Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Μάθε να ακούς τον Εαυτό σου : 4 τρόποι για να το πετύχεις…!!!!

Ακούς τον εαυτό σου;

Πόσο προσεχτικά ακούς όσα λες μέσα στο μυαλό σου;

Παρατηρείς τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιείς, τις εκφράσεις σου ή τις δικαιολογίες που ίσως προβάλλεις;

Ακούς τις επιθυμίες σου και τις ανάγκες σου;

Το σώμα σου το ακούς;

Η ακρόαση είναι δράση ενεργητική. Για να ακούς πραγματικά, χρειάζεται να αποφασίσεις να μπεις στη θέση του ακροατή και να δώσεις προσοχή. Θυμήσου τι είδους στάση υιοθετείς όταν επιθυμείς να ακούσεις προσεκτικά κάτι ή κάποιον, και επειδή το κάνεις αυτό, πόσο καλύτερα εξελίσσεται η κατάσταση ή η επικοινωνία. 

Αξίζει να αναρωτηθείς εάν υιοθετείς ανάλογη στάση, για να ακούσεις τον εαυτό σου. Το κάνεις; Αν όχι, τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να το κάνεις;

Για να διαβάσεις αυτό το άρθρο θα χρειαστείς περίπου 2-3 λεπτά. Μέσα σε αυτά τα λεπτά θα διαπιστώσεις πόσο μεγάλο όφελος θα λάβεις μαθαίνοντας να ακούς ενεργητικά τον εαυτό σου, και 5 τρόπους για να το πετύχεις άμεσα.

Γιατί δεν ακούμε τον εαυτό μας;
Η καθημερινότητά μας, από το πρωί που θα ξυπνήσουμε μέχρι το βράδυ που θα ξαπλώσουμε για να κοιμηθούμε, είναι γεμάτη με αποφάσεις. Το να μάθεις να ακούς με προσοχή τον εαυτό σου πριν αποφασίσεις πώς θα ενεργήσεις, είναι η βάση για να παίρνεις περισσότερες καλές αποφάσεις μέσα στην ημέρα.

Πρακτικά, καλή απόφαση μπορεί να σημαίνει:

· Να πεις «όχι» σε κάτι που θα σε πιέσει.

· Να πεις «ναι» σε κάτι που θα σε βοηθήσει.

· Να συγκρατήσεις κάποια παρόρμηση και να σκεφτείς πιο λογικά, και πιο δημιουργικά πριν αντιδράσεις.

· Να προσφέρεις στον εαυτό σου κάτι που πραγματικά έχεις ανάγκη για να αισθάνεσαι καλά.

· Να ενεργήσεις με γνώμονα τον δικό σου σκοπό και όχι επειδή σε παρασύρουν κάποιες συνθήκες.

Αρκετές φορές λοιπόν, μπορεί να μη μας συμβαίνει αυτό που επιθυμούμε να μας συμβεί, απλά γιατί δεν ακούμε τον εαυτό μας. Παρότι τα «μηνύματα» είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή.

Όταν δεν ακούμε, είναι πιθανότερο να κάνουμε άλλα πράγματα, αντί για τα πράγματα που θα μας φέρουν το αποτέλεσμα που επιθυμούμε να λάβουμε.

Αν κάποιες φορές σου συμβαίνει άλλο να θες, και άλλο τελικά να κάνεις, κράτησέ το αυτό στο μυαλό σου, και παρατήρησε πώς μπορεί να εμφανίζεται στην καθημερινότητά σου.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που μας εμποδίζουν να ακούσουμε τον εαυτό μας είναι :

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η έλλειψη επίγνωσης.

Η προσπάθεια να ικανοποιήσουμε περισσότερο τον περίγυρό μας και λιγότερο τον εαυτό μας. Μερικές φορές, ίσως προτιμήσουμε να συμφωνήσουμε με τους άλλους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε μία επιλογή που δεν μας βρίσκει πραγματικά σύμφωνους.

Ο ταχύτατος ρυθμός της καθημερινότητας που ίσως να μη μας αφήνει χρόνο να δώσουμε προσοχή στον εαυτό μας.

Εσένα τι από τα παραπάνω πιστεύεις ότι σε εμποδίζει κάποιες φορές να ακούσεις πραγματικά τον εαυτό σου; Αναγνώρισέ το και ξεκίνα να το παρατηρείς.

4 τρόποι για να μάθεις να ακούς περισσότερο τον εαυτό σου.

Σου προτείνω 4 εύκολους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να καλλιεργήσεις τη συνήθεια να συνδέεσαι και να ακούς τον εαυτό σου:

1. Κάνε παρέα με τον εαυτό σου.
Κάνω παρέα με κάποιον, σημαίνει να του δίνω την προσοχή μου. Αδιαμφισβήτητα βρίσκεσαι όλη μέρα με τον εαυτό σου. Κάνεις όμως παρέα μαζί του; 

Υπάρχουν στιγμές που συνδέεσαι χωρίς να απασχολείσαι με κάτι άλλο, σαν παράδειγμα να διαβάζεις, να γυμνάζεσαι, να βλέπεις ταινίες κτλ.

Ένας περίπατος κάπου ήσυχα, χωρίς κινητό ή κάποια άλλη απασχόληση, είναι ένας ωραίος τρόπος για να μείνεις πραγματικά μόνος με τον εαυτό σου. Μπορείς όμως και στο σπίτι να ορίσεις έστω 10 λεπτά ησυχίας, που θα σου δώσουν την ευκαιρία να ακούσεις τις σκέψεις σου και να τις βάλεις σε σειρά.

2. Γράψε για να “ακούσεις”.
Το γράψιμο σε χαρτί είναι μια αποκαλυπτική πρακτική. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η κιναισθητική διαδικασία της γραφής, βοηθά τον εγκέφαλο να παραμένει περισσότερο ενεργοποιημένος και συγκεντρωμένος. Γι’ αυτό τον λόγο όταν γράφεις τις σκέψεις σου, αναδύονται αλήθειες, και έχεις καλύτερη κατανόηση για τα πράγματα που εξετάζεις.

Υιοθέτησε την συνήθεια να κρατάς ημερολόγιο και να απλώνεις τις σκέψεις σου στο χαρτί. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποκτάς πρόσβαση σε πραγματικά καλές αποφάσεις και ιδέες.

3. Προσέγγισε φιλικά τον εαυτό σου.
Μήπως υπάρχουν πράγματα που απαγορεύεις στον εαυτό σου να τα σκέφτεται και να τα “λέει”; Μήπως “πνίγεις” συγκεκριμένες σκέψεις ή συναισθήματα; Επίτρεψε στον εαυτό σου κάθε σκέψη και κάθε συναίσθημα, χωρίς να τον «αποπαίρνεις». Άκουσε με φιλικότητα και ενδιαφέρον ό,τι έχει να σου πει, και διαχειρίσου το όπως αρμόζει.

Ακόμα κι αν κάτι σε σοκάρει ή να σε ανησυχήσει, να είσαι υπομονετικός και ευγενικός με τον εαυτό σου. Όταν πραγματικά θες να βοηθήσεις έναν φίλο, ούτε του χαρίζεσαι, ούτε τον κατακρίνεις. Τον ακούς με κατανόηση, για να μπορέσεις να τον υποστηρίξεις. Κάνε το ίδιο στον εαυτό σου.

4. Δείξε εμπιστοσύνη στην ικανότητά σου να παίρνεις αποφάσεις.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχεις σταματήσει να ακούς τον εαυτό σου, επειδή δεν του έχεις εμπιστοσύνη. Σκέψου λογικά… Όλοι έχουμε αποτύχει κάποια στιγμή. Όλοι έχουμε πάρει κάποια απόφαση για την οποία στη συνέχεια μετανιώσαμε. 

Αν τέτοιου είδους περιστατικά, έχουν πλήξει σε κάποιο βαθμό την εμπιστοσύνη σου προς τον εαυτό σου, εξέτασε με λογικά επιχειρήματα το πώς έφτασες στο σημείο να κάνεις κάποιο λάθος. Σίγουρα είσαι ικανός να παίρνεις σωστές αποφάσεις. Σίγουρα έχεις και πολύ καλές ιδέες. Τι μπορεί να συνέβη όταν δεν τις άκουσες;

Στην πράξη.
Πολλά από τα πράγματα που θες να βελτιώσεις στην καθημερινότητά σου, θα βελτιωθούν όταν μάθεις πρώτα να συνδέεσαι για να ακούς τον εαυτό σου, και μετά αποφασίζεις το πώς θα ενεργήσεις.

Όπως διαπίστωσες οι πρακτικές που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλός ακροατής του εαυτού σου, δεν απαιτούν πόρους. Χρειάζεται μόνο πρόθεση και συνέπεια. Αν κάτι μέσα σου, σου “λέει” πως αυτά που διάβασες θα σε ωφελήσουν, εύχομαι να το “ακούσεις”.




Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. 
Διαβάστε τους όρους χρήσης

4 τρόποι για να ξεκλειδώσετε την πόρτα του υποσυνείδητού σας…!!!!

Το υποσυνείδητό μας, εξουσιάζει τόσο πολύ τις ζωές μας, στο παρασκήνιο. Από τη στιγμή που το σπέρμα συναντάει το ωάριο και ξεκινάει η διαδικασία της ζωής, κυριαρχείστε από το υποσυνείδητο – το δικό σας και της μητέρας σας -. Το υποσυνείδητο είναι η δύναμη που λέει στην καρδιά σας πως να χτυπήσει, πότε να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας και πότε να νιώσετε πεινασμένοι.

Όλες οι φυσιολογικές λειτουργίες είναι η δουλειά του βαθύτερου νου σας. Έχει επίσης μια τεράστια επίδραση στο πώς μπορούμε να αντιληφθούμε τον κόσμο. Το υποσυνείδητο δουλεύει πολύ γρήγορα, αναλύει τον κόσμο γύρω σας όλη την ώρα, βρίσκει τα μοτίβα και κάνει υποθέσεις που καταλαβαίνετε συνειδητά.

Με μεταφυσικούς όρους, το υποσυνείδητο είναι η δύναμη που μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει τις δημιουργικές και πνευματικές διαδικασίες. 

Με πολλούς τρόπους το υποσυνείδητο είναι μια πραγματική αντανάκλαση της ψυχής σας. Είναι το θεμέλιο κάτω από το οποίο το Εγώ και ο συνειδητός νους λειτουργούν. Γι’ αυτό, πώς καταφέρνουμε να το ακούσουμε;

Αυτή δεν είναι μια εύκολη απάντηση. Δεν υπάρχει μια μέθοδος που θα κάνει το υποσυνείδητό μας να αλλάξει τις παλιές του συνήθειες για να προσαρμοστεί σε μια νέα δομή που ευχόμαστε να εγκαταστήσουμε συνειδητά. 

