Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Να τους αγαπάμε λίγο παραπάνω τους ηλικιωμένους γιατί κουβαλάνε το φορτίο μιας ολόκληρης ζωής…!!!!

Ηλικιωμένοι… 

Στη θέα τους πάντα θα βουρκώνω… Όχι από λύπηση, όχι! 

Απλώς πάντα σκέφτομαι αν τελικά έζησαν όλα όσα ήθελαν… 

Αν κατάφεραν να διώξουν τα τραύματα και της δικής τους ψυχής… 

Αν η ζωή τους φέρθηκε καλά… 

Αν κατάφεραν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν… 

Αν πληγώθηκαν και μέσα τους έμεινε ένα αγκάθι να τους τρυπάει την καρδιά μέχρι το τέλος… 

Αν πλήγωσαν και ο εγωισμός δεν τους άφησε να ζητήσουν συγνώμη… 

Αν μέσα τους έχουν αφόρητες τύψεις για όσα έκαναν ανάποδα… 

Αν έγιναν σκληροί σαν πέτρα από τις δυσκολίες της ζωής… 

Βουρκώνω! 
…γιατί ξέρω πως ο χρόνος δεν είναι πια με το μέρος τους, ούτε για να ονειρευτούν αλλά ούτε και για να διορθώσουν όσα έκαναν λάθος… 

Βουρκώνω!…
γιατί ξέρω πως θα ήθελαν μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, να τα κάνουν όλα αλλιώς, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει για κανέναν μας… 

Βουρκώνω!
…γιατί κάθε μέρα για αυτούς είναι μια δύση χωρίς ανατολή… 

Να τους αγαπάμε λίγο παραπάνω τους ηλικιωμένους γιατί κουβαλάνε μέσα τους βαρύ φορτίο… Το φορτίο μιας ολόκληρης ζωής! 

Κι ας έχουν και παραξενιές…Κι ας έχουν λιγότερη υπομονή από τη δική μας…Κι ας έχουν και τη γκρίνια τους… Μήπως εμείς θα είμαστε καλύτεροι; 




Ο άνθρωπος είναι προσωρινός, αλλά κρύβει μέσα του το αιώνιο…!!!!

Το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι ο υλικός δρόμος μέσα στο σώμα, που μέσα από αυτό, μπορεί κάποιος να αναζητήσει τον Θεό. Το νευρικό σύστημα αποτελείται από ένα κεντρικό και ένα περιφερικό. Το κεντρικό τμήμα του νευρικού συστήματος ονομάζεται κεντρικό νευρικό σύστημα και αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. 

Το περιφερικό τμήμα του νευρικού συστήματος ονομάζεται περιφερικό νευρικό σύστημα και αποτελείται από νεύρα. 

Μέρος του περιφερικού νευρικού συστήματος είναι το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Αυτό με τη σειρά του χωρίζεται στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και στο παρασυμπαθητικό σύστημα. 

Η υλική αυτή κατασκευή είναι ενεργοποιημένη με όλα τα εφόδια (εάν επικεντρωθεί κάποιος σε αυτό), για να διορθώσει το σύστημα του και να αναζητήσει τον αληθινό του εαυτό. Ίσως αυτό φανεί περίεργο στον μέσο άνθρωπο, που πιστεύει ότι η πνευματική ανάπτυξη έχει να κάνει μόνο με έξω-αισθητηριακές εντυπώσεις. 

Ίσως αυτό φανεί περίεργο σε κάποιους, οι οποίοι πιστεύουν ότι το πνεύμα «υπερίπταται» του σώματος και δεν έχει σχέση με την ύλη. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική! Η αλήθεια είναι ότι το σώμα υλοποιήθηκε, ώστε μέσα από αυτό, ο άνθρωπος να αναζητήσει τον εαυτό του. 

Μέσα στο αυτόνομο νευρικό σύστημα μπορούμε να δούμε τον διαχωρισμό του σώματος σε θηλυκό και αρσενικό. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι το θηλυκό μέσα στον άνθρωπο και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι το αρσενικό. Η ύλη μιλά και η ύλη κρύβει. 

Το σώμα είναι φθαρτό, αλλά κρύβει μέσα του το άφθαρτο. Ο άνθρωπος είναι προσωρινός, αλλά κρύβει μέσα του το αιώνιο. 

Η ύλη φανερώνει για εκείνον που είναι έτοιμος να δει. Ενώ όλα εκεί έξω είναι υλικά και προσωρινά, εάν ο άνθρωπος αναζητήσει τον Θεό, μπορεί να Τον βρει μέσα στο δικό του φθαρτό σύστημα. Το φθαρτό αυτό σύστημα, το οποίο διαθέτει ο άνθρωπος, κρύβει μέσα του τον Θεό. 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Ιερός Γάμος» της Ελένης Ιεροδιακόνου – εκδ. Ι.Ε.Αρχέγονο 




Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Παιδεία, εργαλείο συνειδητότητας...!!!!

«Ήρθε η ώρα για εμάς να εξετάσουμε σοβαρά πώς να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, όχι μέσα από την προσευχή και τη θρησκευτική διδασκαλία, αλλά μέσω της εκπαίδευσης.» ~ Δαλάι Λάμα, Παγκόσμιος ηγέτης του Θιβετιανού Βουδισμού 

Η φράση αυτή του Δαλάι Λάμα, του σεβαστού και παγκόσμιου ηγέτη του Θιβετιανού Βουδισμού έπεσε σαν βόμβα στον ήρεμο κόσμο της πνευματικής κοινότητας. 

Δεκάδες άλλοι ηγέτες αυτοβελτίωσης και πνευματικής οδού έτρεξαν αμέσως για να εναντιωθούν με την φράση αυτή και να τον διαψεύσουν, μιας και όλοι ξέρουμε ότι η προσευχή, ο διαλογισμός και η θρησκευτική διδασκαλία είναι κλειδί στην αλλαγή της συνειδητότητας. 

Αμέτρητα άρθρα, διάλογοι στα μέσα και άπειρα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γραφτεί και ειπωθεί. Προσωπικά συμφωνώ με τον Δαλάι Λάμα και θα σας εξηγήσω γιατί. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι συνειδητότητα; 

Συνειδητότητα είναι η ικανότητα αντίληψης του δούνε και λαβείν της ενεργειακής αλληλεπίδρασης που προκαλώ. Όσο ποιο υψηλή η συνειδητότητα μου (πνευματική ανάπτυξη) τόσο ποιο έντονη η επίγνωση μου για τους μηχανισμούς του δούνε και λαβείν του ενεργειακού πεδίου γύρω μου. 

Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Ένα δίχρονο παιδί έχει πολύ έντονα αναπτυγμένη την αίσθηση του εγώ του. Θα λέγαμε ότι είναι πολύ εγωιστικό, δηλαδή κατανοεί πολύ καλά τι επίδραση έχει πάνω του η ενέργεια των άλλων και φυσικά όλα έχουν να κάνουν με το τι νιώθει αυτό. 

Το κοιτάς στραβά και ο κόσμος του αλλάζει και αντιδρά και φυσικά όλα περιφέρονται γύρω από τον δικό του κόσμο και δεν του περνά από το μυαλό η ιδέα, ότι και εσύ είσαι σημαντικός και ότι ο κόσμος του είναι πολύ μικρός σχετικά με τον κόσμο της οικογένειας του ή του ακόμα πιο ευρύτερου πλαισίου που το περιβάλλει. Δεν πειράζει όμως, παιδί είναι λέμε, τόσο ξέρει, τόσο κάνει. Σωστά; 

Η σφαίρα αντίληψης του παιδιού σχετικά με τον κόσμο γύρω του, είναι παρόμοια με την σφαίρα αντίληψης των ανθρώπων που είναι πολύ εγωιστές. Ω ναι. 

Εάν δεν μπορώ να αντιληφθώ το πώς εγώ επηρεάζω όχι μόνο τον κόσμο γύρω μου αλλά και το συνολικό ενεργειακό πεδίο, τότε η πνευματική μου ανάπτυξη (άρα συνειδητότητα) είναι χαμηλή. Είμαι ένα πνευματικό παιδί, ετών δύο. 

Καθώς η αντίληψη μου σχετικά με το τι προκαλούν οι σκέψεις, τα αισθήματα και οι πράξεις μου αλλάζει και γίνεται ποιο λεπτή και ευφυέστατη τότε η συνειδητότητα μου αλλάζει προς το καλύτερο (γίνεται ανώτερη). 

Είναι γνωστό, μέσα από μελέτες που έχουν χαρτογραφηθεί με λεπτομέρεια και επιστημονικά ότι ο λόγος έχει δύναμη όπως και η προσευχή και ο διαλογισμός. 

Η επιστήμη έχει αποδείξει περίτρανα πως η προσευχή ή ο διαλογισμός επηρεάζει τα επίπεδα εγκληματικότητας σε μια πόλη, δηλαδή ότι κατευνάζονται ακαριαία όταν μια ομάδα διαλογισμού επιλέγει να εστιαστεί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα για κάποιο χρονικό διάστημα. 

Επίσης ότι τα επίπεδα εγκληματικότητας επανέρχονται στα προηγούμενα νούμερα τους όταν αυτοί σταμάτησαν να διαλογίζονται επ’ αυτού. Σίγουρα λοιπόν ο Δαλάι Λάμα, δεν θέλει να ακυρώσει αυτό το επίτευγμα που τόσο παλέψαμε όλοι μας για να εδραιώσουμε. 

Για να δούμε λοιπόν γιατί ο Δαλάι Λάμα επέλεξε να πει αυτήν την φράση και γιατί αυτή η φράση είναι κλειδί. Ας δούμε πρώτα πως δουλεύει η αύξηση συνειδητότητας. Και επειδή μου αρέσει να δίνω απτά παραδείγματα μέσα από καθημερινές εμπειρίες μου, θα σας αναφέρω μια πολύ θετική εμπειρία μου και θα σας αφήσω να κρίνετε μόνοι σας. 

Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την μεταφυσική, όπως όλοι οι νεόφυτοι είχα πολλά κενά στην νέα μου γνώση. Μεγάλωσα ως χριστιανή ορθόδοξη και φυσικά τώρα μάθαινα για τα ινδουιστικά τσάκρα (ενεργειακά κέντρα) και για άλλα πολλά πράγματα τα οποία ήταν πολύ αντίθετα (κατά την άποψη μου τότε) με αυτά που ήδη ήξερα και αυτό με έφερνε σε αμηχανία. 

Ταλαντευόμουνα μεταξύ των πραγμάτων που ήξερα και αυτών που μάθαινα. Είχαν βάση όλα αυτά και πως μπορούσα να τα συνδυάσω με τα πράγματα που ήξερα; 

Και τότε έγινε το αυτονόητο, δηλαδή έπεσα πάνω στον κατάλληλο δάσκαλο (αφού ήμουν έτοιμη ως μαθήτρια να μάθω). Διάβασα το βιβλίο «Ανατομία του πνεύματος» της Δρ. Καρολάιν Μέις το οποίο κάνει μια άψογη συγκριτική ανάλυση τριών θρησκειών: του χριστιανισμού, του ινδουισμού και του ιουδαϊσμού. 

