είναι όμως δυνατόν να «σωπάσουμε» τα συναισθήματά μας με αυτόν τον τρόπο. Περιστασιακά τα καταστέλλουμε, αλλά μόλις σταματήσουμε τις καταστροφικές σκέψεις αυτά βρίσκουν ξανά διέξοδο και μας ζητούν να τα διαχειριστούμε.

Το μυστικό : Όσοι δεν καταστροφολογούν είναι σε αρμονία με τα συναισθήματά τους – θετικά και αρνητικά. Αποδέχονται ότι δεν μπορούν να έχουν διαρκώς τον έλεγχο και ότι τα συναισθήματα που βιώνουν δεν είναι πάντα ξεκάθαρα. Η αλήθεια είναι ότι τα συναισθήματα, όπως και η ίδια η ζωή, είναι μπερδεμένα. Μπορούμε, όμως, να δούμε τα αρνητικά συναισθήματα ως ένα σημάδι ότι η κατάσταση που τα προκαλεί - π.χ. σχέσεις, δουλειά, λογαριασμοί - απαιτεί την προσοχή μας και να λάβουμε τα μέτρα μας.

Οι σωστές ερωτήσεις
Όταν το μυαλό αρχίζει να κατρακυλά στο μονοπάτι των παράλογων σκέψεων, ας θέσουμε στον εαυτό μας μια σειρά ερωτήσεων που μπορούν να μας επαναφέρουν στον ορθό δρόμο της λογικής:

1 «Είναι δικό μου πρόβλημα;».

2 «Έχω κάποιο βαθμό ελέγχου της κατάστασης;».

3 «Έχω ήδη κάνει ό,τι μπορώ γι’ αυτό;».

4 «Είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί σύντομα; Εάν δεν είναι επικείμενο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσω γι’ αυτό τώρα».

5 «Υπάρχουν αποδείξεις για αυτήν μου τη σκέψη;».

Η εναλλακτική σκέψη
Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όσο προσπαθούμε να διώξουμε μια δυσάρεστη σκέψη από το μυαλό μας τόσο αυτή κυριαρχεί στον νου μας. Αντί, λοιπόν, να προσπαθούμε να μη σκεφτούμε αρνητικά, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε έναν εσωτερικό διάλογο, θέτοντας ερωτήσεις που οδηγούν σε εναλλακτικές σκέψεις. 

Ας αναρωτηθούμε για παράδειγμα: «Πώς θα σκεφτόταν κάποιος άλλος στη θέση μου;», «Τι θα έλεγα σε κάποιον άλλο για να τον βοηθήσω με αυτές τις σκέψεις;», «Πώς θα σκέφτομαι για το ίδιο πράγμα σε μερικά χρόνια;».

Oι κατάλληλες παρέες
Εάν υπάρχει κάποιο πρόσωπο στη ζωή μας που μας αυξάνει τα επίπεδα του στρες και πυροδοτεί τον φαύλο κύκλο της ανησυχίας, καλό είναι να θέσουμε κάποια όρια όσον αφορά τα θέματα που επιτρέπεται να συζητάμε μαζί του.




Βρες τι θέλεις να κάνεις και κάντο με πάθος...!!!!

Τα 18 είναι μια υπέροχη ηλικία, είναι η ηλικία που οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι αφού τελειώσουν το σχολείο ξεκινούν μια νέα ζωή κάνοντας σκέψεις και όνειρα για αυτά που θέλουν να ζήσουν. 

Είναι πολύ σημαντικό την περίοδο αυτή να έχουν κοντά τους ανθρώπους που να μπορούν να σέβονται την ατομικότητα, τη διαφορετικότητα και τα όνειρα τους. Πολύ συχνά όμως οι γονείς προβάλουν τα απωθημένα τους στα παιδιά, ενώ η κοινωνική πραγματικότητα τα ωθεί σαν πρόβατα στη σφαγή, σε κατευθύνσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα. 

Αν εγώ ήμουν τώρα 18 ετών θα ήθελα να υπήρχε κάποιος να μου πει πως αυτοί που σε συμβουλεύουν δεν ξέρουν περισσότερα από εσένα και φυσικά κανείς δεν ξέρει εσένα καλύτερα από σένα. 

Μην ακούς λοιπόν κανένα και κάνε αυτό που λέει η καρδιά σου, ακόμα κι αν κάνεις λάθος σίγουρα θα ‘έχεις κερδίσει μια εμπειρία που θα την έχεις διαλέξει εσύ. Θα έχεις μάθει, θα έχεις γίνει πιο δυνατός. 

Έχοντας περάσει τα 18 εδώ και καιρό αναρωτιέμαι πως θα ήταν η ζωή μου αν είχα ακούσει την καρδιά μου πιο νωρίς και αν δεν είχα κάνει τα λάθη που έχω κάνει. Η ανασκόπηση αυτή δεν εστιάζει στο παρελθόν, αντίθετα συνδέεται με την αλλαγή στο παρόν και μια λίστα από tips που θα σε βοηθήσουν να ακούσεις από κάποιον αυτό που έχεις στο μυαλό σου. 

Απόσταγμα εμπειρίας τα tips αυτά, δεν πάνε να σε πείσουν, αλλά να σε αφυπνίσουν από το παραμύθι που σου πουλάνε. 

