Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Σύντομος οδηγός.. μακροζωίας…!!!!

Ποιο είναι το µυστικό για καλοζωία και μακροζωία; Τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε; 

Καθιστική ζωή, καταχρήσεις και κακή διατροφή είναι οι σηµαντικότεροι παράγοντες φθοράς του οργανισµού, που οδηγούν στη συχνή αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και από µικρές ηλικίες. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς και το υπερβολικό άγχος, το πιο φθοροποιό στοιχείο για την ανθρώπινη υγεία, συνθέτει το παζλ των αιτιών που µας µικραίνουν τη ζωή. 

Μηδέν άγαν 
Τίποτα στην υπερβολή. Ο κανόνας αυτός θα πρέπει να κυριαρχεί στη ζωή μας και να ρυθμίζει όλες μας τις δραστηριότητες. Στη χώρα μας λατρεύτηκαν το μέτρο και η αρμονία, και η σοφή επιταγή «μην ξεπερνάς τα όρια» αποτελεί την ασφαλέστερη δικλίδα για μια αρμονική και ασφαλή ζωή. 

Διατροφή, στόχοι ζωής, φιλοδοξίες, κίνηση, ανάπαυση και στρες πρέπει να κυμαίνονται μέσα σε επιτρεπτά και ανεκτά όρια. 

Υγιεινός τρόπος διατροφής 
Η σωστή διατροφή πρέπει να ακολουθείται από την παιδική ηλικία. Τα περισσότερα εκφυλιστικά νοσήματα, καθώς και πολλές μορφές καρκίνου σχετίζονται με την κακή διατροφή (καρδιαγγειακά, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος). 

Το μυστικό είναι η κατανάλωση άφθονων λαχανικών και φρούτων. Ο άνθρωπος ξεκίνησε στη φύση ως φυτοφάγο ον και μετεξελίχθηκε σε παμφάγο. Συνιστάται λοιπόν περιορισμένη κατανάλωση ζωικών τροφών, καθώς και αλατιού και ζάχαρης. 

Αποφυγή καθιστικού τρόπου ζωής 
Όλα τα επιστημονικά δεδομένα σήμερα συνηγορούν στο ότι η ακινησία και ο καθιστικός τρόπος ζωής ευθύνονται για τα περισσότερα καρδιαγγειακά και εκφυλιστικά νοσήματα. Κίνηση δεν σημαίνει πάντα οργανωμένη και συστηματική άσκηση. Αρκεί συχνά το περπάτημα και γενικά κάθε δραστηριότητα που βάζει σε κίνηση το σώμα μας. 

Η οργανωμένη και συστηματική σωματική δραστηριότητα από νωρίς στη ζωή μας συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, του σακχαρώδους διαβήτη, της υπέρτασης, της αρθρίτιδας και άλλων πολλών παθήσεων. 

Προσοχή χρειάζεται στην υπερβολή διότι η έντονη και παρατεταμένη άσκηση έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. 

Υπερβολικό στρες 
Το άγχος και το στρες είναι συνυφασμένα με την επιβίωση του ανθρώπου και τον συνόδευε στη ζωή του από καταβολής του. Αυτό σε κάποιον βαθμό είναι επιθυμητό και παραγωγικό. Είναι επιθυμητό γιατί κρατάει τον οργανισμό μας σε εγρήγορση και τον προφυλάσσει από πολλούς κινδύνους, είναι παραγωγικό διότι προωθεί την ευγενή άμιλλα και τον υγιή ανταγωνισμό που αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο και την εξέλιξη. 

Όμως και εδώ πρέπει να υπάρχει κάποιο μέτρο διότι η υπερβολή οδηγεί σε γρήγορο κάψιμο των ψυχικών αντοχών του ανθρώπου που τον οδηγούν με τη σειρά τους σε ψυχοφθόρο στρες. 

Ανάπαυση και καλός ύπνος 
Η ανάπαυση και ο καλός ύπνος είναι για τον οργανισμό μας απαραίτητα, μιας και κατά τη διάρκεια αυτών ο οργανισμός μας αναπληρώνει τη χαμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας ενέργειά του λόγω των καθημερινών δραστηριοτήτων του ενώ παράλληλα επιδιορθώνει και τυχόν φθορές των οργάνων του που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των καθημερινών δραστηριοτήτων του. 

ΜΟΤΟ 
Διατροφή, στόχοι ζωής, φιλοδοξίες, κίνηση, ανάπαυση και στρες πρέπει να κυμαίνονται μέσα σε επιτρεπτά και ανεκτά όρια.


 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑΣ 

14 λόγοι για τους οποίους οι παλιές ψυχές δυσκολεύονται να βρουν την αγάπη…!!!!

Ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο όχι μόνο είναι αποδεκτό για τους ανθρώπους να είναι ανώριμοι, άπληστοι και εγωιστές αλλά ενθαρρύνεται κιόλας. Και για κάποιον με παλιά ψυχή, αυτό μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις κοινωνικές του δραστηριότητες, πόσο μάλλον στις σχέσεις. 

Οι παλιές ψυχές διαφέρουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ως παιδιά, ενώ το ενδιαφέρον όλων ήταν στο να κουτσομπολεύουν και να τρομοκρατούν άλλα παιδιά, αυτές οι ψυχές ενδιαφέρονταν περισσότερο για συζητήσεις με μεγαλύτερους και σοφότερους για να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν. Δεν τους ένοιαζε το κουτσομπολιό και οι καβγάδες και αντιθέτως περνούσαν τον περισσότερο χρόνο μόνοι τους. 

Έτσι, όσον αφορά τις σχέσεις και τον ρομαντισμό οι παλιές ψυχές τείνουν να απογοητεύονται ξανά και ξανά. 

Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αναρωτιούνται αν κάτι πάει λάθος με τους ίδιους ενώ στην πραγματικότητα είναι απλώς παλιές ψυχές. Και ενώ αυτό είναι κάτι όμορφο, μερικές φορές μπορεί να είναι επώδυνο. Παρακάτω βρίσκονται 14 λόγοι για τους οποίους οι παλιές ψυχές δυσκολεύονται να βρουν την αγάπη. 

1. Περιμένουν πολλά. 
Παρόλο που δεν θέλουν ο σύντροφος τους να είναι τέλειος έχουν προσδοκίες και κάποιες από αυτές θεωρούνται ξεπερασμένες. Όταν τους λέτε κάτι, περιμένουν να το κάνετε και σας εκτιμούν από τις πράξεις και όχι από τα λόγια σας. 

2. Ξέρουν τι θέλουν. 
Ξέρουν ακριβώς τι θέλουν και δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο. Αν παρατηρήσουν πως δεν είστε ο τύπος τους προχωρούν σε κάτι άλλο. Απλώς ξέρουν πως δεν θα βρουν την ευτυχία με λιγότερο. 

3. Εκτιμούν την συζήτηση. 
Δεν έχουν θέση σε ένα κόσμο μηνυμάτων και ανούσιων συζητήσεων. Εκτιμούν τις ώρες συζητήσεων για το νόημα της ζωής, τις αγαπημένες τους αναμνήσεις και τις φιλοδοξίες τους. Μην προσπαθήσετε να ανοίξετε κουβέντα μαζί τους βασιζόμενοι σε κουτσομπολιά. 

4. Θέλουν ρομαντισμό. 
Ο ρομαντισμός είναι πολύ υποτιμημένος στην τωρινή γενιά, κάτι που είναι απογοητευτικό. Δεν περιμένουν τον ψεύτικο ρομαντισμό των ταινιών αλλά αυτόν που απορρέει από τις γλυκές στιγμές. 

5. Έχουν πολλή διαίσθηση. 
Μερικές φορές, η διαίσθηση τους μπορεί να είναι και η αιτία του πόνου τους. Παρόλο που ίσως να μην πείτε πως νιώθετε, θα το καταλάβουν αμέσως από χιλιόμετρα μακριά. Και τίποτα δεν διαλύει την σχέση γρηγορότερα από το να συνειδητοποιείς πως κάποιος δεν νοιάζεται πραγματικά για σένα ή δεν έχει καλούς σκοπούς. 

6. Εστιάζουν στον μεγαλύτερο σκοπό της ζωής. 
Και το μεταφέρουν αυτό στην σχέση τους. Ξέρουν πως υπάρχει ένας βαθύτερος λόγος για την ύπαρξη μας και προτίθενται να συνεχίσουν την έρευνα τους για να τον βρουν και να ανακαλύψουν τον αληθινό στόχο τους. Ενώ απολαμβάνουν τα μικρά πράγματα, η μεγαλύτερη εικόνα είναι αυτή που έχει σημασία και είναι δύσκολο να βρουν κάποιον με την ίδια γνώμη. 

7. Δεν τους ενδιαφέρουν τα ανούσια φλερτ. 
Θέλουν απλώς να βρουν τον άνθρωπο τους και όχι κάποιον μόνο για ένα βράδυ. Και ενώ ίσως ακούγεται ότι παίρνουν τα πράγματα πολύ στα σοβαρά, απλώς θέλουν να βρουν κάποιον με τον οποίο να βρίσκονται στην ίδια σελίδα και θα μπορούσε να είναι η αδελφή ψυχή τους. 

8. Δεν νοιάζονται για τις σύγχρονες συνήθειες. 
Αντί να γνωρίσουν κάποιον στο διαδίκτυο ή σε ένα μπαρ, προτιμούν να βγουν στον κόσμο και να βρουν κάποιον στην βιβλιοθήκη ή σε ένα μέρος που να κοιτά τα αστέρια. Δεν προτιμούν να ξοδεύουν τον χρόνο τους μεθώντας με ανούσια φλερτ. 

9. Επειδή έχουν ενσυναίσθηση, συχνά ελκύουν τους λάθος ανθρώπους. 
Οι τοξικοί άνθρωποι τρέφονται από τα άτομα με ενσυναίσθηση μέχρι να μην τους μείνει καθόλου ενέργεια. Οι παλιές ψυχές πάντα προθυμοποιούνται να τους βοηθήσουν όλους, κάτι που συχνά αποδεικνύεται καταστροφικό. 

10. Έχουν περάσει πολλά. 
Λέγονται παλιές ψυχές για κάποιον λόγο -  τα προβλήματα της ζωής, η παιδική τους ηλικία και άλλες καταστάσεις τους ανάγκασαν να μεγαλώσουν γρηγορότερα από τους υπόλοιπους. Και αυτό το φορτίο τείνει να αποθαρρύνει τους άλλους από το να τους γνωρίσουν. 

11. Δεν παίζουν παιχνίδια. 
Λένε αυτό που νιώθουν. Προτιμούν να είναι νευρικοί και αδέξιοι ενώ εκφράζουν την αγάπη τους παρά να προσποιούνται ότι δεν ενδιαφέρονται ή να αγνοούν μηνύματα για να το παίξουν δύσκολοι. Δεν έχουν χρόνο γι' αυτό. 

12. Δεν ταιριάζουν με την σύγχρονη εποχή. 
Παρόλο που στους περισσότερους αρέσει να μοιράζονται την ζωή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι παλιές ψυχές το αποφεύγουν. Δεν θέλουν να κάθονται με κάποιον που συνεχώς κοιτά το κινητό του αντί να τους μιλά. 

