Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Εκείνοι που δεν μπορείς να φυλακίσεις την ψυχή τους...!!!!

Εκείνοι που δεν μπορείς να φυλακίσεις την ψυχή τους

«Ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβεται μέσα στην ψυχή ενός καλλιτέχνη μέχρι να δεις κάποιο από τα έργα του».

Είναι εκείνοι που συναντάς κι έχουν το βλέμμα λίγο χαμένο σαν κάτι ανεξήγητο να τους στοιχειώνει.

Είναι εκείνοι που μπορούν να μιλάνε με τις ώρες γι’αυτά που τους παθιάζουν.

Είναι εκείνοι που βλέπουν ομορφιά μέσα στα πιο μεγάλα ερείπια.

Είναι εκείνοι που ψάχνουν το φως της χαραμάδας.

Είναι εκείνοι που δεν φοβούνται να κάνουν λάθος.

Είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η τρέλα ξεπερνάει τη λογική και μόνο μέσα από την τρέλα βλέπεις τα πράγματα ξεκάθαρα.

Είναι εκείνοι που πιστεύουν στη μαγεία και δεν παύουν να την αναζητάνε σε κάθε τους βήμα.

Είναι εκείνοι που δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες γιατί το μυαλό τους κατακλύζεται από ιδέες.

Είναι εκείνοι που γελάνε δυνατά και θυμώνουν σαν μικρά παιδιά μίας και ποτέ τους δεν έπαψαν να είναι.

Είναι εκείνοι που ξαφνικά μελαγχολούν και σκοτεινιάζουν χωρίς να καταλαβαίνει κανείς το γιατί.

Είναι εκείνοι που δεν αναπνέουν χωρίς την τέχνη τους.

Είναι εκείνοι που κρατάνε τις πληγές τους ανοιχτές για να μπορούν να εμπνέονται σε δύσκολες στιγμές.

Είναι εκείνοι που δεν μπορείς να φυλακίσεις την ψυχή τους.

Είναι εκείνοι που πιστεύουν πως μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο.

Είναι εκείνοι που ουρλιάζουν μέσα από τα έργα τους.

Είναι εκείνοι που δεν μπορεί ο καθένας να τους καταλάβει.

Είναι εκείνοι που σε κοιτάζουν βαθιά στα μάτια και νιώθεις πως διαβάζουν την ψυχή σου.

Είναι εκείνοι που βλέπουν ανεμόμυλους εκεί που δεν υπάρχουν.

Είναι εκείνοι που δεν λένε ''θα προσπαθήσω'' αλλά ''θα το κάνω''.

Eίναι εκείνοι που δουλεύουν ανεξάντλητα.

Είναι εκείνοι που μπορούν να γεμίσουν το είναι σου με λάμψη,μονάχα με μια κίνηση.

Είναι εκείνοι που μετράνε τον κόσμο σε στιγμές.

Είναι εκείνοι που βλέπουνε τον κόσμο με άλλα μάτια, τα δικά τους.

Είναι εκείνοι που χάνονται για μια ιδέα.

Είναι εκείνοι που αν τύχει και σ’ερωτευτούν, μπορούν να σε κάνουν αθάνατο.

Είναι εκείνοι που δεν σταματούν ποτέ να διαβάζουν παραμύθια.

Είναι εκείνοι που πιστεύουνε στη Χώρα των Θαυμάτων…
…και είναι οι μόνοι που την βρίσκουν…




Luna Sirano.

Πάντα θα υπάρχει ένας δάσκαλος που αξίζει να θυμάσαι...!!!!


Η αξία του δασκάλου έρχεται σαν επακόλουθη αυτής του πατέρα και της μητέρας. Για δεκαετίες οι μαθητές επιβάλλονταν να ακούν τον δάσκαλο με τέτοιο κατηχητικό τρόπο, όπως θα όριζαν οι εντολές για το αντίστοιχο «τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου». 

Ο δάσκαλος προτάσσεται, συνήθως, ως φωτεινός παντογνώστης που ο μαθητής πρέπει να σέβεται τρόπο τινά και να υπακούει, γιατί αυτός έχει τη γνώση.

Ο σεβασμός, όμως, παρότι μπορεί να διδαχθεί ή να επιβληθεί μέσα από συγκεκριμένες συμπεριφορές και τακτικές είναι κάτι άλλο απ’ τον σεβασμό που εμπνέεται. Το ίδιο αφορά και την εκτίμηση, την αγάπη και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει δυνητικά κάποιος άνθρωπος στη ζωή σου, πόσο μάλλον ένας δάσκαλος.

Δάσκαλος, όμως, δεν είναι μόνο αυτός που είχες στο κλειστό σύστημα του σχολείου, αλλά διευρύνεται και στο φροντιστήριο, στο ιδιαίτερο, στο μάθημα μουσικής ή σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο δέχτηκες συστηματικά αγωγή και που κατά πολύς συνέβαλε στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της παιδείας σου.

Ο δάσκαλος, λοιπόν, αυτός, ανεξαρτήτου φύλου ή ηλικίας, είναι ένας άνθρωπος του πνεύματος και με πνεύμα. Αυτό σε νέα ελληνικά μεταφράζεται ως τον άνθρωπο που ενώ κατέχει πολύ καλά το αντικείμενο της γνώσης, δε μένει στα ξερά και πολλές φορές στείρα χωράφια της. 

Σαν διορατικός γεωργός βλέπει πέρα από αυτό, γιατί ξέρει ότι το χωράφι από μόνο του χωρίς πότισμα και κατάλληλη φροντίδα, δεν ανθίζει, δεν αποδίδει καρπούς.

Εκτός, όμως, όλων αυτών έχει ανά χείρας και τον σπόρο, τον τρόπο δηλαδή να μιλήσει και να ακουμπήσει την ψυχή σου, να σε εμπνεύσει να γίνεσαι καλύτερος, να σου εμφυσήσει ηθικές αξίες κι όλα αυτά κυρίως μέσα απ’ το παράδειγμά του. 

Δε θα σηκώσει επικριτικά τον δάχτυλο για να σου κάνει διδαχή και κήρυγμα, γιατί γνωρίζει ότι αυτός ο δείκτης φοβίζει, δεν προσανατολίζει.

Αν τύχει να σηκώσει τα χέρια θα ‘ναι γιατί αλλάζει ιδιότητα κι έτσι, από γεωργός μετατρέπεται σε μαέστρος, μαέστρος συναισθήματος, όχι όμως με τρόπο που να χειραγωγεί το συναίσθημά σου, αλλά αντίθετα να το κατανοεί και να το εξελίσσει· ξέρει πως αυτό που έχεις κυρίως... 

ανάγκη στην περίοδο της διάπλασής σου είναι σιγουριά από τους σημαντικούς άλλους της ζωής σου. Με αυτό τον τρόπο κάνει αισθητή την παρουσία του δίνοντάς σου απλά το ρυθμό.

Δάσκαλος, λοιπόν, πέρα από κάθε παρομοίωση ή μεταφορά είναι πρώτα απ’ όλα άνθρωπος· κι αυτό είναι σημαντικό γιατί οι άνθρωποι με τίτλους κι αξιώματα ξεχνούν την ανθρωπιά τους κι εύκολα μετατρέπονται σε απλησίαστα πέτρινα άνιωθα αγάλματα που απλά εκτελούν τα δέοντα. 

Αν τους ρωτήσεις για ποιον ή γιατί κάνουν ό,τι κάνουν, θα μείνουν να σε κοιτούν ή πιο βολικά να παραμιλούν! Δεν είναι ευτυχισμένοι, δεν έχουν όραμα και δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτό που κάνουν.

Η άλλη ράτσα που ξέρει όλα τα προηγούμενα ξέρει και κάτι παραπάνω. Ξέρει να μη βάζει τους ανθρώπους σε καλούπια και τους μαθητές σε κατηγορίες βάση του Α ή του Γ, του 20 ή του 13, σε μαθητές από Ελλάδα ή Αλβανία, σε μαθητές της πόλης ή του χωριού, σε μαθητές πλούσιους ή φτωχούς, γιατί όλοι τους είναι το ίδιο άνθρωποι, το ίδιο μαθητές με δυνατότητες.

Φυσικά, οι κατηγοριοποιήσεις υπάρχουν έξω στην κοινωνία, αλλά φυσικά υπάρχουν κι αυτοί που πηγαίνουν αντίθετα σ’ αυτές. 

Η ποιότητα κι οι δυνατότητες ενός δασκάλου δεν φαίνονται στον καλό μαθητή και την ευκολία με την οποία θα βάλει την αριστεία στο χαρτί για να αισθανθεί κι ο ίδιος σημαντικός, αλλά αντίθετα στις προκλήσεις και τις ακυρώσεις που θα αντιμετωπίσει απ’ τον μαθητή που χρίζει βοηθείας κι ουσιαστικά περισσότερης δουλειάς.

Σ’ αυτή την περίπτωση δεν έχει να αντιμετωπίσει έναν «κακό» ή «δύσκολο» μαθητή. Σ’ αυτή την περίπτωση έχει να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό κι αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο. Εδώ φαίνεται κατά πόσο έχει δουλέψει ο ίδιος με τον εαυτό του και τα όριά του.

Έτσι, δάσκαλος, είναι αυτός που πίστεψε σε σένα ανεξάρτητα απ’ το επίπεδο σου, είναι αυτός που σου είπε την αλήθεια με ευγένεια κι όχι με κομπασμό, είναι αυτός που σε επιβράβευσε με την επιτυχία σου, είναι αυτός του οποίου το βλέμμα... 

σε κοίταξε με αποδοχή κι αγάπη όταν έκανες λάθος, είναι αυτός που το χαμόγελό του έκρυβε ελπίδα, είναι αυτός που θυμάσαι μέχρι και σήμερα σαν να ήταν χθες.

Έχω παρατηρήσει τόσο τον εαυτό μου όσο και τους άλλους σε σχετικές συζητήσεις, όταν θυμούνται τον άνθρωπο αυτό και αρχίζουν σιγά-σιγά να ανοίγουν το συρτάρι των οπτικοακουστικών τους αναμνήσεών, να αλλάζει η όψη του προσώπου τους, να χαμογελούν κρυφά κι ανεπαίσθητα στο τότε κι έτσι απλά εικόνες κι ήχοι διαποτίζουν το μυαλό και την καρδιά τους.

Ο άνθρωπος αυτός, έχει την ισχύ και την τιμή να παραμένει στη μνήμη σου γιατί τίμησε το έργο που βάλθηκε να υπηρετήσει. Γιατί δάσκαλος δεν είναι αυτός που έχει την γνώση της γνώσης, αλλά και τη γνώση του συναισθήματος.




Συντάκτης: Τζούλια Ρακογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Σε έναν σκληρό κόσμο που θέλει να σε κάνει άκαρδο, μείνε ευγενικός...!!!!

Σε έναν κόσμο που τους κάνει όλους να νομίζουν πως είναι καλύτερα να είσαι άκαρδος, να είσαι ευγενής. Να έχεις ενσυναίσθηση. Να δείχνεις συμπόνια. Να αγαπάς. Μην αφήσεις τον πόνο να σε διαμορφώσει σε ένα άτομο που δεν αναγνωρίζεις. Να είσαι μεγαλύτερος από τον πόνο. 

