Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Η αγάπη χαρίζεται, δεν αγοράζεται! Αγαπήστε τον εαυτό σας…!!!

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το μοναδικό άτομο που είναι απολύτως απαραίτητο για την ευτυχία σας είναι ο εαυτός σας. Αν έχετε υγιή αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τους άλλους να σας πληγώσουν.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η αγάπη χαρίζεται, δεν αγοράζεται. Ποτέ μη θυσιάζετε τον εαυτό σας για κάποιον που δεν αναγνωρίζει την αξία σας. 

Αν κάποιος δεν μπορεί να δει πόσο σημαντικοί είστε, σας αγνοεί, σας εγκαταλείπει ή δεν σας σέβεται, μην τον ικετεύετε να σας προσέξει ή να σας αγαπήσει επειδή δεν θα είναι ποτέ πραγματική ή ειλικρινής η αγάπη του για σας.

Μην μπείτε ποτέ στον πειρασμό να γευτείτε το δηλητηριασμένο μήλο της αδιάφορης αγάπης γιατί θα σας κάνει να υποφέρετε.

Αν ζητάτε πάρα πολλά, είναι επειδή γνωρίζετε τι θέλετε και πόσο σημαντικά είναι αυτά για σας. Εσείς πρέπει να είστε οι πρώτοι που θα αξιολογήσετε τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τις απόψεις και τη συμπεριφορά σας.

Θα πρέπει να αποφεύγουμε τους ανθρώπους που απειλούν τη συναισθηματική μας ισορροπία.

Θυμηθείτε τις ενδόμυχες επιθυμίες σας, ακούστε και αγαπήστε τον εαυτό σας επειδή εσείς είστε οι μοναδικοί που μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ξεφύγει από τις ψεύτικες αγάπες.

Η αγάπη χαρίζεται – Ποτέ δεν πρέπει να ικετεύετε για αγάπη. Αν ικετεύετε για αγάπη, σημαίνει ότι ζητάτε κάτι που δεν υπάρχει πουθενά εκτός από το μυαλό σας. 

Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σας προσφέρει η ικεσία είναι η έλλειψη αυτοσεβασμού· εμπόδιο για τη συναισθηματική σας ανάπτυξη και πόνο που οδηγεί στην έλλειψη της αξιοπρέπειάς σας.

Όταν αγαπάμε κάποιον, φυσικά και θέλουμε να τον νοιαζόμαστε και να μην βιώσουμε ποτέ την ερωτική απογοήτευση. Τα συναισθηματικά αντανακλαστικά, μας κάνουν να θέλουμε να αγαπηθούμε, προωθώντας αισθήματα και συναισθήματα αρμονίας, ειλικρίνειας και αγάπης.

Αν δεν αντιμετωπίσετε την ψεύτικη αγάπη, θα καταλήξετε να πιστεύετε ότι σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα. 

Θα πιστεύετε ότι δεν αξίζετε την προσοχή ή τη στοργή κάποιου και τελικά θα πείσετε τον εαυτό σας ότι οι μονόπλευρες σχέσεις δεν είναι και τόσο άσχημες.

Είναι απλό: το άτομο που σας αξίζει, είναι εκείνο που θα σας πλησιάσει από μόνο του, θα σας εκτιμήσει και θα αφιερώσει το χρόνο και τις σκέψεις του για σας καθώς η αγάπη χαρίζεται, δεν αγοράζεται.

Η αγάπη χαρίζεται – Κανείς δεν μπορεί να σας κάνει δυστυχισμένους χωρίς την άδειά σας

Το πανίσχυρο εργαλείο για την καταπολέμηση της συναισθηματικής αδικίας και αδιαφορίας είναι η αυτοδιάθεση. Αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από υγιή αυτοεκτίμηση, αυτογνωσία και να αντικατοπτρίζει τα αισθήματα, τις επιθυμίες και τη συμπεριφορά τόσο τη δική σας όσο και του άλλου.

Αυτό που δεν κατανοούμε είναι ότι δεν πρέπει να κυνηγάμε εκείνους που δεν μας αξίζουν.

Κατά αυτή την έννοια, πρέπει να ξέρουμε πώς να ακολουθούμε ορισμένες πετυχημένες στρατηγικές για να ξεπερνάμε τον πόνο της ψεύτικης αγάπης. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές κοινές περιπτώσεις  :

· Ο πόνος της ψεύτικης αγάπης είναι μια σκληρή διαδικασία η οποία μας οδηγεί στην επώδυνη φάση των αποφάσεων. Γενικά, ξέρουμε ότι κάτι δεν πάει καλά αλλά δεν θέλουμε να το εκφράσουμε με λέξεις ή να βγάλουμε τις συναισθηματικές παρωπίδες που φοράμε.

· Αγνοούμε τη δυσφορία και την αποφεύγουμε πιστεύοντας ότι το συναισθηματικό πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του φυσικά.

· Όταν τελικά παραδινόμαστε στη δυσφορία, έρχεται μια περίοδος που η δυσφορία είναι υπερβολική για να την αντέξουμε και αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα πριν μας καταπνίξει.

· Αλλά τι συμβαίνει όταν καταπολεμάμε τα δικά μας συναισθήματα; Η εστίαση στο πρόβλημα μας ελέγχει και ο πόλεμος μετατρέπεται σε μια ατελείωτη μάχη που το μόνο που καταφέρνει είναι να επιμηκύνει τον πόνο.

· Εξίσου κοινή είναι και η έκφραση “αποδεχτείτε τον πόνο”. Ωστόσο, δεν πρέπει ούτε να τον αγνοούμε αλλά ούτε και να τον αποδεχόμαστε.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεστε για να μπορέσετε να ελέγξετε τον πόνο της ψεύτικης αγάπης είναι να τον αντιμετωπίσετε και να απομακρυνθείτε από αυτόν. 

Πρέπει να κατανοήσετε ότι σας πονά επειδή αυτό που πραγματικά θέλετε είναι να σας αγαπάει κάποιος και πιθανότατα το άλλο άτομο δεν νοιάζεται για σας ή δεν σας αγαπά.

Για να ξεπεράσετε τον πόνο, το επόμενο βήμα είναι να βρείτε μια λύση και να την εφαρμόσετε.

Ποια είναι η σωστή λύση; Να πείσουμε τον εαυτό μας ότι, αν δεν μπορούμε να αποκτήσουμε με φυσικό τρόπο την εκτίμηση την οποία αποζητάμε, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να την κερδίσουμε. Το σωστό για μας είναι να μείνουμε μακριά από αυτό το άτομο καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα είμαστε σίγουροι ότι θα ξεπεράσουμε τον πόνο.

Για να δώσουμε ένα τέλος στον πόνο που συνοδεύεται από την ψεύτικη αγάπη θα πρέπει πρώτα να τον κατανοήσουμε και να τον αποδεχτούμε. Είναι φυσιολογικό να θρηνείτε επειδή χάσατε κάτι που θέλατε τόσο πολύ.

Να αγαπάτε και να εκτιμάτε τον εαυτό σας : να θρέφετε τις σχέσεις σας με αυτοεκτίμηση

Αν και κάθε συναισθηματική κατάσταση είναι περίπλοκη, κάθε πόνος έχει και κάποια λύση. Η πραγματική αλλαγή είναι δυνατή όταν θέλουμε να ασχοληθούμε με αυτό και να αντιμετωπίσουμε την οδυνηρή κατάσταση.

Συνεπώς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το πρώτο άτομο στο οποίο πρέπει να αφιερώνουμε το χρόνο μας είναι ο εαυτός μας. Έπειτα θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε ποιος μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και ποιος όχι.

Μην ικετεύετε για προσοχή ή λίγη παραπάνω αγάπη από κανέναν, επειδή όποιος σας αγαπάει θα σας το δείξει όπως και να έχει. Η αγάπη χαρίζεται, δεν αγοράζεται.

Να θυμάστε ότι η συναισθηματική αδικία παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής μας. Μας βοηθά να εξετάζουμε τις επιθυμίες, τις αξίες και τις ανάγκες μας.

Μην συνεχίζετε να παίρνετε τηλέφωνο κάποιον που δεν πρόκειται να σας απαντήσει. Σταματήστε να ψάχνετε και αφήστε τους να σας βρουν εκείνοι. Σταματήστε να αναρωτιέστε για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή σας μόνο με τη μορφή καρτ ποστάλ. 

Ξέρετε σε ποιους αναφερόμαστε, σε εκείνους που ενδιαφέρονται μόνο για εμφανίσεις και θα σας κάνουν να νιώθετε καλά μόνο όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι τριγύρω για να το προσέξουν.

Μην ξεχάσετε να εξετάσετε τους λόγους για τους οποίους προσκολληθήκατε σε αυτό το πρόσωπο από την αρχή. 

Τι σας έκανε να ικετεύετε για την αγάπη του και την προσοχή του; Πηγαίνετε στην πηγή και ξεκινήστε την εσωτερική σας μεταμόρφωση.

Είναι βασικό να θρέφετε την αυτοεκτίμησή σας και να σταματήσετε να ικετεύετε για αγάπη επειδή η αγάπη φαίνεται και την αισθανόμαστε. 

