Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Αγαπώ τον εαυτό μου...!!!

ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΩ Που νιώθει μεγαλύτερη γαλήνη;


Ταξιδέψτε εκεί νοερά για λίγο. Μπορεί να βρεθείτε σε 
ένα ήσυχο ακρογιάλι που το μόνο που ακούγεται είναι 
ο επαναλαμβανόμενος παφλασμός των κυμάτων. Ή σε 
ένα πανέμορφο κήπο γεμάτο ευωδιές και χρώματα. 

Μπορεί ακόμα να οδηγηθείτε σε ένα μέρος φανταστικό 
που να σας χαρίζει ευλάβεια και εσωτερική ησυχία…
Σας προτείνω να πάτε εκεί για λίγο και αφού αφήσετε την γαλήνη να σας πλημμυρίσει, ρωτήστε τον εαυτό σας ποιο είναι το πολυτιμότερο πράγμα για σας …

Μερικοί ίσως πουν υλική αφθονία (χρήματα, διαμάντια κ.α.). Άλλοι ίσως πουν ότι η οικογενειακή ευτυχία και είναι το πολυτιμότερο και άλλοι ότι η υγεία είναι το ποιο σημαντικό, το ποιο πολύτιμο γι’ αυτούς.      
                                     
Υπάρχουν κι αυτοί που θα πουν ότι αν απαλλαγούν από τους φόβους τους για την ζωή τότε θα έχουν κερδίσει το πολυτιμότερο αγαθό.

Το επόμενο βήμα είναι να νιώσετε ότι «Το δωμάτιο της γαλήνης σας συνδέεται με το δωμάτιο της αφθονίας σας».

Η καθημερινότητα έχει να κάνει με αυτά τα δωμάτια. Ξεκινάει με το χρυσό δωμάτιο, γιατί το δωμάτιο της αυτοεκτίμησης, της αγάπης, προσελκύει το δωμάτιο της γαλήνης. Και η γαλήνη δημιουργεί ισορροπία. Εκεί στην ισορροπία βρίσκονται οι θησαυροί.

Μείνετε στο χρυσό δωμάτιο πρώτα, εξοικειωθείτε μαζί του, προχωρήστε στο δωμάτιο της γαλήνης και αφήστε το δωμάτιο της αφθονίας στο τέλος.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να μπείτε σε αυτά τα δωμάτια είναι να μπείτε μέσω της πρόθεσης σας. Τα δωμάτια ανήκουν σε σας και η δύναμη της πρόθεσης σας μπορεί να ανοίξει όλες τις πόρτες.
Πλούτος, αφθονία, γαλήνη, αγάπη, σοφία σας ανήκουν.
                             
Φροντίστε τον εαυτό σας την καρδιά σας και όλα 

τ’ άλλα θα ακολουθήσουν.



yannad.blogspot.com/

Είμαι αυτό που είμαι....!!!

Ένας Βασιλιάς βγήκε να δει τον κήπο του και βρήκε πως πεθαίνουν και μαραίνονται τα δένδρα, τα δενδρύλλια και 
τα λουλούδια.

Η βελανιδιά είπε πως πεθαίνει γιατί δε μπορεί να γίνει 
τόσο ψηλή όσο το πεύκο.

Απευθυνόμενος στο πεύκο ο Βασιλιάς άκουσε πως ξεραίνεται, γιατί δε μπορεί να κάνει τσαμπιά όπως το αμπελόκλημα.

Το αμπελόκλημα πέθαινε, γιατί δε μπορούσε να 
ανθήσει όπως το τριαντάφυλλο.

Βρήκε μόνο τις ντάλιες να είναι φρέσκες και να εκπέμπουν

άρωμα και ομορφιά. 
Στο ερώτημά του ο Βασιλιάς πήρε την επόμενη απάντηση :

- Θεωρώ αυτονόητο, ότι με φύτεψες επειδή ήθελες ο κήπος σου να έχει ντάλιες. Εάν ήθελες σ' αυτό το μέρος να έχεις βελανιδιά ή αμπελόκλημα, ή τριαντάφυλλο, τότε θα φύτευες εκείνους κι όχι εμένα.

Γι' αυτό σκέφτηκα, πως αφού δε μπορώ να είμαι 

κάποιος άλλος δε ζήλεψα κανέναν. 

Και αποφάσισα να είμαι αυτό που είμαι...

Σχέσεις Ψυχής...!!!



Μου αρέσει να σκέφτομαι τις σχέσεις ψυχής σαν ένα μεγάλο δέντρο με χιλιάδες φύλλα επάνω του.

Τα φύλλα εκείνα που βρίσκονται στο κλαδί σας, είναι τα πλησιέστερα προς εσάς. 


Μπορείτε να μοιράζετε εμπειρίες μεταξύ σας, εμπειρίες ψυχές. 


Ίσως να υπάρχουν τρία ή τέσσερα φύλλα στο κλαδί σας.

Σχετίζεστε επίσης στενά και με τα φύλλα που υπάρχουν 

στο διπλανό κλαδί. 

Ανήκουν και αυτά στο διπλανό κορμό. Η σχέση σας βέβαια δεν είναι τόσο στενή, όσο η σχέση που έχετε με τα φύλλα του δικού σας κλαδιού κατά τον ίδιο τρόπο, όσο επεκτείνεστε κατά μήκος του δέντρου, εξακολουθείτε να συνδέεστε και με τα υπόλοιπα φύλλα ή ψυχές, όχι βέβαια τόσο στενά όσο με εκείνα που βρίσκονται κοντά σας. 


Όλοι είστε μέρη του δέντρου και του ενός κορμού.
Τα πλησιέστερα όμως σε εσάς φύλλα είναι 

εκείνα που υπάρχουν στο κλαδί σας.

Υπάρχουν πολλά δέντρα μέσα σε αυτό το όμορφο δάσος.
Το καθένα συνδέεται με τα υπόλοιπα μέσω του συστήματος των ριζών που βρίσκονται μέσα στο έδαφος. 


Έτσι έστω και αν φαίνεται πως ένα φύλλο κάποιου 
μακρινού είναι τελείως διαφορετικό από εσάς, 
συνδέεστε μεταξύ σας. 
Συνδέεστε με όλα τα φύλλα. 

Περισσότερο βέβαια συνδέεστε με τα φύλλα του δικού 

σας δέντρου.
Και ακόμα στενότερα με τα φύλλα του κλαδιού σας.

Είναι πιθανόν να έχετε συναντήσει τις άλλες ψυχές 

που βρίσκονται μακρύτερα πάνω στο δέντρο σας 
σε προηγούμενες ζωές . 

Οι σχέσεις τους μαζί σας ίσως να ήταν ποικίλες. 
Οι αλληλεπιδράσεις σας μπορεί να ήταν εξαιρετικά μικρής διάρκειας. Ακόμη και μια συνάντηση τριάντα λεπτών θα μπορούσε να σας έχει βοηθήσει να πάρετε ένα μάθημα ή εκείνους να μάθουν από εσάς ή και τους δύο, όπως συνήθως συμβαίνει.

Μία από αυτές τις ψυχές μπορεί και να ήταν ο ζητιάνος 

του δρόμου στον οποίο δώσατε κάτι με την καρδιά σας απλώνοντας έτσι την φιλευσπλαχνία σας σ'ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα και κάνοντας το να μάθει να δέχεται αγάπη και βοήθεια. Εσείς και ο ζητιάνος μπορεί να μην είχατε ξανασυναντηθεί ποτέ σ'εκείνη την ζωή, κι όμως είστε μέρη του ίδιου δράματος.

