Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Το ραντεβού με τον Θεό.....!!!!!!!!!

        
Ένας ερημίτης προσευχόταν πολύ σκληρά και επίμονα, ζητώντας να συναντηθεί με τον Θεό. Επιτέλους κατάφερε να "κλείσει" ένα ραντεβού μαζί του. "Αύριο, πάνω στο όρος" του είπε ένας άγγελος.

Την επόμενη ημέρα ο ερημίτης σηκώθηκε πολύ πρωί και κοίταξε το όρος, ήταν τελείως καθαρό από σύννεφα.

Ξεκίνησε , λοιπόν, χαρούμενος και με δέος, προς την κορυφή του βουνού. Κάποια στιγμή , εκεί που περπάταγε κατά μήκος του μονοπατιού συνάντησε έναν άνθρωπο που είχε πέσει κάτω μέσα στα αγκάθια και του ζήτησε βοήθεια. "Λυπάμαι, βιάζομαι, έχω "ραντεβού" με τον Θεό" απάντησε ο ερημίτης και συνέχισε τον δρόμο του. 

Λίγο πιο κάτω συνάντησε μια γυναίκα που έκλαιγε δίπλα στο άρρωστο παιδί της "Βοήθησε με σε παρακαλώ"."Λυπάμαι, δεν έχω χρόνο, ο Θεός με περιμένει στην κορυφή του βουνού." 

Προχώρησε ακόμα πιο γρήγορα για να μην αργήσει, αλλά εκεί που το μονοπάτι έγινε πιο δύσκολο, είδε ένα ηλικιωμένο εξαντλημένο, που του έδινε ένα ασκί "Δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο, σε παρακαλώ πήγαινε να μου γεμίσεις το ασκί με νερό από την πηγή εδώ πιο κάτω."Κάνε υπομονή, καλέ μου άνθρωπε, έχω ένα ραντεβού με τον Θεό και δεν θέλω να αργήσω!"

Όταν ο ερημίτης έφτασε επιτέλους στην κορυφή του βουνού, στην πόρτα της καλύβας, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Θεό , βρήκε κρεμασμένο ένα μήνυμα:" Συγχώρεσε με που δεν είμαι εδώ, αλλά πήγα να βοηθήσω εκείνους που δεν βοήθησες εσύ στο διάβα σου."




Δεύτερη ευκαιρία; Αδράξτε τη.... ή Play ιt again Sam.....!!!!!!!!

Τίποτα δεν χάθηκε. Όλα μπορούν να ξαναρχίσουν από την αρχή..!!

Στην Καζαμπλάνκα εκείνη την κλασσική ασπρόμαυρη ταινία με τον έρωτα να κρατά την ανάσα του στη μέση του πολέμου, υπάρχει μια κλασσική επίσης σκηνή όπου ο Χάμφρευ Μπόγκαρντ στρέφεται στον πιανίστα του κλαμπ και θέλοντας να ξανακούσει το τραγούδι που ήταν γι αυτόν ορόσημο του λέει μια από τις γνωστότερες ατάκες του κινηματογράφου. “PlayitagainSam”. 

Είναι το «πάμε απ’ την αρχή». Πολλές φορές το έχουμε ζητήσει νοερά όλοι μας. Να μπορούσαμε να ξαναζήσουμε κάτι ξανά. Να μας δινόταν μια δεύτερη ευκαιρία. Αλλά γιατί να την εύχεστε όταν μπορείτε απλώς να την αδράξετε; Γιατί τα καλά νέα λένε πως είναι εφικτή, είναι ανά πάσα στιγμή παρούσα και τη δικαιούστε. 

Μπορεί να την επιζητάτε για τη σχέση σας που πέρασε από τις Συμπληγάδες μιας κρίσης. Ή για την καριέρα σας που θα θέλατε να τη στρέψετε προς νέα κατεύθυνση. Ίσως να την ονειρεύεστε για εκείνες τις σπουδές που δεν καταφέρατε κάποτε να κάνετε ή για το ταξίδι που δεν πραγματοποιήσατε και σας έμεινε απωθημένο.

Εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν χάσατε την πρώτη ευκαιρία δεν θα σας δοθεί άλλη, δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τον τρόπο που παίζει χαρτιά το σύμπαν. Υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι άσσοι. Τα πάντα είναι εφικτά, όλες οι δυνατότητες παρούσες. 

Φτάνει να τις αναγνωρίσετε και να τις αξιοποιήσετε. Το μόνο που απαιτείται είναι στρατηγική . Γατί η δεύτερη ευκαιρία μπορεί μεν να σας δοθεί αλλά χρειάζεται να διασφαλίστε ότι θα πιάσει τόπο. Οι ιδέες που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν.

1. Πιστέψτε το.
Ήρθε η ώρα να διαλύσετε το μύθο των χαμένων ευκαιριών. Αγνοείστε τις απαισιόδοξες πεποιθήσεις για το τραίνο που χάθηκε. Πρόκειται για βαθιά άγνοια και ανοησία. Η ζωή είναι μια συνεχής ροή από νέες δυνατότητες πρόθυμες να μας προσφερθούν. Πάρτε για παράδειγμα τη μετενσάρκωση. 

Ο βαθύτερος λόγος πίσω από αυτήν την συνεχή επιστροφή είναι να μας δοθούν νέες ευκαιρίες για να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις, να κατανοήσουμε, να ισορροπήσουμε ότι χρειάζεται , να μάθουμε και τελικά να εκφράσουμε το ύψιστο δυναμικό μας επιστρέφοντας στην καθολική ενότητα. 

Γνωρίζοντας αυτό το μυστικό οι μυημένοι στα Πυθαγόρεια και τα Ορφικά μυστήρια έκαναν συνεχείς μνημονικές ασκήσεις προκειμένου να θυμηθούν τις προηγούμενες ζωές τους και να έχουν μια συνειδητή ανάμνηση για τον τρόπο που αξιοποίησαν ή έχασαν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν σε προηγούμενες ενσαρκώσεις.

Έτσι μπορούσαν να κινούνται συνεχώς ανελικτικά χωρίς να χρειάζεται να επαναλαμβάνουν περασμένα λάθη ούτε να κάνουν κύκλους ξαναπερνώντας από την ίδια εμπειρία ξανά και ξανά. 