13. Δεν φοβούνται να προχωρήσουν. 
Αν μια σχέση δεν λειτουργεί, δεν θα παραμείνουν σε αυτή ελπίζοντας πως κάτι θα αλλάξει. Δεν θέλουν να είναι αγενείς αλλά θα προχωρήσουν αν είναι να βρουν το άτομο που θεωρούν σωστό. 

14. Έχουν αποδεχτεί τον εαυτό τους. 
Δεν τους νοιάζει αν δεν ταιριάζουν με τις τελευταίες τάσεις της μόδας ή αν κάποιος πιστεύει ότι το στυλ τους είναι περίεργο ή κακόγουστο. Έχουν αποδεχθεί τον περίεργο εαυτό τους. 




Μαγεία Τ. 

Αναρωτιέστε για την μελλοντική σας υγεία; Κοιτάξτε τον σύντροφό σας…!!!!

Αν αναρωτιέστε για το πώς θα είναι η υγεία σας στο μέλλον, οι ερευνητές μας παροτρύνουν να… κοιτάξουμε τον σύντροφό μας. 

Αν θέλετε μια μικρή «πρόβλεψη» για την μελλοντική σας υγεία, μάλλον θα ήταν καλό να κοιτάξετε τον σύντροφό σας.

Τουλάχιστον αυτό είναι το εύρημα νέας επιστημονικής μελέτης από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, στα πλαίσια της οποίας οι ερευνητές εξέτασαν 5,364 ζευγάρια και διαπίστωσαν ότι το 79% ανήκουν στην κατηγορία «μη ιδανικό» για τις μετρήσεις που αφορούν την καρδιαγγειακή υγεία, ακολουθούσαν μια ανθυγιεινή διατροφή αλλά δεν γυμνάζονταν και αρκετά. 

Πώς σας επηρεάζει ο σύντροφός σας; 
Οι ερευνητές κατά την διάρκεια της μελέτης, αναρωτήθηκαν που οφείλεται αυτό το φαινόμενο. Κατέληξαν τελικά ότι ο λόγος μπορεί να κυμαίνεται από απλούς παράγοντες, όπως το ότι ζείτε μαζί με έναν άνθρωπο που αισθάνεστε οικεία και άνετα, έως και πιο περίπλοκους, όπως οι αρνητικές επιδράσεις του ενός συντρόφου στον άλλο. 

«Οι άνθρωποι συνάπτουν σχέσεις για διαφορετικούς λόγους» αναφέρει η Δρ. Samia Mora, συνεργάτης ιατρός στο Brigham and Women’s Hospital και συγγραφέας της μελέτης. 

Είπε ότι πράγματα όπως το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, η διατροφή και οι επιλογές τρόπου ζωής μπορεί να αποτελούν στοιχεία που «δένουν» ένα ζευγάρι. «Κατά κάποιο τρόπο, αυτό έχει νόημα» επισημαίνει η Δρ. Laurie Mintz, καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. 

«Είτε βρίσκεστε σε μια λειτουργική και ευτυχισμένη σχέση είτε όχι, ο σύντροφός σας είναι το άτομο με το οποίο περνάτε την καθημερινότητά σας» επισημαίνει η Δρ. Laurie Mintz. Τα ζευγάρια τείνουν να τρώνε το ίδιο και να έχουν κοινές ασχολίες, είτε να βλέπουν μαζί τηλεόραση είτε να τρώνε φαγητό είτε ακόμα και να καπνίζουν. 

Πώς θα γίνεται η θετική επιρροή στην σχέση; 
Το μήνυμα από αυτήν την μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι μπορείτε να αλλάξετε τόσο την δική σας καθημερινότητα όσο και του συντρόφου σας, επηρεάζοντας θετικά και ωφέλιμα την σχέση. 

Μπορείτε συγκεκριμένα, να ξεκινήσετε από μικρές αλλαγές όπως η επιλογή πιο υγιεινών σνακ και η ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα. Μαζί με εσάς μπορεί να ακολουθήσει και ο σύντροφός σας, επηρεάζοντας τον θετικά. 

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι απλά να ξεκινήσετε. «Κάντε το μόνοι σας, αλλά προσκαλέστε τον σύντροφό σας να σας συνοδεύσει» αναφέρει η Δρ. Laurie Mintz. «Κάντε ένα σχέδιο μαζί, το οποίο μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένας περίπατος μετά το δείπνο σας» προσθέτει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ζευγάρια μπορεί να βρουν ακόμη και βραχυπρόθεσμη ανακούφιση κάνοντας κάποιες αλλαγές μαζί. 




VITA TEAM 

Μήπως είμαι αναβλητική ; Τα στάδια και πώς θα το ξεπεράσετε…!!!!

Υπάρχουν συγκεκριμένα έξι στάδια καθυστέρησης που συνδέονται άμεσα με την αναβλητικότητα και έτσι μπορείτε να τα ξεπεράσετε. 

Όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι με την αναβλητικότητα, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Είμαστε εξοικειωμένοι με την «τέχνη» του να αναβάλλουμε κάτι το οποίο γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνει ή ακόμα ότι θα έπρεπε να έχει γίνει. 

Εξίσου εξοικειωμένοι είμαστε με το γεγονός ότι η αναβλητικότητα μας βλάπτει, ειδικά όταν αναβάλλουμε τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις μας ή πράγματα που είναι επείγοντα και δε μπορούν να περιμένουν.. Τότε γιατί το κάνουμε; 

Ο εγκέφαλος είναι εξοικειωμένος με την αναβλητικότητα 
«Επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος και εξοικειωμένος με την αναβλητικότητα ως ένα βαθμό. Φυσικά έχουμε προγραμματιστεί να εκτιμούμε την άμεση ευχαρίστηση και τις ανταμοιβές συγκριτικά με ένα καθυστερημένο αποτέλεσμα» εξηγεί η Shefali Raina, προπονήτρια υψηλών επιδόσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη. 

