Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Λίγα λόγια από τον Sir Anthony Hopkins που αξίζει να διαβάζουμε όλοι κάθε μέρα...!!!!

Λίγα λόγια από τον Sir Anthony Hopkins που αξίζει να διαβάζουμε όλοι κάθε μέρα...!!!!

Ένας μοναδικός άνθρωπος και τεράστιος καλλιτέχνης που χθες τιμήθηκε για άλλη μια φορά με το βραβείο OSCAR Α' Ανδρικού ρόλου στην ταινία "Ο ΠΑΤΕΡΑΣ"

- Άσε μακριά τους ανθρώπους που δεν είναι προετοιμασμένοι να σε αγαπήσουν.

Αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις στη ζωή σου και θα είναι και το πιο σημαντικό πράγμα.

-Σταμάτα να κάνεις σκληρές συζητήσεις με ανθρώπους που δεν θέλουν αλλαγή.

-Σταμάτησε να εμφανίζεσαι σε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για την παρουσία σου.

Ξέρω ότι το ένστικτό σου είναι να κάνεις τα πάντα για να κερδίσεις την εκτίμηση των γύρω σου, αλλά είναι μια ώθηση που σου κλέβει τον χρόνο, την ενέργεια, την ψυχική και σωματική υγεία.

-Όταν αρχίζεις να παλεύεις για μια ζωή με χαρά, ενδιαφέρον και δέσμευση, δεν θα είναι όλοι έτοιμοι να σε ακολουθήσουν σε αυτό το μέρος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξεις αυτό που είσαι, σημαίνει ότι πρέπει να αφήσεις μακριά σου τους ανθρώπους που δεν είναι έτοιμοι να σε συνοδεύσουν.

-Εάν προσβληθείς ,ξεχαστείς ή αγνοηθείς από τους ανθρώπους στους οποίους έχεις δώσει τον χρόνο σου, δεν κάνεις χάρη στον εαυτό σου συνεχίζοντας να προσφέρεις την ενέργεια και τη ζωή σου σε αυτούς.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είσαι για όλους και δεν είναι όλοι για σένα.

Αυτό είναι που κάνει την ζωή τόσο ξεχωριστή όταν συναντάς ανθρώπους που ανταποδίδουν αγάπη.

Θα ξέρεις πόσο πολύτιμος είσαι.

-Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύεις προσπαθώντας να αγαπηθεί ο εαυτός σου από κάποιον που αδυνατεί να αγαπήσει, τόσο περισσότερο χρόνο σπαταλάς στερώντας του τη δυνατότητα αυτής της σύνδεσης με κάποιον άλλον.

-Υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη και πολλοί από αυτούς θα συναντηθούν μαζί σου στο επίπεδο ενδιαφέροντος και δέσμευσης.

-Όσο περισσότερο μένεις εμπλεκόμενος με ανθρώπους που σε χρησιμοποιούν ως μαξιλάρι, επιλογή φόντου ή θεραπευτή για συναισθηματική θεραπεία, τόσο περισσότερο μένεις μακριά από την κοινότητα που θέλεις.

-Ίσως αν σταματήσεις να εμφανίζεσαι, να μην σε θέλουν.

Ίσως αν σταματήσεις να προσπαθείς, η σχέση θα τελειώσει.

Ίσως αν σταματήσεις να στέλνεις μηνύματα στο τηλέφωνό σου θα μείνει σκοτεινό για εβδομάδες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κατέστρεψες τη σχέση, σημαίνει ότι το μόνο πράγμα που την κρατούσε ήταν η ενέργεια που μόνο εσύ έδινες για να την έχεις.

Αυτό δεν είναι αγάπη, είναι προσκόλληση.

Δώσε ΜΙΑ μόνον ευκαιρία σε όσους δεν το αξίζουν.

-Αξίζεις τόσα πολλά... αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν χρειάζεσαι στην ζωή σου.

-Το πιο πολύτιμο πράγμα που έχεις είναι ο χρόνος και η ενέργειά σου, και τα δύο είναι περιορισμένα.

Όταν δίνεις χρόνο και ενέργεια, καθορίζεις την ύπαρξη σου.

-Όταν το συνειδητοποιείς αυτό, αρχίζεις να καταλαβαίνεις γιατί είσαι τόσο ανήσυχος όταν αφιερώνεις χρόνο με ανθρώπους, σε δραστηριότητες, σε μέρη ή καταστάσεις που δεν σου ταιριάζουν και δεν πρέπει να είναι γύρω σου γιατί η ενέργειά σου στην ουσία είναι κλεμμένη.

-Θα αρχίσεις να συνειδητοποιείς ότι το σημαντικότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου και για όλους γύρω σου είναι να προστατεύσεις την ενέργειά σου πιο έντονα από οτιδήποτε άλλο.

-Κάνε τη ζωή σου ένα ασφαλές καταφύγιο, στο οποίο επιτρέπονται μόνο  ''συμβατοί '' άνθρωποι.

Δεν είσαι υπεύθυνος για να σώσεις κανέναν.

Δεν είσαι υπεύθυνος για να τους πείσεις να βελτιωθούν.

Δεν είναι δουλειά σου να υπάρχεις για ανθρώπους και να δίνεις τη ζωή σου σε αυτούς!

Εάν αισθάνεσαι άσχημα, εάν αισθάνεσαι υποχρεωμένος, θα είσαι η ρίζα όλων των προβλημάτων σου, φοβούμενος ότι δεν θα σου ανταποδώσουν τις χάρες που έχεις προσφέρει.

Είναι η μόνη σου υποχρέωση να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι η αγάπη του πεπρωμένου σου και να δεχτείς την αγάπη που σου αξίζει.

-Αποφάσισε ότι αξίζεις αληθινή φιλία, δέσμευση, αληθινή και πλήρη αγάπη με υγιείς και ευημερούντες ανθρώπους.

Τότε περίμενε να δεις πόσο όλα αλλάζουν.

Μην χάνεις χρόνο με ανθρώπους που δεν αξίζουν.

Η αλλαγή θα σου δώσει την αγάπη, την εκτίμηση, την ευτυχία και την προστασία που σου αξίζει.





Ποτέ μην υπενθυμίζεις την παρουσία σου. Κανείς δεν σε ξέχασε κατά λάθος…!!!!

«Ποτέ μην υπενθυμίζεις την παρουσία σου. Κανείς δεν σε ξέχασε κατά λάθος», έλεγε ένα quote που έπεσε στην αντίληψή μου στο διαδίκτυο. Και η αλήθεια είναι ότι είναι μία εξαιρετική ρήση. Πόσο αληθινό.

Να μην την υπενθυμίζεις λοιπόν την παρουσία σου. Να μην κυνηγάς μόνο εσύ κάτι, γιατί οι σχέσεις είναι διάδραση, είναι αμφίδρομες. Να επιλέγεις ανθρώπους δίπλα σου που να μην χρειάζεται να τους πείσεις για την αξία σου, για σένα.

Να έχεις ανθρώπους δίπλα σου, που δεν θα νιώθεις ότι είσαι η δεύτερη ή η τρίτη επιλογή τους, που δεν θα χρειάζεται να παρακαλάς για ένα μήνυμα, για ένα τηλεφώνημα ή για την προσοχή τους. 

Γιατί αυτό ακόμα και αν εσύ δεν το καταλαβαίνεις, επηρεάζει την αυτο-εικόνα σου, την αυτοπεποίθησή σου, την αυτοεκτίμησή σου. Επηρεάζει ακόμα και τις επόμενες επιλογές σου, τις επόμενές σου σχέσεις.

Να μην παρακαλάς λοιπόν, γιατί αυτοί οι άνθρωποι προφανώς είτε έχουν να λύσουν τα δικά τους θέματα είτε δεν θέλουν να σου αφιερώσουν το χρόνο που σου αξίζει. 

Να έχεις ανθρώπους δίπλα σου, που να σε σέβονται και να σου δίνουν αξία, που να σε φροντίζουν και να σε καλομαθαίνουν, που να σου μιλούν, να επικοινωνούν μαζί σου, να καταλαβαίνουν τις ανάγκες σου και να σε ακούν.

Τι μαγική λέξη. Τι αρετή. Δώρο σε μία σχέση. Να μας ακούει κάποιος και να μπορούμε να τον ακούμε. Μα πάνω από όλα, να έχεις ανθρώπους δίπλα σου, που θα σου δίνουν την αξία, που εσύ ο ίδιος, εσύ η ίδια δίνεις στον εαυτό σου.

Γιατί οι άλλοι ακόμα και αν σου δώσουν κάτι παραπάνω, εσύ ποτέ δεν θα μπορέσεις να το αναγνωρίσεις και να καταλάβεις ότι το άξιζες. Πάντα θα το αποδίδεις στην τύχη, στις συμπτώσεις και στους άλλους. Ποτέ όμως στη δική σου αξία.

Να μην κυνηγάς να σου δώσουν προσοχή λοιπόν οι άλλοι και μια θέση στη ζωή τους. Να στη δίνουν απλόχερα, γιατί την αξίζεις.




Ελένη Σολταρίδου

5 σημάδια πως μια ανώτερη δύναμη προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας…!!!!

Μπορούν να έρθουν με σημαντικά μηνύματα ή απλώς να σας δώσουν την καθησυχαστική τους παρουσία και να σας αφήσουν να ξέρετε πως όλα είναι εντάξει. Ωστόσο συνήθως τείνουμε να αγνοούμε αυτά τα φαινομενικά γεγονότα ως υπερδραστήρια φαντασία και να τα ταξινομούμε στο μυαλό μας σαν μια επεξεργασία θλίψης.

Αλλά αν μπορούσαμε να αυξήσουμε την επίγνωση μας λίγο περισσότερο, ίσως θα βρίσκαμε μια παρηγοριά πως δεν είμαστε ποτέ μόνοι μας.

1) Εμφανίζονται στα όνειρα σας
Ένα ζωηρό όνειρο από έναν μακαρίτη αγαπημένο ταξινομείται ως ένα διαυγές όνειρο ή ως όραμα. Αυτό είναι λόγω της δραστικότητας του ονείρου. Αρκετά συχνά είναι τόσο έντονα που σας ξυπνάνε στη μέση της νύχτας γεμίζοντας σας με συναισθήματα. Μπορεί να έχετε συνειδητά επίγνωση στο γεγονός ότι ονειρεύεστε ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιείτε.

