Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Η νεότητα είναι θέμα διάθεσης και όχι χρόνων...!!!!

Είναι στάση ζωής και όχι μέτρημα χρόνων 
Η νεότητα δεν είναι μια περίοδο της ζωής, αλλά μια κατάσταση του μυαλού (νοητική στάση). Δεν είναι τα ροδαλά μάγουλα και τα εύκαμπτα γόνατα. Είναι η δύναμη της θέλησης, η ποιότητα της φαντασίας, η ζωντάνια των συναισθημάτων. Είναι η φρεσκάδα από τις βαθύτερες πηγές της ζωής. 

Νεότητα είναι η επικράτηση του θάρρους ενάντια στο φόβο, η αναζήτηση της περιπέτειας ενάντια στο βόλεμα και την ευκολία. Αυτό (νεότητα) συχνά το βρίσκεις σε ανθρώπους άνω των 60, παρά σε νεαρούς των 20. 

Κανείς δεν μεγαλώνει μόνο με το μέτρημα των χρόνων. Μεγαλώνει όταν εγκαταλείπει τα όνειρά του και όταν σταματά να ζει με χαρά και πάθος. 

Τα χρόνια μπορεί να ζαρώνουν το δέρμα μας, μα το χάσιμο του ενθουσιασμού ζαρώνει τη ψυχή μας. Η ανησυχία, ο φόβος, η αμφιβολία για τον εαυτό μας μάς λυγίζει την καρδιά και το κορμί μας. 

Είτε είσαι 60, είτε είσαι 16, στην καρδιά σου υπάρχει το θαύμα που σε προσκαλεί, η παιδική προσμονή για το αύριο , η χαρά του παιχνιδιού της ζωής. 

“Η νεότητα είναι θέμα διάθεσης και όχι χρόνων”. (Σάμιουελ Ούλμαν). 

Μερικές σκέψεις προς κοινοποίηση 




Γιάννης Α. Αραχωβίτης 

Γουέην Ντύερ : Τα σημάδια και τα συμπτώματα της προσωπικής μεταμόρφωσης...!!!!

Μια όμορφη γυναίκα, που ονομαζόταν Πης Πίλγκριμ, γυρνούσε αυτή τη χώρα λίγα χρόνια πριν, διαδίδοντας παντού το μήνυμα της για ειρήνη και αγάπη και προσωπική μεταμόρφωση. 

Περιέγραφε τα χαρακτηριστικά της προσωπικής μεταμόρφωσης δίνοντας αυτό το σύντομο κατάλογο: 

Κάποια σημάδια και συμπτώματα της εσωτερικής ειρήνης 

· Η τάση να σκεφτόσαστε και να ενεργείτε αυθόρμητα μάλλον, παρά με φόβους που βασίζονται σε εμπειρίες του παρελθόντος. 

· Η αλάθητη ικανότητα ν’ απολαμβάνετε την κάθε στιγμή. 

· Η απώλεια ενδιαφέροντος να κρίνετε τους άλλους. 

· Η απώλεια ενδιαφέροντος να ερμηνεύετε τις πράξεις των άλλων. 

· Η απώλεια της ικανότητας ν’ αγωνιάτε. 

· Συχνά, εκπληκτικά περιστατικά αξιολόγησης. 

· Συγκρατημένα συναισθήματα συνδέσμου με τους άλλους και με τη Φύση. 

· Συχνά ξεσπάσματα χαμόγελου. 

· Μια αυξημένη δεκτικότητα στην αγάπη που προσφέρουν οι άλλοι, καθώς και μια ασυγκράτητη παρόρμηση να την προσφέρετε κι εσείς. 

· Αυτά θα πρέπει να γίνουν τμήμα του εαυτού σας. Η ζωή θα γίνει ένα γοητευτικό ταξείδι, γεμάτο χαρά και καλούς οιωνούς. 

· Το τμήμα του εαυτού σας που έδρευε τόσο πολύ καιρό μέσα στους περιορισμούς που εσείς είχατε επιβάλει στον εαυτό σας, ζώντας αποκλειστικά με τη μορφή θα καταστεί ελεύθερο για να δει ένα ολόκληρο πανόραμα…αν κι όταν πιστέψετε σ’ αυτό. 

· Θ’ανακαλύψετε τον εαυτό σας να ηρεμεί και να ζει μέσα σ’ αυτό τον ήσυχο εσώτερο χώρο, όπου μπορείτε να αξιολογήσετε το κάθε τι που έρχεται στο δρόμο σας. 

· Θα ξέρετε μέσα στην καρδιά σας ότι δε χρειάζεται να νιώθετε πως σας απειλούν οι απόψεις ή οι πράξεις του όποιου άλλου. 

· Θα έχετε πιο πολλή χαρά κι άνεση στη ζωή σας, επειδή αυτό ακριβώς θα στέλνετε κι εσείς προς τα έξω. 

· Θ’ ανακαλύψετε ότι είναι πιο εύκολο ν’ αποδεχόσαστε αντίθετες απόψεις, ξέροντας ότι δεν χαρακτηριζόσαστε από τίποτα κι από κανένα έξω από τον ίδιο τον εαυτό σας. 

· Θ’ ανακαλύψετε μεγάλη χαρά μέσα στην ηρεμία που αντικαθιστά την πικρία και τον πόνο. 

· Θα εκμηδενίσετε τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις, καθώς θ’ ανακαλύψετε, ότι δε χρειάζεται πια ν’ αποδείξετε την ικανότητά σας σε κανέναν άλλο. 

· Στην πραγματικότητα θ’ αρχίσετε να δαμάζετε την τεράστια δύναμη του μυαλού σας. 

· Θα διαλογιζόσαστε ειρηνικά, έστω κι αν οι άλλοι γύρω σας βρίσκονται σε κατάσταση εξαλλοσύνης. 

· Θα είσαστε η δύναμη ενός ήρεμου μυαλού, και θα επιλέγετε να καταφεύγετε σ’ αυτό συχνά. 

· Θ’ ανακαλύψετε για τον εαυτό σας πράγματα που ίσως ποτέ πριν δεν είχατε εκτιμήσει. 

· Θα βρισκόσαστε μέσα σ’ αυτή την τέλεια ευφυΐα που υπάρχει εσώτερη στην κάθε μορφή, σ’ αυτόν τον θαυμαστό εσώτερο χώρο, όπου το κάθε τι που μπορείτε να οραματιστείτε είναι πιθανό. 




Πίστεψέ το και θα το δεις , Γουέην Ντύερ – Εκδόσεις Γλάρος 
Photo Credit: Joshua Earle 

Και τι θα γίνει αν τα παιδιά “χάσουν” τη σχολική χρονιά ;

Και τι θα γίνει αν τα παιδιά “χάσουν” τη σχολική χρονιά; 

Κι αν αντί να μάθουν μαθηματικά μάθουν να μαγειρεύουν; 

Να ράβουν τα ρούχα τους; Να καθαρίζουν; 

Αν μάθουν πως είναι να φυτεύεις ένα περιβόλι, να μεγαλώσεις ένα φυτό; 

Κι αν μάθουν να τραγουδούν στους παππούδες τους ή τα μικρότερα αδέλφια τους; 

Κι αν μάθουν να φροντίζουν τα κατοικίδια τους και να τα κάνουν μπάνιο; 

Τι θα γίνει αν αναπτύξουν τη φαντασία τους και ζωγραφίσουν έναν πίνακα; 

Τι θα γίνει αν μάθουν να είναι πιο υπεύθυνοι και να είναι πιο συνδεδεμένοι με όλη την οικογένεια στο σπίτι; 

Κι αν εμείς οι γονείς τους μάθουμε να είναι καλοί άνθρωποι; Κι αν εμείς, οι γονείς, μάθουμε το ίδιο; 

Τι θα γίνει αν μάθουν και ξέρουν ότι το να είμαστε μαζί και υγιείς είναι πολύ καλύτερο από το να έχεις το τελευταίο τηλέφωνο της μόδας; 

Ίσως τελικά αυτό είναι που μας λείπει… και αν μάθουν, ίσως δεν χάσαμε ένα χρόνο, ίσως κερδίσαμε ένα τεράστιο μέλλον… 




Gina Gerboni 
Φωτογραφία: Fujio Kamimura Mashiko, Japan

Ζήτα, πίστεψε, νιώσε και θα σου δοθεί...!!!!

Πολλοί άνθρωποι χτίζουν συνειδητά ή ασυνείδητα ένα ψηλό τείχος γύρω τους αποτρέποντας έτσι να φθάσουν σ’ αυτούς θεία δώρα αυτά που άλλοι αποκαλούν θαύματα. Ένας λόγος που συναντάται σε μεγάλο ποσοστό έχει την ρίζα του στην απουσία θαυμάτων απ’ την ζωή τους. 

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι δεν ήταν πάντα σκεπτικιστές αλλά η ζωή τους έκανε αφού παρά την αισιοδοξία και την αληθινή πίστη τους δεν κατάφεραν ποτέ να δούνε τις επιθυμίες τους να γίνονται πραγματικότητα. 

Θέλω στο σημείο αυτό πριν προχωρήσω στο κύριο μέρος της ανάλυσης να κάνω μια παρένθεση που θεωρώ πολύ σημαντική για την κατανόηση του συμπαντικού νόμου της έλξης. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων παρόλο που πιστεύει στην μεταθανάτια ζωή δεν δείχνει να κατανοεί τι σημαίνει αυτό και πως πραγματικά εξελίσσεται. Η δε έννοια της μετενσάρκωσης τους είναι από άγνωστη έως ανύπαρκτη. Όμως είναι πολύ απλό να εξηγήσει κανείς τόσο το γεγονός ότι κάθε μας επιθυμία αργά ή γρήγορα υλοποιείται όσο και το γεγονός ότι όλα εδώ πληρώνονται. 

Ξεχάστε για λίγο όσα ξέρατε και φανταστείτε την ζωή σαν μια οριζόντια ευθεία γραμμή πάνω στην οποία βαδίζουμε όλοι. Στην γραμμή αυτή κατά διαστήματα υπάρχουν σταθμοί στους οποίους ξεκουραζόμαστε αλλάζουμε εμφάνιση και στην συνέχεια συνεχίζουμε τον δρόμο μας. 

Σε κάποιο σημείο της ευθείας υπάρχει μια σκάλα που οδηγεί ψηλά πολύ ψηλά και όποιος την ανέβει βγαίνει απ’ την γραμμή της ζωής. Αυτή η σκάλα είναι αόρατη και εμφανίζεται στον καθένα μόνο όταν είναι έτοιμος να την δει. 

