Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Η σημασία της αυτοβελτίωσης…!!!

Όταν είμαστε νέοι επικεντρωνόμαστε στην καλή ακαδημαϊκή απόδοση, στους καλούς βαθμούς και στις εξετάσεις. Στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, η μάθηση είναι προσανατολισμένη προς τις ακαδημαϊκές γνώσεις αλλά τι γίνεται με τις πτυχές της αυτοβελτίωσης και της προσωπικής εξέλιξης που παίζουν ισότιμο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων;

Η σημασία της αυτοβελτίωσης συχνά περνά απαρατήρητη. Πολλές φορές κρύβουμε όσα μας ενοχλούν κάτω από το χαλί, αρνούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε ή απλά τα αγνοούμε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τον εαυτό σας. 

Όσο πιο πολύ τρέχετε μακριά, τόσο πιο πολύ θα βυθίζεστε σε όσα σας απασχολούν, επειδή θα έρθει η στιγμή που όλα αυτά τα ψυχολογικά τραύματα της παιδικής ηλικίας, τα άλυτα συναισθήματα και οι αρνητικές πεποιθήσεις θα βγουν στην επιφάνεια, και θα σας κατακλύσουν είτε θα σας βάζουν συνεχώς “τρικλοποδιές” στη ζωή σας.

Για αυτό, τι θα μπορούσατε να κάνετε; Ξεκινήστε με το να έχετε περισσότερη αυτογνωσία, να παρατηρείτε τις σκέψεις σας, τα συναισθήματά σας και τις αντιδράσεις σας και αποφασίστε να κάνετε την αυτοβελτίωση αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας. 

Η μάθηση δεν σταματά ποτέ στη ζωή, και αυτό χρειάζεται να εφαρμόζεται και για την αυτοβελτίωση. Η κεντρική ιδέα είναι ότι επικεντρώνεστε στη συνεχή προσωπική σας εξέλιξη σε κάθε στάδιο της ζωής σας ώστε να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Παρακάτω ακολουθούν 12 σημεία με τα οποία μπορείτε να αναπτύξετε τον εαυτό σας, ανεξάρτητα από την ηλικία σας:

1. Ενισχύστε την αυτογνωσία σας
Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι ξοδεύουμε πολύ χρόνο για να γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους και να επιλύσουμε τα προβλήματά τους. Αν ξοδεύαμε τόσο χρόνο για να μάθουμε τον εαυτό μας, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Το πρώτο βήμα για την αυτοβελτίωση απαιτεί να ενισχύσετε την αυτογνωσία σας και να μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας. 

Κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας και αντιμετωπίστε την ωμή πραγματικότητα, όσο σκληρή και αν είναι. Αναρωτηθείτε για παράδειγμα:

Μου αρέσει ο εαυτός μου;

Έχω στόχους στη ζωή μου;

Πόσο χρονών θα αισθανόσουν, αν δεν ήξερες την ηλικία σου;

Για ποιο επίτευγμα ή πλευρές της προσωπικότητας σου είσαι περήφανος;

Τι είναι επιτυχία για εσένα;

Τι είναι ευτυχία για εσένα;

Η αυτογνωσία είναι ένα συνεχές ταξίδι, όσο η ζωή εξελίσσεται θα αντιμετωπίζετε διαφορετικές εμπειρίες και προκλήσεις, που θα σας κάνουν να κατανοήσετε καλύτερα την προσωπικότητά σας, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. 

Για να μείνετε στο μονοπάτι της αυτοβελτίωσης, είναι σημαντικό να μην χάνετε ποτέ την επαφή με τον εαυτό σας.

Καλή ιδέα είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο με τις σκέψεις, τους προβληματισμούς σας, τις επιτυχίες, αλλά και τις αποτυχίες σας. Όλα είναι μαθήματα, μέσα από τα οποία μπορείτε να εξελιχθείτε.

2. Καλλιεργείστε τα δυνατά σημεία σας
Η αυτοβελτίωση σας επιτρέπει να αναγνωρίσετε τις προσωπικές σας δυνατότητες και να παίξετε μαζί τους. Από τις σχέσεις μέχρι την καριέρα, είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε τα δυνατά στοιχεία σας για κάθε πτυχή της ζωής.

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα το τι ψάχνετε στη ζωή και που είναι πιθανό να ευημερήσετε και να επιτύχετε. Σας βοηθά να θέσετε στόχους στη ζωή σας και να τους φτάσετε. Τελικά, μπορείτε να επιτύχετε ότι θέλετε όταν ξέρετε τι πραγματικά θέλετε.

Καλλιεργώντας τις δυνατότητες σας, είναι πιο πιθανό να είστε επιτυχημένοι και να ζείτε μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή.

3. Ξεπεράστε όσες αδυναμίες μπορείτε
Καθώς η αναγνώριση των δυνατοτήτων σας είναι σημαντική πτυχή της αυτοβελτίωσης , συμβαδίζει με τις αδυναμίες σας. Μην ντρέπεστε για αυτές, δείτε τις σαν πεδίο βελτίωσης. 

Όλοι έχουμε δυνάμεις και αδυναμίες που διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας. Είναι αυτές οι ατέλειες που μας κάνουν ανθρώπους.

Ο στόχος της βελτίωσης του εαυτού πρέπει να είναι να μπορέσετε να δείτε πέρα από αυτές τις αδυναμίες που σας σταματούν από την επίτευξη των στόχων σας. Αποδεχτείτε τις αδυναμίες σας, αναγνωρίστε από πού προέρχονται και αποφασίστε να τις ξεπεράσετε.

Δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και αδύνατο. Στο ταξίδι της αυτοβελτίωσης μετατρέψτε κάθε αδυναμία σε δύναμη.

4. Βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσης
Η “ζώνη άνεσης” μπορεί να μετατραπεί σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Σίγουρα σας κάνει να νιώθετε όμορφα, αλλά επίσης υποδηλώνει στασιμότητα και παρεμπόδιση της εξέλιξης.

Η επιλογή να βελτιώσετε τον εαυτό σας απαιτεί να βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσης. Αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσετε τους φόβους σας, θα δοκιμάσετε νέα πράγματα, θα πάρετε ρίσκα και θα θέσετε προκλήσεις στον εαυτό σας. 

Θα υπάρξουν στιγμές που θα ανακαλύψετε νέες πλευρές της προσωπικότητάς σας αλλά θα υπάρξουν και στιγμές που θα αποτύχετε.

Μην αφήσετε αυτές τις αποτυχίες να σας καταβάλλουν. Το γεγονός ότι προσπαθήσατε πρέπει να σας παρακινεί ώστε να μην μένετε σε αδράνεια και σε οικεία πράγματα επειδή η πραγματική ζωή είναι έξω από τη ζώνη άνεσης.

5. Βελτιώστε την ψυχική σας υγεία
Η σημαντικότερη πτυχή της αυτοβελτίωσης είναι η θετική της επίδραση στην ψυχική υγεία. Όταν δουλεύετε με τον εαυτό σας, γνωρίζετε καλύτερα τον εαυτό σας πράγμα το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας πιο αποτελεσματικά. 

Θα ξεκινήσετε να κατανοείτε γιατί βιώνετε συγκεκριμένα συναισθήματα και να μάθετε πώς να τα αντιμετωπίζετε με τον καιρό.

Ένα άτομο χωρίς αυτογνωσία και χωρίς ενδιαφέρον για την προσωπική του εξέλιξη δεν έχει κανένα έλεγχο στις αντιδράσεις του οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερο στρες και ανησυχία. Η άρνηση δεν είναι ποτέ η απάντηση.

6. Επουλώστε τις σχέσεις σας
Όταν δουλεύετε για την αυτοβελτίωση σας, αυτόματα βελτιώνετε τις σχέσεις σας με τους ανθρώπους γύρω σας. Για παράδειγμα, αν η ευερεθιστότητα είναι πάντα ένας λόγος ανησυχίας στις σχέσεις σας, και δουλεύετε συνειδητά σε αυτές τις πτυχές της προσωπικότητάς σας, θα μάθετε να ελέγχετε το θυμό σας και να χαλαρώνετε. 

Αυτή η θετική αλλαγή αντανακλάται στις προσωπικές και επαγγελματικές σας σχέσεις και τις ενισχύει.

Το κλειδί για να διαχειριστείτε τις διαφωνίες και να χτίσετε ουσιαστικές σχέσεις είναι να ξεκινήσετε να βλέπετε μέσα σας και να εξελίξετε πρώτα τον εαυτό σας. 

Επιπλέον, όταν προσπαθείτε να γίνετε ένα αυτόνομο άτομο και να έχετε θετική εικόνα για τον εαυτό σας, είστε αναγκασμένοι να καλλιεργείτε υγιείς σχέσεις.

7. Βρείτε κίνητρα
Φανταστείτε ότι ανεβαίνετε σε ένα βουνό, και κάθε εμπόδιο που προσπερνάτε σας κάνει να φτάνετε πιο ψηλά. Η ίδια αναλογία ισχύει και για την αυτοβελτίωση. Κάθε φόβος και αδυναμία που ξεπερνάτε σας δίνει το κίνητρο να συνεχίσετε στο μονοπάτι της αυτοβελτίωσης και να εξελιχθείτε περαιτέρω.

Η αυτοβελτίωση και τα κίνητρα πάνε μαζί. Όταν βλέπετε τον εαυτό σας να εξελίσσεται, γεμίζετε με αισιοδοξία και κινητήριο δύναμη για να πιέσετε τον εαυτό σας για το καλύτερο. Είναι ένας συνεχής κύκλος που χρειάζεται να διατηρηθεί το κίνητρο και να δεσμευθείτε στη συνεχή εξέλιξη.

8. Ενισχύστε την αποφασιστικότητά σας
Χρειάζεται να πάρετε αποφάσεις σε κάθε βήμα στη ζωή σας και κάθε απόφαση έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις. Επιπλέον, το θέμα δεν είναι η λήψη αποφάσεων αλλά η αυτοπεποίθηση για τις αποφάσεις που παίρνετε.

Οι σωστές αποφάσεις προέρχονται από την σαφήνεια, την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθηση που είναι άμεσα αποτελέσματα της αυτοβελτίωσης. Όταν ξέρετε τι θέλετε να επιτύχετε και θέτετε στόχους, είστε ικανοί να πάρετε καλύτερες αποφάσεις.