Βέβαια, δεν είναι υποχρεωτικό να πιστεύει κανείς στη μετενσάρκωση για να αναγνωρίσει πως η ίδια κατάσταση λειτουργεί και στη διάρκεια της μιας ζωής - είτε αυτή είναι μοναδική είτε όχι. 

Και μάλιστα λειτουργεί πλεονεκτικά για μας επειδή μπορούμε να θυμηθούμε ποιες επιλογές μας ήταν λάθος, τι δεν λειτούργησε σωστά , ποιες ευκαιρίες πέρασαν αναξιοποίητες. Ευτυχώς όμως συνεχώς, νύχτα – μέρα, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, ανοίγονται ασταμάτητα νέες. Πιστέψετε το και τότε σαν μαγική, κρυμμένη εικόνα θα σας αποκαλυφθούν σε όλη την εντυπωσιακή ποικιλία τους. 

2. Βγείτε για κυνήγι
Σε εκείνους που σπεύδουν να πουν χαιρέκακα «πάει, τόχασες το τραίνο» για μια χαμένη ευκαιρία υπάρχουν οι άλλοι που απαντούν με ήσυχη βεβαιότητα « δεν πειράζει , θα έρθει το επόμενο». Η αλήθεια είναι πως αυτό που κάνει την πρώτη ευκαιρία διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες είναι πως έρχεται σχεδόν σαν δώρο. 

Και συχνά είναι αναπάντεχη. Γι αυτό μόλις τη δείτε κινηθείτε αδίστακτα. Αρπάξτε την! Από τα μαλλιά, το χέρι, το πόδι, από οπουδήποτε σας βολέψει. Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο ολιγωρήσετε, αν έχετε αλλού στραμμένη την προσοχή σας η πρώτη ευκαιρία μοιάζει να αναπηδά ξαφνικά σαν την φουσκάλα που σκάει στην επιφάνεια της σαμπάνιας και μέχρι να την αντιληφθείτε τη χάνετε. 

Μπορεί να μην την συνειδητοποιήσατε καν. Ή να τη θεωρήσατε δεδομένη. Σε κάθε περίπτωση απαιτεί να της ανοίξετε τις πόρτες της ζωής σας για να μπει και να εγκατασταθεί. Σαν κακομαθημένο παιδί θα ζητήσει όλη την προσοχή σας. Όλη σας την εγρήγορση. Έτσι και κάνετε το λάθος και αδιαφορήσετε ή τη θεωρήσετε δεδομένη θα βγάλει φτερά και θα πετάξει. 

Οι ευκαιρίες βλέπετε είναι φτερωτά όντα. Όμως, ακριβώς γι αυτό ενώ άλλες πάνε, άλλες έρχονται. Κι άλλες φτερουγίζουν ήδη από πάνω μας. Το πλεονέκτημα με όλες τις επόμενες ευκαιρίες είναι πως μαζί τους μπορείτε να είστε συνειδητές. Δεν εμφανίζονται σχεδόν τυχαία όπως οι πρώτες αλλά έρχονται επειδή τις επιδιώκετε, τις κυνηγάτε , αγωνίζεστε γι αυτές και κυρίως τις εκτιμάτε αληθινά όταν σας δίνονται. 

Η ίδια η ζωή είναι μια τέτοια. Το γνωρίζουν καλά εκείνοι που κινδύνεψαν να τη χάσουν. Όσοι πέρασαν ένα σοβαρό ατύχημα ή ασθένεια και όλοι οι θανατοναύτες, εκείνοι δηλαδή που βίωσαν την εμπειρία του πρόσκαιρου θανάτου και επανήλθαν στη ζωή μετά από ένα σύντομο διάστημα στη διάρκεια του οποίου οι ζωτικές τους λειτουργίες είχαν σταματήσει. Η κοινή στάση όλων τους είναι μια βαθιά επανεκτίμηση της ζωής. 

Η απόλαυση κάθε νέα μέρας που ξημερώνει. Το συμπέρασμα είναι πως μερικές φορές κερδίζουμε πολύ περισσότερα αν χάσουμε την πρώτη ευκαιρία. Γινόμαστε πιο ώριμοι , καταλαβαίνουμε περισσότερα και έτσι είμαστε σε θέση να διακρίνουμε και να κρατήσουμε καλύτερα όλες τις επόμενες ευκαιρίες μετά την πρώτη. Αυτό που χρειάζεται είναι να τις μεθοδεύσετε , οργανωμένα και συνειδητά. Τώρα πια εσείς πηγαίνετε προς αυτές ξέροντας τι θέλετε και γιατί. 

3. Νικήστε τη Χίμαιρα
Η Χίμαιρα ήταν ένα μυθικό τρικέφαλο τέρας δράκος, κατσίκα και λιοντάρι μαζί. Κάτι ανύπαρκτο. Κι όμως συχνά ανακατεύεται στις δουλειές μας. Εν προκειμένω στη δεύτερη ευκαιρία που θα περίμενε κανείς πως επειδή πρόκειται για μια ώριμη, συνειδητή επιλογή για την οποία μοχθήσαμε αρκετά θα στεφθεί από σίγουρη επιτυχία. 

Κι όμως συχνά συμβαίνει το αντίθετο. Η αιτία γι αυτό είναι ότι δεν βλέπουμε καθαρά, δεν κοιτάζουμε το τώρα αλλά το χθες. Πάρτε για παράδειγμα μια σχέση που μετά από μεγάλη κρίση καταφέρνει να οδεύσει προς μια δεύτερη ευκαιρία. Αν οι δυο σύντροφοι προσδοκούν να αναβιώσουν την πάλαι ποτέ αρχική περίοδο του μέλιτος (και του σιροπιού ) είναι σίγουρο ότι θα απογοητευτούν. «Μπορεί να ξανασυναντηθούμε αλλά εκεί που μ’ άφησες δεν πρόκειται να με ξαναβρείς ποτέ» επισημαίνει ο Μπέρτολντ Μπρεχτ . 

Αν στη δεύτερη ευκαιρία δεν συμπεριλάβετε όλα τα data, όλες τα δεδομένα του σήμερα μαζί με τις αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει τότε κυνηγάτε μια Χίμαιρα κι όχι μια νέα ευκαιρία για να ξανακάνετε τη σχέση σας λειτουργική. 

