Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Σταμάτα να αναζητάς την ευτυχία, στο ίδιο μέρος που την έχασες...!!!!

«Σταμάτα να αναζητάς την ευτυχία, στο ίδιο μέρος που την έχασες», έλεγε ένα quote που βρήκα στο διαδίκτυο. 

Αλήθεια, εσύ πού αναζητάς την ευτυχία; Στη σχέση που τελείωσε; Στη σχέση που θα έπρεπε να έχει τελειώσει; 

Στη σχέση που αρνείσαι να τελειώσεις; 

Στη σχέση που τελείωσε ο σύντροφός σου, η σύντροφός σου και εσύ αρνείσαι να το αποδεχτείς και να συνεχίσεις; Στη σχέση που εσύ προσπαθείς να σώσεις, χωρίς να δέχεσαι το τέλος της; 

Και γιατί τελικά δυσκολευόμαστε τόσο πολύ; Και γιατί άραγε αναζητάμε την ευτυχία σε σχέσεις που δεν επιλέγουμε να τελειώσουμε. Σε σχέσεις που παλεύουμε να σώσουμε ή σε σχέσεις που λαθροβιώνουν γιατί εμείς δεν παίρνουμε την απόφαση; 

Γιατί αναζητάμε την ευτυχία σε ανθρώπους που θα συμβουλεύαμε έναν φίλο μας να χωρίσει; Μήπως αναζητάμε μέσα από αυτές τις σχέσεις μας τον ρόλο μας; 

Μήπως θέλουμε να σώζουμε; Μήπως θέλουμε να συμβουλεύουμε; Μήπως γινόμαστε ψυχολόγοι του άλλου; Μήπως εμείς τελικά είμαστε αυτοί που συντηρούν τους πολλαπλούς ρόλους στη σχέση; 

Και γιατί άραγε δεν αποδεχόμαστε ότι συνεχίζοντας έτσι, στην πραγματικότητα εμείς χάνουμε στιγμές από τη ζωή μας; Γιατί φοβόμαστε να πάρουμε μία απόφαση και μουδιάζουμε μπροστά στην αλλαγή; 

Είναι άραγε ο φόβος της απώλειας, ο φόβος της μοναξιάς, ο φόβος της απόρριψης και της εγκατάλειψης; 

Είναι ο εγωισμός μας; Μήπως είναι άραγε το αίσθημα ότι αποτύχαμε; 

Ήταν όμως τελικά αποτυχία και τι ορίζουμε ως αποτυχία; Γιατί μπορεί το λάθος και η αποτυχία να ήταν η παραμονή μας σε αυτή τη σχέση. Μπορεί το λάθος μας να ήταν ο εγκλωβισμός μας σε μία σχέση την οποία εμείς νιώθαμε ότι παλεύουμε να σώσουμε και ο άλλος είχε ήδη παρατήσει. Άρα, τελικά υπάρχουν πάντα πολλές οπτικές για να δούμε ένα γεγονός. 

Η σχέση όμως είναι διάδραση. Η σχέση είναι ουσιαστική επικοινωνία, σεβασμός και θαυμασμός. Η σχέση δεν χρειάζεται πειθώ. Εξάλλου, όταν προσπαθούμε να πείσουμε τον άλλον να μείνει μαζί μας, δεν είναι σχέση, μία διαδικασία marketing είναι, στην οποία εμείς μειώνουμε τον εαυτό μας. 

Να επενδύεις σε ανθρώπους και σε σχέσεις που επενδύουν και σε σένα. Να τον αγαπάς τον εαυτό σου και να διεκδικείς την ευτυχία σε ανθρώπους που προσπαθούν να σε κάνουν ευτυχισμένο, ευτυχισμένη. 




Αν δεν σ’αρέσει όπως ζεις, φτιάξε τον δικό σου παράδεισο και μπες μέσα...!!!!

Και έρχονται στιγμές που φτάνεις στα όριά σου, παραιτείσαι από την απαιτητική καθημερινότητα και παραδίνεσαι στο έλεος της τύχης σου. Νιώθεις ότι έχεις κουραστεί να προσπαθείς συνεχώς να ελέγξεις τα πάντα στη ζωή σου, να τα οργανώνεις σε χρονοδιάγραμμα και στο τέλος τίποτα να μην πάει έτσι όπως το είχες σχεδιάσει. 

Τότε καταλαβαίνεις ότι τη ζωή σου μπορείς σε κάποιο βαθμό να την οριοθετήσεις αλλά σε καμία περίπτωση να προσπαθήσεις να την ελέγξεις. 

Τότε αυτόματα, η ζωή σου βάζει τρικλοποδιά και γελάει μαζί σου ειρωνικά που σου πέρασε έστω και για μια στιγμή από το μυαλό ότι όλα θα γίνονται όπως τα θες «εσύ». 

Από την άλλη, θα ήταν μάταιο και ανούσιο να πιστεύουμε ότι η ζωή μας είναι ελεγχόμενη από κάποια άλλη ανώτερη δύναμη (είτε αυτό λέγεται μοίρα, θεός, πεπρωμένο) και πως εμείς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε καθόλου την πορεία της. Η αλήθεια ίσως κρύβεται κάπου ενδιάμεσα. 

Εσύ είσαι αυτός που κινεί το «πιόνι της ζωής σου», σ’ ένα παιχνίδι όμως που τους κανόνες δεν τους βάζεις εσύ. Δίκαιοι, άδικοι ό,τι και να είναι, πρέπει να μάθεις να παίζεις μ’αυτούς, να προσαρμοστείς έγκαιρα ώστε να μάθεις όλα τα τρικ του παιχνιδιού, να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό με απώτερο στόχο την νίκη. 

Κάπως έτσι είναι η ζωή μας. Ζούμε μια ζωή που όχι μόνο δεν μπορούμε να ελέγξουμε αλλά προσπαθούμε να τη ζήσουμε με κανόνες που μας έχουν βάλει άλλοι και αν δεν τους ακολουθήσουμε τότε αποκλειόμαστε. Είναι άραγε αυτό δίκαιο ή άδικο; 

Και πάμε λίγο πιο βαθιά. Ακόμη και αν παίξουμε σωστά τους κανόνες είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε; Και αν χάσουμε, ποιο θα είναι το τίμημα; Τελικά αξίζει να ζούμε μια ζωή, τη δική μας ζωή οριοθετημένη από νόρμες και κανόνες άλλων; 

Προσωπικά, πιστεύω πως πρέπει να αντισταθούμε σε όλη αυτήν την εις βάρος μας σκευωρία, να σπάσουμε τις αλυσίδες από μια κοινωνία που μας θέλει δέσμιούς της, να σταματήσουμε να τρέχουμε σε αυτούς τους τρελούς ρυθμούς της ζωής, να σταθούμε λιγάκι και να ακούσουμε «εμάς» και τα «θέλω μας». 

Να βρούμε την δική μας ελευθερία, τη δική μας ζωή και να πάψουμε να ζούμε σε έναν κόσμο που δεν μας ταιριάζει, να δημιουργήσουμε τον δικό μας κόσμο, βάζοντας για κανόνες μονάχα τα όνειρα και τις επιθυμίες μας. Γιατί φίλε μου, αν δεν σ’αρέσει όπως ζεις μην κολλάς, φτιάξε τον δικό σου παράδεισο και μπες μέσα! 




Υπάρχουν απίστευτες δυνάμεις μέσα μας που δεν αναγνωρίζουμε...!!!!

Κάθε άνθρωπος στον πλανήτη αυτό έχει μια βαθιά ανάγκη να προχωρήσει και να βελτιωθεί σαν άτομο. 

Όταν εσύ, ως ηγέτης, αφιερώνεσαι στην απελευθέρωση και όχι στην καταστρατήγηση των ανθρώπων που διοικείς, θα έχεις πολλαπλά οφέλη ως προς την πίστη, την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και την αφοσίωση στον σημαντικό σκοπό σου.

Η ουσία είναι αυτή : τα άτομα που αισθάνονται θαυμάσια για τον εαυτό τους παράγουν και θαυμάσια αποτελέσματα. Η αλήθεια αυτή είναι διαχρονική. Μην το ξεχάσεις ποτέ. 

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πόσο ταλέντο και πόσο δυναμικό μισοκοιμούνται μέσα τους. 

Ο Ουίλιαμ Τζέιμς, ο ιδρυτής της σύγχρονης ψυχολογίας, είπε κάποτε: “Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν – σωματικά, πνευματικά ή ηθικά – σε έναν πολύ περιορισμένο κύκλο της εν δυνάμει ύπαρξής τους. Όλοι διαθέτουμε αποθέματα ζωτικής ενέργειας που δεν τα φανταζόμαστε καν”. Και είχε δίκιο. 

Αν το μέσο άτομο μπορούσε να δει φευγαλέα πόση δύναμη διαθέτει πραγματικά, θα έμενε έκπληκτο. Κι ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αφιερώνουν το χρόνο να κοιτάξουν μέσα τους και να ανακαλύψουν ποιοι πραγματικά είναι”. 

“Οι σοφοί σου δίδαξαν αυτή την αρχή;” 

“Ναι. Στην πραγματικότητα, ο Γιόγκι Ραμάν αγαπούσε να μου λέει μια ιστορία ακριβώς πάνω σε αυτή την αρχή. 

Σύμφωνα με την ινδική μυθολογία, όλοι οι άνθρωποι πάνω στη γη ήταν κάποτε θεοί. Ωστόσο, άρχισαν να καταχρώνται τη δύναμή τους κι έτσι ο ανώτερος όλων, ο Βράχμα, αποφάσισε να τους πάρει τη θεϊκή ιδιότητα και να την κρύψει σε ένα μέρος όπου δεν θα την έβρισκαν ποτέ. 

Ένας από τους συμβούλους του πρότεινε να τη θάψουν βαθιά ,μέσα στη γη, αλλά του Βράχμα δεν του άρεσε αυτή η ιδέα. 

“Οι άνθρωποι θα σκάψουν κάποτε πολύ βαθιά και θα τη βρουν”, είπε. 

Ένας άλλος πρότεινε να τη θάψουν στο πιο βαθύ μέρος του ωκεανού. 