Στο βιβλίο αυτό, ανακάλυψα ότι τα εφτά κύρια τσάκρα στην ουσία εκπροσωπούνται από τα εφτά χριστιανικά μυστήρια και τα δέκα σεριφότ του ιουδαϊσμού όταν γίνει η σωστή συγχώνευση τους σε εφτά έννοιες. Θα εστιαστώ στην ανάλυση του χριστιανισμού και ινδουισμού για ευκολία. 

Το πρώτο τσάκρα (συγκρίνετε με το μυστήριο της Βάπτισης) έχει να κάνει με τον υλικό κόσμο και την ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει. Το ίδιο κάνει και το μυστήριο της βάπτισης όπου το βρέφος εντάσσετε στην κοινότητα των χριστιανών και αντιπροσωπεύει το αίσθημα ευγνωμοσύνης για την ζωή μας στον υλικό κόσμο. 

Το δεύτερο τσάκρα (Θεία Κοινωνία) έχει να κάνει με την επιθυμία της υλικής ζωής και την ένωση με τον θεό και την κοινωνία γύρω μας μέσα από την δεκτικότητα της χάριτος του θεού. 

Το τρίτο τσάκρα (Χρίσμα) έχει να κάνει με το εγώ, την προσωπικότητα και την αυτοεκτίμηση αφού έχουμε χριστεί ως εκπρόσωποι προσφοράς της χάριτος που έχουμε λάβει. 

Το τέταρτο τσάκρα (Γάμος) έχει να κάνει με την αγάπη, την συγχώρεση και την συμπόνια που είναι η ιδέα του γάμου ούτως ή άλλως. 

Το πέμπτο τσάκρα (Εξομολόγηση) έχει να κάνει με την θέληση, την αυτοέκφραση και την αποβολή όλων των αρνητικών και μη αρμονικών για εμάς στοιχείων που δεν εκφράζουν πλέον την αλήθεια μας και την αυθεντική μας υπόσταση. 

Το έκτο τσάκρα (Χειροτονία) έχει να κάνει με την ενόραση, τη διαίσθηση, τη σοφία και την πνευματική καθοδήγηση άρα όλοι όσοι χειροτονούνται έχουν αποδεχθεί αυτό το ιερό μονοπάτι υπηρεσίας και προσφοράς. 

Το έβδομο τσάκρα (Ευχέλαιο) έχει να κάνει με την πνευματικότητα και την περάτωση των ημιτελών έργων μας μετά θάνατο και καθώς πορευόμαστε προς το φως. 

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο κατάλαβα μερικά πολύ βασικά πράγματα σχετικά με τις θρησκείες και την πνευματικότητα: 

1. Πρώτον πως ο χριστιανισμός δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες θρησκείες και το μόνο που χρειαζόταν ήταν να τον προσεγγίσω με έναν ποιο ενήλικο τρόπο, όπως άλλωστε ισχύει για πολλά άλλα πράγματα. 

2. Όλες οι θρησκείες που άντεξαν στο πέρας του χρόνου το κατάφεραν γιατί εδραίωσαν διδαχές και διαδικασίες όπου ο λόγος του θεού είχε πρακτική εφαρμογή πάνω στις ανάγκες των ανθρώπων. 

3. Και φυσικά ότι η θρησκεία προσφέρετε να σε μάθει κάποια πράγματα για την πνευματική σου υπόσταση αλλά αυτό είναι μόνο ο μισός δρόμος. Το πώς και με ποιους τρόπους κατανοείς, αφομοιώνεις την γνώση και ξεπερνάς τους φόβους σου ώστε να λειτουργείς μέσα από αυτή την νέα γνώση, είναι δικό σου θέμα. 

4. Όλοι μας είμαστε πνευματικά όντα εν εξελίξει και το επίπεδο της πνευματικής μας ανάπτυξης είναι άσχετο της πραγματικής μας ηλικίας στο φυσικό επίπεδο και αυτή η ανάπτυξη καθορίζει πόσο πιο εγωιστές ή διακριτικοί και βαθυστόχαστοι είμαστε. Όλα είναι στο χέρι μας λοιπόν. 

Το φως της γνώσης που μου προσφέρθηκε μέσα από αυτό το βιβλίο με απάλλαξε από άσκοπες φοβίες και μου επέτρεψε να μιλάω για την πνευματική μου πορεία και αναζήτηση με έναν λυτρωμένο και σαφέστατα ποιο γενναίο τρόπο. 

Επίσης άνοιξε τον δρόμο μου για περαιτέρω γνώση και επίγνωση, κάτι που ο φόβος που γεννάει προκατάληψη και αδιαλλαξία δεν επιτρέπει. 

Κάθε φορά που απαλλασσόμαστε από την άγνοια και τις φοβίες μας για κάτι (το σκοτάδι ή η σκιά μας αν θέλετε), επιτρέπουμε στον εαυτό μας να λειτουργεί μέσα από γνώση και περισσότερη αγάπη (το φως ή την σοφία μας) που σημαίνει αυτόματα μια ποιο ανώτερη αντίληψη, επίγνωση και δόνηση άρα και συνειδητότητα. 

Φυσικά ξέρουμε ότι τα πάντα είναι ενέργεια και δόνηση. Ο φόβος είναι χαμηλής δόνησης συναίσθημα και παράγει όλα τα αρνητικά συναισθήματα, ενώ η αγάπη είναι υψηλής δόνησης και παράγει όλα τα θετικά. 

Κάθε φορά που ο άνθρωπος αυξάνει την αντίληψη-επίγνωση του συνειδητά μέσα από την γνώση του, όχι μόνο καταφέρνει να αλλάξει την συνειδητότητα του, αλλά και να διατηρήσει αυτό το αποτέλεσμα από εδώ και στο εξής. 

Και εδώ έγκειται και η φράση του Δαλάι Λάμα σχετικά με την προσευχή-διαλογισμό και την παιδεία. Η παιδεία επιτρέπει στον καθένα μας να φτάσει και να διατηρήσει ένα ανώτερο επίπεδο συνειδητότητας. 

Το να προσευχόμαστε ή να διαλογιζόμαστε για κάτι ναι με το τροποποιεί για ένα συγκεκριμένο διάστημα, αλλά αυτός που λαμβάνει τα οφέλη του διαλογισμού ή προσευχής μας δεν ξέρει αρκετά για να διατηρήσει αυτό το αποτέλεσμα από μόνος του όταν εμείς σταματήσουμε να διαλογιζόμαστε ή να προσευχόμαστε για αυτό. 

Θα μου πεις όλοι οι δρόμοι δεν οδηγούν στην φώτιση;

Ναι, όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί, αλλά δεν είναι όλοι οι δρόμοι το ίδιο. Τι εννοώ με αυτό; Αν ήθελα να φτάσω από την Αθήνα στο Τόκιο, θα μπορούσα να πάρω ένα αεροπλάνο και σε μετά από μερικές κουραστικές ώρες θα έφτανα στον προορισμό μου. 

Δεν είναι βέβαια το αεροπλάνο ο μόνος τρόπος που θα μπορούσα να επιλέξω για να ταξιδέψω. Θα μπορούσα να πάω με καράβι. Πάλι θα έφτανα στον ίδιο προορισμό, αλλά θα χρειαζόμουνα περισσότερο χρόνο. 

Επίσης θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τραίνα, αυτοκίνητα, καράβια, ταχύπλοα, βάρκες με πανιά, άλογα, άμαξες, αερόστατα, ποδήλατα, ακόμα και να πάω με τα πόδια και κολυμπώντας. Ποιος συνδυασμός από όλους αυτούς είναι ο ποιο αποτελεσματικός και ποιο γρήγορος;;;;;;;;; Ακριβώς. 

Η προσευχή και ο διαλογισμός είναι ένας σωστός δρόμος αλλά η γνώση είναι ο βέλτιστος γιατί είναι ο πιο γρήγορος και πιο αποτελεσματικός δρόμος για να φτάσουμε στο θεμιτό αποτέλεσμα. 

«Ουδείς αγεωμέτρητος» λοιπόν. 




Ξένια Ιωαννίδου
Διαπιστευμένη Δασκάλα των SRT & SpR 

Το κόστος της αλλαγής...!!!!

Πρόσφατα είχα μία συζήτηση με έναν δημοσιογράφο περί των κοινωνικοοικονομικών της Ελλάδας και γενικότερα της Ευρώπης. Η συζήτηση ήταν ως αναμενόταν «θερμή», μιας και η πολιτική των τελευταίων ετών και κυβερνήσεων έχουν φέρει τους Έλληνες στην ταπείνωση, την εξαθλίωση και τον ξενιτεμό. 

Ένα από τα επιχειρήματα μου στην συζήτηση, ήταν η μείωση του προσδόκιμου της ζωής των Ελλήνων κατά 5 τουλάχιστον χρόνια. 

Την πληροφορία αυτή μου την έδωσαν «εμπιστευτικά» πέρυσι, φίλοι μου γιατροί και φαρμακοποιοί, που είναι πολύ δραστήριοι και κατατοπισμένοι, όχι μόνο ως προς τον κλάδο τους, αλλά και την γενικότερη πολιτική και κατάσταση. 

Μάλιστα υπάρχουν άρθρα στο διαδίκτυο που αναφέρουν ότι σε χώρες όπου έτυχε να «συνεργαστούν» με το ΔΝΤ, το προσδόκιμο της ζωής μιας χώρας μειώνεται κατά 6-7 χρόνια. Χώρες όπως η Αργεντινή είχαν πολύ μεγαλύτερα νούμερα, δηλαδή 5 χρόνια για κάθε χρόνο παραμονής στην λιτότητα. 

Οι στατιστικές υπάρχουν λοιπόν και οι πληροφορίες είναι πέρα για πέρα διαθέσιμες στο κοινό που ψάχνει να μάθει εναλλακτικές ειδήσεις αλλά όχι από τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και αυτό το λέω εκ πείρας, μιας και έχω δουλέψει ως δημοσιογράφος σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Ο δημοσιογράφος λοιπόν υποστήριξε ότι η πληροφορία σχετικά με το προσδόκιμο της ζωής δεν μπορεί να ήταν αληθινή μιας και δεν είχε πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψη του και τέλος πάντων τι είναι μερικές χιλιάδες νεκροί Έλληνες μπροστά στο «μέγεθος της αλλαγής» που φέρνει το «Ελληνικό δράμα» στην Ευρώπη γενικότερα. 

Και σε αυτό το σημείο έγινα έξω φρενών. Όχι γιατί δεν άκουσα το συγκεκριμένο επιχείρημα από άλλους νωρίτερα, αλλά ακριβώς επειδή το έχω ξανακούσει και μάλιστα αρκετές φορές. Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε χιλιάδες ανθρώπους (πόσο μάλλον ημεδαπούς μας) στον βωμό της αλλαγής. 