1. Γίνε στη ζωή σου αυτό για το οποίο γεννήθηκες. Άκου μόνο την καρδιά σου και κάνε αυτό που πραγματικά θέλεις, ότι κι αν είναι αυτό. 

2. Μην πέσεις στην παγίδα να ζεις τη ζωή κάποιου άλλου και να εκπληρώνεις τις προσδοκίες των γύρω σου. 

3. Κάνε τις δικές σου επιλογές και αγαπά τα λάθη σου, μόνο μέσα από αυτά μαθαίνεις. 

4. Αποδεσμεύσου από τους φόβους σου, αλλά και τους φόβους του περιβάλλοντος σου. 

5. Επένδυσε χρόνο, χρήματα και ενέργεια στο εαυτό σου. Κάθε μέρα κάνε κάτι μόνο για σένα. 

6. Άσε την περπατημένη οδό και βρες το δρόμο σου μόνος σου. Μη φοβάσαι την αποτυχία είναι και αυτή μέρος στο παιχνίδι της ζωής. 

7. Ανακάλυψε σε τι είσαι καλός και δούλεψε σκληρά ώστε να γίνεσαι συνεχώς καλύτερος. Μην αναλώνεσαι με πολλά! 

8. Σκέψου, αποφάσισε και δραστηριοποιήσου άμεσα! Μην αφήνεις το χρόνο να χάνεται αξιοποίησε τον. 

9. Βρες τι θέλεις να κάνεις και κάντο με πάθος! 

10. Ότι δε σου αρέσει αναγνώρισε το και άλλαξε το άμεσα! Μη χάνεις χρόνο! 

11. Ξεφορτώσου ότι δεν είναι χρήσιμο, όμορφο ή γεμάτο χαρά. 

12. Πίστευε στα θαύματα. 

13. Μη ζηλεύεις κανένα. 

14. Μην αντιγράφεις κανένα. 

15. Μη σε νοιάζει τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα. 

16. Ότι διάθεση και να έχεις, σήκω, ντύσου και πήγαινε εκεί που έχεις να πας. 

17. Να ενδίδεις στα θέλω σου. 

18. Να μη ντρέπεσαι. 

19. Να μη διστάζεις. 

20. Να μη ξεχνάς πως κανείς δεν είναι υπεύθυνος για την ευτυχία σου παρά μόνο εσύ. 

Να θυμάσαι πάντα πως η ζωή είναι μικρή και πολύτιμη. Δεν πρέπει να τη χαραμίζεις και κυρίως να χαραμίζεσαι σε πράγματα που δε σου ταιριάζουν. Μάθε να λες ευχαριστώ για τα μικρά και τα μεγάλα και ζήσε τη ζωή σου όπως την ονειρεύεσαι! Μη διστάζεις και μη συμβιβάζεσαι! 




Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Καθαρισμός του χώρου μέσα στην κουζίνα σας...!!!!

Το πιο σημαντικό πράγμα για εξαιρετικό φενγκ σούι είναι η διαίσθηση σας. Είναι πάντα το καλύτερο, άσχετα με το ποιοι είναι οι «κανόνες» του φενγκ σούι. Αυτό που συνιστώ είναι, κλείστε τα μάτια, χαλαρώστε, και φανταστείτε ότι περπατάτε ολόγυρα στην κουζίνα. 

Παρατηρείστε τί αισθάνεστε να είναι υπέροχο και σας ανεβάζει την ενέργεια και τι σας την ρίχνει. Στη συνέχεια χρησιμοποιείστε την πληροφορία αυτή να κάνετε όποιες αλλαγές είναι απαραίτητες. 

Τώρα που έχετε τον βωμό της κουζίνας σας, η κουζίνα σας είναι άδεια από περιττά, και την αισθάνεστε ζεστή και ελκυστική σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχετε ενισχύσει το φενγκ σούι της, είστε έτοιμοι να γεμίσετε αυτόν τον χώρο με μαγική, αναζωογονητική, και λαμπερή ενέργεια.

Για χιλιετίες, στους αρχαίους πολιτισμούς και τους ιθαγενείς πολιτισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, ιερές τελετουργίες εκτελούνταν για να ενσταλάξουν ευεργετική ενέργεια σε χώρους διαβίωσης. Οι άνθρωποι κάνουν αυτές τις τελετές καθαρισμού για έναν πολύ απλό λόγο – λειτουργούν! 

Οι μέθοδοι και τα εργαλεία ποίκιλλαν από την μία ομάδα στην άλλη, αλλά ο σκοπός ήταν ίδιος – να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αρμονία. 

Οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούσαν ντραμς, κρόταλα, και έκαιγαν βότανα στις τελετές τους. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν γκόνγκς, ψαλμούς, και θυμίαμα. 

Στην μεσαιωνική Ευρώπη, το αλάτι και οι προσευχές καθάριζαν την ενέργεια. Στην Μέση Ανατολή, το κάψιμο του ρετσινιού, όπως λιβάνι και μύρο, χρησιμοποιούνταν για να ελκύσουν ευχές μέσα σε ένα σπίτι. 

Αν και πολλές από αυτές τις παραδόσεις έχουν εκλείψει, προερχόμενο από την βαθιά σοφία της γης, σαν ένα νέο βλαστάρι από την ρίζα ενός σεβαστού δέντρου, έρχεται η αφύπνιση του καθαρισμού του χώρου. Απηρχαιωμένες τελετές που έφεραν τις γενιές της ζωτικότητας και πάλι στο προσκήνιο χρησιμοποιούνται για ακόμη μια φορά. 

Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί ο καθαρισμός του χώρου, είναι σημαντικό να δώστε χρόνο στο να αρχίσετε να αισθάνεστε την ενέργεια. Όλοι έχουμε την ικανότητα αυτή. Έχετε μπει ποτέ μέσα σε ένα άδειο δωμάτιο όπου αμέσως νιώσατε ότι η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη ένταση; 

Αν και να μην είχατε ίσως ιδέα τι συνέβη εκεί πριν από την άφιξη σας, μπορεί να νιώσατε με βεβαιότητα ότι δεν ήταν ευχάριστο. Σε αντίθεση, άλλα μέρη φαίνονται να αναδύουν χαρά και μια ειρηνική αίσθηση ευεξίας. 

Οι διαφορές μεταξύ των δωματίων που τα νιώθεις να είναι υπέροχα και εκείνων που φαίνονται καταθλιπτική μπορούν να εξηγηθούν, τουλάχιστον εν μέρει, από το γεγονός ότι κάποια περιβάλλοντα είναι απλά πιο ωραία ή με φυσικό τρόπο ελκυστικά από άλλα. 

Εν τούτοις, υπάρχει μια βαθύτερη αλήθεια πίσω από αυτές τις εξηγήσεις που έχει να κάνει με την ενέργεια. Κάποια περιβάλλοντα αποπνέουν μια ενέργεια που σε θρέφει, ενώ άλλοι χώροι μπορούν να σε εξαντλήσουν, να σε οδηγήσουν σε κατάθλιψη, εκνευρισμό, ή θυμό. 

Όταν μπαίνουμε σε έναν χώρο, δεν αντιδρούμε μόνον στο στυλ της επίπλωσης και των χρωμάτων που βρίσκουμε εκεί, αλλά επίσης αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια που μας περιβάλλει. Η θετική ενέργεια μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Η αρνητική ενέργεια μας καταβάλλει. 

Ο καθαρισμός του χώρου προσφέρει έναν απλό και πολύ αποτελεσματικό τρόπο να μετατρέψουμε την τελευταία στην πρώτη. Μπορεί να μετατρέψει ένα καταθλιπτικό μέρος σε παράδεισο ομορφιάς, αρμονίας, και αναζωογονητικής χαράς. Για να δημιουργήσετε ένα μυστικιστικό, μαγικό, ακόμα και μυθικό γεύμα, είναι σημαντικό να καθαρίσετε τον χώρο της κουζίνας και της τραπεζαρίας σας. 

(Απόσπασμα από το βιβλίο των Denise Linn & Meadow Linn, “The Mystic Cookbook: the secret alchemy of food”) 




"Ξυπνώντας τον Ονειρευτή. Αλλάζοντας το Όνειρο" 

Ρόμπερτ Νατζέμυ : Είμαστε ψυχές με σώμα, όχι σώματα με ψυχή...!!!!

Χρησιμοποιούμε τη φράση «η ψυχή μου» ή «η ψυχή του». Δεν είμαστε σώματα που έχουμε ψυχή. Είμαστε ψυχές που έχουμε σώμα και νου, μέσα από τα οποία εκφραζόμαστε. 

Γιατί είναι αυτό σημαντικό; 

Όταν πιστεύουμε πως είμαστε το σώμα, αξιολογούμε τον εαυτό μας με σωματικούς όρους και φοβόμαστε το θάνατο. 

Ως ψυχές, αντιλαμβανόμαστε πως η ύπαρξή μας είναι πολύ ευρύτερη από το σώμα και το νου και αποδεχόμαστε με αξιοπρέπεια την αποχώρησή μας από το προσωρινό όχημα έκφρασης. 

Ως σώματα, είμαστε προσκολλημένοι σε πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου τού να μας αποδέχονται και να μας αγαπούν ορισμένοι άλλοι. 

Ως ψυχές, νιώθουμε τη σύνδεσή μας με πολλά όντα. Είμαστε σε θέση να αγαπάμε ακόμη κι όταν δεν μας αγαπούν. 

Ως ψυχές, φροντίζουμε με αγάπη για το σώμα μας, από ευγνωμοσύνη για την υπηρεσία που μας προσφέρει. 

Δεν έχουμε προσκόλληση στην εμφάνισή του. 

Συνειδητοποιούμε ότι η ύπαρξή μας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που εκφράζεται φυσικά. 

Ως ψυχές, αντιλαμβανόμαστε τους άλλους σαν ψυχές σε εξέλιξη. 

Καταλαβαίνουμε ότι, σαν όντα σε διαδικασία εξέλιξης, κι εμείς και οι άλλοι δεν είμαστε ακόμη τέλειοι στην έκφραση της εσωτερικής μας θεϊκότητας. 

Έχουμε κατανόηση, συμπόνια, συγχώρεση και αγάπη. 

Ως ψυχές, δεν χρειάζεται να αποδείξουμε την αξία μας ή να εδραιώσουμε την ασφάλειά μας, όπου και οι δύο είναι όψεις της εσώτερης ύπαρξής μας. 

Ως ψυχές, η αθωότητά μας είναι αναλλοίωτη όψη της ύπαρξής μας, ανεξάρτητα από τις νοητικές και σωματικές δραστηριότητές μας. 