Οι συναντήσεις σας ποικίλλουν σε διάρκεια-πέντε λεπτά, 

μία ώρα, μία μέρα, ένα μήνα, μία δεκαετία ή και περισσότερο - αλλά έτσι συμβαίνει με τις σχέσεις των ψυχών.
Οι σχέσεις δεν μετρούνται με το χρόνο, αλλά 

με τα μαθήματα που παίρνουμε.

Μπράιαν Βάις

Άνδρες και κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιτυχία.

Μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Ένα σοβαρό πρόβλημα με την κατάθλιψη είναι ότι μπορεί 

να υπάρχει και να εξελίσσεται χωρίς όμως να γίνεται αντιληπτή από το άτομο που πάσχει, την οικογένειά του, τους φίλους του ή ακόμη και τους γιατρούς του. 
Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο στους άνδρες 
οι οποίοι δύσκολα παραδέχονται ότι έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και δεν ζητούν βοήθεια.

Η κατάθλιψη στους άνδρες ωστόσο δεν είναι σπάνια. 

Υπολογίζεται ότι περίπου το 7% των ανδρών κάθε χρόνο προσβάλλονται από κατάθλιψη. 
Τα άτομα που πάσχουν από κάποια καταθλιπτική διαταραχή συνήθως περιγράφουν τη διάθεσή τους σαν καταθλιπτική λέγοντας “νιώθω λύπη”, “νιώθω θλίψη”, “είμαι απογοητευμένος”, “νιώθω απελπισία”, ή “δεν έχω κέφι”. 

Στην πραγματικότητα αναφέρονται σε μια κατάσταση που έχει να κάνει με την διάθεσή τους. Οι άνδρες ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία να παραδεχτούν τυχόν καταθλιπτικά συμπτώματα και να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, πράγμα που 
μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση τους και να καθυστερήσει την αναζήτηση κατάλληλης θεραπείας.

Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικές μορφές όπως συμβαίνει και με τις άλλες ασθένειες. Η σοβαρότητα και ο αριθμός των συμπτωμάτων που παρουσιάζει ο κάθε ασθενής με μια μορφή κατάθλιψης μπορεί να διαφοροποιούνται διαχρονικά και δεν είναι τα ίδια 
από ασθενή σε ασθενή. 

Αυτό που χαρακτηρίζει την κατάθλιψη δεν είναι η παρουσία των αρνητικών αισθημάτων αλλά η μεγάλη ένταση και η μακρά τους διάρκεια. 

Συγκεκριμένα τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η συνεχόμενη θλίψη, απελπισία και απαισιοδοξία, η ελάττωση του επιπέδου ενεργητικότητας, η κούραση και η δραστηριοποίηση του ασθενούς με αργούς ρυθμούς, οι διαταραχές στην όρεξη για φαγητό, οι διαταραχές στον ύπνο, οι τάσεις απομόνωσης, η κοινωνική απόσυρση, το άγχος, η ανησυχία, οι δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων, η απογοήτευση, η αδιαφορία, η απώλεια του ενδιαφέροντος για την αναζήτηση ερωτικού συντρόφου ή για την ερωτική επαφή, τα αισθήματα ενοχής, αυτομεμψίας και αναξιότητας.

Το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη έχει κακή διάθεση, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σχεδόν κάθε ημέρα, δείχνει ανησυχία και απαισιοδοξία για το μέλλον και μερικές φορές κάνει σκέψεις σχετικά με το θάνατο και την αυτοκτονία ή ακόμη και απόπειρες αυτοκτονίας.

Οι κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να παρουσιάζουν τα συνήθη συμπτώματα της κατάθλιψης, εντούτοις βιώνουν διαφορετικά την κατάθλιψη και έχουν διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης 
και αντιμετώπισης της πάθησης τους. 

Οι άνδρες είναι συνήθως πιο πρόθυμοι να δηλώσουν ότι κουράζονται, ότι έχουν ευερεθιστικότητα, απώλεια ενδιαφέροντος για την εργασία τους ή τα χόμπι τους και διαταραχές του ύπνου τους.
Δεν αναφέρουν εύκολα ότι υποφέρουν από έντονα αισθήματα λύπης και ενοχών ή ότι αισθάνονται ότι δεν αξίζουν τίποτα. Επομένως, η έκφραση της κατάθλιψης στους άνδρες είναι διαφορετική στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Οι άνδρες δηλώνουν πιο εύκολα από τις γυναίκες ένα πρόβλημα αλκοολισμού ή εθισμού στα ναρκωτικά.

Μερικοί άνδρες με κατάθλιψη, είναι δυνατόν να κατευθυνθούν προς το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Ερευνάται μάλιστα κατά πόσο η χρήση εθιστικών ουσιών στους άνδρες είναι ένα σύμπτωμα μιας κατάθλιψης που υποβόσκει ή εάν είναι μια κατάσταση που συμβαίνει πιο συχνά ταυτόχρονα με την κατάθλιψη στους άνδρες.

Παράλληλα τονίζεται ότι η χρήση ουσιών που προκαλούν εθισμό όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, είναι δυνατόν να κρύβει την κατάθλιψη. Κάποιοι άλλοι άνδρες που πάσχουν από κατάθλιψη απογοητεύονται, αποθαρρύνονται, θυμώνουν εύκολα, είναι ευερέθιστοι και κάποτε γίνονται βίαιοι.

Επίσης ένα αριθμός αντρών με κατάθλιψη, αντιδρούν ενεργώντας ριψοκίνδυνα με αδιαφορία για τους κινδύνους, θέτοντας έτσι τον εαυτό τους σε ευάλωτη και επικίνδυνη 
θέση.
                                    
Υπάρχουν ακόμη άλλοι άνδρες οι οποίοι αντιδρώντας στην κατάθλιψη τους, ρίχνονται καταναγκαστικά στη δουλειά, προσπαθώντας έτσι να αποκρύψουν την κατάθλιψή τους από τον ίδιο τον εαυτό τους, την οικογένεια τους και τους φίλους τους.

Αντί να αναγνωρίσουν λοιπόν τα καταθλιπτικά τους αισθήματα, να ζητήσουν βοήθεια ή να απευθυνθούν σε ειδικούς για την κατάλληλη θεραπεία, αντιδρούν με τρόπους οι οποίοι στην πραγματικότητα διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι η αδυναμία των ανδρών που πάσχουν από κατάθλιψη να αναγνωρίσουν και να παραδεχτούν τα συναισθήματά τους, όποια κι αν είναι αυτά, καθιστά πιο δύσκολη τη διάγνωση της κατάθλιψης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει θεραπεία της πάθησης. Κάτι τέτοιο είναι άδικο να υφίσταται τη στιγμή που υπάρχουν κατάλληλες φαρμακευτικές αγωγές και κατάλληλες ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι που είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της κατάθλιψης. 

Άλλωστε ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι περισσότερες από το 80% των περιπτώσεων κατάθλιψης βελτιώνονται με την κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, μειώνει τη χρονική διάρκεια τους και βοηθά στην πρόληψη νέων επεισοδίων κατάθλιψης.

