Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Πάρε τον αντίθετο δρόμο από τον συνηθισμένο και σχεδόν πάντα θα έχεις κάνει τη σωστή επιλογή…!!!

Πάρε τον αντίθετο δρόμο από τον συνηθισμένο και σχεδόν πάντα θα έχεις κάνει τη σωστή επιλογή

Ο Ρουσό είχε γράψει: «Πάρε το δρόμο που είναι αντίθετος στον συνηθισμένο και σχεδόν πάντα θα έχεις κάνει τη σωστή επιλογή». Οι ευφυείς διαφημίσεις για τους υπολογιστές της Apple μας παροτρύνουν: «Σκέψου Διαφορετικά». 

Ή, όπως λέω κι εγώ ο ίδιος στις διαλέξεις μου, «αν ακολουθήσεις το πλήθος, το πιθανότερο είναι να καταλήξεις στην έξοδο».

Για να έχεις μια πιο γεμάτη και πλούσια ζωή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να χαράζεις τον δικό σου δρόμο. Πάψε να υποκύπτεις στις απαιτήσεις της κοινωνικής πίεσης με τίμημα τη μοναδικότητά σου. 

Αν μελετήσεις τις ζωές των πιο φωτισμένων κι επιτυχημένων ανθρώπων στον κόσμο, θα διαπιστώσεις ότι δεν έδιναν δεκάρα για το τι σκέφτονταν οι άλλοι για εκείνους. 

Αντί να επιτρέπουν στην κοινή γνώμη να τους υπαγορεύει τις πράξεις τους, είχαν το θάρρος να αφήνουν τις καρδιές τους να τους καθοδηγούν. Και ακολουθώντας τον λιγότερο ταξιδεμένο δρόμο, συναντούσαν επιτυχίες που δεν είχαν φανταστεί ούτε στα πιο τολμηρά τους όνειρα.

Μια από τις καλύτερες ρήσεις σχετικά με τη σημασία της ανορθόδοξης συμπεριφοράς ανήκει στον Κρίστοφερ Μόρλεϊ, που είχε πει : «Να διαβάζεις κάθε μέρα κάτι που κανείς άλλος δεν διαβάζει. Να σκέφτεσαι κάθε μέρα κάτι που κανείς άλλος δεν σκέφτεται. Είναι κακό για το μυαλό να συμφωνεί πάντα με την ομοφωνία». 

Αλλά ή πιο εύστοχη ρήση ανήκει στον Έμερσον: «Είναι εύκολο μέσα στον κόσμο να ζεις σύμφωνα με τη γνώμη του κόσμου· είναι εύκολο μέσα στη μοναξιά να ζεις σύμφωνα με τη γνώμη τη δική σου· αλλά ο σπουδαίος άνθρωπος είναι εκείνος που καταμεσής στο πλήθος κρατά με τέλεια γλυκύτητα την αυτονομία της μοναξιάς».

Στη διάρκεια του επόμενου μήνα, ξανασκέψου τον τρόπο με τον οποίο ενεργείς. Μην ενεργείς με έναν συγκεκριμένο τρόπο απλώς επειδή ενεργούν έτσι όλοι οι άλλοι. 

Κάνε ό,τι είναι σωστό για εσένα. Αν είσαι διαφορετικός για όλους τους σωστούς λόγους, θα μπορέσεις να ζήσεις με σοφία τη ζωή σου.




Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma «» Εκδ. Διόπτρα

Πως θα καταλάβουμε αν οι στόχοι μας είναι οι σωστοί…!!!

Πως θα καταλάβουμε αν οι στόχοι μας είναι οι σωστοί
Ονειρευόταν να μετακομίσει στην εξοχή, αλλά όταν της δόθηκε η ευκαιρία δεν ήθελε να αφήσει τη ζωή της πόλης. Εκανε τα πάντα για την προαγωγή, αλλά στο τέλος δεν άντεξε τις αυξημένες ευθύνες. Ηθελε να παντρευτούν, αλλά φοβόταν ότι θα έχανε την αυτονομία της.

Τι πάει λάθος; Συχνά κτίζουμε τον στόχο μας πάνω σε μια επιθυμία που δεν την έχουμε βάλει στο κάδρο της ζωής μας. Στέκεται έξω, σαν μια αυτόνομη φαντασίωση, χωρίς να ξέρουμε το κόστος, τις συνέπειες ή τη γεύση που θα μας φέρει.

Όταν οι στόχοι δεν είναι καλά μελετημένοι, εύκολα πέφτουμε στην παγίδα να παλέψουμε σκληρά για κάτι που δεν μας αρέσει τη στιγμή που θα το πάρουμε.

Πώς μπορούμε όμως να το ξέρουμε από πριν; Στο σταυροδρόμι των αποφάσεων καλό είναι να ρωτήσουμε το… φανάρι.

Οταν ανάβει πράσινο, είναι σαν να λέει: «Ορίστε, πάρε το στόχο σου ΤΩΡΑ!». Τι θα απαντούσαμε τότε; Αν η αντίδρασή μας δεν είναι ένα άμεσο, αυθόρμητο ναι, αξίζει να σκεφτούμε τον στόχο μας λίγο πιο σοβαρά. 

Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτόν; Τι μας ανησυχεί. Τι μας εμποδίζει; Σαμποτάρουμε οι ίδιοι την επιτυχία μας ή δεν είναι στ’ αλήθεια αυτό που θέλουμε;

Οταν πάλι το φανάρι μας ανάβει κόκκινο, είναι σαν να λέει: «Στοπ! Ο στόχος σου απαγορεύεται να πραγματοποιηθεί!». Τι κάνουμε; Θα συνεχίσουμε να τον διεκδικούμε; 

Αν θέλουμε ακόμη να βρούμε τρόπο για να τον πετύχουμε, ας αναζητήσουμε τι πρέπει να ξεπεράσουμε. 

Αν όμως νιώσουμε ανακουφισμένοι επειδή μια ανώτερη δύναμη μάς εμπόδισε, είναι ώρα να σκάψουμε πιο βαθιά για να βρούμε έναν στόχο με μεγαλύτερο νόημα.

Μπορεί ακόμη να μη ξέρουμε τι θέλουμε. Να πρέπει να το ανακαλύψουμε ή να το δημιουργήσουμε. 

Το σημαντικό είναι να θέτουμε στόχους που δουλεύουν για εμάς και είμαστε σίγουροι ότι τους θέλουμε παθιασμένα – στόχους που θα μας κάνουν πάντα να χαμογελάμε με τη σκέψη τους.




Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, 
email ddasenaki@hotmail.com

Άνδρες : Πώς επηρεάζουν την υγεία τους τα αρνητικά συναισθήματα…!!!

Άνδρες : Πώς επηρεάζουν την υγεία τους τα αρνητικά συναισθήματα

Τις επιπτώσεις των κρίσεων θυμού και επιθετικότητας στη λειτουργία της καρδιάς, ανέλυσαν οι επιστήμονες στη Βοστώνη και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έχουν πολλά τέτοια ξεσπάσματα, κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες να πάθουν κάποιο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 1.769 άνδρες και 1.913 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 49 έτη. Οι ειδικοί παρακολούθησαν αυτόν τον πληθυσμό για 10 συνεχή έτη και εξέτασαν αναλυτικά τη σχέση μεταξύ ψυχολογικών παραγόντων, όπως οι εξάρσεις θυμού και η επιθετικότητα, με την ανωμαλία της καρδιακής λειτουργίας καθώς και του κινδύνου θανάτου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι άνδρες που είχαν πολλά ξεσπάσματα θυμού εμφάνιζαν 10% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κολπική μαρμαρυγή. 

Επίσης, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία. Επιπλέον, οι άνδρες που είχαν έντονη επιθετικότητα εμφάνιζαν 30% περισσότερες πιθανότητες για κολπική μαρμαρυγή.

Αντίθετα, οι γυναίκες με εξάρσεις θυμού ή έντονη επιθετικότητα δεν είχαν ανάλογο κίνδυνο. Οι επιστήμονες επεσήμαναν, ότι αυτό δεν σημαίνει βέβαια απαραίτητα ότι οι ψυχολογικές αρνητικές διακυμάνσεις δεν επηρεάζουν την λειτουργία της καρδιάς τους.
Ωστόσο, οι γυναίκες, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, είναι γενικά πιο εξισορροπημένες και δεν καταφεύγουν συνήθως σε οργή και θυμό για να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση.

Τόνισαν όμως ότι οι άνδρες πρέπει να μάθουν να χειρίζονται καλύτερα τις όποιες καταστάσεις τους προκαλούν εξάρσεις θυμού και επιθετικότητας.

Πρότειναν, μάλιστα, οι άνδρες οι παρουσιάζουν κολπική μαρμαρυγή να εξετάζονται από τους θεράποντες ιατρούς για να διαπιστωθεί αν έχουν αυτό το πρόβλημα, προκειμένου να το αντιμετωπίζουν ή τουλάχιστον να το μετριάζουν.




Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Γιατί φιλιόμαστε με κλειστά μάτια…!!!

Γιατί φιλιόμαστε με κλειστά μάτια. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κλείνουμε τα μάτια όταν φιλάμε το ταίρι μας; 

Η απάντηση ως φαίνεται κρύβεται στον εγκέφαλο και στην αδυναμία του να χρησιμοποιεί ταυτοχρόνως την όραση και άλλες αισθήσεις.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας Άγγλων επιστημόνων, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να επεξεργαστεί την αίσθηση της αφής όταν ταυτοχρόνως αναλύει τα οπτικά ερεθίσματα και έτσι, τη στιγμή που αρχίζει το φιλί, τα μάτια αντανακλαστικά κλείνουν.

Η αδυναμία αυτή δεν έχει αντίκτυπο μόνο στις ερωτικές στιγμές μας, αλλά σε πολλές άλλες παραμέτρους της ζωής, από την ασφάλεια έως την κοινωνική ζωή, λένε οι ερευνητέςαπό το Κολέγιο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Η όλη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 16 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 36 ετών, οι οποίοι αναζητούσαν γράμματα στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, εν όσω οι επιστήμονες μετρούσαν την αντίδραση των χεριών τους σε ένα σύντομο παλμό που εκλυόταν άλλοτε στο δεξιό και άλλοτε στο αριστερό τους χέρι.

