Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Διπρόσωπες ψυχές πίσω από καλά φορεμένες μάσκες…!!!!

Ένας κόσμος γεμάτος από ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους έχουν δύο πρόσωπα. Είμαι σίγουρη, πως βρέθηκε και στον δικό σου δρόμο αυτή η κατηγορία.

Είναι εκείνοι όλοι που μπροστά σου λένε τα καλά και από πίσω σου τα χειρότερα.

Σου μιλάω για αυτούς που θα διακρίνεις ένα μόνιμα ψεύτικο χαμόγελο στο πρόσωπό τους και μόλις γυρίσεις να φύγεις το βγάζουν και το πετάνε στα σκουπίδια.

Άνθρωποι – τενεκέδες.
Αυτοί που σε μαχαιρώνουν πισώπλατα και στην συνέχεια έχουν το θράσος να σε ρωτούν που ακριβώς χτύπησες και αν πονάς. Στρίβουν το μαχαίρι στις πληγές σου χωρίς κανέναν δισταγμό.

Φοράνε μάσκες ανάλογα με την περίσταση και απλά προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες τους.

Αναπροσαρμόζουν την ζωή τους και τον περίγυρό τους ανάλογα με τους σκοπούς τους.

Φανατικοί υποστηρικτές του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Το συμφέρον τους είναι πάνω από όλους και όλα.

Και εκεί δεν υπολογίζουν ποτέ, τίποτα και κανέναν.

Ούτε και την ίδια τους την μάνα.

Για αυτό και θα τους δεις να συναναστρέφονται με όλους.

Με εκείνους που προσωρινά συμπαθούν.
Με εκείνους που πριν από λίγο σε εσένα έσκαβαν τον λάκκο.

Θα κάνουν στενή παρέα με εκείνους που συχνά έχουν στο στόχαστρο και κατηγορούν.

Ξεχασμένες οι αξίες τους, τα ιδανικά τους και οι αντιλήψεις τους.

Φυλαγμένα και κλειδαμπαρωμένα στο χρονοντούλαπο της ψυχής τους.

Τρόπος ζωής καθαρά συμφεροντολογικός.

Κουβαλούν πάνω τους, βαρίδια ψυχής.

Συμφέρον, παρέες και χρήμα.

Πολλά τα κίνητρα νομίζω για μια μπερδεμένη στάση ζωής.

Δήθεν σχέσεις, δήθεν φιλίες, δήθεν συμπάθειες.
Μια ζωή στο δήθεν.

Για την ακρίβεια σήμερα με αυτούς και αύριο με τους άλλους που μέχρι εχθές τους κατηγορούσαν για δήθεν ανθρώπους.

Μέσα στην ψυχή τους έχουν σαπίλα.

Μόνο με μάσκες μιλούν.

Επιθυμούν να καλύψουν την ασχήμια τους που κατά βάθος γνωρίζουν ότι έχουν.

Άνθρωποι άσχημοι και σου εύχομαι να μην σου τύχουν.

Προσποιούνται κάτι που δεν είναι για να γίνονται αρεστοί στο πλήθος.

Η ανειλικρίνεια σε όλο της το μεγαλείο.

Ανασφαλείς, άρρωστοι, αχάριστοι, αδύναμοι να αντικρύσουν το πρόσωπό τους χωρίς την μάσκα.

Επιθυμούν να κάνουν τους θηριοδαμαστές σε όλες τις ψυχές που δεν συμβιβάζονται με τους δικούς τους κανόνες.

Γλύφουν εκεί που φτύνουν και σε αηδιάζουν.

Μολυσματικές φυσιογνωμίες από όπου και αν περάσουν.

Σε ανακατεύει αυτή η γεύση της διπροσωπίας τους.




Μαρίσα Παππά

H Αξία της μοναχικότητας : Μια δέσμη φωτός προς τα μέσα…!!!!

Υπάρχουν φορές που νιώθεις μόνος ενώ είσαι περιστοιχισμένος από ανθρώπους και άλλες που νιώθεις συντροφευμένος ενώ πλάι σου δεν είναι κανείς. Η εμπειρία του να είναι κανείς μόνος βιώνεται εντελώς υποκειμενικά - έτσι που η παρουσία των άλλων μπορεί να μην παίζει παρά ελάχιστο ή κανένα ρόλο στο συναίσθημα της μοναξιάς. 

Κάποτε μάλιστα να το επιβαρύνει κιόλας, αφού το να αισθάνεσαι μόνος χωρίς πραγματικά να είσαι αποτελεί ίσως και την πιο πικρή μορφή μοναξιάς - και αυτό δεν είναι σπάνιο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ωστόσο αυτόματα συνδέουν την εμπειρία του να είσαι μόνος με τον πόνο της μοναξιάς. Ίσως γιατί η έννοια της μοναξιάς ξυπνάει μέσα μας τον βαθύτερο φόβο της εγκατάλειψης και της έλλειψης του «ανήκειν». 

Πολλοί από εμάς λοιπόν πασχίζουμε με κάθε τρόπο να την αποφύγουμε, προσπαθώντας να παραμένουμε διαρκώς σε επαφή με τους γύρω μας, συχνά με έναν καταταναγκαστικό τρόπο, δημιουργώντας όσο περισσότερες συνδέσεις γίνεται- μην τυχόν και μείνουμε μόνοι γιατί τότε…

Τότε, τι;

Ο Γάλλος επιστήμονας και φιλόσοφος Blaise Pascal έγραψε το 1964 (!) ότι «όλα τα προβλήματα της ανθρωπότητας πηγάζουν από την ανικανότητα του ανθρώπου να καθίσει ήσυχα σε ένα δωμάτιο μόνος του».

Τι λέτε;

Μήπως αυτή η εμμονή να είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι με κάθε δυνατό τρόπο με τους άλλους γύρω μας φτάνει να μας εμποδίζει να συνδεθούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό; Και μήπως η αδυναμία να συνδεθούμε με τον εαυτό μας στερεί τελικά και τις σχέσεις με τους γύρω μας από την ουσιαστική ποιότητα της παρουσίας μας;

Μήπως πράγματι ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος αν που και που ο καθένας μας επέλεγε να καθίσει ήσυχα σε ένα δωμάτιο μόνος του;

Μοναξιά και μοναχικότητα δεν είναι το ίδιο. Είναι δύο διαφορετικές λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν διαφορετικές καταστάσεις. Σύμφωνα με το περιοδικό Psychology Today:

“Η Μοναξιά είναι μια αρνητική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση απομόνωσης. Νιώθει κανείς ότι κάτι λείπει. Είναι δυνατό να είναι με ανθρώπους και πάλι να αισθάνεται μόνος- ίσως την πιο πικρή μορφή μοναξιάς.

Η Μοναχικότητα είναι η κατάσταση του να είσαι μόνος χωρίς να αισθάνεσαι μοναξιά. Είναι μια θετική και εποικοδομητική κατάσταση εμπλοκής με τον εαυτό σου. Η μοναχικότητα είναι επιθυμητή, μια κατάσταση όπου όντας μόνος παρέχεις στον εαυτό σου υπέροχη και επαρκή συντροφιά”

Με αυτή την έννοια η μοναχικότητα παραπέμπει σε μια κατάσταση εντελώς διαφορετική, όπου το να είσαι μόνος με τον εαυτό σου μπορεί να είναι εξαιρετικά τροφοδοτικό και αναζωογονητικό, μια συναισθηματική αποστασιοποίηση που επιτρέπει να έλθεις σε επαφή με σένα τον ίδιο: για να στοχαστείς, να δημιουργήσεις, να χαλαρώσεις, να αναπνεύσεις βαθιά, να αφουγκραστείς τον εσωτερικό σου κόσμο.

Η συνθήκη της μοναχικότητας μας επιτρέπει να ρίξουμε μέσα μας μια δέσμη φωτός.

Φανταστείτε ότι διαθέτουμε έναν περιστρεφόμενο προβολέα, ο οποίος φωτίζει προς τα εκεί που τον κατευθύνουμε. Όταν είμαστε μέσα στον κόσμο, απορροφημένοι από τα εξωτερικά ερεθίσματα και την αλληλεπίδραση με τους άλλους, αυτός ο προβολέας είναι κυρίως στραμμένος προς τα έξω και δεν στρέφεται προς τα μέσα παρά μόνο βιαστικά και στιγμιαία για να κατευθύνει και πάλι το φως του έξω από εμάς. 

Όταν ο προβολέας είναι διαρκώς στραμμένος προς το εξωτερικό μας περιβάλλον, στερούμαστε τη δυνατότητα να δούμε και να συνειδητοποιήσουμε τι γίνεται μέσα μας.

Χρειάζεται να αποσυρθούμε προκειμένου να έχουμε την πολυτέλεια να στρέψουμε αυτή τη δέσμη φωτός προς τα μέσα, να φωτίσουμε ό,τι υπάρχει εκεί και να έλθουμε ξανά σε επαφή με τον εαυτό μας.

Δεν είναι ασυνήθιστο βέβαια, ορισμένες φορές αυτή η επαφή να είναι ακριβώς εκείνο που θέλουμε να αποφύγουμε. Οι σχέσεις και η παρουσία των άλλων μπορεί να γίνεται ο κατάλληλος περισπασμός για να αποφύγουμε να σχετιστούμε με εμάς τους ίδιους. 

Και δεν πειράζει, όταν αυτό χρησιμοποιείται ως μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική διαχείρισης των προβλημάτων μας.

Προσοχή όμως: όταν συμβαίνει παρατεταμένα κινδυνεύουμε από ένα άλλο είδος μοναξιάς, μια μοναξιά ενδοπροσωπική- που έχει κάνει με το να απομονώνουμε πλευρές και κομμάτια του εαυτού μας… και αυτό το είδος μοναξιάς κόβει βαθιά και πονάει πολύ…

Κάποια στιγμή στη ζωή μας, ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι τη βαθιά αλήθεια ότι στην ουσία είμαστε τελικά μόνοι, είτε περιστοιχιζόμαστε από άλλους, είτε όχι, και ότι αυτό είναι μέρος και συνθήκη της ανθρώπινης ύπαρξης.

Είμαστε ξεχωριστά άτομα που στην πραγματικότητα διψούν για σύνδεση με άλλα ξεχωριστά άτομα. Ίσως η μοναχικότητα να είναι ένας τρόπος να μπούμε σε διάλογο με αυτή ακριβώς την αλήθεια…

Και αφού πρώτα συνδεθούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό να επιδιώξουμε να μπορούμε να συνδεθούμε από μια πιο δυνατή θέση με τους άλλους γύρω μας.

Όπως λέει και ποιητής Rainer Maria Rilke, στο Letters to a young poet (η μοναχικότητα) “…δεν είναι σε τελική ανάλυση κάτι το οποίο μπορούμε να πάρουμε ή να αφήσουμε. Είμαστε μοναχικοί. Μπορεί να έχουμε την αυταπάτη ότι δεν είμαστε και να συμπεριφερόμαστε σα να μην είναι έτσι… 

Αλλά πόσο καλύτερα θα ήταν αν το συνειδητοποιούσαμε, έστω κι αν αρχίζαμε να το υποθέτουμε… Πρόκειται στα αλήθεια να μας πιάσει ζάλη…” σαν κάποιον που τον έβγαλες από το δωμάτιο του, χωρίς προετοιμασία ή μετάβαση και τον έβαλες πάνω στην ψηλότερη οροσειρά. 