«Ο εγκέφαλος νιώθει πιο οικεία και άνετα όταν λειτουργεί βάσει συγκεκριμένων συνηθειών και δράσεων, που απαιτούν την λιγότερη δυνατή προσπάθεια» εξηγεί. 

Η αναβλητικότητα δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, ακόμα και αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας «λένε» το αντίθετο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αναβλητικότητα βασίζεται στο μεταιχμιακό σύστημα, το μέρος του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνο για τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα. 

Σε αυτόν τον τομέα αισθάνεστε φόβο, καθώς και κίνητρο για να επιβιώσετε. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η υπερδραστήρια περιοχή αυξάνει τόσο το άγχος για τις αρνητικές συνέπειες μιας δράσης που φαίνεται ότι είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να ανακουφιστείτε είναι να το… αναβάλλετε επ’ αόριστον. 

Έξι στάδια καθυστέρησης 
«Παρόλο που η αναβλητικότητα προϋποθέτει την καθυστέρηση, όλες οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν απαραιτήτως αναβλητικότητα» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Υπάρχουν έξι στάδια καθυστέρησης : 

Αναπόφευκτη καθυστέρηση: Όταν συμβαίνει κάτι απρόοπτο, όπως η ασθένεια, που δεν σας επιτρέπει να ολοκληρώσετε το έργο σας. 

Καθυστέρηση διέγερσης: Όταν καθυστερείτε να ολοκληρώσετε κάτι, καθώς απολαμβάνετε την αδρεναλίνη από τα χρονικά περιθώρια που στενεύουν για να είστε εντός deadline. 

Ηδονιστική καθυστέρηση: Όταν συμβαίνει κάτι απρόσμενα ωραίο, όπως μια ηλιόλουστη μέρα και αφήνεστε λίγο για να την απολαύσετε. 

Καθυστέρηση λόγω ψυχικής δυσφορίας: Εάν αντιμετωπίζετε κατάθλιψη ή έχετε χάσει κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, είναι πιθανό να αισθανθείτε ότι δεν μπορείτε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο. 

Σκόπιμη καθυστέρηση: Η σκόπιμη καθυστέρηση είναι όταν αναβάλλετε κάτι για συγκεκριμένους λόγους. Μπορεί να μην θέλετε να επικοινωνήσετε με κάποιο συνάδελφό σας όσο βρίσκεστε κολλημένοι στην κίνηση γιατί θέλετε να μην αποσπαστεί η προσοχή σας. 

Παράλογη καθυστέρηση: Εάν το μυαλό σας γεμίζει με άγχος, η γνωστική εξασθένηση είναι μια γνωστή παρενέργεια. 

Πώς θα την ξεπεράσετε 
Ανεξάρτητα από το πόσο αναβλητικοί είστε, μπορείτε πάντα να προσπαθήσετε ώστε να αναλάβετε λίγη παραπάνω δράση.

Μερικοί τρόποι για να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα, περιλαμβάνουν: 

Ηρεμία: Ένα υπερδραστήριο μεταιχμιακό σύστημα μπορεί να σας σταματήσει, οπότε είναι σημαντικό να ηρεμήσετε για να μπορέσετε να αναλάβετε ενεργό δράση. 

Εξοικειωθείτε με τον φόβο: Το κόλπο δεν είναι να αποβάλλετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα από τη συνείδησή σας. Πρέπει να μάθετε να τα προσεγγίζετε και να εξοικειωθείτε μαζί τους, ακόμη και για λίγα λεπτά την φορά. 

Προσέξτε τις λέξεις σας: Ο ευκολότερος τρόπος για να φέρετε την επιθυμητή αλλαγή στην καθημερινότητά σας είναι μέσω της γλώσσας. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το «αλλά» στις προτάσεις σας με το «και» και στην συνέχεια πείτε τις δυνατά. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε έναν διαφορετικό, πιο θετικό τρόπο σκέψης που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το εμπόδιο της αναβλητικότητας. 




VITA TEAM 

Γιατί γινόμαστε πιο επιλεκτικοί όσο μεγαλώνουμε ;

Νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Harvard αποκαλύπτει γιατί γινόμαστε πιο επιλεκτικοί όσο μεγαλώνουμε όπως και από που προέρχεται αυτό το χαρακτηριστικό. 

Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε την τάση να αποζητάμε την παρέα λίγων, ουσιαστικών και ήδη καθιερωμένων φίλων, δίχως να αναζητάμε νέους φίλους. Οι άνθρωποι είναι επίσης πιο πιθανό να κλίνουν προς τις θετικές σχέσεις παρά με τα άτομα που συνήθως προκαλούνται εντάσεις ή συγκρούσεις. 

Είμαστε κατ’ ουσίαν επιλεκτικοί κι ενώ πιστεύουμε πώς αποτελεί μοναδικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard διαπίστωσαν ότι το.. «μοιραζόμαστε» με τους κοντινότερους «συγγενείς» μας τους χιμπατζήδες. 

Όμοια μοτίβα 
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, βασίζεται σε 78.000 ώρες παρατηρήσεων, που έγιναν μεταξύ 1995 και 2016, οι οποίες εξέτασαν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις χιμπατζήδων ηλικίας 15 έως 58 ετών στο Εθνικό Πάρκο Kibale στην Ουγκάντα. Αναλύοντας μια σειρά δεδομένων, οι ερευνητές είδαν ότι οι χιμπατζήδες παρουσίασαν μεγάλο μέρος της ίδιας συμπεριφοράς που επιδεικνύουν οι μεγαλύτεροι άνθρωποι. 

Οι μεγαλύτεροι χιμπατζήδες που μελέτησαν, προτιμούσαν να περνούν περισσότερο χρόνο με άλλους που είχαν αμοιβαία φιλικά συναισθήματα. 

Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να περνούν περισσότερο χρόνο μόνα τους, αλλά αλληλεπίδρασαν με πιο σημαντικούς κοινωνικούς εταίρους, όπως οι μεγαλύτεροι αμοιβαίοι φίλοι τους. Και όπως οι μεγαλύτερο ενήλικες αναζητούν ηρεμία και γαλήνη, έτσι και οι ηλικιωμένοι χιμπατζήδες ήθελαν πιο «θετικές» σχέσεις. 

Οι όροι της κοινωνικο-συναισθηματικής επιλεκτικότητας 
«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι η συμπεριφορά των χιμπατζήδων αντικατοπτρίζει εκείνη των ανθρώπων» αναφέρουν οι ερευνητές. 

Στα πλαίσια της μελέτης εξετάστηκε η προέλευση του χαρακτηριστικού αυτού, το γεγονός δηλαδή ότι δίνουμε προτεραιότητα σε στενές, θετικές σχέσεις καθώς μεγαλώνουμε και αν σχετίζεται με την προσέγγιση της κοινωνικό – συναισθηματικής επιλεκτικότητας. 

Ο όρος αυτός υπογραμμίζει την κεντρική διαδικασία που «κρύβεται» πίσω από την κοινωνικο-συναισθηματική επιλεκτικότητα όσο μεγαλώνουμε, γεγονός που οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος τους τελειώνει και θέλουν να κάνουν το καλύτερο με αυτό που τους απομένει. 




VITA TEAM 

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Ιστορία με νόημα: Ούτε σταγόνα αίματος...!!!!

Ένας επιστήμονας από της Ινδίες, ήθελε να δοκιμάσει μια θεωρία. Χρειαζόταν έναν εθελοντή. Τελικά τον βρήκε, ήταν ένας καταδικασμένος σε θάνατο ο οποίος θα εκτελεστεί με απαγχονισμό. 

Ο επιστήμονας πρότεινε στον καταδικασμένο, το ακόλουθο: Θα συμμετείχε σε ένα επιστημονικό πείραμα που συνίστατο στο να κάνει ένα μικρό κόψιμο στον δάχτυλο, με σκοπό το αίμα του να στάζει σιγά-σιγά, μέχρι την τελευταία σταγόνα. Εξήγησε ότι είχε ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσει, αλλά ότι έτσι κι αλλιώς, ο θάνατός του θα ήταν χωρίς πόνο· ούτε καν θα το προσέξει. 

Ο Καταδικασμένος άνθρωπος δέχτηκε, επειδή ο θάνατος με αυτόν τον τρόπο, ήταν προτιμότερος από το να πεθάνει στην ηλεκτρική καρέκλα. Τον έβαλαν σε ένα φορείο και του έδεσαν το σώμα του για να μην μπορεί να κουνηθεί. Στη συνέχεια έκαναν ένα μικρό κόψιμο στο δάχτυλο και τοποθετήθηκε κάτω από το χέρι του ένα μικρό βάζο αλουμινίου. 

Το κόψιμο ήταν επιφανειακό, μόνο τα πρώτα στρώματα δέρματος, αλλά ήταν αρκετό για να πιστέψει ότι είχε πραγματικά κόψει τις φλέβες του. 

Κάτω από το κρεβάτι, ένα μπουκάλι ορού τοποθετήθηκε με μια μικρή βαλβίδα που ρυθμίζει το πέρασμα του υγρού, με τη μορφή των σταγόνων που έπεφταν στο βάζο. Ο Καταδικασμένος, μπορούσε να ακούσει τον ορό και να μετρήσει κάθε σταγόνα από αυτό που πίστευε ότι ήταν το αίμα του. 

Ο επιστήμονας, χωρίς τον κατάδικο να τον βλέπει, κλείνει τη βαλβίδα, έτσι ώστε ο ορός να μειωθεί, με την πρόθεση να νόμιζε ότι το αίμα του θα τελείωνε. 

Με το πέρασμα των λεπτών το πρόσωπό του έχανε χρώμα, ο ρυθμός της καρδιάς του επιτάχυνε και τον έκανε να χάσει αέρα στους πνεύμονες του. 

Όταν η απελπισία έφτασε στο μέγιστο σημείο της, ο επιστήμονας έκλεισε εντελώς τη βαλβίδα και μετά ο καταδικασμένος έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε. 

Ο επιστήμονας κατάφερε να αποδείξει ότι το ανθρώπινο μυαλό συμμορφώνεται αυστηρά με ό, τι αντιλαμβάνεται και ότι το άτομο το δέχεται, είτε θετικό είτε αρνητικό, ενεργώντας σε όλο το ψυχικό και οργανικό μας μέρος. 

Πάντα πίστευα ότι το μυαλό δεν έχει όρια όταν εξαπατά τον εαυτό του. Χειρότερα ακόμα και όταν δεν καταλαβαίνεις τα πράγματα και κάνεις ό, τι μπορείς για να καταλάβεις, όπως όταν βλέπουμε πράγματα που τα παίρνουμε ως υπερφυσικά αλλά αυτό δεν είναι. 

Πολλές φορές στη ζωή μας έχουμε προβλήματα που φαίνεται να είναι καταστροφικά. Υπάρχει ενδεχομένως κάποιος που μας λέει ότι υπάρχει μια μικρή μικρή πιθανότητα να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, αλλά αποφασίσαμε να πιστέψουμε μόνο αυτά που μπορούμε να αντιληφθούμε και να φανταστούμε. 

Dr. Bernard Lown, Η χαμένη τέχνη της θεραπείας 

"Οποιος σκέφτεται να αποτύχει, έχει ήδη αποτύχει" 

"Οποιος σκέφτεται να κερδίσει, κάνει ένα βήμα μπροστά" 




Επιμέλεια κειμένου : fairy 

Χάσαμε τα κότσια μας και κρυβόμαστε πίσω από οθόνες. Τελικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας...!!!!

