Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Νοερή Απεικόνιση - Ένας τρόπος για να ξαναγγίξουμε τα όνειρά μας.....!!!!!!!!!!!

Υπάρχουν όνειρα ζωής που τα αφήσατε πίσω. Επιτρέψατε να ξεχαστούν. Αυτό ήταν μία μικρή προδοσία σε εσάς. Ποιο είναι το όνειρο που θέλετε να κατακτήσετε; Βρείτε το και αισθανθείτε σίγουρη για αυτό που θέλετε. Μην πέσετε στη παγίδα να πείτε αμάξι, σύντροφο και ότι άλλο επιθυμείτε. Θα δουλέψουμε την επιθυμία σας με ένα άλλο τρόπο, πιο βαθύ.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ποθείτε να αποκτήσετε ένα σύντροφο. Δεν εστιάζεστε μόνο σε αυτό, αναλογιστείτε τι ποιότητες χρειάζεστε για να τον έλξετε. Να ανοίξετε το επικοινωνιακό σας κομμάτι; να αφυπνίσετε τη θηλυκή σας ενέργεια; 

Αρχίστε να ενδυναμώνετε το κομμάτι του εαυτού σας που είναι αδύναμο, που σας βάζει τρικλοποδιά, γιατί ότι και να ξεκινήσετε το κομμάτι αυτό δεν νιώθει ικανό να συνεχίσει. Το πρώτο λοιπόν που χρειάζεται να αντιληφθείτε είναι τι σας λέει η αυτόματη σκέψη. «δεν θα τα καταφέρεις», «ποιος θα διαλέξει εσένα;» 

Αυτές οι σκέψεις οι οποίες κρύβουν ριζωμένες πεποιθήσεις δεν βοηθούν να γειωθεί τίποτα θετικό στο πεδίο σας. Κάθε φορά που αντιλαμβάνεστε μια τέτοια σκέψη αλλάξτε άμεσα την εικόνα βλέποντας κάτι θετικό για εσάς. 

Ότι βάλετε στόχο φροντίστε να το οραματίζεστε καθημερινά δουλεύοντάς το με όλες τις αισθήσεις σας. Μία ακόμη εξαιρετική άσκηση, είναι μόλις ξυπνάτε το πρωί να πηγαίνετε στον καθρέπτη σας και να ρωτάτε τον εαυτό σας «Τι χρειάζομαι σήμερα για να μου φέρει πιο κοντά το στόχο μου;» Αυτή η άσκηση είναι μία δέσμευση που χρειάζεται να κάνετε κάθε μέρα και να κάνετε πράξη ότι σας ζητήσει το υποσυνείδητο. Δεν πρέπει να σπάσετε για κανένα λόγο την ενέργεια εμπιστοσύνης και έλξης που καλείτε. 

Σημαντικό είναι, πριν ξεκινήσετε αυτή τη δέσμευση, να δηλώσετε στον εαυτό σας, ότι θα κάνει μόνο ότι είναι καλό για εσάς, που σας κρατά ασφαλή, προστατευμένη, υγιή και χαρούμενη. 

Ανακεφαλαιώνοντας ο τρόπος για να έλξετε δεν είναι μόνο η εστίαση στο αντικείμενο του πόθου σας αλλά η εσωτερική ενδυνάμωση πληγωμένων ή αδύναμων σημείων σας. Η καθημερινή φροντίδα του εαυτού σας, η αγάπη για εσάς, η πίστη στα όνειρά σας είναι ο πιο ισχυρός μαγνήτης προσέλκυσης. 




Κρυσταλλοθεραπεία: ο πιο οικονομικός τρόπος να πετύχετε τους στόχους σας.....!!!!!!!!

Κρυσταλλοθεραπεία : ο πιο οικονομικός τρόπος να πετύχετε τους στόχους σας.

Οι κρύσταλλοι και τα ορυκτά μπορούν να γίνουν μεγάλοι καθοδηγητές στην ζωή μας. 

Να φέρουν αλλαγές στο τρόπο που ως τώρα αντιλαμβανόμασταν και εκφραζόμασταν στην ζωή μας. 

Ο λόγος που έχουν τόσο βαθιά επιρροή είναι πως έχουν πολλά κοινά με μας.Σας φαίνεται περίεργο. Σε φυσικό επίπεδο, μόνο μερικά από τα ιχνοστοιχεία που έχουμε στο σώμα μας να σκεφτούμε, αμέσως θα συνειδητοποιήσουμε πολλά : Θείο, φθόριο, ασήμι, χρυσός, φώσφορος, σίδηρο, χαλκός και αλλά πολλά. 

Μην ξεχνάτε ότι είμαστε παιδιά του σύμπαντος και άρα τα σώματα μας είναι συμπαντικές μικρογραφίες.Οι κρύσταλλοι και τα ορυκτά είναι γέφυρες αυτής της σύνδεσης. 

Οι θεραπείες που ακολουθούν είναι απλές, μπορείτε να τις πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και το κόστος αγοράς των κρυστάλλων είναι ιδιαίτερα προσιτό. Μπορείτε να βρείτε αρκετά καταστήματα σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας (κάποια δίνουν και τη δυνατότητα online αγορών για εσάς που είστε πιο μακριά) και δεν χρειάζεται να επενδύσετε σε ένα μέγεθος κρυστάλλου που θα είναι πολύ ακριβό. 

Μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του καταστήματος Αλμπαντάκης (www.albandakis.gr), να πάτε στην κατηγορία «Λίθοι για κρυσταλλοθεραπεία» και να βρείτε κρυστάλλους από 1€ (ενδεικτικά σας αναφέρουμε Αιματίτης 1€, Αμέθυστος 3€, Λάπις Λάζουλι 3€, Οψιδιανός 1€). 

Για να γεμίσετε ενέργεια 
Ακουμπήστε στην κοιλιά σας ένα πορτοκαλί καλσίτη και σε κάθε εισπνοή νιώστε την πλούσια ζωτική του ενέργεια να γεμίζει την κοιλιά σας και να επεκτείνεται σταδιακά σε όλο σας το σώμα με την εκπνοή. 

Για Αϋπνία ή για βαθιά χαλάρωση 
Τοποθετήστε ένα αμέθυστο πάνω από το κεφάλι σας στο μαξιλάρι. Κλείστε τα μάτια σας και οραματιστείτε την ενέργεια του σαν απαλά κύματα, να γεμίζουν το κεφάλι σας και σιγά σιγά όλο το σώμα. Εισπνεύστε και εκπνεύστε χαλαρά νιώθοντας όσο μπορείτε πιο πολύ την χαλαρωτική ενέργεια του αμέθυστου. 

Για να προστατευτείτε από αρνητικές εισβολές 
Ακουμπήστε μία μαύρη τουρμαλίνη στο κάτω μέρος τις κοιλιά σας πάνω στο ηβικό οστό και λίγο κάτω από τον αφαλό ακουμπήστε ένα σιδηροπυρίτη. Οραματιστείτε την μαύρη τουρμαλίνη να καίει ότι κακό νιώθετε πως πάει να σας επηρρεάσει. Τελειώνοντας συνεχίστε τον οραματισμό βλέποντας το σιδηροπυρίτη να ντύνει το σώμα σας ενεργειακά, δημιουργώντας μια πανοπλία ώστε να μην μπορεί να εισέλθει οτιδήποτε αρνητικό. 

Για να πάρετε θάρρος 
Τοποθετήστε πάνω στο ηλιακό σας πλέγμα περίπου εκεί που είναι το στομάχι σας, ένα μάτι της τίγρης, νιώστε τη ζεστή του ενέργεια να γεμίζει την κοιλιά σας και στην συνέχεια όλο σας το σώμα. Μπορείτε στην συνέχεια να οραματιστείτε ένα ζώο που για εσάς αντιπροσωπεύει την δύναμη και το θάρρος όπως το λιοντάρι. Αφεθείτε για λίγα λεπτά να νιώσετε βαθιά την ενέργεια αυτού του ζώου που εσείς επιλέξατε εισπνέοντας και εκπνέοντας συνειδητά στην κοιλιά σας. 

ΤΙ ΜΠΟΥΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ 
Πορτοκαλί Καλσίτης : Θρέφει την ζωτική ενέργεια σε όλα τα επίπεδα ακόμα και το φυσικό σώμα που μπορεί να έχει εξασθενήσει μετά από κάποια ασθένεια η υπερκόπωση. 

Αμέθυστος: Δίνει βαθιά ηρεμία και χαλάρωση καθησυχάζει τους φόβους και φέρνει αυτοέλεγχο. 

Μαύρη τουρμαλίνη: Εξαιρετικά προστατευτικό ορυκτό από κάθε είδος αρνητικής επιρροής. Βοηθάει γενικά σε νευρικές κατάστασεις. 

Σιδηροπυρίτης: Δυναμώνει γενικά σε όλα τα επίπεδα και είναι ένας μεγάλος προστάτης της αύρας. 

Μάτι της τίγρης: Φέρνει αυτοπεποίθηση, θέληση και διάθεση για καινούργια ξεκινήματα. Όπως και χαρά και αγάπη για την ζωή. 

Κάθε άσκηση μπορεί να γίνει από 10 έως 30 λεπτά. 

Μπορεί να είσαστε ξαπλωμένη και να εναποθέσετε τους κρυστάλλους στο σώμα σας. 

Εναλλακτικά μπορείτε να είστε καθιστή με ίσια την σπονδυλική σας στήλη και να τους κρατάτε στα χέρια σας. 

Τα ορυκτά σας να είναι οπωσδήποτε ενεργειακά καθαρισμένα και προγραμματισμένα (Σε ένα διάφανο μπολ που έχετε προσθέσει νερό και μια πρέζα χοντρό αλάτι Βυθίστε τα ορυκτά σας κι αφήστε τα από 1 έως 3 ώρες. Ξεβγάλτε τα, κρατήστε τα στα χέρια σας και νιώστε ότι τα γεμίζετε με φώς κι αγάπη. Και μεταφέρετε τους το μήνυμα για το τι θέλουν να ενεργοποιήσουν στη ζωή σας, πχ να φέρουν την αγάπη και τον έρωτα). 

Όποια τεχνική και να επιλέξετε το βασικό είναι να την πράξετε με πίστη στον εαυτό σας, εμπιστοσύνη στην ενέργεια του σύμπαντος και θετική διάθεση προς την εκπλήρωση τους. Η κάθε μέρα σας περιμένει για να γίνετε οι δημιουργοί της, μην την διαψεύσετε φτιάξτε την μέρα σας την ζωή σας την ύπαρξή σας. 





Αρωματοθεραπεία για την ψυχή.....!!!!!!!!!

Τα αιθέρια έλαια είναι η ψυχή των φυτών και η "δόνηση" που εκπέμπουν μας "συντονίζει" σε όλα μας τα επίπεδα. 

Η ομορφιά μας δεν εξαρτάται μόνο από την εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά από το πόσο όμορφες αισθανόμαστε μέσα μας. Αυτή είναι η πραγματική πηγή της ομορφιάς και της λάμψης μας. Αν αισθανθούμε πραγματικά συνδεμένες με αυτήν την εσωτερική πηγή θα λάμψουμε και θα έλξουμε σίγουρα την προσοχή και τον θαυμασμό των άλλων. 