2) Αισθάνεστε το άγγιγμα τους
Συχνό αίσθημα μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, είναι η αίσθηση του απαλού χαϊδέματος ή στην πλάτη ή στο χέρι είναι καθαρό σημάδι παρηγοριάς από τον αποθανόντα. Πολλοί ίσως να νιώθουν πως δεν είναι μόνοι τους και αισθάνονται την παρουσία κάποιου άλλου στο δωμάτιο.

3) Ανεξήγητα φαινόμενα
Δεν είναι ασυνήθιστο για τα αποθανόντα πνεύματα να επιδρούν στα ηλεκτρικά εξαρτήματα του σπιτιού. Μπορεί να βρείτε καμένες λάμπες ή άλλες συσκευές να είναι εκτός ελέγχου για κανέναν εμφανή λόγο. Σκεφτείτε το, αν ήσασταν στην άλλη πλευρά… δε θα το κάνατε;

4) Εξαφανίζονται ή εμφανίζονται αντικείμενα
Υπάρχει μεγάλος απολογισμός των αποθανόντων να “κλέβουν” πράγματα από το σπίτι μόνο για να τα εμφανίσουν αργότερα στο πιο περίεργο σημείο. Μπορεί να αισθάνεστε πως έχετε χάσει το μυαλό σας, αλλά μην ανησυχείτε απλά προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σας! Και προφανώς δεν ακούτε.

Αντίθετα, μπορεί να συνειδητοποιήσετε πως έχετε χάσει κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για εσάς και όταν ξεκινήσετε να αγχώνεστε… ξαφνικά εμφανίζεται στο πιο περίεργο μέρος, εύκολο για εσάς να το βρείτε και θα μπορούσατε να ορκιστείτε πως είχατε κοιτάξει εκεί.

5) Τα μυρίζετε
Η αίσθηση της όσφρησης είναι η πιο δυνατή από τις αισθήσεις μας και απλώς μια εισπνοή μπορεί να φέρει χιλιάδες αναμνήσεις.

Οι πιο συνηθισμένες μυρωδιές είναι αυτές του καπνού ή του τσιγάρου ενώ κανείς δεν καπνίζει, των αρωμάτων και των λουλουδιών.




Φωτογραφία: linkis.com

“Μπορώ”…!!!!

Πόσες ήταν οι φορές που είπες “Τα παρατάω, δε μπορώ να το κάνω”..

Πόσες ήταν οι φορές που το μετάνιωσες;

Η πραγματική δύναμη του ανθρώπου προέρχεται από μέσα του.

Λένε πως “δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω”…

Άμα θες κάτι πραγματικά θα το κάνεις..

Μια κοπέλα από το σχολείο μου στο χωριό ήθελε πολύ να σπουδάσει παιδαγωγός, οι γονείς της όμως δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τη στείλουν Αθήνα για σπουδές…

Με δυσκολία έβγαζαν τα έξοδα του σπιτιού καθώς ο πατέρας της είχε χάσει τη δουλειά του λόγω της κρίσης και η μητέρα της δούλευε μόνο δυο φορές την εβδομάδα σαν οικιακή βοηθός..

Της έλεγαν συνεχώς να παρατήσει τα όνειρα της γιατί μετά το σχολείο θα έπρεπε να δουλέψει για να μπορέσει να συντηρήσει τον εαυτό της. Είχαν παραδώσει τα όπλα και πίστευαν πως όλα έχουν τελειώσει για την οικογένεια τους…

Η κοπέλα όμως το ήθελε τόσο πολύ που διάβαζε μέρα νύχτα για να τα καταφέρει.. χωρίς καμία βοήθεια, χωρίς φροντιστήρια…Έτσι έβγαλε 19.000 μόρια και πέρασε παιδαγωγικά στην Αθήνα. 

Ο πατέρας της παρόλα αυτά ήταν και πάλι αρνητικός και δεν την άφηνε να φύγει με τίποτα…

Ένα πρωί λοιπόν αγανακτισμένη από τη στάση των γονιών της σηκώθηκε και είπε στον εαυτό της :”Δεν με νοιάζει τι λέτε εσείς, εγώ Μπορώ και θα το κάνω”!

Πήρε τηλέφωνο την θεία της στην Αθήνα και της ζήτησε να την φιλοξενήσει μέχρι να βρει μια δουλειά. Έμεινε εκεί για ένα μήνα. Τα πρωινά πήγαινε στη σχολή και το απόγευμα δούλευε…η θεία της θαύμαζε τόσο πολύ τη δύναμη της και της έδωσε ένα δωμάτιο να μένει σπίτι της…

Η κοπέλα τα κατάφερε! Πήρε πτυχίο και ασχολείται πλέον με αυτό που πάντα ονειρευόταν. Οι γονείς της είναι περήφανοι για αυτή…

Ο αγώνας της κόρης τους για μια καλύτερη ζωή τους άλλαξε όσα πίστευαν μέχρι τότε… Ξεκίνησαν μια δική τους μικροεπιχείρηση ρισκάρωντας όσα λίγα χρήματα είχαν στην άκρη καλλιεργώντας βιολογικά προϊόντα στον κήπο τους. 

Με τον καιρό όλα άλλαξαν…έφτιαξαν…χάρη στην δύναμη της κόρης τους!

Η ζωή είναι ωραία όταν κυνηγάς τα όνειρα σου και γίνεται ακόμα καλύτερη όταν τα πραγματοποιείς.

Μην επαναπαύεσαι στον καναπέ σου γκρινιάζοντας για όλα αυτά που θες να κάνεις και “δεν μπορείς”! Μην παραπονιέσαι για τη ζωή σου…

Όλα μπορείς να τα αλλάξεις, αρκεί να το θες πραγματικά!




Ειρήνη Αγγελίδη

Μην αντιστέκεσαι στις αλλαγές. Χαμογέλα και βάλτες στη ζωή σου…!!!!

Κύκλος η ζωή. Ανοίγουν, κλείνουν και ξανανοίγουν άλλοι.

Άνθρωποι έρχονται. Άλλοι φεύγουν, άλλοι μένουν.
Κάποιες στιγμές είσαι εσύ που φεύγεις. Εύκολα; Όχι…

Κάθε φεύγω είναι δύσκολο. Κάθε απόφαση να κλείσεις πίσω σου μια πόρτα και να δεις τι υπάρχει μπροστά, δε γίνεται δίχως σκέψη, δίχως αμφιβολίες, δίχως στενοχώρια.

Αποφασίζεις και προχωράς. Δεν ξέρεις τι σε περιμένει στην επόμενη στροφή. Ποτέ δεν ξέρεις. Αλλά το νιώθεις όταν κάτι τελείωσε. Στο φωνάζει…

Το πάλεψες, το κυνήγησες να μείνει, να μείνεις. Αλλά δε βγαίνουν όλα μάτια μου όπως τα υπολογίζεις.

Αλλού τη θέλεις τη ζωή κι αλλού σε πάει.

Μην αντιστέκεσαι λοιπόν στις αλλαγές. Χαμογέλασέ τους και βάλτες στη ζωή σου. Άστες να πάρουν τη θέση που τους πρέπει.

Αν είναι για καλό ή όχι, θα δείξει στην πορεία. Κι από όσα πέρασαν κράτα μόνο όσα θέλεις να θυμάσαι.

Κράτα τους ανθρώπους που κληρονόμησες, τις στιγμές που κέρδισες. Κράτα τα αισθήματα που σε γέμισαν και πήγαινε παρακάτω.

Με καρδιά γεμάτη που δε θα της επιτρέψεις όμως να κάνει πισωγυρίσματα.

Με μυαλό προσηλωμένο στο παρακάτω. Στο καλύτερο παρακάτω.

Της ζωής σου το παρακάτω…

Άντε και καλά μας ταξίδια… 




Στεύη Τσούτση

Έχετε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη; Τότε δεν κάνετε αυτά τα 6 λάθη…!!!!

Όσοι υποτιμούν το E.Q θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά σ’ αυτές τις κακές συνήθειες που πάνε πίσω στόχους και καταστρέφουν σχέσεις. Aκόμη, όμως, κι αν δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα, ξέρουν ότι πρέπει να το διαχειριστούν, χωρίς παράπονο και περιττή γκρίνια.

Η Lauretta Zucchetti εργάστηκε για χρόνια, ως σύμβουλος και υπεύθυνη διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, σε εταιρείες – κολοσσούς, όπως η Apple και η Xerox. 

Σήμερα γράφει άρθρα με τις εμπειρίες που συγκέντρωσε από τη συναναστροφή της με ανθρώπους, ιδιαίτερα υψηλού I.Q, παρατηρώντας την εξέλιξη, τα λάθη, αλλά και τους λόγους για τους οποίους κάποιοι από αυτούς είχαν σημαντικές επιτυχίες τόσο στον επαγγελματικό τομέα, όσο και... 

στην προσωπική τους ζωής. Τι δεν έκαναν αυτοί οι άνθρωποι, τους οποίους η Zucchetti, πλην των άλλων προσόντων, επισημαίνει και την υψηλή συναισθηματική τους νοημοσύνη; Τι απέφευγαν, ως επαγγελματική πρακτική, αλλά και ως συμπεριφορά στις διαπροσωπικές τους σχέσεις;

Ιδού:

1. Συμπάσχουν, αλλά με μέτρο
Όταν λένε ότι σας νιώθουν, το εννοούν. Και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σας βοηθήσουν. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν θα ξοδέψουν ενέργεια στο να παρηγορούν κάποιον πρωί – βράδυ, ειδικά αν αντιληφθούν το κλαψούρισμα δεν είναι παροδικό, αλλά στάση ζωής. Θέλουν να προσφέρουν, αλλά όχι να τους «καταπιούν» τα ξένα προβλήματα κι αυτή είναι μια υγιής αντιμετώπιση του κόσμου, γράφει η Zucchetti.

2. Δεν παραπονιούνται Ό,τι κι αν συμβεί.
Είτε γιατί το έμαθαν, είτε γιατί γεννήθηκαν με αυτή την αρετή, ξέρουν ότι ακόμη και λίγα λεπτά να χάσουν γκρινιάζοντας ή κλαίγοντας πάνω από το χυμένο γάλα, που λέει κι ο λαός, χάνουν πολύτιμο χρόνο από τη λύση του προβλήματος που τους απασχολεί. 

Ακόμη, όμως, κι αν δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα, ξέρουν ότι πρέπει να το διαχειριστούν, χωρίς παράπονο και περιττή γκρίνια. Είναι κάτι που πρέπει να μείνει πίσω τους και να κρατήσουν το δίδαγμα από την όποια εμπειρία.

