Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

5 πληγές της ψυχής που θεραπεύονται, αλλά αφήνουν σημάδια…!!!!

Όλο αυτό το διάστημα που πέρασε από τότε που ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο, κάθε είδους πράγμα πέρασε από τη ζωή μας. Μερικά ήταν όμορφα, άλλα όχι και τόσο. Κουβαλάμε πάνω μας όπου και αν πάμε, ένα σάκο γεμάτο με εμπειρίες που αναπόφευκτα μας συντροφεύουν, ασχέτως του πόσο σκληρά προσπαθούμε να τις αποφύγουμε. 

Σκαλίζουμε αυτόν τον σάκο, όταν θέλουμε να θυμηθούμε όλα τα πράγματα που μας έκαναν χαρούμενους. Και άλλα πράγματα που δε θέλουμε να ξεχαστούν. 

Φαίνεται σαν να προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα είδος επιλεκτικής αμνησίας, εξαιτίας του πόνου που αυτές οι μνήμες μπορούν να μας προκαλέσουν. 

Ο σάκος του κάθε ανθρώπου περιέχει πράγματα για τα οποία είναι περήφανος, και ακόμα και αν ποτέ δεν το σκεφτήκαμε, μπορεί να κουβαλάμε και τον σάκο άλλων, που μας προκαλούν βέβαιο πόνο. 

Αυτός ο σάκος έχει περισσότερη σοφία σχετικά με εσάς, από κάθε γνώμη ή βιβλίο. Γνωρίζει τους δαίμονες που σύρατε μόνοι, ακόμα και από την παιδική σας ηλικία. 

Περιέχει όλες τις φορές που νιώσατε σαν το σπίτι σας και τις φορές που νιώσατε ότι ήσασταν τελείως παράταιροι, Είναι ο προσωπικός σας σάκος, που περιλαμβάνει όλα εκείνα που περάσατε, τις πιο βαθιές σας πληγές και τις πιο προσωπικές σας εμπειρίες. 

Κάθε κατάσταση που αντιμετωπίσατε, διαμορφώνει την προσωπικότητα που έχετε σήμερα. Μερικές φορές αυτές θα σας κάνουν να νιώσετε χαρούμενοι, και άλλες φορές θα νιώσετε τελείως θλιμμένοι. Αυτές τις στιγμές της κατήφειας, οι πληγές μας είναι ανοιχτές. 

Μπορεί να πιστέψαμε ότι έμειναν μόνο πληγές μετά από κάποιες συγκεκριμένες εμπειρίες στη ζωή μας. Ωστόσο, περιστασιακά τις νιώθουμε να μας καίνε για ακόμα μια φορά.

Αυτό συμβαίνει γιατί η φύση αυτών των πληγών είναι να ζητάνε απότομα την προσοχή μας, επειδή το ίδιο είδος πληγών μπορεί να εμφανιστεί πάλι στη ζωή μας. 

Συνεπώς, υπάρχουν κάποιες πληγές που είμαστε ικανοί να γιατρέψουμε με τον χρόνο, αλλά ποτέ δε σταματάνε να μας αφήνουν σημάδια. Αυτό μας υπενθυμίζει ότι κάτι ή κάποιος μπορεί να είναι επώδυνο/ος ή επιζήμιο/ος για εμάς. Μερικές από αυτές τις πληγές είναι : 

1. Εξευτελισμός 
Νιώθουμε εξευτελισμένοι όταν κάποιος επιτίθεται στην προσωπική μας αξιοπρέπεια με διάφορους τρόπους. Αυτή είναι μια μορφή υποτίμησης που συμβαίνει ιδιωτικά ή δημόσια και όσο πιο πρόσφατα έχει συμβεί, τόσο πιο δύσκολο είναι να την ξεπεράσουμε. 

Οι συνέπειες του να νιώθουμε εξευτελισμένοι, έχουν άμεση επίδραση στην αυτοεκτίμησή μας, στην εμπιστοσύνη μας προς τους άλλους και στις προσδοκίες μας για αυτά που θέλουμε να κάνουμε, καθώς και για αυτά που περιμένουμε από τον κόσμο. Όταν κάποιος σας εξευτελίζει νιώθετε σαν να σας πήραν κάτι που ανήκει σε εσάς, με τον πιο σκληρό τρόπο. 

Ο εξευτελισμός μπορεί να αφορά την προσωπική εμφάνιση, την οικονομική κατάσταση, το φύλο, την φυλή, την νοημοσύνη και άλλα. Μπορεί να είναι μια ξεκάθαρα αναγνωρίσιμη επίθεση ή μια ενοχλητική μορφή συμπεριφοράς που αντιμετωπίσατε κάποια στιγμή. Είναι μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις για να ξεπεράσουμε, εξαιτίας των ψυχολογικών επιπτώσεων που δημιουργεί μέσα μας. 

2. Απογοήτευση 
Όταν κάποιος μας απογοητεύει, καταστρέφει όλες τις προσδοκίες και τις ελπίδες μας. Αυτό είναι ένα μείγμα σοκ, θυμού, έκπληξης και πόνου. Μπορεί να προέλθει από ένα μέλος της οικογενείας μας, έναν παιδικό φίλο, έναν συνάδελφο ή απλά κάποιον που θεωρούσαμε ότι είναι καλό άτομο, ανίκανο να προδώσει κάποιες αρχές, τον σεβασμό προς το πρόσωπό μας ή προς τον κόσμο γενικότερα. 

Μπορεί να νιώσουμε ενοχλημένοι από την απογοήτευση, ακόμα και καταθλιπτικοί και προφανώς η ικανότητά μας να εμπιστευόμαστε του άλλους θα μειωθεί ή θα εξαφανιστεί. 

3. Προδοσία 
Όταν κάποιος μας προδίδει, συνήθως νιώθουμε σαν ό,τι και αν είπε κάποτε ότι ήταν, όλα αυτά για τα οποία πάλευε και τα συναισθήματά του προς εμάς, ήταν όχι μόνο ένα ψέμα αλλά το τελείως αντίθετο από αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. 

Γενικά όταν έχουμε προδοθεί, αυτό γίνεται γιατί κάποιος εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη μας και πιστέψαμε ότι όλες οι πράξεις του ήταν ειλικρινείς και αγνές και στο τέλος διαπιστώσαμε ότι τελικά δεν ήταν έτσι. 

Ποια είναι η πρώτη μας εντύπωση μετά από αυτό; Δυσπιστία, μετά θυμός, λύπη, μια αίσθηση εξευτελισμού. Ασφαλώς, το άτομο που προδόθηκε θα νιώθει έτσι εκείνη τη στιγμή και μερικές φορές θα θυμάται αυτή την πράξη. 

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός που μας πρόδωσε θα κουβαλάει αυτός το βάρος στη συνείδησή του και η υπόληψή του θα επηρεαστεί από αυτό. 

Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα και παρηγοριά, αλλά για να συνεχίσουμε στη ζωή και να ξεπεράσουμε τέτοιες πληγές, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι η καλοσύνη γενικά μας ανταμείβει, ενώ η υποκρισία και αναλήθεια μέχρι ενός σημείου τιμωρούνται. Απλά σκεφτείτε το και διαλογιστείτε με αυτό για λίγο.. 

4. Αδιαφορία 
Πολλοί άνθρωποι λένε ότι η πιο επώδυνη από αυτές τις πληγές είναι η αδιαφορία, αλλά αυτό μπορεί να είναι ακόμα πιο άσχημο όταν υποφέρει από αυτήν κάποιος που δεν την αξίζει. Το να αγνοείται κάποιος, δεν τον επιβεβαιώνει. Είναι σαν να μην υπάρχει καν. Και αυτό είναι οδυνηρό. 

Μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους σχεδιασμένη αδιαφορία ώστε να προκληθεί πόνος σε κάποιον. Ομαδική αδιαφορία προς κάποιον ή κάτι, ώστε να προκληθεί πλήγμα εκ προθέσεως ή απλά μια συμπεριφορά που δεν αποκαλύπτει ούτε απόρριψη ούτε αποδοχή. Μια συμπεριφορά μέσω της οποίας το άτομο που έχει στοχοποιηθεί ,αγνοείται με κάθε τρόπο. 

Όταν βιώνουμε αδιαφορία από τα κοντινά σε εμάς άτομα, χωρίς να μας έχουν δώσει κάποιο λόγο, νιώθουμε ένα είδος ανικανότητας, σαν να μην είμαστε άξιοι να μας δοθεί μια εξήγηση, ή ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς των άλλων προς το πρόσωπό μας. 

Η χειρότερη μορφή αδιαφορίας προς ένα άτομο είναι η αμέλεια. Για παράδειγμα, οι γονείς που αγνοούν τις βασικές ανάγκες των παιδιών τους, όπως το φαΐ, η αγάπη ή η συντήρησή τους. 

5. Απώλεια 
Αυτή δεν είναι σκόπιμη πληγή, ούτε και προμελετημένη, όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις. Οι άνθρωποι που αγαπάμε δεν επιλέγουν να πεθάνουν για να μας πληγώσουν. Ωστόσο, όταν εξαφανίζονται από τον κόσμο, ένα κομμάτι από τον δικό μας κόσμο εξαφανίζεται μαζί τους. 

Ζούμε σε έναν κόσμο μέσα στον οποίο είναι δύσκολο να βρούμε ανθρώπους που είναι ειλικρινείς και πρόθυμοι να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Κάθε απώλεια ενός τέτοιου ανθρώπου, μπορεί να είναι ολέθρια, ιδιαίτερα αν έχει μοιραστεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του μαζί μας. 

Ακόμα και αν τις ξεπεράσουμε, υπάρχουν συγκεκριμένες πληγές που έχουν την ικανότητα να συνεχίζουν να μας προκαλούν πόνο όταν είμαστε περισσότερο ευάλωτοι. Όταν νιώθουμε χαμένοι ή λυπημένοι, όταν δεν μπορούμε να ενώσουμε συγκεκριμένες πλευρές της ταυτότητάς μας. 

