Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

10 βήματα για να… εκπαιδευτείτε στη θετική σκέψη....!!!!!!!!

Για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται θετικά αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω 10 βήματα:

1. Ευθυγραμμίζω τον εαυτό μου σύμφωνα με τον κύριο στόχο που έχω θέσει
Το πρώτο βήμα του Life Self Coaching είναι να βεβαιωθώ ότι αυτό-προπονώ τον εαυτό μου προς την κατεύθυνση του στόχου μου. Το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτή τη φάση είναι να έχω θέσει ξεκάθαρα τον στόχο αυτό.

Ο πυρήνας μου είναι ο στόχος μου. Το μυαλό μου και η καρδιά μου περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Για αυτό το λόγο ο στόχος μου πρέπει να είναι κάτι που θέλω εγώ πάρα πολύ και όχι ο σύζυγος μου ή οι γονείς μου ή το παιδί μου ή οι φίλοι μου. Η κινητήρια δύναμη της επιτυχίας του στόχου μου είμαι εγώ. Εγώ βάζω τη σπίθα και μόνο αν τη διατηρήσω θα πετύχω το στόχο μου!

2. Οραματίζομαι το στόχο μου
Αφού καθορίσουμε το στόχο μας το επόμενο βήμα είναι να τον οπτικοποιήσουμε και το πιο σημαντικό να νιώσουμε την επιτυχία πριν ακόμα αυτή έρθει. Αυτό το συναίσθημα, πλούσιο από εικόνες και συναισθήματα πρέπει να το επαναλαμβάνουμε καθημερινά με ήρεμη φωνή ώστε να μας γίνει μέρος της ρουτίνας μας. 

Ειδικοί ισχυρίζονται, ότι η καθημερινή προφορική επανάληψη και ο οραματισμός του στόχου μας και μάλιστα επί συνεχείς 21 ημέρες δημιουργεί το νέο πρότυπο στον εγκέφαλό μας που υποσυνείδητα στην πορεία ακολουθούμε, ακριβώς όπως πλένουμε τα δόντια μας το βράδυ και όπως οδηγούμε για να πάμε σπίτι μας.

3. Δίνω εντολές στον εαυτό μου
Στην κυριολεξία εκφράζω ήρεμα και με χαμηλή φωνή αυτό που θέλω να υλοποιήσω. Πολλές φορές - ιδιαίτερα όταν συμβαίνει κάτι το οποίο με ξεβολεύει ή μου προκαλεί νευρικότητα αυτό που βοηθάει να κάνω είναι να πω στον εαυτό μου με ήρεμη φωνή: «Όλα είναι υπό έλεγχο....πάρε μια βαθιά ανάσα και χαλάρωσε.....σκέψου θετικά»

Το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι να μιλάω στον εαυτό μου ήρεμα και όχι με αυταρχικό και επικριτικό τρόπο. Μιλήστε του όπως θα σας μιλούσε κάποιος υπνωτιστής με σταθερή και ήρεμη φωνή. Ο τόνος της φωνής είναι καθοριστικός, διότι εάν είναι π.χ. πολύ δυνατός μπορεί να με αποσυντονίσει και να αποτραπεί η ευεργετική επίδραση που ξεκινάω να έχω. Μην φωνάξτε θυμωμένα σε σας εκτός αν αυτό δημιουργεί την επίδραση που θέλετε.

4. Δώστε στον εαυτό σας συμβουλές
Σχεδόν πάντα οι περισσότεροι από μας είμαστε πολύ καλοί στο να δίνουμε συμβουλές σε άλλους αλλά όχι στον εαυτό μας. Γιατί δεν προσπαθούμε να φανταστούμε ότι ο εαυτός μας είναι ο καλύτερός μας φίλος και ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα δίναμε συμβουλές σε ένα φίλο μας που αγαπάμε και νοιαζόμαστε, το ίδιο ακριβώς θα κάνουμε και για μας;

5. Ενθαρρύνω τον εαυτό μου
Η φράση που κάνει τη διαφορά σε στόχους που θέλουμε να υλοποιήσουμε είναι η φράση: «Μπορώ να τα καταφέρω». Αυτή η φράση μας δίνει κίνητρο να μείνουμε πιστοί στο στόχο μας και να ενθαρρύνουμε την αυτοπεποίθησή μας, η οποία δρα σαν τη βενζίνη σε ένα όχημα που προκαλεί την κίνηση. Χωρίς την πίστη στον εαυτό μας η επιτυχία του στόχου μας είναι αμφίβολη αν όχι ανέφικτη.

6. Γιατί;
Η βασικότερη ερώτηση στην πορεία υλοποίησης του στόχου μου είναι «Γιατί;» θέλω να τον επιτύχω. Τι σημαίνει για μένα; Τι θα αλλάξει στη ζωή μου; (Εάν δεν έχει ήδη αλλάξει;) Ο λόγος που σας ωθεί στην υλοποίηση ενός στόχου αποτελεί το κίνητρο να επιμείνετε, τουλάχιστον για όσο διάστημα σημαίνει κάτι για σας. Θυμηθείτε τις δυνάμεις σας. Επίσης, θυμηθείτε γιατί τον θέλετε πραγματικά. Οι καλοί λόγοι θα σας παρακινήσουν και θα ενισχύσουν τον προσδιορισμό του στόχου σας.

7. Θετική πεποίθηση
Η αγάπη είναι μια πολύ «θετική τοποθέτηση» και αλλάζει τον τρόπο που νιώθω αντιμετωπίζοντας τον περίγυρο μου. Από το να έχω μία επιφανειακή θετική αντίδραση, επιλέγω να βλέπω με συμπάθεια τους ανθρώπους και να νιώθω βαθειά ευγνωμοσύνη και κατανόηση για αυτούς. Και το μυστικό είναι ότι δεν το κάνω για αυτούς...το κάνω για μένα γιατί αυτό με βοηθά να νιώθω πλήρης και σίγουρη ότι ανάλογα με την ενέργεια που εξωτερικεύω, αυτή ακριβώς η ενέργεια θα έρθει ξανά σε μένα πίσω.

8. Δοκιμάστε τον αντι-αρνητισμό
Ο αρνητισμός σκοτώνει τη δημιουργικότητα και το πεδίο επίτευξης των στόχων που έχουμε θέσει στη ζωή μας. Ο αρνητισμός επιτίθεται και βρίσκει πάντα τα μειονεκτήματα σε οποιεσδήποτε σκέψεις περνούν από το μυαλό μας.

9. Επινοήστε φράσεις επιτυχίας
Δημιουργώ προτάσεις σύντομες και πάντα σε θετικό τόνο ώστε να «επιβάλλω» στη σκέψη μου τη θετική πλευρά των πραγμάτων και να εξαλείψω την αρνητική πλευρά αυτών.

10. Επαναλάβετε τις θετικές σας πεποιθήσεις
Έρευνες και πειράματα έχουν δείξει ότι η αισιόδοξη στάση ζωής απέναντι ακόμη και στις πιο δυσχερείς καταστάσεις βοηθάει την ομαλή εξέλιξή τους. Άνθρωποι που κατάφεραν να επιζήσουν από ατυχήματα ήταν άνθρωποι, οι οποίοι δεν σταμάτησαν όχι μόνο να ελπίζουν - αλλά να πιστεύουν σθεναρά, ότι αυτό που ζουν είναι κάτι παροδικό και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα καταφέρουν να επιζήσουν.

Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις ο καλύτερος εαυτός σου!





www.psyhealth.gr

5 απλές αποκαλύψεις που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας....!!!!!!

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε μια μάλλον απόκοσμη προσέγγιση στο θέμα των προσωπικών μας αποκαλύψεων: αστραπές θα φωτίζουν το σκοτάδι, οι κεραυνοί θα διασπούν την ησυχία της νύχτας, η ομίχλη θα καλύπτει τα πάντα όταν θα ανοίξουν οι ουρανοί και... όλα αυτά για να καταλάβετε εσείς αν όντως είναι ο φίλος σας ο άντρας της ζωής σας!

Ξέρετε, οι Δέκα Εντολές δόθηκαν μία φορά στον Μωυσή και όσο κι αν οραματιστείτε ένα παρόμοιο σκηνικό ποτέ δεν πρόκειται να το ζήσετε στην πραγματικότητα. Αντί λοιπόν, να περιμένετε τις αποκαλύψεις «εν είδη περιστεράς» από τον ουρανό, μήπως να χαμηλώσετε το βλέμμα σας στη γη και να δώσετε μεγαλύτερη σημασία στα πιο απλά πράγματα που, ακριβώς επειδή είναι τόσο απλά συνήθως διαφεύγουν της προσοχής σας;

Ιδού κάποιες... μικρής κλίμακας αποκαλύψεις οι οποίες περιμένουν να τις συνειδητοποιήσουμε αφού, χωρίς αστραπές και κεραυνούς, μπορούν να αλλάξουν την ζωή μας συθέμελα!

1. Ένα απλό «μπράβο» είναι το προσωπικό μου Νόμπελ
Αν υπήρχε ένα τεστ που θα έδειχνε με... ατομική ακρίβεια ποιο επάγγελμα είναι αυτό που μας ταιριάζει και σε ποιον τομέα θα αποδίδαμε καλύτερα, σίγουρα θα είχε γίνει ανάρπαστο. Ωστόσο, δεν υπάρχει και αυτό μας βάζει σε μεγάλους μπελάδες μέχρι να ανακαλύψουμε τον δρόμο της καρδιάς μας. Γιατί όμως, πρέπει να συμβαίνει αυτό και όχι, ακριβώς το αντίθετο; Με ότι δηλαδή κι αν καταπιανόμαστε, να το κάνουμε με την ψυχή μας ανοίγοντας παράλληλα ένα νέο δρόμο για εμάς;

Η επιβράβευση στη ζωή μας, δεν θα έρθει απαραίτητα με ένα Νόμπελ Φυσικής! Άλλωστε, ακόμη και ο Αϊνστάιν πέρασε πάρα πολλά μέχρι να φτάσει εκεί. Η δική μας επιβράβευση μπορεί να έρθει μέσα από το «μπράβο» των γονιών μας, ή την προαγωγή στη δουλειά μας, ή το ευχαριστώ από τον φίλο μας ή το φιλί από το παιδί μας.

Ό,τι κι αν είναι πάντως, αυτό που μας έδωσε τέτοια ικανοποίηση (από την σωστή αρχειοθέτηση στο γραφείο, μέχρι τον πετυχημένο μουσακά...) μπορεί να κερδίσει επάξια τον τίτλο του δικού μας δημιουργήματος, του πιο δυνατού μας σημείου.

Να λοιπόν, μια αποκάλυψη για την ζωή μας που περιμένει υπομονετικά να την συνειδητοποιήσουμε. Την επόμενη φορά που θα εισπράξουμε άλλο ένα μπράβο για το ίδιο επίτευγμα της δημιουργικότητάς μας, ας το απολαύσουμε όπως του αξίζει. Αυτό είναι το δικό μας Νόμπελ!

2. Και ο άνθρωπος ανακάλυψε τον... καφέ
Είναι η ατάκα της εποχής : πως λέμε «τα σπάει» για κάτι που κάνει γκελ, με την ίδια άνεση βγάζουμε και την διάγνωση - κάτι σαν ιατρικό ανακοινωθέν - εάν δούμε την κολλητή μας με την ίδια "ξινισμένη" φάτσα για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα 24ωρα : «έχεις κατάθλιψη» λέμε και καθαρίσαμε! Ούτε που μας περνάει από το μυαλό ότι αυτή η φράση μπορεί να δημιουργήσει εμμονές και κολλήματα και να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη ζωή της.

Ναι, η κατάθλιψη είναι ψυχικό νόσημα με συγκεκριμένα συμπτώματα που αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική θεραπεία. Απαραίτητη φυσικά, η ιατρική γνωμάτευση. Δεν σημαίνει όμως ότι κάθε μαυρίλα, προβληματισμός, δυσθυμία που προκαλείται από ένα πρόβλημα, μια αναποδιά, ένα εμπόδιο ή μια δυσκολία, είναι και κατάθλιψη. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ψύχραιμη φωνή που θα μας συνεφέρει και θα μας επαναφέρει σε φυσική πορεία.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα δείτε την κολλητή σας με "ξινισμένη" φάτσα πιάστε την αγκαζέ και κάντε μια βόλτα στο πιο κοντινό πάρκο. Δείξτε της την ομορφιά της Φύσης, την μαγεία του ηλιοβασιλέματος, την χαρά των παιδιών που παίζουν και πηγάζει από μία και μοναδική μπάλα. Κεράστε την και ένα ζεστό, απολαυστικό καφέ και ρωτήστε την αν νιώθει καλύτερα. Η απάντηση θα είναι σίγουρα «Ναι»!

