Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Τα οφέλη της συγχώρεσης για την ψυχή! Πόσο διατεθειμένος είσαι να αφήσεις το παρελθόν ;

Σίγουρα έχεις ακούσει για τα οφέλη της συγχώρεσης. Και πιθανόν κάποια στιγμή να έχεις αναρωτηθεί αν μπορείς να πεις «συγγνώμη», αν εσύ είσαι αυτός που… πρέπει να συγχωρέσει και αν μπορείς να αφήσεις όλα όσα έγιναν στο παρελθόν. 

Αυτά τα ερωτήματα ήδη, έχουν μερικές ακατάλληλες λέξεις, τα στοιχεία που δεν θεμελιώνουν σωστά την αρετή της συγχώρεσης. 

Είναι βέβαιο ότι όλοι ξέρουμε πως το να συγχωρέσεις τον άνθρωπο που σου έκανε κακό ή σε πλήγωσε είναι κάτι που «πρέπει» να κάνεις. Αλλά αυτό το «πρέπει», αυτή η προσταγή που οδηγεί σε υποταγή είναι που χαλά τη… μαγεία της συγχώρεσης. 

Ερχόμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας 

Γιατί δεν μιλάμε για κάτι οφείλει κανείς να κάνει, αλλά πρόκειται για κάτι που νιώθεις, κάτι που πηγάζει από μέσα σου και αισθάνεσαι την ανάγκη να εκφράσεις στον άλλο. Είναι μια βαθιά ειλικρινής λέξη που κανείς καλό είναι να αποφεύγει αν δεν νιώθει στο έπακρο. Και δυστυχώς, λίγοι είναι εκείνοι που το νιώθουν πλήρως και το κάνουν πράξη. 

«Χτίζουμε» την αυτοεκτίμησή μας 
Γιατί μπορείς πολύ εύκολα να πεις συγγνώμη, αλλά πολύ δύσκολα το εννοείς. Και για να το εννοείς, πρώτα χρειάζεται να έχεις μπει στη θέση του άλλου και να σκεφτείς τι μπορεί να τον πλήγωσε. 

Όταν ένα άτομο έχει πληγώσει την αυτοεκτίμησή μας, έχει μιλήσει άσχημα για εμάς, μας έχει ασκήσει άδικη κριτική ή μας έχει κοροϊδέψει, η πιο εύκολη επιλογή μας και η πρώτη μας αντίδραση είναι να θυμώσουμε και τον τιμωρήσουμε για ό,τι μας έκανε. 

Ωριμάζουμε 
Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν γίνεται παρορμητικά αλλά απαιτεί ώριμη σκέψη και κρίση από μέρους μας. Πολλές φορές, κάποιο συμβάν ή αλλαγή στη ζωή μας ­ενεργοποιεί την ανάγκη να απαλλαγούμε από το παρελθόν. 

Σε καμία περίπτωση η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τη σοβαρότητα αυτού που συνέβη. Απλά είναι ώρα που αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει η ανάγκη και η θέληση να πάμε παρακάτω. 

Αφήνουμε το παρελθόν πίσω μας 
Επιλέγουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό και ό,τι συνεπάγεται. Έτσι, τα αρνητικά συναισθήματα, η κακή διάθεση, η ψυχολογική ένταση και η σωματική εξουθένωση σταδιακά αποδυναμώνονται. 

Και με αυτόν τον τρόπο συμφιλιωνόμαστε πρώτα με τον εαυτό μας και ύστερα με τους γύρω μας. Γιατί αν δεν κάνουμε ειρήνη με εμάς τους ίδιους, τότε είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και με τους (σημαντικούς) άλλους. 




8 απλές τεχνικές για να μάθεις να ξεπερνάς τους φόβους σου...!!!!

Όλοι έχουμε την ανάγκη να απελευθερωθούμε από τα δεσμά μας, από τους φόβους μας ώστε να νιώσουμε κύριοι του εαυτού μας. 

Μια σειρά από απλές διανοητικές ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τους φόβους σας, να εστιάσετε σε αυτούς και να τους ξεπεράσετε. 

Αναγνωρίστε τον φόβο σας 
Είναι η αφετηρία για να τον ξεπεράσετε. Όταν βρείτε ποιος είναι μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτόν. Φοβάστε μη χάσετε τη δουλειά σας; Το θάνατο; Μήπως πληγωθείτε; Την εγκατάλειψη; Την αποτυχία; Το άγνωστο; Η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα για να απαγκιστρωθεί ο φόβος από εσάς και την πραγματικότητα. 

Μην τον κρατάτε μέσα σας 
Τα να καταγράψετε το φόβο σας σε ένα χαρτί είναι ένας δραστικός τρόπος για να τον βγάλετε από το μυαλό και τη ζωή σας. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να διαλύσετε τον φόβο είναι να τον εκφράσετε και να τον μοιραστείτε Άλλοι φόβοι μπορεί να χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση και να χρειαστείτε βοήθεια επαγγελματία ψυχαναλυτή. 

Μιλήστε για αυτόν 
Η εξωτερίκευση του φόβου μπορεί να τον κάνει να φαίνεται λιγότερο απειλητικός 

Μάθετε για τα πράγματα που φοβάστε 
Η αβεβαιότητα αποτελεί βασικό συστατικό του φόβου. Κατανοώντας τι είναι αυτό που φοβάστε κάνετε ένα σημαντικό βήμα για να το ξεπεράσετε. 

Βρείτε κάποιον που δεν φοβάται 
Αν υπάρχει κάτι που φοβάστε εντοπίστε κάποιον που δεν το φοβάται και περάστε χρόνο μαζί του. Θα είναι πολύ πιο εύκολο να το ξεπεράσετε αν τον έχετε στο πλάι σας. 

Εξασκηθείτε 
Αν φοβάστε να δοκιμάσετε κάτι γιατί σας φαίνεται τρομακτικό ή δύσκολο ξεκινήστε με μικρά βήματα και προχωρήστε αργά. Αποκτώντας σιγά σιγά οικειότητα με αυτό που σας φοβίζει θα το αντιμετωπίσετε πιο εύκολα. 

Παίξτε παιχνίδια με το μυαλό σας 
Αν φοβάστε να μιλήσετε μπροστά σε κόσμο αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή σκέφτεστε ότι θα σας κρίνει. Προσπαθήστε να σκεφτείτε ότι όλοι είναι γυμνοί – το να είστε εσείς ο μόνος ντυμένος στο χώρο σας τοποθετεί σε ρόλο κριτή. 

Μην εστιάζετε στη γενικότερη εικόνα 
Σκεφτείτε μόνο το βήμα που κάνετε κάθε φορά. Για παράδειγμα, αν φοβάστε τα ύψη, μην σκέφτεστε κατευθείαν ότι βρίσκεστε στον 44ο όροφο ενός κτιρίου. Φανταστείτε πρώτα τον εαυτό σας να μπαίνει στην είσοδο. 




Ψυχοθεραπευτής Μάθιου Μάνινγκ 

«Νιώθω ότι όλα πάνε στραβά… Πώς να διαχειριστώ αυτή την κρίση;»

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, το γνωρίζω. Αλλά νιώθω τόσο αδύναμος γιατί αισθάνομαι ότι όλα πάνε στραβά και τίποτα θετικό δεν γίνεται στη ζωή μου. 

Οικονομική ανασφάλεια, υγειονομικός αναβρασμός, εσωτερική ένταση. Και νιώθω πως όλα τα βιώνω στο «κόκκινο». Έχω σχέση και με στηρίζει η κοπέλα μου αλλά κάθε μήνα σκεφτόμαστε αν θα μας φτάσουν για το ενοίκιο και πόσο θα αντέξουμε. Κάνω δύο δουλειές και αισθάνομαι ότι δεν αντέχω… Πώς να διαχειριστώ αυτή την κρίση και τι να κάνω; 

Σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης κατακλυζόμαστε από τα ΜΜΕ με οικονομικούς όρους όπως «κατάρρευση», «ύφεση» και «απολύσεις». 

Ο όρος «κρίση» χρησιμοποιείται για την περιγραφή ποικίλων καταστάσεων σε πολλούς τομείς της ζωής. Στην καθημερινότητά μας συχνά γίνεται λόγος για κρίση σε συλλογικό επίπεδο, όπως η οικονομική, πολιτική, ανθρωπιστική, περιβαλλοντική κρίση. 

Σε ατομικό επίπεδο, αναφέρεται σε οδυνηρές καταστάσεις όπως είναι η διάγνωση μιας ασθένειας. Σε όλες τις περιπτώσεις η έννοια της κρίσης αναφέρεται σε μια κατάσταση αποσταθεροποίησης, που προκύπτει από ένα απροσδόκητο γεγονός ή μια άγνωστη συνθήκη και απαιτεί άμεση δραστηριοποίηση από την πλευρά του ατόμου. 

Το άτομο που βρίσκεται σε κρίση βιώνει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη ζωή του ως εξαιρετικά απειλητική καθώς επιφέρει ένα σοβαρό ρήγμα στο σύστημα αξιών του, ανατρέπει τις πεποιθήσεις του και τις προτεραιότητές του. 

Έτσι, συμβαίνει και σε εσάς. Μπορεί στρατηγικές αντιμετώπισης που στο παρελθόν υπήρξαν αποτελεσματικές για την προσαρμογή και την επίλυση δυσκολιών να μοιάζουν αδύναμες και ανεπαρκείς απέναντι στη νέα κατάσταση. 

Ο άνθρωπος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση, αδυνατεί να σκεφτεί, να παράγει εναλλακτικές λύσεις, να θέσει στόχους. Ο χρόνος «παγώνει» και για αυτό είναι ωφέλιμο να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό στον οποίο θα μιλήσετε και θα τον εμπιστευτείτε. 

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Αντώνης Κατσαμάγκος 




15+1 φράσεις που διώχνουν το άγχος και φέρνουν χαρά! Να τις λες κάθε ημέρα...!!!!

Ο όρος άγχος (ή στρες) προέρχεται από το ρήμα «άγχω», που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. 

Όταν κάποιος άνθρωπος νιώθει στρες το σώμα του είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος του πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις. Ο κάθε άνθρωπος εκτίθεται καθημερινά σε στρεσογόνες καταστάσεις. 