“Όχι”, είπε ο Βράχμα, “μια μέρα οι άνθρωποι θα βουτήξουν πολύ βαθιά και θα τη βρουν”. 

Ένας άλλος τότε πρότεινε να την τοποθετήσουν στην πιο ψηλή κορυφή του πιο ψηλού βουνού, αλλά ο Βράχμα απάντησε: 

“Όχι, οι άνθρωποι θα βρουν τελικά έναν τρόπο να σκαρφαλώσουν στην κορυφή και να την πάρουν”. 

Αφού το σκέφτηκε λίγο, ο ύψιστος θεός βρήκε τελικά το ιδανικό μέρος για το σπουδαιότερο από όλα τα χαρίσματα. 

“Βρήκα την απάντηση”, είπε.
“Ας την κρύψουμε μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο. Δεν θα σκεφτεί ποτέ να ψάξει εκεί”. 

“Αυτό που προσπαθώ να σου πω, Πίτερ, είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν περισσότερη ενέργεια και περισσότερες ικανότητες μέσα τους απ’ όσο φαντάζονται. Έργο σου ως ηγέτης είναι να αποκαλύψεις την αλήθεια αυτή προς όφελος των ανθρώπων σου”. 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma “Η Σοφία του Ηγέτη” από τις εκδόσεις Διόπτρα 




12 τρόποι για να μετασχηματίσετε τη ζωή σας όταν αισθάνεστε εξαντλημένοι...!!!!

Εάν κάνετε πάντα αυτό που κάνατε πάντα, θα παίρνετε πάντα ό, τι παίρνατε πάντα.- Henry Ford 

Ξέρετε το συναίσθημα: Είναι δέκα, είστε νευρικοί από το τρίτο φλιτζάνι του καφέ, και το μυαλό σας είναι κολλημένο. Είστε στραγγισμένη – σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά – και αδιάφορη για πράγματα που κάποτε σας έφερναν χαρά. Κίνητρο; Ξεχάστε το. Οξύθυμοι; Σίγουρα. Ότι αφορά την προσωπική υγεία και ευημερία; Έξω από το παράθυρο. 

Πολύ συχνά, η εξάντληση και η επίτευξη πάνε χέρι-χέρι. Αλλά, η υπερκόπωση δεν είναι σύμπτωμα της επιτυχίας: είναι ο τρόπος του σώματός σας για να σας πει να επιβραδύνετε. 

Ενώ η διπλή δόση του εσπρέσο και η δεύτερη στρώση του concealer μπορεί να σας βοηθήσει να δείχνετε ανανεωμένη, βαθιά, η θεμελιώδης αλλαγή απαιτεί χρόνο. Είναι μια δια βίου επένδυση στον εαυτό σας και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι. 

Γι 'αυτό αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας αυτούς τους 12 ισχυρούς τρόπους, για να πάρετε το πεπρωμένο σας στα χέρια σας και να μετατρέψετε τη ζωή σας. 

1. Ο ύπνος σαν να μην υπάρχει αύριο 
Το σώμα σας είναι μια μηχανή. Μια όμορφη, αυθεντική και περίπλοκη μηχανή που χρειάζεται φροντίδα και ανάπαυση. Ακριβώς όπως ο τερματισμός της λειτουργίας του υπολογιστή σας στο τέλος της κάθε ημέρας, έτσι θα πρέπει να επαναφορτίζετε το σώμα και το μυαλό σας κάθε βράδυ. 

Μελέτες δείχνουν ότι ένας καλός βραδινός ύπνος καθαρίζει κυριολεκτικά το μυαλό από τις τοξίνες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτός είναι ο λόγος που οι επτά έως οκτώ ώρες ύπνου, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική σας ευεξία. 

Προσπαθήστε για έναν πλήρη οκτώ ωρών ύπνο, αυξάνοντας σταδιακά μόλις κατά 30 λεπτά κάθε μέρα. Αυτές μπορεί να είναι τη νύχτα ή ένας υπνάκος το μεσημέρι. 

2. Έχετε επίγνωση του τι τρώτε 
Η σωστή διατροφή χρειάζεται εξάσκηση. Ειδικά αν είστε το είδος του ατόμου που παίρνει το μεσημεριανό γεύμα με το ένα χέρι, ενώ απαντάει σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικές κλήσεις με το άλλο. 

Προσέχοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, εξετάζετε την ουσία των πάντων που καταναλώνετε – από πού προήλθαν, τι αξία προσθέτουν στο σώμα σας και πώς έφτασαν στο πιάτο σας. 

Έτσι βοηθάτε στο να οικοδομήσετε μια υγιή, βιώσιμη σχέση με τα τρόφιμα πέρα από την απλή ικανοποίηση της πείνας. Και, οι μελέτες δείχνουν ότι λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές συνήθειες μπορείτε να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, να μειώσετε το άγχος και να έχετε υγιή απώλεια βάρους και διατροφική συμπεριφορά. 

3. Αφήστε την καφεΐνη 
Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που επηρεάζει άμεσα το κεντρικό νευρικό σας σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος που η περίσσεια του καφέ μπορεί να κάνει την καρδιά σας να χτυπά γρήγορα και το κεφάλι σας βαρύ. 

Αν έχετε ήδη αίσθημα άγχους, μια διπλή δόση espresso δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση. Αντ 'αυτού, δοκιμάστε κάποιες πιο φυσικές λύσεις, όπως η άσκηση και ο διαλογισμός για να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια και ξύπνιοι. Αν απλά δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή χωρίς τον πρωινό καφέ σας, δοκιμάστε την οικοδόμηση μιας πιο συνειδητής σχέσης με τον καφέ. 

Γευθείτε την έντονη μυρωδιά και γεύση, ενώ απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας κούπες. Με την πάροδο του χρόνου μπορείτε να βρείτε το τελετουργικό πιο αναγκαίο από ό, τι το ίδιο το καφέ. 

4. Γίνετε δραστήριοι (και μείνετε) 
Η κίνηση είναι μια ισχυρή δύναμη που μειώνει το στρες, και προστατεύει τη μνήμη και τις δεξιότητες της σκέψης. Είτε θέλετε να ανέβετε στο ποδήλατό σας ή να κάνετε μερικά λεπτά γιόγκα, μάθετε να χρησιμοποιείτε την κίνηση ως ένα τρόπο για να ανακουφίζεστε από το στρες, όταν αισθάνεστε ότι ανεβαίνει. 

Η άσκηση το πρωί μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το ρυθμό για το υπόλοιπο της ημέρας σας – και να οξύνει την συγκέντρωσή σας. 

Για να μην αναφέρουμε, ότι οι σούπερ επιτυχημένοι άνθρωποι τείνουν να γυμνάζονται το πρωί. Προσπαθήστε να κάνετε μόλις 10 λεπτά μέτριας δραστηριότητας επιπλέον κάθε μέρα και να περπατάτε τα συνιστώμενα 30 λεπτά καθημερινά. 

5. Αισθανθείτε άνετα στη σιωπή 
Ναι, ξέρουμε. Κάθε άρθρο μεταμόρφωσης της ζωής εκεί έξω κηρύττει τις θεραπευτικές δυνάμεις του διαλογισμού, αλλά αυτό γίνεται επειδή λειτουργεί πραγματικά. Περίπου το 80% των επισκέψεων στους γιατρούς αφορούν προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος. 

Αυτό είναι πολυδάπανο σε χρόνο και χρήματα για την αντιμετώπιση θεμάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν όλοι εξασκούνταν λίγο με την φροντίδα του εαυτού τους μέσω του διαλογισμού. Ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει το στρες, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να βελτιώσει τον ύπνο και ενδεχομένως, να αυξήσει την ευτυχία. 

Ακόμα και μόλις 5 λεπτά διαλογισμού μπορεί να «φτιάξουν» την ημέρα σας. Επιπλέον, οι άνθρωποι που διαλογίζονται στην πραγματικότητα είναι πιο ορθολογικοί και με λιγότερο άγχος όταν έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις. 

6. Ακολουθήστε μια υγιή ρουτίνα φροντίδας δέρματος 
Το περιποιημένο δέρμα είναι ευτυχία για σας. Και όπως και οτιδήποτε άλλο, η υιοθέτηση υγιεινών συνήθειων για τη φροντίδα του δέρματος απαιτεί χρόνο. Γνωρίζετε το παλιό γνωμικό που λέει ότι απαιτούνται 21 ημέρες για να αποκτήσετε μια συνήθεια; 

Ας πούμε απλά ότι αγκαλιάζοντας μια νέα, υγιεινή ρουτίνα με συνέπεια και επανάληψη, θα κάνει πολλά για την καλή εμφάνιση του δέρματός σας. Η επιπλέον στρώση concealer μπορεί να είναι μια γρήγορη λύση για τα κουρασμένα μάτια σας, αλλά οι πραγματικές αλλαγές του δέρματος είναι οι επενδύσεις που συμβαίνουν από μέσα. 

Ψάξτε για τα προϊόντα (και τα τρόφιμα) που τρέφουν περισσότερο την επιδερμίδα σας. Ακολουθήστε ένα ημερήσιο και νυχτερινό τελετουργικό φροντίδας του δέρματος που θα σας κάνει να αισθάνεστε υγιείς και όμορφες και με την πάροδο του χρόνου θα δείτε τα αποτελέσματα της μετατροπής στο δέρμα σας που θα άρουν τη διάθεσή σας. 

7. «Λιμοκτονήστε το εγώ σας, ταΐστε την ψυχή σας». 
Αυτό είναι απλό: Κάντε πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους. Ακριβώς επειδή κάτι φέρνει την αίσθηση της επιτυχίας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σας γεμίζει με χαρά. 

Σίγουρα, το να μένετε αργά στη δουλειά μπορεί να είναι παραγωγικό, αλλά το αποτέλεσμα της εξάντλησης μπορεί μερικές φορές να αποδειχθεί χειρότερο από το να πάρετε λίγη ανάπαυση και χαλάρωση. 

