Σάββατο 6 Μαΐου 2017

50 χρήσεις με Μυλόξυδο για θεραπεία από τον Ιπποκράτη μέχρι σήμερα....!!!!!!!

Οδηγίες για το πώς να το καταναλώσετε
Το ξίδι από μηλίτη είναι ένα πολυλειτουργικό μηχάνημα για κάθε νοικοκυριό Αυτό το υπέροχο τονωτικό έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπείες για έναν αριθμό διαφορετικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών, για κοινά κρυολογήματα και λοιμώξεις, πέτρες στα νεφρά, υψηλή αρτηριακή πίεση, αρθρίτιδα και πολλά άλλα.

Το 400 π.Χ., ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, χρησιμοποίησε αυτή την καταπληκτική φυσική διαδικασία καθαρισμού, θεραπεία και ενεργοποίηση της ιατρικής οι Σαμουράι , οι Ρωμαίοι στρατιώτες και οι παραστρατιωτικές ομάδες σε όλη την ιστορία έχουν χρησιμοποιησει το μηλόξυδο για αυτές τις ίδιες ιδιότητες, ως αντισηπτικό, αντιβακτηριακό και ως τονωτικό.

Πάντοτε, να δίνετε προσοχή στην ετικέτα του μηλόξυδο όταν θέλετε να το αγοράσετε πρέπει να είναι βιολογικό

Παρά το γεγονός ότι είναι όξινο από τη φύση, πραγματικά βοηθά να ισορροπήσει τα επίπεδα του pH σας, που βοηθά στην υποστήριξη ενός υγιούς σώματος, μείωση της χρόνιας φλεγμονής και να αποκρούσει την ασθένεια. 

Αυτό το άρθρο δίνει μια λίστα με τις 50 πιο κοινές χρήσεις. Καταπληκτική Λίστα για 50 χρήσεις για τον μηλίτη Apple Vinegar

Καούρα
Κάθε φορά που αισθάνεστε τα συμπτώματα καούρας, διαλύστε ένα κουτάλι σούπας ή έτσι σε λίγο νερό. Εάν είναι πάρα πολύ δυσάρεστο για να μπορείτε να καταπιείτε, προσθέστε λίγο ακατέργαστο μέλι για να δοκιμάσετε.

Ξηρό δέρμα
Ενυδατώστε με μηλόξυδο το πρόσωπό σας για να μειώσει την λιπαρότητα. Αυτό θα βοηθήσει επίσης τις ουλές από ακμή.

Αντιμυκητιασικά
Εφαρμόστε μηλόξυδο τοπικά στην πάσχουσα περιοχή. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να βάζετε κομπρέσες σε 1 μέρος ξύδι μήλου μηλίτη, 5 μέρη νερού, για 30 λεπτά την ημέρα, αν είναι δυνατόν.

Πόνο στους μυς
Τρίψτε μηλόξυδο απευθείας πάνω από τους πονεμένους μύες ή αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας με νερό και πίνετε για την ανακούφιση του πόνου.

Αντικνησμικές 
Μερικές τοπικές κομπρέσες θα είναι μεγάλη βοήθεια για να απαλλαγούμε από τη φαγούρα.

Ευαισθησία στην Ινσουλίνη
Τακτικά χρησιμοποιούν ξύδι μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ισορροπημένα.

Σαφή Ιγμόρεια
Μια βουλωμένη μύτη μπορεί να είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Προσπαθήστε να πίνετε ένα φλιτζάνι με να αναμιγνύεται με μηλόξυδο στο νερό. Αυτό θα λειτουργήσει ως αντιβακτηριακό στο λαιμό σας και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση και διάλυση της βλέννας.

Λέμφου
Η καθημερινή χρήση του μηλόξυδο θα σας δώσει τα οφέλη στην απεξάρτηση και θα σας βοηθήσει να οικοδομήσουμε την ασυλία. ½ κουταλιά αναμειγνύονται σε κάποιο τσάι ή λεμόνι νερό κάθε πρωί θα χρειαστούν για να επιτευχθεί ο στόχος.

Ώθηση της ενέργειας
Προσθέστε λίγο, δεδομένου ότι έχει μια ισχυρή γεύση, σε ένα φρέσκο ​​χυμό ή smoothie το πρωί.

Τονωτική Λοσιόν
Αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε λίγο νερό και απλώστε στο πρόσωπο με ένα κομμάτι βαμβάκι. Ναι, η μυρωδιά είναι έντονη, αλλά διαλύεται γρήγορα και θα βελτιώσει το δέρμα σας. Επαναλάβετε τη διαδικασία σε καθημερινή βάση για καλύτερα αποτελέσματα.

Ηλιακό έγκαυμα
Μηλόξυδο βοηθά το δέρμα να αισθάνεται μαλακό και δροσερό, καθώς αποκαθιστά το pH. του δέρματος ένα φλυτζάνι ή δύο από μηλόξυδο σε ένα μπάνιο και να μουλιάσει για δέκα λεπτά.

Λεύκανση δοντιών
Εφαρμόστε απευθείας στα δόντια και στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό, αλλά να αποφύγει να γίνετε αυτό συχνά, καθώς μπορεί να σπάσει το σμάλτο των δοντιών. Για μια πιο ήπια προσέγγιση, αραιώστε με νερό και χρήση ως στοματική έκπλυση.

Για καθαριστικό
Κάνοντας το δικό σας καθαριστικό είναι ένας φανταστικός τρόπος για να απαλλαγούμε από περιττές χημικές ουσίες στο σπίτι σας. Έχει είναι διπλή ζύμωση και ένα εξαιρετικό αποτοξινωτικό. Ανακατέψτε 1 μέρος νερό, 1 μέρος ξύδι μήλου μηλίτη και 2-3 σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο μαζί σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.

Οσμή αφαίρεσης
Apple ξίδι μηλίτη διασπά τις πτητικές ενώσεις και σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν τις δυσάρεστες οσμές γύρω από το σπίτι. Ετοιμάστε αφαίρεσης οσμή σας σε αναλογία 1 μέρος νερό και 1 μέρος ξύδι μήλου μηλίτη σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και χρήση σε χώρους όπου μια κακή οσμή είναι παρόν

Ζιζανιοκτόνα
Διαφορετικές συνταγές κάνουν χρήση του μηλίτη ξύδι ως ζιζανιοκτόνο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο του, αναμειγνύεται με απορρυπαντικό πιάτων, νερό, αλάτι και / ή χυμό λεμονιού.

Πιτυρίδα
Αναμείξτε ίσα μέρη νερό και ξύδι σε ένα μπουκάλι σπρέι και ψεκάστε τα μαλλιά μετά το λούσιμο, αφήστε το στα μαλλιά για 15 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε. Επαναλάβετε τη διαδικασία για λίγες ημέρες μέχρι η πιτυρίδα να εξαφανίζεται εντελώς. Καλό θα είναι να επαναλάβουμε αυτή τη θεραπεία μία φορά την εβδομάδα ή έτσι για τη συντήρηση.

Πονόλαιμος
Εχει αντιβακτηριακή ιδιότητες που το καθιστούν εξαιρετικά κατάλληλο για κρυολογήματα και τέτοιες ασθένειες. Συνδυάστε μια κουταλιά της σούπας, 1 κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν και 3 κουταλιές της σούπας ακατέργαστο μέλι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό.Το Μηλόξυδο και το μέλι έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στην επιτάχυνση της ανάκαμψης και την καψαϊκίνη σε πιπεριές ,ζεστό θα σας βοηθήσει να απαλύνει τον πόνο.

Την κακοσμία των ποδιών
Ρίξτε μηλόξυδο πάνω από τα πόδια σε μια πλαστική σακούλα και κάλυψε τα τη διάρκεια της νύχτας Αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ένα αποσμητικό μασχάλης.

Έγκαυμα
Το συντομότερο δυνατό, εφαρμόστε ACV στο έγκαυμα για να σας βοηθήσει να απαλύνει τον πόνο και την τόνωση της επούλωσης, καθώς και να τα απολυμαίνει εύκολα. Αλλά σημειώστε ότι ποτέ δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε ανοιχτές πληγές.

Μώλωπες
Ζεστάνετε ένα φλιτζάνι ξύδι μήλου μηλίτη και ανακατεύουμε σε μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Απλώστε το μίγμα στο μελανιά σαν κομπρέσα.

Κακή αναπνοή
Για να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή, αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα φλιτζάνι νερό και κάνετε γαργάρες για 10 δευτερόλεπτα.

Ξύρισμα Θεραπεία
Αναμείξτε ίση ποσότητα της σούπας μηλόξυδο και νερό και εφαρμόστε στο δέρμα για ένα χαλαρωτικό aftershave.

Φυσικό για αέρια και Δυσκοιλιότητα
Ξύδι διεγείρει τα πεπτικά υγρά (HCl – υδροχλωρικό οξύ), που βοηθά στη διάσπαση της το σώμα σας. μια κουταλιά της σούπας σε ζεστό τσάι και πιείτε αυτό το μείγμα πριν από το γεύμα.

Ψύλλοι Απωθητικό (κατοικίδια ζώα)
Εάν δεν γνωρίζετε το γεγονός αυτό, το μηλόξυδο κάνει μια τρομερή φυσική απωθητική ουσία σε ψύλλους, η οποία δίνει φανταστικά αποτελέσματα! Απλά εφαρμόστε τοπικά στο δέρμα του σκύλου σας ή βάλτε σε ένα μπουκάλι σπρέι και ψεκάστε πάνω από την γούνα και στο κρεβάτι τους σκύλους.

Κρεατοελιές, μυρμηγκιές
Ενυδατώστε ένα κομμάτι βαμβάκι με λίγο ξίδι, θέστε το πάνω από στο δέρματος, ή κρεατοελιά και ασφαλίστε με έναν επίδεσμο. Αφήστε το κατά τη διάρκεια της νύχτας και πλύνετε την περιοχή μετά την αφαίρεσή του. Επαναλάβετε κάθε βράδυ μέχρι τα κονδυλωμάτα να έχουν φύγει.

Καρύκευμα
Ζήστε τα καρυκεύματα σας χρησιμοποιώντας το ξύδι μήλου μηλίτη. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο σε σάλτσες, μαρινάδες και vinaigrettes. Ανακατεύουμε με χυμό λεμονιού για μια μεγάλη veggie dressing.Mix αυτό το ξύδι με λίγο ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά για ένα απλό κάλυμμα για το κρέας ή σαλάτα.

Ανακατεύουμε με χυμό φρούτων
Μην αμφιβολία αυτή συνδυασμός, δεδομένου ότι η γεύση του είναι εξαιρετική! Προσπαθήστε να αναμίξετε μια μικρή ποσότητα της σούπας μηλόξυδο με σταφύλια ή παρόμοιο είδος του χυμού, αλλά να είστε προσεκτικοί για να χρησιμοποιήσετε φρέσκα Είναι ένας εύκολος και γευστικός τρόπος για να πάρετε μια ημερήσια δόση του ACV.

Σούπες
προσθέσετε μια γουλιά στην σούπα σας

Προϊόντα αρτοποιίας
Προσθήκη στα ψημένα αγαθά και σε μικρές ποσότητες, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αισθητό.

