Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Πότε πρέπει να πεθαίνει ο άνθρωπος ;

Τι ακριβώς εννοούμε με το «πότε πρέπει να πεθαίνει ο άνθρωπος»; Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή την ερώτηση; Στην παρουσίαση αυτή επικεντρώνομαι στο ρήμα ''πρέπει''. Υποστηρίζω πως το ρήμα ''πρέπει'' μπορεί να υποδείξει αναγκαιότητα (λογική ή φυσική) ή υποχρέωση. Δεδομένης αυτής της αρχικής ανάλυσης επιχειρώ να δώσω τέσσερις διαφορετικές απαντήσεις στην ερώτηση «πότε πρέπει να πεθαίνει ο άνθρωπος» : 

1) όταν έρθει η ώρα του· 

2) όταν δεν επιθυμεί να ζήσει άλλο· 

3) όταν η ζωή δεν έχει πλέον αξία· και, 

4) όταν το σώμα δεν μπορεί να υποστηρίξει πλέον τη ζωή. 

1. ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΕΠΕΙ 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του συνεδρίου και ιδιαίτερα τον Γιάννη που με προσκάλεσε να συμμετάσχω κι εγώ σ’ αυτή τη στρογγυλή τράπεζα, να συζητήσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. 

Όταν ο Γιάννης μου έστειλε τον τίτλο της στρογγυλής τράπεζας, σκέφτηκα πως η ερώτηση που έθετε ήταν ιδιαίτερα περίεργη στη διατύπωσή της, αλλά και γι’ αυτό ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. 

Τι ακριβώς εννοούσε με το «πότε πρέπει να πεθαίνει ο άνθρωπος»; 

Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή την ερώτηση; 

Όπως μας συμβουλεύανε και στο σχολείο, πριν προσπαθήσεις να δώσεις απάντηση, βεβαιώσου ότι έχεις κατανοήσει (σωστά) την ερώτηση. 

Θα ήθελα, λοιπόν, να αρχίσω προσπαθώντας να κατανοήσω την ερώτηση, πριν προσπαθήσω να προσφέρω μια απάντηση (ή τέσσερις!). 

Ας δούμε ξανά την ερώτηση «Πότε πρέπει να πεθαίνει ο άνθρωπος;» και ας την αναλύσουμε στα στοιχεία της : «Πότε», «πρέπει», «πεθαίνει», «άνθρωπος». 

Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μεγάλη συζήτηση για το τι σημαίνει πεθαίνω, τι ακριβώς σημαίνει θάνατος, πώς ορίζεται ο θάνατος. 

Ή θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τον όρο άνθρωπος, ποιος είναι ο άνθρωπος, ποιος λογίζεται ως άνθρωπος. 

Ή το πότε, σε ποια ηλικία; σε ποιες συνθήκες; κ.λπ. 

Θα προτιμήσω να επικεντρωθώ σε μια άλλη λέξη, στο ρήμα ''πρέπει''. 

Τι σημαίνει πρέπει; 

Δεν θα παρουσιάσω μια συστηματική ανάλυση του ερωτήματος αυτού, αλλά κάποιες πρώτες σκέψεις. 

Το ρήμα ''πρέπει'' μπορεί να υποδηλώσει αναγκαιότητα – κάτι το οποίο είναι αναπόφευκτο (φυσική αναγκαιότητα, κάτι που προκύπτει από ή υπόκειται σε φυσικούς νόμους) – ή χρειάζεται να γίνει (λογική αναγκαιότητα, κάτι που προκύπτει από λογικό θεώρημα), αλλά και υποχρέωση, κάτι που κάποιος οφείλει να επιτελέσει (υποχρέωση, κάτι που προκύπτει από ή υπόκειται σε κάποιον κανόνα ηθικής). 

Μέσα στην υποχρέωση μπορούμε να διακρίνουμε και την έννοια της προσωπικής επιλογής : η υποχρέωση δεν είναι πάντα και απαραίτητα απόλυτη, όπως είναι η αναγκαιότητα. 

Έχουμε, λοιπόν, δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή την ερώτηση· αναγκαιότητα και υποχρέωση. 

Εάν θεωρήσουμε πως το πρέπει υποδηλώνει αναγκαιότητα, αυτό που πρέπει να εξετάσουμε στη συνέχεια είναι το από πού πηγάζει αυτή η αναγκαιότητα (π.χ. από φυσικούς νόμους ή από κάποιο λογικό θεώρημα). 

Και αντιστοίχως, εάν κατανοήσουμε την ερώτηση ως υπόδειξη υποχρέωσης, θα πρέπει να σκεφτούμε από πού προκύπτει αυτή η υποχρέωση, αλλά και σε ποιον την οφείλουμε· σε ποιον οφείλουμε την υποχρέωση να πεθάνουμε. 

Είναι υποχρέωση προς τον εαυτό μας; 

Προς κάποιον ή κάποιους άλλους; 

Προς την κοινωνία; 

Ποιός ορίζει πώς πρέπει να διεκπεραιώσουμε αυτή την υποχρέωση; 

Και σε ποιόν θα πρέπει να λογοδοτήσουμε αν αποτύχουμε; 

Είναι δυνατόν να αποτύχουμε σε μια τέτοια υποχρέωση; 

Είναι δυνατόν να μην καταφέρουμε να πεθάνουμε σωστά, με τον σωστό τρόπο, ή στο σωστό χρόνο; 

Δέκα λεπτά δεν είναι αρκετός χρόνος να για αναλύσουμε σε βάθος αυτά τα δύσκολα και σύνθετα ερωτήματα. 

Αλλά ίσως, με το να κοιτάξουμε τέσσερις κοινές απαντήσεις που θα μπορούσαμε να δώσουμε στην ερώτηση «Πότε πρέπει να πεθαίνει ο άνθρωπος», είναι μια καλή αρχή για να σκεφτούμε αυτά τα ζητήματα (της αναγκαιότητας και της υποχρέωσης, της σχέσης με τον εαυτό μας, το πώς αντιλαμβανόμαστε τον άνθρωπο κ.λπ.) 

Πότε πρέπει να πεθαίνει ο άνθρωπος, λοιπόν; 

2. ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

2.1. Όταν έρθει η ώρα του 

Μία πρώτη απάντηση είναι όταν έρθει η ώρα του (π.χ. φυσικός θάνατος). 

Τι σημαίνει «όταν έρθει η ώρα του»; 

Η απάντηση αυτή υποδηλώνει μια φαταλιστική, μοιρολατρική, αντιμετώπιση της ζωής. 

Με τον όρο ''φαταλισμός'' (μοιρολατρία) εννοώ την πεποίθηση πως δεν έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε ή να αλλάξουμε καταστάσεις ή μελλοντικά γεγονότα που θεωρούνται αναπόφευκτα. 

Θέματα ζωής και θανάτου συγκαταλέγονται σε αυτή την κατηγορία. 

Ο άνθρωπος είναι θνητό ον, και ως τέτοιο κάποια στιγμή φτάνει το τέλος του. 

Ο θάνατος είναι μια αναπόφευκτη αναγκαιότητα. 

Αυτή η αποδοχή του αναπόφευκτου συνεπάγεται και την έλλειψη προσωπικής ευθύνης. 

Ο άνθρωπος δεν υποχρεούται να ακολουθήσει κάποιους ετερογενείς κανόνες (κανόνες έξω από τον εαυτό του) και άρα, δεν νιώθει το βάρος της υποχρέωσης και να λογοδοτήσει σε κάποιον. 

Η έννοια αυτή του φαταλισμού ανταγωνίζεται την έννοια της προσωπικής ελευθερίας, της ελεύθερης βούλησης, όπως θα δούμε και παρακάτω. 

Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως αντιτίθεται και στην έννοια της ελευθερίας.4,5. 

Ο Νίτσε, ο οποίος υποστηρίζει αυτή την έννοια του φαταλισμού, θεωρείται και ο φιλόσοφος ο κατεξοχήν υπερασπιστής της προσωπικής ελευθερίας. 

Η απουσία ετερογενών κανόνων σημαίνει πως ο άνθρωπος είναι ελεύθερος από το αίσθημα της ενοχής και της δυσαρέσκειας που μπορεί να προκύψει από την υποχρέωση να ακολουθήσει κανόνες εξωτερικά επιβαλλόμενους.6. 

Σημειώνω πως ο φαταλισμός του Νίτσε δεν οδηγεί στην αδράνεια. 

Τουναντίον. 

Δεν είναι η έννοια της μοιρολατρίας εκείνης όπου ο άνθρωπος παραδίδεται τελείως και αρνείται να συμμετάσχει στη ζωή, αρνείται να δράσει. 

2.2. Όταν δεν επιθυμεί να ζήσει άλλο 

Στο άλλο άκρο του φαταλισμού είναι η αυτονομία, η προσωπική και ελεύθερη βούληση. 

Είναι η δεύτερη απάντηση που θα μπορούσαμε να δώσουμε στην ερώτηση πότε πρέπει να πεθαίνει ο άνθρωπος: όταν δεν επιθυμεί να ζήσει άλλο (π.χ. δικαίωμα στην ευθανασία κατ’ επιλογή). 

Αυτός που αποφασίζει πότε και πώς θα πεθάνει είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, το ίδιο το άτομο. 

Η απόφαση αυτή αντανακλά τις προσωπικές επιλογές του καθενός όσον αφορά τη ζωή, την αξία της ζωής, και την αξία του θανάτου. 

Ο θάνατος δεν είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα της ζωής όπως την ορίσαμε πριν στο φαταλισμό, την οποία ο άνθρωπος απλά πρέπει να αποδεχτεί, αλλά αποτελεί επιλογή του ίδιου του ατόμου. Είναι η δύναμη της λογικής θεώρησης που κατευθύνει τις επιλογές και τις πράξεις του ανθρώπου. 

Ένστικτα ή φυσικές τάσεις πρέπει να υποταχθούν στη λογική. 

Ο άνθρωπος δεν χρειάζεται να δικαιολογήσει ή να λογοδοτήσει για την απόφασή του σε κανέναν άλλον παρά στην ίδια τη λογική. 

Η έμφαση στην αυτονομία υποδηλώνει και μια συγκεκριμένη οντολογική θεώρηση του ανθρώπου, ως νοήμονος όντος που έχει την ικανότητα της αυτογνωσίας και της αυτοδιάθεσης, όπως έχουν αναπτύξει οι Εμμανουήλ Καντ και Τζον Λοκ στις θεωρίες τους.7,8. 

Αυτή η έννοια του ανθρώπου πηγάζει από τον Καντ, έχει όμως αξία να σημειώσουμε πως ο ίδιος ο Καντ καταδίκασε την αυτοκτονία ως άλογη πράξη. 

Επίσης έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως τα τελευταία τριάντα χρόνια, στον τομέα της βιοηθικής, και αυτό γίνεται εμφανές στα πλαίσια του διαλόγου για την ευθανασία, η έννοια της αυτονομίας έχει πάρει μια διαφορετική χροιά από αυτή του Καντ∙ η έννοια που έχει επικρατήσει είναι η της προσωπικής αυτονομίας.9. 