''Όμως είναι απαραίτητο να το βιώσουμε και αυτό, να βιώσουμε την ύπαρξη μας με την ευρύτερη δυνατή έννοια… ακόμη και το ανήκουστο - πρέπει να είναι δυνατό…''

Γι’ αυτό και μας παροτρύνει να βρούμε το κουράγιο να ανοίξουμε τον εαυτό μας σε κάθε είδους νέα, απρόβλεπτη εμπειρία ακόμη κι εκείνες τις οποίες δεν θεωρούμε τον εαυτό μας ικανό να αντιμετωπίσει αφού “μόνο κάποιος που είναι πραγματικά έτοιμος για όλα, που δεν εξαιρεί τίποτα, ούτε το πιο αινιγματικό, θα ζήσει τη σχέση με κάποιον άλλο σαν κάτι ζωντανό και θα αντλήσει ο ίδιος εξαντλητικά από την ίδια του την ύπαρξη»…

If you’re lonely when you’re alone, you’re in bad company. ~ Jean-Paul Sartre

When we cannot bear to be alone, it means we do not properly value the only companion we will have from birth to death—ourselves. ~ Eda LeShan




6 Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το «σύνδρομο της ψηλής παπαρούνας»…!!!!

6 Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το «σύνδρομο της ψηλής παπαρούνας»

Η επιτυχία συνοδεύεται από χαρά, ενθουσιασμό και ανάγκη να την μοιραστείς, ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολο και αποδεκτό, καθώς κάποιοι άνθρωποι είναι ανταγωνιστικοί και δεν αρέσκονται να βλέπουν τους άλλους να προοδεύουν και να φτάνουν ψηλότερα από αυτούς. 

Έτσι όταν κάποιος επιτυγχάνει έναν στόχο, οι άλλοι βλέποντας τον να ξεχωρίζει αισθάνονται κατώτεροι και προσπαθούν να μειώσουν την επιτυχία του, ασκώντας έντονη κριτική, δυσφημίζοντας τον ή εκφράζοντας κακίες. 

Οι λόγοι που οι άνθρωποι αντιδρούν με… ζήλεια είναι πολλοί και ποικίλουν ανάλογα με τις περιστάσεις, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να γλιτώσεις από τις επιπτώσεις του «Συνδρόμου της Ψηλής Παπαρούνας», όπως το ονόμασαν οι ειδικοί. 

Το συγκεκριμένο σύνδρομο έχει τις ρίζες του στα κείμενα του Ρωμαίου ιστορικού Τίτου Λίβιου, ο οποίος αναφέρει ότι όταν ο γιος του Ρωμαίου βασιλιά Λούκιου Ταρκίνου του ζήτησε συμβουλές διακυβέρνησης, αυτός βγήκε στον κήπο με ένα ραβδί και συμβολικά «αποκεφάλισε» τις ψηλότερες παπαρούνες που φύτρωναν εκεί. 

Ο γιος του λαμβάνοντας το… μήνυμα αποκεφάλισε όλους τους υψηλά ιστάμενους της πόλης, προκειμένου να μην αποτελούν κίνδυνο για αυτόν οι άνθρωποι που «ξεχωρίζουν». 

Από αυτή την ιστορία πήρε το όνομα του το «Σύνδρομο της Ψηλής Παπαρούνας» και ίσως δικαιολογεί κάποιους ανθρώπους που προσπαθούν να μην εκδηλώνουν τη χαρά τους για κάποια επιτυχία τους, ώστε να μην προκαλέσουν τους γύρω τους και σταθούν εμπόδιο στην ανοδική πορεία τους και τους… γλωσσοφάνε.

«Η επιτυχία ενός ατόμου μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ανεπάρκειας, ανασφάλειας, φόβου, ζήλιας και θυμού σε κάποιους, οι οποίοι μπαίνουν στη διαδικασία να τον ισοπεδώσουν, όπως την ψηλή παπαρούνα», εξηγεί η Δρ. Linda Humphreys ψυχολόγος – προπονήτρια ζωής, σχέσεων και πνευματικότητας και μοιράζεται έξι συμβουλές επιβίωσης από τις επιπτώσεις του συνδρόμου.

1.Συμπόνια προς τους άλλους
Επειδή το «Σύνδρομο της Ψηλής Παπαρούνας» εμφανίζεται σε ανθρώπους που δεν είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους και αυτό το προβάλουν σε εσάς και τις επιτυχίες σας, θα πρέπει να δείχνετε συμπόνια, καθώς η συμπεριφορά τους πηγάζει από βαθιές πληγές πόνου και παραμέλησης. Προσπαθήστε λοιπόν να τους κατανοήσετε, ενώ παράλληλα δεν θα πρέπει να επηρεάστε από τα πικρόχολα σχόλια τους.

2.Απομακρυνθείτε
Το να είστε συμπονετικοί δεν σημαίνει ότι πρέπει να δέχεστε τα πάντα μετατρέποντας τον εαυτό σας σε σάκο του μποξ. Αξιολογούμε τους ανθρώπους που ασκούν κριτική, αντιλαμβανόμαστε τους λόγους που το κάνουν και απομακρυνόμαστε από τους κομπλεξικούς.

3.Κάνε ό, τι σε κάνει ευτυχισμένο
Μην επιτρέψετε στα κακόβουλα σχόλια να σας απομακρύνουν από τους στόχους σας και να σας εμποδίσουν να ακολουθήσετε τα όνειρα και τις επιθυμίες σας. Κάντε αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους, ανεξάρτητα από τη γνώμη των άλλων και να είστε περήφανοι για τα κατορθώματα σας.

4.Ομάδα υποστήριξης
Για να αποφύγετε όλη την αρνητική ενέργεια και τα «πυρά» που σας ρίχνουν, φροντίστε να έρχεστε συχνά σε επαφή με άτομα που σας αγαπούν και σας υποστηρίζουν. Όλοι χρειάζονται δίπλα τους άτομα που τους τιμούν για αυτό που είναι και που στηρίζουν τα όνειρα και τα επιτεύγματά τους, για να μπορούν να προχωρήσουν.

5.Μην σπαταλάτε την ενέργεια σας
Μην προσπαθείτε να αποδείξετε την αξία σας, να εξηγήσετε και να επιχειρηματολογήσετε στους ανθρώπους που σας κατηγορούν. Τα κίνητρα των τοξικών ανθρώπων είναι άλλα. Δεν τους λείπει η ενημέρωση, αλλά η καλοσύνη. 

Τις περισσότερες φορές δεν αξίζει καν τον κόπο η προσπάθειά σας να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και χάνετε σπουδαίο χρόνο, τον οποίο στερείτε από θετικούς ανθρώπους και τις ασχολίες που σας ευχαριστούν.

6.Δεν έχετε τον έλεγχο
Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν ή αντιλαμβάνονται οι άλλοι τις επιτυχίες σας. Εσείς το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε την πορεία που έχετε επιλέξει ανεξάρτητα από το τι σκέφτονται και λένε οι άλλοι.

Και να θυμάστε ότι ακόμα κι αν φρενάρετε την πορεία σας και υποχωρήσετε μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους για να αποφύγετε την κριτική, εν τέλει δεν θα το καταφέρετε. 

Οι τοξικοί άνθρωποι πάντα θα βρουν να πουν κάτι εναντίον σας και να σας επικρίνουν για τις επιλογές σας. Η ζωή είναι μικρή και σας ανήκει, πρέπει να πορεύεστε με τα δικά σας θέλω για να είστε ευτυχισμένοι.




Τα 10 πράγματα που πιστεύεις ότι είναι σημαντικά στη ζωή, αλλά τελικά ΔΕΝ είναι…!!!!

Τα 10 πράγματα που πιστεύεις ότι είναι σημαντικά στη ζωή, αλλά τελικά ΔΕΝ είναι.

Υπάρχουν πολλά σημαντικά πράγματα στη ζωή, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Όμως, υπάρχουν και πολλά πράγματα στη ζωή που κάπως μας περάστηκε ότι είναι σημαντικά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Ή δεν είναι σημαντικά με τον τρόπο που τα θεωρούμε σημαντικά, δηλαδή δεσμευτικά.

Αν εξετάσεις αυτά που νομίζεις ότι είναι σημαντικά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο σημαντικά, θα διαπιστώσεις ότι έχεις πολύ μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής. Ελευθερία επιλογής σημαίνει ότι είναι στο χέρι σου να διαμορφώσεις καλύτερη ποιότητα ζωής για εσένα, περισσότερη ευτυχία και χαρά στην καθημερινότητά σου.

1. Η γνώμη σου
Η γνώμη σου δε μετράει! Ή τουλάχιστον δε μετράει όσο νομίζεις! Ο λόγος είναι ότι η γνώμη σου, όπως και η γνώμη του καθενός, είναι μία προσωπική πεποίθηση, που δε βασίζεται απαραιτήτως σε νούμερα, στατιστικές, και παγιωμένη γνώση. Με άλλα λόγια η γνώμη σου είναι μία προσωπική σου τοποθέτηση και εκφράζει αυτό που εσύ νομίζεις και όχι μία καθολική αλήθεια. 

Εννοείται ότι είναι σημαντικό να έχεις τη γνώμη σου. Αλλά μην περιμένεις να αλλάξεις τη γνώμη κάποιου άλλου ή μην περιμένεις να ακούσουν οι άλλοι τι πιστεύεις εσύ για να πορευτούν στη ζωή τους. 

Μάθε να κρατάς το νου σου ανοιχτό σε πληροφορίες, ερεθίσματα και εμπειρίες, ώστε η γνώμη που διαμορφώνεις να είναι τέτοια που να σε βοηθάει να έχεις εσύ καλύτερη ζωή και να κάνεις σωστές επιλογές.

Κατά τη γνώμη σου λοιπόν, μπορεί να είναι σημαντικό να παντρευτείς. Κατά τη γνώμη κάποιου άλλου, μπορεί να είναι σημαντικό για τον ίδιο να χωρίσει. Και των δύο η γνώμη είναι σημαντική. Για τον εαυτό του. 

Το ίδιο ισχύει και για τις συμβουλές: μπορεί η γνώμη σου για το τι πρέπει να κάνει κάποιος άλλος να είναι όποια είναι, όμως για το άλλο άτομο να είναι σωστότερη η δική του γνώμη. Γι’ αυτό μην επεμβαίνεις!

2. Η γνώμη των άλλων
Η γνώμη των άλλων για εσένα και τη δική σου ζωή δεν είναι τόσο σημαντική. Εσύ βρίσκεσαι στο τιμόνι της ζωής σου και κάνεις τις επιλογές που σου ταιριάζουν, παίρνεις τα ρίσκα που μπορείς να υποστηρίξεις και χαράζεις τη δική σου πορεία. Μην περιμένεις να βρεις τη σύμφωνη γνώμη των άλλων. 

Για δικούς του λόγους ο καθένας, ενδεχομένως να μην μπορεί να σου τη δώσει. Αν ακούσεις τη γνώμη των γονιών σου, π.χ., για το αν πρέπει να κάνεις το Α ή το Β, να μείνεις ή να φύγεις από μία σχέση, κοκ., θα σου απαντήσουν με βάση τη δική τους εμπειρία ή τι οι ίδιοι θεωρούν σωστό. Δε μπορούν να απαντήσουν για εσένα, γιατί αυτοί δεν είναι «εσύ».

3. Οι φόβοι σου
Τις περισσότερες φορές αυτά που φοβάσαι είναι οι σκέψεις που κάνεις για διάφορα πράγματα. Φοβάσαι πράγματα που είναι υποθετικά, που δεν υπάρχουν. Μπορεί να συμβούν στο μέλλον. Μπορεί και όχι. Οι σκέψεις σου όμως είναι τέτοιες, που δημιουργούν μέσα σου έναν φόβο : 

τον φόβο της αβεβαιότητας, 

τον φόβο της αλλαγής, 

τον φόβο της απόρριψης, 

τον φόβο της αποτυχίας, 

τον φόβο του πώς θα σε κρίνουν οι άλλοι, κοκ. 