Αγοράστε τα παπούτσια που έχετε δει, περιποιηθείτε τον εαυτό σας με λίγο παγωτό στο μεσημεριανό διάλειμμα σας ή περάστε όλο το Σαββατοκύριακο βλέποντας κλασικές ταινίες. Ό, τι κι αν επιλέξετε, να το κάνετε γιατί σας κάνει ευτυχισμένους, όχι για να το σβήσετε από τις εκκρεμότητές σας. 

8. Ακούστε τη διαίσθησή σας 
Αυτό το ένστικτό που έχετε όταν παίρνετε μεγάλες αποφάσεις; Αρχίστε να το ακούτε. Οι οργανισμοί μας συχνά μας λένε τι χρειαζόμαστε πριν να γνωρίζουμε ότι το χρειαζόμαστε. Πάρτε έναν υπνάκο, όταν είστε κουρασμένοι. Πηγαίνετε ένα ταξίδι, αν σας αρέσουν οι περιπλανήσεις. 

Ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί κάτι δεν φαίνεται σωστό. Εκτός και αν είστε ένα ιδιαίτερα διαισθητικό άτομο, το να ακούτε τον εαυτό σας χρειάζεται εξάσκηση. 

Σταθείτε μακριά από ό, τι σας δυσκολεύει, πάρτε μια ανάσα και να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για τα συναισθήματά σας. Πιθανόν ήδη ξέρετε τι χρειάζεστε – απλά πρέπει να επιβραδύνετε για να το ακούσετε. 

9. Ανακατέψτε τα πράγματα 
Το να σπάσετε την ρουτίνα σας, μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες για την κόπωση. Παροτρύνετε τον εαυτό σας να κάνετε κάτι εντελώς νέο μία φορά την εβδομάδα – ή, εάν αισθάνεστε πραγματικά ενθουσιώδης, μία φορά την ημέρα. Θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να περπατήσετε σε μια νέα διαδρομή για τη δουλειά. 

Ανοίξτε το μυαλό σας σε νέες εμπειρίες και νέους τρόπους σκέψης και αντίληψης, οι οποίοι με τη σειρά τους θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους. 

10. Επενδύστε στα θετικά γύρω σας. 
Το χτίσιμο των υγειών σχέσεων ξεκινά με το να σκεφτείτε με ποιους και τι γεμίζετε τη ζωή σας. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να μετατρέψετε τοξικές σχέσεις στις οποίες έχετε μεγαλώσει άνετα, αν αφορούν τους φίλους ή την οικογένεια, το φαγητό, την εργασία, ή ακόμα και τον εαυτό σας. 

Επανεκτιμήστε τις σχέσεις σας και σκεφτείτε την αξία που προσθέτουν στη ζωή και την ευημερία σας. Επιπλέον, οι άνθρωποι που έχουν επίγνωση των σχέσεών τους τείνουν να είναι πιο σίγουροι για τη γνώμη τους. 

11. Μάθετε κάτι νέο 
Η μάθηση μας κάνει ευτυχισμένους. Θα μπορούσε επίσης να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο, με πιο ανοιχτό μυαλό και πιο γεμάτη ζωή. Αν θέλετε να αρχίσετε με κάτι μικρό, δοκιμάστε να πάρετε μαθήματα πλεξίματος παρακολουθώντας βίντεο στο YouTube από την άνεση του κρεβατιού σας. 

Αν σκέφτεστε κάτι μεγαλύτερο, ενταχθείτε σε τρίμηνα σεμινάρια σχεδιασμού ιστοσελίδων. Ότι και αν αποφασίσετε να μάθετε, ο εγκέφαλός σας θα σας ευχαριστεί γιατί τον διατηρείτε ζωντανό και νέο. 

12. Κρατήστε ημερολόγιο 
Γράφοντας σε ένα ημερολόγιο έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει το στρες, ενισχύει την κατανόηση, προωθεί τη δημιουργικότητα, οικοδομεί την αυτοπεποίθηση και σας ενθαρρύνει ώστε να ακολουθήσετε τους στόχους σας. 

Αυτή είναι αρκετή θεραπεία από ένα μόνο απλό έργο. Αλλά μην πιέσετε υπερβολικά τον εαυτό σας για να γράφει κάθε μέρα. Η ίδια η διαδικασία της συγγραφής είναι πολύ πιο σημαντική από το πόσο συχνά γράφετε. 




Πρόσεχε ποιον αφήνεις να είναι στην ζωή σου, η ενέργεια του επηρεάζει την δική σου με τρόπους που δεν φαντάζεσαι...!!!!

Όλα γύρω μας είναι ενέργεια - εμείς είμαστε ενέργεια. Και όλη η ενέργεια μέσα σας επικοινωνεί με αυτή που είναι γύρω σας σε πολλά επίπεδα. Επικοινωνούμε ενεργειακά απλώς με το να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον. 

Και ο τρόπος που επικοινωνούμε είναι τόσο διακριτικός, που δεν γνωρίζουμε πως η ενέργεια μας επηρεάζεται από την παρουσία των ανθρώπων γύρω μας. 

Σκεφτείτε το, πρέπει να έχετε παρατηρήσει πόσο ωραία νιώθετε όταν είστε με ένα θετικό άτομο, ακόμα και αν δεν κάνει ή λέει κάτι το ιδιαίτερο. Το ίδιο συμβαίνει όταν είστε με ένα αρνητικό άτομο, όπου η αρνητική του ενέργεια ρουφά όλη την θετική και την εμποδίζει. 

Κάθε άτομο έχει την αρνητικότητα και την θετικότητα στην ψυχή του και γινόμαστε η πλευρά που τρέφουμε. Η θετική πλευρά ακτινοβολεί ενέργεια, ενώ η αρνητική την ρουφά από το δωμάτιο και αφήνει ίχνη αρνητικότητας που μας διαταράσσουν. 

Αυτοί οι άνθρωποι απλώς δεν είναι καλό να βρίσκονται γύρω σας για πολύ και θα πρέπει οπωσδήποτε να μην είναι στην λίστα των επισκεπτών αν θέλετε να προσκαλέσετε κάποιους στο σπίτι σας. Γιατί; Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς από το να ρουφήξουν όλη την θετική ενέργεια μέχρι να την αποστραγγίσουν. 

Είναι πολύ δύσκολο να είστε θετικοί γύρω τους και συνήθως επηρεάζουν την δόνηση τόσο αρνητικά, όπου κυριολεκτικά μπορείτε να νιώσετε την ένταση. Και πιστέψτε με, δεν χρειάζεται να γνωρίζουν την αρνητικότητα που εκπέμπουν για να το κάνουν. 

Ενώ δε θα αναλύσω γιατί αυτοί οι άνθρωποι έχουν γίνει έτσι και αν τους αρέσει ή όχι, είναι σημαντικό να παραμείνετε θετικοί και να προστατευτείτε με θετικές σκέψεις και πράξεις. 

Αυτό δε θα κάνει το αρνητικό άτομο περισσότερο θετικό, καθώς το σώμα του τρέφεται από την θετική ενέργεια και παράγει έναν αέρα αρνητικότητας. 

Ωστόσο, θα αυξήσει τη δόνηση σας ώστε να μην είστε ο στόχος αυτής της ενεργειακής διοχέτευσης και να μην γίνετε το θύμα αρνητικότητας που διαδίδεται. 

Και ίσως το σημαντικότερο είναι να μην αφήνετε αυτούς τους ανθρώπους στον προσωπικό σας χώρο - επειδή θα αφήσουν ένα ενεργειακό χάος. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σπάνιοι, αλλά θα έρθουν με απίστευτη ένταση και είναι δυσάρεστο να τους βλέπετε. 

Είχα μια εμπειρία με ένα άτομο που μοιραζόμουν τον χώρο μου. Ήταν τόσο δυσάρεστο να είμαι απλώς δίπλα της, καθώς η ενσυναίσθηση μου, μου φώναζε προειδοποιητικά σημάδια για το πώς η θετικότητα μου αποστραγγίζεται. 

Και ξέρετε τι μένει όταν φύγει η θετικότητα έτσι; Έγινα τόσο αρνητικός, τόσο πικρός που δεν μπορούσα να αναγνωρίσω τον εαυτό μου. Χρειάστηκε να παλέψω πολύ για να καταλάβω ότι είχα αλλάξει με ένα τρόπο που δε θα προέβλεπα ποτέ. 

Αυτό το άτομο δεν ήταν απαραίτητα μοχθηρό. Ήταν απλώς τόσο αρνητική που απλώς θυμάμαι: όταν ξυπνούσε, μισούσε τον εαυτό της. Όταν ξεκινούσε την μέρα της, μισούσε όλους τους άλλους. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ήταν τόσο πικρή και προσπάθησα να την βοηθήσω να αποκτήσει μια θετική αντίληψη για την ζωή. 

Ξέρετε τι λένε - όταν προσπαθείς να βοηθήσεις κάποιον, γίνεσαι το παράδειγμα στο οποίο αναφέρεσαι. Ωστόσο, ο τρόπος που διαχειριζόταν τις καταστάσεις ήταν κάτι που δεν είχα ξαναδεί. 

Διαστρέβλωνε κάθε θετική μου πρόθεση και μετέτρεπε όλη τη θετική ενέργεια που της έδινα σε αρνητικό, τοξικό ατμό. Και δεν προσπαθούσε καν να το κάνει! Απλώς ήταν έτσι. 

Και μόλις παγιδευτείτε, είναι πολύ δύσκολο να μην επηρεαστείτε από την αρνητικότητα τους- ειδικά αν έχετε ανοιχτεί τόσο πολύ με την ελπίδα πως θα μπορούσαν να δουν πως είναι το φως. 

Έτσι, στο τέλος, αποφάσισα να ανακτήσω την θετικότητα μου και άρχισα να απομονώνομαι από αυτό το άτομο. Ήταν μακρά διαδικασία, μπορώ να σας βεβαιώσω, αλλά μια που ελπίζω πως άξιζε. Εν τέλει, δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε όλους. Και δεν υποτίθεται ότι πρέπει να το κάνετε. 