Οι άντρες που αισθάνονται συμπτώματα κατάθλιψης, οφείλουν πρωτίστως στον εαυτό τους να μη διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια. Άτομα του περιβάλλοντος ή της οικογένειας αντρών που παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης, μπορούν επίσης να βοηθήσουν παρέχοντας και αναζητώντας υποστήριξη.

Dr. Μαρίζα Χατζησταματίου 

my-psychology.gr

Bελτιώστε τις σχέσεις σας …

“Δεν φτάνουμε στην αγάπη βρίσκοντας έναν τέλειο άνθρωπο αλλά μαθαίνοντας να βλέπουμε έναν ατελή άνθρωπο τέλεια” Sam Keane.

Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει το κλειδί της ευτυχίας και το μυστικό της καλής επικοινωνίας. Προκειμένου να είμαστε ευτυχισμένοι με τον/την σύντροφο/σύζυγό μας θα πρέπει πρώτα από όλα να εμπεδώσουμε και να διατηρήσουμε 

στη σκέψη μας το γεγονός ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος. Επομένως, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις ατέλειες του/της συντρόφου μας στη ζωή. 

Ενδέχεται αυτό να ακούγεται ουτοπικό ωστόσο 
υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί αν ακολουθήσουμε συγκεκριμένες παραινέσεις, τις οποίες μάλιστα όσο περισσότερο μπορούμε να εφαρμόζουμε στην πράξη 
της καθημερινής μας ζωής τόσο περισσότερο δίνουμε 
στις σχέσεις μας την ευκαιρία να βελτιωθούν. 

Συγκεκριμένα, στη συντροφική σχέση τον κυρίαρχο 
λόγο δεν τον έχει η λογική ή αυτό που ο καθένας μας 
θεωρεί σωστό αλλά η κάλυψη των βασικών αναγκών των συντρόφων. Αυτό που είναι ή φαίνεται να είναι σωστό 
και δίκαιο μπορεί να λειτουργεί καταστρεπτικά στις συντροφικές σχέσεις. Οι κανόνες που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις δεν θεμελιώνονται στη λογική αλλά 
στη ψυχολογία. 

Αντί να αναζητά κανείς το ποιός έχει δίκιο συμφέρει πολύ περισσότερο να προσπαθήσει να προσφέρει αγάπη και γαλήνη στον/στην σύντροφό του. Όταν στη σχέση αποκατασταθεί η εμπειρία της αγάπης τα προβλήματα χάνουν τη δύναμή τους. Πολλές φορές επιβάλλοντας 
με το λόγο ή με τις πράξεις αυτό που θεωρεί κανείς 
σωστό ή αυτό που πιστεύει ότι αντικειμενικά είναι 
σωστό εξουθενώνει και ταπεινώνει τον σύντροφό του. 
Κάθε νίκη που κατορθώνει μέσα στη σχέση τραυματίζει 
την αγάπη. 
Κανένας σύντροφός δεν μπορεί να καλύψει όλες τις προσδοκίες του άλλου συντρόφου. Έτσι, δεν πρέπει να απαιτεί κανείς και για κανένα λόγο από τον/την σύντροφό 
του να καλύπτει όλες του/της ανάγκες και προσδοκίες. 

Ας προσπαθήσουμε να αποδεχτούμε ειρηνικά τις διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα σε αυτό που θα θέλαμε και την πραγματικότητα. Ας προσπαθήσουμε να αποδεχτούμε όσο σου είναι δυνατόν την πραγματικότητα. Να συμφιλιωθούμε με αυτό που κάθε φορά γίνεται στη ζωή μας. 

Είναι φυσικό να αντιμετωπίζουμε συνεχώς προκλήσεις 
και αντιξοότητες. Χρειάζεται να προσπαθούμε με επιμέλεια και επιμονή ώστε να πετυχαίνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση των καθημερινών δυσκολιών. 

Ας μην περιμένουμε να μας προσφέρει τα πάντα ο/η σύντροφός μας. Ας μην αναζητάμε να καλύψει όλες τις υπαρξιακές, ψυχολογικές, πνευματικές και οικονομικές 
μας ανάγκες. Μια αυτοκόλλητη σχέση εξάρτησης καλό 
είναι να αποφεύγεται. 

Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει τους δικούς του φίλους, τις δικές του δραστηριότητες και τους δικούς του στόχους. Να αφιερώνει χρόνο στον εαυτό του για να κάνει πράγματα που τον ενδιαφέρουν προσωπικά και εμπλουτίζουν και δίνουν νόημα στη ζωή του. Για αυτό θα πρέπει τα μέλη 
ενός ζευγαριού να διατηρούν, όσο αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό, την δική τους ταυτότητα ως ξεχωριστά άτομα.

Αν υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας και συχνοί καυγάδες σε ένα ζευγάρι προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε ότι στη ρίζα της αρνητικής συμπεριφοράς του συντρόφου σας δεν βρίσκεται η κακή πρόθεση αλλά οι ανάγκες και οι αδυναμίες του. 

Κάτω από μια επιφανειακή σύγκρουση υπάρχει πάντοτε 
μια βαθύτερη κρυμμένη ιστορία για τον κάθε σύντροφο η οποία συχνά είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί. Από αυτές 
τις υποσυνείδητες ιστορίες αναδύονται ισχυρές συγκινήσεις τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με κατανόηση. 

Οι ενοχλητικές συμπεριφορές του άλλου τις περισσότερες φορές δεν είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής. Ο/η σύντροφός μας δεν επιλέγει να θυμώσει, να οργιστεί, να αδιαφορήσει, απλώς κάποιες φορές αυτό συμβαίνει υποσυνείδητα.

Σε μια διαφωνία ας αποφύγουμε να μιλάμε συνεχώς και ας δώσουμε χρόνο στον άλλον για να σκεφτεί και να εκφράσει τις δικές του απόψεις και συναισθήματα. Η σιωπή είναι 
ίσως το πιο εποικοδομητικό στοιχείο του διαλόγου, 
επιτρέπει στο σύντροφό μας να συνειδητοποιήσει αυτό 
που γίνεται μέσα του/της. Το να βρισκόμαστε καλοπροαίρετα και σιωπηλά δίπλα του/της είναι αρκετά υποστηρικτικό. 
Το να ακούμε προσεκτικά αυτό που έχει να μας πει είναι πιο σημαντικό από το να δίνουμε συμβουλές και να κάνουμε υποδείξεις. Ας κοιτάξουμε τον άλλον στα μάτια με προσοχή και ας δείξουμε με τις μιμικές εκφράσεις του προσώπου και με τη στάση και την κίνηση του σώματός μας ότι μας ενδιαφέρουν τα όσα λέει.

Dr. Μαρίζα Χατζησταματίου
my-psychology.gr

Αντιμετωπίστε την κακή διάθεση ….!!!!!!!!

Συχνά οι άνθρωποι παραπονιούνται για κακή διάθεση, 
για το ότι δε μπορούν να απολαύσουν τη ζωή τους, ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει κάτι που αντικειμενικά να πηγαίνει στραβά. Παραπονιούνται επίσης για το ότι έχουν τύψεις 
και ενοχές ή για το ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί κανόνες, 
οι οποίοι δεν τους επιτρέπουν να νιώσουν ελεύθεροι.

Συμβαίνει συχνά οι άνθρωποι να δημιουργούν κανόνες και κανονισμούς οι οποίοι διέπουν τη σκέψη τους και τη ζωή τους, σχετικά με το πώς πρέπει να ζουν, να εργάζονται, να ερωτεύονται, να έχουν κοινωνική ζωή. 