Έγιναν οι ζωές μας εμμονικές και φταίμε εμείς γι’ αυτό. Με ένα “hi” φλερτάρουμε, με ένα κλεμμένο απόφθεγμα αγαπάμε και με ένα διαβάστηκε που δεν απαντήθηκε ποτέ ξε-φλερτάρουμε και ξε-αγαπάμε, αγενέστατοι, εγωιστές και κομπλεξικοί. 

«Το είδα και έκανα τρεις ώρες να απάντησω για να μάθει», και τι ακριβώς την έμαθες ρε φίλε; Να χάσει την πίστη της στον έρωτα και στην τελική στους ανθρώπους; Συγχαρητήρια, είσαι «τεράστιος» 

Κάθε συνεδρία πλέον σε ό,τι αφορά ερωτικές σχέσεις έχει να κάνει με: Έκανε like, με έκανε block, τον έκανα unblock, είδε το story μου, έκανε καρδούλα, έκλεισε το προφίλ του, ήταν online, το έκανε seen, απάντησε φατσούλα και ούτω καθεξής… Τι μας συμβαίνει; Που ακριβώς το χάσαμε; 

Κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Υποκρινόμαστε συναισθήματα ή την έλλειψη αυτών αντί να πούμε ή να δείξουμε αυτό που πραγματικά νιώθουμε ή δεν νιώθουμε ξεκάθαρα με πράξεις και ξηγημένα δεν γουστάρω ή σε θέλω. 

Χωρίζουμε με μηνύματα και ερωτευόμαστε με φωτογραφίες που πολλές φορές καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν. Ποστάρουμε τραγούδια και γεμίζουμε «ελπίδα» με ένα ποστάρισμα, άσχετο αν δεν αφορά εμάς ή αν μας έχει κομματιάσει η προηγούμενη απροσδιόριστη συμπεριφορά ή και αδιαφορία. 

Κάνουμε τους αναλυτές και ζούμε στο ψέμα και την υποκρισία μας πίσω από τα «έξυπνα τηλέφωνα» που έκαναν εμάς ηλίθιους και δειλούς. 

Μας χάσαμε. Χάσαμε τα κότσια μας και βρίσκουμε τις εύκολες λύσεις πίσω από συσκευές. Είμαστε πραγματικά άξιοι της μοίρας μας συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου. Τολμήστε γιατί μας έχουν πνίξει στα απωθημένα μας. 

Σχετικό bonus βίντεο από Secret Real Truth για πολλές σκέψεις : 
Της Άντρης Αντρέου 

Μετά τον πόνο, δεν θα είσαι ποτέ πια ίδιος...!!!!

Υπάρχει μια αλήθεια πίσω από κάθε στιγμή που ραγίζει η καρδιά σου. 

Μια αλήθεια που όσο κι αν προσπαθήσεις να αποφύγεις, θα χρειαστεί να την αντιμετωπίσεις. 

Θα έρθεις σε μετωπική μαζί της και δεν θα γλυτώσεις. 

Όλοι θα σου μιλήσουν για το χρόνο που θα επουλώσει τις πληγές σου. 

Για το χρόνο σα γιατρό. Για το χρόνο που θα σε κάνει να το ξεπεράσεις. 

Η αλήθεια όμως είναι πως το σημάδι που σου αφήνει το τραύμα σου, μπορεί να επουλώνεται, όμως ο πόνος που έχεις νιώσει από το τραύμα, σε αλλάζει ολοκληρωτικά, απόλυτα και δεν υπάρχει επιστροφή σε αυτό που ήσουν κάποτε. 

Μετά το τραύμα, μετά τη στιγμή του πόνου, δεν είσαι ποτέ πια ίδιος. 

Κι αυτό, είναι αναμφισβήτητο. 

Μέσα από τις μέρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι να ξαναπατήσεις γερά στα πόδια σου, θα ανακαλύψεις μέσα σου πράγματα που δεν ήξερες για τον εαυτό σου, πράγματα που μπορεί να είχες ξεχάσει. 

Θα ανακαλύψεις την δύναμή σου αλλά και τις αδυναμίες σου. 

Θα ξεκαθαρίσεις τα θέλω σου και τι είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις για να τα ζήσεις. 

Πάνω από όλα, θα επιλέξεις τους ανθρώπους που θα θελήσεις να πορευτούν μαζί σου όταν πια κι εσύ θα ξαναπατήσεις στα πόδια σου. 

Στην παλιά σου ζωή, δεν θα ξαναγυρίσεις ποτέ. 

Μπορεί να κρατήσεις κάποιες συνήθειες, αλλά ολόιδιο δεν θα είναι ποτέ τίποτα. 

Κι αυτό, γιατί θα έχεις αλλάξει εσύ. 

Και δεν είναι κακό να αλλάζεις. 

Ο πόνος, είναι ευεργετικός γιατί σε ξανά-συστήνει με τον ίδιο σου τον εαυτό. 

Κι όταν η έντασή του περάσει, όταν πια δεν χαρακώνει αλλά γρατζουνάει γλυκά.. τότε θα μπορείς να σε ξανακοιτάξεις στον καθρέφτη της ψυχής σου και να αρχίσεις να ζεις από την αρχή. 

Μια καινούρια ζωή, με όλα τα παλιά της σημάδια κι ένα ακόμα.. το καινούριο. 

Μόνο που τώρα πια θα ξέρεις, πως έχει σκληρύνει η ψυχή σου, λίγο ακόμα.. γιατί κάθε κομμάτι της που πονά, πετρώνει. 