Δεν πρέπει ποτέ να ζητάτε να σας αγαπήσουν. Η προσοχή και η στοργή σας είναι τόσο σημαντικά πράγματα για να τα σπαταλάτε σε κάποιον που δεν τα αξίζει.

Να θυμάστε πως η αγάπη χαρίζεται. Αφιερώστε τον εαυτό σας σε εκείνους που σας αγαπούν και σας κατανοούν άνευ όρων.




Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Raquel Aldana.

14 κανόνες για να είσαι ο εαυτός σου…!!!

Να είσαι ο εαυτός σου.
Προσπαθώντας να είσαι κάποιος άλλος είναι χάσιμο του προσώπου που πραγματικά είσαι. Αγκάλιασε το άτομο που έχεις μέσα σου και τις ιδέες του, τις δυνάμεις του και την ομορφιά του, όπως κανένας άλλος.

Γίνε το πρόσωπο που θέλεις να γίνεις – η καλύτερη εκδοχή σου – σύμφωνα με τους δικούς σου όρους. Και πάνω από όλα, να είσαι αληθινός στον εαυτό σου.

Ξεκινώντας από σήμερα…

1. Θέσε τις προτεραιότητες σου.
– Σε είκοσι χρόνια από τώρα δεν θα έχει καμία σημασία τι παπούτσια φόραγες σήμερα, πως ήταν τα μαλλιά σου ή τι μάρκα τζιν αγόρασες. Αυτό που θα έχει σημασία είναι το πως αγάπησες, τι έμαθες και πως εφάρμοσες αυτές τις γνώσεις.

2. Πάρε την πλήρη ευθύνη των στόχων σου.
– Αν πραγματικά θέλεις καλά πράγματα να συμβούν στη ζωή σου, πρέπει να τα κάνεις να συμβούν. Δεν γίνεται να κάθεσαι να απλά να ελπίζεις ότι κάποιος άλλος θα σε βοηθήσει. Πρέπει να φτιάξεις το δικό σου μέλλον και να μην νομίζεις ότι η μοίρα σου είναι συνδεδεμένη με τις πράξεις και τις επιλογές των άλλων.

3. Γνώριζε την αξία σου.
– Όταν κάποιος σε αντιμετωπίζει σαν να είσαι ένα άτομο από τις πολλές επιλογές του, βοήθησε τον να περιορίσει τις επιλογές του αφαιρώντας τον εαυτό σου από την εξίσωση. 

Μερικές φορές πρέπει να προσπαθήσεις να μην νοιάζεσαι, άσχετα με το πόσο πολύ νοιάζεσαι πραγματικά. Επειδή, μερικές φορές μπορεί να μην σημαίνεις σχεδόν τίποτα σε κάποιον που σημαίνει πάρα πολλά για εσένα.

Δεν είναι υπερηφάνεια – είναι αυτοσεβασμός. Μην περιμένεις να δεις θετικές αλλαγές στη ζωή σου, αν περιβάλλεις τον εαυτό σου με αρνητικούς ανθρώπους. Γνώριζε την αξία σου και τι έχεις να προσφέρεις και ποτέ μην συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από αυτό που αξίζεις πραγματικά.

4. Επέλεξε τη σωστή προοπτική.
– Η προοπτική είναι το παν. Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με κυκλοφοριακή συμφόρηση, με μεγάλη ουρά αναμονής ή περιμένεις κάποιο ραντεβού που έχει αργήσει, έχεις δύο επιλογές : 

Μπορείς να νιώσεις απογοητευμένος και εξοργισμένος ή μπορείς να το δεις σαν η ζωή να σου δίνει μια πνοή ανάσας από την βιασύνη και να περάσεις τον χρόνο σου ονειροπολώντας, συνομιλώντας ή κοιτάζοντας τα σύννεφα.

Η πρώτη επιλογή πάντα θα σου ανεβάζει την αρτηριακή σου πίεση. Η δεύτερη επιλογή θα σου ανεβάζει τη συνείδηση σου.

5. Μην αφήνεις τα παλιά σου προβλήματα να τιμωρούν τα όνειρα σου.
– Μάθε να αφήνεις πίσω σου τα πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να δεις αλαζονικά μια κατάσταση που πιστεύεις ότι τελείωσε άδικα, υπενθύμισε στον εαυτό σου αυτό: 

Δεν θα εξοντώσεις ποτέ τον θυμό σου χτυπώντας την ιστορία μέχρι θανάτου.

Για αυτό κλείσε το στόμα σου, ξέσφιξε τις γροθιές σου και ανακατεύθυνε τις σκέψεις σου. Όταν σου φύγει αυτή ο ορμή, ο θυμός θα φύγει σιγά-σιγά και να θα σε αφήσει να ζήσεις γαλήνια καθώς πηγαίνεις προς ένα καλύτερο μέλλον.

6. Επέλεξε τα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία.
– Κάποια πράγματα απλά δεν έχουν μεγάλη σημασία – όπως το είδος αυτοκινήτου που οδηγείς. Πόσο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό στο μεγάλο σχέδιο της ζωής; Καθόλου μεγάλο. Αλλά το να αγγίξεις την καρδιά κάποιου; Αυτό έχει σημασία.

Το όλο πρόβλημα με τους περισσότερους ανθρώπους είναι ότι ξέρουν τι έχει σημασία, αλλά δεν το επιλέγουν. Τους αποσπάται η προσοχή. Δεν θέτουν προτεραιότητες.

Ο σκληρότερος και εξυπνότερος τρόπος για να ζεις είναι να επιλέγεις αυτό που πραγματικά έχει σημασία και να το επιδιώκεις με πάθος.

7. Αγάπα τον εαυτό σου.
– Άφησε κάποιον να σε αγαπήσει ακριβώς όπως είσαι – όσο ατελής και να είσαι και όσο μη ελκυστικός και να νιώθεις μερικές φορές. Ναι, άσε κάποιον να σε αγαπήσει παρ’ όλα αυτά. Και άσε αυτό τον κάποιον να είσαι ΕΣΥ.

8. Αποδέξου τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες σου.
– Να έχεις αυτοπεποίθηση με το να είσαι ΕΣΥ. Συχνά σπαταλάμε πολύ χρόνο συγκρίνοντας τον εαυτό μας με άλλους και ευχόμαστε να ήμασταν κάτι που δεν είμαστε. Ο καθένας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και αδυναμίες και μόνο όταν αποδεχόμαστε τι είμαστε και τι όχι, είμαστε σε θέση να γίνουμε αυτό που είμαστε ικανοί να γίνουμε.

9. Στάσου όρθιος για ΕΣΕΝΑ.
– Γεννήθηκες για να είσαι αληθινός, όχι για αν είσαι τέλειος. Βρίσκεσαι εδώ για να είσαι ΕΣΥ, όχι για να είσαι κάτι που κάποιος άλλος θέλει να είσαι. Σήκωσε το ανάστημα σου, κοίτα τους στα μάτια και πες «Μην με κρίνεις μέχρι να με γνωρίσεις, μην με υποτιμάς μέχρι να με προκαλέσεις και μην μιλήσεις για εμένα μέχρι να μιλήσεις με εμένα».

10. Μάθε από τους άλλους και προχώρησε όταν πρέπει.
– Δεν μπορείς να περιμένεις να αλλάξεις τους ανθρώπους. Είτε θα τους αποδεχτείς όπως είναι ή θα ξεκινήσεις να ζεις τη ζωή σου χωρίς αυτούς. Και ακριβώς επειδή κάτι τελειώνει, δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ.

Έζησες, έμαθες, ωρίμασες και προχώρησες. Μερικοί άνθρωποι ήρθαν στη ζωή σου ως ευλογία, άλλοι ήρθαν στη ζωή σου ως μαθήματα.

11. Να είσαι ειλικρινής στις σχέσεις σου.
– Μην απατάς! Αν δεν είσαι χαρούμενος, να είσαι ειλικρινής και να προχωρήσεις αν πρέπει. Όταν πραγματικά αγαπάς, το να είσαι πιστός δεν είναι θυσία, είναι χαρά.

12. Να είσαι άνετος με το να νιώθεις άβολα.
– Η ζωή όπως την ξέρουμε μπορεί να αλλάξει εν ριπή οφθαλμού. Φιλίες μπορεί να ανθίσουν, σταδιοδρομίες να παραμεριστούν και κάθε χαμένη ελπίδα να αναζωπυρωθεί.

Μπορεί να αισθάνεσαι άβολα μερικές φορές, αλλά γνώριζε ότι η ζωή αρχίζει στο τέλος της ζώνης της άνεσης σου. Έτσι, αν αισθάνεσαι άβολα τώρα, γνώριζε ότι η αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή σου τώρα δεν είναι το τέλος, αλλά ένα νέο ξεκίνημα.

13. Γίνε αυτός που γεννήθηκες να είσαι.
– Μην φτάσεις στο τέλος της ζωής σου και ανακαλύψεις ότι έζησες μόνο το μήκος της. Ζήσε και το πλάτος της επίσης. Όταν ζεις με πάθος, η μόνη πρόκληση που είναι μεγαλύτερη από το να μάθεις να περπατάς ένα χιλιόμετρο με τα παπούτσια κάποιου άλλου, είναι το να μάθεις να περπατάς άνετα για μια ζωή στα δικά σου παπούτσια.

