Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Κάνουμε την αποτυχία εφαλτήριο για την επιτυχία…!!!!

Ποίος δεν έχει αποτυχίες στην ζωή του; Αλλά ουσιαστικά, επιτυχία σημαίνει να περνάς από την μια αποτυχία στην άλλη χωρίς να χάνεις το κουράγιο σου.

Θα αλλάξω τακτική σημαίνει κάνω την αποτυχία εφαλτήριο

Όλοι οι άνθρωποι βιώνουμε αποτυχίες σε όλους τους τομείς της ζωής μας, όμως το ερώτημα παραμένει πάντα το ίδιο: Να τα παρατήσω ή να συνεχίσω να προσπαθώ; 

Συμβαίνει συχνά να έχουμε πέσει πολύ ψυχολογικά μετά από κάποια αποτυχία, αλλά πρέπει να σταματήσει να γίνεται αυτό, γιατί, αν είμαστε συνέχεια μες στην γκρίνια, την κατάθλιψη και τις ανασφάλειες, δεν θα βρίσκουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας.

Γι’ αυτό θα ήταν καλό να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τρόπο αντιμετώπισης. Υπάρχει και μια άλλη τακτική: Αν και δεν είμαστε στα «χάι» μας, να συνεχίζουμε να προσπαθούμε ξανά και ξανά για το καλύτερο.

Πού οφείλεται ο φόβος της αποτυχίας και πώς μας επηρεάζει

Ο φόβος της αποτυχίας σε αποτρέπει από το να προσπαθείς, σου δημιουργεί αμφιβολίες, σταματά τη πρόοδό σου.

Ο τρόπος που έχεις μεγαλώσει παίζει σημαντικό ρόλο. Μερικές φορές, οι γονείς γίνονται σκληροί κριτές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδία να φοβούνται να αποτύχουν και να ζητάνε την επιβεβαίωση και την άδεια από τους γονείς τους μέχρι και την ενηλικίωση τους.

Τελειομανία: Η τελειομανία, ίσως είναι ο βασικότερος λόγος που σου δημιουργείται ο φόβος της αποτυχίας. Οι τελειομανείς άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν την αποτυχία και οποιαδήποτε αστοχία προκύψει τους κατακερματίζει και τους καταβάλλει ψυχολογικά. Είναι δύσκολο να αγνοήσουν και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που συναντούν και δεν εκτιμούν επαρκώς την προσπάθεια.

Ανασφάλειες: Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, ενώ οι άνθρωποι με ανασφάλειες δεν παίρνουν ρίσκα , αποφεύγουν τις προκλήσεις. Προτιμούν να μένουν στη ζώνη άνεσης και να μην δοκιμάζουν κάτι νέο.

Πως πρέπει να διαχειριζόμαστε την αποτυχία;

Εντόπισε την πηγή του φόβου σου: Κατάγραψε από πού πιστεύεις ότι προέρχεται ο φόβος σου και προσπάθησε να τον κατανοήσεις.

Σκέψου θετικά: Αντικατέστησε τις αρνητικές σκέψεις με άλλες εναλλακτικές, θετικές σκέψεις οι οποίες θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις έναν νέο τρόπο σκέψης ο οποίος θα σε προφυλάσσει από την αρνητικότητα.

Βάλε στόχους: Ξεκαθάρισε τι είναι αυτό που θες να πετύχεις και προσδιόρισε με ποιους τρόπους μπορείς να το καταφέρεις. Να σκέφτεσαι πάντα ότι σημασία έχει η προσπάθεια που θα καταβάλεις και όχι πάντα το αποτέλεσμα

Φαντάσου όλα τα πιθανά αποτελέσματα: Ζύγισε τα θετικά και τα αρνητικά, και φαντάσου τις πιθανές επιτυχίες και αποτυχίες για την κάθε απόφαση που παίρνεις στη ζωή σου.

Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός

Μάθε από τις δυσκολίες σου: Κάποιες φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα έχουμε προγραμματίσει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απέτυχες. Άδραξε την ευκαιρία και μάθε από ό,τι νέο προκύπτει. Μην ξεχνάς ότι μέσα από τα λάθη και τις αποτυχίες γίνεσαι πιο σοφός και μαθαίνεις πολλά. 

Δεν κάνουν λάθη και δεν αποτυγχάνουν μόνο αυτοί που αποσύρονται από τη ζωή. Προχώρα δυναμικά στην πορεία επίτευξης των ονείρων και των στόχων σου και μην αφήσεις το φόβο να σε σταματήσει.

Η θέληση για προσπάθεια πρέπει να πηγάζει από μέσα σου

Εν κατακλείδι, όταν επιμένεις σε κάτι σημαίνει ότι αξίζει, αλλά όταν δεν επιμένεις με όλο σου το «είναι» και είναι εξωτερικοί οι παράγοντες αυτοί που σε κάνουν να προχωράς, τότε δεν θα βρίσκεις την εσωτερική δύναμη. 

Γι’ αυτό ας μην ξεχνάμε πως στο ερώτημα «να τα παρατήσω ή να συνεχίσω να προσπαθώ;», οι απαντήσεις συνήθως βρίσκονται μέσα μας, καθώς δικιάς μας είναι η τελική επιλογή, δικιά μας η ΖΩΗ και εμείς θα επωμισθούμε τις ευθύνες των επιλογών μας.

Όποιος δεν σταματάει να προσπαθεί είναι γιατί δεν έχει καταφέρει ακόμη να κατακτήσει αυτό που θέλει. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που το κατόρθωσε, καλό θα ήταν να μην επαναπαύεται, αλλά να προσπαθεί να γίνεται καλύτερος, μέσω από τη γνώση των προηγούμενων εμπειριών του.




Influence:
Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.

Δεν ξέρεις πόσο δυνατός είσαι παρά μόνο όταν δεν έχεις άλλη επιλογή…!!!!

Το παρακάτω κείμενο, είναι μια ομιλία που έδωσα σε ένα συνέδριο σχετικά με το διαζύγιο και αποφάσισα να το δημοσιεύσω επειδή πιστεύω πως θα βοηθήσει πραγματικά, οποιονδήποτε έχει χωρίσει πρόσφατα!

Θυμάμαι πολύ καλά, σαν να ήταν χθες, τη μέρα που συνάντησα για πρώτη φορά τον άνθρωπο που θα γινόταν δικηγόρος μου και θα με εκπροσωπούσε στο διαζύγιο. Ήμουν πολύ φοβισμένη, σχεδόν χαμένη. 

Ήξερα πως έπρεπε να κάνω ό,τι ήταν να κάνω αλλά η ιδέα να είμαι σε ένα δικηγορικό γραφείο γι’ αυτό το λόγο, μου έσφιγγε το στομάχι. Έκανε ένα γεγονός που είχα αποφασίσει με 100% βεβαιότητα, να δείχνει αβέβαιο…

Δεν ήμουν σίγουρη για μένα και το γεγονός ότι η επίσκεψη στο δικηγόρο θα ήταν η αρχή για δικαστήρια, διαδικασίες, έξοδα , χαρτιά και για επιστροφή στην αγορά εργασίας μετά από 5 χρόνια που μεγάλωνα τα παιδιά μου στο σπίτι, με ανατρίχιαζε. 

Περισσότερο όμως με φόβιζε πώς θα προσαρμόζονταν τα παιδιά μου, 3 και 5 ετών τότε, στο διαζύγιο και στο ότι θα έπρεπε να μένουν σε 2 σπίτια.

Όταν έφυγα από τη πρώτη συνάντηση με το δικηγόρο, η λέξη «διαζύγιο» γυρνούσε στο κεφάλι μου. Κανείς δεν μεγαλώνει θέλοντας ή σκοπεύοντας να χωρίσει. Οι γονείς μου ήταν παντρεμένοι και ευτυχισμένοι για 55 ολόκληρα χρόνια. 

«Πώς απέτυχα έτσι;» «Γιατί δεν μπόρεσα να διορθώσω τη σχέση μας;» «Τι έκανα λάθος;» και «Γιατί σε μένα, ποιόν πείραξα;» ήταν οι ερωτήσεις που έκανα στον εαυτό μου και με πονούσαν. Γύρευα απαντήσεις, ένα σημάδι από τη ζωή πως είχα κάνει το σωστό.

Δυστυχώς, αρκετούς μήνες μετά, η ζωή με είχε “γραμμένη”. Και όχι μόνο δεν μου είχε στείλει ένα σημάδι πως τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα, αντιθέτως χειροτέρευαν. Τα παιδιά έκλαιγαν γιατί τους έλειπε ο μπαμπάς. Εγώ έκλαιγα γιατί δεν μπορούσα να σκοτώσω μια κατσαρίδα μόνη μου ή γιατί έρχονταν οι λογαριασμοί και δεν είχα να τους πληρώσω. 

Ύστερα, ήρθε και η ταπείνωση που ένιωθα στις συνεντεύξεις για δουλειά όπου με απέρριπταν είτε λόγω ηλικίας ή λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Και στο τέλος με πονούσε η σκέψη πως κανένας δεν θα γυρνούσε να με κοιτάξει αλλά και οι φορές που μου έλειπε ο άντρας μου.

Ύστερα συνήθισα κάπως. Τα παιδιά σταμάτησαν να κλαίνε και άρχισαν να διαμαρτύρονται και να μου λένε με θυμό ότι δεν τους άρεσε να ζουν σε δύο σπίτια. Ή ότι περνούσαν καλύτερα στον μπαμπά και θα πήγαιναν να μείνουν μαζί του. 

Ή ότι ήμουν κακιά μαμά και ότι έφτααγα και θα πήγαιναν να μείνουν μαζί του. Σιγά σιγά όμως ανάμεσα στις κακές μέρες, άρχισαν να ξεπροβάλλουν και κάποιες καλές.

