Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Να κυνηγάς τα όνειρα σου λοιπόν και να θυμάσαι...!!!!

Πόσο εύκολο είναι, άραγε, στη σημερινή εποχή να κυνηγάς τα όνειρα σου;

Με μία γρήγορη, ανιχνευτική ματιά, βλέπεις παντού τριγύρω σου ανθρώπους με τσακισμένα φτερά και σβησμένες ελπίδες, με κατακρεουργημένα σχέδια και αυταπάτες.

Το θέαμα είναι αποκρουστικό. Νιώθεις την παγωμάρα στο πετσί σου.

Σε πιάνει απελπισία. 

Τα μάτια σου θολώνουν, μαζί και το μυαλό.

Γιατί το μέλλον φαντάζει τόσο σκοτεινό και άραχνο;

Που πήγαν τα φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση;

Γιατί χάθηκε το κίνητρο, το μεράκι και η όρεξη;

Η δημιουργικότητα έφτασε στα τάρταρα, καταστρατηγήθηκε.

Η φαντασία μας εγκατέλειψε από καιρό.

Η μιζέρια, τα παράπονα, και οι καταστροφολογίες μας χτύπησαν την πόρτα.

Και εμείς δυστυχώς τους ανοίξαμε. Σαν χείμαρρος μας έπνιξαν και μας τράβηξαν στον πάτο. Τότε ήταν που ο μεγαλύτερος μας εφιάλτης έγινε πραγματικότητα. Εμείς του το επιτρέψαμε.

Τότε ήταν που μισήσαμε τον εαυτό μας, που αποπροσανατολιστήκαμε για τα καλά, που χαντακωθήκαμε, που συμβιβαστήκαμε μα κυρίως μας υποτιμήσαμε.

Το χαμόγελο έπαψε πια να ομορφαίνει την καθημερινότητα μας. Όλα έχουν μπει στον αυτόματο πια και μεις εκτελούμε ενέργειες σαν άψυχα ρομπότ που κανείς ποτέ δεν ρώτησε τι πραγματικά επιθυμήσαμε, λαχταρίσαμε και ονειρευτήκαμε.

Άτιμο πράγμα τα όνειρα. 

Μεγάλη απογοήτευση, η μη επίτευξή τους.

Για αυτό να τα κυνηγάς. Μόνο τότε, θα λάμψει ξανά το πρόσωπο σου. Μόνο τότε θα νιώσεις και πάλι ευτυχία. Όταν παλέψεις για όσα ονειρεύτηκες για σένα, για την ζωή σου, για τους δικούς σου ανθρώπους, για το μέλλον σου.

Τα όνειρα αυτά είναι δικά σου και μόνο δικά σου. Κανείς δεν μπορεί να σου τα στερήσει. Κανείς εκτός από σένα τον ίδιο.

Να κυνηγάς τα όνειρα σου, λοιπόν, και να θυμάσαι πως μπορεί να υπάρχουν μέρες που να νιώθεις σαν το κουτί της Πανδώρας να άνοιξε λες και όλα τα δεινά του κόσμου ήρθαν και να έκατσαν πάνω σου, όμως ένα τελευταίο δώρο, έμεινε και πάντα θα μένει στο κουτί, και αυτό δεν είναι άλλο από την ελπίδα. Την ελπίδα πως μια μέρα ότι ονειρεύτηκες θα γίνει πραγματικότητα.




Χρύσας Λεϊμονή.

Οι 7 τροφές που καθαρίζουν τα πνευμόνια...!!!!


Αδιαμφισβήτητα οι πνεύμονες είναι από τα σημαντικότερα όργανα για τη λειτουργία του σώματος. 

Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούμε κατά μέσο όρο 20.000 εισπνοές και εκπνοές και είναι ευνόητο πως επιβαρύνονται ιδιαίτερα εξαιτίας της συσσώρευσης των βλαβερών ουσιών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. 

Δείτε τις τροφές που βοηθούν στον καθαρισμό τους και εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους. 

Σταυρανθή λαχανικά 
Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών. Μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. 

Τροφές με καροτενοειδή 
Τα καροτενοειδή βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά που χαρακτηρίζονται από πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, περιορίζοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. 

Τροφές με Ω-3 λιπαρά οξέα 
Σύμφωνα με μελέτες, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, έχουν εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις σε περιπτώσεις χρόνιου άσθματος. 

Τροφές με φολικό οξύ 
Σπανάκι, σπαράγγια, παντζάρια και φακές θα σας προστατέψουν, απομακρύνοντας τις καρκινογόνες ουσίες από τον οργανισμό σας, που συμβάλλουν στην εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα. 

Σκόρδο 
Τα υψηλά επίπεδα αλισίνης έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες, να καταπολεμούν τις λοιμώξεις και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. 

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C 
Ακτινίδια, πορτοκάλια, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, λεμόνια και γκρέιπφρουτ συμβάλλουν καθοριστικά στην καλή λειτουργία των πνευμόνων, με αποτέλεσμα περισσότερο οξυγόνο να φτάνει σε όλο το σώμα. 

Ρόδια 
Έχει αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες ότι λόγω των υψηλών επιπέδων σε αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκου.




Τρεις τροφές που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ...!!!!

Υπάρχουν διάφορες τροφές που δεν κάνουν πολύ καλό στην υγεία σας επειδή έχουν μικρή θρεπτική αξία. 

Υπάρχουν όμως και μερικές που όχι μόνο πρέπει να τις περιορίσετε στην διατροφή σας, αλλά - αν είναι δυνατό - να τις εξαλείψετε τελείως. 

Δείτε ποιες είναι αυτές : 

Μαργαρίνη 
Υπάρχουν πάρα πολλά ανθυγιεινά συστατικά στη μαργαρίνη και σε άλλα προϊόντα που "μιμούνται" το βούτυρο. Μερικά από αυτά είναι τα τρανς λιπαρά, οι γαλακτωματοποιητές και τα συντηρητικά, το εξάνιο και άλλοι τοξικοί διαλύτες. Το ακατέργαστο βούτυρο γάλακτος - όταν προέρχεται από ζώα που βοσκούν ελεύθερα - είναι πλούσιο σε ευεργετικά συστατικά όπως το λινελαϊκό οξύ (CLA), το οποίο είναι γνωστό πως βοηθάει στην καταπολέμηση του καρκίνου και του διαβήτη. 

Ποπκόρν σε συσκευασία για το φούρνο μικροκυμάτων 
Οι σακούλες για ποπκόρν μικροκυμάτων έχουν εσωτερική επένδυση με ΡFOA, και όταν θερμαίνονται, επικίνδυνες χημικές ενώσεις απελευθερώνονται και έρχονται σε επαφή με το ποπκόρν. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι μέρος μιας ευρύτερης ομάδας χημικών ουσιών που είναι γνωστό ότι διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού. 

Επεξεργασμένο αλάτι 
Το κοινό αλάτι που προμηθεύεται ο περισσότερος κόσμος για το τραπέζι του φαγητού δεν είναι ιδανικό για την υγεία του οργανισμού. Αυτού του τύπου το αλάτι περιέχει χημικές ουσίες, όπως το σιδηροκυάνιο και ο αργιλοπυρίτης, και προστίθεται ιώδιο, ενώ το φυσικό αλάτι περιέχει πολλά φυσικά μεταλλικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ιχνοστοιχείων, όπως το πυρίτιο, ο φώσφορος και το βανάδιο. 




«Σ’ εκείνους που αγαπούν το Θεό, όλα συνεργούν για το καλό τους»...!!!!

Κάποτε ένας ναυτικός βρέθηκε ναυαγός σ’ ένα ακατοίκητο τροπικό νησί μόνος κι έρημος. Με πολλούς κόπους, χωρίς εργαλεία, εργαζόμενος μόνο με τα χέρια του, κατάφερε να φτιάξει μια ξύλινη καλύβα για να μπορέσει να προστατευτεί κατά την περίοδο των βροχών. 

Πράγματι είχε μόλις τελειώσει την καλύβα όταν άρχισε να βρέχει ασταμάτητα. Όμως την δεύτερη κιόλας μέρα ένας κεραυνός έκαψε την καλύβα του και την έκανε στάχτη. 

Ο ναυαγός, που πρώτα δόξαζε το Θεό για τη σωτηρία του, τώρα αναλύθηκε σε δάκρυα. «Γιατί Θεέ μου», άρχισε να λέει και να παραπονιέται για την καταστροφή. Κι ενώ η απελπισία πλημμύριζε την καρδιά του άκουσε από το πέλαγος το σφύριγμα ενός μεγάλου πλοίου. 

Σε λίγο μια βάρκα ήταν στην παραλία. «Πώς με βρήκατε σε τούτη την ερημιά;» τους ρώτησε. «Είδαμε, του είπαν, το σινιάλο του καπνού απ’ την φωτιά που άναψες»! 

Όταν βλέπεις τα όνειρα, τις επιδιώξεις και τα έργα σου κάποιες φορές να γίνονται στάχτη κι αποκαΐδια, μην απελπίζεσαι. Περίμενε και θα προβάλει ανέλπιστα το υπερωκεάνιο του Θεού. 

Γιατί στ’ αλήθεια:
«Τοῖς ἀγαπῶσι τὸν Θεὸν πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθόν» (Ρωμ. 8, 28). 




iellada.gr 

Οι μορφές του νερού...!!!!

Το νερό παίρνει το σχήμα του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται. Άλλες φορές είναι ένα ρυάκι που τρέχει κελαρύζοντας στο δάσος και κάποιες άλλες είναι ένας ορμητικός καταρράκτης ή ο απέραντος ωκεανός. Και κάποιες άλλες, συμβαίνει να βρίσκεται σε ένα μπουκάλι ή ποτήρι ή σε κάποιον κουβά.

Το νερό δεν χάνει την αυθεντικότητά του. 
Παραμένει νερό, είτε είναι ο ωκεανός είτε βρίσκεται σε ένα δοχείο. Δεν χάνει τις ποιότητές του ούτε την ουσία του. Δεν χάνει τον σκοπό της ύπαρξής του. Το νερό παίρνει – απλά και αυθόρμητα – το σχήμα του περιβάλλοντος που βρίσκεται.

Ομοίως και ο άνθρωπος. 
Είμαστε όλοι μας η ίδια πανταχού παρούσα Συνειδητότητα, Ευδαιμονία, Ύπαρξη. Δώσε της όποιο όνομα θες… Θεός, Απεριόριστο Ον, Πηγή… δεν έχουν σημασία τα ονόματα. Σημασία έχει η ουσία και τούτη η ουσία παίρνει το σχήμα ανθρώπων, λουλουδιών, μικροοργανισμών. 

Σαν άνθρωποι, ξεχνάμε πως είμαστε τούτη η ουσία και έτσι επικεντρωνόμαστε στη μορφή. Ξεχνάμε πως είμαστε το νερό και ασχολούμαστε με το ποτήρι.

Ήρθε η ώρα να γίνουν μεγάλες αλλαγές στον πλανήτη. Να έρθει η ειρήνη στη Γη. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν το ένα ποτήρι αντιμάχεται το άλλο ποτήρι. Θα συμβεί μόνο όταν το ποτήρι εσωτερικευτεί και συνειδητοποιήσει πως είναι το νερό και ότι απλά το ποτήρι του δίνει ένα σχήμα.

Ασχολήσου με το νερό, στρέψε όλη σου την προσοχή σε αυτό και άσε το ποτήρι να κάνει την δουλειά του. Τα γεγονότα της ζωής συμβαίνουν αυθόρμητα και πολύ λίγη δύναμη έχουμε πάνω τους για να τα αλλάξουμε. 

Όταν όμως γνωρίζουμε πως είμαστε το νερό και ζούμε σύμφωνα με τούτη την αλήθεια, η ποιότητα της ζωής μας αλλάζει. Βλέπουμε το νερό σε κάθε ποτήρι που συναντάμε και σταδιακά βλέπουμε πέρα από τα ποτήρια. Είμαστε όλοι το νερό του απεριόριστου ωκεανού.

Είναι στη φύση του ανθρώπου να εκμεταλλεύεται κάθε τι προκειμένου να υλοποιήσει τις επιθυμίες του. Το ποτήρι κάνει τα πάντα προκειμένου να αλλάξει το ράφι στο οποίο βρίσκεται· ακόμη και να αλλάξει το ποτήρι και να γίνει ίσως ένα βάζο. Όμως, όλοι μας έχουμε την θέση μας στη ζωή και δεν είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε πού θέλουμε να βρισκόμαστε ή τι σχήμα να έχουμε. 

Όταν όμως αφήσουμε το ράφι όπως έχει και αποδεχτούμε το ποτήρι που είμαστε, τότε στρεφόμαστε μέσα μας και όλα αλλάζουν. Ένα φως ξεχύνεται από το ποτήρι και αλλάζει τόσο την δική του ποιότητα όσο και το ράφι στο οποίο βρίσκεται.

Δεν είναι δύσκολο να στραφείς μέσα σου και βυθιστείς στην ευδαιμονία του νερού. Απλά άφησε τα πράγματα να κυλάνε όπως έρχονται. Μην τα σχολιάζεις, μην βάζεις ταμπέλες, μην κυνηγάς τις εμπειρίες. Ό,τι είναι να κάνεις στη ζωή θα το νιώσεις αυθόρμητα. 

Όλα συμβαίνουν τώρα και το τώρα είναι η μόνη αληθινή στιγμή. Ναι, έχεις εκατό χιλιάδες σκέψεις στο κεφάλι σου που σε βασανίζουν. Περνάς μέσα από δύσκολες εμπειρίες που σε τρελαίνουν. Όμως να θυμάσαι τούτο : το νερό επέλεξε το συγκεκριμένο ποτήρι για να βιώσει τις εμπειρίες του υλικού κόσμου. Κι εσύ είσαι το νερό που βιώνει την εμπειρία του ποτηριού στο συγκεκριμένο ράφι που βρίσκεσαι. 

Σε ποιον λοιπόν συμβαίνει η εμπειρία του ποτηριού; Στο νερό. Σε ποιον συμβαίνει η εμπειρία της ανθρώπινης ζωής; Στον απέραντο ωκεανό της Συνειδητότητας. Κι εσύ είσαι τούτος ο ωκεανός.

Όταν εσωτερικεύεσαι, γίνεσαι ο παρατηρητής της ζωής. Ο αιώνιος, αμετάβλητος, απερίσπαστος, αναλλοίωτος παρατηρητής. Αποστασιοποιείσαι από την ανάγκη να σχολιάζεις ό,τι συμβαίνει, να χωρίζεις τις εμπειρίες σε καλές ή κακές και τότε σβήνουν και οι επιθυμίες. 

Όταν όλα όσα εκδηλώνονται είναι άξια αγάπης, γιατί να θες να υλοποιήσεις κάτι άλλο; Μην φοβάσαι, η ζωή σου εξελίσσεται όπως πρέπει να εξελιχθεί και οι εμπειρίες που έχεις είναι σύμφωνα με την χορογραφία του δικού σου, κοσμικού χορού που έχει γραφτεί αποκλειστικά για σένα.




Με αγάπη    Έλενα

Μην χαίρεσαι για την σκατοψυχιά που έδειξες. Η ζωή, επιστρέφει συμπεριφορές, με τόκο...!!!!

Σήμερα θα μιλήσω για εκείνους κι εκείνες που παίζουν με ψυχές.

Εκείνους κι εκείνες που γκρεμίζουν όνειρα ανθρώπων που τους πίστεψαν.

Όλους αυτούς που νιώθουν τρανοί και δυνατοί όταν ποδοπατούν ανθρώπους που τους στάθηκαν.

Όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται κάθε ίχνος καλοσύνης που έρχεται στο δρόμο τους επειδή είναι ανίκανοι οι ίδιοι να ανταποδώσουν το καλό που τους προσφέρεται.

Όλους αυτούς που αδειάζουν τη χολή τους σε ανθρώπους που τους νοιάστηκαν μόνο και μόνο για να νιώσουν σπουδαίοι μέσα στην ανυπαρξία τους.

Εκείνους κι εκείνες που ισοπεδώνουν την αγάπη επειδή δεν ξέρουν να αγαπούν πέρα από τον εαυτό τους.

Όλους και όλες που ξεστομίζουν τη λέξη σε αγαπώ μόνο και μόνο για να κρατούν δίπλα τους ανθρώπους για να αντλούν τη δύναμη τους.

Όλους αυτούς που πληγώνουν καρδιές επειδή η δική τους δεν είναι ικανή να χτυπήσει στο ρυθμό της αγάπης.

Σε όλους αυτούς τους σκατόψυχους λοιπόν, ένα έχω να σας πω.

Μη χαίρεστε πολύ γιατί σύντομα θα σας έρθει ο λογαριασμός.

Βλέπετε η ζωή έχει την τάση να τα επιστρέφει όλα. Με τη μορφή αναδρομικών σαν να λέμε.

Πάντα η καλοσύνη και η αγάπη επιστρέφεται σε αυτούς που την χάρισαν, καθώς επίσης επιστρέφεται και η αχαριστία και η κακία σε αυτούς που δεν εκτίμησαν.

Και όσο γι αυτούς τους άλλους, που αφέθηκαν, νοιάστηκαν, αγάπησαν ανθρώπους που δεν το άξιζαν, ένα μεγάλο μπράβο.

Μπράβο, ρε φιλαράκια, είστε άνθρωποι με όμορφη ψυχή.

Και να ξέρετε ότι σύντομα η ζωή θα σας ανταμείψει με ότι πραγματικά σας αρμόζει να έχετε δίπλα σας. Μην αλλάξετε είστε σπάνιοι και ελάχιστοι στις μέρες μας πια.

Όλα μα όλα ρόδα είναι φίλοι μου.

Θα απολαύσετε και οι μεν και οι δε τα χρωστούμενα ,λίαν συντόμως.




Λία Ευαγγελίδου

Αυτό που σε βασανίζει δεν είναι το γεγονός αλλά η ερμηνεία που του δίνεις...!!!!

Ο περίφημος Στωικός φιλόσοφος Επίκτητος, περίπου 2000 χρόνια πριν είπε το εξής σημαντικό : 
 
Οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που συμβαίνουν αλλά από την άποψή τους για αυτά που συμβαίνουν. Με λίγα λόγια πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας σε σχέση με γεγονότα και αλληλοεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους ερμηνεύονται με βάση εμπειρίες του παρελθόντος, υποθέσεις και κρίσεις.

Αυτό που σε βασανίζει δεν είναι το γεγονός αλλά η ερμηνεία που του δίνεις. 

Η σκέψη βασικά που βασίζεται σε προηγούμενες εμπειρίες. Παρατηρώντας αυτήν την σκέψη και ξεχωρίζοντας το γεγονός με την ερμηνεία μπορείς να απελευθερωθείς από αυτήν γρήγορα και να δράσεις αναλόγως με την βούλησή σου προς την ευτυχία σου.

Ο κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστή σκέψη και ερμηνεία σε γεγονότα και πολλές φορές αυτά γίνονται συλλογική συνείδηση ανεξαρτήτως με την αλήθεια.

Αποστασιοποιόμενος από την σκέψη και όντως παρατηρητής αυτής της πραγματικότητας σε βοηθάει να είσαι ελεύθερος ανεξάρτητα από τα γεγονότα γύρω σου.




Έχεις νιώσει ποτέ πως δεν ταιριάζεις με το σύνολο; Να γιατί είναι εντάξει να είσαι διαφορετικός...!!!!


Νιώθετε ποτέ πως δεν ταιριάζετε με τους άλλους; Πως είστε σαν ξένοι; Ίσως και λίγο απροσάρμοστοι;

Έχετε νιώσει ποτέ πως είστε λίγο εκκεντρικοί, λίγο στο περιθώριο, σαν εξωγήινοι; Όπως ένας μοναχικός λύκος που πορεύεται στην ζωή νιώθοντας απομονωμένος και αποσυνδεδεμένος;

Το αίσθημα της απομόνωσης φέρνει μια αίσθηση επιθυμίας και ανάγκης για ελευθερία, για υποστήριξη, για αποδοχή και για ένα μέρος που να μπορείς να αποκαλείς «σπίτι».

Ναι, ίσως να νιώθετε πως δεν ανήκετε κάπου εδώ και πολύ καιρό. Φυσικά μερικές φορές αυτό το συναίσθημα μπορεί να φύγει και να είστε χαρούμενοι για μια στιγμή αλλά πάντα με κάποιο τρόπο πάντα επιστρέφει. 

Και τότε, υπάρχουν στιγμές που αυτό το συναίσθημα σας καταναλώνει τόσο πολύ που σας κάνει να νιώθετε εντελώς κενοί μέσα σας.

Αν ταυτίζεστε με όλα αυτά, τότε ο κύριος λόγος για τον οποίο νιώθετε έτσι δεν είναι ότι κάτι πάει λάθος με εσάς. Δεν είστε ελαττωματικοί. Ούτε προβληματικοί. Αντιθέτως, το να μην είστε ίδιοι με τους άλλους είναι σπουδαίο. Και να γιατί.

Ο βασικός και σημαντικότερος λόγος για τον οποίο νιώθετε σαν ξένοι είναι επειδή έχετε αφυπνισμένη ψυχή. Όλοι έχουν ψυχή αλλά δεν βρίσκονται όλοι σε βαθύτερη σύνδεση με αυτή. Επομένως, αν νιώθετε έτσι είναι πολύ πιθανό να είστε πνευματικά αφυπνισμένοι όπως και πολύ ευαίσθητοι και δεκτικοί στις ενέργειες.

Απομονώνετε τον εγωισμό σας και έτσι δεν κατανοείτε την εμμονή των ανθρώπων με τα χρήματα, την φήμη, την κοινωνική κατάσταση και την εξουσία. Όλα αυτά σας φαίνονται πολύ αφύσικα επειδή βλέπετε πόσο υποκριτές, εγωιστές και σκληροί μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι.

Λαχταράτε ένα ασφαλές μέρος. Ένα σπίτι. Ένα μέρος όπου μπορείτε να είστε εντελώς ο εαυτός σας και ελεύθεροι από κάθε κριτική. Ένα μέρος όπου δεν θα νιώθετε περίεργοι, διαφορετικοί ή ανάξιοι. Και ξέρετε ποιο είναι αυτό το μέρος; Η ψυχή σας.

Το απλό γεγονός που νιώθετε πως δεν ταιριάζετε δείχνει πως μπορείτε να βιώσετε την αληθινή αγάπη, την συμπόνια και την ελευθερία. Αυτό σημαίνει ότι η ψυχή σας είναι ώριμη. Μπορείτε να δείτε τόσο καθαρά πέρα από την υποκρισία των άλλων και απλώς ξέρετε πως πάντα υπάρχει κάτι περισσότερο.

Είστε ένα ελεύθερο πνεύμα.

Δυστυχώς, η πλειονότητα των ατόμων εξακολουθεί να θεωρεί κακό το να μην ταιριάζει κάπου και για αυτό οι περισσότεροι προτιμούν να παραμένουν στην ζώνη ασφαλείας τους περιορισμένοι.

Ωστόσο, αυτοί που θεωρούνται «απροσάρμοστοι» ξέρουν πως το να ακολουθείς πάντα τους κανόνες οδηγεί σε μια μίζερη και ανεκπλήρωτη ζωή. Επομένως, ακόμα και αν καμιά φορά νιώθετε απομονωμένοι είναι σημάδι ότι ζείτε μια πλούσια εκφραστική και εκπληρωμένη ζωή.

Επειδή όταν ακολουθείτε την ψυχή σας είναι φυσιολογικό να νιώθετε πως δεν ανήκετε κάπου. Και αυτό δεν είναι κακό, έτσι;




Μαγεία Τ.

Γιατί δεν πρέπει να φεύγουμε από την Εκκλησία μόλις ακούμε το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ;

Γιατί δεν πρέπει να φεύγουμε από την Εκκλησία μόλις ακούμε το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ;

Μια τέτοια μέρα η Παναγιά κατέβη από τους ουρανούς για να γιορτάσει Ανάσταση μαζί με τους πιστούς.

Κόσμος πολύς ήταν εκεί κι ευφράνθη η ψυχή της, που έβλεπε τόσους πιστούς που ετίμουν το παιδί της.

Ευωδιάζει η Εκκλησιά, λιβάνι, κερί, μέλι, ψάλλουν ιερείς, ψάλλουν πιστοί, ψάλλουν κι οι αγγέλοι.

Και φαίνονται να'ναι όλοι τους πολύ συγκινημένοι, οι περισσότεροι απ αυτούς είναι και δακρυσμένοι.

Κι έτσι ο όρθρος προχωρεί κι ακούγεται σαφώς ο ιερεύς που προσκαλεί "Δεύτε λάβετε φώς"!

Όλοι λαμπάδες άναψαν κι έγινε ένα πανόραμα και χύθηκε παντού το φως ωσάν να βλέπεις όραμα. 

Όλου του κλήρου άρχισε σε λίγο το ξεκίνημα να βγούν έξω από το ναό, να δώσουνε το μήνυμα.

"Χριστός Ανέστη" ακούστηκε να ψάλλει ο Δεσπότης

"Χριστός Ανέστη" σώθηκε όλη η Ανθρωπότης.

Τότε η χαρά, η συγκίνηση φτάνει στο κατακόρυφο.
Ηχούν καμπάνες γιορτινά, φιλιά, ευχές και θόρυβος.
Κι αφού οι ιερείς έξι φορές είπαν Χριστός Ανέστη έγινε αυτό που η Παναγιά, είδε κι εξανέστη. 

Και το τροπάριο έλεγε: "Σκόρπισαν οι εχθροί Του κι αυτοί που δεν χαρήκανε για την Ανάστασή Του. 

Κι όπως χάνεται ο καπνός χαθήκαν από εμπρός του, γιατί χαρά μόνο γι αυτούς ήταν ο θάνατός Του. 

Έτσι απολούνται οι αμαρτωλοί κι αυτοί που Τον μισούνε, οι δίκαιοι αγάλλονται μένουν να ευφρανθούνε". 

Κι ενώ ο Δεσπότης έψαλε τα τόσο αυτά μεγάλα, ξεκίνησαν οι χριστιανοί να φεύγουνε τρεχάλα.

Όλα τα φώτα σκόρπισαν να έμειναν τόσοι μόνο που προκαλούσανε ντροπή, αγανάκτηση και πόνο.

Η Παναγιά μας σάστισε, έβλεπε κι απορούσε, να καταλάβει δεν μπορεί, τον Άγγελο ρωτούσε. 

-Άγγελε, σε παρακαλώ ρώτησε κι έλα πέ μου αυτοί που φεύγουν βιαστικοί, που πάνε εξήγησέ μου.

Πώς στη γιορτή δεν θέλουνε μαζί μας να καθήσουν για να δοξάσουν το Χριστό και να Τον προσκυνήσουν.

Στην Σταύρωση όλοι έμειναν, στον τάφο Του με δάκρυ, μυρολούλουδα έρραναν όλοι απ άκρη σ΄άκρη.

Και τώρα που τελείωσαν πια του Χριστού τα πάθη, φεύγουνε, την Ανάσταση μόλις που έχουν μάθη.

Μην είναι εκείνοι οι εχθροί που θέλαν το κακό Του, αυτοί που Τον προδώσανε, Τον στείλαν στον σταυρό Του, που Τον μισούν και βλασφημούν το άγιο ονομά Του;

Πήγαινε Άγγελε να δεις μην είναι του Πιλάτου;

Ο Άγγελος γονάτισε και στων ματιών την άκρη, είδε η Θεοτόκος μας να του κυλά ένα δάκρυ. 

-Συγχώρα με Βασίλισσα, μήτηρ-ποιητού των όλων, γιατί αυτά που με ρωτάς θα σε γεμίσουν πόνο.

Απ το ναό όλοι αυτοί που φεύγουν μακρυά Του είναι γιατί ο διάβολος έκανε τη δουλειά του.

Και εις το σπίτι βιαστικοί τρέχουνε για να φτάσουν τη μαγειρίτσα τη ζεστή να φάνε, να χορτάσουν. 

Η Δέσποινά μας τ άκουσε όλα αυτά πικραμένη και για την ανθρωπότητα είπε πολύ λυπημένη. 

-Πώς θα τολμήσω στο Θεό γι αυτούς να μεσιτέψω όταν στον πόνο, στον καημοί ζητούν να τους συντρέξω;

Δια βρώσεως εξώσθη ο Αδάμ του Παραδείσου, πάλι για βρώση Άνθρωπε βαραίνεις τη ψυχή σου; 

Επιτέλους τέλος και σ’ όλους εμάς, που τη νύχτα της Ανάστασης, ανασταίνουμε τον Κύριο μόνο για λίγο, διότι μετά τον «θάβουμε» στον «τάφο» της λήθης και της αδηφαγίας, της ντροπής και της δειλίας, της λαιμαργίας και της αγνοίας και δεν τιμούμε έτσι την Ανάστασή Του διότι η ημέρα της Ανάστασης δεν είναι μόνο το Πάσχα ή Κάθε Κυριακή, που όπως γνωρίζουμε, είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Ανάστασης ή η διακαινήσιμη εβδομάδα, όπου όλες οι προσευχές υποχωρούν, μπροστά στο λαμπρότατο «Χριστός Ανέστη».

Η ημέρα της Ανάστασης είναι:
· Όλη η ζωή μας.
· Όλη η ζωή της Καινής Διαθήκης.

· Όλη η ιστορία της Εκκλησίας, αφού προχωρεί με χειραγωγό την Ανάσταση.

Στους ασεβείς Σιωνιστές Εβραίους, που σταύρωσαν τον Ιησού Χριστό, οι σκέψεις τους για ανάσταση τους φαινόταν παραλογισμός και βλακεία, όπως ίσως και σε πολλούς σημερινούς αμαθείς ανθρώπους. 

Όμως ο Ίδιος ο Θεός, μέσα από την Παλαιά Διαθήκη, στην Αγία Γραφή και τον προφήτη Ιεζεκιήλ, μας δίνει όλη την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα.

Λέει ο προφήτης:
«Βρέθηκα σε μια απέραντη πεδιάδα, γεμάτη κόκαλα. Κόκαλα ανθρώπινα. Πολλά σφόδρα. Και ξηρά σφόδρα. Που ανήκαν σε πεθαμένους από αμνημονεύτων χρόνων. Που είχαν τόσο φθαρή, ώστε δεν είχε μείνει τίποτε σωστό σ’ αυτά. 

Εστάθηκα και τα κοίταζα. Με απορία και θλίψη. Και Να, ξαφνικά ακούω τη φωνή του Παντοκράτορος Θεού, να με ερωτάει: -Υιέ ανθρώπου, ει ζήσεται τα οστά ταύτα; τι λες; τι γνώμη έχεις; Μπορεί ποτέ, να ξαναπάρουν τα οστά αυτά ζωή;»

Ο προφήτης απάντησε:
«-Κύριε, Σύ οίδας!» Δηλαδή Εσύ ξέρεις.

Και ακούστηκε η φοβερή φωνή του Κυρίου Σαβαώθ, που έλεγε :

«Υιέ ανθρώπου, προφήτευσε. Δώσε, στο Όνομά μου, εντολή.»

«-Σε ποιόν;»
«-Σ’ αυτά τα γυμνά οστά. Ειπέ τους: Ε, σεις κόκαλα ξερά! Ακούστε την εντολή του Κυρίου. Ο Κύριος σας λέγει: -Είναι φανερό. Είσθε οστά. Οστά γυμνά. οστά νεκρά. Όμως. Εγώ θα σας φτιάξω νεύρα. Εγώ θα σας τυλίξω με σάρκα. Εγώ θα σας σκεπάσω με δέρμα. Εγώ θα σας δώσω ζωή. ναι. θα αποκτήσετε ζωή. Και τότε, θα καταλάβετε, ότι η ζωή, δεν είναι μια κατάσταση ανεξάρτητη από Εμένα. Τότε θα το καταλάβετε, ότι Εγώ είμαι η Ζωή.»

Και συνεχίζει ο προφήτης:
«Κι εγώ υπάκουσα. Έκαμα αυτό που μου είπε. Στράφηκα στα ξερά κόκαλα. Και τους μετέφερα την εντολή του Θεού, όπως μου την είπε. Και υπακούοντας στο παντοδύναμο θέλημα του Κυρίου, όλα εκείνα τα οστά αναταράχθηκαν. Και ευρήκαν τη συναρμογή τους. Και έγιναν ενιαίοι σκελετοί. Και επάνω τους φάνηκαν νεύρα και σάρκες και δέρμα. Και τα κόκαλα έγιναν άνθρωποι νεκροί. 

Και μου είπε πάλι ο Θεός :
- Υιέ ανθρώπου, προφήτευσε. Δώσε εντολή. στις ψυχές τώρα. Να έλθουν. Από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντος. Από όπου και Αν ευρίσκονται. Και να μπουν στα νεκρά σώματά τους. Να ξαναπάρουν ζωή.»

Και ο υιός ανθρώπου προφήτης Ιεζεκιήλ πειθαρχεί. Και μας λέγει:

«- Και εγώ υπάκουσα. Και το είπα. Και οι ψυχές, και άκουσαν και υπάκουσαν. Και ήλθαν οι ψυχές αμέσως. Και οι άνθρωποι εκείνοι «έζησαν». Επήραν ζωή. Ξαναπήραν ζωή. Και σηκώθηκαν όρθιοι. Και «έστησαν επί πόδας αυτών». Πλήθος αναρίθμητο! Και άρχισε, όλη εκείνη η λαοθάλασσα, να κινείται! Γιατί ο λόγος του Θεού είναι ζωή ζωοποιός και ανάσταση.»

Με τον ίδιο τρόπο θα αναστήσει ο Θεός και όλους τους απ’ αιώνος κεκοιμημένους. Με τον ίδιο τρόπο! Άλλο φυσική, σαρκική ζωή και άλλο ζωή Θεϊκή. Όποιος δεν «ακούει» και δεν πιστεύει τον λόγο του Χριστού, είναι πεθαμένος. Όποιος τον ακούσει και το δεχθεί, ανασταίνεται.

Άς μπούμε λοιπόν όλοι μας στο όχημα της Ανάστασης, που βαδίζει σταθερά στην λεωφόρο της νέας ζωής και μας οδηγεί στο τέρμα, στο ατέρμον τέρμα της βασιλείας των ουρανών., στην απεραντοσύνη της αιωνιότητος.

Το φώς της Ανάστασης, φωτίζει εκείνους που πιστεύουν και περιμένουν ανάσταση νεκρών και ζωή του μέλλοντος αιώνος, τη ζωή, τη ψυχή, τα έργα, το παρόν, το παρελθόν, το μέλλον, τις σκέψεις μας, τον ψυχικό μας κόσμο, τον διπλανό μας, τον μακρινό μας και το σύμπαν, εκτός από αυτούς, που δεν περιμένουν ανάσταση νεκρών και δεν έχουν ούτε μία αχτίδα φωτός.

Οι ορθόδοξοι χριστιανοί που ζουν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού δεν φοβούνται το θάνατο. Ο θάνατος του ανθρώπινου σώματος, όπως και ο χρόνος του θανάτου, είναι μέσα στο σχέδιο του Θεού!!! Ο θάνατος, είναι η μεγαλύτερη... ευεργεσία του Θεού προς τον άνθρωπο!!! 

Όπως γκρεμίζει ο εργολάβος, ένα παλιό ερειπωμένο σπίτι, για να φτιάξει ένα καινούργιο, έτσι και ο Κύριος, αλλάζει τον παλαιό θνητό άνθρωπο και τον κάνει καινούργιο, άφθαρτο και άγγελο.

Ο Θεός δεν δημιούργησε τον άνθρωπο για να πεθαίνει. Αιτία του θανάτου δεν είναι ο Θεός, αλλά η αμαρτία. Ο Χριστός που κατάργησε το κράτος της αμαρτίας κατάργησε και το κράτος του θανάτου. Ο θάνατος βλάστησε από την σάπια ρίζα της αμαρτίας. Από την στιγμή που χτυπήθηκε η ρίζα, έλειψαν και οι καρποί. Ο θάνατος είναι πιά χωρίς δύναμη. 

Η κάθε μέρα που περνάει δεν μας φέρνει στην ημέρα του θανάτου, αλλά στην ημέρα της αιώνιας ζωής. Δεν χάνουμε πιά μία μέρα. Κερδίζουμε μία μέρα. 

Τα στάχυα, τα άνθη, τα δένδρα, η ανοιξιάτικη βλάστηση, όλα αυτά δεν βλάστησαν από ένα σπέρμα θαμμένο και σαπισμένο μέσα στη γη; Γιατί λοιπόν το θνητό σώμα να μην αναστηθεί με νέα ένδοξη και αθάνατη μορφή;

Άς έρθουν οι ουτοπιστορεαλιστές του αθεϊσμού να μας δώσουν εξηγήσεις και να μας πουν τι υπάρχει μετά τον τάφο; Στάχτη και χώμα και σκουλήκια όλα τα όνειρα, οι ιεροί πόθοι, οι υψηλές προοπτικές, τα όμορφα συναισθήματα, οι ευγενικοί πόθοι;

Οι άγιες ψυχές απαλλαγμένες από τα δεσμά του σώματος και τους άλλους γήϊνους περιορισμούς ζούν με το Θεό, ενωμένες μαζί Του, χωρίς κίνδυνο. Η ζωή της Εκκλησίας δεν είναι στατική. Δεν σταματάει στη γη αυτή. 

Βρίσκεται σε συνεχή πορεία. Με τον θάνατο γίνεται ριζική αλλαγή ζωής. Το νεκρό σώμα, που μπαίνει στον τάφο σε κατάσταση φθοράς και αποσύνθεσης, θα αναστηθεί άφθαρτο, ωραίο και ένδοξο.

Τι κάνεις όταν θέλεις να ανοικοδομήσεις ένα παλιό σπίτι; Βγάζεις πρώτα έξω τους ανθρώπους του κι ύστερα το κατεδαφίζεις για να το φτιάξεις πιο ωραίο. Και το γεγονός αυτό όχι μόνο δεν τους στενοχωρεί αλλά και τους γεμίζει χαρά. Διότι δεν μένουν στην κατεδάφιση. 

Οραματίζονται το μελλοντικό καινούργιο οικοδόμημα. Κατά παρόμοιο τρόπο ενεργεί κι ο Θεός. Βγάζει την ψυχή από το παλιό σώμα που κατοικεί , για να το βάλλει στο νέο σώμα το λαμπρό και άφθαρτο.

Άς μην προσέχουμε λοιπόν τη φθορά, αλλά τη μελλοντική λαμπρότητα. Πώς θα γίνει δίκαιη κρίση, αν τα σώματα δεν ανασταίνονται; Οι ψυχές θα τιμωρούνται ή θα απολαμβάνουν τα αιώνια αγαθά μόνες τους;

Ρωτάνε μερικοί: Πώς ο Θεός ανέχεται το δημιούργημα της αγάπης του, ο άνθρωπος, να βασανίζεται; Δεν είναι αντίθετο με την αγαθότητά Του και ασυμβίβαστο με την δικαιοσύνη Του, να επιβάλλει ποινές αιώνιες για πράξεις που έγιναν σε περιορισμένο χρόνο;

Δεν διαμορφώνει όμως ο Θεός τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος διαμορφώνει τον εαυτόν του και τον τοποθετεί στη θέση που ο ίδιος επιλέγει. Το σκοτάδι ψάχνει για το σκοτάδι κι εκεί αναπαύεται. Οι σκοτισμένες ψυχές μισούν το φώς οπουδήποτε κι αν βρίσκονται:

-Μπορεί μια νυχτερίδα να ζήσει στο φώς;
-Μπορεί ένας μπεκρής να ζήσει μαζί με εγκρατείς ανθρώπους;

Οι αμετανόητοι είναι «αλυσοδεμένοι» με τα πάθη τους. Πώς θα ζήσουν μια ζωή διαφορετική; Σ’ αυτούς ούτε η αγάπη του Θεού μπορεί να επέμβει και να καταργήσει το θείο δώρο της ελευθερίας, ούτε η δικαιοσύνη Του μπορεί να μένει αδρανής και να καταργείται. Θάνατος λοιπόν είναι,όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται και χωρίζεται από τον Θεό. 

Αυτός ο χωρισμός του ανθρώπου από τον Θεό είναι ο αληθινός θάνατος, διότι ο άνθρωπος αποκόπτεται από την Πηγή του. Νεκροί δεν είναι εκείνοι, που θάφτηκαν μέσα στη γή. Νεκροί είναι μόνο εκείνοι, που έθαψαν την ψυχή τους μέσα στο σώμα. Γι’ αυτό πενθούμε τους αμαρτωλούς όχι μόνο όταν πεθαίνουν, αλλά κι όταν ζούν. 

Και χαιρόμαστε για τους δίκαιους όχι μόνο όταν ζούν, αλλά και όταν πεθαίνουν. Γιατί; Διότι οι αμαρτωλοί κι όταν ζούν, νεκροί είναι, ενώ οι δίκαιοι ακόμη και νεκροί, ζούν.

Γενικό συμπέρασμα: Να μη κλαίμε τους νεκρούς, αλλά τους αμαρτωλούς είτε ζούν είτε πεθαίνουν. 

(Γύρω στα δύο δισεκατομμύρια είναι οι χριστιανοί σε όλο τον κόσμο κι οι Εβραίοι μία χούφτα. Δεν τους προβληματίζει η μαρτυρία της Ιστορίας, που είναι τόσο αυθεντική; Τόσα έγιναν. Τόσα άκουσαν. Τόσα είδαν. Τι άλλο θέλουν; Όλα τα ψάχνουν, εκτός από την αλήθεια). 




29 λόγοι για να τρώτε γιαούρτι...!!!!

Γιαούρτι ή Υγείαρτος των Αρχαίων Ελλήνων 
Το γιαούρτι είναι ένα σημαντικό γαλακτοκομικό προϊόν της χώρας μας. Εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες. 

Ένα φυσικό αντιβιοτικό για μακροζωία 
Το γιαούρτι, τροφή εκπληκτικά ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, βελτιώνει την υγεία και χαρίζει μακροζωία, όταν καταναλώνεται τακτικά. 

Η ιστορία του γιαουρτιού : 
Χωρίς αμφιβολία, το γιαούρτι, υπήρχε πολλά χρόνια πριν οι άνθρωποι γράψουν γι’ αυτό. Είναι πολύ πιθανό ότι η ανακάλυψη του έγινε τυχαία. 

Γενικά πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή, κάπου στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας, ή ίσως στη γειτονική Περσία. Περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιο των Ελλήνων από τους αρχαίους χρόνους, γιατί το θεωρούσαν τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό το ονόμαζαν και υγείαρτο. 

Οι εκπληκτικές αυτές ιδιότητες ανακαλύφθηκαν ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από το Ρώσο Νομπελίστα επιστήμονα, φυσιολογίας και ιατρικής, Dr Elias Metchinikoff. 

Ο γιατρός-βακτηριολόγος Μέτσινκοφ ανακάλυψε ότι τα λιπαρά του γάλακτος γίνονται πιο εύπεπτα εξουδετερώνοντας τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα και μελέτησε τη συσχέτιση με τα πρώιμα γηρατειά στους ανθρώπους. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν, ότι η μακροβιότητα του ανθρώπου οφείλονται στο γιαούρτι. 

Είναι τρόφιμο πολύ Θρεπτικό και πολύ Εύπεπτο, γι’ αυτό ονομάζεται και θαυματουργό!!! 

Στην αγορά το βρίσκουμε σε πολλούς τύπους, όμως όταν λέμε γιαούρτι εννοούμε το παραδοσιακό. Το γιαούρτι φτιάχνεται από γάλα φρέσκο, κυρίως αγελαδινό (παλιότερα χρησιμοποιούνταν το πρόβειο γάλα), στο οποίο έχουν προσθέσει ειδικές καλλιέργειες που το πήζουν, ζυμώνεται δε με τη βοήθεια δύο βακτηρίων, του βακίλου του γάλακτος (λακτομπάκιλους μπουλκάρικους) και του στρεπτόκοκκου (στρεπτόκοκκους τερμόφυλους). 

Δηλαδή, μέσω της δράσης των βακτηρίων αυτών και κάτω από ορισμένες συνθήκες, το γάλα, που νωρίτερα παστεριώθηκε, μετατρέπεται σε ένα άλλο προϊόν, που έχει παχύρρευστη υφή και χαρακτηριστική υπόξινη γεύση. 

Η ένδειξη «ζωντανό» σημαίνει ότι εκτός από την παστερίωση του γάλακτος δεν ακολουθήθηκε άλλη παστερίωσης στο τελικό προϊόν, το οποίο διατηρεί όλα τα γαλακτικά του ένζυμα ζωντανά, μπορεί δε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γιαουρτιού στο σπίτι (σαν μαγιά). 

Το πραγματικό γιαούρτι πρέπει να αναγράφει στην ετικέτα «ζωντανό» ή με «ζωντανά γαλακτικά ένζυμα» ή να γράφει την επιστημονική τους ονομασία. Το νόστιμο αυτό τυροκομικό προϊόν που φημίζεται για τα θρεπτικά συστατικά του, είναι ένα από τα πιο εύχρηστα υλικά της ελληνικής κουζίνας. 

Τα διαδεδομένα πιάτα με γιαούρτι, όπως το τζατζίκι και το γιαούρτι με μέλι και καρύδια διαδέχονται νέες προτάσεις για το καθημερινό τραπέζι, αλλά και τους επαγγελματίες εστιάτορες. 

Θρεπτικά συστατικά: 
Το γιαούρτι περιέχει όλα τα συστατικά του γάλακτος και σχετικά λίγες θερμίδες. Επειδή είναι συμπυκνωμένο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και ασβέστιο. Πιο αναλυτικά το γιαούρτι περιέχει: 

Πρωτεΐνες: Είναι πλούσια πηγή Πρωτεϊνών μεγάλης βιολογικής αξίας. 

Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία: Αποτελεί πλούσια πηγή Ασβεστίου και, Μαγνησίου, Καλίου, Φωσφόρου. Το ασβέστιο είναι περισσότερο (γιατί και τα υπόλοιπα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή). Επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου. 

Βιταμίνες: Περιέχει βιταμίνες, όπως Βιταμίνη Β12 και Β2. Περιέχει δε και αρκετή ποσότητα βιταμινών Α και D . Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνονται με την επίδραση των βακτηριδίων και έτσι, η σχέση με το γάλα, διευκολύνει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου. 

Υδατάνθρακες: Το γιαούρτι περιέχει μόνο λίγους Υδατάνθρακες. 

Γαλακτικό οξύ: Η λακτόζη του γάλακτος με το ξίνισμα μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ γι’ αυτό τα άτομα, που έχουν δυσανεξία στο γάλα έχουν τη δυνατότητα να τρώνε γιαούρτι. Το γαλακτικό οξύ που περιέχει έχει αντισηπτικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών. 

Ζωντανούς μικροοργανισμούς: Περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς (οι οποίοι προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος), η επίδραση των οποίων είναι σημαντική, γιατί: βελτιώνουν τις γαστρικές εκκρίσεις, ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, εμποδίζουν την απορρόφηση τοξινών, παράγουν ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες όπως τη φυματίωση. 

Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Γιαούρτι το απαραίτητο και θαυματουργό. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά το γιαούρτι πρέπει να βρίσκεται στο καθημερινό τραπέζι όλων μας, αφού συμβάλλει στη διατήρηση της καλής μας υγείας. 

Εκτός της μεγάλης του Θρεπτικής αξίας είναι τρόφιμο και με Θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλες τις φάσεις της ζωής μας. Η πλούσια διατροφική αξία του γιαουρτιού το καθιστά σαν την απαραίτητη, αναντικατάστατη, καθημερινή τροφή που συνδυάζει απόλυτα το τερπνό με το ωφέλιμο. 

Η αξία του είναι ανεκτίμητη γιατί: 

1. Τονώνει την κινητικότητα του εντέρου και γενικά δρα ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα. Ανακουφίζει τα αέρια, τον πόνο των εντέρων, τη δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και καταστέλλει τις μολύνσεις, όπως το Ε. coli. 

Βοηθά στην πρόληψη της προσβολής των ταξιδιωτών από τα ξένα μικρόβια. Περιέχει προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθιστικές ουσίες,όπως το αλκοόλ και ο καπνός, ενώ μειώνει τη συχνότητα του έλκους στομάχου. Η οξίνιση και τα ένζυμα του γιαουρτιού διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των συστατικών.Διευκολύνει την πέψη, σε άτομα που έχουν δυσκολία απορρόφησης ασβεστίου. 

2. Επίσης, προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την κυστίτιδα. Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά φρέσκο χυμό φρούτων, τρώνε γιαούρτι και τυρί συχνά διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος. 

3. Είναι τροφή που αφομοιώνεται εύκολα. Το γάλα χρειάζεται 4 ώρες για να χωνευτεί ενώ το γιαούρτι μόνο 1 ώρα, στο γιαούρτι δε γίνονται αρκετές ζυμώσεις, με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται κατά 93% από το έντερο πολύ πιο εύκολα από το γάλα. 

4. Σκοτώνει διάφορους επιβλαβείς μικροοργανισμούς του εντέρου. Τα πολυάριθμα ζωντανά και ενεργά βακτήρια (γαλακτοβάκιλους) ασκούν θετική δράση στη μικρό-χλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων. Ισοδυναμεί με ένα φυσικό αντιβιοτικό. 

Οι δυο μικροοργανισμοί, οι οποίοι καταλύουν τη ζύμωση της λακτόζης και είναι οι Lactobacillusbulgaricus και Streprococcus thermophilis 

Όταν φτάσουν στο έντερο, αποκαθιστούν τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα και καταπολεμούν τον υπερπληθυσμό των βλαβερών βακτηρίων, που μπορεί να οφείλεται σε κακή διατροφή, την εξάντληση ή τη χρήση αντιβιοτικών. 

5. Καταπολεμά τις διάρροιες, που προέρχονται από λοιμώξεις του γαστρεντερικού σωλήνα, γιατί οι βάκιλοι του, εξουδετερώνουν τα μικρόβια που τις προκαλούν. 

6. Καταπολεμά την χρόνια δυσκοιλιότητα, γιατί η υφή του είναι μαλακή και υδαρή ώστε να ενθαρρύνει τις συσπάσεις ενός «τεμπέλικου» εντέρου και οι βάκιλοί του εξυγιαίνουν τη χλωρίδα του εντέρου, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συγκεντρώνονται. 

7. Βοηθάει στην αναγέννηση της χλωρίδας του παχύ εντέρου, σε περιπτώσεις θεραπείας με αντιβιοτικά. Είναι απαραίτητη η κατανάλωσή του σε περιπτώσεις θεραπείας με αντιβιοτικά ή ακτινοβολίες, για να καταστρέψει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο εντερικό τους σύστημα, ενισχύοντας τους καλούς μικροοργανισμούς σε αυτό.

Επιπλέον παράγει ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά, ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες, όπως η φυματίωση. Είναι σε όλους γνωστή η συμβουλή των ιατρών να καταναλώνεται γιαούρτι μαζί με την λήψη αντιβιοτικών. 

Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου. Το γιαούρτι εφοδιάζει το έντερο με μικροοργανισμούς που διατηρούν την ισορροπία του και αναπληρώνουν τις καταστροφές που έχει υποστεί η χλωρίδα του. 

8. Οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχει (προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος) ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Σε περιπτώσεις δε γαστρεντερίτιδας μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. 

9. Είναι ιδανικό τρόφιμο για τα παιδιά που έχουν πρόβλημα με τη λακτόζη, γιατί μπορούν να το φάνε άφοβα και να πάρουν από αυτό το ασβέστιο και τα υπόλοιπα απαραίτητα συστατικά. Όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη, που περιέχει το γάλα, το γιαούρτι αποτελεί την εναλλακτική λύση για τη λήψη του απαραίτητου ασβεστίου. 

10. Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιέχει, ιδιαίτερα το ασβέστιο, και οι σχετικά λίγες θερμίδες του συμβάλλουν στην καταπολέμηση της Παχυσαρκίας και τη διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος : 

Λόγω της ιδιότητας του ασβεστίου να οδηγεί σε αύξηση τη χρήση των λιπών από τα κύτταρα και τη μείωση σύνθεσης νέου λίπους (το χαμηλό ασβέστιο ευνοεί την ανάπτυξη περισσοτέρων και μεγαλύτερων λιπωδών κυττάρων) τα άτομα που χρησιμοποιούν το γιαούρτι σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά χάνουν μεγάλη ποσότητα λίπους από το σώμα τους. 

Επίσης μειώνεται το κοιλιακό λίπος, που θεωρείται περισσότερο επικίνδυνο για την υγεία και χάνεται περισσότερος λιπώδης ιστός παρά μυϊκός ιστός. 

Αντίθετα, σε δίαιτες που λείπει το γιαούρτι χάνεται λίπος αλλά και μυϊκός ιστός. Σε παιδιά και έφηβους που καταναλώνουν γάλα, τυρί και γιαούρτι (σε ποσότητα που συστήνεται για την ηλικία τους) το βάρος του σώματός τους είναι πιο συχνά φυσιολογικό σε σύγκριση με τους συνομιλήκους τους που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά. 

11. Είναι αντί-χοληστερινικό, δηλαδή κατεβάζει την χοληστερίνη του αίματος. Προστατεύει από τις καρδιοπάθειες αυξάνοντας την λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας και μειώνοντας την κακή χοληστερόλη. 

12. Παρουσιάζει Αντικαρκινική δραστηριότητα. Έρευνες έδειξαν ότι το ασβέστιο παίζει ρόλο στους μηχανισμούς γένεσης καρκίνου, ιδιαίτερα δε βρέθηκε πως μπορεί να μειώσει τον καρκίνο του παχύ εντέρου και του ορθού. Ένα από τα βακτήρια του γιαουρτιού, το λακτομπάκιλους, αποδείχτηκε πως καταστέλλει την παραγωγή ένζυμων που ευνοούν τους όγκους στο παχύ έντερο. 

13. Παράγει ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά, ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες, όπως η φυματίωση. 

14. Προλαβαίνει τον εκφυλισμό του Συκωτιού. 

15. Είναι ευεργετικό για τους ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από οινοπνευματώδη ποτά, γιατί προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου. 

16. Έχει διαπιστωθεί ότι οι πρωτεΐνες του χωνεύονται πιο εύκολα. 

17. Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικούς παράγοντες, που διασπούν τα ξένα οιστρογόνα- χημικές ουσίες (τοξικές ουσίες που συμπεριφέρονται σαν ορμόνες μέσα στον οργανισμό) και οι οποίοι είναι καρκινογόνοι. 

18. Το ασβέστιο που περιέχει το γιαούρτι έχει μια ακόμη πολύτιμη ιδιότητα: Προστατεύει την Ακοή, γιατί προφυλάγει τα μικρά οστά του αυτιού, που δρουν προστατευτικά στην συγκεκριμένη αίσθηση. 

Αν δηλαδή τον τελευταίο καιρό παρατηρήσατε ότι η ακοή σας μειώθηκε ελαφρά εφαρμόστε μια απλή οικιακή αγωγή που θα σας βοηθήσει: Φάτε ένα γιαούρτι. Για να πάρετε τα 700 mg ασβεστίου που χρειάζεστε είναι αρκετό 1 ποτήρι γάλα, 1 γιαούρτι πλήρες και ένα κομμάτι τυρί (φέτα), ενώ στην εγκυμοσύνη αυξάνουμε την ποσότητα κατά 500mg. 

19. Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ η ποιότητά τους είναι ανώτερη από αυτές του γάλακτος, η ποσότητά τους δε είναι αρκετά μεγαλύτερη (από την αντίστοιχη του γάλακτος) γιατί όλα τα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή. 

Οι πρωτεΐνες αυτές χωνεύονται πιο εύκολα, γιατί είναι περισσότερο <τρωτές> στα ένζυμα της πέψης. Πράγματι στο γιαούρτι γίνονται αρκετές ζυμώσεις, με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται κατά 93% από το έντερο πολύ πιο εύκολα από ότι το γάλα. 

20. Βοηθά αποφασιστικά στην ανάπτυξη και τη σωματική διάπλαση των παιδιών λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η περιεκτικότητα του σε ασβέστιο το καθιστά πολύτιμο για όλα τα παιδιά άνω των 7 μηνών, τις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, για όσους αντιμετωπίζουν (ή θέλουν να προλάβουν) προβλήματα. 

21. Λόγω του γαλακτικού οξέος που περιέχει παρουσιάζει αντισηπτικές ιδιότητες που εμποδίζει τη ζύμωση και την απορρόφηση των τοξινών. 

22. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης των αρρώστων. Ανάλογα με την περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε μικροοργανισμούς το γιαούρτι μπορεί να έχει αντί-μικροβιακή δράση και να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Αποτελεί μία από τις ελαφρότερες και πλουσιότερες τροφές, την οποία μπορεί να καταναλώσει κάποιος όταν υποφέρει από γρίπη, ακόμη και με υψηλό πυρετό. 

23. Το παραδοσιακό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει την κακοσμία του στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα και το σάλιο. Η άσχημη αναπνοή είναι από τα πιο δυσάρεστα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Συχνά οφείλεται στην παρουσία βακτηριδίων, που προκαλούν την αποσύνθεση των μη χωνεμένων τροφών στο στομάχι. 

Αποτέλεσμα αυτής της αποσύνθεσης είναι διάφορα δύσοσμα αέρια που διαφεύγουν από το στόμα, προκαλώντας έτσι το σύμπτωμα της κακοσμίας. Για να καταπολεμηθεί αυτό το δυσάρεστο πρόβλημα είναι αρκετό να φάει κάποιος γιαούρτι. Οι λακτοβάκιλοι, που περιέχει καταστρέφουν τα βακτήρια που γεννούν το πρόβλημα, λύνοντάς το άμεσα. 

24. Σαν τροφή βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου, του φωσφόρου του γάλακτος. 

25. Δυναμώνει τα εύθραυστα οστά των ηλικιωμένων ανδρών και βοηθάει τις γυναίκες στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. 

26. Προφυλάξτε την υγεία των δοντιών σας εντάσσοντας το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή μια και, σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύει και από την τερηδόνα. 

27. Συμβάλει στην αντιμετώπιση ορισμένων τύπων δερματοπαθειών, που οφείλεται σε έλλειψη ή κακή απορρόφηση από το έντερο των συμπλέγματος Β. Ενισχύει τη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, καθώς επίσης ενισχύει και την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών. 

28. Το γιαούρτι δεν προκαλεί εύκολα αλλεργία όπως το γάλα, γιατί με τη ζύμωση η λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος, που είναι το κύριο αλλεργιογόνο συστατικό του) διασπάται σε γαλακτικό οξύ, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερα ανεκτό στο άτομο με αλλεργικό πρόβλημα. 

Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα γιατί τους προκαλεί πόνους στην κοιλιά, διάρροια και φούσκωμα Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην αδυναμία τους να πέψουν τη λακτόζη. το φυσικό ζάχαρο που περιέχει το γάλα.

Στο γιαούρτι η λακτόζη μειώνεται κατά 20-30% με αποτέλεσμα το γιαούρτι να αποτελεί τροφή εύπεπτη ακόμα και για αυτούς τους ανθρώπους. Και 

29. Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας σε καλή κατάσταση και, όπως ισχυρίζονται πολλοί, χαρίζει μακροζωία. Φημίζεται ότι διατηρεί το νου σε εγρήγορση και αποτρέπει το γήρας. 

Δεν είναι μόνο τρόφιμο των ηλικιωμένων αλλά όλων των ανθρώπων. 

Γιαούρτι και Δίαιτα: 
Το γιαούρτι αποτελεί ένα από τα καλύτερα διαιτητικά βοηθήματα. Ανάμεσα στις άλλες διαιτητικές τροφές, ενδεικτικά αναφέρεται ότι το αποβουτυρωμένο γιαούρτι περιέχει 38 θερμίδες περίπου έναντι 80 που περιέχει ένα αυγό, 132 θερμίδες ένα μέτριο μήλο, 100 μία πατάτα βραστή, 230 μία μερίδα κοτόπουλο ψητό, 126 τα 100 γραμμάρια τόνου σε νερό. 

Ενώ είναι αλήθεια ότι τόσο το σκέτο γιαούρτι, όσο και το γάλα έχουν την ίδια θρεπτική αξία και την ίδια ποσότητα θερμίδων, είναι γεγονός ότι το γιαούρτι είναι περισσότερο χορταστική τροφή. 

Επιπλέον, το γιαούρτι μπορεί να υποκαταστήσει άριστα τροφές, όπως είναι η κρέμα γάλακτος, η μαγιονέζα, η ξινή κρέμα (αφρόγαλα) που περιέχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό θερμίδων με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δυνατή η διατήρηση του βάρους υπό έλεγχο. 

Παιδί και Γιαούρτι: 
Το γιαούρτι είναι ο καλύτερος φίλος και των παιδιών. Συστήνεται από τους παιδίατρους σαν βασικό στοιχείο του καθημερινού διαιτολογίου για όλες τις ηλικίες γιατί μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, εύγευστη και εύπεπτη. 

Μετά τον 18ο μήνα είναι ιδανικό σαν δεύτερο πρωινό ή απογευματινό γεύμα μόνο του ή σε συνδυασμό με φρούτα, μέλι, ψωμί ή μπισκότα. Σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. 

Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού σε νερό εφόσον θεωρείται μια ημι-στέρεα τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα νερού. Ακόμα το γιαούρτι είναι δημοφιλές στη παιδική και εφηβική ηλικία γιατί προσφέρεται σαν επιδόρπιο, ενώ δεν περιέχει ζάχαρη, λιπαρά και πολλές θερμίδες. 

Μπορεί επίσης και να εμπλουτιστεί με ελκυστικά πρόσθετα όπως φρούτα, σοκολάτα, δημητριακά, μούσλι, ξερά δαμάσκηνα, μπισκότα, μέλι, καρύδια, γλυκά του κουταλιού. 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το υγιεινό γιαούρτι: 
Πολλοί αναρωτιούνται: «ποια πρέπει να είναι όμως η όψη ενός γιαουρτιού ώστε να το καταναλώσουμε άφοβα και με τη σιγουριά ότι ναι, τρώμε κάτι που είναι όντως υγιεινό»; 

Έτσι για να είμαστε σίγουροι, πρέπει: 
Η Όψη του πρέπει να είναι αλαβάστρινη, δηλαδή λευκό, λείο και λαμπερό. Η γεύση του να είναι υπόξινη και να έχει χαρακτηριστικό και ευχάριστο άρωμα. 

Αν καλύπτεται από υμένιο (πέτσα) αυτό να είναι συμπαγές και λευκό έως υποκίτρινο. Στο ολόφρεσκο γιαούρτι η επιφανειακή πέτσα είναι λεπτή, λεία, λευκό-κίτρινη και εύθραυστη. Στο περισσότερων ημερών η πέτσα είναι χονδρή, ρυτιδωμένη, κιτρινωπή και ανθεκτική. 

Η φυσική του κατάσταση να είναι συμπαγής, χωρίς πόρους και να μην εμφανίζει ίζημα. Να μην περιέχει χρωστικές ουσίες, ζελατίνη, ζάχαρη ή συντηρητικά. Το γιαούρτι με φρούτα δεν πρέπει να περιέχει προσθετικά ή συντηρητικά, όπως σορβικό κάλιο (που χρησιμοποιείται στα φρούτα). 

Το διάστημα ανάμεσα στην ημερομηνία παραγωγής και την ημερομηνία λήξης δεν πρέπει να ξεπερνά τον ένα μήνα (σε θερμοκρασία 2-6ο C). Το καλύτερο γιαούρτι και αυτό που περιέχει τις περισσότερες βιταμίνες είναι το ΠΛΗΡΕΣ. η ποσότητα ασβεστίου όμως είναι ίδια σε όλα τα είδη. 

Γιαούρτι με ή χωρίς πέτσα; 
Εάν μπορείτε να προμηθευτείτε παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα (το οποίο έχει πήξει μόνο με την πυτιά), τότε προτιμήστε το, γιατί είναι αγνό και φυσικό προϊόν. Το γιαούρτι με πέτσα του εμπορίου, ωστόσο, είναι αποτέλεσμα βιομηχανικής επεξεργασίας. 

H πέτσα σχηματίζεται όταν το γάλα δεν είναι ομογενοποιημένο. Αυτό σημαίνει ότι το λίπος δεν διαχέεται στο γάλα, αλλά συγκεντρώνεται στην επιφάνεια. Ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο αγελαδινό γιαούρτι με πέτσα και χωρίς πέτσα δεν υπάρχει, εκτός και αν έχει γίνει προσθήκη πρόβειου γάλακτος (πιο πλούσιο σε λιπαρά) ώστε να είναι πιο παχιά η πέτσα. 

H μόνη διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους γιαουρτιού είναι ότι στο γιαούρτι με πέτσα το λίπος είναι συγκεντρωμένο στην πέτσα, οπότε αφαιρώντας τη γλιτώνετε θερμίδες. 

Πώς δεν πρέπει να είναι το γιαούρτι: 
Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι το γιαούρτι δεν πρέπει να έχει: 

Υπερβολικά ξινή γεύση: σημαίνει γενικά ότι έχει ζυμωθεί σε υψηλότερη από την κανονική θερμοκρασία ή ότι έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του προϊόν 




Εναλλακτική Δράση

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Διώξε ότι σε φθείρει. Κανε χώρο για αληθινούς ανθρώπους και όμορφα συναισθήματα...!!!!

Άνοιξα το παράθυρο, να μπει λίγος καθαρός αέρας. Έχοντας την ελπίδα πως θα καθαρίσει τις σκέψεις μου. Τις σκέψεις που στοιβάχτηκαν σαν τα βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη της κουζίνας.

Ένιωθα ανήμπορη να μαζέψω οτιδήποτε. Χάος μέσα μου, χάος και γύρω μου.

«Ίσως αν αρχίσω να τακτοποιώ ό,τι βλέπω και με ενοχλεί, καθαρίσουν και οι μπερδεμένες σκέψεις μου» Σκέφτηκα..

Όμως όσο και αν καθάριζα το βρώμικο δωμάτιο, σύντομα, χωρίς να καταλάβω το πως, γινόταν άνω κάτω και πάλι.

Μέχρι που αποφάσισα να καθαρίσω τις σκέψεις μου και να τακτοποιήσω την ζωή μου.

Πέταξα «άχρηστους» για εμένα ανθρώπους, «βρώμικες» σκέψεις που δεν έφευγαν. Απέβαλα κάθε συνήθεια που δεν μου προσέφερε τίποτα, παρά μόνο λήθαργο, παροδική ικανοποίηση και οπισθογυρίσματα.

Μάζεψα την ψυχή μου από το πάτωμα, όσο και να με δυσκόλεψε, γιατί είχε μάθει να σέρνεται. Την καθάρισα, με την υπόσχεση προς τον εαυτό μου, πως δεν θα την αφήσω ξανά να λερωθεί. Πως χέρια βρώμικα δεν θα την αγγίξουν ξανά και θα στέκει περήφανα.

Και έμεινα μόνη στο άδειο πλέον, καθαρό «σπίτι».

Επιτρέποντας στον χρόνο και στην αγάπη, να εξαγνίσει κάθε τι αρνητικό από μέσα μου και γύρω μου.

Γεμίζοντας το σιγά σιγά με αληθινούς ανθρώπους, όμορφα συναισθήματα, ζωντανές στιγμές.

Άδειασα, για να γεμίσω σωστά.

Κι αν τύχει και ξαναλερωθεί το σπίτι μου, η ψυχή μου, οι σκέψεις μου.. αν τύχει να ξανά πέσω χαμηλά, διότι η ζωή κρύβει τα δικά της μυστικά, άσχημα και όμορφα… ξέρω πως θα καταφέρω να σηκωθώ και πάλι. Κάθε φορά όμως πιο σύντομα και όλο και πιο ψηλά.

Βλέπεις, σκοπός μου είναι να μάθω να ανασταίνω κάθε τι που πεθαίνει μέσα μου, μέχρι να γίνει αθάνατο..




Μαρία Πολυμήλη

Πώς να τα ξεκολλήσουμε από τις οθόνες των υπολογιστών ;

Πώς να τα ξεκολλήσουμε από τις οθόνες των υπολογιστών;
Τα παλιότερα χρόνια, τα παιδιά συνήθιζαν να παίζουν στις αλάνες και στους δρόμους και οι γονείς δυσκολεύονταν να τα πείσουν πως ήρθε η ώρα για να μαζευτούν στο σπίτι για να φάνε και να ξεκουραστούν. 

Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να είναι με τους φίλους, να παίζουν ποδόσφαιρο, κρυφτό, κυνηγητό, «μήλα», να κάνουν ποδήλατο και να εφευρίσκουν διάφορα τεχνάσματα για να περνάνε καλά.

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά της σημερινής εποχής είναι προσκολλημένα στις καρέκλες τους και στις οθόνες των υπολογιστών τους, παίζοντας διάφορα video games με την μεγάλη ποικιλία από gadgets που διαθέτουν. 

Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς δυσκολεύονται να τα πείσουν να πάρουν μία μπάλα να παίξουν στο πάρκο της γειτονιάς. Μάλιστα, αρκετές φορές που θέλουν να βγουν οικογενειακώς «έξω», θα πάνε είτε σε έναν παιδότοπο είτε σε ένα εμπορικό κέντρο… δηλαδή θα κλειστούν πάλι στους τέσσερις τοίχους κάποιου άλλου κτιρίου εκτός του σπιτιού. 

Κατανοώ, βέβαια πως οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και οι αλάνες έχουν περιοριστεί οπότε και αυτές οι έξοδοι είναι μία λύση.

Οι κίνδυνοι μπορεί να είναι κάποιο τροχαίο, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι είναι κατειλημμένοι από αυτοκίνητα με άλλοτε ανεύθυνους οδηγούς και άλλοτε αφηρημένα παιδιά δεν θέλει και πολύ να γίνει το κακό. 

Επιπλέον, οι απαγωγές παιδιών είναι μία ιστορία που την ακούμε συχνά και δεν θέλουμε να συμβεί στα παιδιά μας.

Παρόλα αυτά, διατηρήστε την ψυχραιμία και ψάξτε να βρείτε τα μέρη που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους για να περάσετε μερικές στιγμές ευτυχίας, μελλοντικές ωραίες αναμνήσεις για τα παιδιά σας. 

Σε κάθε περιοχή υπάρχει κάποιο πάρκο, κάποια πλατεία ή έστω το προαύλιο του σχολείου για να παίξετε με τα παιδιά σας. Να περάσετε εποικοδομητικό χρόνο μαζί τους, παίζοντας κάποιο άθλημα ή κάποιο παιχνίδι… 

Ξαναπαίξτε μαζί τους τα «μήλα», εξηγήστε τους κανόνες, αν δεν τους γνωρίζουν, θυμηθείτε και εσείς τα παιδικά σας χρόνια και γελάστε με την ψυχή σας.

Δεν χρειάζεται να επενδύσετε οικονομικά. Με ένα κολατσιό από το σπίτι, με μία μπάλα ή με τα ποδήλατα σας μπορείτε να χαρίσετε στα παιδιά σας χαρούμενες στιγμές μακριά από τις οθόνες των υπολογιστών και της τηλεόρασης. Μεταξύ μας… θα κάνει καλό και στη δικιά μας υγεία να αθληθούμε με τα παιδιά μας!




*Γράφει ο Ψυχολόγος - Οικογενειακός Σύμβουλος  
Γιάννης Ξηνταράς*

Είναι μερικές φορές, που κι οι δυνατοί, χρειάζονται μια αγκαλιά...!!!!

Κοίτα λίγο γύρω σου.

Σήκωσε τα μάτια από το κινητό, πες καλημέρα στον άνθρωπο που θα σου φτιάξει τον καφέ.

Πες ευχαριστώ σε εκείνον που θα σου κρατήσει την πόρτα του ασανσέρ.

Κοίτα..
Χαμογέλα.

Είναι μερικές φορές που τα πιο απλά πράγματα, δίνουν δύναμη.

Είναι μερικές φορές, που οι πιο δυνατοί άνθρωποι, εκείνοι που νομίζεις πως δεν χρειάζονται τίποτα από εσένα, χρειάζονται απλά και μόνο ένα βλέμμα σου.

Χρειάζονται ένα βλέμμα αληθινό να τους αγγίξει.

Χρειάζονται μια αγκαλιά αληθινή να γίνει για λίγο το καταφύγιό τους.

Χρειάζονται ένα χάδι τρυφερό.
Χρειάζονται ένα “μπράβο”, ένα “συνέχισε”.
Χρειάζονται εσένα..

Ναι, εσένα που μπορεί να μην είσαι πιο δυνατός από εκείνους, πιο ανθεκτικός ή πιο σκληρός, όμως τώρα, έχουν ανάγκη εσένα.

Γιατί το ότι η ζωή τους κλήρωσε να είναι δυνατοί, δεν σημαίνει πως δεν έχουν ανάγκες.

Δεν σημαίνει πως δεν πονάνε, δεν λυγίζουν.

Είναι δυνατοί, δεν είναι άθραυστοί.

Είναι δυνατοί, γιατί κανείς δεν τους έδωσε την επιλογή να είναι αδύναμοι.

Κανείς δεν τους έδωσε την επιλογή να δηλώσουν απόντες στα δύσκολα.

Μην περιμένεις να στο ζητήσουν, δεν θα το κάνουν.

Όχι από περηφάνεια ή εγωισμό.

Απλά δεν ξέρουν.
Έμαθαν να δίνουν, να δίνονται, να σκορπίζονται, να γίνονται αγκαλιά, πλάτη και παρηγοριά, αλλά δεν ξέρουν να τα ζητάνε.

Κι ότι περιμένουν από εσένα, είναι να σηκώσεις τα μάτια τους και να τους κοιτάξεις.

Να μην βολευτείς στο “όλα καλά” που θα σου απαντήσουν.

Να μην μείνεις στην επιφάνεια.

Ναι, αυτό περιμένουν.
Περιμένουν να γίνεις λίγο σαν κι εκείνους.

Όχι δυνατός, άνθρωπος.

Άνθρωπος που θα μάθει να δίνει, όχι ανταποδοτικά, αλλά επειδή το θέλει.

Ξέρεις… τελικά, το πιο δύσκολο, δεν είναι να είσαι δυνατός, αλλά να είσαι άνθρωπος!




Σοφία Παπαηλιάδου

Η ποιότητα των σκέψεων σου καθορίζει την ποιότητα της ζωής σου...!!!!

​Ο καθένας από εμάς βιώνει δύο διαφορετικές πραγματικότητες.

Η πρώτη είναι απτή, ορατή και υλική. Είναι η εξωτερική πραγματικότητα, μια σειρά γεγονότων που συμβαίνουν στη ζωή.

Η δεύτερη, είναι μη ορατή, άυλη και υποκειμενική. Πρόκειται για τη λεγόμενη εσωτερική πραγματικότητα, την εσωτερική δηλαδή φύση του κάθε ανθρώπου. Η εσωτερική αυτή πραγματικότητα, μοναδική για κάθε άνθρωπο, αποτελείται από τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας.

Πόσο σημαντικός είναι όμως ο τρόπος που σκεφτόμαστε για την ευτυχία μας; Είναι οι σκέψεις οι σκιές της ευτυχίας ή της δυστυχίας μας;

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι η εσωτερική μας πραγματικότητα καθορίζει την εξωτερική. 

Ο τρόπος ο οποίος αντιλαμβανόμαστε τις εξωτερικές καταστάσεις εξαρτάται άμεσα και κατεξοχήν από τον τρόπο που σκεφτόμαστε για αυτές. Τα γεγονότα και οι καταστάσεις της εξωτερικής πραγματικότητας είναι άχρωμα και ουδέτερα.

Αντιθέτως, οι σκέψεις μας και οι αντιλήψεις μας για αυτά τα κάνουν καλά η κακά, ευχάριστα ή δυσάρεστα. Το καλό/κακό, ευχάριστο/δυσάρεστο, οδυνηρό ή μη, είναι καταστάσεις του νου. Ακριβέστερα είναι η ψυχική μας διάθεση που την προβάλουμε πάνω στα γεγονότα μετατρέποντας τα σε θετικά ή αρνητικά.

​Είναι η ποιότητα των σκέψεων μας που καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας και όχι το αντίστροφο. Στον ίδιο βαθμό, τα όσα μας συμβαίνουν στη ζωή είναι αποτέλεσμα της ψυχικής μας κατάστασης και όχι η ψυχική μας κατάσταση αποτέλεσμα των γεγονότων.

Με άλλα λόγια, είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Ένας άνθρωπος που έχει επιλέξει να σκέφτεται αυτό-ενισχυτικά και ενθαρρυντικά για τον εαυτό του κατά συνέπεια θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καθώς και καλύτερη ποιότητα ζωής από κάποιον που έχει επιλέξει τον αυτό-ακυρωτικό τρόπο σκέψης.

Αυτοπεποίθηση σημαίνει πίστη στον εαυτό και τις δυνάμεις μας. Σημαίνει θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να ανταπεξέλθει στις περιστάσεις της ζωής, όσο φαινομενικά δύσκολες και αν είναι, στηριζόμενος πάντα στην αυθεντικότητα των συναισθηματικών μου δυνάμεων.

Βέβαια πολλές φορές η έννοια της αυτοπεποίθησης έχει λαθεμένα ταυτιστεί με τον ναρκισσισμό. Στην πραγματικότητα οι δύο έννοιες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. 

Ο ναρκισσισμός είναι το αντίθετο της αυτοπεποίθησης και δημιουργείται λόγω έλλειψης της τελευταίας κατασκευάζοντας έναν ψευδή εαυτό ως μηχανισμό άμυνας που προφυλάσσει το άτομο από τα καταθλιπτικά συναισθήματα.

Δυστυχώς, πολλές φορές η αυτό-αξία μας εξαρτάται από την άποψη που έχουν τρίτα πρόσωπα για εμάς. Οι σκέψεις ενός ανθρώπου που επιδιώκει συνεχώς την έγκριση των άλλων δεν είναι αυθεντικές αλλά εξωτερικά καθοριζόμενες. 

Και φυσικά, σε πολλές περιπτώσεις, η έλλειψη έγκρισης, αποδοχής και κυρίως αγάπης από τους άλλους πυροδοτεί καταθλιπτικές και αγχώδεις σκέψεις.

Παρόλα αυτά, ένας άνθρωπος μπορεί να βλαφτεί μόνο από «μέσα προς τα έξω» και όχι από έξω προς τα μέσα.

Δηλαδή, κανένα εξωτερικό γεγονός δε μπορεί να βλάψει έναν κυρίαρχο νου. Μπορεί να τον βλάψει μόνο αν ο ίδιος ο νους το ερμηνεύσει ως βλαβερό και καταστροφικό.

Το ότι ο άνθρωπος μπορεί να πάθει κάτι κακό αποκλειστικά μόνο εάν ο νους του το ερμηνεύσει ως «κακό» το υποστήριξε εμπράκτως ο Σωκράτης. 

Λέγοντας απερίφραστα στους δημίους του λίγο πριν την εκτέλεση του «Μπορείτε να με σκοτώσετε, αλλά δε μπορείτε να με βλάψετε» ο Σωκράτης αποδεικνύει ότι, ακόμη και στην περίπτωση του θανάτου, ο τρόπος ερμηνείας ενός γεγονότος το καθιστά οδυνηρό ή μη.

Αυτή είναι μάλλον και μία από τις υψηλότερες μορφές αυτοκυριαρχίας η οποία συνίσταται στον πλήρη έλεγχο της σκέψης. Οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις μας έχουν αποστολέα και παραλήπτη τον ίδιο μας τον εαυτό. 

Καθορίζονται από εμάς και είναι αποτέλεσμα της προσωπικής εκλογής που κάνουμε για το αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι.

Οι αυτό- ενισχυτικές σκέψεις και η αυτοεκτίμηση έχουν ως αποτέλεσμα μια αποδοτική και γεμάτη ζωή. Οι ακυρωτικές σκέψεις βυθίζουν το άτομο στη μιζέρια και τη δυστυχία. 

Εμείς καθορίζουμε τις εμπειρίες της ζωής μας μέσω του τρόπου που σκεφτόμαστε για αυτές και κυρίως του τρόπου μέσω του οποίου τις ερμηνεύουμε.

Εν κατακλείδι, είναι αυτή η ίδια η ποιότητα των σκέψεων μας που καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας.




Θεόδωρος Παπαγαθονίκου
CoverPhoto: @Boris Savelev