Δεν υπάρχει καμία πολιτική προσέγγιση που να στηρίζει αυτή την άποψη, τουλάχιστον καμία από τις εξευγενισμένες. Αυτή είναι η λογική ενός δήμιου και όχι ενός ανθρώπου που μάχεται για την θετική και αισιόδοξη έκβαση των πραγμάτων. 

Το ερώτημα μας λοιπόν, είναι το εξής: Ποιο είναι το κόστος της «αλλαγής» που είμαστε έτοιμοι να ανεχτούμε ως χώρα και ως πολίτες μια δημοκρατικής νοοτροπίας που στην τελική ανάλυση φώτισε και γέννησε τον δυτικό πολιτισμό; 

Ως δασκάλα εναλλακτικών θεραπειών, η θετική αλλαγή είναι κάτι που συνεχώς επιδιώκω όχι μόνο για το άτομο μου αλλά και ως τρόπο ζωής για τους φίλους και γνωστούς και φυσικά για όλους όσους επιδιώκουν να δοκιμάσουν την θεραπεία που προτείνω. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι η αλλαγή δεν είναι πάντα μια διαδικασία εύκολη ή επιθυμητή. Ω ναι… επιθυμητή!!! 

Κάποτε είχα γράψει ένα άρθρο για τα «μαθήματα της ζωής» που πρωτοδημοσιεύτηκε στην «Ολιστική Ζωή» που στην ουσία αναφερόταν στην προσέγγιση του ανθρώπου και ο τρόπος που επιλέγει να μάθει τα μαθήματα της ζωής του. 

Συγκεκριμένα αναφέρθηκα στη χαρά, τον πόνο, την παρατήρηση και την σοφία ως εργαλεία αλλαγής καθώς και στην μάθηση μέσα από την προσωπική εμπειρία ή την εμπειρία άλλων ανθρώπων. Τι εννοώ με αυτό; 

Αν θέλουμε να μάθουμε κάποιο μάθημα, ας πούμε για την αγάπη, θα μπορούσαμε να μάθουμε πολλά για το θέμα αυτό μέσα από την χαρά. Αυτό θα σήμαινε ότι θα αγαπούσαμε και θα μας αγαπούσαν και μέσα από τα μαθήματα αγάπης που θα προσκομίζαμε σχετικά με το τι είναι «αγάπη», θα μαθαίναμε όλα όσα χρειαζόμασταν για την αγάπη. 

Αν όμως είχαμε την πεποίθηση ότι «Αν δεν πονέσεις δεν μαθαίνεις» ως ρητό ζωής, θα μαθαίναμε για την αγάπη μέσα από τον πόνο. Δηλαδή, θα αγαπούσαμε και δεν θα μας αγαπούσαν ή θα μας αγαπούσαν και δεν θα αγαπούσαμε. 

Μπορείτε να φανταστείτε τα σενάρια από μόνοι σας. 

Ο δυτικός πολιτισμός υμνεί τον πόνο, ο οποίος κατέχει την μερίδα του λέοντος στα μαθήματα της ζωής. Τον υμνεί μέσα από τα «νταλκαδιάρικα» τραγούδια που αποτελούν το 99% όλων των τραγουδιών μας, τα βραβεία Όσκαρ που δεν τα αποκτούν ποτέ οι κωμωδίες, τα αμέτρητα μυθιστορήματα χωρίς «αίσιο τέλος» που παίρνουν βραβεία λογοτεχνίας ενώ τα άλλα, αυτά με το «αίσιο τέλος», είναι μεν δημοφιλή αλλά «ελαφριά» και δεκάδες άλλα παραδείγματα που δεν χρειάζεται να αναφέρω. 

Αν θέλαμε να μάθουμε μέσα από την παρατήρηση, θα μαθαίναμε παρατηρώντας τους άλλους καθώς αγαπούν ή δεν αγαπούν. Όχι ότι δεν το κάνουμε αυτό σήμερα, αλλά μαθαίνουμε πολύ περισσότερο από τις δικές μας και μόνο εμπειρίες και όχι μέσα από την παρατήρηση των εμπειριών των άλλων γύρω μας. 

Η δυτική κουλτούρα βασίζεται κατά κόρον στην προσωπική εμπειρία ως μέσω μάθησης, σε σημείο που αγνοεί σχεδόν παντελώς, τη μάθηση μέσα από την εμπειρία των άλλων. Ως εκ τούτου «αρνείται» να μάθει από την σοφία που προσκομίσαμε ιστορικά ως ανθρώπινο γένος. 

Και εδώ μπαίνουμε στο τέταρτο και τελικό εργαλείο της μάθησης. Τη σοφία. Τη δική μας και των άλλων. 

Μέσα από τον εξαγνισμό της προσωπικής μας ψυχοσύνθεσης και αφού έχουμε καταλαγιάσει τους δαίμονες μας, στην ουσία επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μάθει από την ιστορία των άλλων ανθρώπων. 

Γινόμαστε εν ολίγοις λιγότερο εγωιστές και αυτό μας επιτρέπει να «δούμε», να «μάθουμε» και να «αφομοιώσουμε» τα μαθήματα μας, και μέσα από τις εμπειρίες των άλλων ανθρώπων, είτε αυτό είναι μια ταινία, ένα βιβλίο, μια συζήτηση, μια εικόνα κλπ. 

Θα μου πεις, δεν το κάνουμε αυτό τώρα; Ναι, θεωρητικά το κάνουμε, αλλά όχι στον βαθμό που θα μας βοηθούσε να μάθουμε τα μαθήματα μας με έναν ποιο «εύκολο» τρόπο. 

Όταν έχουμε αφήσει πίσω την ανάγκη να ασχολούμαστε με τις πληγές μας, που στην ουσία σημαίνει ότι έχουμε θεραπεύσει την ψυχή μας αρκετά, τότε επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μάθει ολιστικά, δηλαδή να μετριάσει τις εντάσεις των μαθημάτων και να διευρύνει τις επιλογές του. 

Έτσι θα επιλέξουμε πολύ πιο εύκολα να μάθουμε και μέσα από τις εμπειρίες των άλλων και φυσικά θα μας βοηθήσει να μάθουμε ποιο γρήγορα και ανώδυνα (χαρά, παρατήρηση, σοφία). 

Τότε, δεν θα μας είναι απαραίτητο να έχουμε προσωπική άποψη για τα πάντα, αφού ξέρουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνετε και ότι, όταν αγνοούμε την ιστορία, είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα ίδια «σκληρά και σκληρότερα» μαθήματα. 

Επίσης, έχοντας κατανοήσει τα μαθήματα μας ευκολότερα και με έναν ποιο ήπιο τρόπο, αποφεύγουμε να θέλουμε σκληρές λύσεις και δεχόμαστε και προτείνουμε πολύ ποιο καλοσυνάτες και δημοκρατικές επιλογές και προσεγγίσεις. 

Τα πάντα είναι θέμα αντίληψης. Όταν έχουμε αυξημένη αντίληψη, άρα και συνειδητότητα, όχι μόνο μπορούμε να αφεθούμε σε μια πιο αρμονική και ισορροπημένη προσέγγιση όσο αφορά τον τρόπο που μαθαίνουμε και πορευόμαστε, αλλά και να θεωρούμε αυτόν τον τρόπο ως το μόνο λογικό και επιθυμητό δρόμο. 

Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνο και μόνο γιατί έχουμε κατευνάσει το εγώ μας αρκετά, άρα έχουμε σταματήσει να τον επιτρέπουμε να τρέφετε μέσα από τον φόβο και την ένταση των συναισθημάτων μας. 

Και τότε έρχεται η γαλήνη και η πραγματική αισιοδοξία που οδηγεί σε συνειδητή και στοχευόμενη δράση που ανταποκρίνεται και αντέχει στο χρόνο. 

Αντίθετα, όταν η ψυχή μας είναι ακόμα γεμάτη από τις καταπιεσμένες πληγές του παρελθόντος, δεχόμαστε και υποστηρίζουμε ακραίες «λύσεις», αρκεί να υπάρχουν. 

Αυτή η προσέγγιση της «αναγκαίας αλλά δριμύτατης» αλλαγής μαρτυρά σε γενικές γραμμές φραγμούς θετικής έκφρασης όπως έλλειψης συγχώρεσης του εαυτού και των άλλων, πίστης, καλοσύνης και εξέλιξης. Τι εννοώ με αυτό; 

Όταν ΔΕΝ έχουμε συγχωρέσει τον εαυτό μας, για στιγμές που θεωρούμε ότι δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων, για διάφορους λόγους ή δεν έχουμε συγχωρήσει τους άλλους, για συμπεριφορές που θεωρούμε λανθάνουσες ή υπερβολικές, ενώ θα έπρεπε... 

να λειτουργήσουν αλλιώς κατά την αντίληψη μας, δημιουργούμε διάφορους αμυντικούς μηχανισμούς που καταλήγουν στο να μας κάνουν «σκληρούς έως απάνθρωπους» στην εύρεση λύσεων ενός προβλήματος. Στην ουσία, αρνούμαστε να δείξουμε την καλοσύνη που θεωρούμε ότι μας στερήθηκε. 

Η πίστη, ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και να εξελιχθούν με έναν τρόπο δημοκρατικό, ομαλό και αρμονικό, είναι καθαρά θέμα εξαγνισμένης ψυχής που γεμάτη κατανόηση, ανεκτικότητα, μέριμνα, και δικαιοσύνη, σκύβει μπροστά στο πρόβλημα και το φροντίζει, μέχρι να λυθεί. 

Αν θέσουμε αυτό ως στόχο, θα δεχτούμε μόνο αυτά, που επιτρέπουν μια λύση για την Ελλάδα (και την Ευρώπη) γεμάτη από δημοκρατία και μόνο. 

Μεταξύ μιας Ευρώπης που σκοτώνει για να αλλάξει και μιας δημοκρατικής Ελλάδας που φωτίζει για να διορθώσει, η επιλογή δεν είναι δύσκολη. Άλλωστε η δημοκρατία και ο πολιτισμός είναι κληρονομιά μας, δεν έχουμε παρά να τις συντηρήσουμε με την επιλογή μας. 




Ξένια Ιωαννίδου
Διαπιστευμένη Δασκάλα των SRT & SpR 

Ευτυχώς, δεν είμαι τέλειος...!!!!