Οσμή ούρων σε Ρούχα
Προσθέστε ½ φλιτζάνι σε πλυντήριο για να πάρει την μυρωδιά των ούρων από τα ρούχα.

Στομαχικές διαταραχές
Οι αντιβιοτικές ιδιότητες και η πηκτίνη στο ξύδι μήλου μηλίτη είναι ένα καταπραϋντικό του στομάχου. Συνδυάστε 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο, 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​τζίντζερ σε νερό, 1 κουταλιά φρέσκο ​​χυμό λεμονιού, 1 λίτρο ανθρακούχο νερό και λίγο μέλι για τη γεύση, να προετοιμάσετε ένα καταπραϋντικό του στομάχου κοκτέιλ. Πάρτε μια γουλιά σε ένα ποτήρι νερό όταν αρχίσετε να αισθάνεστε φούσκωση ή πρησμένο.

Σταματήστε το μάσημα απο τα κατοικίδια απο τα πράγματα σας
Τα περισσότερα ζώα μισούν την μυρωδιά του ξιδιού. Αναμφίβολα, θα αποφύγετε το μάσημα πάνω σε καλώδια, καναπέδες, κλπ ψεκάσετε με κάποιο μηλόξυδο μία φορά την εβδομάδα. και δεν πρόκειται ποτέ να κατουρήσει εκεί και πάλι.

Detox Bath
Προσθέστε 1 φλιτζάνι ξύδι μήλου μηλίτη στο μπάνιο σας μαζί με ⅓-1 φλιτζάνι Epsom άλατα και 5-10 σταγόνες αιθέρια έλαια. Η προσθήκη με θαλασσινό αλάτι, το τζίντζερ και μαγειρική σόδα είναι επίσης μεγάλες επιλογές για περαιτέρω χαλάρωση και αποτοξίνωση.

Κράμπες
Για να αισθάνεσθε ανακούφιση, τρίψτε άμεσα στην περιοχή που είναι κράμπες.

Μαλλιά Λάμψη Ενυδατική Θεραπεία Ανανέωσης
Αναμίξετε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού με νερό και ξύδι μήλου μηλίτη σε αναλογία 1: 1 και ψεκάστε στα μαλλιά κατά το χτένισμα.

Αποτοξίνωση του ήπατος
Δώστε το συκώτι σας μια ισχυρή θεραπεία αποτοξίνωσης με τη λήψη 1-2 κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι νερό το πρωί, ακολουθούμενη από την κατανάλωση ωμά τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά και άφθονο νερό όλη την ημέρα.

Candida
Αυτό το ξύδι είναι πλούσιο σε ένζυμα που βοηθούν το σώμα στην καταπολέμηση της candida. Πάρτε ½ κουταλιά της σούπας δύο φορές την ημέρα.

Απορρυπαντικό πιάτων
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο πλυντήριο πιάτων σας θα βοηθήσει να απομακρύνονται τα λίπη.

Ανακουφίζει από την ουρική αρθρίτιδα
Πάρτε 2-3 κουταλιές της σούπας 2-3 φορές την ημέρα για την ανακούφιση από ουρική αρθρίτιδα.

Προσθήκη στις σούπες 
Προσθέστε σε ζωμό για κάποια επιπλέον δύναμη αποτοξίνωσης.

Απώλεια βάρους
Το οξικό οξύ στο ξύδι μήλου μηλίτη καταστέλλει την όρεξη και μειώνει την κατακράτηση υγρών. Πάρτε ½ κουταλιά της σούπας σε κάποιο φρέσκο ​​λεμόνι νερό κάθε πρωί ή πριν από τα γεύματα και θα βιώσουν τα μεγάλα αποτελέσματα στη διαδικασία απώλειας βάρους.

Λαμπερά μαλλιά
Ξεπλύνετε τα μαλλιά σας σε ένα συνδυασμό της ίσης μέρος της σούπας μηλόξυδο και το νερό μετά το λούσιμο για μια μεγάλη λάμψη.

Χεριών και μασάζ ποδιών
Τρίψτε τα χέρια και τα πόδια σας μετά από μια κουραστική μέρα για να ανακουφίσει τους κουρασμένους μύες.

Αλκαλικοποίησης
Οι  Ασθένειες δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα αλκαλικό περιβάλλον, και η τακτική κατανάλωση του μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να διατηρήσει ένα υγιές επίπεδο του pH.

Πλύνετε τα φρούτα και λαχανικά
Χρησιμοποιήστε λίγο ξύδι για να πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας πριν από την κατανάλωση τους. Αυτό είναι σημαντικό για να απομακρύνετε τυχόν φυτοφάρμακα ή χημικά που μπορεί να έχουν ψεκαστεί πάνω τους πριν από τη συγκομιδή.

Εξουδετερώστε Μπαχαρικά
Ενώ το μαγείρεμα, όταν έχετε προσθέσει κατά λάθος πάρα πολλή σκόνη καγιέν για το δείπνο σας, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας μυλόξυδο κάθε φορά, μέχρι να αποδόσει η γεύση.

Ένας τρόπος για να προσελκύσουν και να σκοτώσετε μύγες των φρούτων είναι να βάλετε λίγο ξύδι μήλου και μια σταγόνα απορρυπαντικό πιάτων σε ένα μπολ  στον πάγκο.

Άσκηση Κούραση
Το γαλακτικό οξύ όταν συσσωρεύεται στον οργανισμό μετά από μια προπόνηση και προκαλεί κούραση. Τα αμινοξέα σε ACV παρέχει μια τέλεια antidote. πάρτε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα φλιτζάνι νερό μετά για την εξάντληση μετά την προπόνηση.

Μυκητιασική λοίμωξη
Προσθέστε 1 ½ φλιτζάνι του ξιδιού σε ένα μπάνιο και να μουλιάστε για 20 λεπτά.

Αλλεργίες
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε νερό και 1 κουταλιά της σούπας τοπικών βιολογικό μέλι καθημερινά θα σας βοηθήσει να την καταπολέμηση της σεζόν αλλεργία.
Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.




amazing-list-of-50-uses-for-apple-cider-vinegar-plus-instructions-on-how-to-consume-it-without-gagging1 Φωτογραφία 
http://www.swansonvitamins.com
Αρχικό Άρθρο Πηγή: fitlife.tv
w.healthyfoodhouse.com

2 πολύ ισχυρά συστατικά που καθαρίζουν το σώμα σας από τα παράσιτα & μειώνουν δραστικά το λίπος....!!!!!!!

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παράσιτα είναι επιβλαβείς μικροοργανισμοί. Χρησιμοποιούν τα θρεπτικά συστατικά του οργανισμού μας. Μπορεί να λάβουν διαφορετικές μορφές και να αναπτυχθούν σε όλο το σώμα.

Τα παράσιτα πιο συχνά ζουν μέσα στα ανθρώπινα έντερα. Τα παράσιτα τρέφονται με ζάχαρη και οτιδήποτε άλλο που μετατρέπεται σε ζάχαρη. Έτσι, αν έχετε επιθυμία για ζάχαρη, αυτό πιθανώς οφείλετε στα παράσιτα που ζουν στα έντερα σας.

Θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε πάρα πολλή ζάχαρη και γενικά ζαχαρούχα τρόφιμα. Διότι, όταν τρώτε πολλή ζάχαρη, τότε δημιουργείτε τις τέλειες συνθήκες για την ανάπτυξη τους και τη συσσώρευση βλέννας στο σώμα σας, αυτή η βλέννα είναι η ιδανική βάση για το μύκητα και τα βακτήρια ώστε να αναπαράγονται και να πολλαπλασιάζονται στο σώμα μας. 

Έτσι, τώρα, που γνωρίζουμε πως το αδύνατο σημείο τους είναι η ζάχαρη και τα ζαχαρούχα τρόφιμα, ας δούμε ποιος είναι ο καλύτερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρέσετε τα εν λόγω επιβλαβή παράσιτα από τον οργανισμό σας.

2 ισχυρά συστατικά
Ο καλύτερος φυσικός τρόπος για να καταστρέψετε αυτά τα επιβλαβή παράσιτα είναι με τη χρήση ορισμένων υγιών και αποτελεσματικών μεθόδων καθαρισμού. Θα πρέπει όμως αρχικά να αποφεύγετε τελείως τη ζάχαρη αν θέλετε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Όταν καθαρίσει το σώμα σας από όλα αυτά τα επιβλαβή παράσιτα, αμέσως θα αισθανθείτε γεμάτοι ενέργεια!

Εδώ είναι τα συστατικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε αυτήν την σπιτική συνταγή παράσιτο-καθαρισμού :

Συστατικά :
100 γραμμάρια λιναρόσπορο
10 γραμμάρια αποξηραμένα γαρύφαλλα

Οδηγίες :
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αλέσετε τα συστατικά αυτά σε κάποιο είδος μύλου, μέχρι να πάρουν μια μορφή σκόνης.

Πως να το χρησιμοποιήσετε :
Θα χρειαστεί να πάρετε 2 κουταλιές της σούπας αυτής της σκόνης κάθε πρωί για 3 ημέρες. Μπορείτε να αναμείξετε τη σκόνη σε χλιαρό γάλα, ή μπορείτε να το προσθέσετε στα δημητριακά του πρωινού σας. Ακριβώς μετά από 3 ημέρες, θα πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα για 3 ημέρες και να αρχίσετε ξανά από την αρχή. 

Θα χρειαστεί να επαναλάβετε αυτήν τη μέθοδο για ένα μήνα. Αν θέλετε να κρατήσετε τα επιβλαβή παράσιτα μακριά, θα πρέπει να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία καθαρισμού μερικές φορές το χρόνο.




Οι 3 Τροφές της Ψυχής μας.....!!!!!!!!

Οι άνθρωποι αναρωτιούνται πώς πρέπει να είναι, τι πρέπει να κάνουν για να γεμίσουν από αγάπη. Η απάντηση βρίσκεται μόνο σε μια λέξη: τίποτα.

Η σωστή διαδικασία είναι να ξεχάσεις ό,τι νομίζεις ότι πρέπει να είσαι, και να επιτρέψεις στην αληθινή σου φύση να ανέβει με ηρεμία στην επιφάνεια.

Η αλήθεια είναι οτι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε σένα και τον Θεό. Όπως ακριβώς και σε μια λίμνη, μετά από την ανατάραξη του λασπώδους βυθού της, τα νερά γίνονται πάλι διάφανα.

Δεν υπάρχει τίποτα που χρειάζεται να κάνεις. Μόνο να είσαι. 

Για να θρέψεις την ψυχή σου πρέπει να αφεθείς, να εμπιστευτείς την ύπαρξή σου. Όταν όμως αναφέρομαι στην τροφή της ψυχής, οι άνθρωποι ρωτούν : πώς γίνεται αυτό; Με διαλογισμό; Με τον χορό, με την προσφορά στους άλλους ανθρώπους ;

Η απάντηση είναι ναι, αν όλα αυτά τρέφουν το πνεύμα σας και σας επιτρέπουν να ξεπεράσετε την αγωνία σας για την εξωτερική σας εικόνα. Όμως, η πραγματική ευτυχία έρχεται μόνο όταν η καρδιά μας είναι ανοιχτή. Όπως ισχύει και το ανάποδο : Η μεγαλύτερη δυστυχία προέρχεται από τη συνεχή κι ατέρμονη επιθυμία.