Η ευαισθησία των εθελοντών στο απτικό ερέθισμα ήταν σαφέστατα μειωμένη όταν η αναζήτηση ήταν δύσκολη και οι εθελοντές έπρεπε να καταβάλλουν προσπάθεια για να εντοπίσουν το γράμμα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Πειραματικής Ψυχολογίας: Ανθρώπινη Αντίληψη & Επιδόσεις» (JEPHPP), την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), είναι ήδη καλά τεκμηριωμένο πως η αφηρημάδα μπορεί να μας κάνει να «χάσουμε» πολλά οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, με ό,τι κινδύνους μπορεί κάτι τέτοιο να κρύβει.

Ωστόσο η μελέτη τους θέλησε να εξακριβώσει εάν η «οπτική αφηρημάδα» μπορεί να επισκιάσει τις άλλες αισθήσεις – και ως φαίνεται αυτό όντως συμβαίνει.

Γιατί αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα; Φυσικά όχι για το φιλί, αλλά όταν λ.χ. κάποιον ψάχνει μία οδό και κοιτάζει τις πινακίδες, μπορεί εύκολα να του αρπάξει κάποιος το πορτοφόλι από την τσέπη.

Ή πάλι στα αυτοκίνητα με απτικές προειδοποιήσεις όταν βγαίνουν από την λωρίδα τους, ο οδηγός μπορεί να μην τις αντιληφθεί εάν την ώρα εκείνη έχει το νου του να μην χάσει την έξοδό του από τον δρόμο όπου βρίσκεται.

«Όταν εστιάζουμε την προσοχή μας σε ένα οπτικό ερέθισμα, μειώνεται η επίγνωση των άλλων αισθήσεων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Πόλι Ντάλτον, λέκτορας Νοητικής Ψυχολογίας στο Royal Holloway.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπ’ όψιν οι σχεδιαστές αυτοκινήτων, αεροπλάνων και άλλων μηχανημάτων στα οποία η ασφάλεια έχει ζωτική σημασία»,

Και πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας εξηγούν γιατί κλείνουμε τα μάτια όταν θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στις άλλες αισθήσεις μας. Είναι ο τρόπος που έχουμε για να κατευθύνουμε τις νοητικές δυνάμεις μας προς αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει τη δεδομένη στιγμή».




Φωτίστε τα θετικά σημεία της ζωής σας…!!!

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το να παρατηρούμε τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στην εργασία μας, έχει ισχυρή επίδραση στον οργανισμό μας, σε σημείο που να μπορεί να μειώσει τα σωματικά συμπτώματα του άγχους μας. 

Οι ερευνητές προτείνουν έναν τρόπο για να το καταφέρνουμε, με τον απλό τίτλο «τα τρία καλά πράγματα».

Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εργάσιμης ημέρας, τα αρνητικά αλλά και τα θετικά πράγματα είναι αναπόφευκτα. Βέβαια, αν θέλουμε να μειώσουμε το άγχος μας και τα αρνητικά συναισθήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φωτίζουμε τις θετικές εμπειρίες και να επικεντρωνόμαστε σε αυτές.

Αυτή η τεχνική είναι θεραπευτική σύμφωνα με τους επιστήμονες, και ακόμα και οι μικρές θετικές εμπειρίες μπορούν να μας προσφέρουν πολύτιμους πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση τους στρες, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών συμπτωμάτων του, όπως οι πονοκέφαλοι και οι μυϊκές εντάσεις.

Και πώς το κάνουμε αυτό;

Το να φωτίζουμε τα θετικά σημεία, ειδικά όταν μια μέρα «πάνε όλα στραβά», όπως συνηθίζουμε να λέμε, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με μια ομάδα ανθρώπων για τρεις εβδομάδες, οι οποίοι κλήθηκαν μετά το τέλος της εργασίας τους να αφιερώνουν καθημερινά 5 έως 10 λεπτά γράφοντας τα 3 θετικά σημεία της ημέρας τους. 

Στη συνέχεια έπρεπε να εξηγήσουν γιατί αυτά τα πράγματα πήγαν καλά.

Οι απαντήσεις ήταν ποικίλες, και τα θετικά σημεία μιας ημέρας για τον εκάστοτε εργαζόμενο μπορεί να ήταν από το καλό φαγητό της ημέρας, μέχρι την αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους του, ή ακόμη το ότι ήταν Παρασκευή.

Για παράδειγμα όπως αναφέρουν οι επιστήμονες μια νοσηλεύτρια ανέφερε : «Ένας γιατρός μου έδωσε ένα κομπλιμέντο σήμερα. Γιατί; Επειδή ήξερα ακριβώς τι έπρεπε να κάνω σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και βοήθησα έναν ασθενή ο οποίος είχε ένα επεισόδιο».

Σύμφωνα με τα ευρήματα τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Academy of Management, τα επίπεδα του άγχους - τόσο ψυχικά όσο και σωματικά - μειώθηκαν.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες, καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος, ήταν σε θέση να επικεντρώνονται στα θετικά σημεία της ημέρας και να «απενεργοποιούν» τις αγχωτικές σκέψεις της δουλειάς όταν επέστρεφαν στο σπίτι. 

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες μοιράζονταν αυτές τις θετικές εμπειρίες με τους συνανθρώπους τους, πράγμα που σύμφωνα με τους επιστήμονες δημιουργεί συνδέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Σε ένα δεύτερο στάδιο, παρατηρήθηκε ότι η μείωση του στρες, μέσω της παρατήρησης των θετικών πραγμάτων, βοήθησε τους συμμετέχοντες να κοιμούνται καλύτερα και να έχουν καλύτερη διάθεση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στο να συμβαίνουν όλο και καλύτερα πράγματα την επόμενη ημέρα.

Αν και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως οι αρνητικές σκέψεις είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν όπως και η μείωση του στρες ειδικά στην ώρα εργασίας, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το να εστιάζουμε σκόπιμα σε θετικά γεγονότα δημιουργεί τουλάχιστον μια ισορροπία.

Η ερευνητική ομάδα προτείνει πως και οι εταιρείες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση τους στρες. 

Το μυστικό, προτείνουν, θα μπορούσε να βρίσκεται σε μια συνάντηση που θα τονίζει τα θετικά σημεία της ημέρας, τι πήγε δηλαδή καλά, χωρίς φυσικά να παραβλέπεται, με έναν ήπιο τρόπο, η υπογράμμιση αυτών που χρειάζονται βελτίωση.

Κάτι τέτοιο, έχοντας κατά νου τα ελληνικά δεδομένα, ίσως και να ακούγεται ουτοπικό, αλλά η πρόταση των ειδικών, όπως κάθε κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει τη διάθεση, την υγεία, και την παραγωγικότητά μας, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοείται, ειδικά όταν είναι πηγή δύναμης και ευημερίας.




pathfinder.gr

Εκείνοι οι δυστυχισμένοι άνθρωποι που λένε μόνο ψέματα…!!!

Από μικρή μου άρεσαν τα παραμύθια. Όπως σε όλους μας άλλωστε.

Πιτσιρικάδες ήμασταν και ζωντάνευαν στα μάτια μας γενναίοι ιππότες, ρομαντικές πριγκιποπούλες, έξυπνα ζώα με ανθρώπινη φωνή και μαγικά τζίνι σε λυχνάρια.

Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ πάντα αναρωτιόμουν για το συγγραφέα. Θαύμαζα εκείνο το λαμπρό κεφάλι που κατέβαζε τέτοιες ιδέες. Καμάρωνα εκείνο το μυαλό που γεννούσε ήρωες κι έπλεκε τις ιστορίες τους.

Κάτι που για να είμαι ειλικρινής δεν το κάνω σήμερα. Τους σύγχρονους παραμυθάδες δεν τους θαυμάζω καθόλου!

Βλέπεις πέρα από τους κλασικούς της ιστορίας, τον Αίσωπο, τον Άντερσεν, τους Γκριμ και πόσους ακόμη, η ζωή εμφανίζει εξέλιξη. Έτσι έχουμε και τους απατεώνες που αρέσκονται να πλάθουν ιστορίες για το κοινό τους. Μόνο που αυτό το άτυχο κοινό δεν έχει ιδέα πως εξαπατάται.

Πιστεύει απλά τα παραμύθια για αλήθειες.

Κάποιοι θα τους πουν απατεώνες. Άλλοι ψεύτες. Μεταξύ μας πάντα, είναι και τα δύο.

Είναι άνθρωποι που πίστεψαν πως μπορούν να πορευθούν με ψέματα. 

Πίστεψαν πως μπορούν πλάθοντας καλά το παραμυθάκι τους να εξαπατήσουν αυτούς που είχαν την αφέλεια να τους εμπιστευτούν. Κι είναι καλοί. Πολύ καλοί στις ιστορίες τους. Τις ξετυλίγουν γεμάτες γλαφυρές περιγραφές και λεπτομέρειες. 

Και πείθουν.

Ναι ρε γαμώτο, πείθουν πως είναι καλοί, αθώοι, θύματα καταστάσεων κι ανθρωπίνων συμπεριφορών. Κι έτσι από θύτες γίνονται τα ευαίσθητα “θύματα”. Κι ευωδιάζει μπροστά η αθωότητά τους, την ίδια στιγμή που η ενοχή βγάζει απο πίσω λιποθυμική μπόχα.

Ψεύτες τους λέω. Και κλέφτες και θρασύδειλους.

Ανθρωπάκια με λίγα λόγια που έμαθαν να χρησιμοποιούν το θησαυρό των λέξεων για τον πιο ποταπό σκοπό, για να εξαπατούν.

Και τους λυπάμαι. Όσο τους θυμώνω, άλλο τόσο τους λυπάμαι. 