9. Βρείτε σκοπό στη ζωή σας
Όταν αποφασίζετε να βαδίσετε στο μονοπάτι της αυτοβελτίωσης και της προσωπικής εξέλιξης , αυτό δίνει στόχο και νόημα στη ζωή σας. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Επειδή σας βοηθά να μένετε συγκεντρωμένοι στους στόχους της ζωής σας , σας κάνει να νιώθετε ζωντανοί και να έχετε κίνητρο. Βελτιώνει την ψυχική και σωματική σας ευεξία καθώς μένετε στο σωστό δρόμο.

Με την αίσθηση του σκοπού, μαθαίνετε να αποδέχεστε όλες τις προκλήσεις που προκύπτουν στο δρόμο σας επειδή έχετε τα μάτια σας ανοιχτά σε όσα πραγματικά αξίζουν, την “μεγάλη εικόνα”.

10. Ενδυναμώστε το πνεύμα σας
Με τον βομβαρδισμό των πραγμάτων που σας αποσπούν την προσοχή, η πνευματική διαύγεια είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ωστόσο, όταν φροντίζετε για την αυτοβελτίωση σας , ο αρχικός σας στόχος είναι να είστε πιο αυθεντικοί και να απομακρύνεται από τη ζωή σας ότι σας βαραίνει.

Η πνευματική διαύγεια σας δίνει τη δυνατότητα να μείνετε επικεντρωμένοι και να μην αποσπάστε με πράγματα που σας απομακρύνουν από το στόχο σας. 

Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές σύγχυσης και αναποφασιστικότητας αλλά με την εμπειρία, θα μάθετε να είστε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας καθώς ξεκαθαρίζετε τα πράγματα.

11. Να είστε ανοιχτοί στη μάθηση
Οι άνθρωποι που επενδύουν στη συνεχή αυτοβελτίωση έχουν πολύ θετική συμπεριφορά ως προς τη μάθηση. Αυτό δείχνει ότι έχουν επίγνωση των μειονεκτημάτων τους και είναι ανοιχτοί ώστε να βελτιωθούν.

Αντί να αγνοούν και να δραπετεύουν από τα προβλήματά τους, μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους, να εξελιχθούν και να επιτύχουν.

Η ικανότητα της μάθησης είναι εξαιρετική καθώς είναι ουσιαστική για την επίτευξη των στόχων.

12. Καλλιεργείστε την αγάπη για τον εαυτό σας
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι η αυτοβελτίωση καλλιεργεί την αγάπη και τη συμπόνια για τον εαυτό. Όταν βλέπετε τον εαυτό σας να εξελίσσεται κάθε μέρα χτίζετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται ότι αφού αγαπούν τον εαυτό τους γιατί χρειάζεται να αλλάξουν, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Με την αυτοβελτίωση δεν αλλάζετε τον εαυτό σας έτσι απλά. 

Έχει να κάνει περισσότερο σε όσα επικεντρώνεστε και στα ψυχικά εμπόδια που μπορεί να σας σταματούν από το να φτάσετε τους υψηλότερους στόχους σας.

Προσωπική εξέλιξη
Το ταξίδι της αυτοβελτίωσης είναι μια θετική εμπειρία. Η ιδέα δεν είναι να απογοητευτείτε και να χάσετε την ελπίδα σας στην πορεία. Αντί για αυτό αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη του εαυτού σας και προσπαθείτε να ξεπεράσετε τις προκαταλήψεις που σας επηρεάζουν και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω συνεχούς αυτοβελτίωσης.

Για αυτό, είτε είστε 65 ετών είτε 26 ετών και τώρα ξεκινάτε την καριέρα σας, να θυμάστε ότι πάντα θα χρειάζεται να εξελιχθείτε και δεν υπάρχει τέλος στη μάθηση. Αυτό είναι που δίνει νόημα και ευχαρίστηση στη ζωή σας.

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, του LIFE COACHING και του NLP μπορείτε να εξελιχθείτε ακόμα περισσότερο, να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας και να ξεπεράσετε ψυχολογικά εμπόδια που κουβαλάτε από την παιδική σας ηλικία.




Να αγαπάς όπως πρέπει να αγαπηθούν μια μέρα όλοι οι άνθρωποι – Μενέλαος Λουντέμης…!!!

«Να γελάς πιο πλούσια από όλους τους ευτυχισμένους. Να κλαις πιο αληθινά από όλους τους λυπημένους. Και να αγαπάς. Να αγαπάς όπως πρέπει να αγαπηθούν μια μέρα όλοι οι άνθρωποι» – Μενέλαος Λουντέμης

Να γελάς, να κλαις, ν’ αγαπάς. Κι αν πληγωθώ; Με ρωτάτε συχνά. Κι αν πονέσω; Κι αν ο άλλος δεν μου συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο; 

Κι αν ο άλλος δεν είναι αντάξιος των προσδοκιών μου; Κι αν με εγκαταλείψει; Κι αν με απατήσει; Κι αν, κι αν;

Κι αν λοιπόν με αυτό τον τρόπο το μόνο που καταφέρνεις είναι να μη ζεις; Κι αν με αυτό τον τρόπο εγκλωβίζεσαι στους φόβους και στις σκέψεις σου; 

Κι αν με αυτό τον τρόπο μαθαίνεις να υψώνεις τείχη και άμυνες, που ενώ θεωρείς ότι σου προσφέρουν ασφάλεια, την ίδια στιγμή σε εγκλωβίζουν;

Να αγαπάς… Να αγαπάς όπως πρέπει να αγαπηθούν μια μέρα όλοι οι άνθρωποι, είπε ο Λουντέμης. Να απολαύσεις αυτό το συναίσθημα και να μην το ακυρώνεις με τους φόβους σου. Να το απολαύσεις και να το διεκδικήσεις.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε δικαίωμα στην αγάπη, στην απόλαυση, στην ηδονή, στην έκφραση των συναισθημάτων και στην απόλαυσή τους. Μην φοβάσαι να αγαπήσεις. Μην φοβάσαι να αγαπηθείς.

Να βρεις όμως τον κατάλληλο άνθρωπο. Εκείνον που θα σε ακούσει, εκείνον που θα νιώσει τις ανάγκες και τα θέλω σου, εκείνον που δεν θα φοβηθεί να τσαλακωθεί μαζί σου. Στο δρόμο σου θα συναντήσεις και πολλούς που δεν θα είναι οι κατάλληλοι.
Θα υπάρξουν πολλές στιγμές που θα απογοητευτείς. Θα υπάρξουν πολλά βράδια που θα νιώθεις τα δάκρυά σου να κυλάνε και δεν θα μπορείς να σταματήσεις. Κι άλλα βράδια που θα υπάρχει ένα αναπάντητο γιατί.

Μην αφήσεις όμως το φόβο σου να κυριαρχήσει. Μην πιστέψεις ότι όλοι είναι ακατάλληλοι και ότι όλοι θα σε πληγώσουν. Μην κλειστείς μέσα. Να βγεις. Να γνωρίσεις. 

Να επικοινωνήσεις. Γιατί το αξίζεις. Αξίζεις να αγαπηθείς και αξίζεις να αγαπήσεις.




Ελένη Σολταρίδου – Ψυχολόγος

Όταν είμαστε ευτυχισμένοι αγκαλιάζουμε, όταν είμαστε δυστυχισμένοι ψωνίζουμε…!!!

Το πρόβλημα με τον καταναλωτισμό είναι αυτή η δόλια υπόσχεση που μας δίνει κάθε φορά που σκεφτόμαστε εάν θα αγοράσουμε εκείνο το όμορφο ρολόι : αγόρασε ό,τι θέλεις και θα βρεις την ευτυχία! Μια υπόσχεση με πνοή Πυθίας και ένα ανεπαίσθητο ίχνος απειλής!

Η υπόσχεση αυτή βασίζεται σε μια ιδέα που μας ήρθε προίκα μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου κι έκτοτε εδραιώθηκε για τα καλά στη σύγχρονη κοινωνία μας. 

Η υπόσχεση αυτή είναι η εξής, λατρεμένη και χιλιοειπωμένη: η ευτυχία εξαρτάται από τη ικανότητα αγοραστικής δύναμης – τελεία και παύλα.

Δηλαδή, εξαρτάται από το χρηματικό ποσό που μπορεί κάποιος να διαθέσει για να αγοράσει αγαθά!

Στην ουσία, προωθεί την ιδέα ότι η ευτυχία εξαρτάται από το πόσα καταναλωτικά αγαθά μπορούμε να αγοράσουμε. Έχεις τηλεόραση plasma 62’; 

Φίλε μου είσαι πανευτυχής, περισσότερο δεν γίνεται! Φοράς πανάκριβα ρούχα; Αλλοίμονο, είσαι αξιόλογος, περίοπτος, σεβαστός στην κοινωνία. Κι αν μιλήσουμε για αγορά του τελευταίου μοντέλου ενός πανάκριβου αυτοκινήτου, μας σέβεται ολόκληρη η κοινωνία. 

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι όλα αυτά καταλήγουν να είναι αλήθεια, τουλάχιστον φαινομενικά. Συμβαίνει, αλλά όχι επειδή είναι αληθινό αυτό καθεαυτό! Αντιθέτως, συμβαίνει επειδή όσοι χρωματίζουν αυτές τις ιδέες με αξία, τις κάνουν αληθινές.

«Είναι ο τύπος του ανθρώπου που περνάει τη ζωή του κάνοντας πράγματα που σιχαίνεται, για να κερδίσει χρήματα που δεν έχει ανάγκη, για να αγοράζει αγαθά, επειδή θέλει για να εντυπωσιάσει ανθρώπους που δεν συμπαθεί». - Emile Henry Gauvreay-

Με άλλα λόγια, εάν θεωρείτε ότι ένα κοστούμι σας χαρίζει αξιοπρέπεια, θα αισθανθείτε ευτελής όταν φορέσετε απλά και καθημερινά ρούχα. 

Εάν νομίζετε ότι το τελευταίο μοντέλο μιας ακριβής τηλεόρασης αυξάνει τις πιθανότητες ψυχαγωγίας σας, θα υποφέρετε μέχρι να αποκτήσετε μια τέτοια τηλεόραση και να την τοποθετήσετε μέσα στο σαλόνι σας! Και δεν υπάρχει τέλος…

Σε κάθε περίπτωση, έναν μήνα μετά την ακριβή αγορά της απαραίτητης συσκευής-θαύματος, θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτός ο τρόπος σκέψης είναι εντελώς λανθασμένος. 