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να συνδυάσουμε την εξωτερική ομορφιά με την εσωτερική, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Για να το πετύχουμε αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε τους μαγικούς βοηθούς της φύσης, που είναι τα αιθέρια έλαια, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να δρουν αποτελεσματικά σε όλα μας τα επίπεδα. 

Γεράνι (penargonioum roseun asperum): νότα μεσαία 
Για το δέρμα: είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος και είναι ιδανικό για τα τα ξηρά και ώριμα δέρματα με ρυτίδες. 

Σε ψυχολογικό επίπεδο: βοηθά να διώξουμε την κατάθλιψη και το άγχος. 

Σε ενεργειακό επίπεδο: Πλανήτης Αφροδίτη, στοιχείο νερό. Φέρνει αγάπη και ξυπνά τη θηλυκή ενέργεια. 

Τριαντάφυλλο (rosa centifolia) : νότα χαμηλή 
Για το δέρμα: Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος και ιδιαίτερα για τα ξηρά δέρματα. Βοηθά επίσης τα ερεθισμένα και ευαίσθητα δέρματα και είναι εξαίρετο για τα γερασμένα. 

Σε ψυχολογικό επίπεδο: Καταπραΰνει τις τάσεις κατάθλιψης, τη νευρική υπερένταση και το στρες, όπως επίσης και τις διαταραχές στον ύπνο έως και την αϋπνία. 

Σε ενεργειακό επίπεδο: Πλανήτης Αφροδίτη, στοιχείο νερό. Φέρνει αγάπη και τύχη στη ζωή μας, εδραιώνει τη γενική υγεία και ξυπνά την πνευματική μας υπόσταση. 

Μύρο (commifora myrrha): νότα χαμηλή 
Για το δέρμα: είναι ένα αιθέριο έλαιο εξαιρετικά αναζωογονητικό για το δέρμα, δρα όμως και ως αντιφλεγμονώδες. 

Σε ψυχολογικό επίπεδο: βοηθά να οραματιστούμε τον καινούριο μας εαυτό και να πάρουμε ώθηση να τον κάνουμε πράξη. 

Σε ενεργειακό επίπεδο: ξυπνά το πιο βαθύ μας ενεργειακό κομμάτι. Φέρνει υγεία και προστασία. 

Αρωματοθεραπευτική συνταγή για αναζωογόνηση και θρέψη του δέρματος του προσώπου: 

30 ml λάδι βάσης, που αποτελείται από τα εξής: 

10 ml λάδι νυχτολούλουδο, 

10 ml λάδι jojoba, 

10 ml λάδι argan και 

1 κάψουλα φυτικής βιταμίνης Ε 

Και από τα εξής αιθέρια έλαια: 

6 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο, 

7 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι και 

5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρο. 

Είναι πολύ βασικό όταν χρησιμοποιείτε το λάδι σας πριν από το βραδινό ύπνο, να το απλώνετε στο πρόσωπό σας με αγάπη και να μένετε λίγα λεπτά μπροστά στον καθρέπτη, λέγοντάς σας ότι σας αγαπάτε και ότι τώρα η ομορφιά σας εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδά σας. 

Αμέσως μετά τη χρήση του λαδιού το οποίο έχετε απλώσει στο πρόσωπό σας, μπορείτε να αραιώσετε σε μία πολύ μικρή ποσότητα αμυγδαλέλαιου (ένα κουταλάκι του γλυκού) 1 σταγόνα γεράνι και 1 σταγόνα τριαντάφυλλο και να το απλώσετε στο ενεργειακό κέντρο της καρδιάς σας (που βρίσκεται στο κέντρο του στήθους) κάνοντας δεξιόστροφες κινήσεις, έτσι ώστε να ανοίξετε, να γλυκάνετε και να ζεστάνετε την καρδιά σας. 

Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε ακόμα πιο όμορφη. 

Προσοχή: 
1.Βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι επιμελώς καθαρισμένο πριν απλώσετε το λάδι. 

2.Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια (τουλάχιστον έως και τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, μετά μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή του αρωματοθεραπευτή σας.) 

3.Τα αιθέρια έλαια που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι βιολογικά. 

Λίγο new age: απλοί τρόποι να διώχνεις την αρνητική ενέργεια 
Η καινούργια χρόνια είναι πάντα μία τέλεια ευκαιρία να αισθανθούμε ξανά τι είναι σημαντικό στη ζωή μας που ίσως χάθηκε στις υπερβολές. Να στραφούμε σε εμάς, στον εσωτερικό μας εαυτό και να βρούμε την ουσία μας. Να ανακαλύψουμε το παιδί, την ιδεαλίστρια, την έφηβη, την αποφασιστική γυναίκα, την ζεστή θηλυκή ενέργεια που όλες έχουμε μέσα μας. 

Ήρθε η ώρα να μας φροντίσουμε έμπρακτα μέσα στην καθημερινότητα μας. Να πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε: 

1. Μόλις ξυπνήσετε το πρωί, πιείτε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λίγες σταγόνες λεμόνι. Θα βοηθήσει να καθαρίσει όλο το πεπτικό σύστημα και αυτό σημαίνει καθαρός οργανισμός από τοξίνες, σημαίνει ενέργεια, σημαίνει αναζωογόνηση. 

2. Επαναλαμβάνετε κάθε ημέρα μπροστά στον καθρέφτη σας πόσο σας αγαπάτε και σας παρακαλώ μην πέσετε στην παγίδα να το θεωρήσετε εγωιστικό γιατί ο μόνος τρόπος να σας αγαπήσουν οι άλλοι είναι να αγαπήσετε εσείς πρώτα το εαυτό σας. Αν εμείς δεν προσφέρουμε απλόχερα αγάπη στον εαυτό μας κανείς δεν θα μας δώσει. 

3. Κάνετε καθημερινά ένα μικρό διαλογισμό χαλάρωσης που θα σας γαληνέψει και θα φορτίσει ξανά τις "μπαταρίες" σας με καθαρή ενέργεια. Φροντίστε τα λίγα λεπτά του διαλογισμού να μην σας ενοχλήσει κανείς. 

4. Για να συγκεντρωθείτε στο διαλογισμό δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα που σας εμπνέει όπως ένα αναμμένο κερί, ένα χαλαρό μουσικό κομμάτι που αγαπάτε. Καθίστε σε μια άνετη στάση πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές νιώθοντας σε κάθε αναπνοή να αποφορτίζεστε από οποιαδήποτε ένταση. 

Οραματιστείτε έναν ήλιο πάνω από το κεφάλι σας να σας ζεσταίνει γλυκά, αφήστε την θερμή του ενέργεια να διοχετευτεί σταδιακά σε όλο σας το σώμα. Βιώστε όσο μπορείτε πιο πολύ τη θαλπωρή του ήλιου. 

5. Όταν νιώθετε μπλοκαρισμένη από αρνητικές ενεργειακές επιρροές, βάλτε 2 χούφτες χοντρό αλάτι μέσα σε ένα δοχείο και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και όσο γάλα χρειάζεται για να γίνει μία πάστα. 

Τρίψτε με αυτό το υλικό το σώμα σας επιμελώς νιώθοντας ότι απορροφά όλες τις αρνητικές επιρροές από το σώμα και την αύρα σας. Ξεπλυθείτε οραματιζόμενη το νερό να παρασέρνει μέχρι και τον τελευταίο κόκκο αρνητικότητας ακόμα και από τα κύτταρά σας. 

6. Πριν κοιμηθείτε κάνετε την ανασκόπηση της ημέρας που πέρασε αναγνωρίζοντας όσο μπορείτε πιο καθαρά τη συμπεριφορά σας στις διάφορες καθημερινές καταστάσεις. 





Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Μεγάλη Παρασκευή + Έθιμα....!!!!!!!

           
Η Εκκλησία θυμάται τα Άγια Πάθη.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. 

Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη. Σχετικά τα τροπάρια: «Ο ευσχήμων Ιωσήφ...», και «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον...».

Όταν ο Κύριος απέθανε, το σώμα Του μπήκε στον τάφο, η δε ψυχή του ενωμένη με την Θεότητά του κατήλθε στον Άδη και αφού τον νίκησε απελευθέρωσε τις ψυχές. Και την τρίτη ημέρα ενώθηκε και πάλι η Ψυχή με το Σώμα και το Σώμα Ανέστη εκ Νεκρών. Έτσι νικήθηκε ο Άδης και ο θάνατος.

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητή. Τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…».

Στη συνέχεια γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου, εκτός του ναού και στα όρια της Ενορίας. 

Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ' 62-66): Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Κύριος σε μία αποστροφή των λόγων του είχε πει ότι σε τρεις μέρες θα αναστηθεί. Ο Πιλάτος τους δίνει την άδεια.

Τροπάρια
Ο ευσχήμων Ιωσήφ
από του ξύλου καθελών
το άχραντόν σου σώμα,
σινδώνι καθαρά
ειλήσας και αρώμασιν,
εν μνήματι καινώ
κηδεύσας απέθετο.

Ότε κατήλθες προς τον θάνατον,
η ζωή η αθάνατος,
τότε τον άδην ενέκρωσας
τη αστραπή της Θεότητας·
ότε δε και τους τεθνεώτας
εκ των καταχθονίων ανέστησας,
πάσαι αι δυνάμεις
των επουρανίων εκραύγαζον·
Ζωοδότα Χριστέ
ο Θεός ημών, δόξα σοι.

Εγκώμια
Η ζωή εν τάφω
κατετέθης, Χριστέ,
και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο,
συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην.

Άξιον εστί
μεγαλύνειν σε των πάντων κτίστην·
τοις σοις γαρ παθήμασιν έχομεν
την απάθειαν, ρυσθέντες της φθοράς.

Αι γένεαι πάσαι
ύμνον τη ταφή σου
προσφέρουσι, Χριστέ μου.

Ω γλυκύ μου έαρ,
γλυκύτατον μου τέκνον,
που έδυ σου το κάλλος;

Έθιμα
Στη Σκιάθο και σε όσες περιοχές ακολουθούν το Αγιορείτικο τυπικό η περιφορά του Επιταφίου γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου.

Στη Ναύπακτο, η περιφορά του Επιταφίου συνδυάζεται με ρίψη πυροτεχνημάτων στο λιμάνι, σε ανάμνηση της ηρωικής προσπάθειας του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει την τουρκική ναυαρχίδα στο χώρο αυτό.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ομάδες παιδιών γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το μοιρολόι «Σήμερα μαύρος ουρανός», γνωστό και ως «Μοιρολόι της Παναγίας». Σε πολλές περιοχές της χώρας τα κορίτσια της ομάδας κρατούν ένα στεφάνι, πλεγμένο με λουλούδια εποχής, το οποίο στη συνέχεια το εναποθέτουν είτε στον Επιτάφιο, είτε στον τάφο του προσφάτως αποβιώσαντος ενορίτη. Τα Κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής τείνουν σήμερα να εκλείψουν.