Αλλά ακόμα δεν έχει συμβεί τίποτα! Μάθε να αντικρίζεις τους φόβους σου και να ξεχωρίζεις τι είναι η σκέψη σου για κάτι και τι είναι πραγματικά επικίνδυνο.

Φόβος είναι να βρίσκεσαι μπροστά σε μία άγρια αρκούδα που γρυλίζει και ετοιμάζεται να σου επιτεθεί. Φόβος είναι και η σκέψη ότι θα μπορούσες να βρεθείς μπροστά σε μία άγρια αρκούδα που γρυλίζει και ετοιμάζεται να σου επιτεθεί. Αλλά δεν είναι το ίδιο.

Μάθε να ξεχωρίζεις το αντικειμενικό από το υποκειμενικό, την πραγματικότητα από τη σκέψη σου και θα δεις ότι οι περισσότεροι από τους φόβους σου είναι στη σκέψη σου και μόνο.

4. Η οικογένειά σου
Έχεις την πατρική σου οικογένεια, όπου μεγάλωσες καλά ή άσχημα. Έχεις την παιδική σου ηλικία, τραυματική ή χαρούμενη, που έζησες με την οικογένειά σου. Έχεις τους γονείς, τα αδέρφια, τους παππούδες, γιαγιάδες, θείους, θείες, ξαδέρφια, ανίψια, κλπ. που αποτελούν μέλη της ευρύτερης οικογένειάς σου.

Όμως η οικογένειά σου δε σε καθορίζει. Ή τουλάχιστον όχι 100%. Μελέτες δείχνουν ότι είμαστε ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων στους οποίους βρισκόμαστε πιο κοντά και με τους οποίους σχετιζόμαστε. 

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα μέλη της πατρικής μας οικογένειας, είναι άτομα που εμείς διαλέξαμε στην πορεία της ζωής μας. Υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους αγαπάς, σέβεσαι, στηρίζεις και ενθαρρύνεις και οι οποίοι κάνουν το ίδιο για εσένα. Αυτοί είναι οι δικοί σου άνθρωποι, τελικά.

5. Τα υλικά αγαθά
Ναι, είναι ωραίο να έχεις χρήματα και υλικά αγαθά. «Καλύτερα πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και άρρωστος». Αλλά στο γραφείο μου βλέπω ανθρώπους με πολλά ή λίγα χρήματα και υλικά αγαθά -και τα ίδια ακριβώς προβλήματα! 

Και το ίδιο διαπιστώνουν ψυχολόγοι και ψυχίατροι ανά τον κόσμο: τα υλικά αγαθά δε θωρακίζουν την ψυχική υγεία. Τα υλικά αγαθά δε φέρνουν την ευτυχία. Να επενδύσεις σε ωραίες ανθρώπινες σχέσεις, σε ωραίες εμπειρίες. Αυτά είναι τα πράγματα που φέρνουν χαρά στη ζωή.

6. Η πείνα σου
Στεναχωριέμαι και τρώω. Στεναχωριέμαι και το στομάχι μου έκλεισε. Έχω άγχος και τσιμπολογάω. Έχω άγχος και τίποτα δεν πάει κάτω. Πεινάω, δε μπορώ να συγκεντρωθώ. Πεινάω, δε με πιάνει ο ύπνος. Πρέπει να κάνω δίαιτα, αλλά πεινάω όλη την ώρα. Πώς πάχυνα έτσι, πρέπει να το «ράψω» και να σταματήσω να τρώω σαν γουρούνι.

Τόση ενέργεια για το ζήτημα της πείνας και του φαγητού! Δεν είναι ότι φταίει η πείνα σου, η λαιμαργία σου ή η κατανάλωση φαγητού καθαυτή στα ζητήματα που αντιμετωπίζεις. 

Είναι τα ζητήματα που βρίσκονται στη βάση της πείνας σου και των κιλών σου. Δες τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και διόρθωσέ το. Και θα διαπιστώσεις ότι η πείνα σου και τα κιλά σου δεν είναι τόσο σημαντικά όσο νομίζεις.

7. Η ζήλια
Μπορεί να ζηλεύεις κάποιο άλλο άτομο. Επειδή είναι πιο όμορφο, πιο λεπτό, πιο πετυχημένο, πιο πλούσιο, πιο… οτιδήποτε από εσένα. Νομίζεις ότι η ζήλια σου είναι σημαντική. Ότι είναι σημαντικά «κακή» και σε μπουρδουκλώνει, δε σου επιτρέπει να εξελιχθείς. Στην πραγματικότητα η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Βρίσκεται στη βάση της προσωπικής ανάπτυξης. 

Ειδικά όταν βλέπουμε κάτι και το «ζηλεύουμε» και προσπαθούμε να βελτιωθούμε για να το πετύχουμε, για να καταφέρουμε τον στόχο μας, τότε η ζήλια είναι ένα κίνητρο. Η ζήλια δεν είναι αγκάθι στην καρδιά, όπως λένε. 

Είναι μία απόφαση δική μας: ζηλεύω και δεν κάνω τίποτα, μένοντας με ένα αρνητικό συναίσθημα. Ή ζηλεύω και βάζω στόχο να φτάσω κάπου παραπάνω, παραπέρα.

8. Ο χρόνος που χάθηκε
Όλοι έχουμε τις ίδιες 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, τις ίδιες επτά μέρες την εβδομάδα. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να καθορίσουμε πώς θα ξοδέψουμε τον χρόνο μας, πού θα επενδύσουμε την ενέργεια και τις δυνάμεις μας. Ο χρόνος δε χάνεται από μόνος του. Εμείς επιλέγουμε τι θα κάνουμε με αυτόν. Αν νομίζεις ότι βάζοντας διαρκώς περισσότερο χρόνο σε ένα πράγμα, π.χ. στη δουλειά σου, όλα θα γίνουν καλύτερα, να ξέρεις ότι είσαι γελασμένος. 

Εξίσου σημαντικό είναι να βάλεις χρόνο για να διασκεδάσεις, να χαλαρώσεις, να γεμίσεις μπαταρίες. Εξίσου σημαντικό είναι να βάλεις χρόνο με το παιδί σου, τον/τη σύντροφό σου, τους φίλους σου, την οικογένειά σου. Το πώς επιλέγεις να κατανείμεις τον χρόνο σου, τι διαλέγεις να κάνεις με τον χρόνο που έχεις στα χέρια σου καθορίζει την ποιότητα της ζωής σου.

9. Η ηλικία σου
Είμαι πολύ μικρός ή πολύ μεγάλος για να…
Συμπλήρωσε τη φράση με κάτι που ισχύει για εσένα. Εξέτασε αυτό που σημείωσες. Ισχύει πραγματικά; Ή μήπως είναι μία δικαιολογία, ένα εμπόδιο που βάζεις στον εαυτό σου για να μη φτάσεις εκεί που θέλεις; 

Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το τεκμήριο της ηλικίας τους ως την υπέρτατη δικαιολογία για να μην κάνουν κάτι το οποίο για κάποιον ασυνείδητο λόγο δε θέλουν να κάνουν. 

Είμαι πολύ μικρός/ή, ή μεγάλος/η, για να κάνω παιδί, να παντρευτώ, να κάνω τη δική μου δουλειά, να φύγω από τη δουλειά μου, να μετακομίσω, να βρω καινούριες παρέες, να σπουδάσω κάτι άλλο, κλπ., κλπ.

Όλα είναι στο μυαλό του ανθρώπου. Η ηλικία είναι ένα νούμερο. Το τι θέλεις να κάνεις όμως με τη ζωή σου είναι στο χέρι σου και εξαρτάται από εσένα. Ακόμα περισσότερο, η ποιότητα της ζωής σου και οι καθημερινές σου επιλογές που τη διαμορφώνουν εξαρτώνται από εσένα.

10. Ο έλεγχος των πραγμάτων
Αν πιστεύεις ότι πρέπει να έχεις τον έλεγχο των πραγμάτων για να νιώθεις καλά και ευτυχισμένη-ος, κάνεις λάθος! Ο έλεγχος των καταστάσεων είναι μία ψευδαίσθηση που έχουμε, ένα παραμύθι που λέμε στον εαυτό μας για να δικαιολογηθούμε ή να παρηγορηθούμε. 

Δεν έχουμε έλεγχο στα φυσικά φαινόμενα. Δεν έχουμε τον έλεγχο αν θα γεννηθούμε σε αυτή ή την άλλη οικογένεια, χώρα ή έθνος. Δεν έχουμε τον έλεγχο αν κάποιος άλλος αποφασίσει κάτι για τον εαυτό του που επηρεάζει εμάς. 

Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι πάντα έχουμε τον έλεγχο της προσωπικής επιλογής. Προσωπική επιλογή στο πώς θα αντιδράσουμε σε αυτά που μας συμβαίνουν. 

Προσωπική επιλογή στο τι ποιότητα ζωής θα έχουμε. Η δύναμή μας δεν είναι στο να ελέγχουμε τα πράγματα, αλλά στο να ελέγχουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε τις σωστές για εμάς επιλογές.

* Υπάρχει μέθοδος για την ευτυχία! Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα σου δείξω πώς η ευτυχία είναι θέμα αντίληψης, με τη μέθοδο που διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.




Γιατί οι άνθρωποι δεν παραδέχονται τα λάθη τους και δε ζητάνε συγγνώμη…!!!!

Σίγουρα σου έχει τύχη να βρεθείς στη θέση να περιμένεις από κάποιο κοντινό και αγαπημένο σου άτομο να παραδεχτεί το λάθος του και να σου ζητήσει συγγνώμη. Και περιμένεις. Και περιμένεις. Και αυτό το άτομο όχι μόνο δε σου ζητάει συγγνώμη, αλλά ρίχνει το φταίξιμο σε εσένα και περιμένει να ζητήσεις συγγνώμη εσύ. Τι συμβαίνει; 

Για ποιο λόγο μερικοί άνθρωποι δεν παραδέχονται τα λάθη τους και δε ζητάνε συγγνώμη; Καθώς διαβάζεις αυτό το κείμενο, σκέψου βέβαια ότι αυτό το άτομο μπορεί να είσαι επίσης εσύ!

Νιώθουν ότι απειλείται η προσωπική τους ταυτότητα
Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν κάνουν ένα λάθος αναγνωρίζουν ότι η πράξη τους, η ενέργεια που έκαναν δεν ήταν σωστή και έβλαψε ή στεναχώρησε κάποιον άλλον, οπότε και ζητάνε συγγνώμη γι’ αυτό που έκαναν. Παραδέχονται δηλαδή ότι έκαναν ένα λάθος, αλλά δεν εξισώνουν τον εαυτό τους, όλη τους την ύπαρξη με αυτό το λάθος.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που δεν παραδέχονται τα λάθη τους και δε ζητάνε συγγνώμη θεωρούν ότι αν το κάνουν είναι σαν να ταυτίζονται οι ίδιοι με το λάθος τους. Η ψυχολογική τους σκέψη είναι απλοϊκή και υπεραπλουστευμένη. 

Θεωρούν δηλαδή ότι «αν έκανα κάτι κακό σημαίνει ότι είμαι κακός άνθρωπος» ή «αν μίλησα μία φορά με αγένεια, είμαι αγενής άνθρωπος». Και επειδή δε θέλουν να δουν τον εαυτό τους με αρνητικό τρόπο, δεν παραδέχονται το λάθος τους και έτσι νομίζουν ότι διατηρούν την αίσθηση του «είμαι καλός» ή «ευγενικός» άνθρωπος. 

Όμως, εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε τα λάθη μας! Μπορεί να κάνουμε σφάλματα, αλλά δεν είμαστε ένα με αυτά! Γι’ αυτό και υπάρχει η «συγγνώμη» και η παραδοχή ότι κάτι δεν το κάναμε καλά, για να παραδεχτούμε στον εαυτό μας και τους άλλους ότι η πράξη μας δεν ήταν σωστή, όχι ολόκληρος ο εαυτός μας.

Ζητάμε συγγνώμη όταν ξεχωρίζουμε τον χαρακτήρα μας, την ποιότητά μας, τον εαυτό μας και δεν τα εξισώνουμε όλα αυτά με ένα λάθος που ενδεχομένως κάναμε. 

Αλλά οι άνθρωποι που δεν παραδέχονται τα λάθη τους και δε ζητάνε συγγνώμη θεωρούν ότι αυτό είναι απειλή στην προσωπική τους ταυτότητα και την αυτοπεποίθησή τους.

Ενοχές και ντροπή
Όταν ζητάμε συγγνώμη συνήθως το κάνουμε επειδή νιώθουμε ενοχές για κάτι που κάναμε, για μία πράξη, μία ενέργεια, κάποια λόγια που είπαμε. Οι άνθρωποι που δεν παραδέχονται τα λάθη τους και δε ζητάνε συγγνώμη δε νιώθουν ενοχές, αλλά ντροπή. Η ντροπή όμως είναι ένα βαθύ και κοφτερό συναίσθημα, που φτάνει στη ρίζα του εαυτού και κάνει τον άνθρωπο που αισθάνεται ντροπή να νιώθει χάλια για τον ίδιο του τον εαυτό. 

Αυτός που νιώθει ντροπή για τον εαυτό του δε θα ζητήσει συγγνώμη, γιατί έτσι καταρρέει ψυχολογικά. Αυτός που αισθάνεται ενοχή για τις πράξεις του θα ζητήσει συγγνώμη και θα προσπαθήσει να επανορθώσει γιατί νιώθει καλά με τον εαυτό του.

Η συγγνώμη λύνει τις διαφορές μας
Ο λόγος που ζητάμε συγγνώμη είναι για να λύσουμε τις διαφορές και τις διαφωνίες μας με κάποιον και να φέρουμε ξανά τη γαλήνη στη σχέση μας. Οι άνθρωποι που δεν παραδέχονται τα λάθη τους και δε ζητάνε συγγνώμη θεωρούν ότι αν ζητήσουν συγγνώμη θα έρθουν στην επιφάνεια ακόμα περισσότερα προβλήματα και διαφωνίες..., 

οπότε παριστάνουν ότι δεν τρέχει τίποτα, δεν υπάρχει θέμα και προσπερνούν το πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιοι χωρίς να το παραδεχτούν. Αυτή η στάση στρουθοκαμηλισμού όμως, δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα. Όχι μόνο δε λύνει κανένα πρόβλημα, αντίθετα τα εντείνει.

Ποιος έχει την ευθύνη;
Οι άνθρωποι που δεν παραδέχονται τα λάθη τους και δε ζητάνε συγγνώμη θεωρούν ότι αν το κάνουν θα είναι σαν να παραδέχονται ότι οι ίδιοι έχουν 100% λάθος και την ευθύνη για το πρόβλημα και ότι ο άλλος θα έχει 100% δίκιο. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι! Σε μία σχέση και τα δύο μέλη συμβάλλουν με κάποιον τρόπο στη δημιουργία ενός προβλήματος. 

Σε μία σχέση και οι δύο έχουν ένα μερίδιο ευθύνης, μικρότερο ή μεγαλύτερο. Και η πρώτη ευθύνη που έχει ένας άνθρωπος σε μία σχέση είναι να παραδεχτεί ότι κάνει σφάλματα, τα οποία είναι ανθρώπινα και αναπόφευκτα. 

Φυσικά και κανένας δεν είναι αλάνθαστος. Αν όμως κάποιος ξεκινάει με αυτή την πεποίθηση και δε ζητάει συγγνώμη, το μόνο που κάνει είναι να πληγώνει το ταίρι του και να δημιουργεί ένα επικοινωνιακό ρήγμα που δύσκολα θα γεφυρωθεί στη συνέχεια.

Συναισθηματική διαχείριση
Οι άνθρωποι που δεν παραδέχονται τα λάθη τους και δε ζητάνε συγγνώμη το κάνουν γιατί έτσι προσπαθούν να διαχειριστούν τα έντονα συναισθήματά τους. Τους είναι πιο εύκολο και οικείο να νιώθουν θυμό, εκνευρισμό και δυσφορία, αλλά φοβούνται να εκτεθούν συναισθηματικά και να νιώσουν ευάλωτοι και συναισθηματική εγγύτητα. Οπότε κρύβονται πίσω από τον θυμό τους και δεν παραδέχονται τα λάθη τους.

Ψευδής αίσθηση ανωτερότητας
Οι άνθρωποι που δεν παραδέχονται τα λάθη τους και δε ζητάνε συγγνώμη συχνά υποφέρουν από ένα σύμπλεγμα ανωτερότητας: νομίζουν ότι είναι καλύτεροι, ανώτεροι, σημαντικότεροι από τους άλλους και γι’ αυτό δε χρειάζεται να ζητήσουν συγγνώμη. 

Κάτω από αυτή την αλαζονική συμπεριφορά τους όμως κρύβεται μια βαθιά αίσθηση μειονεξίας, μια αίσθηση ότι δεν αξίζουν και ότι, τελικά, είναι κατώτεροι. Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση και χαμηλή αυτοπεποίθηση θα κάνουν τα πάντα για να μην παραδεχτούν το σφάλμα τους, να τα ρίξουν στον άλλον και να μη ζητήσουν συγγνώμη. 

Με αυτό τον τρόπο όμως παθαίνουν αυτό ακριβώς που δε θέλουν να συμβεί: τορπιλίζουν οι ίδιοι και καταστρέφουν τη σχέση τους.

* Οι άνθρωποι που μας επηρεάζουν αρνητικά είναι συναισθηματικά βαμπίρ. Για να αναγνωρίζετε και να αντιμετωπίζετε τέτοιους ανθρώπους, διαβάστε το βιβλίο μου «Συναισθηματικά Βαμπίρ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mamaya.




Nα αρχίζεις κάθε μέρα τη ζωή σου από την αρχή…!!!!

Να αρχίζεις κάθε μέρα τη ζωή σου από την αρχή…
Να αφήνεις στο χτες ότι σε πλήγωσε και σε μάτωσε.

Να εγκαταλείπεις στο παρελθόν ότι σε πίκρανε και σε απογοήτευσε.

Να διαγράφεις κάθε βράδυ ότι σε ταλάνισε και σε βασάνισε.

Κάθε πρωί να ανοίγεις διάπλατα τα μάτια της ψυχής σου.
Να αντικρίζεις τη δύση κάθε μέρας με ένα όμορφο χαμόγελο.

Την ανατολή της με νέες ελπίδες και περισσότερη αισιοδοξία. Ανεκτίμητος θησαυρός οι μέρες μας, που μετατρέπονται γρήγορα σε πολύτιμες αναμνήσεις.

Λαμπερές και φωτεινές σπίθες που σιγοκαίνε, γι’ αυτό κοίτα να ζεσταίνεις καθημερινά την ύπαρξή σου.

Μια φωτιά ο κόσμος μας γι'αυτό φρόντισε να είσαι πάντα αναμμένη φλόγα.

Μη σιγολιώνεις χάνοντας τα ωραία τους.

Μη φλέγεσαι αναζητώντας αιτίες και αφορμές για αυτά που πέρασαν. Γλέντησε τα άσχημά τους. Γλύκανε τις πίκρες τους με την ανεμελιά σου. 

Άσε τα υπέροχα να στιγματίζουν καθημερινά την ύπαρξή σου. Άφησε τις μικρές–μεγάλες τους στιγμές να γίνουν χείμαρρος ευτυχίας και να πνίξουν τις απογοητεύσεις σου.

Μη μετράς τις ώρες, τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα και μη λογαριάζεις τα χρόνια.

Κλείσε τους κύκλους με το παρελθόν σου και μην τους αναμοχλεύεις, γιατί γίνονται φαύλοι. Μην κάνεις αναδρομές στα άσχημα που σε χαράκωσαν γιατί υπονομεύεις τα καλύτερα που σε περιμένουν. 

Μην ψηλαφίζεις τις πληγές που σημάδεψαν την ψυχή σου, βαλσάμωσε τις με την λησμονιά σου. Μην υπολογίζεις τις δυσκολίες και τα βάσανα που αντάμωσες στο διάβα της κάθε σου μέρας, διακόσμησε τα με τις ομορφότερες σου αναμνήσεις.

Μη στέκεσαι στις κακίες και στα μίση των ανθρώπων που συνάντησες στην πορεία σου.

Απάλειψε τα με την συγχώρεση και την αδιαφορία σου. Και μην κλαις πάνω από τις στάχτες των ονείρων σου που γκρεμίστηκαν. Άντλησε δύναμη από τα ερείπια τους και φτιάξε καινούρια και μεγαλύτερα. 

Μην εγκλωβίζεσαι στη θλίψη και την στεναχώρια που κυριαρχεί γύρω σου. Μην αιχμαλωτίζεις την ύπαρξη σου σε αόρατες φυλακές που την συντρίβουν και την καθηλώνουν.

Μην περιορίζεσαι σε φραγμούς και κοινωνικά σύνορα. Να ελευθερώνεσαι από την παθητικότητα και τη στατικότητα που σε περιβάλλει. Και να αποτελείς τη θετική εξαίρεση σε έναν αρνητικό κόσμο. Άδραξε τη ζωή. 

Στύψε τις στιγμές της. Απομύζησε κάθε της ώρα. Ψηλάφισε κάθε μικρή και μεγάλη λεπτομέρεια της για να κατανοήσεις την σημασία της. Να χαίρεσαι κάθε πτυχή της για να νιώσεις το νόημα της.

Να την παρατηρείς για να αφυπνίζεται το πνεύμα σου. 

Να τη ζεις στα άκρα για να διεγείρονται όλες οι αισθήσεις σου.

Να τολμάς να ονειρεύεσαι κόντρα στα δύσκολα που βιώνεις.

Να ταξιδεύεις με το μυαλό σου όταν έχεις ανάγκη να ξεφύγεις από όσα σε καταβάλλουν.

Nα ντύνεις την ύπαρξή σου με το λαμπερότερο σου χαμόγελο, όταν το πέπλο της απογοήτευσης σκεπάζει τον ουρανό σου.

Να ανοίγεις τα πανιά της φαντασίας σου και να αλλάζεις ρότα, όταν τα σύνορα του κόσμου σε στενεύουν.

Κάνε βάρκα την ελπίδα σου και κολύμπησε σε ήρεμα πελάγη, όταν η θλίψη του σε κυκλώνει και σε πνίγει. 

Άνοιξε τα παράθυρα της ψυχής σου να μπει το φως όταν το σκοτάδι κτυπάει την πόρτα της. Χρωμάτισε το τοπίο της ζωής σου με τα πινέλα της καρδιάς σου, όταν το μαύρο την περιβάλλει.