Μόλις κάναμε άλλη μία σημαντική αποκάλυψη : η ζωή είναι σίγουρα γεμάτη προκλήσεις και εμπόδια. Το να είμαστε όμως άνθρωποι έχει και τα θετικά του, αφού μπορούμε να τα ανατρέψουμε όλα αρκεί μόνο να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Όπως, για παράδειγμα, να... θεραπεύσουμε την κατάθλιψη με μία κούπα ζεστό καφέ!

3. Αφού δεν είσαι ερωτευμένη, γιατί το παιδεύεις;
Μπορεί να έχει συμβεί και σε εσάς : δεν είστε ερωτευμένη με τον φίλο σας. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Ωστόσο όλοι σας λένε πόσο ταιριάζετε, πόσο καλό παιδί είναι και πόσο τυχερή είστε που τον έχετε φίλο σε μια εποχή που το να βρεις τον ιδανικό σύντροφο μοιάζει όνειρο απατηλό. 

Αντί λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα και να κινηθείτε ανάλογα προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας ότι κάτι θα αλλάξει (και πρώτα απ' όλα εσείς!), όλα θα γίνουν ιδανικά και ο φίλος σας θα γίνει ξαφνικά ο μεγάλος σας έρωτας.

Δυστυχώς, όσο κι αν προσπαθήσετε, ο έρωτας δεν έρχεται κατά παραγγελία. Όχι ότι δεν μπορείτε να στηρίξετε μια κοινή ζωή πάνω στην εκτίμηση και την αγάπη που γεννιέται μέσα από αυτήν. Όμως, δεν θα είναι ο μεγάλος έρωτάς σας και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα εάν τελικά ο πραγματικός μεγάλος σας έρωτας βρεθεί στο δρόμο σας...

Αυτή είναι άλλη μία αποκάλυψη που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας : αντί να προσπαθείτε να αλλάξετε τον εαυτό σας για να ταιριάζει στα δεδομένα, μήπως να αλλάξετε τα δεδομένα για να ταιριάζουν καλύτερα σε εσάς;

4. Είναι θέμα ασφάλειας
Σε έναν ιδανικά πλασμένο κόσμο, δεν θα χρειαζόμασταν τίποτα άλλο πέρα από την προσωπικότητα και τις ικανότητές μας για να νιώσουμε ασφαλείς και σίγουροι για τον εαυτό μας. Στον δικό μας ατελή και ελαττωματικό κόσμο όμως, η αναζήτηση της ασφάλειας είναι κάτι σαν το Άγιο Δισκοπότηρο : όλοι το αναζητούν αλλά ακόμη κι αν το έβρισκαν λίγοι θα γνώριζαν την πραγματική του αξία.

Το δικό σας Άγιο Δισκοπότηρο μπορεί να είναι το πατρικό σας σπίτι, ή το κτήμα που έχετε στο χωριό, ή το μικρό κομπόδεμα που έχετε δημιουργήσει στην τράπεζα ή οτιδήποτε άλλο σας κάνει να νιώθετε ότι έχετε κάπου να πατήσετε ακόμη κι αν αύριο σας τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια.

Και εάν έρθει εκείνη η στιγμή που το άγχος θα «μαυρίζει» τις σκέψεις σας, η ύπαρξή του και μόνο θα «φωτίζει» τη ζωή σας, δίνοντάς σας ελπίδα για κάτι καλύτερο.

5. Το μόνο ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο είναι το «για λίγο»
Όποια κι αν είναι η κατάσταση που βιώνετε, θετική ή αρνητική, ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να μετρήσετε τη διάρκειά της είναι το «για λίγο». Ότι γίνεται, ξεγίνεται! Μπορεί να χαρείτε που τελείωσε ή μπορεί να μη χαρείτε καθόλου. Όμως κάποια στιγμή το τέλος θα έρθει.

Ίσως είστε στην καλύτερη φάση της καριέρας σας, ή είστε οικονομικά στριμωγμένοι ή τσακωθήκατε άσχημα με τον σύντροφό σας... Ότι κι αν είναι, δεν θα διατηρηθεί για πάντα.

Κρατήστε αυτό στο μυαλό σας και την επόμενη φορά που θα πρέπει να διαχειριστείτε μια ιδιαίτερα ευτυχισμένη ή αντίθετα δυστυχισμένη περίοδο στη ζωή σας πράξτε ανάλογα ώστε να βγείτε κερδισμένοι. Άλλωστε πολλά «για λίγο» μας κάνουν ένα «πολύ» που θα πει ολόκληρη την ζωή μας και αυτήν δεν μπορούμε να την αφήσουμε στην τύχη της. Αν αυτό δεν είναι αποκάλυψη, τότε τι άλλο είναι;





Σοφία Δεδεμάδη

Ανοιχτή επιστολή στο σώμα μου....!!!!!!!!!

... πως παρότι σε ξέρω εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν αποφύγαμε κάποια σοβαρά σκαμπανεβάσματα στη σχέση μας, έτσι δεν είναι;

Λυπάμαι ειλικρινά για όλες τις φορές που σου είπα ότι είσαι άσχημο και ότι κανείς δεν θα με θέλει εξαιτίας σου, σου ζητώ συγγνώμη που έπαιρνα χάπια αδυνατίσματος χωρίς να ρωτήσω γιατρό, λυπάμαι για την πείνα που σου προκάλεσα κάποιες στιγμές και λυπάμαι για τον εαυτό μου που σε έκανα να νιώθεις άρρωστο κάποιες άλλες φορές.

Όλα τα έκανα με την ελπίδα να σε κάνω... ένα νούμερο μικρότερο!

Έχει περάσει πολύς χρόνος που είμαστε μαζί και θα έπρεπε να σε είχα αγαπήσει από την πρώτη στιγμή. Είσαι ό,τι κάνει εμένα!

Μου έδωσες μεγάλους γοφούς, μικρό στήθος, γεμάτους μηρούς και μια κοιλιά που σίγουρα δεν είναι... ανύπαρκτη! Για όλα αυτά, κάποιες στιγμές, σε μισούσα.

Σε παρακαλώ συγχώρησέ με, είναι δύσκολο να μεγαλώνεις με τα πρότυπα που υπάρχουν γύρω μας και ό, τι είπα και έκανα ήταν από το φθόνο της σύγκρισης και το φόβο της διαφορετικότητας. Έχει γίνει συνήθεια βλέπεις, να μισούμε τον εαυτό μας αν τον αντιπαραθέσουμε με το στιλ που η κοινωνία μας θέλει, είμαι βέβαιη ότι καταλαβαίνεις.

Όταν οι γοφοί μου άρχισαν να μεγαλώνουν, σκέφτηκα ότι ήταν η αρχή του τέλους. Μικρά, διαφανή σημάδια εμφανίστηκαν στο δέρμα μου καθώς «τέντωνε» για να φιλοξενήσει τη νέα αύξηση μου... Το ίδιο έπαθα όταν τα στήθη μου σταμάτησαν να μεγαλώνουν : ένιωσα λιγότερο γυναίκα, γιατί ήξερα ότι τα «μεγάλα» κορίτσια, πρέπει να έχουν πλούσιο στήθος! Κι εγώ δεν έχω!

Όμως τώρα αποφάσισα να αγκαλιάσω τους πλούσιους γοφούς μου (ακόμα κι αν μερικές φορές έχω φρακάρει ανάμεσα στα καθίσματα στο λεωφορείο...) και να αποδεχτώ ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ότι δεν έχουν όλα τα μεγάλα κορίτσια... μεγαλύτερα στήθη.

Λυπάμαι που άφησα τη γνώμη των άλλων να αλλάξει τον τρόπο που σε έβλεπα και λυπάμαι που άφησα αυτές τις απόψεις να με επηρεάσουν και να με αναστατώσουν.

Η γνώμη μου είναι που μετράει. Είσαι το σώμα μου και νοιάζομαι για σένα.

Με αγαπάει η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, ο σύντροφός μου. Κι αν δεν μπορώ να αγαπήσω τον εαυτό μου, είναι σαν να λέω σε αυτούς τους ανθρώπους ότι η αγάπη τους για μένα δεν σημαίνει τίποτα.

Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο αποφάσισα να αγαπήσω το σώμα μου. Περιβάλλομαι από την αγάπη των άλλων και αποφάσισα να κλείσω τα αυτιά μου και τα μάτια σε ότι ακούω και βλέπω για το μέγεθος, το σχήμα, τις διατροφικές συνήθειες κλπ και να λαμβάνω υπόψη μου μόνο ό, τι πραγματικά έχει σημασία.

Θέλω να σε ευχαριστήσω για την καλή μου υγεία.

Για την δύναμη και την αντοχή μου.

Θέλω να ευχαριστήσω τα «δεμένα» πόδια μου για όλα τα υπέροχα χιλιόμετρα που έχω περπατήσει.

Τους πλούσιους γοφούς μου γιατί με βοήθησαν στον τοκετό.

Τις ραγάδες μου γιατί μου υπενθυμίζουν ότι το παρελθόν είναι πίσω μου.

Τα στήθη μου, που μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια χούφτα, όμως με βοήθησαν στον θηλασμό και δεν με δυσκόλεψαν ποτέ να βρω το σωστό σουτιέν ή μπλούζα.

Τώρα, που ο νέος χρόνος έχει κάνει δυναμική είσοδο και εγώ ετοιμάζομαι να γιορτάσω σε λίγες μέρες τα γενέθλιά μου, θέλω να ευχαριστήσω το σώμα μου γιατί με κάνει αυτό που είμαι και γιατί παραμένω δυνατή και υγιής για όλα τα χρόνια της μέχρι τώρα ζωής μου. Και συνεχίζω...».





Ελπίδα Δεδεμάδη

Σου κάνει καλό να κάνεις το καλό.....!!!!!!!!

Το γνωρίζετε και από τις προσωπικές σας εμπειρίες : όταν κάνατε ένα καλό σ' έναν άνθρωπο βιώσατε ένα αίσθημα ευεργετικής πληρότητας, ικανοποίησης και ηρεμίας.

Σήμερα αυτό έχει αποδειχτεί και επιστημονικά : οι καλές πράξεις στην καθημερινή ζωή είναι ένα από τα πιο σίγουρα βήματα προς μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

Μάθετε το γιατί...

1. Η φιλανθρωπία ευνοεί τη μακροζωία!
Σαράντα διεθνείς μελέτες που ανακοινώθηκαν μέσα στο 2013 έδειξαν ότι ο εθελοντισμός μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν μείωση της θνησιμότητας των φιλάνθρωπων έως και 22%.

Πόσο χρόνο θα πρέπει να διαθέσετε; Σχετική έρευνα διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που αφιέρωσαν 100 ή περισσότερες ώρες ετησίως στις φιλανθρωπίες είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με τους λιγότερο φιλάνθρωπους ομολόγους τους...

Βέβαια δεν χρειάζεται να είσαι ηλικιωμένος για να ωφεληθείς από την φιλανθρωπία. Μελέτη του δικτύου JAMA Pediatrics διαπίστωσε ότι οι μαθητές γυμνασίου είχαν πτώση στα επίπεδα χοληστερόλης τους όταν προσφέρθηκαν να βοηθούν με τη σχολική εργασία τους τα μικρότερα παιδιά μία φορά την εβδομάδα για δύο μήνες.

2. Προσφέρει μεγαλύτερη ευτυχία
Όταν βοηθάτε τους ηλικιωμένους, προσφέρετε αίμα ως εθελοντής ή ακόμα και εργάζεστε αφιλοκερδώς για κάποια φιλανθρωπική οργάνωση, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου σας προκαλεί την έκκριση της ντοπαμίνης, ουσίας που προκαλεί αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν το «φτιάξιμο» του φιλάνθρωπου, και εμείς ονομάζουμε ευτυχία και πληρότητα.

Στην πράξη, μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι συμπλήρωσαν πέντε μικρές πράξεις καλοσύνης (όπως το να βοηθήσουν ένα φίλο, να επισκεφτούν ένα συγγενή ή να γράψουν ένα ευχαριστήριο σημείωμα) μία ημέρα την εβδομάδα για έξι εβδομάδες, ένιωθαν ευτυχία και πληρότητα για αρκετό καιρό μετά.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχει ένα όριο προσφοράς που πρέπει να επιτευχθεί πριν να έχει αντίκτυπο», λέει μία από τις ερευνήτριες, η καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Riverside, Sonja Lyubomirsky. "Κάθε δράση έχει σωρευτικό αποτέλεσμα. Όσο πιο ωραία πράγματα κάνετε, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι θα ανταποκριθούν θετικά προς εσάς και τόσο καλύτερα θα νιώσετε"καταλήγει.

3. Βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση του πόνου
Μια σχετική μελέτη έδειξε ότι οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο που βοήθησαν άλλους με παρόμοιο πρόβλημα αισθάνθηκαν οι ίδιοι λιγότερη δυσφορία. Όταν μάλιστα τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν το μέγεθος του πόνου τους σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, η μέση βαθμολογία που έδωσαν έδειξε αισθητή μείωση. Η βαθμολογία τους «έπεσε» από το 6 που ήταν αρχικά, κάτω του 4 δείχνοντας σημαντική βελτίωση.

"Οι άνθρωποι που ζουν με χρόνιο πόνο έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αβοήθητοι και απελπισμένοι, όμως αναγνωρίζοντας τη θετική επίδραση που είχαν σε άλλους που είναι στην ίδια κατάσταση τους έδωσε την αίσθηση του σκοπού», λέει ένας από τους ερευνητές ο Paul Arnstein , PhD , κλινικός νοσηλευτής εξειδικευμένος στην ανακούφιση του πόνου στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης . «Αυτό τους φόρτωσε με δύναμη ώστε να βρουν τρόπους για τη διαχείριση της δικής τους δυσφορίας» καταλήγει.

Αυτό το είδος του εθελοντισμού μπορεί όντως να βοηθήσει: Μελέτη του ιατρικού περιοδικού «Social Science & Medicine» απέδειξε ότι τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και προσφέρουν εθελοντικά στήριξη σε άλλους πάσχοντες από την ίδια νόσο ήταν λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη και το άγχος.

4. Ρίχνει την αρτηριακή πίεση!
Μια μελέτη του 2013 του περιοδικού «Psychology and Aging» έδειξε ότι οι ενήλικες άνω των 50 ετών που αφιέρωναν στον εθελοντισμό τουλάχιστον 200 ώρες σε όλη τη διάρκεια του περασμένου χρόνου (περίπου τέσσερις ώρες την εβδομάδα) είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες από ό, τι οι μη φιλάνθρωποι να αναπτύξουν υπέρταση τέσσερα χρόνια αργότερα.

Παρότι οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως τον μηχανισμό με τν οποίο η ανιδιοτέλεια και ο αλτρουϊσμός έχουν τόσο σημαντική επίδραση στην πίεση του αίματος, πιστεύουν ωστόσο ότι η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης συνδέεται με την μείωση του στρες.

"Καθώς περνούν τα χρόνια η κοινωνική δικτύωσή μας συρρικνώνεται», λέει η επικεφαλής των ερευνητών Rodlescia Sneed. "Ο εθελοντισμός μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για τη δημιουργία περισσότερων νέων κοινωνικών δεσμών με άτομα που νοιάζονται για μας και εκτός των άλλων μας παρακινούν να προσέχουμε τον εαυτό μας".





Σοφία Δεδεμάδη

Τεστ : Πόσο χρονών πραγματικά είστε ;

Μπορεί η αστυνομική σας ταυτότητα να γράφει ότι είστε 30 χρονών εσείς όμως να σκέφτεστε, να συμπεριφέρεστε και να κάνετε τις επιλογές σας ως… 50χρόνη, και αντίθετα μπορεί να έχετε πατήσει τα 45 αλλά να το «λέει η καρδιά σας» όπως ακριβώς στα 20 σας χρόνια. 

Γιατί τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας και οι άλλες σημαδιακές ημερομηνίες της ζωής μας σε συνδυασμό με τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπο και στο σώμα μας μιλούν μόνο για τη βιολογική μας ηλικία, για την ιστορία, τις πράξεις και την πορεία μας. Όχι για το πόσο το λέει η καρδιά μας, ούτε για το τι λαχταρά. 

Δεν μπορούν να μας αποκαλύψουν τίποτα για το πώς σκέφτεται το μυαλό μας, για το πού τρέχει η φαντασία μας, ούτε για τον τρόπο που ονειρευόμαστε ή βιώνουμε τα συναισθήματα μας. Με δυο λόγια δεν μπορούν να μας αποκαλύψουν τη πραγματική μας ηλικία, την ηλικία σύμφωνα με την οποία αξίζει να ζούμε για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Ανακαλύψτε τη δική σας απαντώντας στις ερωτήσεις του τεστ που ακολουθεί. Αλλά προσοχή ! Δώστε μόνο αυθόρμητες απαντήσεις, χωρίς να βάλετε στη μέση λογική, υπολογισμούς, και αυτοσαρκασμούς. Μόνο έτσι θα μάθετε την αλήθεια.

1.Ξυπνάτε το πρωί, ανοίγετε το παράθυρο και αντικρίζετε μια υπέροχη ηλιόλουστη μέρα. Σκέφτεστε: 
Α] Α ωραία δεν θα ταλαιπωρηθώ στη κίνηση μέχρι να πάω στη δουλειά μου.

Β] Πόσο όμορφα ήταν κάποτε που μπορούσα ξένοιαστα να χαίρομαι τη λιακάδα.

Γ] Θα τηλεφωνήσω στη φιλενάδα μου, να το σκάσουμε απ τη δουλειά το μεσημέρι για να πιούμε ένα καφέ και να κουτσομπολέψουμε. 

2. Η μικρή σας αδελφή είναι τρελά ερωτευμένη με κάποιον που δεν εγκρίνετε και πετάει στα σύννεφα. Εσείς:
Α] Προσπαθείτε να την προσγειώσετε λέγοντας της ότι ο έρωτας κάποτε τελειώνει.

Β] Σκέφτεστε πόσο θα θέλατε να σας συμβεί ακριβώς το ίδιο. 

Γ] Της λέτε να το απολαύσει όσο κρατήσει.

3. Κατά τη γνώμη σας η ζωή θέλει :
Α] Ενθουσιασμό και πάθος

Β] Τρέλα και θάρρος

Γ] Λογική και προσοχή

4. Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια συγκλονιστικά υπέροχη κατάσταση που όμως δεν μπορείτε να την εξηγήσετε, πως αντιδράτε;
Α] Είστε καχύποπτοι και προσπαθείτε με κάθε τρόπο να βρείτε μια εξήγηση, διαφορετικά δεν καταφέρνετε να την χαρείτε.

Β] Θεωρείτε ότι συναντηθήκατε με τη μοίρα σας και χωρίς δεύτερη σκέψη αποδέχεστε τα πράγματα ως έχουν, χωρίς να ψάχνετε για το πώς και το γιατί.

Γ] Σκέφτεστε ότι όσο ξαφνικά και ανεξήγητα παρουσιάστηκε, τόσο απότομα θα εξαφανιστεί.

5. Για σας η μεταφυσική είναι:
Α] Ο τρόπος που οι απελπισμένοι ή ανόητοι προσπαθούν να προσεγγίσουν τη ζωή.

Β] Μια πολύ διαφορετική και πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του κάθε τι που συμβαίνει στη ζωή μας

Γ] Ο μοναδικός τρόπος για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και το σύμπαν και να ανακαλύψουμε το σκοπό της ζωής μας.

6. Ξαφνικά μια μέρα σας προτείνουν ένα ολιγοήμερο ταξίδι στο εξωτερικό, που θέλετε πολύ να το κάνετε αλλά η ημερομηνία αναχώρησης είναι σε δυο μέρες. Η πρώτη σας σκέψη είναι:
α] Δεν προλαβαίνω με τίποτα να τακτοποιήσω τις υποχρεώσεις μου ώστε να μπορέσω να φύγω

β] Δεν θα κοιμηθώ καθόλου ώστε να τα προλάβω όλα και να φύγω

γ] Θα τα παρατήσω όλα στη μέση και θα πάω γιατί αυτό το ταξίδι δεν το χάνω με τίποτα

7. Τα ωραιότερα πράγματα που σας έχουν συμβεί σ αυτή τη ζωή, τα αποδίδετε:
α] Στην εύνοια της τύχης

β] Στις επιλογές που έχετε κάνει αυθόρμητα και χωρίς δεύτερη σκέψη

γ] Στους αγώνες , τις προσπάθειες και τις σωστές επιλογές που έχετε κάνει

8. Διαβάζετε ή ακούτε μια καινούρια θεωρία για κάποιο θέμα, που ανατρέπει εντελώς όσα πιστεύατε ή κάνατε σχετικά με αυτό μέχρι σήμερα –διατροφικές συνήθειες, μεγάλωμα των παιδιών, ερωτικές σχέσεις κ.α. Η πρώτη σας αντίδραση είναι:
α] Να αναζητήσετε περισσότερα στοιχεία ώστε να διαπιστώσετε αν πραγματικά είναι έγκυρη

β] Δεν χάνετε τίποτα να την δοκιμάσετε και να δείτε αν αποδίδει

γ] Να την αγνοήσετε και να μην την αφήσετε να σας επηρεάσει

9. Όταν κάποιος σας κάνει μια υποθετική ερώτηση, εσείς…
α] … απαντάτε με σιγουριά για το τι θα κάνατε ή δεν θα κάνατε

β] … απαντάτε με αβεβαιότητα

γ] … δεν απαντάτε σε υποθετικές ερωτήσεις

10. Πιστεύετε ότι κάποιος αξίζει να μετανιώνει για…
α] … κάτι που επέλεξε και του βγήκε σε κακό

β] … κάτι που ποτέ δεν τόλμησε να κάνει αν και το ήθελε πολύ

γ] … τίποτα

11. Ακούτε ή διαβάζετε κάτι που ποτέ δεν είχε περάσει απ το μυαλό σας, αλλά συνειδητοποιείτε ότι η αλήθεια του υπήρχε πάντα μέσα σας. Πώς αντιδράτε;
α] Ενθουσιάζεστε και νιώθετε ότι αυτή είναι μια από τις στιγμές που ένα καινούριο παράθυρο στον κόσμο ανοίγεται μπροστά σας.

Β] Εκνευρίζεστε που τόσο καιρό δεν το είχατε καταλάβει από μόνοι σας

Γ] Ξαφνιάζεστε ευχάριστα για μια στιγμή, και πάτε παρακάτω.

12. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει όνειρα στον ξύπνιο του…
α] … θυμώνετε γιατί πιστεύετε ότι τα όνειρα είτε στον ύπνο, είτε στον ξύπνιο δεν πραγματοποιούνται ποτέ.

β] … τον αφήνετε να φλερτάρει όσο θέλει με το όνειρο του.

γ] … δεν κάνετε ποτέ όνειρα.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ



ΕΡΩΤΗΣΗ   -  Α      Β     Γ

1                    0       1     2

2                    0       1     2

3                    2       1     0

4                    0       2     1

5                    0       1      2

6                    0       1     2

7                    1       2     0

8                    1       2     0

9                    2       1     0

10                  0       1     2

11                  2       0     1

12                  1       2     0

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  :
Αν συγκεντρώσατε από 18 - 24 βαθμούς, είστε αναμφισβήτητα ένας ΝΕΟΣ άνθρωπος γεμάτος ζωντάνια, γεμάτος περιέργεια για τη ζωή, και αποφασισμένος να τη «ρουφήξετε» ως το μεδούλι. Είστε επίσης και αρκετά σοφός ώστε να θεωρείτε ότι η χαρά και η λύπη, ή η επιτυχία και η αποτυχία, δεν είναι παρά οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος . 

Και αφού δεν περνάει απ’ το χέρι σας σε ποια πλευρά θα πέσει το νόμισμα, θεωρείτε ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πηγαίνετε κάθε φορά με το ρεύμα της ζωής εμπλουτίζοντας έτσι συνεχώς τις εμπειρίες σας. Ακόμα και αν έχετε πατήσει τα 50 είναι βέβαιο ότι έχετε όλη τη ζωή μπροστά σας και ότι τώρα περισσότερο από πριν μπορείτε να την απολαύσετε!

Αν συγκεντρώσατε από 11-17 βαθμούς, λειτουργείτε ως ΜΕΣΗΛΙΚΑΣ γύρω στα 45, που πιστεύει ότι ξέρει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει και θέλει να ακολουθεί την πεπατημένη. Μερικές φορές φλερτάρετε έντονα με την ιδέα να αφεθείτε σε κάτι εντελώς καινούριο και άγνωστο, αλλά σπάνια το τολμάτε. 