Γιατί αποδεικνύεται πως δεν έχουν συναίσθηση. Δεν καταλαβαίνουν πως το ίδιο το διαταραγμένο τους μυαλό τους έχει αιχμαλωτίσει σε ένα φαύλο κύκλο ψεμάτων. Βούλιαξαν στους μύθους τους και πνίγονται. Και τραβούν στον πάτο κι όλους αυτούς που θα έχουν την καλοσύνη ή και την αφέλεια να τους πιστέψουν.

Αυτοί οι άνθρωποι, με τα ψέματα στην καρδιά, είναι δυστυχισμένοι άνθρωποι. 

Και προκαλούν στο διάβα τους ανείπωτη δυστυχία. Κι είναι τα “αποκαλυπτήριά” τους – γιατί το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, όπως λένε και στο χωριό μου  - που μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα.

Ελευθερώνονται τα μάτια και βλέπουν την αλήθεια. Ελευθερώνεται η όσφρηση και πιάνει τη μπόχα. Και τότε καταλαβαίνουμε το παραμύθι.

Θυμώνω, δε θα πω ψέματα. Σφίγγω όμως τα δόντια και δεν απαντώ. Γιατί ο χρόνος ξέρει να δικαιώνει.

Και γιατί εγώ τα παραμύθια τα αγαπούσα πάντα για το τέλος τους. Και τι πιο όμορφο τέλος μπορεί να προσδοκά κανείς από το να αποκαλυφθεί το “φίδι” του παραμυθιού; Να αποκατασταθεί η ηθική τάξη;

Όσο για το ηθικό δίδαγμα;
Καλά τα παραμύθια, αλλά σαν την αλήθεια δεν έχει…




Στεύης Τσούτση.

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Η ανεκτίμητη αξία του μεγαλύτερου παιδιού της οικογένειας. Ένα υπέροχο κείμενο...!!!

Στα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση και ευγνωμοσύνη από όση συνηθίζουν οι γονείς να προσφέρουν.

Η βοήθειά τους, η αγάπη και η υπομονή τους με τα μικρότερα αδέρφια τους είναι ανεκτίμητη και καμία μαμά δεν θα μπορούσε να εκφράσει καλύτερα το μεγάλο «ευχαριστώ» στα παιδιά αυτά, από το παρακάτω κείμενο, με το οποίο είμαστε βέβαιοι πως θα συμφωνήσετε απόλυτα.

«Δεν επιλέξατε να είστε σε αυτή τη θέση. Δεν ζητήσατε να γεννηθείτε εσείς πρώτα, μερικά χρόνια νωρίτερα, κι ακόμα κι αν το ζητούσατε, δεν θα μπορούσατε να ξέρετε τι σημαίνει να είσαι το μεγαλύτερο παιδί στην οικογένεια. 

Τα πραγματικά μωρά και τα πραγματικά νήπια δεν έχουν καμία σχέση με τα φουσκωτά ζωάκια που σπρώχνατε μέσα στο καροτσάκι-παιχνίδι σας και που μετά βάζατε για ύπνο μέσα σε κουτιά παπουτσιών, έτσι δεν είναι; 

Ωστόσο, μεταχειρίζεστε τα μικρότερα αδέρφια σας με απρόσμενη υπομονή και καλοσύνη (τις περισσότερες φορές, τουλάχιστον) και σχεδόν πάντα, εσείς τα «μεγάλα παιδιά» μπορείτε πολύ καλύτερα να συγκρατείτε τα νεύρα σας στις απαιτήσεις ενός δίχρονου, από τους περισσότερους ενήλικες.

Μας δίνετε έμπνευση.
Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι οι αφανείς ήρωες των γονιών. Σας ευχαριστούμε που κρατάτε απασχολημένο το μωρό, όταν ψάχνουμε τρελαμένοι μέσα στις τεράστιες τσάντες μας να βρούμε το πορτοφόλι για να πληρώσουμε τις πάνες και να φύγουμε τρέχοντας για το σπίτι, πριν να έρθει η ώρα του φαγητού. 

Προς το 10χρονο παιδί στο πάρκο, τις προάλλες, που έπαιζε ταυτόχρονα με πέντε πιτσιρίκια, ενώ οι μαμάδες τους κουβέντιαζαν και έπιναν αμέριμνες τον καφέ τους - ευχαριστώ! Δεν έχεις ιδέα πόσο ανάγκη είχαμε αυτό το διάλειμμα.

Κάθε φορά που μοιραστήκατε το γλυκό σας, που χορέψατε με το μικρό σας αδερφάκι ή που το γαργαλήσατε και το κάνατε να γελάει μέχρι τελικής πτώσης… αυτό που κάνατε ήταν πολύτιμο. 

Μας βοηθάτε να κουβαλάμε μεγάλο βάρος της μητρότητας και όταν είμαστε κουρασμένες και εκνευρισμένες, μας στηρίζετε με το χαμόγελό σας και τον παιδικό σας ενθουσιασμό και αυτόματα αποκαθιστάτε την πίστη μας στο μέλλον.

Μερικές φορές οι μεγάλοι έχουν πολλές απαιτήσεις από εσάς. «Πρόσεχε τον μικρό σου αδερφό!», «Δέσε το μωρό στο καθισματάκι του! ΤΩΡΑ!», «κουβάλα μερικές τσάντες», «Κάνε κάτι, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, για να πάει η μικρή στην τουαλέτα και να φύγουμε στην ώρα μας από το σπίτι!».

Εκ μέρους όλων των γονιών του κόσμου, ζητώ συγγνώμη για όλα αυτά. Δεν είμαστε τέλειοι. Κουραζόμαστε και βιαζόμαστε και συχνά νιώθουμε ότι είμαστε ένα βήμα πριν το φρενοκομείο. 

Αλλά αυτό που κάνατε, τότε που βάλετε τον αδερφό σας να προσποιηθεί ότι είναι γατούλα για να μπορέσει επιτέλους να πάει στο γιογιό, να κάνει τσίσα και να φύγουμε από το σπίτι… αυτό ήταν πραγματικά ευφυές! 

Γι’αυτό σας έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη. Είστε αρκετά μεγάλοι για να είστε υπεύθυνοι και να έχετε έναν βαθμό εξουσίας πλέον, αλλά ταυτόχρονα, είστε ακόμα παιδιά, κι αυτό σημαίνει ότι είστε όσο μικροί χρειάζεται για να βλέπετε τον κόσμο... 

με καθαρό βλέμμα και νέες ιδέες, και να εφευρίσκετε δημιουργικές λύσεις σε πράγματα που μερικές φορές οι μεγάλοι είναι υπερβολικά κατάκοποι και βαριεστημένοι τη δεδομένη στιγμή, ώστε να σκεφτούν μόνοι τους.

Προσέξτε, όμως, δεν είναι μόνο ότι μας βοηθάτε. Είστε πολλά περισσότερα από ένα επιπλέον ζευγάρι χέρια, εν μέσω ενός χαοτικού απογεύματος. Είστε περισσότερα από μία κατ’οίκον baby sitter που μας επιτρέπει να κάνουμε ένα μπάνιο με σχετική ηρεμία. Η πραγματική αξία σας είναι πολύ μεγαλύτερη από όλα αυτά.

Ξανά και ξανά, λέμε στα μεγάλα παιδιά πόσο τα μικρότερα τα θαυμάζουν.

«Σας έχουν ως είδωλα», τους λέμε.

Μερικές φορές, όμως, όπως το λέμε ακούγεται σαν προειδοποίηση, ενώ αυτό που πραγματικά θέλουμε να πούμε είναι ότι όλοι σας λατρεύουν – οι ώρες που αφιερώνετε για να ολοκληρώσετε ένα σχολικό project, η αποφασιστικότητά σας για να τελειοποιήσετε την τεχνική σας στο πιάνο. 

Είναι παραπάνω από εντυπωσιακό να βλέπεις τέτοιον βαθμό αφοσίωσης και πάθους σε ένα τόσο μικρό παιδί.

Είστε πολύ καλύτερα πρότυπα, από όσο οι γονείς μπορούν να γίνουν, όχι μόνο για τα μικρότερα αδέρφια σας, αλλά και για εμάς, τους μεγάλους.

Είμαι ευγνώμων που σας έχουμε στην ζωή μας, γιατί έτσι η 4χρονη κόρη μου μπορεί να έρχεται στις γυμναστικές σας επιδείξεις και στα ρεσιτάλ πιάνου σας και στις σχολικές γιορτές σας και να βλέπει στο δικό της μέλλον τις δυνατότητες που έχει και πόσα μπορεί να κάνει αν δουλέψει εξίσου σκληρά, όπως έχει δει εσάς να κάνετε.

Και αυτό είναι ένα μάθημα που μόνο εσείς, τα μεγάλα παιδιά, μπορείτε να της δώσετε, και το κάνετε χωρίς καν να προσπαθείτε.

Ως μαμά ενός από τα «μικρά παιδιά», σε ευχαριστώ, μεγάλε αδερφέ και μεγάλη αδερφή, μεγαλύτερη ξαδέρφη και ξάδερφε, μεγάλο παιδί στο πάρκο.

Όταν επιμελώς τελειώνεις τα μαθήματα του σχολείου, όταν σταματάς για να σκουπίσεις τη μύτη της μικρής σου αδερφής, όταν με χαρά αναλαμβάνεις να προσέχεις ένα μωρό που κλαίει...

για να μπορέσει η μαμά σου να πάει στο γυμναστήριο, ή όταν υπνωτίζεις μια ομάδα μικρών παιδιών στην παιδική χαρά με τον αυθόρμητο χορό σου, μου ανεβαίνει ένας κόμπος στον λαιμό.

Νιώθω συγκίνηση και χαρά. Παιδιά, είστε υπέροχα, και ξέρω ότι πολύ σύντομα, όταν τα μικρά γίνουν και αυτά μεγάλα, όπως εσείς, θα είναι εξίσου υπέροχα, γιατί είχαν εσάς να τους δείχνετε πώς να το κάνουν.»