Στην Κέρκυρα, η περιφορά των Επιταφίων ξεκινά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. Μέχρι της 9:30 το βράδυ, από κάθε εκκλησία βγαίνει ο Επιτάφιος με την απαραίτητη μπάντα της ενορίας, τις χορωδίες, τους πιστούς. Τελευταίος βγαίνει ο μεγαλοπρεπέστατος επιτάφιος της Μητρόπολης.

Στη Θράκη, ένα από τα έθιμα είναι και το «κάψιμο του Ιούδα». Οι νεότεροι συνήθως, αφού φτιάξουν το ομοίωμα του Ιούδα, το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν κλαδιά. Τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την περιφορά του Επιταφίου, θα βάλουν φωτιά στα κλαδιά αυτά και θα «κάψουν» τον Ιούδα. Συνηθίζεται μέρος της στάχτης αυτής, να το ρίχνουν στα μνήματα.

Στη Νέα Πέραμο Καβάλας, κατά την περιφορά του επιταφίου, οι κάτοικοι σε κάθε γειτονιά της πόλης αναβιώνουν ένα πολύ παλιό έθιμο: καίουν από ένα ομοίωμα του Ιούδα, τη στιγμή που η πομπή του επιταφίου περνάει από τους δρόμους. Ολόκληρη η πόλη εκείνη τη νύχτα φωτίζεται από τις δεκάδες φωτιές, που ανάβουν οι κάτοικοι, στέλνοντας έτσι το μήνυμα της κάθαρσης, αλλά και της αιώνιας ανάστασης.

Στη συνοικία Καμίνι της Ύδρας, ο Επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η ακολουθία του.

Στη Ζάκυνθο, το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, πλήθος πιστών συμμετέχει στην περιφορά του Εσταυρωμένου που διασχίζει όλη την πόλη. Στις 2 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου εκτός από τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται και η εικόνα της «Mater Dolorosa», δηλαδή της Παναγίας του Πάθους. Η λιτανεία διασχίζει σχεδόν όλη την πόλη και επιστρέφει στην πλατεία Σολωμού, όπου, πάνω σε βάθρο, ο Μητροπολίτης ευλογεί τον κλήρο και το λαό με τον Εσταυρωμένο. Η λιτανεία καταλήγει στον ίδιο ναό, όπου γίνεται η εναπόθεση του Χριστού στον Επιτάφιο.

Στην Αμοργό, τη Μεγάλη Παρασκευή προσφέρονται ψωμί, ελιές και νηστίσιμα γλυκά και κατά την περιφορά του Επιταφίου οι γυναίκες ραίνουν την πομπή με αρώματα.

Στην Ίο, μετά την Αποκαθήλωση, οι νέοι του νησιού παίζουν τις «μπάλες», ένα παιχνίδι με μικρές σιδερένιες κόκκινες και πράσινες μπάλες. Κατά την Περιφορά των Επιταφίων των δύο Ενοριών του νησιού, τα Εγκώμια ψάλλονται από χορωδίες γυναικών και κοριτσιών.

Στο χωριό Πλάκες της Μήλου το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Χριστού.

Στην Πάρο, η περιφορά του Επιταφίου κάνει δεκαπέντε στάσεις. Σε καθεμία από αυτές φωτίζεται κι ένα σημείο του βουνού, όπου τα παιδιά ντυμένα ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση.

Στο χωριό Πύργος της Σαντορίνης, μετά την Αποκαθήλωση βγαίνει το «Τάνταλο» στους δρόμους του χωριού για να αναγγείλει το γεγονός και οι καμπάνες ηχούν πένθιμα. Η περιφορά του Επιταφίου σημαίνεται από μικρές φωτιές σε λυχναράκια. Οι γυναίκες από τις αυλές των σπιτιών ραίνουν την πομπή του Επιταφίου με ροδόνερο.

Στη Σύρο, οι Καθολικοί επιτάφιοι από τις εκκλησίες των Ευαγγελιστών και του Αγίου Γεωργίου συναντώνται με τους Ορθόδοξους από τους ναούς της Μητροπόλεως (Μεταμόρφωσης) του Αγίου Νικολάου και της Κοιμήσεως, μετά το τέλος της περιφοράς στην κεντρική πλατεία Μιαούλη. Ακολουθεί κατανυκτική δέηση και ψάλλονται τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου και Ιεροψάλτες.

Στην Τήνο, οι περιφορές των Επιταφίων στη Χώρα συγκλίνουν στη μαρμάρινη εξέδρα της παραλίας, ενώ ο Επιτάφιος της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου καταλήγει μέσα στη θάλασσα, στην περιοχή Καλάμια στα Κιόνια.

Στη Μονή του Προφήτου Ηλία, στο Άγιο Πνεύμα Σερρών, που βρίσκεται σ' ένα λόφο πάνω από το ομώνυμο χωριό, αναβιώνει το έθιμο της Αποκαθήλωσης του Κυρίου.




9 Τρόποι για να Προστατευθείτε από τα Συναισθηματικά Βαμπίρ....!!!!!!!!

Tα συναισθηματικά «βαμπίρ» είναι εκείνοι οι άνθρωποι που με τον τρόπο τους «ρουφούν» συναισθηματικά τους οικείους ή γενικά τους γύρω τους, απομυζώντας τους δύναμη, διάθεση, ενέργεια, συναίσθημα. 

Φυσικά κανείς δε θέλει να παραδεχτεί ότι μπορεί να πέσει θύμα τέτοιων ανθρώπων και τέτοιας κακής ψυχολογικής μεταχείρισης, δυστυχώς όμως, καθένας μπορεί να πιαστεί στην παγίδα… Ο λόγος;

Επειδή όλοι έχουμε παρόμοια ψυχολογικά χαρακτηριστικά και ανάγκες, που μας καθιστούν, κατά κάποιον τρόπο, ευάλωτους σε διάφορες επιρροές. 

Για παράδειγμα, όλοι είμαστε κοινωνικά όντα με τη βασική, κινητήρια ανάγκη να κάνουμε συναισθηματικούς δεσμούς, να δίνουμε και να παίρνουμε αγάπη. Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι με εντονότερες συναισθηματικές ανάγκες που είναι παράλληλα και πιο ευάλωτοι σε εξωτερικές πιέσεις, οπότε αυτοί οι άνθρωποι έχουν λιγότερη αντίσταση στα συναισθηματικά βαμπίρ.

Σύμφωνα με τον Abraham Maslow, όλοι οι άνθρωποι έχουν βασικές ψυχολογικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν για την εξέλιξη μας. Τα συναισθηματικά βαμπίρ εκμεταλλεύονται αυτές ακριβώς τις ανάγκες και «πατούν» πάνω στις ανθρώπινες αυτές ανάγκες.

Ποιες είναι οι πανανθρώπινες ανάγκες;
· Σιγουριά και ασφάλεια, ώστε να αναπτυχθεί ο φυσικός και ο ψυχολογικός εαυτός του ανθρώπου.

· Αυτονομία

· Έλεγχος των πραγμάτων στη ζωή

· Αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση που κατακτώνται όταν κανείς πετυχαίνει τους στόχους του και ξεπερνά διάφορες δυσκολίες

· Να είναι μέλος μιας ομάδας ή κοινότητας

· Να έχει κοινωνική αναγνώριση και σεβασμό από άλλους

· Να έχει στόχους στη ζωή του, να θεωρεί ότι η ζωή του έχει νόημα.

Αν οι παραπάνω ανάγκες για κάποιον λόγο δεν καλύπτονται έστω και σε κάποιο βαθμό, το άτομο γίνεται ευάλωτο και έλκεται από οποιονδήποτε του τάζει ότι μπορεί να του καλύψει αυτές τις ανάγκες. Και μόνο να συνειδητοποιήσει κανείς αυτόν το βασικό μηχανισμό είναι αρκετό για να προσέξει ποιους ανθρώπους βάζει στη ζωή του και τι τους επιτρέπει να κάνουν.

Η Παγίδα της Συναισθηματικής Εκμετάλλευσης : Πώς οι άνθρωποι δίνουν ‘λογικές’ εξηγήσεις σε παράλογες συμπεριφορές

Αίσθημα Ανταλλαγής και Οφειλής – Μήπως αισθάνεστε ότι ''χρωστάτε'' σε κάποιον χάρη; Τότε ο κανόνας «αίσθημα ανταλλαγής και οφειλής» που διέπει τις ανθρώπινες συνδιαλλαγές έχει τεθεί σε εφαρμογή! Ο ίδιος κανόνας ισχύει τόσο στο μάρκετινγκ (δωρεάν δείγματα προϊόντων) όσο και στις ανθρώπινες σχέσεις (κάποιος σας κάνει μια χάρη που δεν του τη ζητήσατε και μετά ζητάει αντάλλαγμα).

Τα συναισθηματικά βαμπίρ συχνά εμφανίζονται με ένα χαμογελαστό προσωπείο και τη συμπεριφορά του καλού Σαμαρείτη: θα σας βοηθήσουν, θα σας νοιαστούν, και θα φροντίσουν βέβαια να σας το πουν εκατό φορές για να το εμπεδώσετε και να μην το ξεχάσετε! 

Δημιουργούν ένα τεχνητό κλίμα «εγώ που σου έδωσα τόσα, εγώ που έγινα χαλί να με πατήσεις», κλπ, κλπ. Τον ρόλο αυτό μπορεί να τον πάρει το οποιοδήποτε συναισθηματικό ‘βαμπίρ’, η μητέρα, η πεθερά, ο εργοδότης, ο συνάδελφος, φίλοι, συγγενείς…. Η λίστα δεν αποκλείει κανέναν!

Αίσθηση ότι πρέπει να είναι αποδεκτοί και αγαπητοί: μια βασική ανθρώπινη ανάγκη είναι για το άτομο να είναι αποδεκτό και αγαπητό από τους γύρω του. Τα συναισθηματικά βαμπίρ το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά και το εκμεταλλεύονται! Έτσι, με κάθε τρόπο ‘δένουν’ τους ανθρώπους με το να υπόσχονται ότι αν τους ακολουθήσουν και κάνουν αυτό που ζητάνε θα έχουν και την αποδοχή τους.

1. Μη προσπαθείτε να βρείτε άκρη και την αλήθεια με το συναισθηματικό βαμπίρ! Ό,τι και να πείτε θα το χρησιμοποιήσει εναντίον σας ή θα το παραποιήσει προς όφελός του. Αν σας πει μια δικαιολογία και σας φανεί ψεύτικη ή σας ζητήσει συγγνώμη και σας φανεί ότι δεν το εννοεί, εμπιστευθείτε το ένστικτό σας! Πιθανότατα και η δικαιολογία και η συγγνώμη είναι ψεύτικες και στόχο έχουν να σας κάνουν να νιώσετε και ένοχοι από πάνω!