Κι όμως, ακόμη αισθάνεστε εκείνη την αφόρητη πλήξη, την δυστυχία και την απόγνωση. Καλωσορίσατε σε έναν κύκλο που δεν κλείνει ποτέ!

Η αλήθεια είναι τα καταναλωτικά αγαθά μας ανακουφίζουνε από ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να δώσουμε εμείς οι ίδιοι ένα ουσιαστικό νόημα στη ζωή μας.

Τα αγαθά αυτά μας βοηθούν να στρέψουμε το βλέμμα μας στον εξωτερικό κόσμο, αντί να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας και να ξεκινήσουμε το ταξίδι προς την αυτογνωσία. 

Είναι πιο εύκολο να προβληματιστούμε για το πώς θα αγοράσουμε εκείνο το μοντέρνο ρολόι, από το να ορίσουμε τις πράξεις που πρέπει να κάνουμε για να χαρίσουμε νόημα και αξία στον κόσμο μας.

Ψώνια και κοινωνικός αποκλεισμός

Η σημερινή μας κοινωνία, εξ’ ορισμού, συμπεριφέρεται διαφορετικά στους ανθρώπους που φορούν ακριβά ρούχα ή οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συνηθίσει να έχουν ειδική μεταχείριση και φροντίδα. 

Αυτό συμβαίνει χωρίς καν να χρειαστεί να μιλήσουν ή να δείξουν το ποιόν τους. Συνήθως πολλοί είναι εκείνοι που υποθέτουν ότι πρέπει να εμπλουτίζουμε τον κοινωνικό μας περίγυρο με ευκατάστατους ανθρώπους. 

Οπότε, ακριβώς εκείνη τη στιγμή συνειδητοποιούμε ότι, το χρήμα έχει γίνει εχέγγυο σεβασμού. Το ίδιο συμβαίνει κι από την αντίπερα όχθη. Όσοι άνθρωποι διαθέτουν απλή εμφάνιση, συνήθως αγνοούνται.

Μπορεί κάποιος να τους αρνηθεί την είσοδο των ατόμων αυτών σε συγκεκριμένα μέρη, ή να τους σχολιάσουν με κακόβουλο τρόπο. Ίσως είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι ο καθένας μας έχει δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή συμπεριφορά. 

Οπότε, είναι πολύ εύκολο να πέσουμε στην παγίδα, να σκεφτούμε δηλαδή ότι για να μας συμπεριφερθούν σωστά, είναι αρκετό – ίσως και απαραίτητο – να τρέξουμε για ψώνια και να αλλάξουμε το στυλ μας.

Ο μηχανισμός αυτός όμως έχει μια δυσκολία, είναι πολύ εύθραυστος. Εάν βγάλετε τα ακριβά ρούχα, θα αισθανθείτε ότι βουλιάζετε στην ευτέλεια. Εάν ξαναφορέστε τα ακριβά ρούχα, ανακτάτε αμέσως την αξιοπρέπειά σας και την αξία σας. 

Ο σεβασμός που τρέφετε για τον εαυτό σας γίνεται μια μεταμφίεση κι εξαρτάται αποκλειστικά από τους άλλους, εκτός από εσάς. Όταν αποδέχεστε αυτούς τους όρους, συμφωνείτε να μπείτε σε μια λογική αυτοπεριφρόνησης. 

Παραδέχεστε ότι ο εαυτός σας δεν αξίζει τίποτα. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο σημείο του μηχανισμού αυτού.

Ευτυχία και Αγκαλιές

Μια από τις πιο ανησυχητικές διαστάσεις της λογικής «ψωνίζω άρα υπάρχω» είναι ότι ακολουθεί ένα σχήμα που αγγίζει τον εθισμό. Επιπλέον, προσφέρει αίσθηση ευημερίας παρόμοια με εκείνη που αισθάνεται κάποιο εξαρτημένο άτομο όταν καταναλώνει την ουσία στην οποία είναι εθισμένο. 

Προσφέρει ένα επίπεδο χαράς που μειώνεται σταδιακά και χάνεται. Επίσης, όλο και συχνότερα αισθάνεται την ανάγκη να αγοράσει όλο και περισσότερα αγαθά για να αισθανθεί καλύτερα.

Αυτή η διαρκής αγορά καταναλωτικών αγαθών είναι τυπικό δείγμα δυστυχισμένων ανθρώπων. Καθορίζει ανθρώπους είναι αισθάνονται ένα ανεκπλήρωτο κενό και δεν μπορούν να βρουν ανακούφιση πουθενά.

Η αγορά αγαθών λειτουργεί ως προσωρινό αντίδοτο στην αίσθηση που τους πνίγει: την αίσθηση ότι αισθάνονται ασήμαντοι. Σε κάθε περίπτωση, η ευτυχία δεν είναι εκεί που την αναζητούν!. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες οι καταστάσεις που προσφέρουν γνήσια χαρά αφορούν βιώματα και όχι αντικείμενα και υλικά αγαθά.

Ένα βίωμα μας κάνει να αναρριγήσουμε, να αισθανθούμε ζωντανοί, αναζωπυρώνει τον εσωτερικό μας κόσμο. Η κατανάλωση αφετέρου, είναι ένα βίωμα, μια εμπειρία, αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, μας προσφέρει μόνο επιφανειακό και φευγαλέο ενθουσιασμό.

Σχεδόν ποτέ δεν θυμάται κανείς τη στιγμή που αγοράζει ένα συγκεκριμένο προϊόν. 

Αντιθέτως, η μνήμη μας πάντα κρατά ζωντανή την ανάμνηση του πρώτου φιλιού, ένα όμορφο γεγονός που μας έκανε να γελάσουμε, ή την ημέρα που πήραμε συγχαρητήρια για κάτι σημαντικό που κάναμε.

Οι στιγμές χαράς και ευτυχίας είναι πάντοτε δεμένες με ανθρώπινα βιώματα, με την παρουσία άλλων ανθρώπων κοντά μας. Οι όμορφες στιγμές δημιουργούνται όταν είμαστε μαζί με άλλους ανθρώπους, όταν είμαστε ενεργά μέλη μιας οικογένειας, μιας σχέσης, μίας κοινότητας. 

Οι όμορφες στιγμές είναι στιγμές που μοιραζόμαστε με φίλους και δείχνουμε πόσο αγαπάμε τον κόσμο που μας αγκαλιάζει.

Με άλλα λόγια, οι στιγμές χαράς κι ευτυχίας είναι οι στιγμές που αγκαλιάζουμε τον κόσμο και την ίδια τη ζωή μας!




Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.

7 αρχές για να πετύχετε σπουδαίες σχέσεις…!!!

Η ποιότητα της ζωής σας εξαρτάται, τελικά, από την ποιότητα των σχέσεών σας.

Με τους πελάτες σας, με τους προμηθευτές σας, με τους ανθρώπους που αγαπάτε, με τον εαυτό σας.

Δεσμευτείτε ότι θα έχετε αδιανόητα καλές σχέσεις και θα έχετε αδιανόητα σπουδαία ζωή. Και είναι πολύ εύκολο να είστε ένας σπουδαίος κόμβος σύνδεσης των ανθρώπων.

Να θυμάστε ότι η επιτυχία έχει τελικά να κάνει με την αρχιτεκτονική συνέπεια από θεμελιώδη πράγματα.

Οι επόμενες επτά Πρώτες Αρχές είναι βαθύτατα απλές αλλά και απλά βαθιές – αλλά αυτό δεν συμβαίνει με όλες τις μεγάλες αλήθειες;

1.Να είστε οι πρώτοι που λένε «γεια σας» όταν συναντάτε κάποιον άλλο άνθρωπο. Με άλλα λόγια, να είστε πρώτα εσείς ευγενικοί (που χρειάζεται κουράγιο, επειδή όλοι φοβόμαστε την απόρριψη).

2.Να χαμογελάτε πολύ. Είναι από τους καλύτερους τρόπους να σας ανοιχτεί κάποιος. Να θυμάστε ότι δημιουργούμε μόνιμες εντυπώσεις στους ανθρώπους μέσα στα πρώτα λίγα λεπτά που τους συναντούμε.

3.Να χρησιμοποιείτε τα ονόματα των ανθρώπων. Είνα πραγματικά πολύ σημαντικό. Δείχνει ότι νοιάζεστε και είναι σημάδι σεβασμού.

4.Να κοιτάτε τους ανθρώπους στα μάτια όταν τους μιλάτε.

5. Να γίνετε ακροατές παγκόσμιας κλάσης. Αν το κατορθώσετε σωστά, θα κερδίσετε τον τίτλο του «Σούπερ σταρ των σχέσεων».

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούν προσεκτικά. Ο περισσότεροι άνθρωποι είναι τόσο αφοσιωμένοι στον εαυτό τους ώστε δεν κατορθώνουν να κάνουν σωστές ερωτήσεις όταν συναντούν άλλους ανθρώπους.

Ακούγοντας προσεκτικά και κάνοντας ερωτήσεις δείχνετε ταπεινοφροσύνη.

Δείχνετε το ενδιαφέρον σας. Είναι απόδειξη ότι συμμετέχετε – και ότι δεν είστε ερωτευμένοι με τον εαυτό σας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το να ακούν σημαίνει ότι περιμένουν να σταματήσει να μιλάει ο άλλος για να παρέμβουν.

6.Να επαινείτε με ειλικρίνεια. Οι έπαινοι είναι δωρεάν. Μη χάνετε ποτέ την ευκαιρία να τιμήσετε και να δώσετε αξία στους άλλους, στη δουλειά και στο σπίτι σας. Έτσι θα έρθετε σε επαφή με ό,τι καλύτερο έχουν μέσα τους. Και θα σας δώσουν κι εκείνοι ό,τι καλύτερο διαθέτουν. Αφήνετε τους ανθρώπους έχοντας κατορθώσει να τους κάνετε να νιώθουν καλύτερα από ό,τι ένιωθαν πριν τους συναντήσετε.

7.Να φέρεστε στον καθένα σαν να είναι βασιλιάς (και το εννοώ λέγοντας στον «καθένα»· με τρομάζει κάθε φορά που κάποιος φέρεται πραγματικά ευγενικά σ’ εμένα αλλά χυδαία στον σερβιτόρο – καμία συνέπεια δεν υπάρχει εδώ).

Να φέρεστε σαν να μην πρόκειται να τους ξαναδείτε ποτέ. Κάθε μέρα, όταν γυρίζω σπίτι από τη δουλειά, τα παιδιά μου έρχονται τρέχοντας από όπου κι αν βρίσκονται και με αγκαλιάζουν. Με κάνουν να νιώθω βασιλιάς.