Αποφάσισα να εξερευνήσω τις μεθόδους που είναι οι πιο δημοφιλείς ή οι πιο αποτελεσματικές για μένα προσωπικά, που δεν βλέπω ότι εξερευνήθηκαν τόσο πολύ όσο πιστεύω ότι θα έπρεπε. 

Δοκιμάστε τις, πειραματιστείτε και ερευνήστε και θα βρείτε κάτι που δουλεύει για εσάς, όσο διατηρείτε το μυαλό σας ανοικτό.

Διαλογισμός και δημιουργία νοερών εικόνων.
Έχουμε ακούσει για τα πολλά οφέλη του διαλογισμού για αυτό δε θα αναφερθώ σε αυτά. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρετε είναι ότι όταν διαλογίζεστε θολώνετε τα όρια του συνειδητού και του υποσυνείδητου και ξεκινάτε ένα είδος διαδικασίας ολοκλήρωσης.

Ο λόγος που εστιάζουμε τόσο πολύ στην αναπνοή μας όταν διαλογιζόμαστε είναι ότι είναι μία από τις ενέργειες που μπορούν να ελεγχθούν και από το συνειδητό μέρος του νου μας και από το υποσυνείδητο.

Καθώς χαλαρώνουμε πιο βαθιά γινόμαστε ένα μείγμα συνειδητού και υποσυνείδητου μέχρι που τελικά αυτά τα δύο ενωθούν και ξεπηδήσουν σε μια κατάσταση υπερ-συνειδητότητας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορούμε πολύ εύκολα να απελευθερώσουμε παλιές ιδεολογικές δομές και να εγκαταστήσουμε νέες.

Απλά δημιουργήστε μια νοερή εικόνα της πρόθεσής σας όσο διαλογίζεστε. Αυτό ξαναγράφει το υποσυνείδητό σας. Μία προσωπική ιδεολογική δομή είναι μια ιστορία που κρατάμε υποσυνείδητα και λέμε στον εαυτό μας μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Τώρα είναι η στιγμή να γράψουμε καινούργια ιστορία με ένα πιο χαρούμενο τέλος.

Υπνοθεραπεία.
Η ύπνωση λειτουργεί παρόμοια με το διαλογισμό. Η μόνη διαφορά είναι ότι υπάρχει κάποιος που σας καθοδηγεί σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι ο διαλογισμός και η δημιουργία νοερών εικόνων δε δουλεύει για αυτούς επειδή αποσπώνται, το τηλέφωνό τους αρχίζει να χτυπάει ή απλά δεν μπορούν να καταλάβουν πώς να μπορούν να είναι χαλαροί και αφιερωμένοι σε κάτι, την ίδια στιγμή. Ένας καλός υπνοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει σε όλα αυτά.

Πολύ συχνά θα σας ζητήσει να έχετε κλειστό το κινητό σας μέχρι το τέλος της συνεδρίας. Η φωνή του και οι οδηγίες του που είναι και τα δύο ήρεμα και αξιόπιστα θα σας κρατήσουν συγκεντρωμένους και το γεγονός ότι πιθανότατα πληρώσατε για να έχετε αυτή τη συνεδρία, θα σας κάνει περισσότερο αφοσιωμένους στη συγκέντρωση.

Θα σας διδάξει πώς να χαλαρώνετε και να έχετε ένα περιβάλλον, το οποίο θα νιώθετε ότι σας ταιριάζει, καλύτερα από το σπίτι σας. Ξέρω ότι δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να βρουν υπνοθεραπευτή και αυτό είναι εντάξει.

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που μπορούν να εξερευνηθούν και υπάρχει επίσης και μια μεγάλη ποικιλία από καθοδηγούμενους διαλογισμούς, καθώς και μαγνητοσκοπημένα βίντεο online, που είναι δωρεάν.

Ύπνος.
Ο ύπνος όπως ο διαλογισμός είναι μια κατάσταση όπου τα όρια μεταξύ συνειδητού και υποσυνείδητου γίνονται λεπτότερα. Πόσο συχνά βρίσκουμε τον εαυτό μας να κοιμάται σκεφτόμενος όλα τα πράγματα που δε θέλουμε να κάνουμε την επόμενη μέρα ή τα πράγματα που μας στρέσαραν την προηγούμενη μέρα; 

Έχετε ποτέ πέσει για ύπνο σκεφτόμενοι τη δουλειά σας, τις διαμάχες που είχατε με τον/την αγαπημένο/η σας, όλες τις υποχρεώσεις τις επόμενης ημέρας ή την μοναξιά;

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι όταν πέφτουν για ύπνο, εκείνη την ώρα δεν αποσπώνται από κάτι πλέον και τα χειρότερα άγχη τους, ανησυχίες και φόβοι τριγυρνούν στο μυαλό τους.

Αυτή είναι μια ατυχής παρενέργεια ενός πολιτισμού που μας μαθαίνει να παλεύουμε και να φοβόμαστε αυτό που μισούμε, παρά να συγκεντρωνόμαστε και να δημιουργούμε αυτό που αγαπάμε. 

Είναι ιδιαίτερα ατυχής επειδή όσο είστε σε αυτό το στάδιο που μισοκοιμάστε, βάζετε αυτές τις ιδέες στην πιο καθαρή τους μορφή κατευθείαν μέσα στο υποσυνείδητό σας. Καθώς κοιμάστε είστε στην ουσία ένα μικρό νόμισμα που πέφτει μέσα στο συντριβάνι των ευχών του υποσυνειδήτου.

Αν κάθε βράδυ τοποθετείτε όλο αυτό το στρες και την αρνητικότητα σε αυτό το σιντριβάνι, τότε το υποσυνείδητο θα ενεργήσει έτσι ώστε να κάνει όλα αυτά πραγματικότητα την επόμενη μέρα.

Καθώς κοιμάστε, σκεφτείτε τα πράγματα που θέλετε. Οραματιστείτε τον εαυτό σας με κάποιο υπέροχο ταίρι ή να δουλεύει σε μια τέλεια δουλειά και να έχει τις διακοπές των ονείρων του. Αυτό αρχίζει να γεμίζει το υποσυνείδητο με θετικότητα. Θα ξυπνήσετε την επόμενη ημέρα και θα νιώθετε υπέροχα και το υποσυνείδητο θα αρχίσει να ξαναγράφεται έτσι ώστε να συναντήσει αυτούς τους θετικούς στόχους.

Ιεροτελεστία.
Η τελευταία μέθοδος που αναφέρω εδώ είναι αυτή που προσωπικά βρήκα ως την πιο αποτελεσματική. Είναι αυτή μέσα στις πνευματικές κοινότητες, η διαφορά μεταξύ των Αποκρυφιστών και των Παγανιστών στην έννοια της μαγείας, και αυτή η δύναμη στην οποία η κοινότητα του New Age αναφέρεται με τις λέξεις Νόμος της Έλξης. 

Πολλές φωτισμένες προσωπικότητες συνειδητοποιούν ότι αυτές οι δυνάμεις έχουν βασικά διαφορετικά ονόματα που αναφέρονται στην ίδια ιδέα.

Ωστόσο οι New Agers χειρίζονται πίνακες οραμάτων και χρησιμοποιούν φράσεις δύναμης ενώ οι Μάγισσες και οι Αποκρυφιστές φτιάχνουν ταλισμάν και λένε ξόρκια. Υπάρχουν άνθρωποι και στις δυο πλευρές που δεν σέβονται τις «ανοησίες» της άλλης πλευράς. 

Αλλά πραγματικά, πιστεύω ότι οι άνθρωποι που είναι οι πιο φωτισμένοι είναι αυτοί που βλέπουν τις ομοιότητες πίσω από τις δυο πλευρές και συνειδητοποιούν τι είναι αυτό που έχουν κοινό καθώς και το πώς μπορεί η μία πλευρά να βοηθήσει την άλλη.

Ένας μεγάλος τρόπος που η New Age κοινότητα μπορεί να μάθει από την φαινομενικά σκοτεινότερη αδερφή της είναι ότι το τελετουργικό δουλεύει. 

Απλά και λιτά το τελετουργικό λειτουργεί. Αυτό γίνεται γιατί το υποσυνείδητό μας, μιλάει συμβολικά. Είναι πολύ δεκτικό στα σύμβολα και το τελετουργικό είναι κατά κάποιον τρόπο η συμβολική επικοινωνία με το υποσυνείδητο.

Όταν μια Wiccan ανάβει ένα πράσινο κερί, καίει λίγο λιβάνι και λέει ένα ξόρκι για να ελκύσει αφθονία, τότε επικοινωνεί με τον εσωτερικό της εαυτό. Το υποσυνείδητό της καταλαβαίνει τον συμβολισμό και τον δέχεται και τίθεται σε λειτουργία ώστε να το κάνει να συμβεί.

Το τελετουργικό δεν χρειάζεται να έχει αρχαίους ύμνους σε παλιούς νεκρούς θεούς ή θυσίες αίματος. Μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο το άναμμα ενός κεριού και η προφορά κάποιων λέξεων. Οι καλύτερες ιεροτελεστίες είναι οι προσωπικές, για αυτό να είστε ο εαυτός σας! Να είστε δημιουργικοί!

Υπάρχουν πολλές άλλες μέθοδοι που δεν συμπεριέλαβα σε αυτό το άρθρο, χάριν συντόμευσης. Θα επεκταθώ σε μελλοντικά άρθρα αλλά αισθάνομαι ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικό ξεκίνημα. Αν αυτές οι πληροφορίες είναι καινούργιες για εσάς, πείτε μου αν σας βοήθησαν! 

Αν αυτές οι πληροφορίες είναι γνωστές σε εσάς και τις έχετε δοκιμάσει, πείτε μου για άλλες μεθόδους που δοκιμάσατε και διαπιστώσατε ότι δουλεύουν! Όπως πάντα, αγάπη και φώτιση αγαπημένοι μου αδερφοί και αδερφές.




Φωτό από: Pixabay / Sony Nex-6
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. 
Διαβάστε τους όρους χρήσης

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Ηρέμησε το ανήσυχο μυαλό σου με 6 εύκολους τρόπους…!!!!

Υπάρχει λύση και μάλιστα άμεση.

Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις :

-Πως να κάνεις μια τεχνική γείωσης.
-Πόσο σημαντική είναι μια ρουτίνα ευεξίας.

Οι ανήσυχες σκέψεις, ειδικά σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, μπορεί να μας κατακλύσουν, καθιστώντας δύσκολη τη δράση, τη λήψη αποφάσεων και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος μας ενοχλεί. 