Ακολούθησε την καρδιά σου και πάρε και το μυαλό μαζί σου. Όταν νιώθεις εντελώς άνετα στο δικό σου σώμα, δεν θα σε συμπαθούν όλοι, αλλά δεν θα σε νοιάζει καθόλου για αυτούς.

14. Ποτέ μην εγκαταλείπεις τον εαυτό σου.
– Αυτή είναι η ζωή σου. Διαμόρφωσε την ή κάποιος άλλος θα το κάνει. Η δύναμη δείχνει όχι μόνο την ικανότητα να αντέχεις, αλλά και την ικανότητα να ξεκινάς από την αρχή όταν πρέπει.

Ποτέ δεν είναι αργά για να γίνεις αυτό που μπορεί να ήσουν. Συνέχισε να μαθαίνεις, να προσαρμόζεσαι να αναπτύσσεσαι. Μπορεί να μην είσαι ακόμα εκεί, αλλά θα είσαι πιο κοντά από ότι ήσουν χθες.




dailyarticle.gr

Η αγάπη είναι η μεγαλύτερη θεραπευτική δύναμη στον κόσμο…!!!

Η αγάπη είναι ο ανεξάντλητος φυσικός μας πλούτος
Η αγάπη μεταμορφώνει πραγματικά τον άνθρωπο είτε βρίσκεται από την πλευρά αυτού που την προσφέρει είτε από την πλευρά αυτού που τη δέχεται. 

Εϊναι μία συνεχής διεργασία τροφοδοσίας παραγωγικής διατήρησης του «είμαι» ως σημείο αναφοράς και ανάδειξης του «είμαστε» ως κανάλι εξέλιξης που κατακλύζει κάθε σημείο της ανθρώπινης ύπαρξης διοχετεύοντας συνεχείς ανάσες ζωής μέσα από το κανάλι της συνδέοντας κυρίως πνευματικά τους φορείς της.

Πρακτικά όμως στις μέρες μας, οι επιστήμονες μέσω σύγχρονων επιστημονικών ερευνών αποδεικνύουν πόσο η αγάπη βοηθά τους ανθρώπους να απαλύνουν τον πόνο τους βελτιώνοντας παράλληλα τη λειτουργία του νευρικού τους συστήματος.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια μίας έρευνας νευροψυχολόγων επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν το 2006, διεξήχθη ένα πείραμα ελέγχοντας τις αντιδράσεις γυναικών που δέχονταν κατά τη διάρκεια του πειράματος ελαφρά σοκ με παράλληλη παρακολούθηση των αντιδράσεων τους που σχετίζονταν με τον πόνο και το φόβο μέσω καταγραφών MRI. 

Όταν οι γυναίκες έμεναν μόνες τους στο δωμάτιο ένοιωθαν φοβο και πόνο και οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για το συναίσθημα παρουσίαζαν έντονη δράση. 

Όταν όμως ένα μέλος από την ομάδα του Πανεπιστημίου κρατούσε το χέρι τους, ο εγκέφαλος παρουσίαζε λιγότερες ενδείξεις φόβου και πόνου, ακόμη και όταν ο φυσικός πόνος παρέμενε ο ίδιος.

Η επιστήμη αναφέρει πως η αγάπη όχι μόνο ελαττώνει την εμπειρία του φυσικού πόνου αλλά κάνει εμάς και τους αγαπημένους μας πιο υγιείς. 

Είναι το φυσικό φάρμακο που πηγάζει αυθόρμητα από την εσωτερική και πάντα αστείρευτη πηγή μας. Και όταν η ομαλή ροή της εμποδίζεται τότε τα αποτελέσματα είναι εμφανή με τη μορφή των γνωστών ψυχοσωματικών μας διαταραχών.

Κάποτε η επιστήμη επιβεβαίωνε πως ό,τι δε μπορεί να μετρηθεί, δεν υπάρχει. 

Τώρα πλέον που δε μπορεί να αγνοήσει την παρουσία της θετικής ή αρνητικής επιρροής των ιδεολογικών μας στερεοτύπων στην υγεία μας αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία της ανακάλυψης της σχέσης αγάπης που έχουμε με τον εαυτό μας και τους άλλους και τη μεγάλη επιρροή της στην βελτίωση της υγείας μας.

Υγιείς προσωπικές και διαπροσωπικές σχέσεις εξασφαλίζουν βελτίωση του επιπέδου ζωής μας παγκοσμίως, αφού είμαστε όλοι αλληλοσυνδεόμενοι με μία πρωταρχική αξία – βάση ζωής που μας δημιούργησε όπως αναφέρει ο Alan Watts, είτε αυτό ονομάζεται Θεός, θεωρία του bing bang ή όπως αλλιώς προσδιορίζεται από κάθε πνευματικό δάσκαλο ή εμάς τους ίδιους.

Η αγάπη είναι το φυσικό φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει τόσο εμάς όσο και τον κόσμο που ζούμε. 

Εϊμαστε κρίκος μία αέναης αλυσίδας αγάπης που κάποια από τα κομμάτια της είναι αδύναμα αλλά είναι και κάποια που είναι όως πολύ δυνατά. 

Τόσο δυνατά που μπορούν από μόνα τους να ισχυροποιήσουν τα νοερά δεσμά της θεραπευτικής αγάπης με τη χάρη της αύρας τους ακόμη κι όταν έχουν φύγει από τη ζωή. Γιατί το αντίθετο του θανάτου είναι η γέννηση και όχι η ζωή. 

Η ζωή πάντα υπάρχει και επομένως η αγάπη που φέρει ως το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμά της. 

Δάσκαλοι όπως ο Χριστός, ο Βούδας, ο Αριστοτέλης η Μητέρα Τερέζα, ο Γκάντι ισχυροποίησαν τους δεσμούς της αγάπης γύρω τους αφήνοντας το παράδειγμά τους ως παρακαταθήκη σε όλους εμάς ώστε να ενώσουμε αποτελεσματικά τα κομμάτια μέσα μας αρχικά ώστε να τα σφραγίσουμε και εξωτερικά κατ’ επέκταση.

Η αγκαλιά, το χαμόγελο, η χειραψία που φοβόμαστε ή αρνούμαστε να προσφέρουμε είναι η απομόνωσή μας και ο μόνος τρόπος για να συνδεθούμε με την αγάπη είναι να προσπαθήσουμε γι αυτό που αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξή μας. 

Τότε πραγματικά απελευθερωνόμαστε στην ομορφιά της αγάπης. Τότε θεραπευόμαστε και θεραπεύουμε.




Ξένια Γιαννάκη 
Εκπαίδευση, Ψυχολογία, Coaching 
Image by Amanda Cass

Συναισθήματα, εσύ επιτρέπεις, εσύ απαγορεύεις! Εσύ επιλέγεις…!!!

Συναισθήματα. Μέρα, και νύχτα γεμίζεις και αδειάζεις από αυτά, άυλες έννοιες αναντικατάστατες για την ζωή σου! Κάθε στιγμή και μια αίσθηση κάθε στιγμή και μια ανάγκη να την αγγίξεις πέρα από την λογική εγκεφαλική εξήγηση.

Στην βιβλιογραφία καταγράφεται πως ο φιλόσοφος Αριστοτέλης προσπάθησε να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των βασικών συναισθημάτων. 

Αυτά αναφέρονται ως τα 14 ανάγωγα συναισθήματα και τα οποία περιέγραψε ως : φόβο, εμπιστοσύνη, θυμό, φιλία, ηρεμία, εχθρότητα, ντροπή, αναίδεια, κρίμα, ευγένεια, φθόνο, αγανάκτηση, άμιλλα και περιφρόνηση.

Μια από τις σημαντικές νεότερες θεωρίες, είναι ο τροχός των συναισθημάτων του Robert Plutchik, που εντοπίζει οκτώ βασικά συναισθήματα: Χαρά, θλίψη, εμπιστοσύνη, αηδία, φόβο, θυμό, έκπληξη και αναμονή.

Άλλες θεωρίες καταγράφουν μόνο τέσσερα συναισθήματα: Ευτυχία, θλίψη, θυμό, φόβο. “Οι ερευνητές θεωρούν πως οι σύνθετες παραλλαγές των συναισθημάτων έχουν εξελιχθεί από τις παραπάνω θεμελιώδεις δομικές μονάδες στη διάρκεια των χιλιετιών.”

Τόση έρευνα από αρχαιοτάτων χρόνων κι όμως ακόμη ο κόσμος των συναισθημάτων παραμένει σαν άλυτο μυστήριο! Τα αισθάνεσαι μέσα σου, τα βιώνεις στην καθημερινότητά σου μα σε τάξη δεν έχεις καταφέρει να τα βάλεις! 

Να τα ελέγχεις και να μην σε ελέγχουν! Να κρατάς τα ωφέλιμα, τα συναισθήματα της χαράς, της ηρεμίας, της ευγένειας και να μην επιτρέπεις να σε τρώνε όλα τα αρνητικά συναισθήματα! Να τα αισθάνεσαι ναι! 

Να υπάρχουν στη ζωή σου ναι αφού είναι τρόπος έκφρασης όμως το σημαντικό στα αρνητικά συναισθήματα είναι να κατακτήσεις την αδυναμία εκτόνωσής τους!

Στον θυμό σημαντικός υπεύθυνος είναι ο εγωισμός! 