Όταν κανείς έρθει αντιμέτωπος με αυτές τις αυστηρές και άκαμπτες πεποιθήσεις του μένει έκπληκτος για το πώς του γεννήθηκαν τέτοιες ιδέες και πώς καθορίζουν τη ζωή του. 
Η συνειδητοποίηση του ότι πολλές φορές στη ζωή μας κάνουμε πράγματα επειδή πρέπει και όχι γιατί το θέλουμε πραγματικά μπορεί να οδηγήσει στο να μας κυριεύσουν αισθήματα που μας δημιουργούν άσχημη διάθεση, κακοκεφιά, απογοήτευση και θυμό. Μερικές από τις 
γενικές πεποιθήσεις που μας μπλοκάρουν και 
δημιουργούν άσχημη διάθεση και θυμό είναι:

· Πρέπει να είσαι τέλειος για όλους.

· Τα καθήκοντά σου δεν τελειώνουν ποτέ.

· Πρέπει πρώτα να καλύψεις τις ανάγκες των άλλων πριν 
  από τις δικές σου.

· Πρέπει πρώτα να ευχαριστήσεις τους άλλους πριν 
  ευχαριστηθείς εσύ.

· Για να κάνεις κάτι σωστά, πρέπει να το κάνεις μόνος σου.

· Πρέπει κάθε μέρα να τελειώνεις αυτό που άρχισες.

· Πρέπει να είσαι διαρκώς απασχολημένος.

· Η ξεκούραση είναι πολυτέλεια.

· Δεν επιτρέπεται να λέμε Όχι.

· Tο να ζητήσουμε βοήθεια είναι σημάδι αδυναμίας.

· Αν είναι να κάνεις κάτι, πρέπει να γίνει με τον καλύτερο 
  τρόπο.

· Αν δε δουλεύεις σκληρά πολλές ώρες, δε θα επιτύχεις.

· Όταν σε βλέπουν με τις ώρες στο γραφείο σημαίνει ότι 
  είσαι αφοσιωμένος.

· Πρέπει να είμαι διαθέσιμος στη εργασία 24 ώρες το 24ωρο.

Όλες αυτές οι πεποιθήσεις δημιουργούν άσχημα συναισθήματα και κακοκεφιά. Ωστόσο, το ευχάριστο 
είναι ότι η άσχημη διάθεση μπορεί να φύγει με τον ίδιο ξαφνικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε. 

Εξαιρούνται βέβαια οι περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσιάζουν άσχημη διάθεση εξαιτίας ενός προβλήματος όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη ή κάποια άλλη ψυχική πάθηση.

Στους περισσότερους ανθρώπους οι αλλαγές της διάθεσης μπορούν να συμβούν για διάφορους λόγους. Έχετε παρατηρήσει ότι κάποτε αρχίζετε να γελάτε απλά γιατί κάποιος άλλος που παρακολουθείτε γελάει;       


Το γέλιο είναι μεταδοτικό και είναι πολλοί που χρησιμοποιούν τεχνικές που περιλαμβάνουν το γέλιο 
για να πετύχουν καλύτερη ανταπόκριση από το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Η άσχημη διάθεση ενός ανθρώπου επίσης επηρεάζει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν.
                           
Το χασμουρητό, που δείχνει μια κατάσταση κούρασης ή βαριεστιμάρας, είναι επίσης μεταδοτικό. Το χασμουρητό από κάποιον στην παρουσία άλλων, προκαλεί ανάλογη διάθεση. Σίγουρα κάποιος που χασμουριέται δεν μπορεί 
στη χρονική στιγμή που αυτό συμβαίνει να εμπνέει τους άλλους. Η μετάδοση της διάθεσης από έναν άνθρωπο σε έναν άλλον είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις πολύ περισσότερο και συχνότερα 
από ότι νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Τα παραδείγματα αυτά μας δείχνουν ότι οι μηχανισμοί 
που επηρεάζουν την ψυχική διάθεση των ανθρώπων συμβαίνουν στο επίπεδο του υποσυνειδήτου. Παίζουν 
πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή και είναι αυτοί που 
ρυθμίζουν και τη μετάδοση της ψυχικής διάθεσης 
από το ένα άτομο στο άλλο.

Οι μηχανισμοί αυτοί είναι πολύ σημαντικοί σε πολλές πτυχές της ζωής μας. Στην οικογένεια, στο επαγγελματικό περιβάλλον και γενικά σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, η εναλλαγή της διάθεσης, η κακοκεφιά, η δυσθυμία είναι μεταδοτικές με μηχανισμούς που λειτουργούν στο υποσυνείδητο και επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή.

Είναι ωστόσο δυνατό να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις της κακής διάθεσης εφαρμόζοντας μερικές από τις ακόλουθες προτάσεις:

· Βρείτε ποιες σκέψεις κάνετε που έρχονται σε αντίθεση 
  με την ισορροπία και την ξεκούραση. 

· Βρείτε αντεπιχειρήματα σε αυτές τις πεποιθήσεις. 
  Σταματήστε να τις δέχεστε σαν την μόνη αλήθεια.

· Επαναπροσδιορίστε τις σκέψεις που σας περιορίζουν 
  και αντικαταστήστε τις με νέες πεποιθήσεις (ή επεκτείνετέ 
  τις ώστε να μην είναι απόλυτες και άκαμπτες).

· Μάθετε να αναγνωρίζετε πότε βρίσκεστε σε κακή ψυχική 
  διάθεση. Όταν αντιλαμβάνεστε ότι έχετε κακοκεφιά, 
  μελαγχολία, δυσθυμία, απογοήτευση τότε μπορείτε να 
  χρησιμοποιήσετε τεχνικές που θα μπορέσουν να 
  ανατρέψουν την αρνητική αυτή κατάσταση και θα σας 
  κάνουν να νιώσετε καλύτερα.                                 
· Χρησιμοποιείστε τη σωματική άσκηση για να 
  καταπολεμήσετε αισθήματα κατάθλιψης, άγχους και 
  απογοήτευσης. Η άσκηση, η γυμναστική, τα σπορ βοηθούν
  σημαντικά στη συναισθηματική ισορροπία.

· Εάν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε κακή διάθεση, πάτε για 
  μπάνιο. Η επαφή με το νερό θα βοηθήσει αποτελεσματικά 
  κατευνάζοντας τα συναισθήματά σας.

· Το μασάζ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος χαλάρωσης που 
  βελτιώνει την ψυχική διάθεση και τα συναισθήματα.                                                                 
· Σε περίπτωση που νιώθετε ότι η κακοκεφιά σας κυριεύει, 
  προσπαθήστε να δείτε μια ταινία, να διαβάσετε ένα βιβλίο, 
  να βγείτε βόλτα ή να μιλήσετε με ένα φίλο.

· Αλλάξτε περιβάλλον. Μπορείτε όταν φύγετε από την 
  εργασία ή από το σπίτι να πάτε σε χώρους που σας 
  ευχαριστούν και μπορούν να σας δημιουργήσουν ηρεμία 
  και αποκατάσταση της καλής σας διάθεσης. Εάν δεν 
  μπορείτε να το πράξετε, τότε προσπαθήστε νοερά να 
  βρεθείτε σε τόπους που θυμάστε και που έχουν 
  συνδυαστεί για σας με ευτυχισμένες στιγμές.