Το λυπηρό γεγονός ότι το άτομο που ήταν η μεγαλύτερη παρηγοριά μας σε αυτές τις καταστάσεις, δεν είναι πια μαζί μας, θα είναι πάντα σκληρό, για μεγάλο διάστημα αφού συνέβη. 




Μετάφραση: awakengr.com via exploringyourmind.comb
Photo art: benjamin lacombe 

Η καλύτερη επένδυση της ζωής σου…!!!!

Η πιο πολύτιμη εργασία και επένδυση που μπορείς να κάνεις, είναι να δουλέψεις με τον εαυτό σου. Να αφυπνίσεις εκείνη την κατάσταση του νου που ονομάζεται παρατηρητής και να μάθεις να παρατηρείς τις σκέψεις σου, όλα όσα αισθάνεσαι και βλέπεις. Σταδιακά θα σε οδηγήσει να βγαίνεις σποραδικά έξω από την ροή των χιλιάδων σκέψεων του νου και να βρίσκεσαι σε μια κατάσταση ηρεμίας και ευδαιμονίας. 

Εκεί δεν υπάρχουν η προσωπικότητα και το εγώ παρά μονάχα η συμπόνια και η ανιδιοτελής αγάπη. Από αυτή την ανώτερη κατάσταση / ποιότητα του νου βλέπεις και βιώνεις τη ζωή πολύ διαφορετικά. 

Στην πραγματικότητα επιστρέφεις στην οπτική του Θεού, του Σύμπαντος, του Όλα Όσα Είναι που είχες πριν κατέβεις στη Γη, πριν ενεργοποιηθεί το φίλτρο στο νου που ονομάζεται προσωπικότητα και εγώ. 

Τον περασμένο μήνα ο αδελφός μου που δεν ήταν ούτε σαράντα χρονών, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη οικογένεια την οποία τώρα όλοι μας φροντίζουμε. 

Όλη την εσωτερική εργασία που έκανα τα τελευταία χρόνια με τον εαυτό μου, τη βρήκα μπροστά μου καθώς με βοήθησε να αντιμετωπίσω το γεγονός πολύ διαφορετικά. 

Ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές, βρισκόμουν στην κατάσταση του παρατηρητή παίρνοντας απόσταση από όλα όσα ζούσα και ένιωθα. Το σώμα βίωνε τον πόνο αλλά δεν ταυτιζόμουν με τον πόνο. Είχα και έχω την επίγνωση πως δεν είμαι το σώμα που πονάει. 

Ο αδελφός μου δεν είναι το σώμα του… ακόμη και η έννοια του «αδελφού» ανήκει στη διάσταση της Γης όπου έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους άλλους διαχωρισμένους από εμάς. 

Οι καρποί της εσωτερικής εργασίας φαίνονται τις δύσκολες στιγμές. Ώρες - ώρες μοιάζει πως η καθημερινή εσωτερική εργασία δεν οδηγεί πουθενά ή ο νους περιμένει κάποια μαγική μεταμόρφωση… όμως την πραγματική της δύναμη τη βλέπουμε μόνο όταν χρειάζεται. 

Το Σύμπαν δεν είναι σπάταλο. Ο καθημερινός διαλογισμός, η εμπνευσμένη πληροφόρηση που διαβάζεις, οι στιγμές που βιώνεις την εσωτερική σιωπή, η αποστασιοποίηση από όλα όσα δημιουργούν τον θόρυβο του νου… όλα αυτά δουλεύουν μέσα σου χωρίς να το καταλαβαίνεις. 

Η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι να δουλέψεις το νου σου. Αυτό σημαίνει αδιάκοπη παρατήρηση. Μόνο όταν έχεις επίγνωση της ροής των σκέψεων και των συναισθημάτων σου μπορείς να βγεις έξω από αυτήν. Έτσι ξεκινάει. 

Με την παρατήρηση… και παράλληλα υπάρχουν πολλά άλλα που μπορείς να κάνεις. Η εσωτερική δουλειά συμβαίνει από πολλές μεριές ταυτόχρονα και όλες μαζί οδηγούν στην αφύπνιση. 

Τι είναι άραγε αφύπνιση; Αφύπνιση είναι να βρίσκεσαι πάνω από την ροή των σκέψεων όπου εκεί απλά είσαι. Σε αυτή την κατάσταση βλέπεις τον κόσμο αξιαγάπητο και πανέμορφο…. ό,τι κι αν συμβαίνει. 

Εκεί βιώνεις την ανιδιοτελή αγάπη και συμπόνια. Ο νους έχει αδειάσει από το περιεχόμενό του και ο άνθρωπος νιώθει με συνείδηση τον Θεό μέσα του. Είναι μια κατάσταση που προσεγγίζεται με λέξεις αλλά είναι αδύνατο να περιγραφεί. 

Αγαπημένε συνοδοιπόρε, αξίζει να επενδύσεις στην εσωτερική σου εργασία για να αποκαλύψεις αυτό που είσαι. Αν όμως όλο αυτό σου φαίνεται βαρετό, ίσως δεν είσαι έτοιμος ακόμη. 

Η αλήθεια είναι πως αυτός ο δρόμος είναι για όσους νιώθουν αυτό το ιδιαίτερο κάλεσμα. Αλλά πάντα μπορείς να κάνεις βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Εξερεύνησε αυτό που είσαι, γνώρισε αυτό που είσαι, γνώρισε τον εαυτό σου… και θα ελευθερωθείς. Μόνο όταν βιώσουμε κάτι από άκρη σε άκρη και το γνωρίσουμε από την καλή και από την ανάποδη μπορούμε να το εξαντλήσουμε και να πάμε παρακάτω. 

Πίστεψέ με όμως όταν σου λέω πως η διαδρομή είναι όλα τα λεφτά. 




Με αγάπη,
Έλενα Έρα
www.HealingHome.gr 

OSHO : Όταν ταιριάζει το παπούτσι…!!!!

Όταν κάτι δεν πάει καλά, το σώμα ζητάει την προσοχή σου. 

Αλλά όταν το σώμα είναι υγιές, το ξεχνάς. 

Όταν το σώμα σου είναι υγιές γίνεσαι ασώματος, 

κι αυτός είναι ο μόνος ορισμός για την υγεία. 

Υγεία είναι όταν δεν έχεις επίγνωση του σώματος. 

Αν υπάρχει επίγνωση του σώματος, σημαίνει πως δεν είναι υγιές. 

Το ίδιο ισχύει και για τον νου. 

Όταν η επίγνωσή σου είναι υγιής, δεν υπάρχει Εγώ, δεν ξέρεις τίποτα για τον εαυτό σου. 

Δεν θυμίζεις στον εαυτό σου “είμαι κάτι”, 

είσαι απλώς χαλαρός. 

Υπάρχεις αλλά δεν υπάρχει Εγώ. 

Είσαι απλά μια μη οντότητα, μια μη ύπαρξη, αλλά δεν υπάρχει Εγώ. 

Όταν ταιριάζει το παπούτσι, ξεχνιέται το πόδι. 

Όταν ταιριάζει η ζώνη, ξεχνιέται η κοιλιά. 

Όταν η καρδιά είναι σωστή, τα υπέρ και τα κατά ξεχνιούνται. 

Να θυμάσαι, όταν είσαι υγιής, δεν έχεις επίγνωση του σώματός σου. 

Το σώμα ξεχνιέται. 

Όταν είσαι άρρωστος δεν μπορείς να ξεχάσεις το σώμα. 

Ξέρεις αν υπάρχει κεφάλι αν δεν έχεις πονοκέφαλο? 

Όταν έχεις πονοκέφαλο δεν μπορείς να ξεχάσεις το κεφάλι. 

Όταν το παπούτσι πιέζει, δεν ταιριάζει. 

Όταν δεν έχεις πονοκέφαλο, που είναι το κεφάλι? Το ξεχνάς εντελώς. 

Κάθε τι που είναι υγιές ξεχνιέται, αλλά ότι δεν είναι υγιές, το θυμάσαι, 

συνεχίζει να σε παρενοχλεί, μια συνεχής ένταση στο κεφάλι. 

Ο άνθρωπος της Φύσης δεν ξέρει τον εαυτό του. 

Εσύ τον ξέρεις, επειδή είσαι άρρωστος. 

Το εγώ είναι αρρώστια, πραγματική αρρώστια. 

Επειδή πρέπει να θυμάσαι αδιάκοπα πως είσαι κάποιος. 

Αυτό δείχνει πως είσαι άρρωστος. Η αρρώστια δημιουργεί το Εγώ. 

Η υγιής φύση ξεχνιέται εντελώς. 

Είναι σαν σύννεφο, σαν ελαφρύ αεράκι, σαν βράχος, σαν δέντρο, σαν πουλί, αλλά ποτέ σαν άνθρωπος. 

Μόνο στην αρρώστια θυμάσαι. 

Το να θυμάσαι είναι ένας μηχανισμός ασφάλειας και σιγουριάς. 

Αν έχεις ένα αγκάθι στο πόδι, είσαι υποχρεωμένος να το θυμάσαι. 

Ο νους πηγαίνει συνεχώς στο πόδι, επειδή το αγκάθι πρέπει να βγει από εκεί. 

Αν το ξεχάσεις, το αγκάθι θα μείνει και θα είναι επικίνδυνο, 

μπορεί να δηλητηριάσει όλο το σώμα. 

Αν υπάρχει πονοκέφαλος, το σώμα σου λέει να τον θυμάσαι, πως κάτι πρέπει να γίνει. 

Αν τον ξεχάσεις, ο πονοκέφαλος μπορεί να γίνει επικίνδυνος. 

Το σώμα σου λέει πότε υπάρχει αρρώστια. 

Όταν κάτι δεν πάει καλά, το σώμα ζητάει την προσοχή σου. 

Αλλά όταν το σώμα είναι υγιές, το ξεχνάς. 

Όταν το σώμα σου είναι υγιές γίνεσαι ασώματος, 

κι αυτός είναι ο μόνος ορισμός για την υγεία. 

