Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Τα 10 ψέματα που πρέπει να πάψουμε να λέμε στον εαυτό μας...!!!!

Τα 10 ψέματα που πρέπει να πάψουμε να λέμε στον εαυτό μας!!! 

Το μυαλό μας παίζει ύπουλα παιχνίδια και τις περισσότερες φορές, η τυφλή εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας, μας κάνει να μην βλέπουμε το λάθος στο οποίο ο ίδιος μας εκθέτει. 

Ο φόβος, ο πανικός, οι εδραιωμένες συνήθειες και αντιλήψεις είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι στην προσωπική μας εξέλιξη και πρόοδο και αξίζει ο καθένας να αφιερώσει λίγο χρόνο για να «δει» την πραγματική αλήθεια πίσω από τα ψέματα που αραδιάζουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας και όχι μόνο μας κρατάνε πίσω, αλλά μας σπρώχνουν προς τελείως λάθος κατευθύνσεις. 

Κάθε φορά λοιπόν, που θα είστε έτοιμοι να πάρετε την «κατηφόρα» θυμηθείτε σε πόσες λάθος αντιλήψεις στηρίζεται η διάθεσή σας και κάντε στροφή 180ο για την «ανηφόρα»… 

1. «Είσαι όλα όσα σκέφτεσαι και νιώθεις» 
Δεν είμαστε οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας και τη στιγμή που θα το πιστέψουμε αυτό θα κάνουμε το μεγαλύτερο κακό στον εαυτό μας. Οι κακές σκέψεις που κάνουμε όταν είμαστε πεσμένοι ψυχολογικά και η ζήλεια που νιώθουμε όταν βλέπουμε την νυν του πρώην, δεν μας κάνουν ούτε κακούς ούτε και ζηλόφθονες. Οι σκέψεις φεύγουν και τα συναισθήματα είναι παροδικά και δεν αποδεικνύουν τίποτα για τον πραγματικό μας χαρακτήρα. 

2. «Δεν αξίζει το ρίσκο» 
Οι περισσότεροι αναζητούμε την ασφάλεια στη ζωή μας, αλλά το μεγαλύτερο ψέμα είναι η πεποίθηση ότι θα τη βρούμε. Το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι οι αλλαγές που πρόκειται να συμβούν και το αποτέλεσμα της κάθε πράξης μας, όσο σίγουροι και να είμαστε για την επιλογή μας, θα είναι πάντα αβέβαιο. Το μόνο πράγμα για το οποίο πρέπει να είστε σίγουροι είναι πως η μοναδική προτεραιότητά σας πρέπει να είναι και πάντα θα είναι ο εαυτός σας και κανείς άλλος. 

3. «Η υλική ευτυχία» 
Το ότι δεν αγοράζεται η ευτυχία το γνωρίζουν καλά, όσοι έχουν και όσοι δεν έχουν πλούτη. Το να επιμένετε εσείς σε αυτό, ακόμα και αν είστε από τους πρώτους, δεν σας κάνει ευτυχισμένο, αν σας λείπουν πράγματα όπως η αληθινή αγάπη, το ξεκαρδιστικό γέλιο, ο αυθορμητισμός της στιγμής, η ευγνωμοσύνη για το καλό που σας δόθηκε και η συντροφικότητα των φίλων. 

Αλλά κάτι μου λέει, πως δεν είστε από τους πρώτους και το ότι σε αυτό το γεγονός (ότι δεν είστε πλούσιοι δηλαδή) αποδίδετε τη μελαγχολία σας, είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε. 

4. «Είσαι χοντρός, άσχημος και βλάκας» 
Πάντα θα υπάρχει κάποιος εξυπνότερος, λίγο πιο αστείος και ελαφρώς πιο επιτυχημένος από εσάς αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Η παγίδα των συγκρίσεων είναι η χειρότερη από όλες, όχι επειδή μπορεί να μην έχει καλά αποτελέσματα αλλά επειδή πέφτουμε μόνοι μας μέσα σε αυτή. Ο καθένας έχει τις δικές του χάρες και αυτός ο όμορφος και καλλίγραμμος γείτονας είναι πολύ πιθανό να ροχαλίζει σαν τρένο και να μη μπορεί να σταυρώσει γυναίκα στο πλάι του. Εσείς όμως…. 

5. «Είσαι το θύμα της ζωής» 
Το ευκολότερο πράγμα στη ζωή είναι η θυματοποίηση και η απόδοση ευθυνών μονίμως στους άλλους και ποτέ στον εαυτό μας. Κανένα «θύμα» όμως δεν γνωρίζει την ικανοποίηση που νιώθει εκείνος που αναγνωρίζει τα λάθη του και μαθαίνει από αυτά, αναλαμβάνει τις ευθύνες του και εξελίσσεται κάθε μέρα και περισσότερο μέσα από τις εμπειρίες του. Ο μοναδικός υπεύθυνος για τη ζωή μας είμαστε εμείς, όσο και αν κάποιοι επιμένουν σθεναρά για το αντίθετο. 

6. «Δεν χρειάζομαι τους φίλους» 
Θα είναι πολλές οι φορές που οι συνθήκες και οι προτεραιότητες της ζωής θα σας έχουν απομακρύνει από τους φίλους σας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους έχετε ή δεν σας έχουν εκείνοι ανάγκη. Οι φίλοι, όσο και αν ισχυρίζεστε ότι μπορείτε και χωρίς αυτούς, σας κάνουν καλό σε πολλά επίπεδα. 

Με τους φίλους πολλαπλασιάζετε τη χαρά και μοιράζετε τη λύπη, καταπολεμάτε τη μοναξιά και είναι εκείνοι που θα σας κάνουν να ξεχάσετε τα προβλήματα σας όταν ο πανικός μοιάζει ο μοναδικός σας σύντροφος. 

7. «Το παρελθόν καθορίζει το μέλλον μας» 
Μην γίνετε σαν την χήρα στο απέναντι διαμέρισμα που ζει μόνο με τις αναμνήσεις του πεθαμένου συζύγου της και μιας ζωής που πέρασε και χάθηκε. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και τα παλιά μας λάθη δεν μας καθορίζουν, αλλά μόνο μας διδάσκουν. Οι λάθος επιλογές του παρελθόντος θα γίνουν σωστές αποφάσεις του μέλλοντος μόνο αν εμείς το θελήσουμε. 

8. «Είμαστε μόνοι» 
Κάθε φορά που έχει πέσει η διάθεσή σας και νιώθετε πιο μόνοι και από μόνοι, θυμηθείτε ότι δεν είστε (μόνοι). Ακόμα και αν δεν βλέπετε τη σύνδεσή σας με όλους όσοι νιώθουν το ίδιο άσχημα με εσάς, γιατί σίγουρα υπάρχουν πολλοί άλλοι στην ίδια κατάσταση με εσάς εκεί έξω, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει αυτή η σύνδεση. 

Όσο και αν επιμένετε για το αντίθετο, δεν είμαστε μόνοι, ώστε να έχετε το δικαίωμα να χρησιμοποιείτε το χαρτί της μοναξιάς, κάθε φορά που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους προσωπικούς σας δαίμονες. 

9. «Στόχευε πάντα στην τελειότητα» 
Ο στόχος για το καλύτερο δεν πρέπει να γίνει εμμονή για το τέλειο. Η τελειομανία φέρνει μαζί της το άγχος, την απαισιοδοξία, την ενοχή και συχνά την απογοήτευση. Μην ξεχνάτε πως τα λάθη είναι ανθρώπινα, να μην παίρνετε τον εαυτό σας και τόσο σοβαρά και ότι κανείς δεν είναι τέλειος. 

10. «Να είσαι σε επαγρύπνηση για ό,τι σου συμβαίνει» 
Οι έννοιες, τα άγχη και τα δυσεπίλυτα προβλήματα της καθημερινότητας δεν έχουν τελειωμό και αυτός είναι ένας από τους παγκόσμιους κανόνες της ανθρώπινης φύσης. Μην περιμένετε λοιπόν να αλλάξει αυτή τη συνθήκη, αλλά μην θεωρείτε και συνέπεια αυτού πως δεν θα βρείτε ποτέ τη γαλήνη. Η γαλήνη και η ηρεμία της ψυχής, για την ακρίβεια, είναι ήδη εδώ, απλά δεν την βλέπουμε. 

Κάντε ένα πείραμα με τον εαυτό σας και αντιμετωπίστε μια κατάσταση με διαφορετικό τρόπο, από αυτόν που συνηθίζατε μέχρι τώρα και ίσως η λύση που ψάχνατε να ήταν ακριβώς αυτή η διαφορετική οπτική γωνία. Καμία σωστή απόφαση δεν πάρθηκε ποτέ υπό το πρίσμα του άγχους και του πανικού. 




clickatlife.gr 

Γνωρίζετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί νεύρα και θυμό ;

Εσωτερικευμένος θυμός 
Ο θυμός έχει χαρακτηριστεί ως ένα τοξικό ή καταστροφικό συναίσθημα. Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς νιώσει θυμό και μπορούμε να κατανοήσουμε ότι είναι ένα συναίσθημα πολύ έντονο και που μας επηρεάζει τόσο, που συχνά βλέπουμε τη συμπεριφορά μας να μεταμορφώνεται- συχνά κάνοντας πράγματα που τα μετανιώνουμε. 

Ο θυμός είναι ουσιαστικά μια πολύ οξεία εκδήλωση άγχους και φόβου. Προσλαμβάνουμε ένα ερέθισμα, το ερμηνεύουμε σχεδόν αυτόματα ως απειλητικό και προβαίνουμε στην ανάλογη αντίδραση. 

Η αντίδραση αυτή έχει στοιχεία επιθετικότητας και μας φέρνει ταυτόχρονα σε άμυνα (ουσιαστικά κάνουμε επίθεση, για να προστατέψουμε τον εαυτό μας από την επίθεση που πιστεύουμε ότι μας απειλεί). 