Να προσέχετε ποιον αφήνετε στην ζωή σας επειδή δεν είστε άγιος - πρέπει να ξέρετε πότε να σταματάτε και να χτίζετε έναν ωραίο τοίχο ανάμεσα στον εαυτό σας και σε κάποιον άλλον. Δεν γίνετε να τους συμπαθείτε όλους και δεν μπορείτε να είστε σαν τους άλλους, οπότε γιατί προσπαθείτε; 

Αντιθέτως, διατηρήστε το θετικό άτομο που είστε και μείνετε με ανθρώπους με την ίδια δόνηση. Οι αρνητικοί άνθρωποι είναι μια πρόκληση και το μάθημα είναι αυτό που σας είπα. Ελπίζω να μην χρειαστεί να το μάθετε με τον δύσκολο τρόπο όπως εγώ. 




Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Όταν είσαι καλή με όλους, παύεις να είσαι καλή με τον εαυτό σου...!!!!

Πολύ συχνά, είτε στην προσπάθειά μας να ταιριάξουμε σε έναν καθολικής αποδοχής ορισμό του “καλού ανθρώπου” είτε επειδή έτσι νιώθουμε, υπερβάλλουμε εαυτόν κάνοντας αυτό που θέλουν οι άλλοι. 

Ακούμε τους πάντες, καταχωρούμε τις ανάγκες τους και τις ιεραρχούμε με βάση μια σειρά από αντικειμενικά (ή και προσωπικά ενίοτε) κριτήρια. Ως εδώ, όλα καλά! 

Το πρόβλημα προκύπτει όταν, από την ιεράρχηση αυτή, εξαιρούμε τον εαυτό μας. Όταν, δηλαδή, οι ανάγκες μας στριμώχνονται στον πάτο της “λίστας της καλοσύνης” μας και καταπιέζουμε τις δικές μας επιθυμίες για να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες των άλλων ώσπου αδικούμε, τελικά, εμάς τους ίδιους. 

Εάν βρίσκεσαι συχνά σ’ αυτήν τη θέση, να προσπαθείς να είσαι καλή με όλους βάζοντας εσένα σε δεύτερη μοίρα, είναι ώρα να το ελέγξεις και να αναθεωρήσεις τις προτεραιότητές σου. Ίσως και να’ ναι αυτός ο λόγος που : 

Έχεις μια αίσθηση ανικανοποίητου που σου προκαλεί θλίψη 
Αφήνοντας τον εαυτό σου έξω απ’ το πλάνο σου και στηρίζοντας τους πάντες χωρίς να έχεις στήριγμα εσύ, βρίσκεσαι κάποια στιγμή να σπρώχνεις τον βράχο στην ανηφόρα αλλά να μη φτάνεις ποτέ στην κορυφή. 

Η Σισύφεια αυτή διαδικασία δεν έχει τέλος ούτε ενδιάμεσους σταθμούς και έτσι φτάνεις στο σημείο να μην αντλείς ικανοποίηση από πουθενά. Η θλίψη έρχεται ως επακόλουθο και ο κίνδυνος να κυριαρχήσει των συναισθημάτων σου μεγαλώνει αισθητά. 

Νιώθεις διαρκώς αδικημένη 
Δίνοντας το δικαίωμα στους άλλους να θεωρούν τη συμβολή σου στις προσπάθειές τους δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη, αφαιρείς από το τραπέζι την έννοια της ανταπόδοσης ή την υποβαθμίζεις σε βαθμό που δε γίνεται αντιληπτή ως υποχρέωση. 

Δεν θες να την επιβάλεις, αλλά η επιθυμία σου για την έμπρακτη αναγνώριση της στάσης σου δεν καταλαγιάζει έτσι απλά. Το αίσθημα της αδικίας σε καταλαμβάνει και νοθεύει λίγο λίγο τη χαρά που παίρνεις προσφέροντας. 

Δεν εστιάζεις στους στόχους και τα όνειρά σου 
Πέρα από συναισθηματικό κεφάλαιο, όταν βάζεις τις ανάγκες των άλλων σε προτεραιότητα, είσαι υποχρεωμένη να δώσεις και πολύ από τον χρόνο σου. 

Ο χρόνος αυτός, όμως, είναι υπερπολύτιμος, ειδικά όταν βρίσκεσαι ακόμη στο στάδιο που παλεύεις να επιτύχεις συγκεκριμένα πράγματα, όπως τα είχες ονειρευτεί. Με το χρόνο, χάνεται σταδιακά και η συγκέντρωση, βλέπεις τους στόχους σου να απομακρύνονται με κίνδυνο μια μέρα να παραιτηθείς εντελώς. 

Είσαι συνέχεια κουρασμένη χωρίς προφανή λόγο 
Φυσικό επακόλουθο του να είσαι διαρκώς σε εγρήγορση για να ικανοποιήσεις τους γύρω σου, είναι, πέρα από τη συναισθηματική, και η σωματική κούραση. 

Δίνεις τα πάντα υπηρετώντας τους άλλους και ύστερα πρέπει να αντλήσεις επιπλέον δυνάμεις για να υπηρετήσεις τον εαυτό σου. Από ένα σημείο και μετά, το απόθεμά σου είναι μονίμως ελλιπές και η διάθεσή σου να κάνεις το “καλό” δεν είναι αρκετή για να το αναπληρώσει. 

Όλα αυτά, οδηγούν μαθηματικά στο να αντιπαθήσεις τον εαυτό σου που δεν είναι όπως τον είχες οραματιστεί. Αν νιώθεις ότι έχεις μπει σε μια ανάλογη πορεία προς τα εκεί, κάνε μια στάση και ξανασκέψου τα πράγματα με γνώμονα εσένα και τις δικές σου ανάγκες. 

Αψήφησε τον φόβο σου για την εικόνα που θα σχηματίσουν οι άλλοι και επαναπροσδιόρισε τη σχέση αλληλεγγύης που επιθυμείς να έχεις με τους γύρω σου. 

Αυτήν τη φορά, βάλε και τον εαυτό σου σ’ εκείνους που χρειάζονται στήριγμα και απαίτησε το αν χρειαστεί. Ίσως, να ήθελαν και οι άλλοι να είναι καλοί μαζί σου, αλλά δεν τους είχες αφήσει τον χώρο. 

Αγάπα τον εαυτό σου όσο αγαπάς τους άλλους και οι σχέσεις σου θα είναι πιο ανταποδοτικές και πολύ πιο ειλικρινείς. 




Έστειλες το λάθος email στο πιο λάθος άτομο - Δες πώς θα το πάρεις πίσω χωρίς να σε ανακαλύψει...!!!!

Πόσες φορές δεν έχουν βάλει λάθος παραλήπτη κατά τη διάρκεια αποστολής ενός email και το έχουμε μετανιώσει πικρά; Μην αγχώνεστε, υπάρχει τρόπος να το πάρουμε πίσω, στο gmail τουλάχιστον, χωρίς να ανοίξει «ρουθούνι».

Για να μην βρεθείτε ξανά στην άβολη θέση να εξηγείται ότι κάνατε λάθος και πως το email αυτό δεν προοριζόταν για το πρόσωπο που το έλαβε δείτε πώς θα καταφέρετε να συμμαζέψετε σε δευτερόλεπτα το λάθος που κάνατε από απροσεξία ή βιασύνη.
1) Αρχικά, πρέπει να ελέγξετε ότι η επιλογή «Αναίρεση Αποστολής» είναι ενεργή. Από το inbox, πατήστε το εικονίδιο των ρυθμίσεων πάνω δεξιά και επιλέξτε «Ρυθμίσεις».

2) Μεταβείτε στο «Αναίρεση Αποστολής», και επιλέξτε το «Ενεργοποίηση αναίρεσης αποστολής». Επίσης διαλέξτε πόσο χρόνο θέλετε να έχετε στη διάθεση σας για να το ακυρώσετε (5, 10, 20, ή 30 δευτερόλεπτα). Μόλις τελειώσετε, πατήστε «Αποθήκευση αλλαγών».

3) Την επόμενη φορά που θα στείλετε ένα email, μια λεπτή κίτρινη γραμμή θα εμφανιστεί στην κορυφή της οθόνης. Εκεί θα μπορείτε να πατήσετε «Αναίρεση». Το πατάτε και σταματάτε την αποστολή του μηνύματος.

Σημείωση: Αν φύγετε από τη σελίδα που στείλατε το email, δε θα σας εμφανιστεί η επιλογή αναίρεση (undo).

4) Χάρη στην «Αναίρεση Αποστολής», δεν θα κάνετε λάθος στην αποστολή email ξανά. 




Είναι δύσκολο να αποχαιρετήσεις το οικείο, αλλά εκεί κρύβεται η ελευθερία...!!!!

Μου μιλάς για ελευθερία την ίδια στιγμή που θέλεις να με εγκλωβίσεις εκεί, όπου ανάσα δεν παίρνω. Μου λες ότι σου μοιάζω κι εγώ σε κοιτάζω στα μάτια και σου λέω, “Εγώ δεν είμαι εσύ!”, “Είμαι εγώ!” Με μεγάλωσες κάνοντάς με να πιστέψω τις δικές σου ανάγκες για δικές μου. Με έμαθες να είμαι το καλό παιδί για όλους και χωρίς να το καταλάβω έγινα το κακό παιδί για μένα.

Πέρασαν τα χρόνια για να καταλάβω ότι η ζωή μου ήταν μια αναπαραγωγή της δικής σου, πασπαλισμένη με έντονα συναισθήματα, πάθη, έρωτες, δράματα. 

Πέρασαν τα χρόνια για να καταλάβω ότι με είχες καταδικάσει από άγνοια να μη χαίρομαι, να μη ζω. Μια μέρα με συνάντησα μπροστά στον καθρέπτη μου και μου ζήτησε να ξανασυστηθώ. Μου ζήτησε να σπάσω τις αλυσίδες!

Σάστισα! Άκουσα μέσα μου ένα κρακ… κάτι έσπασε με κρότο… και κλάματα άρχισαν να κυλάνε από τα μάτια μου. 

Πήρα μια φωτογραφία σου και άρχισα να σου λέω… “Εγώ δεν είμαι εσύ!” Συνέχεια, συνέχεια να επαναλαμβάνω δυνατά και με ένταση στην αναπνοή, την ίδια φράση μέχρι που την ένιωσα στο πετσί μου…

“Εγώ δεν είμαι εσύ! Είμαι εγώ!…” Kι εκεί άρχισα να ανασαίνω πιο ρυθμικά, σιγά σιγά όλο και πιο ήρεμα, πιο σιγά, μέχρι που ένιωσα να ηρεμώ τελείως. Τότε έσφιξα τη φωτογραφία σου πάνω μου σα να έσφιγγα εσένα. 

