Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Τα 4 ζώδια που συχνά ξεφεύγουν από τα όρια…!!!!

Είτε γιατί δεν τους αρέσουν είτε για να προκαλέσουν 
Η σχέση αυτών των ζωδίων με τα όρια δεν είναι η καλύτερη. Συχνά ξεφεύγουν, η αυτοσυγκράτηση τους είναι πραγματικά δύσκολη και βγάζουν μια υπερβολή. Το έντονο θυμικό τους, το φλογερό ταμπεραμέντο τους, αλλά και η τάση τους να προκαλούν ή να μην τους νοιάζει τι θα σκεφτούν οι άλλοι γύρω τους, τα κάνει πραγματικά ασυμμάζευτα! 

Ας δούμε ποια είναι: 

Όπως και στον ζωδιακό, έτσι και στη λίστα αυτή, έχει την πρωτοκαθεδρία! Ανήσυχο πνεύμα, ανυπόμονος, παρορμητικός, ενεργητικός και αρκετά ανταγωνιστικός, με έναν τεράστιο εγωισμό που τον κάνει να θεωρεί ότι αυτός είναι κι άλλος κανείς, αρκετές φορές το παρακάνει. Φυσικά είναι εύκολο γι' αυτόν να φτάσει στα άκρα και ενίοτε να τα ξεπερνά, προκειμένου να κερδίσει μια "μάχη" ή αποδείξει σε όλους τι μπορεί να κάνει, γι' αυτό συχνά τρώει το κεφάλι του. Αλλά ο λύκος κι αν εγέρασε... 

Με μπαμπά τον Δία, τον πλανήτη της υπερβολής, είναι λογικό να έχει τον ασυμμάζευτο και να ξεπερνά τα όρια, αφού τα θέλει όλα και πολλά. Η φλόγα του ενθουσιασμού και της μεγάλης αισιοδοξίας δε σβήνει ποτέ, ενώ περιορισμός, μέτρο και αυτοσυγκράτηση σαν έννοιες του είναι τελείως άγνωστες. Το να ξεφεύγει είναι συχνό φαινόμενο είτε με την καλή πλευρά, με ξενύχτια, κραιπάλες και κάθε είδους απολαύσεις είτε με την κακή, με τυχοδιωκτισμούς και επιπολαιότητες. 

Τι σημαίνει το όριο, το άκρο, το μέτρο, το πλαίσιο; Σίγουρα δεν είναι ερώτηση που μπορείς να κάνεις στο συγκεκριμένο ζώδιο, λόγω της επαναστατικής και προκλητικής του φύσης. Αυτά είναι για όσους είναι κολλημένοι, συντηρητικούρες, φοβιτσιάρηδες και έχουν μια ρουτινιάρικη και βαρετή ζωή, όχι για τον φιλελεύθερο Υδροχόο, που θέλει να διαφέρει και να ξεχωρίζει. Μη σου πούμε ότι σκάει στα γέλια με τις αντιδράσεις των άλλων, όποτε ξεφεύγει. 

Κολλήματα και ταμπού δεν έχει, περίεργος από τη φύση του είναι, οπότε συχνά φλερτάρει και ενίοτε ξεπερνά τα όρια και μπαίνει σε... επικίνδυνα μονοπάτια, συνειδητά και χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Επίσης, μη σε ξεγελάει το πονηρό γελάκι, τα σκέρτσα και τα αστειάκια του γιατί μπορεί να ξεφύγει και σε συμπεριφορά, να γίνει άνιωθος, κακός, να βρίσει με τα χειρότερα λόγια και γενικώς να παραλογιστεί. 




Αν θέλεις να βρεις τον σκοπό σου θα πρέπει πρώτα να επιβληθείς στον ίδιο σου τον εαυτό…!!!!

Το ταξίδι προς την επιστροφή στην ολότητα 
Ξεκινώντας από το Συμπόσιο του Πλάτωνα με τον μύθο των “Στρόγγυλων Ανθρώπων”, την Κοσμογονία του Ησίοδου, καθώς και στοιχεία για το ταξίδι της ψυχής από το “Περί του προσώπου τω κύκλω της Σελήνης” του Πλουτάρχου (παραπομπές δανεισμένες από Γ. Α. Χαραλαμπίδη), βλέπουμε ότι σε αυτό τον κύκλο της ζωής συνεχώς αναζητούμε την πληρότητα και την επιστροφή στην ολότητα. Κι αυτό γίνεται με κάθε τρόπο. 

Σε αυτό το νοητικό ταξίδι, αν υποθέσουμε σαν παραδοχή ότι ένας από τους σκοπούς μας είναι η επιστροφή στην ολότητα και η επίτευξης της πληρότητας, στην προσπάθεια μας να το καταφέρουμε ταυτιζόμαστε τόσο πολύ με το εγώ όπου το ταξίδι αυτό καθίσταται αδύνατο. 

Η αποκοπή και η κατά τα άλλα χρήσιμη – για εδώ – ατομικότητα, βοηθάει στην εξερεύνηση της ζωής, την κατανόηση – ανακάλυψη – ενθύμηση – αλλά και δημιουργία εαυτού ως μονάδα. Στο δρόμο αυτό, η παρουσία του εγώ και του πόνο - σώματος από ένα σημείο και μετά δημιουργεί απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην ενότητα του εγώ και του εαυτού (Ηνίοχος), όσο και στην τάση για ενότητα στις συντροφικές σχέσεις. 

Στην ιστορία “Το Μεγάλο Ο συναντά το κομμάτι που Λείπει” βλέπουμε με έναν παιδικό αλλά άκρως μυητικό τρόπο, πως η συνάντηση των δύο ανθρώπων σε συντροφικό επίπεδο, οφείλει να αποτελείται από δύο – κατά το δυνατόν- ολόκληρους ανθρώπους. Όχι από δύο μισά. Κάτι το οποίο σαν αρχή είναι σωστό, αλλά σαν πρακτική εφικτό ως ένα βαθμό. 

Στο εδώ δίπολο (Γιν Γιανγκ, καλό κακό, θετικό αρνητικό κοκ) είναι φύση αδύνατον να γίνει αυτό ολοκληρωτικά. Η σωματική έλξη και ένωση είναι ίσως η μόνη εφικτή σύνδεση σε τέτοιο βαθμό. Τουλάχιστον για τα πρώτα επίπεδα. 

Και αυτός είναι ο λόγος που σε αυτό το χαμηλό επίπεδο (αλλά δυνητικά με την κατάλληλη αξιοποίηση αναβαθμιστικό πεδίο) υπάρχουν τα μεγάλα πάθη και o μαγνητισμός, ακόμα κι όταν οι προσωπικότητες ή οι ψυχικές ιδιότητες δεν ταιριάζουν καθώς ανακαλύπτουμε στην διαδρομή. 

Στην πορεία, οι συναντήσεις με ανθρώπους βοηθάνε πέρα από το εμπειρικό κομμάτι, μέσω τριβής ή σύμπνοιας να σμιλέψουμε – φωτίσουμε το κομμάτια – σκιές μας, προκειμένου από τη μία να προχωρήσουμε στην εσωτερική αποδοχή, αυταγάπη και πληρότητα, και από την άλλη να μειώσουμε αντιληπτικά (και πρακτικά) την εντύπωση πως μας λείπουν κομμάτια που μπορούμε να βρούμε μόνο έξω από εμάς σε άλλους ανθρώπους. 

Το εγώ λοιπόν που είναι ά-λογο προσπαθεί μέσω εξουσίας (ουσία προς το έξω από αυτό) να επιβληθεί, κι έτσι απομακρυνόμαστε από την άυλη αγάπη, πολλές φορές καταλήγοντας σε παιχνίδια εξουσίας που μας απομακρύνουν ψυχικά από την ως τώρα έλξη με τον άλλο άνθρωπο. 

Σαν ένα σκαλοπάτι αντίληψης και αποταύτισης τόσο από το εγώ, όσο και από το πονό-σωμα θεωρώ πως με έναν τρόπο -σε ένα βαθμό- ευκολονόητο, μας βοηθάει το βιβλίο του Τόλε “Η Δύναμη του Τώρα”. Το οποίο με τη σειρά του προσθέτει άλλο ένα αντιληπτικό κομμάτι στο παζλ της ύπαρξης μας. 

Η ουσία είναι να καταλάβουμε πως δεν χρειάζεται κανείς να επιβληθεί σε κανέναν παρά μόνο εμείς στον ίδιο μας τον εαυτό, προκειμένου να βρούμε την δική μας πορεία, την δική μας εσωτερική πληρότητα, εσωτερική ειρήνη και ολότητα στα διάφορα εσωτερικά μας κομμάτια, αλλά και σκοπό. 

Και παράλληλα, να συγχρονίσουμε με ανθρώπους με τους οποίους βρισκόμαστε σε κοντινά συνειδησιακά επίπεδα και μπορούμε να περπατήσουμε παρέα σε αυτό το “σχολείο”. 

Παρακολουθήστε το Βίντεο
Αθανάσιος Στεργίου

Το Σχέδιο τους έχει δόνηση των 5,5 Hz...ο Ιησούς Χριστός είναι Σύντροφος χαράς πατέρας και αδελφός + Βίντεο…!!!!

Το ΣΧΕΔΙΟ τους έχει δόνηση των 5,5 Hz...ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ είναι Σύντροφος χαράς πατέρας και αδελφός 
Το ΣΧΕΔΙΟ τους έχει δονήση των 5,5 Hz.... 

άνω των 25,5 Hz δεν μπορεί να επιβιώσει... 

Για τους ανθρώπους που έχουν υψηλότερη δόνηση, 

το σχέδιο τους είναι μια απλή γρίπη. 

Οι λόγοι που έχουμε χαμηλή δόνηση μπορεί να είναι: 

⬇️Κούραση 

⬇️Φόβος 

⬇️Άγχος 

⬇️Ένταση νευρικού συστήματος 

⬇️Οργή 

⬇️Μίσος 

⬇️Ζήλεια 

Γι 'αυτό πρέπει να φροντίζουμε 

να δονούμαστε υψηλά... 

Να αποφεύγουμε να παρακολουθούμε 

συνεχώς τις αρνητικές ειδήσεις, 

ώστε να μην μειώνουμε την συχνότητα μας! 

Η συχνότητα της Γης σήμερα είναι 27,4 Hz. 

αλλά υπάρχουν μέρη που δονούνται πολύ χαμηλά όπως : 

🌚Νοσοκομεία 

🌚Κέντρα βοήθειας 

🌚Μπαρ (με εξαιρέσεις) 

🌚Φυλακές 

🌚Υπόγεια κ.λπ. 

Σε αυτά τα μέρη η δόνηση μειώνεται στα 20 hz 

ή ακόμα και χαμηλότερα.... 

Για ανθρώπους με χαμηλή δόνηση, ο ιός γίνεται επικίνδυνος: 

📛Πόνος 0,1 έως 2 hz 

📛Φόβος 0,2 hz. 

📛Εκνευρισμός 0,9 έως 6,8 hz 

📛Θόρυβος 0,6 έως 2,2 hz. 

📛Ψευτουπερηφάνεια 0,8 hz 

📛Εγκατάλειψη 1,5hz. 

📛Υπεροψία 1,9 hz. 

Αντ’ αυτού: 

⭐️Γενναιοδωρία 95 hz 

⭐️Αληθινή ευγνωμοσύνη 150 hz 

⭐️Ενσυναίσθηση 150 hz ή περισσότερο. 

⭐️Αγαπώντας τον εαυτό μας,τους ανθρώπους και όλα τα ζωντανά όντα 150 hz και περισσότερο. 

⭐️Αγάπη άνευ όρων από 205 hz και πάνω 

Τι μας βοηθά να δονούμαστε σε υψηλότερα επίπεδα: 

🎈Αγάπη 

🎈Χαμόγελα 

🎈Ευλογίες 

🎈Παιχνίδι 

🎈Να ζωγραφίζουμε 

🎈Να τραγουδάμε 

🎈Να χορεύουμε 

🎈Να απολαμβάνουμε 

🎈Περπατήστε στον Ήλιο. 

🎈Κάντε ασκήσεις! 

🎈Απολαύστε τη φύση! 

🎈Περπατήστε ξυπόλυτοι στο γρασίδι! 

🎈Να καταναλώνετε τρόφιμα που μας δίνει η Γη: σπόρους-δημητριακά-φρούτα και λαχανικά 

🎈Άφθονο νερό !!! 

🎈Η δόνηση της προσευχής κυμαίνεται από 120 έως 350 hz 

Ελάτε όλοι μαζί να ανεβάσουμε δόνηση !!! 

Η αρχική πηγή αυτών των πληροφοριών προέρχεται από το βιβλίο... Power vs Strength 
Με βάση τη διδακτορική διατριβή του David R Hawkins 




Αναρωτιέμαι γιατί; Τι έχεις να κερδίσεις ;

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΓΙΑΤΙ; ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ; 

Είχες μια χώρα με πολιτισμό λαμπρό....Δεν τη θέλησες... 

Είχες ένα πολίτευμα χωρίς εντάσεις και επαναστάσεις.....Διάλεξες να το καταλύσεις.... 

Είχες γιορτές και έθιμα γεμάτα ανθρωπιά, γεμάτα αληθινή χαρά....Διάλεξες τη λύπη να γιορτάσεις... 

Είχες θρησκεία βίωμα, ολόγιομη με ΦΩΣ.... Διάλεξες το σκοτάδι.... 

ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ; 

Καλύτερο αύριο; Μα πώς; 

Πέταξες τη χαρά..... 

Πέταξες τη Λευτεριά... 

Πέταξες την ανθρωπιά... 

Πέταξες το Φως.... 

Πέταξες την Αγάπη... 

Μα ποιο μέλλον θα είναι αυτό; Πες μου τι θα κερδίσεις;;; 

Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος που διαλέγει τη Λύπη αντί για τη Χαρά; Το σκοτάδι αντί για το Φως; Τη σκλαβιά αντί για τη Λευτεριά; Το μίσος αντί για την Αγάπη; 

Τι είναι αυτό που κέρδισες; κι αν το διάλεξες για εσένα Τι μου το επιβάλλεις αλήθεια και σε μένα; 

Δεν σου 'φτανε να' σαι μονάχος σου στο σκότος; Τι μ' ήθελες κι εμένα; Αφού δεν θα μπορείς παρέα σου να μ' έχεις....Γιατί αυτό που διάλεξες αφέντη έχει τη Μοναξιά.... Η παρέα θέλει Αγάπη να σταθεί, θέλει χαρά να ζήσει...θέλει ανθρώπους Λεύτερους γεμάτους με καλοσύνη.... 

Άρα γιατί με τραβάς εκεί; Γιατί δε δίνεις το χέρι σου να βγεις από το σκοτάδι σου; 

Δε θέλεις να 'σαι άνθρωπος; 

Δε θες στη χαρά να ζήσεις; 

ΜΑ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ;;;; 

Κι αν έγινες Πρωθυπουργός, Διοικητής, Στρατάρχης, Επίσκοπος, Αρχιεπίσκοπος, ακόμα και Πατριάρχης.....Τι θέλεις να κερδίσεις απ' τη σκλαβιά που χτίζεις; Χρήματα είναι αυτά που έψαξες και θες να αποκτήσεις; Μ' αυτά χωρίς αληθινή ζωή Πώς θα τ' αξιοποιήσεις; 

Μ' έβαλες στη φυλακή, με έκλεισες στο σπίτι κι έσπειρες τόσο τρόμο μην τύχει και κάποιος δει αυτό που θες για μας να χτίσεις...Μη δει πως είναι αυτό του σκότους σου τα όνειρα και της σκλαβιάς σου η θλίψη.... 

Μα ποιος σου είπε πως μπορείς το ΦΩΣ να φυλακίσεις; Ποιος σου το επέτρεψε τη Χαρά να μηδενίσεις; Ποιος σε ενημέρωσε πως γίνεται η Αγάπη να εκλείψει; Πώς το έχεις φανταστεί πως γίνεται αλήθεια να φυλακίσεις την ίδια την Αγάπη; 

ΛΑΘΟΣ ΣΟΥ ΤΑ 'ΠΑΝ ΚΙ ΑΛΛΑΞΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ..... 

Γύρνα και βρες τον άνθρωπο που ήσουν στη γέννησή σου... 

Γύρνα εκεί κι απ' την αρχή ξεκίνα...Ψάξε τη Χαρά, την Ανθρωπιά, την Καλοσύνη.... 

Διώξε το σκότος να 'ρθει το ΦΩΣ μέσα σου να κατοικήσει...Μόνο από το ΦΩΣ θα ωφεληθείς...Μόνο από τη Χαρά θα ζήσεις....Αλλιώς φρικτά θα μαρτυρήσεις..... 

ΟΠΟΙΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΗ ΔΕΧΤΕΙΣ άλλο αυτή τη βρώμα...αυτό το σκότος...Αυτή τη δυστυχία..... 

Άνοιξε την ψυχούλα σου στο ΦΩΣ και δέξου ευλογία...κι έρχονται ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΔΕΞΟΥ ΤΟΝ στην ψυχή σου! Κι όλα θ' αλλάξουν...θα χαθεί κι ο τρόμος κι η ανησυχία....Θα 'ρθει ξανά η ΧΑΡΑ το ΦΩΣ και η ηρεμία και του ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ Η ΧΑΡΙΣ Η ΑΓΙΑ! 

Σταματήστε αυτό το σχέδιο της αυτοκαταστροφής σας!!! Είναι μεγάλο έγκλημα που κάνετε στην ψυχή σας! 

Με πόνο ψυχής 




H ύπαρξη του Θεού...!!!!

Μια φορά ήμουν σε ένα τραπέζι. 8 άτομα συνολικά, οι 2 έφηβοι. Και στην συζήτηση που κάναμε λέει ο πατέρας του ενός: οι νέοι σήμερα δεν είναι ευτυχισμένοι γιατί δεν έχουν βάλει τον Θεό στην ζωή τους. 

Αυθόρμητα απάντησα: κι ούτε θα τον βάλουν γιατί δεν ξέρουν τι είναι Θεός. Ταυτίζουν τον Θεό με την θρησκεία, κάτι που τα παιδιά τα ξενίζει. Γιατί ενδόμυχα ξέρουν ότι δεν συνδέονται. 

Μόνο οι καρέκλες δεν γύρισαν να με κοιτάξουν. Απόλυτη σιωπή. Και αμηχανία. 

Μετά κάποιος ρώτησε τι εννοώ και είπα: τον Θεό δεν χρειάζεται να τον βάλουμε κάπου. Γιατί είναι μέσα στον καθένα μας. Άρα μάλλον να τον ανακαλύψουμε χρειάζεται. 

Και ρωτάω τον πατέρα: ξέρεις τι είναι Θεός; νομίζεις ότι ο Θεός είναι ένας ηλικιωμένος με μούσι και μαλλιά λευκά; ή ότι είναι ένα πνεύμα; απάντηση: 

Μμμμμμμμ !!! Εσύ ξέρεις; 

Η άποψη μου για τον Θεό είναι ότι ο Θεός υπάρχει σαν κατάσταση, υπερβατική που το πνεύμα μας προσπαθεί να την προσεγγίσει αλλά η ύλη δεν το αφήνει. 

Επειδή φοβάται. Φοβάται το άγνωστο. Και τα παιδιά που έχουν διαφορετικό εγκέφαλο και dna από εμάς, κι έτσι οι θρησκείες δεν τα πείθουν, δεν μπορούν να πάνε προς τον Θεό γιατί τον θεωρούν κάτι άγνωστο. Είναι σαν τα μαθηματικά. Δεν τα κατανοώ. Δεν τα καταλαβαίνω, δεν μου τα εξηγούν σωστά, άρα δεν ασχολούμαι. Τα αφήνω στην άκρη. 

Πάλι αμηχανία. Σκέφτηκα: τι θέλω και μιλάω; αφού υπάρχει τόση άγνοια εγώ θα κάνω τον δάσκαλο; 

Αλλά κάποιος είπε: ναι είναι αλήθεια. Οι θρησκείες τα έχουν κάνει θάλασσα. Και επηρεάζουν πολύ άσχημα τον κόσμο. 

Και τον διαχωρίζουν, είπα. Και το έκοψα εκεί. Ο σπόρος είχε πέσει όμως. Κι αυτοί που ήταν απαραίτητο να τον κρατήσουν το έκαναν. Τα παιδιά. 




Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Μην σταματάς να δίνεις τις μάχες σου...!!!!

Γεμίσαμε από ανθρώπους που θεωρούν ότι έχουν μερίδιο, και μάλιστα μεγάλο, στις ξένες ζωές, στις ζωές των άλλων. Μονίμως με μια δικαιολογία τύπου «εγώ σε γέννησα», «εγώ σε ξέρω καλύτερα από τον καθένα», απλώνουν τα πλοκάμια τους και νομίζουν ότι είσαι κτήμα δικό τους και άρα, υποχρεωμένος να συμφωνείς με τις απόψεις τους και αναλόγως να πράττεις, ειδάλλως, ανοίγουν έναν πόλεμο, με την πεποίθηση ότι θα βγουν νικητές και θα σε επαναφέρουν στην τάξη τη δική τους. 

Βουτηγμένοι μέσα σ’ έναν ατέλειωτο εγωισμό, θα κινήσουν γη και ουρανό προκειμένου να καταφέρουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους, όχι για τη δική τους ζωή, αλλά για τη δική σου. 

Έτσι έμαθαν. Κέρδισαν πολλές μάχες. Κατάφεραν να κάνουν υποχείριά τους πολλούς. Ανθρώπους αδύναμους, που έπεσαν με τη μία, χωρίς να φέρουν αντίσταση. 

Κι άλλους ανθρώπους, με αδυναμίες, που μέσα από τη συμβίωση μαζί τους, τις εντόπισαν και τους πάτησαν ακριβώς εκεί. Που αντί να τους βοηθήσουν να τις ξεπεράσουν, τις άμβλυναν, τις έκαναν τόσο μεγάλες, σαν μαύρες τρύπες που τους κατάπιαν. 

Κι έπειτα, αφού τους μετέτρεψαν σε όντα άκρως ενοχικά, που τόλμησαν να έχουν αδυναμίες και δεν στάθηκαν άτρωτοι, τότε τους καθήλωσαν κι αυτούς, κι άρχισαν να τους κινούν σαν μαριονέτες και να τους κάνουν να χορεύουν στους δικούς τους ρυθμούς. Μα, τι λέω, 

Ο χορός είναι κάτι ευχάριστo κι αυτές οι μαριονέτες δεν χορεύουν. Μόνο σωπαίνουν και στέκουν δειλές και θλιμμένες. 

Υπάρχουν όμως, και κάποιοι πιο δυνατοί. Κάποιοι που δεν φοβούνται τα θεριά, δεν σκύβουν το κεφάλι μπροστά στ’ άδικο, που χύνονται στον πόλεμο, με όποιο κόστος. 

Η μεγαλύτερή τους δύναμη είναι, ότι δεν θεωρούν δεδομένη τη νίκη τους. Γνωρίζουν πολύ καλά πόσα ποδάρια έχει ο «έξω από δω». 

Αντιλαμβάνονται ότι η κακία και η πλάνη είναι πάντα πιο ελκυστικές από την καλοσύνη και την αλήθεια. Θα παρασύρουν πολλούς στο διάβα τους. 

‘Όμως, ακόμα κι αν τους πουν ιδεαλιστές ή αιθεροβάμονες, αυτοί οι λίγοι, θα επιμένουν προς αυτή την κατεύθυνση, ό, τι κι αν γίνει. Αυτοί οι λίγοι, μέχρι την τελευταία τους πνοή, θα βροντοφωνάζουν ότι η ζωή τους, τους ανήκει, κι ας τους βαπτίζουν τρελούς, μακάρι όλοι να είχαν αυτή την τρέλα! 

Όσο πιο νωρίς λοιπόν, αποδεχτούν ότι τα έβαλαν με τον λάθος άνθρωπο, τόσο το καλύτερο. Συνήθως όμως, άνθρωποι που κουβαλούν τόσο μένος μέσα τους, για όποιον δεν υπακούει τρελαίνονται, αρρωσταίνουν, πορώνονται περισσότερο. 

Θολώνουν και χάνουν την κρίση τους, πέφτουν σε λάθη και κάπου εκεί, ο αιώνιος εχθρός τους, κερδίζει. Τι κερδίζει; Κάτι τόσο απλό, που λυπάμαι που δεν θεωρείται αυτονόητο: Να ζει τη ζωή του όπως εκείνος θέλει, μακριά από όλους όσους θέλησαν κάτι άλλο γι’ αυτόν. 

Μα κι αν δεν μπορεί να την έχει όπως τη θέλει, τουλάχιστον την έχει όπως ο ίδιος μπορεί. Και η απόσταση από όλο αυτό το αρπαχτικό σινάφι, είναι λυτρωτική και αποπνέει ελευθερία. 

Κι όταν παλεύεις για τ’ αυτονόητα, για τ’ ανθρώπινα δικαιώματά σου, εκείνα παίρνουν μεγαλύτερη αξία, κι ας σ’ έχουν εξαντλήσει οι μάχες που έδωσες για τα κερδίσεις. 

Βλέπεις, η ζωή δεν ξεχνάει τους αγώνες σου ούτε και τη δύναμή σου. Και να θυμάσαι, ότι κανένας τύραννος ή μονάρχης, δεν έμεινε στα ψηλά για καιρό. Ο ουρανός ανήκει στη δημοκρατία και την ελευθερία. Όλα τα υπόλοιπα, παραμένουν πολύ πιο κάτω. 




Κωνσταντίνα Σταμπουλή

Ώρα να αφυπνίσουμε τον εσωτερικό μας Πολεμιστή…!!!!

Ο Πολεμιστής είναι μία αρχετυπική εικόνα - ή έννοια - που ανακινεί κάτι πολύ βαθιά μέσα σε όλους μας, άνδρες και γυναίκες. Είναι ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει κάτι τόσο προγονικό και παγκόσμιο, κάτι που έχει διαμορφώσει και επηρεάσει κάθε πολιτισμό που υπήρξε ποτέ. 

Αυτό που συμβολίζει ο Πολεμιστής, είναι ένα από τα τέσσερα αρχέγονα εξελικτικά μονοπάτια που έχει ακολουθήσει η συλλογική συνειδητότητα της ανθρωπότητας για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. 

Είναι ένα θεμιτό εξελικτικό κίνητρο, ενσωματωμένο μέσα μας και δεν πρόκειται έτσι απλώς να εξαλειφθεί, παρ’ όλες τις συντονισμένες προσπάθειές μας να το αγνοήσουμε - αν και υπάρχει ένας καλός λόγος που πολλοί από εμάς όντως το αγνοούμε : 

Ο Πολεμιστής έχει αποκτήσει κακή φήμη τις τελευταίες εκατοντάδες χρόνια. Οι περισσότεροι θέλουμε ειρήνη και ισότητα στον κόσμο και αποφεύγουμε να συνδέσουμε την αυτοεικόνα μας με οτιδήποτε μπορεί να θυμίζει έστω και στο ελάχιστο την επιθετική, εκφοβιστική συμπεριφορά αυτών που αντιλαμβανόμαστε ως πολεμιστές στη σύγχρονη εποχή. 

Ωστόσο, πολλοί από τους πιο σεβαστούς ήρωες της σύγχρονης κοινωνίας μας ήταν σε πραγματικά μεγάλη επαφή με τον Εσωτερικό Πολεμιστή τους. 

Άνθρωποι όπως ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ ή ακόμα ο Τζον Λέννον και η Μητέρα Τερέζα – ή ο μοναχικός πολίτης που μπλόκαρε την παρέλαση των αρμάτων στην Πλατεία Τιεναμέν το 1989 και τα νεαρά άτομα που στάθηκαν μπροστά στα τανκς στο «δικό μας»Πολυτεχνείο το 1974. 

Βλέπετε, σε αντίθεση με την ακούσια παλινδρόμηση, η συνειδητή επιστροφή μας σε ένα προηγούμενο στάδιο της συναισθηματικής μας ανάπτυξης - στην επιθετικότητα, που στην ουσία της σηματοδοτεί την ανάγκη μας για αυτονομία και επέκταση - τελικά μπορεί να μας πάει μπροστά, να μας προωθήσει σε ένα πιο ανεπτυγμένο στάδιο ύπαρξης. 

Το κίνητρο για να το κάνουμε αυτό είναι κάτι απ’ το οποίο όλοι μπορούμε να ωφεληθούμε. Εναπόκειται στη δική μας ηθική νοημοσύνη το να πάρουμε μία απόφαση, όσο αφορά το προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να «επιτεθούμε». 

Όλοι οι προαναφερόμενοι ήρωες ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί στις προσπάθειές τους να εκπληρώσουν τις αποστολές τους στη ζωή, να υποστηρίξουν τους σκοπούς που πρέσβευαν και να τηρήσουν τους ηθικούς τους κώδικες. 

Η επιθετικότητα δε χρειάζεται να είναι αρνητική - όπως π.χ η τάση για καυγά ή το πολυσυζητημένο bullying. Μπορεί να είναι μία ειρηνική και βαθιά θαρραλέα επιμονή, όπως μας έδειξε ο Γκάντι. 

Μία σημαντική δουλειά όλων μας στο σύγχρονο κόσμο είναι να έρθουμε σε επαφή, να αναπτύξουμε και να χρησιμοποιήσουμε την «ενέργεια του πολεμιστή» που όλοι έχουμε μέσα μας, με σωστούς, εποικοδομητικούς τρόπους. 

Εάν δεν το κάνουμε, τότε η ενέργεια αυτή διαρρέει από μέσα μας μέσω δυσλειτουργικών συμπτωμάτων, κυρίως οργής ή φόβου, βλάπτοντας τις ανθρώπινες σχέσεις μας, ίσως τους γύρω μας και τελικά, ως αποτέλεσμα τον εαυτό μας και την κοινωνία συλλογικά. 

Βέβαια, το να βλέπουμε επικές ταινίες δράσης ή με το να κάνουμε τατουάζ έναν δράκο δε σημαίνει ότι «δαμάζουμε» και «κάνουμε δικό μας» αυτό το κάλεσμα της ενέργειας του πολεμιστή μέσα μας. 

Χρειάζεται συνειδητή δουλειά για να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε αυτό το κομμάτι μας με επίγνωση, έτσι ώστε να πάψει να πετάγεται έξω με φαινομενικά τυχαία –και σίγουρα δυσλειτουργικά- ξεσπάσματα οργής ή φόβου. 

Η δύναμη ή ενέργεια του εσωτερικού μας πολεμιστή μπορεί να έχει μεγάλο όφελος για εμάς στην καθημερινότητά μας, βοηθώντας μας για παράδειγμα: 

1. Να θέτουμε και διατηρούμε υγιή όρια 

2. Να εκφραζόμαστε με θάρρος και ταυτόχρονα συμπόνια 

3. Να φέρνουμε εις πέρας ότι έχουμε να κάνουμε, αναλαμβάνοντας συνειδητή δράση 

4. Πειθαρχία: Να αναπτύσσουμε και να διατηρούμε καθημερινές πρακτικές, που φέρνουν χαρά στη ζωή μας ή/και κάνουν καλύτερο τον κόσμο. 

Εάν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα σε οτιδήποτε από τα προαναφερόμενα, ο εσωτερικός σου - ειρηνικός τελικά - πολεμιστής μπορεί να βοηθήσει. 




Α.Ν

Να αφήνεσαι σε αυτά που η ψυχή σου ποθεί…!!!!

Στην παιδική μας ηλικία, μαθαίνουμε τις πρώτες λέξεις, τους αριθμούς και τα χρώματα. 

Ένα μάθημα ακόμα πιο σημαντικό νομίζω, θα ήταν να μας γράψουν στο μαυροπίνακα της τάξης, μία αλήθεια… που με πόνο θα συνειδητοποιήσουμε αργότερα στη ζωή μας. 

Στη ζωή υπάρχουν άνθρωποι, που θα σε αγαπήσουν χωρίς μέτρο, χωρίς αμφιβολίες, χωρίς αναστολές… 

Άνθρωποι, που θα αγαπήσουν το “είναι” σου με τα ελαττώματά του, και θα αποδεχτούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία σου. 

Μόνο σε αυτούς αξίζει να επενδύσεις, γιατί αυτοί είναι άνθρωποι, και όχι απλά άτομα… 

Και μπορεί να σε τρομάξει η αλήθεια τους, όμως έρχεται μια στιγμή, που η ζωή απαιτεί να ξεπεράσεις τις όποιες ανασφάλειές σου, και να αποφασίσεις την αλλαγή, κάνοντας το δικό σου απολογισμό. 

Μία αλλαγή που θα την κάνεις μόνος, θα πολεμήσεις, θα πονέσεις, θα ρισκάρεις… αλλά καταλαβαίνοντας τι πραγματικά σε κάνει ευτυχισμένο, και θα σε ανταμείψει με τη μαγεία της αναγέννησης… 

Αναγέννηση, από τις στάχτες του παρελθόντος γεμάτες αναμνήσεις, και σκόρπια πρόσωπα. 

Πόσοι άνθρωποι, έχουν γύρω τους ανθρώπους που τους αγαπούν, αλλά παρόλα αυτά νιώθουν μοναξιά; Μπορεί και εσύ ο ίδιος να το έχεις βιώσει, ή να το βιώνεις αυτή τη στιγμή! 

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί; 

Μην φοβηθείς το χάος, την αβεβαιότητα, την ασυμμετρία συναισθημάτων, που θα νιώσεις… 

Η ανθρώπινη ψυχή σε καλεί να αφεθείς, όχι γιατί πρέπει… αλλά γιατί εσύ και μόνο εσύ το επιθυμείς! 

Ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στα συναισθήματα, τα όνειρα, τις ελπίδες, τις υποσχέσεις και τη λογική! 

Αυτή η αέναη μάχη, ανάμεσα στην καρδιά και στο μυαλό! 

Δεν είναι εύκολο, να αφήσεις στο παρελθόν κάτι που αγαπάς, όμως θυμήσου πως δεν είναι απώλεια καθετί που χάνεις! 

Γιατί οι ζωές μας, είναι κύκλοι με δαντελένιους φιόγκους, να μας δένουν με ό,τι η ψυχή μας ποθεί. 

Πάρε μια βαθιά ανάσα και αφέσου. 

Αφέσου στο ένστικτο της στιγμής. 

Στα μαθήματα που οι άνθρωποι, που πέρασαν από δίπλα σου… σου δίδαξαν. 

Χάρισε ένα ζεστό χαμόγελο στο φιλμ των αναμνήσεων, και ψαχούλεψε μέσα σου. 

Σίγουρα, θα βρεις το θάρρος που κρύβεις, κάποιες φορές πολύ βαθιά, και τότε ο δικός σου απολογισμός θα ξεκινήσει… 

Μην φοβηθείς τη νύχτα, το σκοτάδι της απώλειας… 

Ξέρεις, οι μεγαλύτερες αλλαγές γίνονται ύστερα από βαθιές νύχτες. 

Δώσε χώρο, χρόνο και κομμάτια από την ψυχή σου, σε αυτούς με τους οποίους μπορείς να εκφραστείς, χωρίς να βάζεις τη μάσκα του “δυνατού” γινόμενος, ευάλωτος και τρωτός. 

Σε αυτούς, με τους οποίους μπορείς να είσαι ο αληθινός σου εαυτός…

Να είσαι αληθινός! 

Μόνο τότε, θα δεις και την αλήθεια των άλλων, και τότε θα επιλέξεις, και είμαι σίγουρη πως θα δεις, ότι οι πληγές σου μία – μία θα εξαφανίζονται, χωρίς να το καταλάβεις. 

Θα έχεις βρει τον εαυτό σου… να αφήνεται σε αυτά που η ψυχή σου ποθεί. 

Η σκόνη της αλήθειας, κρύβεται στις χαραμάδες της μάσκας που επιλέγεις να φοράς, για να προστατευτείς από αυτά που νομίζεις, ότι θα σε ισοπεδώσουν στον σκληρό κόσμο που ζούμε. 

Που ενδεχομένως, σε κάνουν να χάσεις από δίπλα σου ανθρώπους… 

Πίστεψέ με όμως… 

Και οι άνθρωποι που πραγματικά σε αγαπούν, θα μείνουν κοντά σου, για αυτή ακριβώς την ευάλωτη, μα τόσο αληθινή πλευρά σου! 




Ζωής Αργύρη 

Βάλε στη ζωή σου ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την αξία σου χωρίς να χρειάζεται να την αποδείξεις…!!!!

Βάλε στη ζωή σου ανθρώπους που θα αντιλαμβάνονται την αξία σου χωρίς να χρειάζεται να την αποδείξεις. Χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσεις, να επενδύσεις, να αναλωθείς. 

Αυτός που θα δει την αξία σου και θα τη συνδέσει με τη δική του, χωρίς ζήλια ή ανταγωνισμό, θα θελήσει να σε εντάξει στη ζωή του. Στην καθημερινή του ζωή. 

Δεν θα είσαι υποχρέωση, αλλά προτεραιότητα. Δε θα χρειαστεί να προσπαθήσεις να ταιριάξεις μαζί του, γιατί απλά θα ταιριάζεις. Αυθόρμητα κι αβίαστα. Η αμοιβαιότητα δεν χτίζεται, ούτε κερδίζεται. Απλά υπάρχει. 

Οι άνθρωποι που θα θέλουν να είναι στη ζωή σου κι εσύ στη δική τους δεν θα σε κρίνουν με την πρώτη ευκαιρία, ούτε θα σε περιμένουν στη γωνία για να κάνεις το λάθος. Δεν θα φοβάσαι να μιλήσεις μήπως σε παρεξηγήσουν. 

Θα νιώθεις μαζί τους άνετα σαν να τους γνώριζες χρόνια. Θα είσαι ο εαυτός σου και θα σου επιτρέπουν να τον ανακαλύπτεις περισσότερο μέσα από τη σχέση σου μαζί τους. Και θα γίνεσαι όλο και καλύτερος γιατί θα αναδεικνύουν το καλύτερο κομμάτι του εαυτού σου. 

Σε αυτές τις σχέσεις, το μόνο που μένει είναι να εδραιωθεί η οικειότητα σε υλικά, καθημερινά θέματα. Γιατί στα συναισθηματικά και πνευματικά υπάρχει εξ αρχής. 

Μοιράζεστε τις ίδιες αξίες, χωρίς να το έχετε προσπαθήσει. Γιατί η ζωή σας τις δίδαξε και πήρατε το μάθημά σας με τον ίδιο τρόπο, ακόμα κι από διαφορετικές εμπειρίες. 

Αυτή είναι η κοινή σας μοίρα, κι ας μην τη ζήσατε μαζί. Κι ακόμα κι αν η φάση της ζωής στην οποία βρίσκεστε στο παρόν είναι διαφορετική, η σχέση σας θα εστιάσει στις ομοιότητες κι όχι στις διαφορές σας. 

Θα σε καταλάβουν επειδή γνωρίζουν ποιος είσαι και τι σημαίνουν για σένα αυτά που περνάς κι ας μην τα έχουν περάσει. Βλέπουν από τα δικά σου μάτια και μαθαίνουν. 

Δεν ενοχλούνται από τα ελαττώματα σου. Τα διασκεδάζουν μαζί σου για να σε βοηθήσουν να τα διορθώσεις, όποτε και αν εσύ νιώσεις έτοιμος. Κι όταν έρχονται δυσκολίες στη ζωή σου, είναι εκεί χωρίς να το ζητήσεις. Γιατί γίνονται κομμάτι της δύναμης σου. Και το κομμάτι αυτό δεν είναι άλλο από τον καλό τους λόγο. 

Αυτόν που φτάνει να σε σηκώσει από το πάτωμα που έχεις πέσει και να θυμηθείς ότι όσο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι αξίζει να αγωνίζεσαι. Άνθρωποι που δίνουν χωρίς να ζητήσουν. Άνθρωπο που έχουν περίσσευμα καλοσύνης, γιατί ασχολούνται με το καλό και το κάνουν πράξη. 

Αυτοί οι άνθρωποι είναι ο ορισμός του φίλου που γίνεται αδερφός. Δεν είναι ότι δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτούς επειδή τους χρειάζεσαι, αλλά ότι τους επιλέγεις επειδή η ζωή σου είναι πιο όμορφη μαζί τους. Και σε επιλέγουν κι εκείνοι. Είπαμε, η αμοιβαιότητα είναι απαραίτητο συστατικό στην αδελφική φιλία. 

Θέλουν να σε βλέπουν καλά για να φωτίζεται κι η δική τους ζωή. Οι δυσκολίες σου είναι και δικές τους, το ίδιο και οι χαρές. Και για σένα το ίδιο. Χωρίς εξάρτηση, χωρίς υπερβολή και ισομοιρασμένα. Δεν μονοπωλούν συζητήσεις ή ενδιαφέρον. 

Δεν διεκδικούν τον χρόνο σου, γιατί ξέρουν ότι και για σένα είναι προτεραιότητα και θα τους τον αφιερώσεις χωρίς να στο ζητήσουν. Αλλά κι αν βρεθούν στην ανάγκη ξέρουν ότι θα τρέξεις πριν προλάβουν να στο πουν. Θέλει τρέξιμο η φιλία. 

Νοιάξιμο. Είναι αυτό το νοιάξιμο που σε αποζημιώνει όταν βλέπεις τη λάμψη στα μάτια του άλλου μόλις νιώσει ότι τον σκέφτηκες πριν προλάβει καν ο ίδιος να σκεφτεί τον εαυτό του. Και κάπως έτσι μέσα από αυτή τη φιλία μαθαίνεις να αγαπάς και τον εαυτό σου. 

Μέσα από τους ανθρώπους μαθαίνουμε την αγάπη, το μίσος, το θυμό, την καλοσύνη. Κάνεις μόνος του δεν ευτύχησε, χωρίς καμία αλληλεπίδραση με ανθρώπους. Γι’ αυτό φρόντισε τι ανθρώπους θα βάλεις στη ζωή σου. 

Φύγε από αυτούς που σου βγάζουν σκοτάδι. Κάνεις δεν έμαθε γνωρίζοντας το σκοτάδι. Βάλε ανθρώπους που σου δίνουν φως και αξίζουν την αγάπη σου, για να μαθαίνεις ν’αγαπάς. 




Photo: Author/Depositphotos

Πίνονται τα αιθέρια έλαια ; Ναι και μας λυτρώνουν από κρύωμα, πονοκέφαλο & πόνους περιόδου…!!!!

Η κλινική αρωματοθεραπεύτρια κα Μαρίνα Λυμπεροπούλου εξηγεί ποια και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν. 

Όλες ξέρουμε ότι είναι ο καλύτερος και ο πιο φυσικός τρόπος να αρωματίσουμε τους χώρους του σπιτιού και του γραφείου μας. Τα έχουμε χρησιμοποιήσει για να φτιάξουμε ατμόσφαιρα όταν περιμένουμε τον καλό μας για ένα ρομαντικό βράδυ στο σπίτι και απολαμβάνουμε τις μεθυστικές τους νότες όταν κάνουμε μασάζ. 

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ότι υπάρχουν και σε πόσιμη μορφή και είναι ιδανικά για την ανακούφιση πολλών από όσα μας ταλαιπωρούν: είναι ο πιο φυσικός, αποτελεσματικός αλλά και οικονομικός τρόπος αν θέλουμε να απαλλαγούμε από πονοκεφάλους, άγχος, κρυολόγημα, πόνους περιόδου, φούσκωμα στο στομάχι κ.ά. 

Η κλινική αρωματοθεραπεύτρια και απόφοιτος της Penny Price Academy κα Μαρίνα Λυμπεροπούλου (marina_libe@hotmail.com) εξηγεί ότι «αιθέριο έλαιο είναι η ανόθευτη πτητική ουσία των φυτών. 

Σχεδόν όλα τα αιθέρια έλαια είναι πόσιμα θεωρητικά, αλλά για να είμαστε ασφαλείς, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται όχι απλώς για βιολογικά σκευάσματα, αλλά για ανόθευτα, χωρίς καθόλου φυτοφάρμακα ή χημικές επεμβάσεις». 

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μην τα λαμβάνουμε ποτέ χωρίς την καθοδήγηση ειδικού και, μάλιστα, κλινικού αρωματοθεραπευτή. 

Η ακαδημία PennyPriceέχει ορίσει την κλινική αρωματοθεραπεία ως την «ελεγχόμενη χρήση φυσικών αιθέριων ελαίων για να επιτευχθεί ισορροπία και αρμονία στον άνθρωπο σε πνεύμα, ψυχή και σώμα». 

Στην αρχαιότητα οποιαδήποτε θεραπεία γινόταν με βότανα και αιθέρια έλαια. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση οι επιστήμονες απομόνωσαν τα χημικά συστατικά των φυτών και τα εισήγαγαν στα σκευάσματα που παρήγαγαν. 

Για παράδειγμα, το αιθέριο έλαιο βαλεριάνας χρησιμοποιήθηκε για να παρασκευαστεί το ηρεμιστικό χάπι Valium. Βέβαια, τα ανόθευτα αιθέρια έλαια είναι απολύτως φυσικά και στερούνται των παρενεργειών οι οποίες αναφέρονται στα φύλλα οδηγιών κάθε βιομηχανικού σκευάσματος... 

ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ 
«Καθετί πόσιμο», λέει η κα Λυμπεροπούλου, «χρειάζεται έναν μεταφορέα. Έτσι, λοιπόν, για να καταναλώσουμε τα πόσιμα αιθέρια έλαια, χρειάζεται να τα διαλύουμε σε μέλι, τσάι, ή ακόμα και κόκκινο κρασί, αλλά όχι σε νερό, αφού δεν είναι υδατοδιαλυτά. Επειδή είναι εξαιρετικά ισχυρά, χρησιμοποιούμε μόνο ελάχιστες σταγόνες και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες ενός κλινικού αρωματοθεραπευτή». 

ΠΟΙΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΗΤΗΜΑ 
Σχεδόν όλα τα αιθέρια έλαια αποβάλουν τις τοξίνες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, μπορούμε να τα λαμβάνουμε προληπτικά, αφού είναι προβιωτικά, ώστε να τονώσουμε τον οργανισμό μας ή ως θεραπεία σε περίπτωση, για παράδειγμα, ίωσης, γρίπης ή κρυολογήματος. 

Πέρα όμως από αυτό, κάθε αιθέριο έλαιο έχει και επιπλέον ιδιότητες, οι οποίες το καθιστούν κατάλληλο για διαφορετική χρήση. Ενδεικτικά αναφέρουμε : 

Για το βήχα: αιθέριο έλαιο tea tree 

Για τον πυρετό: αιθέριο έλαιο λεμόνι 

Για το συνάχι: αιθέριο έλαιο πεύκο 

Για βρογχίτιδα και ιγμορίτιδα: αιθέριο έλαιο γλυκό θυμάρι 

Για το άγχος: αιθέριο έλαιο βασιλικού 

Για τον πονοκέφαλο: αιθέριο έλαιο λεβάντα 

Για τη δυσπεψία: αιθέριο έλαιο χαμομήλι 

Για την απώλεια βάρους: αιθέριο έλαιο κόλιανδρο ή γλυκό μάραθο 

Για φουσκώματα στο στομάχι: αιθέριο έλαιο κανέλα 

Για πόνους περιόδου: αιθέριο έλαιο γαρίφαλο ή γεράνι 

Για εξισορρόπηση των ορμονών: αιθέριο έλαιο λεβάντα, μέντα ή μελισσόχορτο 

Για τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης: αιθέριο έλαιο ροδόξυλο 

Για τη δυσοσμία του στόματος: αιθέριο έλαιο γαρίφαλο, μέντα ή δυόσμο 

Σημείωση: Δεν είναι όλα τα αιθέρια έλαια προς πόση και η χρήση είναι για ορισμένη περίοδο χρόνου. Τα λαμβάνουμε μόνο με την καθοδήγηση πιστοποιημένου κλινικού αρωματοθεραπευτή. 




Η καραντίνα είναι η τέλεια ευκαιρία για να ερωτευτείς και σου εξηγώ το γιατί…!!!!

Όχι, δεν είσαι καταδικασμένη στη μοναξιά επειδή έχουμε lockdown. 

Η καραντίνα, ή το lockdown ή πες τι όπως θέλεις τελοσπάντων, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, και η αλήθεια είναι ότι ο εγκλεισμός μας θα πάρει παράταση, και όπως όλα δείχνουν θα βγούμε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, μπας και καταφέρουμε να γιορτάσουμε με ελάχιστους αγαπημένους σε σεμνές και διακριτικές μαζώξεις. 

Εσύ βέβαια, δείχνεις να είσαι ιδιαίτερα ψύχραιμη και να μην ταράζεσαι και πολύ από τα νέα μέτρα, μιας και… δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα. Ίσως βέβαια για την κατάστασή σου, ευθύνεται και το γεγονός ότι κάνεις καραντίνα μόνη σου, μη έχοντας άλλα άτομα να σε επηρεάζουν ή να σου μεταφέρουν τα ψυχολογικά τους breakdown. 

Και ενώ είμαι σίγουρη ότι απολαμβάνεις την μοναξιά και το σπίτι σου, οι ειδικοί θεωρούν, ότι τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να… ερωτευτείς! Σύμφωνα με μελέτες, η κατάσταση αυτή ευνοεί ακόμα και τους πιο ντροπαλούς του κόσμου τούτου να φλερτάρουν, μιας και όλα γίνονται μέσω dating apps. 

Με την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού να παρεμβάλλεται, δημιουργείται η ψευδαίσθηση του καμουφλάζ, οπότε ο εκάστοτε ντροπαλός, που θέλει όμως και να βρει τον έρωτα, δεν φοβάται ότι θα εκτεθεί. 

Επιπλέον, τώρα περισσότερο από ποτέ, έχεις άπλετο χρόνο να μιλήσεις με κόσμο, και να κανονίσεις και ένα ραντεβού IRL όταν με το καλό… ποιος ξέρει πότε! 
Βέβαια, για να μην ενθουσιάζεσαι αμέσως, έχω να σου τονίσω ότι η συγκυρία δεν είναι ιδανική για όλους ανεξαιρέτως. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για να είσαι έτοιμη να μπεις στη διαδικτυακή ερωτική περιπέτεια, θα πρέπει πρώτα να έχεις κάνει δουλίτσα με τον εαυτό σου. 

«Τα κίνητρά σου, δε θα πρέπει να είναι η πλήξη ή ο φόβος της πανδημίας και της μοναξιάς, αλλά πραγματικά η ανάγκη σου για να κάνεις μία σχέση και να γνωρίσεις καλύτερα έναν νέο άνθρωπο», τονίζουν! 

Σε περίπτωση λοιπόν που έχεις δουλέψεις με τον εαυτό σου, ξέρεις τι είναι αυτό που θέλεις, και δεν αφήνεις την κατάσταση να σε επηρεάζει συναισθηματικά, τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό, και φυσικά θέλεις να κάνεις σχέση, ίσως τώρα έχεις την τέλεια ευκαιρία. Εξάλλου, ο χρόνος είναι με το μέρος σου! 




Έχεις άσθμα ; Έτσι θα βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση…!!!!

Το ότι έχεις άσθμα δε σημαίνει ότι δε μπορείς να γυμνάζεσαι. 
Το γεγονός ότι έχεις άσθμα δεν πρέπει να σε εμποδίζει από το να γυμνάζεσαι. Κάθε άλλο! Υπάρχουν πολλά είδη γυμναστικής που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του άσθματος και σε βοηθούν να περιορίσεις τις εκδηλώσεις του, αποδεικνύοντας ότι άσθμα και άσκηση μπορούν να συνυπάρξουν! 

Δοκίμασε τις ασκήσεις που σου προτείνουν οι ειδικοί: 

Κάνε ζέσταμα 
«Oι διατάσεις για 10-15 λεπτά και το περπάτημα ή ελαφρύ jogging προετοιμάζουν το σώμα για το επιπλέον οξυγόνο που θα χρειαστεί στην κανονική προπόνηση» τονίζει ο Clifford Bassett, M.D., ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Φροντίδας Αλλεργιών & Άσθματος στη Νέα Υόρκη. 

Πάρε δρόμο 
«Η μείωση του στρες βοηθά στον έλεγχο του άσθματος» λέει ο ειδικός. Μια βόλτα στη φύση είναι ένας απλός τρόπος για να χαλαρώσεις. 

Γίνε ζεν 
Η yoga επίσης ηρεμεί το μυαλό και μπορεί να διανοίξει τους αεραγωγούς. «Δοκίμασε τη “στάση της καμήλας”» προτείνει η Ελένη Πετρουλάκη Ivic: «Γονάτισε στο πάτωμα με τα γόνατα και τα πέλματα ελαφρώς ανοιχτά και τα χέρια πάνω στους αστραγάλους. 

Πάρε βαθιά ανάσα και, καθώς εκπνέεις, τέντωσε τον κόκκυγα προς το έδαφος ενώ σηκώνεις τους γοφούς και ανασηκώνεις το στήθος προς τα πάνω. Στην επόμενη εισπνοή, ρίξε το κεφάλι προς τα πίσω, κοίτα πάνω και μείνε εκεί για 10 δευτερόλεπτα». 




Πώς θα μεγαλώνουμε χωρίς να «γερνάμε» : Ένας 10λογος που αξίζει να κολλήσεις στο ψυγείο…!!!!

Το να μεγαλώσουμε είναι δώρο, αφού σημαίνει ότι είμαστε υγιείς και ζούμε τη ζωή μας. Η πρόκληση είναι να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε! 

Όχι δεν πάσχουμε από το σύνδρομο του Ντόριαν Γκρέι! Στόχος μας δεν είναι να παραμείνουμε για πάντα νέες, fit και χωρίς ρυτίδες. Αφενός γιατί αυτό θα ήταν ένας πραγματικά ανέφικτος στόχος και αφετέρου γιατί είναι δώρο το να μεγαλώνουμε : 

Σημαίνει ότι ζούμε την κάθε μέρα και εξελισσόμαστε. Το αν θα γεράσουμε όμως είναι άλλη ιστορία. Γιατί όπως και να το κάνουμε, η έννοια των γηρατειών έχει συνδεθεί με κάποιες αρνητικές εικόνες. Όλοι έχουμε ως εικόνα κάποιον «ηλικιωμένο» – με δυσκολία στην κίνηση, προβλήματα μνήμης, και διαρκείς αναφορές «στα παλιά». 

Σήμερα όμως οι μεγαλύτεροι άνθρωποι δεν ταιριάζουν απαραίτητα με αυτή την εικόνα! Σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε και αυτό περνάει από το χέρι μας. 

Πώς θα μεγαλώνουμε χωρίς να «γερνάμε»: Ο 10λογος που αξίζει να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου 

#1 
Φροντίζω τον οργανισμό μου. Αυτό σημαίνει ότι τρώω σωστά και ισορροπημένα και κοιμάμαι καλά. Χωρίς υπερβολές μα και χωρίς στερήσεις. 

#2 
Μένω κινητικά ενεργή. Γυμνάζομαι με ότι τρόπο μου αρέσει είτε είναι περπάτημα, είτε yoga, είτε στο γυμναστήριο, είτε κάνοντας κάποιο σπορ) και διατηρώ τακτικό πρόγραμμα κίνησης. 

#3 
Παραμένω γνωστικά ενεργή. «Γυμνάζω το μυαλό μου με ασκήσεις όπως σταυρόλεξα ή sudoku, παίζω επιτραπέζια, δημιουργώ παζλ. Και προσπαθώ να αποφεύγω να googlάρω ό,τι δεν θυμάμαι – προσπαθώ πρώτα να το θυμηθώ «στίβοντας» το μυαλό μου. 

#4 
Ζω στο σήμερα και εστιάζω στο «εδώ και τώρα» και όχι στα παλιά. Ενημερώνομαι για την επικαιρότητα, μαθαίνω τις εξελίξεις. Και όχι, η τεχνολογία δεν θα με ξεπεράσει, θα την ακολουθώ και θα την εξερευνώ ακόμη κι όταν δεν θα την πολυκαταλαβαίνω! (Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν τα παιδιά και τα εγγόνια, για να μας βοηθάνε όταν η τεχνολογία θα μας έχει ξεπεράσει!) 

#5 
Είμαι κοινωνική. Συνεχίζω να κάνω αυτά που έκανα, τις δραστηριότητές του και εάν έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο προσθέτω κι άλλες! Επιδιώκω την επικοινωνία -πρόσωπο με πρόσωπο ή έστω τηλεφωνικά- με φίλους και συγγενείς, και αποφεύγω να κλείνομαι στον εαυτό μου μεταφορικά, και στο σπίτι μου κυριολεκτικά. 

#6 
Δεν κάθομαι αδρανής. Αν έχω περισσότερο χρόνο καταπιάνομαι με ένα χόμπι, μαθαίνω κάτι καινούριο όπως μια νέα ξένη γλώσσα, επαναφέρω παλιά συνήθεια - κέντημα, πλέξιμο, κηπουρική. 

#7 
Δεν διαμαρτύρομαι για την ηλικία μου και τα δεδομένα της. Θυμάμαι ότι κάποιες αλλαγές λόγω ηλικίας είναι αναπόφευκτες, εάν διαμαρτυρόμαστε διαρκώς για αυτές θα τις μεγεθύνουμε στο νου μας. Τις αποδέχομαι! Αποφασίζω ότι δεν «πειράζει» αν κουράζομαι λίγο πιο εύκολα, ή εάν με πονάει η μέση μου πιο συχνά – αυτά δεν μπορούν να με εμποδίσουν από το να έχω μία γεμάτη καθημερινότητα. 

#8 
Εκτιμώ την ηλικία μου. Θυμάμαι πως με το πέρας των χρόνων έρχονται και πολλά θετικά, που συχνά αγνοούμε, εξιδανικεύοντας το παρελθόν. Έχω εμπειρία και λιγότερη αγωνία και αβεβαιότητα από έναν νέο, έχω όμως και πολλά ακόμα να βιώσω που με κάνουν να προσδοκώ και να ανυπομονώ. 

#9 
Δεν αντιμετωπίζω τον εαυτό μου ως «γερασμένο». Δεν σταματώ να περιποιούμαι το πρόσωπο, τα μαλλιά μου, να φοράω τα χρώματα και τα ρούχα που μου αρέσουν. SOS: Δεν λέω φράσεις όπως «εγώ παιδί μου τώρα γέρασα» σαν τη γιαγιά μου και δεν αποκαλώ οποιονδήποτε πάνω από πέντε χρόνια νεότερο «νειάτο»! 

#10 
Χαίρομαι την κάθε στιγμή. Κάθε ηλικία έχει τις δυσκολίες μα και τις χαρές της. Βρίσκω την ουσιαστική χαρά σε κάθε στιγμή δεν ξεχνώ να νιώθω ευγνωμοσύνη για το ότι μεγαλώνω και ΖΩ. Δεν έχουν όλοι αυτό το προνόμιο… 




Από τη Σύλβα Σαραφίδου, ψυχολόγο, MSc, AKC, 
υποψήφια διδάκτωρ, (www.ideaspsychology.com

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Υπάρχει μια ρευστότητα σε όλα, η οποία ανάλογα με το που γέρνει η ζυγαριά μπορεί να βρεθείς σε χρόνους ευνοϊκούς, μπορεί και σε χρόνους δυσάρεστους...!!!!

Σε βλέπω πολλές φορές που σηκώνεις τα χέρια προς τον ουρανό και κραυγάζεις ότι αυτό που σου συμβαίνει δεν είναι σωστό. Και μένεις μετέωρος με ένα μεγάλο γιατί στα χείλη. 

Θα στο πω έτσι όπως το έχω καταλάβει μέχρι σήμερα. 

Δεν έχεις έρθει σε αυτόν τον πλανήτη με εξασφαλισμένη την ασφάλειά σου ούτε με εγγυήσεις για το μέλλον σου. Υπάρχει μια ρευστότητα σε όλα, η οποία ανάλογα με το που γέρνει η ζυγαριά μπορεί να βρεθείς σε χρόνους ευνοϊκούς, μπορεί και σε χρόνους δυσάρεστους. 

Ναι, δεν είναι πάντα τα πράγματα σωστά. Το γιατί δεν μπορώ να στο απαντήσω, όταν έβαζαν τους κανόνες λειτουργίας ετούτης της ζωής δεν με είχαν καλέσει για να τους πω τη γνώμη μου. Γι αυτό και το γιατί δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Καμία ερώτηση που δεν έχει νόημα δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Δεν προχωράμε έτσι! 

Ξέρω όμως ότι είναι πεπερασμένος ο χρόνος μου εδώ. Νομίζω, αν δεν κάνω λάθος, ότι κανένας ποτέ δεν κατάφερε τελικά να μην πεθάνει μετά από μερικά χρόνια ζωής, ότι και αν ευχήθηκε γι' αυτό, όσο και αν παρακάλεσε, όσο και αν απείλησε, όσο και αν αγανάκτησε. 

Άρα, ανάμεσα στους ανθρώπους, πλούσιους και φτωχούς, καλούς και κακούς, υγιείς και αρρώστους, βασιλιάδες και υπηκόους, μεγάλους και μικρούς, νέους και γέροντες, παλιούς και καινούργιους, και σε βάθος όλων των χρόνων της ανθρώπινης ιστορίας υπήρχε και υπάρχει ένα αγαθό που μοιράζεται το ίδιο σε όλους μας. Οι ώρες μιας ημέρας. 

Ότι και να κάνουμε, αυτές είναι ίδιες για όλους. Οπότε η μόνη διαφορά που μένει, είναι στην αξιοποίηση του χρόνου. Στη διαχείριση του. Στην εκμετάλλευσή του ή στη σπατάλη του. Στην εκμάθησή του ή στην άγνοιά του. 

Στη διάρκεια που αφιερώνουμε στο να μας απασχολεί ένα πρόβλημα, ή στην ταχύτητα με την οποία στρεφόμαστε προς τη λύση. Στο αν θα είναι τα γιατί που θα μας ροκανίζουν το χρόνο μας ή τα τι κάνω τώρα που θα μας δραστηριοποιούν. 

Στα αν θα λατρεύω να επαναλαμβάνω το μύθο μου ντύνοντάς τον με τη μάσκα του θρήνου, ή αν θα προχωράω σε τούτη τη ζωή απαιτώντας όλα όσα είναι κληρονομιά μου, με σύνεση, γνώση, σοφία και αδιάλλακτη στάση. 

Όχι, εκεί έξω δεν είναι όλα πάντα σωστά. Όμως μπορείς να βαδίσεις αυτόν τον δρόμο με τα δικά σου σωστά, για τα δικά σου όνειρα, αυξάνοντας τις δεξιότητές σου, ανεβάζοντας τον ψυχισμό σου, απαιτώντας το δικαιωματικό σου, βγάζοντας το στήθος έξω και ανεβάζοντας το πιγούνι τόσο, ώστε το βλέμμα σου να γίνει πύρινο. 

Να είσαι σίγουρος, ότι κάθε δικό σου σωστό που προσθέτεις στη μαρμίτα αυτού του κόσμου, διορθώνει και επαναπροσδιορίζει τα σωστά του σύμπαντος όλου. Και έτσι τα γιατί λιγοστεύουν. 




«Περιτομήν θελήσει καταδέχη σαρκικήν» - Αναφορά στη δεσποτική εορτή της Περιτομής του Κυρίου...!!!!

Οφείλουμε πριν απ’ όλα να ευχαριστήσουμε τον Άγιο Τριαδικό Θεό, ο Οποίος μας αξίωσε για μια ακόμα φορά να εισέλθουμε σε έναν ακόμη νέο ενιαυτό της αρρήτου χρηστότητός Του. Αυτό είναι δείγμα και αποτέλεσμα της ακένωτης αγαθότητός Του και της αέναης Πρόνοιάς Του για ολόκληρη τη δημιουργία Του και ιδιαίτερα για τον άνθρωπο. Η μόνη ανταπόδοση γι’ αυτή την μεγάλη δωρεά πρέπει να είναι ο διαρκής αίνος και η αδιάκοπη δοξολογία μας προς το υπέρτατο και άγιο όνομά Του. 

Η ενανθρώπηση του Θεού Λόγου δεν είναι κάποιο αφηρημένο θεωρητικό σχήμα, ούτε κάποια μυθοπλασία κάποιου ευφάνταστου μυθογράφου, αλλά πραγματικό γεγονός, το οποίο έλαβε χώρα σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο (Γαλ.4,4). 

Η μεγάλη δεσποτική εορτή της Περιτομής του Κυρίου μας υπενθυμίζει αυτή την μεγάλη αλήθεια και τονίζει ιδιαίτερα την πραγματική ανθρώπινη φύση, την οποία εκών ενδύθηκε, για χάρη της δικής μας σωτηρίας. 

Η καθιέρωση του εορτασμού της Περιτομής του Κυρίου από την Εκκλησία, συνέτεινε αναμφίβολα η δράση κάποιων αιρετικών κύκλων της αρχαίας Εκκλησίας, οι οποίοι αρνούνταν την πραγματική ενανθρώπηση του Θεού Λόγου και δίδασκαν την μη πραγματική ενανθρώπηση του Θεού Λόγου. 

Τέτοιοι υπήρξαν οι αιρετικοί δοκήτες, οι οποίοι δίδασκαν την κακοδοξία ότι δήθεν η ενανθρώπηση του Χριστού έγινε φαινομενικά, «κατά δόκησιν», όπως τόνιζαν. 

Αυτοί μαζί με τους Μαρκιωνίτες, τους Μανιχαίους και άλλους αιρετικούς, όλοι τους πρόδρομοι των αιρετικών Μονοφυσιτών του 5ου αιώνα, επιχείρησαν να νοθεύσουν την αλήθεια της Εκκλησίας μας. 

Η Εκκλησία μας μεταχειρίστηκε κάθε μέσον να προασπίσει την άπαξ αποκαλυφθείσα και παραδοθείσα αλήθεια (Ιουδ.3). Ακόμα και εορτές καθιέρωσε για να περιχαρακώσει τις ύψιστες και σωτήριες αλήθειές Της. Είναι ιστορικά βεβαιωμένο πως οι εορτές των Χριστουγέννων, της Περιτομής και των Θεοφανείων καθιερώθηκαν από την ανάγκη του αντιαιρετικού αγώνα της Εκκλησίας μας και κατόπιν έλαβαν εορταστικό χαρακτήρα, όπως εμείς τις βιώνουμε σήμερα. 

Η περιτομή ήταν μια πρακτική συνηθισμένη σε πολλούς λαούς της αρχαιότητας. Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως πρώτοι που έκαναν περιτομή στα άρρενα τέκνα τους ήταν οι Αιθίοπες και οι Αιγύπτιοι, κυρίως για λόγους υγιεινής (Ηροδ.Ιστ.Β΄,104). Ιστορικά ίσως οι Εβραίοι πήραν την συνήθεια αυτή από τους Αιγυπτίους. 

Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη όμως την περιτομή θέσπισε ο Ίδιος ο Θεός κατά παραγγελία Του στον πιστό Αβραάμ, ως μια πράξη διαφοροποιήσεως των απογόνων του από τους άλλους λαούς, ώστε μέσω αυτών να υλοποιηθεί το σχέδιο της σωτηρίας του κόσμου. 

«Αύτη η διαθήκη, ην διατηρήσεις, ανά μέσον εμού και υμών και ανά μέσον του σπέρματός σου μετά σε εις τας γενεάς αυτών΄ περιτμηθήσεται υμών παν αρσενικόν, και περιτμηθήσεθε την σάρκαν της ακροβυστίας υμών, και έσται εις σημείον διαθήκης ανά μέσον εμού και υμών. Και παιδίον οκτώ ημερών περιτμηθήσεται υμίν» (Γεν.17,12). 

Η περιτομή όλων των αρένων νηπίων γινόταν από τον πατέρες τους ή από ειδικούς στην περιτομή που ονομάζονταν mohel, την ογδόη ημέρα από τη γέννησή τους, όπως είχε διατάξει ο Θεός. Γινόταν στα σπίτια των νηπίων ή συχνότερα στις συναγωγές ενώπιον συγγενών και φίλων. 

Η τελετουργία της περιτομής ήταν για τους Ιουδαίους της εποχής εκείνης μεγάλης σπουδαιότητας γεγονός. Το παιδί που περιτέμνονταν θεωρούνταν πια μέλος του λαού του Θεού, τηρητής της διαθήκης, η οποία συνήφθη μεταξύ του Θεού και του Αβραάμ (Γεν,17,12). Ο περιτετμημένος ήταν υποχρεωμένος 

να τηρεί τις διατάξεις του Νόμου και είχε το αποκλειστικό δικαίωμα να εορτάζει το Πάσχα, σε αντίθεση με τους απερίτμητους, οι οποίοι δεν είχαν αυτό το δικαίωμα. 

Μαζί με την περιτομή γινόταν και η ονοματοδοσία. Η τελετουργία της περιτομής ήταν κάτι σαν το χριστιανικό βάπτισμα, του οποίου υπήρξε τύπος. 

Όπως ο περιτετμημένος γινόταν μέλος του λαού της Διαθήκης, ξεχωριστός από τους μη υπερτιμημένους, έτσι και ο βαπτισμένος αναγεννιέται και γίνεται άγιος, ξεχωριστός, μέλος της Εκκλησίας του Χριστού, προορισμένος να κληρονομήσει τη βασιλεία του Θεού (Ρωμ.6,4). 

Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά, την ογδόη ημέρα από τη γέννηση του Κυρίου, ο Ιωσήφ και η Μαρία τήρησαν τη μωσαϊκή εντολή της περιτομής. Με λακωνικό τρόπο ο ιερός ευαγγελιστής αναφέρει πως «ότε επλήσθησαν αι ημέραι του περιτεμείν το παιδίον, και εκλήθη το όνομα αυτού Ιησούς, το κληθέν υπό του αγγέλου προ του συλληφθήναι αυτόν εν τη κοιλία» (Λουκ.2,21). 

Ο άγιος Εφραίμ ο Σύρος αναφέρει την πληροφορία ότι την περιτομή του Κυρίου έκαμε ο μνήστωρ Ιωσήφ. Επίσης ο άγιος Επιφάνιος Κύπρου αναφέρει πως η περιτομή έγινε στο Σπήλαιο της Γεννήσεως. 

Βεβαίως ο ιερός ευαγγελιστής αποσιωπά κάθε λεπτομέρεια από την τελετή αυτή, διότι προφανώς δεν έχουν να μας προσφέρει, σύμφωνα με τους Πατέρες, όφελος για τη σωτηρία μας. 

Την Εκκλησία μας δεν ενδιέφερε αυτή καθ’ εαυτή η εκπλήρωση αυτής της νομικής διάταξης του μωσαϊκού νόμου από τον Κύριο. Την ενδιέφερε κυρίως να τονισθεί, δια της περιτομής Του, και να αποδειχθεί, η πραγματική ανθρώπινη φύση Του, την οποία αρνούνταν οι αιρετικοί. 

Ο θεόπνευστος ευαγγελιστής συμπεριέλαβε στο ευαγγέλιό του και το γεγονός της περιτομής για να μπορεί η Εκκλησία να αποκρούει κάθε δοκητική, μανιχαϊστική και μονοφυσιτική κακοδοξία. 

Η μη παραδοχή της ορθοδόξου διδασκαλίας της Εκκλησίας μας, περί της αληθινούς ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, εκθεμελιώνει κυριολεκτικά ολόκληρο το οικοδόμημα της εν Χριστώ απολυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους. 

Αν δεν έγινε πραγματικά η σάρκωση του Λυτρωτή δεν έχουμε πραγματική σωτηρία, ο Χριστός δεν είναι πραγματικός σωτήρας, αλλά ένας από τους πολλούς ιδρυτές θρησκειών της ανθρωπότητας. Το πρόβλημα αυτό απασχόλησε έντονα την Εκκλησία τον 5ο αιώνα, όταν ο αρχιμανδρίτης Ευτυχής από την Κωνσταντινούπολη αρνούνταν την ανθρώπινη φύση του Χριστού. Για το λόγο αυτό συγκλήθηκε η Δ΄ εν Χαλκηδόνι Οικουμενική Σύνοδος, το 451. 

Ο Υιός και Λόγος του Θεού είναι ο φυσικός Υιός του Θεού, απόρροια της δικής Του φύσεως. Γεννήθηκε προπάντων των αιώνων από τον Πατέρα, όπως μας βεβαιώνει ξεκάθαρα η αγία Γραφή. 

«Υιός μου ει συ εγώ σήμερον γεγέννηκά σε» (Εβρ.1,5) είπε, δια του Ψαλμωδού ο Θεός Πατέρας, στο Θεό Υιό. Η προαιώνια βουλή του Θεού αποφάσισε να αποστείλει τον Λόγο στον κόσμο ως σωτήρα του από τη φθορά της αμαρτίας και του θανάτου. 

Έτσι, «ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου» (Γαλ.4,4), ο Λόγος, δια της Παρθένου Μαρίας, προσέλαβε την ανθρώπινη φύση και αφού την καθάρισε από τους ρίπους της αμαρτίας, την αναδημιούργησε και την επανέφερε στην προπτωτική της κατάσταση, την έκαμε δική Του φύση, χωρίς να αφήσει ούτε στιγμή τη θεία φύση Του. 

Ένωσε ασύγχυτα και αρμονικά τις δύο φύσεις στο θεανδρικό Του πρόσωπο. Έγινε ο Θεάνθρωπος. Η ένωση των δύο φύσεων στο πρόσωπο του Λυτρωτή σημαίνει αντικειμενική πραγμάτωση της σωτηρίας μας. 

Η ενανθρώπηση του Λόγου όμως είναι γεγονός ασύλληπτης αυτοταπείνωσής Του. «Εν μορφή Θεού υπάρχων … εαυτόν εκένωσε μορφήν δούλου λαβών, εν ομοιώματι ανθρώπων γενόμενος, και σχήματι ευρεθείς ως άνθρωπος εταπείνωσεν εαυτόν γενόμενος υπόκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού» (Φιλιπ.2:7). 

Εάν δεν δούμε το μυστήριο της θείας συγκαταβάσεως υπό το πρίσμα της άμετρης αγάπης του Θεού για το πλάσμα Του τον άνθρωπο, αποτελεί αυτό το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών. Το αρχαιοελληνικό αξίωμα «Θεός, ανθρώποις ου μείγνηται», πολλώ δε μάλλον η ανθρωποποίηση Θεού αποτελεί ορθολογικά τη χειρότερη μωρία της ιστορίας. 

Όμως η αγαθότητα και φιλανθρωπία του Θεού υπερέβη όλα τα διαχωριστικά με την ανθρωπότητα. Έκαμε τη μεγάλη κίνηση και ταπείνωσε τον Υιό Του και τον έκαμε άνθρωπο, προκείμενου να σωθεί το ανθρώπινο γένος. 

Κατέβηκε Αυτός στα ανθρώπινα πλαίσια, μέχρι και της κατάστασης του θανάτου για να αναστήσει τον άνθρωπο από την κατάσταση της πνευματικής νεκρώσεως και να τον ανεβάσει τον άνθρωπο στα ουράνια του θρόνου Του. 

Όσο καιρό ο σαρκωμένος Λόγος βρισκόταν στη γη, ταυτόχρονα ως Θεός βρισκόταν και στον ουρανό. Βρισκόταν παντού, ως πανταχού παρών, διότι με την πρόσληψη της ανθρωπίνης φύσεως δεν αποποιήθηκε τη θεία φύση Του. 

Σε αυτήν Του την διπλή ιδιότητα, ως αληθινού Θεού και αληθινού ανθρώπου, έγκειται και το γεγονός του αληθινού σωτήρα. Σώζει ως αληθινός Θεός με το ότι έγινε αληθινός άνθρωπος, καθ’ ότι προσέλαβε πραγματικά την ανθρώπινη φύση και την έσωσε στο πρόσωπό Του. Κάθε παρέκκλιση από αυτή την αλήθεια αποτελεί αίρεση για την Εκκλησία μας. 

Ο Νεστοριανισμός είχε αρνηθεί τη θεία φύση του Χριστού και ο Μονοφυσιτισμός είχε αρνηθεί την ανθρώπινη φύση του Χριστού. Και οι δυο αυτές δογματικές παρεκτροπές καταδικάστηκαν από τις Γ΄ και Δ΄ Οικουμενικές Συνόδους, ως εκτροπή από την αλήθεια και ως έχοντες σοβαρότατες σωτηριολογικές συνέπειες. Ο ευαγγελιστής Ιωάννης τόνισε ιδιαίτερα πως «οι μη ομολογούντες Ιησούν Χριστόν ερχόμενον εν σαρκί΄ ούτος εστιν ο πλάνος και ο αντίχριστος» (Β΄Ιωάν.7). 

Αξίζει να αναφέρουμε δύο αποσπάσματα από τους δογματικούς όρους των αναφερόμενων αγίων Συνόδων, για να δούμε τη θεολογική σαφήνεια της Εκκλησίας μας για το μεγάλη αυτή αλήθεια : 

«… ένα και τον αυτόν ομολογούμεν Υιόν τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν συμφώνως άπαντες εκδιδάσκομεν, τέλειον τον αυτόν εν θεότητι και τέλειον τον αυτόν εν ανθρωπότητι, Θεόν αληθώς και άνθρωπον αληθώς τον αυτόν εκ ψυχής λογικής και σώματος, ομοούσιον τω Πατρί κατά την θεότητα, και ομοούσιον ημίν τον αυτόν κατά την ανθρωπότητα … ένα και τον αυτόν Χριστόν, υιόν, κύριον, μονογενή, εν δύο φύσεσιν ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως, αχωρίστως γνωρίζομεν, ουδαμού της των φύσεων διαφοράς ανηρημένης δια την ένωσιν, σωζομένης δε μάλλον της ιδιότητος εκατέρας φύσεως και εις εν πρόσωπον και μιαν υπόστασιν συντρεχούσης, ουκ εις δύο πρόσωπα μεριζόμενον ή διαιρούμενον, αλλ’ ένα και τον αυτόν υιόν, μονογενή, Θεόν, Λόγον, Κύριον Ιησούν Χριστόν…» (Όρος Δ΄Οικ. Συνόδου, παρά Ι. Καρμίρη, τα Δογματικά και Συμβολικά μνημεία, Αθήναι 1952, σελ.165). 

Το γεγονός της θείας ενανθρωπήσεως πρέπει να αποτελεί για κάθε πιστό χριστιανό τη βάση της πίστεώς του. Να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι «επεσκέψατο ημάς εξ ύψους ο Σωτήρ ημών», για να μας λυτρώσει από τη δουλεία της αμαρτίας και τη φθορά του θανάτου. 

Σύμφωνα με την θεσπέσια υμνολογία της εορτής, «Συγκαταβαίνων ο Σωτήρ τω γένει των ανθρώπων κατεδέξατο σπαργάνων περιβολήν΄ ουκ εβδελύξατο σαρκός την περιτομήν ο οκταήμερος κατά την Μητέρα και άναρχος κατά τον Πατέρα» για την ημών σωτηρία. 

Αυτός έκαμε τη μεγάλη κίνηση, περιμένοντας από τον άνθρωπο να κάνει τη δική του μικρή κίνηση, να Του δώσει το χέρι του, για να τον σώσει, να τον δοξάσει και να τον κάνει υιό και κληρονόμο της ατέρμονης βασιλείας Του. 

Είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από τα νοητά δεσμά του αμαρτωλού κόσμου και να ανεβάσουμε το νου μας στα ουράνια. Μόνο έτσι θα επωφεληθούμε από τις δωρεές της θείας συγκαταβάσεως. 

Αγαπητοί μας αναγνώστες, ένας νέος χρόνος εκτείνεται μπροστά μας. Είναι στο χέρι μας να τον αξιοποιήσουμε δημιουργικά για την πνευματική μας πρόοδο. 

Άλλωστε για τον συνειδητό χριστιανό δεν υπάρχει χρόνος χαμένος, διότι η κάθε στιγμή της ζωής του προκαθορίζει την θέση του στην αιωνιότητα. 

Κατά συνέπεια καλούμαστε στη νέα χρονιά να αξιοποιήσουμε τις πλούσιες δωρεές του Θεού για την αξιολογική μας πρόοδο και τη σωτηρία μας. 

Να έχουμε πάντοτε υπόψη μας ότι δεν ήμαστε μόνοι στον αγώνα μας, αλλά υπάρχει κοντά μας ο Ενανθρωπήσας Θεός, ο Οποίος ευλογεί και επαυξάνει την προσπάθειά μας. Καλό, ευλογημένο και δημιουργικό νέο έτος! 




Λάμπρου Κ. Σκόντζου, Θεολόγου - Καθηγητού