Για να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο απαιτείται ευκαμψία. Να μπορέσετε να δεχθείτε τις αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει και να τις εντάξετε κι αυτές στο σενάριο. Αυτή η flexibilite θα σας γλιτώσει από τις εμμονές και την ακαμψία που αξιώνει η ζωή , ο άλλος και οι καταστάσεις να έχουν μια εντελώς συγκεκριμένη εκδήλωση πέρα από την οποία τίποτα άλλο δεν είναι ανεκτό. 

Κοιτάξτε λοιπόν καθαρά: αυτό που ζητάτε είναι εδώ τώρα ή μήπως αναπολείτε το «κάποτε» ή επιδιώκετε το ανέφικτο; Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο τότε είτε θα πρέπει να βουτήξετε την πένα σας στο ρεαλισμό πριν διατυπώσετε το αίτημά σας για μια νέα ευκαιρία ή θα πρέπει να αναζητήσετε νέο στόχο.

4. Αναζητείστε την φτέρνα του Αχιλλέα
Καθώς ανοίγετε τα πανιά σας ταξιδεύοντας προς τους ορίζοντες της δεύτερης ευκαιρίας κοιτάξτε καθαρά για να βρείτε τα αδύναμα σημεία. Χρησιμοποιήστε το δώρο που σας άφησε η πρώτη ευκαιρία φεύγοντας: την πείρα. Θυμηθείτε τι δεν πήγε καλά την πρώτη φορά και ελέγξτε αν αυτός ο παράγων έχει εξαλειφθεί. Ή αν μολονότι υπάρχει δεν σας ενοχλεί πια όπως παλιά. 

Στην περίπτωση της νέας ευκαιρίας σε μια σχέση για παράδειγμα μην παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό, τις υποσχέσεις και την επιθυμία σας να πάνε τα πράγματα καλά αυτή τη φορά. Εξετάστε ποια ήταν αυτά που σας εκνεύριζαν, σας θύμωναν σας έκαναν να μην αντέχετε τη συμπεριφορά του συντρόφου σας. Υπάρχουν ακόμα; Σας ενοχλούν το ίδιο;

Αν ναι, τότε μην ξεγελαστείτε, γιατί το πιθανότερο είναι πως η δεύτερη ευκαιρία που ζητάτε δεν είναι για να τα ξαναβρείτε αλλά για να τα ξαναχαλάσετε. 

Όποια κι αν είναι η επιδίωξή σας όπως το να σπουδάσετε από την αρχή, να συνεχίσετε τις ημιτελείς σπουδές σας , να δώσετε νέα ώθηση στη δουλειά σας ή καινούργια κατεύθυνση στην καριέρα σας, να επιδιώξετε να σμιλέψετε το σώμα των ονείρων σας ή να βρείτε τρόπο να ξαναθερμάνετε τη σχέση σας με εκείνους που ψυχραθήκατε αφιερώστε χρόνο για να προσδιορίσετε τι ακριβώς ήταν αυτό που δεν λειτούργησε καλά την πρώτη φορά. 

Τι ήταν αυτό που προκάλεσε το αδιέξοδο ώστε να χρειάζεστε τώρα μια δεύτερη ευκαιρία; Αν δεν εξαλειφθεί ή δεν βρεθεί τρόπος να το παρακάμψετε θα υπονομεύσει όχι τη δεύτερη αλλά και την 100 ευκαιρία που θα σας δοθεί. 

Βεβαιωθείτε επίσης και για κάτι άλλο σημαντικό: ότι αυτό που σας κινεί για να επιδιώξετε την νέα ευκαιρία σε κάτι ήδη δοκιμασμένο όπως λ.χ. μια υπάρχουσα σχέση είναι η χαρά και η ικανοποίηση που παίρνετε από αυτήν κι όχι ο φόβος ότι δεν θα τα καταφέρετε να δημιουργήσετε μια νέα. 

Ο φόβος της αλλαγής είναι κακός σύμμαχος στις δεύτερες προσπάθειες γιατί από ευκαιρίες τις μετατρέπει σε αναγκαστικούς συμβιβασμούς που φέρουν μέσα τους το σπόρο της φθοράς και μιας βαθιάς υπόγειας εχθρότητας.

5. Διώξτε το Δικαστή , φωνάξτε τον Δάσκαλο
Καθώς κάνετε την αναγκαία ανασκόπηση για τα σημεία τριβής και φθοράς της προηγούμενης ευκαιρίας θα δελεαστείτε να μπείτε στο παιχνίδι της ενοχοποίησης. «Τις πταίει;» Θα ρίχνετε τις ενοχές από τον εαυτό σας στον άλλο κι από τον άλλο , στην κοινωνία, στις συνθήκες, στο Θεό και ξανά σ’ εσάς και πάλι από την αρχή. 

Με αυτόν τον τρόπο μπαίνετε στη νέα σας ευκαιρία είτε με τα αυτιά κατεβασμένα σαν φοβισμένος σκύλος είτε με το σπαθί της δήθεν δικαιοσύνης για να το μπήξετε στην πρώτη ευκαιρία στον ένοχο. Το μυστικό της καλής στρατηγικής όταν εξετάζει τι δεν πήγε καλά σε μια μάχη δεν είναι να δικάσει και να καταδικάσει, δεν είναι η αναζήτηση ενόχων όσο η άντληση πολύτιμης πείρας. 

Απολαύστε λοιπόν το δικαστή και φωνάξτε το δάσκαλο. Με λίγα λόγια στρέψτε το νου σας στην αναζήτηση των χρήσιμων μαθημάτων που πήρατε για το πώς δεν λειτουργούν τα πράγματα, για το τι κάνει τις ευκαιρίες να χάνονται και κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις αντί να χάνετε χρόνο , ενέργεια και στιγμές χαράς στο ιεροεξεταστήριο. 

6. Επιτρέψτε το στον εαυτό σας
Φαινομενικά υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάνουν τους ανθρώπους να παραιτούνται και να μην επιζητούν μια νέα ευκαιρία. Όμως, όποια μορφή κι αν έχουν αυτοί οι λόγοι είτε εμφανίζονται απλώς σαν τη φωνή της λογικής και του ωμού ρεαλισμού, είτε φορούν το μανδύα της κατάθλιψης και της παραίτησης στο βάθος είναι πάντα ένας , ο ίδιος λόγος : κάτι μέσα μας δεν μας επιτρέπει τη χαρά και την επιτυχία.