2. Μην εμπιστεύεστε τις διαβεβαιώσεις του συναισθηματικού βαμπίρ ότι είναι πρόθυμο να σας βοηθήσει. Είναι ψεύτικες διαβεβαιώσεις! Υπόσχεται βοήθεια αλλά είτε δε τη δίνει, είτε το κάνει με το ζόρι, είτε παριστάνει ότι εσείς τη ζητήσατε (ενώ αυτό προσφέρθηκε) και αντιστρέφει την κατάσταση ώστε να φαίνεται ότι σας κάνει χάρη, ότι το ζορίσατε και ότι του χρωστάτε. Μη παίξετε το παιχνίδι του! Αν προσφέρθηκε να βοηθήσει θυμίστε του την υπόσχεση και μην το αφήσετε να σας ξεγελάσει με τις δικαιολογίες του ούτε να νιώσετε υποχρεωμένοι στο τέλος.

3. Τα συναισθηματικά βαμπίρ άλλα λένε, άλλα εννοούνε και άλλα κάνουν! Προετοιμαστείτε ότι δεν πρόκειται να παραδεχτούν αυτά που σας είπαν, πιθανότατα θα τα αντιστρέψουν ή θα προσπαθήσουν να σας βγάλουν τρελό.

Να θυμάστε ότι λένε ψέματα και ότι έχουν το ''χάρισμα'' να λένε μπροστά στα μάτια σας το άσπρο μαύρο. Αν θέλετε να τρομάξετε το συναισθηματικό βαμπίρ, πέστε του ότι γίνατε ξεχασιάρηδες αυτές τις μέρες και, μπροστά του, σημειώστε τα λόγια του ή ηχογραφήστε το! Αλλιώς, απλώς μη δίνετε σημασία!

4. Το παιχνίδι των ενοχών αποτελεί αγαπημένη ασχολία των συναισθηματικών βαμπίρ. Έχουν την ικανότητα να σας χειρίζονται και να σας κάνουν να νιώθετε ενοχές επειδή κάνατε ή δεν κάνατε κάποιο πράγμα, επειδή μιλήσατε ή δε μιλήσατε, επειδή δείξατε ή αποκρύψατε τα συναισθήματά σας… 

Πάντα επιλέγουν να σας κάνουν να νιώσετε ενοχές για το αντίθετο από αυτό που κάνατε (άσχετα αν εσείς πράξατε το σωστό). Και βέβαια, τους αρέσει ιδιαίτερα να σας κάνουν να νιώθετε χάλια επειδή αγνοήσατε τη δική τους συναισθηματική κατάσταση ή το πρόβλημά τους. Το χειρότερο είναι ότι, με τον τρόπο τους, πετυχαίνουν να σας κάνουν να νιώσετε άσχημα! Αγνοήστε τους!

5. Τα συναισθηματικά βαμπίρ παριστάνουν το θύμα για να τους λυπηθείτε. Αν όμως κάνετε το λάθος και σκύψετε με ενδιαφέρον από πάνω τους, μεταφορικά, θα σας κατασπαράξουν! Υιοθετώντας τη στάση του ''καημένου'', του ''ανήμπορου'', του ‘απελπισμένου’, θα σας αναγκάσουν να αναλάβετε τις δουλειές και τις υποχρεώσεις τους, θα σας φορτώσουν παραπάνω δουλειά και δε θα πουν καν ευχαριστώ! Μακριά!

6. Τα συναισθηματικά βαμπίρ συνηθίζουν τα πισώπλατα χτυπήματα και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Είναι παθητικά-επιθετικά άτομα και βρίσκουν τρόπους να σας εκφράσουν πόσο δυσαρεστημένοι είναι μαζί σας μέσω τρίτων. Κουτσομπολιά, πισώπλατες κινήσεις, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, όλα είναι μέσα στο πρόγραμμά τους. Μη βασίζεστε πάνω τους, απομακρυνθείτε γρήγορα!

7. Έχετε ένα πρόβλημα; Ε λοιπόν, τα συναισθηματικά βαμπίρ έχουν το ίδιο πρόβλημα αλλά 100 φορές μεγαλύτερο! Εσείς λέτε τον πόνο σας ή το πρόβλημά σας και το συναισθηματικό βαμπίρ επεμβαίνει για να μειώσει το δικό σας ζήτημα και να μεγιστοποιήσει το δικό του, τραβώντας την προσοχή επάνω του. 

Στραμπουλήξατε εσείς το πόδι σας; Το συναισθηματικό βαμπίρ έχει μια φοβερή ιστορία για το πώς έσπασε το δικό του πόδι (με όλες τις ατελείωτες λεπτομέρειες) που επισκιάζει τη δική σας ιστορία και την ανάγκη σας, για παράδειγμα, για συναισθηματική υποστήριξη ή πρακτική βοήθεια. Με αυτό τον τρόπο τα συναισθηματικά βαμπίρ τρέφουν το τεράστιο Εγώ του και τις ναρκισσιστικές ανάγκες τους.

8. Τα συναισθηματικά βαμπίρ ''ρουφάνε'' τη θετική ενέργεια των γύρω τους και δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Μην περιμένετε ότι θα γίνει κάποιο θαύμα και θα αλλάξουν! Μένοντας κοντά σε τέτοιους ανθρώπους ‘κολλάτε’ αρνητισμό, βάζετε τις δικές σας ανάγκες σε δεύτερη μοίρα, προσπαθείτε να διαρκώς να λύσετε τα προβλήματά τους ή να τους ικανοποιήσετε, αλλά ποτέ δε λύνεται κανένα ζήτημα και το αρνητικό κλίμα παγιώνεται. Βγάλτε τα συναισθηματικά βαμπίρ από τη ζωή σας το συντομότερο και στη θέση τους βρείτε θετικούς ανθρώπους.

9. Τα συναισθηματικά βαμπίρ δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Ούτε καν τις αναγνωρίζουν! Το σίγουρο είναι ότι θεωρούν ότι έχουν σωστή συμπεριφορά, ότι αν έχουν κάτι αρνητικό φταίνε οι γύρω τους, και τα λάθη είναι πάντα τρίτων και ποτέ δικά τους. 

Τα συναισθηματικά βαμπίρ θα προσπαθήσουν να σας τραβήξουν κοντά τους λέγοντάς σας τα μυστικά τους, εξομολογούμενα τις αδυναμίες τους και προσπαθώντας να σας κάνουν να τα λυπηθείτε και να τα συντρέξετε. Όλα αυτά όμως είναι ένα προσωπείο και από πίσω κρύβεται ένα αρπακτικό έτοιμο να σας κατασπαράξει. Αναγνωρίστε τα σημάδια και μείνετε μακριά από αυτούς τους ανθρώπους. Στο κάτω-κάτω, αξίζετε το καλύτερο!





Dr. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. 
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

12 μαθήματα ζωής που έμαθα στον δρόμο.....!!!!!!!!

                    
«Το ταξίδι είναι η ανταμοιβή»
Tα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στον δρόμο – ταξίδια (επιχειρηματικά και αναψυχής), μελέτες, ζωή σε διαφορετικές πόλεις, δουλειά για διαφορετικές εταιρείες και ασυνήθιστους ανθρώπους παντού στο ενδιάμεσο. Σήμερα, θέλω να μοιραστώ 12 μαθήματα ζωής που έχω πάρει σε αυτή μου την πορεία.

1. Ο καθένας έχει τις ίδιες βασικές ανάγκες και επιθυμίες.
Όταν γνωρίζεις ανθρώπους διαφορετικής εθνικής προέλευσης, από διαφορετικές πόλεις και χώρες, που ζουν σε διάφορα κοινωνικοοικονομικά επίπεδα, αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι ο καθένας θέλει βασικά τα ίδια πράγματα. Θέλουν επαλήθευση, αγάπη, ευτυχία, ολοκλήρωση και ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. 

Ο τρόπος που επιδιώκουν αυτές τις επιθυμίες είναι που αλλάζει, αλλά οι βασικές αρχές είναι ίδιες. Μπορείς να συνδεθείς με σχεδόν τους πάντες και παντού, αν κοιτάξεις πίσω από τις επιφανειακές όψεις που μας χωρίζουν.

2. Αυτό που κάνεις κάθε μέρα είναι το πιο σημαντικό.
Η διαφορά μεταξύ του ποιος είσαι και ποιος θέλεις να είσαι, είναι αυτό που κάνεις. Δεν χρειάζεται να είσαι σπουδαίος για να ξεκινήσεις, αλλά πρέπει να ξεκινήσεις για να γίνεις σπουδαίος. Κάθε επίτευγμα ξεκινά με την απόφαση να το δοκιμάσεις. 

Θυμήσου, οι άνθρωποι σπάνια κάνουν πράγματα με το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Κάνουν πράγματα με το μέγιστο της προθυμία τους. Ακολουθήστε την καρδιά σας και κάντε κάτι κάθε μέρα, που ο εαυτός σας στο μέλλον θα σας ευχαριστεί.

3. Δεν μπορείς πάντα να είσαι ευχάριστος.
Αυτός είναι ο τρόπος που οι άνθρωποι σε εκμεταλλεύονται. Θα πρέπει να θέσεις όρια. Ποτέ μην αλλάξεις απλά για να εντυπωσιάσεις κάποιον. Άλλαξε επειδή σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και σε οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον. Το να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός είναι η πιο αποτελεσματική συνταγή που υπάρχει για την ευτυχία και την επιτυχία.

Μερικές φορές πρέπει να βγεις έξω, να πάρεις λίγο αέρα και να θυμίσεις στον εαυτό σου ποιος είσαι και τι θέλεις να γίνεις. Και μερικές φορές απλά πρέπει να κάνεις το δικό σου με τον δικό σου τρόπο, άσχετα με το τι λένε ή σκέφτονται όλοι οι άλλοι για σένα.

4. Δεν είσαι τέλειος, αλλά είσαι καλός στο να είσαι ο εαυτός σου.
Μπορεί να μην είσαι η πιο όμορφη, ο πιο δυνατός ή το πιο ταλαντούχο άτομο στον κόσμο, αλλά δεν πειράζει. Μην προσποιείσαι να είσαι κάποιος που δεν είσαι. Είσαι σπουδαίος στο να είσαι ο εαυτός σου. 

Ίσως να μην είσαι περήφανος για όλα τα πράγματα που έχεις κάνει στο παρελθόν, αλλά και αυτό δεν πειράζει. Το παρελθόν δεν είναι το σήμερα. Να είσαι περήφανος για αυτό που είσαι, για το πόσο έχεις ωριμάσει και τι έχεις μάθει στην πορεία.

5. Δεν θέλεις τέλειους ανθρώπους στην ζωή σου.
Ακόμα και αν μερικές φορές ίσως μπερδευτείς, δεν θέλεις πραγματικά οι φίλοι σου και οι αγαπημένοι να είναι τέλειοι. Αυτό που θέλεις είναι άνθρωποι να μπορείς να εμπιστευτείς, να σου φέρονται σωστά – άνθρωποι που μπορείς να τους «πειράζεις», που τους αρέσει να είναι δίπλα σου όσο αρέσει και σε εσένα να είσαι μαζί τους. 

