Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά να θέλεις πάντα αυτό που κάνεις...!!!!

Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά να θέλεις πάντα αυτό που κάνεις

16 αποφθέγματα που εξερευνούν όλες τις πλευρές της ζωής

1. «Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά να θέλεις πάντα αυτό που κάνεις»

2. «Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του»

3. «Είναι εκπληκτικό πόσο πλήρης είναι η αυταπάτη ότι η ομορφιά είναι καλοσύνη»

4. «Το λάθος δεν παύει να είναι λάθος επειδή εγκρίνεται από την πλειοψηφία»

5. «Όλη η ποικιλία, όλη η γοητεία, όλη η ομορφιά της ζωής αποτελείται από το φως και τη σκιά»

6. «Ο σεβασμός εφευρέθηκε για να καλύψει την άδεια θέση η οποία έπρεπε να ανήκει στην αγάπη»

7. «Αν αναζητάτε την τελειότητα, δεν θα είστε ποτέ ευχαριστημένοι»

8. «Ένας από τους πιο κοινούς πειρασμούς, ο οποίος όμως οδηγεί στις μεγάλες συμφορές είναι ο πειρασμός των λέξεων: «Όλοι έτσι κάνουν»

9. «Μην ακούτε ποτέ αυτούς που κακολογούν τους άλλους και λένε καλά λόγια για εσάς»

10. «Δεν υπάρχει μεγαλείο εκεί που δεν υπάρχει απλότητα, καλοσύνη και αλήθεια»

11. «Πλήξη : η επιθυμία για επιθυμίες»

12. «Ας συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλο – μόνο τότε θα ζήσουμε ειρηνικά»

13. «Να έχεις ένα στόχο για όλη σου τη ζωή, ένα στόχο για ένα μέρος της ζωής σου και ένα στόχο για κάθε χρόνο. Ένα στόχο για κάθε μήνα, ένα στόχο για κάθε εβδομάδα, ένα στόχο για κάθε μέρα, ένα στόχο για κάθε ώρα και κάθε λεπτό. Και να θυσιάζεις το μικρότερο στόχο για το μεγαλύτερο»

14. «Σε αγάπησα από πάντα και αν κάποιος αγαπάει κάποιον, αγαπά ολόκληρο τον άνθρωπο, ακριβώς όπως είναι και όχι όπως κάποιος θα ήθελε να είναι»

15. «Οι δύο πιο ισχυροί πολεμιστές είναι η υπομονή και ο χρόνος. Αυτοί καταφέρνουν τα πάντα»

16. «Ελεύθερα πνεύματα είναι εκείνοι που είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους χωρίς προκατάληψη και χωρίς να φοβούνται να καταλάβουν πράγματα που έρχονται σε σύγκρουση με τα δικά τους έθιμα, προνόμια ή πεποιθήσεις. Αυτή η κατάσταση του νου δεν είναι συνηθισμένη, αλλά είναι απαραίτητη για σωστή σκέψη …»




Λέων Τολστόι

Να χαμογελάς, να λάμπει ο κόσμος σου. Γιατί δεν παλεύεται αλλιώς τούτος ο κόσμος...!!!!

Να στιγματίζεις με το χαμόγελό σου κάθε μικρή ή μεγάλη στιγμή σου. Να το αφήνεις αποτύπωμα σε κάθε μέρα σου. Να σφραγίζεις με αυτό κάθε συνάντησή σου. Να κυριαρχεί σε κάθε σου συναπάντημα. Να γίνεται αποτύπωμα κάθε σου θύμησης. Και να είναι αυτό η ομορφότερη εικόνα που θα αφήνεις σε κάθε ανάμνηση σου. 

Να κερδίζεις με το χαμόγελό σου τον σεβασμό των επικριτών σου. Την αγνή και άσπιλη αγάπη των παιδιών. Να αποκτάς μέσα από αυτό τον θαυμασμό των φίλων και εχθρών. Την άπλετη εκτίμηση των όμορφων και αισιόδοξων. Τις καλύτερες εντυπώσεις των γύρω σου. 

Να αφήνεις το φως του να αντανακλά στο βλέμμα σου για να εκπέμπει την καλοσύνη σου. Και να το έχεις μόνιμα ζωγραφισμένο στο πρόσωπο σου. Χαμογέλα μωρέ για να γίνεται ο πίνακας της οντότητας σου πολυτιμότερος και να χρωματίζει την ύπαρξη σου. 

Να αντανακλά τις αποχρώσεις του στην ψυχή σου. Να ανοίγει δρόμο στο φως του ήλιου που πηγάζει από την καρδιά σου. Και να κρύβει κάτω από την φωτεινότητά του τις πίκρες με τις οποίες αυτός ο κόσμος εμποτίζει την καθημερινότητα σου. 

Και στα δύσκολα, να τους τρίβεις το χαμόγελό σου στα μούτρα. Να σκεπάζεις κάτω από αυτό τις πληγές σου. Να είναι η αδιαπέραστη ασπίδα σου τις ώρες του πόνου και της απελπισίας σου. 

Να γίνεται ήλιος φωτεινός που θα διώχνει τα σκοτάδια από την ψυχή σου. Η λιακάδα που θα λιώνει το χιόνι από την υπόστασή σου. Ουράνιο τόξο και ξαστεριά στον ουρανό της ύπαρξής σου μετά τις μπόρες. Και απάνεμο λιμάνι και καταφύγιό σου στις καταιγίδες. Κάνε το ομπρέλα να σε προστατεύει όταν στην ζωή σου βρέχει πόνο. 

Να μάθεις να ντύνεις με αυτό τις κακίες που σε περιβάλλουν. Να το κουβαλάς μαζί σου στις δοκιμασίες που σε υποβάλλουν. Να το προβάλλεις στους μικρόψυχους και αχάριστους που προσπαθούν να σε καταβάλουν. Και να κλείνεις το μάτι χαμογελώντας στους κακούς που σε υποσκάπτουν. 

Να γελάς πολύ και συχνά. Άσε τον χαρούμενο ήχο από το γέλιο σου να φτάσει σε αυτούς που εγκλωβίστηκαν στα άσχημα και μουντά. Να θυμίσει ξανά στους ανθρώπους πως είναι κανείς να γελά.

Πως είναι να ενθουσιάζεσαι με τα απλά και μικρά. Να ξεφύγουν από την άσχημη καθημερινότητα. Να αντλούν δύναμη να αντιμετωπίζουν την στεναχώρια. Να ανοίγουν δρόμο να περάσει για λίγο από την ζωή τους η χαρά. 

Να ξεχάσουν την θλίψη και την μιζέρια σε μια κοινωνία που μεμψιμοιρεί. Να μάθουν να εκτιμούν την ομορφιά μέσα στην ασχήμια που καραδοκεί. Να ζήσουν για λίγο έξω από τα γρανάζια αυτού του κόσμου που δεν έχει μάθει να αντιστέκεται και να πολεμά. 

Και να κάνει το γέλιο, το χαμόγελο και την χαρά ακρογωνιαίο λίθο και λάβαρο στις δυσκολίες και τα προβλήματα να του δίνει σθένος να πορεύεται μπροστά. 

Να χαμογελάς, να λάμπει ο κόσμος σου. Να γελάς να ευφραίνεται η καρδιά σου. Να είναι η αφετηρία κάθε σου μέρας και το τέρμα κάθε βραδιάς σου. Και να θυμάσαι πάντα ότι αυτά είναι τα μόνα όπλα στην φαρέτρα της καρδιάς σου. 

Γιατί δεν παλεύεται αλλιώς τούτος ο κόσμος μάτια μου. 




Κράτα ένα κουτάλι για 10 δευτερόλεπτα στο στόμα σου & θα δεις το πρόσωπό σου να μεταμoρφώvεται...!!!!

Ένα σετ ασκήσεων που μπορείς να κάνεις στο σπίτι υπόσχεται αποτέλεσμα φυσικού λίφτινγκ. 

Η απώλεια κολλαγόνου και λίπους από το πρόσωπο σε συνδυασμό με τις εκφράσεις που παίρνουμε σε όλη τη διάρκεια της μέρας, κάθε μέρα, σταδιακά αποδυναμώνουν την επιδερμίδα μας στη μάχη της ενάντια στη βαρύτητα. 

Το αποτέλεσμα είναι, ενώ μεγαλώνουμε, το δέρμα να χαλαρώνει, να χάνεται το σφριγηλό περίγραμμα του προσώπου και να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ρυτίδες. 

Υπάρχει όμως ένα σετ ασκήσεων που υπόσχονται εφέ φυσικού λίφτινγκ, χωρίς κόστος, χωρίς παρενέργειες, δίχως καν να χρειαστεί να αφιερώσουμε χρόνο : 

Μπορούμε να τις κάνουμε ενώ βλέπουμε τηλεόραση ή περιμένουμε να γίνει το φαγητό στο σπίτι. Βασικό εργαλείο τους ένα κουτάλι, που δεν έχουμε παρά να κρατήσουμε στο στόμα μας για 10» δευτερόλεπτα, κάνοντας δέκα επαναλήψεις την ημέρα. 

Κρατάμε το κουτάλι με τα χείλη μας και ανεβάζουμε το κουτάλι ψηλά. Όταν το καταφέρουμε,χαμογελάμε με το κουτάλι ψηλά για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Κατεβάζουμε το κουτάλι, χαλαρώνουμε για λίγα δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για τουλάχιστον 10 φορές. 

Δες το βίντεο από το 2:20 όπου περιγράφει τη διαδικασία βήμα βήμα. 

15 γλυκά που μπορείτε να τρώτε χωρίς τύψεις αφού δεν παίρνετε κιλά...!!!!

Δείτε τη λίστα με τις “αμαρτίες” που βοηθούν στη διατροφή, πάντα όμως, σε μικρές ποσότητες.Για πολλούς, η απόφαση να ξεκινήσουν δίαιτα φαντάζει μακρινό σχέδιο, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης αγάπης τους στα γλυκά, στα οποία και δεν μπορούν να αντισταθούν.

Ωστόσο, πολλές είναι οι δίαιτες, που όχι μόνο επιτρέπουν αυτήν την κατά τα άλλα “αμαρτωλή” απόλαυση, αλλά αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις αρκετά είναι εκείνα τα γλυκά, που βοηθούν στην αποτελεσματικότητά της.

Δείτε τη λίστα με τα γλυκά, που βοηθούν στη δίαιτα, πάντα όμως, σε μικρές ποσότητες :

Γλυκά του κουταλιού 

Λουκούμια 

Σορμπέ Φρούτων

Γρανίτες 

Παστέλι 

Κέικ χωρίς γλουτένη 

Ρυζόγαλο

Πανακότα light 

Μαύρη Σοκολάτα 

Muffin με λεμόνι 

Μακαρόν

Χαλβάς 

Ζελέ φρούτων 

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με 1 κ.σ. μέλι

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με κομματάκια από 1 φρούτο 




Τι έκανα και από 90 κιλά πήγα εξήvτα! – Η δίαιτα που με έκανε άλλoν άνθρωπο...!!!!

«Πώς έχασα 30 κιλά και δεν τα ξαναπήρα»
8 διαπιστώσεις μιας γυναίκας που μέσα σε 6 μήνες κατέβηκε από τα 90 στα 60 κιλά και παραμένει σ’ αυτά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 

Είναι η φίλη μας, Ελένη Τ., και την παρακαλέσαμε να μας πει τι νομίζει ότι έκανε διαφορετικά από όσους και όσες το παλεύουν, αλλά τα παρατάνε, πού δηλαδή βάσει της προσωπικής της εμπειρίας, πιστεύει πως κρίθηκε η επιτυχία της. 

1. Δε ζυγιζόμουν ποτέ. 
Μέσα στο 6μηνο της δίαιτας ζυγίστηκα τρεις φορές. Μία όταν είδα το δείκτη στο 90 –με το 100 στα δεξιά του σε απόσταση αναπνοής. Εκεί αποφάσισα ότι τέρμα τα ψέματα. Μία σε ένα φαρμακείο –όταν ο δείκτης έγραψε ένα υπέροχο 66. 

Και μία στο τέλος. Δεν το έκανα σκόπιμα, αλλά γιατί πρώτον δεν είχα ζυγαριά και δεύτερον δε με ενδιέφερε τι λέει η ζυγαριά. Ήθελα να δω μια μέρα τον εαυτό μου στον καθρέφτη και να πω: “Τώρα είσαι ΟΚ». 

Δεν μπορούσα να ξέρω από πριν πόσα κιλά σήμαινε αυτό. Το ότι δε ζυγιζόμουν, πιστεύω ότι κατά τύχη με βοήθησε να αποφύγω το στενάχωρο συναίσθημα της “κολλημένης ζυγαριάς», τότε που πέφτει ο ρυθμός απώλειας κιλών, πράγμα που κάνει πολλούς να τα παρατάνε 

2. Ήμουν αποφασισμένη να το τραβήξω για πάντα. 
Τη μέρα που ξεκίνησα δίαιτα, ήμουν σίγουρη ότι ξεκινάω κάτι που δε θα τελειώσει άμεσα. Αναμετρήθηκα με τη σκέψη αυτή. Κατέληξα ότι μεταξύ της αχαλίνωτης απόλαυσης του φαγητού και της απόλαυσης να βλέπω τον εαυτό μου όπως τον ονειρευόμουν, με ενδιέφερε πλέον περισσότερο το δεύτερο. 

Από απολαυστικό φαγητό είχα χορτάσει, το άλλο μου έλειπε. Το ότι μπήκα στη διαδικασία αυτή ψυχολογικά έτοιμη να μη βγω ποτέ, νομίζω ότι με βοήθησε να κρατήσω τη δίαιτα ως το τέλος - ήρθε πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο φανταζόμουν. 

3. Δε φόρτωσα στο νέο μου σώμα ''μαγικές ιδιότητες''. 
Ήθελα να αδυνατίσω επειδή μου άρεσε ο χορός, αλλά τα κιλά μου ήταν απαγορευτικά για να τον ξεκινήσω, επειδή μου άρεσε άλλο στυλ ντυσίματος, αλλά τα κιλά μου ήταν απαγορευτικά για να το υιοθετήσω, επειδή είχα κουραστεί απ’ την εικόνα μου και πίστευα ότι εξαρτάται από μένα το αν θα την αλλάξω. 

Δεν ήθελα να αδυνατίσω για να είμαι ευτυχισμένη, αρεστή, να βρω δουλειά ή να βελτιώσω τις σχέσεις μου με το άλλο φύλο. Παρατήρησα ότι πολλοί υπέρβαροι χρεώνουν στα περιττά κιλά τους το σύνολο των προβλημάτων που τους απασχολούν. 

Στη συνέχεια τα (άσχετα) προβλήματα παραμένουν άλυτα, οπότε ατονεί το ενδιαφέρον τους να συνεχίσουν την προσπάθεια. Δεν είναι έτσι. Αν ήταν έτσι, όλοι οι αδύνατοι άνθρωποι θα ήταν ευτυχισμένοι, με δουλειές, με όμορφες σχέσεις και αγαπητοί. Η πραγματικότητα απέχει πολύ απ’ αυτό το σενάριο. 

4. Δε μίλησα σε κανέναν για την απόφασή μου. 
Ήταν μια ανάγκη βαθιά και εσωτερική ωστόσο πολύ κοινότοπη για να θέλω να τη μοιραστώ. Για την ακρίβεια, βαριόμουν να το συζητάω. Επιπλέον δεν ήθελα να γίνεται το θέμα αντικείμενο συζήτησης στην ταβέρνα ή το εστιατόριο –μάλλον δεν ήθελα να “απολογούμαι» αν κάτι στράβωνε στο δρόμο. 

5. Αναμετρήθηκα με την τάση για υπερφαγία και νίκησα επειδή έβαζα την κρίσιμη στιγμή το μυαλό μου να δουλέψει. 
Ήξερα ότι τρώω πολύ και ήξερα και από ποιες τροφές κινδυνεύω. Δεν τις έβαλα ούτε στο σπίτι ούτε στην τσάντα μου. Δεν άφησα το περιθώριο να υπάρξει το παραμικρό κατρακύλισμα, γιατί απλούστατα φοβόμουν ότι δε θα είχε επιστροφή. Στα κολπάκια του εαυτού μου του στυλ “αγόρασε αυτή τη σοκολάτα και θα την τρως λίγη λίγη μόνο όταν έχεις απόλυτη ανάγκη» δεν τσίμπαγα. 

6. Ανακάλυψα ότι η γεύση είναι μνήμη. 
Όσο πέρναγαν οι μέρες εξασθένιζε η ανάγκη μου να γευτώ συγκεκριμένες τροφές. Σταδιακά άρχισα να ξεχνάω τι μου άρεσε τόσο πολύ κάποτε στα κρουασάν, τα τσιπς ή την κόκα κόλα. Η δίαιτα αντί να δυσκολεύει γινόταν όλο και ευκολότερη. Όσα παχυντικά, μα αγαπημένα, άφησα τότε πίσω μου, απλώς δεν τα ξαναέβαλα ποτέ στη διατροφή μου. 

7. Δεν άλλαξα συνήθειες που έκαναν ευχάριστη την καθημερινότητά μου. 
Μου άρεσε να πίνω τον καφέ μου γλυκό αλλά και τα ποτά όταν έβγαινα. Δεν πείραξα αυτές τις συνήθειες που ήταν βασικές για να περνάω ευχάριστα: δίαιτα ήθελα να κάνω, όχι να βυθιστώ στη μιζέρια. 

8. Ένας ψυχίατρος σε μια κοινωνική εκδήλωση μου είχε πει κάποτε: “Δεν υπάρχει ψυχολογική πείνα με την έννοια που χρησιμοποιείται συχνά στα media. 
Είτε πεινάς επειδή δεν έφαγες, είτε πεινάς επειδή βαριέσαι, είτε πεινάς επειδή σου λείπει κάτι άλλο, η αίσθηση και η απαίτηση του οργανισμού παραμένει ίδια. Το θέμα είναι κάποια στιγμή να μπορέσεις να πεις στον εαυτό σου : “ΟΚ νιώθεις μια κάποια πείνα. Ε και; Θα φας λίγο αργότερα αυτό που έχεις προγραμματίσει». 

Μου έκανε πολλή εντύπωση. Με συμφιλίωσε μ’ αυτό που αισθανόμουν αλλά με βοήθησε κιόλας να σταματήσω να χαϊδεύω τον εαυτό μου σ’ αυτό το θέμα. 

Πώς θα απέτρεπες ένα μικρό παιδί που ζητάει επίμονα δεύτερο παγωτό την ίδια μέρα, αλλά -πώς να το κάνουμε- δεν πρέπει να το φάει; Αυτό έκανα με μένα. Κι είναι κάτι που τήρησα για πάντα. 




Αυτό συμβαίνει όταν τρίβετε τον δείκτη του χεριού σας για 60 δευτερόλεπτα...!!!!

Αντίχειρας. 
Το μασάζ αντίχειρά σας για εξήντα δευτερόλεπτα βοηθά την καρδιά και τους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση από ένα άσχημο κρύωμα και δύσπνοια. Μπορεί επίσης να βοηθήσει με τα ζητήματα της καρδιάς, μεταφορικά και κυριολεκτικά. 

Μεσαίο δάχτυλο. 
Το μεσαίο δάχτυλο συνδέεται με την αϋπνία και την ψυχική ηρεμία. Εάν μένετε μέχρι αργά το βράδυ ξύπνιοι και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή να αισθάνεστε άβολα, τρίψτε το μεσαίο δάχτυλο για 60 δευτερόλεπτα. Θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. 

Παράμεσος. 
Τρίβοντας τον παράμεσό σας, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιείς λεμφαδένες.το λεμφικό σύστημα σας είναι υπεύθυνο για τη μετακίνηση του τοξικότητας στο σώμα σας μέσω των οργάνων που λειτουργούν ως φίλτρα. 

Μικρό δάχτυλο. 
Εάν έχετε έναν πόνο στο λαιμό που δεν μπορεί να ανακουφιστεί, δοκιμάστε το μασάζ στο μικρό σας δάχτυλό για ένα λεπτό. το μικρό δάχτυλο και οι παλάμες σας είναι συνδεδεμένα με τα νεύρα σας, και με το τρίψιμο τους, θα ηρεμήσουν τα νεύρα σας. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση και από τον πονόλαιμο και από τους πόνους στην πλάτη. 

Δείκτης. 
Τρίβοντας το δείκτη για 60 δευτερόλεπτα βοηθά στην ανακούφιση από προβλήματα με το στομάχι και το παχύ έντερο. Εάν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διάρροια, δυσκοιλιότητα, καούρα, ή οποιοδήποτε παρόμοιο θέμα, ο δείκτης είναι ο οδηγός σας για την επούλωση.




© Παρακαλούμε σε τυχόν αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου να γίνει σαφής αναφορά με ενεργή ανοιχτή πηγή στο healingeffect.gr
Την αρχική ιδέα είδαμε στο higherperspectives.com

Έτσι θα εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας ώστε να απαλλαχθείτε από συνήθειες...!!!!

Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας 
Όταν κατανοήσουμε πώς δημιουργούνται οι νευρικές οδοί στον εγκέφαλο, μπορούμε να πάρουμε το “μπροστινό κάθισμα” για να κατανοήσουμε πραγματικά πως να απαλλαχθούμε από ανεπιθύμητες συνήθειες. 

Οι νευρικές οδοί είναι σαν λεωφόροι των νευρικών κυττάρων που μεταδίδουν μηνύματα. Ταξιδεύουμε μέσω της λεωφόρου πολλές φορές, και το μονοπάτι γίνεται ολοένα και πιο γνώριμο και σταθερό. 

Μπορείτε να πάτε σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή μάρκα τσιγάρων για την άνεσή σας ξανά και ξανά, και αυτό σχηματίζει ένα μονοπάτι στον εγκέφαλο. 

Το ελπιδοφόρο γεγονός, πάντως, είναι ότι ο εγκέφαλος αλλάζει συνεχώς και μπορείτε να σφυρηλατήσετε νέες οδούς, οπότε να δημιουργήσετε νέες συνήθειες. Αυτό είναι που ονομάζεται νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου. 

Συνήθιζα να οδηγώ με το ένα πόδι στο φρένο και το άλλο στο γκάζι, και να εκπαιδεύσω τον εαυτό ώστε να οδηγώ μόνο με το ένα πόδι. Χρειάστηκε κάποιος χρόνος, καθώς είχα ένα ισχυρό νευρικό μονοπάτι για οδήγηση με δύο πόδια. 

Αλλά επειδή είχα τη θέληση να το κάνω, έφτιαξα ένα νέο μονοπάτι, και επανακαλωδίωσα ή επαναπρογραμμάτισα το μυαλό μου. Μπορείτε να αφαιρέσετε μία συμπεριφορά ή σκέψη ή εξαρτήσεις απευθείας από τον εγκέφαλο. 

Εξαιτίας της νευροπλαστικότητας, τις συνεχώς μεταβαλλόμενες δυνατότητες του εγκεφάλου, όλα είναι δυνατά. 

Οι άνθρωποι που είχανε εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να επανεκπαιδεύσουν τους εγκεφάλους τους ώστε να λειτουργούν και πάλι μέσω της κατασκευής νέων νευρικών οδών. Οι καπνιστές, οι λαίμαργοι και πολλοί άλλοι μπορούν να μάθουν νέες συμπεριφορές και στάσεις και να αλλάξουν τη ζωή τους. 

Είτε εργάζεστε με άλλους και τις συνήθειές τους είτε εργάζεστε με τις δικές σας (ή και τα δύο), μπορείτε να εφαρμόσετε αυτές τις αντιλήψεις για την ενίσχυση της επιτυχία σας. 

Μερικοί Αποτελεσματικοί Τρόποι για να Επανεκπαιδεύσετε τον Εγκέφαλό σας 

1. Αναγνωρίστε τη συνήθεια που θέλετε να αλλάξετε και θέστε την πρόθεση 
Πρέπει να αλλάξει η λάμπα 

2. Παρατηρήστε τι κάνει στη ζωή σας η παλιά συνήθεια – νευρική οδός 
Κοιτάξτε τα συναισθήματα, τις σκέψεις, και πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται σε αυτή τη συνήθεια, και δείτε τι αποτελέσματα δημιουργείτε στη ζωή σας. Γίνετε ο μάρτυρας, και να έχετε επίγνωση. 

3. Μετατοπίστε την προσοχή σας 
Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για να δημιουργήσετε μια νέα νευρική δίοδος, παίρνετε την εστίαση από την παλιά συνήθεια, και στη συνέχεια, αυτή η παλιά συνήθεια φεύγει τελικά μακριά. Για παράδειγμα, μη δίνετε σημασία στα ντόνατς και στα γλυκίσματα· Πάρτε την προσοχή σας από αυτά και εστιάστε την σε θρεπτικά, υγιεινά, νόστιμα φαγητά. 

4. Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας 
Μπορείτε να δημιουργήσετε νέες νευρικές οδούς, όχι μόνο με νέες συμπεριφορές, αλλά και μέσα από τη φαντασία. Απλά φανταστείτε τις νέες συμπεριφορές ξανά, και ξανά, και ξανά. Επαναλάβετέ το συχνά στο μυαλό σας, έτσι ώστε να οικοδομήσετε νέους δρόμους. Στρέψτε το μυαλό σας και επανεκπαιδεύστε το. 

5. Διακόψτε τις σκέψεις και τα πρότυπα σκέψεων όταν προκύπτουν 
Πείτε “όχι” ή “άκυρο”, όταν μία παλιά σκέψη ή παρόρμηση έρχεται, και πείτε, “δεν χρειάζεται να το κάνω αυτό πια.” Στη συνέχεια, στρίψτε προς τη νέο νευρική οδό που χτίζετε και συνεχίστε να προχωράτε προς τη σωστή κατεύθυνση. 

6. Χρησιμοποιείστε την τακτική της αποστροφής 
Αυτά είναι σκουπίδια 

7. Δημιουργήστε ένα συγκεκριμένο πλάνο και επιλέξτε τι να κάνετε μ’ αυτό 
Όταν γίνεστε συγκεκριμένοι, είναι πιο εύκολο να κατασκευάσετε νέες νευρικές οδούς. Το “επισημοποιείτε”. Αποφασίστε αν θέλετε να ασκηθείτε αντί να υπερκαταναλώσετε τροφές ή αν θέλετε να φάτε φρούτα αντί για γλυκά. Απλά επικεντρωθείτε στη νέα σας επιλογή. 

Μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε βεβαιώσεις ώστε να ενισχύσετε τις επιλογές σας. Αυτό μπορεί να είναι “Είμαι ελεύθερος(η)”, ή “Είμαι σε έλεγχο”. Ενισχύστε το αυτό με ενεργειακές θεραπείες όπως Τεχνικές Απελευθέρωσης Συναισθημάτων (EFT) ή άλλες τεχνικές. 

8. Μεταμορφώστε τα εμπόδια 
Κοιτάξτε τι είναι στο δρόμο. Κοιτάξτε τι έχετε κερδίσει από τις παλιές συνήθειες (ή εγκεφαλικά μονοπάτια). Κοιτάξτε το στρες στη ζωή σας και πώς μπορείτε να το χειριστείτε διαφορετικά. Μεταφέρετε το μυαλό σας στον τόπο της δυνατότητας. Χειριστείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις και επιλέξτε μία νέα λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας στο μυαλό σας. 

9. Συνδεθείτε με την Ύψιστη Πηγή σας για έμπνευση και υποστήριξη 
Ακούστε στην εσωτερική σας καθοδήγηση. Ξέρετε ότι έχετε την δύναμη μέσα σας, και ως εκ τούτου έχετε μεγάλη δύναμη. Ο διαλογισμός δημιουργεί νέους τρόπους και αλλαγές στον εγκέφαλο. Οι πραγματικές μελέτες έχουν γίνει στους εγκεφάλους των μοναχών για να δείξουν την επίδραση του διαλογισμού σε νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου. 

10. Μεταμορφωθείτε και κάντε τη μετατόπιση – αλλαγή 
Γνωρίστε ότι η μεταμόρφωση είναι πάντα δυνατή και ότι μπορείτε να δημιουργήσετε νέα μονοπάτια στον εγκέφαλό σας κάθε φορά που είστε έτοιμοι να κάνετε τη μετατόπιση. Όταν κρατάτε το μυαλό σας στον “Μπορώ να το κάνω!” χώρο, παίρνετε μία σαφή αίσθηση πως έχετε τελειώσει με την παλιά λεωφόρο και βρίσκεστε σε μία νέα τώρα.




Από το Visual Meditation 

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

7 Εμπνευσμένες σκέψεις που θα αλλάξουν την ζωή σου...!!!!

Στη ζωή τα πάντα ξεκινάνε από μία σκέψη, και συγκεκριμένα από τις σωστές σκέψεις. 

Ο εκατομμυριούχος Χένρι Φορντ κάποτε είχε πει το εξής : αν νομίζετε ότι θα τα καταφέρετε και αν νομίζετε ότι δεν θα καταφέρετε και στην μια και στην άλλη περίπτωση έχετε απόλυτο δίκιο. 

Για αυτό στο συγκεκριμένο βίντεο θέλω να σε εμπνεύσω να αποκτήσεις τρόπο σκέψης στο στυλ ''Εγώ Μπορώ'', κάθε φορά όταν προσπαθείς κάνεις κάτι. Αυτό θα το καταφέρουμε με την ενσωμάτωση νέων λέξεων στην βάση δεδομένων του μυαλού σου. 

Ξεκινάμε λοιπόν, με 7 φράσεις γεμάτες έμπνευση οι οποίες θα αλλάξουν τη ζωή σου για πάντα! 

Στην κατεύθυνση που βαδίζεις τώρα δεν υπάρχει τίποτα από αυτό που θέλεις πραγματικά. 
Τι θα συμβεί μετά από 10 χρόνια; Αν τίποτα δεν αλλάξεις στη ζωή σου. Θα πετύχεις τους στόχους που έχεις βάλει ή θα τους κοιτάς απογοητευμένος. Μπορεί να μην είσαι μέντιουμ αλλά μπορείς να προβλέψεις πάνω κάτω το μέλλον σου από το τι κάνεις τώρα. 

Για να αποκτήσεις κάτι που ακόμα δεν έχεις, πρέπει να ξεκινήσεις να κάνεις κάτι – το οποίο δεν έχεις κάνει μέχρι τώρα. Σκέψου καλά αυτές τις φράσεις ή ξέχνα για πάντα τα όνειρα και τους στόχους που έχεις βάλει. 

Τα αποτελέσματά σου είναι η καλύτερη απόδειξη για όλους. 
Αν οι κοντινοί σου άνθρωποι και οι φίλοι σου προσπαθούν να σε αποτρέψουν να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου ή ακόμα σε εμποδίζουν ώστε να γίνει αυτό, δε χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν. 

Όπως λέει παροιμία τα ''πολλά λόγια είναι φτώχεια'' αλλά τα αποτελέσματά σου, θα κλείσουν τα στόματα τους και θα τους αναγκάσουν επιτέλους να σε πιστέψουν. Γι’ αυτό συνέχισε να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις μέχρι να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα και αν δεν έχεις υποστήριξη μη μοιράζεσαι τίποτα με κανέναν. Τα όνειρα σου πρέπει να τα προστατεύεις. 

Στη ζωή μας πραγματοποιούνται μονάχα δύο πράγματα, αυτό που παθιασμένα θέλουμε κι αυτό που φοβόμαστε πάρα πολύ. 
Και αυτό συμβαίνει επειδή το πάθος και ο φόβος μας βασίζονται σε ισχυρά συναισθήματα και πάνω στην ενέργεια που έχουμε μέσα μας. Εκεί που εστιάζεις την προσοχή σου και την ενέργεια σου αυτό θα γίνεται πραγματικότητα, αποκλειστικά από σένα και μόνο, εξαρτάται που θα στέλνεις αυτή την ενέργεια. 

Κάθε πρωί κάνε στον εαυτό σου την παρακάτω ερώτηση: ''αν ήταν η τελευταία μέρα της ζωής μου θα ήθελα πραγματικά να κάνω αυτό ετοιμάζομαι να κάνω σήμερα;'' Αν για μερικές μέρες η απάντηση που δίνεις είναι όχι, άρα πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά πώς να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο. 

Η επίτευξη του στόχου σου, σου φαίνεται εύκολη υπόθεση αλλά σε φοβίζει. 
Σκέψου λίγο, τι είναι αυτό που μπορεί να σε πλησιάσει πολύ γρήγορα στο στόχο σου; Μόνο αν συναντήσεις κάποιον άνθρωπο που έχει ήδη καταφέρει αυτόν τον στόχο που έχεις βάλει. Μια ώρα προσωπικής συζήτησης μαζί του θα εξοικονομήσει πάρα πολύ χρόνο, χρήματα και προσπάθεια. 

Επίσης με τις συμβουλές του θα σε απαλλάξει από διάφορες ψεύτικες ιδέες και θα σε αποτρέψει από λάθη που ενδεχομένως να κάνεις από την ελάχιστη εμπειρία που κατέχεις. Να πετύχεις τους στόχους σου είναι εύκολο αλλά σε φοβίζει επειδή μέχρι τώρα ποτέ δεν το έχεις κάνει, αλλά η επιλογή όπως πάντα είναι στα χέρια σου ή θα τα καταφέρεις μόνος σου κάνοντας λάθη και ξοδεύοντας χρόνο ή πολύ απλά μαθαίνεις από την μεγάλη εμπειρία κάποιου άλλου. 

Μόλις σταματήσεις να απαιτείς χωρίς πρώτα να δίνεις, τότε αμέσως στην θέση της απαίτησης θα έρθει η τύχη και επιτυχία. 
Αν ρίξεις μία μπάλα στον τοίχο αυτή θα επιστρέψει πάλι σε σένα. Έτσι και στη ζωή, αυτό που δίνεις στον κόσμο θα είναι αυτό που ο κόσμος θα σου δώσει. Αν δεν είσαι ευχαριστημένος με κάτι θα λαμβάνεις επαναλαμβανόμενες καταστάσεις στην ζωή σου, από τις οποίες η αχαριστία σου μονάχα θα μεγαλώνει. 

Αν έχεις προσβάλλει κάποιον τότε και στο μέλλον κάποιος θα σε προσβάλει. Αυτό που δίνεις είναι αυτό που θα πάρεις, αν δε σου αρέσει αυτό που παίρνεις άλλαξε αυτό που δίνεις. Θέλεις ευτυχία στη ζωή σου; Ξεκίνα να δίνεις στον κόσμο θετικότητα και καλοσύνη. 

Στη δική σου διαδρομή δεν υπάρχουν ανταγωνιστές. 
Ο πορεία προς τη δική σου επιτυχία είναι ελεύθερη. Εκεί δεν υπάρχει κανένας επειδή προορίζεται αποκλειστικά για σένα και μόνο εσύ μπορείς να περάσεις αυτή την διαδρομή. 

Το μόνο που μένει είναι να βρεις το σκοπό της δικής σου ζωής και μόνο τότε θα μπορέσεις να αξιοποιήσεις το ταλέντο και τις δυνατότητες σου. Αν ακόμα δεν έχεις βρει το ταλέντο σου, σε αυτό θα σε βοηθήσει το σεμινάριο ''Πώς να ανακαλύψεις τα ταλέντα σου μέσα σε μία μέρα'' Διάβασε περισσότερα στον σύνδεσμο που υπάρχει κάτω από το βίντεο. 
Ακαδημία Υγείας 

Ἡ Μύγα καί ἡ μέλισσα...!!!!

Mιά μέρα ἡ κυρία Μύγα πῆρε μιά τολμηρή ἀπόφαση: 

— Θά πάω νά δῶ πῶς ζεῖ στό παλάτι της ἡ ξαδέρφη μου ἡ μέλισσα, εἶπε. 

Μιά καί δύο λοιπόν, στολίστηκε, φόρεσε τό ὡραιότερο μαῦρο της ἀραχνοΰφαντο φόρεμα μέ τήν ὑπέροχη γκρίζα κάπα της κι ὅλο καμάρι ἔφτασε στό παλάτι καί χτύπησε. Τόκ-τόκ! 

— Ὤ! Χαίρετε, κυρία Μύγα, τί θέλετε παρακαλῶ; εἶπε μιά μικρή χαριτωμένη μελισσούλα πού ἦταν θυρωρός. 

— Χαίρετε! Εἶμαι μιά μακρινή ξαδέρφη τῆς νοικοκυρᾶς τοῦ σπιτιοῦ. Ἐπιθυμῶ νά τῆς κάνω ἐπίσκεψη, εἶπε ἡ κυρία Μύγα μέ τρόπο μεγαλόπρεπο. 

— Περιμένετε, κυρία Μύγα, σᾶς παρακαλῶ. Ἕνα λεπτό νά τό πῶ στή μαμά μου. 

Στό μεταξύ ἡ κ. Μύγα, ὅλο καί ἔσιαζε τά φορέματά της καί ὅλο ὀσμιζόταν τή γύρω περιοχή. 

— Δυστυχῶς, μονολογοῦσε, δέν μυρίζει τίποτε ἀπ᾽ ὅ,τι ἀρέσει σέ μᾶς τίς μύγες. 

— Κυρία Μύγα μου, φώναξε λαχανιασμένη ἡ μελισσούλα, ἡ κυρία μαμά μου εἶπε ὅτι δυστυχῶς δέν μπορεῖ νά σᾶς δεῖ, ἄν καί τό ἐπιθυμεῖ πάρα πολύ, γιατί κάθε λεπτό τῆς ὥρας εἶναι ἀπασχολημένη μέ σοβαρές ἐργασίες. 

Ἀκόμη μοῦ εἶπε νά σᾶς πῶ, ὅτι δυστυχῶς καί στό παλάτι μας δέν μπορεῖτε νά μπεῖτε, γιατί τόπος γιά ἐπισκέψεις δέν ὑπάρχει. Ἀκόμη καί στίς πιό μικρές γωνιές του γινόνται σοβαρές ἐργασίες. Ὅμως μιά καί ἤρθατε καί εἶστε καί συγγενής μας, μπορῶ νά σᾶς φιλοξενήσω γιά λίγο στίς βεράντες μας, μπορῶ καί στόν κῆπο μας. 

Ὅπου θέλετε.
Σέ λίγο ἡ μικρή θυρωρός, ἀφοῦ ἄφησε στό θυρωρεῖο ἄλλη ἀδελφούλα, ξεναγοῦσε στόν κῆπο τήν κ. Μύγα. 

— Ξαδελφούλα μου, εἶπε ἡ κ. Μύγα, ὁ κόσμος λέει πώς φτιάχνετε ὑπέροχα γλυκά. Εἶναι ἀλήθεια; 

— Ναί, καί βέβαια εἶναι ἀλήθεια. Καί κοιτάξτε! Αὐτή τή στιγμή ἀπό τό παλάτι μᾶς στέλνουν ἕνα δίσκο μέ ὡραῖο γλυκό καί νεράκι δροσερό. 

— Τί χαρά! φώναξε μέ λιχουδιά ἡ μύγα καί θρονιάστηκε σέ μιά πέτρινη πολυθρόνα πού ἦταν ἐκεῖ κοντά. Καί χωρίς ντροπή ρίχτηκε κυριολεκτικά στό κεχριμπαρένιο μέλι, πού τῆς φέρανε. 

— Λοιπόν, μελισσούλα, εἶπε, ἀφοῦ χόρτασε γλείφοντας συνεχῶς τά δάχτυλά της, λοιπόν ξαδερφούλα, ἐσεῖς φτιάχνετε τό ὑπέροχο αὐτό γλύκισμα; 

— Ναί, ἐμεῖς. 

— Καί τό τρῶτε ὅλο; 

— Ὄχι, δίνουμε καί σέ ὅλους τούς καλούς ἀνθρώπους καί κυρίως στά παιδάκια, στούς γέροντες, στούς ἀρρώστους. Φτιάχνουμε καί ὡραῖο κερί. Δοκίμασε λίγο νά δεῖς! 
— Τί τό κάνετε τό κερί; 

— Τό κάνουν οἱ ἄνθρωποι λαμπάδες καί τό πᾶνε στήν ἐκκλησία. 

— Κουτές πού εἴσαστε πού δίνετε στούς ἀνθρώπους τόσο ὡραῖα πράγματα! 

— Ἐσεῖς κ. Μύγα, τί προσφέρετε στούς ἀνθρώπους; 

— Ἐμεῖς; Ἄς γελάσω! χά!χά! Τίποτε ἀπολύτως. 

— Μά γιατί; Δέν τούς ἀγαπᾶτε; 

— Ἐμεῖς τούς ἀγαπᾶμε, μά ἐκεῖνοι μᾶς κατηγοροῦν ὅτι τούς ἐνοχλοῦμε˙ λέει ὅτι τούς λερώνουμε, λέει ὅτι τούς κουβαλᾶμε μαζί μας μικρόβια, ἀρρώστιες καί χίλια-δυό ἄλλα πράγματα! Μᾶς συκοφαντοῦν, ξαδέρφη μου, μᾶς συκοφαντοῦν.

Ὤ! μά βλέπω καί τά δικά σου πόδια λερωμένα. Καί σύ μικρόβια κουβαλᾶς; 

— Ὄχι, κ. Μύγα, εἶναι ἡ γύρη ἀπό τά λουλούδια. Μ᾽ αὐτήν ταΐζω τά ἀδερφάκια μου! 

— Ταΐζεις ἀδερφάκια; Ἄλλη μεγάλη κουταμάρα! 

— Μά γιατί; Ἐσεῖς δέν ταΐζετε τ᾽ ἀδερφάκια σας; 

— Ἀδερφάκια; Δέν ἔχω! Οὔτε ξέρω ἄν ἔχω! 

— Ἀλήθεια, κ. Μύγα, ποῦ εἶναι τό δικό σας παλάτι; Μοῦ τό δείχνετε, σᾶς παρακαλῶ; 

— Παλάτι, κοπέλα μου, ἐμεῖς δέν ἔχουμε! 

— Οὔτε σπίτι; Ποῦ μένετε τότε; 

— Οὔτε σπίτι! Σπίτια μας εἶναι ὅλος ὁ κόσμος. Ὅπου θέλουμε νά μένουμε. 

— Δηλαδή; 

— Νά, μέσα στά σπίτια τῶν ἀνθρώπων. Στά τραπέζια τους, στά κρεβάτια, στά ροῦχα, στίς κουζίνες. Κι ὅταν μερικοί εἶναι καθαροί καί μᾶς διώχνουν ἀπ᾽ τά σπίτια τους, ζοῦμε ἔξω στούς δρόμους, ὅπου νά ᾽ναι! 

— Καί τί ἐργασία κάνετε; 

— Ἐργασία; Ζῶ! Αὐτό κάνω μόνο. 

— Καί δέν ὠφελεῖτε κανένα γύρω σας; Δέν τό πιστεύω! 

— Τί κουτή πού εἶσαι καημένη! Νά τό πιστέψεις! Ὠφελῶ τόν ἑαυτό μου. Καί αὐτό φτάνει. Ἀλλά πολλά εἴπαμε, εἶπε νευριασμένη καί σηκώθηκε. Δέν ἔχεις τίποτε ἄλλο νά μοῦ δείξεις; 

— Πῶς! Ἔχω ὅλα τά ὡραῖα λουλούδια τοῦ κήπου μας. Ἐλᾶτε νά σᾶς δείξω ποιό ἔχει πιό πολύ νέκταρ! 

— Δέν μπορῶ νά ζήσω μέ νέκταρ μόνον ἐγώ. Θέλω καί ἄλλες νοστιμιές. 

— Νοστιμιές; Ὤ, μά τί θά θέλατε κ. Μύγα, νά σᾶς προσφέρω. Πέστε μου καί θά τό ἑτοιμάσω εὐχαρίστως! 

— Τί νά μοῦ ἑτοιμάσεις, κοπέλα μου; Εἶναι φανερό πώς ἐσύ ζεῖς πολύ διαφορετικά ἀπ᾽ ὅ,τι ζοῦμε ἐμεῖς οἱ μύγες. Μά, γιά στάσου. Δέν ὑπάρχει κανένας στάβλος ἐ δῶ κοντά; 

— Ὑπάρχει ἕνας, ἀλλά μακριά ἀπό ἐδῶ. Νά,ἐκεῖ ψηλά. 

— Καλά. Μήπως εἶδες πουθενά καί κανένα ψοφίμι; 

— Ναί, ἕνα σκυλί ψόφησε μέσα σέ κεῖνο τό λιβάδι. Ὅμως μήν πᾶς ἀπό κεῖ, γιατί μπορεῖς νά λερώσεις τά ὡραῖα σου ροῦχα! 

— Ἐγώ ἐκεῖ πάω, γιατί ἐμένα αὐτά μοῦ ἀρέσουν… 

Καί φράπ! ἔφυγε χωρίς νά χαιρετήσει. Σέ λίγο ὅμως φώναξε ἀπό μακριά: 

— Θά ξανάρθω, θά ξανάρθω σύντομα, γιατί οἱ μελισσοῦλες εἶστε καλές καί περιποιητικές! 

Λυπήθηκε μ᾽ ὅλα αὐτά ἡ μελισσούλα κι ἔτρεξε στή Βασίλισσα μαμά της. 

— Μανούλα, αὐτό ἔγινε μέ τήν κ. Μύγα! Δέν ἔχει σπίτι οὔτε ταΐζει ἀδερφάκια, οὔτε κάνει καμιά δουλειά! Μέ τούς ἀνθρώπους δέν τά ἔχει καλά καί κανένα δέν ὠφελεῖ ἀλλά τούς βλάπτει! Καί ξέρεις, μανούλα, ζήταγε στό τέλος στάβλους καί ψοφίμια. Πόσο λυπήθηκα! 

— Μή λυπᾶσαι, χρυσό μου, τῆς εἶπε γλυκά ἡ μητέρα της. Μόνο πρόσεξε καλά τί θά σοῦ πῶ: Ἄν ξανάρθει ἡ κ. Μύγα, καί θά ξανάρθει, νά τῆς πεῖ πώς τό σωστό εἶναι οἱ μύγες νά κάνουν παρέα μέ τίς μύγες καί οἱ μέλισσες μέ τίς μέλισσες! 

Ἔτσι κοριτσάκι μου;

(Ἀναδημοσίευση ἀπό τό βιβλίο:Κούκου ἀπό τή λεμονιά τῆς Θ. Πιτυλάκη) 




Ποτέ δεν είναι αργά...!!!!

Ποτέ δεν είναι αργά….
Για να αρχίσεις απ’ την αρχή!
Για να απολαύσεις τη ζωή!
Για να αλλάξεις τρόπο σκέψης!
Για να γίνεις άλλος άνθρωπος!

Για να αλλάξεις τρόπο ζωής!
Για να αγαπήσεις!
Για να συγχωρήσεις!
Για να ξεχάσεις!

Για να μάθεις!
Για να αισθανθείς!
Για να γίνεις αισιόδοξος!
Για να γιορτάσεις τη ζωή!

Για να δώσεις ένα φιλί!
Για να κάνεις μια αγκαλιά!
Για να σταματήσεις να γκρινιάζεις!
Για να μάθεις πώς αγαπάνε!

Για να κηδέψεις τη μιζέρια!
Για να φλερτάρεις!
Για να ερωτευτείς!
Για να ζήσεις!

Για να αγαπήσεις τον εαυτό σου!
Για να αγνοήσεις όσα σε πλήγωσαν!
Για να σταματήσεις να είσαι κολλημένος στο παρελθόν!
Για να ζήσεις στο παρόν!

Για να σε αγαπήσουν!
Για να γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους!
Για να κόψεις κακές συνήθειες!
Για να ζήσεις όπως θέλεις!

Προλαβαίνεις!




Γερόντισσα Γαβριηλία : Έχω πέντε γλώσσες με τις οποίες γυρνώ όλη τη γη...!!!!

                      Γερόντισσα Γαβριηλία (1897-1992). 

Μια φορά, βρέθηκε ένας ξένος Ιεραπόστολος εκεί που ήμουνα, στην Ινδία και μου λέει :

– Εσύ μπορείς να είσαι μία καλή γυναίκα, αλλά καλή Χριστιανή δεν είσαι!

Λέω:
– Γιατί;

– Γιατί είσαι τόσο καιρό εδώ, και μόνο με τα Εγγλέζικα γυρίζεις εδώ κι εκεί. Ποιες ντόπιες Γλώσσες έμαθες;

Του λέω:
– Δεν προφθαίνω να μάθω, γιατί πηγαίνω από τόπο σε τόπο, κι ώσπου να μάθω μια διάλεκτο, με φωνάζουν αλλού. Μαθαίνω μόνο το καλημέρα-καλησπέρα. Τίποτε άλλο.

– Ε, εσύ δεν είσαι καλή Χριστιανή! Κι ούτε μπορείς να κάνεις και Ιεραποστολή!..

Γιατί ξέρετε, οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες μαθαίνουν πάντα τις εντόπιες Διαλέκτους για… 

Τότε εγώ είπα: 
«Κύριε! Δόσμου μια απάντηση γι’ αυτόν»! Έτσι, με όλη μου την καρδιά το ζήτησα! 

Και τότε του λέω:
– Α! Ξέχασα να σου πω. Εγώ έχω πέντε γλώσσες!

– Ναι; Και ποιες είναι αυτές οι πέντε;

– Η πρώτη είναι το χαμόγελο…

– Η δεύτερη είναι τα δάκρυα…

– Η τρίτη είναι το άγγιγμα…

– Η τέταρτη είναι η προσευχή…

– Η πέμπτη είναι η αγάπη.

Με αυτές τις πέντε γλώσσες γυρίζω όλο τον Κόσμο! Και τότε, εκείνος σάστισε και μου λέει:

– Στάσου ένα λεπτό! Ξαναπές τες να τις γράψω! Κι έβγαλε ένα χαρτί και τις έγραψε!

Έτσι είναι… Μ’ αυτές τις πέντε Γλώσσες γυρίζεις όλη τη Γη και είναι όλος ο κόσμος δικός σου. Όλους του αγαπάς το ίδιο. Ασχέτως Θρησκείας και Έθνους. Ασχέτως με όλα. Παντού υπάρχουν Άνθρωποι του Θεού. Και δεν ξέρεις αυτός που βλέπεις σήμερα, εάν αύριο δεν θα είναι Άγιος… 

Από το βιβλίο της Μοναχής Γαβριηλίας, “Γερόντισσα Γαβριηλία, Η ασκητική της αγάπης”, των εκδόσεων Πορφύρα. 




Η γερόντισσα και η σοφία της μέλισσας...!!!!

- Παιδί μου, η μέλισσα μου έμαθε να διαβάζω τους ανθρώπους, είπε η γερόντισσα στην εγγονή της.

- Πώς γίνεται, γιαγιά, δεν είναι δύσκολο;

- Όχι, παιδί μου, κοίταξε: 

• Εκεί κάτω υπάρχει ένα χωράφι με ακαθαρσίες. Κοίτα το: Στην άκρη - άκρη έχει ένα λουλούδι. 

• Κοίτα κι ετούτη τη μέλισσα: Περνάει όλες τις ακαθαρσίες. Δεν τις βλέπει. Δεν έχουν γι αυτή ενδιαφέρον. Περνάει όλες τις ακαθαρσίες κι αναζητάει το λουλούδι. Αυτό θυμήσου το. 

Και τώρα πρόσεξε: 
• Τούτος ο αγρός είναι γεμάτος λουλούδια. Εκεί κάτω υπάρχει μια ακαθαρσία.

• Βλέπεις αυτή τη γκρίζα μύγα; Ψάχνει μόνο για ακαθαρσίες. Τα λουλούδια δεν την ενδιαφέρουν. Αφήνει όλα τα λουλούδια και κάθεται στη βρωμιά. 

Έτσι είναι και οι άνθρωποι, κόρη μου:

• Μπορεί να έχεις του κόσμου τα ελαττώματα. Αν ο άλλος είναι μέλισσα, θα βρει εκείνο το ένα σου προτέρημα, θα καθίσει πάνω του, θα το γονιμοποιήσει, όπως η μέλισσα το λουλούδι, και θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

• Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που είναι γκρίζες μύγες: Χίλια προτερήματα να έχεις θα ψάξουν και θα βρουν κάτι στραβό. Εκεί θα κάτσουν και πάνω σ¨ αυτό θα γεννήσουν, προσπαθώντας να σου βγάλουν κι άλλα στραβά. 

Παιδί μου, εσύ θα διαλέξεις αν θα γίνεις μέλισσα ή μύγα κι εσύ θα διαλέξεις με ποιους θα συναναστρέφεσαι………. 

Καλό σας βράδυ, Φίλοι μου. Η Φύση είναι ο καλύτερος παιδαγωγός! 




Ανάρτηση σε τοίχο φίλης! Εξαιρετικό!!!!!!!!!!!

Ας ευτυχήσει ο καθένας μας με ό,τι λαχταρά...!!!!

Καλώς το 2019! Σημείο εκκίνησης λοιπόν! Έτοιμοι και ξεκινάμε! Τι θα συναντήσουμε στη στροφή; Με τι θα γελάσουμε στην επόμενη στάση; Τι θα μας πονέσει, θα μας αγχώσει, θα μας πικράνει σε όλη τη διάρκειά του; Ή μήπως θα συμβούν γεγονότα που θα μας αλλάξουν προς το καλύτερο; Καταιγισμός σκέψεων ασταμάτητος…. 

Μήπως φτάσουμε στην επόμενη Πρωτοχρονιά ίδιοι και απαράλλαχτοι με λάθη, απωθημένα και ανεκπλήρωτα όνειρα; Μήπως μόνο στο ξεκίνημα του νέου χρόνου είμαστε όλο υποσχέσεις και θετική σκέψη και σε λίγες μέρες βυθιζόμαστε πάλι στην καθημερινότητα όλο γκρίνια και μιζέρια;

Ας σηκώσουμε το βλέμμα, ας σκιάσουμε με την παλάμη το μέτωπό μας και ας κοιτάξουμε μακριά. Πολύ μακριά! Μέχρι το τέλος της νέας χρονιάς, που τώρα μάς κλείνει το μάτι με τους καλύτερους οιωνούς. 

Ας σφίξουμε το χέρι του διπλανού εγκάρδια, ζεστά και σφιχτά, όχι μόνο στο ξεκίνημα αλλά με κάθε αφορμή. Ας δώσουμε ευχές θετικές, αισιόδοξες και από την καρδιά μας, έτσι για να έχουν πιθανότητες να βγουν αληθινές! Όχι βιαστικά και τυπικά ευχόλογα. 

Όχι χλιαρές χειραψίες και ψυχρές αγκαλιές. Ας υποδεχτούμε το 2019 με κέφι και αισιοδοξία!

Ας ελπίσουμε πως μόνο καλά θα έρθουν! Ας διατηρήσουμε το χαμόγελο της πρώτης μέρας του χρόνου κάθε ημέρα, πηγαίνοντας κόντρα σε οτιδήποτε προσπαθεί να μας το χαλάσει. 

Τα χρόνια περνούν τόσο γρήγορα χωρίς να μπορούμε να τα συγκρατήσουμε, σαν το νερό που γλιστράει από την παλάμη μας. Ας φτιάξουμε λοιπόν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει η ψυχή μας όσα ποθεί.

Ας ευτυχήσει ο καθένας μας με ό,τι λαχταρά! Καλή Χρονιά! Μια καλύτερη Χρονιά! 




Δέσποινα Χατζάκη 

Τι θα συμβεί αν κρατάτε τα πόδια ψηλά Για 20 λεπτά ;

Πολύ πιθανόν η άσκηση που θα προτείνω σε αυτό το βίντεο ίσως να φανεί σε πολλούς παράξενη. 

Γιατί στα καλά καθούμενα κάθε μέρα να σηκώνουμε ψηλά τα πόδια για 20 λεπτά. Στην πραγματικότητα αυτή η άσκηση Είναι απίστευτα αποτελεσματική. Από παλιά οι άνθρωποι εφάρμοζαν αυτή την άσκηση. 

Από που νομίζετε εσείς προέκυψε η συνήθεια Να απλώνουμε την πλάτη στο κάθισμα και να βάζουμε τα πόδια ψηλά στο τραπέζι. Την συνήθεια να βάζουν τα πόδια στο τραπέζι δεν την έχουν μόνο οι καουμπόηδες Στις ταινίες. 

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πολλούς ανθρώπους και ειδικά τις γυναίκες Από πολλές ώρες οδήγησης Η μιας κουράστηκες ημέρας να τοποθετούν τα πόδια ψηλά. 

Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι στα πόδια βρίσκονται οι πιο μεγάλοι μύες του οργανισμού. Και η καρδιά πρέπει να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αντλήσει το αίμα ειδικά αν έχετε μπλοκάρει την ροή του αίματος με την γνωστή στάση σταυροπόδι. Από εδώ προκύπτει το βάρος στα πόδια και σε βάθος χρόνου ο φλεβίτης. 

Αλλά είναι δυνατόν στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων να βοηθήσει η τόσο απλή αλλά ταυτόχρονα τεμπέλικη άσκηση; Το θέμα είναι ότι δεν είναι απλά μία σωματική άσκηση αλλά πραγματική θεραπεία! 

Δεν προϋποθέτει κάποια σωματική επιβάρυνση και δεν υπάρχει κίνηση ή διέγερση των μυών. Περισσότερο μοιάζει με στατική άσκηση ή διάταση, στόχος τις οποίας να αποκαταστήσει την σύνδεση του σώματος με την ψυχή. 

Ωστόσο για τον οργανισμό μας κάτι τέτοιο θα είναι πολύ ωφέλιμο. Πώς να εκτελέσουμε σωστά αυτή την άσκηση; Τοποθετήστε στη λεκάνη ένα μαξιλάρι ώστε το σώμα να βρίσκεται σε άνετη θέση. 

Έπειτα τεντώστε τα πόδια στην επιφάνεια του τοίχου, ενώ τα χέρια τεντώστε τα κατά το μήκος του σώματος. Θα πρέπει να είναι εντελώς χαλαρά. Είναι αρκετό να παραμείνετε σε αυτήν την στάση για 15 με 20 λεπτά χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα. 

Προσπαθήστε να νιώσετε την εσωτερική ισορροπία και ηρεμία. Μετά από μερικά λεπτά θα νιώσετε ένα ευχάριστο και ζεστό κύμα ενέργειας στο στήθος και στο κεφάλι. 

Αυτή η άσκηση θα μειώσει το πρήξιμο στα πόδια καθώς θα απομακρύνει το σύνδρομο των κουρασμένο ποδιών και θα χαλαρώσει το νευρικό σύστημα ενώ αν εφαρμόσετε αυτήν την τεχνική συστηματικά θα αποκτήσετε την ηρεμία και σωματική άνεση. 

Αν επιπλέον σε αυτή την τεχνική εφαρμόζεται διαφραγματική αναπνοή τότε θα βελτιώσετε την λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την ελαστικότητα των εσωτερικών οργάνων. Επιπλέον η τεχνική αυτή θα διώξει την στασιμότητα του αίματος από τα όργανα. 

ΤΟ 2019 Είσαι ΕΣΥ...!!!!

Μια απ’ τα ίδια κάθε τέτοια εποχή. Η χρονιά που φεύγει κι η χρονιά που έρχεται. Αυτά που δεν θέλω κι αυτά που θέλω. Λες κι αυτά πάνε πακέτο. Σαν σακούλα σκουπιδιών ο παλιός ο χρόνος. Την τιγκάρεις, να χωρέσει όσα δεν γουστάρεις. Όσα θες να ξεφορτωθείς. Όσα θες να ξορκίσεις. Να τα πάρει μαζί του. Να τα πάει στον αγύριστο. 

Τώρα που βρήκες παπά στο παρά πέντε, να θάψεις δυο τρεις ακόμα. Να φύγει όλο το σκουπίδι, να μείνει καθαρή η νέα σακούλα, όλη τη νέα χρονιά. Λες κι η νέα χρονιά δεν θα φέρει σκουπίδια. Λες κι η νέα χρονιά δεν θα φέρει δυσκολίες. Λες κι η νέα χρονιά δεν θα φέρει προβλήματα.

Το κακό είναι ότι ο κόσμος ελπίζει.

Κι είναι κακό μωρέ να ελπίζω?

Αν δεν κάνεις κάτι διαφορετικό, δεν θα έχεις κάτι διαφορετικό.

Οπότε το να ελπίζεις και μόνο δεν είναι απλά κακό. Είναι ολέθριο.

Καμιά νέα χρονιά, κανένα νέο σπίτι, κανένα νέο ρούχο, κανένα νέο αμάξι, δεν θα σου φέρει το νέο σου εαυτό. Μόνο εσύ θα τον φέρεις. Από μέσα προς τα έξω. 

Όχι με ελπίδα, αλλά με δουλειά, όχι με ευχές αλλά με αποφάσεις, όχι με προσδοκία, αλλά με δέσμευση. Ίσως χρειαστεί και μπούχτισμα κι αηδία για το παλιό, για το ανεπιθύμητο. Αυτό που θες επιτέλους να σταματήσεις άλλο να σέρνεις από χρονιά σε χρονιά.

Να το ξεχωρίσεις λοιπόν το παλιό από το καινούργιο. Το ανεπιθύμητο απ’ το επιθυμητό. Να το αποχαιρετίσεις οριστικά το πρώτο. Και να το πολλαπλασιάσεις το δεύτερο. Εσύ. Όχι το 2019.

Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν, αν εσύ δεν αλλάξεις. Όσες χρονιές κι αν περάσουν. Είναι σα να ελπίζεις ότι θα σε προβιβάσουν στην επόμενη τάξη μόνο επειδή άλλαξε η χρονιά. Αν δεν στρώσεις κώλο, θα μένεις στην ίδια τάξη. Και μετά θα ξορκίζεις και το 2019 και το 20 και το 21 και στο τέλος τη ριμάδα τη ζωή που σε αδίκησε.

Γιατί λοιπόν τα περιμένεις όλα από το 2019?

Καλύτερη υγεία, περισσότερα λεφτά, ομορφότερες σχέσεις, περισσότερη αγάπη, περισσότερη χαρά. Επειδή άλλαξε απλά το χαρτάκι στον τοίχο? 

Κι επειδή έβαλε η τηλεόραση τα γιορτινά? 

Κι επειδή χαμογελούν οι τριγύρω σου για λίγο?

Δε θέλω να στο χαλάσω, αλλά για να έχεις κάτι περισσότερο, θα πρέπει εσύ να γίνεις κάτι περισσότερο. Και καμιά χρονιά δεν θα μπορέσει να σε κάνει κάτι περισσότερο. Μόνο εσύ θα μπορέσεις. Αλλά θα πρέπει να το θελήσεις πολύ. Πιο πολύ κι απ’ την ίδια σου τη ζωή.

Γι’ αυτό ξεκίνα.
Το 2019 να περπατάς περισσότερο.

Το 2019 να κάθεσαι λιγότερο.

Το 2019 να διαβάζεις περισσότερο.

Το 2019 να ποστάρεις λιγότερο.

Το 2019 να δρας περισσότερο.

Το 2019 να μιλάς λιγότερο.

Το 2019 να προσφέρεις περισσότερα.

Το 2019 να προσδοκάς λιγότερα.

Το 2019 να αγαπάς περισσότερο.

Το 2019 να κρίνεις λιγότερο.

Το 2019 να γράφεις περισσότερο.

Το 2019 να χασομεράς λιγότερο.

Το 2019 να στηρίζεις περισσότερο.

Το 2019 να ζηλεύεις λιγότερο.

Το 2019 να χαμογελάς περισσότερο.

Το 2019 να γκρινιάζεις λιγότερο.

Το 2019 να ρισκάρεις περισσότερο

Το 2019 να διστάζεις λιγότερο.

Το 2019 να νιώθεις περισσότερο.

Το 2019 να σκέφτεσαι λιγότερο.

Το 2019 να ονειρεύεσαι περισσότερο.

Το 2019 να φοβάσαι λιγότερο.

Το 2019 να βοηθάς περισσότερο.

Το 2019 να κουτσομπολεύεις λιγότερο.

Το 2019 να αγκαλιάζεις περισσότερο

Το 2019 να ΣΕ αγκαλιάζεις περισσότερο

Το 2019 να σου χαρίσεις τον καινούργιο σου εαυτό.

Εσύ. Όχι το 2019.

ΤΟ 2019 ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ. 




Στεφάνου Ξενάκη 

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Σωτήρια για εκατομμύρια ζωές η εγκατάλειψη του μοσχαρίσιου κρέατος...!!!!

Το να γυρίσουμε την πλάτη στο μοσχαρίσιο κρέας υπέρ άλλων πηγών πρωτεϊνών θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές και να μειώσει με εντυπωσιακό τρόπο τον όγκο των αερίων θερμοκηπίου, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. 

Μια έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του WEF από το Oxford Martin School, κατέδειξε ότι το 2,4% των θανάτων που προκαλούνται παγκοσμίως από τη διατροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης του κρέατος, ιδίως του μοσχαρίσιου. 

Στις εύπορες χώρες, όπου η κατανάλωση του μοσχαρίσιου κρέατος είναι αυξημένη, το ποσοστό των ζωών που θα μπορούσαν να γλυτώσουν ανέρχεται στο 5%, υπογραμμίζει το WEF, το οποίο συγκεντρώνει κάθε χρόνο τον Ιανουάριο την ελίτ του επιχειρηματικού κόσμου στο χιονοδρομικό θέρετρο του Νταβός, στην ανατολική Ελβετία. 

Η έρευνα δεν παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διατροφικά αίτια, όμως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διαβεβαιώνει ότι η αντικατάσταση του κρέατος από άλλες πρωτεΐνες «θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια μάταιους θανάτους κάθε χρόνο». 

Επιπλέον, η ζήτηση για κρέας θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να φθάσει στα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050. 

«Είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί αυτή η ζήτηση» προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του WEF Ντόμινικ Γουορέι σε ένα δελτίο τύπου. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η καινοτομία στα προϊόντα, η βελτίωση της παραγωγής βόειου, χοιρινού κρέατος και του κρέατος των πουλερικών και οι προσπάθειες εκ μέρους των καταναλωτών να τροποποιήσουν τη διατροφή τους» θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας παγκοσμίως, ακόμα κι αν δεν απαρνηθούμε εντελώς την κατανάλωση κρέατος. 

Στο πλαίσιο της έρευνας, αναλύθηκαν 13 πηγές πρωτεϊνών, μεταξύ αυτών το μοσχαρίσιο κρέας, το χοιρινό και τα πουλερικά, όπως επίσης φρούτα και λαχανικά, αλλά και τα φασόλια, το τόφου και νέα προϊόντα όπως τα έντομα. 

Τα φασόλια, οι μικροπρωτεϊνες (που προέρχονται από ένα μανιτάρι) και τα μπιζέλια δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την υγεία, με το ποσοστό της θνησιμότητας να μειώνεται έως και 7%. 

Η έρευνα επισημαίνει επίσης τις επιπτώσεις για το περιβάλλον. 

Το 2010, υπενθυμίζεται από τους συντάκτες, η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος αντιπροσώπευε μονάχη της το ¼ όλων των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τη διατροφή. 

Η κτηνοτροφία συνιστά επίσης μια απειλή για την ατμόσφαιρα της γης, εξαιτίας της έκλυσης από τα βοοειδή τεραστίων ποσοτήτων μεθανίου και της αύξησης των βοσκότοπων σε βάρος των δασών, που απορροφούν τον άνθρακα. 

«Οι αποδείξεις είναι ξεκάθαρες, το διατροφικό σύστημά μας πρέπει να μεταμορφωθεί για το καλό του πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας» διαβεβαιώνει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Μάρκο Λαμπερτίνι, σε ένα δελτίο τύπου. 

«Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι προτού το σύστημα καταρρεύσει» τόνισε ο ίδιος. 




Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Αυτό είναι μάθημα ζωής!!.. θάρρους.. θέλησης.. αισιοδοξίας.. δύναμης.. επιμονής..! Υποτροφία πήρε η φοιτήτρια Μαρία Νίτσα με σύνδρομο down...!!!!

To 2017 είχαμε γράψει για την πρώτη φοιτήτρια στην Ελλάδα με σύνδρομο down, την Μαρία Νίτσα από την Μεσοποταμία η οποία πάσχει και από διαβήτη.

Η Μαρία πάλεψε 12 ολόκληρα χρόνια στα ίσα για το όνειρό της. Όπως τόνιζε τότε και ο δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας της Καστοριάς, Μάρκος Πετρόπουλος, η Μαρία πάλεψε στα ίσα με το σύνδρομο Down και με το διαβήτη, με τη γεωγραφία, τα μαθηματικά και τη χημεία, για να αποδείξει «εξ αμελείας» κάτι πολύ απλό : 

Πως δεν είναι τίποτα να πεθάνεις, αλλά είναι τρομακτικό να μη ζεις. Πως το μεγαλείο και η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, δε λογαριάζει εμπόδια, ασθένειες, δυσκολίες. Και πως κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σου βάλει όρια, αν εσύ θες να τα σπας.

Ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής απένειμε στην συνδημότισσα Μαρία Νίτσα, φοιτήτρια Σχολής Νηπιαγωγών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την εγκριθείσα ετήσια υποτροφία από το κληροδότημα «Ζήση Παπαλαζάρου», συγχαίροντας την για την επάξια εισαγωγή και την άριστη φοίτησή της στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. 

Η υποτροφία θα δίδεται εφάπαξ κάθε χρόνο για τα τέσσερα έτη σπουδών. Η στάση ζωής, η προσπάθεια και η δύναμη ψυχής της Μαρίας για την επίτευξη του στόχου της, ας γίνουν φωτεινό παράδειγμα για όλους μας, επισήμανε ο δήμαρχος.




alfavita.gr 

Ποιος και γιατί δίνει ονόματα στις κακοκαιρίες ; Κάποιος «βαφτίζει» τα βαρομετρικά και υπάρχει σημαντικός λόγος για αυτό...!!!!

Ο «Ραφαήλ» σάρωσε την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες και τώρα η χώρα ετοιμάζεται για την επίσκεψη της «Σοφίας», η οποία έρχεται με άγριες διαθέσεις – χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια, βροχές. Την ώρα που η χώρα σαρώνεται -σε πολλές περιοχές- από έντονα φαινόμενα, πολλοί αναρωτιούνται από πού παίρνουν τα ονόματά τους οι μεγάλες κακοκαιρίες.

Μιλήσαμε με τον Κώστα Λαγουβάρδο ο οποίος είναι διακεκριμένος μετεωρολόγος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, για να μας εξηγήσει την προέλευση των τόσο ιδιαίτερων ονομάτων των βαρομετρικών χαμηλών.

Η ονοματοδοσία, λοιπόν, σε έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησε στις ΗΠΑ και στη συνέχεια υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Κάθε φορά, λοιπόν, που ένα σύστημα πλησιάζει τη χώρα μας, οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών το… «βαφτίζουν». Γιατί; 

Όπως μας εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος, ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (π.χ. το βρετανικό Metoffice), η ονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει τη μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα-προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Πότε ξεκίνησε όλο αυτό στη χώρα μας; Από την αρχή του 2017 αποφασίσθηκε να δίνονται ονόματα σε χαμηλά βαρομετρικά και διαταραχές τα οποία αναμένονταν να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα.

Η αρχή έγινε με την εξαήμερη κακοκαιρία «Αριάδνη» (05-11/01/2017), διευκρινίστηκε, όμως, τότε ότι οι επόμενες κακοκαιρίες με όνομα δεν θα έχουν απαραίτητα τις ίδιες δραματικές επιπτώσεις και την εμμονή που είχε η «Αριάδνη». 

Συνήθως «βαφτίζονται» κακοκαιρίες οι οποίες συνοδεύονται από πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή, με σφοδρότατες χιονοπτώσεις και σημαντική συσσώρευση χιονιού, ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές, με γνώμονα πάντα τη σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε να αποφευχθούν υπερβολές. 

Στην ελληνική Μυθολογία, η Αριάδνη ήταν κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης και της Πασιφάης. Το όνομά της συνδέεται ιδιαίτερα με τον μύθο του Θησέα, με τον Μινώταυρο και με τον θεό Διόνυσο. Τώρα πια, θα θυμίζει και το φαινόμενο που είχε φέρει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Πάντως, το συνηθέστερο καιρικό φαινόμενο που «βαφτίζεται» με ανθρώπινα ονόματα είναι οι τυφώνες. Στη Μυθολογία, ο Τυφών ήταν γιος της Γαίας και του Ταρτάρου. Είχε μορφή ανθρώπου αλλά και θηρίου, ενώ ήταν και σύντροφος της Έχιδνας. Όταν θέλησε να ανέβει στον Όλυμπο για να εκδικηθεί τους θεούς για τον αποδεκατισμό των γιγάντων, οι θεοί πήραν τη μορφή ζώων και κρύφτηκαν στην Αίγυπτο. 

Ο Τυφώνας από τον θυμό του πετούσε από την κορυφή του Ολύμπου βράχους με μεγάλη δύναμη, βγάζοντας εκκωφαντικές κραυγές μέσα από τα 100 λαρύγγια που είχε. 

Έτσι, το όνομά του συνδέθηκε με το αντίστοιχα έντονο καιρικό φαινόμενο, κατά το οποίο υπάρχει κυκλωνική κυκλοφορία του ανέμου (κλειστή και περιστροφική, δηλαδή), γύρω από ένα κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης.

Η ονοματοδοσία ακραίων καιρικών φαινομένων αποτελεί μια παλιά «συνήθεια». Κατά τον 19ο αιώνα οι τυφώνες στην Καραϊβική έφεραν το όνομα του αγίου που γιόρταζε την ημέρα εκδήλωσης του φαινόμενου. 

Αργότερα, οι μετεωρολόγοι άρχισαν να περιγράφουν τους τυφώνες με τις γεωγραφικές συντεταγμένες της θέσης όπου εκδηλώνονταν, γρήγορα όμως συνειδητοποίησαν ότι ήταν ευκολότερο να χρησιμοποιούν σύντομα, διακριτά ονόματα, τα οποία υπόκεινται σε μικρότερη πιθανότητα λάθους σε σχέση με τις παλαιότερες, δύσχρηστες μεθόδους. 

Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ανταλλαγή λεπτομερών πληροφοριών από εκατοντάδες σταθμούς, παράκτιες βάσεις και πλοία στους ωκεανούς.

Η χρήση γυναικείων ονομάτων στις κακοκαιρίες καθιερώθηκε τη δεκαετία του ‘40, υπό την επίδραση του μυθιστορήματος «Καταιγίδα» του Τζορτζ Ρ. Στιούαρτ, που εκδόθηκε το 1941. 

Από το 1953, τα ακραία καιρικά φαινόμενα παίρνουν τα ονόματά τους από καταλόγους που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, οι οποίοι ενημερώνονται σήμερα από μια διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). Οι κατάλογοι αυτοί είχαν μόνο γυναικεία ονόματα μέχρι το 1979, αλλά έκτοτε άρχισαν να χρησιμοποιούνται και αντρικά.

Στην Ελλάδα, όπως τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος, όταν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ένα βαρομετρικό χαμηλό είναι επικίνδυνο, τότε αυτό παίρνει ένα όνομα, κατά προτίμηση από την ελληνική ιστορία ή μυθολογία – μία από τις εξαιρέσεις είναι ο τελευταίος «επισκέπτης», ο «Ραφαήλ». 

Σε κάθε περίπτωση, το όνομα που θα δοθεί από το Αστεροσκοπείο για κάποια επερχόμενη κακοκαιρία είναι μοναδικό και δεν θα δοθεί σε καμία άλλη καιρική διαταραχή στο μέλλον. 

Επίσης, αυτό το όνομα δεν επιλέγεται επίτηδες, βάσει της… «προσωποποίησης» των ακραίων φαινομένων που θα έρθουν στη χώρα, αλλά εντελώς τυχαία. Έτσι, δεν ισχύει ότι κάποιος από το Αστεροσκοπείο «υπέφερε» από κάποιο πρόσωπο με αυτό το όνομα και αποφασίστηκε να πάρει το όνομά του/της μια κακοκαιρία! 

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών μάς δήλωσε, επίσης, ότι η επόμενη κακοκαιρία μετά τη «Σοφία» έχει ήδη όνομα και θα λέγεται «Τηλέμαχος» – όποτε κι αν αυτός μας επισκεφθεί- όπως ο μυθικός ήρωας της Ιθάκης, γιος του Οδυσσέα και της Πηνελόπης. 

Προς το παρόν, διατηρείται η αλφαβητική σειρά στην επιλογή των ονομάτων. Έτσι, μετά τον «Τηλέμαχο», θα επιλεγεί κάποιο όνομα για τα καιρικά φαινόμενα που θα ενσκήψουν στην Ελλάδα και θα αρχίζει από ύψιλον. 

Όπως «Υάκινθος» – προτείνουμε εμείς. Στην ελληνική μυθολογία με αυτό το όνομα είναι γνωστός ένας ωραιότατος νέος από τις Αμύκλες (πόλη της Λακωνίας κοντά στη Σπάρτη), εραστής του θεού Απόλλωνα, τον οποίο ο θεός σκότωσε κατά λάθος.

Αλήθεια, τι λέει για όλα αυτά η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ); Δεν υιοθετεί, λοιπόν, την ονοματοδοσία των βαρομετρικών χαμηλών και διατηρεί επιφυλακτική στάση, χωρίς όμως να κάνει κάποια δήλωση ή να ασκεί επίσημη κριτική.

Το σίγουρο είναι από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 431 έντονα καιρικά επεισόδια. Δύσκολα θυμάται κάποιος τις χρονιές που συνέβησαν. Από το 2017, όμως, που άρχισαν να «βαφτίζονται», οι περισσότεροι θυμούνται τα ονόματά τους και τις καιρικές συνέπειές τους.

Εν αναμονή της «Σοφίας», λοιπόν, ο «Τηλέμαχος» ακολουθεί. Καλό χειμώνα! 




Ethnos.gr