Και η πιο πραγματική αίσθηση ειρήνης πηγάζει μόνο μέσα από την ύπαρξή μας.

Το πιο σοβαρό εμπόδιο για την καλλιέργεια της ψυχής είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Επειδή δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, μένουμε αγκιστρωμένοι και εγκλωβισμένοι στην παγίδα της άνεσης και της ευκολίας.

Εξαλείφουμε όσο περισσότερο πόνο μπορούμε από τη ζωή μας, και καταλήγουμε στριμωγμένοι σε μια γωνιά που την ονομάζουμε: ασφάλεια. Η αλήθεια είναι ότι η ''ασφάλεια'' είναι το λιγότερο ασφαλές πνευματικό μονοπάτι που μπορεί κανείς να ακολουθήσει στην πορεία της αυτοπραγμάτωσης.

Οδηγεί αποδεδειγμένα στην πνευματική νάρκωση και στο θάνατο. Συνήθως είμαστε απροετοίμαστοι όταν έρχεται η ώρα του θανάτου μας. Έχουμε αφήσει τον εαυτό μας να ζήσει πολύ λίγο…

Προκειμένου να προσφέρουμε στον εαυτό μας ό,τι αυτός χρειάζεται, πρέπει να είμαστε σε θέση να τον φροντίζουμε. Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι δεν μπορούμε να δώσουμε αγάπη παρά μόνο αν είμαστε έτοιμοι να την αποδεχτούμε.

Και η ικανότητά μας να δεχτούμε την αγάπη στηρίζεται στην ικανότητά μας να αισθανθούμε, αφού μόνο μέσα από τα συναισθήματά μας μπορούμε να δεχτούμε την στήριξη των άλλων, κι έτσι να την προσφέρουμε κι εμείς στους άλλους.

Το μυαλό μας κάνει όπως ακριβώς ένα χάμστερ στον τροχό: τρέχει όλο και γρηγορότερα, χωρίς στην πραγματικότητα να καταλήγει πουθενά.

Μόλις κανείς συνειδητοποιήσει οτι το μυαλό του στέλνει κάθε τόσο αναμενόμενα και συνήθη μηνύματα που δεν χρειάζεται να τα παίρνει και τόσο στα σοβαρά, τότε μόνο είναι ελεύθερος να επιστρέψει στον τρόπο λειτουργίας της ψυχής.

Στα εργαστήρια αυτογνωσίας συχνά κάνω την εξής ερώτηση: ''Αν η σημερινή μέρα ήταν η τελευταία σας μέρα πάνω στη γη, πώς θα επιλέγατε να την περάσετε''; Στη συντριπτική πλειοψηφία η απάντηση είναι : ''έκανα ό,τι μπορούσα για να αγαπήσω τους άλλους και να προσφέρω κάτι στον κόσμο με την φροντίδα και τη συμπόνια μου''.

Παρ’ όλα αυτά όμως η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από μας δεν αντιμετωπίζουμε έτσι την καθημερινή μας ζωή.

Πιστεύουμε λανθασμένα ότι με το να κάνουμε χρήματα, ή να αποκτήσουμε ένα ακριβό αυτοκίνητο θα μας κάνει ευτυχισμένους. Έτσι, αντί να ζούμε στο παρόν, σκεφτόμαστε συνεχώς την επόμενη στιγμή.

Αν τελικά επιλέξουμε να θρέψουμε την ψυχή μας, αυτό θα σημαίνει ότι αναγνωρίσαμε ποιος είναι προορισμός μας: να συγχωρούμε και να αγαπάμε. Αν και φαίνεται απλό, σίγουρα δεν είναι εύκολο. Μέχρι τη στιγμή που θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε ότι το παρόν είναι ο μόνος χρόνος που υπάρχει, και μέχρι να συγκινηθούμε με την ακινησία της στιγμής, η απλότητα θα μοιάζει μια δύσκολη ιδέα.

Όταν μάθουμε να κάνουμε επιλογές που θρέφουν την ύπαρξή μας, τότε θα είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε ότι η ουσία της ζωής μας είναι η αγάπη, και η συγχώρεση είναι το κλειδί της ευτυχίας μας.




Βασιλειάδης Γρηγόρης – iatronet.gr
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.)

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

H αγάπη είναι που κινεί το σύμπαν - Α. Αϊνστάιν....!!!!!!

Πίσω από το κυνήγι της δόξας και των χρημάτων, που ως έναν βαθμό ορίζουν την κοινωνική καταξίωση και στηρίζουν ανενόχλητα την κατασκευή κοινωνικών και ατομικών προτύπων, ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί ο όρος «μάζα», δηλαδή ακέφαλο ανθρώπινο σύνολο χωρίς χαρακτηριστικά, υπάρχει ένα τεράστιο ενεργειακό κενό.

Όσο πιο εύκολα ικανοποιείται κανείς με το να δηλώνει κάποια – πιστοποιημένη- ιδιότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι το κενό. Αυτό αποδεικνύεται με τις συγκρίσεις και την ενοχοποίηση του απέναντι, με την κακοποίηση εν τέλει γιατί αυτό το κενό πρέπει κάπως να γεμίσει.

Ίσως είναι συναισθηματικό, ίσως κενό σκέψης και ωφέλειας προς τον εαυτό και τον απέναντι. Είναι μάλλον λυπηρό.

Όπως έγραψε ο Απόστολος Παύλος «χωρίς αγάπη ένας είναι κύμβαλον αλαλάζον».

Όπως έγραψε και ο Αϊνστάιν στην κόρη του η αγάπη είναι που κινεί το σύμπαν.

Και η αγάπη κατά μια προσέγγιση σημαίνει είμαι πλήρης ή έτσι άκουσα κάποτε. Επειδή όμως μόνο να τείνει κανείς μπορεί προς τα εκεί και όχι να την έχει, καλό είναι να ψυχανεμίζεται αυτήν την κίνηση.

Ίσως είναι μια κίνηση προς την φωτεινότητα ή μάλλον προς μία πηγή φωτός που και αυτό είναι ένα ερωτηματικό. Η προσπάθεια επιφέρει πάντως κάποιο αποτέλεσμα.

Εξανθρωπίζει το αρχέγονο στοιχείο που κρύβεται μέσα μας. Μας ανεξαρτητοποιεί, με την έννοια ότι αν εγώ μπορέσω και βρω μέσα μου μια πηγή φωτεινότητας, κι αν έχω την τύχη να θέλω να αγαπάω και να προσπαθώ, να αγωνίζομαι γι αυτό, τότε δεν θέλω να κλέψω την δική σου πηγή.

Αυτόματα μπορεί η συνύπαρξη να γίνει δυνατή.
Είναι ένας πολυεπίπεδος αγώνας και πρώτα εύχομαι σε μένα την ίδια να τον αγωνιστώ με διάρκεια, δηλαδή να τον αγωνίζομαι σε σημείο που η διάκριση να μην έχει νόημα.

Δηλαδή να μπορώ να αγαπώ τον φιλικό και τον εχθρικό μου γείτονα, τον φίλο και τον εχθρό μου. Νομίζω ότι εκεί η ευτυχία ως μια διαρκής κινητικότητα δεν τελειώνει.




Σοφία Σαββίδου για το healingeffect.gr

Εκείνοι που δεν είναι πια κοντά μας, κοιμούνται στην καρδιά μας....!!!!!!!

Ακόμα κι αν λέτε το αντίθετο, προσπαθείτε να μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας. Κλάψτε όταν το έχετε ανάγκη, επειδή αυτό σας βοηθάει να χαλαρώσετε και να απελευθερώσετε τον πόνο σας με υγιή τρόπο.

Εκείνοι που δεν είναι πια κοντά μας, παραμένουν πάντα μέσα στην καρδιά μας. Εκεί όπου φυλάμε τα πολυτιμότερα πράγματα, θα αναπαύονται αιώνια.

Η αποδοχή της απώλειας κάποιου που αγαπάμε, ο θάνατός του, είναι κάτι δύσκολο για όλους και μας αναγκάζει να βιώσουμε μια κατάσταση για την οποία τίποτα στη ζωή δεν μας έχει προετοιμάσει.

Στη σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε γι’αυτή τη διαδικασία.

Μαθαίνοντας να λέμε αντίο
Πώς μπορείτε να πείτε αντίο σε κάποιον που, μόλις μια στιγμή πριν, ήταν πλάι σας; Ο θάνατος δεν έχει λογική και δεν νοιάζεται για τη χρονική στιγμή.

Μερικές φορές ο θάνατος παίρνει ανθρώπους που δεν είχαν την ευκαιρία να ζήσουν πλήρως τη ζωή τους, όπως νέους ανθρώπους με εκατοντάδες χιλιάδες εμπειρίες ακόμα μπροστά τους. Κι όμως, τους παίρνει, αφήνοντας πίσω τους ένα κενό.

Ο θάνατος θα πρέπει να σας δίνει τουλάχιστον την ευκαιρία να πείτε αντίο. Θα έπρεπε να είναι σαν ένας σταθμός τρένου, όπου μπορείτε να πείτε αντίο στους αγαπημένους σας, να τους αγκαλιάσετε θερμά και σφιχτά για μια τελευταία φορά και να πείτε εκείνα τα λόγια που τόσο συχνά δεν λέγονται, για να γίνουν αργότερα μονάχα πηγή μετάνοιας και θλίψης.

Όμως, επειδή στην πραγματικότητα η ζωή δεν είναι έτσι, πρέπει να προσαρμοστείτε και να καταλάβετε ότι, πρώτα απ’όλα, κανένας δεν ζει για πάντα. Είμαστε σε αυτή τη γη μονάχα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Γι’αυτό πρέπει να ζείτε κάθε μέρα στο έπακρο.

Κάθε νύχτα θα πρέπει να προσπαθείτε να πηγαίνετε για ύπνο χωρίς να αφήνετε πράγματα ανείπωτα, χωρίς θυμό και απογοήτευση, που σας κρατούν ξύπνιους και στριφογυρίζετε στο κρεβάτι. Και μην ξεχνάτε ποτέ να λέτε στους ανθρώπους ότι τους αγαπάτε.

Αξιοποιείτε την κάθε στιγμή που έχετε με τα μέλη της οικογένειάς σας και μοιραστείτε μαζί τους τη χαρά με κάθε σας ανάσα.

Τώρα που μιλήσαμε γι’αυτή τη σημαντική πλευρά της ζωής, ας δούμε μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της απώλειας ενός προσώπου.

Πένθος
Αναμφίβολα γνωρίζετε τη διαδικασία του πένθους και του θρήνου, τη συναισθηματική διαδικασία που ακολουθεί κάθε απώλεια, είτε πρόκειται για χωρισμό είτε για το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αντιμετώπιση της απώλειας αποτελεί ένα απαραίτητο στάδιο στη διαχείριση των συναισθημάτων σας. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να βυθίσουν τον εαυτό τους αμέσως στην κανονική ρουτίνα τους χωρίς να αναγνωρίσουν τον πόνο τους, μπορεί τελικά να αντιμετωπίσουν σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα στο μέλλον.