Βίωσε κάθε σου συναίσθημα στον υπέρτατο βαθμό χωρίς να το οριοθετείς. Απόλαυσε κάθε σου στιγμή σαν να είναι η τελευταία σε τούτη τη γη. 

Πάρε συχνά βαθιές και μεγάλες ανάσες, σαν να είναι οι πρώτες σου πνοές σε τούτο τον κόσμο. Βούτηξε στον βυθό της ζωής και στράγγιξε την τελευταία της σταγόνα.

Να απολαμβάνεις τα καθημερινά σου ταξίδια χωρίς να κλείνεις τα μάτια στην όμορφη θέα τους.

Κάνε τα όνειρά σου πραγματικότητα και ζήσε την πραγματικότητά σου σαν όνειρο.

Αγάπα τη ζωή που ζεις και ζήσε τη ζωή που αγαπάς.




Λίτσα Φιλίππου

Εμείς ορίζουμε την αξία μας, με τις αποφάσεις και τις πράξεις μας…!!!!

Μέρα με την μέρα..

Ώρα με την ώρα..

Σκέψη με την σκέψη..

Επιλογή με την επιλογή..

Πράξη με την πράξη..

Εμείς ορίζουμε την αξία μας.

Με τους ανθρώπους που επιλέγουμε δίπλα μας.

Με το πως θρέφουμε την ψυχή και το σώμα μας.

Με τις σκέψεις που αναπτύσσει ο νους μας, σαν καράβι ακυβέρνητο, τις οποίες όμως μπορεί να τις ελέγξει ένας καλός καπετάνιος.

Με τις διάφορες συνήθειες που έδραιωνουμε στην καθημερινότητα μας, από τις επιρροές που αφήνουμε να μας ασκούνται.

Με τα πάθη που επιτρέπουμε να μας κυβερνάνε.

Με τον τρόπο που περνάμε κάθε λεπτό από τον χρόνο μας.

Με τις αποφάσεις που λαμβάνουμε και πλάθουν το αύριο που μας ξημερώνει.

Η κάθε μας επιλογή, όσο σημαντική ή ασήμαντη και αν μοιάζει, καθορίζει το ποιοί είμαστε.

Μια μικρή αλλαγή πλεύσης αρκεί για να αλλάξει όλη μας η πορεία, συνάμα όλη μας η ζωή και όλο μας το είναι. Την στιγμή που λαμβάνουμε μια απόφαση διαμορφώνουμε το πεπρωμένο μας.

Θέλει πίστη, αγάπη και θάρρος για να μπορέσουμε να χτίσουμε αλλά και για να διατηρήσουμε την αξία μας.

Αγναντεύοντας την ζωή μας από μακριά, μοιάζει σαν ένα μωσαϊκό. Μόνο όταν όλα τα κομμάτια ενωθούν, ξάφνου τα πάντα δένουν και κάνουν νόημα. 

Όσο περισσότερη προσοχή και χρώμα δώσουμε, τόσο πιο όμορφο θα γίνει αυτό μοναδικό έργο τέχνης. Τόσο πιο πλούσια κληρονομιά θα αφήσουμε για τον κόσμο αυτόν, μέσα από τα βιώματα μας, μέσα από την ιστορία μας, μέσα από τους απογόνους μας.

Όσο πιο αξία ζούμε, τόσο πιο φωτεινή γίνεται η ύπαρξη μας για να φωτίζει και άλλους στο διάβα τους.

Ας γίνουμε φωτεινά παραδείγματα, σαν τα άστρα στον ουρανό, που αν και τόσο μικρά και τόσο μακριά, έχουν την δύναμη να μας χαρίζουν το φως τους περήφανα και ακέραια.




Μαρία Πολυμήλη

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Είστε άνθρωπος με ενσυναίσθηση ; 5 τρόποι για να δείτε το χάρισμά σας ως ευλογία και όχι ως κατάρα…!!!!

Η ζωή μερικές φορές μπορεί να είναι σκληρή για ένα άτομο με ενσυναίσθηση. Το να είστε υπερευαίσθητοι στην ενέργεια και τα συναισθήματα του καθενός γύρω σας, μπορεί κάποιες φορές να έχει συνέπειες. Συχνά ακούω άλλα άτομα με ενσυναίσθηση να συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλον σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους.

Οπωσδήποτε καταντάει κουραστικό, μετά από τόσα πολλά τηλεφωνήματα από φίλους στη μέση της νύχτας, να είστε πάντα ο ώμος πάνω στον οποίο θα κλάψει κάποιος και να μπαίνετε στη θέση του άλλου ώστε να μπορέσετε να τον βοηθήσετε και να τον καταλάβετε. 

Ενώ είναι ωραίο να σας χρειάζονται και να είστε ιδιαίτεροι κατά κάποιο τρόπο, μερικές φορές αναρωτιέστε «ποιος επιτέλους θα μπει στη δική μου θέση για λίγο;». Συχνά συνειδητοποιούμε ότι είμαστε εξαντλημένοι.

Ναι, η ζωή ενός ατόμου με ενσυναίσθηση δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά υπάρχουν επίσης τόσοι καλοί λόγοι να νιώθετε ευγνωμοσύνη και χαρά για το χάρισμά σας. 

Όλοι έχουμε φορτία που μας βαραίνουν, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να είναι ένα από αυτά. Ακολουθούν 5 τρόποι που μπορείτε να μάθετε για να δείτε το ταλέντο που έχετε ως άτομο με ενσυναίσθηση, ως αυτό που ακριβώς είναι. Δηλαδή, ευλογία.

Διαλογιστείτε
Ο διαλογισμός μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμος σωματικά και διανοητικά σχεδόν για τον καθένα. Έχει την ικανότητα να μειώνει το άγχος, να βοηθάει στην ανοσία, να βελτιώνει τις διανοητικές δεξιότητες, να χαμηλώνει την πίεση του αίματος καθώς επίσης και τουλάχιστον άλλα εκατό ευχάριστα αποτελέσματα.

Για κάποιον που έχει ενσυναίσθηση, του σώζει τη ζωή. Μην ανησυχείτε αν δεν τον έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν ή νιώθετε ότι δεν είστε καλοί στον διαλογισμό. Όλοι πρέπει να ξεκινήσουν από κάπου. Όσο πιο πολύ το εξασκείτε τόσο πιο εύκολο θα γίνεται. Απλά χρειάζεστε λίγη ησυχία σε ένα άνετο μέρος. 

Μην προσπαθήσετε να εστιάσετε στις σκέψεις σας με κανέναν τρόπο. Οραματιστείτε ότι η συνειδητότητά σας αιωρείται ελεύθερα, ξελαφρωμένη από τις ανησυχίες και τα επίγεια τραύματα που έχετε συνήθως στο μυαλό σας. Απελευθερωθείτε από όλη την αρνητική ή σκοτεινή ενέργεια που έχετε μαζέψει από τους άλλους. Είστε μόνο ένας αγωγός και όχι ένα μόνιμο δοχείο.

Μην απομονώνεστε
Όταν κάποιος έχει ενσυναίσθηση, το να περνάει χρόνο μέσα σε πολύ κόσμο μπορεί να είναι δύσκολο. Τα συναισθήματα και οι ενέργειες έρχονται πετώντας σε εσάς από κάθε κατεύθυνση και είναι μια πρόκληση που σας κάνει να νιώθετε αποστραγγιγμένοι.

Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα λάθος στο να περνάτε λίγο ποιοτικό χρόνο μόνοι σας, αλλά να προσέχετε να μην προσπαθείτε τόσο σκληρά να αποφεύγετε το πλήθος γιατί θα καταλήξετε απόλυτα απομονωμένοι και με το αίσθημα της μοναξιάς. Ενώ είναι σκληρό να νιώθετε τον καθένα μέσα σε ένα δωμάτιο, είναι ακόμα πιο σκληρό να προσπαθείτε να τα βγάλετε πέρα με τον πόνο σας ολομόναχοι.

Βρείτε το/τα άτομό/α σας
Αυτό ακολουθεί το δεύτερο, σε λογικό επίπεδο. Δε θα' πρεπε να απομονώνεστε αλλά από την άλλη δεν χρειάζεται να βγαίνετε έξω και να ψάχνετε για 10 καινούργιους φίλους στο κλαμπ κάθε σαββατοκύριακο. Είναι σημαντικό να βρείτε τα άτομα του ενδιαφέροντός σας, τους ανθρώπους που μπορούν πραγματικά να καταλάβουν ποιοι είστε και τι θέλετε από την παρέα τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μόλις δυο τρεις φίλους σαν αυτούς και αυτό είναι εντάξει. Έχει να κάνει με την ποιότητα, όχι την ποσότητα. Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση, περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο να ακούνε, στο να «ρουφάνε» όλα τα προβλήματα που έχουν να μοιραστούν μαζί τους οι φίλοι τους, αλλά από την άλλη χρειάζονται και αυτοί κάποιον που να μπορεί να κάνει το ίδιο για αυτούς.

Να ξέρετε τα όριά σας.
Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση είναι γνωστοί για την συμπόνιά τους, την κατανόησή τους και την υπομονή που έχουν με τους άλλους. Θέλουν έμφυτα να βοηθάνε και για αυτό είναι επιρρεπείς στην αυτοθυσία με πολλούς τρόπους που πολλές φορές μπορεί να είναι ανθυγιεινοί. Πρέπει να ξέρετε πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια της εξάντλησης όταν φτάνετε στα όρια του συναισθηματικού στρες.

Το να συνδέεστε με τους ανθρώπους και να τους νιώθετε, στην ένταση που εσείς το κάνετε, σας εξαντλεί πολύ, ανεξαρτήτως πόσο γενναίοι ή αξιόπιστοι είστε. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι ανθρώπινος και να ακούτε την καρδιά σας όταν αρχίζετε να νιώθετε πνιγμένοι. Κάντε ένα βήμα πίσω και ευθυγραμμιστείτε με τον εαυτό σας προτού προσπαθήσετε να τους βοηθήσετε όλους.

Διοχετεύστε το χάρισμά σας
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση ίδιοι. Όλοι έχουμε διαφορετικά πάθη και ενδιαφέροντα, ποικίλα χόμπι και γούστα στη ζωή μας.

Ένα πράγμα που έχουμε κοινό είναι ο σπάνιος και ιδιαίτερος συντονισμός με τον πόνο και τις ανάγκες των άλλων. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι κάτι που θα μας βαράινει κάθε λετό της ημέρας. Ψάξτε για μια καριέρα ή δουλειά στην οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ταλέντο σας και να τα πάτε περίφημα.

Χρησιμοποιείστε το χάρισμά σας για να κάνετε καλό και να συνεισφέρετε στην κοινωνία με τον δικό σας ξεχωριστό τρόπο. Οι δουλειές στον τομέα της υγείας, στην εκπαίδευση ή την συμβουλευτική, έχουν πάντα ανάγκη από ανθρώπους με ενσυναίσθηση.

Αυτό θα σας επιτρέψει να εξασκήσετε την εσωτερική σας ενσυναίσθηση με τον πιο υγιή και καθολικά ωφέλιμο τρόπο για εσάς. Μπορείτε επίσης να είστε περήφανοι για την δουλειά που κάνετε. Το να έχετε ενσυναίσθηση μπορεί να σας κάνει μια πανίσχυρη δύναμη φωτός σε αυτόν τον σκοτεινό κόσμο. Η ζωή σας ίσως να μην είναι πάντα εύκολη, αλλά μπορεί να γίνει εξαιρετική.




Μετάφραση: awakengr.com via dailyvibes.org

10 σοφοί τρόποι για να γίνεις πιο ευτυχισμένος…!!!!

Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν αν το θέλεις, σε οποιαδήποτε ηλικία. «Σκληρή δουλειά και επιμονή. Είναι ένα μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσεις για να αλλάξεις τη ζωή.»

1. Αφαίρεσε τα λάθος πράγματα. – Όταν τα πράγματα δεν προσθέτουν στην ζωή σου. Μερικές φορές πρέπει να αφήσεις πράγματα για να προχωρήσεις μπροστά. Δεν μπορείς να ανακαλύψεις νέους ωκεανούς εκτός και αν δημιουργήσεις αρκετό θάρρος για να παραβλέψεις την παλιά και γνωστή ακτογραμμή. Να είσαι γενναίος. Ακολούθησε τις αξίες σου. Κάνε αλλαγές.

2. Πίστεψε ότι ΜΠΟΡΕΙΣ. – Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αποτρέπει τους ανθρώπους από την επίτευξη των ονείρων τους, είναι η αίσθηση ότι δεν είναι αρκετά καλοί. Μην φοβάσαι τον χώρο ανάμεσα στα όνειρα σου και την πραγματικότητα. Είσαι αρκετά καλό;! Μην αφήνεις τη ζωή να σε αποθαρρύνει. 

Η επιτυχία είναι πιο κοντά από ότι φαίνεται. Με αρκετή αποφασιστικότητα τα πάντα είναι δυνατά. Ο καθένας που έφτασε εκεί που είναι έπρεπε να ξεκινήσει από εκεί που ήταν, ακριβώς όπως εσύ.

3. Δούλεψε σκληρά για αυτό που θες περισσότερο. – Τα όνειρα δεν γίνονται ως δια μαγείας πραγματικότητα. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, ιδρώτα και σκληρή δουλειά. Να θυμάσαι, οι δύσκολες καταστάσεις δεν κρατάνε για πολύ. Οι σκληροί άνθρωποι είναι που το κάνουν. 

Τα περισσότερα εμπόδια εξαφανίζονται όταν κάνουμε το μυαλό μας να βαδίσει μέσα από αυτά. Αν έχεις μια ισχυρή δέσμευση στους στόχους και τα όνειρα σου και ξυπνάς κάθε πρωί με πάθος να βαδίσεις προς αυτά, τα πάντα είναι δυνατά.

4. Στήριξε τον εαυτό σου. – Δεν μπορείς να αναγκάσεις τους ανθρώπους να σου δείξουν σεβασμό, αλλά μπορείς να αρνηθείς να μην σε σέβονται. Αν πάντα κάνεις πίσω για να διατηρήσεις την ειρήνη, πάντα θα είσαι οπλισμένος με θυμό και αυτό-απέχθεια, και θα πολεμάς έναν εσωτερικό εχθρό. Πες αυτό που πρέπει να πεις, κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις και μην αφήνεις κανένα νταή να σε στήνει στην γωνία.

5. Άφησε το παρελθόν. – Μην σκοντάφτεις σε κάτι που είναι πίσω σου. Μην αφήνεις τη σκιά σου να σε καθοδηγεί. Δεν είσαι σκλάβος του παρελθόντος σου. Άφησε το να φύγει και προχώρησε μπροστά. Ονειρέψου και δώσε στον εαυτό σου την άδεια να οραματιστεί αυτό που επιλέγεις να είσαι – που ξέρεις ότι μπορείς να γίνεις.

6. Βάλε τέλος στις βλαβερές σχέσεις. – Απλά επειδή έχεις ένα παρελθόν με κάποιον, δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχεις και ένα μέλλον με αυτόν. Απλά επειδή σου λείπει κάποιος, δεν σημαίνει ότι τον χρειάζεσαι πίσω στην ζωή σου. Κάποιες φορές, το να σου λείπουν κάποιοι είναι απλά ένα υγιές κομμάτι του να κινείσαι μπροστά.

7. Να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις. – Δεν είναι οι χαρούμενοι άνθρωποι αυτοί που είναι ευγνώμονες, είναι οι ευγνώμονες άνθρωποι αυτοί που είναι χαρούμενοι. Ακόμα και όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, σκέψου όλη την ομορφιά που βρίσκεται γύρω σου και χαμογέλα. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να έχεις μια νοοτροπία του θύματος. ¨

8. Αφιέρωνε λίγο χρόνο κάθε μέρα στο να αγαπάς τον εαυτό σου. – Μόνο όταν καθόμαστε μόνοι ήσυχα και να κοιτάμε με ειλικρινή μάτια τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας, τις αποτυχίες και τους θριάμβους μας, την ανθρωπιά και την ηθική μας δύναμη και αγαπάμε τον εαυτό μας παρ’ όλα αυτά και εξαιτίας αυτών που είμαστε, θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πραγματικά το νόημα και τη δύναμη της ανιδιοτελούς αγάπης.

9. Συνέχισε να μαθαίνεις και να αγκαλιάζεις τις αλλαγές της ζωής. – Οι σπόροι της ευτυχίας σου βρίσκονται στις αποτυχίες του παρελθόντος. Οι καλύτερες σου ιστορίες θα προέρθουν από την υπέρβαση των μεγαλύτερων αγώνων σου. Οι έπαινοι σου θα γεννηθούν από τους πόνους σου. Συνέχισε να στέκεσαι όρθιος και να προχωράς μπροστά. Ακόμα και οι πιο ψυχροί χειμώνες τελικά μετατρέπονται σε άνοιξη. Οι εποχές πάντα αλλάζουν.

10. Απόλαυσε το που είσαι τώρα. – Μερικές φορές είμαστε τόσο απασχολημένοι με το να κοιτάμε τι βρίσκεται μπροστά μας που δεν έχουμε χρόνο για να απολαύσουμε το που βρισκόμαστε. Γέλα με τη σύγχυση, ζήσε συνειδητά τη στιγμή και απόλαυσε την ζωή καθώς ξεδιπλώνεται μπροστά σου. Μπορεί να μην βρίσκεσαι ακριβώς εκεί που ήθελες να πας, αλλά είσαι ακριβώς εκεί που θα έπρεπε να είσαι.




Η ζωή έχει έναν κανόνα : Ποτέ μην τα παρατάς…!!!!

Κι έρχεται η στιγμή στη ζωή που πραγματικά καταλαβαίνεις ότι όλα για κάποιο λόγο γίνονται.

Μερικές φορές, δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε πλήρως, επειδή μάλλον δώσαμε βάση στο τι χάσαμε κι όχι σ’ αυτό που πραγματικά κερδίσαμε. Λίγη, ίσως, παραπάνω εμπειρία.

Η ζωή έχει τα πάνω, τα κάτω, τα πολύ πάνω και τα πολύ κάτω της. Ο κόσμος υπακούει πλέον σε δύο επίπεδα, το ψεύτικο και το «πολύ ψεύτικο για να είναι αληθινό» καθώς κάπου εκεί ανάμεσα κρύβεται η αλήθεια. Ίσως το πραγματικό «εγώ» μας.

Τελειωμένες καταστάσεις που μας κράτησαν πίσω κι άνθρωποι με αρκετή μιζέρια που πέρασαν από πάνω μας. Όμως, το λάθος μας ήταν το ίδιο το σκεπτικό μας, διότι νομίζαμε ότι ήταν δικές μας επιλογές και άτομα που εμείς διαλέξαμε να έχουμε δίπλα μας. 

Απλώς, ήταν μια ακόμη πλάνη του μυαλού μας για να κρυφτούμε πίσω από τον υποτιθέμενο εγωισμό μας.

Στην πορεία το χάσαμε λίγο, μαζί και τον εαυτό μας. Μετά από κόπο τον ξαναβρήκαμε, νιώθαμε άδειοι κι αναρωτιόμασταν πού βρισκόμαστε. Νομίζαμε ότι κάναμε το σωστό, βλέποντας μόνο την πραγματική λάμψη των άλλων.

Προσπαθήσαμε απεγνωσμένα να αναδύσουμε στην επιφάνεια τον καλό τους, αληθινό εαυτό, ενώ στην ουσία πνίγαμε τον εαυτό μας περισσότερο. Είτε ήταν οικογένεια, είτε ήταν σχέση. Και στο τέλος προδοθήκαμε από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Τώρα τι κάνουμε; Κρύβουμε τον εαυτό μας πίσω από μια λευκή, ανέκφραστη μάσκα, γεμάτη από εγωισμό και το συναίσθημα των απωθημένων να μας κυβερνούν.

Είμαστε εμείς πλέον; Όχι. Απλώς υπάρχουμε κάπου εκεί μέσα. Πώς τολμάμε; Πώς έχουμε αυτή τη δύναμη; Να ζούμε κάπου εκεί μέσα…

Εμείς είμαστε οι κυρίαρχοι του εαυτού μας. Χωνέψτε το! Και προχωρήστε παρακάτω. Πάρτε βαθιά ανάσα και σηκώστε το κεφάλι ψηλά. Ξέρω πονάει, ειδικά το αίσθημα ότι σου ξεριζώνεται η καρδιά. Αλλά αυτό είναι η ανθρωπιά και δεν πρέπει να κλείνουμε αυτόν τον διακόπτη.

Το δικαίωμα να νιώθουμε, μας δόθηκε με το που γεννηθήκαμε αλλιώς δε θα υπήρχαμε και πρέπει να νιώθουμε τυχεροί γι αυτό, διότι κάποιοι, δεν μπορούν. Είτε γιατί έτσι έγιναν από αυτά που πέρασαν, είτε γιατί δεν τους το επιτρέπει η φυσιολογία τους. Οπότε, αφήστε το να σας κατακλύσει, να γίνεται ένα μ’ αυτό. Είτε είναι πόνος, είτε είναι χαρά. Μην το παλεύετε, γιατί είναι δυνατότερο από εσάς και κομμάτι του εγώ σας.

Μπορεί να νιώσατε σκληροί κι ότι τίποτα δεν μπορεί να σας ρίξει κάτω, αλλά γίνατε ένα με τη μάζα των πληγωμένων.

Δεν έχει σημασία πόσες φορές πληγωθήκατε. Σημασία έχει πόσα καταφέρατε να μάθετε απ’ αυτή την κατάσταση. Δεν έχει σημασία πόσες φορές πέσατε κάτω. Σημασία έχει πόσες φορές σηκωθήκατε με το κεφάλι ψηλά.

Δε θα ξεχάσεις τι συνέβη… Γιατί το παρελθόν ποτέ δεν πέθανε, δεν είναι καν παρελθόν. Ζει μαζί σου, αλλά μην το αφήνεις να ζει εις βάρος σου. Διότι, έτσι πληγώνεις τους άλλους όπως σε πλήγωσαν.

Προχώρα, μη σταματάς. Ήταν μια ακόμη δύσκολη στιγμή. Κάτι ή κάποιος θα έρθει και για σένα. Αργά ή γρήγορα. Δεν έχει σημασία.

Έρχεται πάντα μια στιγμή στη ζωή που πρέπει να σταματήσεις να διασχίζεις ωκεανούς γι' ανθρώπους που ούτε καν πήδηξαν μια λακκούβα νερό για σένα.

Η ζωή έχει έναν κανόνα: Ποτέ μην τα παρατάς!




Αριστείδης Τσοπανάς

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

5 τρόποι για να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας και να ανεβάσετε τη δόνησή σας…!!!!