Το άγχος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολική σκέψη, γεγονός που μας κάνει πιο ανήσυχους, που οδηγεί σε περισσότερη σκέψη και ούτω καθεξής. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Πώς όμως μπορούμε να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο;

Ακολουθούν 6 στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να ξεκολλήσεις και να προχωρήσεις :

Γνωστική Απόσταση
Αντιμετώπισε τις ανήσυχες σκέψεις σου ως εικασίες, όχι ως γεγονότα. Το μυαλό σου προσπαθεί να σε προστατεύσει προβλέποντας τι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά απλώς επειδή κάτι θα μπορούσε να συμβεί δεν σημαίνει ότι θα συμβεί.

Αναρωτήσου: Πόσο πιθανό είναι να συμβεί πραγματικά αυτό που σκέφτομαι; Υπάρχει κάτι καλό που μπορεί να συμβεί αντ’ αυτού; Και ποια πιστεύεις ότι είναι πιο πιθανό να συμβούν, με βάση την προηγούμενη εμπειρία και άλλες πληροφορίες που έχεις σχετικά με την κατάσταση; Είναι αλήθεια πιθανά να συμβούν;

Εξάσκησε την παρατήρηση
Πρακτική για να παρατηρείς τις σκέψεις σου, αντί να αντιδράς αυτόματα σε αυτές. Κάθισε κάπου αναπαυτικά, κλείσε τα μάτια και χαλάρωσε το σώμα. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές. Παρατήρησε τις σκέψεις σου χωρίς να θυμώνεις ή να κρίνεις, απλά παρατήρησέ τις και δες τις ως σύννεφα που επιπλέουν.

Δες τώρα τα σύννεφα, να απομακρύνονται μακριά από εσένα… πιο μακριά… μέχρι που γίνονται θολά και δυσδιάκριτα και εξαφανίζονται εντελώς.

Μείνε στο παρόν, τεχνική STOP
Αυτή είναι μια πολύ σύντομη και εύκολη τεχνική ενσυνειδητότητας (mindfulness) που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

S = Stop Σταμάτησε αυτό που κάνεις τώρα, μπες σε μια άνετη χαλαρή θέση, είτε καθιστός ή ξαπλωμένος.

T = Take Πάρε μερικές βαθιές ανάσες. Μέσα από τη μύτη αρχικά, και στη συνέχεια έξω από το στόμα. Με κάθε εκπνοή επίτρεψε στο σώμα σου να χαλαρώσει λίγο περισσότερο. Όσο είσαι εδώ με την αναπνοή τώρα, άφησε το σώμα σου να αφεθεί στο φυσικό ρυθμό της αναπνοής.

O = Observe Άρχισε να παρατηρείς το σώμα σου, παρατηρώντας εάν υπάρχει οποιαδήποτε ένταση ή πίεση οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου. Αν παρατηρήσεις κάποια από αυτά απλά επίτρεψέ του να μαλακώσει. Παρατήρησε αν υπάρχει μια αίσθηση ηρεμίας ή ευκολίας, ή ίσως κάποια ανησυχία ή ακόμη και θλίψη. 

Ή μπορεί να νιώθεις ουδέτερος. Συνέχισε να παρατηρείς τον εαυτό σου σωματικά και συναισθηματικά σε αυτή τη στιγμή, απλά αφήνοντας τα πράγματα να είναι. 

Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι εντάξει-το “o” της παρατήρησης, είναι ακριβώς για να μας επιτρέψει να γνωρίζουμε την εμπειρία μας στη στιγμή, σωματικά, συναισθηματικά και διανοητικά. Απλά παρατήρησε χωρίς να κρίνεις.

P= Proceed Προχώρησε απλά ρωτώντας τον εαυτό σου: “Τι είναι πιο σημαντικό για μένα και να του δώσω προσοχή σε αυτή τη στιγμή;” ή “Τι χρειάζομαι τώρα;” Επίτρεψε οποιαδήποτε απάντηση είναι εκεί στο τώρα. 

Προχώρησε με αυτό την επόμενη στιγμή. Πάντα να θυμάσαι να αναγνωρίζεις στον εαυτό σου τα εύσημα για αυτή την πρακτική. Αυτή είναι μια μεγάλη πράξη αυτοφροντίδας!

Διεύρυνε την οπτική σου
Εστίαζε πολύ κοντά στις απειλητικές πτυχές μιας κατάστασης, αντί να βλέπεις ολόκληρη την εικόνα; Το άγχος κάνει το μυαλό μας να συστέλλεται και να επικεντρώνεται στην άμεση απειλή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ευρύτερο πλαίσιο. 

Άλλαξε θέση κάνοντας κυριολεκτικά 5 βήματα πίσω και δες την κατάσταση με τον εαυτό σου έξω από το γεγονός. Δες τον εαυτό σου σαν να παίζει μπροστά σε ένα θεατρικό έργο, εσύ απλά είσαι ο θεατής/παρατηρητής. Παρατήρησέ τον…, τι κάνει, τι λέει, πως φέρεται μέσα στην κατάσταση. 

Είναι αυτή η κατάσταση τόσο σημαντική όσο το άγχος του τού λέει; Έχει επιλογές για να μην νιώθει έτσι; Ποιες είναι αυτές; Τι διαφορετικό μπορεί να κάνει για να αντιμετωπίσει επιτυχώς την κατάσταση;

Δοκίμασε μια τεχνική γείωσης κάθε φορά που νιώθεις πανικό 

Χαλάρωσε το σώμα με όποιο τρόπο μπορείς, πάρε μερικές αργές βαθιές ανάσες και επικεντρώσου διαδοχικά σε:

· 5 αντικείμενα που μπορείς να δεις γύρω σου

· 4 αντικείμενα που μπορείς να αγγίξεις

· 3 διαφορετικούς ήχους που ακούς γύρω σου

· 2 διαφορετικές οσμές που μυρίζεις στον χώρο

· 1 τρόφιμο που μπορείς να γευτείς

Δημιούργησε καθημερινές ρουτίνες ηρεμίας και ευεξίας

Αφιέρωσε 20-30 λεπτά καθημερινά για να κάνεις μια δραστηριότητα που σε χαλαρώνει και σε ηρεμεί. Επιίλεξε με βάση τη δική σου ευχαρίστηση αν θα είναι πρωινή ή βραδινή ώρα ή ακόμα καλύτερα αν θα την καθιερώσεις πρωί και βράδυ. Μπορείς απλά να ακούσεις μια μουσική που σε χαλαρώνει και σου ξυπνά όμορφα συναισθήματα. 

Μπορείς να κάνεις λίγο Yoga ή stretching που αποδεδειγμένα βοηθούν στη χαλάρωση, την ηρεμία και την ευεξία ή να απολαύσεις ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο υπό το φως των κεριών. Κλείσε τα μάτια, ανάπνευσε ήρεμα και αργά και απόλαυσε!

Τα κλειδιά της επιτυχίας είναι η υπομονή, η επιμονή και η επανάληψη. Οι παραπάνω ασκήσεις, με την προϋπόθεση ότι γίνονται τακτικά, θα σε βοηθήσουν να επικεντρώνεσαι πιο εύκολα στο παρόν και να ηρεμείς τον νου σου.




Χρύσα Φραγκοπούλου, 
NLP coach – NLP Well-being Specialist

Πως να σταματήσεις τον θόρυβο του μυαλού…!!!

Άνθρωποι, παράξενα όντα. Υπεκφυγές. Συναισθήματα που κρύβονται πίσω από ένα δάχτυλο, μόνο και μόνο για να μη πληγωθεί ο εγωισμός και η εικόνα που έχεις πλάσει για τον εαυτού σου.

Άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από κάτι. Κάτι που στην ουσία δε ξεφεύγουν ποτέ. Κάνουν κύκλους γύρω τους σαν να είναι κλεισμένοι μέσα σε μια γυάλα. Σαν μέλισσες κλεισμένες μέσα σε ένα αναποδογυρισμένο ποτήρι που χτυπάνε στα τοιχώματα νομίζοντας πως θα βρούν διέξοδο εκεί που δεν υπάρχει. Ώσπου τελειώνει το οξυγόνο μαζί με τις αντοχές και πέφτουν νεκρές.

Ένας φαύλος κύκλος από καταπατημένα συναισθήματα. Πόνος, θυμός, αγανάκτηση και όλα αυτά δικά τους, μόνο δικά τους. Όσο και αν προσπαθούν γυρνούν πίσω… Μα φοβούνται, αλήθεια φοβούνται και ξαναπομακρύνονται. Ετσι, νομίζοντας πως έχουν τη δύναμη να ξεφύγουν απλά αποφεύγουν την όλη διαδικασία.

Όμως ο πόθος του ανεκπλήρωτου δε φεύγει χωρίς να εκπληρωθεί, καραδοκεί στην επόμενη γωνία. 

Βαθιά μέσα τους όλοι το ξέρουν, απλά προσπαθούν μήπως καταφέρουν να γίνει ένα κλικ και να εξαφανιστεί το συναίσθημα. Κοίταξε να δεις που όσο πιο πολύ το αποφεύγεις τόσο πιο πολύ θες να το ζήσεις.

Μη παρατείνεις την ολοκλήρωση του κύκλου χάνοντας χρόνο, ρίσκαρε και ΖΗΣΤΟ. 

Όταν ξεκινάει το αίσθημα του πόθου, της ανάγκης για κάτι, της επιτευξης ενός στόχου, οτιδήποτε και αν είναι αυτό (πρόσωπο, ένα ανεκπλήρωτο όνειρο κοκ) το μυαλό δημιουργεί την αίσθηση πως είναι ανάγκη και να επιτευχθεί ο εκάστοτε στόχος. Η μη επίτευξη λοιπόν αυτού του στόχου επιφέρει αισθήματα μη επιτυχίας και συνεπώς ανικανότητας • θεωρείς πως πλέον δε θα καταφέρεις τίποτα στη ζωή σου όλα τελείωσαν. 

Αυτό φυσικά είναι ξεκάθαρα ψευδαίσθηση και οφείλεται στις προσδοκίες που δημιούργησες κατά την διαδικασία της επίτευξης του στόχου. 

Δίχως λοιπόν να έχεις καν μπεί στο ταξίδι όπου θα ξεκινούσε να διαδραματίζεται ο υποφαινόμενος στόχος, εσύ στο κεφάλι σου ξεκινάς και δημιουργείς προσδοκίες. Τι προσδοκίες; Θα σου πω…

Πλάθεις μια φανταστική κατάσταση όπως εσύ ιδανικά την θες. So ξεκινάς και το θρέφεις, φτιάχνεις τον ήρωα, την κατάσταση, το μέρος, τις συνθηκες κοκ. 

