Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Λόγια από χρυσάφι για ν' απελευθερωθεί το μυαλό μας : Ο δεκάλογος του Πυθαγόρα που πρέπει να διαβάσετε...!!!!

Ένας σπουδαίος φιλόσοφος, μαθηματικός, θρησκευτικός και πολιτικός Δάσκαλος μας κληροδότησε λόγια από χρυσάφι.

Τα «Χρυσά Έπη».
Ο Πυθαγόρας γεννήθηκε στη Σάμο το 580 π.κ.χ και από την παιδική του ηλικία εκδήλωσε μία ιδιαίτερη αγάπη για τη μάθηση. Για καλή του – και καλή μας – τύχη, ο πατέρας του, Μνήσαρχος, τον έπαιρνε μαζί του στα ταξίδια σε Ανατολή και Δύση, με αποτέλεσμα ο νεαρός Πυθαγόρας να αναπτύξει από νωρίς διευρυμένη αντίληψη για τον κόσμο. Ο πατέρας του φρόντισε ακόμα να λάβει ο γιος του την καλύτερη μόρφωση κοντά στους μύστες της Ανατολής και στον διάσημο τότε φιλόσοφο από τη Σύρο, Φερεκύδη.

Ακόμα και αν δεν γνωρίζετε τίποτα για τον Πυθαγόρα, οπωσδήποτε κάτι θα έχετε ακούσει για το πυθαγόρειο θεώρημα. Ο Πυθαγόρας ήταν πρωτοπόρος στα μαθηματικά και στη γεωμετρία, ήταν εξαιρετικός θεωρητικός της μουσικής, φιλόσοφος με πολύ ιδιαίτερη κοσμοθεωρία θρησκευτικού τύπου και όταν εγκαταστάθηκε στον Κρότωνα της Ιταλίας, φανέρωσε και το πολιτικό του ταλέντο επίσης.

Εδώ θα ασχοληθούμε με τον φιλόσοφο Πυθαγόρα και τη διδασκαλία του σχετικά με τις αρετές που οφείλει να επιδιώκει κάθε άνθρωπος, ώστε να είναι αγνός, έτοιμος για μία καλύτερη ενσάρκωση. 

Είναι ένα απόσπασμα από τα «Χρυσά Έπη», ένα κείμενο με τα βασικά σημεία της διδασκαλίας του Πυθαγόρα, που γράφτηκε από πυθαγόρειους του 5ου αι. π.κ.χ, πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατο του δασκάλου.

Για να διευκολύνουμε την ανάγνωση, δώσαμε στο απόσπασμα τη μορφή δεκαλόγου.

1.Κάνε συνήθεια να κυριαρχείς στον ύπνο, στο στομάχι, στη λαγνεία και στον θυμό.

2. Μην πράξεις κάτι επαίσχυντο, ούτε μόνος σου ούτε μαζί με άλλους και από όλους πιο πολύ τον εαυτό σου να ντρέπεσαι.

3. Να ασκείς τη δικαιοσύνη με έργα και με λόγια.

4. Να μην εθίζεσαι σε τίποτα ασυλλόγιστα, αλλά να γνωρίζεις πως ο θάνατος για όλους είναι αναπόφευκτος και τα χρήματα, άλλοτε είναι καλό να τ’ αποκτάς και άλλοτε να τα χάνεις.

5. Ό, τι σου αναλογεί από τις δυστυχίες που συμβαίνουν τυχαία στους θνητούς, να το υποφέρεις χωρίς αγανάκτηση. Και όσα από αυτά μπορείς να τα θεραπεύεις. Σκέψου πως οι θεοί δεν δίνουν μεγάλο μερίδιο από αυτά στους αγαθούς ανθρώπους.

6. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να εκπλήσσεται και να απορεί ούτε από τα άθλια ούτε από τα καλά λόγια των ανθρώπων που άφθονα ακούς. Κι αν ακούσεις ψέμα για κάτι, να είσαι πράος. Να μην σε παραπλανήσει κανείς ούτε με λόγια ούτε με έργα να κάνεις ή να πεις οτιδήποτε δεν είναι καλό.

7. Πριν πράξεις οτιδήποτε να σκέπτεσαι προσεκτικά, ώστε να μην κάνεις κάτι ανόητο. Ο ανόητος ( εκείνος που δεν σκέπτεται) λέει και πράττει ανόητα πράγματα.

8. Να πράττεις εκείνα που δεν θα σου προκαλέσουν στεναχώρια αργότερα. Μην πράττεις εκείνα που δεν γνωρίζεις, αλλά να φροντίσεις να μάθεις για όσα έχεις άγνοια κι έτσι η ζωή σου θα είναι ευχάριστη.

9. Δεν πρέπει να παραμελείς την υγεία του σώματός σου, αλλά, με μέτρο να πίνεις, να τρως και να γυμνάζεσαι, και μέτρο εννοώ εκείνο που δεν θα σε στεναχωρήσει. Συνήθισε σε διατροφή καθαρή και λιτή και ζώντας έτσι, φυλάξου από όσα επισύρουν φθόνο. Μην δαπανάς άκαιρα τα καλά, όπως κάνουν οι αδαείς, ούτε να στερείσαι σε σημείο που να γίνεις ανελεύθερος, διότι το μέτρο είναι η άριστη κατάσταση σε όλα.

10. Μην επιτρέψεις στα μάτια σου ύπνο απαλό πριν εξετάσεις τρεις φορές τις πράξεις της ημέρας : «Σε τι αστόχησα; Τι έπραξα; Τι δεν έπραξα από εκείνα που έπρεπε να πράξω;» Ξεκινώντας από το πρώτο να επεκτείνεσαι στα επόμενα, για τα άσχημα που έκανες να επιπλήττεις τον εαυτό σου, για τα καλά να ευχαριστιέσαι.

Για τούτα να κοπιάζεις, αυτά να μελετάς, αυτά πρέπει να επιθυμείς.

«Εκείνος το είπε», όπως συνήθιζαν να λένε οι μαθητές του, από σεβασμό στον δάσκαλο και δέος για το κύρος της αυθεντίας του. Αλλά εμείς δεν τον γνωρίζουμε τόσο καλά όσο εκείνοι για να τον εμπιστευτούμε με τόση ευκολία. 

Ας εμπιστευτούμε την ίδια τη ζωή εξετάζοντας, αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά οφείλονται στην αστοχία μας να αποφύγουμε κάτι από αυτά που είχε «Εκείνος» εντοπίσει ως πηγές της δυστυχίας μας. 

Αν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε τον εαυτό σας σε αυτή την εξέταση, σας προτείνω να ξεκινήσετε από το νούμερο 10. Αυτό θα σας διευκολύνει να βάλετε τις σκέψεις σας (και μετά τις πράξεις σας) σε τάξη και θα σας οδηγήσει με μεγαλύτερη ευκολία σε όλα τα άλλα.

Αν ο Πυθαγόρας είχε δίκιο, τότε αυτή η διαδικασία θα αναβαθμίσει την ψυχή σας και θα την προετοιμάσει για μία καλύτερη μετενσάρκωση. Σε κάθε περίπτωση όμως θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και αντοχή και να διαμορφώσετε έναν χαρακτήρα αξιοθαύμαστο




Το απλό μυστικό για να μεγαλώσετε παιδιά που έχουν καλή συμπεριφορά...!!!!


Ποιο είναι το μυστικό κάποιων γονιών, των οποίων τα παιδιά είναι τόσο ήρεμα, ευγενικά, και συνεργάσιμα; «Υπάρχουν τέτοια παιδιά;», θα αναρωτηθείτε. Υπάρχουν και το ξέρετε.

Είναι τα παιδιά που η μαμά τους λέει «ώρα να φύγουμε» και απλά σταματούν αυτό που κάνουν και την ακολουθούν. Τα παιδιά που τακτοποιούν τα παιχνίδια τους όταν εκείνη τους το ζητά και που συζητούν, αντί να ουρλιάζουν. 

Για την ακρίβεια, είναι τα τρία παιδιά της Emily, μιας μαμάς και φίλης της παιδοψυχολόγου Sharon K. Hall, η οποία με αφορμή το «μυστικό» της πρώτης, εξηγεί τι κάνει η Emily τόσο σωστά.

«Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχω κάνει σωστά με τα παιδιά μου, είναι ότι έχω κάνει σαφές από την αρχή τι περιμένω από εκείνα. Πλέον αρκεί να τους ρίξω ένα βλέμμα και ξέρουν πώς να συμμορφωθούν μόνα τους», λέει η Emily...

και η Hall εξηγεί : «Όταν καθιστάς τις προσδοκίες σου σαφείς ήδη από την εποχή που τα παιδιά σου είναι πολύ μικρά, εκείνα εσωτερικεύουν αυτές τις προσδοκίες και αρχίζουν να έχουν τις ίδιες απαιτήσεις από τον εαυτό τους».

Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που τα παιδιά έχουν από τη φύση τους την τάση να θέλουν να ευχαριστούν τους γονείς τους, θα προσπαθήσουν να συμπεριφερθούν με τον τρόπο που τα έχουμε διδάξει. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και από 18 μηνών, ένα παιδί έχει ενσυναίσθηση και μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των γονιών του.

Μάλιστα, συμπληρώνει ο συγγραφέας του βιβλίου Raising a Self-Disciplined Child, Δρ. Robert Brooks, το να διδάξεις αυτοπειθαρχία σε ένα παιδί δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται : «Αν επικεντρωθεί κανείς στα σημαντικά, ξεκινώντας από την ηλικία των 2 ετών περίπου, το παιδί θα μπορέσει να ανταποκριθεί ταχύτερα, με λιγότερες αντιστάσεις και τελικά θα αναπτύξει καλή συμπεριφορά.»

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αν ακολουθήσετε τα τέσσερα παρακάτω βήματα, θα καταφέρετε να μεγαλώσετε ένα παιδί θα μπορεί να ρυθμίζει μόνο του τη συμπεριφορά του κάθε φορά.

1. Θέστε σαφείς κανόνες και απαιτείστε σεβασμό
Τα παιδιά που πιστεύουν ότι μπορούν πάντα να κάνουν ό,τι τους έρθει και να παίρνουν πάντα αυτό που ζητούν, τείνουν να είναι αυτά που αντιδρούν πιο έντονα όταν οι απαιτήσεις τους δεν καλύπτονται. Αντίθετα, όπως λένε οι ειδικοί, τα παιδιά που καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, μαθαίνουν να τα σέβονται και να μετριάζουν τις αντιδράσεις τους. 

Για να το καταφέρετε αυτό πρέπει να :
-Εξηγείτε στα παιδιά γιατί τους ζητάτε κάτι. Δεν χρειάζεται, όμως, να μπαίνετε σε υπερβολικές λεπτομέρειες. Ένα παιδί που καταλαβαίνει, με απλά λόγια, γιατί πρέπει να κάνει κάτι (ότι του ζητάτε κάτι λογικό), θα συμφωνήσει πιο εύκολα (π.χ. «Πρέπει να πας για ύπνο τώρα, γιατί το σώμα σου χρειάζεται τουλάχιστον 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να παραμένει δυνατό και υγιές»).