Η προσωπική αυτονομία ορίζεται μέσα στα πλαίσια του φιλελευθερισμού, όπου οι κανόνες για το πώς πρέπει κάποιος να πράξει δεν χρειάζεται να έχουν παγκόσμια ισχύ, όπως τα θεωρήματα του Καντ. 

Αρκεί απλά να αντανακλούν τις προσωπικές αξίες του κάθε ξεχωριστού ανθρώπου. 

2.3. Όταν η ζωή δεν έχει αξία 

Τρίτη πιθανή απάντηση, όταν η ζωή δεν έχει πλέον αξία. 

Πώς μπορούμε ή πώς πρέπει να ορίσουμε την αξία, ή καλύτερα την ποιότητα της ζωής, είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα την επιστήμη της ιατρικής, και κυρίως τον τομέα της δημόσιας υγείας. 

Ποια κατηγορία ασθενών έχει προτεραιότητα; 

Όταν υπάρχει μόνο ένας νεφρός διαθέσιμος, παραδείγματος χάρη, και δύο ή περισσότεροι ασθενείς που περιμένουν μεταμόσχευση, πώς μπορούμε να αποφασίσουμε ποιος θα πρέπει να λάβει το μόσχευμα; 

Όταν εντοπίσουμε γενετικές ανωμαλίες σε ένα έμβρυο, πώς μπορούμε να αποφασίσουμε εάν θα πρέπει ή όχι να γίνει έκτρωση; 

Πώς διαχειριζόμαστε έναν ασθενή που έχει σοβαρές αναπηρίες ή βρίσκεται σε κώμα ή υποφέρει από φρικτούς πόνους; 

Η ιατρική χρησιμοποιεί τα ''Ποιοτικά προσαρμοσμένα έτη ζωής'' (ΠΠΕΖ), μια μέθοδο που πολλαπλασιάζει τα χρόνια που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος με το τι ποιότητα ζωής θα έχει αυτά τα χρόνια, όπου ένα (1) είναι η ποιότητα ζωής ενός υγιούς ατόμου και μηδέν (0) η ποιότητα ζωής τη στιγμή του θανάτου. 

Το πρόβλημα με αυτή τη μέθοδο είναι το πώς μπορούμε να ορίσουμε ότι μια ζωή έχει τη σωστή ποιότητα και κατ’ επέκταση και τη σωστή αξία, και ποιος είναι ο υγιής άνθρωπος που θα τον πάρουμε ως βάση. 

Πολλά έχουν γραφτεί πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά, σε γενικές γραμμές, αυτή η θεώρηση υποστηρίζει ότι η ζωή έχει αξία όταν μπορεί να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως αυτογνωσία, αυτονομία, ικανότητα επικοινωνίας, έλλειψη πόνου, απουσία αναπηριών. 

Καλή φυσική κατάσταση, δηλαδή. 

Θεωρώντας τη ζωή από αυτή την οπτική γωνιά, παρατηρείται πως δεν είναι η ζωή αυτή καθαυτή που έχει αξία, αλλά οι διάφορες ικανότητες που αυτή μπορεί να υποστηρίξει. 

Αυτό που έχει αξία δηλαδή δεν είναι εάν κάποιος είναι ''εν ζωή'', αλλά τι μπορεί να κάνει με αυτή τη ζωή του.10–12. 

Οπότε δεν είναι μόνο οι γιατροί που παίρνουν τέτοιου είδους αποφάσεις για τους άλλους, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς πολλές φορές υποστηρίζουν, ανάλογα με τα δικά τους πιστεύω, ότι η ζωής τους δεν έχει πλέον αξία και ζητούν τον τερματισμό της.13. 

2.4. Όταν το σώμα δεν μπορεί να υποστηρίξει άλλο τη ζωή 

Τέταρτη και τελευταία απάντηση στο ερώτημα «πότε» είναι: όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει τη ζωή χωρίς τεχνητά μέσα. 

Αυτή η απάντηση αφορά περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να διατηρηθεί στη ζωή μόνο με τη βοήθεια τεχνητών μέσων (π.χ., κάποιος που βρίσκεται σε επίμονη φυτική κατάσταση), ή όταν ''η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά'', όταν δηλαδή οποιαδήποτε άλλη θεραπεία είναι μάταιη. 

Δεν υπάρχουν απολύτως αντικειμενικά κριτήρια που μπορούν να καθορίσουν με ακρίβεια πότε πρέπει να σβήσουμε τον αναπνευστήρα ή να σταματήσουμε κάθε θεραπεία. 

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που ξύπνησαν μετά από χρόνια σε κώμα και περιπτώσεις όπου πειραματικές θεραπείες επανέφεραν ανθρώπους από το χείλος του θανάτου.14,15. 

Επίσης, τα κριτήρια για το πότε μία θεραπεία θεωρείται μάταιη εξαρτώνται και από ιστορικούς, κοινωνικούς, και γεωγραφικούς παράγοντες, και όχι μόνο από κλινικούς. 

Πριν μερικές δεκαετίες ένα παιδί που γεννιόταν πρόωρα, στην 26η εβδομάδα παραδείγματος χάρη, είχε ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσει. 

Σήμερα, λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης, τα παιδιά αυτά μπορούν να επιβιώσουν και πολλά από αυτά να ζήσουν μια υγιή και φυσιολογική ζωή. 

Φυσικά αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο μόνο σε χώρες του αναπτυγμένου κόσμου. 

Σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας, η βρεφική θνησιμότητα παραμένει υψηλή.16. 

Επιπλέον, ακόμα και σε χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, η οικονομική ή/και κοινωνική κατάσταση του ασθενούς και της οικογένειάς του μπορεί να επηρεάσουν ή και να καθορίσουν τι θεωρείται μάταιη θεραπεία (π.χ. κυρίως σε χώρες που δεν υπάρχει εθνικό σύστημα υγείας). 

Συνεπώς, αυτό που ονομάζουμε ''αξία της ζωής'' ορίζεται ανάλογα με το πού βρισκόμαστε ιστορικά και κοινωνικά. 

Ακόμα κι ένας γεωγραφικός παράγοντας μπορεί να ορίζει πότε μια θεραπεία είναι μάταιη ή όχι, τι θεωρούμε ''αξία'' του ανθρώπου και αν πρέπει να την υποστηρίξουμε ή όχι. 

Είδαμε πριν πως τα ΠΠΕΖ προσπαθούν να προσδιορίσουν την αξία της ζωής ως μία μετρήσιμη μονάδα. 

Εδώ βλέπουμε πως η αξία της ζωής αλλάζει ανάλογα με τις ιστορικο-κοινωνικές και γεωγραφικές συνθήκες. 

Ποια από τις δύο θεωρήσεις είναι σωστή, ή πιο κοντά στην αλήθεια; 

Τί είναι πιο αποδεκτό; 

3. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Ο σκοπός της παρουσίασής μου ήταν αρχικά μια προσπάθεια να κατανοήσουμε την ερώτηση «Πότε πρέπει να πεθαίνει ο άνθρωπος;» 

Μέσα από μια σειρά τεσσάρων πιθανών κοινών απαντήσεων που έχουν δοθεί (όταν έρθει η ώρα του, όταν δεν επιθυμεί να ζήσει άλλο, όταν η ζωή δεν έχει πλέον αξία, όταν το σώμα δεν μπορεί να υποστηρίξει πλέον τη ζωή), ρίξαμε μια γρήγορη ματιά σε ανθρωπολογικά, φιλοσοφικά, αλλά και κοινωνικά ερωτήματα και έννοιες, οι οποίες ίσως μας βοηθήσουν να δομήσουμε τα επιχειρήματά μας για το τι, τελικά, οφείλουμε να πράξουμε. 

Είναι εμφανές πως διαφορετικές θεωρήσεις αναφορικά με την έννοια του ανθρώπου και την αξία της ζωής, οδηγούν σε διαφορετικές απαντήσεις. 

Για να αποφασίσουμε ποια από αυτές τις θεωρήσεις οφείλουμε να ακολουθήσουμε, θα πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τον τομέα της κανονιστικής ηθικής, στο χώρο της μεταηθικής και μεταφυσικής πραγματείας. 

Αλλά πότε ακριβώς έρχεται ο θάνατος; 

Η έννοια του εγκεφαλικού θανάτου ανέτρεψε πολλά στην παραδοσιακή ηθική και στην κοινή λογική για τον θάνατο. Ο τρόπος προσέγγισης άλλαξε σε τρία κρίσιμα σημεία : 

α) πότε πεθαίνει ένα ανθρώπινο πλάσμα, άρα 

β) πότε είναι επιτρεπτό να μην διατηρούν οι γιατροί τον ασθενή στην ζωή και 

γ) πότε είναι επιτρεπτή η αφαίρεση οργάνων για μεταμόσχευση. 

Επιπροσθέτως, ένα ακόμα ερώτημα που ανέκυψε αμέσως ήταν εάν «θα πρέπει να παρατείνονται οι ζωτικές λειτουργίες μετά τον εγκεφαλικό θάνατο», (όπως για παράδειγμα περίπτωση εγκύου γυναίκας με εγκεφαλικό θάνατο, που κρατείται εν ζωή έως ότου γεννηθεί το μωρό της – και μετά τι;) και εάν αυτό δεν πρέπει να γίνεται τότε 

«με ποιο τρόπο είναι δυνατόν να διαγνωσθεί ο εγκεφαλικός θάνατος, χωρίς να υπάρχει αμφιβολία για τη μη ύπαρξη του».  

Σήμερα στις περισσότερες δυτικές χώρες όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις, ειδικοί νόμοι και ιατρικοί κώδικες αναγνωρίζουν ότι ο εγκεφαλικός θάνατος ταυτίζεται με το θάνατο του ατόμου. 

[Ο θάνατος επέρχεται όταν βεβαιωθεί ο θάνατος του εγκεφαλικού στελέχους, του αρχαιότερου και κατώτερου τμήματος του εγκεφάλου που ευθύνεται για τις ζωτικές αυτόνομες λειτουργίες όπως η αναπνοή, καθώς και για τη συνείδηση. Αν μέσα από τη σχετική ιατρική εξέταση διαπιστωθεί ο θάνατος του στελέχους του εγκεφάλου, τότε θεωρούν δεδομένο ότι επήλθε γενικά ο θάνατος.] 