Όταν λοιπόν έρχεσαι αντιμέτωπος με την πραγματικότητα πια, με την ζωντανή κατάσταση η οποία πλέον έχει σάρκα και οστά όλα καταρρέουν θεαματικά σαν σε ταινία του Χόλυγουντ, που ξάφνου βλέπεις τον ουρανοξύστη να γίνεται πολλά μικρά κομματάκια. 

Ουαου, θεαματικό δε βρίσκεις;! Ε στο δικό μας σενάριο, δε θα το έλεγα.

Στην δίκη μας ταινία είσαι εσύ από μια γωνία παρακολουθώντας τα γεγονότα που διαφέρουν τόσο μα τόσο πολύ από το φανταστικό σου σενάριο και γίνεσαι εσύ ο ουρανοξύστης. Κάνε το εικόνα, κάτι σαν παζλ μοιράζεσαι ξάφνου σε κομματάκια που πέφτουν αργά και βασανιστικά στο έδαφος. Επίσης θεαματικό θα έλεγα.

Συμπέρασμα;! Γιατί βρε αδερφέ έχουμε την τάση να δημιουργούμε προσδοκίες;! 

Λες και έχουμε στον αυτόματο πιλότο το μυαλο μας μοιάζει.Έχεις παρατηρήσει πως όσες φορές δεν προλαβαίνεις να φτιαξεις αυτές τις προσδοκίες όλα κυλούν με τόσο μοναδικό και δικό τους τρόπο, που στο κάτω κάτω δεν αυτοσαμποτάρεσαι κι όλας!

Κάτι που δε σας είπα και είναι ίσως το πιο σημαντικό και συνάμα βοηθητικό, είναι πως έχοντας όλη σας την ενέργεια πλάθοντας αυτήν την πραγματικότητα, παράλληλα συσσωρεύεις στην οραματιζόμενη κατάσταση και ότι εμβέλειας ενέργεια θέλεις. Τι σημαίνει αυτό; Θα σου εξηγήσω ευθείς αμέσως.

Φαντάσου λοιπόν πως έχεις την τάδε κατάσταση• ξεκινάς και είσαι θετικός στο έπακρο, σιγά σιγά και αφού εστιάζεις πολύ αρχίζεις και σκέφτεσαι τα πιθανά αρνητικά σενάρια «και μήπως γίνει αυτο, μήπως γίνει εκείνο», αυτήν ακριβώς την στιγμή λοιπόν η ποιότητα της ενέργειας που στέλνεις αλλάζει από θετική γίνεται αρνητική. 

Κάπου εδώ χαλάει η σύσταση. Σκέψου το σαν συνταγή γλυκού που ενώ σου λέει τις ακριβείς δοσολογίες εσύ πας και βάζεις παραπάνω από κάποιο υλικό. Τα γλυκά θέλουν ακρίβεια. Για να πετύχουν άρα αν βάλεις από κάτι παραπάνω πάει το γλυκό καταστράφηκε και δε το θελουμε εμείς αυτό. Το θέλουμε; Δε το θελουμε!

Οι δονήσεις συνεπώς από υψηλές γίνονται χαμηλές όταν αλλάζουμε την σύσταση και όλα αντιστρέφονται, τώρα το φανταστικό σου γεγονός καταρρέει σαν το πολυπόθητο ουρανοξύστη. Όπως καταλαβαίνεις σε όλη αυτή την φανταστική διαδικασία στο τέλος κάτι καταλήγει σε Χολυγουντιανό ουρανοξύστη που καταρρέει και επίσης δε το θέλουνε αυτό.

Συμπέρασμα; Σταματά να προσδοκίες προκαταβολικά. Είναι τόσο όμορφη η διαδικασία όταν σε εκπλήσσει. Κάτσε και ανακάλεσε όλες εκείνες τις φορές που δε προσδοκούσες και αφέθηκες στη ΡΟΗ. Όλοι έχουμε τέτοιες αυθόρμητες στιγμές και ειναι μοναδικές. 

Απλά οι άνθρωποι έχουμε την τάση να ελέγχουμε ό,τι συμβαίνει γύρω μας ή έστω να προσπαθούμε προστατεύοντας τον εαυτό μας. Όμως αν ήταν έτσι θα μέναμε κλεισμένοι σε μια όμορφη γυάλινη εύθραυστη γυάλα μη αφήνοντας τίποτε να εισβάλει. Όποτε απλά απόλαυσε!

Μην πολυαναλύεις. Be the flow. Let the flow take you with. Όλα είναι κύκλος, εσυ επιλέγεις τι κύκλος όμως θα είναι αυτός. Αν η επιλογή δεν είναι συνειδητή, θα είναι φαύλος που όλο θα σε τριβελίζει, αν όμως επιλέξεις με πλήρη συνειδητότητα θα είναι ένας κύκλος με εκπλήξεις και όμορφα γεγονότα. 

Άλλωστε και οι όχι τόσο ορθές επιλογές είναι μαθήματα. Πάντα κάτι θα αποκομίσεις στο βαλιτσάκι σου για το μέλλον. Η γραμμή είναι πολύ λεπτή. Δεν υπάρχει λάθος ή σωστό μόνο τι ευχαριστεί εσένα στο έδω και στο τώρα.

Εμπιστεύσου την διαίσθηση σου! Ακολούθησέ την. Κάποιες φορές ίσως η εμπειρία αυτή σε βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Ωφείλεις στον εαυτό σου μια αρεστή σε εσένα επιλογή στο τώρα, το μετά κανείς μας δε το γνωρίζει. Μη ξεχνάς όλα στο μυαλό είναι.

Σκέψου τελικά αξίζει να παλεύεις να αποφύγεις κάτι που θα γίνει όσο και να προσπαθείς να το ελέγξεις;! 

Θέλω όμως να ξέρεις πως εκεί έξω πολλοί τσαλακωθήκαν αλλά είχαν πάρει τουλάχιστον ένα πολύτιμο δώρο, την εμπειρία και πληθώρα συναισθημάτων. 

Όταν το δικό σου όμορφο και δημιουργικό μυαλουδάκι πονούσε όσο προσπαθούσε να καταστρώσει το σχέδιο της αποφυγής, εκείνοι βίωναν αυτό το ωραίο σφίξιμο στο στομάχι του αναπάντεχου. Την ευφορία του ολοκληρωμένου. Σταματά τώρα κι ολας να σκέφτεσαι και αφέσου!

Η ζωή ξέρει τη δουλειά της! Ε ναι, αυτή είναι και η μαγεία της…




Με εκτίμηση αγάπη και φως
Κοντέσα

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν αν κάποιος είναι κακός άνθρωπος…!!!!

Εάν είστε κάτοχος κατοικίδιου ζώου, πιθανότατα έχετε υποψιαστεί πολλές φορές ότι ο γούνινος φίλος σας είναι αρκετά διορατικός και τώρα μια νέα μελέτη δείχνει πόσο έξυπνο μπορεί να είναι το σκυλί σας.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroscience και Biobehavioural Reviews δείχνει ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν αν κάποιος είναι καλός άνθρωπος, αναφέρει η Metro. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να πει εάν ένα άτομο είναι κακό προς έναν άλλο άνθρωπο.

Και τα έξυπνα πλάσματα χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να επηρεάσουν τον τρόπο που ανταποκρίνονται στη συνέχεια σε κάποιον … Συμπεριλαμβανομένου και εσάς αν είστε αυτός που είναι λίγο αγενής!

Για να το επιτύχουν αυτό, οι ερευνητές ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες σκύλων να δρουν σε διαφορετικά σενάρια, ενώ οι σκύλοι τους παρακολουθούσαν. Οι εθελοντές προσποιήθηκαν ότι αγωνίζονται κατά το άνοιγμα ενός δοχείου πριν ζητήσουν από δύο ερευνητές να τους βοηθήσουν.

Στο πρώτο σενάριο, ένας ερευνητής παρέμενε εκεί παθητικά, ενώ ο συνάδελφός τους προσέφερε βοήθεια. Στο δεύτερο, ένας ερευνητής παρέμεινε παθητικός, ενώ ο άλλος αρνήθηκε ενεργά να βοηθήσει.

Μετά την ολοκλήρωση των δύο σεναρίων, και οι δύο ερευνητές προσέφεραν στο σκύλο ένα κέρασμα … Και, εδώ, είναι το ενδιαφέρον: στο πρώτο σενάριο, τα σκυλιά ήταν εξίσου πιθανό να πάρουν ένα κέρασμα και από τους δύο ερευνητές.

Αλλά στο δεύτερο σενάριο, όπου ένας από τους ερευνητές σκόπιμα είχε φερθεί άσχημα στους ιδιοκτήτες τους, τα σκυλιά ήταν πολύ πιο πιθανό να αγνοήσουν εκείνον που ήταν δυσάρεστος, αποφεύγοντας το κέρασμά του.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν εάν κάποιος είναι αγενής και να τον κρίνουν αναλόγως.

Έτσι, την επόμενη φορά που το σκυλί σας φαίνεται να μη συμπαθεί κάποιον, κρατήστε σημειώσεις!




Πηγές: [prima] [nymag] [dstories] [fanpage.gr]

Δεν έχεις κατάθλιψη, έχεις νοσηρούς ανθρώπους γύρω σου…!!!!

Ξυπνάς ένα πρωί και νιώθεις ξένος. Ξένος στο σώμα σου, στο μυαλό σου, στην ίδια σου τη ζωή. Κοιτάς γύρω σου, δεν αναγνωρίζεις το δωμάτιο σου, έχεις ξεχάσει τι μέρα είναι - βασικά δε σε νοιάζει τι μέρα είναι. Κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και δεν ταιριάζεις με τίποτα και κανέναν.

Είναι εκείνη η στιγμή που βρίσκεσαι ανάμεσα σε κόσμο, αλλά νιώθεις μόνος. Το λεπτό που δέχεσαι αγκαλιά αλλά νιώθεις κάκτος. Η ιστορική μέρα που οι φίλοι σου μιλούν για ποτά, γkομενάκια, ρούχα, ταξίδια κι εσύ σιωπηλός μετράς τα πλακάκια της βεράντας σου ξανά και ξανά. 

Είμαι σίγουρη πως δεν ξέρεις πόσο ξαφνικά κι απροσδόκητα μπορείς να ανεβάσεις τον εαυτό σου σ’ ένα βάθρο και απλά να μην αναπνέεις τον ίδιο αέρα με τους υπολοίπους.

Κοιτάς γύρω σου μια μέρα και λες «πού βρίσκομαι Θεέ μου». Δεν μπορεί κάποιο λάθος έγινε. 