Αν η βιολογική σας ηλικία είναι πολύ κάτω από τα 45, είναι κρίμα να συνεχίσετε τη ζωή σας με αυτά τα μυαλά, γιατί κινδυνεύετε να χάσετε τα πιο συναρπαστικά πράγματα που μπορεί να σας προσφέρει. Προσπαθήστε να ξεπεράσετε τις φοβίες και τις ανασφάλειες σας που σας εμποδίζουν να ανοίξετε πανιά και συνειδητοποιήστε ότι η ζωή χωρίς λίγο ρίσκο και λίγη τρέλα είναι πληκτική! 

Αν πάλι είστε 45, 50 ή και 55 χρονών, μην το καθυστερείτε άλλο. Δοκιμάστε το καινούριο, βάλτε λίγη τρέλα στη ζωή σας, βάλτε στην άκρη της αρνητικές σκέψεις και δοκιμάστε να κάνετε τουλάχιστον ένα από αυτά που σας ιντριγκάρουν.

Αν συγκεντρώσατε κάτω από 10 βαθμούς είστε σίγουρα υπερήλικας. Πιστεύετε πως ό,τι είχατε να μάθετε το μάθατε και ότι και να κάνετε το έχετε ολοκληρώσει. Τείνετε να απορρίπτετε κάθε καινοτομία ή αλλαγή στη ζωή σας, όχι τόσο γιατί την φοβάστε ή γιατί δεν πιστεύετε ότι μπορεί να φέρει κάτι καλό, αλλά γιατί βαριέστε να αλλάξετε τα δεδομένα. 

Αν η βιολογική σας ηλικία είναι κάτω από 65 σημαίνει ότι έχετε μπει σε ένα τέλμα που σας στερεί τη χαρά της ζωής, σημαίνει ότι έχετε χάσει κάθε ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει γύρω σας. Γιατί; Μήπως πρέπει να κάνετε μια αυτοκριτική; Αναρωτηθείτε γιατί έχετε παραιτηθεί από τη ζωή; 

Τόσο πολύ έχετε απογοητευτεί από τον ίδιο σας τον εαυτό σας; Και αν ναι, μήπως είναι καιρός να βγάλετε από μέσα σας όλα τα καλά στοιχεία που διαθέτετε; Γιατί είναι βέβαιο ότι τα διαθέτετε, όπως όλοι οι άνθρωποι. Απλώς εσείς δεν τα αξιοποιήσατε. Όμως ποτέ δεν είναι αργά. 



Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Βρείτε τη λιακάδα... μέσα σας.....!!!!!!!!!

«Τι καιρό κάνει μέσα σου;» Ίσως δεν το έχεις σκεφτεί ποτέ έτσι, αλλά η διάθεσή μας μοιάζει πολύ με τις μεταβολές του καιρού, με τα χαμηλά και υψηλά βαρομετρικά του, την ομίχλη, τους θυελλώδεις ανέμους και τα διαστήματα με ήλιο. Αντίθετα από τα καιρικά φαινόμενα όμως, εμείς δεν εκδηλώνουμε πάντα την εσωτερική μας κατάσταση. 

Μπορεί να μαίνονται μέσα μας οι θύελλες ενώ έξω να δείχνουμε διάθεση…αιθρία , άντε με κατά τόπους νεφώσεις. Υπάρχει άραγε κάποιος τρόπος να φέρουμε περισσότερη λιακάδα μέσα μας; Η απάντηση είναι η αποδοχή. 

Είναι η μαγική κατάσταση που μας ησυχάζει , μας τρέφει και μας γαληνεύει. Η αποδοχή όμως είναι μεγάλη λέξη. Πριν από τον ερχομό της χρειάζεται να αναγνωρίσουμε και να παραδεχθούμε ότι συνέβη και ότι είπαμε ή κάναμε .

Θυμός-Ζήλια-Φόβος : Οι 3 "σωματοφύλακες"
Συχνά βέβαια, είμαστε απρόθυμες να πάρουμε την ευθύνη για τα λόγια και τα έργα μας, προτιμάμε να φταίνε οι άλλοι. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει και ένας πιο έξυπνος τρόπος για να αντέξουμε την ευθύνη μας : να δούμε τις αρνητικές αντιδράσεις μας όχι σαν βαριά σφάλματα αλλά σαν «σωματοφύλακες». Ας πάρουμε τα αρνητικά συναισθήματα για παράδειγμα. 

Ο θυμός είναι ένα είδος φύλακα που μας σπρώχνει να διεκδικήσουμε, να βάλουμε όρια, να υψώσουμε το ανάστημά μας. Η ζήλια είναι ένας άλλος φύλακας ο οποίος μας δείχνει τι ακριβώς νομίζουμε ότι θέλουμε: αυτό που έχει ή είναι ο άλλος. Ο φόβος είναι ο κατεξοχήν φύλακας ο οποίος μας υποδεικνύει από τι να προφυλαχτούμε. 

Αν εξετάσουμε λοιπόν όλα τα αρνητικά συναισθήματα θα διαπιστώσουμε πως πρόκειται για απόπειρες προφύλαξης. Θέλουν να μας προσφέρουν υπηρεσία και γι αυτό είναι μονίμως σε επιφυλακή, σπεύδουν αστραπιαία με κάθε μικρή αφορμή, αγρυπνούν – και συχνά μας ξενυχτάνε κι εμάς-. 

Αυτοί οι φύλακες μπορούν να παραλληλιστούν με προγράμματα υπολογιστών που «τρέχουν» νύχτα μέρα. Δεν είναι «κακοί» , δεν είναι «αμαρτωλοί». Είναι απλώς λειτουργίες. Εκφράσεις ενός νου σε πλάνη.

Η δύναμη του «δέχομαι»
Η ανάγκη μας για αυτού του τύπου τους φύλακες, πηγάζει από την πεποίθηση μας ότι είμαστε ανεπαρκείς, ελλιπείς , τρωτοί ή μόνοι. Όμως, υπάρχει κι ένα άλλο κομμάτι μέσα μας, δίκαια περήφανο, επαρκές, μεγαλειώδες, ευφυές και γεμάτο καλοσύνη που για να συνδεθούμε μαζί του θα χρειαστεί πρώτα να κάνουμε ειρήνη μέσα μας. 

Να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας. Όσο το εγώ μας κρατά σε εσωτερική σύγκρουση προσπαθώντας από τη μια να μας πείσει ότι είμαστε ανεπαρκείς και ελλιπείς κι από την άλλη επικρίνοντάς μας γι αυτά ακριβώς, κρατά το νου μας απασχολημένο σε μια διαμάχη χωρίς τέλος. 

Φροντίζει να αποσπά την προσοχή μας και να τη στρέφει εκεί ώστε ποτέ να μην ησυχάσουμε και ποτέ να μην αναρωτηθούμε « μήπως τελικά είμαι και κάτι άλλο ;». Έτσι αναζητώντας τον Αληθινό Εαυτό μας είναι αναγκαίο να σταματήσουμε την εσωτερική διαμάχη. 

Η θεραπεία του «δέχομαι» είναι το πρώτο βήμα. Πρόκειται για την πρώτη αποταύτιση από την αγαπημένη ασχολία του εγώ: την επίκριση. Με ένα παράξενο τρόπο αυτό το «δέχομαι» δεν θα μας καταδικάσει σε αιώνια ανεπάρκεια αλλά θα μας ελευθερώσει εντελώς από αυτήν. 

Η αποδοχή του σκιώδους, ανεπαρκούς, ελλιπούς εαυτού μας είναι το ξεκίνημα για την διαδικασία της συγχώρεσης. Στην αρχή αυτή θα πάρει τη μορφή της αποδοχής και της συγχώρεσης του εαυτού μας για την ατέλεια και την ανεπάρκειά του. Ύστερα, θα πάρει τη μορφή της συγχώρεσης του εαυτού μας που πίστεψε ότι είναι ατελής και ανεπαρκής. Τότε, θα έχει ανοίξει η πύλη για να αναγνωρίσουμε τον Αληθινό Εαυτό μας.

Μια προσωπική εμπειρία
Στην τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» υπάρχει μια φράση που κρύβει μέσα της τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο μέσα κι έξω μας. Είναι η στιγμή που έχουν φτάσει οι Ωκεανίδες για να συμπαρασταθούν στον τιμωρημένο από το Δία Προμηθέα ο οποίος είναι δεμένος στο βράχο επειδή έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και την έδωσε στους ανθρώπους. 

Τον μαλώνουν τρυφερά που έκανε τόσο μεγάλο τόλμημα και τον συμπονούν για την κακοτυχία του . Και τότε εκείνος τους απαντά με μνημειώδη απλότητα και γενναιότητα : «Ότι θα πάθω το ήξερα, και τα όρια πέρασα, ξέροντας. Δέχομαι».

Αυτό το απλό και συνάμα συγκλονιστικό «δέχομαι» είναι σαν ένα σύνθημα για κατάπαυση του πυρός, μέσα μας. Φέρνει ειρήνη και την μεγάλη ευκαιρία στο νου να κοιτάξει πέρα από το εγώ. 

Το «δέχομαι» σταματά ακαριαία όλη τη φλυαρία του νου , και δεν μας αφήνει πια να αναλωνόμαστε σε προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών μας, σε παζαρέματα για αποφυγή των συνεπειών , σε υπεκφυγές και εκλογικεύσεις προκειμένου να γλιτώσουμε από το σφυροκόπημα του εγώ, αλλά αντίθετα μας ωθεί να δεχθούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τις επιλογές μας. 

Αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη συνειδητοποιεί όχι ότι είναι ο ένοχος, αλλά ότι είναι ο επιλογέας. Αυτός μόνο μπορεί να κάνει άλλη επιλογή. Εκείνος που έχει την αιτία στα χέρια του, αυτός μπορεί και να την αλλάξει. Επειδή όσο αρνούμαστε μια πραγματικότητα δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα σ’ αυτήν.

Την εποχή που επεξεργαζόμουν τις ιδέες γύρω από το «δέχομαι» του Προμηθέα χρειάστηκε να επισκεφθώ ένα νοσοκομείο. Το περιβάλλον ήταν δυσάρεστο και ένιωθα δυσφορία. Είχε εφημερία και υπήρχαν ασθενείς σε φορεία, ο αέρας μύριζε αντισηπτικό και στον τοίχο το καλοριφέρ ήταν σκουριασμένο. 

Περπατώντας στο διάδρομο συνειδητοποίησα ότι είχα σφίξει όλο μου το σώμα. Σχεδόν κρατούσα την αναπνοή μου, βάδιζα πολύ βιαστικά και απέφευγα να κοιτάζω γύρω μου . Ένιωθα το περιβάλλον σαν μια απειλή και μια επίθεση εναντίον μου. Και τότε θυμήθηκα εκείνο το Προμηθεϊκό «δέχομαι». Και αποφάσισα να βυθιστώ ολόκληρη μέσα σ’ αυτό. Ακαριαία το σώμα μου χαλάρωσε και η ανάσα μου επανήλθε στο κανονικό. 

Έβλεπα τους ασθενείς κι έλεγα «δέχομαι», άκουγα τους ήχους του χώρου κι έλεγα «δέχομαι», μύριζα τη φαρμακίλα στον αέρα και έλεγα «δέχομαι», κοίταξα τη σκουριά του καλοριφέρ που σούρωνε στον τοίχο κι είπα «δέχομαι». Ένιωσα το φόβο και τη δυσφορία μου και είπα «δέχομαι» και σ’ αυτά. Δεν εξαίρεσα τίποτα. 

Και τότε με ένα παράξενο τρόπο απλώθηκε μέσα μου ένα απαλό κύμα γαλήνης και ησυχίας μαζί με μια αίσθηση εσωτερικής ισχύος. Εκείνες τις στιγμές διδάχθηκα τη συγκλονιστική δύναμη αυτού τού χωρίς εξαιρέσεις «δέχομαι». Ήταν σαν να ξαναγύριζα στον εαυτό μου.

Μέσα μου κάνει λιακάδα
Υπάρχει ένα παιχνίδι στημένο από το εγώ. Πρώτα μας φοβίζει και μας απειλεί ή μας κάνει να θυμώνουμε και μετά μας επιπλήττει για αυτά ακριβώς τα συναισθήματα. Μας σπρώχνει να κάνουμε λάθη και ύστερα ντύνεται με το ένδυμα του αυστηρού κριτή και μας καταδικάζει. 

Μας σπρώχνει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και αμέσως μας μέμφεται και μας επιτίθεται με δριμύτητα. Αλλά το είπαμε ήδη , μέσα μας υπάρχει επίσης εκείνη η κατάσταση του νου, η οποία κάνει τις επιλογές. 