-Επαινείτε τα συχνά. Είτε επειδή έστρωσαν από μόνα τους το κρεβάτι τους ή έδωσαν ένα παιχνίδι στο αδερφάκι τους, μην αμελείτε τα «μπράβο», γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε την πειθαρχία τους στους κανόνες. Πείτε, για παράδειγμα, «Με κάνεις πολύ περήφανη όταν συμπεριφέρεσαι τόσο όμορφα!».

-Ακολουθείτε, όμως, κι εσείς τους κανόνες. Ταχτοποιείτε κι εσείς τα ρούχα και τα πράγματά σας, μην ουρλιάζετε όταν θυμώνετε… με το δικό σας παράδειγμα θα μάθουν και τα παιδιά να κάνουν το ίδιο.

-Καλλιεργήστε μέσα τους τη συνείδηση. Αν το παιδί σας νιώθει άσχημα που δεν ακολούθησε κάποιον κανόνα, μην του πείτε αμέσως «δεν πειράζει». Το να νιώσει λίγες ενοχές, είναι σημαντικό για να μάθει να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος. Μπορείτε απλά να πείτε «Ξέρω ότι νιώθεις άσχημα. Όλοι κάνουμε λάθουμε, αλλά προσπαθούμε να μάθουμε από αυτά για την επόμενη φορά.»

2. Μάθετε στο παιδί να λύνει μόνο του προβλήματα
Ένας από τους βασικότερους λόγους που τα παιδιά συνήθως φέρονται άσχημα, είναι επειδή νιώθουν μπερδεμένα και αδύναμα. Όταν, όμως, τους δίνουμε τα εργαλεία που χρειάζονται για να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει μέσα τους και γύρω τους από μόνα τους, θα είναι καλύτερα εξοπλισμένα και θα φέρονται καλύτερα. 

Έτσι, όταν αντιμετωπίζουν μια δυσκολία δεν θα έρχονται σε εσάς ουρλιάζοντας. Μπορείτε, λοιπόν, να :

-Αφήνετε τα παιδιά να παίρνουν μόνα τους αποφάσεις. Εφόσον είναι σε ηλικία που μπορούν να καταλάβουν, δώστε τους την ευκαιρία να επιλέξουν εκείνα κάποια πράγματα που τα αφορούν (π.χ. «Θες τις πυτζάμες με την Έλσα ή το νυχτικό σου;» ή «Τι σνακ θες για το σχολείο αύριο; Τοστ ή πίτα;»). 

Από αυτές τις μικρές αποφάσεις σιγά-σιγά θα περάσουν στις μεγάλες, π.χ. αν τα δύο παιδιά σας τσακώνονται, αντί να φωνάξετε, πηγαίνετε κοντά τους και πείτε «Πώς αλλιώς μπορείτε να το λύσετε αυτό;». Μπορεί να σας εκπλήξουν με τις ιδέες τους.

-Ενθαρρύνετε την προσπάθεια. Σίγουρα είναι πολύ πιο γρήγορο να κάνετε εσείς τα πάντα για εκείνα, όμως είναι σημαντικό, ειδικά για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, να δοκιμάζονται μόνα τους σε κάποιες «δουλειές» χωρίς τη δική σας παρέμβαση, π.χ. στο να δένουν τα κορδόνια τους ή να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους.

-Αναγκάστε τα να βρουν λύση. Για παράδειγμα: Όταν σας ρωτούν πώς να κάνουν κάτι, απαντήστε με την ερώτηση «Εσύ πώς πιστεύεις ότι πρέπει να το κάνεις;». Τέτοιες ερωτήσεις ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους.

3. Βοηθήστε το παιδί να γίνει υπομονετικό
Σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει - ειδικά στα παιδιά που από μωρά είναι «προγραμματισμένα» να εκφράζουν άμεσα τις ανάγκες τους για να επιβιώσουν. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που χρειάζεται να τα «εκπαιδεύσουμε» στην υπομονή:
-Κάντε τα να περιμένουν λίγο. 

Μην τρέχετε αμέσως, με το που ζητούν κάτι. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, «Το να αφήνεις το παιδί να νιώθει πόσο δυσάρεστο είναι να περιμένει για κάτι, θα του δώσει να καταλάβει γιατί δεν πρέπει κι εκείνο να το κάνει.»

-Πείτε τους τι νιώθουν. Τα πολύ μικρά παιδιά αδυνατούν να εκφράσουν τα δύσκολα συναισθήματα και ειδικά τον εκνευρισμό τους όταν πρέπει να περιμένουν για κάτι, όμως αν τους εξηγήσετε τι είναι αυτό που νιώθουν θα τα βοηθήσετε και να το διαχειριστούν. 

Πείτε για παράδειγμα «Ξέρω ότι είναι δύσκολο απλά να στέκεσαι εδώ και να περιμένεις. Αλλά τα καταφέρνεις πολύ καλά! Έχεις υπομονή και αυτό είναι σπουδαίο!». Το πιθανότερο είναι, ότι έτσι θα προσπαθήσει περισσότερο.

4. Δώστε έμφαση στην ενσυναίσθηση
«Τα παιδιά γεννιούνται πιστεύοντας ότι ολόκληρος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους», λέει ο Δρ. Brooks, «Όσο πιο σύντομα, λοιπόν, τα βοηθήσετε να καταλάβουν ότι όλοι έχουν συναισθήματα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να συμπεριφέρονται με τρόπους που πληγώνουν τους άλλους.» 

Έτσι :
-Επαινέστε τα για τις πράξεις καλοσύνης τους. Κάθε φορά που τα παιδιά κάνουν κάτι όμορφο για κάποιον άλλον, μην αμελείτε να το επισημαίνετε, για να ενισχύετε μέσα τους την διάθεση να το κάνουν.

-Ρωτάτε, μη λέτε. Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις την ενσυναίσθηση σε ένα μικρό παιδί, όμως μπορείς να του δώσεις να καταλάβει πώς νιώθουν οι άλλοι. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας δεν μοιράζεται τα παιχνίδια του με κάποιον φίλο, ρωτήστε το «Πώς πιστεύεις ότι νιώθει ο φίλος σου που δεν μοιράζεσαι;»

-Βοηθήστε τα να «διαβάζουν» τη γλώσσα του σώματος. Για παράδειγμα, «Είδες πόσο χαρούμενη έκανες τη γιαγιά που της έδωσες το μισό μπισκότο σου; Πρόσεξες πώς χαμογελούσε;». Με τον τρόπο αυτό, σταδιακά το παιδί θα μπορεί να αναγνωρίζει πώς η συμπεριφορά του επηρεάζει τους άλλους.

Προσέξτε όμως : Ακόμα και όλα τα παραπάνω βήματα να ακολουθήσετε, δεν μπορείτε να μάθετε στο παιδί να συμπεριφέρεται σωστά μέσα σε μία νύχτα. Θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή και θα υπάρξουν σίγουρα «πισωγυρίσματα». Αν παραμείνετε συγκεντρωμένοι στον στόχο σας, όμως, αργά ή γρήγορα, το… μυστικό σας, θα πιάσει τόπο.




diaforetiko.gr 

Όταν σε ρωτάνε «τι κάνεις» μην απαντάς με ένα ξερό «καλά». Να λες ότι είσαι ευτυχισμένος… γιατί είσαι...!!!!

Όταν σε ρωτάνε «τι κάνεις», να μην απαντάς με ένα ξερό «καλά». Να λες ότι είσαι ευτυχισμένος, γιατί είσαι. Έχεις όλα όσα χρειάζεσαι για να είσαι. Κάθε μέρα είσαι μάρτυρας σε πολλά θαύματα. Και συ ο ίδιος αποτελείς ένα ξεχωριστό, μοναδικό θαύμα. Κάθε φορά μέχρι ο ήλιος να ξανανατείλει, γίνονται ένα σωρό θαύματα και συ είτε τα ζεις, είτε τα προσπερνάς ως δεδομένα.

Θαύμα δεν είναι κάτι το υπερφυσικό. Θαύματα γίνονται κάθε μέρα, αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα δουν και να τα ζήσουν, γιατί έχουν διδαχθεί ότι θαύμα είναι κάτι που έχει λίγες πιθανότητες να συμβεί, και συνήθως είναι πέρα από τα όρια της λογικής, κι όμως συμβαίνει. Οπότε χάνουν όλες τις στιγμές τους περιμένοντας ένα θαύμα.

Όχι. Πρέπει πάντα να σκέφτεσαι ότι ίσως δεν εκτιμάς όλα όσα έχεις και κάθε μέρα τα ξεχνάς, θεωρώντας τα δεδομένα. Πολλοί άνθρωποι, που δεν τα έχουν αυτά, είναι ευτυχισμένοι. Θέλω, λοιπόν, να θυμάσαι τα εξής : 

Θαύμα είναι όταν κάθε βράδυ κοιμάσαι ήσυχα, όταν κάθε πρωί ανοίγεις τα μάτια σου και βλέπεις, όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι και μπορείς να περπατήσεις, όταν τρως, ό,τι είναι αυτό που τρως, και έχεις αυτή την υπέροχη γεύση στο στόμα σου, όταν μυρίζεις το βασιλικό που μόλις φύτεψες, όταν θέλεις να πεις κάτι και το λες, όταν αγκαλιάζεις κάποιον κι αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένος από ποτέ.... 

όταν βλέπεις τη μέλισσα να αρπάζει λίγη γύρη από το μόλις ανθισμένο λουλουδάκι, όταν βλέπεις αυτό το λουλουδάκι να μεγαλώνει, όταν βλέπεις το ίδιο σου το παιδί να μεγαλώνει, όταν το κύμα τρώει σιγά σιγά το βράχο, όταν κάποιος σου λέει ότι σε αγαπάει, ακόμα κι όταν σου λέει ότι είσαι ξεχωριστός, όταν χαϊδεύεις το κατοικίδιο σου, ακόμα και το ηλιοβασίλεμα αποτελεί ένα θαύμα. 

Θαύμα είναι όταν μπορείς να αγαπάς! 

Τώρα, μπορείς σε παρακαλώ να σταματήσεις να περιμένεις να συμβεί και σε σένα ένα θαύμα; Τα έχεις ήδη όλα. Και να ‘ξερες πόσα ακόμη έχεις που δε διάβασες και που δεν πάει καν ο νους σου. 




Photo: Author/Depositphotos

Οι πνευματικά χαρισματικοί άνθρωποι επηρεάζονται από αυτά τα 7 περίεργα πράγματα...!!!!


Όλοι είμαστε χαρισματικοί με κάποιο τρόπο. Ενώ κάποια χαρίσματα εύκολα αναγνωρίζονται και αναπτύσσονται, κάποια είναι διακριτικά και μπορούν ακόμα να σας κάνουν να αισθανθείτε περίεργα.Τα πνευματικά χαρίσματα δεν είναι συνηθισμένα και μπορεί ακόμα να σας κάνουν να νιώσετε ξεχωριστοί. Αλλά να προσέχετε. 

Τα πνευματικά χαρίσματα δεν είναι πάντα άνετα και αν δεν μάθετε να τα διαχειρίζεστε μπορούν να γίνουν φορτίο.Δείτε τα παρακάτω σημάδια, γιατί αν τα περισσότερα από αυτά τα πράγματα σας επηρεάζουν, πιθανώς είστε πραγματικά πνευματικά χαρισματικοί. 

7 πράγματα που επηρεάζουν τους πνευματικά χαρισματικούς ανθρώπους.

1. Ο σεληνιακός κύκλος. 
Η σελήνη βρίσκεται σε αιχμή κατά τη διάρκεια της Νέας Σελήνης και της Πανσέληνου. Κατά τη διάρκεια αυτών των φάσεων, οι πνευματικά χαρισματικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή ακόμα είναι ανήσυχοι. 

2. Έχουν προβλήματα στον ύπνο τις ώρες 3:00 με 4:00. 
Αυτή την ώρα πιστεύεται ότι τα μαγικά πλάσματα βρίσκονται στην αιχμή τους, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την μαγική δραστηριότητα ή να προκαλέσουν περίεργα πράγματα.

Έτσι, αν βρίσκετε ότι ξυπνάτε ή ότι δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε αυτές τις ώρες θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε ένα πνευματικό χάρισμα. Αν αυτό σας συμβεί, αντί να τρομάξετε, κάντε κάτι που θα ενισχύσει ή θα δαμάσει τις δυνάμεις σας όπως διαλογισμό. 

3. Προσελκύουν τα ζώα. 
Τα ζώα έχουν αισθήσεις δυνατότερες από των ανθρώπων. Μπορούν να μυρίσουν τα συναισθήματα όπως τον θυμό ή την καλοσύνη.Λόγω αυτού, μπορούν να αισθανθούν την αύρα μας, κάτι που τους προσελκύει προς τους πνευματικά χαρισματικούς ανθρώπους.Ελκύονται από την πνευματική ενέργεια αυτών των ανθρώπων και νιώθουν προστατευμένα και ασφαλή με την συντροφιά τους. 

4. Τα συναισθήματα τους συχνά επηρεάζουν το περιβάλλον τους. 
Όταν έχετε ένα πνευματικό χάρισμα, συνεχώς αντιμετωπίζετε την πρόκληση να ελέγξετε τα συναισθήματα σας επειδή όταν αυτά είναι έντονα, μπορεί να κάνετε πράγματα να σπάσουν ή να σταματήσετε την λειτουργία ηλεκτρονικών συσκευών.

Ακόμα και τα ζώα συμπεριφέρονται περίεργα όταν αισθάνονται τα δυνατά συναισθήματα των πνευματικά χαρισματικών ανθρώπων, όπως το έντονο βλέμμα της γάτας, ή σκυλιά να γαβγίζουν χωρίς λόγο. Τα φυτά μπορεί να αρρωστήσουν ή να ανθίσουν ανάλογα με την ενέργεια και τα συναισθήματα τους. 

5. Ξένοι και «εκκεντρικοί» άνθρωποι τακτικά εμφανίζονται και τους προσεγγίζουν. 
Συχνά, οι πνευματικά χαρισματικοί άνθρωποι έλκουν ξένους που χρειάζονται βοήθεια ή θεραπεία, είτε σωματικά, συναισθηματικά, πνευματικά ή ψυχικά. Από την άλλη, οι άνθρωποι που θεωρούνται «τρελοί» από την κοινωνία μπορεί να βρεθούν και αυτοί στον δρόμο τους.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εντελώς παράφρονες, στην πραγματικότητα είναι διαφωτισμένοι αλλά δεν μπορούν να το κατανοήσουν ακόμα. Αυτό που χρειάζονται είναι καθοδήγηση από κάποιον πιο φωτεινό, έτσι το υποσυνείδητο τους οδηγεί σε ανθρώπους που είναι πνευματικά χαρισματικοί και μπορούν να αντιμετωπίσουν πράγματα που δεν μπορούν καν να καταλάβουν. 

6. Αισθάνονται πότε θα αλλάξει ο καιρός ακόμα και αν δεν έχει προβλεφθεί. 
Έχουν αυτή την φυσική ικανότητα να αισθάνονται πότε θα έρθει μια καταιγίδα. Ακόμα και αν η μέρα φαίνεται ηλιόλουστη, ξέρουν ότι πρόκειται να βρέξει.Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα χαρίσματα τους συνδέονται με την Φύση και η δυνατή σύνδεση τους με το πνεύμα της τους δίνει την δυνατότητα να αισθανθούν την αλλαγή του καιρού ή των εποχών. 

7. Αισθάνονται πολύ την αρνητικότητα σε ένα δωμάτιο. 
Όταν μπαίνουν σε ένα δωμάτιο, είναι σαν ραντάρ ενέργειας. Ακόμα και το παραμικρό ποσοστό αρνητικότητας σε ένα δωμάτιο ανιχνεύεται από το πολύ ευαίσθητο ραντάρ τους. 

Ξέρουν αμέσως αν κάτι κακό συνέβη στο δωμάτιο πριν μπουν ή τι σκέφτονται ή τι νιώθουν οι άλλοι όταν τους κοιτούν. Το χάρισμα τους να αισθάνονται την αρνητικότητα δεν υπάρχει απλώς για να τους βασανίζει, αισθάνονται αυτό που οι άλλοι σχεδόν δεν μπορούν.

Το χάρισμα τους υπάρχει για να τους βοηθήσει να δουν που να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητες και την ενέργεια τους, τι χρειάζεται θεραπεία και τι θα πρέπει να αποφύγουν όταν είναι ενεργειακά κουρασμένοι. Η πολύ ευαίσθητη φύση τους, τους δίνει την δυνατότητα να αισθάνονται την θετική ενέργεια πολύ καλύτερα σε σχέση με τους άλλους. 




Εικόνα: Alicia Savage 

Μάτια : Ο καθρέπτης της ψυχής...!!!!

Όταν τα βλέμματα συναντούν τις ψυχές, τα όνειρα φορούν τα πιο γλυκά παραμύθια και τα λόγια τις πιο χρήσιμες σιωπές

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Είναι εκείνα που κάθε φορά που νοιώθουμε ντροπή, χαμηλώνουν. Είναι εκείνα που όταν κάτι μας τραβήξει την προσοχή, ζωηρεύουν. Είναι εκείνα που όταν δεν θέλουμε οι άλλοι να καταλάβουν τί πραγματικά αισθανόμαστε, στρέφονται αλλού.

Η έκφραση ενός βλέμματος μπορεί να είναι καθηλωτική. Η ποικιλία τους σε σχήματα και χρώματα, κάνει σχεδόν ακατόρθωτο το σενάριο να συναντήσει κανείς αδιάφορα μάτια.

Στην καθημερινή χρήση του λόγου, δίνουν κι εκεί το παρόν με ένα σωρό εκφραστικούς τύπους- όπως η περίπτωση να πούμε βλέπουμε ενώ θέλουμε να πούμε ότι καταλαβαίνουμε-. Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι γλωσσικές πλάνες. Λέμε πχ. Πως ένας ερωτευμένος βλέπει με τα μάτια του έρωτα ενώ συγχρόνως λέμε ότι ο έρωτας είναι τυφλός.

Τα μάτια μας προσφέρουν ως θέαμα το τέλειο άλλοθι για να ερωτευτούμε, να αγαπήσουμε, να μισήσουμε, να σαστίσουμε, να παγιδευτούμε.

Μπορούν να μας στερήσουν ακόμη και την ελευθερία μας και να μας φυλακίσουν στα μικρά κλουβιά τους. Αν τύχει αυτό, τότε σίγουρα θα μείνουμε εκεί βουβοί γεμάτοι αμφίρροπα συναισθήματα.

Αρχίστε να παρατηρείτε τα μάτια που συναντάτε καθημερινά στη βόλτα σας, στη δουλεία σας, παντού και θα καταλάβετε ότι έχουν πολλά να σας δώσουν. Θα σας διδάξουν πως όταν είναι δακρυσμένα έχουν ανάγκη από μια γλυκιά χειρονομία ενώ όταν λάμπουν έχουν ανάγκη από μια επιβεβαίωση. Όταν πάλι είναι φοβισμένα θέλουν καθησύχαση ενώ όταν πονούν αναζητούν ανακούφιση.

Πιστέψτε με, εκεί έξω υπάρχουν πολλά βλέμματα που περιμένουν εσάς να τα ανακαλύψετε κι μέσω αυτής της ανακάλυψης να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι. Κοιτώντας κάποιον στα μάτια, ακόμη και ψέματα αν σας πει, εσείς θα είστε σε θέση να το καταλάβετε.

Δώστε λοιπόν μεγαλύτερη προσοχή στο βλέμμα και λιγότερη στα λόγια. Η ζωή σας θα ξετυλίξει το νήμα της με τον πιο αυθεντικό τρόπο. Ένα ταξίδι για το πουθενά και για το παντού, ένα ταξίδι για το τίποτα και για όλα, σας περιμένει.




Μαρία Παπαγαβριήλ

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Να παραιτείστε από ό,τι δε σας αξίζει. Κι ας αγαπάτε...!!!!

Να αγαπάτε τον εαυτό σας όπως θα θέλατε να σας αγαπήσουν οι άλλοι…

Να πολεμάτε για εκείνους που ενδιαφέρονται πραγματικά για εσάς και σας το αποδεικνύουν στην πράξη με μικρά καθημερινά πράγματα…

Να μην κατηγορείτε τους άλλους, πρώτα από όλα τον εαυτό σας… Μα όχι για πολύ…

Ύστερα από λίγο να τον συγχωρείτε και να τον αγκαλιάζετε… 

Να σκέφτεστε πως κάποια στιγμή θα φανεί ένας άνθρωπος που θα σας χαϊδέψει, θα σας φροντίσει και θα κολλήσει όλα τα ραγισμένα κομμάτια που υπάρχουν στην καρδιά σας.

Να συγχωρείτε αυτούς που σας πλήγωσαν, αυτούς που σας εγκατέλειψαν ή απλά δεν σας κατάλαβαν.

Αυτό σημαίνει ψυχή και γεναιότητα. Τουλάχιστον το βράδυ θα μπορείτε να κοιμάστε ευκολότερα, χωρίς κατάλοιπα και προβληματισμούς. 

Να μην κρατάτε κακίες, να μην παρακαλάτε να φάει ο άλλος τα μούτρα του για να πάρετε μέσα σας την ικανοποίηση του θιγμένου εγωισμού σας… απλά αποδέχεστε και προχωράτε παρέα με το είναι σας, παρέα με την περηφάνια σας και την καλοσύνη σας.

Ούτε κακίες ούτε τίποτα… Απλά να τους εύχεστε τα καλύτερα.

Γιατί δε χρειάζεται να αποχωρήσετε επειδή κουραστήκατε αλλά επειδή καταλάβατε. Επειδή διαλύθηκε ξαφνικά αυτό το σύννεφο από μπροστά σας, επειδή κατανοήσατε έστω κι αργά …

Και να είστε σίγουροι πως αν κάποιος αξίζει να έρθει στη ζωή σας θα παλέψει με όλο του το είναι για να μείνει…

Αυτούς να κρατάτε και να μην τους αφήσετε να φύγουν από κοντά σας…

Κάποτε γράφτηκε ένας στίχος σε ένα τοίχο δίπλα στην θάλασσα… “Σαν εμένα δε θα ξαναβρείς… Σαν εσένα δε θα ξαναψάξω… “

Να μη μετανιώσετε για τίποτα απλά, να μάθετε από τα λάθη σας και να θυμάστε πως καμία συνάντηση δεν είναι τυχαία σε αυτή την ζωή, κάθε πρόσωπο είναι μια δοκιμή, μια ποινή ή ένα δώρο… και οι επιλογές είναι πάντοτε αυτές που το καθορίζουν.




Κατερίνας Μ.

Αυτοί οι Άνθρωποι μου αρέσουν...!!!!

Αυτοί που είναι τσαλακωμένοι ή δεν φοβούνται να τσαλακώσουν το είναι τους. Οι άνθρωποι με σημάδια στο σώμα τους, με χαρακιές στην ψυχή τους.

Οι άνθρωποι που είναι πληγωμένοι, πονεμένοι, ραγισμένοι και απόκληροι απ’ τη ζωή αλλά παρ'όλες τις δυσκολίες και τις πίκρες τους, δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια της επιβίωσης. Ψήνονται μαζί με τις ανάγκες τους και γίνονται πιο δυνατοί. Συνεχίζουν να ζουν έχοντας το κεφάλι ψηλά και δεν βάζουν την ψυχή τους στα πόδια.

Οι άνθρωποι που δεν φοβούνται να λυγίσουν και να κλάψουν. Ξέρουν ότι πάλι θα βγουν κερδισμένοι απ’ την πτώση και την εσωτερική ταπείνωση. Αυτοί που είναι μόνοι και μοναχικοί επειδή επέλεξαν τη μοναχικότητά τους ως την καλύτερη συντροφιά και μπορούν και μόνοι τους να είναι καλά.

Αυτοί που δεν φοβούνται ν’ αφεθούν και να φανερώσουν τα συναισθήματά τους και να επικοινωνήσουν δυνατά με τις σκέψεις τους.

Αυτοί που αφήνονται να δεθούν με τον σύντροφο που έχουν δίπλα τους και δεν χτίζουν τείχη και δεν υψώνουν άμυνες.

Αυτοί που βλέπουν γέφυρες και όχι εμπόδια στις ανθρώπινες σχέσεις και θέλουν να εστιάζουν σ’ αυτά που τους ενώνουν και όχι σ’ αυτά που τους χωρίζουν από τους ανθρώπους.

Αυτοί που αγκαλιάζουν τους φόβους και τις ανασφάλειές τους για να μπορέσουν έτσι να τις παλέψουν και να τις ξεπεράσουν.

Αυτοί που παραμένουν πιστοί στα πιστεύω τους και δεν κάνουν εκπτώσεις. Οι άνθρωποι που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και ας καούν. Αυτοί που παίρνουν ρίσκα και δεν μένουν αδρανείς.

Οι άνθρωποι που βγαίνουν δυνατά προς τα έξω, είναι στην πρώτη γραμμή και σπρώχνουν τα πράγματα μπροστά.

Αυτοί που δεν περιμένουν τις κατάλληλες συνθήκες για να ενεργήσουν, αλλά δημιουργούν οι ίδιοι τις συνθήκες για να στρώσουν το έδαφος που θέλουν να πατήσουν και αναζητούν τις ευκαιρίες με πείσμα. Και αν δεν βρουν αυτές που τους ταιριάζουν, πάλι μόνοι τους θα τις δημιουργήσουν και θα βρουν τον τρόπο.

Αυτοί που είναι πολυμήχανοι και ευφάνταστοι και με τη φαντασία τους σε πάνε παντού.

Αυτοί που δεν πατούν στη γη, που χάνονται στα όνειρά τους και βλέπουν τον κόσμο από ψηλά.

Αυτοί που πιστεύουν πως μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Οι άνθρωποι που είναι επαναστάτες, καλλιτέχνες, αντιδραστικοί, ανυπάκουοι και αντισυμβατικοί.

Αυτοί που δεν κουράζονται να ελπίζουν και επιμένουν και κάνουν ευχές.




enfo.gr 

Έτσι θα αναγνωρίσετε εύκολα και απλά το νοθευμένο μέλι! Αυτά είναι τα ιδανικά τρικ...!!!!

Το μέλι είναι μια από τις πιο ωφέλιμες τροφές που υπάρχουν, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη θεραπεία πολλών ασθενειών και προβλημάτων υγείας. 

Ωστόσο, θα πρέπει να μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ του αγνού και του νοθευμένου μελιού. Όλοι θέλουμε να αγοράζουμε φθηνά και υγιεινά προϊόντα, αλλά με το μέλι αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνυπάρχουν. 

Ίσως να εκπλαγείτε με την τιμή του αυθεντικού μελιού, αλλά σε αυτό βρίσκονται τα θρεπτικά συστατικά. 

Οι φθηνότερες εκδοχές μελιού μπορεί να συμφέρουν αλλά αυτό σημαίνει ότι το εκάστοτε μέλι έχει αλλοιωθεί κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας. Κατά την επεξεργασία αυτή, το μέλι χάνει τις σημαντικές ιδιότητές του και η επίδραση του στον οργανισμό δεν είναι η ίδια. 

Σύμφωνα με δημόσια έρευνα που διεξήχθει από την foodsafetynews το 76% του μελιού που κυκλοφορεί στην αγορά υποβάλλεται σε υπερδιήθηση, η οποία δεν αφαιρεί μόνο τις ακαθαρσίες, όπως το κερί, αλλά και όλα τα ίχνη της γύρης. Το υπερδιηθημένο μέλι χρησιμοποιείται συχνά για να καλυφθούν άλλα μέλια, όπως το κινεζικό μέλι, το οποίο κατηγορείται για τη συχνή μόλυνσή του από βαρέα μέταλλα και παράνομα αντιβιοτικά. Οι Κινέζοι υπερφιλτράρουν το μέλι τους. 

Όπως δηλώνουν οι εταιρίες που παράγουν μέλι, αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη ώστε να μην κρυσταλλώνει το μέλι και του προσφέρει μια μεγαλύτερη διάρκεια. Εν τούτοις, η γύρη είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία και δίνει στον άνθρωπο που την καταναλώνει όλα τα θρεπτικά συστατικά. 

Πως να αναγνωρίσετε το νοθευμένο μέλι :

· Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού. Αν το μέλι δεν κρυσταλλώσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα που έχει κρύο, τότε συνήθως το μέλι είναι νοθευμένο. Όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του μελιού σε γλυκόζη, τόσο πιο γρήγορα κρυσταλλώνει. Η περιεκτικότητα του σε γλυκόζη εξαρτάται από είδος των ανθέων που γίνεται ηνεκταροσυλλογή. 

· Δώστε σημασία στα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία του μελιού. Οτιδήποτε αναφέρει τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη, μην το αγοράσετε. 

· Για να δοκιμάσετε το μέλι, ρίξτε λίγες σταγόνες ιωδίου μέσα σε ένα γυάλινο ποτήρι και στη συνέχεια προσθέστε μέλι. Αν το μέλι γίνει μπλέ, αυτό υποδηλώνει ότι έχει έχει μεγάλη περιεκτικότητα σεάμυλο καλαμποκιού. 

· Ανακατέψτε νερό, μέλι και λίγες σταγόνες ξύδι. Αν το μείγμα αρχίσει να αφρίζει, σημαίνει ότι το μέλι έχει αλλοιωθεί. 

· Για να μάθετε αν το μέλι σας έχει υποστεί επεξεργασία, δοκιμάστε να το κάψετε με ένα σπίρτο. Αν η φλόγα μεγαλώσει κατά την επαφή με το μέλι, αυτό σημαίνει πως το μέλι έχει νοθευτεί. 

· Πάρτε ένα γυάλινο ποτήρι γεμάτο νερό και ρίξτε μέσα μια κουταλιά μελιού. Αν το μέλι πέσει στον πυθμένα του ποτηριού χωρίς να διαλυθεί είναι αγνό. Αν διαλυθεί είναι νοθευμένο. 

· Ρίξτε σε ένα χαρτί μερικές σταγόνες μέλι. Αν απορροφηθεί από το χαρτί είναι φυσικό προϊόν. Αν το χαρτί λιώσει το μέλι έχει πολύ νερό. 




*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο hippieteepee.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη. 
Επιμέλεια-Μετάφραση: copyrights © www.hippieteepee.gr

Να οδηγούμε συνειδητά, όχι μηχανικά και αφηρημένα...!!!!

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Αστυνομία στη δημοσιότητα, τον Δεκέμβριο του 2017, μόνο στην Αττική, 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα.

Σ' αυτό το άρθρο δεν θα αναφερθούμε στην κατάσταση των δρόμων ή στην ελλιπή οδηγική εκπαίδευση στην Ελλάδα, αλλά σε δύο άλλους παράγοντες, εξίσου σημαντικούς, και στους οποίους δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ κανένας.

Ο πρώτος παράγοντας είναι η ασυνείδητη οδήγηση. Δηλαδή, το να οδηγεί κανείς ενώ η προσοχή του είναι απορροφημένη από τον νου: να ανατρέχει σε αναμνήσεις του παρελθόντος, σε σενάρια για το μέλλον, σε ερμηνείες παρελθοντικών καταστάσεων, σε παλιούς διαλόγους και συζητήσεις, σε μελλοντικά σχέδια, κ.ο.κ. 

Όταν η προσοχή αποσπάται από τον νου (και δεν χρειάζεται καν να υπάρχει κάποιο άλλο εξωτερικό ερέθισμα - π.χ. μουσική ή κινητό), είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν οι συνθήκες όπου ο νους θα δώσει λανθασμένη εντολή στο σώμα και θα αντιδράσει με τρόπο που να προκληθεί ατύχημα ή δυστύχημα. 

Οδηγώ συνειδητά σημαίνει έχω επίγνωση των λειτουργιών του σώματος και του νου που αφορούν την οδήγηση. Μερικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω :

-    έχω επίγνωση ότι υπάρχει φανάρι ή σήμανση (όραση),

- έχω επίγνωση της κατάστασης της μηχανής του αυτοκινήτου από τον ήχο που κάνει ή τις ενδείξεις στο κοντέρ (ακοή και όραση), 

- έχω επίγνωση της απόστασης από το προπορευόμενο όχημα (όραση), 

- έχω επίγνωση της στάσης του σώματος και των χεριών στο τιμόνι (αισθήσεις στο σώμα),

- έχω επίγνωση των οχημάτων γύρω από το αυτοκίνητο κάνοντας τακτική χρήση των καθρεφτών (όραση), κ.ά.

Όταν κάποιος οδηγεί συνειδητά, οι πιθανότητες να προκαλέσει ατύχημα ή δυστύχημα, ή ακόμα και να βρεθεί στη θέση του θύματος, μειώνονται πολύ. Όταν είσαι σε επαφή με το σώμα σου, τον νου σου, το αυτοκίνητο και το περιβάλλον, ο νους μπορεί να δίνει τις σωστές εντολές ανά πάσα στιγμή ώστε να αποφευχθεί και να προβλεφθεί μια επικίνδυνη κατάσταση. 

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι το Εγώ. "Εγώ είμαι πιο γρήγορος και καλύτερος οδηγός", "εγώ δεν έχω πρόβλημα με το αλκοόλ, μάλιστα οδηγώ καλύτερα όταν είμαι λίγο μεθυσμένος" (κάποιοι το λένε και αυτό), "ποιος είσαι εσύ που θα με προσπεράσεις; για να αξίζω και να μη νιώθω σαν σκουπίδι πρέπει να σε προσπεράσω εγώ", κ.ά.

Το Εγώ, που πολλές φορές πάει χέρι-χέρι με τη μαγκιά και τη μεγαλομανία (διαταραχές είναι και οι δύο), ευθύνεται για πολύ περισσότερα ατυχήματα και δυστυχήματα απ' ό,τι νομίζουμε. Και φυσικά, Εγώ σημαίνει ανασφάλεια. 

Μόνο όταν επικρατεί μια αυτοεικόνα που προέρχεται από τη σύγκριση και το τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι για μας, τότε εμφανίζεται η ανάγκη να διογκωθεί το Εγώ μέσα από κάθε ευκαιρία που θα του δοθεί, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να θέσει κανείς σε κίνδυνο τη ζωή του, τη ζωή των επιβατών ή των άλλων οδηγών και πεζών. 

Η οδήγηση από μόνη της είναι μια αρκετά πολύπλοκη λειτουργία που απαιτεί καλή εκπαίδευση, εξάσκηση, εμπειρία και συντονισμό σώματος και νου σε υψηλό επίπεδο εγρήγορσης. 

Φαινόμενα όπως : γονείς που οδηγούν και παίρνουν τα παιδιά τους αγκαλιά ή τα βάζουν στη θέση του συνοδηγού (με ή χωρίς ζώνη), η μη χρήση του κράνους για τους μοτοσικλετιστές, η αλλαγή λωρίδας χωρίς τη χρήση του φλας, η επιδεικτική οδήγηση και άλλα πολλά, αποτελούν όλα φαινόμενα ασυνειδησίας και εγωικής συμπεριφοράς.

Αν εντάξουμε στην οδήγηση την επίγνωση και την αυτογνωσία, θα είμαστε όλοι πολύ πιο ασφαλείς στους δρόμους. Ή καλύτερα ακόμα: αν εντάξουμε την επίγνωση και την αυτογνωσία στη ζωή μας, η οδήγηση (όπως και οι άλλες λειτουργίες του σώματος και του νου) αυτομάτως θα γίνεται πιο συνειδητά.




Νίκος Μπάτρας - Διαχειριστής

Συμβουλές ζωής από ένα βοσκό…!!!!

1.Η διαδρομή προς τον προορισμό δεν είναι ποτέ ευθεία.
Για να φτάσουμε στο χειμαδιό περνάμε στροφές, κακοτράχαλα εδάφη, έχουμε απώλειες…

2.Άσε πίσω το παρελθόν.
Αν σου φάει ο λύκος την κατσίκα την έφαγε, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι αυτό. Απλά την επόμενη φορά φρόντισε να είσαι πιο προσεκτικός.

3.Μην κεφαλαιοποιείς πολλά, μη γίνεσαι σπαγγοραμένος.
Μην αναβάλλεις την απόλαυση της χαράς για το μέλλον. Κάντο τώρα. Κάνε τη σκληρή εργασία σου, να αξίζει ακόμη περισσότερο.

4.Αγωνίσου, πάλεψε.
Εσύ είσαι ο μοναδικός υπεύθυνος για τον εαυτό σου. Μην είσαι φυγόπονος, μην περιμένεις να κάνουν στο κοπάδι σου όλη τη δουλειά τα σκυλιά.

5.Διεκδίκησε το σεβασμό που σου αξίζει, μην αφήνεις τους άλλους να σε πατάνε.
Βάλε όρια, βάλε φράχτες, προστάτεψε τα ζώα σου.

6.Μακάριοι αυτοί που κάνουν λάθη.
Σφάλε. Εμπειρίες ονομάζουμε τις καρπαζιές που έχουμε φάει στη ζωή μας, απλά τους δώσαμε ένα πιο εύηχο όνομα. Και μην ξεχνάς ότι δεν έχει μεγάλη σημασία ποιος ήσουν μέχρι χθες. Ξεκίνα σήμερα κι όρισε με τις πράξεις σου, αυτό που θα γίνεις από δω και πέρα.

7.Μάθε να συγχωρείς...τον εαυτό σου πρώτα.
Άσε τις ενοχές, δεν έχεις χρόνο γι αυτές.

8.Μακάριοι αυτοί που αμφισβητούν.
Μην αφήνεις τη ζωή σου να καταδυναστεύεται από δόγματα. Θυμήσου ότι αν κάποιοι δεν αμφισβητούσαν παγιωμένες γνώσεις, η ανθρωπότητα θα κατοικούσε ακόμη σε σπηλιές. Φίλτραρε την πληροφορία, γίνε σκεπτικιστής, σκέψου κριτικά, σκέψου ορθολογικά, αναθεώρησε. Δεν είδες νεράιδες και στοιχειά στο δάσος, μόνο λύκους.

9.Να είσαι προσεκτικός.
Να παρατηρείς τους άλλους. Κοίταζε τους στα μάτια. Αν δεν το δείχνει η γίδα, το δείχνει το κέρατό της.

10.Η ζωή είναι το ταξίδι, όχι ο προορισμός. Και είναι πολύτιμη.
Η προηγούμενη φράση που διάβασες, είναι ήδη παρελθόν.

11.Μη συμβουλεύεις τους νέους, είναι χάσιμο χρόνου.
Δεν υπάρχει τρόπος να τους διδάξεις τον πόνο και τη δυστυχία, μόνο η εμπειρία θα το κάνει βασανιστικά.

12.Ταξίδεψε! Τα ταξίδια είναι εμπειρίες που μένουν.
Βγες έξω Δοκίμασε! Γεύσου, ρούφηξε άπληστα εικόνες. Άφησε τις αισθήσεις σου ελεύθερες.

13.Εκθέσου, αφέσου, τσαλακώσου, χάσε τον έλεγχο που και που.
Κι όχι μόνο τον έλεγχο του εαυτού σου, αλλά και τον έλεγχο σε σχέση με άλλους. Αρκετά απομονώθηκες στην καλύβα σου στο χειμαδιό, φτάνει όμως, βγες έξω όταν γυρίσεις. Ξαναβρές τους φίλους και τη συντροφικότητα.

14.Μην προσπαθείς να ελέγξεις τους άλλους.
Έτσι θα καταδικάσεις στο άγχος και τη δυστυχία όχι μόνο τον εαυτό σου, αλλά κι αυτούς που προσπαθείς να ελέγξεις. Άσε τους άλλους να ζήσουν και ζήσε για τον εαυτό σου. Άσε τα άλλα κοπάδια στους βοσκούς τους, κοίτα το δικό σου.

15.Η ζωή δεν είναι δίκαιη.
Το σύμπαν δεν σου οφείλει καμιά παρηγοριά και το σίγουρο είναι ότι στο τέλος της διαδρομής εσύ πεθαίνεις. Γρηγορήσαι.

16.Να έχεις ισορροπία.
Ν' απολαμβάνεις το φαγητό και το ποτό σου. Να μην ξεχνάς ότι οι φτωχοί του πλανήτη περπατούν χιλιόμετρα για την καθημερινή τους τροφή, ενώ οι πλούσιοι περπατούν χιλιόμετρα για να τη χωνέψουν.

17.Απ' όλους έχεις να κερδίσεις κάτι. Μάθε από τους γύρω σου.
Γίνε παιδί με τα παιδιά, παίξε μαζί τους αλλά πήγαινε και στο καφενείο να μιλήσεις με τους γέρους. Κάτι έχει να σου πει η συσσωρευμένη εμπειρία τους.

18.Μην τα παίρνεις όλα τις μετρητοίς.
Μην παίρνεις τα πάντα σοβαρά. Πιθανόν υπερβάλλεις στο σήμερα. Αυτό που σε ενοχλεί ή φοβάσαι τώρα, το πιο πιθανό είναι αύριο να το κρίνεις ανούσιο ή χλιαρό. Προσπάθησε να δεις τον εαυτό σου από απόσταση, ρίξε μια ματιά στη θέα του κοπαδιού σου από το λόφο.

19.Έχε υπομονή.
Οι κατσίκες δεν γεννούν κάθε μήνα. Αλλά όταν συμβεί πρέπει να σαι παρών και σε χρειάζονται.

20.Μάλωσε με τη σύντροφό σου, δεν είναι τρομερό, άφησε τα συναισθήματα να εκτονωθούν. 
Κάνε αποσυμπίεση στο θυμό. Η φωτιά μερικές φορές είναι ευεργετική. Αν καεί μια περιοχή με πουρνάρια ή ξερόχορτα, η άνοιξη πάλι θα δώσει νεαρή βλάστηση, εκλεκτή τροφή για τις γίδες και τα μικρά τους. Πρόσεχε όμως, τα λόγια που θα ειπωθούν δεν τα ξαναμαζεύεις. Πρόσεχε τι θα φάνε οι γίδες σου, δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν. Αν αυτά που θα φάνε είναι τα βλαστάρια δέντρων, το δάσος δεν ξαναγίνεται, ο τόπος θα μείνει χέρσος.

21.Πότε δεν θα υπάρξει ιδανική στιγμή.
Ποτέ οι συνθήκες και οι καταστάσεις δεν θα είναι ιδανικές. Ξεκίνα από εδώ που βρίσκεσαι τώρα. Μην αναβάλλεις.

22.Να είσαι ευγενικός.
Ένα πρόσωπο που χαμογελά καθρεφτίζει ανάλογη συμπεριφορά. Κάνε δώρα. Ακόμη και το δώρο ενός καλού λόγου είναι σημαντικό. Να φέρεσαι καλά στους ηλικιωμένους, σε λίγο θα 'σαι σαν αυτούς. Να φέρεσαι καλά και στα ζώα, αυτά δεν κρατάνε κακία, δεν ζηλεύουν, δεν έχουν εμμονές ούτε εγωισμό. Συγχωρούν, και μάλιστα χωρίς όριο.

23.Αν ξέρεις γράμματα διάβασε!
Αυτοί που διαβάζουν ζουν επιπλέον ζωές. Όχι μόνο τη δική τους, αλλά κι όλων αυτών που μπήκαν στη θέση τους.

24.Τόλμησε, ο φόβος σε κρατά δεμένο αλλά
δεν είναι πραγματικός, απλά προέρχεται από το άγνωστο που δεν βρίσκεται στο κεφάλι σου.

25.Μη δένεσαι με τα πράγματα.
Η ζωή είναι σαν τη διαδρομή του χειμαδιού και το ταγάρι. Όσο περισσότερο το γεμίζεις, τόσο πιο δύσκολα θα περπατάς. Πάρε τα απαραίτητα, το κοπάδι προχωρά, δεν θα σε περιμένει αν καθηλωθείς από πράγματα βαριά κι ασήκωτα. Πέτα τα, αποδεσμεύσου, νιώσε πιο ευέλικτος κι ελεύθερος. 




Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Κάνε τις μνήμες να αξίζουν τη ζωή που έζησες...!!!!

Κι αν ήσουν μνήμη, θα επέλεγα να σε κρατήσω μέσα στην καρδιά μου για πάντα. Τώρα πια είναι το μόνο μέρος όπου μπορώ να σε βρω, να σε συναντήσω.

Βλέπεις η ζωή είναι αλλόκοτη, φέρνει τα πράγματα διαφορετικά απ’ ότι έχουμε σχεδιάσει. Φέρνει και παίρνει ανθρώπους από τη ζωή μας με το έτσι θέλω, χωρίς να μας ρωτήσει αν το θέλουμε και εμείς, αν συμφωνούμε με αυτές τις αλλαγές που μας καθορίζουν τη ζωή. Για την ακρίβεια γελά χαιρέκακα κάθε φορά που προγραμματίζουμε κάτι.

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε ανόητοι, πολύ ανόητοι! Νομίζουμε πως έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας. Έλα, όμως, που δεν είναι έτσι.

Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα δεις κάποιο άτομο για τελευταία φορά, πότε θα το αγκαλιάσεις για τελευταία φορά, πότε θα του μιλήσεις για τελευταία φορά.

Κλείνω τα μάτια και θυμάμαι…
Η εικόνα σου έρχεται συνέχεια στο μυαλό μου. Και τι δε θα έδινα να ήσουν τώρα μπροστά μου. Να σου μιλήσω, να σε αγγίξω, να σου κρατήσω το χέρι τρυφερά. Δεν είσαι όμως. Τίποτα δεν είναι ίδιο χωρίς εσένα.

Ζωγραφίζω την καθημερινότητα με χρώματα μουντά.
Έφυγες και με άφησες μόνη μου. Μαζί σου πήρες και όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Εσύ μου είχες μάθει να ζωγραφίζω με αυτά. Δεν ήξερα στην αρχή πώς να τα χρησιμοποιήσω. Ποτέ δεν άντεχα τόσο φως. Είχες, όμως , την υπομονή να μου κρατήσεις το χέρι και να μου μάθεις να ζωγραφίζω με χρώματα φωτεινά.

Στη ζωή ευτυχώς ή δυστυχώς είμαστε περαστικοί. Μια λεπτή κλωστή χωρίζει τη ζωή και το θάνατο.

Δεν είναι πολύ λυπηρό να χάσεις κάποιον που ήταν πολύ σημαντικός για σένα και εσύ να μην του το έχεις πει ποτέ απλά και μόνο επειδή δεν έτυχε ή θεωρούσες πως το έδειχνες;

Σαφώς και είναι όμορφες οι πράξεις, δε λέω, ίσα ίσα που είναι και χειροπιαστή απόδειξη αγάπης. Απλά ώρες ώρες σκέφτομαι πως θα ‘ταν όμορφο να πεις και κάποια λόγια αγάπης όταν τα αισθάνεσαι.

Να πεις ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλάι σου, σε στήριξαν και σε βοήθησαν. Δεν πρόλαβα να σου πω ευχαριστώ για όλα αυτά που έκανες.

Να πεις ένα “σ’ αγαπώ” σ’ εκείνους που έχουν θρονιάσει στην καρδιά σου και δε μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς αυτούς.

Θα σου έλεγα περισσότερες φορές “σ’ αγαπώ” και δε θα σε άφηνα στιγμή να αμφιβάλλεις για το μέγεθος της αγάπης μου.
Δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στο επόμενο λεπτό! Από στιγμή σε στιγμή μπορούν να έρθουν τα πάνω κάτω! Τίποτα δεν είναι δεδομένο, πόσο μάλλον οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι και τρωτοί.

Άσχημο πράγμα να έχεις μνήμες που σε στοιχειώνουν, να συνειδητοποιείς πως δεν πρόλαβες γιατί αλλιώς τα είχες υπολογίσει.

Μην αφήνεις τον εαυτό σου να παρασύρεται από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα. Θύμισέ του πως στα πιο απλά κρύβεται ολάκερη η ευτυχία. Μην αναβάλλεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, όπως λέει και η παροιμία.

Η ζωή μας ολάκερη είναι στιγμές, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες, και εμείς οι πρωταγωνιστές της. Κάνε τη βουτιά σου και απόλαυσέ το. Ζήσε! Αγάπησε! Χαμογέλα!




Τάνιας Αναγνώστου

O Steve Jobs και ο Bill Gates μεγάλωσαν τα παιδιά τους χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές -Τι γνωρίζουν ;

Με ταχύτατους ρυθμούς ανακαλύπτουν οι ψυχολόγοι σήμερα, πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι για τον εφηβικό εγκέφαλο τα smartphones. Πρόσφατη έρευνα βρήκε, ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης ενός 14χρονου εκτινάσσεται στο 27%, όταν χρησιμοποιεί τακτικά τα social media. 

Τα παιδιά που χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτοκτονικές τάσεις. Και πρόσφατες μελέτες βρήκαν, ότι το ποσοστό αυτοκτονιών στους έφηβους της Αμερικής, πλέον επισκιάζει το ποσοστό ανθρωποκτονιών, με τα smartphones να αποτελούν πάντα μέρος της εξίσωσης.

Οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο των συσκευών αυτών πάντως υπάρχουν στη δημοσιότητα για πάνω από μία δεκαετία, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς Joe Clement και Matt Miles, συγγραφείς του νέου βιβλίου «Screen Schooled: Two Veteran Teachers Expose How Technology Overuse is Making Our Kids Dumber.» («Εκπαιδευμένοι από τις οθόνες: Δύο βετεράνοι δάσκαλοι δείχνουν πώς η κατάχρηση της τεχνολογίας κάνει τα παιδιά μας πιο ανόητα»).

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, θα έπρεπε να τα λέει όλα το γεγονός, ότι οι δύο μεγαλύτερες μορφές της τεχνολογίας στη σύγχρονη ιστορία -ο Bill Gates και ο Steve Jobs- σπάνια άφηναν τα παιδιά τους να παίζουν με τα καθαυτά προϊόντα που οι ίδιοι εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν. 

«Τι είναι αυτό που οι δύο ειδήμονες της τεχνολογίας γνώριζαν για τις ίδιες τους τις συσκευές και που οι καταναλωτές τους δεν γνωρίζουν;», διερωτώνται οι συγγραφείς. Η απάντηση, σύμφωνα με τα όλο και αυξανόμενα στοιχεία, είναι η ισχυρά εθιστική φύση της ψηφιακής τεχνολογίας.

«Υπάρχει όριο στη χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά στο σπίτι μας»

Το 2007, ο Gates, τέως CEO της Microsoft, έθεσε ένα ανώτατο όριο στην χρήση οθονών, όταν η κόρη του άρχισε να εμφανίζει μη υγιή προσκόλληση σε ένα συγκεκριμένο video game. Επίσης, δεν επέτρεψε στα παιδιά του να έχουν κινητό τηλέφωνο μέχρι την ηλικία των 14 ετών. (Σήμερα, ο μέσος ηλικιακός όρος που ένα παιδί παίρνει κινητό τηλέφωνο είναι τα 10).

Ο Jobs, ο οποίος παρέμεινε CEO της Apple μέχρι τον θάνατό του το 2012, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στους New York Times, ότι απαγόρευσε στα παιδιά του να χρησιμοποιήσουν το iPad, το οποίο μόλις είχε λανσαριστεί. 

«Περιορίζουμε την χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά στο σπίτι μας», είπε ο Jobs στον ρεπόρτερ Nick Bilton. Στο βιβλίο τους, οι Clement και Miles σημειώνουν, ότι οι εύποροι γονείς της Silicon Valley φαίνεται να έχουν πάρει πολύ στα σοβαρά την εθιστική ισχύ των smartphones, tablets και υπολογιστών -πολύ πιο σοβαρά από τον μέσο πολίτη - παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται σε εταιρίες που δημιουργούν και επενδύουν σε τέτοιες τεχνολογίες.

«Έχει ενδιαφέρον να αναλογιστούμε, ότι σε ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο, στο οποίο τα παιδιά σήμερα σχεδόν αναγκάζονται να χρησιμοποιούν συσκευές όπως τα iPad, τα παιδιά του Steve Jobs θα ήταν σχεδόν τα μόνα που θα εξαιρούνταν από αυτόν τον κανόνα», λένε οι παραπάνω συγγραφείς.

Τα παιδιά του Steve Jobs έχουν πλέον τελειώσει το σχολείο, οπότε είναι αδύνατον να ξέρουμε πώς θα αντιδρούσε σήμερα, ως προς τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση. Ωστόσο, οι Clement και Miles, λένε ότι αν τα παιδιά του Jobs πήγαιναν σε ένα μέσο αμερικανικό σχολείο σήμερα, θα χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία μέσα στην τάξη πολύ περισσότερο από όσο στο σπίτι τους.

Αυτό συμβαίνει, τουλάχιστον, στο μέσο σχολείο. Γιατί ένας σημαντικός αριθμός κορυφαίων στελεχών της Silicon Valley, επιλέγει για τα παιδιά του τα Waldorf, τα σχολεία στα οποία γίνεται η λιγότερη δυνατή χρήσης τεχνολογίας. 

Εκεί μάλιστα, χρησιμοποιούνται ακόμα πίνακες με κιμωλία και κλασικά μολύβια Νο.2. Αντί τα παιδιά να μαθαίνουν προγραμματισμό, διδάσκονται τις δεξιότητες της συνεργασίας και του σεβασμού. Σε ένα από αυτά τα σχολεία, τα παιδιά μαθαίνουν δημιουργικά, π.χ. χτίζοντας πράγματα ή συμμετέχοντας σε τάξεις που λαμβάνουν χώρα σε δεντρόσπιτα.

Η τεχνολογική εκπαίδευση δεν αποτελεί πανάκεια
Αν υπάρχει μια παραχώρηση που ο Gates έκανε στην τεχνολογική εκπαίδευση, είναι τα προνόμια που προσφέρει στους μαθητές-σπουδαστές, σε ορισμένους εκπαιδευτικούς τομείς. Αφότου ο Gates εφάρμοσε την πολιτική του στο σπίτι του, ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εξατομικευμένη εκπαίδευση, μια προσέγγιση που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές συσκευές που βοηθούν το μάθημα να «κόβεται και να ράβεται» στα μέτρα του κάθε μαθητή.

Σε πρόσφατο δημοσίευμά του, μάλιστα, ο Gates επαινεί το Summit Sierra, ένα σχολείο με έδρα το Seattle, το οποίο λαμβάνει υπ’όψιν τους προσωπικούς στόχους του κάθε μαθητή - π.χ. το να μπουν σε ένα συγκεκριμένο κολλέγιο - και σχεδιάζει τον «δρόμο» για να τα καταφέρουν. 

Οι καθηγητές, σε αυτό το περιβάλλον εξατομικευμένης μελέτης, αναλαμβάνουν περισσότερο τον ρόλο του συμβούλου (με την έννοια του coach), βοηθώντας τους μαθητές να ξαναβρούν τον δρόμο τους, όταν κάπου «κολλούν» ή αποπροσανατολίζονται.

Η τεχνολογία σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα – και με τρόπους που ο Gates αναγνωρίζει ως χρήσιμους για την εξέλιξη του μαθητή, όχι για ψυχαγωγία.

«Η εξατομικευμένη μάθηση δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα του κόσμου» γράφει χαρακτηριστικά ο Gates. «Ελπίζουμε, όμως, ότι θα μπορέσει να βοηθήσει πολλούς νέους ανθρώπους, να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα ταλέντα τους».




businessinsider.com, 
pentapostagma.gr

Μην κατηγορείτε τους άλλους για τον θυμό σας και ότι αισθάνεστε, ούτε τον εαυτό σας...!!!!

Η ειρήνη σας δεν εξαρτάται από τους άλλους ή τις εξωτερικές καταστάσεις και τα συμβάντα, αλλά από εσάς τους ίδιους. 

Το εγώ μας από τη φύση του ψάχνει να βρει το φταίξιμο για αυτό που νοιώθουμε στις εξωτερικές συνθήκες και στις συμπεριφορές των άλλων. Αλλά αυτά είναι μόνο οι αφορμές και όχι οι αιτίες γι αυτό που νοιώθουμε. 

Κανείς και τίποτα δεν είναι η αιτία που θυμώνετε, κανείς και τίποτα δεν σας εμποδίζει να μείνετε σε ειρήνη. Ακόμη και όταν σας μιλάνε άσχημα, όταν σας κάνουν επίθεση (λεκτική ή συναισθηματική), όταν σας απορρίπτουν, όταν σας κατηγορούν άδικα, όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλετε, η αιτία του θυμού σας είναι μέσα σας, είναι το ίδιο σας το εγώ (το ρατζασοταμασικό εγώ). 

Είναι το εγώ που αντιδρά αυτόματα και παρορμητικά με θυμό σε ότι δεν του αρέσει, σε ότι φοβάται, σε ότι του χαλάει την άνεση, την βόλεψη, την αυτοεικόνα, σε ότι είναι ενάντια στις επιθυμίες του, αλλά και στην αδικία, και στην συκοφαντία (ειδικά στα δύο τελευταία το εγώ έχει στέρεο πάτημα για να δικαιολογήσει το θυμό του). 

Το να κατηγορούμε τους άλλους ή τις καταστάσεις για το θυμό μας είναι μια εξαπάτηση​ του εγώ μας, το οποίο θέλει να συνεχίζει να κυριαρχεί στον ψυχισμό μας. Το εγώ θέλει να συνεχίζει να ζει στον ψυχισμό μας και να επαναλαμβάνει μηχανικά, αιώνια αν είναι δυνατόν, τα ίδια και τα ίδια. 

Το κατώτερο ρατζασοταμασικό εγώ είναι μια ασυνείδητη μηχανή που δεν ξέρει τίποτα άλλο από το να επαναλαμβάνει μηχανικά τις ίδιες ψυχολογικές καταστάσεις και να δημιουργεί τα ίδια εξωτερικά συμβάντα. 

Ακόμη και αν έχετε όλο το δίκιο του κόσμου, ο θυμός δεν έχει να κάνει με τα εξωτερικά γεγονότα αλλά με την ψυχολογία μας. Ο θυμός είναι κάτι που δημιουργήθηκε από τον μηχανικό ασυνείδητο τρόπο ζωής, την άγνοια και την ταύτιση με το σώμα και τον εξωτερικό νου. 

Μπορείτε να μείνετε σε ειρήνη μπροστά στους υβριστές σας, στους επικριτές σας, σε αυτούς που σας κατηγορούν άδικα, σε αυτούς που σας φωνάζουν, όταν σας συκοφαντούν, όταν παραλλάζουν τα λόγια σας, όταν κάνετε λάθη, όταν δεν εκπληρώνεται η επιθυμία σας, όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες και εμπόδια, ....; 

Αν θέλουμε να βιώνουμε ειρήνη, πληρότητα και ευδαιμονία θα πρέπει να δούμε (να αποκτήσουμε επίγνωση) αυτήν την μηχανική επανάληψη των ψυχολογικών αντιδράσεων που προέρχονται από το ρατζασοταμασικό εγώ μας και να αποταυτιστούμε από όλο αυτό το τραίνο των επαναλαμβανόμενων συναισθημάτων και σκέψεων.

Επίγνωση, αναγνώριση, αποδοχή, αποταύτιση, διερεύνηση, κατανόηση, εξάλειψη είναι τα στάδια που περιλαμβάνει η διαδικασία της εξάλειψης του θυμού αλλά και όλων των λοιπών εγωϊκών τάσεων. 

Αντί να ρίχνετε την ευθύνη σε κάποια εξωτερική αιτία ή να κατηγορείτε τους άλλους για το δίκαιο θυμό σας, δείτε μέσα σας με θάρρος, καθαρότητα και διάκριση ότι ο θυμός είναι κάτι που υπάρχει μέσα σας, πως είναι μια ιδιότητα του εγώ σας. 

Δεν υπάρχει λόγος να κρύβετε το θυμό σας, να τον καταπιέζετε ή να τον φοβάστε. Ούτε βέβαια η ταύτιση και η ανεξέλεγκτη εκδήλωση του είναι η λύση. Αυτό απλά τον τρέφει και τον μεγαλώνει όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. 

Αυτό που απαιτείται για να ελευθερωθούμε από τον θυμό* είναι η μη ταύτιση με το θυμό (από ενεργειακή αντίδραση του θυμού) και τις σκέψεις που παράγει ο θυμός καθώς και η αποδοχή του. 

Αναγνωρίσετε τον, αποδεχτείτε ότι υπάρχει μέσα σας αυτή η ενέργεια του θυμού κρυσταλλωμένη στον ψυχισμό σας, παρατηρήστε την, γνωρίστε την και διαλύστε την με την προσευχή, το όνομα του Θεού και άλλες τεχνικές. 

Η νοερής επανάληψη του ονόματος του Θεού σε όλη την διάρκεια της ημέρας, επιταχύνει τα μέγιστα τον εξαγνισμό του νου και εξαλείφει τις εγωϊκές τάσεις και τα αρνητικά συναισθήματα. 

Θα σας βοηθήσει πολύ σε αυτήν την εργασία, να στοχάζεστε καθημερινά μέχρι να εδραιωθούν μέσα σας οι παρακάτω αντιλήψεις : ο θυμός δεν σας προστατεύει, δεν λύνει το πρόβλημα, θολώνει την λογική και την διάκριση και οδηγεί σε πράξεις και συμπεριφορές παράλογες και καταστροφικές για εσάς αλλά και τους άλλους, χαλάει τις σχέσεις, χαλάει την υγεία σας και επάνω από όλα όση ώρα είστε κάτω από την επίδραση του θυμού δεν βιώνετε την ειρήνη, την ευδαιμονία και την ελευθερία της πνευματικής σας φύσης. Είστε υποχρεωμένοι να βιώνετε τον πόνο που προκαλεί ο θυμός. 

Στοχαστείτε επίσης στα θετικά που έχει η ελευθερία από τον θυμό, και διαλογιστείτε στην ειρήνη και στην γαλήνη. Επιβεβαιώστε πολλές φορές καθημερινά ότι έχετε την δύναμη και την θέληση να παραμένετε ήρεμοι γαλήνιοι και ειρηνικοί ότι και αν συμβαίνει. Θυμηθείτε στιγμές που στο παρελθόν βιώσατε ειρήνη και γαλήνη και νιώστε τις ξανά ώστε να ενδυναμωθούν μέσα σας. Νιώστε την ειρήνη και την γαλήνη να διαπερνά όλη σας την ύπαρξη. 

Φανταστείτε (και νοιώστε) ότι παραμένετε γαλήνιοι και σε ειρήνη μπροστά στις καταστάσεις και στους ανθρώπους που μέχρι τώρα αντιδρούσατε με θυμό. Φέρτε στον νου σας την σκηνή/ες (πρόσωπα και συμβάντα) που αντιδράσατε με θυμό και δείτε τον εαυτό σας να παραμένει σε ειρήνη. Δείτε τον εαυτό σας ήρεμο και νοιώστε την ειρήνη με όλη σας την ύπαρξη. 

Για να διαλύσετε τον θυμό είναι επίσης πολύ σημαντικό και απαραίτητο να εργαστείτε και να διαλύσετε και τις επιθυμίες και την υπερηφάνεια. Διότι η ρίζα αιτία του θυμού είναι η επιθυμία και το πάθος καθώς και αγάπη για το εγώ μας (φιλαυτία). Πίσω από τον θυμό βρίσκεται μια ανεκπλήρωτη επιθυμία ή ''ανάγκη''. 

Όταν κάτι εμποδίζει την εκπλήρωση της επιθυμίας, η επιθυμία μετατρέπεται σε θυμό, όπως το νερό κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μεταμορφώνεται σε ατμό. Επίσης θα πρέπει να ερευνήσετε και να αλλάξετε πιθανές λανθασμένες πεποιθήσεις οι οποίες δικαιολογούν και στηρίζουν τον θυμό. 

Η σταθερή αποφασιστικότητα, η υπομονή και επιμονή, η ειλικρίνεια και η φιλόπονη καθημερινή άσκηση χωρίς αμφιβολία θα ελευθερώσουν το νου σας από την ενέργεια του θυμού. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. 

Όποιος εξαλείψει τον θυμό έχει εξαλείψει το μισό εγώ, είναι ένας πνευματικός ήρωας, και προχωρά θριαμβευτικά προς την ελευθερία και την αιώνια κατοικία του Πνεύματος. 

Είθε η ειρήνη να βασιλεύει στο νου και την καρδιά σας. 

Σημείωση : 
Θυμός*: στο θυμό συγκαταλέγονται και η απαρέσκεια, η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση, η αποστροφή, ο εκνευρισμός, η οργή, το μίσος.
 Ατμαν Νιτυανάντα 




Ό,τι δεν ζήσεις, ο χρόνος θα το φέρει ξανά μπροστά σου...!!!!

Κλείνω τα μάτια. Μια μουσική γνώριμη μα τόσο ξένη. Σαν να τρέχω σε κάθε γωνιά του μυαλού να βρω από ποια στιγμή που πέρασε, έμεινε στο χώρο να παίζει. Κι ο δρόμος αυτός είναι τόσο ξένος μα τόσο παράξενα γνώριμος. Κι αυτός ο αέρας που χαϊδεύει το πρόσωπό μου ζεστός και φιλόξενος.

Είναι σαν να μου λέει προχώρα κι ας είναι τα μάτια κλειστά, ό,τι γνώριμο πέρασε, σε προστατεύει στο άγνωστο που πρέπει να βαδίσω. Και φοβάμαι, αλήθεια, φοβάμαι τα άγνωστα, τις καινούργιες αρχές όσο κι αν θέλω ακόμα μέσα μου να κρατώ στα χέρια σφιχτά ό,τι ο χρόνος μού ρήμαξε.

Γνωστά σημάδια, ίδιες γνώριμες πληγές μα είναι κι αυτός ο καπνός σε φωτιά που αρχινά, μα τη σβήνω στο φόβο της αλλαγής.

Υπάρχει αλήθεια αρχή χωρίς αυτή τη φωτιά που ξεκινά απ’τις ανάγκες που έχουμε; Την ανάγκη να γίνει χίλια κομμάτια αυτό το φιάσκο που ζούμε; Αυτή η ανάγκη να σαμποτάρουμε τη μηχανή που γίναμε. Γιατί αντί για όνομα, γίναμε ένας αριθμός, μια ακόμη μονάδα που σαν μέλισσα εργάζεται απ’την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής της να μαζέψει γύρη για να ταΐσουν τη βασίλισσά τους. 

Και ποια είναι αλήθεια αυτή η βασίλισσα για τον κάθε ένα από εμάς; Ποιος δαίμονας μας κρατά δέσμιους σ αυτή την ουτοπική φυλακή;

Χρόνος. Φεύγει, περνά και στα καλά και στα κακά. Δεν υπακούει σε βασιλιάδες. Δεν εξαγοράζεται. Σου πουλάει το παραμύθι του μα στο τέλος σε χτυπά αδυσώπητα κάθε που τον θεωρείς δεδομένο. Σου φωνάζει “περνώ φίλε”. Και είναι αυτές οι στιγμές που δεν υπάρχει καμία διέξοδος απ’το να μπει φωτιά να κάψει ό,τι απέμεινε. 

Να σπάσουν πια οι σιγουριές που αυτές οι εθιστικές συνήθειες μας προσφέρουν.

Το άγνωστο θα κάνει πάντα την καρδιά μας να τρέμει και να πατά γκάζι σε όπισθεν πηγαίνοντας σε κάθε αρχή που μας σημάδεψε. Θα διψά να ζήσει ξανά, θα φωνάζει να νιώσει ξανά να κτυπά από έρωτα γι’ αυτόν που την έκλεψε. Θα φωνάζει και θα εκλιπαρεί να το νιώσει για ακόμα μια φορά, μα σε κάθε της όπισθεν ο χρόνος θα γελά άτιμα και σαρκαστικά πίσω της.

Τρέλα και λογική. Δυο αδέρφια χωρισμένα στη γέννα. Μεγαλωμένα σε δυο διαφορετικά σπίτια. Η τρέλα μεγάλωσε στα σκοτάδια, στον πόνο και στην απώλεια. Έμαθε να έρχεται κοντά μας κάθε που το μέσα μας αιμορραγεί και φωνάζει. Κι η λογική, αυτή η καλοαναθρεμμένη μικρή και εύθραυστη αδερφή της μεγάλωσε στο φως, με τους καλύτερους δασκάλους σε κάτι σαλόνια που το φως ήταν άπλετο.

Μα το αίμα τους φώναζε πάντα η μια την άλλη. Και κάθε που η τρέλα συναντούσε τη λογική μια φωτιά στον κάθε ένα από εμάς έκανε στάχτη το χρόνο. Τον ανίκητο ορφανό χρόνο. Που το ίδιο αίμα με αυτόν κανείς δεν βρέθηκε να έχει. Σαν να ήρθε μόνος του και τρέφεται με ότι μας κλέβει.

Δεν έχω οδηγίες όπως ούτε κι εσύ να σου δώσω γι’ αυτή την αρχή που τόσο αποζητά η ψυχή για να ανασάνει. Κάθε που θα νιώθεις αυτή τη ζεστασιά της φωτιάς που πάει να απλώσει μέσα σου, κάθε που αυτή η μυρωδιά των στιγμών φτάσει κοντά σου, άσε να τα κάνει όλα στάχτη. 

Κράτα ένα ποτήρι νερό να σβήσεις μόνο τη στιγμή που δεν θες να καεί και κράτα την στη καρδιά σου συντροφιά σ’ αυτή την άγνωστη ζωή που σε περιμένει.

Και μη φοβάσαι. Ό,τι δεν ζήσεις, σε ό,τι κλείσεις τα μάτια στο φόβο του άγνωστου, μάθε πως ο χρόνος θα στο ξαναφέρει μπροστά σου μέχρι να βρεις τη δύναμη να το αρπάξεις. Γιατί δεν είναι μόνο κλέφτης στιγμών. Είναι και σύμμαχος όταν πραγματικά το θέλει.




Χριστιάνα Παναγίδου 
Photo: Author/Depositphotos

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Αφύπνιση του εσωτερικού θείου - Ο συμπαντικός προορισμός του ανθρώπου κατά τον Πλάτωνα...!!!!

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι κάθε άνθρωπος αποτελείται από το Νοητό (θεϊκό στοιχείο) και από την Ύλη. Το πρώτο, για λόγους που δεν είναι απαραίτητο να αναφερθούν εδώ, έπρεπε να αφυπνισθεί.

Η διαδικασία αυτή, αφύπνισης του εσωτερικού θείου, συμβολιζόταν μέσα από τα μυστήρια και τις τελετές της ανάστασης. Η αναγέννηση του Θείου ήταν πρωτίστως μία εσωτερική νίκη του ανθρώπου η οποία εξελισσόταν στην οδό που στο τέλος τον ένωνε με το Θείον.

Ο κοσμικός άνθρωπος για να το πετύχει αυτό, πρέπει να εναρμονιστεί (Νοητό – Ύλη) με τρόπο ανάλογο του σύμπαντος. [Ο δρόμος της φιλοσοφίας ενεργοποιούσε την φρόνηση (σωστή φορά νου) και οδηγούσε στην αλήθεια (θεία άλη ή απομάκρυνση από την λήθη)….]

Ο Πλάτων, λέει σχετικά :
«Η σωστή φροντίδα για όλα τα πράγματα είναι μία και μοναδική : να προσφέρεις στο καθένα τις οικείες τροφές και κινήσεις. Οικείες όμως και συγγενείς κινήσεις για το θεϊκό στοιχείο που υπάρχει μέσα μας είναι οι σκέψεις και οι περιφορές του σύμπαντος.

Αυτές πρέπει να ακολουθούμε όλοι. Και τους δικούς μας κύκλους, που διαστρεβλώθηκαν κατά την γέννηση μας, πρέπει να τους επαναφέρουμε στην ορθή τροχιά μαθαίνοντας την αρμονία και την ομαλή περιφορά του σύμπαντος.

Έτσι θα εξομοιώσουμε τη νόηση μας με το αντικείμενο της – ομοιότητα σύμφωνη με την πρωταρχική της φύση. Και με την εξομοίωση αυτή θα κατακτήσουμε την προδιαγεγραμμένη άριστη ζωή, έχοντας εκπληρώσει τον σκοπό που έθεσαν και θα συνεχίσουν να θέτουν πάντα στους ανθρώπους οι θεοί»
(Πλάτων, «Τίμαιος», 90c).




Η αύρα μας τα φταίει όλα...!!!!

Τι χρειάζεται για να μας τραβήξει κοντά του ένας άνθρωπος; Ομορφιά, προσωπικότητα, δουλειά, λεφτά, σπίτια, χαμόγελο, τι;

Μπαίνεις σε μια παρέα και αμέσως θα σε κρίνουν αν είσαι ωραίος ή ωραία, ντυμένος με ακριβά ρούχα και εκρηκτικά παπούτσια. Πάνω στη μία ώρα η ομορφιά σου συνηθίζεται και κρίνεσαι πλέον από το τι λες, τι πιστεύεις, από την προσωπικότητά σου. 

Στην επόμενη ώρα γεννιέται το ερώτημα από πού κρατάει η σκούφια σου, με τι ασχολείσαι, πόσα βγάζεις, πού συχνάζεις, ώστε να συμπληρωθεί το ανθρώπινο πορτρέτο σου.

Υπάρχει όμως σε όλα αυτά ένα βασικό συστατικό που δεν το παρατηρούμε κι όμως επηρεάζει άμεσα την τελική ετυμηγορία, εμφανίζει ή εξαφανίζει την οποιαδήποτε ομορφιά, αναδεικνύει ή θάβει την προσωπικότητα, εκμηδενίζει τη σημασία ύπαρξης ή μη χρήματος.

Το συστατικό αυτό λέγεται Αύρα, η ΑΥΡΑ του ανθρώπου. Αυτή η μικρή λεξούλα, που μόνο σε ετικέτες νερού τη βλέπουμε, είναι υπεύθυνη για όλα. Δεν είναι κάποιο αποκύημα της φαντασίας μας, είναι υπαρκτό και αντικατοπτρίζει αυτό που είμαστε.

Υπάρχουν άνθρωποι που τους βλέπεις και σε τραβάνε κατευθείαν κοντά τους, θέλεις να τους βλέπεις, να τους μιλάς, να τους ακούς. Έτσι μαγικά σε ηρεμούν, σε επανδρώνουν με αισιοδοξία, γίνεσαι καλύτερος, πιο ήρεμος, πιο αληθινός, πιο ανθρώπινος. Έρχονται στο χώρο σου και αμέσως τραβάνε τα βλέμματα, η ατμόσφαιρα μυρίζει τριαντάφυλλο.

Υπάρχει όμως πλέον αυτή η θετική Αύρα στους ανθρώπους που ξεχύνεται και λαμποκοπά, που στο πέρασμα της πλημμυρίζει φως και ηρεμία; Δυστυχώς. Δεν το δουλεύουμε πια. Δεν έχουμε το χρόνο και την αντοχή. Το αφήσαμε. Το παρατήσαμε. 

Από εκεί όμως ξεκινάνε και τελειώνουν όλα. Αυτό που είμαστε και δίνουμε, αυτό μας επιστρέφεται. Το «είναι» μας, η αύρα μας, είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, είναι ο θησαυρός μας. Οφείλουμε να το εφοδιάζουμε με ενθουσιασμό, θετικές σκέψεις και δυναμισμό ώστε οποιοδήποτε εμπόδιο ή ατυχία να το αντιμετωπίσουμε με χαμόγελο και ηρεμία. Ίσως να είναι και αυτό μια αρχή. 




Photo: Author/Depositphotos
Συγγραφέας Τάμι Γκεκτσιάν