Μπορεί να είναι ένα είδος μαζοχιστικής ποινής που μας επιβάλλει επειδή χάσαμε την πρώτη ευκαιρία. Μπορεί να υποκινείται από μια πεποίθηση ότι δεν το αξίζουμε γι αυτό και να φρόντισε να αποτύχουμε εξ αρχής. 

Σε κάθε περίπτωση είναι ένας αυτοϋπονομευτικός μηχανισμός που μας κάνει να υποσυνείδητα να αισθανόμαστε ότι δεν αξίζουμε , ότι ποτέ δεν θα τα καταφέρουμε κι ότι είναι μάταιο να ονειρευόμαστε και να επιδιώκουμε να κάνουμε τα όνειρά μας αληθινά. 

Μην την ακούτε αυτή τη φωνή μέσα σας, όσο σιγανά κι αν ψιθυρίζει. Αγνοήστε την και στρέψτε ολόψυχα την προσοχή σας σ’ αυτό που λαχταράτε. Αποφασίστε έτσι, αυθαίρετα, χωρίς να δώσετε καν εξήγηση γι αυτό ότι και δικαιούστε και αξίζετε τη χαρά και την επιτυχία. Δικαιούστε όχι μόνο μια ,ούτε δυο αλλά άπειρες νέες ευκαιρίες . Το σύμπαν είναι ένας μεγάλος πιανίστας με πολλά κέφια. Αρκεί απλώς να το ζητήσετε σταθερά και ακλόνητα : Play it again Sam. 




Ιουλία Πιτσούλη

5 μύθοι που σε εμποδίζουν να διαλογιστείς......!!!!!!!

Ένα εμπνευσμένο πρωινό, αποφάσισα να διαλογιστώ κι έτσι κάθισα, σταύρωσα τα πόδια μου και έβαλα την υπενθύμιση χρόνου στα 15 λεπτά. Μετά από λιγότερο από 2 λεπτά, σηκώθηκα, μάζεψα το χαλάκι της γιόγκα, καθώς απογοητεύτηκα που δεν μπορούσα να παραμείνω ακίνητη... ούτε έπειτα από πολλές προσπάθειες μετά από αυτήν.

Όταν είπα γι' αυτή μου την απογοήτευση σε μια φίλη, με παρότρυνε να παρακολουθήσω μια δεκαήμερη εκδήλωση Vipassana, στην οποία θα ήμουν στη σιωπή για όσο διάστημα θα διαρκούσε.

Γέλασα με δυσπιστία. Αν μου ήταν δύσκολος ένας δίλεπτος διαλογισμός, τότε η δεκαήμερη σιωπή θα ήταν σαν να ανέβαινα στο Έβερεστ.

Και τότε μου ήρθε μια ιδέα. Ως αθλήτρια, το να σκέφτομαι τον διαλογισμό σαν το Έβερεστ, είχε μια λογική: αν ήθελα να κάνω καλούς διαλογισμούς, θα έπρεπε να προπονηθώ. Θα χρειαζόμουν επίσης βοήθεια και υποστήριξη. Έτσι πήρα μέρος σε μια ημερίδα διαλογισμού.

Αν και έφτασα εκεί ταραγμένη, εξεπλάγην που διαπίστωσα πως μερικές από τις προκαταλήψεις μου για τον διαλογισμό με κρατούσαν κολλημένη. Αν κι εσείς δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε τον διαλογισμό, απελευθερώνοντας αυτές εσφαλμένες αντιλήψεις, ίσως να δείτε διαφορά.

1. Πρέπει να σταυρώνετε τα πόδια σας
Αυτή η πεποίθηση από μόνη της ήταν αρκετή για να μου καταστρέψει την πρώτη προσπάθεια διαλογισμού. Ως αθλήτρια με πολύ σφιχτούς γοφούς, το να καθίσω σταυροπόδι (ακόμα και με μαξιλάρια) ήταν πολύ άβολο. Είναι δύσκολο να επικεντρωθείς στην αναπνοή και να ηρεμήσεις το μυαλό σου αν σε πονούν οι γοφοί σου.

Ανακουφίστηκα όταν ανακάλυψα πως μπορούμε να διαλογιστούμε σε οποιαδήποτε στάση. Ξαπλωμένοι, καθισμένοι σε καρέκλα, όρθιοι, ακόμα και περπατώντας! Ο διαλογισμός είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε σχεδόν παντού. Τώρα διαλογίζομαι σε διάφορα μέρη... Στο γραφείο μου, ακόμα και στο σούπερ μάρκετ.

2. Δεν πρέπει να σκέφτεστε τίποτα
Ένα καθαρό μυαλό είναι πολύ καλό, αλλά οι πιθανότητες είναι να μην μπορέσετε να το καταφέρετε αμέσως. Καθώς ξεκινάτε με τον διαλογισμό, το μυαλό σας θα περιφέρεται. Μην απογοητεύεστε! Θυμηθείτε, πρέπει να εξασκείστε συνεχώς για να φτάσετε στην κορυφή. Ο διαλογισμός έχει να κάνει με το να κυριαρχήσετε στο μυαλό σας όταν αυτό ξεφεύγει. Αφήστε το να παίξει, αλλά θυμίστε του ποιος είναι το αφεντικό.

3. Πρέπει να είσαστε σε απόλυτη σιωπή
Η σιωπή μπορεί να είναι πολύ άβολη κατάσταση για το μυαλό. Λίγη καθοδήγηση μπορεί να κάνει θαύματα ώστε να κρατάτε το μυαλό σας στον σωστό δρόμο. Καθοδηγούμενος διαλογισμός σημαίνει πως υπάρχει ένας δάσκαλος (σε κάποια τάξη ή ηχογραφημένος), ο οποίος σας καθοδηγεί στη διαλογιστική σας άσκηση. 

Οι καθοδηγούμενοι διαλογισμοί συχνά εμπεριέχουν οραματισμούς, όπως για παράδειγμα για την χαλάρωση του σώματος. Ένας καθοδηγούμενος οραματισμός ο οποίος μου άρεσε ονομάζεται "ανάσες της Γης" και περιλαμβάνει τον οραματισμό του σώματος να βυθίζεται στο έδαφος. 

Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε κάτι τρελό όπως το να πηδάτε από ένα αεροπλάνο ή να πέφτετε προς τη Γη. Αυτού του είδους ο οραματισμός προσφέρει ένα εκπληκτικό αίσθημα γείωσης του σώματος και ελαφρότητας του μυαλού.

4. Χρειάζεστε πολύ χρόνο
Είμαστε πολυάσχολοι. Λίγοι από εμάς μπορούν να αφιερώσουν πολύ χρόνο στον διαλογισμό. Σας έχω καλά νέα. Ακόμα και εξήντα δευτερόλεπτα είναι αρκετός χρόνος για να διαλογιστείτε. Τοποθετήστε το ένα σας χέρι στην καρδιά σας, το άλλο στην κοιλιά σας και επικεντρωθείτε στο να πάρετε τρεις βαθιές αναπνοές. Μόλις κάνατε έναν μικρό και δυνατό διαλογισμό!

5. Πρέπει να κάθεστε μόνοι
Αν και πολλοί άνθρωποι διαλογίζονται μόνοι, ο ομαδικός διαλογισμός είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για να ξεκινήσετε. Αν ασκείστε για να ανεβείτε σε ένα ψηλό βουνό, ίσως να πρέπει να σκεφτείτε να γραφτείτε σε έναν ορειβατικό σύλλογο. Μια τάξη διαλογισμού ή μια ομάδα είναι ένας τέλειος χώρος να βρείτε υποστήριξη. Θα σας είναι πιο δύσκολο να απογοητευτείτε και να τα παρατήσετε αν περιστοιχίζεστε από ανθρώπους οι οποίοι σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε την προσπάθεια.

Συγχαρητήρια, μόλις τελειώσατε τα βασικά του διαλογισμού! Α, ναι, το μυαλό σας συνεχίζει να παίζει, αλλά με άσκηση και επιμονή θα βρείτε τον τρόπο να φτάσετε στην προσωπική σας διαλογιστική κορυφή.

Να θυμάστε να απολαμβάνετε το ταξίδι!

Ας είναι όλα καλά στον κόσμο σου.




Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός για το 
www.mindbodygreen.com 

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Συνδημιουργώ στο Σύμπαν, στο Πεδίο της Καθαρής Δυνατότητας.....!!!!!!

Αν έχετε την ικανότητα να φανταστείτε κάτι, ή έστω να το σκεφτείτε, αυτό το Σύμπαν διαθέτει την ικανότητα και τους πόρους να υλοποιήσει απολύτως τη φαντασία σας, επειδή αυτό το Σύμπαν είναι σαν μια καλά εφοδιασμένη κουζίνα η οποία σας παρέχει απλόχερα κάθε υλικό που μπορείτε να φανταστείτε. 

Και μέσα σε κάθε μόριο αυτού του Σύμπαντος υπάρχει ότι επιθυμείτε - και η έλλειψή του. Αυτή η προοπτική της αφθονίας και η έλλειψή της αποτελεί το περιβάλλον όπου είναι δυνατή η εστίαση - και η εστίαση ενεργοποιεί τον Νόμο της Έλξης.

Αν δεν έχετε την ικανότητα να γνωρίζετε τι θέλετε, δεν θα έχετε ούτε την ικανότητα να γνωρίζετε τι δεν θέλετε. Και χωρίς την ικανότητα να γνωρίζετε τι δεν θέλετε, δεν μπορείτε να ξέρετε τι θέλετε.

Έτσι, οι φυσιολογικές προτιμήσεις σας γεννιούνται από την έκθεσή σας στην εμπειρία της ζωής. Για την ακρίβεια, αυτές οι προτιμήσεις εκπέμπονται από σας κάθε στιγμή κάθε μέρας, σε πολλά επίπεδα της Ύπαρξής σας. Ακόμα και τα κύτταρα του φροντισμένου σώματός σας έχουν τη δική τους εμπειρία και εκπέμπουν τις δικές τους προτιμήσεις - και κάθε προτίμηση αναγνωρίζεται από την Πηγή και εισακούεται άμεσα, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση.

Πρέπει να επιτρέψετε τα ανεπιθύμητα, για να λάβετε τα επιθυμητά.

Μερικές φορές, οι υλικοί φίλοι μας εκφράζουν την επιθυμία για ένα λιγότερο πολύμορφο Σύμπαν.

Λαχταρούν ένα μέρος όπου δεν θα υπάρχουν τόσα ανεπιθύμητα πράγματα, ένα μέρος όπου τα περισσότερα πράγματα θα είναι ακριβώς όπως τα θέλουν. Και τους εξηγούμε πάντα ότι δεν εμφανιστήκατε σε τούτη την υλική εμπειρία για να γευτείτε όλες τις εμπειρίες που υπάρχουν και να τις περιορίσετε σε μια χούφτα καλών ιδεών, στις οποίες θα συμφωνείτε όλοι - επειδή μια τέτοια κατάσταση θα οδηγούσε σ' ένα τέλος, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί.

Βρισκόμαστε σε ένα διαστελλόμενο Σύμπαν, άρα πρέπει να επιτρέπονται όλα τα πράγματα. Με άλλα λόγια, για να κατανοήσουμε και να βιώσουμε **ότι θέλετε**, πρέπει να κατανοήσουμε **αυτό που δεν θέλουμε** - επειδή, για να μπορέσουμε να επιλέξουμε και να εστιάσουμε, και οι δυο περιπτώσεις πρέπει να είναι παρούσες και κατανοητές.

Δεν ήρθαμε για να επισκευάσουμε έναν χαλασμένο κόσμο.

Όταν πήραμε με ενθουσιασμό την απόφαση να εμφανιστούμε με το συγκεκριμένο υλικό σώμα και να δημιουργήσουμε με αυτό τον τρόπο, καταλαβαίναμε από το Μη Υλικό παρατηρητήριό μας ότι αυτός ο υλικός κόσμος δεν ήταν χαλασμένος και δεν χρειαζόταν επισκευή - και δεν ήρθαμε για να τον επισκευάσουμε.

Είδαμε αυτόν τον υλικό κόσμο σαν ένα δημιουργικό περιβάλλον όπου εμείς και όλοι οι άλλοι θα εκφράζαμε δημιουργικά τον εαυτό μας. Δεν ήρθαμε για να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους άλλους να σταματήσουν να κάνουν ό,τι κάνουν προκειμένου να κάνουν κάτι, διαφορετικό. Ήρθαμε κατανοώντας την αξία των αντιθέσεων και την ισορροπία της ποικιλομορφίας.