Α. Κερασίδου 
Βιβλιογραφία 

1. BRUDER K. Necessity and Becoming in Nietzsche. J Br Soc Phenomenol 1983 14:225–239 
2. STROUD B. Wittgenstein and Logical Necessity. The Philosophical Review 1965 74:504–518 
3. MONTAGUE R. Logical necessity, physical necessity, ethics, and quantifiers. Inquiry 1960 3:259–269 
4. SOLOMON RC. Nietzsche on Fatalism and” Free Will”. The Journal of Nietzsche Studies 2002 23:63–87 
5. RISSE M. Nietzsche’s “Joyous and Trusting Fatalism”. International Studies in Philosophy 2003 35:147–162 

6. NIETZSCHE F, LARGE D. Twilight of the Idols. Oxford University Press, Oxford 1998 
7. KANT I. Grundlegung zur Metaphysik der Sitten. Reclam, Stuttgart 1986 
8. LOCKE J. An Essay Concerning Human Understanding (1690). In: Woozley AD, editor. Collins, Glasgow 1964 
9. O’NEILL O. Autonomy and trust in bioethics. Cambridge University Press, Cambridge 2002 
10. HARRIS J. The Value of Life: An Introduction to Medical Ethics. Routledge, London 1985 

11. HARRIS J. The Right to Die Lives! There is no Personhood Paradox. Medical Law Review. 2005 13:386–392 
12. KUHSE H, SINGER P. Should the baby live?: the problem of handicapped infants. Oxford University Press, Oxford 1985 
13. HARWOOD DG, SULTZER DL. “Life is not worth living”: hopelessness in Alzheimer’s disease. J Ger Psych Nneurol. 2002 15:38– 43 
14. MATSUDA W, MATSUMURA A, KOMATSU Y, YANAKA K, NOSE T. Awakenings from persistent vegetative state: report of three cases with parkinsonism and brain stem lesions on MRI. J Neurol Neurosurg Psych. 2003 74:1571–1573 
15. Gene editing saves girl dying from leukaemia in world first. New Scientist. 2015: November 5 
16. WHO. Infant mortality. World Health Organization, Geneva 2016 Corresponding author: A. Kerasidou, The Ethox Centre, Department of Population Health, Old Road Campus, University of Oxford, OX3 7LF, Oxford, UK, e-mail: angeliki.kerasidou@ethox.ox.ac.uk 

Athens Medical Society www.mednet.gr

Κανείς μας δεν κερδίζει αληθινά παρά μόνο όταν κερδίζουμε όλοι....!!!!

Ήταν κάποτε ένας αγρότης που καλλιεργούσε εξαιρετικής ποιότητας καλαμπόκι. Κάθε χρόνο κέρδιζε το πρώτο βραβείο για το καλύτερο καλαμπόκι. Μια χρονιά ένας δημοσιογράφος από μία εφημερίδα του πήρε συνέντευξη και έμαθε κάτι πολύ ενδιαφέρον για τον τρόπο που καλλιεργούσε. 

Ο δημοσιογράφος ανακάλυψε ότι ο αγρότης μοιραζόταν το σπόρο του καλαμποκιού του με τους γείτονές του. «Μα, σε παίρνει να μοιράζεσαι τον καλύτερό σου σπόρο με τους γείτονές σου τη στιγμή που κι αυτοί παίρνουν μέρος στον ίδιο διαγωνισμό;» τον ρώτησε. 

«Μα βέβαια, κύριε», είπε ο αγρότης, «δεν το ξέρετε; Ο αέρας παίρνει τη γύρη από το καλαμπόκι που ωριμάζει και την τριγυρνάει από χωράφι σε χωράφι. Αν οι γείτονές μου καλλιεργούν κατώτερης ποιότητας καλαμπόκι, και το δικό μου καλαμπόκι σταδιακά θα υποβαθμιστεί μέσω της σταυρογονιμοποίησης. 

Εφόσον θέλω να καλλιεργώ καλής ποιότητας καλαμπόκι πρέπει να βοηθήσω και τους γείτονές μου να καλλιεργούν καλή ποιότητα καλαμποκιού.» Έτσι γίνεται και με τη ζωή μας. Όσοι θέλουμε να ζούμε καλά και με νόημα θα πρέπει να εμπλουτίσουμε τις ζωές των γύρω μας, γιατί η αξία της ζωής μετριέται με τις ζωές που αγγίζει. 

Και όσοι επιλέγουν να ζουν χαρούμενοι και ευτυχείς πρέπει να βοηθήσουν και άλλους να βρουν χαρά και ευτυχία, γιατί η ευημερία του ενός συναρτάται με την ευημερία όλων μας…

Πέστε το η δύναμη της συλλογικότητας Πέστε το η αρχή της επιτυχίας Πέστε το ο νόμος της ζωής Η αλήθεια είναι ότι κανείς μας δεν κερδίζει αληθινά παρά μόνο όταν κερδίζουμε όλοι. 




Αστικός Αγρός Χαλανδρίου [enallaktikos.gr]

Aσυνείδητος ρακοσυλλέκτης...!!!!

Ακούμε πολλές φορές την φράση “Σκέψου θετικά“, “Μάθε τρόπους να έλξεις αυτό που θες“, “κάνε θετικούς οραματισμούς” και άλλες παρεμφερείς δηλώσεις/φράσεις που στην αρχή τις δεχόμαστε με όλη μας την χαρά αλλά στο τέλος γυρνάμε στα ίδια και τα ίδια. Ακόμα και αν προσπαθήσουμε πολύ σύντομα αποκαρδιωνόμαστε γιατί δεν πέτυχε! Ναι όντως δεν πέτυχε! Αλλά το γιατί έχει σημασία! 

Τις περισσότερες φορές είναι γιατί δεν το κάνουμε συνειδητά! Ναι μεν έχουμε την θέληση όμως οι πράξεις μας αλλά και ο τρόπος σκέψης μας δεν αφήνουν το αποτέλεσμα να υλοποιηθεί! Θέλουμε πολύ αλλά κάτι γίνεται και μας τραβάει πίσω και όχι απλά γυρνάμε στα ίδια αλλά είναι και πολύ χειρότερες οι καταστάσεις που θα βιώσουμε! 

Ένας φαύλος κύκλος με αποτέλεσμα να παγιώνεται μέσα μας και να νομίζουμε πως δεν γίνεται τίποτα! Ίσως γιατί δεν θέλουμε να τα πετάξουμε! Ίσως γιατί νομίζουμε, όπως οι ρακοσυλλέκτες, πως κάποτε θα μας χρειαστούν! Είναι όμως τόσο απλό! Πέταξε τα σκουπίδια που έχεις μέσα σου αλλά και έξω σου! 

Μη γίνεσαι “ασυνείδητος ρακοσυλλέκτης”. 
Πως περιμένεις μια αλλαγή όταν κρατάς τα άχρηστα, τα “σκουπίδια“, αυτά που δε σε εξυπηρετούν, για να γίνεις αυτό που θέλεις και σε κάνουν να βιώνεις ξανά και ξανά το ίδιο “παραμύθι”. Όταν στο μυαλό σου έχεις αποθηκεύσει άχρηστες αναμνήσεις/πληροφορίες που σε κρατούν γαντζωμένο στο παρελθόν και πολλές φορές δημιουργούν και το μέλλον (βλ. σκεπτομορφές). 

Όταν ο κύκλος των “φίλων” σου ή γνωστών σου σε τραβάει ακόμα πιο κάτω, ενώ γνωρίζεις πως είναι συνεχίζεις να τους τρέφεις! Το αποτέλεσμα προφανές! Καμία εξέλιξη! 

Πρέπει λοιπόν πρώτα να κάνεις χώρο για να έρθει το καινούργιο! Δεν μπορείς να κάνεις ανακαίνιση στο σαλόνι σου χωρίς να πετάξεις τα παλιά σου έπιπλα! Το ίδιο γίνεται και μέσα σου! 

Πέταξε λοιπόν τα “σκουπίδια” που σε ταλαιπωρούν και το νέο, όχι απλά θα έχει χώρο για μπει αλλά θα έχει και την συγκεκριμένη θέση θα το περιμένει! Διώξε τις επαφές που προσπαθούν να σε γειώσουν, τους αρνητικούς! 

Αυτούς που τόσα χρόνια δεν μπορούσες να αποχωριστείς γιατί ήταν “φίλοι”(;) Ξέρεις ποιοι είναι πολύ καλά και πάντα ήξερες! Τόλμη θέλει και απόφαση! Θα μείνεις έκπληκτος συνειδητοποιώντας πως ήταν τόσο απλό, χωρίς να σημαίνει πως δεν θέλει προσπάθεια! Φτάνει να θέλεις πραγματικά το καινούργιο στη ζωή σου! 




Νάσου Παπαδόπουλου
Νάσος 3,14 therapywave.eu

Τεστ προσωπικότητας: τι είναι αυτό που σας κρατά μακριά από την αγάπη...!!!!

Η προσωπικότητα σας είναι ένας συνδυασμός της γνώμης σας σχετικά με τα πράγματα, με πως αυτή η γνώμη σας κάνει να αισθάνεστε και τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε βάσει της γνώμης σας. 

Επειδή αυτή η αντίδραση μπορεί να σας δυσκολέψει να διαχειριστείτε καταστάσεις, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πραγματικά το ποιοι είστε, το πώς σκέφτεστε, το πώς αισθάνεστε και το αν η συμπεριφορά σας είναι αρμονική με την προσωπικότητα σας. Ίσως είναι εύκολο να ανακαλύψετε ποιοι είναι οι άλλοι αλλά όταν πρόκειται για εσάς, μπορεί να χρειαστείτε μια ζωή. 

Με αυτό το τεστ θα ανακαλύψετε ποιες είναι οι μεγαλύτερες αδυναμίες σας στην αγάπη και πως σας καταστρέφουν. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κοιτάξετε την εικόνα και να δώσετε προσοχή στο πρώτο πράγματα που παρατηρείτε. 
Διαβάστε τι σημαίνει αυτό που παρατηρήσατε: 

1. Δεμένος άνθρωπος 
Αν το δεμένο πρόσωπο είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρήσατε τότε η προσωπικότητα σας βρίσκεται συνεχώς σε σύγκρουση. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι κυριολεκτικά μαλώνετε με όλον τον κόσμο γύρω σας. Με κάποιον τρόπο είστε συνεχώς σε πόλεμο με τον εαυτό σας. Οπότε αν θέλετε να βρείτε την αληθινή αγάπη σε κάποιον πρέπει πρώτα να βρείτε την αληθινή αγάπη στον εαυτό σας.

Σας είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τον εαυτό σας, όπως και τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας και όλα όσα βρίσκονται στο ενδιάμεσο. Η μάχη για εσωτερική γαλήνη δεν είναι εύκολη αλλά μερικές φορές σας αξίζει να ξεκουραστείτε από όλες αυτές τις συγκρούσεις. Σεβαστείτε την σκληρή δουλειά σας, μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας, η αποδοχή και η αγάπη θα έρθουν. 

2. Φράχτης 
Αν παρατηρήσατε τον φράχτη , η μεγαλύτερη αδυναμία σας είναι ότι δεν ανοίγεστε στους άλλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα για σας ή ότι η καρδιά σας είναι πιο βλαβερή από των άλλων. Αλλά αν δεν ρισκάρετε και δεν ανοίξετε την καρδιά σας μπορεί να προσπεράσετε την πιθανότητα της αληθινής αγάπης. 

Είναι φυσικό να προσπαθείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας αν έχετε πληγωθεί στο παρελθόν αλλά αν συνεχώς χτίζετε τοίχους όχι μόνο δεν θα αφήσετε κανένα να μπει αλλά επίσης δεν μπορείτε και να βγείτε. Είναι εύκολο να χτίσετε μια ασπίδα αλλά μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να την κατεβάσετε. Οπότε αρχίστε με μικρά βήματα. Γνωρίστε ανθρώπους και βρείτε έναν ρυθμό που σας ταιριάζει. Αν δεν ρισκάρετε δεν θα λάβετε τίποτα. 