· Το χιούμορ μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή σας. Ακόμη και 
  στις χειρότερες καταστάσεις το χιούμορ, μπορεί να δώσει 
  σε σας και στους ανθρώπους γύρω σας μια άλλη όψη της 
  κατάστασης που να μην είναι τόσο σοβαρή ή τραγική όσο 
  αρχικά σας φαινόταν.                                   
                                                            
Οι σχέσεις με ευτυχισμένους, αισιόδοξους, ευχάριστους και δυναμικούς ανθρώπους μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Η μετάδοση των αισθημάτων αισιοδοξίας και θετικής σκέψης για το μέλλον θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη δική σας κακή διάθεση και μελαγχολία. 



Dr. Μαρίζα Χατζησταματίου
my-psychology.gr

Πώς επηρεάζει η μεταμφίεση την ψυχολογία μας;

Από τα βάθη των αιώνων οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να μεταμφιέζονται. Σήμερα, η μεταμφίεση είναι συνώνυμη με το καρναβάλι, με το τρελό ξεφάντωμα, το κέφι, τη ζωντάνια και κυρίως τη φαντασία. 

Η μεταμφίεση, λειτουργεί καταλυτικά στη ψυχολογία των ανθρώπων, οι οποίοι αισθάνονται ασφαλείς ότι δε θα αναγνωριστούν για να κατακριθούν για τις πράξεις τους κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες τους. Η μεταμφίεση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να κρύψει κανείς τον εαυτό του, κυριολεκτικά και μεταφορικά. 

Η ψυχολογική μας ταυτότητα έχει δυο πλευρές: αυτή που φαίνεται εκ πρώτη όψεως, τη φαινομενική, και αυτή που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια, δηλαδή την κρυμμένη. 
Η αποκριάτικη μάσκα και στολή και η μεταμφίεση μας επιτρέπει κατά κάποιο τρόπο να φέρουμε στην επιφάνεια αυτήν τη λανθάνουσα όψη της ψυχολογικής μας ταυτότητας.

Η μεταμφίεση είναι μια απτή υπενθύμιση των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι κρύβονται πίσω από τους ρόλους και τους μηχανισμούς άμυνάς τους, αποκρύπτοντας ή αποκαλύπτοντας διάφορες πτυχές του εαυτού τους. Έτσι όταν μεταμφιεζόμαστε αφήνουμε τα ένστικτά μας αχαλίνωτα και τον εαυτό μας ελεύθερο να πράξει σύμφωνα με τις επιταγές τους. 
                             
Η προσθήκη της μάσκας, καλύπτοντας το πρόσωπο και τα μηνύματα που συνδέονται με αυτό, αφήνει το πεδίο ελεύθερο στο σώμα, να εκφράσει με τον τρόπο του εσωτερικές αλήθειες τις οποίες είτε κρατάμε κρυμμένες είτε βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση εν αγνοία μας. Η μεταμφίεση μας δίνει την ευκαιρία να αποδράσουμε από κοινωνικούς περιορισμούς και να παίξουμε κάποιον ρόλο τον οποίο τον βιώνουμε είτε ως επιθυμία είτε ως περιέργεια για το πως θα ήταν να είμαστε πειρατής, μάγος, ή χανούμισσα ή ο,τιδήποτε άλλο. 

Η μεταμφίεση λοιπόν κατά τη διάρκεια της αποκριάς έχει περισσότερες από μία σημασίες και πέρα από το προφανές δηλώνει και μιαν επιθυμία συνδιαλλαγής με τους άλλους, σε διαφορετικό επίπεδο ωστόσο από το συνηθισμένο. 

Οι μεταμφιέσεις επιπροσθέτως μας δίνουν τη δυνατότητα 
να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Οι συνιστώσες της ψυχικής ανάγκης για μεταμφίεση γεννούν ένα αίσθημα ελευθερίας, απελευθέρωσης από το άγχος της καθημερινότητας, μια αίσθηση ανανέωσης και μια χαρούμενη και συχνά πειρακτική διάθεση. 

Η μεταμφίεση δίνει την ευκαιρία στο άτομο να δείξει 
στους γύρω του μιαν άλλη διάσταση του εαυτού του 
και να πειραματιστεί με μια νέα ψυχική υπόσταση.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι άνθρωποι πρόθυμοι να μεταμφιεστούν, να φορέσουν μάσκες και/λη αποκριάτικες στολές. Υπάρχουν κάποιοι γύρω μας που θεωρούν ότι οι απόκριες είναι μόνο για τα παιδιά διότι θεωρούν τη μεταμφίεση γελοιοποίηση, ή πιο απλά τη φοβούνται. 

Αυτό συμβαίνει διότι αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν την 
αλλαγή της ταυτότητάς τους, όπως αυτή προκαλείται εφήμερα με τη μεταμφίεση, ως απειλητική για το “εγώ” 
τους και την αυτοπεποίθησή τους. Στη σκέψη και μόνο 
ότι δεν έχουν τον έλεγχο της κατάστασης ή ότι η δύναμη 
και η εξουσία τους απειλούνται από τη μεταμφίεση -σε ψυχολογικό επίπεδο- είναι αρκετή για να τους κάνει να εμφανιστούν με τη γνωστή τους περιβολή σε κάποιο 
πάρτι μεταμφιεσμένων. 
                 
Οι απόκριες δίνουν τη δυνατότητα στον ενήλικο να 
επιτρέψει στο παιδί που υπάρχει μέσα του να εκφραστεί μέσα από την επιλογή μεταμφίεσης και τη μικρή επανάσταση που κάτι τέτοιο συνεπάγεται. 

Στην ενήλικη ζωή ο άνθρωπος οχυρώνεται ψυχολογικά προκειμένου να διατηρήσει τη συνοχή ανάμεσα στις σκέψεις, στα συναισθήματα και στη συμπεριφορά του. 
Οι άμυνες γίνονται οικείες και αποτελούν μέρος του ψυχικού αποθέματος για την αντιμετώπιση της ζωής. Χωρίς αυτές το άτομο νιώθει εκτεθειμένο και ευάλωτο. 

Το παιδί ωστόσο που υπάρχει μέσα του κατά καιρούς υψώνει τη φωνή και θέλει να έρθει πάλι στην επιφάνεια, 
με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Οι απόκριες δίνουν τη δυνατότητα στον ενήλικο να επιτρέψει στο παιδί μέσα του 
να εκφραστεί μέσα από την επιλογή μεταμφίεσης και τη μικρή επανάσταση που κάτι τέτοιο συνεπάγεται. Με αυτόν τον τρόπο φρενάρει τους μηχανισμούς άμυνας που από τη νεαρή ενήλικη ζωή χρησιμοποιεί ως τρόπο διαχείρισης του άγχους και αφήνει τον εαυτό του ελεύθερο. 

Άλλωστε η μεταμφίεση είναι μια ανάπαυλα, μια παρένθεση στη ζωή του ανθρώπου, κι έπειτα ξαναγυρίζει στην τάξη και στη νηφαλιότητα.

Πέρα από την κυριολεκτική χρήση της μάσκας, υπάρχει και η μεταφορική χρήση της. Έτσι πολλοί άνθρωποι φορούν μάσκες κάθε μέρα για διαφορετικούς λόγους. Και αυτό το κάνουν γιατί έτσι κρύβουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και τις ανασφάλειές τους. 

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο ίσως σκεφτείτε ότι δεν είστε 
από τους ανθρώπους που φορούν μάσκες, που κρύβονται στην καθημερινή τους ζωή. Προβληματιστείτε προσπαθώντας να απαντήσετε στις ερωτήσεις που ακολουθούν.-Κάνατε θετικά σχόλια σε κάποιον χωρίς 
να το εννοείτε;-Χαιρετίσατε ποτέ κάποιον/α εγκάρδια 
σε μια παρέα και αφού απομακρύνθηκε αρχίσατε να τον/ην σχολιάζετε αρνητικά;

Έχετε χαμογελάσει χωρίς να το θέλετε μόνο και μόνο 
για να φανείτε ευγενικοί;-Ντυθήκατε με ρούχα που δεν 
σας αρέσουν για να “ταιριάξετε” με μια περίσταση;-Δικαιολογήσατε τον εαυτό σας σε κάποιον φίλο για να κρύψετε κάποια συμπεριφορά σας;

Προσποιηθήκατε πως συμπαθείτε ένα πρόσωπο επειδή είχατε συμφέρον; Υπάρχουν πολλές παρόμοιες ερωτήσεις και μπορείτε να σκεφτείτε κι άλλες… Γίνεται σαφές ότι 
οι μάσκες εκτός από την ανάγκη των ανθρώπων για μεταμφίεση εξυπηρετούν και την ανάγκη τους να 
κρύβουν τον πραγματικό τους εαυτό και υπό αυτήν 
την έννοια να «μεταμφιέζονται» στις διαπροσωπικές 
τους σχέσεις φορώντας τη μάσκα που τους βολεύει 
και εκείνη με την οποία νιώθουν πιο άνετα.

Dr. Μαρίζα Χατζησταματίου
.my-psychology.gr

Ελέγχοντας το θυμό σας!

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι ο θυμός και όλοι τον έχουμε 
βιώσει, είτε ως παροδικό εκνευρισμό είτε ως έντονη οργή. 
Ο θυμός είναι μια φυσιολογική αντίδραση όταν νιώθουμε 
ότι έχουμε προσβληθεί, αδικηθεί, πληγωθεί ή όταν μας έχουν συμπεριφερθεί με άσχημο τρόπο. 

Ο θυμός γεννιέται από εξωτερικά ερεθίσματα αλλά και 
από ανησυχία ή από συνεχή ενασχόληση με τα 
προσωπικά μας προβλήματα. Κάποιες μνήμες 
τραυματικών ή εξοργιστικών γεγονότων μπορούν, 
επίσης, να προκαλέσουν συναισθήματα θυμού.

Τις περισσότερες φορές ο θυμός αποτελεί ένα φυσιολογικό, υγιές, ανθρώπινο συναίσθημα. Υπό αυτήν την έννοια έχει ένα εποικοδομητικό ρόλο. Όταν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε ορθά το θυμό μας μπορούμε να αμυνόμαστε, να προστατεύουμε τον εαυτό μας, να καταπολεμούμε τις αδικίες και να αντιλαμβανόμαστε πότε είναι αναγκαίο να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας.

Δυστυχώς όμως πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν να διαχειρίζονται σωστά το θυμό τους και τον αφήνουν να 
τους κυριεύει. Σε αυτήν την περίπτωση ο θυμός γίνεται καταστροφικός, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα τόσο στον εργασιακό χώρο, όσο και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και γενικώς σε επιβάρυνση της συνολικής ποιότητας της ζωής μας. Επιπλέον, μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ότι βρισκόμαστε στο έλεος ενός απρόβλεπτου και ισχυρού συναισθήματος.

Σε μερικούς ανθρώπους η έκφραση του θυμού μπορεί να είναι η επιθετικότητα και η βία. Όταν οι άνθρωποι αυτοί δρουν σε κατάσταση θυμού, δεν σκέπτονται πάντοτε 
λογικά για αυτά που κάνουν ή τις συνέπειες τους. 

Αργότερα λυπούνται και μετανιώνουν για ότι έχουν κάνει. Όταν χάνουμε τον αυτοέλεγχο μας σε κατάσταση θυμού, είναι δυνατόν να καταστραφούν σχέσεις, να πληγωθούν άνθρωποι ή ακόμη να χαθούν ζωές.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ευπρεπές από έναν άντρα ή μια γυναίκα που μπορεί να ελέγξει το θυμό του/της. Αυτό δεν σημαίνει να αφήνει τους άλλους να τον/την «πατάνε» διότι τότε γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους άλλους και είναι ένας τρόπος να χαθεί ο θαυμασμός των γύρω του/της. 

Αντιθέτως, το να ελέγχει κανείς το θυμό του σημαίνει να 
τον εκδηλώνει με υγιή τρόπο, να καταλαβαίνει γιατί τον αισθάνεται και να τον χρησιμοποιεί προς όφελός του.

Μερικοί άνθρωποι καταστέλλουν τα συναισθήματα θυμού μη εκδηλώνοντάς τα ή ακόμη καταπιέζοντας ή απωθώντας την ύπαρξη του θυμού. Ωστόσο, ο θυμός που δεν εκφράζεται μπορεί να έχει ψυχολογικές και σωματικές αρνητικές συνέπειες. 

Μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές εκδηλώσεις, όπως 
είναι η παθητική-επιθετική συμπεριφορά (η έμμεση 
επίθεση σε άτομα, χωρίς αυτά να γνωρίζουν το λόγο) ή 
μια προσωπικότητα διαρκώς κυνική και επιθετική. 

Τα άτομα που συνεχώς ταπεινώνουν τους άλλους, κριτικάρουν τα πάντα και κάνουν κυνικά σχόλια είναι τα άτομα που δεν έχουν μάθει να εκφράζουν το θυμό τους εποικοδομητικά. Είναι, επίσης, αναμενόμενο να μην έχουν συνάψει πολλές υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.

Η διαχείριση του θυμού αποσκοπεί στη μείωση τόσο των συναισθημάτων θυμού όσο και της φυσιολογικής διέγερσης που αυτά προκαλούν. Οι άνθρωποι δεν είναι πάντα σε θέση να αλλάξουν ή να ξεφύγουν από τα πράγματα ή τα πρόσωπα που τους κάνουν να θυμώνουν. Αυτό όμως που μπορούν να κάνουν είναι να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους απέναντι σε οτιδήποτε ή οποιονδήποτε τους προκαλεί θυμό.

Άλλωστε οι περισσότεροι από εμάς είμαστε σε θέση να καταλάβουμε πότε είμαστε εκνευρισμένοι. Το μυστικό είναι να παραδεχτούμε ότι έχουμε νεύρα, για το λόγο που πραγματικά τα έχουμε. Η αλήθεια είναι ότι ο θυμός είναι ένα δευτερεύον συναίσθημα που προκύπτει από άλλα συναισθήματα όπως φόβο, ντροπή, απειλές ή απογοήτευση. 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι κανείς δεν μπορεί να σας εκνευρίσει. Είναι καθαρά δικό σας θέμα το πώς θα αντιδράσετε και πώς θα αντιμετωπίσετε αυτά τα πρωταρχικά συναισθήματα.

Έτσι λοιπόν το να παραδεχτείτε το θυμό σας επιβεβαιώνει ότι δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι είναι δικά σας τα νεύρα αποδίδοντας την αιτία στις πράξεις κάποιου άλλου. Είναι δικά σας νεύρα και δεν σας φταίει κανένας. 

