Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

15 σημάδια ότι σε θεωρεί δεδομένη και τι πρέπει να κάνεις ;

Μήπως η σχέση σας βρίσκεται σε κάποιο περίεργο σημείο; Μήπως κάποια πράγματα μοιάζουν αυτονόητα και αυτό έχει κόστος; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τα σημάδια που δείχνουν ότι σε θεωρεί δεδομένη και κάτι πρέπει να κάνεις για αυτό, αν αυτή η σχέση σε ενδιαφέρει. 

Είναι φορές που αναρωτιέσαι για τη συμπεριφορά του συντρόφου σου καθώς αισθάνεσαι ότι δεν σε υπολογίζει και τόσο πολύ; Νιώθεις πως είναι σίγουρος για σένα και θεωρεί πως πάντα θα είσαι εκεί για αυτόν ό,τι και αν σου κάνει, όπως και αν σου φερθεί; Μήπως σε θεωρεί δεδομένη; 

1. Δεν τον ενδιαφέρει η γνώμη σου, ούτε και το τι πιστεύεις εσύ, τι σου αρέσει ενώ κάποιες φορές βλέπεις ότι η γνώμη άλλων μετράει περισσότερο. 

2. Δεν λειτουργείτε από κοινού, ως ζευγάρι. Μόνος του αποφασίζει και για τους δυο σας, άλλες φορές σε περικλείει και άλλες όχι. Συνήθως εσύ απλά …ακολουθείς! 

3. Αποφασίζει εκείνος και για εσένα και ας ξέρει πως δεν σου αρέσει για παράδειγμα η ταινία που σε πάει να δείτε. 

4. «Αν σου αρέσει», είναι η απάντησή του συνήθως αν εκφράσεις τη δυσαρέσκειά σου. 

5. Σε θυμάται όταν θέλει κάτι, όταν είναι μόνος του για παράδειγμα ή όταν δεν έχει να κάνει κάτι καλύτερο. 

6. Δεν σε περιλαμβάνει στα μελλοντικά του σχέδια με την δικαιολογία ότι «εννοείται πως είσαι και εσύ μέσα», χωρίς βέβαια να ρωτηθείς αν συμφωνείς, αν σου αρέσει, κλπ. 

7. Δεν ενδιαφέρεται για το πώς αισθάνεσαι, τον νιώθεις αδιάφορο στο δικό σου συναίσθημα. 

8. Δεν είναι εκεί όταν τον έχεις ανάγκη, βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες. 

9. Παραμελεί την εμφάνισή του όταν είναι μαζί σου ενώ όταν βγαίνει με φίλους του είναι πιο προσεγμένος. 

10. Δεν κάνετε πράγματα οι δυο σας, λέγοντας «είμαστε τόσο καιρό μαζί…» και για εκπλήξεις, ούτε λέξη! 

11. Δεν σε φλερτάρει. 

12. Δεν βγαίνετε οι δυο σας. 

13. Παίζει διαρκώς με το κινητό του όταν είστε μαζί. 

14. Το σεξ έχει αρχίσει και γίνεται μονότονο και χωρίς παιχνίδια προκαταρκτικά. 

15. Όταν νιώθει πως …σε χάνει, ξαφνικά τρέχει από πίσω σου και εκδηλώνει το ενδιαφέρον του!!! 

Αν λοιπόν αισθάνεσαι πως αρκετά από τα παραπάνω ισχύουν στη σχέση σου, μάλλον χρειάζεται να κάνεις κάτι να τον …ξεβολέψεις! Η αλήθεια είναι πως όταν κάποιος σε θεωρεί δεδομένη, τότε είναι σαν να έχει δέσει το γάιδαρό του και δεν πολυασχολείται, μέχρι που θα νιώσει πως ο γάιδαρος μπορεί να λυθεί και να τον χάσει! 




Τι φανερώνει ότι βουλιάζετε σε μια σχέση που δεν σάς αξίζει ;


Οι ισορροπίες είναι λεπτές! Σε μια σχέση, είτε μιλάμε για γάμο είτε για κάτι πιο χαλαρό, ανεξαρτήτως διάρκειας η χημεία πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί απατηλή. 

Ποια είναι, λοιπόν, τα σημάδια που φανερώνουν πως μια σχέση οδεύει προς το τέλος της, έχοντας καταντήσει ανθυγιεινή και για τους δύο; 

Υποστήριξη 
Όταν συνειδητοποιείτε ότι στα δύσκολα ζητήματα που προκύπτουν, είτε πρόκειται για επαγγελματικά είτε για συναισθηματικά προβλήματα, ο σύντροφός σας δεν είναι το πρώτο άτομο στο οποίο θα προστρέξετε για βοήθεια, τότε τα πράγματα κάπως έχουν αρχίσει να μην σάς καλύπτουν. 

Κοινωνικές συναναστροφές 
Όταν παρατηρείτε ότι ο σύντροφός σας έχει πάψει πλέον να επιθυμεί να τον συνοδεύσετε σε οικογενειακές, επαγγελματικές ή φιλικές συναντήσεις του, τότε, ίσως να έχει πάρει ήδη τη… δύσκολη απόφαση του χωρισμού και βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας. Αυτό, βέβαια, ισχύει εάν προηγουμένως επέμενε να τον συνοδεύσετε. 

Τα αμοιβαία οφέλη 
Όταν έχει περάσει εύλογο χρονικό διάστημα και συνειδητοποιείτε ότι δεν έχετε επωφεληθεί σε κανέναν τομέα από τη σχέση σας με τον σύντροφό σας. Εάν δεν έχετε υιοθετήσει καμία συνήθειά του, όταν δεν έχετε μάθει τίποτα από όσα τον/την απασχολούν, τότε μάλλον βρίσκεστε σε μια ανθυγιεινή σχέση που δεν σάς προσφέρει απολύτως τίποτα, παρά μόνο θρέφει τον εγωισμό σας. 

Οι αμοιβαίες… καταστροφές 
Αντίθετα, εάν παρατηρήσετε ότι έχετε υιοθετήσει όλες τις αρνητικές συνήθειες του/της συντρόφου σας ή εάν αμοιβαία έχετε βουλιάξει στην ανία και την πλήξη, έχετε αρχίσει το κάπνισμα, το ποτό ή οποιαδήποτε άλλη κακή συνήθεια, τότε μάλλον η σχέση σας περισσότερο καταστροφική παρά ευεργετική είναι. 

Οι επικρίσεις 
Φράσεις όπως «μού αρέσεις έτσι ακριβώς όπως είσαι» κ.ο.κ., έχουν πλέουν αντικατασταθεί από άλλες που επισημαίνουν τις αδυναμίες σας και τα αρνητικά σας στοιχεία, τότε μάλλον έχει εξασθενίσει το… αίσθημα. «Δείχνεις ταλαιπωρημένος», «Είναι καιρός να αρχίσεις γυμναστήριο» και άλλα τέτοια, είναι σημάδια που μάς δείχνουν την έξοδο. 

Η αυτοεκτίμηση 
Όταν αισθάνεστε χειρότερα με τον εαυτό σας σε σχέση με την περίοδο που υπήρξατε αδέσμευτοι, τότε αυτό είναι ένα άλλο σημάδι που φανερώνει πως, δυστυχώς, έχετε βουλιάξει σε μια ανθυγιεινή σχέση. Το να θεωρήσετε πως γι’ αυτό δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο σύντροφός σας θα είναι λάθος, καθώς εάν σκέφτεστε τα πάντα λογικά, τότε μάλλον το έτερόν σας ήμισυ σάς έχει δώσει σημάδια για να αισθάνεστε ανασφαλείς. 

Η απειλή 
Όταν αισθάνεστε ότι μια πιθανή άρνησή σας για ένα καθημερινό ζήτημα, όπως λόγου χάρη μια τυπική έξοδος, θα επιφέρει αυτόματα και τη διάλυση της σχέσης, τότε κάθε άλλο παρά ασφαλής είναι η σχέση αυτή. Εάν φοβάστε ότι με το παραμικρό ο σύντροφός σας θα σάς εγκαταλείψει, τότε ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση. 

Αυτά είναι τα κυριότερα σημάδια που φανερώνουν ότι βρίσκεστε σε μια αρκετά στάσιμη σχέση που θα διαλυθεί ανά πάσα στιγμή. Υπάρχουν τρόποι να σώσετε αυτή τη σχέση; Κι αν ναι, ποια στρατηγική χρειάζεται; 




Περνάς δύσκολα, σε βλέπω. Θυμήσου ...!!!!


Περνάς δύσκολα, σε βλέπω. Σε έχω δει να δακρύζεις όταν ήθελες ουρλιάζοντας φτάνει πια να φωνάξεις. Σε άκουσα στην τρεμάμενη φωνή σου όταν όλους γύρω σου τους διαβεβαίωνες ότι όλα πάνε καλά, γιατί έτσι έχεις μάθει να το καταπίνεις.

Αυτήν την ώρα, η έκφραση όλα θα πάνε καλά ακούγεται τόσο χαζή! Ίσως και όλες οι φράσεις μάταιες να είναι. Στάχτη στα μάτια θα ρίξουν και τη φωτιά δεν μπορούν να τη σβήσουν.

Ζήσε αγαπημένη μου καρδιά τη στιγμή σου αυτή! Όπως την έχεις ζήσει και πολλές άλλες φορές στο παρελθόν! Τότε που πάλι πίστευες πως φτάνει, αλλά δεν έφτανε, και αυτό το δεν έφτανε σου μεγάλωσε τα φτερά και σε έμαθε να πετάς. 