Υγεία είναι όταν δεν έχεις επίγνωση του σώματος. 

Αν υπάρχει επίγνωση του σώματος, σημαίνει πως δεν είναι υγιές. 

Το ίδιο ισχύει και για τον νου. 

Όταν η επίγνωσή σου είναι υγιής, δεν υπάρχει Εγώ, δεν ξέρεις τίποτα για τον εαυτό σου. 

Δεν θυμίζεις στον εαυτό σου “είμαι κάτι”, 

είσαι απλώς χαλαρός. 

Υπάρχεις αλλά δεν υπάρχει Εγώ. 

Είσαι απλά μια μη οντότητα, μια μη ύπαρξη, αλλά δεν υπάρχει Εγώ. 

Δεν υπάρχει αποκρυσταλλωμένο Εγώ. Ο εαυτός δεν είναι εκεί. 

Αυτό είναι ένα από τα πιο βαθιά πράγματα που πρέπει να καταλάβεις. 

Όταν η καρδιά είναι σωστή, όλα τα υπέρ και τα κατά ξεχνιούνται. 

Όταν η καρδιά είναι λάθος, άρρωστη, είσαι συνεχώς φορτωμένος, ανησυχείς. 

Αυτό είναι σωστό, αυτό είναι λάθος 

και πρέπει να κάνεις το σωστό και να αποφεύγεις το λάθος. 

Όλη σου η ζωή μετατρέπεται σ’ ένα αγώνα, 

πως ν’ αποφύγεις το λάθος και πως να κάνεις το σωστό. 

Δεν είναι αυτός ο δρόμος για να φτάσεις στο σωστό!! 

Αυτός είναι ο δρόμος για να χάσεις το σωστό, για πάντα…” 

Osho Βιβλίο: « όταν ταιριάζει το παπούτσι» 




Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Tips για μαμάδες : Πώς να σταματήσετε το συναισθηματικό φαγητό…!!!!

Η συναισθηματική πείνα οφείλεται κυρίως στα αρνητικά συναισθήματα που σας κυριεύουν. 

Πολλοί άνθρωποι λόγω της κακής συναισθηματικής τους κατάστασης βρίσκουν διέξοδο στο φαγητό. Όταν αυτό αρχίζει να γίνεται συνήθεια, η αύξηση τους βάρους είναι δεδομένη. Ειδικά την περίοδο που διανύουμε λόγω κορονοϊού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτονώνονται μέσα από το φαγητό. 

Τι μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε την συναισθηματική πείνα: 

Αναζητήστε τα αίτια 
Είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να κατανοήσετε τους λόγους που θέλετε να φάτε. Τρώτε γιατί πεινάτε; Γιατί βαριέστε; Γιατί δεν αισθάνεστε καλά; Γιατί νιώθετε μόνοι; 

Αξιολογήστε την πείνα σας 
Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν η επιθυμία σας για φαγητό είναι πραγματική ή συναισθηματική, ο καλύτερος τρόπος είναι να αξιολογήσετε το επίπεδο πληρότητάς σας σε κλίμακα από το 1 έως το 10. Το κόλπο είναι να τρώτε όταν αρχίζετε να πεινάτε και να σταματάτε όταν νιώθετε ότι χορτάσατε. Εάν η πείνα σας εξακολουθεί να υφίσταται, πρέπει να αποσπάσετε την προσοχή σας με κάτι άλλο για να ξεχαστείτε. 

Μην τρώτε στο πόδι 
Ένας έξυπνος τρόπος για να τρώτε σωστά είναι να κάθεστε στο τραπέζι χωρίς περισπασμούς. Τρώγοντας αργά και εστιασμένοι στο φαγητό δεν τρώτε μηχανικά ούτε μεγάλες ποσότητες. 

Αποφύγετε τα σνακ 
Όταν σας πιάνουν οι λιγούρες, αναζητάτε σνακ που έχετε στο ντουλάπι. Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει, αποφύγετε να έχετε λιχουδιές στο σπίτι γιατί δύσκολα θα μπορέσετε να αντισταθείτε ειδικά όταν ψυχολογικά δεν αισθάνεστε καλά. Επίσης, τη στιγμή που λαχταράτε ένα γλυκό μπορεί να είναι σημάδι του οργανισμού σας ότι έχετε αφυδατωθεί ή σας λείπει βιταμίνη C. 

Αντίστοιχα, η επιθυμία για κάτι αλμυρό μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη ασβεστίου, ψευδαργύρου, μαγνησίου και νατρίου. 

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι στην καθημερινή διατροφή σας, παίρνετε αρκετά από αυτά τα ζωτικής σημασίας μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και ικανοποιητικά μακροθρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υγιή λίπη και υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. 




O τρόπος να προσελκύσεις τα θαύματα στη ζωή σου…!!!!

Αν ανοίξεις την καρδιά και τη ζωή σου στα Θαύματα, αυτά θα βρουν τον τρόπο να τρυπώσουν μέσα, ενώ εσύ θα στέκεις ακόμα με το στόμα ανοιχτό και θα αναρωτιέσαι για το πώς… 

ΟΜΩΣ 

Τα Θαύματα έρχονται: 

• Όταν τα πιστεύεις

• Όταν τα προσκαλείς

• Όταν αφήνεσαι σ’ αυτά

• Όταν τα ξεχνάς

• Όταν παραιτείσαι από κάθε προσπάθεια να επηρεάσεις την τύχη τους. 

Εντούτοις 

Κατά μυστήριο τρόπο τα Θαύματα εμφανίζονται: 

• Eκεί που Δεν τα περιμένεις

• Eκεί που Δεν τα σκέφτεσαι

κι έρχονται με τους πιο αναπάντεχους και ανορθόδοξους τρόπους. 

Αν δεν ήταν έτσι δε θα λεγόντουσαν και Θαύματα. Θα λεγόντουσαν: Προγραμματισμένα συμβάντα! 

Αυτά από την κατ’ επανάληψη προσωπική μου εμπειρία. 

Και στα Δικά σας!! 




Ευλογημένοι οι μοναχικοί…!!!!

Αν δεν σε χρειάζεται κανένας, αισθάνεσαι άχρηστος, χωρίς νόημα. 

Αν κάποιος σε έχει ανάγκη, αυτό σου δίνει νόημα, αισθάνεσαι σπουδαίος. 

Αν δεν αποβάλεις εκείνη την ανάγκη να σε χρειάζονται, δεν θα μπορέσεις να μείνεις μόνος με τον εαυτό σου. 

Εσύ όμως δεν μπορείς να ζήσεις με τον εαυτό σου. Κάθε φορά που είσαι μόνος, δεν αισθάνεσαι καλά. Αμέσως αισθάνεσαι δύσκολα. Σε πιάνει μια βαθιά αγωνία. Τι να κάνεις; Πού να πας; Πηγαίνεις στο κλαμπ, πηγαίνεις στο θέατρο ή για ψώνια, πηγαίνεις κάπου, για να συναντήσεις τους άλλους. 

Ψάχνεις παντού για μάτια που θα σου δώσουν σημασία. Τι είδους ζωή είναι αυτή; Μόνο οι γνώμες των άλλων έχουν σημασία, όχι εσύ; 

Ευλογημένοι οι μοναχικοί! 

Ποιος είναι ο μοναχικός άνθρωπος; Εκείνος που έχει αποβάλει την ανάγκη να τον χρειάζονται, εκείνος που είναι τελείως ικανοποιημένος με τον εαυτό του έτσι όπως είναι, εκείνος που δεν ζητάει καμία σημασία από σένα, από τα μάτια σου, από τις αντιδράσεις σου. 

Αν του δώσεις την αγάπη σου, θα σου είναι ευγνώμων. Αν πάλι δεν του τη δώσεις, δεν παραπονιέται. Αν τον επισκεφθείς, είναι ευχαριστημένος. Αν δεν τον επισκεφθείς, είναι το ίδιο ευχαριστημένος. Όταν βρίσκεται με το πλήθος, το χαίρεται, κι όταν ζει σε ένα ερημητήριο, το χαίρεται επίσης. Αν κάποιος περπατά δίπλα του, πολύ καλά. Αν κάποιος φύγει, και πάλι πολύ καλά. 

Ποτέ δεν περιμένει κανέναν και ποτέ δεν κοιτάζει πίσω. 

Μόνος του είναι ολοκληρωμένος. Δεν μπορείς να κάνεις ένα μοναχικό άνθρωπο δυστυχισμένο, γιατί έμαθε να ζει με τον εαυτό του και να είναι ευτυχισμένος με τον εαυτό του. Είναι αυτάρκης.” (Osho) 



 

Δύο συνήθειες για να κάνουμε εύκολα αλλαγές στη ζωή μας...!!!!

Mερικές φορές, ενώ ξέρουμε ότι κάποια πράγματα μας βοηθάνε να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα της ζωής μας, τα αποφεύγουμε ή τα αναβάλουμε ή τα ξεκινάμε, αλλά καταλήγουν να είναι αποτυχημένες προσπάθειες. 

Αυτά μπορεί να είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής, ίσως μία δίαιτα, να βάλουμε την κίνηση στην καθημερινότητά μας κι οτιδήποτε άλλο. Θα σας πω λοιπόν δύο συνήθειες, που αν τις υιοθετήσουμε, βοηθάνε να κάνουμε πιο εύκολα τις αλλαγές που θέλουμε. 

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ: ΝΑ ΠΕΤΑΜΕ ή ΝΑ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 

Ένα ρούχο που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει πολύ καιρό, βιβλία που δεν μας χρειάζονται πλέον, πράγματα που κρατάμε σε αποθήκες και σε πατάρια και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ποτέ! 

Με αυτή τη διαδικασία ο υποσυνείδητος νους παίρνει το μήνυμα ότι θέλουμε να κάνουμε χώρο στη ζωή μας για καινούργια πράγματα! 