Συχνά δεν αναλογιζόμαστε με τρόπο λογικό τις συνέπειες των πράξεών μας και η συμπεριφορά μας χαρακτηρίζεται από έντονη παρόρμηση. Κατανοητά μέχρι εδώ, θυμώνουμε γιατί κάτι μας απειλεί, μας προσβάλλει, μας αδικεί και αυτό το συναίσθημα μας βοηθά να προστατευτούμε.

Ο θυμός που νιώθουμε μπορεί να εξωτερικευτεί ή να εσωτερικευτεί. Στην πρώτη περίπτωση θα εκτονωθεί με τη μορφή επιθετικής συμπεριφοράς: ο θυμωμένος άνθρωπος ανεβάζει τον τόνο της φωνής του, βρίζει, μιλάει με άσχημο τρόπο και μπορεί να καταφύγει ακόμα και σε σωματική βία. 

Ο άνθρωπος που θα εξωτερικεύσει το θυμό του δυσκολεύεται ή έχει μάθει από νωρίς στη ζωή του να μην ελέγχει την παρόρμηση αυτού του συναισθήματος και είναι ανήμπορος να το συγκρατήσει- πράγμα που έχει συχνά καταστροφικές επιπτώσεις γύρω του (π.χ. πρόκληση κάποιας μορφής βίας σε άλλους ανθρώπους).

Ο θυμός όμως μπορεί να εκδηλωθεί και με έναν λιγότερο έκδηλο τρόπο: να εσωτερικευτεί. Σε αυτήν την περίπτωση η συμπεριφορά που παρατηρούμε μοιάζει περισσότερο σε αυτό που αποκαλούμε “πικρία”: σαρκασμός, κυνικότητα, πικρόχολα σχόλια, ειρωνία. 

Εκτός από την αμυντική αυτή στάση κατά την οποία κάποιος αποτραβιέται και νιώθει πικρία και καχυποψία, ο θυμός πολλές φορές εκδηλώνεται και μεταμφιεσμένος καλά: πιο έμμεσα, πιο “εκπολιτισμένα”. 

Όλοι μας θα έχουμε συναντήσει στη ζωή μας κάποιον άνθρωπο που να μιλάει με ιδιαίτερο πάθος για κάτι. Τα άτομα αυτά συνήθως θα τα χαρακτηρίσουμε ως παθιασμένα, φανατισμένα, “πορωμένα”. 

Στην ψυχολογία όμως γνωρίζουμε καλά ότι λίγα πράγματα είναι τυχαία στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Επίσης ψυχοθεραπευτικά γνωρίζουμε ότι τα έντονα συναισθήματα είναι δούρειοι ίπποι άλλων σκέψεων και συναισθημάτων και αξίζουν περισσότερης ανάλυσης και διερεύνησης. 

Έτσι, την οποιαδήποτε υπερβολή της συμπεριφοράς προσπαθούμε να την θεωρήσουμε ως ένα μήνυμα και να την αποκρυπτογραφήσουμε και να καταλάβουμε τι αυτή προσπαθεί να συγκαλύψει. 

Ακόμα και αν η συμπεριφορά αυτή είναι θετική (π.χ. ένας ζήλος για τη σωτηρία των αδέσποτων ζώων, μια υπερβολική εμμονή για την απελευθέρωση του ανθρώπου από καταπιεστικούς μοχλούς, μια υπερβολική ανησυχία και προσπάθεια για τη σωτηρία του πλανήτη), είναι πολύ πιθανό να υποκινείται από βαθύτερες ανάγκες. 

Ο καθένας ενδέχεται να χρησιμοποιεί την φανατική και θυμωμένη ενασχόληση με ένα θέμα ως όχημα κάλυψης άλλων βαθύτερων αναγκών και το είδος και το εύρος αυτών των αναγκών φυσικά ποικίλλει από άτομο σε άτομο. 

Οι ανάγκες αυτές που οδηγούν σε θυμωμένες συμπεριφορές μπορεί να αφορούν διάφορα πεδία στα οποία ένα άτομο νιώθει ότι κάτι άλλο χρειάζεται. Ας δούμε κανά δυο παραδείγματα. Μπορεί να κρύβονται ανάγκες για αναγνώριση ή αποδοχή. 

Ελλείμματα του παρελθόντος αφήνουν ως αποτύπωμα μια λαχτάρα να καλυφθούν αυτά τα απωθημένα κενά. Μπορεί αυτά τα συναισθήματα να μην αφορούν μόνο άμεσα το άτομο, αλλά αυτό να βίωσε έμμεσα έστω και ως θεατής καταστάσεις που το στιγμάτισαν. 

Για παράδειγμα μια γυναίκα να θέλει να υποθάλψει τα αδέσποτα ζώα της γειτονιάς της γιατί στην παιδική της ηλικία έβλεπε ένα στενό της πρόσωπο να δέχεται αδικία, περιθωριοποίηση ή βία. 

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να κρύβεται από θυμωμένες συμπεριφορές, συγκεκαλυμμένες από ακτιβισμό, δράση κτλ. είναι ο εντυπωσιασμός: του εαυτού, του γονέα, του συντρόφου, των φίλων. 

Η υπερβολική ανάγκη να εντυπωσιάσουμε και να επιδιώξουμε την έγκριση και το χειροκρότημα προδίδει εσωτερικές ανασφάλειες και βαθύτερα αισθήματα μειονεξίας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Δύο ζητήματα που αξίζει να σημειώσουμε: 

1. Καθώς μιλάμε για ακραίες και υπερβολικές ενασχολήσεις, αξίζει να σημειώσουμε ότι στο χώρο του εθελοντισμού και του ακτιβισμού παρατηρούνται συχνά άτομα τα οποία ρίχνονται σε μάχες, προσπαθώντας να απαντήσουν στους εσωτερικούς τους “δαίμονες”, να κατευνάσουν δηλαδή άλλες, βαθύτερες ανάγκες. Πάντα κάτι τέτοιο σημαίνει; Όχι βέβαια.

Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι όλα αυτά δε σημαίνουν ότι όσοι ασχολούνται με τον ακτιβισμό ή τον εθελοντισμό, έχουν βαθύτερα προβλήματα απαραίτητα. 

Ο αλτρουισμός απέχει πολύ από την αυταπάρνηση και είναι μια κινητήριος δύναμη της βελτίωσης της κοινωνίας. Η προσφορά μπορεί να είναι σχετικά ανιδιοτελής και να υποκινείται και από μια έντονη αίσθηση δικαίου και ένα αισιόδοξο πάθος για τη βελτίωση της ζωής γενικότερα. 

2. Επίσης κάτι ακόμα που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι όλα αυτά συνήθως αφορούν συναισθηματικές καταστάσεις και σκέψεις που δεν είναι απαραίτητα συνειδητές. Τα άτομα που καθοδηγούνται από εσωτερικευμένο θυμό δεν έχουν συναίσθηση των βαθύτερων αιτίων που οδηγούν σε συμπεριφορές όπως αυτές που είδαμε παραπάνω. 

Η σύγχυση αυτή προκαλείται ακριβώς επειδή πρόκειται για απωθημένες συναισθηματικές καταστάσεις. Όταν έρχονται στο συνειδητό επίπεδο και υπάρχει πια επίγνωση, ο θυμός “ξεθυμαίνει”, το άτομο αποσυμπιέζεται συναισθηματικά. 

Και τότε μπορεί να επιλέξει να ασχοληθεί με το αντικείμενό του με τρόπο πιο διαυγή, με πιο ξεκάθαρα κίνητρα, με πιο λογική σκέψη και με νηφαλιότητα. 




Ανέβασε την ψυχολογία σου με 12 απλούς τρόπους...!!!!

Ανέβασε την ψυχολογία σου με 12 απλούς τρόπους!!! 

1. Κάνε παρέα με χαρούμενους ανθρώπους
Και μόνο το να βρίσκεσαι κοντά σε ένα θετικό άνθρωπο είναι αρκετό για να σε κάνει να χαμογελάσεις. Όταν έχεις έναν ευδιάθετο φίλο που ζει σε κοντινή απόσταση από το σπίτι σου αυξάνονται κατά 25% οι πιθανότητες να είσαι πιο χαρούμενη, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Δαν Ντιέγκο. 

Οι ερευνητές υποψιάζονται πως η ευτυχία είναι μεταδοτική. Σύμφωνα με το shape, οι τύποι που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο τείνουν να είναι πιο ευγενικοί στους γύρω τους και να έχουν συνεχώς πιο ανεβασμένη ενέργεια.

2. Ανάλαβε δράση
Μη στέκεσαι απλώς όρθια περιμένοντας το «μπιπ» από το φούρνο μικροκυμάτων. Ρίξε το σε ένα super set από jumping jacks. Ή βάλε την ανοιχτή ακρόαση όταν περιμένεις στην εξυπηρέτηση πελατών και διώξε τον εκνευρισμό με μερικούς «χαιρετισμούς στον ήλιο». 

Αυτά τα μικρά διαστήματα άσκησης βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και στον εγκέφαλο. Εντάσσοντάς τα στην καθημερινότητά σου θα σου φτιάχνουν πραγματικά το κέφι και θα αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειας σου.

3. Σταμάτα το άγχος
Μύρισε ένα πορτοκάλι και θα χαλαρώσεις στη στιγμή. Σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη, τα εσπεριδοειδή περιέχουν λιναλοόλη, ένα συστατικό που η μυρωδιά του έχει αποδειχτεί πως μειώνει τα επίπεδα άγχους στα ζώα.

4. Βγάλε τη TV από την πρίζα
Αν βλέπεις το 3ο κατά σειρά επεισόδιο του Νόμος και Τάξη, σβήσε τώρα την τηλεόραση! Μετά την ανάλυση στοιχείων από διάστημα 34 ετών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ ανέφεραν πως οι άνθρωποι που περιέγραφαν τον εαυτό τους «κάπως ευτυχισμένους» έβλεπαν κατά 10% περισσότερες ώρες τηλεόραση συγκριτικά μ” εκείνους που χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους «πολύ ευτυχισμένους». 

Η θεωρία: το να είσαι κολλημένη στην επίπεδη οθόνη μπορεί παροδικά να σε ευχαριστεί, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά μακροπρόθεσμα και σίγουρα δεν ανεβάζει την ενέργειά σου.

5. Πιες το παγωμένο
Για ένα φυσικό ενεργειακό ποτό, ανάμειξε χυμό σταφυλιού, acai ή ρόδι μαζί με τριμμένο πάγο. Τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται πιο γρήγορα στον οργανισμό σου μέσω ενός παγωμένου ροφήματος συγκριτικά με ένα που θα είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

6. Εκφράσου θετικά
Την επόμενη φορά που μία φίλη θα τα πάει καλά, μην την συγχαρείς απλώς. Πες της πως είναι εκπληκτική, πως έχεις εντυπωσιαστεί από τις Wonder Woman δυνάμεις της και πως νιώθεις απίστευτα υπερήφανη για εκείνην και θα νιώσεις κι εσύ εξίσου υπέροχα. «Όταν ανταποκρίνεσαι στα καλά νέα ενός άλλου με ενθουσιασμό, μεταδίδεις τη θετική ενέργεια και στον εαυτό σου» λέει ο ψυχολόγος.

7. Αγόρασε λουλούδια στον εαυτό σου
Γιατί να περιμένεις να σου τα φέρει ένας άνδρας; Ένα μπουκέτο μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση - ακόμη και να σου δώσει ενέργεια για όλη τη μέρα -, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται. Σύμφωνα με την ψυχολόγο του Χάρβαρντ Nacy Etcoff, Ph.D., όταν βλέπουμε λουλούδια, ο εγκέφαλός μας μπορεί να ανακαλέσει στη στιγμή εορταστικές αναμνήσεις.

8. Φάε ξηρούς καρπούς
Σύμφωνα με μελέτες, η πράξη της επαναλαμβανόμενης μάσησης, όπως όταν μασουλάμε ξηρούς καρπούς, ενισχύει την παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου και την ενέργεια σου.

9. Άκου το κι αυτό
Για ένα γρήγορο κύμα ενέργειας, κάνε έντονο μασάζ στα αφτιά σου από τους λοβούς μέχρι την κορυφή, με τους δείκτες και τους αντίχειρές σου για περίπου 30 δευτερόλεπτα. «Στην ανατολική ιατρική, το αφτί είναι ένα μικροσύστημα του σώματος και κάθε κίνησε λειτουργεί όπως και η ρεφλεξολογία στα πέλματα ενώ αυξάνει την ενεργητικότητά σου.

10. Πασπάλισε
Αυτά τα μυρωδικά θα βελτιώσουν τη διάθεσή σου κι αυτό θα διαρκέσει: η κανέλα μπορεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα του σακχάρου  στο αίμα σου, χαρίζοντάς σου σταθερή ενέργεια, το κύμινο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σιδήρου και ο κόλιανδρος να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις αυξάνοντας τα επίπεδα του μαγνησίου, το οποίο μειώνεται σε περιόδους άγχους.

11. Τέντωσε τα όριά σου
Νιώθεις καταβεβλημένη από τη δουλειά; Δοκίμασε αυτή την κίνηση για να ανακουφίσεις την ένταση στη σπονδυλική στήλη και στον αυχένα σου και να τροφοδοτήσεις το σώμα σου με ενέργεια.

Στάσου στα γόνατα και στις παλάμες σου, έκπνευσε και πάρε αργά ανάσα για έξι χρόνους ενώ θα κυρτώνεις τη σπονδυλική σου στήλη, σαν γάτα. Κράτα την ανάσα σου για τέσσερις με έξι χρόνους.

Έπνευσε αργά καθώς τα φέρνεις πίσω στη σπονδυλική σου στήλη, στην αρχική της ευθεία θέση.

12 Δώσε, έστω και λίγο
Πέντε ευρώ μπορούν πραγματικά να σου αγοράσουν ευτυχία. Ζητήθηκε από συμμετέχοντες σε έρευνα να ξοδέψουν αυτό το ποσό για ένα φίλο ή μία φιλανθρωπική δωρεά. Αυτοί ανέφεραν πως ένιωθαν καλύτερα στο τέλος της ημέρας συγκριτικά μ” εκείνους που τους είπαν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για τον εαυτό τους, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Science. 




Η ψυχολόγος μας συμβουλεύει : τι σημαίνει το χαρτζιλίκι για ένα παιδί...!!!!

Η ψυχολόγος μας συμβουλεύει : τι σημαίνει το χαρτζιλίκι για ένα παιδί 

Σε όλα τα σπίτια που στην οικογένεια υπάρχουν παιδιά , ακούγεται η συζήτηση για το χαρτζιλίκι που «δικαιούνται» για να κατέχουν . 

Αποτελεί βασικό «μάθημα» ζωής , καθώς θεωρείται μια σημαντική μέθοδος διαπαιδαγώγησης για την οικονομική διαχείριση.

Το μέγεθος του ποσού , η αιτιολόγηση , η συχνότητα που θα δίνεται , πως θα ξοδεύεται και άλλες τόσες παράμετροι αποτελούν μάθημα στα παιδιά για την οικονομική διαχείριση .

Αποτελεί πρακτική κοινωνικοποίησης, τόσο με συμβολική όσο και με πρακτική σημασία , όταν οι γονείς το συνδέουν με την ανάγκη των παιδιών να ανταποκριθούν στα καθημερινά μικροέξοδα τους. 

Μέσω της διαχείρισης του χαρτζιλικιού το παιδί αποκτά την αίσθηση του μέτρου και την σημαντικότητα της οριοθέτησης , είτε τα όρια τα βάζει το ίδιο ( μέσω του να ξέρει πώς να το διαχειρίζεται από τη μια περίοδο που του δίνεται μέχρι την επόμενη ) , είτε οι συνθήκες ( το μέγεθος του ποσού , οι προτεραιότητες στα έξοδα και ούτω καθεξής ). 

Τα καθιστά υπεύθυνα, καθώς ο γονιός αναγνωρίζει τη σταδιακή κατάκτηση της αυτονομίας τους και της ανεξαρτησίας τους . Προϋποθέτει εμπιστοσύνη και υποστήριξη .

Είναι μια σκληραγώγηση. Μαθαίνει στα παιδιά τη σκληρότητα της οικονομικής διαχείρισης , την ανάγκη συμβιβασμών που αυτή συνεπάγεται , τον σωστό χρόνο για να διεκδικήσεις και φυσικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. 

Προσοχή ωστόσο, καθώς όταν δίνεται ως μπόνους προκειμένου να ικανοποιήσουν τα παιδιά τις καταναλωτικές τους επιθυμίες ,τότε μετατρέπεται σε αρνητική πρακτική καθώς καλλιεργεί μοντέλα ζωής που συνδέουν την προσωπική ανάπτυξη με υλικές αξίες. 

Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει να δίνεται είναι όταν το παιδί αρχίζει να ικανοποιεί τις κοινωνικές του ανάγκες με μια σχετική αυτονομία. 

Δεν έχει τόσο σημασία το ποσό όσο οι αντιλήψεις του γονέα για το χρήμα . Και κυρίως να μη συνδέεται το χρήμα που δίνεται με την όποια επιβράβευση.

Και μερικά στατιστικά στοιχειά :

– Σε έρευνα στο Ληγουρίο και στη Νίκαια , το 54% των γονέων δίνουν λεφτά επειδή δε βλέπουν πολλές ώρες τα παιδιά τους .Ενώ 3 στους 10 δίνουν αντικείμενα στα παιδιά που δεν έχουν ζητήσει.

– 7 στα 10 παιδιά γνωρίζουν ότι δεν είναι απεριόριστο .

– Το 16% των γονιών παροτρύνουν τα παιδιά να κερδίζουν το χαρτζιλίκι τους εργαζόμενα.

– Στο 61% είναι συμφωνημένο από πριν, ενώ η υπέρβαση του τιμωρείται από το 35 % των συμμετεχόντων στην έρευνα.
 
– 66% των παιδιών ζητούν να ξεπεράσουν τους φίλους τους , ενώ το 44% των γονέων είναι αυτοί οι ίδιοι που περνούν το μήνυμα του ανταγωνισμού στα παιδιά .

– Το 44% των γονέων ανταμείβουν τα παιδιά τους όταν συμμετέχουν στις εργασίες του σπιτιού . Προσοχή σε αυτή τη τακτική γιατί ενδέχεται να αναπτυχτεί ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέλφια.

Μη ξεχνάμε ότι το παιδί επηρεάζεται από την όλη στάση της οικογένειας απέναντι στο χρήμα . Επομένως θα πρέπει να υπάρχει η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην υπερεκτίμηση του και στην υποτίμηση του . Στην ευκολία που μπορεί να κερδίζεται από κάποιους και στην δυσκολία από κάποιους άλλους . 




Μάγδα Δασκαλάκη
Εξελικτική ψυχολόγο, 

Το πώς σε κάνει κάποιος να νιώθεις είναι πιο σημαντικό από το τι έχει να σου προσφέρει...!!!!

Μπορεί πολλές φορές να μην το αντιλαμβανόμαστε, όμως, οι άνθρωποι που διαλέγουμε να έχουμε στη ζωή μας είναι κυρίως με βάση το κριτήριο του πώς μας κάνουν να νιώθουμε. 

Αυθόρμητα αναζητάμε και κρατάμε αυτούς που μας κάνουν να νιώθουμε καλά κι απωθούμε αυτούς που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα. Είτε πρόκειται για συγγενείς, φιλίες, σεξ ή ερωτικές σχέσεις. 

Πολλές φορές αργούμε να καταλάβουμε πόσο τοξικοί είναι κάποιοι άνθρωποι για μας ή δε θέλουμε να το καταλάβουμε για να μην τους χάσουμε. Δε θέλουμε να μείνουμε και να νιώθουμε μόνοι. 

Άλλες φορές είναι δύσκολο να αποδεσμευτούμε από αυτούς επειδή τους αγαπάμε ή τους λυπόμαστε κι είμαστε αδύναμοι ν’ αντιδράσουμε για το καλό μας, έτσι όπως μας χειρίζονται. 

Κι άλλες φορές μένουμε επειδή έχουν να μας προσφέρουν πολλά, άσχετα αν είναι αδιάφοροι, αν μας κάνουν να νιώθουμε μειονεκτικά ή ασκούν σωματική ή λεκτική βία πάνω μας. 

Τι είναι πιο σημαντικό για μας; Να έχουμε μία εύκολη και εύπορη ζωή ή να είμαστε με κάποιον που μας κάνει νιώθουμε όμορφα κι ας έχουμε και λίγα; Αυτή την απάντηση μόνο ο καθένας μπορεί να τη δώσει στον εαυτό του. 

Από τον καθένα μας εξαρτάται για το πόσο θα παλέψει να κρατήσει κάποιον στη ζωή του, όχι προσπαθώντας να τον αλλάξει, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι δεν αγαπάει τον ίδιο, αλλά προσπαθώντας να αλλάξει τις κακές συμπεριφορές του. 

Αυτές που μας κάνουν να νιώθει απαίσια και μας δημιουργούν τάσεις φυγής. 

Πολλές φορές βρεθήκαμε στη θέση να ρωτάμε τον εαυτό μας “γιατί μου φέρθηκε έτσι”, όμως, την πραγματική απάντηση δε τη βρίσκουμε σχεδόν ποτέ. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να σταματήσουμε να ρωτάμε, όταν νιώθουμε κατ’ εξακολούθηση άσχημα σε μία σχέση, και να πάμε παρακάτω. 

Το τι έχει να μας προσφέρει κάποιος είναι μεν σημαντικό, όταν δίνουμε καθημερινά ένα αγώνα επιβίωσης. Να μας προσφέρουν και να προσφέρουμε. Να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο με ό,τι και όπου μπορούμε. 

Γιατί και οι σχέσεις είναι ένας διακανονισμός, όπου πρέπει να τηρούνται κάποιοι άγραφοι κανόνες για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Αν παίρνεις αίσθημα και δε δίνεις, αν παίρνεις λεφτά και δε δίνεις αλλά και το ανάποδο, τότε πιθανόν να μην είσαι σε μία υγιής σχέση. 

Γιατί προσπαθώντας να καλύψεις αυτά που δεν μπορείς να δώσεις, είτε συναισθηματικά είτε σε υλικά αγαθά, κάπου στην πορεία θα κουραστείς ή θα αποτυγχάνεις και θα κουραστεί ο άλλος. 

Ανήκουμε, λοιπόν, με αυτούς που μπορούμε να νιώθουμε καλά, να είμαστε ο εαυτός μας από το πρωί μέχρι το βράδυ, να βελτιωνόμαστε και να χαμογελάμε. Με αυτούς που μας σέβονται και βλέπουν πέραν από το εγώ τους. 

Που μπορούμε να συζητήσουμε και να τσακωθούμε μέσα σε λογικά πλαίσια. Αν νιώθουμε εμείς καλά βγαίνει προς τα έξω. 

Οι συμπεριφορές μας αγκαλιάζουν τους γύρω μας. Τα συναισθήματα είναι σαν ένας κύκλος γύρω μας. Αν παίρνουμε αγάπη, δίνουμε αγάπη. 

Όσο δυνατό χαρακτήρα κι αν έχουμε κτίσει, δεν μπορούμε να μην επηρεαζόμαστε από τις κακές συμπεριφορές των γύρω μας, ειδικά αν είμαστε εμείς ο αποδέκτης τους. 

Η συζήτηση βοηθάει ως το σημείο που ο άλλος καταλαβαίνει τι του λέμε και προσπαθεί να αλλάξει αυτό που μας ενοχλεί. Από ένα σημείο και μετά, που αυτή επαναλαμβάνεται, γίνεται ψυχοφθόρα και μας επηρεάζει αρνητικά σε μεγαλύτερο βαθμό. 

Γιατί να φοβόμαστε να χάσουμε κάποιον, ο οποίος μας φέρεται άσχημα; Ή αδιαφορεί ή δε μας γεμίζει πια; Κάποτε ξεκινάμε τη ζωή μας με κάποιους ανθρώπους και είμαστε καλά, όμως, στην πορεία γινόμαστε τόσο διαφορετικοί που δεν μπορούμε να περνάμε καλά μαζί τους ή να επικοινωνήσουμε όπως θα θέλαμε. 

Έτσι είναι η ζωή, και όπως προχωράει αυτή, οφείλουμε να προχωράμε μαζί της και να αποδεσμευόμαστε από ανθρώπους που πια δεν ταιριάζουν σ’ αυτήν. 




Πράξια Αρέστη 

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Τι θα συμβεί εάν σταματήσετε να τρώτε το βράδυ…!!!!

Μετά από πολλές ώρες στο γραφείο, επιστρέφετε στο σπίτι εξουθενωμένοι και φυσικά πεινασμένοι. Για την ακρίβεια δεν βλέπετε μπροστά σας από την πείνα και τελικώς τρώτε ένα τεράστιο γεύμα για βραδινό. 

Και μετά έρχονται οι τύψεις και οι σκέψεις ότι δεν πρόκειται να χάσετε τα κιλά που σας ταλαιπωρούν. Αν όμως κόψετε τελείως το βραδινό, μήπως χάσετε βάρος; Λογικό δεν ακούγεται; Ή μήπως όχι; 

Μπορεί να έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει και όταν δεν του παρέχουμε τα καύσιμα βιώνει μια έλλειψη ενέργειας και οι γνωστικές λειτουργίες επηρεάζονται. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει εάν σταματήσετε να τρώτε το βράδυ. 

Με απλά λόγια το πρωί θα ξυπνάτε και θα νιώθετε υποτονικοί. Θα πηγαίνετε στη δουλειά και δεν θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε, ενώ ταυτόχρονα θα είστε όλη την ημέρα μέσα στα νεύρα. 

Τα παραπάνω όμως δεν είναι τα μοναδικά συμπτώματα εάν σταματήσετε να τρώτε βραδινό. 
Μερικά επιπλέον συμπτώματα είναι η μεγάλη λαχτάρα για γλυκά, πατάκια, μπισκότα και γενικά για ανθυγιεινά σνακ. Και φυσικά το πρωί θα θέλετε να φάτε ό,τι βρίσκεται στην κουζίνα και στο ψυγείο. 

Τι θα συμβεί όμως με το βάρος σας; Θα χάσετε κιλά; 
Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, γιατί εξαρτάται από τις ενεργειακές ανάγκες που έχει ο κάθε οργανισμός. 

Συνήθως όμως όταν υποβάλουμε τον εαυτό μας στο μαρτύριο να κοιμηθεί πεινασμένος, σύντομα θα έρθει και η αντίδραση. Και τότε μπορεί να τρώτε όλη την ημέρα, αλλά όχι το βράδυ και στο τέλος να πάρετε κιλά. 

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως το βραδινό γεύμα είναι απαραίτητο, όπως όλα τα υπόλοιπα γεύματα, γατί παρέχει στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά που τον βοηθάνε να κοιμηθεί σωστά και να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 

Εξασφαλίζοντας την ομαλή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, αποφεύγουμε την υπογλυκαιμία και μειώνουμε την αναζήτηση τροφίμων που περιέχουν λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες. 

Αυτό που παίζει ρόλο στην αύξηση ή στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση, δεν είναι αυτό κάθε αυτό το βραδινό γεύμα, αλλά η ποσότητα και η ποιότητα του. 

Πιο συγκεκριμένα όταν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε, τότε θα αυξηθεί το βάρος μας. Ενώ εάν προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανούμε, θα μειωθεί το βάρος. 

Άρα αν το βραδινό γεύμα δεν ξεπερνάει τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, δεν θα πάρετε κιλά. 

Και δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν περίεργα ωράρια στον εργασιακό χώρο, μπορεί το βραδινό να αποτελέσει το βασικό γεύμα, χωρίς το φόβο πρόσληψης κιλών, αρκεί να γίνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και να καταναλώνονται υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Και τέλος μη ξεχνάτε ότι οι ποσότητες των τροφίμων εξαρτώνται από τις θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου. 




jenny.gr 

Διατροφή και ψυχολογία : Μια «υποτιμημένη» σχέση που αξίζει να δούμε πιο σοβαρά…!!!!

Στις μέρες μας οι ρυθμοί έχουν αυξηθεί όπως με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να έχουμε αφήσει τη διατροφή μας σε δεύτερη μοίρα. Κάποιες φορές αισθανόμαστε καταβεβλημένοι ψυχικά και σωματικά. 

Όμως, με σωστή διατροφή μπορούμε να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της καθημερινότητας μας και να νιώθουμε μεγαλύτερη ψυχική ευεξία. 

Δεν υπάρχουν φυσικά μαγικές τροφές, όμως η κάθε ουσία που περιέχουν έχει διαφορετική επίδραση στον οργανισμό μας και βοηθά στην αντιμετώπιση ήπιων ψυχικών διαταραχών. Παρακάτω θα δούμε τι χρειάζεται ο οργανισμός μας ώστε να αισθανόμαστε χαρούμενοι, ήρεμοι και υγιείς. 