Έχει να κάνει με το να βρεις ανθρώπους που ξέρουν για τα λάθη και τις αδυναμίες σου και στέκονται στο πλευρό σου όταν οι άλλοι το βάζουν στα πόδια.

6. Η ζωή είναι οι αλλαγές. Πρέπει να την αγκαλιάσεις.
Τα πάντα στη ζωή είναι προσωρινά. Έτσι, αν τα πράγματα είναι καλά ,απόλαυσε τα. Αν τα πράγματα είναι άσχημα, μην ανησυχείς επειδή ούτε αυτά θα κρατήσουν για πάντα. Απλά επειδή η ζωή δεν είναι εύκολη τώρα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να γελάσεις. Απλά επειδή κάτι σε ενοχλεί, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να χαμογελάσεις. 

Πάντα να επικεντρώνεσαι στα θετικά της ζωής σου. Έχεις πολλά να προσβλέπεις. Κάθε στιγμή σου δίνει ένα νέο ξεκίνημα και ένα καινούργιο τέλος. Έχεις μια δεύτερη ευκαιρία κάθε δευτερόλεπτο. Και μην ξεχνάς, απλά επειδή κάτι δεν διαρκεί για πάντα, δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει τον χρόνο σου.

7. Οι ουλές σου είναι σύμβολο της ανάπτυξης σου.
Ποτέ μην ντραπείς για τα σημάδια που σου έχει αφήσει η ζωή. Ένα σημάδι σημαίνει ότι το κακό έχει τελειώσει και η πληγή έκλεισε. Αυτό σημαίνει ότι κατέκτησες τον πόνο, έμαθες το μάθημα, δυνάμωσες και προχώρησες. Μια ουλή είναι το τατουάζ ενός θριάμβου για τον οποίο είσαι περήφανος.

8. Η αλήθεια είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.
Ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη είναι δυο από τα ευκολότερα πράγματα στη ζωή για να χάσεις και τα πιο δύσκολα για να κερδίσεις πίσω. Ποτέ μην πάρεις μια μεγάλη απόφαση όταν είσαι θυμωμένος και ποτέ μην δώσεις μια μεγάλη υπόσχεση όταν είσαι ενθουσιασμένος. Ποτέ μην παίζεις με τα συναισθήματα κάποιου μόνο και μόνο επειδή δεν είσαι σίγουρος για τα δικά σου. Πάντα να είσαι ανοιχτός και ειλικρινής.

9. Είναι τα μικρά, δωρεάν πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία στη ζωή.
Είναι ωραίο να έχεις χρήματα και πράγματα που τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν, αλλά είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείς ότι δεν έχεις χάσει τα ίχνη από τα πράγματα που τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν. Η ωριμότητα δεν έρχεται μόλις αρχίσεις να μιλάς και να σκέφτεσαι, έρχεται όταν ξεκινάς να κατανοείς και να εκτιμάς τα μικρά πράγματα.

10. Η ιστορία του καθενός είναι πιο περίπλοκη από ότι φαίνεται.
Κάθε πρόσωπο που προσπερνάς στο δρόμο αντιπροσωπεύει μια ιστορία τόσο συναρπαστική και περίπλοκη όσο και η δικιά σου. Δεν είναι πάντα τα δάκρυα που μετράνε τον πόνο ενός ανθρώπου, μερικές φορές είναι το ψεύτικο χαμόγελο που φοράνε. 

Δεν φαίνονται όλες οι ουλές. Δεν επουλώνονται όλες οι πληγές μόνες τους. Συνήθως δεν μπορείς να δεις τον πόνο που νιώθει κάποιος. Μην κρίνεις κάποιον αρνητικά για το παρελθόν ή τα συναισθήματα του, χωρίς να κατανοείς πλήρως την κατάσταση του. Απλά επειδή δεν συμφωνείς με βάση αυτό που βλέπεις, δεν σημαίνει ότι έχεις δίκιο. Και ποτέ μην επισημαίνεις γρήγορα τα λάθη στη ζωή των άλλων ανθρώπων, όταν δεν είναι διατεθειμένος να κοιτάξεις τις δικές σου αδυναμίες.

11. Το να τα παρατάς και το να προχωράς παρακάτω, είναι δυο διαφορετικά πράγματα.
Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο «να τα παρατάς» και στο να ξέρεις ότι «αρκετά ως εδώ». Δεν έχει νόημα να κρατάς κάτι που δεν είναι πλέον εδώ. Το να το αποδεχτείς, να το αφήσεις να φύγει και να συνεχίσεις μπροστά είναι δεξιότητες που πρέπει να μάθεις όταν αντιμετωπίζεις τις αλήθειες της ζωής. 

Μερικές σχέσεις και καταστάσεις απλά δεν μπορούν να διορθωθούν. Αν προσπαθήσεις να τους αναγκάσεις να είστε ξανά μαζί, τα πράγματα απλά θα γίνουν χειρότερα. Το να κρατιέσαι είναι γενναίο, αλλά το να το αφήνεις να φύγει συχνά είναι αυτό που μας κάνει δυνατότερους.

12. Δεν είσαι μόνος, όταν νιώθεις μόνος.
Το να χάνεις τον ύπνο σου ανησυχώντας για ένα φίλο. Το να δυσκολεύεσαι να σταθείς στα πόδια σου όταν κάποιος σε έχει απογοητεύσει. Το να νιώθεις λίγος επειδή κάποιος δεν σε αγάπησε αρκετά για να μείνει. Το να φοβάσαι να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο, από φόβο να μην αποτύχεις. Κανένα από αυτά δεν σημαίνει ότι είναι δυσλειτουργικός ή τρελός. 

Σημαίνει απλά ότι είσαι άνθρωπος και ότι χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να ξεκαθαρίσεις κάποια πράγματα με τον εαυτό σου. Άσχετα με το πόσο ντροπή ή αμηχανία αισθάνεσαι για την κατάσταση σου, υπάρχουν άλλοι εκεί έξω που νιώθουν τα ίδια συναισθήματα. 

Όταν τρομοκρατείς τον εαυτό σου λέγοντας «είμαι ολομόναχος», είναι το μυαλό σου που προσπαθεί να σου πουλήσει ένα ψέμα. Υπάρχει πάντα κάποιος που μπορεί να συσχετιστεί μαζί σου. Ίσως δεν μπορείς να τους μιλήσεις αυτή τη στιγμή, αλλά είναι εκεί έξω.

Και να θυμάσαι, μερικές φορές ένα διάλλειμα από την ρουτίνα σου είναι το μόνο που χρειάζεσαι. Μερικές φορές πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω για να δεις τα πράγματα καθαρά. Τα ταξίδια είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους που ξέρω για να μείνω προσγειωμένος ψυχολογικά.

Αν έχεις κολλήσει σε ένα συναισθηματικό τέλμα για λίγο, χωρίς καμία θετική αλλαγή, ίσως ήρθε η ώρα να κάνεις ένα σύντομο διάλλειμμα – βγες από την πόλη για λίγες μέρες, βίωσε κάτι νέο και τόνωσε το μυαλό σου.





by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Τι συμβαίνει όταν δεν μπορείς να περιορίσεις τη σκέψη σου ;

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορεί να συναντήσει ένας άνθρωπος σήμερα είναι η αντιμετώπιση των σκέψεών του. Σε ένα κόσμο γρήγορης και εύπεπτης κατανάλωσης, υλικής και άκρως επιφανειακής φύσεως, παγιδεύεται σε μία φανταστική πραγματικότητα και λειτουργεί με δυαδικό σύστημα 0-1, μεταφράζοντας τη σκέψη του αυτόματα και άκριτα, σε πράξη.

Ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί για κάποιο χρονικό διάστημα σε αυτή την αυτοματοποιημένη κατάσταση, όμως υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων, η οποία περνά περισσότερο χρόνο αναλύοντας το λόγο ύπαρξης της σκέψης, παρά την ίδια τη σκέψη, φτάνοντας στο άλλο άκρο.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν άνθρωποι που δε μπορούν να περιορίσουν τις σκέψεις τους και περνούν πολύ χρόνο συλλογιζόμενοι και παγιδευμένοι στο μυαλό τους, ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρουν το κλειδί ή έστω μια ένδειξη για την έξοδο από το λαβύρινθο του μυαλού τους.

Τα άτομα αυτά ζουν σε μια δική τους κοσμο-διάσταση, χάνοντας αρκετές φορές ακόμα και την αίσθηση του χώρου και του χρόνου.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ουσιαστικά ένα πολύπλοκο σύστημα αρχειοθέτησης αναμνήσεων, σκέψεων και συναισθημάτων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους και μετατρέπονται σε δράση.

Αν θέλουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο της ευφυίας μας δεν έχουμε παρά να εξασκήσουμε το μυαλό μας. Αν όχι, το πιθανότερο είναι να το χάσουμε.

Ωστόσο, η υπερβολική εξάσκηση και η ατέρμονη ροή σκέψεων αναμεμειγμένη με πλήθος άλογων συναισθημάτων, μπορούν να κάνουν κακό τόσο σε εμάς όσο και στους γύρω μας.

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε και να χαρτογραφήσουμε έναν “Χαμένο Εξερευνητή Σκέψεων” θα λέγαμε ότι:

Γνωρίζει αρκετά καλά τον εαυτό του
Έχοντας περάσει ατελείωτες ώρες ανάλυσης των πάντων, είναι γνώστης ακόμα και των πιο απόκρυφων πτυχών του εαυτού του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιμένει, δεν ανυπομονεί και δεν κατανοεί ότι υπάρχουν πολλές ακόμα που μπορεί και θέλει να ανακαλύψει. 

Βέβαια, η σκέψη που δε μεταφράζεται σχεδόν ποτέ σε πράξη είναι ψυχοφθόρα και πολλές φορές οδηγεί σε υπερτιμημένα ή υποτιμημένα συμπεράσματα, αφού βασίζεται μονάχα σε ένα θεωρητικό και μη αποδεδειγμένο πλαίσιο.

Είναι τελειομανής με μια δόση ψυχαναγκασμού
Όταν το κύριο μέλημά του είναι να τακτοποιεί καθημερινά τις σκέψεις του, κάτι που τις περισσότερες φορές επιτελείται ατελέσφορα, δημιουργείται μια σύγχυση οδηγώντας το άτομο αυτό στον αρνητισμό. Η εξερεύνηση των βαθύτερων στρωμάτων των σκέψεών είναι συναρπαστική αλλά και επικίνδυνη και αν δε διατηρηθεί η ψυχραιμία, ο εγκλωβισμός σε νοσηρές διεργασίες είναι αναπόφευκτος.

Έχει τη τάση να υπεραναλύει
Όσο πιο έντονα σκέφτεται τόσο πιο εμμονικός γίνεται να ανακαλύψει και να διαλευκάνει και την παραμικρη λεπτομέρεια. Επικεντρώνεται στο αντικείμενο ή το υποκείμενο που τον ενδιαφέρει και ξεκινά το μακρύ ταξίδι της υπερανάλυσης, γεγονός που τον ευχαριστεί, αλλά ταυτόχρονα τον βασανίζει.