Τότε ένιωσα να σε αγαπάω από την αρχή γιατί ένιωσα να αγαπάω και να αποδέχομαι εμένα! Τότε ένιωσα να αρχίζω να με καταλαβαίνω και να καταλαβαίνω κι εσένα. Τότε άρχισα να γαληνεύω με τα μέσα μου και να γαληνεύω μαζί σου.

Άρχισα να συνειδητοποιώ ότι ήρθε η ώρα να τελειώσουν οι στείρες επαναλήψεις της ζωής μου, γιατί τελείωσε η άγνοιά μου. Και τότε άρχισα να ζω και να χαίρομαι! Άρχισα να αναλαμβάνω την ευθύνη της ζωής μου και του εαυτού μου! Άρχισα να νιώθω ελεύθερη!

Είναι δύσκολο να αποχαιρετήσεις το οικείο και επαναλαμβανόμενο μοτίβο της ζωής σου μέχρι τη μέρα που θα ξημερώσει και θα καταλάβεις ότι είσαι έτοιμος. 

Τότε, καταλαβαίνεις πως το κρακ αυτό που ένιωσες, ο πόνος αυτός που βίωσες ήταν για να απελευθερωθείς από τις αλυσίδες σου. 

Τότε συνειδητοποιείς, πως πίσω από τον πόνο που ένιωσες όταν έσπασες το καλούπι… πίσω από αυτόν τον πόνο που σε διαφοροποιεί από “εκείνους” κρύβεται αυτό που ζητάς, και λέγεται ελευθερία!

Αφιερωμένο σε αυτούς που θέλουν και είναι έτοιμοι να σπάσουν τις αλυσίδες τους.




Η ζωή απαιτεί θάρρος και εσωτερική δύναμη...!!!!

Δυνατός δεν είναι κάποιος με έντονους μύες. Η αληθινή δύναμη κατοικεί στην ψυχή κάποιου που αντιμετωπίζει αντιξοότητες και δεν τις αποφεύγει, που αφήνει πίσω τον πόνο μόλις εκείνος περάσει. Η ζωή είναι δύσκολη. Απαιτεί το θάρρος τον σοφών πλασμάτων που καταφέρνουν να κατακτήσουν την περιοχή του φόβου.

Όπως μας λέει η διαίσθησή μας, ο φόβος και το θάρρος διαμορφώνουν ένα συγκεκριμένο είδος δυαδικών. Κάθε πράξη κουράγιου περιλαμβάνει το να αψηφήσουμε τον φόβο. 

Εξαιτίας αυτού, η αγωνία που μας παραλύει, η οποία συγκροτείται από την αμυγδαλή, το πρωτόγονο μυαλό που είναι κρυμμένο στον εγκέφαλο μπορεί να εξαπολύσει θαυμάσιες στρατηγικές. Η ελαστικότητα τρέφεται από την ίδια της την τιμωρία: τον φόβο.

«Τα ιδανικά που φώτισαν τον δρόμο μου και με τον καιρό να αντιμετωπίσω την ζωή χαρωπά είναι η Καλοσύνη, η Ομορφιά και η Αλήθεια». - Albert Einstein

Ο γιατρός Stanley Jack Rachman καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά είναι ένας από τους πρώτους ειδικούς στις αγχώδεις διαταραχές. Στο βιβλίο του Fear and Courage, εξηγεί πως το κουράγιο στην πραγματικότητα είναι μια ψυχική ιδιότητα. Όλοι το έχουμε, ακόμα και αν δεν είναι φανερό στην αρχή

Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε πάντα να ενεργοποιήσουμε τον εσωτερικό μηχανισμό που συγκρατεί το κουράγιο. Βαθιά μέσα μας μπορεί να ακούμε μια φωνή να ψιθυρίζει «κάντο, πρέπει να το κάνεις για να συνεχίσεις να πηγαίνεις μπροστά». Θα σας εξηγήσουμε πως να το κάνετε αυτό.

Η ζωή απαιτεί θάρρος αλλά ο φόβος είναι η πιστή συντροφιά μας

Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε μια φάση στην ζωή μας η οποία είναι ντυμένη με μια πλαστή ψευδαίσθηση. Κανένας δεν είναι αληθινά προετοιμασμένος για τις αντιξοότητες, στην πραγματικότητα, μέχρι να φτάσουμε σε αυτή τη φάση δεν ξέρουμε καν ότι υπάρχουν. 

Ίσως πιστεύουμε ότι η δυστυχία, ο κίνδυνος και οι απειλές υπάρχουν μόνο στην τηλεόραση. Τα βλέπουμε σε πολέμους που δεν είναι δικοί μας, μακριά από τον πόνο που μπορούμε να κατανοήσουμε για μια στιγμή και μετά να ξεχάσουμε.

Αυτού του είδους αυτό-εξαπάτησης είναι ένας αμυντικός μηχανισμός. Ακόμα και έτσι, όταν τελικά χάσουμε την ισορροπία και ζήσουμε την απειλητική πλευρά, ο εγκέφαλος μας αντιδρά.

Ο φόβος μας αγκαλιάζει. Ο φόβος είναι ο πιο ισχυρός μηχανισμός επιβίωσης που έχουμε. Αυτό είναι αλήθεια για έναν απλό λόγο: ο φόβος μας κρατά σε εγρήγορση ώστε να αντιδράσουμε όταν αντιμετωπίσουμε κάποια απειλή. Έτσι επιβιώνουμε.

Τώρα, μακριά από την διαχείριση του φόβου, κάνουμε έναν πιστό φίλο από αυτό. Αρνούμαστε να κάνουμε οτιδήποτε χωρίς αυτόν. Του δίνουμε τόση δύναμη που χάνουμε την δική μας θέληση. Σταδιακά δίνουμε χώρο στο άγχος, στην αγωνία για το «τι θα γίνει μετά» και χειρότερα, στο «οτιδήποτε θα συμβεί θα είναι χειρότερο.»

Είναι σημαντικό να έχουμε κάποια πράγματα ξεκάθαρα. Το θάρρος δεν σημαίνει ότι ο φόβος απουσιάζει. 

Θάρρος σημαίνει να συνεχίζουμε ακόμα και όταν αντιμετωπίζουμε τον φόβο. Στην πραγματικότητα, οι μοναδικές στιγμές που είμαστε στ΄ αλήθεια θαρραλέοι είναι όταν ο φόβος έχει περικυκλώσει την καρδιά μας και προσπαθεί να μας αποτρέψει από το να προχωρήσουμε.

Θάρρος, ή πώς να ξυπνήσουμε το εσωτερικό μας λιοντάρι

Θυμάστε το δειλό λιοντάρι στον Μάγο του Οζ; Αυτό, όπως και οι άλλοι πήγαν στον μάγο για να του ζητήσουν μια ευχή. Ευχήθηκε να είναι θαρραλέο. Με έναν τρόπο, μας αντιπροσωπεύει όλους.

«Θαρραλέος δεν είναι αυτός που δεν φοβάται, είναι αυτός που θριαμβεύει πάνω από τους φόβους του.»

Πολλοί από εμάς είμαστε επίσης δειλά λιοντάρια. Είμαστε προγραμματισμένοι να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες επειδή αυτό έκανε πάντα το είδος μας. Ωστόσο, μερικές φορές χρειάζεται να αφυπνίσουμε αυτόν τον προγραμματισμό. Εν τέλει, είμαστε γεννημένοι ως επιζώντες σε ένα αιώνιο απειλητικό περιβάλλον, που έχουμε ξεχάσει για πόσα είμαστε ικανοί.

Για να θυμηθείτε, σας προτείνουμε να σκεφτείτε τις ακόλουθες στρατηγικές.

5 στύλοι του Θάρρους
Όταν μιλάμε για θάρρος ή για δύναμη, σχεδόν αυτόματα σκεφτόμαστε κάποιον με επιβλητική παρουσία και απειλητικό βλέμμα. Ωστόσο, αν σκεφτούμε καλύτερα, οι αληθινοί θαρραλέοι στην ιστορία μας και στην μοντέρνα κοινωνία ήταν και είναι κανονικοί άνθρωποι. Σκεφτείτε τον Nelson Mandela, την Άννα Φρανκ, ή ίσως κάποιον στην οικογένεια σας. Τους θαυμάζουμε για το κουράγιο τους.

Ας κοιτάξουμε τα χαρακτηριστικά που τους καθορίζουν.

• Αν θέλετε να κάνετε κάτι αλλά σας τρομάζει, κάντε το ακόμα και αν είστε φοβισμένοι. Είναι μια βασική αρχή που τα πιο θαρραλέα άτομα έχουν ενσωματώσει στην καρδιά και στο μυαλό τους.

• Ένα άτομο με θάρρος ακούει την διαίσθηση του και δρα με ένα συγκεκριμένο τρόπο: με υπομονή και αποφασιστικότητα.

• Μια γενναία καρδιά ξέρει πως η ζωή συμβαίνει πέρα από την γραμμή του φόβου. Το Θάρρος απαιτεί να κατακτήσουμε νέα σύνορα.

• Μέχρι την ημέρα που θα το αποδείξουμε, δε θα είμαστε σίγουροι για το θάρρος μας. Μέχρι τότε, δεν θα πρέπει να ντρεπόμαστε για τα δάκρυα μας, είναι ένας τρόπος για να απελευθερώσουμε την ένταση.

• Ο θυμός κάποιες φορές ενεργεί ως προάγγελμα του θάρρους. Όταν βλέπουμε αδικίες, το μυαλό μας, μας πιέζει μέσω του θυμού για να δράσουμε. Μας δίνει κουράγιο για να αφήσουμε την θέση ασφαλείας μας.

Συμπερασματικά, ξέρουμε πως η ζωή είναι δύσκολη κάποιες φορές. Κανένας δεν επιλέγει τις ταλαιπωρίες του. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να επιλέξουμε είναι πώς να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες: με κουράγιο.




