Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Η γυναίκα φεύγει όταν χάσεις την εμπιστοσύνη της…!!!!

Μην την ψάχνεις, έχει φύγει.
Δεν άφησε σημείωμα, δεν άφησε τίποτα από όλα εκείνα που συνήθως ήταν η χαραμάδα σου για να ξαναμπεις.

Για καιρό σου χάριζε σιωπές, χαμόγελα και μικρά σημάδια που θα μπορούσες να παρατηρήσεις μόνο αν της έδινες την σημασία που της άξιζε.

Για καιρό απομακρυνόταν, έπαιρνε αποστάσεις, άλλαζε… ξεθώριαζε η εικόνα της στα μάτια σου κι εσυ νόμιζες πως ήταν ένα καπρίτσιο.

Δεν ήταν…

Ετοιμαζε από καιρό τη φυγή της. Και να ξέρεις, μια γυναίκα δεν φεύγει για να πάει καλού άλλου. Δεν φεύγει για να βρει κάτι καλύτερο. Δεν φεύγει για όσα έκανες μα για όσα δεν έκανες. Για όσα παρέλειψες να κάνεις. Για όσα αμελησες να της πεις. 

Για όσα αγνοησες…

Η γυναίκα φεύγει… για όσα δεν έκανες.
Ετσι κι εκείνη. Σου άφησε χρόνο, σιωπές, χαμόγελα και χάδια..
Βλεπεις δεν έπαψε να νιώθει για σένα. Έπαψε να αντέχει την απογοήτευση.

Η γυναίκα φίλε μου δεν είναι διαχειρίσιμο είδος. Γίνεται διαχειρίσιμη όταν θέλει. Και θέλει, μόνο όταν σε εμπιστεύεται. Όταν εμπιστεύεται ότι στα χέρια σου δεν θα ξεσκίσεις την ψυχή της. 

Δεν θα κατασπαράξεις την αξιοπρέπεια της.

Η γυναίκα φεύγει, μόνο όταν χάσεις την εμπιστοσύνη της. Και τότε ναι, δεν αφήνει δρόμο για επιστροφή. Τότε φεύγει ήρεμα κι αθόρυβα. Χωρίς λόγια, χωρίς καβγάδες, χωρίς καν να σε αποχαιρετήσει.

Απλα, γυρνάς το κεφάλι σου να την δεις, και δεν είναι εκεί….




Σοφία Παπαηλιαδου 

Πάντα να είσαι περήφανος για ό,τι τους έδωσες.. κι ας μην το άξιζαν…!!!!

Έλα ρε άνθρωπε, σταμάτα να παραπονιέσαι.
Δεν είσαι ο μόνος που του φέρθηκαν σκάρτα. Δεν είσαι ο μόνος που έδωσε και πήρε το απόλυτο μηδέν.

Δεν είσαι ο μόνος που γεύτηκε την απογοήτευση, την αχαριστία και προδοσία.

Δεν είσαι ο μόνος που περνάς ζόρια.

Ναι, έδωσες κι έδωσες πολλά.

Αλλά αντί να μετράς τι και πόσα έδωσες, γιατί δεν μετράς πως εσύ είχες να δώσεις;

Είχες αγάπη κι ας μην την άξιζε.
Είχες αισθήματα κι ας τα πρόδωσε.
Είχες καλοσύνη, μεγαλοψυχία, ειλικρίνεια, γενναιοδωρία.

Εσύ είχες.

Ο άλλος, είναι ντενεκές ξεγάνωτος.

Αλλά αυτό δεν σε νοιάζει.

Για σένα ήταν ένα μάθημα ακόμα. Για εκείνον όμως, ήσουν μια χαμένη ευκαιρία να γίνει άνθρωπος.

Μια χαμένη ευκαιρία να νιώσει πώς είναι να τον φροντίζουν, να τον νοιάζονται, να τον αγαπούν.

Μην χάνεις το χρόνο σου πάνω από τελειωμένες ιστορίες και κακογραμμένα παραμύθια.

Να είσαι περήφανος που εσύ ένιωσες!

Να είσαι περήφανος που εσύ έδωσες!

Να είσαι περήφανος που εσύ, μέσα από όλα τα ανάποδα, μέσα από όλα τα στραβά, μέσα από πληγές και ξεπουλήματα, έμεινες άνθρωπος και δεν έγινες ποτέ ανθρωπάκι!

Γι’αυτό σου λέω κοίτα την πληγή, κοίτα και το σημάδι, και προχώρα.

Γιατί αν σταματήσεις, θα έχουν κερδίσει οι φασαριόζοι ντενεκέδες της ζωής μας!




Σοφία Παπαηλιάδου 
Image: Adrian Limani

Αν γύριζα τον χρόνο πίσω…!!!!

Θα ξανά - μάλωνα με την κολλητή μου γιατί μόνο έτσι σήμερα θα είχα αυτό το εκπληκτικό δέσιμο που έχω μαζί της…. Θα ξαναέκανα εκείνη την λογομαχία του παρελθόντος, που ύστερα έκλαιγα για μέρες για το πως της μίλησα και μου μίλησε… γιατί μόνο έτσι θα ήξερα ότι σήμερα με αγαπάει πραγματικά…και ότι σημαίνω τα πάντα για εκείνη…και ότι είναι δίπλα μου ανά πάσα στιγμή…και στις χαρές αλλά και στις λύπες…

Θα ξαναέφευγα από εκείνο τον έρωτα που θεωρούσα πως υπάρχει αγάπη αλλά ήταν μονόπλευρος… με έφερνε στο σημείο να κλαίω κάθε μέρα…. Να βρίζω τον εαυτό μου που άφησε να ποδοπατηθεί… Εγώ να είμαι δεδομένη και πάντα σε ετοιμότητα και πάντα εκεί ενώ για την άλλη πλευρά δεν χαριζόταν ούτε μια αγκαλιά… ούτε ένας καλός λόγος… 

Αν γύριζα τον χρόνο πίσω… ΝΑΙ… θα ξαναέφευγα από εκείνο τον έρωτα γιατί μόνο έτσι μπόρεσα και βρήκα τον άντρα της ζωής μου… την πραγματική, αληθινή και ανιδιοτελή αγάπη…

Θα απολάμβανα ξανά και ξανά την μοναχικότητά μου, διαμαρτυρόμενη πως νιώθω μόνη γιατί μόνο έτσι σήμερα έχω φτάσει και ξέρω το 100 % του εαυτού μου… 

Μόνο μέσα από τον διαλογισμό με τον εαυτό μου ύστερα από τόσα χρόνια μπορώ σήμερα και ξέρω ποια είναι τα δυνατά μου σημεία και ποιες οι αδυναμίες μου…

Πάλι θα ξαναχαμογελούσα για ανθρώπους που αργότερα το μετάνιωσα γιατί το δικό μου το χαμόγελο είναι αυθεντικό και δεν μπορεί να σβήσει για κανέναν.

Πάλι θα έκλαιγα για όλα αυτά τα οποία ένιωσα πικρία, θυμό, λύπη, ζήλεια, μιζέρια κάνοντας ακριβώς τα ίδια λάθη που με έφεραν σε αυτό το σημείο γιατί μόνο έτσι είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου σήμερα…

Θα ξαναέκανα τις ίδιες αποτυχίες του παρελθόντος γιατί μια αποτυχία έχει πάντα θετική έκβαση στην ζωή του ανθρώπου… Γιατί απλά… ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ από την αποτυχία σου!

Θα ξαναδεχόμουν το όχι σαν απάντηση από ανθρώπους που πέρασαν από την ζωή μου και ας μου κακοφαινόταν όπως τότε γιατί μετά από ένα όχι πάντα παρουσιάζονται περισσότερες ευκαιρίες …

Θα ξαναπέρριπτα την δουλειά από την οποία είχα παραιτηθεί στο παρελθόν που δεν μου πρόσφερε αυτά που δικαιούμαι αλλά κυρίως την ξεκούραση μου… την αναγνώρισή μου ως άνθρωπος αλλά και εργαζόμενος και την ψυχική μου ηρεμία… 

Ναι, ισχύει το ουδείς αναντικατάστατος αλλά η ζωή συμβαίνει μόνο μια φορά και ο κάθε ένας από εμάς είναι τόσο διαφορετικός, μοναδικός και πολύτιμος…που πραγματικά είναι κρίμα να αναλωνόμαστε όταν κάτι δεν μας αρέσει…

Και αν γυρίζοντας τον χρόνο πίσω μου δινόταν η ευκαιρία να κάνω κάποια πράγματα τότε θα επέλεγα…

Να πηγαίνω πιο συχνά στην θάλασσα και να περπατάω με τις πατούσες μου ξυπόλυτη πάνω στο νερό… Να τσαλαβουτάω και μετά να στεγνώνω στην ζεστή άμμο τα πόδια μου…

Να πηγαίνω σε όποιον όμορφο κήπο μπορούσα να συναντήσω και να μυρίζω την φύση…. Αν μπορούσα θα έκανα περισσότερο yoga και διαλογισμό…. Εγώ και η φύση…

Θα στόλιζα το σπίτι μου κάθε μέρα λες και είχα γιορτή… Γιατί κάθε μέρα που ζούμε και αναπνέουμε θα πρέπει να το γιορτάζουμε….

Θα αγκάλιαζα τους ανθρώπους που αγαπώ ολοένα και πιο σφιχτά, κάθε μέρα , κάθε λεπτό , λες και είναι τα πολυτιμότερα διαμάντια σε ολόκληρο τον κόσμο…. 

Γιατί οι άνθρωποι που αγαπάμε και μας αγαπάνε το ίδιο και περισσότερο είναι το «χρυσάφι» της ζωής μας και δεν ανταλλάζεται με ολόκληρο το χρυσάφι ολόκληρου του κόσμου. Θα τους έλεγα κάθε μέρα ότι τους αγαπώ!!!

Θα πέρναγα μια μέρα με καφεδάκι κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο και διαβάζοντας ένα βιβλίο και ας έβρεχε έξω…

Θα φρόντιζα να έχω τις δικές μου στιγμές και να μοιράζομαι και στιγμές με άλλους ανθρώπους… Δεν θα άφηνα να έρθει το αύριο για να ζήσω…

Αν γύριζα τον χρόνο πίσω ένα και μόνο πράγμα θα έκανα…

Θα ζούσα το τώρα με χαμόγελο και αγάπη…!!!!




Βασιλική Ασλόγλου

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

10 λόγοι για τους οποίους οι άντρες δεν μπορούν να διαχειριστούν μια γυναίκα με βάθος…!!!!

Όσο πιο βαθιά είσαι τόσο πιο δύσκολο είναι να βρεις κάποιον που να θέλει να έχει σχέση μαζί σου. Μπορεί να έχεις πολλά ραντεβού αλλά από ένα σημείο και μετά η σχέση αποτυγχάνει στο να έχει περαιτέρω πρόοδο και αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της έντασης του βάθους σου. Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος.

Αυτοί είναι οι λόγοι:

1. Μια γυναίκα με βάθος ρωτά βαθυστόχαστες ερωτήσεις. Μια γυναίκα με βάθος θα εξερευνήσει περαιτέρω την ζωή σου και θα κάνει ερωτήσεις που ίσως δεν είσαι προετοιμασμένος για να απαντήσεις. Ακόμα και στο πρώτο ραντεβού, θα ψάξει βαθύτερα και θα κάνει προσωπικές και φιλοσοφικές ερωτήσεις- δε θα απολαύσει ποτέ μια ρηχή συζήτηση.

2. Είναι ειλικρινής. Πολύ ειλικρινής-συχνά απότομη . Μια γυναίκα με βάθος παίρνει την ακεραιότητα της στα σοβαρά και σε ένα πράγμα που πιστεύει είναι η ειλικρίνεια. Αν την ρωτήσεις οτιδήποτε θα σου πει την αλήθεια και θα περιμένει από εσένα να κάνεις το ίδιο.

3. Ξέρει τι θέλει. Ή ποιον θέλει. Μια γυναίκα με βάθος ξέρει αμέσως αν της αρέσεις και δεν χρειάζεται να βγει άλλα ραντεβού ή να εξερευνήσει τις άλλες επιλογές που έχει ώστε να σιγουρευτεί για τα συναισθήματα της. Η καρδιά της χτυπά μόνο για συγκεκριμένους ανθρώπους τους οποίους καταλαβαίνει κατευθείαν.

4. Μια γυναίκα με βάθος θέλει μια βαθιά σχέση. Θέλει μεγάλες συζητήσεις για την ζωή σου, θέλει να ακούει ιστορίες για το παρελθόν σου, θέλει να καταλάβει τον πόνο σου και να προσθέσει αξία στην ζωή σου. Θέλει μια αληθινή σχέση που να υπάρχει πέρα από τις εξόδους και την διασκέδαση.

5. Δε φοβάται την οικειότητα. Δεν φοβάται να δεθεί περισσότερο ή να ρισκάρει να πληγωθεί στη συνέχεια. Δε φοβάται πως θα παγιδευτεί η ελευθερία της ή ότι θα γίνει ευάλωτη. Το βάθος και η οικειότητα πάνε μαζί και πάντα θα διατηρεί την ομορφιά της οικειότητας σε μια σχέση.

6. Βλέπει μέσα από εσένα. Βλέπει ποιος είσαι πραγματικά και τι μπορεί να σε κάνει ευάλωτο. Δεν είναι αυτή που θα σε κρατήσει πίσω υποδεικνύοντας σου τι βλέπει σε εσένα και το πόσο καλά μπορεί να σε διαβάσει. Ακόμα και αν αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα , θέλει να ξέρεις πως σε καταλαβαίνει και ότι μπορείς να είσαι ο εαυτός σου μαζί της.

7. Επιθυμεί τη σταθερότητα. Χάνει το ενδιαφέρον της από ασυνεπείς ή επιθετικές συμπεριφορές. Επιθυμεί μια δυνατή σύνδεση και ένα στέρεο δεσμό και ξέρει ότι η σταθερότητα είναι το θεμέλιο αυτού του δεσμού. Μια γυναίκα με βάθος δε θα συμμετάσχει σε άστατα ραντεβού.

8. Είναι έντονη. Μπορεί να είναι ελαφρώς τρομακτική γιατί βάζει ένταση σε οτιδήποτε και αν κάνει. Τα συναισθήματα της είναι γεμάτα ένταση το ίδιο και οι σκέψεις της. Δε θα είναι ποτέ αδιάφορη για τα πράγματα που την ενδιαφέρουν –δεν είναι ο καθένας δυνατός ώστε να διαχειριστεί την ένταση της.

9. Μια γυναίκα με βάθος ξέρει να αγαπά μόνο βαθιά. Αν δεν την αγαπάς βαθιά, θα φύγει. Δεν ξέρει πώς να βγει ‘τυχαία’ με κάποιον που της αρέσει ή να είναι απλώς φίλη με κάποιον για τον οποίο έχει αισθήματα. Ξέρει πότε κάποιος δεν μπορεί να της δώσει μέρος από αυτό που θέλει και σιγά σιγά θα αποσπαστεί από οποιονδήποτε ο οποίος δεν είναι πρόθυμος να της δώσει αυτή τη βαθιά αγάπη που αναζητά.

10. Δε θα σε περιμένει. Δε θα περιμένει να φτιάξεις το μυαλό σου ή να σε βλέπει να είσαι διστακτικός μαζί της. Είναι δυνατή και παθιασμένη και δε θα χαραμίσει τα συναισθήματα της σε κάποιον που δεν εκτιμά το βάθος της. Ακόμα και αν αναζητά ένα συγκριμένο είδος αγάπης, μια γυναίκα με βάθος δεν φοβάται να είναι μόνη της.




Από τη Rania Naim
Μετάφραση: awakengr.com

5 πνευματικά χακς που θα αποκαλύψουν τον πραγματικό σας εαυτό…!!!!

Το 2010 ευλογήθηκα με το να πάρω μέρος σε 2 ιερά ταξίδια μετασχηματισμού ζωής στην Αίγυπτο με έναν δάσκαλο με τον οποίο μελετούσα εκείνη την περίοδο. Και οι 2 εβδομάδες των μακρινών ταξιδιών τελείωσαν με την ύπαρξη πηγής σπουδαίας μεταμόρφωσης, διευκόλυνσης της θεραπείας και της αφύπνισης μέσα μου, διακυμάνσεις τις οποίες βιώνω μέχρι και σήμερα.

Ως εκπαιδευτής της αλχημείας της ψυχής που χρησιμοποιώ την παγκόσμια ενέργεια για να βοηθήσω στην ενεργοποίηση της ακμάζουσας προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, νιώθω πως ο λόγος για τον οποίο τα Ιερά Ταξίδια προσφέρουν τόση βαθιά θεραπεία έχει να κάνει με το γεγονός πως μπορούν να καταλήξουν να διευκολύνουν τις βασικές πνευματικές και ψυχικές ενεργοποιήσεις στο εσωτερικό κάποιου. 

Μόλις πραγματοποιηθούν αυτές οι ενεργοποιήσεις οι κωδικοί της ψυχής μας μπλέκονται και μια διαδικασία ξεκινά που τελικά δίνει ζωή σε αυτό που αποκαλώ “ Ο Καινούργιος Άνθρωπος”, ένα ον που είναι συνδεδεμένο με τον υψηλότερο πνευματικό εαυτό του ,ευθυγραμμισμένο με τους κωδικούς της ψυχής και το θεϊκό προσχέδιο της.

Οπότε πως μπορούμε να το βιώσουμε;

Αρχαίοι χώροι και ιερές πύλες
Ένας ισχυρός τρόπος για να βιώσετε τον εαυτό σας σε ένα επίπεδο ψυχής είναι με το να επισκέπτεστε ιερούς χώρους στον κόσμο. Είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να μπείτε σε ισχυρές ενεργητικές δίνες και να χρησιμοποιήσετε αυτές τις βαθιές ενέργειες, με διαλογισμό, με διεξαγωγή τελετουργιών και συμμετοχή σε συλλογικές δραστηριότητες. 

Υπάρχουν εκατοντάδες ιεροί χώροι στον κόσμο. Για να μάθετε ποιο να επισκεφθείτε απλά “νιώστε” τον δρόμο σε αυτό που σας ελκύει. Η ψυχή μας γνωρίζει ποιες ενέργειες πρέπει να βιώσουμε και μας δίνει στοιχεία όλη την ώρα. 

Δίνουμε προσοχή σε αυτά; Τα ιερά ταξίδια είναι ουσιαστικά προσκυνήματα που έχουν έντονη ενεργειακή πρόθεση και καταλυτική ισχύ για αλλαγή και μεταμόρφωση. Αν τα ομαδικά ταξίδια δεν είναι για εσάς, τότε υπάρχει πάντα η επιλογή να πάτε μόνοι σας και υπάρχει πιθανώς ένας καλός λόγος για να το κάνετε αυτό.

Η πρακτική του διαλογισμού
Η πρακτική του διαλογισμού, στην εμπειρία μου είναι ένα βαθύ αποτελεσματικό εργαλείο ενεργοποίησης όταν χρησιμοποιείται με συνέπεια, για το ελάχιστο των 15 λεπτών, πέντε με εφτά μέρες την εβδομάδα. Καθώς κλείνουμε τον ήχο στο μυαλό μας και πέφτουμε στα βάθη του εαυτού μας, τελικά έχουμε πρόσβαση στις βαθύτερες ενέργειες της ψυχής μας, γδυμένοι μάρτυρες, με μη λεκτικές συζητήσεις με τον εσωτερικό μας εαυτό μαθαίνοντας να είμαστε περισσότερο με αυτό που είναι.

Ο διαλογισμός είναι πραγματικά ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας και μια επένδυση που θα συνεχίσει να μας ανταμείβει για την υπόλοιπη ζωή μας.

Η εκπαίδευση της ενέργειας και η εναρμόνιση με το “Εγώ Είμαι”
Από την εμπειρία μου, ο εναρμονισμός ενός συστήματος όπως το Reiki, το Sekhem, η Μεγαλύτερη Θεραπεία κ.α. είναι ένας σπουδαίος τρόπος επανεπεξεργασίας των ενεργειακών μας συστημάτων σε μια υψηλότερη συχνότητα δονήσεων και μετά η ρύθμιση αυτής της συχνότητας ως προεπιλογή. 

Οι ενεργειακοί εναρμονισμοί είναι σπουδαίοι καθώς σχεδόν αυτοματοποιούν την εξέλιξη μας ενώ αποτοξινώνουν τα φυσικά, ψυχικά, συναισθηματικά και πνευματικά μας σώματα και υπερ-φορτίζουν το πνεύμα μας. 

Καθώς οι υψηλότερες ενέργειες διαλύουν τις χαμηλότερες ξεκινάμε να απελευθερώνουμε τα ενεργειακά μας μπλόκα και τους μηχανισμούς αυτοκαταστροφής ενώ συνδεόμαστε με τον πραγματικό, πιο αυθεντικό μας εαυτό.

Η αρρώστια σαν πύλη προς την ψυχή
Οι Σαμάνοι έβλεπαν την αρρώστια σαν πύλη προς την ψυχή και υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου το ότι αρρωστήσαμε είναι ο μοναδικός τρόπος για να καταλάβουμε πως έχουμε χάσει τον δρόμο μας. Η αρρώστια θα ξεφορτωθεί τον εγωισμό και το μυαλό από τον δρόμο και θα επαναφέρει τα συστήματα μας σε μια πιο ευθυγραμμισμένη, αυθεντική εμπειρία και δόνηση. 

Μερικές φορές το να “πνιγόμαστε” στην ζωή μας και στις καταστάσεις είναι αυτό που αναγκάζει το πνεύμα μας να ξυπνήσει και να ξεκινήσει να δουλεύει σε συνεργασία με την ψυχή μας. Αν το πνεύμα μας κοιμάται και αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια για το πόσο... 

ειλικρινά εμφανιζόμαστε στην ζωή μας, η ψυχή μας θα θέσει τα πράγματα σε κίνηση ώστε να αλλάξει τα πράγματα τριγύρω. Για κάποιους, η αρρώστια μπορεί να είναι απλώς η πιο κατάλληλη δικτυακή πύλη.

Η κοινωνία είναι ένα ενισχυμένο ενεργειακό πεδίο
Καθώς όλα τα όντα είναι καθρέφτες μεταξύ τους, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό ενεργειακό πεδίο με ανθρώπους που η ενέργεια τους και οι αξίες τους μας ελκύουν χτίζοντας μια κοινωνία από παθιασμένους συν-δημιουργούς, που τροφοδοτούνται από την αληθινή, ολοφάνερη μοιρασιά. 

Ο αντίκτυπος της συνειδητής συλλεγόμενης ενέργειας είναι μια σπουδαία πηγή ενεργοποίησης καθώς όλοι βοηθάμε ο ένας με τον άλλον στην ανταλλαγή πολύτιμων πληροφοριών, αποκαθιστούμε τους κώδικες που λείπουν και επανεργοποιούμε σημαντικές ενέργειες αναγκαίες για την θεραπεία και την αφύπνιση του πλανήτη.

Για να το κάνουμε αυτό, είναι σημαντικό να συνδεθούμε με τους άλλους και από κοντά και στο διαδίκτυο, ως τρόπο αύξησης της δόνησης μέσα μας και τριγύρω μας.

Οι ενεργοποιήσεις μας επηρεάζουν όλους το ίδιο;
Και ναι και όχι. Βρίσκω πως οι επιπτώσεις της ενεργοποίησης εξαρτώνται από λίγο διαφορετικούς παράγοντες. Υπάρχει ένα φάσμα στην εμπειρία, συχνά επηρεασμένο από το πόσο ανοιχτοί και έτοιμοι είμαστε να αλλάξουμε και να μεταμορφωθούμε, από το πώς η διευκόλυνση και... 

η καθοδήγηση από αυτούς που μας υποστηρίζουν στο ταξίδι έχει γίνει ακριβώς και από το πόσο προσδεμένοι είμαστε στον εγωισμό μας. Μερικές φορές, οι ενεργοποιήσεις μπορούν να μας αναταράξουν και να μας αναστατώσουν αν είμαστε πολύ σίγουροι στο δρόμο μας και αντιστεκόμαστε να αφήσουμε πράγματα που έχουμε ξεπεράσει. 

Αλλά όταν καταλήγει σε αυτό οι πνευματικές ενεργοποιήσεις, όσο βαθιές, είναι απλώς το ξεκίνημα του ταξιδιού μετά από το οποίο η αληθινή δουλειά ξεκινά.




Της Σαμάγια

9 αυτοάνοσα νοσήματα που εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες και δεν το γνωρίζουν…!!!!

Τα αυτοάνοσα νοσήματα βρίσκονται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Πολλά από αυτά είναι σπάνια. Ως ομάδα νοσημάτων, όμως, προσβάλλουν εκατομμύρια ανθρώπων.

Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται συχνότερα σε συγκεκριμένους πληθυσμούς. Για παράδειγμα, ο λύκος είναι συχνότερος στις γυναίκες αφρικανικής και ισπανικής καταγωγής απ’ ό,τι στις γυναίκες της καυκάσιας φυλής που προέρχονται από την Ευρώπη. 

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το σκληρόδερμα προσβάλλουν σε μεγαλύτερο ποσοστό κάποιες κοινότητες ιθαγενών κατοίκων απ’ ό,τι τον γενικότερο αμερικανικό πληθυσμό.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως φαίνεται ότι κάνουν… φυλετικές διακρίσεις. Η μεγάλη πλειονότητα που προσβάλλεται από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα είναι γυναίκες και πιο συγκεκριμένα 78%, δηλαδή 8 στους 10 ανθρώπους.

Ειδικότερα, πιο επιρρεπείς είναι οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Ορισμένα αυτοάνοσα, όπως το σύνδρομο Sjogren, οι θυρεοειδίτιδες και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, προσβάλλουν σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες σε αναλογία 9 ή 10:1.

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτοάνοσης νόσου.

§ Αίσθημα Κόπωσης ή Εξουθένωσης

§ Δυσκολία στη συγκέντρωση

§ Αδυναμία ή Πόνο ή Τρέμουλο στους μύς/αρθρώσεις

§ Τριχόπτωση

§ Ξηρά μάτια, στόμα ή δέρμα

§ Ανεξήγητη αύξηση ή μείωση βάρους

§ Μούδιασμα / ‘Μυρμήγκιασμα’ στα χέρια ή πόδια

§ Κοιλιακός πόνος, Αίμα στα ούρα/κόπρανα, Διάρροια

§ Δερματικά εξανθήματα, Κνίδωση ή Φωτοευαισθησία

§ Πολλαπλές αποβολές ή Θρόμβοι αίματος

Τα αυτοάνοσα νοσήματα εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Παρακάτω θα δείτε εννέα από τα πιο κοινά αυτοάνοσα νοσήματα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει.

1. Λύκος
Ο λύκος χαρακτηρίζεται από τις επίμονες φλεγμονές στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στα αιμοφόρα αγγεία και/ή σε εσωτερικά όργανα. Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι η συνηθέστερη και πιο σοβαρή μορφή της νόσου. Οι εκδηλώσεις του λύκου στο σώμα καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα, με τα συμπτώματα να επηρεάζουν πολλαπλά όργανα και συστήματα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά του συμπτώματα είναι το κοκκίνισμα σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο, που καλύπτει τη μύτη και τα μάγουλα. 

Άλλα κοινά συμπτώματα του λύκου είναι η κόπωση, ο πόνος, το πρήξιμο στις αρθρώσεις, ο πυρετός και τα δερματικά εξανθήματα σε σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Ο λύκος μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία, πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια, πόνο στο στήθος, τριχόπτωση και έλκη στο στόμα. 

Στην εκδήλωσή του εμπλέκονται γενετικοί (κληρονομικοί), ορμονικοί αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Στόχος της θεραπείας που προτείνεται στους ασθενείς είναι πρωτίστως η αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής.

2. Ψωρίαση
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ψωρίασης. Ο συνηθέστερος είναι η ψωρίαση κατά πλάκας, η οποία προκαλεί κατά τόπους κοκκίνισμα, ξεφλούδισμα και φλεγμονή στο δέρμα. Η ψωρίαση μπορεί να προκαλεί είτε φαγούρα είτε πόνο στο δέρμα και οι δερματικές αλλοιώσεις είναι συχνότερες στους αγκώνες, στα γόνατα, στην επιδερμίδα του κρανίου και χαμηλά στη μέση. 

Κάποιοι τύποι ψωρίασης προσβάλλουν κυρίως τις παλάμες, τα πέλματα, τις μασχάλες ή τις δερματικές πτυχώσεις γύρω από τα γεννητικά όργανα. Η ψωρίαση τείνει να είναι κληρονομική, ωστόσο εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες όπως το στρες, ένας τραυματισμός στο δέρμα ή μια λοίμωξη. 

Για την ήπια και μέτριας έντασης ψωρίαση προτείνονται συνήθως θεραπείες τοπικής εφαρμογής ή φωτοθεραπεία. Η σοβαρή ή εκτεταμένη ψωρίαση μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με από του στόματος ή ενέσιμες θεραπείες.

3. Σκλήρυνση κατά πλάκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση εκδηλώνεται συνήθως στην ηλικία των 20 έως 50 ετών. Υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το αυτοάνοσο νόσημα, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη –μια ουσία που περιβάλλει τα νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος και λειτουργεί σαν «μόνωση»– και τις νευρικές ίνες. 

Αποτέλεσμα της βλάβης αυτής είναι η κακή επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και άλλων μερών του σώματος. Τυπικά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι η αδυναμία, η κόπωση, το μούδιασμα, οι δυσκολίες στη βάδιση, καθώς και οι διαταραχές της όρασης, της γαστρεντερικής λειτουργίας και του ουροποιητικού. 

Χάρη στις θεραπευτικές λύσεις που είναι πλέον διαθέσιμες στους ασθενείς, έχει περιοριστεί σημαντικά η αναπηρία που κανονικά προκαλεί η νόσος. Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη σκλήρυνση, τα φάρμακα μειώνουν αισθητά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων και επιβραδύνουν τις βλάβες στο νευρικό σύστημα.

4. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας σοβαρές βλάβες και παραμόρφωση. Η νόσος χαρακτηρίζεται από τον πόνο, το οίδημα, τη δυσκαμψία και τη μειωμένη κινητικότητα στις αρθρώσεις, κυρίως στα δάχτυλα των χεριών, στους καρπούς και στα πόδια. 

Όπως πολλά άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, η ΡΑ μπορεί να προσβάλλει πολλά διαφορετικά όργανα και συστήματα, όπως τα μάτια, το δέρμα, το στόμα, οι πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία, κόπωση και πυρετό. Ο κίνδυνος εκδήλωσης ΡΑ εξαρτάται από γενετικούς, ορμονικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. 

Στις γυναίκες εκδηλώνεται σε ηλικία 30 έως 60 ετών. Τα φάρμακα δεν θεραπεύουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, όμως επιβραδύνουν ή και σταματούν τις βλάβες στις αρθρώσεις και ανακουφίζουν από τον πόνο και το οίδημα.

5. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Το ανοσοποιητικό μπορεί να απελευθερώσει αντισώματα που επιτίθενται στον θυρεοειδή, τον μικρό αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Στην περίπτωση αυτή εκδηλώνεται στον θυρεοειδή φλεγμονή, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να παράγει επαρκείς ποσότητες των ορμονών που ελέγχουν τον μεταβολισμό. 

Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η συνηθέστερη αιτία του υποθυρεοειδισμού. Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 40 έως 60 ετών και τείνει να είναι κληρονομική. Συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι ο θυρεοειδής υπολειτουργεί είναι η επίμονη κόπωση, η ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους, η δυσκοιλιότητα, η αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, η ξηρότητα του δέρματος, η κατάθλιψη και οι μυϊκοί πόνοι. 

Επίσης, είναι πιθανό ο θυρεοειδής αδένας να παρουσιάζει διόγκωση. Η διαχείρισης της θυρεοειδίτιδας και του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνει τη λήψη συνθετικών θυρεοειδικών ορμονών.

6. Νόσος του Graves
Πρόκειται για ένα ακόμη αυτοάνοσο νόσημα του θυρεοειδούς. Στην περίπτωση αυτή, το ανοσοποιητικό δεν καταστρέφει τα κύτταρα του αδένα αλλά πυροδοτεί την υπερβολική παραγωγή ορμονών (υπερθυρεοειδισμός). Αυτή η υπερπαραγωγή ορμονών οδηγεί σε διόγκωση του θυρεοειδούς, ταχυπαλμίες, νευρικότητα και ευερεθιστότητα, απώλεια βάρους, επεισόδια διάρροιας και προβλήματα ύπνου. 

Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα που εκδηλώνουν οι πάσχοντες από τη νόσο του Graves είναι το οίδημα στα μάτια, με αποτέλεσμα αυτά να μοιάζουν σαν να βγαίνουν μέσα από τις κόγχες. Για να θέσουν τη νόσο υπό έλεγχο, οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή που περιορίζει την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Αν η αγωγή δεν δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο θυρεοειδής ενδέχεται να αφαιρεθεί.

7. Διαβήτης τύπου 1
Γνωστός και ως «νεανικός διαβήτης», ο διαβήτης τύπου 1 χαρακτηρίζεται από την απελευθέρωση αντισωμάτων που καταστρέφουν τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, επομένως η ανεπάρκεια ή η παντελής απουσία της συνεπάγεται μόνιμη και επικίνδυνη άνοδο του σακχάρου. 

Χωρίς την απαραίτητη θεραπεία, ο διαβήτης τύπου 1 προκαλεί βλάβες στην καρδιά, στα μάτια, στα νεφρά και στο νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει στο κώμα ή και στον θάνατο. Ο διαβήτης τύπου 1 χαρακτηρίζεται ως «νεανικός» επειδή εκδηλώνεται συχνότερα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν την έντονη δίψα και πείνα, τη συχνουρία, την κόπωση, την ανεξήγητη απώλεια βάρους, τις πληγές που αργούν να επουλωθούν, το μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια και τη θολή όραση. 

Οι πάσχοντες επιβάλλεται να ακολουθούν θεραπεία με ινσουλίνη ώστε να ελέγχονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ενώ παράλληλα πρέπει να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική άσκηση.

8. Κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να επεξεργαστεί τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Συγκεκριμένα, όταν ένας πάσχων από κοιλιοκάκη καταναλώνει γλουτένη, το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο λεπτό έντερο. 

Οι επακόλουθες βλάβες στο έντερο εμποδίζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Στα παιδιά, η κοιλιοκάκη προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα όπως το φούσκωμα, ο εμετός, η χρόνια διάρροια ή η δυσκοιλιότητα. 

Στους ενήλικες, εκτός από τα γαστρεντερικά συμπτώματα εκδηλώνεται επίσης κόπωση, αναιμία, απουσία περιόδου ή και οστεοπόρωση. Η μόνη λύση για την πρόληψη των συμπτωμάτων και την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης είναι η αποχή από την κατανάλωση γλουτένης.

9. Αγγειίτιδα
Η αγγειίτιδα είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει ένα σύνολο διαταραχών στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί φλεγμονές. Οι βλάβες που προκύπτουν ενδέχεται να εμποδίσουν την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, ανάλογα με τα συγκεκριμένα αγγεία και όργανα που πλήττονται. 

Οι περισσότερες μορφές αγγειίτιδας είναι σπάνιες και οι αιτίες τους άγνωστες. Μπορεί να εμφανιστεί μεμονωμένα ή συνδυαστικά με κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα, όπως ο λύκος. Η γιγαντοκυτταρική (ή κροταφική) αρτηρίτιδα είναι η συνηθέστερη μορφή αγγειίτιδας στους ενήλικες. 

Συνήθως εμφανίζεται μετά τα 50 και προκαλεί συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, η κόπωση, η απώλεια της όρεξης, ο πόνος στο σαγόνι και ο πυρετός. Η χρήση στεροειδών φαρμάκων συνιστάται για την αντιμετώπιση της φλεγμονής, ενώ τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα καταστέλλουν τις ανεπιθύμητες ανοσολογικές αντιδράσεις.

Οι επιδημιολόγοι δεν θεωρούν τυχαία τη διαρκώς αυξανόμενη επίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων στις γυναίκες, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς αυξάνονται εκείνες όπου διαβιώνουν πλέον σε αποστειρωμένο περιβάλλον (κλιματισμός, καθημερινό μπάνιο κ.λπ.) και φυσικά γίνονται όλο και πιο ευάλωτες στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού.




Οι 3 εχθροί του μυαλού μας που πρέπει να διαλύσουμε…!!!!

Για να μπορέσεις να εφαρμόσεις αυτή τη φιλοσοφία ο νους σου πρέπει να είναι έτοιμος να τη δεχτεί.

Η προετοιμασία δεν είναι εύκολη. Ξεκινάει με τη μελέτη, ανάλυση και κατανόηση των 3 εχθρών που πρέπει να διαλύσεις.

Αυτοί είναι:

– Η Αναποφασιστικότητα,
– η Αμφιβολία και
– ο Φόβος.

Η έκτη αίσθηση δεν θα λειτουγήσει με αυτά τα 3 αρνητικά στοιχεία, εφόσον αυτά παραμένουν μέσα στο μυαλό σου. …όπου είναι το ένα εκεί δίπλα είναι και τα άλλα… Η Αναποφασιστικότητα είναι η σπορά του φόβου.

Η Αναποφασιστικότητα κρυσταλλώνεται σε Αμφιβολία, τα 2 ενώνονται και δημουργείται ο φόβος. Αυτός είναι ο λόγος που αυτοί οι 3 εχθροί είναι τόσο επικίνδυνοι. Γεννούν και μεγαλώνουν χωρίς να η παρουσία τους να γίνεται αντιληπτή. 

Οι έξι βασικοί φόβοι είναι:

– Ο φόβος της φτώχειας
– Ο φόβος της κριτικής
– Ο φόβος της κακής υγείας
– Ο φόβος του να χάσουμε την αγάπη κάποιου
– Ο φόβος των γηρατειών
– Ο φόβος του θανάτου

Όλοι οι άλλοι φόβοι είναι μικρής σημασίας και μπορούν να συνοψιστούν κάτω από αυτές τις 6 βασικές κατηγορίες. … οι φόβοι αυτοί δεν είναι τίποτα παραπάνω από καταστάσεις του μυαλού. … οι γιατροί έρχονται σε επαφή καθημερινά με εκατοντάδες ασθενείς με όλων των μορφών τις μεταδοτικές ασθένειες, χωρίς να μολύνονται.

Η ανοσία τους απέναντι στην ασθένεια βασίζεται κυρίως –εάν όχι αποκλειστικά- στη έλλειψη φόβου.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να δημιουργήσει τίποτα εάν πρώτα δεν το συλλάβει σε μορφή παρόρμησης ή σκέψης…

ΟΙ ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ, ΑΣΧΕΤΑ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΗΘΕΛΗΜΕΝΕΣ Η ΜΗ. …κάθε ανθρώπινο ον έχει τη δυνατότητα να ελέγξει απόλυτα το μυαλό του…

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
…η φτώχεια και τα πλούτη ταξιδεύουν σε εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις. (με την έννοια πλούτη ο συγγραφέας εννοεί την ευρύτερη μορφή, δηλαδή οικονομικά, πνευματικά, νοητικά και υλικά πλούτη). …

Το σημείο αναφοράς που οδηγεί σε αυτά είναι η επιθυμία. …εάν απαιτείς πλούτη πρέπει να αρνηθείς οποιαδήποτε περίσταση που οδηγεί στη φτώχεια. … ο φόβος της φτώχειας είναι μια κατάσταση του μυαλού. …

Ο φόβος αυτός παραλύει τη λογική, καταστρέφει τη φαντασία, σκοτώνει την αυτάρκεια, υπονομεύει τον ενθουσιασμό, αποθαρρύνει την πρωτοβουλία, οδηγεί σε αβεβαιότητα ενός σκοπού, ενθαρρύνει την αναβλητικότητα και κάνει τον αυτοέλεγχο αδύνατο.

Παίρνει μακριά τη γοητεία από την προσωπικότητα κάποιου, καταστρέφει τη δυνατότητα της ακριβούς σκέψης, παρεκκλίνει τη συγκέντρωση στην προσπάθεια, κυριεύει την επιμονή, αντιστρέφει τη θέληση σε τίποτα, καταστρέφει τη φιλοδοξία, σκιάζει τη μνήμη και προσκαλεί την αποτυχία σε όλες τις απίθανες μορφές της.

Σκοτώνει την αγάπη και δολοφονεί τα λεπτά αισθήματα της καρδιάς, αποθαρρύνει τη φιλία και προσκαλεί την καταστροφή σε εκατοντάδες μορφές, οδηγεί σε αυπνία, μιζέρια και δυστυχία… …ο φόβος αυτός είναι, χωρίς αμφιβολία, ο πλέον καταστροφικός από τους έξι βασικούς φόβους.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ: Συνήθως εκφράζεται με έλλειψη φιλοδοξίας, θέληση να αποδεχθεί κανείς τη φτώχια, παραδοχή οποιασδήποτε αμοιβής έχει να προσφέρει η ζωή χωρίς να υπάρχει αντίδραση, νοητική και βιολογική τεμπελιά, έλλεψη πρωτοβουλίας, ενθουσιασμού και αυτοελέγχου.

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η συνήθεια του να επιτρέπουμε στους άλλους να σκέφτονται για εμάς. Σαν να «κάθομαι στον φράχτη» (σ.μ. σίγουρα το ζούμε ΚΑΙ στην πολιτική και όχι μόνο).

ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ: Συνήθως εκφράζεται μέσω άλλοθι/δικαιολογιών σχεδιασμένα να σκεπάζουν, «εξηγούν», απολογούν για την αποτυχία κάποιου. Μερικές φορές εκφράζονται με τη μορφή φθόνου προς εκείνους που είναι επιτυχημένοι ή κριτικάροντάς τους.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ: Συνήθως εκφράζονται με το να βρίσκουμε λάθη στους άλλους, μια τάση να ξοδεύουμε πέρα από το εισόδημά μας, αδιαφορία για τη προσωπική εμφάνιση, συνοφρύωμα, ακράτεια στη χρήση αλκοόλ, μερικές φορές με τη χρήση ναρκωτικών, νευρικότητα, έλλειψη ισορροπίας, αυτό-συνείδησης και έλλειψη αυτάρκειας.

ΥΠΕΡ-ΠΡΟΣΟΧΗ: Η συνήθεια του να κοιτάμε την αρνητική πλευρά της κάθε κατάστασης, σκεφτόμενοι και μιλώντας για κάθε πιθανή καταστροφή αντί να συγκεντρωνόμαστε στα μέσα επιτυχίας. Γνωρίζοντας όλους τους δρόμος προς την αποτυχία, αλλά ποτέ αναζητώντας τα σχέδια ώστε να την αποφύγουμε.

Περιμένοντας «την κατάλληλη στιγμή» να ξεκινήσουμε να βάζουμε ιδέες και σχέδια στην πράξη, μέχρι η αναμονή να γίνει μόνιμη συνήθεια. Θυμόμαστε όλους εκείνους που έχουν αποτύχει, και ξεχνάμε όλους εκείνους που έχουν επιτύχει. Βλέπουμε την τρύπα στο κουλούρι, και παραβλέπουμε το ίδιο το κουλούρι. Απαισιοδοξία που οδηγεί σε κακή χώνεψη, αυτο-δηλητηρίαση, κακή αναπνοή και κακή διάθεση.

ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η συνήθεια να αναβάλουμε για αργότερα αυτό που θα μπορούσε να γίνει πέρυσι. Ξοδεύουμε αρκετό χρόνο στο να δημιουργούμε άλλοθι και δικαιολογίες αντί α κάνουμε τη δουλειά. Αυτό το σύμπτωμα είναι στενά συνδεδεμένο με την υπερ-προσοχή, αμφιβολία και ανησυχία.

Άρνηση να δεχθούμε υπευθυνότητες όταν αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Θέληση για να συμβιβαστούμε αντί να δώσουμε μια γερή μάχη. Συμβιβασμός με τις δυσκολίες αντί να τις αξιοποιήσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε ως εφαλτήριο λίθο προς την πρόοδο.

Διαπραγματευόμαστε με τη ζωή για μια δεκάρα αντί να απαιτήσουμε ευημερία, χλιδή, πλούτη, ευχαρίστηση και ευτυχία. Σχεδιάζουμε το τι θα κάνουμε ΕΝΑ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΚΥΡΙΕΥΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΝΑ ΚΑΨΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΔΥΝΑΤΗ.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΛΟΥΤΗ: Σχετιζόμαστε με αυτούς που αποδέχονται τη φτώχεια αντί να αναζητούμε τη συντροφιά εκείνων που απαιτούν και λαμβάνουν πλούτη. … μερικοί θα αναρωτηθούν: «έγραψες ένα βιβλίο σχετικά με χρήματα;» …

Ο κύριος λόγος που γράφω αυτό το βιβλίο στο πώς να αποκτήσεις χρήματα είναι το γεγονός ότι ο κόσμος πρόσφατα (σ.μ. το βιβλίο γράφτηκε το 1930 περίπου στην περίοδο του Κραχ αλλά κάτι θα σας θυμίζει και στο σήμερα.

Επίσης όλο το βιβλίο είναι σαν να γράφτηκε για το σήμερα και τις εποχές που διανύουμε) πέρασε από μια εμπειρία που άφησε εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες παραλυμένους από το ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ …
Ο φόβος της κριτικής κλέβει από τον άνθρωπο την πρωτοβουλία, καταστρέφει τη δύναμη της φαντασίας, περιορίζει την ατομικότητα, παίρνει μακριά την αυτάρκεια και του κάνει ζημιά με εκατοντάδες άλλους τρόπους.

Οι γονείς συχνά κάνουν στα παιδιά τους ανεπανόρθωτη ζημιά με το να τα κριτικάρουν. Η μητέρα ενός παιδικού φίλου τον τιμωρούσε κάθε φορά λέγοντάς του «θα πας στη φυλακή πριν φτάσεις στα είκοσι». Στάλθηκε στο αναμορφωτήριο στα 17 του... 

ο κάθε ένας μας έχει ένα απόθεμα κριτικής (προς τους άλλους) που προσφέρει «απλόχερα» προς τους άλλους είτε του το ζητήσουν, είτε όχι. … θα έπρεπε να αναγνωρίζεται ως έγκλημα (της χειρότερης μορφής), για ένα γονιό το να χτίζει κόμπλεξ κατωτερότητας στο παιδί του μέσω μη αναγκαίας κριτικής. …

η κριτική εμφυτεύει το ΦΟΒΟ στην ανθρώπινη καρδιά… …δεν θα χτίσει αγάπη ή στοργή. … ο φόβος αυτός είναι παγκόσμιος και μοιραίο εμπόδιο στην προσωπική ανάπτυξη, κυρίως επειδή αυτός ο φόβος καταστρέφει την πρωτοβουλία και αποθαρρύνει τη χρήση της φαντασίας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟ-ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ: Εκφράζεται με νευρικότητα, του να είσαι ντροπαλός στις συζητήσεις και στο να συναντάς αγνώστους, αδέξιες κινήσεις των χεριών και των άκρων, αποστροφή των ματιών.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ: Έλλειψη ελέγχου της φωνής, νευρικότητα στην παρουσία τρίτων, κακή στάση του σώματος, κακή μνήμη.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ: Έλλειψη στιβαρότητας στις αποφάσεις, προσωπικής γοητείας και ικανότητας να εκφράζεις ανοικτά τις απόψεις σου. Η συνήθεια του να «κάνεις στο πλάι» στα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσεις αντί να τα αντιμετωπίσεις σωστά. Συμφωνία με τους άλλους χωρίς προσεκτική εξέταση των απόψεών τους.

ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ: Η συνήθεια του να εκφράζουμε την ίδια αυτό-αποδοχή μας για τις πράξεις μας, ως μέσο του να συγκαλύπτουμε την αίσθηση της κατωτερότητας ( σ.μ. επικροτώντας τις δικές μας πράξεις).

Χρησιμοποιώντας «μεγάλες λέξεις» για να εντυπωσιάσουμε τους άλλους (συνήθως χωρίς να ξέρουμε και το πραγματικό τους νόημα). Μιμούμενοι άλλους στο ντύσιμο, ομιλία και στους τρόπους. Το να καυχώμαστε για τις επτεύξεις μας. Αυτό μερικεές φορές δίνει μια επιφανειακή αίσθηση ανωτερότητας.

ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ: Η συνήθεια το να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε.

ΕΛΕΙΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ: Αποτυχία στο να αγκαλιάζουμε τις ευκαιρίες για αυτό-ανάπτυξη, φόβο να εκφράζουμε τη γνώμη μας, έλλειψη εμπιστοσύνης στις ιδέες μας, δίνουμε μη ευθείς απαντήσεις σε ερωτήσεις των προισταμένων μας, διστακτικότητα στους τρόπους και στο λόγο, εξαπάτηση στα λόγια και στα έργα μας.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑΣ: Νοητική και βιολογική τεμπελιά, έλλειψη αυτό-επικύρωσης, βράδυνση στη λήψη αποφάσεων, εύκολοι σε επιρροή από τρίτους, συνήθεια του να κριτικάρουμε άλλους πίσω από την πλάτη τους και να τους κολακεύουμε κατά πρόσωπο, η συνήθεια του να δεχόμαστε την ήττα χωρίς αντίσταση, το να παραιτούμαστε από κάτι... 

που αναλάβαμε όταν υπάρχει αντιπαράθεση από τρίτους, καχύποπτοι απέναντι στους άλλους ανθρώπους χωρίς λόγο, έλλειψη τακτ στους τρόπους και στο λόγο, μη θέληση να δεχτούμε την ευθύνη των λαθών μας.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
…ο φόβος αυτός σχετίζεται με εκείνουν των Γηρατειών και του Θανάτου επειδή οδηγεί κάποιον κοντά στο σύνορο των «τρομερών λέξεων» για τα οποία ο άνθρωπος δεν ξέρει τίποτα, αλλά έχει ακούσει κάποιες άβολες ιστορίες… …

Ο άνθρωπος φοβάται την κακή υγεία λόγω των τρομερών εικόνων που έχουν εμφυτευθεί στο μυαλό του σχετικά με το τι θα συμβεί εάν ο θανάτος τον καταλάβει… Φοβάται (αυτό το φόβο) λόγω των οικονομικών θεμάτων που αυτός ο φόβος κουβαλάει.

Έγινε μια σειρά από πειράματα που απέδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να ασθενήσουν με την υποβολή. Τα «θύματα» δέχτηκαν 3 επισκέψεις από γνωστούς τους. Όπου ο καθένας ρώτησε «Τι έχεις; Φαίνεσαι πολύ άρρωστος».

Ο πρώτος που έκανε την ερώτηση πήρε απάντηση «Τίποτα, είμαι μια χαρά».

Στον δεύτερο συνήθως απαντούσαν «Δεν ξέρω ακριβώς αλλά δεν νιώθω καλά».

Ο τρίτος συνήθως συναντούσε τη σύμφωνη άποψη του «θύματος» ότι πραγματικά αισθανόταν άρρωστο. …απογοητεύσεις στη δουλειά και στην αγάπη συνήθως είναι υπαίτια για μια λίστα αιτιών για το φόβο της κακής υγείας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΑΥΘΥΠΟΒΟΛΗ: Η συνήθεια του να αυθυποβαλλόμαστε ψάχνοντας και περιμένοντας για συμπτώματα όλων των ειδών των ασθενειών. «Απολαμβάνουμε» φανταστικές ασθένειες και μιλάμε για αυτές σαν να ήταν αληθινές.

Η συνήθεια του να δοκιμάζουμε ότι μας συστήνουν άλλοι σαν να έχουν θεραπευτική αξία. Μιλάμε στους άλλους για εγχειρήσεις, δυστυχήματα και άλλες μορφές ασθένειας. Πειραματιζόμασε με δίαιτες, φυσικές ασκήσεις, χωρίς επαγγελματική καθοδήγηση. Δοκιμάζουμε σπιτικές συνταγές, πατενταρισμένα φάρμακα και ψευδοσυνταγές.

ΥΠΟΧΟΝΔΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ: Η συνήθεια να μιλάμε για ασθένειες, συγκεντρώνοντας το μυαλό μας στην ασθένεια και περιμένοντας την εμφάνισή της μέχρι να συμβεί νευρικός κλονισμός. Τίποτα σε μπουκάλι δεν θα θεραπεύσει αυτή την κατάσταση. Προέρχεται μόνο από αρνητικές σκέψεις και τίποτα εκτός από θετικές σκέψεις δεν μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία….

ΑΣΚΗΣΗ: Ο φόβος για κακή υγεία συχνά παρεμβαίνει στη σωστή φυσική άσκηση και καταλήγει στο να γίνει κάποιος υπέρβαρος, με το να αποφύγει την εκτός σπιτιού ζωή.

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: Ο φόβος για κακή υγεία αποδομεί τη φυσική ικανότητα αντίστασης και δημιουργεί εύφορες συνθήκες για κάθε μορφή ασθένειας που μπορεί να συναντήσει κάποιος.

Ο φόβος της κακής υγείας συχνά συνδέεται με το φόβο της φτώχειας, ειδικά στις περιπτώσεις του υποχόνδριου, ο οποίος ανησυχεί συνέχεια για την περίπτωση του να πρέπει να πληρώσει τους λογαριασμούς γιατρών, νοσοκομείων, κλπ.

Αυτός ο τύπος ανθρώπου ξοδεύει πολύ χρόνο προετοιμαζόμενος για ασθένειες, μιλώντας για το θάνατο, αποταμιεύει χρήματα για θέση στο νεκροταφείο και για τα έξοδα κηδείας, κλπ.

ΑΥΤΟ-ΧΑΙΔΕΜΑ: Η συνήθεια του να επιζητά τη συμπάθεια, χρησιμοποιώντας φανταστικές ασθένειες σαν δόλωμα. ( Συχνά οι άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτό το κόλπο για να αποφύγουν την εργασία). Η συνήθεια του να υποκρίνονται ασθενείς για να συγκαλύψουν την απλή τεμπελιά ή να το παρουσιάσουν ως άλλοθι για την έλλειψη φιλοδοξίας τους.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑΣ: Η συνήθεια της χρήσης αλκοόλ ή ναρκωτικών για να καταστρέψουν πόνους όπως πονοκεφάλους, νευραλγία, κλπ αντί να εξαλείψουν την αιτία. Η συνήθεια να διαβάζουν για ασθένειες και να ανησυχούν για την πιθανότητα του να ασθενήσουν από μια τέτοια. Η συνήθεια του να διαβάζουν διαφημίσεις πατενταρισμένων φαρμάκων.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΠΟΙΟΥ
…ο φόβος αυτός φανερά προέκυψε από τη πολυγαμική συνήθεια του ανθρώπου στο να κλέβει το ταίρι του συνανθρώπου του… …προσεκτική ανάλυση έχει δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευπαθής σε αυτό το φόβο παρά οι άντρες.

Αυτό το γεγονός εξηγείται εύκολα. Οι γυναίκες έχουν μάθει, μέσω εμπειρίας, ότι οι άντρες είναι πολυγαμικοί από τη φύση τους και δεν είναι να τους εμπιστεύονται στα χέρια αντίζηλων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΖΗΛΕΙΑ: Η συνήθεια του να υποπτευόμαστε φίλους και αγαπημένους χωρίς εύλογες αποδείξεις. Η συνήθεια του να κατηγορείται ο/η σύζυγος για απιστία χωρίς βάση. Γενική καχυποψία προς όλους, απόλυτη πίστη προς κανέναν.

ΨΕΓΑΔΙΑ: Η συνήθεια του να βρίσκουμε λάθη στους φίλους, συγγενείς, συνεταίρους και αγαπημένους χωρίς με την παραμικρή πρόκληση ή χωρίς καμιά αιτία.

ΤΖΟΓΟΣ: Η συνήθεια του να τσογάρεις, κλέβεις, απατάς και να λαμβάνεις άλλες επικίνδυνες δράσεις ώστε να παρέχεις χρήματα για τους αγαπημένους σου με την πεποίθηση ότι η αγάπη μπορεί να εξαγοραστεί.

Η συνήθεια του να ξοδεύει κανείς πέρα από τις δυνατότητές του ή να δημιουργεί χρέη για να παρέχει δώρα προς τους αγαπημένους του, με το σκοπό να κάνει μια αρεστή επίδειξη. Αυπνία, νευρικότητα, έλλειψη επιμονής, αδυναμία θέλησης, έλλειψη αυτοελέγχου, έλλειψη αυτάρκειας, κακοί τρόποι.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΓΗΡΑΤΕΙΩΝ
…Ο φόβος αυτός πηγάζει κυρίως από δύο πηγές. Πρώτον, από τη σκέψη ότι τα γηρατειά ίσως φέρουν φτώχεια. Δεύτερον, και μακράν από την κοινή προέλευση, από ψευδή και σκληρές «διδασκαλίες» του παρελθόντος που έχουν καλά αναμιχθεί με «φωτιά και θειάφι» και άλλες ανοησίες επιτηδευμένα σχεδιασμένες για να σκλαβώσουν τον άνθρωπο μέσω του φόβου.

Η πιθανότητα της κακής υγείας, η οποία είναι συνήθης καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι, είναι επίσης ένας λόγος που συμβάλλει σε αυτό τον φόβο των γηρατειών… …ο πιο συνηθισμένος λόγος αυτού του φόβου σχετίζεται με το φόβο της φτώχειας…

…ένας άλλος λόγος που συμβάλλει είναι η πιθανότητα του να χαθεί η ελευθερία και ανεξαρτησία, καθώς τα γηρατειά μπορεί να φέρουν μαζί τους την έλλειψη φυσικής και οικοινομικής ελευθερίας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η τάση του να επιβραδύνουμε και να αναπτύσσουμε ένα κόμπλεξ κατωτερότητας, γύρω στην ηλικία των 40, λανθασμένα πιστεύοντας ότι ‘γλιστράμε» λόγω ηλικίας. (Η αλήθεια είναι ότι τα πιο χρήσιμα χρόνια του ανθρώπου, νοητικά και πνευματικά, είναι αυτά μεταξύ 40 και 60).

H συνήθεια του να μιλάμε απολογητικά σαν να «είμαστε γέροι» απλά επειδή έχουμε φτάσει την ηλικία των 40 ή πενήντα, αντί να αντιστρέψουμε τον κανόνα και να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη που φτάσαμε την ηλικία της σοφίας και της κατανόησης.

Η συνήθεια του να σκοτώνουμε την πρωτοβουλία, τη φαντασία και την αυτονομία με το να πιστεύουμε λανθασμένα ότι ότι είμαστε πολύ «μεγάλοι» για να εκφράσουμε τέτοιες ιδιότητες.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
…για μερικούς είναι ο πιο σκληρός από όλους τους βασικούς φόβους. Ο λόγος είναι προφανής. Οι φοβεροί πόνοι του φόβου αυτού σχετιζόμενοι με τη σκέψη του θανάτου, τις περισσότερες φορές, μπορούν να χρεωθούν απευθείας στο θρησκευτικό φανατισμό. …η ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ είναι πολύ μακριά. Η ΦΩΤΙΑ είναι ένα τρομερό πράγμα.

Η σκέψη της αιώνιας τιμωρίας, με φωτιά, όχι μόνο προκαλεί στον άνθρωπο το φόβο για το θάνατο, αλλά συχνά και το να χάσει τη λογική του. Σκοτώνει το ενδιαφέρον στη ζωή και κάνει την ευτυχία αδύνατη.

…κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου, είδα ένα βιβλίο με τίτλο «Ο κατάλογος των Θεών», μέσα στον οποίο ήταν κατοχυρωμένοι οι 30.000 θεοί που ο άνθρωπος λάτρεψε. …ο φόβος του θανάτου δεν είναι πλέον τόσο συνηθισμένος όσο ήταν κατά την εποχή που δεν υπήρχαν κολέγια και πανεπιστήμια.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η συνήθεια του να σκεφτόμαστε σχετικά με το θάνατο σε αντίθεση με το να κάνουμε το καλύτερο με τη ΖΩΗ, κυρίως λόγω έλλειψης σκοπού ή έλλειψης της κατάλληλης απασχόλησης.

Η καλύτερη συνταγή από όλες για το φόβο του θανάτου είναι

Η ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ, υποστηριζόμενη από χρήσιμη υπηρεσία προς τρίτους. Ένα πολυάσχολο άτομο σπάνια έχει χρόνο να σκεφτεί για το θάνατο. Βρίσκει τη ζωή πολύ συναρπαστική ώστε να σκεφτεί για το θάνατο.

Μερικές φορές ο φόβος του θανάτου συνδέεται με το φόβο της φτώχειας, όπου ο θάνατος κάποιου πιθανά να αφήσει κάποιους αγαπημένους στη φτώχεια. Σε άλλες περιπτώσεις, ο φόβος του θανάτου προκαλείται από ασθένεια και τις επιπτώσεις πάνω στο φυσικό σώμα.

Οι πιο συνήθης αιτίες αυτού του φόβου είναι: κακή υγεία, φτώχεια, έλλειψη σωστή απασχόλησης, απογοήτευση στην αγάπη, τρέλλα, θρησκευτικός φανατισμός.

Napoleon Hill. 
Βιβλίο Think and Grow Rich, 1930. Απόσπασμα.




Τα παιδιά φέρονται άσχημα όταν αισθάνονται ότι δεν τα καταλαβαίνουν…!!!!

Θέλετε να συντελεστεί ένα μικρό «θαύμα» στο ίδιο σας το σπίτι;

Ξέρετε γιατί τα παιδιά έχουν κακή συμπεριφορά; Επειδή συχνά αισθάνονται ότι οι μεγάλοι δεν τα καταλαβαίνουν ή δεν τα αγαπούν. Όταν μάλιστα ο γονιός προσπαθεί με νεύρα, φωνές και διάφορες τιμωρίες να επιβάλει τη σωστή συμπεριφορά, τότε πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο από το επιθυμητό! 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που βιώνουν. Αν δώσετε μια ξυλιά στο παιδάκι σας που χτύπησε την αδερφή του, τι του διδάσκετε με την πράξη σας; Ότι μπορεί να χτυπάει την αδερφή του. 

Παρόλα αυτά, με τα λόγια του λέτε το αντίθετο «μη χτυπάς την αδερφή σου» και παράλληλα του δίνετε εσείς μία (και δεν εννοώ ότι το ξυλοφορτώνετε ή ότι το κακοποιείτε). Φερθείτε στα παιδιά όπως θέλετε να φέρονται και αυτά στους άλλους!

Δηλαδή, με κατανόηση και συμπόνια. Με τι φωνές, τις τιμωρίες, τις απειλές, τα νεύρα και τα παρόμοια διδάσκουμε αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε: την επιθετική συμπεριφορά.

Η τιμωρία καταστέλλει την κακή συμπεριφορά, για λίγο όμως. Αν λοιπόν επιθυμείτε να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο, υπεύθυνο, πετυχημένο παιδί, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε.

Εννοείται ότι βάζουμε όρια και ότι δεν ανεχόμαστε την κακή συμπεριφορά. Το ζητούμενο είναι με ποιόν τρόπο το πετυχαίνουμε;

1. Ελέγξτε τα συναισθήματά σας και τα ξεσπάσματά σας.
Είστε το μοντέλο θετικής συμπεριφοράς! Από το δικό σας παράδειγμα θα μάθει το παιδί σας πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Αν έχετε θυμώσει, μη βάλετε τις φωνές και μην κάνετε κάτι που θα το μετανιώσετε όταν ξεθυμώσετε. Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Νιώστε την αγάπη που έχετε για το παιδί σας. Συζητήστε, διορθώστε, καθοδηγήστε το παιδί, αλλά μην το εκδικηθείτε.

2. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού.
Όταν το παιδί είναι στρεσαρισμένο, θυμωμένο ή αγχωμένο η φυσιολογία του εγκεφάλου είναι τέτοια, που δεν του επιτρέπει να καταλάβει. Αντί να αρχίσετε τα πολλά λόγια και εξηγήσεις προσφέρετε ένα “Time-In” (το αντίθετο του “Time-Out”) όπου στην ουσία παραμένετε μαζί με το παιδί και το αφήνετε να ξεσπάσει ελεγχόμενα, με την παρουσία σας. 

Στόχος είναι να προσφέρετε στο παιδί σας μια ''αγκαλιά'', κυριολεκτικά και μεταφορικά, μέχρι να ηρεμήσει. Η συναισθηματική έκφραση σε ένα περιβάλλον αποδοχής και ασφάλειας βοηθά το παιδί να επεξεργαστεί αυτά τα συναισθήματα και να μάθει να ηρεμεί τον εαυτό του. 

Μέσα από την ασφάλεια και τη σιγουριά που θα προσφέρει η παρουσία σας την ώρα της ''κρίσης'', θα μπορέσετε να συζητήσετε με το παιδί όταν ηρεμήσει. Και όταν ηρεμήσει θα νιώθει τόσο καλύτερα και τόσο πιο κοντά σε εσάς που θα είναι ανοιχτό να το καθοδηγήσετε στο σωστό και να του επισημάνετε το λάθος.

3. Να θυμάστε πάντα πώς μαθαίνουν τα παιδιά.
Τα παιδιά ''χτίζουν'' τη γνώση σταδιακά, σαν να έχουν μια σκαλωσιά και προσθέτουν λίγο-λίγο. Ένα παράδειγμα είναι το πώς μαθαίνουν να διαβάζουν: οι γονείς διαβάζουν στο παιδί βιβλία, κάνουν την όλη εμπειρία διασκεδαστική, και στη συνέχεια το παιδί περιγράφει τι βλέπει στις εικόνες, λει απ’ έξω την ιστορία, αργότερα μαθαίνει τα γράμματα, σταδιακά συλλαβίζει, και τέλος μαθαίνει να διαβάζει αυτόνομα. 

Η επανάληψη και η ρουτίνα διαδικασιών βοηθά το παιδί να μάθει. Αντίστοιχα, το παιδί μαθαίνει να λέει ''ευχαριστώ'' και ''παρακαλώ'', να περιμένει τη σειρά του, να μοιράζεται, κλπ μέσα από τη δημιουργία ρουτίνας. 

Αν το παιδί σας δεν κάνει κάτι σωστά και του βάλετε τις φωνές δε θα λύσετε το πρόβλημα. Αν όμως δημιουργήσετε τη ''σκαλωσιά'' και τη ρουτίνα που θα το βοηθήσει να μάθει τη διαδικασία, τότε θα μάθει να κάνει σωστά το ζητούμενο.

4. Πρώτα συνδεθείτε συναισθηματικά, μετά διορθώστε τη συμπεριφορά.
Τα παιδιά φέρονται άσχημα όταν δε νιώθουν καλά για τον εαυτό τους. Συνδεθείτε συναισθηματικά με το παιδί σας και δώστε του έτσι κίνητρο να βγάλει προς τα έξω τον καλύτερό του εαυτό. Πριν πείτε στο παιδί τι κάνει λάθος, δείτε τα παρακάτω:

Γονατίστε στο επίπεδο το παιδιού, κοιτάξτε το στα μάτια και πέστε: “Βλέπω ότι έχεις θυμώσει πολύ…Παρακαλώ όχι δάγκωμα, όχι τράβηγμα μαλλιών.. Χρησιμοποίησε λέξεις και πες μου τι θέλεις”.

Πάρτε το παιδί αγκαλιά: “Το παιχνίδι είναι ωραίο και θέλεις να παίξεις κι άλλο. Όμως έφτασε η ώρα για ύπνο”.

Ακουμπήστε το χέρι σας στον ώμο ή το γόνατο του παιδιού: ” Φοβάσαι να μου πεις για τη ζημιά/την αταξία στο σχολείο”.

5. Βάλτε όρια – με μια γερή δόση κατανόησης.
Οι κανόνες και τα όρια είναι απαραίτητα. Ωστόσο, όταν τα βάζουμε θα πρέπει επίσης να κατανοούμε και την οπτική του παιδιού και να του το δείχνουμε. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι τα καταλαβαίνουμε, δέχονται τα όρια και τους κανόνες ευκολότερα..

“Δεν τραβάμε μαλλιά! Θύμωσες που η αδερφή σου χάλασε το παιχνίδι σου, αλλά πρέπει να πεις με λόγια τι συμβαίνει.”

“΄Ωρα για ύπνο! Ξέρω ότι θα ήθελες να παίξεις και άλλο, αλλά μπορείς να συνεχίσεις το παιχνίδι αύριο”.

6. Να θυμάστε ότι η κακή συμπεριφορά εκφράζει μια πραγματική ανάγκη του παιδιού –όσο συγκαλυμμένο και αν είναι κάτι τέτοιο.
Το παιδί που έχει κακή συμπεριφορά έχει επίσης κάποιο λόγο που φέρεται έτσι, ακόμα και αν ο λόγος από την οπτική του ενήλικα δεν είναι αρκετά καλός. Η άσχημη συμπεριφορά δείχνει ότι το παιδί μέσα του νιώθει άσχημα. 

Τσεκάρετε: ίσως είναι στρεσαρισμένο, χρειάζεται περισσότερο χρόνο μαζί σας, περισσότερο ύπνο, περισσότερο χρόνο χαλάρωσης ή την ευκαιρία να κλάψει και να εκτονώσει τα συναισθήματά του. Φροντίζοντας την ανάγκη που είναι κρυμμένη πίσω από την κακή συμπεριφορά την εξαλείφετε!

7. Μάθετε να λέτε ΝΑΙ.
Συχνά οι γονείς ξεχνούν να πουν στο παιδί ΝΑΙ, και χρησιμοποιούν το ‘όχι’ και την άρνηση. Ωστόσο τα παιδιά κάνουν με χαρά σχεδόν οτιδήποτε που είναι δοσμένο με θετικό τρόπο. Την επόμενη φορά που έχει φτάσει η ώρα για μπάνιο και ύπνο και το παιδί σας δε θέλει να αφήσει το παιχνίδι, δοκιμάστε μια διαφορετική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας... 

το ΝΑΙ αντί το όχι όταν βάζετε όρια: “ΝΑΙ, έφτασε η ώρα να πας για μπάνιο και για ύπνο. ΝΑΙ, μπορείς να πάρεις τα λαστιχένια σου παιχνίδια και ΝΑΙ, θα σου βάλω από το σπέσιαλ αγαπημένο σου αφρόλουτρο και ΝΑΙ, θα σου διαβάσω ένα παραμύθι. ΝΑΙ, θα σε βοηθήσω να... 

μαζέψεις τα παιχνίδια σου και ΝΑΙ, μπορούμε να κρατήσουμε τον πύργο που έχτισες με τα τουβλάκια για να τον βρεις αύριο το πρωί». Τα παιδιά ανταποκρίνονται με γενναιόδωρη διάθεση που ταιριάζει με τη δική σας.

8. Σε καθημερινή βάση βρείτε χρόνο για να είστε κοντά με το παιδί σας, δίνοντάς του τον ιδιαίτερο χρόνο που χρειάζεται μαζί σας.
Κλείστε κινητό, κομπιούτερ και οτιδήποτε άλλο απασχολεί την προσοχή σας και πέστε στο παιδί σας «για τα επόμενα 20 λεπτά είμαι όλη δική σου. Τι θέλεις να κάνουμε;». Ακολουθήστε την επιθυμία του παιδιού σας και μην ξεχνάτε τις αγκαλίτσες, τα φιλάκια, το γαργάλημα και όλα αυτά που αγαπάνε τα παιδιά και λειτουργούν ως αγχολυτικά και ως τόνωση της σχέσης τους μαζί σας. 

Δώστε το 100% της προσοχής και της αγάπης σας. Τα παιδιά που ξέρουν ότι έχουν καθημερινά τον δικό τους ιδιαίτερο χρόνο με τον γονιό τους κυριολεκτικά ανθίζουν, επειδή νιώθουν ασφάλεια, μπορούν να εκφραστούν συναισθηματικά και έτσι ‘χτίζουν’ καλή συμπεριφορά.

9. Δείξτε συμπόνια στον εαυτό σας και συγχωρέστε τον.
Είναι ανθρώπινο να κάνετε λάθη και να έχετε κακές στιγμές. Δε γίνεται να είστε καλός γονιός αν αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας, όπως και το παιδί δε μπορεί να συμπεριφερθεί σωστά αν νιώθει άσχημα για τον εαυτό του. Πάντα υπάρχει δυνατότητα να φτιάξετε ή να βελτιώσετε τη σχέση σας με το παιδί σας. Γιατί να μην ξεκινήσετε τώρα κιόλα;

10. Στα δύσκολα, αγκαλιάστε τον εαυτό σας, κυριολεκτικά και μεταφορικά! Και μετά αγκαλιάστε το παιδί σας.
Η συναισθηματική σύνδεση και η αγάπη βοηθάει να περάσουν τα δύσκολα, να εξομαλυνθούν καταστάσεις και να επιστρέψει η ηρεμία και η ισορροπία.

Δεν τα πολυπιστεύετε τα παραπάνω; Δοκιμάστε τα για μια εβδομάδα και απολαύστε το υπέροχο αποτέλεσμα.




Ph.D., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Μη φοβάστε αυτό που συμβαίνει. Τα πάντα είναι τέλεια…!!!!

Ενώ είμαστε όλοι σε ένα μοναδικό μονοπάτι, πολλές από τις ιστορίες σας έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα: πολλοί από εσάς κοιτάζετε το χάος στο οποίο η ανθρωπότητα έχει μπει και αναρωτιέστε πώς θα μπορέσουμε να βρούμε το πέρασμα για μια νέα ακτή. 

Για μένα, όλα πηγαίνουν τέλεια, σύμφωνα με το θείο σχέδιο. Ναι, σίγουρα υπάρχει περισσότερη αστάθεια, και το σύστημα μοιάζει όλο και πιο τρελό και παράξενο με το κάθε λεπτό που περνάει. Αλλά τα πράγματα θα πρέπει να καταρρεύσουν για να αναδυθεί το καινούριο…

Το καρότο και το ραβδί:

Οφείλω να ομολογήσω, μερικές φορές κοιτάζω το τεράστιο έργο που εμείς οι πολεμιστές του φωτός έχουμε αναλάβει, και αυτό με κάνει να κοντοστέκομαι λίγο, να κάνω ένα βήμα πίσω για να πάρω μια ανάσα. 

Κοιτάζω τον τρόπο που η κοινωνία μας ακόμα καταστρέφει ανεξέλεγκτα το φυσικό μας περιβάλλον, παρατηρώ την δυσαρμονία και την διχόνοια μεταξύ των ανθρώπων, και παρατηρώ την φανερή αδικία των πλουσίων που γίνονται υλικά πλουσιότεροι, ενώ οι φτωχοί γίνονται όλο και φτωχότεροι (κάτι που έχει γίνει ακόμη πιο ακραία από την τελευταία πολιτική ηγεσία).

Ωστόσο, καθώς κοιτάζω πιο βαθιά, βλέπω τις τέλειες συνθήκες να συγκεντρώνονται. Γνωρίζουμε ότι η κοινωνία στην πραγματικότητα δεν μας υπηρετεί, έτσι δεν είναι; 

Γνωρίζουμε ότι οι ελεγχόμενοι, συνηθισμένοι, και διαμερισματοποιημένοι τρόποι ζωής μόνον στερούν τους ανθρώπους από την ανθρώπινη φύση τους και την θεία ευαισθησία τους. 

Αλλά παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ακόμα το δέλεαρ, εξακολουθεί να υπάρχει η προφανής εξάρτηση – το καρότο και το ραβδί – που κάνει τους ανθρώπους να συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί και κολλημένοι στο συνηθισμένο. 

Έτσι, αν η κατάσταση αποκαλύπτει πιο έντονα την σκοτεινή της πλευρά, για μένα αυτό είναι σίγουρα κάτι καλό.

Η ζωή αλλάζει, εμείς αλλάζουμε. Η Αντίθετη Συνειδητότητα που στηρίζει την παλιά πραγματικότητα, μπορεί να το αισθανθεί, και έχει ξεχυθεί προσκολλώντας απεγνωσμένα, με δόντια και με νύχια, στους παλιούς τρόπους. Να θυμάστε ότι φαίνεται πάντα ισχυρή στο τέλος – αλλά είναι ως επί το πλείστον νταηλίκι και μπλόφα.

Με δύναμη η παλιά πραγματικότητα αποκαλύπτει τώρα την συγκλονιστική σκοτεινή πλευρά της και η νέα γίνεται όλο και περισσότερο φανερή. Αλλά δεν μπορείτε κατ’ ανάγκη να δείτε τη Νέα Πραγματικότητα με τα μάτια των τριών διαστάσεων (εκτός από μεταφορικά). 

Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από το εξελισσόμενο υλικό δράμα και να διαισθανθούμε την ιστορία μέσα στην ιστορία, και στις δικές μας ζωές και στην παγκόσμια σκηνή.

Για κάθε τι υπάρχει ένας λόγος

Η κάθε στιγμή έχει ένα λόγο, ένα σκοπό, άσχετα από το πόσο προκλητική ή δύσκολη η στιγμή αυτή μπορεί να είναι. Χάνουμε τη δουλειά μας για παράδειγμα, οι σχέσεις μας γίνονται δύσκολες ή διαλύονται, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες με τα υπάρχοντα μας, όπως με το αυτοκίνητο, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση. Φαίνεται ότι η ζωή μας είναι γεμάτη με ταλαιπωρίες. Αλλά υπάρχει πάντα η αλήθεια μέσα στην ταλαιπωρία.

Όταν οι άνθρωποι έρχονται στα Πνευματικά Μαθήματα για Προχωρημένους που κάνουμε, τα οποία στοχεύουν πάντα στο να ευθυγραμμιστούν και να ακολουθήσουν το μονοπάτι της ψυχής, λίγο-πολύ τα ολοκληρώνουν πάντα με μια βαθιά εσωτερική επιθυμία να ακολουθήσουν πραγματικά το μονοπάτι της ζωής για την οποία προορίζονται. 

Έτσι, κάποια στιγμή αφού το μάθημα έχει ολοκληρωθεί, κάτι απρόσμενο συχνά συμβαίνει που θα τους βγάλει από το παλιό μονοπάτι.

Ο στοχασμός και η εσωτερική διερεύνηση θα αποκαλύψουν σίγουρα τις ενέργειες του ανώτερου εαυτού που ψάχνουμε να εντάξουμε. Αλλά είναι η άμεση πρακτική εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή όπου επιτυγχάνουμε την αληθινή γνώση του εαυτού. Ποιες είναι οι προκλήσεις των διαπροσωπικών σχέσεων ή της καριέρας σας; 

Πάνω απ’ όλα, τι σας συμβαίνει όταν τα πράγματα πάνε στραβά; Τα χάνετε, τα παρατάτε; Ή μήπως το βλέπετε σαν μια ευκαιρία για να μαλακώσετε και να πάτε ακόμα πιο βαθιά;

Επεκταθείτε σε αυτή τη στιγμή:

Έτσι, όταν (δήθεν) «αρνητικά» πράγματα μου συμβαίνουν αυτές τις ημέρες, αντιστέκομαι στον πειρασμό να σφιχτώ, πέφτω βαθύτερα στο συναίσθημα της στιγμής μέσα στο σώμα μου και επεκτείνομαι μέσα σε αυτή. 

Συχνά ένα ειρωνικό χαμόγελο προκύπτει αυθόρμητα από μέσα μου: «Εν τάξει, τι μου έχει στείλει το σύμπαν αυτή τη φορά;» «Τι υποτίθεται ότι πρέπει να πάρω, τι μπορώ να μάθω;»

Εγκαταλείπω οποιαδήποτε υποτιθέμενη ανάγκη για ένα αποτέλεσμα, και αντ’ αυτού ψάχνω για το βαθύτερο νόημα. Δεν αντιστέκομαι στην ροή, τη φυσική οργανωτική ενέργεια της στιγμής. Αντ’ αυτού εργάζομαι με ακριβώς αυτό που συμβαίνει, κάνοντας χρήση ολοένα και αυξανόμενης επίγνωσης να διαισθανθώ τα νέα μαθήματα, τις νέες δυνατότητες: 

Μόλις έχασα ένα αληθινά ακριβό ζευγάρι ακουστικά – αμέσως γνωρίζω ότι πρέπει να συντονιστώ με την υψηλότερων διαστάσεων ομάδα μου περισσότερο (αν και πρέπει να πω ότι νευρίασα λίγο!)

Πάντα μα πάντα λειτουργεί – μια απάντηση ακολουθεί. Μπορεί να μας δυσκολεύει ναι, αλλά δεν θα αναπτυσσόμασταν ποτέ χωρίς την δυσκολία – αν αυτές τις καταστάσεις δεν τις νιώθαμε πολύ πραγματικές (όπως το να έχουμε οικονομικές δυσκολίες, για παράδειγμα), τότε δεν θα είχαμε κίνητρο για να αλλάξουμε.

Και έχω μάθει να εμπιστεύομαι, στα πολύ βαθύτερα επίπεδα. Έχω μια ιδέα για το τι είμαι εδώ να κάνω. Αν κι αυτό που συμβαίνει σήμερα αρχικά δεν φαίνεται να με πηγαίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, συνειδητοποιώ ότι το ταξίδι των χιλίων μιλίων δεν θα ολοκληρώνονταν χωρίς το κάθε ένα βήμα, χωρίς κάθε στροφή και γωνία.

Όλο και πιο βαθιά στην παρουσία:

Έχω συνειδητοποιήσει ότι το ένα αληθινό πράγμα που μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα μας, να χαλαρώσει όλους του κόμπους μας και να ισορροπήσει όλες τις εξισώσεις μας είναι η αυξανόμενη παρουσία. 

Η στιγμή σκόπιμα αποκαλύπτει τα τυφλά σημεία σας – όπου ταυτίζεστε, όπου μπορεί και να γίνετε κτήμα της ψευδαίσθησης. Έτσι, ψάχνω για τα μέρη εκείνα και πέφτω βαθύτερα μέσα τους…

Αγαπητοί φίλοι η δυσφορία είναι ένα ανεκτίμητο δώρο! Η κοινωνία τόσο συχνά θέλει να μας το αφαιρέσει, να μας πετάξει το χάπι, να μας κάνει να γίνουμε αναίσθητοι, αλλά ο πόνος είναι το πέρασμα μας στην ελευθερία και την εξελικτική ανάπτυξη.

Κάθε φορά που κτυπάτε στο «τυφλό σημείο» και λυγίζετε αυτή είναι ακριβώς η κατάσταση η οποία παρέχει μια ανεκτίμητη ευκαιρία να εξελιχθείτε και να αναπτυχθείτε. 

Έτσι μην το φοβάστε και μην το σπρώχνετε μακριά, αντ’ αυτού αγκαλιάστε το, δείτε το σαν μέρος της διαδρομής, στη συνέχεια διεκδικήστε εκ νέου το ανεκτίμητο ενδυναμωτικό δώρο που είναι κρυμμένο μέσα στο βήμα.

Όταν το κάνω αυτό, οι πύλες ανοίγουν και πλημμυρίζω, η συνειδητότητα της ενότητας κυλάει σαν χείμαρρος μέσα από τον προηγούμενο περιορισμό. 

Το μονοπάτι κυλάει και πάλι. Στην πραγματικότητα, συνειδητοποιώ ότι δεν θα είχα γνωρίσει αυτήν την επέκταση και την υπέροχη ελευθερία της ροής αν δεν είχα πρώτα γνωρίσει τον περιορισμό που την μπλοκάρει.

Μην διστάζετε να μοιραστείτε τις δικές σας προκλήσεις και την προσέγγιση με την οποία τις ξεπερνάτε. Θα εκπλαγείτε με το πόσο πολύ μπορεί να φέρει τα πράγματα στο φως.




Οι “ουράνιοι” τύποι…!!!!

Είναι οι ψυχές που έχουν έρθει στη Γη για εκτελέσουν μία συγκεκριμένη αποστολή. Η πραγματική τους πατρίδα είναι ένα μακρινό «κάπου αλλού» στο Σύμπαν… Η πλειοψηφία αυτών των ψυχών ασχολούνται με τη βοήθεια προς το συνάνθρωπο (είναι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί, Αστρολόγοι, δάσκαλοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί κ.α.).

Υπάρχει ένας «εσωτερικός» μηχανισμός που τους αφυπνίζει για να προετοιμάσουν τον πλανήτη για τη Νέα Εποχή, την εποχή του Υδροχόου. Διαθέτουν μία χαρισματική προσωπικότητα είναι διαισθητικοί και βλέπουν μπροστά από την εποχή τους.

Το βασικό πορτραίτο του Ουράνιου τύπου συμπεριλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά :

– Μαγνητικό βλέμμα

– Χαρισματική προσωπικότητα

– Θερμοκρασία σώματος χαμηλότερη της κανονικής

– Ασυνήθιστος τύπος αίματος ή ακόμα και συνδυασμός ομάδας αίματος

– Μεταβατικός σπόνδυλος, επιπλέον σπόνδυλος ή ψευτοσπόνδυλος, επιπλέον ή ανώμαλη πλευρά

– Υπερευαισθησία στον ηλεκτρισμό, στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία κ.λ.π.

– Πίεση αίματος χαμηλότερη της κανονικής

– Αρκούνται σε λίγο ύπνο και αποδίδουν περισσότερο τις νυχτερινές ώρες

– Υπήρξαν μη αναμενόμενα από τους γονείς τους παιδιά

– Αν και γενικά, εκφράζουν την αγάπη τους για τους γονείς τους, αισθάνονται ότι η μητέρα και ο πατέρας τους δεν είναι οι πραγματικοί τους γονείς

– Αισθάνονται ότι οι πραγματικοί τους πρόγονοι ήρθαν από έναν άλλο κόσμο, από μία άλλη διάσταση, από ένα άλλο επίπεδο συνειδητότητας και νοσταλγούν την αληθινή τους πατρίδα, εκεί «πέρα από τ’ άστρα»

– Έχουν ένα συναίσθημα «επείγοντος», μία έλλειψη χρόνου για την εκπλήρωση σπουδαίων σκοπών και μίας ειδικής αποστολής

– Έχουν την αίσθηση ενός βόμβου ή μηχανικού ήχου υψηλής συχνότητας στα αυτιά τους πριν ή κατά τη διάρκεια κάποιου ψυχικού γεγονότος ή προειδοποίησης κινδύνου

– Αόρατοι σύντροφοι κατά την παιδική τους ηλικία, που τους πρόσφεραν καθοδήγηση, πληροφορίες ή συμπαράσταση και διατήρησή τους στη συνέχεια, σαν οδηγούς, προστάτες κ.λ.π.

– Είχαν ένα σοβαρό ατύχημα, ασθένεια ή τραυματική εμπειρία γύρω στα 11 ή 12 που τους ενθάρρυνε να στραφούν «προς τα μέσα»

– Φαίνεται να έχουν ασυνήθιστες ικανότητες που θεωρούνται παραφυσικές από την οικογένειά τους και τους συνομήλικούς τους. Επίσης, φαίνεται να έχουν ασυνήθιστες ικανότητες σε τομείς όπως οι τέχνες, τα μαθηματικά, η μουσική, το δράμα, οι φυσικές επιστήμες ή η θεραπεία

– Βρίσκουν ότι τα μικρά παιδιά και τα ζώα, έλκονται από αυτούς

– Ίσως έχουν μυστικιστικές διασταυρώσεις στις παλάμες τους

– Αισθάνονται ασυνήθιστη έλξη για τα κρύσταλλα και ορισμένα είδη πέτρας

– Έχουν συχνά όνειρα πτήσεων, στα οποία κινούνται ελεύθερα στον αέρα

Από την προσωπική μου έρευνα έχω καταλήξει στα εξής για τα άτομα αυτά :

– Ηγέτες – στρατηγοί (είναι τα άτομα εκείνα που θα οργανώσουν το σχέδιο δράσης για τη σωτηρία της γης, μέσα από τη φωτισμένη καθοδήγηση των πνευματικών τους Οδηγών – Ουράνιων Σοφών και θα την οδηγήσουν στην αναγέννησή της).

– Εργάτες φωτός (είναι τα άτομα εκείνα που θα επιτελέσουν σημαντικά στο σχεδιασμό αυτό, μέσα από τη βοήθεια προς το κοινωνικό σύνολο και τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες).

– Συμπαντικοί στρατιώτες – βοηθοί (είναι τα άτομα εκείνα που θα απαρτίσουν τις ομάδες δράσης, θα συντονίζουν και θα ελέγχουν τις καταστάσεις).

– Συμπαντικοί κλητήρες (είναι τα άτομα εκείνα που θα μεταφέρουν πληροφορίες, οι γραμματείς των ομάδων δράσης).

Οι ψυχές αυτές έχουν κατέβει στη Γη για ένα και μοναδικό σκοπό, τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Όλες, ανεξαιρέτως, είναι σημαντικές γιατί έχουν διαλέξει μία δύσκολη πορεία και ζωή, μια και νιώθουν ξένες σε τούτον εδώ τον τόπο.