Γνώρισα μια χωρισμένη μαμά με την οποία μέχρι σήμερα είμαστε κολλητές. Άρχισα να γνωρίζω άντρες και να συνειδητοποιώ πως υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι εκεί έξω που μπορούν να σε κάνουν να περνάς καλύτερα από πρίν ενώ ξεκίνησα να γράφω. 

Και το γράψιμο, λειτούργησε για μένα σαν αγχολυτικό. Ένιωθα σιγά σιγά άνετα με το νέο μου ρόλο και τη νέα μου ζωή και όποτε ήμουν αγχωμένη ή λυπημένη, έγραφα κι αμέσως ένιωθα καλύτερα. Σύντομα διαπίστωσα ότι με το γράψιμο, είχα βρεί ένα νέο μηχανισμό να αντιμετωπίζω τα προβλήματα.

Οι καλές μέρες, άρχισαν να είναι περισσότερες από τις κακές κι αντί να ρωτάω Το Θεό «Πότε επιτέλους θα νιώσω καλύτερα;» Του έλεγα «Σε παρακαλώ, συνέχισε να μου δίνεις δύναμη όσο κάνω τα πράγματα καλύτερα». 

Με τον καιρό, άρχισα να αγαπώ εμένα. Άρχισα να παίρνω σοφές αποφάσεις που ήξερα πως θα με οδηγούσαν πιο γρήγορα και σωστά στο στόχο μου. 

Άρχισα να βγαίνω για φαγητό με τα παιδιά μου και να γράφω για εταιρίες και εφημερίδες. Τα χρήματα ήταν λίγα και δούλευα Σαββατοκύριακα, διακοπές και αργίες αλλά ήμουν ψυχικά ξεκούραστη γιατί αν και κάτω από δύσκολες συνθήκες, μου άρεσε αυτό που έκανα.

Μετά από καιρό, γνώρισα τον άνθρωπο που ερωτεύτηκα εκεί που δεν το περίμενα, και ούτε καν το είχα επιδιώξει. Έκανα πολλά λάθη στη ζωή μου αλλά συνειδητοποίησα, πως δίχως λάθη δεν μαθαίνεις. 

Σήμερα νιώθω το πιο τυχερό πλάσμα στη γή. Λατρεύω τη δουλειά μου, είμαι ερωτευμένη με έναν υπέροχο άνθρωπο και έχω πολύ καλή σχέση με τον πρώην άντρα μου, ώστε τα παιδιά μας να ζούν αρμονικά.

Φυσικά τα πράγματα δεν είναι τέλεια σίγουρα όμως είναι ήρεμα. 8 χρόνια πρίν όμως, στο γραφείο εκείνου του δικηγόρου, δεν φανταζόμουν ποτέ, αυτή την ευτυχή εξέλιξη στη ζωή μου. 

Και από τότε, έμαθα να εστιάζω σε αυτά που έχω και όχι σε αυτά που δεν έχω. 8 χρόνια μετά από εκείνη τη πρώτη συνάντηση με τον δικηγόρο μου, έκανα ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι που όμως με έβγαλε σε ένα καλύτερο μέρος για να μπορώ σήμερα να κοιτάζω πίσω και να καταλαβαίνω την αξία που είχαν τα λάθη μου. 

Εσύ που τώρα με διαβάζεις θυμήσου ότι το δώρο σου, είναι η δύναμή σου. Δεν φαντάζεσαι πόση έχεις, παρά μόνο όταν το να είσαι δυνατός είναι η μόνη σου επιλογή!




Άρθρο της συγγραφέως Jackie Pilosoph
Πηγή: www.divorcedgirlsmiling.com, απόδοση στα ελληνικά: singleparent.gr

Πόσο στρες έχετε;

Πόσο στρες έχετε;
Νεύρα; Προβλήματα στον ύπνο; Αίσθηση εξάντλησης; Ανακαλύψτε πόσο στρες έχετε και χτυπήστε το στη ρίζα του.

Είμαστε μια κοινωνία αγχωμένων ατόμων. Δεν παρατηρούμε την αλλαγή στο χρώμα των φύλλων λόγω εποχής, δεν είμαστε πραγματικά εκεί όταν παίζουμε με το γιο ή την κόρη μας, αδυνατούμε να απολαύσουμε έναν καλό ύπνο ή να κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί πραγματικά. 

Όταν μας ρωτάνε γιατί τρέχουμε αλαφιασμένοι και για ποιο λόγο έχουμε τόση ένταση, κατηγορούμε τη γεμάτη ανασφάλεια εποχή που ζούμε και τις καθημερινές δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Είναι, όμως, έτσι; 

Ένα κομμάτι του άγχους είναι πράγματι αληθινό, αλλά το υπόλοιπο προέρχεται από μέσα μας, από τα συσσωρευμένα άγχη, που έχουν δημιουργήσει φανταστικές εικόνες, απειλητικές για τον οργανισμό μας. 

Αυτή η «εσωτερική» πίεση, που συχνά αισθανόμαστε ότι θα μας κάνει να εκραγούμε, μπορεί να τιθασευτεί με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Quiz: Πόσο στρεσαρισμένοι είστε;
Βαθμολογήστε τις παρακάτω φράσεις ανάλογα με τον βαθμό που ανταποκρίνεται η καθεμία στη δική σας περίπτωση, από 0 (αν δεν σας συμβαίνει ποτέ) μέχρι 5 (αν σας συμβαίνει συνέχεια).

*Έχω ένα στενό δίκτυο συγγενών και φίλων, στους οποίους μπορώ να βασιστώ.

*Κοιμάμαι 8 ώρες κάθε βράδυ τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα.

*Έχω τουλάχιστον ένα άτομο εμπιστοσύνης, στο οποίο μπορώ να εκμυστηρευτώ όλα όσα νιώθω.

*Όταν είμαι θυμωμένος/η ή αγχωμένος/η, εκδηλώνω τα συναισθήματά μου.

*Κάνω μια δραστηριότητα που βρίσκω ευχάριστη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

*Δαπανώ λιγότερο από 1 ώρα καθημερινά σε μετακινήσεις.

*Διατηρώ την ψυχραιμία μου όταν είμαι κολλημένος/η στην κίνηση ή έχω καθυστερήσει σε ένα ραντεβού.

*Είμαι οργανωμένος/η και έχω αυτοέλεγχο.

*Αντιλαμβάνομαι το πότε δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα στην πίεση.

*Αναγνωρίζω τα συμπτώματα του στρες.

*Δεν κάνω αρνητικές σκέψεις.

*Δεν νιώθω ένταση στην καθημερινότητά μου.

*Ποτέ δεν παραπονιέμαι για κάτι που συνέβη στο παρελθόν.

*Αφιερώνω λίγα λεπτά της μέρας μόνο στον εαυτό μου.

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

0-20 βαθμοί: Αλλαγή τώρα!
Κατακλύζεστε από άγχος. Το στρες είναι συνεχώς παρόν στη ζωή σας, ακόμα και αν δεν βιώνετε μια στρεσογόνο περίοδο τη δεδομένη στιγμή, και απειλεί την υγεία και την ευτυχία σας. Έφτασε η στιγμή να πάρετε τα ηνία της ζωής σας πίσω.

Ξεκινήστε μιλώντας για όσα σας απασχολούν σε κοντινούς σας ανθρώπους (συχνά, μιλώντας και μόνο νιώθουμε πιο ξαλαφρωμένοι), θέστε ρεαλιστικούς στόχους και αποδεχτείτε ότι μερικά πράγματα είναι πέρα από τον έλεγχό σας. Πείτε όχι στα «πρέπει» και στις ενοχές και βάλτε σε προτεραιότητα τις δικές σας επιθυμίες.

21-30 βαθμοί: Είστε στην γκρίζα ζώνη
Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή σας κατά τις οποίες αισθάνεστε εξαιρετικά αγχωμένοι. Δεν είστε πάντα σε θέση να διαχειριστείτε δύσκολες καταστάσεις, ενώ συχνά νιώθετε ένα δυσάρεστο συναίσθημα που προκαλεί δυσφορία. Αυτό που χρειάζεται είναι να μάθετε να διαχειρίζεστε καλύτερα τις στιγμές άγχους. Κάντε το πρώτο βήμα αποτάσσοντας τη λογική «τα κάνω όλα μόνος/η μου». 

Μοιραστείτε αρμοδιότητες με άλλους και εμπιστευτείτε τους ανθρώπους γύρω σας. Ακούστε το σώμα σας και αφήστε το να σας καθοδηγήσει στην ηρεμία και την ευχαρίστηση που έχετε πραγματικά ανάγκη, εντοπίζοντας έγκαιρα τα σημάδια που σας δίνει όταν το έχει καταβάλει η ένταση.

31-45 βαθμοί: Ελέγχετε αρκετά καλά το στρες
Τα επίπεδα άγχους στην περίπτωσή σας βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Έχετε αναπτύξει ορισμένες τεχνικές για να αντιμετωπίζετε το στρες στην καθημερινότητά σας και συνήθως τα καταφέρνετε καλά. 

Βοηθήστε τον οργανισμό σας να ανταποκριθεί ακόμα καλύτερα σε απαιτητικές περιόδους εστιάζοντας στη σωστή διατροφή και τη συστηματική άσκηση και δίνοντας βάση στους κοντινούς σας ανθρώπους, οι οποίοι αποτελούν για εσάς ένα καταφύγιο ηρεμίας και χαλάρωσης.