Ας μάθουμε για τα στάδια του πένθους :

1. Άρνηση
Πώς μπορείτε να δεχτείτε το γεγονός ότι ο/η σύντροφος ή το αγαπημένο σας πρόσωπο έφυγε; Πώς μπορείτε να δεχτείτε το γεγονός ότι δεν θα ξαναδείτε ποτέ τη μητέρα σας, την αδερφή σας ή την αδελφή ψυχή σας; Το πένθος είναι μια περίπλοκη διεργασία και αυτό το πρώτο στάδιο βασίζεται στο συναισθηματικό αντίκτυπο της απώλειάς σας, την οποία δεν μπορείτε να κατανοήσετε πλήρως.

2. Θυμός ή ακόμα και αδιαφορία
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Μερικοί άνθρωποι είναι φανερά θυμωμένοι και εξοργισμένοι, μερικοί στρέφουν το θυμό τους προς τα μέσα εναντίον του εαυτού τους, ενώ άλλοι στρέφουν το μίσος τους εναντίον του Θεού. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που κλείνονται απέναντι στα συναισθήματά τους και είναι εντελώς ανίκανοι να κλάψουν, να θρηνήσουν ή να μιλήσουν γι’αυτό.

3. Διαπραγμάτευση
Πρόκειται για το στάδιο του πένθους στο οποίο αρχίζετε να αποδέχεστε ορισμένα πράγματα : το ατύχημα, την ασθένεια… Συνέβη και το να είστε θυμωμένοι με τον κόσμο δεν οδηγεί πουθενά. Τώρα μπορείτε να μιλήσετε με άλλους γι’αυτό, να παρατηρήσετε πώς ζουν την καθημερινότητά τους και να αποδεχτείτε ότι, πράγματι, αυτό το άτομο δεν είναι πλέον μαζί σας.

4. Πόνος
Εδώ ο πόνος εμφανίζεται ξανά με όλη του τη σκληρότητα και, επειδή είναι τόσο ωμός, πρέπει να τον εκφράζετε, να τον βιώνετε και να ξαλαφρώνετε από αυτόν όσο συχνά το έχετε ανάγκη. Μην ακούτε όσους σας λένε να μην κλαίτε, επειδή ακριβώς αυτό πρέπει να κάνετε για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας με υγιή τρόπο.

5. Αποδοχή
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η αποδοχή θα έρθει. Θα αποδεχτείτε την απώλεια και το κενό και, αν και γνωρίζετε ότι η ζωή σας δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια, πρέπει να συνεχίσετε. Θα συνεχίσετε το μονοπάτι σας χωρίς να ξεχάσετε.

Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι που αγαπάτε θα ζουν για πάντα στη μνήμη σας και, χωρίς αμφιβολία, χαίρονται να σας βλέπουν να ανοίγετε ξανά τα μάτια σας και την καρδιά σας στον κόσμο.

Κλειδιά για να μείνετε δυνατοί και να κρατήσετε τις καλές αναμνήσεις.

Παρακαλούμε έχετε υπόψη σας ότι, αν η διαδικασία του πένθους σας έχει διαρκέσει πάνω από έξι μήνες και εξακολουθείτε να καταβάλλεστε από τη θλίψη ή αν δεν έχετε ανακτήσει την ικανότητά σας να επιδίδεστε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό.

Κάθε μέρα, η ρουτίνα, τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι σας θα αποτελούν το καλύτερο σύστημα στήριξής σας. Σταδιακά, θα αρχίσετε να πονάτε λιγότερο και δεν θα πρέπει ποτέ να αισθανθείτε ενοχή γι’αυτό.

Γιατί; Επειδή η μνήμη του ατόμου που χάσατε θα ζει πάντοτε μέσα σας. Έχει γίνει μέρος σας, μέρος αυτού που είστε, του σώματος, του νου και της ψυχής σας. Τίποτα κακό δεν θα συμβεί αν ξαναρχίσετε να χαμογελάτε, επειδή το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι πίσω από το κάθε χαμόγελο και θα χαιρόταν για το γεγονός ότι αρχίζετε να ξαναβρίσκετε τη χαρά.

Μην εμμένετε στις τελευταίες μέρες ή βδομάδες ή στους τελευταίους μήνες, στην ανάμνηση της ασθένειας, του ατυχήματος ή του διαζυγίου. Κάθε μέρα θα πρέπει να προσπαθείτε να ανακαλείτε τις καλές αναμνήσεις, την αγάπη που μοιραστήκατε, όλες τις ειλικρινείς λέξεις… Με άλλα λόγια, εστιάστε στα θετικά συναισθήματα.

Η ζωή είναι ένα ταξίδι και κάθε στιγμή μετράει. Ό,τι συνέβη στο παρελθόν δημιούργησε αυτό που είστε σήμερα, έτσι το πρόσωπο που χάσατε έχει γίνει μέρος της ουσίας της ζωής σας. Το μεταφέρετε μέσα σας τώρα και για πάντα. 

Μάθετε ξανά να ζείτε τη ζωή με ελπίδα, επειδή όλη η αγάπη που αισθανθήκατε στο παρελθόν επίσης αποτελεί μέρος αυτού που είστε τώρα…




Γιατί πρέπει να συγχωρούμε ακόμα & αυτούς που δεν το αξίζουν ;

Όταν είμαστε μικρά παιδιά, αναγκαζόμαστε να συγχωρούμε. Για παράδειγμα, όταν ένα άλλο παιδί έπαιρνε το παιχνίδι μας, τον ανάγκαζαν να ζητήσει συγγνώμη και εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να την δεχτούμε. Στην ενήλικη ζωή συμβαίνει το αντίθετο : πολλές φορές περιμένουμε μια συγγνώμη, αλλά τις περισσότερες φορές μάταια.

Βέβαια, ακόμα και όταν οι άλλοι μας ζητούν συγγνώμη, δεν ξεχνάμε ποτέ τι μας έχουν κάνει και κουβαλάμε το βάρος αυτών των προσβολών για όλη μας την ζωή. Και κάθε επόμενο λάθος κάνει αυτό το φορτίο μεγαλύτερο, αποτρέποντάς μας από το να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή.

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να συγχωρήσουν ακόμα και εκείνους που δεν το αξίζουν, επειδή ξέρουν ότι :

Μας βοηθάει να προχωρήσουμε.

Το να μην συγχωρούμε σημαίνει, ότι κρατάμε κακίες, περιφρόνηση και δυσαρέσκεια. Με αυτόν τον τρόπο κρατάμε τον πόνο μέσα μας. Ασχολούμαστε συνέχεια με τα γεγονότα του παρελθόντος που μας έβλαψαν παρά με τα ευχάριστα γεγονότα του παρόντος.

Πρώτα από όλα, εμείς είμαστε που χρειαζόμαστε περισσότερο την συγχώρεση.

Νομίζουμε, ότι η συγχώρεση αφορά εκείνον που μας έβλαψε ή μας πρόσβαλε. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι εμείς χρειαζόμαστε περισσότερο την συγχώρεση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να μην ζούμε στο παρελθόν.

Η συγχώρεση είναι για όλους.

Όχι μόνο για εκείνους που ζητάνε συγγνώμη. Οι δυνατοί άνθρωποι συγχωρούν ακόμα και εκείνους που δεν το αξίζουν, διαφορετικά η μνησικακία θα επηρεάσει άλλους ανθρώπους μέσα από την συμπεριφορά τους. Μπορεί να μετατραπεί σε τραύμα ή κόμπλεξ και να κάνει δύσπιστους τους ανθρώπους γύρω μας.

Η συγχώρεση σημαίνει, ότι απελευθερωνόμαστε.Μόνο όταν συγχωρούμε, μπορούμε να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν μας και να μην το αφήσουμε να καταστρέψει το μέλλον μας. Με την συγχώρεση φεύγει ο πόνος και δημιουργείται χώρος για καινούργια και χαρούμενα συναισθήματα.




Ματθαίος Γιωσαφάτ : «Είμαστε στερημένοι. Ο καθένας κοιτάει ό,τι αρπάξει…»

Τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής μας. Ο καθοριστικός ρόλος της μάνας. Τα «κλειδιά» του καλού γάμου. Ο θρίαμβος της απιστίας, η διπλή ζωή. Η πολιτική και η λογοτεχνία στο… ντιβάνι. Οι φαντασιώσεις. Η… Μόνικα Μπελούτσι. Ο Καζαντζάκης, ο Καβάφης…

Ματθαίος Γιωσαφάτ, εβραϊκής καταγωγής από την Κατερίνη, 74 χρόνων, διαπρεπής ψυχοθεραπευτής, ψυχίατρος και ψυχαναλυτής. Η ζωή του όλη πολύχρονες σπουδές και συνεχής εργασία σε Αγγλία και Ελλάδα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, εκπαιδευτής ψυχαναλυτών, δημιουργός της Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, δίνει διαλέξεις, γράφει άρθρα και βιβλία.

– Το χάδι, η φροντίδα που παρέχει η μητέρα στον πρώτο χρόνο του παιδιού πόσο σημαντικό είναι για το μελλοντικό χαρακτήρα του;

«Γνωρίζουμε κι επιστημονικά πλέον από την παρατήρηση βρεφών τη σημασία που έχει η αγάπη, το νοιάξιμο της μητέρας για το παιδί, η αγκαλιά της, τα χάδια, η ομιλία της.

Πολλές μητέρες νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνει το μωρό και δεν του μιλάνε καν. Το παιδί ακούει, καταλαβαίνει μ’ έναν δικό του τρόπο ακόμη και μέσα στην κοιλιά. Η φωνή της μητέρας είναι η μουσική του. Πρέπει να του τραγουδάει, να του μιλάει ήρεμα, να νιώθει τη μυρωδιά της. Οι σημερινές μητέρες είναι πιο καλές, πιο μορφωμένες, αλλά δουλεύουν, λείπουν. Αυτό είναι το κακό!».

– Η αγκαλιά, το χάδι είναι το ίδιο αναγκαία στους ενηλίκους;

«Οι γυναίκες είναι πιο τρυφερές. Στο γάμο όμως υπάρχει συχνά ένα πρόβλημα, η έλλειψη σεξουαλικής ανταποδοτικότητας από τη γυναίκα. Οι περισσότεροι άντρες που έρχονται εδώ γι’ αυτό διαμαρτύρονται. «Δεν μου κάθεται», λένε. Κάτω όμως απ’ αυτό κρύβεται η ανάγκη του άντρα για χάδια. Μια στέρηση που την καλύπτει με τη σεξουαλική επαφή».

– Η γυναίκα, δηλαδή, θέλει λιγότερα χάδια;

«Η γυναίκα τακτοποιείται με τη μάνα της. Ο άντρας, σε όποια ηλικία κι αν είναι, παραμένει παιδί. Γι’ αυτό έχει ανάγκη μεγαλύτερη από χάδια. Η γυναίκα έχει ανάγκη από υποστήριξη, από λόγια. Βεβαίως θέλει κι αυτή χάδια. Ο άντρας όμως είναι πιο ευάλωτος στην έλλειψη χαδιών. Δεν το δείχνει από αντριλίκι. Το λένε όμως οι ποιητές, οι τραγουδιστές. «Να με προσέχεις» τραγουδάει ο Σαββόπουλος, «Να μ’ αγαπάς» έλεγε ο Σιδηρόπουλος».