Το σύμπαν στο οποίο ζούμε αποτελείται από ενέργεια. Οτιδήποτε αγγίζουμε, γευόμαστε, ακούμε, αισθανόμαστε και βλέπουμε, είναι όλα ενέργεια που βιώνεται από τη συνείδησή μας σε διαφορετικές δονητικές συχνότητες. Η ευτυχία, η χαρά και το γέλιο είναι πράγματα που δονούνται σε υψηλότερη συχνότητα από την λύπη, την στενοχώρια ή τον θυμό. 

Αν θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας στο δονητικό πεδίο αυτών των υπέροχων, ευχάριστων πραγμάτων, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να ανεβάσουμε την δόνησή μας σε αυτό το επίπεδο. Ακολουθούν 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το καταφέρετε.

Γράψτε τους στόχους σας με λεπτομέρεια
Αυτό σας επιτρέπει να καταλήξετε στις λεπτομέρειες του τι θέλετε να συμβεί ενώ επίσης καλλιεργείτε τα συναισθήματα που αυτοί οι στόχο απαιτούν. Για παράδειγμα, αν ένας από τους στόχους σας είναι να είστε σε καλύτερη σωματική κατάσταση, περιγράψτε με λεπτομέρειες πώς θα ήταν μια ιδανική μέρα για εσάς.

Οραματιστείτε το μέσα στο κεφάλι σας. Να ξυπνάτε με την ανατολή του ηλίου, να τρώτε ένα απολαυστικό φρέσκο γεύμα πριν πάτε για τρέξιμο στη φύση και να αναπνέετε τον δροσερό πρωινό αέρα, να νιώθετε δυνατοί και ενεργητικοί όλη την ημέρα κατά τη διάρκεια της δουλειάς και επιτέλους να βάζετε αυτά τα υπέροχα ρούχα που πάντα θέλατε να φορέσετε πριν απολαύσετε μια απογευματινή έξοδο. 

Μπορείτε να προσθέσετε όσες λεπτομέρειες θέλετε. Όσο πιο πολλές, τόσο πιο καλά. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη δημιουργία ενός ακριβούς, εξατομικευμένου σχεδίου και την γνώση του πώς θέλετε ακριβώς να μοιάζει το μέλλον σας.

Χρησιμοποιείστε ισχυρές και προσωπικές διαβεβαιώσεις που υποστηρίζουν το όραμά σας
Μόλις πάρετε την απόφαση ποιες είναι οι ιδανικές προσδοκίες και όνειρά σας, πρέπει να δημιουργήσετε δυνατές, αποτελεσματικές διαβεβαιώσεις που θα ενθαρρύνουν το επιθυμητό σας αποτέλεσμα. 

Η επανάληψη αυτών των «μάντρα» στον εαυτό σας θα σταθεροποιήσει τις προτεραιότητές σας και θα εκπαιδεύσει το μυαλό σας να ψάξει για ευκαιρίες που θα σας οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση.

Βγάλτε έξω τον πίνακα των εικόνων
Ένας πίνακας εικόνων είναι κολάζ ή συλλογή οπτικών αναπαραστάσεων των στόχων και ονείρων σας. Αυτό που χρειάζεστε για να κάνετε έναν είναι να μπείτε στο ίντερνετ ή να κοιτάξετε σε βιβλία και περιοδικά από τα οποία μπορείτε να βρείτε και να πάρετε εικόνες ή ακόμα και ρήσεις με νόημα, καθώς και λέξεις που αντιπροσωπεύουν τα όνειρά σας και τις επιθυμίες σας. 

Είτε έχουν να κάνουν με το να βρείτε την αγάπη, το να ταξιδέψετε σε καινούργια μέρη ή το να ακολουθήσετε ένα πάθος σας σε μια καινούργια καριέρα, ο πίνακας των εικόνων θα σας επιτρέψει να φανταστείτε το πώς θα μοιάζει η ζωή σας όταν θα έχετε εκπληρώσει τους στόχους σας.

Εξασκείστε την ευγνωμοσύνη
Το να εκφράζετε την ειλικρινή σας ευγνωμοσύνη για όλα τα καλά πράγματα που ήδη έχετε στη ζωή σας, είναι ένας τρόπος να γνέψετε στο σύμπαν ότι είστε ανοιχτοί να λάβετε περισσότερα από αυτά τα καλά πράγματα. 

Αυτό, όχι μόνο θα σας κρατήσει προσγειωμένους και θα έχει τις προτεραιότητές σας υπό έλεγχο, αλλά θα δείξει επίσης ταπεινότητα και σεβασμό για τις δυνάμεις που υπάρχουν και είναι πολύ μεγαλύτερες από τον εαυτό μας. Όσο ελπίζουμε και ονειρευόμαστε καλύτερα πράγματα, ξέρουμε πώς να εκτιμάμε και όλα αυτά που έχουμε.

Γεμίστε τη ζωή σας με χαρά και γέλιο
Το να εξασκείστε στην ευτυχία και να περιβάλλετε τον εαυτό σας με αυτήν, είναι ένα από τους καλύτερους και πιο απλούς τρόπους για να αυξήσετε τη δόνησή σας. Όπως η μιζέρια αγαπάει την συντροφιά, έτσι και η ευτυχία! Μόνο που η ευτυχία είναι μία πολύ καλύτερη παρέα για εσάς. 

Οι χαρούμενοι άνθρωποι ελκύουν περισσότερους χαρούμενους ανθρώπους, και το γέλιο είναι μεταδοτικό, όπως λένε. Βρείτε την χαρά στα μικρά πράγματα, όπως ένα χαμόγελο από ένα παιδί στο δρόμο ή μια καλή αγκαλιά από έναν παλιό φίλο και είναι σίγουρο ότι αυτό θα πολλαπλασιαστεί και θα προκαλέσει ένα κυματιστό αποτέλεσμα στη ζωή σας.

Το να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας ακούγεται πολύ πιο δύσκολο από ότι πραγματικά είναι. Αυτό που χρειάζεστε μόνο είναι να ευθυγραμμιστείτε με τον εαυτό σας. 

Οι σκέψεις σας, οι συμπεριφορές σας και οι πράξεις σας, πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις ελπίδες σας, τα όνειρά σας και τους στόχους σας, έτσι ώστε το σύμπαν να αναγνωρίσει τις ανάγκες σας και να πραγματοποιήσει την επιτυχία σας.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις πέντε μεθόδους και θα αυξήσετε την δονητική σας συχνότητα, καθώς και θα πραγματοποιήσετε ό,τι επιθυμείτε.




Μετάφραση: awakengr.com via dailyvibes.org
Photo artist: Ali Jardine

Η τελευταία επιθυμία…!!!!

·!!! Κρατούμενος καταδικάστηκε σε θανατική ποινή περιμένοντας την εκτέλεση, ζήτησε τελευταία επιθυμία, στυλό και χαρτί...!!!

!!! Μετά από λίγα λεπτά, ο κατάδικος κάλεσε τον φρουρό της φυλακής και ζήτησε να παραδώσει το γράμμα στη μητέρα του.

Το γράμμα έγραφε:

''Μαμά, αν υπήρχε περισσότερη δικαιοσύνη στον κόσμο, σήμερα οι δυο μας θα ήμασταν καταδικασμένοι και όχι μόνο εγώ. Είσαι τόσο ένοχος όσο εγώ, είσαι ένοχος για τη ζωή που χάνω.

Θυμάσαι όταν έκλεψα και έφερα ένα ποδήλατο για αγόρια;

Με βοήθησες να τον κρύψω για να μην το μάθει ο μπαμπάς και να με τιμωρήσει.

Θυμάστε όταν έκλεψα χρήματα από το πορτοφόλι του γείτονα;

Το πέρασες μαζί μου στο εμπορικό κέντρο.

Θυμάσαι όταν τσακώθηκες με τον μπαμπά μου και έφυγε;

Ήθελε απλά να με διορθώσει γιατί αντέγραψα την εξέταση αντί να διαβάσω. Τελικά με ανακάλυψαν και με απέκλεισαν.

Αντιτάχθηκες στον πατέρα μου και τους δασκάλους μου και δεν έμαθα τίποτα από αυτό και τελικά έγινα εγκληματίας.

Μαμά, ήμουν παιδί, μετά έγινα πρόβλημα έφηβος και τώρα είμαι ένας μισαλλόδοξος και επιθετικός άνθρωπος.

Μαμά, ήμουν παιδί που χρειαζόταν διόρθωση και όχι συγκατάθεση. Αλλά ακόμα σε συγχωρώ!

Απλά σας ζητώ να διαβάσετε αυτό το γράμμα σε όσους περισσότερους γονείς γίνεται από όλο τον κόσμο, ώστε να γνωρίζουν ότι έχουν την ευθύνη να μεγαλώσουν ένα παιδί, κάνοντας το άτομο που μπορεί να ενεργήσει μέσω του καλού ή του κακού.

Σε ευχαριστώ μαμά που μου έδωσες ζωή και με βοήθησες να την χάσω.

Ο εγκληματίας γιος σου''.

Ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω ότι:

Όποιος αρνείται να τιμωρήσει τον γιο του, δεν τον αγαπά. Όποιος τον αγαπά δεν διστάζει να τον μαλώσει.

Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο. Μορφώστε παιδιά, και δεν θα χρειαστεί να τιμωρήσετε τους ενήλικες.

Σαν χάδι...!!!




Όταν καταλάβεις πόσα αξίζεις, τότε όλα αλλάζουν…!!!!

Στη ζωή μας είμαστε ελεύθεροι να επιλέγουμε τους ανθρώπους που μας περιστοιχίζουν. Τα άτομα που θα βάλουμε στη καθημερινότητά μας, με τους οποίους θα μοιραστούμε ξεχωριστές στιγμές, εμπειρίες, σκέψεις, όνειρα. Μερικοί από αυτούς μπορούν να παραμείνουν στη ζωή μας για χρόνια, άλλοι για λίγες μερικές στιγμές. Από όλους όμως θα μάθουμε κάτι.

Συχνά, ανακαλύπτουμε πως άτομα τα οποία στο μυαλό μας είχαμε φανταστεί αλλιώς, με μια διαφορετική σχέση, δεν είναι τελικά αυτό που ελπίζαμε. Αποδεικνύονται πολύ λιγότεροι των προσδοκιών μας και απογοητευόμαστε κυρίως γιατί πιστεύουμε πως οι άλλοι θα έκαναν για εμάς ό,τι θα κάναμε και εμείς για αυτούς. Μα δεν είναι πάντα έτσι.

Ανά πάσα στιγμή στη ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τοξικούς ανθρώπους. Μόνο που στην αρχή δεν το καταλαβαίνουμε. Γιατί όλοι στην αρχή θέλουν να δείχνουν καλοί. Είναι όταν πέφτουν οι μάσκες που εκδηλώνεται ο πραγματικός χαρακτήρας του άλλου, όταν νιώθει πλέον άνετα και σε θεωρεί δεδομένο.

Οι τοξικοί άνθρωποι σου βγάζουν τον χειρότερο σου εαυτό. Σου απομυζούν την ενέργεια και σου βγάζουν έναν αρνητισμό που δεν ήξερες καν ότι έχεις. 

Είναι αυτοί που ποτέ δε θα ζητήσουν συγγνώμη για κάτι, πολύ απλά επειδή δεν αποδέχονται ούτε παραδέχονται πως έχουν κάνει λάθος ή ότι φταίνε σε τίποτα. Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους αλλά την επιρρίπτουν σε εσένα, κατηγορώντας σε, παραποιώντας τα γεγονότα ώστε να φανούν το θύμα.

Είναι άτομα που ό,τι και να πεις ή να αποδείξεις δε θα αλλάξει κάτι γιατί στο μυαλό τους είναι όλα διαφορετικά και είναι πεπεισμένοι πως έχουν δίκιο. 