Χρειάζεται μια ειλικρινής συζήτηση με την φωνή μέσα σου. Η παραδοχή στον εαυτό σου αυτού που σου θρέφει τον θυμό σου είναι η αρχή στο ήμισυ του παντός… Η αναγνώριση και αποδοχή αυτού που σου τον ταΐζει είναι η λύση στο πρόβλημά σου!

Πολλοί μπερδεύουν την αποδοχή με την πλήρη παράδοση και την άνευ όρων αποδοχή όλων όσων σου προκαλούν θυμό!

Το να τα καταπίνεις όλα και να βράζεις μέσα σου δεν είναι η λύση! Το να βρίσκεις την ρίζα της αιτίας, να αποδέχεσαι πέρα από εγωισμούς τα αίτια αυτά και να μπορείς να προχωράς χωρίς να μένεις στο θυμό είναι η λύση! Ο θυμός υποχρεώνει τα κύτταρά σου σε έναν άναρχο πολεμικό χορό. 

Πάλλονται, χτυπάνε το ένα δίπλα στο άλλο, πληγιάζουν και πληγιάζονται, πληγώνουν και πληγώνονται. Τι όμορφο υπάρχει στο να πληγώνεις; Σε βοηθά κάπου στη ζωή σου; Στη φωτίζει;

Η θλίψη είναι ένα συναίσθημα που πηγάζει από πολλές αιτίες. Ασθένεια, απώλεια, χωρισμός, ανεργία κτλ. Πώς να ζητήσεις από έναν άνθρωπο που βιώνει αυτό το συναίσθημα να έρθει αντιμέτωπος με το αίτιο που του το προκαλεί! 

Πώς να ζητήσεις από έναν άνθρωπο να έρθει ακόμη πιο κοντά ακούγοντας τη φωνή μέσα του να του μιλά για το “χειροπιαστό”, υπαρκτό πρόβλημά του; 

Ο άνθρωπος αυτός έχει ανάγκη από τη λύση του! Να βρει δουλειά, να θεραπευτεί, να ξαναγυρίσει στη ζωή του όπως ήταν!

Η αλήθεια είναι πως τίποτα και κανείς δεν μπορεί να του το εξαφανίσει! Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να του το ξεριζώσει τη στιγμή που αισθάνεται θλίψη. Αυτό που μπορεί να συμβεί όμως είναι να του το απαλύνει! 

Να του αλαφρώσει έστω και λίγο το πλάκωμα που αισθάνεται στο στήθος! Σιγά σιγά! Θέλει χρόνο!

Η παρουσία ενός ανθρώπου δικού σου κοντά σου, μία αγκαλιά, το σιωπηλό κράτημα του χεριού σου. Η παρουσία που δεν χρειάζεται να μιλήσει με κουβέντες αλλά με άγγιγμα ψυχής! Αυτό που σε οδηγεί να κλαις πιο πολύ μα σε λυτρώνει ταυτόχρονα γιατί αισθάνεσαι πως μόνος δεν είσαι!

Η επαφή με τη φύση, το περπάτημα στο δάσος είναι θεραπευτικό, το γυμνό περπάτημα στη θάλασσα πλάι στους ήχους της είναι λυτρωτικό! Οι βαθιές ανάσες σε ένα περιβάλλον με καθαρό οξυγόνο είναι ανακουφιστικές!

Η κλασσική μουσική ηρεμεί και χαλαρώνει. Η αρχαία ελληνική μουσική κατά τους αρχαίους Έλληνες θεραπεύει κάθε πάθηση!

Η ενασχόληση με οτιδήποτε μπορεί να σε βοηθήσει να αφήσεις την κατάσταση αυτή πίσω και να αρχίσεις την ζωή σου με τα νέα δεδομένα. Η συγγραφή των σκέψεων που τριγυρνούν μέσα σου ή η ζωγραφική! Όταν κάτι απεικονίζεται είναι πιο εύκολο να γίνει αντιληπτό.

Βίωσε την θλίψη σου μα μην την δεις ως λύση στο πρόβλημά σου! Είναι έκφραση αυτών που αισθάνεσαι, η λύση είναι να συνεχίσεις από εκεί ακριβώς που έχεις βρεθεί! Προχώρα στο εδώ και τώρα σου και κοίτα μπροστά γιατί πίσω δεν μπορείς να επιστρέψεις!

Ο φόβος είναι το συναίσθημα που νιώθεις όταν κινδυνεύεις ανεξαρτήτως αν ο κίνδυνος είναι υπαρκτός ή πλασματικός. 

Το πρόβλημα με το συναίσθημα του φόβου είναι πως σε ένα μεγάλο ποσοστό οι φόβοι μας είναι πλασματικοί. Ο άνθρωπος φοβάται το άγνωστο αυτό που κάποιοι το ονομάζουν και ως “αύριο” και λησμονούν να ζήσουν αυτό που υπάρχει στην ζωή τους ως σήμερα ως “τώρα”. 

Ανησυχούν συνέχεια για το τι “θα” συμβεί σε όλους τους τομείς της ζωής τους μα δεν αντιλαμβάνονται πως το “αύριο” το διαμορφώνει η επιλογή του σε κάθε “τώρα”! Όταν αδειάσεις τις σκέψεις σου μόνο τότε θα πάψεις να φοβάσαι!

Η ευτυχία είναι το συναίσθημα της πληρότητας, της ψυχικής ικανοποίησης του ανθρώπου. 

Άφησα την ευτυχία στο τέλος επειδή πίστευα πως θα μου ήταν εύκολο να μιλήσω γι αυτή! Κι όμως ο άνθρωπος της σημερινής κοινωνίας έχει γίνει ένας αγωνιώδης θηρευτής ευτυχίας. 

Την ψάχνει σε ψευδαισθήσεις, την ψάχνει με πάθος και ένταση στα χρήματα, στην προσωπική προβολή, στην τεχνολογία θέλοντας να την κατακτήσει μέσα από όλα όσα του προβάλλουν ως “ανάγκη” στη ζωή του! 

Εκείνος παύει να ακούει την φωνή μέσα του και γεμίζει την ψυχή του με φωνές ξένες και μακριά από εκείνον. Ακούει τη φωνή της κοινωνίας, των ΜΜΕ, των θρησκευτικών δογμάτων, των πολιτικών και όλων όσων επιδιώκουν να του πλασάρουν τον δικό τους τρόπο, την δική τους ευτυχία…

Ευτυχία είναι η απουσία κάθε είδους ανησυχίας, ευτυχία είναι η πληρότητα, ευτυχία είναι να ζεις τη στιγμή σου με την πρόθεση πως ότι κι αν συμβαίνει στη ζωή σου όπως κι αν φαίνεται, αρνητικό ή θετικό, εσύ κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να οδηγηθείς στο ωφέλιμο για εσένα μονοπάτι.

Η ευτυχία είναι τόσο προσωπική για τον καθένα και είναι η στιγμή που η ψυχή του αισθάνεται γεμάτη!

Άδειασε από ψευδαισθήσεις και θα αρχίσει σιγά σιγά η ευτυχία να σε γεμίζει χωρίς να σε πνίγει…

Η ζωή σου μια αλληλουχία συναισθημάτων, ο κόσμος γύρω σου ένα μπουκέτο ερεθίσματα έτοιμα να ανθίσουν την ψυχή σου. Επίλεξε τα λουλούδια που θα βάλεις στο βάζο σου. 

Επίλεξε τις ευωδιές που θες να σε ακολουθούν. Απομάκρυνε κάθε τι που τρέφεται σαν ζιζάνιο από εσένα και δημιούργησε το τοπίο που σε κάνει χαρούμενο, ευτυχισμένο και γαλήνιο.
Γιατί στην διαδρομή των συναισθημάτων…

Εσύ επιτρέπεις, εσύ απαγορεύεις! Εσύ επιλέγεις!




ΠΗΓΗ: ΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Η αγάπη είναι ευγένεια της ψυχής και δεν την έχουν όλοι…!!!

“Στα μάτια του ανθρώπου καθρεφτίζεται η ψυχή του …
είναι η ψυχή που μου λέει να σε ακολουθήσω …
στην εύθραυστη μελαγχολία που κρύβει το βλέμμα σου …
στο άγριο πέλαγος των χειλιών σου …
στο αύριο που δεν έχει έρθει ακόμη …
στο δρόμο σου που περνάει απ την καρδιά μου …

Η αγάπη και η φιλία είναι η δίδυμη ψυχή του ανθρωπισμού.

Ακτινοβολεί ασταμάτητα φως στην ομίχλη και το σκοτάδι της τόσο απάνθρωπης , άφιλης και εγωιστικής εποχής μας. Σήμερα οι άνθρωποι διακατέχονται από αμφιθυμικά συναισθήματα. 

Κλεισμένοι ερμητικά στον ιδιωτικό τους χώρο δεν θέλουν να έχουν επαφές με κανέναν. Ενδόμυχα όμως εύχονται να εισβάλει κάποιος και να σπάσει το κλουβί της μοναξιάς τους με ένα χαμόγελο .

Μαθαίνουμε από μικρά παιδιά να συλλαβίζουμε πρώτα το εγώ και το όχι. Μεγαλώνοντας ίσως ποτέ να μην μάθουμε να λέμε το εσύ και το ναι στην αγάπη. Μένοντας έτσι στην ουσία δέσμιοι του εαυτού μας. Βασιλιάδες σε ένα Βασίλειο μοναχικό .

Αμέτοχοι να κοινωνήσουμε το μυστήριο της αγάπης και να γίνουμε υπήκοοι στην χώρα της ανθρωπιάς.

Τόσοι αιώνες πέρασαν ώστε η κραυγή του ανθρώπου να γίνει ομιλία, και για τους περισσότερους δεν φτάνει μια ολόκληρη ζωή η ομιλία να γίνει συνομιλία .

Γινόμαστε συνεχώς απόμακροι και αποξενωμένοι απ την ζωή από τους άλλους από την ίδια την αγάπη και στην ουσία αδυνατούμε να δούμε ότι με αυτό τον τρόπο αποξενωνόμαστε από τον ίδιο μας τον εαυτό απ’ την ίδια μας την φύση. Γινόμαστε όντα αφύσικα.

Όσο ποιο μεγάλη είναι η προσκόλληση στο εγώ μας τόσο πιο πολύ χάνουμε τον εαυτό μας.

“Τα κλειδιά της ειρήνης τα ψάχνουν παντού οι άνθρωποι και δεν βλέπουν πως τα χει η αγάπη περασμένα στην ζώνη της.

“Η αγάπη είναι ένας ψυχικός δεσμός συμπάθειας στοργής και αφοσίωσης με ανιδιοτελή χαρακτήρα .

Μπορεί να διατηρηθεί χωρίς αμοιβαιότητα και να αγκαλιάζει τους πάντες . Κι αυτό γιατί η αγάπη είναι ένα υπαρξιακό γεγονός, ένα βαθύ συναίσθημα με απέραντη δύναμη και τρυφερότητα. 

Αποτέλεσμα αυτού συναισθήματος είναι να αναβλύζει από την ψυχή του ανθρώπου ένα αίσθημα ευφορίας και ασφάλειας, αλλά και να κομίζει ένα νόημα στην ζωή του ανθρώπου .

Η αγάπη αρχίζει με μια καλημέρα ,με μια χειραψία, με ένα ζεστό βλέμμα, με ένα χαμόγελο με μια γλυκιά κουβέντα στο ξεκίνημα της κάθε μας ημέρας, δημιουργώντας με τις εκρήξεις της σύμπαντα αγάπης και ανθρωπιάς που κάνουν τον βίο του ανθρώπου βιωτό.

Στην αγάπη όποιος αγαπάει αληθινά και σωστά ψυχολογεί και σέβεται τον άλλο και ακόμα πιο πολύ τον βοηθάει να εξελιχτεί σύμφωνα με την δική του φύση.

Το άνθος της αγάπης πολλές φορές οι άνθρωποι το μετατρέπουν σε σαρκοβόρο άνθος που εγκλωβίζουν τον πλησίον, τον αγαπημένο και τον απομυζούν. Ιδιωτικοποιούνται την ψυχή του στο όνομα της αγάπης .

Κανείς δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Αυτοί που ξέρουν να αγαπούν αληθινά , δεν θέλουν να εξουσιάζουν, αλλά μελετούν και ψυχολογούν με προσοχή τον άλλο περικλείοντας τον με το ενδιαφέρον τους, ώστε να τον βοηθήσουν αν χρειαστεί και πάντα με στοργή και τρυφερότητα .

Γιατί η αγάπη είναι Ευγένεια Ψυχής. Η αγάπη είναι μια σύμμειξη με τον άλλο όπου ο καθένας διατηρεί ακέραιη και ανόθευτη την ατομικότητα του. 

Μια αγάπη που το άτομο δεν βλέπει το αγαπημένο πρόσωπο σαν προέκταση του εαυτού του. Παρόλο που είσαι το μισό κομμάτι μιας σχέσης πρέπει να παραμένεις ολόκληρος σαν άτομο ,πέρα από την σχέση .

Εμφύσημα πνοής , που αντί να εξαντλεί, να ενδυναμώνει το ενιαίο του αισθήματος της αγάπης μας , να το τονώνει και να το αναπαράγει , να το εξελίσσει και να εξελίσσει και εμάς μαζί . Η αγάπη να μην στέκεται εμπόδιο, απομονώνοντας μας από τον κόσμο.

Γιατί αυτή η ανεδαφική φυγή από τους ανθρώπους όταν διαιωνίζεται και γίνεται τρόπος ζωής, ακόμη και όταν ξεκινάει ως αγάπη, δεν έχει μέλλον. Η αγάπη είναι μια φωτιά που τροφοδοτείται, όχι μόνον από τον άλλο, αλλά και από τους άλλους.

Η τέχνη της αγάπης είναι πίσω από την κουρτίνα της ζωής.

Αυτή που αδυνατούν να επιλέξουν οι άνθρωποι. Αυτή που είναι εμπρός στα μάτια τους και πεισματικά την αγνοούν. εμπρός τους είναι και αυτοί ψάχνουν. Το πιό εύκολο και απλό το κάνουν να φαντάζει δύσκολο και ανυπέρβλητο, αδύνατο. Κάνουν την αγάπη ανύπαρκτη στην ζωή τους.

Γίνονται ανέραστοι και ανίκανοι ευνουχίζοντας την ίδια τους την ύπαρξη. Στερούν από τον εαυτό τους την ευτυχία. Ψάχνουν παντού εκτός από εκεί που πρέπει..

Μα είναι τόσο απλό. Μην χάνεστε μέσα σε λόγια και σκέψεις, σε πολύπαθες αναζητήσεις, μάταια δεν θα το βρείτε. Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό είναι ένας. Αυτός που φέρνει την ζωή .
και ο τρόπος για να το βρεις είναι πάλι ένας και μοναδικός.

Θέλεις να στον πω ; Σιώπα και άκου την ζωή, άκου τον χτύπο που ηχεί ρυθμικά. Άκου.

Άκουσες ; πίσω από αυτή την κουρτίνα κρύβονται όλα τα φανερά μυστικά. Είναι τόσο απλό και όμορφο .

Ο χτύπος της καρδιάς σου είναι. Μάθε να τον ακούς, ζήσε την μελωδία....

χόρεψε στον ρυθμό του. Ζήσε σου λέει. Αλλά δεν έχει λόγια να στο πει . Πρέπει να μάθεις να μιλάς την γλώσσα του .

Ανθρωπιά λέγεται. Και την μιλούν οι άνθρωποι .
Αυτοί που έμαθαν απ’ την ζωή να την ακούν.”




Ζήσε Ολιστικά…!!!

Στην κρίσιμη καμπή ενός κόσμου που αλλάζει ριζικά, στο μεταίχμιο των καινοφανών εξελίξεων που οδηγείται η ανθρωπότητα, στον ριζικό μετασχηματισμό που επιφέρει η συνειδησιακή επανάσταση, σήμερα πιο πολύ από ποτέ προβάλλει αδήριτη η ανάγκη ενός διαφορετικού τρόπου σκέψης που θα οδηγεί σε λύσεις και ευκαιρίες.

Ενός μοναδικού τρόπου θέασης των πραγμάτων που δεν θα έχει λόγο ύπαρξης η μονοδιάστατη ανάγνωση, ενός ολιστικού τρόπου αντίληψης με τον οποίο ο άνθρωπος θα κατανοεί την μορφή και την ουσία, το φαίνεσθαι και το Είναι, την ύλη και το πνεύμα, την ψυχή και το σώμα, την λογική και...

την φαντασία, όχι σαν τα δίπολα ενός κατακερματισμένου κόσμου αλλά ως τις διαφορετικές πτυχές ενός ενιαίου συνόλου, στο οποίο η αντίθεση γίνεται το απαραίτητο κύμα για την μεταπήδηση στην αρμονία.

Από την παλίντονο αρμονία του Ηράκλειτου, την αρμονία μέσω των αντιθέσεων του γιν και γιανκ στον ταοϊσμό, την φιλότητα και το νείκος στον Εμπεδοκλή, στον Πόρο και στην Πενία ως οι γεννήτορες της αρμονίας του Έρωτα, 

παντού από τις καταβολές της ανθρώπινης ύπαρξης φωτίζεται ο άνθρωπος από την Γνώση της ολιστικής θέασης ως την μόνη θέαση που δεν οδηγεί σε αδιέξοδα και συγκρούσεις αλλά σε λύσεις και σε μια ουσιαστική και πηγαία ειρήνη.

Ολιστικός τρόπος ζωής σημαίνει αναγνώριση της μοναδικότητας σου και της μοναδικότητας όλων των όντων, αντίληψη προέκτασης και εμβάθυνσης κι όχι επιφανειακής και επιδερμικής ανάγνωσης, σημαίνει ειρήνη μεταξύ νου και σώματος, σημαίνει πλήρη ισορροπία με την φύση και την δική της σοφία.

Είναι σημαντικό πως στην αγγλική γλώσσα η λέξη healing που σημαίνει θεραπεία προέρχεται από το ελληνικό όλον, το ολιστικό, η μόνη θεραπεία που μπορεί να υπάρξει στον άνθρωπο είναι η ολιστική θεραπεία, είναι η πληρότητα και η ακεραιότητα.

Η μόνη ίαση είναι η αυτοίαση και το μόνο που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για να συναντήσει την θεραπεία είναι να βαδίσει ένα διαφορετικό δρόμο από εκείνον που τον οδήγησε στην αρρώστια και στα προβλήματα.

