Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Σε ποια ηλικία βρίσκουμε το πραγματικό νόημα της ζωής ;

Οικογένεια, φίλοι, καριέρα, χρήμα; Τι είναι αυτό που σας ικανοποιεί και γεμίζει με χαρά την καθημερινότητά σας; 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, παρακολούθησαν περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, ηλικίας 21 έως 100 και πλέον ετών. 

Παρατήρησαν ότι περισσότερο ικανοποιημένοι με την ζωή τους ήταν εκείνοι που βρίσκονταν περίπου στην μέση της ηλικιακής κλίμακας, δηλαδή στα εξήντα τους χρόνια. 

Διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι αισθάνονται ότι υπηρετούν ένα σκοπό, δείχνουν περισσότερο υγιείς, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, γεγονός που σημαίνει ότι θα πεθάνουν πολύ αργότερα, αφού υγεία και αυτοσκοπός είναι έννοιες στενά συνδεδεμένες, κατά τους επιστήμονες. 

«Πολλοί αντιμετωπίζουν το νόημα ή το σκοπό της ζωής φιλοσοφικά» αναφέρει ο Δρ. Dilip Jeste, ψυχίατρος και καθηγητής νευρολογίας. 

«Ωστόσο, το νόημα της ζωής συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την καλύτερη υγεία, την ευεξία και ενδεχομένως την μακροζωία. Όσοι βρίσκουν νόημα στην ζωή τους, είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς, συγκριτικά με εκείνους που ακόμη δεν το έχουν βρει» προσθέτει χαρακτηριστικά. 

Για να διαπιστωθεί αν οι ενήλικες ψάχνουν ή έχουν βρει τον σκοπό στην ζωή τους, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν φράσεις όπως «αναζητώ ένα σκοπό στην ζωή μου» ή «έχω ανακαλύψει το νόημα στην ζωή μου»

Όσοι δήλωσαν ότι είχαν καταλάβει ποιος ήταν ο δικός τους σκοπός, βρίσκονταν πράγματι σε καλύτερη ψυχολογική και σωματική υγεία, συγκριτικά με εκείνους που ακόμα ήταν σε αναζήτηση. 

«Όταν είσαι νέος, γύρω στα είκοσι, δεν είσαι σίγουρος για την καριέρα σου ή τον σύντροφο που θα βρίσκεται δίπλα σου καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής σου. Ουσιαστικά αναζητώντας αυτά, ψάχνετε το νόημα της ζωής σας» εξηγεί ο Δρ. Dilip Jeste. 

«Καθώς προχωράτε στα τριάντα, τα σαράντα και προσεγγίζετε τα πενήντα, το τοπίο ξεδιαλύνει. Οι περισσότερες σχέσεις σε αυτήν την ηλικία έχουν αποκρυσταλλωθεί και διαμορφωθεί στο πέρασμα των ετών. Η αναζήτηση κατά αυτόν τον τρόπο μειώνεται και όλα όσα προσδίδουν νόημα στην ζωή σας αυξάνονται» υπογραμμίζει. 

Σε διαδικασία αναζήτησης δεν μπαίνουμε βέβαια μόνο μία φορά στην ζωή, αφού όταν αλλάξουν οι συνθήκες γύρω μας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν κάποιος συνταξιοδοτείται, πρέπει να βρούμε το σκοπό μας εκ νέου, επαναπροσδιορίζοντας τα δεδομένα. 

Ωστόσο, η σύγχυση που αντιμετωπίζει κανείς δεν είναι ίδια, μιας και υπάρχουν ορισμένες σταθερές, όπως η οικογένεια, που δύσκολα αλλάζουν. 




Βιταμίνη D : Γιατί πρέπει να τη συνδυάζετε πάντα με το μαγνήσιο...!!!!

Γνωρίζετε πιθανώς ότι η βιταμίνη D «συνεργάζεται» με το ασβέστιο με απώτερο στόχο την ενίσχυση της σκελετικής υγείας, ενώ για την αποτελεσματικότερη δράση της στον οργανισμό απαραίτητη είναι και η επάρκεια βιταμίνης Κ. 

Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Εταιρείας (JAOA) δείχνει ότι υπάρχει συνέργεια και μεταξύ της «βιταμίνης του ήλιου» και του πολύτιμου μαγνησίου. 
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, αν τα αποθέματα μαγνησίου στον οργανισμό δεν είναι επαρκή, τότε η βιταμίνη D δεν είναι δυνατό να μεταβολιστεί κι έτσι παραμένει ανενεργή στο σώμα. 

«Πολλοί παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D χωρίς να γνωρίζουν πώς μεταβολίζεται η συγκεκριμένη βιταμίνη στο σώμα. Χωρίς αρκετό μαγνήσιο, η βιταμίνη D δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ασφαλής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Mohammed S. Razzaque, καθηγητής Παθολογίας στο Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής Lake Erie του Οχάιο και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης. 

Όπως εξηγεί περαιτέρω ο καθηγητής, τα άτομα που έχουν επαρκή ποσότητα μαγνησίου στον οργανισμό τους χρειάζονται μικρότερες δόσεις βιταμίνης D ώστε να ανατρέψουν την ανεπάρκεια ή την έλλειψή της. 

Παράλληλα, το μαγνήσιο είναι βοηθητικό σε περίπτωση οστεοπόρωσης, καθώς μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων που προκύπτουν λόγω των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό. 

Μια έλλειψη ή ανεπάρκεια είτε της βιταμίνης D είτε του μαγνησίου συνδέεται με ποικίλες δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία, μεταξύ των οποίων οι σκελετικές παραμορφώσεις, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και οι μεταβολικές διαταραχές. 

Να σημειωθεί ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση μαγνησίου είναι τα 420 mg για τους άντρες και τα 320 mg για τις γυναίκες. Τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα, οι μπανάνες, τα φασόλια, το μπρόκολο, το καστανό ρύζι, τα κάσιους, ο κρόκος του αυγού, τα ιχθυέλαια, ο λιναρόσπορος, τα πράσινα λαχανικά, το γάλα, τα μανιτάρια, η βρόμη, ο πασατέμπος και το τόφου. 




Συγχωρήστε τους γονείς σας. Παρά τα λάθη τους έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν...!!!!

Συγχωρήστε τους γονείς σας για το έλλειμμα αγάπης, για τις λιγοστές εμπειρίες που είχατε μαζί τους, για όλο τον πόνο και την κακομεταχείριση που ίσως βιώσατε κοντά τους. 

Γνωρίζουμε ότι υποφέρετε ακριβώς από τις συνέπειες αυτών των πράξεων. Καταλαβαίνουμε ότι έχετε πληγωθεί και αυτό προκαλεί μένος απέναντι στους γονείς σας. 

Εάν το καλοσκεφτείτε, όμως, έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Εάν κι εσείς είχατε βιώσει τις ίδιες εμπειρίες ή είχατε ζήσει τις ίδιες καταστάσεις, ίσως καταλήγατε στις ίδιες επιλογές με εκείνους. 

Συγχωρήστε τους γονείς σας, επειδή έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν 
Συγχωρήστε τους γονείς σας διότι κανείς δεν βρέθηκε να τους διδάξει πώς να πραγματώσουν καλύτερα το ρόλο που ανέλαβαν. 

Ξέρουμε ποια φράση πέρασε πολλές στιγμές από το μυαλό σας: “Προτιμότερο θα ήταν να μη με είχαν φέρει στον κόσμο αυτό!” 

Η στάση αυτή όμως είναι άδικη. Σίγουρα αντιπροσωπεύει κάτι που οι γονείς σας δεν θα έπρεπε ποτέ να ακούσουν να βγαίνει από το δικό σας στόμα. 

Μπείτε για λίγο στη θέση τους. Αναρωτηθείτε πώς θα νιώθατε εάν το δικό σας παιδί ξεστόμιζε κάτι τέτοιο σε εσάς. 

Το να συγχωρήσετε τους γονείς σας θα σας βοηθήσει να συγχωρήσετε και τους εαυτούς σας όταν θα κάνετε τα ίδια ή ακόμη και διαφορετικά λάθη από εκείνους. 

Κανείς δεν έχει το αλάθητο. Ειδικά όταν είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης ενός άλλου ανθρώπου. 

Σας προτρέπουμε να συγχωρήσετε τους γονείς σας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, από τα λάθη τους προέκυψε κάτι θετικό. 

Πάει το μυαλό σας ποιο μπορεί να είναι αυτό; Εσείς, βέβαια. Εσείς που, τώρα γνωρίζοντας αυτά τα λάθη, μπορείτε να επιλέξετε ένα διαφορετικό μονοπάτι από εκείνους. 

Εάν ωστόσο η δυσαρέσκεια εξακολουθεί να φωλιάζει στην καρδιά σας, θα καταλήξετε με βεβαιότητα να αναπαράγετε τα ίδια λάθη, πιθανόν και ακόμη χειρότερα από εκείνους. 

Ελευθερωθείτε από το συναισθηματικό βάρος 

Ορισμένες φορές, ο θυμός για τα άσχημα βιώματα της παιδικής ηλικίας μπορεί να προξενήσει δυσαρέσκεια και συναισθηματικό βάρος για χρόνια. 

Μπορεί να μη γνωρίζετε το γιατί, αλλά σίγουρα δεν είστε αληθινά ευτυχισμένοι. Σαν κάτι να υπάρχει που δεν θέλετε να δείτε ή να αντιμετωπίσετε. 

Η υπερηφάνειά σας κάποιες στιγμές σάς αποτρέπει από το να κάνετε εσείς το πρώτο βήμα. Σας εμποδίζει να συγχωρήσετε τους γονείς σας για τα όποια λάθη τους, περιμένοντας εκείνοι να το αντιληφθούν πρώτοι και να σας ζητήσουν συγγνώμη. 

Γιατί όμως να επιμηκύνετε το χρονικό διάστημα του συναισθηματικού βάρους που νιώθετε; 

Εξάλλου η προσωπική σας ευτυχία διακυβεύεται. Στα χέρια σας λοιπόν και η ευθύνη να χαράξετε το δικό σας δρόμο. Δεν είστε πλέον τα μικρά παιδιά που οι γονείς σας επέλεγαν και έπαιρναν τις αποφάσεις για λογαριασμό σας. 