Ασφαλώς, οι προηγούμενες επτά ιδέες είναι απλές. Όμως κάντε κτήμα σας αυτές τις Πρώτες Αρχές και θα φτάσετε στην κορυφή του δικού σας βουνού πιο γρήγορα απ’ ό,τι φαντάζεστε. Το μεγαλείο έρχεται από την αριστοτεχνική αξιοποίηση των θεμελιωδών πραγμάτων.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma «Για μια υπέροχη ζωή Νο 2» από τις εκδόσεις Διόπτρα




Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

12 υποσχέσεις που πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας και να κρατήσετε για πάντα…!!!

Η ζωή δεν έχει να κάνει με ουράνια τόξα και πεταλούδες. Μπορεί να είναι σκληρή μερικές φορές.

Μπορεί να έχετε πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για να φτάσετε ως εδώ, έτσι ώστε η καλύτερη επιλογή είναι να την κάνετε να μετρήσει πραγματικά προχωρώντας εμπρός από όπου και αν βρίσκεστε.

Απελευθερωθείτε από την αρνητικότητα του κόσμου – από τις πηγές της άγνοιας που σας λένε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε – υποσχόμενοι να κοιτάξετε μπροστά, να ζείτε μπροστά, και να βρεθείτε μπροστά. Με άλλα λόγια, ξεκινήστε να κάνετε θετικές υποσχέσεις για τον εαυτό σας!

Υποσχεθείτε να αντισταθείτε, να πολεμήσετε σκληρότερα, να γελάσετε δυνατότερα και περισσότερο και να χαστουκίσετε τις αντιξοότητες ρίχνοντάς τες στην θέση τους όποτε τολμούν να σας στέκονται αντιμέτωπες.

Υποσχεθέιτε να είστε μια δύναμη που σας υπολογίζουν – επειδή είστε μια δύναμη που πρέπει να σας υπολογίζουν. Κάντε αυτές τις υποσχέσεις στον εαυτό σας και κρατήστε τις για πάντα.

Πείτε: «Υπόσχομαι ότι…»

1. «Δεν θα αφήνω το παρελθόν να στρέφεται εναντίον μου» 
– Τα προβλήματά, οι αδυναμίες, οι αποτυχίες, οι μεταμέλειες και τα σφάλματα, σας διδάσκουν αν είστε διατεθειμένοι να αλλάξετε. Αν δεν είστε διατεθιμένοι, τότε απλά θα μοιάζουν με τιμωρία. Άρα αφήστε τα να σας διδάσκουν κάθε μέρα. Δεχτείτε τα πάντα ως ένα μάθημα που πήρατε.

Αν έχετε μετανιώσει για κάποιες από τις αποφάσεις που έχετε πάρει στο παρελθόν, σταματήστε να είστε τόσο σκληροί με τον εαυτό σας. Εκείνη την χρονική στιγμή, κάνατε το καλύτερο με τις γνώσεις που είχατε.

Εκείνη την χρονική στιγμή, κάνατε το καλύτερο με την εμπειρία που είχατε. Οι αποφάσεις σας πάρθηκαν από ένα νεότερο μυαλό. Αν παίρνατε τις αποφάσεις με την σοφία που έχετε σήμερα, θα επιλέγατε διαφορετικά.

Έτσι, δώστε στον εαυτό σας περιθώριο. Ο χρόνος και η εμπειρία είναι ένας θαυμάσιος τρόπος που μας βοηθά να αναπτυχθούμε και να μάθουμε να κάνουμε καλύτερες επιλογές σήμερα, για τον εαυτό μας και για αυτούς τους οποίους νοιαζόμαστε.

2. «Θα είμαι κύριος της ζωής μου και δεν θα αρνηθώ ποτέ την ευθύνη για αυτήν.» 
– Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μάθει ότι θα πρέπει να κατηγορούν τους γονείς, τους δασκάλους, τους συμβούλους, το εκπαιδευτικό σύστημα, την κυβέρνηση, κλπ, αλλά ποτέ να μην κατηγορούν τον εαυτό τους. Δεν είναι ποτέ, ποτέ δικό τους το σφάλμα… ΛΑΘΟΣ!

Είναι πάντα δικό σας το λάθος, γιατί αν θέλετε να αλλάξετε, αν θέλετε να τα αφήσετε πίσω και να προχωρήσετε στη ζωή σας, είστε το μόνο πρόσωπο που μπορεί να το κάνει να συμβεί. Είναι ΔΙΚΗ ΣΑΣ η κίνηση που πρέπει να γίνει.

Είναι ΔΙΚΗ ΣΑΣ ευθύνη. Κάντε την δική σας!

3. «Θα μιλώ ευγενικά και συνειδητά στον εαυτό μου.» Για σταθείτε, τι είπατε μόλις στον εαυτό σας;
- Θα ήταν τα εμπνευσμένα και ενθαρρυντικά λόγια που θα λέγατε σε έναν φίλο; Ή τα μειωτικά σχόλια που μπορεί να φωνάζατε σε έναν εχθρό αν δεν είχατε καρδιά. Ή οι αρνητικές εκτιμήσεις για τη ζωή που θα μουρμουρίζατε αν δεν είχατε πίστη; Όλη μέρα μιλάμε σιωπηλά στους εαυτούς μας, και ένα μέρος από εμάς πιστεύει κάθε λέξη.

Έτσι, μείνετε σε επίγνωση, και αναρωτηθείτε, «Αν είχα ένα φίλο που πάντα μιλούσε σε μένα με τον ίδιο τρόπο που μιλάω στον εαυτό μου τώρα, πόσο καιρό θα του επέτρεπα να είναι φίλος μου;»

4. «Θα ακούω αυτό που μου λέει η καρδιά και η ψυχή μου.» 
– Όταν κάτι το αισθάνεστε σωστό, αυτό σημαίνει ότι είναι σωστό για σας. Και αν πραγματικά αισθάνεστε βαθιά ότι κάτι είναι λάθος, τότε πιθανώς είναι.

Δώστε προσοχή στα αυθεντικά συναισθήματα σας, και ακολουθήστε τα όπου σας οδηγούν. Όταν ακολουθείτε την εσωτερική σας φωνή, οι πόρτες τείνουν να ανοίγουν για σας, ακόμη και αν τις περισσότερες φορές είναι αρχικά κλειστές.

5. «Θα ζήσω μια ζωή που ταιριάζει σε μένα, και όχι που να ταιριάζει στους άλλους.»
– Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ακολουθήσει το μονοπάτι που κάνει ΕΣΑΣ ευτυχισμένους. Και συνειδητοποιείστε ότι κάποιοι άνθρωποι στη ζωή σας θα αρνηθούν να περπατήσουν δίπλα σας καθώς ξεκινάτε αυτό το ταξίδι απλά δεν θα εγκρίνουν οτιδήποτε κι αν πείτε, και αυτό είναι εντάξει.

Μερικές φορές, όταν εσείς οι ίδιοι δεσμεύεστε να δημιουργήσετε τη δική σας ευτυχία, αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τις αντιλήψεις των άλλων. 

Μερικές φορές όταν κερδίζεις κάτι μεγάλο, θα πρέπει να αφήσεις κάτι άλλο. Και μερικές φορές αυτό το «κάτι άλλο» είναι κάποιοι άνθρωποι που θέλουν να κάνεις μόνο αυτό που θέλουν εκείνοι να κάνεις.

6. «Θα διακόψω τις σχέσεις που δεν πάνε άλλο…» 
– Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στη ζωή σας προσωρινά, απλά για να σας διδάξουν κάτι. Έρχονται και φεύγουν και κάνουν κάποια διαφορά. Και είναι εντάξει το να μην είναι στη ζωή σας πια. Δεν διαρκούν όλες οι σχέσεις, αλλά τα μαθήματα που σας διδάσκουν διαρκούν.

Αν μάθετε να ανοίγετε την καρδιά και το μυαλό σας, θα συνειδητοποιήσετε ότι όλοι, ακόμα κι αυτοί που σας «τρελαίνουν», μπορούν να σας διδάξουν κάτι που αξίζει τον κόπο. 

Μερικές φορές θα αισθάνεστει περίεργα όταν συνειδητοποιείτε ότι έχετε ξοδέψει τόσο πολύ χρόνο με κάποιον που δεν είστε πλέον συνδεδεμένος/η, αλλά αυτό είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι. Είστε ακριβώς εκεί που πρέπει να είστε. Όλοι είμαστε.

7. «Δεν θα επιτρέψω σε καμία κατάσταση να κλέψει μόνιμα το χαμόγελό μου.» 
– Ακόμα και όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, σταματήστε ένα λεπτό για να θυμηθείτε ποιοι είστε ΕΣΕΙΣ. Σταματήστε ένα λεπτό για να προβληματιστείτε σχετικά με τα πράγματα που έχουν πραγματικό και διαρκές νόημα στη ζωή σας. Και στη συνέχεια χαμογελάστε για το πόσο μακριά έχετε φτάσει.

Ειλικρινά, τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι πιο όμορφο και ισχυρό από ένα χαμόγελο που έχει παλέψει να εμφανιστεί εν μέσω δακρύων. Κάθε ανόητος μπορεί να είναι ευτυχής όταν οι καιροί είναι εύκολοι.

Χρειάζεται μια ισχυρή ψυχή με πραγματική καρδιά για να εμφανιστούν χαμόγελα μέσω καταστάσεων που μας κάνουν να κλαίμε. Δεν έχει σημασία πόσο καιρό παίρνει, θα περάσει. Συνεχίστε. Τελικά, οι σκληρές καταστάσεις οικοδομούν δυνατούς ανθρώπους.

8. «Θα γιορτάζω και θα εκτιμώ τη ζωή που έχω.» 
– Πάρα πολλοί άνθρωποι υπερεκτιμούν αυτό που δεν είναι και υποτιμούν αυτό που είναι. Μην είστε ένας από αυτούς. Πάρτε μια ανάσα καθαρού αέρα. Το παρελθόν είναι πίσω σας.

Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε σήμερα, όχι σε αυτό που θα μπορούσατε ή θα έπρεπε να είχατε κάνει χθες. Θυμηθείτε ότι, για ό, τι έχετε χάσει, έχετε κερδίσει κάτι άλλο. 

Εκτιμήστε αυτό που έχετε και αυτό που είστε σήμερα. Η ζωή δεν χρειάζεται να είναι τέλεια για να είναι υπέροχη. Μετρήστε τις ευλογίες σας, όχι τα προβλήματά σας.