Πάνω από 45 βαθμοί: Είστε απολύτως χαλαροί
Στρες έχουν όλοι οι άνθρωποι. Άλλωστε, είναι μια φυσιολογική κατάσταση, εγγεγραμμένη στα γονίδιά μας. Το ζήτημα είναι πώς το χειρίζεται ο καθένας και εσείς έχετε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεστε στο ελάχιστο από τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους. 

Ακόμα και εσείς, όμως, κάποιες στιγμές νιώθετε ένταση και πίεση. Απλές ασκήσεις χαλάρωσης θα σας επαναφέρουν στη ζεν κατάστασή σας!

Τρεις αγχωτικοί τύποι: Αναγνωρίστε τον δικό σας

1. «Έχω τόσο άγχος, που νευριάζω με το παραμικρό»
Ξυπνάτε κουρασμένοι, φαίνεστε ήρεμοι, αλλά ξεσπάτε με το παραμικρό. Πονάτε σε όλο σας το σώμα, νιώθετε αδυναμία και για να αισθανθείτε καλύτερα καταφεύγετε στο φαγητό.

On the move
Η άσκηση περιορίζει το άγχος και δρα ως φυσικό παυσίπονο. Ξεκινήστε μια ήπια δραστηριότητα, όπως περπάτημα, γιόγκα ή στρέτσινγκ.

Διαλογισμός σε 1΄
Κάθε 2-3 ώρες σταματήστε ό,τι κάνετε για 1΄, ακόμα και αν δεν αισθάνεστε αγχωμένοι. Αποβάλλετε τις αρνητικές σκέψεις της καθημερινότητας και παρατηρήστε προσεκτικά οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή σας, σκέψη, συναίσθημα, κίνηση, χωρίς όμως να το κρίνετε. Η διάχυτη παρατήρηση της πραγματικότητας γεμίζει το πεδίο της αντίληψής σας και δεν αφήνει αρκετό χώρο στον νου για αγχωτικές σκέψεις.

Μαύρη θεά
Φάτε ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα ή ρίξτε λίγο τρίμμα σοκολάτας στον καφέ σας. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ουσία που μεταβολίζεται σε σεροτονίνη και προκαλεί ευφορία.

2. «Έχω τόσο άγχος, που δεν μπορώ να κοιμηθώ»
Είστε νευρικοί και δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε. Προσπαθείτε να κάνετε πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα και αντιμετωπίζετε προβλήματα στον ύπνο (δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή ξυπνάτε μέσα στη νύχτα).

Πρωινή άσκηση
Ξεκινήστε τη μέρα σας με 30΄ άσκηση, για να εκτονωθείτε και να βελτιώσετε τον ύπνο σας. Συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα την αεροβική άσκηση, καθώς και ασκήσεις με βάρη.

Πίεση στην παλάμη
Πριν κοιμηθείτε, καθίστε στο κρεβάτι αναπαυτικά και δοκιμάστε την παρακάτω κίνηση: Με τον δείκτη και τον αντίχειρα του δεξιού σας χεριού, πιάστε σφιχτά την περιοχή της αριστερής παλάμης ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα και ασκήστε κυκλικές πιέσεις για 1-2΄. Η πίεση αυτή θα σας βοηθήσει να αναπνεύσετε καλύτερα και να «καθαρίσετε» το μυαλό σας.

Αναπνοή μωρού
Έχετε παρατηρήσει τα μωρά που «φουσκώνουν» την κοιλιά τους καθώς αναπνέουν; Δοκιμάστε κι εσείς: Ξαπλώστε ανάσκελα στο κρεβάτι με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να ακουμπούν σταθερά στο στρώμα και τοποθετήστε ένα ελαφρύ βιβλίο στο στομάχι σας. Εισπνεύστε βαθιά, προσπαθώντας να «ανεβάσετε» το βιβλίο, φουσκώνοντας ουσιαστικά την κοιλιά σας. 

Στη συνέχεια, εκπνεύστε, προσπαθώντας να «κατεβάσετε» το βιβλίο, ρουφώντας το στομάχι σας. Επαναλάβετε 12-15 φορές. Στην αρχή αφιερώστε λίγα λεπτά, 2-3 φορές την εβδομάδα, και στη συνέχεια δοκιμάστε να εκτελείτε την άσκηση καθημερινά.

3. «Έχω τόσο άγχος, που νιώθω ότι θα καταρρεύσω»
Κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά τα Σαββατοκύριακα δεν μπορείτε να σηκωθείτε από τον καναπέ. Όταν βρίσκεστε σε μια στρεσογόνο κατάσταση, είστε σε εγρήγορση, αμέσως μετά όμως καταρρέετε. Τότε, γίνεστε ευερέθιστοι και ακόμα και η πιο απλή δραστηριότητα φαντάζει για εσάς ακατόρθωτη. Είστε επιρρεπείς στις ιώσεις.

Στα χέρια σου
Ζητήστε από τον/τη σύντροφό σας να σας κάνει μασάζ, κυρίως στον αυχένα και στους ώμους, όπου συσσωρεύεται η ένταση. Το σώμα θα χαλαρώσει, ο νους θα ηρεμήσει και τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό (που είναι ανεβασμένα λόγω άγχους) θα μειωθούν.

Στο φλιτζάνι
Βράστε νερό, ρίξτε ένα κουταλάκι μελισσόχορτο, αφήστε το για 3-5΄, σουρώστε και πιείτε 1-2 ροφήματα την ημέρα, για 1-2 μήνες, κάνοντας στη συνέχεια διάλειμμα 2 εβδομάδων.

Let the music play
Ορισμένες μελωδίες επιδρούν εγκεφαλικά, καταστέλλοντας την αδρεναλίνη, γνωστή ως ορμόνη του στρες. Πάρτε μια ιδέα και πατήστε PLAY:

*«Air», Johann Sebastian Bach

*«Making music», Zakir Hussain

*To soundtrack της ταινίας «Il postino»

Πώς αντιμετωπίζουν οι celebrities το στρες;
Kate Winslet: «Προγραμματίζω τα πάντα: ποιος θα πάει τα παιδιά, ποιος θα τα παραλάβει. Έχουμε προγράμματα, χάρτες και λίστες κολλημένες στο ψυγείο, αλλά και σε όλο το σπίτι. Μερικές φορές νιώθω ότι είμαι στη CIA».

Madonna: «Στην πραγματικότητα ουρλιάζω πολύ… Υποθέτω ότι κάποιες φορές διαχειρίζομαι καλά τα πράγματα, άλλες πάλι όχι».

Lisa Edelstein: «Κάνω ashtanga yoga. Για 2 ώρες το μυαλό είναι επικεντρωμένο στην αναπνοή, στη χαλάρωση, στην ηρεμία. Με βγάζει από το χάος αυτού του κόσμου. Βρίσκω τρόπο να κάνω γιόγκα, ακόμα και αν χρειαστεί να ξυπνήσω στις τρεις και μισή το πρωί».




κ. ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ, MSc, ψυχολόγο υγείας, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, διευθύντρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.

Το ξέρατε ότι το στρες σας παχαίνει, ιδιαίτερα τις γυναίκες ;

Το ξέρατε ότι το στρες σας παχαίνει, ιδιαίτερα τις γυναίκες;;

Το στρες μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό των γυναικών και να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 58 γυναίκες, μέσης ηλικίας 53 ετών, ανακάλυψαν ότι έκαιγαν πολύ λιγότερες θερμίδες όταν βρίσκονταν αντιμέτωπες με στρεσογόνα γεγονότα.

Επιπλέον, ο οργανισμός τους παρήγαγε περισσότερη ινσουλίνη, η οποία συμμετέχει στην αποθήκευση σωματικού λίπους, γράφουν στην επιθεώρηση «Biological Psychiatry» οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (OSU).

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές ζήτησαν από τις εθελόντριες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια αξιολόγησης του στρες και στη συνέχεια να καταναλώσουν ένα γεύμα των 930 θερμίδων, που περιείχε πολλά λιπαρά (ήταν 60 γραμμάρια).

Ακολούθησαν μία σειρά από εξετάσεις, διότι οι ερευνητές ήθελαν να εξακριβώσουν πόση ώρα χρειάζονταν οι γυναίκες για να κάψουν αυτές τις θερμίδες και τα λίπη. 

Επτά ώρες μετά το γεύμα, όσες γυναίκες είχαν αντιμετωπίσει ένα ή περισσότερα στρεσογόνα γεγονότα στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου, είχαν κάψει 104 θερμίδες λιγότερες απ’ όσες οι εθελόντριες δίχως στρες.

Αν αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση σημαίνει πως οι στρεσαρισμένες γυναίκες θα έχουν πάρει σχεδόν 6 κιλά σε έναν χρόνο, ακόμα κι αν τρώνε ό,τι και οι συνομήλικές τους δίχως στρες. 

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι με το πέρασμα του χρόνου το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζάνις Κίκολτ-Γκλέιζερ, καθηγήτρια Ψυχιατρικής & Ψυχολογίας στο OSU.

Και συνέχισε: «Γνωρίζουμε από παλαιότερες μελέτες πως όταν κάποιος νιώθει στρες έχει την τάση να διαλέγει τα λάθος τρόφιμα, αλλά η μελέτη μας δείχνει πως αυτή η κακή επιλογή μπορεί να έχει μεγαλύτερο τίμημα απ’ ό,τι έως τώρα νομίζαμε, αφού οι περιττές θερμίδες είναι πολύ πιθανό να αποθηκευτούν στο σώμα».

Τα νέα ευρήματα μπορεί επίσης να εξηγούν γιατί οι άνθρωποι με αυξημένα επίπεδα στρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καταλήγουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.




tanea.gr

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Τον άνθρωπο που αγάπησες αληθινά, δεν τον πουλάς ποτέ στα δύσκολα…!!!!