Κάθε υλικό Πλάσμα στον πλανήτη μας είναι συνεργάτης μας στη δημιουργία και αν το αποδεχτούμε και εκτιμήσουμε την πολυμορφία των πεποιθήσεων και των επιθυμιών, όλοι μας θα έχουμε περισσότερες εκτεταμένες, ικανοποιητικές και συναρπαστικές εμπειρίες.

Φανταστείτε τον εαυτό σας σαν σεφ σε μια πολύ καλά εξοπλισμένη κουζίνα η οποία περιέχει κάθε υλικό που μπορείτε να σκεφτείτε. Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια σαφή ιδέα για τη γαστρονομική δημιουργία που επιθυμείτε, και ότι ξέρετε πώς να συνδυάσετε αυτά τα άφθονα υλικά ώστε να εκπληρώσετε την επιθυμία σας. 

Και καθώς ξεκινάτε, υπάρχουν πολλά υλικά που δεν είναι κατάλληλα για τη δημιουργία σας. Δεν τα χρησιμοποιείτε, λοιπόν, αλλά δεν αισθάνεστε δυσφορία για την ύπαρξή τους. Απλώς χρησιμοποιείτε τα υλικά που θα ενισχύσουν τη δημιουργία σας - και αφήνετε τα υλικά που δεν είναι κατάλληλα για την πίτα σας.

Μερικά από τα υλικά αυτής της καλά εξοπλισμένης κουζίνας εναρμονίζονται με τη δημιουργία σας και μερικά δεν εναρμονίζονται. Αλλά ακόμα κι αν η προσθήκη μερικών από αυτά τα υλικά θα κατέστρεφε την πίτα σας, δεν αισθάνεστε την ανάγκη να τα μισήσετε ή να τα διώξετε από την κουζίνα – επειδή καταλαβαίνετε ότι δεν πρόκειται να καταλήξουν στην πίτα σας, εκτός αν εσείς το θελήσετε. 

Και επειδή γνωρίζετε ξεκάθαρα ποια υλικά ενισχύουν τη δημιουργία σας και ποια δεν την ενισχύουν, δεν αισθάνεστε καμιά ανησυχία για τη μεγάλη ποικιλία υλικών που υπάρχουν.

Υπάρχει αρκετός χώρος για όλες τις διαφορετικές σκέψεις και εμπειρίες από τη Μη Υλική προοπτική σας, απ' όπου παρατηρούσατε την τεράστια ποικιλία εμπειριών, πεποιθήσεων και επιθυμιών που υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους του κόσμου σας, δεν αισθανθήκατε καμιά ανάγκη να εξαλείψετε ή να ελέγξετε μερικές από αυτές. 

Καταλαβαίνατε ότι υπάρχει αρκετός χώρος σε αυτό το αναπτυσσόμενο Σύμπαν για κάθε είδος σκέψης και εμπειρίας. Είχατε κάθε πρόθεση να ελέγξετε δημιουργικά μόνο τη δική σας εμπειρία ζωής και μόνο τις δικές σας δημιουργίες - και δεν είχατε καμιά πρόθεση να προσπαθήσετε να  ελέγξετε τις δημιουργίες άλλων.

Η ποικιλία δεν σας τρόμαζε - αντιθέτως, σας ενέπνεε, επειδή γνωρίζατε πως ο καθένας σας ήταν ο δημιουργός της δικής του εμπειρίας και γνωρίζατε ότι η έκθεσή σας στις αντιθέσεις θα ενέπνεε συγκεκριμένες κατευθύνσεις μέσα σας. Γνωρίζατε, επίσης, ότι ακόμα και αν οι άλλοι επέλεγαν διαφορετικά από σας, αυτό δεν σήμαινε πως εσείς είχατε δίκιο και οι άλλοι άδικο, ή πως οι άλλοι είχαν δίκιο κι εσείς άδικο. Καταλαβαίνατε την αξία της πολυμορφίας.

Αυτή είναι η διαδικασία διαστολής του Σύμπαντος.

Έτσι, οι προτιμήσεις ή οι επιθυμίες σας γεννιούνται από την πολυμορφία ή την αντίθεση. Και τη στιγμή που η επιθυμία σας αρχίζει να υπάρχει, αρχίζει να ελκύει προς το μέρος της, μέσω του Νόμου της Έλξης, την ουσία του αντικειμένου που εναρμονίζεται με εκείνη - και μετά ξεκινά μια άμεση επέκταση. 

Και καθώς δίνετε σημασία στον τρόπο που αισθάνεστε και συνεχίζετε να επιλέγετε σκέψεις που σας κάνουν να νιώθετε ευθυγραμμισμένοι μαζί της και τώρα η υλοποίηση αρχίζει, άνετα και εύκολα, στην εμπειρία σας : έχετε εκπληρώσει την επιθυμία σας. Αλλά τούτη την προσφάτως υλοποιημένη επιθυμία συνοδεύει μια εξελιγμένη προοπτική. 

Έτσι, τα δονητικά χαρακτηριστικά του εαυτού σας και όλων γύρω σας αλλάζουν λίγο καθώς μεταφέρεστε σε μια νέα κατάσταση αντικρουόμενων συνθηκών που και πάλι θα σας εμπνεύσουν νέες προτιμήσεις - και τώρα, ένας νέος πύραυλος επιθυμίας εκτοξεύεται από το σώμα σας.

Τη στιγμή που υπάρχει αυτή η νέα επιθυμία, αρχίζει να δονείται και να επεκτείνεται. Τώρα, λοιπόν, καθώς συνεχίζετε να δίνετε προσοχή στον τρόπο που αισθάνεστε και επιλέγετε θετικές σκέψεις γύρω από τούτη τη νεογέννητη προτίμηση, παραμένετε δονητικά ευθυγραμμισμένοι μαζί της. 