Να είσαι κάποιος που ανεξάρτητα από το πόσες φορές η αγάπη σε έχει πληγώσει εξακολουθείς να πιστεύεις σε αυτή. Να είσαι ευγενικός σε έναν σκληρό κόσμο.

Σε έναν κόσμο που τους κάνει όλους να αισθάνονται πως πρέπει να τα κάνουν όλα μόνοι τους, ζήτα βοήθεια. Μοιράσου. Δώσε. Μάθε από τους άλλους. 

Να περιβάλλεσαι με θετικούς ανθρώπους, με άτομα που σε κάνουν καλύτερο άτομο. Μην ντρέπεσαι να ζητήσεις συμβουλές, κανείς δεν τα ξέρει όλα και όλοι χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια.

Σε έναν κόσμο που σκοτώνει τα όνειρα σου, τόλμησε να ονειρευτείς. Να πιστεύεις. Να έχεις την πίστη πως κάποια μέρα θα ζεις την ζωή που πάντα ήθελες. 

Η ζωή μπορεί να γίνει δύσκολη, αλλά είναι επίσης ευγενική και γενναιόδωρη σε εκείνους που εκτιμούν την ομορφιά της. Να είσαι κάποιος που βλέπει το ποτήρι μισό-γεμάτο και μην αφήσεις κανέναν να σου πει το αντίθετο.

Σε έναν κόσμο που περιμένει να είσαι απόμακρος, αμέτοχος και αδιάφορος, να είσαι παρών και ευάλωτος. Να είσαι κάποιος που νοιάζεται. Να είσαι κάποιος που δεν φοβάται να δείξει τα συναισθήματα του. 

Τόλμησε να λες «Σ’ αγαπώ» περισσότερες φορές. Να είσαι κάποιος που παίρνει ρίσκα αντί να αναρωτιέσαι τι θα συμβεί. Να είσαι κάποιος που ξέρει πως ανεξάρτητα από το πόσες φορές σε ρίξει η ζωή, κάθε φορά θα σηκώνεσαι ακόμα πιο δυνατός από την προηγούμενη.

Σε έναν κόσμο γεμάτο ψέματα, πες την αλήθεια. Πιο σημαντικά, ζήσε την αλήθεια σου. Αποδέξου τον εαυτό σου όπως είσαι, με όλα τα λάθη, τις ατέλειες και τις μοναδικές ιδιότητες σου. 

Σταμάτα να προσποιείσαι πως είσαι κάποιος που δεν είσαι γατί είσαι ήδη μοναδικός. Μην ζεις την ζωή σου σύμφωνα με τις προσδοκίες της κοινωνίας. Ζήσε με τους δικούς κανόνες και επιθυμίες.

Και εν τέλει, σε έναν κόσμο που συνεχώς προσπαθεί να σε αλλάξει, μείνε αληθινός. Μοίρασε την αγάπη, την ευγένεια και να συμπεριφέρεσαι καλά στους άλλους. Επειδή στο τέλος, μόνο αυτό έχει σημασία. 

Εν τέλει, σου μένουν οι καλές αναμνήσεις, οι φορές που ερωτεύτηκες, οι αναμνήσεις σου με τους αγαπημένους σου. Η αγάπη είναι το πιο ισχυρό συναίσθημα που υπάρχει, διάδωσε την. Και να φέρεσαι με ευγένεια. Πάντα.




Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Τέσσερις λόγοι που ορισμένοι άνθρωποι φέρονται με κακία στους άλλους...!!!!

Οι άνθρωποι γενικότερα, είμαστε ιδιαιτέρως κοινωνικά όντα που έχουν ανάγκη από θετικές σχέσεις. Επομένως, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε τα κίνητρα που έχουμε για να τα πηγαίνουμε καλά με τους άλλους ανθρώπους. 

Στην πραγματικότητα, δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα ύπαρξης της κοινωνίας μας, αν ιστορικά οι άνθρωποι δε συνεργάζονταν και δεν τα πήγαιναν καλά μεταξύ τους σε ένα μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, πολύ συχνά βλάπτουν εσκεμμένα ο ένας τον άλλον. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; 

Γιατί οι άνθρωποι θέλουν κάποιες φορές να πληγώσουν και να βλάψουν τους άλλους; Δεκαετίες έρευνας αποδεικνύουν ότι πίσω από τη δημοφιλή πεποίθηση πως οι άνθρωποι γίνονται κακοί όταν θέλουν να αισθανθούν καλύτερα για τον εαυτό τους, κρύβεται μία μεγάλη αλήθεια. 

1. Η Θετική Ιδιαιτερότητα 
Η θεωρία της «κοινωνικής ταυτότητας», υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι έχουν μια βασική ψυχολογική ανάγκη για «θετική ιδιαιτερότητα». Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι έχουν μία θετικά προσδιορισμένη ανάγκη να αισθάνονται μοναδικοί σε σχέση με τους γύρω τους. Καθώς από τη φύση τους, έχουν την τάση να σχηματίζουν ομάδες, αυτή η ανάγκη για θετική διάκριση, επεκτείνεται και στις ομάδες που ανήκουν. 

Δηλαδή, τείνουν να βλέπουν πιο ευνοϊκά τις ομάδες που ανήκουν, παρά τις ομάδες που δεν ανήκουν. Και ως εκ τούτου, έχουν την τάση να βλέπουν λιγότερο θετικά τους ανθρώπους που δεν αποτελούν μέρος μίας ομάδας σε σχέση με αυτούς που ανήκουν κάπου. Επίσης, αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί, όταν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων ή όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η ταυτότητα της ομάδας τους δοκιμάζεται η αμφισβητείται. 

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη εξέταση αυτής της πεποίθησης, διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι γενικότερα εμφανίζουν ενδείξεις ευνοιοκρατίας για την ομάδα τους, και επιπλέον, ενισχύεται θετικά η αυτοεκτίμηση τους και το αίσθημα της θετικότητας προς την ομάδας τους, όταν διαγράφονται άλλα μέλη από την ομάδα και θεωρούνται ως «παρείσακτα». 

2. Οι Μειονεκτικές Συγκρίσεις 
Η θεωρία της «κοινωνικής σύγκρισης», υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι από τη φύση τους κάνουν συγκρίσεις με άλλους ανθρώπους και ότι αυτές οι συγκρίσεις μπορούν συχνά να μας κάνουν να αισθανόμαστε χειρότερα ή καλύτερα για τους εαυτούς μας. Καθώς, σε γενικές γραμμές προτιμάμε να αισθανόμαστε καλά, είμαστε επιρρεπείς στο να κάνουμε συγκρίσεις που θα μας επιτρέψουν να δούμε μειονεκτικά άλλους ανθρώπους. 

Επιπλέον, η έρευνα που βασίζεται σε αυτή τη θεωρία, υποστηρίζει επίσης την ιδέα ότι οι άνθρωποι είναι πιο αρνητικοί απέναντι στους άλλους όταν νιώθουν ότι τους έχουν προσβάλει ή τους έχουν υποτιμήσει και ότι έτσι μπορούν να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους και να βοηθηθούν στην αποκατάσταση της αυτοεκτίμησης τους. 

Ένα παράδειγμα αυτού, μπορεί να δοθεί σε μια μελέτη, κατά την οποία όταν είπαν στους συμμετέχοντες ότι δεν ήταν ελκυστικοί, χρησιμοποιώντας πλαστή ανατροφοδότηση, βαθμολόγησαν τους άλλους, όχι μόνο ως λιγότερο ελκυστικούς, αλλά και ως λιγότερο έξυπνους και ευγενικούς σε σύγκριση με την ανατροφοδότηση ότι ήταν ελκυστικοί. 

Συνοψίζοντας, όταν οι συμμετέχοντες ένιωθαν προσβεβλημένοι, ήταν πιθανότερο να υποβιβάσουν τους άλλους. 

3. Η Κλασική Προβολή 
Ο Freud υποστήριξε δεκαετίες πριν, ότι οι άνθρωποι ένιωθαν καλά με τον εαυτό τους και τα ελαττώματά τους, όταν πίστευαν ότι και άλλα άτομα είχαν τα ίδια αρνητικά χαρακτηριστικά με αυτούς. 

Βασικά, αν υποθέσουμε ότι αισθάνεστε ανέντιμοι, τότε είναι πιο πιθανό να βλέπετε τους άλλους ανθρώπους ως επίσης ανέντιμους και αυτό σας κάνει κατά μία έννοια, να αισθάνεστε πιο έντιμοι από αυτούς. Υπάρχουν διάφορες μελέτες που υποστηρίζουν αυτή την ιδέα. 

Σε μια μελέτη, όταν είπαν σε κάποιους συμμετέχοντες ότι είχαν υψηλά επίπεδα εσωτερικού θυμού, πίστευαν ότι και τα άλλα άτομα εξέφραζαν θυμό και με αυτό τον τρόπο, ένιωθαν ότι δεν είχαν ιδιαίτερο θυμό μέσα τους. 

4. Η Απειλή του «Εγώ» 
Οι ψυχολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι όταν απειλείται η αυτοεκτίμησή μας, εκδηλώνουμε αρκετή επιθετικότητα. Με άλλα λόγια, σε γενικές γραμμές, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν οι άνθρωποι αισθάνονται καλά ή άσχημα για τον εαυτό τους. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι εκείνη τη στιγμή που επιτίθενται, αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους από ό,τι συνήθως. 

Αυτό το πεδίο έρευνας, έχει διαπιστώσει ότι η απειλούμενη αυτοεκτίμηση συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα αυξημένων επιθετικών συμπεριφορών. Για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι νιώσουν προσβεβλημένοι, σε αντίθεση με το να λαμβάνουν εκτίμηση, είναι αρκετά πιθανό να κάνουν προσβλητικά σχόλια σε κάποιο άλλο άτομο. 

Συμπέρασμα Είτε αφορά στην προώθηση των ομάδων μας είτε των εαυτών μας, έχουμε την τάση να είμαστε πιο επιθετικοί, όταν η αυτοεκτίμηση μας αμφισβητείται και όταν δεν νιώθουμε ιδιαίτερα θετικά συναισθήματα για τους εαυτούς μας. 

Όταν απειλείται η αυτοεκτίμησή μας, τότε είναι πιθανό να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με ανθρώπους που νομίζουμε ότι είναι σε χειρότερη θέση από εμάς, ώστε να βλέπουμε ότι έχουν περισσότερα αρνητικά χαρακτηριστικά από εμάς, προκειμένου να υποβαθμίσουμε τα άτομα που δεν είναι μέλη των ομάδων μας, καθώς και για να εκφράσουμε πιο άμεση επιθετικότητα προς τους ανθρώπους γενικότερα. 