Το στρες μάλιστα, μπορεί να είναι και θετικό, το λεγόμενο ευ στρες, όταν κανείς καλείται να το αντιμετωπίσει σπάνια (ή μόνο μερικές φορές) και σε περιορισμένο βαθμό. 

Σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί σαν καταλύτης και τον ενεργοποιεί για να αντεπεξέλθει στις όποιες καταστάσεις. Όσο πιο συχνό και έντονο είναι το στρες, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστούν οι καθημερινές υποχρεώσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), οι λέξεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. 

Και με αυτές τις φράσεις μπορείς να διώξεις το άγχος πολύ μακριά: 

· «Σήμερα ήταν μια καλή μέρα» 
Αρκεί να το πεις έστω μια φορά για να δεις τη ζωή σου πιο αισιόδοξα. 

· «Καταλαβαίνω» 
Πιο σημαντικό από το να έχεις πάντα δίκιο, είναι το να έχεις πάντα επίγνωση. 

· «Σε αγαπώ» 
Όλοι θέλουν κατά βάθος να το πουν και όλοι θέλουν να το ακούσουν. 

· «Σε εμπιστεύομαι» 
Όλοι χρειαζόμαστε συμμάχους σε αυτή τη ζωή. 

· «Μπορώ και καλύτερα» 
Μόλις το πεις, έχεις κάνει τη μισή διαδρομή για να το κάνεις και πραγματικότητα. 

· «Έκανα το καλύτερο που μπορούσα» 
Αν όντως είναι αλήθεια, θα νιώσεις πολύ περήφανος για τον εαυτό σου και όσα κατάφερες. 

· «Συγχαρητήρια» 
Αν το πεις χωρίς ίχνος ζήλιας, θα σε εκτιμήσεις ακόμα περισσότερο. 

· «Συγγνώμη» 
Είναι πολύ λυτρωτικό όταν το λες και το εννοείς. 

· «Πήρα μια απόφαση» 
Η ευθύνη που εμπεριέχει αυτή η φράση, μετατρέπει οποιαδήποτε δραστηριότητα από αγγαρεία σε συνειδητή επιλογή. 

· «Δεν έχω τελειώσει» 
Μόνο εσύ αποφασίζεις πότε ένα κεφάλαιο έχει κλείσει στη ζωή σου. 

· «Αρκετά!» 
Χρειάζεται να ξέρεις πού να βάζεις ο ίδιος τα όριά σου. 

· «Δεν είναι πολύ όμορφο;» 
Όσο περισσότερο παρατηρείς την ομορφιά του κόσμου που σε περιβάλλει, τόσο πιο ευτυχισμένος νιώθεις. 

· «Είσαι καταπληκτικός» 
Άσε τον εαυτό σου να νιώσει θαυμασμό για κάποιον άλλο και θα νιώσεις πολύ πιο δυνατός. 

· «Πιστεύω σε αυτό» 
Είτε πρόκειται για το θεό, είτε για μια απλή ιδέα, πρέπει να δείξεις πίστη σε κάτι στη ζωή σου. 

· «Δεν ξέρω πώς να το κάνω» 
Καλύτερα να παραδεχτείς την άγνοιά σου για κάτι και να μάθεις, παρά να προσποιηθείς ότι γνωρίζεις. 

· «Σε ευχαριστώ που βοήθησες να γίνει πραγματικότητα αυτό» 
Γιατί κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του σε αυτή τη ζωή και χρειάζεται να δείχνει ευγνωμοσύνη σε αυτούς που τον βοηθούν. 

Πώς, όμως, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος; Τι πρέπει να αποφύγουμε; Καλό είναι να μην κριτικάρεις και να κατηγορείς τον εαυτό σου για ό,τι συμβαίνει. 

Επίσης, μην έχεις τύψεις γιατί δεν ανταποκρίθηκες σε αυτό που περίμεναν οι άλλοι και να μην έχεις αυξημένες προσδοκίες για τον εαυτό σου και τους άλλους. 

Για την αποφυγή του άγχους θα πρέπει κανείς να αλλάξει τρόπο σκέψης, να κάνει αυτοδιάλογο, να νιώθει ευτυχής με όσα έχει καταφέρει, να παίρνει βαθιές αναπνοές και να βάλει δραστηριότητα και κίνηση στη ζωή του. 

Απόφυγε να χρησιμοποιείς αρνητικά μόρια, όπως «μην» ή «δεν», καθώς και λέξεις με αρνητική χροιά, όπως το «πρέπει». Οι σκέψεις συνδέονται άμεσα και επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. 

Μίλα στον εαυτό σου είτε εξωτερικά, δηλαδή φωναχτά, είτε εσωτερικά, δηλαδή από μέσα σου, προσπαθώντας να τον χαλαρώσεις και να τον αποπροσανατολίσεις από αρνητικές σκέψεις.




Γράφει η ψυχολόγος Ευφροσύνη Μήτσιου 

Πώς θα αγαπήσω το σώμα μου; Ο οδηγός για να αποδεχθείς τον εαυτό σου και το πώς είσαι...!!!!

Όλοι θαυμάζουν ένα ωραίο και γυμνασμένο σώμα, γυναικείο ή αντρικό, δεν έχει σημασία. Ποιος δεν θέλει ένα όμορφο σώμα; Συνέχεια μπαίνουμε σε συγκρίσεις και βρίσκουμε κάτι να μας δυσαρεστεί πάνω μας.

«Είμαι πολύ αδύνατη, δεν είμαι γυμνασμένη, έχω κυτταρίτιδα, έχω παραπάνω κιλά κτλ». Τα παράπονα δεν τελειώνουν! Το συμπέρασμα είναι ότι δεν αγαπάμε το σώμα μας. 

Αντιθέτως το «πυροβολούμε» συνεχώς με σκληρή, αρνητική κριτική. Αρνούμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό αντί να δουλεύουμε σαν ένα. 

Εάν δεν αγαπήσουμε και δεν αποδεχτούμε το σώμα που έχουμε, δεν θα μπορέσουμε να νιώσουμε ποτέ καλά με αυτό. Είναι το πιο πολύτιμο, πολυσύνθετο και αξιοθαύμαστο δημιούργημα. Αυτή είναι η σωστή αντίληψη για την εικόνα του σώματος. 

Έχοντας αυτό σαν κανόνα μπορούμε να χτίσουμε τη βελτίωση του ακολουθώντας μια πιο θετική προσέγγιση και αγάπη εαυτού. 

Το σώμα δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση 

Το σώμα λοιπόν, δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης αλλά και υγείας. Κατοικούμε σε αυτό, πορευόμαστε παρέα σε όλη την διάρκεια της ζωής μας, οπότε το να φροντίζουμε την σωστή λειτουργία του είναι καθοριστικό. 

Τηρώντας μια σωστά ισορροπημένη διατροφή, κάνοντας σωματική άσκηση, αποφεύγοντας κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα ή την καθιστική ζωή και έχοντας μια θετική αντίληψη για το σώμα μας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά για την καλή σωματική και ψυχική υγεία του. 

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό εκφράζουμε αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό για το σώμα μας. Νους και σώμα είναι ένα, η αντίληψη που έχουμε για το σώμα μας επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία μας και τον τρόπο που του συμπεριφερόμαστε. 

Ας μην ξεσπάμε σε αυτό με σκληρή/προσβλητική κριτική, απογοήτευση, κακές συνήθειες όπως βουλιμικά επεισόδια, αδυναμία λήψεως τροφής, εξαντλητικές δίαιτες, πολύ αλκοόλ, κάπνισμα, τοξικές ουσίες, έλλειψη φροντίδας, κτλ. 

«Το σώμα είναι ο ναός της ψυχής», έχει πει ο Πλάτωνας. 

Ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε μια νέα αρχή στη σχέση που έχετε με το σώμα σας : 

· Ξεκινήστε με το να αντιλαμβάνεστε την σημασία της υγιούς λειτουργίας του σώματος σας, μη επικεντρώνοντας μόνο στην εμφάνιση του. Δεν είναι μόνο ο καθρέφτης αλλά και το μέσα! 

· «Είμαστε ότι τρώμε» οπότε διορθώστε την διατροφή σας. Ενημερωθείτε από έναν διατροφολόγο για την σωστή διατροφή που ταιριάζει σε εσάς. Αποκτήστε διατροφική παιδεία! Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δεν ταιριάζουν όλες οι δίαιτες σε όλους. Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν στα υπόψιν (π.χ. κάποιο θέμα υγείας, το πρόγραμμα της καθημερινότητας, στόχοι, κτλ). 

· Αλλάξτε τις κακές συνήθειες με καλές (όπως αν δεν πίνετε νερό πολύ ξεκινήστε με το να βάζετε στόχο την αύξηση της ποσότητας που πίνετε έχοντας δίπλα σας πάντα ένα μπουκάλι με νερό). 

· Μιλήστε όμορφα με το σώμα σας. Εάν κάτι δεν σας αρέσει, μην παθαίνετε εμμονή. Κανείς δεν είναι τέλειος! 

· Καμία φορά η ομορφιά βρίσκεται και στις ατέλειες. Εστιάστε σε κάτι που σας αρέσει πάνω σας. Δώστε και στα όμορφα χαρακτηριστικά σας σημασία. Μην τα θεωρείτε δεδομένα… μόνο όταν χαθούν θα τα εκτιμήσετε! 

· Αποφύγετε συγκρίσεις και την έντονη επιρροή των προτύπων που λανσάρουν το απόλυτο τέλειο, των περιοδικών, τα social media, κτλ. Τα περισσότερα δεν είναι αληθινά οπότε μην σας επηρεάζει κάτι ψεύτικο (όπως photoshop). Δώστε προσοχή σε εσάς και τη σταδιακή αυτοβελτίωση σας με φροντίδα και αγάπη. 

· Εάν νιώθετε ότι θα βοηθούσε να μιλήσετε με έναν ειδικό μην διστάζετε. Πραγματικά βοηθάει πολύ. 

Αγαπήστε το σώμα σας! 




Μίνα Κάνταρου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/Ψυχοθεραπεύτρια Ενηλίκων 
& Εφήβων
ΜΑ in Clinical Counseling Psychology
6986174017
minakantarou@hotmail.com 

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Επιβιώνοντας από την απόρριψη...!!!!

Απόρριψη... Μία λέξη, με πολλές συνέπειες, που δημιουργεί πολλές σκέψεις και πολλά περαιτέρω συναισθήματα… φόβους, άγχη... 

Πόσες φορές δεν έχουμε μιλήσει για ανθρώπους που μεγάλωσαν σε απορριπτικό περιβάλλον και ανέπτυξαν συμπεριφορές άμυνας, χαμηλή αυτό-εικόνα, φόβο απόρριψης, φόβο εγκατάλειψης, φόβο μοναξιάς. 

Τι είναι απόρριψη 
Αν σας ρωτούσε κάποιος τι είναι απόρριψη, ποια λέξη θα σας ερχόταν στο μυαλό πρώτη; 

Αναζητώντας ετυμολογικά τη σημασία της οι ορισμοί που βρήκα ήταν: 
η άρνηση (κάποιου) να εγκρίνει, να αποδεχτεί (κάποιον/κάτι) 
η αξιολόγηση κάποιου ως ακατάλληλου 

(ιατρική) η αδυναμία του οργανισμού να αφομοιώσει ξένο σώμα ή ξένο ιστό 

το πέταμα (των απορριμμάτων) (https://el.wiktionary.org/wiki/απόρριψη) 

Άρνηση, αποδοχή, ακατάλληλος, πέταμα. Λέξεις που συχνά τις συνδέουμε με την απόρριψη και τα συναισθήματα που μας προκαλεί.. 

Ίσως γιατί βιώνουμε την απόρριψη πιο έντονα, ίσως όμως και γιατί υπάρχει αντικειμενικά μια ασυμβατότητα ανάμεσα σε αυτό που απορρίψαμε.. Ένα βιογραφικό μπορεί να απορρίφθηκε για μία θέση αν ήταν ακατάλληλο, ένας εν δυνάμει σύντροφος μπορεί να απορρίφθηκε γιατί δεν ταιριάζαμε μαζί του... 

Πότε όμως η απόρριψη βιώνεται πιο έντονα και πότε μπορεί να γίνει τραυματική; 
Συμπεριφορές ατόμου που μεγάλωσε σε απορριπτικό περιβάλλον 

Συχνά ο άνθρωπος που έχει μεγαλώσει μέσα σ’ ένα απορριπτικό περιβάλλον: 
Έχει μάθει να αρκείται στα λίγα 
Έχει μάθει να παλεύει μόνιμα για την αποδοχή 
Έχει μάθει να φοβάται μόνιμα την απόρριψη 
Έχει μάθει να εστιάζει στα θέλω και στις απόψεις των άλλων και να μειώνει τα δικά του 

Η αλήθεια είναι ότι ένα παιδί που πρέπει να προσπαθήσει για την αγάπη και την αποδοχή των γονιών του και όχι να τη λάβει απλόχερα, έχει μάθει ότι για να αγαπηθεί πρέπει να κάνει πράγματα συνέχεια, πρέπει να προσφέρει, πρέπει να αποδεικνύει την αξία του. 

Και πάλι όμως, όσο κι αν προσπαθήσει, ο απορριπτικός γονέας πάντα θα ακυρώνει το παιδί του με τη συμπεριφορά του και το ύφος του. Πάντα θα ζητάει κάτι παραπάνω, πάντα θα έχει ένα ανικανοποίητο. 

Οι άνθρωποι με φόβο απόρριψης κρύβονται.. Κρύβουν τα πραγματικά τους θέλω και υιοθετούν συμπεριφορές των άλλων, στην προσπάθειά τους να γίνονται αρεστοί και να μην απορριφθούν, στην προσπάθειά τους να μην είναι μόνοι. 

Δεν κυνηγάνε τα όνειρά τους.. Ίσως γιατί συχνά δεν τα γνωρίζουν… Ίσως γιατί μαθαίνουν να είναι παθητικοί και φοβούνται ότι αν διεκδικήσουν θα χάσουν. 

Ουσιαστικά, οι άνθρωποι με φόβο απόρριψης, αναζητούν την επιβεβαίωση και την αξία τους μέσα από τις σχέσεις τους και τα μάτια των άλλων, μέσα από την επιβεβαίωση που τους δώσουν οι άλλοι, γιατί οι ίδιοι δεν έχουν μάθει να την δίνουν στον εαυτό τους. 

Τι θα μπορούσε να κάνει λοιπόν ένας άνθρωπος για να μάθει να διαχειρίζεται την απόρριψη; 

Να προσπαθήσει να κατανοήσει αν όντως ήταν απόρριψη ή αν τελικά βίωσε το γεγονός πιο έντονα από αυτό που ήταν στην πραγματικότητα... μήπως του έδωσε μεγαλύτερη αξία από αυτή που του αναλογούσε; 

Να μαθαίνει από την απόρριψη και να κάνει αυτό-αξιολόγηση και όχι αυτό-κριτική... Η διαφορά ανάμεσα στην αυτό-αξιολόγηση και στην αυτό-κριτική είναι λεπτή, αλλά ουσιαστική... 

Να αναγνωρίζει σκέψεις και συναισθήματα 

Να εστιάζει στο τώρα και να μην συσχετίζει με το παρελθόν... Τις δύσκολές μας στιγμές ενεργοποιούνται όλοι οι δαίμονές μας, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε αντικειμενική κρίση και τα λάθη του παρελθόντος συμπαρασύρουν τις μικρές ή μεγάλες αλλαγές του παρόντος. 

Να παραδέχεται μία λάθος επιλογή και να μαθαίνει από αυτήν... Η απόρριψη πρέπει να γίνει δάσκαλος και όχι τιμωρός μας... Ας θυμόμαστε πάντα ότι μία αποτυχία, μία άρνηση, ακόμα και μία απόρριψη δεν πρέπει να την αφήσουμε να ορίσει την ταυτότητά μας 

Να είναι επιεικής με τον εαυτό του και να έχει ανθρώπους γύρω του, που να είναι σύμμαχοί του.. Οι σύμμαχοι είναι ένα δώρο στη ζωή μας, είναι πολύτιμοι, γιατί ουσιαστικά μας εμπνέουν, μας κινητοποιούν, μας βοηθούν, μας εξελίσσουν και γίνονται οι υποστηρικτές μας στις δύσκολες μας στιγμές. 




Συγγραφή Άρθρου 
Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος 
Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία. 2310.450091 

Η Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: 

Κάθε φορά που νιώθετε ότι όλα σας πάνε στραβά να θυμάστε αυτά τα 8 πράγματα...!!!!

Τις δύσκολες στιγμές που θα έχετε μεγαλύτερη ανάγκη να αποκτήσετε ξανά κίνητρο στη ζωή σας, να θυμάστε τα εξής:

1. Ο πόνος αποτελεί τρόπο εξέλιξης.
Μερικές φορές η ζωή μπορεί να σας κλείνει κάποιες πόρτες διότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσετε μπροστά. Αυτό είναι κάτι θετικό, επειδή πιθανόν να μην πηγαίνατε παρακάτω, εκτός κι αν οι περιστάσεις σας ανάγκαζαν να το κάνετε. Όταν περνάτε δύσκολα, θυμηθείτε ότι ο πόνος δεν έρχεται χωρίς λόγο. Αφήστε πίσω σας ό,τι σας έκανε κακό, αλλά μην ξεχάσετε ποτέ τι σας δίδαξε. 

Το γεγονός ότι αντιμετωπίζετε δυσκολίες, δεν σημαίνει ότι έχετε αποτύχει. Κάθε επιτυχία απαιτεί να δώσετε έναν αγώνα. Το καλό πράγμα αργεί, γι’ αυτό να έχετε υπομονή και να παραμείνετε αισιόδοξοι και στο τέλος θα γίνουν όλα, απλώς ίσως όχι αμέσως. 

Να θυμάστε ότι υπάρχουν δύο είδη πόνου: ο πόνος που σας πληγώνει και ο πόνος που σας αλλάζει. Όταν, αντί να αντιστέκεστε, δέχεστε τη ζωή όπως είναι, και τα δύο είδη μπορούν να σας βοηθήσουν να εξελιχτείτε.

2. Τα πάντα στη ζωή είναι προσωρινά.
Κάθε φορά που βρέχει, η βροχή ύστερα από λίγο σταματά. Κάθε φορά που πληγωνόμαστε, οι πληγές θα επουλωθούν. Μετά το σκοτάδι υπάρχει πάντα φως – αυτό πρέπει να το θυμόμαστε κάθε μέρα, αλλά συχνά το ξεχνάμε και νομίζουμε ότι η νύχτα θα διαρκέσει για πάντα. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί, διότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα.

Έτσι λοιπόν, αν τα πράγματα σήμερα είναι καλά απολαύστε το, γιατί ούτε αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα. Αν τα πράγματα είναι άσχημα, μην στενοχωριέστε γιατί οι δυσκολίες είναι προσωρινές. Το γεγονός ότι έχετε προβλήματα αυτή τη στιγμή ή κάτι σας απασχολεί, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χαμογελάτε. 

Κάθε στιγμή που περνά σας δίνει μια νέα αρχή και ένα νέο τέλος. Κάθε δευτερόλεπτο κερδίζετε μια δεύτερη ευκαιρία. Απλώς πρέπει να δέχεστε ό,τι σας προσφέρεται και να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε (διαβάστε το βιβλίο που έγινε μπεστ σέλερ με τίτλο «Η τελευταία διάλεξη» του Randy Pausch).

3. Η στενοχώρια και η γκρίνια δεν αλλάζουν τίποτα.
Όσοι διαμαρτύρονται περισσότερο, καταφέρνουν τα λιγότερα. Είναι πάντα προτιμότερο να προσπαθείτε να κάνετε κάτι σπουδαίο και να αποτύχετε, παρά να μην κάνετε τίποτα και να πετύχετε. Αν δεν πετύχετε, δεν χάνετε τίποτα. Χαμένοι είστε όταν δεν κάνετε τίποτα αλλά παραπονιέστε γι’ αυτό. Αν πιστεύετε σε κάτι, συνεχίστε να προσπαθείτε. 

Μην αφήνετε τις σκιές του παρελθόντος να μαυρίσουν το παράθυρο που ανοίγεται στο μέλλον σας. Αν ξοδεύετε το σήμερα γκρινιάζοντας για το χθες, δεν θα κάνετε το αύριο πιο φωτεινό. Αντί γι’ αυτό αντιδράστε κι αφήστε όσα έχετε μάθει να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον τρόπο που ζείτε. Κάντε αλλαγές και μην κοιτάξετε πίσω ποτέ.

Ανεξαρτήτως από το τι μπορεί να συμβεί μακροπρόθεσμα, να θυμάστε ότι η αληθινή ευτυχία έρχεται μόνο όταν σταματήσετε να διαμαρτύρεστε για τα προβλήματά σας και αρχίσετε να νιώθετε ευγνώμονες για όλα τα προβλήματα που δεν έχετε.

4. Τα σημάδια από τις πληγές σας είναι τα σύμβολα της δύναμής σας.
Ποτέ να μην ντρέπεστε για τα σημάδια που σας άφησε η ζωή. Μια ουλή σημαίνει ότι το πρόβλημα έφυγε και η πληγή έκλεισε. Σημαίνει ότι νικήσατε τον πόνο, πήρατε ένα μάθημα, γίνατε πιο δυνατοί και προχωρήσατε μπροστά. 

Μια ουλή είναι η μόνιμη επιβεβαίωση της νίκης σας και πρέπει να είστε υπερήφανοι. Μην την αφήνετε να σας κρατήσει όμηρο και να σας γεμίσει τη ζωή με φόβο. Δεν μπορείτε να εξαφανίσετε τα σημάδια, αλλά μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο αντίληψής σας. Μπορείτε να αρχίσετε να τα βλέπετε ως ένδειξη δύναμης και όχι πόνου.

O Πέρσης ποιητής και δάσκαλος θεολογίας και δικαίου Jalaluddin Rumi είπε κάποτε ότι η πληγή είναι το μέρος απ’ όπου μπαίνει το φως. Τίποτα δεν μας φέρνει πιο κοντά στην αλήθεια. Μέσα από τις δοκιμασίες αναδείχτηκαν οι δυνατότερες ψυχές. 

Οι πιο ισχυροί χαρακτήρες σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο σφραγίστηκαν με σημάδια. Δείτε τα ως μια ένδειξη ότι πετύχατε, επιζήσατε και έχετε αυτά τα σημάδια να το αποδεικνύουν! Είναι μια ευκαιρία να γίνετε ακόμα πιο δυνατοί.

5. Κάθε μικρός αγώνας είναι ένα βήμα μπροστά.
Στη ζωή υπομονή δεν σημαίνει αναμονή. Είναι η ικανότητα να διατηρήσετε μια σωστή στάση ζωής ενώ κοπιάζετε αδιάκοπα για να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας γνωρίζοντας ότι η προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Έτσι, αν έχετε αποφασίσει να προσπαθήσετε, αφιερώστε χρόνο και φτάστε μέχρι το τέλος. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να ξεκινήσετε. 

Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τις ισορροπίες και τις ανέσεις σας για ένα διάστημα και ίσως ακόμη και τον τρόπο σκέψης σας σε κάποιες περιπτώσεις. Μπορεί ακόμα να χρειαστεί να σταματήσετε να τρώτε ή να κοιμάστε όπως είχατε συνηθίσει στο παρελθόν κι αυτή η κατάσταση να διαρκέσει για εβδομάδες. 

Σημαίνει ότι πρέπει να υπερβείτε τα όριά σας και να βρίσκεστε συνεχώς σε εγρήγορση. Σημαίνει ότι ίσως πρέπει να θυσιάσετε τις προσωπικές σας σχέσεις, να δεχτείτε λοιδορίες από τους συναδέλφους σας, ακόμα και να περάσετε πολύ χρόνο μόνοι σας. 

Η απομόνωση όμως είναι ένα δώρο που κάνει τα σπουδαία πράγματα να γίνουν αληθινά. Σας δίνει τον χώρο που χρειάζεστε για να δράσετε. Όλα τα υπόλοιπα είναι μια δοκιμασία για την αποφασιστικότητα και τη θέλησή σας.

Αν θέλετε κάτι πραγματικά, μπορείτε να το κάνετε παρά τις αποτυχίες, την απόρριψη και τις συνθήκες. Κάθε βήμα μπροστά θα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα από οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε. 

Θα συνειδητοποιήσετε ότι ο αγώνας δεν είναι κάτι που βρίσκεται στον δρόμο σας, είναι ο δρόμος αυτός καθαυτός. Αξίζει όμως τον κόπο, γι’ αυτό αν σκοπεύετε να προσπαθήσετε φτάστε μέχρι το τέλος της διαδρομής. 

Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο…δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να γνωρίζουμε τι σημαίνει να είσαι ζωντανός (από το βιβλίο «1.000 μικρά πράγματα που οι ευτυχισμένοι, επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν διαφορετικά», κεφάλαιο «Στόχος και επιτυχία», 1,000 Little Things Happy, Successful People Do Differently).

6. Η αρνητικότητα των άλλων ανθρώπων δεν είναι δικό σας πρόβλημα.
Όταν περιβάλλεστε από αρνητικότητα, εσείς να παραμείνετε θετικοί. Όταν οι άλλοι προσπαθούν να σας αποθαρρύνουν, χαμογελάστε. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε τον ενθουσιασμό και την προσήλωσή σας. Όταν οι άνθρωποι γύρω σας φέρονται άσχημα, παραμείνετε ο εαυτός σας. 

Μην αφήσετε ποτέ τη δυσαρέσκεια κάποιου να αλλάξει αυτό που είστε. Μην παίρνετε τα πράγματα πολύ προσωπικά, ακόμα κι αν έτσι φαίνονται. Σπάνια η αιτία που οι άνθρωποι κάνουν πράγματα είστε εσείς. Η πραγματική αιτία συνήθως βρίσκεται σε αυτούς.

Πάνω απ’ όλα, μην αλλάξετε ποτέ μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσετε κάποιον που σας λέει ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Αλλάξτε γιατί έτσι θα γίνετε καλύτεροι άνθρωποι με πιο φωτεινό μέλλον. Οι άνθρωποι θα κάνουν κριτική ανεξαρτήτως από το τι πράξετε ή πόσο καλά θα το πράξετε. 

Να ενδιαφερθείτε για τον εαυτό σας πρώτα, προτού ενδιαφερθείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Αν πιστεύετε πολύ σε κάτι, μην φοβηθείτε να αγωνιστείτε γι’ αυτό. Η μεγαλύτερη δύναμη πηγάζει όταν υπερνικάτε αυτό που οι άλλοι θεωρούν αδύνατο.

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε μονάχα μία φορά. Έτσι είναι τα πράγματα. Γι’ αυτό, κάντε ό,τι σας δίνει χαρά και συναναστραφείτε με ανθρώπους που σας κάνουν να χαμογελάτε συχνά.

7. Αυτό που είναι γραφτό να γίνει, θα γίνει.
Η αληθινή δύναμη έρχεται όταν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κλάψετε και να διαμαρτυρηθείτε, αλλά εσείς προτιμάτε να χαμογελάσετε και να εκτιμήσετε τη ζωή σας. Υπάρχουν κρυμμένες ευλογίες σε κάθε αγώνα που έχετε να αντιμετωπίσετε, αλλά θα πρέπει να ανοίξετε την καρδιά και το μυαλό σας για να τις δείτε. 

Δεν γίνεται να αναγκάσετε τα πράγματα να συμβούν βασανίζοντας τον εαυτό σας προσπαθώντας ξανά και ξανά. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αφήσετε τις καταστάσεις να κυλήσουν μόνες τους και να συμβεί αυτό που είναι γραφτό.

Τελικά, αγαπώ τη ζωή μου σημαίνει εμπιστεύομαι τη διαίσθησή μου, αρπάζω τις ευκαιρίες, χάνω και βρίσκω την ευτυχία, φυλάω τις αναμνήσεις μου και μαθαίνω από τις εμπειρίες μου. Είναι ένα μακρύ ταξίδι και πρέπει να σταματήσετε να ανησυχείτε, να αναρωτιέστε και να αμφιβάλλετε σε κάθε σας βήμα. 

Χαμογελάστε όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, ζήστε συνειδητά την κάθε στιγμή και απολαύστε τη ζωή σας όπως κι αν έρχεται. Μπορεί να μην φτάσετε ακριβώς εκεί που σκοπεύατε να πάτε, αλλά τελικά θα φτάσετε εκεί όπου θα έπρεπε να είστε (διαβάστε περισσότερα στο βιβλίο «Για μια νέα ζωή», A New Earth ).

8. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να προσπαθείτε.
Μην φοβάστε να κάνετε ξανά κάποια πράγματα – να προσπαθήσετε ξανά, να αγαπήσετε, να ζήσετε και να ονειρευτείτε. Μην αφήσετε ένα σκληρό μάθημα που σας έδωσε η ζωή να σκληρύνει και την καρδιά σας. Τα καλύτερα μαθήματα συχνά έρχονται μέσα από τις χειρότερες στιγμές και από τα χειρότερα λάθη. 

Υπάρχουν στιγμές που οτιδήποτε που θα μπορούσε να πάει στραβά όντως πηγαίνει στραβά και εσείς νιώθετε ότι θα κολλήσετε σε αυτό το αδιέξοδο για πάντα. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί. 

Όταν φτάσετε σε σημείο να θέλετε να εγκαταλείψτε την προσπάθεια, να θυμάστε ότι συχνά τα πράγματα πρέπει να στραβώσουν πριν γίνουν έτσι όπως πρέπει. Μερικές φορές πρέπει να περάσετε τα χειρότερα για να βρείτε τα καλύτερα.

Η ζωή είναι σκληρή, είναι αλήθεια, εσείς όμως είστε πιο σκληροί. Βρείτε τη δύναμη να γελάτε κάθε μέρα. Βρείτε το θάρρος να αισθάνεστε διαφορετικά, αλλά όμορφα. 