«Μια στιγμή συμπόνιας προς τον εαυτό σου μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη μέρα σου. Μια σειρά από τέτοιες στιγμές μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή σου». – Christopher K. Germer 

Η δρ. Kristin Neff είναι ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν. Διευθύνει το Εργαστήριο Έρευνας της Συμπόνιας του Εαυτού και μελετά το πώς αναπτύσσουμε και ασκούμε τη συμπόνια προς τον εαυτό μας. Σύμφωνα με τη δρα Neff, αυτού του είδους η συμπόνια έχει τρία στοιχεία: 

1. Καλοσύνη προς τον εαυτό μας: 
Όταν υποφέρουμε, όταν αποτυγχάνουμε ή όταν νιώθουμε ανεπαρκείς, δείχνουμε ζεστασιά και κατανόηση προς τον εαυτό μας, αντί να αγνοούμε τον πόνο μας ή αντί να αυτομαστιγωνόμαστε με την αυτοκριτική. 

2. Κοινή ανθρώπινη φύση: 
Αναγνωρίζουμε ότι ο πόνος και το αίσθημα της ανεπάρκειας είναι μέρος της κοινής ανθρώπινης εμπειρίας – κάτι που το περνάμε όλοι και όχι κάτι που συμβαίνει “μόνο σ΄εμένα”. 

3. Συνειδητή επίγνωση: 
Προσεγγίζουμε ισορροπημένα τα αρνητικά μας συναισθήματα, έτσι ώστε ούτε να τα καταπιέζουμε ούτε να τα υπερτονίζουμε. 

Δεν γίνεται να αγνοούμε τον πόνο μας και ταυτόχρονα να νιώθουμε κατανόηση γι΄αυτόν. Η συνειδητή επίγνωση απαιτεί από εμάς να μην ταυτιζόμαστε υπερβολικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, ώστε να μην μας αρπάζει και μας διαλύει η αρνητικότητα. 

Ένα από εκείνα που αγαπώ στο έργο της Neff είναι ο ορισμός που δίνει για τη συνειδητή επίγνωση. Πολλοί νομίζουν ότι το να έχουμε συνειδητή επίγνωση των συναισθημάτων μας σημαίνει να μην αποφεύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα. 

Όμως ο δικός της ορισμός μας θυμίζει ότι σημαίνει επίσης να μην ταυτιζόμαστε υπερβολικά με τα συναισθήματά μας και να μην τα τονίζουμε. Νομίζω ότι αυτό είναι το κλειδί για όλους εμάς που αγωνίζονται με την τελειομανία. 

Θα σας δώσω το “τέλειο” παράδειγμα: πρόσφατα έστειλα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα σε μια συγγραφέα, για να τη ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα απόσπασμα του έργου της σε αυτό το βιβλίο. 

Της έστειλα το πλήρες κείμενο που ήθελα να συμπεριλάβω στο βιβλίο, ώστε να ξέρει για τι ακριβώς πρόκειται. Εκείνη δέχτηκε γενναιόδωρα, αλλά μου συνέστησε να μη χρησιμοποιήσω την παράγραφο που της είχα στείλει στο μήνυμα, γιατί είχα γράψει λάθος το όνομά της. 

Έπεσα σε αυτό που αποκαλώ “παράλυση τελειότητας”. Για τ΄όνομα του Θεού! Της γράφω για να της ζητήσω να συμπεριλάβω στο βιβλίο μου ένα απόσπασμα από το έργο της και γράφω λάθος το όνομά της! Θα νομίζει ότι είμαι εντελώς άχρηστη! Γιατί είμαι τόσο απρόσεχτη; 

Δεν έπαθα κρίση ντροπής - δεν βούλιαξα τόσο πολύ -, αλλά δεν αντέδρασα και με συμπόνια προς τον εαυτό μου. Πλησίασα στο να “διαλυθώ από την αρνητική αντιδραστικότητα”. 

Ευτυχώς, δίπλα μου στο τραπέζι, υπήρχε ένα προσχέδιο του κεφαλαίου που διαβάζεις τώρα. Το κοίταξα και χαμογέλασα. “Να είσαι καλή μ΄εσένα Μπρενέ”, είπα στον εαυτό μου. “Δεν χάλασε ο κόσμος!” 

Με αυτό το παράδειγμα, βλέπεις πόσο εύκολα μπορούσαν η τελειομανία μου και η έλλειψη συμπόνιας προς τον εαυτό μου να με οδηγήσουν στην κατάκριση. 

Ένα λαθάκι – κι αμέσως θεωρώ ότι είμαι άχρηστη και απρόσεχτη. Ακριβώς με τα ίδια κριτήρια, όταν παίρνω από κάποιον μηνύματα που έχουν λάθη, έχω την κατάκριση στο τσεπάκι. Το πράγμα παίρνει άσχημες διαστάσεις όταν έρχεται η Έλεν και μου λέει ότι έστειλε ένα μήνυμα στη δασκάλα της και έγραψε λάθος το όνομά της. 

Τι της λέω; “Τι πράγμα! Αυτό είναι απαράδεκτο!” ή “Και σ΄εμένα έχει συμβεί – όλοι κάνουμε λάθη”; Η τελειομανία δεν πέφτει ποτέ στο κενό. Αγγίζει του πάντες γύρω μας. 

Την κληροδοτούμε στα παιδιά μας, μολύνουμε το χώρο εργασίας μας με ανέφικτες προσδοκίες, πνίγουμε τους φίλους μας και τους δικούς μας. Ευτυχώς, το ίδιο γρήγορα εξαπλώνεται και η συμπόνια. 

Όταν είμαστε καλοί με τον εαυτό μας, δημιουργούμε μια δεξαμενή συμπόνιας την οποία επεκτείνουμε και στους άλλους. Τα παιδιά μας μαθαίνουν να συμπονούν τον εαυτό τους βλέποντας το παράδειγμά μας και οι άνθρωποι γύρω μας νιώθουν ελεύθεροι να εκφράζονται με αυθεντικότητα και σύνδεση. 

“Ευτυχώς, δεν είμαι τέλειος!” Brene Brown εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας 




Photo: Author/Depositphotos

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

H κρίσιμη μάζα ξεπεράστηκε...!!!!

Ο απώτερος σκοπός του Παγκόσμιου Διαλογισμού Ενότητας επιτεύχθηκε. Πάνω από 250.000 άτομα συμμετείχαν και η κρίσιμη μάζα ξεπεράστηκε για πρώτη φορά. Έτσι, τώρα όλα θα επιταχυνθούν. 

Αποδεδειγμένα αξιόπιστες πηγές μας επιβεβαίωσαν την επιτυχία που σημειώθηκε και που τράβηξε την προσοχή Ανώτερων Οντοτήτων (Central Race). Αυτό σημαίνει πως αποδείξαμε έμπρακτα την πρόθεσή μας να περάσουμε στο επόμενο εξελικτικό στάδιο της ανύψωσης της συνείδησής μας στην 5η διάσταση, αλλά και την ικανότητά μας να διαχειριστούμε ορθά το Μεγάλο Κύμα που θα έρθει από το Γαλαξιακό Κέντρο (Αλκυόνη) για να διαλύσει το πέπλο της ψευδαίσθησης και της πλάνης. 

Το κύμα αυτό διοχετεύεται ήδη αλλά συγκρατείται και σταδιακά αναδιανέμεται από Ανώτερες Οντότητες, έτσι ώστε να προετοιμαστεί η Ανθρωπότητα για να το υποδεχθεί και όσο το δυνατόν περισσότεροι να είναι σε θέση να το αφομοιώσουν χωρίς πρόβλημα. Αυτό από τώρα και στο εξής θ`αλλάξει και η αναδιανομή κάθε φορά που θα συμβαίνει θα μεταφέρει όλο και μεγαλύτερα ενεργειακά φορτία. 

Όσοι και όσες είναι έτοιμοι/ες να ξεκινήσουν την αποστολή τους, θα δεχθούν κώδικες ενεργοποίησης μέσα από αποκαλυπτικά όνειρα, οράματα και ισχυρές εντυπώσεις. Τους τελευταίους μήνες από την Εαρινή Ισημερία και μετά, συμβαίνουν πολλά γεγονότα που αφυπνίζουν..., 

στρέφουν και έλκουν άτομα μεταξύ τους ενώ απωθούν άλλα που συμβολίζουν τον παλιό κόσμο και τον παλιό εαυτό που τώρα αποχαιρετάμε. Η αποδόμηση του συστήματος της ψευδαίσθησης, της τρομολαγνείας και της διαφθοράς έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Οι αποκαλύψεις όλης της σαπίλας που κρύβεται πίσω από προνόμια οποιουδήποτε τύπου συσσωρεύονται και δεν αργεί η στιγμή που ένας οχετός θα εξαπολυθεί και θα φτάσει σε κάθε συνείδηση, όσο βαθιά κι αν αυτή κοιμάται. 

Το ξύπνημα θα είναι σκληρό και ανελέητο αλλά θα επενεργήσει όπως το πικρό φάρμακο που φέρνει την θεραπεία. Το σοκ θα έχει βάθος ανάλογο της νοσηρότητας που παρουσιάζεται καμουφλαρισμένη με ύφος αυθεντίας και κοινωνικό πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας. 

Αν αναρωτιέσαι για την εγκυρότητα της θεωρίας της κρίσιμης μάζας, αξίζει να διαβάσεις το άρθρο μας περί αυτού εδώ και/ή να δεις το παρακάτω βίντεο

Η πτώση των ντόμινο αυτό που καταφέραμε στις 21/8/2017 θα γίνει κατανοητό στην πορεία των επερχόμενων ημερών εβδομάδων και μηνών καθώς θα δούμε να εφαρμόζεται ο Συμπαντικός Νόμος σε όλο του το Μεγαλείο προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις που δεν θ`αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. 

Η ένταση των προηγούμενων ημερών ήταν πολύ μεγάλη και πολύ ιδιαίτερη. Όλοι την βιώσαμε και τώρα εμφανίζεται μια κόπωση που μας ζητάει να πάρουμε βαθιές ανάσες και να φροντίσουμε τους εαυτούς μας. 

Η αποφασιστική κίνηση έγινε και αποδείξαμε έμπρακτα ότι στεκόμαστε στο κατώφλι με πλήρη επίγνωση, ότι θέλουμε και ότι είμαστε ικανοί να περάσουμε στην επόμενη φάση.

Από τώρα και στο εξής, τίποτα δεν θα παραμείνει το ίδιο κι αυτό είναι στην ευχέρεια του καθένα να στραφεί εντός, ν’ αφουγκραστεί και να το επιβεβαιώσει στον εαυτό του. Είμαστε στο καλύτερο σημείο που έχουμε βρεθεί μέχρι σήμερα. Με ακλόνητη Πίστη και Εμπιστοσύνη, Προχωράμε!!! 




Η κρίσιμη μάζα…!!!!

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης και δράσης πολλών ανθρώπων. Αυτή η «Αλλαγή» (The shift) είναι o προάγγελος ενός νέου και παγκόσμιου πρότυπου επιπέδου συνειδητότητας. 

Αν και οι δυνάμεις κατευνασμού δουλεύουν μανιωδώς εδώ και δεκαετίες (αν όχι παραπάνω), η «Αλλαγή» γίνεται παρόλα αυτά, παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τις αντιδράσεις που αντιμετωπίζει. Και αυτό γιατί η αναγκαία Κρίσιμη Μάζα για την αλλαγή έχει βρεθεί. 

Σύμφωνα με την εξήγηση που δίνεται στην ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια, η «κρίσιμη μάζα είναι το μικρότερο ποσό του σχάσιμου (διασπασμένου) υλικού που απαιτείται, για να δημιουργηθεί μια αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση». 

Σε επίπεδο συνειδητότητας (η δυνατότητα σφαιρικής αντίληψης ενός νου σε εγρήγορση), αυτό εννοεί κάτι αντίστοιχο σε ενεργειακό επίπεδο όμως, δηλαδή ένα ξαφνικό αυθόρμητο και μυστηριώδες άλμα συνειδητότητας (σε επίπεδο συλλογικού ασυνείδητου) που επιτυγχάνεται... 

όταν επιτευχθεί η ύπαρξη της μικρότερης πιθανής μικρής ομάδας συνειδητών συνδημιουργών που μπορούν να φέρουν αυτήν την αλυσιδωτή αντίδραση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά τους. Όλα άρχισαν με ένα πείραμα… 

Το Πείραμα: O 100ος πίθηκος 
Η ιδέα του φαινόμενου του 100ου πίθηκου πηγάζει από την έρευνα του Δρ. Λίαλ Ουάτσον (1938-2008) στο βιβλίο του «Παλίρροια Ζωής» (1979). Ο ιαπωνικός πίθηκος Fuscata Macacca, ήταν μέρος ενός πειράματος μέσα στην άγρια φύση, για μια περίοδο τουλάχιστον 30 ετών. Το πείραμα έγινε το 1952 στο νησί Koshima, όπου οι επιστήμονες παρείχαν στους πιθήκους γλυκοπατάτες πεταμένες στην άμμο ως τροφή. 

Στους πιθήκους άρεσαν οι ωμές γλυκοπατάτες αλλά δεν τους άρεσε η γεύση του χώματος στη φλούδα τους. Ένα θηλυκό 18 μηνών με το όνομα Ημο, βρήκε ότι θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της δυσάρεστης γεύσης στις γλυκοπατάτες, σε ένα κοντινό ρέμα. Στην ουσία απλά βούτηξε την γλυκοπατάτα στο νερό και την ξέπλυνε. 

Η γλυκοπατάτα έγινε αμέσως πιο νόστιμη. Φυσικά, δίδαξε αυτή την τεχνική στη μητέρα της. Η σύντροφοι της μητέρας έμαθαν με την σειρά τους επίσης αυτό το νέο τρόπο και το δίδαξαν στις μητέρες τους και ούτε καθ’ εξής. Αυτή η κοινωνική καινοτομία υιοθετήθηκε βαθμιαία από διάφορους πιθήκους μπροστά στα μάτια των επιστημόνων. 

Από το 1952 και μέχρι το 1958, όλοι οι νέοι πίθηκοι έμαθαν να πλένουν τις αμμώδεις γλυκοπατάτες για να τις κάνουν πιο εύγευστες βλέποντας τους άλλους πίθηκους δίπλα τους να κάνουν το ίδιο. Μόνο οι ενήλικες που μιμήθηκαν τα παιδιά τους έμαθαν αυτή την κοινωνική εξέλιξη. 

Οι άλλοι ενήλικες συνέχισαν να τρώνε τις βρώμικες γλυκοπατάτες τους. Μετά έγινε κάτι εντυπωσιακό. Το φθινόπωρο του 1958, ένας αριθμός πιθήκων Koshima, έπλεναν τις γλυκοπατάτες τους στο ρέμα, ο ακριβής αριθμός αυτών δεν είναι γνωστός. 

Ας υποθέσουμε, όταν βγήκε ο ήλιος ένα πρωί, υπήρχαν 99 πίθηκοι στο νησί Koshima που είχαν μάθει να πλένουν τις γλυκοπατάτες στους. Ας υποθέσουμε επίσης ότι αργότερα το ίδιο πρωί, ο εκατοστός πίθηκος έμαθε και αυτός να πλένει τις γλυκοπατάτες. Και αυτό έφερε την αλλαγή! 

Μέχρι εκείνο το βράδυ, σχεδόν όλοι οι πίθηκοι στη φυλή έπλεναν τις γλυκοπατάτες τους πριν τις φάνε. Η προστιθέμενη ενέργεια αυτού του 100ου πιθήκου δημιούργησε αυτή τη σημαντική ιδεολογική καινοτομία! 

Δηλαδή, από τη στιγμή που ο εκατοστός πίθηκος άρχισε να εφαρμόζει την γνώση του πλυσίματος της γλυκοπατάτας, η γνώση αυτή καθιερώθηκε από σχεδόν όλη την φυλή ως ένας αυτόματος τρόπος λειτουργίας. Δηλαδή η πράξη αυτή, εδραίωσε έναν νέο τρόπο σκέψης στο συλλογικό ασυνείδητο της κοινωνίας των πιθήκων στο νησί. 

Προσέξτε όμως. Μια εκπληκτική παρατήρηση σημειώθηκε από τους επιστήμονες όταν είδαν ότι η συνήθεια του πλυσίματος της γλυκοπατάτας, ξεπέρασε την θάλασσα που περιτριγύριζε το νησί και απλώθηκε ως δια μαγείας σε άλλα, διπλανά νησιά και παραπέρα. 

Οι αποικίες των πιθήκων σε άλλα νησιά αλλά και όλοι οι πίθηκοι στην ηπειρωτική χώρα Takasakiyama άρχισαν να πλένουν τις γλυκοπατάτες τους χωρίς να τους το έχει διδάξει κάποιος ή να το δουν να γίνεται από άλλους πιθήκους! 

Κατά συνέπεια λοιπόν συμπέραναν οι επιστήμονες, ότι όταν επιτυγχάνεται ένας ορισμένος κρίσιμος αριθμός ατόμων, δημιουργείται η «κρίσιμη μάζα» (critical mass) που έχει μια συνειδητο-ποίηση και αυτή η νέα συνειδητοποίηση μπορεί να επικοινωνήσει από νου σε νου, χωρίς την «απαραίτητη» εκπαίδευση δια ζώσης. 

Αν και ο ακριβής αριθμός για την δημιουργία της κρίσιμης μάζας μπορεί να διαφέρει από «πείραμα σε πείραμα», το φαινόμενο του Εκατοστού Πιθήκου δηλώνει ότι όταν ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων γνωρίζουν ένα νέο τρόπο σκέψης ή δράσης, αυτή η γνώση, παραμένει στην ιδιοκτησία της συνειδητότητας αυτών των ανθρώπων. 

Αλλά, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο, εάν ένα μόνο ή και περισσότερα άτομα συγχρονιστούν σε αυτή τη νέα γνώση, αυτός ο νέος τρόπος σκέψης ενισχύεται έτσι ώστε, αυτή η συνειδητοποίηση να υιοθετείται σχεδόν από όλους αυτόματα! 

Η κρίσιμη μάζα 
Tο μυστικό βρίσκεται στην «κρίσιμη μάζα», δηλαδή στον κρίσιμο αριθμό των πρωτοπόρων ενός νέου τρόπου σκέψης, είτε αυτοί είναι άνθρωποι ή ζώα. Όταν αυτός ο αριθμός συμπληρωθεί, τότε λες κι ανοίγει ο δρόμος για όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους/ζώα και η νέα συνήθεια γενικεύεται αυτόματα ως νέος τρόπος σκέψης/πράξης. 

Οι επιστήμονες που παρακολουθούσαν τους πίθηκους, κατέληξαν ότι το ελάχιστο όριο το οποίο απαιτείται από κάθε πείραμα, για να διαμορφωθεί το μορφογεννητικό (ενεργειακό-δονητικό) πεδίο σε μια σκεπτομορφή (ενεργειακά πακέτα που δημιουργήθηκαν και κατευθύνονται συνειδητά ή ασυνείδητα για την πραγματοποίηση κάποιου σκοπού... 

που δημιουργούνται κάθε στιγμή και με κάθε σκέψη από όλους, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι.) η οποία μπορεί να αλλάξει τα πεπρωμένα μιας περιοχής, ή ενός λαού, ή και του κόσμου ολόκληρου, είναι ένα σταθερό νούμερο: Η κρίσιμη μάζα λοιπόν είναι η τετραγωνική ρίζα του ενός εκατοστού ενός πληθυσμού. 

Τα νούμερα αυτά για την κρίσιμη μάζα της Ελλάδας είναι 316 άτομα και για όλο τον κόσμο 7100 άτομα μόνο, για έναν πληθυσμό 5 δισεκατομμυρίων. Είναι σαφές ότι το νούμερο είναι πάρα πολύ μικρό και ότι λίγοι μόνο άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν το νοητικό κλίμα μιας τεράστιας περιοχής ή και του πλανήτη. 

Πως μεταβιβάζεται η πληροφορία; 
Mε ποιο τρόπο όμως, μεταβιβάζεται η όποια πληροφορία και στη συνέχεια η όποια συνήθεια από τους κατοίκους άλλων περιοχών, όπως συνέβη με τους πιθήκους; Σ’ αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει μια γοητευτική θεωρία που υποστηρίζει πως όλοι είμαστε συνδεδεμένοι μέσα σε ένα αόρατο ενεργειακό πεδίο, όπου καταγράφονται τα πάντα, όλα όσα υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν. 

Πρόκειται για ένα συμπαντικό αρχείο ή ένα θησαυροφυλάκιο μνήμης που μέσα του περιέχονται όλες οι πληροφορίες για όσα συμβαίνουν στο σύμπαν που ονομάζεται «Ακασικά Αρχεία». Ενδιαφέρον έτσι; Kι όμως, αυτή ακριβώς είναι η θεωρία του διάσημου βιολόγου του Kέμπριτζ, Pούπερτ Σέλντρεϊκ, που ξεσήκωσε σάλο στην επιστημονική κοινότητα. 

Σύμφωνα με αυτή την θεωρία, όλες οι πληροφορίες-είτε αυτές αφορούν γεγονότα και ιδέες είτε συνήθειες, συναισθήματα, μορφές ή γαλαξίες και τη δομή του DNA-είναι αποθηκευμένες σε ένα πεδίο που, όπως το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που βρίσκεται παντού. 

Έτσι, τίποτα δεν χάνεται στο σύμπαν, ούτε ακόμα κι αν «πεθάνει» με τον τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι πέθανε. Μπορεί να μετατραπεί από ύλη σε ενέργεια, αλλά δεν θα χαθεί. 

Tο ίδιο ισχύει και για τις σκέψεις μας. Μπορεί να αντιλαμβανόμαστε τις σκέψεις μας σαν κάτι φευγαλέο και εφήμερο, όμως η αλήθεια είναι ότι οι σκέψεις μας δεν είναι άυλες όπως θα νομίζαμε, αλλά πολύ υλικές αν και δεν έχουν την υλική υπόσταση που εμείς αντιλαμβανόμαστε. 