Σίδηρος 
Τα χαμηλά ποσοστά σιδήρου συνδέονται με την κατάθλιψη και παρατηρούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό στο γυναικείο πληθυσμό. Τροφές για πρόσληψη σιδήρου είναι τα κρέατα, σπανάκι, σταφίδες μαύρες και πιπεριές. 

Καλό είναι να συνδυάζονται με βιταμίνη C για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου όπως επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός με γαλακτοκομικά τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση του. 

Βιταμίνες συμπλέγματος Β 
Ο ρόλος των βιταμινών Β είναι γνωστός για την ενίσχυση της ψυχικής ισορροπίας. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών Β προκαλούν περισσότερες φλεγμονές στον εγκέφαλο και μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης και άνοιας. 

Τροφές στις οποίες μπορούμε να βρούμε βιταμίνες Β είναι δημητριακά ολικής αλέσεως, γάλα, αυγά, πράσινα φυλλώδη, κρέατα, ψάρια και μάγια μπύρας. 

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα 
Τα ωμέγα 3 είναι υγιή λιπαρά οξέα τα οποία βελτιώνουν τη μνήμη, τη σκέψη και τη διάθεση κατ' επέκταση. Τροφές για την πρόσληψη ωμέγα 3 είναι τα καρύδια, λιναρόσπορος, σόγια, σπανάκι, φυστίκια Αιγίνης, σολομός, σαρδέλα 

Ψευδάργυρος 
Βοηθά σημαντικά στον έλεγχο του οργανισμού σε περιόδους έντονου στρες ενώ τα χαμηλά επίπεδα του συνδέονται με την κατάθλιψη. Τροφές για την πρόσληψη ψευδάργυρου είναι τα στρείδια, κρέας, μπανάνες, ψάρια, όσπρια, θαλασσινά και μανιτάρια. 

Μαγνήσιο 
Το μέταλλο αυτό έχει αγχολυτικές ιδιότητες στον οργανισμό μας και μπορούμε να το βρούμε στα χόρτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, κρέας, και κάρδαμο 

Αμινοξύ L 
Είναι γνωστό για την τονωτική του δράση στα κύτταρα του εγκεφάλου. Βοηθά στη συγκέντρωση και κατευνάζει το σώμα χωρίς συμπτώματα υπνηλίας και το βρίσκουμε στο πράσινο τσάι. 

Σεροτονίνη ή ουσία της ευτυχίας 
Καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική μας διάθεση, την ποιότητα του ύπνου και τη συναισθηματική μας ισορροπία. Τροφές για την πρόσληψη του είναι μπανάνα, αβοκάντο, ανανάς, ντομάτες, ελιές, μπρόκολο, σπανάκι και σύκα. 

Τρυπτοφάνη 
Πρωτεϊνικό οξύ απαραίτητο για την παραγωγή σεροτονίνης. Τροφές για την πρόσληψη τρυπτοφάνης είναι μαύρη σοκολάτα, ξηροί καρποί, βρώμη, μπανάνες, σπαράγγια 

Φυσικά υπάρχουν και τροφές οι με έχουν αντίθετα αποτελέσματα τις οποίες θα πρέπει να αποφύγουμε.

Παρακάτω θα δούμε ποιες είναι αυτές και πως μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε 

Ζάχαρη – αντικαθιστούμε με μέλι 

Λευκό ψωμί – αντικαθιστούμε με ψωμί ολικής άλεσης 

Αλκοόλ – αντικαθιστούμε με ανθρακούχο νερό και λεμόνι 

τους πολλούς καφέδες αντικαθιστούμε με τσάι 

Πατάτες τηγανιτές και πατατάκια – αντικαθιστούμε με ψητές πατάτες 

Πάριζα και ζαμπόν – αντικαθιστούμε με κρέας η σολομό 

Αναψυκτικά – αντικαθιστούμε με ανθρακούχο νερό. 




Πώς να επικοινωνήσεις με κάποιον που είναι τόσο διαφορετικός από εσένα;

Επικοινωνία… Πόσο δύσκολο είναι δύο άνθρωποι να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, άσχετα από τη σχέση που έχουν; Έχουμε διαβάσει συμβουλές και οδηγίες για μια επιτυχημένη επικοινωνία, αλλά και πάλι δεν τα καταφέρνουμε. 

Γιατί; Ίσως επειδή δεν δίνουμε τόση σημασία σε αυτόν που έχουμε απέναντί μας. 
Δεν καταφέρνουμε να «διαβάσουμε» την προσωπικότητά του ή αλλιώς να βρούμε τα «κουμπιά» του. Υπάρχουν! 

Τέσσερις βασικοί τύποι συμπεριφοράς 
Και θα μου πεις «μα θα το κάνω αυτό με τον κάθε ένα ξεχωριστά που επικοινωνώ μέσα στην ημέρα μου»; Και ναι, και όχι. Τα νέα είναι καλά! Γιατί μπορεί να είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι ανθρώπινης συμπεριφοράς. Και μόλις τους κατανοήσεις, θα έχεις μια αποτελεσματική επικοινωνία τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική σου ζωή. 

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι 4 τύποι ανθρώπινης συμπεριφοράς; Να σου συστήσουμε τον Κόκκινο, τον Κίτρινο, τον Πράσινο και τον Μπλε! 

Στο βιβλίο Ανάμεσα σε Ηλίθιους του Thomas Erikson αναλύονται με πολύ κατανοητό τρόπο και οι 4 διαφορετικοί τύποι συμπεριφοράς. Διευκρινίζεται και μέσα από παραδείγματα το πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον κάθε ένα και να επικοινωνήσουμε μαζί του. 

Να σημειώσουμε πως περίπου το 80% όλων των ανθρώπων διαθέτει έναν συνδυασμό δύο χρωμάτων που κυριαρχούν στην συμπεριφορά του, περίπου το 5% διαθέτει μόνο ένα χρώμα που κυριαρχεί, ενώ οι υπόλοιποι τρία. 

Λίγα στοιχεία για το κάθε χρώμα: 

Ο Κόκκινος είναι γεννημένος αρχηγός, έντονος, ορμητικός και φιλόδοξος. 

Ο Πράσινος είναι ο χαλαρός τύπος, λιγάκι απαθής αλλά πάντα διαθέσιμος να ακούσει το πρόβλημα των άλλων. 

Ο Κίτρινος είναι υπερβολικά αισιόδοξος, ενθουσιώδης αλλά και εγωκεντρικός. 

Ο Μπλε είναι ο άνθρωπος της λεπτομέρειας, προσεκτικός με συγκροτημένη σκέψη. 

Προσαρμογή στους διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας 
Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί αλλά τι μπορείς να κάνεις για αυτό; 

Προσαρμογή! Η φυσική μας κατάσταση είναι να εκδηλώνουμε τη βασική μας συμπεριφορά. Η «αφύσικη» συμπεριφορά μας είναι να προσαρμοζόμαστε συνεχώς ανάλογα με το ποιοι είναι οι άλλοι κι αυτό απαιτεί ικανότητα, εκπαίδευση και ενέργεια. 

Ανεξάρτητα, όμως, από το ποιος είσαι - αν είσαι Κόκκινος, Κίτρινος, Πράσινος ή Μπλε- πάντα θα ανήκεις στη μειονότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα συναντάς θα είναι διαφορετικοί από εσένα. 

Όσο ισορροπημένος κι αν είσαι, δεν μπορείς να είσαι όλοι οι τύποι ταυτόχρονα. Οπότε πρέπει να προσαρμόζεσαι ανάλογα με τους τύπους που γνωρίζεις. 

Η καλή επικοινωνία είναι συνήθως θέμα προσαρμογής. 
Και το βιβλίο Ανάμεσα σε Ηλίθιους του Thomas Erikson από τις εκδόσεις Διόπτρα, θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να τελειοποιήσεις την επικοινωνία και τις κοινωνικές δεξιότητές σου, να διαχειριστείς τις συγκρούσεις με αυτοπεποίθηση. 



Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου Χρύσα Πράντζαλου 
Αρθρογράφος: Χρύσα Πράντζαλου 
Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr 
Η Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. 

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Δείτε πώς το χρήμα επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου…!!!!

Οι Αμερικανοί έχουν εφεύρει τον όρο affluenza για να περιγράψουν την επίμονη, κολλητική, κοινωνικά μεταδιδόμενη ασθένεια του χρέους, του άγχους και της υπερφόρτωσης, με αποτέλεσμα το αδιάκοπο κυνήγι του χρήματος. 

Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απαξίωση του καταναλωτισμού, περιλαμβάνει όμως μια δόση αλήθειας. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το χρήμα και η επιθυμία για χρήμα σχετίζονται άμεσα με μεταβολές στην εγκεφαλική λειτουργία και επηρεάζουν με κάθε τρόπο τη συμπεριφορά μας και τη στάση μας απέναντι στους άλλους. 

Δείτε ποια είναι τα βασικά σημεία που αφορούν στην ψυχολογία του πλούτου και του χρήματος. 

1. Το χρήμα κρατά μακριά τη συμπόνια 
Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι ο πλούτος δεν επιτρέπει στο άτομο να καλλιεργήσει τα αισθήματα συμπόνιας και οίκτου. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science δείχνει ότι τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα είναι πιο ικανά να επιδείξουν συναισθηματική κατανόηση σε σύγκριση με τα άτομα υψηλής οικονομικής τάξης. 