Ψάξτε μέσα στην καρδιά σας και κάντε τους άλλους να χαμογελούν κι αυτοί. Μην αγχώνεστε για πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Ζήστε απλά και δώστε αγάπη απλόχερα, μιλήστε με ειλικρίνεια, εργαστείτε με όρεξη. Και ακόμα κι αν αποτύχετε κάπου, συνεχίστε να προσπαθείτε και να εξελίσσεστε.




Μην αφήσετε την κοινωνία να σας μετατρέψει σε ένα άκαρδο άτομο με πέτρα αντί για καρδιά...!!!!

Ο κόσμος είναι σκληρός για τους ανθρώπους με ευαίσθητη καρδιά και έντονα συναισθήματα

Ξέρετε τι είναι λυπηρό; Πως αυτός ο κόσμος δεν είναι δίκαιος για όλους τους ανθρώπους.

Το να δείχνεις τα συναισθήματα σου θεωρείται αδυναμία.

Οι άνθρωποι που εκφράζουν τα συναισθήματα τους θεωρούνται πολλές φορές ανόητοι και αφελείς. Αν δείξετε έστω και την ελάχιστη αισιόδοξη διάθεση για κάτι, σας περνούν για χαζούς. Είστε αφελείς αν πιστεύετε πώς η ζωή είναι τόσο απλή.

Η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη καρδιά και πιστεύουν στο καλό αυτού του κόσμου δυσκολεύονται αρκετά σε αυτή την ζωή.

Ναι, ίσως το να είστε δυνατοί, πονηροί και ψυχροί είναι χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε και αν είστε τυχεροί ίσως να φτάσετε στο μέγιστο δυναμικό σας και να ξεχωρίσετε από το πλήθος.

Αλλά αξίζει;

Αξίζει, αλήθεια, να ξοδέψετε την ζωή σας κρύβοντας την χαρά και τον πόνο σας από τους ανθρώπους, απλώς για να μην πληγωθείτε;

Έχω δει ανθρώπους που κατάφεραν να νικήσουν τους αγώνες τους παρά τις δυσκολίες. Οι περισσότεροι ήταν τυχεροί. Αλλά επίσης αναγκάστηκαν να θάψουν τα συναισθήματα τους για να επιβιώσουν σε αυτόν τον τρελό και σκληρό κόσμο.

Τους έχω δει να χαμογελούν. Δεν υπάρχει ζωή στην μικρή, βασανισμένη τους καρδιά. Δεν υπάρχει χαρά στην ψυχή τους. Αλλά κανείς δεν μπορεί να τους πληγώσει. 

Γιατί δεν νιώθουν τίποτα. Δεν έχουν δάκρυα. Δεν έχουν συναισθήματα να δείξουν. Αλλά είναι δυνατοί. Και η κοινωνία τους επευφημεί γι αυτό.

Είναι αρκετά δυνατοί ώστε να κουβαλήσουν το βάρος αυτού του κόσμου χωρίς να πουν τίποτα για το πώς νιώθουν μέσα τους. Είναι αρκετά δυνατοί ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση της ζωής χωρίς να δακρύσουν ή να αποτύχουν.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που δεν φοβούνται να πουν πόσο ευάλωτοι είναι, θεωρούνται υπερβολικά συναισθηματικοί. Είναι ανόητοι που εκφράζονται ανοιχτά για τα συναισθήματα τους. 

Είναι ανόητοι που αφήνουν τα συναισθήματα να τους καθοδηγούν. Είναι αφελείς που αγαπούν πολύ και ρισκάρουν την καρδιά τους γι αυτό.

Και συνεχώς τους λένε πως είναι υπερβολικοί. Γι αυτό η κοινωνία μας διαμορφώνει έτσι ώστε να μην νιώθουμε πλέον.

Μην γίνετε αυτό το άτομο.

Μην αφήσετε τον κόσμο να σας ρίξει κάτω.

Είστε ανθρώπινα όντα με μεγάλη και ευαίσθητη καρδιά και νιώθετε πράγματα. Μην ντρέπεστε γι αυτό. Δεν βρίσκεστε εδώ για να κρύβετε τα συναισθήματα σας και να προσποιείστε πως είστε ένα ψυχρό ρομπότ που δεν νιώθει τίποτα. Δημιουργηθήκατε για να νιώθετε και να αγαπάτε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που σας κάνει να διαφέρετε από τους υπόλοιπους.

Ίσως να είστε διαφορετικοί για κάποιους, αλλά αυτό δεν είναι ελάττωμα.

Μην αφήσετε την κοινωνία να σας μετατρέψει σε ένα άκαρδο άτομο με πέτρα αντί για καρδιά. Είστε εδώ για να κλάψετε, να πληγωθείτε, να πετύχετε, να αποτύχετε, να χαρείτε και να τα περάσετε όλα ξανά από την αρχή. Το γεγονός πως επιλέγετε να μοιράζεστε αυτά τα κομμάτια του εαυτού σας με τον κόσμο δεν σας κάνει ανάξιους.

Εν τέλει, μπορεί να φαινόμαστε διαφορετικοί εξωτερικά, αλλά βαθιά μέσα μας όλοι έχουμε τα ίδια συναισθήματα. Μην το ξεχνάτε αυτό.




Η ανάγκη μου για αποδοχή από τους άλλους...!!!!

Θα με αποδεχτούν; Εάν τους φανώ περίεργος; Πώς αλήθεια με βλέπουν; Τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα; Μήπως έχω κάνει κάτι και δεν μου απαντάει στο τηλέφωνο; Εάν του αρνηθώ αυτό που μου ζήτησε μήπως επηρεαστεί η σχέση μου μαζί του; Εάν του πω τι με πειράζει μήπως θυμώσει και δε μου ξαναμιλήσει; 

Η ανάγκη για αποδοχή από τους άλλους 

Αυτές είναι κάποιες σκέψεις οι οποίες δείχνουν ότι χρειαζόμαστε έντονα την αποδοχή από τους άλλους. Αυτό μπορεί να μας οδηγεί να είμαστε σε μια διαρκή ετοιμότητα ψάχνοντας σημάδια από τους άλλους ότι μας θέλουν στη ζωή τους. Να υπάρχει μέσα μας μια αστείρευτη ανάγκη του να νοιώθουμε ότι για τους άλλους είμαστε σημαντικοί. 

Όλοι χρειαζόμαστε σε ένα βαθμό την αποδοχή των άλλων και να νοιώθουμε ότι ανήκουμε, ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που μας εκτιμούν, μας αγαπούν και είμαστε σημαντικοί για αυτούς. 

Τι γίνεται όμως όταν η ανάγκη μας για αποδοχή είναι κάτι που υπάρχει συνέχεια στη σκέψη μας και επηρεάζει πολύ την καθημερινότητα μας; Μπορεί η επιθυμία για αποδοχή να μετατρέπεται σε μία ανάγκη και να μας επηρεάζει πολύ όταν νοιώθουμε ότι δεν την εισπράττουμε; 

Κάποιοι λόγοι που θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό είναι: 

Στα πρώτα χρόνια της ζωής μας χρειαζόμαστε την αποδοχή και την ασφάλεια των σημαντικών άλλων για εμάς. Όταν ως παιδιά έχουμε βιώσει την εγκατάλειψη, την όχι ειλικρινή αποδοχή τους ή όταν έχουμε νοιώσει ότι πρέπει να φερόμαστε όπως θέλουν οι σημαντικοί άλλοι για εμάς για να εισπράξουμε την αποδοχή τους τότε νοιώθουμε ότι εάν εκφράσουμε αυτά τα οποία νοιώθουμε οι άλλοι δεν θα μας θέλουν και θα μας απορρίψουν. 

Επιπλέον η υπερπροστατευτικότητα μπορεί να κάνει ένα παιδί να αρχίζει σταδιακά να μην εμπιστεύεται τον εαυτό του και τις δυνάμεις του και να αρχίζει να πιστεύει ότι οι άλλοι γνωρίζουν περισσότερα πράγματα από το ίδιο. 

Και άρα ως ενήλικας να νοιώθει ότι χρειάζεται τους άλλους και την αποδοχή τους και ότι μόνος του δεν μπορεί να τα καταφέρει. 

Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας να είναι αρνητική και για αυτό ενεργοποιείται με οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο. Η αυτοεκτίμηση μας να είναι ευάλωτη και εύθραυστη. Και οι άλλοι μπορεί να λειτουργούν ως καθρέφτης και ως αντανάκλαση της προσωπικής μας αξίας. 

Επιπλέον όταν δεν υπήρχε στη ζωή μας υποστηρικτικό πλαίσιο ή εάν στο σχολείο έχουμε βιώσει περιθωριοποίηση, απόρριψη μπορεί μεγαλώνοντας να νοιώθουμε μια έντονη ανάγκη για αποδοχή από τους άλλους. 

Το αντίτιμο είναι μεγάλο 

Μπορεί να μας εμποδίζει να δείχνουμε κομμάτια του εαυτού μας που νοιώθουμε ότι δεν θα είναι αποδεκτά και να εγκλωβιζόμαστε στις σκέψεις και στα συναισθήματα μας, να συμφωνούμε με τους άλλους παρόλο που στην πραγματικότητα μπορεί να θέλουμε να διαφωνήσουμε, να μην μπορούμε να πούμε εύκολα Όχι, να φέρουμε αντίρρηση σε άλλους, να υποστηρίξουμε μια γνώμη που έρχεται σε αντίθεση με πολλούς. 

Εγκλωβιζόμαστε, όμως, με αυτό τον τρόπο και αισθανόμαστε πίεση γιατί δεν είμαστε όπως θα θέλαμε πραγματικά. Μπορεί να λέμε διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές ομάδες, να παίζουμε διαφορετικούς ρόλους κατά περίπτωση ακόμα και εάν αυτό έρχεται κόντρα με μας και με αυτά που μέσα μας βαθιά πραγματικά πιστεύουμε. 

Η διαρκής σκέψη για το εάν θα εισπράξουμε την αποδοχή μπορεί να μας οδηγεί σε συναισθήματα φόβου, ανησυχίας. Μπορεί να είμαστε σε μια διαρκή εγρήγορση και να ψάχνουμε δείγματα από τους άλλους ότι δεν μας θέλουν. 

