Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Είναι άδικο να είμαστε σκληροί με τα παιδιά...!!!!

Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει... 
Μάλλον μια φράση που συχνά ως γονείς μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Γιατί ποιός γονιός δεν έχει παρασυρθεί από την ευκολία “να βάλει στη θέση του τον άλλον” με δύο κουβέντες... Άλλο που αν το κάνει ένας τρίτος αυτό θυμώνουμε (και με το δίκιο μας) πολύ και είμαστε έτοιμοι (και καλά θα κάνουμε) να τον βάλουμε στην θέση του! 

Γιατί τα λόγια πονάνε... Πολλές φορές τραυματίζουν. Ίσως και εσείς έχετε μία φράση χαραγμένη στο μυαλό σας, μία φράση την οποία έχετε ακούσει σαν παιδί και σας συνοδεύει μέχρι σήμερα κρατώντας ένα μέρος του εαυτού σας στην σκιά. (Ίσως βέβαια και όχι, και αυτό είναι ευτύχημα!) 

Τα παιδιά, περισσότερο τα πιο μικρά, δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον πιο επικριτικό λόγο που στρέφεται εναντίων τους. Είναι πολύ βαρύ το τίμημα για να το αντέξουν και τότε αντιδρούν και γίνονται “αντιδραστικά” και τότε αντιδρούν οι γονείς... και κάπως έτσι δημιουργούνται οι φαύλοι κύκλοι στην επικοινωνία. 

Θέλει προσοχή η έκφραση μας, θέλουν προσοχή οι “ταμπέλες”, οι χαρακτηρισμοί : Άλλο ο “ανόητος” κι άλλο η ανοησία, άλλο ο “βλάκας” κι άλλο μια βλακεία... Και πάνω από όλα το ύφος : To αφοριστικό ύφος καταδικάζει, δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης, διαπραγμάτευσης, κι ως εκ τούτου διαμορφώνει συνειδήσεις ! Θέλουν προσοχή οι αφορισμοί γιατί έχουν δύσκολο δρόμο επιστροφής... 

“Καλύτερα να βουτήξεις την γλώσσα στο μυαλό σου, πριν μιλήσεις” λέγανε οι παλαιότεροι και μάλλον τα λέγανε καλά. Ψυχραιμία. Ακόμα περισσότερο όταν απέναντι μας έχουμε ένα παιδί. Είναι άδικο να είμαστε σκληροί με τα παιδιά. 

Είναι άνανδρο. Τα παιδιά πληγώνονται βαθιά από την λεκτική απαξίωση των δικών τους (ιδίως των γονιών, και των άλλων σημαντικών προσώπων γι΄αυτά). Αποθαρρύνονται, απογοητεύονται... 

Και τελικώς γίνονται ενήλικες που με την σειρά τους, πολύ πιθανόν, να πληγώσουν τα δικά τους παιδιά, μιας και ποτέ δεν έμαθαν τι θα πει “η καλή κουβέντα”, τι θα πει η αξία του να αναγνωρίζεται η αξία σου, η προσωπικότητα σου μέσα από τον λόγο των ενηλίκων... 

Προσοχή λοιπόν αγαπητοί γονείς : Η γλώσσα, ο λόγος, τα λόγια μας έχουν τεράστια δύναμη και ακόμα μεγαλύτερη επιρροή στα παιδιά μας. Μια καλή κουβέντα είναι το πολυτιμότερο δυναμωτικό, ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας, ενώ μια απαξιωτική φράση μπορεί να γίνει βάρος ασήκωτο, τίμημα βαρύ και σκληρό! Η επιλογή (και η ευθύνη) είναι δική μας... 




Αναγνωρίστε το καλό στη ζωή σας και καλωσορίστε το...!!!!

Η ευτυχία είναι ένα υπέρτατο ζητούμενο στη ζωή όλων μας. Μια συνθήκη που μοιάζει απαραίτητη για να αποκτήσει ένα ξεχωριστό νόημα η καθημερινότητά μας, οι σχέσεις μας με τους άλλου, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Από την άλλη μεριά η δυστυχία μοιάζει με κατάρα. Κανείς δεν το εύχεται για κανέναν και όλοι θέλουμε, ιδίως όσους αγαπάμε να είναι ευτυχισμένοι, προκειμένου να έχουν «μια καλή ζωή». 

Υπάρχουν μυστικά για την ευτυχία; Τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους; Πώς καταφέρνουν κάποιοι να είναι και άλλοι όχι; Τι τους διαφοροποιεί; 

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να σταθούμε και να αναλύσουμε όσες θεωρούμε βασικές παραμέτρους για την ευτυχία με κριτήριο την προσβασιμότητα τους από κάθε άνθρωπο σε κάθε στιγμή της ζωής τους. 

Κατά συνέπεια θα αναφερθούμε σε άυλα αγαθά και αξίες οι οποίες δεν αγοράζονται ούτε δεν εξαγοράζονται ενώ αντιθέτως υπάρχουν ελεύθερα και αρκεί να τα συνειδητοποιήσουμε και να τα διεκδικήσουμε για τις ζωές μας: Αυτό και μόνο αρκεί για να τα αποκτήσουμε και να τα διεκδικήσουμε για τις ζωές μας: αυτό και μόνο αρκεί για να τα αποκτήσουμε! Ποιες είναι αυτές οι αξίες; 

1. Καλοσύνη
Δείξτε καλοσύνη. Αφήστε στην άκρη τις κακίες, την εκδικητικότητα, το μίσος, τον πόλεμο των διαπροσωπικών σχέσεων. Όπως ακριβώς και οι πόλεμοι μεταξύ των κρατών έτσι και η ανθρώπινη κακία φθείρει, «στενεύει», χωρίς να προσφέρει ανάπτυξη και ανθοφορία. Αντιθέτως η καλοσύνη θα σας ανοίξει ψυχικά και αυτός ο χώρος θα γεμίσει ευχαρίστηση... 

2. Φιλία
Οι φίλοι είναι βάλσαμο. Είναι συντροφιά, είναι παρηγοριά, είναι γνώση. Οι φίλοι θα μας σταθούν στα δύσκολα, θα μας συντροφεύσουν στα εύκολα και στα ωραία, θα μοιραστούμε μαζί τις χαρές και τις λύπες. Οι φίλοι είναι χρυσάφι, μία σταθερή αξία στο χρηματιστήριο των ανθρώπινων αξιών. 

3. Συγχώρεση
Αν μπορούμε να συγχωρούμε, αν μπορούμε να δείχνουμε κατανόηση στην ανθρώπινη αδυναμία (συχνά και μικρότητα) τότε μπορούμε να διαφυλάξουμε την ψυχή μας απ’ το σκοτάδι της κακίας και του πόνου. Αντίθετα, όταν δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε, ο θυμός, το πείσμα και ο πόνος διογκώνονται και δεν αφήνουν χώρο για θετικά συναισθήματα. 

4. Ζήστε στο Παρόν
Ο ενεστώτας είναι ο μόνος χρόνος που υπάρχει. Το παρελθόν πέρασε ενώ το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη. Ότι ζούμε είναι τώρα. Μην μένετε αγκυλωμένοι σε ότι έγινε, ούτε προσκολλημένοι σε κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει. Σε κάθε άλλη περίπτωση πέραν του ενεστώτα χρόνου η ζωή δεν υπάρχει, δεν ζούμε τη ζωή μας, την μια και μοναδική. 

5. Ευχαριστώ
Ο προάγγελος της ευτυχίας είναι η ευχαρίστηση. Αναγνωρίστε το καλό στη ζωή σας και καλωσορίστε το. Αποδεχτείτε τα δώρα που σας δίνει η ζωή στην καθημερινότητά σας. Ένα ωραίο πρωινό, η λιακάδα ή η βροχή, λίγος ελεύθερος χρόνος, ο σύντροφός σας ή τα παιδιά σας, ένα ωραίο γεύμα, μία έξοδος, λίγη ξεκούραση... 

Άπειρα μικρά στιγμιότυπα στην καθημερινότητα που αν τα αναγνωρίσουμε και τα απολαύσουμε αρκούν για να αποτελέσουν ένα μεγάλο άθροισμα που θα μας κάνει ευτυχισμένους. 

Η ευτυχία κρύβεται στα απλά, τα καθημερινά, τα μικρά, τα προσωπικά. Η ευτυχία - ίσως τελικά είναι στο χέρι μας και είναι πιο εύκολη η κατάκτησή της απ’ ότι νομίζουμε. 




Πότε πρέπει ένας γονιός να προβληματιστεί με την επικοινωνιακή – μαθησιακή πορεία του παιδιού του και να απευθυνθεί σε ειδικό...!!!!


Συχνά οι γονείς προβληματίζονται με τη σχολική καθημερινότητα του παιδιού τους, με την παρουσία του στην τάξη ή στην αυλή, με τη μαθησιακή προετοιμασία στο σπίτι, αλλά και με τις αλλαγές που συμβαίνουν (ή δεν συμβαίνουν) στην ωρίμανση του από χρονιά σε χρονιά. 

Η σχολική διαδικασία ξεκινά ήδη από το προνήπιο και κορυφώνεται με την κατάκτηση της σχολικής ετοιμότητας για να ενταχθεί το παιδί στην Α’ Δημοτικού. 

Επίσης, καθοριστική είναι η Γ’ Δημοτικού που ξεκινά η αφηγηματική ροή (με μαθήματα όπως η Ιστορία), το αφηγηματικό λεξιλόγιο, τα προβλήματα στα Μαθηματικά. 

Στην Στ’ Δημοτικού λίγο πριν το Γυμνάσιο είναι μια άλλη έντονη περίοδος  ''κρίσης''. 

Μάζεψα κάποια σημεία, που κατ’ επανάληψη όταν παρουσιάζονται, ο γονιός πρέπει να αποταθεί σε κάποιον ειδικό, για κατά το δυνατόν έγκαιρη παρέμβαση, και τα παρουσιάζω. 

• Παιδί παρορμητικό με χαμηλή οργάνωση που δεν συγκεντρώνεται, δεν ολοκληρώνει δραστηριότητα ή χρειάζεται βοήθεια. 

• Μειωμένη απόδοση στο σχολείο που μπορεί να σχετίζεται με άσχημα γράμματα, με διατήρηση αποστάσεων μεταξύ γραμμάτων, λέξεων, δυσκολεύεται στην αντιγραφή από πίνακα ή βιβλίο, παράλειψη γραμμάτων, συλλαβών, λέξεων, καθρεφτισμοί γραμμάτων (π.χ. 3-ε), κακή σύλληψη μολυβιού κλπ. 

• Δεν περιμένει τη σειρά του, ενοχλεί την τάξη. 

• Εμφανίζει αδικαιολόγητες εκρήξεις θυμού, επιθετική συμπεριφορά ή γίνεται ο γελωτοποιός της τάξης. 

• Παίζει με συγκεκριμένο επαναλαμβανόμενο τρόπο. 

• Δεν δέχεται ή δυσανασχετεί σε αλλαγές της ρουτίνας του. 

• Δεν διατηρεί βλεμματική επαφή. 

• Επαναλαμβάνει λέξεις ή φράσεις. 

• Δυσκολεύεται σε κοινωνική συνδιαλλαγή με συνομηλίκους. 

Είναι σκόπιμο, συμπεριφορές ή δυσκολίες που εντοπίζονται να αξιολογούνται από ειδικό, ώστε να αποφεύγονται τα αυθαίρετα συμπεράσματα και να δίνεται ουσιαστική, αν χρειάζεται, βοήθεια στο παιδί. 

