Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Η Ψυχολογία της Ευτυχίας : Τα πράγματα είναι όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι...!!!!


Ζούμε σε μια εποχή με την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να έχουμε όλες τις απαντήσεις για όλα τα προβλήματα μονομιάς! Είτε αυτά αφορούν στον χώρο των προσωπικών μας σχέσεων, στην οικονομία, στην ψυχολογία, στην επιστήμη. 

Σε έναν κόσμο που δεν μας έχει συνηθίσει σε στερήσεις και ελλείψεις. Ζητάμε από την καθημερινότητά μας άμεσα αποτελέσματα και γρήγορη ικανοποίηση. 

Θέλουμε απαντήσεις πιο γρήγορα, χωρίς να εξετάζουμε εάν είμαστε έτοιμοι να τις πάρουμε...! Όταν πεινάμε, παραγγέλνουμε delivery και ό,τι φαγητό θέλουμε έρχεται στο χώρο μας. Μέσα από το διαδίκτυο, δεν χρειάζεται ούτε καν να πάμε στο βιβλιοπωλείο για να παραγγείλουμε το βιβλίο που μας αρέσει ! 

Δεν χρειάζεται να μετακινηθούμε για βρούμε σπίτι όταν θέλουμε να αγοράσουμε: μπαίνουμε στο internet και εκεί είναι όλα τα σπίτια στη διάθεσή μας προς πώληση. 

Από την άλλη, συνεχώς έχουμε την αίσθηση ότι τα πράγματα στην προσωπική, και την κοινωνική μας ζωή δεν είναι όπως έπρεπε να είναι για να είμαστε ευτυχισμένοι. 

Πάντα σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσε να είναι η σχέση μας με τον σύντροφο μας καλύτερη, το πορτοφόλι μας πιο γεμάτο, τα παιδιά μας καλύτεροι μαθητές, ο μπαμπάς μας να μας είχε φερθεί καλύτερα όταν είμασταν μικροί, ο αδερφός μας να νοιαζόταν περισσότερο για μας, οι φίλοι μας να ήταν πιο στοργικοί απέναντί μας, κ.ο.κ. 

Μοιάζει να μην ξέρουμε να ζούμε με τα πράγματα έτσι όπως είναι, να ζούμε σε μια κατάσταση έτσι όπως αυτή είναι. Νιώθουμε πως πρέπει να την αλλάξουμε, να την βελτιώσουμε, έχουμε την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν θα είναι εντάξει εάν τα αφήσουμε στην ησυχία τους. 

Νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιο «λάθος» σ’αυτό που δεν συμβαίνει αρκετά σύντομα, ή που δεν λειτουργεί με τον τρόπο που πιστεύουμε εμείς ότι θα έπρεπε να λειτουργούσε. 

Θεωρούμε δηλαδή την υπόθεσή μας αυτή ως σωστή, και σ’αυτήν μας την κρίση βασίζουμε την ευτυχία μας! Στην πραγματικότητα, μ’αυτόν τον τρόπο, υφαίνουμε την προσωπική μας δυστυχία... Είναι δυνατόν όμως η ανυπομονησία και η συνεχής επικριτική διάθεση να μας δώσει κάτι καλό; 

Ένα κλειδί για την ευτυχία είναι η υπομονή. Κι αυτή κατακτάται με την πεποίθηση - που στην πορεία γίνεται γνώση - ότι όλα θα πάνε καλά, με την πίστη ότι υπάρχει ένα σχέδιο, που πολύ συχνά δεν συμβαδίζει με το σχέδιο που έχουμε σφηνωμένο στο κεφάλι μας ως το «σωστό σχέδιο». 

Δυστυχώς, αυτό εύκολα το ξεχνάμε, κι έτσι πολλοί από μας προσπαθούμε εναγωνίως να ελέγξουμε καταστάσεις για να λειτουργήσουν έτσι όπως «θα έπρεπε» να λειτουργήσουν, στον «τέλειο» χρόνο, με τον «ιδανικό» τρόπο!... 

Ο νους θα επιδιώκει πάντα να αλλάζει τα πράγματα, εμείς απ’την άλλη χρειάζεται συνεχώς να επιεβαιώνουμε τον εαυτό μας ότι τα πράγματα εξελίσσονται έτσι ακριβώς όπως πρέπει να εξελιχθούν. Ο νους θέλει να πιστεύει ότι η αλλαγή των συνθηκών θα μας δώσει γαλήνη και ηρεμία. Ο νους θα επιμείνει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε τα πράγματα. 

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν πρόκειται να μας δοθεί οποιαδήποτε εμπειρία ζωής παρά μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι γι’αυτήν, όταν θα βρούμε μέσα μας την εμπιστοσύνη, και θα αποκτήσουμε την αντίληψη ότι τα πράγματα κυλάνε έτσι όπως θα έπρεπε να κυλήσουν, στο δικό τους χρόνο, με τον δικό τους τρόπο. 

Τότε μόνο μπορούμε να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τη ζωή μας. Στην πραγματικότητα, όλοι μας είμαστε ικανοί να χαλαρώσουμε με τις συνθήκες αυτές που υπάρχουν τώρα στη ζωή μας, γνωρίζοντας ότι η βαθιά υπομονή και αυτο-αποδοχή θα μας δώσει την γαλήνη και την ψυχο-σωματική ίαση που ζητάμε. 




Γυναίκες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ασθενές φύλο - Δείτε το βίντεο...!!!!

Γυναίκες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ασθενές φύλο μπορούν να είναι ισάξιες και του ισχυρού φύλου....ας τις καμαρώσουμε

Δείτε το βίντεο
newsbeast 

Όσο λιγότερο κοιμάσαι, τόσο λιγότερο θα ζήσεις - Ποιες ασθένειες συνδέονται με τη στέρηση ύπνου...!!!!

Ο κορυφαίος νευροεπιστήμονας Matthew Walker εξηγεί γιατί η στέρηση του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακής προσβολής και Alzheimer - και τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό. 

O Matthew Walker τρέμει να απαντήσει όταν τον ρωτούν "Τι δουλειά κάνετε;". Στα πάρτυ σηματοδοτεί το τέλος της βραδιάς του, η νέα γνωριμία θα προσκολληθεί αναπόφευκτα πάνω του και δεν θα τον αφήσει να διασκεδάσει. Στο αεροπλάνο σημαίνει ότι δεν θα καταφέρει να δει μια ταινία ή να διαβάσει το βιβλίο του. "Έχω αρχίσει να λέω ψέμματα", λέει. "Σοβαρά, πλέον λέω στους ανθρώπους ότι είμαι εκπαιδευτής δελφινιών. Είναι καλύτερο για όλους"! 

Ο Walker είναι νευροεπιστήμονας με εξειδίκευση στον ύπνο. Είναι διευθυντής του Κέντρου της Επιστήμης του Ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley. Στόχος του ερευνητικού κέντρου- ενδεχομένως ακατόρθωτος - είναι να κατανοήσει τα πάντα για τον αντίκτυπο του ύπνου σε εμάς, από τη γέννηση έως το θάνατο, στην ασθένεια και την υγεία. 

Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι οι άνθρωποι αποζητούν τη συμβουλή του. Όταν ο Walker μιλάει για ύπνο, δεν μπορεί, να περιοριστεί δίνοντας ανακουφιστικές συμβουλές για τσάι, χαμομήλι και ζεστά αφρόλουτρα. 

Είναι πεποίθησή του ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας «καταστροφικής επιδημίας απώλειας ύπνου», οι συνέπειες της οποίας είναι πολύ πιο σοβαρές από ό, τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτή η κατάσταση, πιστεύει, είναι πιθανό να αλλάξει μόνο εάν εμπλακεί το κράτος. 

Ο Walker πέρασε τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια γράφοντας το "Why We Sleep", ένα σύνθετο αλλά επίκαιρο βιβλίο που εξετάζει τα αποτελέσματα αυτής της επιδημίας. 

Κεντρική ιδέα του βιβλίου είναι ότι αν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν την άμεση σύνδεση της στέρησης ύπνου με ασθένειες όπως: νόσος του Αλτσχάιμερ, καρκίνος, διαβήτης, παχυσαρκία και κακή ψυχική υγεία, θα προσπαθήσουν περισσότερο για να κοιμούνται τουλάχιστον οκτώ ώρες τη νύχτα. 

Αλλά, στο τέλος, το άτομο δεν μπορεί να επιτύχει πολλά. Ο Walker πιστεύει ότι η λύση βρίσκεται στα θεσμικά όργανα και τους νομοθέτες, οι οποίοι θα πρέπει να υιοθετήσουν τις ιδέες του. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν : στο χώρο εργασίας, στα σπίτια και τις οικογένειές μας. Αλλά πότε συναντήσαμε γιατρό που συνταγογραφεί, όχι υπνωτικά χάπια, αλλά απλά ύπνο; Χρειάζονται να γίνουν ριζικές αλλαγές. 

"Γιατί, ακριβώς, είμαστε τόσο στερημένοι από ύπνο; Τι συνέβη κατά τα τελευταία 75 χρόνια; Το 1942, λιγότερο από το 8% του πληθυσμού στη Μεγάλη Βρετανία κοιμόταν έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ. 

Το 2017, σχεδόν ένας στους δύο ανθρώπους! Οι λόγοι είναι φαινομενικά προφανείς. "Πρώτα, φωτίσαμε τη νύχτα", λέει ο Walker. "Το ηλεκτρικό φως βοήθησε στην υποβάθμιση του ύπνου μας. Δεύτερον, υπάρχει το ζήτημα της εργασίας. Οι μετακινήσεις έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολες. 

Κανείς δεν θέλει να στερηθεί χρόνο με την οικογένειά του ή από την ψυχαγωγία, κι έτσι αφαιρούν ώρες από τον ύπνο. Και το άγχος παίζει ρόλο. Είμαστε μια πιο μοναχική, πιο καταθλιπτική κοινωνία. Το αλκοόλ και η καφεΐνη είναι εύκολα διαθέσιμα. Αυτοί είναι οι εχθροί του ύπνου.", λέει ο Walker. 

Αλλά ο Walker πιστεύει επίσης ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο ο ύπνος συνδέεται στενά με ένδειξη αδυναμίας, ακόμη και ντροπή. "Έχουμε στιγματίσει τον ύπνο με την ετικέτα της τεμπελιάς. Θέλουμε να δείχνουμε διαρκώς απασχολημένοι και ένας τρόπος να το εκφράσουμε αυτό είναι να διακηρύσσουμε πόσο λίγο κοιμόμαστε. 

Όταν δίνω διαλέξεις, οι άνθρωποι θα περιμένουν στο τέλος, μέχρι να έχουν φύγει όλοι για να μου πουν ψυθιριστά: «Φαίνεται ότι είμαι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που χρειάζονται οκτώ ή εννέα ώρες ύπνου». Ντρέπονται να το πουν μπροστά σε άλλους. 

Είναι πεπεισμένοι ότι είναι παράξενοι. Κανείς δεν θα κοιτούσε ένα νεογέννητο μωρό να κοιμάται και θα έλεγε «Τι τεμπέλικο μωρό!» Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος δεν είναι διαπραγματεύσιμος για ένα μωρό. Αλλά αυτή η έννοια εγκαταλείπεται γρήγορα [καθώς μεγαλώνουμε]. Οι άνθρωποι είναι το μόνο είδος που σκόπιμα στερούν τους εαυτούς τους από τον ύπνο χωρίς προφανή λόγο. 

Ο κόσμος της επιστήμης του ύπνου παραμένει σχετικά ανεξερεύνητος. Αλλά αυξάνεται εκθετικά, χάρη τόσο στη ζήτηση (οι πολλαπλές και αυξανόμενες πιέσεις που προκαλούνται από την επιδημία) όσο και στη νέα τεχνολογία (όπως οι ηλεκτρικοί και μαγνητικοί εγκεφαλικοί διεγέρτες). 

«Έβλεπα τα πρότυπα των εγκεφαλικών κυμάτων ανθρώπων με διαφορετικές μορφές άνοιας, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα να βρω οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ τους», θυμάται τώρα ο Walker.. Μια νύχτα όμως διάβασε ένα επιστημονικό έγγραφο που άλλαξε τα πάντα. 

