Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Ο Χριστός μέσα μας.....!!!!!!!!

Παρατηρώ κάποιες αγιογραφίες που απεικονίζουν το Χριστό στο σταυρό και διακρίνω μια κακομοιριά και ένα πόνο, αντί για ταπεινότητα και γαλήνη. Αναρωτιέμαι γιατί;

Σαν παιδί μου μιλούσαν για το Χριστό. Το καλό Χριστούλη που θέλει τα παιδάκια του κόσμου να ακούν τους γονείς τους και να κάνουν αυτό ή εκείνο και όλα αυτά που βολεύουν τους ενήλικους.

- ''Ναι αλλά  ποιος είναι αυτός ο Χριστούλης; Τι έκανε αυτός ο κυριούλης για να ζητάει τέτοια συμπεριφορά από εμάς, τα παιδιά'' ; σκεφτόμουν με απορία.

- ''Σταυρώθηκε και αναστήθηκε για χάρη μας '', μου απαντούσαν.

-  ''Ε και; Τι σημασία έχει αυτό για εμένα που είμαι παιδί; Γιατί χρειάζεται να κάνω κάτι για αυτό; Γιατί χρειάζεται να είμαι καλό παιδί '';

Απαντήσεις που ποτέ δεν πήρα και υποδείξεις συμπεριφοράς στο όνομα ενός Χριστού που σταυρώθηκε για εμάς.

Κάποιες άλλες φορές πάλι, είχα ακούσει κάποιες παραβολές του Χριστού, αλλά ήταν κάτι ξένο για εμένα και για τον ίδιο τον αφηγητή. Ο Χριστός, ένας τέλειος άνθρωπος, ένας Θεός, το ιδανικό και από κάτω όλοι εμείς- οι κοινοί θνητοί, οι αμαρτωλοί. Ένας Χριστός ξένος και μακρινός και το δίδαγμα ήταν να πιστεύουμε σε αυτόν και να προσευχόμαστε για να μας σώσει. Γιατί να μας σώσει;

Γιατί; Κάθε φορά με έτρωγε η ίδια ερώτηση και η ίδια απορία.

''Χριστέ μου συγχώραμε'', άκουγα κάποιες άλλες φορές και αναρωτιόμουν, τι το κακό να έχει κάνει ένας άνθρωπος που ζητάει από τον υπεράνθρωπο Χριστό να τον συγχωρέσει; Και μόνο ο Χριστός έχει το δικαίωμα να συγχωρεί;

Κανείς δεν μπόρεσε να μου δώσει απαντήσεις που να με ικανοποιήσουν. Απαντήσεις που να ακουμπήσουν την καρδιά μου για να νιώσω το λόγο για τον οποίο αξίζει να μνημονεύω το Χριστό. Απαντήσεις που να φέρουν το Χριστό κοντά μου, όχι σαν κάτι ξένο και απόμακρο, αλλά σαν κάτι δικό μου και ουσιαστικό.

Ακόμα και τώρα, που μεγάλωσα πια, παρατηρώ τις συμπεριφορές κάποιων θρησκευόμενων ανθρώπων. Νηστεία τις επίσημες γιορτές, παρακολούθηση όλων των μυστηρίων της εκκλησίας, τυπική ευγένεια και συμπεριφορά. Μια καλοστημένη υποκρισία και ένα ψεύτικο φαίνεσθε.

Και αναρωτιέμαι γιατί; Γιατί έχει χαθεί η ουσία; Γιατί έχει χαθεί η Χρηστική ενέργεια;

Ο Χριστός είναι ο μεγάλος Διδάσκαλος που ενυπάρχει μέσα στο καθένα μας. Είναι εκείνη η αίσθηση γαλήνης και μακαριότητας που αισθανόμαστε κάθε φορά που κάνουμε κάτι που εξυπηρετεί και προάγει το ανώτερο καλό.

Είναι το σύμβολο της αγάπης, της αυθόρμητης υπηρεσίας και προσφοράς προς το συνάνθρωπο αλλά και προς τον εαυτό μας.

Είναι η καλή κουβέντα και το απαλό άγγιγμα σε ένα πονεμένο συνάνθρωπο.

Είναι το «Όχι» στο παιδί μας, όταν με αγάπη του απαγορεύουμε κάτι που δεν είναι χρήσιμο.

Είναι η αγκαλιά και η φροντίδα που δίνουμε σε κάποιον που αγαπάμε.

Είναι η συνέπεια με την οποία εκτελούμε την εργασία μας.

Είναι η αγνή πρόθεση με την οποία κάνουμε ή επιλέγουμε να μην κάνουμε κάτι.

Είναι η θετική στάση με την οποία αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα μας.

Είναι η χαρά με την οποία εκτελούμε τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις.

Είναι το χαμόγελο στα μάτια ενός περαστικού.

Είναι τα λόγια ενθάρρυνσης και ενδυνάμωσης που λέμε σε κάποιον που έχει απογοητευτεί.

Είναι η ηρεμία με την οποία αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση.

Είναι η σκέψη “δεν πειράζει” όταν κάποιος μας πληγώνει.

Είναι η ειλικρίνεια και η πραότητα με την οποία επικοινωνούμε τα συναισθήματα μας και δηλώνουμε τις ανάγκες μας και τα θέλω μας.

Είναι η σιωπή, όταν δεν έχουμε κάτι χρήσιμο να πούμε.

Είναι ο σεβασμός και η αγάπη που δείχνουμε στον εαυτό μας.

Είναι η αποδοχή και η συγχώρεση του εαυτού μας όταν διαπιστώνουμε ότι κάναμε λάθος.

Είναι η εντιμότητα να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος.

Είναι η γενναιοδωρία με την οποία προσφέρουμε το χρόνο μας, τις υπηρεσίες μας, το χαμόγελο μας.

Είναι η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στη ζωή.

Ο Χριστός είναι μέσα σε όλα όσα κάνουμε. Δεν χρειάζεται να νηστεύουμε το κρέας για να θεωρούμαστε άξιοι να κοινωνήσουμε, να μετέχουμε στην θεία κοινωνία. Μετέχουμε έτσι και αλλιώς, αλλά χρειάζεται να εξαγνίσουμε το σώμα μας από τις τοξίνες της ύλης, αλλά χρειάζεται να εξαγνίσουμε και τα συναισθήματα μας απέχοντας από μίση, κακίες, φθόνο, θυμό καθώς και το νου μας απέχοντας από σκέψεις κρίσης, κριτικής, αμφιβολίας, ανησυχίας.

Μπορούμε να απέχουμε κάθε μέρα και με συνείδηση από όλα αυτά; Τότε είμαστε ένα με το Χριστό, βαδίζουμε στο δρόμο μαζί του, μετέχουμε στη χάρη του και γινόμαστε οι ίδιοι ένα παράδειγμα Χρηστικής ουσίας στην πραγματικότητα μας. Αυτή είναι η ουσία.

Αλλά το μεγαλύτερο ''αμάρτημα'' είναι να απέχουμε από όλα αυτά προσποιητά ή καταπιέζοντας τα αληθινά μας συναισθήματα από φόβο ότι δεν είμαστε άξια παιδιά του Θεού και από το φόβο της τιμωρίας και της αμαρτίας. 

Σαν παιδιά του Θεού δεν είμαστε τέλειοι, δεν είμαστε ακόμα θείοι και για αυτό ο πατέρας δεν μας τιμωρεί, δεν μας ζητάει ανταλλάγματα των όσων έχει κάνει για εμάς. Η αγάπη του Θεού είναι πλήρης είναι άνευ όρων, άνευ προϋποθέσεων. 

Είναι πάντα κοντά μας σαν καλός πατέρας ακόμα και όταν εμείς ζούμε μια άσωτη ζωή, με υπομονή και καρτερικότητα αλλά προπάντων με βαθιά αγάπη, μας περιμένει, μας περιμένει να επιστρέψουμε, όταν πραγματικά το αισθανθούμε και θελήσουμε να το κάνουμε. 

Εμείς οι άνθρωποι ερμηνεύουμε την αγάπη του Θεού με όρους ανθρώπινους και ανταλλάγματα και τιμωρίες. Δεν υπάρχουν όλα αυτά. Όχι τουλάχιστον από εκείνον.

Γι’ αυτό επιβάλλεται να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, να είμαστε ειλικρινείς με τα συναισθήματα μας και τις σκέψεις μας, χωρίς φόβο της κρίσης και της τιμωρίας ενός Θεού που βλέπει τα πάντα και τα κρίνει και είναι έτοιμος να μας κατατάξει σε αυτούς που θα πάνε στην κόλαση ή στο παράδεισο. Όχι! Ο Θεός είναι αγάπη και η αγάπη δεν κρίνει, δεν πιέζει, δεν καταδικάζει, δεν τιμωρεί, παρά μόνο συγχωρεί και προσφέρει.

Ερμηνεύσαμε το ευαγγέλιο με τους δικούς μας ανθρώπινους όρους και το περιορισμένο μας νου στη προσπάθεια μας να κατανοήσουμε τα λόγια του Χριστού. Προσαρμόσαμε τις αλήθειες των λόγων του στην στιγμή και στα δεδομένα της κοινωνίας και όχι το αντίστροφο. 

Και κάπως έτσι απομνημονεύσαμε τα λόγια του Χριστού και τα μεταφέραμε από γενιά σε γενιά χωρίς ζωή, χωρίς ενέργεια. Γιατί τα λόγια του Χριστού χρειάζεται να ερμηνευτούν ξανά σήμερα που το ανθρώπινο είδος έχει κάνει βήματα αφύπνισης και εξέλιξης και μπορεί να συλλάβει μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας και να αισθανθεί περισσότερο την αγάπη Του.

Ας ανοίξουμε το νου και την καρδιά μας και ας αφήσουμε την αγάπη του Χριστού να επισκιάσει τις καρδιές και τις διάνοιες μας με την ευκαιρία των άγιων ημερών που έρχονται.




© Χρύσα Ευαγγέλου 

Το νόημα της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Χριστού.....!!!!!!!

Τι συμβολίζει για εμάς η σταύρωση του Χριστού; Τι συμβολίζει η Ανάσταση του; Πως μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά τα στοιχεία στη ζωή μας, στην καθημερινότητα μας; Πως μπορούμε να ανακαλύψουμε και να βιώσουμε το νόημα αυτών των μυστηρίων όχι σαν κάτι ξένο που συνέβη στον υιό του θεού, αλλά σαν κάτι που συμβαίνει καθημερινά και έχει νόημα και ουσία για εμάς;

Ο Χριστός πέθανε για να δείξει στους ανθρώπους πώς να ζουν σαν υιοί του θεού. Εγκαινίασε μια Νέα Εποχή και υπέδειξε μια νέα δυνατότητα για το ανθρώπινο είδος, την Θεία του ιδιότητα.

Ο Χριστός λέγεται ότι μας απελευθέρωσε από την μορφική ζωή, την ύλη και μας κατέδειξε την δυνατότητα της ύπαρξης «εν τω κόσμω αλλά ουχί εκ του κόσμου», ζώντας σαν ψυχές, λυτρωμένοι από τις παγίδες και τους περιορισμούς της σάρκας, όσο ακόμα περπατάμε στη Γη. 

Μας έδειξε με το παράδειγμα της ζωής του τι μπορούσε να κάνει ένας τέλειος άνθρωπος, αναγνωρίζοντας την ανθρώπινη φύση του σαν ναό του Θεού, αλλά έχοντας γνώση και της έμφυτης θειότητα του, προσπάθησε να την φέρει στο προσκήνιο, πρώτα από όλα στη δική του συνείδηση και έπειτα ενώπιον του κόσμου.

Η κατώτερη φύση πρέπει να σταυρωθεί, να πεθάνει για να μπορέσει να φανερωθεί η ανώτερη φύση σε όλη της την ομορφιά. Μετά από αυτή τη θυσία μπορεί να εκδηλωθεί η Θεία όψη.

Ποια είναι η ανθρώπινη φύση που πρέπει να πεθάνει;
Είναι όλη εκείνη η συνισταμένη των παθών, των αρνητικών συναισθημάτων, της χωριστικότητας, της κακίας, του μίσους, της ιδιοτέλειας, της υποκρισίας, όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που μας κρατούν σε απόσταση από το συνάνθρωπο και από τον αληθινό μας εαυτό. 

Είναι όλες οι πρόσκαιρες απολαύσεις, οι επιφανειακές χαρές, οι επιτυχίες, οι ηδονές της σάρκας, και όλες οι ψεύτικες συμπεριφορές που έχουμε υιοθετήσει λόγο της ανάγκης μας για αποδοχή και ένταξη. 

Είναι το σύνολο όλων εκείνων των κανόνων και των πρέπει, των τύπων συμπεριφοράς που μας έχουν επιβάλει προκειμένου να θεωρούμαστε καλοί άνθρωποι, καλοί χριστιανοί και όλα όσα κάνουμε για να φαινόμαστε σαν τέτοιοι.

Μετατρέψαμε την πίστη μας σε απλή τήρηση και εκτέλεση διαδικασιών και συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε με μίσος και κακία. Νηστεύουμε από το κρέας, αλλά όχι από την επίκριση στο συνάνθρωπο, τους εθισμούς, τις κακές συναναστροφές. Νηστεύουμε από τα γαλακτοκομικά αλλά καταφεύγουμε στα υποκατάστατα. Ποιος ο λόγος και το νόημα της νηστείας, αν όχι να πειθαρχήσουμε και να ελέγξουμε τα πάθη και τις ορέξεις μας και όχι μόνο τις διατροφικές;

Χάσαμε την ουσία, χάσαμε την Χρηστική συνείδηση, χάσαμε την ενέργεια της αγάπης.

Όλα αυτά χρειάζεται να σταυρώσουμε και να απαρνηθούμε. Όλα αυτά μας καθηλώνουν στην ανθρώπινη φύση, όλα αυτά μας εμποδίζουν να δούμε με τα μάτια της αγάπης, της κατανόησης και της συμπόνιας. 

Πρέπει να σκοτώσουμε τους «τύπους» για να οδηγηθούμε στην ουσία και έτσι να μπορέσουμε να διακρίνουμε την θέα του ανώτερου οράματος. Πρέπει να απαρνηθούμε το κατώτερο για να κερδίσουμε το ανώτερο. Το ανώτερο όραμα, την ανώτερη οπτική, την θεία όψη την δική μας και των άλλων γύρω μας που λανθάνει πίσω από τα προσωπεία που έχουμε δημιουργήσει.

Μένουμε και μνημονεύουμε ένα θανόντα Χριστό και δεν έχουμε δώσει την απαιτούμενη προσοχή στο μήνυμα της Ανάστασης. Δώσαμε πολύ σημασία στη σταύρωση και αποσιωπήσαμε το δίδαγμα και το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης.

Της Ανάστασης: της δυνατότητας να προσεγγίσουμε την θεία φύση μας, να γίνουμε και εμείς θείοι.

Πόση άραγε σημασία έχει μια τέτοια έκφραση για εμάς στην καθημερινότητα μας; Μήπως ακούγεται κάπως φευγάτο και ουτοπικό;

Ας απαρνηθούμε λοιπόν όλα όσα μας κρατάνε δέσμιους στην αρνητικότητα, τη μιζέρια, στην επίκριση, το θυμό και όλα τα περιοριστικά συναισθήματα. Ας αποδεχθούμε όλα αυτά σαν μέρος της ανθρώπινης φύσης μας χωρίς να θέλουμε να τα ξεκάνουμε. Χρειάζεται να τα δούμε, να συνειδητοποιήσουμε ότι “παίζουν” στην δική μας ζωή, να πάρουμε το μήνυμα που έχουν να μας δώσουν και να κάνουμε την επιλογή μας.

Έτσι θέλουμε να ζούμε; Με αυτές τις ποιότητες; Πως μπορούμε να τα μετουσιώσουμε όλα αυτά; Αυτό είναι η σταύρωση, η απόφαση να μετουσιώσω πραγματικά με θέληση και αγάπη, όλα αυτά που δεν με βοηθάνε, που δεν με εξελίσσουν, που δεν με γεμίζουν χαρά στο εδώ και τώρα μου και με αβλάβεια και ειλικρίνεια να αποφασίσω να τα μεταστρέψω στα θεϊκά μου χαρακτηριστικά. 

Έτσι συντελείται το θαύμα της Ανάστασης. Έτσι ο άνθρωπος μεταμορφώνεται σε Θείος. Έτσι μεταμορφώνεται σε ένα όργανο αγάπης και καλής θέλησης επί της Γής. Και τότε για αυτόν, τον Καινό άνθρωπο, όλα τα λόγια και τα κηρύγματα είναι περιττά. 

Όλα συμβαίνουν από μόνα τους, φυσικά. Φανταστείτε για το μέσο άνθρωπο είναι αυτονόητο ότι δεν θα σκοτώσει, ακόμα και αν δεν υπήρχε νόμος που να το απαγόρευε, δεν θα το έκανε. Έτσι λοιπόν όσο η Χρηστική συνείδηση αναπτύσσεται στις διάνοιες και τις καρδιές των ανθρώπων, δεν θα χρειάζονται κανόνες και άγραφοι νόμοι, θα συμβαίνουν σαν το αυτονόητο. 

Η προσφορά και η υπηρεσία στο συνάνθρωπο θα λαμβάνουν χώρα αυθόρμητα, χωρίς πίεση και προτροπές.

Ας επωφεληθούμε και φέτος από τις άγιες ημέρες που έρχονται και ας σταυρώσουμε με αγάπη και θέληση ακόμα περισσότερα κομμάτια της προσωπικότητας που δεν μας εξυπηρετούν και δεν μας προάγουν, με συνείδηση και κατανόηση ότι εξυπηρέτησαν το σκοπό τους και τώρα χρειάζεται να τα απελευθερώσουμε με αγάπη, για να οδηγηθούμε σε νέους τόπους Ύπαρξης και Φωτός.

Είθε το φως της Ανάστασης του Χριστού να φωτίσει τις διάνοιες μας, να ζεστάνει τις καρδιές μας έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε μια ζωή μεγαλύτερης Ουσίας, Υπηρεσίας και Ευδαιμονίας της Ύπαρξης.




Χρύσα Ευαγγέλου

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Μια καθημερινή πρακτική για μια υπέροχη ζωή.....!!!!!

Ξεκίνα την ημέρα σου με μια προσευχή ευγνωμοσύνης. Αυτή είναι μια υπενθύμιση για να ανοίξεις το φως της καρδιάς σου.

Καθώς συναντάς ανθρώπους μέσα στην μέρα, χαμογέλασέ τους και στείλε τους αγάπη. Κάντο αυτό σε όποιον και αν συναντάς, παιδί, άντρα ή γυναίκα, μικρό ή μεγάλο. Όταν το κάνεις αυτό ανεβάζεις την δόνησή σου και γίνεσαι απίστευτα ελκυστικός.

Φαντάσου ότι η αδελφή ψυχή σου μπορεί να παρατηρεί το πώς συμπεριφέρεσαι στους άλλους. Είσαι ευγενικός, συμπονετικός, αγαπητός; Ρώτησε τον εαυτό σου τι θα έκανες διαφορετικά εάν θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Μην φοβάσαι να πας σε μέρη ακόμα και μόνος σου. Ξέρω αρκετούς ανθρώπους που βρήκαν την αδελφή ψυχή τους πηγαίνοντας μόνοι τους σε μια εκδήλωση ή ένα καφέ.

Άλλαξε την ρουτίνα σου. Οι περισσότεροι περνάνε την μέρα τους στον αυτόματο πιλότο, χωρίς καν να παρατηρούν τι γίνεται γύρω τους. Προκάλεσε τον εαυτό σου να κάνει κάτι διαφορετικό μια φορά την ημέρα. Όταν δοκιμάζεις νέα πράγματα δίνεις περισσότερη προσοχή, είσαι πιο παρόντας σε αυτά που συμβαίνουν και μπορεί να βλέπεις αυτούς που σε παρατηρούν.

Δώσε προσοχή στις συγχρονικές συναντήσεις και ακολούθησε τις παρορμήσεις ή τις εμπνεύσεις σου.





Ομάδα της Ανθρωπότητας
http://www.otan.gr

Προσευχή Αφθονίας.....!!!!!!

Δημιουργέ μου, 
ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ευγνώμων με όλη μου την καρδιά, την ψυχή και τον νου και προσηλώνομαι στη Θεϊκή αφθονία που τώρα φανερώνεται μέσα από την προσωπική μου καλοτυχία και επιτυχία. 

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ έτοιμη να εκδηλώσω, να υποδεχθώ και να επιτρέψω στην Θεϊκή αφθονία να διεισδύσει σε όλα τα μέρη της ύπαρξης μου σε όλα τα επίπεδα και τις διαστάσεις, στην ολοκληρία των όψεων μου. 

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ευγνώμων σε εσένα Μητέρα/Πατέρα Θεέ για αυτήν την ευλογημένη ευημερία. 

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ μετακινημένος πέρα από κάθε φόβο και εκπληρώνω τα σχέδια Σου για μένα Μητέρα/Πατέρα Θεέ μου στον πλανήτη Γη και ακόμα πιο πέρα. 

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ανοιχτή να παραλάβω τα οικονομικά μου πλούτη, τις επιτυχίες μου, τα δώρα μου, την αφθονία μου, τις ευλογίες μου, τα ταλέντα μου και την εύνοια μου. 

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ μέσα στο συμβόλαιο μου. 

Τώρα ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ απόλυτα έτοιμη να βιώσω τη Θεϊκή μου καταγωγή και για αυτό Σε ευχαριστώ Δημιουργέ μου για την έγκαιρη ανταπόκριση στην προσευχή μου. 

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ απέραντα ευγνώμων στην Θεϊκή γενναιοδωρία. Μητέρα/ Πατέρα Θεέ μου, γεννηθήτω το θέλημα Σου μέσω ώμου. 

Και έτσι είναι Αμήν. (Επανάληψη 3 φορές)

Αγαπημένε υποσυνείδητε νου μου, 
Δια του παρόντος σε ενημερώνω ότι ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ σε θέση να διατάζω, να προστάζω και να βεβαιώνω ότι αυτή η ευχή κατευθύνεται άμεσα στον Μητέρα/Πατέρα Θεό μου και ότι εκπέμπεται μαζί με το μάννα και τη ζωτική ενέργεια υποβάλλοντας, εκδηλώνοντας και καταδεικνύοντας την επιδίωξη αυτής της παράκλησης. Αμήν. 

Και έτσι είναι. 
Εισέπνευσε την παράκληση προς τον Μητέρα/Πατέρα Θεό 
μέσα από το τσάκρα της κορώνας του κεφαλιού σου έχοντας τα χέρια σηκωμένα ψηλάστο κεφάλι σου, στο σχήμα της ανοιχτής κούπας. 

Οραματίσου την πληθώρα των ευλογιών να πέφτει από ψηλά όπως το ντους και να σε λούζει, να σε ξεπλένει και να σε τυλίγει. 
Νιώσε την να διαποτίζει και να διαπερνά όλα τα μέρη της ύπαρξής σου, σε όλα τα επίπεδα, διαστάσεις και όψεις σου. 

Περίμενε 10΄΄-15΄΄ και συνέχισε : 
Κύριε Ιησού Χριστέ μου, η βροχή των ευλογιών Σου εκπορεύεται σε μένα και εμποτίζει αυτή την ύπαρξη σε όλα τα επίπεδα, διαστάσεις και όψεις με Θεϊκή Χάρη, Αφθονία, Δώρα, Ταλέντα, Σοφία, Αγάπη και Φως.
 
ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ευγνώμων και σου στέλνω τις ευχαριστίες μου. 
Και έτσι είναι. ΑΜΗΝ




Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Γιατί ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα ;

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο!

Πώς βιώνεται ο λειτουργικός χρόνος τη Μεγάλη Εβδομάδα;
Η Εκκλησία από την μεγάλη της φιλανθρωπία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, να ψάλλουν τον Όρθρο της επόμενης ημέρας.

Οι τέσσερις πρώτες ημέρες μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Μεγάλη Δευτέρα (Κυριακή Βαϊων βράδυ) :

Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα :
α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.

β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22):
Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.

Μεγάλη Τρίτη (Μεγάλη Δευτέρα βράδυ) :
Την Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε και ζούμε δύο παραβολές:
α) Των δέκα παρθένων (Ματθ. 25,1-13) που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία.

β) Των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Μεγάλη Τετάρτη (Μεγάλη Τρίτη βράδυ) :
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47), που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (δοξαστικό) της Υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής.

Μεγάλη Πέμπτη (Μεγάλη Τετάρτη βράδυ) :
Την Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε 4 γεγονότα :
α) Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, δείχνοντας για το ποια πρέπει να είναι η διακονία των πιστών στην Εκκλησία.

β) Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

γ) Την Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών και

δ) την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή του Πάθους του Κυρίου.

Μεγάλη Παρασκευή (Μεγάλη Πέμπτη βράδυ) :
Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. Δηλαδή  :

α) Τα πτυσίματα
β) τα μαστιγώματα
γ) τις κοροϊδίες
δ) τους εξευτιλισμούς
ε) τα κτυπήματα
στ) το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την
ζ) Σταύρωση και
η) τον θάνατο του Χριστού μας.

Μεγάλο Σάββατο (Μεγάλη Παρασκευή πρωϊ και βράδυ) :
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωϊ γιορτάζουμε:
α) την Ταφή Του Κυρίου και

β) την Κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς. Έτσι Μεγάλη Παρασκευή το πρωϊ (ημερολογιακά), τελούνται οι εξής ακολουθίες: Ακολουθία των Μεγάλες Ωρών και στις 12.00 το μεσημέρι της Αποκαθηλώσεως, δηλαδή την Ταφή Του Κυρίου από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας και το Νικόδημο τον Φαρισαίο, μέλος του Μ. Συμβουλίου και κρυφό μαθητή του Κυρίου.

Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ (ημερολογιακά) ψάλλουν τα Εγκώμια και έχουμε την περιφορά του Επιταφίου!

Κυριακή του Πάσχα (Μ. Σάββατο πρωϊ και νύχτα από τις 12.00 π.μ) :
Το Μεγάλο Σάββατο (ημερολογιακά) το πρωϊ, έχουμε την λεγόμενη «1η Ανάσταση», δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο!

Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 (δηλαδή ουσιαστικά την Κυριακή), έχουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο.

Κυριακή του Πάσχα στις 11.00 π.μ. ή το απόγευμα, τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου σε πολλές γλώσσες διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο και διατρανώνεται παγκοσμίως η νίκη του θανάτου και η εποχή της Καινούριας Διαθήκης, της χαράς και της Αναστάσιμης ελπίδας.

Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα των Παθών και της Αναστάσεως για όλους εμάς τους Πίστους;
Οι πιστοί βιώνουμε τα πάθη και την ανάσταση του Χριστού συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά με «συμπόρευση», «συσταύρωση» και «συνανάσταση»! 

Ο Χριστός με την θέληση του (εκουσίως), έπαθε και ανέστη για να σωθούμε όλοι εμείς! Αυτό σημαίνει ότι δεν λυπούμαστε «μοιρολατρικά» για το Πάθος του, αλλά για τις δικές μας αμαρτίες και αφού μετανιώνουμε ειλικρινώς μπορούμε την αντικειμενική σωτηρία που χάραξε ο Χριστός να την κάνουμε και υποκειμενική - προσωπική σωτηρία!




Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ώρα για φαγητό. Για ποιο φαγητό όμως ; Δες τι να τρως και πότε....!!!!!!

Το timing και στη διατροφή παίζει το ρόλο του...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού έχουν σημαντικό ρόλο για την υγεία. Παρόλα αυτά μεγάλη σημασία έχει και η χρονική στιγμή που τρώμε οτιδήποτε, αφού ο ρυθμός του μεταβολισμού δεν είναι ίδιος όλες τις ώρες της ημέρας. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν τρως κάτι την κατάλληλη στιγμή σε βοηθά να αδυνατίσεις και να διατηρηθείς σε φόρμα.

√ Το βράδυ ο μεταβολισμός δουλεύει με πιο αργούς ρυθμούς, γι' αυτό και το σώμα χρειάζεται μικρή ποσότητα τροφής και κάτι ελαφρύ για να μπορεί να το χωνέψει. Μία πράσινη σαλάτα ή ένα άπαχο γιαούρτι θα μπορούσε να θεωρηθεί ιδανική τροφή για τις βραδινές λιγούρες.

√ Το πρωί τα επίπεδα της ενέργειας είναι πολύ χαμηλά και ο οργανισμός χρειάζεται αρκετή τροφή για να μπορέσει να δουλέψει καλά. Γι' αυτό και το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ένας καλός συνδυασμός είναι υδατάνθρακες με πρωτεΐνη και καλά λιπαρά όπως smoothie από φρούτα, αυγά και τοστ.

√ Οι υδατάνθρακες και η πρωτεΐνη μία ώρα πριν την προπόνηση θα δώσουν ενέργεια στο σώμα και θα αυξήσουν την αντοχή και τις επιδόσεις. Ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής, cottage cheese και γάλα είναι καλή πρόταση γεύματος. Από την άλλη, μετά τη γυμναστική το σώμα χρειάζεται πρωτεΐνες και μικρή ποσότητα υδατανθράκων για να αναπληρώσει τα αποθέματα γλυκογόνου που έχασε. Ασπράδια αυγών, ένα φρούτο ή ένα πρωτεϊνικό shake ένα τέταρτο μετά την προπόνηση είναι ότι καλύτερο.

√ Μετά από μία μεγάλη νύχτα με αλκοόλ ο οργανισμός χρειάζεται κάτι για να αποβάλει τις τοξίνες. Ο ντοματοχυμός είναι αποτελεσματική θεραπεία για το hangover της επόμενης ημέρας.





http://www.briefingnews.gr

Η τροφή ως φάρμακο.....!!!!!!

           

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ; ΤΡΩΤΕ ΨΑΡΙ : Τρώτε άφθονο ψάρι - το ιχθυέλαιο βοηθά στην αποφυγή πονοκεφάλων. Το ίδιο κάνει και το τζίντζερ, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΥΝΑΧΙ; ΤΡΩΤΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ : Να τρώτε πολλά γιαούρτια πριν την εποχή της γύρης. Επίσης, τρώτε κάθε μέρα μέλι από την περιοχή σας (τοπικό).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ; ΠΙΝΕΤΕ ΤΣΑΪ : Αποτρέψτε την εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών με κανονικές δόσεις τσαγιού (πράγματι, το τσάι καταστέλλει την όρεξη και να εμποδίζει το λίπος να εισβάλει... Το πράσινο τσάι είναι άριστο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα)!

ΑΫΠΝΙΑ; ΤΡΩΤΕ ΜΕΛΙ : Χρησιμοποιήστε το μέλι ως ηρεμιστικό και καταπραϋντικό.

ΑΣΘΜΑ; ΤΡΩΤΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ : Τρώτε κρεμμύδια βοηθούν στη χαλάρωση και συστολή των βρογχικών σωλήνων. (όταν ήμουν νέος, η μητέρα μου έκανε συσκευασίες με κρεμμύδι και τις τοποθετούσε στο στήθος μου, βοηθούσε στις αναπνευστικές παθήσεις και πραγματικά με έκανε να αναπνέω καλύτερα).

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ; ΤΡΩΜΕ ΨΑΡΙ : Ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες προλαμβάνουν την αρθρίτιδα. (το ψάρι έχει ωμέγα έλαια, ευεργετικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα)

ΣΤΟΜΑΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ; ΜΠΑΝΑΝΕΣ - GINGER : Η μπανάνα θα διορθώσει το στομάχι. Το Τζίντζερ θα θεραπεύσει την πρωινή αδιαθεσία και ναυτία.

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ; ΠΙΝΕΤΕ ΧΥΜΟ ΜΟΥΡΩΝ : Ο πολύ όξινος χυμός μούρων ελέγχει τα επιβλαβή βακτήρια.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΣΤΩΝ; ΤΡΩΤΕ ΑΝΑΝΑ : Κατάγματα των οστών και οστεοπόρωση μπορούν να προληφθούν με το μαγγάνιο στον ανανά.

ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΡΡΟΪΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ; ΤΡΩΤΕ ΚΟΡΝ ΦΛΕΙΚΣ : Οι γυναίκες μπορούν να αποφύγουν τις επιπτώσεις του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου με νιφάδες καλαμποκιού, που συμβάλλουν στη μείωση της κατάθλιψης, του άγχους και της κούρασης.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ; ΤΡΩΤΕ ΣΤΡΕΙΔΙΑ : Τα στρείδια συμβάλουν στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας σας, παρέχοντας τον απαραίτητο ψευδάργυρο.

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ; ΤΡΩΤΕ ΣΚΟΡΔΟ : Καθαρίστε το μπουκωμένο κεφάλι (μύτη) με σκόρδο. (θυμηθείτε, το σκόρδο επίσης μειώνει τη χοληστερίνη).

ΒΗΧΑΣ ; ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ : Μια ουσία παρόμοια με αυτή που υπάρχει στα σιρόπια του βήχα βρίσκεται στην καυτερή κόκκινη πιπεριά. Χρησιμοποιήστε κόκκινο πιπέρι (πιπέρι cayenne) με προσοχή, μπορεί να ερεθίσει το στομάχι σας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ; ΤΡΩΤΕ ΣΙΤΑΡΙ, ΠΙΤΟΥΡΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΟ : Συμβάλλει στη διατήρηση των οιστρογόνων σε υγιή επίπεδα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ; ΤΡΩΤΕ ΣΚΟΥΡΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ : Ένα καλό αντίδοτο είναι βήτα καροτένιο, μια μορφή βιταμίνης Α που βρέθηκε στα σκούρα πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά.

ΕΛΚΗ; ΤΡΩΤΕ ΛΑΧΑΝΟ : Το λάχανο περιέχει χημικές ουσίες που βοηθούν στην επούλωση τόσο γαστρικών όσο και δωδεκαδακτυλικών ελκών.

ΔΙΑΡΡΟΙΑ; ΤΡΩΤΕ ΜΗΛΑ : Ψήστε στη σχάρα ένα μήλο με τη φλούδα του, αφήστε το να γίνει καφέ και φάτε το, για να θεραπεύσετε αυτή την κατάσταση. (Οι μπανάνες είναι καλές για αυτήν την πάθηση).

ΦΡΑΓΜΕΝΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ; ΤΡΩΤΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ : Τα μονοακόρεστα λιπαρά στο αβοκάντο μειώνουν τη χοληστερόλη.

ΥΨΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ; ΤΡΩΤΕ ΣΕΛΙΝΟ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ : Το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Το σέλινο επίσης περιέχει μια χημική ουσία που μειώνει την πίεση.

ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΖΑΧΑΡΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ; ΤΡΩΤΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙΑ : Το χρώμιο στο μπρόκολο και στα φιστίκια βοηθάει στη ρύθμιση της ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ : Μικρό αλλά πανίσχυρο. Είναι μια καλή πηγή Καλίου, Μαγνησίου, Βιταμίνης Ε και φυτικών ινών. Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C είναι διπλάσια από του πορτοκαλιού.

ΜΗΛΟ : Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Παρά το γεγονός ότι ένα μήλο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, έχει αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που ενισχύουν τη δράση της βιταμίνης C, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των κινδύνων εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
                         
ΦΡΑΟΥΛΑ : Προστατευτικό φρούτο. Οι Φράουλες έχουν την υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δύναμη μεταξύ των μεγάλων φρούτων και προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο προκαλώντας, αιμοφόρα αγγεία που φράζουν τις ελεύθερες ρίζες. (Στην πραγματικότητα, κάθε berry ( strawberr y , blueberr y κλπ) είναι καλό. Έχουν υψηλή περιεκτι κότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μας κρατούν νέους. Τα Βατόμουρα (blueberries) είναι τα καλύτερα και πολύ ευπροσάρμοστα στον τομέα της υγείας. Θα διώξουν όλες τις ελεύθερες ρίζες που έχουν εισβάλει στο σώμα μας).

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ : Γλυκύτατο φάρμακο. Τρώγοντας 2 με 4 πορτοκάλια την ημέρα μπορεί να βοηθήσουν να κρατήσετε μακριά τα κρυολογήματα, χαμηλότερη τη χοληστερόλη, την πρόληψη και διάλυση πέτρας στα νεφρά, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ : Παγωμένο σβήνει τη δίψα. Αποτελείται από 92% νερό, είναι επίσης συσκευασμένο με μια γιγαντιαία δόση γλουταθειόνης, η οποία βοηθά ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αποτελεί επίσης βασική πηγή λυκοπένιο - οξειδωτικό για την καταπολέμηση του καρκίνου. Άλλες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στο καρπούζι είναι Βιταμίνη C και Κάλιο. (το καρπούζι έχει, επίσης, φυσικές ουσίες [φυσικές πηγές SPF] που διατηρούν το δέρμα μας υγιές, προστατεύοντας το από τις καρκινογόνες ακτίνες SUV).

ΓΚΟΥΑΒΑ & ΠΑΠΑΓΙΑ : Κορυφαία για τη Βιταμίνη C. Είναι σαφείς νικητές για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε Βιταμίνη C. Γκουάβα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

ΠΑΠΑΓΙΑ : Είναι πλούσια σε καροτίνη, που είναι καλή για τα μάτια μας (επίσης καλή για τα αέρια και τη δυσπεψία).

ΝΤΟΜΑΤΑ : Είναι πολύ καλή ως προληπτικό μέτρο για τους άνδρες. Τους κρατά μακριά από προβλήματα προστάτη.





Ποιος Είμαι ....!!!!

Το ερώτημα «Ποιος Είμαι;» είναι σημαντικό, γιατί αν δεν ξέρετε ποιοι είστε δεν μπορείτε να αισθανθείτε καθαρά ή να ερμηνεύσετε την ενέργεια γύρω σας.

Όλοι σας έχετε μια αίσθηση για το ποιοι είστε: έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις και ξέρετε πώς αντιδράτε, πώς χρησιμοποιείτε το χρόνο σας κλπ. 

Οι περισσότεροι από σας έχετε επίσης μια εικόνα για το ποιοι θα θέλατε να είστε - πώς θα θέλατε να είναι το σώμα σας, πώς θα θέλατε να χρησιμοποιείτε το χρόνο σας, πόσα χρήματα θα θέλατε να βγάζατε, πόσο θα θέλατε να γυμνάζεστε και ποια φαγητά νομίζετε ότι θα έπρεπε να τρώτε. Θα μιλήσουμε αργότερα για όλες αυτές τις εικόνες που έχετε σχετικά με το ποιοι νομίζατε ότι θα έπρεπε να είστε, το όραμα του ποιοι θα θέλατε να είστε.

Για να μάθετε ποιοι είστε πρέπει να βρείτε την ηρεμία του νου σας. Για να μάθετε ποιοι είστε πρέπει να περάσετε αρκετό χρόνο μόνοι σας, ήρεμοι και συλλογιζόμμενοι, ακούγοντας τις σκέψεις σας, σκεπτόμενοι τη μέρα που περάσατε καθώς και τον εαυτό σας.

Για να μάθετε ποιοι είστε πρέπει ν' αναλάβετε μια δέσμευση απέναντι στον εαυτό σας. Τι σημαίνει μια δέσμευση απέναντι στον εαυτό σας; Μερικοί από σας νομίζετε ότι σημαίνει να χρησιμοποιείτε τη δύναμη της θέλησης για ν' αναγκάζετε τον εαυτό σας να ζει το όραμα αυτού που νομίζετε ότι θα έπρεπε να είστε. Μπορεί να νιώσετε ότι από τη στιγμή που αποφασίσατε να κάνετε κάτι πρέπει να τηρήσετε ανυποχώρητα κι άκαμπτα αυτή την απόφαση.

Η Ανάληψη μιας Δέσμευσης Απέναντι στον Εαυτό σας Σημαίνει ν' Ακούτε τα Συναισθήματα σας από Στιγμή σε Στιγμή και να Ενεργείτε με Βάση το τι είναι Σωστό για σας στο Παρόν.

Όλες σχεδόν οι αποφάσεις που παίρνετε σχετικά με το πώς θα φέρεστε, συνεπάγονται την προβολή του τωρινού σας εαυτού σε κάποιο μελλοντικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι παίρνετε αποφάσεις για ένα χρόνο που δεν έχει φτάσει ακόμη. Το ν' αναλάβετε μια δέσμευση απέναντι στον εαυτό σας σημαίνει να είστε στο παρόν, ν' αναγνωρίσετε ότι διαθέτετε μια αρκετή αίσθηση του εαυτού σας για να κάνετε το σωστό αυτή τη στιγμή. 

Σημαίνει να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας ξέροντας ότι δε χρειάζεται να ξυπνάτε το πρωί και να λέτε στον εαυτό σας πώς θα είστε, πώς θ' αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις` δε χρειάζεται ν' ανησυχείτε για το τι θα συμβεί μετά από τρεις βδομάδες ή μετά από ένα χρόνο. 

Σημαίνει να γνωρίζετε ότι στο μέλλον δε θα είστε το ίδιο άτομο, ότι θα είστε πιο σοφοί και εξελιγμένοι. Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε και να βλέπετε με νοητικές εικόνες το τι θέλετε για το μέλλον, μετά όμως χαλαρώστε και εμπιστευτείτε το μελλοντικό σας εαυτό.

Το ν' αναλάβετε μια δέσμευση απέναντι στον εαυτό σας σημαίνει να γνωρίζετε τι είναι σωστό για το παρόν. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να ξέρετε τα συναισθήματά σας. Μπορεί να πείτε, «Ξέρω Πώς Νιώθω», όμως πολλοί από σας δε γνωρίζετε πώς νιώθετε κι ακόμη περισσότεροι δεν «υποστηρίζετε» τα συναισθήματά σας με λόγια ή πράξεις. 

Για παράδειγμα, αν κάποιος σας ζητήσει να του κάνετε μια χάρη μπορεί να πείτε, «δε θέλω να το κάνω αυτό, αλλά πρέπει να το κάνω». Και το κάνετε, κινούμενοι ενάντια στα συναισθήματά σας. Όταν αποφασίσετε να τιμάτε τον εαυτό σας, οι άλλοι μπορεί να σας ονομάσουν εγωιστές. 

Μπορεί να έχετε ένα προγραμματισμό που λέει ότι είναι κακό να είστε εγωιστές, ότι χρωστάτε κάτι στους άλλους ή ότι είστε υποχρεωμένοι απέναντί τους. Δεν μπορείτε να αισθανθείτε καθαρά την ενέργεια, δεν μπορείτε να είστε δυνατοί και να κατευθύνετε την ενέργεια, αν η πρώτη σας και κυριότερη δέσμευση δεν είναι απέναντι στον εαυτό σας. 

Αν δεν έχετε για πρώτη σας προτεραιότητα τη ζωή σας, τις σκέψεις, τους στόχους και το χρόνο σας θα χαθείτε στα ρεύματα των επιθυμιών και των προσδοκιών των άλλων. Ό,τι έρχεται στο δρόμο σας, όπως κάποιο άτομο, κάποιο εγχείρημα ή κάποιο συμβάν, θα σας πετά συνεχώς δεξιά κι αριστερά σαν να είστε μια βαρκούλα σ' έναν ωκεανό με τεράστια κύματα. 

Αν ξέρετε ποιοι είστε, αν δίνετε προτεραιότητα στη ζωή σας, αν αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας και ενεργείτε με βάση αυτά, είστε τότε σαν ένα γερό σκάφος που πλέει σε ήρεμα νερά προς την κατεύθυνση που έχετε επιλέξει εσείς.

Η Ανάληψη μιας Δέσμευσης Απέναντι στον Εαυτό σας Σημαίνει ν' Ακούτε τα Συναισθήματα σας από Στιγμή σε Στιγμή και να Ενεργείτε με Βάση το τι είναι Σωστό για σας στο Παρόν.

Πρέπει να Γνωρίζετε Πότε να Προσέχετε τις Ανάγκες σας και Πότε να είστε Ανιδιοτελείς.

Από τη μια μεριά, είναι σημαντικό να είστε κεντραρισμένοι στον εαυτό σας και να ξέρετε ποιοι είστε και να δίνετε προτεραιότητα στη δική σας ζωή, από την άλλη όμως είναι σημαντικό ν' αντιλαμβάνεστε την επίδραση που έχετε στους άλλους. 

Είστε πιο δυνατοί όταν μπορείτε να καταλάβετε την επίδραση που ασκούν στους άλλους οι πράξεις σας, και τότε θα μπορείτε να διαλέξετε ποιες πράξεις θέλετε να κάνετε. Μερικοί ανησυχούν ότι αν κάνουν αυτό που είναι σωστό για τον εαυτό τους θα ενεργούν με εγωιστικό τρόπο. 

Όταν τιμάτε τον ανώτερο δρόμο σας και τον ανώτερο εαυτό σας, τιμάτε πάντα και τον ανώτερο δρόμο και τον ανώτερο εαυτό των άλλων — έστω κι αν δε φαίνεται να είναι έτσι εκείνη τη στιγμή. Είναι επίσης σημαντικό να ξέρετε πότε να είστε ανιδιοτελείς — πότε ν' ακολουθείτε τη ροή των πραγμάτων και να μην κινήστε με βάση τις απαιτήσεις του εγώ σας. 

Οι καλύτερες κατευθυντήριες γραμμές που μπορώ να σας δώσω είναι να είστε ανιδιοτελείς για τ' ασήμαντα πράγματα — ποιο τραπέζι θα σας δώσουν στο εστιατόριο, σε ποια ταινία θα πάτε — και να τ' αφήνετε να περνούν αδιάφορα. 

Όταν όμως πρόκειται για κάτι σημαντικό, ν' ακολουθήσετε το ανώτερο όραμά σας, να κάνετε εκείνα τα πράγματα που υπηρετούν την ανθρωπότητα, τότε είναι καιρός να μην υποχωρήσετε από την άποψή σας (αν κι αυτό πρέπει να το κάνετε με πολύ συμπονετικό και καλοσυνάτο τρόπο). 

Είναι σημαντικό να είστε ανιδιοτελείς όταν είστε μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας και δουλεύετε για κάποιους κοινούς στόχους, αν οι στόχοι αυτοί είναι μέρος του ανώτερου σκοπού σας και υπάρχει μια αίσθηση χαράς σ' αυτή την υπηρεσία και την ανιδιοτέλεια. 

Αν η ανιδιοτέλεια ξεκινά από την ενοχή, την πίεση ή μια στάση του τύπου «πρέπει να είμαι έτσι» τότε δεν είναι σωστή.

Οι περισσότεροι από σας είστε τυλιγμένοι στη δική σας ζωή. Σας απασχολεί τόσο πολύ ο αντίκτυπος που έχει στους άλλους η συμπεριφορά σας, καθώς αναρωτιέστε «τι θα σκεφτεί η τάδε όταν της πω τι κάνω!», ώστε συχνά δε βλέπετε ποιοι είστε παρά μόνο από μια περιορισμένη οπτική γωνία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βγείτε από το σώμα σας και ν' αλλάξετε την οπτική σας γωνία, και να δείτε τον εαυτό σας με νέο μάτι. 

Ένας απ' αυτούς είναι να μπείτε στη θέση κάποιων άλλων και να τους κοιτάξετε όχι μέσα από τις δικές σας κρίσεις και πεποιθήσεις, αλλά μέσα από τις δικές τους πεποιθήσεις και τη δική τους προοπτική. Πολλοί από σας νιώθετε συνέχεια σαν να είστε ηθοποιοί πάνω σε μια σκηνή, κι όλος ο κόσμος σας παρακολουθεί και σας κρίνει. 

Αλλά εσείς ο ίδιος έχετε βάλει τον εαυτό σας στη σκηνή και τον παρακολουθείτε, τον παρατηρείτε και τον κρίνετε. Όταν το κάνετε αυτό, αρχίζετε επίσης να νιώθετε υπεύθυνοι για τους άλλους — αν νιώθουν άσχημα, αισθάνεστε ότι μπορεί να το προκαλέσατε εσείς.

Μη Νιώθετε Υπεύθυνοι για την Ευτυχία των Άλλων. Μόνον εκείνοι Μπορούν να τη Διαλέξουν, όχι Εσείς γι' Αυτούς.

Έχετε δει πολλά μικρά παιδιά που νιώθουν ότι αυτά προκάλεσαν το διαζύγιο των γονιών τους, επειδή με το νεανικό τους μυαλό νομίζουν πως ό,τι συμβαίνει το προκαλούν εκείνα. Αν θέλετε ν' αποκτήσετε μια νέα οπτική γωνία για το ποιοι είστε, δείτε τον εαυτό σας μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου. 

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του. Σκεφτείτε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, τις στάσεις του, την αφθονία ή την έλλειψη αφθονίας στη ζωή του κι αφήστε τις εικόνες να κυλήσουν. Όταν το κάνετε αυτό αφήνετε το σώμα σας και την πραγματικότητά σας και γίνεστε μέρος του ενεργειακού συστήματος κάποιου άλλου. 

Θα καταλάβετε τις πράξεις και τη συμπεριφορά κάποιου άλλου αν βγείτε από τη δική σας ζωή και τη δική σας άποψη, και τότε θα μπορείτε επίσης να αισθανθείτε τον εαυτό σας πιο καθαρά. Κοιτάξτε τη ζωή σας μέσα από τα μάτια του άλλου. 

Μπορείτε ν' αρχίσετε από αύριο, μ' όλους τους ανθρώπους με τους οποίους έρχεστε σ' επαφή. Μπορείτε να δείτε την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζουν, το στρες που δέχονται, τις σκέψεις που περνούν από το νου τους και τα μαθήματα που διδάσκονται τώρα. 

Μ' αυτή την κατανόηση, θα μπορείτε να συνδιαλεχθείτε μαζί τους μ' έναν τρόπο που είναι θεραπευτικός και για σας και γι' αυτούς. Κάντε συνήθειά σας αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε να την πραγματοποιείτε χωρίς να προσπαθείτε ή να σκέφτεστε. Μετά, όταν ανησυχείτε για τους άλλους, όταν σας απασχολεί το τι θα σκεφτούν για σας, ή για το τι συμβαίνει σ' αυτούς, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια διαδικασία για να αισθανθείτε την ενέργειά τους.

Μια από τις μεγαλύτερες «τυφλές κηλίδες» στην αντίληψη της ενέργειας είναι το να έχετε υπερβολικά έντονη αίσθηση του εαυτού σας, να ζείτε σε υπερβολικό βαθμό στο κέντρο της σκηνής της ζωής σας. 

Μπλοκάρεστε και δεν μπορείτε να αισθανθείτε τις πραγματικότητες των άλλων όταν σας απασχολεί περισσότερο το τι σκέφτονται οι άλλοι για σας, παρά το τι μπορείτε να κάνετε για να τους θεραπεύεστε και να τους βοηθήσετε (πράγμα, βέβαια, που θεραπεύει και βοηθά εσάς τους ίδιους). 

Όταν μιλάμε για μια ανοδική κίνηση προς τ' ανώτερα ενεργειακά επίπεδα, μιλάμε για μια κατάσταση στην οποία θα θεραπεύετε τους άλλους — και όπου κάθε επαφή που θα έχετε στη διάρκεια της μέρας σας θα είναι θεραπευτική.

Δεν μπορείτε ν' αποκτήσετε μεγαλύτερη ευαισθησία στην ενέργεια μέχρι που να μπορείτε να τη χειρίζεστε με θεραπευτικό τρόπο. Το σύμπαν δε θα σας άφηνε να νιώσετε τόση πολλή ενέργεια αν δεν ξέρατε πώς να τη χειριστείτε. Όσο περισσότερο μπορείτε να δουλέψετε με την ενέργεια που αντιλαμβάνεστε, μ' έναν τρόπο που να θεραπεύει εσάς τους ίδιους και τους γύρω σας, τόσο περισσότερο θ' αυξάνεται η ικανότητά σας να αισθάνεστε και ν' αντιλαμβάνεστε τις ενέργειες που υπάρχουν γύρω σας.

Τι εννοούμε όταν λέμε θεραπευτική επαφή; Πώς μπορείτε να κάνετε κάθε σύνδεσή σας θεραπευτική; Το πρώτο βήμα προς μια θεραπευτική σύνδεση είναι να συγχωρείτε τους άλλους καθώς έρχεστε σ' επαφή μαζί τους. 

Πρώτα, πρέπει ν' αντιληφθείτε τις όποιες μνησικακίες είχατε ή έχετε απέναντι τους, τα τυχόν συναισθήματα ανωτερότητας ή κατωτερότητας, τις κακίες, τις αρνητικές σκέψεις που τους έχετε στείλει (ακόμη κι αν είναι μόνο μια εικόνα που λέει ότι κάποιο χαρακτηριστικό τους δεν είναι ικανοποιητικό σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια). 

Για να θεραπεύσετε, νιώστε μια αίσθηση συγχώρεσης για τον εαυτό σας, για οτιδήποτε μπορεί να στείλατε στους άλλους στο επίπεδο των σκέψεων ή των συναισθημάτων, που μπορεί να μη βοήθησε στην ανάπτυξή τους. Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε στην πνευματική τους εξέλιξη. 

Τι θα μπορούσατε να τους πείτε που να τους βοηθήσει? Για να βρείτε την απάντηση πρέπει ν' αφήσετε το σώμα σας και να γίνετε μέρος της δικής τους πραγματικότητας. Πώς μπορείτε να τους εκτιμήσετε, να τους αναγνωρίσετε και να τους ευχαριστήσετε; Αυτά τα ερωτήματα και οι σκέψεις θα σας βγάλουν έξω από τη στενή εστίαση της προσωπικότητάς σας.

Δώστε στους Άλλους αυτό που Θέλετε να Λάβετε - Αγάπη. Συμπαράσταση, Εκτίμηση. Θεραπεία & Αναγνώριση - και θα σας τ' Ανταποδώσουν.

Αν αρχίσετε ν' αναρωτιέστε, «τι πρέπει να κάνω για ν' αναγνωρίσουν εμένα περισσότερο, για να έχω περισσότερη συμπαράσταση, για να πάρω αυτό που εγώ θέλω!» θα μπλοκάρετε την καθαρή αίσθηση της ενέργειας. Η προσφορά ανοίγει την ικανότητά σας να βλέπετε τους άλλους και το σύστημα της πραγματικότητάς τους, και σας επιτρέπει να δείτε τον εαυτό σας μ' έναν ανώτερο τρόπο, έναν τρόπο με περισσότερη αγάπη.

Θ' αρχίσετε αυτόματα να συγχωρείτε, να βοηθάτε, ν' αναγνωρίζετε και να εκτιμάτε τον εαυτό σας όταν θα το κάνετε αυτό και για τους άλλους. Η θεραπεία των άλλων δεν είναι απλώς ένα δώρο που κάνετε στον κόσμο, είναι επίσης ένα δώρο προς τον εαυτό σας.

Όλοι σας μπορείτε να μάθετε ν' αντιλαμβάνεστε τη δική σας ενέργεια βλέποντας την ενέργεια των άλλων. Μ' όσο μεγαλύτερη ακρίβεια αντιλαμβάνεστε την ενέργεια των άλλων, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να αισθανθείτε και τη δική σας. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τη θετική ενέργεια αλλά και για το φόβο και για τη σκοτεινή ενέργεια. 

Όταν κρίνετε τους άλλους, νιώθετε τη δική σας σκιά και φέρνετε στον εαυτό σας την αρνητική ενέργεια που κατακρίνετε. Για να δείτε καθαρά την ενέργεια πρέπει ν' αφήσετε πίσω σας τις κρίσεις τύπου σωστό-λάθος. Προκαλέστε τον εαυτό σας να βγει από το πλαίσιο του σωστού - λάθους. Όταν παρατηρείτε στους άλλους μια ιδιότητα ή ένα χαρακτηριστικό που δε σας αρέσει, προσπαθήστε να δείτε πού ταιριάζει αυτό το χαρακτηριστικό στη δική σας ζωή. Κοιτάξτε με ποιον τρόπο λειτουργεί σ' αυτούς αυτό το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, πώς τους εξυπηρετεί αυτή η ιδιότητα. Αν αφήσετε πίσω σας τις κρίσεις θα πάψετε να επηρεάζεστε από την ενέργεια των άλλων.

Τι είναι ο φόβος; Τι είναι η περιοχή της σκιάς; Μέχρι να τον κοιτάξετε καταπρόσωπο, ο φόβος υπάρχει συχνά σαν μια βαριά αίσθηση ανησυχίας. Υπάρχουν στιγμές που νιώθετε ανάλαφροι και χαρούμενοι, και στιγμές που δε νιώθετε έτσι. Αυτές οι βαρύτερες στιγμές είναι συχνά μια ένδειξη φόβου. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνετε τόσο πιο πολύ θ' απαλλάσσεστε από το φόβο.

Για να Διαλύσετε το Φόβο.
Γυρίστε και Κοιτάξτε τον Καταπρόσωπο, γιατί Αυτά που Αντικρίζετε Διαλύονται μέσα στο Φως της Συνειδητότητας.

Ο φόβος στα κατώτερα επίπεδα υπάρχει με τη μορφή βαριών συναισθημάτων, σαν ένα βάρος, μια αίσθηση έντασης στο σώμα. Μπορεί να είναι μια αίσθηση βιασύνης, σαν να προσπαθείτε να κρυφτείτε κάτω από τη βιτρίνα της παραγωγικότητας, οπότε βρίσκεστε στο χώρο του πράττειν και όχι του είναι.

Όταν νιώθετε μια βαριά ή σκοτεινή αίσθηση ζητήστε από το φόβο να έρθει στη συνειδητότητά σας. 'Όλα εκείνα στα οποία γυρίζετε την πλάτη σας, θα μεγαλώσουν και θα γίνουν χειρότερα. Όταν είστε πρόθυμοι να σταθείτε και ν' αντικρίσετε αυτό που φοβάστε, το σύμπαν θα σας βοηθήσει να ελευθερωθείτε και να θεραπευτείτε. 

Πολλοί από σας φοβάστε ότι είστε μόνοι; πιστεύετε ότι πρέπει να τ' αντιμετωπίζετε όλα μόνοι σας. Μπορεί να νιώθετε το μεγάλο βάρος της ευθύνης, όμως το σύμπαν είναι γεμάτο φίλους, θεραπευτές και βοηθούς. Όσο πιο πολύ αρχίσετε να θεραπεύετε εκείνους με τους οποίους έρχεστε σ' επαφή, τόσο πιο πολλή θεραπεία θα επιστρέψει σ' εσάς. Η λήψη και η προσφορά θεραπείας είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανώτερη ενέργεια.

Ο φόβος μπορεί συχνά ν' αντιμετωπιστεί και να μετασχηματιστεί με την αναπνοή και τη χαλάρωση του σώματος. Μπορεί επίσης ν' αντιμετωπιστεί με την πράξη. Όταν νιώθετε αρνητική ενέργεια σε κάποιον άλλο, ένα συναίσθημα που δε σας αρέσει, μη γυρίσετε και κρυφτείτε απ' αυτό. 

Πρώτα, παγώστε τις κρίσεις σας και μετά ζητήστε από το σύμπαν να σας καθοδηγήσει για το τι πρέπει να κάνετε (αν πρέπει να κάνετε κάτι). Το σύμπαν σας στέλνει πάντα βοήθεια όταν τη ζητάτε. Μπορεί να έρθει στις σκέψεις σας με τη μορφή ενοράσεων ή αποκαλύψεων: μπορεί να έρθει μέσα από κάτι που βλέπετε ή διαβάζετε ή μπορεί να έρθει μέσα από κάτι που ακούτε. 

Όταν νιώθετε κάποια αρνητικότητα στον άλλο, μπορείτε να την εμποδίσετε να σας επηρεάσει ρωτώντας πώς μπορείτε να θεραπεύσετε και να βοηθήσετε αυτό το άτομο στην ανάπτυξή του. Θα δείτε τότε πως οι άλλοι θα ψάξουν να βρουν τρόπους για να κάνουν τον ίδιο πράγμα για σας. Αν δεν μπορούν να σας ανταποδώσουν την ίδια ενέργεια θεραπείας και αγάπης θα φύγουν σιγά-σιγά από τη ζωή σας, ή θα δείτε ότι δε θα δημιουργείτε τόσες πολλές ευκαιρίες για να είστε μαζί τους.

Ποιος είναι ο φόβος που προκαλεί η αντίληψη της ενέργειας, ποιος είναι ο φόβος μήπως βρούμε αρνητική ενέργεια στους άλλους; Είναι ο φόβος μήπως σας βλάψουν; Είναι η πεποίθηση ότι οι άλλοι θα σας κατεβάσουν χαμηλά ή θα σας μειώσουν; 

Όταν αντιλαμβάνεστε συνειδητά το φόβο σας για την αρνητική ενέργεια, όταν είστε σ' επαφή με το πώς νομίζετε ότι μπορεί να σας βλάψει η αρνητική ενέργεια, τότε έχετε μια βάση για ν' αρχίσετε να δουλεύετε μ' αυτήν. Μόνο αν αντιμετωπίσετε κι αναγνωρίσετε το φόβο σας για την αρνητική ενέργεια θα μπορέσετε να τη μετουσιώσετε σ' αβλαβή ενέργεια. Και πάλι, η θετική θεραπευτική ενέργεια είναι ισχυρότερη από την αρνητική.

Ο φόβος μπορεί να δημιουργηθεί σ' οποιονδήποτε τομέα όπου οι εικόνες σας για το ποιοι είστε τώρα δεν ταιριάζουν με τις εικόνες σας για το ποιοι θέλετε να είστε. Γιατί φοβάστε αυτό που δεν είστε; Νιώθετε ότι είστε απογοητευμένοι με τον εαυτό σας, ότι έχετε προδώσει τον εαυτό σας;

Αγαπάτε και Δέχεστε τον Εαυτό σας όπως Είναι, όχι όπως Θα Είναι ή όπως θα Έπρεπε να Είναι.

Αν αγαπάτε τον εαυτό σας γι αυτό που είναι, ζείτε στο παρόν το οποίο είναι η πύλη της προσωπικής δύναμης. Αν αγαπάτε μόνο αυτό που θα γίνετε τότε είστε έξω από το σώμα σας, και ζείτε σ' ένα μέλλον που δεν μπορείτε να επηρεάσετε (μέχρι να γίνει παρόν και να μπορέσετε να δράσετε σ' αυτό). 

Κοιτάξτε το ποιος είστε, συγκρίνετέ το με το ποιος θέλετε να είστε και ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Ρωτήστε, «αυτό που θέλω να είμαι ταιριάζει πραγματικά με το ποιος είμαι ή είναι κάτι που μου είπαν ότι πρέπει να είμαι» Όσο περισσότερο καθαρίσετε τον εαυτό σας από τα προγράμματα, τις προσδοκίες και τις εικόνες που έχουν οι άλλοι για σας, τόσο πιο δυνατοί θα γίνετε. 

Πολλές απ' αυτές τις μελλοντικές εικόνες προϋποθέτουν να ικανοποιήσετε μη ρεαλιστικά ή ακατάλληλα κριτήρια που σας έχουν δοθεί από άλλους. Πολλά απ' αυτά τα ιδανικά αντιπροσωπεύουν πεποιθήσεις άλλων τις οποίες προσπαθείτε να επιβάλλετε στον εαυτό σας. Κοιτάξτε καθαρά τις προσδοκίες που έχετε για τον εαυτό σας, ιδιαίτερα εκείνες που συστηματικά δεν καταφέρνετε να τις ικανοποιήσετε. 

Μπορεί ν' αποτελούν ενδείξεις κάποιων τομέων στους οποίους αυτό που θέλετε να είστε δεν ταιριάζει με τις αληθινές σας ανάγκες. Ο πόνος που νιώθετε μ' αυτή τη διαφορά, η βαριά αίσθηση, ο φόβος ή το σκοτάδι μπορούν να υπάρξουν μόνον επειδή προσπαθείτε να «φορέσετε» μια ενέργεια που δε σας ανήκει.

Για να μάθετε ποιοι είστε χρειάζεται να περάσετε χρόνο μόνοι σας, να συλλογιστείτε. Ο χρόνος που περνάτε μόνοι είναι ένας από τους σημαντικότερους χρόνους που μπορείτε να δημιουργήσετε.

Δε μιλώ για το χρόνο στον οποίο σκέπτεστε μ' ένα φρενιασμένο τρόπο για κάτι, αλλά για το γαλήνιο χρόνο στον οποίο δε σκέφτεστε τίποτα. Η ηρεμία του νου δημιουργεί χώρο για ιδέες που έρχονται στην πραγματικότητα σας και γεννιούνται. 

Η έμπνευση γεννιέται μέσα στην ηρεμία. Μπορεί να περάσει μια βδομάδα ή και παραπάνω μέχρι να έρθει μια νέα ιδέα στη συνειδητή σας αντίληψη. Αυτή η καθυστέρηση όμως δεν πρέπει να σας παραπλανήσει, έτσι που να μην καταλάβετε τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στον ήρεμο χρόνο και τη δημιουργικότητα που έρχεται αργότερα.

Αν μένετε μόνος, ήρεμος, και επιτρέπετε στον εαυτό σας ν' αναπαυτεί σωματικά, συναισθηματικά και νοητικά, θ' αποκτήσετε μια όλο και πιο καθαρή αίσθηση του εαυτού σας. Σ' αυτά τα ήρεμα διαστήματα δεν παίζετε κανένα ρόλο και καμιά ταυτότητα και η ψυχή σας μπορεί να σας μιλήσει πιο καθαρά. 

Την πιο καθαρή αίσθηση της ίδιας σας της ενέργειας την έχετε όταν δεν είστε μαζί μ' άλλους, όταν είστε μόνοι. Μερικοί από σας βρίσκεστε συνέχεια κοντά σ' άλλους, κι όταν τελικά μένετε μόνοι σας δημιουργείτε ένα εκατομμύριο πράγματα που θέλετε να κάνετε — κάνετε τα πάντα για να μη σκεφτείτε, να μη συλλογιστείτε, να μη μείνετε ήρεμοι. 

Σας έχουν μάθει ότι η παραγωγικότητα και η δημιουργία πραγμάτων που μπορείτε να δείτε, ν' αγγίξετε ή ν' ακούστε είναι πιο πολύτιμη από τον ήρεμο χρόνο. Όμως, ο χρόνος της περισυλλογής είναι η πηγή της αναζωογόνησης της ενέργειας, της καθαρής αίσθησης, των ιδεών και της έμπνευσης. Αρχίστε να εκτιμάτε το χρόνο που μπορείτε να δημιουργήσετε για να καθίσετε ή να ξαπλώστε κάπου και να μείνετε ήρεμοι. 

Εξασκηθείτε στο να μη σκέφτεστε τίποτα, γιατί η ηρεμία είναι η πόρτα για την αίσθηση της ενέργειας και για το άνοιγμα της διαίσθησης. Αυτή είναι επίσης η υψηλότερη και πιο αποτελεσματική μορφή αυτοθεραπείας που υπάρχει.




Φυσικός αρωματισμός σπιτιού : 12 εύκολες λύσεις.....!!!!

Ο προσωπικός χώρος είναι ιερός, γι'αυτό όλοι μας προσπαθούμε να τον φροντίζουμε με τον καλύτερο τρόπο. Μερικές φορές όμως, όσο κι αν καθαρίζουμε το σπίτι, η δυσοσμία από την κουζίνα ή από την "κλεισούρα" μπορεί να είναι ανυπόφορη. Αντί να καταφύγετε σε αποσμητικά χώρου του εμπορίου, με επισφαλείς επιπτώσεις στην υγεία και επιβλαβείς συνέπειες στο περιβάλλον, υιοθετήστε κάποιες απλές συνήθειες που - σας εγγυόμαστε- θα κάνουν τον χώρο σας να μοσχομυρίζει συνέχεια.

Αρωματικό σφουγγάρισμα
Βάλτε μέσα σε έναν κουβά 1/4 του φλιτζανιού άσπρο ξύδι, 1 κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων, λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας και 9 λίτρα ζεστό νερό. Τα υλικά αυτά θα δημιουργήσουν ένα μείγμα που αφενός θα απολυμάνει από μικρόβια και αφετέρου θα κάνει τον χώρο να μοσχομυρίζει!

Φυσικό σπρέι
Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι να σιγοβράσουν 1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι χυμό λεμονιού, 1 μπαστούνι κανέλα και 3 καρφάκια γαρύφαλλο. Γεμίστε με το μείγμα αυτό ένα άδειο μπουκάλι με σπρέϊ. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου. Ψεκάστε το σπίτι!
Μπάνιο που μοσχομυρίζει

Ρίξτε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο στο χαρτόνι από το ρολό τουαλέτας. Εναλλακτικά, "περάστε" το μπάνιο με ένα πανάκι στο οποίο θα έχετε βάλει καθαριστικό και κάποιο έλαιο για έξτρα μυρωδιά. Αυτά τα μικρά μυστικά θα κάνουν τη διαφορά στον χώρο.

Αποξηραμένα λουλούδια
Μπορείτε να πάρετε ένα ματσάκι αποξηραμένα λουλούδια και να στάξετε πάνω τους αιθέριο έλαιο με άρωμα τριαντάφυλλο ή γιασεμί. Βάλτε έπειτα τα λουλούδια σε ένα μπολ ή σε ένα βάζο μέσα στο σπίτι και θα αισθανθείτε την έντονη μυρωδιά μέσα στον χώρο.

Κανέλα και πορτοκάλι
Μπορείτε να κόψετε μια φέτα πορτοκάλι (πάντα με την φλούδα) και μαζί με δύο ξυλάκια κανέλας να τα ακουμπήσετε σε μια συσκευή αρωματισμού. Μόλις ανάψετε το κεράκι, θα απελευθερωθούν τα αρώματα και ο χώρος θα μοσχομυρίσει.

Συρτάρια και ντουλάπες
Βάλτε σε ένα μικρό πουγκί μερικά φακελάκια αρωματικό τσάι και τοποθετήστε το μέσα στα ντουλάπια, στα συρτάρια, ακόμη και στο αυτοκίνητό σας. Η μυρωδιά θα περάσει στο χώρο και να είστε σίγουρη πως θα είναι υπέροχη. Εναλλακτικά, μπορείτε να στάξετε αιθέρια έλαια σε πουγκάκια και να τα βάλετε στις ντουλάπες.

Φυσικά στικς
Χρησιμοποιήστε τσοπ στικς από κινέζικο εστιατόριο. Τοποθετήστε σε ένα μικρό δοχείο αιθέρια έλαια, βουτήξτε μέρος από τα στικς στο δοχείο για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τοποθετήστε τη στεγνή πλευρά στον πάτο του δοχείου. Ανάψτε τα στικς και θα μοσχομυρίσει ο χώρος !

Ψημένα μήλα
Mια διαφορετική πρόταση, που μπορεί να γεμίσει με αρώματα όλο το σπίτι σας. Κόψτε σε φέτες αρκετά μήλα και ρίξτε τα σε ένα πιρέξ με 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια και λίγη κανέλα. Αφού τα βάλετε στο φούρνο για λίγη ώρα, το άρωμά τους θα γεμίσει το σπίτι σας.

Ηλεκτρική σκούπα
Την επόμενη φορά που θα αλλάξετε την σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας, κάντε ένα πολύ απλό κόλπο. Βάλτε μέσα ένα πουγκάκι ποτισμένο με αιθέρια έλαια της αρεσκείας σας. Όταν θέσετε σε λειτουργία την σκούπα, θα εκπλαγείτε από το πόσο όμορφα θα μυρίσει το σπίτι σας.

Αιθέρια έλαια
Είτε τα χρησιμοποιείτε μόνα τους σε συσκευή αρωματισμού είτε ως συμπλήρωμα στα φυσικά καθαριστικά σας, τα αιθέρια έλαια μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τη ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι. Για να αρωματίσετε το σπίτι, επιλέξτε λεμόνι, περγαμόντο ή γκρέιπφρουτ. Για τον καπνό... πορτοκάλι, κανέλα ή περγαμόντο. Για χαλάρωση χρησιμοποιήστε λεβάντα ή φασκόμηλο και για αναζωογόνηση στάξτε σταγόνες από δεντρολίβανο. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε και μερικά κομματάκια κανέλας. 

Αρωματικά κυπελλάκια
Γεμίστε μερικά κυπελλάκια με σόδα και κανέλα και αφήστε τα στην κουζίνα για να απορροφήσουν τις μυρωδιές. Εναλλακτικά, βάλτε ένα μεταλλικό κυπελλάκι πάνω στο καλοριφέρ και γεμίστε το με νερό, ένα κλωναράκι κανέλας και ένα γαρύφαλλο.

Λουλούδια ή γλάστρες
Δεν υπάρχει πιο όμορφος και φυσικός τρόπος για να μυρίσει όμορφα το σπίτι από ένα μπουκέτο φρέσκα λουλούδια ή από 2-3 μικρές γλάστρες με άνθη ή μπαχαρικά. Κάντε μια επίσκεψη στο ανθοπωλείο ή στο φυτώριο της γειτονιάς σας και κάντε τη διαφορά μέσα στο σπίτι!





Ελευθερία Ιωαννίδου 

Το δέντρο της Ζωής - Don Miguel Ruiz.....!!!!!!!

                

Η ιστορία κάνει έναν πλήρη κύκλο....!!!
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ που έχει να μεταφέρει ένα μήνυμα. Είμαι ένας άγγελος που σας μεταφέρω ένα μήνυμα αλλά κι εσείς είστε άγγελοι - ίσως δεν το γνωρίζετε, ωστόσο εξακολουθείτε να είστε άγγελοι. Πάντοτε μοιραζόμαστε απόψεις και μεταφέρουμε μηνύματα, έτσι δεν είναι; Ανυπομονούμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας, ώστε να τους διδάξουμε αυτά που γνωρίζουμε. 

Θέλουμε να βάλουμε μέσα στα μικρά τους κεφάλια όλους εκείνους τους σπόρους που έχουμε: τι είναι σωστό, τι είναι λάθος τι είναι καλό και τι κακό. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε στα παιδιά μας; Κάνετε αυτό που λέω, αλλά όχι αυτό που κάνω; Πείτε μου την αλήθεια, τη στιγμή που εγώ λέω ψέματα διαρκώς;

Υπάρχουν δύο ειδών άγγελοι : άγγελοι που μοιράζουν την αλήθεια και άγγελοι που μεταφέρουν ψέματα. Η ερώτηση είναι : τι είδους άγγελοι είμαστε; Τι μήνυμα μεταφέρουμε; Όταν ζούσαμε στον παράδεισο, πριν τη γνώση, ήμασταν άγγελοι που μοιραζόμασταν την αλήθεια. 'Όταν φάγαμε το φρούτο από το Δέντρο της Γνώσης, ο έκπτωτος άγγελος αναπαρήγαγε στον νου μας τον εαυτό του και γίναμε κι εμείς έκπτωτοι άγγελοι. Είμαστε έκπτωτοι άγγελοι επειδή μεταφέρουμε ψέματα, ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε ότι το κάνουμε.

Η φωνή του έκπτωτου αγγέλου είναι τόσο δυνατή που δεν μπορούμε να ακούσουμε την άλλη, σιωπηρή φωνή, αυτή που ονομάζω φωνή του πνεύματος, ατομικότητα, φωνή της αγάπης. Αυτή η σιωπηρή φωνή ήταν εκεί πάντα. Πριν μάθουμε να μιλάμε, όταν ήμασταν ενός ή δύο ετών την ακούγαμε αυτή τη φωνή.

Όταν ήμουν παιδί, συνήθιζα να βλέπω τον Ντόναλντ Ντακ του Γουώλτ Ντίσνεϊ. Το κεφάλι του Ντόναλντ από τη μια μεριά είχε έναν άγγελο και από την άλλη έναν διάβολο που του μιλούσαν και οι δύο. Αυτό είναι πραγματικό. Ο παραμυθάς είναι αυτός ο μικρός διάβολος. 

Έχουμε μια φωνή που μας λέει γιατί δεν είμαστε αρκετά καλοί, γιατί δεν αξίζουμε αγάπη, γιατί δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε, γιατί ποτέ δεν θα είμαστε σπουδαίοι ή όμορφοι ή τέλειοι. Αυτή η φωνή λέει ψέματα και η μόνη δύναμη που έχει είναι η δύναμη που της δίνουμε εμείς.

Η φωνή της γνώσης είναι δυνατή, δεν είναι σιωπηλή. Η φωνή του πνεύματός μας είναι σιωπηρή επειδή δεν έχει την ανάγκη να μας μιλήσει. Το σώμα μας δεν έχει ανάγκη να γνωρίζει πώς να είναι τέλειο σύμφωνα με τη δική μας οπτική, επειδή είναι τέλειο. 

Όταν γεννιόμαστε, δεν γνωρίζουμε τι είμαστε, τουλάχιστον όχι με λέξεις. Ωστόσο, το σώμα μας ξέρει τι είναι και δεν έχει την ανάγκη να το εξηγήσει με λέξεις, όπως και το συκώτι μας δεν έχει την ανάγκη να σπουδάσει σε ιατρική σχολή προκειμένου να τα καταφέρει να λειτουργήσει μέσα στο σώμα μας’ απλώς γνωρίζει τι πρέπει να κάνει.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που τα γνωρίζουμε έτσι κι αλλιώς. Μια γυναίκα δεν χρειάζεται να μάθει πώς να είναι γυναίκα δεν χρειάζεται να μάθει πώς να αναπτύσσει το έμβρυο η πώς να γεννήσει. Από τη φύση είμαστε ήδη αυτό που είμαστε. Δεν χρειάζεται να μάθουμε τι είμαστε. Αυτό είναι η σιωπηρή γνώση. Απλά ξέρουμε. Μπορούμε να αισθανόμαστε τη σιωπηρή γνώση όταν κλείνουμε τα μάτια μας όπως και κάθε φορά που αναπνέουμε.

Είμαστε ένας άγγελος και η ζωή μας είναι το μήνυμά μας. Αλλά τι είδους άγγελος θέλουμε να είμαστε; Δεν μπορούμε να υπηρετούμε δύο αφεντικά. Δεν μπορούμε να μοιραζόμαστε και ψέματα και αλήθεια την ίδια στιγμή. Έτσι δεν είναι;

Η γνώση ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος τύραννος της ζωής μου, αλλά δεν έχει πια ισχύ πάνω μου. Δεν έχει δύναμη πάνω μου επειδή δεν την πιστεύω πια. Δεν αποδέχομαι πλέον εκείνη τη φωνή που μου λέει γιατί δεν με συμπαθεί κανείς, γιατί δεν αξίζω, γιατί δεν είμαι τέλειος άνθρωπος. 

Η γνώση τώρα πια είναι απλώς ένα εργαλείο επικοινωνίας, που το έχω στο τσεπάκι μου. Τώρα πια ξέρω τι είναι υπέροχο επειδή χάρη στη γνώση μπορώ να μιλάω μαζί σας και εσείς μπορείτε να με καταλαβαίνετε. Αυτό κάνω τούτη τη στιγμή - επικοινωνώ μέσα από τη γνώση. Κάθε τι που σας λέω είναι η έκφραση της τέχνης μου. 

Όπως ο Πικάσο χρησιμοποιεί χρώματα για να φτιάχνει τα πορτρέτα του, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χρησιμοποιώ κι εγώ τη γνώση μου για να κάνω πορτρέτα από αυτά που βλέπω και αισθάνομαι.

Τρεις ή τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν, οι πρόγονοί μας ανακάλυψαν ότι η γνώση είναι μολυσμένη με ψέματα. Εάν αποβάλουμε από τη γνώση μας όλα τα ψέματα, θα επιστρέψουμε στον παράδεισο που χάσαμε. Θα επιστρέψουμε στην αλήθεια και την αγάπη. 

Έτσι θα ενωθούμε πάλι με τον Θεό. Τώρα, μπορούμε να δούμε ότι η ιστορία του Αδάμ και της Εύας δεν είναι απλώς ένας μύθος, αλλά ένα σύμβολο που δημιουργήθηκε από έναν πνευματικό δάσκαλο που ανακάλυψε το ίδιο πράγμα που ανακάλυψαν και οι Τολτέκοι. Ο δημιουργός αυτής της ιστορίας γνώριζε ξεκάθαρα την αλήθεια και ο συμβολισμός που έκανε είναι υπέροχος.

Ναι, ο έκπτωτος άγγελος που ζούσε μέσα στο πρότυπο Δέντρο της Γνώσης έχει αναπαραχθεί μέσα σε κάθε άνθρωπο και ελέγχει μέχρι και σήμερα τις ζωές μας. Είμαστε σε καταληψία αλλά δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε. 

Ο μεγάλος δαίμονας είναι απλώς και μόνο ένα ψέμα και τα ψέματά του δεν μας έχουν καταστρέψει ακόμα. Έχουν κάνει την καλύτερη προσπάθεια που μπορούσαν, αλλά έχουν αποτύχει επειδή είμαστε πιο ισχυροί από αυτόν τον έκπτωτο άγγελο. Είμαστε μία και μοναδική ύπαρξη και ζούμε για χιλιάδες χρόνια μέσα σε αυτό τον κόσμο.

Ο Αδάμ και η Εύα δεν πέθαναν. Είναι εδώ επειδή είμαστε κι εμείς εδώ. Εμείς είμαστε ο Αδάμ και η Εύα. Προσπαθούμε πάρα πολύ σκληρά να επιστρέψουμε στο μέρος απ' όπου ήρθαμε - τον Παράδεισο. Αυτό είναι το μέρος της αγάπης και της αλήθειας. Ξέρουμε ότι υπάρχει, επειδή το έχουμε στη μνήμη μας. Ήμασταν εκεί όταν γεννηθήκαμε, και κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου χρόνου της ζωής μας ήμασταν και σωματικά σε αυτό το μέρος.

Υπάρχουν προφητείες από πολύ διαφορετικές φιλοσοφίες του κόσμου που μας λένε ότι θα επιστρέψουμε σε αυτό το μέρος της αγάπης. Μερικοί το ονομάζουν Βασιλεία των Ουρανών, άλλοι το ονομάζουν Νιρβάνα ή Γη της Επαγγελίας. 

Οι Τολτέκοι το ονομάζουν Όνειρο της Δεύτερης Προσοχής. Η κάθε φιλοσοφία έχει ένα διαφορετικό όρο αλλά η έννοια είναι η ίδια: είναι ένα μέρος χαράς και αγάπης, είναι ένα μέρος ενότητας, της ενότητας της καρδιάς μας. Είναι η επανένωση με τη ζωή, επειδή είμαστε η εκδήλωση της μίας και μοναδικής ύπαρξης που υπάρχει.

Οι Τολτέκοι πιστεύουν ότι, μια μέρα, η κοινή λογική θα κυβερνήσει το όνειρο της ανθρωπότητας. Όταν συμβεί αυτό, θα ανακαλύψουμε ότι κάθε τι και κάθε ένας είναι τέλειος. Θα πάρει χρόνο για να εκπληρωθούν τα όνειρα αυτών των προφητών οι οποίοι γνώριζαν αυτό που θα συμβεί. 

Όταν μιλούσαν για μια κοινωνία αγάπης και ευτυχίας, το έκαναν επειδή ζούσαν τη ζωή τους με αυτό τον τρόπο και γνώριζαν ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Αν μπορεί να φτάσει έστω και ένας άνθρωπος σε μια τέτοια επίτευξη, τότε μπορεί να το κάνει ο καθένας. 

Υπάρχουν επίσης προφήτες που μιλούν για καταστροφή και φόβο, αλλά πιστεύω ότι εξελισσόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια από εμάς και για να αλλάξει ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι ανέφικτο.

Κάθε τι μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Απλώς χρειάζεται χρόνος. Τον τελευταίο αιώνα ήμασταν μάρτυρες γρήγορων αλλαγών στην επιστήμη και την τεχνολογία. Η ψυχολογία έχει μείνει λίγο πίσω, αλλά θα συμβαδίσει κάποια στιγμή. 

Ο κόσμος στη σημερινή μας κοινωνία είναι εντελώς διαφορετικός από ό,τι σαράντα ή πενήντα χρόνια πριν. Σήμερα υπάρχουν λιγότερα ψέματα απ' όσα υπήρχαν πριν οκτακόσια χρόνια. Μόνο και μόνο βλέποντας την εξέλιξή μας, έχω την πίστη ότι θα ανακτήσουμε τον παράδεισο.

Φανταστείτε απλώς ότι ξυπνάμε και βρισκόμαστε στην Ευρώπη του Μεσαίωνα. Βλέπουμε τους ανθρώπους να υποφέρουν επειδή τη ζωή τους την κυβερνά η δεισιδαιμονία. Ζουν σε διαρκή φόβο επειδή πιστεύουν σε ψέματα. Νομίζετε ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε τη ζωή μας έτσι όπως τη ζούμε τώρα; Δεν νομίζω. Φανταστείτε ότι είμαστε γυναίκες και ότι θέλουμε να πούμε σε όλους για τα πιστεύω που κυβερνούν τώρα τη ζωή μας.

Μπορούμε να δούμε ότι δεν ταιριάζουμε στο όνειρό τους. Για εμάς το όνειρό τους είναι ένας πραγματικός εφιάλτης. Θέλουμε να πούμε στις γυναίκες ότι δεν χρειάζεται πια να υποφέρουν, δεν είναι ανάγκη να κακοποιούνται, θέλουμε να τους πούμε ότι είναι και αυτές άνθρωποι, ότι έχουν ψυχή και ότι έχουν δικαίωμα να είναι ευτυχισμένες και να εκφράζουν τον εαυτό τους.

Πώς νομίζετε ότι θα μας κρίνουν όλοι αν τους προσφέρουμε αυτές τις ιδέες; Σίγουρα θα πουν ότι είμαστε κακοί, δαιμονισμένοι, ότι μέσα από το στόμα μας μιλάει ο σατανάς. Πόσο καιρό νομίζετε ότι θα επιζήσουμε; Όχι για πολύ, επειδή θα μας έκαιγαν ζωντανούς. 

Εάν νομίζετε ότι η παρούσα κοινωνία μας είναι η κόλαση, σας λέω ότι πραγματική κόλαση ήταν εκείνη η κοινωνία. Μας είναι ξεκάθαρο ότι οι κοινωνικοί, ηθικοί και θρησκευτικοί κανόνες εκείνης της εποχής βασίζονταν σε ψέματα, αλλά γι' αυτούς δεν ήταν καθόλου προφανές.

Πιθανόν, τα ψέματα που πιστεύουμε για τον εαυτό μας να μην μας είναι τόσο ξεκάθαρα, αλλά μπορούμε να δούμε το αποτέλεσμα των πεποιθήσεών μας. Ποιο είναι το αποτέλεσμα: Η ζωή που κάνουμε. 

Όταν πιστεύουμε στην αλήθεια, το αποτέλεσμα είναι ευτυχία, αγάπη, καλοσύνη. Αισθανόμαστε καλά για τον εαυτό μας και για το κάθε τι. Αν δεν είμαστε ευτυχισμένοι, είναι επειδή πιστεύουμε σε ψέματα. Αυτή είναι η πηγή όλων των ανθρώπινων συγκρούσεων’ όλη μας η δυστυχία έρχεται από την πίστη μας στα ψέματα.

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε όλη την ανθρώπινη αδικία, όλους τους πολέμους και την καταστροφή της Μητέρας Γης; Με το να μην πιστεύουμε σε ψέματα. Ακούγεται πολύ απλό, αλλά μπορείτε να φανταστείτε πόσο περίπλοκο είναι να ανασχηματίσουμε το σύστημα των πεποιθήσεων μιας ολόκληρης χώρας ή όλης της ανθρωπότητας; Τα ψέματα έχουν τον πλήρη έλεγχο της ανθρωπότητας.

Αυτό μαθαίνουμε σε οποιαδήποτε μυστηριακή σχολή όταν φτάνουμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο προετοιμασίας, και είναι κάτι τόσο απλό, αλλά είναι μια από τις ανώτερες αποκαλύψεις σε αυτές τις σχολές.

Ο πραγματικός εχθρός είναι τα ψέματα κι αυτό ήταν το άκρως απόρρητο στις περισσότερες παραδόσεις, επειδή οι σοφοί θεωρούσαν ότι όποιος το γνώριζε θα είχε μεγαλύτερη ισχύ από τους άλλους και ίσως να χρησιμοποιούσε λάθος αυτή τη δύναμη. 

Αυτό ήταν το άλλοθι, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι όσοι πραγματικά κατάλαβαν την αλήθεια, πιθανόν φοβόντουσαν να τη μοιραστούν. Γιατί; Επειδή οι άνθρωποι που πίστευαν στα ψέματα θα φοβόντουσαν την αλήθεια και θα τους έκαιγαν ζωντανούς. Στην πραγματικότητα αυτό συνέβη σε πολλά μέρη του κόσμου.

Τότε πώς θα ανακτήσουμε τον παράδεισο που χάσαμε; Η λύση είναι απλή: Η αλήθεια θα μας απελευθερώσει. Αυτό είναι το κλειδί της επιστροφής μας στον παράδεισο. Όταν ανακτούμε την αλήθεια, τη δική μας αλήθεια, τότε συμβαίνει ένα θαύμα. Ανοίγουμε τα πνευματικά μας μάτια και επιστρέφουμε στον παράδεισο. 

Ο παράδεισος είναι το πιο όμορφο παραμύθι, φτιαγμένο με αγάπη, και μαντέψτε ποιος δημιουργεί τον παράδεισο: εμείς δημιουργούμε τον δικό μας παράδεισο. Ο παράδεισος είναι ένα παραμύθι- είναι ένα όνειρο που μπορούμε να το δημιουργήσουμε εμείς. Αλλά για να δημιουργήσει η ζωή τον παράδεισο πρέπει να παραδοθεί στη ζωή ο πρωταγωνιστής του παραμυθιού και να της επιτρέψει να εκδηλωθεί χωρίς ψέματα.

Ο παράδεισος είναι εδώ και είναι διαθέσιμος στον καθένα μας. Ο παράδεισος είναι εδώ, αλλά πρέπει να έχουμε τα μάτια για να τον αντιληφθούμε. Αυτό ακριβώς υποσχέθηκαν ο Ιησούς, ο Βούδας, ο Μωυσής και ο Κρίσνα πολύ καιρό πριν, όπως και όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι στον κόσμο που δημιούργησαν μέσα στον νου τους τον παράδεισο. 

Όλοι τους μας λένε ότι εξαρτάται από εμάς. Αν μπορούν να το κάνουν αυτοί, τότε μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς και, αν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, τότε όλοι μπορούν να το κάνουν.

Η αλήθεια θα μας απελευθερώσει, αλλά υπάρχουν τα ψέματα που μας κρατούν σε αυτή την πραγματικότητα. Δεν γνωρίζω πόσο καιρό πριν το κατανόησαν για πρώτη φορά οι άνθρωποι, αλλά είναι τόσο απλό που κανείς δεν θέλει να το καταλάβει. Όλοι αναζητούν κάτι πιο περίπλοκο από αυτό, επειδή ο παραμυθάς δουλεύει με αυτόν τον τρόπο. 

Εάν δεν πιστέψουμε στα ψέματα, τότε θα βρεθούμε άμεσα στη διαδικασία της θεραπείας. Η Χριστιανική Μυστηριακή Σχολή το γνώριζε αυτό, όπως και οι Αιγύπτιοι και οι Τολτέκοι, αλλά ήταν δύσκολο να το εκφράσουν με λέξεις. Έτσι, δημιούργησαν θρύλους όπως το παραμύθι του Αδάμ και της Εύας.

Αυτό μου θυμίζει το άλλο μισό του παραμυθιού του Αδάμ και της Εύας. Στον παράδεισο υπάρχει άλλο ένα δέντρο, το Δέντρο της Ζώης, ή το Δέντρο της Αλήθειας. Ο θρύλος λέει ότι όποιος τρώει τον καρπό του, που είναι η αλήθεια, θα ζήσει για πάντα στον Παράδεισο, επειδή η ζωή είναι η αιώνια αλήθεια. 

Ο καρπός του Δέντρου της Ζωής είναι το μήνυμα που έρχεται κατευθείαν από τη ζωή, ή τον Θεό. Η ζωή είναι η μόνη αλήθεια’ είναι η δύναμη που δημιουργεί συνεχώς. Όταν βλέπουμε μέσα μας αυτή τη δύναμη και όταν τοποθετούμε την πίστη μας σε αυτήν τη δύναμη, είμαστε αληθινά ζωντανοί.

Τώρα μπορούμε να καταλάβουμε τι εννοούσε ο Ιησούς όταν είπε: «Εγώ είμαι η ζωή και μόνο μέσα από εμένα μπορείτε να φτάσετε στον παράδεισο». Δεν μιλούσε για τον άνθρωπο Ιησού’ μιλούσε σαν να ήταν το Δέντρο της Ζωής. Αυτό που προσπαθούσε να πει είναι: «Εγώ είμαι το Δέντρο της Ζωής. Όποιος φάει τον καρπό μου θα ζήσει μαζί μου στο βασίλειο των ουρανών. Το βασίλειο των ουρανών είναι ένα βασίλειο όπου όλοι είναι βασιλιάδες».

Δεν είναι το ίδιο πράγμα που λέμε κι εδώ; Είμαστε οι βασιλείς στη δική μας πραγματικότητα. Είμαστε υπεύθυνοι για το δικό μας όνειρο ζωής. Ο Ιησούς είπε επίσης: «Το βασίλειο των ουρανών είναι όπως ένας γάμος που η νύφη είμαστε εμείς και η αλήθεια ή ο Θεός είναι ο γαμπρός και ζούμε σε έναν αιώνιο μήνα του μέλιτος». Δεν είναι υπέροχο;

Η αλήθεια δεν μπορεί να εξηγηθεί με λέξεις, έτσι ο Ιησούς προσπάθησε να χρησιμοποιήσει μια έννοια που θα μπορούσε να την καταλάβει ο καθένας. Συγκρίνετε την πραγματικότητα που αναφέραμε πριν με έναν μήνα του μέλιτος. 

Όταν είμαστε παντρεμένοι με την αλήθεια, ζούμε έναν αιώνιο μήνα του μέλιτος. Τον μήνα αυτό, κάθε τι στη ζωή μας σχετίζεται με την αγάπη. Όταν είμαστε ερωτευμένοι, βλέπουμε το κάθε τι με τα μάτια της αγάπης. Όταν είμαστε ερωτευμένοι, τα πάντα είναι υπέροχα και όμορφα και μπορούμε να φτάσουμε τον παράδεισο.

Τώρα μπορούμε να καταλάβουμε αυτό που εννοούσε ο Ιησούς όταν μιλούσε για συγχώρεση, για αγάπη και για παράδεισο. Είπε: «Αφήστε τα παιδιά να έρθουν κοντά μου επειδή όσοι είναι σαν κι αυτά μπορούν να εισέλθουν στο βασίλειο των ουρανών». 

Όταν είμαστε παιδιά, πριν αποκτήσουμε γνώση, δηλαδή πριν φάμε όλα τα ψέματα, ζούμε στον παράδεισο. Η πτώση συνέβη λόγω της αθωότητάς μας. Όταν ανακτάμε όμως αυτόν τον παράδεισο, ξαναγινόμαστε σαν παιδιά αλλά με μια μεγάλη διαφορά. Δεν είμαστε πια αθώοι. Είμαστε σοφοί. Αυτό μας εξασφαλίζει ανοσία, δεν μπορούμε να πέσουμε ξανά.

Επίσης, μπορούμε να πούμε ότι γινόμαστε σοφοί όταν τελικά φάμε τον καρπό από το Δέντρο της Ζωής. Το να φάμε τον καρπό αυτού του δέντρου συμβολίζει τη φώτιση. Φώτιση σημαίνει να γίνουμε φως, αλλά δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουμε αυτή την εμπειρία. 

Γι' αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μυθολογία και τη φαντασία μας ώστε να συλλάβουμε αυτήν την κατάσταση. Για να γνωρίσουμε τι πραγματικά είναι, πρέπει να το βιώσουμε, να βρεθούμε εκεί. Η αλήθεια είναι ο πραγματικός εαυτός μας είναι η δική μας ατομικότητα. Κανείς δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε αυτό το μέρος. Μόνο εμείς μπορούμε να οδηγήσουμε εκεί τον εαυτό μας.

Μπορούμε να αλλάξουμε το δικό μας παραμύθι, αλλά πρέπει να αρχίσουμε με εμάς, με τον πρωταγωνιστή του παραμυθιού μας. Μπορούμε να μεταμορφώσουμε τον εαυτό μας από αγγελιαφόρο του ψεύδους, του φόβου και της καταστροφής σε αγγελιαφόρο της αλήθειας, της αγάπης και της δημιουργίας. 

Όταν επιστρέφουμε στην αλήθεια, ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε τον εαυτό μας μέσα στην κοινωνία είναι πολύ καλύτερος. Η επικοινωνία μας βελτιώνεται και η δημιουργία μας είναι πιο ισχυρή και πιο δυνατή. Σε όλες τις κατευθύνσεις η ζωή, όπως εμείς τη γνωρίζουμε, αλλάζει προς το καλύτερο.

Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τον κόσμο’ χρειάζεται να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Πρέπει να το κάνουμε με τον δικό μας τρόπο επειδή μόνο εμείς έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τον εαυτό μας. 

Είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, τουλάχιστον όχι ακόμα, επειδή ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για την αλήθεια. Μπορούμε να αλλάξουμε μόνο τον εαυτό μας και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα. Με το να επιστρέψουμε στην αλήθεια, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για όλους.

Οι πύλες του παραδείσου είναι ανοιχτές και ο παράδεισος μας περιμένει. Αν δεν εισέλθουμε στον παράδεισο, είναι επειδή πιστεύουμε ότι δεν το αξίζουμε. Πιστεύουμε ότι δεν αξίζουμε να ζήσουμε σε έναν τόπο αλήθειας, χαράς και αγάπης. Αυτό είναι ψέμα. Αλλά αν το πιστέψουμε, αυτό το ψέμα θα ελέγχει το παραμύθι μας και δεν θα μπορούμε να περάσουμε τις πύλες του παραδείσου.

Η αλήθεια δεν είναι μέσα στο παραμύθι. Είναι μέσα στη δύναμη εκείνη που δημιουργεί ακόμα και το παραμύθι. Αυτή η δύναμη είναι η ζωή, είναι ο θεός. Αυτό, το ανακάλυψα πολύ πριν, και η ελπίδα μου είναι να μπορέσει να το καταλάβει πολύς κόσμος. 

Για να το κατανοήσουμε καλύτερα δεν αρκεί να πει το λογικό μυαλό μας : «Αχ ναι, είναι αλήθεια, είναι λογικό». Όχι, πρέπει να το κατανοήσουμε με την καρδιά μας. Εύχομαι πραγματικά ότι θα πάρουν αυτό το μήνυμα πολλοί άνθρωποι μέσα στην καρδιά τους επειδή μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ζωή. Μη με πιστέψετε με το κεφάλι σας’ αισθανθείτε αυτό που λέω με την καρδιά σας. 

Εστιάστε την προσοχή σας σε αυτό που αισθάνεστε και αυτό που θα αντιληφθείτε θα είναι η δική σας ατομικότητα που θα σας μιλάει. Αυτό που είναι αλήθεια είναι αλήθεια και ένα πολύ ισχυρό μέρος μας μπορεί να την αναγνωρίσει. Πιστέψτε στην καρδιά σας.

Όταν τελικά ο παραμυθάς λέει μόνο την αλήθεια, τότε η ζωή μας θα γίνει ένα έργο τέχνης. Όταν η φωνή της γνώσης γίνεται η φωνή της ατομικότητας, τότε επιστρέφουμε στην αλήθεια, επιστρέφουμε στον παράδεισο, στην αγάπη και κλείνει ο κύκλος. 

Όταν συμβεί αυτό, δεν πιστεύουμε πια στον δικό μας παραμυθά ή σε οποιονδήποτε άλλο παραμυθά. Αυτό είναι το παραμύθι μου και δεν χρειάζεται να το πιστέψετε. Εξαρτάται από εσάς αν θα το πιστέψετε ή όχι, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που βλέπω τον κόσμο.

Τη στιγμή που αντιλήφθηκα το άπειρο, είδα ότι υπάρχει στο σύμπαν μία και μοναδική ύπαρξη. Αυτό είναι ο Θεός και επειδή κάθε τι και καθένας μας είναι μια εκδήλωση αυτής της μίας ύπαρξης, κάθε τι και καθένας μας θα επιστρέψει σε εκείνη την πηγή.

Δεν υπάρχει τίποτε να φοβόμαστε τώρα πια δεν χρειάζεται να φοβόμαστε να πεθάνουμε. Υπάρχει μόνο μία δύναμη και όταν πεθάνουμε, καθένας μας θα επιστρέψει στο ίδιο μέρος. Ακόμα και αν δεν θέλουμε, ακόμα και αν αντισταθούμε, θα επιστρέψουμε σε αυτό το μέρος, επειδή δεν υπάρχει κάπου αλλού που να μπορούμε να πάμε. 

Αυτό είναι το καλύτερο νέο για όλους μας. Δεν χρειάζεται να φοβηθούμε ότι θα καταδικαστούμε όταν πεθάνουμε. Τη στιγμή του θανάτου μας, όλοι επιστρέφουμε στον Θεό, αυτό είναι όλο. Αυτό δεν έχει να κάνει με το να είμαστε αρκετά καλοί για τον Θεό. Ο Θεός δεν ενδιαφέρεται για το αν είμαστε αρκετά καλοί. Απλώς μας αγαπάει.

Η ζωή μας είναι ένα παραμύθι. Είναι ένα όνειρο. Το βασίλειο των ουρανών είναι μέσα στον νου μας και το να επιστρέψουμε στον αυθεντικό μας εαυτό είναι απλώς και μόνο μια επιλογή. Να ζήσουμε τη ζωή μας μέσα στην αγάπη και την αλήθεια. Δεν υπάρχει λόγος να ελέγχουν τη ζωή μας ο φόβος και τα ψέματα. 

Εάν ανακτήσουμε τον έλεγχο του παραμυθιού μας, τότε θα έχουμε την ελευθερία να κάνουμε τη ζωή μας όσο πιο όμορφη μπορούμε, σαν να είμαστε καλλιτέχνες του πνεύματος. Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι όλοι επιστρέφουμε στον Θεό, που είναι η αλήθεια, τότε το να πιστεύουμε σε ψέματα είναι απλώς ανόητο. 

Τα ψέματα στο παραμύθι μας δεν είναι σημαντικά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να απολαύσουμε τον χρόνο μας σε αυτή την πραγματικότητα, να ζούμε ευτυχισμένοι όσο είμαστε ζωντανοί.

Η ερώτηση είναι : Τι πρόκειται να κάνουμε με το παραμύθι μας; Η απόφασή μου είναι να γράψω το παραμύθι μου με αλήθεια και με αγάπη. Η δική σου;






http://7omokentroikykloiautognosias.blogspot.gr