Αν πιστέψετε ότι ο εκνευρισμός είναι δικός σας, θα μετατραπεί αυτόματα σε δική σας ευθύνη, την οποία 
πρέπει να αντιμετωπίσετε. Το να εκφράσετε το θυμό σας 
με θετικό τρόπο – και όχι με επιθετικότητα – είναι η 
καλύτερη λύση στη διαχείριση και εκδήλωση αυτού του συναισθήματος. 

Για να το επιτύχετε, πρέπει να μάθετε να ξεκαθαρίζετε τις ανάγκες σας και τους τρόπους ικανοποίησής τους, χωρίς την πρόκληση βλάβης σε τρίτους.

Το να εκφράζετε το θυμό σας θετικά δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνεστε πιεστικοί ή απαιτητικοί. Αντίθετα, σημαίνει να δείχνετε σεβασμό στον εαυτό σας και στους άλλους.                    

Αν κάποια στιγμή αισθανθείτε ότι τα νεύρα σας παρασύρουν, ελαττώστε τη ζημιά με το να πάτε κάπου να χαλαρώσετε. Αυτό μπορεί να προλάβει μια άσχημη κατάσταση από το να εξελιχθεί σε κάτι χειρότερο. Μια καλή ιδέα θα ήταν να ανακοινώσετε το λόγο της αποχώρησής σας. 

Με αυτό τον τρόπο κάνετε ξεκάθαρο ότι δεν ξεσπάτε με παιδιάστικο τρόπο εξαιτίας του θυμού σας αλλά προσπαθείτε να καθαρίσετε το μυαλό σας. Αυτό θα σας δώσει την απόσταση που απαιτείται για να αξιολογήσετε την κατάσταση και να οργανώσετε την επόμενή σας κίνηση.

Κάποιοι καλοί τρόποι για να καθαρίσετε το μυαλό σας μπορεί να είναι μια οποιουδήποτε είδους προπόνηση ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενέργεια που έχετε 
για να τρέξετε ή να περπατήσετε μερικά χιλιόμετρα. 
Αυτές οι δραστηριότητες θα σπαταλήσουν πολύ περισσότερο την ενέργειά σας απ’ ότι ο θυμός που αισθάνεστε. Ακόμα κι αν δεν έχετε ξεχάσει τα πάντα, 
όταν θα επιστρέψετε στην αγχώδη κατάσταση που βρισκόσασταν, τουλάχιστον θα την βλέπετε από μία 
τελείως διαφορετική οπτική. 

Ένας άλλος τρόπος ελέγχου του θυμού είναι η χαλάρωση. 
Η χαλάρωση δεν αφορά τον έλεγχο της εξωτερικής συμπεριφοράς αλλά τον έλεγχο των εσωτερικών αντιδράσεων του οργανισμού, τη μείωση των καρδιακών παλμών και την απομάκρυνση των άσχημων συναισθημάτων. 

Ακόμα κι αν είστε στη μέση ενός καυγά ή μιας αγχώδους κατάστασης, κάντε ένα διάλειμμα μέσα στο χάος για να πάρετε τουλάχιστον μία βαθιά αναπνοή. Η επιβράδυνση 
της αναπνοής σας αναζωογονεί, σας επιτρέπει να σκεφτείτε, και χαλαρώνει τους μύες σας. Σας δίνει μια στιγμή ηρεμίας για να σκεφτείτε καθαρά τι συμβαίνει. 

Όλα αυτά βοηθούν στο να βεβαιωθείτε ότι δεν θα κάνετε κάτι για το οποίο θα μετανιώσετε αργότερα. Τα ξεσπάσματα οργής μπορεί να είναι πολύ καταστροφικά, και μολονότι οι ασκήσεις αναπνοής δεν θα διώξουν το θυμό σας, θα σας δώσουν χρόνο να τον ελέγξετε.

Να θυμάστε… ο θυμός μπορεί να είναι μια δύναμη για δράση, αλλαγή και πρόοδο. Όσο καλύτερα καταλαβαίνουμε το θυμό που μας κυριεύει τόσο καλύτερα θα είμαστε σε θέση να τον χειριζόμαστε εποικοδομητικά και να τον χρησιμοποιούμε ως σύμμαχο για νέες επιτυχίες.

Dr. Μαρίζα Χατζησταματίου
my-psychology.gr

Εγώ Πότε Θ’Αγαπήσω τον Εαυτό Μου ;

Είναι χιλιοειπωμένο το κλισέ ότι αν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας, δεν μπορούμε ν’αγαπήσουμε και τους άλλους αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο αληθινό. Έχουμε την τάση να μπερδεύουμε την αγάπη για τον εαυτό με τον εγωισμό.

Ο εγωισμός, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την αγάπη. Το αντίθετο
μάλιστα, συνδέεται με συναισθήματα απαξίωσης και έλλειψης αυτοπεποίθησης, με την προσπάθεια ελέγχου για να πείσουμε ότι αξίζουμε.

Η αληθινή ουσία μας- αυτή που βρίσκεται πέρα από την προσωπικότητα,
την ταυτότητα και τις αρνητικές πεποιθήσεις- είναι αξιαγάπητη και όμορφη σε όλα. Το να μην αγαπάμε τον εαυτό μας σημαίνει να κλείνουμε τα μάτια 
στην αληθινή φύση του σύμπαντος. Σημαίνει ότι είμαστε παγιδευμένοι στα ψέματα του Εγώ, στις ενοχές και την ντροπή. 

Είναι εύκολο ν’αγαπάμε τα όμορφα κομμάτια μας αλλά 

είναι τα άσχημα που χρειάζονται την αγάπη μας πιο πολύ. Το να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας για την ανθρώπινη φύση του που κάνει λάθη και που έχει ελαττώματα είναι 
ο μόνος τρόπος για να απελευθερώσουμε και να αγκαλιάσουμε την αληθινή μας ύπαρξη. 

Είμαστε θεϊκά πλάσματα που υποδύονται ανθρώπινους ρόλους. Έχουμε εμπειρίες που μας οδηγούν σκαλί σκαλί 
και χτίζουν αυτό που είμαστε.

Οι αποτυχίες και τα λάθη είναι μέρος της γνώσης μας για τη ζωή. Ο φόβος,
η μοναξιά, οι τύψεις, ο έλεγχος, η τελειομανία είναι τα εμπόδια που στήνουμε για να μην πλησιάσουμε τα όνειρά μας. Μπορούμε να έχουμε οτιδήποτε επιθυμήσουμε αλλά η απαξίωση για τον εαυτό μας δεν μας το επιτρέπει. 

Η αγάπη ξεκλειδώνει την πόρτα για να δεχτούμε.

Για ν’αγαπήσουμε τον εαυτό μας δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι. Δε
γίνεται με προσπάθεια και έλεγχο. Η αγάπη 
υπάρχει ήδη μέσα μας σαν έμφυτο χαρακτηριστικό της ψυχής. Χρειάζεται απλά ν’ανοίξουμε και να επιτρέψουμε. Ν’αποδεχτούμε αυτό που δεν είμαστε, τα υψηλά κριτήρια 
που θέτουμε κάθε φορά για να υποβιβάσουμε τον εαυτό μας.