Ζήσε Ολιστικά λοιπόν, γιατί είναι ο ουσιαστικός τρόπος του ζην, το άπειρο και το αδιαμόρφωτο είναι οι πηγές της ζωής, δεν έχουν σημασία η μορφή και οι εμπειρίες στην πηγή της συνειδητότητας.

Το ανεκδήλωτο και το ανείπωτο ας ποτίζουν την ζωή μας για να έχουμε την καθάρια εμπειρία της ψυχής και του πνεύματος ως τους βασικούς παράγοντες διαμόρφωσης της καθημερινότητάς μας, η ολιστική ζωή είναι η αυθεντική ζωή.




Αργύρης Καραβούλιας 
Συγγραφέας, Δημοσιογράφος, Ερευνητής

Να αποφεύγεις ανθρώπους που προσπαθούν να ψηλώσουν, χαμηλώνοντας εσένα…!!!

Δύσκολη λέξη το πλιάτσικο .. σκληρή . .
Στο λεξικό όταν την αναζήτησα ετυμολογικά υπήρχαν οι λέξεις λεηλασία και αρπαγή . . .

Δύσκολη λέξη κυρίως γιατί την έχουμε συνδυάσει με μία μορφή βίας, με απουσία ορίων, με την απώλεια, με κατάχρηση δύναμης, με κατάχρηση εξουσίας, με παραβατική συμπεριφορά . . .

Και κάπου εδώ . . αναρωτιέμαι . . .

Πλιάτσικο . . .
Θα άφηνες ποτέ κάποιον να προβεί σε πλιάτσικο της περιουσίας σου;

Θα τον έβλεπες να κάνει πλιάτσικο και θα ήσουν αμέτοχος / αμέτοχη ή δεν θα έκανες τίποτα για να την προφυλάξεις;

Η απάντηση είναι με βεβαιότητα όχι ..

θα προσπαθούσες να την προφυλάξεις, θα προσπαθούσες να ζητήσεις βοήθεια, θα προσπαθούσες να βρεις συμμάχους και να προστατευθείς . . .

Τον εαυτό σου όμως γιατί δεν προσπαθείς να τον προφυλάξεις;

Εσύ . . γιατί δεν προσπαθείς να προφυλαχθείς από ανθρώπους που καταπατάνε τις ανάγκες και τα θέλω σου;

Εσύ . . . γιατί δεν βάζεις όρια σε ανθρώπους που δεν έχουν όρια και έχουν μάθει να κάνουν πλιάτσικο στις ανάγκες, στις σκέψεις και στα θέλω σου;

Εσύ . . . γιατί δεν έχεις μάθει να παρατηρείς το πλιάτσικο προς εσένα, ενώ μπορεί να το παρακολουθείς στην περιουσία σου;

Εσύ . . . γιατί δεν βάζεις όρια στον εαυτό σου, όταν το βράδυ ξαπλώνεις και αναλώνεσαι σε σκέψεις υπαιτιότητας και σε αυτο-κατηγορώ, όταν οι άλλοι προβαίνουν στο πλιάτσικο;

Να παρατηρείς εσένα, λοιπόν, όπως παρατηρείς την περιουσία σου . . .

Να παρατηρείς εσένα, γιατί είσαι η μεγαλύτερή σου περιουσία . . . και να το αποδεχτείς αυτό, συνειδητά . . .

Να παρατηρείς εσένα και να επιλέγεις να φεύγεις . . .

Να φεύγεις και να αποφεύγεις . . .

Να αποφεύγεις ανθρώπους που έχουν μάθει στο πλιάτσικο..

Να φεύγεις . . . και να αποφεύγεις ανθρώπους που σε κάνουν να αμφισβητείς εσένα και την αξία σου..

Να φεύγεις . . . και να αποφεύγεις ανθρώπους που νιώθεις ότι σε υποτιμάνε ή ότι προσπαθούν να ψηλώσουν, χαμηλώνοντας όμως εσένα ..

Να φεύγεις . . . και να αποφεύγεις ανθρώπους που μιλάνε μόνο για εκείνους και δεν σε ακούνε ουσιαστικά .. ή όταν το κάνουν, γίνεται για να σε κρίνουν …

Να φεύγεις . . και να προστατεύεσαι λοιπόν . . . από το πλιάτσικο . . .

Και αν αναρωτηθείς, μήπως είναι φυγή, μήπως είναι αποφυγή, μήπως είναι λάθος, μήπως θα έπρεπε να προσπαθήσεις εσύ περισσότερο . . . να σκέφτεσαι ότι δεν είναι ήττα . . . ότι δεν θα είναι δική σου ήττα…

Αντίθετα, θα είναι η αυτο-προστασία σου … την οποία όλοι την έχουμε ανάγκη …

Δεν θα είναι ήττα . . . θα είναι η προστασία της περιουσίας σου . . του εαυτού σου. .




Συντάκτης | Ελένη Σολταρίδου

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Τα 7 χαρακτηριστικά των συναισθηματικά αφυπνισμένων ανθρώπων…!!!

Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και περισσότερη κουβέντα για την Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ) και την ενσυναίσθηση με τους “ειδικούς” να δημιουργούν, ως συνήθως, ένα απόλυτο χάος, αντί να εξηγούν τι ακριβώς συμβαίνει. 

Κι αυτό, γιατί η αναμενόμενη αφύπνιση που άρχισε τις 3 τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα και έχει σκοπό να ολοκληρωθεί στον 21ο, είναι αγκάθι στην καρδιά αυτών που έχουν αποφασίσει να διαφεντεύουν αέναα τον πλανήτη.

Οι Άγγλοι ειδικοί λοιπόν, δανείστηκαν μια ακόμα ελληνική λέξη, με μια συγκεκριμένη έννοια για να περιγράψουν κάτι διαφορετικό. Την λέξη empathy. 

Σε μας η εμπάθεια αφορά έντονα αρνητικά συναισθήματα, εχθρότητα, πάθος εναντίον κάποιου. Οι Αγγλόφωνοι όπως επιστήμονες και ειδικοί, με την λέξη empathy, εννοούν την συναισθηματική ταύτιση ή ενσυναίσθηση : 

Όρος της κλινικής ψυχολογίας. Από την άποψη του συμπεριφορισμού, πρόκειται για τη γενίκευση εξαρτημένων αντανακλαστικών λύπης, πόνου, απογοήτευσης κ.ά., στην οποία αυτές οι συναισθηματικές αντιδράσεις... 

αυτές προκαλούνται από τις δυσάρεστες συνθήκες άλλων ατόμων, λόγω της ομοιότητας ή των κοινών στοιχείων τους με τα εξαρτημένα προκλητικά ερεθίσματα για αντίστοιχες συναισθηματικές αντιδράσεις στη δική μας ζωή.

Αφού πρώτα δημιούργησαν ένα γλωσσικό μεταφραστικό μπάχαλο, από ελληνικά στα αγγλικά, και μετά πίσω στα ελληνικά εμείς κατασκευάσαμε την λέξη ενσυναίσθηση για να ανταποκριθούμε επιστημονικά, στο τέλος φροντίζουν... 

να περιοριστούν σε καθαρά εκλογικευμένες και επιστημονικές ιδιότητες, αποκλείοντας τεχνηέντως οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ''μεταφυσικό'', πνευματικό, ή ακόμα και θρησκευτικό.

Φυσικά το επόμενο στάδιο, είναι να δώσουν και “συμβουλές” πως να αντιμετωπίσει κανείς την περίπτωση του, αν διαπιστώσει ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Κανένα εμβόλιο μήπως; Πρόκειται για καθαρή αφύπνιση 

Ο αφυπνισμένος άνθρωπος, που δεν έχει καμία σχέση με εμπάθειες, συμπάθειες ή αντιπάθειες, νιώθει στο λεπτό νευρικό του σύστημα σχεδόν τα πάντα, ανάλογα βέβαια και σε πιο βαθμό είναι αφυπνισμένος. 

Είναι συνδεδεμένος με το σύμπαν και με τα έμβια όντα γύρω του και ανταλλάσσει συνεχώς ενέργεια. Παίρνει και δίνει. Είναι ικανός να αισθανθεί τον πόνο των άλλων, όχι γιατί έχει την ιδιότητα “να είναι καλός ακροατής”, όπως περιγράφουν οι ειδικοί, αλλά γιατί είναι συνδεδεμένος με τον άλλον μέσα από την αφύπνιση του.

Τρανό παράδειγμα εκείνο των διδύμων που αν χτυπήσει το ένα μπορεί να πονέσει και το άλλο, ας βρίσκεται και χιλιόμετρα μακριά κι ας μην έχει ενημερωθεί για το χτύπημα του αδελφού του, το ένστικτο της μάνας ή το ''δέσιμο'' μεταξύ δυο ανθρώπων που ζουν καιρό αρμονικά μαζί. 