3. Βάρκα 
Το πρόβλημα σας είναι ότι έχετε πολύ ψηλές προσδοκίες που σχεδόν κανείς σε αυτή την γη δεν μπορεί να φτάσει. Είναι σημαντικό να ξέρετε τι θέλετε από την αγάπη και να μην ικανοποιείστε με λιγότερα από όσα αξίζετε, αλλά όταν είστε υπερβολικά αυστηροί μπορεί να μην προσέξετε ένα άτομο που μπορεί να έχει πολλές άλλες ιδιότητες που δεν θέλετε να δείτε. 

Δεν είναι λάθος να θέλετε οικογένεια, μια απίστευτη καριέρα και έναν σύντροφο που αγαπά τα ίδια πράγματα με εσάς αλλά όταν είστε υπερβολικά συγκεκριμένοι στις απαιτήσεις σας χάνετε την επαφή με την πραγματικότητα και με αυτό που αντιπροσωπεύει η αγάπη. Φυσικά, επιμείνετε στα όνειρα σας και θέστε ψηλές προσδοκίες για τους πιθανούς συντρόφους σας. Αλλά να θυμάστε πως αυτή η τέλεια φαντασίωση μπορεί να σας εμποδίσει από το να βρείτε την αγάπη που θέλετε να βιώσετε. 

4. Κρανίο 
Αν το πρώτο πράγμα που παρατηρήσατε ήταν το κρανίο, η φροντίδα και το άγχος σας είναι αυτά που καταστρέφουν τις ερωτικές σχέσεις σας. Μπορεί να έχετε άγχος ή να ανησυχείτε υπερβολικά πολύ. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η υπερβολική εγρήγορση δεν σας επιτρέπει να δείτε την ομορφιά της ζωής. Σε αυτή περιλαμβάνεται και η αδελφή ψυχή σας που μπορεί να στέκεται δίπλα σας. 

Δεν πειράζει να είστε προσεκτικοί, αλλά όταν πρόκειται για την αγάπη, θα χάσετε πολλά αν νοιάζεστε για όλα τα πράγματα που μπορεί να πάνε λάθος. Πάντα θα υπάρχουν πράγματα που σας τρομάζουν, αλλά δεν θα πρέπει να σας εμποδίζουν από το να ζήσετε την ζωή σας. Επίσης, δεν πρέπει να κρύβετε τους φόβους από τον σύντροφο σας. Στην πραγματικότητα, όταν είστε ειλικρινείς με τον άλλον, έρχεστε πιο κοντά. 




Όταν κάποιος που αγαπήσαμε, γίνεται κάποιος που «χάσαμε»...!!!!

Ίσως να μην ήταν γραφτό. Ίσως οι άνθρωποι να αλλάζουν «θέλω» μεγαλώνοντας. Ίσως οι συνθήκες να έμειναν για πάντα τόσο κατάλληλα ακατάλληλες. Ίσως οι καταστάσεις να έφεραν ένα τέλος που δεν μπορούσε να διορθωθεί με καμία άλλη προσπάθεια. Ό,τι κι αν έγινε, όλοι το νιώσαμε. Όλοι αγαπήσαμε κάποιον άνθρωπο στη ζωή μας και τον χάσαμε.

Μα αλήθεια, μεγαλύτερο βουνό από αυτό των συναισθημάτων της απώλειας ενός τέτοιου ατόμου δεν υπάρχει. Σαν να αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς η ψυχή μας. Σαν να περιμένει πως κάτι θα αλλάξει. 

Ξεκινάμε να πιστεύουμε στα θαύματα για να σταματήσει το μέσα μας να πονά. Και είναι αλήθεια τόσο επώδυνη η συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας.

Όταν χάνουμε κάποιον που αγαπήσαμε περισσότερο από το καθετί, μέσα μας, δεν πονά μόνο η αποδοχή αυτής της πραγματικότητας. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να «θρηνήσουμε» την απώλειά μας. Γιατί; 

Γιατί πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια καθημερινότητα και ρουτίνα χωρίς τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Χωρίς τις μικρές λεπτομέρειες που μας έσπαγαν το γκρίζο και μας έδιναν χρώμα. Πρέπει να προχωρήσουμε.

Λες κι καρδιά μας έχει γίνει ένας πόλος μιας μπαταρίας που στη μια άκρη έχει την αγάπη και στην άλλη τη μοναξιά. Κι αλήθεια έτσι δεν είναι; Έρχεται ένας άνθρωπος, μας φορτίζει με αγάπη, νοιάξιμο, στιγμές, αναμνήσεις και μετά κενό. Αδειάζουμε. 

Γιατί όταν χωρίζουν οι άνθρωποι, σε κάθε κομμάτι τους που μαζεύουν απ’ το πάτωμα θυμούνται κάθε στιγμή και κάθε ανάμνηση που το έπλασε κάνοντας αυτή τη διαδρομή ακόμα πιο επίπονη.

Όταν κάποιος που αγαπήσαμε, γίνεται κάποιος που χάσαμε νιώθουμε προδομένοι και μόνοι. Κι ας βαφτίσουμε αυτή την απώλεια ερωτική, φιλική, ας την ονομάσουμε όπως θέλουμε. Η απώλεια είναι μια σκληρή πραγματικότητα για όποιον την έκανε φίλη. 

Είναι μια αλήθεια που μας κάνει να πιστεύουμε πως ό,τι ζήσαμε ήταν ένα ψέμα. Γιατί ξυπνά τον θυμό μέσα μας.

Σταματάμε να πιστεύουμε. Σταματάμε να κάνουμε τόσο εύκολα όνειρα. Γιατί μαθαίνουμε πως ανά πάσα στιγμή όλα μπορούν να γίνουν θρύψαλα και να σκορπίζουν με τον πιο εκκωφαντικό θόρυβο ανάμεσα στις σιωπές που θα έρθουν τα βράδια σαν τραβήξουμε στη γωνιά μας.

Μέσα από την απώλεια, συνειδητοποιούμε πόσο ίδιοι είμαστε όλοι. Πόσο ανθρώπινα τρωτοί είμαστε σαν χάσουμε αυτούς που αγαπάμε. Αυτή είναι η συνειδητοποίηση που μας απλώνει το χέρι να σηκωθούμε. 

Να προχωρήσουμε και να προσπαθήσουμε να μην ξυπνάμε απλά για να πούμε πως υπάρχουμε, μα να αρχίσουμε σιγά – σιγά να ζούμε και πάλι.

Όσο απίστευτο κι αν μας φαίνεται στην αρχή, όσο ακατόρθωτο κι αν φαντάζει το ενδεχόμενο να αγαπήσει ξανά η καρδιά μας, να χαρεί και να προχωρήσει, στο τέλος βρίσκει τον τρόπο. Γιατί ένας άνθρωπος που χάσαμε, συνέχισε να μας μαθαίνει ακόμα περισσότερα στην απουσία του.

Κι οι άνθρωποι πάντα θα αποζητούν εκείνο το συναίσθημα μέσα τους. Θα διψούν να ξαναθυμηθούν πως είναι να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Γιατί ένας χωρισμός είναι η συνειδητοποίηση της ανάγκης μας για συντροφικότητα. Αλλιώς θα ήταν εύκολος. Αλλιώς δεν θα πονούσε τόσο. Έχουμε την ανάγκη της αγάπης μέσα μας.




Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

9 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε την δύναμη του Σύμπαντος και να πραγματοποιήσετε όλες τις ευχές σας...!!!!


Το Σύμπαν είναι μια πολύ ισχυρή δύναμη. Έχει το κλειδί για τα πάντα σε αυτή την ζωή. Η εκδήλωση είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούν να την κατανοήσουν πραγματικά. 

Αν δεν έχετε την σωστή νοοτροπία και δεν βρίσκεστε στην σωστή θέση στο πνευματικό σας ταξίδι δεν θα μπορέσετε να πραγματοποιήσετε αυτά που επιθυμείτε. Ενώ αυτό μπορεί να αποθαρρύνει αρκετούς είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε ώστε να μπορέσετε να δουλέψετε για την ανάπτυξη των ικανοτήτων σας. 

Παρακάτω θα σας δώσω μερικές από τις καλύτερες συμβουλές επί του θέματος. Αυτές οι συμβουλές θα σας δώσουν μια καλύτερη ιδέα για το πώς να φτάσετε εκεί που πρέπει να είστε έτσι ώστε να μπορέσετε να εκδηλώσετε όλα όσα θέλετε. Παρόλο που δεν θα είναι όλα τόσο εύκολα, θα κάνουν τεράστια διαφορά στην ζωή σας. 

9 συμβουλές για να χρησιμοποιήσετε την δύναμη του Σύμπαντος προς όφελος σας : 

1.Γνωρίστε τον εαυτό σας και αυτά που πραγματικά επιθυμείτε. Αν επιθυμείτε να εκδηλώσετε διάφορα πράγματα πρέπει να καταλάβετε αν αυτό που νομίζετε πως θέλετε είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείτε. Είμαστε άνθρωποι και μερικές φορές αλλάζουμε γνώμη. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. 

2.Αναγνωρίστε αν έχετε ενεργειακά εμπόδια. Πρέπει να είστε σίγουροι πως δεν αντιμετωπίζετε κάποιου είδους μπλοκάρισμα. Για να το κάνετε αυτό, χρειάζεται να περάσετε λίγο χρόνο κάνοντας διαλογισμό. Αν νιώθετε θλιμμένοι όσον αφορά το θέμα της εκδήλωσης αυτών που θέλετε μπορεί να οφείλεται σε αυτά τα εμπόδια. 

3.Υιοθετήστε μια στάση ευγνωμοσύνης. Αν θέλετε να μπορέσετε να εκδηλώσετε αυτά που θέλετε χρειάζεται να είστε περισσότερο ευγνώμονες. Το Σύμπαν μπορεί να μην σας έχει δώσει ακόμα αυτό που θέλετε αλλά εξακολουθείτε να έχετε όσα χρειάζεστε. Μην ξεχνάτε που και ποιοι είστε. 

4.Αντικαταστήστε οποιεσδήποτε αρνητικές σκέψεις με θετικές. Πρέπει να απομακρύνετε κάθε είδους αρνητικής σκέψης από το μυαλό σας. Όσο πιο θετικές σκέψεις έχετε, τόσο το καλύτερο. Αν κάτι σας βαραίνει πρέπει να το ξεκαθαρίσετε ώστε να κάνετε χώρο για κάτι θετικό. 

5.Να θυμάστε πως ότι δίνετε παίρνετε. Πάντα να το θυμάστε αυτό. Ότι δίνετε, παίρνετε. Αν αρνείστε να προσφέρετε κάτι, το σύμπαν δεν θα σας δώσει τίποτα. Πρέπει να κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες σας. 

6.Απομακρύνετε τους αρνητικούς ανθρώπους από την ζωή σας. Χρειάζεται να κόψετε τους δεσμούς με οποιονδήποτε που σας κάνει να μην αισθάνεστε καλά. Αν κάποιος είναι πολύ αρνητικός και συνεχώς σας αναστατώνει δεν χρειάζεται να βρίσκεται κοντά σας. Δεν πρέπει να δίνουμε δύναμη σε ανθρώπους που δεν το αξίζουν. 