Επιλέγει ως παρέα τον εαυτό του
Όταν χάνεσαι στις σκέψεις σου και έχεις δομήσει τη ζωή σου γύρω από αυτές, έχοντάς τες ως κατευθυντήριες γραμμές είναι δύσκολη η συναναστροφή με άλλα άτομα. Η δημιουργία και η διατήρηση μιας σχέσης απαιτεί χρόνο και θέληση για να χτιστεί. 

Για κάποιον που ζει μόνιμα στο κεφάλι του, λοιπόν, δεν αποτελεί πρωταρχική ανάγκη και φυσικά προτεραιότητα η σύναψη μιας -οποιαδήποτε- σχέσης. Ακόμα και αν προσπαθήσει να διατηρήσει μια επαφή, είναι δύσκολο να πείσει αυτόν που έχει απέναντί του ότι δεν είναι αδιάφορος.

Πάσχει από έλλειψη συγκέντρωσης
Η ακατάπαυστα ανακυκλώσιμη σκέψη καθιστά σχεδόν αδύνατη την επαφή με τον πραγματικό κόσμο και τη συμμετοχή του ατόμου στο παρόν. Έτσι, μπορούν να χαθούν πολλές στιγμές και να περάσουν ανεκμετάλλευτες, αφήνοντας εμπειρικά ατροφικό το υπεραναλυτικό πνεύμα.

Η δυνατότητα σωστής κρίσης και σκέψης είναι αναγκαία, όμως πρέπει να τίθενται ποσοτικά(!) όρια. Είναι ωραίο να σκέφτεσαι όταν έχεις όντως κάτι να σκεφτείς. Η σκέψη οφείλει να υφίσταται μόνο ως μέσο εκ-πλήρωσης και όχι ως άλλος ένας κενός και αδιέξοδος αυτοσκοπός.

Το μυαλό μας είναι ένα καταπληκτικό μέρος να ζούμε όσο είναι τακτοποιημένο και δε μας προκαλεί αίσθηση ασφυξίας.

Σκεφτείτε το…





Ελευθερία Καρακατσίνα
Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Τεστ : Οι 10 ερωτήσεις που φανερώνουν αν είχατε τραυματική παιδική ηλικία.....!!!!!!!!

Ένα σύντομο τεστ που περιλαμβάνει μόλις 10 ερωτήσεις μπορεί να φανερώσει εάν οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές για τη μελλοντική σωματική υγεία.

Κατά τη δεκαετία του '80, ο Δρ Vincent Felitti ξεκίνησε να μελετά πώς τα βιώματα της παιδικής ηλικίας μπορεί να επηρεάσουν ή να προβλέψουν την εκδήλωση ανεπιθύμητων επιπλοκών στην υγεία κατά την ενήλικη ζωή. Ο Felitti και ο συνεργάτης του Δρ Robert Anda σχεδίασαν το Τεστ Δυσμενών Εμπειριών της Παιδικής Ηλικίας (Adverse Childhood Experiences Test - ACE Test).

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, του οποίου τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόγνωση διαφόρων προβλημάτων υγείας σε ενήλικες, από παχυσαρκία και διαταραχές του θυρεοειδούς έως καρκίνο.

Οι ερωτήσεις εστιάζουν κυρίως σε θέματα κακοποίησης και παραμέλησης. Ορισμένες από αυτές θίγουν εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα.

Οι ερωτήσεις του ACE Test είναι οι εξής :

1. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, υπήρξαν περιστατικά όπου ο γονέας ή κάποιος άλλος ενήλικας εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος σας έβριζε, σας μείωνε ή σας ταπείνωνε συχνά ή πολύ συχνά; Ή μήπως η συμπεριφορά του εν λόγω ενήλικα σας δημιουργούσε ανησυχίες για πιθανή σωματική βλάβη προς εσάς;

2. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, υπήρξαν περιστατικά όπου ο γονέας ή κάποιος άλλος ενήλικας εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος σας έσπρωχνε, σας άρπαζε απότομα, σας χαστούκιζε ή σας πετούσε πράγματα συχνά ή πολύ συχνά; Ή μήπως ο εν λόγω ενήλικας σας χτύπησε κάποια στιγμή τόσο δυνατά ώστε να δημιουργηθούν στο σώμα σημάδια ή να προκύψει σοβαρός τραυματισμός;

3. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, υπήρξαν περιστατικά όπου ένας ενήλικας ή ένα άτομο τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερο σας άγγιξε ή σας χάιδεψε ή σας ζήτησε να τον/την αγγίξετε ερωτικά; Ή μήπως το εν λόγω άτομο επιχείρησε να εκκινήσει οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής επαφής;

4. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, νιώθατε συχνά ή πολύ συχνά ότι κανείς στην οικογένειά σας δεν σας αγαπά ή ότι δεν πιστεύει πως είστε σημαντικοί/ξεχωριστοί; Ή μήπως τα μέλη της οικογένειάς σας δεν προστάτευαν και υποστήριζαν το ένα το άλλο και δεν ένιωθαν κοντά το ένα στο άλλο;

5. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, νιώθατε συχνά ή πολύ συχνά ότι δεν είχατε αρκετό φαγητό, ότι αναγκαστήκατε να φοράτε βρώμικα ρούχα και ότι δεν υπάρχει κανείς να σας προστατεύσει; Ή μήπως οι γονείς είχαν υποπέσει σε καταχρήσεις (αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σας φροντίσουν ή να σας πάνε στο γιατρό όταν έπρεπε;

6. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, χάσατε την επαφή με έναν εκ των δύο βιολογικών γονέων λόγω διαζυγίου, εγκατάλειψης ή για κάποιο άλλο λόγο;

7. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, υπήρξαν περιστατικά όπου η μητέρα ή η μητριά ερχόταν συχνά ή πολύ συχνά αντιμέτωπη με σωματική βία (σπρώξιμο, χαστούκι, εκτόξευση αντικειμένων, γροθιές, κλωτσιές, δαγκωματιές, επίθεση με σκληρό αντικείμενο, απειλή με όπλο ή μαχαίρι);

8. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, ζούσατε κάτω από την ίδια στέγη με άτομο που αντιμετώπιζε πρόβλημα με το ποτό ή τα ναρκωτικά;

9. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, αντιμετώπισε κάποιο μέλος της οικογένειας κατάθλιψη ή άλλη ψυχική ασθένεια ή έκανε απόπειρα αυτοκτονίας;

10. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, καταδικάστηκε σε φυλάκιση κάποιο μέλος της οικογένειας;

Σε κάθε θετική απόκριση στις παραπάνω δηλώσεις αντιστοιχεί 1 βαθμός. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την υγεία κατά την ενήλικη ζωή.

Μελέτες δείχνουν ότι η βαθμολογία πάνω από 4 συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας σε σύγκριση με άτομα που πετυχαίνουν μηδενική βαθμολογία.

Οι γυναίκες που πετυχαίνουν βαθμολογία από 5 και πάνω αντιμετωπίζουν κατά 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσες πετυχαίνουν μηδενική βαθμολογία.

Οι υψηλές βαθμολογίες στην κλίμακα ACE συνδέονται επίσης με τον αυξημένο κίνδυνο αλκοολισμού, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, εμβρυϊκού θανάτου, χρήσης ναρκωτικών ουσιών, ηπατοπάθειας, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων κ.α.





Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Το μυστικό για την αρχή και το τέλος της ζωής.....!!!!!!!

Η σπείρα είναι το βασικό άκρο της γης. Το σπειροειδές σχήμα της είναι η αρχή και το τέλος της. Στις δυο άκρες της ενεργοποιούνται το θετικό και το αρνητικό, που είναι η αρχή της μάζας της, η καταστροφή της και η αποβολή των νεκρών κυττάρων του σύμπαντος.

Η αρχική άκρη του σύμπαντος βρίσκεται συνήθως στο κέντρο του, όπου συσσωρεύεται όλη η ύλη για το νέο επ' άπειρον σχήμα του. Η ολοκλήρωση του δεν είναι πάντα σταθερή μέχρι την κυκλική άκρη του και την τελειότητά του.

Είναι δυνατόν να συμβεί και το αντίθετο με τα ηλεκτρόνια του ενεργειακού σύμπαντος προς την αντίθετη πλευρά του. Στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή του και ο διαχωρισμός του σε δυο ή τρία ή και τέσσερα σύμπαντα. Αυτά εν συνεχεία θα μετασχηματιστούν σε νέες κατηγορίες άστρων και πλανητών ή σε "νόβες". Ακόμη και σε όμοιους κόσμους, επειδή όλα αυτά προέρχονται από το ίδιο υλικό και την ίδια σπειροειδή έλικα.

Το ίδιο συμβαίνει σ' όλα τα έμψυχα και άψυχα πλάσματα παντού στο κόσμο και στο υπερπέραν.

Από μια τέτοια σπειροειδή έλικα είναι η προέλευση του ανθρώπινου DNA, ωστόσο ο ίδιος ο άνθρωπος έχει ξεχάσει την καταγωγή του και, αυτός ο ξεχασμένος έλικας έχει πλέον απενεργοποιηθεί. Διότι κρύφτηκε εις ένα μονό ανά δυο σειρές του γενετικού κώδικα, ενώ ήταν σε τρεις σειρές επί δυο σειρές. 

Το τελευταίο έχει ως συνέπεια να ξεχάσουμε την υπέρβαση του σώματος μας και τις τεράστιες δυνατότητες που αναπλάθουμε για κρατάμε σε μια ισορροπία τον οργανισμό μας.

Για να δημιουργηθεί ο άνθρωπος ή άλλα είδη χρειάζονται δυο άκρα-γένη. Σήμερα αυτά τα ονομάζουμε αρσενικό-θηλυκό. 'Όπως ακριβώς η σπείρα έχει δυο άκρες , έτσι και το έμβρυο του ανθρώπου ή του ζώου έχει αυτές τις δυο άκρες και συνδέεται διαμέσου αυτών με την μητέρα και το σύμπαν.

Με τις ίδιες διαδικασίες αντίστοιχα γεννιούνται με το καιρό κι άλλα είδη, όπως το νερό, οι πέτρες, το πετρέλαιο, το αέριο κ.ά. Αυτά ανάλογα με την έλικα που βρίσκονται σχηματίζονται από την αρχή έως το τέλος τους. Κάθε φορά εφόσον συλλεχθούν επιλεκτικά τα απαραίτητα στοιχεία και τα υπόλοιπα αποβληθούν στην επόμενη σειρά σπείρας του έλικα, ώστε να γίνει η νέα δημιουργία σε πέτρα, άμμο, κάρβουνο κ.λπ.

Το καθάριο υλικό είναι πρώτα ο αιθέρας, δεύτερο ο αέρας, τρίτο το νερό, τέταρτο ο κρύσταλλος και τα διάφορα είδη μορφών αυτών, από το διαμάντι μέχρι όλους τους πολύτιμους λίθους.