3. Είναι πάντα πρόθυμοι, αλλά δεν λένε πάντα «ναι»
Αν μπορείς να μάθεις κάτι σημαντικό από έναν θετικό άνθρωπο, είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τις προκλήσεις και τις προτάσεις. «Τι ακούς συνήθως από αυτούς;», γράφει η Zucchetti. «Βέβαια, να το δούμε», «άσε μου λίγο καιρό να το σκεφτώ», «δεν ξέρω, θα μπορούσα να το κοιτάξω». Αυτές, σημειώνει, δεν είναι ατάκες αναβλητικότητας.

Είναι απαντήσεις ενός ώριμου ανθρώπου που ξέρει να ζυγίζει σωστά τον χρόνο και τις υποχρεώσεις του. Δεν φορτώνει πολλά καρπούζια κάτω από τη μασχάλη του, δεν αρνείται, αλλά δεν λέει και άμεσα «ναι». Θέλει να είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει κι ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει ανεπαρκής ή αργοπορημένος σε οτιδήποτε του ζητηθεί.

4. Δεν κουτσομπολεύουν
Μπορεί έρευνες και μελέτες να λένε ότι η «κοινωνική κριτική» είναι στο ανθρώπινο dna, όμως, αποφεύγουν να εκφραστούν αρνητικά για οποιονδήποτε. Στην καλύτερη περίπτωση ίσως προτιμήσουν ένα διακριτικό χιούμορ, αλλά παρατηρήστε τους: δεν θα μείνουν για πολύ σε μια ομάδα ανθρώπων που έχει αρπάξει το φτυάρι και ρίχνει… 

Κι αυτό γιατί ξέρουν ότι, αν το φτυάρι σήμερα «δουλεύει» για κάποιον άλλον, αύριο θα «πάρει φωτιά» για τους ίδιους. Ξέρουν να προστατεύονται από τα αρνητικά συναισθήματα και τις άδικες κριτικές.

5. Δεν ασπάζονται το «διαίρει και βασίλευε»
Μιλούν με όλους, ακούν τους πάντες και τα συμπεράσματα τα βγάζουν στο… σπίτι τους. Συνήθως δεν υπακούν σε εργοδοτικές ή διαπροσωπικές νόρμες για το με ποιούς δεν πρέπει να μιλάνε ή σε ποιούς πρέπει να βρίσκονται δίπλα.

Έχουν δικό τους κριτήριο, αγαπούν τους ανθρώπους και τις συναναστροφές και δεν δέχονται υποδείξεις που συντηρούν ρεβανσισμό ή αντιπαλότητες σε μία ομάδα ή ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

6. «Χτίζουν» γερούς δεσμούς
Ακόμη κι αν δεν γίνουν φίλοι με κάποιον, συντηρούν έναν κώδικα επικοινωνίας, ανοιχτό και κατανοητό, που εμπνέει εμπιστοσύνη. Δεν ταιριάζουμε με όλους. Αλλά μπορούμε να επικοινωνούμε με όλους, όταν αποπνέουν αξιοπιστία. 

Είναι άνθρωποι που αντέχουν παντού, όχι λόγω ελιγμών, διπλωματικών σχέσεων και υποχωρήσεων, αλλά επειδή καταφέρνουν να εμπνέουν και κάποτε να γίνονται πρότυπα, καταλήγει η αρθρογράφος.




Πάρε τη μάνα σου αγκαλιά, όσο ακόμα προλαβαίνεις. Όσο ακόμα, είναι εδώ…!!!!

Έλα να σου πω πότε ακριβώς θα νιώσεις πως το κλάμα που έριξες για ανούσιους έρωτες, για ανθρωπάρια που έπαιξαν με την καλοσύνη σου ήταν τελικά χωρίς λόγο.

Όταν βιώσεις τον πόνο για τον γονιό σου που τον βλέπεις να κείτεται ανήμπορος σε ένα κρεββάτι ενός άχαρου νοσοκομείου που βρωμάει θάνατο.

Τις στιγμές εκείνες σαν ταινία θα περάσουν από το μυαλό σου, όλες οι στιγμές που αρνήθηκες το ενδιαφέρον της μάνας σου, που σε περίμενε ξενυχτώντας σε μια καρέκλα μόνο να δει πως έφτασες σπίτι και είσαι καλά.

Την ειρωνεία στις κουβέντες σου, όταν την πλήγωνες λέγοντας την να μην ανακατεύεται στη ζωή σου, γιατί ξέρεις τι κάνεις.

Σκατά ήξερες.

Όταν οι επίδοξοι μνηστήρες σου έφευγαν προς αναζήτηση καινούργιας Πηνελόπης στη μάνα σου έτρεχες και έκλαιγες σαν μικρό παιδί.

Κι εκείνη σου άνοιγε την αγκαλιά της και σε έκλεινε μέσα με στοργή κι έκλαιγε πιο πολύ από εσένα.

Και όταν εκείνη πόναγε θυμάσαι;

Εσύ βιαζόσουν γιατί είχες ραντεβού για καφέ.

Ίσως γιατί νομίζεις σαν και εμένα, πως η μάνα σου θα είναι πάντα εκεί.

Και δίναμε απλόχερα την αδιαφορία μας. Ντρεπόσουν και εσύ να την πας μια βόλτα; Εγώ να δεις. Αναβολή στην αναβολή.

Και κοίτα που εκείνη άφηνε τα πάντα όλα να σε πάει στη παιδική χαρά.

Μήπως ξεχνάς πως πάντα ήταν παρούσα ακόμα και πίσω από την κουΐντα της τόσο ανεξάρτητης ζωής σου;

Πνοή σου έδωσε θυμάσαι; Ή μήπως τώρα έτσι όπως την κοιτάς με θολωμένα μάτια από το κλάμα ντρέπεσαι;

Προλαβαίνεις. Πιάστης το χέρι και δωστης ένα φιλί στο μέτωπο.

Μη ζητήσεις καμία συγνώμη. Ξέρει η μάνα. Δεν θέλει συγνώμη γιατί αν τη ρωτήσεις δεν την πλήγωσες ποτέ.

Πήγαινε και δώστης ένα φιλί και ένα σε αγαπώ.

Κάντο τώρα που έχεις την ευκαιρία. Κάντο και για εξιλέωση εκείνων που δεν πρόλαβαν.




Ιωάννα Νικολαντωνάκη

Stalking : Τι είναι και πως να το αντιμετωπίσουμε…!!!!

Τι είναι το stalking;
Δυστυχώς στα ελληνικά δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση. Ο ορισμός σύμφωνα με τους Sheridan και Davis (2001) είναι «ένα σύνολο πράξεων, οι οποίες δημιουργούν παρενόχληση ή εκφοβισμό προς ένα άλλο άτομο».

Πρακτικά μπορούμε να πούμε πως κάποιες χαρακτηριστικές πράξεις stalking είναι οι εξής :

Παρακολούθηση και ακολουθία του θύματος

Προσπάθεια απόσπασης πληροφοριών από το οικείο περιβάλλον του

Εισβολή στον προσωπικό χώρο

Απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας του θύματος ή των οικείων του

Δυσφήμιση

Προσέγγιση του θύματος

Καταστροφή περιουσίας

Σωματική βία

Απόπειρα βιασμού ή φόνου

Η πιο συχνή μορφή είναι αυτή από πρώην ερωτικό σύντροφο που συνήθως αισθάνεται θυμό προς το θύμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πιθανότητα σωματικής βίας είναι αυξημένη ιδίως αν έχει προϋπάρξει σωματική βία κατά τη διάρκεια της σχέσης.

Η δεύτερη πιο συχνή μορφή stalking είναι αυτή λόγω ερωτικού ξεμυαλίσματος. Συνήθως δεν φαίνεται να υπάρχει βία αλλά μία έντονη ρομαντική επιθυμία για το θύμα και ρομαντικές φαντασιώσεις.

Οι πιο επικίνδυνες μορφές stalking είναι αυτή της παραισθησιακής προσήλωσης ή έμμονης ιδέας και το σαδιστικό stalking.

Στην πρώτη περίπτωση τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες. Οι θύτες συχνά βιώνουν μία παράλληλη πραγματικότητα με σοβαρές συναισθηματικές δυσκολίες και πολύ συχνά πιστεύουν πως υπάρχει μία κρυφή σχέση με το θύμα η οποία, σκοπίμως, παρεμποδίζεται από εξωτερικούς παράγοντες. 

Η πιθανότητα σεξουαλικής κακοποίησης και βίας στην παρούσα μορφή είναι πολύ αυξημένη. 

Στην συγκεκριμένη μορφή βέβαια ο θύτης, για να προστατευτεί, μπορεί συχνά να θεωρεί πως αυτή η σχέση με το θύμα δεν πρέπει να εκφραστεί για διάφορους λόγους και συχνά το αποδέχεται χωρίς να υπάρξει απειλή ή βία.

Στην περίπτωση του σαδιστικού stalking, οι θύτες αντλούν ευχαρίστηση από το να προκαλούν φόβο στο θύμα και από το να του ασκούν απόλυτο έλεγχο αποκόβοντας το από τον περίγυρό του.

Πολλοί θύτες συχνά μπορεί να παρουσιάζουν συμπεριφορές που παραπέμπουν σε διαταραχές προσωπικότητας, σε σχιζοφρένεια και σε άλλες διαταραχές. Πολλές φορές έχουν ως σημείο αναφοράς τον υπερβολικό, μη επιθυμητό έρωτα που πολλές φορές βασίζεται σε παραληρητικές ιδέες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Φυσικά τα θύματα κινδυνεύουν από σωματική και σεξουαλική βία. Ακόμη η ψυχολογική βία που μπορεί να δεχτούν είναι πιθανό να οδηγήσει σε έντονο άγχος και φόβο, σε κατάθλιψη και κρίσεις πανικού.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν πέσει θύμα stalking;

Απαραίτητη είναι η επικοινωνία με την αστυνομία.

Πάντα πρέπει να έχει μαζί το κινητό του.

Να αλλάζει τις καθημερινές του συνήθειες.

Να κρατά αρχείο για τα συμβάντα που σχετίζονται με το stalking με κάθε λεπτομέρεια.

Το οικογενειακό περιβάλλον και οι φίλοι να λάβουν γνώση της σοβαρότητας της κατάστασης.