Τώρα, είστε εσείς οι ενήλικες και πρέπει εσείς να αναλάβετε να κάνετε το πρώτο βήμα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά να σκύψετε το κεφάλι, να υποταχθείτε ή ακόμη και να ταπεινωθείτε μπροστά στους άλλους. 

Αντιθέτως, το πρώτο βήμα της συγχώρεσης θα αποτελέσει μία από τις καλύτερες αποφάσεις που κληθήκατε να πάρετε ποτέ μιας. Θα σας ελευθερώσει από το συναισθηματικό βάρος, από το πυκνό σκοτάδι που καλύπτει τη ζωή σας. 

Όλα όσα μπορείτε να μάθετε 
Ακόμη και αν οι ίδιοι οι γονείς σας δεν διδάχτηκαν από τον πόνο που σας προξένησαν, υπάρχει κάποιος που έλαβε πολύτιμα μαθήματα ζωής – και αυτοί είστε εσείς! 

Η ζημιά που προκλήθηκε σίγουρα σας έχει πληγώσει βαθιά. Να είστε σίγουροι, όμως, ότι κάτι καλό προέκυψε από όλα αυτά. 

Εξάλλου, είναι στο δικό σας χέρι πλέον να ανατρέψετε τα πάντα. Ειδάλλως θα συνεχίσετε να κουβαλάτε το συναισθηματικό βάρος που θα σας οδηγήσει στις ίδιες λανθασμένες πρακτικές. 

Εάν όλα στη ζωή ήταν τέλεια, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να μάθουμε. 

Παράξενο είναι βέβαια που τις περισσότερες εμπειρίες τις αποκτούμε συνήθως μέσα στις πιο άσχημες συνθήκες. Οι συνθήκες αυτές όμως μας βοηθούν να μεγαλώσουμε, να ωριμάσουμε και να γίνουμε καλύτεροι. 

Κάποτε ήσασταν μικρά παιδιά, αδύναμα και ανίσχυρα να αλλάξουν τα πράγματα. Τώρα όμως είστε ενήλικες απόλυτα ικανοί να χαράξουν τη δικής τους πορεία. 

Είναι δική σας η επιλογή να συγχωρήσετε τους γονείς σας για τα λάθη τους. Να απαγκιστρωθείτε από τις σκιές του μακρινού παρελθόντος ή να ζήσετε τη ζωή σας γεμάτοι δυσάρεστα συναισθήματα και μίσος απέναντι σε δύο ανθρώπους που απλώς δεν γνώριζαν τι καλύτερο να κάνουν. 

Εσείς τι λέτε; 




Η ημερομηνία γέννησης σας δεν είναι τυχαία - Πως να αποκρυπτογραφήσετε τον σκοπό της ζωής σας...!!!!

Το να βρείτε τον αριθμό πορείας ζωής σας μπορεί να βοηθήσει στο να αποκρυπτογραφήσετε τον σκοπό της ζωής σας, να απελευθερώσετε τις εσωτερικές σας δυνατότητες και να βρείτε το μέρος όπου ανήκετε σε αυτόν τον κόσμο. 

Υπάρχουν τρόποι για να βρείτε την πορεία στη ζωή σας και να ανακαλύψετε τον σκοπό που λάβατε όταν γεννηθήκατε. Το να αναγνωρίσετε τον αριθμό πορείας ζωής είναι ένας από αυτούς. 

Κατά καιρούς, δεν μπορείτε παρά να αναρωτηθείτε αν είστε στο σωστό μονοπάτι για να ανακαλύψετε τον σκοπό της ζωής σας. 

Όταν έχετε σαφή σύνδεση με τον ανώτερο εαυτό σας και ξέρετε πώς να ακολουθήσετε τη διαίσθηση σας, συνήθως ξέρετε ποιο είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνετε για να φτάσετε πιο κοντά στο να συνειδητοποιήσετε τον σκοπό σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα φαίνονται χαμένοι και μόνο οι καταστάσεις κρίσης τους υπενθυμίζουν την ανάγκη για πνευματική ανακάλυψη του εαυτού.
 
Πως η ημερομηνία γέννησης σας καθορίζει τον σκοπό της ζωής σας 
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να περιγράψετε την δονητική ενέργεια που έχει κάθε ημερομηνία. Μπορείτε να το κάνετε μέσω της Αστρολογίας η οποία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι πλανήτες επηρεάζουν το ενεργειακό πεδίο του ηλιακού συστήματος. 

Υπάρχει επίσης η Νουμερολογία η οποία σας δίνει ένα τρόπο να ανακαλύψετε τη σημασία των αριθμών στην ημερομηνία γέννησης σας και τα αρχέτυπα πίσω από αυτές. Η Νουμερολογία πιθανώς δεν είναι τόσο γνωστή όσο η Αστρολογία. Ωστόσο, προσφέρει γνώσεις και μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τον σκοπό της ζωής σας. 

Οι περισσότεροι νουμερολόγοι συμφωνούν πως ο Πυθαγόρας ήταν ο πρόγονος της Νουμερολογίας. 
Ήταν πιθανώς ο πρώτος γνωστός πνευματικός επιστήμονας που μπόρεσε να συνδέσει την «συμφωνία της κοσμικής ενέργειας» με τους αριθμούς. Υπάρχει ακόμα και τρόπος να περιγράψουμε την εξέλιξη της συνείδησης μέσω της Νουμερολογίας. 

Σύμφωνα με τον Πυθαγόρα, η σημασία των αριθμών βρίσκεται στα θεμέλια των πάντων στο Σύμπαν. Άντρες και γυναίκες, ζωντανοί και νεκροί, όπως και άλλα φαινόμενα στον κόσμο ακολουθούν τους νόμους του ενεργειακού πεδίου που μπορεί να περιγραφεί από αριθμούς. 

«Οι αριθμοί κυβερνούν το Σύμπαν». –Πυθαγόρας 

Μέσω της Νουμερολογίας και της κατανόησης για το ποια δονητική ενέργεια αντιπροσωπεύει κάθε αριθμός, μπορείτε να βρείτε τα κλειδιά που μπορούν να σας βοηθήσουν στον δρόμο σας για την ανακάλυψη του εαυτού σας, ακόμα και στο να ενεργοποιήσετε ανώτερα επίπεδα της συνείδησης. 

Η ημερομηνία γέννησης σας δεν είναι τυχαία. 
Ο ανώτερος εαυτός σας επέλεξε αυτή την ημερομηνία προκειμένου να συνδέσει ένα συγκεκριμένο δυναμικό με τον υλικό κόσμο. Η Νουμερολογία και η γνώση για τον αριθμό πορείας ζωής σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσετε αυτό το δυναμικό και να καθιερώσετε μια σαφέστερη επικοινωνία με τον ανώτερο εαυτό σας. 

Πώς να υπολογίσετε τον αριθμό πορείας στη ζωή σας 
Είναι ένας από τους βασικούς αριθμούς στην Νουμερολογία. Είναι επίσης αρκετά εύκολο να τον μετρήσετε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε όλους τους αριθμούς της ημερομηνίας γέννησης σας. 

Πως μπορείτε να προσδιορίσετε τον αριθμό πορείας ζωής σας με βάση την ημερομηνία γέννησης του Στηβ Τζομπς- 24 Φεβρουαρίου 1955. Προσθέστε όλα τα νούμερα της ημερομηνίας (ηη/μμ/χχχχ = 24/02/1955) για να προκύψει ένα ψηφίο από το 1 μέχρι το 9. 

Την ημέρα: 2+4=6, τον μήνα: 0+2=2, τη χρονιά: 1+9+5+5=20=2+0=2. Ημέρα +Μήνας +Χρονιά= 6+2+2=10=1+0= 1= ο αριθμός πορείας ζωής. Αφού το 0 δεν είναι πραγματικά αριθμός αλλά έννοια, δεν προστίθεται όταν υπολογίζετε τον αριθμό πορείας ζωής σας. 

Αν ο υπολογισμός βγάλει 11 ή 22, μην τους κάνετε μονοψήφιους καθώς είναι κυρίαρχοι αριθμοί. Οι άνθρωποι με αριθμό πορείας ζωής αυτά τα νούμερα συχνά έχουν μια ξεχωριστή αποστολή σε αυτή τη ζωή. 

Η σημασία πίσω από τους διαφορετικούς αριθμούς πορείας ζωής. 

Ακόμα και αν αυτός ο αριθμός είναι πολύ σημαντικός στην Νουμερολογία, υπάρχουν και άλλοι ζωτικοί αριθμοί που επηρεάζουν την ζωή σας. Όλοι οι αριθμοί πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για να δείτε την μεγαλύτερη εικόνα και να βρείτε τις απαντήσεις που αναζητάτε για τον εαυτό σας. 

Υπάρχει επίσης η Νουμερολογία Ονομάτων η οποία σας βοηθά να καταλάβετε την δονητική ενέργεια του ονόματος και να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεστε στην κοινωνία. 

Παρόλα αυτά υπάρχει κάτι που πρέπει να θυμάστε. Είτε είναι η Αστρολογία, είτε η Νουμερολογία ή άλλα συστήματα, απλώς δείχνουν το δυναμικό με το οποίο ξεκινήσατε την ζωή σας. Ανεξάρτητα από το πόσο διορατικά είναι, η ζωή σας ακόμα ορίζεται από τις επιλογές που κάνετε και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με το ενεργειακό-πληροφοριακό πεδίο στην πορεία σας προς την ανακάλυψη του εαυτού σας. 

Εδώ είναι κάποιες σύντομες περιγραφές για τον σκοπό των αριθμών πορείας ζωής. 

Αριθμός πορείας ζωής 1 
Ο σκοπός είναι να είστε πρωτοπόρος, να επινοήσετε και να κινητοποιήσετε τους άλλους με τις ιδέες σας. Μπορείτε να παροτρύνετε τον εαυτό σας και γενικά περιγράφεστε ως ιδεώδης ηγέτης. Η μετάβαση σε λεπτομέρειες μπορεί να μην είναι το αντικείμενο σας, αλλά σίγουρα μπορείτε να βρείτε λύση σε οποιαδήποτε δυσκολία. 