Image by Hurley Birds 

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

«Ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγές»...!!!!

Σε κάποια στιγμή της ζωής - μερικές φορές στα πρώτα μας χρόνια, άλλοτε όψιμα - είναι βέβαιο ότι όλοι μας θα ξυπνήσουμε και θα αντιληφθούμε τη θνητότητά μας. Είναι τόσο πολλά αυτά που την πυροδοτούν: μια ματιά στον καθρέφτη που δείχνει το σαγόνι μας να κρεμάει, τα μαλλιά μας ν' ασπρίζουν, τους ώμους να καμπουριάζουν.

Η παρέλαση των γενεθλίων, ιδίως όσων αφορούν στρογγυλές δεκαετίες - πενήντα, εξήντα, εβδομήντα.

Η συνάντηση μ' ένα φίλο που έχεις καιρό να τον δεις και σε σοκάρει το πόσο έχει γεράσει.

Όταν βλέπεις παλιές φωτογραφίες του εαυτού σου και των ανθρώπων που γέμιζαν την παιδική σου ηλικία κι είναι πια από καιρό νεκροί.

Μια συνάντηση με τον Κύριο Θάνατο σ' ένα όνειρο.

Τι νιώθει κανείς, όταν έχει μια τέτοια εμπειρία; Και τι κάνει γι' αυτό;

Βυθίζεται σε μια φρενιτιώδη δραστηριότητα, για να εξαντλήσει το άγχος και ν' αποφύγει το θέμα;

Προσπαθεί ν' απομακρύνει τις ρυτίδες με αισθητική χειρουργική ή να βάψει τα μαλλιά του;

Αποφασίζει να παραμείνει για μερικά χρόνια στην ηλικία των τριανταεννέα ετών;

Περισπά πολύ γρήγορα τον εαυτό του με τη δουλειά και τη ρουτίνα της καθημερινής ζωής;

Σβήνει από τη μνήμη του κάθε τέτοια εμπειρία;

Αγνοεί τα όνειρά του;

Σας προτρέπω να μη περισπάτε τον εαυτό σας.

Το αντίθετο, γευτείτε την αφύπνισή σας. Εκμεταλλευτείτε την.

Κάντε ένα σταμάτημα, καθώς κοιτάζετε τη φωτογραφία του νεότερου εαυτού σας. Αφήστε την έντονη στιγμή να σας κατακλύσει και παρατείνετέ τη λιγάκι. Γευτείτε και τη γλυκύτητά της μαζί με την πικρή της γεύση.

Μην ξεχνάτε το πλεονέκτημα που προσφέρει το να παραμείνετε εν επίγνωση του θανάτου, το ν' αγκαλιάσετε τη σκιά του.

Μια τέτοια επίγνωση μπορεί ν' αφομοιώσει το σκοτάδι με τη σπίθα σας για ζωή και να βελτιώσει τη ζωή σας, όσο ακόμα την έχετε.

Ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσουμε τη ζωή, για ν' αγαπήσουμε οτιδήποτε πολύ βαθιά, είναι να έχουμε επίγνωση ότι οι εμπειρίες αυτές είναι προορισμένες να χαθούν.

Έχω πολλές φορές εκπλαγεί ευχάριστα βλέποντας έναν ασθενή να κάνει ουσιαστικές θετικές αλλαγές πολύ αργά στη ζωή του, ακόμα και κοντά στον θάνατο.

Ποτέ δεν είναι πολύ αργά. Ποτέ δεν είμαστε πολύ γέροι για κάτι τέτοιο.




Irvin D. Yalom: «Ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγές..»
Απόσπασμα από το βιβλίο του Irvin D. Yalom*, "Στον Κήπο του Επίκουρου Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου". 

Άνθρωποι μιας άλλης διάστασης ανάμεσά μας...!!!!

Μου είναι δύσκολο να ξεκινήσω το σημερινό θέμα. Φοβάμαι μήπως άθελα μου προσβάλλω ενώ έχω αντίθετη πρόθεση. Όμως αποφάσισα σήμερα να γράψω για μια κατηγορία ανθρώπων που τους βλέπουμε καθημερινά ανάμεσα μας, ίσως είμαστε κι εμείς οι ίδιοι. 

Είναι - πως να το πω - οι άνθρωποι της “μιας ταχύτητας πίσω”, εκείνοι που αργούν να αντιληφθούν τι τους λες, που απαντούν για κάτι άσχετο, που περπατούν στον δρόμο αργά κοιτώντας το άπειρο. 

Βλέπω τέτοια παιδιά να περπατούν γυρνώντας - για παράδειγμα - από το σχολείο. Περπατούν μόνα τους χωρίς νεύρο, χωρίς την φρεσκάδα της ηλικίας τους και ομολογώ πως τα λυπάμαι. Γιατί να είναι έτσι; 

Τι συμβαίνει πίσω στο σπίτι τους; Πως οι γονείς τους τα ανέθρεψαν; Είναι άραγε θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή απλά μεγάλωσαν χωρίς να τους ενθαρρυνθεί η αυτοπεποίθηση; 

Αν συζητήσεις μαζί τους βλέπεις πως γνωρίζουν από ταινίες, ξέρουν από ποδόσφαιρο, όμως βρίσκονται λίγο πιο πίσω, τουλάχιστον σε ότι αφορά την κατανόηση των πραγμάτων. 

Έτσι, μια διαδικασία σε κάτι ίσως είναι ένα αληθινό επίτευγμα για αυτά τα παιδιά στο να τα καταλάβουν. Τα παιδιά σήμερα τα απασχολούν τα νέα gadgets, το trendy ντύσιμο, οι έρωτες και οι σχέσεις με φίλους, όμως εδώ έρωτες και άλλα παρόμοια δεν υπάρχουν και εμείς ίσως να το θεωρούμε δεδομένο, όμως… πως να αισθάνονται αυτά τα παιδιά; 

Να ζηλεύουν μια… κανονική ζωή ή να αισθάνονται τόσο αποκομμένοι που να έχουν παγιωμένη την άποψη πως όλα αυτά δεν τους αφορούν; 

Κι όταν αυτά τα παιδιά μεγαλώσουν, συχνάζουν συνήθως στα συνοικιακά καφενεία. Εκεί που “λαμβάνουν την τιμή” να κάτσουν σε κάποιο τραπέζι παρέας που συνήθως θα κεράσει αυτούς τους αργόστροφους τύπους. Οι υπόλοιποι έχουν μια ζωή να τους περιμένει έξω από αυτά τα καφενεία. 

Μια οικογένεια, παιδιά, δουλειά, υποχρεώσεις. Εκείνοι όμως δεν έχουν τίποτα από όλα αυτά. Μένουν με τους γονείς τους οι οποίοι πλέον είναι υπερήλικες και οι όποιοι ενδεχομένως να έχουν περάσει το δικό τους δράμα με πολλές θυσίες για να μεγαλώσουν αυτού του είδους τα παιδιά. 

Και πάλι το ίδιο ερώτημα: Αισθάνονται ζήλεια απέναντι στους άλλους; Μήπως όταν τελειώνουν τα χαμόγελα και η παρέα, κλαίνε στο δρόμο προς το σπίτι; Ξέρετε αυτοί οι τύποι δεν παίζουν τάβλι ή χαρτιά με τους υπόλοιπους. 

Ο ρόλος τους είναι να κοιτούν τους άλλους στην διπλανή καρέκλα και να είναι σε ετοιμότητα για όταν θα θέλει τσιγάρα κάποιος από την παρέα, ώστε να πάνε στο πλησιέστερο ψιλικατζίδικο. Το ίδιο κι όταν ο καφετζής χρειάζεται βοήθεια και πάει λέγοντας. Ξέρετε κάτι όμως; 

Αν ο καφετζής πρέπει να λείψει για λίγο, είναι τα μόνο άτομα στα οποία θα εμπιστευτεί το μαγαζί για λίγο. Μπορεί να μην ξέρει να φτιάχνει καφέδες ή να σερβίρει μπύρες, όμως είναι ο μοναδικός που ξέρει πως μπορεί να εμπιστευτεί. 

Αν έχετε τέτοιους γνωστούς, κάντε τους ένα δώρο. Κάτι πολύ φτηνό αλλά ιδιαίτερο. Ένα καπέλο, ψεύτικα γυαλιά ηλίου ή για τους μεγάλους, ένα κομπολόι, ένα πουκάμισο. 

Κάτι δηλαδή που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι της ηλικίας τους. Βοηθήστε αυτούς τους ανθρώπους να νοιώθουν πως συμμετέχουν, να νοιώθουν ισότιμα μέλη της παρέας και να είστε σίγουροι πως για εκείνους θα είστε ότι πιο σημαντικό στη ζωή! 




Καληνωρίσματα από το +yannidakis 

5 + 1 λόγοι για να διαβάσεις Φιλοσοφία...!!!!


Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να διαβάσουν Φιλοσοφία. Ο λόγος είναι απλός. Η σύγχρονη φιλοσοφία έχει πάρει διαφορετική τροπή από αυτήν που είχε στην αρχαιότητα. Τότε, συναντούσες παντού φιλοσόφους να συνδιαλέγονται με τον κόσμο. Δεν χρειαζόταν καν να φοιτήσεις σε μια σχολή, τους συναντούσες στον δρόμο (πολλές φορές ζούσαν εκεί), η φιλοσοφία και η ζωή τους ήταν ένα. 

Σήμερα, όσοι τη σπουδάζουν είναι κλεισμένοι στα Πανεπιστήμια εκεί όπου έχουν φυλακίσει και τη γνώση των αρχαίων, ψάχνοντας τη διαφορετική ερμηνεία της λέξης του Πλάτωνα ή του Αριστοτέλη (ελπίζοντας να κάνουν ανακοίνωση σε ένα συνέδριο). 

