Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Η Ατομική, Δική Σου Πορεία…!!!

Οι αποκαλύψεις συμβαίνουν όταν τολμάς να αμφισβητείς τις ιδέες σου… ειδικά τις πιο πειστικές!

Τόλμησε λοιπόν!

Η ζωή σου έχει ήδη σχεδιαστεί από την αρχή!

Δεν γνωρίζεις τις λεπτομέρειες γιατί αυτές θα συμπληρωθούν βάση του τρόπου που θα αποφασίσεις να τις βιώσεις.

Πολλά παραμένουν κρυμμένα, όχι γιατί υπάρχουν και απλά «δεν πρέπει να τα ξέρεις», αλλά γιατί τα κομματάκι δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμα.

Αλλά η βασική σου πορεία, ο σχεδιασμός του ταξιδιού σου, τα καθοριστικά του ορόσημα έχουν ήδη προκαθοριστεί. Εσύ τα έχεις επιλέξει και Έχεις αποφασίσει, προτού Έρθεις εδώ.

Τα ήξερες όλα από παιδί, αλλά η λογική του επιφανειακού νου σου τα είχε απορρίψει. Τα έχες ξεχάσει.

Αν επιτρέψεις στον εαυτό σου να θυμηθεί, θα τα εντοπίσεις όλα, ένα ένα. Κοιτάζοντας τη ζωή σου μέχρι τώρα, θα αντιληφθείς, μέσα από απαλλαγμένη (από πεποιθήσεις και προγραμματισμούς) σφαιρική όραση, ότι όλα ανταποκρίνονται στην βαθύτερη, πρωταρχική Σου επιθυμία. Γνώριζες. Στην πορεία, αυτή τη γνώση θέλησες να την υποτιμήσεις.

Δεν έχει τίποτα να κάνει όλο αυτό με τις επιθυμίες του επιφανειακού νου. Αν τον ρωτήσεις (κάτι που θα κάνεις αν είσαι ακόμα δέσμιός του βάση προγραμματισμού), θα αρνηθεί τα πάντα. Θα απορρίψει εύκολα αυτή την αλήθεια, που διαφέρει από απλή «ιδέα».

Δεν αποφεύγεις το πεπρωμένο σου. Γιατί άλλωστε να ήθελες να το κάνεις; Είναι η ζωή που Εσύ Σχεδίασες και Αποφάσισες για τον Εαυτό σου. Η καλύτερη ζωή που θα μπορούσες να έχεις!

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να εκπαιδεύσεις τον επιφανειακό νου να ευθυγραμμιστεί με τη Θέλησή Σου, για να ζήσεις με χάρη και τιμή, ευγνωμονώντας όλα όσα βιώνεις στην πορεία σου. 

Και δεν έχει λόγο να μην το κάνει όταν του αφιαρέσεις το ρόλο του προστάτη που του έχεις, ασυνείδητα, αναθέσει. Τότε διαπιστώνεις ότι δεν είναι καν θέμα εκπαίδευσης αλλά απαλλαγής, απελευθέρωσης και ανοίγματος.

Ξεχνάμε τον προορισμό μας, όταν αρχίζουμε να έχουμε άποψη, όταν αποκτάμε προσωπική (εγωιστική) ατζέντα, με κοπό να ελέγχουμε έκβαση, βασιζόμενη στο φόβο και στις πεποιθήσεις ενοχής και αυτο-υποτίμησης.

Ξεχνάμε όταν βασιζόμαστε περισσότερο στις υποσυνείδητες καταγραφές της έλλειψης και την πλάνη των κατώτερων ενστίκτων που μας μεταμορφώνουν σε δούλους και αμήχανα, συμβιβασμένα θύματα της ζωής.

Το ξύπνημα, η ενθύμηση, είναι προσωπική υπόθεση, την οποία οφείλουμε στον Εαυτό μας, να επιλέξουμε συνειδητά. Πριν από αυτό, τίποτα δεν έχει νόημα, τίποτα δεν είναι διαχρονικό ούτε έχει κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα πέρα από την επιφανειακή, διασκορπισμένη ύπαρξη σε ένα κόσμο χωρίς συνοχή, χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς αγάπη.

Και όταν ξαναθυμηθείς, όταν επιτέλους αποδεχτείς τη δική Σου Βούληση, τότε σταματάς να αγωνιάς, να φοβάσαι και να πολεμάς με τη ζωή. Τα πάντα αποκτούν άλλο νόημα, ο νους αδειάζει από τις πολυάριθμες, άσκοπες σκέψεις και ηρεμεί. Τότε είναι έτοιμος να γίνει πιστός υπηρέτης και εκτελεστής του Θέληματός Σου, το οποίο και αποδέχεται, σε Αυτό αφοσιώνεται με ηθελημένη δέσμευση, με δέος, δυναμισό πολεμιστή και παράλληλα με ταπεινότητα.

Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση ύπαρξης που δύσκολα περιγράφεται αλλά βιώνεται στο έπακρον, με απόλυτη έκσταση και αίσθηση «έλευσης», από όσους είναι διατεθειμένοι να σπάσουν τα στενά (αλλά επιβλητικά) όρια του εγώ.




10 παγίδες της σκέψης και πώς να ξεφύγετε από αυτές…!!!

Ο τρόπος που επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες και τα διάφορα ερεθίσματα στην καθημερινότητά μας συχνά είναι μεροληπτικός. Οι σκέψεις μας δεν είναι πάντα έγκυρες, καθώς δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πάντα όλα τα δεδομένα για μια συνθήκη.

Παρόλο που μπορεί να συνειδητοποιούμε ότι οι σκέψεις που κάνουμε για μια κατάσταση δεν είναι αληθείς, έχουν την τάση να επηρεάζουν τη διάθεσή μας.

Οι σκέψεις αυτές ονομάζονται αυτόματες σκέψεις και δεν είναι αποτέλεσμα σκόπιμης προσπάθειας ή συγκεκριμένου συλλογισμού. Εμφανίζονται ξαφνικά και είναι πολύ σύντομες, σχεδόν περνούν απαρατήρητες, μιας και συνήθως δεν εστιάζουμε σε αυτές, αλλά στο συναίσθημα που τις ακολουθεί.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να μάθουμε να τις εντοπίζουμε όταν εμφανίζονται, παρατηρώντας προσεκτικά τις συναισθηματικές μας μεταπτώσεις, τη συμπεριφορά και τα σωματικά μας συμπτώματα.

Μπορούμε να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: «Τι πέρασε από το μυαλό μου τη στιγμή που ένιωσα έτσι;» (π.χ. θυμό, ενόχληση, δυσφορία, κ.α.). Ίσως από το μυαλό σας να πέρασαν σκέψεις του τύπου «Είμαι αποτυχημένη/ος», 

«Δεν με συμπαθούν», κ.ά., οι οποίες με τη σειρά τους να προκάλεσαν ένα ή περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, ίσως και κάποια σωματικά συμπτώματα, οδηγώντας τελικά σε μια δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά.

Οι παγίδες της σκέψης ονομάζονται στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία «Γνωσιακά λάθη» ή «Γνωσιακές διαστρεβλώσεις».

Αναλυτικότερα είναι οι εξής:

Η Διπολική Σκέψη / Η σκέψη «Όλα ή Τίποτα»
Όταν βλέπουμε τα πράγματα μόνο άσπρα ή μαύρα, καλά ή κακά, όλα ή τίποτα, χωρίς να διακρίνουμε ενδιάμεσες καταστάσεις. Ο τρόπος δηλαδή που ερμηνεύουμε τα γεγονότα είναι απόλυτος και ακραίος.

Για παράδειγμα: «Αν γράψω λιγότερο από άριστα στις εξετάσεις, τότε έχω αποτύχει», ή «Αν χάσω στους αγώνες, τότε είμαι ανεπαρκής».

Η Υπεργενίκευση
Όταν τείνουμε να γενικεύουμε ένα μεμονωμένο αρνητικό γεγονός προς άλλες κατευθύνσεις που πηγαίνουν πέρα από το γεγονός αυτό καθαυτό, καταλήγοντας έτσι σε γενικά αρνητικά συμπεράσματα.

Για παράδειγμα: «Με απάτησε ο σύντροφός μου, άρα δεν θα ξανα εμπιστευτώ ποτέ κανέναν».

Το Ψυχικό Φίλτρο
Όταν από ένα γεγονός επιλέγουμε μια μοναδική αρνητική πτυχή ή λεπτομέρεια και εμμένουμε αποκλειστικά σε αυτή, παραβλέπωντας όλες τις υπόλοιπες θετικές πλευρές. 

Στην ουσία είναι σαν να “φιλτράρουμε” από το συνολικό γεγονός, μόνο μια συγκεκριμένη αρνητική πτυχή και καθώς εστιάζουμε μόνο σε αυτή, νιώθουμε πως η κατάσταση είναι αρνητική στο σύνολό της.

Για παράδειγμα: «Έγραψα 5 στο μάθημα της Στατιστικής κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό» (παραβλέποντας ότι στα υπόλοιπα μαθήματα έχω υψηλή βαθμολογία).

Η Απόρριψη του Θετικού
Όταν τείνουμε να αγνοούμε ένα πραγματικά ευχάριστο γεγονός ή ακόμα να μετατρέπουμε ουδέτερα ή και θετικά γεγονότα σε αρνητικά.

Για παράδειγμα: Μας κάνουν ένα κομπλιμέντο λεγοντάς μας «Πολύ ωραία τα μαλλιά σου» κι εμείς αντί να το δεχτούμε, το απορρίπτουμε απαντώντας «Εντάξει, σιγά, απλά έτυχε να πετύχουν σήμερα» ή μπορεί να σκεφτούμε πως το άτομο που μας έκανε τη φιλοφρόνηση δεν την εννοεί.., 

ότι «το λέει από ευγένεια». Ακόμα, μπορεί να γράψουμε άριστα σε ένα τεστ και να σκεφτούμε «Εντάξει, ήταν εύκολα τα θέματα» ή «Ήταν θέμα τύχης».

Τα Αυθαίρετα συμπεράσματα
Όταν προτρέχουμε, βγάζοντας αρνητικά συμπεράσματα ακόμα κι αν αυτά δεν επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται το διάβασμα της σκέψης και η πρόβλεψη του μέλλοντος:

Το διάβασμα της σκέψης: Συμπεραίνουμε αυθαίρετα πως κάποιος είναι αρνητικός απέναντί μας χωρίς προηγουμένως να έχουμε ελέγξει αν αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα: «Επειδή δεν έχω εκφράσει την άποψή μου τόση ώρα στη συζήτηση, θα νομίζουν ότι είμαι χαζή/ος».

Η Πρόβλεψη του μέλλοντος: Όταν υποθέτουμε ή περιμένουμε πως μια κατάσταση θα έχει αρνητική εξέλιξη στο μέλλον και νιώθουμε σίγουροι για τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα: «Θα πάω στη συνέντευξη και δεν θα καταφέρω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους».

Η Μεγέθυνση (Καταστροφοποίηση) ή Σμίκρυνση
Όταν μεγεθύνουμε την διάσταση των γεγονότων (όπως τα προβλήματά, τα λάθη, τους φόβους, τις αδυναμίες μας ή την επιτυχία τρίτων), ή σμικρύνουμε κάποιες καταστάσεις αδικαιολόγητα, σαν να είναι ασήμαντες (όπως τις δυνατότητές μας ή τα ελαττώματα των άλλων ανθρώπων).

Για παράδειγμα: «Το να κερδίσω στο διαγωνισμό δεν σημαίνει πως είμαι επιτυχημένη/ος»

Κατά τη μεγέθυνση ή αλλιώς καταστροφοποίηση, διαστρεβλώνουμε απλά αρνητικά γεγονότα μετατρέποντάς τα σε καταστροφικές καταστάσεις.

Για παράδειγμα: «Το να χάσω στο διαγωνισμό σημαίνει πως είμαι ανίκανη/ος»

Η μεγέθυνση και η σμίκρυνση μπορεί να συμβαίνουν και ταυτόχρονα. Το άτομο δηλαδή να μεγεθύνει τα ελαττώματά του ή τις αρνητικές του εμπειρίες και συγχρόνως να συρρικνώνει τις δυνατότητές του ή τη σημασία των θετικών εμπειριών του.

Η Συναισθηματική λογική
Ο τρόπος με τον οποίο αισθανόμαστε τη δεδομένη στιγμή, θεωρούμε πως ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα, αγνοώντας τις ενδείξεις που υποστηρίζουν το αντίθετο.

Για παράδειγμα: «Νιώθω άχρηστη/ος, συνεπώς είμαι άχρηστη/ος» (νιώθω=συναίσθημα, είμαι=λογική).

Η πιο συνηθισμένη συμπεριφορά που κάνει κάποιος όταν πέφτει στην παγίδα της συναισθηματικής λογικής είναι η αναβλητικότητα.

Για παράδειγμα: «Δεν έχω καλή διάθεση σήμερα, άρα θα πρέπει να μείνω όλη μέρα στο κρεβάτι και να μην κάνω τίποτα».

Οι Δηλώσεις του «Πρέπει»
Χρησιμοποιούμε «πρέπει» και «δεν πρέπει» στη ζωή μας ως κανόνες και πράττουμε σύμφωνα με αυτούς. Στην ουσία είναι άκαμπτες ιδέες και προσδοκίες για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε εμείς ή οι άλλοι. 

Συχνά τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» που έχουμε θέσει στον εαυτό μας, μας οδηγούν να νιώθουμε πίεση, ενοχή, δυσανασχέτηση, ενώ για τους άλλους μπορεί να νιώσουμε απογοήτευση ή θυμό αν δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες μας.

Για παράδειγμα: «Πρέπει να έχω πάντα χρόνο για τους φίλους μου» (για μένα)

«Δεν πρέπει να αργεί στο ραντεβού μας» (για τους άλλους).

Η Ετικετοποίηση
Τα λάθη που κάνουμε νιώθουμε πως μας ακολουθούν στη ζωή μας και ως εκ τούτου μας χαρακτηρίζουν ως άτομα. Έτσι, φτάνουμε στο σημείο να δημιουργούμε μια εξ΄ ολοκλήρου αρνητική αυτοεικόνα, μια εικόνα για τον εαυτό μας, βασισμένη μόνο στα λάθη που κάνουμε.

Για παράδειγμα: αντί να σκεφτούμε «απέτυχα στο project», σκεφτόμαστε «είμαι μια αποτυχία».

Επίσης, η ετικετοποίηση μπορεί να απευθύνεται και σε τρίτους, όταν βάζουμε μια αρνητική ταμπέλα σε όσους μας έχουν απογοητεύσει: «είναι ξιπασμένη/ος» ή όταν χαρακτηρίζουμε τους άλλους με βάση τα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους.

Η Προσωποποίηση
Όταν θεωρούμε τον εαυτό μας αποκλειστικά υπεύθυνο για την αρνητική έκβαση μιας κατάστασης ή για τη στάση που έχουν οι άλλοι απέναντί μας, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια αντικειμενική ένδειξη. Τα συναισθήματα που κυριαρχούν στην περίπτωση αυτή είναι η ενοχή και η ντροπή.

Για παράδειγμα: «Μου μίλησε απότομα σήμερα το αφεντικό, σίγουρα έχω κάνει κάτι λάθος».

Πως μπορούμε να απαντήσουμε στις παγίδες της σκέψης
Οι παραπάνω σκέψεις εμφανίζονται σε όλους τους ανθρώπους, είτε πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή είτε όχι. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν εμμένουμε στις αρνητικές αυτές σκέψεις και τις πιστεύουμε ως έγκυρες και αληθινές, χωρίς να έχουμε ελέγξει αν και κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πώς όμως μπορούμε να απαντάμε στις σκέψεις αυτές κάθε φορά που εμφανίζονται και να τις αξιολογήσουμε με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Ας δοκιμάσουμε να βάλουμε τον εαυτό μας σε θέση να αναρωτηθεί τα παρακάτω:

(Βοηθάει να καταγράφουμε σε χαρτί τις απαντήσεις μας)

Τι ενδείξεις έχω ότι η σκέψη είναι σωστή; Τι ενδείξεις έχω ότι η σκέψη είναι λανθασμένη;

Ποιο είναι το αποτέλεσμα του να πιστεύω τις αρνητικές μου σκέψεις;

Πώς θα μπορούσα να σκεφτώ εναλλακτικά;

Τι θα συμβούλευα το φίλο/τη φίλη μου αν βρισκόταν σε μια παρόμοια κατάσταση;

Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Πώς θα μπορούσα να το διαχειριστώ;

Ποιο είναι το πιο πιθανό-ρεαλιστικό σενάριο;

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε μέσα από την καθημερινή εξάσκηση και την ψυχοθεραπεία να αμφισβητούμε και να δίνουμε εναλλακτικές - πιο ρεαλιστικές - απαντήσεις στις αυτόματες αρνητικές σκέψεις μας.

Ειδάλλως, οι σκέψεις αυτές θα συνεχίσουν να επιδρούν στο συναίσθημα και στη συμπεριφορά μας, με αποτέλεσμα, αργά ή γρήγορα, να αναστέλλουν την καθημερινή μας λειτουργικότητα σε σημαντικούς τομείς της ζωής μας και να μας προκαλούν έντονη δυσφορία και ενόχληση.




Βιβλιογραφία
Beck, J. (2011). Εισαγωγή στην γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Σίμος, Γ. (επιμ.) (μετάφρ. Σίμου, Μ., Δάγλαρη, Κ., Δερμέντζογλου, Μ., Καβάση, Ε., Κακαβέλας, Ν., Κουρή, Α., Τσιμιτσέλης, Γ., Φέντος, Κ., Φωτιάδης, Π.). Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη

Burns, D.C. (2021). Αισθανθείτε καλά. Σίμος, Γ. (επιμ.) (μετάφρ. Χήρα, Μ.). Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Ταμπάκη Μαίρη - Ψυχολόγος   --  6971850132
Ψυχολόγος, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στη Γνωσιακή - Συμπεριφορική προσέγγιση. Κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος. Ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα όπως: διαχείριση άγχους, θυμού, τραύματος, πένθους, αντιμετώπιση κατάθλιψης, κρίσεων πανικού, φοβιών, βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων, αυτοβελτίωση. Διαδικτυακές συνεδρίες ατομικής ψυχοθεραπείας.
Αρθρογράφος: Μαίρη Ταμπάκη
Το Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Μύθοι και Αλήθειες…!!!

Κάποιοι μύθοι τους οποίους πιστεύουμε ως αλήθειες, μάς εμποδίζουν να ξεκινήσουμε το ταξίδι της αυτο-επίγνωσης με σκοπό να ζήσουμε μια ζωή με νόημα, όραμα και δημιουργική δράση.

Ο καθένας έχει τους δικούς του προσωπικούς μύθους, αλλά υπάρχουν πολλοί που είναι κοινοί για όλους και βρίσκονται καταχωρημένοι στο συλλογικό ασυνείδητο.

Δεν είναι αναγκαίο να αμφισβητηθούν, οπότε το θέμα δεν ενδιαφέρει καθόλου όσους θέλουν να συνεχίσουν να ζουν την υφιστάμενη πραγματικότητά τους. 

Όμως, για αυτούς που έχουν κουραστεί από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα της ζωής τους και κάτι τους λέει μέσα τους - χωρίς να μπορούν να το αγγίζουν - ότι «δεν μπορεί να είναι μόνο αυτό, κάτι άλλο πρέπει να υπάρχει! 

Δεν μπορεί να είναι η ζωή ένα ατύχημα ή ένα τυχαίο γεγονός», τότε το θέμα αυτό έχει πολλά να τους προσφέρει.

Οι μύθοι αυτοί, ενόσω υπάρχουν ως καταχωρημένες αλήθειες στο ασυνείδητο, θα εμποδίζουν την οποιαδήποτε απελευθέρωση από ό,τι μας παγιδεύει και θα σαμποτάρουν την οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της ζωής μας. καλό είναι, επομένως, να εξετάσουμε μερικούς από αυτούς και, έπειτα, ας συνεχίσει ο καθένας με τον εντοπισμό και τη διερεύνηση των δικών του προσωπικών μύθων.

Η ζωή είναι αυτό που βλέπω, ακούω, διαβάζω, αντιλαμβάνομαι, γεύομαι, μυρίζω, σκέφτομαι.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι αντικειμενικό, στατικό και δεν αλλάζει.

Η ζωή συμβαίνει έξω από μένα, ανεξάρτητα από μένα κι εγώ είμαι θύμα της.

Είμαι οι πράξεις μου και κρίνομαι από αυτές.

Το παρελθόν δεν αλλάζει και είμαι δέσμιός του - oρίζομαι από το παρελθόν μου.

Το συναίσθημα δε μου λέει την αλήθεια - δεν μπορώ να το εμπιστεύομαι.

Υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι.

Εγωιστής είναι αυτός που ασχολείται με τον εαυτό του.

Αν απορρίψω τις κοινωνικές παραδόσεις, τη θρησκεία, την κοινωνική ηθική, τις πεποιθήσεις και τα «πρέπει» μου, θα είμαι εκτός ελέγχου, θα μεταμορφωθώ σε ζώο, υποχείριο των ζωωδών ενστίκτων μου.

Ακόμα κι αν εγώ θέλω να αλλάξω, οι άλλοι, η κοινωνία, οι συνθήκες δε θα μου το επιτρέψουν.

Η ανάλυση του παρελθόντος μπορεί να με βοηθήσει να διαχειριστώ το παρόν μου.

Αν «βρω τον εαυτό μου» δε θα ταιριάξω με κανέναν. Αν είμαι αυτάρκης, θα είμαι μόνος.

Γιατί δεν αναπτύσσω με σκοπό να απορρίψω τον κάθε μύθο και να φανερώσω την αλήθεια; Απλά θα ήταν άσκοπη κατανάλωση ενέργειας χωρίς ουσιαστικό όφελος.

Όλοι έχουμε διαβάσει και ακούσει άπειρες απόψεις και αλήθειες, τις οποίες, όμως, έχουμε προσπεράσει, μην έχοντας βρει τρόπο εφαρμογής τους στη ζωή μας. 

Η τακτική του «να σου πω εγώ αυτό που δεν ξέρεις» είναι υποτιμητική και εμποδίζει την ανάληψη ευθύνης του καθενός.

Ο σκοπός είναι να λειτουργεί ο καθένας για τον εαυτό του, για τη δική του διαδικασία μεταμόρφωσης. Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει νοητική (θεωρητική) διαδικασία, παρά μόνο προσωπική-υποκειμενική πρακτική: το δικό σου προσωπικό ταξίδι ζωής μέσα από τα βιώματά σου.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση και κανένας εξαναγκασμός, ούτε κάποια εξωτερική αιτία που επιβάλλει σε μας να αλλάξουμε ή να ανταποκρινόμαστε σε προσδοκίες «ανέλιξης» ή «λύτρωσης». 

Ο καθένας έχει ευθύνη γι’ αυτά που αντιλαμβάνεται ότι τον περιορίζουν ή του στερούν το νόημα της ζωής. 

Χρέος έχουμε - προς τον εαυτό μας πρώτα - να είμαστε ευτυχισμένοι, σε αρμονία και ισορροπία με τον εαυτό μας. Τότε η ζωή μας αποκτά νόημα, έχουμε όραμα και είμαστε δημιουργικοί.

Χρειάζεται, λοιπόν, να εντοπίσουμε τους υποκειμενικούς μας μύθους που έχουμε καταχωρήσει ως γενικές αλήθειες και να τολμήσουμε την αμφισβήτησή τους. Πίσω από τον καθένα κρύβεται κάποιος φόβος που δεν τολμούμε να αντιμετωπίσουμε φανερά και κατάματα, ενώ κρυβόμαστε πίσω από δήθεν αλήθειες μας.

Η διαδικασία αμφισβήτησης περνά μέσα από την παρατήρηση, την αυτο-παρατήρηση. Χρησιμοποίησε την κριτική σου σκέψη, όχι για να κατηγορείς και να κατακρίνεις τον εαυτό σου, αλλά για να αμφισβητήσεις τις πεποιθήσεις και τις θεωρήσεις σου.

Πώς μπήκαν αυτοί οι μύθοι - ως αλήθειες - στο νου σου; 

Πώς το ξέρεις ότι αυτή είναι όντως η αλήθεια; Τι θα άλλαζε, αν ήξερες ότι αυτό δεν ισχύει; Τι σε εμποδίζει να αλλάξεις αυτήν την πεποίθηση-μύθο; Τι κερδίζεις κρατώντας την;

Όταν τολμούμε να αναγνωρίσουμε και να αποδεχόμαστε όλα τα κομμάτια μας, όλες τις πλευρές του εαυτού μας, τότε είναι που ενοποιούμαστε εσωτερικά και σταματάμε τον πόλεμο. 

Όταν κρύβουμε αυτά που δε μας αρέσουν, τα μέρη του εαυτού μας που δε θέλαμε να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν σαν κομμάτια του εαυτού μας, τότε απλά συνεχίζουμε και ενισχύουμε τον πόλεμο μέσα μας, ο οποίος εκδηλώνεται με διάφορες μορφές στη ζωή και στις σχέσεις μας.

Η αυτο-παρατήρηση όμως μαθαίνεται, γιατί είναι ξεχασμένη ελιτουργία που χρειάζεται να θυμηθούμε και να κατακτήσουμε συνειδητά.




Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Ο καλός λόγος είναι το αντίθετο της κατάρας. Όταν λες καλά λόγια ο πρώτος που ωφελείσαι είσαι Εσύ…!!!

Όταν «λέω καλά λόγια» στους άλλους, το μυαλό μου γεννά φωτεινές σκέψεις και η καρδιά μου καλλιεργεί ζεστά συναισθήματα. Έτσι ο πρώτος που ωφελείται είμαι εγώ!

Μου είναι αδύνατον να υπολογίσω τις επιπτώσεις που έχει αυτή η πρακτική στους άλλους· αλλά ακόμα κι αν αποδεικνυόταν ότι δεν έχει κάποιο όφελος για αυτούς (κάτι που διαψεύδεται από πολλές μελέτες – για παράδειγμα, σε σχέση με τη δύναμη της προσευχής από απόσταση), το αποτέλεσμα που έχει πάνω μου είναι πολύ πειστικό και αρκεί από μόνο του για να με παρακινήσει να συνεχίσω.

Σας καλώ λοιπόν να κάνετε σκόπιμα μια δοκιμή. Βγείτε από το σπίτι σας και κάντε μια βόλτα για δέκα λεπτά, με μοναδικό σκοπό να απευθύνετε σιωπηρά τα καλά σας λόγια σε κάθε άτομο που συναντάτε. Δοκιμάστε το και δείτε πώς θα αισθάνεστε όταν γυρίσετε.

Μην πιστεύετε ούτε τον Pierre ούτε εμένα: αξιοποιήστε εσείς οι ίδιοι αυτό το εργαλείο και ελέγξτε την αποτελεσματικότητά του!

Μπορείτε να εφαρμόσετε την απλή τέχνη του καλού λόγου για μία εβδομάδα, από το πρωί ως το βράδυ, σε όποιο περιβάλλον βρίσκεστε και με όποιους ανθρώπους είναι γύρω σας.

Μην το πείτε σε κανέναν. Θα είναι το μυστικό σας, η κρυφή εξάσκησή σας. Αγοράζοντας το ψωμί σας το πρωί, πείτε έναν καλό λόγο στο φούρναρη. Στο λεωφορείο ή στο μετρό, σκεφτείτε κάτι καλό για τους γύρω σας. 

Στη δουλειά, στο τηλέφωνο, σε όλες τις συναλλαγές, πείτε έναν καλό λόγο στα άτομα με τα οποία έρχεστε σε επαφή. 

Στο σπίτι, εμποτίστε τη ματιά και τις χειρονομίες σας προς τα αγαπημένα σας πρόσωπα με πολλά καλά λόγια! Στη συνέχεια κάντε τον απολογισμό. Τι άλλαξε μέσα σας, στη ζωή σας και στο περιβάλλον σας;

            Ο καλός λόγος είναι το αντίθετο της κατάρας.
Στην κοινωνία μας, όπου είναι τόσο συνηθισμένο να κάνουμε κουτσομπολιά, να ασχολούμαστε με φήμες, να κακολογούμε, ακόμα και να συκοφαντούμε – τόσο συνηθισμένο που, για να πούμε την αλήθεια, δεν μας εκπλήσσει πλέον το δηλητήριο που υπάρχει στις σχέσεις μας -, μπορούμε να προτάξουμε ένα αντίδοτο ενάντια σε όλες αυτές τις κατάρες πολλαπλασιάζοντας τα καλά λόγια σιωπηρά, με τον τρόπο που μας ταιριάζει.

Ο καλός λόγος μοιάζει με την επανάληψη ενός μάντρα, όπως αυτά που η διάδοση των ανατολικών θρησκειών έκαναν πολύ δημοφιλή: το βουδιστικό Om mano padme hum, το ινδουιστικό Om nama Shivaya κ.α.

Πράγματι, η επανάληψη ενός μάντρα, εκατοντάδες ή χιλιάδες φορές τη μέρα, είναι ένας τρόπος για να δώσουμε τροφή στη σκέψη και στην καρδιά μας, να τις χρησιμοποιούμε για το καλό, να τις κάνουμε να υπηρετούν κάτι θετικό, αντί να τους επιτρέπουμε να αναμασούν οποιεσδήποτε σκέψεις και οποιαδήποτε συναισθήματα.

Γιατί λοιπόν να μην ασκήσετε την τέχνη του καλού λόγου για λίγο;

Στοιχηματίζω ότι θα εκπλαγείτε από τις αλλαγές που ένα τόσο απλό εργαλείο μπορεί να επιφέρει στη ζωή και στις σχέσεις σας !




Olivier Clerc
Απόσπασμα από το βιβλίο
«Νίκησε την (Αυτο)κριτική
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Nα πεθαίνεις για να ζεις…!!!

Όλα εξαρτιούνται από το πώς θέλεις να ζήσεις, όχι τόσο από το «τι», όπου είναι εστιασμένοι οι περισσότεροι άνθρωποι. Και αυτό το αποφασίζεις πολύ βαθειά μέσα σου, όχι στην επιφάνεια του νου, θεωρητικά και φιλοσοφικά.

Θέλεις να ζήσεις με πάθος, ερωτευμένος με τη ζωή, να την γευτείς με έκσταση, παίρνοντας από αυτήν όσα περισσότερα, καλύτερα και πιο ουσιαστικά μπορείς; 

Ή θέλεις να ζήσεις στην ασφάλεια, προστατευόμενος από το έντονο πάθος, μεγάλα ρίσκα αποτυχίας ή πόνου, όσο περισσότερο στην αφάνεια μπορείς και προστατευμένα;

Δεν έχεις αναλογιστεί ποτέ και δεν ξέρεις τι ακριβώς θέλεις;

Δεν είναι ο νους που αποφασίζει, αλλά είναι η καρδιά. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να το σκέφτεσαι τα πιο πάνω και να προσπαθείς να καταλήξεις σε μια λεκτική απάντηση η οποία θα στηρίζεται σε επιχειρήματα, πεποιθήσεις, ανάγκες, ελπίδες ή προσδοκίες.

Χρειάζεται απλά να συνδεθείς και να εναρμονιστείς με τη θέληση της καρδιάς σου. 

Αν δεν είσαι απόλυτα ευτυχισμένος, αυτή τη στιγμή, με τον τρόπο που έχεις ζήσει, τότε είναι φανερό ότι απλά δεν βρίσκεσαι σε αρμονία με την πηγαία θέλησή σου. 

Η καρδιά έχει άλλο τρόπο να «σκέφτεται», να επικοινωνεί, να αποκωδικοποιεί. Δεν μοιάζουν σε τίποτα οι δυο διαφορετικοί τρόποι ύπαρξης.

Πολλοί νομίζουν ότι μπορούν να τα «έχουν όλα» χωρίς την ανάλογη αφοσίωση και πειθαρχεία. Σύντομα αρχίζουν να τα βάζουν με τη ζωή που «δεν τους προσφέρει» αυτά που θέλουν. Η ζωή όμως προσφέρει πάντα αυτό που η καρδιά μας θέλει πραγματικά, έστω κι αν ο νους δεν το γνωρίζει. Και αυτή είναι δική μας έλλειψη, που είναι ουσιαστικά άγνοια.

Αν έχουμε φυλακίσει την καρδιά μας, αν την έχουμε κλείσει πίσω από τείχη και ψεύτικους κόσμους, θα πρέπει με κάθε τρόπο να απελευθερωθεί. Όλα όσα εισπράττουμε από τη ζωή, είναι ο δικός της τρόπος να μας μιλήσει, με έναν τρόπο που ο νους δεν καταλαβαίνει.

Έχουμε εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούμε, σαν κατευθυνόμενα ρομπότ, μόνο τον επιφανειακό νου… κάτι που πολλοί ακόμα πιστεύουν ότι «είναι το μόνο που υπάρχει». Μέσα από αυτόν τον νου όμως και φυσικά αυτόν τον τρόπο επιφανειακής, γραμμικής σκέψης, δεν έχουμε και πολλά περιθώρια διευρυμένης αντίληψης ή ουσιαστικής αλλαγής στο δια ταύτα της ζωής μας.

Αν θέλεις πραγματικά να ζήσεις με πάθος, ερωτευμένος με τη ζωή, μαγικά, δημιουργικά, η κάθε σου στιγμή να μετράει στην αιωνιότητα της ύπαρξής σου, τότε θα πρέπει να είσαι έτοιμος να πεθαίνεις, όχι μια φορά και χωρίς νόημα, αλλά πολλές φορές, όσες είσαι πρόθυμος να ζήσεις. 

Πολλοί ζουν πεθαμένοι – ψυχικά πεθαμένοι – μη γνωρίζοντας ότι έχουν κι άλλη επιλογή, περιμένοντας τον φυσικό θάνατο ως διαφυγή ή λύτρωση. Και φυσικά, δεν αποτελεί ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ο θάνατος εν ζωή αφορά τα πάντα, ειδικά όσα δεν φανταζόσουν ποτέ:

- Ν’ απαλλάσσεσαι από ανθρώπους και σχέσεις που σε θέλουν λιγότερο από αυτό που θέλεις πραγματικά να είσαι.

- Να πονάς, να συνθλίβεσαι και να ξαναγεννιέσαι από τις στάχτες σου κάθε φορά.

- Να τολμάς, να γεύεσαι, να πιστεύεις, ν’ αφοσιώνεσαι και μετά να τολμάς να τα γκρεμίζεις όλα, με την ίδια ευκολία, για να ξεκινάς από την αρχή, χωρίς δεδομένα, χωρίς αγκίστρια ασφαλείας.

- Να σχεδιάζεις, να κάνεις όνειρα, να έχεις στόχους αλλά ανά πάσα στιγμή να είσαι πρόθυμος να αψηφάς τα πάντα για να ακολουθήσεις τους άβατους δρόμους της καρδιάς σου.

- Να είσαι έτοιμος, κάθε στιγμή, να τα χάσεις όλα και να ξαναρχινήσεις από την αρχή.

- Να παίζεις τα παιχνίδια της ζωής και τους ρόλους σου με πάθος και μεγαλοπρέπεια αλλά να ξέρεις, κάθε στιγμή, στον πυρήνα της ύπαρξής σου, ότι όλα είναι όνειρο που επέλεξες α βιώσεις και να δεις.

- Να ζεις στην κόψη του ξυραφιού: μόνο και απόλυτα στη στιγμή, πρόθυμος να εγκαταλείψεις αυτόν τον κόσμο ανά πάσα στιγμή γιατί ξέρεις ότι σκοπός σου δεν είναι να «τελειώσεις» κάτι αλλά να ζεις αληθινά, τη θέληση της καρδιάς σου.

- Να τολμάς να σπας τα όρια των αντιθέσεων με αθωότητα και τον ενθουσιασμό ενός παιδιού: στιγμές μοναχικές εμπλουτισμένες με εκστατική πληρότητα καθώς και στιγμές συν-κοινωνίας ενωμένος πέρα από λόγια, πέρα από μάσκες και κοινωνικά ταμπού.

Μόνο έτσι, έννοιες όπως «βαριέμαι, ενοχή, αν, μετανοιώνω, δεν μπορώ» θα μπορούν να σε ταρακουνούν από το ακλόνητο κέντρο σου. 

Μόνο έτσι, η μαγεία θα είναι η καθημερινή σύντροφος της ευφάνταστης ζωής σου. 

Μόνο έτσι, ο φόβος θα γίνει σύμμαχος που απλά θα σου δείχνει ότι μετακινείσαι – για άλλη μια φορά – προς άγνωστες περιοχές του Είναι σου.

Μόνο εσύ αποφασίζεις. Και κανένας δεν μπορεί να σε σταματήσει. Κανένα εμπόδιο δεν είναι ικανό να παγιδεύσει την ήδη απελευθερωμένη σου καρδιά. Μόνο που χρειάζεται να το συνειδητοποιήσεις, να παραδόσεις τη θέληση του νου σου, στη θέληση της καρδιάς σου. Τολμάς;

Είναι θάνατος… και είναι Ζωή μαζί! Είναι σταύρωση και ανάληψη μαζί!




Πως να αντιμετωπίσετε και να κατανοήσετε έναν παθολογικό ψεύτη…!!!

Οποιδήποτε διαπροσωπική σχέση βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Ακόμα και η σχέση με τον εαυτό σας πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια. Όταν λέτε ψέματα στον εαυτό σας, η αυτοεκτίμηση σας μειώνεται, επηρεάζοντας τη συναισθηματική σας ισορροπία.

Η συνήθεια του ψέματος ξεκινά από την παιδική μας ηλικία. Το ψέμα εμφανίζεται ως διάσωση απο μια δύσκολη κατάσταση. Είναι μια προσπάθεια να ξεπεραστεί μια δυσκολία, χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα δημιουργούνται άλλες δυσκολίες.

Μεγαλώνοντας σε ένα συναισθηματικά μη ασφαλές περιβάλλον, όπου αμφισβητούν συνεχώς τις σκέψεις αλλά και τα συναισθήματα σας, υπάρχει η αίσθηση πως το ψέμα λειτουργεί ως δικλίδα ασφάλειας αποφυγής συναισθηματικής ντροπής και άγχους.

Μερικές φορές, το ίδιο το άτομο ζει με την εντύπωση ότι οι αλήθειες είναι λανθασμένες και στη συνέχεια προσπαθεί να προσελκύσει την έγκριση και την αποδοχή σημαντικών ανθρώπων λέγοντας ψέματα.

Ανεξάρτητα απο την αιτία, με τον καιρό το ψέμα γίνεται συνήθεια και προκαλεί εθισμό.

Τα άτομα που λένε συχνά ψέματα αποκαλούνται παθολογικοί ψεύτες. Αλλά για να χαρακτηριστούν ως παθολογικοί ψεύτες, θα πρέπει να λένε ψέματα συχνά και χωρίς προφανή λόγο, με αυτό το τρόπο βλάπτουν τον εαυτό τους με αυτή τη συμπεριφορά, όμως συνεχίζουν να το κάνουν πάρα τις συνέπειες.

Το ψέμα είναι μια συνηθισμένη ανθρώπινη συμπεριφορά. Όταν κάποιος επιχειρήσει να πεί ένα ψέμα, συχνά το κάνει για κάποιο λόγο. Το ψέμα είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να πετύχουν έναν στόχο. Όμως οι παθολογικοί ψεύτες λένε ψέματα χωρίς λόγο. Τα ψέματα που χρησιμοποιούν είναι περίπλοκα και περίτεχνα.

Η ανάγκη για τη χρήση του ψέματος είναι καταναγκαστική.
Το παθολογικό ψέμα ξεκινά συνήθως στην εφηβεία και μετατρέπεται σε ένα μοτίβο που διαρκεί για χρόνια. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι παθολογικοί ψεύτες καταλαβαίνουν ότι αυτά που λένε δεν είναι αλήθεια. 

Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι αυτά που ισχυρίζονται είναι αληθινά ακόμα και όταν είναι προφανώς ψευδή. Άλλοι παραδέχονται ότι είπαν ψέματα μόνο όταν αποδεικνύεται ότι αυτό που ισχυρίζονται δεν είναι αλήθεια.

Ακόμα κι αν στην αρχή το ψέμα φαίνεται να κάνει τη ζωή πιο εύκολη, με τον καιρό τα πράγματα περιπλέκονται και η ακεραιότητα του ατόμου που λέει ψέματα τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Οι σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή τους νιώθουν προδομένοι και ανασφαλείς για τις προθέσεις και τα συναισθήματα που μπορεί να έχει, χάνοντας την δυνατότητα επικοινωνίας. 

Επιπλέον, υπάρχει ένα μόνιμο άγχος ότι θα πιαστεί με ένα ψέμα, το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει ένα λεγόμενο εφέ χιονοστιβάδας που κυλάει και γίνεται ανεξέλεγκτο, προσπαθώντας να καλύψει ένα ψέμα με όλο και περισσότερα ψέματα.

Η πίεση για τη θύμηση των ψεμάτων που ειπώθηκαν και η διαχείρηση προκαλεί αισθήματα ενοχής, αναξιότητας και ανικανότητας να αλλάξουν τα πράγματα. Το ψέμα μπορεί να καταστρέψει σχέσεις, καριέρες, φίλους και οικογένειες.

Όμως τα πράγματα δεν χρειάζεται να πάνε με αυτό τον τρόπο!
Με εξειδικευμένη βοήθεια, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν και η καθημερινότητα να επιστρέψει σε ένα μονοπάτι όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό πλαίσιο.

Μέθοδοι θεραπείας
Πριν απο οποιαδήποτε θεραπεία, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι να καταλάβει το εν λόγω άτομο ότι υπάρχει πρόβλημα και να αποδεχτεί το γεγονός ότι χρειάζεται θεραπεία. Εάν δεν είναι συνεργάσιμοι, αλλά στην ουσία εξαναγκαστούν να θεραπεύσουν αυτή την πλευρά του εαυτού τους , δεν θα τους ωφελήσει και θα συνεχίσουν να λένε ψέματα ακόμα και κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Η θεραπεία ενός παθολογικού ψεύτη είναι περίπλοκη. Δεν υπάρχουν φάρμακα που να μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Η καλύτερη θεραπευτική επιλογή είναι η ψυχοθεραπεία. Αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση, επειδή ένας παθολογικός ψεύτης δεν ελέγχει τα ψέματα του, πιθανόν το πρώτο πράγμα που θα κάνει, είναι να πει ψέματα στον ίδιο τον θεραπευτή.

Οι θεραπευτές μπορούν να εφαρμόσουν μια εξατομικευμένη θεραπεία μέσω του οποίου το άτομο μπορεί να ελέγξει το παθολογικό ψέμα. Με το πέρασμα του χρόνου και με πολλή προσπάθεια, ένας παθολογικός ψεύτης μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις συμπεριφοράς προς το εαυτό του αλλά και προς το περίγυρο του.

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας που θα βοηθήσει το άτομο να συνειδητοποιήσει τις αρνητικές σκέψεις και ταυτόχρονα να μάθει να τις αναγνωρίζει και να τις αντιμετωπίζει.

Η θεραπεία αποστροφής είναι ένας τύπος ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει ένα άτομο να καταστείλει ανεπιθύμητες συνήθειες ή συμπεριφορές συνδέοντας τις με ένα ερέθισμα που προκαλεί πλήρη αηδία.

Η επιτυχία της θεραπείας για παθολογικούς ψεύτες εξαρτάται από το πόσο θέλουν να βοηθηθούν και να αλλάξουν. 

Ως συγγενής ή φίλος, φαίνεται πιο εύκολο να γυρίσεις την πλάτη και να διακόψεις τη σχέση με ένα άτομο που έχει αυτή τη συμπεριφορά, όμως η υποστήριξη και η βοήθεια σας κατά της διάρκεια της θεραπείας μπορεί να είναι ουσιαστικής σημασίας καθ'όλη τη διάρκεια αντιμετώπισης του προβλήματος.




Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Έλενα Χριστίνα Μπούρκα
Φοιτήτρια Ψυχολογίας
Αρθρογράφος: Έλενα Χριστίνα Μπούρκα
Το Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Η ευτυχία του να είσαι πάντα απασχολημένος…!!!

Το σώμα και το μυαλό μας, έχουν την ανάγκη να είναι απασχολημένα, κι αυτό αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα μακροζωίας.

Σε περιοχές της ανατολής, κυρίως, οι άνθρωποι είναι κοντά στη φύση, κάνουν ελαφριές δραστηριότητες, σπέρνουν, θερίζουν. Δεν χρησιμοποιούν μέσα, πηγαίνουν πάντα με τα πόδια στο χωράφι τους και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν και το περπάτημα της ημέρας.

Αναλογιστήκαμε ποτέ πως μπορεί να χρησιμοποιούμε το αμάξι ακόμη και για 500 μέτρα; Αυτό κάθε άλλο παρά βοηθητικό μπορεί να είναι σε βάθος χρόνου. Αλλάζουμε μικρές συνήθειες και έχουμε απευθείας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

«Ο νους έχει την τάση να γαντζώνεται στις συνήθειες κι ο μόνος τρόπος για να βγαίνει από αυτές είναι να έρχεται αντιμέτωπος με την καινούρια πληροφορία»

Έτσι, εισάγοντας καινούριες πληροφορίες, ο εγκέφαλος δημιουργεί νέες συνάψεις και αναζωογονείται. Γι' αυτό και είναι σημαντικό να εκτίθεται κανείς στην αλλαγή, ακόμα κι αν αυξάνει το επίπεδο άγχους του, βγαίνοντας από την περιοχή άνεσης του. Έτσι κι αλλιώς έως ένα σημείο το άγχος είναι παραγωγικό.

Για να είναι κάποιος ενεργός στην καθημερινότητα του ακόμη κι αν δεν εργάζεται, χρειάζεται να έχει πάντα έναν στόχο στον ορίζοντα. Κάθε ημέρα που περνάει πρέπει να έχουμε έναν σκοπό και έναν στόχο ο οποίος θα μας δίνει νόημα, θα μας οδηγεί και δεν θα μας αφήνει να μένουμε στάσιμοι. 

«Όποιος έχει ένα γιατί για να ζει, μπορεί να υπομένει σχεδόν οποιοδήποτε πως.»

Προσοχή: Δεν χρειάζεται υπερπρόθεση γιατί φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Για να μπούμε σε μια κατάσταση ροής πρέπει να επικεντρωθούμε στην αύξηση του χρόνου που περνάμε κάνοντας δραστηριότητες που θα μας βάλουν σε κατάσταση ροής, κι όχι να αφηνόμαστε σε δραστηριότητες που μας παρασέρνουν και που θα μας δώσουν μια άμεση ευχαρίστηση, όπως το υπερβολικό φαγητό, η χρήση ουσιών και η κατάχρηση αλκοόλ ή η καταβρόχθιση σοκολάτας μπροστά από την τηλεόραση.

· Διαλέγουμε να κάνουμε κάτι που δεν είναι υπερβολικά εύκολο αλλά ούτε και υπερβολικά δύσκολο για εμάς, γιατί και στις δύο αυτές περιπτώσεις θα μείνουμε στάσιμοι.

· Βάζουμε συγκεκριμένους και ξεκάθαρους στόχους .

· Είμαστε συγκεντρωμένοι σε μόνο ένα πράγμα.

· Μαθαίνουμε να αγκαλιάζουμε και να αγαπάμε τις μικρές ασχολίες ρουτίνας.

· Σημαντικές επίσης είναι και οι μικρές διακοπές αυτών. (με διαλογισμό)

Σήμερα κάνε κάτι περισσότερο, κάτι που θα σε βγάλει απ τη ζώνη ασφαλείας σου.

Μη ξεχνάς να ζεις την κάθε στιγμή, να καλλιεργείς τα ταλέντα σου, να είσαι σε εγρήγορση, να παίρνεις τον χρόνο σου, να αγχώνεσαι τόσο όσο χρειάζεται, να είσαι πάντα σε κατάσταση ροής, γιατί ροή είναι η ζωή και ζωή είναι η ευτυχία και το κοινωνικό έργο που έχεις χρέος να αφήσεις καθημερινά ως άνθρωπος πάνω σε αυτόν τον πλανήτη.




Αναφορές: Ικιγκάι
Ελένη Κακλαμάνου
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Πλησιάζοντας το τέλος…!!!

Έχεις διαπιστώσει ότι ο κόσμος αυτός είναι φτιαχτός. Διαισθάνεσαι ότι δεν είναι η αλήθεια.Βλέπεις ότι τα πάντα μετακινούνται, τίποτα δεν παραμένει σταθερό.

Αισθάνεσαι τον πόνο κάτω από τα παγωμένα χαμόγελα, την έλλειψη του έρωτα πίσω από όλες τις θεωρητικές διδαχές και τα πρέπει.

Τι κάνεις;

Το ξέρεις ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να τον υπηρετείς χωρίς να σκοτώνεις σιγά σιγά τον εαυτό σου, μέσα σου.

Το ξέρεις ότι δεν μπορείς να αφοσιωθείς πλέον σε ότι φαίνεται αληθινό αλλά έχει τη σφραγίδα του ψεύτικου.

Νοιώθεις ότι αναλώνεσαι άσκοπα αλλά δεν ξέρεις τι άλλο να κάνεις, πού να πας ή ποιος να είσαι.

Τίποτα δεν έχει νόημα.

Τίποτα δεν είναι ικανό να σου προσφέρει την απόλυτη πληρότητα.

Τίποτα δεν είναι ικανό να τραβήξει μέσα του όλο σου το Είναι, σε ένα τρελό χορό απόλυτης έκστασης και δημιουργίας.

Νοιώθεις να καίγεσαι από τον εσωτερικό πόθο για έκσταση, που δεν βρίσκει διέξοδο έκφρασης. Νοιώθεις να αργοπεθαίνεις σε μια ζωή ανούσια, ενώ ξέρεις ότι η ουσία υπάρχει. Αλλά πού; Πώς; Πότε;

Παγώνεις το συναίσθημα καθώς αρχίζεις να αποτραβιέσαι. Δεν σε νοιάζει πια, δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό που μπορεί να γεμίσει το Παν μέσα σου και να μηδενίσει το χρόνο. Νοιώθεις χαμένος, αποκομμένος και ξένος με όλα όσα οι γύρω σου ονομάζουν σημαντικά.

Φοβάσαι. Αυτό το κενό πονάει και σε κατακλύζει. Δεν μπορείς να το σταματήσεις αλλά ούτε και να του αφεθείς. Πολεμάς, κρατιέσαι… βασικά γαντζώνεσαι απ’ ότι μπορεί να σου θυμίσει ότι είσαι ακόμα ζωντανός και έχεις κάποιο λόγο ύπαρξης. Αλλά ποιον; 

Γιατί δεν τον βλέπεις, γιατί δεν τον βρίσκεις; Επειδή ακόμα πολεμάς, γαντζώνεσαι, προσπαθείς να κρατηθείς από κάτι που πεθαίνει μέσα σου αλλά τίποτα δεν το έχει αντικαταστήσει.

Κι αν χαθείς; Αν χάσεις τα λογικά σου; Αν σε παρασύρει η τρέλα και δεν βρεις τον εαυτό σου ξανά; Πολεμάς πάλι να κρατηθείς… αυτή τη φορά με όλη τη δύναμη που σου έχει απομείνει. Ψάχνεις λόγους να πιστέψεις ξανά στον κόσμο που φεύγει… μια αγάπη, ένα στόχο, ένα λόγο για να ζήσεις. 

Τίποτα. Όλα φεύγουν, όλα εξαφανίζονται και χάνονται προτού καλά καλά έρθουν. Πονάς, φοβάσαι, αποκαρδιώνεσαι και το κενό όλο και μεγαλώνει.

Δεν αντέχεις άλλο. Ας τελειώσουν όλα και ας σταματήσεις και εσύ να υπάρχεις. Δεν σε νοιάζει πια. Παραιτείσαι. Κατεβάζεις τα όπλα, τις άμυνες, τις ασπίδες, τα τείχη που είναι μισογκρεμισμένα πια. Ας τελειώσουν όλα εδώ, τώρα!

Τότε, και μόνο τότε, ακούς ξαφνικά τον κτύπο της καρδιάς σου, για πρώτη φορά.

Ωπ, πού ήσουνα εσύ;

Το σχέδιο που έφτιαχνες «από βαρεμάρα» λίγο πιο πριν, σου παρουσιάζει το Σύμπαν που αναζητούσες αλλά δεν έβλεπες. Νοιώθεις κάτι πηγαίο… συναίσθημα; Δεν είναι έτσι τα συναισθήματα, δεν μπορείς καν να το ονομάσεις. 

Σε γεμίζει και σε σηκώνει, για πρώτη φορά στο υπέρλαμπρο φως. Ο χρόνος σταματά και εσύ χάνεσαι σε ένα ωκεανό έκστασης, που δεν περιγράφεται.

Αισθάνεσαι ότι αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου για πρώτη φορά. Σαν να γεννήθηκες μόλις τώρα. Τα πάντα μπορείς να κάνεις, να είσαι, να σκεφτείς, να αισθανθείς. Ναι, τα πάντα. Και όλα είσαι Εσύ!

- Καλωσόρισες στον κόσμο τον αληθινό!

- Πού ήμουν μέχρι τώρα;

- Στον κόσμο των πεθαμένων.

- Γιατί δεν το αντιλαμβανόμουν;

- Γιατί όλοι οι πεθαμένοι γύρω σου έμοιαζαν ζωντανοί και εσύ δεν άκουγες την καρδιά σου αλλά το πρόγραμμα που σου έλεγε ότι δεν έχεις άλλη επιλογή.

- Πού πάω από δω;

- Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι είσαι ελεύθερος να επιλέξεις.

- Τι κάνω τώρα;

- Ό,τι θέλεις. Ρώτα την καρδιά σου, θα σου πει.

- Ποιος είναι ο σκοπός μου;

- Να είσαι Εσύ!

- Τόσο απλά;

- Ναι, τόσο απλά.

- Γιατί ήταν τόσο δύσκολο πριν;

- Γιατί ήθελες να είσαι όλοι οι άλλοι.

- Μπορεί να επιστρέψω ξανά στον κόσμο των κοιμισμένων;

- Όχι, αλλά μπορείς εύκολα να αποθαρρυνθείς γιατί ακόμα δεν έχεις εμπιστευτεί τη δύναμή της βούλησής σου, δεν έχεις ακόμα μάθει να προκαλείς τη Θέλησή Σου συνειδητά…




Πως να βάλουμε τάξη στην ζωή μας…!!!

Χάος. Πόσες φορές μας έχει έρθει να αποκαλέσουμε έτσι την καθημερινότητά μας; Ένα χαμένο λεωφορείο, την χειρότερη στιγμή. Ακυρωμένα ραντεβού στο παρά πέντε, επιπλέον δουλειά πάνω που λέγαμε ότι ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε… 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να μας καταστρέψουν την ημέρα, και να προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα στα συναισθήματά μας. Και εκείνες τις στιγμές πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν τρόποι να διαχειριστούμε το χάος-αρκεί να ξέρουμε να το κάνουμε σωστά.

Και, υποθέτουμε, είναι πλέον γνωστό ότι το να κατσουφιάσουμε ή να αποφύγουμε εντελώς να αναγνωρίσουμε τα άσχημα συναισθήματα, ή – ακόμα χειρότερα – να τα πνίξουμε στο αλκοόλ, είναι οι χειρότερες επιλογές μας. Ας δούμε τώρα, λοιπόν, τι μπορούμε όντως να κάνουμε.

Βρείτε τις κατάλληλες στρατηγικές για εσάς

Είναι πολύ πιθανό να έχετε δοκιμάσει αρκετές τεχνικές για να χαλαρώσετε, και είναι εξίσου πιθανό να έχετε ανακαλύψει πλέον τι λειτουργεί καλύτερα για εσά- όπως (και αυτό είναι πιο σημαντικό, και μαθαίνεται με τον άσχημο τρόπο) και το ποιες τεχνικές σας ρίχνουν σε έναν φαύλο κύκλο θλίψης. 

Έπειτα, αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθείτε αυτές τις τεχνικές να τις εφαρμόζετε τακτικά και όχι μόνο όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

Αναγνωρίστε ότι η στρατηγική σας δεν λειτουργεί για όλους…
…και το ανάποδο, φυσικά. Αυτό σημαίνει ότι :

α) θα χρειαστεί να δοκιμάσετε αρκετούς τρόπους να ηρεμήσετε το στρες σας, και 

β) αν κάποιος γνωστός ή φίλος σας έχει καταφέρει να βρει κάτι που του ταιριάζει, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να βοηθήσει και εσάς η ίδια τεχνική. Μην απογοητεύεστε.

Υπάρχουν τρία βασικά είδη στρατηγικών που μπορείτε να ακολουθήσετε. Μπορείτε είτε να αποσπάσετε την προσοχή σας, είτε να ηρεμήσετε το στρες, είτε να βρείτε μια ισορροπία. Ας αναλύσουμε αυτές τις τρεις στρατηγικές, με ένα υποθετικό σενάριο.

Πείτε πως είστε, απόγευμα Παρασκευής, στο γραφείο, και λίγο πριν φύγετε, σας έρχεται ένα email από έναν πελάτη, ο οποίος δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος και είναι αρκετά αγενής. Στους παραλήπτες του email είναι και το αφεντικό σας. Δεν ξέρετε πώς να αντιδράσετε.

Απόσπαση προσοχής: Το να αποσπάσουμε την προσοχή μας είναι καλύτερη επιλογή από το να αγνοήσουμε ή να πνίξουμε το πρόβλημα, επειδή μας επιτρέπει, σε ένα υγιές πλαίσιο, να αποστασιοποιηθούμε από αυτό και να το λύσουμε με ψυχραιμία. 

Συνεπώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, απόσπαση προσοχής θα ήταν να κλείσετε το email, και να πείτε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να το δουλέψετε και αύριο, με καθαρό μυαλό.

Καθησυχασμός: Οτιδήποτε μπορεί να σας χαλαρώσει άμεσα εκείνη την στιγμή, ώστε να μπορέσετε να επιστρέψετε στο πρόβλημα και να το λύσετε χωρίς άγχος, είναι κομμάτι αυτής της στρατηγικής. Μπορείτε να κάνετε μία σύντομη βόλτα, να ακούσετε μουσική, να μιλήσετε με έναν φίλο σας, ακόμα και να κάνετε γυμναστική.

Εξισορρόπηση: Εδώ προσπαθούμε να φέρουμε την λογική πίσω στην κυρίαρχη θέση, με το να εκφράζουμε και τα συναισθήματά μας, αλλά και αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα άμεσα. Μπορούμε να κάνουμε λίστες με tasks που πρέπει να εκπληρωθούν, να ζητήσουμε βοήθεια (που δεν είναι ποτέ ντροπή - πόσο μάλλον, είναι σημάδι επαγγελματισμού), αλλά και να αναγνωρίσουμε ότι μπορεί να αισθανόμαστε πληγωμένοι ή θυμωμένοι. 

Ναι, αυτά τα αισθήματα είναι αρνητικά, αλλά δεν θα διαρκέσουν για πάντα.

Το να υποκρινόμαστε ότι όλα είναι καλά, δεν είναι λύση. Η άρνηση δεν είναι ποτέ υγιής τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων μας.




Πώς θεραπευόμαστε ;

Το περίεργο είναι ότι μιλάμε για «την εποχή της πληροφόρησης» κι όμως, είναι εμφανές ότι τα σημαντικότερα πράγματα ακόμα παραμένουν άγνωστα.

Συγκρίνοντας με παλαιότερες εποχές, προ τηλεόρασης, ίντερνετ και δορυφορική κάλυψη, ναι, φαίνεται να είμαστε καλύτερα πληροφορημένοι. Ή μήπως αυτό είναι πλάνη;

Είναι σίγουρο ότι η πληθώρα διαθέσιμων πληροφοριών συμβάλλει και στην ουσιαστική ή την έγκυρη πληροφόρηση; 

Και το σπουδαιότερο, η τόση μεγάλη πληροφόρηση έχει αλλάξει τα δεδομένα του κόσμου, την ποιότητα της ζωής μας, μας έχει καταστήσει πιο ικανούς κυβερνήτες της πραγματικότητάς μας;

Εξακολουθούμε να ψάχνουμε απαντήσεις έξω από τον εαυτό μας, απλά τώρα μας αρέσει να πιστεύουμε ότι ξέρουμε περισσότερα, διαβάζοντας, ακούγοντας, έχοντας πρόσβαση σε περισσότερες γνώμες, περισσότερες θεωρίες και πληθώρα διαφορετικών θέσεων. Τι άλλαξε;

Όταν συμβεί κάτι αρχίζουμε να τρέχουμε πανικόβλητοι, όπως τρέχαμε πάντα. Ψάχνουμε, αναλωνόμαστε, ξοδεύουμε, επενδύουμε σε ό,τι μας προσφέρει προσωρινή ανακούφιση ή τα ορατά εκείνα αποτελέσματα που θα μας πείσουν ότι «όλα είναι καλά»… μέχρι το επόμενο ανεξήγητο συμβάν, που φοβόμαστε να έρθει.

Όμως, έχουμε γίνει αυτάρκεις; Έχουμε καταλάβει την ασθένεια; Έχουμε αποκτήσει περισσότερη γνώση (που ΠΑΝΤΑ προσφέρει, δεν αφαιρεί δύναμη);

Το πλέον προφανές…

Το σώμα μας μάς μιλάει. Μας δίνει μηνύματα που δεν έχουμε μάθει να αποκρυπτογραφούμε. Όταν υπάρχουν τέτοια συμπτώματα, απευθυνόμαστε, όπως έχουμε μάθει, στον γιατρό. Τώρα υπάρχουν εξειδικεύσεις των ειδικεύσεων, πληθώρα γιατρών, που η γνώμη του καθενός, πολλές φορές διαφέρει. Σε αυτούς έχουν προστεθεί και οι εναλλακτικοί, με τις φυσικές/βιολογικές μεθόδους τους.

Ανάλογα με τα συμπτώματα που έχεις λοιπόν, ξεκινάς από τα «σίγουρα» και προχωράς με τα εναλλακτικά, όταν στα πρώτα δεν βλέπεις τη λύτρωση που περιμένεις. 

Ανάλογα με τα επίπεδα του φόβου σου, το ρισκάρεις ή όχι με τις εναλλακτικές θεραπείες. Προτιμάς τα γνώριμα χωράφια, αυτά που προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα (καταστολή των συμπτωμάτων και του πόνου, πιο συχνά) και σε πείθουν για την εγκυρότητά τους.

Πότε σταματάει αυτό το τρέξιμο; Συνήθως όταν εξαφανιστούν τα συμπτώματα που σε φόβισαν, μέχρι να εμφανιστούν τα επόμενα, οπότε και τρέχεις στον τελευταίο «λυτρωτή» σου, που πιστεύεις ότι σε θεράπευσε. 

Δεν συνδέεις φυσικά το ένα με το άλλο, καθώς ο νους σκέφτεται αποσπασματικά και περιοριστικά και έτσι βρίσκεσαι μπροστά σε μια νέα, απειλητική πραγματικότητα.

Πού είναι η αιτία; Σε όλο αυτό το τρέξιμο, τις «θεραπείες», βρήκες πουθενά την αιτία; 

Σου μίλησε κανείς για αιτία έξω από τη συμπτωματική επιστημονική εξήγηση που ούτως ή άλλως είναι περιοριστική και υπόκειται σε αμφισβήτηση από την ίδια την επιστήμη; Ίσως πιστεύεις πως η αιτία βρίσκεται κάπου στην συμπεριφορά, στις συνήθειες ή σε κάτι που δε κάνεις «σωστά».

Όλα τα προαναφερθέντα δεν μπορούν να αποτελούν θεραπεία αλλά μπορούν να είναι υποστηρικτικά, εφόσον αντιστρέψουμε τον υφιστάμενο τρόπο σκέψης μας. Δεν υπάρχουν αιτίες εκεί έξω. Όλα όσα χρειάζεται και θέλεις βρίσκονται ήδη μέσα στο νου... που είναι πολύ ευρύτερος απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε.

Πώς όμως θα εισχωρήσουμε; Από πού ξεκινάμε; Ποια είναι τα βήματα; Τι ψάχνουμε; Κατανοούμε τον τρόπο επικοινωνίας του εαυτού μας, τα σημάδια της ζωής, τις έννοιες πίσω από τις λέξεις και τα βιώματα; Πολλά τα ερωτήματα...

Δεν υπάρχει, πιστεύω, αυτό το πώς ως μεθοδολογία και ακόμα δεν έχουμε φτιάξει ένα εμπνευσμένο σύστημα Παιδείας, που θα το στηρίξει και θα το προσφέρει εξ' αρχής στις νέες γενιές. 

Αυτή τη στιγμή, έγκειται στον καθένα ξεχωριστά και προσωπικά, να ψάξει τον τρόπο που θα βρει μέσα τους τις αιτίες της οποιασδήποτε ασθένειάς του. Σίγουρα δεν είναι αρκετά τα βιβλία, οι πληροφορίες που μαζεύουμε, καθώς χρειάζεται προσωπική εργασία.

Οι αιτίες είναι βαθιά κρυμμένες, μακριά από την επιφανειακή λογική του νου και την πλάνη των αισθήσεων. Το σύστημα, που ασυνείδητα συντηρούμε, θέλει να παραμένουμε εξαρτημένοι καταναλωτές, θύματα της άγνοιάς μας και άβουλα υποχείρια. 

Εσύ και εγώ το στηρίζουμε και θεριεύουμε το θηρίο που μας κατατρώει. Σκέψου το…

Η πληροφόρηση που έχουμε ονομάσει γνώση είναι άλλη μια πλάνη που έχουμε πιστέψει. Η μόνη αληθινή (διαχρονική και ακλόνητη) γνώση, υπάρχει μέσα μας.

Χρειάζεται να βρεις τον τρόπο να εισχωρήσεις με ειλικρίνεια, θάρρος και συνέπεια, στα άδυτα του εαυτού σου. Εκεί θα βρεις όλα τα ασύνδετα κομμάτια σου, όλες τις μισές αλήθειες που περιμένουν να ενωθούν. 

Εκεί θα συναντήσεις τα μυστικά σου, τις φοβίες και τις αλήθειες σου. Όλα όσα λείπουν για να ολοκληρώνεις σιγά, σιγά, το πάζλ του Εαυτού σου.

Τα συμπτώματα αλλάζουν μορφή, οι άνθρωποι αλλάζουν μορφή, τα γεγονότα της ζωής επανέρχονται, αλλά ανάμεσα σε όλα αυτά, τίποτα δεν αλλάζει αν παραμένουμε κολλημένοι στον ίδιο νου που δημιουργεί τα προβλήματα και μας στερεί την υγεία, τη χαρά, την ακλόνητη εσωτερική ηρεμία που δεν εξαρτάται από εξωτερικές αφορμές ή από τη μνήμη, που πολλοί, ακόμα κουβαλάμε αναλλοίωτη.




Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Να επιμένεις στην καλοσύνη σου, μόνο έτσι θα γίνει καλύτερος ο κόσμος…!!!

Η καλοσύνη που έχεις μέσα σου, είναι αυτή που σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα για τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου αλλά και στους άλλους. 

Μέσα σε μια έντονη καθημερινότητα, που η μια εκκρεμότητα διαδέχεται την άλλη, μπορεί να σε βγάλει από τα κέντρα σου και να σε πιέσει χωρίς να το αντιληφθείς. 

Μην ξεχνάς να ακούς την φωνή της καλοσύνης σου, σε όλα!

Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι επηρεαζόμαστε μεταξύ μας. Όταν ενδιαφέρεσαι πραγματικά κι από την ψυχή σου, για έναν άνθρωπο που αγαπάς, όταν αγκαλιάζεις με όλη σου την ενέργεια τον φίλο σου, όταν βλέπεις μέσα στα μάτια κάποιου μόνο τα γλυκά και καλά του συναισθήματα, κέρδισες!

Καθώς όλα είναι ενέργεια, αυτός που έχεις δίπλα σου αντιλαμβάνεται τα καλά σου συναισθήματα και πράγματι αισθάνεται μια μικρή ευτυχία και πληρότητα εκείνη τη στιγμή. Έτσι κι αυτός με την σειρά του θα το συνεχίσει και στη δική του ζωή και στους δικούς του ανθρώπους.

Όλοι έχουμε αυτήν την πτυχή μέσα μας, επηρεαζόμενοι απ’ την περίοδο όμως που ζούμε, μπορεί αυτή η πτυχή να βρίσκεται σε ύφεση.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξυπνάμε εσωτερική ομορφιά στους ανθρώπους γύρω μας. Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί πως κι αυτός που δίνει, αλλά και αυτός που παίρνει είναι μέσα του κερδισμένος. 

Οι συναναστροφές μας πρέπει να είναι αυτές που μας γεμίζουν με αγάπη, με όρεξη για ζωή, χαρά και ευγνωμοσύνη.

Η καθαρότητα της ψυχής, η διαύγεια, η αγάπη, φέρνουν τον άνθρωπο ολοένα και πιο κοντά στα ιδανικά του, στα ζητούμενα του και στον εαυτό του. 

Κανείς άνθρωπος δεν είναι από φύση κακός, απλώς έχει πληγωθεί στο παρελθόν, ή έχει γαλουχηθεί με αυτόν τον τρόπο, κάπου έχει χάσει τον δρόμο του και ξέχασε την απεριόριστη καλοσύνη του, από άμυνα σε αυτά που του συμβαίνουν.

Η καλύτερη άμυνα σε όλα όμως, είναι τα καλά μας συναισθήματα, και με όπλο αυτή μπορούμε να πορευόμαστε στη ζωή, κοντά σε άλλους, πραγματικά παράλληλα με τον εαυτό μας και έχοντας την καλύτερη αλληλεπίδραση. 

Σε αυτή τη ζωή όσο επιμένεις στην καλοσύνη αυτή σου επιστρέφεται, αργά η γρήγορα. Γίνε βοηθός του κάθε ανθρώπου και υπενθύμισε του πως τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την αγάπη.




Εικόνα: depositphotos

Όταν είσαι Αγάπη, όλα ρέουν…!!!

Τι όμορφο να σε αγαπούν και να σου το λένε…Και πραγματικά όταν η αγάπη μας αγκαλιάζει ανθίζουν οι καρδιές μας σαν λουλούδι και μοσχοβολούν ολόγυρα αρώματα ευτυχίας.

Πως όμως μπερδεύτηκαν τα πράγματα μέσα στους αιώνες και καταλήξαμε να περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν το πρώτο βήμα και να έρθουν να μας αγκαλιάσουν, να μας πουν όμορφα λόγια, να μας αγαπήσουν, να μας πουν πρώτοι σ’ Αγαπώ…

Πως είναι δυνατόν να έχουμε παραχωρήσει τέτοια δύναμη στους άλλους; Να περιμένουμε μέσα από τα μάτια τους να γίνουμε όμορφοι, αρεστοί… 

Το δικό τους χαμόγελο να κάνει τα δικά μας χείλη να χαμογελάσουν και μέσα από τη δική τους ευθυμία να αποκτήσουμε πάλι ενδιαφέρον για τη ζωή…

Βάλαμε τις ζωές μας σε αναμονή, δώσαμε στην αγάπη μας πατερίτσες και την βγάλαμε ζητιάνα στους δρόμους…

Ζητιανεύουμε ψίχουλα αγάπης έξω από εμάς όταν ο πραγματικός πλούτος της είναι μέσα μας. Εκεί στα παλάτια της καρδιάς μας. 

Και γινόμαστε ζητιάνοι, ξεχνώντας την δική μας δύναμη, τη δική μας ομορφιά και απλώνουμε το χέρι ζητιανεύοντας, ψάχνοντας να βρούμε κάποιον να χρήσουμε βασιλιά της ζωής μας αντί να στέψουμε τον εαυτό μας βασιλιά στα παλάτια της καρδιάς μας

Δεν μπορεί κανένας έξω από εμάς τους ίδιους να γεμίσει τα κενά μας και να θεραπεύσει τις πληγές μας. Ο καθένας εκεί έξω έχει το δικό του πόνο να γαληνέψει, τα δικά του δάκρυα να κλάψει…

Γι’ αυτό, ας μην ζητιανεύουμε την αγάπη…

Δεν αγαπάμε για να μας αγαπάνε. Αγαπάμε γιατί εμείς οι ίδιοι γεμίζουμε από την μαγευτική, την θεραπευτική ενέργεια της αγάπης. Αγαπάμε γιατί γινόμαστε καλύτεροι, λαμπερότεροι, ομορφότεροι, ολόκληροι…

Κι αν το μυαλό μας λέει πρόσεχε, μην εμπιστεύεσαι, οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι, ο έρωτας είναι επικίνδυνος, τότε χρειάζεται να ξέρουμε ότι τον πραγματικό κίνδυνο για τον καθένα από εμάς τον δημιουργεί το μυαλό του…

Αυτό μας κλείνει, μας υψώνει τείχη και μας περιορίζει στο λίγο, στο μικρό. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε μας αναγκάζει να απλώνουμε το χέρι και να ζητιανεύουμε παρουσία, αγάπη…

Όταν καποιος είναι ολόκληρος, όταν είναι Αγάπη, όλα ρέουν…

Κάτι τελειώνει, κάτι άλλο αρχίζει, κι ο κόσμος γύρω του πάντα χαμογελαστός…

Όταν συναντιούνται δυο άνθρωποι και περιμένουν τα διαπιστευτήρια αγάπης για να εκδηλωθούν, να μοιραστούν, να νιώσουν τότε μόνο η δυστυχία και η ¨ένταση¨ χτυπά την πόρτα της καρδιάς τους. Μόνο τα παιχνίδια του μυαλού και της κυριαρχίας γεμίζουν τις στιγμές τους και ο κόσμος γύρω τους γίνεται θαμπός…

Ενώ, όταν δυο άνθρωποι ξεδιπλώνονται “αφύλαχτα” για να αφεθούν, να μοιραστούν, να ενωθούν… όταν ρέουν ο ένας μέσα στον άλλον χωρις πυξίδες λογικής και μετρονόμους δοσίματος… όταν κι οι δυο είναι αγάπη τότε η Ολοκλήρωση και η Πληρότητα τους χαμογελούν και τους καλούν να παίξουν μαζί τους το παιχνίδι της Ζωής

Γι’ αυτό είναι καλό να την απλώνουμε την αγάπη μας και να τα ξοδεύουμε τα σ’ αγαπώ μας για να μην γίνουν μουχλιασμένοι σπόροι στα θησαυροφυλάκια του μυαλού μας αλλά ανθισμένα φυτά στα λιβάδια της καρδιάς μας που θα μοσχοβολάνε ολόγυρα…




namaste!
Δέσποινα Παλαμάρη

10 πράγματα που συμβαίνουν όταν καταπιέζετε τα συναισθήματά σας…!!!

10 πράγματα που συμβαίνουν όταν καταπιέζετε τα συναισθήματά σας

Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να κρύβουν τα συναισθήματά τους ώστε να φαίνονται ήρεμοι, ενώ δεν είναι. 

Αν και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο όταν συμβαίνει έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει, υπάρχουν 10 πράγματα που συμβαίνουν όταν καταπιέζετε τα συναισθήματά σας.

Υψηλή αρτηριακή πίεση
Η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία ενός ανθρώπου. Συγκεκριμένα, πολλοί άνθρωποι μπορούν να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και μαζί η αρτηριακή τους πίεση όταν θυμώνουν και δεν μπορούν να το εκφράσουν. Επομένως, αυτό το είδος του στρές δεν είναι καλό για το σώμα, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Αύξηση σωματικού βάρους
Πέρα από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να υπάρξει και αύξηση του σωματικού βάρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να συμβαίνει σε καθημερινή βάση, στη δουλειά ή στο σπίτι. Ως εκ τούτου πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στην κατανάλωση διαφόρων ειδών φαγητών προκειμένου να αντλήσουν ευχαρίστηση από κάπου. 

Πολλές φορές δεν παίζει ρόλο η γεύση του φαγητού καθότι η συναισθηματική κατανάλωση τροφής αρκείται απλά στη διαδικασία της κατανάλωσης τροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους χωρίς καν να το αντιληφθούν. Οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να λέτε αυτά που αισθάνεστε.

Προβλήματα πέψης
Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται υπό την πίεση γεγονότων που δεν μπορούν να αλλάξουν, μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πέψης, καθώς δεν γίνεται σωστή πέψη του φαγητού όταν ο άνθρωπος είναι στρεσσαρισμένος. 

Για παράδειγμα, κάποια από τα προβλήματα που βιώνουμε μπορεί να εκδηλωθούν με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στομαχικές διαταραχές, ακόμα και δυσκοιλιότητα.

Βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών)
Ένα άλλο πρόβλημα που συχνά οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν, εκτός αν κάποιος άλλος το αντιληφθεί και τους το αναφέρει, είναι το τρίξιμο των δοντιών. Όταν ένας άνθρωπος κρύβει τα συναισθήματά του και αυτά συσσωρεύονται μέσα του, αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με τρίξιμο των δοντιών. 

Συνήθως οι άνθρωποι που τρίζουν τα δόντια τους, προσπαθούν να μην εξωτερικεύσουν τον θυμό τους και την απογοήτευσή τους στο άτομο ή στα άτομα που τους δημιουργούν το πρόβλημα.

Εμφανίζονται ρυτίδες στο πρόσωπο
Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν την πρόωρη γήρανση, χρησιμοποιώντας αντιγηραντικές κρέμες προκειμένου να διατηρήσουν το δέρμα τους νεανικό και απαλό, χωρίς ρυτίδες. Ωστόσο, η γήρανση δεν είναι ο μοναδικός λόγος που εμφανίζονται ρυτίδες στο πρόσωπο. 

Οι ρυτίδες μπορεί να εμφανιστούν από την προσπάθεια κάποιου να κρύψει τις εκφράσεις του προσώπου του, που σχετίζονται με τα συναισθήματά του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται πρόωρα ρυτίδες στο πρόσωπο.

Διαταραχές ύπνου
Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που προέρχεται από την καταπίεση συναισθημάτων είναι οι διαταραχές ύπνου. Στην πραγματικότητα, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην μπορούν να κοιμηθούν καθόλου μέχρι να βρεθεί λύση για αυτό που τους απασχολεί.

Παρεμποδίζεται η λειτουργία του κροταφικού λοβού
Σημεία του σώματος όπως ο κροταφικό λοβός, επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες όπως η σταθεροποίηση των συναισθημάτων. Ωστόσο αυτό το σημείο του σώματος δεν μπορεί «να κάνει τη δουλεία του», όταν ο άνθρωπος καταπιέζει τα συναισθήματά του. 

Για αυτό θα ήταν προτιμότερο να μην παίρνουμε κάποια πράγματα προσωπικά ή αν νιώθουμε αδικημένοι ή προσβεβλημένοι να το εκφράσουμε όσο πιο ευγενικά μπορούμε.

Λαμβάνουμε λιγότερη ωκυτοκίνη
Η ωκυτοκίνη είναι μία ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του στρες στο σώμα. Θα ξέρει τι να κάνει όταν τα συναισθήματα εκφράζονται με φυσικό τρόπο. Όταν όμως τα αρνητικά συναισθήματα καταπιέζονται και δεν εξωτερικεύονται, παράγεται λιγότερη ωκυτοκίνη και μπορεί να δημιοργηθούν προβλήματα όπως η αύξηση του στρες.

Ψυχική κόπωση
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι και ο εγκέφαλος μπορεί να κουραστεί, ειδικά όταν προσπαθεί να επεξεργαστεί πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα. Ειδικά όταν ένας άνθρωπος καταπιέζει τα συναισθήματα του και προκύπτουν συνεχώς νέα προβλήμα ή υποχρεώσεις που ο εγκέφαλος θα πρέπει να επεξεραστεί.

Απώλεια μνήμης
Ο εγκέφαλος, σε μια προσπάθεια του ατόμου να απαλλαγεί από τις αρνητικές πληροφορίες, μπορεί να χάσει και κάποιες ωφέλιμες.