Nα θυμόμαστε να το κάνουμε και κάθε μέρα αν είναι δυνατόν. Nα πετάμε κάτι έστω και μικρό που μας είναι άχρηστο. Αν δεν το κάνουμε καθημερινά, να το έχουμε στο νου μας να το κάνουμε οπωσδήποτε τις μέρες που δεν είμαστε καλά, που έχουμε μπλοκάρει από συναισθήματα και νιώθουμε πως δεν έχουμε το κουράγιο και τη διάθεση να ξεκινήσουμε το καινούργιο που ξέρουμε ότι θα βελτιώσει τη ζωή μας. 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ: ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ. 

Κάτι που δεν έχουμε κάνει ποτέ μέχρι σήμερα ή έχουμε χρόνια να κάνουμε! Μπορεί να είναι μία καινούργια άσκηση στη γυμναστική, ένα διαφορετικό πρόγραμμα στη διάρκεια της ημέρας μας από ότι κάνουμε συνήθως, να δοκιμάσουμε να ετοιμάσουμε ένα φαγητό ή ένα γλυκό που δεν έχουμε ξαναφτιάξει , ακόμη και να πλύνουμε με διαφορετικό χέρι τα δόντια μας ή να φάμε με διαφορετικό χέρι. 

Δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι περίπλοκο. Αρκεί να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουμε συνήθως κι αν είναι δυνατόν να μην το έχουμε ξανακάνει ποτέ. 

Αυτές οι μικρές αλλαγές δημιουργούν καινούργιες συνάψεις στον εγκέφαλο και αυτό μας βοηθάει να είμαστε πιο ευέλικτοι, να διευρύνουμε τον τρόπο που βλέπουμε τις καταστάσεις και να γινόμαστε πιο ανοιχτοί και δεκτικοί στις αλλαγές. 

Οι παραπάνω τεχνικές είναι δοκιμασμένες και 100% αποτελεσματικές! 

Επιμείνετε να τις κάνετε για κάποιες μέρες συνεχόμενα και θα βιώσετε τα οφέλη τους στην καθημερινότητά σας! 




Κυριακή Τζογανάκη, 
Εναλλακτική θεραπεύτρια, Life Coaching 

5 δικαιολογίες που σε εμποδίζουν να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου…!!!!

Η στιγμή που αποφασίζεις να κυνηγήσεις ένα μεγάλο όνειρο είναι μαγική. Σε ενεργοποιεί και σε ενθουσιάζει. Καθώς όμως αρχίζεις να κάνεις σχέδια, τα πάντα καταρρέουν. Αυτό που έδειχνε σπουδαίο στο μυαλό σου, δεν φαίνεται εξίσου καλό στα χαρτιά. Οι σκέψεις που άλλοτε γέμιζαν το κεφάλι σου με ενθουσιασμό και κίνητρα έφυγαν. 

Τώρα, το μόνο που έχεις είναι ανησυχίες και αμφιβολίες. Αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν πρέπει καν να κυνηγήσεις το όνειρό σου. 

Το σενάριο μοιάζει γνώριμο; Αν ναι, δεν είσαι μόνος/μόνη. Η σκέψη των ανησυχιών και των αμφιβολιών μπορεί να γίνει αποθαρρυντική και να σε αναγκάσει να σταματήσεις την επιδίωξη των ονείρων σου πριν ακόμα αρχίσεις. 

Αν όμως όλα όσα λες στον εαυτό σου είναι μόνο δικαιολογίες που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα; Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε συγκρατήσει τον εαυτό μας εξαιτίας κάποιας δικαιολογίας. Θα είναι δύσκολο; Θα είναι ακριβό; Θα είναι επικίνδυνο;

Αν ξεπεράσουμε τις δικαιολογίες και κάνουμε το πρώτο βήμα, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τα εμπόδια δεν βρίσκονται παρά μόνο στο κεφάλι μας. 

Η αλήθεια είναι ότι κάθε μεγάλο όνειρο μπορεί να γκρεμιστεί και να απορριφθεί από μια-δυο δικαιολογίες. Το κλειδί είναι να αναγνωρίσουμε πότε οι δικαιολογίες ξεπροβάλλουν για να σε εμποδίσουν να ζήσεις την ζωή σου όπως θέλεις. 

Μερικές συνηθισμένες δικαιολογίες που σε κρατούν μακριά από τα όνειρά σου : 
 
1. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος 
Κάθε μέρα έχει 24 ώρες. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Οπότε, αν έχεις πολλά πράγματα που γεμίζουν τον χρόνο σου, μπορεί να φαίνεται σαν ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Μερικές φορές, η εξοικονόμηση χρόνου έχει να κάνει με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Υπάρχουν δραστηριότητες που θέλεις να εγκαταλείψεις; Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει κάποιος άλλος εξίσου εύκολα;

Αυτές τις ερωτήσεις πρέπει να θέσεις.
Η δημιουργία χρόνου για να κυνηγήσεις το όνειρό σου θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Όταν κάτι έχει πραγματικά σημασία, πρέπει να βρεις χρόνο γι’ αυτό. 

2. Φοβάμαι πολύ 
Υπάρχουν κάθε είδους φόβοι.
Μπορεί να φοβάσαι ότι θα κάνεις λάθη, ότι θα αποτύχεις, ότι είσαι ανεπαρκής ή απλώς ο φόβος για το άγνωστο. Οποιοσδήποτε απ’ όλους μπορεί να αναδυθεί και να σε εκτρέψει από τον δρόμο προς το όνειρό σου.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις και να αντιμετωπίζεις τον φόβο μόλις εμφανίζεται.

Είναι φυσικό να είσαι λίγο φοβισμένος για τις μεγάλες αποφάσεις. Ωστόσο να θυμάσαι ότι οι περισσότεροι φόβοι είναι συναισθηματικοί, όχι λογικοί.

Αναρωτήσου αν βρίσκεται κάτι πίσω από τον φόβο σου. Μπορεί να μην είναι τόσο τρομακτικό όσο νομίζεις. 

3. Δεν έχω αρκετά χρήματα 
Μπορεί να υπάρχουν πραγματικά επιχειρήματα όταν πρόκειται για την χρηματοδότηση του ονείρου σου. Όμως, εξέτασε προσεκτικότερα πριν εγκαταλείψεις το όνειρό σου γι’ αυτόν τον λόγο.

Συχνά υπάρχουν φθηνές λύσεις που δεν είχες λάβει υπόψιν νωρίτερα. Εξέτασε πόσα χρειάζεσαι πραγματικά. Κατάγραψε τα έξοδα. Και να θυμάσαι ότι ακόμα κι αν τα χρήματα αποτελούν πρόβλημα, δεν σημαίνει ότι είναι αξεπέραστο.

Υπάρχουν συχνά τρόποι να εξοικονομήσεις κάποια για να χρηματοδοτήσεις τα όνειρά σου. Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. 

4. Δεν είναι δυνατόν να το κάνω 
Μερικές φορές το όνειρό σου μπορεί να μοιάζει εξωπραγματικό. Μπορεί να έχεις υψηλούς στόχους με τεράστια εμπόδια που φαίνονται αξεπέραστα.

Το πρόβλημα του να βλέπουμε κάτι ως αδύνατο είναι ότι οι άνθρωποι συχνά το συγχέουν με την απλή δυσκολία. Αυτό που θέλεις να κάνεις μπορεί να μοιάζει τόσο δύσκολο που δεν πιστεύεις ότι θα το καταφέρεις ποτέ.

Δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο. Σημαίνει ότι δεν το θεωρείς δυνατόν για σένα.

Είναι ευκολότερο να ξεφύγεις απ’ αυτή την δικαιολογία υιοθετώντας μια άλλη άποψη. Επικεντρώσου στο γιατί μπορείς να κάνεις κάτι και όχι στο γιατί δεν μπορείς.

Σε απομακρύνει από την «ανέφικτη νοοτροπία» και προς κάτι πιο εποικοδομητικό. 

5. Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσω 
Η δυσάρεστη αλήθεια για την ζωή είναι πως δεν υπάρχει ποτέ τέλεια στιγμή για να κάνουμε οτιδήποτε. Υπάρχουν πάντοτε προϋποθέσεις, προσωπικές συνθήκες ή παράγοντες στο περιβάλλον μας για να μην το κάνουμε.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το κάνεις έτσι κι αλλιώς.

Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που πέτυχαν μεγάλους στόχους στις χειρότερες συνθήκες.

Αν περιμένεις να είναι τέλειες οι συνθήκες, θα περιμένεις εσαεί.

Πριν το καταλάβεις, τα χρόνια έχουν περάσει κι εσύ δεν έχεις κάνει ούτε ένα βήμα για την πραγματοποίηση.

Ο χρόνος περνάει γρήγορα όταν περιμένεις για την τέλεια συγκυρία. 




Απόδοση: womaneveryday

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

12 σκληρές αλήθειες που θα σε βοηθήσουν να ωριμάσεις…!!!!

Καθώς κοιτάς πίσω στη ζωή σου, θα συνειδητοποιήσεις ότι πολλές φορές όταν νόμιζες ότι είχες χάσει κάτι καλό, στην πραγματικότητα κατευθυνόσουν προς κάτι καλύτερο. Δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα. Μερικές φορές πρέπει απλά να χαλαρώσεις και να έχεις πίστη ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Πήγαινε σιγά-σιγά και άσε τη ζωή να κυλήσει. Επειδή, μερικές φορές, οι αλήθειες που δεν μπορείς να αλλάξεις, καταλήγουν να αλλάζουν αυτές εσένα και να σε βοηθάνε να ωριμάσεις. 

Διάβασε παρακάτω δώδεκα τέτοιες αλήθειες… 

1. Όλα είναι όπως θα έπρεπε να είναι. 
Είναι τρελό πως καταλήγεις πάντα εκεί που προορίζεσαι να είσαι – πως, ακόμα και οι πιο τραγικές και αγχωτικές καταστάσεις τελικά σε διδάσκουν σημαντικά μαθήματα που ποτέ δεν είχες ονειρευτεί ότι θα είχες την ευκαιρία να μάθεις. Να θυμάσαι, πολλές φορές, όταν τα πράγματα καταρρέουν, στην πραγματικότητα βρίσκουν επιτέλους τη θέση τους. 