Το έκτο είναι το φυσικό αέριο και η λάβα, το έβδομο είναι το κάρβουνο και το πετρέλαιο.Και το όγδοο είναι η πέτρα, τα βουνά, τα δέντρα και ο άνθρωπος. Αυτό το τελικό σύνολο το έχει ο άνθρωπος σ'όλο του το σώμα, που είναι το ισχυρότερο και τελειότερο πλάσμα.

Το όγδοον είναι το άπειρον των Πάντων, λόγω του όγδοου κύκλου του και των δυο άκρων του, όπου θυμίζουν και μας ξαναγυρίζουν στο αρχικό μας στάδιο, που είναι το σύμπαν, το άπειρο και το παράλληλο αυτό μέρος. Δηλαδή, τα πάντα είναι ότι είμαστε και δεν είμαστε, υπάρχουμε και δεν υπάρχουμε, ζούμε και δεν ζούμε, αναπνέουμε και δεν αναπνέουμε κ.ο.κ.

Όλα τα παραπάνω τα έχουμε ξεχάσει κι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για να κατανοήσουμε όλο αυτό και να το εξελίξουμε περισσότερο, για να αφήσουμε τον εαυτό μας να πετάξει, να αιωρηθεί και να ενωθεί με το σύνολο των οκτώ αισθήσεων και, με το τελικό εννέα, που είναι το Παν του συνόλου και το μέγιστον.

Για την επανένωση και το σχηματισμό του νέου και ενεργειακού σώματος του συνόλου του απείρου.





Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΥΘΙΑ 
http://www.iokh.gr

Έχε τα πάντα υπό έλεγχο. Μην πας εκεί που σε περιμένουν - Κάρλος Καστανέντα....!!!!!!!

Εγκατέλειψες τον εαυτό σου. Θέλησες να εγκαταλειφτείς. Αυτό είναι ολέθριο λάθος. Στον κόσμο ενός πολεμιστή μπορείς να επιζήσεις μόνο αν είσαι πολεμιστής. Ο πολεμιστής βλέπει τα πάντα με σεβασμό και δεν προσβάλει τίποτε, εκτός κι αν υποχρεωθεί να το κάνει. 

Ο πολεμιστής δεν εγκαταλείπει τον εαυτό του σε τίποτα, ούτε καν στον θάνατο του. Ο πολεμιστής δεν είναι ένας πρόθυμος σύντροφος, ο πολεμιστής δεν είναι προσιτός και όταν μπλέκεται σε κάτι, να είσαι βέβαιος ότι ξέρει πολύ καλά τι κάνει.

Αντέδρασα λέγοντας πως είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ελέγχεται κανείς πάντα, ή να ελέγχει τα πάντα, αλλά εκείνος ισχυρίστηκε ότι για έναν πολεμιστή δεν υπήρχε τίποτε που να μην μπορεί να ελεγχθεί.Ανέπτυξα την έννοια του ατυχήματος και είπα ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. 

Ανέφερα διάφορους ανθρώπους οι οποίοι είχαν υποστεί κακοτυχίες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ατυχήματα. Μίλησα ιδιαίτερα για τον Λούκας ένα πολύ ευγενικό ινδιάνο της φυλής των Γιάκι, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν το καμιόνι που οδηγούσε ανατράπηκε. 

Νομίζω πως είναι αδύνατον ν’ αποφύγει κανείς τα ατυχήματα. Κανείς δεν είναι σε θέση να ελέγξει καθετί που τον περιτριγυρίζει.

>Πραγματικά, αλλά ούτε το καθετί, είναι ένα αναπόφευκτο ατύχημα. Ο Λούκας δεν ζει σαν πολεμιστής, Αν ζούσε θα ήξερε ό,τι περιμένει και τι πράγμα περιμένει και δεν θα οδηγούσε το καμιόνι την ώρα που ήταν μεθυσμένος. Έριξε το καμιόνι πάνω στον βράχο που υπήρχε δίπλα στον δρόμο, επειδή ήταν μεθυσμένος και σακάτεψε τον εαυτό του μόνος του και χωρίς λόγο.

>Η ζωή του πολεμιστή είναι μια άσκηση στην στρατηγική, αλλά εσύ, θέλεις να βρεις το νόημα της ζωής. Ο πολεμιστής δεν νοιάζεται για νοήματα. Αν ο Λούκας ζούσε σαν πολεμιστής (και είχε την ευκαιρία να το κάνει, όπως την έχουμε όλοι μας), θα ρύθμιζε την ζωή του με στρατηγικό τρόπο. 

Έτσι, αν δε μπορούσε ν’ αποφύγει ένα ατύχημα που του έσπασε τα πλευρά, θα μπορούσε να βρει τα μέσα για να αντισταθμίσει αυτή την ατυχία ή ν’ αποφύγει τις συνέπειες της ή έστω να τις παλέψει. Αν ο Λούκας ήταν πολεμιστής δε θα καθόταν στο βρώμικο σπίτι του πεθαίνοντας από την πείνα. Θ’ αγωνιζόταν μέχρι το τέλος.

Έκανα μια αντιπαραβολή, με τον ίδιο σαν παράδειγμα και τον ρώτησα ποιό θα ήταν το αποτέλεσμα αν τύχαινε να βρεθεί σ’ ένα ατύχημα και να χάσει τα πόδια του.

>Αν δεν μπορούσα να τ’ αποφύγω και έχανα τα πόδια μου δε θα μπορούσα πλέον να είμαι άνθρωπος κι έτσι θα πήγαινα να συναντήσω εκείνον που με περιμένει κάπου εκεί έξω.

Παρατήρησα ότι με είχε παρανοήσει. Ήθελα να πω ό,τι ήταν αδύνατον για ένα άτομο να προβλέψει όλα τα ενδεχόμενα που συνεπαγόταν η καθημερινή του δράση.

>Το μόνο που μπορώ να σου πω, είναι πως ο πολεμιστής, δεν είναι ποτέ διαθέσιμος, ποτέ δεν στέκεται πάνω στον δρόμο και να περιμένει να τον συντρίψουν. Μ’ αυτό τον τρόπο περιορίζει στο ελάχιστο το ενδεχόμενο του απρόβλεπτου, του τυχαίου. Αυτά που ονομάζει ο άνθρωπος ατυχήματα είναι, τις περισσότερες φορές, εύκολο να το αποφύγει κανείς, εκτός απ’ τους ηλίθιους που ζούνε χωρίς καμία τάξη, στην σύγχυση.

Του είπα πως δεν είναι δυνατόν να ζει κανείς με στρατηγικό τρόπο κάθε στιγμή, Φαντάσου κάποιον που σου έχει στήσει καρτέρι μ’ ένα όπλο που διαθέτει τηλεφακό και μπορεί να σημαδέψει με ακρίβεια από πεντακόσια μέτρα μακριά. Τι μπορείς να κάνεις σε αυτή την περίπτωση;

Ο Δον Χουάν με κοίταξε με δύσπιστο ύφος και μετά ξεσπασε στα γέλια. Δεν μπορείς να σταματήσεις μια σφαίρα, του είπα, ενώ συνέχισε να γελάει με ξεκαρδιστικό τρόπο.

>Σίγουρα όχι, δεν μπορώ να σταματήσω μια σφαίρα, αλλά εξακολουθώ να μην σε καταλαβαίνω.

Θέλω να πω, συνέχισα, ότι όλη η στρατηγική σου, δεν ωφελεί σε τίποτα σε μια τέτοια κατάσταση.

>Γιατί όχι. Αν κάποιος μου έχει στήσει καρτέρι με το όπλο που λες, εγώ απλούστατα δε θα πάω εκεί που με περιμένει.

© “Μια ξεχωριστή πραγματικότητα, Παραπέρα συζήτηση με τον Δον Χουάν”. Κάρλος Καστανέντα

Καταλαβαίνεις το νόημα του ελέγχου της ζωής σου; Ελάχιστα είναι αυτά που δεν μπορείς να ελέγξεις και σε αυτά τα ελάχιστα δεν περιλαμβάνεται η καθημερινότητα του υλικού κόσμου. Μπορείς να μην βρίσκεσαι εκεί που είναι τα προβλήματα, να μην πηγαίνεις εκεί που σε περιμένουν, με το δάχτυλο στην σκανδάλη. 

Στις 25 του μήνα σε περιμένουν στην παρέλαση, αν είσαι πολεμιστής δεν θα πας, αν είσαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος θα πας, θα φας δακρυγόνα και μετά σε κατάσταση αυτολύπησης, θα κλαις και θα ωρύεσαι για την κατάντια σου.

Είσαι υπεύθυνος για ό,τι σου συμβαίνει, σταμάτα να κλαίς και ανέλαβε την ευθύνη της ζωής σου.Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο, σκληρό ή απίθανο, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος, μόνο ο δρόμος του πολεμιστή αν θέλεις να βιώσεις μια στάλα ελευθερίας.

Από την άλλη, δική σου είναι η ζωή. ΚΑΝΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ

“O άνθρωπος πορεύεται προς την γνώση όπως πορεύεται προς τον πόλεμο, σε αδιάπτωτη εγρήγορση, με φόβο, με σεβασμό και απόλυτη αυτοπεποίθηση. Το να πορεύεσαι προς τη γνώση ή προς τον πόλεμο με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι λάθος, και όποιος το πράξει ίσως δε ζήσει για να το μετανιώσει. 

Όταν ένας άνθρωπος πληροί αυτές τις τέσσερις αναγκαίες προϋποθέσεις, δεν υπάρχουν σφάλματα για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσει. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι πράξεις του χάνουν τον αδέξιο χαρακτήρα και την επιπολαιότητα που διακρίνει τις πράξεις ενός ανόητου. 

Αν ένας τέτοιος άνθρωπος αποτύχει ή υποστεί ήττα, θα έχει χάσει μόνο μια μάχη, και δε θα νιώθει πικρία και τύψεις γι’ αυτό.”

Ένα από αυτά τα συστήματα περιέγραψε ο ανθρωπολόγος Κάρλος Καστανέντα, σε μια σειρά βιβλίων, μετά την συνάντηση και την μύησή του από έναν Ινδιάνο σαμάνο μιας φυλής του Μεξικού και της ομάδας του, τον Δον Χουάν Μάτους. 

Η ερμηνεία που έδωσε ο Δον Χουάν στον Καστανέντα για την φύση και την λειτουργία της πραγματικότητας βασίζεται στις ανακαλύψεις των αρχαίων Τολτέκων και στις σκέψεις τους για την ζωή τον θάνατο και το σύμπαν.





Πώς μπορούμε να ζούμε περισσότερο στο «Τώρα» κάνοντας τα πράγματα πιο απλά για την ψυχολογία μας....!!!!!!!

Όλοι θα έχουμε παρατηρήσει πως η ψυχολογία μας πέφτει καθώς έχουμε αυτόν τον εσωτερικό διάλογο που συνεχώς αναλύει τα πάντα και συνήθως μας κατακρίνει ότι και να πούμε, ότι και να κάνουμε. Πώς θα σταματήσουμε αυτό ή θα μειώσουμε αυτή τη συνεχόμενη φωνή στο κεφάλι μας; Με το να ζούμε στο «Τώρα». 