Εξάλλου, η ορολογία της σύγχρονης φιλοσοφίας από μόνη της είναι αποτρεπτική. Μήπως όμως δεν είναι έτσι; Μήπως όλα αυτά είναι παραπλανητικά και αξίζει να μελετήσεις φιλοσοφία; 

1. Ο πρώτος λόγος για να διαβάσει κάποιος Φιλοσοφία είναι ότι δεν είναι μία, είναι πολλές. 
Κατά συνέπεια, δεν μπορείς να την απορρίψεις γενικά (δεν μου αρέσει η φιλοσοφία…), αλλά μπορείς να διαλέξεις αυτή που σου ταιριάζει. Η ποικιλία είναι τεράστια. Από τον άκρατο ηδονισμό της Κυρηναϊκής σχολής ως τον ασκητικό Κυνισμό μεσολαβεί ένα ευρύ φάσμα φιλοσοφικών Σχολών και φιλοσόφων, πανέτοιμων να σου χαρίσουν το οπλοστάσιο της σοφίας τους. 

Η φιλοσοφία αυτών των Σχολών δεν αλλάζει κάθε τρεις και λίγο, όπως η επιστήμη, ούτε βασίζεται στην πίστη, όπως η θρησκεία. Επίσης, δεν μαλώνουν μεταξύ τους (φυσικά υπάρχουν γόνιμες φιλοσοφικές διαμάχες), αλλά τουλάχιστον δεν προκαλούν σταυροφορίες και πολέμους. Οι φιλόσοφοι σέβονται τις διαφορετικές απόψεις και ενίοτε τις διακωμωδούν και τις χλευάζουν. 

2. Η φιλοσοφία είναι τρόπος ζωής, σε βοηθάει να ζεις καλύτερα. 
Οι πρακτικές φιλοσοφίες έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και οι εμπειρίες των φιλοσόφων έχουν καταγραφεί. Γιατί να ξεκινάς από την αρχή; Η φιλοσοφία ασχολήθηκε με την ευτυχία από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Επικουρισμός, Κυνισμός, Στωικισμός, αλλά και φιλόσοφοι, όπως ο Αριστοτέλης και ο Δημόκριτος, στοχάστηκαν πάνω στο νόημα της ζωής, δείχνοντάς μας τον δρόμο. Ο Στωικισμός έχει παγκοσμίως χιλιάδες οπαδούς σήμερα. 

3. Φιλοσοφία σημαίνει Λογική. 
Ο φιλόσοφος πρέπει πάντα να μπορεί να αποδείξει τον συλλογισμό του, να προσφέρει επιχειρήματα. Η Λογική, ως κλάδος της Φιλοσοφίας, είχε τεράστια επιρροή στη Δυτική σκέψη. Από το βέλος του Ζήνωνα ως τον Ρινόκερο του Wittgenstein οι φιλόσοφοι είχαν να λύσουν προβλήματα με τη βοήθεια της λογικής. Υπάρχει ένας ρινόκερος στην αίθουσα; 

Αυτό το πρόβλημα έθετε ο Bertrand Russell στον μαθητή του, Ludwig Wittgenstein, ο οποίος αρνιόταν να παραδεχτεί ότι δεν υπήρχε. Ο Russell αστειευόμενος έψαχνε κάτω από τα έδρανα. Αλλά ο Wittgenstein δεν ήθελε να στηριχθεί στα εμπειρικά δεδομένα. Ο φιλόσοφος βασίζεται πρωτίστως στη λογική απόδειξη.

4. Οι φιλόσοφοι ήταν αστείοι. 
Τουλάχιστον οι αρχαίοι. Είχαν αίσθηση του χιούμορ που ήταν δείγμα της ευφυΐας τους. Ήταν είρωνες και ετοιμόλογοι, σάρκαζαν εαυτούς και αντιπάλους. Η φιλοσοφία είναι διανθισμένη με ιστορίες και ευφυολογήματα που αποτυπώνουν τη μεταξύ τους σχέση. Ο Διογένης ο Κυνικός δεν έχανε ευκαιρία να ειρωνεύεται τον Πλάτωνα. 

Όταν λοιπόν ο Πλάτων έδωσε τον γνωστό ορισμό του ανθρώπου ως «δίποδου ζώου χωρίς φτερά» («Ἄνθρωπός ἐστι ζῷον δίπουν ἄπτερον») ο Διογένης μάδησε έναν πετεινό και τον παρουσίασε στην αγορά φωνάζοντας: «Ιδού ο άνθρωπος του Πλάτωνα». 

Ο Πλάτων τότε αναγκάστηκε να προσθέσει στον ορισμό «και με επίπεδα νύχια» («πλατώνυχον»). Η φιλοσοφία βρίθει από τέτοιες ιστορίες.

5. Η γλώσσα της φιλοσοφίας επίσης δεν είναι μία. Μπορείς να τη διαβάσεις σε μορφή ποίησης (Εμπεδοκλής), αποφθεγμάτων (Ηράκλειτος), μύθων (Πλάτωνας), επιστημονικής διατριβής (Αριστοτέλης), ημερολογίου (Μάρκος Αυρήλιος). Ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Γιατί ζούμε; Για τον Σωκράτη, μια ζωή που δεν εξετάζεται δεν αξίζει να τη ζει κανένας άνθρωπος (ὁ δὲ ἀνεξέταστος βίος οὐ βιωτὸς ἀνθρώπῳ). Ζούμε μόνο μια φορά. Η ζωή μας έχει την αξία που εμείς θα της δώσουμε. Αυτός είναι ο σπουδαιότερος λόγος για να μελετήσουμε φιλοσοφία. 

*Η δρ Έλσα Νικολαΐδου διδάσκει Φιλοσοφία στο σχολείο Med High. 




Τι να κάνετε όταν νιώθετε ότι η ζωή σας διαλύεται ;


Έχεις αισθανθεί ποτέ τη ζωή σου να εκτροχιάζεται; Ίσως περνάς έναν άσχημο χωρισμό ή δεν είσαι ευχαριστημένη με τη δουλειά σου. Ή πολύ απλά, είσαι αρκετά νηφάλια για να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή σου είναι κάπως μπερδεμένη. 

Όταν η ζωή αποφασίζει να ταράξει τα νερά, έρχεσαι αντιμέτωπη με το άγχος, τον φόβο και τον θυμό. Πιθανότατα, μάλιστα να κατηγορήσεις και τον εαυτό σου για τις λάθος επιλογές που έκανε και τις αποφάσεις που δεν πήρε. 

Ας πατήσουμε όμως ένα pause. Είναι η εύκολη λύση να ρίξεις το φταίξιμο σε εσένα, αλλά το αυτό-μαστίγωμα δεν θα οδηγήσει πουθενά. Όλοι προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερες επιλογές με τα δεδομένα που έχουμε στην παρούσα φάση. 

Πώς να βάλεις όρια στη ζωή σου 
Πώς θα μπορούσες για παράδειγμα να ξέρεις ότι δεν θα σου αρέσει η καινούρια σου δουλειά αν δεν το δοκιμάσεις; Όταν αρχίζεις να προβληματίζεσαι με τις αυτοκαταστροφικές επιλογές, ρώτα τον εαυτό σου τι προσπαθούσε να αποφύγει.

Πιθανότατα κάτι που δεν ήσουν αρκετή δυνατή ώστε να το αντιμετωπίσεις. Κι ενώ η απόφασή σου δεν αποδείχτηκε η καλύτερη για εσένα, υπάρχουν μερικά οφέλη. Τώρα ξέρεις τι είναι σωστό και τι όχι και τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα. Όταν κάτι στη ζωή σου καταρρέει, γνωρίζεις ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές. 

Η ζωή δεν μπορεί απλά να συνεχιστεί έτσι. Κι αυτό σου δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσεις επιλογές που ίσως πριν δεν είχες το θάρρος να κάνεις. Κάπως έτσι, ξεκινάς να θέτεις τις βάσεις για την εσωτερική σου στήριξη. 

Τι πρέπει να κάνεις για να στηρίξεις τον εαυτό σου; 
Αρχικά δώσε βάση στην ψυχική, σωματική αλλά και πνευματική σου ευεξία. Σκέψου τι χρειάζεται βοήθεια και ξεκίνα τις αλλαγές. Για παράδειγμα, αν το σώμα σου φωνάζει βοήθεια, αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις τον καθημερινό τρόπο ζωής και πιθανότητα τις διατροφικές σου συνήθειες. 

Σε τι βαθμό σε επηρεάζουν οι άνθρωποι και οι καταστάσεις γύρω σου; 
Συχνά, τόσο οι άνθρωποι όσο και οι διάφορες καταστάσεις επηρεάζουν τον καθημερινό τρόπο ζωής είτε θετικά είτε αρνητικά. Αν έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε επηρεάζουν αρνητικά με τον τρόπο τους, προσπάθησε να θέσεις τα δικά σου όρια και θέλω. 

Από την άλλη, αν ψάξεις σωστά σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που συμβάλλουν θετικά στη ζωή σου έχοντας ως αποτέλεσμα να νιώθεις πιο ασφαλής και σίγουρη με τον εαυτό σου. 

Ποιους πρέπει να αφήσεις έξω από τη ζωή σου; 
Πολλές φορές, έχοντας συνηθίσει σε μία κατάσταση ή σχέση υιοθετείς απόψεις, πρότυπα σκέψεις και συμπεριφορές που στην πραγματικότητα δεν τις συμμερίζεσαι και δεν σε αφήνουν να είσαι απλά ο εαυτός σου. Αναλογίσου ποιους ανθρώπους θέλεις πραγματικά να κρατήσεις στη ζωή σου και απλά απομακρύνσου από τους άλλους. 

Πώς μπορείς να δημιουργήσεις ένα υποστηρικτικό πλαίσιο; 
Αφέσου σε ό,τι θέλεις, μέσα από βιβλία, μαθήματα, κοινότητες και (αν είναι δυνατόν) έναν προσωπικό coach ή θεραπευτή. Όλα τα παραπάνω θα σε κρατήσουν στον δρόμο της επιτυχίας, όταν θα έχεις να αντιμετωπίσεις τις αναπόφευκτες προσκρούσεις στον δρόμο. 

Ο καθένας άνθρωπος δέχεται διαφορετικά τη βοήθεια – για παράδειγμα ένα βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει για κάποιον, ενώ άλλος να χρειάζεται προσωπική επαφή. 




Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Για να λάβεις, πρέπει πρώτα να δώσεις – Πριν τη συγκομιδή προηγείται πάντα η σπορά...!!!!