2. Δεν μπορείς να αρχίσεις να βρεις τον αληθινό σου εαυτό, πριν χαθείς σε αυτό τον κόσμο. 
Το να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις χαθεί είναι το πρώτο βήμα για να ζήσεις τη ζωή που θέλεις. Το δεύτερο βήμα είναι να αφήσεις τη ζωή που δεν θέλεις. Το να κάνεις μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου είναι αρκετά τρομαχτικό. Αλλά ξέρεις τι είναι ακόμα πιο τρομαχτικό; 

Το να μετανιώνεις. Το όραμα χωρίς δράση είναι ονειροπόληση και η δράση χωρίς όραμα είναι ένας εφιάλτης. Η καρδιά σου είναι ελεύθερη, έχε το θάρρος να την ακολουθήσεις. 

3. Είναι συνήθως ο πιο βαθύς πόνος που σε κάνει να αναπτύξεις πλήρως τις δυνατότητες σου.
Είναι οι τρομαχτικές, αγχωτικές επιλογές που καταλήγουν να είναι οι πιο αξιόλογες. Χωρίς πόνο, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Αλλά να θυμάσαι, ο πόνος, όπως ακριβώς και τα πάντα στη ζωή, έχει ως στόχο να μάθεις από αυτόν και στη συνέχεια να αφεθείς ελεύθερος. 

4. Μια από τις δυσκολότερες αποφάσεις που θα αντιμετωπίσεις ποτέ στη ζωή είναι το αν θα φύγεις μακριά ή θα κάνεις άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός. 
Αν πιάσεις τον εαυτό σου σε ένα κύκλο να προσπαθείς να αλλάξεις κάποιον ή να προσπαθείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου εναντίον κάποιου που προσπαθεί να σε αλλάξει, φύγε μακριά. 

Αλλά, αν κυνηγάς ένα όνειρο, κάνε άλλο ένα βήμα. Και μην ξεχνάς ότι μερικές φορές αυτό το βήμα θα σε κάνει να τροποποιήσεις το όνειρο σου ή να σχεδιάσεις ένα νέο – είναι εντάξει να αλλάξεις γνώμη ή να έχεις περισσότερα από ένα όνειρα. 

5. Θα πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου πρώτα. Πριν γίνεις φίλος με άλλους, θα πρέπει να είσαι φίλος του εαυτού σου. 
Πριν αρχίσεις να διορθώνεις τους άλλους, θα πρέπει να διορθώσεις τον εαυτό σου. Πριν κάνεις τους άλλους χαρούμενους, θα πρέπει να κάνεις τον εαυτό σου χαρούμενο. Δεν λέγεται εγωισμός αυτό, λέγεται προσωπική ανάπτυξη. Μόλις βρεις μια ισορροπία μέσα σου, μπορείς να ισορροπήσεις και τον κόσμο γύρω σου. 

6. Μια από τις μεγαλύτερες ελευθερίες είναι το να μην νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται όλοι οι άλλοι για εσένα. Όσο ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα, τους ανήκεις. Μόνο όταν δεν απαιτείς έγκριση από οποιονδήποτε άλλο εκτός του εαυτού σου μπορείς να ανήκεις σε εσένα. 

7. Μπορεί να χρειαστεί να μείνεις για λίγο μόνος... 
πριν συνειδητοποιήσεις ότι, αν και τα αντικείμενα από τις αποτυχημένες σχέσεις σου μπορεί να μην μοιράστηκαν ισόποσα, τα ζητήματα που κατέστρεψαν τις σχέσεις πιθανόν μοιράστηκαν. 

Γιατί, πως μπορείς να σταθείς μόνος σου με αυτοπεποίθηση ή να δεις τα ίδια ζητήματα στην νεότερη σχέση σου και να μην συνειδητοποιείς τα σπασμένα κομμάτια που σου ανήκουν; Το να συνειδητοποιείς τα ζητήματα σου και να τα αντιμετωπίζεις, θα σε κάνει πολύ πιο ευτυχισμένο άτομο μακροπρόθεσμα, από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. 

8. Το μόνο πράγμα που μπορείς να ελέγξεις απόλυτα είναι το πώς θα αντιδράσεις στα πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις. 
Όσο περισσότερο μπορείς να προσαρμοστείς στις καταστάσεις της ζωής, τόσο πιο ψηλά θα ανεβαίνεις και τόσο πιο γρήγορα θα είσαι σε θέση να ανακάμψεις από τις πτώσεις. 

9. Κάποιοι άνθρωποι θα σου πουν ψέματα. 
Να θυμάσαι, ένας ειλικρινής εχθρός είναι καλύτερος από ένα φίλο που ψεύδεται. Δείξε λιγότερη προσοχή σε αυτά που οι άνθρωποι λένε και περισσότερη προσοχή σε αυτά που κάνουν. Οι ενέργειες τους θα σου δείξουν την αλήθεια, η οποία θα σε βοηθήσει να μετρήσεις την πραγματική ποιότητα της σχέσης σας σε μια μακροπρόθεσμη βάση. 

10. Αν επικεντρωθείς σε αυτά που δεν έχεις, ποτέ δεν θα έχεις αρκετά. 
Αν είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις, θα καταλήξεις να έχεις ακόμα περισσότερα. Η ευτυχία δεν βρίσκεται ούτε στις ιδιοκτησίες, ούτε στο χρυσό. Η ευτυχία κατοικεί στη ψυχή. Η αφθονία δεν είναι το πόσα έχεις, είναι το πώς αισθάνεσαι για αυτά που έχεις. Όταν παίρνεις τα πράγματα για δεδομένα, η ευτυχία φεύγει μακριά. 

11. Ναι, έχεις αποτύχει στο παρελθόν. 
Αλλά μην κρίνεις τον εαυτό σου από το παρελθόν, δεν ζεις εκεί πια. Απλά επειδή δεν είσαι εκεί που θα ήθελες να είσαι σήμερα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είσαι εκεί κάποια μέρα. Μπορείς να μετατρέψεις τα πάντα γύρω σου εν ριπή οφθαλμού κάνοντας μια απλή επιλογή – να σηκωθείς, να προσπαθήσεις ξανά, να αγαπήσεις και πάλι, να ζήσεις ξανά και να ονειρευτείς ξανά. 

12. Ναι, τα πάντα θα πάνε καλά. Ίσως όχι σήμερα, αλλά τελικά. 
Θα υπάρξουν στιγμές που φαίνεται ότι όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά, πάνε στραβά. Και μπορεί να νιώθεις σαν να είσαι κολλημένος εκεί για πάντα, αλλά δεν θα είσαι. Σίγουρα, ο ήλιος σταματάει να λάμπει κάποιες φορές και μπορεί να βρεθείς σε μια τεράστια καταιγίδα ή δύο, αλλά τελικά ο ήλιος θα βγει και θα λάμψει και πάλι. 

Μερικές φορές εξαρτάται από εμάς, να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο θετικοί γίνεται ώστε να καταφέρουμε να δούμε και πάλι τις ακτίνες του ήλιου μέσα από τα σύννεφα. 




Ραντεβού με τον Ανώτερό σου Εαυτό…!!!!

Όλα αυτά που βλέπουμε; Ή μήπως και στοιχεία που δεν είναι ορατά; 

Ποιος είναι ο εαυτός μας; Ποιοι είμαστε στ’ αλήθεια; Αυτή είναι η βασική ερώτηση που απασχολεί όλα τα φιλοσοφικά κινήματα, τις θρησκείες και την ψυχοθεραπεία. 

Ο Carl G. Jung δημιούργησε τον όρο «αρχέτυπο» για να ορίσει ότι η ψυχή του ανθρώπου περιλαμβάνει το Θείο, την πιο καθαρή ενέργεια της φύσης, τα ένστικτα και όλα όσα έχουμε κληρονομήσει από την παιδική μας ηλικία, συνειδητά ή ασυνείδητα, καθώς και όλα όσα έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, την κουλτούρα και το περιβάλλον μας. 

Σύμφωνα με τον Jung, όλοι αποκτάμε μία περσόνα, το ορατό κομμάτι της προσωπικότητάς μας που είναι σαν ένα είδος μάσκας και το ‘φοράμε’ προς τα έξω, στην κοινωνία. Πρόκειται για την προσωπικότητα που διαλέγουμε, αλλά δεν είναι απαραίτητα ο αληθινός μας εαυτός. 

Η περσόνα είναι το ‘εγώ’ μας, το πώς δηλαδή θέλουμε εμείς να βλέπουμε τον εαυτό μας και πώς επιθυμούμε να μας βλέπουν οι άλλοι. Αυτό όμως δεν είναι το πώς είμαστε πραγματικά και ολοκληρωτικά. 

Πολύ σωστά παρατήρησε ο Jung ότι το να έχουμε μια περσόνα δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν κανείς ταυτίζεται υπερβολικά με την περσόνα του ή το ''εγώ'' του, κάτι που περιορίζει τον άνθρωπο, τον πνίγει καθώς μεγαλώνει και ωριμάζει ψυχολογικά και δημιουργεί την κρίση της μέσης ηλικίας (η οποία σας πληροφορώ ότι στην εποχή μας ξεκινάει όλο και νωρίτερα, παρόλο που οι άνθρωποι ζούνε όλο και περισσότερο). 

Έχουμε ανώτερο εαυτό; 
Το Εγώ είναι το κέντρο της συνειδητής μας ύπαρξης ενώ ο Εαυτός είναι το κέντρο της συνολικής μας προσωπικότητας, που περιλαμβάνει το συνειδητό, το ασυνείδητο και το εγώ. Ο Εαυτός είναι το σύνολο και το κέντρο. Αντίθετα, το Εγώ είναι σαν μια κουκίδα στο κέντρο ενός μεγαλύτερου κύκλου, το οποίο είναι ο Εαυτός και περιλαμβάνει και τα υπόλοιπα στοιχεία, δηλαδή το συνειδητό και το ασυνείδητο. 