Το να ζούμε στο «Τώρα» σύμφωνα με την ψυχολογία είναι λίγο δύσκολο καθώς όλοι έχουμε παρελθόν από το οποίο επηρεαζόμαστε αρκετά και το σίγουρο είναι πως σκεφτόμαστε πολύ και το μέλλον. 

Όλη αυτή η σκέψη στο παρελθόν και στο μέλλον μειώνει συνεχώς την ψυχολογία μας και δεν μας αφήνει να ζήσουμε το τώρα, το παρόν. Κι όμως η όλη πρακτική του ζεν και του να ζούμε το τώρα βοηθάει πολύ σύμφωνα με έρευνες στη μείωση του στρες, στο να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι σε αυτά που είναι σημαντικά, στο να είμαστε πιο ήρεμοι και χαρούμενοι. 

Για να είμαστε παρόν θα πρέπει να ζούμε συνεχώς στο «Τώρα» δηλαδή να ζούμε πραγματικά το κάθε δευτερόλεπτο, να νιώθουμε τι πραγματικά συμβαίνει και όχι να ζούμε συνεχώς μέσα στο κεφάλι με τις σκέψεις μας όπου μας πάνε συνεχώς κάπου αλλού εκτός από το «Τώρα». 

Παρακάτω δίνουμε μερικά πρακτικά βήματα ώστε όταν τα ακολουθήσουμε να μπορούμε να ζούμε περισσότερο στο «Τώρα». 

Κάντε τα πάντα σαν να είναι η πρώτη σας φορά 
Το πρώτο βήμα για να ζούμε στο «Τώρα» είναι να ζούμε τα πάντα σαν να είναι η πρώτη φορά που τα γευόμαστε, που τα νιώθουμε, που τα κάνουμε. 

Πρέπει να νιώθουμε βαθιά μέσα μας κάθε φορά που κάνουμε οτιδήποτε. Να το νιώθουμε στο σώμα μας, στην ψυχή μας και όχι να το αναλύουμε εγκεφαλικά και νοητικά. Δεν θα πρέπει να αφήνουμε το μυαλό να τριγυρνάει σε άλλα πράγματα που έγιναν και μας απασχολούν ή που θέλουμε να κάνουμε αμέσως μετά και να μην ζούμε εκείνη τη μοναδική στιγμή. 

Συγχωρήστε 
Η ζωή είναι γεμάτη με εμπόδια και προβλήματα που μας απασχολούν καθημερινά. 

Τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποι γύρω μας κάνουν λάθη τα οποία μας δυσκολεύουν τη ζωή. Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε και θα πρέπει να προσπαθούμε εμείς για να γίνουμε τέλειοι. Το δεύτερο βήμα για να ζούμε στο «Τώρα» είναι να συγχωρέσουμε πρώτα από όλα τον εαυτό μας για τα πάντα. 

Αμέσως μετά θα πρέπει να συγχωρέσουμε όλα τα άτομα τα οποία νιώθουμε πως μας έχουν κάνει πιο δύσκολη τη ζωή ή προσπάθησαν άθελά τους ή μη να μας βάλουν εμπόδια. Δεν αξίζει να αναζητάμε τους λόγους και τις αιτίες που το έκαναν. 

Πρέπει να τους συγχωρέσουμε και να πάμε παρακάτω. Όσο κρατάμε μέσα μας αυτό το γιατί, το παράπονο ή τον θυμό μαζί τους, στην ουσία μένουμε πίσω και δεν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι. Μόλις τους συγχωρέσουμε τότε απελευθερωνόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε χώρο και προσκαλούμε θετικά πρόσωπα και πράγματα να έρθουν στη ζωή μας. 

Μην αφήσετε τα συναισθήματά σας να σας παρασύρουν.Θα πρέπει να αρχίσετε να παρατηρείτε τα πάντα σε σας. 
Όλες οι καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω σας, σας προκαλούν συγκεκριμένα συναισθήματα. Θα πρέπει να αρχίσετε να παρατηρείτε αυτά τα συναισθήματα που νιώθετε και να δείτε την εν δυνάμει ενέργεια που βγάζουν. Όλη αυτή η παρατήρηση που θα πρέπει να κάνετε συνήθειά σας, βοηθάει να μην εμπλέκεστε συναισθηματικά σε δυσάρεστα συναισθήματα που σας κρατάνε αιχμάλωτους. 

Έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτήν την παρατήρηση καθώς θα δούμε με τον καιρό τι πραγματικά χρειαζόμαστε και τι όχι. Θα δούμε τον εγωισμό να κινητοποιεί τα περισσότερα από τα συναισθήματα και κατ’ επέκταση τις περισσότερες από τις ενέργειες μας. Έτσι με την παρατήρηση των συναισθημάτων μας, θα μειώνονται όλο και περισσότερο τα εγωιστικά μας κίνητρα. 

Να είστε συμπονετικοί 
Θα πρέπει να είστε συμπονετικοί τόσο απέναντι στον εαυτό σας όσο και απέναντι στους άλλους. 

Με αυτό εννοούμε πως θα πρέπει να αντιλαμβάνεστε πότε τόσο εσείς όσο και οι άλλοι υποφέρετε και να προσπαθήσετε να βοηθήσετε με κάποιον τρόπο. Φυσικά αυτό προϋποθέτει πως θα πρέπει συνεχώς να παρατηρούμε τον εαυτό μας κάθε στιγμή και να νιώθουμε τι ακριβώς μας συμβαίνει κάθε λεπτό σε κάθε περίσταση. 

Μια τεχνική που βοηθάει σε αυτήν την παρατήρηση είναι να νιώθουμε την αναπνοή μας και να μην αναπνέουμε μηχανικά. Αυτή η παρατήρηση στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλό μας πως αξίζει να ενδιαφερόμαστε για εμάς. 

Θα το δούμε αυτό όταν παρατηρούμε δύσκολα συναισθήματα, βλέπουμε δηλαδή τις σωματικές αντιδράσεις που δημιουργούν στο σώμα μας (π.χ. ιδρώνουν τα χέρια μας, ανεβάζουν τον καρδιακό μας ρυθμό κ.ά),όσο περισσότερο τα παρατηρούμε, τόσο λιγότερο τα φοβόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο και αν αυτό το κάνουμε συνήθεια, μπορούμε να εξαφανίσουμε όλα τα αρνητικά συναισθήματα και να γίνουμε πιο χαρούμενοι. 

Αποδεχτείτε τις ατέλειές σας 
Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν συνεχώς να έχουν όλο και περισσότερη τελειότητα σε όλους τους τομείς της ζωής τους. 

Το γεγονός όμως πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μας κάνει συνεχώς να κρίνουμε τον εαυτό μας και να τον επικρίνουμε για όλα αυτά που δεν κάνουμε σωστά προκειμένου να αγγίξουμε αυτή την τελειότητα, που μάλλον δεν υπάρχει. 

Οι ατέλειες είναι το κοινό μας με τους άλλους ανθρώπους και αυτές είναι που μας κάνουν τον καθένα και διαφορετικό. Θα πρέπει να αποδεχτούμε τις ατέλειές μας και να τις δούμε ως τα διαφορετικά ταλέντα που έχουμε για να πορευτούμε στο «Τώρα». 

Αποδεχτείτε τις αδυναμίες σας 
Συνήθως ο εγκέφαλός μας και η υπερβολή σκέψη ενεργοποιείται προκειμένου να μας προστατεύσει από τις αδυναμίες μας, είστε αφορούν αποκλειστικά εμάς είστε εξαιτίας των άλλων. 

Όσο όμως θα προσπαθείτε να ζήσετε στο «Τώρα» θα διαπιστώνετε πως οι αδυναμίες είναι αυτές που μας βοηθούν να βγούμε την πραγματική μας δύναμη. Χρειάζεται μεγάλη δύναμη για να ανακαλύψουμε τις αδυναμίες μας και έτσι αρχίζουμε να εμπιστευόμαστε περισσότερο τον εαυτό μας και τους άλλους, καθώς θα νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς. 

Αντιληφθείτε πως όλα τα πράγματα και οι καταστάσεις έρχονται και παρέρχονται .Τίποτα δεν κρατάει για πάντα. 

Όλα έρχονται και παρέρχονται σε ένα κλάσμα δευτερολέπτου. Η στιγμή αυτή που ζούμε τώρα δεν θα ξανάρθει. Η ζωή είναι πολύ μικρή και όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό γίνεται πολύτιμη. Όλα περνάει τόσο γρήγορα και θα πρέπει να μάθουμε να τα ζούμε όλα «Τώρα» γιατί η στιγμή αυτή δεν θα ξαναέρθει. Δεν πρέπει να περιμένουμε για να κάνουμε κάτι ή για να ζήσουμε σε ένα μελλοντικό χρόνο και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πιθανό να μην έρθουν ποτέ. 

Θα πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε μέσα στο μυαλό μας καθώς το αφήνουμε να κυριεύει όλο μας το σώμα. Είναι απλά ένα όργανο του σώματος και θα πρέπει να αφήσουμε και τα υπόλοιπα όργανα να δουλεύουν το ίδιο για να ζούμε ολοκληρωμένοι στο «Τώρα» και όχι σε ένα φανταστικό παρελθόν ή σε ένα φανταστικό μέλλον που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πουθενά. 

Πώς ξεκινάμε;
Είναι πολύ απλό. Ξεκινάμε Εδώ και Τώρα. 
Μπορούμε να ξεκινήσουμε με λίγα λεπτά διαλογισμού κάθε μέρα, όπου θα νιώθουμε μόνο την αναπνοή μας, καθισμένοι σε ένα ήσυχο μέρος με κλειστά τα μάτια. Στη συνέχεια αυτά τα λεπτά θα γίνονται η καθημερινή μας συνήθεια και μπορεί να μεγαλώνουν. 

Κατόπιν, για να ζούμε στο «Τώρα» θα πρέπει να νιώθουμε και να παρατηρούμε τον εαυτό μας, στα πάντα κάθε ώρα και λεπτό. Να παρατηρούμε τις σωματικές αντιδράσεις μας χωρίς να τις κρίνουμε ή να τους βάζουμε ετικέτες, χωρίς να προσπαθούμε να μην σκεφτόμαστε για να ηρεμήσουμε το μυαλό μας. 

Απλά να παρατηρούμε πώς μας κάνουν να νιώθουμε όλα τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας δίχως να αντιδρούμε σπασμωδικά. 

Αλλά ακόμα και αν αρχίσει και πάλι στο μυαλό να σκέφτεται συνεχώς και ακατάπαυστα δίχως να σταματά και δεν νιώθουμε καθόλου το υπόλοιπο σώμα μας, θα πρέπει σύντομα να επαναφέρουμε τον εαυτό μας στο σημείο της παρατήρησης και της σωστής αναπνοής για να νιώθουμε το σώμα μας όλο και όχι μόνο να ακούμε το κεφάλι μας αυτά που μας λέει.





Συγγραφέας: Ματίνα Π. 
Πηγή: ANEW.GR