Το έγγραφο περιέγραφε ποια μέρη του εγκεφάλου προσβάλονται από αυτούς τους διαφορετικούς τύπους άνοιας: «Μερικοί τύποι επηρέαζαν τα τμήματα του εγκεφάλου που είχαν να κάνουν με τον ελεγχόμενο ύπνο, ενώ άλλοι τύποι έμειναν ανεπηρέαστοι από τα κέντρα ύπνου. Συνειδητοποίησα το λάθος μου. 

Είχα τη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας των ασθενών μου ενώ ήταν ξύπνιοι, όταν θα έπρεπε να το έκανα ενώ κοιμούνται ». Κατά τους επόμενους έξι μήνες, ο Walker δημιούργησε ένα εργαστήριο ύπνου και όπως αποδείχθηκε, ο ύπνος, θα μπορούσε να είναι μια νέα έγκαιρη διαγνωστική δοκιμασία για διαφορετικούς υποτύπους άνοιας. 

Μετά από αυτό, ο ύπνος έγινε για τον Walker εμμονή. Ο ίδιος λέει ότι εφαρμόζει τις συμβουλές και στον εαυτό του και ποτέ δεν παραλείπει να κοιμηθεί τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ. 

Τα στοιχεία που παρουσιάζει στο βιβλίο του, θα μας έστελναν όλες και όλους αμέσως για ύπνο! Χωρίς ύπνο, υπάρχει χαμηλή ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε ασθένεια. Με τον ύπνο, υπάρχει ζωτικότητα και υγεία. 

Περισσότερες από 20 ευρείας κλίμακας επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν την ίδια σαφή σχέση: όσο συντομότερος είναι ο ύπνος σας, τόσο συντομότερη είναι η ζωή σας. 

Για να πάρετε μόνο ένα παράδειγμα, οι ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα έχουν 200% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται επτά ή οκτώ ώρες τη νύχτα. 

Ο λόγος γι 'αυτό έχει να κάνει με την αρτηριακή πίεση: ακόμη και μόνο μία νύχτα μέτριας μείωσης του ύπνου θα επιταχύνει το ρυθμό της καρδιάς ενός ατόμου, μία ώρα την ώρα, και θα αυξήσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. 

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει επίσης τον αποτελεσματικό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Τα κύτταρα εκείνων που δεν κοιμούνται αρκετά, εμφανίζονται σε πειράματα, να έχουν λιγότερη ανταπόκριση στην ινσουλίνη και έτσι να προκαλούν μια υποδιαβητική κατάσταση υπεργλυκαιμίας.

Όταν ο ύπνος σας είναι σύντομος, επιπλέον, είστε επιρρεπείς στην αύξηση του βάρους. Ο ανεπαρκής ύπνος μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης και αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας, της γκρελίνης. 

Ο ύπνος έχει ισχυρή επίδραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα, γι 'αυτό, όταν έχουμε γρίπη, ενστικτωδώς πάμε για ύπνο: το σώμα μας προσπαθεί να κοιμηθεί καλά. Μειώστε τον ύπνο ακόμα και για μία μόνο νύχτα και η αντοχή σας μειώνεται δραστικά. 

Αν είστε κουρασμένοι, είναι πιο πιθανό να κρυώσετε. Όπως έχει ήδη πει ο Walker, μερικές από τις πιο σπουδαίες μελέτες δείχνουν ότι ο σύντομος ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα ανοσιακά μας κύτταρα, τα οποία καταπολεμούν τον καρκίνο. 

Ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες έχουν αναφέρει ότι η εργασία σε νυχτερινή βάρδια και η διακοπή του κιρκαδιανού ύπνου και των ρυθμών που προκαλεί αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του προστάτη, του ενδομητρίου και του παχέος εντέρου. 

Η έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια ζωής του ενήλικα θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer. Οι λόγοι για αυτό είναι δύσκολο να συνοψιστούν, αλλά στην ουσία σχετίζονται με τις αμυλοειδείς αποθέσεις (πρωτεΐνη τοξίνης) που συσσωρεύονται στους εγκεφάλους αυτών που πάσχουν από τη νόσο, σκοτώνοντας τα γύρω κύτταρα. 

Ο ύπνος έχει φυσικά επίδραση και στην ψυχική υγεία. Το βιβλίο του Walker περιλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα για τα όνειρα (το οποίο, σύμφωνα με τον Walker, αντίθετα με τον Δρ Freud, δεν μπορεί να αναλυθεί). 

Εδώ περιγράφει λεπτομερώς τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η κατάσταση των ονείρων συνδέεται με τη δημιουργικότητα. Αναφέρει επίσης ότι το όνειρο είναι ένα χαλαρωτικό βάλσαμο. 

Ο βαθύς ύπνος - το μέρος όταν αρχίζουμε να ονειρευόμαστε - είναι μια θεραπευτική κατάσταση κατά την οποία απορρίπτουμε το συναισθηματικό φορτίο των εμπειριών μας, καθιστώντας τους ευκολότερους να τους αντέξουν. 

Ο ύπνος, ή η έλλειψή του, επηρεάζει επίσης τη διάθεσή μας γενικότερα. Οι εξετάσεις εγκεφάλου που πραγματοποίησε ο Walker αποκάλυψαν μια ενίσχυση κατά 60% στην αντιδραστικότητα της αμυγδαλής - ένα σημείο κλειδί για την εκδήλωση θυμού και οργής - σε εκείνους που στερήθηκαν τον ύπνο. Στα παιδιά, η αϋπνία συνδέεται με την επιθετικότητα και τον εκφοβισμό. 

Σε εφήβους με τις αυτοκτονικές σκέψεις. Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται επίσης με την υποτροπή των διαταραχών εθισμού. Μια επικρατούσα άποψη στην ψυχιατρική είναι ότι οι ψυχικές διαταραχές προκαλούν διακοπή του ύπνου. 

Αλλά ο Walker πιστεύει ότι είναι στην πραγματικότητα ένας αμφίδρομος δρόμος. Ο ρυθμιζόμενος ύπνος μπορεί να βελτιώσει την υγεία, για παράδειγμα, των ατόμων με διπολική διαταραχή.




Επιμέλεια, μετάφραση: Βιβή Συργκάνη, enallaktikos.gr
πηγή: Guardian

Οι 3 εχθροί του μυαλού μας που πρέπει να διαλύσουμε – Ναπολέων Χιλ..2ο Μέρος...!!!!

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΠΟΙΟΥ 
…ο φόβος αυτός φανερά προέκυψε από τη πολυγαμική συνήθεια του ανθρώπου στο να κλέβει το ταίρι του συνανθρώπου του… …προσεκτική ανάλυση έχει δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευπαθής σε αυτό το φόβο παρά οι άντρες. 

Αυτό το γεγονός εξηγείται εύκολα. Οι γυναίκες έχουν μάθει, μέσω εμπειρίας, ότι οι άντρες είναι πολυγαμικοί από τη φύση τους και δεν είναι να τους εμπιστεύονται στα χέρια αντίζηλων. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 

ΖΗΛΕΙΑ: Η συνήθεια του να υποπτευόμαστε φίλους και αγαπημένους χωρίς εύλογες αποδείξεις. Η συνήθεια του να κατηγορείται ο/η σύζυγος για απιστία χωρίς βάση. Γενική καχυποψία προς όλους, απόλυτη πίστη προς κανέναν. 

ΨΕΓΑΔΙΑ: Η συνήθεια του να βρίσκουμε λάθη στους φίλους, συγγενείς, συνεταίρους και αγαπημένους χωρίς με την παραμικρή πρόκληση ή χωρίς καμιά αιτία. 

ΤΖΟΓΟΣ: Η συνήθεια του να τσογάρεις, κλέβεις, απατάς και να λαμβάνεις άλλες επικίνδυνες δράσεις ώστε να παρέχεις χρήματα για τους αγαπημένους σου με την πεποίθηση ότι η αγάπη μπορεί να εξαγοραστεί. 

Η συνήθεια του να ξοδεύει κανείς πέρα από τις δυνατότητές του ή να δημιουργεί χρέη για να παρέχει δώρα προς τους αγαπημένους του, με το σκοπό να κάνει μια αρεστή επίδειξη. Αϋπνία, νευρικότητα, έλλειψη επιμονής, αδυναμία θέλησης, έλλειψη αυτοελέγχου, έλλειψη αυτάρκειας, κακοί τρόποι. 

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΓΗΡΑΤΕΙΩΝ 
…Ο φόβος αυτός πηγάζει κυρίως από δύο πηγές. Πρώτον, από τη σκέψη ότι τα γηρατειά ίσως φέρουν φτώχεια. Δεύτερον, και μακράν από την κοινή προέλευση, από ψευδή και σκληρές «διδασκαλίες» του παρελθόντος που έχουν καλά αναμιχθεί με «φωτιά και θειάφι» και άλλες ανοησίες επιτηδευμένα σχεδιασμένες για να σκλαβώσουν τον άνθρωπο μέσω του φόβου. 

Η πιθανότητα της κακής υγείας, η οποία είναι συνήθης καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι, είναι επίσης ένας λόγος που συμβάλλει σε αυτό τον φόβο των γηρατειών… …ο πιο συνηθισμένος λόγος αυτού του φόβου σχετίζεται με το φόβο της φτώχειας… 

…ένας άλλος λόγος που συμβάλλει είναι η πιθανότητα του να χαθεί η ελευθερία και ανεξαρτησία, καθώς τα γηρατειά μπορεί να φέρουν μαζί τους την έλλειψη φυσικής και οικοινομικής ελευθερίας. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 

Η τάση του να επιβραδύνουμε και να αναπτύσσουμε ένα κόμπλεξ κατωτερότητας, γύρω στην ηλικία των 40, λανθασμένα πιστεύοντας ότι ‘γλιστράμε» λόγω ηλικίας. (Η αλήθεια είναι ότι τα πιο χρήσιμα χρόνια του ανθρώπου, νοητικά και πνευματικά, είναι αυτά μεταξύ 40 και 60). 

H συνήθεια του να μιλάμε απολογητικά σαν να «είμαστε γέροι» απλά επειδή έχουμε φτάσει την ηλικία των 40 ή πενήντα, αντί να αντιστρέψουμε τον κανόνα και να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη που φτάσαμε την ηλικία της σοφίας και της κατανόησης. 

Η συνήθεια του να σκοτώνουμε την πρωτοβουλία, τη φαντασία και την αυτονομία με το να πιστεύουμε λανθασμένα ότι ότι είμαστε πολύ «μεγάλοι» για να εκφράσουμε τέτοιες ιδιότητες. 

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ 
…για μερικούς είναι ο πιο σκληρός από όλους τους βασικούς φόβους. Ο λόγος είναι προφανής. Οι φοβεροί πόνοι του φόβου αυτού σχετιζόμενοι με τη σκέψη του θανάτου, τις περισσότερες φορές, μπορούν να χρεωθούν απευθείας στο θρησκευτικό φανατισμό. …η ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ είναι πολύ μακριά. Η ΦΩΤΙΑ είναι ένα τρομερό πράγμα. 

Η σκέψη της αιώνιας τιμωρίας, με φωτιά, όχι μόνο προκαλεί στον άνθρωπο το φόβο για το θάνατο, αλλά συχνά και το να χάσει τη λογική του. Σκοτώνει το ενδιαφέρον στη ζωή και κάνει την ευτυχία αδύνατη. 

…κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου, είδα ένα βιβλίο με τίτλο «Ο κατάλογος των Θεών», μέσα στον οποίο ήταν κατοχυρωμένοι οι 30.000 θεοί που ο άνθρωπος λάτρεψε. …ο φόβος του θανάτου δεν είναι πλέον τόσο συνηθισμένος όσο ήταν κατά την εποχή που δεν υπήρχαν κολέγια και πανεπιστήμια. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 

Η συνήθεια του να σκεφτόμαστε σχετικά με το θάνατο σε αντίθεση με το να κάνουμε το καλύτερο με τη ΖΩΗ, κυρίως λόγω έλλειψης σκοπού ή έλλειψης της κατάλληλης απασχόλησης. 

Η καλύτερη συνταγή από όλες για το φόβο του θανάτου είναι 

Η ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ, υποστηριζόμενη από χρήσιμη υπηρεσία προς τρίτους. Ένα πολυάσχολο άτομο σπάνια έχει χρόνο να σκεφτεί για το θάνατο. Βρίσκει τη ζωή πολύ συναρπαστική ώστε να σκεφτεί για το θάνατο. 

Μερικές φορές ο φόβος του θανάτου συνδέεται με το φόβο της φτώχειας, όπου ο θάνατος κάποιου πιθανά να αφήσει κάποιους αγαπημένους στη φτώχεια. Σε άλλες περιπτώσεις, ο φόβος του θανάτου προκαλείται από ασθένεια και τις επιπτώσεις πάνω στο φυσικό σώμα. 

Οι πιο συνήθης αιτίες αυτού του φόβου είναι: κακή υγεία, φτώχεια, έλλειψη σωστή απασχόλησης, απογοήτευση στην αγάπη, τρέλα, θρησκευτικός φανατισμός. 

Napoleon Hill. Βιβλίο Think and Grow Rich, 1930. Απόσπασμα. 




Οι 3 εχθροί του μυαλού μας που πρέπει να διαλύσουμε – Ναπολέων Χιλ..1ο Μέρος...!!!!

Για να μπορέσεις να εφαρμόσεις αυτή τη φιλοσοφία ο νους σου πρέπει να είναι έτοιμος να τη δεχτεί. Η προετοιμασία δεν είναι εύκολη. Ξεκινάει με τη μελέτη, ανάλυση και κατανόηση των 3 εχθρών που πρέπει να διαλύσεις. 

Αυτοί είναι: 
– Η Αναποφασιστικότητα,
– η Αμφιβολία και
– ο Φόβος. 

Η έκτη αίσθηση δεν θα λειτουγήσει με αυτά τα 3 αρνητικά στοιχεία, εφόσον αυτά παραμένουν μέσα στο μυαλό σου. …όπου είναι το ένα εκεί δίπλα είναι και τα άλλα… Η Αναποφασιστικότητα είναι η σπορά του φόβου. 

Η Αναποφασιστικότητα κρυσταλλώνεται σε Αμφιβολία, τα 2 ενώνονται και δημουργείται ο φόβος. Αυτός είναι ο λόγος που αυτοί οι 3 εχθροί είναι τόσο επικίνδυνοι. Γεννούν και μεγαλώνουν χωρίς να η παρουσία τους να γίνεται αντιληπτή. … 

Οι έξι βασικοί φόβοι είναι: 
– Ο φόβος της φτώχειας
– Ο φόβος της κριτικής
– Ο φόβος της κακής υγείας
– Ο φόβος του να χάσουμε την αγάπη κάποιου
– Ο φόβος των γηρατειών
– Ο φόβος του θανάτου 

Όλοι οι άλλοι φόβοι είναι μικρής σημασίας και μπορούν να συνοψιστούν κάτω από αυτές τις 6 βασικές κατηγορίες. … οι φόβοι αυτοί δεν είναι τίποτα παραπάνω από καταστάσεις του μυαλού. … οι γιατροί έρχονται σε επαφή καθημερινά με εκατοντάδες ασθενείς με όλων των μορφών τις μεταδοτικές ασθένειες, χωρίς να μολύνονται. 

Η ανοσία τους απέναντι στην ασθένεια βασίζεται κυρίως –εάν όχι αποκλειστικά - στη έλλειψη φόβου. 

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να δημιουργήσει τίποτα εάν πρώτα δεν το συλλάβει σε μορφή παρόρμησης ή σκέψης… ΟΙ ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ, ΑΣΧΕΤΑ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΗΘΕΛΗΜΕΝΕΣ Η ΜΗ. …κάθε ανθρώπινο ον έχει τη δυνατότητα να ελέγξει απόλυτα το μυαλό του… 

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ 
…η φτώχεια και τα πλούτη ταξιδεύουν σε εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις. (με την έννοια πλούτη ο συγγραφέας εννοεί την ευρύτερη μορφή, δηλαδή οικονομικά, πνευματικά, νοητικά και υλικά πλούτη). … 

Το σημείο αναφοράς που οδηγεί σε αυτά είναι η επιθυμία. …εάν απαιτείς πλούτη πρέπει να αρνηθείς οποιαδήποτε περίσταση που οδηγεί στη φτώχεια. … ο φόβος της φτώχειας είναι μια κατάσταση του μυαλού. … 

Ο φόβος αυτός παραλύει τη λογική, καταστρέφει τη φαντασία, σκοτώνει την αυτάρκεια, υπονομεύει τον ενθουσιασμό, αποθαρρύνει την πρωτοβουλία, οδηγεί σε αβεβαιότητα ενός σκοπού, ενθαρρύνει την αναβλητικότητα και κάνει τον αυτοέλεγχο αδύνατο. 

Παίρνει μακριά τη γοητεία από την προσωπικότητα κάποιου, καταστρέφει τη δυνατότητα της ακριβούς σκέψης, παρεκκλίνει τη συγκέντρωση στην προσπάθεια, κυριεύει την επιμονή, αντιστρέφει τη θέληση σε τίποτα, καταστρέφει τη φιλοδοξία, σκιάζει τη μνήμη και προσκαλεί την αποτυχία σε όλες τις απίθανες μορφές της. 

Σκοτώνει την αγάπη και δολοφονεί τα λεπτά αισθήματα της καρδιάς, αποθαρρύνει τη φιλία και προσκαλεί την καταστροφή σε εκατοντάδες μορφές, οδηγεί σε αϋπνία, μιζέρια και δυστυχία… …ο φόβος αυτός είναι, χωρίς αμφιβολία, ο πλέον καταστροφικός από τους έξι βασικούς φόβους. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ: Συνήθως εκφράζεται με έλλειψη φιλοδοξίας, θέληση να αποδεχθεί κανείς τη φτώχια, παραδοχή οποιασδήποτε αμοιβής έχει να προσφέρει η ζωή χωρίς να υπάρχει αντίδραση, νοητική και βιολογική τεμπελιά, έλλεψη πρωτοβουλίας, ενθουσιασμού και αυτοελέγχου. 

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η συνήθεια του να επιτρέπουμε στους άλλους να σκέφτονται για εμάς. Σαν να «κάθομαι στον φράχτη» (σ.μ. σίγουρα το ζούμε ΚΑΙ στην πολιτική και όχι μόνο). 

ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ: Συνήθως εκφράζεται μέσω άλλοθι/δικαιολογιών σχεδιασμένα να σκεπάζουν, «εξηγούν», απολογούν για την αποτυχία κάποιου. Μερικές φορές εκφράζονται με τη μορφή φθόνου προς εκείνους που είναι επιτυχημένοι ή κριτικάροντάς τους. 

ΑΝΗΣΥΧΙΑ: Συνήθως εκφράζονται με το να βρίσκουμε λάθη στους άλλους, μια τάση να ξοδεύουμε πέρα από το εισόδημά μας, αδιαφορία για τη προσωπική εμφάνιση, συνοφρύωμα, ακράτεια στη χρήση αλκοόλ, μερικές φορές με τη χρήση ναρκωτικών, νευρικότητα, έλλειψη ισορροπίας, αυτό-συνείδησης και έλλειψη αυτάρκειας. 

ΥΠΕΡ-ΠΡΟΣΟΧΗ: Η συνήθεια του να κοιτάμε την αρνητική πλευρά της κάθε κατάστασης, σκεφτόμενοι και μιλώντας για κάθε πιθανή καταστροφή αντί να συγκεντρωνόμαστε στα μέσα επιτυχίας. Γνωρίζοντας όλους τους δρόμος προς την αποτυχία, αλλά ποτέ αναζητώντας τα σχέδια ώστε να την αποφύγουμε. 

Περιμένοντας «την κατάλληλη στιγμή» να ξεκινήσουμε να βάζουμε ιδέες και σχέδια στην πράξη, μέχρι η αναμονή να γίνει μόνιμη συνήθεια. Θυμόμαστε όλους εκείνους που έχουν αποτύχει, και ξεχνάμε όλους εκείνους που έχουν επιτύχει. 

Βλέπουμε την τρύπα στο κουλούρι, και παραβλέπουμε το ίδιο το κουλούρι. Απαισιοδοξία που οδηγεί σε κακή χώνεψη, αυτο-δηλητηρίαση, κακή αναπνοή και κακή διάθεση. 

ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η συνήθεια να αναβάλουμε για αργότερα αυτό που θα μπορούσε να γίνει πέρυσι. Ξοδεύουμε αρκετό χρόνο στο να δημιουργούμε άλλοθι και δικαιολογίες αντί α κάνουμε τη δουλειά. Αυτό το σύμπτωμα είναι στενά συνδεδεμένο με την υπερ-προσοχή, αμφιβολία και ανησυχία. 

Άρνηση να δεχθούμε υπευθυνότητες όταν αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Θέληση για να συμβιβαστούμε αντί να δώσουμε μια γερή μάχη. Συμβιβασμός με τις δυσκολίες αντί να τις αξιοποιήσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε ως εφαλτήριο λίθο προς την πρόοδο. 

Διαπραγματευόμαστε με τη ζωή για μια δεκάρα αντί να απαιτήσουμε ευημερία, χλιδή, πλούτη, ευχαρίστηση και ευτυχία. Σχεδιάζουμε το τι θα κάνουμε ΕΝΑ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΚΥΡΙΕΥΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΝΑ ΚΑΨΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΔΥΝΑΤΗ. 

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΛΟΥΤΗ: Σχετιζόμαστε με αυτούς που αποδέχονται τη φτώχεια αντί να αναζητούμε τη συντροφιά εκείνων που απαιτούν και λαμβάνουν πλούτη. … μερικοί θα αναρωτηθούν: «έγραψες ένα βιβλίο σχετικά με χρήματα;» … 

Ο κύριος λόγος που γράφω αυτό το βιβλίο στο πώς να αποκτήσεις χρήματα είναι το γεγονός ότι ο κόσμος πρόσφατα (σ.μ. το βιβλίο γράφτηκε το 1930 περίπου στην περίοδο του Κραχ αλλά κάτι θα σας θυμίζει και στο σήμερα. 

Επίσης όλο το βιβλίο είναι σαν να γράφτηκε για το σήμερα και τις εποχές που διανύουμε) πέρασε από μια εμπειρία που άφησε εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες παραλυμένους από το ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ. 

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ … 
Ο φόβος της κριτικής κλέβει από τον άνθρωπο την πρωτοβουλία, καταστρέφει τη δύναμη της φαντασίας, περιορίζει την ατομικότητα, παίρνει μακριά την αυτάρκεια και του κάνει ζημιά με εκατοντάδες άλλους τρόπους. 

Οι γονείς συχνά κάνουν στα παιδιά τους ανεπανόρθωτη ζημιά με το να τα κριτικάρουν. Η μητέρα ενός παιδικού φίλου τον τιμωρούσε κάθε φορά λέγοντάς του «θα πας στη φυλακή πριν φτάσεις στα είκοσι». Στάλθηκε στο αναμορφωτήριο στα 17 του. … 

ο κάθε ένας μας έχει ένα απόθεμα κριτικής (προς τους άλλους) που προσφέρει «απλόχερα» προς τους άλλους είτε του το ζητήσουν, είτε όχι. … θα έπρεπε να αναγνωρίζεται ως έγκλημα (της χειρότερης μορφής), για ένα γονιό το να χτίζει κόμπλεξ κατωτερότητας στο παιδί του μέσω μη αναγκαίας κριτικής. … 

η κριτική εμφυτεύει το ΦΟΒΟ στην ανθρώπινη καρδιά… …δεν θα χτίσει αγάπη ή στοργή. … ο φόβος αυτός είναι παγκόσμιος και μοιραίο εμπόδιο στην προσωπική ανάπτυξη, κυρίως επειδή αυτός ο φόβος καταστρέφει την πρωτοβουλία και αποθαρρύνει τη χρήση της φαντασίας. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 

ΑΥΤΟ-ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ: Εκφράζεται με νευρικότητα, του να είσαι ντροπαλός στις συζητήσεις και στο να συναντάς αγνώστους, αδέξιες κινήσεις των χεριών και των άκρων, αποστροφή των ματιών. 

ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ: Έλλειψη ελέγχου της φωνής, νευρικότητα στην παρουσία τρίτων, κακή στάση του σώματος, κακή μνήμη. 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ: Έλλειψη στιβαρότητας στις αποφάσεις, προσωπικής γοητείας και ικανότητας να εκφράζεις ανοικτά τις απόψεις σου. Η συνήθεια του να «κάνεις στο πλάι» στα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσεις αντί να τα αντιμετωπίσεις σωστά. Συμφωνία με τους άλλους χωρίς προσεκτική εξέταση των απόψεών τους. 

ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ: Η συνήθεια του να εκφράζουμε την ίδια αυτό-αποδοχή μας για τις πράξεις μας, ως μέσο του να συγκαλύπτουμε την αίσθηση της κατωτερότητας ( σ.μ. επικροτώντας τις δικές μας πράξεις). 

Χρησιμοποιώντας «μεγάλες λέξεις» για να εντυπωσιάσουμε τους άλλους (συνήθως χωρίς να ξέρουμε και το πραγματικό τους νόημα). Μιμούμενοι άλλους στο ντύσιμο, ομιλία και στους τρόπους. Το να καυχόμαστε για τις επιτεύξεις μας. Αυτό μερικές φορές δίνει μια επιφανειακή αίσθηση ανωτερότητας. 

ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ: Η συνήθεια το να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε. 

ΕΛΕΙΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ: Αποτυχία στο να αγκαλιάζουμε τις ευκαιρίες για αυτό-ανάπτυξη, φόβο να εκφράζουμε τη γνώμη μας, έλλειψη εμπιστοσύνης στις ιδέες μας, δίνουμε μη ευθείς απαντήσεις σε ερωτήσεις των προϊσταμένων μας, διστακτικότητα στους τρόπους και στο λόγο, εξαπάτηση στα λόγια και στα έργα μας. 

ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑΣ: Νοητική και βιολογική τεμπελιά, έλλειψη αυτό-επικύρωσης, βράδυνση στη λήψη αποφάσεων, εύκολοι σε επιρροή από τρίτους, συνήθεια του να κριτικάρουμε άλλους πίσω από την πλάτη τους και να τους κολακεύουμε κατά πρόσωπο, η συνήθεια του να δεχόμαστε την ήττα χωρίς αντίσταση, το να παραιτούμαστε... 

από κάτι που αναλάβαμε όταν υπάρχει αντιπαράθεση από τρίτους, καχύποπτοι απέναντι στους άλλους ανθρώπους χωρίς λόγο, έλλειψη τακτ στους τρόπους και στο λόγο, μη θέληση να δεχτούμε την ευθύνη των λαθών μας. 

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 
…ο φόβος αυτός σχετίζεται με εκείνου των Γηρατειών και του Θανάτου επειδή οδηγεί κάποιον κοντά στο σύνορο των «τρομερών λέξεων» για τα οποία ο άνθρωπος δεν ξέρει τίποτα, αλλά έχει ακούσει κάποιες άβολες ιστορίες… … 

Ο άνθρωπος φοβάται την κακή υγεία λόγω των τρομερών εικόνων που έχουν εμφυτευθεί στο μυαλό του σχετικά με το τι θα συμβεί εάν ο θάνατος τον καταλάβει… Φοβάται (αυτό το φόβο) λόγω των οικονομικών θεμάτων που αυτός ο φόβος κουβαλάει. 

Έγινε μια σειρά από πειράματα που απέδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να ασθενήσουν με την υποβολή. Τα «θύματα» δέχτηκαν 3 επισκέψεις από γνωστούς τους. Όπου ο καθένας ρώτησε «Τι έχεις; Φαίνεσαι πολύ άρρωστος». 

Ο πρώτος που έκανε την ερώτηση πήρε απάντηση «Τίποτα, είμαι μια χαρά». 

Στον δεύτερο συνήθως απαντούσαν «Δεν ξέρω ακριβώς αλλά δεν νιώθω καλά». 

Ο τρίτος συνήθως συναντούσε τη σύμφωνη άποψη του «θύματος» ότι πραγματικά αισθανόταν άρρωστο. …απογοητεύσεις στη δουλειά και στην αγάπη συνήθως είναι υπαίτια για μια λίστα αιτιών για το φόβο της κακής υγείας. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 

ΑΥΘΥΠΟΒΟΛΗ: Η συνήθεια του να αυθυποβαλλόμαστε ψάχνοντας και περιμένοντας για συμπτώματα όλων των ειδών των ασθενειών. «Απολαμβάνουμε» φανταστικές ασθένειες και μιλάμε για αυτές σαν να ήταν αληθινές. 

Η συνήθεια του να δοκιμάζουμε ότι μας συστήνουν άλλοι σαν να έχουν θεραπευτική αξία. Μιλάμε στους άλλους για εγχειρήσεις, δυστυχήματα και άλλες μορφές ασθένειας.

Πειραματιζόμασε με δίαιτες, φυσικές ασκήσεις, χωρίς επαγγελματική καθοδήγηση. Δοκιμάζουμε σπιτικές συνταγές, πατενταρισμένα φάρμακα και ψευδοσυνταγές. 

ΥΠΟΧΟΝΔΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ: Η συνήθεια να μιλάμε για ασθένειες, συγκεντρώνοντας το μυαλό μας στην ασθένεια και περιμένοντας την εμφάνισή της μέχρι να συμβεί νευρικός κλονισμός. Τίποτα σε μπουκάλι δεν θα θεραπεύσει αυτή την κατάσταση. Προέρχεται μόνο από αρνητικές σκέψεις και τίποτα εκτός από θετικές σκέψεις δεν μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία…. 

ΑΣΚΗΣΗ: Ο φόβος για κακή υγεία συχνά παρεμβαίνει στη σωστή φυσική άσκηση και καταλήγει στο να γίνει κάποιος υπέρβαρος, με το να αποφύγει την εκτός σπιτιού ζωή. 

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: Ο φόβος για κακή υγεία αποδομεί τη φυσική ικανότητα αντίστασης και δημιουργεί εύφορες συνθήκες για κάθε μορφή ασθένειας που μπορεί να συναντήσει κάποιος. 

Ο φόβος της κακής υγείας συχνά συνδέεται με το φόβο της φτώχειας, ειδικά στις περιπτώσεις του υποχόνδριου, ο οποίος ανησυχεί συνέχεια για την περίπτωση του να πρέπει να πληρώσει τους λογαριασμούς γιατρών, νοσοκομείων, κλπ. 

Αυτός ο τύπος ανθρώπου ξοδεύει πολύ χρόνο προετοιμαζόμενος για ασθένειες, μιλώντας για το θάνατο, αποταμιεύει χρήματα για θέση στο νεκροταφείο και για τα έξοδα κηδείας, κλπ. 

ΑΥΤΟ-ΧΑΙΔΕΜΑ: Η συνήθεια του να επιζητά τη συμπάθεια, χρησιμοποιώντας φανταστικές ασθένειες σαν δόλωμα. ( Συχνά οι άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτό το κόλπο για να αποφύγουν την εργασία). Η συνήθεια του να υποκρίνονται ασθενείς για να συγκαλύψουν την απλή τεμπελιά ή να το παρουσιάσουν ως άλλοθι για την έλλειψη φιλοδοξίας τους. 

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑΣ: Η συνήθεια της χρήσης αλκοόλ ή ναρκωτικών για να καταστρέψουν πόνους όπως πονοκεφάλους, νευραλγία, κλπ αντί να εξαλείψουν την αιτία. Η συνήθεια να διαβάζουν για ασθένειες και να ανησυχούν για την πιθανότητα του να ασθενήσουν από μια τέτοια. Η συνήθεια του να διαβάζουν διαφημίσεις πατενταρισμένων φαρμάκων.

Συνεχίζεται......μη χάσετε και τους άλλους φόβους - εχθρούς του μυαλού μας

Napoleon Hill. Βιβλίο Think and Grow Rich, 1930. Απόσπασμα. 




Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Αυτά είναι τα ζώδια που μπορείς να ερωτευτείς άφοβα...!!!!

Μάθετε ποια ζώδια είναι οι πιο αφοσιωμένοι σύντροφοι και ποιοι εκπρόσωποι του ζωδιακού κύκλου είναι οι πιο επιρρεπείς στην απιστία.

Ποια ζώδια είναι πιο επιρρεπή στην απιστία;
Ποια ζώδια είναι οι πιο πιστοί σύντροφοι και ποια είναι αυτά που έχουν την έμφυτη τάση να παρασύρονται από πειρασμούς; Διαβάσαμε τι «έγραψαν» τα αστέρια για την φύση του κάθε ζωδίου και σας παρουσιάζουμε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί με τους οποίους μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και ποιοι έχουν αλλεργία στη μονογαμία.

Τα πιστά ζώδια
Γνωστοί για την αφοσίωση και την αξιοπιστία τους, όλα τα λεγόμενα «σταθερά» ζώδια εκτός από τον Υδροχόο – δηλαδή οι Ταύροι, οι Λέοντες και οι Σκορπιοί – αποτελούν τους πιο πιστούς εραστές. 

Στην σχετικά απίθανη περίπτωση που κάποιο εκ των τριών αυτών ζωδίων παρασυρθεί, σίγουρα θα λάβετε σημάδια αρκετά γρήγορα, ώστε να προλάβετε το παραστράτημά τους και να επιλύσετε τυχόν μεταξύ σας διαφορές : Ακριβώς εξαιτίας της σταθερής τους φύσης, δεν τους αρέσουν οι γρήγορες αλλαγές και τους αρέσει να αποκτούν σταθερές συνήθειες στην συναισθηματική τους ζωή.

Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε για τους Σκορπιούς: Μπορεί να μην βρείτε πιο αφοσιωμένο σύντροφο από αυτόν, αλλά αυτό ισχύει μόνο εφόσον είστε κι εσείς εξίσου αφοσιωμένοι. «Ραγίστε» την εμπιστοσύνη που σας έχει, και θα τον δείτε να φεύγει μακριά σας για πάντα.

Ο Αιγόκερως είναι επίσης ένα από τα ζώδια που παίρνουν στα σοβαρά τις δεσμεύσεις. Αναζητά τον εραστή-σύντροφο που θα τον στηρίξει σε κάθε πλευρά της ζωής του, από την καριέρα και το κοινωνικό του status μέχρι το κρεβάτι του. Κι ακριβώς επειδή είναι τόσο απαιτητικός με το ταίρι του, εφόσον το βρει, δύσκολα θα ρισκάρει να το χάσει, λοξοκοιτώντας δεξιά κι αριστερά.

Γνήσιο ζώδιο της γης, ο Παρθένος είναι εξίσου πρακτικός στους υπολογισμούς του, ακόμη και στη συναισθηματική του ζωή. Τον ενδιαφέρει περισσότερο το συναίσθημα και η αγάπη παρά το σεξ, γι’ αυτό και δεν ψάχνει την εφήμερη απόλαυση σε ξένα κρεβάτια.

Τέλος, ο «οικογενειάρχης» Καρκίνος συγκαταλέγεται επίσης στις αξιόπιστες επιλογές για μια σταθερή σχέση, αφού αυτό που αναζητά είναι ένα ταίρι με το οποίο θα θέσουν μαζί «ρίζες» και θα περάσει στο πλάι του όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Ποια είναι τα πιο άπιστα ζώδια;
Τα πιο επιρρεπή στις «κουτσουκέλες» ζώδια είναι αυτά για τα οποία η προσωπική τους ελευθερία αποτελεί προτεραιότητα και αξία σαφώς σημαντικότερη από την συντροφική δέσμευση και τους συμβιβασμούς. 

Ο από κάθε άποψη ανεξάρτητος Κριός δύσκολα μπορεί να συγκρατήσει την λίμπιντό του και, ακόμη κι αν βρεθεί σε μια σοβαρή σχέση, πάντα θα σκέφτεται τον εαυτό του σαν ένα single, έτοιμο για κάθε πρόκληση άτομο. 

Παρομοίως, οι Δίδυμοι και οι Τοξότες είναι παιδιά του ακατάπαυστου φλερτ, γι’ αυτό και δύσκολα κάποιος μπορεί να τους πείσει να «νοικοκυρευτούν» και να δεσμευτούν, ενώ ακόμη κι όταν αποφασίσουν να δοκιμάσουν μια μόνιμη σχέση, χρειάζονται αρκετό χώρο για να αναπνέουν.

Όσο για τους Ζυγούς, μπορεί μαζί τους να πιστέψετε πως είστε σε ασφαλές έδαφος, με τα εχέγγυα πίστης και συντροφικότητας που τους συνοδεύουν, αλλά δεν είναι απολύτως ασφαλές να ποντάρετε στην αφοσίωσή τους, παρά μόνο όταν συμφωνήσετε από κοινού ότι η σχέση σας είναι αποκλειστική. 

Ως γνωστόν, σπανίως οι Ζυγοί ξέρουν τι θέλουν και δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να πουν «όχι». Αν συνυπολογίσετε και την φυσική έλξη που ασκούν στους γύρω τους, έχετε μια σαφέστερη εικόνα για τον λόγο που οι «φήμες» τους τοποθετούν στους πιο απρόβλεπτους εκπροσώπους του ζωδιακού κύκλου.

Και τέλος, μας μένουν τα Ψαράκια. Οι Ιχθείς που… ξεγλιστρούν σαν χέλια και ερωτεύονται με την ίδια ευκολία και ταχύτητα που τους περνά. 

Συχνά επιρρεπείς στο ψέμα, οι Ιχθείς κρύβουν τα πραγματικά τους αισθήματα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να τους γνωρίζετε από την καλή και την ανάποδη. Ακόμη πιο δύσκολο με τους Ιχθείς είναι να μάθετε σίγουρα αν σας απάτησαν – κι ίσως έτσι, είναι καλύτερα.




8 συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που κάθε άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει...!!!!

Η μηνιγγίτιδα είναι μια ασθένεια που συνδέεται με τη φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Οι αιτίες αυτής της ασθένειας ποικίλουν, αλλά των συμπτώματα των διάφορων τύπων μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους. 

Πιστεύεται ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε αυτή την ασθένεια. 

Δείτε παρακάτω 8 συμπτώματα της μηνιγγίτιδας για να μπορείτε να την εντοπίζετε γρήγορα. 

Ξαφνικός πυρετός 
Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι ο ξαφνικός πυρετός. Το παιδί αρχίζει να τρέμει και να παραπονιέται ότι κρυώνει. 

Ο πυρετός ανεβαίνει πολύ γρήγορα και είναι πολύ δύσκολο να κατέβει. Ωστόσο, επειδή αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι ένδειξη και άλλων ασθενειών πρέπει να λάβετε υπόψιν σας και άλλους παράγοντες. 

Πολύ δυνατός πονοκέφαλος 
Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από την μηνιγγίτιδα δεν είναι απλά δυνατοί, αλλά ανυπόφοροι. Επίσης, ο πονοκέφαλος μπορεί να επηρεάσει και τον λαιμό του ασθενούς. 

Διπλωπία 
Ένας άνθρωπος που έχει μηνιγγίτιδα δεν μπορεί να επικεντρώσει το βλέμμα του σε ένα σημείο και γι’ αυτό η όρασή του γίνεται διπλή. 

Στομαχόπονοι, ναυτία, εμετοί 
Ένας άνθρωπος που πάσχει από μηνιγγίτιδα χάνει την όρεξή του. Αυτό εν μέρη συμβαίνει λόγω της ναυτίας που ακολουθείται από στομαχόπονους και εμετούς. 

Ευαισθησία στο φως 
Άλλο ένα σύμπτωμα είναι η ευαισθησία στο λαμπερό φως, καθώς προκαλεί ύγρανση των ματιών του παιδιού, η οποία ακολουθείται από ναυτία και δυνατούς πονοκεφάλους. 

Σκληρότητα των ινιακών μυών 
Ένα παιδί που πάσχει από μηνιγγίτιδα μπορεί να βρίσκεται συνεχώς σε μια στάση : ξαπλωμένο με το κεφάλι πίσω και τα πόδια λυγισμένα. 

Αδυναμία χαλάρωσης των ποδιών 
Ακόμα κι αν κατορθώσετε να λυγίσετε το κεφάλι του παιδιού στο στήθος του, τα πόδια αμέσως λυγίζουν στα γόνατά και είναι αδύνατον να ξεκολλήσουν από αυτή την θέση. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «σημάδι λαιμού του Brudziński.» 

Στην μηνιγγίτιδα εμφανίζεται και το σημάδι του Kernig, όπου κάποιος δεν μπορεί να τεντώσει τελείως το πόδι του αν είναι σηκωμένο 90 μοίρες. 

Ανεξίτηλα δερματικά εξανθήματα 
Με αυτό το τεστ μπορείτε εύκολα να καταλάβετε πότε ένα εξάνθημα οφείλεται σε μηνιγγίτιδα και πότε όχι. 

Πάρτε ένα ποτήρι, βάλτε το πάνω από το εξάνθημα και πιέστε το μέχρι το δέρμα να γίνει χλωμό. Αν το εξάνθημα γίνει επίσης χλωμό, τότε δεν οφείλεται σε μηνιγγίτιδα. Αν δεν γίνει χλωμό, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. 

Τι να κάνετε; 
Η μηνιγγίτιδα είναι πολύ σοβαρή ασθένεια και γι’ αυτό πρέπει να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο, αν εντοπίσετε τα συμπτώματα. Επίσης, πρέπει να παρέχετε στον ασθενή ένα ήρεμο περιβάλλον με χαμηλωμένο φωτισμό. 




Πως να θεραπεύουμε τον εαυτό μας...!!!!

Το σώμα μας, μας προειδοποιεί πριν αρρωστήσουμε. Όταν αισθανόμαστε πόνο, οποιασδήποτε φύσεως, αποτελεί σημάδι και πρέπει να δίνουμε την πρέπουσα προσοχή, ώστε να προλάβουμε οτιδήποτε αρνητικό πριν εξελιχθεί. 

Η καλή ψυχική υγεία και η εσωτερική ισορροπία, συμβάλλουν στο να μην γινόμαστε ευάλωτοι σε αρρώστιες, ιδίως στα αυτοάνοσα νοσήματα. 

Για να κρατήσουμε τον εαυτό μας σε ένα καλό σωματικά επίπεδο, αλλά και για να βοηθηθούμε εφόσον νοσούμε, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω μεθόδους ώστε να επαναφέρουμε ή και να διατηρήσουμε την ισορροπία, την άμυνα και την ευημερία μας. 

1. Κλασική μουσική 
Οι συνθέσεις κλασικής μουσικής έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Όπως του Βιβάλντι, Χέντελ, Μπαχ, Σοπέν, Πάχελμπελ και συγκεκριμένα του Μότσαρτ μεταξύ άλλων, η σονάτα «Κ. 448 για δύο πιάνα» και το «κονσέρτο Νο. 3, G-Major K.216». Το μουσικό τους τέμπο είναι αντίστοιχο με τον ρυθμό της καρδιάς μας σε ηρεμία. 

Μειώνει την πίεση του αίματος και κατ’ επέκταση το άγχος. Αυξάνει την ντοπαμίνη, έτσι μας χαρίζονται πιο εύκολα στιγμές ευτυχίας, κάνοντας καλό στην ψυχική μας υγεία και βοηθάει στο να μειωθούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της μελαγχολίας. 

Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για τα οφέλη της κλασικής μουσικής έχει παρατηρηθεί πως ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νου μας, δηλαδή βελτιώνει την μνήμη και την απόδοσή μας. 

Ως κατακλείδα των πολλών ωφελημάτων της κλασικής μουσικής, έρευνες έδειξαν πως μειώνει τον πόνο και βοηθάει στην άμεση επούλωση. 

Πλέον χρησιμοποιείται ως θεραπεία σε ασθενείς που πάσχουν από την νόσο του Αλτσχάιμερ και για την μείωση των επιληπτικών επεισοδίων, διότι έχουν παρατηρηθεί από επιστήμονες εξαιρετικά αποτελέσματα βελτίωσης. 

Εισάγοντας την κλασική μουσική στην ζωή μας, θα καταλαγιάσουν οι σκέψεις μας, θα ηρεμήσει ο νους μας, θα χαλαρώσουμε σωματικά και θα απαλύνουμε την ψυχή μας. 

2. Διαλογισμός 
Ο διαλογισμός είναι μία πνευματική συγκέντρωση που πραγματοποιείται με τη βαθιά χαλάρωση και την απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων. 

Επιτυγχάνεται με ακίνητη και συνειδητή εστίαση, στους ήχους, στις εικόνες, στην αναπνοή, ότι επιλέγει ο κάθε ένας. 

Με βάση έρευνα της ιατρικής σχολής του Harvard, ο διαλογισμός ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθάει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους και μειώνει την αρτηριακή πίεση. 

Με αποτέλεσμα να μειώνει το ρίσκο της καρδιακής προσβολής και του εμφράγματος, όποτε συμβάλει στην μείωση της θνησιμότητας γενικότερα. Όπως επίσης ελαττώνει την ευαισθησία μας στον πόνο. 

Ενισχύει την μνήμη, τις ικανότητες εκμάθησης και την συγκέντρωση. 

Βοηθάει στην απεξάρτηση από ουσίες και αλκοόλ. 

Ο διαλογισμός επίσης βοηθάει στην πρόληψη του άσθματος, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της εμμηνόπαυσης. Μειώνει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ, βοηθάει στην ανάκτηση ελέγχου της συναισθηματικής διατροφής, σταθεροποιεί την ψωρίαση και προστατεύει γενικότερα από τα αυτοάνοσα νοσήματα. 

Με την θετική στάση του νου, που αποκτάμε μέσα από τον διαλογισμό, μπορούμε να διατηρήσουμε την αγάπη στην ζωή μας, προς τους γύρω μας, αλλά και τον εαυτό μας. Κάτι το οποίο αποτελεί από μόνο του μια από τις καλύτερες θεραπείες. 

3. Αναπνοές. 

Το άγχος μειώνει το βάθος των αναπνοών μας. 

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για την υγεία του είναι οι μεγάλες, βαθιές, συνειδητές αναπνοές. 

Οι βαθιές αναπνοές απελευθερώνουν ενδορφίνες στο σώμα μας οι οποίες λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης. 

Μια από τις πιο θεμελιώδεις τύπους αναπνοής είναι η αργή, βαθιά αναπνοή. 

Περνούμε εισπνοή από την μύτη και εκπνέουμε από το στόμα. Με την κάθε μας ανάσα τραβάμε τον αέρα προς την κοιλιά μας μετρώντας μέχρι το 5, γεμίζοντας την την με αέρα. Εκπνέουμε από το στόμα, σταδιακά, μετρώντας πάλι μέχρι το 5, μέχρι να αδειάσει η κοιλιά μας. 

Είναι καλό με τον καιρό να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την μέτρηση σταδιακά μέχρι το 10. 

Επαναλαμβάνουμε αυτές τις αναπνοές πέντε με δέκα φορές, μέχρι να γίνουμε πιο συνειδητοί με την αναπνοή μας και έτσι αυτό θα γίνεται όλο και πιο εύκολο. 

Σκοπός είναι να επαναφέρουμε τον εαυτό μας στο τώρα και να λάβουμε όλα τα οφέλη που έχει ο έλεγχος των αναπνοών μας. Τα οποία είναι η μείωση του άγχους, μείωση της πίεσης του αίματος, καλύτερη ροή του κυκλοφορικού, η απελευθέρωση τοξινών και πολλά άλλα. 

4. Ο ύπνος. 
Αν κάποιος κοιμάται λιγότερο από 6-7 ώρες, τότε εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο να αναπτύξει ασθένειες. Οι ιδανικές ώρες ύπνου για τα παιδιά και τους εφήβους είναι 8-10 ώρες και για τους μεγαλύτερους 7-9. 

Επομένως αν κάποιος επιθυμεί την καλή του υγεία, τότε πρέπει να δίνει την πρέπουσα βαρύτητα στον ύπνο, διότι ο ύπνος βοηθάει στην επούλωση του σώματος του. 

Ο ύπνος βοηθάει την καρδιά και μειώνει το άγχος. Κατά την διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός μας παράγει ορμόνες συμπεριλαμβανομένης και της σεροτονίνης. 

Άνθρωποι με ανεπάρκεια αυτής της ορμόνης συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, όποτε με τις κατάλληλες ώρες ύπνου μειώνεται το ρίσκο έκθεσης στην ασθένεια αυτή όπως και σε άλλες και συμβάλει στην θεραπεία τους. 

Το βασικό κοινό ανάμεσα σε όλες αυτές τις θεραπευτικές μεθόδους είναι η καταπολέμηση του άγχους. Το άγχος είναι μια αντανακλαστική αντίδραση σε κατάσταση απειλής. 

Στην σημερινή εποχή η απειλή που βιώνει ο άνθρωπος είναι οι πολύ γρήγοροι ρυθμοί και οι άπλετες υποχρεώσεις που καλείται να ανταπεξέλθει. 

Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους ρυθμούς της ζωής μας που μας προκαλούν άγχος και μας ασθενούν, τότε ας επιφέρουμε εσωτερική γαλήνη ώστε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας. 

Στις παραπάνω φυσικές θεραπευτικές μεθόδους, κοινός στόχος είναι η χαλάρωση, να επέλθει η αναπνοή μας σε ηρεμία και να επαναφέρουμε τον εαυτό μας στο τώρα. 

Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να φέρνουμε τον εαυτό μας σε γαλήνη, «παγώνοντας» τον χρόνο όσο πιο συχνά μπορούμε κατά την διάρκεια της ημέρας. 

Φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν όλοι αυτοί οι απλοί, καθημερινοί τρόποι ως πρόληψη. Αν τα εδραιώσουμε στην καθημερινότητα μας, θα επαναφέρουμε τον εαυτό μας σε μια τόσο ισορροπημένη κατάσταση που θα προλάβουμε πολλά πριν καν εκδηλωθούν. 

Το άκουσμα της κλασικής μουσικής, ο διαλογισμός, οι βαθιές συνειδητές αναπνοές και ο ύπνος, μόνο ευεργετικά για την ψυχή και το σώμα μας μπορούν να είναι, ποσό μάλλον θεραπευτικά. 




Μαρία Πολυμήλη 

Αν κάτι το σκεφτόμαστε έντονα, το προκαλούμε να γίνει...!!!!

Κάθε φορά που για κάποιο άτομο κάνετε σκέψεις φορτισμένες με πολύ συναίσθημα, του στέλνετε κι ένα ομοίωμα του εαυτού σας, μια πραγματική εικόνα της υλοποιημένης σκέψης.

Κάθε σκέψη ή κάθε συναίσθημα υπάρχει σαν μία ηλεκτρομαγνητική ενεργειακή μονάδα. Νοερές εικόνες συνοδευμένες από δυνατό συναίσθημα, μπορούν να γίνουν σχεδιάγραμμα πάνω στο οποίο θα δημιουργηθεί κάτι υλικό. 

Η ένταση ενός συναισθήματος ή μιας σκέψης ή μιας νοερής εικόνας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, που καθορίζει την υλοποίησή της. 

Η ένταση είναι ο κορμός από τον οποίο μετασχηματίζονται οι ηλεκτρομαγνητικές ομάδες ενέργειας. 

Το ίδιο υποστηρίζει κι ο νευροφυσιολόγος Dr Joe Dispenza, αλλά μας εξηγεί τη διαδικασία που οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας δημιουργούν την πραγματικότητά μας δημιουργώντας, στον εγκέφαλο μας νευρωνικά δίκτυα : «Είσαστε συνδεδεμένοι με τα νευρωνικά σας δίκτυα, τα οποία είναι ενωμένα με τα συναισθήματα σας». 

«Κάνοντας επανειλημμένως τις ίδιες σκέψεις, στερεώνουμε τις συνδέσεις στο νευρωνικό δίκτυο του εγκεφάλου μας. Αυτές οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις μας κάνουν να ενεργούμε κατά τον ίδιο τρόπο συνεχώς. 

Τα γεγονότα είναι σκέψεις! Stefano D’ Anna 

Αλλάζοντας τις σκέψεις μας, μπορούμε να «σπάσουμε» αυτή τη σύνδεση των νεύρων και να εγκαταστήσουμε μια καινούργια σύνδεση. Με αυτή την αλλαγή στις σκέψεις μας και την ειλικρινή πίστη ότι θα γίνουμε αυτό που περιγράφουν οι εν λόγω νέες σκέψεις, επέρχεται και μια αλλαγή ». 

Ο αναισθησιολόγος και ψυχολόγος Dr Stuart Hameroff εξηγεί ακριβώς πως σε κβαντικό επίπεδο οι σκέψεις μας γίνονται πραγματικότητα: «Κάθε συνειδητή σκέψη μπορεί να θεωρηθεί επιλογή, μια κβαντική υπέρθεση που καταρρέει μπροστά σε μια επιλογή». 

«Το Σύμπαν είναι ευφυέστατο και ανταποκρίνεται αυτομάτως στη συνείδησή μας». 

O Dr Tiller στο βιβλίο του Some Science Adventures with Real Magic, γράφει όλα τα πειράματα που έκανε για 35 χρόνια πάνω στην ψυχοενεργητική. Τα λόγια του καθηγητή: «Με την πρόθεση θέτουμε σε λειτουργία το κυβερνοκατάστρωμα. 

Έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα και δημιουργεί για χάρη σας ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Η πρόθεσή σας κάνει αυτό το πράγμα να αποκτά υλική υπόσταση, αρκεί να είστε ενσυνείδητος και να μαθαίνετε πώς να χρησιμοποιείτε την πρόθεσή σας. 

Μαθαίνετε να ελέγχετε τις προθέσεις. Και αυτό είναι που επεξεργάζεται αυτό το κατασκεύασμα, όλο και περισσότερο ώστε να βιώνετε εν συνεχεία αυτά τα βαθύτερα σήματα από τις διάφορες στρώσεις του βιο-κουστουμιού σας και να νιώθετε την ευρύτερη πραγματικότητα». 

Οι σκέψεις μας υλοποιούνται και δημιουργούν κόσμους! 
Η Σχολή των Θεών 

Εμείς χειριζόμαστε το κυβερνο-κατάστρωμα. Διαθέτει τέτοια προσαρμοστικότητα ώστε ό,τι κι αν φανταστείς θα σου το δημιουργήσει. Η πρόθεση σου γίνεται η αιτία να υλοποιηθεί αυτό το πράγμα μόλις αρχίζεις να διαθέτεις αρκετή επίγνωση και μαθαίνεις πώς να χρησιμοποιείς την πρόθεσή σου». «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε την σκέψη και την πρόθεση αν θέλετε να συμβεί μια μεταμόρφωση». 

Πως μπορούμε όμως να ελέγχουμε συνεχώς τις σκέψεις μας και να επιτρέπουμε μόνο στις θετικές σκέψεις να εκφραστούν; Εδώ είναι το σημαντικότερο μυστικό της ζωής, διότι εφ’ όσον οι σκέψεις μας καθορίζουν απόλυτα τη ζωή μας, αν βρούμε έναν πρακτικό τρόπο να τις ελέγχουμε, τότε θα ζήσουμε απόλυτα ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι. 

Ο ανιχνευτής της ποιότητας των σκέψεων μας είναι τα συναισθήματά μας. Αν αισθανόμαστε ωραία, είμαστε ευχαριστημένοι, τότε παλλόμαστε, δονούμαστε σε ανώτερες συχνότητες, βλέπουμε τα πάντα όμορφα και ο νους μας κάνει αυτεπάγγελτα θετικές, δημιουργικές σκέψεις, είναι αισιόδοξος και επικεντρώνει την προσοχή του σ’ αυτά που θέλουμε να μας συμβούν. 

Όταν όμως αισθανόμαστε άσχημα, νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα, παλλόμαστε σε κατώτερες, ασθενέστερες συχνότητες και είναι σίγουρο τότε ότι ο νους μας κάνει αυτεπάγγελτα αρνητικές σκέψεις. 

Το μεγάλο κακό δεν είναι μόνο ότι κάνουμε αρνητικές σκέψεις, είναι ότι όταν αισθανόμαστε άσχημα σκεπτόμαστε και συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο αντίθετο από αυτό που θέλουμε να μας συμβεί. 

Όταν αισθανόμαστε άσχημα, αμφιβάλλουμε για την θετική έκβαση των στόχων μας και κατ’ αυτό τον τρόπο συγκεντρώνουμε την προσοχή μας σ’ αυτό που φοβόμαστε, δηλαδή στη μη εκπλήρωσή τους. 

Άρα στόχος μας είναι να αισθανόμαστε πάντα ωραία, να μην επιτρέπουμε σε κανένα να μας κάνει να αισθανθούμε άσχημα, να σκεπτόμαστε πάντα το καλό, να αποφεύγουμε την κριτική, ή να απαντούμε σε κριτική, να έχουμε πάντα στο νου μας το καλό, τη δημιουργία. 

Αν συνηθίσουμε να κάνουμε συνεχώς θετικές σκέψεις, θα παρατηρήσουμε ότι τα διαστήματα που είμαστε χαρούμενοι θα είναι μεγαλύτερα κι όσο μεγαλώνουν τα διαστήματα που είμαστε χαρούμενοι, τόσο περισσότερο θα κάνουμε θετικές σκέψεις, τόσο περισσότερο θα επικεντρώνουμε τις σκέψεις μας και την προσοχή μας, σ’ αυτά που θέλουμε... 

να μας συμβούν, έτσι θα κάνουμε όλα τα όνειρα μας πραγματικότητα, θα παλλόμαστε συνεχώς σε ανώτερες συχνότητες, έως ότου η ζωή μας γίνει μια ομορφιά, μια περιόριστη έκφραση χαράς, αγάπης, δημιουργίας. 

Αυτός ο κόσμος που βλέπεις και αγγίζεις… είναι ΦΩΣ στερεοποιημένο… The Dreamer! Stefano D’ Anna 

Συμπέρασμα: 
Οτιδήποτε σκεπτόμαστε, σ’ οτιδήποτε συγκεντρώνουμε την προσοχή μας, γίνεται πραγματικότητα. Όταν η σκέψη μας συνοδεύεται και με συναισθήματα, παίρνει περισσότερη δύναμη. Όσο πιο έντονα είναι τα συναισθήματα που συνοδεύουν τις σκέψεις μας, τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες για να γίνουν πραγματικότητα. 

Τα θετικά, γεμάτα αγάπη συναισθήματα είναι εναρμονισμένα με αυτά της Πηγής μας, μας κάνουν να δονούμαστε σε ανώτερες συχνότητες και βοηθούν να γίνουν οι προθέσεις μας πραγματικότητα. 

Εκείνο όμως που ισχυροποιεί ακόμη τη σκέψη μας και την κάνει πραγματικότητα είναι η προσδοκία μας, η βεβαιότητά μας ότι η σκέψη αυτή θα γίνει σίγουρα πραγματικότητα. 

Η συνείδησή μας μπορεί να επιθυμεί κάτι, αλλά όμως αν το υποσυνείδητό μας διαφωνεί, το οποίο πάντα κυριαρχεί του συνειδητού, δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα. 

Όλη η προσπάθειά μας είναι να επαναπρογραμματίσουμε το υποσυνείδητό μας και να το εναρμονίσουμε με τους νέους στόχους μας, για μια νέα ζωή, γεμάτη υγεία, πληρότητα, ευημερία και ευτυχία που θέλουμε να ζήσουμε. 

Άρα η συνεχής επανάληψη μιας σκέψης συνοδευόμενη από έντονα θετικά συναισθήματα και η με απόλυτη βεβαιότητα προσδοκία ότι θα υλοποιηθεί, είναι οι παράγοντες που κάνουν τη σκέψη μας πραγματικότητα!!!!! 




Τα φυτά που πρέπει να βάλεις στο σπίτι σου - Σώζουν ζωές & ομορφαίνουν το χώρο σας...!!!!

Τα φυτά εσωτερικού χώρου, σώζουν ζωές και διακοσμούν όμορφα το σπίτι. Μια βόλτα στο δάσος, στα αγγλικά το λένε «forest bathing» βασίζεται στην αρχαία ιαπωνική πρακτική «shinrin-yoku». Δηλαδή, αφορά στην απορρόφηση της ενέργειας του φυσικού περιβάλλοντος ολόγυρα μας. 

Είναι μια φιλοσοφία βασισμένη στην πεποίθηση ότι είναι στη φύση μας να αποζητάμε τη συντροφιά των δέντρων. Αυτό το διαφορετικό μπάνιο των αισθήσεων μας στο πράσινο βρίσκεται στον πυρήνα του Βουδισμού, του Βουδισμού Ζεν και του Σιντοϊσμού. Πιστεύεται ότι βοηθά στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας της ζωής. 

Ο Qing Li, M.D., ειδικός στην θεραπεία του δάσος εξηγεί το φαινόμενο αυτό στο βιβλίο του «Forest Bathing: How Trees Can Help You Find Health And Happiness». 

Ο Ιάπωνας ειδικός ανακάλυψε ότι η θεραπεία του δάσους μειώνει την πίεση του αίματος, ελαττώνει το στρες. Παράλληλα, μεταξύ πολλών άλλων βοηθά στη συγκέντρωση και τη μνήμη. Το καλύτερο όλων είναι ότι δεν χρειάζεται να ζούμε δίπλα στο δάσος για να γίνουμε αποδέκτες των οφελών της πράσινης θεραπείας.