Τον άνθρωπο που αγάπησες αληθινά, δεν τον πουλάς ποτέ στα δύσκολα.

Που ήσουνα όταν σερνόμουν στα πατώματα, θα μου πεις;

Που ήσουν όταν ούρλιαζα απ’ τον πόνο μου, θα μου πεις;

Που ήσουν όταν σε χρειάστηκα πραγματικά , θα μου πεις;

Ήσουν ντυμένος πάντα με το παραμύθι σου, αυτό που δεν έχει δράκους,ούτε μονόκερους, ούτε νεράιδες, ούτε αερικά.

Δεν φαντάστηκες ότι το αερικό δίπλα σου πολεμάει να μείνει δίπλα σου, πολεμάει να καταλάβει γιατί δεν νιώθει, γιατί άλλαξαν όλα, γιατί δεν βλέπεις ποια είναι.Εγώ σε γνώρισα ένα φοβισμένο αγόpι και σε βοήθησα να γίνεις ένας άντρας με Α κεφαλαίο.

Δεν σ’ αγάπησα γι αυτό που ήσουνα μόνο, αλλά και γι αυτό που θα μπορούσες να γίνεις, γι αυτό που έγινες στην διαδρομή, γι αυτό που εξελίχθηκες, γι αυτό που εγώ σε βοήθησα να γίνεις.

Κι εσύ, που ήσουν εσύ;

Όταν σε χρειάστηκα πραγματικά, με πέταξες, σαν την ψείρα απ’ το γάλα, σαν το σκουπιδάκι απ’ το πέτο σου.

Γιατί ο άνθρωπος που αγαπάει πραγματικά δεν αφήνει τον άνθρωπό του στα δύσκολα, μένει κολόνα δίπλα του και πολεμάει

για την αγάπη του,

για την ζωή του.

Στα εύκολα είναι όλοι καλοί, στα δύσκολα όμως;

Κι εσύ ήσουνα εύκολο θύμα, ναι θύμα, γιατί έπεσες στην παγίδα σου, στην ευκολία σου, στην ζωούλα σου, έτσι όπως την ήθελες όμως εσύ.

Δεν φαντάστηκες, δεν μπόρεσες να καταλάβεις ότι εγώ τρομάζω με την ευκολία, με την ρουτίνα, με την βαρεμάρα.

Δεν μπόρεσες ποτέ να δεις μέσα απ’ τα μάτια μου, δεν μπόρεσες να ακούσεις τον ήχο της φωνής μου, αυτήν που σου φώναζε, αυτήν που σου ούρλιαζε γιατί δεν την αγάπησες πραγματικά.

Και λες ότι μ’ αγάπησες, ότι με πόνεσες.

Δεν σε πιστεύω, γιατί μ’ άφησες στα δύσκολα, μόνη μου, χωρίς υποστήριξη, χωρίς αγάπη.

Γιατί τον άνθρωπο που αγαπάς δεν τον αφήνεις ποτέ σου στα δύσκολα!




Ηρώ Αναστασίου
loveletters.gr

Γιατί δε θυμόμαστε την εποχή που ήμασταν μωρά;

Γιατί δε θυμόμαστε την εποχή που ήμασταν μωρά;
Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θυμούνται τίποτα από την πρώτη περίοδο της ζωής τους, καθώς οι αρχαιότερες αναμνήσεις φτάνουν μέχρι τα 3 μας χρόνια. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: Αφενός, ο φλοιός, η περιοχή του εγκεφάλου όπου συντελούνται οι πιο σημαντικές γνωστικές λειτουργίες, αναπτύσσεται στην ηλικία των περίπου 3 ετών.

Αφετέρου, για να αποθηκευτεί στη μνήμη μας ένα συμβάν πρέπει να ενταχθεί σ’ ένα πλαίσιο και να αποκτήσει κάποια σημασία. Ωστόσο, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής μας οι ενδεχόμενες αναμνήσεις βιώνονται με τρόπο παρόμοιο με τα όνειρα, σαν σύνολα αισθητηριακών αισθημάτων και όχι σαν αλληλουχία συμβάντων.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι οι αρχαιότερες αναμνήσεις ενός ατόμου φτάνουν περίπου στα τρία του χρόνια, όταν χάρη στη γλώσσα τα συμβάντα και τα βιώματά του αποκτούν συγκεκριμένη μορφή. 

Καθώς όμως το παιδί μεγαλώνει, μαθαίνει να αντιλαμβάνεται το χρόνο και να διακρίνει τα πρόσφατα από τα πιο παλιά συμβάντα, κι έτσι αναπτύσσει την αυτοβιογραφική του μνήμη.

Η πιο πρόσφατη ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα σχετικά με το φαινόμενο της Παιδικής Αμνησίας δημοσιοποιήθηκε από το περιοδικό Child Development

Εκατόν σαράντα παιδιά, ηλικίας 3 έως 13 ετών έπρεπε να περιγράψουν τις τρεις παλαιότερες αναμνήσεις τους με τη χρονική σειρά που είχαν συμβεί. Μετά, οι απαντήσεις των παιδιών επαληθεύτηκαν από τους γονείς.

Δύο χρόνια αργότερα, το ίδιο δείγμα παιδιών έπρεπε πάλι να απαντήσει στην ίδια ερώτηση. Τελικά, προέκυψε πως τα μικρότερα παιδιά παρουσίασαν μεγαλύτερη ευκολία από τα μεγαλύτερα ως προς την ανάκληση των αναμνήσεων που είχαν από την πρώιμη παιδική ηλικία, αλλά οι απαντήσεις τους διέφεραν κατά τα δύο στάδια της έρευνας παρόλο που η ερώτηση ήταν ίδια.

Τα συμπεράσματα έδειξαν πως η ηλικία της πρώτης μνήμης ενός παιδιού αυξάνεται όσο ένα παιδί μεγαλώνει.

Παρόλο λοιπόν, που τα παιδιά δεν θυμούνται τα βιώματά τους, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους , οι πράξεις και τα γεγονότα που ζουν, επηρεάζουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Οι αναμνήσεις μπορεί να μην είναι συνειδητές, αλλά καταγράφονται σε ασυνείδητο επίπεδο που έχει την δύναμη να επηρεάσει την μετέπειτα πορεία του ατόμου.




Συντάκτης:Ελένη Χαδιαράκου

Ξέρεις πόσα περιττά κιλά παίρνεις όταν αγχώνεσαι ;

Ξέρεις πόσα περιττά κιλά παίρνεις όταν αγχώνεσαι;
Η ερευνήτρια από το Ohio State University, Janice Κ. Kiecolt-Glaser και οι συνεργάτες της, έλαβαν υπόψιν τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, σε συνδυασμό με ιστορικό κατάθλιψης και σύγκριναν τις μεταβολικές αντιδράσεις των οργανισμών σε υψηλής περιεκτικότητας λιπαρά γεύματα, ανακαλύπτοντας έτσι, μία νέα «διαδρομή» για την παχυσαρκία. 

Κατέληξαν, ότι η κατάθλιψη και το άγχος προάγουν την παχυσαρκία.

Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή, τυφλή, διασταυρούμενη μελέτη συμπεριέλαβαν μια σειρά εκτιμήσεων της ενεργειακής δαπάνης σε κατάσταση ηρεμίας (REE), το λίπος και την οξείδωση των υδατανθράκων, των τριγλυκεριδίων, της κορτιζόλης, της ινσουλίνης και της γλυκόζης πριν και μετά από δύο γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. 

Οι ειδικοί εξέτασαν 58 υγιείς γυναίκες (οι 38 είχαν επιζήσει μετά από καρκίνο μαστού και οι υπόλοιπες 20 με παρόμοια θέματα), με μέσο όρο ηλικίας τα 53,1 χρόνια. 

Οι συμμετέχουσες στη μελέτη, ελέγχθηκαν δύο φορές επί 9,5 ώρες κάθε φορά. Τους δόθηκαν ένα γεύμα με αυξημένα κορεσμένα λιπαρά και ένα γεύμα με αυξημένα λιπαρά από ηλιέλαιο. Την προηγούμενη ημέρα οι στρεσογόνοι παράγοντες είχαν αξιολογηθεί βάσει του της αξιολόγησης «Daily Inventory of Stressful Events».

Αποτελέσματα
Κατά τη μελέτη, όσο μεγαλύτεροι ήταν οι αριθμοί από τους στρεσογόνους παράγοντες, τόσο χαμηλότερη ήταν η μεταγευματική κατανάλωση ενέργειας σε ηρεμία REE (ρ = .008), η μειωμένη οξείδωση λίπους (ρ = .04), και τόσο υψηλότερη η ινσουλίνη (ρ = 0,01), ενώ δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές επιδράσεις στην κορτιζόλη και γλυκόζη. 

Όμως οι γυναίκες με προηγούμενα επεισόδια κατάθλιψης, είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (ρ = .008) και υψηλότερη οξείδωση του λίπους (ρ = 0.004), χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στην κατανάλωση ενέργειας ηρεμίας (REE), την ινσουλίνη και τη γλυκόζη. 

Οι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης που επομένως είχαν πιο έντονους στρεσογόνους παράγοντες είχαν υψηλότερη κορύφωση τριγλυκεριδίων από τις άλλες συμμετέχουσες στη μελέτη (p = .01).

Σε ότι αφορά τα γεύματα αυτά καθεαυτά, η μόνη διαφορά μεταξύ τους, ήταν η υψηλότερη μεταγευματική γλυκόζη στο γεύμα με ηλιέλαιο σε σύγκριση με το γεύμα που περιείχε κορεσμένο λίπος (p = 0.03).

Συμπεράσματα
Οι επιστήμονες κατέληξαν διαπιστώνοντας πως μια μέρα με στρες αλλάζουν το μεταβολισμό, ακόμη κι αν έχουν περάσει 6 ώρες από τον στρεσογόνο παράγοντα. Μάλιστα η διαφορά μιας ημέρα με στρες και μιας χωρίς μπορεί να μεταφραστεί σε παραπάνω 435 kJ, μια διαφορά που θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 5 κιλά ανά έτος. 

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν πως το άγχος και η κατάθλιψη μεταβάλλουν τις μεταβολικές αποκρίσεις του οργανισμού σε γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, προάγοντας έτσι την παχυσαρκία.




Πηγές: Daily Inventory of Stressful Events/iatronet.gr

Πες μου πόσο ευτυχισμένος είσαι, να σου πω πόσο υγιής δείχνεις…!!!!

Πες μου πόσο ευτυχισμένος είσαι, να σου πω πόσο υγιής δείχνεις! Η ευτυχία, αν και είναι εύκολο να αναγνωριστεί, είναι αρκετά δύσκολο να οριστεί. Το σίγουρο είναι ότι όλοι την αποζητούν, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του φυσιολογικού επιπέδου της υποκειμενικής ευεξίας, με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να ξεκινούν με ένα βιολογικά προγραμματισμένο μειονέκτημα.

Παράλληλα, οι καθημερινοί ψυχοπιεστικοί παράγοντες, αλλά και τα μεγάλα και ενίοτε τραγικά στρεσογόνα γεγονότα ζωής, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση ενός ατόμου.

Η ικανότητα διαχείρισης των συναισθηματικών διακυμάνσεων είναι πολύ σημαντική στην περιφρούρηση τόσο της ψυχικής, όσο και της σωματικής υγείας. 

Στη σωματική υγεία μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σημαντικό ρόλο δεν παίζει τόσο η ευτυχία ως τέτοια, αλλά περισσότερο η ικανότητα αυτορρύθμισης του ατόμου και η αίσθηση ότι η ζωή του έχει σκοπό και νόημα.

Πολλές είναι οι μελέτες που εξετάζουν τη σύνδεση της σωματικής και της ψυχολογικής ευεξίας. Μια ανασκόπηση του 2012, η οποία συμπεριέλαβε πάνω από 200 μελέτες βρήκε μια σύνδεση ανάμεσα σε θετικές ψυχολογικές συνιστώσες, όπως είναι η ευτυχία, η αισιοδοξία και η ικανοποίηση από τη ζωή και στο μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος. 

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει κανείς να είναι χαρούμενος για να προλάβει την καρδιακή προσβολή. Εάν ένα άτομο έχει καλή επίγνωση της ευεξίας του, είναι πιο πιθανό να διατηρεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής με μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική φυσική άσκηση και αρκετές ώρες ύπνου. 

Οι άνθρωποι που σκέπτονται αισιόδοξα είναι πιο πιθανό να υιοθετούν υγιεινές συμπεριφορές, γιατί τις εκλαμβάνουν ως βοηθητικές στην επίτευξη των στόχων τους.

Η χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, το φυσιολογικό σωματικό βάρος και τα πιο υγιή λιπιδαιμικά προφίλ, βρέθηκαν επίσης να σχετίζονται με καλύτερη αίσθηση ευεξίας. 

Οι μελέτες αυτές βέβαια αναδεικνύουν απλές συσχετίσεις και όχι αιτιώδεις σχέσεις που μπορούν να αποδείξουν την άμεση επίδραση της θετικής ψυχικής κατάστασης στον οργανισμό. Υπάρχουν όμως ερευνητές που εξηγούν ότι η άμεση αυτή επίδραση είναι πιθανό να λαμβάνει χώρα μέσω της μείωσης των φυσιολογικών διεργασιών καταστροφής των κυττάρων. 

Για παράδειγμα, μια από τις μελέτες βρήκε μια σχέση ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας και τα χαμηλά επίπεδα φλεγμονής.

Εάν μάλιστα δώσει κανείς στην ευτυχία τον ορισμό της απόλαυσης της ζωής, υπάρχουν πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα πάνω στο ζήτημα. 

Μια καναδική μελέτη βρήκε ότι τα άτομα άνω των 60 που δήλωσαν ότι απολαμβάνουν τη ζωής τους, είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια αναπηρία μέσα σε ένα διάστημα 8 ετών. Η ικανότητα για κίνηση συνδέθηκε επίσης με την απόλαυση της ζωής.

Οι επιστήμονες τονίζουν, μετά από σχετική έρευνα που έχει γίνει σε ομοζυγωτικά δίδυμα, ολοένα και περισσότερο το μεγάλο ρόλο της γενετικής στην ευτυχία ενός ατόμου. 

Οι χαρούμενοι γονείς, λοιπόν, είναι πολύ πιθανό να έχουν χαρούμενα παιδιά όχι μόνο εξαιτίας του περιβάλλοντος που δημιουργούν και της μίμησης προτύπου, αλλά και εξαιτίας των γονιδίων που έχουν κληροδοτήσει. 

Φαίνεται ότι το περιβάλλον και τα γονίδια ευθύνονται για ένα γενικό επίπεδο ευτυχίας που το κάθε άτομο έχει και το οποίο διαμορφώνεται και τροποποιείται από τις διάφορες καταστάσεις στις οποίες εμπλέκεται. 

Βέβαια, δε σημαίνει αυτό ότι κάποιος μπορεί να είναι βιολογικά προγραμματισμένος να είναι δυστυχισμένος. 

Εάν η βασική του συναισθηματική διάθεση είναι μειωμένη, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια με συγκεκριμένες θεραπείες που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες στην ενίσχυση της ψυχολογικής ευεξίας.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να είναι καθοριστικοί για το επίπεδο ψυχολογικής ευεξίας ενός ατόμου. Δυο παράγοντες μάλιστα, που έχουν βρεθεί να σχετίζονται σημαντικά με την ψυχική ευεξία είναι η οικονομική κατάσταση ενός τόμου και ο ελεύθερος χρόνος. 

Μια μελέτη του 2012 έδειξε ότι η συναισθηματική ευεξία αυξανόταν ανάλογα με το ετήσιο οικονομικό εισόδημα μέχρι τα 75.000 δολάρια. Για πιο υψηλά εισοδήματα δεν παρατηρήθηκε αύξηση στην ευτυχία των ατόμων. 

Όταν όμως χρησιμοποιήθηκε ο όρος ικανοποίηση από τη ζωή η αύξηση ίσχυε και για τα μεγαλύτερα εισοδήματα. 

Οι συγγραφείς μάλιστα εξηγούν ότι περισσότερα χρήματα δεν ισοδυναμούν απαραίτητα με υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, αλλά τα λιγότερα χρήματα βρέθηκαν να σχετίζονται με περισσότερο συναισθηματικό πόνο.

Ενδεχομένως, η οικονομική ευμάρεια δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να προβούν σε ενέργειες που θα βελτιώνουν τη διάθεσή τους και την ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση. 

Από τις ενέργειες αυτές, πιο σημαντικές είναι για τη ψυχική ευεξία είναι όσες σχετίζονται με την απόκτηση εμπειριών και όχι με την κατανάλωση αγαθών. 

Αυτό συμβαίνει γιατί το αίσθημα ευτυχίας από την απόκτηση ενός αγαθού είναι πρόσκαιρο και σύντομα ξεθωριάζει, ενώ ένα άτομο μπορεί να αντλήσει ευτυχία και από μια εμπειρία πολλές φορές μέσα από την ανάμνησή της.

Οι ερευνητές μάλιστα σημειώνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις, η αύξηση της ηλικίας μπορεί να προάγει σε ένα βαθμό την αίσθηση της ευτυχίας. 

Αυτό συμβαίνει γιατί οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες μπορούν να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους καλύτερα, σε σύγκριση με τους νεότερους και να βιώνουν λιγότερο στρες.

Τι μπορεί όμως να κάνει ένα άτομο για να αυξήσει τα επίπεδα ευτυχίας του στο εδώ και το τώρα; 

Οι τεχνικές διαλογισμού και επίγνωσης που χρησιμοποιούνται πλέον στις θεραπείες ενός μεγάλου εύρους ψυχικών διαταραχών και βοηθούν στην επικέντρωση του ατόμου στο εδώ και στο τώρα μπορούν να μειώσουν τον αποπροσανατολισμό του ατόμου που έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα ψυχικής ευεξίας. 

Δραστηριότητες όπως η καταγραφή των σκέψεων και η προσφορά βοήθειας σε άλλα άτομα έχουν σχετιστεί με αυξημένα επίπεδα ευεξίας.

Η πολιτεία είναι σημαντικό επίσης να μεριμνήσει, ώστε να υπάρχουν σε επίπεδο κοινότητας προγράμματα, εγκαταστάσεις και υγιεινές επιλογές που προάγουν την υγεία των ατόμων μέσα από μια ολιστική προσέγγιση. 

Σε κάθε περίπτωση, το άτομο δεν πρέπει να σκέπτεται ότι είναι μόνο του στη διαχείριση των προβλημάτων του και των συναισθηματικών του διακυμάνσεων. Ένας ειδικός μπορεί πάντα να το υποστηρίξει και να το βοηθήσει, ώστε να βρει το δικό του τρόπο να απολαμβάνει τη ζωή.




Πηγές: zougla.gr/ edition.cnn.com

Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι φοβάστε την αλλαγή…!!!!

Μια αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη. Για την ακρίβεια, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που τη βρίσκουν όχι απλά δύσκολη, αλλά τρομακτική.

