Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Ποιά είναι τα Σημάδια της Αφύπνισης ;

Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής, λίγες εμπειρίες μπορούν να είναι τόσο βαθιές και μεταμορφωτικές όσο αυτές μιας πνευματικής αφύπνισης. Η αναγνώριση και η άμεση εμπειρία της θεϊκότητας σας αντιπροσωπεύει μια παραδειγματική μετατόπιση σε υψηλότερα επίπεδα. 

Μια πνευματική αφύπνιση έχει τη δυνατότητα να διαλύσει το πέπλο της πραγματικότητας, όπως την έχετε γνωρίσει και να σας τραβήξει προς τα εμπρός σε μια νέα ζωή συνειδητής ανάπτυξης και εξέλιξης. «Ξυπνήστε» από το όνειρο του καθημερινού, κοσμικού υλικού επιπέδου και του επιπέδου του εγώ, σε μια υψηλότερη πραγματικότητα του πνεύματος. 

Και σαν να αναδύεστε από έναν βαθύ ύπνο, μπορείτε να δείτε με διαύγεια τι είναι τελικά αυτό το όνειρο – μια ψευδαίσθηση στην οποία δεν υπάρχει επιστροφή. 

Είναι ασφαλές να πούμε ότι η αφύπνιση είναι μια εξέλιξη από το σκοτάδι στο φως, από τους περιορισμούς στην ελευθερία. 

Μπορείτε συνειδητά να επιλέξετε αυτό το μονοπάτι, ή κάποιο ξαφνικό περιστατικό μπορεί να σας ωθήσει σε αυτό, αλλά μόλις ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, δεν υπάρχει επιστροφή. Αναμφίβολα, το μονοπάτι προς την αφύπνιση είναι γεμάτο ανατροπές. Ωστόσο, μόλις φτάσετε στο τέλος του μονοπατιού, θα αντιληφθείτε την ομορφιά του κόσμου με μια νέα διαύγεια και επέκταση του νου. 

Υπάρχουν δέκα σημάδια στη διαδικασία αφύπνισης και κάθε σημάδι έχει την ίδια σημαντικότητα με τα άλλα. 

Όταν εξοικοιωθείτε με κάθε σημάδι, θα είστε σε θέση να επιτύχετε τον στόχο σας με περισσότερη αυτοπεποίθηση και λιγότερα εμπόδια. 

Σημάδι 1: Είστε μελαγχολικοί και δυσαρεστημένοι με την παρούσα κατάσταση στην οποία βρίσκεστε; Αισθάνεστε ότι δεν υποστηρίζεστε ή απογοητεύεστε από τη ζωή ή τους γύρω σας; Αρχίζετε να νιώθετε την επιθυμία να αποκτήστε ξανά τη δύναμη σας και να κάνετε αλλαγές; Νιώθετε την επιθυμία να πάρετε τη ζωή σας στα χέρια σας και να αναλάβετε την ευθύνη για αυτήν; 

Δεν θέλετε πλέον να βασίζεστε σε άλλους ή σε εξωτερικά γεγονότα για την ευτυχία σας; Με το να θέσετε την πρόθεση να διεκδικήσετε τη δύναμη σας μπορεί να σας βοηθήσει να ενεργοποιήσετε την ενέργειά σας, τα τσάκρα σας και την ψυχή σας. Αυτό θα ανοίξει τα μάτια σας. Η Αφύπνιση έχει ξεκινήσει. 

Σημάδι 2: Είστε σε θέση να δείτε τη ζωή με ένα εντελώς νέο φως. Βιώνετε μια αίσθηση ευδαιμονίας, ευφορίας και ελευθερίας, αλλά υπάρχει και ένας πόνος. Ξαφνικά, έρχεστε αντιμέτωποι με κάθε είδους συναισθήματα από το παρελθόν σας και με το πώς έχετε επιλέξει να ζήσετε τη ζωή σας. Αρχίζετε να αμφισβητείτε τα πάντα. Υπάρχουν προκλήσεις γύρω σας. 

Σημάδι 3: Υπάρχει ένα τράβηγμα ανάμεσα στην αφύπνιση και στο κλείσιμο των ματιών σας. Υπάρχει ένας φόβος για το τι θα συμβεί εάν συνεχίσετε στο μονοπάτι της αφύπνισης. Βρίσκεστε στο σημείο να κάνετε το άλμα προς το άγνωστο. Όλα γύρω από τα πιστεύω σας καταρρέουν. Οι πεποιθήσεις σας, ο τρόπος που έχετε ζήσει τη ζωή σας, όλα αρχίζουν να μην έχουν νόημα ή να είναι λάθος. 

Αρχίζετε να αισθάνεστε κολλημένοι και μπερδεμένοι. Το έδαφος στο οποίο περπατάτε ξαφνικά είναι ασταθές και γνωρίζετε ότι αν συνεχίσετε θα καταρρεύσει. Σε αυτό το σημάδι, πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν πίσω στον ύπνο, αλλά όσοι συνεχίζουν, αρχίζουν να μεταμορφώνονται. 

Σημάδι 4: Όλα έχουν καταρρεύσει και είστε στο σκοτάδι, αλλά χρειάζεται να βρίσκεστε στο σκοτάδι για να κατανοήσετε το φως. Κοιτάζετε γύρω σας και μπερδεύεστε από την κατάσταση του κόσμου. Η φτώχεια, η απληστία, η κατάσταση του περιβάλλοντος. Αναρωτιέστε πώς αυτό έχει επιτραπεί και πως συμβαίνει. Νιώθετε κατάθλιψη και αναρωτιέστε πώς θα ενταχθείτε στην κοινωνία. 

Έχετε την επιθυμία να είστε ερημίτης, να είστε μόνος, να είστε με τη φύση. Οι άνθρωποι γύρω σας δεν μπορούν να καταλάβουν, νομίζουν ότι είναι μια «φάση». Ξαφνικά δεν υπάρχει ικανοποίηση στη ζωή σας. Νιώθετε μόνοι και χαμένοι, αρχίζετε να ρωτάτε – ''Ποιος είμαι;''

Σημάδι 5: Αντιλαμβάνεστε ότι δεν χρειάζεται να αλλάξετε τον κόσμο. Αρχίζετε να κοιτάζετε μέσα σας και συνειδητοποιείτε ότι αλλάζοντας τον εαυτό σας θα αλλάξετε αυτόματα τον κόσμο. Αρχίζετε να αισθάνεστε μια μεγαλύτερη αίσθηση σύνδεσης με τον κόσμο. 

Αρχίζετε να εστιάζετε την προσοχή σας στην αγάπη και στην ευγνωμοσύνη. Πολύ πιθανόν ξεκινάτε να μελετάτε ή να ερευνάτε την πνευματικότητα ή τα μεταφυσικά. Ξεκινάτε αργά να αλλάζετε την αντίληψή σας για τον κόσμο και συνειδητοποιείτε ότι είστε σε αυτή τη γη για κάποιο λόγο. 

Σημάδι 6: Αρχίζετε να αισθάνεστε και να βλέπετε τη διασύνδεση όλων των πραγμάτων, τη φύση, τα ζώα, τα αστέρια. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν βρισκόμαστε απλά στο Σύμπαν, αλλά είμαστε μέρος του. Η συνειδητότητά σας επεκτείνεται και αρχίζετε να βλέπετε τον κόσμο σε ένα βαθύτερο και πιο συνδεδεμένο επίπεδο. 

Η διαίσθησή σας και τα ψυχικά χαρίσματα σας επεκτείνονται και βλέπετε ότι είμαστε όλοι ίσοι και ένα και το αυτό. Η ζωή αρχίζει να σας δείχνει σημάδια συγχρονισμού. Αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας διαμορφώνουν την πραγματικότητά σας. Ο τρόπος ζωής σας αρχίζει αργά να αλλάζει για να το υποστηρίξει. 

Σημάδι 7: Αυτή η νέα συνειδητοποίηση, σας επιτρέπει να αισθανθείτε ένα με το Σύμπαν. Αρχίζετε να κατανοείτε το σκοπό σας. Αρχίζετε να απομακρύνεστε από τα απτά και συνειδητοποιείτε τη μεγαλύτερη δύναμη ενέργειας και πρόθεσης. 

Αρχίζετε να βλέπετε ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να ξεκινήσετε να περπατάτε στο μονοπάτι του υψηλότερου σκοπού σας είναι να είστε ο αληθινός, αυθεντικός εαυτός σας. Καταλαβαίνετε ότι ο αυθεντικός εαυτός σας είναι αυτό που έχετε έρθει σε αυτήν τη γη να μοιραστείτε. 

Σημάδι 8: Αρχίζετε να ευθυγραμμίζεστε με τον αληθινό, αυθεντικό εαυτό σας. Οι ιδέες ξεφυτρώνουν από μέσα σας σαν άνθη. Η έμπνευση, σας ακολουθεί. Τα πράγματα αρχίζουν να ξεδιπλώνονται, το πεπρωμένο σας γίνεται πιο ξεκάθαρο. Αρχίζετε να προσελκύετε αφθονία στη ζωή σας μέσω των δημιουργιών και των ιδεών σας. 

Η ζωή σας μεταμορφώνεται πολύ και οι άνθρωποι γύρω σας και οι εμπειρίες που έχετε, αντικατοπτρίζουν την παρούσα κατάσταση της ανώτερης συνειδητότητας σας. Οι προκλήσεις συνεχίζουν να παρουσιάζονται ακόμα, αλλά εσείς είστε καλύτερα εξοπλισμένοι συναισθηματικά και πνευματικά για να τις αντιμετωπίσετε. 

Σημάδι 9: Καθώς συνεχίζετε το μονοπάτι σας συνειδητοποιείτε ότι συν-δημιουργείτε με το Θείο. Καταλαβαίνετε ότι όταν παραδοθείτε και όταν εργάζεστε με το Θείο, όλα είναι καλύτερα, μεγαλύτερα και έχουν περισσότερη ροή. Αρχίζετε να εργάζεστε μαζί με την Πηγή ενέργειας και καταλαβαίνετε ότι από εδώ και στο εξής θα έχετε πάντα καθοδήγηση. 

Αρχίζετε να συνδέεστε με τους πνευματικούς σας οδηγούς, τους αγγέλους φύλακες σας ή τον ανώτερο εαυτό σας. Η διαίσθησή σας και τα ψυχικά σας χαρίσματα εξελίσσονται και είναι ακόμα πιο δυνατά. 

Σημάδι 10: Καθώς εργάζεστε παράλληλα με το Θείο, αρχίζετε να ευθυγραμμίζετε την ενέργειά σας με αυτήν της ανιδιοτελούς αγάπης. Είστε αγάπη, εκπέμπετε αγάπη και νιώθετε αγάπη. Συνειδητοποιείτε ότι αυτή η ζωή είναι προσωρινή και είναι απλά μια εμπειρία για να απολαύσετε. Καταλαβαίνετε ότι η όλη διαδικασία Αφύπνισης συνέβη απλώς για να κάνει τη ζωή σας ευκολότερη, πιο ήρεμη και πιο ασφαλή. 

Ποιά σημάδια Αφύπνισης αντηχούν σε εσάς; 




 Άντζελα Κρητικού 

Η νέα Ατλαντίδα - Ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε υψηλή ή χαμηλή δόνηση...!!!!

Μέσα σε όλη την πληροφόρηση που ενισχύει την αφύπνιση, πολλές είναι οι ματιές των ανθρώπων που αρχίζουν να βλέπουν υψηλή ή χαμηλή δόνηση στους άλλους θεούς-ανθρώπους που παίζουν μαζί μας το Παιχνίδι της ελεύθερης επιλογής. 

Φράσεις όπως… «αρνητικά συναισθήματα σαν το μίσος, η δολιοφθορά κτλ ανήκουν στην χαμηλή ενέργεια και το φως, η αγάπη στην υψηλή ενέργεια», ενισχύουν την διττότητα και αρχίζουν να δημιουργούν κάστες ανθρώπων. 

Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν, όταν όλοι είμαστε το ίδιο το Σύμπαν στην ποικιλόμορφη έκφραση της 3ης διάστασης, να βάζουμε τόσο εύκολα ταμπέλες στους άλλους προς αποφυγή ενός «κακού» παραδείγματος ανθρώπου; 

Δεν είπα να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που δεν θέλεις, αλλά μην κρίνεις ποιος φέρνει υψηλή ή χαμηλή δόνηση. 

Ξεκινώντας να αλλάξουμε τη Γη, το να αρχίζεις να βλέπεις τέτοιους διαχωρισμούς, μάλλον θα σε κάνει να τερματίσεις μόνος σου, περιμένοντας αιωνιότητες να έρθουν και οι άλλοι, της «χαμηλής» ενέργειας, στο κατώφλι που θα ανοίξει η πόρτα για την έξοδό μας στο Παιχνίδι. 

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η καταστροφή στην Ατλαντίδα, αρχίζοντας να διαχωρίσουν τους «υψηλά πνευματικούς» από εκείνους που σκέφτονται περισσότερο με το νου. 

Η μόνη διαφορά μεταξύ των ανθρώπων, ορίζεται από το ποσοστό που χρησιμοποιούν το νου και την καρδιά. 

Για σένα λοιπόν που βρίσκεσαι στις «υψηλές» δονήσεις και δεν εκφράζεις αρνητικά συναισθήματα και θεωρείς τον εαυτό σου κάπως, είναι επειδή έχεις μάθει να χρησιμοποιείς περισσότερο την καρδιά και όχι το νου. 

Είναι κεκτημένο σου, τίμησέ το αλλά μη το συγκρίνεις με το τί κουβαλούν άλλοι. Δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις το δικό τους ταξίδι και τί τους κάνει να ενεργοποιήσουν μια δύσκολη συμπεριφορά, και με τον όρο «δύσκολη», αντικαθιστώ την λέξη «χαμηλή δόνηση». 

Η σύγκριση και οι ταμπέλες σε κάνουν να αποσπάσαι από την ενότητα. 

Είσαι όλος ο κόσμος, με τα στραβά και τα καλά του και έχεις ολάκερη την ευθύνη του. Ένα αρνητικό συναίσθημα που βλέπεις σε κάποιον άλλον, είναι και δικό σου, όπως και ένα θετικό που κάποιος άλλος φέρει, ανήκει επίσης σε σένα. 

Επειδή τυχαίνει να ασχολείσαι με εναλλακτικές οπτικές και τις φέρεις σε δράση, δεν σημαίνει πως απολαμβάνεις προνόμιο «υψηλών» δονήσεων. Μήπως εν τέλη, καταπιέζεις δικά σου, αρνητικά συναισθήματα ενώ ένας άλλος έχει την ντομπροσύνη να τα βγάλει έξω φόρα-παρτίδα; 

Μήπως λοιπόν ένας άλλος θεός που παίζει μαζί σου, εκφράζει αυτό που εσύ δεν καταδέχεσαι να δείξεις; 

Όσο βρισκόμαστε στη Γη, το παιχνίδι της διττότητας λαμβάνει χώρα. Αυτό σημαίνει πως αντιθέσεις υπάρχουν και θα υπάρχουν για πολύ καιρό. Κάποια στιγμή, όταν το Σύμπαν γεμίσει λίγο περισσότερο τις καρδιές των ανθρώπων, θα αρχίσουν να υπάρχουν και γκρίζα τετράγωνα στη σκακιέρα. 

Αν το δωμάτιο που στέκεσαι γέμισε με λάσπη, μην προσπαθείς να ανέβεις σε καρέκλες και τραπέζια για να την αποφύγεις. 

Φόρεσε γαλότσες και ξεκίνα να καθαρίζεις, χωρίς να κρίνεις αν η λάσπη είναι υψηλή ή χαμηλή δόνηση ή αν λερώσεις το ατσαλάκωτο λευκό σου χιτώνα. 

Η λάσπη υπάρχει για κάποιον λόγο και αν δουλέψεις με ζήλο και χαρά, θα καταλήξεις να αλλάξεις την συμπεριφορά της, φτιάχνοντας λασπόπιτες και διασκεδάζοντας με άλλους. Οι αλλαγές στις συμπεριφορές των ανθρώπων, δεν γίνονται με την ξεκαθάριση – αυτό είναι δείγμα φόβου για κάτι που δε θέλουμε να μας αγγίζει. 

Ούτε με το απλά να την αποδεχόμαστε ως ύπαρξη. Οι αλλαγές γίνονται με το να βρεις τις κρυμμένες ευλογίες που έχει μια χαμηλή ενέργεια ενός ανθρώπου που παίζει το Παιχνίδι. Για παράδειγμα, οι πολιτικοί του κόσμου που παίζουν με τη λάσπη και την απλώνουν ολόγυρα, προσπαθώντας να σε κάνουν να φοβηθείς και να μαζευτείς σε μια γωνιά ή να ανέβεις σε καρέκλες. 

Λες ότι έχουν «χαμηλή» ενέργεια, εγώ λέω πως σκέφτονται με το νου και όχι με την καρδιά και αυτό τους δίνει μια δύσκολη συμπεριφορά. Και θα μου πεις τώρα πως το να σκέφτεσαι με το νου, δεν χαμηλώνει την ενέργειά σου; Αυτό που θεωρείς ως «χαμηλή» ενέργεια, μοιάζει περισσότερο με μη-εκμετάλλευση των Συμπαντικών δυνατοτήτων. 

Όταν ο ίδιος ο νους μπορεί να εξελιχθεί σε ένα θαυμάσιο, πνευματικό εργαλείο, σημαίνει πως έχει τη Συμπαντική δυνατότητα να μετουσιωθεί. Οι πολιτικοί ή τέλος πάντων οι άνθρωποι που φέρουν «χαμηλές» ενέργειες, είναι εγώ κι εσύ, με τη διαφορά πως το δικό σου κομμάτι του παζλ, μαθαίνει να δουλεύει με το Σύμπαν. 

Μόνο συμπόνια μπορείς να νιώσεις για τους «χαμηλής» ενέργειας ανθρώπους, καθώς είσαι πολύ τυχερός που κατάφερες να έχεις τέτοια σκουντήματα για να μάθεις να ακούς την καρδιά σου. Και ποιος θα βοηθήσει αυτούς όταν ανεβαίνεις στην καρέκλα; 

Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να αλλάξεις την οπτική σου απέναντι στους άλλους. 

Επί του πρακτέου, άμεση βοήθεια δεν μπορείς να προσφέρεις σε έναν πολιτικό ή έναν δύσκολο άνθρωπο που απλά δε θέλει να ακούσει ή να βοηθηθεί. Εκεί, όμως, που πας να κρίνεις κάποιον ως «χαμηλή» ή «υψηλή» ενέργεια, μπορείς να βλέπεις ένα κομμάτι του εαυτού σου που το εκφράζει κάποιος άλλος. 

Έχεις την ευθύνη ολάκερης της Γης, νιώσε πως είσαι η κάθε νόηση και η κάθε καρδιά που χτυπάει στο στήθος των ανθρώπων. Η ανιδιοτελής αγάπη λαμβάνει χώρα μέσα σου όταν θεωρείς την ύπαρξη της λάσπης και δική σου έκφραση. 

Να νιώθεις συμπόνια αντί να απομακρύνεσαι. Να αφήσεις την αλήθειά σου να λάμψει σιωπηλά και γαλήνια, καθώς φοράς τις γαλότσες σου. 

Δεν χρειάζεται να κάνεις παρέα όλο τον κόσμο και είναι φυσικό να επιλέγεις πολύ προσεκτικά τους ανθρώπους με τους οποίους συνδιαλέγεσαι. Όμως, το να νιώθεις συμπόνια από το χαλάκι σου και όχι από την καρέκλα, είναι η ενέργεια που αν απλωθεί στην ανθρωπότητα, οι καρδιές θα ενεργοποιηθούν ακόμη περισσότερο. 

Να πρεσβεύεις την ενότητα με το να μην διαχωρίζεις… και δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα περισσότερο. Βοήθησε στην δημιουργία ενός εντυπώματος που θα απλωθεί στη Γη και σταδιακά, ακόμη και μια δύσκολη συμπεριφορά, θα προτιμήσει να σωπάσει παρά να εκδηλωθεί, μη θέλοντας να σκιάσει τον γαλάζιο ουρανό που τόσοι άνθρωποι, από το χαλάκι τους, δημιούργησαν …

απλά επιλέγοντας να βλέπουν όλους τους ανθρώπους ως τον ίδιο τους τον εαυτό και να δουλέψουν συνειδητά με αυτόν. Και όλα είναι μια χαρά στον κόσμο σου… 
Με αγάπη, Έλενα Έρα 




https://elenaera.com/gr 

Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 οι Ουρανοί είναι ανοιχτοί...!!!!

Σύμφωνα με τους πατέρες και τις γερόντισσες της Ορθοδοξίας, η δύναμη της προσευχής πολλαπλασιάζεται με την ησυχία της νύχτας και ο Ουρανός είναι ανοιχτός για να υποδεχθεί τα αιτήματά μας. Η Γερόντισσα Αντωνία προτείνει:

«Ρωτήστε τον Παντοδύναμο, μην τον ξεχνάτε μέρα και νύχτα .» Είναι καλύτερο να προσεύχεστε νωρίς το πρωί και τη νύχτα. Η πιο ήσυχη ώρα. Ξυπνήστε, σηκωθείτε πλυθείτε και μιλήστε με το Θεό, πείτε Του τα πάντα. 

Ο Κύριος αγαπάει να του μιλάμε. Και θα βρει τρόπους, θα σας σώσει και θα σας βοηθήσει. Αν ο Κύριος δίνει πόνο, δίνει υπομονή και ενίσχυση από το Άγιο Πνεύμα. 

Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις τρεις το πρωί ο ουρανός είναι ανοιχτός. Είναι πολύ πολύτιμη η προσευχή κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών. Μετά τα μεσάνυχτα, είναι καλό να βάλουμε τρεις μεγάλες μετάνοιες με προσευχή στον Σωτήρα, τη Θεοτόκο και τον Άγγελο τον Άγγελο φύλακα μας.. 

Η γερόντισσα Αντωνία ευλόγησε τα πνευματικά της παιδιά να διδάξουν στη μνήμη τούς τις προσευχές: «ΤΟ ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ «, «ΘΕΟΤΟΚΕ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΕ», «Το Σύμβολο της Πίστης», 50ος και 90ος Ψαλμό 

Με συμβούλεψε να διαβάζουμε τον κανόνα σύντομης προσευχής στον άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ και τη προσευχή: «Κύριε, διαφώτισε το μυαλό μου, ηρέμησε την καρδιά μου, βοήθησε με στη ζωή, γλίτωσε με από το κακό» 

Εάν τα παιδιά είναι άρρωστα, πρέπει να διαβάσετε τον 90ο Ψαλμό και τον «Πάτερ ημών » επτά φορές. Εάν είναι κάτι σοβαρό, πρέπει να το διαβάσετε δώδεκα φορές … Εάν δυστυχία συνέβη σε ένα άτομο, θα πρέπει να διαβάσετε τον Ψαλμό 90 … 

Όταν υπάρχουν ακάθαρτες σκέψεις, απελπισία, μελαγχολία – πολλές φορές διαβάστε την προσευχή «ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ». Ο Κύριος θα δώσει ειρήνη στην ψυχή για τις προσευχές στην Μητέρα του Θεού … 

«Απλά πρέπει πριν φάτε φαγητό να κάνετε τον σταυρός σας». Θα έρθουν οι καιροί, που όλα θα δηλητηριαστούν. Αλλά εάν πορεύεστε με πίστη, θα ζήσετε. Και ο άλλος που θα πιει ή θα φάει το ίδιο πράγμα, χωρίς να έχει πίστη – θα πεθάνει. 