Η προσβολή, η υποτίμηση ή η επίκριση άλλων ανθρώπων μπορεί να δείξει πολλά περισσότερα για το πώς αισθάνεστε εσείς για τον εαυτό σας, παρά για το χαρακτήρα του άλλου προσώπου. Η ανασφάλεια για τους ίδιους μας τους εαυτούς μας, ευθύνεται σε ένα μεγάλο βαθμό για την αποτύπωση της σκληρότητας που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία. 




psychologynow.gr 
Συγγραφέας: Nathan A. Heflick anthologion.gr 

Τι είναι η ενσυναίσθηση και πώς θα καταλάβεις αν την έχεις ...!!!!

Όλα τα χαρίσματα των ανθρώπων με ενσυναίσθηση και πώς θα καταλάβεις αν είσαι ένας απ’ αυτούς. Είσαι απ’ τους τύπους που πιάνουν την αύρα ενός χώρου με το που περνάνε το κατώφλι του; Μπορείς σχεδόν πάντα και με ακρίβεια να καταλάβεις πότε σου λένε ψέματα και έχεις έντονο προαίσθημα για καταστάσεις; 

Όσο spooky κι αν σου ακούγεται, απλά είσαι μέσα στους ανθρώπους που έχουν έντονη ενσυναίσθηση. Όσοι έχουν ενσυναίσθηση είναι άτομα πιο εσωστρεφή και συναισθηματικά και επηρεάζονται πολύ από την ενέργεια των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω τους. 

Η έννοια της ενσυναίσθησης περιγράφει ουσιαστικά, σύμφωνα με τη σύγχρονη νευροψυχολογία, την αινιγματική ικανότητά μας να μοιραζόμαστε από κοινού και να βιώνουμε σε πρώτο πρόσωπο τα συναισθήματα ενός τρίτου προσώπου. Όπως αρκετά πράγματα στη ζωή, έτσι και το να έχει κάποιος ενσυναίσθηση έχει θετικά και αρνητικά. 

Είναι ενστικτώδεις και έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τη διάθεση και την ενέργεια όσων είναι κοντά τους, είναι καλοί ακροατές και ξέρουν από συμπόνοια. Το γεγονός, βέβαια, ότι είναι τόσο ευαίσθητοι καμιά φορά τους δυσκολεύει στο να ξεχωρίσουν την ενέργεια των άλλων από τη δική τους και θα πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους, και όχι μόνο να ενδιαφέρονται για τους άλλους. 

Τα παρακάτω γνωρίσματα είναι χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων : 

Έχεις ανεπτυγμένο ένστικτο. 

Σου είναι εύκολο να καταλάβεις πότε κάποιος λέει ψέματα. 

Η ενέργεια των άλλων μπορεί να αλλάξει και τη δική σου. 

Συχνά έχεις προαισθήματα και σχεδόν πάντα βγαίνουν αληθινά. 

Μπορείς να νιώσεις συχνά τον πόνο των άλλων. 

Θεωρείς τον εαυτό σου εσωστρεφή. 

Θες να είσαι κοντά στο νερό. 

Πιάνεις τον εαυτό σου συχνά να κατακλύζεται από τα συναισθήματα των άλλων (καλά και άσχημα). 

Μπορεί να σε κουράζει το να είσαι με πολύ κόσμο. 

Οι άνθρωποι νιώθουν ότι μπορεί να απευθυνθούν σε σένα όταν έχουν κάποιο πρόβλημα. 

Είσαι πολύ ευαίσθητος. 

Σου αρέσει να βρίσκεσαι στη φύση, γιατί σε αναζωογονεί.

Η συντροφιά ορισμένων ανθρώπων μπορεί να σε αδειάσει. 

Αρρωσταίνεις σωματικά ή ψυχολογικά όταν βλέπεις δυσάρεστες ειδήσεις στην τηλεόραση ή σε ταινίες. 

Η διάθεση σου αλλάζει ανάλογα με τον ποιον άνθρωπο έχεις δίπλα σου. 

Έχεις το ίδιο συναίσθημα για κάποιο πρόσωπο κάθε φορά που το συναντάς. 

Έχεις μεγάλη καρδιά. 

Συνεχώς αναζητάς απαντήσεις για όλα. 

Ξέρεις ότι η ενέργειά σου μπορεί να αλλάξει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. 

Αμφιταλαντεύεσαι μεταξύ του να είσαι πολύ εκφραστικός και πολύ μοναχικός. 

Κάποιες φορές πιάνεις τον εαυτό σου να βάζει τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου. 

Εκτιμάς τον χρόνο που περνάς μόνος. 

Είσαι καλός ακροατής. 

Έχεις θέματα με το στομάχι σου και χρόνια κούραση λόγω συναισθηματικού στρες. 

Ξέρεις και καταλαβαίνεις πράγματα, χωρίς να χρειάζεσαι εξήγηση. 

Είσαι δημιουργικός τύπος. 

Αγαπάς πολύ τα ζώα. 

Πάντα θες να ξέρεις την αλήθεια και απεχθάνεσαι την εξαπάτηση. 

Είσαι ελεύθερο πνεύμα και συχνά ονειροπολείς. 

Είσαι επιρρεπής στην αλλαγή διάθεσης (ανάλογα με το περιβάλλον όπου βρίσκεσαι). 

Είσαι εντελώς ανοιχτόμυαλος και αποδέχεσαι όλους τους ανθρώπους και τρόπους ζωής. 

Δεν παρατάς ένα πρόβλημα αν δεν βρεις μια ικανοποιητική λύση. 

Αντιλαμβάνεσαι πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν. 




Πωλίνα Φράγκου 
Πηγή: askmen.com

Πώς το σώμα μας αποθηκεύει τα καταπιεσμένα συναισθήματα ...!!!!

Πραγματικά ξέρουμε τι συμβαίνει στο μυαλό μας; Γνωρίζουμε τον εαυτό μας; Μπορούμε να ελέγξουμε το τι συμβαίνει μέσα μας έτσι ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά τους γύρω μας; Ξέρουμε πραγματικά τι αισθανόμαστε και πως νιώθουμε κάθε στιγμή; 

Η κατανόηση των καταπιεσμένων συναισθημάτων μας μπορεί να είναι το πιο ισχυρό όπλο που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την συμπεριφορά μας. 

Από τα τέλη του 20ου αιώνα, η μελέτη της νευροεπιστήμης εστιάζει στην σχέση του εγκεφάλου με τα συναισθήματα μας. Το πώς αισθανόμαστε έχει αποκτήσει την σημασία που πάντα άξιζε. Τα συναισθήματα δεν είναι πλέον απλώς αυτόματες αντιδράσεις. 

Έχουν αρχίσει να έχουν επιστημονική σημασία. Έχει προκύψει επίσης μια νέα ιδέα: είναι απαραίτητο να διδάσκουμε στους ανθρώπους πώς να εντοπίζουν, να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους προκειμένου να μην κατευθύνεται η συμπεριφορά τους από τα καταπιεσμένα τους συναισθήματα. 

«Κάθε καταπιεσμένο συναίσθημα θα αφήσει κρυφά το αποτύπωμα του στην συμπεριφορά μας μέσα από συναισθηματικά μοτίβα που αποφασίζουν για μας».
- Elsa Punset 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα δίνουμε τόση σημασία στην κατανόηση των καταπιεσμένων συναισθημάτων μας. Με αυτόν τον τρόπο, γνωρίζουμε τον εαυτό μας και προσδιορίζουμε το τι συμβαίνει μέσα μας. Μπορούμε επίσης να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας. 

Η κατανόηση των καταπιεσμένων συναισθημάτων μας βοηθά να καταλάβουμε την ταυτότητα μας 

Για να ξέρεις τι συμβαίνει μέσα σου πρέπει να γνωρίζεις τον εαυτό σου. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα είναι αυτά που δεν θέλουμε να ακούσουμε ή που προσπαθούμε να αγνοήσουμε. Ωστόσο, είναι αυτά που καταλήγουν να κατευθύνουν την συμπεριφορά και την σκέψη μας. 

«Αυτό που αρνείσαι, σε υποτάσσει. Όλα όσα συμβαίνουν μέσα μας, αν κατανοηθούν σωστά, μας οδηγούν στον εαυτό μας». - Καρλ Γιούνγκ 

Με το να κατανοήσουμε τα συναισθήματα μας μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ενεργούμε με διάφορους τρόπους. Ο καθένας φιλτράρει τις καταστάσεις σύμφωνα με τα συναισθήματα του, γι αυτό όλοι δρουν με διαφορετικούς τρόπους. Οι εμπειρίες μας κάνουν να δούμε τον κόσμο με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο. 

Κάθε κατάσταση δημιουργεί διαφορετικά συναισθήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αυτογνωσία μας κάνει να καταλάβουμε το πώς ενεργούμε. 

Όταν καταπιέζουμε συναισθήματα όπως ο θυμός, όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από αυτόν, όταν δεν του επιτρέπουμε να νιώσει λυπημένος ή όταν δεν ελέγχουμε τον πόνο μας, δίνουμε την θέση μας σε μια ανεξάρτητη λειτουργία συναισθημάτων που δεν διαχειρίζονται. 

Αυτό συμβαίνει όταν τα συναισθήματα μιλούν από μόνα τους μέσω των πράξεων μας. Το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ διεξήγαγε μια μελέτη για τα συναισθήματα. 

Αποκάλυψε ότι τα άτομα με τάση να καταπνίγουν τα συναισθήματα τους αντιδρούν με περισσότερη ένταση σε καταστάσεις που προκαλούν ερεθίσματα σε σύγκριση με άλλους που εκφράζουν τα συναισθήματα τους. 

Γι 'αυτόν τον λόγο είναι επίσης πολύ φυσιολογικό για εκείνα τα άτομα που δεν εκφράζουν τα συναισθήματα τους έχουν περισσότερα σωματικά προβλήματα όπως πονοκεφάλους, δερματικές αντιδράσεις, πόνους στους μύες ή πιο σύνθετες ασθένειες. Τα συναισθήματα τους βρίσκουν διεξόδους για να διοχετευθούν με λιγότερο λειτουργικούς τρόπους. 

Η μνήμη του μυαλού και του σώματος 

Μερικές φορές αντιμετωπίζουμε καταστάσεις και αντιδρούμε με τρόπους που μας εκπλήσσουν. Αυτό συμβαίνει λόγω των αναμνήσεων μας από εμπειρίες, τις οποίες ενσωματώνουμε είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. 

Όταν καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας δεν τα επεξεργαζόμαστε. Τους επιτρέπουμε να εισέρχονται στην μνήμη μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Η δουλειά μας είναι να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και τι νιώθουμε κάθε στιγμή. 

Αν δεν ξέρουμε πώς να προσδιορίσουμε τα συναισθήματα μας, τότε δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι να γνωρίσουμε τα συναισθήματα μας και να τους δώσουμε μια φωνή όταν θέλουν να μιλήσουν. 

Αν δεν το κάνουμε αυτό, καταλήγουμε να τα καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας και τους επιτρέπουμε να ενεργούν αυτόματα. Όταν ξέρουμε τι αισθανόμαστε, μπορούμε να διαμορφώσουμε τα συναισθήματα μας και προσπαθούμε να τα αφομοιώσουμε. 