Αριθμός πορείας ζωής 2 
Ο σκοπός είναι να είστε διπλωμάτης, αυτός που κάνει ειρήνη και δημιουργεί καταστάσεις από τις οποίες κερδίζουν όλοι. Η ευαίσθητη αντίληψη σας επιτρέπει να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα και να βρείτε μια λύση που θα ωφελεί και τις δύο πλευρές. Το κλειδί είναι ανακαλύψετε και να μάθετε πώς να διατηρείτε τη δική σας ταυτότητα στη διαδικασία. 

Αριθμός πορείας ζωής 3 
Ο σκοπός είναι να αφήσετε το παιδί μέσα σας να σας καθοδηγήσει και να γίνετε υπεύθυνος για τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύετε την ενέργεια σας. Είστε πολύ δυναμικοί με πολλή ενέργεια να μοιράσετε. Είστε γενικά άμεσοι και η επιθυμία σας για άμεση συναισθηματική αντίδραση κάνει τους άλλους να σας βλέπουν ως ένα αιώνιο παιδί. 

Αριθμός πορείας ζωής 4 
Ο σκοπός είναι να φέρετε τη σειρά, τη σκληρή δουλειά και να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε την αλλαγή. Είστε σπουδαίοι προστάτες και φύλακες των ορίων καθώς και των υλικών πτυχών της ζωής. Ξέρετε πώς να φέρετε εις πέρας μια δουλειά, κάτι που σας κάνει ένα πολύ σημαντικό μέλος σε οποιαδήποτε ομάδα. 

Αριθμός πορείας ζωής 5 
Ο σκοπός είναι να είστε ο καταλύτης για την αλλαγή με ένα ποσό κινδύνου. Είστε περιπετειώδεις και αντιλαμβάνεστε τη ζωή ως ένα λαβύρινθο που είναι γεμάτος νέες εμπειρίες. Συχνά είστε πολύ δημιουργικοί με πολλές ιδέες, αλλά μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον με αριθμό πορείας ζωής 5 να πάρει μια απόφαση. 

Αριθμός πορείας ζωής 6 
Ο σκοπός είναι να νικήσετε την παθητική αδράνεια και να φέρετε την αρμονία στη ζωή σας, για να τη μοιραστείτε με τους άλλους. Ο αριθμός πορείας ζωής 6 σχετίζεται με την φροντίδα και με τη διατήρηση της ισορροπίας. Πρέπει να μάθετε όχι μόνο να δίνετε αλλά και να παίρνετε. 

Αριθμός πορείας ζωής 7 
Ο σκοπός είναι να σπάσετε το κέλυφος της απομόνωσης και να μοιραστείτε την εσωτερική θεϊκή γνώση με τον κόσμο. Πρόκειται για την ανάλυση και την εμβάθυνση στην έρευνα σας για το τι είναι ζωή. Πρέπει να ακούτε τη δυνατή διαίσθηση σας και να σιγουρεύεστε πως δεν θα εθιστείτε ή ότι δε θα γίνετε φανατικοί. 

Αριθμός πορείας 8 
Ο σκοπός είναι να βρείτε την εσωτερική δύναμη σας στη πνευματική σύνδεση με τις υλικές απολαύσεις. Μάθετε πώς να μετατρέπετε τις αρνητικές εμπειρίες σε θετικές. Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην καταναλωθείτε από την απληστία για δύναμη. Χρησιμοποιήστε το ένστικτο σας για να δημιουργήσετε σπουδαίες ομάδες που πετυχαίνουν σχεδόν τα πάντα. 

Αριθμός πορείας ζωής 9 
Ο σκοπός είναι να φέρετε σοφία στον κόσμο χωρίς ιδεαλισμό και μαρτύρια. Ο αριθμός πορείας ζωής 9 σχετίζεται με τη μυστικιστική γνώση και την ανακούφιση της ψυχής. Διατηρήστε την εσωτερική σας ισορροπία χωρίς να ταλαντεύεστε από την χαρά στην απελπισία και αυτό θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε το πλήρες δυναμικό σας. 

Κυρίαρχος αριθμός πορείας ζωής 11 
Ανακαλύψτε τον σκοπό σας φέρνοντας διαφώτιση και πνευματική ισορροπία. Βρείτε τη θέση σας στον υλικό κόσμο, αλλά σιγουρευτείτε πως κρατάτε τη ψυχή σας αγνή και πως εξελίσσεστε πνευματικά. 

Κυρίαρχος αριθμός ζωής 22 
Ο σκοπός είναι να γίνετε ο κυρίαρχος της διαμόρφωσης. Χρησιμοποιήστε τις ικανότητες οργάνωσης σας και το χάρισμα να δημιουργείτε συστήματα και να διαχειρίζεστε προγράμματα σε παγκόσμια κλίμακα. Όταν είστε εποικοδομητικά δημιουργικοί, όλα είναι δυνατά. 




Μάγεια Τ. 
Image: A-Force #1 Stephanie Hans Variant Cover 

Ο ρόλος του Μαγνησίου στην θεραπεία της Κατάθλιψης...!!!!

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες μέσα από αρκετές μελέτες έχουν τεκμηριώσει επαρκώς τη συσχέτιση του μαγνησίου με την κατάθλιψη.

Ο αριθμός όμως των κλινικών μελετών - η χρήση και η μελέτη της αποτελεσματικότητα του μαγνησίου στην πράξη δηλαδή- είναι χαμηλός. Έτσι δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα σαφή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μαγνησίου στην διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη αποτελεί σήμερα μια μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας ταλαιπωρώντας περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Επιστημονικές προβλέψεις αναφέρουν πως μέχρι το 2030, αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη αιτία νόσου για τον άνθρωπο.

Ποια είναι τα αίτια της κατάθλιψης;
Τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης είναι πολυπαραγοντικά και μπορούν να οφείλονται είτε σε σωματικούς είτε σε ψυχογενείς παράγοντες.

Οι σωματικοί παράγοντες είναι πιθανόν να έχουν τις ρίζες τους στην :

έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών (μαγνήσιο, βιταμίνη D, ωμέγα-3 λιπαρά) 

αφυδάτωση 

έλλειψη επαρκούς ξεκούρασης 

έλλειψη άσκησης 

κακή διατροφή και την αυξημένη κατανάλωση απλών υδατανθράκων 

διαταραχή της μικροβιακής χλωρίδας 

Οι ψυχογενείς παράγοντες αφορούν συνήθως συνεχή άλυτα προβλήματα που μπορούν να σχετίζονται με τη δουλειά, με οικονομικά προβλήματα ή με την οικογένεια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις συνυπάρχουν και οι δύο παράγοντες (σωματικοί και ψυχογενείς) σε διαφορετικό βαθμό για κάθε άτομο και θα πρέπει να διαχειριστούν αντίστοιχα. 

Θα πρέπει δηλαδή να εντοπιστούν και να διαχειριστούν σωματικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλούν κατάθλιψη και παράλληλα το άτομο να βοηθηθεί να βρει λύσεις για τα προβλήματα που τον απασχολούν στη ζωή.

Μια νέα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ των ΗΠΑ με επικεφαλής την Έμιλι Ταρλετον, αναφέρει ότι οι διαθέσιμες επιλογές θεραπείας της κατάθλιψης σήμερα, έχουν υψηλό κόστος και περιορισμένη αποτελεσματικότητα. 

Σε έναν σημαντικό αριθμό περιπτώσεων μάλιστα, οι παρενέργειες που επιφέρει η λήψη της αγωγής στην καθημερινότητα των ασθενών, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην συμμόρφωση τους με την θεραπεία.

Γι' αυτό το λόγο οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη πρόσθετων επιλογών θεραπείας.

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται λοιπόν να επιβεβαιώσει την ευεργετική δράση του μαγνησίου στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, προσθέτοντας καινούργια στοιχεία τα οποία μας κάνουν να πιστεύουμε πως το μαγνήσιο αποτελεί ένα νέο όπλο στην μάχη κατά της ψυχολογικής κατάπτωσης που εμφανίζει ένα καταθλιπτικό άτομο.

Με την συγκεκριμένη κλινική μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα της χορήγησης μαγνησίου στην βελτίωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με κατάθλιψη.

Κατά την διάρκεια της έρευνας η οποία διήρκεσε 6 εβδομάδες, όλοι οι συμμετέχοντες λάμβαναν καθημερινά 248 mg στοιχειακού μαγνησίου καθημερινά.

Τα κύρια αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μια καθαρή και σαφή βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους μετά τις 6 εβδομάδες, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την σοβαρότητα της κατάθλιψης που αντιμετώπιζαν.

Παρατηρήθηκε επίσης υψηλή συμμόρφωση και αποτελεσματικότητα, ενώ δεν προέκυψαν τοξικότητα ή σημαντικές παρενέργειες και καταγράφηκε πως το μαγνήσιο ενεργεί γρήγορα και αποτελεσματικά σε ενήλικες με ήπια ή μέτρια κατάθλιψη.

Κατάθλιψη και Σωματική Υγεία
Η λήψη Μαγνησίου, βιταμίνης D και η βελτίωση της σωματικής κατάστασης γενικότερα, μπορεί να μην λύνει τα προβλήματα στη ζωή ενός ατόμου, αυξάνει όμως τα επίπεδα ενέργειας και ευεξίας.

Επιπλέον βοηθάει συχνά στην καλύτερη και πιο νηφάλια αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, διακόπτοντας τον φαύλο κύκλο της σωματικής εξάντλησης, της κακής διάθεσης καθώς και της μειωμένης αντιμετώπισης των καθημερινών εμποδίων που προκύπτουν στη ζωή. 

Μεταβολομική και Διάθεση 
Το σώμα μας χρησιμοποιεί συγκεκριμένες ουσίες για να μεταφέρει νευρικά σήματα που ονομάζονται νευρο-διαβιβαστές όπως είναι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Η ομαλή παραγωγή και ισορροπία μεταξύ αυτών είναι ουσιώδης για να λειτουργεί ομαλά το νευρικό μας σύστημα.

Η έλλειψη της σεροτονίνης για παράδειγμα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε υπερένταση και να μην μπορούμε να διαχειριστούμε καλά συναισθηματικές εντάσεις, να επηρεάσει τον ύπνο μας, τον έλεγχο της πείνας, την κινητικότητα του εντέρου και τον βαθμό ευαισθησίας μας στον πόνο. 

Η μη επαρκής παραγωγή ντοπαμίνης από την άλλη, λόγω έλλειψης των συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας για την φτιάξει, συνδέεται με κούραση, έλλειψη διάθεσης για δράση και μελαγχολία.

Οι Μεταβολομικές αναλύσεις μπορούν να καταγράψουν τον μεταβολισμό βασικών νευροδιαβιβαστών όπως της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης και της αδρεναλίνης και να εντοπίσουν ελλείψεις που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Επιτρέπουν έτσι μια ακριβή και εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση που μπορεί να εντοπίσει και να διαχειριστεί τα ακριβή αίτια που προκαλούν την κακή διάθεση, την έλλειψη ενέργειας που προδιαθέτουν στην εμφάνιση χρόνιων και αυτοάνοσων διαταραχών. 

Στην Υγειά Σας! 

Βιβλιογραφικές αναφορές
1. Role of magnesium supplementation in the treatment of depression: A randomized clinical trial Emily K. Tarleton, Benjamin Littenberg, Charles D. MacLean, Amanda G. Kennedy, Christopher Daley. June 27, 2017. Plos One. 

2. Identification and Validation of Urinary Metabolite Biomarkers for Major Depressive DisorderZheng P1, Wang Y, Chen L, Yang D, Meng H, Zhou D, Zhong J, Lei Y, Melgiri ND, Xie P. Mol Cell Proteomics. 2013 Jan;12(1):207-14. 

3. The urinary metabolomics profile of an Italian autistic children population and their unaffected siblings. Noto A1, Fanos V, Barberini L, Grapov D, Fattuoni C, Zaffanello M, Casanova A, Fenu G, De Giacomo A, De Angelis M, Moretti C, Papoff P, Ditonno R, Francavilla R. J Matern Fetal Neonatal Med. 2014 Oct;27 Suppl 2:46-52. 




Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD

3 βήματα που χρειάζεται να κάνεις αν θες να απελευθερωθείς από το παρελθόν σου...!!!!

Είχα κάποτε τη χαρά να γνωρίσω τον προσωπικό γιατρό της Αγιότητάς του, του Δαλάι Λάμα. Περάσαμε ένα ολόκληρο απόγευμα μαζί, ανταλλάσσοντας σκέψεις και εμπειρίες από τη ζωή και τη δουλειά μας. Κάποια στιγμή τον ρώτησα τι θεωρούσε κλειδί για την υγεία και την ευτυχία. “Άδειασε την κούπα σου από το χθεσινό ρύζι”, ήταν η απάντησή του. 

Ποιο είναι το χθεσινό ρύζι; Το παρελθόν σου. Συγκεκριμένα, είναι όλες οι παλιές απογοητεύσεις, οι παλιές λύπες, οι παλιές πληγές. 

Κάθε μέρα κάνω συμβουλευτική με ανθρώπους που καταδιώκονται από τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ο νους τους κολλάει από μπαγιάτικο ρύζι. Επιτρέπουν στο παρελθόν τους να γίνεται εχθρός τους, ξαναπαίζοντας με σκληρότητα λάθη, αποτυχίες, ερωτικές απογοητεύσεις, σφάλματα και στιγμές αδυναμίας. 

Υπάρχει μια παλιά παροιμία που λέει: κάθε πόνος είναι παλιός πόνος. Κάθε φόβος είναι παλιός φόβος. 

Όποτε είσαι δυστυχισμένος, πιθανότατα ξαναπαίζεις παλιές ταινίες στο νου σου. Αν εκείνη τη στιγμή έχεις τα κότσια να πεις: “Αυτό αφορά το παρελθόν”, τότε δημιουργείς αμέσως ένα άνοιγμα στο νου σου για θεραπεία, έμπνευση, συγχώρεση και για κάτι καινούργιο. 

Η θεραπεία είναι η λύτρωση από το φόβο. Είναι επίσης η λύτρωση από το παρελθόν. Στην πραγματικότητα, το παρελθόν έχει τελειώσει. Υπήρξε και έφυγε. Ζει, κυριολεκτικά, μόνο μέσα στο μυαλό σου. 

Αν το διατηρείς ζωντανό, τότε μένεις κολλημένος σε επαναλήψεις της ταινίας και χάνεις τις νέες ευκαιρίες, τα νέα δώρα και τις νέες περιπέτειες. Το τώρα είναι πάντα μια πολύ καλή στιγμή να απαγκιστρωθείς και να ξαναπείς “ναι” στη ζωή. 

Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι είσαι γαντζωμένος στο παρελθόν σου; Είσαι δυστυχισμένος! Κάθε φορά που μοχθείς, αναρωτήσου: “Σε τι είμαι γαντζωμένος από το παρελθόν;” Σε ποια παλιά σκέψη, παλιό εμπόδιο ή παλιό φόβο είσαι ακόμη αγκιστρωμένος; 

Για να παραιτηθείς από το παρελθόν σου, κάνε τα εξής τρία πράγματα. 

Πρώτον, γίνε πρόθυμος να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για κάθε λάθος που πιστεύεις πως έχεις κάνει. Δήλωσε: “Το παρελθόν τελείωσε” και άφησε τη συγχώρεση να σφουγγίσει όλα τα δάκρυα. 

Δεύτερον, αν θέλεις να απαλλαγείς από τα περασμένα λάθη σου, απάλλαξε όλους τους άλλους από τα δικά τους. Με άλλα λόγια, συγχώρησέ τους όλους. 

Τρίτον, προσευχήσου. Άσε τον εαυτό σου να είναι ξανά αθώος, ξανά ελεύθερος και ξανά έτοιμος να πει “ναι” σε καινούργια γιατρειά, καινούργια ευτυχία και ένα καινούργιο μέλλον. 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Robert Holden “Στροφή στην ευτυχία” από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας 




D : Η " βιταμίνη του Ήλιου" ...!!!!

Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τις ιδιότητες της βιταμίνης D στην υγεία και γιατί, ενώ η χώρα μας «λούζεται» από το φως του ήλιου τις περισσότερες μέρες του χρόνου, οι Έλληνες παρουσιάζουμε συχνά έλλειψη αυτής της βιταμίνης!

Πόσα ξέρεις για τη «βιταμίνη του ήλιου»;
Ανέκαθεν γνωρίζαμε ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών αλλά και για το μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου. 

Τελευταία υπάρχουν αποδείξεις ότι η βιταμίνη D (που συνθέτει ο ίδιος οργανισμός μας στο δέρμα μέσω της έκθεσής μας στον ήλιο) βοηθά επίσης στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του μυϊκού συστήματος, ενώ έχει την ικανότητα να μειώνει την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων (όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου). 

Πολλοί ακόμα ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έλλειψή της από τον οργανισμό ευθύνεται για σειρά παθήσεων, όπως υπέρταση, παιδική παχυσαρκία, νόσος Alzheimer, ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες, αλλά και για την υπογονιμότητα και στα δύο φύλα. 

Ας δούμε όμως τι αποκαλύπτουν τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα για τα πολλά πρόσωπα της βιταμίνης D αλλά και πώς εξηγείται το γεγονός ότι σε μια ηλιόλουστη χώρα, όπως η Ελλάδα, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι αντί για πλεόνασμα υπάρχει μάλλον έλλειμμα της συγκεκριμένης βιταμίνης!

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον ήλιο και τη βιταμίνη D στον οργανισμό;
Η βιταμίνη D προέρχεται κυρίως από την έκθεση του οργανισμού στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και όχι τόσο από τις τροφές. Συγκεκριμένα το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από την έκθεσή μας στον ήλιο, ενώ από τις τροφές προσλαμβάνουμε μόνο το 10%. Γι’ αυτόν το λόγο η βιταμίνη αυτή ονομάζεται και «βιταμίνη του ήλιου». 

Ο dr. Michael Holick, ο οποίος εξειδικεύτηκε στη μελέτη της συγκεκριμένης βιταμίνης, στο βιβλίο του «The UV Advantage» υποστηρίζει πως 5-30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, 3 έως 4 φορές την εβδομάδα, αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη D. 

Επισημαίνει ωστόσο ότι η παραμονή στον ήλιο για μεγαλύτερο διάστημα χωρίς αντηλιακή προστασία όχι μόνο δεν αυξάνει την επάρκειά της στον οργανισμό, αλλά μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς το δέρμα κινδυνεύει από εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος.

Μήπως σου λείπει;
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, στην κατηγορία υψηλού κινδύνου βρίσκονται τα άτομα άνω των 65 ετών. Κι αυτό γιατί η ικανότητα σύνθεσης της βιταμίνης D μειώνεται με το χρόνο, πιθανόν λόγω της μειωμένης έκθεσής τους στον ήλιο.

Τα βρέφη επίσης που θηλάζουν είναι δυνατόν να παρουσιάσουν ανεπάρκεια, διότι το μητρικό γάλα είναι ιδιαίτερα χαμηλό από μόνο του σε βιταμίνη D και μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερο σε περίπτωση ανεπάρκειας της μητέρας.

Τέλος, άλλη μια ομάδα υψηλού κίνδυνου είναι τα παχύσαρκα άτομα. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η αυξημένη συχνότητα υποβιταμίνωσης D οφείλεται στη μειωμένη σωματική τους δραστηριότητα, και κατά συνέπεια σε μειωμένη έκθεση στον ήλιο, καθώς και στο ότι η βιταμίνη αυτή είναι λιποδιαλυτή και παγιδεύεται στο λιπώδη ιστό.

Προσοχή στα παιδιά
Η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί και στην παιδική παχυσαρκία. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν πρόσφατες μελέτες της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Στις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας του Ιατρείου Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος (www.childhood-obesity.gr) αξιολογήθηκε μεγάλος αριθμός παιδιών και εφήβων με αυξημένο βάρος σώματος και βρέθηκε ότι το 65% (53% αγοριών και 47% κοριτσιών) είχε ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D!

Όπως αναφέρει η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, αν. καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»: «Τα παιδιά που έχουν έλλειψη βιταμίνης D συνήθως δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα. 

Η διάγνωση της υποβιταμίνωσης D γίνεται με τη μέτρηση των συγκεντρώσεων της συγκεκριμένης βιταμίνης στο αίμα. 
Oι γονείς λοιπόν με υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδοενδοκρινολόγο τους άμεσα, καθώς η υποβιταμίνωση D μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση βιταμίνης D από το στόμα, αρχικά σε υψηλές δόσεις (δόσεις εφόδου) και στη συνέχεια σε δόσεις συντήρησης. Επιπροσθέτως, η θεραπεία με βιταμίνη D και η επάνοδος των συγκεντρώσεών της στο φυσιολογικό οδηγούν σε αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών και ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στην ενήλικη ζωή».

Από πού παίρνουμε τη βιταμίνη D;
Κατ’ αρχάς ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% παράγεται από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας σε ουσίες που υπάρχουν στο δέρμα. Επομένως είναι προφανές ότι η σημαντικότερη πηγή της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι ο ήλιος και η διατροφή λειτουργεί επικουρικά.

Η παραγωγή της εξαρτάται ωστόσο και από την ένταση της ακτινοβολίας, το χρώμα του δέρματος αλλά και την ηλικία. Στην τρίτη ηλικία, για παράδειγμα, υπάρχει μείωση της συγκέντρωσης D κατά 30%, επειδή οι ηλικιωμένοι συνήθως εκτίθενται λιγότερο ή και καθόλου στον ήλιο.

Το υπόλοιπο 10% της βιταμίνης D που έχει ανάγκη ο οργανισμός λαμβάνεται από τροφές.

Να θυμάσαι:
Η βιταμίνη D ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, μαζί με τη βιταμίνη Α, την Ε και την Κ. Οι βιταμίνες αυτές αποθηκεύονται στο συκώτι και στο λιπώδη ιστό.

Η κύρια λειτουργία της είναι να ενισχύσει την ενεργή απορρόφηση του προσλαμβανόμενου ασβεστίου. Αυτό βοηθά στη δημιουργία των οστών στις μικρότερες ηλικίες και είναι επίσης σημαντικό μετέπειτα στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αφορά όλες τις ηλικίες στην Ελλάδα, αλλά τα ποσοστά ανεβαίνουν πολύ στους μεγαλύτερους.

Κάποιες φορές, αν και όχι τόσο συχνά, η υπερβολική λήψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση τοξικότητας. Τα συμπτώματα αυτής περιλαμβάνουν υπερασβεστιαιμία, δίψα, ανορεξία, πολυουρία κ.ά.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ενήλικες με παχυσαρκία έδειξαν ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D συσχετίζονται με αυξημένες συγκεντρώσεις ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και με αυξημένη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση.




Ρίτα Βελώνη
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 162

Γιατί οι θεραπευτές μας ρωτούν για την παιδική μας ηλικία ;

Η πρόκληση στη θεραπεία δεν είναι να μάθουμε για το παρελθόν μας, αλλά να μάθουμε πώς το παρελθόν μας ζει ακόμα στο παρόν μας και πως μας επηρεάζει υποσυνείδητα. 

Γνωρίζουμε ότι τα δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος μας, θα πρέπει να τα αφήνουμε πίσω μας και να τα ξεχνάμε, σωστά; 

Δεν θέλω να χαραμίσω το χρόνο μου σκαλίζοντας το παρελθόν μου, είναι μια κοινή αποφυγή που συναντάται στους θεραπευόμενους. Στην πραγματικότητα, από πολλές απόψεις η ενήλικη ζωή μας εμπλουτίζεται και περιορίζεται από τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις μας της παιδικής ηλικίας μας. Η ζεστασιά της αγάπης της μητέρας αποτελεί πρότυπο για τη μελλοντική τρυφερότητα μας. 

Ο πόνος και τα τραύματα που προκαλούνται από έναν ψυχρό, αδιάφορο γονέα επισκιάζουν τις μεταγενέστερες στενές σχέσεις μας. Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία δηλητηριάζει την αυτοεκτίμηση των ενηλίκων και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. 

Πράγματι, το παρελθόν μας επηρεάζει το παρόν μας. Η πρόκληση στη θεραπεία δεν είναι να μάθουμε για το παρελθόν μας, αλλά να μάθουμε πώς το παρελθόν μας ζει ακόμα στο παρόν μας και πως μας επηρεάζει υποσυνείδητα. 

Η ομορφιά της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας είναι ότι επιτρέπει στο θεραπευόμενο να ανακαλύψει τους τρόπους με τους οποίους οι εμπειρίες του παρελθόντος παραμένουν ζωντανές. 

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συναρπαστικής εμπειρίας της μεταβίβασης, αναγνωρίζοντας δηλαδή ότι σχετιζόμαστε με τους θεραπευτές μας με τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο που σχετιζόμασταν με τους ενήλικες φροντιστές μας ως παιδιά. Μερικές φορές παρατηρούμε επίσης μέσω της μεταβίβασης ότι αντιμετωπίζουμε τους θεραπευτές μας όπως εμείς οι ίδιοι θεωρούσαμε ότι μας αντιμετώπιζαν ως παιδιά.

Η περίπτωση της Άννας 
Η Άννα ξεκίνησε την εντατική θεραπευτική της διαδικασία της με έναν επιθετικό τρόπο. Ντυνόταν με ένα τρόπο ώστε να συναγωνιστεί τη λίγο νεαρότερη από αυτήν θεραπεύτριά της. Σύγκρινε τις ακαδημαϊκές σπουδές τους και επιδείκνυε τα επιτεύγματά της αναφορικά με τον επιτυχημένο σύζυγό της, θεωρώντας το σύζυγο της θεραπεύτριας της λιγότερο σημαντικό. 

Το αίτημα για το οποίο ζητούσε βοήθεια ήταν ότι δεν μπορούσε να σταματήσει να έχει πολλαπλές εξωσυζυγικές σχέσεις. Ένιωθε αναγκασμένη να αποπλανεί όσους δεν ήταν ήδη ερωτοχτυπημένοι μαζί της. Αλλά δεν έπαιρνε ευχαρίστηση από αυτές τις σχέσεις πέρα από την ικανοποίηση της προσθήκης ενός ακόμα επάθλου στη συλλογή της. 

Αποδείχτηκε ότι είχε μεγαλώσει με μία μητέρα που ήταν ψυχρή και αδιάφορη μαζί της, που βρισκόταν συχνότερα έξω από το σπίτι διασκεδάζοντας, από το να βοηθά την Άννα με τις εργασίες του σχολείου. 

Η Άννα ήταν, όμως, η αγαπημένη του επιτυχημένου πατέρα της, που την γέμιζε με δώρα και που την αγαπούσε περισσότερο από τη μικρότερη αδελφή της, η οποία είχε πιο ακαδημαϊκές τάσεις. 

Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι η αρχική στάση της Άννας ως προς την ανταγωνιστικότητα που επιδείκνυε απέναντι στη θεραπεύτριά της ήταν μια πτυχή της μεταβίβασής της προς αυτήν, δηλαδή, συναισθηματικά τη βίωνε της ως τη διανοούμενη αδελφή της, την οποία χρειαζόταν να κατατροπώσει για να διατηρήσει τη θέση της αγαπημένης κόρης στα μάτια του πατέρα της. 

Αυτή φάνηκε να είναι μία αυτόματη συμπεριφορά εκτός της επίγνωσής της. Επίσης, αντανακλούσε την αμηχανία που αισθανόταν για να θαυμάσει τη θεραπεύτρια / αδελφή της για τις πνευματικές της ικανότητες, την οποία η ίδια, όπως αποδείχθηκε, είχε παραμερίσει με οδυνηρό τρόπο για να εξασφαλίσει τη θέση της ως ιδανική γυναίκα για τον ισχυρό σύζυγό της. 

Μέσα από την πρόοδο της θεραπείας, η Άννα άρχισε να ανακαλύπτει βαθύτερες επιθυμίες της. Αυτό έγινε εμφανές όταν προς έκπληξη της θεραπεύτριας της αισθάνθηκε ζήλια για μια άλλη θεραπευόμενη που είδε να βγαίνει από το γραφείο της θεραπεύτριάς της. 

Φαντάστηκε ότι αυτή ήταν πλέον η προτιμώμενη θεραπευόμενη της θεραπεύτριάς της και ότι η ίδια ερχόταν σε δεύτερη θέση. 

Στη διάρκεια της μεταβίβασης, η Άννα θεώρησε τον εαυτό της ως εκτοπισμένο. Αυτή η οδυνηρή αίσθηση ότι ήταν ανεπιθύμητη και δεν ήταν άξια για τη μητέρα της, η οποία ήταν αφανής από την παιδική ηλικία της, είχε τώρα την ευκαιρία να αναδυθεί με ασφάλεια μέσω της φροντιστικής σχέσης θεραπευτή-θεραπευόμενου. 

Τώρα μπορούσε να αναγνωρίσει τα παλιά της συναισθήματα που μόλυναν την τωρινή ζωή της, χωρίς να έχει επίγνωσή για την ύπαρξή τους. 

Το φάντασμα της αδιάφορης μητέρας της είχε επιστρέψει και μέσα από τις επιθυμίες της που τώρα γνώριζε με τη θεραπεύτριά της, μπορούσε να αναγνωρίσει αυτά τα παλιά οδυνηρά συναισθήματα και να τα αφήσει πίσω της, στο παρελθόν. 

Μέσα από αυτή την εμπειρία, μπορούσε να αναγνωρίσει ότι επαναλάμβανε τα βιώματά της με τους άνδρες που αποπλανούσε και μέσα από αυτούς απέκρουε αυτή την απόρριψη αδιαφορίας που είχε ζήσει στα χέρια της μητέρας της. Δεδομένου ότι ήταν πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει αυτόν τον πόνο από το παρελθόν της, δεν χρειαζόταν άλλο τις εξωσυζυγικές σχέσεις της για να επαναλαμβάνουν τη θλίψη της. 

Έτσι έβαλε τέλος σε αυτές. Ήταν σε θέση να αναγνωρίσει και να ανεχτεί την επιθυμία της για τρυφερότητα και ήταν σε θέση να ζητήσει από τον σύζυγό της πιο άμεσα την αγάπη του. 

Στην αρχή, τους ήταν δύσκολη αυτή η αλλαγή στη σχέση τους, αλλά στο τέλος ο σύζυγος εκτίμησε τη μεγάλη ειλικρίνεια της Άννας απέναντί του και η σχέση τους έγινε ακόμα πιο δυνατή. 

Το παρελθόν της Άννας ζούσε εν αγνοία της στο παρόν της. Μέσα από την διερεύνηση της μεταβίβασης, μαζί με τη θεραπεύτριά της, η Άννα ήταν σε θέση να αποκαλύψει συναισθήματα για τα οποία δεν είχε επίγνωση. Αυτό της επέτρεψε να εγκαταλείψει το οδυνηρό παρελθόν της. 

Αν αντιλαμβάνεστε ότι τα μοτίβα της ζωής σας δεν σας προσφέρουν ούτε αυξανόμενη ευχαρίστηση ούτε βαθύτερες σχέσεις, τότε ίσως ζείτε κάτω από τη σκιά επίπονων τραυμάτων από τη νεαρή ηλικία σας. 

Η ψυχαναλυτική αποκάλυψη των ασυνείδητων επιρροών από το παρελθόν μας, μέσω της μεταβίβασης, μπορεί να απελευθερώσει έναν ενθουσιώδη δυναμισμό για ένα πιο δημιουργικό μέλλον. 




Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr 

Η χειρότερη ευχή του κόσμου είναι…!!!!

Ποια είναι η χειρότερη ευχή που μπορείς να πεις σε κάποιον; Είναι μια ευχή που όλοι δίνουμε ο ένας στον άλλον αυτόματα. Χωρίς να το σκεφτούμε. Αυτή την ευχή προβλέπεται να λέμε. Έτσι μάθαμε. 

Εγώ την άκουγα συνέχεια μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο. Οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί μόλις το έπιαναν στα χέρια τους μου έλεγαν: 

«Άντε και εις ανώτερα!» 

«Άντε και στο επόμενο!» 

Δεν ήθελα ούτε να τους ακούω, πρέπει να ομολογήσω. 

«Αφήστε με να απολαύσω τη στιγμή» σκεφτόμουν. «Γιατί να πρέπει πάντα να υπάρχει και κάτι άλλο. Γιατί να μη μας είναι ποτέ αρκετό αυτό που έχουμε; Πάντα εις ανώτερα. Δηλαδή, τώρα που είμαι; Στα κατώτερα;» 

Το βλέπουμε συνεχώς γύρω μας. 

Είσαι σε σχέση; Άντε να μείνετε μαζί. 

Μένετε μαζί; Άντε να παντρευτείτε. 

Παντρευτήκατε; Άντε να κάνετε ένα παιδί. 

Κάνατε ένα παιδί; Άντε να κάνετε και ένα αδερφάκι. 

Κάνατε αδερφάκι; Διάλειμμα για λίγο και μετά άντε να τα παντρέψετε. Και πάμε από την αρχή… 

Οι ευχές μας αντικατοπτρίζουν ένα μόνιμο άγχος της κοινωνίας να μη μείνουμε στάσιμοι. Ένα μόνιμο άγχος να πάμε στο επόμενο. Όταν ευχηθούμε σε κάποιον, μόνιμα ψάχνουμε να του προτείνουμε τον επόμενο στόχο. Να κάνει κι άλλα. Περισσότερα. 

Πότε θα απολαύσουμε άραγε; Πότε θα ευχαριστηθούμε όσα έχουμε πετύχει; Αν ακούσουμε την κοινωνία…Ποτέ! 

Λες και είναι κακό να απολαμβάνεις. Η κοινωνία όμως μάς θέλει παραγωγικούς. Όχι ευτυχισμένους. 

Να μην τρως ποτέ από τα έτοιμα. Άραγε για πότε τα ετοιμάζεις; 

Κι άλλο, κι άλλο 

Την αίσθηση του ανικανοποίητου την έχω ζήσει πολλά χρόνια στο πετσί μου. Παλιότερα περνούσα ατελείωτες ώρες της ημέρας μπροστά στους υπολογιστές των επενδυτικών τραπεζών στο Λονδίνο. Πληρωνόμασταν τα μπόνους στο τέλος του χρόνου και την επόμενη μέρα σχεδιάζαμε πώς θα παίρναμε μεγαλύτερο μπόνους τον επόμενο χρόνο. Αλλιώς θα ήμασταν αποτυχημένοι. 

Ο Michael Jackson, όταν έβγαλε το άλμπουμ Thriller, το άλμπουμ το οποίο ήταν μέχρι πρόσφατα αυτό με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, είχε πει ότι ο επόμενος δίσκος του θα έπρεπε να κάνει τουλάχιστον διπλάσιες πωλήσεις, αλλιώς θα είχε αποτύχει. Όσοι γνωρίζουν την ιστορία του, ξέρουν ότι ο Michael ήταν ένας βαθιά δυστυχισμένος άνθρωπος. 

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον πώς μπορείς ποτέ να είσαι ικανοποιημένος; Δεν μπορείς. 

Η στιγμή που περνάει… 

Ξέρω την παγίδα της διαρκούς ανάγκης για βελτίωση. Γνωρίζω πως αν θέλεις να γίνεσαι ολοένα και καλύτερος τότε αυτή τη στιγμή ουσιαστικά νιώθεις πως δεν είσαι αρκετά καλός. Και αυτή η στιγμή κρατάει για πάντα. 

Γιατί και την επόμενη στιγμή που θα είσαι καλύτερος από την προηγούμενη, θα εστιάζεις στο ότι είσαι χειρότερος από την επόμενη. Δεν έχεις ελπίδα. Θα κυνηγάς συνέχεια τη σκιά σου. 

Και όλο αυτό θα το καθαγιάζεις στο όνομα του ότι πρέπει να βελτιώνεσαι συνέχεια αλλιώς θα είσαι στάσιμος. Ε, και; 
Ο άλλος δρόμος 

Υπάρχει και η άλλη οδός, όμως. Η οδός η οποία προτείνει να βελτιώνεσαι, αλλά μόνο αν θέλεις. Θα βελτιώνεσαι επειδή σου αρέσει η διαδικασία της βελτίωσης. Όχι επειδή «πρέπει» να βελτιώνεσαι. Κάνε αυτό που θέλεις επειδή σου αρέσει αυτό που κάνεις. Όχι για να πετύχεις κάτι. 

Δε χρειάζεται να πετύχεις τίποτα για να αξίζεις. Είσαι άνθρωπος. Αρκεί. Και σου αξίζει και να απολαμβάνεις. 

Ταξίδεψε για τη χαρά του ταξιδεύειν. Όχι για να φτάσεις κάπου. Αναγκαστικά θα πετύχεις πολλά με αυτόν τον τρόπο, όπως και θα φτάσεις σε πολλούς προορισμούς όταν ταξιδεύεις. Πόσο πιο απολαυστικό θα είναι όμως το ταξίδι αν απολαμβάνεις τη διαδικασία; 

Πόσο ομορφότερη και γεμάτη νόημα θα είναι η ζωή σου αν αντλείς ευχαρίστηση από ό,τι κάνεις και δεν το κάνεις μόνο για να πετύχεις κάτι άλλο; 

Είναι οκ και να απολαμβάνεις. Το δικαιούσαι. Η ευτυχία δεν είναι στο περισσότερο, γιατί το περισσότερο δεν έχει σταματημό. Δε χρειάζεται να φτάσεις στα όριά σου. Αν θέλεις μπορείς να τα φτάσεις. Αλλά δεν πρέπει. Μην ακούς τον Καζαντζάκη που έλεγε «φτάσε όπου δεν μπορείς». Ήταν και αυτός ένα βαθιά δυστυχισμένος άνθρωπος. 
Αν θέλεις να φτάσεις όπου δεν μπορείς, τότε φτάσε. Μια χαρά. Αλλά δεν χρειάζεται να το κάνεις. Δεν πρέπει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου για να αξίζει η ζωή σου. 

Η ευτυχία είναι στον τρόπο που αντιμετωπίζεις τη ζωή. Όχι στο που θα φτάσεις και στο τι θα πετύχεις. 

Ας αλλάξουμε τις ευχές μας λοιπόν. Την επόμενη φορά που κάποιος θα σου πει ότι πέτυχε κάτι μην πεις “Εις ανώτερα“. Πες: “Μπράβο! Να το απολαύσεις!” “Να το χαρείς!” “Το προσπάθησες πολύ, σου αξίζει!”. 

Προσπάθησε και δες τη ζωή σαν ένα χορό. Το νόημα του χορού δεν είναι να φτάσεις κάπου, αλλά να χορέψεις. 

Ας χορέψουμε λοιπόν! 





ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΑΜΟΥΡΗΣ 
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Να τι κάνει η αγάπη στο σώμα μας σύμφωνα με την επιστήμη...!!!!

Όλοι γνωρίζουν ότι η αγάπη μας κάνει να νιώθουμε καλά, αλλά ξέρατε ότι υπάρχει μια πραγματική επιστήμη που το επιβεβαιώνει, πίσω από αυτό; 

Θα θέλαμε να σας δείξουμε μερικά από τα πιο εκπληκτικά και επιστημονικά αποδεδειγμένα αποτελέσματα που έχει η αγάπη στο μυαλό και το σώμα σας. 

Η αγάπη είναι μια φυσική ανακούφιση του πόνου. 
                                   © Shutterstock

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγκαλιές μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ωκυτοκίνη, (χημική ουσία στον εγκέφαλο που δημιουργεί την αίσθηση ηρεμίας και της εγγύτητας) που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς 10-20 δευτερολέπτων, μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον πόνο, ειδικά τους πονοκεφάλους. 