Κι έτσι να νομίζουμε ότι μπορεί να έχει παρεξηγηθεί ο φίλος μας ή να έχει θυμώσει εάν δεν έχει απαντήσει στο τηλέφωνο μας ή ότι μπορεί ο σύντροφος μας που σήμερα μας μίλησε απότομα να μην μας θέλει ή να βαρέθηκε. 

Οι συναισθηματικές μας κεραίες μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητες σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις και να μας επηρεάζουν αρνητικά προκαλώντας μας άγχος, θυμό, πεσμένη διάθεση. 

Με το να ψάξουμε τους βαθύτερους λόγους που θα μπορούσε για τη δική μας ζωή να συμβαίνει αυτό, θα καλλιεργηθεί μέσα μας το αίσθημα της εσωτερικής ασφάλειας και της εμπιστοσύνης προς τους άλλους. 

Όταν αποδεχτούμε, πιστέψουμε και αγαπήσουμε τον εαυτό μας τότε θα αρχίζει να κατευνάζει αυτή η αστείρευτη ανάγκη μας για αποδοχή από τους άλλους. 

Η έντονη ανάγκη μας για αποδοχή από τους άλλους κρύβει από πίσω μια βαθύτερη ανάγκη μας για πραγματική αποδοχή του ίδιου μας του εαυτού... 

Αποκτήστε το βιβλίο Αυτογνωσία και νόημα της ζωής, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας. 




Συγγραφή Άρθρου 
Βουλτσίδου Κατερίνα - Ψυχοθεραπευτής 
Ψυχολόγος με εξειδίκευση και πιστοποίηση στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. 
Αντιμετώπιση διαταραχώς όπως: αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού, διαταραχές ύπνου, φοβίες, ψυχαναγκασμοί, κατάθλιψη, ανορεξία, βουλιμία. Τηλ. 6972954445 

Η Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο : 

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Στεγνό βούρτσισμα : Το Α και το Ω για ένα δέρμα υγιές...!!!!

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Υπάρχει ένα απλό βήμα που πρέπει να προσθέσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα, ώστε να βελτιώσετε σημαντικά την υγεία του. Το στεγνό βούρτσισμα. Τα οφέλη δεν αφορούν μόνο την αισθητική εμφάνιση του δέρματός σας, αλλά τη βαθιά ενδυνάμωση ολόκληρου το σώματος. Ακολουθούν βαθύτερες πληροφορίες ομορφιάς μέσα από το βούρτσισμα.

Λίγα λόγια για το δέρμα
Το δέρμα σας είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που αποτελείται από νεύρα, αδένες και στρώματα κυττάρων που, όταν είναι υγιή, προστατεύουν τον οργανισμό σας από ακραίες θερμοκρασίες και χημικά προϊόντα.

Παράγει επίσης αντιβακτηριακές ουσίες για να σας προστατεύσει από τη μόλυνση και συμβάλλει στην παραγωγή της βιταμίνης D όταν εκτίθεται στον ήλιο.

Το δέρμα σας περιέχει ακόμη πυκνά νευρικά κύτταρα που λειτουργούν ως αγγελιαφόροι στον εγκέφαλό σας με αποτέλεσμα να αποτελεί το κρίσιμο μέρος των αλληλεπιδράσεων με τον κόσμο γύρω σας.

Το στεγνό βούρτσισμα του δέρματος είναι ανεκτίμητο, όχι μόνο γιατί απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αλλά και γιατί ενεργοποιεί την απομάκρυνση των αποβλήτων μέσω των λεμφαδένων σας. Πέρα από αυτά, προσφέρει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ άλλων:

Τόνωση του λεμφικού συστήματος
Στο σώμα το λεμφικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Όταν το λεμφικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, απόβλητα και τοξίνες μπορούν να παραμείνουν και να σας αρρωστήσουν. Η τόνωση του λεμφικού συστήματος μέσα από το στεγνό βούρτσισμα πρόκειται να απελευθερώσει τις τοξίνες.

Απολέπιση
Το βούρτσισμα απομακρύνει τα νεκρό ξηρό δέρμα, βελτιώνει την εμφάνιση, ανοίγει τους φραγμένους πόρους, ενώ επιτρέπει το δέρμα να «αναπνεύσει».

Μείωση της κυτταρίτιδας
Το στεγνό βούρτσισμα τονώνει την κυκλοφορία βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας με την καλύτερη οξυγόνωση.

Μείωση στρες
Η πράξη του ξηρού βουρτσίσματος έχει περιγραφεί ως στοχαστική (ειδικά αν το κάνεις σε ένα ήσυχο χώρο) και μπορεί να μειώσει την ένταση των μυών, ηρεμεί το μυαλό και ανακουφίζει από την πίεση. Πολλοί το συγκρίνουν με ένα ελαφρύ μασάζ σε ολόκληρο το σώμα.

Βελτίωση της πέψης και της νεφρικής λειτουργίας
Σύμφωνα με έναν δερματολόγο: «…Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν το στεγνό βούρτσισμα για να βοηθήσει το φούσκωμα και το πρήξιμο. Το μασάζ των λεμφαδένων βοηθά το σώμα να αποβάλλει το επιπλέον νερό και τις τοξίνες. Μία από τις άμεσες επιπτώσεις του ξηρού βουρτσίσματος είναι η λεία επιδερμίδα, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και τη λειτουργία των νεφρών».

Είναι αναζωογονητικό
Πολλοί άνθρωποι εθίζονται στο στεγνό βούρτσισμα του δέρματος (με την καλή έννοια), γιατί απλά αισθάνονται υπέροχα. Μαζί με την απόκτηση ενός λαμπερού και σφιχτού δέρματος αναφέρουν ότι νιώθουν αναζωογονημένοι.

Στεγνό βούρτσισμα: Πώς να το κάνουμε
Πρώτα θα χρειαστείτε μία μαλακή βούρτσα υψηλής ποιότητας με φυσική τρίχα. Ιδανικά, επιλέξτε μια βούρτσα με μακριά λαβή ώστε να μπορείτε να φτάσετε ολόκληρη την πλάτη σας.

Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση για καλύτερα αποτελέσματα ή ακόμη και δύο φορές την ημέρα, αν σας αρέσει. Δοκιμάστε πριν από το πρωινό σας ντους και στη συνέχεια μετά τη δουλειά.

Πάντα βουρτσίζετε με κατεύθυνση προς την καρδιά. Μπορείτε να βουρτσίζετε ολόκληρο το σώμα σας (συμπεριλαμβανομένων των πελμάτων των ποδιών σας). Ξεκινήστε από τα πόδια σας, τα χέρια, το στήθος, την πλάτη και το στομάχι. Αποφύγετε το βούρτσισμα στο πρόσωπό σας, τα γεννητικά όργανα ή περιοχές με ερεθισμούς ή αμυχές (συμπεριλαμβανομένων των κιρσών).

Η πίεση που εφαρμόζεται θα πρέπει να είναι σταθερή, αλλά όχι επίπονη. Το δέρμα σας θα πρέπει να είναι ροζ μετά από μία συνεδρία (όχι κόκκινο ή ερεθισμένο) και μπορείτε να βουρτσίζετε για όσο χρονικό διάστημα επιθυμείτε. Ένα μέσο βούρτσισμα μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 20 λεπτά.




Osho : Όλη η ιδέα που έχεις για τον εαυτό σου είναι δανεισμένη. Δανεισμένη από αυτούς που δεν έχουν ιδέα ποιοι είναι οι ίδιοι...!!!!

Ο Osho είναι ίσως από τους λίγους ανθρώπους που δημιούργησαν τόσους φανατικούς φίλους και ακόλουθους αλλά και φανατικούς εχθρούς. Η αιτία είναι ο ριζοσπαστικός λόγος, οι ιδέες του αλλά και ο τρόπος ζωής του. Το σίγουρο είναι ότι ο Osho ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα που επέδρασε στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. 

Τα βιβλία του περιέχουν τις αυθόρμητες ομιλίες του που δόθηκαν μπροστά σε μαθητές του και σε επισκέπτες του καθώς και μεταγραφή των λεχθέντων στις ένας-προς-ένα συναντήσεις του. 

Μετά τον θάνατό του δόθηκε προτεραιότητα στην μετάφραση των ομιλιών του από την ινδική γλώσσα και φυσικά γίνονται συνεχώς ανατυπώσεις των ομιλιών του από την αγγλική γλώσσα. 

Αναφέρθηκε κάποτε ότι κυκλοφορούν περί τους 600 πρωτότυποι τίτλοι των ομιλιών του αλλά αυτός ο αριθμός σαφώς έχει ξεπεραστεί με τους νέους τίτλους που κυκλοφορούν με αυξημένους ρυθμούς. 

Osho : Μερικά από τα πιο δημοφιλή του αποφθέγματα 

– Αν αγαπάς ένα λουλούδι, μην το κόβεις, γιατί αν το κόψεις θα πεθάνει και θα πάψει να είναι αυτό που αγάπησες. Αν πραγματικά αγαπάς ένα λουλούδι, τότε απλά πότισέ το. 

– Ο αληθινός άνθρωπος παραμένει συνηθισμένος, εντελώς συνηθισμένος. Κανένας δεν ξέρει ποιος είναι, κανένας δε ξέρει τι θησαυρό κουβαλάει μέσα του. Ποτέ δεν διαφημίζει, ποτέ δεν προσπαθεί να προβάλει. Εμείς όμως γιατί διαφημίζουμε; Εξαιτίας του Εγώ. Δεν είσαι ικανοποιημένος από τον εαυτό σου. Είσαι ικανοποιημένος μόνο όταν σε εκτιμούν οι άλλοι. 

– Βίωσε τη ζωή με όλους τους δυνατούς τρόπους. Δοκίμασε το καλό, το κακό, το πικρό, το γλυκό, το σκοτεινό, το φωτεινό, το καλοκαίρι, το χειμώνα. Βίωσε όλες τις δυαδικότητες. Μη φοβάσαι την εμπειρία, γιατί όση περισσότερη εμπειρία έχεις, τόσο περισσότερο ώριμος γίνεσαι. 