Όταν ακούμε τον εαυτό μας, μπορούμε να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε την συμπεριφορά μας ώστε να ενεργούμε με ολοκληρωμένο και κατανοητό τρόπο. Μόνο τότε δίνουμε φωνή στα καταπιεσμένα συναισθήματα μας και μπορούμε να αρχίσουμε να κατανοούμε την πραγματική μας ταυτότητα. 




Μαγεία Τ. 
Image by Marta Bevacqua 

7 σημάδια από το Σύμπαν ότι είστε έτοιμοι για μια μεγάλη αλλαγή ...!!!!

Στη ζωή, υπάρχουν στιγμές που νομίζουμε πως είμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης αλλαγής. Αλλά σε αυτές τις στιγμές, φοβόμαστε επίσης το τι θα συμβεί αν κάνουμε αυτή την αλλαγή. Οπότε τι κάνουμε; 

Πώς θα αποφασίσουμε αν θα κάνουμε την αλλαγή ή όχι; Λοιπόν, το Σύμπαν είναι εδώ για να σας πει! Το Σύμπαν κάνει συγκεκριμένα πράγματα σας δίνουν μια ιδέα για το αν αυτή η αλλαγή θα είναι επιβλαβής στη ζωή σας. 

1. Αν νιώθετε πως τον τελευταίο καιρό είχατε πολλές άσχημες σχέσεις τότε αυτό είναι σημάδι πως πρόκειται να βιώσετε κάποια μεγάλη αλλαγή. Φυσικά, μπορεί να είναι δύσκολο και επίπονο το να περάσετε κάτι τέτοιο, αλλά αντί για τον πόνο σκεφτείτε τον καλύτερο λόγο για τον οποίο θα μπορούσε να συμβεί αυτή η απώλεια. Αυτό γίνεται επειδή αλλάζετε την αντίληψη σας και επίσης επειδή αυτές οι παλιές σχέσεις γίνονται προβληματικές. 

2. Πρέπει να σκέφτεστε γρήγορα και να αντιδράτε σε πράγματα που δεν περιμένατε συνέχεια, και αν είστε όντως έτοιμοι για αλλαγή, θα δείτε πως το Σύμπαν έχει διασκορπίσει γύρω σας σημάδια για να παρατηρήσετε. Μπορούν να είναι σε μορφή αριθμητικής συγχρονικότητας όπως το να βλέπετε το 11:11 ή το 777 συνέχεια. 

Ή μπορούν να είναι κάποια συγκεκριμένη εικόνα ή φράση που συνεχώς εμφανίζεται γύρω σας. Όλα αυτά είναι σημάδια που δηλώνουν ότι πρόκειται να γίνει μια μεγάλη αλλαγή σύντομα. 

3. Αν είστε στα πρόθυρα μιας αλλαγής θα δείτε πως ο ύπνος σας επηρεάζεται. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάποια ιατρική αιτία για την αλλαγή του ύπνου σας, πρέπει οπωσδήποτε να αναρωτηθείτε αυτό. Όταν η καρδιά και το μυαλό περνούν μια αλλαγή, κουράζεστε πολύ. 

Αυτό σας κάνει να κοιμάστε όσο περισσότερο μπορείτε και κάνει δύσκολο το να σηκωθείτε στην ώρα σας. Ωστόσο, με τον καινούργιο τρόπο ζωής, όλα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό. 

4. Αν δεν νιώθετε άνετα με την τωρινή σας δουλειά ή με την οικονομική σας κατάσταση τότε αυτό σημαίνει πως μια μεγάλη αλλαγή πρόκειται να συμβεί. Εκτός και αν μας ανησυχούν, δεν δρούμε για τα προβλήματα μας. Αν νιώθετε πως η ζωή που ζείτε δεν είναι αυτή που θέλετε, τότε υπάρχει οπωσδήποτε η ανάγκη για αλλαγή και αυτή ίσως είναι η ευκαιρία σας. 

5. Αν βρίσκετε πως τα πράγματα που πάντα δούλευαν για σας δεν το κάνουν πλέον, για παράδειγμα η αγαπημένη ομιλία που σας κινητοποιούσε, τότε είναι σημάδι ότι έχετε ξεπεράσει αυτή τη φάση. Και τώρα χρειάζεται να κάνετε μια αλλαγή επειδή τα παλιά συστήματα δεν λειτουργούν πλέον. 

6. Ξαφνικά νιώθετε ότι ξεθάβετε όλα τα προβλήματα του παρελθόντος που είχατε καταπιέσει τόσο σκληρά εξ αρχής. Αυτό σημαίνει πως είστε έτοιμοι για μια νέα αρχή. Και για μια νέα ζωή χρειάζεται να λύσετε τα ζητήματα της παλιάς. Δεν πρέπει να έχετε άλυτα προβλήματα στο μυαλό σας. Αν δεν μπορείτε να τα λύσετε, μπορείτε να απαλλαχτείτε γράφοντας τα. 

7. Αν είστε έτοιμοι για μια μεγάλη αλλαγή αυτό σημαίνει ότι θα είστε τόσο συγχρονισμένοι με τα συναισθήματα σας όσο δεν ήσασταν ποτέ. Όλα θα σας είναι πιο έντονα. Δεν είναι καθόλου κακό. Το να μπορείτε να νιώσετε τα πράγματα σημαίνει να μπορείτε να μάθετε. Τα συναισθήματα σας μπορούν να σας διδάξουν πολλά, αν είστε μόνο αρκετά θαρραλέοι για να τα αποδεχτείτε. 




Μάγεια Τ. 
Image by Craig Schlewitz

"Κλείδωσα; Ας ελέγξω πάλι…" - Τι πυροδοτεί τη συνήθεια που έχουμε σχεδόν όλοι ;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε σκεφτεί ξαφνικά : “Μισό λεπτό... την κλείδωσα μόλις τώρα την πόρτα, ή όχι; Κάτσε να τσεκάρω ξανά...”. Κάποιοι αποφασίζουν να είναι πιο συγκεντρωμένοι την επόμενη φορά που κλειδώνουν την πόρτα, προκειμένου να μην χρειάζεται να το... επιβεβαιώσουν. 

Αλλά για άλλους, μπορεί να είναι μια διαταραχή άγχους. Οι ερευνητές λένε ότι πίσω από αυτή την συμπεριφορά μας, κρύβεται ο κοινός μας φόβος απώλειας του ελέγχου. 

Πολλοί από εμάς βιώνουμε ξαφνικές “εξάρσεις” αμφιβολίας και αβεβαιότητας για κάτι. Κλείσαμε το θερμοσίφωνο; Κατεβάσαμε τα παντζούρια; Σβήσαμε την κουζίνα; Κλειδώσαμε την εξώπορτα; 

Η απουσία ήρεμης σκέψης και η βιασύνη να φτάσουμε οπουδήποτε πρέπει να πάμε (π.χ. στην δουλειά το πρωί), μπορούν να οδηγήσουν σε αυτές τις στιγμές... αμνησίας και στο ξαφνικό σοκ, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε σίγουροι αν κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε. 

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι ένας τέτοιος φόβος απώλειας ελέγχου μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά ελέγχου. Αυτό, λένε οι ερευνητές, μπορεί να βρίσκεται στον πυρήνα πολλών αγχωδών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής (ΙΨΔ). 

“Αποδείξαμε ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι πρόκειται να χάσουν τον έλεγχο είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάσουν μια συμπεριφορά ελέγχου με μεγαλύτερη συχνότητα”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Adam Radomsky. 

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα νέα ευρήματα θα τους επιτρέψουν να βρουν καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της ΙΨΔ και άλλων διαταραχών άγχους στον πυρήνα τους. 

“Εφόσον θεραπεύουμε την ΙΨΔ σε κλινικό επίπεδο, μπορούμε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τους φόβους των ασθενών για την απώλεια ελέγχου και αυτό θα μειώσει τα συμπτώματά τους”, λέει ο Radomsky. 

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Obsessive-Compulsive and Related Disorders. 

Χάσε τον φόβο σου να χάσεις τον έλεγχο
Ο δρ. Radomsky και ο συνεργάτης του στην έρευνα, δρ. Jean-Philippe Gagné, Ph.D., εξέτασαν τις περιπτώσεις 133 συμμετεχόντων που ήταν προπτυχιακοί φοιτητές. 

“[Εκείνοι] που συμμετείχαν έλαβαν ψευδές ηλεκτροεγκεφαλογράφημα”, η οποία είναι μια μέθοδος που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, εξηγεί ο Radomsky. 

“Τους δώσαμε τυχαία ψευδή αποτελέσματα ότι είχαν είτε χαμηλό είτε υψηλό κίνδυνο να χάσουν τον έλεγχο των σκέψεων και των ενεργειών τους”, προσθέτει. 

Αφού είχαν πείσει τους μαθητές ότι ήταν είτε υπό πλήρη έλεγχο, είτε κινδύνευαν να χάσουν τον έλεγχο, οι επιστήμονες τους ζήτησαν να ολοκληρώσουν μια άσκηση σε υπολογιστή που απαιτούσε από εκείνους “να ελέγξουν τον ρυθμό αλλαγής” κάποιων εικόνων, κάνοντάς τες να εξαφανιστούν προτού “ξεθωριάσουν” από την οθόνη από μόνες τους. 

Αυτό που οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν, ωστόσο, ήταν ότι δεν είχαν πραγματικό έλεγχο στις εικόνες, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να αλλάζουν σε συγκεκριμένους ρυθμούς. 

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν διάφορους συνδυασμούς πλήκτρων για τον έλεγχο των εικόνων και να πατούν το space bar στο πληκτρολόγιο “για να επιβεβαιώσουν την εντολή τους”. 

Οι Radomsky και Gagné διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν πεπεισμένοι ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τον έλεγχο των ενεργειών τους ασκούσαν πιο σχολαστική συμπεριφορά ελέγχου από τους ομολόγους τους, στους οποίους είχαν πει το αντίθετο. 

“Δυνατότητα βελτίωσης” της θεραπείας άγχους 

Αυτό που προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές ήταν ότι κανένας από τους συμμετέχοντες στην μελέτη δεν διαγνώστηκε με ΙΨΔ. Αυτό, πιστεύουν οι επιστήμονες, αποτελεί ένδειξη ότι ο φόβος της απώλειας ελέγχου βρίσκεται στον πυρήνα πολλών συμπτωμάτων διαταραχής άγχους. 

“Εάν αποδείξουμε ότι κάνοντας τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι μπορεί να διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τον έλεγχο, τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται, τότε αυτό μας λέει κάτι για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτά τα συμπτώματα σε ανθρώπους που όντως έχουν άγχος απώλειας του ελέγχου” - Adam Radomsky 

Ωστόσο, ο δρ. Radomsky αισιοδοξεί, λέγοντας: “Αυτό συνιστά κάτι που μπορούμε να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε”. 

Τα συμπεράσματα επιβεβαίωσαν την αρχική υπόθεση των ερευνητών: “Οι φόβοι και οι πεποιθήσεις των ανθρώπων για την απώλεια ελέγχου μπορεί να τους θέσουν σε κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων, όπως διαταραχή πανικού, κοινωνική φοβία, ΙΨΔ, διαταραχή μετατραυματικού στρες, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και άλλες”. 