Δεν κοστίζει τίποτα να έχετε θετική σκέψη, και αυτό αλλάζει τα πράγματα προς το καλύτερο. Εσείς ελέγχετε τις σκέψεις σας, οπότε χρησιμοποιήστε τις καλά ώστε να δίνετε στις πράξεις και τη ζωή σας ένα ισχυρό πλεονέκτημα.

9. «Θα συνειδητοποιήσω και θα χρησιμοποιήσω τη δύναμή μου για να κάνω τη διαφορά.» 
– Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη δύναμή τους είναι με το να αποδέχονται ότι είναι αδύναμοι. Είναι ΛΑΘΟΣ.

Σε έναν κόσμο γεμάτο αμφιβολία, αξίζει να τολμάτε να ονειρεύεστε. Σε έναν κόσμο γεμάτο θυμό, αξίζει να τολμάτε να συγχωρείτε. Σε έναν κόσμο γεμάτο μίσος, τολμάτε να τολμάτε να αγαπάτε. Σε έναν κόσμο γεμάτο δυσπιστία, αξίζει να τολμάτει να πιστέψετε. Και μόλις το κάνετε, θα βρείτε εκείνη τη δύναμη που κάποτε πιστεύατε ότι σας έλειπε.

10. «Θα αφοσιωθώ στην τελειοποίησή μου.» 
– Οτιδήποτε αξίζει να γίνει, αξίζει να γίνει σωστά. Και η τελειότητα δεν έρχεται ποτέ συμπτωματικά. Είναι το αποτέλεσμα υψηλής πρόθεσης, εστιασμένης προσπάθειας, έξυπνης κατεύθυνσης, επιδέξιας εκτέλεσης, και το όραμα να δει κάποιος τα εμπόδια σαν ευκαιρίες.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η αυτοβετίωση δεν μπορεί να κριθεί κοιτάζοντας το που βρίσκεστε σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά μετρώντας την απόσταση που έχετε διανύσει από το σημείο απ’ όπου ξεκινήσατε.

11. «Θα επεκτείνω διαρκώς τον εαυτό μου πέρα από τη ζώνη ασφαλείας μου.» 
– Το ότι δυσκολεύεστε δεν σημαίνει ότι αποτυγχάνετε. Κάθε μεγάλη επιτυχία απαιτεί έναν ισάξιο αγώνα για να φτάσετε εκεί.

Να το γνωρίζετε αυτό! Όταν παλεύετε, τότε είναι που γίνεστε ολοένα δυνατότεροι και εξυπνότεροι.

Ασκηθείτε διαρκώς μέχρι το σημείο όπου θα βρίσκεστε στα όρια των ικανοτήτων σας, επεκτείνοντας τον εαυτό σας ξανά και ξανά, κάνοντας λάθη, σκοντάφτοντας, μαθαίνοντας από αυτά τα λάθη και επεκτείνοντας τον εαυτό σας ακόμα περισσότερο.

12. «Θα αγκαλιάσω τις αλλαγές που ξέρω ότι πρέπει να κάνω.» 
– Η ζωή είναι μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της διατήρησης και της απελευθέρωσης – της διατήρησης της θέσης και της μετακίνησης προς τα εμπρός.

Πασχίζουμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές, αλλά πώς ξέρουμε πότε είναι πραγματικά καιρός να προχωρήσουμε στη ζωή μας; Τα σημάδια δεν είναι πάντα κατανοητά. Οι σχέσεις, οι θέσεις εργασίας, ακόμη και οι πόλεις που ζούμε έχουν ημερομηνία λήξης.

Μερικές φορές πιανόμαστε σε κάτι που δεν λειτουργεί από φόβο ότι δεν θα είμαστε σε θέση να προσαρμοστούμε στις αναγκαίες αλλαγές. Και ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: περισσότερος πόνος, τεράστια απογοήτευση, και διαρκής λύπη. Φερθείτε έξυπνα.

Αγκαλιάστε τις αλλαγές που ξέρετε ότι πρέπει να κάνετε.




www. newsitamea.gr

Πόσο άδικο είναι που εμείς οι μαμάδες πρέπει να απολογούμαστε για τα πάντα…!!!

Ενοχές, ενοχές, ενοχές! Το μόνιμο μαύρο σύννεφο πάνω από το κεφάλι κάθε μαμάς. Η εκνευριστική φωνούλα που της ψιθυρίζει διαρκώς πως ό,τι κάνει είναι λάθος και κακό και πως δεν είναι «αρκετή».

Δεν είναι να απορεί κανείς, λοιπόν, που όλες μας νιώθουμε την ανάγκη, κατά καιρούς, να απολογηθούμε για τα πάντα. 

Ίσως γι΄αυτό να ταυτιστήκαμε τόσο πολύ με όσα γράφει αυτό το κείμενο.

«Εμείς οι μαμάδες απολογούμαστε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Ζητάμε συγγνώμη όταν δεν μπορούμε να θηλάσουμε και πάντα νιώθουμε την ανάγκη να εξηγήσουμε το γιατί. Το ίδιο κάνουμε και για κάθε άλλη απόφασή μας που δεν ταιριάζει στα ”κουτάκια” της κοινωνίας.

Ζητάμε συγγνώμη όταν δεν μπορούμε να πάμε βόλτες, γιατί μπορεί να έχουμε μικρότερα παιδιά στο σπίτι, να εργαζόμαστε με πλήρες ωράριο ή να έχουμε άλλες υποχρεώσεις.

Ζητάμε συγγνώμη όταν η συμπεριφορά του παιδιού μας δεν είναι καλή.

Ζητάμε συγγνώμη αν χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα και για το ακατάστατο σπίτι μας.

Ζητάμε συγγνώμη για το σώμα μας που δεν δείχνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Ζητάμε συγγνώμη που τα παιδιά μας δεν κάνουν πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Όπως βλέπετε, ζητάμε συνεχώς συγγνώμη για τα πάντα και για οτιδήποτε. Γιατί αυτό μας έμαθαν να κάνουμε όταν δεν ανταποκρινόμαστε σε όλους μας τους ρόλους.

Δεν θα έπρεπε ποτέ, όμως, να απολογούμαστε ούτε για τις πεποιθήσεις μας ούτε για τις επιλογές μας. Ούτε φυσικά για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένειά μας.

Επιπλέον, όσο κι αν λέμε συγγνώμη, πάντα θα υπάρχει κάποιος που δεν θα συμφωνεί με τις αποφάσεις μας.

Γι’ αυτό μαμάδες, ας είμαστε ο εαυτός μας. Άφηστε τα συγγνώμη… Δεν χρειάζονται!»




mama365.gr

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

8 ισχυροί τρόποι για να αποτοξινώσετε την ψυχή σας…!!!

Ζούμε σε έναν γρήγορο κόσμο, πάντα ενάντια στον χρόνο για να φτάσουμε τον στόχο μας, για να γίνουμε καλύτεροι από χθες, και για να νιώσουμε χρήσιμοι. Σε όλο το χάος όμως που βρίσκουμε τον εαυτό μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ευεξία μας.

Είναι γεγονός πως είμαστε συνέχεια υπό την επιρροή των τοξινών, και των σωματικών και των πνευματικών. Και ενώ υπάρχουν πολλές πηγές για το πώς να αποτοξινώσετε το σώμα σας, δεν ξέρουν όλοι πως η αποτοξίνωση της ψυχής είναι εξίσου σημαντική.

Εδώ είναι 8 πολύ ισχυροί τρόποι για να αποτοξινώσετε την ψυχή σας και μπορούν να σας ηρεμήσουν και να σας επιτρέψουν να βιώσετε την ομορφιά αυτού του κόσμου από μια πιο ήρεμη οπτική γωνία.

1. Καθαρίστε την ακαταστασία.
Αν και η αταξία είναι κάτι φυσικό, επηρεάζει την ροή της ενέργειας. Στην πραγματικότητα, η ακαταστασία εμποδίζει την ενέργεια να μετασχηματιστεί ή να εξουδετερωθεί, που σημαίνει ότι ζώντας μαζί της, ζείτε στην αρνητικότητα.

Μειώστε τα πράγματά σας σε αυτά που πραγματικά χρειάζεστε και αφαιρέστε όλα τα υπόλοιπα. Καθαρίστε το σπίτι σας και τον χώρο εργασίας σας και επιτρέψτε στην ενέργεια να ρεύσει και να αποκατασταθεί.

2. Βγείτε στον ήλιο.
Η έκθεση στα φυσικά στοιχεία, ειδικότερα στο φως του ήλιου, είναι πολύ καλή για να αποτοξινώσετε την ενέργεια σας. Όχι μόνο ο ήλιος σας παρέχει πολλή βιταμίνη D (είναι καλή για την ανακούφιση του άγχους και φυσικό αντικαταθλιπτικό) , αλλά επίσης σας τρέφει με την ενέργεια που σας λείπει.

3. Φύση.
Η φύση είναι ο καλύτερος θεραπευτής. Φροντίζει το σώμα, το μυαλό και την ψυχή, και παρουσιάζει μια αντίθετη αστική αγχωτική ζωή από αυτή που έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι. Ο χρόνος στη φύση σας παρέχει πολύ οξυγόνο ενώ αναζωογονεί την ενέργειά σας και θεραπεύει όποια μπλοκαρίσματα και αρνητικές επιρροές.

4. Διαλογισμός.
Ακόμα και 5 λεπτά την ημέρα είναι καλύτερο από το τίποτα, και θα σας εξυπηρετεί για όλη τη μέρα. Η γαλήνη και η ενέργεια που παρέχει ο διαλογισμός δεν πρέπει να υποτιμούνται. Έχει δειχθεί πως ο διαλογισμός έχει πολλά θετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο, και οι πνευματιστές θα σας πουν πόσο σημαντικός είναι για την ψυχή.

5. Άθληση.
Η άθληση, εκτός από τα σωματικά οφέλη, εξυπηρετεί ως ένα ισχυρό εργαλείο γείωσης. Σε καιρούς άγχους και/ή κατάθλιψης, η άθληση σάς επιτρέπει να καταλαγιάσετε και κάθε υπερβολή (και θετική και αρνητική) θα δοθεί στην γη για μετασχηματισμό και εξουδετέρωση.