Επιπλέον, κοιτάζοντας μια φωτογραφία του αγαπημένου σας προσώπου αυξάνει το όριο αντοχής σας και μειώνει τον πόνο (έως 40% σε μέτριες περιπτώσεις και σε 15% σε σοβαρές). Ο εγκέφαλός μας συνδέει την εικόνα του συντρόφου μας με μια ευχάριστη διάσπαση που καθιστά οποιοδήποτε είδος πόνου πιο υποφερτό, ενεργώντας ως αναλγητικό. 

Από μια διαφορετική οπτική γωνία, οι επιστήμονες έχουν επίσης αποδείξει ότι η σεξουαλική διέγερση και ιδιαίτερα οι οργασμοί κάνουν μεγάλη δουλειά στο να εμποδίζουν τον πόνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για χρόνιο πόνο στην πλάτη, συμπτώματα αρθρίτιδας και κράμπες. 

Η αγάπη φροντίζει την καρδιά σας 

Μελέτες δείχνουν ότι οι εκφράσεις αγάπης μειώνουν την καρδιακή συχνότητα στο μισό. Αυτό είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό σε καταστάσεις άγχους και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μακροπρόθεσμα. 

Εκτός αυτού, η ωκυτοκίνη – γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης και ένα από τα πιο εκπληκτικά μόρια στον κόσμο – μειώνει το στρες, μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει την τακτική και κοινωνική ανησυχία, ενισχύει την αυτοεκτίμηση και μας βοηθά να αποφύγουμε και να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη. 

Η αγάπη βοηθά το σώμα σας να καταπολεμά τις ασθένειες 

Οι χειρονομίες που σχετίζονται με την αγάπη, από την κράτηση των χεριών στη σεξουαλική δραστηριότητα, αυξάνουν την παραγωγή ενδορφινών οι οποίες με τη σειρά τους ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 

Ομοίως, τα άτομα με προβλήματα που αισθάνονται αγάπη, έχουν μια πολύ καλύτερη απάντηση στη θεραπεία και ένα ισχυρότερο κίνητρο για την καταπολέμηση των ασθενειών. 

Η αγάπη αντιμετωπίζει την αϋπνία 
                                © depositphotos

Οι ορμόνες της αγάπης (οξυτοκίνη και ενδορφίνες) αναστέλλουν την απελευθέρωση της κορτιζόλης, η οποία είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για το άγχος και με τη σειρά της, προάγει φυσικά καλύτερη ανάπαυση. Επίσης, η “ορμονική αναδιάταξη” της αγάπης είναι, επιστημονικά αποδεδειγμένα, μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για έναν καλό ύπνο. 

Η αγάπη μειώνει την πιθανότητα εξάρτησης και μειώνει τα συμπτώματα στέρησης 

Τα οπιούχα, η κοκαΐνη, η νικοτίνη, το αλκοόλ είναι τόσο εθιστικά επειδή επηρεάζουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στο σώμα μας. Η ντοπαμίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ξαφνική αίσθηση ευχαρίστησης και ευφορίας. 

Η παρηγοριά λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, εκτός από την ντοπαμίνη, ενισχύει επίσης την απελευθέρωση της τεστοστερόνης και της ωκυτοκίνης, η οποία αποτελεί τον καλύτερο συνδυασμό για την αποφυγή και την καταπολέμηση του εθισμού. 

Με άλλα λόγια, η αγάπη γεμίζει τη ζωή σας με την ευχαρίστηση και την έκσταση που χρειάζεστε. Αλλά ταυτόχρονα, η αίσθηση της αγάπης όταν καταπολεμάτε τον εθισμό, σας βοηθά κυριολεκτικά να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα στέρησης και να μειώσετε τους πόθους σας. 

Η αγάπη προωθεί τη μακροζωία 
                            © Vivendi Entertainment

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι σε σημαντικές σχέσεις, ειδικά στον γάμο, αισθάνονται πιο υγιείς και επωφελούνται από έναν υγιή τρόπο ζωής (συμπεριλαμβανομένων των επιλογών των τροφίμων, τα κανονικά γεύματα, την καλύτερη ανάπαυση, το λιγότερο άγχος κλπ.). 

Όταν κάποιος είναι ζευγάρι, βοηθά τους ανθρώπους να μην είναι τόσο επιρρεπείς και να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις πιο γρήγορα. Αυτό έχει αποδείξει, βασικά, ότι οι άνθρωποι που είναι ερωτευμένοι και σε μια σχέση τείνουν να ζουν περισσότερο. 

Η αγάπη είναι θεραπεία 

Οι άνθρωποι καταφεύγουν στη θεραπεία για πολλούς λόγους, αλλά τις περισσότερες φορές είναι επειδή θέλουν να ακουστούν και να τους καταλάβει κάποιους. Από όλους τους ειδικούς στον κόσμο, το πρόσωπο που είναι πιο ικανό και διαθέσιμο για να σας προσφέρει μια αποτελεσματική “θεραπεία”, είναι ο άνθρωπος που αγαπάτε. 

Η υποστήριξη και η στοργή των συντρόφων σας είναι τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, το κύριο (και μερικές φορές το μοναδικό) «φάρμακο» με το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσετε τις φοβίες σας, την κατάθλιψη, τις κοινωνικές ανησυχίες και, τέλος, τη φυσική σας κατάσταση. 

Η αγάπη και οι σημαντικές σχέσεις δεν συμβαίνουν μόνο σε μας. Επιλέγουμε να αγαπάμε, να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας, να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά και τελικά επιλέγουμε να είμαστε ευτυχείς και να μένουμε υγιείς. 

Ο μεγάλος ψυχολόγος Ρόμπερτ Στέρνμπεργκ λέει ότι «Χωρίς έκφραση, ακόμη και η μεγαλύτερη από τις αγάπες μπορεί να πεθάνει». Με αυτό το πνεύμα, ανοίξτε την καρδιά σας και δείξτε την αγάπη σας, γιατί αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επωφεληθείτε περισσότερο από αυτήν. 




Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Ξόδεψε τα χρήματά σου σε εμπειρίες, όχι σε αντικείμενα...!!!!


Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά! 
Κάπως μαγικά περίσσεψε ένα 50ευρο στο τέλος της εβδομάδας και αναρωτιέσαι: Λες να είναι η στιγμή να πάρω την μπλούζα που είχα σταμπάρει τελευταία ή μήπως να κάνω ένα μάθημα ιππασίας που νομίζω ότι θα μου αρέσει; Η μπλούζα θα μου μείνει αλλά το μάθημα είναι μόνο μια ώρα, σκέφτεσαι… 

Αν το κριτήριό σου είναι ποια επιλογή θα σε κάνει πιο ευτυχισμένη/ο, η απάντηση της θετικής ψυχολογίας είναι ξεκάθαρη. 

Είναι ώρα για να βγάλεις το… άτι σου! 
Να το γιατί… 

1. Είναι λιγότερο πιθανό να συγκρίνουμε εμπειρίες με εμπειρίες άλλων ανθρώπων, αφού η κάθε μια είναι μοναδική για εμάς. Τη βιώνουμε με το δικό μας προσωπικό τρόπο. Η μπλούζα όμως είναι περισσότερο συγκρίσιμη με μια πιο ακριβή/ωραία/φανταχτερή/σοβαρή μπλούζα και η σύγκριση αυτή μπορεί να μας μειώσει σημαντικά την απόλαυση. 

2. Δεν συγκρίνονται εύκολα οι εμπειρίες, οπότε μια «λάθος» επιλογή σε πειράζει λιγότερο στο μέλλον. Πήγες στο μάθημα και δεν πέρασες καλά. Σε λίγο θα το έχεις ξεχάσει. Η μπλούζα όμως θα παραμένει στο συρτάρι σου, κάνοντάς σε να αναρωτιέσαι κάθε φορά που το ανοίγεις: «Μα, τι σκεφτόμουν όταν την αγόραζα…» 

3. Οι εμπειρίες είναι από τη φύση τους πιο κοινωνικές. Συνδεόμαστε με άλλους και έτσι περνάμε πολύ καλύτερα σαν κοινωνικά όντα που είμαστε. 

4. Τα αντικείμενα παλιώνουν. Οι εμπειρίες ωριμάζουν. Μετά από ένα χρόνο η μπλούζα θα έχει παλιώσει. Δε θα σου αρέσει πια. Θα την έχεις βαρεθεί. Το μάθημα ιππασίας όμως θα το φτιάχνεις όλο και καλύτερο στη μνήμη σου. 

«Μα τι ωραία είχα περάσει. Είχε πολύ γέλιο ο εκπαιδευτής!» θα ξεχνάς το ζόρι που ένιωθες για να ανέβεις και το πόσο άβολα αισθανόσουν. Η μνήμη θα ανακαλεί μόνο τα ευχάριστα. Μπορείς να τις ανακαλείς ανά πάσα στιγμή στο μέλλον και να νιώθεις ευτυχισμένος που τις έκανες. 

5. Είναι πιθανότερο να ταυτιστούμε με τις εμπειρίες μας και λιγότερο πιθανό να θέλουμε να τις αλλάξουμε. Η μπλούζα είναι απλώς ένα ρούχο. Ένα κινητό είναι απλά ένα gadget. Αν όμως ξοδέψεις χρήματα για ιππασία μπορεί σιγά σιγά να γίνεις μια ιππεύτρια/ ένας ιππέας. 

Να αντλείς μεγάλη ικανοποίηση από αυτό και να εντρυφείς με αυξανόμενο ρυθμό στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Να ψάχνεις που μπορείς να πας διακοπές για να ευχαριστηθείς το άλογο περισσότερο. 

6. Οι εμπειρίες μπορούν να φέρουν προκλήσεις και περιπέτεια. Αν αρχίσεις και ασχολείσαι συστηματικά με την ιππασία (το τένις, το trekking, το surfing, τη ραπτική) μετά μπορεί να βρεθείς σε περιβάλλοντα άγνωστα, στη φύση, σε συνθήκες πρωτόγνωρες για σένα. Μπορεί να νιώσεις την πρόκληση να φτιάξεις εσύ την πρώτη σου μπλούζα! 