Ο εσωτερικός Επιλογέας όμως έχει ένα χαρακτηριστικό: όπου κοιτάξει ταυτίζεται. Το εγώ προσπαθεί λοιπόν να αποσπάσει την προσοχή του με τις συνεχείς επιθέσεις, μομφές και επικρίσεις, με τους φόβους, τους θυμούς και τα παράπονα που εγείρει. 

Έτσι ο νους μας είναι συνεχώς απασχολημένος με αυτά και δεν καταφέρνει να αποστασιοποιηθεί λίγο για να θυμηθεί ότι είναι και κάτι άλλο. Όσο η εσωτερική διαμάχη συνεχίζεται ,ο επιλογέας έχει ξεχάσει τον εαυτό του και τη λειτουργία του. Γι αυτό η καθολική αποδοχή των αρνητικών εκδηλώσεών μας, είναι μια έξοχη αντιμετώπιση στο παιχνίδι του εγώ. 

Τη στιγμή κατά την οποία λέμε «δέχομαι, αυτό είναι έτσι » χωρίς να θελήσουμε να αρνηθούμε, να υπεκφύγουμε ή να βάλουμε σε λειτουργία άλλους μηχανισμούς άμυνας, αποκαθίσταται η εσωτερική ενότητά μας, η αρχική μας αθωότητα και η επίγνωση ότι είμαστε πολύ περισσότερα από έναν φοβισμένο, θυμωμένο ή ανεπαρκή εαυτό. 

Η εσωτερική συμφιλίωση έρχεται σαν το ουράνιο τόξο μετά τη βροχή. Και τότε μια ζεστασιά απλώνεται μέσα μας. Ο καιρός αλλάζει και μπορούμε πραγματικά να πούμε «Για δες! Κάνει επιτέλους λιακάδα μέσα μου.»





Η Ιουλία Πιτσούλη είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και σύμβουλος συνθετικής προσέγγισης.

Πες μου τι είδες στ’ όνειρό σου.....!!!!!!!!

Η σύγχρονη επιστήμη θεωρεί τα όνειρα ως την έκφραση του υποσυνείδητου μας, και δεδομένου ότι το υποσυνείδητο μας γνωρίζει πράγματα που το συνειδητό αγνοεί, τους δίνει ιδιαίτερη σημασία. Σε ποια όμως όνειρα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και πώς μπορούμε να μάθουμε την ερμηνεία τους, εκτός βέβαια από το να απευθυνθούμε σε έναν ονειρομάντη;

Για τους ονειρομάντεις τα όνειρα που μας δίνουν πληροφορίες για τα μελλούμενα είναι : 

Τα όνειρα που επαναλαμβάνονται. 
Τα όνειρα που κάτω από το μικροσκόπιο της λογικής δείχνουν παράλογα και αλλόκοτα, αλλά μας προκαλουν μια ιδιαίτερη ένταση και δεν φεύγουν από το μυαλό μας. 
Τα όνειρα που ξυπνώντας έχουμε την αίσθηση ότι δεν ήταν όνειρα αλλά μια πραγματικότητα που ζήσαμε. 

Για να ερμηνεύσει όμως κάποιος τη σημασία τους πρέπει να γνωρίζει τι συμβολίζει ή κάθε κατάσταση, αντικείμενο ή όν που εμφανίζεται στα όνειρά του.

Μερικά παραδείγματα
Τα έγχρωμα και μάλιστα με έντονα χρώματα όνειρα, έχουν πάντα σχέση με γεγονότα που θα συμβούν στο μέλλον. Αν, για παράδειγμα, δείτε στον ύπνο σας έναν άνθρωπο μέσα σε ένα έγχρωμο όνειρο, τότε σύντομα θα συμβεί κάτι πολύ σημαντικό που σχετίζεται με τον άνθρωπο αυτό και που επηρεάζει και τη δική σας ζωή.

Τα ασπρόμαυρα όνειρα συνδέονται με γεγονότα του παρελθόντος.

Τα όνειρα στη διάρκεια των οποίων κάνετε κάτι τρομερά περίεργο ή συμβαίνει κάτι που σας σοκάρει-για παράδειγμα εμφανίζεστε γυμνοί ανάμεσα σε πολύ κόσμο, ή κάποιο αντικείμενο-καρέκλα, ποτήρι, κλ.π.-, ή στοιχείο-νερό, χώμα, κ.α.-, είναι υπερβολικά πολύ ή μεγάλο, μπορεί να δείχνουν ότι σύντομα θα πάρετε αποφάσεις κρίσιμες για την υπόλοιπη ζωή σας, ή ότι είστε εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση από την οποία τελικά θα καταφέρετε να ξεφύγετε.

Τα όνειρα στη διάρκεια των οποίων κάνετε ατελείωτες διαδρομές ή βρίσκεστε ανάμεσα σε πολύ κόσμο έχουν σχέση με πιθανές αλλαγές στην επαγγελματική και κοινωνική σας ζωή.

Καλοί οιωνοί στα όνειρα μεταξύ άλλων θεωρούνται τα αναμμένα κεριά, το αλάτι, ο τροχός, ο χορός, τα πουλιά που πετάνε προς τα πάνω.

Κακοί οιωνοί μεταξύ άλλων είναι το μαχαίρι, η σαύρα, τα έντομα, πουλιά που πετάνε προς τα κάτω.

Αν μια γάτα εμφανίζεται συχνά στα όνειρά σας σημαίνει ότι στο περιβάλλον σας υπάρχει κάποιο άτομο που σας ζηλεύει ή σας υπονομεύει.

Βεβαίως τα παραπάνω αποτελούν ένα απειροελάχιστο μέρος του λεξικού των ονείρων. Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η ερμηνεία των ονείρων μπορείτε να προμηθευτείτε έναν ονειροκρίτη, που θα σας βοηθήσει να ενημερωθείτε σχετικά με τους συμβολισμούς και τα σημεία του ονείρου στα οποία θα πρέπει να εστιάζετε την προσοχή σας προκειμένου να το ερμηνεύσετε.

Κυρίως όμως θα πρέπει να εμπιστευθείτε τη διαίσθηση σας και το ένστικτό σας. Είτε προσπαθείτε να ερμηνεύσετε ένα δικό σας όνειρο είτε κάποιου άλλου, η προσέγγιση που θα κάνετε πρέπει κατ' αρχήν να βασίζεται στη διαίσθηση και στο ένστικτό σας, και δευτερευόντως στις γνώσεις και τη λογική σας.
Καλή επιτυχία!





Μυρτώ Χρηστίδου

Γιατί νυστάζω όλη μέρα ;

Τα συμπτώματα της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν είναι μια φυσιολογική, αλλά κατά πάσα πιθανότητα μια παθολογική κατάσταση, λένε οι γιατροί. Η επικρατέστερη εξήγηση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι μάλλον πάσχετε από διαταραχές ύπνου, στις οποίες συγκαταλέγονται η υπνηλία, η ναρκοληψία ( σπάνιο φαινόμενο και αφορά κυρίως εφήβους ) και η υπνική άπνοια.

« Το σύνδρομο απνοιών στον βραδινό ύπνο, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και είναι αυτό που προκαλεί, αυτό που λέμε, ημερήσια υπνηλία», υποστηρίζει η πνευμονολόγος και δ/ντρια του Ιατρείου Διαταραχών Υπνου στο Νοσοκομείο Καβάλας, κα. Σταυρούλα Μπουσμουκίλια: «Η αναπνοή των ανθρώπων που πάσχουν απ' αυτό το πρόβλημα, τη νύχτα φράζει, επειδή χαλαρώνει ο φάρυγγας, πέφτει το οξυγόνο στο αίμα και οι ασθενείς κάνουν απότομες εγέρσεις, δηλαδή ξυπνάει ο εγκέφαλος για να αναπνεύσει.

Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν κακό ύπνο. Νομίζουν ότι κοιμούνται και μπορεί ακόμη και να ροχαλίζουν, στην πραγματικότητα, όμως, δεν κοιμούνται, οπότε την επόμενη μέρα νυστάζουν. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, καθώς ευθύνεται και για πολλά τροχαία ατυχήματα, γιατί οι ασθενείς αυτοί μπορεί να κοιμηθούν ακόμη και στο τιμόνι», υποστηρίζει η γιατρός.

Κάποιοι δεν νοιώθουν καθόλου ευχάριστα να τους παίρνει ο ύπνος ξαφνικά ενώ είναι απασχολημένοι με κάτι, ενώ η υπνηλία αποτελεί καθημερινό πρόβλημα στη δουλειά τους ή ακόμη και στην κοινωνική τους ζωή. Το πρόβλημα της ημερήσιας υπνηλίας, όμως, ξεκινά από τη νύχτα ακόμη και γι' αυτούς που δεν έχουν πρόβλημα άπνοιας, αλλά μόνο συνηθισμένες βραδινές αϋπνίες.

Οι αϋπνίες μπορεί να έχουν συναισθηματική ή ψυχολογική αιτία ενώ η λήψη φαρμάκων ή και κάποια ασθένεια, μπορεί επίσης, να φέρουν διακεκομμένο ύπνο μέσα τη νύχτα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να ρίξει την ενέργεια και να χαλάσει τη διάθεση για όλη την υπόλοιπη μέρα ή και για πολλές συνεχόμενες μέρες, εάν η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται.

Μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό;
Η απάντηση είναι, ναι. Υπάρχουν τρόποι να αποφύγετε το πρόβλημα της υπνηλίας μέσα στη μέρα, αν καταπολεμήσετε τις βραδινές αϋπνίες, λένε οι ειδικοί στα Ιατρεία Ύπνου. Δοκιμάστε τα παρακάτω:

1. Ο επαρκής ύπνος τη νύχτα, δεν είναι αυτονόητος για τους περισσότερους ανθρώπους. Μην κοιμάστε ποτέ λιγότερο από 8 και περισσότερο από 9 ώρες το βράδυ. Να πηγαίνετε για ύπνο όταν είστε νυστάζετε κι όχι είστε κουρασμένοι.

2. Στο κρεβάτι σας να πηγαίνετε μόνο για ύπνο ( εξαιρείται το σεξ ). Όχι στην «κρεβατομουρμούρα», όχι στην τηλεόραση, όχι στον φορητό υπολογιστή στην κρεβατοκάμαρα. Κινδυνεύετε από αϋπνίες.

3. Προσπαθήστε σταδιακά να πηγαίνετε ολοένα και πιο νωρίς για ύπνο. Το «σταδιακά» έχει σημασία. Η απότομη προσπάθεια π.χ. «κοιμάμαι πάντα στη 1:00 και ξαφνικά πέφτω στο κρεβάτι μου στις 10:00» δεν λειτουργεί ποτέ.

4. Να ξυπνάτε πάντα συγκεκριμένη ώρα το πρωί και αν γίνεται ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

5. Μην τρώτε βαριά το βράδυ και το δείπνο να γίνεται 2 ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι. Προσέξτε, όμως, και τα υπόλοιπα γεύματα σας μέσα στην ημέρα, να γίνονται συγκεκριμένες ώρες και να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινά.

6. Αντί για ένα καφέ στα βιαστικά το πρωί, να τρώτε ένα καλό πρωινό. Έτσι θα καταπολεμήσετε το πρόβλημα της έλλειψης ενέργειας μέσα στη μέρα.

7. Να προσπαθείτε να έχετε καλή φυσική κατάσταση και να αθλείστε.

8. Να αποφεύγετε τον μεσημεριανό «υπνάκο» γιατί μπορεί να επιδεινώσει την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να φέρει αϋπνία το βράδυ.

9. Αποφύγετε τα ποτά το βράδυ, για να «χαλαρώσετε». Το αλκοόλ σας εμποδίζει να έχετε έναν βαθύ ύπνο και επιδεινώνει τις άπνοιες.

10. Απευθυνθείτε στους ειδικούς. Οι γιατροί στα ιατρεία ύπνου που υπάρχουν σε πολλά δημόσια νοσοκομεία στη χώρα μας, είναι οι καταλληλότεροι άνθρωποι, για να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε παρόμοια προβλήματα.





Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην πνευμονολόγο κ. Σταυρούλα Μπουσμουκίλια, δ/ντρια του Ιατρείου Διαταραχών Ύπνου στο Νοσοκομείο Καβάλας στην ηλεκτρονική διεύθυνση
eupnea@kavalahospital.gr
Γιάννα Σουλάκη

Γνωρίζεις πώς να βάζεις όρια στους άλλους ;

            
Μπορεί να αλλάξει η ζωή μας βάζοντας όρια στους άλλους; Ποια και πως;

Τα προσωπικά μας όρια που πρέπει να βάζουμε στους άλλους συνηθίζονται πολλές φορές να κατηγοριοπούνται σε 7 κατηγορίες. Αυτές τις κατηγορίες θα σας παρουσιάσω σήμερα, προσθέτοντας και τις δικές μου παρατηρήσεις.