Στόματα κουνιούνται γύρω σου, άνθρωποι δρουν, αντιδρούν κι εσύ ζεις σε αργή κίνηση μην μπορώντας να συνειδητοποιήσεις τι έχει συμβεί. Μόνο τα γοερά κλάματα θα σε σώσουν, όχι τίποτα άλλο, μπας και σε ακούσει κάποιος όμοιος σου και έρθει να σε σώσει.

Το μόνο που παίζει σε replay στο μυαλό σου είναι το εξής ερώτημα: «Μήπως ανήκω σε άλλο κόσμο ή όλοι οι υπόλοιποι είναι για το Δαφνί;»

Είναι εκείνη η στιγμή που νιώθεις μια βαθιά απελπισία , ένα πηγαίο πανικό. Θέλεις να ξαποστάσεις και για λίγο να μην προσπαθείς για τίποτα. Τι θα γινόταν τότε άραγε; Θα συνέχιζαν όλα να έρεαν ή απλά η εικόνα θα πάγωνε σα να περίμενε τον πρωταγωνιστή της να αναπνεύσει ξανά; 

Πού κουράγιο για ακόμη μια αναπνοή, θα μου πεις. Ένα φιλί ζωής χρειάζεται για να πάρεις τα πάνω σου, ένα χέρι να σε αδράξει και να φροντίσει τις πληγές από τα γόνατα σου, μια σφαλιάρα αγάπης να αφυπνίσει τα κρυσταλλωμένα από καιρό συναισθήματα.

Καιρός να ξυπνήσεις φίλε μου, δεν παίζεις σε ταινία και προφανώς δε θα βρεθεί ο άνθρωπος της ζωής σου στο δρόμο σου τυχαία να σε σώσει. 

Προφανώς κι εθελοτυφλείς αν περιμένεις κάποιον να σου βάλει τον ορό που σου τοποθετούν όταν «κλατάρεις» σωματικά. Άραγε υπάρχει τέτοιος ορός για την ψυχή;

Όταν λοιπόν φτάσεις σε αυτή τη στιγμή, λίγο πριν καταδικάσεις βίαια τον εαυτό σου και πριν του τοποθετήσεις την ταμπέλα του καταθλιπτικού, γύρνα γύρω σου και τσέκαρε ποιοι σε περιτριγυρίζουν.

Ο Γουίλιαμ Γκίμπσον είχε πει : «Πριν διαγνώσεις τον εαυτό σου με κατάθλιψη, σιγουρέψου ότι δε συναναστρέφεσαι με μaλάκες». Μήπως όσοι είναι δίπλα σου ανήκουν στη κατηγορία ανθρώπων που ρουφούν την ενέργειά σου, κόβουν τα φτερά σου και σου δημιουργούν τύψεις κι ενοχές; Μήπως ζεις γι’ αυτούς και για τις υποχρεώσεις τους;

Είναι ανάγκη ν’ αναρωτηθείς αν σε περιτριγυρίζουν άνθρωποι που σ’ αγαπούν και σου δίνουν χώρο να είσαι αυτό που θέλεις. 

Δεν απαιτούν μάταιες συγγνώμες και δε θα σε βαρύνουν με προσδοκίες και όνειρα για το ποιος θα έπρεπε να γίνεις. Θα είναι αυτοί που θα θέλουν να σε κάνουν να χαμογελάς και δε θα τρέχουν δίπλα σου μόνο για να παριστάνουν το «βράχο» κάθε φορά που λυγίζεις. 

Κοίταξε προσεκτικά ποιος από αυτούς προσπαθεί να χωρέσει το όλον σου σε καλούπια και ποιος σε αφήνει ελεύθερο να γίνεις αυτό ακριβώς που έχεις ανάγκη.

Παρατήρησε αν υπάρχει κάποιος που σε «μαστιγώνει» με τα λάθη σου κάθε που βρίσκει ευκαιρία. 

Ή αν έχεις άτομα που σε θυμούνται μόνο όταν έχουν την ανάγκη σου. Επίσης βάλε στο μικροσκόπιο αυτούς που δεν έχουν χώρο στη ζωή τους για σένα. 

Όχι μόνο δεν είσαι στις προτεραιότητες τους, αλλά τσαλακώνεσαι για να χωρέσεις στην ατζέντα τους. Ρώτα τον εαυτό σου: «έχω πραγματικά χρόνο και χώρο για τέτοιους ανθρώπους;»

Αν η απάντηση είναι όχι, μην ψάχνεις την λύση σε ψυχιατρικές διαγνώσεις και μην κρύβεσαι πίσω από «ψυχολογικά» προβλήματα. 

Η λύση είναι στο να ξεσκαρτάρεις όσους είναι εκεί, δίπλα σου. Επίλεξε λοιπόν να κρατήσεις στη ζωή σου αυτούς που σ’ αφήνουν ν’ αναπνεύσεις και δε σε θάβουν κάτω από απαιτήσεις και ταμπέλες.

Άλλωστε είμαστε συνδυασμός όλων αυτών που κρατάμε στη ζωή μας. Γι’ αυτό πρόσεχε τι θα κρατήσεις.




Χαρά Βλαχοδήμου

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Δράσε ή σκάσε…!!!!

Βλέπεις το μπουρίνι να πλησιάζει και βάζεις στοίχημα με τo αδύνατο. Αυτό που θα σε κάνει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που μόλις δουν να σηκώνεται αεράκι πάνε και λουφάζουν στην αδράνεια και εκείνοι που σηκώνουν το ανάστημά τους απέναντι στους καιρούς και είναι έτοιμοι να παλέψουν. 

Με λίγα λόγια, οι δειλοί που ψάχνετε από κάπου να πιαστείτε, αλλά με βάση τα δικά σας δεδομένα δεν υπάρχει σωτηρία και οι τολμηροί και δραστήριοι τύποι που έχουν τόσο έντονη προσωπικότητα, που δεν τους σταματάει ούτε ο κεραυνός.

Καθισμένος στον καναπέ κανείς δεν έκανε καριέρα. Γκρινιάζεις όλη μέρα για το παραμικρό. Για τη δουλειά σου, για τη ζωή σου, την καθημερινότητα, τα παιδικά σου χρόνια. 

Σου φταίει το σύμπαν, ο κόσμος γύρω σου, ακόμα και το περιστέρι που κουτσούλισε αριστερά και όχι δεξιά του μπαλκονιού. 

Δεν κάνεις τίποτα που να σε γεμίζει και ό, τι προσπάθησες να ξεκινήσεις αμέσως το βαρέθηκες. Βάζεις σε όλα ταμπέλες και τα καταδικάζεις πριν καλά-καλά σου προσφέρουν κάτι.

Κοιμάσαι και ξυπνάς με την πικρή γεύση του μάταιου. Όπου και να κοιτάξεις βλέπεις το αναπόφευκτο, το αδύνατο. 

Πέφτεις συνεχώς σε τοίχο γιατί δεν είσαι καθόλου αισιόδοξος και έχεις μόνο τα αρνητικά στο μυαλό σου. 

Δε σε ευχαριστεί πλέον τίποτα και σου φαίνονται όλα ανούσια. Μαλώνεις με τους ανθρώπους που σε αγαπάνε και σε στηρίζουν, επειδή νομίζεις πως έχεις δίκιο σε όλα. Τηρείς επί λέξη το καθημερινό βαρετό σου πρόγραμμα, με λίγα λόγια «τούβλο πας, τούβλο γυρνάς». Ε, σκάσε επιτέλους.

Δες τη θετική πλευρά της ζωής. Για όλα υπάρχουν λύσεις. Όλα μπορείς να τα καταφέρεις, να τα ανατρέψεις, να τα κατακτήσεις. Βάλε το μυαλουδάκι σου να δουλέψει, την ψυχούλα σου να λαχταρίσει. Σήκω, ντύσου, πάρε μια βαθιά ανάσα και ανακάλυψε τον εαυτό σου. 

Κοίτα μέσα σου και ψάξε τι πραγματικά θέλεις, τι είναι αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο. Δράσε τώρα, μην αφήνεις τίποτα για αύριο. Βρες το κρυμμένο σου ταλέντο και αξιοποίησέ το. Ό,τι σε ταράζει άλλαξέ το και μην το αφήνεις στη μοίρα του.

Εσύ αποφασίζεις τι σου ανήκει, τι σου ταιριάζει και τι όχι. Άνοιξε το διακόπτη που έχεις κλείσει χρόνια τώρα και βάλε τη ζωή σου ξανά σε λειτουργία. 

Μην καταθέτεις τα όπλα σαν να είσαι ο τελευταίος καημένος, που δεν κατάφερε ούτε την κλωστή να περάσει από τη βελόνα. Άνοιξε τις πόρτες να μπει καθαρός αέρας και θετική ενέργεια και κούνα το δαχτυλάκι σου, δε θα καταστραφεί ο πλανήτης.

Βάλε ένα «σύστημα συναγερμού» στον εαυτό σου και κάθε φορά που τον πιάνεις να αδιαφορεί, να γίνεται κυνικός θα χτυπάει αυτή η σειρήνα, θα σου υπενθυμίζει πως κάνεις μεγάλος λάθος. Λάθος, που αφήνεις να περνάνε έτσι αδιάφορα οι μέρες.

Την επιτυχία δεν μπορείς να τη ράψεις στα μέτρα σου. Πολλές φορές έρχεται σε λάθος μέγεθος και λάθος χρώμα. Είναι στο χέρι σου να τη φορέσεις. 

Πέτα το πέπλο της αρνητικότητας και φόρεσε το πιο ωραίο χαμόγελο. Κάνε μια επανεκκίνηση στην αντικειμενική σου αξία και θάψε ό,τι σε κάνει να πλήττεις. Μην κάθεσαι και διαβάζεις την είδηση, άλλαξέ την.




Αγγελική Μαλλιάσα

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά που δεν γνωρίζει η ανθρωπότητα: Η Επίφυση…!!!!

Υπάρχει ένα μικρό τμήμα στον εγκέφαλο μας που λέγεται επίφυση. Λέγεται επίσης και κωνάριο λόγω του σχήματος του που είναι σαν κώνος.

Αυτός ο μικροσκοπικός ενδοκρινικός αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή μελατονίνης (μιας δευτερογενούς σεροτονίνης) που ασχολείται με τις ορμόνες που ελέγχουν τον ύπνο, το ξύπνημα και την εποχιακή μας λειτουργία.
Ξέρετε πως λέγεται η επίφυση με λαϊκούς όρους;

Η επίφυση λέγεται επίσης και τρίτο μάτι.