Επομένως, εμφανίζεται άνετα και εύκολα στην εμπειρία σας. Και πάλι, έχετε εκπληρώσει την επιθυμία σας. Και πάλι, έχετε δημιουργήσει ένα ισχυρό σημείο σαφήνειας όπου μια νέα σειρά αντικρουόμενων παραγόντων σάς περιβάλλει - η οποία, με τη σειρά της, θα προκαλέσει την εκτόξευση ενός καινούριου πυραύλου επιθυμίας 

Έτσι διαστέλλεται το Σύμπαν και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεστε στην Ηγετική Αιχμή της διαστολής. Η πολύτιμη αντίθεση εξακολουθεί να προσφέρει τη γέννηση ατέλειωτων νέων επιθυμιών και καθώς γεννιέται κάθε νέα επιθυμία, η Πηγή ανταποκρίνεται. Είναι μια ατέρμονη, αστείρευτη, αγνή, θετική επέκταση Ενέργειας. Δεν θα φτάσετε ποτέ εκεί, γι' αυτό απολαύστε το ταξίδι σας.

Μόλις παρατηρήσετε συνειδητά, από τη δική σας δημιουργική προοπτική, ότι κάθε νέο επίτευγμα οδηγεί σε μια νέα επιθυμία, θ' αρχίσετε να κατανοείτε προσωπικά τον ρόλο σας σε τούτο το διαστελλόμενο Σύμπαν. 

Και με το πέρασμα του χρόνου, θα θυμηθείτε πως η διαδικασία αυτή είναι ατέρμονη, επειδή δεν θα σταματήσετε ποτέ να συνειδητοποιείτε την αντίθεση από την οποία γεννιέται πάντα μια νέα ιδέα, ή μια νέα επιθυμία. Ολόκληρο το Σύμπαν είναι φτιαγμένο με αυτόν τον τρόπο.

Και καθώς αρχίζετε να χαλαρώνετε και να αποδέχεστε την ιδέα ότι είστε μια αιώνια Ύπαρξη, πως οι επιθυμίες σας δεν θα σταματήσουν ποτέ να ρέουν και πως οποιαδήποτε νέα επιθυμία διαθέτει τη δύναμη να ελκύει (χάρη στον Νόμο της Έλξης) ότι είναι αναγκαίο για την επέκταση και την εκπλήρωσή της, τότε μπορεί να θυμηθείτε την τεράστια Ευημερία πάνω στην η οποία στηρίζεται αυτό το σύμπαν. 

Τότε θα χαλαρώσετε πραγματικά, συνειδητοποιώντας την αιώνια φύση" της ύπαρξής σας και θ' αρχίσετε να απολαμβάνετε το ταξίδι σας. Αν στόχος σας είναι να αποκτήσετε τελικά, μια για πάντα, όλα όσα επιθυμείτε δεν θα μπορέσετε να εκπληρώσετε ποτέ αυτόν τον στόχο, επειδή η επεκτεινόμενη φύση αυτού του Σύμπαντος αντιτίθεται σε μια τέτοια ιδέα. 

Δεν μπορείτε να το κάνετε ποτέ, επειδή δεν μπορείτε να σταματήσετε να υπάρχετε και δεν μπορείτε να τερματίσετε τη συναίσθησή σας. Από τη συναίσθησή σας θα γεννιέται πάντα άλλο ένα αίτημα και κάθε αίτημα προκαλεί άλλη μια απάντηση.

Η αιώνια φύση σας είναι μια φύση επέκτασης - και σε αυτή την επέκταση υπάρχει η προοπτική της απερίγραπτης χαράς.

Νιώστε την ισορροπία και την τελειότητα του περιβάλλοντός σας.

Έτσι, λοιπόν, η αντίθεση προκαλεί τη γέννηση νέων επιθυμιών μέσα σας. Οι νέες επιθυμίες δονούνται μέσα σας και καθώς εκπέμπετε τη δόνηση κάθε νέας επιθυμίας, η επιθυμία εισακούεται. Κάθε φορά. Όταν ζητάτε, παίρνετε.

Σκεφτείτε τώρα την τελειότητα αυτής της διαδικασίας: Νέες ιδέες για τη βελτίωση της εμπειρίας σας εκπέμπονται από σας διαρκώς και εισακούονται διαρκώς.

Σκεφτείτε την τελειότητα αυτού του συμπαντικού περιβάλλοντος : κάθε σημείο Συναίσθησης βελτιώνει την κατάστασή του με τον ίδιο τρόπο όπως εσείς, όπου κάθε επιθυμία γίνεται κατανοητή και εισακούεται, και κάθε προοπτική γίνεται δεκτή με σεβασμό και ανταπόκριση.

Νιώστε την ισορροπία και την τελειότητα του περιβάλλοντός σας :  κάθε σημείο Συναίσθησης, ακόμα και η Συναίσθηση ενός κυττάρου του σώματός σας, μπορεί να ζητήσει μια βελτιωμένη κατάσταση ύπαρξης - και να την αποκτήσει. 

Επειδή όλες οι επιθυμίες πραγματοποιούνται, δεν υπάρχει ανταγωνισμός.

Κάθε άποψη έχει σημασία` κάθε αίτημα εισακούεται και καθώς αυτό το συναρπαστικό Σύμπαν διαστέλλεται αλάνθαστα, δεν υπάρχει τέλος στους πόρους που διαθέτει για την εκπλήρωση των αιτημάτων. Και δεν υπάρχει τέλος στις απαντήσεις που δίνονται στην αστείρευτη ροή ερωτημάτων - και, γι' αυτό τον λόγο, δεν υπάρχει ανταγωνισμός.

Δεν μπορεί να πάρει κάποιος άλλος τους πόρους που προορίζονταν για σας και δεν μπορείτε να σπαταλήσετε με εγωιστικό τρόπο πόρους που προορίζονταν για άλλους. 

Όλες οι επιθυμίες εκπληρώνονται` όλες οι ευχές πραγματοποιούνται και κανένα αίτημα δεν μένει αναπάντητο, παραγκωνισμένο ή ανικανοποίητο. Όταν παραμένετε συντονισμένοι με τη Ροή Ενέργειας κερδίζετε πάντα - και δεν χρειάζεται να χάσει κάποιος άλλος για να κερδίσετε εσείς.

Υπάρχουν αρκετά για όλους.
Μερικές φορές, οι υλικοί φίλοι μας δυσκολεύονται να θυμηθούν αυτή την αλήθεια, επειδή μπορεί να βιώνουν κάποια έλλειψη στην εμπειρία τους ή να την παρατηρούν στην εμπειρία άλλων. 

Αλλά αυτό που παρατηρούν δεν είναι απόδειξη έλλειψης ή απουσίας πόρων, αλλά η απαγόρευση εκ μέρους τους της αποδοχής πόρων που έχουν ζητήσει και οι οποίοι έχουν ήδη αποσταλεί. Το Στάδιο 2 έχει ολοκληρωθεί: το αίτημα εισακούστηκε. Αλλά το Στάδιο 3, η έγκριση παραλαβής εκ μέρους τους, δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αν κάποιος δεν λαμβάνει αυτό που ζητά, το γεγονός δεν οφείλεται στην έλλειψη πόρων` απλώς, το άτομο που εξέφρασε την επιθυμία δεν είναι συντονισμένο με το αίτημά του. Δεν υπάρχει έλλειψη. Δεν υπάρχει στέρηση. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός για την εξασφάλιση πόρων. Υπάρχει μόνο η έγκριση ή η άρνηση παραλαβής του αντικειμένου που ζητήσατε.




Αποκαθιστώ τις σχέσεις μου..Με ευγνωμοσύνη.....!!!!!!!

Αν έχετε μια δύσκολη ή διαρρηγμένη σχέση, αν η καρδιά σας ράγισε από μια ερωτική απογοήτευση, αν κρατάτε πικρία σε κά­ποιον ή αν μέμφεστε τον οποιονδήποτε για τον οποιονδήποτε λό­γο, όλα αυτά μπορείτε να τα αλλάξετε μέσω της ευγνωμοσύνης. 

Η ευγνωμοσύνη θα βελτιώσει μαγικά κάθε δύσκολη σχέση, είτε πρό­κειται για τη σχέση με τον ή τη σύζυγο σας, τον αδερφό ή την αδερ­φή σας, το γιο ή την κόρη σας, τον συνεταίρο, τον πελάτη, το συ­νάδελφο σας ή τον πεθερό, το γονιό, το φίλο ή το γείτονά σας.

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια προβληματική σχέση ή με μία δύσκολη κατάσταση μέσα σε μια σχέση, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις δεν είμαστε στο ελάχιστο ευγνώμονες για τον άλλο. 

Αντίθετα, ασχολούμαστε σχεδόν αποκλειστικά με το να τον κα­τηγορούμε για τα προβλήματα που δημιουργεί κι αυτό σημαίνει ότι δε νιώθουμε ίχνος ευγνωμοσύνης. Η μομφή δεν πρόκειται πο­τέ να βελτιώσει τις σχέσεις σας και δεν πρόκειται ποτέ να βελτιώ­σει τη ζωή σας. Για την ακρίβεια, όσο περισσότερο μέμφεστε κά­ποιον, τόσο χειροτερεύει η σχέση σας και μαζί μ' αυτήν η ζωή σας.

Είτε πρόκειται για τωρινή σχέση είτε για παλιά, αν τρέφετε άσχη­μα συναισθήματα για κάποιον, η πρακτική της ευγνωμοσύνης θα τα εξαλείψει. Γιατί να θέλετε να απαλείψετε τα άσχημα συναισθή­ματα που τρέφετε για κάποιον;

«Το να εμμένετε στο θυμό είναι σαν να κρατάτε ένα καυτό κάρβουνο με την πρόθεση να το πετάξετε σε κάποιον άλλο: αυτός που καίγεται είστε εσείς».
Σινταρτα Γκαουταμα - Βούδας (περ. 563-483 Π·Χ·)

ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΔΙΣΜΟΥ
Τα άσχημα συναισθήματα για τους άλλους καίνε τη δική σας ζωή, η ευγνωμοσύνη όμως θα τα εξαλείψει!

Για παράδειγμα, αν έχετε έναν πρώην σύντροφο με τον οποίο εξα­κολουθούν να σας συνδέουν τα παιδιά σας και η σχέση σας μαζί του δεν είναι καλή, κοιτάξτε τα παιδιά σας και σκεφτείτε ότι χω­ρίς τον πρώην σύντροφο σας δε θα είχαν γεννηθεί. Η ζωή των παι­διών σας είναι ένα από τα πλέον πολυτιμότερα δώρα της ζωής σας. 

Κοιτάζετε τα παιδιά σας και ευχαριστείτε τον πρώην σύντροφο σας για την ύπαρξή τους - καθημερινά! Εκτός από το να φέρετε τη γα­λήνη και την αρμονία στη σχέση σας μαζί του, θα μάθετε στα παι­διά σας πώς να χρησιμοποιούν ένα πανίσχυρο, πολύτιμο για τη ζωή τους όπλο, αυτό της ευγνωμοσύνης.

Αν είχατε μια ερωτική απογοήτευση ή αν υποφέρετε από τη θλί­ψη που έφερε μαζί του το τέλος μιας σχέσης, χρησιμοποιείστε τη μαγική δύναμη της ευγνωμοσύνης για να γιατρέψετε την οδύ­νη σας. Η ευγνωμοσύνη επουλώνει μαγικά το συναισθηματικό πόνο, μεταμορφώνοντας τον σε ευτυχία γρηγορότερα από οτιδή­ποτε άλλο και η ιστορία των γονιών μου είναι το ιδανικό παρά­δειγμα.

Στη σημερινή μαγική πρακτική, θα αναζητήσετε το καυτό κάρβου­νο που καίει τη ζωή σας και θα το μετατρέψετε σε χρυσάφι με την ευγνωμοσύνη σας! Διαλέξτε μία δύσκολη, προβληματική ή διαρρηγμένη σχέση την οποία θέλετε να βελτιώσετε. Δεν έχει σημασία αν το άτομο που σας ενδιαφέρει βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη ζωή σας ή αν πρόκειται για μια σχέση από το παρελθόν.

Καθίστε και φτιάξτε ένα γραπτό κατάλογο με τα δέκα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες στο πρόσωπο της επιλογής σας. Ανατρέξτε στην ιστορία της σχέσης σας και απαριθμήστε τα προτερήματα αυτού του ατόμου ή τα αγαθά που αποκομίσατε από τη σχέση σας μαζί του. 

Ο πιο εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ανατρέξετε στο παρελθόν, στο πώς ήταν τα πράγματα πριν η σχέση τελειώσει ή αρχίσει να φθίνει. Αν η σχέση δεν ήταν ποτέ καλή, τότε σκεφτείτε καλά και αναζητήστε τα όποια προτερήματα του ατόμου, γιατί είναι βέβαιο ότι υπάρχουν.