Γνωρίζοντας ότι πίσω από την υπερβολική συμπεριφορά ελέγχου βρίσκεται η ανησυχία απώλειας του ελέγχου της κατάστασης μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια πιο κατάλληλη νοητική συμπεριφορική θεραπεία και για τη θεραπεία μιας σειράς αγχωδών διαταραχών, λένε οι ερευνητές. 

Σύμφωνα με τον δρ. Radomsky: “Αυτή η έρευνα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να κατανοούμε και να αντιμετωπίζουμε το πλήρες φάσμα των προβλημάτων που σχετίζονται με το άγχος”. 




Αυτά που συμβαίνουν όταν συναντάτε την αδερφή ψυχή σας...!!!!

Όταν συναντήσετε εκείνο το ιδιαίτερο άτομο που είναι η αδερφή ψυχή για την οποία ψάχνατε, μπορείτε να περιμένετε ιδιαίτερα πράγματα να συμβούν στη ζωή σας. Ένα γκάλοπ έρευνας δείχνει ότι «ενώ ο γάμος χάνει πολύ από την ευρεία δημοτικότητά του και τον θεσμικό του χαρακτήρα, κερδίζει πολύ ως «Υπερσχέση» - μία έντονα ιδιωτική πνευματική ένωση που συνδυάζει την σεξουαλική αφοσίωση, την ρομαντική αγάπη και την συναισθηματική οικειότητα και συντροφικότητα». 

Όσο εσείς και η αδερφή ψυχή σας δένεστε, θα βρείτε ότι αυτή η μία μοναδική ρομαντική σύνδεση θα οξύνει άλλα πράγματα που θα σας συμβούν. Αυτά τα πέντε πράγματα είναι τα εξής: 

Αρχίζουν να γίνονται θαύματα 
Όταν έχετε βρει τον ένα που προοριζόταν για εσάς, την αδερφή ψυχή σας, μπορεί να μοιάζει σαν θαύμα σε εσάς. Γιατί να μην είναι πιθανό να συμβούν και άλλα αξιοσημείωτα πράγματα; Με την νέα αίσθησή σας της αγάπης, την εκπλήρωση και με το να ανήκετε στον άλλον, θα αρχίσετε να παρατηρείτε άλλες χαρούμενες συμπτώσεις. 

Η σύνδεσή σας με την αδερφή ψυχή σας ήταν κομμάτι της μοίρας σας. Τώρα που βρίσκεστε στο δρόμο για να ολοκληρώσετε αυτό το κομμάτι του σκοπού της ζωής σας, άλλα κομμάτια θα αρχίσουν να συμβαίνουν σε εσάς, επίσης. 

Η αδερφή ψυχή σας, σας βοηθάει να λύσετε προβλήματα για τα οποία δεν είχατε απαντήσεις πρωτύτερα 
Όταν δεν είχατε έναν αγαπημένο σύντροφο ήταν σαν να είχατε ένα πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί. Τώρα που η τρύπα στην καρδιά σας φτιάχτηκε ολόκληρη, μπορείτε να εστιάσετε την ενέργειά σας σε άλλα πράγματα που χρειάζονται διόρθωση. Ο Neil Clark Warren, συγγραφέας του «Ραντεβού ή Αδερφή ψυχή; 

Πώς να μάθετε αν αξίζει να κυνηγήσετε κάποιον σε δύο ραντεβού ή λιγότερα», λέει ότι η αδερφή ψυχή σας θα είναι κάποιος που είναι ο οικονομικός σύντροφος για πάντα, συγκάτοικος για μια ζωή και θα είναι γονιός σε κάθε παιδί που θα έχετε για μια ζωή. Όταν βρείτε την αδερφή ψυχή σας, αυτές οι κρίσιμες αποφάσεις δε θα σας απασχολούν πλέον. 

Το να χετε κάποιον πάνω στον οποίο μπορείτε να στηρίζεστε και που μπορεί να σας υποστηρίζει με αυτούς τους τρόπους, φέρνει μια μεγάλη ανακούφιση. Με τη βοήθεια της αδερφής ψυχής σας, μπορείτε και οι δύο να δουλέψετε για να βρείτε λύσεις μαζί. Δύο μυαλά και καρδιές είναι μακράν καλύτερα από ένα στην υπερπήδηση κάθε εμποδίου. 

Ο σύντροφός σας, υποστηρίζει τα όνειρά σας και θέλει να είστε χαρούμενοι, ώστε να επικεντρωθεί στο να σας βοηθήσει να κάνετε αυτό που πρέπει να γίνει. 

Συνδέεστε πιο βαθιά με φίλους και συγγενείς 
Όταν γνωρίσετε την αδερφή ψυχή σας, οι άλλες σημαντικές συνδέσεις στη ζωή σας γίνονται ακόμα πιο σημαντικές. Έχετε βρει έναν τρόπο να δεθείτε τόσο βαθιά με άλλα πρόσωπα που εκτιμάτε την αξία αυτής της δυνατής σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων. 

Αρχίζετε να ψάχνετε ευκαιρίες για να συνδεθείτε πιο στενά με τους άλλους ιδιαίτερους ανθρώπους στη ζωή σας. Αρχίζετε να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, να ρωτάτε τους γονείς σας, τους συγγενείς και τους φίλους σχετικά με την αγάπη στη ζωή τους. Μαθαίνετε να εκτιμάτε την αγάπη που δημιουργήσατε εσείς και η αδερφή ψυχή σας. 

Φίλοι που στηρίζουν την σχέση σας, θα είναι αυτοί που θα κρατήσετε, αλλά οποιοσδήποτε αισθάνεται ότι δεν κάνατε την σωστή σχέση θα φύγει από τη ζωή σας γρήγορα. Δεν έχετε χώρο στη ζωή σας για κάποιον που δεν μπορεί να στηρίξει την σύνδεσή σας με την αληθινή σας αγάπη. 

Η αγάπη έρχεται και στους άλλους ανθρώπους τριγύρω σας, επίσης 
Όταν γνωρίσετε την αδερφή ψυχή σας, αρχίζετε να βοηθάτε άλλους να δουν την δυνατότητα των συνδέσεων αγάπης γύρω τους. Η ποιότητα μιας αδερφής ψυχής είναι τώρα ένα από τα πιο περιζήτητα χαρακτηριστικά σε έναν σύντροφο, σύμφωνα με ένα γκάλοπ που αφορούσε άντρες και γυναίκες ηλικίας 20 με 29. 

Τώρα που βρήκατε την αδερφή ψυχή σας, θέλετε οι φίλοι σας να βρουν και αυτοί το ίδιο και να βιώσουν την ευτυχία που έχετε. Το να γνωρίζετε τον εαυτό σας, τα όνειρά σας, τους φόβους σας, τις αξίες, αυτά που σας αρέσουν και αυτά που αντιπαθείτε, είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να βρείτε τη σωστή σύνδεση με την αδερφή ψυχή, σύμφωνα με τον Neil Clark Warren. 

Με την προοπτική σας για την αληθινή αγάπη και την καλή γνώση της προσωπικότητας των φίλων σας, μπορείτε να τους βοηθήσετε να βρουν συντρόφους που θα ταΐσουν την ψυχή τους , και όχι να την λιμοκτονήσουν. 

Η οπτική σας για τον κόσμο αλλάζει 
Η αδερφή ψυχή σας θα αρχίσει να σας βοηθάει να δείτε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Έχετε μια θετική, ενθουσιώδη σχετικά με το τι θα φέρει το μέλλον, προοπτική, που ίσως να μην είχατε παλιότερα. 

Η αδερφή ψυχή σας, σας βοηθάει να ανοίξετε την καρδιά σας και θα γίνετε πιο επιεικείς, καλοσυνάτοι και με περισσότερη αποδοχή στους άλλους. Αρχίζετε να σκέφτεστε την κληρονομιά που θα αφήσετε στις μελλοντικές γενιές. Θα κάνετε μια οικογένεια μαζί; Πώς θα φαίνεται ο κόσμος στην μελλοντική σας οικογένεια; 

Ακόμα και αν δεν αποφασίσετε να έχετε παιδιά, θα αρχίσετε να αναρωτιέστε σχετικά με το πώς μπορείτε να βοηθήσετε άλλους να δουν ότι η πραγματική αγάπη είναι πιθανή, ακόμα και σε έναν κυνικό κόσμο που δεν πιστεύει στις αδερφές ψυχές. 




Μετάφραση: awakengr.com via powerofpositivity.com

Πώς να σταματήσετε να είστε αποδέκτης της αρνητικής ενέργειας των άλλων...!!!!

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ενσυναίσθηση. Άλλοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό. Πολλές φορές όμως θα έχετε διαπιστώσει ότι όταν βρίσκεστε κοντά σε τοξικούς ανθρώπους, η ενσυναίσθησή σας μπορεί να σας προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσει. Υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι οι αρνητικοί άνθρωποι θα κρατήσουν την ενέργειά τους μακριά από εσάς. 

Αποστασιοποιηθείτε 
Η ενσυναίσθηση μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τη θέση του άλλου, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει συνέχεια. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν την αποστασιοποίηση για να μπορούν αντεπεξέλθουν στις δύσκολες απαιτήσεις της εργασίας τους. 

Όταν λοιπόν είστε κοντά σε έναν αρνητικό άνθρωπο που έχει για άλλη μια φορά τη διάθεση να εξαπλώσει την ενέργειά του παντού, απλά αποστασιοποιηθείτε από τα λεγόμενά του, κρατήστε δηλαδή μια νοητική – συναισθηματική απόσταση από αυτά που λέει. 

Καταρρίψτε την εικόνα του καλού παιδιού Η προσδοκία να τους ευχαριστήσετε όλους για να νιώσουν χαρούμενοι που είναι δίπλα σας είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες που πέφτετε θύματα της αρνητικής ενέργειας των άλλων. Εντάξει, το να αποβάλετε το «καλό παιδί» από μέσα σας χρειάζεται δουλειά. 

Τουλάχιστον όμως επιλέξτε να μην το κάνετε στους ανθρώπους εκείνους, που το μόνο πράγμα που τους ευχαριστεί είναι να εξαπλώνουν τη μιζέρια γύρω τους. Μπορείτε πολύ απλά να τους πείτε «Γνωρίζω τα προβλήματα της ζωής, τι θα έλεγες να μιλήσουμε και για κάτι άλλο;». 

Επιλέξτε προσεκτικά τις φιλίες σας 
Η διάδραση με το κοντινό περιβάλλον είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να φαντάζεστε. Πολλές έρευνες, τα τελευταία χρόνια, έχουν δείξει πως τελικά, όλα τα συναισθήματα , θλίψη, χαρά, γέλιο, θυμός, μεταδίδονται στο άμεσο περιβάλλον κάθε ατόμου. Είστε ταυτόχρονα ένας δέκτης και ένας πομπός. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να επιλέγετε προσεκτικά τους φίλους σας. 

Αναρωτηθείτε εάν υπάρχει κάποιο μήνυμα για εσάς 
Εάν ξαφνικά συνειδητοποιήσετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω σας είναι αρνητικοί άνθρωποι, τότε δεν έχει νόημα να ασχοληθείτε μαζί τους. Καλύτερα να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας. Κάποιες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε είναι: Γιατί έχετε έλξει κοντά σας τέτοιους ανθρώπους; 

Τι μάθημα υπάρχει για εσάς σε αυτή την κατάσταση; Μήπως εκπέμπετε κι εσείς σε αυτό το κύμα; Τι μπορείτε να αλλάξετε ΤΩΡΑ στον εαυτό σας για να αλλάξετε τα πράγματα; 

Να θυμάστε πάντα ότι κανείς δεν έχει τη δύναμη να σας βλάψει χωρίς τη συγκατάθεσή σας. 




enallaktikidrasi.com

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Έλξη και συναισθήματα...!!!!

Αναφέραμε στο άρθρο «Σκέψη: Έλξη κι Απώθηση» ότι η σκέψη είναι στην ουσία μια μαγνητική ακτίνα, ένα μεγεθυντικός φακός που συγκεντρώνει μια ενεργειακή δέσμη πάνω σε ένα αντικείμενο. Η ισχύς αυτής της ακτίνας είναι σχετική κι ανάλογα με τη συναισθηματική φόρτιση αυξάνει σε ταχύτητα κι επιρροή. 

Συνεπώς, ένα έντονο συναίσθημα ωθεί την ακτίνα και τη δυναμώνει έτσι ώστε, η μαγνητική της έλξη να μεγαλώνει. Ένα χλιαρό συναίσθημα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο αργή δράση. 

Για παράδειγμα, σκεφτείτε την ενεργειακή δύναμη του έρωτα και θα αντιληφθείτε τη διαφορά. Όπου υπάρχει μεράκι, έρωτας κι αγάπη, υπάρχει φωτιά, δηλαδή υψηλές ωστικές ενέργειες.

Επειδή τα αρνητικά συναισθήματα είναι συνήθως πιο έντονα και ταυτόχρονα αιχμαλωτίζουν την προσοχή μας αλλά επιπλέον παραλύουν και τις αντιστάσεις μας, όπως ακριβώς το βλέμμα του φιδιού που υπνωτίζει το θήραμα του, έχουν σαν αποτέλεσμα, να κρατάνε τη σκέψη μας, όχι μόνο για αρκετή ώρα στο αρνητικό αλλά επιπρόσθετα και ενεργειακά φορτισμένη σε επικίνδυνο βαθμό. 

Ο θυμός, το μίσος κι η ζήλια είναι τα αρνητικά συναισθήματα με την υψηλότερη ενεργειακή δύναμη, επειδή έχουν μέσα τους φωτιά. Όποιος τα αισθάνεται «βράζει» κυριολεκτικά ενώ ο φόβος είναι σαν τον πάγο, εξ αυτού κι η φράση: «με έλουσε κρύος ιδρώτας».

Παρόλα αυτά έχει θερμοδυναμική ενέργεια και μπορείτε να το διαπιστώσετε, αν κρατήσετε πολύ ώρα χιόνι στη χούφτα σας, ενώ είναι κρύο, θα νιώσετε ότι σας καίει. Έτσι, ο φόβος δημιουργεί μια αξιοπερίεργη συνθήκη : 

Ενώ μπορεί να παγώνει το βήμα προς κάθε τι θετικό έλκει κάθε τι αρνητικό. Με λίγα λόγια απωθεί το θετικό κι έλκει το αρνητικό, αν και πολλές φορές δρα προστατευτικά. Θα δούμε σε άλλο άρθρο πως λειτουργεί ο φόβος και με τι συνδέεται.

Τώρα, ίσως είναι πιο κατανοητό, γιατί όταν κάτι δε το συμπαθούμε ή δε το θέλουμε, αυτό τελικά έλκεται πιο γρήγορα παρά απωθείται. 

Ακριβώς, επειδή πρώτον η έλξη αρχίζει με τη σκέψη κι όχι με το συναίσθημα ή το είδος της επιθυμίας και δεύτερον επειδή υπάρχει το αρνητικό συναίσθημα, επιταχύνεται η διαδικασία. Εν ολίγοις είτε θετικά είτε αρνητικά φορτιστείτε, αν έχετε στραμμένο το ενδιαφέρον σας σε κάτι κι αφιερώνετε τη σκέψη σας σ’ αυτό, τότε το έλκετε. Ακούγεται παράδοξο αλλά δεν είναι.

Δεν μπορείτε για παράδειγμα να νιώσετε θετικά για μια αρνητική σκέψη αλλά μπορείτε να νιώσετε αγωνία ή φόβο για μια θετική σκέψη, κι αυτό, επειδή δεν έχουμε μάθει να αναζητούμε το θετικό μέσα στο αρνητικό, δεν εργαζόμαστε στη μετουσίωση του αρνητικού σε θετικό και παρασυρόμαστε εύκολα από τη δύναμη τους. 

Συνεπώς, το είδος του συναισθήματος είναι σύστοιχο με την ποιότητα της σκέψης κι άπαξ η σκέψη αναδύθηκε, θα το προκαλέσει άμεσα. Σε εκείνο το σημείο ακριβώς, πρέπει να εκδηλωθεί η δύναμη του αυτοέλεγχου, αν υπάρχει… Αν δεν υπάρχει, ο κύβος ερίφθει.

Η συνειδητή απώθηση ενεργοποιείται μόνο με την αδιαφορία ή την αντίθετη δράση προς το ζητούμενο κι επειδή η αδιαφορία, ειδικά σε φλέγοντα ζητήματα, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί είναι προτιμότερο να συμπεριφερθείτε με τέτοιο τρόπο ώστε, να γεμίσετε το ενεργειακό σας αποθεματικό με το αντίπαλο δέος του προβλήματος. 

Ωστόσο, τα αρνητικά συναισθήματα μπλοκάρουν τα κέντρα του ενεργειακού σώματος, με αποτέλεσμα να μη μπορούν οι θετικές ενέργειες να κυκλοφορήσουν μέσα μας. 

Ο θυμός ελέγχει άμεσα το κινητικό κέντρο και ωθεί το φυσικό σώμα σε μια απερίσκεπτη αντίδραση, όπως η λαγνεία, το σεξουαλικό, ο φόβος, το διανοητικό και θολώνει το μυαλό. Όλα αυτά είναι πιθανόν να συμβούν παράλληλα και ταυτόχρονα.

Έχουμε πει και θα το λέμε συνεχώς ότι, η Αγάπη είναι η κορωνίδα όλων των ενεργειών αλλά κι η νομοτέλεια της ύπαρξης μας. Η Αγάπη δεν δημιουργείται όπως τα συναισθήματα αλλά προϋπάρχει και διαχέει τον Κόσμο. Πρέπει όμως να της επιτρέψετε να κυκλοφορήσει μέσα σας. 

Να γίνετε αγωγός για να σας διαπεράσει, να εισέλθει μέσα σας, να σας πληρώσει και να την διοχετεύσετε στον περίγυρο σας κι όλο αυτό σε μια συνεχή κι ασταμάτητη κυκλική ροή και τότε, θα λάμπετε από φως, γιατί μέσα σας θα ανατείλει ο δικός σας ήλιος κι αυτός είναι η μεγαλύτερη μαγνητική δύναμη του Κόσμου. 

Ωστόσο, κι επειδή αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, πρέπει να εργαστείτε με τον εαυτό σας, να τον σμιλεύσετε εσωτερικά, άοκνα κι επιμελώς. Ξεκινήστε με όποιο θετικό συναίσθημα μπορείτε να προκαλέσετε εντός σας και φροντίστε ώστε οι δράσεις σας να είναι αλτρουιστικές.

Κάθε σπόρος που φυτεύετε στη γη της συμπόνιας και της αλληλεγγύης, θα σας δίνει καρπούς αγάπης κι ευδαιμονίας κι αυτοί, θα απαλύνουν τις πιθανές πίκρες σας, θα ανακατευτούν με την όποια θλίψη σας κι όταν υπερισχύσουν, το χαρμάνι θα γίνει γλυκό. Κάθε μέρα όλο και καλύτερα όλο και ψηλότερα.

Πιστεύω ότι έχετε καταλάβει πως λειτουργεί η έλξη των φαινομένων στην καθημερινότητα. Όταν όμως κάποια δοκιμασία επιμένει, μην αντιδράτε, να αναζητάτε πάντα το περιεχόμενο που έχει να σας προσφέρει. Μη χάνετε την ευκαιρία να πάρετε το μάθημα σας. 

Αν κατορθώσετε και στρέψετε την προσοχή σας , τη σκέψη και το ενδιαφέρον σας σε αυτό που πραγματικά ήρθε να σας δώσει και πάρετε αυτή τη κατανόηση όπως η μέλισσα το νέκταρ από κάθε φυτό, τότε θα έχετε απελευθερώσει μια καλή ποσότητα συνειδητότητας, που αυτό κρατούσε σφιχτά μέσα του και θα την κάνετε δική σας. 

Όσοι έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με ηλεκτρονικά παιγνίδια, θα θυμάστε τον ήρωα που καθώς νικάει εχθρούς, κερδίζει μαγικά φίλτρα ή καρδούλες που τα χρησιμοποιεί όταν τραυματίζεται και παρατείνει τη ζωή του.

Τι σχέση έχουν οι επιθυμίες μας με όλα αυτά; Οι επιθυμίες εκλύουν κι αυτές μια θερμοδυναμική ενέργεια που ενισχύει τη μαγνητική δύναμη της σκέψης, όπως ακριβώς κάνουν και τα συναισθήματα. 

Έχουν μέσα τους κάτι από έρωτα, αγάπη, αν και πολλές φορές αυτά κρύβουν ιδιοτέλεια, έχουν και γοητεία αλλά δυστυχώς και θυμό και μίσος , εν ολίγοις είναι άυλες διεγερτικές ουσίες, άμεσα ταυτισμένες με το αντικείμενο του πόθου, φορτισμένες με πολύ ενδιαφέρον, που προωθεί τη σκέψη η οποία γιγαντώνεται κι η ελκτική της δύναμη γίνεται τεράστια.

Ας μείνουμε λίγο ακόμη στις επιθυμίες κι ας αναρωτηθούμε για μια στιγμή μήπως αντί να έλκουμε το στόχο μας τελικά τον απωθούμε; Είστε ακόμη βέβαιοι ότι δεν έχετε αντικρουόμενα συναισθήματα μέσα σας καθώς επιθυμείτε κάτι έτσι ώστε, μια να το έλκετε και μια να το απωθείτε; 

Είστε σίγουροι ότι δεν αντιστρέφετε την πολικότητα σας ασυναίσθητα; Δράτε πάντα προς την κατεύθυνση του επιθυμητού ή οι δονήσεις σας βρίσκονται σε ασυμφωνία μ’ αυτό; Έχετε τη σκέψη σας πάντοτε προσηλωμένη στην επιθυμία σας όπως το βλέμμα του φιδιού; 

Ή η προσοχή σας αποσπάται συνεχώς από άλλες επιθυμίες; Στα άλογα, για να μην λοξοδρομούν, βάζουν παρωπίδες και παρόλο που εμείς δε πρέπει να φοράμε τέτοιου είδους αντικείμενα, πολλές φορές, για να κατακτήσουμε ένα στόχο πρέπει να βαδίζουμε προς αυτόν με παρόμοιο τρόπο.