Ψυχοπαιδαγωγικό / Λογοθεραπευτικό πρόγραμμα 

Το Ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα αποσκοπεί σε δυο παράγοντες : 

(α) στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων κοινωνικής συμπεριφοράς και ικανότητας προσαρμογής του απιδιού σε κοινωνικές καταστάσεις, τη μείωση συναισθηματικών παραγόντων που επιβαρύνουν το παιδί (επιθετικότητα, άγχος, απόσυρση κ.λ.π.), την ανάπτυξη δεξιοτήτων παιχνιδιού και την επιβοήθηση του παιδιού να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές του και να τις γενικεύσει 

και (β) στην ανάπτυξη των γνωστικών του δεξιοτήτων. 

Εφαρμόζεται σε παιδιά τόσο προσχολικής όσο και σχολικής ηλικίας. Χρησιμοποιεί από το ένα σκέλος αρχές παρέμβασης της Ψυχολογικής υποστήριξης και αρχές του Ειδικού Μαθησιακού. 

Η συνεργασία με το θεραπευτή είναι απαραίτητη. 

Επικοινωνία και προφορικός λόγος 
Βλεμματική επαφή, άρθρωση – καθαρότητα λόγου, κατανόηση, Ειδικές δυσκολίες λόγου, κατανόηση εντολών, αφήγηση ιστορίας – παραμυθιού, αυθόρμητος λόγος, λεξιλόγιο 

Ικανότητα συγκέντρωσης προσοχής 
Κάθισμα, παιχνίδι, οργάνωση, επίπεδο διέγερσης – υποτονικό/υπερκινητικό 

Προτιμήσεις – ενδιαφέροντα 

Γνώση προσωπικών πληροφοριών 
Μέλη οικογένειας, διεύθυνση, σχολείο, τηλέφωνο κ.λ.π. 

Συναισθηματική έκφραση 
Γνώση, δομή λεξιλογίου και ροής για τη λεκτική έκφραση του συναισθήματος. 

Κοινωνικές δεξιότητες 
Συμβολικό παιχνίδι – ποικιλία θεμάτων, επιθυμία συμμετοχής του άλλου, έκφραση και διάκριση συναισθημάτων, αυθόρμητη ανταπόκριση σε χαιρετισμό, συμμετοχή σε ελεύθερη συζήτηση, ανάληψη πρωτοβουλίας (παιχνίδι – δραστηριότητες), ικανότητα προσαρμογής σε νέα δεδομένα, κριτική σκέψη, μίμηση, γνώση αιτίας – αποτελέσματος. 

Προσανατολισμός στο χρόνο 
Μέρες, μήνες, εποχές, ώρα, σήμερα, χθες, προχθές, αύριο. 

Προσανατολισμός στο χώρο 

Πλευρίωση 

Μνημονική ικανότητα 
Ακουστική, Οπτική, Βραχυπρόθεσμη, Μακροπρόθεσμη 

Φαντασία – Δημιουργικότητα 
Παραγωγή μεγάλου αριθμού ιδεών για ένα θέμα, Πρωτοτυπία στις ιδέες, στο παιχνίδι ή στη ζωγραφική του. 

Γνωστικός τομέας (Προσχολική ηλικία) 
Ταυτίσεις, γραφοκινητικές δεξιότητες, σχήματα, γνώση συμβόλων γραμμάτων, χρώματα, γνώση συμβόλων αριθμών, οπτική διάκριση, φωνολογική ενημερότητα, κατηγοριοποίηση, ενημερότητα γραπτού λόγου, σχέδιο ανθρώπου, αλληλουχία γεγονότων/εξελίξεις, αντίθετα, επίλυση πρακτικών προβλημάτων, αντίληψη μεγεθών, αντίληψη ποσοτήτων. 

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ 

Φωνολογική ενημερότητα 
Ανάλυση λέξης σε φωνήματα, ανάλυση λέξης σε συλλαβές, σύνθεση λέξης από φωνήματα, διάκριση της πρώτης συλλαβής στη λέξη, διάκριση πρώτου φωνήματος σε λέξη, διάκριση τελευταίου φωνήματος σε λέξη, διάκριση αριθμού λέξεων σε πρόταση, διάκριση ενδιάμεσου φωνήματος σε λέξη, ικανότητα ομοιοκαταληξίας. 

Γραφή 
Δυσγραφία, αντικαταστάσεις, γνώση των φθόγγων, αντιμεταθέσεις, ορθογραφία, θεματική, τονισμός, ορθογραφία καταληκτική, σημεία στίξης, καθρεπτική γραφή, περιθώρια μεταξύ των λέξεων, προσθήκες, κόπωση, παραλείψεις. 

Ελεύθερη γραπτή έκφραση 
Σχεδιασμός και οργάνωση σκέψεων, γραφοσυμβολικά συστατικά (σημεία στίξης...), κατανόηση θέματος, γραμματικές έννοιες, σύνταξη, φαντασία, δομή λόγου, κίνητρα, σημασιολογία – λεξιλόγιο, κόπωση, χρονική σειρά γεγονότων, αυτοδιόρθωση – επανέλεγχος. 

Ανάγνωση 
Συλλαβισμός, χρωματισμός φωνής, παρατονισμός, χρήση σημείων στίξης, μάντεμα λέξης, κόμπιασμα – δισταγμός, παραλείψεις, ρυθμός ανάγνωσης,, προσθήκες, αφήγηση – περίληψη, επαναλήψεις, κατανόηση και απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις, χάσιμο σειράς, κόπωση. 

Αριθμητική 
Κατανόηση μεγεθών – ποσοτήτων, πολλαπλασιασμός, συμβολική έννοια αριθμού, διαίρεση, μέτρηση από το 1 – 10, επίλυση προβλημάτων, κατανόηση μεγαλύτερο – μικρότερο, χρήματα, πρόσθεση, αφαίρεση. 

Μεταγνώση 
Επίγνωση του τι μαθαίνει και πώς το μαθαίνει, ικανότητα αυτοδιόρθωσης και ανεξάρτητης οργάνωσης, οργάνωση και διευθέτηση του χρόνου. 

Η Λογοθεραπεία ακουμπά το θέμα αυτό σε συνδυασμό τόσο με την παρέμβαση στο λεξιλόγιο και την αφηγηματική ροή, όσο και κύρια στο κομμάτι της πραγματολογίας (pragmatics). 

Πραγματολογία λέγοντας εννοούμε το κομμάτι αυτό της Λογοθεραπείας , που περιλαμβάνει το ομιλείν σε συγκεκριμένο πλαίσιο, ακολουθώντας κανόνες κοινωνικούς και που έχουν να κάνουν με τον τόπο, το χρόνο και τους εμπλεκόμενους σε συγκεκριμένη πράξη επικοινωνίας. 

(Προφορικά και γραπτά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τις ανάγκες του). 




Μαρία Ρουσοχατζάκη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Επικοινωνίας
Λογοπαθολόγος M.S., C.C.C. – Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων,
www.mrous.gr     -   E-mail : logos@mrous.gr
Youtube: Μαρία Ρουσοχατζάκη 

Τεμπελιά..... κι όχι μαθησιακές δυσκολίες...!!!!

Πριν κάποια χρόνια εκδόθηκε ένα ενδιαφέρον κι ορθό βιβλίο “Μαθησιακές δυσκολίες κι όχι τεμπελιά”. Επεδίωκε να "χτυπήσει" το φαινόμενο να "διώκονται" πολλά παιδιά χαμηλών επιδόσεων στο σχολείο, με την κατηγορία της τεμπελιάς, ενώ παρουσίαζαν κάποια μαθησιακή διαταραχή. 

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι μαθησιακές δυσκολίες, η δυσλεξία και τα συναφή, κατέκλεισαν με χίλιες μορφές τα πάντα. Η ευαισθητοποίηση στο φαινόμενο έγινε μόδα και οι ταμπέλες, οι βεβαιώσεις για "διαταραχή" και τα παραθυράκια για την απαλλαγή από τις γραπτές εξετάσεις έγιναν ο κανόνας. 

Ξεχάσαμε ότι υπάρχει και η τεμπελιά... 

Η δομή του σχολείου και της οικογένειας, καθώς και η επιπεδοποίηση των πάντων, η ευκολία διάγνωσης καθώς και ένα ολόκληρο σύστημα που κινείται πίσω και γύρω από την ειδική αγωγή, δημιούργησαν κατεστημένο. 

Και βέβαια, για κάποιους γονείς ή δασκάλους είναι ευκολότερο να δεχτούν ότι ένα παιδί "δεν μπορεί", παρά το ότι "δεν θέλει" ή ακόμη το ότι εκείνοι δεν μπορούν, για χίλιους λόγους, να έχουν τα μαθησιακά αποτελέσματα που θα επιθυμούσαν. 

Τα παιδιά μας μεγαλώνουν μη θέλοντας να διαβάσουν τόσο, όσο... Μη μαθαίνοντας τη μεθοδολογία του να διαβάσουν επίσης. Ξεχάσαμε πως η γλώσσα, προφορική και γραπτή, έχει τρόπο και σειρά κατανόησης και, όπως μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα, από τάξη σε τάξη, χτίζοντας λεξιλόγιο και δομή πρότασης, με κανόνες κι απομνημόνευση και βέβαια με εξάσκηση, προφορική και γραπτή, το ίδιο συμβαίνει και με τα ελληνικά. 

Η μητρική μας γλώσσα πρέπει να χτιστεί από τάξη σε τάξη. Και μάλιστα, εφόσον είναι η μητρική γλώσσα, που όμως αλλιώς μιλιέται κι αλλιώς γράφεται (πολύ πιο σύνθετα και ως λεξιλόγιο, και ως γραμματική και ως σύνταξη) χρειάζεται τριβή, πολύ πιο μεθοδική και συνεχή. 

Κάθε μάθημα στο σχολείο, πέραν των πληροφοριών που προσφέρει, έχει δικό του λεξιλόγιο. Άλλο η ιστορία, άλλο η λογοτεχνία, άλλο η φυσική κι ούτω καθεξής. 

Το δε λεξιλόγιο, ανάλογα με το επίπεδο τάξης είναι πιο απαιτητικό και συχνά μη εύκολα συναντόμενο στην καθομιλουμένη. Δεν γίνεται να ζητάμε από το παιδί να μάθει το μάθημα με δικά του λόγια ή το σκελετό και να απαντά μόνο στις ερωτήσεις. 

Το παιδί καλείται να μάθει όχι παπαγαλία, αλλά απομνημόνευση. Δηλαδή να μάθει εκφράσεις με σαφήνεια, νέες λέξεις και πιο σύνθετη δομή πρότασης. 

Αυτό σημαίνει να μάθει το παιδί ότι ο "δωρικός ρυθμός ήταν λιτός κι απέριττος", ενώ "ο ιωνικός χαρακτηριζόταν από στολίδια, ψιμύθια, άνθη κι έλικες". Δεν μπορεί να λέει ότι ο ένας ήταν σκέτος, αλλά ο άλλος έχει κάτι πράγματα... 

Καλείται όχι μόνο να το κατανοήσει αλλά και να το εκφράσει ανάλογα. Άρα, η απόδοση, προφορικά και βέβαια γραπτά, πρέπει να αποτυπώνεται με το απαιτούμενο λεξιλόγιο και βέβαια με ροή. 

Ο λόγος, η ανάγνωση είναι ροή. Ναι, το παιδί πρέπει να απαντά σε ερωτήσεις, αλλά πρέπει και να μπορεί να αποδίδει αφηγηματικά την γνώση, με το ανάλογο από τάξη σε τάξη λεξιλόγιο και με προτάσεις πλήρεις που συνδέονται μεταξύ τους με χρονική κι αιτιακή σχέση. 

Όσο για την ορθογραφία, αυτή δεν είναι μόνο κανόνας· είναι οπτική μνήμη, που για να δημιουργηθεί και να εξελιχθεί χρειάζονται οπτικά - κι εν προκειμένω γλωσσικά - ερεθίσματα κατ’ επανάληψη. Αυτό σημαίνει διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα... 