Οι τοξικοί άνθρωποι – συνήθως είναι και νάρκισσοι – πάντα βλέπουν τον εαυτό τους ως το θύμα σε μια κατάσταση, ασχέτως το πόσο άσχημα έχουν συμπεριφερθεί στους άλλους. Για αυτούς το πρόβλημα δεν είναι το φέρσιμό τους, αλλά το ότι κάποιος άρχισε να παρατηρεί αυτά τα πράγματα.

Το ίδιο το σώμα μας μας στέλνει προειδοποιητικά σήματα όταν έρχεται αντιμέτωπο με τόση τοξικότητα. Ξεκινά με ιώσεις, αρρώστιες, αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, αποζητώντας ξεκούραση.

Όταν οι λάθος άνθρωποι αρχίζουν να φεύγουν από τη ζωή σου, τότε τα σωστά πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. 

Οι φιλίες σου με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σου – αυτούς που μένουν στα δύσκολα – δυναμώνουν, βρίσκεις νέα πράγματα που σε γεμίζουν θετική ενέργεια και αισιοδοξία, χαμογελάς περισσότερο, χαίρεσαι τη ζωή καλύτερα, και αρχίζουν να σε περιβάλλουν άτομα που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος.

Οτιδήποτε άλλο, που σου κοστίζει δε την ηρεμία, τη ψυχική σου υγεία και τη γαλήνη, απλά δεν αξίζει. Μπορεί να χρειάζεται να διασχίσετε πολλούς δρόμους για να βρείτε τον σωστό, αλλά να είστε σίγουροι πως όταν καταλάβετε πως αξίζετε περισσότερα, τότε όλα αλλάζουν και γίνονται καλύτερα.




Μαρία – Χριστίνα Δουλάμη

5 σημάδια ότι κάποιος προσπαθεί να σας κλέψει την ενέργεια…!!!!

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που κυριολεκτικά τρέφονται από τις ενέργειες εκείνων γύρω τους, κολλώντας πάνω τους και προσπαθώντας να τους ρουφήξουν όλη την ενέργεια. Έπειτα, ο κύκλος συνεχίζεται, καθώς το ενεργειακό βαμπίρ επιζεί από τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Τώρα ξέρετε γιατί οι χαρούμενοι, ζωηροί άνθρωποι μπορούν μερικές φορές να ελκύουν εκείνους που έχουν ιδιοτελή κίνητρα. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να κλέψουν την ενέργεια των άλλων ανθρώπων ζουν σε μία τόσο χαμηλά δονητική κατάσταση που πρέπει να στραφούν στους ανθρώπους με υψηλά ενεργειακά επίπεδα για να επιβιώσουν.

Στη σημερινή κοινωνία, έχετε πιθανώς συναντήσει τέτοιους ανθρώπους πολλές φορές, ακόμα και χωρίς να το γνωρίζετε. Όταν το άτομο που παρέχει την ενέργειά του, συνειδητοποιεί την κατάσταση, συνήθως ή αγνοεί εκείνον που του ρουφάει την ενέργεια ή φεύγει από μακριά του.

Το δύσκολο κομμάτι είναι να δείτε τα σημάδια ότι κάποιος προσπαθεί να κλέψει την ενέργειά σας. Ακολουθούν 5 από αυτά:

1. Κάποιος που προσπαθεί να σας κλέψει την ενέργεια, θα προσπαθήσει να σας κατεβάσει στο επίπεδό του
Δεν κλέβουν όλα τα ψυχικά βαμπίρ την ενέργεια των άλλων εν γνώσει τους ή κακοπροαίρετα. Μπορεί απλά να χρειάζονται λίγη καθοδήγηση και υποστήριξη στο ταξίδι τους. Σε ένα σύντομο απόσπασμα από το βιβλίο «Συναισθηματική Ελευθερία: Απελευθερωθείτε από τα αρνητικά συναισθήματα και αλλάξτε τη ζωή σας», η Dr. Judith Orloff λέει:

«Μερικοί είναι αυταρχικοί και απεχθείς. Άλλοι είναι φιλικοί και συμπαθητικοί. Για παράδειγμα, είστε σε ένα πάρτυ και μιλάτε σε ένα πολύ καλό άτομο, αλλά ξαφνικά αισθάνεστε άρρωστοι και αδύναμοι. Ή τι λέτε για την συνάδελφο που μιλάει ασταμάτητα για το πώς χώρισε με τον σύντροφό της για δέκατη φορά; Στο τέλος νιώθει καλύτερα αλλά εσείς είστε κομμάτια. Η ουσία είναι ότι διακριτικά αυτοί οι άνθρωποι σας στεγνώνουν από ενέργεια».

Για αυτό το είδος ανθρώπων, θα μπορούσατε εύκολα να αλλάξετε θέμα ή να πείτε κάποια θετικά λόγια για τις σχέσεις τους. Αυτού του είδους τα ενεργειακά βαμπίρ, συνήθως δεν έχουν υποβόσκουσες προθέσεις, αλλά ίσως απλά να χρειάζονται κάποια βοήθεια για να μπουν στο δρόμο της ανύψωσης της δικιάς τους ενέργειας. 

Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια που και που, για αυτό μην απορρίπτετε αυτόματα εκείνους που εκπέμπουν αρνητική ενέργεια. Ίσως να είχαν απλά μια άσχημη ημέρα και χρειάζονται κάποιον για να μιλήσουν. 

Από τη στιγμή που εσείς μπορείτε να φτάσετε μέσα σας και να έχετε με ευκολία πρόσβαση στη δικιά σας θετικότητα, η ενέργεια αυτών των ατόμων δεν μπορεί να σας επηρεάσει σωματικά.

2. Σας υποδέχονται με πολύ καλή διάθεση και έπειτα γυρνάνε τον διακόπτη
Μερικές φορές όταν είναι να έρθετε σε επαφή με κάποιον που προσπαθεί να σας κλέψει την ενέργεια, αρχικά σας χαιρετάει με χαρά, σαν να ήσασταν το πρόσωπο που περίμενε όλη μέρα για να δει. Μόλις καταλάβει ότι σας έχει του χεριού του, γυρνάει τον διακόπτη και σας αφήνει σκεπασμένους με συντριπτικές ποσότητες αρνητικής ενέργειας που εκπέμπει. 

Μπορεί να νιώσετε αποπνικτικά αλλά μπορείτε πάντα να βρείτε έναν τρόπο για να τον αποτρέψετε να φύγει μακριά κλέβοντας την ενέργειά σας.

Το να γελάσετε σε κάποιον που είναι υπερβολικά αρνητικός μπορεί βασικά να τον βοηθήσει να γεμίσει με θετική ενέργεια. Σκεφτείτε το πώς νιώθετε όταν ένας ξένος σας χαμογελάει στο δρόμο ή στο μανάβικο. 

Αμέσως νιώθετε πιο χαρούμενοι, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, λειτουργεί το ίδιο όταν χαμογελάτε σε άλλους. Κυματάκια δημιουργούν μεγάλα κύματα, για αυτό βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τη ροή της θετικής ενέργειας με το να μεταδίδετε την ευτυχία σας στους άλλους!

Αυτό δε σημαίνει να αφήνετε τους άλλους να σας καταπατούν και να εξαντλούν τα ενεργειακά σας αποθέματα, αλλά μπορείτε να στέλνετε απλά καλή ενέργεια ώστε οι άλλοι να επωφελούνται από αυτή, ακόμα και να αρχίσουν να την χρησιμοποιούν ώστε να κάνουν την ζωή τους πιο πλούσια.

3. Προσπαθούν να σας κάνουν να νιώσετε άσχημα για αυτούς
Οι άνθρωποι που προσπαθούν να κλέψουν θετική ενέργεια από τους άλλους, μπορούν συχνά να εκδηλώνουν μια συμπεριφορά αυτολύπησης χωρίς να εμφανίζουν κάποια ένδειξη ότι θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για την δική τους ενέργεια. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να σκεφτείτε να απομακρυνθείτε από αυτούς. 

Ακόμα και αν είναι στενοί φίλοι ή μέλη της οικογενείας σας, δεν μπορείτε να έχετε μια υγιή σχέση με κάποιον που αρνείται να πάρει τον έλεγχο της ζωής του και να εργαστεί στο να γίνει πιο θετικός και ανεξάρτητος.

Μη νιώθετε ενοχές που θέλετε να φύγετε από μια άρρωστη σχέση. Μερικές φορές, δεν υπάρχουν άλλες επιλογές και δεν μπορείτε να κουβαλάτε τα βάρη των άλλων στους ώμους σας για πάντα. Το να επιτρέπετε σε τέτοια άτομα να συνεχίζουν αυτή τη συμπεριφορά , το μόνο που καταφέρνει να κάνει είναι να τα κάνει να συμπεριφέρονται ως θύματα. 

Το να κόψετε όμως τους δεσμούς μαζί τους, θα τους αναγκάσει να βρουν τη δύναμη μέσα τους για να ανεβάσουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Θα τους κάνετε χάρη, επομένως μη νιώθετε τύψεις, ειδικά αν έχετε ενσυναίσθηση.

4. Κάνουν τα προβλήματα να φαίνονται μεγαλύτερα από ότι είναι στην πραγματικότητα
Οι άνθρωποι που προσπαθούν να κλέψουν την ενέργειά σας, συχνά υπερβάλλουν με τα μικρότερα και λιγότερο σημαντικά πράγματα στη ζωή, απλά για να ευημερήσουν χάρη στη δυνατή συναισθηματική απόκριση που έρχεται με την αντίδρασή τους. Αν ο μπαρίστα στην καφετέρια έφτιαξε τον καφέ τους λίγο πιο βαρύ από όσο τον ήθελαν, τότε θα αντιδράσουν σαν να έχει καταστραφεί η μέρα τους.

Αντί να τους αφήνετε να υπερβάλλουν, βεβαιωθείτε ότι θα τους δείξετε την αισιόδοξη πλευρά της όποιας κατάστασης και υπενθυμίστε τους ότι η συνολική ανθρώπινη εμπειρία περιέχει ατέλειες και διαταραχές, επειδή η ζωή είναι απλά ένα πείραμα. Όλοι έχουμε έρθει εδώ για να μάθουμε και να αναπτυχθούμε, και αυτό συμπεριλαμβάνει τις αποτυχίες, τα λάθη και την προσαρμογή σε οτιδήποτε συμβαίνει.

5. Προσπαθούν να σας κάνουν να εστιάσετε στα αρνητικά
Κάποιος που προσπαθεί να σας κλέψει την ενέργεια, δε θέλει μόνο να γεμίσει τον εαυτό του με αυτήν αλλά θέλει και να βεβαιωθεί ότι δεν έχει μείνει κάποιο απόθεμα για εσάς. Διαρκώς θα προσπαθεί να σας κάνει να δείτε την άσχημη πλευρά των πραγμάτων, θα γεμίζει το κεφάλι σας με αμφιβολία και θα σας κάνει να νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί για να παίρνετε την θετική ενέργεια που αξίζετε.

Κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να κλέψει την ενέργειά σας με το να σας κάνει να εστιάσετε σε κάτι αρνητικό, αμέσως κάντε κάτι άλλο για να αποσπαστεί το μυαλό σας από κάτι τέτοιο. Αυτό δείχνει υπευθυνότητα και αυτοσεβασμό και αγάπη για την ευημερία σας και δίνει ξεκάθαρα στο άτομο που προσπαθεί να σας στεγνώσει από ενέργεια, το μήνυμα ότι η παρουσία του δεν είναι ευπρόσδεκτη πλέον.