6. Φροντίστε τον εαυτό σας.
Ποιος είπε ότι δεν αξίζετε λίγη περιποίηση; Και ποιος είναι καλύτερος για να το κάνει αν όχι εσείς; Η φροντίδα του εαυτού σας είναι σημάδι ότι αγαπάτε και σέβεστε τον εαυτό σας όπως και τους άλλους. Οπότε, κάντε ένα διάλειμμα για να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν.

7. Κάντε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία.
Η τεχνολογία θα πρέπει να κάνει την ζωή μας καλύτερη. Αλλά όπως πάνε τα πράγματα σήμερα, οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Η υπερβολική κατανάλωση του οτιδήποτε είναι επικίνδυνη και ανθυγιεινή, και αυτό ισχύει και για την τεχνολογία. 

Οπότε, κλείστε το κινητό σας, απομακρυνθείτε από την οθόνη και κοιτάξτε τον ουρανό για αλλαγή.

8. Κάντε κάτι που αγαπάτε.
Πολλοί άνθρωποι τείνουν να εστιάζουν μόνο στο να κερδίζουν χρήματα ενώ νιώθουν εντελώς κατεστραμμένοι από το γεγονός ότι η δουλειά που κάνουν είναι κάτι που δεν τους ενθουσιάζει και δεν τους κάνει χαρούμενους. 

Και ενώ σίγουρα θα πρέπει να σκεφτείτε να κάνετε μια δουλειά που αγαπάτε, μερικές φορές οι επιλογές δεν είναι στην διάθεσή μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να κάνετε κάτι που αγαπάτε πραγματικά. Είτε είναι κάτι δημιουργικό, άθληση, οικογενειακές εκδρομές ή οτιδήποτε που βρίσκεται μέσα στην καρδιά σας. Θα σας απελευθερώσει με τρόπους που δεν φαντάζεστε.




Φωτό από: Jeremy Bishop / Unsplash

50 πράγματα να (σού) πεις αν η ψυχολογία σου σήμερα είναι χάλια…!!!

Είναι κι εκείνες οι μέρες που όλα πάνε λίγο πολύ στραβά: ο καφές δε βγαίνει καλός, έξω βρέχει κι απεχθάνεσαι τη βροχή, ο κόσμος γι’ άλλo ένα Σάββατο αποφάσισε να μη συνεννοηθεί μαζί σου και πιστεύεις πως κάποιος σε έχει μουτζώσει. Ή απλώς επειδή η καθημερινότητα μας δίνει πολλά σημάδια πως κάτι δεν κάνουμε καλά, μάλλον χρειαζόμαστε κάποια πράγματα για να πειστούμε πως δεν είναι όλα άσκοπα. 

Οπότε, επειδή δε γίνεται να πατήσουμε ένα «pause» σε αυτή τη ζωή ή να κάνουμε ένα «skip» στην επόμενη μέρα, με την ελπίδα πως θα είναι καλύτερη, αυτά είναι 50 πράγματα που μπορεί να σου φτιάξουν λίγο την ψυχολογία.

1. Είναι μια κακή μέρα, δεν είναι μια κακή ζωή.

2. Η φύση πάντα έχει τον τρόπο να βρίσκει τον δρόμο της.

3. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να το λύσει λίγη θάλασσα.

4. Υπάρχουν άνθρωποι που ό,τι και εάν κάνεις θα σε αγαπούν.

5. Οι φίλοι σου θα γελούν με τα κρύα αστεία σου κι εσύ θα τους ευγνωμονείς κρυφά γι’ αυτό.

6. Μπορείς να τα παρατήσεις όλα και να ξαναρχίσεις.

7. Έχεις δικαίωμα στο να έχεις κουραστεί.

8. Είσαι αρκετ@.

9. Δε χρειάζεται να ξέρεις ακριβώς «τι σου γίνεται».

10. Ακολούθησε το ένστικτό σου, αυτό σε έφερε εδώ που είσαι.

11. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα γνωρίσεις ακόμα και πολλά μέρη που θα πας, οπότε καλό θα ήταν να μην τα παρατήσεις.

12. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μη φοράς τα ρούχα που σου αρέσουν και σε κάνουν χαρούμενο.

13. Μπορείς να φας αυτό το έξτρα κομμάτι σοκολάτας και να μην κρίνεις τον εαυτό σου γι’ αυτό.

14. Κάποιος σε σκέφτεται και λιώνει.

15. Ποτέ δεν είναι αργά για να υιοθετήσεις το αγαπημένο σου κατοικίδιο.

16. Τα παιδιά θα συνεχίσουν να γελούν στα πάρκα.

17. Δε θα σταματήσουν να φτιάχνουν ταινίες.

18. Θα υπάρχουν μέρη στην πόλη σου που θα βρίσκεις την ησυχία σου.

19. Ακόμα θα γίνονται συναυλίες για να μπορείς να ουρλιάζεις τα τραγούδια που μιλούν στην ψυχή σου.

20. Θα ακούσεις πολλούς ακόμα μουσικούς «του δρόμου» και θα χαθείς στα λόγια τους.

21. Η ζυγαριά δεν αναγράφει την αξία σου ως άνθρωπο.

22. Μπορείς να έχεις όσα γατάκια θέλεις (αρκεί να τα προσέχεις).

23. Υπάρχουν τόσα βιβλία που δεν έχεις διαβάσει ακόμα.

24. Έχεις να ζήσεις επικά μεθύσια.

25. Κάποιος αδημονεί να τον φιλήσεις.

26. Θα λυγίσεις ξανά. Και δεν πειράζει.

27. Το κάρμα υπάρχει και γι’ αυτό πρέπει να προστατέψεις την ενέργειά σου.

28. Θα έρθουν περισσότερες φιλοσοφικές συζητήσεις στα μπαλκόνια με ένα ποτήρι κρασί.

29. Θα κάνεις ερωτικές εξομολογήσεις που θα σε κάνουν να νιώσεις ζωντανός.

30. Η Μποφίλιου θα συνεχίσει να βγάζει τραγούδια.

31. Μπορείς να φας αχνιστό κρουασάν σοκολάτας για πρωινό και βραδινό.

32. Αυτά που έχεις καταφέρει σήμερα 5 χρόνια πριν τα ονειρευόσουν.

33. Ένας σκύλος που σε γνώρισε θα σε αγαπάει για πάντα.

34. Απόψε έχει βροχή αστεριών.

35. Είσαι πολύ όμορφος όταν χαμογελάς.

36. Η γη θα συνεχίσει να κινείται αλλά με εσένα μέσα της θα είναι πιο ενδιαφέρουσα.

37. Ο καθρέπτης σου λέει ό,τι το μυαλό σου του πει, οπότε μην είσαι σκληρός μαζί σου.

38. Δε θα ταιριάξεις με όλους κι αυτό είναι καλό.

39. Ο Σεπτέμβριος είναι καλύτερος μήνας για διακοπές γιατί είναι όλα φθηνότερα.

40. Μια «αποτυχημένη» σχέση δε σε καθορίζει.

41. Έχεις κι εσύ αρνητικά στοιχεία και σε κάποιον αρέσουν πολύ.

42. Αύριο είναι Κυριακή.

43. Μπορείς να κλάψεις για να ξεσπάσεις κι αυτό είναι οκέι.

44. Έχεις να σβήσεις πολλές ακόμα τούρτες γενεθλίων.

45. Μπορείς να ξεκλέβεις χρόνο για σένα και να μην αισθάνεσαι άσχημα γι’ αυτό.

46. Μπορείς να είσαι και σοβαρός άνθρωπος κι αστείος, να είσαι και επαγγελματίας και χαμένος στον κόσμο σου.

47. Δεν είσαι τα λάθη στη δουλειά σου.

48. Τα όνειρα και οι προσδοκίες σου μπορεί να αλλάξουν, χωρίς να σημαίνει πως πλέον δεν αξίζουν.

49. Δεν υπάρχουν μικροί στόχοι.

50. Εάν θέλεις να έρθουν οι μέρες του φωτός, μόνο εσύ μπορείς να τις κάνεις να έρθουν.




Συντάκτης: Ελένη Τσεπελίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου
Σκέφτομαι άρα υπάρχω; Καλύτερα «Γράφω άρα υπάρχω». Σινεφίλ, θεατρόφιλη, αιώνια βιβλιοφάγος, λάτρης του ζεστού τσαγιού και των μουντών ημερών που αναζητά αυτή την νότα της ποίησης στη ζωή. Η μυρωδιά των βιβλίων και της βροχής στους δρόμους είναι ο προσωπικός μου εθισμός. Χαμένη στις λέξεις και στις σκέψεις από μικρή, ερωτευμένη με τις βραδινές συζητήσεις, συνεχώς ακροβατώντας ανάμεσα στη λογική και στα συναισθήματα.

14 κανόνες για να είσαι ο εαυτός σου…!!!

Να είσαι ο εαυτός σου.
Προσπαθώντας να είσαι κάποιος άλλος είναι χάσιμο του προσώπου που πραγματικά είσαι. Αγκάλιασε το άτομο που έχεις μέσα σου και τις ιδέες του, τις δυνάμεις του και την ομορφιά του, όπως κανένας άλλος.

Γίνε το πρόσωπο που θέλεις μα γίνεις – η καλύτερη εκδοχή σου – σύμφωνα με τους δικούς σου όρους. Και πάνω από όλα, να είσαι αληθινός στον εαυτό σου.

Ξεκινώντας από σήμερα…

1. Θέσε τις προτεραιότητες σου. 
– Σε είκοσι χρόνια από τώρα δεν θα έχει καμία σημασία τι παπούτσια φόραγες σήμερα, πως ήταν τα μαλλιά σου ή τι μάρκα τζιν αγόρασες. Αυτό που θα έχει σημασία είναι το πως αγάπησες, τι έμαθες και πως εφάρμοσες αυτές τις γνώσεις.

2. Πάρε την πλήρη ευθύνη των στόχων σου. 
– Αν πραγματικά θέλεις καλά πράγματα να συμβούν στη ζωή σου, πρέπει να τα κάνεις να συμβούν. Δεν γίνεται να κάθεσαι να απλά να ελπίζεις ότι κάποιος άλλος θα σε βοηθήσει. Πρέπει να φτιάξεις το δικό σου μέλλον και να μην νομίζεις ότι η μοίρα σου είναι συνδεδεμένη με τις πράξεις και τις επιλογές των άλλων.