Άραγε τι συμβαίνει με ένα άλλο παράδοξο που πολλές φορές έχουμε συναντήσει στην καθημερινότητα μας; Όλοι γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο της έλξης και σε αντίθεση με τη φυσική, αυτά που έλκονται είναι τα όμοια.

Παραδόξως όμως έχουμε δει εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους να έλκονται και να συνυπάρχουν και παρόλο που φαίνονται αταίριαστοι, εν τούτοις παραμένουν μαζί. Μήπως αυτό επαληθεύει το φυσικό νόμο του μαγνητισμού και στις ενέργειες;

Η απάντηση βρίσκεται στις δονήσεις και στη σκέψη-ενδιαφέρον-προσοχή που αναλύσαμε πιο πάνω. Εσωτερικά, αυτοί οι άνθρωποι είναι συντονισμένοι και τα εξωτερικά γνωρίσματα τους δεν είναι αρκετά ώστε να αντιστραφεί η πολικότητα τους. 

Υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον που κρατά τη σκέψη τους στον ίδιο τόνο, μπορεί ακόμη να υπάρχει κι ένας κοινός σκοπός που δεν είναι αρχικά ορατός. Τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν και το εξωτερικό τους περιτύλιγμα δε πρέπει να μας ξεγελά ούτε...

θετικά ούτε αρνητικά γιατί δε γνωρίζουμε τι διεργασίες γίνονται στα ενδότερα, στο υποσυνείδητο, εκεί όπου βρίσκεται ο πίνακας ελέγχου των ανθρώπων και κινεί αόρατα τα νήματα όσο ακόμη δεν είμαστε συνειδητοί.

Ένα ακόμη ιδιαίτερο στοιχείο των σκέψεων-επιθυμιών σε σχέση με τη μαγνητική έλξη είναι αυτό που σχετίζεται με τον αστρολογικό χάρτη κάθε ανθρώπου κατά την ώρα της γέννησης. 

Τώρα μπαίνουμε σε απόκρυφα μέρη του εσωτερισμού και δε θα εμβαθύνω, απλά θα αναφέρω μόνο ότι, στο γενέθλιο ωροσκόπιο κάθε ατόμου προβάλλονται οι τάσεις, οι επιθυμίες που έχει αυτό το άτομο και οι ροπές για διάφορες δράσεις. 

Οι πλανήτες ασκούν μαγνητική επιρροή πάνω του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό είναι ακόμη ένα δείγμα, του πως η μαγνητική έλξη είναι θεμελιώδης συμπαντική δύναμη. 

Σε κάποιο μελλοντικό άρθρο θα πούμε, πως μπορεί κάποιος να σπάσει αυτά τα μαγνητικά νήματα που συχνά μοιάζουν να τον οδηγούν σ’ αυτό που λέμε μοιραίο. Όλα μπορούν να αλλάξουν, όταν ο άνθρωπος αλλάξει, αν κι αυτή η αλλαγή πολλές φορές είναι συνώνυμο μιας εσωτερικής επανάστασης.

Συνοψίζοντας όσα παραθέσαμε. Σκέψη-ενδιαφέρον-προσοχή σημαίνουν έλξη-μεταβίβαση πληροφορίας-ενέργειας, συναίσθημα σημαίνει καύσιμο-φόρτιση-ώθηση, αδιαφορία-αντίθετη δράση σημαίνουν απώθηση. 

Κατανόηση του μαθήματος-δοκιμασίας σημαίνει διεύρυνση συνειδητότητας. Δεν αντιπαλεύουμε το αρνητικό αλλά ορθώνουμε απέναντί του το αντίπαλο δέος του: το καλό, κάνοντας οτιδήποτε μπορούμε για να το καλλιεργήσουμε κι αυτό θα αναλάβει για λογαριασμό μας να θέσει εκτός μάχης τον εχθρό.

Εν είδη άσκησης: Να έχετε κατά νου πως όταν ένα αρνητικό συναίσθημα σας ανακατεύει το στομάχι ή σας σφίγγει το στήθος και δεν μπορείτε να εξακριβώσετε την πηγή που το ανέβλυσε τότε, μια αρνητική σκέψη τρύπωσε στο υποσυνείδητο δίχως να την πάρετε είδηση. 

Κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο, να κάνετε μια αναδρομή της μέρας που πέρασε. Περισσότερες λεπτομέρειες, σε μελλοντικό άρθρο με πρακτικές.

Στο επόμενο άρθρο θα δούμε τι άλλο ευθύνεται και πολλές φορές οι θερμοδυναμικές ηλεκτρομαγνητικές αυτές ενέργειες μοιάζουν να μην έχουν αποτελέσματα ή αυτά δεν είναι άμεσα και παραμένουμε για πολύ βυθισμένοι στα προβλήματα μας ή φαινομενικά δεν έλκουν το ποθητό.

Η ζωή είναι πλασμένη με τέχνη και μόνο με τέχνη μπορεί να τη διαχειριστεί κανείς. Να φυτεύεις άνθη στο διάβα σου αν θέλεις να γεμίσει με άρωμα και χρώμα η ζωή σου.

Το παρόν άρθρο αποτελεί μέρος της σειράς άρθρων : 




Κωνσταντίνου Σμιξιώτη

Σκέψη : Έλξη και απώθηση...!!!!

Η φύση του σύμπαντος μέσα στο οποίο βρισκόμαστε είναι ηλεκτρομαγνητική. Οι σκέψεις δεν είναι παρά ηλεκτρομαγνητικές ακτίνες που εκπορεύονται από το νου προς την κατεύθυνση του αντικειμένου που μας ενδιαφέρει είτε αυτό είναι ένα γεγονός, ένα πράγμα ή ένας άλλος άνθρωπος. 

Στην ουσία, μέσα από την προσοχή και το ενδιαφέρον που δίνουμε σε κάτι, στέλνουμε ενεργειακά κύματα που ασκούν επιρροή, μεταφέρουν ένα μήνυμα κι ανάλογα με τον κώδικα που περιέχει προκαλείται η ανάλογη αντίδραση.

Τα πάντα γύρω μας είναι ενέργεια που έλκεται κι απωθείται με βάση την αρχή του μαγνητισμού. Η έλξη δεν είναι ένας νόμος αλλά η μια άκρη ενός δίπολου, στην άλλη βρίσκεται η απώθηση. Αυτοί οι δύο πόλοι είναι οι δύο ιδιότητες του νόμου της βαρύτητας.

Έχουμε μάθει να βλέπουμε τα πράγματα από την υλική τους πλευρά, όπως αυτή εκδηλώνεται μπροστά στα φυσικά μας μάτια αλλά οι νόμοι του σύμπαντος εφαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα, από το βαρύ στο οποίο βρισκόμαστε με το φυσικό μας σώμα μέχρι και το πιο λεπτοφυές, που είναι αόρατο αλλά εν τούτοις υπαρκτό. Αυτό που διαφοροποιείται είναι η μορφή εκδήλωσης κι αυτή η μορφή είναι που μας πλανεύει.

Έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε πως όταν ένα αντικείμενο πέφτει στη γη είναι λόγω της βαρύτητας, που εκδηλώνει την μια της αρχή : την έλξη. 

Αυτό ωστόσο ισχύει και για μια ενέργεια που δεν είναι ορατή. Όταν για παράδειγμα ένα άτομο ασκεί έλξη πάνω μας είναι οι ενέργειες μας που αρχικά έλκονται κι όχι τα φυσικά μας σώματα. Φυσικά, η αρχή αυτή μπορεί να αντιστραφεί μέσω της απώθησης, η οποία στο γήινο πεδίο παίρνει τη μορφή της αιώρησης.

Πολλοί από εμάς έχουν γίνει μάρτυρες τέτοιων φαινομένων, ανθρώπων δηλαδή που έχουν βρει τον τρόπο να αντιστρέψουν την πολικότητα τους και έχουν την ικανότητα, κυριολεκτικά, να μην πατούν στη γη. 

Στο διάστημα άλλωστε, αυτό είναι φυσιολογικό. Εκεί, η πολικότητα είναι εντελώς αντίστροφη και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να σταθεί κάποιος στην επιφάνεια του εδάφους ή ακόμη και του διαστημόπλοιου με το οποίο ταξιδεύει. 

Αυτή είναι η όψη του νόμου όσο αφορά στις συμπυκνωμένες υλικές μορφές αλλά όταν μιλάμε για ενέργειες, κι όλα πριν εκδηλωθούν στο γήινο πεδίο είναι ενέργειες, ισχύει η ρήση του Πλάτωνα: «Όμοιος ομοίω αεί πελάζει».

Η απομάκρυνση ενός ανθρώπου από τη ζωή μας ερμηνεύει το φαινόμενο της απώθησης σε ενεργειακό επίπεδο. Όταν αποσύρουμε το ενδιαφέρον μας από το σύντροφο μας ή έναν φίλο μας τότε αυτός, έστω κι αργά απομακρύνεται, ακόμη κι αν το φαινόμενο λειτουργεί υποσυνείδητα. 

Αυτό είναι εν μέρει ανεξάρτητο από τα συναισθήματα που μας ενώνουν ή μας χωρίζουν. Μπορεί να νιώθουν αγάπη αλλά εν τούτοις απουσιάζει εκείνη η σπίθα που θα ανάψει τη φλόγα, τη διεγερτική δύναμη που λιώνει τα ψυχρά μέταλλα και τα ενώνει. 

Θα δούμε αργότερα ποιος είναι ο ρόλος των συναισθημάτων σε σχέση με την έλξη και την απώθηση. Για την ώρα, ας μείνουμε λίγο ακόμη στη μαγνητική επιρροή.

Το ενδιαφέρον που εκδηλώνουμε είναι αυτό που έλκει γύρω μας το αντικείμενο στο οποίο προσηλώνουμε την προσοχή μας, δηλαδή αφιερώνουμε τη σκέψη μας. 

Το ενδιαφέρον δεν είναι απαραίτητο να είναι φορτισμένο συναισθηματικά, συνήθως όμως στη συνέχεια, μπορεί να προκαλέσει κάποιο, ανάλογα όμως από το βαθμό προσκόλλησης με το αντικείμενο. 

Προσέξτε λίγο και θα διαπιστώσετε πως αυτή η άποψη ερμηνεύει το φαινόμενο της έλξης όσων φοβόμαστε ή όσων δεν θέλουμε να βιώσουμε. Αναρωτιούνται πολλές φορές οι άνθρωποι πως είναι δυνατόν να μην επιθυμούν κάτι κι αυτό εν τούτοις να περιστρέφεται γύρω τους, να γίνεται κομμάτι της ζωής τους. 