Το σκορ είναι ξεκάθαρο: Εμπειρίες – Αντικείμενα 6-0! 
Αν ψάχνεις για ιδέες ως προς το είδος των εμπειριών στο οποίο θα μπορούσες να «επενδύσεις», τότε μια έρευνα, που έγινε πάνω σε ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν στα πρόθυρα του θανάτου, μπορεί να σου δώσει μερικές ιδέες. 

Οι άνθρωποι αυτοί είπαν ότι θα ήθελαν να είχαν ξοδέψει περισσότερα χρήματα σε πάρτυ ή για να απολαύσουν την τέχνη ή για να μάθουν νέες δεξιότητες και γνώσεις. Εναλλακτικά δήλωσαν ότι θα ήθελαν να είχαν δουλέψει εθελοντικά σε ένα νοσοκομείο ή σε ένα άσυλο ζώων. 

Για τους λόγους αυτούς, αν είσαι τυχερή/ός και σου περισσεύει το 50ευρο αυτό, μην το μετατρέψεις σε άλλο ένα άψυχο αντικείμενο. Κάν’το ζωή! Μετέτρεψέ το σε μια δραστηριότητα που θα μείνει μαζί σου για πάντα. Που θα γίνει κομμάτι του ποιος είσαι. Που θα γίνει εσύ.




ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΑΜΟΥΡΗΣ 

Ό,τι σε ενοχλεί…το έχεις...!!!!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά! 
Τι γίνεται όταν κάποιος μας σπάει τα νεύρα; Συνήθως θέλουμε να τον αποφύγουμε ή να τον κάνουμε να αλλάξει. 

Ίσως να υπάρχει και μια άλλη οπτική, που θα μπορούσε να αλλάξει εμάς. 

Είμαι και μαθηματικός και οι μαθηματικοί δουλεύουμε με αξιώματα. Ένα αξίωμα που θεωρώ ότι ισχύει στις ανθρώπινες συμπεριφορές είναι πως ό,τι σε ενοχλεί το έχεις (ή υποσυνείδητα θα ήθελες να το έχεις). Είναι αυτό που λένε ότι οι άλλοι είναι καθρέπτης μας. 

Ας το δούμε στην πράξη μέσα από παραδείγματα :

Ο πολυλογάς 
Αν είσαι σε μια παρέα και έρθει ένας πολυλογάς, τότε αν σε ενοχλήσει πολύ, είναι πολύ πιθανό να είσαι κι εσύ άνθρωπος που μιλάς πολύ και ο άλλος σου παίρνει το χώρο. Ή μπορεί να έχεις μάθει από μικρός πως δεν είναι σωστό να μιλάμε πολύ σε μια παρέα και ενώ θέλεις να μιλήσεις καταπιέζεσαι. 

Θα σκεφτείς «πώς τολμάει αυτός και φέρεται έτσι». Αν δεν είσαι πολυλογάς και δεν πιστεύεις ότι ο άλλος δεν πρέπει να μιλάει πολύ, τότε η συμπεριφορά του άλλου μπορεί να σου φανεί είτε ελαφρώς ενοχλητική, είτε αδιάφορη, είτε και ανακουφιστική που σε βγάζει από τη δύσκολη θέση να μιλάς εσύ. 

Ο τακτικός 
Αν είσαι πολύ τακτικός και σου τη σπάει όταν βλέπεις κάποιον ακατάστατο, τότε αυτό ίσως είναι μια πολύ ασφαλής ένδειξη ότι κάπως σου έχει επιβληθεί να είσαι τακτικός. Ίσως μέσα σου να ήθελες να μπορείς καμιά φορά να αφήσεις και καμιά κάλτσα στο πάτωμα. 

Αλλά το έχεις απαγορέψει από τον εαυτό σου. Έτσι το απαγορεύεις και σε κάποιον τρίτο και εκνευρίζεσαι. Αν ήσουν τακτικός από δικιά σου επιλογή, θα έλεγες «εμένα μου αρέσει η καθαριότητα, εσύ είσαι πιο τσαπατσούλης, τι να γίνει τώρα. Δε μου αρέσει η ακαταστασία σου αλλά δεν εκνευρίζομαι κιόλας». Σου αναγνωρίζω το δικαίωμα να είσαι ακατάστατος. 

Ο αναποφάσιστος 
Αν σε εκνευρίζει όταν κάποιος δεν παίρνει πρωτοβουλίες και δεν μπορεί να πάρει μια απόφαση, τότε μάλλον είσαι κι εσύ αναποφάσιστος και διστάζεις να προχωρήσεις. Σε δυσκολεύει αυτό το χαρακτηριστικό σου και έτσι το καταδικάζεις και στους άλλους. Αν δεν ήσουν αναποφάσιστος τότε πιθανώς δε θα σε ενοχλούσε τόσο το χαρακτηριστικό του άλλου. 

Ο αχάριστος 
Αν σε εκνευρίζει απίστευτα η αχαριστία στους ανθρώπους γιατί εσύ είσαι πολύ δοτικός και «σωστός», τότε κάπως σου έχει επιβληθεί να είσαι «σωστός» και πιστεύεις ότι έτσι πρέπει να είναι οι άνθρωποι. Έτσι έχτισες την αυτοεικόνα σου. Πιθανώς κατά βάθος να ήθελες να είσαι κι εσύ καμιά φορά πιο «παρτάκιας» αλλά σου το έχεις απαγορέψει. 

Οπότε το απαγορεύεις και στους άλλους, διαμορφώνοντας την πεποίθηση ότι οποιαδήποτε τέτοια πράξη τους κάνει κακούς ανθρώπους. Αν είσαι «σωστός» επειδή σου αρέσει, τότε όταν δεις έναν παρτάκια, θα πεις «εμένα δε μου αρέσει, αλλά εσύ κάνε ό,τι νομίζεις». 

Ο ημιμαθής 
Εμένα με εκνευρίζει πολύ όταν κάποιος λέει κάτι χωρίς να το καταλαβαίνει 100%. Λόγια του αέρα, όπως πολλοί γκουρού εκεί έξω αραδιάζουν. Πχ «για όλα φταίει το Εγώ», «Διώξε τους τοξικούς ανθρώπους», «Ψάξε την Αλήθεια και το Φως» και άλλα τέτοια. Αυτό συμβαίνει επειδή μου έχω επιβάλει να ψάχνω όσο μπορώ ό,τι λέω και δεν δίνω στον εαυτό μου το δικαίωμα να κάνει λάθος. 

Πρέπει να είμαι «σωστός» (επίσης μου τη σπάνε και οι ξερόλες! Χμμμ). Ζηλεύω πραγματικά καμιά φορά τους ανθρώπους που δίνουν το δικαίωμα στον εαυτό τους να πει κάτι χωρίς πολλή σκέψη. 

Είναι εξαντλητικό να ψάχνεις ό,τι λες και να μαλώνεις τον εαυτό σου αν δεν κάνει κάτι καλά. Αν δεν είχα αυτό το κόλλημα θα ήμουν πιο χαλαρός με τον εαυτό μου και με τους άλλους. Όποτε το θυμάμαι χαλαρώνω και λέω καμιά κουβέντα παραπάνω. Αλλά φυσικά ξεχνιέμαι πολλές φορές. 

Μια φίλη μου πήγε σε ένα σεμινάριο αυτογνωσίας. Τους είπαν: Δείτε ποιο άτομο σας εκνευρίζει εδώ μέσα. Έτσι είστε κι εσείς. 

Το δοκίμασα κι εγώ. Ισχύει… 

Μεταμόρφωση 
Κατανοώντας αυτή τη βασική αρχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μπορούμε να μεταμορφώσουμε την εμπειρία που βιώνουμε όταν κάποιος μας σπάει τα νεύρα. 

Αντί να εστιάσουμε στο ενοχλητικό χαρακτηριστικό του άλλου, μπορούμε να εστιάσουμε στον εαυτό μας. 

Γιατί με ενοχλεί τόσο αυτή η συμπεριφορά; 

Ποιο δικό μου συναίσθημα αγγίζει; 

Πώς φέρομαι κι εγώ έτσι ή πώς μου έχω απαγορέψει να φέρομαι έτσι; 

Αν πχ σε εκνευρίζει αυτό το άρθρο και σε κάνει να νιώθεις πως φταις σε κάτι, τότε πιθανώς μέσα σου να πιστεύεις πως φταις σε κάτι. 

Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ενοχλητικές συμπεριφορές από μόνες τους, πιθανώς. Όπως λέω στο νέο μου βιβλίο όμως, ό,τι μας γεννάει πολύ έντονο συναίσθημα, υπακούει στο δεύτερο μαθηματικό αξίωμα των ανθρώπινων σχέσεων. 

Έντονο συναίσθημα = παιδικό ερέθισμα. 

Για να μας δημιουργείται έντονη δυσαρέσκεια από μια κατάσταση, τότε κάτι πυρηνικό ενεργοποιείται μέσα μας. Δεν έχει να κάνει με το εδώ και τώρα. 
Δύσκολο αλλά αξίζει 
Δεν είναι εύκολο να κάνουμε αυτή τη στροφή. Προτιμάμε να μείνουμε στο στάδιο του να κατηγορήσουμε τον άλλον γι αυτό που κάνει. Είναι πιο βολικό να φταίνε οι άλλοι. Απόλυτα κατανοητό. Κι εγώ το κάνω πολλές φορές. 

Κι όμως, αν κάνουμε αυτόν τον πολύ απλό συλλογισμό, θα καταφέρουμε να δείξουμε περισσότερη συμπόνοια και κατανόηση τόσο σε εμάς όσο και στους άλλους. Θα αντιληφθούμε ότι όλοι από τα ίδια πράγματα ταλαιπωρούμαστε. Δεν είμαστε μόνοι μας στον αγώνα μας. 

Δεν είμαστε κι εμείς καλύτεροι. Όλοι μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες. 

Ας χρησιμοποιήσουμε αυτές τις καταπληκτικές ευκαιρίες για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον εαυτό μας. Ας κοιτάξουμε πέρα από το θυμό μας και ας πάρουμε το πολύτιμο δώρο που μας προσφέρουν άθελά τους αυτοί οι εκνευριστικοί άνθρωποι. 

Τη γνώση του εαυτού μας! 




ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΑΜΟΥΡΗΣ