Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

5 τρόποι για να δείτε το χάρισμά σας ως ευλογία και όχι ως κατάρα…!!!!

Η ζωή μερικές φορές μπορεί να είναι σκληρή για ένα άτομο με ενσυναίσθηση. Το να είστε υπερευαίσθητοι στην ενέργεια και τα συναισθήματα του καθενός γύρω σας, μπορεί κάποιες φορές να έχει συνέπειες. 

Συχνά ακούω άλλα άτομα με ενσυναίσθηση να συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλον σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους.

Οπωσδήποτε καταντάει κουραστικό, μετά από τόσα πολλά τηλεφωνήματα από φίλους στη μέση της νύχτας, να είστε πάντα ο ώμος πάνω στον οποίο θα κλάψει κάποιος και να μπαίνετε στη θέση του άλλου ώστε να μπορέσετε να τον βοηθήσετε και να τον καταλάβετε. 

Ενώ είναι ωραίο να σας χρειάζονται και να είστε ιδιαίτεροι κατά κάποιο τρόπο, μερικές φορές αναρωτιέστε «ποιος επιτέλους θα μπει στη δική μου θέση για λίγο;». Συχνά συνειδητοποιούμε ότι είμαστε εξαντλημένοι.

Ναι, η ζωή ενός ατόμου με ενσυναίσθηση δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά υπάρχουν επίσης τόσοι καλοί λόγοι να νιώθετε ευγνωμοσύνη και χαρά για το χάρισμά σας. 

Όλοι έχουμε φορτία που μας βαραίνουν, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να είναι ένα από αυτά. Ακολουθούν 5 τρόποι που μπορείτε να μάθετε για να δείτε το ταλέντο που έχετε ως άτομο με ενσυναίσθηση, ως αυτό που ακριβώς είναι. Δηλαδή, ευλογία.

1.Διαλογιστείτε
Ο διαλογισμός μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμος σωματικά και διανοητικά σχεδόν για τον καθένα. Έχει την ικανότητα να μειώνει το άγχος, να βοηθάει στην ανοσία, να βελτιώνει τις διανοητικές δεξιότητες, να χαμηλώνει την πίεση του αίματος καθώς επίσης και τουλάχιστον άλλα εκατό ευχάριστα αποτελέσματα.

Για κάποιον που έχει ενσυναίσθηση, του σώζει τη ζωή. Μην ανησυχείτε αν δεν τον έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν ή νιώθετε ότι δεν είστε καλοί στον διαλογισμό. Όλοι πρέπει να ξεκινήσουν από κάπου. Όσο πιο πολύ το εξασκείτε τόσο πιο εύκολο θα γίνεται. Απλά χρειάζεστε λίγη ησυχία σε ένα άνετο μέρος. 

Μην προσπαθήσετε να εστιάσετε στις σκέψεις σας με κανέναν τρόπο. Οραματιστείτε ότι η συνειδητότητά σας αιωρείται ελεύθερα, ξελαφρωμένη από τις ανησυχίες και τα επίγεια τραύματα που έχετε συνήθως στο μυαλό σας. 

Απελευθερωθείτε από όλη την αρνητική ή σκοτεινή ενέργεια που έχετε μαζέψει από τους άλλους. Είστε μόνο ένας αγωγός και όχι ένα μόνιμο δοχείο.

2.Μην απομονώνεστε
Όταν κάποιος έχει ενσυναίσθηση, το να περνάει χρόνο μέσα σε πολύ κόσμο μπορεί να είναι δύσκολο. Τα συναισθήματα και οι ενέργειες έρχονται πετώντας σε εσάς από κάθε κατεύθυνση και είναι μια πρόκληση που σας κάνει να νιώθετε αποστραγγιγμένοι.

Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα λάθος στο να περνάτε λίγο ποιοτικό χρόνο μόνοι σας, αλλά να προσέχετε να μην προσπαθείτε τόσο σκληρά να αποφεύγετε το πλήθος γιατί θα καταλήξετε απόλυτα απομονωμένοι και με το αίσθημα της μοναξιάς. Ενώ είναι σκληρό να νιώθετε τον καθένα μέσα σε ένα δωμάτιο, είναι ακόμα πιο σκληρό να προσπαθείτε να τα βγάλετε πέρα με τον πόνο σας ολομόναχοι.

3.Βρείτε το/τα άτομό/α σας
Αυτό ακολουθεί το δεύτερο,σε λογικό επίπεδο. Δε θα πρεπε να απομονώνεστε αλλά από την άλλη δεν χρειάζεται να βγαίνετε έξω και να ψάχνετε για 10 καινούργιους φίλους στο κλαμπ κάθε σαββατοκύριακο. Είναι σημαντικό να βρείτε τα άτομα του ενδιαφέροντός σας, τους ανθρώπους που μπορούν πραγματικά να καταλάβουν ποιοι είστε και τι θέλετε από την παρέα τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μόλις δυο τρεις φίλους σαν αυτούς και αυτό είναι εντάξει. Έχει να κάνει με την ποιότητα, όχι την ποσότητα. 

Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση, περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο να ακούνε, στο να «ρουφάνε» όλα τα προβλήματα που έχουν να μοιραστούν μαζί τους οι φίλοι τους, αλλά από την άλλη χρειάζονται και αυτοί κάποιον που να μπορεί να κάνει το ίδιο για αυτούς.

4.Να ξέρετε τα όριά σας.
Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση είναι γνωστοί για την συμπόνιά τους, την κατανόησή τους και την υπομονή που έχουν με τους άλλους. Θέλουν έμφυτα να βοηθάνε και για αυτό είναι επιρρεπείς στην αυτοθυσία με πολλούς τρόπους που πολλές φορές μπορεί να είναι ανθυγιεινοί. 

Πρέπει να ξέρετε πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια της εξάντλησης όταν φτάνετε στα όρια του συναισθηματικού στρες.

Το να συνδέεστε με τους ανθρώπους και να τους νιώθετε, στην ένταση που εσείς το κάνετε, σας εξαντλεί πολύ, ανεξαρτήτως πόσο γενναίοι ή αξιόπιστοι είστε. 

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι ανθρώπινος και να ακούτε την καρδιά σας όταν αρχίζετε να νιώθετε πνιγμένοι. Κάντε ένα βήμα πίσω και ευθυγραμμιστείτε με τον εαυτό σας προτού προσπαθήσετε να τους βοηθήσετε όλους.

5.Διοχετεύστε το χάρισμά σας
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση ίδιοι. Όλοι έχουμε διαφορετικά πάθη και ενδιαφέροντα, ποικίλα χόμπι και γούστα στη ζωή μας.

Ένα πράγμα που έχουμε κοινό είναι ο σπάνιος και ιδιαίτερος συντονισμός με τον πόνο και τις ανάγκες των άλλων. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι κάτι που θα μας βαράινει κάθε λετό της ημέρας. Ψάξτε για μια καριέρα ή δουλειά στην οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ταλέντο σας και να τα πάτε περίφημα. 

Χρησιμοποιείστε το χάρισμά σας για να κάνετε καλό και να συνεισφέρετε στην κοινωνία με τον δικό σας ξεχωριστό τρόπο. Οι δουλειές στον τομέα της υγείας, στην εκπαίδευση ή την συμβουλευτική, έχουν πάντα ανάγκη από ανθρώπους με ενσυναίσθηση.

Αυτό θα σας επιτρέψει να εξασκήσετε την εσωτερική σας ενσυναίσθηση με τον πιο υγιή και καθολικά ωφέλιμο τρόπο για εσάς. Μπορείτε επίσης να είστε περήφανοι για την δουλειά που κάνετε. 

Το να έχετε ενσυναίσθηση μπορεί να σας κάνει μια πανίσχυρη δύναμη φωτός σε αυτόν τον σκοτεινό κόσμο. Η ζωή σας ίσως να μην είναι πάντα εύκολη, αλλά μπορεί να γίνει εξαιρετική.




Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Deepak Chopra: Πέντε βήματα για ισχυρές προθέσεις…!!!!

Οι επιθυμίες μας είναι σημαντικό να τις εκπληρώνουμε αλλά παράλληλα να έχουμε επίγνωση και να μη παρασυρόμαστε από αυτές. Η απελευθέρωση με χάρη και η διαλογιστική στιγμή της ευδαιμονίας, μας βοηθούν στο ταξίδι μας.

Αλλά μας βοηθούν και στην εκπλήρωση ενός ακόμη μεγαλύτερου στόχου που υποσχεθήκαμε ως ψυχές πως θα εν-θυμηθούμε: να ενωθούμε με τον Θεό, το Σύμπαν, το Όλα Όσα Είναι ενώ βρισκόμαστε στο περιορισμένο μας σώμα.

Η πρόθεση είναι το αρχικό σημείο κάθε ονείρου. Είναι η δημιουργική δύναμη που εκπληρώνει όλες μας τις ανάγκες, είτε πρόκειται για χρήματα είτε για σχέσεις, για πνευματική αφύπνιση ή αγάπη.

Οτιδήποτε συμβαίνει στο σύμπαν ξεκινάει από μια πρόθεση. Όταν αποφασίζω να αγοράσω ένα δώρο γενεθλίων, να κουνήσω τα δάχτυλα των ποδιών μου ή να τηλεφωνήσω σε κάποιον φίλο μου, όλα ξεκινούν από μια πρόθεση.

Οι σοφοί της Ινδίας παρατήρησαν πριν από χιλιάδες χρόνια πως το πεπρωμένο μας ουσιαστικά διαμορφώνεται από τις πιο βαθιές μας επιθυμίες και προθέσεις. Τα κλασικά Βεδικά κείμενα γνωστά ως Upanishads τονίζουν πως ...

«Είστε αυτό που είναι οι βαθύτερες επιθυμίες σας. Οι προθέσεις σας ακολουθούν τις επιθυμίες σας. Η θέλησή σας ακολουθεί τις προθέσεις σας. Οι πράξεις σας ακολουθούν τη θέλησή σας. Το πεπρωμένο σας ακολουθεί τις πράξεις σας».

Η πρόθεση είναι μια καθοδηγούμενη παρόρμηση της συνειδητότητάς μας η οποία περιέχει τον σπόρο αυτού που θέλετε να δημιουργήσετε. Όπως οι πραγματικοί σπόροι, έτσι και η πρόθεση δεν μπορεί να βλαστήσει όσο την κρατάτε. 

Μόνο όταν απελευθερώσετε τις προθέσεις σας στα γόνιμα βάθη της συνειδητότητάς σας, μπορούν να βλαστήσουν και να ανθίσουν. Στο βιβλίο μου «Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι της Επιτυχίας», ο νόμος της πρόθεσης και της επιθυμίας εξηγεί τα πέντε βήματα που χρειάζονται για να τιθασεύσουμε τη δύναμη της πρόθεσης ώστε να δημιουργήσουμε ό,τι επιθυμούμε.

Αφεθείτε στο κενό
Τον περισσότερο καιρό ο νους μας είναι βυθισμένος σε σκέψεις, συναισθήματα και αναμνήσεις. Πέρα από αυτόν τον θορυβώδη εσωτερικό διάλογο, υπάρχει μια κατάσταση αγνής επίγνωσης η οποία συχνά αναφέρεται ως «κενό». Ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που έχουμε για να εισέλθουμε σε αυτό το κενό είναι ο διαλογισμός. 

Ο διαλογισμός μάς πηγαίνει πέρα από τον εγωκεντρικό νου, στη σιωπή και την ακινησία της αγνής συνειδητότητας. Αυτή είναι η ιδανική κατάσταση στην οποία μπορούμε να φυτέψουμε τους σπόρους της πρόθεσης.

Απελευθερώστε τις προθέσεις και τις επιθυμίες σας
Μόλις εγκατασταθείτε σε μια κατάσταση αναπαυτικής επίγνωσης, απελευθερώστε τις προθέσεις και τις επιθυμίες σας. Η καλύτερη ώρα για να φυτέψετε τις προθέσεις σας είναι κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, καθώς η επίγνωσή σας παραμένει εστιασμένη στο σιωπηλό επίπεδο όλων των δυνατοτήτων. 

Αφού θέσετε μια πρόθεση, απελευθερώστε την – απλά σταματήστε να τη σκέφτεστε. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία για λίγα λεπτά μετά τον καθημερινό σας διαλογισμό.

Παραμείνετε εστιασμένοι σε μια κατάσταση αναπαυτικής επίγνωσης
Η πρόθεση είναι πολύ πιο ισχυρή όταν προέρχεται από ένα μέρος ικανοποίησης παρά από την αίσθηση της έλλειψης ή της ανάγκης. Παραμείνετε εστιασμένοι και αρνηθείτε να επηρεαστείτε από τις αμφιβολίες ή την κριτική των άλλων. Ο ανώτερος εαυτός σας γνωρίζει πως όλα είναι μια χαρά και θα είναι μια χαρά, ακόμα κι αν δεν ξέρει το πότε, το πώς ή το τι θα συμβεί.

Αποσπασθείτε από το αποτέλεσμα
Εγκαταλείψτε την άκαμπτη προσήλωσή σας σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και ζήστε στη σοφία της αβεβαιότητας. Η προσκόλληση βασίζεται στον φόβο και στην ανασφάλεια, ενώ η απόσπαση βασίζεται στην αναμφισβήτητη πίστη στη δύναμη του πραγματικού Εαυτού. 

Βάλτε πρόθεση τα πράγματα να εξελιχθούν όπως πρέπει, απελευθερώστε τη και επιτρέψτε στις ευκαιρίες να έρθουν προς το μέρος σας.

Αφήστε το Σύμπαν να φροντίσει για τις λεπτομέρειες
Οι εστιασμένες σας προθέσεις θέτουν την απεριόριστη οργανωτική δύναμη του σύμπαντος σε κίνηση. Εμπιστευθείτε αυτή την απεριόριστη οργανωτική δύναμη να ενορχηστρώσει την ολοκληρωτική εκπλήρωση των επιθυμιών σας. 

Μην ακούτε τη φωνή που λέει πως πρέπει να έχετε τον έλεγχο, πως η επίμονη επαγρύπνηση είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει το οτιδήποτε. Το αποτέλεσμα το οποίο προσπαθείτε τόσο σκληρά να επιτύχετε, μπορεί να μην είναι τόσο καλό για εσάς όσο αυτό που έρχεται με φυσικό τρόπο. 

Έχετε απελευθερώσει τις προθέσεις σας στο γόνιμο έδαφος των αγνών δυνατοτήτων και θα βλαστήσουν όταν έρθει η σωστή εποχή.




Deepak Chopra MD, FACP: Ιδρυτής του Ιδρύματος Chopra και συνιδρυτής του Κέντρου Ευεξίας Chopra. Είναι παγκοσμίου φήμης πρωτοπόρος στην ενσωματωμένη ιατρική και στην προσωπική μεταμόρφωση. Είναι επίσης πιστοποιημένος από το Συμβούλιο Εσωτερικής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού. Μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών και της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικής Ενδοκρινολογίας.
Με αγάπη,
Έλενα & Νίκος

Όταν η σκέψη δε γίνεται πράξη…!!!!

Όταν προσπαθείς να καταπιαστείς με ένα θέμα που εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα απόψεων, δύο είναι τα τινά : είτε να μείνεις στην επιφάνεια κενολογώντας είτε να εκφραστείς τόσο σύνθετα, ώστε στο τέλος να μη καταλάβεις ούτε εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου.

Επιλέγοντας να ξεκινήσω κατ’ αυτό το τρόπο, σκόπιμα καταδεικνύω την επιτακτική ανάγκη της πρακτικής θεωρίας.

Είναι όμορφο να υπάρχει μια σωστή πρώτη ύλη, βασισμένη σε μια ολοκληρωμένη θεωρία, όμως, δεν αρκεί αν δε συνοδεύεται με την ανάλογη απόδειξη.

Η κοινωνία μας και οι σχέσεις αλληλεπίδρασης που ενυπάρχουν σε αυτή διαμορφώνονται, αναπτύσσονται και εξελίσσονται πρακτικά.

Τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε στη καθημερινότητά μας, μας δημιουργούν συναισθήματα, τα οποία πρέπει να εκτονωθούν με κάποια μορφή αντίδρασης. 

Όταν η αντίδραση μετασχηματίζεται σε απόφαση, το συναίσθημα αποκτά τη μορφή της διέγερσης, κατά την οποία διακατεχόμαστε από ένα ευχάριστο άγχος.

Γιατί οι σκέψεις μας αδυνατούν να μεταφραστούν, τις περισσότερες φορές, σε πράξεις, λοιπόν;

Πολλές φορές, καταγράφουμε τη κατάσταση-ερέθισμα, ξέρουμε τι θέλουμε, κινητοποιούμε την ενέργεια του συναισθήματος, αλλά τελευταία στιγμή, δε τολμάμε να περάσουμε στη πράξη, διακόπτοντας τη νοερή διεργασία που ξεκινήσαμε.

‘Έτσι, καταλήγουμε να αμφιβάλλουμε για την αρχική μας θέση, καταλήγοντας σε μια, αρνητική αυτή τη φορά, αγχογόνo κατάσταση παράλυσης.

Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο της ματαίωσης ή ενός εξωγενούς συμβάντος που θα αναβάλει τα σχέδιά μας. Αλλά για πόσο; Ο χρόνος που θα επιτρέψουμε να μας επηρεάζουν οι παράγοντες αυτοί είναι ένα βολικό άλλοθι για να δικαιολογήσουμε τα πραγματικά αίτια που υποβόσκουν ενδόμυχα και παρακωλύουν την υλοποίηση της σκέψης.

Όσο πικρό κι αν ακούγεται, δεν έχει καμία σημασία η πρόθεση, αλλά η έκβαση που αυτή επιφέρει.

Η ταυτότητά μας καθορίζεται από τα πεπραγμένα και όχι από το συνονθύλευμα σκέψεων που έχουμε γύρω από δυνητικές καταστάσεις.

Ο τρόπος που θα συμπεριφερθούμε απέναντι στον εαυτό μας και στους γύρω μας θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και ένδειξη συμβατότητας σκέψης και πράξης.

Στη τελική κρινόμαστε….

Για αυτό που δείχνουμε ότι είμαστε στον έξω κόσμο και όχι για αυτό που σκεφτόμαστε ότι θα έπρεπε να είμαστε. Αν θεωρούμε, λοιπόν, ότι το “είναι” της σκέψης μας αποτελεί δική μας δημιουργία και όχι κάποιο αποκύημα “ευγενών” εξωτερικών παραινέσεων γιατί να μην αποτυπωθεί και στο “φαίνεσθαι”;

Για να προλάβω να καλύψω τα νότα μου, οφείλω να δηλώσω πρόμαχος του “είναι” και όχι του “φαίνεσθαι”. Μόνο που υπάρχουν κάποιες λεπτές γραμμές στις έννοιες αυτές, τις οποίες αν δε διαχειριστείς με αυθεντικότητα, τείνεις να εξαλείψεις και να ευτελίσεις το νόημά τους, διαβρώνοντας τις ισορροπίες ανάμεσά τους. 

Στη προκειμένη περίπτωση, θέλησα να τις ενώσω και να τις παρουσιάσω ως αλληλένδετες καταστάσεις, όπου το “είναι”, δηλαδή η θεωρία, ολοκληρώνεται πρακτικά μέσα από το “φαίνεσθαι” αυτής.

Αν σταματήσουμε να κομπάζουμε για το τι “είμαστε” και εισχωρήσουμε στο “φαίνεσθαι” αυτού που δηλώνουμε, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πιο γόνιμα απ’ όσο περιμένουμε.




Ελευθερίας Καρακατσίνα

Η Πλάνη των αισθήσεων : “Δεν πιστεύω αν δεν δω” + Vıdeo…!!!!

Έχω πολλούς φίλους που θεωρούν πως δεν είναι ευκολόπιστοι ή πως είναι “τέρατα λογικής” επειδή αναλύουν τα πάντα μόνο με βάση την εγκεφαλική επεξεργασία πληροφοριών που τους δίνουν οι πέντε τους αισθήσεις, ή θεωρίες που γνώρισαν στα σχολικά τους χρόνια, ενώ απορρίπτουν ως ανύπαρκτα και ανυπόστατα όσα δεν μπορούν να δουν.

Τι μεγάλη πλάνη και τούτη…

Σε εκείνους τους αγαπημένους θα πρότεινα να δουν το επεισόδιο 1 από τη σειρά “Το Σύμπαν που Αγάπησα” με τίτλο “η πλάνη των αισθήσεων", όπου με επιστημονική θεώρηση γίνεται μεταξύ άλλων κατανοητή και η αλήθεια της φράσης “είμαστε Ένα”.

Βλέποντας το ας αναλογιστούμε:

– την φύση των αισθήσεων και των πληροφοριών που μας δίνουν

– την “προστασία” που παρέχουν για να μπορούμε να λειτουργήσουμε ως ανθρώπινα όντα… (διότι τι να λειτουργήσει εάν επικρατεί απλά “μια εκτυφλωτική λάμψη”;;; )

– τι ρόλο παίζουν στη διαμόρφωση της συν-είδησης μας

– πως επηρεάζουν τη λογική μας κρίση

– πως κάποιοι σκόπιμα μας παρασύρουν σε λάθος οδούς εκμεταλλευόμενοι τις ατέλειες της ανθρώπινης φύσης

Είπαμε ας διατηρούμε Πνεύμα ευρύ. Πνεύμα που να κατανοεί πως ΟΛΑ μα όλα τα ανθρώπινα είναι απλά μοντέλα κατανόησης της ζωής. Απλές προσπάθειες κατανόησης που λογικό είναι να μεταβάλλονται καθώς αυξάνει η ικανότητα κατανόησης ή αλλάζουν τα δεδομένα.

Ο κίνδυνος βρίσκεται πάντα στην περιχαράκωση και το φανατισμό με μία ιδέα ή ένα μοντέλο προσέγγισης της αλήθειας από φόβο… Ο φόβος ο ίδιος είναι η μεγαλύτερη φυλακή που κλείνουμε οικειοθελώς τους εαυτούς μας…



Έρευνα αποκαλύπτει ποιά είναι η πιο ανόητη συμπεριφορά του ανθρώπου...!!!!

Μια πρωτότυπη έρευνα έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης εξετάζοντας ποιος είναι ο χειρότερος τύπος ανόητης συμπεριφοράς.

Υπάρχουν πολλές ανόητες συμπεριφορές και πράξεις στις οποίες μπορεί να υποπέσει κανείς, όμως, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Balazs Aczel, θέλησαν να μάθουν ποια είναι η πιο ανόητη.

Έτσι, ύστερα από μελέτη διαφόρων ιστοριών, μέσα από blogs και forums, και μεμονωμένων συνεντεύξεων που πήραν, κατέληξαν στις τρεις πιο ανόητες συμπεριφορές που μπορεί να επιδείξει ο άνθρωπος.

Πρώτη, με διαφορά, είναι η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων ενός ατόμου. Δηλαδή, το να φέρεται κανείς με τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιάζει μια άγνοια για τις πραγματικές του ικανότητες και να υπερεκτιμά εαυτόν.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η «αφηρημάδα», το να συμπεριφέρεται δηλαδή κανείς σαν να μην αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του και να «ταξιδεύει» στον κόσμο του.

Τέλος, τρίτη πιο ανόητη συμπεριφορά, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η έλλειψη αυτοελέγχου.




Πώς θα ζήσουμε μια ζωή χωρίς φόβο ;

Κάθε κατάσταση που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα και από τον απόλυτο έλεγχό μας, προκαλεί φόβο, αναφέρουν οι ψυχολόγοι με τρανό παράδειγμα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Μια ξαφνική ανατροπή στην καθημερνή μας ρουτίνα μάς γεμίζει φόβο και αμηχανία, καθώς δεν γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε μια κατάσταση έξω από το στάτους που έχουμε συνηθίσει, μας είναι οικείο και μας προκαλεί ασφάλεια. 

Ωστόσο, μερικές φορές, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά καθώς το μόνο που θα πρέπει να προτάξουμε είναι η λογική μας.

Τι είναι ο φόβος;
Ο φόβος είναι ένα φυσικό και φυσιολογικό συναίσθημα, απαραίτητο για να μας προστατεύει από πιθανούς κινδύνους. Έτσι, καθίσταται προφανές ότι τον φόβο τον χρειαζόμαστε μέχρι το σημείο όμως που δεν μας αποτρέπει από το να είμαστε λειτουργικοί, προτού δηλαδή μετατραπεί σε φοβία, φτάσει να λειτουργεί περιοριστικά για τη ζωή μας και δεν μας αφήνει να ζούμε φυσιολογικά.

Ποιοί και γιατί φοβούνται περισσότερο;
Γιατί όμως κάποιοι φοβούνται περισσότερο ενώ κάποιοι άλλοι μοιάζουν ατρόμητοι; Η απάντηση έχει να κάνει με την προσωπικότητά μας και τον τρόπο ζωής μας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε μια εξωτερική απειλή, έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο που έχουμε μάθει... 

από τα παιδικά μας χρόνια να διαχειριζόμαστε κάθε αναποδιά ή απρόβλεπτη κατάσταση. Προσήλωση στη λογική και αναλυτική σκέψη φαίνεται πως είναι τα «κλειδιά» για μια πιο ατρόμητη και ελεύθερη από φόβους στάση ζωής.

Πώς θα νικήσουμε τον φόβο;
Μερικές φορές, το μόνο που φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος. Γι' αυτό άλλωστε και πολλοί ψυχολόγοι αντιμετωπίζουν τις φοβίες των ασθενών τους εκθέτοντάς τους σταδιακά στις συνθήκες εκείνες που τους προκαλούν φόβο και αναλύοντας με τη λογική και με επιχειρήματα τι είναι αυτό που κάνει τον φόβο να διογκώνεται πέρα από τις κανονικές του διαστάσεις.

Η λύση ενδεχομένως για να ξεκλειδώσουμε τους φόβους μας να υποθέσουμε πως το εκάστοτε πρόβλημα που μας ταλανίζει αφορά κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο-όχι εμάς. 

Ποιες συμβουλές θα του δίναμε; Πώς θα τον βοηθούσαμε να αντιμετωπίσει τις φοβίες του; Μήπως με τη βοήθεια κάποιου ειδικού που θα τον καθοδηγούσε στα σωστά μονοπάτια σκέψης και δράσης; Με την παράλληλη επιστράτευση της λογικής, του ορθολογισμού και των επιχειρημάτων; 

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι τις περισσότερες φορές, ο φόβος είναι τόσο μεγάλος, όσο του επιτρέπουμε εμείς να γίνει…




Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

8 θεμελιώδη φιλοσοφικά ερωτήματα που δε θα λύσουμε ποτέ…!!!!

Η φιλοσοφία πηγαίνει εκεί όπου η επιστήμη δεν μπορεί να πάει ή δεν θα πάει ποτέ. Οι φιλόσοφοι μπορούν να εικάζουν για τα πάντα, από τη μεταφυσική μέχρι την ηθική, το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα περί της ύπαρξης. 

Ποια είναι τα κακά νέα; Ότι τέτοιου είδους ερωτήσεις παραμένουν για πάντα πέρα από τα όρια της κατανόησής μας.

Παρακάτω αναφέρονται τα 8 μυστήρια της φιλοσοφίας που μάλλον δε θα επιλύσουμε ποτέ.

1. Γιατί υπάρχει κάτι αντί για το τίποτα;
Η παρουσία μας στο σύμπαν είναι κάτι το πολύ περίεργο για να περιγραφεί με λέξεις. Η πεζότητα της καθημερινής μας ζωής μας κάνει να θεωρούμε δεδομένη την ύπαρξή μας. Κατά καιρούς όμως ξεφεύγουμε από αυτόν τον καθησυχασμό και εισχωρούμε σε μια βαθιά κατάσταση υπαρξιακής συνειδητότητας και διερωτόμαστε : 

Γιατί υπάρχουν όλα αυτά τα πράγματα στο σύμπαν και γιατί διέπεται από εξαιρετικά ακριβείς νόμους; Και γιατί πρέπει να υπάρχει κάτι; Κατοικούμε σε ένα σύμπαν όπου υπάρχουν σπειροειδείς γαλαξίες και το βόρειο σέλας.

Όπως σημειώνει και ο Sean Carroll, «η μοντέρνα φυσική δεν εξηγεί γιατί έχουμε αυτούς τους νόμους και όχι κάποιους άλλους, αν και οι φυσικοί μιλάνε κατ’αυτόν τον τρόπο, ένα λάθος που θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν λαμβάνανε σοβαρά υπόψη τους τους φιλοσόφους». 

Σε ότι αφορά τους φιλόσοφους, η καλύτερη εξήγηση που δίνουν είναι αυτή της ανθωποκεντρικής σκοπιάς, δηλαδή ότι το σύμπαν υπάρχει κατ’αυτό τον τρόπο λόγω της παρουσίας μας ως παρατηρητές μέσα σε αυτό, μια πεποίθηση η οποία ενέχει μια έναν ταυτολογικό φαύλο κύκλο μέσα της.

2. Είναι αληθινό το σύμπαν;
Αυτό είναι το κλασικό καρτεσιανό ερώτημα. Ερωτά κατ’ουσίαν το πως ξέρουμε πως ό,τι βλέπουμε είναι πραγματικό και όχι κάποια μεγάλη ψευδαίσθηση που διαιωνίζεται από μια αόρατη δύναμη (στην οποία αναφέρεται ο René Descartes ως υποτιθέμενος «κακός δαίμονας»);

Προσφάτως, το ερώτημα έχει αναμορφωθεί στο καρτεσιανό παράδοξο ή στο επιχείρημα προσομοίωσης και θα μπορούσαμε κάλλιστα να ήμασταν προϊόντα μιας περίτεχνης προσομοίωσης.

Επομένως, ένα βαθύτερο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο ο πολιτισμός που διαχειρίζεται την προσομοίωση είναι επίσης σε μια προσομοίωση, ένα είδος υπερπαλινδρόμησης (ή συνεχούς προσομοίωσης). Επιπλέον, μπορεί να μην είμαστε αυτοί που νομίζουμε ότι είμαστε. 

Υποθέτοντας ότι τα άτομα που εκτελούν την προσομοίωση, λαμβάνουν μέρος σε αυτή, η πραγματική μας ταυτότητα μπορεί να κατασταλεί προσωρινά για να αυξήσει την πραγματικότητα της εμπειρίας. Αυτό το φιλοσοφικό αίνιγμα μας αναγκάζει να επαναξιολογήσουμε τι εννοούμε λέγοντας «αληθινό».

Οι ρεαλιστές υποστηρίζουν ότι εάν το σύμπαν γύρω μας φαίνεται ορθολογικό (σε αντίθεση με το ότι είναι ονειρικό, ασυνάρτητο ή άνομο), τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το υποστηρίζουμε ότι είναι πραγματικό και γνήσιο. Ή ίσως, όπως είπε και ο Cipher αφού φάει κάποιος προσομοιωμένο κρέας μέσα στο Matrix, «η άγνοια είναι ευτυχία».

3. Έχουμε ελεύθερη βούληση;
Επίσης, σύμφωνα με το δίλημμα του ντετερμινισμού , δεν γνωρίζουμε αν οι ενέργειές μας ελέγχονται από μια αιτιακή αλυσίδα των προηγούμενων γεγονότων ( ή από κάποια άλλη εξωτερική επιρροή), ή αν είμαστε πραγματικά ελεύθεροι να αποφασίζουμε με τη δική μας θέληση. Οι Φιλόσοφοι ( καθώς και μερικοί επιστήμονες πλέον) το συζητούν αυτό για χιλιετίες, και χωρίς εμφανή κατάληξη. 

Εάν η λήψη των αποφάσεων επηρεάζεται από μια ατελείωτη αλυσίδα αιτιότητας, τότε ο ντετερμινισμός έχει δίκιο και δεν έχουμε ελεύθερη βούληση. Αλλά αν συμβαίνει το αντίθετο, αυτό που ονομάζεται απροσδιοριστία, τότε οι ενέργειές μας πρέπει να είναι τυχαίες, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ακόμα και αυτό δεν είναι ελεύθερη βούληση.

Αντίθετα, οι φιλελεύθεροι (όχι οι φιλελεύθεροι πολιτικοί), θέτουν την υπόθεση του συμβατικού, την ιδέα δηλαδή ότι η ελεύθερη βούληση είναι λογικά συμβατή με τις ντετερμινιστικές απόψεις του σύμπαντος. 

Το πρόβλημα περιπλέκει η πρόοδος στη νευρολογία που δείχνει ότι οι εγκέφαλοί μας παίρνουν αποφάσεις πριν έχουμε ακόμα καν συνείδηση αυτών των αποφάσεων. Αλλά αν δεν έχουμε ελεύθερη βούληση, τότε γιατί έχουμε αναπτύξει συνείδηση αντί για μυαλά τύπου ζόμπι;

Η κβαντομηχανική περιπλέκει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, υποδεικνύοντας ότι ζούμε σε ένα σύμπαν των πιθανοτήτων, και ότι η αιτιοκρατία οποιουδήποτε είδους είναι αδύνατη. Και όπως είπε ο Linas Vepstas, «η συνείδηση φαίνεται να είναι στενά και αναπόφευκτα συνδεδεμένη με την αντίληψη του περάσματος του χρόνου, και μάλιστα..., 

με την ιδέα ότι το παρελθόν είναι σταθερό και απόλυτα ντετερμινιστικό και ότι το μέλλον είναι άγνωστο. Αυτή η άποψη φαίνεται συνοχική, αφού αν το μέλλον ήταν προκαθορισμένο, τότε δε θα υπήρχε ελεύθερη βούληση, και κανένας λόγος της συμμετοχής της στο πέρασμα του χρόνου».

4. Υπάρχει Θεός;
Με απλά λόγια, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν υπάρχει Θεός ή όχι. Τόσο οι άθεοι όσο και οι πιστοί είναι λάθος σε διακηρύξεις τους, και οι αγνωστικιστές είναι σωστοί. Οι πραγματικοί αγνωστικιστές είναι απλώς καρτεσιανοί, αναγνωρίζοντας τα επιστημολογικά ζητήματα και τους περιορισμούς της ανθρώπινης έρευνας. 

Δεν γνωρίζουμε αρκετά για τις εσωτερικές διεργασίες του σύμπαντος για να τεθεί οποιοσδήποτε θεμελιώδης ισχυρισμός σχετικά με τη φύση της πραγματικότητας ή κατά πόσον η κινητήρια μηχανή υπάρχει κάπου στο παρασκήνιο ή όχι. 

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στον νατουραλισμό υποστηρίζοντας ότι το σύμπαν λειτουργεί σύμφωνα με τις αυτόνομες διαδικασίες, κάτι το οποίο δεν αποκλείει την ύπαρξη ενός μεγάλου σχεδιαστή που θέτει το όλο θέμα σε κίνηση ( ο επονομαζόμενος ντεϊσμός).

Και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μπορούμε να ζούμε σε μια προσομοίωση όπου οι θεοί χάκερ ελέγχουν όλες τις μεταβλητές. Ή ίσως οι Γνωστικοί έχουν δίκιο και ότι υπάρχουν ισχυρά όντα σε κάποια βαθύτερη πραγματικότητα για τα οποία εμείς δεν γνωρίζουμε. 

Αυτά τα όντα δεν είναι απαραίτητα οι παντογνώστες, παντοδύναμοι θεοί των Αβρααμικών παραδόσεων, αλλά είναι ωστόσο (υποθετικά μιλώντας) ισχυρά όντα. 

Και πάλι όμως, αυτά δεν είναι επιστημονικά ερωτήματα αυτά καθαυτά, αλλά είναι περισσότερο πλατωνικά πειράματα σκέψης που μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμε τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας και έρευνας.

5. Υπάρχει ζωή μετά θάνατον;
Πριν ενθουσιαστεί ο καθένας, το ερώτημα δεν αφορά το αν θα καταλήξουμε να τραγουδάμε σε κάποιο χνουδωτό λευκό σύννεφο, ή θα σκάβουμε στα βάθη της Κόλασης για την αιωνιότητα. Επειδή δεν μπορούμε να ρωτήσουμε το νεκρό αν υπάρχει κάτι στην άλλη πλευρά, παραμένουμε στο να μαντεύουμε τι τι θα συμβεί στη συνέχεια. 

Οι υλιστές θεωρούν ότι δεν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο, αλλά είναι ακριβώς αυτό – μια υπόθεση που δεν μπορεί κατ ‘ανάγκη να αποδειχθεί. 

Εστιάζοντας πιο προσεκτικά στις μηχανορραφίες του σύμπαντος (ή πολυσύμπαν), είτε μέσω της κλασικής Νευτώνειας / Αϊνσταινακής σκοπιάς, είτε μέσω του φίλτρου της κβαντικής μηχανικής, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι έχουμε μόνο μια ευκαιρία σε αυτό το πράγμα που λέγεται ζωή.

Είναι θέμα της μεταφυσικής και η πιθανότητα ότι το σύμπαν (αυτό που ο Carl Sagan περιγράφει ως «το μόνο που είναι ή υπήρξε ποτέ ή θα είναι ποτέ») κάνει κύκλους και διεισδύει με τέτοιο τρόπο που η ζωή απείρως ανακυκλώνεται. 

Ο Hans Moravec το έθεσε καλύτερα όταν, μιλώντας σε σχέση με την ερμηνεία της κβαντικής θεωρίας περί πολλών κόσμων, δήλωσε ότι η μη παρατήρηση του σύμπαντος είναι αδύνατη, αφού πρέπει πάντα να βρίσκουμε τους εαυτούς μας...

ζωντανούς και να παρατηρούμε το σύμπαν σε κάποια μορφή ή σε μια άλλη. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα υποθετική σκοπιά, αλλά όπως και το ζήτημα του Θεού, είναι ένα από αυτά που η επιστήμη δεν μπορεί ακόμη να αντιμετωπίσει, αφήνοντας το στους φιλοσόφους.

6. Μπορούμε να βιώνουμε τα πράγματα αντικειμενικά;
Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της κατανόησης του κόσμου αντικειμενικά (ή τουλάχιστον η προσπάθεια να το δούμε έτσι) και του βιώματος μέσω ενός αποκλειστικά αντικειμενικού πλαισίου. Αυτό είναι ουσιαστικά το πρόβλημα της υποκειμενικής γνώσης, η ιδέα δηλαδή ότι το περιβάλλον μας μπορεί να παρατηρηθεί μόνο μέσα από το φίλτρο των αισθήσεών μας και των στοχασμών του μυαλού μας. 

Ότι ξέρουμε, ότι έχουμε αγγίξει, ότι έχουμε δει και μυρίσει, έχουν φιλτραριστεί μέσω φυσιολογικών και γνωστικών διεργασιών. Κατά συνέπεια, η υποκειμενική εμπειρία στον κόσμο είναι μοναδική.

Στο κλασικό παράδειγμα, η υποκειμενική εκτίμηση του κόκκινου χρώματος μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο. 

Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσατε ενδεχομένως να ξέρετε είναι μόνο μέσω της παρατήρησης του κόσμου μέσα από τα μάτια ενός άλλου ατόμου,όπως στην ταινία Being John Malkovich, κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί με την επιστημονική ή τεχνολογική ανάπτυξη που διαθέτουμε.

Με άλλα λόγια, το σύμπαν μπορεί να παρατηρηθεί μόνο μέσω του εγκεφάλου (ή ενδεχομένως ενός μυαλού – μηχανής), και λόγω αυτού του γεγονότος, μπορεί να ερμηνευθεί μόνο υποκειμενικά. Αλλά δεδομένου ότι το σύμπαν φαίνεται να είναι συνεκτικό και (κάπως) γνωστικό, μπορούμε να συνεχίσουμε να υποθέτουμε ότι ο πραγματικός σκοπός της ποιότητάς του δεν μπορεί ποτέ να παρατηρηθεί ή ενα γίνει γνωστός; 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος της βουδιστικής φιλοσοφίας στηρίζεται στο θεμελιώδες αυτό τον περιορισμό (αυτό που αποκαλούν το κενό), το οποίο έρχεται μια πλήρη αντίθεση με τον ιδεαλισμό του Πλάτωνα.

7. Ποιο είναι το καλύτερο ηθικό σύστημα;
Ουσιαστικά, εμείς δεν πρόκειται ποτέ πραγματικά να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε μεταξύ «σωστού» και «λάθους». Σε κάθε δεδομένη στιγμή στην ιστορία, ωστόσο, φιλόσοφοι, θεολόγοι, και οι πολιτικοί θα ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει τον καλύτερο τρόπο για να αξιολογήσει κανείς τις ανθρώπινες πράξεις και να δημιουργήσουν τον πιο δίκαιο κώδικα δεοντολογίας. Αλλά ποτέ δεν είναι τόσο εύκολο. 

Η ζωή είναι πάρα πολύ περίπλοκη για να υπάρχει κάτι σαν μια οικουμενική ηθική ή ένα απολυταρχικό σύστημα ηθικής. Ο χρυσός κανόνας (η ιδέα δηλαδή ότι θα πρέπει να φερόμαστε στους άλλους όπως θα θέλαμε να μας φέρονται) είναι σπουδαία, αλλά αγνοεί τις ηθικές αρχές και δεν... 

αφήνει περιθώρια για την επιβολή της δικαιοσύνης (όπως φυλακισμένους εγκληματίες), και μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την καταπίεση (ο Immanuel Kant ήταν μεταξύ άλλων ένα από τους πιο ένθερμους επικριτές του).

Επιπλέον, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα απλοποιημένο κανόνα που δεν προβλέπει πιο σύνθετα σενάρια. Για παράδειγμα, θα πρέπει να θυσιαστούν οι λίγοι για να γλιτώσουν οι πολλοί; Ποιος έχει μεγαλύτερη ηθική αξία: ένα μωρό ή ένας πίθηκος; 

Και όπως έχουν δείξει οι νευροεπιστήμονες, η ηθική δεν είναι μόνο ένα πολιτισμικά ριζωμένο πράγμα, αλλά είναι κομμάτι της ψυχολογία μας (το «πρόβλημα του τρένου» είναι η καλύτερη απόδειξη). 

Στην καλύτερη περίπτωση, μπορούμε μόνο να πούμε ότι η ηθική είναι κανονιστική, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η αίσθησή μας του σωστού και του λάθους θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

8. Τι είναι οι αριθμοί;
Παρόλο που χρησιμοποιούμε αριθμούς κάθε μέρα, σπάνια αναρωτιόμαστε τι πραγματικά είναι και γιατί κάνουν τόσο καλή δουλειά βοηθώντας μας να εξηγήσουμε το σύμπαν (όπως οι Νευτώνειοι νόμοι); Οι μαθηματικές δομές μπορεί να αποτελούνται από αριθμούς, σύνολα, ομάδες, και τ σημεία – αλλά είναι πραγματικά αντικείμενα, ή μήπως απλώς περιγράφουν τις σχέσεις που υπάρχουν απαραιτήτως σε όλες τις δομές;

Ο Πλάτων υποστήριξε ότι οι αριθμοί είναι πραγματικοί (ασχέτως αν δεν μπορείτε να τους «δείτε»), αλλά οι φορμαλιστές επιμένουν ότι είναι απλώς τυπικά συστήματα (σαφώς καθορισμένες κατασκευές της αφηρημένης σκέψης που βασίζονται στα μαθηματικά). 

Αυτό είναι ουσιαστικά ένα οντολογικό πρόβλημα, απέναντι στο οποίο στεκόμαστε αμήχανοι σχετικά με την πραγματική φύση του σύμπαντος και σχετικά με το ποιες πτυχές του είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα και ποιες πραγματικά απτές.




Τι να κάνετε για να μην σας «γονατίσει» το στρες…!!!!

Τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν πηγή έντονου στρες, με τα τρία τέταρτα των ενηλίκων να τα θεωρούν ως την κυριότερη αιτία του – και αυτό, σε περιόδους που δεν υπάρχει οικονομική κρίση.

Όταν η κρίση είναι υπαρκτή όπως συμβαίνει στη χώρα μας, το στρες είναι ακόμα εντονότερο και πολλοί δυσκολεύονται να το διαχειριστούν. Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν.

* Να ενημερώνεστε, αλλά να μην πανικοβάλλεστε. Είναι σημαντικό να ξέρετε τι συμβαίνει γύρω σας αλλά αντισταθείτε στην παρόρμηση να νιώσετε απελπισία και πανικό, διότι κάτι τέτοιο θα εκτοξεύσει στα ύψη το άγχος σας και θα σας κάνει να λάβετε κακές αποφάσεις.

Ούτε όμως το να «κλειδώσετε» το συναίσθημά σας και να μην αντιδράτε καθόλου θα σας βοηθήσει (γενικά, τα άκρα στη συμπεριφορά δεν βοηθάνε καθόλου). Επομένως, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και την κριτική σας σκέψη.

* Καταρτίστε ένα σχέδιο. Καθίστε μαζί με τους δικούς σας και γράψτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να περιορίσετε τα έξοδά σας ή να διαχειρισθείτε καλύτερα τα οικονομικά σας.

Καταρτίστε στη συνέχεια ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσεως, το οποίο θα αναθεωρείτε συχνά.

Αν και στην αρχή η διαδικασία αυτή είναι πηγή πρόσθετου άγχους, μόλις ολοκληρωθεί θα νιώσετε καλύτερα, διότι θα αισθανθείτε ότι δεν μένετε αδρανείς αλλά κάνετε κάτι για να διατηρείτε κάποιον έλεγχο στη ζωή σας.

* Εξετάστε τα «αντίδοτα» που χρησιμοποιείτε. Στις δύσκολες οικονομικές περιόδους, ο καθένας μας στρέφεται σε κάτι που θα τον δυναμώσει ψυχικά και θα τον παρηγορήσει.

Για πολλούς αυτό το «αντίδοτο» είναι ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το ποτό, ο τζόγος ή η ανεξέλεγκτη κατανάλωση παχυντικών φαγητών ή γλυκών.

Επιπλέον, η ένταση που νιώθουμε μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους καυγάδες εντός και εκτός οικογένειας οι οποίοι, όσο κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, είναι ξεσπάσματα.

Να έχετε, λοιπόν, το νου σας γι’ αυτού του είδους τις συμπεριφορές, διότι μπορεί να νομίζουμε ότι καταπραΰνουν το στρες, αλλά στην πραγματικότητα το εντείνουν.

Αν οι συμπεριφορές αυτές δημιουργούν ήδη πρόβλημα σε εσάς ή στην οικογένειά σας, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό στην ψυχική υγεία.

* Προσπαθήστε να βγάλετε κάτι καλό απ’ όλο αυτό. Αν και είναι πολύ δύσκολο, προσπαθήστε να εκμεταλλευθείτε την υπάρχουσα κατάσταση για να βελτιώσετε κάποιες παραμέτρους στη ζωή σας.

Για παράδειγμα, δοκιμάστε να κάνετε καθημερινά μεγάλους περιπάτους – δεν κοστίζουν τίποτα, θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και ωφελούν την υγεία.

Φροντίστε επίσης να τρώτε μαζί με την οικογένειά σας (εννοείται με κλειστή την τηλεόραση για να μιλάτε μεταξύ σας και να συγκεντρώσετε στο φαγητό σας), διότι όχι μόνο θα γλιτώσετε χρήματα, αλλά θα έρθετε πιο κοντά ο ένας με τον άλλο.

Να είστε επίσης γλυκομίλητος με τους αγαπημένους σας και να εκφράζετε ανοιχτά την αγάπη σας. Μελέτες του δρος Ρόμπερτ Σαπόλσκυ, καθηγητή Νευρολογίας & Νευρολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, έχουν δείξει ότι η στοργή κάνει θαύματα εναντίον του στρες – όχι μόνο γι’ αυτόν που την δέχεται αλλά και γι’ αυτόν που την επιδεικνύει.

Αν δεν εργάζεστε, χρησιμοποιήστε τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας για να ασχοληθείτε με κάτι που συνήθως δεν κάνετε – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα φροντίσετε για πρώτη φορά στη ζωή σας τον κήπο ή ότι θα κάνετε ριζική αναδιάταξη στα ντουλάπια, τις αποθήκες και τα πατάρια του σπιτιού σας.

* Βάλτε πρόγραμμα στην καθημερινότητά σας. Να μπαίνετε για ύπνο και να σηκώνεστε την ίδια ώρα, να τρώτε σε συγκεκριμένες ώρες και γενικώς να έχετε μία όσο το δυνατόν πιο συνεπή ρουτίνα.

Φροντίστε επίσης να τρώτε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά και να φροντίζετε τον εαυτό σας (όλ’ αυτά μοιάζουν άσχετα με το στρες, αλλά έχουν σημασία για την ψυχική σας διάθεση).

* Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό. Αν δείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε το στρες σας, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό.




Web Only

Η ψυχολογική εξάρτηση του καπνίσματος…!!!!

Η διακοπή καπνίσματος είναι μια διαδικασία αρκετά δύσκολη. Πολλοί καπνιστές αναφέρουν ότι θα ήθελαν να το κόψουν και κάποιοι έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον μια φορά. Συχνά, αυτή η μοναδική φορά είναι αρκετή αλλά σε πολλές άλλες περιπτώσεις δεν αρκεί και ο καπνιστής πρέπει να προσπαθήσει πολλές φορές πριν επιτύχει.

Από ψυχολογικής πλευράς, η επιτυχής διακοπή του καπνίσματος εξαρτάται από παράγοντες όπως είναι η αποφασιστικότητα και τα κίνητρα του καπνιστή, η αναγνώριση των αναγκών που καλύπτονταν με το κάπνισμα και η εύρεση εναλλακτικών τρόπων εκπλήρωσης αυτών των αναγκών, η αντιμετώπιση της διάθεσης για τσιγάρο και το πώς μπορεί κανείς να χειριστεί κάποια υποτροπή εάν αυτή συμβεί.

Είναι θέμα θέλησης ή όχι;

Το κίνητρο και η αποφασιστικότητα του καπνιστή είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη διακοπή καπνίσματος. 

Επίσης, το αίσθημα ευθύνης που έχει ο καπνιστής για την αλλαγή που πρόκειται να κάνει επηρεάζει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Πολλές φορές, κάποιοι καπνιστές ζητούν από τον ειδικό στον οποίο απευθύνονται αν τους «κάνει να κόψουν το κάπνισμα». 

Αυτό φυσικά είναι όχι μόνο αδύνατο αλλά και ανούσιο: η ευθύνη για τη ζωή και την υγεία σας θα πρέπει να είναι πρωταρχικά δική σας. Μόνο έτσι, η διακοπή θα είναι μόνιμη. Γι’αυτό το λόγο, η ενδυνάμωση των κινήτρων του καπνιστή για διακοπή είναι ουσιαστικός παράγοντας που επηρεάζει την επιτυχία της προσπάθειας του.

Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης των αναγκών σας.

Το κάπνισμα, όπως και πολλές άλλες εθιστικές συμπεριφορές αρχικά στοχεύει να επιτύχει ένα θετικό συναίσθημα όπως χαλάρωση, απόλαυση ή να βοηθήσει όταν κάποιος αισθάνεται πλήξη. Όποιοι και να ήταν οι λόγοι που είχατε το κάπνισμα στη ζωή σας, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μια εναλλακτική συμπεριφορά που θα φέρει το ίδιο αποτέλεσμα. 

Αν για παράδειγμα θεωρούσατε ότι το κάπνισμα σας βοηθούσε να χαλαρώσετε όταν νιώθατε άγχος, δοκιμάστε να ανακαλύψετε εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης όπως ασκήσεις αναπνοής, άσκηση ή ο,τιδήποτε άλλο βρίσκετε χαλαρωτικό. 

Την επόμενη φορά που αισθάνεστε την παρόρμηση να ανάψετε τσιγάρο όταν έχετε άγχος, σκεφτείτε τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε για να χαλαρώσετε εκείνη τη στιγμή. 

Αν συνηθίζατε να καπνίζετε όταν νιώθατε πλήξη ή μοναξιά, προσπαθήστε να βρείτε μια καινούρια ενδιαφέρουσα ασχολία που θα γεμίζει το χρόνο σας, όπως ακούγοντας μουσική, διαβάζοντας κάποιο βιβλίο ή πηγαίνοντας μια βόλτα.

Αν συνηθίζατε να καπνίζετε μετά το φαγητό και να αισθάνεστε ότι το τσιγάρο ολοκληρώνει την απόλαυση ενός καλού γεύματος, δοκιμάστε να φάτε κάτι υγιεινό και μετά να ολοκληρώσετε το γεύμα με ένα ωραίο επιδόρπιο.

Συνήθως το κάπνισμα συνδέεται με άλλες συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα το τσιγάρο με τον πρωινό καφέ, το τσιγάρο μετά το φαγητό ή μέσα στο αμάξι όταν έχει κολλήσει στην κίνηση. 

Μερικές φορές η σύνδεση της μιας συμπεριφοράς με την άλλη είναι τόσο ισχυρή, που η επιθυμία για κάπνισμα μπορεί να μεγαλώνει στις περιπτώσεις αυτές. 

Αν έχετε την τάση να συνδέετε το κάπνισμα με τον καφέ, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το τσιγάρο αυτό με κάτι άλλο όπως ένα φρούτο ή ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα, ειδικά στα πρώτα στάδια διακοπής όπου η σύνδεση μεταξύ των δύο είναι μεγαλύτερη. 

Εάν συνηθίζετε να καπνίζετε όταν είστε ανάμεσα σε φίλους ή οικογένεια, θα ήταν καλό να τους ενημερώσετε από την αρχή για την απόφαση σας, έτσι ώστε και αυτοί να προσαρμόσουν την συμπεριφορά τους, για παράδειγμα να μην καπνίζουν όταν είναι στο αυτοκίνητο μαζί σας.

Πώς μπορείτε να προλάβετε μια υποτροπή;

Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας διακοπής, ο καπνιστής καταφέρνει να διακόψει για κάποιους μήνες και μετά έρχεται η στιγμή που μπορεί να πέσει στον πειρασμό και να καπνίσει. 

Σύμφωνα με το φαινόμενο παραβίασης της αποχής (Abstinence Violation Effect), όταν κάποιος έχει μια μικρή υποτροπή (εάν καπνίσει ένα τσιγάρο για παράδειγμα), είναι εύκολο να ξανακυλήσει πίσω στην εθιστική συμπεριφορά σκεπτόμενος ότι απέτυχε στην προσπάθεια του για μια ακόμη φορά.

Εάν καπνίσετε όμως ένα τσιγάρο, δε σημαίνει ότι αποτύχατε στην προσπάθεια σας ούτε ότι θα πρέπει να συνεχίσετε με το υπόλοιπο πακέτο. Σκεφτείτε τι σας ώθησε να καπνίσετε και βρείτε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του θέματος. Αναλογιστείτε τι μπορείτε να μάθετε από την εμπειρία αυτή και θυμηθείτε τους λόγους που σας ώθησαν να σταματήσετε.




Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε ή να επισκεφτείτε το γραφείο μας στην Αριστομένους 41 στην Καλαμάτα για περισσότερες πληροφορίες. email: arisτomenis-nikolopoulos@hotmail.com ήστο τηλέφωνο του γραφείου μας 27215 51720 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του γραφείου μας autosinidisia.gr
Αριστομένης Νικολόπουλος
Ψυχολόγος

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Το καταφύγιό σου είναι ο ίδιος σου ο εαυτός…!!!!

Ανοίγεις τα μάτια σ’ έναν κόσμο αλλοιωμένο, πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι γνωρίζεις. Κρύο, δυνατοί θόρυβοι, πολύ φως. Ανοίγεις το στόμα κι από μέσα βγαίνει ένα φωναχτό συναίσθημα. 

Δεν το ξέρεις αυτό το συναίσθημα, δεν ξέρεις ότι είχες φωνή. 

Δεν το ξέρεις το στήθος που σε ακουμπάνε. 

Όμως μοιάζει οικείο. Μυρίζει μαμά, οπότε είναι εντάξει.

Μετά από λίγο συνειδητοποιείς ότι έτσι θα είναι ο κόσμος όπου θα ζεις πια. Σαλιώνεις ένα δάχτυλο και το σηκώνεις στο κενό. Προς τα πού φυσάει ο αέρας της ζωής σου; 

Ύστερα κάνεις δύο μπουνίτσες τόσες δα και σφηνώνεις κάτω απ’ το στήθος αυτό το κάτι που κρατάς να μη σου φύγει. Σε παίρνει ο ύπνος λίγο πιο ήσυχο έχοντας νιώσει την καθησυχαστική παρουσία εκείνου του ενός, που είναι δίπλα σου απ’ την πρώτη-πρώτη στιγμή.

Πας σχολείο, πας πανεπιστήμιο. Χριστέ μου, πώς θα επιβιώσω απ’ τις πανελλήνιες; Γαμώτο, πώς βγαίνει η ύλη του εξαμήνου; Κάθεστε μαζί κάτω κι εκείνος σου κρατάει το βιβλίο για να πεις μάθημα. Ξενυχτάει μαζί σου κι ανησυχεί. 

Το πρωί θα σου θυμίσει τη μισοφαγωμένη σοκολάτα που κουβαλάς στην τσάντα σου, για να πάρεις δυνάμεις. Στα λάθη σου θα είναι αμείλικτος κριτής σου. 

Τον τρέμεις, γιατί μόνο εκείνος ξέρει να σε κάνει τόσο σκουπίδι, αν και τελικά είχε λόγο· στα έκανε νιανιά και στα έδωσε να τα φας, γιατί μόνο έτσι χωνεύεις τις ατέλειές σου και βρίσκεις τρόπους να τις βελτιώνεις. 

Κι ανάμεσα στα βιβλία και τα διαβάσματα ψάχνεσαι. Ποιος είσαι; Εκείνος σου δίνει την απάντηση.

Γνωρίζεις το άλλο σου μισό. Ένα μισό εσύ, ένα μισό ο άλλος κι όμως μαζί δεν κάνετε έναν άνθρωπο. Σύνολο στη σχέση σας δεν είστε ούτε καν δύο. Τέσσερις είστε! Το φαντάζεσαι;

Καμιά φορά οι επιλογές σου σε διαψεύδουν. Τότε και για μια περίοδο κατοικείς αποκλειστικά τα πατώματα, με ιδιαίτερη προτίμηση σ’ αυτό του μπάνιου, γιατί εκεί μένει κι η φίλη σου η λεκάνη. Ουίσκια και τσιγάρα στην ατμόσφαιρα. 

Τίποτα και κανέναν άλλο δεν ανέχεσαι. Μόνο εκείνον δεν μπορείς να ξεφορτωθείς. Δεν τον θες, αλλά τουλάχιστον τον ανέχεσαι. Μέχρι που μια μέρα σε βουτάει απ’ τα μαλλιά και σου φωνάζει «Ξεκόλλα, μα…κα μου! 

Δεν πάλευα εγώ να σε κάνω άνθρωπο σωστό με τα όλα του, για να σε δω να μεταλλάσσεσαι σε φτηνή απομίμηση. Μπρος, έφτασε η ώρα ν’ ανοίξουμε τα παράθυρα.» Και σηκώνεσαι, γιατί εκείνος σου έτεινε το χέρι του.

Άλλες φορές πρέπει να πάρεις μια μεγάλη απόφαση. Πολλοί σε νοιάζονται για να σου δώσουν τη γνώμη τους. Αλλά εκείνος ο ένας ξέρει να σου υποδείξει τα σωστά κριτήρια και να σε κατευθύνει στο δρόμο που πραγματικά σου ταιριάζει. 

Απ’ την άλλη, στις μεγάλες δυσκολίες είναι το πρώτο στήριγμα και το τελευταίο καταφύγιο. Όλα τα ενδιάμεσα μπορεί να υποκύψουν, αλλά εκείνος θ’ ακολουθεί πάντα πιστά στην κάθοδό σου.

Μάνα μου, ακόμα αναρωτιέσαι; Δεν είναι φίλος, γιατί ποιος ν’ αντέξει τόσα πολλά; Δεν είναι οικογένεια, γιατί απ’ αυτή κάποτε απογαλακτίζεσαι. Δεν είναι ούτε σύντροφος, γιατί κι αυτός τις ίδιες ανάγκες μ’ εσένα έχει μέσα στη σχέση σας.

Δεν ήταν γρίφος. Το σωστό πρόσωπο είναι ο εαυτός σου.

Τόσοι άνθρωποι στη ζωή μας, όμως όλοι περνούν, γιατί οι άνθρωποι αυτό κάνουμε. Μόνη σταθερά στην εξίσωση ο εαυτός μας. Δουλεύει ακούραστα και πάντα υπογείως, πίσω απ’ τις κάμερες, κάτω απ’ το πετσί μας, στον πυρήνα της ύπαρξής μας, που τον φυλάμε.

Να τον προσέχεις τον εαυτό σου. 

Να του φοράς ζακέτα τα βράδια μη σου κρυώσει. 

Να μην τον εξαναγκάζεις σε καταστάσεις που τον καταπιέζουν. 

Να μην του επιβάλλεις ανθρώπους που δεν του πρέπουν. 

Να μην του πνίγεις τα όνειρα σε λίμνες και σε θάλασσες. 

Να μην τον κρατάς πίσω εκεί που έχει όλη τη δυναμική να πάει μπροστά.

Μα πάνω απ’ όλα να τον αγαπάς. Είναι πλάσμα ιδιόμορφο. Κόβεται για σένα, να τα κάνει όλα κι όπως θες. Να μη σ’ απογοητεύσει, να φτάσει τις προσδοκίες σου. Κι ω, τι προσδοκίες έχεις! Υπεράνθρωπες κι απάνθρωπες τις περισσότερες φορές. Αλλά τον έχεις ακούσει να παραπονιέται; 

Το μόνο που ζητά είναι αγάπη για καύσιμο. Αν του αρνηθείς, τον σκοτώνεις και μένεις ένα περίβλημα χωρίς εαυτό μέσα.

Όσο τηρείς αυτά τα απλά και βασικά, αισθάνεσαι ευχαριστημένος. Περνάς καλά με τον εαυτό σου κι αυτό βγαίνει προς τα έξω. Η ζωή τσουλάει. 

Όσο τρώγεσαι, η μόνιμη εσωτερική σύγκρουση που βιώνεις χαλάει τα πάντα στην καθημερινότητά σου, απ’ τα πιο μεγάλα μέχρι τα πιο μικρά· αδυνατείς να συγκεντρωθείς στους στόχους σου, ενώ σου φταίει μέχρι κι ο μπροστινός στην ουρά επειδή αναπνέει.

Μόνοι μας πάμε κι ερχόμαστε στη ζωή. Ή κι όχι, αν επιλέξεις την ανάγνωση ότι είσαι εσύ κι ο εαυτός σου σε κάθε περίπτωση. Γι’ αυτό σου λέω, μην τον αμελείς.

Βούτα τα κλειδιά του αυτοκινήτου, κατέβασε τα παράθυρα να μπει το καλοκαίρι ανάμεσα στα μαλλιά σου, βάλε μουσικούλα της αρεσκείας σου και τράβα μια βόλτα. 

Κάνε μια στάση στο μεταξύ. Κάπου να έχεις θέα, μια θάλασσα, μια Αθήνα με φωτάκια, έναν κάμπο με κατσίκια, ό,τι σου βρίσκεται και φάε ένα παγωτό. Όχι, μη μετρήσεις τις θερμίδες αυτή τη φορά. Άκου με κι ο εαυτός σου θα σ’ ευγνωμονεί.




Μαίρης Ρήγα

Γιατί ιδρώνουμε όταν έχουμε άγχος ;

Eίναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας που θα πρέπει να αποδεχτούμε αφού, άλλωστε, δεν είναι μόνο αρνητικό. Ωστόσο, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε τo στρες και τις αρνητικές του συνέπειες όπως ο ιδρώτας, το σφίξιμο στο στήθος ή η δυσκολία στην αναπνοή.

Τα ερεθίσματα που μας προκαλούν άγχος είναι πολλά και μπορεί να διαφέρουν από μέρα σε μέρα. Ωστόσο, η αντίδρασή του οργανισμού σε αυτά είναι συνήθως η ίδια: ταχυπαλμία, σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και ιδρώτας.

Γιατί ιδρώνουμε όταν αγχωνόμαστε

Στο σώμα κάθε ανθρώπου υπάρχει, θεωρητικά, μια ιδανική ισορροπία ώστε να λειτουργούν φυσιολογικά όλα τα συστήματα. Το άγχος είναι η απάντηση του οργανισμού σε ένα εξωτερικό ή εσωτερικό ερέθισμα, π.χ. μια σκέψη ή ένας πόνος που αναστατώνει την ιδανική ισορροπία του σώματος. Αυτή η «ανισορροπία» που συμβαίνει στο σώμα ονομάζεται άγχος.

Ταυτόχρονα, αντιδρούν όλα τα συστήματα που για να αντεπεξέλθουν στο άγχος λειτουργούν άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Έτσι, επιταχύνεται ο ρυθμός της καρδιάς, κυκλοφορεί περισσότερο αίμα, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. 

Αν αυτή η αυξημένη ενέργεια του οργανισμού δεν διοχετευτεί μέσω κίνησης ή σωματικής εργασίας, ο ιδρώτας είναι ο τρόπος που έχει ο οργανισμός για να την αποβάλλει. Γι’ αυτό όσο εντονότερο είναι το άγχος, τόσο περισσότερο ιδρώνουμε.

Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό;

Δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, αν όμως καταφέρουμε να ελέγξουμε το άγχος μπορεί να μειωθεί σημαντικά και ο ιδρώτας. Υπάρχουν όμως και μερικές πιο πρακτικές συμβουλές, που σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές κατά του ιδρώτα αλλά και του άγχους.

• Αποφεύγουμε την καφεΐνη μετά το μεσημέρι. Ποτά με αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, ο καφές και το τσάι περιέχουν αρκετή από αυτήτη διεγερτική ουσία και μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου μας.

• Αποφεύγουμε επίσης τα βαριά και πικάντικα φαγητά στο βραδινό για να κοιμόμαστε καλύτερα και να ξυπνάμε με μεγαλύτερη ενεργητικότητα.

• Επιπλέον τα πικάντικα φαγητά επηρεάζουν τις οσμές του σώματος και ο ιδρώτας μας θα είναι πιο έντονος.

• Αν ιδρώνουμε σε μια δύσκολη ή κουραστική στιγμή της ημέρας, αφήνουμε δροσερό νερό να τρέξει για μερικά λεπτά στο μέσα μέρος των καρπών μας. Θα δροσιστούμε αμέσως και θα νιώσουμε αναζωογονημένοι.




Ελένης Δασκαλάκη 

Μην κοιτάς την ευτυχία των άλλων, φτιάξε τη δική σου…!!!!

Πάντα έβλεπα την ευτυχία των άλλων και την ζήλευα. Από μικρό παιδί. Όμως, κακία δεν έτρεφα μέσα μου, για κανέναν. Τι έφταιγαν εκείνοι που ήταν ευτυχισμένοι; Τι έφταιγαν που εγώ τους ζήλευα. 

Τι έφταιγαν που εγώ ήμουν δυστυχισμένος; Ήμουν ένα μικρό παιδί που καθώς μεγάλωνε προσπαθούσε να φτάσει την ευτυχία μα εκείνη τον προσπέρναγε ειρωνικά. Στην καρδιά μου μόνο θλίψη υπήρχε. Θλίψη και ένα σωρό από αναπάντητα γιατί; Τα οποία καθώς μεγάλωνα μεγάλωναν και αυτά.

Γιατί οι άλλοι να έχουν περισσότερη ευτυχία από εμένα; Τι έκαναν περισσότερο για να την αξίζουν;

Γιατί εγώ να μην έχω μία οικογένεια ενωμένη όπως των άλλων;

Γιατί να μην είμαι άριστος μαθητής;

Γιατί οι γονείς μου να αγαπούν περισσότερο τον αδερφό μου;

Γιατί να μην έχω έναν φίλο αληθινό;

Γιατί η σχέση μου να μην είναι ιδανική όπως των άλλων;

Γιατί να μην έχω μία δουλειά που να αγαπώ;

Γιατί να μην είμαι ικανός να με θαυμάζουν;

Γιατί να μην έχω το θάρρος της γνώμης μου;

Γιατί να φοβάμαι τόσο;

Γιατί να πονάω τόσο;

Γιατί; Γιατί; Γιατί;

Κοιτάζω τους άλλους και επιθυμώ την δική τους ευτυχία. Κοιτάζω τους άλλους που χαμογελούν και αναρωτιέμαι; Ξανά και ξανά. Ποιο να είναι το λάθος μου; Κι ύστερα σκέφτομαι. 

Ίσως απλά να στάθηκαν πιο τυχεροί ή ίσως να πάλεψαν πιο πολύ. Μήπως τελικά δεν προσπάθησα αρκετά; Κι όμως, σε όλη μου τη ζωή δεν έχω σταματήσει να κυνηγώ την ευτυχία. 

Δεν έχω σταματήσει να την περιμένω να έρθει.

Θέλω τόσο πολύ να χαμογελάσω. Να κοιτάξω στον καθρέφτη και να αντικρύσω ένα πρόσωπο χαμογελαστό. Ευτυχισμένο. Αληθινά ευτυχισμένο! Που η εικόνα του στον καθρέφτη να ραγίσει από δάκρυα χαράς και όχι λύπης. 

Βαρέθηκα να σκορπάω ψεύτικα χαμόγελα παντού. Και να αναρωτιέμαι που έχω κάνει λάθος! Γιατί σίγουρα κάπου φταίω κι εγώ. ..

Κάπου δεν έπραξα το σωστό ώστε να μπορώ τώρα να είμαι ευτυχισμένος. Ίσως και να απορροφήθηκα τόσο από τη ζωή των άλλων που να ξέχασα τη δική μου ζωή. Τις δικές μου επιθυμίες, τα δικά μου όνειρα.

Ίσως τότε να ήταν που η ευτυχία μου χτύπησε την πόρτα αλλά εγώ δεν την άκουσα. 

Ίσως τότε να έπρεπε να ανέβω στο τρένο αλλά να μην ανέβηκα. Ίσως να θεώρησα το ταξίδι μικρό και άσκοπο. Δίχως σημαντικό προορισμό. Κι όμως έπρεπε να καταλάβω ότι οι μικροί προορισμοί είναι εκείνοι που μπορεί να μας κάνουν αληθινά ευτυχισμένους.

Η ευτυχία δεν μας χαρίζεται έτσι απλόχερα είναι οι ευκαιρίες που αν δεν τις αρπάξεις την κατάλληλη στιγμή χάνονται και δεν ξαναγυρνάνε. Και αν μας χαριστεί πρέπει να παλέψουμε με νύχια και με δόντια για να την κρατήσουμε. Γιατί εκεί που θα την θεωρήσουμε δεδομένη εκεί και θα τη χάσουμε. 

Θα ανοίξει τα πελώρια της φτερά και θα πάει να αγκαλιάσει μία άλλη πονεμένη καρδιά. 

Μια καρδιά που θα αξίζει να είναι ευτυχισμένη. Μια καρδιά που περιμένει πως και πώς να της ανοίξει την πόρτα για να χυθεί το διάπλατο φως μες το σπίτι της και να την ζεστάνει.

Γι’ αυτό, λοιπόν, μην προσπαθείς να ζήσεις τη ζωή σου μέσα από την ευτυχία των άλλων. 

Μην θεωρείς τη δική σου ευτυχία κατώτερη από των άλλων, πάλεψε για εκείνη και κάνε την πιο δυνατή. Που ξέρεις; Ίσως και οι άλλοι να θεωρούν τη δική σου ευτυχία πιο όμορφη από τη δική τους! O κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται την ευτυχία με έναν τρόπο διαφορετικό και μοναδικό για εκείνον. 

Μπορεί εσύ να έχεις αυτό το κάτι που κάποιος άλλος να ζηλεύει και να θεωρεί προσωπική ευτυχία. Το έχεις σκεφτεί ποτέ αυτό;

Για αυτό ζήσε την κάθε στιγμή και έχε πάντα ανοιχτές τις πόρτες της ψυχής σου γιατί κάθε μέρα υπάρχουν εκείνες οι μαγικές στιγμές που μπορεί να σε κάνουν ευτυχισμένο. Μέσα από τα απλά τα πράγματα, τα καθημερινά.




Φλώρα Σπανού

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

16 σκληρές αλήθειες που μας κάνουν δυνατότερους…!!!!

«Χρειάζεται περισσότερο θάρρος για να αποκαλύψεις ανασφάλειες από ότι να τις κρύψεις, περισσότερη δύναμη για να συνδεθείς με ανθρώπους από το να τους κυριαρχήσεις, περισσότερη ανδρεία για να τηρήσεις τις αρχές σου από το να πράττεις τυφλά. Η ανθεκτικότητα είναι στην ψυχή και το πνεύμα, όχι στους μυς και το ανώριμο μυαλό» – Alex Karras

1.Η ζωή δεν είναι εύκολη.
Η σκληρή δουλειά κάνει τους ανθρώπους τυχερούς – είναι η ουσία που κάνει τα όνειρα πραγματικότητα. Έτσι, ξεκίνα κάθε πρωί έτοιμος να τρέξεις μακρύτερα από ότι έτρεξες χθες και να παλέψεις σκληρότερα.

2.Θα αποτύχεις μερικές φορές.
Όσο πιο γρήγορα το δεχτείς αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσεις να λάμψεις. Ποτέ δεν θα είσαι 100% σίγουρος ότι θα δουλέψει, αλλά μπορείς πάντα να είσαι 100% σίγουρος ότι το να μην κάνεις τίποτα δεν θα δουλέψει. Έτσι, βγες έξω και κάνε κάτι! Είτε τα καταφέρεις, είτε πάρεις ένα ζωτικό μάθημα, θα είσαι νικητής.

3.Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζεις.
Η μέρα που θα σταματήσεις να μαθαίνεις, είναι η μέρα που θα σταματήσεις να ζεις. Αγκάλιασε τις νέες πληροφορίες, σκέψου τες και χρησιμοποίησε τες για να προχωρήσεις.

4.Μπορεί να μην υπάρχει αύριο.
Όχι για όλους. Αυτή τη στιγμή, κάποιος στην Γη προγραμματίζει κάτι για αύριο χωρίς να συνειδητοποιεί ότι πρόκειται να πεθάνει σήμερα. Αυτό είναι λυπητερό, αλλά είναι αλήθεια. Έτσι, ξόδεψε τον χρόνο σου σοφά σήμερα και εκτίμησε το.

5.Υπάρχουν πολλά που δεν μπορείς να ελέγξεις.
Το να χαραμίζεις τον χρόνο σου, το ταλέντο σου και την συναισθηματική σου ενέργεια σε πράγματα που είναι πέρα από τον έλεγχο σου είναι η συνταγή για την απογοήτευση, τη δυστυχία και τη στασιμότητα. Επένδυσε την ενέργεια σου σε πράγματα που μπορείς να ελέγξεις.

6.Οι πληροφορίες δεν είναι η αληθινή γνώση.
Η γνώση έρχεται από την εμπειρία. Μπορείς να συζητήσεις μια εργασία εκατό φορές, αλλά αυτές οι συζητήσεις θα σου δώσουν μόνο μια φιλοσοφική κατανόηση. Πρέπει να βιώσεις την εργασία από πρώτο χέρι για να την μάθεις πραγματικά.

7.Δεν μπορείς να είσαι επιτυχής χωρίς την παροχή αξίας.
Μην σπαταλάς τον χρόνο σου να προσπαθείς να είσαι επιτυχημένος, σπατάλησε τον χρόνο σου δημιουργώντας αξία. Όταν είσαι πολύτιμος για τον κόσμο γύρω σου, θα είσαι επιτυχημένος.

8.Κάποιος άλλος θα έχει πάντα περισσότερα από εσένα.
Είτε είναι χρήματα, φίλοι ή συλλογή από φασόλια, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα έχει περισσότερα από εσένα. Αλλά θυμήσου, δεν έχει σημασία πόσα πολλά έχεις, αλλά το πόσο παθιασμένος είσαι με την συλλογή τους. Είναι το ταξίδι που έχει σημασία.

9.Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν.
Όπως είπε και η Maria Robinson κάποτε, «Κανείς δεν μπορεί να πάει πίσω και να κάνει μια καινούργια αρχή, αλλά ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει σήμερα και να κάνει ένα καινούργιο τέλος.» Δεν μπορείς να αλλάξεις ότι έγινε, αλλά μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που αντιδράς σε αυτό.

10. Το μόνο πρόσωπο που μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο είσαι εσύ.
Η ρίζα της ευτυχίας προέρχεται από την σχέση σου με τον εαυτό σου. Σίγουρα εξωτερικοί φορείς μπορεί να έχουν φευγαλέες επιπτώσεις στην διάθεση σου, αλλά μακροπρόθεσμα τίποτα δεν έχει περισσότερη σημασία από το πώς αισθάνεσαι για το ποιος είσαι εσωτερικά.

11.Δεν θα παίρνεις πάντα αυτό που θέλεις.
Όπως είπε και ο Mick Jagger κάποτε, «Δεν μπορείς πάντα να παίρνεις αυτό που θέλεις, αλλά αν προσπαθήσεις μερικές φορές μπορεί να βρεις αυτό που χρειάζεσαι.» Κοίταξε τριγύρω σου. Εκτίμησε τα πράγματα που έχεις αυτή τη στιγμή. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι τόσο τυχεροί.

12.Στην ζωή, παίρνεις ότι βάζεις.
Αν θέλεις αγάπη, δώσε αγάπη. Αν θέλεις φίλους, γίνε φιλικός. Αν θέλεις χρήματα, παρείχε αξία. Αλήθεια, είναι τόσο απλό.

13.Οι καλοί φίλοι έρχονται και φεύγουν.
Οι περισσότεροι από τους σχολικούς σου φίλους, δεν θα είναι μέρος των φοιτητικών σου χρόνων. Οι περισσότεροι φίλοι από τα φοιτητικά σου χρόνια, δεν θα είναι μέρος της επαγγελματικής σου ζωής. Οι περισσότεροι από τους φίλους της επαγγελματικής σου ζωής δεν θα είναι εκεί όταν η σύζυγος σου φέρνει στον κόσμο το δεύτερο σας παιδί. Αλλά κάποιοι φίλοι θα μείνουν. Και είναι αυτοί οι φίλοι – αυτοί που μένουν στον χρόνο – είναι που έχουν σημασία.

14.Κάνοντας ακριβώς το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, εμποδίζει τον εαυτό σου να αναπτυχθεί.
Αν συνεχίσεις να κάνεις αυτό που κάνεις, θα συνεχίσεις να παίρνεις αυτό που παίρνεις. Η ανάπτυξη συμβαίνει όταν αλλάζεις πράγματα – όταν δοκιμάζεις νέα πράγματα – όταν επεκτείνεσαι πέρα από την ζώνη της άνεσης σου.

15.Ποτέ δεν θα νιώσεις 100% έτοιμος για κάτι νέο.
Κανείς ποτέ δεν νιώθει 100% έτοιμος όταν εμφανίζεται μια ευκαιρία. Επειδή οι πιο σπουδαίες ευκαιρίες στην ζωή μας αναγκάζουν να προχωρήσουμε πέρα από την ζώνη άνεσης μας, που σημαίνει ότι δεν θα αισθάνεσαι τελείως άνετα ή έτοιμος για αυτό.

16.Και θυμήσου, το να προσπαθείς να γίνεις κάποιος άλλος είναι χάσιμο του προσώπου που είσαι. 
Η δύναμη προέρχεται από το να είσαι άνετος μέσα στο ίδιο σου το σώμα.




3 κινήσεις για να βγουν αληθινά τα όνειρά σας…!!!!

Τι είναι αυτό λοιπόν που μας οδηγεί τους περισσότερους στην αποτυχία και γιατί δεν επιμένουμε σε ένα στόχο, που στην τελική, εμείς οι ίδιοι βάζουμε στον εαυτό μας και αφορά το δικό μας καλό;

Αυτό που συμβαίνει λοιπόν στις περισσότερες περιπτώσεις και οι στόχοι και οι επιθυμίες για το μέλλον πέφτουν σε τοίχο είναι ότι μας απασχολεί περισσότερο το αποτέλεσμα και επικεντρωνόμαστε κυρίως στο πως θα νιώσουμε... 

όταν φτάσουμε στον τελικό στόχο, αλλά στην πορεία ξεχνάμε τη δουλειά που χρειάζεται για να πετύχουμε εν τέλει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι στόχοι όμως και η νοητική τους υπόσταση μπορούν να μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε στη ζωή και να πετύχουμε ό,τι είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, ακόμα και αν έχουμε συνηθίσει να τα παρατάμε όλα στη μέση.

Ακολουθείστε τα παρακάτω 3 βήματα και αρχίστε να εκπληρώνετε τους στόχους και να κάνετε τα «μελλοντικά» σας σχέδια παρόν.

1.Ονειροπολείστε σωστά
Κάντε, λοιπόν, μεγάλα όνειρα, αλλά κάντε τα με το σωστό τρόπο.

Αναλογιστείτε με ποιο τρόπο και σε τι έκταση ο νέος σας στόχος θα επηρεάσει τη ζωή σας και έτσι θα πάρετε σοφότερες και ρεαλιστικότερες αποφάσεις για την πορεία επίτευξης του στόχου.

Τη στιγμή ακριβώς που αντιλαμβάνεστε το καλό που θα κάνετε στην υγεία σας αν χάσετε τα περιττά κιλά (δεδομένου ότι ο στόχος απώλειας κιλών είναι ο συνηθέστερος στο δυτικό κόσμο) τότε οι επιλογές και οι κινήσεις που σας οδηγούν σε αυτό το στόχο είναι πιο συνειδητές και εντάσσονται ευκολότερα στην καθημερινότητα.

Κάθε φορά μάλιστα που χάνετε το ζήλο σας, αναρωτηθείτε «γιατί» κάνετε ό,τι κάνετε και οι απαντήσεις που θα δώσετε σε αυτή την ερώτηση, θα δικαιολογήσουν τον κόπο σας και θα σας θυμίσουν τον τελικό σας στόχο, που στην περίπτωση της απώλειας κιλών, είναι η υγεία σας.

2.Δεσμευτείτε στη διαδικασία και όχι στο στόχο
Οργανώστε τα βήματά σας και το σχέδιο δράσης σας που θα σας οδηγήσει με μεγαλύτερη επιτυχία στο στόχο σας. Επικεντρωθείτε πρώτα στο «πως» θα πετύχετε το στόχο σας και μετά στον ίδιο το στόχο. Όταν δεσμευτείτε και αφοσιωθείτε στη διαδικασία, τη γυμναστική, τη σωστή διατροφή, το πρόγραμμα ασκήσεων που θα ακολουθήσετε, το μέρος που θα κάνετε τις ασκήσεις και τι εξοπλισμό χρειάζεστε, 

τότε ο στόχος θα γίνει σαφώς πιο εφικτός, αφού θα έχετε ήδη ένα πρόγραμμα που θα σας οδηγήσει απευθείας στην εκπλήρωσή του.

Όταν ακόμα κάνετε σχέδια και βάζετε στόχους για το μέλλον, παραμένετε ρεαλιστές και αναλογίζεστε και τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσετε στην πορεία. 

Όταν έχετε επίγνωση των εμποδίων που - ίσως - συναντήσετε, έχετε το πλεονέκτημα να είστε πιο οργανωμένοι απέναντι σε αυτά, περισσότερο έτοιμοι να τα διαχειριστείτε αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη διάθεση για επίλυση, αν και εφόσον ανακύψουν τελικά στο δρόμο σας.

3.«Υιοθετείστε» τη συνήθεια
Στη διαδικασία ένταξης του νέου προγράμματος στη ζωή σας, όσο ταχύτερα καταφέρετε να το κάνετε συνήθεια, τόσο καλύτερα για εσάς και για το στόχο σας.

Το βασικό όμως μυστικό για να πετύχετε την υιοθέτηση μιας συνήθειας είναι να… μη σκέφτεστε!

Βάλτε συγκεκριμένο πρόγραμμα, ορίστε το που, το πότε και το πώς θα τηρήσετε τις προσωπικές σας δεσμεύσεις και έχετε υπερδιπλάσιες πιθανότητες να το φέρετε εις πέρας. Αφαιρέστε από τις κινήσεις σας τη σκέψη και την αμφιβολία και θα είναι πιο εύκολο να γίνουν συνήθεια, που θα κρατήσει.

Βοηθήστε, ακόμα περισσότερο τον εαυτό σας και τις συνήθειες να εδραιωθούν, εξασκώντας τες στο κατάλληλο περιβάλλον. Κάντε γυμναστική στο γυμναστήριο, πηγαίνετε για τρέξιμο στο πάρκο και κάντε γιόγκα στο studio της γειτονιάς. 

Όταν συνδέεται μια δραστηριότητα με ένα περιβάλλον βοηθάτε τον εαυτό σας να την κάνει συνήθεια ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Το περιβάλλον, μας θυμίζει τη συνήθεια, γλιτώνοντας εμάς από το άγχος να προσπαθήσουμε να τη θυμηθούμε και να την εξασκήσουμε.