– Θα μπορούσαν να λειτουργούν φροντιστήρια για υποψήφιους γονείς;

«Ασφαλώς. Υπάρχουν κάποιες σχολές γονέων. Εδώ κι αρκετά χρόνια στις διαλέξεις μου προτείνω να γίνονται μαθήματα ζωής από τον παιδικό σταθμό έως το Λύκειο. Μαθήματα από ειδικούς μια-δυο φορές την εβδομάδα. Για τις ανθρώπινες σχέσεις, τα αισθήματα, πώς αγαπάμε, πώς μαλώνουμε, πώς παντρευόμαστε, πώς συναναστρεφόμαστε με τους άλλους. 

Αντί γι’ αυτά, μαθαίνουμε στα σχολεία τι προϊόντα έχει η Γουινέα, αλγεβρικές εξισώσεις, που δεν βοηθούν σε τίποτα. Βγαίνεις στη ζωή και δεν ξέρεις πώς να πλησιάσεις μια κοπέλα στην εφηβεία. Δεν ξέρεις πώς να κάνεις πολιτική στη χώρα. Τι μπορούμε να κάνουμε οι Έλληνες για να είναι καλύτερη η χώρα για όλους μας».

– Τι φταίει;

«Ο άκρατος εγωισμός μας. Είμαστε στερημένοι. Ο καθένας κοιτάει ό,τι αρπάξει. Λέμε ότι φταίνε οι πολιτικοί. Ποιος τους βγάζει; Εγώ κι εσύ. Τους ψηφίζαμε γιατί υπόσχονταν να διορίσουν τον γιο ή την κόρη, να κάνουν μια φοροαπαλλαγή κι ας γνωρίζαμε ότι είναι απατεώνες. Η μόνη ελπίδα για την Ελλάδα είναι να βρεθεί ένας χωρίς συμφέροντα και να πει «αυτά θα κάνουμε» κι ο κόσμος θα τον ακολουθήσει».

– Η πολιτική έχει σχέση με την παιδική ηλικία;

«Από το δεύτερο χρόνο μπορούμε να δούμε ψυχαναλυτικά και την πολιτική κατάσταση μιας χώρας. Οι Γερμανοί και οι Ιάπωνες, έχοντας πολύ αυστηρό δεύτερο χρόνο, πειθαρχώντας στη λειτουργία των σφιγκτήρων, στην πρωκτική φάση της κοινωνικοποίησης, γίνονται πολύ καθαροί, εργατικοί, αποδοτικοί κι έτσι πάντα κερδίζουν οικονομικά. 

Από την άλλη μεριά, καταπιέζουν το θυμό που νιώθουν τότε με τους γονείς δημιουργώντας μια έντονη σκληρότητα. Οι Γερμανοί και οι Ιάπωνες είναι από τους πιο σαδιστικούς λαούς. Μόνο που το βγάζουν προς τα έξω, σε άλλους λαούς».

– Χαραμάδα φωτός υπάρχει στο δικό μας «σκοτάδι»;

«Με τη βοήθεια των ξένων, που ήρθαν ως καλύτεροι και ως αυστηροί γονείς να μας στριμώξουν, θ’ αναγκαστούμε να κάνουμε μερικά πράγματα που δεν τα κάναμε ποτέ. Οι αντιδράσεις του τύπου κλείνω τους δρόμους, τα λιμάνια, οι απεργίες χωρίς αντίκρισμα, η ανομία δείχνουν τη νεοελληνική παθολογία. Κάτι που έχει να κάνει με καταπιεσμένα παιδιά, στερημένα, ατίθασα, ανώριμα. 

Όπως συχνά οι συνδικαλιστές που θέλουν να τα πάρουν από τη μαμά-κοινωνία. Δεν υπάρχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Οι Έλληνες μπερδεύουν την ελευθερία με την ασυδοσία».

– Τρεις προσωπικότητες που θα θέλατε να ψυχαναλύσετε στο ντιβάνι σας;

«Τον Διονύσιο Σολωμό. Είχε φοβερά προβλήματα. Νόθος, άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση. Τον Καβάφη, τον οποίο αγαπώ ως ποιητή παρ’ όλο που ήταν ταλαίπωρος. Ολη η ποίησή του άρχισε όταν σταμάτησε να έχει ερωτικές σχέσεις. Το κάθαρμα τον Χίτλερ. 

Εκείνοι που μπορούν και σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους είναι περίπτωση που πρέπει να μελετηθεί. Δικτάτορες που δεν διστάζουν να καθαρίζουν εκατομμύρια, όπως ο Στάλιν ή ο παρανοϊκός Καντάφι. Να μπορέσουμε να καταλάβουμε για να προφυλαχθεί ο κόσμος».

– Συγγραφείς τους οποίους θαυμάζετε;

«Φρόιντ, σπουδαίο μυαλό, εξαιρετική πένα. Έλιοτ, αν και αντισημίτης, με συγκινούν τα ποιήματά του. Τον Τολστόι, τον Ντοστογιέφσκι. Τον Καβάφη, τον Ουράνη, τον Πορφύρα. Τον Καζαντζάκη της νιότης μου. Δεκαπεντάχρονος, είχα γράψει ένα άρθρο σε τοπική εφημερίδα την εποχή που τον κυνηγούσαν όλοι. 

Κάποιος του το ‘στειλε στην Αντίμπ της Γαλλίας. Μου έγραψε σε γράμμα του: «Χαίρομαι που η φωνή μου φτάνει στους νέους, μπράβο παιδί μου». Είχαμε μια μικρή αλληλογραφία για ένα διάστημα. Με επηρέασε πολύ τότε. Παλιότερα διάβαζα, σπανίως τώρα. Προτιμώ να δουλεύω. Όλα αυτά τα ζω εδώ με τις ομάδες μου, τους ασθενείς μου. Ότι έχει ένα μυθιστόρημα το έχουμε εδώ. Εμπλέκονται ζωές, αισθήματα, φόβος, επιθετικότητα, μοναξιά. Όλα αυτά είναι πιο ζωντανά από το να τα διαβάζεις».

«Το 30% των ανδρών έχουν μόνιμη δεύτερη σχέση»

– Υπάρχουν κάποια «κλειδιά» για έναν καλό γάμο;

«Η καλή παιδική ζωή. Αμα έχετε μια καλή μαμά, έχετε μάθει ν’ αγαπάτε τις γυναίκες, να συμβιβάζεστε σε πολλά πράγματα, να μην έχετε επιθετικότητα, φόβο, έλλειψη αγάπης. Με τον έρωτα στην αρχή τα πνίγουμε λίγο. 

Μετά, μόλις παντρευτούμε, αρχίζουν τα… όργανα. Το 75% των γάμων είναι δυστυχισμένες σχέσεις. Ένα 15% έτσι κι έτσι, κι ένα 10% πολύ καλές. Οι περισσότεροι έχουν προβλήματα. Έξω χωρίζουν πάνω από το 50%. Εδώ πλησιάζουμε το 38%».

– Η ομολογία της απιστίας στη συζυγική σχέση έχετε πει ότι βλάπτει. Γιατί;

«Το σωστό θα ήταν να μην απατάει κάποιος τη γυναίκα του ή εκείνη τον άντρα της. Αλλά αυτό φτάνει στο 90%, σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές. Ενα 90% των αντρών απατούν μία ή περισσότερες φορές τη γυναίκα τους. Στην Ελλάδα έχει φτάσει στις γυναίκες γύρω στο 60-70%. Εξαιρούνται βεβαίως… η γυναίκα μας, η μάνα μας».

– Η ειλικρίνεια δεν βοηθάει;

«Πρέπει να είναι πολύ ώριμο το ζευγάρι για να μπορεί να τα αντέξει αυτά, ιδιαίτερα ο άντρας. Οι γυναίκες συγχωρούν. Αν πάτε με μια άλλη γυναίκα για σεξουαλικούς λόγους, αυτό το καταπίνουν σχεδόν όλες. Θυμώνουν, φωνάζουν, λένε «δεν βαριέσαι, έτσι είναι οι άντρες, γαϊδούρια». Δεν σε συγχωρούν όμως αν ομολογήσεις ότι αγάπησες την άλλη. Δεν το συγχωρεί αυτό η γυναίκα γιατί απειλείται η δική της αγάπη, η οικογένεια.

''Οι άντρες έχουν πρόβλημα με το πουλί τους. Πόσο καλά πηδάνε, τα σχετικά παραμύθια που λένε στις παρέες έφηβοι και μεγάλοι. Θα πληγωθούν αν η γυναίκα τους πήγε με άλλον άντρα για σεξ διότι βρήκε ενδεχόμενα πιο καλό τον εραστή. Δεν θα της το συγχωρήσουν εύκολα. Γι’ αυτό είναι καλύτερα αν έγινε κάτι να μην το πεις. Επιφέρει προβλήματα, σπάει η σχέση''.

– Η σκέψη, η φαντασίωση, είναι απιστία;

«Ετσι απιστούν όλοι. Ακόμη και η γυναίκα μου έχει κόλλημα με τον Σον Κόνερι. Τώρα έχει βρει άλλον έναν Αμερικανό ηθοποιό, πιο νεαρό, τον Ματ Ντέιμον, έναν απαίσιο τύπο. Της γυαλίζει, τι να κάνουμε;».

– Σας… γυαλίζει κάποια ηθοποιός, όπως στον υποφαινόμενο η Μόνικα Μπελούτσι;

«Τώρα έχουμε πρόβλημα γιατί ενδιαφέρομαι κι εγώ για τη Μόνικα. Συμπέσαμε, είμαστε ανταγωνιστές. Πρώτα έλεγα για την Ορνέλα Μούτι, που μ’ άρεσε. Έρχονται όμως νέα παιδιά και σου λένε «ποια είναι αυτή;». 

Κάθε δυο-τρία χρόνια αλλάζω και τελευταία επέλεξα τη Μόνικα. Ο άνθρωπος είναι πολυγαμικός, δεν είναι μονογαμικός. Η γυναίκα, λίγο λιγότερο. Η μονογαμία είναι κοινωνικός θεσμός. Δηλαδή οι ισλαμιστές, που παντρεύονται τρεις-τέσσερις γυναίκες, είναι όλοι ανώμαλοι;».

– Τι θα λέγατε σ’ έναν χρόνια παντρεμένο που αγαπάει τη γυναίκα του αλλά δεν νιώθει σεξουαλική επιθυμία γι’ αυτήν, η οποία όμως υπάρχει μέσα του γι’ άλλες;

«Η σεξουαλική επιθυμία υπάρχει σε κάθε ηλικία. Ερχονται πολλά ζευγάρια εδώ και τους ξυπνάω λίγο την επιθυμία. Ακόμη κι αν δεν έχει στύση ο άντρας, του λέω ότι μπορείς να τη χαϊδέψεις, να τη φιλήσεις, και στη γυναίκα το ίδιο. Μεγαλώνουμε όλοι και δεν μπορείς να είσαι όπως ήσουν 20 χρόνων. Είναι εφικτή κάποια μορφή σεξουαλικότητας».