Αρκεί και μόνο η σκέψη είτε θετική είτε αρνητική. Από τη στιγμή που ασχολείστε με το θέμα αυτό, το μαγνητίζετε ακόμη κι αν δε το αντιλαμβάνεστε.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα επίπεδο στο οποίο δεν έχουμε ιδιαίτερη πρόσβαση επειδή είμαστε πιο κοντά στο φυσικό μας σώμα παρά στα ενεργειακά μας σώματα, τα οποία είναι ευαίσθητα σε τέτοιες καταστάσεις και διεγείρονται άμεσα. 

Οι άνθρωποι που διαισθάνονται, ή όπως ίσως θα έχουμε ακούσει, ψυχανεμίζονται πράγματα έχουν μια μεγαλύτερη σύνδεση με αυτά τα σώματα κι αυτή η επαφή τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που ακόμη δεν έχουν γίνει ορατές στο φυσικό πεδίο.

Συνοψίζοντας το θέμα έλξης - απώθησης πρέπει να θυμόμαστε ότι, έλκουμε κάθε τι στο οποίο αφιερώνουμε τη σκέψη μας ενώ στον αντίποδα, απομακρύνουμε οτιδήποτε αδιαφορούμε γι αυτό. Αυτό το γεγονός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως στην καθημερινότητα μας και θα πούμε αμέσως πως.

Αν για παράδειγμα έχουμε ένα πρόβλημα το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ, με το να το σκεφτόμαστε συνεχώς, του μεταβιβάζουμε ενέργεια και το διατηρούμε στη ζωή ή και το μεγεθύνουμε περισσότερο. 

Η διαχείριση του προβλήματος έχει δυο πτυχές : 
Είτε αδιαφορούμε γι’ αυτό, αποτραβώντας έτσι την ενέργεια μας, πράγμα που σταδιακά θα το οδηγήσει σε ατροφία και τελικά στο φυσικό του θάνατο και λέω φυσικό διότι ως σκέψη-μορφή απλά, θα πέσει σε νάρκη αλλά δε θα διαλυθεί κι αν επαναφέρουμε τη σκέψη μας σ’ αυτό, θα το εγείρουμε πάλι από το λήθαργο του, αργά και σταθερά.

Η οριστική διάλυση των σκέψεων-μορφών είναι ένας πραγματικός άθλος, που για την ώρα δε θα μας απασχολήσει. 

Η προηγούμενη διαδικασία όμως δεν είναι η ευκολότερη καθώς το πρόβλημα, κατά πάσα πιθανότητα έχει εμφανιστεί για να μας δώσει ένα μάθημα και τις περισσότερες φορές κυριεύει τη λογική αλλά και την καρδιά μας. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μέρος του προβλήματος όχι μόνο ως δημιουργοί του αλλά κι ως συμπρωταγωνιστές.

Η προτιμότερη συμπεριφορά είναι να στρέψουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον μας στον αντίθετο πόλο του προβλήματος δηλαδή στη λύση του και να φορτίσουμε ενεργειακά αυτή τη σκέψη-μορφή. Μα πως; 

Θα ρωτήσει κάποιος, αφού δε γνωρίζω τη λύση, με ποιο τρόπο θα την φέρω στο νου ως σκέψη, για να ενεργοποιηθεί όλος αυτός ο μηχανισμός; Κατανοητή η απορία, όπως είναι και κατανοητό, να θέλει ο άνθρωπος να βλέπει πρώτα κάτι και μετά να πιστεύει στην ύπαρξη του. 

Θα σας απαντήσω λοιπόν: Και μόνο που μέσα σας αναζητάτε τη λύση, σκάβοντας στο μυαλό σας να τη βρείτε, έχετε πετύχει ασυναίσθητα ένα πράγμα: Αποσύρατε έστω και προσωρινά τη σκέψη σας από το ίδιο το πρόβλημα.

Ναι μεν δεν το έχετε εγκαταλείψει οριστικά αλλά έχετε αρχίσει να απομακρύνεστε προς την αντίθετη πλευρά. Αυτή την συμπεριφορά πρέπει να την ενισχύσετε με διάφορα τεχνάσματα ώστε να θεμελιωθεί μέσα σας το αντίδοτο του προβλήματος. 

Όταν οι ενέργειες του επιχειρήσουν να σας καταλάβουν, δημιουργώντας μέσα σας ένα δυσάρεστο συναίσθημα τότε είναι η ώρα να απασχολήσετε το μυαλό με κάτι ευχάριστο, για να προκαλέσετε έναν αντιπερισπασμό. Πρέπει να δημιουργήσετε μια νέα σκέψη-μορφή με θετικό περιεχόμενο.

Η καλύτερη στρατηγική δεν είναι η αντιπαλότητα με μια αρνητική ενέργεια αλλά η δημιουργία θετικών ενεργειών ώστε αυτές να κονταροχτυπηθούν μεταξύ τους στο αστρικό. 

Τότε θα συμβεί το εξής : Οι αρνητικές ενέργειες θα αποτραβηχτούν και θα σας δώσουν πολύτιμο χρόνο να ισορροπήσετε μέσα σας. Η θετική δόνηση που θα πετύχετε, θα σας εξυψώσει σε ένα ανώτερο επίπεδο απ’ αυτό του προβλήματος. 

Τότε, η συνειδητότητά σας θα αποκτήσει μια πανοραμική θέα κι έτσι θα διακρίνετε πιο εύκολα όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το πρόβλημα, θα γνωρίζετε πλέον που ακριβώς βρίσκεται η λύση. Επιπρόσθετα, καθώς αλλάζετε δόνηση, γίνεστε «αόρατοι» για ότι δονείται σε διαφορετική συχνότητα με σας και δεν το έλκετε.

Οπότε, ανάλογα με αυτό που θέλετε να έλξετε πρέπει να δονείστε ή αντίστροφα, ανάλογα με αυτό που θέλετε να αποφύγετε, θα διαφοροποιείτε τη δόνηση σας και φυσικά πάντα προς τα πάνω.

Προσέξετε, εδώ δεν πραγματευόμαστε μια διαδικασία παραίτησης ή οπισθοχώρησης αλλά εφαρμόζουμε μια τακτική ελιγμού που θα επιφέρει ενεργειακά οφέλη. 

Με λίγα λόγια, δεν στρουθοκαμηλίζουμε ούτε παραχώνουμε το πρόβλημα, παρόλο που εκ πρώτης όψεως φαίνεται έτσι, απλά δεν επιτρέπουμε στις αρνητικές ενέργειες να χαμηλώσουν τις δονήσεις μας γιατί έτσι, συντονιζόμαστε με ότι έχει παρόμοιο περιεχόμενο ώστε άθελα μας να το καλέσουμε στη ζωή μας, πράγμα που θα επιβεβαιώσει τη ρήση: «ενός κακού μύρια έπονται».

Ο λόγος που πρέπει να αποφεύγουμε κάθε διένεξη ή εμπλοκή σε πάλη με το αρνητικό δεν είναι θέμα φόβου αλλά κυρίως απώλεια ενέργειας ή οποία απορροφάται απ’ αυτό και το δυναμώνει. 

Επιπρόσθετα, δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για έναν τέτοιο άθλο οπότε επιλέγουμε την τακτική του πολυμήχανου Οδυσσέα και βουλώνουμε με «κερί» κάθε μας αίσθηση, όσο γύρω μας ηχούν σειρήνες κι ειδικά αρνητικές. Αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου και σε περιπτώσεις θυμού ή θλίψης. 

Πριν ακόμη καταπιαστούμε με τα πως και τα γιατί, την ώρα που η κατάσταση είναι καυτή, στέλνουμε τη σκέψη μας σε ότι μας ευχαριστεί. Παράδειγμα, αν κάποιος μας πληγώσει ή θυμώσει, ας σκεφτούμε ένα πρόσωπο που μας αγαπά ή το αγαπάμε πολύ , μια εικόνα που θα γεννήσει μέσα μας την αγάπη. Θα δούμε ότι αυτό θα καταλαγιάσει μέσα μας τις αρνητικές ενέργειες.

Στην απώθηση εφαρμόζουμε το «Ύπαγε οπίσω μου» κι αδιαφορούμε, αποσύρουμε τη σκέψη μας όσο το δυνατόν. Στην έλξη, εστιάζουμε τη σκέψη μας στο αντικείμενο και την κρατάμε συγκεντρωμένη εκεί.

Καταλήξαμε λοιπόν, ότι αυτό που έλκει αρχικά είναι η εστιασμένη σκέψη μας, το ενδιαφέρον κι η προσοχή μας που λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός κι η αδιαφορία προκαλεί απώθηση, είναι στην ουσία η απόσυρση της συνείδησης από ένα φαινόμενο κι όταν συμβεί αυτό σταματά κάθε μεταβίβαση ενέργειας. 

Το φαινόμενο αυτό αιωρείται στο αιθερικό άνευ ζωής ωστόσο δεν είναι νεκρό, αν κάποια σκέψη συγκεντρωθεί πάνω του θα του εμφυσήσει και πάλι ενέργεια.

Χρειάζεται να είμαστε συνειδητοί για να ελέγχουμε τη σκέψη μας ώστε να μην ταξιδεύει υποσυνείδητα, γιατί το υλικό που έλκει «εργάζεται» αθόρυβα κι ύπουλα μέσα μας. 

Πριν πέσετε για ύπνο, διώξτε οποιαδήποτε αρνητική σκέψη με οποιοδήποτε τρόπο, κοιμηθείτε με μια θετική σκέψη στο μυαλό και στείλτε σκέψεις υγείας κι αγάπης παντού, θα επιστρέψουν και πάλι σε σας, ο νοών νοήτω.

Φυσικά, μην περιμένετε ότι θα δείτε κάτι στο φυσικό κόσμο επειδή απλά το σκεφτήκατε, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, αντιθέτως είναι σύνθετα και πολύπλοκα κι απαιτούν συνδυασμένες ενέργειες , σκέψης-συναισθήματος-δράσης, πολλές φορές κι αδράνειας, υπομονής, επιμονής, αλλαγής πεποιθήσεων, συνηθειών, προσωπικότητας, προπάντων ευγνωμοσύνης, συμπόνιας κι αγάπης. 

Δίχως αυτά, μην ασχολείστε με τους συμπαντικούς νόμους, είναι προτιμότερο να μη τους γνωρίσετε, τουλάχιστον θα κριθείτε με επιείκεια λόγω άγνοιας.

Με λίγα λόγια, όταν επιθυμούμε κάτι διαφορετικό, πρέπει να αρχίσουμε να ζούμε διαφορετικά. Ο παλιός άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει σε ένα καινούριο κόσμο, πρέπει να γίνει ένας Νέος Άνθρωπος. 

Ο στόχος σας πρέπει να είναι αυτός : Η αυτογνωσία κι η αυτοβελτίωση. Να απορρίψετε κάθε επίπλαστο στοιχείο που έχει προσκολληθεί πάνω σας και να αποκαλύψετε τον εσωτερικό σας μαγνήτη που βρίσκεται στο ναό της καρδιάς. Εκείνος ξέρει τι χρειάζεται να έλξει για την εξέλιξη της προσωπικότητας σας. (Το κείμενο συνεχίζεται στο άρθρο : «Έλξη και συναισθήματα»)
 



Το παρόν άρθρο αποτελεί μέρος της σειράς άρθρων : 
Κωνσταντίνου Σμιξιώτη