Από τη γέννησή μας, μας δίνεται ένα πολύτιμο δώρο που παρά το ότι δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με τίποτα, το θεωρούμε δεδομένο. Το δώρο αυτό είναι «ο χρόνος» και δυστυχώς είναι περιορισμένος και δεν μπορούμε ούτε να τον αγοράσουμε ούτε βέβαια να τον αποθηκεύσουμε.
Μπορούμε όμως να τον διαχειριστούμε σωστά. Η σωστή διαχείριση του χρόνου βοηθά στον έλεγχο της ζωής μας, του άγχους μας, της ενέργειάς μας. Μας οδηγεί σε πρόοδο στην εργασία μας αλλά και στην επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία , την προσωπική και την οικογενειακή μας ζωή. Μας κάνει ευέλικτους ώστε να ανταποκρινόμαστε σε αλλαγές και νέες ευκαιρίες.
Σωστή διαχείριση χρόνου σημαίνει : στόχοι, προγραμματισμός και οργάνωση.
Στόχοι : Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι θέλουμε να είμαστε, να κάνουμε και να έχουμε. Επίλεξε τους στόχους που θέλεις να επιτύχεις στη ζωή σου. Στόχους συγκεκριμένους, μετρήσιμους, ρεαλιστικούς, υλοποιήσιμους, χρονικά καθορισμένους. Επίλεξε τι πραγματικά θέλεις και ποιες αλλαγές είσαι πρόθυμος να κάνεις στη ζωή σου για να το πετύχεις. Πάντα να θυμάσαι ότι οι στόχοι μπορεί να αλλάξουν.
Προγραμματισμός : Αν καταγράφουμε καθημερινά τι θέλουμε να κάνουμε κάθε στιγμή (πρόγραμμα) και στη συνέχεια τι πραγματικά κάνουμε θα καταλάβουμε σε ποιες δραστηριότητες σπαταλιέται ο χρόνος μας και μας στερεί την επιτυχία, την αποτελεσματικότητα και βασικά την ευτυχία μας. Οι βασικοί κανόνες είναι οι εξής :
α) κάνε μια λίστα με όλα όσα κάνεις,
β) όρισε προτεραιότητες,
γ) προγραμμάτισε το χρόνο σου,
δ) δράσε.
Προγραμμάτισε τη δουλειά σου και δούλεψε πάνω στο πρόγραμμα. Αναγνώρισε τις δράσεις που θα σε οδηγήσουν στους στόχους και ενσωμάτωσε τις στην καθημερινότητά σου.
Οργάνωση : Οργάνωσε τις δράσεις σου κατηγοριοποιώντας τες σε :
α) σημαντικές και επείγουσες – καθήκοντα που πρέπει να γίνουν άμεσα
β) σημαντικές αλλά όχι επείγουσες – καθήκοντα που πρέπει να γίνουν σε εύλογο διάστημα χρόνου (αυτή η κατηγορία διακρίνει τους αποτελεσματικούς από τους μη αποτελεσματικούς ανθρώπους)
γ) επείγουσες αλλά όχι σημαντικές – φωνάζουν για προσοχή αλλά με αντικειμενική ματιά είναι μικρής προτεραιότητας
δ) Πολυάσχολες δράσεις – γίνονται συνήθως πριν τα σημαντικά πράγματα γιατί είναι εύκολες και παρέχουν ένα αίσθημα δραστηριότητας και επιτυχίας. Προσοχή μην παραλείψεις τις σημαντικές δράσεις με το να πέσεις στην παγίδα «των πολυάσχολων δράσεων»
ε) Χάσιμο χρόνου – εάν αναλώνεσαι στο να σκέφτεσαι ότι ο χρόνος που πέρασε θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά, χάνεις χρόνο.
Θέσε προτεραιότητες. Δώσε μεγάλη προτεραιότητα στην κατηγορία β και όχι μόνο στην α. Μη σπαταλάς χρόνο σε δράσεις μικρής σημασίας. Εάν πραγματοποιήσεις τις σημαντικές δράσεις πρώτα, θα έχεις πάντα το προβάδισμα.
Προγραμμάτισε το χρόνο σου. Ο μη διακοπτόμενος χρόνος που επενδύεις στην ολοκλήρωση του στόχου είναι αυτός που μετράει πιο πολύ. Σχεδόν κάθε στόχος μπορεί να επιτευχθεί εάν εστιάσουμε πραγματικά σ’ αυτόν.
Τα αποτελέσματα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις δημιουργικές ώρες που αφιερώνουμε σ’ αυτά που θέλουμε να καταφέρουμε. Ανακάλυψε ποιες είναι οι πιο δημιουργικές σου ώρες και προγραμμάτισε να κάνεις τις πιο σημαντικές εργασίες τις ώρες αυτές.