– Εστω κι αν δεν είναι ολοκληρωμένη;

«Αν δεν μπορεί, κι αυτή θα το πάρει απόφαση κι αυτός. Ή απογοητεύεσαι ή απατάς τη γυναίκα σου και δεν της το λες. Ενα σωρό Ρωσίδες υπάρχουν ντελίβερι. Αλλά κι Ελληνίδες βγήκαν στην πιάτσα, νέες κοπέλες, όπως μου λένε διάφοροι ασθενείς μου. Τις απέλυσαν από τη δουλειά, εικοσάχρονες. Σου λέει «προκειμένου να πηδιέμαι με τον τάδε τζάμπα, πάω μ’ έναν κύριο αξιοπρεπή και βγάζω αυτά που θα ‘βγαζα σ’ ένα μήνα με δυο-τρεις φορές»».

– Υπάρχουν σταθερές κρυφές σχέσεις;

«Φυσικά. Μια υπόγεια κατάσταση δεσμών σε κάθε χώρα, όπου περίπου το 30% των αντρών διεθνώς έχουν μια μόνιμη δεύτερη σχέση. Είτε γιατί δεν αγαπάτε τη γυναίκα σας είτε γιατί δεν την επιθυμείτε ερωτικά, κάνετε μια κρυφή σταθερή σχέση ή κυνηγάτε κάτι το ευκαιριακό σ’ ένα συνέδριο, στις διακοπές ή πληρώνετε το αντίτιμο. Πώς δουλεύουν πέντε-δέκα χιλιάδες πόρνες στην Αθήνα; Με δυο-τρεις ανθρώπους μόνο;».




ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΙΔΑΛΗ – enet.gr

14 λόγοι που οι άνθρωποι παραμένουν σε προβληματικές σχέσεις.....!!!!!!

Πολλοί άνθρωποι παραμένουν σε κακές σχέσεις και αισθάνονται ότι δε μπορούν να αλλάξουν κάτι προς το καλύτερο. Δε γνωρίζουν τι είναι αυτό που τους κρατάει δέσμιους της κακής σχέσης, οπότε δε ξέρουν και πώς ακριβώς να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση. 

Όταν όμως αντιληφθεί κανείς τον βασικό λόγο ή τους βασικούς λόγους για τους οποίους παραμένει σε μια άσχημη σχέση, μπορεί κανείς να σχεδιάσει την έξοδό του από αυτή και την έναρξη μιας όμορφης ζωής, όπως του αξίζει.

1. Ελπίδα
Για τους για περισσότερους ανθρώπους όμως, ο λόγος που παραμένουν σε μια άσχημη σχέση είναι η ΕΛΠΙΔΑ ότι ο άλλος θα αλλάξει, θα τηρήσει τις υποσχέσεις του ότι θα σταματήσει την όποια άσχημη συμπεριφορά του προς τον/τη σύντροφό του. 

Επειδή λοιπόν το άτομο που είναι στόχος της κακής συμπεριφοράς του άλλου (στ’ αλήθεια, δε θέλω να το αποκαλέσω θύμα) αγαπάει τον άλλον, είναι καλόπιστο και αισιόδοξο, ΠΑΝΤΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ότι ο άλλος θα αλλάξει, ο άλλος φυσικά δεν αλλάζει, ξαναφέρεται άσχημα, υπόσχεται ότι αυτή τη φορά στα σίγουρα θα αλλάξει, η σχέση παίρνει παράταση και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται…

2. Σιγουριά και Ασφάλεια
Ίσως ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι παραμένουν σε κακές σχέσεις είναι η σιγουριά και η ασφάλεια που αποκομίζουν. Υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν τη σιγουριά τους, την ψυχολογική, κοινωνική και, κυρίως, οικονομική τους ασφάλεια, οπότε δεν τολμούν να φύγουν από μια άσχημη σχέση. 

Αυτοί οι άνθρωποι ζυγίζουν τα πράγματα και βρίσκουν ότι το ξεβόλεμά τους αν χωρίσουν δεν αξίζει τον κόπο, οπότε παραμένουν. Έτσι, το να χωρίσουν και να χάσουν κάποιους φίλους, να πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, να συγκρουστούν με τα παιδιά και τους γονείς τους, κλπ, κλπ, το θεωρούν τεράστια απώλεια ασφάλειας και σιγουριάς. Στο βωμό της θυσιάζουν την προσωπική τους ευτυχία και εσωτερική ηρεμία και παραμένουν στη σιγουριά τους.

3. Φόβος
Πολλοί άνθρωποι παραμένουν σε μια άσχημη σχέση επειδή φοβούνται: φοβούνται το ξεβόλεμα, το ότι θα χάσουν τη σειρά και τη ρουτίνα τους, τη μοναξιά, το ότι δε θα βρουν κάποιον άλλο/κάποια άλλη σύντροφο, ότι θα έχουν μειωμένο εισόδημα, ότι θα χάσουν τους φίλους τους, ότι οι άλλοι θα τους κρίνουν και θα τους κατακρίνουν… Αυτοί είναι μόνο μερικοί ενδεικτικοί φόβοι. Για τον κάθε άνθρωπο υπάρχουν διαφορετικοί φόβοι που τον κρατάνε μέσα σε μια άσχημη σχέση.

4. Για Χάρη των Παιδιών
Άλλος πολύ συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι παραμένουν σε μια κακή σχέση είναι για χάρη των παιδιών. Δυστυχώς, όμως, αυτό είναι περισσότερο δικαιολογία προς τον ίδιο τους τον εαυτό και όχι πραγματικός λόγος. 

Τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα σε ένα ήρεμο, υγιές περιβάλλον με αγάπη, συναισθηματική σιγουριά και χωρίς καβγάδες, που σημαίνει ότι αυτό το περιβάλλον συχνά δημιουργείται όταν οι γονείς χωρίσουν. Το να μείνουν μαζί για χάρη των παιδιών αλλά να έχουν δημιουργήσει εμπόλεμη ζώνη στο σπίτι δεν προσφέρει καμία χάρη και τίποτα θετικό σε κανέναν.

5. Για Κοινωνικούς Λόγους
Άλλη μια δικαιολογία που κρατά τους ανθρώπους δέσμιους κακών σχέσεων είναι οι κοινωνικοί λόγοι: τι θα πουν οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνάδελφοι… Για άλλους πάλι ανθρώπους ο γάμος είναι ένα είδος κοινωνικών μετοχών που τους κάνει να αισθάνονται ‘πλούσιοι’, ενώ για άλλους ο γάμος είναι θέμα πρεστίζ και στάτους, ενώ το να είναι χωρισμένοι θεωρούν ότι δεν είναι αποδεκτό στον κοινωνικό και επαγγελματικό κύκλο τους.

6. Δε γνωρίζουν τι είναι πραγματική αγάπη
Επειδή δεν έχουν βιώσει οι ίδιοι την αληθινή αγάπη και επειδή δεν έχουν δει μέσα στις πρώτες βασικές σχέσεις της ζωής τους την αληθινή αγάπη του ζευγαριού (πχ γονείς που τσακώνονταν, προβλήματα σχέσης, απόμακροι γονείς, κλπ) δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι. Έτσι, δέχονται τα όποια ψίχουλα μοιάζουν με αγάπη επειδή δε γνωρίζουν να διεκδικήσουν ολόκληρο το καρβέλι.

7. Έχουν λανθασμένες αντιλήψεις για την αγάπη και τις σχέσεις
Για πολλούς ανθρώπους πάλι, η έννοια της αγάπης είναι συνώνυμη με την τέλεια σχέση. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως σωστό, με την έννοια ότι ακόμα και αν δυο άνθρωποι αγαπιούνται πραγματικά, θα πρέπει να ‘δουλέψουν’ καθένας από τη μεριά του και συνεργατικά για να έχουν μια πολύ όμορφη σχέση. 

Και πάλι όμως, οι άνθρωποι που έχουν λανθασμένες αντιλήψεις για την αγάπη και τον έρωτα ενδεχομένως θεωρούν ότι η έννοια της δουλειάς είναι συνώνυμη με την έννοια της δουλείας, της σκλαβιάς, ή ότι χρειάζεται τόσο σκληρή δουλειά και παραχωρήσεις, που δεν αξίζει τον κόπο. Όλα αυτά είναι λανθασμένες πεποιθήσεις που μπλοκάρουν τους ανθρώπους και τους κάνουν να μένουν παγιδευμένοι σε άσχημες σχέσεις.

8. Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Όταν ένας άνθρωπος δεν πιστεύει στην προσωπική του αξία και στον εαυτό του, όταν δεν έχει βρει τον τρόπο να αγαπάει τον εαυτό του, να τον αποδέχεται, να γνωρίζει τα ελαττώματά του και να προσπαθεί να τα διαχειριστεί ενώ παράλληλα νιώθει περήφανος για τα προτερήματά του, όταν δεν σέβεται και δεν τιμά τον ίδιο του τον εαυτό, μπαίνει και μένει σε λάθος σχέσεις… Ο λόγος; Επειδή λανθασμένα πιστεύει ότι δεν αξίζει μια καλύτερη σχέση.

9. Εξάρτηση από το άλλο άτομο
Δυστυχώς, όπως έχω γράψει και σε προηγούμενα άρθρα μου, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συναισθηματική εξάρτηση από τον/τη σύντροφό τους. Έτσι, παρά το ότι βρίσκονται σε σχέσεις με αρνητισμό, τοξικότητα, συναισθηματική ή φυσική βία, οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται συναισθηματικά δεμένοι και εξαρτημένοι από τον/τη σύντροφό τους και δε φεύγουν. 

Θεωρούν ότι δε μπορούν να ζήσουν χωρίς το άλλο άτομο που τους προκαλεί πόνο, το συγχωρούν, δίνουν και δεύτερη, και τρίτη και χιλιοστή ευκαιρία, και κατηγορούν τον εαυτό τους για τα λάθη του άλλου.

10. Ο πόνος γίνεται συνήθεια και τρόπος ζωής
Για άλλους πάλι, το να πονάνε ψυχικά και να υποφέρουν είναι τρόπος ζωής και δε μπορούν να φανταστούν πώς είναι να ζουν χωρίς τον ψυχικό πόνο. Οι άνθρωποι αυτοί είναι εθισμένοι στον ίδιο τους τον πόνο και την αρνητική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ζουν. 

Ο πόνος καθορίζει την προσωπική τους ταυτότητα και τη ζωή τους, με αποτέλεσμα να μην επιθυμούν να βγουν από την αρνητική τους κατάσταση, αφού αν έβγαιναν δε θα ένιωθαν ότι είναι οι ίδιοι, θα ήταν σαν το ψάρι έξω από το νερό.

11. Αίσθηση του ανθρώπου ότι είναι παγιδευμένος
Μερικές φορές, όταν τα πράγματα είναι τόσο άσχημα, το άτομο θέλει να φύγει από τη σχέση και να κάνει μια νέα αρχή. Όμως, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, τα συναισθήματά του είναι αρνητικά, αισθάνεται θλίψη, απαισιοδοξία, δεν έχει ελπίδα για κάτι καλύτερο, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και φοβάται να στηριχτεί στις δυνάμεις του, με αποτέλεσμα να βλέπει μόνο προβλήματα και εμπόδια και να μην τολμάει να κάνει το μεγάλο βήμα προς την ελευθερία του. 

Αν μάλιστα σε αυτό προσθέσουμε και πρακτικούς λόγους, έλλειψη εισοδήματος, σπιτιού, εργασίας, υποστηρικτικού περιβάλλοντος, κλπ, τότε θα καταλάβουμε ότι ο παγιδευμένος άνθρωπος δε μπορεί να δει από την άλλη πλευρά της παγίδας, πόσο μάλλον να επιλέξει την ελευθερία του.

12. Για χάρη των χρόνων που επένδυσαν στη σχέση
Πολλοί άνθρωποι δε φεύγουν από μια κακή σχέση επειδή έχουν ήδη επενδύσει πολλά χρόνια σε αυτή, με αποτέλεσμα να μη θέλουν να πάνε στράφι ή επειδή θεωρούν ότι έχουν ξεχάσει πώς είναι να είσαι με ένα άλλο άτομο.

13. Δε θέλουν να απογοητεύσουν τους σημαντικούς άλλους
Κάποιοι άνθρωποι δε φεύγουν από μια άσχημη σχέση επειδή δε θέλουν να απογοητεύσουν τους σημαντικούς άλλους στη ζωή τους. Δυστυχώς όμως, το μόνο που καταφέρνουν είναι να απογοητεύσουν το σημαντικότερο άτομο : τον ίδιο τους τον εαυτό. Απ’ ότι φαίνεται, θεωρούν την ευτυχία των άλλων σημαντικότερη από τη δική τους.

14. Συνήθεια και απώλεια ελπίδας
Τέλος, για πολλούς ανθρώπους η τοξικότητα και η μιζέρια της κακής σχέση τους έχει διαποτίσει σε τέτοιο βαθμό, που έχει επηρεαστεί το μυαλό, η ψυχή, η συμπεριφορά τους. 

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τελματώσει στη συνήθεια της κακής σχέσης και δεν έχουν πια πίστη σε κάτι καλό και όμορφο, δε πιστεύουν ότι υπάρχει αγάπη και έχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι αξίζουν και μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εγκαταλείψει τα όνειρά τους, τον εαυτό τους, την ίδια τους τη ζωή.




Δρ Λίζα Βάρβογλη, PhD Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Harvard Medical School

Αμυνθείτε απέναντι στις κακές συγγενικές σχέσεις.....!!!!!!

                   
Δυστυχώς όλοι έχουμε στην οικογένεια κάποιον συγγενή υπερβολικά εγωιστή – του αρέσει να χειρίζεται τους άλλους και να παίζει με τα συναισθήματά τους. Είναι πολύπλοκο επειδή παραμένει αίμα μας, έτσι δεν θέλουμε ή συχνά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να έχουμε επαφή μαζί του, αλλά συγχρόνως δεν θέλουμε να μας εκμεταλλεύεται. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αμυνθούμε απέναντι στις κακές συγγενικές σχέσεις;

Τοξικές ή κακές συγγενικές σχέσεις : όταν η οικογένεια υποφέρει
Οι ειδικοί ψυχολόγοι λένε ότι όταν έχουμε τοξικές ή κακές συγγενικές και οικογενειακές σχέσεις στον προσωπικό μας κύκλο, αυτό μπορεί να έχει πολύ κακή επίδραση στην ποιότητα ζωής μας. 

Εάν, για παράδειγμα, κάποιος γνωστός ή φίλος είχε την ίδια συμπεριφορά θα μπορούσαμε να απομακρυνθούμε και να γνωρίσουμε νέα άτομα για να έχουμε την πολυπόθητη ηρεμία και ισορροπία. Τι συμβαίνει όμως όταν ο άνθρωπος που μας φέρεται έτσι είναι η ίδια μας η μητέρα, ο αδερφός ή η αδερφή μας ή ακόμη και ο σύντροφός μας; Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Πολύ απλά δεν γίνεται να κόψεις κάθε σχέση με τη μητέρα σου, τον αδερφό σου ή την πεθερά σου. Τα πράγματα είναι περίπλοκα και τα συναισθήματα πολύπλοκα και δύσκολα. Είναι αίμα μας και δεν επιλέγουμε εύκολα να κόψουμε τέτοιους δεσμούς. 

Πολλοί αναγκάζονται να το κάνουν, για το καλό της υγείας τους. Πολύ συχνά αυτές οι σχέσεις προκαλούν τέτοιες συναισθηματικές εκρήξεις που οι άνθρωποι αυτοί κάνουν σοβαρό κακό στην συναισθηματική μας ισορροπία.

Ένα παράδειγμα είναι οι γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να διαλέξουν τον ή την σύντροφό τους μόνοι τους. Τέτοιοι άνθρωποι συχνά κρίνουν αρνητικά και τους φίλους των παιδιών τους. Όλοι κάνουμε λάθη, όμως τι κάνουμε όταν κάποιος όπως ο αδερφός σου ή η αδερφή σου λέει αντίστοιχα πράγματα τόσο συχνά, κατάμουτρα με σκοπό να σε πληγώσει; Πώς αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο;

1. Θέστε τα όριά σας: Έχετε καλή επίγνωση του τι επιτρέπετε και τι όχι
Ας δούμε ένα παράδειγμα. Είστε καλεσμένοι σε δείπνο στα πεθερικά σας (κυριολεκτικά ή μεταφορικά). Έχουν φτιάξει καυτερά πιάτα. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν σας αρέσουν τα καυτερά και μάλιστα σας κάνουν κακό στο στομάχι. 

Επειδή όμως δεν σας αρέσει να δημιουργείτε προβλήματα και δεν θέλετε να προσβάλλετε κανέναν, δεν λέτε κουβέντα και τρώτε το γεύμα. Μετά από αυτό, κάθε φορά που δειπνείτε μαζί τους μαγειρεύουν καυτερά φαγητά. Κάποια στιγμή δεν αντέχετε και τους ενημερώνετε ότι δεν αντέχετε το καυτερό φαγητό. Θα σας απαντήσουν μάλλον «καλά, γιατί δεν είπες τίποτα τόσον καιρό;»

Είναι απλό παράδειγμα, αλλά αποτελεί έναν εύκολο τρόπο να σας δείξουμε ότι είναι σημαντικό να ενημερώνετε τους γύρω σας για το τι σας κάνει και τι όχι – τι δέχεστε και τι όχι δηλαδή. 

Εάν δεν μπορείτε να επισκέπτεστε τη μητέρα σας κάθε μέρα, ή εάν δεν μπορείτε να πάτε για ψώνια με την αδερφή σας, πείτε το. Εάν δεν σας αρέσει να σας λένε πώς να αναθρέψετε τα παιδιά σας, μιλήστε σε όποιον το κάνει. 

Επιτρέψτε στη φωνή σας να ακουστεί χωρίς να κατακρίνετε τους άλλους. Να μιλάτε πάντα με σεβασμό και καλοσύνη, αφού δεν θέλετε η έκφραση των προτιμήσεων και των συναισθημάτων σας να προκαλέσει προβλήματα. Δεν την κάνετε για να είστε εγωιστής, αλλά για να είστε ειλικρινής.

2. Μάθετε να εκφράζεστε χωρίς να μειώνετε τους άλλους
Μερικές φορές δεν εκφράζουμε όσα θέλουμε να εκφράσουμε διότι δεν θέλουμε να νιώσουν άσχημα οι συγγενείς μας. Για παράδειγμα, όταν η γιαγιά η ο παππούς ή ακόμα και οι γονείς μας παραπονιούνται ότι είναι συνέχεια μόνοι τους, ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι τους φροντίζουμε όλη την ώρα. 

Τα αδέρφια συχνά παραπονιούνται ότι δεν τους στηρίζουμε αρκετά. Πρέπει να είστε ξεκάθαροι και να λέτε την αλήθεια με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι νοιάζεστε και σέβεστε τους συνομιλητές σας: «Πάντα έρχομαι να σε δω όταν μπορώ και το ξέρεις ότι μπορείς να με παίρνεις τηλέφωνο όποτε με χρειαστείς». «Ξέρεις ότι θα τρέξω εάν με χρειαστείς αλλά μην μου ζητάς πράγματα που δεν μπορώ να κάνω. 

Περνάω επίσης δύσκολα αυτήν τη στιγμή και πρέπει να δείξεις κατανόηση.» Να είστε ειλικρινής αλλά να δείχνετε ότι νοιάζεστε, λέγοντας την αλήθεια για όσα θέλετε και όσα νιώθετε. Πείτε τους τι μπορείτε να κάνετε και τι δεν μπορείτε να κάνετε. Δείξτε τους ότι έχετε ανάγκες που πρέπει να σεβαστούν.

3. Στηρίξτε την οικογένειά σας αλλά να θυμάστε να φροντίζετε και τον εαυτό σας
Το ξέρουμε ότι η οικογένειά σας είναι πάνω από όλα. Οι συγγενείς όμως μπορούν να μας βλάψουν και να έχουν καταστροφική επίδραση στη ζωή μας όσο και αν τους αγαπάμε. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δέχθηκαν κακοποίηση ή κακή ανατροφή από τα παιδικά τους χρόνια.

Ίσως με αυτούς δεν θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε μια καλή σχέση και αυτό είναι ξεκάθαρο όταν συμβαίνει. Είναι σημαντικό να φροντίζετε πάντα την αυτοεκτίμησή σας. Να γνωρίζετε ότι είστε ώριμος, ισορροπημένος άνθρωπος που χρειάζεται χαρά και ευτυχία καθημερινά. 

Εάν κάποιος στην οικογένειά σας σάς βλάπτει, είναι σημαντικό να τον κρατάτε σε απόσταση για να επαναφέρετε την προσωπική σας ακεραιότητα, τον σεβασμό στον εαυτό σας και τη συναισθηματική ηρεμία σας.




5 ψυχικά τραύματα από την παιδική ηλικία....!!!!!!

Δυστυχώς, αρκετά συχνά η συναισθηματική μας υγεία αρχίζει να φθείρεται από την παιδική μας ηλικία. Συνήθως, δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας μπλοκάρει, τι μας προκαλεί ζαλάδα ή τι είναι αυτό που μας φοβίζει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στα βιώματα της παιδικής μας ηλικίας – τραύματα τα οποία έχουν προκληθεί από τις πρώτες εμπειρίες μας σε αυτόν τον κόσμο τα οποία όμως δεν θεραπεύτηκαν ποτέ.

«Τα ψυχικά τραύματα είναι επώδυνες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας που διαμορφώνουν την προσωπικότητα των ενηλίκων, ποιοι είμαστε και πώς αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες».

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ποια είναι αυτά και να πάψουμε να τα καλύπτουμε. Όσο περισσότερο χρόνο περιμένουμε για να θεραπευτούν, τόσο πιο βαθιά ριζώνουν μέσα μας. Ο φόβος της αναβίωσης αυτών των δεινών, μας αναγκάζει να εφευρίσκουμε εκατοντάδες διαφορετικές μάσκες που απλά μας εμποδίζουν να προοδεύσουμε στη ζωή. Αυτό ακριβώς πρέπει να αποφύγουμε.

Η προδοσία, η ταπείνωση, η δυσπιστία, η εγκατάλειψη, η αδικία… Αυτά είναι μερικά από τα τραύματα για τα οποία μας προειδοποιεί η Lisa Bourbeau στο βιβλίο της «Θεράπευσε τα τραύματά σου… και βρες ποιος είσαι» (ελληνικός τίτλος). Ας ρίξουμε μια ματιά :

1. Ο φόβος της εγκατάλειψης
Η εγκατάλειψη είναι ο χειρότερος εχθρός αυτών που έχουν βιώσει την εγκατάλειψη στην παιδική τους ηλικία. Φανταστείτε πόσο οδυνηρό μπορεί να είναι για ένα παιδί να φοβάται ότι μπορεί να μείνει μόνο του, απομονωμένο και απροστάτευτο σε ένα άγνωστο περιβάλλον.

Συνεπώς, όταν το παιδί ενηλικιώνεται θα κάνει τα πάντα για να μη βιώσει ξανά αυτό το αίσθημα της εγκατάλειψης. Επομένως, οποιοσδήποτε έχει βιώσει αυτήν την κατάσταση θα έχει την τάση να εγκαταλείπει πρόωρα τους γονείς του και να παρατά αυτό με το οποίο ασχολείται. Αυτή η συμπεριφορά αντικατοπτρίζει αποκλειστικά το φόβο της αναβίωσης αυτών των δεινών.

«Είναι κοινό για αυτούς τους ανθρώπους να σκέφτονται και να μιλούν με τον ακόλουθο τρόπο: «σε αφήνω πριν με αφήσεις εσύ», «κανείς δεν με στηρίζει έτσι κι εγώ δεν θα το υποστηρίξω αυτό», » αν με αφήσεις δεν θα ξαναγυρίσω»…»

Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να επεξεργαστούν μέσα τους το φόβο του να μείνουν μόνοι, το φόβο της εγκατάλειψης και της άρνησης της φυσικής επαφής (αγκαλιές, φιλιά, σεξουαλική επαφή…). Αυτό το τραύμα είναι δύσκολο να θεραπευτεί αλλά μια καλή αρχή είναι να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το φόβο της απομόνωσης μέχρι να ξεκινήσει ένας θετικός και ενθαρρυντικός εσωτερικός διάλογος.

2. Ο φόβος της απόρριψης
Αυτό το τραύμα μας εμποδίζει να αποδεχτούμε τα αισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες μας.

Η εμφάνισή του στην παιδική ηλικία προέρχεται από την απόρριψη των γονέων, της οικογένειας ή των συμμαθητών. Ο πόνος που προκαλεί αυτό το τραύμα εμποδίζει το παιδί να αναπτύξει ένα υγιές αίσθημα αυτοεκτίμησης και αγάπης προς τον εαυτό του.

Του προκαλεί σκέψεις απόρριψης, υποβαθμίζει τον εαυτό του και πιστεύει ότι είναι ανεπιθύμητο.

Το παιδί που έχει απορριφθεί αισθάνεται ανάξιο της στοργής και της κατανόησης και ο φόβος να αναβιώσει αυτά τα δεινά το οδηγεί σε περαιτέρω συναισθήματα απομόνωσης.

«Πιθανότατα, ένα άτομο που έχει βιώσει την απόρριψη στην παιδική του ηλικία είναι ένας δειλός και απόμακρος ενήλικας. Γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους εσωτερικούς τους φόβους που οδηγούν στον πανικό».

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, θα πρέπει να αρχίσετε να νοιάζεστε για τη δική σας συμπεριφορά και για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρετε. 

Κάθε φορά θα σας ενοχλεί λιγότερο όταν οι άνθρωποι θα φεύγουν μακριά σας και προσπαθήστε να μην το παίρνετε κατάκαρδα όταν οι άλλοι σας ξεχνούν ορισμένες φορές. Το μοναδικό άτομο που χρειάζεστε για να προχωρήσετε στη ζωή σας είναι ο εαυτός σας.

3. Ταπείνωση
Αυτό το τραύμα προκαλείται όταν αισθανόμαστε τη δυσαρέσκεια και την κριτική των άλλων. Μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτό το πρόβλημα στα παιδιά όταν τους λέμε ότι είναι χαζά, κακά ή χοντρά ή όταν συζητάμε τα προβλήματά τους μπροστά σε άλλους (κάτι που δυστυχώς είναι πολύ κοινό). Αυτό αναμφίβολα καταστρέφει την αυτοεκτίμηση του παιδιού και το εμποδίζει να καλλιεργήσει ένα υγιές αίσθημα αυτοεκτίμησης.

Αυτό συχνά οδηγεί σε μια εξαρτημένη προσωπικότητα. Επιπλέον, τα άτομα αυτά γίνονται «τύραννοι» και εγωιστές λειτουργώντας αμυντικά ή φτάνουν ακόμη και στο σημείο να ταπεινώνουν τους άλλους για να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας.

Αν έχετε βιώσει τέτοιου είδους εμπειρίες, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε την ανεξαρτησία και την ελευθερία σας όπως επίσης και να κατανοήσετε τις δικές σας ανάγκες και φοβίες, βάζοντας προτεραιότητες.

4. Προδοσία ή ο φόβος να εμπιστευτείτε τους άλλους
Αυτό το τραύμα ανοίγει όταν οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο παιδί δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στο παιδί αισθήματα προδοσίας και εξαπάτησης. 

Κατά συνέπεια, αυτό προκαλεί μια αίσθηση δυσπιστίας που μπορεί να εξελιχθεί σε ζήλια καθώς και σε άλλα αρνητικά συναισθήματα ή να αισθάνεστε ότι δεν σας αξίζουν οι υποσχέσεις και αυτά που έχουν οι υπόλοιποι.

Όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα στην παιδική τους ηλικία, στην ενηλικίωση θέλουν να ελέγχουν την προσωπικότητα των άλλων και να είναι κυρίαρχοι της τελειότητας. Είναι άνθρωποι που θέλουν τα πάντα στην εντέλεια και δεν δίνουν ευκαιρίες.

Αν είχατε βιώσει τέτοιου είδους προβλήματα στην παιδική σας ηλικία, πιθανότατα θα αισθάνεστε την ανάγκη να ελέγχετε τους άλλους. Αυτό συχνά ενισχύεται με την παρουσία ενός δυναμικού χαρακτήρα. Ωστόσο, αυτό είναι ένας αμυντικός μηχανισμός, μια ασπίδα προστασίας κατά της απογοήτευσης.

Αυτό συνήθως αντικατοπτρίζεται στον τρόπο που ενεργούν γνωστοποιώντας τις προκαταλήψεις τους. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να εξασκήσουν την υπομονή και την αντοχή όπως επίσης και να μάθουν να μένουν μόνοι τους και να μεταβιβάζουν αρμοδιότητες.

5. Αδικία
Το αίσθημα της αδικίας βιώνεται σε περιβάλλοντα όπου οι κηδεμόνες είναι ψυχροί και αυταρχικοί. Αυτές οι απαιτητικές προσωπικότητες δημιουργούν αισθήματα αδυναμίας και ματαιότητας τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενηλικίωση.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν συνόψισε αυτήν την ιδέα με το γνωστό απόσπασμα:

«Όλοι είμαστε ιδιοφυίες. Αλλά αν κρίνετε ένα ψάρι για την ικανότητά του να σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο τότε θα ζήσει ολόκληρη τη ζωή του πιστεύοντας ότι είναι χαζό».

Συνεπώς, αυτοί που έχουν βιώσει αυτόν τον πόνο μπορεί να γίνουν αυστηροί και γι’ αυτούς να υπάρχει μόνο το άσπρο και το μαύρο. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως προσπαθούν να είναι σημαντικοί και να αποκτήσουν μεγάλη εξουσία ή επιτυχία.

Μπορεί να γίνουν φανατικοί της τάξης και της τελειότητας. Συνήθως έχουν ριζοσπαστικές ιδέες, γεγονός που τους δυσκολεύει να πάρουν αποφάσεις με αυτοπεποίθηση.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τα προβλήματα θα πρέπει να επεξεργαστούμε μέσα μας το αίσθημα της καχυποψίας και την ψυχική ακαμψία προκειμένου να γίνουμε περισσότερο ευέλικτοι και να εμπιστευόμαστε τους άλλους.

Τώρα που ξέρετε τις 5 πληγές της ψυχής που μπορούν να επηρεάσουν την ευεξία σας, την υγεία και την ικανότητά σας να αναπτυχθείτε σαν προσωπικότητα μπορείτε να αρχίσετε να θεραπεύεστε.

«Το πρώτο βήμα, όπως και όλα στη ζωή, είναι να αποδεχτούμε τις πληγές μέσα μας, να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αισθάνεται θυμωμένος και πάνω από όλα να δώσουμε τον ανάλογο χρόνο στον εαυτό μας να θεραπευτεί».




Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Αγία Ειρήνη η μεγαλομάρτυς....!!!!!!!

Αγία της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 5 Μαΐου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ειρήνη. 

Η Ειρήνη, της οποίας το λαϊκό όνομα ήταν Πηνελόπη, γεννήθηκε στην πόλη Μαδεδλών της Περσίας και γονείς της ήταν ο έπαρχος Λικίνιος και η ευγενής Λικινία. 

Σε πολύ μικρή ηλικία άρχισε την εκπαίδευσή της κοντά σ’ έναν από τους πλέον σοφούς διδασκάλους της εποχής της, τον Απελλιανό, ο οποίος δίδαξε στην Πηνελόπη τη θύραθεν σοφία (αρχαιοελληνική), ενώ τη χριστιανική πίστη τη διδάχθηκε από μία χριστιανή υπηρέτρια του πατέρα της. Όταν τελείωσε η κατήχηση βαπτίσθηκε χριστιανή κι έλαβε το όνομα Ειρήνη. 

Μόλις ο Λικίνιος έμαθε ότι η κόρη του έγινε χριστιανή διέταξε να τη δέσουν στα πόδια ενός άγριου αλόγου για να σκοτωθεί. Αλλά από θαύμα, το άλογο στράφηκε εναντίον του και σκότωσε εκείνον. Μεγάλη ήταν η σύγχυση των παρευρισκομένων, αλλά η αγία τούς καθησύχασε κι αφού προσευχήθηκε με θέρμη, ο πατέρας της αναστήθηκε. Αμέσως βαπτίσθηκαν όλοι χριστιανοί. 

Στη συνέχεια, η Ειρήνη περιόδευσε σε αρκετά μέρη, όπου δίδαξε το λόγο του Θεού κι έκανε πολλά θαύματα. Στο τέλος αποσύρθηκε σ’ ένα ερημικό μέρος έξω από την Έφεσο, όπου έζησε με προσευχή και άσκηση. 

Κατά τα δυτικά Μαρτυρολόγια, η Αγία Ειρήνη μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, αφού ρίχτηκε στην πυρά. 

Απολυτίκιο 
Ειρήνης τον άρχοντα, ιχνηλατοῦσα σεμνή, ειρήνης επώνυμος, δι’ επιπνοίας Θεού, εδείχθης πανεύφημε, συ γαρ του πολέμου, τας ενέδρας φυγούσα, ήθλησας υπέρ φύσιν, ως παρθένος φρονίμη, διο Μεγαλομάρτυς Ειρήνη, ειρήνην ημὶν αίτησαι.