Η τοποθεσία του τρίτου ματιού είναι κοντά στο κέντρο του εγκεφάλου ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια. Η τοποθεσία του λέγεται ότι είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι η επίφυση μας αποκρύπτει πληροφορίες. Αν τις ξέραμε, θα γνωρίζαμε πλήρως τις μυστικές δυνατότητες και τις ανώτερες ανάγκες μας.

Ξέρατε ότι η επίφυση είναι βασικά ένας σύνδεσμος ανάμεσα στον φυσικό και πνευματικό κόσμο;

Ναι, με το που ενεργοποιηθεί η επίφυση η ζωή σας θα αλλάξει. Θα γνωρίσετε την έκσταση και θα αρχίσετε το πνευματικό σας ταξίδι.

Εκπληκτικό, έτσι;

Αλλά έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ένα βασικό στοιχείο που μας εμποδίζει να συνειδητοποιήσουμε το τρίτο μάτι μας.

Η απάντηση είναι το χλωριούχο νάτριο. Η επίφυση απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό του αλατιού που καταναλώνουμε. Αυτό που προκαλεί στην επίφυση θα σας σοκάρει! Πραγματικά αδρανοποιεί την επίφυση σας και σας απομακρύνει από το πνευματικό σας ταξίδι.

Έρευνες δείχνουν επίσης πως αν μειώσουμε την κατανάλωση του αλατιού, μπορούμε αυτόματα να ενεργοποιήσουμε ή να βοηθήσουμε στην ενεργοποίηση της επίφυσης.

Όμως, στον σύγχρονο κόσμο υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ενεργοποιήσετε την επίφυση. Έχουμε την γιόγκα και τον διαλογισμό και τα οφέλη τους είναι σχεδόν άγνωστα σε πολλούς.

Ίσως αυτό με την κατανάλωση του αλατιού να είναι δύσκολο αλλά η ενεργοποίηση της επίφυσης ή του τρίτου ματιού αξίζει τον κόπο! Πραγματικά αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον κόσμο.




Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Ο δρόμος της πνευματικής αναζήτησης…!!!!

Όλοι είμαστε από σάρκα και οστά, τι γίνεται με το πνεύμα όμως; Πως μπορούμε να το ανακαλύψουμε; Να γίνουμε ένα;

Αν μείνεις στη σάρκα και στα οστά μόνο, η ζωή θα μοιάζει ανιαρή, λίγη. Όσο κι αν σε τρομάζει για το τι κρύβεται στα έγκατα του είναι σου, μη φοβάσαι, μέσα από αυτό το ταξίδι θα εξασφαλίσεις μια ζωή με ουσία, τίποτα δεν θα είναι ίδιο με πριν.

Ξεκίνα τη μέρα σου με σιωπή
Ξύπνα λίγο νωρίτερα και νιώσε τη σιωπή, την ησυχία, άκου τον εαυτό σου , κάτι μπορεί να θέλει να σου πει.

Παρατήρησε
Παρατήρησε μέσα στη μέρα σου τις επιθυμίες σου, όχι αυτές που καταπιέζεις για οποιονδήποτε λόγο, τις άλλες. Παρατήρησε βαθιά μέσα σου, άκουσε τες, πρώτα αυτές σε ψάχνουν.

Διαλογίσου
Πάρε τις ανάσες σου, ηρέμησε, νιώσε την μαγεία του εσωτερικού σου κόσμου, τώρα που δεν υπάρχει κανένας εξωγενής παράγοντας να σε επηρεάσει. Άκου τα τσάκρα σου, νιώσε τα , φτάστε μαζί στην πιο ψηλή κορφή.

Κάνε νηστεία από φαγητό και ειδήσεις
Καθάρισε το μυαλό και το σώμα σου. Κάνε μια νηστεία από το φαγητό λίγες μέρες πιες πολύ νερό, νίκησε τις επιθυμίες του μυαλού και του κορμιού σου για να φτάσεις στην ύψωση. Μείνε κάποιες μέρες χωρίς ειδήσεις, δούλεψε για τον εαυτό σου.

Νιώσε την αύρα της μητέρας φύσης
Πήγαινε στο βουνό, η στη θάλασσα, νιώσε την αύρα της μητέρας φύσης, νιώσε τη γαλήνη. Νιώσε την δημιουργία. Βάλε στον νου σου πως όλα είναι μια δημιουργία, τίποτα δεν έχει έρθει έτοιμο και ούτε θα έρθει, χτίσε έναν δυνατό και θωρακισμένο εαυτό με ψυχή και σώμα, δώρο για την κοινωνία.

Κλείσε το τηλέφωνο σου
Όπως θα κάνεις νηστεία από τις ειδήσεις έτσι θα κάνεις και από το στρες, προφανώς και το κινητό σου προκαλεί άγχος και σου ασκεί επιρροή. Δεν είναι εφικτό λοιπόν στο ταξίδι της πνευματικής σου αναζήτησης να το έχεις συντροφιά.

Βρες πραγματικό χρόνο για σενα, άκου τα κομμάτια σου, φτιάξε την καλύτερη δυνατή εκδοχή σου, κι όταν ξυπνήσεις ένα πρωί και νιώθεις ανίκητος και φωτισμένος, δακρύσεις από ευγνωμοσύνη, έχεις ενταχθεί πια στην συμπαντική σφαίρα, τίποτα δεν μπορεί να σε αγγίξει γιατί ανήκεις σε ανώτερη διάσταση.




Ελένη Κακλαμάνου

Να μάθεις ν’ αντιμετωπίζεις την κακία του κόσμου…!!!!

Άλλο ένα βράδυ που γυρνάς στο σπίτι κουρέλι, νιώθεις εξαντλημένος, τα βήματά σου αργά, νωχελικά, σέρνουν το κουφάρι του εαυτού σου. Δειλά ανοίγεις την πόρτα και μ’ όση δύναμη σου έχει μείνει την κοπανάς πίσω σου. Ο ήχος της δυνατός και για μια στιγμή σε ταράζει.

Εκπνέεις και νιώθεις ν’ αδειάζεις απ’ όλο τον αέρα, σαν να ξεφουσκώνεις, να διώχνεις από μέσα σου όλα εκείνα που σου φόρτωσαν και σήμερα. Ύστερα πετάς τα κλειδιά στον πάγκο και ψάχνεις να βρεις τον πιο μικρό χώρο του σπιτιού. Αυτό θα είναι το καταφύγιό σου γι’ απόψε.

Άλλη μια νύχτα που κρύβεσαι απ’ τους ξένους, απ’ τους περαστικούς, απ’ τους δικούς σου ανθρώπους. Άλλο ένα μερόνυχτο που προσπαθείς να κρυφτείς κι από εσένα. Μεγάλωσες πια και μαζί σου μεγάλωσαν και τα προβλήματα.

Εκτίθεσαι στον έξω κόσμο κι είσαι ένα αρνί μπροστά τους, ένα μικρό κι αθώο αρνάκι που σε κυνηγάνε για να σε θυσιάσουν, λες κι είναι κάθε μέρα Πάσχα γι’ αυτούς.

«Ο κόσμος είναι κακός» σκέφτεσαι με παράπονο, μοιάζει με τους κακούς λύκους και τα τέρατα, που τόσο πολύ ευχαριστιόσουν ν’ ακούς στα παιδικά παραμύθια. 

Τώρα κάθε λύκος, κάθε τέρας έχει και μια μορφή ανθρώπινη, ακόμη πιο τρομακτική απ’ ότι μπορούσε η φαντασία σου να φτιάξει.

Στριμώχνεσαι σε μια γωνιά με τοίχους γύρω σου, ψάχνεις ένα φυσικό φρούριο να προστατευτείς, δεν είσαι ακόμη σίγουρος ότι το κακό πέρασε, ακόμα φοβάσαι πως οι σειρήνες θα ηχήσουν και τα λόγια κι οι πράξεις τους θα σε βρουν αφύλαχτο και θα σε λαβώσουν. 

Η πλάτη σου κολλάει στον παγωμένο τοίχο, το κεφάλι σου γέρνει λίγο προς τα πίσω, κι εδώ στην άκρη κουλουριασμένος, νιώθεις επιτέλους ασφαλής.

Στο μυαλό σου έρχονται πάλι εκείνα τα λόγια, οι κινήσεις, οι προθέσεις, τα βλέμματα και τα κρυφά χαμόγελα. Μα πόση κακία μπορεί να κρύβει κάποιος μέσα του; 

Πώς μπορεί να πληγώνει χωρίς δεύτερη σκέψη, να πυροβολεί στο ψαχνό και να φεύγει με μια ικανοποίηση στο βλέμμα, μ’ ένα αίσθημα επιτυχίας, νικητής; 

Τι είδους λύκοι και τι εξωγήινα τέρατα είναι αυτά, που βγάζουν όλα τα κόμπλεξ και τη βλακεία τους στους άλλους; Η λογική σου δε δίνει απάντηση, αλλά τα συναισθήματά σου βράζουν.

Πόσο θα ήθελες να είχες μιλήσει, πόσο θα ήθελες να είχες απαντήσει σ’ εκείνο το σχόλιο, που έγινε πίσω απ’ την πλάτη σου την ώρα που διέσχιζες το δρόμο, να είχες κοιτάξει κατάματα εκείνους, που σου κάρφωναν το βλέμμα τους και γέμιζαν ειρωνεία το χώρο. 

Πόσο θα ήθελες να είχες σπρώξει μακριά τους κηφήνες, που έτρωγαν κι έπιναν στην υγειά σου χρόνια ολόκληρα και σε πρόδωσαν με τόση ευκολία σαν να κατάπιναν το νερό που τους προσέφερες.

Πόσο θα ήθελες ν’ ανήκεις, έστω και για λίγο, στην ομάδα των λύκων, να έφευγες απ’ τη θέση του θύματος και να γινόσουν ο θύτης, να ένιωθες την ικανοποίηση του να πληγώνεις τον άλλον χωρίς να καεί μια τρίχα απ’ τη γούνα σου κι ας πλήγωνες άλλους, κι ας τους έκανες να νιώθουν, όπως εσύ τώρα.

Για το τελευταίο, ίσως άλλαξες γνώμη. Λύκος ή τέρας γεννιέσαι, αναθρέφεσαι, εκκολάπτεσαι. Περνάς από εκπαίδευση σκληρή, μαθαίνοντας να ζεις χωρίς αισθήματα, άδειος, κενός, μόνος. Μαθαίνεις να βάζεις τον εγωισμό σου φρουρό και μ’ αυτόν να κατακτάς εδάφη. 

Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να φέρονται σκληρά, δεν μπορούν όλοι να πληγώνουν και να «τιμωρούν», γιατί τότε ο κόσμος θα ήταν ένα άδειο χωράφι, ξερό κι άγονο.