Η ψυχοθεραπεύτρια Amber Elizabeth Smith, πριν λίγο καιρό ανέβασε ένα post στο Instagram, που πλέον έχει ξεπεράσει τα 13 χιλιάδες likes. Σε αυτό αναφέρει πως δεν είναι καθόλου εύκολο «να αναγνωρίσει κανείς μόνος του αν φοβάται τις αλλαγές».

Αναγνωριστικά σημάδια ότι φοβάστε την αλλαγή

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά αναγνωριστικά σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να διακρίνετε αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Αν τα εντοπίσετε είναι ευκαιρία να δείτε το γιατί υπάρχει αυτός ο φόβος και το πώς θα κάνετε μερικά βήματα μπροστά.

Ένα από τα πρώτα σημάδια, όπως εξηγεί, είναι πως ενώ καταλαβαίνετε πως είστε δυσαρεστημένοι ή θλιμμένοι, αποφεύγετε να κάνετε κάτι γι’ αυτό. 

Επίσης, προσπαθείτε να δείτε μια ασήμαντη θετική πλευρά και αγνοείτε όλα όσα αρνητικά σας συμβαίνουν.

Το τρίτο είναι πως είστε αναξιόπιστοι όσον αφορά τα μελλοντικά σας σχέδια, όσο και αν θέλετε να τα κάνετε. Αισθάνεστε άγχος για το μέλλον και όχι έμπνευση ή ενθουσιασμό.

Το πέμπτο σημάδι είναι ότι παραμένετε στη δουλειά σας, έστω και να δεν σας γεμίζει. Επίσης, σπάνια βγαίνετε εκτός της ρουτίνας σας, και αυτό γιατί σας προκαλεί δυσφορία ή ακόμα και θλίψη.

Άλλο ένα σημάδι είναι ότι το σώμα σας ενεργοποιείται αρνητικά όταν σκέφτεστε όχι απλά την έννοια της αλλαγής αλλά και την ίδια την αλλαγή. 

Τέλος, παίρνετε συχνά την οδό της ελάχιστης αντίστασης μόνο και μόνο για να μην τα βάλετε με το δικό σας «κατεστημένο».

Αν ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημάδια τα αναγνωρίζετε στον εαυτό σας, τότε καλό θα ήταν να ξανασκεφτείτε για ποιον λόγο αντιδράτε έτσι στην ιδέα της αλλαγής και να αρχίσετε με αργά βήματα να την αντιμετωπίζετε με διαφορετικό τρόπο.




Συντάκτης: Flowmagazine,
Influence:
Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…

Να σέβεσαι τον εαυτό σου…!!!!

Αναζητάς τον σεβασμό των άλλων; Έχεις αναρωτηθεί ότι για να εμπνεύσεις σεβασμό, πρέπει να σέβεσαι εσύ τον εαυτό σου πρώτα; Παρακάτω θα δεις πώς μπορείς να το κάνεις αυτό.

Κράτα τις υποσχέσεις στον εαυτό σου
Όταν θέτεις κάποιους στόχους, να βάζεις τα δυνατά σου να τους τηρείς, ειδικά όταν αφορούν πράγματα για τον ίδιο σου τον εαυτό. Είχες πει ότι θέλεις να ξεκινήσεις κολυμβητήριο και συνεχώς το αναβάλεις; 

Πάρε τηλέφωνο, γράψου και εκπλήρωσε την υπόσχεση που έδωσες στον εαυτό σου. Θα νιώσεις πολύ καλύτερα όταν φτάσεις στο σημείο να εμπιστεύεσαι τουλάχιστον τον ίδιο σου τον εαυτό.

Θετικές λέξεις στον εσωτερικό σου διάλογο
Μέσα στο μυαλό σου κάνεις συνεχώς αυτοκριτική του εαυτό σου. Σταμάτησε άμεσα να χρησιμοποιείς αρνητικές λέξεις μιλώντας για τον ίδιο σου τον εαυτό. 

«Αφού είμαι χαζή, πως να το καταλάβαινα αυτό που έγινε», «εντάξει είμαι τεμπέλα, σιγά μην το κάνω αυτό», «πόσο αφελής είμαι που τον πίστεψα;». Αντιθέτως, να χρησιμοποιείς θετικά φορτισμένες λέξεις και να υποστηρίζεις την προσωπική σου εξέλιξη.

Δεν έχεις καμία υποχρέωση να ευχαριστείς κάποιον άλλο πέρα από τον εαυτό σου
Έχεις έρθει σε μια ζωή που κάποια στιγμή θα τελειώσει. Και μόνο να το συνειδητοποιήσεις αυτό, αρκεί για να αλλάξει η αντίληψή σου και να κατανοήσεις ότι η μόνη υποχρέωση που έχεις είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου. 

Φυσικά, εάν η προσφορά σε κάνει να χαίρεσαι και να νιώθεις καλά, τότε κάν’ την. Αλλά όχι εις βάρος του εαυτού σου. Εάν κι αυτό όμως σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, καν’ το κι αυτό. Θα το έχεις κάνει όμως επειδή σου αρέσει. 

Υπάρχει μια πολύ απλή τεχνική για να δεις πως θέλεις να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου. Αναρωτήσου τι θα έκανες εάν ήσουν σίγουρος ότι θα πεθάνεις σε μία εβδομάδα. Οι απαντήσεις που θα δώσεις, ισχύουν και για ολόκληρη τη ζωή σου.

Δείξε εμπιστοσύνη στη διαίσθησή σου
Πολλά έχουν γραφτεί για το πως το σύμπαν υλοποιεί αυτά που επιθυμούμε. Το σύμπαν σου μιλάει, σου δείχνει συνέχεια το δρόμο. Όμως, όταν είσαι απορροφημένος στο μυαλό σου, τότε δεν μπορείς να το ακούσεις. Μην ξεχνάς ότι και οι πέντε αισθήσεις σου είναι στραμμένες προς τα έξω, ενώ το σύμπαν σου μιλάει από μέσα.

Λέγεται ότι, στην πραγματικότητα, τη στιγμή που ζητάμε κάτι τότε η επιθυμία μας υλοποιείται ακαριαία. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να εντοπίσουμε που και με ποιον τρόπο έχει υλοποιηθεί. Και ψάχνοντας με το νου, μπορεί να ψάχνουμε για χρόνια κάτι που είναι μπροστά στα μάτια μας. 

Δώσε λοιπόν μεγαλύτερη σημασία στο ένστικτό σου, γιατί είναι πολύ πιο πιθανό να σε οδηγήσει στην υλοποίηση των επιθυμιών σου.

Δώσε σημασία στην υγεία σου
Κουράζεσαι υπερβολικά, δεν πίνεις αρκετό νερό, αναβάλεις τις εξετάσεις σου, δεν πηγαίνεις στον γιατρό να κάνεις check up για εκείνο το πράγμα που σε ενοχλεί και κυρίως, δεν τρέφεσαι σωστά. Η καλή υγεία μπορεί να βοηθήσει στην ψυχολογία σου και να σε βοηθήσει στους περισσότερους τομείς της ζωής σου. Πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου και να τον προσέχεις. Είσαι ό,τι πολυτιμότερο έχεις!

Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν
Ελάττωσε τον χρόνο που αφιερώνεις σε άλλους ανθρώπους και στο να «αράζεις» χωρίς να κάνεις τίποτα και κάνε περισσότερα πράγματα που ευχαριστούν εσένα.

Πήγαινε να παίξεις μπιλιάρδο.

Κάνε ένα απολαυστικό αφρόλουτρο με αιθέρια έλαια και bathbombs.

Φτιάξε το αγαπημένο σου ρόφημα σοκολάτα.

Πιες δύο σφηνάκια.

Βάλε κρέμα στην επιδερμίδα σου, που τελευταία είναι πολύ ξηρή.

Πήγαινε στην συναυλία που θέλεις αλλά δεν βρίσκεις παρέα, ακόμη και μόνη σου.

Άσε τις αναστολές και κάνε όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, από το πιο «μικρό» και φαινομενικά ασήμαντο μέχρι το πιο μεγάλο.




Influence:
Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Ένα Απλό εργαλείο για να έλξεις στη ζωή σου όλα όσα ονειρεύεσαι…!!!!

Τι κοινό έχουν ο Robbie Williams, ο Leonardo DiCaprio, ο Hugh Jackman, ο Barack Obama, η Oprah Winfrey, ο Andre Agassi και η Serena Williams; Είναι όλοι επιτυχημένοι σε αυτό που κάνουν και για να πετύχουν όσα ονειρεύονται χρησιμοποιούν ανάμεσα σε άλλα και τη μέθοδο του NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός).

Όλοι όσοι εκπαιδεύονται στη συγκεκριμένη μέθοδο προσωπικής ανάπτυξης γνωρίζουν ότι ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία της είναι το «vision board», δηλαδή ο πίνακας οραματισμού ή ο οπτικός πίνακας της ζωής μας. 

Πρόκειται για ένα εργαλείο που μας βοηθά να έλξουμε στη ζωή μας όλα όσα ονειρευόμαστε και να πετύχουμε τους στόχους μας στην επαγγελματική αλλά και την προσωπική ζωή μας. Το καλύτερο είναι ότι για να φτιάξει κανείς ένα vision board είναι πανεύκολο, ανέξοδο, διασκεδαστικό και σούπερ αποτελεσματικό!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VISION BOARD ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Η λογική είναι πολύ απλή: φτιάχνουμε έναν πίνακα με εικόνες ή και φράσεις και ποιήματα από όλα όσα ονειρευόμαστε να έχουμε στη ζωή μας και τον τοποθετούμε σε ένα σημείο όπου τον βλέπουμε κάθε μέρα.