Επίσης είναι ικανός να νιώσει μέσα από το συλλογικό συνειδητό την ψυχική κατάσταση μιας μικρής ή ακόμα και μεγάλης κοινωνίας στην οποία ζει. Αυτό μάλιστα, έχει γίνει μελέτη ετών με φοβερά αποτελέσματα από το Ινστιτούτο του Princeton όταν πάνω από 60 ανιχνευτές καταγράφουν την Ψυχική Ενέργεια σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα το 2004, το βράδυ της Κυριακής της 4ης Ιουλίου, λίγο πριν ο Άγγελος Χαριστέας βάλει το γκολ που ανέδειξε την ελληνική ομάδα κορυφαία στην Ευρώπη, κάποια συσκευή που κατέγραψε την ψυχική ενέργεια στην Ελλάδα σημείωσε έξαρση δεδομένων. 

Την ίδια συμπεριφορά παρουσίασαν συσκευές στη Νέα Υόρκη, οι οποίες κατέγραψαν τον πανικό και τον τρόμο των νεοϋορκέζων, αρκετά λεπτά πριν το συμβάν των δίδυμων πύργων. 

Με λίγα λόγια, οι συσκευές τους όχι μόνο ''αισθάνονται'', αλλά ''προ-αισθάνονται'' – μια μεγάλη ικανότητα που είχε παλιά ο άνθρωπος και την έχασε όταν άρχισε να ζει πια στις μεγαλουπόλεις μακριά από τη φύση. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αφυπνισμένου ατόμου.

1. Νιώθει τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, ακόμη και κατά την απουσία τους Ένα αφυπνισμένο άτομο, είναι σε θέση να νιώσει τα ενεργειακά πεδία των άλλων, ακόμη και όταν δεν είναι γύρω του. Θα μπορούσε να είναι στην άλλη πλευρά της πόλης, της χώρας ή ακόμη και του πλανήτη, κι όμως είναι σε θέση να πάρει τις δονήσεις του και να νιώσει τα συναισθήματά τους. 

Αυτό μπορεί να συμβεί κι αν κάποιος βάλει την προσοχή του έντονα πάνω του και ξαφνικά να νιώσει κάπως. Αν είναι όμορφα, έχει καλώς, αλλά αν όχι, καλό να αναρωτηθεί: «Είναι αυτό τώρα δικό μου;» 

Αυτό γλυτώνει από μια μεγάλη ταλαιπωρία, αν μάθετε να αναγνωρίζετε ότι μερικές φορές αυτό που αισθάνεστε είναι αποτέλεσμα της ενέργειας κάποιου άλλου, κι όχι δικό σας.

2. Τα πλήθη είναι βάρος Μεγάλα πλήθη σημαίνει πολύ και ανακατεμένη ενέργεια, διαφορετικών επιπέδων σε μεγάλες δόσεις. Ο αφυπνισμένος προτιμά πάντα τις μικρές ομάδες ανθρώπων ή τη μοναξιά εκτός κι αν οι μεγάλες συγκεντρώσεις..., 

τελούν κάτω από μια ομπρέλα θετικής ενεργειακής φόρτισης, όπως π.χ. μια συγκέντρωση για ομαδικό διαλογισμό, όπου εκεί θα νιώσει όμορφα ανταλλάσσοντας δονήσεις με άτομα εξίσου αφυπνισμένα.

3. Γνωρίζει πράγματα χωρίς να ξέρει πως τα γνωρίζει. Δεν πρόκειται για μαντική ικανότητα, αλλά είναι αποτέλεσμα της σύνδεσης του με το συλλογικό συνειδητό. 

Δυσκολεύεται να εξηγήσει λογικά στους άλλους τα όσα “ξέρει”, καθώς τα μη αφυπνισμένα άτομα έχουν την τάση να τα βλέπουν όλα ορθολογικά και να απαιτούν εξηγήσεις και αποδείξεις.

4. Ξέρει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Με την ίδια ''ανεξήγητη'' ικανότητα, νιώθει όταν κάποιος του λέει αλήθεια ή ψέματα. Επίσης μπορεί να διαβάσει τη γλώσσα του σώματος πολύ καλά, αλλά και να εντοπίσει σε ένα γραπτό τι μπορεί “να κρύβεται ανάμεσα στις γραμμές.”

5. Είναι υπερ-ευαίσθητοι σε πολλά. Εκτός από την 6η αίσθηση, ακόμα και οι άλλες είναι πολύ ενεργοποιημένες. Οι αφυπνισμένοι δεν αντέχουν το έντονο φως, τη δυνατή μουσική και τους θορύβους, τις έντονες οσμές, νιώθουν τη βρώμικη ηλεκτρική ενέργεια, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, δεν αντέχουν τις φωνές και τη βία, ούτε καν σε ταινία στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση.

6. Εύκολα θύματα ενεργειακού βαμπιρισμού. Τα αφυπνισμένα άτομα αποτελούν σκέτο θήραμα για τα ενεργειακά βαμπίρ. Συνειδητά, αλλά και πολλές φορές ασυνείδητα, τα περιτριγυρίζουν γιατί νιώθουν καλά στην παρουσία τους, αφού είναι κινητοί πομποί θετικής ενέργειας, για να γεμίσουν τις δικές τους μπαταρίες. 

Καλό θα είναι ο συνειδητά αφυπνισμένος να αποφεύγει τα πάρε-δώσε μαζί τους, ειδικά εκείνων που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και μάλιστα έχουν αναπτύξει και πολλές τεχνικές (που δεν τις αναφέρουμε για ευνόητους λόγους). 

Τα αφυπνισμένα άτομα θα πρέπει να βρουν τις δικές τους τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να μείνουν ανέγγιχτοι και προστατευμένοι.

7. Έχουν Θεό μέσα τους. Οι ''αφυπνισμένοι'' φυσικά είναι άνθρωποι που έχουν πολύ Θεό μέσα τους. Ανεξάρτητα αν ανήκουν σε κάποια θρησκεία, έχουν υψηλή πνευματικότητα στην οποία και καταφεύγουν για να φορτιστούν. Η επαφή με τη φύση επίσης τους βοηθάει πολύ να νιώσουν αρμονικά και ισορροπημένα. 

Αγαπούν το όμορφο και το απλό, ξεχωρίζουν την καλή τέχνη από τις καλές της δονήσεις κι όχι από το βιογραφικό ή το όνομα του καλλιτέχνη και δεν τους τρομάζει η μοναξιά γιατί δεν νιώθουν ποτέ μόνοι, αφού είναι συνδεδεμένοι με το σύμπαν και το Δημιουργό του 

Αυτοί είναι οι empathic, ή οι ενσυναίσθητοι ή όπως αλλιώς προσπαθούν να τους ονομάσουν οι “ειδικοί”, για να τους μειώσουν, αποπροσανατολίσουν, περιθωριοποιήσουν και να περιορίσουν τα χαρακτηριστικά τους - που άλλες φορές είναι ευχή κι άλλες κατάρα - σε στενά κοινωνικά και ‘εξηγήσιμα’ πλαίσια.

Βέβαια, πίσω από τις πλάτες μας, οι ''άθεοι'' επιστήμονες, σπαταλούν ενέργεια, χρόνο και χρήμα, για να κατανοήσουν τα πως και τα γιατί του σύμπαντος - βλέπε cern και πειράματα Princeton κι άλλα πολλά - πράγματα που ο αφυπνισμένος “ξέρει” γιατί ζει μέρα νύχτα με αυτά. 

Δεν θα στα εξηγήσει, περιγράψει, δώσει να καταλάβεις με λέξεις, γιατί είναι αδύνατον. Ο ίδιος όμως γνωρίζει, γιατί είναι μέρος ενός Θεϊκού Όλου, ένα μικρό ταπεινό κομματάκι του Απόλυτου…




19 Σκέψεις που θα σε ανακουφίσουν από τις ΕΝΟΧΕΣ…!!!

Η ενοχή δεν είναι αναγκαστικά ένα κακό συναίσθημα. Μπορεί πραγματικά να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναζητήσουν τρόπους για την προσωπική τους εξέλιξη. 

Η συγχώρεση είναι απαραίτητη για την αυτοεκτίμηση, η οποία είναι το κλειδί για να απολαμβάνουμε τη ζωή και τις σχέσεις μας. 

Πολλές φορές όμως οι ενοχές μας, μας αποτρέπουν από το να συγχωρούμε τον εαυτό μας. Τι συμβαίνει τότε;Η ενοχή μπορεί να είναι μια αδυσώπητη πηγή πόνου. Μπορεί να πιστεύετε ότι θα πρέπει να αισθάνεστε ένοχοι και να καταδικάζετε τον εαυτό σας όχι μόνο μία φορά, αλλά κατ ‘επανάληψη. 

Η ενοχή μπορεί επίσης να σιγοβράζει στο ασυνείδητο σας και να υπονομεύει μια ζωή τους στόχους σας.

Η ενοχή προκαλεί οργή και αγανάκτηση, όχι μόνο για τον εαυτό σας, αλλά και προς τους άλλους. Ο θυμός, η μνησικακία, και η ενοχή υποσκάπτουν την ενέργειά σας, σας αποτρέψει από την επιτυχία, την ευχαρίστηση και την δημιουργία υγιών σχέσεων. 

Μπορεί να σας κολλήσει στο παρελθόν και να σας αποτρέψει από το να προχωρήσετε μπροστά.