Το παιδί πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί τις στρατηγικές που το βοηθούν, αφού τις ανακαλύψει μέσα από την προσπάθειά του να μάθει. Όσο πιο νωρίς μπει σε αυτές τις διαδικασίες, τόσο ο εγκέφαλος μαθαίνει να το κάνει, όπως όταν μάθεις πιάνο ή τένις ή ο,τιδήποτε άλλο, μικρός. 

Ναι, κάποια παιδιά, αρκετά, δεν θέλουν. Δεν έχουν όρια, δεν υπακούουν σε κανόνες. Κουράζονται εύκολα. Κάνουν άρνηση, βαριούνται. Για χίλιους λόγους! Πολύ περισσότερους από την εύκολη ταμπέλα ότι έχουν μαθησιακή δυσκολία/διαταραχή. 

Προς θεού! Όχι άλλο κάρβουνο! 




Μαρία Ρουσοχατζάκη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Επικοινωνίας
Λογοπαθολόγος M.S., C.C.C. – Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων,
Youtube: Μαρία Ρουσοχατζάκη 

Μωράκι έχει εθιστεί από το Smartphone της μητέρας του...!!!!

Υπήρξε μια εποχή που όλοι δεν είχαν το κινητό τηλέφωνο μαζί τους ανά πάσα στιγμή. Αλλά σήμερα είναι δύσκολο να φανταστούμε. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει 86 ώρες το μήνα στο κινητό του …

Κατά μέσο όρο, οι χρήστες είναι σε απευθείας σύνδεση 24 ώρες την εβδομάδα, δύο φορές περισσότερο από 10 χρόνια πριν, με έναν στους πέντε ενήλικες να περνούν έως και 40 ώρες την εβδομάδα στο Διαδίκτυο.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της χρήσης από άτομα ηλικίας 16-24 ετών που περνούν κατά μέσο όρο 34,3 ώρες την εβδομάδα στο Διαδίκτυο. 

Και για πρώτη φορά, οι γυναίκες περνούν περισσότερο χρόνο σε απευθείας σύνδεση από τους άνδρες. Υποστηρίζεται από τη χρήση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Είναι online για μισή ώρα την εβδομάδα περισσότερο από τους άντρες της ηλικίας τους.

Ναι, με πολλούς τρόπους, αυτές οι συσκευές καθιστούν τη ζωή μας ευκολότερη και πιο βολική, αλλά φανταζόμαστε πόσο καλύτερα θα ήταν ο κόσμος μας αν είχαμε τουλάχιστον περάσει τουλάχιστον εκείνο το διάστημα βοηθώντας τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, διαβάζοντας βιβλία ή εθελοντές να δουλέψουμε στις κοινότητές μας.

Το ποσοστό των χρηστών smartphone που θεωρούνται πραγματικά εθισμένοι εκτιμάται ότι είναι 10-12%, σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Διαδικτύου και Τοξικομανίας, Dr. Ντέιβιντ Γκρίνφιφ 

Σε μια έρευνα των χρηστών κινητών τηλεφώνων, ο Δρ. Η Greenfield, ωστόσο, διαπίστωσε ότι περίπου το 90% των Αμερικανών πέφτουν στην κατηγορία κατάχρησης. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 50% των εφήβων πιστεύουν ότι εξαρτώνται από τις συσκευές τους.

Η τεχνολογία θα συνεχίσει να είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας και όσοι δημιουργούν περιεχόμενο για τα τηλέφωνά μας έχουν οικονομικό κίνητρο, οπότε πρέπει να σχεδιάζεται ώστε να είναι εθιστικό για να μας κρατάει στην πλατφόρμα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Και δεν έχουμε μιλήσει καν για τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από όλες αυτές τις τεχνολογίες. Στο βίντεο, αυτό το μωρό βομβαρδίζεται κυριολεκτικά με ακτινοβολία από αυτό το τηλέφωνο. 

Και σύντομα, θα ξεκινήσει το νέο δίκτυο 5G, που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες νέες κεραίες 5G θα λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο. Αυτό το νέο δίκτυο είναι μια εντελώς διαφορετική τεχνολογία από το παλιό δίκτυο 4G και πολλοί ανησυχούν για το τι θα κάνει αυτή η ισχυρή ακτινοβολία.
Funny Baby Video| Baby Crying | Cute Baby crying for Phone 




ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ

Το σπήλαιο του Πλάτωνα με άλλη ματιά...!!!!

Το σπήλαιο του Πλάτωνα είναι γνωστό σε αρκετούς ανθρώπους. Περιγράφει με ποιο τρόπο είναι αλυσοδεμένοι οι άνθρωποι και ότι κοιτούν μόνο μπροστά. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλο το σπήλαιο του Πλάτωνα.

Εμείς σήμερα θα το δούμε αυτό το σπήλαιο με διαφορετική ματιά.

Το σπήλαιο είναι το 3ο τσάκρα του κάθε ανθρώπου, το στομάχι του. Στο σημείο που τοποθετεί ο Πλάτωνας τους ανθρώπους αλυσοδεμένους με τέτοιο τρόπο ώστε να βλέπουν μόνο μπροστά, εμείς θα τοποθετήσουμε το κατεστημένο, τα πρέπει και τα συναισθήματά μας.

Η εικόνα που βλέπουμε μπροστά μας δημιουργείται από τους «θαυματοποιούς» δηλαδή τις αισθήσεις μας που μέσω της φωτιάς δημιουργούν τα είδωλα που μπορούμε να δούμε μπροστά μας, δηλαδή ψευδαισθήσεις. 

Οι «θαυματοποιοί» λοιπόν είναι οι αισθήσεις μας και η φωτιά είναι η σκέψη, η οποία μας οδηγεί σε είδωλα. Όλο αυτό που δημιουργούν οι αισθήσεις μας είναι ψευδαισθήσεις και όχι η πραγματικότητα. Όμως εμείς είμαστε δεμένοι τόσο πολύ με το μυαλό μας και φτάνουμε να μην μπορούμε να κουνηθούμε και να ξεφύγουμε από αυτή την «πραγματικότητα». 

Πώς μπορούμε να βασιστούμε στις αισθήσεις οι οποίες μας δείχνουν τον ουρανό μπλε ενώ είναι μαύρος, τη θάλασσα γαλάζια ενώ είναι διάφανη, τα αντικείμενα σταθερά ενώ είναι κινούμενα? 

Όλα λοιπόν και όλη μας η διαδρομή είναι δομημένη στην όρασή μας, η οποία δημιουργεί εικόνες και μέσα από αυτές τις εικόνες μας κλειδώνει σε ιδέες και ψευδοεικόνες. 

Όλο αυτό είναι ένα εγώ μέσα στο στομάχι μας. Αυτό το σπήλαιο του Πλάτωνα είναι ο οδηγός τους εγωισμού που βασίζεται σε πλασματικές εικόνες. Οι πλασματικές εικόνες δημιούργησαν και δημιουργούν τα στερεότυπα που βασίζουμε την ζωή μας για να νιώσουμε καλά και ασφάλεια. 

Όμως τελικά μόνο ανασφάλεια έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε. Γι’ αυτό στο σπήλαιο του Πλάτωνα, λέει ότι δε κοιτούν οι άνθρωποι ούτε αριστερά, ούτε δεξιά παρά μόνο ευθεία. Ναι δεν είναι εύκολο να απαγκιστρωθείς από τις συνήθειες του εγώ, παρόλο που σε έχει οδηγήσει στην απόλυτη ανασφάλεια και σου έχει πει ότι για να είσαι, για να νιώθεις, για να έχεις, πρέπει, πρέπει, πρέπει… 

Τα πρέπει σε αποτρέπουν από το να δεις την προσωπικότητά σου και να βρεις την ουσία σου. Οι αλυσίδες αυτές σου λένε λοιπόν για να είσαι χρειάζονται προϋποθέσεις όπως πτυχιούχος, να έχεις μια καλή θέση με καλό μισθό, ένα σπίτι γουάου, ένα αυτοκίνητο αξίας τάδε κλπ. 

Για να νιώθεις ασφάλεια, ευτυχία, ηρεμία κλπ πρέπει να έχεις ένα ποσό στην τράπεζα, έναν σύντροφο ρομπότ και όλες οι βασικές σου προϋποθέσεις σε ισορροπία για να έχεις το δικαίωμα να ηρεμήσεις. Ενώ για να έχεις, πρέπει να δώσεις από το αίμα σου και πάλι παίζεται αν θα έχεις ή όχι. 

Όλα αυτά λοιπόν ξεκινούν από όλο το στάτους της κοινωνίας, όλων μας, που είναι τοποθετημένες και βασισμένες στον υλικό παράγοντα και στην εικόνα. 

Αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε έναν καλοντυμένο τύπο από έναν τύπο με ρούχα φτωχά. Που το ενδεχόμενο να είναι και οι δύο καλοί άνθρωποι είναι πολύ πιθανό. Το σίγουρο είναι πως ένα κουστούμι δεν καθορίζει το ποιόν του ανθρώπου. 

Στο σπήλαιο, κάποια στιγμή ένας από τους δεμένους ανθρώπους καταφέρνει να σπάσει τα δεσμά του και να αρχίσει να βγαίνει από τη σπηλιά, είναι η έναρξη της αυτοβελτίωσης και η αναζήτηση της αλήθειας. Αυτός που καταφέρνει να σπάσει τα δεσμά είναι η αγάπη και ο εαυτός- προσωπικότητα, το αυθεντικό Είμαι. 

Η αγάπη κάνει το τόλμημα να βγει έξω από τα δεσμά. Είναι η στιγμή που όλοι την ονομάζουμε έρωτα. Είναι εκεί εκείνες τις στιγμές που δεν μας οδηγεί το φως από το μυαλό μας και από την όρασή μας, αλλά η καρδιά μας. Ο ερωτευμένος μοιάζει με «μαγεμένος», με μεθυσμένος. Και είναι!!! 

Είναι εκείνη η στιγμή που δεν ακούει τίποτε ο άνθρωπος και θέλει να κάνει το άλμα προς την ευτυχία και να συναντήσει για πρώτη φορά την αλήθεια. Βγαίνει λοιπόν από τη σπηλιά και το πρώτο που θα συναντήσει είναι το φεγγάρι. 

Ναι είναι φωτεινό, αλλά δεν είναι φωτεινό από μόνο του το φεγγάρι, δεν είναι αυτόφωτο αλλά ετερόφωτο. 

Αν ο ερωτευμένος σταματήσει εκεί τότε πάλι βρίσκεται σε πλασματικό επίπεδο, αφού νομίζει ότι η αγάπη και ο έρωτας είναι διαδρομές του μυαλού και ότι για να είσαι καλά πρέπει να βασίζεσαι πάλι σε παράγοντες έξω από σένα, δηλαδή στο φεγγάρι. Το φεγγάρι είναι η διαδρομή που σου απαγορεύει να νιώσεις αυτόφωτος αλλά να συνεχίσεις να είσαι ετερόφωτος.

Αυτός που θα τολμήσει να προχωρήσει λίγο ακόμη θα συναντήσει τον Ήλιο, εκεί είναι το ανώτερο σκαλί της αυτογνωσίας η επίγνωσή. Εκεί θα τσούξουν τα μάτια, θα δακρύσουν, όμως εκεί σε αυτό το σημείο θα έχει για πρώτη φορά ο άνθρωπος συναντήσει την αλήθεια. 