Ναι, ίσως τώρα να θεωρείς πάλι πως δεν μπορείς να πετάξεις, μα έχει διαφορά το να μην ξέρεις να πετάς από το να είσαι σε ένα προσωρινό κλουβί, επειδή τώρα πια έχεις φτερά.

Θυμήσου πως παλαιότερα πάλι θεωρούσες ότι φυλακισμένο ήσουν, μέχρι να καταλάβεις ότι χρειαζόταν απλά να αφήσεις τη μεγαλοσύνη σου να εκφραστεί ώστε να μην σε χωράει κανένα κλουβί μέσα του. 

Έχε στο νου σου, ότι τα κλουβιά πάντοτε φτιάχνονται για το μέγεθος των φτερών που θέλουν να φυλακίσουν. Αν μεγαλώσουν και άλλο τα φτερά σου, κλουβί δεν θα βρεθεί να σε προβληματίζει.

Ναι, βλέπεις βουνό το πρόβλημα. Και ίσως έτσι να είναι. Από την κορυφή των βουνών όμως απολαμβάνεις την καλύτερη θέα και αναπνέεις τον καθαρότερο αέρα. Στα ριζά του βουνού, είναι μουχλιασμένη η ανάσα. Για αυτό, συμβουλές δεν έχω να σου δώσω, μόνο να σου υπενθυμίσω :

Θυμήσου από πού έχεις έρθει, και ποιους αγώνες έχεις κερδίσει. Νικητής πάντα στεφόσουν, αλλιώς δεν θα ήσουν σήμερα εδώ. Είσαι της φύσης πλάσμα μοναδικό.

Θυμήσου ότι το δάκρυ το έχεις ξαναχύσει, και αυτό σου καθάρισε τη ματιά έτσι ώστε να δεις καλύτερα το μονοπάτι σου και να ακούσεις με περισυλλογή την καρδιά σου.

Θυμήσου ότι αν και είχες απώλειες, πάντα στο τέλος το όφελος ήταν να ξεκαθαρίσεις καλύτερα το περιβάλλον γύρω σου. Δεν χρειάζεται πάντα να κουβαλάς μαζί σου τόσο παρελθόν. Κοιτάζοντας πίσω, δεν πηγαίνεις μπρος.

Θυμήσου πόσο μεγάλωσες μέσα από τα προβλήματα. Πόσο σοφός έγινες, πόσο έμπειρος, και πόσο έμαθες να διεκδικείς αντί να μεμψιμοιρείς. Είσαι σήμερα εδώ, γιατί κάποτε απαίτησες και όχι γιατί ονειροπολούσες.

Θυμήσου ότι η σημερινή σου θέση που έφερε και το πρόβλημα, ίσως κάποτε να ανήκε στα μεγάλα σχέδια που είχες για τη ζωή, αλλά ίσως δεν είχες σκεφτεί καλά και όλες τις παραμέτρους αυτού του σχεδίου.

Θυμήσου ότι οι πρόγονοί σου ξεπέρασαν τα δικά τους προβλήματα με πολύ λιγότερα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους και χωρίς εφόδια έχτισαν τον κόσμο που σήμερα απολαμβάνεις, γιατί τα τότε προβλήματα τους γιγάντωσαν αντί να τους σπάσουν και ανάγκασαν τη ζωή αντί αυτή να τους αναγκάσει.

Θυμήσου ότι με κάθε σου πρόβλημα, επαναπροσδιορίζεις τη θέση σου αλλάζοντας τη ροή στο ρολόι του σύμπαντος καθώς και αυτό μαθαίνει από αυτό που εσύ μαθαίνεις. Βλέποντάς σε οι επόμενες γενιές, έχουν ήδη χτίσει πάνω σε καλύτερες βάσεις τα θεμέλιά τους.

Θυμήσου τέλος, ότι αυτοί που δεν έχουν καθόλου προβλήματα, βρίσκονται δυο μέτρα κάτω από τη γη, ενώ εσύ έχεις τη μεγάλη ευκαιρία ακόμα να μπορείς να πετάς.




Η δύναμη του να λέμε ''έναν καλό λόγο'', χωρίς λόγο...!!!!

Όταν «λέω καλά λόγια» στους άλλους, το μυαλό μου γεννά φωτεινές σκέψεις και η καρδιά μου καλλιεργεί ζεστά συναισθήματα.

Έτσι ο πρώτος που ωφελείται είμαι εγώ!

Μου είναι αδύνατον να υπολογίσω τις επιπτώσεις που έχει αυτή η πρακτική στους άλλους· αλλά ακόμα κι αν αποδεικνυόταν ότι δεν έχει κάποιο όφελος για αυτούς (κάτι που διαψεύδεται από πολλές μελέτες – για παράδειγμα, σε σχέση με τη δύναμη της προσευχής από απόσταση), το αποτέλεσμα που έχει πάνω μου είναι πολύ πειστικό και αρκεί από μόνο του για να με παρακινήσει να συνεχίσω.

Σας καλώ λοιπόν να κάνετε σκόπιμα μια δοκιμή. Βγείτε από το σπίτι σας και κάντε μια βόλτα για δέκα λεπτά, με μοναδικό σκοπό να απευθύνετε σιωπηρά τα καλά σας λόγια σε κάθε άτομο που συναντάτε. 

Δοκιμάστε το και δείτε πώς θα αισθάνεστε όταν γυρίσετε. Μην πιστεύετε ούτε τον Pierre ούτε εμένα: αξιοποιήστε εσείς οι ίδιοι αυτό το εργαλείο και ελέγξτε την αποτελεσματικότητά του!

Μήπως θέλετε όμως και κάτι πιο τολμηρό, πιο προκλητικό;

Μπορείτε να εφαρμόσετε την απλή τέχνη του καλού λόγου για μία εβδομάδα, από το πρωί ως το βράδυ, σε όποιο περιβάλλον βρίσκεστε και με όποιους ανθρώπους είναι γύρω σας.

Μην το πείτε σε κανέναν. Θα είναι το μυστικό σας, η κρυφή εξάσκησή σας. Αγοράζοντας το ψωμί σας το πρωί, πείτε έναν καλό λόγο στο φούρναρη. Στο λεωφορείο ή στο μετρό, σκεφτείτε κάτι καλό για τους γύρω σας. 

Στη δουλειά, στο τηλέφωνο, σε όλες τις συναλλαγές, πείτε έναν καλό λόγο στα άτομα με τα οποία έρχεστε σε επαφή. Στο σπίτι, εμποτίστε τη ματιά και τις χειρονομίες σας προς τα αγαπημένα σας πρόσωπα με πολλά καλά λόγια!

Στη συνέχεια κάντε τον απολογισμό. Τι άλλαξε μέσα σας, στη ζωή σας και στο περιβάλλον σας;

Καλός λόγος είναι το αντίθετο της κατάρας. Στην κοινωνία μας, όπου είναι τόσο συνηθισμένο να κάνουμε κουτσομπολιά, να ασχολούμαστε με φήμες, να κακολογούμε, ακόμα και να συκοφαντούμε – τόσο συνηθισμένο που, για να πούμε την αλήθεια, δεν μας εκπλήσσει πλέον το δηλητήριο που υπάρχει στις σχέσεις μας -, μπορούμε να προτάξουμε ένα αντίδοτο ενάντια σε όλες αυτές τις κατάρες πολλαπλασιάζοντας τα καλά λόγια σιωπηρά, με τον τρόπο που μας ταιριάζει.

Ο καλός λόγος μοιάζει με την επανάληψη ενός μάντρα, όπως αυτά που η διάδοση των ανατολικών θρησκειών έκαναν πολύ δημοφιλή: το βουδιστικό Om mano padme hum, το ινδουιστικό Om nama Shivaya κ.α.

Πράγματι, η επανάληψη ενός μάντρα, εκατοντάδες ή χιλιάδες φορές τη μέρα, είναι ένας τρόπος για να δώσουμε τροφή στη σκέψη και στην καρδιά μας, να τις χρησιμοποιούμε για το καλό, να τις κάνουμε να υπηρετούν κάτι θετικό, αντί να τους επιτρέπουμε να αναμασούν οποιεσδήποτε σκέψεις και οποιαδήποτε συναισθήματα.

Γιατί λοιπόν να μην ασκήσετε την τέχνη του καλού λόγου για λίγο;

Στοιχηματίζω ότι θα εκπλαγείτε από τις αλλαγές που ένα τόσο απλό εργαλείο μπορεί να επιφέρει στη ζωή και στις σχέσεις σας!

Απόσπασμα από το βιβλίο του Olivier Clerc «Νίκησε την (Αυτο)κριτική!» από τις εκδόσεις Πεδίο 




Σε εσένα εαυτέ μου, οφείλω μια συγγνώμη...!!!!


Εσένα που έχω στήσει άπειρες φορές στον τοίχο πυροβολώντας σε, φτύνοντας πάνω σου όλη μου την επίκριση και την αυστηρότητα.

Εσένα που αδίκησα υπερεκτιμώντας τους άλλους.

Εσένα, εαυτέ μου, σου οφείλω μια συγνώμη.

Μια συγνώμη για κάθε λεπτό της ζωής μου που σε πρόδωσα.

Για κάθε φορά που σε απαρνήθηκα υπηρετώντας τα θέλω των άλλων.

Για κάθε ξένη ενοχή που σε φόρτωσα τσαλαπατώντας την αθωότητά σου.

Για κάθε προσδοκία σου που δεν ευοδώθηκε εξαιτίας της δικής μου αμέλειας.

Σου χρωστάω επίσης μια μεγάλη αγκαλιά. Γιατί άντεξες.

Άντεξες το φορτίο της δυστυχίας που δεν σου αναλογούσε.

Την βαθιά σιωπή που μέσα της κυοφορούνταν χιλιάδες ουρλιαχτά.

Τα δικά μου. Γιατί αποξενώθηκα από τον μόνο που δεν έπρεπε ποτέ να το κάνω. Από σένα.

Άντεξες να βλέπεις τα όνειρά σου να θρυμματίζονται κάτω από τα άτσαλα πατήματα ανθρώπινων εγωισμών.

Γιατί εγώ το επέτρεψα.

Γιατί εγώ δεν σε υπερασπίστηκα όπως και όταν έπρεπε.

Κράτησα όλη μου την σκληρότητα για σένα ενώ διοχέτευα την ευαισθησία μου στους άλλους.

Μάτωσα πασχίζοντας να κερδίσω μια θέση αξιόλογη στην ζωή τους.

Κι εσένα, σε κλείδωνα απέξω, γδύνοντάς σε από την στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Σου στέρησα την αγάπη και την εκτίμησή μου. Σ’ εξάντλησα.

Εγώ, η ίδια, σ’ εξόρισα σε μια ερημιά χωρίς προηγούμενο για ν’ αναζητήσω παντού κάποιον σαν εσένα.

Κι ας ήσουν ο μόνος που είχα δίπλα μου κάθε στιγμή από την ώρα της γέννησής μου.

Και θα είσαι μαζί μου χωρίς διακοπή μέχρι το τέλος.

Αδιαμαρτύρητα, ακούραστα, ασταμάτητα.

Ήρθε πια ο καιρός να σταματήσω να σε πολεμώ σαν να είσαι εχθρός μου.

Να σε τοποθετήσω εκεί που σου αξίζει απονέμοντας δικαιοσύνη.

Συγχωρώντας με.




Σαντίνα Δεναξά

Το Timing είναι πάντα σωστό...!!!!

Το Timing είναι πάντα σωστό
Πόσες φορές άκουσες ανθρώπους να λένε “ήταν λάθος το timing”; Γνωριστήκαμε τη λάθος στιγμή, η ευκαιρία προέκυψε όταν δεν ήσουν έτοιμος, είτε εσύ, είτε ο άλλος.

Όχι φίλε μου. Το timing είναι πάντα σωστό. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι ότι σε επίπεδο προσωπικότητας ή σε επίπεδο “εγώ”, πολλές φορές δεν είμαστε έτοιμοι με το μυαλό να υποδεχθούμε αυτό που η μοίρα μας έφερε. 

Σε ψυχικό και υποσυνείδητο επίπεδο, η κάθε συνάντηση έρχεται την κομβική στιγμή που η ψυχή χρειάζεται για να πάρει το βίωμα και το μάθημα που θα την προετοιμάσει για το επόμενο επίπεδο.

Το μόνο εμπόδιο είναι ο φόβος, οι αντιστάσεις της περπατημένης και οι όποιοι κατώτεροι προγραμματισμοί σου, όπου θα παλέψουν με νύχια και με δόντια ενάντια στο θέλημα της ίδιας σου της ψυχής. Και είναι πολύ δυνατοί. Για τον λόγο αυτό θα νιώσεις τον διχασμό και το μπέρδεμα ανάμεσα στο μέσα σου και το μυαλό σου.

Όμως εσύ είσαι ακόμα πιο δυνατός. Αρκεί να πιστέψεις στο εσωτερικό σου κάλεσμα, να εμπιστευτείς τον εαυτό σου, τον Θεό, το σύμπαν ή όπου πιστεύεις, και μέσα από την καρδιά σου να βιώσεις και να αφεθείς ολοκληρωτικά στην ευκαιρία αναβάθμισης και αγάπης που σου χαρίστηκε. Μόνο έτσι θα πάρεις όλα της τα δώρα.

Ο συγχρονισμός ειδικά με έναν άλλο άνθρωπο μπορεί να είναι από απλός ως πολυδιάστατος. Μπορεί απλά να ήρθε για να σου δείξει κάτι μέσα σου, να σε βοηθήσει σε κάποιο τομέα, ή για να βιώσετε πράγματα πρωτόγνωρα ως τώρα, ακόμα και για να βγάλετε τις καλύτερες ή τις χειρότερες πτυχές των εαυτών σας.

Πρώτα για να τις δείτε, μετά για να τις αποδεχτείτε, κι ανάλογα με τις ποιότητές τους είτε να τις θεραπεύσετε μαζί, είτε να τις αξιοποιήσετε και να τις μεγαλώσετε. 

Αν κερδίσει η αγάπη, και συγχρονίζεστε ακόμα, οι γραμμές της ζωής σας θα συνεχίσουν να ζωγραφίζουν αγκαλιασμένες τον γραμμικό χρόνο σας στη γη. Αν κερδίσει ο φόβος, η κάθε μια θα συνεχίσει να ζωγραφίζει χώρια από την άλλη, όπως έκανε και πριν, ίσως λίγο διαφορετικά πια.

Αυτό είναι το δώρο της κάθε συνάντησης και κάθε ευκαιρίας. Αν νικήσετε τον φόβο και προχωρήσετε μέσω της καρδιάς και της αγάπης, τότε θα έχετε καταφέρει κάτι μοναδικό, την αποδοχή εαυτού και αλλήλου, και με την ελεύθερη βούληση θα μεταβείτε σε νέα επίπεδα ύπαρξης και σχέσης, με τις αναβαθμισμένες μεριές σας. 

Αν πάλι δεν τα καταφέρετε, είτε το καταλάβετε από την αρχή είτε μετέπειτα, ο ένας θα έχει κάνει ένα μοναδικό δώρο στον άλλον, την αυτεπίγνωση μέσω αντανάκλασης.

Όταν στη μία ή και στις δύο μεριές νικήσει ο φόβος, τότε η συνάντηση μπορεί να είναι τραυματική και η μετάβαση αρκετά δύσκολη, ανάλογα το βάθος και ένταση της σύνδεσης. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι ακόμα κι έτσι, είναι μέρος της ζωής, και μπορεί κάποιος να μην είναι έτοιμος, να φοβάται να μπει ολοκληρωτικά στη συνάντηση, ή να κάνει πίσω.

Στο τέλος, όσο κι αν χρειαστεί, θα καταφέρεις όχι μόνο να συγχωρέσεις αλλά και να ευχαριστήσεις μέσα σου ψυχικά τον άνθρωπο εκείνον. Ίσως όχι την προσωπικότητά του, αλλά σίγουρα την ψυχή του. 

Εκείνον που έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε με την όποια συμπεριφορά και στάση του, όπου ακόμα και χωρίς να το ξέρει, σου έδωσε το ερέθισμα μέσω της κατάστασης για να γίνεις ακόμα καλύτερος, σοφότερος, δυνατότερος, αλλά κυρίως να έρθεις πιο κοντά σε εσένα και στο μέσα σου.

Αυτό που έχει σημασία, είναι εσύ να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων. Όχι του άλλου, αλλά των δικών σου. Βλέπεις τους αυτοματισμούς σου; Αναγνωρίζεις το Φως σου; 

Φροντίζεις να το θυμάσαι και να το ενισχύεις; Αναγνωρίζεις τις Σκιές σου; Εξυπηρετούν την αγάπη και την ανέλιξη, ή το εγώ σου και τις κατώτερες λειτουργίες σου; Θα ρίξεις το φταίξιμο στον άλλον που στα πυροδοτεί, ή θα νιώσεις ευγνωμοσύνη για τη νέα αντίληψη και θα δουλέψεις προς αυτή;

Ασφαλώς όταν και οι δύο άνθρωποι είναι σε αντίστοιχο επίπεδο συνειδητότητας, όλα είναι πιο εύκολα. Όταν το χάσμα είναι μεγάλο, η θέληση μικρή ή μονόπλευρη, και η παραμονή σε μια τέτοια κατάσταση μεγάλη, τότε υπάρχει ο κίνδυνος τοξικότητας και του να χάσεις μεγάλο μέρος του εαυτού σου.

Όπως συνέβη στην ταινία Inception, όπου ο ένας παρέμεινε σε μεγάλα βάθη για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να χάσει την ίδια του την αλήθεια, και τον εαυτό. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η επιστροφή θα σε ανταμείψει, ακόμα κι αν για το μυαλό σου πάρει περισσότερο χρόνο από όσο θα ήθελες.

Την επόμενη φορά λοιπόν που σκεφτείς “είναι λάθος το timing”, θυμήσου ότι η στιγμή είναι η καλύτερη από ποτέ. 

Ψάξε βαθιά μέσα σου να εντοπίσεις με τι συγχρονίστηκε η κατάσταση ή ο άνθρωπος που σου παρουσιάστηκε, άνοιξε την αγκαλιά και μέσα από την καρδιά σου αξιοποίησε αυτή την ευκαιρία όσο καλύτερα μπορείς.

Μείνε εκεί όσο χρειαστεί η ψυχή σου, όχι το τραύμα σου ή το εγώ σου. Τον άλλον δεν θα μπορέσεις ποτέ να τον αλλάξεις, αν η ελεύθερη του βούληση δεν δει την εσωτερική του αλήθεια να περπατάει μαζί με την δική σου. 

Όμως μπορείς να αλλάξεις εσένα, πρωτίστως για εσένα, αλλά και για τον επόμενο άνθρωπο που θα “δει” τι πραγματικά είσαι, τι μπορείς να γίνεις, και τι μπορείτε να γίνετε, μαζί.




Η αυτοπεποίθηση είναι σιωπηλή, η ανασφάλεια κάνει θόρυβο...!!!!

Η αυτοπεποίθηση είναι σιωπηλή, η ανασφάλεια κάνει θόρυβο
Η ανασφάλεια είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας που πηγάζει από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση η οποία καλλιεργείται από την παιδική ηλικία. Αν ένα παιδί το μείωναν οι γονείς του, είναι φυσικό μεγαλώνοντας να έχει ανασφάλειες οι οποίες εκδηλώνονται στις διαπροσωπικές του σχέσεις με διάφορους τρόπους.

Ένας από αυτούς είναι να προσπαθεί να δείξει στον περίγυρο του πόσο σπουδαίος και ικανός είναι, δημοσιοποιώντας τα επιτεύγματά του και παινεύοντας ο ίδιος τον εαυτό του. 

Δηλαδή τα άτομα αυτά προσπαθούν να κερδίσουν τον θαυμασμό των άλλων με κάθε τρόπο, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι όλη η προσπάθειά τους αυτή καταλήγει να γίνεται γελοία και να χλευάζεται από το κοινωνικό σύνολο στο οποίο απευθύνονται.

Το άτομο το οποίο έχει κάνει σπουδαία πράγματα στη ζωή του δεν συστήνεται με τον τίτλο σπουδών του ή της εργασιακής του θέσης και η ταπεινότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του. 

Ακόμη η ανασφάλεια κραυγάζει σε κάποια άτομα όταν προσπαθούν, παριστάνοντας τους νταήδες ή τους σκληρούς να φοβίσουν τους άλλους, κερδίζοντας με τον τρόπο αυτό τον σεβασμό τους.

Επίσης, η ανασφάλεια γίνεται αισθητή όταν εκδηλώνεται στην εμφάνιση κάποιων ατόμων με τρόπο μη ευπρεπή για τα κοινωνικά δεδομένα. 

Όπως είχε δηλώσει ο Οscar Wilde «Πολύ μακιγιάζ και λίγα ρούχα, αποτελούν πάντα ένα αλάνθαστο σημάδι απελπισίας σε μια γυναίκα».

Και πράγματι όσο και αν προσπαθούν οι γυναίκες αυτές να μας πείσουν ότι έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση αναδεικνύοντας τα δυνατά τους σημεία, η ανασφάλεια «φωνάζει» απεγνωσμένα δίχως εκείνες να το καταλαβαίνουν. 

Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες οι οποίοι προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή στην εμφάνισή τους βάζοντας σκουλαρίκια, μακραίνοντας τα μαλλιά τους καθώς και άλλα.

Εν κατακλείδι, η προσπάθεια κάποιων ατόμων να παραστήσουν τους σπουδαίους οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα τα οποία επισκιάζουν τα όποια επιτεύγματα έχουν καταφέρει στη ζωή τους. 

Ο χλευασμός και η αρνητική κριτική θα τους ακολουθούν για την μετέπειτα ζωή τους αν δεν αλλάξουν και συνειδητοποιήσουν ότι η ταπεινότητα είναι εκείνο το χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να τους οδηγήσει στην κορυφή.




Εννέα πράγματα που συνειδητοποιείς αφού έχεις πεθάνει...!!!!

Εννέα πράγματα που συνειδητοποιείς αφού έχεις πεθάνει
Τρεις εβδομάδες αφότου πέθανε, ο αδερφός μου Μπίλυ, με ξύπνησε το ξημέρωμα και άρχισε να περιγράφει τι συμβαίνει σε αυτόν στη μετά θάνατον ζωή. Αρχικά, σκέφτηκα ότι η θλίψη μου, με έκανε να φαντάζομαι τη φωνή του. Αλλά καθώς ο αδερφός μου άρχισε να μοιράζεται συμπαντικά μυστικά μαζί μου, μυστικά που δεν μπορούσα να αγνοήσω, έγινα μαθητής του.

Ο Μπίλυ, μου έμαθε ότι όταν γεννιέται κάποιος, αυτό το «μπαμ» του προκαλεί κάτι σαν αμνησία. Ένα από τα κύρια πράγματα που κάνουμε στον πλανήτη γη είναι να προσπαθούμε να θυμηθούμε τα πράγματα που ξεχάσαμε. Αλλά όταν πεθάνει κάποιος, συνειδητοποιεί ένα σωρό πράγματα που δεν ήξερε όσο ζούσε, όπως τα παρακάτω:

1. Η ζωή στη γη δεν είναι μια τιμωρία για τα προηγούμενα αμαρτήματά μας. Δεν παίζουμε τον ρόλο κάποιου που έκανε κάτι κακό σε κάποια άλλη ζωή και τώρα πληρώνει για αυτό. Στα αλήθεια δεν λειτουργεί έτσι, αυτό. Αυτή η ιδέα του οφθαλμού αντί οφθαλμού καρμικής εξίσωσης, δεν είναι η πραγματική συμφωνία.

2. Επιλέγουμε τις συνθήκες της ζωής μας πριν γεννηθούμε για λόγους που αφορούν την ψυχή μας, που είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε όσο είμαστε στη γη. Αν καταλαβαίναμε αυτούς τους λόγους, η ζωή θα έχανε λίγη από τη δύναμή της, και αυτή η απώλεια έχει να κάνει λιγάκι με αυτό που λέμε διαφώτιση.

3. Τα πάντα αλλάζουν. Όταν πεθαίνουμε, συνειδητοποιούμε πόσο πολύ αλλάζουν. Συνειδητοποιούμε επίσης ότι υπάρχουν αιώνια πράγματα, πράγματα που παίρνουμε μαζί μας και αλλάζουν και αυτά. Η Ανατολίτικη ιδέα της Μάγια, ή ψευδαίσθησης τι σημαίνει στα αλήθεια; Σημαίνει το προσωρινό.

4. Η ζωή είναι σπουδαία, ακόμα και τα δύσκολα κομμάτια της. Και όλοι κάνουμε πράγματα που τα λέμε λάθη. Αλλά αυτά που αποκαλούμε εμείς λάθη, είναι εντάξει. Είναι απλά μέρος της γήινης συμφωνίας.

5. Προοριζόμαστε να εμπλακούμε με πολλών ειδών πράγματα στη γη, πράγματα που ίσως να μη βγάζουν νόημα αν τα δούμε από την ανθρώπινη σκοπιά. Για αυτό, περιμένετε λίγο πριν κρίνετε τον εαυτό σας ή τον συνάνθρωπό σας τόσο αυστηρά. Ωστόσο, το να είμαστε απόλυτα μη επικριτικοί όσο είμαστε ζωντανοί είναι κάτι πολύ προχωρημένο. Πρέπει να γίνουμε Βούδες για να εξελιχτούμε έτσι.

6. Δεν υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος για να τελειώσει κάτι. Κάποια τελειώματα είναι πιο ευχάριστα, άλλα όχι τόσο. Όμως δεν είναι μόνο το ποσοστό ευτυχίας που μετράει. Είναι η μουσική του.

7. Η κοινωνία διδάσκει τον περιορισμό. Ανεξαρτήτως του τι έχουμε διδαχτεί, οτιδήποτε χρειαστήκαμε ποτέ, είναι ήδη μέσα μας. Και το ποιοι πραγματικά είμαστε, είναι πέρα από την αντιληπτική μας ικανότητα. Για αυτό, το να ζούμε στριμωγμένοι μέσα στην ανθρώπινη εμπειρία, μπορεί να είναι οδυνηρό κατά διαστήματα.

8. Στο κέντρο των πάντων υπάρχει μια ενέργεια, ένα πνευματικό αγαθό που ονομάζεται ΑΓΑΠΗ. Πόσο καλά μας κάνει να νιώθουμε η Αγάπη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε. Πραγματικά δεν μπορείτε. Δεν γίνεται με τίποτα να βιώσετε την πλήρη δύναμη της ΑΓΑΠΗΣ όσο βρίσκεστε σε αυτόν τον πλανήτη.

9. Ο θάνατος δεν είναι κάτι το τόσο σοβαρό όσο νομίζουμε ότι είναι. Στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ ευχάριστο. Αλήθεια, δε θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Και το να λέμε αντίο στους ανθρώπους που αγαπάμε δεν είναι τόσο σοβαρό όσο φαίνεται, γιατί θα συναντηθούμε μαζί τους πάλι.




By Annie Kagan on Omtimes
Μετάφραση: awakengr.com

Εποχική κατάθλιψη : Πώς θα την ξεπεράσετε...!!!!


Αν κάθε φθινόπωρο και χειμώνα σας πιάνει αυτό το αίσθημα ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά, αν η διάθεσή σας παραείναι βαριά, τότε ίσως υποφέρετε από εποχική κατάθλιψη. 

Με την αλλαγή του καιρού και τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η διάθεσή τους. 

Είναι αλήθεια ότι για τους περισσότερους από εμάς οι καλοκαιρινοί μήνες συνδέονται με τη χαλάρωση, την ηρεμία, τη διακοπή από τη δύσκολη καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι η διάθεσή μας αλλάζει και η σκέψη μας είναι πιο θετική. 

Τι γίνεται όμως όταν το καλοκαίρι τελειώνει και μαζί με αυτό ξεκινά και η εγκατάλειψη πολλών ευχάριστων πραγμάτων που οι περισσότεροι συνηθίζουμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών και γενικότερα της θερινής περιόδου; 

Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται αρκετά να προσαρμοστούν και πάλι στη νέα πραγματικότητα και καθημερινότητα. Οι συναισθηματικές αυτές μεταβολές κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς και η ένταση και η συχνότητα που τις χαρακτηρίζει μπορεί να θεωρηθούν τα πρώτα συμπτώματα εποχικής κατάθλιψης. 

Πώς θα καταλάβω ότι υποφέρω από εποχική κατάθλιψη;
Τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης συνήθως εμφανίζονται τους πιο κρύους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, όταν υπάρχει μικρότερη έκθεση στο φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Μπορεί να είναι ήπια έως μέτρια, αλλά ενδέχεται να γίνουν και πιο σοβαρά. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι:
Αίσθημα λύπης
Κόπωση
Εύκολη παραίτηση
Αρνητικός τρόπος σκέψης
Ανησυχία ή άγχος
Ελλειψη δραστηριοτήτων
Αδυναμία λήψης αποφάσεων και πρωτοβουλιών
Ελλειψη συγκέντρωσης
Αυξημένη υπνηλία
Κακή ποιότητα ύπνου
Αύξηση βάρους
Επιθυμία για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες 

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία 
Δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζονται όλα τα συμπτώματα μαζί. Μπορεί να παρατηρηθούν κάποια από αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, η κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να χαρακτηρίζεται από αϋπνία, μειωμένη όρεξη, απώλεια βάρους και διέγερση ή άγχος. 

Μπορώ να την αντιμετωπίσω 
Η αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με συχνότερες βόλτες στην ύπαιθρο, ειδικά τις ημέρες με υψηλή ηλιοφάνεια. Αλλά ακόμη και όταν είμαστε στο σπίτι ή στη δουλειά είναι σημαντικό να επιδιώκουμε να καθόμαστε ή να βρισκόμαστε κοντά στο παράθυρο που μπαίνει φως. 

Προσπαθήστε να οργανώσετε συχνές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. 

Όταν μπορείτε, πραγματοποιήστε μια μικρή εκδρομή ώστε να ξεφύγετε από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. 

Η έναρξη μιας νέας δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. 

Η σωματική άσκηση θα ωφελήσει επίσης. 

Κάντε λίστα με τις βασικές προτεραιότητες και σύντομα θα νιώσετε ικανοποίηση με την οργάνωση της καθημερινότητας που επιτύχατε. 

Διατηρήστε οργανωμένο ωράριο ύπνου. 

Στο τέλος της ημέρας κάντε μια λίστα με τα όσα καταφέρατε κατά τη διάρκειά της, τις σκέψεις σας για αυτά, πώς αισθανθήκατε και καταγράψτε τους στόχους της επόμενης ημέρας. 

Προσπαθείτε να σκέφτεστε θετικά και να δημιουργείτε φαντασιωσικά θετικά σενάρια. 

Ανατρέξτε σε όμορφες και χαρούμενες στιγμές που βιώσατε. 

Σκεφτείτε θετικά για τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας. 

Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε συχνά τον εαυτό σας. 

Όταν επιμένει 
Για κάποιους μπορεί η εποχική κατάθλιψη να συνδέεται με μια πιο σοβαρή συναισθηματική διαταραχή, όπως μια πιο βαριά μορφή κατάθλιψης. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και εντείνονται δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα, τότε χρειάζεται η βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου προκειμένου να προταθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Με τη σωστή θεραπεία, η εποχική κατάθλιψη μπορεί να είναι μια κατάσταση διαχειρίσιμη. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, η ψυχοθεραπεία αποτελεί το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του προς συναισθηματική ανακούφιση και αυτογνωσία. 

Η ψυχοφυσιολογία της εποχικής κατάθλιψης 
Μια από τις πρώτες υποθέσεις για την εποχική κατάθλιψη ήταν ότι η μικρή περίοδος έκθεσης σε φως του ήλιου τον χειμώνα οδηγεί ορισμένα άτομα στην ανάπτυξη καταθλιπτικής αιτιολογίας. 

Η εποχική κατάθλιψη έχει συνδεθεί με μια βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο, η οποία προκαλείται από την ύπαρξη μικρότερης ημέρας και την έλλειψη φωτός του ήλιου. 

Επιπλέον, η μελατονίνη μια ορμόνη που παράγεται σε αυξημένα επίπεδα στο σκοτάδι, κατά τη διάρκεια του ύπνου, σχετίζεται με την εποχική κατάθλιψη. Επομένως όταν οι ημέρες είναι μικρότερες και πιο σκοτεινές, τα επίπεδα της μελατονίνης αυξάνονται. 




Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κωνσταντίνα Βολοσυράκη, ψυχολόγο (ΜSc) – ψυχοθεραπεύτρια. 

Μαγκιά μου που τόλμησα να αλλάξω τη ζωή μου...!!!!

Μαγκιά 
Λιτή λέξη, ουσιαστική 
Συνδυασμένη με γενναίες αποφάσεις στη ζωή μας. 

Συνηθισμένοι να την χρησιμοποιούμε χαρακτηρίζοντας αντρικές συμπεριφορές. 

Και πράγματι, έχει να κάνει με την συμπεριφορά μας, με τον τρόπο που ζούμε, που φερόμαστε και λειτουργούμε σε κάθε μας στιγμή. 

Μα όχι με το φύλο 

Η μαγκιά δεν έχει φύλο, το τσαγανό ενός ανθρώπου δεν ορίζει αν είσαι Άντρας η Γυναίκα. 

Και ούτε το βρίσκεις στο δρόμο, ή το 'χεις ή δεν το 'χεις. 

Για αυτή τη μαγκιά λοιπόν θα πούμε σήμερα και το πώς την εισπράττουν και την δέχονται κάποιοι άλλοι. 

Πως την φοβούνται και εν τέλει πως την κρίνουν. 

Θέλει μαγκιά λέει να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά. 

Πολύ θα πω εγώ! 

Έλα όμως που κάποιοι γεννήθηκαν με αυτή, πορεύθηκαν μαζί της χέρι - χέρι διεκδικώντας ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις. 

Είναι πολύ εύκολο να υπομείνεις, να κάνεις υπομονή, για μερικούς. 

Μα όταν σηκώνεις κεφάλι και βλέπουν να τα βγάζεις πέρα, κάτι ρε γαμώτο χαλάει στη συνταγή! 

Όταν ψάχνεις λύσεις και σιγά σιγά βρίσκεις δρόμους που δεν γνώριζες πως μπορείς να μπεις, μα έδειξες τη μαγκιά και μπήκες και τους περπάτησες, τότε ορισμένοι δεν είναι τόσο συγκαταβατικοί όσο ήταν πριν μαζί σου. 

Ίσως γιατί εκείνοι δεν θα είχαν την δική σου μαγκιά για να κινηθούν όπως εσύ. 

Κι αυτό δεν αρέσει… 

Τότε αποφασίζουν να γίνουν κριτές σου, ή ακόμα χειρότερα οι επικριτές σου. 

Και πού; 

Στη ζωή σου. Στις αποφάσεις σου. 

Στη μαγκιά σου να τα τινάξεις όλα και να ξαναστήσεις το παιχνίδι από την αρχή 

Κρίνουν, μη γνωρίζοντας τα δικά σου δεδομένα, η πως θα ήταν εκείνοι στη δική σου θέση, πως θα φέρονταν σε μια παρόμοια κατάσταση. 

Πως θα τα κατάφερναν…τι θα αντιμετώπιζαν, τι θα έπρατταν 

Ή μήπως εκ των προτέρων, γνωρίζουν πως δεν έχουν τα κότσια να έκαναν αυτό που εσύ τολμάς; 

Ιδού το ερώτημα… 

Ίσως εδώ να βρίσκεται και η απάντηση για αυτή την στάση τους 

Δεν αποδέχονται τις πράξεις σου όχι γιατί κάνεις κάτι κακό, η ακραίο, μα γιατί τολμάς να το κάνεις! 

Τη μαγκιά σου να αλλάξεις, να είσαι χαρούμενος ή ακόμα και να την πατήσεις με τις νέες σου επιλογές δεν αποδέχονται. 

Το να παραδεχτούν πως δεν έχουν το τσαγανό για κάτι παρόμοιο, αποκλείεται, δε τους ταιριάζει κιόλας. 

Έτσι, τι τους μένει; 

Να ασκούν κριτική πάνω σου. 

Δε μας ενδιαφέρει αν είναι καλοπροαίρετη, η κακοπροαίρετη 

Η κριτική, κριτική, παραμένει… 

Δεν έχει δικαίωμα κανείς άνθρωπος να κρίνει τις επιλογές σου, αν ανήκεις κάπου και κάποιος μπορεί να σε κρίνει αυτός είσαι μόνο εσύ. 

Τους νόμους και τα όρια στην ζωή μας τα θέτουμε οι ίδιοι. 

Όσο για κανόνες…προτείνω να τους ορίσουμε εμείς μερικούς, έτσι για την αλητεία! 

Κανόνας Νο 1: 
Μη κρίνεις για να μην κριθείς! Παλιό, μα τόσο σοφό! 

Κανόνας Νο 2: 
Ε, εσείς οι άμεμπτοι, κοιταχτείται στο καθρέφτη σας, δείτε τα σωστά δείτε και τα λάθη σας, μάθετε και αποδεχτείτε εσάς. Φτιάξτε πρώτα αυτό που βλέπετε μπροστά σας, κάντε την δική σας κριτική και αφήστε μας ήσυχους 

Κανόνας Νο 3: 
Η πλειοψηφία αυτών που αρέσκονται να μας κάνουν κριτική, είναι κενοί ζωής οι ίδιοι. Δεν γνωρίζω γεμάτο και ευτυχισμένο άνθρωπο που να αναλώνεται στο να κρίνει τις ζωές άλλων. 

Κανόνας Νο 4: 
Δείτε παρακαλώ τι ζόρια ακριβώς τραβάτε με τη πάρτη σας και ίσως βρείτε τόσα πολλά, που δεν θα σας μείνει χρόνος να ασχολείστε με τους υπόλοιπους. 

Κανόνας Νο 5: 
Παρατήρησε πως οι άνθρωποι που μας κρίνουν είναι λίγο βουτυράτοι…μαλθακοί αν προτιμάς! 

Και αυτό γιατί, η κριτική τους έχει να κάνει εν μέρει με αυτά που οι ίδιοι δε μπορούν, η δε τολμούν να κάνουν. Όχι από ανικανότητα, μα από φόβο για την κοινή γνώμη! 

Κανόνας Νο 6: 
Η πιο συνηθισμένη ταμπελίτσα που φορούν, είναι αυτή των ανθρώπων που λένε πως μας αγαπούν και μας μιλούν για το καλό μας! Πρόσεξε τους λίγο παραπάνω…οι άνθρωποι που μας αγαπούν, μας ακούνε μας συμβουλεύουν και μας στηρίζουν! Όλοι οι άλλοι δεν είστε πουθενά! 

Κανόνας Νο 7: 
Μια παροιμία λέει” Μεγάλωσαν οι ποδιές μας και σκεπαστήκαν οι πομπές μας” 

Για να σηκώνετε λοιπόν που και που τη ποδίτσα σας να δείτε τι κρύβεται από κάτω! 

Κανόνας Νο 8: 
Ανήκουν στο στενό σου περιβάλλον, στη διεθνή βιβλιογραφία θα τους βρεις και ως “Τοξικούς”. Απομάκρυνέ τους τάχιστα! 

Κανόνας Νο 9: 
Πάρτους στην πλάκα. Από την στιγμή που πάρουν το ύφος δικαστή πάνω στην έδρα, δώσε πόνο!!! 

Κανόνας Νο 10: Ο Αναμάρτητος πρώτος τω λίθω βαλέτω. 

…Τολμάς;;; 

Αδέρφια ψυχραιμία λοιπόν. 

Κατά πρώτων, δεν ερωτηθήκατε για να μας πείτε τη γνώμη σας, πόσο μάλλον να μας κρίνετε. Παρ’ όλα αυτά σας ανεχόμαστε να την διατυμπανίζετε, στολισμένη με κανόνες ηθικής. 

Δε μας χρειάζονται αγαπητοί έχουμε τους δικούς μας. 

Ας παραδεχτούμε όλοι πως υπάρχουν κάποιοι πιο μάγκες από εσάς. 

Κάποιοι που έχουν τα κότσια και το τσαγανό να κάνουν ότι επιθυμούν. 

Κατά δεύτερον, τσάμπα μιλάτε διότι δεν σας ακούει και κανείς… 

Ναι, ναι και πάλι ναι κάποιοι αρνούνται της σιγουριάς τα κυβικά. 

Έτσι απλά! 




Χριστίνας Καζανιάτορα. 

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Όταν σ’ αδειάζουν ξανά και ξανά, μαθαίνεις να γεμίζεις μόνος σου την ψυχή σου...!!!!

Έρχονται στιγμές στη ζωή σου που κάνεις τον απολογισμό σου.

Έρχονται άνθρωποι στη ζωή σου που κάνεις τον απολογισμό σου. 

Έρχονται συναισθήματα για τα οποία πάλι κάνεις τον απολογισμό σου. 

Καταλήγεις ξανά και ξανά στο ίδιο αποτέλεσμα. 

Αλήθεια τι είναι ηθική ικανοποίηση; Γνωρίζεις; 

Είναι το να δίνεις σε κάποιον όλο σου το είναι χωρίς αντάλλαγμα ή με αντάλλαγμα; 

Πολλές φορές σου έχω μιλήσει για τους ανθρώπους. Είναι υποκείμενα που άθελα τους ζητούν αντάλλαγμα για το καθετί που σου προσφέρουν. 

Μα εγώ ήμουν ένας άνθρωπος που δεν σου ζήτησα το παραμικρό, παρά μόνο εκτίμηση για ότι έχεις λάβει. Μια εκτίμηση έστω και φθηνή των πραγμάτων που έχεις λάβει. 

Και το ζητούσα γιατί ξεχώρισες από τους ανθρώπους που είχα στην ζωή μου.. Αυτούς που σε αδειάζουν χωρίς αφορμή. 

Μα τελικά δεν διέφερες. Με άδειαζες για να γεμίσει η ψυχή σου. 

Με άδειαζες κάθε φορά που έπαιρνες αυτό που ήθελες. 

Με άδειαζες όταν πια δεν είχες καμία υποχρέωση στο πρόσωπο μου. 

Με άδειαζες όταν ήξερες πως όταν μου ζητήσεις κάτι θα το έχεις. 

Με άδειαζες κάθε φορά που νόμιζες ότι ήσουν ολοκληρωμένος άνθρωπος ενώ παρέμενες μισός. 

Παρέμενες μισός, γιατί ποτέ κανένας δεν συμπλήρωσε το παζλ που σου λείπει. 

Αναρωτήθηκες ποτέ τους λόγους για τους οποίους σε ξεχώρισα; Αναρωτήθηκα πάντως τον λόγο που με άδειασες για χιλιοστή φορά. 

Αλλά η ψυχή του ανθρώπου φίλε μου δεν είναι κουτί που μοιράζει συγχωροχάρτια. Έρχεται η στιγμή που βάζει τέλος. 

Τέλος σε κάθε πόνο. Σε κάθε αχαριστία σε κάθε αμέλεια. 

Η ψυχή του ανθρώπου δεν είναι παιδική χαρά για να παίζεις όποτε εσύ θέλεις. 

Η ψυχή του ανθρώπου χαρακτηρίζεται από ήθος και αξιοπρέπεια κάτι το οποίο ξεχνάς. 

Ξεχνάς ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ξεχνάς πως αυτόν που σκοτώνεις όταν σηκωθεί τότε θα καταλάβεις την αξία του. 

Τότε θα καταλάβεις πώς το λαβωμένο ξωτικό πλέον έχει γεμίσει την ψυχή του με ηρεμία. 

Και όταν σηκωθεί δεν θα σε εκδικηθεί. Η εκδίκηση σχετίζεται με ανθρώπους που δεν έχουν επίγνωση της αξίας τους. Δεν χρειάζονται μοιρολόγια. 

Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις στον άνθρωπο σου αυτά που σου έκανε. Δεν γίνεσαι καλύτερος αλλά χειρότερος από αυτόν. 

Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξαναβρείς τον εαυτό σου. Να αναγνωρίσεις την αξία σου, την ηθική σου, τον αυτοσεβασμό σου και την αξιοπρέπεια σου. 

Να γεμίσεις την ζωή σου μόνο με ανθρώπους που καταλαβαίνουν την αξία σου και δεν χρειάζεται να τους το αποδεικνύεις. 

Να γεμίσεις την ψυχή σου με χρώμα. Μόνο τότε θα έχεις ηθική ικανοποίηση. 




Στέλλα Σαλέπη 

5 αντιλήψεις που χρειάζεται να αλλάξεις για να έχεις μια ευτυχισμένη ζωή...!!!!

Μερικές φορές συμβαίνει, συνειδητά ή ασυνείδητα, κάποιες συγκεκριμένες αντιλήψεις που έχει ο καθένας μας για τον εαυτό του και την ζωή του, να φέρνουν σε δύσκολη θέση όχι μόνο τον ίδιο αλλά και τους γύρω του. 

Αυτές οι αντιλήψεις τόν εμποδίζουν να ζει μια εξελιγμένη ζωή, μια ευδαιμονική ζωή και τον κρατάνε δέσμιο σε μια "δυστυχισμένη" ζωή. 

Οι 5 κυριότερες λαθεμένες αντιλήψεις που μπορεί να έχει κάποιος για να κάνει την ζωή του δυστυχισμένη είναι : 

1. Να αισθάνεται ένοχος 
Να νιώθει ενοχές για ό,τι μπορεί να του δώσει χαρά στη ζωή έχοντας σαν πεποίθηση βαθιά ριζωμένη μέσα του ότι δεν αξίζει τη χαρά, δεν αξίζει την αγάπη. Και γι΄ αυτό το λόγο δεν αρκείται μόνο στο να κουβαλά τις δικές του ενοχές αλλά παίρνει και την ευθύνη των πράξεων των άλλων γύρω του πολλαπλασιάζοντας το φορτίο των ενοχών του 

2. Να ακινητοποιείται από τον φόβο 
Ο φόβος να τον ακινητοποιεί σε οτιδήποτε κάνει στην ζωή του. Να μην εμπιστεύεται κανέναν και τίποτα. Να νιώθει ότι παντού γύρω του υπάρχει απειλή και να κλείνεται στον μικρόκοσμο του πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ζήσει με ασφάλεια. 

Να υπερμεγενθύνει τις ενδείξεις ή τα συμπτώματα κάποιας αρρώστιας και να προκαλεί στην ουσία με τις σκέψεις και την συμπεριφορά του να έρθει η αρρώστια στη ζωή του. Να δημιουργεί εξαιτίας του φόβου συνθήκες εγκατάλειψης, προδοσίας, μη αγάπης επιβεβαιώνοντας ότι ο φόβος είναι ο πιο ισχυρός βασανιστής. 

3. Να έχει ισχυρό Εγώ 
Να αγκιστρώνεται πάνω σε οτιδήποτε έχει χτίσει το εγώ του όπως σπίτια, περιουσία, πτυχία, ειδικότητα, εργασία, αναγνωρισιμότητα και να νιώθει ότι δεν μπορεί να είναι "κάποιος" έξω από αυτά. 

Να έχει κτίσει γύρω του μια νοητική φυλακή που δεν τον αφήνει να ζήσει ελεύθερα προσδιορίζοντας την σκέψη και την συμπεριφορά του όχι μόνο απέναντι στους άλλους αλλά και προς τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτό τον οδηγεί σταδιακά να μην σέβεται κανέναν σαν ανεξάρτητο ον και να θέλει να ελέγχει όλες τις καταστάσεις που συμβαίνουν στην ζωή του. 
4. Να έχει εξαρτήσεις 
Και εξάρτηση δεν είναι μόνο το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά αλλά και το φαγητό, τα γλυκά, το τσιγάρο, η σχέση του με ένα συγκεκριμένο άτομο, η αγκίστρωσή του στην εξουσία ή σε διάφορα συναισθήματα που τον πλημμυρίζουν ανεξέλεγκτα όπως ο θυμός, η ζήλια, η ανησυχία, το άγχος…

Με αυτόν τον τρόπο παγιδεύεται χωρίς να το καταλαβαίνει σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφοράς σπαταλώντας όλη την ενέργειά του και αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο να φέρει την ισορροπία και την γαλήνη στη ζωή του 

5. Να αρνείται να ενηλικιωθεί 
Να πιστεύει πως για ό,τι κακό συμβαίνει στη ζωή του ευθύνονται οι άλλοι που του συμπεριφέρονται "απαίσια"... που δεν τον καταλαβαίνουν, που δεν τον αναγνωρίζουν και όλα αυτά χωρίς ποτέ να αναρωτηθεί: 

· Μήπως εγώ καλώ αυτούς τους ανθρώπους να έρθουν στη ζωή μου; 

· Μήπως εγώ τους επιτρέπω να μου φέρονται έτσι; 

· Μήπως επιβεβαιώνω με αυτές τις επιλογές μου ότι δεν αξίζω την Αγάπη και δεν αναγνωρίζω την Αξία μου; 

· Τι μάθημα έρχεται η ζωή να μου προσφέρει μέσα από αυτές τις συναναστροφές; 

· Πόσο άραγε αγαπώ τον εαυτό μου όταν αρνούμαι να "μεγαλώσω" και να αναλάβω την ευθύνη του; 

Μόνο όταν κάποιος κατανοήσει πόσο έχει περιορίσει την πραγματικότητα του, μόνο τότε μπορεί να του δημιουργηθεί η επιθυμία να ανακτήσει τον έλεγχο στη ζωή του αφήνοντας τις παλιές συνήθειες που τον τελματώνουν.

Κάθε συνήθεια μοιάζει με έναν αυτόματο διακόπτη που προκαλεί μια προκαθορισμένη συμπεριφορά. Χρειάζεται να δει ότι αυτό, που δημιούργησε αρχικά αυτούς τους διακόπτες, είναι ο φόβος, ο χρόνος και η επανάληψη. 

Το σώμα και το μυαλό προσαρμόζεται εύκολα σε πράγματα που επαναλαμβάνουμε και αφήνετε σε αυτά ξανά και ξανά γιατί έχουμε μάθει να "βολευόμαστε". Αν δημιουργήσει κάποιος ένα μοτίβο συμπεριφοράς, από τη στιγμή που θα παγιωθεί, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει. Όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. 

Για παράδειγμα ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει κάνει ποτέ γυμναστική μπορεί αν αρχίσει το τρέξιμο, σε σταθερή καθημερινή βάση, να εκπαιδεύσει το αγύμναστο σώμα του για τον μαραθώνιο μέσα έξι μήνες.

Με την υπομονή και με την επίμονη του, με τον χρόνο και την επανάληψη (με το τακτικό τρέξιμο, από τρία έως δεκαπέ­ντε χιλιόμετρα σε κάθε προπόνηση) το σώμα του θα προσαρμοστεί στο νέο πρόγραμμα "κίνησης" που θα του έχει βάλει. Μαθαίνει με αυτόν τον τρόπο κάποιος να έχει μια καινούρια συμπεριφορά σκόπιμα και συνειδητά. 
Με τον ίδιο τρόπο μπορεί κάποιος να εκπαιδεύσει και το μυαλό του αρκεί: 

· Να συνειδητοποιήσει τα μοτίβα συμπεριφοράς που τον ακινητοποιούν και του στερούν την ηρεμία και τη γαλήνη στη ζωή του. 

· Να τα δει σφαιρικά φτάνοντας μέχρι τους λόγους που δημιουργήθηκαν. 

· Να βοηθήσει τον εαυτό του αλλάζοντας την αναπνοή του, γιατί μυαλό και αναπνοή είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Αλλάζοντας τον τρόπο αναπνοής, αλλάζει και η κατάσταση του μυαλού. Δηλαδή ο τρόπος σκέψης και πράξης. 

· Να κινητοποιήσει την λιμνάζουσα ενέργεια στο σώμα του ώστε να μπορεί να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο στη ζωή του. Αυτό θα μπορέσει να το πετύχει κάνοντας συνειδητά άσκηση (περπάτημα, γυμναστική, χορό, γιόγκα) και φυσικά Διαλογισμό ή σωματικές θεραπείες όπως Νεο-Κρανιοϊερή ή Ήχοθεραπεία ή να παρακολουθήσει βιωματικά σεμινάρια αυτοβελτίωσης. 

· Να δείξει αποφασιστικότητα, υπομονή και επιμονή στην κατάκτηση καινούριων τρόπων συμπεριφοράς. 




namaste 
despoina palamari 
Σε αυτόν τον σύνδεσμο θα βρείτε αρκετές τεχνικές που αφορούν την αναπνοή

Ένα γράμμα προς τα παιδιά μου...!!!!

Ένα γράμμα προς τα παιδιά μου
Από την πρώτη στιγμή που σας κράτησα στην αγκαλιά μου ένιωσα τι θα πει πραγματική, ανιδιοτελής, αγνή αγάπη. Θα είμαι πάντα κοντά σας φύλακας άγγελός σας, στήριγμά σας. Ευχή μου είναι να είστε πάντα αγαπημένα και ευτυχισμένα. Όπως αγαπώ εγώ εσάς, έτσι να αγαπιέστε μεταξύ σας. Είναι πολύ σημαντικό και θα το καταλάβετε όσο τα χρόνια περνούν.

Στη ζωή σας θα συναντήσετε ανθρώπους και ανθρωπάκια. Ανθρώπους με καθαρό βλέμμα, αγνή ψυχή που προσφέρουν, εκτιμούν νοιάζονται. Αντίθετα, τα ανθρωπάκια πράττουν με βάση το συμφέρον. 

Η κακία κυριαρχεί στην προσωπικότητά τους την οποία προσπαθούν να καλύψουν με όμορφα λόγια ώστε να πετύχουν τον οποίο σκοπό τους. 

Μην βασίζεστε στα όμορφα λόγια αλλά στις πράξεις. Από τις πράξεις θα καταλάβετε τον άνθρωπο που νοιάζεται πραγματικά για εσάς. Και ειδικά από τις μικρές καθημερινές πράξεις. Γιατί αυτές κάνουν τη διαφορά.

Είστε μοναδικοί και μην αφήσετε κανένα να σας πείσει για το αντίθετο. Άνθρωποι που σας αμφισβητούν, σας μειώνουν και σας αποθαρρύνουν από το να ακολουθήσετε τα όνειρά σας, κρατήστε τους μακριά από τη ζωή σας. Στην ανατολή της ζωή σας όλοι οι άνθρωποι θα σας φαίνονται σαν τους κόκκους της άμμου.

Αν πιάσετε στα χέρια σας μια χούφτα, θα διαπιστώσετε ότι όλοι οι κόκκοι είναι πανομοιότυποι, λαμπεροί και ζεστοί. Η πραγματικότητα είναι τόσο διαφορετική που θα πονέσετε όταν το καταλάβετε. 

Κάποιοι άνθρωποι θα σας σας κάνουν να κλάψετε, θα σας γεμίσουν απογοήτευση, θα σας προδώσουν. Οι άνθρωποι δεν είναι σαν τους κόκκους της άμμου αλλά σαν τα βότσαλα που έχουν διαφορετικές διαστάσεις, σχήματα και χρώματα.

Η επιλογή είναι το χέρι σας. Ποια βότσαλα θα αποφασίσετε να κρατήσετε σφιχτά στην χούφτα σας και ποια θα αφήσετε στην παραλία. Αν κάνετε κάποια λανθασμένη επιλογή, μην καταδικάσετε τον εαυτό σας. Είναι απαραίτητα τα λάθη μας για να οδηγηθούμε στις σωστές επιλογές.

Η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Σαφώς και θα κάνετε λάθη τα οποία θα σας κάνουν σοφότερους και έτσι θα καταλάβετε ότι η πείρα που θα αποκτήσετε ούτε πουλιέται ούτε αγοράζεται. Αντίθετα να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις αντιξοότητες της ζωής με τόλμη, σιγουριά και περισσότερη δύναμη,

Σας αγαπώ πολύ,
η μαμά σας




Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Δεν βρίσκεσαι τυχαία εδώ, κάποιος σκοπός υπάρχει πίσω από σένα - 3ο Μέρος...!!!!

Τι είναι η δημιουργικότητα; 
Η δημιουργικότητα είναι ποιότητα
Αλλά αυτή η πεποίθηση ότι είσαι μη δημιουργικός μπορεί να είναι επικίνδυνη – άφησέ την. Κανείς δεν είναι μη δημιουργικός – ούτε καν τα δέντρα, ούτε καν οι βράχοι. Οι άνθρωποι που έχουν γνωρίσει τα δέντρα και αγαπήσει τα δέντρα, ξέρουν ότι κάθε δέντρο δημιουργεί το δικό του χώρο, κάθε βράχος δημιουργεί το δικό του χώρο. Δεν μοιάζει με το χώρο κανενός άλλου. 

Αν γίνεις ευαίσθητος, αν γίνεις ικανός να καταλαβαίνεις, μέσω της συναισθηματικής συμμετοχής, θα ωφεληθείς εξαιρετικά. Θα δεις ότι το κάθε ένα δέντρο είναι δημιουργικό με το δικό του τρόπο΄ κανένα άλλο δέντρο δεν είναι το ίδιο, κάθε δέντρο είναι μοναδικό΄ κάθε δέντρο έχει ατομικότητα, κάθε βράχος έχει ατομικότητα. 

Τα δέντρα δεν είναι απλώς δέντρα, είναι όντα. Οι βράχοι δεν είναι απλώς βράχοι, είναι όντα. Πήγαινε και κάθισε δίπλα σε ένα βράχο – παρατήρησέ τον με αγάπη, άγγιξέ τον με αγάπη, νιώσε τον με αγάπη.

Λένε για κάποιον Δάσκαλο του Ζεν ότι μπορούσε να τραβήξει πολύ μεγάλους βράχους, να μετακινήσει πολύ μεγάλους βράχους – κι ήταν ο ίδιος ένας πολύ εύθραυστος άνθρωπος. Ήταν σχεδόν αδύνατον αν κοίταζες την σωματική του κατάσταση. Πιο δυνατοί άνθρωποι, πολύ πιο δυνατοί άνθρωποι από εκείνον, δεν μπορούσαν να τραβήξουν εκείνους τους βράχους κι αυτός τους τραβούσε πολύ εύκολα. 

Τον ρώτησαν τι κόλπο έκανε. Είπε, "Δεν υπάρχει κανένα κόλπο – αγαπώ τον βράχο κι έτσι ο βράχος βοηθάει. Πρώτα του λέω: Τώρα είναι στα χέρια σου το γόητρό μου, οι άνθρωποι αυτοί έχουν έρθει να παρακολουθήσουν. Τώρα βοήθησέ με, συνεργάσου μαζί μου. 

Έπειτα κρατώ τον βράχο με αγάπη… και περιμένω την ένδειξη. Όταν μου δίνει ο βράχος την ένδειξη – είναι ένα ρίγος, όλη μου η σπονδυλική στήλη αρχίζει να πάλλεται – όταν μου δώσει ο βράχος την ένδειξη πως είναι έτοιμος, τότε προχωρώ. 

Εσείς πάτε ενάντια στο βράχο, γι΄αυτό και χρειάζεται τόση πολλή ενέργεια. Ο ίδιος πηγαίνω μαζί με το βράχο, κυλώ μαζί με το βράχο. Για την ακρίβεια, είναι λάθος να πω ότι τον μετακινώ – απλώς βρίσκομαι εκεί. Ο βράχος μετακινεί τον εαυτό του.΄ 

Ένας σπουδαίος Δάσκαλος του Ζεν ήταν ξυλουργός κι όποτε έφτιαχνε τραπέζια, καθίσματα, είχαν μια κάποια ανείπωτη ποιότητα εκείνα, ένα τεράστιο μαγνητισμό. Τον ρώτησαν: Πώς τα φτιάχνεις; 

Είπε, ''Δεν τα φτιάχνω εγώ. Πάω απλώς στο δάσος : το βασικό πράγμα είναι να ρωτήσω το δάσος, τα δέντρα, ποιο δέντρο είναι πρόθυμο να γίνει κάθισμα''.

Τώρα τα πράγματα αυτά φαίνονται παράλογα – διότι δεν ξέρουμε, δεν ξέρουμε τη γλώσσα εκείνη. Επί τρεις ημέρες έμενε μέσα στο δάσος. Καθόταν κάτω από ένα δέντρο, κάτω από άλλο δέντρο, και μιλούσε στα δέντρα - ήταν τρελός! 

Το δέντρο όμως το κρίνεις από τον καρπό του και τον Δάσκαλο αυτό πρέπει επίσης να τον κρίνεις από το δημιούργημά του. Μερικά καθίσματά του επιβιώνουν ακόμη στην Κίνα – διατηρούν ακόμη τον μαγνητισμό τους. Αισθάνεσαι απλούστατα την έλξη δεν ξέρεις τι σε έλκει. Μετά από χιλιάδες χρόνια! Κάτι το εξαιρετικά όμορφο. 
Είπε εκείνος: Πηγαίνω και λέω ότι βρίσκομαι σε αναζήτηση ενός δέντρου που να θέλει να γίνει κάθισμα. Ρωτώ τα δέντρα αν είναι πρόθυμα΄ όχι μόνο πρόθυμα : αν συνεργάζονται μαζί μου, αν είναι έτοιμα να έρθουν μαζί μου – μόνο τότε. Μερικές φορές συμβαίνει να μην είναι πρόθυμο κανένα δέντρο να γίνει κάθισμα γυρίζω με άδεια χέρια.΄ 

Συνέβη κάποτε: Ο αυτοκράτορας της Κίνας του ζήτησε να φτιάξει ράφια για τα βιβλία του. Και πήγε στο δάσος και μετά από τρεις ημέρες είπε: Θα περιμένεις – κανένα δέντρο δεν είναι πρόθυμο να έρθει στο παλάτι.΄ 

Μετά από τρεις μήνες ο αυτοκράτορας ρώτησε και πάλι. Ο ξυλουργός είπε: Πηγαίνω συνεχώς. Προσπαθώ να τα πείσω. Θα περιμένεις – ένα δέντρο δείχνει κάπως να κάμπτεται. 

Έπεισε ύστερα ένα δέντρο. Είπε: Η όλη τέχνη είναι εκεί όταν έρχεται από μόνο του το δέντρο. Τότε απλώς ζητά τη βοήθεια του ξυλουργού. 

Αν είσαι γεμάτος αγάπη, θα δεις ότι ολόκληρη η ύπαρξη έχει ατομικότητα. Μην σπρώχνεις τα πράγματα. Παρατήρησε, επικοινώνησε πάρε τη βοήθειά τους – και θα διαφυλαχθεί πολλή ενέργεια. 

Ακόμη και τα δέντρα είναι δημιουργικά, οι βράχοι είναι δημιουργικοί. Εσύ είσαι άνθρωπος, η κορύφωση τούτης της ύπαρξης. Βρίσκεσαι στην κορυφή, είσαι συνειδητός. 

Μην σκέφτεσαι ποτέ με λάθος πιστεύω και μην είσαι ποτέ προσκολλημένος σε λάθος πιστεύω, ότι είσαι μη δημιουργικός. Ίσως να σου είπε ο πατέρας σου ότι είσαι μη δημιουργικός, να σου είπαν οι συνάδελφοί σου ότι είσαι μη δημιουργικός. 

Ίσως να έψαχνες σε λάθος κατευθύνσεις, σε κατευθύνσεις στις οποίες δεν είσαι δημιουργικός, πρέπει όμως να υπάρχει μια κατεύθυνση στην οποία είσαι δημιουργικός. Αναζήτησε και γύρεψέ την και μείνε διαθέσιμος και συνέχισε να ψηλαφίζεις – ώσπου να τη βρεις. 

Κάθε άνθρωπος έρχεται στον κόσμο τούτο με ένα συγκεκριμένο προορισμό: έχει να εκπληρώσει κάτι, έχει να παραδώσει κάποιο μήνυμα, έχει να ολοκληρώσει κάποιο έργο. Δεν βρίσκεσαι τυχαία εδώ, βρίσκεσαι εδώ με κάποιο νόημα. Υπάρχει κάποιος σκοπός πίσω από σένα. Το όλον κάτι σκοπεύει να κάνει με μέσο εσένα. 




Osho
A Sudden Clash of Thunder
Ομιλία #4




Αναρτήθηκε από despoina palamari στις 2:03 π.μ.