Μέχρι τότε συνεχίζει να βαδίζει πάνω στην οριζόντια γραμμή, να ξεκουράζεται στους σταθμούς της και να συνεχίζει με ένα νέα πρόσωπο. Ακούστε τώρα; Οι σταθμοί ονομάζονται «Θάνατος» η γραμμή «ζωή» η νέα εμφάνιση «νέο σώμα» η σκάλα «εξέλιξη». Αυτό είναι λοιπόν. 

Όταν ένας άνθρωπος σταματήσει στον πρώτο σταθμό χάνεται από τα μάτια των άλλων όλοι λέμε ότι ο τάδε πέθανε. Εκείνος όμως που αφήνει στον σταθμό την μνήμη του απλά αλλάζει πρόσωπο και βγαίνει απ’ τον σταθμό για να συνεχίσει τον δρόμο του. Τότε όλοι λένε γεννήθηκε ο δείνα αλλά στην ουσία είναι ο τάδε που συνεχίζει το ταξίδι τους ως δείνα. 

Τώρα θα αναρωτηθείτε για ποιο λόγο όλη αυτή η αναφορά στην θεωρεία της μετενσάρκωσης έστω μ’ αυτόν τον απλοϊκό τρόπο. Ο λόγος είναι προφανής. 

Η επιθυμία-σκέψη είναι ενέργεια και ως ενέργεια δεν χάνεται αλλά ταξιδεύει μέχρι να πραγματοποιηθεί. 

Εμείς νομίζουμε επειδή ζούμε χωροχρονικά το ίδιο συμβαίνει και με τις ενέργειες. Η επιθυμία-σκέψη ίσως δεν εμφανιστεί σ’ αυτή τη ζωή με την έννοια που εμείς κατανοούμε αλλά σε μια άλλη παρόλο που δεν έχουμε την επίγνωση όταν μας συμβαίνει ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε που την είχαμε ζητήσει σε μια προηγούμενη ζωή.

Τώρα θα μου πείτε μα εγώ επιθυμώ τώρα, τώρα θέλω υγεία, χρήμα, ευτυχία και όχι σε μια άλλη ζωή ακόμη κι αν πιστέψω ότι θα υπάρξει. 

Σωστά ας δούμε τώρα επίσης πολύ απλοϊκά σε τι οφείλεται η καθυστέρηση στην υλοποίηση της επιθυμίας μας, που επαναλαμβάνω θα υλοποιηθεί έτσι κι αλλιώς αν συνεχίσουμε να το θέλουμε.

Ας πούμε επί παραδείγματι ότι θέλουμε να πάμε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο μας στην Θεσσαλονίκη (επιθυμία). Βάζουμε μπροστά την μηχανή(σκέψη) βάζουμε ταχύτητα (οραματισμός) και πατάμε γκάζι (συναίσθημα). 

Αν αμφιβάλουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στον προορισμό μας επειδή ίσως δεν μας φθάνει η βενζίνη και δεν έχουμε χρήματα να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ τότε είναι σαν να πατάμε απότομα φρένο. 

Άρα αμφιβολία= φρένο στην επιθυμία. Αν όμως έχουμε την πεποίθηση ότι ποτέ δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι γιατί απλά δεν το αξίζουμε ή δεν το δικαιούμαστε τότε είναι σαν να έχουμε ξεχάσει να βγάλουμε το χειρόφρενο και το αυτοκίνητο δεν λέει να ξεκινήσει. 

Άρα αρνητική πεποίθηση = χειρόφρενο στην επιθυμία. Πολύ απλά και στις δύο περιπτώσεις , αμφιβολία+ αρνητική πεποίθηση = μη πραγματοποίηση της επιθυμίας. Στην περίπτωση της αμφιβολίας ουσιαστικά οδεύουμε προς την επιθυμία με ένα αβέβαιο και αργό ρυθμό αλλά εύκολα θα βγούμε απ’ τον δρόμο. 

Ένας άλλος αρνητικός παράγοντας είναι η μη ολοκληρωτική εστίαση στον στόχο-επιθυμία. Θέλουμε να πάμε Θεσσαλονίκη αλλά είναι ωραία να κάνουμε μια μικρή παράκαμψη για να δούμε την Αράχοβα (δεύτερη ενδιάμεση επιθυμία) ίσως λίγο αργότερα και στο Πήλιο (τρίτη ενδιάμεση επιθυμία) γιατί όχι και στα Μετέωρα παρόλο που βγαίνουμε αρκετά απ’ την διαδρομή ποιος ξέρει πότε θα ξαναβρεθούμε τόσο κοντά (τέταρτη ενδιάμεση επιθυμία) και ούτω καθεξής. 

Πείτε μου τώρα πόσο θα θέλατε να φθάσετε στον προορισμό σας και πόσο με τις ενδιάμεσες παρακάμψεις. Ο στόχος θα επιτευχθεί αλλά χρονικά υπάρχει διαφορά. Έτσι κάπως λειτουργεί ο νόμος. Επιθυμούμε, εστιάζουμε, το βλέπουμε να συμβαίνει ήδη, παθιαζόμαστε με το αποτέλεσμα σαν να έχει ήδη συμβεί. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας. 

Όταν κάτι σας μεθάει όταν είστε σίγουροι ότι το δικαιούστε όταν είστε φορτισμένοι το συναίσθημα της επιτυχίας τότε κανένα εμπόδιο δεν πρόκειται να σας σταματήσει. Αυτή η συνταγή έχει δοσολογία. 

Όσο πιο περισσότερες κουταλιές βάλουμε από κάθε υλικό τόσο πιο γρήγορα θα υλοποιηθεί στο φυσικό πεδίο και λέω φυσικό γιατί σε ένα άλλο που ονομάζεται αστρικό έχει υλοποιηθεί ακριβώς την στιγμή που το σκεφτήκατε. 

Η δοσολογία σας θα το φέρει γρήγορα ή αργά κοντά σας και η έλλειψη αμφιβολιών και αρνητικών πεποιθήσεων δηλαδή η πίστη σας. Αυτό είναι το τελευταίο υλικό που πρέπει να ανακατέψετε καλά με τα άλλα. 

Όπως και να έχει η επιθυμία σας θα πραγματοποιηθεί. Τώρα γνωρίζετε γιατί καθυστερεί. Εσείς την φρενάρετε. Εκείνη ταξιδεύει προς το μέρος σας αλλά ή της γυρνάτε την πλάτη είτε της βάζετε τρικλοποδιές ασυνείδητα και εκείνη σκοντάφτει πάνω στις αρνητικές σας σκέψεις. 

Τώρα για τα αντίθετα δηλαδή για όσα δεν θα θέλατε να σας συμβούν αλλά δυστυχώς σας συμβαίνουν υπάρχουν δυο βασικές αιτίες. Η μία είναι ότι χωρίς να το καταλαβαίνετε χρησιμοποιείτε τους νόμου αλλά με την αρνητική τους πλευρά (ως γνωστό όλα έχουν δυο όψεις). 

Κοιτάξτε το παράδειγμα ανάποδα. Δεν θέλετε να πάτε στην Θεσσαλονίκη και εύχεστε να μην συμβεί(λάθος δεν ζητάμε να μην…) παρόλα αυτά το σκέφτεστε αδιάκοπα(λάθος διότι έτσι εστιάζετε πάνω του άρα το έλκετε) μετά φοβάστε(λάθος συναίσθημα και πολύ ισχυρό) ότι τελικά θα συμβεί(λάθος διότι είναι πεποίθηση προς την κατεύθυνση της υλοποίησης). 

Τελικά συμβαίνει γιατί χωρίς να το καταλάβετε τα κάνατε όλα ακριβώς όπως δεν έπρεπε. Όταν δεν θέλετε κάτι απλά δεν το θέλετε σταματήστε να το σκέφτεστε και για να το καταφέρετε σκεφτείτε να συμβαίνει αυτό που θέλετε κι όχι το αρνητικό του. 

Τα αρνητικά πραγματοποιούνται σύντομα γιατί ο φόβος με τον οποίο τα φορτίζεται έχει πολύ μεγάλη μαγνητική έλξη. 

Ο άλλος παράγοντας της δυστυχίας και των άσχημων γεγονότων στην ζωή μας είναι η ανταπόδοση όσων κακών κάναμε σε κάποια απ’ τις διαδρομές πριν και μετά τους σταθμούς της οριζόντιας γραμμής. Είστε δύσπιστοι αλλά δεν πειράζει γίνεται καλοί αγαπήστε την φύση και τους συνανθρώπους σας και όλα θα γίνουν πάλι θετικά. 

Θα χρειασθεί χρόνος για να αποκατασταθεί η ζημιά που διαπράξατε ακόμη κι αν δεν το θυμάστε. Να ξέρετε ότι η θεία δύναμη δεν τιμωρεί αλλά υπάρχει εκείνος ο νόμος που λέγεται κάρμα και ατέρμονα θα εξισορροπεί κάθε ανισορροπία που εμείς διαπράττουμε. 

Από εμάς εξαρτώνται όλα ακόμη και το να εμφανιστεί εκείνη η αόρατη σκάλα κάποια στιγμή σ’ αυτή την οριζόντια γραμμής από εμάς κι απ’ την αγάπη που ακτινοβολούμε γύρω μας. 

Υπάρχει το λυχνάρι του Αλαντίν και είναι μέσα σας αλλά το ευχάριστο νέο που πρέπει να μάθετε είναι ότι οι ευχές δεν είναι μόνο τρεις είναι άπειρες. Τρίψτε το όσο θέλετε. Απλώς πριν εμφανιστεί το Τζίνι να είστε σίγουροι τι θέλετε να ζητήσετε χωρίς δισταγμό κι αναποφασιστικότητα. 




Σμιξιώτης Κωνσταντίνος για τις Αιχμές και Απόψεις

11 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι έχετε ωριμάσει μέσα από δυσκολίες και όχι λόγω ηλικίας...!!!!

Πολλοί πιστεύουν ότι η ωρίμανση και η σοφία έρχονται με την ηλικία, γεγονός που αληθεύει, αλλά δεν είναι κανόνας. 

Όταν ήμασταν παιδιά ακούγαμε συχνά τους μεγάλους να μας λένε : «θα το καταλάβεις, όταν μεγαλώσεις». Μόνο όταν ανεξαρτητοποιηθείς και αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της ζωής μπορείς να καταλάβεις πόσο αληθινά είναι τα λόγια τους. Στην πραγματικότητα, έχουν περισσότερο να κάνουν με τις εμπειρίες παρά με τα χρόνια. 

Δεν είναι ότι όσο μεγαλώνουμε ο εγκέφαλός μας, γίνεται πιο ικανός και έχει τη δυνατότητα να απορροφά περισσότερες γνώσεις, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. 