Πριν κρίνεις τους άλλους «καθάρισε πρώτα τα γυαλιά σου»

Κάποτε ήταν ένα νέο ζευγάρι που μετακόμισε σε καινούργια γειτονιά. Καθώς έτρωγαν το πρώτο τους πρωινό στο νέο τους σπίτι, η γυναίκα κοίταξε έξω από το παράθυρο και είδε τη γειτόνισσα που εκείνη την ώρα άπλωνε την μπουγάδα της.

“Ά,τα ρούχα δεν είναι και πολύ καθαρά”, σχολίασε,“ η γειτόνισσα δεν ξέρει να πλένει καλά. Μάλλον χρειάζεται να χρησιμοποιεί περισσότερο σαπούνι”. 

Ο σύζυγος κοίταξε την μπουγάδα αλλά δε είπε τίποτα. Κάθε φορά που η γειτόνισσα άπλωνε την μπουγάδα της, η γυναίκα έκανε τα ίδια σχόλια.

Ένα μήνα αργότερα, ένιωσε μεγάλη έκπληξη, όταν είδε ότι τα ρούχα που είχε απλώσει η γειτόνισσα ήταν πιο καθαρά και είπε στον άντρα της : “ Για δες! Η γειτόνισσα έμαθε επιτέλους να πλένει!Αναρωτιέμαι ποιος την έμαθε”. “ 

Ξέρεις ξύπνησα νωρίς σήμερα το πρωί και καθάρισα τα τζάμια μας!” γύρισε και της είπε ο άντρας της.

~Πόσες φορές έχουμε βιαστεί να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα ε;

Μήπως τελικά το πώς βλέπει κανείς τον κόσμο & τις καταστάσεις, έχει να κάνει περισσότερο με τη δική του αντίληψη των πραγμάτων, και όχι τόσο με το ίδιο το γεγονός; 

Είχα διαβάσει πως ακόμη κι αν ένας κλέφτης συναντήσει έναν άγιο στο δρόμο του, θα τον κοιτάζει στις τσέπες. Kαλό είναι να ελέγχουμε που και που τα «τζάμια» της εσωτερικής μας όρασης και αντίληψης, αν είναι καθαρά προτού βιαστούμε να προδικάσουμε μία κατάσταση ή έναν άνθρωπο.




Από τον κοινωνιολόγο Γιώργο Βασιλορεΐζη

Έξι διατροφικές συνήθειες που επιβραδύνουν τη γήρανση μετά τα 50…!!!

Μπορείς να "κερδίσεις" τον χρόνο, όταν αλλάξεις την διατροφή σου!

Το να μεγαλώνουμε είναι αναπόφευκτο και παρά το γεγονός ότι η αγορά προσπαθεί να μας πείσει ότι υπάρχουν προϊόντα που "σταματούν" ή "αντιστρέφουν" τη γήρανση, δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος να γίνει αυτό.

Ευτυχώς, ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μας που θα έχουν μια μόνιμη επίδραση στον ρυθμό με τον οποίο γερνάμε και στο πόσο υγιείς μπορούμε να είμαστε.

Ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν να επιβραδύνουμε τη γήρανση μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών. 

Μάλιστα, η ηλικία των 50 είναι μια σημαντική δεκαετία για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών που μπορούν σίγουρα να ωφελήσουν σε ένα καλύτερο σώμα ακόμη και μετά τα 50.

6 διατροφικές συνήθειες που επιβραδύνουν τη γήρανση μετά τα 50
· Ακολούθησε Μεσογειακή διατροφή
H παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης ενσωματώνοντας πιο υγιεινά λιπαρά και μειώνοντας την πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτή η ενσωμάτωση δίνει μεγαλύτερη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι φυσικά αντιφλεγμονώδη και βοηθούν στην υγιή γήρανση.

· Πρόσθεσε φυτικές ίνες
Η λήψη αρκετών φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή όσο μεγαλώνεις είναι ζωτικής σημασίας καθώς μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης, ακόμη και στην επιβράδυνση της γήρανσης. 

Για να πάρεις περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σου, δοκίμασε να ενσωματώσεις περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φακές, λαχανικά και φρούτα στα καθημερινά σου γεύματα.

· Πρόσθεσε πρωτεΐνη
Το σώμα αρχίζει να χάνει μυϊκή μάζα κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών, με ακόμη μεγαλύτερη μείωση να εμφανίζεται μετά την ηλικία των 60 ετών. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντικό να εστιάσεις στο χτίσιμο περισσότερων μυών μετά την ηλικία των 50 ετών. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να βεβαιωθείς ότι τρως αρκετή πρωτεΐνη.

· Ενσωμάτωση υγιεινών λιπαρών
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο μπορεί να αυξηθεί ήδη από την ηλικία των 45 έως 55 ετών. Συνεπώς, όταν φτάνεις στα 50 σου πρέπει να εστιάσεις στο να διασφαλίσεις ότι έχεις μια υγιή καρδιά. Ενσωμάτωσε τα υγιή λίπη όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στην καθημερινή διατροφή σου.

· Κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών
Ανάμεσα στα οφέλη της φυτικής διατροφής συμπεριλαμβάνεται η αυξημένη μακροζωία, η μείωση της φλεγμονής, η ενίσχυση της απώλειας βάρους, η μείωση των επιπέδων λιπιδίων και η σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης. Η ακολούθηση μιας φυτικής διατροφής στην καθημερινή σου ζωή έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης με διάφορους τρόπους.

· Αποφυγή υπερ - επεξεργασμένων τροφίμων
Όπως καταλαβαίνεις τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία και είναι συχνά υψηλότερα σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες, νάτριο και πρόσθετα. Για να επιβραδύνεις, λοιπόν, τη γήρανση μετά τα 50, πρέπει να περιορίσεις την πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στην καθημερινή σου διατροφή.




ΦΩΤΟ : iStock

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Μη φοβάσαι όσους γελούν, κερνούν κι ανοίγουν τις καρδιές τους…!!!

Δε μιλάει πάντα πολύ, μα χαιρετάει κάθε φορά με την καρδιά του όλους όσοι περνούν από μπροστά του στην πλατεία. Κερνάει τους θαμώνες στο καφέ που συχνάζει και κάποτε γελάει με την ψυχή του. Θέλει μονάχα λίγους καλούς φίλους για να τα ‘χει όλα.

Η μοναξιά είναι βαρύ φορτίο για όποιον τη σηκώσει στους ώμους του κι όμως υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι εκεί έξω που δε ζητούν πολλά απ’ τη ζωή τους· λίγο καλό φαγητό, μια τζούρα από κρασί κι αγαπημένα πρόσωπα χρειάζονται για να μπορούν να ανταλλάσσουν γουλιές, μπουκιές κι όνειρα, αφήνοντας στην άκρη – έστω για λίγο – τα σεκλέτια τους.

Είναι αυτή η μαγική συγκυρία που κάνει τους ανθρώπους μονομιάς να αλλάζουν, δίνοντας το μήνυμα πως ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος αν ήταν λίγο πιο γενναιόδωρος, λιγότερο κλειδωμένος και σιωπηλός. Κι ας κάναμε τη μισανθρωπία και την αγένεια απαραίτητα στοιχεία επιβίωσης, δεν είναι αργά να αλλάξουμε.

Όταν επιτέλους βρεθείς σε ένα περιβάλλον ασφαλές για να αφεθείς, με ανθρώπους που σου ταιριάζουν κι εμπιστεύεσαι, σκορπίζεις γύρω σου χαμόγελα και την πιο θετική σου διάθεση κι είσαι σίγουρος πως την ίδια αισιοδοξία θα λάβεις κι απ’ τους γύρω σου. 

Η πιο όμορφη ανταπόδοση∙ όταν αναλαμβάνει η γλώσσα του σώματος, τα τσουγκρίσματα των ποτηριών, τα «στην υγειά μας» και τα χαχανητά όλα τα άλλα ξεχνιούνται.

Ένας άνθρωπος ευγενικός αλλά και γενναιόδωρος είναι αυθεντικός, θέλει να προσφέρει χωρίς να περιμένει κάτι να κερδίσει. 

Σέβεται τα όρια, δεν πέφτει σε υπερβολές κι απεχθάνεται τις φλύαρες κολακείες, τη δήθεν συμπάθεια ορισμένων και τα επιτηδευμένα κομπλιμέντα, που δεν εννοούν, για να καλύψουν τη μικροψυχία τους. Δίνει το χαμόγελό του και την καλή του κουβέντα γιατί έτσι αισθάνεται.

Άλλωστε, δεν κοστίζει τίποτα το να πεις μια καλημέρα σ’ έναν άγνωστο που είδες προβληματισμένο στο δρόμο ή να πεις ένα ενθαρρυντικό «όλα θα πάνε καλά» στον πιεσμένο γνωστό σου. 

Δε θα φτωχύνεις αν κεράσεις τους φίλους σου ένα κρασί∙ σαν μια μικρή απόδειξη της αγάπης σου, σαν ένα «ευχαριστώ» για τις όμορφες στιγμές που περνάτε μαζί. Στιγμές που δεν κοστολογούνται αλλά αξίζουν πολλά. 

Στιγμές που ανοίγετε τις καρδιές σας και συζητώντας αδειάζετε λίγο απ’ το βάρος των ανείπωτων. Συνδυάζοντας τις πιο πικρές αλήθειες με χιούμορ, γέλια κι ελπίδα, όλα γίνονται πιο ανεκτά.

Πόσοι κάνουν πια κάτι για κάποιον πέρα απ’ τον εαυτό τους; Πόσοι κερνούν τους φίλους τους, πόσοι μοιράζονται τα όνειρά τους; Οι περισσότεροι αδιάφοροι, κλειδωμένοι και τσιγκούνηδες, κυρίως συναισθηματικά. 

Κι όμως, υπάρχουν κι εκείνοι που δεν έχασαν ούτε για μια στιγμή τη γενναιοδωρία τους και την καλοσύνη τους. 

Που θα δώσουν το σάντουίτς τους στον άστεγο και τα ψιλά τους στους μουσικούς του δρόμου, που θα βάλουν λίγο νεράκι για τα αδέσποτα της γειτονιάς, που θα βγάλουν ένα ακόμη εισιτήριο για το φιλαράκι τους για ‘κείνη τη συναυλία που θέλουν να πάνε μαζί.

Είναι, ευτυχώς, ακόμα αρκετοί οι άνθρωποι εκεί έξω που απλόχερα προσφέρουν τη βοήθειά τους καθημερινά σ’ όποιον την έχει ανάγκη, που δεν ξεχνούν να χαμογελούν και να ελπίζουν, που μιλούν ανοιχτά για όσα τους πονούν, γιατί ξέρουν πως μόνο έτσι μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

«Με τα χρήματα δε σώθηκε κανείς τους· μπορεί να έκαναν επιφανειακά καλύτερη για λίγο τη ζωή τους, όμως αυτά δεν ήταν αρκετά για να ανοίξουν τις καρδιές τους. 

Να μπορούν να τρώνε και να πίνουν παρέα με καλούς φίλους, όπως εγώ, και να θυμούνται τις ιστορίες που τους έκαναν καλύτερους ανθρώπους, γιατί όλα αυτά που μετράνε δεν ανταλλάζονται με χρήματα.

Η γενναιοδωρία έχει να κάνει με την ψυχή τους και τα συναισθήματα, κι εκεί όλοι έχουμε απόθεμα, απλά κάποιοι φοβόμαστε να το παραδεχτούμε, φοβόμαστε μη μας τα πάρουν και τα κρατάμε για μας, κι έτσι χάνουν το νόημα τους».

Η γενναιοδωρία κι η καλοσύνη δεν ανταλλάζονται με όλα τα χρήματα του κόσμου, γι’ αυτό μη φοβάστε όσους γελούν, κερνούν κι ανοίγουν τις καρδιές τους, όλες εκείνες τις γενναιόδωρες ψυχές.




Ανδρέας Πετρόπουλος

Το ξέρατε ότι τα περισσότερα κύτταρα του Σώμα μας ξαναγεννιούνται…!!!


Κρίνοντας από την ικανότητα του δέρματος να επουλώνει τις πληγές του, αλλά και από το γεγονός ότι τα νύχια και τα μαλλιά μας μακραίνουν, αντιλαμβανόμαστε ότι κάποια κύτταρα του σώματός μας συνεχώς ανανεώνονται. 

Πόσοι από εμάς, όμως, γνωρίζουμε ότι η ανανέωση αποτελεί βασικό στοιχείο των περισσοτέρων ιστών του ανθρώπινου οργανισμού;

Ας γνωρίσουμε 10 σημεία του σώματός μας που βρίσκονται σε συνεχή διαδικασία αναγέννησης, καθώς και τον ρυθμό ανασχηματισμού τους.

Αναγέννηση = καλύτερη λειτουργία
Κάθε ιστός του σώματός μας (π.χ. οι πνεύμονες, το συκώτι, το έντερο) επιτελεί εξειδικευμένες λειτουργίες, οι οποίες οδηγούν στην αναπόφευκτη φθορά και καταστροφή του. Έτσι, λοιπόν, η αντικατάσταση των ιστών αυτών μέσω της ανανέωσης των κυττάρων τους κρίνεται απαραίτητη και εξυπηρετεί τη συνέχεια της σωστής λειτουργίας τους. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε κύτταρο του σώματος έχει διαφορετικό ρυθμό ανανέωσης από τα υπόλοιπα, ενώ η διαδικασία αναγέννησής τους διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή και τη γενικότερη φυσική κατάσταση του οργανισμού. 

Μάλιστα, όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, ο ρυθμός ανανέωσης των ιστών γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς από το φυσιολογικό. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις αναιμίας, τα ερυθρά αιμοσφαίρια αναπληρώνονται σε λιγότερο από 120 ημέρες, ενώ το καλοκαίρι η ανανέωση του δέρματος επιταχύνεται για την καλύτερη προστασία του από τον ήλιο.

Νέο αίμα κάθε 120 ημέρες
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία παράγονται στον μυελό των οστών και έχουν ως βασική τους λειτουργία τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες προς όλους τους ιστούς του σώματος, καθώς και την απομάκρυνση των άχρηστων συστατικών από αυτούς, ζουν κατά μέσο όρο 4 μήνες.

Στομάχι 2 εβδομάδων
Τα επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου του στομάχου υφίστανται μεγάλη φθορά λόγω της διαδικασίας της πέψης και γι’ αυτό αντικαθίστανται από νέα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χάρη σε αυτήν την αναγεννητική ικανότητα των κυττάρων, ο βλεννογόνος ανανεώνεται περίπου κάθε 15 ημέρες.

Καινούργιο συκώτι σε 5 μήνες
Το συκώτι, χάρη στο γεγονός ότι τροφοδοτείται με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, ανανεώνεται κατά προσέγγιση κάθε 150 ημέρες. Στην περίπτωση, βέβαια, της χρόνιας κατάχρησης αλκοόλ, το συκώτι δεν αντικαθίσταται από νέα λειτουργικά κύτταρα, αλλά από ουλώδη ανώφελο ιστό (ίνωση), με αποτέλεσμα σταδιακά να αχρηστεύεται. 

Πρόκειται για την κίρρωση του ήπατος, γνωστή πάθηση που προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στο συκώτι και η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Με γεια τους… πνεύμονες!
Οι πνεύμονες διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία κυττάρων, τα οποία ανανεώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Οι κυψελίδες, που εξυπηρετούν την ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, έχουν μια σταθερή περίοδο αναγέννησης που διαρκεί ένα χρόνο. 

Αντίθετα, τα επιθηλιακά κύτταρα, που βρίσκονται στην επιφάνεια των πνευμόνων, ανανεώνονται κάθε 2-3 εβδομάδες. Το εμφύσημα, μια χρόνια προοδευτική πάθηση των πνευμόνων, μπορεί να ακυρώσει την αναγεννητική τους ιδιότητα.

Νέο έντερο σε λίγες ημέρες
Τα επιθηλιακά κύτταρα που καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια του εντέρου και τα οποία το βοηθούν να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών έχουν διάρκεια ζωής μόλις λίγων ημερών. 

Οι ειδικοί, λοιπόν, εξηγούν ότι η ανανέωσή τους επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, οι πιο σημαντικοί από τους οποίους είναι οι διατροφικές μας συνήθειες, η συχνότητα των κενώσεων, καθώς και η χρήση αντιβιοτικών.

Καλορίζικος ο εγκέφαλος
Σε αντίθεση με την αντίληψη που επικρατούσε παλαιότερα, σήμερα γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος διατηρεί έναν μεγάλο βαθμό πλαστικότητας σε κάθε ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί καινούργια κύτταρα ακόμη και στους ηλικιωμένους ή τους πάσχοντες από κάποια νευροεκφυλιστική πάθηση (π.χ. τη νόσο Αλτσχάιμερ). 

Ειδικότερα, ο οσφρητικός βολβός, που ελέγχει την αίσθηση της όσφρησης, και ο ιππόκαμπος, που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση, είναι δύο περιοχές του εγκεφάλου που αναγεννώνται.

Καινούργια οστά κάθε δεκαετία
Οι ειδικοί δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τον ρυθμό ανανέωσης των οστών, ακριβώς επειδή η διαδικασία δεν είναι ορατή, ωστόσο γνωρίζουν ότι η ηλικία τους δεν ξεπερνά τα 10 χρόνια. Σχεδόν κάθε δεκαετία τα παλιά οστά διασπώνται από κύτταρα που ονομάζονται οστεοκλάστες και αντικαθίστανται από νέα οστά, που δημιουργούν τα κύτταρα που ονομάζονται οστεοβλάστες. 

Η μία κατηγορία κυττάρων δεν αντικαθιστά την άλλη, ωστόσο αυτή που υπερισχύει επηρεάζει την κατάσταση του σκελετού. Στη μέση ηλικία, η διαδικασία ανανέωσης επιβραδύνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται πιο λεπτά και να εμφανίζονται προβλήματα οστεοπενίας και οστεοπόρωσης.

Οι κάλυκες που αναγεννώνται
Οι γευστικοί κάλυκες, που αποτελούν τα αισθητήρια όργανα της γεύσης και οι οποίοι εκτός από τη γλώσσα βρίσκονται στον ουρανίσκο και τον φάρυγγα, διαθέτουν αισθητικά κύτταρα που ανανεώνονται κατά μέσο όρο κάθε βδομάδα. Η αντικατάστασή τους από καινούργια επηρεάζεται από το κάπνισμα, καθώς και από την ύπαρξη λοιμώξεων.

Νεανική επιδερμίδα σε 15 ημέρες
Η έκθεση στον ήλιο, στη ρύπανση και σε διάφορες χημικές ουσίες, το κάπνισμα και η κακή διατροφή επιβαρύνουν καθημερινά το δέρμα μας, που αποτελεί και το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας. Η προστασία του από όλους αυτούς τους παράγοντες γίνεται με την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε 15 ημέρες. 

Με την πάροδο του χρόνου, η παραγωγή της ελαστίνης και του κολλαγόνου -των δύο δομικών συστατικών του δέρματος- μειώνεται και επομένως η διαδικασία ανάπλασής του επιβραδύνεται.

Ανανέωση από την κορυφή μέχρι τα νύχια
Με δεδομένο ότι τα νύχια μεγαλώνουν περίπου 3-4 χιλιοστά τον μήνα, η πλήρης ανάπλαση ενός νυχιού στα δάχτυλα του χεριού ολοκληρώνεται σε 5-6 μήνες, ενώ για το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού απαιτούνται 14-18 μήνες. 

Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα νύχια μεγαλώνουν 3 φορές πιο γρήγορα στα χέρια και η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι τα χρησιμοποιούμε περισσότερο και επομένως η αναπαραγωγή της κεράτινης στιβάδας σε αυτά γίνεται με γρήγορο τρόπο, ώστε να προστατεύεται καλύτερα το δέρμα. 

Σε ό,τι αφορά τα μαλλιά, η ζωή μιας τρίχας στις γυναίκες με μακριά μαλλιά ανέρχεται στα 6 χρόνια (μεγαλώνει 1 εκ. κάθε μήνα), ενώ στους άνδρες στα 3 χρόνια. 

Στο τελευταίο της στάδιο, η τρίχα πέφτει, ωστόσο η ρίζα της εξακολουθεί να υπάρχει και ύστερα από ένα χρονικό διάστημα γεννιέται νέα τρίχα.

Οι ελπίδες στα βλαστοκύτταρα
Η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να επιτύχουν την αναγέννηση όλων των ιστών, ακόμη και της καρδιάς, των αρθρώσεων και των νεύρων που δεν μπορούν να ανανεωθούν και οι οποίοι, όταν υφίστανται βλάβη, δεν αντικαθίστανται από νέα λειτουργικά κύτταρα, αλλά από ουλώδη ιστό, που δεν έχει καμία λειτουργική αξία. 

Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, τα οποία μπορούν να εξειδικευθούν σε οποιαδήποτε λειτουργία χρειάζεται ο οργανισμός (μυϊκή, αναπνευστική κ.λπ.).

Τα κύτταρα που δεν ανανεώνονται
Ελάχιστα σημεία του σώματός μας παραμένουν αμετάβλητα σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας και πρόκειται για τα εξής :

* Την παρεγκεφαλίδα, περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού και, μεταξύ άλλων, εμπλέκεται στον έλεγχο της κίνησης. H ανάπτυξή της ολοκληρώνεται μερικούς μήνες μετά τη γέννηση και δεν ανανεώνεται ξανά.

* Τα οπτικά νεύρα, με μοναδική εξαίρεση τον κερατοειδή χιτώνα.

* Τα δόντια.




ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τον κ. ΣΤΕΛΙΟ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ, ειδικό παθολόγο, και την κ. ΟΛΓΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, γνωστική νευροψυχολόγο στο Ιατρείο Μνήμης του «Υγεία».

Πώς επηρεάζει ο ποιοτικός ύπνος το σωματικό σου βάρος + tips για να το πετύχεις…!!!

Προγραμμάτισε τα ωράρια του ύπνου σου και δες τον αριθμό της ζυγαριάς να πέφτει.

Ίσως να μην το συνειδητοποιείς καν, αλλά υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ του πόσο καλά κοιμήθηκες χθες το βράδυ και της όρεξής σου για φαγητό σήμερα. 

Σύμφωνα με μια δοκιμή που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, όταν 80 ενήλικες με συνήθη ύπνο λιγότερες από 6,5 ώρες τη νύχτα επέκτειναν τον ύπνο τους σε 8,5 ώρες ύπνου τη νύχτα, τα επίπεδα ενέργειάς τους βελτιώθηκαν και επομένως το σώμα τους χρειαζόταν λιγότερη τροφή για να τους κρατήσει ενεργούς όλη την ημέρα.

Ομοίως, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity και παρακολουθούσε τις συνήθειες ύπνου και το βάρος 125 ενηλίκων κατά τη διάρκεια ενός έτους διαπίστωσε ότι όσο πιο ποιοτικός ύπνος κάθε βράδυ, τόσο πιο υγιές βάρος και ποσοστό σωματικού λίπους συνολικά. 

Όλα εξαρτώνται από τον κιρκάδιο ρυθμό σου και πώς ένας κακός κύκλος ύπνου μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις ορμόνες της πείνας σου. Ο κιρκάδιος ρυθμός σου όχι μόνο καθορίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης αλλά ρυθμίζει και άλλες βιολογικές λειτουργίες, όπως τη θερμοκρασία του σώματός, τα επίπεδα ενέργειας και τις ώρες των γευμάτων.
Ο επαρκής ποιοτικός ύπνος θα προσφέρει περισσότερη ενέργεια και υγιή όρεξη, ενώ η έλλειψη ύπνου μεταφράζεται σε έλλειψη ενέργειας. Όσο πιο ξεκούραστη νιώθεις, τόσο λιγότερο διατεθειμένη είσαι να αναζητήσεις γεύματα και σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά κατά την διάρκεια της ημέρας.

Οι συζητήσεις γύρω από την απώλεια κιλών και τη διατήρηση ενός ισορροπημένου σωματικού βάρους έχουν επικεντρωθεί μόνο ανάμεσα στη σχέση διατροφής και άσκησης. 

Αδιαμφισβήτητα, το τι και πόσο τρώει ένα άτομο, καθώς και η ρουτίνα προπόνησής του, συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του τύπου στόχου, υπάρχει όμως ένας άλλος βασικός παράγοντας που παραβλέπεται εδώ: ο συνεπής και καλός ύπνος που μπορεί επίσης να συμβάλει σε ένα υγιές βάρος.
Δύο έξυπνα tips για ποιοτικό ύπνο

Να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα
Η δημιουργία και η τήρηση ενός προγράμματος είναι ένα από τa πιο έξυπνα και χρήσιμα tips που μπορείς να ακολουθήσεις. Όταν ρυθμίζεις τον κιρκάδιο ρυθμό σου, ο οποίος, με τη σειρά του, θα ρυθμίσει την όρεξή σου θα δεις εκπληκτικά αποτελέσματα και στη διατροφή σου. 

Αφού καταλάβεις πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το σώμα σου κάθε βράδυ για να λειτουργεί σωστά κάθε μέρα, και συνεπώς τις ιδανικές ώρες ύπνου και αφύπνισης, τήρησέ τις ευλαβικά.

Τι να αποφεύγεις
Για να ετοιμαστείς για ύπνο, πρέπει να κάνεις παύση σε δραστηριότητες που πιθανότατα θα σε κρατήσουν ξύπνια (μη βάζεις βράδυ το πλυντήριο ρούχων). Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση οποιασδήποτε απαιτητικής εργασίας 90 λεπτά πριν τον ύπνο για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις του στρες στο σώμα σου.




ΦΩΤΟ : iStock

Νιώθεις μοναξιά; Δοκίμασε αυτές τις 7 δραστηριότητες…!!!

Απλοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να δεις πως δεν είσαι μόνη σου.

Δεν είναι όλες οι περίοδοι ίδιες και πράγματι μπορεί ακόμα κι αν είσαι ένας από τους πιο κοινωνικούς ανθρώπους επί γης, να υπάρχουν στιγμές για σένα που να νιώθεις μοναξιά. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείς γιατί αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο. 

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι πρόκειται για μία παροδική κατάσταση, η οποία θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει. 

Παράλληλα, σκέψου πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τη συγκυρία αυτή για δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να "σε γνωρίσεις" καλύτερα.

Δεν χρειάζεται να σε παίρνει από κάτω, δεδομένου ότι υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσεις, δοκιμάζοντας διάφορες δραστηριότητες που θα σου φτιάξουν τη διάθεση και θα σε φέρουν σε επαφή με κόσμο.

Νιώθεις μοναξιά; Δοκίμασε τις παρακάτω λύσεις

1. Αρχικά στείλε ένα μήνυμα σε μία φίλη σου ή πάρε την τηλέφωνο για να δεις τι κάνει, αν πιστεύεις πως η άμεση επικοινωνία θα είναι καλύτερη. Αν έχετε καιρό να μιλήσετε, θα έχετε πολλά να πείτε, οπότε αναμφίβολα θα είναι μια καλή ευκαιρία για συζήτηση. Από την άλλη, μπορείς να προτείνεις να συναντηθείτε κάπου έξω για να αλλάξεις περιβάλλον.

2. Μπορείς να ξεκινήσεις ένα νέο χόμπι ή μια δραστηριότητα που θα σε απασχολήσει δημιουργικά. Είτε μιλάμε για γυμναστική ή για μια νέα δεξιότητα που θα αποκτήσεις, το να κάνεις κάτι καινούριο θα σε ανανεώσει, ενώ θα σε φέρει σε επαφή με νέους ανθρώπους. Ακολούθησε την κλίση σου, τα ενδιαφέροντά σου και θα δεις πως θα οδηγηθείς σε κάτι πολύ θετικό.

3. Μία άλλη ιδέα που θα σε βοηθούσε αρκετά ψυχολογικά θα ήταν να γίνεις εθελόντρια σε κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό ή όπου έχουν ανάγκη. Μέσω αυτής της κίνησής σου θα έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με διάφορους ανθρώπους, ενώ θα έχεις αποκτήσει την ικανοποίηση πως βοήθησες κάποιον που το είχε ανάγκη.

4. Για τις ημέρες που δεν έχεις όρεξη να βγεις από το σπίτι, μπορείς να ακούσεις ένα podcast που θα σου κρατήσει συντροφιά, ενώ μπορείς να επιλέξεις εκείνα που είναι live, στα οποία έχεις την επιλογή να αλληλεπιδράσεις.

5. Αν η μοναξιά οφείλεται στο γεγονός ότι ζεις μόνη σου, μπορείς να υιοθετήσεις ένα ζωάκι, το οποίο θα σου κρατάει συντροφιά. Παράλληλα, με την απόφασή σου αυτή θα έχεις σώσει μία ζωή, χαρίζοντας ένα ζεστό σπίτι στη νέα προσθήκη στη μικρή σου οικογένεια.

6. Δεδομένου ότι τα social media συχνά δημιουργούν λάθος εντυπώσεις και προσδοκίες, καλό είναι να κάνεις μία εκκαθάριση στα προφίλ σου, σταματώντας να ακολουθείς λογαριασμούς που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα και προωθούν την τοξική αισιοδοξία.

7. Αν νιώθεις πως δεν υπάρχει τρόπος να καταπολεμήσεις τη μοναξιά σου, καλό θα ήταν να μιλήσεις με έναν ειδικό, στον οποίο μπορείς να εκμυστηρευτείς αυτά που αισθάνεσαι και τον λόγο που σου συμβαίνει αυτό. Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια, αν το έχεις ανάγκη, καθώς μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να νιώσεις καλύτερα.

Πάντως αυτό που πρέπει να έχεις κατά νου είναι ότι καλύτερα να είσαι μόνη σου, από το να περιστοιχίζεσαι από λάθος ανθρώπους που τελικά δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτα συναισθηματικά, παρά σε κάνουν μέρα με τη μέρα να νιώθεις χειρότερα.




ΦΩΤΟ : iStock

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Αν πάρεις στα σοβαρά τον κόσμο, οδηγείσαι με μαθηματική ακρίβεια στην κατάθλιψη…!!!

Παρατηρώντας και ζώντας σ’ αυτό τον κόσμο, τα συμπεράσματα που βγάζεις παίρνοντας τον στα σοβαρά, σε οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη κατάθλιψη.

Βιωματικά και πρακτικά και όχι θεωρητικά, κατανοεί ο καθένας μας πως το απόφθεγμα ''Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα'' είναι η κοντινότερη προσέγγιση της εποχής.

Την κατάντια του ανθρώπινου είδους τη βλέπεις σε πάρα πολλές πτυχές της κοινωνίας, από το ότι δεν υπάρχει κανένας δισταγμός στο να θανατώσει άνθρωπος άνθρωπο, μέχρι τις διαπροσωπικές σχέσεις στις οποίες δεν υπάρχει βάθος ούτε κατά διάνοια.

Οι σχέσεις είτε στηρίζονται στη χρόνια εξάρτηση είτε στο συμφέρον. Η φιλία είναι ένα σπάνιο είδος, πόσο μάλλον η ερωτική σχέση που περιέχει μέσα και τεράστιες δόσεις εγωισμού.

Για την πρώτη πτυχή του ''ανθρώπου'' που αφορά δολοφονίες (είτε με τη πρόφαση του πολέμου, της ομάδας, της θρησκείας κλπ) είναι κάτι που όσο και να μεγαλώσω, όση περισσότερη σοφία και να αποκτήσω, ποτέ δεν θα πάψει να μου προκαλεί...

έκπληξη το γεγονός πως αντί ο κόσμος τα 60-70 χρόνια της ζωής του να τα περνάει όμορφα γαλήνια στον πιο γεμάτο πλανήτη (απ’ όλες τις απόψεις) προτιμά να σκορπά το θάνατο, να καταστρέφει τη φύση, να δολοφονεί ζώα.

Για ποιο λόγο; Ποτέ δε θα μάθω πραγματικά τι ψυχικά τραύματα επουλώνει ο καθένας απ’ αυτούς, κάνοντας ανεπανόρθωτο κακό στο συνάνθρωπο.

Η δεύτερη πτυχή που σίγουρα είναι πιο βαριάς μορφής γιατί τη βιώνουμε καθημερινά στον κύκλο μας και δεν τη βλέπουμε απλά στην τηλεόραση, είναι αυτή των διαπροσωπικών σχέσεων.

Η αλήθεια είναι πως με το πέρας των χρόνων, μετά από συλλογή εμπειριών καταλήγεις στο συμπέρασμα πως ουσιαστικές και βαθιές ανθρώπινες σχέσεις δεν υπάρχουν. 

Σιγά σιγά βλέπεις γύρω σου την απαξίωση πολλών εννοιών, όπως της φιλίας, της συντροφικότητας ή της συνεργασίας.

Ο άνθρωπος μεγαλώνει, αλλάζει και χάνεται. Πράγματα που ένωναν δύο ανθρώπους στο παρελθόν πλέον όχι απλά έχουν ξεθωριάσει, αλλά έχουν διαγραφεί εντελώς. Έτσι μένει μόνο η συνήθεια η οποία κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί κ αυτή.

Το πρόβλημα σ’ αυτή τη περίπτωση είναι πως μεγαλώνοντας δυσκολεύεσαι ολοένα και περισσότερο να βάλεις καινούρια άτομα στην καθημερινότητα σου. 

Μπορεί να διευρύνονται οι ορίζοντες σου και να γίνεσαι διαλλακτικότερος στα στραβά της εποχής και των γύρω σου, αλλά πολύ δύσκολα συνυπάρχεις μαζί τους.

Ευτυχώς που στα δικά μου μάτια υπάρχουν δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες που μας δίνουν πνοή κι ενέργεια και μας γλυτώνουν από τη ματαιότητα. Το ένα είναι η τέχνη και το άλλο ο έρωτας.

Βέβαια τώρα που το ξανασκέφτομαι ο έρωτας αφορά κυρίως τους νέους ανθρώπους. Όσο μεγαλώνεις συνειδητοποιείς πως κι αυτός είναι εγωιστικός και υπερτιμημένος. 

Οπότε μένει μόνο η τέχνη, η οποία έχει τόσες πολλές μορφές, που είναι αδύνατον να μη βρεις κάτι να σε εκφράζει και να σε γεμίζει ενέργεια και ζωή. 

Μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, ποίηση, ζωγραφική, φωτογραφία και φύση (κι αυτή τέχνη είναι).

Όλα είναι πράγματα που καθαρίζουν τελείως τον εγκέφαλο και σε κάνουν να δεις τη ζωή όμορφη (κι ας μην είναι). Χωρίς την ανάγκη αναγκαστικής συντροφιάς από ανθρώπους που δεν εκτιμάς ή δεν σε συνδέει τίποτα πλέον.

Δεν είναι άσχημο πράγμα η μοναχικότητα όταν έχεις για φίλο τη μαγεία της τέχνης, ανακαλύπτεις στον εαυτό σου κρυμμένες γωνίες που δεν γνώριζες καν την ύπαρξη τους.

Βέβαια αν υπάρξει η σπάνια περίπτωση του να βρεθεί ένας άνθρωπος που θα έχετε πνευματική και συναισθηματική ταύτιση τόσο δυνατή που να περάσετε όλα τα παραπάνω μαζί, νομίζω πως θα είστε πολύ κοντά στο να αγγίξετε το θεό.

Στενεύουν τα περάσματα

οι φίλοι μου φαντάσματα

κι η πόλη μοιάζει γενικώς

τάφος οικογενειακός




Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να χάσεις βάρος μια για πάντα ;

Το κλειδί για την επιτυχημένη απώλεια βάρους δεν βρίσκεται στις γρήγορες λύσεις ή στις προσωρινές δίαιτες.

Η απώλεια βάρους είναι ένας κοινός στόχος για πολλά άτομα που επιδιώκουν να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία τους. Ωστόσο, το κλειδί για την επιτυχημένη απώλεια βάρους δεν βρίσκεται στις γρήγορες λύσεις ή στις προσωρινές δίαιτες, αλλά στην υιοθέτηση βιώσιμων αλλαγών στον τρόπο ζωής που προάγουν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία. 

Εδώ θα βρεις τις καλύτερες στρατηγικές για την επίτευξη διαρκών αποτελεσμάτων απώλειας βάρους. 

Εστιάζοντας σε μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει διατροφή, σωματική δραστηριότητα, νοοτροπία και συνέπεια, μπορείς να ξεκινήσεις ένα ταξίδι προς ένα υγιέστερο βάρος και έναν πιο ευτυχισμένο εαυτό.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους :
Το πρώτο βήμα προς την επιτυχή απώλεια βάρους είναι ο καθορισμός ρεαλιστικών και εφικτών στόχων. Αντί να στοχεύεις σε δραστική απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, εστίασε σε σταδιακές, βιώσιμες αλλαγές. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι δημιουργείς έναν τρόπο ζωής που μπορείς να διατηρήσεις μακροπρόθεσμα, αποφεύγοντας τον κύκλο της δίαιτας yo-yo.

Υιοθέτησε μια ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή :
Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη απώλεια βάρους. Γέμισε το πιάτο σου με ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη. 

Απόφυγε ή ελαχιστοποίησε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα ποτά και την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Η εύρεση ενός τρόπου διατροφής που ταιριάζει στις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής σου, όπως η μεσογειακή ή φυτική διατροφή, μπορεί να διευκολύνει τη μακροπρόθεσμη συμμόρφωση.

Έλεγχος μερίδας :
Ο έλεγχος της μερίδας παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους. Να προσέχεις τα μεγέθη της μερίδας σου και να ακούς τα σημάδια πείνας και πληρότητας του σώματός σου. Σκέψου να χρησιμοποιήσεις μικρότερα πιάτα και μπολ, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις χορτάτη με μικρότερες μερίδες. 

Επιπλέον, επιβράδυνε και απόλαυσε τα γεύματά σου, καθώς αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλό σου να καταγράφει πιο αποτελεσματικά τα αισθήματα πληρότητας.

Τακτική σωματική δραστηριότητα :
Η ενσωμάτωση της τακτικής σωματικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για τη συνολική ευεξία. Βρες δραστηριότητες που σου αρέσουν, είτε είναι γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, χορός ή προπόνηση ενδυνάμωσης, και κάνε τις μέρος της ρουτίνας σου. 

Επιδίωξε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, μαζί με ασκήσεις ενδυνάμωσης δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.

Καλλιέργησε τη θετική νοοτροπία :
Η θετική νοοτροπία είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη απώλεια βάρους. Αντί να εστιάσεις στους περιορισμούς και τις στερήσεις, άλλαξε τη νοοτροπία σου για να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής ως επιλογή που σε θρέφει και σου δίνει ενέργεια. 

Γιόρτασε μικρές νίκες στην πορεία και εξασκήσου στην αυτοσυμπόνια αν συναντήσεις αναποδιές. Να θυμάσαι ότι η απώλεια βάρους είναι ένα ταξίδι και κάθε βήμα μετράει - ακόμα και προς τα πίσω.

Δώσε προτεραιότητα στη διαχείριση του ύπνου και του στρες :
Ο επαρκής ύπνος και η διαχείριση του στρες συχνά παραβλέπονται αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του βάρους. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και να οδηγήσει σε αυξημένη λιγούρα. 

Επιπλέον, το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικό φαγητό και να εμποδίσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους. Δώσε προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο και συμμετείχε σε δραστηριότητες που μειώνουν το στρες, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή τα χόμπι για να υποστηρίξεις το ταξίδι σου για απώλεια βάρους.