About the author 
Στο παρά κάτι των 40, χάραξα πάνω μου μια φράση. Amor Fati. Να αγαπάς την μοίρα. Να ακολουθείς την μοίρα. Να κάνεις την μοίρα σου επιλογή και ζωή. Οι άνθρωποι μου και οι λέξεις μου είναι τελικά η μοίρα μου. Μαμά, φίλη, πρώην στις σχέσεις μου, παρόν στο ότι.. Δεν ζω χωρίς τα παιδιά μου, την θάλασσά μου και τις λέξεις μου. Όνειρο; Μια μέρα η Αθήνα να είναι πολύ μακριά μου.. μέχρι τότε, αφήνω ανεξίτηλα σημάδια με τα λάθη μου και ισορροπώ ατρόμητα ανάμεσα σε φόβους και φοβίες! 
Σοφία Παπαηλιάδου 

Σκορπάς τη δύναμή σου χρόνια τώρα αντί να πεισμώσεις και να “προδώσεις” τις προσδοκίες τους...!!!!

Θυμός, θυμός και πάλι θυμός. 

Απύθμενος, αδυσώπητος, ατελείωτος, βασανιστικός. 

Και όλο αυτό γιατί; 

Γιατί δεν έχουμε μάθει να συμβιώνουμε στην ελευθερία αλλά στην εξάρτηση! 

Εξάρτηση από τους γονείς, εξάρτηση από τους συντρόφους. 

Εξάρτηση που σου στερεί το οξυγόνο σου, την αναπνοή σου, την ίδια σου τη ζωή. 

Παραμένεις θυμωμένος γιατί δεν θέλεις να αποδεσμευτείς από εκείνους. 

Παραμένεις θυμωμένος και χάνεις συνέχεια το χρόνο σου, τις ευκαιρίες που έρχονται, τους ανθρώπους που θέλουν να σε γνωρίσουν, τη ζωή σου την ίδια. 

Θέλει πολύ αγώνα ο απογαλακτισμός! 

Χρειάζεσαι το θάρρος να πάρεις την απόφαση! 

Να έρθεις σε επαφή με αυτό που είσαι μέσα σου και όχι να συνεχίζεις να ικανοποιείς τις προσδοκίες των άλλων! 

Παραμένεις πιστός στα δικά τους θέλω, όχι στα δικά σου γιατί αλλοίμονο δεν γνώρισες ποια είναι αληθινά τα δικά σου! 

Και ο θυμός σου σε βασανίζει, σε κυριεύει ξανά και ξανά κι εσύ ανήμπορος να αντισταθείς. Τον ταΐζεις ξανά και ξανά γιατί δεν ξέρεις να κάνεις κάτι άλλο, τον γυρνάς μέσα σου και τον κάνεις κατάθλιψη. 

Σκορπάς τη δύναμή σου χρόνια τώρα αντί να πεισμώσεις και να “προδώσεις” τις προσδοκίες τους. 

Τα έχεις καταφέρει τόσο καλά στο σήμερα, ακόμα κι αν νομίζεις το αντίθετο κι εσύ γυρεύεις το ίδιο και το ίδιο. 

Μόνο ο ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να επιλέξει κάτι άλλο. 

Ο εγκλωβισμένος άνθρωπος θα κάνει πάντα το ίδιο. (Σκέψου ένα πουλί μέσα στο κλουβί και σκέψου το πουλί έξω απ’ το κλουβί). 

Το μόνο που μπορείς να κάνεις για να ανταποδώσεις στους γονείς σου αυτά που έκαναν για σένα, είναι να τους γυρίσεις την πλάτη και να προδώσεις τις προσδοκίες τους! 

Η ενηλικίωση είναι μια πράξη προδοσίας προς τους γονείς! 

Ελευθερώνομαι όταν προδίδω αξίες, πεποιθήσεις, συμπεριφορές που μου έχουν παραδοθεί και δεν είναι συμβατές με τη δική μου φύση. 

Φέρω τη δική μου ευθύνη της ενηλικίωσής μου! 

Αναλαμβάνω την ευθύνη της απεξάρτησης μου, της ελευθερίας μου! 

Μπορείς να είσαι συνεπής με τη ζωή σου κι ας προδώσεις τις προσδοκίες των γονιών σου ή των συντρόφων σου. 

Το «τίμα τον πατέρα και τη μητέρα σου» είναι να τους τιμήσεις γυρνώντας τους την πλάτη. Να βλέπουν την πλάτη σου και εσύ (το παιδί) να βλέπεις τη ΖΩΗ! 

Αλλιώς καλά θα κρατεί το παιχνίδι του θυμωμένου… γερά θα κρατάς κι εσύ τον εξουθενωτικό θυμό, θα “τιμάς” τις προσδοκίες των άλλων και θα εξακολουθείς να προδίδεις τον ίδιο σου τον εαυτό! 




Μέσα στις δυσκολίες, ανακαλύπτουμε ευκαιρίες...!!!!

Μέσα στις δυσκολίες, ανακαλύπτουμε ευκαιρίες. Όταν η μαλθακότητα της καλοπέρασης (αποτέλεσμα του πολιτισμού μας) μας έχει δώσει τα πάντα και μας έχει πάρει τα πάντα συγχρόνως… Τι κρίμα που κοιτάμε πάντα τι μας έχει δώσει…Αυτά τα δεδομένα, που μπορεί να τα χάσεις σε χρόνο dt. 

Είναι τώρα καιρός να δούμε τι μας πήρε και τι παραδώσαμε μόνοι μας… Να μετρήσουμε τις απώλειες και να ανασυνταχθούμε… 

Κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει συνειδητά, αν δεν μετρήσει το όφελος και την βλάβη… 

Κάποιος φίλος ζήτησε βοήθεια από απόσταση και την έλαβε με ευγνωμοσύνη… Και εγώ ταπεινά ευχαρίστησα τον Θεό που μας έδωσε το δώρο να βοηθάμε πέρα από τον χώρο… 

Για εμένα αυτά τα μικρά θαύματα είναι ευλογία. 