7.Ξεκαθαρίστε τις προθέσεις σας και ζητήστε κυριολεκτικά προφορικά αυτό που θέλετε από το Σύμπαν. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τις προθέσεις σας. Μόλις το κάνετε ζητήστε προφορικά από το Σύμπαν να τις εκδηλώσει για σας. Το να πείτε φωναχτά αυτό που θέλετε θα προσδώσει περισσότερη δύναμη. 

8.Πιστέψτε στον εαυτό σας και στο Σύμπαν. Πρέπει να έχετε πίστη στον εαυτό σας και στο σύμπαν ότι και αν γίνει. Αν ξεκινήσετε με δυσπιστία ή με την σκέψη ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει τότε δεν θα λειτουργήσει. Πρέπει να είστε έτοιμοι. 

9.Μην είστε ανυπόμονοι. Τέλος, αν θέλετε να εκδηλώσετε αυτά που θέλετε πρέπει να θυμάστε ότι απαιτείται χρόνος. Μερικές φορές τα πράγματα δεν συμβαίνουν απλώς τόσο γρήγορα όσο θα θέλατε. Πρέπει να είστε υπομονετικοί. Αν και οι διαδικασίες σαν αυτή είναι ιδιαίτερες είναι πραγματικά εκπληκτικές. Το Σύμπαν μπορεί και θα κάνει πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε. 




Μάγεια Τ. 
© Η αναδημοσίευση περιεχομένου επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ

Λίγοι άνθρωποι μπορούν να χαίρονται χωρίς φθόνο για την ευτυχία των φίλων τους...!!!!

Λίγοι άνθρωποι μπορούν να χαίρονται χωρίς φθόνο για την ευτυχία των φίλων τους.Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από τη φιλία. Και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τη χρειάζεται στη ζωή του. Που να μην έχει δώσει κομμάτια του εαυτού του στ’ όνομά της. 

Γιατί όταν είναι αληθινή, έχει την ικανότητα να ξεγυμνώνει χαρακτήρες και να γεμίζει ψυχές. Να γίνεται αισθητή ακόμη κι όταν επικρατεί η απόλυτη σιωπή, γιατί πολύ απλά μπορεί να εκφραστεί χωρίς την παρουσία λέξεων.

Aληθινός φίλος λοιπόν, είναι αυτός που χαίρεται μέσα απ’ τα βάθη της καρδιάς του για την ευτυχία σου. Χωρίς να δηλητηριάζεται η ψυχή του από ζήλια και φθόνο. Χωρίς να αποδοκιμάζει τις επιλογές σου και να αμφιβάλλει για όλα όσα έχεις καταφέρει στη ζωή σου. 

Αυτός ο ξεχωριστός άνθρωπος που πετάει στα ουράνια με τις χαρές σου και πέφτει απ’ τα σύννεφα με τις λύπες σου. Που είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να σε δει να χαμογελάς και να βάλει στη θέση του όποιον τολμήσει να σε κάνει να δακρύσεις.

Δεν έχουν πολλοί το προνόμιο να έχουν δίπλα τους τέτοιους μοναδικούς ανθρώπους. Γιατί είναι όντως δυσεύρετοι. Κι αν έχεις την τύχη να μοιράζεσαι στιγμές και να δημιουργείς αναμνήσεις με φίλους πραγματικούς, μην τους αφήσεις ποτέ να φύγουν απ’ τη ζωή σου. 

Θα’ ναι πάντα εκεί για να σε ενθαρρύνουν όταν διστάζεις και να σε στηρίζουν όταν χάνεις τη γη κάτω απ’ τα πόδια σου. Είναι μέρος της ευτυχίας σου, γι’ αυτό και δε θα ζηλέψουν ποτέ την έντασή της.

Ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα σου γιατί έχουν ταιριάξει τα κομμάτια σας χωρίς πολλά-πολλά. Έχετε βρει αυτά που σας ενώνουν και δε θ’ αφήσετε ποτέ αυτά που σας χωρίζουν να μπουν στη μέση της φιλίας σας. 

Συμπληρώνετε με λίγα λόγια, ο ένας τον άλλο και μαζί, είστε ανίκητοι. Κι η φιλία να ξέρεις, γίνεται ακόμη πιο πολύτιμη με το πέρασμα του χρόνου. Γιατί σημαίνει πως αντέχει στη φθορά του και ξεπερνάει με πείσμα κάθε εμπόδιο που εμφανίζεται στο μονοπάτι της. Όποια μορφή κι αν έχει.

Κι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να χαίρονται χωρίς ίχνος φθόνου για την ευτυχία των φίλων τους. 

Να το θυμάσαι όταν επιλέγεις τους ανθρώπους που θέλεις να κρατήσεις στο πλάι σου. Γιατί οι διεφθαρμένοι άνθρωποι είναι πολλοί κι οι μάσκες διαθέσιμες για όποιον τις κάνει κέφι, ακόμη περισσότερες. Ό,τι κι αν έχεις ζήσει, μη γίνεις ένας από αυτούς. Να παραμείνεις ο παλιός, καλός εαυτός σου και πίστεψέ με, αυτοί που έχουν σημασία θα το εκτιμήσουν.

Αν γνωρίζεις λοιπόν για τη θλίψη του φίλου σου, μη διστάσεις να την κάνεις δικιά σου. Να είσαι εκεί και για τις χαρές, αλλά και για τις λύπες του. Και θα σ’ το ανταποδώσει. Θα ξημερωθεί στο πλάι σου, ακούγοντάς σε να ονειροπολείς και να γκρινιάζεις για το παραμικρό. 

Θα είναι εκεί για να σε ταρακουνήσει όταν είσαι έτοιμος να ξεστρατήσεις και να σε επαναφέρει στο σωστό μονοπάτι. Γι’ αυτό να εμπιστεύεσαι αυτούς που δεν πρέπει να το ζητήσουν. 

Τους σπουδαίους ανθρώπους που κατάφεραν να εγκατασταθούν στην καρδιά σου και δε θα φύγουν ακόμη κι αν σε μια στιγμή τρέλας και απόγνωσης, τους το ζητήσεις.




Συντάκτης: Έλενα Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή
εικόνα: antikleidi 

Φτάνει πια με την αγένεια και την απρέπεια...!!!!

Είναι αλήθεια ότι η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από τους ανθρώπους που επιλέγουμε να ζούμε.

Άρχισα να το συνειδητοποιώ μετά τα 50 χρόνια μου είναι η αλήθεια. Έπρεπε να περάσει μισός αιώνας ζωής για να αρχίσει να «πιάνει ο σπόρος» που είχε «φυτέψει» ο αείμνηστος πατέρας μου όταν πήγαινα ακόμη στο δημοτικό σχολείο. «Να διαλέγεις ευγενικούς και ήρεμους ανθρώπους στη ζωή σου» μου είχε πει, αλλά τι να καταλάβω τότε.

Δεν με βοήθησε και το επάγγελμα της δημοσιογραφίας με τόση παράνοια, νεύρα και ανοησία που διακατέχει την πλειονότητα όσων συνεργάστηκα. Δεν με βοήθησε και αυτή η κοινωνική «ζούγκλα» χωρίς κανόνες και ίχνος αξιοπρέπειας που ζούμε όλοι μας αναγκαστικά, ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία της κρίσης.

Ας είναι. Άργησα αλλά τα κατάφερα. Άργησα αλλά το κατάλαβα. Άργησα αλλά αυτό ήταν. Πήρα στροφή. Μόλις αντιλαμβάνομαι αγενή και άξεστο άνθρωπο φεύγω. Απομακρύνομαι. «Την κάνω». Πώς το λένε αλλιώς.

Διακόπτω σχέσεις με γνωστούς, συναδέλφους, συναθλητές, γείτονες. Ακόμη και συγγενείς ή φίλους. Απαιτώ ευγένεια ακόμη και από τη συντροφική μου σχέση. Δεν «παραγνωρίζομαι».

Ψωνίζω μόνο από μαγαζιά με ευγενικούς υπαλλήλους και φυσικά ευγενικά «αφεντικά». Δεν ξαναπερνάω ούτε «απ'έξω» από μαγαζιά που ξέρω ότι ο υπάλληλος ή το ''αφεντικό'' δεν θα σου πει καλημέρα ή ακόμη χειρότερα θα είναι «ξινισμένη». 

Δεν θα σου πει ευχαριστώ όταν τον πληρώσεις γι' αυτό που αγόρασες. Δεν θα ξαναφήσω φιλοδώρημα σε απρεπείς σερβιτόρους που δεν είναι χαμογελαστοί ή σέβονται τα 50 λεπτά ή το ένα ευρώ (παλιές 350 δραχμές αν θυμάστε) που θα αφήσω από το υστέρημά μου για τον κόπο του.

Σταμάτησα να βάζω βενζίνη στο πρατήριο που έβαζα δεκαετίες γιατί δεν άντεχα να πληρώνω και να μη μου λένε ευχαριστώ. Και ευτυχώς λίγα μέτρα παρακάτω εδώ και μήνες στο άλλο πρατήριο όλα τα παιδιά είναι ευγενέστατα και όχι δήθεν. Ακόμη και για τα 5 ευρώ βενζίνη στη μηχανή λένε ευχαριστώ. 

Δεν ξαναπάω στην ταμία του σούπερ μάρκετ με τα «κατεβασμένα μούτρα», αλλά προτιμώ να περιμένω σε άλλη ουρά περισσότερο για να δω μια ευγενική φυσιογνωμία από την κυρία πίσω από το ταμείο.

Μπορώ να σας πω δεκάδες παραδείγματα της καθημερινότητας που άλλαξαν προς το καλύτερο τη ζωή μου. Κάντε το κι εσείς. Κάντε το πρώτο βήμα. Στον πρώτο που θα βρείτε τη μαγκιά να πείτε «φτάνει πια» θα έχετε κάνει το μεγάλο βήμα για τη νίκη της ψυχής σας.

Όχι άλλη αγένεια. Όχι άλλη απρέπεια. Όχι άλλη καφρίλα στη ζωή μας. Μην το επιτρέπετε.

Ευτυχώς υπάρχουν γύρω μας ακόμη ευγενικοί άνθρωποι. Απλώς πρέπει να τους ψάξετε.




Συμβουλές από καρδιάς : Αν θες να κόψεις δρόμο, γίνε κοφτερός σαν μαχαίρι...!!!!

Συμβουλές από καρδιάς: Σταμάτα να είσαι ψευτο-καλούλης!

Γίνε σκληρός, δηλαδή αληθινός, πρώτα με τον εαυτό σου.

Συνεπής, υπεύθυνος, στοχευμένος, λιτός, φλογερός, άπληστος και μαζί ολιγαρκής.

Κάθε στιγμή ζωής είναι μια μάχη, μια απόφαση, μια γεμάτη νόημα επιλογή.

Μην υποτιμάς καμιά στιγμή, κανένα σου λόγο, καμιά σου σκέψη, κανέναν και τίποτα.

Ζύγισε τους ανθρώπους και τα πράγματα σαν να είναι ο θησαυρός σου.

Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος και ενέργεια για πέταμα.

Κάθε σκέψη και πράξη σου σε προετοιμάζει για τον σκοπό της ζωής σου.

Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν "άπιαστους" σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν, εσένα και τις δυνατότητές σου.

Μάθε να λες πολλά "όχι".

Το «όχι» σου να είναι «όχι».

Να γίνει δεύτερή σου φύση.

"Όχι" ασήμαντα και σημαντικά, ανώδυνα κι επώδυνα.

Στον εαυτό σου και στους άλλους.

Μάθε, μέσα από τα "όχι" σου, να μην λογαριάζεις ακριβά την γνώμη των άλλων.

Χτίσε με γερές πέτρες την γνώμη σου, ψήλωσε και δυνάμωσε το εγώ σου.

Τόσο, ώστε να θελήσεις ολόψυχα να το εγκαταλείψεις.

Όταν έρθει η στιγμή, να το παραδώσεις για τον ακριβό μαργαρίτη.

Ο δρόμος της ψυχής σου προς το Μεγάλο "ΝΑΙ", είναι στρωμένος με πολλά μικρά και μεγάλα "Όχι".

Αν θες πολλά, γίνε πολύς.

Αν θες λίγα, συνέχισε να σαι λίγος.

Πάντως, πάρε απόφαση.




*Γρηγόρης Βασιλειάδης , M.Sc. Ph.D. Διδάκτωρ Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

Πώς καταλαβαίνεις αν πρέπει να εμπιστεύεσαι κάποιον ;

Η λαϊκή άποψη θεωρεί ότι, εκτός από τα μάτια, ολόκληρο το σώμα μας «μιλάει» στέλνοντας, ανάλογα με τη στάση του, μηνύματα για τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας σε αυτούς που μας παρατηρούν. 

Έχει όμως αυτό πραγματική βάση; Μπορεί στ’ αλήθεια το σώμα μας να προδώσει τον εσωτερικό μας κόσμο στους γύρω μας και, ακόμη περισσότερο, μπορούμε να «διαβάσουμε» τις προθέσεις και τις διαθέσεις των συνομιλητών μας ερμηνεύοντας τη γλώσσα του σώματός τους; 

Η επιστήμη δεν έχει αφήσει το πεδίο αυτό ανεξερεύνητο. Μπορεί να σας πει ποιες στάσεις και χειρονομίες περνάνε πραγματικά κάποιο μήνυμα για εσάς στο περιβάλλον σας και ποιες είναι παραπλανητικές. Μπορεί επίσης να σας διδάξει πώς να αλλάξετε τη γλώσσα του σώματός σας έτσι ώστε να επηρεάσετε τον τρόπο με τον οποίο σάς βλέπουν οι άλλοι. 

Η λαϊκή κουλτούρα βρίθει «θεωριών» αυτού του είδους. Στο κάτω κάτω είναι διασκεδαστικό να κάνουμε υποθέσεις σχετικά με τον εσωτερικό κόσμο των μεγάλων και τρανών. 

Ο οποιοσδήποτε σκεπτικιστής ή και απλώς λογικός άνθρωπος όμως δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει αμέσως την προφανή παγίδα που όλοι οι άλλοι αγνοούν: την παραδοχή ότι μπορούμε να διαβάσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων παρατηρώντας πώς κινούν το σώμα τους. 

Με τόσους μύθους που υπάρχουν γύρω από αυτό το θέμα εύκολα μπορούμε να νομίσουμε ότι καταλαβαίνουμε τα κωδικοποιημένα μηνύματα που περνάνε οι άλλοι. Τι έχει όμως να πει η επιστήμη για τη γλώσσα του σώματος; Υπάρχει σε αυτήν κάτι περισσότερο από την απλή αξία της διασκέδασης; 

Αν ναι, ποιες κινήσεις και χειρονομίες λένε πραγματικά κάτι και ποιες είναι παραπλανητικές; Και αν γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε τη δική μας γλώσσα του σώματος ώστε να επηρεάσουμε το πώς μας βλέπουν οι άλλοι; 

Δεν μιλάμε μόνο με τα λόγια 
Ένα καλό σημείο γα να αρχίσουμε να αναζητούμε απαντήσεις είναι κάποια στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται συχνά και υποστηρίζουν ότι κατά 93% η επικοινωνία μας δεν είναι λεκτική – μόνο το 7% βασίζεται σε αυτά που πραγματικά λέμε. 

Οι αριθμοί προέρχονται από μια έρευνα που έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από τον Αλμπερτ Μαχράμπιαν, κοινωνικό ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες. Διαπίστωσε ότι όταν το συναισθηματικό μήνυμα που μεταδιδόταν από τον τόνο της φωνής και την έκφραση του προσώπου διέφερε από τις λέξεις που προφέρονταν (π.χ., όταν κάποιος έλεγε τη λέξη «κτήνος» με θετικό τόνο και χαμογελώντας), οι άλλοι έτειναν να πιστεύουν τα μη λεκτικά μηνύματα παρά την ίδια τη λέξη. 

Από τα πειράματα αυτά ο δρ Μαχράμπιαν υπολόγισε ότι ίσως μόνο το 7% του συναισθηματικού μηνύματος προέρχεται από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε ενώ το 38% προέρχεται από τον τόνο της φωνής και το 55% από μη λεκτικά σήματα. 

Ο δρ Μαχράμπιαν αφιέρωσε μεγάλο μέρος των τελευταίων τεσσερισήμισι δεκαετιών στο να διευκρινίσει ότι ποτέ δεν θέλησε να πει πως η «εξίσωση» αυτή πρέπει να θεωρηθεί κάτι σαν ευαγγέλιο και ότι ισχύει μόνο σε ορισμένες πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις – όταν κάποιος μιλάει για αυτά που του αρέσουν και για αυτά που απεχθάνεται. 

Τώρα λέει ότι,«εκτός από τις περιπτώσεις όπου αυτός που επικοινωνεί το μήνυμα μιλάει για τα συναισθήματα ή τις διαθέσεις του, οι εξισώσεις αυτές δεν ισχύουν» και ότι ανατριχιάζει κάθε φορά που ακούει τη θεωρία του να εφαρμόζεται στην επικοινωνία εν γένει. 

Επομένως η αρχαιότερη στατιστική στο βιβλίο της γλώσσας του σώματος δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται και ο άνθρωπος που ανακάλυψε την εξίσωση θα ήθελε οι άλλοι να σταματήσουν επιτέλους να επιμένουν σε αυτήν. 

Στο κάτω κάτω, αν πραγματικά μπορούσαμε να κατανοήσουμε το 93% αυτών που λένε οι άλλοι χωρίς τη βοήθεια των λέξεων, δεν θα είχαμε ανάγκη να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες και κανείς ποτέ δεν θα μπορούσε να τη γλιτώσει με ένα ψέμα. 

Τι προδίδει τους ψεύτες 
Είναι εμφανές ότι οι άνθρωποι μπορούν να λένε ψέματα με μεγάλη επιτυχία. Και γενικά, αν και μερικές φορές μας φαίνεται χρήσιμο να λέμε ένα ψέμα, θα προτιμούσαμε οι άλλοι να μη λένε ψέματα σε εμάς. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος για τη γλώσσα του σώματος αφορά την ανίχνευση του ψεύδους. 

Ο μύθος λέει ότι οι ψεύτες προδίδονται από σωματικά «μαρτυριάρικα» σήματα, όπως το ότι κοιτάζουν προς τα δεξιά, ότι κάνουν νευρικές κινήσεις, ότι σφίγγουν τα χέρια τους ή ότι ξύνουν τη μύτη τους. Πόσα από αυτά ισχύουν; 

Το πρώτο στη λίστα είναι εύκολο να καταρριφθεί. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, η πρώτη που επιστημονικά εξέτασε το αξίωμα «οι ψεύτες κοιτάζουν προς τα δεξιά», δεν εντόπισε στοιχεία που να το στηρίζουν. 

Μια ομάδα με επικεφαλής τον ψυχολόγο Ρίτσαρντ Γουάιζμαν από το Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ στο Χάτφιλντ της Βρετανίας παρατήρησε τις κινήσεις των ματιών εθελοντών οι οποίοι έλεγαν ψέματα σε πειράματα που έγιναν στο εργαστήριο. 

Μελέτησαν επίσης βιντεοσκοπήσεις ανθρώπων που είχαν μιλήσει σε συνεντεύξεις Τύπου της Αστυνομίας για αγνοουμένους στις οποίες είχε εκ των υστέρων αποκαλυφθεί ότι ορισμένες από τις πιο συγκινητικές εκκλήσεις για πληροφορίες είχαν προέλθει από άτομα τα οποία είχαν εμπλακεί στην εξαφάνιση. Σε καμία περίπτωση οι ψεύτες δεν κοίταζαν προς τα δεξιά περισσότερο από ό,τι προς άλλες κατευθύνσεις. 

Όσον αφορά άλλα προδοτικά σήματα, μια μετα-ανάλυση περισσότερων από 100 μελέτες διαπίστωσε ότι τα μόνα σημάδια του σώματος που εντοπίζονται στους ψεύτες σημαντικά συχνότερα από ό,τι σε όσους λένε την αλήθεια είναι η διαστολή της ίριδας των ματιών και ορισμένες νευρικές κινήσεις – το να παίζουν με αντικείμενα ή να τα ξύνουν, όχι όμως το να ξύνουν το πρόσωπό τους ή το να παίζουν με τα μαλλιά τους. 

Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσει κάποιος έναν ψεύτη, ανακάλυψε η μελέτη, δεν ήταν το να παρατηρεί τη γλώσσα του σώματος του άλλου αλλά το να ακούει προσεκτικά τι λέει. Οι ψεύτες έτειναν να μιλάνε σε υψηλότερο τόνο, έδιναν λιγότερες λεπτομέρειες στις περιγραφές τους για τα γεγονότα, ήταν πιο αρνητικοί και έτειναν να επαναλαμβάνουν κάποιες λέξεις. 
Ένστικτο ο καλύτερος οδηγός 
Γενικά, κατέληγαν οι ερευνητές, τα υποκειμενικά μέτρα – ή, ας το πούμε, ένα ένστικτο – ίσως να είναι πιο αποτελεσματικά για την ανίχνευση ενός ψέματος από οποιοδήποτε αντικειμενικό μέτρο . Το πρόβλημα αξιοπιστίας της γλώσσας του σώματος είναι ότι, αν και οι ψεύτες έχουν ίσως λίγο περισσότερες πιθανότητες να επιδεικνύουν κάποιες συμπεριφορές, όσοι λένε την αλήθεια κάνουν επίσης τα ίδια πράγματα. 

Στην πραγματικότητα μάλιστα τα σήματα που πολλοί νομίζουν ότι είναι «φως φανάρι» για το ψέμα, όπως το να κάνει κάποιος νευρικές κινήσεις και να αποφεύγει το βλέμμα του άλλου, τείνουν να είναι σήματα μιας γενικής συναισθηματικής νευρικότητας και κάποιος ο οποίος δεν λέει ψέματα είναι πιθανότερο να τα εκφράσει υπό την πίεση μιας ανάκρισης. 

Αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο, παρά το ενδιαφέρον και την προσπάθεια που αφιερώνουμε στο να εντοπίσουμε τους ψεύτες, στην πραγματικότητα είμαστε πολύ κακοί σε αυτό. Ο Αμερικανός ψυχολόγος Πολ Έκμαν έχει διαπιστώσει μάλιστα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επιδεικνύουν σε αυτό επιδόσεις καλύτερες από εκείνες που θα μπορούσαν να αποδοθούν στην τύχη. Τα δε ποσοστά επιτυχίας των δικαστών, των αστυνομικών, των ιατροδικαστών ψυχιάτρων και των πρακτόρων του FBI είναι ελάχιστα μόνο υψηλότερα. 
Αβάσιμες προκαταλήψεις 

Ίσως λοιπόν να είναι καλύτερο να μη σπεύδουμε να κατηγορήσουμε ανθρώπους ότι λένε ψέματα βασιζόμενοι μόνο στη γλώσσα του σώματός τους. Και υπάρχουν επιπλέον πολλά άλλα παραδείγματα στα οποία οι προκαταλήψεις μας σχετικά με τη μη λεκτική επικοινωνία είναι λανθασμένες ή ακόμη και παραπλανητικές (δείτε το γράφημα). Πάρτε για παράδειγμα τα σταυρωμένα χέρια. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν κάποιος σταυρώνει τα χέρια του προσπαθεί να αμυνθεί ή να αποκρούσει τον άλλον ή τις απόψεις του. 

Αυτό ίσως ισχύει.«Το ίδιο όμως σταύρωμα των χεριών μπορεί να σημαίνει το αντίθετο αν ο θώρακας είναι υπερβολικά στητός, με μια ελαφρά κλίση προς τα πίσω – τότε δηλώνει ότι κάποιος δεν είναι ευάλωτος» λέει ο Ντέιβιντ Μακ Νιλ, ο οποίος μελετά τις χειρονομίες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. 

Επιπλέον κάποιος που σταυρώνει τα χέρια του μπορεί απλώς να κρυώνει, να προσπαθεί να νιώσει άνετα ή απλώς να μην έχει τσέπες. 

Ο δρ Μακ Νιλ επίσης δεν πείθεται από τους ισχυρισμούς που προβάλλουν σύμβουλοι περί δημόσιας ρητορικής σχετικά με τη σημασία των κινήσεων των χεριών. Λέγεται συχνά, για παράδειγμα, ότι το να ενώνει κάποιος τις κορυφές των δαχτύλων του σε τόξο τον κάνει να δείχνει ότι έχει κύρος ενώ το ανοιχτό χέρι σημαίνει ειλικρίνεια. 

Ο ειδικός λέει ότι αυτά είναι παραδείγματα μεταφορικών χειρονομιών οι οποίες έχουν το νόημα που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι του μάνατζμεντ, αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό. Με άλλα λόγια, αυτοί οι γνωστοί «κανόνες» της γλώσσας του σώματος είναι αυθαίρετοι. 

Ένα ανοιχτό χέρι, π.χ., μπορεί να αποτελεί μια μεταφορά για την εμπιστοσύνη, μπορεί όμως εξίσου εύκολα να σημαίνει ότι κάποιος συγκρατεί ένα βάρος. Η χειρονομία είναι αμφιλεγόμενη αν την εξετάσει κάποιος εκτός πλαισίου και χωρίς σήματα από τις λεκτικές φράσεις που τη συνοδεύουν. 




Συγγνώμη που αποτύχαμε, Ελένη...!!!!

Καλό ταξίδι, Ελένη!
Καλό παράδεισο… γιατί σίγουρα στον παράδεισο θα βρίσκεσαι τώρα, κάπου ανάμεσα στους αγγέλους. Και ας το ξέρουμε όλοι μας, ότι δεν είναι εκεί η θέση σου. Η θέση σου είναι εδώ κάτω. Η θέση σου, Ελένη, είναι δίπλα στους γονείς σου, δίπλα στους αληθινούς σου φίλους και δίπλα στα τόσο βίαια πετσοκομμένα όνειρα σου. Η θέση σου, Ελένη, είναι στους ζωντανούς και είναι πραγματικά τόσο άδικο, που τελικά δεν είσαι.

Συγγνώμη Ελένη! Αποτύχαμε!
Είχαμε πολλές δουλειές, βλέπεις, και δεν προλάβαμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον σεβασμό. Είχαμε γεμάτο πρόγραμμα και δεν βρήκαμε τον χρόνο να μάθουμε στα παιδιά μας, τι είναι η αγάπη. 

Είχαμε ατέλειωτες υποχρεώσεις και δεν το θεωρήσαμε υποχρέωση μας να διδάξουμε στα παιδιά μας την αξία της ανθρώπινης ζωής. Καταπιαστήκαμε, Ελένη, με τα σημαντικά κι αφήσαμε στην άκρη τα ασήμαντα. Αφήσαμε στην τύχη τους τα δευτερεύοντα και κατά συνέπεια και όλη την δική σου γενιά.

Νομίσαμε, Ελένη, ότι αυτό που θα πρέπει να μάθετε στην ζωή σας είναι το πως να βγάλετε πολλά χρήματα. Ότι το πρώτο που πρέπει να μάθετε, είναι τον τρόπο που οι άνθρωποι γίνονται απάνθρωποι, για να κερδίσουν όσο το δυνατόν πιο πολλά. Ότι το σπουδαίο είναι πως επιβάλλεσαι και πως νικάς τον αδύναμο. Ότι η ουσία είναι ποιος θα είναι ο πιο σκληρός με οποιοδήποτε τίμημα.

Θεωρήσαμε πως αν έχετε καινούργια κινητά, σούπερ υπολογιστές και πρόσβαση στο διαδίκτυο, θα είστε μια χαρά. Πως με ένα ζευγάρι επώνυμα παπούτσια και ένα ακριβό φιρμάτο ρούχο έχουμε κάνει το χρέος μας ως γονείς. Πως ο στόχος είναι το έξω και όχι το μέσα και πως το περιτύλιγμα είναι πιο σημαντικό από το περιεχόμενο.

Πιστέψαμε, Ελένη, ότι η Google θα σας μάθει να στέκεστε στα πόδια σας, ότι τα βιντεοπαιχνίδια θα ψυχαγωγήσουν την ψυχή σας και ότι η ζωή είναι ένα ριάλιτι με υλικό έπαθλο.

Πιστέψαμε ότι η τηλεόραση θα σας μάθει πως είναι ο κόσμος εκεί έξω και σας αφήσαμε να μεγαλώσετε μαζί της, την ώρα που εμείς λείπαμε κυνηγώντας τα σημαντικά μας. 

Γεννήσαμε παιδιά και τα αφήσαμε στην μοίρα τους, Ελένη. Θεριέψαμε μέσα σας τα πιο άγρια ένστικτα, θυμώσαμε τις ψυχές σας εγκαταλείποντας σας, αγριέψαμε τις καρδιές σας γεμίζοντας τες με κενά.

Αυτή είναι η αλήθεια, Ελένη… Κανένα παιδί δεν γεννιέται φονιάς, καμία παιδική ψυχή δεν έχει μέσα της κακία, κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται ένοχος. Οι άνθρωποι πάντα γεννιούνται αθώοι, Ελένη μας! 

Και αφήνονται στα χέρια των γονιών τους, των δασκάλων τους, της κοινωνίας τους για να τους πλάσουν και για να τους δημιουργήσουν. Η αλήθεια είναι σκληρή! Η αλήθεια είναι ότι αφεθήκατε στα χειρότερα, στα πιο αδιάφορα και στα ακατάλληλα χέρια.

Και να σου πω και κάτι τελευταίο, Ελένη;
Δεν ξέρω για ποιο πρέπει να θρηνήσω πιο πολύ… για εσένα που πέρα για πέρα άδικα έφυγες από δω ή για την ανικανότητα μας ως κοινωνία; Δεν ξέρω ποιο από τα δυο είναι πιο τραγικό.

Συγνώμη, Ελένη, αποτύχαμε οικτρά…
Καλό σου ταξίδι!




Γράφει ο Γιώργος Καραγεώργος

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Πώς να Καταλάβουμε ότι υπάρχει παγιδευμένη ενέργεια μέσα στο σώμα μας, η οποία μας κάνει να νιώθουμε άρρωστοι, αγχωμένοι και κουρασμένοι...!!!!

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (TCM) κάθε σύμπτωμα είναι και μια προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα μας. Αν καταφέρουμε να δούμε τι σημαίνει ακόμη και το πιο ανεπαίσθητο σύμπτωμα, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας και να νιώσουμε…τέλεια! 

Οπότε, εάν έχετε ποτέ νιώσει μπλοκαρισμένοι, εάν υποφέρετε από πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα, ευερεθιστότητα, εάν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – τότε αυτό το άρθρο είναι γραμμένο για εσάς! Όταν νιώθουμε παγιδευμένοι, μπλοκαρισμένοι, τότε κάτι δεν πάει καλά, λες και πάσχουμε από ένα εσωτερικό μποτιλιάρισμα. 

Οπότε, τι σημαίνει αυτό; 

Εάν νιώθουμε χάλια, μπλοκαρισμένοι, είτε λόγω άγχους, έντασης, κακής διατροφής, κ.λπ. τότε πρέπει να καταλάβουμε ότι το σώμα μας δεν λειτουργεί σωστά. Ας φανταστούμε ότι υπάρχει μέσα μας παγιδευμένη ενέργεια τύπου ‘Qi”*. 

Τα πάντα μέσα μας είναι μπλοκαρισμένα, οι τοξίνες δεν αποβάλλονται, τα όργανα δεν λειτουργούν σωστά και υπάρχει μια ανισορροπία. 

Κι όμως μπορούμε να αποβάλλουμε αυτή τη μπλοκαρισμένη ενέργεια και να ξεκολλήσουμε! *QI (προφέρεται “τσι“) θεωρείται μια σοφή ενέργεια ή η ζωτική δύναμη της ζωής μας, η οποία κυκλοφορεί στο σώμα μας και σε κάθε ζωντανό οργανισμό. 

Το Qi είναι απαραίτητο για τη ζωή και για κάθε ενέργεια που απαιτεί κίνηση – πέψη, σκέψη, ανοσοποιητικό σύστημα, περπάτημα, ομιλία, κυτταρική διαίρεση – τα πάντα! 

Τι λέει η Κινεζική Ιατρική για την μπλοκαρισμένη ενέργεια : 

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (TCM), ο τύπος της «μπλοκαρισμένης» ενέργειας αφορά κυρίως το ήπαρ και τη ροή της Qi* (ζωτική ενέργεια) ή του αίματος. Όταν ο οργανισμός γεμίσει τοξίνες ή περάσει εντάσεις και άγχος, προκαλούνται πονοκέφαλοι, κράμπες, πεπτικές διαταραχές, εντερικές διαταραχές, κατάθλιψη, υπέρταση, ευερεθιστότητα. 

Ακόμη και ο αναστεναγμός είναι ένδειξη διαταραχής της ισορροπίας! Πολλές φορές αυτό, σε όρους κινεζικής ιατρικής, ονομάζεται στασιμότητα της qi στο συκώτι,. Πώς μπλοκάρεται η λειτουργία του ήπατος; 

Λόγοι που προκαλούν στασιμότητα στον οργανισμό μας. 

Τα συναισθήματα επηρεάζουν πολύ το ήπαρ. Σύμφωνα με την TCM το ήπαρ διαχειρίζεται την ομαλή ροή όλων των συναισθημάτων. Όταν βιώνουμε συνεχές κι έντονο άγχος για μεγάλη χρονική περίοδο – δε μιλάμε για το φυσιολογικό καθημερινό άγχος όπως «τι να μαγειρέψω σήμερα» – ο οργανισμός μας γεμίζει τοξίνες, επιβαρύνεται και έτσι προκαλούνται σωματικές και ψυχικές διαταραχές. Υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης, αλλά εάν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, τότε μπορεί και να αρρωστήσουμε. 

To πρόβλημα της Στάσης 

Η στασιμότητα αυτή, όταν βιώνεται μακροπρόθεσμα οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται στάση και εκδηλώνεται με ημικρανίες, θρόμβους, συνεχείς και σταθερούς πόνους, πόνο στο στήθος, αίμα στα κόπρανα, ταχυπαλμία, μωβ κηλίδες στη γλώσσα. Τόσο η στασιμότητα της ουσίας qi όσο και η στάση του αίματος απαιτούν κίνηση της κυκλοφορίας, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται ιατρική φροντίδα. 

Υπάρχουν πολλές μελέτες (εκτός από τα χιλιάδες χρόνια κλινικής πρακτικής) σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας της στασιμότητας ή της στάσης στο σώμα. Αυτό πρέπει πάντα να γίνεται με τη βοήθεια ενός επαγγελματία και τα βότανα δεν πρέπει ποτέ να είναι αυτο-συνταγογραφούμενα. 

Αλλά εκτός από αυτό, η μείωση του στρες και η αλλαγή του τρόπου ζωής και της διατροφής μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να βρει την ισορροπία του. Από βιοϊατρική άποψη, το συκώτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα αποτοξίνωσης. Όλες οι ουσίες που εισέρχονται στον γαστρεντερικό σωλήνα περνούν από το ήπαρ. 

Επιπλέον, η ποσότητα τροφίμων που λαμβάνουμε επηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος. Η υπερκατανάλωση τροφίμων δημιουργεί ουρά τροφών που περιμένουν την πέψη. Συνήθως, οι διατροφικές αλλαγές, τα βότανα, ο βελονισμός και όλα τα μικρά καθημερινά πράγματα που κάνουμε στο σπίτι μας βοηθούν πολύ στην βελτίωση της κατάστασης, τόσο της ψυχικής όσο και της βιολογικής! 

Τι κάνουμε τώρα; 

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε! Κατ’ αρχάς, καλό είναι να αποφεύγουμε λιπαρές τροφές και να καταναλώνουμε εκείνες που βοηθούν στην «κίνηση» της ενέργειας, ή τη βελτίωση της κυκλοφορίας. Επίσης πρέπει να αναγνωρίσουμε τους παράγοντες άγχους, οι οποίοι συνήθως είναι οικονομικοί, προσωπικοί, επαγγελματικοί. Άρα, αρχικά εντοπίζουμε τις αιτίες άγχους και κατόπιν εκτοπίζουμε την εστία άγχους στο σώμα μας. 

ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ 
Τι μας αγχώνει; Ας σκεφτούμε: οικονομικά, σχέσεις, εργασία, υγεία, έλλειψη κινήτρων, τρόπος ζωής, χρόνος, κοινωνικές σχέσεις. 

Πού εντοπίζεται το άγχος μας; Ώμοι, στομάχι, κεφάλι, διάθεση (κατάθλιψη, ευερεθιστότητα), πεπτικές διαταραχές, ευερέθιστο έντερο, νόσος Κρον, πόνοι περιόδου… 

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ 
Η διατροφή αλλάζει τη ζωή μας όταν νιώθουμε μπλοκαρισμένοι. 

Οι τροφές που αναφέρονται παρακάτω έχουν την ιδιότητα να «μετακινούν» τη μπλοκαρισμένη ενέργεια. Σίγουρα ένας φρέσκος φυσικός χυμός προσφέρει πολύ περισσότερες πολύτιμες ουσίες στον οργανισμό από ένα κρουασάν σοκολάτας. 

Ευεργετικές τροφές : 

Γενικά : Φρέσκα λαχανικά, φρούτα, μικρή ποσότητα υδατανθράκων και κρέατος Μικρά γεύματα, αποφυγή υπερκατανάλωσης τροφών (αφήνουμε χρόνο στον οργανισμό για να γίνει η πέψη). 

Βότανα : άνηθο, βασιλικός, μέντα, σχοινόπρασο, κύμινο, κάρδαμο, καγιέν, γαρίφαλο, μαντζουράνα, φύλλα μουστάρδας, φλούδα πορτοκαλιού, γλυκάνισο, κουρκουμάς, κρόκος 

Λαχανικά : μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών τεύτλα, γογγύλια, καρότα, κουνουπίδια, κράμβη, σπαράγγια, σκούρα πράσινα χόρτα (καλαμπόκι, chard, σπανάκι, bok choy, μουστάρδα κ.λπ.) κρεμμύδια, πράσα, ραπανάκια, μελιτζάνες 

Φρούτα : μούρα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, γκρέιπφρουτ λεμόνια και μοσχολέμονα (συμπεριλαμβανομένων των φλοιών εσπεριδοειδών που βρίσκονται συχνά σε τσάι ή καρυκεύματα) 

Ξηροί καρποί και σπόροι : καρύδια, κάστανα, σπόροι κολοκύθας, σπόροι τσία 

Πρωτεΐνες :  οξύρρυγχος, καβούρια, αυγά 

Διάφορα ξύδια (κυρίως ξύδι από μήλο, κρασί, ή από ρύζι, ή κόκκινο) φύκια (φύκια, αράμι κλπ.) τουρσιά ξινά δαμάσκηνα ξινό ψωμί σίκαλης ελαφρά μπαχαρικά (αλλά όχι υπερβολικά πικάντικα) 

Τι πρέπει να αποφεύγουμε : 

κατεψυγμένα τρόφιμα υπερβολική κατανάλωση ζωικών προϊόντων γαλακτοκομικά προϊόντα υπερβολικά γλυκά τρόφιμα λιπαρά τρόφιμα (πίτσα, τσιπς, κ.λπ.) αποφεύγετε να τρώτε βιαστικά ή γρήγορα αποφύγετε να τρώτε όταν είστε αναστατωμένοι ή θυμωμένοι 

Περιορίστε το αλκοόλ (αν και προσωρινά μπορεί να αισθάνεστε καλά, μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε υπερλειτουργία του ήπατος, που θα συμβάλλει στην αίσθησης «μπλοκαρίσματος». 

Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα κύρια γεύματα νωρίτερα την ημέρα, δίνοντας χρόνο στον οργανισμό να χωνέψει πριν πάτε για ύπνο. Φροντίστε τα τηγανητά να είναι ελαφρά Αποφύγετε πρόχειρα γεύματα, επεξεργασμένα τρόφιμα, ή τρόφιμα με χρωστικές ή συντηρητικά 

Αλλάξτε τρόπο ζωής : 

Κινηθείτε! Μία από τις καλύτερες λύσεις στο μπλοκάρισμα είναι η ΚΙΝΗΣΗ, η γυμναστική, έστω ένας περίπατος 30 λεπτών! Βρείτε λόγους που θα σας κάνουν να περπατήσετε λίγο παραπάνω κάθε μέρα! 

Μην ξεχνάτε να αναπνέετε! Πολλές φορές είμαστε τόσο αγχωμένοι που ξεχνάμε να αναπνεύσουμε, λες και κρατάμε την αναπνοή μας! Πάρτε βαθιές ανάσες, θα δείτε ότι θα ηρεμήσετε! Μια απλή αναπνοή από το διάφραγμα είναι απίστευτα χαλαρωτική (π.χ. εισπνοή μετρώντας μέχρι το 3 και εκπνοή μετρώντας μέχρι το 6). 

Ξεκαρδιστείτε! Σίγουρα το γέλιο είναι σα να κάνει κανείς διακοπές για μια στιγμή! Πράγματι, το γέλιο αλλάζει τη χημεία του σώματος και απελευθερώνει ενδορφίνες. Το γέλιο όντως ΕΙΝΑΙ φάρμακο! 

Αιτίες άγχους! Όλοι έχουμε λόγους να νιώθουμε στρες, αλλά δεν είναι όλοι τόσο σοβαροί. Δείτε ποιες καταστάσεις σας αγχώνουν και διαχειριστείτε το άγχος σας! 

Εκφραστείτε ελεύθερα! Πολλές φορές μπλοκάρουμε διότι μαζεύουμε μέσα μας θυμό, οργή ή συναισθήματα ανέκφραστα. Ας καταλάβουμε τα συναισθήματά μας κι ας τα εκφράσουμε πριν εκραγούμε! 

Επίσης, μπορούμε να μετρήσουμε μέχρι το 10 πριν εκφράσουμε θυμό ή οργή, ή να αναζητήσουμε πιο υγιείς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων οργής. Όλα τα συναισθήματα, και η οργή, είναι απαραίτητα. Αυτό που προκαλεί την διαταραχή είναι η ελλιπής ή η υπερβολική έκφραση αυτών! 

Πάρτε ρεπό! Οι διακοπές δεν είναι διασκέδαση, είναι ανάγκη! Ίσως λίγος χρόνος εκτός υποχρεώσεων είναι αυτό που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες της ζωής. Επίσης επιλέξτε δημιουργικές δραστηριότητες, ή όμορφες στιγμές με φίλους ή με την οικογένειά σας μέσα στην καθημερινότητά σας -–είναι εξαίρετα σημαντικό! Ακόμη και οι μαραθωνοδρόμοι χρειάζονται ανάπαυση! 

Αγαπήστε το σώμα σας – κι αφήστε και τους άλλους να το αγαπήσουν! Γυμναστική, βελονισμός, μασάζ, σεξ…όλα βοηθούν. Όταν το σώμα μας έρχεται σε επαφή με άλλο σώμα για πάνω από 5 δευτερόλεπτα, ο οργανισμός απελευθερώνει την ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία απαλύνει το αίσθημα του μπλοκαρίσματος. Ο βελονισμός είναι επίσης ένας τρόπος να αισθανθούμε καλύτερα και να αποβάλλουμε την μπλοκαρισμένη ενέργεια. 

Ας διαλογιστούμε! Ο διαλογισμός βοηθά στη μείωση του στρες, ανεβάζει τη διάθεση, είναι πλέον αποδεδειγμένο! Μόλις 15 λεπτά διαλογισμού σε καθημερινή βάση μπορούν να κινητοποιήσουν τη «μπλοκαρισμένη» ενέργεια. 

Όλοι δίνουμε μάχες, παλεύουμε με το καθημερινό άγχος. Ακόμη και η φροντίδα άλλων ανθρώπων απελευθερώνει τη μπλοκαρισμένη μας ενέργεια. Ας βρούμε τρόπους να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, τους άλλους. Αν αγαπήσουμε τον εαυτό μας θα μάθουμε και να τον φροντίζουμε σωστά και μάλλον, αυτό είναι και το κλειδί της καλής υγείας! 




Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ. naturalsoul.gr Οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.