Η ενσωμάτωση οργανικών στοιχείων στο σπίτι μας βοηθά να έχουμε μια σταθερή, ευεργετική σχέση με τη φύση. Τα περιοδικό Real Simple συγκέντρωσε μια σειρά από προϊόντα και συμβουλές, που θα μας βοηθήσουν να φέρουμε το δάσος κυριολεκτικά μέσα στο σπίτι μας. 

Πώς να ενσωματώσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου 
Δημιουργήστε χώρο εσωτερικά για τα φυτά που μεγαλώνουν
Σκεφτείτε να βάλετε στον χώρο σας έναν πράσινο τοίχο ή κρεμαστές γλάστρες, που θα του δώσουν εκτός από χρώμα και ζωή. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε φυτά σε ανοιχτά ράφια ή στα πρεβάζια των παραθύρων σας. 

Ενσωματώστε φυτά που λειτουργούν σαν καθαριστές αέρα
«Τα φυτά λειτουργούν σαν σφουγγάρια, απορροφώντας τις τοξικές χημικές ουσίες που υπάρχουν στα χρώματα, τα υφάσματα, τα τσιγάρα και τα προϊόντα καθαρισμού», λέει ο δρ. Li. 

«Τα δέκα καλύτερα φυτά για τον καθαρισμό του αέρα είναι το σπαθίφυλλο ή κρίνος της ειρήνης, ο χρυσός πόθος, ο αγγλικός κισσός, το χρυσάνθεμο, η ζέρμπερα, η σανσεβιέρια, ο φοίνικας αρέκα, η αζαλέα, η δράκαινα και το χλωρόφυτο», προσθέτει ο ίδιος. 

Προσθέστε πράσινο σε μέρη που δεν περιμένει κανείς
Τα χαλάκια μπάνιου από βρύα είναι ένας έξυπνος τρόπος να συνδεθείτε με την ενέργεια της γης, που θα σας κάνει να αισθάνεστε κοντά στο έδαφος της περισσότερο από ποτέ ακόμα κι αν μένετε σε ουρανοξύστη! 

Χωρίς παράθυρο; Κρεμάστε πίνακες με φυσικά τοπία
Έχετε φωτογραφίες από τη φύση στην προστασία οθόνης του υπολογιστή σας ή ως εναρκτήρια εικόνα στο κινητό σας. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε πίνακες με φυσικά τοπία στους τοίχους του γραφείου σας. Ακόμη, ένα ελαφρύ πράσινο χρώμα στα δωμάτια του σπιτιού σας θα γαληνέψει την ψυχή σας και θα ωφελήσει την υγεία σας. 

Πλημμυρίστε το σπίτι σας με ξυλώδεις μυρωδιές
Μια εναλλακτική, ιδιαίτερα όταν δεν μπορείτε να βάλετε φυτά στον χώρο σας, είναι τα διάφορα αρωματικά. Μπορείτε να επιλέξετε μυρωδιές όπως το κυπαρίσσι, το ξύλο, το δεντρολίβανο, ο κέδρος, ο ευκάλυπτος και το πεύκο για ένα πραγματικό μπάνιο στο πράσινο! 

Φάτε φρέσκα μυρωδικά
Όταν μεγαλώνετε μυρωδικά στο σπίτι σας, αφενός έχετε μια νότα πολύτιμου πρασίνου στο χώρο σας, αφετέρου μπορείτε να τα καταναλώσετε οι ίδιοι και η οικογένεια σας αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη για την υγεία σας. 




5 τρόποι να αποτοξινώσετε τα ζωτικά σας εσωτερικά όργανα & να χάσετε κιλά...!!!!

1. Έντερο – 2. Νεφρά – 3. Συκώτι – 4. Πνεύμονες – 5. Δέρμα 
Ακόμα σημαντικός είναι ο καθαρισμός και η δραστηριοποίηση της λέμφου που συγκεντρώνει όλες τις ακαθαρσίες. 

Μέθοδοι καθαρισμού οργάνων με τη σειρά που είναι καλύτερο να γίνονται: 

1. Έντερο
α) Κλύσματα με καθαρό νερό.
1-2 φορές την ημέρα στη διάρκεια της αποτοξίνωσης και μετά προτιμότερο μια φορά τη βδομάδα. Το κλύσμα μπορεί να το ακολουθήσει εμποτισμός με χυμό σιταρόχορτου. Αν υπάρχει κάντιτα ή μυκητίαση μια κουταλιά ωμό μηλόξυδο. 

β) Υδροκολοθεραπείες από επαγγελματία θεραπευτή. 

γ) Καθαρισμός με βότανα και καθαρτικά όπως το blessed herbs colon cleanse kit για τουλάχιστον 5 ημέρες σε συνδυασμό με νηστεία χυμών και νερού. 

δ) Καθημερινά 1-2 κουταλάκια τριμμένου λιναρόσπορου σε ένα ποτήρι νερό. 

ε) Χυμός αλόης. Φρέσκος 2 χ 60 ml την ημέρα ή διπλάσια ποσότητα αν είναι συσκευασμένος. 

2. Νεφρά
α) Πράσινοι χυμοί που περιέχουν αγγούρι και τζίντζερ 

β) Νερό ανάλογα με το σωματικό βάρος 

γ) Ειδικά βότανα για τα νεφρά 

– Αρκουδοστάφυλλο -Uva ursi, καλό και για ουρολοιμώξεις
– Χυμός από cranberry χωρίς γλυκαντικά
– Χυμός λεμονιού αραιωμένος με νερό 

Μια καλή αποτοξίνωση νεφρών θα ήταν να πίνουμε ένα πράσινο χυμό στον οποίο θα έχουμε προσθέσει τζίτζερ και χυμό λεμονιού. Ταυτόχρονα για 5 ημέρες βάμμα Uva Ursi 30 σταγόνες επί 3 φορές την ημέρα. 

-Η σόδα διαλύει πολλά από τα οξέα που συσσωρεύονται στα νεφρά . 1 κουταλάκι σόδα με νερό στο πρωινό νερό μακριά από γεύματα. 

3. Συκώτι
α) Αποτοξίνωση συκωτιού/χολής από τον Αντρέα Μόριτζ. 

β) Πράσινοι χυμοί και εμποτισμοί εντέρου με σιταρόχορτο. 

γ) Βότανα ειδικά για το συκώτι :
– Γαϊδουράγκαθο .Το πιο αποτελεσματικό από όλα .Πολύ καλό αν κάποιος ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή.

– Αγκινάρα και σαν τροφή και σαν βότανο/συμπλήρωμα.

– Πιπέρι Καγιέν

– Κουρκουμάς 

Χρησιμοποιούμε το γαϊδουράγκαθο αν υπάρχει πρόβλημα με το συκώτι. Καθημερινά μπορούμε να προσθέτουμε ½ – 1 κουταλιά κουρκουμά σε σκόνη και 1/4 του κουταλιού καγιέν στους χυμούς ή το νερό. 

Αυτά είναι τα 3 πιο σημαντικά όργανα που καθαρίζουμε με τη σειρά αν και όλη η διατροφή βοηθά πολύ στην αποτοξίνωση τους . Το δέρμα, οι πνεύμονες και η λέμφος καθαρίζονται ταυτόχρονα από την αρχή της αποτοξίνωσης. 

4. Πνεύμονες
Βαθιές αναπνοές. 

Βότανο ειδικό για πνεύμονες: Φλώμος-Verbascum Thapsus. Με καθοδήγηση βοτανολόγου. Αιθέρια έλαια ( tea tree, ευκάλυπτος, κέδρος, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μέντα) σε βάση από λάδι και μαλάξεις στο στήθος. 

5. Δέρμα
Ξηρό βούρτσισμα-βοηθά και στην δραστηριοποίηση της λέμφου. 

– Λέμφος
Πράσινοι χυμοί, περπάτημα, άσκηση, τραμπολίνο. 

Ειδικά βότανα:
Εχινάτσια αν υπάρχει λοίμωξη -όχι πάνω από 2-3 εβδομάδες
Γάλλιο

Betula Alpa-Σημύδα 

Καθαρισμός από παράσιτα
Τα παράσιτα εξασθενούν το σώμα με το να του τρώνε θρεπτικά συστατικά και με το να παράγουν τοξικά απόβλητα. Επιβαρύνουν σημαντικά τον οργανισμό. 

Τα 3 σημαντικά βότανα για την αντιμετώπιση τους είναι: 

1. Κάψουλες από φλοιό του πράσινου καρυδιού (Black Walnut Tincture)

2. Κάψουλες από αψιθιά

3. Κάψουλες από γαρύφαλλο 

Για 90-100 ημέρες παίρνουμε 1-2 κάψουλες black walnut , 1-2 κάψουλες αψιθιά και 3 κάψουλες γαρύφαλλο με τα γεύματα. Αφότου κάνουμε αυτόν τον αρχικό καθαρισμό φροντίζουμε να τρώμε καθημερινά μπαχάρια και βότανα που σκοτώνουν τα παράσιτα. 

Τροφές και μπαχαρικά που βοηθούν στην εξόντωση τους:
Σκόρδο , πιπέρι καγιέν , κανέλλα , ρίγανη , θυμάρι , μέντα , φασκόμηλο. 




Αλκαλική διατροφή, το κλειδί για μακροζωία και καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών...!!!!

Ποια τρόφιμα περιλαμβάνονται στην αλκαλική διατροφή. 
Υπάρχουν πολλά είδη δίαιτας – ίσως όμως η καλύτερη επιλογή για μακροζωία και καταπολέμηση των ασθενειών να είναι μια μια αλκαλική διατροφή. 

Σύμφωνα μελέτες, η εξισορρόπηση του pH μας με τη βοήθεια μιας αλκαλικής διατροφής ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που οφείλονται σε πολυάριθμες χρόνιες ασθένειες και παθήσεις – όπως υπέρταση, διαβήτη, αρθρίτιδα, ανεπάρκεια βιταμίνης D και άλλα πολλά.

Μια διατροφή που περιλαμβάνει αλκαλικά τρόφιμα – φρέσκα λαχανικά, φρούτα και μη επεξεργασμένες φυτικές πρωτεΐνες δημιουργεί αλκαλικό pH, το οποίο προστατεύει την υγεία των κυττάρων και εξισορροπεί τα βασικά μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού. 

Η αλκαλική διατροφή, όπως έχει αποδειχθεί, βοηθά στην αποτροπή σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, αναστέλλει τη συγκέντρωση ασβεστίου στα ούρα, προστατεύει από τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά, ενισχύει την υγεία των οστών, μειώνει τη μυϊκή απώλεια και ενισχύει κι άλλες λειτουργίες του οργανισμού. 

Τι ακριβώς είναι η αλκαλική διατροφή; 
Μια αλκαλική διατροφή, σύμφωνα με το naturalsoul.gr, βοηθά στην εξισορρόπηση των τιμών του pH. Το pH καθορίζεται εν μέρει από την πυκνότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Η επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών εξαρτάται από τη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων pΗ, ενώ συχνά ακούμε ότι οι ασθένειες προσβάλλουν πιο εύκολα έναν οργανισμό που υποφέρει από διαταραχή στις τιμές του pH. 

Οι αρχές της υπόθεσης της όξινης τέφρας συμβάλλουν στη διαμόρφωση των αρχών της αλκαλικής διατροφής. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Bone and Mineral Research, 

«Η υπόθεση της όξινης τέφρας υποδηλώνει ότι πρωτεϊνικά τρόφιμα και δημητριακά, με χαμηλή πρόσληψη καλίου, παράγουν όξινο φορτίο τροφής, καθαρή έκκριση οξέος (NAE), αυξημένες τιμές ασβεστίου στα ούρα και αποβολή ασβεστίου από τα οστά, γεγονός που οδηγεί σε οστεοπόρωση». 

Η αλκαλική διατροφή αποσκοπεί στην αποτροπή της εμφάνισης αυτών των παραγόντων δίδοντας βάση στην ισορροπία των τιμών pH των τροφών σε μια προσπάθεια περιορισμού της πρόσληψης διαιτητικών οξέων. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές ένα ιδανικά ισορροπημένο pH διαμορφώνεται σε τιμές αίματος που κυμαίνονται σε ένα εύρος 7,365-7,4. Το pH ενδεχομένως να κυμαίνεται μεταξύ 7,35 έως 7,45 ανάλογα με την ώρα της ημέρας, τη διατροφή, το τελευταίο γεύμα κ.λπ. 

 Αν καταναλώνουμε συχνά όξινες τροφές – γνωστές και ως τρόφιμα τέφρας – το μεταβαλλόμενο επίπεδο pH του οργανισμού ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένη «οξέωση». 