Αν δεν λαμβάνουμε αγάπη και εκτίμηση απ’τους άλλους, τότε σίγουρα δεν αγαπάμε τον εαυτό μας. Αν δεν τον φροντίζουμε, δεν τον χαϊδεύουμε, σίγουρα δε θα το κάνουν ούτε οι άλλοι για εμάς. Αν βάζουμε σαν προτεραιότητα τις ανάγκες των γύρω μας πάντα, αυτό θα μάθουν να
κάνουν κι εκείνοι. Και δεν εννοώ, φυσικά, ν’αγνοούμε 
τους ανθρώπους  που αγαπάμε αλλά να προσφέρουμε 
στον εαυτό μας όσα προσφέρουμε και σ’αυτούς. 

Τα παιδιά χρειάζονται τη φροντίδα και την καθοδήγησή 
μας περισσότερο από όλους, όταν, όμως, τα χρησιμοποιούμε σαν άλλοθι για να μη ζούμε τη δική μας ζωή, τότε τους δίνουμε λάθος πρότυπα.

Από πού να ξεκινήσουμε, όμως; Οι γυναίκες, ειδικά, διδάχτηκαν την αξία
της αυτοθυσίας για την οικογένεια 
αλλά δε διδάχτηκαν ποτέ πώς ν’αγαπάνε τον εαυτό τους. 
Κι όσο κι αν ακούγεται όμορφο στη θεωρία, είναι πολύ δύσκολο να αλλαχτούν οι καταγραφές και οι συνήθειες 
τόσων χρόνων.     

Ξεκινάμε με μικρά βήματα και καθημερινή επαγρύπνηση για 
τον τρόπο που φερόμαστε στον εαυτό μας. Εδώ είναι μερικοί τρόποι που προτείνουν οι περισσότεροι θεραπευτές :

1. Καταρχήν, να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.   
    Παρατηρείτε τους χιλιάδες τρόπους που βρίσκετε για 
    να τον υποβιβάσετε με απαξιωτικές σκέψεις και   
    εκφράσεις. Δε χρειάζεται να έχουμε εξαιρετικά ταλέντα 
    και ικανότητες. Αξίζουμε την αγάπη, όπως όλα τα άλλα  
    πλάσματα γύρω μας απλά και μόνο επειδή υπάρχουμε.

2. Δημιουργείστε μια λίστα με όλα τα ταλέντα, τα 
    προτερήματα, τις ικανότητες και όλα τα πράγματα που 
    έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα, ακόμα και τα πιο μικρά. 
    Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να επικεντρωνόμαστε 
    στα λάθη και τις παραλείψεις μας, που αυτά τα ξεχνάμε 
    και τα θεωρούμε δεδομένα.

3. Να επιτρέψετε στον εαυτό σας να χαλαρώσει, να μην 
    κάνει «τίποτα», έστω και για λίγο, να βρείτε τον 
   προσωπικό σας χρόνο που θα τον αφιερώσετε σε σας.

4. Να μην θυσιαζόσαστε για τους άλλους. Η θυσία 
    εμπεριέχει πόνο και καταναγκασμό. Το να προσφέρουμε 
    με χαρά και αγάπη είναι κάτι διαφορετικό. Όταν 
    αισθανόμαστε ότι θυσιαζόμαστε σημαίνει ότι πάμε 
    κόντρα στις επιθυμίες μας.

5. Να αφουγκραζόσαστε τις ανάγκες σας. Ποια είναι αυτά 
    τα πράγματα που σας δίνουν χαρά, που προσθέτουν 
    στη θετική σας δόνηση; Βρείτε χρόνο για κάτι 
   δημιουργικό, για κάτι που σας εκφράζει, ακόμα κι αν είναι 
   η ανάγνωση ενός βιβλίου.

6. Να σταματήσετε εκείνες τις συνήθειες και τους εθισμούς 
    που σας σαμποτάρουν και σας μειώνουν. Πάρτε, 
    επιτέλους, εκείνη την απόφαση να φροντίσετε το σώμα 
    σας, ν’αλλάξετε τη διατροφή σας ή να χάσετε κάποια κιλά, 
    αν αυτό θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα.

7. Να ομορφύνετε το χώρο και το περιβάλλον σας με τα 
    μέσα που διαθέτετε. Η εξωτερική ομορφιά επηρεάζει 
    την ψυχική μας διάθεση σημαντικά. Πετάξτε όλα τα  
    άχρηστα, κάντε χώρο για τα καινούργια.

8. Να βρίσκεστε με ανθρώπους θετικούς που σας αγαπάνε 
    και το δείχνουν, που προσθέτουν στην αυτοεκτίμησή 
    σας. Αρκετά υποβιβάζουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας, δε 
    χρειαζόμαστε και τη συνεισφορά άλλων σ’αυτό.

9. Κάντε δώρα στον εαυτό σας. Φερθείτε του σαν να ήταν 
    ο καλύτερος εραστής σας. Προσφέρετε του αυτά που 
    θα δίνατε και σ’ εκείνον.

10. Σεβαστείτε τα όριά σας. Πείτε όχι όταν το θεωρείτε 
      σωστό. Δείξτε πως πιστεύετε στην αξία σας και δεν 
      το διαπραγματεύεστε.

11. Βάλτε στόχους και επιδιώξτε τα όνειρά σας. Ποιο ήταν 
      αυτό που πάντα θέλατε να κάνετε αλλά πιστεύατε ότι δεν 
      μπορείτε; Κάντε μια έρευνα, ίσως να υπάρχουν τρόποι 
      που δεν τους είχατε ανακαλύψει γιατί ποτέ δεν μπήκατε     
      στη διαδικασία να το ψάξετε αρκετά. Ακόμα  κι αν όντως 
      δε γίνεται, ίσως, να οδηγηθείτε σε άλλους δρόμους, 
      καλύτερους. Το σύμπαν έχει περίεργους τρόπους να 
      μας βοηθάει όταν γινόμαστε δημιουργικοί.

12. Συγχωρέστε τον εαυτό σας που είσαστε άνθρωπος. 
      Δείτε την ομορφιά σ’αυτά που έχετε ζήσει, ακόμα και 
      στα δύσκολα. Είναι αυτά που σας βοήθησαν να 
      εξελιχθείτε. Βρείτε το δώρο σε κάθε εμπειρία και 
      νιώστε ευγνωμοσύνη που καταφέρατε να επιβιώσετε 
      με σώας τας φρένας.

13. Μάθετε να λέτε μπράβο στον εαυτό σας κάθε φορά 
      που κάνετε κάτι, ακόμα κι αν είναι ότι μαγειρέψατε 
      ένα ωραίο φαγητό. Αυτό δεν κάνουμε με τα παιδιά για 
      να τα ενθαρρύνουμε; Είμαστε σαν μικρά παιδιά που      
      τώρα αρχίζουμε να μαθαίνουμε για την αγάπη.

14. Βρεθείτε κοντά στη φύση όσο πιο συχνά μπορείτε 
      και θαυμάστε την τελειότητά της. Είμαστε κι εμείς 
      κομμάτια της και είμαστε το ίδιο τέλειοι. Νιώστε 
      ευγνωμοσύνη που είστε ζωντανοί, που είστε εδώ και 
      μπορείτε να τα βλέπετε όλα αυτά. 
             
«Το καθήκον σου δεν είναι να αναζητάς την αγάπη, 
αλλά τα φράγματα που έχτισες μέσα σου για να την εμποδίσεις».



yannad.blogspot.com/