Επιστρέφει ενθουσιασμένος μέσα στη σπηλιά να ενημερώσει το εγώ του, τι είδε. Το εγώ δεν θα δεχτεί εύκολα τον δρόμο της αυτοβελτίωσης, γιατί εκεί μέσα στη σπηλιά της συνήθειας νιώθει ασφάλεια και σιγουριά. Θεωρεί πως αφού έτσι έμαθε τόσα χρόνια αυτό πρέπει να συνεχίσει. 

Εκεί σε αυτό το σημείο είναι πόσο θα μπορέσει αυτό το μικρό απόσπασμα του εαυτού να πείσει το εγώ του ότι ζει μία ουτοπία και να το ωθήσει να ζήσουν μαζί τον Θείο Έρωτα και να ζήσουν στο αληθινό Φως του Ήλιου= Αγάπη. 




Είναι κάποιοι άνθρωποι, ρε φίλε, παραδείγματα ζωής...!!!!

Είναι κάποιοι άνθρωποι ρε φίλε, παραδείγματα ζωής. Υποδείγματα αξιοπρέπειας και αντοχής. Σύμβολα επιμονής και υπομονής.

Γιατί έχουν μάθει να μετατρέπουν την αδυναμία τους σε δύναμη. Τις ευαισθησίες τους σε αντίσταση. Και την καρτερικότητά τους σε ανοχή. Από ανάγκη και όχι επιλογή. Και είναι αυτοί που σου προκαλούν δέος και θαυμασμό μαζί.

Είναι εκείνοι που η ζωή δεν τους χάρισε τα πολλά και μοχθούν για τα λίγα. Τους χρεώνει με τα δύσκολα και ποτέ δεν τους ξεχρεώνει. Τους δανείζει λιγοστές χαρές και παίρνει τον τόκο από την ψυχή τους. 

Τους ρίχνει στον πάτο της και κολυμπούν με τα ανταριασμένα κύματά της για να αναδυθούν στην επιφάνεια. Κι όμως με την αξιοπρεπή τους στάση, το αστείρευτο σθένος τους και την άμετρη καρτερικότητα που επιδεικνύουν, γίνονται φάροι που φέγγουν και καθοδηγούν τα σκοτάδια μας.

Ορθώνονται παλικαρίσια σε κάθε λάβωμα. Κάνουν σημαία την πίστη τους και αντιμετωπίζουν με θάρρος τις κακουχίες. Πολεμούν μόνοι στην αρένα αυτού του κόσμου και δέχονται τις νίκες με ταπεινοφροσύνη. Τις ήττες με περηφάνια.

Υψώνουν τη δύναμή τους λάβαρο κόντρα στον άνεμο της μοίρας τους. Και μάχονται ενάντια στα βάσανα που τους έριξε το ριζικό τους. Σφίγγουν τις παλάμες. Τρίζουν τα δόντια στα δύσκολα. Αλλά δεν σταματούν ποτέ να αγωνίζονται. Γιατί γνωρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να λυγίζουν, αλλά όχι την επιλογή να σπάσουν.

Δε θα τους αντικρίσεις ποτέ να δειλιάζουν. Δεν θα τους ακούσεις ποτέ να λιποψυχούν ή να μιζεριάζουν .Ανταμώνουν με τις ταλαιπωρίες και τους δίνουν να πιουν από τη δύναμή τους. Μεθούν τα βάσανά τους από την ψυχική τους ομορφιά. 

Πότιζουν από την αντοχή τους τις αγωνίες τους. Φιλεύουν τον πόνο από το μεδούλι της καρδιάς τους. Τον κερνάνε κούπες κρασί βγαλμένες από την ελπίδα και την αισιοδοξία τους. Γίνονται θάλασσες και πνίγουν τις αδυναμίες και τους φόβους τους.

Αναρριχώνται σέρνοντας στις δύσβατες βουνοκορφές της. Και κοπιάζουν σπέρνοντας στις πλαγιές της απόγνωσής τους, τους σπόρους της ελπίδας. Φυτεύουν τις ρίζες της υπομονής στην οντότητά τους. 

Σκάλιζουν στους βράχους της ζωής τους, τη στωικότητα. Σμιλεύουν στο κουφάρι τους τη θέλησή τους. Και άφηνουν την εσωτερική ομορφιά τους να ανθίσει στις καταιγίδες που σείουν συθέμελα τον ουρανό τους.

Είναι κάποιοι άνθρωποι ρε φίλε, που τα ζεστά τους βλέμματα κρύβουν τις φωτιές στις οποίες έχουν γίνει παρανάλωμα. Τα χαμόγελά τους έχουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου, κλείνοντας μέσα τους τα μαύρα σύννεφα που τους σκεπάζουν. Και στα μάτια τους ανάβουν φωτεινές σπίθες, αδιόρατα σημάδια των πυρκαγιών στις οποίες έγιναν στάχτη. 

Το γέλιο τους πηγαίο. Η χαρά τους αυθεντική. Και η πρόσχαρη όψη τους δε θα σου δώσει ποτέ να καταλάβεις σε πόσα πέλαγα έχουν πνιγεί. 

Κι όταν ανοίγει το καβούκι της μοναξιάς τους, κλείνονται μέσα του ερμητικά και γίνονται ένα κουβάρι δάκρυα. Τρυπάνε τις ψυχές τους με τα νύχια τους αποκαλύπτοντας την ανείπωτη κούραση που τους καθηλώνει. 

Σπαράζουν αντικρίζοντας τους φόβους που ρημάζουν τα σωθικά τους. Τρέμουν από την από την αδυναμία και λυγίζουν μαζεύοντας τα θρύψαλά τους. Κυριεύονται από τις ανασφάλειες και τους φόβους που τους πολιορκούν. Και παλεύουν με τα θεριά τους. 

Χτυπιούνται όταν κανείς δε τους βλέπει. Ουρλιάζουν από τον πόνο όταν κανείς δεν μπορεί να τους ακούσει. Και αιμορραγούν όταν κανείς δεν αντικρύζει τις πληγές τους.

Είναι κάποιοι άνθρωποι ρε φίλε σε τούτο τον κόσμο, που είναι αναγκασμένοι να στέκονται όρθιοι και αγέρωχοι. Πρότυπα σεβασμού, δύναμης ψυχής και ανεξάντλητης αντοχής. Γιατί δεν είχαν ποτέ την πολυτέλεια να καταρρεύσουν και ούτε τους δόθηκε η επιλογή.




Συγγραφέας άρθρου: Λίτσα Φιλίππου - ewoman.gr

Ο κύκλος του καλού - Ό,τι κάνεις, γυρίζει...!!!!

Κάποια μέρα ένας άνδρας είδε μια γριά γυναίκα που καθόταν στην άκρη του δρόμου, αλλά ακόμη και στο λιγοστό φως της ημέρας, μπορούσε να διακρίνει ότι χρειαζόταν βοήθεια…

Έτσι παρκάρισε το παλιό του αυτοκίνητο μπροστά στην Μερσεντές της και βγήκε από το αμάξι. Εδώ και αρκετές ώρες κανείς δεν είχε σταματήσει να την βοηθήσει. Θα της έκανε κακό; Δεν φαινόταν από τους καλούς τύπους, φαινόταν πεινασμένος και φτωχός. Εκείνος διέκρινε ότι ήταν φοβισμένη, καθώς καθόταν εκεί έξω μέσα στο κρύο.

Κατάλαβε αμέσως πως αισθανόταν η γυναίκα. Εκείνος είπε: “ Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω. Γιατί δεν κάθεσαι να περιμένεις μέσα στο αυτοκίνητο που είναι πιο ζεστά;. Ονομάζομαι Κώστας Ιωάννου”.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι είχε ένα σκασμένο λάστιχο, αλλά για την ηλικιωμένη, αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο Κώστας έσκυψε κάτω από το αμάξι και έβαλε τον γρύλο τραυματίζοντας τους αγκώνες του. Σύντομα άλλαξε το λάστιχο. Αλλά είχε λερωθεί και τραυματιστεί.

Καθώς έσφιγγε τα μπουλόνια, η γυναίκα κατέβασε το παράθυρο και άρχισε να του μιλά.

Του είπε ότι είναι από τον Άγιο Στέφανο και απλά περνούσε από την περιοχή. Δεν ήξερε πώς να τον ευχαριστήσει για την βοήθεια του.

Ο Γιάννης απλά χαμογέλασε κλείνοντας το πόρτ μπαγκάζ. Η γυναίκα τον ρώτησε τι του οφείλει. “ Δώστε μου ότι θέλετε,” απάντησε ο Κώστας. Η γυναίκα είχε σκεφθεί τι θα μπορούσε να της είχε συμβεί αν δεν σταματούσε ο περαστικός. Ο Κώστας το ξανασκέφτηκε για το αν θα έπρεπε να πληρωθεί. 

Αυτή δεν ήταν η δουλειά του. Αυτή ήταν μια βοήθεια σε κάποιον που είχε ανάγκη και θυμήθηκε πόσοι τον είχαν βοηθήσει κατά το παρελθόν. Είχε περάσει όλα του τα χρόνια έτσι και του φαινόταν παράξενο να κάνει κάτι διαφορετικό.

Της είπε ότι αν ήθελε να τον ξεπληρώσει, την επόμενη φορά που θα έβλεπε κάποιον που χρειαζόταν βοήθεια θα μπορούσε να τον βοηθήσει σε ότι χρειαζόταν συμπληρώνοντας, “ Να θυμάστε εμένα”.

Περίμενε μέχρι να βάλει μπρος την μηχανή και να φύγει. Ήταν μια κρύα και καταθλιπτική μέρα, αλλά αισθανόταν πολύ καλά καθώς οδηγούσε προς το σπίτι.

Μερικά χιλιόμετρα παρακάτω η γυναίκα είδε μια μικρή καφετέρια. Σταμάτησε για να πάρει κάτι να φάει αλλά και να ξεμουδιάσει τα πόδια της. Ήταν ένα πολύ φιλόξενο στέκι. Εξωτερικά υπήρχαν δύο παλιές αντλίες βενζίνης. Το όλο σκηνικό ήταν πολύ διαφορετικό. 

Η γκαρσόνα την πλησίασε με μια καθαρή πετσέτα για να σκουπίσει τα βρεγμένα της μαλλιά. Είχε ένα πολύ γλυκό χαμόγελο, παρά την κούραση που είχε από την ολοήμερη εργασία. Η γυναίκα διαπίστωσε ότι η γκαρσόνα ήταν οκτώ μηνών έγκυος αλλά δεν επέτρεπε να φανούν οι δυσκολίες της κατάστασής της. Η γριά γυναίκα αναρωτήθηκε πως κάποιος που έχει τόσο λίγα δίνει τόσο πολλά σε ένα άγνωστο. Τότε θυμήθηκε τον Κώστα.

Μόλις ολοκλήρωσε το γεύμα πλήρωσε με εκατό Ευρώ. Η γκαρσόνα πήγε να φέρει τα ρέστα, αλλά η ηλικιωμένη είχε ήδη βγει από την πόρτα. Είχε απομακρυνθεί αρκετά. Η γκαρσόνα αναρωτήθηκε που μπορεί να έχει πάει. 

Μετά είδε κάτι γραμμένο επάνω σε μια χαρτοπετσέτα : “ Δεν μου οφείλεις τίποτα. Έχω βρεθεί και εγώ σε αυτή την κατάσταση. Κάποιος κάποτε με βοήθησε, με τον τρόπο που σε βοηθώ τώρα και εγώ. Αν πραγματικά θέλεις να μου επιστρέψεις τα ρέστα, να τι θα κάνεις, μην επιτρέψεις την αλυσίδα της αγάπης να κλείσει.” Κάτω από την χαρτοπετσέτα βρήκε άλλα 500 Ευρώ.

Δάκρυα κύλισαν από τα μάτια της καθώς το διάβασε.
Υπήρχαν τραπέζια που ήθελαν καθάρισμα, βαζάκια ζάχαρης να γεμίσει και άλλοι πελάτες να εξυπηρετήσει, αλλά η γκαρσόνα τα κατάφερε μια χαρά μέχρι το τέλος της ημέρας. 

Το βράδυ που έπεσε να ξαπλώσει, σκεφτόταν τα χρήματα που της είχε δώσει η γυναίκα αλλά και αυτά που της είχε γράψει. Πώς να γνώριζε άραγε η ηλικιωμένη γυναίκα πόσο πολύ αυτή και ο άνδρας της χρειαζόταν τόσο πολύ τα χρήματα;. 

Με το μωρό να έρχεται τον επόμενο μήνα, θα ήταν δύσκολα… Ήξερε πόσο προβληματισμένος ήταν ο άντρας της, καθώς κοιμόταν δίπλα της. Έσκυψε και του έδωσε ένα τρυφερό φιλί και του ψιθύρισε, “ ; Όλα θα πάνε καλά. Σ’αγαπώ Κώστα Ιωάννου.

Υπάρχει μια παλιά φράση που λέει “ Ό,τι κάνεις, γυρίζει.” 




Μετάφραση – επεξεργασία. Πάνος Τσινόπουλος
Συγγραφέας Πάνος Τσινόπουλος - enallaktikidrasi.com

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Λεό Μπουσκάλια - Τα Χριστούγεννα κι οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες...!!!!

Πολλοί θα θυμούνται το διήγημα του Κάρολου Ντίκενς, «Χριστουγεννιάτικη ιστορία», όπου ο ήρωάς του Εμπενίζερ Σκρουτζ μεταμορφώνεται από μισητός κι άκαρδος γέρος, σ' ένα ευγενικό κι αξιαγάπητο πλάσμα, μέσα σε μια νύχτα. Το μήνυμα τούτου του πολυαγαπημένου διηγήματος κι άλλων παρόμοιων, που περνούν από γενιά σε γενιά, είναι η διαχρονική αξία της ζωής που μεταμορφώνεται από την αγάπη. 

Οι περισσότεροι από μας, ωστόσο, αποκλείοντας την επίσκεψη κάποιου αγαθού φαντάσματος, πρέπει να γίνουμε οικοδόμοι της αλλαγής μας και να αποδεχτούμε το γεγονός, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί μέσα σε μια νύχτα. 

Ας αρχίσουμε να οικοδομούμε την αλλαγή, έστω κι αν πρέπει να ξεκινήσουμε απ' το Α. Το σπουδαιότερο είναι ν' αρχίσουμε τώρα. Κάθε νέα στιγμή αγάπης που ζούμε και μαθαίνουμε, μας φέρνει όλο και περισσότερες τέτοιες στιγμές και, στιγμή τη στιγμή, θα κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο, τόσο για τους εαυτούς μας, όσο και για όσους συναναστρεφόμαστε. 

Έμαθα εδώ και πολύ καιρό, πόσο έντονη είναι η απογοήτευση που νιώθουμε από τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες. Το μάθημα έχει μείνει βαθιά μέσα μου. Το πήρα κάποια Χριστούγεννα, όταν ήμουν έφηβος. 

Θυμάμαι την ξαφνική εμφάνιση, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο του σπιτιού μας, του πιο μεγάλου δώρου που θα μπορούσα να φανταστώ. Ήταν ένα πακέτο, τουλάχιστο τριάντα πόντους ψηλότερο από μένα και διπλάσιο σε βάρος. Και - θαύμα θαυμάτων - είχε πάνω γραμμένο τ' όνομά μου. 

Δυο ολόκληρες βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, το δώρο αυτό ορθωνόταν πάνω απ' όλα τ' άλλα και αντιστεκόταν στις μάταιες συμβατικές μου προσπάθειες, να μάθω το περιεχόμενό του πριν την ώρα του. 

Αυτές οι δυο βδομάδες μού φάνηκαν αιωνιότητα. Δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτε άλλο. Φανταζόμουν χιλιάδες πράγματα. Εξαιτίας των διαστάσεων και του μυστηρίου του, το δώρο αυτό δημιουργούσε γύρω του μια ατμόσφαιρα μαγείας. 

Όταν πια έφτασε η μεγάλη μέρα, η οικογένεια συγκεντρώθηκε για τη γιορτή. Το γεγονός της ημέρας ήταν το άνοιγμα του δώρου μου. Πόσες φορές, μέσα στις δυο αυτές βδομάδες που πέρασαν, είχα ονειρευτεί τούτη τη στιγμή! Αλλά από τη στιγμή κιόλας που τ' άνοιγα, θυμάμαι ότι ένιωσα μια αόριστη αίσθηση απογοήτευσης. Το Μέγα Μυστήριο ετοιμαζόταν να πάρει τέλος και δεν θα μπορούσα πια να κάνω όλα αυτά τα γοητευτικά όνειρα. 

Ήταν ένα γραφείο χειροποίητο, που είχε φτιάξει ο θείος μου ο Λιούις με πολύ μεράκι. Ήταν σίγουρα πολύ όμορφο και ιδιαίτερα χρήσιμο. Αλλά, εκείνη τη στιγμή, τίποτα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες μου. Δεν θα μπορούσα να πω, τι ακριβώς περίμενα. Ωστόσο, αυτή η απογοήτευση, μου έδωσε ένα μάθημα για όλη τη ζωή μου. 

Ο Βούδας έγραψε κάποτε : 

«Όταν πάψουμε να προσδοκούμε, θα τα έχουμε όλα». Αν δεν περιμένουμε τίποτα, μας ευχαριστεί το καθετί. Όταν, όμως, έχουμε προσδοκίες, άσχετα με το πόσες απ' αυτές ικανοποιούνται, έχουμε την τάση να προσδοκούμε όλο και περισσότερα. 

Μπορούμε να ελπίζουμε ότι όλοι θα μας αγαπούν, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα το κάνουν κιόλας. Συνειδητοποιώντας το, απελευθερώνουμε τον εαυτό μας και τους άλλους από την υποχρέωση να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες μας. 

Οι άνθρωποι που λένε, «Πρέπει να μ' αγαπάς, είμαι η γυναίκα σου, ο άντρας σου, η μητέρα σου, ο αδερφός σου, ο εραστής σου κτλ», ξεχνούν ότι η αγάπη προσφέρεται μόνον ελεύθερα. Άσχετα με το πόσο πολύ την απαιτούμε» θα 'ρθει μόνον όταν προσφερθεί ελεύθερα. 

Λεό Μπουσκάλια - Λεωφορείο 9 για τον παράδεισο




Επιμελείται η Καλλιόπη Παπαμιχαήλ

Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού...!!!!

Το παιδί που έχει υψηλή αυτοπεποίθηση είναι ικανό να αναλαμβάνει ευθύνες και υποχρεώσεις, να πηγαίνει στους άλλους χωρίς φόβο και δεν διστάζει να σηκώνει το χέρι του στο σχολείο. 

Επιπλέον, έχει δημιουργήσει θετική εικόνα για το μέλλον του και έχει καταφέρει να κυριαρχήσει τους φόβους του. 

Δεν αφήνει τον εαυτό του να καταρρεύσει μετά από μία αποτυχία και αποφασίζει να ξαναπροσπαθήσει. 

Πως γίνεται ένα μικρό παιδί να έχει χτίσει μία τόσο καλή εικόνα για τον εαυτό του; 

Η απάντηση είναι πως οι γονείς έχουν παίξει έναν σημαντικό ρόλο, ήδη, από τη στιγμή που γεννιέται το παιδί. 

Το «χτίσιμο» της αυτοπεποίθησης ξεκινάει από τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, όταν το παιδί είναι απόλυτα εξαρτημένο από τους γονείς του. Φωνάζει και κλαίει, με το να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά του, με το να του δώσουμε ζεστασιά και τρυφερότητα, το πείθουμε ότι μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σ’ αυτόν τον κόσμο, αλλά και στις δικές του ικανότητες. 

Το δεύτερο σημαντικό στάδιο για την απόκτηση αυτοπεποίθησης, τοποθετείται μεταξύ ενός και τριών ετών. Το παιδί ανακαλύπτει την απογοήτευσή, τον φόβο και την απομάκρυνση. Αυτή η περίοδος είναι δύσκολη καθώς οι γονείς δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν. 

Κάποιες συμβουλές είναι οι ακόλουθες :  

Πρώτον, μην κοροϊδεύετε ποτέ, είτε επειδή δεν προφέρει σωστά τις λέξεις είτε επειδή φοβάται τα τέρατα. Επίσης, μην το αφήσετε ποτέ να πιστέψει, ότι μπορεί να σταματήσετε να το αγαπάτε επειδή είναι κακό παιδί. 

Τρίτον, δώστε του καλύτερα τον τρόπο να «επανορθώσει» για ό, τι κακό έχει κάνει με ένα σφουγγάρι. Τότε, ειδικά όταν αντιμετωπίζει μία δυσκολία ή τη δυσφορία μας, είναι που μπορούμε να εγγράψουμε μέσα του ότι είναι άξιο να αγαπιέται σε κάθε περίπτωση για πάντα. 

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, το παιδί επιχειρεί να ανακαλύψει το περιβάλλον του και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμπόδια και αποτυχίες. Αισθάνεται μικρό και ευάλωτο και έχει ανάγκη από υποστήριξη. 

Το παιδί για παράδειγμα προσπαθεί να ντυθεί ή να σκαρφαλώσει κάπου και μερικές φορές στεναχωριέται και εκνευρίζεται που δεν μπορεί να τα καταφέρει. 

Οι γονείς του πρέπει να το ενθαρρύνουν, ώστε να μην τα παρατάει. Η ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας και της επιμονής, χωρίς την δική σας συμμετοχή, επιτρέπει στο παιδί να θριαμβεύει μόνο του νικώντας τις δυσκολίες. Το κάνει να αισθάνεται πιο δυνατό. 

Στην ηλικία των πέντε χρονών το παιδί αναπτύσσει τα συναισθήματα ζήλιας και αντιζηλίας. Το παιδί έρχεται σε αντιπαράθεση με τους άλλους και δεν μπορεί να δεχτεί ότι η μαμά και ο μπαμπάς ενδιαφέρονται και αγαπούν και τα άλλα μέλη της οικογενείας (π.χ. την αδερφή του ή τον αδερφό του). Σαν γονείς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας με δύο τρόπους : 

α) Να ενθαρρύνεται την συνεργασία περισσότερο από τον ανταγωνισμό, 

β) Να του δείξετε ότι είναι μοναδικό, όπως και η αγάπη που αισθάνεστε γι’ αυτό. 

Τέλος, μεταξύ έξι και δώδεκα χρονών, το παιδί αντιπαρατίθεται με τους όμοιούς του και με τα μαθήματα του σχολείου. Έχει ανάγκη, για να αισθάνεται ικανό, να το βοηθούν οι ενήλικες και να το ενθαρρύνουν. Να του επιτρέπουν όμως και να επιβεβαιώνεται. 

Είναι στην ηλικία που μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του για τον τρόπο που κάνει τα μαθήματά του, για το πώς εκμεταλλεύεται τον ελεύθερο χρόνο του, για την επιλογή των φίλων του. 

Σεβόμενοι τις ιδέες του και τις προτιμήσεις του –διατροφικές, ενδυματολογικές κ.λ.π.-, ή ακόμη βοηθώντας το να υλοποιήσει τα σχέδια που θα έχει το ίδιο επεξεργαστεί –π.χ. κατασκευή μίας καλύβας, συλλογή από καρτ ποστάλ-, συνεισφέρετε στο να γίνει περισσότερο υπεύθυνο. 

Πρέπει, από τώρα, να το αφήσετε να ανταποκριθεί λίγο. Η αυτοπεποίθησή του βασίζεται στην ικανότητά του να δρα μέσα στον κόσμο... 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Οι γονείς ρωτούν Οι ψυχολόγοι απαντούν», της Anne Bacus. 




Το κείμενο επέλεξε και επιμελήθηκε ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (paidi-efivos.gr) 

Πώς μπορούμε να μιλήσουμε στο παιδί μας όταν διαπιστώσουμε ότι έχει κάποια δυσκολία στη μάθηση...!!!!

Ένα συχνό ερώτημα των γονιών είναι πώς μπορούν να μιλήσουν στο παιδί τους όταν διαπιστώσουν ότι έχει κάποια δυσκολία στη μάθηση. 

Τί μπορούμε να πούμε λοιπόν;... Πώς να το συζητήσουμε; 

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι το ίδιο το παιδί, καταρχήν αυτό, έχει διαπιστώσει ότι έχει δυσκολία στο σχολείο, ότι όλα του «φαίνονται βουνό», ότι, παρότι διαβάζει, όταν έρχεται η ώρα να πει ή να γράψει το μάθημα ή να κάνει ανάγνωση, δεν τα καταφέρνει. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι νοιώθει χάλια, συχνά «αποτυχημένο» ή «άχρηστο» και ενίοτε το μαλώνουν ή καταλαβαίνει πως οι οικείοι του απογοητεύονται από την κακή του πορεία στο σχολείο. 

Το ίδιο το παιδί λοιπόν χρειάζεται βοήθεια. Χρειάζεται κάποιον να αναγνωρίσει τη δυσκολία του και κυρίως να το συντροφεύσει σε μία πορεία κατάκτησης των τρόπων του πως να προχωρεί λίγο πιο αποτελεσματικά στη μαθησιακή διαδικασία. 

Αυτό λοιπόν που πρέπει να πούμε στο παιδί είναι : 

«Έλα να βρούμε βοήθεια! Ξέρω ότι ζορίζεσαι στο σχολείο κι εγώ δεν ξέρω ακριβώς πώς να σε βοηθήσω. Η δασκάλα στην τάξη, επειδή έχει πολλά παιδιά και πρέπει να προχωρεί με έναν ρυθμό γρήγορο, γιατί έχει πολλά να πει και κάθε παιδί στην τάξη έχει άλλες ανάγκες, δεν μπορεί πάντα να ‘ναι πλάι σου. Θα πάμε κάπου που είναι η δουλειά τους να βοηθούν παιδιά που δυσκολεύονται. 

Θα πάμε σε αυτό που λένε «κάποιον ειδικό», να δούμε τί ξέρεις, τί δεν ξέρεις και πώς μπορείς να μάθεις. Αλλά, και πώς να κάθεσαι στην καρέκλα σου να διαβάζεις, γιατί φαίνεται πως κάποιες φορές αυτό σε δυσκολεύει πολύ. Κι εγώ θυμώνω και φωνάζω συχνά και εσύ κλαις ή φωνάζεις επίσης και το αποτέλεσμα είναι πως διάβασμα δεν γίνεται και τα κενά μεγαλώνουν!» 

Η κατάσταση που περιγράφουμε παραπάνω είναι αντιπροσωπευτική του τί συμβαίνει σε πολλά σπίτια. Το να αντιμετωπίσουμε το θέμα με ειλικρίνεια, σταθερότητα αλλά και γλυκύτητα, με διάθεση να σταθούμε δίπλα στο παιδί, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, είναι σημαντικό για την καλή εξέλιξη του παιδιού. 

Ο γονιός πρέπει να 'ναι αγκαλιά ανοιχτή αλλά και βράχος σταθερός σε μια πορεία συχνά δύσκολη, που απαιτεί προσπάθεια και χρόνο. 

Η κατάσταση ενός παιδιού με μαθησιακή δυσκολία δεν βελτιώνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Αν θεωρούμε ότι θέλουμε να ακολουθήσει τη σχολική διαδρομή με επάρκεια, αυτή η επάρκεια πρέπει να λογίζεται με βάση τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του παιδιού. 

Οι απαιτήσεις που έχουμε για το παιδί μας πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό κάτω από τις δεδομένες συνθήκες των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του. 

Τις δυνατότητές πρέπει να τις τονίσουμε και να σταθούμε σ’ αυτές για να μας δείξουν τί δρόμο θα ακολουθήσουμε με το παιδί. 

Να του μιλήσουμε για τις ικανότητές του και να τις αναλύσουμε για να έχει καλή εικόνα του εαυτού του, αλλά και για να τις χρησιμοποιήσουμε ως σανίδα επίπλευσης στην προσπάθειά μας να δουλέψουμε με τις αδυναμίες του. 

Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε, ότι ανεξάρτητα από την αγωγή του κάθε ειδικού, ιδιαίτερα χρήσιμη και κρίσιμη είναι η στάση των γονιών στην πορεία παρέμβασης. 

Πρέπει να είναι παρόντες και ενήμεροι και, σε όλη τη διαδικασία να συζητούν με το παιδί για το τί συμβαίνει, τί ανάγκες υπάρχουν και τί βήματα πραγματοποιούνται. 

Και τούτο να γίνεται με γλώσσα απλή και κατανοητή στο παιδί, ανάλογα με την ηλικία του. 




Μαρία Ρουσοχατζάκη -Λογοπαθολόγος M.S., C.C.C. – Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
E-mail : logos@mrous.gr
Youtube: Μαρία Ρουσοχατζάκη 

Όλα εδώ πληρώνονται (;)

«Ο καθένας τελικά παίρνει αυτό που του αξίζει», λέμε συχνά, θεωρώντας πως σε αυτόν τον κόσμο ο κακός θα τιμωρηθεί και ο καλός θα ανταμειφθεί για τις πράξεις ή τη συμπεριφορά του. 

Είναι πράγματι δίκαιος ο κόσμος στον οποίο ζούμε; 

Σαφώς όχι. 

Τα παραδείγματα αναρίθμητα σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο και είναι περιττό να επαναληφθούν εδώ. 

Παρ' όλα αυτά, βαθιά μέσα μας, έχουμε την ανάγκη να πιστεύουμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο δίκαιο, όπου αργά ή γρήγορα, ο καθένας ανταμείβεται ή τιμωρείται για τις πράξεις και την συμπεριφορά του. 

Η πίστη σε ένα δίκαιο κόσμο είναι μία καλά ριζωμένη πεποίθηση του ανθρώπου, που τον βοηθάει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του, φυσικό και κοινωνικό, ως σταθερό, ελεγχόμενο, ασφαλές και οργανωμένο με τάξη. 

Τον βοηθάει να λειτουργήσει μέσα σε αυτό, να προβλέψει συμπεριφορές και καταστάσεις, να προετοιμαστεί για αυτές και εν τέλει, να αντεπεξέλθει καλύτερα στις καθημερινές δυσκολίες ή προκλήσεις της ζωής. 

Τον βοηθάει επίσης να κατανοήσει και να νοηματοδοτήσει γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του. 

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό, αρκεί να φανταστούμε για μία στιγμή πώς θα νιώθαμε αν κάποιος μας έλεγε πως οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας, είναι τυχαίο, χαοτικό και χωρίς κανέναν απολύτως σκοπό ή λόγο. 

Πως, το να κάνεις σήμερα μία καλή πράξη δεν θα επιστρέψει αύριο ως καλό σε εσένα, αλλά θα χαθεί στο χάος του κόσμου. 

Πως, αν κάποιος διαπράξει ένα έγκλημα εις βάρος σου, μπορεί και να μην συλληφθεί, να μην καταδικαστεί, να μην τιμωρηθεί. 

Η ανασφάλειά μας θα εκτινάσσονταν στα ύψη και θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να προσαρμοστούμε σε μία τυχαία, ανεξέλεγκτη και χωρίς δικαιοσύνη κοινωνική ζωή. 

Ακριβώς λοιπόν επειδή αυτή η πεποίθηση εξυπηρετεί μία πολύ σημαντική, προσαρμοστική λειτουργία για το άτομο, είναι και πολύ δύσκολο να την εγκαταλείψει. 

Φυσικά δεν ερχόμαστε στον κόσμο με αυτή την πεποίθηση. 

Το βρέφος θα απαιτήσει άμεσα να φάει, να παρηγορηθεί, να απασχοληθεί από τον περίγυρό του. 

Σταδιακά, όμως, τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν από τους γονείς και το σχολείο ότι, αν κάνουν αυτό που «πρέπει», τότε θα έχουν και μία ανταμοιβή. 

Φυσικά μαθαίνουν και το αντίθετο: αν δεν κάνουν αυτό που πρέπει, θα τιμωρηθούν. 

Παράλληλα μαθαίνουν πως η ανταμοιβή ή η τιμωρία, έρχεται ως κάτι που τους «αξίζει» για την συμπεριφορά που έδειξαν: Ένα άτακτο παιδί αξίζει την τιμωρία, διότι έκανε φασαρία –έκανε κάτι που «δεν έπρεπε». Ένα ήσυχο παιδί αξίζει την ανταμοιβή γιατί έκανε «αυτό που έπρεπε». 

Και κάπως έτσι, ήδη από την παιδική ηλικία, διαμορφώνεται μία βάση πάνω στην οποία το άτομο, στη μετέπειτα εφηβική και ενήλικη ζωή του, θα στηριχθεί για να επιδιώξει τους προσωπικούς του στόχους και θα εξασφαλίσει μία ψυχολογική σταθερότητα και ασφάλεια. 

Τι κερδίζουμε από αυτή την πεποίθηση, όμως; 

Διότι προφανώς, για να ζούμε σε έναν κόσμο καταφανώς άδικο και να συνεχίζουμε, έστω και ασυνείδητα, να πιστεύουμε πως «δεν πειράζει, όλοι αργά ή γρήγορα, θα έχουν αυτό που τους αξίζει», κάτι κερδίζουμε. 

Συνήθως, αυτό που κερδίζουμε είναι η συνοχή. Δεν ανατρέπεται η εικόνα του κόσμου, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα μας. 

Για να καταλάβουμε πώς ακριβώς το κάνουμε αυτό, θα δούμε ορισμένα παραδείγματα, τα οποία έχουν προκύψει από πολυάριθμες έρευνες. 

Στην περίπτωση μίας καταφανούς αδικίας, που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να την αναστρέψουμε, προσπαθούμε, με διάφορους τρόπους να την εκλογικεύσουμε. 

Πώς; 

Στην περίπτωση των παιδιών, για παράδειγμα, η «τιμωρία» δεν εκλαμβάνεται από τον γονιό ως αδικία. 

Δεν σκεφτόμαστε δηλαδή, ως γονείς, ότι αδικούμε το παιδί μας βάζοντάς το τιμωρία για κάτι «κακό» που έκανε. Θεωρούμε ότι πράττουμε στα πλαίσια της ορθής διαπαιδαγώγησης των παιδιών. 

Εκλογικεύουμε την αδικία (και την παρουσιάζουμε και στο παιδί μας έτσι) ως μέσον καλύτερης προετοιμασίας του παιδιού για τον κόσμο. 

Άλλες φορές, επειδή δεν μπορούμε να αλλάξουμε την αδικία που βλέπουμε να συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλάζουμε την ίδια την πραγματικότητα, διαστρεβλώνοντας τα αίτια της αδικίας : ο απολυμένος φταίει ο ίδιος για την απόλυσή του, η γυναίκα ήταν προκλητικά ντυμένη και φέρει ευθύνη.... 

για τον βιασμό της, ο οδηγός δεν πρόσεχε και προκάλεσε ο ίδιος το ατύχημα, ο φίλος μας που διαγνώστηκε με καρκίνο φταίει ο ίδιος που δεν πρόσεχε τη διατροφή του, κάπνιζε, δεν αθλούνταν, κλπ. 

Η ιδέα ότι μπορεί να μας συμβεί κάτι αρνητικό καθαρά και μόνο λόγω τύχης, μας είναι σχεδόν αδιανόητη, μας πανικοβάλει. Άλλωστε το βλέπουμε και στον εαυτό μας. 

Όταν εμείς οι ίδιοι βιώνουμε κάποια αδικία (πέσαμε θύμα ληστείας, κακοποίησης, αρρωστήσαμε, κλπ) συχνά σπεύδουμε να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας: «Τα ήθελα και τα 'παθα», «δεν πρόσεχα όσο έπρεπε», «δεν έκανα όλα όσα έπρεπε και να τώρα» – «μου άξιζε ό,τι μου συνέβη». 

Άλλες φορές πάλι, δείχνουμε υπερβολικά μεγάλη (μεγαλύτερη απ' ότι δικαιολογεί η ίδια η πραγματικότητα) εμπιστοσύνη στους θεσμούς: μιλάμε για «δίκαιη» καταδίκη ενός εγκληματία, λέμε «δεν μπορεί, για να μου έβαλε αυτόν τον βαθμό ο καθηγητής, θα έχει δίκιο» ή δικαιολογούμε τις απολύσεις ως «ανάγκη να επιβιώσει η επιχείρηση». 

Από την άλλη πλευρά, η πεποίθηση ότι ο κόσμος που ζούμε είναι δίκαιος μας επιτρέπει να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία και πως οι εξελίξεις τελικά θα είναι προβλέψιμες, ελεγχόμενες και σταθερές. 

Δεν θα έρθουν ανατροπές στη ζωή μας. Κάπως έτσι, ωθούμαστε στο να συμπεριφερόμαστε στους άλλους τίμια, ειλικρινά, θετικά, πιστεύοντας πως, «αφού του συμπεριφέρομαι σωστά, θα μου συμπεριφερθεί κι αυτός έτσι». 

Στη βάση της δικής μας «ορθής» συμπεριφοράς, διαμορφώνουμε προσδοκίες για την συμπεριφορά του άλλου. 

Για αυτό και νιώθουμε τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια μας όταν αντιλαμβανόμαστε πως ο άλλος μας εξαπάτησε ή μας παραπλάνησε. 

Ανατρέπονται οι πυρηνικές πεποιθήσεις μας γύρω από το πώς (νομίζουμε ότι) λειτουργεί ο κόσμος. 

Τέλος, κάποιοι άνθρωποι έχουν έντονο μέσα τους το κίνητρο για διατήρηση, ενίσχυση ή αποκατάσταση της δικαιοσύνης. 

Εδώ εντάσσονται οι άνθρωποι που σπεύδουν να βοηθήσουν τα θύματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων, που συμμετέχουν σε εθελοντικές οργανώσεις, που εργάζονται σε υπηρεσίες όπως η πυροσβεστική και το 166 : είναι τόσο ισχυρή η αίσθηση του δικαίου μέσα τους, που οδηγούνται στην αυτοθυσία προκειμένου να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη του κόσμου που μας περιβάλλει. 

Η πεποίθηση ότι ο κόσμος είναι δίκαιος είναι ένα από τα κυρίαρχα ιδεολογήματα της σύγχρονης εποχής. 

Ως τέτοιο, έχει τις θετικές και τις αρνητικές του διαστάσεις. 

Έχει αποδειχθεί πως η δοξασία του δίκαιου κόσμου είναι εξαιρετικά λειτουργική για τον άνθρωπο, διότι αποτελεί ένα είδος άμυνας απέναντι στο στρες που βιώνει, ενώ παράλληλα αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης συμπεριφορών που προσανατολίζονται στην προσπάθεια, την επιτυχία, τον προγραμματισμό και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής. 

Ταυτόχρονα, συμβάλλει σε ένα αυξημένο αίσθημα προσωπικής ευεξίας, καθώς, όσο περισσότερο ένας άνθρωπος πιστεύει ότι ζει σε έναν δίκαιο κόσμο, τόσο περισσότερο δίκαιη θα φροντίζει να είναι η συμπεριφορά του, θα δείχνει εμπιστοσύνη στο μέλλον του και θα κρίνει ως δίκαια τα όσα του συμβαίνουν, με αποτέλεσμα να νιώθει μεγαλύτερη ισορροπία στη ζωή του. 

Επίσης, άνθρωποι με ισχυρή πίστη στη δικαιοσύνη του κόσμου φέρουν περισσότερες πιθανότητες να βοηθήσουν έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, έχουν υψηλότερο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, παραμένουν προσηλωμένοι στη χρήση δίκαιων και θεμιτών μέσων.... 

αποφεύγουν συμπεριφορές που παραβιάζουν τους κανόνες και αρνούνται να υποθάλψουν μία απάτη, ένα ψέμα ή κάποια άλλη συμπεριφορά εκμεταλλευτικού τύπου (ακριβώς επειδή φοβούνται τις αρνητικές συνέπειες των πράξεών τους σε έναν κόσμο που είναι δίκαιος). 

Από την άλλη πλευρά, μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι, που πιστεύουν σταθερά και έντονα ότι ο κόσμος που ζούμε είναι δίκαιος, τείνουν να είναι πιο συντηρητικοί και αυταρχικοί (πολιτικά και ιδεολογικά τοποθετούμενοι στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος), πιο πλούσιοι, πιο θρήσκοι αλλά και πιο αυτάρκεις έναντι όσων διατηρούν ασθενέστερη πίστη στην δικαιοσύνη του κόσμου. 

Σε ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό επίπεδο, η πίστη στη δικαιοσύνη του κόσμου συνοδεύεται από κάποιους κινδύνους που αξίζουν περαιτέρω προβληματισμού: 

Για παράδειγμα, θεωρώντας πως, «όπου φτωχός και η μοίρα του», ωθούμαστε στο να κανονικοποιήσουμε την αδικία, να την εκλογικεύσουμε, να την δούμε ως κάτι φυσικό και αναπότρεπτο, για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. 

Άμεση απόρροια αυτού, είναι η αδράνεια σε κοινωνικό επίπεδο : 

Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για την αδικία, αφού ο καθένας λαμβάνει στη ζωή αυτό που του αξίζει («για να είναι φτωχός θα φταίει αυτός, δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο»), μειώνεται το κίνητρο για κοινωνική αλλαγή, θεωρώντας ταυτόχρονα ότι κάτι, κάποιος, κάπου, λογικά, θα φροντίσει ώστε το μέλλον να είναι καλύτερο για αυτούς τους ανθρώπους. 

Τέλος, στενεύει το πεδίο της ατομικής δράσης μας, με την έννοια ότι μας αρκεί να ξέρουμε πως εμείς κάνουμε αυτό το λίγο, το ελάχιστο, καλό που μπορούμε και περνάει από το χέρι μας, χωρίς να είναι απαραίτητα ανάγκη να γίνουν αλλαγές σε ευρύτερο κοινωνικό ή θεσμικό επίπεδο. 

Το αν πιστεύει κανείς ότι ο κόσμος είναι δίκαιος ή όχι δεν εντάσσεται σε αξιολογικές κρίσεις του τύπου «καλό» ή «κακό». 

Είναι μία από τις κυρίαρχες ιδεολογίες της σύγχρονης κοινωνίας και μεγαλώνουμε, λιγότερο ή περισσότερο, στην βάση αυτής της πεποίθησης. 

Όπως κάθε ιδεολογία όμως, έτσι και αυτή έρχεται να μειώσει και να υποτιμήσει οτιδήποτε δεν είναι σύμφωνο με τον τρόπο που αυτή εκλαμβάνει την πραγματικότητα. 

Επιπλέον, το αν και το κατά πόσο ένας άνθρωπος θα υιοθετήσει τελικά αυτή την άποψη, εξαρτάται από τον ίδιο και τις ψυχικές του αντοχές. 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το θέμα προσφέρει γόνιμο έδαφος για προβληματισμό, αυτοπαρατήρηση και αυτοκριτική, καθώς και για προσεκτική παρατήρηση των μηνυμάτων που εκφράζονται διαμέσου των μέσων μαζικής ενημέρωσης, και του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν σήμερα η κοινωνία και οι θεσμοί της. 




Α. Αποστολοπούλου, Ψυχολόγος 

Γιατί τα παιδιά βαριούνται στο σχολείο, δεν έχουν υπομονή και απογοητεύονται εύκολα ;

Είμαι εργοθεραπεύτρια με 10ετή εμπειρία εργασίας με παιδιά, γονείς και δασκάλους. Συμφωνώ απόλυτα με το μήνυμα του δασκάλου που έλαβα πρόσφατα, ότι τα παιδιά μας χειροτερεύουν όλο και περισσότερο σε πολλά ζητήματα. Ακούω σταθερά την ίδια άποψη από κάθε δάσκαλο που συναντώ.

Αδιαμφισβήτητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετούς πορείας μου, έχω δει και εξακολουθώ να βλέπω μία πτώση στην κοινωνική, συναισθηματική και ακαδημαϊκή λειτουργικότητα των μαθητών καθώς και μια ραγδαία αύξηση των μαθησιακών δυσκολιών και άλλων διαγνώσεων.

Τα σημερινά παιδιά έρχονται στο σχολείο συναισθηματικά ανώριμα για μάθηση και υπάρχουν πολλοί παράγοντες στο μοντέρνο τρόπο ζωής μας που συμβάλουν σε αυτό. Όπως γνωρίζουμε, ο εγκέφαλός μας είναι εύπλαστος. 

Μέσα από το περιβάλλον μπορούμε να κάνουμε τον εγκέφαλο δυνατότερο ή πιο αδύναμο. Ειλικρινά πιστεύω ότι παρά τις καλύτερες προθέσεις μας δυστυχώς σχηματίζουμε τον εγκέφαλο των παιδιών μας προς τη λάθος κατεύθυνση. Και παρακάτω θα αναλύσω το γιατί…

Τεχνολογία
Δωρεάν υπηρεσία φύλαξης παιδιών…η πληρωμή σας περιμένει στην επόμενη γωνία. Παίζουμε με το νευρικό σύστημα των παιδιών μας, με την προσοχή τους και με την ικανότητά τους να λαμβάνουν ικανοποίηση καθυστερημένα. Συγκρινόμενη με την εικονική πραγματικότητα, η καθημερινή ζωή είναι βαρετή. 

Όταν τα παιδιά έρχονται στην τάξη, εκτίθενται σε ανθρώπινες φωνές και οπτικά ερεθίσματα που έρχονται σε αντίθεση με το βομβαρδισμό από εκρήξεις γραφικών και ειδικά εφέ τα οποία είναι συνηθισμένα να βλέπουν στις οθόνες τους.

Μετά από ώρες εικονικής πραγματικότητας το να επεξεργαστείς πληροφορίες σε μια τάξη γίνεται όλο και μεγαλύτερη πρόκληση για τα παιδιά μας επειδή ο εγκέφαλός τους είναι συνηθισμένος στα υψηλά επίπεδα διέγερσης που προκαλούν τα βιντεοπαιχνίδια. 

Η ανικανότητα της επεξεργασίας χαμηλότερων επιπέδων διέγερσης καθιστά τα παιδιά ευάλωτα στις ακαδημαϊκές προκλήσεις. Επιπλέον, η τεχνολογία μας αποσυνδέει συναισθηματικά από τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας. 

Η συναισθηματική διαθεσιμότητα των γονέων είναι η κύρια τροφή για τον εγκέφαλο των παιδιών μας. Δυστυχώς, βαθμιαία στερούμε από τα παιδιά μας αυτή την τροφή.

Τα παιδιά παίρνουν οτιδήποτε θέλουν, ακριβώς τη στιγμή που το θέλουν
“Πεινάω!!” Σε ένα δευτερόλεπτο θα σταματήσω στη μέση του δρόμου. “Διψάω! Να ένα μηχάνημα νερού. “Βαριέμαι!” Πάρε το τηλέφωνό μου” Η ικανότητα να λαμβάνεις ικανοποίηση με κάποια καθυστέρηση είναι ένα ένα από τα κλειδιά της μελλοντικής επιτυχίας. 

Έχουμε όλες τις καλές προθέσεις να κάνουμε τα παιδιά μας ευτυχισμένα, αλλά δυστυχώς τα κάνουμε χαρούμενα βραχυπρόθεσμα και δυστυχισμένα μακροπρόθεσμα. Το να είσαι ικανός να απολαμβάνεις αυτό που θες με κάποια καθυστέρηση σημαίνει ότι έχεις την ικανότητα να λειτουργείς σε συνθήκες στρες.

Τα παιδιά μας βαθμιαία γίνονται λιγότερο εξοπλισμένα να τα βγάζουν πέρα ακόμα και με λίγο στρες κάτι το οποίο μελλοντικά γίνεται τεράστιο εμπόδιο στο να επιτύχουν στη ζωή. Η ανικανότητα για καθυστερημένη ικανοποίηση φαίνεται συχνά στις αίθουσες διδασκαλίας, στα εμπορικά κέντρα, στα εστιατόρια και στα καταστήματα παιχνιδιών τη στιγμή που το παιδί ακούει όχι επειδή οι γονείς έχουν διδάξει τον εγκέφαλο των παιδιών τους να παίρνει αυτό που θέλει ακριβώς τη στιγμή που το θέλει.

Τα παιδιά κυριαρχούν στον κόσμο
“Στο γιο μου δεν αρέσουν τα λαχανικά”, “Δεν της αρέσει να πηγαίνει για ύπνο νωρίς”, “δεν της αρέσει να τρώει πρωινό”, “δεν της αρέσουν τα παιχνίδια, αλλά είναι πολύ καλή με το IPAD” “δεν του αρέσει να ντύνεται μόνος του”, “βαριέται να τρώει μόνη της”. Αυτά ακούω διαρκώς από τους γονείς. 

Από πότε τα παιδιά μας διδάσκουν πώς να είμαστε γονείς; Αν αφήσουμε τα πάντα να εξαρτώνται από αυτά, το μόνο που θα κάνουν θα είναι να τρώνε μακαρόνια με τυρί, παγωτό, να βλέπουν τηλεόραση, να παίζουν με τα tablet τους και ποτέ να μην πηγαίνουν για ύπνο.

Τι καλό τους κάνουμε με το να τους δίνουμε αυτό που θέλουν όταν γνωρίζουμε ότι δεν είναι καλό γι’αυτά; Χωρίς την κατάλληλη τροφή και ένα καλό βραδινό ύπνο τα παιδιά μας έρχονται στο σχολείο ευερέθιστα, αγχωμένα και με διάσπαση προσοχής. Επιπρόσθετα, τους στέλνουμε το λάθος μήνυμα.

Μαθαίνουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και να μην κάνουν ότι δε θέλουν. Η λογική ότι πρέπει να το κάνεις απουσιάζει.

Δυστυχώς, προκειμένου να πετύχουμε τους διάφορους στόχους στη ζωή μας πρέπει να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο το οποίο μπορεί να μη συμπίπτει πάντοτε με αυτό που θέλουμε. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί θέλει να είναι άριστος μαθητής, πρέπει να μελετήσει σκληρά. 

Αν θέλει να γίνει ένας επιτυχημένος ποδοσφαιριστής, πρέπει να προπονείται κάθε μέρα. Τα παιδιά μας γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλουν, αλλά δυσκολεύονται πάρα πολύ να κάνουν αυτό που πρέπει για να πετύχουν τους στόχους τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ανεπίτευκτους στόχους και αφήνει τα παιδιά απογοητευμένα.

Ατέλειωτη διασκέδαση
Έχουμε δημιουργήσει έναν κόσμο τεχνητής διασκέδασης για τα παιδιά μας. Δεν υπάρχουν βαρετές στιγμές. Αμέσως μόλις ησυχάσουν, τρέχουμε να τα διασκεδάσουμε πάλι γιατί διαφορετικά νοιώθουμε ότι δεν εκπληρώνουμε το γονεϊκό μας καθήκον. Ζούμε σε δύο διαφορετικούς κόσμους. 

Αυτά έχουν τον κόσμο της διασκέδασης κι εμείς τον κόσμο της δουλειάς. Γιατί τα παιδιά μας δε μας βοηθάνε στην κουζίνα ή στη μπουγάδα; Γιατί δε μαζεύουν τα παιχνίδια τους;

Τα παραπάνω αποτελούν βασική μονότονη εργασία που εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο να μπορεί να εργάζεται και να είναι λειτουργικός υπό συνθήκες βαρεμάρας. 

Είναι το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που χρησιμοποιείς ώστε να είσαι τελικά εκπαιδεύσιμος στο σχολείο. Όταν οι μαθητές έρχονται στο σχολείο και είναι ώρα για αντιγραφή, η απάντησή τους είναι δε μπορώ. 

Είναι πολύ δύσκολο, πολύ βαρετό. Γιατί; Επειδή το αντίστοιχο τμήμα του εγκεφάλου δεν είναι εκπαιδευμένο για να εκτελεί βαρετές και μονότονες δουλειές. Εκπαιδεύεται όμως μέσα από τη δουλειά.

Περιορισμένη κοινωνική αλληλεπίδραση.
Είμαστε όλοι απασχολημένοι, έτσι δίνουμε στα παιδιά μας ψηφιακά γκατζετάκια και τα καθιστούμε επίσης απασχολημένα. Τα παιδιά στο παρελθόν συνήθιζαν να παίζουν έξω, όπου στα μη δομημένα φυσικά περιβάλλοντα, μάθαιναν και εξασκούσαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. 

Δυστυχώς, η τεχνολογία αντικατέστησε το εξωτερικό παιχνίδι. Επίσης, η τεχνολογία έκανε τους γονείς λιγότερο διαθέσιμους στην κοινωνική αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους. Προφανώς, τα παιδιά μας έμειναν πίσω…το γκατζετάκι που έχουμε για το μπέιμπι σίτινγκ δεν είναι εξοπλισμένο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. 

Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν θαυμάσιες κοινωνικές δεξιότητες. Αυτή είναι η προτεραιότητα!

Ο εγκέφαλος είναι σαν ένας μυς που είναι εκπαιδεύσιμος και επανεκπαιδεύσιμος. Εάν θέλεις το παιδί σου να είναι ικανό να κάνει ποδήλατο, του διδάσκεις ποδηλατικές ικανότητες. Εάν θέλεις το παιδί σου να μάθει να περιμένει, πρέπει να του διδάξεις υπομονή. 

Εάν θέλεις το παιδί σου να μάθει να κοινωνικοποιείται, πρέπει να του διδάξεις κοινωνικές δεξιότητες. Το ίδιο εφαρμόζεται και σε όλες τις άλλες δεξιότητες. Δεν υπάρχει διαφορά!!

Ωστόσο, μπορείς να κάνεις τη διαφορά στη ζωή του παιδιού σου με το να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό του έτσι ώστε το παιδί σου να λειτουργεί με επιτυχία σε κοινωνικό, συναισθηματικό και ακαδημαϊκό επίπεδο. Και να πως :

Περιόρισε την τεχνολογία και επανασυνδέσου συναισθηματικά με το παιδί σου.

Κάντε οικογενειακά δείπνα, βραδιές επιτραπέζιων παιχνιδιών, πηγαίνετε για ποδηλασία, περιπάτους στην εξοχή με φακό τη νύχτα.

Κάντε τους έκπληξη  με λουλούδια, μοιραστείτε μαζί τους ένα χαμόγελο, γαργαλήστε τα, βάλτε ένα σημείωμα αγάπης πίσω από την πλάτη τους ή κάτω από το μαξιλάρι τους, κάντε τους έκπληξη με το να τα πάτε έξω για φαγητό μια μέρα μετά το σχολείο, χορέψτε μαζί, μπουσουλήστε μαζί, παίξτε μαξιλαροπόλεμο.

Εκπαιδεύστε τα στην καθυστερημένη απόλαυση

Κάντε τα να περιμένουν!!! Δεν είναι κακό να περνάνε διαστήματα όπου βαριούνται. Είναι το πρώτο βήμα προς τη δημιουργικότητα.

Βαθμιαία αυξήστε το χρόνο μεταξύ του θέλω και του παίρνω

Αποφύγετε τη χρήση τεχνολογίας στο αυτοκίνητο και στο εστιατόριο. Αντί γι’ αυτό διδάξτε τα να περιμένουν συζητώντας ή παίζοντας.

Περιορίστε το διαρκές τσιμπολόγημα.

Μη φοβάστε να θέσετε όρια. Τα παιδιά χρειάζονται όρια για να μεγαλώσουν ευτυχισμένα και υγιή

Κάντε ένα χρονοδιάγραμμα για τις ώρες των γευμάτων, του ύπνου και τη χρήση τεχνολογίας.

Σκεφτείτε τι είναι καλό γι’αυτά, όχι τι θέλουν και τι δε θέλουν. Θα σας ευχαριστούν αργότερα στη ζωή τους γι ‘αυτό. Η γονεϊκότητα είναι μια σκληρή δουλειά. Πρέπει να είσαι δημιουργικός ώστε να τα καταφέρεις να κάνουν αυτό που είναι καλό γι’αυτά επειδή τις περισσότερες φορές αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θέλουν.

Τα παιδιά χρειάζονται πρωινό και θρεπτικό φαγητό. Πρέπει να ξοδέψουν χρόνο σε εξωτερικές δραστηριότητες και να πάνε για ύπνο σε μία σταθερή ώρα έτσι ώστε να έρθουν στο σχολείο διαθέσιμα για μάθηση την επόμενη μέρα.

Μετατρέψτε τα πράγματα που δεν τους αρέσει να κάνουν ή να προσπαθούν σε διασκεδαστικά, συναισθηματικά διεγερτικά παιχνίδια.

Διδάξτε τα παιδιά σαν να κάνουν μονότονη εργασία από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους καθώς αυτό είναι το θεμέλιο για τη μελλοντική εργασιμότητα

Να διπλώνουν τα στεγνά ρούχα, να μαζεύουν τα παιχνίδια τους, να απλώνουν ρούχα, να τοποθετούν στη θέση τους τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ και τη λαϊκή, να στρώνουν τραπέζι, να στρώνουν το κρεβάτι τους.

Να είστε δημιουργικοί. Αρχικά κάντε το διεγερτικό και διασκεδαστικό έτσι ώστε ο εγκέφαλός τους να το συνδέσει με κάτι θετικό

Διδάξτε τους κοινωνικές δεξιότητες

Διδάξτε τους να περιμένουν τη σειρά τους, να μοιράζονται, να χάνουν, να κερδίζουν, να συμβιβάζονται, να λένε όμορφα λόγια στους άλλους, να χρησιμοποιούν το ευχαριστώ και το παρακαλώ.

Από την εμπειρία μου σαν εργοθεραπεύτρεια, τα παιδιά αλλάζουν, τη στιγμή που οι γονείς αλλάζουν την οπτική τους για τη γονεϊκότητα. Βοηθήστε τα παιδιά σας να επιτύχουν στη ζωή εκπαιδεύοντας και δυναμώνοντας τον εγκέφαλό τους νωρίς παρά αργά!!!




Κείμενο: Ιωάννα Φωτοπούλου