Φυσικά όρια:
Αναφέρονται στο σεβασμό που πρέπει να δείχνουν οι άλλοι για τον δικό σου προσωπικό χώρο. Παραβιάζονται όταν κάποιος μπαίνει στο δωμάτιό σου χωρίς να σου ζητήσει την άδεια, χρησιμοποιεί τα πράγματά σου χωρίς να σε ρωτήσει ή διαβάζει προσωπικές σου σημειώσεις όπως το ημερολόγιό σου, ακόμα και τα μηνύματα στο κινητό σου στα κρυφά. Στα φυσικά όρια συμπεριλαμβάνονται φυσικά και τα σωματικά, όταν κάποιος σε αγγίξει ή σε πειράξει σωματικά χωρίς να το θέλεις.

Διανοητικά όρια:
Αναφέρονται στο σεβασμό για τις ιδέες και τις σκέψεις σου. Παραβιάζονται όταν κάποιος προσπαθεί να υποτιμήσει την αντίληψή σου λέγοντας πράγματα όπως «αυτό είναι μονάχα στη φαντασία σου» ή «αυτό δεν μπορεί να το πιστεύεις πραγματικά» κτλ.

Συναισθηματικά όρια:
Συνεχίζονται με το σεβασμό για τα αισθήματά σου. Παραβιάζονται όταν κάποιος προσπαθεί να τα ακυρώσει ή τα αγνοεί. Επίσης όταν σε θεωρεί δεδομένο ή σου επιτίθεται μειώνοντάς σε ή ντροπιάζοντάς σε.

Κοινωνικά όρια:
Αφορούν το σεβασμό για τις επιλογές των κοινωνικών σου επαφών. Παραβιάζονται όταν κάποιος σου κάνει κριτική γι αυτές τις επιλογές. Μα τι στο καλό θες μαζί της! Γιατί θες να πας να δεις την ταινία; Και όλα τα παρόμοια…

Σεξουαλικά όρια:
Ορίζουν τον δικό σου ιδιωτικό χώρο : Ποιον θα αγγίξεις και ποιος θέλεις να σε αγγίξει. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να σε αγγίξει σωματικά. Ορισμένες από τις παραβιάσεις αυτών των ορίων είναι προφανείς όπως ο βιασμός από έναν άγνωστο ή γνωστό. Άλλες όμως όπως το πονηρό βλέμμα το γδύσιμο με τα μάτια και το δήθεν αθώο πείραγμα είναι λιγότερο προφανείς γι αυτό και προκαλούν σύγχυση.

Οικονομικά όρια:
Αναφέρονται στον δικό σου τρόπο να κερδίζεις να ξοδεύεις και να αποταμιεύεις τα χρήματά σου καθώς και στο ελάχιστο που χρειάζεσαι για να νιώσεις ασφάλεια. Οι διαφορετικές στάσεις απέναντι στο χρήμα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει σεβασμός για τον τρόπο ζωής του άλλου ανθρώπου.

Χρονικά όρια:
Αφορούν το σεβασμό για τους τρόπους διεκπεραίωσης των πραγμάτων τους δικούς μας και των άλλων. Μερικοί είναι ακριβείς και τακτοποιούν τις υποθέσεις τους έγκαιρα. Άλλοι πάλι είναι της τελευταίας στιγμής και προτιμούν να ζουν με την ένταση που φέρνει η εκπνοή μιας προθεσμίας.

Δυστυχώς αυτό που δεν είναι παρά ασαφή προσωπικά όρια συχνά παρερμηνεύεται.

Εκλαμβάνεται ως προσβολή. Εγώ λόγου χάρη δεν είχα καλή σχέση με την ώρα. Πήγαινα πάντα καθυστερημένη. Αυτό προσέβαλλε τους ανθρώπους που με περίμεναν. Φαινόταν σαν να μην μπορούσα να σχεδιάσω τον χρόνο μου. Προγραμμάτιζα να κάνω πολλά πράγματα πριν συναντήσω κάποιον και έτσι δεν προλάβαινα να είμαι στην ώρα μου.

Αυτός όμως ήταν ο προφανής λόγος. Στην πραγματικότητα χωρίς να το συνειδητοποιώ επέλεγα να πάω στο ραντεβού αργότερα από τον άλλο. Ήταν γιατί η αναμονή μου προξενούσε μεγάλο άγχος. Σκεφτόμουν ότι με ξέχασαν ότι με έστησαν ανησυχούσα για την απόρριψη. Καλύτερα λοιπόν να με περιμένουν παρά να τους περιμένω εγώ.

Η σύγχυση των ορίων
Τα όρια είναι ένας φράχτης γύρω από το σπίτι σου. Αυτοί οι συμβολικοί φραγμοί έχουν τρεις στόχους.

-Να κρατήσουν μακριά τους άλλους από τον δικό μας χώρο

-Να μας κρατήσουν μακριά από τον χώρο των άλλων

-Να μας δώσουν μια αίσθηση ολότητας.

Ένας χαμηλός φράχτης επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των γειτόνων. Δεν εμποδίζει την ροή της ενέργειας (από και προς). Παρόλα αυτά ξέρουμε που τελειώνει ο ένας και που αρχίζει ο άλλος. Όμως όταν κάποιος φτιάξει έναν πολύ υψηλό τοίχο η επικοινωνία σταματά. Οι άνθρωποι που αντί να θέτουν όρια χτίζουν τείχη το κάνουν γιατί χρειάζονται επιπλέον προστασία και ασφάλεια. Αν όμως ήξεραν να χαράξουν σαφή όρια, ίσως δεν θα ήταν αναγκαίο να κλειστούν μέσα σε τείχη.

Γράφει η ψυχολόγος και συγγραφέας Εlyane Savage.





Thessaloniki Arts and Culture, http://www.thessalonikiartsandculture.gr

Μήπως προσπαθείτε συνεχώς να ευχαριστείτε τους άλλους ;

Απλά βήματα για να απελευθερωθείτε από τις απαιτήσεις των άλλων και να αρχίσετε να ζείτε τη ζωή που θέλετε.

Πολλοί από τους ασθενείς μου επιδιώκουν ακριβώς αυτό. Υπάρχουν διάφορες μορφές τέτοιας νοοτροπίας: είναι εκείνοι που θέλουν να γίνουν ο καλύτερος φίλος των παιδιών τους, να είναι οι πιο επιτυχημένοι υπάλληλοι στην εταιρία που εργάζονται ή οι ενήλικες που απλώς δεν έχουν απαγκιστρωθεί από την ανάγκη να είναι το χαϊδεμένο παιδί των γονιών τους.

Η ανάγκη μας να ευχαριστούμε τους άλλους ξεκινά συνήθως στην παιδική ηλικία. Κάνουμε κάτι που οι άλλοι βρίσκουν ευχάριστο κι ελκυστικό, υπάρχει θετική ανταπόκριση κι αμέσως προσκολλούμαστε σ’ αυτό! Ωστόσο, αυτή η επιθυμία συχνά μας παρασύρει και τελικά ξεχνάμε τι είναι εκείνο που θέλουμε πραγματικά.

Πολλοί ασθενείς μου είναι γεμάτοι ενοχές, άγχος, θλίψη, αισθήματα απώλειας, λύπη και αγανάκτηση φροντίζοντας να ικανοποιούν για χρόνια ολόκληρα τα θέλω των άλλων κι όχι τα δικά τους. Λέμε για παράδειγμα σε κάποιον άλλο: «Προτιμώ να είσαι εσύ ευτυχισμένος, διότι έτσι αισθάνομαι κι εγώ ότι ζω πραγματικά».

Πώς λοιπόν μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από αυτό; Παρακάτω περιγράφονται 7 απλά βήματα για να απελευθερωθείτε από τις απαιτήσεις των άλλων και να αρχίσετε να ζείτε τη ζωή που θέλετε :

1. Προσδιορίστε σε ποιες βασικές σχέσεις στη ζωή σας καθώς και σε ποιόν τομέα παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα.

2. Αξιολογήστε τι είναι αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά κι αν το να είναι ευχαριστημένοι μαζί σας οι άλλοι αποτελεί όντως σημαντικό ζήτημα.

3. Ξεκινήστε διάλογο με όσους εμπλέκονται σε αυτή τη νοσηρή διαδικασία και ενημερώστε τους ότι θα κάνετε μια προσπάθεια να περιορίσετε αυτή σας την τάση. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ ανοιχτοί στις αλλαγές και είναι λιγότερο πιθανό να νιώσουν άσχημα όταν τους ενημερώνουμε. Αυτή η αλλαγή δεν έχει να κάνει με αυτούς. Αφορά εσάς.

4. Από εδώ και στο εξής, όταν κάποιος σας ζητά μια χάρη, μια ερώτηση ή κάτι που σας ξυπνά την επιθυμία να τον ευχαριστήσετε, απλώς πείτε του ότι θέλετε να το σκεφτείτε. Δώστε του ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα του δώσετε απάντηση. Πολλές φορές, αν καταφέρουμε να δώσουμε στον εαυτό μας λίγο χώρο, τότε θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τι πραγματικά θέλουμε.

5. Αφού αφιερώσετε αρκετό χρόνο στον εαυτό σας συνεχίστε και πείτε του τι έχετε αποφασίσει.

6. Αυτό θα μπορούσε να είναι το πιο σημαντικό βήμα: αφεθείτε να νιώσετε άσχημα με την απόφαση που έχετε πάρει. Είναι πιθανό να αρχίσετε να λέτε στους γύρω σας ότι δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε όπως πριν ή ότι δεν έχετε την ίδια νοοτροπία που είχατε κάποτε.

Πολλοί θα δυσαρεστηθούν με αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τη δύσκολη θέση στην οποία θα έρθετε. Στο τέλος της ημέρας όμως, θα έχετε αποκτήσει τελικά την ηρεμία σας καθώς και μια ζωή που είναι ολοκληρωτικά δική σας.

7. Σταματήστε να νιώθετε την ανάγκη να είστε αρεστοί σε όλους. Οι περισσότεροι ενδιαφέροντες άνθρωποι στην ιστορία ή οι άνθρωποι που αξίζει να συναναστρέφεστε δεν ήταν αρεστοί από όλους.

Δείτε αυτή την αντίληψη ως ένα τεράστιο άλμα προς μια κατάσταση στην οποία θα περιβάλλεστε μόνο από όσους σας συμπαθούν γι’ αυτό που είστε αντί για τα όσα μπορείτε να κάνετε για εκείνους.

Άρθρο της γιατρού και συγγραφέως Colleen Long





Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr

12 αλλαγές συμπεριφοράς που θεραπεύουν την κατάθλιψη....!!!!!!

Συμβουλές για να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε αρνητικά…

Ένα είδος θεραπείας που ονομάζεται Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) -η οποία επικεντρώνεται στην αλλαγή της συμπεριφοράς, αντί για συνομιλίες σχετικά με την παιδική ηλικία, για παράδειγμα- μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό ενισχυτικό ή ακόμη και να υποκαταστήσει τα φάρμακα.

Η θεραπεία αυτή εστιάζεται σε αυτό που φαίνεται να κάνετε και να σκέφτεστε και το οποίο σας δημιουργεί κατάθλιψη. Μερικές από τις πρακτικές της μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι, χωρίς ειδική εκπαίδευση.

1. Μην καταστροφολογείτε
Ένας τρόπος για να σαμποτάρετε τον εαυτό σας είναι να πάρετε ένα μόνο συμβάν και να το αντιμετωπίσετε ως μια συνεχή πηγή αρνητικότητας. Αυτό το συνηθίζουν πολλοί άνεργοι που, ενώ μπορεί να έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της κρίσης, προσωποποιούν το γεγονός.

Είναι επίσης ανθυγιεινό να καταστροφολογείτε και να επικεντρώνεστε πάντα στα αρνητικά που έχουν συμβεί ή πρόκειται να συμβούν. Για παράδειγμα, μην αφήνετε τις ανησυχίες για τα οικονομικά σας να σας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι σύντομα θα είστε άστεγοι.

Αντί να σκέφτεστε, «δε θα βρω ποτέ άλλη δουλειά», προσπαθήστε να πείτε στον εαυτό σας: «Θα ξαναβρώ σύντομα άλλη δουλειά. Απλά μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο».