Οι άνθρωποι που συσσωρεύουν ή συλλέγουν πράγματα τα οποία δεν χρειάζονται, οι τσιγκούνηδες, όσοι φοβούνται να ξοδέψουν τα χρήματά τους ή τα κρύβουν σε θησαυροφυλάκια και μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, οι άνθρωποι που συμπεριφέρονται κτητικά προς τα παιδιά, τους φίλους ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όλοι τους αντιστέκονται στη φυσική τάξη του σύμπαντος, η οποία διέπεται από συνεχή ροή και αλλαγή. 

Εφόσον ζούμε στο μέσο αυτής της τεράστιας ενεργειακής ροής, εφόσον όλοι μας είμαστε κανάλια μέσα από τα οποία ρέει αυτή η ενέργεια, δεν γίνεται παρά να νιώθουμε περίφημα και να είμαστε υγιείς, χαρούμενοι, πλούσιοι, παραγωγικοί και να απολαμβάνουμε τη ζωή δίνοντας και λαμβάνοντας με φυσικό τρόπο. 

Όταν δεν σκεφτόμαστε την προσφορά και την αποδοχή αλλά απλά τις εφαρμόζουμε, όταν δίνουμε αβίαστα επειδή αυτή είναι η φύση της ζωής, τότε εναρμονιζόμαστε με το σύμπαν. Η ροή αποτελεί τη φυσική τάξη των πραγμάτων. 

Αν το καλοσκεφτείς, είναι γεγονός ότι τα πάντα μας προσφέρονται στη ζωή : η ζωή, ο αέρας, το νερό, οι γονείς μας, το σώμα μας, τροφή, ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και άνθρωποι για να παίζουμε παρέα. 

Γιατί λοιπόν μένουμε προσκολλημένοι σε οτιδήποτε… όταν ήδη έχουμε τα πάντα; Γιατί αντιστεκόμαστε στη ροή; Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος εκτός από το φόβο; 

Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε κάτι, φοβόμαστε ότι δεν θα έχουμε αρκετά. Ο φόβος αυτός όμως είναι μια ψευδαίσθηση και πηγάζει από τη βασική έλλειψη κατανόησης για τη φύση του σύμπαντος. 

Από τη στιγμή που θα θυμηθείς την πραγματική σου προέλευση, από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσεις ότι ήδη έχεις τα πάντα, ο φόβος θα υποχωρήσει. 

Γι΄αυτό λοιπόν, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη ζωή σου και θέλεις να νιώσεις καλύτερα, άρχισε αμέσως να δίνεις! Ειδικότερα όταν τα πράγματα φαίνονται να έχουν κολλήσει ή αν είσαι άρρωστος ή ακόμα και αν τα οικονομικά σου δεν είναι και τόσο ανθηρά, τότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να αρχίσεις να δίνεις. 

Η προσφορά ανοίγει τα κανάλια.
Η προσφορά καταπολεμά τη συμφόρηση.
Η προσφορά βοηθά την ενέργεια να ρέει.

Η προσφορά ανοίγει πόρτες ώστε να μπορείς πάλι να λαμβάνεις, επειδή για να λάβεις, πρέπει πρώτα να δώσεις… όπως και στη φύση – πριν τη συγκομιδή προηγείται πάντα η σπορά. Αυτός είναι παγκόσμιος νόμος.

Όταν δεν δίνεις ή δεν σπέρνεις, δεν υπάρχει τίποτα να θερίσεις. 

“Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε” Μπάρμπαρα Μπέργκερ εκδόσεις Καστανιώτη 




Μου αρέσουν οι άνθρωποι που ενώ είναι πεσμένοι σηκώνουν τους άλλους…!!!!

Μου αρέσουν οι άνθρωποι που ενώ είναι πεσμένοι σηκώνουν τους άλλους…

Μου αρέσουν οι άνθρωποι που γελάνε δυνατά, που μιλάνε δυνατά, που αγαπάνε δυνατά, που κλαίνε λες και έσπασε κύμα, που φωνάζουν μέσα στους δρόμους, στις απειλές και στη ανοχή.

Mου αρέσουν οι άνθρωποι με τα φωτεινά χαμόγελα και με τους σπασμένους φόβους.

Οι άγριοι,

οι αδέσποτοι,

οι αδάμαστοι,

οι πληγωμένοι,

οι τρελαμένοι,

οι χαοτικοί,

οι σιωπηλοί,

οι χρωματιστοί,

αυτοί που αναζητούν τον ένα Νόμο.

Mου αρέσουν οι άνθρωποι που ξέρουν να χάνονται μέσα σ ένα βλέμμα, σ ένα βιβλίο, σ ένα σώμα, σε μια ελπίδα, μέσα στο απόλυτο, μέσα στο μοιραίο.

Mου αρέσουν οι άνθρωποι που ξέρουν να σέβονται όταν όλοι οι άλλοι γίνονται χυδαίοι.

Oι άνθρωποι που φιλιούνται και είναι λες και καταπίνουν ο ένας τον άλλον, που κάνουν έρωτα και είναι σαν τον αυτό που λέει ο Καρούζος αν θυμάμαι καλά που εξαϋλώνονται χωρίς σκέψη.

Μου αρέσουν οι άνθρωποι που όταν αντικρίζουν τα σκοτάδια τους και ψάχνουν μέσα σε πανικούς να δουν που είναι και τι κάνουν και όλοι τους λένε ότι η πόρτα ανοίγει απ΄έξω, τότε εκείνοι απλά βλέπουν ότι η πόρτα είναι το μέσα τους…

Μου αρέσουν οι άνθρωποι που ενώ είναι πεσμένοι σηκώνουν τους άλλους…

Μου αρέσουν οι άνθρωποι που μπορούν ν αναγνωρίζουν την γήινη φύση του ψέματος και την συμπαντικότητα της αλήθειας…

Αυτοί που ξέρουν να φτιάχνουν τα πιο αληθινά παραμύθια…

Αυτοί που δίνουν όταν δεν έχουν…

Αυτοί που ξέρουν να ζουν μέσα σε κάθε κατάσταση γιατί μπορούν να νιώσουν την παροδικότητα των πάντων και πώς μένεις στην όποια φάση μέχρι να πάρεις το μάθημα, από τoν εαυτό σου στον εαυτό σου…

Μου αρέσουν οι άνθρωποι που ξύπνησαν ένα πρωί και απλά την έκαναν από το κατεστημένο τους, ένιωσαν την ελαφρότητα της βαρύτητας…

Αυτοί που ξέρουν να φεύγουν…

Μου αρέσουν αυτοί που έζησαν τον κοινό θάνατο του άστεγου έρωτα.




Άννα Καρρά

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Ό,τι επιθυμείς, να το φωνάζεις δυνατά, αγρίμι να γίνεσαι…!!!!

«… Ό,τι επιθυμείς να το φωνάζεις δυνατά, αγρίμι να γίνεσαι. Δεν ταιριάζει η μετριότητα με τη λαχτάρα», Νίκος Καζαντζάκης

Τι θέλεις εσύ στα αλήθεια;

Συχνά οι άνθρωποι μπερδευόμαστε..

Άλλες φορές δεν ξέρουμε τι θέλουμε, άλλες φορές δεν μπορούμε να βάλουμε προτεραιότητες, με αποτέλεσμα να μας προκαλείται σύγχυση, ένα χάος, που συχνά μας κάνει δυσλειτουργικούς…

Αλήθεια όμως τι θέλεις;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που σκέφτηκες τι πραγματικά θέλεις, τι πραγματικά χρειάζεσαι και να προσπαθήσεις να βάλεις τις σχετικές προτεραιότητες;

Αγρίμι να γίνεσαι, είπε ο Καζαντζάκης.. 

Τι ωραία κινητοποίηση.. Δυναμική, παθιασμένη..

Διεκδίκησε αυτό που θέλεις..

Πίστεψε σε αυτό και στις ικανότητές σου..

Αγκάλιασε τον εαυτό σου και τα λάθη σου..

Δεν πειράζει αν κάνεις λάθη..

Δεν πειράζει ακόμα και αν φύγουν άνθρωποι από τη ζωή σου.. Γιατί όλο αυτό θα σε γεμίσει σοφία.. και γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν στη ζωή μας και άλλοι δεν μπορούν να μας ακολουθήσουν, ίσως από εγωισμό, ίσως από ανασφάλεια, ίσως από αίσθημα μειονεξίας, από απωθημένα, από νοοτροπία, από φόβο, από τον εγκλωβισμό στα δικά τους πρέπει και στη δική τους αδιαλλαξία. Άλλοι γιατί απλά δεν ταιριάζουν μαζί μας..

Ονειρέψου.. Βάλε στόχους.. Το όνειρο και ο στόχος θα σε κάνουν να έρθεις πιο κοντά στην υλοποίησή τους..

Όσο υψώνεις τείχη, όσο αναλώνεσαι σε σκέψεις, σε φόβους, σε αυτήν την ατελείωτη εσωτερική κριτική, σε αυτόν τον ατελείωτο εσωτερικό μονόλογο, το μόνο που θα καταφέρνεις θα είναι να καλλιεργείς ένα αίσθημα ματαιότητας, ένα αίσθημα αναξιότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση και πάντα θα απομακρύνεσαι από αυτό που ονειρεύεσαι..

Μην φοβάσαι λοιπόν να ονειρευτείς..

Μην φοβάσαι να πιστέψεις στις ικανότητές σου..

Και αν έχεις αδυναμίες, αν αναγνωρίζεις λάθη, μην φοβάσαι να τα διορθώσεις ή να ζητήσεις βοήθεια..

Μην αφήσεις τον φόβο, το θυμό, την αναξιότητα να φωλιάσουν μέσα σου..

Και μην φοβάσαι να μιλήσεις..

Φώναξέ το δυνατά, είπε ο Καζαντζάκης..

Φώναξέ το πρώτα σε σένα όμως.. για να το ακούσεις.. για να ακούσεις την διεκδίκησή σου και τα θέλω σου.. για να ακούσεις τον φόβο σου και να σταματήσεις να εγκλωβίζεσαι στον εσωτερικό σου μονόλογο.. Μα πάνω από όλα για να πιστέψεις και να ελπίσεις..




Λένα Σολταρίδου