Να προσπαθήσει να μη δείξει τα συναισθήματά του στον θύτη.

Να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Να μη δεχτεί κάποια συνάντηση ή συνομιλία με τον θύτη.

Να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για να μπορέσει να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.




Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Αδαμοπούλου Κωνσταντίνα - Ψυχοθεραπευτής
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχολόγος BSc/MSc, Ψυχοθεραπεύτρια.
Ειδίκευση στη Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία.
Ψυχοθεραπευτής       6985810793

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Ανήκω στη γενιά των τεσσάρων τοίχων…!!!!

Ανήκω στη γενιά που ο τίτλος του ’94 , των πεντακοσίων ευρώ φαντάζουν τόσο τιμητικοί σαν τίτλοι διαγωνισμού και παράλληλα τόσο μακρινοί.

Ανήκω στη γενιά των τεσσάρων τοίχων.
Στη γενιά που είναι αναγκασμένη τους προβληματισμούς να τους βιώνει ως προβλήματα και τα προβλήματα ως καταστροφή πια.

Στη γενιά που γράφει τη δική της ιστορία.

Στη γενιά που βιώνει την κατοχή και τη χούντα με έναν καινούριο τρόπο.

Στη γενιά που παλιά ήταν η κακομαθημένη και τώρα είναι η στερημένη. Στερημένη από εμπειρίες, από όνειρα γιατί αυτά δεν βρίσκουν δίοδο ανάμεσα στους τοίχους.

Στη γενιά που κατηγορούνταν πως επενδύει στην τηλεφωνική επικοινωνία, μα τώρα είναι αναγκασμένη να ζει αποκλειστικά με αυτή.

Στη γενιά που πρέπει να ενημερώνει πάντα πότε θα βγει και που θα πάει.

Στη γενιά που ανήκω κι εγώ κι εσύ. Σε αυτή που βλέπει τα μαγαζιά να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, στη γενιά που χαίρεται με έναν περίπατο πια.

Σε αυτή τη γενιά που οι μανάδες μας έλεγαν, εγώ τότε δεν είχα αυτά. Και στην ίδια γενιά που οι μανάδες μας δεν έχουν ξαναπεί κάτι τέτοιο.

Στη γενιά που εύχομαι να θυμηθεί την αληθινή ζωή δίχως φόβο, περιορισμούς και στερήσεις.

Ανήκω στη γενιά που χρειάζεται ελευθερία γιατί μόνο με αυτή μπορούν να ταξιδέψουν τα όνειρα και να φτάσουν στον προορισμό τους.

Ανήκω στη γενιά που “ήμουν”




Ευαγγελίνα Τσέλιου – enfo.gr

24 συχνά λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας…!!!!

Τα λάθη που κάνουμε καθημερινά στο γραπτό και τον προφορικό λόγο είναι αμέτρητα. Η ελληνική γλώσσα είναι από τις δυσκολότερες. Μια έκφραση που χρησιμοποιούμε κι εμείς αντικαθιστώντας τα greek/ελληνικά βέβαια με τα… κινέζικα όταν δεν καταλαβαίνουμε κάτι.

Μερικά λοιπόν μόνο από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε καθημερινά όταν μιλάμε και όταν γράφουμε είναι τα παρακάτω.

· Ποιος, ποιες, ποιοι, ποιους κτλ. δεν τονίζονται! Είναι μονοσύλλαβα.

· Είναι τριάμισι λεπτά και όχι τρεισήμισι λεπτά. Από τα τρία λεπτά και όχι τρεις λεπτά.

· “Αυτοί έρχονταν” ,”Αυτός ερχόταν” κι όχι “Αυτός έρχονταν”.

· Είναι τεσσερισήμισι ώρες και όχι τεσσεράμισι ώρες. Από τις τέσσερις ώρες κι όχι τέσσερα ώρες.

· Ραντεβού στη μία και όχι ραντεβού στις μία.

· Χάρη σε και εξαιτίας. Το πρώτο έχει θετική σημασία, το δεύτερο αρνητική. Θα πούμε λοιπόν, χάρη σε σένα είμαι καλά και όχι εξαιτίας σου είμαι καλά.

· Το επίθετο πολύς – πολλή – πολύ συνοδεύει ουσιαστικά, ενώ το επίρρημα πολύ συνοδεύει ρήματα, επιρρήματα ή επίθετα. Άρα το σωστό είναι με πολλή αγάπη κι όχι με πολύ αγάπη. Έχει πολλή τύχη και όχι πολύ τύχη.

· Το πού και το πώς είναι επιρρήματα που ρωτάνε. Και θέλουνε τόνο, ακόμα και σε πλάγια ερώτηση.

· Το «που» είναι αντωνυμία, για ευκολία μπορεί να αντικατασταθεί με τη φράση «το οποίο» και το «πως» είναι σύνδεσμος και μπορεί να αντικατασταθεί με το «ότι». Αυτά που δεν ρωτάνε δεν θέλουν τόνο.

· Οι παράμετροι αυτές κι όχι οι παράμετροι αυτοί, όπως και οι ψήφοι αυτές, οι μέθοδοι αυτές.

· Το σωστό είναι ανενημέρωτος και όχι ανημέρωτος.

· Κοινότοπος και όχι κοινότυπος.

· Μεγεθύνω, μεγέθυνση και όχι μεγενθύνω, μεγένθυση

· Απαθανατίζω και όχι αποθανατίζω.

· Οκτώβριος και όχι Οκτώμβριος.

· Οι εποχές γράφονται με μικρό ενώ οι Μήνες με κεφαλαίο.

· Υποθάλπω, περιθάλπω και όχι υποθάλπτω, περιθάλπτω.

· Ακατονόμαστος και όχι ακατανόμαστος.

· Αθυρόστομος και όχι ανθηρόστομος.

· Το τελικό «ν» στα άρθρα τον, την και τα μόρια δεν, μην, διατηρούν το ν μόνο όταν όταν ακολουθεί λέξη που αρχίζει από φωνήεν, από στιγμιαίο σύμφωνο κ, π, τ, μπ, ντ, γκ, τσ, τζ και από τα διπλά ξ, ψ.

· Οι μετοχές σε -ντας γράφονται με - ω όταν αυτό τονίζεται και με - ο όταν δεν τονίζεται. Παραδείγματος χάριν κάνοντας, τραβώντας.

· Το σωστό είναι ο επικεφαλής, του επικεφαλής, τον επικεφαλής κλπ. Δεν κλίνεται.

· Όσο για το κατ’αρχήν και το κατ’αρχάς που δυσκολεύει πολύ κόσμο, κατ’ αρχάς σημαίνει στην αρχή, αρχικά, πρώτα. Έχει δηλαδή χρονική σημασία. Κατ’ αρχήν σημαίνει κατά κανόνα, κατά νόμο.

· Και τέλος ακούμε και διαβάζουμε στα πλαίσια του…, το οποίο μάλιστα κοντεύει να καθιερωθεί, αντί για το σωστό που είναι στο πλαίσιο του…

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος, αλλά αξίζει τον κόπο να μάθουμε να μιλάμε σωστά τη γλώσσα μας, γιατί: “Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική \το σπίτι φτωχικό \στις αμμουδιές του Ομήρου” (Οδ.Ελύτης). 




tilestwra.com

Σήμερα ντύσου πρωταγωνιστής…!!!!

Σήμερα είναι μια νέα μέρα, μην αφήσεις τίποτα γι 'αύριο. Η αναβλητικότητα σε αφήνει στάσιμο, σήμερα. Σήμερα θα πας μπροστά!

Άνοιξε το ραδιόφωνο μύρισε τη μυρωδιά του καφέ και του φρυγανισμένου ψωμιού! Ξεκίνα από την τέχνη σου τη μοναδική σου τέχνη, αυτή που μόνο εσύ έχεις όμοια. Χαμογέλασε στους περαστικούς, πες πόσο αγαπάς τους φίλους σου, την οικογένεια σου. Λάμψε γύρω από τον φλοιό της ευγνωμοσύνης!

Σήμερα παίξε με παιδιά, χαριτωμένα τετράποδα, με το πρόσωπο σου, με τη φωνή σου.

Σήμερα βγάλε ότι καλύτερο έχεις μέσα σου, δεν σου κοστίζει κάτι, έτσι δεν είναι;

Σήμερα σκέψου τι περνάει η ψυχή σου και δες πόσο χαμογελαστή έχεις φροντίσει να είναι!

Ανέβασε τον σωστό διακόπτη, αυτόν της δημιουργικότητας ,της χαράς ,της ευγνωμοσύνης, του ψυχικού πλούτου, της μοναδικότητας.

Υπάρχεις για να προσθέσεις άλλη μια ή και παραπάνω ομορφιές σε αυτόν τον κόσμο, κάντο όσο καλύτερα μπορείς. Παίξε στη δική σου προσωπική ταινία και δημιούργησε έναν αξιοζήλευτο πρωταγωνιστή για χιλιετηρίδες!

Ζήσε με όλα αυτά που έχεις σήμερα και φτιάξε με αυτά το πιο ακριβό κουτί για την ανθρωπότητα… μα πάνω απ όλα για σένα!




Ελένη Κακλαμάνου

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Ο Δεκάλογος των σχολείων στη Δανία…!!!!

Στη Δανία, εκπαίδευση δεν είναι μόνο τα ακαδημαϊκά μαθήματα. Είναι η επαφή με το σώμα, τα συναισθήματα, η ενσυναίσθηση, το θάρρος να αποτύχουμε , η ικανότητα να συνδεόμαστε αλλά και το χούγκα. 

Η αξιολόγηση της επιτυχίας γίνεται με βάση την πραγματική ευτυχία και όχι τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Ποιες είναι όμως οι βασικές αρχές που διέπουν το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα που δηλώνει ότι είναι η πιο ευτυχισμένη σε ολόκληρο τον κόσμο;

1. Ευημερία (trivsel)
Στη Δανία, το να έχουν οι μαθητές υψηλό trivsel, είναι πολύ πιο σημαντικό από την υψηλή βαθμολογία ή τις επιδόσεις στις εξετάσεις. Βασική αρχή του εκπαιδευτικού συστήματος είναι πως η ακαδημαϊκή επιτυχία προϋποθέτει προσωπική ευτυχία, αφού οι Δανοί πιστεύουν πως όταν νιώθουμε καλά, μαθαίνουμε πιο εύκολα. 