Πώς λειτουργεί;

Σε πρώτο επίπεδο, βλέποντας καθημερινά αυτό το κολάζ που έχουμε δημιουργήσει, αισθανόμαστε χαρά, ευχαρίστηση, ικανοποίηση. Σε βαθύτερο επίπεδο, όπως γράφει η Ronda Byrne στο βιβλίο της Το Μυστικό, «ο Νόμος της Έλξης διαμορφώνει ολόκληρη τη ζωή μας μέσω της σκέψης μας.

Όταν οραματιζόμαστε κάτι, εκπέμπουμε αυτή την πανίσχυρη ενέργεια προς το σύμπαν». Και το σύμπαν, με τη σειρά του, μας το στέλνει πίσω.

Ακόμα κι αν ανήκεις στους πιο δύσπιστους, που θεωρούν το Νόμο της Έλξης μια ακόμα παράνοια της New Age φιλοσοφίας, σκέψου ότι πλέον κορυφαίοι αθλητές χρησιμοποιούν την εικονοποίηση στην προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς και πως οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν την επίδραση της σκέψης μας στην καθημερινότητά μας : 

ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να διακρίνει αν το ερέθισμα που του δίνουμε είναι αληθινό ή όχι, οπότε αντιδρά με τον ίδιο τρόπο είτε πραγματικά βρισκόμαστε κάτω από ένα φοίνικα σε μια εξωτική παραλία είτε απλώς κοιτάζουμε μια τέτοια ονειρεμένη φωτογραφία.

Με το vision board λοιπόν αντιστρέφουμε τη διαδικασία και δημιουργούμε εικόνες που συνειδητά επιλέγουμε να βιώσουμε».

Το κλειδί όσον αφορά το vision board μας είναι να επικεντρωνόμαστε στο πώς θέλουμε να νιώθουμε, αντί να μένουμε σε όσα θέλουμε να αποκτήσουμε, κατ’ ουσίαν δηλαδή σκοπός του είναι να μας δημιουργήσει περισσότερο και εντονότερο συναίσθημα.

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ

Για να φτιάξεις το δικό σου vision board θα χρειαστείς: ένα χαρτόνι ή μια επιφάνεια με φελλό, φωτογραφίες δικές σου ή από περιοδικά, εικόνες/ρητά που θα εκτυπώσεις από το internet, κόλλα, ψαλίδι, πινέζες, και ό,τι άλλο βάλει η φαντασία σου (π.χ. υλικά για χειροτεχνίες, πολύχρωμα χαρτιά, κορδέλες, αυτοκόλλητα…).

TIPS & TRICKS ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ
Μοναδικός σκοπός του vision board είναι να μπορείς να φτιάξεις ό,τι θέλεις, όπως το θέλεις, αρκεί να σου αρέσει και να σου δίνει έμπνευση και δύναμη.

Ξεκίνησε βάζοντας την αγαπημένη σου μουσική και σβήνοντας το κινητό, άναψε κεριά, κάνε ό,τι χρειάζεται για να φτιάξεις την ατμόσφαιρα που θα σε εμπνεύσει.

Συγκέντρωσε το υλικό σου. «Τοποθέτησε μία δική σου φωτογραφία στο κέντρο του χαρτονιού. Η φωτογραφία σου χρειάζεται να κοιτάζει ευθεία μπροστά ή προς τα δεξιά (όπως κοιτάζεις το χαρτόνι), καθώς το βλέμμα δεξιά συμβολίζει το μέλλον».
Βρες φωτογραφίες που αποτυπώνουν στο χαρτί τα όνειρά σου και τους στόχους σου, ζωγράφισε κάτι μόνη σου, αντίγραψε το αγαπημένο σου ποίημα, κόψε από ένα περιοδικό μια φράση που θα ήθελες να σου ψιθυρίζει ο σύντροφός σου στο αφτί όταν είσαι «πεσμένη» ή βάλε ερωτικά σημειώματα που σε έκαναν να αισθάνεσαι υπέροχα…

Κράτα μόνο όσα σε κάνουν να νιώθεις όμορφα! «Τις φωτογραφίες που θα επιλέξεις χρειάζεται να τις τοποθετήσεις γύρω από την προσωπική σου φωτογραφία και να φροντίσεις να μην επικαλύπτονται, αλλά να συνδέονται μεταξύ τους.

Φρόντισε να μην αφήνεις κενά μεταξύ των φωτογραφιών ώστε να ρέει η ενέργεια φυσικά από την μία εικόνα στην άλλη. Κάτι τελευταίο που θα έχεις υπόψη σου είναι να μην τοποθετήσεις πάνω από το κεφάλι σου φωτογραφίες που θα σε “βαραίνουν”.

Για παράδειγμα, καλό θα ήταν να μη βάλεις τον ιδανικό σου σύντροφο, το ιδανικό σου σπίτι ή την ιδανική σου εργασία πάνω από το κεφάλι σου για, να μην αισθάνεσαι ότι “καπελώνεσαι” από αυτές τις εικόνες. 

Τοποθέτησέ τες εκατέρωθεν της φωτογραφίας σου και βάλε από πάνω σου όμορφες φράσεις που σε εκφράζουν ή τοποθεσίες που θα ήθελες να επισκεφθείς».

Μπορείς αν θέλεις να φτιάξεις διαφορετικά vision boards για κάθε τομέα της ζωής σου (δουλειά, σχέση, φιλία, fitness/διατροφή, διακοπές κ.λπ.) ή ένα μεγαλύτερο όπου θα συμπεριλάβεις τα πάντα. Θυμήσου, δεν υπάρχουν κανόνες και «πρέπει» – μόνο ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλά!

«Όταν δημιουργείς το vision board μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να σου λέει “σιγά μην σου συμβεί εσένα αυτό” (πάτησε mute σε αυτή τη φωνούλα της επίκρισης) και να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να σου “συμβεί” εάν πραγματικά το θέλεις, τίποτα δεν είναι άπιαστο και αδύνατο να γίνει».

Αφού συνθέσεις όλο τον πίνακα, κοίταξέ τον και απόλαυσε τα συναισθήματα που σου δημιουργεί! «Εάν χρειαστεί να κάνεις κάποιες αλλαγές κοιτώντας το τελικό αποτέλεσμα, κάντο. Διασφάλισε ότι αυτό που κοιτάς σου δημιουργεί όμορφα συναισθήματα και δεν σε αγχώνει».

Τοποθέτησέ τον σε ένα σημείο που θα το βλέπεις κάθε μέρα. Πολλοί προτιμούν να είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν όταν ανοίγουν τα μάτια τους το πρωί.

Φωτογράφισέ τον ώστε να μπορείς να τον έχεις πάντα μαζί σου στο κινητό σου ή κατέβασε μια εφαρμογή όπως αυτή του Hay House.

Ανανέωσέ τον ή φτιάξε έναν καινούριο, όταν και αν νιώθεις πως χρειάζεται.




Συντάκτης: Flowmagazine,
Influence:
Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…

Αξίζει Να Το Διαβάσεις : 10 πράγματα που πρέπει να αφήσεις πίσω σου πριν το τέλος του χρόνου…!!!!

Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία του 2022, ίσως ήδη διαισθάνεστε την αλλαγή που επέρχεται. Ο Δεκέμβριος είναι ένας σημαντικός μήνας, διότι θέτει τη βάση για το επόμενο έτος. Χρησιμοποιήστε λοιπόν τον χρόνο που απομένει για να προβληματιστείτε για τους στόχους σας και να επικεντρωθείτε ξεκάθαρα στο μέλλον.

Μήπως νιώθετε ότι καταπιέζεστε από συγκεκριμένα άτομα ή καταστάσεις; 

Εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο για να θέσετε συνειδητά ισχυρότερες βάσεις για τη ζωή σας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθείτε από όσα σας βάζουν εμπόδια.

Αυτή είναι η ιδανική εποχή για να απελευθερωθείτε από παλιά πρότυπα σκέψης, φόβους, σχέσεις, καταστάσεις και πράγματα που δεν σας ευχαριστούν πια. Προετοιμαστείτε για το τέλος του προηγούμενου έτους και το ξεκίνημα του επόμενου.

Αντί να ξοδεύετε χρόνο εστιάζοντας σε όσα δεν σας βγάζουν πουθενά, διοχετεύστε την ενέργειά σας σε ό,τι πηγαίνει καλά και επικεντρωθείτε σε αυτά που επιθυμείτε. 

Δραστηριοποιηθείτε όσον αφορά τους στόχους σας και θα δείτε γρήγορα αλλαγές.

Καθώς θα προετοιμάζεστε για τη νέα χρονιά και θα αφήνετε πίσω σας όλα τα αρνητικά, διαβάστε 10 πράγματα που καλό θα ήταν να κάνετε πριν από το 2022.

1. Σταματήστε να σκέφτεστε ότι δεν είστε αυτός που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είστε.
Ό, τι έχετε κάνει μέχρι τώρα σας βοήθησε να γίνετε αυτός που είστε.

2. Αλλάξτε όλα εκείνα τα πρότυπα σκέψης που σας στέκονται εμπόδιο.
Ήρθε η ώρα να αρχίσετε να σκέφτεστε πιο θετικά.

3. Μην σκέφτεστε ότι οι δοκιμασίες που περνάτε θα είναι μακροχρόνιες.
Όλες οι αποτυχίες είναι προσωρινές, αλλά τα μαθήματα που παίρνετε από αυτές διαρκούν για πάντα.

4. Σταματήστε να νιώθετε ότι πρέπει να τα έχετε όλα υπολογισμένα.
Αυτό που τώρα φαίνεται να μην έχει νόημα κάποια μέρα θα αποκτήσει.