Ποιος είναι ο Ανώτερος Εαυτός; 
Ο ανώτερος εαυτός σου είσαι ΕΣΥ! Ο ανώτερος εαυτός σου είναι αυτό που πραγματικά είσαι, η συνολική συνείδηση της ψυχής σου. Ο ανώτερος εαυτός σου είναι ένα σύνολο ολοκληρωμένο, μια πιο συνολική εκδοχή του εαυτού σου όπως τον ζεις στην καθημερινότητά σου. 

Ποιος είναι ο ρόλος του ανώτερου εαυτού; 
Ο ανώτερος εαυτός έχει έναν σημαντικό ρόλο: να μας προσέχει και να μας βοηθάει να οδηγηθούμε προς την κατεύθυνση που επιθυμούσαμε εξαρχής, αλλά για διάφορους λόγους μπορεί να χάσαμε στην πορεία… 

Ο ανώτερος εαυτός μας βοηθάει να δημιουργήσουμε τον πνευματικό χάρτη της ζωής μας, να θέσουμε στόχους, να ωριμάσουμε ψυχολογικά, να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες και να συνεχίσουμε την ανώτερη πορεία μας. 

Πώς επανασυνδεόμαστε με τον ανώτερο εαυτό μας; 
Καταρχήν να τονίσουμε ότι πάντα είμαστε συνδεδεμένοι με τον ανώτερο εαυτό μας, αλλά μερικές φορές δεν το γνωρίζουμε συνειδητά. Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε συνειδητή σύνδεση με τον ανώτερο εαυτό μας, για να μπορούμε να πορευόμαστε στη ζωή. 

Μάθε να ακούς τον ανώτερο εαυτό σου. Μερικές φορές ο ανώτερος εαυτός ακούγεται σαν μια διαίσθηση, ή σαν τη φωνή της μητέρα μας να μας λέει κάτι, ή σαν τη φωνή της λογικής, της δικαιοσύνης, του οίκτου. Σε αντίθεση με τον ανώτερο εαυτό, η εσωτερική φωνή του ‘εγώ’ βασίζει τις αποφάσεις της σε φόβο και όχι σε άλλες αξίες. 

Μάθε να βλέπεις τον ανώτερο εαυτό σου. Φαντάσου ότι βρίσκεσαι σε έναν υπέροχο κήπο, με πολλά λουλούδια και ένα σιντριβάνι στη μέση… Βρίσκεις ένα όμορφο σημείο και κάθεσαι εκεί και ζητάς από τον ανώτερο εαυτό σου να έρθει να σε συναντήσει και να συζητήσετε… 

Την πρώτη φορά που θα το κάνεις θα σου φανεί ότι όλα είναι στη φαντασία σου. Βέβαια και η Ζαν Ντ’ Αρκ είπε κάποτε «Πώς αλλιώς θα μου μιλούσε ο Θεός, αν όχι μέσα από τη φαντασία μου;». Θα μπορέσεις όμως να καταλάβεις αν σου μιλάει ο ανώτερος εαυτός σου από τις απαντήσεις θα πάρεις στα ερωτήματα που θέτεις. 

Όταν οι απαντήσεις ακούγονται πιο σοφές, αντιλαμβάνεσαι στοιχεία της κατάστασης που σε απασχολεί με διαφορετικό τρόπο, φωτίζονται οι πτυχές του ζητήματος που σε απασχολεί, τότε πιθανότατα σου μιλάει ο ανώτερος εαυτός σου. 

Γνώρισε τον ανώτερο εαυτό σου μέσα από την τήρηση ημερολογίου. Είτε με χαρτί και μολύβι είτε σε ένα Word document, γράψε την ερώτησή σου και περίμενε να σου έρθει μια απάντηση. Ρώτησε την επόμενη ερώτηση και σημείωσε την απάντηση. Συνέχισε έτσι, ρωτώντας και καταγράφοντας τις απαντήσεις. 

Σταδιακά, θα δεις ότι αλλάζει η ποιότητα των απαντήσεων, γίνεται ένα άνοιγμα, υπάρχει περισσότερο βάθος, μεγαλύτερο εύρος. Θα αισθανθείς ότι οι απαντήσεις δεν είναι καθαρά δικές σου, ότι έχουν μια διαφορετική ποιότητα, μια άλλη σοφία. Αν κάνεις την άσκηση αυτή ενώ παράλληλα ακούς χαλαρωτική μουσική θα βοηθηθείς ακόμα περισσότερο. 

Ζωντανό όνειρο. Μερικές φορές έχουμε όνειρα που είναι τόσο ζωντανά, σαν αληθινά. Την επόμενη φορά που θα έχεις ένα τέτοιο όνειρο, ζήτησε από τον ανώτερο εαυτό σου να εμφανιστεί και ξεκίνα μια συζήτηση μαζί του. 

Με τι μοιάζει ο ανώτερος εαυτός; 
Κανείς δεν έχει την απάντηση! Για κάποιους είναι μια συμβολική μορφή καθαρής ενέργειας, για άλλους έχει τη μορφή ενός υπαρκτού προσώπου, ενός καλλιτέχνη, ενός φιλοσόφου, μιας αρχαίας θεάς ή θεού, ή ένα πρότυπο ενός σοφού ατόμου. Δεν έχει τόσο σημασία η μορφή, όσο το περιεχόμενο, η ενέργεια του ανώτερου εαυτού. 

Ραντεβού με τον ανώτερο εαυτό 
Μάθε να συνομιλείς με τον ανώτερο σου εαυτό, να ακούς τις σοφές του συμβουλές, να παίρνεις καθοδήγηση στα δύσκολα, κουράγιο, ενθάρρυνση, αλλά και καλύτερη διάθεση. Μάθε να αξιοποιείς αυτά που έχει να σου προσφέρει ο ανώτερος σου εαυτός και, καθώς θα τον ενοποιείς με τον καθημερινό σου εαυτό, την προσωπικότητά σου, με τη συνεργασία των δύο θα βελτιωθεί η ζωή σου. 

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά! 




Γράφει η Dr. Λίζα Βάρβογλη

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

10 Πράγματα που δεν ξέρατε για τα νεογέννητα γατάκια…!!!!

Αν η γάτα είναι το πιο όμορφο πλάσμα στον πλανήτη, τότε τα νεογέννητα γατάκια είναι το πιο όμορφο πλάσμα του σύμπαντος. Όμως νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για αυτά τα μικροσκοπικά, εύθραυστα, αστεία πλασματάκια που κουτρουβαλούν δίπλα στη μαμά τους και κλαψουρίζουν συνέχεια για λίγο γαλατάκι; 

Στις παρακάτω γραμμές ίσως ανακαλύψετε πολλά πράγματα που δεν γνωρίζατε γι’ αυτά. 
10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα νεογέννητα γατάκια :

1. Η μεγαλύτερη γέννα που έχει γίνει ποτέ είναι 19 γατάκια 
Ή για να είμαστε ακριβείς, η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη γέννα που έχει σημειωθεί ποτέ είναι 19 γάτες! Αυτό έγινε στο Οξφορντσάιρ, το 1970, όταν και μια (άτυχη;) γάτα γέννησε 19 παιδιά εκ των οποίων τα 4 γεννήθηκαν νεκρά. Βέβαια η καημένη η γατούλα είχε άλλα 15 στόματα να θρέψει. 

Ας ελπίσουμε στη συνέχεια να στειρώθηκε αυτό το καρπερό κορίτσι! 

2. Ο μέσος όρος των νεογέννητων ανά γέννα είναι ~ 5 
Αν και ο αριθμός των νεογέννητων μπορεί να ποικίλλει δραματικά, από 1 ως .. 19 ο μέσος όρος είναι κοντά στα 5 γατάκια. Η πρώτη γέννα συνήθως είναι μικρή (λίγοι απόγονοι). Σε μερικές φυλές γάτας όπως η γάτα Σιάμ, ή η γάτα Βιρμανίας εχει παρατηρηθεί αυξημένος αριθμός απογόνων! 

3. Η μαμά γάτα δεν σκοτώνει τα υγιή νεογέννητα 
Αντιθέτως με κάποιες ανυπόστατες φήμες, η μαμά γάτα εν γένει δεν σκοτώνει και δεν τρώει ποτέ ένα υγιές νεογέννητο γατάκι. Βεβαίως τρώει τον πλακούντα, μια συμπεριφορά που είναι απόλυτα φυσική. Μπορεί όμως να σκοτώσει ένα νεογέννητο που δεν ανταποκρίνεται στα εξωτερικά ερεθίσματα.
 
4. Οι γάτες γονείς ζευγαρώνουν με τα παιδιά τους 
Στον κόσμο της γάτας δεν υπάρχουν τέτοια ταμπού! Είναι απόλυτα φυσικό οι γονείς να ζευγαρώσουν με τα παιδιά τους και μάλιστα αυτό είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται σε εκτροφεία γατών. 

5. Τα νεογέννητα έχουν συχνά διαφορετικούς πατέρες 
Μερικές γέννες έχουν νεογέννητα που έχουν διαφορετικό πατέρα. Αυτό συμβαίνει όταν η μαμά γάτα ζευγαρώσει σε μικρό χρονικό διάστημα διαδοχικά με περισσότερες από μια γάτες! 

6. Τα νεογέννητα μπορεί να έχουν διαφορετικά χρώματα γούνας 
Τα αρσενικά νεογέννητα πάντα κληρονομούν το χρώμα της γούνας από τη μαμά τους, έτσι οι αδερφοί συχνά έχουν όμοια χρώματα. Όμως τα θηλυκά θα κληρονομήσουν ένα συνδυασμό του χρώματος του πατέρα και της μητέρας και έτσι οι αδερφές θα έχουν γούνες  που θα διαφέρουν, ιδίως αν έχουν διαφορετικούς μπαμπάδες! 

7. Τα νεογέννητα μαθαίνουν το ένα από το άλλο 
Στους πρώτους μήνες της ζωής τους τα νεογέννητα θα μάθουν πολλά από τα αδερφάκια τους. Ένα από αυτά που εξασκούν, όσο είναι μικρά είναι η ικανότητα στο κυνήγι και στο παιχνίδι, γι’ αυτό το θέαμα στο οποίο διάφορα νεογέννητα παλεύουν μεταξύ τους και δαγκώνουν το ένα το άλλο είναι αρκετά συχνό φαινόμενο.

Αν και φαίνεται λίγο άγριο, εφόσον οι ρόλοι αντιστρέφονται συνέχεια είναι απλώς ένας ασφαλής και καλός τρόπος να αποκτήσουν νέες δεξιότητες! 

8. Τα νεογέννητα δεν συμβιώνουν αρμονικά για πάντα 
Αν η γάτα σας έχει γεννήσει κάποια γατάκια δεν πρέπει να περιμένετε ότι αυτά θα ζουν αρμονικά μαζί για όλη τους την ζωή. Οι γάτες ωριμάζουν κοινωνικά μεταξύ 18 μηνών και 4 ετών και σε αυτό το διάστημα οι πορείες της ζωής τους μπορεί να χωρίσουν τελείως! 

9. Οι ενήλικες αρσενικές γάτες σκοτώνουν τα νεογέννητα 
Χωρίς αυτό να συμβαίνει πάντα, είναι πιθανό να συμβεί και λόγος πίσω από αυτό είναι ότι τα αρσενικά θέλουν η μαμά γάτα να είναι ξανά σεξουαλικά ενεργή για νέο κύκλο ζευγαρώματος. Η μαμά γάτα αδιαφορεί για το ζευγάρωμα όσο αναθρέφει και θηλάζει τα γατάκια της. 

10. Τα νεογέννητα αναγνωρίζουν τα αδέρφια τους 
Η βασική ένδειξη οικειότητας μεταξύ των γατών είναι η γνώριμη μυρωδιά. Τα νεογέννητα που μεγαλώνουν μαζί σε μια φωλιά φτιάχνουν οσφρητικό σημείο αναφοράς και κάπως έτσι μπορούν και αναγνωρίζουν τα αδέρφια τους. 

Αν τα αδέρφια δεν χωριστούν ποτέ στη ζωή τους τότε είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν τα αδέρφια τους για μια ζωή, με τη βοήθεια αυτής της κοινής μυρωδιάς. 




Συχνά λάθη που κάνουμε στο μέγεθος της μερίδας…!!!!

Πόσο είναι, αλήθεια, μια μερίδα από το οτιδήποτε; Προσπαθούμε να εξηγήσουμε, ώστε να αποφεύγουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη. 

Όσο και αν προσπαθούμε να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, υπάρχουν πάντα λαθάκια που μπορούν να γίνουν από απροσεξία, ή επειδή δεν γνωρίζουμε καλύτερα. Και το πιο συχνό από αυτά τα λάθη μπορεί να είναι ότι τρώμε μεγαλύτερες μερίδες από ό,τι χρειαζόμαστε. 

Επειδή, αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που αναρωτηθήκαμε τι σημαίνει "μία μερίδα" για κάθε τροφή; 

Αυτό το κείμενο δεν έχει σκοπό να σας κάνει να ζυγίζετε το φαγητό σας προτού το βάλετε στο πιάτο σας. Αυτή η συνήθεια, αν δεν υπάρχει εξαιρετικά σοβαρός λόγος, θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. 

Έχουμε όμως μερικές πολύ πρακτικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα το μέγεθος της μερίδας και να μην το παρακάνετε. 
Δημητριακά 

Μια κούπα δεν είναι η σωστή μερίδα. Για την ακρίβεια, 3/4 της κούπας δημητριακά του εμπορίου πρέπει να βάζουμε στο μπολ μας. Αν, λοιπόν, τα βάζουμε απευθείας από το κουτί στο μπολ, μπορεί να βάζουμε διπλάσια. Και αν βάζουμε και δεύτερη μερίδα (όπως πολύ συχνά κάνουμε), μπορεί να καταλήξουμε να τρώμε μέχρι και τέσσερις μερίδες. 

Στήθος κοτόπουλο 
Ένα ολόκληρο στήθος κοτόπουλο δεν αποτελεί μία μερίδα. Πολύ χονδρικά - όπως θα περιγράφουμε σε αυτό το κείμενο επειδή, ξανά, δεν θέλουμε να ζυγίσουμε τα γεύματά μας - η μερίδα για την άλιπη πρωτεΐνη είναι περίπου το μέγεθος της παλάμης μας. Το ότι το στήθος από κοτόπουλο είναι μία από τις πιο υγιεινές πρωτεΐνες δεν σημαίνει πως δεν έχει θερμίδες. 

Μπιφτέκι μοσχαρίσιο 
Τα μπιφτέκια-γίγας που βρίσκουμε έξω είναι συνήθως δύο με τρεις μερίδες κρέατος. Η κατάλληλη μερίδα για κόκκινο κρέας είναι περίπου το μέγεθος της γροθιάς μας. Εδώ είναι μια καλή στιγμή για να θυμίσουμε πως όταν λέμε μπιφτέκι, το εννοούμε σερβιρισμένο με λαχανικά. Όχι ανάμεσα σε δύο ψωμάκια, με τυρί, μπέικον και τηγανιτές πατάτες δίπλα. 

Γάλα στον καφέ 
Η σωστή μερίδα είναι μία κουταλιά της σούπας. Και μιλάμε για άπαχο γάλα. Προφανώς, οι επιλογές όπως κρέμα, σαντιγί και σιρόπια δεν χρειάζεται να πούμε πως είναι σκέτη ζάχαρη, σωστά; 

Ψωμί 
Είναι πολύ καλή κίνηση να αντικαταστήσουμε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής. Κερδίζουμε μερικές φυτικές ίνες και βιταμίνες που χάνονται με την επεξεργασία. Η επίσημη μερίδα για ψωμί, όμως, είναι μία φέτα. Συνεπώς, μάλλον τα τοστάκια μας που φτιάχνουμε όταν μας πιέζει ο χρόνος, πρέπει να γίνουν μισά. 

Αναψυκτικά 
Καλό θα ήταν να μην καταναλώνουμε αναψυκτικά, καθώς περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Αν όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή, η κατάλληλη μερίδα είναι το μικρό κουτάκι. Οτιδήποτε περισσότερο είναι πλεονασμός και πολλές άχρηστες θερμίδες. 

Ντρέσινγκ για σαλάτα 
Περιέχουν πολλά λιπαρά, και οι περισσότερες έτοιμες σάλτσες για σαλάτα του εμπορίου έχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού αλλά και ζάχαρης. Η επίσημη μερίδα είναι δύο κουταλιές της σούπας, αλλά ιδανικά θα ήταν καλύτερα να φτιάχνετε δικά σας ντρέσινγκ, με υλικά που γνωρίζετε. 




Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Δικαιολογίες που λες στον εαυτό σου για να φας…!!!!

Οκτώ πράγματα που όλοι λέμε στον εαυτό μας σαν δικαιολογίες για να το ρίξουμε στο φαΐ… χωρίς τύψεις. 

Μου αξίζει μια γουρουνιά!
Συμπληρώνεται από φράσεις όπως «μετά από τέτοια δύσκολη μέρα στη δουλειά» ή «ολόκληρο χωρισμό περνάω».

Δε φταίω εγώ… Είναι που…
Εδώ συμπληρώνεις με φράσεις όπως «δεν πρόλαβα να φάω όλη μέρα», «με πίεσαν να φάμε έξω», «γιορτάζει η κολλητή μου, να μην την τιμήσω;» ή «έτσι είναι το σκαρί μου/ο μεταβολισμός μου, ό,τι κι αν κάνω, τι νόημα έχει;».

Χρειάζομαι ζάχαρη
Δεν χρειάζεσαι ζάχαρη. Έχεις απλώς μια λιγούρα, σημάδι που σου στέλνει ο οργανισμός σου ότι θέλει να παράξει γλυκόζη. Αλλά δεν μπορεί να το καταφέρει μόνο με παγωτά και σοκολάτες. Ακόμα και τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί μπορούν να κάμψουν την ξαφνική επιθυμία για… γουρούνιασμα.

Έχει και λαχανικά, άρα είναι υγιεινό
Το ότι το burger έχει μέσα μαρούλι δεν το κάνει υγιεινό. Το ότι το σουβλάκι έχει μέσα ντομάτα και κρεμμύδι δεν το κάνει veggie. Και το ότι το smoothie ή το κοκτέιλ σου έχει μέσα χυμό φρούτων, δεν σημαίνει ότι δεν έχει γάλα/αλκοόλ/σιρόπι/ζάχαρη/άλλα υλικά που το επιβαρύνουν με πολλές επιπλέον θερμίδες και λιπαρά.

Έκανα γυμναστική σήμερα, μπορώ να φάω όσο θέλω
Κάπως έτσι καταλήγεις σχεδόν πάντα όχι απλώς να αναπληρώνεις τις «χαμένες» θερμίδες, αλλά να πολλαπλασιάζεις τις επιπλέον – τζάμπα η άσκηση, σα να λέμε.

Μόνο ένα θα φάω! Τι ψυχή έχει ένα;
Θυμάστε εκείνο το σλόγκαν αλμυρών σνακ που έλεγε ότι «κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα»; Προσπαθήστε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που τηρήσατε αυτό το «μόνο ένα (κομματάκι σοκολάτα/πατατάκι/τρουφάκι/κριτσινάκι/κομματάκι φέτα)» και αν δεν θυμάστε, τότε καλύτερα να σταματήσετε να λέτε αυτή τη δικαιολογία.

Από αύριο/Δευτέρα/μετά τις γιορτές θα προσέχω
Πόσες φορές το έχεις πει στον εαυτό σου; Πολλές. Κι αυτό σημαίνει ότι χρειάστηκε πολλές φορές να αρχίσεις διατροφή. Άρα ποτέ δεν έπιασε τόπο η προηγούμενη.

Τα προϊόντα υγιεινής διατροφής είναι ακριβά
Τα βιολογικά τρόφιμα ή τα super foods μπορεί να είναι πιο ακριβά από ένα πακέτο ζυμαρικά ή ένα κιλό πατάτες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τρως κάθε μέρα μακαρονάδες ή πατάτες τηγανητές, για να κάνεις οικονομία. Η ισορροπημένη διατροφή είναι πρώτα θέμα θέλησης και ύστερα χρημάτων – οικονομικές λύσεις πάντα υπάρχουν. 




Οι τροφές που τρως λάθος…!!!!

Μήπως ο λάθος τρόπος να μαγειρεύεις το φαγητό σου καταστρέφει την διατροφική του αξία; Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να σε ενδιαφέρουν… 

Όταν διαβάζουμε για τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών, σκεφτόμαστε τις διάφορες βιταμίνες που περιέχουν, ή τα ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος. 

Τα λαχανικά, όμως, περιέχουν ουσίες που ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα φυτά από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, αλλά και από τους φυσικούς τους κυνηγούς, όπως τα έντομα. 

Τα φυτοθρεπτικά έχουν παρόμοια επίδραση και σε εμάς, όταν τα καταναλώνουμε. Το λυκοπένιο στις ντομάτες, η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και οι ανθοκυανίνες στα μούρα είναι μερικά από αυτά. 

Τα κακά νέα είναι πως πολλοί διαδεδομένοι τρόποι μαγειρέματος των λαχανικών μάς σταματούν από το να λαμβάνουμε τα φυτοθρεπτικά στον κατάλληλο βαθμό. Ας δούμε ποια είναι τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε.

Τρώμε τις ντομάτες ωμές
Όταν μαγειρεύουμε τις ντομάτες, η υψηλή θερμοκρασία αλλάζει τη σύσταση του λυκοπένιου, έτσι ώστε να το απορροφά το σώμα μας καλύτερα. Συνεπώς, οι ντομάτες μαγειρεμένες, ή σε κονσέρβα – μιας και η κονσερβοποίηση είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες – είναι πιο πλούσιες σε φυτοθρεπτικά συστατικά.

Αποθηκεύουμε το μαρούλι με λάθος τρόπο
Είναι λάθος να κόβουμε τα λαχανικά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, αλλά το μαρούλι είναι ξεχωριστή περίπτωση. Το να “στραπατσάρουμε” τα φύλλα του πυροδοτεί ένα ολόκληρο κύμα από φυτοθρεπτικά, τα οποία προστατεύουν το φυτό, και εμείς μπορούμε να τα καταναλώσουμε. Μάλιστα, η ποσότητά τους μετά το κόψιμο των φύλλων μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί.

Βράζουμε το σπανάκι – ή οποιοδήποτε άλλο λαχανικό
Είναι γνωστό ότι με το βράσιμο, τα λαχανικά χάνουν αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά τους, όπως την βιταμίνη C που “ξεφεύγει” από το φυτό στο βραστό νερό. Το βράσιμο, όμως, ελαττώνει και την περιεκτικότητα σε φυτοθρεπτικά. 

Στο σπανάκι, συγκεκριμένα, η διαφορά είναι σημαντική: με 10 λεπτά βρασίματος, χάνει τα ¾ των φυτοθρεπτικών συστατικών του. Ο μόνος τρόπος για να λάβουμε αυτά τα χαμένα συστατικά είναι να καταναλώσουμε το νερό στο οποίο το βράσαμε, σαν σούπα. 

Εναλλακτικά, οι καλύτεροι τρόποι μαγειρέματος για να διατηρήσουμε τα λαχανικά μας όσο πιο θρεπτικά γίνεται είναι ο ατμός, ο φούρνος μικροκυμάτων και το ψήσιμο – οτιδήποτε, δηλαδή, δεν τα φέρνει σε άμεση επαφή με νερό.

Μαγειρεύουμε το σκόρδο αμέσως μόλις το κόψουμε
Το σκόρδο περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται αλισίνη, η οποία του δίνει και τη χαρακτηριστική του μυρωδιά. Η ουσία αυτή αρχίζει να δημιουργείται μόλις “σπάσουμε” τα εξωτερικά τοιχώματα του σκόρδου. 

Το να ρίξουμε το σκόρδο, όμως, στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι αμέσως μόλις το κόψουμε σταματάει αυτή τη διαδικασία. Οπότε, μόλις κόψετε το σκόρδο, αφήστε το για δέκα λεπτά ώστε τα ένζυμα να κάνουν τη δουλειά τους, και το γεύμα σας να γίνει αμέσως πολύ πιο θρεπτικό.

Πετάμε τα πιο θρεπτικά κομμάτια
Συνήθως στα φαγητά μας χρησιμοποιούμε μόνο τα λευκά και τα ανοιχτά πράσινα κομμάτια του φρέσκου κρεμμυδιού. Και όμως, το σκούρο, φυλλώδες κομμάτι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτοθρεπτικά. 

Άλλο ένα λαχανικό που “αδικείται” είναι τα φύλλα του παντζαριού, τα οποία έχουν ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά από το ίδιο το παντζάρι. Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε να αξιοποιήσετε ακόμα και τις φλούδες των λαχανικών, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών: μια τέλεια ιδέα είναι να τις ψήσετε και να τις φάτε σαν τσιπς.

Τρώμε τις πατάτες μόλις τις μαγειρέψουμε
Πολλοί αποφεύγουν τις πατάτες, επειδή μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα του σακχάρου. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν είναι ότι αν η πατάτα μαγειρευτεί και τοποθετηθεί στο ψυγείο για 24 ώρες, το άμυλό της αλλάζει την δομή του και χωνεύεται πιο αργά από τον οργανισμό μας. 

Συνεπώς, μια πατατοσαλάτα που έχει μείνει στο ψυγείο για ένα βράδυ – ή μια ψητή πατάτα – είναι πιο ωφέλιμη από διατροφική άποψη.

Τρώμε τα καρότα ωμά
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα λαχανικά, το καρότο γίνεται πιο θρεπτικό όταν το βράζουμε, καθώς το μαγείρεμα σπάει τα κυτταρικά του τοιχώματα και κάνει τα θρεπτικά συστατικά του πολύ πιο εύκολα στην απορρόφηση.

Αγοράζουμε το μπρόκολο σε ανθύλλια
Το μπρόκολο είναι από τα πιο ευαίσθητα λαχανικά, χάνοντας μεγάλο μέρος των φυτοθρεπτικών του μετά το κόψιμο. Και το να κόβουμε τα ανθύλλια από ολόκληρο το φυτό επιταχύνει αυτή την διαδικασία. Συνεπώς, για να λάβουμε όσο περισσότερα πολύτιμα αντιοξειδωτικά μπορούμε, καλύτερα να αγοράζουμε ολόκληρο το μπρόκολο – και να το μαγειρεύουμε άμεσα.

Όταν μαγειρεύουμε φασόλια και πετάμε το νερό τους
Όπως και οι ντομάτες, τα φασόλια σε κονσέρβα είναι “φορτωμένα” με περισσότερα φυτοθρεπτικά. Παρ’ όλα αυτά, αν θέλετε να μαγειρέψετε φασόλια μόνοι σας, αφήστε τα μέσα στην κατσαρόλα για μία περίπου ώρα, ώστε να απορροφήσουν ξανά μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που έχασαν κατά το βράσιμο.




Προσευχή για τις δύσκολες στιγμές…!!!!

Η προσευχή που ακολουθεί είναι μια προσευχή προς το Μεγαλοδύναμο Θεό και έχει ως σκοπό να μας ανακουφίσει από τα βάρη των αμαρτιών μας και να μας στείλει τη Θεία χάρη του ώστε να μας βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας. 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ 
Πολυεύσπλαχνε Κύριε, ένα θαύμα. Και για μένα τον αμαρτωλό ένα θαύμα. Γιατί αλλιώς πως θα σωθώ; Πώς να απαλλαγώ από το βάρος των κακών μου;

Δεν αγωνίστηκα όταν ήμουν νέος και η αμαρτία μου με κυρίευσε. Μπήκε μέσα στην ψυχή μου το κακό και διαπότισε όλο μου το είναι. Έφθειρε όλη την ύπαρξη μου. 

Και τώρα τι να κάνω; Η ηλικία μου προχωρεί, οι μέρες μου λιγοστεύουν, η θέληση μου κάμπτεται, θέλω και δε μπορώ να απαλλαγώ. Προχωρώ μπροστά αλλά και αδιόρθωτος μένω. Μετανοώ αλλά και πάλι αμαρτάνω. Κλαίω και ζητώ συγχώρηση αλλά πάλι στα ίδια μένω.

Τι θα γίνει με εμένα Θεέ μου; Ντρέπομαι που ζω, διστάζω να σκεφτώ πως είμαι Χριστιανός. Με έχει κυριεύσει το κακό, με λειώνει το πάθος. Αλύπητα με χτυπά και με παραλύει η αμαρτία.

Κυριευμένος από τα πάθη, φορτωμένος από την ενοχή, «πεπραγμένος υπό την αμαρτία» και βασανισμένος από τα κακά μου καταφεύγω σε εσένα.

Όχι δεν απελπίζομαι, δεν ολιγοψυχώ, δεν τα χάνω μπροστά σε τόσες κακουχίες.

Πιστεύω στη δύναμη σου και ελπίζω στην ευσπλαχνία σου. Αρπάζομαι από την αγάπη σου και σου ζητώ να με σώσεις.

Θεέ μου…Θεέ μου…δεν με λυπάσαι; Δεν με συμπονείς; Ένα θαύμα Κύριε μου κάνε και εσύ για μένα, ένα σωτήριο θαύμα.

Και θα σωθώ, θα λάβω από εσένα την απαλλαγή μου, τη λύτρωσή μου και τη σωτηρία μου. Αμήν