Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Αν ξεπεράσεις το φόβο της ζωής, μπορείς να ζήσεις…!!!!

Νιώθω πια ότι ξεπερνάω τον φόβο. Κάθε φόβο. Συμβαίνει αργά, κατά κάποιο τρόπο χωρίς να το θέλω. Είναι πρώτα απ’ όλα η απόφαση ότι κάθε μέρα αξίζει να τη ζεις. Η συνειδητοποίηση ότι ακόμα κι αν υπάρχουν 999 λόγοι για να νιώθεις άσχημα, υπάρχει ένας μόνο λόγος που βαρύνει στην πλάστιγγα απ’ την άλλη μεριά:

Ότι είσαι ζωντανός.
Όλα τα προβλήματά σου, κι όλα αυτά που σε αγχώνουν ή σε στεναχωρούν δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Για έναν και μοναδικό λόγο:

Είναι εφήμερα.
Είτε καλά είτε άσχημα όλα τελειώνουν. Τίποτα δεν διαρκεί. Και σύντομα θα έρθει η στιγμή που θα κλείνεις τα μάτια και θα καταλάβεις ότι είναι η τελευταία φορά που βλέπεις τον κόσμο.

Θα ήθελα να πιστεύω ότι υπάρχει κάτι μετά, κάποιες φορές το πιστεύω. Όμως αν υπάρχει κάτι μετά το θάνατο τότε μάλλον δεν συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό μου, αυτό το πλάσμα που έχει όνομα.

Ως ενέργεια θα συνεχίσω να υπάρχω, αλλά θα είμαι διασκορπισμένος μέσα στο όλον. Δεν θα είμαι εγώ, δεν θα μπορώ να σκεφτώ, να νιώσω.

Αυτό μπορεί να συμβεί τώρα, πριν καν τελειώσω αυτό το κείμενο. Μπορεί να συμβεί το βράδυ που θα πέσω για ύπνο. Μπορεί αύριο ή σε ένα χρόνο ή σε πενήντα χρόνια.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συμβεί. Κι όταν έρθει το τέλος τότε το παρελθόν θα είναι ασήμαντο.

Γι’ αυτό σταμάτησα να φοβάμαι.
Μου αρκεί να ξυπνήσω το πρωί, μου αρκεί να είμαι ζωντανός. Τι θα συμβεί, πόσο καλά ή άσχημα θα πάνε τα πράγματα δεν με νοιάζει. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να κάνω το καλύτερο.

Δεν είμαι ο καλύτερος άνθρωπος, ο καλύτερος πατέρας, ο καλύτερος σύντροφος, ο καλύτερος συγγραφέας, ο καλύτερος οτιδήποτε. Αλλά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ σε ό,τι κάνω.

Γιατί έτσι έχει ενδιαφέρον η ζωή.
Ταυτόχρονα δεν θα πιέσω τον εαυτό μου προσπαθώντας να γίνω υπεράνθρωπος.

Θα κρατήσω λίγη ώρα να ρεμβάσω και την νύχτα θα κάτσω να πιω ένα ποτήρι κρασί. Θα βάλω δυνατά τη μουσική και θα τραγουδήσω. Θα χορέψω. Θα γελάσω. Θα γελάσω με τον εαυτό μου και τα προβλήματά μου -ειδικά εγώ που είμαι προνομιούχος, του δυτικού κόσμου, πρέπει ν’ αυτοσαρκάζομαι.
Δεν φοβάμαι πια, δεν αγχώνομαι.
Εύχομαι μόνο να ξυπνήσω το πρωί. Όχι για να ζήσω λες και είναι η τελευταία μέρα της ζωής μου, σαν μανιακός του carpe diem.

Μόνο για να ζήσω.
Γιατί είναι τόσο πολλά τα θαύματα που περνούν μπροστά απ’ τα μάτια μας κάθε μέρα. Δεν χρειάζεται να σκαρφαλώσεις στο Έβερεστ ή να κατακτήσεις τον κόσμο για να τα απολαύσεις. Άλλωστε εκείνοι που κατέκτησαν τον κόσμο το έκαναν με αντάλλαγμα τη ζωή τους.

Ο φόβος είναι άχρηστος.
Φοβόμαστε αυτά που θα συμβούν στο μέλλον, ενώ δεν ξέρουμε καν αν θα υπάρξει μέλλον. Κι όσο φοβόμαστε για τα μελλοντικά δηλητηριάζουμε τα τωρινά, αυτά που ζούμε.

Γνωρίζω ότι δεν καθορίζουμε απόλυτα τη ζωή μας. Παίζονται παιχνίδια πολύ σκοτεινά. Όποιος νομίζει ότι θ’ αλλάξει τον κόσμο με τη θετική του ενέργεια είναι ηλίθιος. Θέλει νεκρούς χιλιάδες για να γυρίσει ο τροχός, τίποτα δεν γίνεται χωρίς αίμα και ιδρώτα.

Και σίγουρα η κοινωνία θα είναι πάντα πουτάνα, πάντα θα βρέχει στις φτωχογειτονιές, πάντα εμείς οι “ασήμαντοι” θ’ αλληλοκανιβαλιζόμαστε και θα καλοπερνάνε οι προεστοί, οι ιερείς κι οι βασιλιάδες.

Σ’ όλη την Ιστορία ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τον άνθρωπο. Κάποιες φορές συμβαίνει το αντίθετο.
Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ζούμε κάθε μέρα, γελώντας και κλαίγοντας, υποστηρίζοντας τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας.

Όμως αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να είναι τυφλός. Κάθε στιγμή, με τα μάτια ανοιχτά, με τα ρουθούνια να ρουφάνε αέρα, πρέπει να απολαμβάνουμε το μέγιστο δώρο της ύπαρξης. Ακόμα και στη φυλακή πρέπει να θυμόμαστε: “Φάε το φαΐ σου, αγάπα το κελί σου, διάβαζε πολύ”.

Αν ξεπεράσεις το φόβο της ζωής, μπορείς να ζήσεις. Μόνο τότε.
Δεν είναι δύσκολο. Μόνο θυμήσου: Αν αύριο είσαι τόσο τυχερός ώστε να ξυπνήσεις, έχεις το δώρο να προσπαθήσεις για όλα όσα θες να κάνεις.

Αν αποτύχεις μην απογοητεύεσαι. Προσπάθησε ξανά, αποτύχαινε ξανά, αποτύχαινε καλύτερα.

Και κάθε τόσο κάνε μια παύση. Μην προσπαθείς για τίποτα. Στάσου κι απόλαυσε.

Τίποτα δεν διαρκεί. Ούτε κι εσύ. Κι οι φόβοι σου δεν υπάρχουν. Είναι μόνο οι φανταστικές προβολές ενός μέλλοντος που ίσως ποτέ να μη συμβεί.




Συντάκτης: Flowmagazine,
Influence:
Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…

Διαλέγουμε τελικά την οικογένειά μας ;

Η σχέση με την οικογένειά μας επηρεάζει θετικά ή αρνητικά ολόκληρη τη ζωή μας. Το πρόβλημα όμως έγκειται στο γεγονός ότι δεν διαλέγουμε την οικογένειά μας και τα μέλη που την απαρτίζουν. Άρα όταν δεν ταιριάζουμε μαζί τους, τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Η σχέση με τους γονείς και τα αδέρφια μας από τη στιγμή που ερχόμαστε σε αυτό το κόσμο είναι η πλέον σημαντική και καθοριστική, καθώς θα αποτελέσει πρότυπο για όλες τις μελλοντικές διαπροσωπικές σχέσεις στη ζωή μας, φιλικές και μη. Αν το οικογενειακό περιβάλλον είναι τοξικό,δύσκολα τα νεότερα μέλη θα αποφύγουν να υιοθετήσουν τα ίδια τοξικά μοτίβα συμπεριφοράς – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καθίσταται αδύνατο να τα αποτινάξουν εν τέλει από πάνω τους.

Σίγουρα όλοι μας, ειδικά στην εφηβεία, έχουμε νιώσει ότι η οικογένειά μας γίνεται ανυπόφορη, ότι δεν μας καταλαβαίνει, ότι μας απορρίπτει. Φυσικά αυτό είναι εξαιρετικά σύνηθες και οφείλεται στη συνεχή τριβή μεταξύ των μελών, στην συναισθηματική φόρτισή τους. 

Όμως, όταν οι εντάσεις προϋπάρχουν και συνεχίζονται για χρόνια, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Κι εδώ θα έρθουν φίλοι και μέλη του ευρύτερου οικογενειακού κύκλου, έχοντας καλές προθέσεις ή και όχι, να μας συμβουλέψουν να υποχωρήσουμε ώστε να τα βρούμε.

Αυτό που αγνοούν και αγνοούμε σαν κοινωνία, γιατί η οικογένεια σαν θεσμός στην παραδοσιακή ελληνική κοινωνία διαδραμάτιζε βαρυσήμαντο ρόλο κι ήταν πανταχού παρούσα, είναι ότι η φράση 

«Δεν ταιριάζουμε με όλους τους ανθρώπους κι ούτε πρέπει.» ισχύει καθολικά. Με αυτό εννοώ ότι, δεν θα πρέπει να είμαστε καταναγκαστικά δεμένοι με αυτούς τους ανθρώπους απλά και μόνο επειδή είναι γονείς μας.

Όταν εισερχόμαστε στη φάση της ενηλικίωσης και όταν κατακτούμε σιγά – σιγά οικονομική ανεξαρτησία, δηλαδή δεν είμαστε αναγκασμένοι να συνυπάρχουμε με τους δικούς μας, έχουμε και την ωριμότητα πια κοιτάζοντας μέσα μας να διαλέξουμε και τους ανθρώπους που θα μας περιτριγυρίζουν.
Όση πίεση κι αν δεχόμαστε από φίλους, συγγενείς, ακόμα κι από μια φωνή μέσα μας, η οποία μας προστάζει να έχουμε καλές σχέσεις με την οικογένειά μας γιατί «έτσι πρέπει», δεν θα ήταν σωστό προς τον εαυτό μας να υποκύψουμε για χάρη κάποιων κοινωνικών κατεστημένων. 

Όταν τροχοπεδούν την προσωπική μας ανέλιξη και ολοκλήρωση, τότε καλό είναι να τα βάζουμε στην άκρη. Δεν χρειάζεται να συνεχίζουμε τον φαύλο κύκλο προς αναζήτηση του ιδανικού μοντέλου οικογένειας που έχουμε πλάσει.

Οπότε, από μία άποψη ναι, διαλέγουμε την οικογένειά μας. Μπορεί όταν γεννιόμαστε και για τα επόμενα αρκετά χρόνια να μην μας ρωτάνε και να μην μας δίδεται η ευκαιρία να φύγουμε από το περιβάλλον που μας κάνει κακό, ωστόσο όταν έρχεται το πλήρωμα του χρόνου είμαστε έτοιμοι να... 

κοιτάξουμε κατάματα τους ανθρώπους αυτούς και να κάνουμε συζητήσεις ειλικρινείς μαζί τους, έχοντας μοναδικό σκοπό να επουλώσουμε τις πληγές και να προχωρήσουμε μπροστά με αγάπη, αλληλοκατανόηση, αλληλοσεβασμό.

Εάν εκείνοι δεν συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις, τότε δεν χρειάζεται να αφιερώνουμε πολύτιμο χρόνο και ενέργεια σε τοξικές καταστάσεις, όσο σκληρό κι αν μπορεί να ακουστεί. Ως προτεραιότητα τίθεται η σωματική και ψυχική υγεία και έτσι χτίζονται ξανά σωστά η καθημερινότητα και οι σχέσεις.




Influence:
Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.

Γίνε ελπίδα…!!!!

Περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, χαμένες ζωές στο όνομα του έρωτα και τις υπερβολικής αγάπης, εγκαταλειμμένα παιδιά σε ιδρύματα και παραμελημένοι ηλικιωμένοι είναι κυρίαρχα, δυστυχώς στην εποχή μας. Μια εποχή που αποπνέει πόνο, λύπη και ενίοτε απελπισία. 

Μα πώς να πιστέψει κανείς στην αγάπη, στον έρωτα στις ανθρώπινες σχέσεις όταν ο έρωτας σκοτώνει; Πως κανείς να πιστέψει ότι αξίζει όταν δεν έχει γνωρίσει το γονεϊκό χάδι και την αγκαλιά; 

Πως οι άνθρωποι που μόχθησαν για να παρέχουν τα πάντα στα παιδιά τους να ελπίζουν, όταν βρίσκονται ξεχασμένοι στα οίκους ευγηρίας; Μπορεί άραγε να υπάρξει ελπίδα σε έναν κόσμο που όπως όλα δείχνουν καταρρέει;

Η απάντηση είναι ναι! Η ελπίδα είναι αυτή που μας κρατάει ζωντανούς, αποτελεί κινητήρια δύναμη και μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε. Εύλογα θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί πώς μπορούμε να ελπίζουμε μέσα στη δεινή της εποχή ενώ οι πιο αισιόδοξοι θα έλεγαν πως “ελπίζουμε στις καλύτερες μέρες που θα έρθουν”.

Αντί όμως να ελπίζουμε απλώς, γιατί δεν γινόμαστε εμείς η ελπίδα; Ναι, να γίνουμε η ελπίδα σε έναν κόσμο που οι άνθρωποι έχουν χάσει την ελπίδα τους.

Ακούγεται ουτοπικό και αρκετά ονειροπόλο, στην πραγματικότητα όμως είναι εφικτό! Δεν απαιτεί κόπο, απαιτεί αγάπη, όχι εκείνη που σκοτώνει αλλά εκείνη που θεραπεύει και τροφοδοτεί την ελπίδα.

Δεν απαιτείται να γίνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη είμαστε, αρκεί απλά να επικαλεστούμε την αγάπη και τον ειλικρινή σεβασμό και έχουμε ήδη γίνει η ελπίδα. 

Μέσα από ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, μια όμορφη κουβέντα, ένα τρυφερό χάδι, χρωματίζοντας με φωτεινά χρώματα τα σκοτάδια που βιώνουν κάποιοι άνθρωποι, απλώνοντας τα χέρι μας και παρέχοντας βοήθεια έχουμε αποτελέσει λόγο να ελπίζουν ή αλλιώς έχουμε γίνει η ελπίδα τους.
Το να γίνεσαι η ελπίδα κάποιου σε κάνει και σένα να ελπίζεις. Είναι μια σχέση αμφίδρομη, όπου και οι δύο πλευρές κάτι αποκομίζουν. Άλλωστε όλοι έχουμε ανάγκη την ελπίδα. Η φράση του Martin Luther King “Πρέπει να αποδεχτούμε την πεπερασμένη απογοήτευση, αλλά ποτέ να μην χάσουμε την άπειρη ελπίδα” θα μπορούσε να θεωρηθεί πιο επίκαιρη και ελπιδοφόρα από πότε. 

Μέσα από αυτή την τόσο σύντομη και καίρια τοποθετησή του προβάλλεται η σπουδαιότητα της ελπίδας, ακόμη και όταν κύματα απογοήτευσης μας χτυπούν από παντού. Ακόμη και όταν υπάρχουν χιλιάδες λόγοι απλώς να παραδοθούμε στην απελπισία, ας επιλέξουμε να γίνουμε η ΕΛΠΙΔΑ.

Η ελπίδα που θα γιατρέψει τις πληγές των θυμάτων ενδοιοικογενειακής βίας, η ελπίδα που θα αποτελέσει καταφύγιο για τα παιδία των ιδρυμάτων, η ελπίδα που θα πλημμυρίσει τις καρδίες των ηλικιωμένων με αγάπη, η ελπίδα που θα αποτελέσει αγκαλιά για όλους τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου, η ελπίδα που θα επιτρέψει στα λουλούδια να ανθίσουν το χειμώνα.

Ακόμη λοιπόν και όταν έρχονται τα δύσκολα, όταν η θάλασσα της απελπισίας αγριεύει και όταν συναισθήματα ματαιοδοξίας μας κυριαρχούν, ας μην χάνουμε την ελπίδα μας. 

Άλλωστε η ελπίδα δεν μπορεί στην πραγματικότητα να χαθεί, γιατί εμείς είμαστε η ελπίδα τόσο για τον ίδιο μας τον εαυτό, όσο και για τον κόσμο. 

Και αν μοιάζει δύσκολη η εύρεσή της, μην τα παρατάμε κάπου μέσα μας, εκεί δίπλα στο όμορφο αίσθηση αγάπης κουρνιάζει και σύντομα θα μας κατακλύσει, αρκεί μόνο να ελπίζουμε στην ελπίδα.




Συντάκτης: Σοφία Σανή,
Influence:
Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.

Ποτέ μην τα παρατάς…!!!!

Ποιος είπε ότι ο δρόμος των πετυχημένων είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα; Μερικοί από τους ανθρώπους που σήμερα θεωρούνται είτε αυθεντίες, είτε απόλυτα πετυχημένοι σ’ αυτό που αποφάσισαν να ακολουθήσουν, ήταν απλά πολύ… επίμονοι. 

Και ανταμείφθηκαν γι’ αυτό μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων και από αρνήσεις τόσο επίμονες, που σε διαφορετική περίπτωση θα τους είχαν αποθαρρύνει. 

Το… ηθικό δίδαγμα απ’ αυτές τις ιστορίες είναι ότι αν έχουμε μια ιδέα ή ένα ταλέντο που θεωρούμε ότι αξίζει δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάμε. Μπορεί να αργήσουμε να γνωρίσουμε την επιτυχία, αλλά κάπου μας περιμένει χαμογελαστή…

O Αλμπερτ Αϊνστάιν, που θεωρείται σήμερα διάνοια, άρχισε να μιλάει όταν ήταν τριών ετών και έμαθε να συλλαβίζει στα επτά του! Οι δάσκαλοι και οι γονείς του νόμιζαν ότι είχε πρόβλημα.

Αποβλήθηκε από το σχολείο και αργότερα απέτυχε δύο φορές στις εξετάσεις να μπει στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Ηταν γενικώς αντιπαθής στους καθηγητές του και οι βαθμοί του στα μαθηματικά ήταν κάτω του μετρίου. Στη φυσική, όμως…

Ο πολυεφευρέτης Τόμας Εντισον ήταν κατά τους δασκάλους του “πολύ χαζός για να μάθει οτιδήποτε”. Απολύθηκε από τις δύο πρώτες του δουλειές επειδή δεν ήταν αρκετά παραγωγικός. Η μεγαλύτερή του εφεύρεση, ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, ήλθε μετά από ατέλειωτα πειράματα στο εργαστήριο και περίπου 2.000 αποτυχημένες προσπάθειες!

Ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ πούλησε μόνο έναν πίνακα όσο ζούσε, για 400 φράγκα! Αυτό δεν τον σταμάτησε από το να ολοκληρώσει 900 έργα τα οποία σήμερα αξίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ο Μαχάτμα Γκάντι, που επηρέασε τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ινδία και σ’ όλο τον κόσμο, ήταν αγοραφοβικός! Τα έχανε όταν καλούνταν να μιλήσει δημόσια. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του υπόθεσης (ήταν δικηγόρος στη Νότια Αφρική), εγκατέλειψε την αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο βασιλιάς των καρτούν Γουόλτ Ντίσνεϊ απολύθηκε από την εφημερίδα που εργαζόταν διότι, κατά το αφεντικό του, «δεν είχε φαντασία ούτε καλές ιδέες». Τα πρώτα του σκίτσα με θέμα τον Σκρουτζ Μακ Ντακ θεωρήθηκαν προσβλητικά και απορρίφθηκαν απ’ όλους τους εκδοτικούς οίκους πριν τα εκδώσει μόνος του…

Το πρώτο βιβλίο του πασίγνωστου πια Στίβεν Κινγκ απορρίφθηκε 30 φορές. Πέταξε το χειρόγραφο στα σκουπίδια και σχεδόν τα παράτησε. Η γυναίκα του το περιμάζεψε και τον ενθάρρυνε να το ξαναστείλει αλλού. Η… 31η ήταν και η τυχερή του.

Η ζάμπλουτη σήμερα δημιουργός του Χάρυ Πότερ Τζοάν Ρόουλινγκ πήρε διαζύγιο τον πρώτο χρόνο του γάμου της και μετακόμισε με το μωρό της στο Εδιμβούργο. Επέζησε με τη βοήθεια της πρόνοιας, έμενε σε ένα διαμέρισμα που είχε ποντίκια και πήγαινε και έγραφε σε καφετέριες. Το πρώτο της μυθιστόρημα με θέμα τον μαθητευόμενο μάγο απορρίφθηκε από 12 εκδοτικούς οίκους.

Ο σκληρός Σιλβέστερ Σταλόνε αποβλήθηκε από 14 σχολεία σε 11 χρόνια. Οι καθηγητές του τον αποθάρρυναν από το να ακολουθήσει καριέρα στην ηθοποιία και το σενάριό του για το «Ρόκι» απορρίφθηκε από όλες τις εταιρίες εκτός από μία, που η μόνη της προϋπόθεση ήταν να μην παίξει εκείνος τον βασικό ρόλο!




Influence:
Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…
https://www.flowmagazine.gr

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Τα 4 βήματα για να δημιουργήσεις αυτό που θέλεις στη ζωή σου…!!!!

Δημιουργικός Οραματισμός είναι η τεχνική να χρησιμοποιείς την φαντασία για να δημιουργήσεις αυτό που θέλεις στη ζωή σου.

Στο παρελθόν πολλοί από εμάς έχουμε χρησιμοποιήσει τη δύναμη του δημιουργικού οραματισμού με σχετικά ασυναίσθητο τρόπο. Λόγω των εσωτερικών αρνητικών εννοιών μας για τη ζωή, αυτόματα και ασυναίσθητα έχουμε φανταστεί την έλλειψη, τον περιορισμό, τις δυσκολίες, και τα προβλήματα για να συμμετέχουμε σαν ενεργό μέρος στη διαμόρφωση της ζωή μας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η τεχνική δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για «να ελέγξει» τη συμπεριφορά άλλων ή να τους αναγκάσει για να κάνουν κάτι ενάντια στη θέλησή τους...Οτιδήποτε προσπαθείτε να δημιουργήσετε για άλλο άτομο πάντα θα γυρίζει σαν μπούμερανγκ πίσω σε σας. 