Στο αξιακό τους σύστημα, η συνεργασία και η καλοσύνη έρχονται πριν από τον ανταγωνισμό. Ένας τρόπος με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών, είναι το να τους ζητήσουν ανά πάσα στιγμή να αναφέρουν τον trivsel tal, τον αριθμό δηλαδή ευτυχίας τους. 

Τα παιδιά επίσης καλούνται να συζητήσουν γιατί επέλεξαν τον αντίστοιχο βαθμό ευημερίας αλλά και πώς μπορούν να βελτιώσουν τη βαθμολογία της ευτυχίας τους την επόμενη φορά. Κάθε σχολείο υποχρεούται από το νόμο να χορηγεί ένα τυποποιημένο τεστ ευημερίας κάθε χρόνο, όπως και να διατηρεί την ευημερία των μαθητών υψηλή. Το «σχέδιο ευημερίας» αναρτάται στις ιστοσελίδες όλων των σχολείων της χώρας.

2. Μοναδικότητα (differentiere)
‘Όπως τόνισε και ο Albert Einstein «Ο καθένας είναι μια ιδιοφυΐα. Αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, θα περάσει όλη τη ζωή του πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο». 

 Οι δάσκαλοι στη Δανία εκπαιδεύονται στο να αντιμετωπίσουν τους μαθητές ως μοναδικά άτομα . Εντοπίζουν τα δυνατά σημεία όπως και τις αδυναμίες του καθενός από τα παιδιά και τα βοηθούν να αναπτύσσονται.

Συνεργάζονται με τους μαθητές ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες στις οποίες θα ανθίσει το κάθε παιδί ξεχωριστά. Σε τεστ που χορήγησε η NASA σε 1600 παιδιά ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και πέντε ετών, το 98% αποδείχθηκαν δημιουργικές ιδιοφυίες. 

Στα παιδιά δέκα ετών ο αριθμός έπεσε στο 30% ενώ στην ηλικία των δεκαπέντε στο 12%. Ανάμεσα στους ενήλικες, μόνο το 2% παρέμεναν ακόμη δημιουργικές ιδιοφυίες. Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; 

Στις περισσότερες χώρες, το εκπαιδευτικό σύστημα ενισχύει την «συγκλίνουσα σκέψη», αυτή που κρίνει επικρίνει και αξιολογεί. Στη Δανία αντίθετα, το εκπαιδευτικό σύστημα ενισχύει την «αποκλίνουσα σκέψη», την φαντασία, την παραγωγή νέων ιδεών και πιθανοτήτων.

3. Αυτοεκτίμηση, εμπιστοσύνη στον εαυτό, και αυτοπεποίθηση
«Να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου» (At hvile I sig selv) προτρέπουν οι Δανοί εκπαιδευτικοί τους μαθητές. Προωθούν την αξία του να νιώθουν τα παιδιά καλά για αυτό που είναι και όχι για αυτά που κάνουν. Στόχος, να αποκτήσουν τα παιδιά εσωτερική εστία αξιολόγησης ώστε να μη χρειάζεται να επιδειχθούν για να πάρουν την έγκριση των άλλων.

4. Μαθήματα επαφής
Στα μαθήματα αυτά, τα παιδιά καλούνται μέσα από το άγγιγμα να μιμηθούν κινήσεις ή ήχους ο ένας στην πλάτη του άλλου. Σύμφωνα με ένα δανέζικο ρητό, «Αυτός που αγγίζει, δεν εκφοβίζει» (Den man ror ved, mobber man ikke). 

Το άγγιγμα αυξάνει τα επίπεδα οξυτοκίνης, οπότε με έναν τόσο απλό τρόπο αυξάνεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους μαθητές και μειώνεται ο εκφοβισμός. Με το μασάζ μεταξύ των μαθητών στα σχολεία, εκτός από μείωση στην επιθετικότητα, παρατηρήθηκε και μείωση στα προβλήματα προσοχής.

5. Η ώρα της τάξης (klassen time)
Πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα και αποτελεί υποχρεωτικό μέρος του σχολικού προγράμματος, από τη στιγμή που οι μαθητές γίνονται έξι ετών. Στόχος είναι τα παιδιά να νιώθουν άνετα και να συζητούν για οποιοδήποτε θέμα τα απασχολεί. Όλοι μαζί συνεργάζονται ώστε να βρουν τις λύσεις.

Αν υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία της τάξης, ο δάσκαλος μπορεί να συγκαλέσει «ώρα της τάξης» οποιαδήποτε στιγμή. Αν δεν υπάρχουν προβλήματα προς επίλυση την «ώρα της τάξης», οι μαθητές χαλαρώνουν, παίζουν ομαδικά παιχνίδια ή κάνουν «χούγκα». Οι μαθητές φέρνουν ζεστές λιχουδιές που απολαμβάνουν μετά τη συζήτηση.

6. Εβδομάδα σεξ
Στη Δανία αφιερώνουν κάθε χρόνο μια ολόκληρη εβδομάδα (την δεύτερη του Φεβρουαρίου) στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση γίνεται οργανωμένα, με συγκεκριμένη ύλη για αυτή την εβδομάδα, ενώ κάθε χρονιά το θέμα αλλάζει. 

Προσφέρεται η αντίστοιχη εκπαίδευση σε εκπαιδευτικούς και γονείς, ενώ μεγαλύτερα παιδιά καλούνται επίσης να μιλήσουν στα μικρότερα ώστε η εκπαίδευση να γίνει σε πιο χαλαρό κλίμα. Η εβδομάδα σεξ περιλαμβάνει και την «ευτυχία του σώματος» (kropsglad): γίνονται συζητήσεις για το πώς τρώμε, πώς κινούμαστε , πώς η εικόνα του σώματός μας επηρεάζεται από τα social media.

7. Η άποψη του παιδιού (barnesyn)
Οι Δανοί εκπαιδευτικοί επιδιώκουν να συναντούν τα παιδιά ακριβώς εκεί που βρίσκονται συναισθηματικά, χωρίς να τα κρίνουν. Barnesyn σημαίνει να βλέπουμε τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Εξάλλου, όταν τα παιδιά νιώθουν ότι τα βλέπουνε και τα ακούνε, είναι πολύ πιο πιθανό να συνεργαστούν με τους ενήλικες. 

Όσον αφορά την εκπαίδευση, προέρχεται από τη κατανόηση αυτών που θέλουν να μαθαίνουν τα παιδιά. Δεν έχει σημασία τι θεωρούν οι ενήλικες ως σημαντικό ή ως ταμπού αλλά τι θεωρούν τα παιδιά σημαντικό από τη δική τους τη σκοπιά, τι τους κεντρίζει το ενδιαφέρον.

8. Ενσυναίσθηση
Όπως διακήρυξε και ο Αριστοτέλης, «Η μόρφωση του μυαλού χωρίς τη μόρφωση της καρδιάς δεν είναι καθόλου μόρφωση». Οι Δανοί γονείς και δάσκαλοι δεν είναι ούτε υπερπροστατευτικοί αλλά ούτε και αυταρχικοί, , οπότε τα παιδιά έχουν την ελευθερία να έρθουν σε επαφή με όλη την γκάμα των συναισθημάτων τους. 

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για να κατανοήσουν και τα συναισθήματα των άλλων. Για τους γονείς και τους δασκάλους στη Δανία είναι πολύ σημαντική η κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών: το να συνεργάζονται με τους άλλους, να είναι ευγενικά, να προσφέρουν βοήθεια και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες.

Στη Δανία, η ενσυναίσθηση είναι μια δεξιότητα που διδάσκεται, ενίοτε μάλιστα θεωρείται πιο σημαντική από την ανάγνωση βιβλίων. Τα παιδιά εκπαιδεύονται στο να «διαβάζουν» τους ανθρώπους. 

Είτε με τη βοήθεια βίντεο, είτε με role plays και κουβέντα, τα παιδιά συζητούν μεταξύ τους για το πώς τα ίδια θα διαχειρίζονταν δύσκολες καταστάσεις αντί να ακούν έναν ενήλικο να ηθικολογεί. Μαθαίνουν επίσης να ακούν χωρίς να κρίνουν, αλλά και ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και άρα κανείς δε νιώθει ακριβώς το ίδιο με τον άλλο.

9. Θάρρος να αποτυγχάνουμε
«Οι άνθρωποι μαθαίνουν περισσότερα από τα λάθη τους» (Man laerer mest tra sine fejitagelser) υποστηρίζει ένα δανέζικο ρητό. Μέρος της δημιουργικής διαδικασίας είναι να προσπαθούμε, να αποτυγχάνουμε και να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Στη Δανία, η αποτυχία αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος. 

Μερικά μάλιστα σχολεία περιλαμβάνουν το πρόγραμμα «δοκιμή και αποτυχία»: οι δάσκαλοι αντλούν παραδείγματα από διαγωνίσματα που δεν τα πήγαν και τόσο καλά. Οι μαθητές διδάσκονται να αποδέχονται την αποτυχία και να δείχνουν περιέργεια για αυτήν. 

Επικεντρώνονται στη διαδικασία της μάθησης , παρά στο αποτέλεσμα. Και όσο περισσότερο τα παιδιά θεωρούν ότι είναι εντάξει να κάνουν λάθη, τόσο περισσότερο προσπαθούν.

10. Συντροφικότητα, αίσθημα ενότητας, το να είσαι σε αρμονία με μια ομάδα (faelleksab)
Στη Δανία, περίπου 60% της δουλειάς στο σχολείο γίνεται σε ομάδες, όχι ατομικά, με αποτέλεσμα την οικοδόμηση συνεργασίας κι εμπιστοσύνης. Όταν νιώθουμε συνδεδεμένοι με τους άλλους, έχουμε νόημα και σκοπό στη ζωή μας. Μελέτες αποδεικνύουν πως οι κοινωνικοί δεσμοί αυξάνουν τη μακροζωία και μειώνουν το στρες. 

Στη Δανία τα παιδιά αφιερώνουν χρόνο για να είναι μαζί και όχι μόνο για να κάνουν μαζί. Αυτή η αίσθηση του ανήκειν είναι κάτι το οποίο όλοι, ως θηλαστικά, είμαστε εγγενώς προγραμματισμένοι να λαχταράμε.




MSc in Person Centred Counseling and Psychotherapy
Emotional focusing couples therapy
P.E.T., T.E.T.,M.B.A.

Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα…!!!!

Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα…
Όταν ο Θεός δημιουργούσε τη γυναίκα, δούλευε ως αργά το βράδυ της έκτης μέρας της Δημιουργίας.

Κάποια στιγμή, πέρασε ένας άγγελος και ρώτησε: «Γιατί ξοδεύεις τόσο χρόνο σʼ αυτό το δημιούργημά σου; »

Και ο Θεός, απάντησε : «Έχεις δει όλες τις προδιαγραφές που πρέπει να καλύψω σʼ αυτή τη μορφή; Θα πρέπει να είναι φτιαγμένη από εύπλαστο υλικό και να έχει πάνω από 200 κινούμενα μέρη, να θρέφεται με όλα τα είδη τροφίμων, να μπορεί να αγκαλιάζει κάμποσα παιδιά ταυτόχρονα και την ίδια στιγμή να δίνει ένα χάδι που να μπορεί να θεραπεύσει οτιδήποτε : από ένα τραυματισμένο γόνατο μέχρι μια ραγισμένη καρδιά. Και θα πρέπει να μπορεί να τα κάνει όλα αυτά με δύο χέρια μόνο».

Ο άγγελος εντυπωσιάστηκε: «Μόνο με δύο χέρια; Αδύνατον! Πολύ δουλειά για μια μέρα… Περίμενε Κύριε μέχρι αύριο, και τότε τέλειωσε την».

«Α, όχι», είπε ο Θεός. Είμαι τόσο κοντά στο να ολοκληρώσω αυτό το δημιούργημα, που το ʽχω μέσα στην καρδιά μου, ώστε δεν μπορώ να σταματήσω. Θα το ονομάσω, “γυναίκα”. Θα γιατρεύει τον εαυτό της όταν αρρωσταίνει, και θα μπορεί να εργάζεται 18 ώρες την ημέρα».

Ο άγγελος πλησίασε κοντύτερα και άγγιξε την γυναίκα. «Μα την έχεις κάνει πολύ τρυφερή, Κύριε».

«Είναι τρυφερή», είπε ο Θεός, «αλλά την έχω κάνει και πολύ ανθεκτική. Δεν μπορείς να φανταστείς τι μπορεί να αντέξει και να ξεπεράσει»;

«Μπορεί να σκέφτεται;» ρώτησε ο άγγελος.

Ο Θεός απάντησε : «Όχι μόνο μπορεί να σκέφτεται, αλλά μπορεί να σκέφτεται πρακτικά και λογικά, να διαχειρίζεται πολλά διαφορετικά πράγματα».

Ο άγγελος άγγιξε το μάγουλο της γυναίκας. «Κύριε, μοιάζει σαν αυτό το δημιούργημά σου να στάζει κάτι»!

«Δεν στάζει… είναι ένα δάκρυ», διόρθωσε ο Θεός τον άγγελο.

«Και σε τί χρειάζεται », ρώτησε ο άγγελος .

Και ο Θεός είπε : «Τα δάκρυα είναι ο τρόπος της να εκφράζει την λύπη, τις αμφιβολίες της, την αγάπη της, την μοναξιά της, τα βάσανά της και την αξιοπρέπειά της».

Αυτό έκανε μεγάλη εντύπωση στον άγγελο : «Κύριε είσαι μεγαλοφυΐα! Σκέφτηκες τα πάντα! Η γυναίκα είναι πράγματι έξοχη»!

«Ναι, πράγματι είναι», είπε ο Θεός. «Η γυναίκα έχει δυνάμεις πού εντυπωσιάζουν τον άνδρα. Μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα και να αντέχει βαριά φορτία. Αντέχει χαρά, αγάπη και γνώμες. Χαμογελάει όταν νοιώθει την ανάγκη να ουρλιάξει. Τραγουδάει όταν νοιώθει την ανάγκη να κλάψει. Κλαίει όταν είναι χαρούμενη και γελάει όταν φοβάται. 

Μάχεται γιʼ αυτό που πιστεύει. Αντιστέκεται στην αδικία. Δεν δέχεται το «όχι» σαν απάντηση, όταν μπορεί να δει καλύτερη λύση. Δίνει όλο της τον εαυτό ώστε η οικογένειά της να θριαμβεύσει. Παίρνει μια φίλη της ή ένα φίλο της μαζί στο γιατρό όταν φοβάται. Η αγάπη της είναι άνευ όρων. 

Κλαίει όταν τα παιδιά της πετυχαίνουν. Είναι χαρούμενη όταν οι φίλοι της τα καταφέρνουν. Χαίρεται όταν μαθαίνει για μια γέννα. Η καρδιά της ραγίζει όταν ένας συγγενής ή ένας φίλος πεθαίνει, αλλά βρίσκει την δύναμη να συνεχίζει στη ζωή. Ξέρει ότι ένα φιλί και ένα χάδι, μπορούν να θεραπεύσουν μια ραγισμένη καρδιά.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα μʼ αυτήν: Ξεχνάει τι αξίζει.........




Web

Αυτή η Ελληνίδα μάνα...!!!!

Μην μάς ακούς, πουλάκι μου. Μη μάς δίνεις σημασία. Εμείς οι Ελληνίδες μανάδες είμαστε γυναίκες δηλητήριο. Εκτοξεύουμε τα ''μη'' σαν χαστούκια στο πρόσωπο που λατρεύουμε. Να τού μπλαβιάσουμε τα μάγουλα και μετά να τού βάλουμε δροσερά πανιά να δροσιστεί. 

Μη βγεις έξω έχει ψόφο. 

Μη βγεις έξω έχει καύσωνα. 

Μην τρως τώρα θα κόψεις την όρεξη σου. 

Φάε, δεν τρως γιατί δεν τρως. 

Μη χαζεύεις αύριο δίνεις εξεταστική. 

Τι τής/τού βρήκες? 

Δεν την/τον βλέπεις πώς είναι? 

Είναι ντύσιμο αυτό τώρα? 

Είναι τρόπος αυτός τώρα? 

Γι’ αυτό σε μεγάλωσα, γι’ αυτό σε ανάστησα, γι’ αυτό φίλησε κατουρημένες ποδιές ο μπαμπάς σου, γι’ αυτό φτύσαμε αίμα να σε κάνουμε άνθρωπο???

Ομολογώ, ζορίστηκα πολύ όταν απέκτησα τον γιο μου. Όταν γίνεσαι μητέρα, όλα τα ''μη'' συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο το all inclusive. Σού βγαίνουν αυθόρμητα σαν φιδάκια απ’ το στόμα. Μη. Πρόσεχε. Μη. Μη. Μη λέμε μη. Μη δεν ξέρεις εσύ. Μη με πρήζεις. Μη με ψήνεις, μη μού βγάζεις την Παναγία, μη!

Χρειάστηκε μεγάλος αγώνας για να καταπιώ τα ''μη'' μου και να μη γαμ@σω τη ζωή του. Αυθόρμητη μού έβγαινε η αγάπη που σκοτώνει. Που στραγγαλίζει το παιδί. ''Για το καλό του''.

Γιατί είναι, βλέπεις, και η ανταλλακτική οικονομία στη μέση: να το έχεις κάβα για τα γεράματα. Να σου φέρει ένα ποτήρι νερό. Να σου φτιάξει ένα χαμομήλι να σού αγοράσει φάρμακα να σε πάει στο γιατρό.

Να σε γηροκομήσει βρε αδελφέ. Ό,τι σού δίνω, το θέλω πίσω. Ό,τι σού προσφέρω, το διεκδικώ. Είσαι δικός-η μου μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Θα σε τσακίσω στα χαμομήλια, θα σε λιανίσω στα πιεσόμετρα. Γιατί θυσιάστηκα για σένα, γιατί στερήθηκα για σένα, γιατί σ’ αγαπώ.

Αυτή η Ελληνίδα μάνα που τόσο αγαπησιάρικα μνημονεύουμε, δεν είναι καθόλου η κωμική φιγούρα που κυνηγάει το παιδί με έναν κεφτέ στην παραλία. 

Η Ελληνίδα μάνα είναι μια γυναίκα που η ζωή την έχει κουράσει και τα όνειρα την έχουν διαψεύσει. Όταν φίλησε τον βάτραχο που παντρεύτηκε αυτός δεν έγινε πρίγκιπας, απλώς της έμεινε μια βατραχίλα στο στόμα. 

''Θ’ αλλάξουν τα πράγματα'' της έλεγε κι όντως άλλαξαν: προς το χειρότερο.

Μισή ζωή, μισός έρωτας, μισή δουλίτσα, μισή καρδιά. Το σπίτι της κρυψώνα που σπάνια ξεμυτίζει από εκεί. Ζει μέσα από τους ήρωες της σαπουνόπερας, μέσα από τις συνταγές της Αργυρώς, μέσα από τις καρδούλες. Έχει ρίζα στο μαλλί, φοράει μικροσκοπικά σκουλαρίκια και το κραγιόν της Μενεγάκη. Αλλά πάνω απ’ όλα ζει μέσα από τα παιδιά της.

Δυστυχώς για τα παιδιά της.

Μη. Μη. Μη. Μην ανακατεύεσαι. Μη μπλέκεσαι. Μην ανοίγεις ιστορίες με τους γειτόνους. Μην ακούς τις κραυγές στο διπλανό διαμέρισμα. Μη χτυπάς το κουδούνι, μην πας στην αστυνομία, μη βγάζεις εσύ το φίδι από την τρύπα. 

Κοίτα τη δουλίτσα σου. Το σπιτάκι σου. Τη γυναικούλα σου. Το παιδάκι σου. Τα υποκοριστικούλια σου. Γιατί έχω και την καρδιά μου πουλάκι μου, δεν θα με πεθάνεις εσύ εμένα.

Όχι, μη μάς ακούς τις τρελές. Ζακέτα μην πάρεις, αγάπη μου. Ή πάρε. Κι αν κρυώσεις, κρύωσες. Θα γίνεις καλά. Δεν μπορώ να κάνω εγώ τα λάθη σου για να μην πονέσεις εσύ. Μπορώ όμως αν χρειαστεί, αν με χρειαστείς, να τα πληρώσω μαζί με σένα. Να μοιραστώ τον πόνο σου. Να κλάψω στο κλάμα σου.

Να ξενυχτήσω στην αγρύπνια σου, να είμαι κοντά σου. Δίπλα σου. Όχι σαν βαρίδι. Σαν κουβερτούλα χνουδωτή. Που σκεπάζει τους καημούς σου, μόνο όταν εσύ θέλεις να τη ρίξεις στους ώμους σου. Γιατί σ’ αγαπώ. Γι’ αυτό που είσαι. Όχι γι’ αυτό που νομίζω πώς είσαι.

Ζακέτα μην πάρεις, ψυχούλα μου. Και γαία πυρί μιχθήτω τι να πω.




Έλενα Ακρίτα

Τα σημάδια ότι αντιμετωπίζετε ένα άτομο με μαύρη καρδιά που δεν πρέπει να αγνοήσετε…!!!!

Απορροφούμε αρνητικές ενέργειες ακριβώς με το που βγούμε από το σπίτι μας. Ο έξω κόσμος είναι σαφώς κάτι που δεν μας δίδαξαν τόσο στην παιδική μας ηλικία και ενώ περιμένουμε να ζήσουμε με τον τρόπο που έχουμε δημιουργήσει για τον εαυτό μας, πάντα κάτι μας τρελαίνει. 

Κυρίως επειδή δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε κάποια επίπεδα μίσους, αρνητικότητας και κακού που έχουν κάποια άτομα στην καρδιά τους και τα διαδίδουν σαν μόλυνση.

Απλώς ανοίξτε την τηλεόραση και θα περιτριγυριστείτε με κακία, με ψυχοπαθείς που σκοτώνουν, βιασμούς, φόνους και εγκληματίες. Και καθώς περιβαλλόμαστε από αρνητικότητα μαθαίνουμε πώς να την αποδεχόμαστε και γίνεται η καθημερινή ζωή μας, κάτι που είναι σοκαριστικό. 

Όσο μολυνόμαστε με αρνητική ενέργεια και άγχος, για το καλό της υγείας μας πρέπει να αποφεύγουμε τους αρνητικούς ανθρώπους που μας περιβάλλουν αγνοώντας τους. 

Αλλά το να αγνοούμε κάτι και να προσποιούμαστε ότι δεν είναι εκεί μπορεί στην πραγματικότητα να μας οδηγήσει σε προβλήματα που δεν θέλουμε.

Υπάρχουν 10 σημάδια ανθρώπων με δηλητηριώδη καρδιά που δεν πρέπει να αγνοούμε και μόλις τα παρατηρήσουμε πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

1. Είναι πολύ καλοί στο να χειραγωγούν
Αυτοί οι άνθρωποι πάντα έχουν μια ατζέντα για να μένουν συγκεντρωμένοι και για να κινούνται προς τον επόμενο επιθυμητό στόχο τους. Είναι έτοιμοι να σας καταστρέψουν, να σας χειραγωγήσουν και να σας συμπεριφερθούν σαν παιχνίδι αν χρειαστεί. Τίποτα και κανένας δεν έχει σημασία γι' αυτούς και ολόκληρη η ζωή τους είναι χτισμένη στα κόλπα, στους χειρισμούς και στα ψέματα.

2. Είναι αναξιόπιστοι
Οι άνθρωποι που ζουν την ζωή τους με ψέματα και παιχνίδια δεν είναι αξιόπιστοι, ανεξάρτητα από το πόσο αγνοί μπορεί να σας παρουσιάζονται. Αν δείτε ότι εμπιστεύεστε ένα τέτοιο άτομο, κρατήστε μια ασφαλή απόσταση και απομακρύνετε τον από την ζωή σας.

3. Αρνούνται την πραγματικότητα
Ζουν την δική τους ζωή που έχουν δημιουργήσει για τον εαυτό τους, έτσι όταν κάποιος προσπαθεί να τους προσγειώσει αρνούνται να το πιστέψουν και να το αποδεχτούν και ξεκινούν ένα αλαζονικό παραλήρημα, έτσι ο άλλος υποχωρεί. Πιστεύουν το δικό τους διεστραμμένο παιχνίδι και τα ψέματα τους, και όταν τα ψέματα γίνουν η πραγματικότητα τους, δεν γνωρίζουν ότι η αλήθεια είναι κάτι άλλο.

4. Πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι
Οι άνθρωποι με μαύρη καρδιά συχνά νομίζουν ότι αξίζουν μια καλή θέση στην δουλειά, υψηλό μισθό και γενικά τα πάντα, για τα οποία δεν δουλεύουν καν για να τα αποκτήσουν. Θέλουν κάποιος άλλος να κάνει την δουλειά τους επειδή θεωρούν κατώτερους τους σκληρά εργαζόμενους και αντιθέτως θέλουν οι άλλοι να δουλεύουν για τις ανάγκες τους.

5. Απαιτούν την προσοχή σας
Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση και είναι πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους. Υπερεκτιμούν την σημασία τους, σκεφτόμενοι πως έχουν κερδίσει το δικαίωμα να είναι ανώτεροι από τους υπόλοιπους. Απαιτούν να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής και νομίζουν πως το αξίζουν.

6. Λένε πολλά ψέματα
Θα σας οδηγήσουν στον ιστό με τα ψέματα τους και θα συνεχίσουν να ψεύδονται όσο μπορούν. Μόλις τα παλιά τους ψέματα ξεχαστούν, θα βρουν καινούργια και έτσι δημιουργείται ένας κύκλος. Έχουν μια εικόνα για τον εαυτό τους και θέλουν να ζήσουν σύμφωνα με αυτή, έτσι λένε ψέματα γι αυτή την εικόνα και κάνουν τους ανθρώπους να τους πιστεύουν.

7. Ζουν διπλή ζωή
Αυτοί οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί όταν είναι μαζί σας και διαφορετικοί όταν είναι με άλλους. Είναι επίσης διαφορετικοί όταν περιβάλλονται από ανθρώπους τους οποίους θέλουν να χειραγωγήσουν αν είναι δημοφιλείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στον χώρο εργασίας τους, αλλά δείχνουν τον πραγματικό τους εαυτό μόνο όταν είναι μόνοι τους. Νομίζουν πως όλα είναι παιχνίδι και παίζουν καλά. Μέχρι να το ανακαλύψετε και οι μάσκες πέσουν.

8. Δεν σέβονται τον χρόνο σας
Ανησυχούν μόνο για τον εαυτό τους και δεν σέβονται τον χρόνο σας. Δεν σημαίνετε τίποτα γι' αυτούς, όπως ούτε ο χρόνος και οι ανάγκες σας. Θα προσπαθήσουν να σας χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς να τους νοιάζει αν έχετε χρόνο γι 'αυτούς ή όχι. Νομίζουν ότι πρέπει να ξοδεύετε όλο τον χρόνο σας με αυτούς, επειδή πιστεύουν πως οτιδήποτε επιλέξετε να κάνετε δεν αξίζει όσο αυτοί.

9. Δεν νιώθουν ενοχές
Ένα ειλικρινές άτομο θα ένιωθε ενοχές αν ήξερε πως οι πράξεις του μπορεί να πληγώσουν ή να εξαπατήσουν κάποιον που αγαπά και νοιάζεται γι 'αυτόν. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν νοιάζονται καθόλου για το αν πληγώσουν κάποιον. Δεν νιώθουν αγάπη, δεν δείχνουν σεβασμό και επομένως ο εγωισμός του είναι τόσο δυνατός που δεν νιώθουν ενοχές.

10. Κρύβουν πληροφορίες
Στην προσπάθεια τους να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους κρύβουν πληροφορίες για τον εαυτό τους ή για οτιδήποτε μπορεί να τους απειλήσει ώστε να εκπληρώσουν αυτό που χρειάζονται. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να αποκαλύπτουν την αληθινή τους φύση ή τα σχέδια τους, έτσι το να τις κρύβουν και να προσποιούνται ότι δεν υπάρχουν είναι κυρίως αυτό που κάνουν για κρύψουν τον εαυτό τους και να συνεχίσουν τα ψέματα και τους χειρισμούς τους.




© Η αναδημοσίευση περιεχομένου επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ

Αν θέλεις να αγγίξεις το όνειρό σου, δούλεψε στην σιωπή κι άσε την επιτυχία σου να κάνει θόρυβο…!!!!

Σε μια εποχή όπου η ζήλια κυριαρχεί και οι καλοί άνθρωποι είναι είδη προς εξαφάνιση, πολλές φορές μπαίνουμε στην διαδικασία να εκμυστηρευτούμε όνειρά μας που θα θέλαμε να υλοποιήσουμε.

Δυστυχώς όμως σπάνια θα συναντήσεις άνθρωπο εκτός βέβαια από τα μέλη της οικογένειας σου με τους οποίους σας συνδέουν ισχυροί δεσμοί αίματος, που θα σε παρακινήσουν, θα σε ενθαρρύνουν. 

Αντίθετα θα σε αποτρέψουν, θα σε απογοητεύσουν, θα σε πείσουν να εγκαταλείψεις την όποια προσπάθεια και να παραμείνεις στην ήδη υπάρχουσα καθημερινότητα η οποία σου παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια. 

 Κι αυτό γιατί η επιτυχία του πλησίον δύσκολα αντέχεται. Μόνο ένας καλός άνθρωπος απαλλαγμένος από το αίσθημα της ζήλιας μπορεί να το δεχτεί.

Η επιτυχία δοκιμάζει και διαλύει φιλίες. Να το θυμάσαι. Στην δυστυχία σου πολλοί θα είναι εκείνοι που θα σου σταθούν από λύπηση. Στην χαρά σου ακόμη λιγότεροι. Στην επιτυχία σου; 

Όταν έρθεις αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα που θα σου προσφέρει η επιτυχία, θα εκπλαγείς. Κι αυτό γιατί τα άτομα που θα σε στηρίξουν θα είναι επί το πλείστον άγνωστα σε σένα μέχρι εκείνη την δεδομένη στιγμή.

Έπειτα να είσαι προετοιμασμένος ότι το ξεσκαρτάρισμα ανθρώπων που θα αποφασίσεις έπειτα να κάνεις στην ζωή σου, θα την αλλάξουν πλήρως. Μην στεναχωρηθείς. 

Η ζωή σου θα αλλάξει προς το καλύτερο. Διότι θα απομακρύνεις τους υποκριτές και θα παραμείνεις με άτομα που αξίζει πραγματικά να είναι κοντά σου.

Αν θέλεις λοιπόν να αγγίξεις το όνειρό σου, δούλεψε στην σιωπή… άσε την επιτυχία σου να κάνει θόρυβο… κι εκείνη θα επιλέξει τους πραγματικούς σου φίλους..




Μαρία Αρφαρά

Τα 12 μεγαλύτερα μυστικά που έχουν ξεχαστεί από την ανθρωπότητα…!!!!

Όσο περισσότερο αναλογίζομαι την ζωή του ανθρώπου σήμερα, τόσο περισσότερο φτάνω σε ένα ακλόνητο συμπέρασμα: Η μεγαλύτερη κατάρα και η αιτία της δύσκολης κατάστασης του σύγχρονου ανθρώπου είναι η λήθη. Όπως μια υφέρπουσα κακουχία, η απώλεια μνήμης έχει εισέλθει ολοκληρωτικά μέσα στην ύπαρξη του ανθρώπου. Ατομικά, συλλογικά, ιστορικά ή πολιτισμικά, είμαστε μαγεμένοι να ξεχάσουμε.

Έχουμε ξεχάσει όχι μόνο το παρελθόν μας, αλλά και την θέση μας στο παρόν και την ευθύνη μας για το μέλλον. Σε προσωπικό επίπεδο, η εγωκεντρική κατάσταση της συνείδησης μας βρίσκεται σε αποστολή. 

Η αποστολή δεν είναι άλλη, από το να μας κρατήσει σε αυτή την κατάσταση της λήθης – να διαχωρίσει την ύπαρξή μας από το ΟΛΟΝ. Σε συλλογικό επίπεδο, η αμνησία διαιωνίζεται και ενισχύεται από κοινωνικά και πολιτιστική μέσα – κυρίως με το να καθοδηγούμαστε σε μια πραγματικότητα ασυνείδητου καταναλωτισμό, συμμορφωμένου τρόπου ζωής και υλιστικής νοοτροπίας.

Η φωτεινή πλευρά όλου αυτού είναι ότι έχουμε την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε την σύνδεση με τον εαυτό μας και το σύμπαν γενικότερα. Η δύναμη της ανάμνησης βρίσκεται στο κέντρο του πνευματικού μονοπατιού, της αυτο-ανακάλυψης και της αυτοπραγμάτωσης.

Παρακάτω είναι μια λίστα με αυτά που νομίζω ότι έχουμε ξεχάσει, ή καλύτερα μια λίστα για να μας βοηθήσει να ξαναθυμηθούμε.

1. Ξεχάσαμε τη θέση μας στον φυσικό κόσμο :
Τα τελευταία εκατό χρόνια έχουμε αποσπάσει τους εαυτούς μας από την φύση. Για να κατευνάσουμε την απληστία μας έχουμε εκμεταλλευτεί και λεηλατήσει την φύση. Προσπαθήσαμε να αποστασιοποιηθούμε από τον φυσικό κύκλο της ζωής. 

Έχουμε ξεχάσει πώς να ακούμε και να κατανοούμε τους φυσικούς ρυθμούς και κύκλους της γης – τα σημάδια που μας δείχνει και την γλώσσα που μας μιλάει. Ξεχάσαμε να ακολουθούμε τον δρόμο της φύσης και να ζούμε σε ισορροπία με αυτήν.

2. Ξεχάσαμε τη σύνδεσή μας με τη ζωή και το σύμπαν :
Αποσπώντας τον εαυτό μας από τη φύση, ξεχάσαμε ότι είμαστε βαθιά συνδεμένοι με αυτήν και με τους κύκλους του σύμπαντος. Μερικές φυλές στις παρυφές του «πολιτισμού», οι οποίες εξακολουθούν να ακολουθούν προγονικούς τρόπους, έχουν διατηρήσει αυτή τη σύνδεση με σεβασμό και ευλάβεια.

Εμείς, από την άλλη πλευρά έχουν εμφυσήσει την αίσθηση της χωριστικότητας που μας οδήγησε έξω από την ισορροπία και στην ασθένεια. Έχουμε ξεχάσει πώς όλων η συνείδηση είναι διασυνδεδεμένη και συνυφασμένη σε έναν όμορφο χορό.

3. Έχουμε ξεχάσει την αρχαία σοφία μας :
Έχουμε ξεχάσει την προγονική σοφία μας. Στην αναζήτηση απόκτησης επιστημονικής γνώσης μέσω του εξορθολογισμού του μυαλού μας, έχουμε ξεχάσει την σοφία μέσα από το άνοιγμα της καρδιάς μας. 

Ξεχάσαμε τις αρχαίες ιστορίες και την λαϊκή σοφία που παραδόθηκε από μάντεις και σοφούς της αρχαιότητας που ζούσαν σε αρμονία με το σύμπαν.

4. Έχουμε ξεχάσει την πορεία μας και τα όνειρά μας :
Ξεστρατίζοντας μακριά από την εσωτερική πορεία μας ξεχάσαμε να ονειρευόμαστε το όνειρο της ζωής. Το πιο σημαντικό που ξεχάσαμε είναι πώς να ξυπνήσουμε μέσα στο το όνειρο και να δούμε την πραγματική μας φύση ως συν-δημιουργοί της ζωής – όπως οι ονειροπόλοι. 

Έχουμε ξεχάσει ότι έχουμε τη δύναμη να υφάνουμε τα όνειρα μας και να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή της πρόθεσης για να κατευθύνουμε αυτά τα όνειρα σε εκδήλωση.

5. Έχουμε ξεχάσει το σκοπό μας :
Με τόσο πολύ θόρυβο, φλυαρία και απόσπαση προσοχής που έχει αυτή η πυκνή πραγματικότητα έχουμε ξεχάσει τι ήρθαμε να κάνουμε εδώ. Έχουμε ξεχάσει τον σκοπό μας. Είμαστε παγιδευμένοι στη μαζική κατασκευασμένη συναινετική πραγματικότητα. 

Έχουμε χάσει επαφή με την αυθεντικότητα μας, την εσωτερική σπίθα που μας οδηγεί προς την ευτυχία μας και την αυτοπραγμάτωση. Έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε ως πνευματικά όντα που ενσωματώνονται σε μια φυσική μορφή για λίγο και εντάσσονται σε ένα αγαπητό σύμπαν.

6. Έχουμε ξεχάσει ότι τα πάντα είναι αγάπη :
Αυτό είναι ίσως το βαθύτερο μυστήριο όλων που πολλοί λίγοι έχουν κατανοήσει. Αυτή η αλήθεια όμως είναι κρυμμένη κάπου βαθιά μέσα μας. Το ξέραμε κάποια στιγμή, αλλά έχουν χάσει την επαφή. 

Έχουμε ξεχάσει ότι τα πάντα είναι τελικά ενέργεια και συνειδητότητα και ότι η αγάπη είναι ο βασικός ιστός της ύπαρξης που διατρέχει όλη την ενέργεια και όλη την συνειδητότητα.

7. Ξεχάσαμε να συγχωρούμε :
Με το να πιστέψουμε ότι είμαστε χωριστοί και αποσυνδεμένοι από τους άλλους ανθρώπους και την φύση, ξεχάσαμε να συγχωρούμε. Η βαθύτερη έννοια της συγχώρεσης είναι η πράξη της ενθύμησης ότι είμαστε ένα με όλους και με όλα και ότι δεν υπάρχει κανένα θύμα ή θύτης. Είμαστε όλοι μαζί και κινούμαστε όλοι μαζί πάνω σε ένα δυναμικό δίκτυο που αποκαλούμε ζωή.

8. Ξεχάσαμε να είμαστε ελεύθεροι :
Υπενθυμίστε στον εαυτό σας κάθε μέρα αυτό: Έχουμε δημιουργηθεί για να είμαστε ελεύθεροι.

Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε μια «πραγματικότητα», όπου η ελευθερία είναι μόνο μια έννοια. Ήμαστε περικυκλωμένοι με τα δεσμά του φόβου, παρανοήσεων, λανθασμένων ιδεολογιών και του υλικού οφέλους. Υπακούμε στους κανόνες και στους νόμους που θεσπίστηκαν προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των λίγων. 

Μας έκαναν να ξεχάσουμε ότι είμαστε ελεύθεροι να αλλάξουμε τα πράγματα. Είμαστε ελεύθεροι να είμαστε αυτό που είμαστε, χωρίς φόβο ή ενοχή.

9. Έχουμε ξεχάσει την αληθινή μας δύναμη :
Ζώντας μέσα στο φόβο, ξεχάσαμε πόσο ισχυροί είμαστε. Έχουμε ξεχάσει την τεράστια δύναμη της θέλησης και της πρόθεσής μας να αλλάξουμε την πραγματικότητά μας. Είμαστε υπνοβάτες που ακολουθούμε πινακίδες όπως τα ρομπότ.

10. Έχουμε ξεχάσει τα μαθήματά μας από την ιστορία :
Αν υπάρχει κάτι που η ιστορία μπορεί να μας διδάξει είναι το πόσο γρήγορα μπορούμε να ξεχάσουμε τα μαθήματα που πήραμε. Ξανά και ξανά επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη, κολλημένοι στα ίδια μοτίβα της απληστίας και της αυτοκαταστροφής. 

Δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε ατομικά για τα λάθη που έκανε η ανθρωπότητα στο παρελθόν, αλλά είμαστε υπεύθυνοι ως άτομα να θυμηθούμε τα λάθη του παρελθόντος και να μην τα επαναλάβουμε.

11. Ξεχάσαμε να είμαστε απλοί :
Η ανθρώπινη ζωή έγινε πιο σύνθετη και περίπλοκη. Έχουμε παρασυρθεί από την λάμψη του “πολύ” και όχι από την δύναμη του “λίγο”. Ξεχάσαμε πώς να είμαστε απλοί και ξεχάσαμε επίσης το νόημα της απλότητας. 

Η ζωή είναι πραγματικά απλή. Απλότητα σημαίνει την απόρριψη όλων των πραγμάτων και ιδεών που εμποδίζουν την θέα προς τον σκοπό της ζωής μας.

12. Έχουμε ξεχάσει να εμπιστευόμαστε, να πιστεύουμε και να αναρωτιόμαστε :
Χάσαμε την γοητεία μας για τον κόσμο. Ξεχάσαμε να θαυμάζουμε το θαύμα της ζωής. Δεν στεκόμαστε με δέος στο μεγαλείο της πια. Ο σκεπτικισμός μας και η κυνική μας άποψη για τον κόσμο μας έκανε να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στον εαυτό μας και στην μαγεία του σύμπαντος. 

Έχουμε ξεχάσει πώς να πιστεύουμε. Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη τραγωδία από όλα. Αποδυναμώθηκε το πνεύμα μας και φτώχυνε η ψυχή μας.




Μετάφραση Αγγελίνα Αγγελακοπούλου