– Οι πολιτικοί, οι ιερείς και οι γονείς είναι όλοι δημιουργοί ενοχών, επειδή μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να σας ελέγχουν και να σας χειραγωγούν 

– Να είσαι! Να μην προσπαθείς να γίνεις 

– Αν αγαπάς τον εαυτό σου τότε αγαπάς και τους άλλους, αν μισείς τον εαυτό σου τότε μισείς και τους άλλους, γιατί οι σχέσεις σου με τους άλλους είναι απλά η απεικόνιση του εαυτού σου. 

–Η θλίψη δίνει βάθος. Η χαρά δίνει ύψος. Η θλίψη δίνει ρίζες. Η χαρά δίνει κλαδιά. Η χαρά είναι σαν ένα δέντρο που σκαρφαλώνει στον ουρανό. Η θλίψη είναι σαν ρίζες που προσπαθούν να φτάσουν στον πυρήνα της γης. Και τα δύο είναι απαραίτητα. Και όσο πιο ψηλό είναι το δέντρο, τόσο πιο βαθιές είναι οι ρίζες του. 

– Το να ζεις μέσα στην αλήθεια, ακόμη και αν είναι μονάχα για μια στιγμή, είναι πολύ πιο σημαντικό από το να ζήσεις παντοτινά στο ψέμα. 

– Μην κολλάς με το παρελθόν. Συνέχισε να κλείνεις κεφάλαια που έχεις διαβάσει, δεν υπάρχει λόγος να τα διαβάζεις ξανά και ξανά 

– Πρέπει να ξέρετε ότι η ελευθερία είναι η ανώτερη αξία και όταν η αγάπη δεν σας δίνει την ελευθερία, τότε δεν είναι αγάπη. Η ελευθερία είναι το κριτήριο. 

– Όλη η ιδέα που έχεις για τον εαυτό σου είναι δανεισμένη. Δανεισμένη από αυτούς που δεν έχουν ιδέα ποιοι είναι οι ίδιοι. 

– Η ζωή ξεκινάει εκεί που τελειώνει ο φόβος 

– Βγες από το κεφάλι σου και μπες στην καρδιά σου. Να σκέφτεσαι λιγότερο, να αισθάνεσαι περισσότερο. 

– Η αγάπη είναι ο σκοπός. Η ζωή είναι το ταξίδι. 

– Ζω τη ζωή μου στηριζόμενος σε δύο αρχές: Πρώτον, ζω σαν σήμερα να ήταν η τελευταία μου μέρα σ’ αυτή τη γη. Δεύτερον, ζω σήμερα σαν να πρόκειται να ζήσω για πάντα. 

– Τα πλήθη δημιουργούν ψευδαισθήσεις. 

– Η γνώση είναι ζωντανή μόνο όταν τη αποκτάς εσύ ο ίδιος, όταν είναι άμεση εμπειρία. Όταν όμως την ξέρεις από τους άλλους, δεν είναι ζωντανή εμπειρία, δεν είναι γνώση, είναι απλώς μνήμη 

– Στη Δύση, ο φοιτητής πηγαίνει στον καθηγητή. Στην Ανατολή, ο μαθητής πηγαίνει στο Δάσκαλο. 

– Μόνο το ψεύτικο και το αβέβαιο δημιουργούνται γρήγορα, όπως στην αλυσίδα συναρμολόγησης. Ενώ για κάτι αληθινό χρειάζεται χρόνος. 

– Αν είσαι δυστυχισμένος σε σένα οφείλεται. Αν είσαι ευτυχισμένος και αυτό σε σένα οφείλεται. Κανένας άλλος δεν μπορεί να επιδράσει στη ζωή σου παραμόνο εσύ ο ίδιος. Εσύ είσαι η κόλαση σου, εσύ ο παράδεισος σου. 

– Μην κολυμπάς αντίθετα στο ρεύμα. Στάσου στο ποτάμι, γίνε το ποτάμι. Και το ποτάμι ήδη κατευθύνεται προς τη θάλασσα. 

– Ο νους είναι το πιο ταπεινό τμήμα της συνείδησής μας. Είναι καλός για να γνωρίζουμε τον εξωτερικό κόσμο, αλλά είναι άχρηστος εάν θέλετε να κάνετε ένα εσωτερικό ταξίδι. 

– Μην λες αυτό είναι καλό και αυτό είναι κακό. Άφησε τις διακρίσεις. Δέξου τα όλα όπως είναι. 

– Θα βρεις νόημα σ’ αυτή τη ζωή μόνο αν το δημιουργήσεις εσύ. Είναι ένα ποίημα που θα συνθέσουμε, ένα τραγούδι που θα τραγουδήσουμε, ένας χορός που θα χορέψουμε. 

– Όποτε συναντώ πόρνες, δεν μιλούν ποτέ για σεξ. Θέλουν να μάθουν για την ψυχή και το Θεό. Συναντώ επίσης ασκητές και μοναχούς, και όταν βρεθούμε μόνοι, ρωτούν μόνο για σεξ. 

– Ο πιστός, ο θρήσκος δεν είναι Ερευνητής. Ο πιστός βαριέται, δεν θέλει να ψάξει, γι’ αυτό πιστεύει. 

– Ο Θεός δημιουργεί μόνο πρωτότυπα. Δεν του αρέσουν τα αντίγραφα. 

– Όταν το μυαλό γνωρίζει, το λέμε γνώση. Όταν η καρδιά γνωρίζει, το λέμε αγάπη. Και όταν η ύπαρξη γνωρίζει, το λέμε διαλογισμό. 

– Η αυτοκτονία δεν είναι τίποτε άλλο από το έσχατο παράπονο, το πιο απαίσιο παράπονο για την ύπαρξη. 

– Η δημιουργικότητα είναι ο Θεός, και αν νιώθετε κάποια παρακίνηση για δημιουργία, να ξέρετε είναι παρακίνηση για να συναντηθείτε με τον Θεό. 

– Να είσαι ρεαλιστής. Προγραμμάτισε ένα θαύμα. 

– Το εκ γενετής δικαίωμα του καθενός δεν είναι να προσεύχεται στο Θεό, αλλά να γίνει Θεός. 

– Η πραγματική ερώτηση δεν είναι αν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο. Η πραγματική ερώτηση είναι αν έχεις ζωή πριν το θάνατο. 

– Αυτό που φοβάσαι να το αντιμετωπίζεις κι αυτό που θέλεις να αποφύγεις να μην το αποφεύγεις. Μπες μέσα σε αυτό που φοβάσαι περισσότερο. Είναι ο μόνος τρόπος να το εξαφανίσεις αλλιώς θα σε ακολουθεί σαν τη σκιά σου. 




Το «μαγικό» κόλπο για να «καθαρίσεις» τα ζωτικά σου όργανα σε 72 ώρες...!!!!

Το οξυγόνο και οι θρεπτικές ουσίες στο ανθρώπινο σώμα μεταφέρονται μέσω των αρτηριών στην καρδιά και όλα τα υπόλοιπα όργανα. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά αιμοφόρα αγγεία στο σώμα, επειδή μέσω αυτόν τρέφεται κάθε ανθρώπινο κύτταρο. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να διατηρούνται καθαρές.

Αν οι αρτηρίες σας δεν είναι καθαρές (αθηρωμάτωση/αθηρωματική πλάκα αιμοφόρων αγγείων) η ροή του αίματος προς τα όργανα θα μειωθεί και σύντομα θα λιμοκτονήσουν για οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα για την καρδιά (έμφραγμα), τα νεφρά, τον εγκέφαλο (εγκεφαλικό επεισόδιο) και όλα τα άλλα όργανα.

Μπορείτε να καθαρίσετε τις αρτηρίες σας και να αποφύγετε την ασθένεια των υπολοίπων οργάνων σας με αυτή την απλή θεραπεία.

Υλικά: 
8 λεμόνια 
Ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ περίπου 4-5 cm 
8 σκελίδες σκόρδο 
4 λίτρα καθαρού νερού

Προετοιμασία :
Το πρώτο βήμα είναι να πλύνετε καλά τα λεμόνια και να τα κόψετε σε κομματάκια. Στην συνέχεια καθαρίστε τα σκόρδα και το τζίντζερ και βάλτε τα υλικά στο μπλέντερ. Ανακατέψτε τα, έως ότου να σχηματίσουν μία παχιά πάστα. Αφού τελειώσετε τοποθετήστε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι.

Προσθέστε το νερό και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά μόλις αρχίζει να βράζει. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και εν συνεχεία σουρώστε το σε μπουκάλια και διατηρήστε το στο ψυγείο.

Χρήση :
Πίνετε αυτό το υγιεινό ποτό κάθε μέρα, δύο ώρες πριν από τα γεύματα με άδειο στομάχι.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, συνιστάται ιδιαίτερα η σωματική δραστηριότητα/άσκηση, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα καθαρίσετε τις αρτηρίες σας, αλλά θα βελτιώσετε και ολόκληρη την υγεία σας.

Για αυτό, λοιπόν, έχω να προτείνω σε όλους τους φίλους του σάιτ και όλους τους γιατρούς και θεραπευτές να γνωρίσουν την ΦΥΣΙΚΗ και απόλυτη λύση για τον καθαρισμό των αρτηριών και της αθηρωματικής πλάκας και την πρόληψη ενάντια και στην αρτηριοσκλήρωση, 

ΧΩΡΙΣ παρενέργειες παρά μόνον οφέλη: Μία φόρμουλα υγείας (Μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών) η οποία αποτελείται από :

– Πυκνογενόλη: (καθαρίζει με απόλυτη ασφάλεια τις αρτηρίες σας προφυλάσσοντας έτσι από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια),

– τζίνγκο μπιλόμπα (κυκλοφορικό, μέχρι και τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου) και

– εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (σούπερ αντιοξειδωτικό και ωφέλιμο για την καρδιά)

σε συνδυασμό όλα μαζί ώστε να εξασφαλίσετε την υγεία των αγγείων, της καρδιάς, του εγκεφάλου και πολλών ακόμη ζωτικών οργάνων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση και προτού αποφασίσετε να κάνετε οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στην καθημερινή σας διατροφή, ή προτού αποφασίσετε να εφαρμόσετε κάποια συμβουλή, την οποία "κάπου μάθατε", "κάποιος σας είπε", ή "κάπου διαβάσατε", ενημερώστε και ζητήστε την συμβουλή ενός γιατρού. 