Ναι, ο κόσμος είναι κακός και πληγώνεσαι απ’ αυτόν και πέφτεις. 

Με την ίδια ευκολία, όμως, σηκώνεσαι και τραβάς ξανά μπροστά, χτίζεις πάλι τα φρούριά σου, δημιουργείς, δε χάνεσαι. Έτσι τους χτυπάς, ευθύβολα, ακαριαία. 

Η δικιά σου ανάταση θα σε γλυτώνει πάντα και θα είναι στον αιώνα τον άπαντα η καλύτερη απάντηση σ’ όσους σε λοιδόρησαν και σ’ όσους επιφυλάσσονται να το κάνουν στο μέλλον.

Είναι δεδομένο πως οι άνθρωποι πάντα θα μεμψιμοιρούν, θα ζηλεύουν, θα καταργιούνται, θ’ αναθεματίζουν, θα πληγώνουν. Πάντα θα στοχεύουν εκεί, που δεν μπορούν να φτάσουν, πάντα θ’ αναζητούν ουρανούς που δεν τους ανήκουν. Κάποιοι θ’ απογοητεύονται και θα εγκαταλείπουν, δε θα δουν ποτέ τα «θαύματα». Κάποιοι άλλοι, όμως, θα τα δημιουργούν.

Υ.Γ: Τα όπλα τους σ’ έχουν βάλει στόχο κι όσο κι αν τρέχεις δε θα γλυτώνεις, αν όμως μείνεις και πολεμήσεις, αν φτιάξεις ασπίδα δυνατή κι άθραυστή, τότε θα τους κερδίσεις.




Ματίνα Στυλίδου
Photo by flickr.com

Αυτοφροντίδα, το φυσικό σου ελιξίριο …!!!!

Είναι ζωτικής σημασίας το να μπορείς να αγαπάς τον εαυτό σου, να τον δέχεσαι γι αυτό που είναι και να τον βοηθάς να γίνει αυτό που πραγματικά είναι. Να ανακαλύψεις τα διαμάντια και τα σκοτάδια του.

Βοήθησε τον, νιώσε τον.

Δωσ’ του χρόνο, χώρο, αγάπη. Μην τον βαραίνεις με πολλά, χρειάζεται χρόνο για να σου μιλήσει, για να σου δώσει σημάδια. Αγκάλιασε τον νοερά.

Χάρισε του μια μέρα ολόκληρη από την εβδομάδα σου κι αν δεν έχεις την δυνατότητα αυτή , χάρισε του ώρες που θα ασχοληθείς αποκλειστικά και μόνο με αυτόν.

Βάλε την αγαπημένη σου μουσική και λικνίσου στους ρυθμούς της.

Γυμνάσου.

Ενυδατώσου.

Διαλογίσου.

Κάνε την κούρα ομορφιάς σου.

Χάρισε στον εαυτό σου ένα θρεπτικό γεύμα.

Μπες κάτω απ τη ντουζιέρα και άσε το νερό να σου πάρει την αρνητικότητα και την ένταση.

Θυμήσου, πως έχεις το δικαίωμα να μην ασχοληθείς με κανέναν άλλον και να μην σηκώσεις το τηλέφωνο αυτή τη στιγμή, η οποία είναι η δική σου.

Προσέλκυσε αυτά που θέλεις να σου συμβούν και όχι αυτά που δεν θέλεις.

Δώσε έμφαση στο καλύτερο δυνατό σενάριο και όχι στο αντίθετο.

Είσαι υπεύθυνος για τα περισσότερα στη ζωή σου αλλά όχι για όλα. Γι αυτό χαλάρωσε και απόλαυσε την.

Νιώσε ευγνωμοσύνη γι αυτά που έχεις και αυτά που σου συμβαίνουν τώρα.

Μπορείς να οραματιστείς και να ονειρευτείς αυτά που αγαπάς και θέλεις να σου συμβούν. Έχεις αυτό το δικαίωμα.

Από τη στιγμή που μπορείς να τα οραματιστείς και αισθάνεσαι σαν να τα βιώνεις, τους δίνεις τον χώρο να πραγματοποιηθούν και σε άλλη υπόσταση.

Εάν είσαι εντάξει με το έσω σου, μπορείς να ευχαριστηθείς πραγματικά τη ζωή, η οποία είναι ένα μεγάλο δώρο, κάθε της στιγμή, κάθε της δευτερόλεπτο, κάθε της τώρα.

Να ευχαριστιέσαι τον καφέ σου, το άρωμα του, τα δέντρα, την καρδιά και το μυαλό σου που μπορούν και λαμβάνουν αυτά τα ερεθίσματα. Τον έρωτα, την μοναχικότητα, την αλληλεπίδραση, τα χρώματα. Όλα αυτά που σου δίνονται τώρα. Κοίταξε τα.

Υπάρχουν! Όλα είναι εδώ! Όμως εσένα κάπου αλλού τρέχει ο λογισμός σου. 

Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να μπορεί να ζει απόλυτα, αυτό που συμβαίνει τώρα και όταν θα το καταφέρεις, θα σου χαριστούν περισσότερες στιγμές πληρότητας και ευτυχίας.

Η φροντίδα είναι αυτό που κάθε άνθρωπος θέλει, και αυτό που τον φέρνει κοντά με τις πιο γλυκές χορδές του και όμορφες αναμνήσεις του, από τα παιδικά του κιόλας χρόνια.

Πρώτος κάντο εσύ για εσένα. Το αξίζεις!

Αξίζεις να περιβάλλεσαι από ομορφιά. Δώσε εσύ την δύναμη και θέσε την βάση για να πετύχεις την πνευματική σου ανύψωση. 

Είσαι μοναδικός και οφείλεις να το αφήσεις να αναδυθεί. 




awakengr.com
Εικόνα: Depositphotos
Ελένη Κακλαμάνου

Να φέρεις το φως στο διάβα σου…!!!!

Έτσι είναι οι άνθρωποι που φέρουν το φως. Που εργάζονται συνειδητά ώστε αυτό το φως να φέξει το δρόμο και για τους υπόλοιπους.

Αν είσαι απλά τυχερός, τους έχεις συναντήσει. Αν είσαι πολύ τυχερός, τους έχεις στη ζωή σου, πραγματικά κοντά σου. Μα, αν έχεις καρδιά και μάτια ανοιχτά, θα συνειδητοποιήσεις ότι βρίσκονται παντού γύρω σου, ζεστοί, αληθινοί, γεμάτοι αγάπη.

Είναι οι άνθρωποι που φέρουν το φως. Και που εργάζονται συνειδητά ώστε αυτό το φως να φέξει το δρόμο και για τους υπόλοιπους.

Οι άνθρωποι που φέρουν το φως έχουν ευγενική καρδιά και λόγο. Ζυγίζουν τα λόγια τους πριν μιλήσουν και ξέρουν να ακούν. Σε κοιτούν στα μάτια, αλλά βλέπουν την καρδιά και την ψυχή σου και τις αφουγκράζονται. Με σεβασμό. Σου κάνουν χώρο, σέβονται τη σιωπή σου, μα και τη φλυαρία σου. 

Γιατί βλέπουν, ακούν και νιώθουν πέρα από αυτό που φαίνεται. Χωρίς να βιάζονται να κρίνουν, χωρίς να σου φορούν ταμπέλες. Κι αν τους δώσεις το λόγο, φιλτράρουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους πριν μιλήσουν. Κι ο λόγος τους είναι μετρημένος κι απαλλαγμένος από περιττά.

Γι’ αυτούς μιλάει περισσότερο η στάση τους. Απέναντι στον εαυτό τους, στους άλλους και στη ζωή την ίδια.

Οι άνθρωποι που φέρουν το φως έχουν μια χαρακτηριστική σπίθα στο βλέμμα τους. Τη σπίθα της φωτιάς και της σοφίας. Τη σπίθα που δεν φωνάζει, αλλά ψιθυρίζει: «γνωρίζω». 

«Μέσα μου βαθιά γνωρίζω ότι ήρθα εδώ να κάνω δουλειά, πρώτα με τον εαυτό μου κι έπειτα με τον κόσμο γύρω μου. Με κάθε άνθρωπο που συναντώ. 

Μέσα μου βαθιά γνωρίζω ότι είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από όσα μας χωρίσουν. Μέσα μου βαθιά γνωρίζω ότι αυτό που λέει (σχεδόν) ο Μικρός Πρίγκιπας είναι αλήθεια: ότι τα μάτια δεν βλέπουν παρά μόνο αντανακλάσεις – την ουσία τη βλέπει η ψυχή».

Οι άνθρωποι που φέρουν το φως γυρίζουν πίσω στα βασικά. Αφήνουν την άσφαλτο και παίρνουν το χωματόδρομο. Εκείνο το δρόμο που οδηγεί στα πιο παλιά κι αυθεντικά κομμάτια του εαυτού. Που μπορεί να μοιάζει τραχύς, αλλά είναι αληθινός.

Είναι άνθρωποι που δεν παριστάνουν τους αγγέλους, νιώθουν όμως ότι έχουν φτερά ακόμα κι αν δεν φαίνονται – όπως όλοι μας. Κι εκεί, στην ησυχία του χωματόδρομου, αφουγκράζονται.

Αφουγκράζονται τα κομμάτια του εαυτού τους που θέλουν δουλειά. Στέκονται για όσο χρειαστεί και μετά προχωρούν. Με λιγότερα βαρίδια κι εγωισμούς.

Μπορεί να τους πάρει μια ζωή, μα χαίρονται γι’ αυτό.




Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

5 εύκολοι τρόποι για να ακολουθείς την διαίσθησή σου…!!!!

Πολλοί πιστεύουν ότι μόνο ελάχιστοι άνθρωποι έχουν μεταφυσικά χαρίσματα. Στην πραγματικότητα, όλοι έχουμε ενσωματωμένα ψυχικά χαρίσματα, το πιο σπουδαίο απ΄ αυτά ονομάζεται διαίσθηση. Με λίγη πρακτική μπορείς να δυναμώσεις την σύνδεσή σου με την διαίσθησή σου ώστε να μπορείς να την εμπιστευτείς.

Αν προσπαθείς να δημιουργήσεις μια καλύτερη ζωή, η διαίσθησή σου είναι ο καλύτερος οδηγός. 

Έχει πάντα την σωστή απάντηση και αν μάθεις να την ακούς θα σε οδηγεί πάντα στην κατεύθυνση που χρειάζεσαι για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείς να επικοινωνήσεις με την διαίσθησή σου. Αν σε ενδιαφέρει να αναπτύξεις αυτή την δύναμη, δοκίμασε διάφορους τρόπους και βρες αυτόν που ταιριάζει σε σένα.