Μπορεί να αισθάνεστε ένοχοι, όχι μόνο για τις ενέργειές σας, αλλά και για τις σκέψεις σας - σκέψεις που μπορεί να είναι άπληστες, σκέψεις που μπορεί να σχετίζονται με τη λαγνεία…

Μπορεί να αισθάνεσθε άσχημα για την έλλειψη των συναισθημάτων, όπως η αγάπη ή η φιλία, ή επειδή δεν θρηνείτε την απώλεια κάποιου κοντινού προσώπου ακόμα και για την απώλεια μιας σχέσης.

Πότε αισθανόμαστε ένοχοι;

Οι άνθρωποι κρίνουν οι ίδιοι συχνά τον εαυτό τους με βάση τις κατηγορίες ή τα ψέμματα που προέρχονται από τους άλλους. Για παράδειγμα, μια γυναίκα είναι εγωίστρια με τον σύζυγό της. 

Ο ίδιος το εκλαμβάνει ότι εκείνη είναι έτσι με αυτόν χωρίς να συνειδητοποιεί ότι είναι αυτή που είναι εγωιστική (είναι μέρος του χαρακτήρα της). Αυτή με τη σειρά της θα μπορούσε να θεωρήσει ότι η ανασφάλεια της σε αυτόν ευθύνεται για την εγωιστική της συμπεριφορά, ισχυριζόμενη ότι εκείνος είναι αδιάφορος, ή φλερτάρει με άλλες κλπ. 

Ένας άνθρωπος μπορεί να ρίξει την ευθύνη των πράξεών του στο θυμό του (συναίσθημα) ή στις λάθος πράξεις του (ενέργεια).

Λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησης κάποιων ανθρώπων, είναι κοινό να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά των άλλων. Η σύζυγος μπορεί να δεχτεί την επίπληξη του συζύγου της και να αισθάνεται ένοχη που εκείνος είναι εθισμένος ή πίνει. 

Θύματα κακοποίησης ή σεξουαλικής κακοποίησης συχνά αισθάνονται ενοχές και ντροπή, παρά το γεγονός ότι ήταν θύματα και ότι ο δράστης είναι ο πραγματικός ένοχος. 

Όταν πρόκειται για διαζύγιο, αυτός που παίρνει πρώτος την απόφαση συχνά αισθάνεται ένοχος, αν και την ευθύνη για τα οικογενειακά τους πρόβλημα την έχουν και οι δύο.

Το συναίσθημα της ντροπής

Η ενοχή πρέπει να διαφοροποιείται από την ντροπή. Η ντροπή σας κάνει να αισθάνεστε κατώτεροι, ανεπαρκείς ή κακοί για το ποιος είστε σε σχέση με αυτό που κάνατε. 

Η ντροπή δεν είναι εποικοδομητική. Αντί για την ενίσχυση της εμπάθειας και της αυτοβελτίωσης, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Οδηγεί σε μεγαλύτερη ανησυχία και υπονομεύει τόσο τον εαυτό σας όσο και τις σχέσεις σας.

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τις ενοχές και να ξεπεράσουμε τη ντροπή; Τι πρέπει να κάνουμε;

Για να το καταφέρετε πρέπει :

§ Να εξορθολογίζετε τη σκέψη σας και να αναλαμβάνεται την ευθύνη. “Εντάξει, το έκανα.”

§ Γράψτε μια ιστορία για το τι συνέβη, συμπεριλαμβανομένου του πώς αισθανθήκατε για τον εαυτό σας και τους άλλους που εμπλέκονται πριν, κατά και μετά.

§ Αναλύστε ποιες ήταν οι ανάγκες σας εκείνη τη στιγμή γιατί το κάνατε.

§ Ποια ήταν τα κίνητρά σας;

§ Ποιοι σας επηρέασαν; Είναι οι γονείς σας; Οι φίλοι σας, ο συζύγος σας; Μήπως λειτουργείτε πάντα με την έγκρισή τους; Μήπως προσπαθείτε να ανταποκριθείτε πάντα στις προσδοκίες τους;

§ Ποιες είναι οι αξίες σας στην πραγματικότητα; Οι πράξεις σας αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές σας αξίες; Αν όχι, εντοπίστε τις πεποιθήσεις, τις σκέψεις σας και τα συναισθήματα που οδήγησαν στις ενέργειές σας. 

Σκεφτείτε τι μπορεί να σας οδήγησε να εγκαταλείψετε τις αξίες σας. Παρατηρήστε ότι θα βλάψετε τον εαυτό σας όταν παραβιάζετε τις αξίες σας. Αυτό προκαλεί στην πραγματικότητα περισσότερο κακό σε σας.

§ Ποιους έχετε βλάψει; Πόσο βλάψατε τον εαυτό σας;

§ Σκεφτείτε τρόπους για να επανορθώσετε.

§ Αποφασίστε με ποιον τρόπο θα διορθώσετε την κατάσταση.

§ Σκεφτείτε μια εναλλακτική δράσης που θα μπορούσε να σας έχει οδηγήσει σε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

§ Αναλογιστείτε πως κανείς δεν είναι τέλειος.

§ Τι όφελος έχετε από το να συνεχίσετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας για ό, τι έχετε κάνει;

§ Μια τακτική που προτείνουν πολλοί θεραπευτές είναι να γράψτε στον εαυτό σας μια επιστολή κατανόησης, εκτίμησης και συγχώρεσης.

§ Επαναλάβετε σε καθημερινή βάση λόγια καλοσύνης και συγχώρεσης που καταγράψατε σε αυτή την επιστολή όπως, «είμαι αθώος», «εγώ συγχωρώ τον εαυτό μου,” και “αγαπώ τον εαυτό μου”

§ Μην μοιράζεστε την άσχημη εμπειρία σας με όσους μπορεί να σας κρίνουν.

§ Μη διστάζετε όμως να συζητήσετε το θέμα που σας βασανίζει με τους φίλους σας και τους ανθρώπους που πραγματικά εμπιστεύεστε και αγαπάτε. Να θυμάστε :Η μυστικότητα παρατείνει την ενοχή και την ντροπή.

§ Συνειδητοποιήστε ότι μπορείτε να συγχωρέσετε τον εαυτό σας, όπως ακριβώς μπορείτε να συγχωρήσετε κάποιον άλλο.

§ Δεχτείτε ότι είστε άνθρωπος και κάνετε λάθη. Ίσως, κάνατε το καλύτερο, δεδομένων των περιστάσεων, και δεν μπορούσατε να κάνετε αλλιώς.

§ Εάν συνεχίσετε να έχετε προβλήματα με την αυτο-συγχώρεση, ίσως είναι χρήσιμο να επισκεφτείτε έναν σύμβουλο και να δεχτείτε επαγγελματική βοήθεια.




DARLENE LANCER ψυχοθεραπεύτρια
enikos.gr

Έντερο : Τι να τρώτε για να λειτουργεί σωστά – 5 τροφές που «απαγορεύονται»…!!!

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το έντερό μας να λειτουργεί σωστά, αποφεύγοντας τα επικίνδυνα τρόφιμα που το… δυσκολεύουν και κάνοντας τις διατροφικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία του.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών Παθήσεων των ΗΠΑ εξηγεί μέσω της ιστοσελίδας του τις «καλές» και τις «κακές» διατροφικές συνήθειες για την λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή της δυσκοιλιότητας.

Πολύ συχνά, οι διατροφικές μας επιλογές ταλαιπωρούν το έντερο, ένα από τα σημαντικότερα όργανα για τη εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού αλλά και την ψυχική υγεία.

Οι ειδικοί προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούμε μέσω της διατροφής να προφυλάξουμε το έντερο, οι οποίες συνοψίζονται στην προτροπή για κατανάλωση πολλών φυτικών ινών και υγρών ώστε να βοηθήσουν τις ίνες να δράσουν.

Τι πρέπει να τρώτε

Οι ενήλικες χρειάζονται περί τα 25 με 31 γρ. φυτικών ινών ημερησίως, αναλόγως την ηλικία και το φύλο. Για κάποιον που δεν έχει συνηθίσει σε τρόφιμα πλούσια σε ίνες, η προσθήκη τους στο διατροφικό του πρόγραμμα πρέπει να γίνει σταδιακά ώστε να ο οργανισμός να προσαρμοστεί. 

Πιθανώς να κριθεί απαραίτητη η ειδική γνώμη ενός διατροφολόγου ώστε να ετοιμάσει το κατάλληλο πρόγραμμα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες:

Δεν πρέπει να παραλείπεται η αυξημένη κατανάλωση υγρών όπως νερό, φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών, υδαρείς σούπες προς διευκόλυνση της εντερικής λειτουργίας.

Επιπλέον, με την πρόληψη υγρών αποφεύγεται η αφυδάτωση με τις συνακόλουθες αρνητικές συνέπειες για το έντερο αλλά και τη συνολική υγεία. 

Κάποιος διατροφολόγος μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με την ποσότητα υγρών που χρειάζεστε σύμφωνα με το βάρος, την υγεία, τη συχνότητα σωματικής δραστηριότητας και το περιβάλλον που ζείτε.

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Αποφύγετε τροφές φτωχές σε φυτικές ίνες όπως :

πατατάκια

πρόχειρο φαγητό (fast food)

κρέας

σνακς και προπαρασκευασμένα γεύματα

επεξεργασμένα τρόφιμα όπως burgers 

γεύματα που ετοιμάζονται στα μικροκύματα




ygeiamou.gr