20 γνωρίσματα των ανθρώπων που έχουν αποφασίσει να είναι ευτυχισμένοι...!!!!

Η ευτυχία αποτελεί κοινή επιδίωξη όλων των ανθρώπων. 

Κανείς δεν θέλει να είναι σκυθρωπός και λυπημένος. 

Όλοι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που καταφέρνουν να είναι ευτυχισμένοι, ακόμη και εν μέσω κάποιας αγωνιώδους δοκιμασίας στη ζωή τους. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν νιώθουν πόνο, θλίψη ή λύπη – απλά, δεν αφήνουν αυτά τα συναισθήματα να κατακλύσουν την ζωή τους. 

Πώς το καταφέρνουν; 

Έρευνες αποκαλύπτουν 20 κυρίαρχα γνωρίσματα των ευτυχισμένων ανθρώπων: 

1. Εκτιμούν την ζωή 
Είναι ευγνώμονες που ξυπνούν κάθε πρωί. 

Αναπτύσσουν μία παιδική αίσθηση θαυμασμού για τη ζωή και εστιάζουν στην ομορφιά της κάθε στιγμής. 

Δεν παίρνουν τίποτε ως δεδομένο – προσπαθούν να αδράξουν την κάθε στιγμή και αγνοούν τις μικρές αναποδιές. 

2. Διαλέγουν τους φίλους τους …σοφά 
Περιτριγυρίζονται από άλλους χαρούμενους, θετικούς ανθρώπους που μοιράζονται τις αξίες, την ηθική και τους στόχους τους. 

Ανθρώπους που τους ενθαρρύνουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. 

Φίλους που τους αγαπούν και τους αποδέχονται για αυτό που είναι και που είναι εκεί όταν χρειάζονται ένα χέρι βοηθείας. 

3. Είναι ανεκτικοί 
Αποδέχονται και σέβονται τους άλλους για αυτό που είναι και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. 

Προσεγγίζουν τους συνανθρώπους τους με καλοσύνη και γενναιοδωρία. 

Βοηθούν όταν μπορούν, χωρίς να προσπαθούν να αλλάξουν τον άλλον. 

4. Μαθαίνουν συνεχώς 
Ενημερώνονται για ότι έχει να κάνει με την καριέρα και τα ενδιαφέρονται τους και δοκιμάζουν συνεχώς νέα, και πολλές φορές τολμηρά, εγχειρήματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους. 

5. Εστιάζουν στην λύση, όχι στο πρόβλημα 
Αντί να …βουλιάξουν στην αυτολύπηση, με το που έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα, καταπιάνονται με το να βρουν λύση. 

Δεν αφήνουν τις αντιξοότητες να επηρεάζουν την διάθεσή τους και εστιάζουν στην καλή πλευρά των όποιων προβλημάτων – βλέπουν κάθε εμπόδιο σαν μία ευκαιρία να κάνουν μία αλλαγή προς το καλύτερο. 

Άλλωστε, ουδέν κακόν αμιγές καλού!
 
6. Κάνουν την δουλειά που αγαπούν 
Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ως και 80% των ανθρώπων δεν αγαπούν την δουλειά τους – με τέτοιο ποσοστό, δεν είναι έκπληξη που υπάρχουν τόσοι δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο! 

Η πραγματικότητα είναι ότι περνάμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας δουλεύοντας, επομένως είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε μια δουλειά που μας αρέσει, όπως επίσης και να βρίσκουμε χρόνο για τα άλλα ενδιαφέροντά μας και τις ασχολίες που μας ευχαριστούν. 

7. Απολαμβάνουν τη ζωή 
Ξέρουν να ζουν στο παρόν και να απολαμβάνουν τις μικρές χαρές της ζωής: ένα ηλιοβασίλεμα, μία βόλτα στη φύση, την παρέα ενός αγαπημένου προσώπου, μια μέρα κοντά στη θάλασσα, την μυρωδιά των λουλουδιών. 

Δεν μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, ούτε ανησυχούν διαρκώς για το μέλλον. 

8. Γελούν συχνά 
Δεν παίρνουν τον εαυτό τους ή την ζωή …πολύ σοβαρά! 

Αντιμετωπίζουν με χιούμορ τις καταστάσεις, ακόμα και τα προβλήματα, και δεν διστάζουν να γελάσουν με τον εαυτό τους. Στο κάτω κάτω, ουδείς τέλειος! 

Προσπαθούν, όταν βέβαια το επιτρέπουν οι περιστάσεις, να βλέπουν την αστεία πλευρά των πραγμάτων και με το χιούμορ τους να …ελαφραίνουν την ατμόσφαιρα. 

9. Ξέρουν να συγχωρούν 
Η κακία και το μίσος πληγώνουν, πρωτίστως, …εμάς τους ίδιους. 

Η συγχώρεση προσφέρει γαλήνη και ηρεμία. 

Και βέβαια, εκτός από το να συγχωρούμε τον διπλανό μας, πρέπει να μπορούμε να συγχωρούμε και τον εαυτό μας για τα λάθη ή τις παραλείψεις του. 

10. Αισθάνονται ευγνωμοσύνη 
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αξία όσων έχουν, αισθάνονται ευγνωμοσύνη για αυτά και την εκφράζουν. 

Ακόμα και για τα πράγματα που οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένα: για την υγεία τους, το σπίτι, τη δουλειά τους, την οικογένεια τους και τους φίλους τους. 

11. Επενδύουν στις σχέσεις 
Καλλιεργούν και προστατεύουν τις σχέσεις τους με την οικογένεια και τους φίλους τους, αφιερώνοντας τον απαραίτητο χρόνο και ενδιαφέρον. 

Είναι υποστηρικτικοί με τους άλλους, δείχνουν κατανόηση και αγάπη και κρατούν τις υποσχέσεις τους. 

12. Είναι ειλικρινείς 
Η ειλικρίνεια …απλοποιεί την ζωή! 

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους και με τους άλλους και βασίζουν τις πράξεις και τις αποφάσεις τους στην εντιμότητα. 

13. Ασχολούνται με το εαυτό τους, όχι με τους άλλους 
Εστιάζουν στο να φτιάξουν την δική τους ζωή όπως την θέλουν και στην φροντίδα του εαυτού τους και των αγαπημένων τους προσώπων. 

Δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το τι λένε ή κάνουν οι άλλοι, δεν κρίνουν και δεν καταπιάνονται με κουτσομπολιά και δολοπλοκίες. 

Αποδέχονται ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να ζει τη ζωή του όπως θέλει – όπως και οι ίδιοι άλλωστε! 

14. Είναι αισιόδοξοι 
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι βλέπουν πάντα το ποτήρι μισογεμάτο. 

Εστιάζουν στην θετική πλευρά κάθε κατάστασης – υπάρχει, ακόμα και αν ορισμένες φορές είναι, αρχικά, αδύνατον να την εντοπίσουμε. 

Διώχνουν συνειδητά τις αρνητικές σκέψεις και τις αντικαθιστούν με θετικές. 

Αποδέχονται ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, τον οποίο μπορεί βέβαια ποτέ να μην μάθουν. 

15. Αγαπούν άνευ όρων 
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δέχονται τους άλλους για αυτό που είναι και δεν βάζουν όρια ή προϋποθέσεις για την αγάπη τους. 

Ακόμα και όταν δεν συμφωνούν ή δυσαρεστούνται από τις πράξεις των αγαπημένων τους, δεν παύουν να τους αγαπούν. 

16. Είναι επίμονοι 
Δεν το βάζουν κάτω. 

Αντιμετωπίζουν την κάθε δυσκολία ως ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στον στόχο τους. 

Δεν σταματούν να προσπαθούν ποτέ, εστιάζουν στις επιθυμίες τους και τις διεκδικούν. 

17. Προλαμβάνουν τις καταστάσεις που μπορούν να ελέγξουν 
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν χάνουν χρόνο προσπαθώντας να αλλάξουν καταστάσεις που είναι εκτός του ελέγχου τους και αποδέχονται αυτά που δεν μπορούν να αλλάξουν. 

Για αυτά όμως που μπορούν, φροντίζουν να προλαμβάνουν τις καταστάσεις και να παίρνουν τον έλεγχο, προκειμένου να δημιουργήσουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. 

Δεν περιμένουν να τους προλάβουν οι εξελίξεις. 

18. Φροντίζουν τον εαυτό τους 
Φροντίζουν την υγεία τους, το σώμα και το πνεύμα τους. 

Προσέχουν την διατροφή τους, ασκούνται, ξεκουράζονται, κάνουν προληπτικούς ελέγχους της υγείας τους και κρατούν το μυαλό τους σε εγρήγορση. 

Αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους και στα ενδιαφέροντα τους. 

19. Έχουν αυτοπεποίθηση 
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αποδέχονται τον εαυτό τους για αυτό που είναι – δεν προσπαθούν να προσποιηθούν κάτι διαφορετικό. 

Γνωρίζουν τον εαυτό τους, τις επιθυμίες τους, τα πιστεύω και τα θέλω τους, τα όρια και τις αδυναμίες τους. 

Αισθάνονται σίγουροι για τον εαυτό τους και τις επιλογές τους και δεν διαμορφώνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να ευχαριστούν τους γύρω τους. 

20. Είναι υπεύθυνοι 
Πάνω από όλα, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι είναι 100% υπεύθυνοι για τη ζωή τους. 

Αναλαμβάνουν την ευθύνη για την διάθεσή τους, την νοοτροπία τους, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πράξεις και τα λόγια τους. 

Παραδέχονται τα λάθη τους και αναλαμβάνουν την ευθύνη εξίσου για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους. 

Σας φαίνονται …απλοϊκά και προφανή; 

Ίσως στη θεωρία – δοκιμάστε, όμως, να τα εφαρμόσετε στη ζωή σας και …θα αναθεωρήσετε! 

Σε κάθε περίπτωση, η ευτυχία είναι απόφαση. 

Το πρώτο βήμα είναι να αναλάβουμε την ευθύνη για την ευτυχία μας και να σχεδιάσουμε την κατάκτησή της!