5. Σταματήστε να σκέφτεστε ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.
Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ’ όσο μπορείτε να φανταστείτε.

6. Σταματήστε να αναρωτιέστε «γιατί να συμβαίνει αυτό σε σας».
Αντιθέτως, δείτε τι μπορείτε να μάθετε από μια συγκεκριμένη κατάσταση.

7. Σταματήστε να θέλετε να έχετε τον έλεγχο του αποτελέσματος.
Δεν μπορείτε να έχετε πάντα ό,τι θέλετε όταν το θέλετε, αλλά να ξέρετε ότι θα πάρετε ό,τι χρειάζεστε όταν το χρειάζεστε.

8. Σταματήστε να πιστεύετε ότι τα λάθη σας είστε εσείς.
Δεν υπάρχουν λάθη, μόνο εξέλιξη.

9. Σταματήστε να θεωρείτε ότι πρέπει πάντοτε να είστε σωστοί.
Το να αποδεικνύετε ότι οι άλλοι κάνουν λάθος δεν κάνει εσάς να έχετε δίκιο. Αντί γι’ αυτό, επικεντρωθείτε στον εσωτερικό σας κόσμο και ενεργήστε με αγάπη. Όταν είστε σίγουροι για τις επιλογές σας, δεν χρειάζεται να αποδείξετε τίποτα.

10. Σταματήστε να σκέφτεστε ότι είναι πολύ αργά πια για σας.
Αυτό που έχει σημασία είναι τα όνειρά σας τα οποία υπάρχουν για κάποιο λόγο. Ακολουθήστε την καρδιά σας και θα νιώσετε ελεύθεροι.




Άρθρο της συγγραφέως Shannon Kaiser

Όταν αγαπήσετε τη ζωή σας, θα σταματήσετε να πληγώνετε τον εαυτό σας…!!!!

Η δράση του «Αγάπα τη ζωή σου» στο μαγνήτη σας
Αν μέχρι τώρα δε σας άρεσε η ιδέα του να αγαπήσετε «τον εαυτό σας», κάντε μια απόπειρα αυτή τη φορά με την ιδέα του να αγαπήσετε «τη ζωή σας».

Αν αγαπάτε τη ζωή σας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, δε θα κάνετε πια τίποτα που να σας πληγώνει. Δε θα αφήνετε πια τους άλλους να σας πληγώνουν, για οποιονδήποτε λόγο. 

Οι άλλοι θα συνεχίσουν να λένε ό,τι λένε, αλλά εσείς δε θα το πολεμάτε, γιατί κάθε φορά που πολεμάτε αισθάνεστε ηττημένοι από μια μάχη που δεν είναι δική σας. Θα ακούτε τι λέγεται και θα βλέπετε τι γίνεται. 

Και θα καταλαβαίνετε γιατί οι άνθρωποι είναι έτσι, επειδή εσείς κατανοείτε και βιώνετε όλο και περισσότερο τα μυστικά του μαγνήτη της καρδιάς. 

Και τότε από μόνοι σας θα πείτε ό,τι έχετε να πείτε και θα ενεργείτε όχι εναντίον κάποιου ή κόντρα σε κάτι, αλλά από αγάπη για τον ίδιο σας τον εαυτό.

Θα γίνετε λιγότεροι επικριτικοί επειδή θα διαπιστώσετε ότι δεν κάνει καλό ούτε καν σε σας. 

Όσο περισσότερο αισθανθείτε μέσα σας αυτή τη μορφή αγάπης, τόσο λιγότερο θα ακτινοβολεί ο μαγνήτης σας αυτό που προσελκύει τους θύτες, τους πολεμοχαρείς και τους εξουσιαστές. Θα παραχωρείτε όλο και λιγότερο έδαφος για πιθανές επιθέσεις.

Όταν δείτε τη ζωή σαν δώρο και την αγαπήσετε, ο μαγνήτης σας θα ακτινοβολεί αυτό ακριβώς. 

Οι άνθρωποι που μέχρι τώρα εξαρτώνταν από πάνω σας, αρρωστημένοι ή ανήμποροι, ή που είχαν υπερβολικές απαιτήσεις από εσάς, θα διαισθανθούν ότι εσείς δεν κάνετε πια πράγματα που σας πληγώνουν. 

Επειδή είναι σαφέστατα ευχάριστο το συναίσθημα να περνάς χρόνο με κάποιον που δεν πληγώνει τον εαυτό του και αγαπάει τη ζωή του όσο τίποτε άλλο, οι κοντινοί σας άνθρωποι θα θυμούνται ότι μπορούν κι εκείνοι να κάνουν το ίδιο για τον εαυτό τους.

Η αγάπη είναι κατανόηση.
Όσο καλύτερα κατανοείτε -τον εαυτό σας
και τους άλλους  -, τόσο πιο εύκολα μπορείτε να δέχεστε,
χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε.
Και τόσο περισσότερο θα βιώνετε την αγάπη.

Κάποιος που επικρίνει εσάς και τους άλλους είναι άρρωστος. Κάποιος που κατηγορεί όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι άρρωστος. Κάποιος που θέλει να γίνετε κάτι διαφορετικό από αυτό που είστε είναι άρρωστος. 

Και αυτό γιατί με κάθε του σκέψη επιβαρύνει τον εαυτό του με πόνο, και κανένα λογικό ον δεν το κάνει αυτό με τη θέληση του. 

Αν καταλάβετε γιατί το κάνουν αυτό οι άνθρωποι - γιατί στους μαγνήτες τους δρουν δυνάμεις που τους εξωθούν σε τέτοιες αντιδράσεις -, θα πάψετε να στηρίζετε αυτή τη νοσηρή κατάσταση. Θα αντιδράτε λιγότερο και έτσι θα συμβάλλετε στο να μην εξαπλωθεί κι άλλο αυτή η αρρώστια.




Η Δύναμη του Μαγνήτη της Καρδιάς – Εκδόσεις Λιβάνη

«Πατέρα μεγάλωσα…» Ένα άρθρο που θα μας φέρει πιο κοντά στους γονείς μας…!!!!

Όταν έχεις κάποιον δίπλα σου τα θεωρείς όλα δεδομένα, όλα αυτονόητα. Περνάς πράγματα και καταστάσεις βιαστικά, γιατί ξέρεις ότι την επόμενη στιγμή, ότι κι αύριο θα είναι πάλι εδώ.

Δεν τηλεφωνείς καθημερινά, γιατί είσαι «πιεσμένος κι αγχωμένος» δεν έχεις χρόνο «ούτε να δεις τον εαυτό σου», πολύ περισσότερο να περάσεις από το πατρικό σου σπίτι να πεις μια καλημέρα στον πατέρα σου και στη μάνα σου, 

να δεις αν είναι καλά και αν χρειάζονται κάτι από σένα, να πας να πιεις ένα καφέ, ρε αδερφέ, με τον πατέρα σου και να μιλήσετε σαν φιλαράκια περί ανέμων και υδάτων. Ούτε αυτό…

Και ξαφνικά μια μέρα όλα εξελίσσονται όλα με κινηματογραφική ταχύτητα και απρόβλεπτα σε σχέση με την καθημερινότητα. 

Από το τηλέφωνο μαθαίνεις ότι ο πατέρας σου είναι στο ασθενοφόρο καθ΄ οδόν προς το Νοσοκομείο με καρδιακό επεισόδιο και όταν φτάνεις διαπιστώνεις ότι δεν έχει επαφή με το περιβάλλον, γιατί πολύ απλά δεν είναι πλέον μαζί μας.

Ξαφνικά όλα περνούν από μπροστά σου ταχύτατα. Πότε τον είδες τελευταία φορά, τι του είπες, τι κάνατε τελευταία φορά μαζί. Προσπαθείς να φυλάξεις στην καρδιά σου όποια στιγμή σου έρχεται στο μυαλό, αν χαμογέλασε, αν φώναξε, αν τσακώθηκες μαζί του και γιατί.

Είναι δύσκολο να χάνεις τον πατέρα σου, να χάνεις γονιό, αυτόν που σε μεγάλωσε, σου συμπαραστάθηκε όταν είχες ανάγκη, όταν «έπεφτες» ήταν δίπλα σου να σε «σηκώσει» και να σε κάνει να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι και να μην χάνεις την ελπίδα σου εύκολα, στο πρώτο εμπόδιο.

Είναι απερίγραπτη η αίσθηση της οριστικής απώλειας. Βρίσκεσαι στο απόλυτο κενό. Μέχρι εκείνη τη στιγμή τα θεωρείς όλα δεδομένα…

Η αγάπη που μου πρόσφερε απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια και θεωρούσα δεδομένη δεν αναπληρώνεται. Η αγάπη του γονιού προς το παιδί είναι αλλιώτικη.

Ένας άνθρωπος που από μικρός βίωσε την ορφάνια και από τους 2 του γονείς και βασανίστηκε από 13 ετών μόνος του, για να μπορέσει να βιοποριστεί και να τελειώσει το σχολείο, κατάφερε να κάνει οικογένεια, να χαρεί και να μεγαλώσει δίπλα στα παιδιά του και στα εγγόνια του και να μας σκεπάζει όλους με τις «φτερούγες» της αγάπης του.

Πάντα θα με συντροφεύουν τα λόγια του «κάνε υπομονή, όλα θα πάνε καλά, θα δεις…».

Τίποτε δεν είναι δεδομένο στη ζωή, δυστυχώς…

Εκείνη την ημέρα ένοιωσα ότι ξαφνικά μεγάλωσα …

Ο πατέρας μου έφυγε από κοντά μας στις 4/3/2012.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει πατέρα.