Φυσικά, αυτά που σκεφτόμαστε, λέμε και κάνουμε έχουν επιπτώσεις στο σώμα και το νου μας μέσα σ’ αυτή τη διάσταση, αλλά δεν μειώνουν την εσωτερική μας αθωότητα. 

Ως ψυχές, είμαστε εδώ για να φροντίσουμε, να αναπτύξουμε και να χρησιμοποιήσουμε το σώμα και το νου σαν όργανα έκφρασης του θεϊκού εαυτού μας. 

Επομένως, δεν είμαστε σώμα με ψυχή. 

Μερικοί επιμένουν πως είμαστε και σώμα. Αυτό είναι σαν να λέμε ότι είμαστε ο εαυτός μας, αλλά είμαστε και το αυτοκίνητό μας. Αν είμαστε το αυτοκίνητό μας, θα πάψουμε να υπάρχουμε όταν αυτό πάψει να υπάρχει. Αν είμαστε και το σώμα μας, θα πάψουμε να υπάρχουμε όταν αυτό διαλυθεί. Αν είμαστε αιώνιοι, δεν μπορούμε να είμαστε κάτι που παύει να υπάρχει. 

Είμαστε ψυχές με σώμα που επισκεπτόμαστε προσωρινά αυτή τη διάσταση, η οποία δεν είναι η εστία μας. 

Η εστία μας βρίσκεται στις ασώματες ανώτερες διαστάσεις. 

Θυσιάζουμε την κατάσταση ασώματης ευδαιμονίας σ’ αυτές τις διαστάσεις, για να συμμετάσχουμε ξανά στο πείραμα τού να μπορέσουμε να θυμηθούμε την αληθινή μας φύση και να την εκφράσουμε μέσα από σκέψεις, λόγια και πράξεις. 

Ας θυμηθούμε την αληθινή μας φύση.

*Από το καινούργιο βιβλίο του Ρόμπερτ Νατζέμυ "Σκεφτείτε Ελεύθερα" 




Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Το τρίτο κύμα παρθένων ψυχών είναι εδώ και πρόκειται να αλλάξει τα πάντα...!!!!

Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες ψυχές που ενσαρκώνονται στις μέρες είναι το λεγόμενο «Τρίτο Κύμα Ψυχών» ή οι πρόδρομοι τους, προκειμένου να βοηθήσουν να φιλοξενηθεί το επόμενο βήμα στην εξέλιξη για την επέκταση της ανθρώπινης συνείδησης. 

Οι πρώτες ψυχές άρχισαν να φτάνουν περίπου πριν από 100 χρόνια ως ανιχνευτές για να προετοιμάσουν αυτό το «Τρίτο Κύμα Ψυχών». Τα χαρίσματά τους ήταν πολλά και ποικίλα είναι όμως τα κατάλληλα για να μπορούν να φέρουν σε πέρας το «έργο» αυτό. 

Από το 1940 και μετά, αυτές οι ψυχές με τα ειδικά τους ταλέντα έγιναν γνωστές ως παιδιά Indigo και άρχισαν να καταφθάνουν ολοένα και σε μεγαλύτερους αριθμούς. 

Ήρθαν για να προετοιμαστούν την άφιξη του «Τρίτου Κύματος Παρθένων Ψυχών» που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη Γη. Ήδη από το 1998-9 περίπου άρχισε να φτάνει το Τρίτο Κύμα των Παρθένων Ψυχών και ονομάστηκαν «Κρυστάλινα Παιδιά» ή «Παιδιά του Ουράνιου Τόξου», ωστόσο τους έχουν δοθεί πολλά άλλα ονόματα.

Αρχικά, έφτασε ένα μικρό ποσοστό, αλλά από το 2010 έρχονται σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς, εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία για να ενσαρκωθούν, χρησιμοποιώντας κυρίως τους μεγάλους Indigo, ως γονείς τους.

Το Τρίτο Κύμα δεν έχει καμιά καρμική επιβάρυνση ή λογοδοσία στις διαστάσεις της Γης ή σε άλλους γήινους. Είναι όλες Παρθένες Ψυχές. Είναι άγγελοι ενσαρκωμένοι, όπως ακριβώς και το πρώτο και το δεύτερο κύμα ήταν, όταν έφτασαν για πρώτη φορά στον πλανήτη μας.

Ωστόσο, όλοι γεννιούνται με μια ενσωματωμένη ηθική πυξίδα, επειδή το «πέπλο» της λήθης που έχουν οι άλλες ψυχές είναι «κατακερματισμένο». 

Αυτό τους επιτρέπει να ξεκαθαρίσουν την ανάκληση μνήμης σε κάθε κομμάτι της μάθησης από προηγούμενες εμπειρίες σε άλλες διαστάσεις και από την ανώτερη συνείδηση.

Για εκατοντάδες χρόνια, παρατηρούν τη Γη, τους ανθρώπους και τα συστήματά τους. Είναι απολύτως ατρόμητες και αντιπροσωπεύουν την επόμενη κατάσταση της ανθρώπινης εξέλιξης λόγω της αυξημένης συνειδητής συνείδησής τους.

Είναι όλες πνευματικοί γίγαντες. Έχουν μια σαφή ιδέα της μεγάλης εικόνας. Ξέρουν πότε οι άνθρωποι εξαπατούν και ψεύδονται. Μπορούν να διακρίνουν σαφώς τις πραγματικές συμπεριφορές των ανθρώπων, ενώ είναι γεμάτοι γνήσια καλοσύνη.

Τα παιδιά του Ουράνιου Τόξου είναι οι οικοδόμοι του Νέου Κόσμου, έχουν μεγάλο ενθουσιασμό, χρησιμοποιούν τη θεία θέληση και είναι έτοιμοι να εκπληρώσουν τις ανάγκες της ανθρωπότητας. Έχουν τεράστια ενσυναίσθηση και διαθέτουν σοφία «παρά τα χρόνια τους».

Έρχονται να διασφαλίσουν ότι εμείς (η ανθρωπότητα, όλες οι ψυχές που συνδέονται με τη Γη που χρησιμοποιούν ανθρώπινα σώματα), σύντομα, σε κάποιο βαθμό, θα συνειδητοποιήσουμε πλήρως την ικανότητά μας να επικοινωνούμε και να κατανοήσουμε πλήρως τις σχέσεις μας με τις λεγόμενες δημιουργικές δυνάμεις, το «Παγκόσμιο Πνεύμα», την «Αρχική Πηγή», τον «Θεό» ή όπως αλλιώς το ονομάζει ο καθένας, ανάλογα με την κουλτούρα στην οποία γαλουχήθηκε.

Θα μας συνδέσουν με τη Δημιουργική Δύναμη θα μας διδάξουν πως να ξανακερδίσουμε αυτές τις ευλογίες της πλήρους συνειδητότητας.

Πολλοί υποστηρίζουν, ότι στο Τρίτο Κύμα θα γεννηθούν ή έχουν ήδη γεννηθεί, ένας νέος Σωκράτης, ένας νέος Απολώνιος Τυανέας, ένας νέος Ιησούς, μόνο που αυτή την φοράμ η αφύπνιση μέσα στην οποία θα διαπνεόυμε, θα εμποδίσει κάθε είδους διαστρέβλωση από τις αλήθειες των νέων Δασκάλων, είτε να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης κατά τα συμφέροντα όλων εκείνων που αποβλέπουν στην κακοδαιμονία του ανθρώπου και της ανθρωπότητας γενικότερα.




Σπύρος Μακρής
Μετάφραση-Απόδοση diadrastika

Παγκόσμιο ΣΟΚ! Σε ποιους και γιατί προκαλεί καρκίνο αυτό το ταλκ...!!!!

Η Johnson & Johnson καλείται να καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 4,7 δισ. δολαρίων σε 22 γυναίκες που υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν καρκίνο των ωοθηκών εξαιτίας του ταλκ της. Ειδικότερα, δικαστήριο του Μιζούρι στις ΗΠΑ επιδίκασε αποζημιώσεις 550 εκατ. δολαρίων και ποινικές αποζημιώσεις 4,1 δισ. δολαρίων για την πολύκροτη υπόθεση.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός, που δήλωσε "βαθιά απογοήτευση" για την απόφαση, βρίσκεται αντιμέτωπος με περισσότερες από 9.000 αγωγές για το συγκεκριμένο προϊόν, που αποτελεί και μία από τις "ναυαρχίδες" του.

Σημειώνεται ότι από τις 22 γυναίκες που είχαν καταθέσει αγωγή, υποστηρίζοντας ότι νόσησαν αφού χρησιμοποιούσαν επί δεκαετίες το συγκεκριμένο ταλκ, οι έξι έχουν πεθάνει από καρκίνο των ωοθηκών. Οι δικηγόροι τους υποστήριξαν ότι το ταλκ της εταιρείας περιέχει αμίαντο, κάτι που η Johnson & Johnson γνώριζε αλλά σκόπιμα απέφευγε να ενημερώσει το κοινό της.

Η J&J από την πλευρά της αρνείται όλες τις κατηγορίες, τονίζει ότι το προϊόν της δεν περιλαμβάνει αμίαντο και κατ' επέκταση δεν συνδέεται για κανένα λόγο με ανάπτυξη καρκίνου, παρουσιάζοντας μάλιστα μελέτες για να στηρίξει τον ισχυρισμό της.

Η εταιρεία θα καταθέσει έφεση κατά της αποφασης και κατήγγειλε την ετυμηγορία ως προϊόν μιας "αθέμιτης διαδικασίας".Σημειώνεται, τέλος, ότι σε επίσημη έρευνα των αρμόδιων αμερικανικών αρχών, την περίοδο 2009-2010, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος αμιάντου στο ταλκ της εταιρείας.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι πέρυσι δικαστήριο της Καλιφόρνιας επιδίκασε απζημιωση ύψους 417 εκατ. δολαρίων σε γυναίκα που επίσης υποστήριξε ότι ανέπτυξε τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου χρησιμοποιώντας επί σειρά ετών το ταλκ της εταιρείας.

Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται το BBC, το ταλκ είναι μέταλλο που βρίσκεται στο έδαφος και μπορεί συχνά να βρίσκεται κοντά σε αμίαντο. 

Επισημαίνεται όμως ότι ιδιαίτερα από τη δεκαετία του '70 και μετά υφίσταται επεξεργασία προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι είναι απαλλαγμένο από αυτόν. Ενώ οι περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τακτική χρήση του επί δεκαετίες δεν συνδέεται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.




Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Είστε έτοιμοι να κόψετε το τσιγάρο ; Απλά κάντε αυτό...!!!!

Αν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες... Δεν χάνετε κάτι να δοκιμάστε.

Κάθε τσιγάρο που καπνίζεται, φέρνει πάνω από 4.000 τοξικές χημικές ουσίες στο σώμα σας. Σχεδόν όλα αυτά τα χημικά είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον καρκίνο.

Τόσο το όζον και το διοξείδιο του αζώτου που διεισδούν μέσα στο σώμα σας κάθε φορά που καπνίζετε τσιγάρα. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη διαθέσιμη ποσότητα βιταμίνης C που χρησιμοποιείται από το σώμα μας και επίσης να βλάψει το DNA.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα σε αυτό είναι ο υποσυνείδητος φόβος του να αισθανθείτε κατάθλιψη και άγχος. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά διαφορετικά συμπληρώματα και βότανα που μπορούν να συμβάλλουν στο να σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα.

Σε αυτά τα βότανα περιλαμβάνονται η λαβέλια , όταν η λαχτάρα για τσιγάρο εμφανίζεται, η ρίζα τζίντζερ, η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση της ναυτίας.

Το βαλσαμόχορτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της κατάθλιψης, η Πασσιφλόρα εναντίον της ευερεθιστότητας, και η Rhodiola (Χρυσή Ρίζα) για περισσότερη ενέργεια.

Μπορεί να μην το γνωρίζεις, αλλά τα θεραπευτικά οφέλη των αιθέριων ελαίων, μπορούν να σε βοηθήσουν πραγματικά!

Τα αιθέρια έλαια είναι σπουδαία σε τέτοιου είδους καταστάσεις και αποτελούν μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος. Αυτά τα έλαια λειτουργούν με έναν τρόπο που σας βοηθούν να ελέγξετε την ενοχλητική λαχτάρα και τα συμπτώματα που εμφανίζονται από την στιγμή που θα έχετε κόψει το κάπνισμα.

Με σκοπό την ελάφρυνση και τη μείωση των συμπτωμάτων, όπως το στρες, το άγχος, η νευρικότητα, η κόπωση και η ευερεθιστότητα, χρησιμοποιήστε πιστοποιημένα, αγνά, θεραπευτικά αιθέρια έλαια. Αισθανθείτε ελεύθερος να χρησιμοποιήσετε αυτά τα έλαια, επειδή είναι απόλυτα ασφαλή.

Ένα μείγμα που θα σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα

Αναμείξτε ίσα μέρη αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, μαύρο πιπέρι και λεμόνι.

Εφαρμόστε αυτό το μίγμα επάνω στο δέρμα, κάτω από τη μύτη σας ή πάνω σε ένα βαμβάκι και παίρνετε αρκετές βαθιές ανάσες, όποτε προκύπτει η ανάγκη για κάπνισμα. 




Τα παιδιά καταλαβαίνουν αν οι γονείς δεν αγαπιούνται...!!!!

Όσο απλό κι αν ακούγεται, ο κυριότερος παράγοντας που συμβάλλει στην υγιή κι ισορροπημένη ανάπτυξη κάθε παιδιού είναι η αγάπη, εκείνη που εισπράττει απ’ τους γονείς του, αλλά κι εκείνη που ανταλλάσσουν μεταξύ τους. Έχει ανάγκη από ένα θετικά φορτισμένο συναισθηματικό περιβάλλον. 

Τα παιδιά παρατηρούν και την παραμικρή λεπτομέρεια, δεν μπορείς να τα ξεγελάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά στη σχέση των γονιών. Είναι τα πρότυπα που επιλέγουν να ακολουθήσουν. 

Αυτό δικαιολογεί και το γιατί είναι τόσο σημαντικό για αυτά να αναγνωριστούν κι ακολούθως να εκτιμηθούν οι προσπάθειές τους, έστω και με τον πιο απλό τρόπο. Για ένα παιδί, μέχρι και μια τόσο καθημερινή λέξη όπως το «μπράβο» ή μια απλή φράση όπως το «με έκανες περήφανο», μπορεί να σημαίνει τα πάντα. 

Μιμούνται αργότερα τη σχέση των γονιών τους είτε ως ζευγάρι είτε ως μελλοντικοί γονείς. Αν αυτά τα βιώματα είναι θετικά είναι ευχάριστο να τα ανακυκλώνουν στη ζωή τους, μα αν είναι αρνητικά είναι μεγάλο λάθος να τα ξεσπάνε στις σχέσεις τους. 

Όσο μικρά κι αν είναι σε ηλικία, τόσο ώριμα κι έξυπνα είναι. Τόσο πολύ που συνεχίζουν να μας εκπλήττουν. Παρά, λοιπόν, το ότι τις περισσότερες φορές δεν το υπολογίζουμε, τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε και πόσο μάλλον την έλλειψη αγάπης μεταξύ των δύο γονέων όταν αυτή συμβαίνει. Την εντοπίζουν πρώτα κι είναι, φυσικά, κάτι που τα επηρεάζει. 

Αυτό το κλίμα δημιουργεί μια ανασφάλεια κι ένα φόβο στο παιδί, ίσως κι ενοχές γιατί μπορεί να αναρωτηθεί αν ευθύνεται αυτό για τις εντάσεις ή την ψυχρότητα ανάμεσά τους. Κάνει σενάρια εγκατάλειψης, ανησυχεί πως οι γονείς του θα χωρίσουν ή θα χάσει τη σύνδεση με έναν απ’ τους δύο γονείς. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στο χειρισμό και διακριτικές κινήσεις. 

Αν το ζευγάρι, δηλαδή οι γονείς, περνούν απλώς μια πιεσμένη περίοδο ή μια κρίση στη σχέση τους που θα ξεπεραστεί, ας φροντίσουν να προστατέψουν το παιδί απ’ όλο αυτό. Αν, όμως, πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό κι έναν επικείμενο χωρισμό, η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη λύση. 

Όσο απορροφημένοι κι αν είναι οι γονείς στα δικά τους προβλήματα δίνοντας τον δικό τους αγώνα, ελπίζοντας να καταφέρουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, εκείνα καταφέρνουν να δουν και πίσω απ’ τις μάσκες. 

Πίσω απ’ όλα τα ψεύτικα χαμόγελα κι όλα τα λόγια με τα οποία προσπαθούν να τα καθησυχάσουν, αρχίζουν σιγά-σιγά να συνδέουν τα γεγονότα και να παρατηρούν τις διαφορές. Τον τρόπο με τον οποίο ο ένας γονιός μπορεί να έχει αρχίσει να απομακρύνεται απ’ τον άλλο ή να φέρεται απότομα. 

Μέχρι και το παραμικρό ίχνος έλλειψης φροντίδας και στοργικότητας, είναι στα μάτια τους φανερό και ξεκάθαρο. Από ένα σημείο και μετά, δεν τους ξεφεύγει τίποτα. Κάπου εκεί, τα ψέματα δεν πιάνουν πια κι η κατάσταση δυσκολεύει, ειδικά αφότου αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του παιδιού. 

Δοκιμάζονται τόσο οι αντοχές του, όσο και των ίδιων του των γονιών, αφού προσποιούνται πως όλα είναι εντάξει. Η στεναχώρια τέτοιας φύσης, σε τόσο ευαίσθητες ηλικίες, μπορεί να είναι και το χειρότερο δηλητήριο για μια τόσο αθώα παιδική ψυχή. 

Το σωστό φάρμακο σε μια τέτοια περίπτωση δεν είναι κανένα άλλο, παρά μόνο η στοργή που τόσο πολύ χρειάζονται να νιώσουν. Η διαβεβαίωση πως οι γονείς, ακόμα κι αν δεν είναι οι ίδιοι μαζί, θα ‘ναι πάντα δίπλα στο παιδί, να το αγαπούν και να το φροντίζουν. 

Είναι δεδομένο πως στη ζωή δεν μπορούν να είναι όλα ρόδινα. Οι σχέσεις – κι οι γάμοι - έχουν συχνά ημερομηνία λήξης. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, όμως, τα παιδιά πάντα θα έχουν την ανάγκη των γονιών τους στο πλάι τους, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται. 

Η υποστήριξη κι η αγάπη γι’ αυτά είναι το παν. Γι’ αυτό λοιπόν, μέσα σ’ όλο το γκρίζο της ζωής, πρέπει να βάζουμε και λίγο χρώμα, δίνοντας λίγη περισσότερη προσοχή σ’ αυτές τις ψυχές που μας χρειάζονται. 

Όσο δύσκολη κι αν αποδεικνύεται η καθημερινότητα μέρα με τη μέρα, κάπου μέσα σ’ αυτήν πρέπει πάντα να υπάρχει χρόνος και για τα παιδιά. Εξάλλου, αν δεν τα προετοιμάσουν οι ίδιοι του οι γονείς για όλα όσα θα έχει να αντιμετωπίσει μεγαλώνοντας, τότε ποιος; 




Συντάκτης: Ευαγγελία Νικολάου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη 

Να μάθεις να αντιμετωπίζεις την κακία του κόσμου...!!!!

Άλλο ένα βράδυ που γυρνάς στο σπίτι κουρέλι, νιώθεις εξαντλημένος, τα βήματα σου αργά, νωχελικά, σέρνουν το κουφάρι του εαυτού σου. Δειλά ανοίγεις την πόρτα και μ’ όση δύναμη σου έχει μείνει την κοπανάς πίσω σου. Ο ήχος της δυνατός και για μια στιγμή σε ταράζει.

Εκπνέεις και νιώθεις ν’ αδειάζεις απ’ όλο τον αέρα, σαν να ξεφουσκώνεις, να διώχνεις από μέσα σου όλα εκείνα που σου φόρτωσαν και σήμερα. 

Ύστερα πετάς τα κλειδιά στον πάγκο και ψάχνεις να βρεις τον πιο μικρό χώρο του σπιτιού. Αυτό θα είναι το καταφύγιό σου γι’ απόψε. Άλλη μια νύχτα που κρύβεσαι απ’ τους ξένους, απ’ τους περαστικούς, απ’ τους δικούς σου ανθρώπους. Άλλο ένα μερόνυχτο που προσπαθείς να κρυφτείς κι από εσένα.

Μεγάλωσες πια και μαζί σου μεγάλωσαν και τα προβλήματα. Εκτίθεσαι στον έξω κόσμο κι είσαι ένα αρνί μπροστά τους, ένα μικρό κι αθώο αρνάκι που σε κυνηγάνε για να σε θυσιάσουν, λες κι είναι κάθε μέρα Πάσχα γι’ αυτούς. 

«Ο κόσμος είναι κακός» σκέφτεσαι με παράπονο, μοιάζει με τους κακούς λύκους και τα τέρατα, που τόσο πολύ ευχαριστιόσουν ν’ ακούς στα παιδικά παραμύθια.

Τώρα κάθε λύκος, κάθε τέρας έχει και μια μορφή ανθρώπινη, ακόμη πιο τρομακτική απ’ ότι μπορούσε η φαντασία σου να φτιάξει. Στριμώχνεσαι σε μια γωνιά με τοίχους γύρω σου, ψάχνεις ένα φυσικό φρούριο να προστατευτείς, δεν είσαι ακόμη σίγουρος ότι το κακό πέρασε, ακόμα φοβάσαι πως οι σειρήνες θα ηχήσουν και τα λόγια κι οι πράξεις τους θα σε βρουν αφύλαχτο και θα σε λαβώσουν. 

Η πλάτη σου κολλάει στον παγωμένο τοίχο, το κεφάλι σου γέρνει λίγο προς τα πίσω, κι εδώ στην άκρη κουλουριασμένος, νιώθεις επιτέλους ασφαλής.

Στο μυαλό σου έρχονται πάλι εκείνα τα λόγια, οι κινήσεις, οι προθέσεις, τα βλέμματα και τα κρυφά χαμόγελα.

Μα πόση κακία μπορεί να κρύβει κάποιος μέσα του; Πώς μπορεί να πληγώνει χωρίς δεύτερη σκέψη, να πυροβολεί στο ψαχνό και να φεύγει με μια ικανοποίηση στο βλέμμα, μ’ ένα αίσθημα επιτυχίας, νικητής; Τι είδους λύκοι και τι εξωγήινα τέρατα είναι αυτά, που βγάζουν όλα τα κόμπλεξ και τη βλακεία τους στους άλλους; Η λογική σου δε δίνει απάντηση, αλλά τα συναισθήματά σου βράζουν.

Πόσο θα ήθελες να είχες μιλήσει, πόσο θα ήθελες να είχες απαντήσει σ’ εκείνο το σχόλιο, που έγινε πίσω απ’ την πλάτη σου την ώρα που διέσχιζες το δρόμο, να είχες κοιτάξει κατάματα εκείνους, που σου κάρφωναν το βλέμμα τους και γέμιζαν ειρωνεία το χώρο. 

Πόσο θα ήθελες να είχες σπρώξει μακριά τους κηφήνες, που έτρωγαν κι έπιναν στην υγειά σου χρόνια ολόκληρα και σε πρόδωσαν με τόση ευκολία σαν να κατάπιναν το νερό που τους προσέφερες.

Πόσο θα ήθελες ν’ ανήκεις, έστω και για λίγο, στην ομάδα των λύκων, να έφευγες απ’ τη θέση του θύματος και να γινόσουν ο θύτης, να ένιωθες την ικανοποίηση του να πληγώνεις τον άλλον χωρίς να καεί μια τρίχα απ’ τη γούνα σου κι ας πλήγωνες άλλους, κι ας τους έκανες να νιώθουν, όπως εσύ τώρα. 

Για το τελευταίο, ίσως άλλαξες γνώμη. Λύκος ή τέρας γεννιέσαι, αναθρέφεσαι, εκκολάπτεσαι. Περνάς από εκπαίδευση σκληρή, μαθαίνοντας να ζεις χωρίς αισθήματα, άδειος, κενός, μόνος. Μαθαίνεις να βάζεις τον εγωισμό σου φρουρό και μ’ αυτόν να κατακτάς εδάφη.

Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να φέρονται σκληρά, δεν μπορούν όλοι να πληγώνουν και να «τιμωρούν», γιατί τότε ο κόσμος θα ήταν ένα άδειο χωράφι, ξερό κι άγονο. Ναι, ο κόσμος είναι κακός και πληγώνεσαι απ’ αυτόν και πέφτεις. 

Με την ίδια ευκολία, όμως, σηκώνεσαι και τραβάς ξανά μπροστά, χτίζεις πάλι τα φρούρια σου, δημιουργείς, δε χάνεσαι.Έτσι τους χτυπάς, ευθύβολα, ακαριαία. Η δικιά σου ανάταση θα σε γλυτώνει πάντα και θα είναι στον αιώνα τον άπαντα η καλύτερη απάντηση σ’ όσους σε λοιδόρησαν και σ’ όσους επιφυλάσσονται να το κάνουν στο μέλλον.

Είναι δεδομένο πως οι άνθρωποι πάντα θα μεμψιμοιρούν, θα ζηλεύουν, θα καταργιούνται, θ’ αναθεματίζουν, θα πληγώνουν. Πάντα θα στοχεύουν εκεί, που δεν μπορούν να φτάσουν, πάντα θ’ αναζητούν ουρανούς που δεν τους ανήκουν. Κάποιοι θ’ απογοητεύονται και θα εγκαταλείπουν, δε θα δουν ποτέ τα «θαύματα». Κάποιοι άλλοι, όμως, θα τα δημιουργούν.

Υ.Γ: Τα όπλα τους σ’ έχουν βάλει στόχο κι όσο κι αν τρέχεις δε θα γλυτώνεις, αν όμως μείνεις και πολεμήσεις, αν φτιάξεις ασπίδα δυνατή κι άθραυστή, τότε θα τους κερδίσεις.




Ματίνα Στυλίδου
pillowfights.gr