Τι σημαίνει στην ουσία το «επίπεδο pH»; 
Αυτό που ονομάζουμε pH είναι η συντομογραφία του potential Hydrogen, ή αλλιώς η ενεργός οξύτητα. Στην ουσία μετρά την οξύτητα ή την αλκαλικότητα των υγρών και των ιστών του σώματός μας και μετράται σε κλίμακα από 0 έως 14. Όσο πιο όξινο είναι το διάλυμα, τόσο μικρότερη η τιμή του pH και αντιθέτως. 

Ένα pH περίπου 7 θεωρείται ουδέτερο, αλλά η ιδανική τιμή τείνει να είναι περίπου 7,4, με το στομάχι να συνιστά την πιο όξινη περιοχή. Ακόμα και πολύ μικρές μεταβολές στο επίπεδο pΗ διαφόρων οργανισμών μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα. 

Το επίπεδο pH είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια φυτών και ως εκ τούτου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία των τροφίμων που καταναλώνουμε. 

Πώς λειτουργεί η αλκαλική διατροφή. 
Ας δούμε κάποια στοιχεία σχετικά με την οξύτητα/αλκαλικότητα των τροφίμων καθώς και βασικά σημεία για τα πλεονεκτήματα μιας αλκαλικής διατροφής: 

· Οι ερευνητές πιστεύουν ότι «έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη διατροφή από την εποχή των σπηλαίων μέχρι σήμερα». Μετά τη γεωργική επανάσταση και με τη μαζική εκβιομηχάνιση τα τελευταία 200 χρόνια, τα τρόφιμα έχουν σημαντικά μειωμένο κάλιο, μαγνήσιο και χλωρίδιο, και περισσότερο νάτριο. 

· Σε κανονικές συνθήκες, τα νεφρά διατηρούν τις τιμές των ηλεκτρολυτών σε ιδανικά επίπεδα. Όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε υπερβολικά όξινες ουσίες, οι ηλεκτρολύτες καταπολεμούν αυτή την οξύτητα. 

· Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αναλογία καλίου προς νάτριο έχει αλλάξει δραματικά. Παλαιότερα, η αναλογία καλίου έναντι νατρίου ήταν 10: 1, τώρα όμως ο λόγος έχει πέσει στο 1: 3. 

· Πολλά παιδιά και ενήλικες σήμερα λαμβάνουν περισσότερο νάτριο και λιγότερο μαγνήσιο και κάλιο, αλλά και μειωμένες αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Εκτός από αυτό, η τυπική δυτική διατροφή είναι υψηλή σε λιπαρά, απλά σάκχαρα, νάτριο και χλωρίδιο. 

· Όλες αυτές οι αλλαγές στην ανθρώπινη διατροφή έχουν οδηγήσει σε αυξημένη «μεταβολική οξέωση». Με άλλα λόγια, υπάρχει ανισορροπία των τιμών pH, ενώ η σημερινή διατροφή προσφέρει χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και προκαλεί προβλήματα όπως έλλειψη καλίου και μαγνησίου. 

· Αυτό επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, προκαλεί σταδιακή ανεπάρκεια της οργανικής λειτουργίας και εκφυλίζει την οστική μάζα και τους ιστούς. 

Οφέλη της αλκαλικής διατροφής 

1. Προστατεύει την οστική πυκνότητα και τη μυϊκή μάζα 
Σύμφωνα με έρευνες τα φρούτα και τα λαχανικά μας προστατεύουν από τη μείωση της οστικής και μυϊκής μάζας που οδηγεί σε σαρκοπενία. Μια αλκαλική διατροφή συμβάλει στην εξισορρόπηση των αναλογιών των μεταλλικών στοιχείων. 

Η αλκαλική διατροφή συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της παραγωγής των αυξητικών ορμονών και της απορρόφησης βιταμίνης D, η οποία προστατεύει τα οστά εκτός από την καταπολέμηση άλλων χρόνιων ασθενειών. 

2. Μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού. 
Μια από τις αντιγηραντικές επιδράσεις της αλκαλικής διατροφής είναι η μείωση των φλεγμονών που προκαλεί άνοδο στην παραγωγή αυξητικής ορμόνης. Έτσι βελτιώνεται η καρδιαγγειακή υγεία και ο οργανισμός προστατεύεται από χοληστερόλη, υπέρταση, δημιουργία πέτρας στα νεφρά. 

3. Καταπολεμά χρόνιους πόνους και φλεγμονές. 
Σύμφωνα με μελέτες η αλκαλική διατροφή συνδέεται με τα μειωμένα επίπεδα χρόνιου πόνου. Η χρόνια οξέωση βοηθά στη διαιώνιση συμπτωμάτων όπως χρόνιοι πόνοι στην πλάτη, πονοκέφαλος, μυϊκοί σπασμοί, δυσμηνόρροια, φλεγμονές και πόνος στις αρθρώσεις. 

4. Ενισχύει την απορρόφηση βιταμινών και εμποδίζει την ανεπάρκεια μαγνησίου. 
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των ενζύμων και των σωματικών διεργασιών. Η ανεπάρκεια σε μαγνήσιο προκαλεί καρδιακές επιπλοκές, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, προβλήματα ύπνου και άγχος. Το μαγνήσιο ενεργοποιεί επίσης τη βιταμίνη D, σημαντική για τη γενική ανοσολογική και ενδοκρινική λειτουργία. 

5. Βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της πρόληψης του καρκίνου. 
Η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων που βοηθούν στην αποβολή αποβλήτων και στη σωστή οξυγόνωση του οργανισμού προκαλεί διαταραχές. Σύμφωνα με μελέτες ο θάνατος των καρκινικών κυττάρων (απόπτωση) ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικός σε ένα αλκαλικό σώμα. 

Η αλκαλικότητα βοηθά στη μείωση των φλεγμονών και ο κίνδυνος για θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος – σε συνδυασμό με μια αλκαλική διατροφή θεωρείται επωφελής για ορισμένους χημειοθεραπευτικούς παράγοντες που απαιτούν υψηλότερο pΗ. 

6. Βοηθά στη ρύθμιση του βάρους :
Η κατανάλωση αλκαλικών τροφών προστατεύει από την παχυσαρκία μειώνοντας τα επίπεδα λεπτίνης και τυχόν φλεγμονές που επηρεάζουν την ιδιότητα καύσης λίπους. Η αλκαλική διατροφή μας βοηθά να λαμβάνουμε τις θερμίδες που είναι ουσιαστικά απαραίτητες για τον οργανισμό. 

Πώς μπορούμε να εντάξουμε την αλκαλική διατροφή στη ζωή μας ! 

Ας δούμε κάποιες συμβουλές σχετικά με την αλκαλική διατροφή: 
Καλύτερα να αγοράζουμε οργανικά αλκαλικά τρόφιμα. Σύμφωνα με έρευνες το είδος του εδάφους όπου καλλιεργούνται τα φυτά επηρεάζει σημαντικά την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Το ιδανικό pH του εδάφους κυμαίνεται μεταξύ 6 και 7. 

Εάν θέλετε να μάθετε το επίπεδο pH του σώματός σας πριν εφαρμόσετε τις παρακάτω συμβουλές, μπορείτε να αγοράσετε ειδικές ταινίες από το φαρμακείο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο καλύτερος χρόνος για να ελέγξουμε το pH είναι μία ώρα πριν το γεύμα και δύο ώρες μετά το γεύμα. 

Οι καλύτερες αλκαλικές τροφές : 
· Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά ενισχύουν περισσότερο την αλκαλικότητα. Οι καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν μανιτάρια, εσπεριδοειδή, δαμάσκηνα, σταφίδες, σπανάκι, γκρέιπφρουτ, ντομάτες, αβοκάντο, χόρτα, αγγούρι, μπρόκολο, ρίγανη, φασόλια, ελιές, λάχανο, σέλινο, κόκκινα τεύτλα, καρπούζι, σύκα και ώριμες μπανάνες. 

· Όλα τα ωμά τρόφιμα: Ιδανικά, προσπαθήστε να καταναλώσετε αρκετά ωμά λαχανικά και φρούτα που θεωρούνται ζωογόνα, ενώ προτιμήστε φρέσκους χυμούς. 

· Φυτικές πρωτεΐνες: Τα αμύγδαλα, και τα περισσότερα είδη φασολιών είναι καλές επιλογές. 

· Αλκαλικό νερό: Το αλκαλικό νερό έχει pH από 9 έως 11. Καλύτερα να πίνετε απεσταγμένο νερό. Το νερό που φιλτράρεται με φίλτρο αντίστροφης ώσμωσης είναι ελαφρώς όξινο, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερη επιλογή από το νερό της βρύσης ή το καθαρό εμφιαλωμένο νερό 

· Χυμοί λαχανικών: Οι πράσινοι χυμοί είναι πολύ θρεπτικοί. Η χλωροφύλλη, επειδή έχει δομή παρόμοια με αυτή του αίματος, βοηθά στην αλκαλοποίηση του αίματος. 

Ποια τρόφιμα και ποιες συνήθειες πρέπει να αποφεύγουμε: 

Τα τρόφιμα που συμβάλλουν περισσότερο στην οξύτητα περιλαμβάνουν:
• Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
• Κατεψυγμένα τρόφιμα και επεξεργασμένα κρέατα.
• Μεταποιημένα δημητριακά (όπως νιφάδες καλαμποκιού)
• Αυγά
• Καφεϊνούχα ποτά και αλκοόλ
• Βρώμη και προϊόντα ολικής αλέσεως.
• Γάλα: Τα πλούσια σε ασβέστιο γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί δημιουργούν οξύτητα στο σώμα! 

Όταν το αίμα γίνει πολύ όξινο, απορροφά το ασβέστιο (μια πιο αλκαλική ουσία) από τα οστά για να εξισορροπήσει το επίπεδο του pH. Έτσι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι να φάτε πολλά αλκαλικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά!

• Φιστίκια και καρύδια
• Ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί και συσκευασμένα προϊόντα σιτηρών. 

Άλλες συνήθειες που πρέπει να αποφύγουμε: 

· Το αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών

• Υψηλή πρόσληψη καφεΐνης

• Υπερβολική χρήση αντιβιοτικών

• Τεχνητά γλυκαντικά

• Χρόνιο άγχος

• Μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα λόγω της βιομηχανικής γεωργίας

• Χαμηλά επίπεδα ινών στη διατροφή

• Έλλειψη άσκησης

• Υπερβολική ποσότητα ζωικού λίπους (από μη χορτοφάγους)

• Υπερβολική πρόσληψη ορμονών από προϊόντα υγείας και ομορφιάς και πλαστικά

• Έκθεση σε χημικά και ακτινοβολία από οικιακά καθαριστικά, οικοδομικά υλικά, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και μικροκύματα

• Βαφές τροφίμων και συντηρητικά

• Υπερβολική άσκηση

• Παρασιτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα

• Ρύπανση

• Κακές διατροφικές συνήθειες

• Επεξεργασμένα τρόφιμα

• Κακή αναπνοή 

Τι πρέπει να προσέξουμε σε μια αλκαλική διατροφή. 
Ορισμένα όξινα τρόφιμα ενδεχομένως να σας εκπλήξουν, όπως τα αυγά και τα καρύδια. Αυτά μπορεί να είναι όξινα για το σώμα σας, αλλά δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας. Προσφέρουν αρκετά άλλα οφέλη στην υγεία όπως αντιοξειδωτικά στοιχεία και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Σκοπός μας είναι μια ισορροπημένη διατροφή. 

Τελικά, τι πρέπει να κάνουμε; 
· Μια αλκαλική διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα που επιδρούν θετικά στα επίπεδα pH. 

· Τα οφέλη της αλκαλικής διατροφής περιλαμβάνουν καλύτερη υγεία της καρδιάς, δυνατά οστά, μείωση πόνων και αποκατάσταση τυχόν ανεπάρκειας λόγω έλλειψης θρεπτικών ουσιών. 

· Τα αλκαλικά τρόφιμα περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, ωμές τροφές, πράσινους χυμούς, φασόλια και ξηρούς καρπούς. 

· Τα τρόφιμα που είναι όξινα, και επομένως θα πρέπει να περιορίζονται σε μια αλκαλική διατροφή, περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μεγάλη ποσότητα κρέατος, τεχνητά σάκχαρα και γάλα. 




Οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.