3. Γνώριζε την αξία σου. 
– Όταν κάποιος σε αντιμετωπίζει σαν να είσαι ένα άτομο από τις πολλές επιλογές του, βοήθησε τον να περιορίσει τις επιλογές του αφαιρώντας τον εαυτό σου από την εξίσωση. Μερικές φορές πρέπει να προσπαθήσεις να μην νοιάζεσαι, άσχετα με το πόσο πολύ νοιάζεσαι πραγματικά. Επειδή, μερικές φορές μπορεί να μην σημαίνεις σχεδόν τίποτα σε κάποιον που σημαίνει πάρα πολλά για εσένα. 

Δεν είναι υπερηφάνεια – είναι αυτοσεβασμός. Μην περιμένεις να δεις θετικές αλλαγές στη ζωή σου, αν περιβάλλεις τον εαυτό σου με αρνητικούς ανθρώπους. Γνώριζε την αξία σου και τι έχεις να προσφέρεις και ποτέ μην συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από αυτό που αξίζεις πραγματικά.

4. Επέλεξε τη σωστή προοπτική. 
– Η προοπτική είναι το παν. Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με κυκλοφοριακή συμφόρηση, με μεγάλη ουρά αναμονής ή περιμένεις κάποιο ραντεβού που έχει αργήσει, έχεις δύο επιλογές : Μπορείς να νιώσεις απογοητευμένος και εξοργισμένος ή μπορείς να το δεις σαν η ζωή να σου δίνει μια πνοή ανάσας από την βιασύνη και να περάσεις τον χρόνο σου ονειροπολώντας, συνομιλώντας ή κοιτάζοντας τα σύννεφα. 

Η πρώτη επιλογή πάντα θα σου ανεβάζει την αρτηριακή σου πίεση. Η δεύτερη επιλογή θα σου ανεβάζει τη συνείδηση σου.

5. Μην αφήνεις τα παλιά σου προβλήματα να τιμωρούν τα όνειρα σου.
– Μάθε να αφήνεις πίσω σου τα πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να δεις αλαζονικά μια κατάσταση που πιστεύεις ότι τελείωσε άδικα, υπενθύμισε στον εαυτό σου αυτό: Δεν θα εξοντώσεις ποτέ τον θυμό σου χτυπώντας την ιστορία μέχρι θανάτου. 

Για αυτό κλείσε το στόμα σου, ξέσφιξε τις γροθιές σου και ανακατεύθυνε τις σκέψεις σου. Όταν σου φύγει αυτή ο ορμή, ο θυμός θα φύγει σιγά-σιγά και να θα σε αφήσει να ζήσεις γαλήνια καθώς πηγαίνεις προς ένα καλύτερο μέλλον.

6. Επέλεξε τα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία. 
– Κάποια πράγματα απλά δεν έχουν μεγάλη σημασία – όπως το είδος αυτοκινήτου που οδηγείς. Πόσο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό στο μεγάλο σχέδιο της ζωής; Καθόλου μεγάλο. Αλλά το να αγγίξεις την καρδιά κάποιου; Αυτό έχει σημασία. 

Το όλο πρόβλημα με τους περισσότερους ανθρώπους είναι ότι ξέρουν τι έχει σημασία, αλλά δεν το επιλέγουν. Τους αποσπάται η προσοχή. Δεν θέτουν προτεραιότητες. 

Ο σκληρότερος και εξυπνότερος τρόπος για να ζεις είναι να επιλέγεις αυτό που πραγματικά έχει σημασία και να το επιδιώκεις με πάθος.

7. Αγάπα τον εαυτό σου. 
– Άφησε κάποιον να σε αγαπήσει ακριβώς όπως είσαι – όσο ατελής και να είσαι και όσο μη ελκυστικός και να νιώθεις μερικές φορές. Ναι, άσε κάποιον να σε αγαπήσει παρ’ όλα αυτά. Και άσε αυτό τον κάποιον να είσαι ΕΣΥ.

8. Αποδέξου τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες σου. 
– Να έχεις αυτοπεποίθηση με το να είσαι ΕΣΥ. Συχνά σπαταλάμε πολύ χρόνο συγκρίνοντας τον εαυτό μας με άλλους και ευχόμαστε να ήμασταν κάτι που δεν είμαστε. Ο καθένας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και αδυναμίες και μόνο όταν αποδεχόμαστε τι είμαστε και τι όχι, είμαστε σε θέση να γίνουμε αυτό που είμαστε ικανοί να γίνουμε.

9. Στάσου όρθιος για ΕΣΕΝΑ. 
– Γεννήθηκες για να είσαι αληθινός, όχι για αν είσαι τέλειος. Βρίσκεσαι εδώ για να είσαι ΕΣΥ, όχι για να είσαι κάτι που κάποιος άλλος θέλει να είσαι. Σήκωσε το ανάστημα σου, κοίτα τους στα μάτια και πες «Μην με κρίνεις μέχρι να με γνωρίσεις, μην με υποτιμάς μέχρι να με προκαλέσεις και μην μιλήσεις για εμένα μέχρι να μιλήσεις με εμένα».

10. Μάθε από τους άλλους και προχώρησε όταν πρέπει. 
– Δεν μπορείς να περιμένεις να αλλάξεις τους ανθρώπους. Είτε θα τους αποδεχτείς όπως είναι ή θα ξεκινήσεις να ζεις τη ζωή σου χωρίς αυτούς. Και ακριβώς επειδή κάτι τελειώνει, δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ. 

Έζησες, έμαθες, ωρίμασες και προχώρησες. Μερικοί άνθρωποι ήρθαν στη ζωή σου ως ευλογία, άλλοι ήρθαν στη ζωή σου ως μαθήματα.

11. Να είσαι ειλικρινής στις σχέσεις σου. 
– Μην απατάς! Αν δεν είσαι χαρούμενος, να είσαι ειλικρινής και να προχωρήσεις αν πρέπει. Όταν πραγματικά αγαπάς, το να είσαι πιστός δεν είναι θυσία, είναι χαρά.

12. Να είσαι άνετος με το να νιώθεις άβολα. 
– Η ζωή όπως την ξέρουμε μπορεί να αλλάξει εν ριπή οφθαλμού. Φιλίες μπορεί να ανθίσουν, σταδιοδρομίες να παραμεριστούν και κάθε χαμένη ελπίδα να αναζωπυρωθεί. 

Μπορεί να αισθάνεσαι άβολα μερικές φορές, αλλά γνώριζε ότι η ζωή αρχίζει στο τέλος της ζώνης της άνεσης σου. Έτσι, αν αισθάνεσαι άβολα τώρα, γνώριζε ότι η αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή σου τώρα δεν είναι το τέλος, αλλά ένα νέο ξεκίνημα.

13. Γίνε αυτός που γεννήθηκες να είσαι. 
– Μην φτάσεις στο τέλος της ζωής σου και ανακαλύψεις ότι έζησες μόνο το μήκος της. Ζήσε και το πλάτος της επίσης. Όταν ζεις με πάθος, η μόνη πρόκληση που είναι μεγαλύτερη από το να μάθεις να περπατάς ένα χιλιόμετρο με τα παπούτσια κάποιου άλλου, είναι το να μάθεις να περπατάς άνετα για μια ζωή στα δικά σου παπούτσια. 

Ακολούθησε την καρδιά σου και πάρε και το μυαλό μαζί σου. Όταν νιώθεις εντελώς άνετα στο δικό σου σώμα, δεν θα σε συμπαθούν όλοι, αλλά δεν θα σε νοιάζει καθόλου για αυτούς.

14. Ποτέ μην εγκαταλείπεις τον εαυτό σου. 
– Αυτή είναι η ζωή σου. Διαμόρφωσε την ή κάποιος άλλος θα το κάνει. Η δύναμη δείχνει όχι μόνο την ικανότητα να αντέχεις, αλλά και την ικανότητα να ξεκινάς από την αρχή όταν πρέπει. 

Ποτέ δεν είναι αργά για να γίνεις αυτό που μπορεί να ήσουν. Συνέχισε να μαθαίνεις, να προσαρμόζεσαι να αναπτύσσεσαι. Μπορεί να μην είσαι ακόμα εκεί, αλλά θα είσαι πιο κοντά από ότι ήσουν χθες.




diaforetiko.gr

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Η ειλικρίνεια μπορεί να μην κρατήσει δίπλα σου πολλούς αλλά θα κρατήσει τους σωστούς…!!!

Σε μια εποχή όπου η υποκρισία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, οι άνθρωποι αναγκάζονται να φορέσουν την μάσκα που ταιριάζει πιο πολύ στα δικά τους συμφέροντα και να δώσουν ρεσιτάλ ερμηνείας! 

Φοβούνται να δείξουν τον πραγματικό εαυτό τους! Τους τρομάζει η απόρριψη και η αποδοκιμασία από τους άλλους! Προτιμούν να γίνουν ένα με την μάζα, ώστε να νιώθουν κοινωνικά αποδεκτοί και όχι μόνο!

Για ποιο λόγο να εκφράσουν την πραγματική τους άποψη και τα ειλικρινή συναισθήματα τους προς τους άλλους και να διακινδυνεύσουν τη ρήξη αυτής της σχέσης - όποια και αν είναι αυτή, είτε φιλική, είτε επαγγελματική - από την στιγμή που κρύβονται συμφέροντα από πίσω; 

Αυτά τα άτομα είναι συνήθως μέσα στην καλή χαρά με όλο τον κόσμο! Κάθε τους πρόταση συνοδεύεται με τις λέξεις «αγάπη μου, κούκλα μου» καθώς και πολλά άλλα παρόμοια. 

Βγάζουν μια προσποιητή καλοσύνη που είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή!

Προτιμώ τους ειλικρινής ανθρώπους, αυτούς που δεν θα διστάσουν να εκφράσουν το όποιο παράπονο έχουν προς το πρόσωπό μου, αυτούς που θα μου πουν την άποψή τους για το καλό μου χωρίς να σκεφτούν μην τυχόν με πληγώσουν! 

Εκείνους που δεν θα διστάσουν να με επιπλήξουν για ένα λάθος μου! Εκείνους που θα μου πουν ποιο είναι το σωστό για μένα με οποιοδήποτε κόστος!

Συνήθως οι ειλικρινείς άνθρωποι δεν έχουν πολλούς φίλους! Γιατί όχι μόνο και οι ίδιοι δεν αντέχουν την υποκρισία, αλλά παράλληλα η μάζα τους θεωρεί κακεντρεχείς! 

Η ειλικρίνεια μπορεί να μην κρατήσει δίπλα σου πολλούς αλλά θα κρατήσει τους σωστούς!




Συντάκτης | Μαρία Αρφαρά

Δεν μπορώ να χάνω χρόνο με ό,τι με πληγώνει – Δεν έχω υπομονή…!!!

Δεν μπορώ να χάνω χρόνο με ό,τι με πληγώνει.
«Δεν έχω υπομονή για κάποια πράγματα, όχι επειδή έχω γίνει υπεροπτική, αλλά επειδή έχω φτάσει σε ένα σημείο της ζωής μου όπου δεν μπορώ να χάνω χρόνο με ότι με δυσαρεστεί, ή με πληγώνει. 

Δεν έχω υπομονή για τον κυνισμό, για την υπερβολική κριτική και τις απαιτήσεις οποιασδήποτε φύσης.

Δεν έχω πια τη διάθεση να αρέσω σε όσους δεν αρέσω, να αγαπάω αυτούς που δεν με αγαπάνε και να χαμογελάω σε αυτούς που δεν μου χαμογελάνε. 

Δεν χαρίζω ούτε λεπτό σε αυτούς που λένε ψέματα, ή θέλουν να με χειραγωγήσουν.

Αποφάσισα να μην συνυπάρχω πια με την προσποίηση, την υποκρισία, την ανεντιμότητα και τον φτηνό έπαινο. Δεν μπορώ να ανεχθώ ούτε την επιλεκτική γνώση, ούτε την ακαδημαϊκή αλαζονεία. Δεν με ενδιαφέρει ούτε το κουτσομπολιό.

Αντιπαθώ τις αντιπαραθέσεις και τις συγκρίσεις. Πιστεύω στον κόσμο των αντιθέτων και γι’ αυτό αποφεύγω ανθρώπους με δύσκαμπτες και άτεγκτες προσωπικότητες. Στη φιλία απεχθάνομαι την έλλειψη αφοσίωσης και την προδοσία. 

Δεν τα πάω καλά με όσους δεν ξέρουν να πουν μια καλή κουβέντα, ή μια λέξη ενθάρρυνσης. Βαριέμαι τις υπερβολές και δεν μπορώ να αποδεχθώ αυτούς που δεν αγαπάνε τα ζώα.

Και πάνω από όλα δεν έχω υπομονή για όποιον δεν αξίζει την υπομονή μου».

Το παραπάνω κείμενο έκανε το γύρο του διαδικτύου χτες. Το πόσταρα κι εγώ. Λανθασμένα αποδόθηκε στη Μέριλ Στριπ ενώ ανήκει στον Πορτογάλο συγγραφέα Jose Micard Teixeira. 

Είναι από εκείνα τα κείμενα ή ατάκες που τα βρίσκεις και τα αναπαράγεις με ορμή γιατί εκφράζουν κάποια οργή σου ή κάποια επιθυμία που έχεις καταπιέσει. 

Ταυτίζεσαι, λες να, κάποιος εκεί έξω με καταλαβαίνει, δεν είμαι μόνος με όλους τους τρελούς. 

Και ξαφνικά τα shares και τα retweets χτυπάνε κόκκινο και διαπιστώνεις πόσοι ακόμα άνθρωποι γύρω σου έχουν την ίδια οργή ή επιθυμία που έκρυβες κι εσύ. Κοίτα πως μοιάζουμε μερικές φορές οι άνθρωποι…

Η υπομονή σε γενικές γραμμές θεωρείται προτέρημα. 

Αποθεώνεται από φιλοσοφία και θρησκεία και συνήθως δικαιώνεται κοινωνικά και προσωπικά. Η υπομονή δεν είναι αναμονή όπως λανθασμένα τη μεταφράζουμε μερικές φορές. Δεν περιμένουμε, υπομένουμε. Είναι διαφορετικά πράγματα. Και είναι λάθος να υπομένουμε περιμένοντας κάτι. 

Η αναμονή κρύβει συχνά αναβολή και απραξία, ενώ η υπομονή πρέπει να περιλαμβάνει δράση, ή ενέργεια. Για αλλάξει αυτό που υπομένουμε. Ή μέχρι να αλλάξει αυτό που υπομένουμε.

Η υπομονή είναι βαθιά προσωπική υπόθεση. 

Είναι επιλογή. Υπομένεις για τον εαυτό σου, ακόμα και αν φαίνεται παροδικά πως γι’ αυτό ευθύνονται άλλοι. Υπομένουμε ένα παρανοϊκό αφεντικό, συναδέλφους που είναι δύσκολο να επικοινωνήσουμε, συνεργάτες που δημιουργούν μονίμως προβλήματα.

Υπομένουμε την ανεργία, την οικονομική δυσχέρεια και τη θλίψη γύρω μας. 

Υπομένουμε το σύντροφό μας που μπορεί να αντιμετωπίζει προσωπικά θέματα ή και ολόκληρη την οικογένειά του που δεν συμπαθούμε.

Τη σχέση μας την ίδια που μπορεί να περνάει κρίση. Το κυκλοφοριακό, τον κάθε τρελό που πήρε ένα αυτοκίνητο και βγήκε στο δρόμο, αυτόν που μας κλέβει τη σειρά οπουδήποτε, εκείνον που δεν μας σέβεται. 

Υπομένουμε ένα πρόβλημα υγείας δικό μας είτε αγαπημένου προσώπου. Σε κάθε έκφανση η ζωή μοιάζει να απαιτεί υπομονή. Δεν θα έβγαινε πέρα χωρίς αυτή!

Όταν φτάνει η συζήτηση στην υπομονή πάντα μου έρχεται στο μυαλό το βιβλίο «Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα». Η πρωταγωνίστρια υπομένει απίστευτο κυνισμό, αλαζονεία και υποτίμηση από το σύντροφό της.

Μέχρι που εκείνος μένει παράλυτος και ξαφνικά την έχει απόλυτη ανάγκη. 

Και τότε εκείνη του επιστρέφει πίσω όλα εκείνα που της έκανε. Από τη μία ο πρωταγωνιστής μοιάζει να πληρώνει την αλαζονεία του και η κοπέλα να δικαιώνεται για την υπομονή της. Στο τέλος όμως κι εκείνη με τη σειρά της πληρώνει αυτά που του κάνει. Ίσως γιατί εξαργύρωσε με λάθος τρόπο την υπομονή της.

Η υπομονή είναι βαθιά προσωπική υπόθεση. Είναι επιλογή. Είναι διδαχή, μάθημα ζωής. Πρέπει να περιλαμβάνει ενέργεια. Και αυτή η ενέργεια είναι συνήθως μια απλή εσωτερική αναζήτηση, μια εσωτερική πάλη, αν μπορεί αυτό να είναι απλό… Η υπομονή μου θυμίζει μαχαίρι. 

Αν το πιάσεις σωστά από τη λαβή μπορεί να αποδειχτεί το πιο χρήσιμο εργαλείο και να σε σώσει. Αν πάλι το πιάσεις ανάποδα, από τη λάμα μπορεί να σε σκοτώσει. Όπως την πρωταγωνίστρια του βιβλίου.

Ο Jose Micard Teixeira βγαίνοντας από τα μαύρα φεγγάρια της υπομονής του, αποφάσισε, όντας πλέον σοφότερος, τι δεν θέλει να υπομένει πια. Οι πρώτιστες υπομονές του μάλλον θα είναι λυτρωτικές για το μέλλον του. 

Έτσι πρέπει να είναι η υπομονή. Λύτρωση και θωράκιση για παρακάτω. Για την επόμενη.

Γιατί η υπομονή δεν τελειώνει ποτέ. Απλώς θα ξέρουμε να την παρέχουμε σε εκείνους τους ανθρώπους και σε εκείνες τις καταστάσεις που το αξίζουν. Έτσι θα αναδεικνύεται πάντα μέσα μας και η αξία της υπομονής μας και τελικά θα φωτίζεται η βαθιά προσωπική μας αξία.

Τα μαύρα φεγγάρια της υπομονής μας κάποτε θα φωτίσουν το πραγματικό μας πρόσωπο… Ας έχουμε κάνει το καλύτερο γι’ αυτό…




Το πασίγνωστο κόλπο που αποτοξινώνει το ήπαρ…!!!

Εκτός από πλούσιο σε βιταμίνη C, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, το λεμόνι διαθέτει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση – Καταναλώνετε συχνότερα λεμόνια και διώξτε τις τοξίνες από τον οργανισμό σας

Λίγο στυμμένο λεμόνι σε νερό κάθε μέρα είναι κάτι που πίνουν όσοι θέλουν να βοηθήσουν την αποτοξίνωση του οργανισμού τους.

Το λεμόνι αποβάλλει τις τοξίνες από το ήπαρ.

Το D λεμονένιο του ελαίου των εσπεριδοειδών αυξάνει τη δράση της φάσης Ι και ΙΙ των αποτοξινωτικών ενζύμων.
Αυτά τα ένζυμα δρουν είτε στο έντερο είτε στο ήπαρ, μεταβολίζοντας φάρμακα και περιβαλλοντικές τοξίνες σε υδατοδιαλυτές ουσίες που μπορεί εύκολα το σώμα να αποβάλει.

Μια μελέτη που έγινε σε υπέρβαρες Κορεάτισσες και δημοσιεύθηκε στο FASEB έδειξε ότι όσες ακολουθούσαν πρόγραμμα αποτοξίνωσης με λεμόνι είχαν σημαντική μείωση σωματικού λίπους, καθώς και ενισχυμένη αποτοξινωτική που σχετιζόταν με μειωμένα επίπεδα CRP (δείκτης φλεγμονής).

Το λεμονί επίσης:

Βοηθάει στις καταστάσεις Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

Κάνει τα νύχια πιο σκληρά και χωρίς κηλίδες

Καταπολεμάει τις τροφικές δηλητηριάσεις

Βοηθάει στις περιπτώσεις ινομυαλγίας και εξάντλησης

Μειώνει τις φλεγμονές

Ξεκουράζει του μύες μετά από την άσκηση

Μειώνει την παρουσία ουρικού οξέος στις αρθρώσεις μειώνοντας και τον πόνοι σε καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα.

Βοηθάει στο hangover μετά από κατανάλωση αλκοόλ

Είναι ευεργετικό στις καταστάσεις κολίτιδας. Η κολίτιδα είναι μια ανισορροπία των αλκαλικών και όξινων επιπέδων στο έντερο. Ο χυμός λεμονιού βοηθάει στην εξισορρόπηση του pH και μειώνει την οξύτητα.




Πηγή: Anticancer: Η προληπτική δύναμη των τροφών – Οδηγός διατροφής για να μειώσετε ον κίνδυνο του καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική διατροφολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, Εκδόσεις Διόπτρα
ygeiamou.gr