Και οι ευκαιρίες να μην μένουμε άπραγοι, επίσης είναι ευλογία 

Η εποχή θες ? οι κυβερνήσεις θες ? ο αντίχριστος θες ? όποιος και να είναι, σήμερα στοχεύει στην χαρά μας, σε εκείνα τα μικρά καθημερινά πράγματα που μας δίνουν το κάτι παραπάνω στην ζωή μας. Η μουσική, το θέατρο, ο χορός, το καφεδάκι με παρέα, όλα αυτά που είναι οι μικρές μας απολαύσεις φαίνεται να χάνονται σιγά σιγά... 

Και πιστεύω ότι το διαδίκτυο μας δίνει πίσω τις ευκαιρίες μας, απλά πρέπει να το βάλουμε στην ζωή μας και να μην δίνουμε σε κανέναν την ικανοποίηση της στέρησης, μέχρι να χαράξει η νέα ημέρα. Χαμογέλα, λέει το τραγουδάκι, κι αν το χθες ήταν πικρό, χθες ήτανε και πέρασε, 

Το διάβασα στον τοίχο μιας καλής φίλης… 

Ο Βίκτωρ Φρανκλ γράφει στο βιβλίο «Το νόημα της Ζωής», 
«Δυνάμεις πέρα από τον έλεγχο σου μπορούν να σου πάρουν όλα όσα έχεις, εκτός από ένα, την ελευθερία σου να επιλέξεις πως θα αντιδράσεις στην κατάσταση. Δεν μπορείς πάντα να ελέγχεις τι συμβαίνει στη ζωή σου, αλλά πάντα μπορείς να ελέγχεις τι θα αισθανθείς και τι θα κάνεις σχετικά με αυτό που σου συμβαίνει. Έτσι ποτέ δεν μένουμε δίχως τίποτα, εφόσον διατηρούμε την ελευθερία να επιλέξουμε πως θα αντιδράσουμε» 

Το σημαντικό λοιπόν είναι να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με συνείδηση... 

Γιατί το εύκολο είναι να ξαναγυρνάμε στην κατάσταση του ζώου, γυρνώντας τον διακόπτη της ανθρωπιάς μας, απλά για να περάσουμε μια δυσκολία που μας φαίνεται ανυπέρβλητη. Και τότε ξεχνάμε τα πάντα...Οι πράξεις μας δεν έχουν συνείδηση, ο νους μας όμως έχει δικαιολογίες για να τις κάνει. 

Το εύκολο είναι να παγώνουμε τον πόνο, τον θυμό και την ντροπή και τότε οι αντιδράσεις μας γίνονται ζωώδεις... 

Όμως είμαστε Άνθρωποι και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, προκαλώντας την εποχή και τους Νόμους με την αγνωμοσύνη μας για όσες ευκαιρίες δεν πήραμε είδηση. 

Στο σκοτάδι μπορεί να νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι ότι δεν έχουν ευκαιρίες, μα όμως το Φως είναι ακόμα και εκεί που δεν το βλέπουν, τυφλωμένοι από τον φόβο 

Δεν θα σταματήσει η Ζωή μας από μόνη της, εμείς μόνο θα την σταματήσουμε, αναπολώντας τα παλιά μεγαλεία και τις παλιές χαρές, ενώ νέες ευκαιρίες μπορεί να ανοίγονται μπροστά μας. 

Σ’ αυτά τα σκοτεινά χρόνια το ζητούμενο είναι να μην χάσουμε την επαφή με την Ψυχή μας… 

Και εκείνη θέλει να χορέψει, να τραγουδήσει, να μάθει, να θεραπευτεί… 

Η απόσταση δεν είναι εμπόδιο και υπάρχουν τρόποι να της επιτρέψουμε να τα βιώσει όλα αυτά, για όσο διάστημα κρατάει η δυσκολία… 

Η απογοήτευση είναι μέρος του σχεδίου, αλλά όχι του ΘεΪκού Σχεδίου…Και μένει μόνο σε εμάς να αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε, γιατί η ελευθερία επιλογής είναι το πιο ουσιαστικό «δώρο» της Ζωής μας. 

Μερικές φορές δαπανούμε άσκοπα την ελεύθερη βούληση μας και κάνουμε πράγματα που κανακεύουν τον εγωισμό μας. Και μπορεί και να χάσουμε τον δρόμο μας…

Μα κι αυτό επιλογή είναι…απλά ξεχνάμε μερικές φορές που ξεκινά η επιλογή, με βάση την ελεύθερη βούληση μας, και που τελειώνει η ασυνειδησία μας με βάση την ελευθερία μας να βλάπτουμε τον Εαυτό μας και τους άλλους. 

Στα δύσκολα χρόνια ενός εγκλεισμού, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε το ηθικό μας ψηλά. Το μη ορατό άγχος που καταλαμβάνει ορισμένες ομάδες της κοινωνίας μας είναι χειρότερο και από τον ιό, γιατί ενώ προσπαθούν να προστατέψουν τον οργανισμό τους, αφήνουν εκτεθειμένο τον ψυχικό τους κόσμο… 

Ας προσέχουμε τον ύπουλο εχθρό… Αυτόν που δεν φαίνεται, και επειδή δεν φαίνεται, δεν παίρνουμε τα μέτρα που χρειάζονται για να τον αντιμετωπίσουμε… 

Ας εκμεταλλευθούμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, γιατί ποτέ ο Θεός δεν στέλνει ένα «δηλητήριο», χωρίς να μας έχει δώσει και το «αντίδοτο» του… 

Καλημέρα… τίποτα καλό δεν θα γίνει, που δεν το έχουμε κάνει εμείς πρώτα.