Δημιούργησε ένα σύστημα υποστήριξης :
Η ύπαρξη ενός συστήματος υποστήριξης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την επιτυχία σου στην απώλεια βάρους. Ζήτησε υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους ή γίνετε μέλος μιας κοινότητας απώλειας βάρους όπου μπορείς να μοιραστείς εμπειρίες, να ζητήσεις συμβουλές και να παραμείνεις παρακινημένη. 

Το να περιτριγυρίζεις τον εαυτό σου με άτομα με παρόμοια σκέψη μπορεί να σου προσφέρει ενθάρρυνση, υπευθυνότητα και αίσθηση του ανήκειν.

Διατήρησε τη συνέπεια και την υπομονή :
Η συνέπεια είναι το κλειδί όταν πρόκειται για βιώσιμη απώλεια βάρους. Εστίασε στο να κάνεις μικρές, συνεπείς αλλαγές στις συνήθειές σου αντί να επιδιώκεις γρήγορες λύσεις. Να είσαι υπομονετική με τον εαυτό σου, καθώς η απώλεια βάρους απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Να θυμάσαι ότι τα βιώσιμα αποτελέσματα αξίζουν την αναμονή.

Η επίτευξη διαρκούς απώλειας βάρους απαιτεί μια ολιστική και βιώσιμη προσέγγιση που περιλαμβάνει τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τη νοοτροπία και τη συνέπεια.




ΦΩΤΟ : iStock

Ποιο πλαστικό μπουκάλι νερού συσσωρεύει λιγότερα βακτήρια;

Ενώ η συνήθεια του να πίνεις αρκετό νερό μέσα στην ημέρα είναι από τις καλύτερες για την υγεία σου, το να μην πλένεις το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού δεν είναι και τόσο.

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν πάνω στο μπουκάλι νερού που χρησιμοποιείς για να παραμένεις ενυδατωμένη στο γυμναστήριο, το γραφείο ή το ταξίδι; 

Η απάντηση είναι πολλά, πάρα πολλά, περισσότερα από όσα θα μπορούσες να φανταστείς, αφού όπως αποκάλυψε σχετική μελέτη της αμερικανικής εταιρείας κυλιόμενων διαδρόμων γυμναστικής "Treadmill Reviews", ο αριθμός των βακτηρίων πάνω στα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού ξεπερνάει ακόμα και τον αριθμό των βακτηρίων που βρίσκονται πάνω στα παιχνίδια ενός κατοικίδιου ή στο καπάκι μιας τουαλέτας ευρείας χρήσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εταιρεία σύλλεξε 12 πλαστικά μπουκάλια μιας ομάδας αθλητών και τα έστειλε για ανάλυση στο μικροβιολογικό εργαστήριο "EmLab P&K", από όπου προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα: ανά τετραγωνικό εκατοστό πλαστικού μπουκαλιού εντοπίστηκαν κατά μέσον όρο 313.499 CFU (μονάδες σχηματισμού αποικιών μικροβίων), 

όταν το μέσο παιχνίδι ενός σκύλου έχει 2.937 CFU ή το μέσο κάθισμα της τουαλέτας σε ένα σχολείο έχει 3.200 CFU. Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν για τα πλαστικά μπουκάλια που δεν πλένονταν τακτικά μέσα στην εβδομάδα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται όλα και περισσότερα βακτήρια, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ταυτόχρονα, η ανάλυση έδειξε πως τα πιο μολυσμένα μπουκάλια ήταν εκείνα που άνοιγαν αφού πιεστεί το καπάκι με το δάχτυλο, γνωστά και ως slide tops. 

Δεύτερα σε σειρά έρχονται τα πλαστικά μπουκάλια με βιδωτό καπάκι και όσα ανοίγουν με τράβηγμα του στομίου. 

Λιγότερα βακτήρια παρατηρήθηκαν σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια που διέθεταν ενσωματωμένο καλαμάκι, αφού στην περίπτωση αυτή ο χρήστης δεν αξίζει σχεδόν ποτέ το στόμιο με τα χέρια σου. 

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η λύση των πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης δεν είναι ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον, για αυτό προειδοποιούν να γίνεται πλύση των μπουκαλιών τουλάχιστον μια φορά την ημέρα με ζεστό νερό και σαπουνάδα, ενώ να χρησιμοποιείται ειδική βούρτσα πλυσίματος για εκείνα με στενό στόμιο.




ΦΩΤΟ : iStock

Δεν γεννηθήκαμε όλες νοικοκυρές…!!!

Οπότε ας μην ψάχνουμε δικαιολογίες όλη την ώρα κι ας δούμε τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση. Δεν κάνουν όλες οι γυναίκες για νοικοκυρές. Όσο κι αν χτυπάνε τον πωπό τους κάτω οι μανούλες της επικράτειας, δεν είναι όλα τα θηλυκά βλαστάρια τους γεννημένα για οικοκυρικά.

Σε τούτη τη μικροσκοπική κουκίδα του χάρτη που αποκαλούμε χώρα μας, μεγαλώσαμε με συγκεκριμένα στάνταρ. Η γυναίκα είναι η καλύτερη κόρη. Η γυναίκα τα προλαβαίνει όλα. Η γυναίκα πηγαινοφέρνει τα παιδιά.

Η γυναίκα είναι καλή μαγείρισσα και σέξι ερωμένη. Η γυναίκα είναι πάντα στην τρίχα και κάνει καλύτερο μουσακά από την άλλη γυναίκα της ζωής ενός άντρα: τη μάνα του. Η γυναίκα το ένα, η γυναίκα το άλλο.

Ε, λοιπόν σας γελάσανε. Δεν είναι όλες οι γυναίκες έτοιμες να ενσαρκώσουν όλους τους ρόλους. Δεν είναι όλες φτιαγμένες πολυεργαλεία, δεν έχουν άπειρες δυνατότητες και δεν έχουν όλες ταλέντο στα «του σπιτιού».

Δε λέμε, είναι βεβαίως αναγκαίο να ξέρει να πλένει τα πιάτα, να κάνει και κανένα σκούπισμα και να πλένει το βρακί της, αλλά δεν είναι απαραίτητο πως θα τα κάνει κάθε μέρα, όλη μέρα με την ψυχή της. 

Γιατί το θηλυκό σήμερα δεν έχει χρόνο ούτε να βήξει.

Πώς να προλάβει να κάνει γενική όπως έκανε η γιαγιά σου που εξαφάνιζε και τον τελευταίο κόκκο σκόνης πίσω απ’ τον καναπέ; Δεν θέλει να το κάνει αλλά και να ήθελε, την ρωτάς αν προλαβαίνει;

Έχει να πάει για δουλειά, να κάνει ένα μπάνιο, να κατατροπώσει την τριχοφυΐα την ελληνική από πάνω της, να γίνει εμφανίσιμη, να μπει στα social media, να βρει έναν άντρα, να εξηγήσει στην μάνα της πως δε θα γίνει σύντομα γιαγιά. 

Κοινώς έχει δουλειές με φούντες. Με τις μαγειρικές και τα ξεσκονόπανα θα ασχολείται τώρα;

Άντε και καταφέρνει να κάνει μια σχέση της προκοπής, κανείς δεν την ενημέρωσε πως θα πρέπει να φροντίζει και για το δικό του το βρακί ή το στομάχι ή και τα δύο. 

Νόμιζε πως αφού έχουμε εκμοντερνιστεί θα βάζει κι ο καλός της ένα πλυντήριο, θα ποτίζει και μια γλάστρα και θα της φτιάχνει και μια μακαρονάδα στο τσακίρ κέφι.

Δεν ήξερε πως πρέπει να τα κάνει όλα και να χαίρεται γι 'αυτό. Εκείνη μέχρι να τον βρει, έτρωγε τα ταπεράκια της μαμάς της και χόρταινε με γιαουρτάκια, τοστάκια, αυγουλάκια κι όλα αυτά τα υποκοριστικά που σε κάνουν να πιστεύεις πως όλο και κάτι σκαμπάζεις κι εσύ από κουζίνα. 

Απέφευγε σαν το διάολο το λιβάνι την επαφή με τηγάνια, κατσαρόλες και λοιπά τεντζερέδια.

Όλες απαντάμε πως όταν έρθει η ώρα θα μάθουμε και να μαγειρεύουμε και να σιδερώνουμε και θα γίνουμε τα κορίτσια λάστιχο που θα τα κάνουν όλα και θα συμφέρουν.

Ανοησίες! Αν δεν το 'χεις μέσα σου το μικρόβιο της νοικοκυροσύνης, δεν το αποκτάς εύκολα. Γεμίζουμε τον τόπο τσελεμεντέδες ή απλικέσιον - που είχαμε και στο χωριό μας - και κάνουμε τους Πετρετζίκηδες.

Περιμένει ο εκάστοτε φουκαράς να φάει έναν μουσακά της προκοπής απ’ τα χεράκια μας ή να τον σηκώσουμε πρωί Σαββάτου απ ‘τον ήχο της ηλεκτρικής. 

Και μάλλον θα περιμένει πολύ ακόμα γιατί εμείς προτιμάμε να χουζουρέψουμε λίγο περισσότερο τα Σάββατα απ 'το να προσποιηθούμε την Μαίρη Παναγιωταρά με το φακιόλι στο κεφάλι.

Θα φάμε κι απ ‘έξω, θα πάμε κι ένα κομμωτήριο κι άμα έχουμε όρεξη θα αλλάξουμε και τα σεντόνια για να νιώσουμε πως κάναμε κάτι. Μέχρι εκεί όμως. Πολλά-πολλά θα κάνουμε κάθε Χριστούγεννα και Λαμπρή. Μην συνηθίσετε κιόλας και μας τα ζητάτε συνέχεια.

Αν δε σας κάνουν οι γυναίκες σήμερα, να μένατε στη μανούλα σας που σας τα είχε όλα στο χέρι και να ρουφάγατε το αυγό σας, αγαπημένα μου αντράκια.