Πού πάει λοιπόν η κάθε σκέψη που κάνουμε όταν παύουμε να τη σκεφτόμαστε; Δεν χάνεται και ούτε καταστρέφεται αλλά καταγράφεται ως κώδικας στο DNA μας όπως και οι πράξεις, τα συναισθήματα μας, ολόκληρο το παρελθόν μας, δεν κατοικεί μόνο στη μνήμη μας αλλά είναι επίσης καταγεγραμμένο κάπου στο σύμπαν. 

Τα ακασικά αρχεία 
Για τον Pούπερτ Σέλντρεϊκ η θεωρία των «Aκασικών Aρχείων» δίνουν σαφέστατες απαντήσεις σε μεταφυσικά ερωτήματα για τα πάντα που συνέβησαν, ειπώθηκαν, σχηματίστηκαν ως σκέψεις ή επιθυμίες μέσα στο νου των ανθρώπων όλων των εποχών, τα οποία καταγράφηκαν και καταγράφονται συνεχώς σε αυτό το συμπαντικό και αιθέριο αρχείο που οι επιστήμονες αποκαλούν «Σημείο Μηδέν» (Zero point). 

Αυτό εξηγεί και το φαινόμενο των ταυτόχρονων τρόπων σκέψης ή εφευρετικότητας από διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. 

Στο βιβλίο του «Η Ακασική Εμπειρία» (The Akashic Experience), ένα διεθνές best-seller, ο κορυφαίος επιστήμονας και στοχαστής της εποχής μας ο Έρβιν Λάζλο (καθηγητής στα πανεπιστήμια της Σορβόννης, Γέηλ, Πρίνστον, μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Επιστημών, Φιλοσοφίας κ.α.) αποκαλύπτει, με τρόπο απλό και κατανοητό, τα ουσιαστικά στοιχεία αυτού του Συμπαντικού Πληροφοριακού Αρχείου και επιβεβαιώνει ότι, όλα συνδέονται και οδηγούν σε μία Μοναδικότητα. 

Παράλληλα συνθέτει μια Ολοκληρωμένη Θεωρία των Πάντων – το μεγάλο όνειρο και διακαή πόθο όλων των μεγάλων σοφών, από τον Αϊνστάιν μέχρι τον Χώκινγκ. 

Και τώρα τι; 
Αφού λοιπόν εδραιώσαμε την ύπαρξη αυτών των αρχείων και την ιδέα της κρίσιμης μάζας για την τροποποίηση αυτής της ιδέας, το μόνο που μας απομένει να αποφασίσουμε είναι, τι θέλουμε να κάνουμε με αυτή τη γνώση; 

Αν για την χώρα μας μια μικρή ομάδα ανθρώπων είναι ικανή να αλλάξει το συλλογικό μας ασυνείδητο, τότε ποιες είναι οι αλλαγές που θέλουμε να δούμε; Έχουμε στα χέρια μας το κλειδί της αλλαγής. Τι είδους αλλαγές μπορούμε να ξεκλειδώσουμε; 

Θέλουμε να πάρουμε θέση με την πλευρά της λύσης και να δημιουργήσουμε ένα Νέο Πρότυπο σκέψης και δράσης βασισμένο στην θετική σκέψη που έχει ως θεμέλιο την ενδυνάμωση του ανθρώπου, ζώου ή φύσης και της θεραπείας των αρνητικών καταστάσεων σε όλα τα επίπεδα ή θα παραμείνουμε μέρος του προβλήματος εμμένοντας στη μιζέρια μας μέσα από άπειρες δικαιολογίες. 

Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να αποφασίσουμε νομίζω. Άρα τα μόνο που μας απομένει είναι να δούμε τι πρέπει να γίνει και να το κάνουμε, μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος, χωρίς να μετράμε στιγμές και προσπάθειες. Ελάτε, η ιδέα της κρίσιμης μάζας μας καλεί. 




Ξένια Ιωαννίδου
Διαπιστευμένη Δασκάλα Εναλλακτικών θεραπειών 
SRT & SpR 

Τι σημαίνει Ανώτερη Συνειδητότητα;

                       What is Higher Consciousness? 
Ο όρος ανώτερη συνειδητότητα χρησιμοποιείται συχνά από πνευματικά σκεπτόμενους ανθρώπους για να περιγράψουν σημαντικές αλλά δυσπρόσιτες νοητικές καταστάσεις. Ινδουιστές σοφοί, χριστιανοί μοναχοί και βουδιστές ασκητές όλοι μιλούν για την επίτευξη στιγμών ανώτερης συνειδητότητας μέσα από το διαλογισμό, τις ψαλμωδίες, τις νηστείες ή προσκυνημάτων. 

Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο οι πνευματικοί άνθρωποι συζητούν αυτά τα επίπεδα «ανώτερης» συνειδητότητας, έχει την τάση να κάνει πολλούς κοσμικούς να αισθάνονται άβολα. 

Αυτά τα επίπεδα μάλιστα μπορεί να φαντάζουν εξωφρενικά ευφάνταστα, υπερευαίσθητα και ονειροπαρμένα και ελλείψει μιας καλύτερης έκφρασης, ενοχλητικά. Τι στο καλό εννοούν πραγματικά όλοι αυτοί οι γκουρού; 

Είναι κατανοητές τέτοιες απογοητεύσεις από ανθρώπους που από τη φύση τους δεν έλκονται ιδιαίτερα από το άφατο ή το μυστηριώδες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η ιδέα της ανώτερης συνειδητότητας είναι στην πραγματικότητα πολύ ενδιαφέρουσα και μπορεί να οριστεί απλά αρκετά μέσα από μια αυστηρά ορθολογική και κοσμική άποψη χωρίς την χρήση της «πνευματικότητας». 

Ας το δούμε περαιτέρω. Ως ανθρώπινα όντα περνούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας σε καταστάσεις κατώτερης συνειδητότητας, εκεί όπου μας αφορούν θέματα κυρίως γύρω από τον εαυτό μας, την επιβίωσή μας και τη δική μας επιτυχία με τη στενή έννοια του όρου. 

Συνήθης ανταμοιβές της ζωής, πρακτικά θέματα, και εσωστρεφής προοπτικές που μας δικαιολογούν είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κατώτερης συνειδητότητας. 

Οι νευροεπιστήμονες μιλούν για ένα κατώτερο μέρος του εγκεφάλου που αποκαλούν το ερπετοειδή μυαλό και μας λένε ότι κάτω από την κυριαρχία αυτού του νου, θα αντεπιτεθούμε όταν μας έχουν χτυπήσει, θα κατηγορήσουμε τους άλλους, θα καταστείλουμε οποιεσδήποτε αδέσποτες ερωτήσεις... 

που δεν έχουν άμεση σχέση με εμάς, θα αποτύχουμε να κάνουμε ελεύθερους συνειρμούς και θα αρνηθούμε να δούμε πέρα από την κολακευτική εικόνα που έχουμε κατά νου για το ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να βρεθούμε. 

Ωστόσο υπάρχουν σπάνιες στιγμές, τότε που δεν υπάρχουν απειλές ή απαιτήσεις από εμάς, ίσως αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί, όταν το σώμα και τα πάθη μας είναι άνετα και σε αδράνεια. 

Τότε έχουμε το προνόμιο να είμαστε σε θέση να έχουμε πρόσβαση στο ανώτερο νου, αυτό που οι νευροεπιστήμονες ονομάζουν τον νεοφλοιό ή την έδρα της φαντασίας, ενσυναίσθησης και της αμερόληπτης κρίσης. 

Εκεί, θα χαλαρώσουμε τα ινία του εγωισμού μας και έχοντας ξεφύγει από τα συνήθη συμφέροντα της δικαίωσή μας και της εύθραυστης περηφάνιας μας, θα αναληφθούμε σε μια λιγότερο προκατειλημμένη και πιο σφαιρική αντίληψη και προοπτική. 

Σε τέτοιες καταστάσεις, εκεί που ο νους κινείται πέρα από τους συγκεκριμένους εγωισμούς και πόθους του, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε για τους ανθρώπους με έναν πιο ευφάνταστο τρόπο, αντί να κάνουμε επίθεση με... 

το να ασκούμε κριτική, είμαστε ελεύθεροι να φανταστούμε τη συμπεριφορά των άλλων και ότι κατευθύνεται από τις πιέσεις που προέρχονται από τους το δικό τους πρωτόγονο νου που δεν είναι σε θέση να περιγράψουν. 

Αυτή η πρόσκαιρη κακία που τώρα βλέπουμε, είναι τα συμπτώματα μιας πληγωμένης καρδιάς παρά του κακού. Παράλληλα είναι η εκπληκτική και σταδιακή εξέλιξη και ανάπτυξη της ικανότητας να εξηγήσουμε τις δράσεις των άλλων μέσα από την αγωνία τους, όχι απλώς από την άποψη του πώς μας επηρεάζει. 

Αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάλληλη απάντηση στην ανθρωπότητα δεν είναι ο φόβος, ο κυνισμός ή η επιθετικότητα, αλλά πάντα όταν μπορούμε να το διαχειριστούμε, η αγάπη. 

Είναι σε τέτοιες στιγμές που ο κόσμος που μας αποκαλύπτεται είναι αρκετά διαφορετικός. Όχι απλά ένα μέρος πόνου και ασύνετης προσπάθειας, γεμάτος από ανθρώπους που προσπαθούν να ακουστούν και να επιτίθενται σε άλλους, αλλά και ένα μέρος τρυφερότητας και ομορφιάς, νοσταλγίας και συγκινητικής κατανόησης, σωστά τοποθετημένων αντιδράσεων, καθολικής συμπάθεια και καλοσύνης. 

Το σημείο που η δική μας ζωή φαντάζει λιγότερο πολύτιμη, μπορεί να φανταστεί κανείς τον εαυτό του να είναι πλέον παρών με ηρεμία. Μόλις τα συμφέροντα μπουν στην άκρη, μπορεί κανείς να συγχωνεύσει με την φαντασία του με όλα τα φυσικά πράγματα όπως τα δέντρα, τον άνεμο, τα πουλιά και τα κύματα που σκάνε στην ακτή. 

Από αυτή την άποψη, η κοσμική μας θέση στον κόσμο δεν είναι τίποτα σημαντικό, οι θέσεις μας δεν έχουν σημασία και τα παράπονα χάνουν τον επείγοντα χαρακτήρα τους. 

Αν μπορούσαν να μας συναντήσουν ορισμένοι άνθρωποι σε αυτό το σημείο ίσως θα είχαν εκπλαγεί με την μετουσίωση του νέου μας εαυτού μέσα από την νεοανακαλυφθέντα γενναιοδωρία και τη συμπόνια μας.

Στιγμές όπου φτάνουμε σε τέτοια επίπεδα «ανώτερης» συνειδητότητας είναι ελάχιστης διάρκειας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φιλοδοξούμε αυτές οι καταστάσεις να καταστούν μόνιμες, γιατί δεν εναρμονίζονται πολύ καλά με τα πολλά σημαντικά πρακτικά καθήκοντα που πρέπει να ασχοληθούμε. 

Αλλά θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους όταν προκύπτουν για να αντλήσουμε από αυτές τις στιγμές όταν χρειαστεί. 

Η ανώτερη συνειδητότητα είναι ένα τεράστιος θρίαμβος πάνω στο πρωτόγονο μυαλό που δεν μπορεί να προβλέψει τέτοιου είδους δυνατότητες. Ιδανικά θα πρέπει είμαστε λίγο πιο ζωντανοί από τα πλεονεκτήματα αυτού του ανώτερου νου και να προσπαθούμε να κάνουμε την γήινη εμπειρία μας κάπως λιγότερο τυχαία και λιγότερο ντυμένη με περιττό μυστήριο. 




The School of Life 

Το αρχέτυπο της καλοτυχίας...!!!!

Ο ατέρμονος αγώνας του κάθε ανθρώπου φαίνεται να είναι η εύρεση ευκαιριών, η απόκτηση καλοτυχίας και η δημιουργία αφθονίας. Αμύθητα ποσά δαπανούνται ημερησίως για την εύνοια αυτής της θεάρεστης θεάς από ανθρώπους παντός εθνικότητας και οικονομικής τάξεως σε «ειδήμονες του είδους». 

Όλοι θέλουν τα πράγματα όχι μόνο να καλυτερέψουν και να παραμείνουν καλά, αλλά και την εγγύηση για την σταθερότητα της ροής, χωρίς αυτοί να χρειαστεί να κάνουν κάτι παραπάνω από το να ανοίξουν το πορτοφόλι τους και να απλώσουν μπροστά σου μερικά ζεστά χαρτονομίσματα. 

Η δύναμη της δημιουργικής αυτής δύναμης είναι το πιο «εμπορεύσιμο» αγαθό στον πλανήτη, εξού και ο τυχοδιωκτισμός που το ακολουθεί άγρυπνα. 

Πως δημιουργούμε τον κόσμο μας 
Η κάθε μας σκέψη, λέξη και πράξη δημιουργεί ένα ενεργειακό πεδίο το οποίο επηρεάζει και επηρεάζεται από τα ενεργειακά πεδία άλλων. Αυτή η αλληλεπίδραση είναι η γενέτειρα όλων των καταστάσεων των οποίων βιώνουμε. 

Έλκουμε όλα όσα είναι σε ευθυγράμμιση με αυτό που νιώθουμε και ελπίζω αυτό να μην είναι η έλλειψη ή ο φόβος. Αν ο φόβος είναι επικρατέστερος τότε θα φανεί στα αποτελέσματα. Ο φόβος δημιουργεί όλα τα αρνητικά αποτελέσματα. 

Ο καθαρισμός της αρνητικής ενέργειας με την μέθοδο της SRT (περισσότερα ΕΔΩ) μπορούμε να καθαρίσουμε την αρνητική ενέργεια, τους προγραμματισμούς που έχουν προγραμματιστεί & συσσωρευτεί. 

Έχοντας αυτό σαν προϋπόθεση, το τι κάνουμε από εδώ και στο εξής είναι το ζητούμενο. 

Όντως απαλλαγμένοι από το παρελθόν θα χρησιμοποιήσουμε την νέα μας «ελευθερία» προς το ανώτερο καλό μας ή θα κάνουμε τα πράγματα όπως πριν; Αν θέλουμε να αλλάξουμε τις καταστάσεις μας θα πρέπει να σκεφτόμαστε, να λέμε και να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά από ότι τώρα. 

Ο τρόπος σκέψης μας όσο αφορά την ικανότητα μας να έλξουμε, να δράσουμε και να φέρουμε την δημιουργική ροή και “καλοτυχία” στην ζωή μας επηρεάζεται καθοριστικά από το αρχέτυπο που κυριαρχεί σε αυτό τον οίκο (περισσότερα για τα αρχέτυπα ΕΔΩ), συνδυαστικά πάντα με τα υπόλοιπα αρχέτυπα του τροχού μας. 

Η δύναμη του αρχέτυπου, η δική μας εργασία πάνω σε αυτό και η συνεχή μας προσπάθεια μπορεί να αλλάξουν θεαματικά την ρευστή μας και ευεπηρέαστη φύση μας. Ο χρόνος που απαιτείται για την βελτίωση των πραγμάτων συνάδει πάντα με τις «υπόλοιπες» εργασίες και προτεραιότητες μας. 

Η δική μου καλή τύχη άλλαξε σταδιακά, αλλά με σταθερό ρυθμό. Αυτό με βοήθησε πολύ στο να αφομοιώσω τα αποτελέσματα της νέας μου ζωής με έναν τρόπο που δεν μπορούσε παρά να γαληνέψει τους φόβους μου και μετά να μου δώσει την απαιτούμενη ώθηση. 

Πρόσεξα όμως ότι η δημιουργική μου δύναμη αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την αποθυματοποίηση μου. Λογικό θα πει κανείς αλλά σκεφτείτε το. 

Ακόμα και τα μεγαλύτερα ποσά να έρθουν στα χέρια μας, αν αισθανόμαστε θύμα και κατά συνέπεια λειτουργούμε έτσι, δεν θα έχουμε την αυτοπεποίθηση ή την εμπιστοσύνη να επιφέρουμε ή να διατηρήσουμε τα θετικά αποτελέσματα. 

Τώρα τι; 
Δουλεύοντας πάνω στις δικές μου ανάγκες και με την στρατηγική σειρά προτεραιοτήτων που τέθηκαν στην συνεδρία του αρχετυπικού μου χάρτη, κατάφερα βήμα-βήμα να είμαι καλά. Αυτή ήταν η δική μου πορεία. Η πορεία του καθενός διαφέρει βέβαια. 

Μπορεί να νομίζουμε ότι η απόκτηση χρημάτων είναι η προτεραιότητα που επείγει στην ζωή μας, όμως μπορεί κάτι άλλο να προκύψει ποιο αναγκαίο και πρωτεύον. 

Μερικές φορές η απομάκρυνση φραγμών που συχνά υπάρχουν μέσα μας ή η απόκτηση κάποιας περαιτέρω γνώσης πάνω σε θέματα οικονομικής διαχείρισης να είναι πιο αναγκαίο και σημαντικό. Τα πάντα έχουν την σωστή σειρά και έρχονται την κατάλληλη στιγμή αν εμείς προνοήσουμε μέσω της δικής μας προετοιμασίας και δράσης. 

Για τον λόγο αυτό σας προτείνω να είμαστε φειδωλοί στους Πρωτοχρονιάτικους ισχυρισμούς μας περί αφθονίας και καλοτυχίας. Αντ’ αυτού ας εστιαστούμε στη δομή μας και στο εδώ και τώρα της ζωής μας. 

Εξ’ άλλου, η σύνεση, η ευθυκρισία και η ανάληψη ευθυνών για αυτό που προκαλούμαι, σε συνεργασία με τις πρωτοβουλίες και την εργασία μας δεν μπορούν να βγουν ποτέ απ’ την αναλογία της ζωής. 

Για να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας σχετικά με το πώς λειτουργεί η σκέψη μας, προτείνω τα ακόλουθα βιβλία-κλειδιά: «Η δόνηση της σκέψης» – Εκδόσεις Κονιδάρη, «Ούτε να το σκεφτείς! Απαλλαγείτε από τις 40 τοξικές πεποιθήσεις που καταστρέφουν την ζωή σας» – Έσοπτρον, «Οι δράκοι δεν ζούνε πια εδώ» – Η δυναμική της Επιτυχίας. 

Το κάθε βιβλίο, με τον τρόπο του, μπορεί να εξιχνιάσει τον τρόπο σκέψης μας. Η σειρά που αναφέρονται είναι σημαντική και δεν θα πρέπει να αλλάξει. Αν έχετε διαβάσει κάποιο από αυτά, ξαναδιαβάστε το. Δεν είσαστε ο ίδιος άνθρωπος που το διάβασε τότε. Α… και πριν το ξεχάσω… Καλή Τύχη!!! 




Ξένια Ιωαννίδου
Δασκάλα & Σύμβουλος Εναλλακτικών Θεραπειών
SRT, SpR, SuperConnection & GrecoDow Systems 

Ο Κύβος Ερρίφθη: Η Κβαντική Φυσική αποδείχτηκε οριστικά...!!!!

Μελέτη που δημοσιεύεται στο κορυφαίο περιοδικό Nature αναφέρει πώς δύο ηλεκτρόνια που απείχαν 1,3 χιλιόμετρα σε διαφορετικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Ντελφτ συμπεριφέρονταν σαν να ήταν συνεννοημένα από πριν. 

Στον παράξενο κόσμο της κβαντομηχανικής, με την οποία ο Αϊνστάιν ουδέποτε κατάφερε να συμφιλιωθεί, προβλέπει ότι ένα σωματίδιο μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικές θέσεις ταυτόχρονα, και «κλειδώνει» τελικά σε μια συγκεκριμένη θέση μόνο αν κάποιος μπει στον κόπο να το παρατηρήσει. 

Η κβαντική θεωρία προβλέπει επίσης ότι δύο ή περισσότερα σωματίδια μπορούν κάτω από ορισμένες συνθήκες να διεμπλακούν: αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο ένα από τα συνδεδεμένα σωματίδια προκαλεί αντίστοιχες, ακαριαίες μεταβολές και στα υπόλοιπα συνδεδεμένα σωματίδια.

Όπως εξηγούσε σε ένα διαβόητο άρθρο του το 1935, ο Αϊνστάιν απέρριπτε την ιδέα της κβαντικής διεμπλοκής, για την οποία χρησιμοποιούσε τον αφοριστικό χαρακτηρισμό «στοιχειωμένη δράση από απόσταση» (spooky action at a distance). 

Περισσότερο τον ενοχλούσε η ιδέα της ακαριαίας αλληλεπίδρασης από μεγάλες αποστάσεις, μια ιδέα που έδειχνε να έρχεται σε αντίθεση με τη βεβαιότητα ότι τίποτα δεν ταξιδεύει ταχύτερα από το φως; 

Πώς θα ήταν δυνατόν ένα σωματίδιο να ενημερώνει ακαριαία το απομακρυσμένο αδελφάκι του ότι κάτι έχει αλλάξει; 
Ο Bas Hensen, αριστερά και o Ronald Hanson δεξιά, απέδειξαν ότι τα αντικείμενα μπορούν να επηρεάσουν ακαριαία το ένα το άλλο. Φωτογραφία: Frank Auperle/Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft. 

Ο πατέρας της Σχετικότητας πίστευε ότι τα σωματίδια έχουν άγνωστες ιδιότητες, οι οποίες με κάποιο μας ξεγελούν ώστε να νομίζουμε ότι η αλληλεπίδραση είναι ακαριαία, ενώ στην πραγματικότητα είναι προαποφασισμένη. 

Κι όμως, πολυάριθμα πειράματα τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διαψεύσει τον Αϊνστάιν. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι υπήρχαν δύο θεωρητικά «παραθυράκια», τα οποία καθιστούσαν αδύνατη την οριστική απόδειξη της κβαντικής εμπλοκής. 

Το πρώτο παραθυράκι αφορά το γεγονός ότι μόνο ένα μέρος των σωματιδίων του πειράματος είναι δυνατό να ανιχνευθούν -οι ερευνητές πρέπει επομένως να αρκούνται στην υπόθεση ότι τα σωματίδια που ανίχνευσαν είναι ενδεικτικά του συνόλου, κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα στον παράξενο κόσμο της κβαντομηχανικής. 

Για να λύσουν το πρόβλημα, πολλές ερευνητικές ομάδες δεν χρησιμοποίησαν υποατομικά σωματίδια αλλά ολόκληρα άτομα, τα οποία είναι πιο εύκολο να ανιχνευθούν. 

Αυτό όμως ανοίγει ένα δεύτερο παραθυράκι, καθώς είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς τη διεμπλοκή ατόμων τα οποία απέχουν μεγάλες αποστάσεις. 

Αν όμως η απόσταση του πειράματος είναι μικρή, τότε το ένα σωματίδιο μπορεί θεωρητικά να ενημερώσει το άλλο χωρίς να παραβιαστεί η ταχύτητα του φωτός. 

Η νέα μελέτη κλείνει τα δύο παραθυράκια και δείχνει να βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Αϊνστάιν. Ο Ρόναλντ Χάνσον και οι συνεργάτες του ακολούθησαν με μια ιδιοφυή προσέγγιση, στην οποία δύο ηλεκτρόνια συνδέθηκαν με δύο φωτόνια τα οποία στη συνέχεια συνδέθηκαν μεταξύ τους. 

Αυτό τελικά δημιούργησε διεμπλοκή ανάμεσα στα δύο ηλεκτρόνια από απόσταση 1,3 χιλιομέτρων. Για τεχνικούς λόγους, η μεθοδολογία αυτή αποκλείει τα δύο παραθυράκια και δείχνει να τερματίζει, τελεσίδικα, μια επιστημονική διαμάχη 80 ετών. 




Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Σκληρή η ζωή, μα αξίζει να την παλέψεις...!!!!

Γύρισα μια στιγμή το βλέμμα μου.
Παγώνει για λίγα λεπτά ο χρόνος.
Και τι να δω..

Αντικρύζω κόσμο φοβισμένο και μελαγχολικό.

Ανθρώπους με πλαστά χαμόγελα.

Ανθρώπους με αίσθημα απελπισίας στα μάτια. Κάποιοι πηγαίνουν άσκοπα στις καφετέριες για να απολαύσουν μια ώρα χωρίς σκοτούρες και έγνοιες, αλλά το κεφάλι τους είναι συνέχεια απασχολημένο.

Κάποιοι μέσα στα λεωφορεία φοράνε μάσκες αφενός να προστατευτούν από τον ιό και αφετέρου να κρύψουν την λύπη τους που είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους.

Άνθρωποι που νιώθουν, ότι είναι μονάχοι τους.

Εντάξει, λίγα είδα.
Πολλά κατάλαβα.
Ένα θα σου πω.

Μάθε να ζεις και όχι, απλά να επιβιώνεις.

Γιατί το κάνεις αυτό;

Τώρα πήγαινε και κοίτα τον καθρέφτη σου.

Τι βλέπεις;
Έναν πολεμιστή.
Έναν ήρωα.
Εσένα!

Ο μοναδικός που θα σε βγάλει από αυτή την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι τώρα, είναι ο εαυτός σου.

Σταμάτα να απελπίζεσαι.

Η απελπισία γεννά απελπισία και η αισιοδοξία φανερώνει ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον.

Σκέψου…
Τι θέλεις;

Η ζωή είναι δύσκολη.
Η ζωή καμιά φορά είναι σκληρή.

Εντάξει. Το ξέρω.

Πολέμησε το.
Θα βάλει το χέρι του και ο Θεός.

Νίκησε κάθε τι κακό που σε κυριεύει και σου γραπώνει την ψυχή, όμοιο με ένα γεράκι που αρπάζει το κάθε θήραμα του και μετά το καταβροχθίζει, δίχως έλεος.

Θα παλέψεις για να ζήσεις ;




Μαρία – Γεωργία Σαντορινιού

Να φεύγεις..!!!!

Το κείμενό μου μπορεί να είναι κάπως θλιμμένο, όπως τα μάτια μου, που παρ’ όλο που χαμογελάω συνέχεια, πάντα έβγαζαν μια λύπη μια μελαγχολία. Μια ανεξήγητη θλίψη που από παιδί δεν μπορώ να καταλάβω. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα φεύγω. Φεύγω όσο πιο μακριά μπορώ από ανθρώπους, από δουλειές, από σχέσεις, από σχολεία, από φιλίες.

Μου είχε πει κάποτε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο ότι είναι καλό να φεύγεις από κάποιες καταστάσεις, όχι πάντα όμως, κάποιες φορές είναι απλά αναγκαίο, ειδικά όταν καταλαβαίνεις ότι οι συνθήκες δεν είναι αυτές που θα ήθελες για εσένα. 

Πάντα πρέπει να φεύγεις από ανθρώπους πού σε κρατάνε πίσω, που δε σε αφήνουν να ονειρευτείς, που δε σε εμψυχώνουν στη ζωή σου, που πατάνε επί πτωμάτων για να ανέβουν. 

Επιβάλλεται να φεύγεις από ανθρώπους που μιλάνε άσχημα για άλλους, που λένε κακίες και υποτιμούν. Να φεύγεις μακριά από αυτούς που σου προκαλούν μόνο μιζέρια και στεναχώρια γιατί δεν έχουν μάθει να δίνουν χαρά.

Να φεύγεις μακριά από αυτούς που στο παίζουν καλοί μπροστά σου, σε κολακεύουν και σου λένε μόνο καλά λόγια, γιατί δεν είναι άνθρωποι που θα μείνουν δίπλα σου. Με την πρώτη δυσκολία θα τρέξουν μακριά σου. 

Πρέπει να φεύγεις μακριά από έρωτες δειλούς, από έρωτες άδειους που κοιτάνε πώς να γεμίζουν μόνο τα κενά τους. 

Που θέλουν μόνο να αρπάξουν από ‘σένα, που δεν έχουν μάθει από συναισθηματικό δέσιμο, και πάνω από όλα να φεύγεις μακριά από ανθρώπους που σε πνίγουν και δε σε αφήνουν να πετάξεις από καταστάσεις που μόνο κακό σου κάνουν.

Να φεύγεις από αυτούς που σε εκμεταλλεύονται. Από αυτούς που προσπαθούν να σε κάνουν κάτι το οποίο δεν είσαι. 

Να φεύγεις από άτομα και καταστάσεις που δε σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο, από ανθρώπους που δεν προσπαθούν να σε καταλάβουν και ούτε προσπάθησαν ποτέ. 

Που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να κρίνουν το περιτύλιγμα χωρίς να γνωρίζουν τι κουβαλάει ο καθένας στην ψυχούλα του. Αυτούς που σε θέλουν μόνο για βιτρίνα δίπλα τους, μόνο για την εικόνα. Ανθρώπους που τους ενδιαφέρει μόνο η εξωτερική σου εμφάνιση και το τι τραπεζικό λογαριασμό έχεις.

Άνθρωποι δίχως ηθική και αξία δεν είναι για’ σένα μάτια μου. Ναι, για σένα που διαβάζεις αυτό εδώ το κείμενο. Αξίζεις πολλά περισσότερα από αυτά που σου έχουν μάθει. 

Ξέρω, είναι δύσκολοι καιροί για ιππότες και βασίλισσες όμως δεν το βάζω κάτω γιατί ξέρω τι αξίζω και ξέρω τι αξίζεις και εσύ που νιώθεις αυτά που διαβάζεις. Αυτή η δύναμη ψυχής με κυριεύει χρόνια τώρα και δε με αφήνει ποτέ μόνη. 

Γι’αυτό και έχω αντέξει και συνεχίζω να αντέχω σε αυτό τον κόσμο που τόσο θα ήθελα να αλλάξω. Παρ’ όλα αυτά, έχω μάθει πάντα να φεύγω μακριά από όσα μου μαυρίζουν την ψυχή. Γι’ αυτό και ίσως τα μάτια μου να εκπέμπουν αυτή την απέραντη ομορφιά μελαγχολίας. 

Από μικρή ανήσυχο πνεύμα, ατίθαση, δεν μπορούσα να μπω σε καλούπια. Πόσο μάλλον να σκεφτώ όπως σκέφτονται όλοι. Είχα πάντα της δικές μου ιδέες, το δικό μου δημιουργικό τρόπο σκέψης. Ποτέ δεν κοιτούσα να πιαστώ με κάποιον για να με πάει παρακάτω. Είχα τα κότσια μόνη μου.

Έτσι είμαστε πλασμένοι οι περήφανοι άνθρωποι. Ωστόσο, ποτέ δεν ήμουν του γραπτού λόγου πάντα μου άρεσε να εκφράζομαι διαφορετικά. Παρ’ όλα αυτά, πάντα θαύμαζα τους μεγάλους συγγραφείς και ποιητές που έβγαζαν ένα μείγμα λογικής και τρέλας ταυτόχρονα. 

Ίσως να μπορούσα και εγώ να είχα γίνει κάποιος από αυτούς τους αθεράπευτα ονειροπόλους που θαυμάζω, αν δεν είχα μάθει πάντα να φεύγω από ανθρώπους πού δεν μπορούσαν να με νιώσουν…




Μαρία Αθανασίου

Αυτός που σκότωσε το τέρας ...!!!!

Αυτός που σκότωσε το τέρας, πρώτα από όλα κατάλαβε ότι υπάρχει ένα τέρας στη ζωή του και αποδέχτηκε αυτήν την κατάσταση. Κατόπιν αποφάσισε να μην του μοιάσει, μετά φρόντισε να μην δεχτεί να ζει άλλο μαζί του καθώς η συγκατοίκηση φέρνει και την ταύτιση, ύστερα έβγαλε από το μυαλό του όλες τις εικόνες που είχε γι αυτό ώστε να σπάσει τη δέσμευση, και έπειτα πολέμησε για να αποκτήσει μια ζωή χωρίς αυτό.

Τίποτα δεν χαρίζεται, και στη συνήθεια κρύβεται η λησμονιά του ονείρου. Η ζωή δεν τελειώνει όταν κλείσουμε τα μάτια μας, αλλά όταν συνηθίσουμε να ζούμε με αυτό που δεν θέλουμε και νοιώθουμε ότι μας αρέσει κιόλας.