2. Σταματήστε να μουρμουρίζετε
Μαλώνετε με κάποιον συνάδελφο ή διαφωνείτε με έναν φίλο και μετά το σκέφτεστε συνεχώς, μεγεθύνοντας το θυμό, το άγχος και τη λύπη σας που σχετίζεται με τη μνήμη; Το να σκέφτεστε και να ξανασκέφτεστε τα αρνητικά γεγονότα, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσετε ή να παραμείνετε σε κατάθλιψη.

Προσπαθήστε να αποσπάσετε τη σκέψη σας από αρνητικά γεγονότα, βάζοντας στο μυαλό σας κάτι πιο ευχάριστο.

3. Ξεκουράστε την… κρυστάλλινη σφαίρα σας
Πολύ λίγοι (αν υπάρχουν) από εμάς μπορούν να… προβλέψουν το μέλλον. Όμως, οι καταθλιπτικοί είναι συχνά πεισμένοι πως ξέρουν τι θα συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Και είναι συνήθως κακό, αν όχι εντελώς καταστροφικό. Ευτυχώς, οι ολέθριες προβλέψεις τους, σπάνια γίνονται πραγματικότητα.

Προσπαθήστε να μείνετε στο παρόν. Είναι πολύ πιο εύκολο να το διαχειριστείτε και λιγότερο πιθανό να χάσετε τον έλεγχο.

4. Μην «κολλάτε» στο παρελθόν
Δεν έχει κανένα νόημα να λέτε στον εαυτό σας ότι θα έπρεπε να είχατε κάνει αυτό ή θα έπρεπε να είχατε κάνει το άλλο. Δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν, αλλά μπορείτε να ζήσετε στο παρόν.

Δεχτείτε ότι έχετε πάρει τις καλύτερες αποφάσεις που θα μπορούσατε, δεδομένων των καταστάσεων τότε που τις πήρατε. Εκ των υστέρων τα πράγματα δείχνουν πάντα διαφορετικά, οπότε καλύτερα να προσπαθήσετε να το αφήσετε και να μην μετανιώνετε.

Το να σκέφτεστε αρνητικά για το παρελθόν, μπορεί να σας δημιουργήσει άγχος, όπως ακριβώς και για το μέλλον.

5. Μιλήστε με άλλους ανθρώπους
Ένα χαρακτηριστικό της κατάθλιψης είναι η απομόνωση. Και μπορεί να συμβεί εύκολα, αν δεν εργάζεστε, ή αποφεύγετε τους ανθρώπους επειδή είστε πιεσμένοι. Αλλά το να έχετε έναν κοινωνικό κύκλο, είναι μια ευκαιρία για να λάβετε υποστήριξη, ίσως ακόμα και από ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια ή σε παρόμοια κατάσταση.

Μόλις αρχίσετε να ξαναβρίσκεστε με ανθρώπους, θα δείτε ότι μπορούν να σας καταλάβουν ή να σας ενθαρρύνουν. Η παραμονή στο σπίτι θα μεγεθύνει την κατάθλιψή σας.

6. Μείνετε σε μια ρουτίνα
Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει ιδιαίτερα, φροντίστε να ξυπνάτε μια συγκεκριμένη ώρα, να τρώτε την ίδια ώρα κάθε μέρα (ακόμα κι αν δεν πεινάτε) και αποφύγετε να χαλαρώνετε στον καναπέ κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μπορείτε να κοιμάστε καλά τη νύχτα.

Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη τείνουν να τρώνε ή να κοιμούνται άστατες ώρες. Ακόμα και αν είστε άνεργοι ή αισθάνεστε άσχημα, είναι πολύ σημαντικό να καθιερώσετε μια καθημερινή ρουτίνα όσο καλύτερα μπορείτε.

Αυτό θα σας δώσει μια αίσθηση κανονικότητας που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Εάν μπορείτε να συμπεριλάβετε την κοινωνικοποίηση στη ρουτίνα σας, τόσο το καλύτερο.

7. Αποφύγετε τις ακραίες σκέψεις
Το μαύρο και το άσπρο είναι καλά για τις… ζέβρες, αλλά όχι για τις σκέψεις. Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται ακραία: «Είμαι χαμένος», «Κανείς δεν μ ‘αγαπάει», «Ποτέ δεν θα βρω δουλειά». Αλλά τέτοιες σκέψεις μπορεί να σας κάνουν πολύ κακό.

Προσπαθήστε να σκεφτείτε σε αποχρώσεις του… γκρι, λένε οι ειδικοί. Αντί του «κανείς δεν με αγαπάει», προσπαθήστε να σκεφτείτε: «πολλοί άνθρωποι, (αν όχι όλοι) με αγαπούν».

8. Η πραγματικότητα ελέγχει τις σκέψεις σας
Εάν είστε καταθλιπτικοί, θα έχετε σίγουρα αρνητικές σκέψεις. Ωστόσο αυτές, σπάνια συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Μόλις εντοπίσετε μια αρνητική σκέψη, ρωτήστε τον εαυτό σας, «Πού είναι η απόδειξη ότι είμαι ο χειρότερος άνθρωπος στη γη;» Μάλλον δεν θα υπάρχει.

Δεν μπορείτε να φέρνετε συνεχώς στο μυαλό σας τέτοιες σκέψεις και να πιστεύετε πως είναι αληθινές. Θα πρέπει να καταλήξετε σε κάποια αδιάσειστα στοιχεία. Και αν ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σας, τότε αυτό που έχετε να κάνετε είναι να τους ρωτήσετε.

9. Βάλτε έξυπνους στόχους
Επιλέξτε μερικούς απλούς, σαφείς στόχους που μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε και να ακολουθήσετε. Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να είναι «έξυπνοι», που σημαίνει «συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, περιορισμένης χρονικής διάρκειας και να περιλαμβάνουν επιβράβευση.

Έτσι, για παράδειγμα, το να αποφασίσετε ότι θα έχετε βρει δουλειά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δεν είναι ρεαλιστικό. Αλλά το να αποφασίσετε ότι θα στείλετε 10 βιογραφικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είναι «έξυπνος» στόχος.

10. Προσποιηθείτε λίγο
Γράψτε όλα τα πράγματα που σας αρέσουν, αλλά έχετε σταματήσει να τα κάνετε γιατί είστε λυπημένοι και έχετε κατάθλιψη. Αυτά μπορεί να είναι το να πηγαίνετε σινεμά, να έχετε κοινωνικές συναναστροφές με φίλους, ή απλά για καφέ και εφημερίδα.

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να επανεντάξετε τις εν λόγω δραστηριότητες στη ζωή σας, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε καμία όρεξη. Επίσης, επικεντρωθείτε σε εργασίες που μπορεί να σας δώσουν μια αίσθηση κυριαρχίας ή ολοκλήρωσης, είτε πρόκειται για την τακτοποίηση του σπιτιού σας ή την πληρωμή των λογαριασμών.

11. Μην αρνείστε την κατάθλιψη
Εάν δεν είστε καλά, το να το αρνείστε, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μερικοί άνθρωποι δεν δέχονται ότι είναι καταθλιπτικοί και τιμωρούν τον εαυτό τους νομίζοντας ότι είναι τρελοί ή αδύναμοι. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει μόνο βαθύτερα στην κατάθλιψη, ενώ η αποδοχή μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο.

Σε γενικές γραμμές, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας ότι έχετε κατάθλιψη, μπορεί να σας επιτρέψει να λάβετε μέτρα για να είστε καλύτερα ή να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία, παρά να προσποιείστε ότι όλα είναι καλά.

12. Φερθείτε καλά στον εαυτό σας
Αναλογιστείτε τι εικόνα έχετε, όταν κάνετε σκέψεις ή μιλάτε για τον εαυτό σας και συγκρίνετέ την με τον τρόπο που μιλάτε για όλους τους άλλους. Αν υπάρχει αναντιστοιχία, προσπαθήστε να είστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας.

Συχνά είμαστε καλοί για όλους τους άλλους, αλλά όχι για εμάς του ίδιους. Θα ήταν προτιμότερο λοιπόν να χρησιμοποιούμε ένα ενιαίο πρότυπο.





Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ευχαριστώ, από τον Paulo Coelho.....!!!!!!!!!!

Ευχαριστώ όλους εκείνους που γελούν με τα όνειρά μου, εμπνέουν τη φαντασία μου.

Ευχαριστώ όλους όσους με γεμίζουν ψέματα, μου δίνουν τη δύναμη της αλήθειας.

Ευχαριστώ όλους εκείνους που δεν έχουν πιστέψει σε μένα, μου έμαθαν πως μετακινούνται τα βουνά.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με πολεμούν, προκαλούν το θάρρος μου.

Ευχαριστώ όλους εκείνους που ήθελαν να μου επιβάλουν περιορισμούς, μου δίδαξαν την αξία της ελευθερίας.

Ευχαριστώ όλους όσους μου έχουν προκαλέσει σύγχυση, έχει γίνει σαφής η θέση μου.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με έχουν εγκαταλείψει, μου έδωσαν χώρο για να δημιουργήσω.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με έχουν προδώσει, όσους καταχράστηκαν τα αισθήματα μου, μου επέτρεψαν να είμαι προσεκτικός.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με έχουν βλάψει, με έμαθαν να αναπτύσσομαι μέσα από τον πόνο.

Ευχαριστώ όλους εκείνους που διαταράσσουν την ηρεμία μου δημιουργώντας μου προβληματα, μου έδωσαν δύναμη να τα αντιμετωπίζω.

Ευχαριστώ όλους εκείνους που με έριξαν στο έδαφος, μου έδωσαν την ευκαιρία και τη δύναμη να μάθω να σηκώνομαι.

Ευχαριστώ όλους εκείνους που έχουν κερδίσει εις βάρος μου, μου έδειξαν ότι όλοι είναι σε θέση να χάσουν.

Το πιο σημαντικό, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους με αγαπούν όπως κι εγώ.

Σας ευχαριστώ.
Paulo Coelho – Εγχειρίδιο του Πολεμιστή του Φωτός





Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr

Ο Ψαράς και η Ψυχή του - Oscar Wilde.....!!!!!!!

Μια συναισθηματική ιστορία για την σχέση της ψυχής με τον άνθρωπο και την αγάπη...

Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό ψαροχώρι, ένας ψαράς πήγαινε κάθε βράδυ στη θάλασσα και έριχνε τα δίχτυα του στο νερό. Όταν ο άνεμος φυσούσε από τη στεριά, δεν έπιανε τίποτα. Όταν ο άνεμος ερχόταν από τα βάθη της θάλασσας, τότε τα δίχτυα του γέμιζαν χιλιάδες ψάρια.

Ένα βράδυ τα δίχτυα του ήταν τόσο βαριά που δεν μπορούσε να τα τραβήξει πάνω στη βάρκα του. "Πω! Πω! Σίγουρα έχω πιάσει όλα τα ψάρια της θάλασσας ή κανένα μεγάλο τέρας από αυτά που μόνο σε απέραντους ωκεανούς μπορείς να βρεις."

Όταν με τα πολλά κατάφερε να φέρει το δίχτυ στην επιφάνεια, δεν είδε τίποτε άλλο παρά μια μικρή Γοργόνα που κοιμόταν, χωρίς να έχει καταλάβει τίποτα. Ο ψαράς μόλις την είδε έχασε τη λαλιά του. Ήταν τόσο όμορφη, που άλλη γυναίκα δεν είχε δει πουθενά να έχει τη δική της ομορφιά.

Τα μαλλιά της υγρά και ξανθά σαν το χρυσάφι έπεφταν στους ώμους της. Το κορμί της ήταν ολόλευκο και η ουρά της σαν να ήταν καμωμένη από χιλιάδες μαργαριτάρια. Πράσινα πέπλα της θάλασσας τυλίγονταν γύρω της και σαν κοράλλια ήταν τα μάτια και τα χείλη της. Ο ψαράς δεν μπόρεσε να κρατηθεί και άπλωσε τα χέρια του κρατώντας την σφιχτά στην αγκαλιά του.

Η Γοργόνα ξύπνησε και τρόμαξε τόσο πολύ, που παρακαλούσε τον ψαρά να την αφήσει να φύγει, γιατί ήταν η μοναχοκόρη του βασιλιά του θαλασσόκοσμου. Τότε ο μικρός ψαράς, αφού σκέφτηκε λίγο και επειδή δε ήθελε να τη χάσει, της είπε ότι θα την άφηνε να φύγει, αρκεί, όποτε την φώναζε, να έβγαινε πάνω στον αφρό της θάλασσας και να του σιγοτραγουδούσε. Η Γοργόνα του το υποσχέθηκε και έτσι και έγινε.

Κάθε βράδυ ο μικρός ψαράς πήγαινε στο ίδιο σημείο και την καλούσε. Έβγαινε τότε εκείνη και τραγουδούσε τόσο γλυκά, που όλα τα ψάρια μαζεύονταν γύρω της για να την ακούσουν και τα δελφίνια χόρευαν πάνω στον αφρό.

Ο Ψαράς μαγεμένος ξεχνούσε τα δίχτυα του και τα ψάρια του και ερωτευμένος καθώς ήταν, καθόταν μόνο και κοιτούσε την όμορφη Γοργόνα, ακούγοντας το τραγούδι της. Ώσπου ένα βράδυ δεν άντεξε άλλο να κοιτάει μόνο τη Γοργόνα χωρίς να την αγγίξει και να ζήσει μαζί της που της είπε :

«Γοργόνα, Γοργονίτσα σ’ αγαπάω και θέλω να γίνω άντρας σου. Θέλω τη ζωή μου να την περάσω μαζί σου». Η μικρή Γοργόνα όμως κούνησε το κεφάλι της. «Έχεις ανθρώπινη ψυχή. Αν τα καταφέρεις να διώξεις την ψυχή σου, τότε θα μπορέσω να σε αγαπήσω και να έρθεις μαζί μου στο θαλασσόκοσμο και το βασίλειο μου».

Αυτά είπε η Γοργόνα και έφυγε. Τότε ο Ψαράς σκεφτόμενος μονολογούσε: «Τι είναι αλήθεια η ψυχή και σε τι μας χρησιμεύει; Εγώ δεν την έχω δει ποτέ και δεν την έχω αγγίξει. Άρα θα είναι κάτι περιττό μάλλον που έχουμε μέσα μας. Και βέβαια θα το διώξω, αν πρόκειται να κερδίσω την ευτυχία που αποζητάω, παίρνοντας για γυναίκα μου την πεντάμορφη Γοργόνα».

Χωρίς να σκεφτεί παραπάνω, τρέχει στον παπά τρομαγμένος από τα λόγια αυτά και θυμωμένος του λέει: «Αλίμονο! Ποιος σε μάγεψε και λες τέτοια λόγια; Την ψυχή μας την έχει δώσει ο Θεός για να είμαστε άνθρωποι καλοί και ευγενικοί. Να σκεφτόμαστε και να κάνουμε πάντα το σωστό. Χωρίς την ψυχή και την βοήθεια της καρδιάς ο άνθρωπος κάνει τις χειρότερες πράξεις και τίποτα δεν έχει μέσα του, γιατί δεν ξεχωρίζει το καλό από το κακό.

Τίποτα δεν αξίζει όσο αυτή και δεν υπάρχει μεγαλύτερη θυσία από αυτή που έκανε ο ίδιος ο Θεός για την ψυχή. Μόνο φύγε τώρα από δω και μη σε ξανακούσω να λες τέτοια πράγματα.»

Όμως ο μικρός Ψαράς μαγεμένος από τη Γοργόνα του, το είχε πάρει απόφαση. Θα έδινε την ψυχή του και αυτά που του είπε ο παπάς καθόλου δεν τα σκέφτηκε, γιατί δεν τα καταλάβαινε.

Θυμήθηκε τότε πως παλιότερα είχε ακούσει για μια μάγισσα που ζούσε σε μια σπηλιά πάνω σε ένα ψηλό βουνό και όλα μπορούσε να τα καταφέρει. Πήρε το δρόμο ο μικρός ψαράς για το βουνό και, αφού περπάτησε πολύ, βλέπει από μακριά μια γυναίκα με κόκκινα μαλλιά κρατώντας στα χέρια της πολλά περίεργα βότανα.

Κατάλαβε ότι ήταν η μάγισσα και έτρεξε κοντά της. «Θέλω να διώξω την ψυχή μου», της είπε με φωνή που έτρεμε από την κούραση και την αγωνία. Η μάγισσα ποτέ δε φανταζόταν ότι θα της ζητούσε κάποιος κάτι τόσο τρομερό. Χλόμιασε όταν το άκουσε, και στην αρχή αρνήθηκε.

Προσπάθησε να του δείξει τη δική της ομορφιά, γιατί στ’ αλήθεια ήταν και εκείνη πολύ όμορφη, όμως ο ψαράς καμία άλλη δεν ήθελε, από την μικρή του Γοργόνα. Και όταν πια η μάγισσα έβλεπε ότι τίποτα δεν του άλλαζε γνώμη και ότι την παρακαλούσε με δάκρυα στα μάτια, βγάζει από τη ζώνη της ένα στιλέτο και του λέει: «Εκείνο που οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι η σκιά τους δεν είναι….

Είναι το σώμα της ψυχής. Πρέπει να σταθείς στην ακροθαλασσιά με την πλάτη στο φεγγάρι και να κόψεις γύρω από τα πόδια σου τη σκιά σου, προστάζοντας την να φύγει. Έτσι μόνο μπορείς να διώξεις την ψυχή σου». Και πριν προλάβει να του πει τίποτε άλλο, ο μικρός ψαράς είχε ήδη φτάσει στην ακροθαλασσιά και έκανε αυτό που του είπε η μάγισσα.

Η ψυχή του, που ένιωσε ότι ήθελε να την διώξει άρχισε να τον παρακαλάει, όμως αυτός είχε κλείσει τα αυτιά του και το μόνο που σκεφτόταν ήταν η στιγμή που θα συναντούσε επιτέλους την αγαπημένη του.

«Φύγε» της λέει «δεν σε χρειάζομαι. Δεν μου έχεις κάνει κανένα κακό, όμως δεν μου έχεις προσφέρει και τίποτα. Δε σε θέλω λοιπόν μέσα μου». «Σε παρακαλώ!» Του φώναξε η ψυχή. «Τουλάχιστον δώσε μου και την καρδιά σου να μου κρατάει συντροφιά, γιατί ο κόσμος είναι πολύ σκληρός».

«Αν σου δώσω την καρδιά μου, πως θα αγαπάω την γλυκιά μου Γοργόνα; Η καρδιά μου είναι η αγάπη μου. Μη με καθυστερείς λοιπόν και φύγε αμέσως!». «Καλά» του λέει. «Θα φύγω. Θα έρχομαι όμως κάθε χρόνο εδώ στην ακροθαλασσιά και θα σε καλώ. Μπορεί να με έχεις ανάγκη» του είπε και έφυγε.

Ο μικρός ψαράς ελεύθερος πια βούτηξε στα καταγάλανα νερά και έτρεξε να βρει την αγαπημένη του ακούγοντας τις τρομπέτες στο θαλασσόκοσμο να πανηγυρίζουν τον ερχομό του.

Αφού πέρασε ένας χρόνος, η ψυχή ήρθε στην ακροθαλασσιά και φώναξε το μικρό ψαρά. Εκείνος βγήκε στην επιφάνεια, την πλησίασε και τη ρώτησε τι τον ήθελε.

«Πήγα σε κόσμους θαυμαστούς, όταν με άφησες» του λέει « και ήρθα τώρα εδώ, γιατί ένα δώρο έχω για σένα. Σου φέρνω από την Ανατολή τον καθρέφτη, της Σοφίας. Όποιος έχει αυτόν τον καθρέφτη είναι ο πιο σοφός από όλους τους σοφούς και όλα τα μυστικά του κόσμου είναι δικά του.Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να έρθεις μαζί μου».

«Η Αγάπη είναι πιο σημαντική από την Σοφία» λέει ο μικρός ψαράς «και η Γοργόνα με αγαπάει» είπε και χάθηκε μέσα στο βυθό της θάλασσας.

Ο επόμενος χρόνος ήρθε και μαζί του ήρθε και η ψυχή. Κάλεσε πάλι το μικρό ψαρά και αφού την πλησίασε, του είπε: «Όταν με έδιωξες την προηγούμενη φορά ταξίδεψα στο Νότο και σου φέρνω από εκεί το δαχτυλίδι του Πλούτου. Όποιος έχει αυτό το δαχτυλίδι, είναι ο πιο πλούσιος από όλους τους Βασιλιάδες του κόσμου και όλα τα πλούτη που υπάρχουν είναι δικά του. Το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να έρθεις μαζί μου».

«Η Αγάπη είναι καλύτερη από όλα τα πλούτη του κόσμου», απάντησε ο ψαράς «και η γοργόνα με αγαπάει», είπε και πάλι χάθηκε στα βαθιά νερά της θάλασσας.

Τον τρίτο χρόνο η ψυχή ήρθε πάλι στην ακροθαλασσιά και του είπε για μια χορεύτρια, που είχε δυο κατάλευκα πόδια και χόρευε τόσο όμορφα, που έμοιαζαν σαν δυο περιστέρια που πετάνε στον ουρανό. Και αυτή τη φορά, επειδή η Γοργόνα δεν είχε πόδια αλλά ουρά, ο μικρός ψαράς λαχταρούσε να δει μια γυναίκα με πόδια να χορεύει και έτσι τον έπεισε η ψυχή και την ακολούθησε.

Όμως η ψυχή τον ξεγέλασε και τον πήρε μαζί της στις πόλεις που πήγαινε, όταν ήταν μόνη της και τον έβαζε να κάνει άσχημα πράγματα. Γιατί όταν την είχε διώξει δεν της είχε δώσει καρδιά. Και η ψυχή, όταν δεν είναι μέσα στον άνθρωπο και δεν έχει την καρδιά για συντροφιά, δεν ξέρει μόνη της να κάνεις τα σωστά. Και έμαθε στον κόσμο, που πήγε, να κάνει τα κακά και να τα ευχαριστιέται.

Ο μικρός ψαράς δεν ήθελε να κάνει τις πράξεις αυτές, όμως δεν μπορούσε να ξεφορτωθεί την ψυχή του, γιατί η μάγισσα δε του είχε πει πως, αν έμπαινε πάλι μέσα του η ψυχή, δεν θα μπορούσε ποτέ πια να τη διώξει. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να δέσει τα χέρια του και να κλείσει τα αυτιά του, για να μην ακούει τις εντολές αυτής της διεφθαρμένης ψυχής. Πήγε στην ακροθαλασσιά, έχτισε ένα σπιτάκι και καθόταν εκεί φωνάζοντας μάταια την αγαπημένη του να βγει λίγο για να την δει.

Τα χρόνια περνούσαν και η Γοργόνα δεν έβγαινε. Αυτός όμως τη φώναζε πρωί βράδυ, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα την έβλεπε. Η ψυχή, που ήταν μαζί του και έβλεπε πόσο μεγάλη ήταν η αγάπη του, τον παρακάλεσε με δάκρυα στα μάτια να την αφήσει να μπει πάλι μέσα του και να νιώσει και αυτή την καλοσύνη του.

Ο μικρός που είχε καταλάβει το κακό που της είχε κάνει, όταν την έδιωξε, προσπάθησε να την αφήσει να μπει, όμως η καρδιά του ήταν τόσο γεμάτη από αγάπη που δεν έβρισκε χώρο. Και όταν η ψυχή άρχισε να μπαίνει μέσα του, μια δυνατή βοή ακούστηκε και η θάλασσα έγινε μαύρη και θεόρατα κύματα απλώθηκαν πάνω της.

Η μικρή Γοργόνα είχε πεθάνει και ο θαλασσόκοσμος θρηνούσε. Ο ψαράς πήγε τότε κοντά στη θάλασσα και φώναξε: «Μπορεί να σε πρόδωσα και να έφυγα γλυκιά μου Γοργόνα, όμως η αγάπη μου για σένα γέμιζε πάντα την καρδιά μου και, αφού εσύ δεν υπάρχεις πια, δεν μπορώ και γω να ζω, γιατί υποσχέθηκα να είμαι πάντα μαζί σου», είπε και έπεσε στα μαυρισμένα νερά της θάλασσας μαζί με την ψυχή του που είχε βρει πια το δρόμο της και είχε γίνει ξανά ένα μαζί του.

Είχε δίκιο λοιπόν ο μικρός ψαράς. Η Αγάπη είναι πιο πολύτιμη από όλα όσα του είχε προσφέρει η ψυχή από τα ταξίδια της. Δεν είχε όμως καταλάβει ότι χωρίς την ψυχή του μέσα του ότι και να ένιωθε, θα ήταν μισό. Γιατί η ψυχή το κάνει μεγάλο και ζωντανό.

Όσο για τους δυο ερωτευμένους εκεί που τους βρήκαν, είχαν ανθίσει υπέροχα λουλούδια και πρώτη φορά είχαν δει οι κάτοικοι του χωριού τέτοια λουλούδια να φυτρώνουν στην ακροθαλασσιά.





Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr