Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Τα παιδιά που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνες εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα...!!!!

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που χρησιμοποιούν συχνά ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνες, όπως παιγνιδοκονσόλες, κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν…

προβλήματα συναισθηματικά και συμπεριφοράς, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα.

Η υπερκινητικότητα, η διάσπαση της προσοχής, η αδυναμία συγκέντρωσης και η δυσκολία σύναψης φιλικών σχέσεων είναι ανάμεσα στα προβλήματα που παρατηρούνται συχνότερα στα παιδιά πέντε ετών, τα οποία έχουν κάνει εκτεταμένη χρήση συσκευών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Γιούλια Πααβόνεν του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Ευημερίας στο Ελσίνκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», ανέλυσαν στοιχεία για 700 παιδιά. 

Η μελέτη συσχέτισε με την ψυχική υγεία του κάθε παιδιού, τον χρόνο που αυτό μέσα στην εβδομάδα, στις ηλικίες των 18 μηνών και των πέντε ετών, έκανε χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Η μελέτη επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η χρήση συσκευών από μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα στην εποχή μας πολλά τετράχρονα να παίζουν βιντεοπαιγνίδια, να χρησιμοποιούν εφαρμογές (apps) ή να βλέπουν βίντεο σε καθημερινή βάση, χωρίς οι γονείς να έχουν πάντα επίγνωση του τι κάνουν τα παιδιά τους.

Αρκετοί επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών, στις γλωσσικές ικανότητες, στις κοινωνικές δεξιότητές τους και για την πιθανότητα τα παιδιά να αποκτούν από νωρίς την τάση εθισμού.

Η νέα έρευνα βρήκε ότι όσο μεγαλώνει ένα σύγχρονο παιδί, τόσο αυξάνει η χρήση συσκευών. Έτσι, ενώ στην ηλικία των 18 μηνών η χρήση συσκευών ήταν κατά μέσο όρο 32 λεπτά τη μέρα, έφθανε τα 114 λεπτά (σχεδόν δύο ώρες) στην ηλικία των πέντε ετών. 

Σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά (23%) περνούσε πάνω από μία ώρα καθημερινά μπροστά από μία οθόνη στην ηλικία των 18 μηνών, ενώ στην ηλικία των πέντε ετών αυτό το ποσοστό είχε φθάσει το 95%, δηλαδή ελάχιστα πεντάχρονα παιδιά περνούσαν λιγότερο από μια ώρα μπροστά σε κάποια οθόνη (φορητού υπολογιστή, κινητού, παιγνιδομηχανής κ.α.). Ένα στα δέκα πεντάχρονα παιδιά (11%) περνούσε πάνω από μία ώρα με βιντεοπαιγνίδια.

Η αξιολόγηση της ψυχικής υγείας των παιδιών με χρήση ειδικών ερωτηματολογίων στην ηλικία των πέντε ετών έδειξε ότι τα παιδιά που από την ηλικία των 18 μηνών χρησιμοποιούσαν συχνά συσκευές με οθόνη, είχαν σχεδόν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο προβληματικών σχέσεων με τους συνομηλίκους τους.

Η αυξημένη χρήση gaming σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο υπερκινητικότητας, ενώ η αυξημένη παρακολούθηση ταινιών σχετιζόταν με αυξημένη πιθανότητα διαφόρων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. 

Η συνολικά αυξημένη χρήση οθονών στην ηλικία των πέντε ετών σχετιζόταν με δυσκολία εστίασης της προσοχής και συγκέντρωσης, παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα, καθώς επίσης διάφορα συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα.

Ο χρόνος που τα παιδιά αφιερώνουν στις συσκευές, συχνά μειώνει το χρόνο που περνάνε με μέλη της οικογένειας τους, που παίζουν ή που διαβάζουν. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα ευρήματα μας δείχνουν ότι τα πεντάχρονα παιδιά περνάνε σημαντικά περισσότερο χρόνο στα ηλεκτρονικά μέσα από ό,τι συμβουλεύουν οι ειδικοί». Υπενθυμίζεται ότι η μέγιστη συνιστώμενη διάρκεια χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών από παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι η μία ώρα.




ΑΠΕ-ΜΠΕ

5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε μετά από έναν χωρισμό...!!!!

Ο χωρισμός μπορεί να αρκετά οδυνηρός. Το τέλος μια σχέσης μπορεί να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και να μειώσει την αυτοπεποίθησή σας.

Όσο όμως δύσκολο και εάν φαίνεται, πρέπει να προχωρήσετε και να αφήσετε πίσω την παλιά σας σχέση. Όμως κάποιες κινήσεις που μπορεί να κάνετε, ενδέχεται να σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Για να σας βοηθήσουμε να επουλώσετε τις πληγές σας μετά από έναν χωρισμό, αποφύγετε τα παρακάτω.

Λάθος1 : Αυτο-ευθύνη
Οποιαδήποτε μορφή απόρριψης μπορεί να σας κάνει να αμφισβητήσετε την αξία σας. Αρχίζετε να τιμωρείτε τον εαυτό σας για τις πράξεις σας και αναρωτιέστε τι θα μπορούσατε να έχετε κάνει διαφορετικά για να αλλάξετε το αποτέλεσμα.

Το να κατηγορείτε τον εαυτό σας δεν θα αλλάξει τίποτα. Η επανάληψη και η σκέψη των λαθών σας θα σας κρατήσουν πίσω και θα σας δυσκολέψουν να προχωρήσετε. Ίσως έχετε κάνει λάθη, αλλά επιλέξτε να μάθετε από αυτά.

Λάθος 2 : Αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σας
Εάν πέσετε στην παγίδα να απαριθμήσετε όλα τα λάθη, τις ανεπάρκειες και να θυμηθείτε όλες τις προηγούμενες αποτυχημένες σχέσεις και απορρίψεις, τότε μόνο κακό θα κάνετε στον εαυτό σας.

Ναι, το εγώ σας μπορεί να έχει πληγωθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζετε να αγαπηθείτε. Να είστε εκεί για τον εαυτό σας όπως θα ήσασταν εκεί για έναν φίλο που υπέστη απόρριψη. Δείξτε στον εαυτό σας λίγη συμπόνια και μην είστε πολύ σκληροί.

Λάθος 3 : Μένετε σε επαφή με τον πρώην σας
Ίσως θελήσετε να είστε φίλοι με τον πρώην σας, αλλά αμέσως μετά από τον χωρισμό δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο για να επανέλθει.

Πολλές φορές διατηρούμε την ελπίδα ότι αυτός που μας χώρισε θα αλλάξει γνώμη και θα είμαστε ξανά μαζί. Αν και δεν αρνούμαστε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον, η επικοινωνία με τον πρώην σας θα σας δώσει ψεύτικες ελπίδες.

Κόψτε τους δεσμούς, για να μπορέσετε να προχωρήσετε. Το να ελέγχετε τον πρώην σας, να συνεχίζετε να τον παρακολουθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και να τον συναντάτε θα πονέσει περισσότερο ειδικά με τη συνεχή υπενθύμιση αυτού που είχατε.

Λάθος 4 : Κάνετε νέα σχέση αμέσως
Είναι δελεαστικό να τρέξετε αμέσως σε μια άλλη σχέση για να συμπληρώσετε αυτό το κενό που άφησε ο πρώην σας, αλλά δεν είναι υγιές. Μετά από τον χωρισμό, πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο για να καταλάβει τι πήγε στραβά, να σημειώσετε τα λάθη σας και να μάθετε από αυτά. Πρέπει επίσης να καταλάβετε τι πραγματικά θέλετε από τη νέα σας σχέση.

Λάθος 5 : Αναζητάτε εκδίκηση
Όταν κάποιος σας πονάει, η πρώτη σας αντίδραση μπορεί να είναι να τον βλάψετε. Όμως η αναζήτηση εκδίκησης δεν θα λύσει τίποτα. Θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Σταματήστε λοιπόν να σκεφτείτε τον τρόπο για να τον πληγώσετε και εστιάστε σε σας. Ακολουθήστε αυτό το χόμπι που πάντα επιθυμούσατε, ασχοληθείτε με την υγεία σας και την φυσική σας κατάσταση.




Τα θετικά και τα αρνητικά της πανδημίας στη ψυχολογία μας έναν χρόνο μετά...!!!!

Έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του Κορονοϊού στη χώρα μας και εύκολα κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έχουν έρθει τα πάνω κάτω και στην ψυχική μας κατάσταση. Σε όλους; Σε ποιους; Η μόνη σίγουρη απάντηση που μπορούν να δώσουν οι ειδικοί είναι πως η πανδημία άλλαξε τα πάντα.

«Η πανδημία άλλαξε καθοριστικά την ζωή μας, κάποιοι άνθρωποι έγιναν ψυχικά πιο ανθεκτικοί, αρκετοί όμως επιβαρύνθηκαν έντονα ψυχολογικά και σωματικά.

Κουράστηκαν, βαρέθηκαν, βίωσαν έντονη μοναξιά, απομακρύνθηκαν από σχέσεις, έπαθαν κατάθλιψη, έχασαν αγαπημένους ανθρώπους, νόσησαν, φοβήθηκαν ότι θα νοσήσουν, περιόρισαν σημαντικές δραστηριότητες, ένιωσαν έλλειψη ελευθερίας» τονίζει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η δρ. Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο νοσοκομείο της Αθήνας.

Η πανδημία μάς έδειξε ότι οι άνθρωποι είμαστε όλοι μεταξύ μας σε μία στενή αλληλεξάρτηση, λέει με έμφαση. Αναφερόμενη στον Αϊνστάιν εξηγεί ότι «το πέταγμα μίας πεταλούδας την Κίνα μπορεί να φέρει πλημμύρες στον Αμαζόνιο» και διερωτάται ποιο είναι για την ίδια το διακύβευμα της πανδημίας:

«Αυτή η «διασυνδεσιμότητα» που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι, μπορεί να έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής υπευθυνότητας»;

ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ

Μιλώντας για τα θετικά της πανδημίας, τι κερδίσαμε στην περίοδο των περιορισμών και πως θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε, η κ. Θεοτοκά αναφέρει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ:

«Η περίοδος των περιορισμών μείωσε το άγχος σε μια μερίδα ανθρώπων, μάθαμε να είμαστε πιο ολιγαρκείς, να χρησιμοποιούμε περισσότερο το σπίτι ως ένα ήσυχο χώρο που μας ηρεμεί. Επίσης, διαχειριστήκαμε καλύτερα τα όρια του μέσα-έξω, δημιουργήσαμε καλύτερες ισορροπίες στη σχέση εργασία και οικογενειακές και φιλικές σχέσεις, μαθαίνοντας και υιοθετώντας και την τηλεεργασία. 

Σχετικά με τις κοινωνικές σχέσεις, η πανδημία βοήθησε να κάνουμε μία ανασκόπηση, ως προς το ποιες σχέσεις είναι πραγματικά σημαντικές, με ποιους ανθρώπους αξίζει να βρισκόμαστε και να επικοινωνούμε, με ποιους περνάμε πραγματικά καλά και αξιολογήσαμε σε ποιο βαθμό οι δημόσιες σχέσεις που αφορούν την κοινωνική και επαγγελματική ζωή είναι τόσο απαραίτητες».

Ως προς τα παιδιά, παρότι η τηλεκπαίδευση στα παιδιά του δημοτικού δεν είναι τόσο επωφελής, όσο η ζωντανή επαφή με το σχολείο, όπως τονίζει «παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά γυμνασίου και λυκείου άρχισαν να συσχετίζουν την οθόνη, όχι μόνο με διασκέδαση, αλλά και με την εκπαίδευση και την εκμάθηση γνώσεων, κάτι, που μέχρι τώρα αφορούσε τις μεγαλύτερες ηλικίες».

Επίσης, όπως εξηγεί, σε αρκετές περιπτώσεις, μάθαμε να προετοιμάζουμε μόνοι μας το φαγητό μας και να τρώμε πιο υγιεινά και ποιοτικά. 

«Είναι σημαντικό να σκεφτούμε τις παραπάνω παραμέτρους και να προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε και να συντηρήσουμε τα καλά που μας «έμαθε» η πανδημία και να μην υποπέσουμε στις «παλιές κακές συνήθειες» προσθέτει η κ. Θεοτοκά.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠ ΟΤΙ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ

Πάμε τώρα στα αρνητικά που όπως επισημαίνει η ίδια, μιλώντας στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, είναι δυστυχώς περισσότερα από τα θετικά. Τι χάσαμε κατά την πανδημία και γιατί; Με ποιο τρόπο, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το ανακτήσουμε;

«Η πανδημία αύξησε το άγχος, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, τη μετατραυματική διαταραχή άγχους, την κατάθλιψη και τις εξαρτήσεις. Αύξησε επίσης και τα προβλήματα σωματικής υγείας.

Το «ανοιγόκλειμα» της κοινωνίας επιβαρύνει ψυχολογικά άτομα που είχαν ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και άτομα που δεν είχαν. Η οικονομική ανασφάλεια και η οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε, δημιουργεί έντονο άγχος, απογοήτευση, κατάθλιψη, αίσθημα αβεβαιότητας... 

για το παρόν και για το μέλλον και ασφαλώς προβληματισμό γύρω από την ποιότητα ζωής που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στους αγαπημένους μας» αναφέρει η κ. Θεοτοκά.

Όπως τονίζει, από την άλλη, ο εγκλεισμός μπορεί να δημιουργήσει ένα «βόλεμα», έναν δισταγμό στο να βγούμε ξανά στη ζωή και να διεκδικήσουμε επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις. 

«Νέοι άνθρωποι, η έφηβοι, που μπορεί να μην είχαν πλήρως αναπτύξει τις κοινωνικές τους δεξιότητες, πιθανά να νιώθουν άβολα να εκτεθούν κοινωνικά και να επικοινωνήσουν με αμεσότητα. Ένα ποσοστό αυτών των ατόμων δεν θα επιστρέψει εύκολα στην κανονικότητα», προβλέπει.

Η ΜΕΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΕΠΟΧΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΤΑ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Όταν ρωτήσαμε την κ. Θεοτοκά με ποια εφόδια θα πρέπει να μας βρει η μετά- κορονοϊού εποχή και εάν μπορούμε να μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα αυτό που βιώνουμε τώρα, για την μελλοντική ζωή μας, απαντά:

«Σημαντικό ρόλο παίζει το αίσθημα του πως θα είναι η «επόμενη μέρα», πως θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην νέα πραγματικότητα. Πρέπει να αναρωτηθούμε: τι είχαμε, τι χάσαμε στην πανδημία;

Μπορέσαμε να προσαρμοστούμε, να χρησιμοποιήσουμε τις εφεδρείες μας, για να διαχειριστούμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση; Αν υπήρχαν προβλήματα ψυχικής υγείας στην περίοδο της πανδημίας και δεν αντιμετωπίστηκαν, πιθανά να συνεχιστούν και μετά την πανδημία και να διατηρηθούν περισσότερο από τα προβλήματα της σωματικής υγείας.

Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη και να αναγνωρίσουμε τις θυσίες που έκαναν οι έφηβοι και τα παιδιά μένοντας σπίτι, κλεισμένα στο δωμάτιο τους, χωρίς φίλους. 

Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αποτελέσουν τη γενιά που θα φτιάξει τη «νέα κοινωνία», δημιουργώντας νέα δεδομένα με σημασία και αξία», επισημαίνει.

Είμαστε διατεθειμένοι να ασχοληθούμε με την ψυχολογική μας υγεία και να διεκδικήσουμε περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή, διερωτάται ρητορικά και συνεχίζει : 

«Σίγουρα, η ενίσχυση των ανθρωπίνων σχέσεων, η ικανότητα να μπορούμε να μιλάμε και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας, η προσπάθεια να κρατάμε τους δικούς μας ανθρώπους κοντά μας, παίζει καθοριστικό ρόλο στην άμβλυνση της ανησυχίας, στην ανακούφιση από δυσάρεστες σκέψεις... 

και αγωνίες και στην ικανοποίηση που μπορούμε να πάρουμε από τη ζωή ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζωή αξίζει και αξίζει να την διεκδικούμε ακόμα και στις δύσκολες στιγμές.

Απαιτείται λοιπόν και επιβάλλεται να περάσουμε στην “ επόμενη ημέρα”, όπου η αισιοδοξία, η πίστη στον εαυτό και η άντληση υπομονής από πηγές προσωπικής μας τροφοδότησης είναι προαπαιτούμενα».




Έπεσαν οι μάσκες, κι εμείς από τα σύννεφα…!!!!

Έπεσαν οι μάσκες, κι εμείς από τα σύννεφα…

Έπεσαν με δύναμη καταπάνω μας εκείνες οι μέρες που δεν περιμέναμε ποτέ πως θα ’ρθουν.

Έπεσαν οι μάσκες, κι εμείς από τα σύννεφα.

Γίναμε έτσι όλοι ένα με τη Γη, με την πραγματικότητα που πονάει, που ουρλιάζει, που φλέγεται.

Φοβόμαστε.

Προβληματιζόμαστε.

Πνιγόμαστε.

Όμως δεν τα παρατάμε.

Η συνέχεια όσο δραματική και να είναι μας χρειάζεται.

Γιατί μόνο έτσι θα αλλάξει αυτό το κλίμα, της ντροπής.

Με εμάς, από εμάς!




Πόπη Κλειδαρά

Πιπερόριζα (τζίντζερ) και 11 Οφέλη που ίσως δεν γνωρίζατε...!!!!

Η πιπερόριζα έχει μια ιδιαίτερη γεύση. Χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά γεύματα, από ορεκτικά, κυρίως πιάτα και γλυκά. Χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες παγκοσμίως σε θαλασσινά, στη ζαχαροπλαστική ακόμα και σε μπισκότα. Επίσης φημολογείται ότι έχει ευεργετικά πλεονεκτήματα για την υγεία μας…. Αλλά ας δούμε ποια είναι αυτά;

Αλλά γιατί την Πιπερόριζα;
Η πιπερόριζα είναι ρίζα και είναι ένα ευέλικτο συστατικό το οποίο μπορεί να καταναλωθεί σαν ρόφημα (τσάι, τζιτζιμπίρα) ή να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική. Χρησιμοποιείται για να δίνει πιο πικάντικη γεύση στα φαγητά, ακόμα και σαν συντηρητικό.

Πάνω από 2000 χρόνια, η κινέζικη ιατρική προτείνει τη χρήση του τζίντζερ είτε σαν θεραπευτικό είτε σαν προληπτικό μέσο σε διάφορα προβλήματα υγείας. Είναι γνωστό ότι προωθεί την κυκλοφορία της ενέργειας στο σώμα και αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό.

Ας δούμε μια λίστα με τα εκπληκτικά πλεονεκτήματα της πιπερόριζας τα οποία ίσως δε γνωρίζετε. Αν και μερικά βρίσκονται ακόμα σε αντιπαράθεση, μπορείτε να κάνετε και τη δική σας έρευνα εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την πιπερόριζα για ιατρικούς λόγους.

Τα πλεονεκτήματα της Πιπερόριζας

1. Διατηρεί την κυκλοφορία του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Η πιπερόριζα περιέχει χρώμιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, και βοηθάνε στην αποφυγή του αισθήματος ρίγους, του πυρετού και της υπερβολικής εφίδρωσης.

2. Θεραπεύει τη ναυτία και τις αναγούλες που σχετίζονται με την κίνηση.
Το τζίντζερ αποτελεί γνωστή θεραπεία για τη ναυτία που σχετίζεται με την κίνηση. Ο μηχανισμός δράσης της δεν είναι γνωστός, αλλά σε μελέτη που έγινε σε Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, αυτοί που χρησιμοποίησαν πιπερόριζα υπέφεραν λιγότερο.

3. Βελτιώνει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.
Η πιπερόριζα βελτιώνει την απορρόφηση των τροφών και ενεργοποιεί τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το σώμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διέγερση της έκκρισης των γαστρικών και παγκρεατικών ενζύμων.

4. Πρόληψη κρυολογήματος και γρίπης.
Η πιπερόριζα χρησιμοποιείται για εκατοντάδες χρόνια στην Ασία ως φυσική θεραπεία για τα κρυολογήματα και την γρίπη. Το ιατρικό τμήμα του πανεπιστημίου του Maryland προτείνει για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος στους ενήλικες, δύο κοφτές κουταλιές της σούπας φρέσκια ψιλοκομμένη ή τεμαχισμένης πιπερόριζα σε ζεστό νερό δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

5. Καταπολεμά τη στομαχική δυσφορία.
Η πιπερόριζα είναι ιδανική στη χώνεψη, βελτιώνοντας την απορρόφηση των τροφών και μειώνοντας τις πιθανότητες στομαχικών πόνων. Φαίνεται να μειώνει τις φλεγμονές με παρόμοιο τρόπο που δρουν η ασπιρίνη και η ιμπουπροφένη.

6. Προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου.
Μελέτη στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα απέδειξε ότι η πιπερόριζα μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη των εντερικών καρκινικών κυττάρων.

7. Μειώνει τον πόνο και τις φλεγμονές.
Η πιπερόριζα περιέχει μερικές από τις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, και είναι ένα πολύ δυνατό φυσικό παυσίπονο.

8. Καταπολεμά συνήθη αναπνευστικά προβλήματα.
Εάν υποφέρετε από συνήθη αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχας, η πιπερόριζα βοηθάει στην διαστολή των πνευμόνων και απόχρεμψη των φλεμάτων, διότι αποτελεί ένα φυσικό αποχρεμπτικό που διασπά και αποβάλλει τα βλέννα. Έτσι ανακουφίζεστε πολύ γρήγορα από τις δυσκολίες στην αναπνοή

9. Θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών.
Η σκόνη της πιπερόριζας προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες.

10. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η πιπερόριζα βελτιώνει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας πιπερόριζας μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, αναστέλλοντας την εναπόθεση των λιπαρών στις αρτηρίες. Επίσης μειώνει τις βακτηριακές λοιμώξεις στο στομάχι, και βοηθάει στην ανακούφιση από τον έντονο βήχα και τους ερεθισμούς του λαιμού.

11. Καταπολεμά την πρωινή ναυτία.
Η πιπερόριζα έχει 75% επιτυχία στην θεραπεία της πρωινής ναυτίας και της γαστρεντερίτιδας.

Τί ποσότητα τζίντζερ;
Αυτά είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα της πιπερόριζας. Ο τρόπος λήψης της εξαρτάται από εσάς. Μερικοί αναφέρουν ότι δύο κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη πιπερόριζα σε ένα φλιτζάνι νερό 2-3 φορές την ημέρα είναι ιδανικές για όταν νοιώθετε αδιάθετοι. 

Πολλοί προτιμούν να την αναμιγνύουν και με μέλι για να καταπολεμήσουν ένα κρυολόγημα και την καταναλώνουν αρκετές φορές την ημέρα.

Συνήθως χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, οπότε είναι δύσκολο να υπολογίσετε την ακριβή ποσότητα που καταναλώνετε.

Δεδομένου όλων των πλεονεκτημάτων της πιπερόριζας και της διαθεσιμότητας της, δεν πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση της. Μπορείτε ακόμα και να την αναμίξετε με άλλα συστατικά όπως πράσινο τσάι και το λεμόνι.




Επιστημονική Επιμέλεια: Δρ. Γιάννης Β. Σίμος - Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αλεξάνδρα Ταμπάκη 

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

3 απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα νεύρα σας...!!!

Βγάζετε ατμούς από τα αυτιά», «νιώθετε πως βράζετε», «είσαστε έτοιμοι να εκραγείτε.» Τρείς εκφράσεις που απεικονίζουν τέλεια την στιγμή που τα νεύρα και ο θυμός έχουν αρχίσει να ξεχειλίζουν από τους πόρους σας.

Ο θυμός βέβαια δεν είναι ένα πράγμα, ούτε ένα όργανο στο σώμα όπου μπορεί να συσσωρευτεί , είναι απλά ένα προσωρινό συναίσθημα που ψάχνει διέξοδο. Εκεί λοιπόν κρύβεται και η παγίδα, μπροστά στην έξοδο κινδύνου που εν προκειμένου είναι το στόμα αλλά και η συμπεριφορά σας, ενώ είσαστε θυμωμένοι.

Πώς θα ελέγξετε την καταιγίδα συναισθημάτων που πλημμυρίζει το σώμα σας και θα αποφύγετε να μεταμορφωθεί σε τσουνάμι λέγοντας και πράττοντας τα λάθος πράγματα τη λάθος στιγμή;

3 βήματα που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα νεύρα σας

Βήμα 1: Αναγνωρίστε τις παγίδες που πέφτουν μπροστά σας η μία μετά την άλλη. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες εκείνες που ανήκουν στην αδικία και εκείνες που ανήκουν στην ανικανότητα ή στη μη αρμοδιότητα.

Η ζωή είναι γεμάτη με τέτοιες στιγμές. Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη τους και προετοιμάζοντας τον εαυτό σας πως υπάρχει πιθανότητα να πέσετε σύντομα θύμα τους γλιτώνετε και από πιθανό καρδιακό επεισόδιο από την ξαφνική υπερένταση που θα σας δημιουργήσουν αλλά και από νευρικό κλονισμό.

Βήμα 2: Αναγνωρίστε την ανάγκη σας της δεδομένη στιγμή που θυμώνετε. Η καταπίεση μιας ανάγκης μας φέρνει αρνητικά συναισθήματα, το ίδιο και η έλλειψη σεβασμού, χαρακτηριστικό παράδειγμα το αυτοκίνητο που σας προσπερνά από δεξιά χωρίς να βγάλει φλας, όπως και η καταπάτηση του προσωπικού χώρου. Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές αιτίες προκλήσεις θυμού.

Πριν αναψοκοκκινίσετε και πέσετε στην παγίδα αναρωτηθείτε:

Τι με κάνει να νιώθω θυμωμένος;

Τι θα άλλαζα στην κατάσταση εάν μπορούσα;

Μου έχει ξανασυμβεί;

Πώς την αντιμετώπισα στο παρελθόν;

Βήμα 3: Η ανάγκη να ικανοποιήσετε την καταπιεσμένη ανάγκη σας. Την ώρα που το τηλέφωνο χτυπάει, το μικρό παιδί σας γκρινιάζει, ο σκύλος μπλέκεται στα πόδια σας, το κρεμμύδι καίγεται στην κατσαρόλα και η μεγάλη σας κόρη αρνείται να κάνει τα μαθήματα της, πιστεύεται πως είναι μια καλή ώρα να βγάλετε μια ιαχή πολέμου και να βάλλεται ένα τέλος σε αυτή την κλιμακώσει ανυπακοής και καταπάτησης των αναγκών σας.

Πριν το κάνετε, σκεφτείτε ποια είναι η ανάγκη σας και πως θα καταφέρετε να την ικανοποιήσετε. Για να καταφέρετε να φτιάξετε το βραδινό σας λοιπόν θα χρειαστεί να αφιερώσετε μερικά λεπτά ώστε να βάλετε κάθε κατάσταση στη θέση της. Βάλτε προτεραιότητες και σταματήστε να παίζετε το ζογκλέρ με τα νεύρα σας.




5 εκπληκτικοί τρόποι που ένας σκύλος μπορεί να τονώσει την ψυχική και σωματική σας ευεξία...!!!!

Ο σκύλος ως κατοικίδιο είναι αποδεδειγμένο ότι θα σας κάνει να νιώσετε χαρούμενοι, ορεξάτοι και θα ζεστάνει την καρδιά σας.

Ωστόσο, οι σκύλοι μπορούν να κάνουν και πολλά περισσότερα, όπως το να βελτιώσουν τη συνολική ψυχική και σωματική σας ευεξία. Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα κουτάβι ή έναν μεγαλύτερο σκύλο, συγκρατήστε τα παρακάτω οφέλη, που σίγουρα θα σας πείσουν να αποκτήσετε τον νέο σας φίλο:

Βελτιωμένη διάθεση
Έχει πια αποδειχτεί από τους ερευνητές : ο σκύλος κατοικίδιο μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας και να σας κάνει πιο ευτυχισμένους. Αρχικά, ο σκύλος μειώνει φυσικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και βοηθά τους ανθρώπους να έχουν μια πιο θετική στάση στη ζωή και στις δυσκολίες της.

Εκτός από τη μείωση της κατάθλιψης, βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων του στρες και αυξάνουν το ποσοστό ωκυτοκίνης στο σώμα μας- που είναι και αυτή που μας κάνει να νιώθουμε πιο χαρούμενοι και ξεκούραστοι.

Μεγαλύτερη παραγωγικότητα
Μόλις αποκτήσετε τον κατοικίδιο φίλο σας, θα έχετε ένα πλάσμα, το οποίο θα είναι εξαρτημένο από εσάς για τη φροντίδα του - τάισμα, βόλτα, περιποίηση, πλύσιμο κλπ. Οι σκύλοι επίσης απατούν μια τακτική ιατρική φροντίδα- ακόμα και προληπτικές θεραπείες.

Γι’ αυτό, ένα κατοικίδιο θα σας ενθαρρύνει να σηκώνεστε νωρίς από το κρεβάτι κάθε πρωί και να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα, το οποίο όμως παράλληλα θα ενισχύει με μαγικό τρόπο το συνολικό επίπεδο παραγωγικότητάς σας. Θα ολοκληρώνετε περισσότερα μέσα στη μέρα και θα νιώθετε και πιο ευχαριστημένοι με τον εαυτό σας.

Υγιέστερη καρδιά
Αν έχετε σκύλο, είναι σημαντικό να τον βγάζετε βόλτα, για να διασφαλίζετε ότι ασκείται επαρκώς. Όταν γυμνάζετε το σκύλο σας, καταλήγετε να γυμνάζεστε κι εσείς - κάτι που θα βοηθήσει άμεσα την καρδιακή σας υγεία, το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης και βέβαια θα βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.

Λόγω της δραστηριότητας και της κίνησης που προκαλούν οι σκύλοι, δεν μας κάνουν μόνο πιο ευτυχισμένους, αλλά αυξάνουν τα χρόνια ζωής μας με μια δυνατή καρδιάς.

Λιγότερη αίσθηση μοναξιάς
Όταν ο σκύλος είναι σαν μέλος της οικογένειάς σας είναι μια συνεχής συντροφιά. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για ανθρώπους που νιώθουν απομονωμένοι, όπως οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους ή oι έφηβοι που νιώθουν ότι κανείς δεν τους καταλαβαίνει. 

Έχοντας ένα σκύλο κατοικίδιο, νιώθουμε ότι έχουμε μια συνεχή παρουσία στο πλευρό μας, να μας κρατά συντροφιά, αλλά και να ακούει με υπομονή τις ανησυχίες και τα προβλήματά μας.

Λιγότερες αλλεργίες
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με σκύλους παρουσιάζουν λιγότερες αλλεργίες αργότερα στη ζωή. Αν έχετε παιδιά ή εγγόνια στο σπίτι σας και έχετε και έναν σκύλο, μπορείτε να περιορίσετε το ποσοστό ταλαιπωρίας που μπορεί να βιώσουν αργότερα από αλλεργίες.

Αφήστε τα παιδιά όλων των ηλικιών να παίξουν μαζί του- αρκεί να πλένουν τα χέρια τους, πριν αγγίξουν τα μάτια, το στόμα ή την τροφή τους. Ο σκύλος δεν θα τα κάνει μόνο να χαμογελάσουν και να διασκεδάσουν παίζοντας, αλλά θα τα ωφελήσει και μακροχρόνια στην υγεία τους.

Όταν πάρετε ένα κατοικίδιο σκύλο, θα γεμίσετε ευχάριστες αναμνήσεις και εμπειρίες με εκείνον δίπλα σας. Αλλά μπορεί να μην έχετε ακόμα συνειδητοποιήσει ότι θα ωφεληθείτε επίσης με μυριάδες άλλους τρόπους.

Μαθαίνοντας να τον φροντίζετε, να τον γυμνάζετε και να τον έχετε παντού μαζί σας, θα παρατηρήσετε μια σειρά σωματικών και συναισθηματικών οφελών, μα κυρίως θα κάνετε και εκείνον ευτυχισμένο!




Tο «θέλω» φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια...!!!!

Είναι γεγονός πως όταν κάποιος θέλει πραγματικά να βρίσκεται στην ζωή του κάποιος προσπαθεί και το κερδίζει όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

Όταν παραμένεις μόνο στα λόγια, μην περιμένεις και πολλά, ή μάλλον μην περιμένεις τίποτα…

Όταν αληθινά σε ενδιαφέρει κάποιος κάνεις τα πάντα για να τον διεκδικήσεις ξανά και ξανά. Το να θέλεις μόνο δεν είναι αρκετό, σημασία έχει τι κάνεις για να το αποκτήσεις. 

Όταν δεν μιλάς με τις πράξεις σου, όταν έχεις παραμείνει στάσιμος, χωρίς καμία βελτίωση, παρά μόνο με την ένδειξη αδιαφορίας ,όταν παραδίνεις τα όπλα και δεν κάνεις απολύτως τίποτα τότε είναι μάταιο και το σίγουρο είναι ότι έχεις ήδη χάσει το παιχνίδι.

Οι πράξεις είναι αυτές που θα αποδείξουν ξεκάθαρα και θα καθορίσουν το ποιες είναι οι προθέσεις σου και όχι απλά λόγια του αέρα που δεν στηρίζονται πουθενά… Άλλωστε τα λόγια κουράζουν και ειδικότερα αυτά που έχουν ειπωθεί ξανά και ξανά… χωρίς καμία υλοποίησή τους..

Πολλές φορές μόνο και μόνο από εγωισμό δεν κουνάμε ούτε το ένα μας δακτυλάκι για αυτούς που μας ενδιαφέρουν πραγματικά με αποτέλεσμα όταν πια αντιληφθούμε για τα καλά την αξία τους, να τους έχουμε ήδη χάσει, βλέποντας τους πλέον να χαμογελάνε με κάποιον αξιότερο, προχωρώντας την ζωή τους ..

Εάν νοιάζεσαι πραγματικά για κάποιον, εάν επιθυμείς να βρίσκεται δίπλα σου δεν φτάνει απλά να θέλεις, αλλά και να ΜΠΟΡΕΙΣ…




Δέσποινα Παντελά

7 τρόποι για ξεφύγεις από την ''Ακινησία'' και την Αυτολύπηση...!!!!

Νικώντας το τέρας της Ανημπόριας
Όλοι μας, κάποια στιγμή, έχουμε βρεθεί μπροστά σε ένα εμπόδιο ζωής που το βλέπουμε και το νιώθουμε ανυπέρβλητο. Έχουμε νιώσει αδύναμοι και ανίκανοι να διαχειριστούμε την κατάσταση και έτοιμοι να παραδώσουμε τα ¨όπλα¨.

Αργότερα βέβαια, όταν είχαμε πάρει την απαιτούμενη απόσταση από συμβάντα, διαπιστώσαμε ότι τελικά δεν ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα και επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά ότι πραγματικά διαθέτουμε όλες τις δυνατότητες για να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε κατάσταση.

Εκείνες όμως τις φοβικές στιγμές ανημπόριας, εκείνες τις στιγμές που νιώθουμε ότι έχουμε ακινητοποιηθεί, ότι έχουμε ''κολλήσει'' και γεμίζουμε απαισιοδοξία βουλιάζοντας στην αυτολύπηση, εκείνες τις στιγμές που το ''δεν ξέρω'' και το ''δεν μπορώ'' γίνονται σαρκοβόρα, χρειάζεται να γνωρίζουμε κάποιους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να ''ξεκολλήσουμε''...

1. Άσε τις δικαιολογίες για τους αφελής…
Δικαιολογίες όπως «ο άλλος φταίει που έφτασα ως εδώ», «κανείς δεν με καταλαβαίνει», «τι να κάνω εδώ που βρίσκομαι;» είναι μια πολύ καλή πρόφαση για να μην αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας και για να αποφύγουμε να κάνουμε την αλλαγή που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε. 

Είναι προτιμότερο να είμαστε ειλικρινής με τον εαυτό μας και να δούμε ποιο είναι το πραγματικό εμπόδιο στο προχώρημα μας. Χρειάζεται να αλλάξουμε την οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα και για να συμβεί αυτό χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. 

Η πολλή σκέψη, η πολλή ανάλυση και η αυτολύπηση μας έφεραν στο τέλμα. Πόσο ακόμα θα τις κρατήσουμε στην ζωή μας;
2. Βάλε το διαλογισμό στη ζωή σου…
Ο διαλογισμός είναι ένας πολύτιμος θησαυρός. Είναι μια ευκαιρία να είναι ο καθένας μας μόνος με τον εαυτό του. Ένα ταξίδι προς τα ¨μέσα¨. Σε αυτό το ταξίδι ξεχνάμε το εγώ μας και ενωνόμαστε με το Όλον καταργώντας τα σύνορα και τους περιορισμούς που μας βάζει το μυαλό στην καθημερινότητα.

Χάνουμε τον έλεγχο του Νου, του σώματος και απλά, Υπάρχουμε. Είμαστε στο κέντρο μας, πάνω από καλό ή κακό, πάνω από λάθος ή σωστό, πάνω από λογικό ή παράλογο, πάνω από πρέπει και γιατί, πάνω από την ανθρώπινη υπόσταση.

Με το διαλογισμό γαληνεύει η τρικυμία του μυαλού μας, λιγοστεύουν οι σκέψεις και βιώνουμε την ηρεμία που δίνει η πληρότητα αφού δεν είμαστε πια διαχωρισμένοι αλλά ένα με τον Εαυτό μας. Τον Εαυτό που δεν δημιουργήσαμε εμείς στην πορεία της ζωής μας, αλλά αυτόν που είχαμε όταν γεννηθήκαμε.

3. Κάθε σου ανάσα να είναι ανάσα Ζωής…
Ο φόβος, το άγχος, η σκληρή καθημερινότητα, οι σκέψεις κονταίνουν τις ανάσες μας και σχεδόν εξαφανίζουν την αναπνοή μας. Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε τη ζωή μας χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο που αναπνέουμε γιατί αναπνοή και μυαλό είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Όπως με τα χρόνια εκπαιδεύσαμε το σώμα μας να ¨μην¨ αναπνέει έτσι χρειάζεται να του ξαναθυμίσουμε με ποιο τρόπο μπορεί να αναπνεύσει ξανά παίρνοντας ανάσες Ζωής. Η βαθιά αναπνοή καθαρίζει και γαληνεύει το μυαλό ενδυναμώνει το κέντρο της θέλησης και χαρίζει δύναμη και ισορροπία.
4. Μην αφήνεις την ενέργεια στο σώμα σου να λιμνάζει…
Οι αρνητικές καταστάσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας δεν ακινητοποιούν μόνο το μυαλό αλλά και το σώμα μας. Χρειάζεται να επιμείνουμε όχι μόνο στη σωματική άσκηση (γιόγκα, περπάτημα, γυμναστική) αλλά να βάλουμε στη ζωή μας και τους κινητικούς διαλογισμούς. 

Ο ''δυναμικός διαλογισμός'', η ''κουνταλίνι'', ο διαλογιστικός χορός (nataraj) και το ''chakra breathing'' του Οsho όπως και το ''shaking'' είναι υπέροχοι διαλογισμοί με εξαιρετικά αποτελέσματα. 

Κάνοντας τους, η λιμνάζουσα ενέργεια αρχίζει να κινείται μέσα από τους μεσημβρινούς και τα τσάκρα, το σώμα ζωντανεύει, αισθανόμαστε πιο δυνατοί, πιο ''έτοιμοι'' και εκεί που δεν το περιμένουμε συνειδητοποιούμε τι είναι αυτό που μας έχει μπλοκάρει και ακινητοποιήσει.

5. Ποιος είναι ο ρόλος σου στο θέατρο της ζωής; Πόσο θύμα είσαι;
Όλοι μας κάνουμε διάφορους χειρισμούς, που τις περισσότερες φορές δεν μας είναι συνειδητοί, για να ελέγξουμε τους ανθρώπους και τις καταστάσεις στη ζωή μας και να εισπράξουμε την πολυπόθητη ''προσοχή''.

Δημιουργούμε ένα θέατρο στο μυαλό μας και καλούμε τους άλλους να ανέβουν στη σκηνή της ζωής και να παίξουν τους ρόλους τους όσο πιο καλά μπορούν. Αυτό το κάνουμε είτε επιθετικά, είτε παθητικά, παίζοντας με το φόβο, τη συμπόνια ή την περιέργεια των ανθρώπων, για να κερδίσουμε την προσοχή τους.

Το πρώτο βήμα, για όλους μας, στη διαδικασία της αλλαγής είναι να συνειδητοποιήσουμε πλήρως τη στρατηγική ελέγχου που χρησιμοποιούμε στο δικό μας θέατρο Ζωής. 

Χρειάζεται να κοιτάξουμε κατάματα τον εαυτό μας και να δούμε πόσο, για παράδειγμα, μας αρέσει ο ρόλος του θύματος, πόσο μας βολεύει και τι είναι αυτό που πραγματικά παίρνουμε παίζοντας τον. 

Είναι καλό όποιο ρόλο και να παίζουμε να αναρωτηθούμε αν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να γεμίζουμε ενέργεια, να έχουμε την προσοχή ή την αγάπη των άλλων χωρίς να χρειάζεται να κρατάμε ακινητοποιημένο τον εαυτό μας
6. Φορώντας τα γυαλιά της αισιοδοξίας
Η θετική σκέψη και η αισιόδοξη ματιά είναι το μυστικό για μια υγιή ζωή. Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε αρνητικά ούτε να ψάχνουμε να βρούμε το κακό και το άσχημο μέσα στο κάθε τι που συμβαίνει στη ζωή μας. Ούτε να κλεινόμαστε στο καβούκι μας εξαιτίας των φοβικών σκέψεων μας. Τη ζωή δεν μπορούμε να την ελέγξουμε γιατί είναι απρόβλεπτη. 

Μπορούμε όμως να ελέγξουμε τις σκέψεις που επιτρέπουμε να μπαίνουν στο κεφάλι μας και να καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο και χρόνο στην καθημερινότητα μας. 

Αν χρωματίζουμε τις σκέψεις μας με αρνητικότητα τότε και τα συναισθήματα μας θα χρωματίζονται με τα ίδια χρώματα και αντίστοιχα μόνο δυσκολία και προβλήματα θα βιώνουμε στη ζωή μας.

7. Κανένας δεν μπορεί να αποφασίσει για κανέναν άλλον παρά μόνο για τον εαυτό του…
Αν εμείς οι ίδιοι δεν αποφασίσουμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε, κανένας δεν μπορεί να το πετύχει αυτό για μας. Εμείς είμαστε αυτοί που κρατάνε το κλειδί της ελευθερίας αλλά και το λουκέτο της σκλαβιάς μας.

Αν επιμένουμε να μένουμε μέσα σε μίζερες, βαλτωμένες καταστάσεις απλά και μόνο για να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι μας, αν δεν χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία αλλαγής που ξέρουμε και τα κρατάμε απλά σαν γνώση στο μυαλό μας, αν δεν θέλουμε να μάθουμε καινούριους τρόπους αυτοβελτίωσης, αν συνεχίσουμε να έχουμε μια ηδονική σχέση με την αυτολύπηση τότε κανείς δεν μπορεί να μας απεγκλωβίσει από το λαβύρινθο του μυαλού μας.
Είναι ωραίο να πετάς

αλλά δεν μπορείς να το κάνεις με δανεικά φτερά.

Χρειάζεται να φτεροκοπήσεις τις δικές σου φτερούγες

και να έχεις το θάρρος να κάνεις το άλμα…

«Η τέχνη της αναπνοής»
Εδώ μπορείτε να βρείτε πολλές διαλογιστικές αναπνευστικές ασκήσεις που θα σας ¨ξεμπλοκάρουν¨ και θα σας κινητοποιήσουν…

Αν θες να αλλάξει η ζωή σου:

Παιχνιδίζοντας με την αναπνοή:

Διαλογιστικές αναπνευστικές τεχνικές:

Διαλογισμοί του Osho  :

κουνταλίνι:

διαλογιστικός χορός (nataraj):




Τι συμβολίζει το κάθε χρώμα;

Το χρώμα που έχουμε στους τοίχους του σπιτιού μας… επηρεάζει αρκετά την ψυχολογία μας, οπότε καλό θα ήταν να ξέρουμε τι σημαίνει το κάθε χρώμα. 

Ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης μας εξηγεί ποια είναι τα βασικά χρώματα, πως μπορούμε να τα μπερδέψουμε μεταξύ τους, αλλά και το νόημά τους!

Πώς θα ήταν η ζωή μας δίχως χρώμα; Δεν μπορώ ούτε καν να το φανταστώ! Μου φαίνεται αδιανόητο αφού αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των εικαστικών τεχνών, της μόδας και της διακόσμησης.

Το χρώμα είναι κάτι ξεχωριστό γιατί εξαρτάται από κάτι απόλυτα μοναδικό: το φως!

Η φυσική του λειτουργία είναι αντικείμενο σοβαρής επιστημονικής μελέτης και η εφαρμογή του στη διακόσμηση ονομάζεται χρωματολογία και είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη τέχνη το ξέρουμε καλά αυτό!

Βασικές αρχές χρωματολογίας είναι ότι:

– Τα χρώματα χωρίζονται σε βασικά (κόκκινο, κίτρινο, μπλε) και σε συμπληρωματικά (πορτοκαλί, πράσινο, μοβ) που προκύπτουν από την ένωση των βασικών. 

Από τα βασικά το κόκκινο και το κίτρινο ανήκουν στα θερμά και το μπλε στα ψυχρά. Τα συμπληρωματικά ανήκουν και στα ψυχρά και στα θερμά ανάλογα από την ποσότητα των βασικών χρωμάτων που περιέχουν.

– Η ποσότητα του κύριου βασικού χρώματος στην ένωση καθορίζει την απόχρωσή του. Προκύπτουν άπειρες αποχρώσεις από την ένωση των βασικών και συμπληρωματικών χρωμάτων. 

Έτσι πχ. από την ένωση του μπλε με το κόκκινο έχουμε μοβ που μπλεδίζει ή κοκκινίζει ανάλογα με την ποσότητα του μπλε ή του κόκκινου. Αν σε αυτό ενώσουμε ένα από τα υπόλοιπα, θα έχουμε μια νέα απόχρωση και αυτό θεωρητικά εκτείνεται στο άπειρο!

– Μια απόχρωση μπορεί να είναι ανοιχτή ή σκούρα προσθέτοντας λευκό ή μαύρο αντίστοιχα. Αυτός είναι ο τόνος του χρώματος. Έτσι προκύπτουν οι παστέλ αποχρώσεις όπως το γαλάζιο ή το ροζ.

– Τέλος μια άλλη κατηγορία είναι τα ουδέτερα με κυρίαρχα το μαύρο και το λευκό και δευτερεύοντα το γκρι και το καφέ. Και σε αυτά ισχύουν όσα αναφέρονται παραπάνω για τις αποχρώσεις και τους τόνους.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, πολλές φορές, το να ξεχωρίσουμε ένα χρώμα μέσα στις άπειρες αποχρώσεις και τόνους είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, πόσο μάλλον να κάνουμε και σωστούς συνδυασμούς! 

Είναι λοιπόν λογικό να δυσκολευόμαστε όταν πρέπει να διαλέξουμε χρώματα για το χώρο μας…Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα για τα χρώματα που θα ήθελα να ξέρετε και ίσως σας βοηθήσουν.

Τι συμβολίζει το κάθε χρώμα;
1. Οι ανοιχτοί τόνοι μεγαλώνουν τους χώρους και δίνουν ανάλαφρη διάθεση και δροσερό αποτέλεσμα. Συνδυάστε ανοιχτά παστέλ και ο χώρος θα μοιάζει παραμυθένιος. Προσοχή όμως μήπως και η η υπερβολική χρήση τους δημιουργήσει άτονο αποτέλεσμα. Εντάσσουμε μαζί τους και σκουρότερους τόνους για έμφαση και ισορροπία.

2. Οι σκούροι τόνοι μικραίνουν το χώρο και μπορεί να δημιουργήσουν ασφυκτική διάθεση. Όμως χρειάζονται για να ισορροπήσουν τις εντάσεις και να προσθέσουν ζεστασιά. Αν επιλέξουμε σκούρα τονικότητα προσέχουμε να μην έχουμε έντονες διαφορές στο contrast. Όλες οι επιλογές πρέπει να ανέβουν μια βαθμίδα τουλάχιστον για να είναι σωστό το αποτέλεσμα.

3. Τα ουδέτερα χρώματα μας βοηθάνε να δώσουμε έμφαση στα έπιπλα. Το καφέ και το γκρίζο, μόνα τους ή σε συνδυασμό, κάνουν χώρους ιδιαίτερους και πρωτότυπους, ειδικά στους ανοιχτούς τόνους τους, δηλαδή στα μπεζ και στα ανοιχτά γκρι. Φυσικά και ο απόλυτος συνδυασμός του μαύρου και του λευκού είναι πάντα διαχρονικός και αξεπέραστος. Είναι η μοναδική περίπτωση που το τόσο έντονο contrast λειτουργεί τόσο αρμονικά.

4. Το λευκό χρώμα είναι το πιο κοντινό στο φως. Αποτελεί την πιο κλασική λύση και έχει συνήθως σωστό αισθητικό αποτέλεσμα. Παρ’ όλο όμως που φαίνεται εύκολο και σίγουρο είναι πολύ δύσκολο στη χρήση. Η υπερβολή του κάνει ένα χώρο να μοιάζει ψυχρός και άδειος. Χρειάζεται λοιπόν ταίρι κάποιο άλλο χρώμα για να φανεί η δύναμη που κρύβει. Είναι ιδανικό φυσικά για όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

5. Το μαύρο είναι η απουσία φωτός. Φαίνεται λάθος επιλογή αλλά πιστέψτε με δεν είναι! Η σωστή χρήση του μπορεί να κάνει το χώρο μας τολμηρά μοντέρνο και ιδιαίτερο. Δεν λέμε να βάψουμε όλο το δωμάτιο μαύρο αλλά να το εντάξουμε στο χώρο, σε ένα τοίχο, στα έπιπλα, στα υφάσματα ή σε διακοσμητικά. Τολμήστε το στο καθιστικό και στο μπάνιο. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα!

6. Οι κόκκινες αποχρώσεις δημιουργούν χώρους γεμάτους με προσωπικότητα και ζεστασιά. Η ένταση και το πάθος κυριαρχούν. Προσέχουμε μόνο να μη κυριαρχήσουν παραπάνω από όσο πρέπει, γιατί το κόκκινο είναι χρώμα που δημιουργεί και αίσθηση κινδύνου με αποτέλεσμα να μας φέρνει ανησυχία. Ιδανικό για κουζίνες, καθιστικά, τραπεζαρίες. Το αποφεύγουμε στα υπνοδωμάτια και στα λουτρά.

7. Οι μπλε αποχρώσεις μας χαλαρώνουν και οξύνουν τη νόηση. Μπορεί να είναι ψυχρό ειδικά στους ανοιχτούς τόνους, αλλά η χρήση του δείχνει εκλεπτυσμένη πολυτέλεια. Στους σκούρους τόνους κάνει τους χώρους δυναμικούς και επιβλητικούς. Είναι πολύ καλή επιλογή για υπνοδωμάτια, καθιστικά και μπάνια, άλλα το αποφεύγουμε στις κουζίνες.

Παρ’ όλα αυτά και επειδή τίποτα δεν είναι απόλυτο, οφείλω να πω, ότι έχω εντάξει το γαλάζιο ή το τιρκουάζ σε αρκετές κουζίνες και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο!

8. Οι κίτρινες αποχρώσεις δίνουν φως και ενέργεια σε ένα δωμάτιο. Μπορούν να κάνουν το χώρο να μοιάζει λουσμένος από τον ήλιο του Αυγούστου ή του Νοέμβρη και αυτό είναι κάτι μοναδικό, που κανένα άλλο χρώμα δεν μπορεί να το καταφέρει. 

Συνδυάζεται πολύ εύκολα με τα υπόλοιπα χρώματα σε όλες του τις αποχρώσεις και τόνους αλλά μπορεί να γίνει κουραστικό και οξύ για τα μάτια, ειδικά στις αποχρώσεις κοντά στο πράσινο. Τέτοιες είναι τα κίτρινα του λεμονιού και του κίτρου. Είναι ιδανικό για όλους τους χώρους, ειδικά στους ανοιχτούς του τόνους.

9. Πράσινο! Αισιόδοξο, ξεκούραστο, φιλικό. Οι ανοιχτοί τόνοι των αποχρώσεών του είναι γεμάτοι δροσιά και θυμίζουν Άνοιξη. Οι σκούροι τόνοι, χαϊδεύουν τα μάτια και ζεσταίνουν τις διαθέσεις. Το πράσινο είναι πολύ εκλεπτυσμένο χρώμα και πραγματικά εύκολο στη χρήση. 

Ιδανικό στους συνδυασμούς με τα ουδέτερα παστέλ, αλλά και με τους ανοιχτούς τόνους των βασικών όπως το εκρού, το γαλάζιο και το ροζ, δυνατό με τα καφέ και τα γκρίζα. Αποτελεί σίγουρη επιλογή για όλους τους χώρους του σπιτιού. Ειδικά για παιδικά δωμάτια!

10. Το πορτοκαλί είναι τόσο χαρούμενο που οι ψυχίατροι το προτείνουν σε ασθενείς με χρόνια κατάθλιψη για να το εντάξουν στο χώρο τους! Ανάμεσα στο ενεργειακό φως του κίτρινου και τη παθιασμένη ζεστασιά του κόκκινου, το πορτοκαλί, γεμίζει τους χώρους με θετική αύρα και καλή διάθεση. Καμιά φορά όμως μπορεί να κουράσει όπως και οι “γονείς” του και για αυτό προσέχουμε την απόχρωσή του και την τονικότητά του. Ιδανικό για παιδικά δωμάτια σε συνδυασμό με το πράσινο. 

Ιδανικό και για παιχνιδιάρικες κουζίνες. Προσοχή όμως! Μελέτες έχουν δείξει ότι το πορτοκαλί και οι αποχρώσεις του, σε όλες τις τονικότητες, διεγείρει την αίσθηση της πείνας…

11. Το μοβ είναι το χρώμα της εσωτερικότητας και συμβολίζει στην παραψυχολογία το υποσυνείδητο. Από την αρχαιότητα ήταν συνυφασμένο με τη μαγεία και στις μέρες μας δεν είναι λίγοι που το θεωρούν γρουσούζικο. Οι μοβ αποχρώσεις είναι πολύ ιδιαίτερες. 

Μπορούν να αναδείξουν έναν χώρο ή να τον καταστρέψουν και ειδικά οι σκούροι τόνοι θέλουν μεγάλη προσοχή. Αποφεύγουμε να τους συνδυάζουμε με μαύρο ή σκούρα γκρι. Οι ανοιχτοί τόνοι του είναι ιδανικοί αν θέλουμε να χαρίσουμε ανάλαφρη διάθεση και ονειρικό φως. Η καλύτερη χρήση του είναι στις κρεβατοκάμαρες.

12. Τα μεταλλικά χρώματα όπως το χρυσό και το ασημί δίνουν έμφαση, πολυτέλεια και φινέτσα σε ένα χώρο. Δεν πρέπει να τα φοβόμαστε αλλά ούτε να τα χρησιμοποιούμε ασύδοτα. Συνδυάζονται ιδανικά με όλα τα χρώματα, τις αποχρώσεις και τους τόνους αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν κι αυτά αποχρώσεις και κλίμακες τονικότητας. Αν προσέξουμε αυτό το μυστικό μπορούμε να τα εντάξουμε στο χώρο κάνοντας θαύματα!




Αριθμολογία : Τι συμβολίζει το σχήμα των αριθμών για την εξέλιξη του ανθρώπου! αριθμολογία...!!!!

Οι αριθμοί και τι συμβολίζουν
Γιατί γράφουμε τον αριθμό 3 ή το 5 με αυτό τον τρόπο και όχι με κάποιον άλλο; Το σχήμα των αριθμών δεν είναι καθόλου τυχαίο, αλλά αποτυπώνει έναν βαθύτερο συμβολισμό της συνειδητότητάς μας. 

Έτσι, η αριθμολογία μπορεί να μας αποκαλύψει ποιο είναι το επόμενο βήμα της εξέλιξής μας.

Θα γνωρίζεις τον Πυθαγόρα και τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση του ανθρώπινου πνευματικού πολιτισμού. Πέρα από φιλόσοφος, επιστήμονας και μύστης, ο Πυθαγόρας ήταν ο προπάτορας της αριθμολογίας. 

Εισήγαγε την ιδέα της αρμονίας των ουράνιων σφαιρών και εξέλιξε ένα ολόκληρο μεταφυσικό σύστημα, βασισμένο στις ανακαλύψεις του. 

Σύμφωνα με τις διδασκαλίες του, τα πάντα στο Σύμπαν βρίσκονται σε ισορροπία, ενώ ο καθένας και το καθετί παίζουν το δικό τους ρόλο μέσα σε μια τεράστια χορωδία δονήσεων.

Πολλές από τις θεωρίες του Πυθαγόρα αποτέλεσαν τα θεμέλια της Αριθμολογίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα και έδωσαν νόημα στους αριθμούς. 

Ο Πυθαγόρας συνέδεσε τη συμπαντική μουσική των δονήσεων με την αριθμολογία. Κατανόησε ότι τα σύμβολα που κρύβονται μέσα στους αριθμούς αποτελούν τη βάση για οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο Σύμπαν. 

Τα πάντα στον κόσμο, ζωντανά και μη, και κυρίως οι άνθρωποι, ακολουθούν τους νόμους των δονήσεων και μπορούν να περιγραφούν μέσα από τους αριθμούς.

Να ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να απεικονιστεί η πνευματική μας εξέλιξη μέσα από το νόημα των εννέα μονοψήφιων αριθμών. 

Έτσι όπως γράφονται τα νούμερα, οι οριζόντιες γραμμές τους εκπροσωπούν την προσκόλληση, οι καμπύλες την ενέργεια της αγάπης και οι γραμμές που διασταυρώνονται, εκπροσωπούν την πρόκληση του να κάνει κανείς μια επιλογή.

Ο αριθμός 1: 
Συμβολίζοντας το ξεκίνημα, συνδέει τον ουρανό με τη Γη μέσα από μια κάθετη ευθεία γραμμή. Δείχνει ότι δεν υπάρχει προσκόλληση, ούτε αγάπη, ούτε επιλογή. Απλώς είναι εκεί. Θέλει να μας πει ότι όλοι μας είμαστε ανώτερη συνειδητότητα.

Ο αριθμός 2: 
Εκπροσωπεί τη χλωρίδα, τον κόσμο των φυτών. Δείχνει τη ζωή που αρχίζει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται. Η οριζόντια γραμμή στο κάτω μέρος υποδηλώνει το γεγονός ότι τα φυτά είναι κολλημένα στη Γη (στο υλικό πεδίο) και δεν μπορούν να μετακινηθούν. 

Η καμπύλη γραμμή στην κορυφή μας δείχνει ότι τα φυτά κατευθύνονται προς τον ουρανό, προς το φως. Τα φυτά μπορεί να είναι ριζωμένα στο χώμα, αλλά εκείνο που τα ελκύει και τα κατευθύνει είναι ο Ήλιος.

Ο αριθμός 3: 
Εκπροσωπεί την πανίδα, τον κόσμο των ζώων. Αυτός ο αριθμός αποτελείται από δυο καμπύλες. Τα ζώα δεν είναι προσκολλημένα ούτε στη Γη ούτε στον ουρανό, αλλά μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση θέλουν. Γενικά δεν έχουν προσκολλήσεις. Η ενστικτώδης ύπαρξή τους κινείται ανάμεσα στον φόβο και την επιθυμία.

Ο αριθμός 4: 
Χαρακτηρίζει τα ανθρώπινα πλάσματα και έχει δυο γραμμές που διασταυρώνονται στο μέσον. Η ανθρώπινη ζωή είναι μια διαρκής πρόκληση επιλογών ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Ο αριθμός εκπροσωπεί τη συνειδητότητα που βρίσκεται ανάμεσα στα ζωικά ένστικτα και στο επόμενο βήμα της ανθρώπινης εξέλιξης, το φωτισμένο ον.

Ο αριθμός 5: 
Αναπαριστώντας το φωτισμένο ανθρώπινο ον, η οριζόντια γραμμή στο επάνω μέρος συμβολίζει ότι αυτός ο εξελιγμένος άνθρωπος είναι προσκολλημένος στα ουράνια, στο Πνεύμα. Η καμπύλη κάτω δείχνει πως αγαπά και ό,τι συνδέεται με τη Γη, δηλαδή τα άλλα πλάσματα.

Ο αριθμός 6: 
Εκπροσωπεί έναν Άγγελο, καθώς έχει το σχήμα μιας ελικοειδούς γραμμής που κατεβαίνει από τον ουρανό στη Γη. Οι Άγγελοι δεν είναι προσκολλημένοι σε τίποτα και αντιπροσωπεύουν κυρίως την ενέργεια της αγάπης.

Ο αριθμός 7: 
Απεικονίζοντας τη δημιουργική ουσία του Θεϊκού, ο αριθμός αυτός έχει μια οριζόντια γραμμή στο επάνω μέρος που είναι προσκολλημένη στον ουρανό, στον πνευματικό κόσμο και μια κεκλιμένη γραμμή που συνδέει τον ουρανό με τη Γη. Η κεκλιμένη γραμμή δείχνει το διαισθητικό κανάλι επικοινωνίας μέσα από το οποίο οι άνθρωποι δέχονται δημιουργικές εμπνεύσεις.

Ο αριθμός 8: 
Συμβολίζει τη Θεία Δύναμη αλλά επίσης θυμίζει και το σύμβολο του απείρου. Αυτή η διπλή καμπύλη που δεν έχει αρχή και τέλος, συνδέει τον ουρανό, δηλαδή τον πνευματικό κόσμο, με τη Γη, δηλαδή τον υλικό κόσμο. Δείχνει ακόμα ότι η Θεία Δύναμη είναι απεριόριστη.

Ο αριθμός 9: 
Σημαίνει τη Σοφία της υψηλότερης συνειδητότητας. Η καμπύλη γραμμή κινείται προς τον ουρανό μετά από την εμπειρία της πάνω στη Γη. Η γήινη εμπειρία μας δίνει σοφία και μας επιτρέπει να κινηθούμε στο επόμενο επίπεδο της συνειδητότητας.

Σύμφωνα με την Αριθμολογία, ο κάθε αριθμός έχει συγκεκριμένες ποιότητες που όχι μόνο εξηγούν την εξέλιξη της συνειδητότητας, αλλά μπορούν να βοηθήσουν να βρει κανείς το νόημα της αποστολής της ψυχής του. Η αριθμολογία, όπως θα έχεις διαβάσει κατά καιρούς σε διάφορα ανάλογα άρθρα στο Myastro, δείχνει επίσης τα χαρίσματά μας και το δυναμικό μας, δίνοντάς μας κατευθύνσεις ώστε να το πραγματώσουμε.




Myastro

Τι να κάνω αν δε με χωράει το σπίτι;

Νιώθεις κι εσύ ότι οι τοίχοι του σπιτιού σου θα πέσουν όπου να ‘ναι να σε πλακώσουν; Έχουμε τις λύσεις που μπορεί να σε βοηθήσουν.

Καθώς διανύουμε αισίως τον πέμπτο μήνα συνεχούς λοκντάουν, κάθε άλλο παρά παράλογο είναι να αισθάνεσαι πως δεν αντέχεις άλλο εγκλεισμό, ούτε ταινίες, ούτε βιβλία, ούτε τίποτα. Συμπάσχουμε. Και γι’ αυτό αναζητήσαμε απαντήσεις στο ερώτημα, εκτός από υπομονή, τι άλλο μας μένει να κάνουμε;

Κατ’ αρχάς, οι κανόνες που ισχύουν αυτή την εβδομάδα (και απ’ ό,τι φαίνεται, μάλλον και την επόμενη): Στέλνοντας μήνυμα 6 πας όπου θέλεις, με τα πόδια ή με το ποδήλατο, αρκεί να μη μεσολαβεί άλλο όχημα. 

Χιλιομετρικός περιορισμός δεν υπάρχει, όπως στα άλλα μηνύματα, οπότε αν είσαι από αυτούς που έχουν το Βουλιαγμένη-Άλιμο με τα πόδια για πρωινό, κανείς δεν μπορεί να σου πει τίποτα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως μπορείς να στήσεις ενδιάμεσα πικνίκ με την παρέα σου στην παραλία, ούτε να αράξεις για μπυρόνια σε μια πλατεία του Αλίμου.

Τι μπορείς να κάνεις;
Κατ’ αρχάς, να περπατήσεις στη γειτονιά σου. Μπορεί να σου φαίνεται μίζερο, μπορεί να θεωρείς πως μένεις στην ασχημότερη γειτονιά της πόλης, όμως - αλήθεια σου λέμε - ένα μισάωρο περπάτημα μεσημέρι στον ήλιο θα σου αλλάξει την διάθεση. Άσε που πάντα υπάρχουν πράγματα στη γειτονιά σου που δεν έχεις ανακαλύψει, ακόμα κι αν την έχεις περπατήσει χίλιες φορές σε έναν χρόνο λοκντάουν. 

Εδώ σου έχουμε όλους τους τρόπους να κάνεις το περπάτημα στη γειτονιά ενδιαφέρον - ακούγοντας ηχογραφημένες ξεναγήσεις, μαθαίνοντας τα ονόματα δέντρων και λουλουδιών, μαζεύοντας λεφτά που δίνονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για κάθε χιλιόμετρο που διανύεις.

Πάμε για ορθοπεταλιές
Και κορμάρα θα φτιάξεις, και την διάθεσή σου θα αλλάξουν οι ενδορφίνες που παράγει η γυμναστική - και με τα γυμναστήρια κλειστά απ’ ό,τι φαίνεται για δύο μήνες ακόμα, δεν έχεις και πολλές άλλες εναλλακτικές. 

Άσε τους άλλους να γκρινιάζουν που δεν έχουμε ποδηλατόδρομους (ή γκρίνιαξε κι εσύ, αλλά μην το χρησιμοποιείς σαν δικαιολογία για να βουλιάζεις στη μιζέρια του καναπέ σου) και δες εδώ μερικές από τις ωραιότερες αθηναϊκές διαδρομές που μπορείς να κάνεις μια χαρά, οδηγώντας στην άκρη του δρόμου.

Δεν έχεις ποδήλατο;
Μπαίνεις στο site της Kineo, διαλέγεις ένα, πληρώνεις 49€ (συν 10€ για εγγραφή) και σου το φέρνουν σπίτι σου για ένα μήνα. Ναι, και κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, το τσεκάραμε.

Αν θέλεις να το κρατήσεις άλλον ένα μήνα, απλώς ανανεώνεις τη συνδρομή σου - χωρίς τα 10€ της εγγραφής, η οποία είναι άπαξ. Τα ποδήλατα είναι ηλεκτρικά, συμπεριλαμβάνονται όμως στη μετακίνηση 6 (το τσεκάραμε κι αυτό) ενώ αν προτιμάς διαθέτουν επίσης και ηλεκτρικά πατίνια. 

Η μηνιαία συνδρομή αλλάζει ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξεις - τα πατίνια ξεκινούν από 39€ τον μήνα, τα ποδήλατα από 49€. Προς το παρόν, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο στην Αττική.

Οινογνωσία αγάπη μου
Δες το σαν shopping therapy: Αν δε βρίσκεις ενδιαφέρον το να χαζεύεις μαρμελάδες και σαλάτες στο σούπερ μάρκετ (δίκιο έχεις, δεν είναι) μπορείς κάλλιστα να κατευθυνθείς στο τμήμα με τα κρασιά, ή στην κάβα της γειτονιάς σου, και να βουτήξεις σε έναν κόσμο νέων ετικετών και αρωμάτων. 

Και θα ξεχαστείς χαζεύοντας, και θα στήσεις γυρνώντας μια σπιτική οινογνωσία που, όσο να ‘ναι, θα απομακρύνει την προσοχή σου από τους τέσσερις τοίχους που νιώθεις να σε πλακώνουν. Με μέτρο μόνο, ναι; Γιατί αυξάνονται ανησυχητικά τελευταία οι έρευνες που λένε πως το λοκντάουν θα μας κάνει όλους αλκοολικούς.

Άνοιξε ένα εικονικό παράθυρο στον κόσμο
Κανονικό ταξίδι μπορεί να μην μπορούμε να κάνουμε… εικονικό όμως; Από το να διασχίσεις τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου ακούγοντας ταυτόχρονα τους ραδιοφωνικούς σταθμούς τους, μέχρι να χαζέψεις την θέα από διάφορα ανοιχτά παράθυρα σπιτιών στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, εδώ θα βρεις όλες τις διευθύνσεις που χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις μέσα από τον υπολογιστή σου, και να ξεχαστείς έστω και για λίγο.




Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Συναισθηματική ανωριμότητα και παιδαριώδης συμπεριφορά ενηλίκων...!!!!

Γιατί είναι απογοητευτικό να βλέπουμε ενήλικα άτομα να συμπεριφέρονται ως παιδιά όταν την ίδια στιγμή οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας εισηγούνται να μην χάσουμε την επαφή με το εσωτερικό μας παιδί; Συναισθηματική ανωριμότητα και παιδαριώδης συμπεριφορά ενηλίκων

Σ’ αυτό το άρθρο θα συζητηθούν και θα αποσαφηνιστούν οι διαφορές των εννοιών χρονολογικής και συναισθηματικής ηλικίας, παιδικής και παιδαριώδους συμπεριφοράς, και ενήλικου και ώριμου ατόμου αντίστοιχα, καθώς αυτοί οι όροι είναι διαφορετικοί αλλά πολλές φορές χρησιμοποιούνται λανθασμένα ο ένας αντί του άλλου.

Χρονολογική Ηλικία και Ενηλικίωση
Η χρονολογική ηλικία του ατόμου είναι αυτή που βασίζεται στην ημερομηνία γέννησής του. Στην Ελλάδα, το άτομο θεωρείται ενήλικο όταν γίνει 18 ετών και επομένως είναι νομικά υπεύθυνο για τις πράξεις του και τις συνέπειες αυτών. Ωστόσο, ενήλικο άτομο θεωρείται αυτό που είναι ανεξάρτητο, αυτάρκες και αυτόνομο, κάτι που μπορεί να συμβεί σε εντελώς διαφορετική ηλικία από αυτή των 18 ετών.

Συναισθηματική Ηλικία και Ωριμότητα
Αντίθετα με τη χρονολογική ηλικία, η συναισθηματική ηλικία δεν αυξάνεται αυτόματα αναλόγως της χρονολογικής – αντιθέτως μαθαίνεται, εξασκείται και ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό. Αν έχετε γνωρίσει διακεκριμένους επιστήμονες, επιτυχημένους επαγγελματίες ή λαμπρούς ακαδημαϊκούς οι οποίοι συμπεριφέρονται ως παιδιά, είναι παραδείγματα συναισθηματικά ανώριμων ατόμων κι ας έχουν αρκετά επιτεύγματα στην επαγγελματική τους πορεία. 

Αυτό συμβαίνει γιατί κατά πάσα πιθανότητα δεν διδάχτηκαν δεξιότητες ή/και δεν βίωσαν συνθήκες οι οποίες καλλιεργούν τη συναισθηματική ωριμότητα, και ως αποτέλεσμα, οι συναισθηματικές αντιδράσεις τους είναι παιδαριώδεις.

Παρορμητικότητα
Για παράδειγμα, τα συναισθηματικά ανώριμα άτομα έχουν πολύ φτωχό έλεγχο της παρορμητικότητάς τους μιλώντας ακατάπαυστα ή κάνοντας κάτι παρορμητικό χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες, όπως κάνουν και τα παιδιά όταν θυμώσουν ή πληγωθούν. 

Ομοίως, αντί να ακούσουν τις απόψεις του άλλου θα διακόπτουν συνεχώς ή/και θα εκτοξεύουν λόγια που πληγώνουν, όπως κάνουν συχνά τα παιδιά.

Σε αντίθεση, ένα συναισθηματικά ώριμο άτομο θα αντισταθεί στην παρόρμησή του και μετά από ήρεμη και ώριμη σκέψη θα εκφραστεί με επιθυμία για διάλογο και όχι μονόλογο. Επίσης, το συναισθηματικά ανώριμο άτομο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του και θα φροντίσει να ρίξει το φταίξιμο σε κάποιον άλλον ή θα πει ψέματα, όπως κάνουν τα παιδιά.

Αντιθέτως, ένα ενήλικο άτομο θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα εστιαστεί στη λύση του προβλήματος κάνοντας αποσαφηνιστικές ερωτήσεις και δείχνοντας ενδιαφέρον για τα συναισθήματα του άλλου.

Άλλες συμπεριφορές συναισθηματικά ανώριμων ατόμων είναι οι συναισθηματικές εκρήξεις και ακραίες συμπεριφορές, όπως τα παιδιά έτσι κι εκείνοι μπορεί να έχουν μία ή και περισσότερες από αυτές τις συμπεριφορές: θα φωνάξουν, θα κλάψουν, θα θυμώσουν, θα κάνουν τους νταήδες εκεί που τους παίρνει, θα κατεβάσουν μούτρα ή θα στραβομουτσουνιάσουν. 

Σε αντίθεση, ένας ενήλικος θα συγκρατήσει την παρόρμησή του για ακραίες συμπεριφορές και θα διακρίνει τι είναι βοηθητικό για ένα εποικοδομητικό διάλογο χωρίς εξάρσεις.

Τέλος, όπως τα παιδιά θεωρούν ότι είναι το κέντρο του κόσμου, έτσι και τα συναισθηματικά ανώριμα άτομα έχουν ναρκισσιστικές τάσεις και εγωκεντρικές συμπεριφορές, μιας και θεωρούν ότι οι άλλοι τους «χρωστούν», ή έχουν «δικαίωμα» να απαιτούν από τους άλλους ότι εκείνοι θεωρούν ότι τους αξίζει. Αντιθέτως, τα συναισθηματικά ώριμα άτομα διαθέτουν την ικανότητα να φέρονται με ταπεινότητα, συμπόνοια και εν-συνείδηση.

Παιδική Συμπεριφορά ή Παιδαριώδης;
Είναι σημαντικό να αναφερθώ σύντομα στη διαφορά αυτών των δύο εννοιών, γιατί πολλά άτομα συγχέουν την έννοια της παιδικής συμπεριφοράς με εκείνη της παιδαριώδους.

Παιδική συμπεριφορά είναι αυτή που πηγάζει από το εσωτερικό μας παιδί, που όπως καθόρισε κι ο Carl Jung είναι το κομμάτι μας που έχει σχέση με παιδικές εμπειρίες και μνήμες αθωότητας, παιχνιδιάρικη διάθεση, δημιουργικότητα και ελπίδα για το μέλλον. Όλα πολύ θετικά και αυθεντικά κομμάτια του εσωτερικού μας παιδιού, που είναι όμορφο να τα έχουμε.

Παιδαριώδης συμπεριφορά είναι η συναισθηματικά ανώριμη συμπεριφορά, η οποία είναι δυσλειτουργική και καθόλου εποικοδομητική, όπως εξήγησα και πιο πάνω.

Συνέπειες Συναισθηματικής Ανωριμότητας
Είναι πολύ δύσκολο να έχεις στη ζωή σου ενήλικα άτομα που είναι συναισθηματικά ανώριμα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι συμπεριφορές των συναισθηματικά ανώριμων ενηλίκων εκδηλώνονται κυρίως προς τους συντρόφους τους ή τα πολύ κοντινά άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντός τους. 

Με άλλα λόγια στα άτομα που θεωρούν δεδομένο ότι θα είναι πάντα εκεί. Συνήθως, σε φιλικό επίπεδο αυτή η συμπεριφορά περνά απαρατήρητη ή δεν είναι τόσο έντονη όσο σε κοντινότερες συναισθηματικά σχέσεις.

Η δυσκολία στις σχέσεις με συναισθηματικά ανώριμους ενήλικες είναι ότι πρέπει συνεχώς να πατάς στις «μύτες των ποδιών σου» μη τυχόν πεις ή κάνεις κάτι που θα προκαλέσει μια συναισθηματική έκρηξη, επίκριση, ή εκτόξευση χαρακτηρισμών που πληγώνουν. Αυτό είναι εξουθενωτικό και πολύ γρήγορα φθείρει τη σχέση.

Τέλος, έρευνες δείχνουν ότι τα συναισθηματικά ανώριμα άτομα συνήθως υποφέρουν από έντονο άγχος, κατάθλιψη ή διπολικές συμπεριφορές οι οποίες εν καιρώ εκδηλώνονται και σωματικά μέσω ιατρικών παθήσεων.

Διαχείριση Συναισθηματικής Ανωριμότητας
Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, η συναισθηματική ωριμότητα μαθαίνεται, εξασκείται και ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό. Επομένως μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια εάν νιώθετε ότι το χρειάζεστε. 

Αν πάλι έχετε στη ζωή σας ένα συναισθηματικά ανώριμο άτομο που έχει τη διάθεση και τη θέληση να δουλέψει με τον εαυτό του, εισηγηθείτε επίσκεψη του ατόμου σε ένα σύμβουλο ψυχικής υγείας. Θα το βοηθήσει να βρει τους κατάλληλους μηχανισμούς διαχείρισης των συναισθημάτων και της παρορμητικότητάς του.

Αξίζετε να βρίσκεστε σε μια στοργική και υποστηρικτική σχέση με τον/την σύντροφό σας!




Παναγιώτα Σ. Κοντολέων, Ψυχοθεραπεύτρια και Inspirational Coach MSc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας, www.kontoleon.com.gr

6 βήματα για να δημιουργήσετε αφθονία στη ζωή σας ...!!!!

Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κενό ανάμεσα στην αφθονία της φύσης και την έλλειψη που νιώθουν πολλοί άνθρωποι στις ζωές τους. Όταν λέτε «δεν έχω αρκετό χρόνο» ή «Ποτέ δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα», έχετε πέσει σε ένα κενό. Αυτό γιατί είναι γνωστό ότι ο χρόνος είναι άπειρος και ότι μπορούμε να δημιουργούμαστε αέναα. 

Γιατί λοιπόν νιώθετε ότι δεν παίρνετε το μερίδιο που σας αναλογεί; Ιδιαίτερα στην εποχή μας, όπου η οικονομία έχει φέρει χρηματικό έλλειμα σε εκείνους που κάποτε είχαν χρήματα, το άγχος για την απώλεια εισοδήματος έχει αντικαταστήσει το αίσθημα αφθονίας και ολοκλήρωσης. 

Δεν θα έπρεπε η έλλειψη χρόνου ή χρημάτων να σας σταματά. Γιατί τότε, τι γίνεται με την συναισθηματική ολοκλήρωση, την έλλειψη αγάπης ή τις δημιουργικές λύσεις; Η αφθονία περικλείει τα πάντα -τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι. Το να φέρετε αφθονία στη ζωή σας θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι πιθανοτήτων. 

Ας συνεχίζουμε με την αντίληψη ότι μπορείτε να χαράξετε την τύχη σας, το οποίο είναι το ίδιο με το να λέμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε όσα θέλουμε. 

Αυτό το συμπέρασμα είναι καλύτερο από το να εξαρτάστε από τα σκαμπανεβάσματα της τύχης. Εάν περιμένετε καλά πράγματα να πέσουν ως δια μαγείας στα πόδια σας, είσαστε νικημένοι εκ των προτέρων. 

Αυτό γιατί η φύση της ζωής είναι να φέρνει περισσότερα άσχημα παρά καλά στην πορεία μας. Αντί να περιμένετε παθητικά για να νικήσετε στον αγώνα της ζωής, μπορείτε να αλλάξετε το παιχνίδι προς όφελός σας.

Μετατρέψτε την αρνητικότητα σε θετική δράση
Σκεφτείτε σήμερα ένα πράγμα για το οποίο νιώθετε αρνητικά συναισθήματα. Πριν το πέρας της ημέρας, βρείτε μία θετική δράση που μειώνει αυτή την αρνητικότητα. Ξεκινήστε με δράσεις όπως:

– Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας

– Πείτε την άποψή σας

– Διορθώστε ό,τι φτιάχνεται

– Ζητήστε βοήθεια

– Αναζητήστε σοφές συμβουλές

– Απομακρυνθείτε από καταστάσεις που δεν μπορούν να διορθωθούν

– Μειώστε το στρες

– Εξετάστε το ρόλο σας στην δημιουργία μιας αρνητικής κατάστασης

Οι πιθανότητες είναι ατελείωτες. Κάνοντας ένα μικρό βήμα ξεκινάτε την αλλαγή.

Αποκτήστε μία υγιή εξωτερική οπτική
Σε άσχημες καταστάσεις, οι άνθρωποι έχουν την τάση να αποσύρονται μέσα στον εαυτό τους. Η λογική «είναι δικό μου πρόβλημα» οδηγεί σε απομόνωση, η οποία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Κανένας δεν θέλει να γίνεται βάρος στους άλλους και όλοι θέλουν να διαφυλάξουν την αξιοπρέπειά τους. 

Όμως και άλλοι άνθρωποι έχουν βρεθεί στη θέση σας. Έχουν αντιμετωπίσει απώλεια και έλλειψη, έχουν επιβιώσει από τον πόνο και τελικά τα κατάφεραν. Είναι τεράστια βοήθεια να είστε σε επαφή με ένα τέτοιο άτομο, έναν έμπιστο φίλο που έχει περάσει αυτά που περνάτε.

Μην ενισχύετε τα επίπεδα ματαιότητας
«Είναι μάταιο, κανένας δεν μπορεί να με βοηθήσει. Τίποτα δεν θα αλλάξει ούτε θα γίνει καλύτερο». Η φωνή της ματαιότητας επιμένει επειδή όλοι υπήρξαμε μικρά παιδιά που ένιωθαν αβοήθητα και χωρίς ελπίδα κάποιες φορές. 

Εάν ενισχύετε αυτή τη φωνή της ματαιότητας, θα καταφέρει να σας ρίξει στο επίπεδό της. Πείτε στον εαυτό σας «Αυτή η αρνητική φωνή δεν είμαι εγώ». Ευγενικά αλλά αποφασιστικά απορρίψτε αυτή τη φωνή και όταν κάτι καλό συμβεί, όσο μικρό και αν είναι, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτή η φωνή έκανε λάθος.

Διευρύνετε την αντίληψή σας
Ο μεγαλύτερος εχθρός της αφθονίας είναι η συστολή. Όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με μία δύσκολη κατάσταση, νιώθετε ότι δεν υπάρχει διέξοδος ή πέφτετε πάνω σε τοίχο όταν προσπαθείτε να βρείτε μία λύση, όλα αυτά είναι σημάδια συστολής -στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα. Η διεύρυνση είναι ο μεγαλύτερος φίλος της αφθονίας. 

Φέρνει μέσα μας το φως, ανοίγει νέους ορίζοντες. Σε μία χαλαρή και ανοιχτή κατάσταση, η αντίληψή σας βλέπει πιο μακριά και η ζωή δεν είναι τόσο περιορισμένη. Πώς μπορείτε να διευρύνετε την αντίληψή σας; Για να ξεκινήσουμε, αφήστε χρόνο στην καθημερινότητά σας για ηρεμία και ειρήνη. 

Ο εγκέφαλος έχει ένα φυσικό μηχανισμό για να επανεκκινεί και να επανέρχεται σε ισορροπία. Πηγαίνετε λοιπόν σε ένα ήσυχο μέρος και καθίστε με τα μάτια σας κλειστά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για λίγα λεπτά. Αφήστε τον εαυτό σας να συγκεντρωθεί ξανά και διαλογιστείτε.

Αναλάβετε την πλήρη ευθύνη
Εάν θέλετε μία ριζική θεραπεία για να σταματήστε να είστε το θύμα, είναι αυτή. Τα θύματα κυβερνώνται από εξωτερικές δυνάμεις -άλλους ανθρώπους, καταστάσεις ή τυχαίες εξελίξεις. Έτσι, αφού δεν μπορείτε να ελέγξετε τα εξωτερικά γεγονότα φαίνεται λογικό να μην αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα άσχημα που σας συμβαίνουν. 

Η λύση είναι να αναγνωρίσετε ότι οι καταστάσεις αλλάζουν μόνο όταν ένα άτομο σταματήσει να κοιτάζει προς τα έξω και αρχίσει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αυτό δεν είναι το ίδιο με το να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Αντί για αυτό πείτε κάτι θετικό: Αυτή είναι η ζωή μου. 

Αποκτάτε πάλι τον έλεγχο στη ζωή σας μόλις αναλάβετε αυτές τις ευθύνες. Την ίδια στιγμή, δηλώνετε κάτι πολύ απλό και αληθές. Ανακτάτε τον έλεγχο στη ζωή σας γιατί εάν δεν είστε υπεύθυνοι για αυτήν, τότε ποιος είναι;

Αναπτύξτε ένα υψηλότερο όραμα για τη ζωή σας
Μπορεί να ξέρετε ανθρώπους που είναι πλούσιοι αλλά δυστυχισμένοι όμως σίγουρα δεν υπάρχουν άνθρωποι που είναι δυστυχισμένοι και πλήρεις. Η υλική αφθονία που μπορεί να είναι χρήσιμη, δεν περιέχει πληρότητα. Η ολοκλήρωση έρχεται όταν ένα όραμα υλοποιείται. 

Όσο μεγαλύτερο το όραμα, τόσο μεγαλύτερη και η πληρότητα. Η ύπαρξη ενός οράματος θέτει σε κίνηση πολλές κρυφές διαδικασίας. Εάν εξασκείστε γίνεστε καλύτεροι. Εάν έχετε θετική ενέργεια, τότε θα λάβετε θετική ενέργεια. 

Το όραμα που έχετε για τη ζωή προσελκύει τα συστατικά που οδηγούν στην επίτευξή του, εάν βάλετε στην άκρη τους αχρείαστους αντιπερισπασμούς. Πρέπει να εξασκηθείτε σε αυτή την διαδικασία «ξεδιαλέγματος». Συμβαίνει αυτόματα, σε ένα βαθύτερο επίπεδο συνειδητότητας και αφού ξεδιαλύνετε ποιο είναι το όραμά σας.




Πηγή: chopra.com Σχετικά με το συντάκτη Πρόσφατα Άρθρα Όμορφη Ζωή Άρθρα Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουν την ζωή τους. Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο. Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Από Όμορφη Ζωή