Καθώς πλησιάζουμε στα 30, ο εγκέφαλός μας αρχίζει να χάνει νευρώνες και αυτό καθιστά δυσκολότερη την διαδικασία της μάθησης και της απομνημόνευσης πληροφοριών, σε σχέση με όταν ήμασταν νεότεροι. 

Αυτό σημαίνει ότι η ωριμότητα έρχεται από τα πράγματα που έχουμε δει, από αυτά που έχουμε ζήσει και σημαντικότερα από το πως έχουμε αντιμετωπίσει αυτά τα πράγματα. Πόσες καταστροφικές και επικές αποτυχίες έχουμε ξεπεράσει; 

Πόσες φορές έχουμε πληγωθεί και έχουμε αφήσει πίσω μας ένα κομμάτι της καρδιάς μας; Αλλά και το πιο σημαντικό…Πόσες φορές έχουμε πέσει και έχουμε ξανασηκωθεί στα πόδια μας συνεχίζοντας να προχωράμε; 

Όσο περισσότερα περνάς, τόσο πιο ώριμος γίνεσαι. Όσο περισσότερα λάθη έχετε κάνει, τόσο καταλληλότεροι γίνεστε για να δίνετε συμβουλές. Η αξιοπιστία σας πηγάζει από τις δυσκολίες που έχετε περάσει. 

Υπάρχουν τα εξής 11 σημάδια, που δείχνουν ότι οι δυσκολίες σας έχουν ωριμάσει και όχι η ηλικία: 

1. Αναγνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στην αγάπη, το πάθος και τη συναισθηματική εξάρτηση 
Ξέρετε τον εαυτό σας και τι σας κάνει χαρούμενους. Είστε σε θέση να αναγνωρίσετε ποιος σας κάνει να αισθάνεστε ότι τον χρειάζεστε απεγνωσμένα και ποιός σας ενδυναμώνει και έχει καλές προθέσεις για σας. 

Είστε ικανός να κρίνετε αντικειμενικά την ερωτική σας σχέση, αλλά και όλες τις υπόλοιπες σχέσεις σας. Ξέρετε πως να αγαπάτε (οικογένεια, φίλους, ζώα κ.α.) χωρίς όρους και εκτιμάτε τον εαυτό σας αρκετά ώστε να δέχεστε την αγάπη των άλλων. Δεν συμβιβάζεστε με τα λίγα, γιατί ξέρετε πως αξίζετε πολλά. 

2. Δεν ξεγελιέστε από ψευδείς κολακείες 
Είσαστε έμπειροι. Έχετε γνωρίσει αρκετούς τύπους ανθρώπων. Αναγνωρίζετε τους χειραγωγικούς, τους κόλακες και τους φίλους-εχθρούς. Έχετε μάθει να διακρίνετε τη διαφορά ανάμεσα στις ψευδείς και στις αληθινές φιλοφρονήσεις και δεν έχετε πλέον ένα «εγώ» που ζητά συνεχώς επιβεβαίωση. Αυτές οι φιλοφρονήσεις έχουν περισσότερη σημασία για εσάς όταν προέρχονται από κάποιον που αγαπάτε. 

3. Δεν τα παρατάτε εύκολα, αλλά ξέρετε πότε να παραιτηθείτε 
Ναι, έχετε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να τα καταφέρετε στη ζωή και γνωρίζετε ότι θέλει προσπάθεια, ειδικά όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, για να τα καταφέρετε. Ωστόσο, καταλαβαίνετε όταν κάτι δεν πάει άλλο ή όταν τα μειονεκτήματα είναι περισσότερα από τα πλεονεκτήματα. 

Είστε αρκετά έξυπνοι ούτως ώστε να μην ξοδεύεται περισσότερο χρόνο για κάτι που δεν τον αξίζει. Στην ουσία γνωρίζετε ότι με το να παρατήστε από κάτι που είναι λάθος, ανοίγετε χώρο για να κυνηγήσετε κάτι καλύτερο στο μέλλον. Δεν τα παρατάτε, εύκολα αλλά γνωρίζετε πότε πρέπει να παραιτηθείτε. 

4. Είστε ταπεινός 
Οι αποτυχίες σας, σας έχουν δείξει ότι δεν είστε τέλειοι και το έχετε αποδεχτεί. Έχετε μάθει από τα λάθη σας τι δεν πρέπει να κάνετε. Έχετε μάθει ότι το να ζητήσετε βοήθεια, δεν είναι μόνο απαραίτητο, αλλά είναι και σημάδι δύναμης, όχι αδυναμίας. Δεν δειλιάζετε να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου που ξέρετε ότι είναι καλύτερος από εσάς. 

Μέσα από αυτά τα πράγματα έχετε διδαχθεί την ταπεινότητα. Αν και νομίζατε ότι γνωρίζατε τα πάντα στην ηλικία των 18, τώρα καταλαβαίνετε πόσο λίγα ξέρατε. Πλέον, είστε προσγειωμένοι. 

5. Είστε υπομονετικοί για την επίτευξη των ονείρων σας 
Μπορεί να είστε ένα ανυπόμονο άτομο, αλλά έχετε μάθει ότι κάποια πράγματα θέλουν τον χρόνο τους. Η επιτυχία έρχεται όταν αφιερώνετε χρόνο, ασχολείστε ενεργά και αρπάζετε τις ευκαιρίες που έρχονται. 

Αυτή η μέθοδος σας κάνει υπομονετικούς, γιατί ξέρετε ότι θα πετύχετε τους στόχους σας και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Έχετε πετύχει πράγματα που έμοιαζαν απίστευτα κάποτε και έχετε μάθει ότι με την υπομονή και τον χρόνο μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα. 

6. Δεν είστε ευκολόπιστοι 
Δεν είστε κυνικοί αλλά ούτε και αφελής. Διερευνάτε τις καταστάσεις και ψάχνετε για αποδείξεις και στοιχεία όταν πρόκειται να υπογράψετε κάτι, να δώσετε χρήματα ή να κλείσετε μια συμφωνία. Μπορείτε να εκτιμήσετε καταστάσεις και να φερθείτε ανάλογα έτσι ώστε να μην βρεθείτε εκτεθειμένοι. 

7. Δίνετε συμβουλές 
Εννοώντας συχνά. Οι δύσκολες εμπειρίες που έχετε περάσει, σας κάνουν να θέλετε να βοηθήσετε ανθρώπους που περνούν ανάλογες δυσκολίες και να τους συμβουλέψετε. Αυτό μερικές φορές μπορεί να ενοχλεί κάποιους και να τους κάνει να αισθάνονται σα να προσπαθείτε να τους ελέγξετε και να τους κουμαντάρετε, αυτοί που σας ξέρουν όμως, θα καταλάβουν ότι έχετε καλές προθέσεις και νοιάζεστε για αυτούς. 

8. Γνωρίζετε με βεβαιότητα τι ΔΕ θέλετε 
Ξέρετε να ζυγίζετε τα πράγματα και να αποφεύγετε άσχημες καταστάσεις. Έχετε μάθει μέσα από τα λάθη σας πως να αντιμετωπίζετε ανθρώπους που προσπαθούν να σας εκμεταλλευτούν και πως να τους χειρίζεστε. 

9. Δεν έχετε ένα λεπτομερές «πενταετές σχέδιο» ή ένα απόλυτο πλάνο ζωής 
Γνωρίζετε τι θέλετε και τους στόχους σας. Ωστόσο, είστε αρκετά έξυπνοι ώστε να γνωρίζετε ότι τα πράγματα αλλάζουν με τον καιρό. Επιπροσθέτως, το να έχετε ένα απόλυτο πλάνο μπορεί να σας εμποδίσει να πετύχετε και να πραγματώσετε τα όνειρά σας αρπάζοντας νέες ευκαιρίες. 

Το πιο πιθανό είναι, ότι έπειτα από τις εμπειρίες επιτυχίας και αποτυχίας, τύχης και εμποδίων, καλές και κακές σχέσεις έχετε συνειδητοποιήσει πως δεν έχει σημασία «πόσα τικ βάζετε στη λίστα», αλλά πως αντιμετωπίζετε τις δεδομένες καταστάσεις κάνοντας αυτό που είναι σωστό για εσάς στη σωστή στιγμή. 

10. Έχετε χρήματα στην άκρη για περίπτωση ανάγκης 
Αγνοείτε την ύπαρξη των χρημάτων αυτών και εκτιμάτε τον σκοπό για τον οποίο υπάρχουν. Φυσικά αυτή η πειθαρχία προήλθε από περιπτώσεις που βρεθήκατε σε ανάγκη. 

11. Είστε πρόθυμοι να ρισκάρετε 
Αυτό δεν αναφέρετε τόσο σε οικονομικά ή επαγγελματικά ρίσκα αλλά κυρίως σε αισθηματικά. Το ρίσκο μπορεί να είναι κάτι τρομακτικό, ιδιαίτερα για αυτούς που δεν έχουν μάθει να βασίζονται πάνω σε κάτι ή σε κάποιον. 

Η αληθινή αγάπη όμως, βρίσκετε κάπου εκεί έξω. Και γνωρίζετε από εμπειρία πως η αγάπη είναι ένα πράγμα για το οποίο αξίζει να ρισκάρεις και για το οποίο θα μετανιώσεις αν δεν το κάνεις. 




Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Έχεις άγχος ότι δεν θα σου φτάνουν τα λεφτά; Tips ώστε να χαλαρώσεις...!!!!

Ας ξεκινήσουμε με μια βασική παραδοχή: Το «δεν μου φτάνουν τα λεφτά» ή «δεν έχω όσα λεφτά θέλω/ χρειάζομαι» μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα μας. 

Ένας ορισμός με τον οποίο ξέρω ότι θα συμφωνήσουν πολλοί είναι ότι «δεν μου φτάνουν τα χρήματά μου όταν στο τέλος του μήνα δεν έχω τίποτα στον λογαριασμό μου και περιμένω να πληρωθώ».

Την ευτυχία τη δημιουργεί κανείς από μόνος του, εσωτερικά. 

Φυσικά κανέναν δεν τον έβλαψε να έχει χρήματα και άνεση, μα το να έχει αυτά τα πράγματα δεν είναι εγγύηση χαράς και ευτυχίας. Για αυτό, εμείς μαζέψαμε μερικούς επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους για να είναι κανείς ευτυχισμένος με αυτά που έχει: 

Επενδύστε στις σχέσεις σας. 
Ένας σημαντικός δείκτης ευτυχίας είναι οι σχέσεις που έχουμε με αγαπητά μας πρόσωπα. Ελάτε σε επαφή με την οικογένεια, φίλους, συγγενείς, ανθρώπους τους οποίους συμπαθείτε αλλά δεν είχατε χρόνο ή δεν έτυχε να καλλιεργήσετε σχέσεις μαζί τους. 

Επενδύοντας σε συναισθηματικές σχέσεις, εγγύτητα, στήριξη και ωραίες στιγμές θα νιώσετε πολύ όμορφα, και χωρίς χρήματα! Εξάλλου, η κατάσταση τώρα δίνει άπλετο χρόνο σε όλους μας… 

Ας χαμογελάτε! 
Ακόμα και αν στην αρχή δεν το νιώθετε και το χαμόγελό σας δεν αντιστοιχεί στη διάθεσή σας, όσο περισσότερο χαμογελάτε τόσο εντονότερα στέλνετε στον εγκέφαλό σας το μήνυμα «νιώθω όμορφα» και έτσι σας έρχεται τελικά το συναίσθημα της ευτυχίας. 

Κάντε όμορφες σκέψεις, δέστε ωραίες εικόνες στον υπολογιστή σας και χαμογελάστε! Κατά το «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» ισχύει αντίστοιχα και το «χαμογελώντας έρχεται η καλή διάθεση»! Και πέρα από την καλή διάθεση, το χαμόγελο βοηθάει στο να μειωθεί ο πόνος και στο να σκέφτεστε καλύτερα. 

Βοηθήστε κάποιον άλλον. 
Οι επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στον μαγικό αριθμό «100 ώρες προσφοράς τον χρόνο», το οποίο μεταφράζεται σε περίπου δύο ώρες την εβδομάδα. Να σας θυμίσω ότι η βοήθεια δεν χρειάζεται να είναι χρηματική ή υλική : 

Βοηθήστε το παιδί σας με μια εργασία, τον γείτονα σε μια δουλειά, την ηλικιωμένη γειτόνισσα, γραφτείτε σε μια ομάδα εθελοντών, προσφέρετε με τον όποιο μικρό αλλά σημαντικό τρόπο μπορείτε. Η ψυχική γενναιοδωρία ανοίγει την ψυχή και ανεβάζει τη διάθεση! 

Ασκηθείτε…! 
Και όμως, 7 με 10 λεπτά κάνουν τη διαφορά. Παραπονιέστε ότι δεν έχετε χρόνο ή χρήματα για γυμναστήριο ή άσκηση; Ξανασκεφτείτε το γιατί τώρα έχετε μπόλικο! Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η φυσική άσκηση βοηθάει στο να εκκριθούν ενδορφίνες, οι φυσικές ορμόνες της χαράς και έτσι να αλλάξει η διάθεση του ανθρώπου πολύ γρήγορα. 

Με την άσκηση τονώνετε το σώμα σας, βελτιώνετε τη διάθεσή σας και την ευεξία σας αλλά και την εικόνα που έχετε για το σώμα σας! 

Κοιμηθείτε… σωστά. 
Ένας καλός ύπνος προσφέρει ξεκούραση στο σώμα, τον εγκέφαλο και την ψυχή! Ο ύπνος βοηθάει το σώμα και τον εγκέφαλο να «επιδιορθωθούν» μετά τη χρήση και την κούραση της ημέρας, ώστε ξυπνώντας να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί. 

Ο ύπνος όμως βοηθάει και στο να είμαστε πιο ευτυχισμένοι! Πώς; Είναι θέμα φυσιολογίας: η δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή επεξεργάζεται τα αρνητικά ερεθίσματα, ενώ ο ιππόκαμπος επεξεργάζεται θετικά ή ουδέτερα ερεθίσματα. 

Όταν κανείς δεν κοιμάται αρκετά ή καλά, τότε υποφέρει ο ιππόκαμπός του και δε μπορεί να θυμηθεί ευχάριστες εμπειρίες, μόνο αρνητικές. 

Διαλογιστείτε. 
Οι διανοητικές ασκήσεις χαλάρωσης καθώς και ο διαλογισμός είναι πολύτιμα εργαλεία όχι μόνο για να χαλαρώσει κανείς και να έχει καλύτερη προσοχή και συγκέντρωση, αλλά και για να αισθάνεται μεγαλύτερη ευτυχία. 

Μια έρευνα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Χάρβαρντ εξέτασε τον εγκέφαλο ανθρώπων που έκαναν διαλογισμό και έδειξε ότι μετά από εβδομάδες άσκησης ο εγκέφαλός τους είχε αλλάξει. Δηλαδή, μειώθηκαν τα σημεία που σχετίζονται με το στρες και αυξήθηκαν τα σημεία που σχετίζονται με θετικά συναισθήματα. 




Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Ph.D Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια 

Ο κύκλος των εννέα χρόνων που όλοι ακολουθούμε και μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε το μέλλον μας...!!!!

Ενώ μπορεί να ακούγεται περίεργο, αν δεν γνωρίζετε τι είναι ο ετήσιος προσωπικός αριθμός σας πραγματικά χάνετε. 

Η ζωή μας καθορίζεται από 9 διαφορετικούς αριθμούς που συνθέτουν έναν κύκλο 9 ετών και ανάλογα με τον αριθμό τον οποίο έχετε τώρα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάτι σοβαρό. 

Το σύμπαν λειτουργεί με μυστηριώδεις τρόπους, αλλά περνά και αυτό από έναν κύκλο. Γνωρίζοντας περισσότερα γι αυτόν μπορείτε να ανακαλύψετε τι μπορεί να σας προφέρει το κάθε έτος. Όταν πρόκειται να υπολογίσετε τον ετήσιο προσωπικό αριθμό σας πρέπει να κάνετε λίγα απλά μαθηματικά. Επίσης, να θυμάστε ότι ο ετήσιος προσωπικός αριθμός αλλάζει κάθε χρόνο. 

Πώς να υπολογίσετε τον ετήσιο προσωπικό αριθμό σας: 

Αρχικά προσθέστε τους αριθμούς της ημερομηνίας γέννησης σας. 

Για παράδειγμα αν γεννηθήκατε στις 3 Ιουλίου του 1989 πρέπει να κάνετε τα παρακάτω: 

6ος μήνας 

3η μέρα 

Έτος 1+9+8+9=27 που γίνεται 2+7=9. 

Έτσι μένετε με 6+3+9=18 που γίνεται 1+8=9. 

Έπειτα προσθέστε το τωρινό έτος. Για παράδειγμα τώρα έχουμε 2018. 

Έτσι θα γίνει 2+0+1+8=11 που γίνεται 1+1=2. 

9+2=11 που γίνεται 1+1=2. 

Ο ετήσιος προσωπικός αριθμός σας γι αυτό το έτος είναι το 2. 

(Απλοποιήστε τα αθροίσματα όσο περισσότερο γίνεται ώστε να καταλήξετε σε μονοψήφιο). 

Τώρα που βρήκατε τον ετήσιο προσωπικό αριθμό σας συνεχίστε για να ανακαλύψετε τι σημαίνει. 

#1 
Αυτός ο ετήσιος προσωπικός αριθμός δηλώνει τα νέα ξεκινήματα. Πρόκειται να αφήσετε τους ανθρώπους που σας κρατούν πίσω και να κυνηγήσετε τα όνειρα σας. Ενώ μπορεί να αισθάνεστε αρκετά ενεργητικοί, πρέπει να θυμάστε να πιστεύετε στον εαυτό σας. Αν δεν έχετε το μυαλό πέρα από την δύναμη όλα θα καταρρεύσουν. 

#2 
Αυτός ο ετήσιος προσωπικός αριθμός σημαίνει ότι πρέπει να αναλογιστείτε περισσότερο. Πρόκειται να αντιμετωπίσετε το παρελθόν με πολλούς τρόπους. Μπορεί να είστε αρκετά συναισθηματικοί αυτόν τον χρόνο και αυτό να σας είναι δύσκολο με πολλούς τρόπους. Να θυμάστε να ακούτε την εσωτερική φωνή σας. 

#3 
Αυτός ο ετήσιος προσωπικός αριθμός δείχνει πόσο δημιουργικοί είστε στην πραγματικότητα. Σημαίνει να γίνετε εξωστρεφείς και να διασκεδάσετε. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου θα κάνετε αυτά που σας χαροποιούν και θα είστε πραγματικά αυθόρμητοι. 

#4 
Αυτός ο ετήσιος προσωπικός αριθμός δείχνει ότι χρειάζεται να συγκεντρωθείτε στο μέλλον σας. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου πρέπει να επενδύσετε σε κάτι που πραγματικά χρειάζεστε. Είτε στο να ξεκινήσετε μια νέα δουλειά, να αγοράσετε ένα σπίτι ή κάτι άλλο, εσείς αποφασίζετε. Ανακαλύψτε τι πρέπει να κάνετε και κάντε το. 

#5 
Αυτός ο ετήσιος προσωπικός αριθμός σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξετε τον εαυτό σας με πολλούς τρόπους. Δηλώνει έναν χρόνο που θα είναι γεμάτος με σκληρή δουλειά και ευκαιρίες. Ενώ μπορεί να μην περιμένετε τα περισσότερα από αυτά που θα έρθουν, όλα είναι απαραίτητα. 

#6 
Αυτός ο ετήσιος προσωπικός αριθμός δείχνει ότι πρέπει να εστιάσετε στους ανθρώπους της ζωής σας. Πρόκειται να αφιερωθείτε περισσότερο στην οικογένεια σας και σε αυτούς που νοιάζεστε. Δημιουργήστε έναν θετικό προσωπικό χώρο και αναπτυχθείτε μέσα από αυτόν. Αυτό το έτος θα είναι πολύ ενδιαφέρον. 

#7 
Αυτός ο ετήσιος προσωπικός αριθμός δείχνει ότι είστε έτοιμοι να βρείτε επιτέλους την αληθινή επιτυχία. Πρόκειται να πετύχετε πολλά και με το παραπάνω αυτόν τον χρόνο. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να σας υπονομεύσει, απλώς προσπαθήστε να παραμείνετε όσο περισσότερο γειωμένοι γίνεται όσο συνεχίζετε. 

#8 
Αυτός ο ετήσιος προσωπικός αριθμός δείχνει ότι πρόκειται να συναντήσετε πολλά θαυμάσια πράγματα αυτόν τον χρόνο. Θα δείτε τις προσπάθειες σας τελικά να αποδίδουν καρπούς. Αυτός ο χρόνος θα είναι γεμάτος με νέες εμπειρίες. Αγκαλιάστε τες. 

#9 
Αυτός ο ετήσιος προσωπικός αριθμός δείχνει ότι βρίσκεστε στο τέλος του κύκλου σας. Σε αυτό το έτος θα συλλογιστείτε πολλούς προβληματισμούς και θα αφήσετε αυτά που δεν σας ωφελούν πλέον. Καθώς προχωράτε στην έναρξη ενός νέου κύκλου θα δείτε τελικά πως κάποια πράγματα θα φτάνουν στο τέλος τους. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πολλά περισσότερα από όσα συνειδητοποιείτε. 




© Η αναδημοσίευση περιεχομένου επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. 
Διαβάστε τους εδώ 

Πώς η δύναμη της Θετικότητας μπορεί στην πραγματικότητα να αλλάξει τον κόσμο γύρω σας...!!!!

Ο Charles R. Swindoll είπε : «Η ζωή είναι 10% αυτό που σας συμβαίνει και 90% ο τρόπος που αντιδράτε σε αυτό». 

Αν εστιάσουμε σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε κάτι με αρνητικό τρόπο, τότε υποσυνείδητα θα ζητάτε περισσότερο από το ίδιο χωρίς να το συνειδητοποιείτε σε συνειδητό επίπεδο. Φυσικά, το να είναι κάποιος θυμωμένος (ή να νιώθει οποιοδήποτε άλλο αρνητικό συναίσθημα για αυτό το θέμα) είναι φυσιολογικό και οι άνθρωποι θα το βιώνουν περιστασιακά. 

Το ερώτημα είναι αν θα αφήνατε αυτό το θυμό να σας «φάει» ώστε το συναίσθημα να σας ελέγχει σε αντίθεση με κάποιον άλλον τρόπο. Απαντήστε αυτό το ερώτημα στον εαυτό σας με ειλικρίνεια. Ωστόσο μπορεί να χρειαστεί χρόνος για εσάς για να το κάνετε καθώς πρέπει να αποδεχτείτε τις οδυνηρές αλήθειες μέσα σας. 

Η κατανόηση αυτών των έξι πραγμάτων θα σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη της θετικότητας για να φέρετε στην επιφάνεια αυτή τη συνειδητοποίηση: 

1. Είστε πάντα κομμάτι της εξίσωσης της ζωής 
Ναι, το Σύμπαν πάντα σας περιλαμβάνει, και εσάς και όλους και όλα τα άλλα. Η συχνότητά σας και η δόνησή σας παίζουν ένα βασικό ρόλο στο πώς σκέφτεστε και αισθάνεστε και η αρνητικότητα είναι η καταπακτή της αποσύνδεσης. Όταν αποσυνδέεστε από τον κόσμο νιώθετε διαφορετικοί και μόνοι. Αυτό είναι γνωστό ως ο Πόνος του Αποχωρισμού. 

Η θετικότητα από την άλλη, είναι φυσική και έμφυτη, παρόλο που πρέπει να αναπρογραμματιστεί μέσα στην ψυχή σας. Η αρνητική ομάδα σκέψεων πρέπει να σβηστεί ώστε η θετική να πάρει τη θέση της, κάτι που μας οδηγεί με ωραίο τρόπο στο επόμενο σημείο.. 

2. Μπορείτε να δώσετε τη δύναμη στον εαυτό σας ώστε να γίνετε η αλλαγή που θέλετε 
Η κοινωνία σήμερα, μας λέει ότι η αλλαγή είναι εξωτερική. Μήπως έτσι ο Jim Rohn άλλαξε και από άφραγκος 25χρονος έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένους ομιλητές σχετικά με την αυτοβοήθεια; Μήπως έτσι έγινε ο Muhammad Ali ο μεγαλύτερος μποξέρ; Μήπως έτσι ο Chris Gardner άλλαξε τη ζωή του και από άστεγος έκανε μια ταινία που εξιστορούσε τη ζωή του; Η αλλαγή είναι εσωτερική. 

Ωστόσο, πρέπει να αποφασίσετε για αυτή την αλλαγή εσωτερικά για να φτάσετε στον προορισμό σας εξωτερικά. Μόλις αλλάξουμε, απελευθερωνόμαστε και ο μόνος περιορισμός που έχουμε είναι στο μυαλό μας. (ειλικρινά ήταν πάντα έτσι, μα μόνο τώρα συνειδητοποιούμε τη διαφορά). 

3. Είστε οι δημιουργοί της δικής σας πραγματικότητας 
Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνες και το Σύμπαν ως πινέλο. Κάνετε τη ζωγραφιά και το Σύμπαν είναι το έμπιστο εργαλείο σας για να κάνετε καλά τη δουλειά. Στην πραγματικότητα, το Σύμπαν μπορεί να γίνει όποιο εργαλείο θέλετε και μπορείτε να γίνετε οτιδήποτε θέλετε να γίνετε, ακριβώς όπως σας είπε και η μητέρα σας. Αν θέλετε να χτίσετε έναν ουρανοξύστη, αφήστε το Σύμπαν να είναι τα σχέδια αρχιτεκτονικής σας και ο γερανός σας. 

Στο διαδίκτυο, ο Abraham Hicks προτείνει να απομονώνεστε 15 λεπτά κάθε μέρα για να οραματίζεστε, εστιάζοντας πάντα στο θετικό συναίσθημα που δίνει ο οραματισμός, εν αντιθέσει με την συγκέντρωση της προσοχής στην απουσία αυτού που επιθυμείτε. Καθώς αυτές οι σκέψεις ζευγαρώνουν με το θετικό συναίσθημα, γίνονται πιο δυνατές καθώς έρχονται βαθιά μέσα από την ψυχή σας. 

Όταν οραματίζεστε ένα λάθος που πρέπει να γίνει σωστό, οι σκέψεις σας βρίσκονται σε αυτό το πρόβλημα που είναι η αρνητική πλευρά της εξίσωσης. Καθώς ο χρόνος περνάει, η εκδήλωση συμβαίνει μόνο με κυρίαρχες σκέψεις. Ας αφήσουμε τη συγκέντρωση στο πρόβλημα και ας προσηλωθούμε στη λύση! 

4. Θεραπεία είναι να χάνετε την αίσθηση του διαχωρισμού και του φόβου 
Είναι ένας αγνός κύκλος . Καθώς επανασυνδέεστε, νιώθετε καλύτερα με τον εαυτό σας. Όσο νιώθετε καλύτερα, η αίσθηση του διαχωρισμού και του φόβου εξαφανίζεται, όπως ακριβώς γίνεται και με μια πληγή. Η ουλή που απέμεινε είναι ένα ενθύμιο αυτής της συγκεκριμένης δοκιμασίας, γνωρίζοντας ότι ήσασταν δυνατοί την παρούσα στιγμή και τα βγάλατε πέρα. Μπορείτε να το δείτε και σαν τρόπαιο ή ένα παράσημο. Το Σύμπαν σας υποστηρίζει και πάντα θα σας καλύπτει. 

5. Οι άλλοι είναι σύμμαχοι στη δημιουργία σας 
Η αντίληψη «εμείς εναντίον των άλλων» είναι ο μικρός αδερφός του διαχωρισμού. Μια φυλή υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο, η ανθρώπινη φυλή και είμαστε όλοι εδώ για να νικήσουμε. Όλοι νικάμε βοηθώντας ο ένας τον άλλον και υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον. 

Αυτή την ιδέα είχε ο εξαιρετικά παρεξηγημένος Μεγάλος Αλέξανδρος που ήθελε να βοηθήσει τους αρχαίους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, παντρεύοντας ακόμα και Έλληνες με μη Έλληνες. Το μόνο άτομο που μπορεί να σκοτώσει μια ιδέα είναι το άτομο που την σκέφτηκε. 

6. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε το κανάλι στο οποίο είστε συντονισμένοι 
Αν δεν σας αρέσει η συχνότητα και/ή οι δονήσεις ενός πράγματος, μπορείτε να αλλάξετε το κανάλι ή ακόμα και να το επαναφέρετε ώστε να είναι πιο άνετο και φυσικό για εσάς. Αν είχατε μια άσχημη μέρα, η επόμενη μέρα θα είναι ακριβώς μια άλλη μέρα. 

Δε σημαίνει ότι η άσχημη μέρα πρέπει να μολύνει την επόμενη. Έχετε τη δύναμη να απορρίψετε ή να προσθέσετε στη ζωή σας και αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε. Ξεκόψτε από τα άσχημα και φέρτε στη ζωή σας τα καλά. 




Μετάφραση: awakengr.com via powerofpositivity.com

Πώς το ασυνείδητο εξουσιάζει το μυαλό μας : Φοβίες, κρυφοί πόθοι και επιθυμίες...!!!!

Το ασυνείδητο είναι έννοια της ψυχολογίας που, ενώ χρησιμοποιήθηκε από πολλούς στο παρελθόν, την σημερινή της ισχύ την έλαβε από τον Σίγκμουντ Φρόυντ. 

Το ασυνείδητο μπορεί να περιγραφεί ως εκείνο το μέρος του μυαλού το οποίο «γεννάει» πολλές νοητικές διαδικασίες, οι οποίες εκδηλώνονται στο μυαλό του ατόμου χωρίς το άτομο να γνωρίζει την ύπαρξή τους. 

Αυτές οι διαδικασίες περιλαμβάνουν ασυνείδητα συναισθήματα, ασυνείδητες σκέψεις ή/και ιδέες, ασυνείδητες αντιλήψεις, ασυνείδητες αντιδράσεις, συμπλέγματα, φοβίες και κρυφούς πόθους και επιθυμίες. 

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ μιλώντας για τα όνειρα αναφέρει: 

Η αντίληψη του στοιχείου του ονείρου είναι η ακόλουθη: δεν είναι κάτι πρωταρχικό και ουσιώδες μια «καθαυτό σκέψη» αλλά ένα υποκατάστατο, για κάτι άλλο άγνωστο στο ενδιαφερόμενο πρόσωπο, ακριβώς όπως είναι η υποκείμενη πρόθεση ενός σφάλματος, δηλαδή ένα υποκατάστατο για κάτι που πραγματικά το γνωρίζει ο ονειρευόμενος, αλλά δεν είναι προσιτό στη γνώση του. [...] Πρόκειται τώρα να προτείνω την εισαγωγή μιας μεταβολής στην ορολογία μας για να την κάνουμε πιο ευέλικτη. Αντί να χρησιμοποιύμε λέξεις «κρυμμένο», «απρόσιτο», «καθαυτό», ας δώσουμε μια πιο συγκεκριμένη περιγραφή και ας πούμε «απρόσιτο για την συνείδηση του ονειρευόμενου» ή «ασυνείδητο». 

Το ασυνείδητο και οι ασυνείδητες διαδικασίες 

Η νευροεπιστήμη αποδέχεται το ασυνείδητο. Για παράδειγμα, ερευνητές στο Columbia University Medical Center βρήκαν πως γρήγορες εικόνες τρομακτικών προσώπων προκαλούν ασυνείδητο άγχος και μπορούν να εντοπιστούν στον εγκέφαλο με μηχανές απεικόνισης του εγκεφάλου. 

Το ασυνείδητο στην ψυχανάλυση 

Αν και ο Σίγκμουντ Φρόυντ δεν ανακάλυψε για πρώτη φορά το ασυνείδητο, συνέβαλε ουσιαστικά στην μελέτη του. Κατά την περίοδο του 19ου αιώνα η επικρατούσα πεποίθηση ήταν θετικιστικής κατεύθυνσης, υπήρχε δηλαδή η άποψη πως ο άνθρωπος μπορούσε να ελέγξει με τη λογική τη συμπεριφορά του και τη σχέση του με τον κόσμο. 

Ο Φρόυντ πρότεινε ουσιαστικά πως αυτή η θέση είναι μία αυταπάτη καθώς οι άνθρωποι δρουν συχνά για λόγους που δεν άπτονται των συνειδητών σκέψεων τους, καθώς το ασυνείδητο μπορεί να αποτελεί την πηγή των ανθρώπινων κινήτρων. 

Ο Φρόυντ προέκτεινε τη θεωρία του μελετώντας συστηματικά τα όνειρα, τα οποία αποκάλεσε και τον «βασιλικό δρόμο προς το ασυνείδητο», θεωρώντας τα ως το καλύτερο δείγμα πεδίου δράσης του ασυνειδήτου. 

Στη σπουδαιότερη - σύμφωνα με τον ίδιο - εργασία του «Η Ερμηνεία των Ονείρων», ανέπτυξε τα επιχειρήματα του περί της ύπαρξης του ασυνειδήτου αλλά και περιέγραψε μια μεθοδολογία για την πρόσβαση του ατόμου σε αυτό, μέσω του προ-συνειδητού. 

Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, το ασυνείδητο αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου ψυχισμού και περιλαμβάνει τις βασικές ορμές της ψυχικής ενέργειας, τα γεγονότα, τις επιθυμίες και τις παρορμήσεις που έχουν απωθηθεί από τη συνείδηση, καθώς και τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας που ο άνθρωπος έχει ξεχάσει, αλλά, παρόλα αυτά, καθορίζουν και κατευθύνουν τη ζωή του. 

Ο Φρόυντ ξεχώρισε το μυαλό στο συνειδητό ή το εγώ και σε δύο μέρη του ασυνείδητου, το εκείνο και το υπερεγώ. 

Σε αυτή την θεωρία, το ασυνείδητο αναφέρεται στο μέρος της νοητικής διαδικασίας όπου τα αντικείμενα είναι απρόσιτα προς την συνείδηση. 

Στην ψυχανάλυση το ασυνείδητο δεν αποτελείται μόνο απ'ότι δεν είναι συνειδητό αλλά απ'ότι ενεργά απωθείται από την συνείδηση ή ό,τι το άτομο δεν θέλει να γνωρίζει συνειδητά. Ο ψυχαναλυτής τότε προσπαθεί να επαναφέρει στην συνείδηση αυτό το οποίο το άτομο απώθησε στο ασυνείδητο. 

Τα μηνύματα ωστόσο που πηγάζουν από μιαν αντίθεση στο συνειδητό και το ασυνείδητο θα θέλουν πιθανώς μια «αποκρυπτογράφηση» και ο ψυχαναλυτής είναι αυτός, ο οποίος θα αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα αυτά και θα τα παρουσιάσει στο άτομο. 

Το συλλογικό ασυνείδητο 

Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ ανέπτυξε περισσότερο την θεωρία. Χώρισε το ασυνείδητο σε δυο μέρη: το προσωπικό ασυνείδητο και το συλλογικό ασυνείδητο. Το προσωπικό ασυνείδητο είναι τα στοιχεία του ατόμου τα οποία έχουν λησμονηθεί ή έχουν απωθηθεί. Το συλλογικό ασυνείδητο είναι ένα μέρος του ασυνείδητου νου, κοινό σε όλους τους ανθρώπους και περιέχει αρχέτυπα, παγκόσμιες νοητικές «προδιαθέσεις» μη βασισμένες στην εμπειρία. 

Δείτε το αναλυτικό βίντεο με το πώς ο ασυνείδητο εξουσιάζει το μυαλό μας: 




*Με πληροφορίες από το el.wikipedia.org
*Το έργο της πάνω φωτό είναι του σουρεαλιστή 
Vladimir Kush 

Δωρεάν ψυχοθεραπεία -Δημόσιες δομές στην Αθήνα : Να πού μπορείς να απευθυνθείς...!!!!

Οι συνεδρίες διαρκούν μέχρι 3 μήνες εκτός από κάποιες εξαιρέσεις. 

Η ψυχοθεραπεία είναι δικαίωμα που έχουμε όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Πρόκειται για μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα ανάμεσα στον ψυχοθεραπευτή - έναν ειδικό επαγγελματία ψυχικής υγείας- και τον θεραπευόμενο. 

Γίνεται σε μορφή ατομικών συναντήσεων ή σε ομάδες. 

Καθώς όμως δεν έχουμε όλοι την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουμε την ψυχοθεραπεία, υπάρχουν διάφορα κέντρα στην Αττική, τα οποία προσφέρουν δωρεάν αυτό το δικαίωμα. Μπορεί ο αριθμός των δημόσιων υπηρεσιών να είναι περιορισμένος, αλλά τουλάχιστον δίνεται αυτή η δυνατότητα σε όσους το έχουν ανάγκη. 

Οι συνεδρίες διαρκούν μέχρι 3 μήνες εκτός από κάποιες εξαιρέσεις. Σε κάθε μία από τις παρακάτω δομές δίνεται και ένα τηλέφωνο, καθώς χρειάζεται πρώτα να κλείσουμε ραντεβού. 

Δημόσιες δομές που προσφέρουν δωρεάν ψυχοθεραπεία 

– Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χαλανδρίου (Σουλίου 62, Αγία Παρασκευή): Διαθέτει ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α. και λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». Για ραντεβού: 213 203 7600 

– Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου (Πλούτωνος 19 & Ηφαίστου): Λειτουργεί Δευτέρα έως και Παρασκευή από 8.30 μέχρι 14.00 και προσφέρει υπηρεσίες ψυχιάτρου και ψυχολόγου για ενήλικες. Για ραντεβού: 213 202 7800 

– Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Αιγάλεω (Σούτσου 4 – Πλατεία Δαβάκη, Αιγάλεω): Λειτουργεί πρωινές ώρες με τηλεφωνικό ραντεβού και διαθέτει ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό και εμψυχώτρια. Για ραντεβού: 21 0591 0066 

– Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής (Δήλου 14, Καισαριανή): Προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη/ψυχοθεραπεία και ψυχιατρική παρακολούθηση, ενώ για επείγοντα περιστατικά παραπέμπει στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Λειτουργεί πρωινές ώρες. Για ραντεβού: 210 764 0111, 210 764 4705 

– Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Σωρανού του Εφεσίου 2, Παπάγου): Διαθέτει ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή) από τις 9.00 έως τις 15.30. Για ραντεβού: 210 61 70 071 & 210 61 70 072 

– Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου (Υμηττού 221 και Φερεκύδου 1): Αποτελεί εξωνοσοκομειακή Μονάδα του Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού και προσφέρει μεταξύ άλλων θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ενήλικες, κλινική παρακολούθηση και ψυχοθεραπεία. Για ραντεβού: 210 751 9550 

– Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου – Franco Basaglia: Διαθέτει ομάδα από έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπεύτρια και νοσηλεύτρια. Για ραντεβού: 210 80 56 920 

– Κέντρο Ημέρας της Αγ. Παρασκευής: Προσφέρει υπηρεσίες σε ενήλικα άτομα με ψυχικές διαταραχές καθώς και στις οικογένειές τους και λειτουργεί στο πλαίσιο του 6ου Τομέα Ψυχικής Υγείας. Για ραντεβού: 210 6085641. 

– Δήμος Ελληνικού Αττικής: Τοπική δομή υποδοχής των κατοίκων της πόλης μας που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες με σκοπό την στήριξη, την παροχή βοήθειας και την ενδυνάμωσή τους μέσα από υπηρεσίες και προγράμματα συμβουλευτικής και πρόληψης. Για ραντεβού: 210 996 1973 

– Δήμος Ιλίου Αττικής: Η Κοινωνική Υπηρεσία στελεχώνεται από ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ συνεργάζεται και με άλλους επιστημονικούς φορείς για την πληρέστερη κάλυψη αναγκών που παρουσιάζονται. Για ραντεβού και πληροφορίες: 213 203 0015-0019 

– Δήμος Αγίων Αναργύρων: Το γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας λειτουργεί καθημερινά και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν σε δημότες και κατοίκους του Δήµου Αγίων Αναργύρων. Για ραντεβού και πληροφορίες: 210 269 0852 

– Δήμος Αγίου Δημητρίου: Εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων με σκοπό τη προαγωγή της ψυχικής υγείας των κατοίκων του Δήμου. Για ραντεβού: 210 975 4035 και 210 976 8565 

– Δήμος Αλίμου: Ανάλογα με τα αιτήματα των κατοίκων παρέχει, ενημέρωση - πληροφόρηση για φορείς και υπηρεσίες που λειτουργούν εντός και εκτός του Δήμου Αλίμου, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, οικονομικοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων. Για ραντεβού: 210 988 3140 και 210 985 3580 

– Δήμος Νέας Ιωνίας: Το Γραφείο Ψυχολόγου του Δήμου Νέας Ιωνίας, λειτουργεί στο Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής από το Μάρτιο 2010 με στόχο την παροχή δωρεάν ψυχολογικής βοήθειας και συμβουλευτικής στήριξης αποκλειστικά στους κατοίκους της Ν. Ιωνίας. Για ραντεβού: 210 279 3916, 210 277 7198 και 210 272 3675 

– Δήμος Κορυδαλλού: Λειτουργεί καθημερινά, πρωινές και απογευματινές ώρες, κατόπιν ραντεβού και οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, σε δημότες και κατοίκους του Δήμου Κορυδαλλού. Για ραντεβού: 210 496 3917 

– Δήμος Ζωγράφου: Στο Δήμο Ζωγράφου λειτουργεί Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογενειών (ΣΚΟ) με στόχο την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της ψυχικής υγείας των Δημοτών στο πλαίσιο της κοινωνικής και κοινοτικής ψυχολογίας και ψυχιατρικής. Για ραντεβού: 210 779 3622 και 210 748 8382. 




Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Ο ιός και η ανανέωση του εαυτού μας...!!!!

Τις τελευταίες εβδομάδες ήρθαμε αντιμέτωποι με το βαθύτερο φόβο μας, ότι δεν είμαστε άτρωτοι και αθάνατοι. Η πανδημία του covid-19, μας οδήγησε στη σοκαριστική συνειδητοποίηση του ότι δεν είμαστε παντοδύναμοι. Μας εξοικείωσε με το θάνατο. Ερχόμαστε σε θέση να αποδεχθούμε ότι είμαστε ενήλικες και η ζωή μας, η επιβίωση μας, στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην ατομική μας ευθύνη. 

Οι Έλληνες, περνώντας πρώτα μέσα από την οικονομική κρίση που τους οδήγησε σε φτωχοποίηση τους, περνούν στην τωρινή παγκόσμια κρίση που απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη, φέρνοντας στο συνειδητό, την αίσθηση της προσωρινότητας και του θανάτου. 

Εν αντιθέσει με την οικονομική κρίση, βιώνουμε έναν βίαιο αιφνιδιασμό που επηρεάζει όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τάξη τους. Αίρονται για όλους μας οι βεβαιότητες, η καθημερινότητα μας κυριεύεται από απρόβλεπτες αλλαγές και επιπλέον, μας στερείται η δυνατότητα σχεδιασμού του μέλλοντος. 

Ξαφνικά η ζωή μας σταμάτησε να «τρέχει» στον ξέφρενο ρυθμό που απαιτεί η ρουτίνα μας. Πατήσαμε το πλήκτρο «pause». 

Αυτό οδήγησε σε μια δόση μοναξιάς απέναντι σε μια απειλή. Ακόμα και ο θάνατος είναι μοναχικός, όπως είδαμε στα δωμάτια των νοσοκομείων της Ιταλίας, όπου το τελευταίο αντίο στα αγαπημένα πρόσωπα γίνεται virtual. 

Οι πολίτες καλούνται να εγκλειστούν, να αποστασιοποιηθούν κοινωνικά, να απομονωθούν. Είναι φυσιολογικό να γεννιόνται συναισθήματα φόβου, άγχους, θλίψης, θυμού και ανίας. Ψυχοκοινωνικά προβλήματα όπως η ανεργία, η ενδοοικογενειακή βία και η σύγκρουση σχέσεων, αναδύονται. 

Η απειλή θανάτου και ψυχισμού, ενώνει τους επιστήμονες που καλούνται να βρεθούν στη πρώτη γραμμή, ώστε να συνδράμουν στη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας των πολιτών και να ανταποκριθούν στο δύσκολο ρόλο τους, αυτόν του «problemsolver». 

Η πανδημία, πέρα από την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, αφήνει και ένα ψυχικό αποτύπωμα που ίσως μας οδηγήσει στο να «χτίσουμε» ένα νέον εαυτό, να ανακαλύψουμε άμυνες που ήταν καλά κρυμμένες και να ενεργοποιήσουμε μέσα μας, νέους μηχανισμούς επιβίωσης. 

Μέσα από αυτή την κρίση καταρρίψαμε την ιδέα του παντοδύναμου εαυτού και η αίσθηση της ελευθερίας μας κινδύνεψε. Η απειλή του θανάτου, μας καλεί να αποκτήσουμε υπεύθυνη στάση απέναντι στη ζωή τη δική μας και των αγαπημένων μας. 

Η παρούσα παγκόσμια κρίση υγείας μας απογύμνωσε από την ψευδαίσθηση ότι είμαστε άφθαρτοι, αλώβητοι και παντοδύναμοι. Όπως άλλωστε έλεγε και ο Φρόυντ : «κανένας δεν πιστεύει στο δικό του θάνατο, υποσυνείδητα όλοι είναι πεπεισμένοι για την προσωπική τους αθανασία». 

Μέσα από αυτό το ταξίδι ίσως μάθουμε να ιεραρχούμε ουσιαστικά τις προτεραιότητες μας, να εκτιμάμε τις στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τη μοναδικότητα αυτών. Ίσως καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο ζωής μας. 

Ίσως σεβαστούμε περισσότερο την ανθρώπινη ζωή και την ποιότητα αυτής. Ίσως, επομένως, το ψυχικό αποτύπωμα που θα αφήσει ο covid-19, οδηγήσει στην εφεύρεση ενός νέου οδηγού ζωής, με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα υλικά αγαθά του. 




Φαίη Ευθυμιοπούλου, Κλινικός Νευροψυχολόγος 

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας αντιμιλάει...!!!!

Είτε το παιδί σάς αντιμιλάει συνέχεια, είτε απλώς προσπαθεί να ανακαλύψει τα όριά του σε φυσιολογικό πλαίσιο, οι συμβουλές που ακολουθούν, θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την αντιδραστικότητά του με νηφαλιότητα και αποτελεσματικότητα. 

Μην ανταποκριθείτε στην αντιδραστικότητα 
Ζητάτε κάτι ρητά απ’ το παιδί - κάτι που έχει ήδη τεκμηριωθεί ή αποτελεί πάγιο κανόνα - κι εκείνο ανταποκρίνεται με ένα ηχηρό «όχι» ή «δεν θέλω» ή «δεν με νοιάζει τι λες». 

Πολλοί γονείς νιώθουν την ανάγκη να συνεχίσουν την κουβέντα, εξηγώντας και πάλι τον λόγο που έχει θεσπιστεί ο εκάστοτε κανόνας («πρέπει να κοιμόμαστε νωρίς, γιατί αλλιώς θα είμαστε κουρασμένοι την επόμενη ημέρα»), από αγάπη, διάθεση για διάλογο ή προσπάθεια να κάνουν σαφές το σύστημα των οικογενειακών «νόμων». 

Είναι όμως περιττό: οτιδήποτε πείτε μετά την άσχημη αντίδρασή του, θα είναι σαν να προσπαθείτε να αποδείξετε ότι έχετε δίκιο. Οι λογικοί όμως κανόνες, που έχουν πολλάκις εξηγηθεί, δεν υπάρχει λόγος να αναλυθούν για 56η φορά. Επομένως, αφήστε την διαπραγμάτευση κατά μέρος και απλώς επιμείνετε σοβαρά και ήρεμα στην αρχική «εντολή». Ίσως το παιδί σας κρατήσει λίγα μούτρα - συνηθισμένα τα βουνά απ’ τα χιόνια. 

Εξηγήστε τους κανόνες σας 
Ακόμη και τα μικρά παιδιά, χρειάζεται να αντιληφθούν το σύστημά σας για να το ακολουθήσουν. Η κουβέντα αυτή όμως - όπου θα θέσετε επί τάπητος το ποια είναι η ώρα του ύπνου, το πόση τηλεόραση επιτρέπεται και πότε ή το πόσο θα μείνετε στο πάρτι του του φίλου του - πρέπει να γίνει σε ήρεμο κλίμα και με ξεκάθαρες κουβέντες, όχι εν βρασμώ και μπερδεμένα. 

Η συζήτηση είναι απαραίτητη για την σωστή συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας και δεν πρέπει να παρακάμπτεται ως διαδικασία. Σκεφτείτε τι πρέπει να πείτε στα παιδιά και σε ευχάριστο κλίμα μιλήστε τους για τους κανόνες ξεκαθαρίζοντας ότι τώρα «κάνουμε μια συμφωνία» που θα κρατήσει για πολύ, πολύ καιρό. 

Ξεκαθαρίστε ότι η αγένεια δεν θα γίνει αποδεκτή 
Αρκετοί γονείς θεωρούν δεδομένο και φυσικό να γίνονται τα παιδιά τους αγενή - και, πράγματι, είναι. Εξίσου φυσικό και δεδομένο είναι όμως ότι η αγένεια δεν θα γίνεται ανεκτή. Κάντε ένα επικριτικό σχόλιο με χιούμορ («Γιατί μιλάς σαν να είσαι κακιά; Ποιος είσαι και τι έχεις κάνει στο παιδί μου;») ή τονίστε σοβαρά ότι «Δεν επιτρέπεται να γίνεσαι αγενής! Σε παρακαλώ να μου ζητήσεις συγγνώμη.» και επιμείνετε για την απολογία. 

Δώστε τους «εξουσίες» και ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά 
Τα παιδιά όλων των ηλικιών θέλουν να νιώθουν ότι συμμετέχουν στην λήψη των εκάστοτε αποφάσεων, ότι τα «θέλω» τους έχουν βαρύτητα και ότι ελέγχουν σε ένα βαθμό τον κόσμο τους. Αναθέστε λοιπόν αρμοδιότητες και παραχωρήστε προνόμια και εξουσίες. 

Δώστε τους την δυνατότητα να επιλέξουν ή, αν είναι πολύ μικρά, δημιουργήστε την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει περιθώριο επιλογής. 

Μπορείτε, για παράδειγμα, να αφήσετε το παιδί να διαλέγει τα ρούχα του και να διαμορφώνει (ως ενός σημείου) το πρόγραμμά του ή, αν είναι μεγαλύτερο, να του δίνετε την δυνατότητα να διαλέξει το ίδιο ποια εξωσχολική δραστηριότητα θα παρακολουθήσει. 




«Ανοίξτε» τους πνεύμονές σας στην άνοιξη...!!!!


Kαθαρίστε τους πνεύμονές σας με τις φυσικές μεθόδους που σας προτείνουμε και νιώστε την ευεξία της άνοιξης να πλημμυρίζει ολόκληρο το σώμα σας. 

Σπανίως σκεφτόμαστε ότι το αναπνευστικό μας σύστημα είναι καθοριστικό για τη ζωή μας. Θεωρούμε τόσο δεδομένο ότι αναπνέουμε… Kαι ακόμη σπανιότερα σκεφτόμαστε ότι πρέπει να φροντίζουμε για την καλή λειτουργία των πνευμόνων μας. Kαιρός, λοιπόν, να αλλάξετε τα δεδομένα! 

Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να «μεγαλώσετε» τη χωρητικότητα των πνευμόνων σας, αλλά και να «ενεργοποιήσετε» την άμυνά τους. 

Eπίσης, υπάρχουν βότανα και αιθέρια έλαια που τονώνουν την αναπνευστική λειτουργία, αλλά και άλλοι τρόποι, όπως ο διαλογισμός, που σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τις αναπνευστικές αλλεργίες της εποχής! 

Διώξτε τον περιττό αέρα
H γρήγορη και ρηχή αναπνοή - ο χαρακτηριστικός τρόπος με τον οποίο αναπνέουμε όταν είμαστε αγχωμένοι - έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει όλο και περισσότερος «άχρηστος» αέρας στα πνευμόνια μας. O αέρας αυτός είναι περιττός επειδή, αφότου έδωσε το οξυγόνο του, παρέμεινε στους πνεύμονες, καταλαμβάνοντας ζωτικό χώρο, αντί να αποβληθεί με την εκπνοή. 

Mε δυο απλές ασκήσεις, όμως, μπορείτε να μεγαλώσετε και πάλι τη χωρητικότητα των πνευμόνων σας.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα, μετρώντας μέχρι το πέντε και γεμίζοντας με αέρα την κοιλιά και το στήθος σας. Eκπνεύστε αργά, μετρώντας μέχρι το έξι (προσπαθήστε η εκπνοή να διαρκέσει περισσότερο από την εισπνοή). Eπαναλάβετε 10 φορές.

Bγάλτε μια δυνατή κραυγή (π.χ. ουρλιάξτε «όχι»). Tο κακό είναι ότι θα σας ακούσουν όλοι! Γι’ αυτό, κάντε το όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Eίναι ένας ιδανικός τρόπος για να εκτονώσετε την ένταση που υπάρχει στο στήθος σας, ιδιαίτερα όταν είστε θυμωμένοι.

Xτυπήστε το στέρνο σας
O τρόπος που χτυπούσε ο… Tαρζάν το στήθος του στις ταινίες φαίνεται ότι δεν ήταν ένα σκηνοθετικό εύρημα, αλλά ένας τρόπος να διατηρεί γερά τα πνευμόνια του! Mιμηθείτε, λοιπόν, τον ήρωα της ζούγκλας :

Xτυπήστε με τις γροθιές σας το στέρνο σας ρυθμικά και ζωηρά. Mε την κίνηση αυτή, ενεργοποιείται ο θύμος αδένας, ο οποίος βρίσκεται ψηλά στο κέντρο του στέρνου και συμβάλλει στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Δοκιμάστε αυτή την άσκηση ιδιαίτερα όταν νιώθετε ότι σας έχει «κοπεί» η ανάσα. Eίναι ένας άμεσος τρόπος να διευκολύνετε την αναπνευστική σας λειτουργία.

Ένα ακόμη σημείο του σώματος που μπορείτε να πιέσετε για να αναπνεύσετε ελεύθερα - κυρίως όταν λόγω του στρες αισθάνεστε να «πνίγεστε» - είναι στην αριστερή πλευρά του στέρνου, δίπλα στη μασχάλη. 

Στο βελονισμό, το σημείο αυτό αντιστοιχεί στο μεσημβρινό των πνευμόνων. Θα καταλάβετε ότι βρήκατε το σωστό σημείο όταν, πιέζοντάς το με τα τέσσερα δάχτυλα του δεξιού χεριού, νιώσετε έναν ήπιο πόνο.

Tα αιθέρια έλαια που καθαρίζουν
Yπάρχουν αιθέρια έλαια που μπορούν να τονώσουν τη λειτουργία του αναπνευστικού σας συστήματος.

Tο μασάζ σε όλο το σώμα με αιθέρια έλαια θα διευκολύνει την αναπνευστική σας λειτουργία και θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις βλέννες. Για να ετοιμάσετε το λάδι του μασάζ, ρίξτε σε 30 ml αμυγδαλέλαιο 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού.

Oι εισπνοές στον αρωματικό λύχνο θα βοηθήσουν να «ανοίξει» το αναπνευστικό σας σύστημα. Pίξτε στο λύχνο μέχρι 3 αιθέρια έλαια μαζί και έως 6 σταγόνες συνολικά. Tα αιθέρια έλαια που μπορείτε να ρίξετε είναι μέντα, καμφορά, τζίντζερ, ευκάλυπτος, κέδρος και άρκευθος.

Tα ροφήματα που ωφελούν τους πνεύμονες
Θυμάρι : Ρίξτε ένα κουταλάκι θυμάρι σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε το για 6-7΄. Tο θυμάρι είναι καλή επιλογή και για τους καπνιστές, που ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τα πνευμόνια τους. Eπιπλέον, μπορείτε να κάνετε και γαργάρες με το ρόφημα του θυμαριού 2-3 φορές την ημέρα.

Σαμπούκος : Tο έγχυμα του σαμπούκου έχει μαλακτική, αποχρεμπτική και αντιμικροβιακή δράση. Συχνά δίνεται και στα παιδιά για την καταπολέμηση του βήχα.

Λιναρόσπορος : Pίξτε σε ενάμισι ποτήρι βραστό νερό ένα κουταλάκι λιναρόσπορο, μισό κουταλάκι θυμάρι και μισό κουταλάκι ρίγανη. Έπειτα από δέκα λεπτά, σουρώστε και προσθέστε μία κουταλιά μέλι. Eίναι ένα ρόφημα με μαλακτική και αντιφλεγμονώδη δράση που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και τονώνει την αναπνευστική λειτουργία.

Διαλογιστείτε!
O διαλογισμός δεν είναι εύκολος – μπορεί να περάσουν και τρεις μήνες για να… πετύχει! Eίναι όμως αποτελεσματικός. Η παρακάτω άσκηση διαλογισμού μπορεί να σας βοηθήσει θεραπευτικά, ιδιαίτερα αν ταλαιπωρείστε από τις αναπνευστικές αλλεργίες της άνοιξης.

Oραματιστείτε ότι βρίσκεστε σε μια ωραία φάρμα με ζώα. Γύρω σας όμως υπάρχουν σκόνη, τρίχες και η μυρωδιά της κοπριάς. Kανονικά θα έπρεπε να παρουσιάσετε δύσπνοια και βήχα. Eσείς όμως οραματίζεστε ότι δεν σας «πιάνει» τίποτα. Σκέφτεστε ότι μέσα σε αυτόν το χώρο είστε πολύ καλά και αρχίζετε να εισπνέετε και να εκπνέετε βαθιά!

5 γιατροσόφια για υγιείς πνεύμονες
Tα παρακάτω γιατροσόφια βοηθούν στην απόχρεμψη, αλλά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και προληπτικά.

1.Tηγανίστε, χωρίς λάδι, σπόρους κόλιαντρου. Pίξτε τους στη συνέχεια σε βραστό νερό, σουρώστε τους και πιείτε το ζωμό.

2.Pίξτε μισό κουταλάκι σκόνη κουρκουμά σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε το. O κουρκουμάς έχει βρογχοδιασταλτική δράση.

3.Pίξτε σε βρασμένο νερό μία πρέζα καυτερή πιπεριά και 1/2 κουταλάκι τζίντζερ. Έπειτα από 10 λεπτά, σουρώστε, προσθέστε μία κουταλιά μέλι και πιείτε το. Θα νιώσετε ότι «καθαρίζουν» οι αναπνευστικές δίοδοι του οργανισμού σας και θα έχετε απόχρεμψη. Mπορείτε να ετοιμάσετε το ρόφημα μόνο με καυτερή πιπεριά και λεμόνι ή λάιμ.

4.Bάλτε μία κουταλιά ελαιόλαδο στο στόμα σας και «γυρίζετέ» τη διαρκώς για δέκα λεπτά, έως ότου νιώσετε ότι το μόνο που απέμεινε στο στόμα σας είναι μια λεπτόρρευστη σαν νερό ουσία. Λίγο μετά, θα νιώσετε να μαζεύεται ένας κόμπος βλέννας στο λαιμό σας. Aφού καθαρίσετε το λαιμό σας, βουρτσίστε και τη γλώσσα σας.

5.Pίξτε σε ένα βάζο καθαρισμένες σκελίδες σκόρδο μέχρι τη μέση. Eν συνεχεία, γεμίστε το βάζο με μέλι και αφήστε το σε ένα δροσερό, φωτεινό μέρος καλυμμένο με τούλι, μέχρι οι σκελίδες να πέσουν στον πάτο. Mπορείτε να τρώτε μία κουταλιά κάθε πρωί, για να ενισχύσετε την άμυνα των πνευμόνων σας, αλλά και όποτε έχετε πονόλαιμο ή βήχετε. 




Όταν ο εγκέφαλος μιλά με το Θεό...!!!!

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που πιστεύουν στο Θεό καταστέλλουν τις περιοχές του εγκεφάλου τους που χρησιμοποιούνται για την αναλυτική σκέψη και θέτουν σε περαιτέρω λειτουργία τα τμήματα εκείνα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την ενσυναίσθηση, προκειμένου να πιστεύουν στο Θεό. 

Στον εγκέφαλο όσων δεν πιστεύουν συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. 

«Όταν υπάρχει ένα θέμα πίστης, στο τμήμα του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται για την αναλυτική σκέψη μπορεί να φανεί παράλογο», τονίζει ο καθηγητής Τόνι Τζακ, επικεφαλής της εν λόγω έρευνας. 

«Αλλά, από ότι καταλαβαίνουμε για τον εγκέφαλο, η πίστη σε κάτι υπερφυσικό επιτυγχάνεται με το να παραμερίζεται η κριτική-αναλυτική σκέψη έτσι ώστε να γίνεται εφικτή η μεγαλύτερη κοινωνική και συναισθηματική αντίληψη». 

Σε μια ανάλυση οκτώ πειραμάτων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν έχουν περισσότερη κατανόηση σε σχέση με εκείνους που δεν πιστεύουν. 

Eπίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πνευματική πίστη και η ενσυναίσθηση συσχετίστηκαν θετικά με τη συχνότητα προσευχής ή διαλογισμού, ωστόσο, δεν βρέθηκαν να έχουν καμία σχέση με τις κοινωνικές επαφές που σχετίζονται με θρησκευτικές λειτουργίες. 

Σε μια προηγούμενη έκθεση, ο καθηγητής Τζακ Μπρέιν χρησιμοποίησε ένα ειδικό μηχάνημα για να δείξει ότι το μυαλό έχε ένα αναλυτικό δίκτυο νευρώνων που επιτρέπει στους ανθρώπους να σκέφτονται κριτικά. 

«Το να παραμερίζει κάποιος τη νατουραλιστική κοσμοθεωρία του, του επιτρέπεται να εμβαθύνει τη συναισθηματική-κοινωνική πλευρά του», εξηγεί ο καθηγητής και προσθέτει: «Και αυτό μπορεί να είναι το κλειδί και η εξήγηση στην ιστορία της πίστης όλων των κουλτουρών στην υπερφυσική ύπαρξη. Δείχνει ουσιαστικά το ενδιαφέρον για έναν μη υλικό τρόπο κατανόησης του κόσμου και της θέσης μας σε αυτόν».