2. Ο πλούτος επηρεάζει την ηθική 
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια δείχνει ότι στο Σαν Φρανσίσκο –όπου ο νόμος απαιτεί τα αυτοκίνητα να σταματούν στις διαβάσεις– οι οδηγοί πολυτελών αυτοκινήτων έχουν τέσσερις φορές λιγότερες πιθανότητες να διακόψουν την πορεία τους ώστε να επιτρέψουν στους πεζούς να περάσουν το δρόμο. 

Επίσης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Γιούτα διαπίστωσαν ότι ακόμη και στο άκουσμα λέξεων που σχετίζονται με το χρήμα η συμπεριφορά μας γίνεται πιο ανήθικη. 

3. Ο πλούτος συνδέεται με τις καταχρήσεις 
Αν και το χρήμα δεν αποτελεί αιτία του εθισμού ή των καταχρήσεων, ο πλούτος φαίνεται πως συνδέεται άμεσα με την τάση εκδήλωσης προβλημάτων εθισμού. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τα εύπορα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην κατάχρηση ουσιών, πιθανότατα λόγω της αυξημένης πίεσης να πετύχουν και λόγω της απομόνωσης από τους γονείς. 

4. Το χρήμα είναι εθιστικό 
Το ίδιο το κυνήγι του πλούτου μπορεί να αποτελέσει καταναγκασμό και εμμονή, σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Η επιθυμία για περισσότερο χρήμα ανήκει στους «συμπεριφορικούς εθισμούς», οι οποίοι διαφέρουν από την κατάχρηση ουσιών. 

Οι συμπεριφορικοί εθισμοί περιλαμβάνουν καταναγκαστική και ανεξέλεγκτη σχέση π.χ. με το τζόγο, το σεξ, το φαγητό ή το χρήμα. Οι αλλαγές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο σε αυτήν την περίπτωση μοιάζουν πολύ με τις αλλαγές που επιφέρει το αλκοόλ ή μια ναρκωτική ουσία. 




onmed.gr 

Πάρε αποφάσεις σύμφωνα με τις αξίες σου. Αλλιώς θα υποφέρεις...!!!!

Πάρε αποφάσεις σύμφωνα με τις αξίες σου. Αλλιώς θα υποφέρεις. 

“Όποιος Υποχωρεί Συνεχώς Στις Απαιτήσεις Των Άλλων, Θα Καταλήξει Να Μην Έχει Καθόλου Αρχές Και Αξίες”.
- Αίσωπος 

Αν ποτέ δεν κάτσεις να εξετάσεις και να ξεκαθαρίσεις ποιες είναι οι αξίες σου στη ζωή, το πιο πιθανόν είναι να καταλήξεις να παίρνεις αποφάσεις ανάλογα με τις διαθέσιμες πληροφορίες στη συγκεκριμένη στιγμή. 

Αυτό μπορεί να είναι η συνταγή μελλοντικών δυσάρεστων εκπλήξεων και να το μετανιώσεις οικτρά. 

Η ζωή είναι πολύπλοκη και όλοι μας αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις χωρίς να έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. 

Και μετά στη προσπάθειά μας να δικαιολογηθούμε λέμε «Δεν είχα χρόνο, δεν είχα αρκετές πληροφορίες κ.λ.π.» 

Αλλά αυτό που συνήθως χρειαζόμαστε είναι να έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη, θέση και αξίες στη ζωή. 

Αν δεν γνωρίζεις τι αντιπροσωπεύεις στη ζωή και προς τα πού θέλεις να πας, τότε είναι πολύ εύκολο να μπερδευτείς, να χάσεις χρόνο κάνοντας πράγματα που δεν σε εκφράζουν ή να κάνεις εξαιρέσεις που θα σε οδηγήσουν σε κατηφορικό και επικίνδυνο δρόμο. 

Υπάρχουν χιλιάδες καλοπροαίρετοι άνθρωποι, με καλά αισθήματα και αξιόλογες οικογένειες οι οποίοι σαπίζουν στην φυλακή μόνο και μόνο γιατί έκαναν λάθος και βιαστικές επαγγελματικές επιλογές. 

Που βασίστηκαν στην προχειρότητα και στις συνθήκες της στιγμής και όχι στις αξίες που πραγματικά πίστευαν. 

Για αυτό προσοχή! Άσε τις αξίες σου να οδηγούν τις αποφάσεις σου. 




Γιάννης Αραχωβίτης – Success Mentoring 
enallaktikidrasi.com 

Γιατί δε θυμόμαστε την εποχή που ήμασταν μωρά ;

Γιατί δε θυμόμαστε την εποχή που ήμασταν μωρά; 
Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θυμούνται τίποτα από την πρώτη περίοδο της ζωής τους, καθώς οι αρχαιότερες αναμνήσεις φτάνουν μέχρι τα 3 μας χρόνια. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες : Αφενός, ο φλοιός, η περιοχή του εγκεφάλου όπου συντελούνται οι πιο σημαντικές γνωστικές λειτουργίες, αναπτύσσεται στην ηλικία των περίπου 3 ετών. 

Αφετέρου, για να αποθηκευτεί στη μνήμη μας ένα συμβάν πρέπει να ενταχθεί σ’ ένα πλαίσιο και να αποκτήσει κάποια σημασία. Ωστόσο, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής μας οι ενδεχόμενες αναμνήσεις βιώνονται με τρόπο παρόμοιο με τα όνειρα, σαν σύνολα αισθητηριακών αισθημάτων και όχι σαν αλληλουχία συμβάντων. 

Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι οι αρχαιότερες αναμνήσεις ενός ατόμου φτάνουν περίπου στα τρία του χρόνια, όταν χάρη στη γλώσσα τα συμβάντα και τα βιώματά του αποκτούν συγκεκριμένη μορφή. 

Καθώς όμως το παιδί μεγαλώνει, μαθαίνει να αντιλαμβάνεται το χρόνο και να διακρίνει τα πρόσφατα από τα πιο παλιά συμβάντα, κι έτσι αναπτύσσει την αυτοβιογραφική του μνήμη.

Η πιο πρόσφατη ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα σχετικά με το φαινόμενο της Παιδικής Αμνησίας δημοσιοποιήθηκε από το περιοδικό Child Development. Εκατό σαράντα παιδιά, ηλικίας 3 έως 13 ετών έπρεπε να περιγράψουν τις τρεις παλαιότερες αναμνήσεις τους με τη χρονική σειρά που είχαν συμβεί. Μετά, οι απαντήσεις των παιδιών επαληθεύτηκαν από τους γονείς. 

Δύο χρόνια αργότερα, το ίδιο δείγμα παιδιών έπρεπε πάλι να απαντήσει στην ίδια ερώτηση. Τελικά, προέκυψε πως τα μικρότερα παιδιά παρουσίασαν μεγαλύτερη ευκολία από τα μεγαλύτερα ως προς την ανάκληση των αναμνήσεων που είχαν από την πρώιμη παιδική ηλικία, αλλά οι απαντήσεις τους διέφεραν κατά τα δύο στάδια της έρευνας παρόλο που η ερώτηση ήταν ίδια.

Τα συμπεράσματα έδειξαν πως η ηλικία της πρώτης μνήμης ενός παιδιού αυξάνεται όσο ένα παιδί μεγαλώνει.

Παρόλο λοιπόν, που τα παιδιά δεν θυμούνται τα βιώματά τους, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους , οι πράξεις και τα γεγονότα που ζουν, επηρεάζουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Οι αναμνήσεις μπορεί να μην είναι συνειδητές, αλλά καταγράφονται σε ασυνείδητο επίπεδο που έχει την δύναμη να επηρεάσει την μετέπειτα πορεία του ατόμου. 




Βογιατζής Ηλίας 
Συντάκτης:Ελένη Χαδιαράκου 

10 τρικ που θα σας κάνουν εξυπνότερους…!!!!

10 τρικ που θα σας κάνουν εξυπνότερους 
Καθημερινές συνήθειες που «τρέφουν» τον εγκέφαλο 

Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν την άποψη ότι η εξυπνάδα δεν είναι μια «σταθερή» ποσότητα αλλά ένα μεταβαλλόμενο χαρακτηριστικό, που εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει κανείς διάφορες καταστάσεις και τα πράγματα που κάνει για να «θρέφει» τον εγκέφαλό του.

Αν θέλετε λοιπόν κι εσείς θα γίνετε εξυπνότεροι, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω «τρικ» που προτείνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider. 

1. Χρησιμοποιήστε έξυπνα το χρόνο σας στο διαδίκτυο.
Μη σπαταλάτε το χρόνο σας ελέγχοντας μόνο τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και χαζεύοντας τις φωτογραφίες γνωστών και αγνώστων. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από διάφορες πηγές γνώσης, όπως διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες TED κ.ά. Αφιερώστε μερικά λεπτά κάθε μέρα για να μάθετε κάτι καινούριο και δε θα χάσετε. 

2. Κρατάτε σημειώσεις από αυτά που μαθαίνετε. 
Δε χρειάζεται να γράφετε εκθέσεις. Ακόμη και μερικές σειρές σημειώσεων από το τι έχετε μάθει κάθε μέρα μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. 

3. Δημιουργήστε μια λίστα «τα έχω κάνει ήδη». 
Η αυτοπεποίθηση και η ευτυχία αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της εξυπνάδας. Επομένως αν θέλετε να τα ενισχύσετε, δημιουργήστε μια λίστα, όχι με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε, αλλά με όσα έχετε ήδη κατορθώσει.

4. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια. 
Τα επιτραπέζια παιχνίδια (π.χ. Scrabble, σκάκι κ.ά) δεν είναι απλά διασκεδαστικά, αλλά ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασκήσετε το μυαλό σας.

5. Αποκτήστε έξυπνους φίλους. 
Μπορεί καμιά φορά να νιώθετε λίγο «πιο κάτω» από αυτούς, όμως το να κάνετε παρέα με ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι από εσάς είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να μάθετε και να κερδίσετε γνώσεις.

6. Να διαβάζετε πολύ. 
Από εφημερίδες και περιοδικά, μέχρι τόμους εγκυκλοπαιδειών. Μη σταματάτε να διαβάζετε.

7. Προσπαθήστε να το εξηγήσετε με απλά λόγια.
«Αν δε μπορείς να το εξηγήσεις απλά, δεν το έχεις καταλάβει αρκετά καλά» είχε πει ο Αϊνστάιν. 

Φροντίστε να μαθαίνετε καλά ό,τι νομίζετε ότι έχετε μάθει, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε όταν προσπαθήσετε να μεταδώσετε τις γνώσεις σας σε τρίτους. Αν δυσκολεύεστε να το εξηγήσετε, μάλλον πρέπει να ξεκινήσετε και πάλι από την αρχή. 

8. Δοκιμάστε νέα πράγματα. 
Ο Steve Jobs είχε παρακολουθήσει κάποτε μαθήματα καλλιγραφίας, αναφέρει το δημοσίευμα. Την εποχή που τα ξεκίνησε δεν του χρησίμευαν σε κάτι, όμως αργότερα χρησιμοποίησε τις γνώσεις που απέκτησε στους πρώτους υπολογιστές Mac. 

Ποτέ δεν ξέρετε πότε και πώς θα σας φανεί χρήσιμη μια γνώση ή επιδεξιότητα. Δοκιμάστε νέα πράγματα και ανακαλύψτε πώς η εμπειρία σας μπορεί να σας χρησιμεύσει στο μέλλον. 

9. Μάθετε μια ξένη γλώσσα. 
Δε χρειάζεται να βάλετε στόχο την απόκτηση ενός πτυχίου. Άλλωστε υπάρχουν πολλά «δωρεάν εργαλεία» στο διαδίκτυο που μπορούν να σας βοηθήσουν απλά να εξασκήσετε την ικανότητά σας στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. 

10. Κάντε διάλειμμα. 
Ο εγκέφαλος μπορεί να χρειάζεται κι αυτός την «τροφή» του, ωστόσο χρειάζεται και χρόνο ανάπαυσης για να επεξεργαστεί όσα έχει μάθει.




Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Η επίδραση της σκέψης στην υγεία και στο σώμα…!!!!

Το σώμα είναι ο υπηρέτης του νου. Υπακούει στις λειτουργίες του νου, είτε αυτές έχουν επιλεγεί συνειδητά είτε εκφράζονται με αυτόματο τρόπο. Ως αποτέλεσμα των άνομων σκέψεων το σώμα βυθίζεται γοργά στην ασθένεια και την παρακμή. Υπακούοντας στις χαρμόσυνες και όμορφες σκέψεις φοράει τον μανδύα της νιότης και της ομορφιάς. 

Η ασθένεια και η υγεία, όπως και οι συνθήκες, έχουν τη ρίζα τους στη σκέψη. Οι ασθενικές σκέψεις θα εκφραστούν μέσα από έναν ασθενικό οργανισμό. 

Είναι γνωστό πως οι φοβικές σκέψεις σκοτώνουν έναν άνθρωπο τόσο γρήγορα όσο μια σφαίρα, και συνεχίζουν κάθε χρόνο να σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους εξίσου βέβαια, αν και πιο αργά. Οι άνθρωποι που ζουν με τον φόβο της ασθένειας είναι εκείνοι που θα ασθενήσουν. 

Το άγχος καταβάλει ολόκληρο το σώμα και ανοίγει τις πύλες στην ασθένεια, ενώ οι ακάθαρτες σκέψεις, ακόμη κι αν δεν πραγματοποιούνται, σύντομα θα συντρίψουν το νευρικό σύστημα. 

Οι στέρεες, αγνές και ευχάριστες σκέψεις ενδυναμώνουν το σώμα με σφρίγος και χάρη. Το σώμα είναι ένα ευαίσθητο και εύπλαστο εργαλείο, που ανταποκρίνεται πρόθυμα στις σκέψεις από τις οποίες επηρεάζεται, και οι συνήθειες της σκέψης θα επιφέρουν πάνω του τα δικά τους αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά. 

Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έχουν ακάθαρτο και δηλητηριασμένο αίμα όσο συνεχίζουν να αναπαράγουν ακάθαρτες σκέψεις. Η καθαρή ζωή και το καθαρό σώμα απορρέουν από μια καθαρή καρδιά. Από έναν ρυπαρό νου απορρέει μια ρυπαρή ζωή και ένα διεφθαρμένο σώμα. 

Η σκέψη είναι η πηγή της δράσης, της ζωής και της εκπλήρωσης· εξάγνισε την πηγή και θα εξαγνιστούν όλα. Η αλλαγή της διατροφής δεν θα βοηθήσει έναν άνθρωπο που δεν αλλάζει τη σκέψη του. Όταν ένας άνθρωπος εξαγνίσει τις σκέψεις του, τότε θα σταματήσει και να επιθυμεί νοθευμένη τροφή. 

Οι καθαρές σκέψεις δημιουργούν καθαρές συνήθειες. Ο υποτιθέμενος άγιος που δεν πλένει το σώμα του δεν είναι άγιος. Εκείνος που έχει ισχυροποιήσει και εξαγνίσει τη σκέψη του δεν χρειάζεται να ανησυχεί για κακόβουλα μικρόβια. 

Αν θέλετε να θωρακίσετε το σώμα σας, διαφυλάξτε τον νου σας. Αν θέλετε να ανανεώσετε το σώμα σας, ομορφύνετε τον νου σας. Οι σκέψεις κακίας, φθόνου, απογοήτευσης και απελπισίας στερούν από το σώμα την υγεία και τη χάρη του. 

Ένα σκυθρωπό πρόσωπο δεν δημιουργείται κατά τύχη. Δημιουργείται από σκυθρωπές σκέψεις. Οι ρυτίδες που αυλακώνουν το πρόσωπο σχηματίζονται από την ανοησία, το πάθος και την υπεροψία. 

Γνωρίζω μια γυναίκα ενενήντα έξι ετών που έχει το λαμπερό, αθώο πρόσωπο ενός κοριτσιού. Ξέρω έναν άντρα που ακόμη δεν έχει φτάσει στη μέση ηλικία και το πρόσωπό του έχει παραμορφωθεί. Το ένα είναι το αποτέλεσμα μιας γλυκιάς και χαρούμενης διάθεσης. Το άλλο είναι το αποτέλεσμα πάθους και δυσαρέσκειας. 

Όπως δεν μπορείς να έχεις ένα ωραίο και υγιεινό σπίτι αν δεν αφήσεις τον αέρα και το φως του ήλιου να μπει στα δωμάτια, έτσι και το υγιές σώμα και η λαμπερή, ευτυχισμένη ή γαλήνια όψη μπορούν να προκύψουν μόνο με την ελεύθερη είσοδο στον νου σκέψεων χαράς, καλής θέλησης και γαλήνης. 

Στα πρόσωπα των ηλικιωμένων κάποιες ρυτίδες σχηματίζονται από συμπόνια, κάποιες από ισχυρές, αγνές σκέψεις και άλλες χαράσσονται από το πάθος. Ποιος δεν μπορεί να τις ξεχωρίσει; Για εκείνους που έχουν ζήσει δίκαια, τα γηρατειά είναι γαλήνια και ήσυχα, σαν τον ήλιο που δύει. 

Είδα πρόσφατα έναν φιλόσοφο στο νεκροκρέβατό του. Δεν είχε γεράσει, παρά μόνο στα χρόνια. Πέθανε τόσο γλυκά και γαλήνια όπως είχε ζήσει. 

Δεν υπάρχει καλύτερος γιατρός από τις χαρούμενες σκέψεις για να εξαφανιστούν οι ασθένειες από το σώμα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παρηγοριά για τις σκιές του πένθους και της λύπης από την καλή διάθεση. Αν ζει κανείς κάνοντας διαρκώς σκέψεις πικρίας, κυνισμού, καχυποψίας και φθόνου, τότε περιορίζει τον εαυτό του σε μια φυλακή που ο ίδιος φτιάχνει. 

Αλλά αν σκέφτεται θετικά για τα πάντα, αν αντιμετωπίζει τα πάντα με χαρά, αν μάθει να βρίσκει με υπομονή τα καλά στοιχεία στα πάντα – αυτές οι ανιδιοτελείς σκέψεις είναι οι πύλες του παραδείσου. Κι αν μέρα με τη μέρα κάνει κανείς γαλήνιες σκέψεις για κάθε πλάσμα, τότε θα κατακτήσει μια διαρκή γαλήνη. 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Είσαι ό,τι σκέφτεσαι» του Τζέιμς Άλεν που κυκλοφορεί από την Key Books. 




Μην τους αφήνεις να εκμεταλλεύονται το φιλότιμο και την καλοσύνη σου…!!!!

Η διαφορά του χαίρομαι να προσφέρω από του επιτρέπω να χρησιμοποιηθώ. 

Εντάξει και τι άλλαξε; 

Πρόσθεσες άλλον έναν στο δισάκι σου. Το φόρτωσες στην πλάτη και πορεύεσαι. Τουλάχιστον αντέχεις το βάρος. Τουλάχιστον δεν βλέπεις το φόρτωμα. 

Το νιώθεις κάθε που κάνεις ένα βήμα παραπέρα. Στην αρχή δυσκολεύεσαι, μετά συνηθίζεις. Έτσι λες στον εαυτό σου κάθε φορά που λυγίζεις. 

Ξέρεις πως έκανες ότι ήθελες και ας έβλεπες πως δεν οδηγεί πουθενά. Έπεισες τον εαυτό σου ότι χαίρεσαι να προσφέρεις. Και ας μην ζήτησες ποτέ κάτι και ας μην διεκδίκησες. 

Έφτανε να βλέπεις το γέλιο και την ικανοποίηση. 

Έφτανε. Δεν τάισες μια φορά την ψυχή σου με ένα βλέμμα ένα χάδι… 

Νόμισες αρκεί που δίνεις εσύ, αρκεί να νιώσεις την χαρά που δεν πήρες. Και όλο άδειαζες. 

Πρόσφερες και άδειαζες. 

Έτσι ήθελες. 

Τώρα; Γιατί αναρωτιέσαι που δεν έχεις κάτι για σένα; Γιατί παραπονιέσαι ότι χρησιμοποιήθηκες; 

Εσύ άφησες την πόρτα ανοικτή και κρέμασες μια τεράστια επιγραφή : «ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΟΣΜΕ»

Όποιος βλέπει την πόρτα ανοικτή, τρέχει. Δεν τον εμπόδισες! Τον άφησες να αρπάξει, να λεηλατήσει, να μην υπολογίσει. 

Εσύ τον έπλασες! 

Παζάρι με ατέλειωτες προσφορές! ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΟΣΜΕ! 

Και πέρασε. 

Και έφυγε. 

Και σιγά μην τον ένοιαξε. 

Όταν στέρεψες, διάλεξε άλλο παζάρι! 

Γιατί λοιπόν τον κατηγορείς; Αυτός την δουλειά του έκανε, όπως τόσοι άλλοι. Θα τον κατηγορήσεις για αυτό; Όχι αυτός ήταν κύριος! Δεν ζήτησε κλειδιά, δεν έκανε ληστεία, βρήκε την πόρτα ανοικτή. Διάλεξε , φόρτωσε και γραμμή για την έξοδο! Γιατί λοιπόν παραπονιέσαι; 

Μα σε παζάρι συναντηθήκατε, απλά δεν κάνατε αλισβερίσι, ο τύπος έψαχνε ευκαιρίες. Φταίει αυτός που δεν είχε τιμή η ψυχή σου? 

Πάμε από την αρχή λοιπόν. 

Κλείσε τις πόρτες, κατέβασε την επιγραφή και κάνε για πρώτη φορά ταμείο. 

Τι έδωσες, τι πήρες. Τι ήθελες, τι κατάλαβε Άρχισε να εξοφλείς, όχι τα χρέη του, τα δικά σου στην ζωή που σε περιμένει.

Μη νομίσεις πως δεν θα ξαναπεράσει απέξω. Θα είναι περίεργος.. 

Φρόντισε να βρει ένα τεράστιο «ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ», οδό και αριθμό της νέας σου ζωής. 

Τότε θα αρχίσει να σκέφτεται πως κάτι θα έπρεπε να έχει πληρώσει. 

Γιατί αυτό που μένει μετά την ηδονή της εκμετάλλευσης, είναι τα άδεια χέρια, ένα αμήχανο χαμόγελο στα χείλη και στο μυαλό ένα «ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ» 




Μαρίας Βουζουνεράκη. 

Οι 5 καλύτεροι τρόποι για να ξεγελάσετε τις κακές σκέψεις…!!!!

Σας έχει τύχει να μη μπορείτε να κοιμηθείτε επειδή μια επίμονη κακή σκέψη έχει κολλήσει στο μυαλό σας; Σας έχει τύχει να σκέφτεστε ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα, τον ίδιο διάλογο που κάνατε με κάποιον, ή να «παίζετε» διαρκώς στο μυαλό σας τι θα έπρεπε να είχατε πει ή να κάνει σε μία συγκεκριμένη περίπτωση που σας στεναχώρησε στο παρελθόν; 

Οι επίμονες κακές ιδέες έχουν την τάση να σκαλώνουν στο μυαλό, να μας παραλύουν και να μας κάνουν να ''κολλάμε'', να σκεφτόμαστε αρνητικά και να νιώθουμε στρες, άγχος, στεναχώρια και λύπη. Έτσι όμως δεν προχωράμε μπροστά στη ζωή μας και χάνουμε την ευτυχία αλλά και τη χαρά της στιγμής. 

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε τις αρνητικές σκέψεις από το να τρυπώνουν στο μυαλό μας και να μας τυραννάνε; 

Καλλιεργήστε Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) 
Η ενσυνειδητότητα είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επικεντρώσει την προσοχή του στο εδώ-και-τώρα χωρίς άλλους περισπασμούς. Σχετίζεται με την ικανότητα συγκέντρωσης σε αυτό που κάνουμε, χωρίς να μπαίνουμε στον αυτόματο πιλότο και να κάνουμε πράγματα χωρίς να το καταλάβουμε. 

Για παράδειγμα, όταν τρώμε ποπκορν βλέποντας μια ταινία και ξαφνικά ανακαλύπτουε ότι μας τελείωσαν χωρίς να το καταλάβουμε, τα έχουμε φάει αφηρημένα, μπουκώνοντας το στόμα μας αλλά χωρίς να συνειδητοποιούμε τι κάνουμε. 

Έτσι όμως χάνουμε τη χαρά της στιγμής. Αντίστοιχα, μπορεί κάποιος να είναι σε μια ωραία παραλία, παράσταση, ή οτιδήποτε και αντί να απολαμβάνει την εμπειρία να σκέφτεται κάτι αρνητικό που τον απασχολεί. 

Για να καλλιεργήσετε ενσυνειδητότητα μάθετε να κάνετε πιο αργά και να επικεντρώνεστε σε αυτό που κάνετε. Για παράδειγμα, αν αποφασίσετε να μαγειρέψετε, παρατηρήστε τα χρώματα και τα αρώματα των λαχανικών, επικεντρωθείτε στο να τα κόψετε προσεκτικά και να ‘ζήσετε’ την εμπειρία σαν να είναι κάτι πρωτόγνωρο και απολαυστικό. Με αυτό τον τρόπο θα αδειάσετε το μυαλό σας από άλλες σκέψεις και θα ηρεμήσετε. 

Καταγραφή σε Ημερολόγιο 
Αν οι κακές σκέψεις δε λένε να φύγουν και τριγυρνάνε στο μυαλό σας δημιουργώντας σας στρες, δοκιμάστε να τις καταγράψετε. Κάντε λίστες με τα πράγματα που σας ανησυχούν, γράψτε στο ημερολόγιο εκτενώς τι σας ζορίζει και για ποιο λόγο. Στη συνέχεια, αναζητήστε λύσεις ή τρόπους διαχείρισης της κατάστασης και καταγράψτε τους. 

Όταν κανείς εκφράζει τις αρνητικές και άσχημες σκέψεις του γραπτά και τις βλέπει απέναντί του, τότε φαίνεται ότι μειώνεται η σημασία τους και ‘ξεφουσκώνουν’. Αφήστε που η καταγραφή πιθανών λύσεων σας προσφέρει τη θετική αίσθηση ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας. 

Διαλογισμός 
Οι έρευνες δείχνουν ότι ο διαλογισμός αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο στο στρες, το άγχος και τις επίμονες κακές σκέψεις που βρίσκονται στη ρίζα τους. Ο διαλογισμός στόχο έχει να βοηθήσει το άτομο να αδειάσει το νου του από σκέψεις και να βρει ένα εσωτερικό σημείο γαλήνης. 

Ένας εύκολος τρόπος να διαλογιστεί κανείς είναι απλώς να κλείσει τα μάτια του και να επικεντρωθεί στην παρατήρηση της αναπνοής του. 

Κατευθύνετε την Προσοχή σας σε Κάτι Όμορφο 
Κάθε φορά που κάνουμε αρνητικές σκέψεις και σκεφτόμαστε απαισιόδοξα, το μυαλό μας αδειάζει από κάθε τι θετικό και όμορφο. Ένας τρόπος για να σταματήσετε τη ροή των αρνητικών σχέσεων είναι να επικεντρωθείτε σε κάτι όμορφο.

Στρέψτε την προσοχή σας σε μία ωραία εικόνα ή φωτογραφία, επιλέξτε ένα χόμπι ή δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και αφιερώστε σε αυτά λίγο χρόνο καθημερινά. 

Άσκηση 
Η φυσική άσκηση είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να απαλλαγείτε από τις αρνητικές σας σκέψεις. Δοκιμάστε να περπατήσετε παρέα με ένα φιλικό σας πρόσωπο, να γραφτείτε στο γυμναστήριο και να κάνετε γιόγκα, πιλάτες ή γυμναστική ομαδικά. 

Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν οι ενδορφίνες, οι ορμόνες της ευτυχίας, θα μειωθεί η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες και θα φτιάξει η διάθεση και η αυτοπεποίθησή σας. 

Η άσκηση έχει και ένα ακόμα τεράστιο όφελος, πέρα από την ψυχική ηρεμία και καλή διάθεση: επιμηκύνουν τη ζωή των τελομερών (προστατευτικός μηχανισμός που βρίσκεται στην άκρη των χρωμοσωμάτων και προωθούν την σταθερότητα του DNA μας), καθυστερώντας έτσι τη γήρανση και την ασθένεια. 




Dr. Λίζα Βάρβογλη – greekpsychologypages
Πηγές: 
Hofmann SG, Sawyer AT, Witt AA, Oh D. The Effect of Mindfulness-Based Therapy on Anxiety and Depression: A Meta-Analytic Review. Journal of consulting and clinical psychology. 2010;78(2):169-183. doi:10.1037/a0018555. 
Murnahan, Briana, “Stress and Anxiety Reduction Due to Writing Diaries, Journals, E-mail, and Weblogs” (2010). Senior Honors Theses. Paper 230. 
Oman D, Shapiro SL, Thoresen CE, Plante TG, Flinders T. Meditation Lowers Stress and Supports Forgiveness Among College Students: A Randomized Controlled Trial. Journal of the American College Health, March-April 2008. 
Photo artist: Sophie Fontaine