Αυτό συμπεριλαμβάνει και έννοιες όπως αγάπη, βοήθειά, θεραπευτικές ενέργειες ή αρνητικές και καταστρεπτικές προθέσεις.

Για να χρησιμοποιηθεί ο δημιουργικός οραματισμός (ή δημιουργική φαντασία) δεν είναι απαραίτητο να πιστεύετε σε οποιεσδήποτε μεταφυσικές ή πνευματικές ιδέες. Δεν είναι απαραίτητο «να υπάρξει η πίστη» σε οποιαδήποτε δύναμη παρά μόνο στον εαυτό σας.

Ο δημιουργικός οραματισμός είναι πραγματικός κατά την πιο αληθινή και υψηλότερη έννοια της λέξης.

Πώς ενεργεί όμως ο δημιουργικός οραματισμός;

-Ο φυσικός κόσμος είναι ενέργεια

-Η ενέργεια είναι μαγνητική (καθώς προσελκύει)

-Η μορφή (φυσική ενέργεια) ακολουθεί την ιδέα (διανοητική ενέργεια)

-Οτιδήποτε βάζετε έξω στον κόσμο θα απεικονιστεί πίσω σε σας

Τα βασικά βήματα για έναν επιτυχημένο δημιουργικό οραματισμό είναι :

1. Θέστε τον στόχο σας

2. Δημιουργήστε μία καθαρή ιδέα ή εικόνα

3. Συγκεντρώστε την σκέψη σας σ’ αυτό

4. Δίνετέ του θετική ενέργεια

Συνεχίστε να κάνετε όλα τα παραπάνω έως ότου να επιτύχετε τον στόχο σας ή δεν έχετε πια την επιθυμία να τον υλοποιήσετε. 

Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ο δημιουργικός οραματισμός για να δημιουργήσουμε ό,τι θέλουμε στο βίο μας, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι και ικανοί να δεχθούμε το καλύτερο που η ζωή μπορεί να μας προσφέρει – «το αγαθό μας».

Πολλοί από εμάς έχουμε τη δυσκολία να αποδεχτούμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ό,τι θέλουμε στις ζωές μας. Αυτό προέρχεται συνήθως από μερικά βασικά συναισθήματα αναξιότητας που πήραμε σε μια πολύ νεαρή ηλικία.

Οι επιβεβαιώσεις/επικυρώσεις και ο δημιουργικός οραματισμός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος κατασκευής μια θετικότερης έκφρασης εικόνας-αγάπης για τους εαυτούς μας.

Κατ’ αρχάς, μας αφήνει να δεχτούμε και να αγαπήσουμε τους εαυτούς μας όπως είμαστε. Δεύτερον, μας επιτρέπει να αρχίσουμε να δημιουργούμε τους εαυτούς μας όπως θέλουμε εμείς να είμαστε.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της όλης διαδικασίας του δημιουργικού οραματισμού είναι ο προγραμματισμός της ευημερίας.

Αυτό σημαίνει την κατανόηση, ή συνειδητά να διατηρείς την άποψη, ότι ο κόσμος είναι συνολικά άφθονος… ότι είναι μια αστείρευτη πηγή αγαθών όπου η καρδιά μας θα μπορούσε να αποκτήσει οτιδήποτε επιθυμήσει, στον υλικό κόσμο, στο συναισθηματικό, διανοητικό, και πνευματικό επίπεδο επίσης.

Μια από τις πιο κοινές αιτίες της αποτυχίας να αποκτήσουμε ότι θέλουμε είναι ο «προγραμματισμός έλλειψης.» 

Η αλήθεια για αυτήν την Γη είναι ότι είναι ένας απείρως καλός, όμορφος, τόπος να υπάρχεις. Το μόνο «κακό» προέρχεται από την έλλειψη κατανόησης αυτής της αλήθειας.

Το κακό (άγνοια) είναι όπως μια σκιά – δεν έχει καμία πραγματική, δική του ουσία, είναι απλά μια έλλειψη φωτός. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε μια σκιά να εξαφανιστεί με το να την πολεμάμε – πρέπει να λάμψουμε ένα φως πάνω της.

Μια άλλη βασική αρχή είναι αυτή της παροχής, ή «ξεχείλισμα» ενέργειας.

Μόλις αρχίσουμε να δεχόμαστε την καλοσύνη του Σύμπαντος, θέλουμε φυσικά να την μοιραστούμε επίσης, συνειδητοποιώντας ότι όπως δίνουμε από την ενέργειά μας, δημιουργούμε περισσότερο χώρο για μεγαλύτερη εισροή ενεργητικότητας και δυναμισμού σε εμάς. 

Όταν μέσω της αβεβαιότητας προσπαθούμε να κρατηθούμε πάνω σε αυτό που έχουμε, αρχίζουμε να κόβουμε αυτήν την θαυμάσια ροή της ενέργειας.

Η ενέργεια λαμβάνει πολλές μορφές, όπως αγάπη, στοργή, εκτίμηση και αναγνώριση, φιλία, υλικά αποκτήματα, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης κ.λπ., και οι αρχές τους ισχύουν εξίσου σε όλες αυτές τις μορφές.

Μία απλή άσκηση δημιουργικού οραματισμού ξεκινάει κατ’ αρχήν, με το να σκεφτείτε κάτι θα θέλατε. Δύναται να είναι ένα αντικείμενο που επιθυμείτε να αποκτήσετε, ένα γεγονός θα επιδιώκετε να συμβεί, μια κατάσταση στην οποία θα θέλατε να βρεθείτε, ή κάποια περίσταση στη ζωή σας που επιθυμείτε να βελτιώσετε.

Πάρτε μια άνετη θέση, είτε καθισμένοι είτε ξαπλωμένοι, σε ένα ήσυχο μέρος όπου δεν θα ενοχληθείτε. Χαλαρώστε το σώμα σας εντελώς. Αναπνεύστε αργά και βαθιά. Αριθμούμε αργά από 10 έως 1, νιώθοντας τον εαυτό σας να χαλαρώνει πιο βαθιά με κάθε αρίθμηση.

Όταν αισθανθείτε ότι είστε βαθιά χαλαρωμένοι, αρχίστε να φαντάζεστε το πράγμα που θέλετε ακριβώς όπως θα το θέλατε.

Μπορείτε να φανταστείτε τι λένε άλλοι άνθρωποι, ή οποιεσδήποτε λεπτομέρειες το καθιστούν πιο πραγματικό σε σας. Μπορείτε να σπαταλήσετε ένα σύντομο χρονικό διάστημα στον δημιουργικό σας οραματισμό ή αντίθετα αρκετά λεπτά. Αρκεί να είναι μια λεπτομερής ευχάριστη εμπειρία, όπως μια ονειροπόληση που κάνουν τα παιδιά.

Τώρα κρατώντας την ιδέα ή την εικόνα σταθερή στο νου σας, κάνετε διανοητικά κάποια πολύ θετική, καταφατική σχετική δήλωση. Πάντα να τελειώνετε τον δημιουργικό σας οραματισμό με μια σταθερή επιβεβαίωση/επικύρωση για εσάς:

«Αυτό ή κάτι καλύτερο τώρα πραγματώνεται για μένα με ικανοποιητικούς και αρμονικούς τρόπους, για το υψηλότερο όφελος όλων των ενδιαφερομένων»

Αυτή η πρόταση αφήνει περιθώρια για κάτι διαφορετικό και ακόμα καλύτερο από αυτό που προβλέψαμε αρχικά να μας συμβεί, και χρησιμεύει ως υπενθύμιση σε εμάς ότι αυτή η διαδικασία λειτουργεί μόνο προς το αμοιβαίο όφελος όλων.

Εάν αμφιβολίες ή αντιφατικές σκέψεις προκύψουν, μην αντισταθείτε ή μην προσπαθήσετε να τις αποτρέψετε. Αυτό θα τείνει να τους δώσει μια δύναμη που ειδάλλως δεν έχουν. Απλώς αφήστε τις να διατρέξουν τη συνείδησή σας και να επιστρέψετε στις θετικές δηλώσεις και τις εικόνες σας.

Συχνά οι άνθρωποι προσπαθούν να ζήσουν τις ζωές τους προς τα πίσω: Προσπαθούν να έχουν περισσότερα πράγματα, προκειμένου να κάνουν περισσότερα από αυτά που θέλουν, έτσι ώστε είναι ευτυχέστεροι.

Αυτό που πραγματικά δουλεύει είναι το αντίστροφο…

Πρέπει πρώτα να είσαι, μετά να κάνεις αυτό που χρειάζεσαι, για να μπορέσεις να έχεις αυτό που θέλεις!




Photo art: Bora Kim

Μου πήρε χρόνια να ανακαλύψω ότι οι αγωνίες, η κατάθλιψη, το άγχος δεν έλυσαν τα προβλήματά σας αλλά επιδεινώσαν τα δικά μου…!!!!

Μου πήρε χρόνια να ανακαλύψω ότι οι αγωνίες, η κατάθλιψη, το άγχος δεν έλυσαν τα προβλήματά σας αλλά επιδεινώσαν τα δικά μου

Η μαμά μου είχε πολλά προβλήματα. Δεν κοιμόταν και ήταν εξαντλημένη. Ήταν ευερέθιστη, γκρινιάρα και πικραμένη. Ήταν πάντα άρρωστη, μέχρι που μια μέρα, ξαφνικά, άλλαξε.

Η κατάσταση ήταν ίδια, αλλά η μαμά ήταν διαφορετική.
Μια μέρα ο μπαμπάς μου της είπε:
– Τρεις μήνες ψάχνω για δουλειά και δεν έχω βρει τίποτα, θα πιω μερικές μπύρες με φίλους.

Η μαμά μου απάντησε:
– Είναι εντάξει.

Ο αδελφός μου της είπε:
– Μαμά, δεν τα πάω καλά σε όλα τα θέματα του Πανεπιστημίου…

Η μαμά μου απάντησε:
– Εντάξει, θα προσπαθήσεις να περάσεις και αν δεν τα καταφέρεις θα επαναλάβεις το εξάμηνο, αλλά θα πληρώσεις τα δίδακτρα.

Η αδελφή μου της είπε:
– Μαμά, χτύπησα το αυτοκίνητο.

Η μαμά μου απάντησε:
– Εντάξει κόρη μου, πήγαινέ το στο εργαστήριο, βρες πώς θα το πληρώσεις και ενώ το φτιάχνουν, πήγαινε με λεωφορείο ή μετρό.

Η νύφη της είπε:
– Πεθερά, έρχομαι να περάσω μερικούς μήνες μαζί σας.

Η μαμά μου απάντησε:
– Εντάξει, εγκατασταθείτε στον καναπέ του σαλονιού και ψάξτε για κουβέρτες στην ντουλάπα.

Όλοι εμείς στο σπίτι μαζευτήκαμε ανήσυχοι να δούμε γιατί αντιδρά έτσι η μαμά.

Υποψιαζόμασταν ότι είχε πάει στο γιατρό και ότι της συνταγογραφούσε χάπια ′′ Δεν δίνω δεκάρα για 1000 mg.”

Πιθανότατα θα έπινε και υπερβολική δόση.
Προτείναμε στη συνέχεια να κάνουμε μια ′′ παρέμβαση ′′ στη μητέρα μου για να την αφαιρέσουμε από κάθε πιθανή εξάρτηση που είχε για την αντιρρευματική αγωγή.μου

Αλλά προς έκπληξη μας αυτή μας εξήγησε:
′′Μου πήρε πολύ καιρό να συνειδητοποιήσω ότι κάθε άτομο είναι υπεύθυνο για τη ζωή του, μου πήρε χρόνια να ανακαλύψω ότι η αγωνία μου, η κατάθλιψη μου, το θάρρος μου, η αϋπνία μου και το άγχος μου, δεν έλυσαν τα προβλήματά σας αλλά επιδεινώσαν τα δικά μου.

Δεν είμαι υπεύθυνη για τις πράξεις των άλλων, αλλά είμαι υπεύθυνη για τις αντιδράσεις που εκφράζω για αυτό.

Ως εκ τούτου, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το καθήκον μου προς τον εαυτό μου είναι να παραμείνω ήρεμη και να αφήσω τον καθένα ξεχωριστά να λύσει ό, τι του αντιστοιχεί.

Έχω παρακολουθήσει μαθήματα γιόγκα, διαλογισμό, θαύματα, ανθρώπινη ανάπτυξη, ψυχική υγιεινή, δόνηση και νευρογλωσσολογικό προγραμματισμό, και σε όλα αυτά, βρήκα έναν κοινό παρονομαστή: Τελικά όλα οδηγούν στο ίδιο σημείο.

Και, είναι ότι μπορώ μόνο να παρεμβαίνω στον εαυτό μου, εσείς έχετε όλους τους απαραίτητους πόρους για να λύσετε τις ζωές σας.

Μπορώ να σου δώσω τη συμβουλή μου μόνο αν μου το ζητήσεις και εξαρτάται από εσένα να την ακολουθήσεις ή όχι.
Έτσι, από εδώ και πέρα, παύω να είμαι:

Το δοχείο των ευθυνών σου, ο σάκος της ενοχής σου, η πλύστρα των τύψεων σου, ο συνήγορος των λαθών σου, ο τοίχος των εγκώμιων σου, ο θεματοφύλακας των καθηκόντων σου, ποιος πρέπει να λύσει τα προβλήματά σου ή να περισσεύει ένα λάστιχο κάθε φορά για να εκπληρώσεις τις ευθύνες σου.

Από εδώ και στο εξής, δηλώνω όλους τους ανεξάρτητους και αυτάρκεις ενήλικες.

Όλοι στο σπίτι της μαμάς έμειναν άφωνοι.
Από εκείνη την ημέρα, η οικογένεια άρχισε να λειτουργεί καλύτερα, γιατί όλοι στο σπίτι γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν.

“Τροφή-Φάρμακο” Επιτρέψτε μου να πω πως οι άνθρωποι που “τρέχουν” μόνιμα για τους άλλους, δεν το κάνουν από ανιδιοτέλεια, αλλά επειδή έτσι καλύπτουν ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ προβλήματα, όπως π.χ. ενοχές (ως επί το πλείστον ή προσπαθούν να “ξεφύγουν” από τα προβλήματά τους μένοντας μόνιμα απασχολημένοι, κ.λπ..

Το κακό είναι πως με αυτόν τον τρόπο ΌΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΜΕ (ούτε εμάς, ούτε τους άλλους), αλλά πως με την συμπεριφορά “αγάπης μας” ΠΝΙΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ: Το σύνδρομο της “ελληνικής οικογενειακής πολυκατοικίας” και η ψυχοπαθολογία




Συγγραφέας: ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ!!
Μετάφραση και πηγή: Μάρα Ζαχαριάδου – MommyCool
Image by StockSnap

8 Μαθήματα Ευτυχίας από έναν Φυσικό – Ψυχολόγο…!!!!

Μάθημα 1ο: Σκεφτείτε Θετικά
Η ευτυχία συνδέεται φυσικά με το συναίσθημα του να είναι κανείς ευτυχισμένος. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε όλα αυτά που αισθανόμαστε, ούτε να διαλέξουμε την ιδιοσυγκρασία μας. Έχουμε τη δυνατότητά όμως να τη διαφοροποιήσουμε σε διάφορα σημεία.

Αλλάξτε τον τρόπο που μιλάτε
Διαγράψτε από το λεξιλόγιό σας τις απαισιόδοξες λέξεις και αντικαταστήστε τες με πιο αισιόδοξες που έχουν σχετικά κοντινή σημασία. Για παράδειγμα αντικαταστήστε τη λέξη “Αποτυχία” με τη λέξη “Μάθημα”, τη λέξη “Εμπόδιο” με τη λέξη “Πρόκληση” κ.ο.κ.

Καλλιεργήστε την αισιοδοξία
Είναι η οπτική αντίληψη της θετικής πλευράς των πραγμάτων.

Υιοθετήστε μια άλλη ματιά
Πριν καταλήξετε σε αρνητικά συμπεράσματα, αναρωτηθείτε:

– Ποια άλλη ερμηνεία θα μπορούσα να δώσω σε αυτό το γεγονός;

– Θα μπορούσε να καταλήξει σε κάτι καλό αυτή η κατάσταση;

– Προσφέρεται εδώ κάποια καλή ευκαιρία;

– Ποιο μάθημα θα μπορούσα να αντλήσω για το μέλλον;

Μάθημα 2ο: Σταματήστε να κάνετε αρνητικές συγκρίσεις
Ο πιο σίγουρος τρόπος να καταστρέψετε την ευτυχία σας είναι να κάνετε συγκρίσεις όπως:

– πόσο καλύτερα ήταν στο παρελθόν

– θα μπορούσα να είχα πετύχει το καλύτερο

– Οι άλλοι τα έχουν καταφέρει καλύτερα από μένα

Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας και μη σας απασχολεί τι κάνουν οι άλλοι. Κι όσο κι αν το διαβολάκι της σύγκρισης μπερδεύεται και αυτοπροσκαλείται στις σκέψεις σας, κυνηγήστε το επίμονα.

Μάθημα 3ο: Εκφράστε την Ευγνωμοσύνη σας
ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ευγνωμοσύνη βοηθά να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

Η ευγνωμοσύνη βοηθά να δημιουργήσουμε συγκρίσεις υπέρ μας.

Η ευγνωμοσύνη βοηθά να εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε.

Η ευγνωμοσύνη ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ενεργήσουν για το καλό τους.

Η ευγνωμοσύνη ευνοεί τις καλές σχέσεις.

Η ευγνωμοσύνη χαλαρώνει τους ανθρώπους και τους κάνει χαρούμενους.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Μάθημα 4ο: Μάθετε να συγχωρείτε
Η συγχώρεση δεν είναι συνώνυμη της συμφιλίωσης, δεν προϋποθέτει απαραίτητα τη βελτίωση των σχέσεών σας με αυτό που σας έβλαψε. Δεν είναι η δικαιολόγηση του άλλου ούτε η ακύρωση της ζημιάς που έχει προκληθεί.

Συγχώρεση είναι να παραιτούμαστε από το μίσος

Συγχώρεση είναι να δίνουμε τόπο στην οργή, να αφήσουμε τον θυμό να περάσει.

Πρέπει να ξέρετε ότι θα αρχίσετε να συγχωρείτε όταν η επιθυμία να πληγώσετε και να εκδικηθείτε αρχίσει να εξασθενεί. Και ότι θα έχετε ήδη επιτύχει να δώσετε τη συγχώρεσή σας από τη στιγμή που θα μπορείτε να επιστρέψετε στα περασμένα δυσάρεστα γεγονότα χωρίς να αισθάνεστε μίσος, θυμό ή θλίψη.

Μάθημα 5ο: Αποδείξτε τη γενναιότητά σας
Να είστε καλοί και θα είστε ευτυχισμένοι.Κάντε καλές πράξεις και δείτε σε ποιο βαθμό προσφέρουν χαρά και ικανοποίηση.

Με το να είστε γενναιόδωροι όχι μόνο αλλάζετε τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας αλλά κάνετε καλό και στους άλλους – ακόμα περισσότερο, προκαλείτε μια χιονοστιβάδα από θετικά αποτελέσματα γύρω σας.

Μάθημα 6ο: Απολαύστε τις μικρές χαρές της ζωής
Είναι κάτι που πρακτικά εφαρμόζεται πολύ πιο δύσκολα από ότι φαίνεται αρχικά. Γι αυτό θα πρέπει να υπογράψετε ένα συμβόλαιο με τον εαυτό σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα ΘΕΣΕΤΕ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ τις οδηγίες.
Μάθημα 7ο: Φροντίστε το σώμα σας
Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Είναι αποδεδειγμένο. Ένα σώμα υγιές και σε πλήρη φόρμα είναι πηγή αναμφισβήτητης χαράς. Ξοδεύουμε μέρος από τον χρόνο μας για να κάνουμε έλεγχο στο αυτοκίνητό μας ή για να αναβαθμίζουμε τον υπολογιστή μας, γιατί όμως παραμελούμε τη φροντίδα του σώματός μας, κάτι που είναι απείρως σημαντικότερο;

Μάθημα 8ο: Βιώστε την κατάσταση Ροής
Θα είμαι απόλυτα χαρούμενος όταν θα έχω τελειώσει τις σπουδές μου, θα έχω βρει δουλειά, ένα σπίτι δικό μου, θα έχω παιδιά, θα έχω γίνει διάσημος, θα φτάσω στη συνταξιοδότηση κ.λ.π.

Ε όχι λοιπόν, όχι, δεν θα είστε περισσότεροι χαρούμενοι!

Η ευτυχία υπάρχει εδώ και τώρα σε αυτά που μας συμβαίνουν. Πως γίνεται αυτό; Επιλέγοντας δραστηριότητες που σας οδηγούν σε κατάσταση ροής. 

Η κατάσταση της ροής ή της βέλτιστης εμπειρίας επιτυγχάνεται όταν καταπιανόμαστε με δραστηριότητες που αντιστοιχούν στις ικανότητές μας – ούτε υπερβολικά δύσκολες – ούτε υπερβολικά εύκολες. Πάνω από αυτές βρίσκεται το άγχος και η ανησυχία και κάτω από αυτές η ανία.




Ο Υβ-Αλεξάντρ Ταλμάν είναι ψυχολόγος ειδικευμένος στην προσωπική ανάπτυξη και είναι κάτοχος διδακτορικού στη φυσική
anapnoes.gr

Βότανα και μπαχαρικά που ωφελούν την υγεία με αποδείξεις…!!!!

Αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία Βότανα και μπαχαρικά που ωφελούν την υγεία με αποδείξεις

Ακόμα κι όταν οι διατροφικές μας επιλογές δεν είναι ό,τι καλύτερο, τα βότανα και τα μπαχαρικά μας προσφέρουν πολύ περισσότερα από τη βελτίωση της γεύσης, διότι δίνουν θρεπτικά συστατικά σε κάθε γεύμα μας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη μπορούν να αντιστρέψουν ακόμη και τις βλάβες από ένα ανθυγιεινό γεύμα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια μαγείρεψαν κοτόπουλο με καρύδα, ψωμί γεμιστό με τυρί και μπισκότο για επιδόρπιο για 6 άντρες. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 30 ως 65 ετών και υπέρβαροι, αλλά υγιείς. 

Την πρώτη ημέρα το γεύμα σερβιρίστηκε σκέτο. Την επόμενη, οι ερευνητές πρόσθεσαν 2 κουταλιές της σούπας από μείγμα 9 βοτάνων και μπαχαρικών.

Μετά από κάθε γεύμα οι ερευνητές έκαναν αιμοληψία από τους συμμετέχοντες κάθε 30 λεπτά για 4 ώρες. Βρήκαν ότι η αντιοξειδωτική δράση στο αίμα αυξήθηκε κατά 13% μετά το γεύμα που περιείχε τα μπαχαρικά σε σύγκριση με το γεύμα χωρίς αυτά.

Τα μπαχαρικά και τα βότανα μείωσαν επίσης τα επίπεδα της ινσουλίνης μετά το γεύμα κατά 21% και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων κατά 31%. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη περιελάμβαναν σκόνη σκόρδου, δεντρολίβανο, ρίγανη, κανέλα, γαρίφαλο, πάπρικα, κουρκουμάς, τζίντζερ και μαύρο πιπέρι. Εκτός από τα οφέλη για την καρδιά, κάθε ένα από αυτά διαθέτει τα δικά του αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.

9 βότανα και μπαχαρικά με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία

1. Η κανέλα εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα
Η κανέλα επαναφέρει τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 βελτιώνοντας την ικανότητα ανταπόκρισης στην ινσουλίνη. Αυτό το καταφέρνει επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι μετά το φαγητό. Σε μια μελέτη οι συμμετέχοντες έτρωγαν περίπου ένα φλιτζάνι πουτίγκα ρυζιού, με και χωρίς, ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα. 

Η προσθήκη κανέλας επιβράδυνε τον ρυθμό με τον οποίο άδειαζε το στομάχι από 37% σε 34,5% ενώ μείωσε σημαντικά την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σε μια μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε το 2003, διαπιστώθηκε ότι μετά από 40 ημέρες κατανάλωσης μόλις 1-6 γραμμαρίων κανέλας (περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού) από ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, το επίπεδο σακχάρου μειώθηκε κατά 18-29%.

2. Το σκόρδο επιβραδύνει την αθηροσκλήρωση
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια παρατήρησαν ότι οι μελέτες συνδέουν την κατανάλωση σκόρδου με μείωση της τάξεως του 38% στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων [i]. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι το ώριμο σκόρδο βοηθά στην επιβράδυνση της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης [ii].

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι για να υπάρξουν οφέλη για την καρδιά χρειάζεται κατανάλωση είτε 600-5600 mg σκόνης σκόρδου, είτε 9-18 mg ελαίου σκόρδου, είτε 1.000-7200 mg εκχυλίσματος ώριμου σκόρδου, είτε 4-10 γραμμαρίων ωμού σκόρδου.

3. Το δεντρολίβανο προστατεύει την όραση
Το δεντρολίβανο, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα, χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη βελτίωση της πέψης, την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, την ενίσχυση της μνήμης και τη δράση του ως αντιφλεγμονώδες.

Μελέτες που έγιναν σε ζώα έδειξαν ότι δρα ως αντικαταθλιπτικό, μειώνει τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 και μάλιστα εμποδίζει την αύξηση βάρους από μια διατροφή με πολλά λιπαρά. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το δεντρολίβανο προστατεύει επίσης από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας.

4. Η ρίγανη προστατεύει από τους ιούς
Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι η ρίγανη αποτελεί το βασικό συστατικό της ιταλικής κουζίνας και ειδικά για τις σάλτσες ντομάτας και την πίτσα. Είναι επίσης ένα ισχυρό φαρμακευτικό βότανο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίγανη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ διαθέτει αντιμυκητιακές, αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, συμβάλλει στην ανάπλαση του ήπατος.

Το έλαιο ρίγανης περιέχει μια αντιιική ουσία που ονομάζεται καρβακρόλη, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δραστηριότητα των ιών εντός 15 λεπτών μετά την έκθεση σε αυτούς [iii]. Ψάξτε για αιθέριο έλαιο ρίγανης με ποσοστό καρβακρόλης 60-75%.

Το γαρίφαλο είναι πλούσιο σε ευγενόλη, η οποία έχει αποδειχτεί ότι καταπολεμά τις περιβαλλοντικές τοξίνες και τη φλεγμονή. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να προκαλέσει τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Επίσης, το έλαιό του είναι αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό.

Το γαρίφαλο αποτελεί ήπιο παυσίπονο. Έχει αποδειχτεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη βενζοκαΐνη ως τοπικό αναισθητικό. Αυτός είναι ο λόγος που προστίθεται σε σπρέι για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου και σε στοματικά διαλύματα. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε στη σπιτική οδοντόκρεμά σας.

6. Πάπρικα για την αντιμετώπιση της αντίστασης στην πολυφαρμακία
Η πάπρικα δεν αποτελεί μόνο γαρνιτούρα για τα καυτερά γεμιστά αυγά. Προέρχεται από αλεσμένες κόκκινες πιπεριές τσίλι και είναι γεμάτη βιταμίνη C και καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή της πάπρικας έχει αποδειχτεί ότι καταπολεμούν το έλκος που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και συμβάλλουν στην αναστροφή της αντίστασης στην πολυφαρμακία.

Χρησιμοποιήστε την πάπρικα στα κρέατα και τα ψάρια ή προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού στη σαλάτα Χούμους για επιπλέον γεύση.

7. Ο κουρκουμάς βελτιώνει τη μνήμη
Υπάρχουν πλέον πάνω από 600 τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κουρκούμης. Ερευνητές από την Ταϊβάν πρόσθεσαν ένα ακόμη πλεονέκτημα.

Βρήκαν ότι μόνο ένα γραμμάριο κουρκούμης στο πρωινό γεύμα βοηθά στη βελτίωση της μνήμης των ατόμων που βρίσκονται στα πρώτα στάδια του διαβήτη [IV]. Η κουρκούμη βελτιώνει τη λειτουργική μνήμη για τις επόμενες 6 ώρες. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκούμη μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

8. Το τζίντζερ καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το τζίντζερ εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία των στομαχικών διαταραχών, της διάρροιας και της ναυτίας. Σήμερα, είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από τη ναυτία κατά τη διάρκεια ταξιδιών, την πρωινή αδιαθεσία και τη ναυτία από τη χημειοθεραπεία.

Μια μελέτη έδειξε ότι η ρίζα τζίντζερ είναι πιο αποτελεσματική για τη ναυτία και τον εμετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τη δραμαμίνη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Το τζίντζερ περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ενώσεις που είναι γνωστές ως τζιντζερόλες και οι οποίες έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 

Εκτός από τη μείωση του πόνου στους μυς λόγω άσκησης, έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τον πόνο και το οίδημα ενώ βελτιώνουν την κινητικότητα σε εκείνους που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι τζιντζερόλες έχουν επίσης τις εξής ιδιότητες

• μειώνουν τον αριθμό και το μέγεθος των καρκινικών όγκων του παχέος εντέρου

• αναστέλλουν τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων του μαστού

• καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος που είναι ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία

• μειώνουν τον πόνο στα γόνατα λόγω οστεοαρθρίτιδας

9. Το μαύρο πιπέρι μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα
ο μαύρο πιπέρι βελτιώνει την πέψη κάνοντας το στομάχι να παράγει υδροχλωρικό οξύ. Βοηθά επίσης στην πρόληψη των εντερικών αερίων και δρα ως διουρητικό. Η εισπνοή ατμών από μαύρο πιπέρι έχει αποδειχτεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Μπορεί να δείτε ορισμένα συμπληρώματα διατροφής να περιέχουν μαύρο πιπέρι. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα από τα δραστικά συστατικά του, η πιπερίνη, ενισχύει την βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών, των μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών.




Πηγές : 
[i] Ried K, Toben C, Fakler P. “Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis.” Nutr Rev. 2013;71(5):282Y299
[ii] Matthew J Budoff et al. Aged garlic extract supplemented with B vitamins, folic acid and L-arginine retards the progression of subclinical atherosclerosis: a randomized clinical trial. Breast Cancer Res Treat. 2004 Feb;83(3):221-31. PMID: 19573556
[iii] Gilling, D.H., Kitajima, M., Torrey, J.R., Bright, K.R. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. J ApplMicrobiol 2014 May; 116(5): 1149-63. PMID 24779581
[iv] Meei-Shyuan Lee et al. “Turmeric improves post-prandial working memory in pre-diabetes independent of insulin.” Asia Pac J Clin Nutr., 2014;23 DOI: 10.6133/apjcn.2014.23.4.24

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Τα όρια δεν είναι τιμωρία, αλλά «φράχτης» που προστατεύει τα παιδιά…!!!!

Τα όρια δεν είναι τιμωρία, αλλά «φράχτης» που προστατεύει τα παιδιά.

Τι είναι τα όρια; Γιατί υπάρχουν; Ποια η διαφορά με την τιμωρία και πως βάζουμε όρια στη συμπεριφορά των παιδιών; Τα όρια δεν είναι τιμωρία, αλλά «φράχτης» που προστατεύει τα παιδιά

Βάζοντας όρια
Ας σκεφτούμε τα όρια όχι σαν τιμωρία αλλά σαν “φράχτη” που προστατεύει τα παιδιά στην αυλή:

· Όταν δεν υπάρχει, τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους γιατί δεν θα ξέρουν μέχρι που μπορούν να κινηθούν.

· Όταν ο φράχτης είναι πολύ μικρός, τα παιδιά περιορίζονται και ασφυκτιούν

· Όταν όμως ο φράχτης αφήνει χώρο στα παιδιά να παίξουν και να κινηθούν ελεύθερα όσο πρέπει, τότε τα παιδιά είναι ασφαλή και χαρούμενα.

Έτσι, βάζουμε όρια για να ξέρουν τα παιδιά μέχρι που μπορούν να κινηθούν και να νιώθουν ασφάλεια, ώστε να μην περιορίζονται αλλά και να μην βρίσκονται σε συνεχή ένταση και άγχος χωρίς αυτά. 

Για να μπουν τα όρια, οι γονείς θα πρέπει να συμφωνούν μεταξύ τους ώστε να υπάρχει μια κοινή γραμμή και να είναι σταθεροί, δηλαδή να μην υποχωρούν όταν αποφασίσουν να βάλουν όρια σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Βασική προϋπόθεση είναι, ότι οι γονείς ως ενήλικες μπορούν να γνωρίζουν τα όρια του εαυτού τους και των άλλων ατόμων και να αναγνωρίζουν πότε αυτά παραβιάζονται ώστε να επεμβαίνουν κατάλληλα.

Ανταμείβουμε την καλή συμπεριφορά
Πολλές φορές δίνουμε περισσότερη σημασία στις αρνητικές και όχι στις θετικές συμπεριφορές, ενώ θα έπρεπε να ενισχύουμε και να επιβραβεύουμε τις θετικές συμπεριφορές και να αγνοούμε τις αρνητικές, έτσι ώστε το παιδί κάποια στιγμή να συνδέσει την επιβράβευση με την θετική συμπεριφορά.

Δεν λέμε ποτέ: «Αν είσαι καλό παιδί, θα σε αγαπάω».

Είναι δεδομένο ότι αγαπάμε το παιδί και βέβαια το παιδί είναι πάντα καλό!

Λέμε όμως ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι καλή/σωστή/αποδεκτή κ.τ.λ και ότι θα πρέπει να την αλλάξει. Δεν ικανοποιούμε ποτέ την ανάγκη ενός παιδιού να πάρει αυτό που θέλει, όταν γκρινιάζει, ή χτυπιέται και γενικά όταν δεν έχει μάθει να περιμένει. 

Οι κανόνες και τα όρια που θέτουν οι γονείς πρέπει να τηρούνται εξ αρχής και από τους δύο και βεβαίως να είναι αδιαπραγμάτευτα.

Από την άλλη πλευρά, στερούμε μικρά προνόμια που έχουν συμφωνηθεί από πριν ή/και αφήνουμε το παιδί να βιώσει τις συνέπειες των πράξεων του :

«Θα τελειώσεις τα μαθήματά σου και μετά μπορείς να πας να παίξεις με τους φίλους σου ή να πάμε βόλτα» κ.τ.λ. Αν λοιπόν, δεν τελειώσει τα μαθήματά του, θα στερηθεί το παιχνίδι με τους φίλους.

«Δεν μπορείς να χτυπάς τα άλλα παιδιά όταν παίζετε γιατί δεν θα θέλουν να ξαναπαίξουν μαζί σου». Ή «Αν τα χτυπάς, λυπάμαι αλλά θα πρέπει να φύγουμε π.χ από ένα πάρτυ γενεθλίων. 

Φυσικά όταν λέμε σε ένα παιδί ότι θα φύγουμε από κάπου γιατί δεν συμπεριφέρεται σωστά, τότε θα πρέπει να το κάνουμε, διαφορετικά το παιδί δε θα καταλάβει τη συνέπεια της πράξης του και θα το επαναλάβει.

Γενικά τα όρια πρέπει να είναι ανάλογα της ηλικίας του παιδιού, ώστε να μπορεί να τα καταλαβαίνει.

Η στέρηση προνομίων ή ή επανόρθωση θα πρέπει να είναι αντίστοιχη της πράξης του παιδιού :

Π.χ Δεν στερούμε για μια εβδομάδα την έξοδο επειδή έσπασε ένα αντικείμενο. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί θα πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια ή/και ακόμη, ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει αν μπορεί με το χαρτζιλίκι του να βοηθήσει στην αντικατάσταση του αντικειμένου.

Επιπλέον, δεν επιβάλουμε στο παιδί την παραμονή του σε ένα χώρο π.χ. στο δωμάτιο με χρόνο ανάλογο της ηλικίας του, (π.χ ένα παιδί 5 ετών, να παραμείνει στο δωμάτιο για 5 λεπτά!!!) γιατί απλώς δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει τη συμπεριφορά του με τέτοιου είδους τιμωρίες!!!

Με αυτό τον τρόπο, παράλληλα, διδάσκουμε την έννοια του συμβιβασμού στα παιδιά: «Θα διαβάσουμε ένα παραμύθι και μετά θα κοιμηθείς», «θα μαζέψουμε τα παιχνίδια και μετά θα πάμε βόλτα» , «Θα διαβάσεις και μετά θα πας να παίξεις».

Εδώ ίσως θα πρέπει να δούμε κι άλλους τρόπους αλληλεπίδρασης, που δεν θα περιλαμβάνουν τα παραπάνω μέσα, που μάλλον είναι αναποτελεσματικά : Δεσμός Γονιού-Παιδιού και Πειθαρχία, χωρίς Τιμωρία και Ανταμοιβή

Δεν απειλούμε το παιδί
«Περίμενε να έρθει το βράδυ ο πατέρας σου και θα δεις!», γιατί με αυτό τον τρόπο, δημιουργούμε άγχος στο παιδί και φυσικά το παιδί μπορεί να φοβηθεί τον πατέρα του αλλά όχι να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Διδάσκουμε στο παιδί εναλλακτικές λύσεις:
Βοηθήστε τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να επιλέξουν μόνα τους λύσεις για μικρά καθημερινά ζητήματα που δεν είναι σοβαρά, βρίσκοντας τις θετικές και τις αρνητικές συνέπειες κάθε λύσης.

Παράδειγμα: «Μου λες ότι ο φίλος ο Γιώργος δεν παίζει μαζί σου τώρα. Τι θα μπορούσες να κάνεις;». 

Μη δίνετε έτοιμες τις λύσεις σε παιδιά από 4 ετών και πάνω. Ρωτήστε τα τι μπορούν να κάνουν σε μια δύσκολη περίπτωση, αλλά η επιλογή που θα κάνουν σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα για τον γονιό.

Π.χ. Αν το παιδί ζητάει από τη μαμά να κοιμηθεί μαζί του, η επιλογή του γονιού δε θα είναι αυτή. Η επιλογή που θα δώσει στο παιδί είναι: «Θέλεις να κάτσω δίπλα σου, να διαβάσουμε μια ιστορία ή δε θες τίποτα και θα κοιμηθείς κατευθείαν; Η μαμά θα κοιμηθεί στο κρεβάτι της».

Βοηθάμε τα παιδιά να αναγνωρίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους

«Αν χτυπήσεις τον φίλο σου, θα πονέσει», «Αν χτυπάς τα παιδιά, δε θα θέλουν να παίξουν μαζί σου», «Αν χαλάσεις το παιχνίδι, δε θα μπορείς να παίξεις ξανά με αυτό» κ.τ.λ.

Δεν υποχωρούμε σε προκλητικές συμπεριφορές

Η επιβολή ορίων, κάποια στιγμή μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες συμπεριφορές του παιδιού, όπως γκρίνια, φωνές, κλάματα συνήθως χωρίς δάκρυα αλλά και χτυπήματα προς το γονιό. 

Δίνουμε το μήνυμα στο παιδί ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι επιτρεπτές και σε καμιά περίπτωση δεν υποχωρεί από την αρχική του στάση, γιατί δεν μπορούμε να τις αντέξει ή γιατί φοβάται τα επικριτικά βλέμματα των άλλων.

Αλλάζουμε τη δική μας συμπεριφορά

Το πιο σημαντικό όλων όμως, αυτό το οποίο δυσκολευόμαστε συχνά να αποδεχθούμε, είναι οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στη δική μας συμπεριφορά, την οποία τα παιδιά μακροπρόθεσμα θα μιμηθούν. Το παιδί βέβαια δεν είναι απλώς παθητικός δέκτης των επιδράσεων των γονέων.

Το ίδιο το παιδί, με την ιδιοσυγκρασία του επηρεάζει και διαμορφώνει τη συμπεριφορά των γονιών και αυτό είναι μια συνεχής διαδικασία. (π.χ. Όταν γκρινιάζει, παίρνει αυτό που θέλει. Αν οι ενήλικες δεν το σταματήσουν εξ αρχής, τότε και η δική τους απάντηση στη γκρίνια θα είναι η άμεση ικανοποίηση στα θέλω του παιδιού και αυτό θα συνεχίζεται).

Παρόλ’ αυτά δεν μπορούμε να αρνηθούμε το προφανές:

η ανάπτυξη των θετικών και των αρνητικών συμπεριφορών στα παιδιά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μίμηση και μάθηση των αντίστοιχων δεξιοτήτων και συμπεριφορών των ενηλίκων.

Δεν αρκεί απλώς να πούμε ποιο είναι το σωστό, αλλά θα πρέπει και να το εφαρμόζουμε: Τα παιδιά μας παρατηρούν προσεχτικά, απορροφώντας το πώς φερόμαστε μεταξύ μας, σε εκείνα, στους φίλους, στους συγγενείς και στους ξένους.
Τα παιδιά θα μιμηθούν αυτά που βλέπουν, αυτά που λέμε και κάνουμε.

Έτσι, για να γίνει η θετική αλλαγή, θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αξιολογήσουμε πρώτα τις δικές μας δεξιότητες και τη δική μας συμπεριφορά:

– Ποιες είναι οι δικές μας κοινωνικές δεξιότητες όταν θέλουμε π.χ να επιλύσουμε μια διαφωνία ή όταν απλώς συζητάμε;

– Μήπως χρησιμοποιούμε επιθετικούς τρόπους επικοινωνίας, δηλαδή μήπως υψώνουμε τον τόνο της φωνής για να επιβληθούμε;

– Ή αντίθετα, μήπως χρησιμοποιούμε παθητικούς τρόπους συμπεριφοράς; Δηλαδή, δεν εκφράζουμε στον άλλο πως νιώθουμε για μια κατάσταση που μας αφορά, δεν λέμε τη γνώμη μας γιατί φοβόμαστε ότι κάποιος μπορεί να πληγωθεί ή να θυμώσει.

– Με αυτό τον τρόπο, μήπως ανεχόμαστε τις αρνητικές συμπεριφορές του παιδιού χωρίς να επεμβαίνουμε κι έτσι τις ενισχύουμε;

Οι επιθετικές συμπεριφορές εκδηλώνονται καθημερινά γύρω μας:

Συχνά συμπεριφερόμαστε επιθετικά ακόμη και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε (π.χ. στο αυτοκίνητο οδηγώντας). Πολλές φορές επιβάλλουμε τη γνώμη μας στα παιδιά χωρίς να εξηγούμε γιατί πρέπει να κάνει κάτι. 

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να αφήνουμε τα παιδιά να λειτουργούν ελεύθερα χωρίς καμία καθοδήγηση ενώ παράλληλα απαιτούμε μια τέλεια μαθησιακή επίδοση χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις δυνατότητές τους.

Η έκφραση της επιθετικότητας είναι μια εγγενής, ανθρώπινη τάση.

Όταν η έκφραση αυτή, πραγματοποιείται με υγιείς και κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους, η συναισθηματική υγεία των παιδιών, των γονιών αλλά και ολόκληρης της οικογένειας, αναπτύσσεται φυσιολογικά.

Στην αντίθετη περίπτωση, είναι δυνατόν να εκδηλωθούν ακόμη σε πολύ μικρή ηλικία, συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες, οι οποίες χρήζουν την παρέμβαση του ειδικού όχι μόνο στο παιδί αλλά και σε ολόκληρη την οικογένεια.




Στεργιανή Γ. Μαντζιούρα, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Παιδιού & Οικογένειας – ΚΕ.Ψ.Υ.Π.Ο Αταλάντης

Μην ανησυχείς, το κάρμα δίνει στον καθένα ό,τι του αξίζει…!!!!

Εσύ αλήθεια πιστεύεις στο κάρμα; Κι όχι δεν εννοώ αυτές τις δηλώσεις του στιλ έκανες κακό στην προηγούμενη ζωή, θα γεννηθείς σκουλήκι στην επόμενη κι άλλα τέτοιες γεμάτες νόημα και χωρίς καμία βάση δηλώσεις.

Σου μιλάω για το γραμμένο σου ως άνθρωπος. Εδώ, τώρα, σε αυτή τη ζωή. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει κι άλλη κι ούτε με ενδιαφέρει, για να σου πω την αλήθεια. Το «τώρα», αυτό με νοιάζει.

Ο όρος «κάρμα», λοιπόν προέρχεται από το «καρ» που σημαίνει το πράττειν και την κατάληξη «-μα» που σημαίνει το αποτέλεσμα. Δράση κι αντίδραση κοινώς. Με κάθε σου πράξη, λοιπόν, κινείς εσύ ο ίδιος τα νήματα της πορείας σου και πλάθεις εσύ ο ίδιος το πεπρωμένο σου.

Τίποτα δεν είναι προγραμματισμένο κι όλα περνούν απ’ τα χέρια σου. Διαλέγεις πόρτα, και αντικρίζεις το καινούριο σου τοπίο. Συνεχώς διαλέγεις πόρτες. Αυτό δε σταματάει ποτέ. Και συνεχώς καλείσαι να κάνεις επιλογές.

Κάθε μέρα που περνάει παίζει ρόλο. Κάθε επιλογή που κάνεις, κάθε σου συμπεριφορά αλλάζει όλη σου την πορεία. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό και πόση βαρύτητα έχει; Ας στο εξηγήσω λίγο καλύτερα, να είμαστε σίγουροι πως το εμπέδωσες. Έκανες καλό; Καλό θα λάβεις. Έκανες κακό; Μάντεψε τι έπεται στη συνέχεια.

Ας σου το γυρίσουμε τώρα στις σχέσεις γιατί αυτό μας καίει, ας το παραδεχτούμε. Έχεις την εντύπωση πως μένει κάτι ατιμώρητο; Ο καημένος ο Timberlake έχει βραχνιάσει να στο λέει : «What goes around comes around». Ό,τι δίνεις, παίρνεις, αγάπη. Τροχός είναι και γυρνάει. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή είναι η τάξη των πραγμάτων. Και το χαίρομαι όσο δε φαντάζεσαι.

Πολλοί κάνουν το λάθος και πιστεύουν πως σε μια σχέση που έχουν πληγωθεί, πρέπει απαραιτήτως να είναι κι εκείνοι οι τιμωροί του βασανιστή τους, με αποτέλεσμα όταν δεν το καταφέρνουν αυτό να λένε πως έφυγε ατιμώρητος. Αμ δε. Έχει και παρακάτω.

Δε χρειάζεται να τιμωρήσεις εσύ κανέναν για τίποτε. Ο δρόμος που βαδίζουν από μόνος του αρχίζει κι έχει λακκουβίτσες. Κι εκεί είναι που βλέπεις τους θύτες να γίνονται θύματα. Εκεί είναι που κλείνει κι ο κύκλος. Ο θύτης πλέον αντικρίζει κάθε του άσχημη πράξη. 

Μπορεί να μην έχει την ίδια μορφή. Μπορεί να έχει άλλη σύσταση. Μα εξακολουθεί να είναι η δική του τιμωρία. Το δικό του χρέος που καλείται να ξεχρεώσει.

Έτσι είναι η ζωή, μωρό μου. Όμορφοι μικροί κύκλοι. Στο τέλος της ημέρας σου σερβίρεται αυτό ακριβώς που σου αξίζει. 

Δε χρειάζεται να μαυρίζεις την ψυχή σου με άσχημες πράξεις κι εκδικητικές σκέψεις. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις στην πορεία σου είναι να φέρεσαι με καλοσύνη κι απλοχεριά. 

Όταν το κάνεις αυτό, όσο και να σε έχουν γρατζουνίσει, κάτσε αναπαυτικά στην πολυθρόνα σου, περιποιήσου τα γδαρσίματά σου κι απλά παρακολούθα το κάρμα να κάνει τη δουλειά του. 

Οι κύκλοι θα κλείνουν ένας-ένας κι όλα θα μπουν στη θέση τους.

Όσο για σένα που υπήρξες σωστός και φέρθηκες με ευγένεια, η επιβράβευση θα έρθει κι αυτή στην ώρα της. Μη βιάζεσαι. Ένα βήμα τη φορά. Και τότε θα είναι που θα συνειδητοποιήσεις πως άξιζε κι η παραμικρή γρατζουνιά.

Όλα λειτουργούν με ακρίβεια, σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι. Την κατάλληλη στιγμή, το κατάλληλο πιάτο. Απ’ το κάρμα με αγάπη.




Ελπίδα-Μαρία Κουτσοπούλου

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Έχεις Σκοπό; Γιατί Ζεις;

Αν Δεν Έχεις Ένα ΣΚΟΠΟ Για Τον Οποίο Να Είσαι Πρόθυμος Και Να Πεθάνεις, Δεν Αξίζει Να Ζεις. Αφετηρία Της Επίτευξης Κάθε Στόχου Είναι Ένα Δυνατό 'Ονειρο. Ο ίδιος ο Στόχος είναι ένα  '' Όνειρο ''. 

Κάθε φορά που σκέφτεσαι νοερά τον Στόχο σου, επικεντρωμένα και με αποστασιοποίηση ο εγκέφαλος σου δεν καταλαβαίνει την διαφορά ανάμεσα στο αν ο Στόχος είναι υπαρκτός στο Φυσικό Σύμπαν η όχι. 

Αν θέλεις πραγματικά να πετύχεις και να υλοποιήσεις κάθε Στόχο σου, χρειάζεται να ξεκινήσεις από τον Νου σου.

Από κει και πέρα είναι θέμα εστίασης, χρόνου και δράσης η υλοποίηση του. Ακόμη από αυτή την θεωρία προκύπτει πως δεν μπορείς να κατηγορείς τους άλλους για οτιδήποτε στο – παρελθόν, παρόν και μέλλον- ούτε μπορείς να βρίσκεις δικαιολογίες και προσχήματα για την συμπεριφορά και τα αποτελέσματα της ζωής σου, των χρημάτων, των σχέσεων, των στόχων σου..

Αυτό που παίζεται μέσα στο Νου σου, αυτό βλέπεις γύρω σου, αυτό ζεις.

Όπως Έξω Έτσι Μέσα, Όπως Πάνω Έτσι Κάτω.

Θέλεις πιο πολλούς πελάτες; Πιο πολλά χρήματα, Καλύτερη δουλειά; Οι σχέσεις σου δεν σε ικανοποιούν; Περισσότερες ευκαιρίες; Ή ζωή σου είναι στάσιμη; Έχεις απογοητευτεί; …

Ξέρεις γιατί δεν τα έχεις όλα ακόμη; Ποιός είναι ο ένοχος για όλες τις αναποδιές σου; Υπάρχουν αναποδιές;

Σταμάτα για λίγο να κοιτάς ''εκεί έξω'' και άρχισε να κοιτάς ''εδώ μέσα'', εδώ βρίσκεται ο κατεργάρης. Ο Νους, ο δικός σου κατά δικός σου Νους. Όμως μην νομίσεις πως είναι κάποιος κακός εχθρός που σου βάζει συνεχώς τρικλοποδιές, όχι δεν είναι.

Απλά, έτσι ξέρει έτσι κάνει. Τι είναι και τι κάνει ο Νους σου ξέρεις; Τις δυνατότητες του και πως θα ωφεληθείς εσύ από αυτές; Για να δούμε…

Ο Νους δίνει την ειδική γνώση, τις ειδικές προϋποθέσεις, το ειδικό πλαίσιο, στα μάτια για να δουν. Ο Νους δημιουργεί το Σύμπαν και κατόπιν τα μάτια το ''βλέπουν''. Με πιο απλά λόγια, το Σύμπαν είναι μέσα στο Νου. 

Όλα όσα γύρω σου γίνονται αντιληπτά βασίζονται σε αυτά που ήδη ξέρεις. Όσο κι αν σε βολεύει να λες σε συνθήκες καθημερινότητας ότι ο κόσμος υπάρχει ''εκεί έξω'' ανεξάρτητα από εσένα, η άποψη αυτή δεν μπορεί πλέον να στηριχθεί.

Δεν είμαστε απλώς θεατές που βρέθηκαν τυχαία σε μια κοσμική Συμπαντική σκηνή, αλλά δημιουργοί και διαμορφωτές που ζούμε σε ένα συμμετοχικό Σύμπαν. 

Τα πάντα γύρω μας είναι πιθανές Σκέψεις του Νου, πιθανές κινήσεις της Συνείδησης, του Πνεύματος. Κάθε στιγμή κάνουμε τις επιλογές μας από αυτές τις κινήσεις για να εκδηλώσουμε μια εμπειρία μας.

Δεν πρόκειται για Νου υπεράνω της Ύλης, αλλά πρόκειται για Νου = Ύλη. Δεν δημιουργεί το Πνεύμα τον κόσμο αλλά το Πνεύμα Είναι ο κόσμος. Όλα είναι αλληλεξαρτώμενα.

Πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την γνώση για να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα αυτό που οι πνευματικοί ηγέτες γνωρίζουν ήδη εδώ και πολλά χρόνια. Ανακάλυψαν λοιπόν πως αν μετρήσουν τον ηλεκτρισμό του εγκεφάλου ενός ανθρώπου - χρησιμοποιώντας αξονικό τομογράφο - όταν αυτός ο άνθρωπος κοιτάζει ένα αντικείμενο που τον διεγείρει συναισθηματικά, και ξανά μετά όταν Φαντάζεται το ίδιο αντικείμενο, ξανά-δραστηριοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου και αναπτύσσονται τα ίδια συναισθήματα.

Ο Νους Δεν Ξέρει Την Διαφορά Ανάμεσα Στο ''Εκεί Έξω'' Και Στο ''Εδώ Μέσα''.

Για την ακρίβεια δεν υπάρχει ‘εκεί έξω’ ανεξάρτητο από το τι γίνεται ‘εδώ μέσα’. Κάθε φορά που κλείνεις τα μάτια σου και σκέφτεσαι νοερά ‘ονειρεύεσαι’ ένα αντικείμενο, γεγονός η κατάσταση παράγεις τα ίδια εγκεφαλικά πρότυπα που θα παρήγαγες αν κοιτούσες αυτό το αντικείμενο, γεγονός η κατάσταση. 

Ο εγκέφαλος όχι μόνο δεν ξεχωρίζει ανάμεσα σε αυτό που βλέπει στο περιβάλλον και σε αυτό που φαντάζεται, αλλά δεν φαίνεται να καταλαβαίνει την διαφορά ανάμεσα σε ένα γεγονός που γίνεται στο Φυσικό Σύμπαν και σε ένα γεγονός που γίνεται στο κόσμο του ''Ονείρου''.

«Μια νύχτα ο Τσουάνγκ Τζου ονειρεύτηκε πως ήταν πεταλούδα. όταν ξύπνησε όμως δεν ήξερε. Ηταν ο Τσουάνγκ Τζου που ονειρεύτηκε πως ήταν πεταλούδα, ή η πεταλούδα που ονειρεύτηκε πως ήταν ο Τσουάνγκ Τζου;» Lao Tse –Tao

Το Όνειρο Είσαι Εσύ… Η Ελευθερία Σου

Το ότι ο Νους προϋποθέτει την πραγματικότητα που έπειτα βλέπουν τα μάτια το ''ανακάλυψε'' - επιστημονικά είπαμε – γύρω στα 1930 ο Edmund Jacobson επινοητής της Τεχνικής Προοδευτικής Χαλάρωσης για την μείωση του άγχους. 

Ο Lao, ο Βούδας, ο Ηράκλειτος, ο Πυθαγόρης .. το ήξεραν μερικές χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτή την ανακάλυψη την εκμεταλλεύτηκαν πολύ καλά οι αθλητές σε όλο τον κόσμο. Έγινε βασικό κομμάτι της σκληρής καθημερινής προπόνησης τους.

Κορυφαίοι αθλητές του στίβου και άλλων αθλημάτων, προπονούνται συστηματικά να ονειρεύονται, να οραματίζονται να συλλαμβάνουν νοερά τους Στόχους τους, τις επιδόσεις τους, το  '' 'Ονειρο'' τους χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους για την προσομοίωση της ενέργειας που θέλουν να πετύχουν. Ονειρεύονται, Δια-Στοχάζονται, Οραματίζονται την επιτυχία με κάθε λεπτομέρεια, εικόνας, συναισθημάτων, ήχων, πριν την βιώσουν.

Αυτό φαίνεται λίγο ανορθόδοξο ειδικά στους ανταγωνιστικούς αθλητές που δεν κατανοούν τι ακριβώς αξία έχει να κάθεται κάποιος με τα μάτια κλειστά και να ονειρεύεται. 

Τώρα πια έχοντας αποδειχθεί πνευματικά και επιστημονικά η άμεση αποτελεσματικότητα της διαδικασίας του «Ονείρου», η χρήση της είναι καθημερινότητα.

Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι δεν είναι τα αναβολικά η αιτία που έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι επιδόσεις στα αθλήματα, σχεδόν εξωπραγματικές κάποιες φορές, αλλά η συστηματική αξιοποίηση της χρήσης αυτών των νέων τεχνικών. Των τεχνικών του «Ονείρου».

Τίποτε Δεν Είναι Εξωτερικό

Στη ζωή όπως και στις Μπίζνες υπάρχει μόνο ένας τρόπος να μην είσαι νικητής. Να ξεχάσεις το ΣΚΟΠΟ..

Πίσω από κάθε απίθανο άθλο, πίσω από τις πιο τολμηρές και φανταστικά απίστευτες περιπέτειες, πίσω από τους γίγαντες της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής και βιομηχανικής σκηνής, πίσω από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές υπάρχει πάντα Ένα και Μόνο Ένα Άτομο και το ''Όνειρο'' του. 

Ο ιδρυτής, ο οραματιστής, ο φωτισμένος επιχειρηματίας, αυτός, μονάχα αυτός και μόνο η δική του Σκέψη, ο δικός του Νους, το δικό του ‘Όνειρο’ έχει επιτρέψει την ύπαρξη εκείνου του κόσμου, και μόνο το δικό του ''Ονειρο'' τον τρέφει και τον συντηρεί.

Στην ψυχολογική κατάσταση ενός νικητή οτιδήποτε έξω από το Νου του είναι αργές και άκαμπτες τεχνικές. Στις αποφάσεις, στις επιλογές απαιτείται μια έκτη αίσθηση η ''ενόραση'' και μια έβδομη το ''όνειρο'', στην πραγματικότητα δεν λαμβάνεται καμιά απόφαση δεν υπάρχει καμιά επιλογή.

Το ''Ονειρο'' ο Στόχος καθοδηγεί και κατευθύνει κάθε απόφαση. Το ''Ονειρο'' είναι ο Στόχος του, είναι ο ίδιος του ο Εαυτός .. το εισιτήριο για την Ελευθερία του. 

Το Όραμα του δημιουργεί την πορεία του, δεν έχει ανάγκη να επιλέξει κατεύθυνση, το ‘Όνειρο’ είναι το μονοπάτι, Αυτός και οι Σκέψεις του είναι η κατεύθυνση, ο δημιουργός του ‘Όνείρου’ που παίρνει μορφή στο Νου του και μετά υλοποιείται στο φυσικό Σύμπαν.

Ο Σκοπός, το ''Ονειρο'' είναι κάτι που τοποθετείς ανάμεσα στον εαυτό σου και στην ζωή σου.

Η Ζωή Σου Δημιουργείται Μέσα Στον Νου Σου

Αν θυμάσαι τον Στόχο σου, το ''Ονειρό'' σου - θέλω να πιστεύω πως έχεις ένα ξεκάθαρο συγκεκριμένο ''Ονειρο'' - εάν πραγματικά θέλεις να μετατρέψεις την ζωή σου σε μια μοναδική περιπέτεια να μην ξεχνάς αυτό το ''Ονειρο'' ούτε στιγμή, σαν να το ζεις ήδη. 

Ο Νους σου δεν καταλαβαίνει την διαφορά. Μην επιτρέπεις να αναπτυχθεί στο Νου σου ούτε ένα μόριο αρνητισμού, αγωνίας, αμφιβολίας, ανασφάλειας. Χρησιμοποίησε κάθε τεχνική, κάθε μέσο, αλλά κράτα μακριά από μέσα σου κάθε θανάσιμη απειλή.

«Παρατήρησε τον εαυτό σου.

Με διερευνητική και ξεκάθαρη ματιά, κοίτα στις πιο σκοτεινές γωνιές του εαυτού σου.

Κάθε φορά που συλλαμβάνεις μια αμφιβολία, έναν φόβο εξαφάνισε τον.

Αμέσως Τώρα.

Εξανάγκασε τον εαυτό σου στην ευτυχία, στην αγάπη, στην χαρά, στην άνεση, στην αφθονία.

Επίβαλέ το Τώρα».

Κάθε άνθρωπος είναι ο μοναδικός δημιουργικός αρχιτέκτονας του κόσμου που ζει. Το φυσικό Σύμπαν είναι μια μεγάλη οθόνη που μέσα της προβάλλεται ο Νους. Πέρα από τον Νου σου δεν υπάρχει καμία δύναμη φυσική η υπερφυσική, γνωστή η άγνωστη που με κάποιο τρόπο μπορεί να επηρεάσει την ζωή, την μοίρα, την δουλειά, τα χρήματα, τις πωλήσεις, τις σχέσεις σου.. 

Οποιοδήποτε γεγονός η κατάσταση πριν εκδηλωθεί ''Εκεί Έξω'' έχει πρώτα εκδηλωθεί ''Εδώ Μέσα'', χωρίς την συγκατάθεση σου δεν μπορεί να γίνει ορατό από τα μάτια σου.. Το επίπεδο των Σκέψεων σου, η δύναμη του '' Όνείρου'' σου δημιουργεί τον κόσμο σου και όχι το αντίθετο. Αν Δεν Έχεις Ένα ΣΚΟΠΟ Για Τον Οποίο Να Είσαι Πρόθυμος Και Να Πεθάνεις, Δεν Αξίζει Να Ζεις.

Ο Πολεμιστής Των Μπίζνες

Ο επιχειρηματίας είναι ήδη ένας άνθρωπος με ξεκάθαρο Στόχο, με πορεία προς το ''Ονειρο''. Είναι ήδη ένας πολεμιστής των μπίζνες πρόθυμος να ρισκάρει πόρους, αξιοπρέπεια, υπόληψη για να ζήσει τ’  ''Ονειρο'' του, να αλλάξει την ζωή του, να ανατρέψει πρότυπα και θεωρήσεις και να δημιουργήσει άλλα πιο ευνοϊκά.

Το να δημιουργήσει κάποιος μια επιχείρηση, μια ομάδα εργασίας, να μεταδώσει τον ενθουσιασμό και το πάθος για το Στόχο, για ''Ονειρο'' του, να αναλάβει την ευθύνη, να καλλιεργήσει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας, συνεργατών, ευκαιριών, πόρων.. είναι καταστάσεις εσωτερικής, ανώτερης πνευματικής υπευθυνότητας. 

Όλα αυτά τα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά είναι ιδιότητες του ‘Είναι’ για να ανέβει κάποιος σε ανώτερα επίπεδα ύπαρξης όχι μόνο οικονομικής αλλά και πνευματικής.

Ένα είναι το βασικό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ιδιοτήτων. Ένας επιχειρηματίας, ένας πολεμιστής, ένας αθλητής κάθε άνθρωπος υψηλών επιδόσεων μπορεί να δει αυτό που δεν μπορούν να δουν οι άλλοι, (ευκαιρίες για ανάπτυξη, χρήματα, πλούτο, αφθονία, πελάτες…) και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν βλέπει αυτό που βλέπουν οι άλλοι (ανεργία, ανέχεια, κρίση, 0έλλειψη, στερήσεις). Πως γίνεται αυτό; Η απάντηση είναι απλή.

‘Όλη η αντίληψη, ιδιαίτερα οι εκλεπτυσμένες και ανώτερες μορφές αντίληψης, απαιτούν σοβαρή εκπαίδευση, πειθαρχία και ανάπτυξη.

Αυτή η ανάπτυξη δεν κερδίζεται στο θόρυβο της ζωής (κλαμπ, καφέ, σεξ, φαγητό, αλκοόλ, ύπνος, επίκριση, εξαρτήσεις..) αλλά στο Κενό του Νου, στην εσωτερική μοναχικότητα πετυχαίνεται η ανώτερη αντίληψη,με αντίπαλο τον Εαυτό και έπαθλο την .. Αθανασία.

Είναι ντροπή να μην μπορεί κάποιος να απαντήσει με σχετική σιγουριά στις απλές ερωτήσεις…

Τι όνειρο έχεις;
Τι Στόχο;
Ποιό Σκοπό;
Τι θα κάνεις;
Τι κάνεις;
Τι σκέφτεσαι;
Τι θέλεις;

Συλλογίσου τα παρακάτω για λίγο…

Αν δεν μπορείς να δεις παρά μόνο αυτό που ξέρεις, πως θα δεις το καινούργιο;

Τι είσαι πρόθυμος να κάνεις για να δεις το διαφορετικό;

Τι έργο παίζεται στο Νου σου;

Που θα το δεις;

Μπορείς να σκεφτείς ένα καρπούζι χωρίς να σκεφτείς ταυτόχρονα κάτι στρογγυλό, πράσινο απέξω, κόκκινο από μέσα με μαύρα σπόρια, δροσερό, ζέστη και ήλιο;

Γιατί δεν μπορείς να δεις το Πνεύμα; Τον αέρα;

Αν δεν μπορείς να ‘ονειρευτείς’ ένα σπίτι με πισίνα, με θέα στην θάλασσα, μια Ferrari, ένα ουρανοξύστη, διπλάσιους πελάτες, φουσκωμένο τραπεζικό λογαριασμό, ή ό,τι άλλο θέλεις, με ποιόν τρόπο θα μπορέσεις να τα αποχτήσεις;

Ποιά κατάσταση σου φαίνεται πιο πραγματική, το ‘όνειρο’ η αυτή που νομίζεις πως ζεις;

Είσαι σίγουρος;

«Μέσα στον κόσμο βλέπεις το Πνεύμα, την Διάνοια και την Ύλη, που είναι ένα και το αυτό».
Είναι το “Είναι”. Είναι “Εσύ”.




©Απόσπασμα από το βιβλίο “Το Μυστικό Της Αποτυχίας”
© Eos Aurora όλα τα δικαιώματα κρατημένα
Πηγή miastala.com Via