«Κλείστε το στόμα σας καλύτερα, με τις επτά κλειδαριές, όπως λένε οι άγιοι πατέρες. 

Δημιουργήστε μια προσευχή του Ιησού, διότι φέρνει πολύ πόσο καλό στη ζωή». Η σιωπή είναι μια αγγελική προσευχή. Δεν μπορεί να συγκριθεί με την ανθρώπινη προσευχή μας. Μείνετε ήσυχοι και ακούστε περισσότερο, γιατί από αυτήν (αγγελική προσευχή) θα βοηθηθητε σε όλα! 

Η γλώσσα μου είναι εχθρός μου, έτσι είναι . Πόσο κακό και απογοήτευση φέρνει στη ζωή … 

Αν καταδικάσουμε τον γείτονα για κάποια αμαρτία, τότε ζει ακόμα σε μας η αμαρτία. . Εάν ένα άτομο μετανοήσει, τότε αυτή η αμαρτία δεν τον αφορά. Όταν η ψυχή είναι καθαρή, δεν θα καταδικαστεί ποτέ. Γιατί «Μην κρίνετε, ώστε να μην κριθείτε» (Ματθαίος 7: 1). » 

– Η Γερόντισσα ΑΝΤΩΝΙΑ συμβουλεύει καθημερινά να διαβάζουμε το 17 κάθισμα των ψαλμών είπε: «Στις δυσκολίες ο17 κάθισμα θα είναι ήδη άμυνα για σας». 

Ο γερόντισσα πίστευε ότι τα κεριά του Πάσχα δίνουν μια ιδιαίτερη χάρη, και συγκεκριμένα είπε: «Όταν επισκέπτεστε ένα άρρωστο άτομο, διαβάστε μια προσευχή για τους πόνους και ανάψτε κεράκι από το Πάσχα (κόκκινο)». 

Ο Λόγος του Θεού είναι τροφή για την ψυχή και το σώμα. Το καθήκον ενός χριστιανού είναι ότι δεν θα πάει να κοιμηθεί αν δεν διαβάσει ένα κεφάλαιο του Ευαγγελίου δύο κεφάλαια των Επιστολών, ξεκινώντας από τις Πράξεις των Αποστόλων και τελειώνοντας με την Αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, μερικούς Ψαλμούς από το ψαλτήρι.. 

Και έτσι θα διαβάσουμε σταδιακά ολόκληρη τη Καινή Διαθήκη και το ψαλτήρι, που είναι αυτό που χρειαζόμαστε. … Πρέπει να φτιάξουμε τρεις σελιδοδείκτες και να διαβάσουμε στη σειρά, και όταν διαβάσουμε όλα πάλι από την αρχή σε όλη την διάρκεια τη ζωής μας. 

– Πολλοί από εκείνους που ήρθαν στη μητέρα του συμβούλευαν: «Ότι σε κάθε σπίτι να υπάρχουν εικόνες της Μητέρας του Θεού»! Στο σπίτι πρέπει να υπάρχει μια άγια γωνία: για ιερές εικόνες, αγιασμό, αντίδωρο, καντήλι ευχέλαιο. Μπορεί να υπάρχει ναός χωρίς βωμό ή σπίτι χωρίς στέγη; 

– Έτσι, η οικογένεια δεν πρέπει να ζει χωρίς μια άγια γωνία. Κατά τη διάρκεια της προσευχής ή στις αργίες, το κανδήλι πρέπει να καίει και είναι καλό να ανάβουμε ένα κερί. Στο σπίτι, όπου αυτό συμβαίνει η χάρη του Θεού πέφτει στο σπίτι αυτό. «. 

– «Να είστε πίστη, δώστε όλες τις αμαρτίες σας στον Θεό. Όλες οι ασθένειες, όλες οι θλίψεις, όλες οι φροντίδες να τις αναθέτετε στον Θεό. Και να είναι εύκολο, να ελευθερώσετε τον εαυτό σας. 

Ο Θεός ξέρει για σένα. Κάθε πρόσωπο έρχεται στη ζωή να εκτελέσει ένα ρόλο: θα το εκτελέσει – και θα πάει στη ζωή αιώνια Δεν είμαστε εδώ για πάντα, είμαστε εδώ για μια επίσκεψη. Και θα πάμε σπίτι εγκαίρως, όλοι θα πάμε σπίτι. 

Ο Κύριος στη γη δεν θα αφήσει κανένα, θα πάρει τον καθένα μας . Η ψυχή δεν πεθαίνει. Το σώμα είναι κοστούμι, είναι ναός της ψυχής. » 

ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΚΑVESHNIKOVA (1904-1996) 




Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων...!!!!

«Δεν έχει σημασία πώς γεννιέται κάποιος, αλλά τί γίνεται μεγαλώνοντας». Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσεις την αυτό-αμφισβήτηση και να νικήσεις τον φόβο της αβεβαιότητας; 

Όταν χρησιμοποίησα τον Κανόνα για πρώτη φορά, ξαφ­νιάστηκα, όπως ξαφνιάζεσαι όταν έχει αποτέλεσμα κάτι ανόητο. Αντίστροφη μέτρηση; 5­4­3­2­1… σοβαρά; Δεν ήξερα γιατί έπιασε. Απλώς ήξερα ότι συνέβη. 

Τι να περιμένετε όταν χρησιμοποιήσετε τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων 

Πάσχιζα μήνες ολόκλη­ρους να σηκωθώ έγκαιρα το πρωί και ξαφνικά ο Κανόνας των 5 Δευτερολέπτων έκανε τόσο εύκολη την αλλαγή της συμπερι­φοράς μου. Αργότερα θα μάθαινα ότι όταν μετράς αντίστροφα, αλλάζεις νοητά τις ταχύτητες στο μυαλό σου. Διακόπτετε τις συνηθισμέ­νες σκέψεις σας και κάνετε αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «παίρνω τον έλεγχο». 

Η αντίστροφη μέτρηση σας αποσπά την προσοχή από τις δικαιολογίες και το μυαλό σας επικεντρώνε­ται σε μια νέα κατεύθυνση. Όταν δράτε αντί να σταματήσετε για να σκεφτείτε, η φυσιολογία σας αλλάζει και το μυαλό σας ακολουθεί. 

Κάνοντας έρευνα για αυτό το βιβλίο, ανακάλυψα ότι ο Κανόνας είναι (στη γλώσσα της έρευνας) ένα «εναρκτήριο τελετουργικό» που ενεργοποιεί τον προμετωπιαίο λοβό και μας βοηθά να αλλάξουμε συμπεριφορά. 

Ο προμετωπιαίος λοβός είναι το μέρος του εγκεφάλου που χρησιμοποιούμε όταν επικεντρωνόμαστε σε κάτι, όταν αλλάζουμε ή κάνουμε κάτι σκόπιμα. 

Ήξερα τι ήταν ο προμετωπιαίος λοβός, αλλά σύντομα θα μάθαινα, μέσω της έρευνάς μου, για τα βασικά γάγγλια, τις συνήθειες, την ενέργεια, την ευέλικτη συμπεριφορά, τις γνωσιακές προκαταλήψεις, τη νευρική πλαστικότητα, την αρχή της προόδου και το κέντρο ελέγχου. Σίγουρα δεν είχα συνειδητοποιήσει πως είχα ανακαλύψει μια μοναδική τεχνική που τις είχε επηρεάσει όλες. 

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων άλλαξε τη ζωή μου 
Χρησιμοποίησα τον Κανόνα το επόμενο πρωί και δούλεψε πάλι. Και έπειτα συνέβη κάτι περίεργο: άρχισα να βλέπω στιγμές των πέντε δευτερολέπτων σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Αν στα­ματούσα να σκεφτώ ό,τι ήξερα πως έπρεπε να κάνω, όλα είχαν τελειώσει. Οι δικαιολογίες πλημμύριζαν το μυαλό μου σε λιγό­τερο από πέντε δευτερόλεπτα και αμέσως με σταματούσε. 

Όσο χρησιμοποιείτε τον Κανόνα, θα το δείτε κι εσείς - υπάρ­χει ένα παράθυρο πέντε δευτερολέπτων ανάμεσα στο αρχικό σας ένστικτο να δράσετε και στο μυαλό σας που σας σταματάει. Βλέποντας αυτό το παράθυρο των πέντε δευτερολέπτων, άλλα­ξαν όλα στη ζωή μου. Το πρόβλημα ήταν σαφές. Το πρόβλημα ήμουν εγώ. 

Εγώ συγκρατούσα τον εαυτό μου, πέντε δευτερό­λεπτα τη φορά. Έτσι υποσχέθηκα κάτι απλό στον εαυτό μου: Αν ήξερα ότι έπρεπε να κάνω κάτι που θα με βοηθούσε να γίνω καλύτερη, τότε θα χρησιμοποιούσα τον Κανόνα για να αναγκάσω τον εαυτό μου να το κάνει, ανεξάρτητα από το πώς ένιωθα. 

Άρχισα να χρησιμοποιώ τον Κανόνα για να αναγκάσω τον εαυτό μου όχι μόνο να σηκωθεί νωρίς, αλλά και να πάει στο γυμναστήριο, να ψάξει για δουλειά, να πίνει λιγότερο και να γίνει καλύτερη σύζυγος και μητέρα. 

· Αν άρχιζα να νιώθω πολύ κουρασμένη για να γυμναστώ, τότε 5-4-3-2-1 και πίεζα τον εαυτό μου να βγει για τρέξιμο. 

· Αν άρχιζα να βάζω ένα ποτό που δεν θα έπρεπε να πιω, τότε 5-4-3-2-1, άφηνα το μπουκάλι με το μπέρμπον και απομακρυνόμουν. 

· Αν ένιωθα ότι ήμουν πολύ σκληρή με τον Κρις, τότε 5-4-3-2-1 και διόρθωνα το ύφος μου, προσπαθώντας να είμαι πιο ευγενική. 

· Αν έπιανα τον εαυτό μου να χασομερά, τότε 5-4-3-2-1 και άρχιζα αμέσως να ασχολούμαι με το βιογραφικό μου. 

Αυτό που ανακάλυψα είναι σημαντικό: το να πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει κάποια απλά πράγματα προκαλεί μια αλυ­σιδωτή αντίδραση στην αυτοπεποίθηση και στην παραγωγι­κότητά σου. 

Πιέζοντας τον εαυτό σου να κάνει μερικά απλά βήματα για να προχωρήσεις μπροστά στη ζωή σου, δημιουρ­γείς εμπειρίες κι ένα αίσθημα ελευθερίας και δύναμης που είναι δύσκολο να περιγράψω με ακρίβεια. 

Η Ρέιτσελ ανακάλυψε πως το «απλό βήμα» του έγκαιρου πρωινού ξυπνήματος προκάλεσε μια «αλυσίδα γεγονότων», που την έκανε να χάσει δεκαπέντε κιλά, να αγοράσει το πρώτο της σπίτι και να ανανεώσει τον γάμο της. Η Ρέιτσελ χρησιμοποίησε το ρήμα «ανανεώνω», και αυτό ακριβώς κάνει ο Κανόνας. 

Η Ρεμπέκα είχε την ίδια εμπειρία. Χρησιμοποιώντας τον Κανόνα του 5­4­3­2­1 και αναγκάζο­ντας τον εαυτό της να κάνει μερικά μικρά βήματα μπροστά, βγήκε από μια νοητή φυλακή. Χωρίς να είναι πια παγιδευμένη από την παράλυση της ανάλυσης, η Ρεμπέκα νιώθει «Ελεύθερη για πρώτη φορά μέσα σε 47 χρόνια!». 

Υπάρχει μια σημαντική έννοια στην ψυχολογία, την οποία εξέφρασε ο Τζούλιαν Ρότερτο 1954. Ονομάζεται «κέντρο ελέγ­χου». Όσο πιο πολύ πιστεύετε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας, των πράξεών σας και του μέλλοντός σας, τόσο πιο ευτυχι­σμένοι και επιτυχημένοι θα είστε. Υπάρχει κάτι που είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τα συναισθήματα του ελέγχου που νιώθετε για τη ζωή σας: θα είστε προδιατεθειμένοι να δράσετε. 

Ξεχάστε τα κίνητρα. Είναι μύθος. Δεν ξέρω πότε δεχτήκαμε την ιδέα ότι για να αλλάξεις κάτι πρέπει να «νιώσεις» πρόθυμος ή να «νιώσεις» ότι έχεις κάποιο κίνητρο για να δράσεις. Αυτά είναι ανοησίες. 

Τη στιγμή που έρχεται η ώρα να παρακινήσετε τον εαυτό σας δεν θα βλέπετε κανένα κίνητρο. Στην πραγμα­τικότητα, δεν θα έχετε όρεξη να κάνετε τίποτε απολύτως. Αν θέλετε να βελτιώσετε τη ζωή σας, πρέπει να σηκωθείτε και να σπρώξετε τον ίδιο σας τον εαυτό. Στον δικό μου κόσμο, αυτή είναι η δύναμη της ώθησης. 

Η μεταμορφωτική δύναμη του κανόνα των 5 δευτερολέπτων 
Ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο σημαντι­κός ο Κανόνας των 5 Δευτερολέπτων είναι γιατί σας μεταμορ­φώνει σε έναν άνθρωπο που είναι προδιατεθειμένος να δρα. Αν σκέφτεστε υπερβολικά κάθε κίνησή σας, θα ανακαλύψετε την ενέργεια και τη σιγουριά να πάψετε να σκέφτεστε και τελικά θα δράτε. 

Χρησιμοποιώντας τον Κανόνα, ενισχύετε την πεποί­θηση ότι έχετε όντως την ικανότητα να ελέγχετε τη μοίρα σας –γιατί το αποδεικνύετε στον εαυτό σας με μια ώθηση τη φορά. 

Η Τζένι επιτέλους πήρε τον έλεγχο της υγείας της. Συνειδη­τοποίησε πως όταν έτρωγε «ραβιόλια κονσέρβα, πατατάκια κι ένα αναψυκτικό…και μετά παραπονιόταν που ήταν υπέρβαρη», σαμποτάριζε τις ίδιες της τις προσπάθειες να χάσει βάρος. Εμμένοντας στον κανόνα «5­4­3­2­1 ΥΓΙΗΣ», η Τζένι κατά­φερε να «δώσει στον εαυτό της το σπρώξιμο» που χρειαζόταν. 

Όταν η Ντόνα έμαθε πρώτη φορά για τον Κανόνα στο Συνέ­δριο του Ινστιτούτου Aveda, σκέφτηκε: Ναι, ναι, θα τον χρησιμοποιήσω, αλλά σιγά μη μου αλλάξει τη ζωή…Έτσι ένιωθα κι εγώ για τον Κανόνα – ότι είχα απλώς χρησιμοποιήσει ένα κόλπο για να νικήσω το κουμπί της αναβολής στο ξυπνητήρι. Μεγάλο λάθος! Το ίδιο λάθος έκανε και η Ντόνα. Άλλαξε τα πάντα στη ζωή και στη δουλειά της. 

Όπως ανακάλυψε η Ντόνα: 
«Μόνο εμείς κρατάμε πίσω τον εαυτό μας. Εντυπωσιάστηκα όταν είδα ότι κρατούσα τον εαυτό μου όμηρο λόγω φόβου, αλλά και πού έχω φτάσει σήμερα. Και το σημαντικότερο, πού βλέπω τον εαυτό μου σε μερικά χρόνια». 

Ενώ ήμουν ακόμα φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Aveda του Ταλαχάσι, θυσίασα πολλά πράγματα για να πάρω ένα εισιτήριο και να ταξιδέψω στο «Serious Business» στη Νέα Ορλεάνη. Αυτές οι επιλογές και η αποφασιστικότητα άλλαξαν ριζικά τη ζωή μου. 

Στο «Serious Business» άκουσα σπουδαίους ομιλητές που με ενέπνευσαν αμέσως σε εκείνο το μεταβατικό στάδιο της καριέρας μου. Η Μελ μίλησε για τον Κανόνα των 5 Δευτερολέπτων και τότε σκέφτηκα: Ναι, ναι, θα τον χρησιμοποιήσω, αλλά σιγά μη μου αλλάξει τη ζωή… 

Άρχισα σιγά-σιγά να τον χρησιμοποιώ σε μικρά, καθημερινά πράγματα. «Θέλω να μείνω στο κρεβάτι… εντάξει, 5-4-3-2-1» και σηκωνόμουν αμέσως για να ξεκινήσω τη μέρα μου. Έπειτα έγινε υποσυνείδητα συνήθεια. Μου έδωσε μια αυτοπεποίθηση που δεν ήξερα ότι διαθέτω. 

Το αφεντικό μου/ο μέντοράς μου μου ζήτησε να γίνω κι εγώ μέντορας. Ήμουν η νεότερη και όμως μου δόθηκε η ευκαιρία να προωθήσω τα νέα προϊόντα στα μέλη της ομάδας μας. 5-4-3-2-1. Πάμε! Προώθηση με αυτοπεποίθηση. Θέλω να γίνω εκπαιδεύτρια του Aveda και αντί να περιμένω να κάνω μαθήματα, έκανα την ευκαιρία αυτή πραγματικότητα. 

Ζήτησα από το αφεντικό μου/μέντορά μου να συναντηθούμε για να συζητήσουμε αυτή την πιθανότητα και τώρα είμαι έτοιμη να ξεκινήσω τα μαθήματα και να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. 5-4-3-2-1. Πάμε! Μη φοβάστε να ζητήσετε από το σύμπαν αυτό που θέλετε στη ζωή. 

Στο Συνέδριο του Aveda «Τολμήστε να Ονειρευτείτε», ενώ καθόμουν στο κοινό, νόμιζα ότι κάλυπτα τα μάτια μου από τους προβολείς, ενώ οι ομιλητές στη σκηνή νόμιζαν ότι προσφέρθηκα να μιλήσω μπροστά σε όλους. Όταν μου έφεραν το μικρόφωνο, πανικοβλήθηκα για μια στιγμή. 5-4-3-2-1. Πάμε! Να είστε γενναίοι. Μη λέτε όχι σε ευκαιρίες, ακόμα κι αν πέσετε πάνω τους τυχαία. 

Ο κανόνας θα σας στοιχειώσει 
Καθώς χρησιμοποιείτε όλο και περισσότερο τον Κανόνα, θα αρχίσετε να νιώθετε κουράγιο, αυτοπεποίθηση, περηφάνια και το αίσθημα του ελέγχου. Ο Κανόνας έχει αυτά τααποτελέ­ σματα. Συχνά λέω στους ανθρώπους «ο Κανόνας θα σας στοι­χειώσει» και το εννοώ. Και αυτό γιατί θα συνειδητοποιήσετε ότι για πολύ καιρό υπνοβατούσατε. Κάτι τόσο απλό, εύκολο και αποτελεσματικό είναι επίσης μεταδοτικό. 

Ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μίλησα για τον Κανόνα ήταν ο άντρας μου. Ο Κρις είχε σίγουρα προσέξει τις αλλαγές, ειδικά το γεγονός ότι η κακή συμπεριφορά μου είχε αρχίσει να εξαφανίζεται και ότι είχα αρχίσει να αναλαμβάνω δράση. 

Δεν μου πήρε πολύ χρόνο να τον πείσω ότι ήταν μια νοοτροπία­ κλειδί που δεν είχε ακόμα στη ζωή του. Υιοθέτησε τον Κανόνα και τον χρησιμοποίησε για να κάνει σπουδαίες αλλαγές. Σταμάτησε να πίνει, άρχισε να διαλογίζε­ται καθημερινά και να γυμνάζεται κάθε πρωί. 

Ο Κανόνας δεν κάνει όλα αυτά τα πράγματα εύκολα, απλώς τα κάνει να συμ­βούν. Γι’ αυτό και τον χαρακτηρίζω εργαλείο. 

Αντί να αποφεύγω τα τηλεφωνήματα των πιστωτών και τις επιστολές της τράπεζας για τη χρεοκοπία, 5­4­3­2­1 και ξεκι­νούσα. Χρησιμοποιούσα το 5­4­3­2­1 για να πιέσω τον εαυτό μου να επικοινωνήσει με τους παλιούς πελάτες από την εποχή του coaching για να αποκτήσω ξανά κύκλο. 

Χρησιμοποίησα το 543­2­1 για να πάω σε συνεντεύξεις για παρουσίαση ραδιο­φωνικών εκπομπών, παρά το συμβόλαιο με το FOX. Μαζί αρχί­σαμε να χρησιμοποιούμε το 543­2­1 για να πιέσουμε τους εαυτούς μας να συναντηθούμε με λογιστές και οικονομικούς συμβούλους ώστε να ρυθμίσουμε το χρέος μας και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που είχαμε δημιουργήσει, ώστε να τα λύσουμε πειθαρχημένα. 

Ο Κρις χρησιμοποίησε τον Κανόνα στη δουλειά του για να ξεπεράσει τον φόβο, την ενοχή και την αβεβαιότητα. Εκείνος και ο συνεργάτης του συναντήθηκαν με δεκάδες συμβούλους, δούλεψαν μέρα και νύχτα, μέχρι που έκλεισαν την επιχείρηση χονδρικής και κατάφεραν να ξεπληρώσουν όσο περισσότερους επενδυτές και πιστωτές μπόρεσαν. Αυτό που έκαναν ο Κρις και οΤζόναθαν είναι αξιοθαύμαστο. 

* Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο Ο κανόνας 5 δευτερολέπτων που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα (2019) 

Αποκτήστε, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr, το συναρπαστικό βιβλίο του Mel Robbins: Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων




Συγγραφή Άρθρου Χρύσα Πράντζαλου 
Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr 
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Οδηγός Mindfulness για αρχάριους - Ενσυνειδητότητα...!!!!

Μα τι είναι αυτό το mindfulness / ενσυνειδητότητα τέλος πάντων; Κάποια βουδιστική τεχνική; Ή μήπως άλλη μια new age μόδα που σε λίγα χρόνια θα έχουμε όλοι πια ξεχάσει; 

Δείτε το σχετικό βιβλίο Άγχος, Mindfulness, Ενσυνειδητότητα στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας. 
Μια απλή άσκηση ενσυνειδητότητας 

Πριν όμως το αναλύσουμε, ελάτε να κάνουμε παρέα μια απλή άσκηση: 

- Μείνετε για λίγο ακίνητοι (κατά προτίμηση καθιστοί) και επικεντρωθείτε στην αίσθηση της αναπνοής: εστιάστε την προσοχή σας είτε χαμηλά κάτω στην κοιλιά, καθώς σηκώνεται και πέφτει απαλά με κάθε εισπνοή και κάθε εκπνοή, είτε στην μύτη και την αίσθηση του αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από τα ρουθούνια... 

Πολύ σύντομα, θα διαπιστώσετε ότι η προσοχή σας αρχίζει να περιπλανιέται αλλού.... 

Παρατηρείστε τις σκέψεις σας χωρίς κριτική: «Να έχω το νου μου μην μου καεί το φαγητό.» «Πρέπει να θυμηθώ να λουστώ.» «Τι ωραία που ήταν σε εκείνη την παραλία το ηλιοβασίλεμα» ...και στην συνέχεια, επιστρέψτε ήπια την προσοχή σας στην αίσθηση της αναπνοής. 

Διακρίνετε τις αισθήσεις : «Με τρώει η μύτη μου.» «Πιάστηκε το πόδι μου» «Αχ πώς μυρίζει το παστίτσιο!» ...και στην συνέχεια, επιστρέψτε ήπια την προσοχή σας στην αίσθηση της αναπνοής. 

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας: «Βαρέθηκα» «Ανυπομονώ» «Εκνευρίζομαι» ...και στην συνέχεια, ήπια επιστρέψτε πάλι την προσοχή στην αίσθηση της αναπνοής. 

...συνεχίστε την παραπάνω άσκηση για 5’. 

Συγχαρητήρια! Μόλις κάνατε την πρώτη σας mini άσκηση mindfulness: αποκτήσατε για λίγο, επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των σωματικών σας αισθήσεων. Ο Jon Kabat Zinn, ορίζει την ενσυνειδητότητα ως την «με πρόθεση παρατήρηση της εμπειρίας μας στο παρόν, χωρίς κριτική.» 

Πώς σας φάνηκε αυτή η παύση; Πόσο διαφορετική ήταν η αίσθηση του να είσαστε συνειδητοί στο «εδώ και τώρα»; Έρευνες υποστηρίζουν πως το 47% του ξυπνητού μας χρόνου είμαστε στον αυτόματο πιλότο, στην αντίθετη δηλαδή κατάσταση από ό,τι βιώσατε με την προηγούμενη άσκηση, σε α-συνειδητότητα. 

ΤΙ χρειάζεται ώστε να φέρουμε ενσυνειδητότητα στην εμπειρία μας 

Πρόθεση 
Η ενσυνειδητότητα προϋποθέτει την με πρόθεση εστίαση της προσοχής μας. Αντίθετα, όταν απλώς διεκπεραιώνουμε λειτουργίες ή ακολουθούμε συμπεριφορές από συνήθεια, δεν είμαστε συνειδητοί. 

Πόσες φορές δεν έχουμε οδηγήσει διαδρομές κι έχουμε φτάσει στον προορισμό μας χωρίς καν να αντιληφθούμε από που πήγαμε και πώς πέρασε ο χρόνος; 

Ένας λόγος είναι ότι ο εγκέφαλός μας κάνει «οικονομία δυνάμεων» με το να μην είναι η προσοχή μας απόλυτα εστιασμένη κάθε στιγμή. Από την άλλη όμως, γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνο είναι το να μην έχουμε συνειδητά την προσοχή μας στην οδήγηση. 

Αντίστοιχα, πόση ομορφιά πολλές φορές «χάνουμε» με το να μην εστιαστούμε με πρόθεση στους ήχους, στις αισθήσεις, στα συναισθήματα, σε όλο το εύρος της εμπειρίας μας; 

Επιστροφή στο Παρόν 
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του δυτικού πολιτισμού είναι η στοχοπροσήλωση. Αδιαμφισβήτητα, η επίτευξη στόχων είναι κινητήριος δύναμη για την εξέλιξη κάθε ανθρώπου. Δυστυχώς όμως, η απόλυτη προσήλωση σε (συνεχώς επαναπροσδιοριζόμενους) στόχους, δεν μας αφήνει να απολαύσουμε το παρόν, την διαδρομή της επίτευξης του όποιου στόχου, κι έτσι η ζωή μας μετατρέπεται σε μια αέναη κίνηση. 

Από την άλλη, ξοδεύουμε πολύ χρόνο και ενέργεια με το να (υπερ)αναλύουμε τα γεγονότα και τις συμπεριφορές του παρελθόντος, μια πρακτική που αν γίνει με μέτρο, βοηθά στην διαδικασία της μάθησης. 

Το «αναμάσημα», όμως, των προβλημάτων που βιώσαμε στο παρελθόν ή των δυσκολιών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, δεν μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε, να απολαύσουμε και ενδεχομένως να μοιραστούμε με άλλους, τις όμορφες στιγμές μας στο παρόν. 

Το να είμαστε συνειδητά παρόντες, σημαίνει ότι μερικές φορές είναι πιο «σοφό» να αφήσουμε για λίγο τον έλεγχο των καταστάσεων και των ανθρώπων στην άκρη. 

Ενσυνειδητότητα σημαίνει επίσης να έχουμε την ταπεινότητα αλλά και την διαύγεια να γνωρίζουμε πότε πρέπει να εμπιστευθούμε και να αφεθούμε στην ροή της ζωής. Ένα από τα δώρα που μας φέρνει, είναι η ελευθερία από το βάρος της πίεσης να έχουμε πάντα απάντηση για το τι πρέπει να κάνουμε και να πασχίζουμε να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες μας ή να θυμώνουμε που τα πράγματα δεν είναι όπως θα τα θέλαμε. 

Χωρίς Κριτική 
Όταν έχουμε ενσυνειδητότητα, παρατηρούμε την τρέχουσα εμπειρία μας χωρίς να την αξιολογούμε. Η άνευ όρων αποδοχή για την οποία μίλησε ο Carl Rogers, σημαίνει ακριβώς αυτό: να καλλιεργούμε μια θετική εσωτερική στάση, ακόμη και απέναντι σε καταστάσεις, πρόσωπα ή συμπεριφορές με τα οποία δεν συμφωνούμε. 

Παίρνουμε λοιπόν κάποια «απόσταση» από την εμπειρία μας και υιοθετούμε, όσο μπορούμε, μια στάση φιλικής περιέργειας και ένα νου αρχαρίου: γινόμαστε αρχικά παρατηρητές της εμπειρίας μας (σκέψεις, συναισθήματα, σωματικές αισθήσεις) χωρίς να προστρέχουμε άμεσα στην όποια αντίδραση - να την αλλάξουμε, αποφύγουμε ή «γαντζωθούμε» σε αυτή. Αυτό βέβαια δεν ισχύει απόλυτα, ειδικά σε περιπτώσεις άμεσου φυσικού κινδύνου! 

ΤΙ ΔΕΝ είναι η Ενσυνειδητότητα 
Ενσυνειδητότητα ΔΕΝ είναι απόδραση από τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της ζωής 

Σκοπός της ενσυνειδητότητας είναι να μπορούμε να «μένουμε» και να παρατηρούμε το τι συμβαίνει στο παρόν και την άμεση εμπειρία μας, συμπεριλαμβανομένων και των δύσκολων καταστάσεων και δυσάρεστων συναισθημάτων. 

Με όρους προσωποκεντρικής προσέγγισης, ασκούμαστε ώστε να «συμβολοποιούμε» καλύτερα την εμπειρία μας, το να είμαστε δηλαδή σε επαφή με όλη την γκάμα των συναισθημάτων μας, ευχάριστων και δυσάρεστων που αναδύονται και εναλλάσσονται με κάθε εμπειρία. 

Η ενσυνειδητότητα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διευρύνουμε την συνειδητότητά μας και να αυξήσουμε την αυτογνωσία μας βελτιώνοντας την ψυχική, και όχι μόνο υγεία μας. 

Η Ενσυνειδητότητα ΔΕΝ είναι Διαλογισμός 
Ο διαλογισμός είναι η πιο κοινή πρακτική για την ανάπτυξη και καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας, αλλά δεν είναι συνώνυμό της. Η ενσυνειδητότητα είναι μια ολιστική προσέγγιση και αλληλεπίδραση με την ροή της ζωής και κατά μια έννοια, “ένας τρόπος να υπάρχουμε” (a way of being). 

Ο διαλογισμός είναι ένα είδος ψυχοεκπαίδευσης που βοηθά στο να δυναμώσουμε τον «μυ» της ενσυνειδητότητας ώστε να έχουμε περισσότερη ψυχική ισορροπία για να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικότερα τις δυσκολίες και να απολαμβάνουμε περισσότερο τις ευχάριστες στιγμές της ζωής μας. 

ΠΩΣ θα ασκηθώ στην ενσυνειδητότητα 
Υπάρχουν δυο τρόποι εξάσκησης για την ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας: η «τυπική» πρακτική του διαλογισμού και η «άτυπη» πρακτική ενσωμάτωσής της στην καθημερινότητα μας. Ο συνδυασμός και των δύο προσεγγίσεων έχει το καλύτερο αποτέλεσμα! 

Η «τυπική» πρακτική ασκείται για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα (5’-40’) και αρχικά συνήθως με την καθοδήγηση δασκάλου. Υπάρχουν διάφορες θέσεις πρακτικής (καθιστή, ξαπλωτή ή όρθια) και ποικιλία τεχνικών: συνειδητότητα της αναπνοής (breathing meditation), σάρωση σώματος (body scan) ή ανοιχτή συνειδητότητα (open awareness meditation). 

Αντίθετα, την «άτυπη» πρακτική μπορούμε να την εξασκήσουμε στην καθημερινότητά μας χωρίς περιορισμούς σε πλαίσιο ή σε χρόνο. 

Κάθε φορά που είμαστε συνειδητά παρόντες στο εδώ και τώρα, με πρόθεση και χωρίς κριτική, ασκούμε την ενσυνειδητότητα κάνοντας τις απλές καθημερινές μας δραστηριότητες είτε πρόκειται για την ετοιμασία του φαγητού, είτε για το σιδέρωμα ή την οδήγηση. 

Κι αν οι σκέψεις έρχονται και φεύγουν καθ’ όλη την διάρκεια των δραστηριοτήτων μας; Εμείς απλώς τις παρατηρούμε και με ηπιότητα και επιείκεια επαναφέρουμε την προσοχή μας ξανά, και ξανά...και ξανά, στο εδώ και τώρα! 

ΓΙΑΤΙ να ασκηθώ στην Ενσυνειδητότητα; Ποιο το Όφελος; 
Επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν πως με την ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας το εύπλαστο αυτό όργανο που ονομάζεται εγκέφαλος μπορεί να αλλάξει δομή (νευροπλαστικότητα) και επομένως γνωσιακές λειτουργίες. 

Πιο συγκεκριμένα συρρικνώνεται η αμυγδαλή, το κέντρο εκείνο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την κατάσταση συναγερμού που πυροδοτεί το άγχος και προκαλεί την αντίδραση «μάχη/φυγή/πάγωμα.» 

Με αυτό τον τρόπο, δίνεται χώρος ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα ο εγκεφαλικός φλοιός που μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνος για την λογική σκέψη και ο ιππόκαμπος που είναι υπεύθυνος για την μνήμη και την μάθηση. 

Με λίγα λόγια, έχοντας ενσυνειδητότητα μειώνονται οι πιθανότητες να αντιδράσουμε σα να απειλούμαστε φυσικά και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και την κοινή λογική ακόμη και σε στρεσογόνες καταστάσεις. 

Η εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα μπορεί να συντελέσει στην βελτίωση της μνήμης και στην αύξηση της συγκέντρωσης και της προσοχής. Τα οφέλη αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για τους μαθητές αλλά και για όλους όσους έχουν επιλέξει μια εργασία που απαιτεί υψηλή διανοητική δραστηριότητα και δημιουργικότητα. 

Η ενσυνειδητότητα μπορεί ακόμη να συμβάλει στην ρύθμιση εθιστικών συμπεριφορών όπως τον αλκοολισμό και την υπερφαγία, όπως και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της αϋπνίας. 

Ακόμη όμως και σε οργανικό επίπεδο, η ενσυνειδητότητα μπορεί να συντελέσει στην μείωση του σωματικού πόνου είτε ως πρακτική σε προεγχειρητικό στάδιο, είτε για ασθενείς με χρόνια νοσήματα. 

Το δώρο της παρουσίας 
Ακούγεται πολύ χρήσιμο και απλό αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο το να αλλάξουμε στάση ζωής και να είμαστε πιο συνειδητοί και αφυπνισμένοι στο παρόν. 

Απαιτείται συστηματική πρακτική ώστε να αποδυναμώσουμε αυτοματοποιημένες σκέψεις, συμπεριφορές και πεποιθήσεις που πιθανόν να μας είχαν βοηθήσει στο παρελθόν αλλά πλέον είναι εμπόδια για την γαλήνη και ανάπτυξη μας. Χρειάζεται πρακτική αλλά και υπομονή η ενσωμάτωση της ενσυνειδητότητας. 

Η ενσυνειδητότητα πρακτικά διευρύνει το μεσοδιάστημα μεταξύ ενός ερεθίσματος που προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον ή από εσωτερικές μας διεργασίες και της δράσης που θα επιλέξουμε να ακολουθήσουμε. 

Όσο περισσότερο διευρύνεται ο «χώρος» αυτός, τόσο περισσότερες είναι οι επιλογές μας και οι πιθανότητες να ανταποκριθούμε (respond) με επιδεξιότητα και όχι να αντιδράσουμε (react) αυτόματα, όντας περισσότερο συνειδητοί και όχι «έρμαια» προηγούμενων εμπειριών, τραυμάτων ή της συνήθειας. 

Με την ενσυνειδητότητα προσεγγίζουμε την εμπειρία μας με ζεστασιά, καλοσύνη και φιλική περιέργεια, στάση που σιγά σιγά μπορεί να επεκταθεί και απέναντι στην εμπειρία των άλλων και να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και σχετιζόμαστε. 

Η ενσυνειδητότητα είναι η βάση και η αφετηρία για να μάθουμε πώς να είμαστε αυθεντικοί στις σχέσεις μας και να καλλιεργήσουμε την αποδοχή και την συμπόνια, ξεκινώντας πρώτα από τον εαυτό μας. Είναι ένα δώρο προς εμάς και όσους και όσα έχουν αξία στην ζωή μας και τελικά, στον κόσμο γύρω μας. 



Βιβλιογραφικές αναφορές: 
Davidson, R. J., Goleman, D. J., & Schwartz, G. E. (1976). Attentional and affective concomitants of meditation: a cross-sectional study. Journal of Abnormal Psychology, 85(2), 235. 

Harris, D. (2014). 10% happier: How i tamed the voice in my head, reduced stress without losing my edge, and found self-help that actually works-a true story. Hachette UK. 

Ikemoto, T., Miki, K., Matsubara, T., & Wakao, N. (2018). Psychological Treatment Strategy for Chronic Low Back Pain. Spine Surgery and Related Research. 

Kabat-Zinn, J., & Hanh, T. N. (2009). Full catastrophe living: Using the wisdom of your body and mind to face stress, pain, and illness. Delta. 

Kohls, N., Esch, T., Gerber, L., Adrian, L., & Wittmann, M. (2019). Mindfulness Meditation and Fantasy Relaxation in a Group Setting Leads to a Diminished Sense of Self and an Increased Present Orientation. Behavioral Sciences, 9(8), 87. 

Roemer, L., & Orsillo, S. M. (2010). Mindfulness-and acceptance-based behavioral therapies in practice. Guilford Press. 

Rogers, C. R. (1959). Client-centered therapy: Its current practice, implications, and theory. Boston: Houghton Mifflin. 

Teasdale, J. D., Segal, Z. V., Williams, J. M. G., Ridgeway, V. A., Soulsby, J. M., & Lau, M. A. (2000). Prevention of relapse/recurrence in major depression by mindfulness-based cognitive therapy. Journal of consulting and clinical psychology, 68(4), 615. 

Trautwein, F. M., Kanske, P., Böckler, A., & Singer, T. (2020). Differential benefits of mental training types for attention, compassion, and theory of mind. Cognition, 194, 104039. 

Weston, E., Raker, C., Huang, D., & Mathews, C. A. (2017). The association between mindfulness and post-operative pain in gynecologic oncology patients undergoing minimally invasive hysterectomy. 

Wimmer, L., von Stockhausen, L., & Bellingrath, S. (2019). Improving emotion regulation and mood in teacher trainees: Effectiveness of two mindfulness trainings. Brain and behavior, e01390. 



Η συγγραφή του άρθρου ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τον κ. Βασίλη Θ. Ξυπολιά, Εκπαιδευτή Mindfulness & MBSR, CFM/UMASS, mindfulness360.net 
Συγγραφή Άρθρου Μαρία Μαγγανάρη - Ψυχοθεραπευτής 
Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική.
Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Αποτελεσματικού Γονέα (P.E.T.) και Δασκάλου (T.E.T.) 
2271080945 


Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Τι είναι η κβαντική φυσική ; (κβαντική μηχανική)...!!!!

Κλάδος της φυσικής που ασχολείται με την συμπεριφορά της ενέργειας και της ύλης σε υποατομικό επίπεδο. 

Είναι η επιστήμη του εαυτού μας. Είναι η φυσική της συνείδησης. 

Πως δημιουργήθηκε: 

Για την κατανόηση της λειτουργίας του φυσικού μας κόσμου, χρειάστηκε να εξετάσουμε τα μικρότερα συστατικά του, τα υποατομικά σωματίδια. Από το δυαδικό επίπεδο της νευτώνειας φυσικής ερευνήθηκε το υποατομικό. (Υποατομικά: τα σωματίδια – ηλεκτρόνια, φωτόνια, νετρόνια κλπ. – που αποτελούνται τα άτομα). 

Οι σύγχρονοι φυσικοί τοποθετούν τον κόσμο μας σε ύλη και ενέργεια, σε αντίθεση με τους παλαιότερους που μιλούσαν για ύλη και νου. 

Τον 17ο αιώνα ο Ρενέ Ντεκάρτ γνωστός ως Καρτέσιος και μετέπειτα ο Ισαάκ Νεύτων υποστήριζαν ότι όλα τα αντικείμενα είναι ύλη, η πραγματικότητα είναι προκαθορισμένη και κατά συνέπεια ο άνθρωπος επηρεάζει ελάχιστα την ζωή του. 

Όλα άλλαξαν με την εξίσωση Ε=mc2 : 

Από την νευτώνεια φυσική του γραμμικού μοτίβου: Α+Β=Γ, ακολούθησε ο Αϊνστάιν με την εξίσωση Ε=mc2 όπου απέδειξε πως η ενέργεια και η ύλη είναι το ίδιο. Μέσα από αυτή τη θεωρία μελετήθηκε και η συμπεριφορά του φωτός. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το φως συμπεριφέρεται κάποιες φορές ως κύμα και άλλες ως σωματίδιο, ανάλογα με την επίδραση του παρατηρητή. 

Γιατί είναι τόσο απλή και ταυτόχρονα τόσο πολύπλοκη; 

Όπως είχε αναφέρει ο Νιλς Μπόρ, όσοι δεν έχουν σοκαριστεί όταν έρχονται σε πρώτη επαφή με την κβαντική θεωρία, τότε πιθανόν δεν την έχουν καταλάβει. 

“Those who are not shocked when they first come across quantum theory cannot possibly have understood it.” ― Niels Bohr, 1932-1957 on Atomic Physics and Human Knowledge

Είναι πολύπλοκη γιατί: στις απόψεις του Ντεκάρτ και του Νεύτωνα υπήρχε μια γραμμικότητα. Η νευτώνεια φυσική σχετίζεται με την προσδοκία και την προβλεψιμότητα. 

Στην κβαντική φυσική δεν υπάρχει γραμμικότητα, υπάρχουν άπειρες πιθανότητες. Όλες οι δυνατότητες υπάρχουν ταυτόχρονα. 

Επί αιώνες είχαμε την αντίληψη του διαχωρισμού για την φύση της πραγματικότητας. Ως άνθρωποι δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα στην ζωή μας και όλος αυτός ο διαχωρισμός, μας οδηγούσε στην αντίληψη του ανθρώπινου θύματος, θεωρώ πως ακόμη αρκετοί από εμάς εξακολουθούν να την έχουν. 

Είναι απλή γιατί: η κβαντική δίνει το νόημα της ύπαρξής μας, εννοώντας πως έχουμε την δύναμη – αρκεί να το αποφασίσουμε – να αλλάξουμε την πραγματικότητά μας. Όλες οι δυνατότητες υπάρχουν ταυτόχρονα και μπορούμε να επηρεάσουμε την ζωή μας. Βλέπουμε, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η παρατηρητικότητα στην κβαντική. 

Δεν έχουμε όμως συνηθίσει να μην προσδοκούμε το μέλλον και να προσπαθούμε να το επηρεάσουμε με παρελθοντικές συνήθειες. Εκεί είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο. 

Η συνείδηση της σκέψης, τα συναισθήματα αγάπης, καλοσύνης και συμπόνιας είναι οι καταλύτες της κβαντικής. Γι΄αυτό είναι η επιστήμη του εαυτού μας και είναι η φυσική της συνείδησης. 

Άπειρες πιθανότητες: 

Το αποτέλεσμα του πειράματος «επιρροή του παρατηρητή» ή «κατάρρευση της κυματοσυνάρτησης» στην κβαντική φυσική, αποδεικνύει ότι εκεί που εστιάζουμε την προσοχή μας, εκεί ρέει και η ενέργειά μας. 

Ως αποτέλεσμα μπορούμε να επηρεάσουμε με άπειρες πιθανότητες: 

τον υλικό μας κόσμο (ο οποίος αποτελείται από ενέργεια) 
την καθημερινότητά μας και κατ’ επέκταση την ζωή μας ολόκληρη 

Εάν λοιπόν μπορούμε να φανταστούμε μια μελλοντική κατάσταση που θέλουμε να βιώσουμε, η πραγματικότητα αυτή υπάρχει ήδη στο κβαντικό πεδίο και μας περιμένει να την παρατηρήσουμε. 
Κβαντικό πεδίο: 

Το κβαντικό πεδίο είναι άϋλη δυνατότητα, είναι ενέργεια, είναι σαν ένας πολυδιάστατος ωκεανός που βρίσκεται πέρα από τον χωροχρόνο. 

Είναι πέρα από τον χωροχρόνο, γιατί τα κύματα των δυνατοτήτων δεν έχουν ακόμη υλική υπόσταση, δεν έχουν πάρει μορφή και υλική σωματιδιακή πραγματικότητα. 

Εμπεριέχει λοιπόν, άπειρες δυνατότητες όπου μόλις εμείς παρατηρήσουμε μια από αυτές, τότε δημιουργούμε μια από αυτές τις άπειρες τις δυνατότητες και παίρνουν την μορφή της πραγματικότητάς μας. 

Ως αποτέλεσμα δίνουμε υλική μορφή και υλική υπόσταση στην ενέργεια. 

Ξεκάθαρα λοιπόν κατανοούμε πως ο παρατηρητής επηρεάζει την συμπεριφορά της ενέργειας, απλά εστιάζοντας σε κάποιο σημείο τότε εμφανίζεται το σωματίδιο, ειδάλλως δεν μπορεί να εμφανιστεί στην πραγματικότητά του μέχρι να το παρατηρήσει. 

Τα πάντα στο σύμπαν αποτελούνται από υποατομικά σωματίδια. Υπάρχουν παντού και πουθενά μέχρι να τα παρατηρήσουμε. Βρίσκονται σε έναν άπειρο αριθμό πιθανών θέσεων ταυτόχρονα και είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε έναν άπειρο αριθμό πιθανών πραγματικοτήτων. 

Το κβαντικό πεδίο μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα, όταν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα αυτού που θέλουμε να βιώσουμε στην ζωή μας χωρίς όμως να εξαρτιόμαστε από τις λεπτομέρειες του πως θα γίνει. 




Σχετικά με την συγγραφέα: 
Υποστηρίζει ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν τη ζωή που αγαπούν, μέσω της κβαντικής θεραπείας – συμβουλευτικής, της μεθόδου Kunda Quantum και του διαλογισμού. 

Έχοντας ως αφετηρία το χώρο του αθλητισμού, την τελευταία δεκαετία εξασκεί την Kundalini Yoga και τον διαλογισμό, καθώς και την κβαντική θεραπεία, στην οποία είναι εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη ως θεραπεύτρια και συντονίστρια ομάδων. 

Συνδύασε την ουσία της Κβαντικής Θεραπείας και της Kundalini Yoga και δημιούργησε με αγάπη την Kunda Quantum. Μία νέα μέθοδο, εύκολη και ευχάριστη, μια συνολική “προπόνηση” που συντονίζει το σώμα, τον νου και το πνεύμα, να λειτουργεί σε κορυφαία απόδοση. Αυτή η σχεδιασμένη μέθοδος έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει το πλήρες κβαντικό δυναμικό σας και να αποκαλύψει την πραγματική ουσία της ύπαρξής σας. 

“Πιστεύω πως, όταν εστιάζουμε στην ουσία, με παρατηρητικότητα και αλήθεια, κατανοούμε πως όλες οι αλλαγές που θέλουμε να βιώσουμε ξεκινούν εσωτερικά και τότε οι θαυματουργές μετατοπίσεις αρχίζουν να κυματίζουν μέσα στη ζωή μας. Με αφοσίωση στο εσωτερικό μου έργο, τιμώντας και ακολουθώντας την καρδιά μου, επιλέγοντας την αγάπη, κατάφερα να μεταμορφώσω τη ζωή μου. Έτσι, είμαι εδώ, να σας ενθαρρύνω να κάνετε το ίδιο. 

Να συνδεθείτε με την απεριόριστη ικανότητα για χαρά που ζει μέσα σας και να οικοδομήσετε μια σταθερή λαμπερή σχέση με τον εαυτό σας”. 

Ο όρκος του Ιπποκράτη απαγορεύει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς...!!!!

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!!
"Κάποια πράγματα δεν γίνεται να μην λέγονται...έστω κι αν είναι αυτονόητα ακόμα και για τριτοετείς φοιτητές Ιατρικής (στο τρίτο έτος διδασκόμαστε την Μικροβιολογία)..

1. Όλοι οι ιοί εξασθενούν όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, ειδικά το καλοκαίρι μας απασχολούν ελάχιστα έως καθόλου.

2. Όλοι οι ιοί καταλείπουν ανοσία μετά την αποδρομή τους έστω και ολιγόμηνη (κάποιοι ακόμα και ισόβια όπως η ιλαρά, η ανεμεβλογιά, η λοιμώδης μονοπυρήνωση κλπ.)

3. Όλοι οι ιοί έχουν την ιδιότητα να μεταλλάσσονται πολύ εύκολα (ειδικά οι ιοί RNA όπως ο Covid19), κάτι που συμβαίνει άλλωστε αιώνες τώρα με τη γρίπη, αυτό όμως δεν τους αλλάζει ως δια μαγείας από μη παθογόνους για τον άνθρωπο σε μαζικά θανατηφόρους (όπως προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι).

4. Όλοι οι ιοί είναι ουσιαστικά εντελώς ανενεργοί έξω από τον ξενιστή τους (το ανθρώπινο κύτταρο π.χ.) και επομένως δεν μπορούν να "αιωρούνται" για ώρες ως παθογόνοι στον αέρα όπως ειπώθηκε (και το χειρότερο όλων, έγινε πιστευτό).

5. Όλοι οι ιοί απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ως ζωντανοί οργανισμοί (όπως είναι π.χ. τα βακτήρια) και γι αυτό ο όποιος πολλαπλασιασμός τους δεν μπορεί να γίνει έξω από ένα ζωντανό κύτταρο (στο οποίο όπως είπα, δρουν μόνο ως ξενιστές).

6. Όλοι οι ιοί μεταδίδονται με σωματικά υγρά ασθενούς (π.χ. αίμα όπως στο AIDS, σάλιο και εκκρίσεις όπως στον Covid19 αλλά και τη γρίπη) εφόσον έλθουν σε ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ με κάποια "πόρτα εισόδου" στον οργανισμό (π.χ. ανοιχτή πληγή στο AIDS, στοματική κοιλότητα, βλεννογόνος μύτης ή ματιών σε γρίπη και Covid19).

Επομένως, μόνο αν κάποιος βήξει ή φτερνιστεί πάνω μας μπορούμε να κολλήσουμε και στην περίπτωση φυσικά που με άπλυτα χέρια αγγίξουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας.

Τα περί 8 και 18 μέτρων προσωπικά θα με έκαναν να γελάσω αν δεν έκρυβαν πίσω υστερόβουλες σκέψεις όσων τα λένε.

Αυτά αφορούν βασικότατες γνώσεις για ένα τριτοετή φοιτητή Ιατρικής.

Αν τώρα κάποιος ακόμα και με τον τίτλο του εκπροσώπου οποιουδήποτε φορέα υγείας, ελληνικού ή διεθνούς, βγει και πει άλλα, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί να μην μιλάει από μόνος του αλλά για συμφέροντα τρίτων.

Το αφήνω εδώ, δεν μπορώ να γίνω πιο σαφής...

Πάμε τώρα και σε 2-3 ακόμα παραδοχές που θα μας ανοίξουν λίγο περισσότερο τα μάτια (ελπίζω)..
.
1. Το τεστ ταυτοποίησης του ιού με τη μέθοδο PCR δεν είναι ούτε ειδικό για τον Covid19 ούτε ενδεικτικό ενεργού λοίμωξης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ μπορεί να δώσει θετικό το τεστ ακόμα κι αν είχε προσβάλλει τον οργανισμό ένα τρίμηνο και παραπάνω πριν (και φυσικά πλέον έχει αποδράμει). 

Μπορεί με λίγα λόγια να ανιχνευτούν υπολείμματα γενετικού υλικού (RNA) ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (από τους οποίους προσβαλλόμαστε πολύ συχνά και τα θεωρούμε "γριπούλες") ακόμα κι αν έχουμε αναρρώσει πλήρως και δεν είμαστε πλέον φορείς !!!...για φαντάσου...

2. Έχει γίνει επισήμως παραδεκτό (και όχι μόνο στη χώρα μας) ότι έχουν δηλωθεί αποβιώσαντες ως απώλειες κορονοϊού ακόμα και ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ενώ η αιτία θανάτου ήταν προφανέσταστη (εγκεφαλικό, ανακοπή κλπ.)

Αυτό φυσικά δεν συνέβαινε ούτε με τη γρίπη ούτε με άλλα λοιμώδη νοσήματα.

Αν συνδυάσουμε λοιπόν αυτό το γεγονός με τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω σε σχέση με τα τεστ καταλαβαίνουμε ότι ως "νεκροί από κορονοϊό" μπορεί να θεωρηθούν και άνθρωποι που έπαθαν εγκεφαλικό στα 85 τους και είχε τύχει να μολυνθούν από οποιονδήποτε κορονοϊό ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα !!!...για φαντάσου Νο 2..
.
3. Έχει επίσης γίνει επισήμως παραδεκτό (και όχι μόνο στη χώρα μας) ότι τα πραγματικά κρούσματα του ιού είναι ίσως και 10 φορές περισσότερα (το λιγότερο). Και φυσικά, όταν κάποιος "ινστρούχτορας" το δηλώνει αυτό, κανείς δημοσιογράφος δεν του ρωτάει το απλό....

"Άρα, η θνησιμότητα του ιού είναι 10 φορές μικρότερη, άρα πολύ-πολύ μικρότερη από άλλες ιογενείς λοιμώξεις;"

Είναι προφανές γιατί δεν το ρωτάει κανείς (προφανές φυσικά σε όσους θέλουν να βάζουν το μυαλό να σκέφτεται).

Κλείνω με μια μικρή παραπομπή στον Ιπποκράτη (στο όνομα του οποίου ορκίζονται όλοι όσοι πρόκειται να γίνουν γιατροί)..
.
Ο όρκος του #Ιπποκράτη λοιπόν δηλώνει ευθαρσώς ότι κανείς γιατρός ή λειτουργός υγείας δεν έχει δικαίωμα να χορηγήσει δια της βίας οποιοδήποτε φάρμακο σε ασθενή ή υγιή εφόσον αυτός δεν θέλει να το πάρει και αρνείται κατηγορηματικά.

Ας το έχουν αυτό υπ' όψιν όσοι ονειρεύονται μαζικούς εμβολιασμούς υποχρεωτικούς διά νόμου...

Ακολουθεί ο όρκος στα αρχαία Ελληνικά.[1]

Ὄμνυμι Ἀπόλλωνα ἰητρὸν, καὶ Ἀσκληπιὸν, καὶ Ὑγείαν, καὶ Πανάκειαν, καὶ θεοὺς πάντας τε καὶ πάσας, ἵστορας ποιεύμενος, ἐπιτελέα ποιήσειν κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν ὅρκον τόνδε καὶ ξυγγραφὴν τήνδε.

Ἡγήσασθαι μὲν τὸν διδάξαντά με τὴν τέχνην ταύτην ἴσα γενέτῃσιν ἐμοῖσι, καὶ βίου κοινώσασθαι, καὶ χρεῶν χρηίζοντι μετάδοσιν ποιήσασθαι, καὶ γένος τὸ ἐξ ωὐτέου ἀδελφοῖς ἴσον ἐπικρινέειν ἄῤῥεσι, καὶ διδάξειν τὴν τέχνην ταύτην, ἢν χρηίζωσι μανθάνειν, ἄνευ μισθοῦ καὶ ξυγγραφῆς, παραγγελίης τε καὶ ἀκροήσιος καὶ τῆς λοιπῆς ἁπάσης μαθήσιος μετάδοσιν ποιήσασθαι υἱοῖσί τε ἐμοῖσι, καὶ τοῖσι τοῦ ἐμὲ διδάξαντος, καὶ μαθηταῖσι συγγεγραμμένοισί τε καὶ ὡρκισμένοις νόμῳ ἰητρικῷ, ἄλλῳ δὲ οὐδενί.

Διαιτήμασί τε χρήσομαι ἐπ' ὠφελείῃ καμνόντων κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν, ἐπὶ δηλήσει δὲ καὶ ἀδικίῃ εἴρξειν.

Οὐ δώσω δὲ οὐδὲ φάρμακον οὐδενὶ αἰτηθεὶς θανάσιμον, οὐδὲ ὑφηγήσομαι ξυμβουλίην τοιήνδε. Ὁμοίως δὲ οὐδὲ γυναικὶ πεσσὸν φθόριον δώσω. Ἁγνῶς δὲ καὶ ὁσίως διατηρήσω βίον τὸν ἐμὸν καὶ τέχνην τὴν ἐμήν.

Οὐ τεμέω δὲ οὐδὲ μὴν λιθιῶντας, ἐκχωρήσω δὲ ἐργάτῃσιν ἀνδράσι πρήξιος τῆσδε.

Ἐς οἰκίας δὲ ὁκόσας ἂν ἐσίω, ἐσελεύσομαι ἐπ' ὠφελείῃ καμνόντων, ἐκτὸς ἐὼν πάσης ἀδικίης ἑκουσίης καὶ φθορίης, τῆς τε ἄλλης καὶ ἀφροδισίων ἔργων ἐπί τε γυναικείων σωμάτων καὶ ἀνδρῴων, ἐλευθέρων τε καὶ δούλων.

Ἃ δ' ἂν ἐν θεραπείῃ ἢ ἴδω, ἢ ἀκούσω, ἢ καὶ ἄνευ θεραπηίης κατὰ βίον ἀνθρώπων, ἃ μὴ χρή ποτε ἐκλαλέεσθαι ἔξω, σιγήσομαι, ἄῤῥητα ἡγεύμενος εἶναι τὰ τοιαῦτα.

Ὅρκον μὲν οὖν μοι τόνδε ἐπιτελέα ποιέοντι, καὶ μὴ ξυγχέοντι, εἴη ἐπαύρασθαι καὶ βίου καὶ τέχνης δοξαζομένῳ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ἐς τὸν αἰεὶ χρόνον. παραβαίνοντι δὲ καὶ ἐπιορκοῦντι, τἀναντία τουτέων.




Alexandros Panayiotou, Κυτταρολόγος.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Η σημασία της Θείας Κοινωνίας...!!!!

Η σημασία της Θείας Κοινωνίας...!!!!Η Θεία Κοινωνία με τη μετάληψη του Αγίου Σώματος και Αίματος από τους ιερείς και τους πιστούς γίνεται στο τελευταίο μέρος της Θείας Λειτουργίας. Ο ιερέας με τη μετάληψη των Αγιασμένων Τιμίων Δώρων ζητά να έρθει πλούσια στις ψυχές των πιστών η Θεία Χάρη και να γίνουν μέτοχοι των χαρισμάτων και δώρων του Αγίου Πνεύματος. 

Την στιγμή που ο ιερέας βγαίνει στο Άγιο Βήμα με το δισκοπότηρο στα χέρια, απεικονίζει τον ίδιο τον Χριστό, που εξέρχεται από το Θείο Πεδίο και εισέρχεται σε ένα κοσμικό επίπεδο, για την συναναστροφή του με τους ανθρώπους. 

Ο πιστός που προσέρχεται στην Ωραία Πύλη αναμένει να κοινωνήσει την Ουσία του Θεού. Η διαδρομή που διανύει μέχρι να μεταλάβει είναι σαν να ανηφορίζει σε ένα υψηλότερο επίπεδο συνείδησης για να βρεθεί και να συμμετάσχει σε μία ανώτερη πνευματική κατάσταση, αυτή του Θείου όντος. 

«Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε». 

Είναι ο φόβος ένας εξαγνισμός της ψυχής; Αν σκεφτούμε ότι χάρη στον φόβο, φτάνουμε σε μία κατάσταση υψηλής συνειδητότητας και αποφασίζουμε να τον αποβάλλουμε σε μία διαδικασία πνευματικής ελευθερίας και βεβαιότητας ότι όλα είναι φροντισμένα σωστά, τότε ναι ο φόβος είναι ευεργετικός. Η τέλεια αγάπη προς τον Θεό είναι όταν έχουμε καθαρισθεί από τον φόβο. Γιατί, η τέλεια αγάπη διώχνει το φόβο. 

Η πίστη είναι η διαίσθηση και η βεβαιότητα ότι παραδεχόμαστε την εσωτερική μας αλήθεια, ακόμα κι αν η πραγματικότητά μας παρουσιάζει κάτι άλλο. «Εάν έχητε πίστιν ως κόκκον σι­ναάπεως, ερεί­τε τω όρει τούτω μετά­βηθι εντεύθεν εκεί και μεταβήσε­ται». Ο Χριστός μας αποκάλυψε τη δύναμη, που έχει η ψυχή μας μέσω της πίστης στο να πράξει πράγματα ακατόρθωτα. 

Με εμπιστοσύνη (πίστη) στη Θεία Πρόνοια ο άνθρωπος «λούζεται» από θεϊκή αγάπη. Έστω κι αν η πίστη μας είναι ελάχιστη, λαμβάνοντας ο μεταλαβών το Θείο Δώρο της Αγάπης του Θεού, πλημμυρίζει από γαλήνη, αισιοδοξία, εμπιστοσύνη, καθώς βαδίζει σε έναν δρόμο αλήθειας. 

Θα γνωρίζετε ίσως ότι ο ιερέας πριν μεταλάβει τον πιστό, τον ονομάζει με το βαφτιστικό του όνομα : «Μεταλαμβάνει ο δούλος του Θεού(όνομα) το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού…» 

Το όνομα που πήρε ο καθένας μας κατά την βάπτιση, σφραγίζει την προσωπικότητά μας. Είναι το σύνολο των χαρισμάτων, των ψυχικών, υλικών και πνευματικών εκδηλώσεων μας. Η αναγγελία του ονόματος έχει να κάνει με τη δόνηση μας και τον εξαγνισμό από κατώτερες ενέργειες. 

Ο συνειδητά μεταλαβών κατά τη λήψη της Θείας Κοινωνίας, κατανοεί την αγνότητα του Πατέρα και το μεγαλείο της Αγάπης Του. Το αληθινό φως, το επουράνιο πνεύμα και η δύναμη της πίστης, που αποκτά ο μεταλαβών στη μετάληψη είναι τα αγνά συναισθήματα, η ελπίδα, το ψυχικό σθένος, η ευσπλαχνία, τα οποία δημιουργήθηκαν με τη διάχυση του Χριστού και τα οποία ανυψώνουν την ψυχή. 

Θαύματα που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση της σωματικής, αλλά και της ψυχικής υγείας μετά την μετάληψη, είναι αποτέλεσμα της ακλόνητης πίστης στην δύναμη του Χριστού. Είναι το πέρασμα από την κατάσταση του φόβου, στην κατάσταση της αγάπης του Θεού. 

Ακόμα και ο ΚΡΥΩΝ στις επικοινωνίες του μέσω του Lee Carroll αναφέρεται στον Χριστό, λέγοντας ότι είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που και οι ίδιοι Χριστιανοί γνωρίζουν. 

Μπορείτε να αναζητήσετε την πληροφορία στο πλούσιο περιεχόμενο της ιστοσελίδας kryonhellenicpage




Ό,τι σου τρώει τη ζωή, μάθε να το διαγράφεις...!!!!

Σου έρχεται να τον σπάσεις. Μετά αλλάζεις γνώμη γιατί τον ακριβοπλήρωσες. Είναι ο υπολογιστής σου και με αυτόν κάνεις εκατοντάδες πράγματα καθημερινά. Τελευταία όμως υπολειτουργεί. Κολλάει συνέχεια, σου κλείνει προγράμματα κι αργεί. Αργεί σε όλα. 

Σου δυσκολεύει την καθημερινότητα κι εσύ δυσανασχετείς συνέχεια. «Ως εδώ. Δεν πάει άλλο!» λες κι αποφασίζεις να κάνεις αυτό που ακόμη κι ο πιο άσχετος από τεχνολογία γνωρίζει. Reset! 

Θα τον επαναφέρεις στη «ζωή» και στις αρχικές του ρυθμίσεις σώζοντας ότι μπόρεσες ν’ αποθηκεύσεις και χάνοντας όλα όσα δεν κατάφερες. Ξέρεις εξ’ αρχής πως το reset λειτουργεί, αλλά δυσκολεύεσαι να πάρεις την απόφαση. 

Εξαντλείς κάθε άλλο τρόπο και μόλις δεις πως κανένας δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα, πατάς το κουμπί. Τώρα, όλα θα δουλέψουν ρολόι κι εσύ δε θα δυσφορείς καθημερινά. Τουλάχιστον, όχι για τον υπολογιστή σου. 

Οτιδήποτε άλλο σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα, άβολα ή σου τρώει όλη την ενέργεια, κάνοντάς σε να πιστέψεις πως έχεις φθάσει σε αδιέξοδο κι υπολειτουργείς, πρέπει κι αυτό να πάρει δρόμο, μαζί με τους ιούς του υπολογιστή σου. Πώς; 

Χρειάζεται κι ο άνθρωπος reset! Σαν τους υπολογιστές κι εσύ, πρέπει να μαζέψεις όση δύναμη κι ενέργεια σου απέμεινε και ν’ ανασυνταχθείς. Να καταφέρεις να επιβιώσεις στον κόσμο αυτό πολλά χρόνια ακόμη και με υψηλές επιδόσεις. 

Όταν νιώθεις πως έχεις κουραστεί ψυχολογικά, όταν τίποτα δεν είναι όπως ήθελες, όταν οι άνθρωποι δίπλα σου δεν είναι εκείνοι που νόμιζες ή όταν εσύ ο ίδιος έπαψες να είσαι ο εαυτός σου πια, τότε είναι που πρέπει να πατήσεις το κουμπί και να βρεθείς μακριά από όλους κι απ’ όλα. 

Ν’ αρχίσεις να διαγράφεις σφάλματα δικά σου ή των άλλων απ’ τον «σκληρό δίσκο» και σιγά-σιγά ν’ ανασυγκροτηθείς για να συνεχίσεις. 

Θέλεις την αλλαγή, αλλά η αλλαγή δε θα έρθει ποτέ αν δεν αλλάξεις κάτι ο ίδιος. Αν δεν πάψεις να φοβάσαι τις αλλαγές. 

Ξεκίνα το reset σε όποιο τομέα χρειάζεται ή κάνε ολικό σε όλους και ξαναγύρνα στις «εργοστασιακές» σου, καθαρός πια από errors. Άλλαξε πόλη, δουλειά, φίλους. Κράτα μόνο ό,τι σε κάνει καλύτερο. 

Διέγραψε όσους βρίσκονται στη ζωή σου και δεν ξέρουν καν για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί. Φύγε μακριά απ’ όσους σε κάνουν να νιώθεις χάλια, απλά και μόνο, για να μην παραδεχθούν πόσο χάλια χειρίστηκαν εκείνοι τις καταστάσεις. 

Παραδέξου σε τι φταις εσύ και σε τι όχι και κάνε χώρο για νέες περιπέτειες. Συνδέσου με νέους ανθρώπους, απέκτησε νέες συνήθειες, δες από άλλη οπτική τα πάντα. 

Δέξου ότι η ζωή έχει αποχωρισμούς κι απώλειες. Ότι οι συμπεριφορές κάποιων δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν κι ότι κάποιες καταστάσεις πρέπει πια να τις αφήσεις πίσω. Να χαθείς για λίγο, απ’ όσους δε θα σε ψάξουν ποτέ. 

Κάνε την αυτοκριτική σου, αλλά μην τιμωρείς τον εαυτό σου με το να βαλτώνεις στα ίδια, ξανά και ξανά. Εκείνα που όσο κι αν προσπάθησες, ποτέ δεν άλλαξαν. 

Κι ούτε και τώρα θ’ αλλάξουν. Μπορείς όμως πάντα ν’ αλλάξεις εσύ. Και θα το κάνεις! 

Θα φροντίσεις τον εαυτό σου και θα σεβαστείς τις επιθυμίες σου. Θα σεβαστείς τα θέλω των άλλων και θα δεχθείς πως μπορούν αυτά τα δύο, να μη συμβαδίζουν. 

Θα πάψεις να επηρεάζεσαι απ’ τις συμβουλές και τις γνώμες όλων των «καλοθελητών» και θ’ αξιολογείς τα πάντα με τη δική σου κρίση. Για τη δική σου ζωή μιλάμε! 

Θα κάνεις το reset σου όπου γουστάρεις. Στο δωμάτιό σου ή στην άλλη άκρη του πλανήτη αν χρειαστεί. Μη βλέπεις την πόλη ή το σπίτι σου, σαν καταφύγιο. Το καταφύγιό σου μπορεί να χτιστεί παντού. 

Μπορεί να μη χτιστεί καν. Να ‘ναι μια νέα αγκαλιά. Μια αγκαλιά που θα βρίσκεται στο νέο ξεκίνημα που μετά το reset θα κάνεις. 

Ένα ξεκίνημα που κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα σε φέρει πιο κοντά στην ευτυχία, αλλά θα σ’ έχει φέρει σίγουρα πιο κοντά στον εαυτό σου. 

Ποτέ δεν είναι αργά για reset και νέα ξεκινήματα. Η πιο τρομακτική στιγμή είναι πριν πατήσεις το κουμπί. 

Μόλις το πατήσεις, ξεφυσάς ανακουφισμένος. Γιατί κι ο πιο άσχετος ξέρει, πως μπορείς πάντα να διαλέγεις το σημείο επαναφοράς… 



 
Μαριάμ Πολυγένη