Συγκεντρώσου σ’ αυτό που θα σου δώσει τα καλύτερα μακροχρόνια οφέλη. Όπου είναι εφικτό, τακτοποίησε με τέτοιο τρόπο τα πράγματα, ώστε να μη διακόπτεται καθόλου ο χρόνος σου.
Πολύ σημαντικό : Ξεπέρασε την αναβλητικότητα σου τώρα.
Πόσο επηρεασμένος είσαι από την αναβλητικότητα; Έχεις ποτέ αναβάλλει για αργότερα, και αργότερα, και αργότερα, τις πιο σημαντικές σου εργασίες γιατί είσαι απασχολημένος με λιγότερο σημαντικά πράγματα;
Ελπίζεις να έχεις περισσότερο χρόνο και καλύτερη διάθεση στο μέλλον για να ξεκινήσεις να κάνεις τις εργασίες σου και να τις κάνεις σωστά; Κάθε φορά που πλησιάζει μια χρονική προθεσμία, αυτό σου προκαλεί κρίση;
Αμφιβάλλεις συνεχώς όταν είναι να πάρεις μια απόφαση για το τι να διαλέξεις; Αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αναβλητικότητα να έχει πάρει τον έλεγχο στη ζωή σου.
Σ’ αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να την ελέγξεις, πριν αυτή η άσχημη συνήθεια σου στερήσει ευκαιρίες και καταστρέψει τις σχέσεις και τη ζωή σου.
Αιτίες αναβλητικότητας
– Περιμένεις να έχεις την κατάλληλη διάθεση
– Περιμένεις τον κατάλληλο χρόνο
– Έλλειψη ξεκάθαρων στόχων
– Υποτίμηση της δυσκολίας των εργασιών
– Κακή εκτίμηση του χρόνου που χρειάζονται οι εργασίες για να ολοκληρωθούν
– Αίσθηση ότι οι εργασίες σού επιβάλλονται από εξωτερικούς παράγοντες
– Πολύ ασαφώς προσδιορισμένες εργασίες
– Αδυναμία λήψης αποφάσεων
– Φόβος αποτυχίας ή επιτυχίας
– Τελειομανία
Για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να καταφέρεις. Το επόμενο βήμα είναι να ανακαλύψεις τι προσπαθείς να αποφύγεις και σχεδίασε να το αντιμετωπίσεις αμέσως.
Πώς;
- Απομόνωσε τις μη παραγωγικές δραστηριότητες. Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος. Αν θέλεις να ξεκινήσεις έχοντας περισσότερα πλεονεκτήματα από το χρόνο, κάνε μια λίστα με όλα όσα σου «τρώνε» χρόνο, όπως τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά, παιχνίδια-βίντεο και άλλα. Ξεχώρισε ποια σου δίνουν πραγματική ευχαρίστηση και ποια όχι. Απομόνωσε από τη λίστα αυτά που δε σου δίνουν χαρά.
- Χρησιμοποίησε τη «μέθοδο ισορροπίας». Χώρισε ένα χαρτί στη μέση και γράψε στο ένα μέρος τους λόγους για τους οποίους αναβάλλεις τα πράγματα και στο άλλο μέρος τα οφέλη αν προχωρήσεις μπροστά. Συμπεριέλαβε και το συναίσθημα ανακούφισης και ολοκλήρωσης που νιώθεις όταν τα καταφέρνεις.
- Δοκίμασε την τεχνική «του σαλαμιού». Χώρισε το μεγάλο πλάνο σου σε μικρά μέρη που μπορείς να χειριστείς. Κάνε μια λίστα, διάλεξε την πρώτη δραστηριότητα, κάνε την και συνέχισε με μία-μία τη φορά.
- Αντικατάστησε τις κακές συνήθειες με καλές. Κάνε ένα πλάνο, σκέψου πώς θα το επιτύχεις και κάνε το πρώτο βήμα.
Αφήσαμε τελευταία την καλύτερη «δράση». Επιβράβευε διαρκώς τον εαυτό σου. Προγραμμάτισε να λαμβάνεις ξεχωριστές και ουσιαστικές ανταμοιβές, όταν θα καταφέρνεις κάτι δύσκολο ή σημαντικό. Κάνε μια λίστα με τα πράγματα που πραγματικά αγαπάς και διάλεξε τις ανταμοιβές που θα συμβάλλουν στο να έχεις πραγματική ποιότητα ζωής.
Και όπως η αλεπού είπε στον μικρό πρίγκιπα :
«Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει αυτή την αλήθεια . Εσύ όμως δεν πρέπει να την ξεχάσεις. Θα “σαι για πάντα υπεύθυνος για κείνα που έχεις εξημερώσει. Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλο σου…»
Είμαστε υπεύθυνοι για όλα εκείνα στα οποία αφιερώνουμε το χρόνο μας.
Θετική σκέψη της ημέρας :
« Ο καιρός που αφιέρωσες στο τριαντάφυλλο σου είναι που κάνει το τριαντάφυλλο τόσο σημαντικό »......«Ο μικρός πρίγκιπας» , Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