Παρακάτω διάβασε 5 εύκολους τρόπους για να ακολουθείς την διαίσθησή σου.

1. Ρώτα το σώμα σου
Όταν δεν είσαι σίγουρος ποιον δρόμο να διαλέξεις, ρώτα το σώμα σου!

Για παράδειγμα, αν σου έχουν προτείνει μια δουλειά που δεν είσαι σίγουρος αν θέλεις, κάτσε κάτω και κλείσε τα μάτια σου. Πάρε μερικές αναπνοές μέχρι να γίνεις ήρεμος και ακίνητος. Μετά, συνειδητά ρώτα το σώμα σου αν πρέπει να δεχτείς την δουλειά και φαντάσου τον εαυτό σου να δέχεται. Κάνε ένα νοητικό σκανάρισμα στο σώμα σου και δώσε προσοχή στο πώς νιώθεις.

Η διαίσθησή σου θα προκαλέσει κάποιες αισθήσεις στο σώμα σου. Αν η απάντηση είναι θετική, σίγουρα θα νιώσεις ευχάριστα. Μπορεί να νιώσεις ένα ευχάριστο βούισμα, ανατριχίλα ή μια υπερδιέγερση στην καρδιά. 

Μια αρνητική απάντηση θα νιώσει άσχημα. Μπορεί να νιώσεις εξαντλημένος, κουρασμένος ή ότι έχειςέναν κόμπο στο στομάχι.

2. Δες τα σημάδια
Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να δεις τα σημάδια στο περιβάλλον σου.

Για παράδειγμα αν είσαι στη μέση μιας συζήτησης με έναν φίλο και αρχίζει να υπάρχει ένταση μεταξύ σας, μπορείς να κοιτάξεις το περιβάλλον σου και να δεις το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει την προσοχή σου. 

Μπορεί να είναι ένα σήμα STOP ή κάτι που να λέει ''προχωρήστε με προσοχή''. Αυτό θα μπορούσες να το ερμηνεύσεις σαν ένα τρόπο που η διαίσθησή σου σε προτρέπει να σταματήσεις την συζήτηση ή να γίνεις πιο διακριτικός.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, τα σημάδια τοποθετούνται στην οπτική σου για κάποιον λόγο. Εμπιστέψου ότι τις στιγμές που χρειάζεσαι καθοδήγηση, τα σημάδια είναι εκεί για να σου δώσουν ενδείξεις, στοιχεία και υποστήριξη.

3. Διάλεξε τα ''τυχερά'' σου σημάδια
Ένας άλλος παρόμοιος τρόπος για να επικοινωνήσεις με την διαίσθησή σου είναι να αναγνωρίσεις τα τυχερά σου σημάδια.

Μπορεί να είναι οι αριθμοί 12:12 ή 3:33 στο ρολόι. Μπορεί να είναι το τετράφυλλο τριφύλλι, οι πεταλούδες ή μια συγκεκριμένη μάρκα αμαξιού. Κλείσε τα μάτια σου και πες στην διαίσθησή σου ότι θέλεις να σου δείξει τα τυχερά σου σημάδια όταν βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο.

Όποτε δεις ή ακούσεις για αυτά τα σημάδια θα ξέρεις ότι λαμβάνεις βοήθεια από την διαίσθησή σου. Είναι σαν το σύμπαν να σου κλείνει το μάτι και να σου λέει ‘μπράβο’.

4. Ζήτα και αφέσου
Αν χρειάζεσαι μια απάντηση σε μια πιο σύνθετη ερώτηση που η απάντηση του ναι ή του όχι δεν είναι αρκετή, απλά ρώτα την διαίσθησή σου για πιο συγκεκριμένη απάντηση.

Κάτσε κάτω, κλείσε τα μάτια και σκέψου έντονα την ερώτηση τουλάχιστον για ένα λεπτό. Μετά ξέχνα το. Κάνε κάτι άλλο. Εμπιστέψου ότι η διαίσθησή σου θα σου δώσει απάντηση.

Μπορεί να σου έρθει μια καταπληκτική ιδέα ενώ οδηγείς, ενώ κάνεις μπάνιο ή στην μέση μιας συζήτησης με έναν φίλο. Η ιδέα κυριολεκτικά θα έρθει στο κεφάλι σου απ΄ το πουθενά.

5. Κοιμήσου με την ερώτηση
Τα όνειρα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να επικοινωνήσεις με την διαίσθησή σου.

Ο πιο κατάλληλος χρόνος για να επιτρέψεις αυτή την επικοινωνία είναι πριν κοιμηθείς. Όταν κλείσεις τα μάτια σου, σκέψου έντονα την ερώτηση που έχεις για την διαίσθησή σου.

Μπορεί να πάρεις την απάντησή σου στο μέσον ενός ονείρου και να την θυμηθείς όταν ξυπνήσεις. Είναι επίσης πιθανόν να μην θυμάσαι καθόλου το όνειρο, όμως το πρωί να ξέρεις τι να κάνεις.

Είναι πάντα καλή ιδέα να κοιμηθείς με την ερώτηση όταν πρέπει να πάρεις μεγάλες αποφάσεις. Στην ονειρική κατάσταση είμαστε συνδεδεμένοι με την διαίσθησή μας.

Όλες αυτές οι ασκήσεις είναι εύκολες στην εφαρμογή και μπορεί να έχουν και πλάκα. Με τον χρόνο, μπορείς να αναπτύξεις μια ανώτερη σύνδεση με την διαίσθησή σου. 

Θα δεις ότι αντί να σε απασχολούν συνέχεια προβλήματα και διλήμματα, θα βρίσκεσαι περισσότερο στην ροή του ‘ζητάω και λαμβάνω’ και θα λαμβάνεις καθοδήγηση γρήγορα και εύκολα.

Τέλος, μην ξεχνάς, όταν λαμβάνεις τις απαντήσεις, να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου για την καθοδήγηση. Όσο περισσότερο ευγνώμων είσαι για την καθοδήγηση και την βοήθεια που λαμβάνεις, τόσο πιο εύκολα θα την λαμβάνεις στο μέλλον.




Image: AP Photographie | phlearn

Στους σκάρτους, δεν κρατάς κακία! Κρατάς μόνο απόσταση…!!!!

Wir leben nur einmal. Εις την ελληνικήν διάλεκτον, αυτό σημαίνει ζούμε μόνο μια φορά.

Κι επειδή αυτή τη φορά θέλω να τη γλεντήσω και να τη ζήσω όσο το δυνατόν πιο όμορφα και λαμπερά, νομίζω πως οι κακίες δεν έχουν χώρο για την καρδιά μου.

Οι κακίες έχουν χρώμα μαύρο, μα εμένα το αγαπημένο μου είναι το γαλάζιο. Επίσης, μου αρέσει το πράσινο και λατρεύω και το ροζάκι.

Δεν έχει χώρο, λοιπόν, για το μαύρο. Το μαύρο μπορεί να υπάρχει στις καρδιές των σκάρτων ανθρώπων, αυτών που έπαιξαν με τα συναισθήματα των άλλων, με το μυαλό των άλλων.

Αυτών που έδωσαν ελπίδες σε άλλους για οποιοδήποτε λόγο! Θες δουλειά; Σχέση; Χρήματα; Οτιδήποτε.

Πάντα ήθελα να ρωτήσω έναν τέτοιον άνθρωπο, για ποιο λόγο κάνει αυτές τις πράξεις που αυτόματα τον καθιστούν “σκάρτο”. Ποιο το νόημα των πράξεων του; Ποιος ο σημαντικός λόγος που τον ωθεί να τις κάνει;

Αναπάντητο το ερώτημα ακόμα και γι αυτόν, πιστεύω..

Αφού, λοιπόν, δε βρίσκω απαντήσεις κι ήδη με έχει βασανίσει, έστω και λιγουλάκι, αυτό το ζήτημα, κι αφού ξέρω το συναίσθημα ενός ανθρώπου που του φέρθηκαν σκάρτα, προτιμώ να μην τους κρατώ κακίες, αλλά απόσταση.

Δεν τους κρατώ κακία γιατί κατά βάθος τους λυπάμαι. Ναι, τους λυπάμαι. Και ξέρεις γιατί;

Γιατί τρέφουν την ψυχή και το μυαλό τους με μια ψεύτικη ικανοποίηση. Δεν έχουν δοκιμάσει, όμως, την αληθινή ικανοποίηση. Αυτήν την ικανοποίηση με την τόσο γλυκιά γεύση, που προέρχεται από το καλό που έκανες για έναν άνθρωπο. Από το χαμόγελο το αληθινό που του χάρισες. Του το χάρισες γιατί έκανες κάτι αληθινό γι αυτόν.

Είτε περιέχει αγάπη, είτε ακόμα και απογοήτευση, την οποία χρειάστηκε να του δώσεις, για να τον προστατεύσεις από κάτι το χειρότερο γι αυτόν.

Θα ήταν ωραίο να του έδινες ψεύτικες ελπίδες και μετά να του ερχόταν το ΜΠΑΜ το μεγάλο;

Όχι, δε θα ήταν. Ούτε γι αυτόν, γιατί θα ήλπιζε τσάμπα, αλλά ούτε και για σένα γιατί έπειτα θα σε θεωρούσε σκάρτο. Υποτιμητικό για σένα; ΌΧΙ;

Μου έχει τύχει και μένα αυτό, να κάνω παρέα με τέτοιους ανθρώπους. Ακόμα και σήμερα που γράφω, μαθαίνω για φιλίες που ήταν φιλίες του συμφέροντος, όπως λέω κι εγώ.

Φιλίες που δεν μπορείς να τις ποτίσεις με εμπιστοσύνη. Φιλίες που προσφέρονται από ανθρώπους που νομιίζεις πως είναι φτιαγμένοι απο γυάλινο ποτήρι χωρίς πάτο. Που να κάτσει η εμπιστοσύνη χωρίς πάτο; Θα φύγει κάτω…

Έτσι θα πρέπει να βάζεις κάθε φορά εμπιστοσύνη, αλλά θα φεύγει κι έτσι κάθε φορα θα απογοητεύεσαι.

Γι’ αυτό, λοιπόν, επειδή πάτος δεν πρόκειται να μπει, παίρνω το ποτήρι, το βάζω σε μια κούτα με όλα τα σχεδόν άχρηστα αντικείμενα και το αφήνω απλά εκεί!

Ίσως κάποτε να το ψάξω πάλι.

Μέχρι τότε όμως, υπάρχουν πολλά όμορφα ποτήρια στην κουζίνα μου, τα οποία χρησιμοποιώ και θα χρησιμοποιώ, γιατί και πάτο έχουν, και όμορφα σχεδιασμένα είναι!




Sandra Di Cardi