Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Η Γαία δονείται : Έρχεται μια μεγάλη αλλαγή…!!!!

Η Γαία δονείται: Έρχεται μια μεγάλη αλλαγή
Η συχνότητα Schumann, ή Αντήχηση της Γης, λέγεται ότι δονείται σε αρμονία με τα κύματα Άλφα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Λόγω αυτού, μπορεί σε ορισμένους ανθρώπους υπάρχει συχνά η αίσθηση σαν να έχει επιταχυνθεί ο χρόνος, οπότε τα γεγονότα και οι αλλαγές στη ζωή μας συμβαίνουν πιο γρήγορα.

Στην κατάσταση Άλφα, όπου τα κύματα του εγκεφάλου μας κινούνται με συχνότητα 7-14 κύκλους ανά δευτερόλεπτο, τα κύματα Άλφα είναι η γέφυρα μεταξύ των κυμάτων Βήτα (όταν είμαστε ενεργοί και σε ετοιμότητα) και Θήτα (χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα, έμπνευση και μεγάλη πνευματικότητα).

Στη δεκαετία του 1950, ο Δρ Schumann στο Μόναχο της Γερμανίας ανακάλυψε ένα αποτέλεσμα συντονισμού στο σύστημα γης - αέρα - ιονόσφαιρας, γνωστό σήμερα ως Συντονισμός Schumann.

Στη Φυσική, αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «εγκάρσιο-μαγνητικό κύμα». 

Αυτά τα συντονισμένα κύματα, ή τα κύματα Schumann, βρέθηκαν να δονούνται στην ίδια συχνότητα με τα εγκεφαλικά κύματα ανθρώπων και γενικότερα όλων των θηλαστικών, δηλαδή στους 7,8 Hz (κύκλους ανά δευτερόλεπτο).

Μερικοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος φαίνεται να επιταχύνεται, κάτι που μπορεί να οφείλεται στην αυξανόμενη συχνότητα της Αντήχησης, καθώς η ανθρώπινη συνείδηση ​​επηρεάζεται από το μαγνητικό πεδίο της Γης αλλά και τις διαταραχές μέσα σε αυτήν.

Ως ανθρώπινα όντα έχουμε εξαιρετικές δυνατότητες τις οποίες μόλις αρχίσαμε να μελετάμε, αν και ακόμα είμαστε σε νηπιακό στάδιο για να κατανοούμε τα δημιουργικά δώρα, τις διαισθήσεις και τα διάφορα “παραφυσικά” ταλέντα που κάποιοι μπορεί να διαθέτουν, τα οποία για κάποιους άλλους μπορεί να είναι απρόβλεπτα ή υπό ανάπτυξη, αλλά ωστόσο είναι πιθανό να σταθεροποιηθούν στις μελλοντικές γενιές.

Αν και οι σκεπτικιστές τα θεωρούν όλα αυτά ψευδοεπιστήμες, μη επιστημονικά αποδεδειγμένες δυνατότητες και ικανότητες, γίνεται φανερό ότι με το πέρασμα των χρόνων όλο και περισσότεροι κατανοούν το φαινόμενο και διευκολύνουν τις δυνατότητές τους για θεραπεία, εσωτερική ανάπτυξη, πνευματική υποστήριξη, αλλά και για μη τοπική επικοινωνία, δηλαδή, επικοινωνία με κόσμους πέρα από τους ορατούς.

Η συχνότητα Schumann λέγεται ότι είναι συντονισμένη με τα κύματα Άλφα του ανθρώπινου εγκεφάλου καθώς και με τις καταστάσεις Θήτα, επομένως μπορεί να είναι αυτή η εξήγηση ότι μερικοί από τους ανθρώπους, κάποιες φορές αισθάνονται σαν να έχει επιταχυνθεί ο χρόνος, τα γεγονότα και, φυσικά, οι αλλαγές στη ζωή τους που θα συμβούν, πιο γρήγορα από το φυσιολογικό.

Δεδομένου ότι η Schumann Resonance έχει απότομες κορυφώσεις μεταξύ 12 και 16,5 Hz, συναντάμε κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον, καθώς στη νευροανάδραση, η συχνότητα 12-15 Hz ονομάζεται Αισθητήρας Κινητικού Ρυθμού (SMR). Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι είναι μια ιδανική κατάσταση: “Ξυπνάς ήρεμος.” Οι διαδικασίες σκέψης μας είναι πιο ξεκάθαρες και πιο εστιασμένες, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν “σε ροή” ή “σε γνώση”. Λαμβάνεις συνεχώς ενημερώσεις από το αόρατο περιβάλλον σου. Ακόμα και αν δεν μπορείς να το αντιληφθείς, υπάρχει κάτι που σε ωθεί να το ψάξεις, μέχρι να εστιάσεις επάνω του και να το αντιληφθείς.

Υπάρχουν, λοιπόν, ισχυρισμοί από ανθρώπους που λένε ότι έχουν αυτό το χάρισμα να αντιλαμβάνονται, πως η Γη αλλάζει τη συχνότητα δόνησής της και μαζί της, ίσως, αρκετοί από εμάς. Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πολλά σημάδια ότι «ξυπνάμε».

Το σε τι ακριβώς «ξυπνάμε», δεν είναι εύκολο να περιγραφεί καθώς η προσαρμογή όσων είναι σε αυτή τη φάση δεν είναι πάντα μια εύκολη διαδικασία. 

Ωστόσο, φαίνεται ότι όλα αυτά είναι και αποτελούν μέρος της δικής μας αφύπνισης, η οποία για κάποιους μόλις έχει ξεκινήσει, για μερικούς έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ για άλλους θα ολοκληρωθεί στους άμεσους απογόνους τους ή ακόμα και σε επόμενες γενιές απογόνων.

Εφόσον όλα αυτά έχουν δόσεις αλήθειας και παράλληλα διατηρούμε ανοιχτό μυαλό στις πληροφορίες της “ροής”, θα μπορούσε να σημαίνει πως μέσω αυτής της δόνησης της Γης έρχεται μία μεγάλη αλλαγή. Μία αλλαγή αφύπνιση.




diadrastika 
Image by Gerd Altmann from Pixabay
Σπύρος Μακρής

Ψυχοσωματική αποτοξίνωση : Ο μονόδρομος προς την Επίφυση…!!!!

Ψυχοσωματική αποτοξίνωση: Ο μονόδρομος προς την Επίφυση

Όλοι μας έχουμε βρεθεί μπροστά στη χαοτική αταξία του γραφείου, του σπιτιού, των σκέψεων μας και των συνθηκών που μας περιβάλλουν, ακόμα και αν είμαστε οι πιο πειθαρχημένοι και οργανωμένοι Άνθρωποι του πλανήτη.

‘Ολοι μας έχουμε αγχωθεί για τον τρόπο που θα πρέπει να πιάσουμε το μίτο της Αριάδνης της Υγείας μας και της προσωπικής μας Ευδαιμονίας.

‘Ολοι μας είμαστε πέραν του δέοντος φορτωμένοι με τοξικό βάρος σε σώμα και μυαλό.

Πολύ λίγοι, όμως αποφασίζουν να λειτουργήσουν δραστικά στη συσσώρευση των όσων μας μειώνουν το Ενεργητικό μας πεδίο και τη Δημιουργικότητά μας.

Η λέξη ” Αποτοξίνωση” ακούγεται αρκετά τον τελευταίο καιρό και οι λύσεις και οι συμβουλές ουκ ολίγες. Γιατί, λοιπόν, δεν αποτοξινώνονται όσοι το έχουν ανάγκη ? ….

Το Ανθώπινο Σώμα διέπεται από Ηλεκτρομαγνητικά Κύματα, εννοείται και το DNA μας. Η λειτουργία του σε ομαλές συνθήκες, όσον αφορά τα εσωτερικά όργανα και λειτουργίες καθώς επίσης και οι εξωτερικές επιδράσεις, είναι καθοριστικές για τη Συχνότητα αυτή, η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο, όχι όμως σε βαθμό που θα ήταν μη συμβατός με την ανθρώπινη ύπαρξη. 

 Λίγοι λοιπόν είναι αυτοί που έχουν κατανοήσει ότι η Τροφή έχει επίσης τη δική της Συχνότητα, εφόσον είναι φυσική, και επηρρεάζει το Σώμα και σε επίπεδο DNA.

Η Διατροφή και η Αποτοξίνωση δεν είναι θέμα καθαρά σωματικό. Η Τροφή επηρρεάζει το γενικό σύνολο του Ανθρώπου σε επίπεδο σωματικό και Πνευματικό. Εδώ όμως ακριβώς συντελείται ένα θαυμαστό φαινόμενο. 

Αν τρέφεται σωστά κάποιος που δεν έχει την τάση να ζει και σε πνευματικό επίπεδο στον ίδιο υψηλοκραδασμικό βαθμό, η απόδοση της Διατροφής δεν είναι ή ίδια όπως σε κάποιον που πληρεί την Καθαρότητα Διατροφής σε Σωματικό και Πνευματικό Επίπεδο ταυτόχρονα.

Αν με ρωτούσαν ποια είναι η σημαντικότερη Διατροφολογική Κατεύθυνση που γνωρίζω, θα έλεγα η γραμμή των Εσσαίων. Η παρακαταθήκη που πέρασε ως τις μέρες μας με κυριότερο σημείο τις Νηστείες, είναι πλέον αποδεδειγμένη ότι συντελεί στην Υγεία και θεραπεύει πληθώρα παθήσεων. 

Ευτυχώς για εμάς, πλέον, έχουν προστεθεί δεκάδες επιπλέον πληροφορίες και τρόποι που καθιστούν κάθε μορφή Διατροφής εύκολο να προσαρμοστεί στις ανάγκες εκάστοτε ατόμου.

Φεύγοντας για λίγο από τον Άνθρωπο θα αναφερθώ σε κάποιους τόσο δα οργανισμούς που διαβιούν σε ακραίες συνθήκες, παράγουν Φως στο απόλυτο σκοτάδι, έρχονται σε επαφή και πολλαπλασιάζονται ενώ είναι προκαρυωτικοί στη φύση τους και συνελόντι ειπείν, αποτελούν το πιο τρελλό κομμάτι των έμβιων όντων στον πλανήτη αυτό, με αποτέλεσμα να αποτελούν δικό τους Βασίλειο που ακόμη η Επιστήμη δε μπόρεσε να κατατάξει.

ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΒΑΚΤΗΡΙΑ

Οι έρευνες που έχουν γίνει πάνω στους Μικροοργανισμούς αυτούς δεν είναι επαρκείς ούτε ικανοποιητικές ώστε να εξηγήσουν τη λειτουργικότητα και τις ιδιότητές τους. Όμως όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα αυτό, έχουν αντιληφθεί ότι κάτι σχεδόν εξωπραγματικό συμβαίνει με τα ARCHAEA ….

Τα ”ξαδέλφια” των Αρχαιοβακτηρίων είναι τα γνωστά σε όλους μας Προβιοτικά στελέχη. Επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες σε όσα πραγματικά θα ήθελα να πω, σχετικά με τα ARCHAEA, προχωρώ στο θέμα... 

των ήδη αποδεχούμενων Προβιοτικών, για να τονίσω ότι είναι διαφορετικά μεταξύ τους και άκρως ικανά να θεραπεύσουν ακόμη και από μόνα τους, πληθώρα παθήσεων. Βασική προυπόθεση η Νηστεία στη φάση που είναι απαραίτητη και η αλλαγή στη Διατροφή.

Πως μπορούμε να τεκμηριώσουμε το ποια είναι η Σωστή Διατροφή ?

Διά της ατόπου απαγωγής, ξεκινάμε ανάποδα … τι ΔΕΝ υπάρχει σε μια διατροφή απαλλαγμένη από κρέας, αγελαδινό γάλα και ζάχαρη ? όσον αφορά τη ζάχαρη, δε τίθεται το παραμικρό θέμα. Όσον αφορά το αγελαδινό γάλα και την περίφημη καζείνη, της οποίας η μη διάσπαση από τον οργανισμό είναι γεγονός, πάλι δεν τίθεται θέμα. 

Η αφομοίωση του ασβεστίου, σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει γνωστό ότι δεν είναι η ιδανική από το αγελαδινό γάλα. Σε σχέση με το κρέας, το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη Β12 η οποία καλύπτεται απο τη χλωρέλλα και σε περιπτώσεις ovo vegan, από τα αυγά. 

Όντως, εξαιρετικά λεπτό το θέμα αυτό, διότι σαν μη κρεατοφάγος πρέπει να στηρίζω με φυσικό τρόπο τις επιλογές μου και όχι με συμπληρώματα. 

Είναι πολύ λογικό καθένας να έχει τις απόψεις του όμως αυτό που με απασχολεί έντονα είναι η επίδραση που έχει το κρέας και το αγελαδινό γάλα στο ανθρώπινο DNA και όχι μόνο μέσω αγχωτικών ορμονών από το κατακαημένο ζωντανό προς τον άνθρωπο, αλλά ΩΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ.

Εδώ θέλω να συνδέσω λίγο τα ARCHAEA με το θέμα της Ενεργειακής Διατροφής.

Τα ΑΡΧΑΙΟΒΑΚΤΗΡΙΑ έχουν μελετηθεί και θεωρούνται ότι ως εύρος συχνότητος και ιδιοτήτων, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως Προβιοτικά που ενισχύουν την Άμυνα του RNA. Να το δούμε λίγο λογικά, τώρα … 

Τα Προβιοτικά ”τρώνε” τα βακτήρια του εντέρου. Το κρέας και το αγελαδινό γάλα ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΚΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ .. άρα, λογικά να το δει κάποιος, Προβιοτικά και Τοξίνες δεν πάνε μαζί,

Θέλω να παραθέσω το εξής, καθόσον η τεκμηρίωση είναι το βίτσιο και η σταθεροποίηση κάθε συγγραφέως που παραθέτει την ταπεινή του γνώση.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubm / Archaea: Microbial Candidates in Next-generation Probiotics Development

Συνδέω τώρα τις λέξεις …. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΗΣ, ΤΟΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ

Ως εισαγωγή σε μια συζήτηση που έχει τρομερό εύρος πληροφοριών, οι λέξεις αυτές θα είναι ο κεντροφόρος άξονας.
Η αποτοξίνωση ξεκινά από το έντερο ταυτόχρονα με αποχή από τροφές που δίνουν τοξίνες και αλλοιώνουν το Ανθρώπινο Γονιδίωμα. 

Είναι βασικότατο να συμμετέχει και ο Εγκέφαλος σε αυτό, διότι αν η Σκέψη δημιουργεί περιβάλλον για δυσαρμονία ορμονών και χάος βασικών λειτουργιών ( αναπνοή, χαλάρωση, ύπνος ), τότε το θέμα περιπλέκεται.

Η ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ

Ξεκινάς με σύντομη Νηστεία και Δυναμική απόφαση αποχής από κάθε τι που σε βαραίνει, σε τοξικοποιεί, σε βαραίνει και σε κάνει να μην Είσαι αυτό που Είσαι. 

 Αν καθένας δε νιώθει από τη φύση του τι τον αλλοιώνει, ό,τι και αν διαβάσει και προσπαθήσει να βγάλει επιστημονικό συμπέρασμα, δε θα είναι Ψυχοσωματική Αποτοξίνωση και Φιλοσοφία Διαβίωσης, αλλά ένα απλό διαιτολογικό σχήμα. 

 Η Διατροφή κάθε ατόμου είναι κυριολεκτικά το ίδιο το άτομο αφού ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ και αυτό επηρρεάζει σωματικά μέσω ορμονών το σώμα μας και πνευματικά μέσω συχνότητας, τον εγκέφαλό μας.

Η λεωφόρος από το έντερο ως τον εγκέφαλο είναι αντικείμενο μελέτης της Ανθρώπινης Βιολογίας. Ο Μονόδρομος από την Υπόφυση προς την Επίφυση είναι εντελώς Ψυχική Οδός και καθένας ακολουθεί αυτό που θα κάνει τον ίδιο, αυτό που Είναι

Εύχομαι Αποτοξίνωση από κάθε τι που σας κρατά μακρυά από το Αληθινό Εγώ σας !




It’s a DNA Nutitional Matter / Myriam Pappas
Image by Pete Linforth from Pixabay

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

30 πράγματα που πρέπει να σταματήσετε να τα κάνετε άμεσα! Το 10 είναι πολύ σημαντικό…!!!

Ο Μάρκ και ο Έιντζελ, δύο παθιασμένοι συγγραφείς, χάκερ της ζωής και «θαυμαστές του ανθρώπινου πνεύματος», έφτιαξαν μια καταπληκτική λίστα με 30 πράγματα που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Αν σας αρέσει η λίστα τους, φροντίστε να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

1. Σταματήστε να ξοδεύετε χρόνο με τους λάθος ανθρώπους
Η ζωή είναι πολύ μικρή για να περνάτε το χρόνο σας με ανθρώπους που σας τραβούν μακριά από την ευτυχία. Αν κάποιος σας θέλει στη ζωή του, θα φροντίσει να κάνει χώρο και για εσάς. 

Δεν πρέπει να αγωνίζεστε για να χωρέσετε δίπλα του. Ποτέ μην μένετε με κάποιον που υποτιμά την αξία σας. Και να θυμάστε: Οι αληθινοί φίλοι είναι αυτοί που στέκονται δίπλα σας όχι όταν διανύετε την καλύτερη περίοδο της ζωής σας αλλά την χειρότερη.

2. Σταματήστε να φεύγετε μακριά από τα προβλήματά σας
Σταθείτε και αντιμετωπίστε τα πρόσωπο με πρόσωπο. Φυσικά και δεν είναι εύκολο. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο, τόσο δυνατός και ικανός που να μπορεί με μια του κίνηση να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα του παρουσιαστεί. Ένα πρόβλημα άλλωστε δεν επιβάλλεται να το λύσετε άμεσα. 

Χρειάζεται χρόνο, υπομονή και σοφία. Δεν έχουμε φτιαχτεί έτσι ώστε να λύνουμε άμεσα τα προβλήματα μας. Έχουμε φτιαχτεί για να αναστατωνόμαστε, να νιώθουμε λύπη, μελαγχολία και κατάθλιψη. Επειδή αυτός είναι ο σκοπός της ζωής, να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, πρέπει να προσπαθούμε να τα λύνουμε και όχι να φεύγουμε μακριά τους.

3. Σταματήστε να λέτε ψέματα στον εαυτό σας
Μπορείτε να λέτε ψέματα σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου αλλά δεν μπορείτε να λέτε ψέματα στον εαυτό σας. Οι ζωές μας βελτιώνονται μόνο όταν παίρνουμε ρίσκα, και το πρώτο και πιο δύσκολο ρίσκο, είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας.

4. Σταματήστε να βάζετε τις δικές σας ανάγκες σε δεύτερη μοίρα
Το πιο επώδυνο πράγμα είναι να χάσετε τον εαυτό σας κατά την διάρκεια μιας σχέσης και να ξεχάσετε ότι και εσείς έχετε ανάγκες που πρέπει να καλύψετε. Ναι, να βοηθήσετε τους άλλους, αλλά να βοηθήσετε τον εαυτό σας περισσότερο. 

Αν νιώθετε ότι θέλετε κάποια στιγμή να ακολουθήσετε το πάθος σας και να κάνετε κάτι που είναι σημαντικό για εσάς, κάντε το τώρα. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή.

5. Σταματήστε να προσπαθείτε να είστε κάποιος που δεν είστε
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή είναι να είστε ο εαυτός σας σε έναν κόσμο που προσπαθεί να σας κάνει να μοιάζετε όπως οι άλλοι. Κάποιος θα είναι πάντα πιο όμορφος, κάποιος θα είναι πάντα πιο έξυπνος, κάποιος θα είναι πάντα νεότερος, αλλά κανείς από όλους αυτούς δεν είναι όπως εσείς.

Μην αλλάξετε για να αρέσετε στους ανθρώπους. Να είστε εσείς και οι σωστοί άνθρωποι θα αγαπήσουν τον πραγματικό σας εαυτό.

6. Σταματήστε να προσπαθείτε να κρατηθείτε στο παρελθόν
Δεν μπορείτε να ξεκινήσετε το επόμενο κεφάλαιο της ζωής σας, εάν δεν έχετε κλείσει ακόμη το προηγούμενο.

7. Σταματήστε να φοβάστε να κάνετε ένα λάθος
Αν κάνετε κάτι το οποίο στη συνέχεια αποδειχθεί λάθος είναι τουλάχιστον δέκα φορές πιο παραγωγικό από το να μην κάνετε τίποτα. Κάθε επιτυχία βασίζεται σε πολλές αποτυχίες. Κάθε αποτυχία οδηγεί προς την επιτυχία. Να λυπάστε για τα πράγματα που δεν κάνατε πολύ περισσότερο για αυτά που κάνατε.

8. Σταματήστε να χρεώνετε στον εαυτό σας τα λάθη του παρελθόντος
Μπορούμε να αγαπάμε το λάθος άτομο και να κλαίμε για τους λάθος λόγους, αλλά τελικά δεν έχει σημασία πόσο στραβά μας πάνε τα πράγματα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα λάθη μας βοηθούν να βρούμε το πρόσωπο και τα πράγματα που είναι σωστά για εμάς. 

Όλοι κάνουμε λάθη, όλοι παλεύουμε τους αγώνες μας, όλοι έχουμε κάνει πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε. Αλλά εσείς δεν είστε τα λάθη σας. Ξεπεράστε τα και βρείτε τη δύναμη να διαμορφώσετε το μέλλον σας χωρίς αυτά. Κάθε πράγμα που σας έχει συμβεί ποτέ στη ζωή σας, σας προετοιμάζει για μια στιγμή που θα έρθει στο μέλλον.

9. Σταματήστε να προσπαθείτε να αγοράσετε την ευτυχία
Πολλά από τα πράγματα που επιθυμούμε είναι ακριβά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα που πραγματικά μας ικανοποιούν είναι εντελώς δωρεάν: η αγάπη, το γέλιο και τα πάθη μας.

10. Σταματήστε αποκλειστικά να ψάχνετε στους άλλους για την ευτυχία σας
Αν δεν είστε ευχαριστημένοι με το ποιοι είστε εσωτερικά, δεν θα είστε ποτέ ευτυχισμένοι σε μια μακροχρόνια σχέση με κάποιον άλλο. Θα πρέπει να δημιουργήσετε σταθερότητα στη ζωή σας πριν μπορέσετε να τη μοιραστείτε με κάποιον άλλο.

11. Σταματήστε να είστε σε αδράνεια
Μην σκέφτεστε πάρα πολύ και μην δημιουργείτε προβλήματα που στην ουσία δεν υπάρχουν. Αξιολογήστε τις καταστάσεις και αναλάβετε αποφασιστική δράση. Δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτό που αρνείστε να αντιμετωπίσετε. 

Η επίτευξη της προόδου περιλαμβάνει ρίσκο. Αυτό είναι σίγουρο! Δεν μπορείτε να προοδεύσετε αν φοβάστε να απλώσετε το πόδι σας μπροστά.

12. Σταματήστε να σκέφτεστε ότι δεν είστε έτοιμοι
Κανείς δεν αισθάνεται ποτέ 100% έτοιμος όταν προκύψει μια ευκαιρία. Επειδή οι περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες στη ζωή μας, μας αναγκάζουν να βαδίσουμε πέρα από τις ζώνες ασφαλείας που έχουμε ορίσει, θα διστάσετε να το τολμήσετε στην αρχή. Βρείτε τη δύναμη και αρπάξτε την ευκαιρία. Ποιος ξέρει πότε και αν θα σας ξαναπαρουσιαστεί.

13. Σταματήστε να κάνετε σχέσεις για τους λάθος λόγους
Οι σχέσεις πρέπει να επιλέγονται με σύνεση. Είναι καλύτερα να είσαι μόνος, παρά να βρίσκεσαι σε μια κακή σχέση. Δεν υπάρχει ανάγκη να βιαστείτε. Αν κάτι είναι γραφτό να γίνει, θα γίνει όταν πρέπει. Το σωστό χρόνο, με το σωστό πρόσωπο και για τον καλύτερο λόγο. Ερωτευτείτε όταν είστε έτοιμοι, όχι όταν νιώθετε μόνοι.

14. Σταματήστε να απορρίπτετε νέες σχέσεις μόνο και μόνο επειδή οι παλιές δεν λειτούργησαν
Με τα χρόνια θα συνειδητοποιήσετε ότι όσοι άνθρωποι μπαίνουν στη ζωή σας, μπαίνουν για κάποιον λόγο. Κάποιος θα σας πληγώσει, κάποιος θα σας χρησιμοποιήσει και κάποιος θα σας διδάξει. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι κάποιοι θα σας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

15. Σταματήστε να προσπαθείτε να συναγωνιστείτε τους άλλους
Μην ανησυχείτε για το τι κάνουν οι άλλοι καλύτερα από εσάς. Επικεντρωθείτε στο να μπορέσετε κάθε μέρα να ξεπερνάτε τα δικά σας ρεκόρ, τις δικές σας επιτυχίες. Η επιτυχία είναι απλά μια μάχη ανάμεσα σε εσάς και στον εαυτό σας.

16. Σταματήστε να ζηλεύετε τους άλλους
Η ζήλια είναι η τέχνη του να μετράτε τις ευλογίες των άλλων αντί των δικών σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας το εξής: «Τι είναι αυτό το κάτι που το έχω εγώ και το θέλουν όλοι οι άλλοι;»

17. Σταματήστε να παραπονιέστε και να στεναχωριέστε για τον εαυτό σας
Οι αποτυχίες της ζωής έρχονται για κάποιο λόγο. Για να μετατοπίζετε την πορεία σας σε μια κατεύθυνση που προορίζεται αποκλειστικά για εσάς. Δεν μπορείτε να το δείτε ή να το καταλάβετε πάντα πριν συμβεί. Γι αυτό μπορεί να είναι σκληρό και άσχημο. Αλλά με βάση αυτές τις αποτυχίες θα μπορέσετε να φτιάξετε το μέλλον σας. 

Θα σας οδηγήσουν σε μια καλύτερη θέση, θα σας κάνουν καλύτερο άνθρωπο, θα βελτιώσουν τη σκέψη σας και την κατάσταση σας. Για αυτό χαμογελάστε! Δώστε στους άλλους να καταλάβουν ότι σήμερα είστε πιο δυνατός και πιο σοφός από ότι είσαστε χθες.

18. Σταματήστε να μαλώνετε
Μην ζείτε τη ζωή σας με το μίσος στην καρδιά σας. Θα καταλήξετε να πληγώνετε τον εαυτό σας περισσότερο από όσο θέλετε να πληγώσετε τους ανθρώπους που μισείτε. Δεν συγχωρείτε κάποιον λέγοντας του «Δεν με ενοχλεί αυτό που μου έκανες. Δεν υπάρχει πρόβλημα» αλλά λέγοντας του ότι «δεν πρόκειται να αφήσω αυτό που μου έκανες να καταστρέψει για πάντα την ευτυχία μου». 

Η συγχώρεση είναι η απάντηση. Συγχωρέστε, αφήστε το να φύγει και θα βρείτε την ειρήνη, την γαλήνη και την απελευθέρωση! Να θυμάστε ότι η συγχώρεση δεν είναι μόνο για τους άλλους ανθρώπους, αλλά και για εσάς. Αν χρειαστεί συγχωρέστε τον εαυτό σας και προσπαθήστε να κάνετε κάτι καλύτερο την επόμενη φορά.

19. Σταματήστε να αφήνετε τους άλλους να σας κατεβάζουν επίπεδο
Αρνηθείτε να υποβαθμίσετε τις απαιτήσεις σας για να ζήσετε με κάποιον που αρνείται να αναβαθμίσει τις δικές του.

20. Σταματήστε να σπαταλάτε το χρόνο σας εξηγώντας τον εαυτό σας στους άλλους
Οι φίλοι σας δεν το χρειάζονται και οι εχθροί σας δεν θα πιστέψουν τα λόγια σας έτσι και αλλιώς. Απλά κάντε αυτό που η καρδιά σας πιστεύει ότι είναι σωστό.

21. Σταματήστε να κάνετε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, χωρίς κανένα διάλειμμα
Η στιγμή που χρειάζεστε για να πάρετε μια βαθιά ανάσα είναι πάντα όταν νομίζετε ότι δεν έχετε χρόνο. Αν συνεχίσετε να κάνετε αυτό που κάνετε, δεν θα βρείτε ποτέ το χρόνο για να ρίξετε μια ματιά έξω από την καθημερινότητα σας. Μερικές φορές χρειάζεται να δείτε τα πράγματα από απόσταση, για να τα δείτε πιο καθαρά.

22. Σταματήστε να μην προσέχετε την ομορφιά των μικρών στιγμών
Απολαύστε τις μικρές χαρές γιατί μια μέρα όταν κοιτάξετε πίσω μπορεί να ανακαλύψετε ότι τελικά ήταν μεγάλες. Το καλύτερο κομμάτι της ζωής σας θα είναι αυτές οι μικρές, ανώνυμες στιγμές που περάσατε χαμογελώντας με κάποιον άνθρωπο που θεωρείτε σημαντικό.

23. Σταματήστε να προσπαθείτε να κάνετε τα πάντα τέλεια
Ο πραγματικός κόσμος δεν ανταμείβει τους τελειομανείς. Ο πραγματικός κόσμος ανταμείβει τους ανθρώπους που καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την προσπάθεια τους.

24. Σταματήστε να ακολουθείτε πάντα τον εύκολο δρόμο
Η ζωή δεν είναι εύκολη, ειδικά όταν θέλετε να πετύχετε κάτι που αξίζει τον κόπο. Μην πάρετε τον εύκολο δρόμο. Κάντε κάτι το εξαιρετικό.

25. Σταματήστε να ενεργείτε σαν όλα να είναι καλά, όταν δεν είναι
Είναι φυσικό κάποιες φορές να νιώθετε ότι διαλύεστε και ότι «πέφτετε» ψυχολογικά. Δεν χρειάζεται να προσποιείστε ότι είστε πάντα δυνατοί, δεν υπάρχει ανάγκη να αποδεικνύετε διαρκώς ότι όλα πάνε καλά και ούτε πρέπει να σας απασχολεί τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι. 

Κλάψτε όταν το έχετε ανάγκη. Είναι υγεία να αφήνετε τα δάκρυά σας να τρέξουν. Όσο πιο σύντομα το κάνετε, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσετε να χαμογελάσετε και πάλι.

26. Σταματήστε να κατηγορείτε τους άλλους για τα προβλήματά σας
Αν θέλετε πραγματικά να πετύχετε τα όνειρα σας τότε θα πρέπει να μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη για τη ζωή σας. Όταν κατηγορείτε τους άλλους για αυτά που περνάτε και αρνείστε την προσωπική σας ευθύνη τότε δίνετε στους άλλους τη δύναμη να επέμβουν στη ζωή σας.

27. Σταματήστε να προσπαθείτε να είστε πάντα εκεί για όλους
Είναι αδύνατο να το κάνετε αυτό και όταν το προσπαθήσετε θα σας εξαντλήσει. Αλλά το να κάνετε μόνο ένα άτομο να χαμογελάσει ΜΠΟΡΕΙ πραγματικά να αλλάξει τον κόσμο. Ίσως όχι όλο τον κόσμο, αλλά τον δικό του κόσμο. Γι αυτό περιορίστε την προσοχή σας. Μην κοιτάτε παντού..

28. Σταματήστε να ανησυχείτε τόσο πολύ
Η στεναχώρια δεν θα αφαιρέσει τις δυσκολίες. Ένας τρόπος για να ελέγχξετε εάν κάτι αξίζει να στεναχωριέστε για αυτό είναι να κάνετε στον εαυτό σας την εξής ερώτηση: «Θα έχει σημασία αυτό σε ένα χρόνο; Σε 3 χρόνια; Σε 5 χρόνια;» Εάν όχι, τότε δεν αξίζει να ανησυχείτε για αυτό.

29. Σταματήστε να εστιάζετε σε αυτά που δεν θέλετε να συμβούν
Εστιάστε σε αυτά που θέλετε να συμβούν. Η θετική σκέψη βρίσκεται στην απαρχή κάθε μεγάλης επιτυχημένης ιστορίας. Εάν ξυπνάτε κάθε πρωί με την σκέψη ότι κάτι υπέροχο θα σας συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι πάντα, αλλά πολύ συχνά θα δείτε την σκέψη σας να γίνεται να πραγματικότητα.

30. Σταματήστε να είστε αχάριστοι
Ανεξάρτητα του πόσο καλά ή άσχημα σας πάνε τα πράγματα, να ξυπνάτε κάθε πρωί ευχαριστημένοι για τη ζωή σας. Κάποιος, κάπου αλλού, παλεύει απεγνωσμένα για την δική του. Αντί να σκέφτεστε λοιπόν για αυτά που δεν έχετε, προσπαθήστε να νιώθετε ευγνωνοσύνη για αυτά που έχετε και που κάποιοι άλλοι τα στερούνται.




22 “Αλήθειες” που αφορούν… Την «Ψυχολογία» μας…!!!!

Δείτε παρακάτω 25 ψυχολογικές αλήθειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν…

1.Οι άνθρωποι χαίρονται περισσότερο όταν απασχολούνται με κάτι, όταν δημιουργούν. Τους βοηθάει να διατηρήσουν μια θετική στάση & δίνει νόημα αλλά και περιεχόμενο στη… ζωή τους.

2.Η χαρά, ο θυμός, η οργή, η θλίψη, η α-ηδία, ο φόβος & η έκπληξη είναι τα μοναδικά συναισθήματα, που εκφράζονται… καθολικά.

3.Η σοκολάτα συμβάλλει στο να εκλύονται… οι ίδιες χημικές ουσίες στο σώμα μας, όπως όταν είμαστε… ερωτευμένοι.

4.Οι άνθρωποι είναι περισσότεροι ειλικρινείς ως προς την έκφραση & εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους… όταν είναι κουρασμένοι. Μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων… απελευθερώνει στο σώμα χημικές ουσίες, που συμβάλλουν στο να… εμπιστευτούμε πιο εύκολα τον άνθρωπο που… αγκαλιάζουμε.

5.Έρευνες έχουν δείξει, ότι η απώλεια του “κινητού” μπορεί να προκαλέσει τον ίδιο… πανικό, κλονισμό & οδύνη με την εμπειρία… του θανάτου.

6.Σκεφτόμαστε πιο λογικά, όταν σκεφτόμαστε και λειτουργούμε σε… άλλη γλώσσα (foreign language).

7.Ποτέ κανένας τυφλός άνθρωπος δεν έχει εμφανίσει… σχιζοφρένεια.

8.Τα παιδιά του λυκείου έχουν το ίδιο επίπεδο άγχους με τον μέσο όρο των ασθενών στα ψυχιατρεία το… 1950.

9.Ο εγκέφαλος μεταφράζει την απόρριψη ως… “πόνο”(grief).

10.Το μυαλό μας περιπλανιέται περίπου το… 30% του χρόνου.

11.Οι πιο ζωντανές & έντονες αναμνήσεις μας που κατακλύζουν το μυαλό μας είναι κατά πάσα πιθανότητα… λανθασμένες & αυθαίρετες.

12.Ακόμη και η “ψευδαίσθηση” του ότι κάνουμε βήματα προόδου ή έστω η εκδήλωση πρόθεσης για βήματα – ανέλιξης, προόδου, προαγωγής – μας παρακινεί να κάνουμε κινήσεις προς την κατεύθυνση της αυτο-βελτίωσης, της αυτο-πραγμάτωσης & της ενίσχυσης των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων μας.

13.Ο εθισμός στο “διαδίκτυο” περιλαμβάνεται στον κατάλογο με… τις ψυχικές διαταραχές.

14.Κανείς δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα… ταυτόχρονα.

15.Είμαστε… το υποσυνείδητό μας, αν φανταστεί κανείς ότι συνδέεται στενά με την προσωπικότητα του “Εγώ” μας (μνήμη, συναίσθημα, φυσική & ψυχική ζωή). Οι εκδηλώσεις του υποσυνείδητου είναι μερικές φορές πιο βέβαιες & πραγματικές ακόμα και από… τις συνειδητές, επειδή είναι πάντοτε “παρόν” στην καθημερινή ζωή (όνειρα,αναμνήσεις).

16.Είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε σύντομες & μικρές… πληροφορίες.

17.Οι “μνήμες” αλλοιώνονται & χάνονται… με την πάροδο του χρόνου & κάθε άνθρωπος έχει τουλάχιστον μια… εσφαλμένη ανάμνηση.

18.Οι άνθρωποι με “χαμηλή” αυτοεκτίμηση… τείνουν να υιοθετούν & να υποδύονται συχνά τον ρόλο… του θύτη.

19.Το 80% των συζητήσεων έχουν ως σκοπό για να εκφραστούν… παράπονα.

20.Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον “εθελοντισμό” & δράσεις κοινωνικής προσφοράς & ωφέλειας… είναι πιο ικανοποιημένοι με την ζωή τους & διακατέχονται από ένα αίσθημα… εσωτερικής – συναισθηματικής πληρότητας.

21.Ο εγκέφαλος γίνεται πιο “δημιουργικός”, όταν είναι… κουρασμένος.

22.Οι σχέσεις (φιλικές, ερωτικές κλπ) είναι …κομβικής σημασίας για την υγεία, την ευεξία μας, την καλή ψυχολογική μας διάθεση μας από ότι … η γυμναστική.




Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Mην επιτρέπεις η γνώμη των άλλων…να γίνει η δική σου πραγματικότητα…!!!!

Έζησες τη ζωή που θα ήθελες να ζήσεις; Υπήρξες ποτέ ευτυχισµένος/η;

H ζωή είναι γενναιόδωρη, αλλά παράλληλα απαιτητική. Ο άνθρωπος χρειάζεται να εκτιµά, να σέβεται και να µην ξεχνά από που ξεκίνησε, γιατί µπορεί η ίδια η ζωή µία µέρα απλόχερα να σου αρπάξει ότι σου έχει χαρίσει…

Αν οι άνθρωποι καταλάβαιναν πόσο µικροί είµαστε σε αυτό τον κόσµο, τότε όλοι θα ζούσαν διαφορετικά, µε περισσότερα “θέλω” και λιγότερα “πρέπει”.

Γιατί οι άνθρωποι είναι εξαρτηµένοι σε τόσο µεγάλο βαθµό από τα υλικά αγαθά;

Γιατί για πολλούς ανθρώπους είναι σηµαντικό να έχουν ένα µεγάλο ακριβό σπίτι και ένα ακριβό αυτοκίνητο; ∆υστυχώς πιστεύουν ότι αυτά θα δώσουν αξία και στους ίδιους.

∆εν είναι όµως έτσι. Ο άνθρωπος, κερδίζει όταν µοιράζει και εµπνέει αγάπη, όταν χαρίζει χαµόγελα στους ανθρώπους που το χρειάζονται, όταν έχει πάντα µια µεγάλη αγκαλιά να µας δώσει.

Ο άνθρωπος που ξεχωρίζει είναι αυτός που έχει παιδεία, και όχι απαραίτητα πτυχία και του αρέσει να προσφέρει στον συνάνθρωπο του.

Όταν πολεµάµε για ότι αγαπάµε, µε πίστη, θάρρος και τόλµη, κάποια στιγµή η ζωή θα µας το ανταποδώσει.

Όταν κοιτάξεις γύρω σου, αντιλαµβάνεσαι πως όλα έχουν αλλάξει.

Μερικές φορές οι άνθρωποι προσπαθούν να πιστέψουν στο αδύνατο. Τοποθετούν τις ελπίδες τους σε λάθος πράγµατα, ξανά και ξανά ενώ τολµούν και δίνουν εµπιστοσύνη σε ανθρώπους που ήθελαν για λίγο να ζήσουν µαζί τους ένα όµορφο παραµύθι. ∆υστυχώς όµως το παραµύθι δεν είχε απλά κακό τέλος, αλλά µετετράπηκε σε ένα φρικτό εφιάλτη.

Για να ζήσεις το παραµύθι και να συµπεριφερθείς σωστά στο συνάνθρωπο σου, πρέπει να έχεις το θάρρος να µεταφέρεις ορθά τη γνώµη σου και να µπορείς να στηρίξεις τις αποφάσεις σου. Ο άνθρωπος χρειάζεται να πληροί τα βασικά στάδια της παιδείας και να αποβάλλει από µέσα του την ερώτηση που όλους προβληµατίζει «Τι θα πει ο κόσµος;». 

Η φράση αυτή που ακούµε καθηµερινά αφαιρεί πολλές φορές το δικαίωµα της ευτυχίας. Είναι τραγικό να µην κάνει ο καθένας µας αυτό που επιθυµεί, γιατί φοβάται τη γνώµη του κόσµου. Ο έρωτας, το πάθος, η αγάπη, το µίσος, οι σχέσεις, όλα µπορούν να ανατραπούν.

Τίποτα δεν είναι δεδοµένο, όσο και αν προσπαθούν οι άνθρωποι να βάλουν τη ζωή τους σε κουτάκια.

Ευτυχισµένος είναι ο άνθρωπος που είναι ελεύθερος.

Επιβάλλεται όλοι να καταλάβουµε ότι η ζωή κάνει κύκλους, και τίποτα δεν κρατά για πάντα…

Γι’ αυτό έχουν δικαίωµα όλοι οι άνθρωποι να πάρουν τις αποφάσεις που τους κάνουν ευτυχισµένους, να κρατήσουν µε αγάπη και σεβασµό στην καρδιά τους, το παρελθόν, γιατί ήταν επιλογή τους και να κοιτάξουν µε πίστη, αγάπη και πάθος τη ζωή, για ένα ακόµα πιο όµορφο και γαλήνιο αύριο.

Και ας µην ξεχνάµε πως ένας άνθρωπος µπορεί να έχει όλο τον κόσµο στα πόδια του, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα πάντα να είναι πολύ όµορφος/η, πλούσιος/α, αλλά µια ιδιαίτερη προσωπικότητα, ένα γλυκό χαµόγελο, και δυο αληθινά µάτια που εκπέµπουν αγάπη, πολλές φορές χαρίζουν απλόχερα την ευτυχία.




Ρούλα Πέτρου

Αλήθειες κρυμμένες σε ψέματα…!!!!

Είναι χειρότερα τα ψέματα που λέμε στους άλλους ή αλήθειες που δεν αντέχουμε οι ίδιοι και τις κρύβουμε από τον εαυτό μας ;

Τι είναι πιο εύκολο να πούμε ψέματα ή να πoύμε αλήθεια;

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν μας ρωτάνε κάτι και πόσοι από εμάς το εκφράζουμε πραγματικά;

Τα μικρά ψέματα πειράζουν; Ένα μικρό ψέμα αντισταθμίζεται από μια μεγάλη αλήθεια;

Και αν ένα ψέμα ειπωθεί για να βοηθήσει κάποιον, για να μη πληγώσει, για να καλύψει μια αλήθεια; Πάλι μετράει;

Και αν η αλήθεια τελικά προκαλέσει κακό; Πάλι τη λέμε;

Η αλήθεια δεν είναι για τους τεμπέληδες και τους χαζούς; Χρειάζεται να κουράσουν το μυαλό τους για να θυμούνται τί είπαν; Αφού σε όλους τα ίδια λένε για να μη μπερδεύονται ποτέ!

Το ψέμα δεν είναι εκείνο που απαιτεί εξυπνάδα και ετοιμότητα;

H αλήθεια δεν είναι πιο βαρετή;

Το ψέμα δεν είναι μερικές φορές περίπλοκο αλλά και από την άλλη απλοποιεί τα πράγματα ξεγλιστρώντας ευκολότερα;

Και αν απλά κρυφτεί η αλήθεια, χωρίς απαραίτητα να ειπωθεί ένα ψέμα;

Τί εκθέτει περισσότερο το ψέμα ή η αλήθεια;
Τί φοβίζει περισσότερο η αλήθεια ή το ψέμα;
Και τελικά ποιο έχει μεγαλύτερη αίγλη;
Και τελικά ποιο έχει μεγαλύτερη αξία; Μήπως έχουν την ίδια;

Πφφφ… πολύ μπέρδεμα και η λίστα με τις ερωτήσεις ατελείωτη… και σάμπως τελικά υπάρχει μία απάντηση; Αν καθόμασταν να το συζητήσουμε όλοι μαζί θα ήταν χειρότερο από το debate που κάνουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι!

Καταρχάς, τα ψέματα που λέει κάποιος πρέπει να τα θυμάται! Είναι πολύ εύκολο να πέσει στη παγίδα και να μη θυμάται τι έχει πει… Ενώ λέγοντας αλήθεια έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και νιώθεις πάντα ασφαλής… δε φοβάσαι μήπως κάνεις λάθος. Το ψέμα θέλει θράσος…

Όταν κάποιος ρωτήσει κάτι, πόσο εύκολο είναι να πούμε αυτό που μόλις σκεφτήκαμε και πόσοι θα το κάνουμε πραγματικά; Κάποιοι από εμάς ενώ θέλουμε, δε μπορούμε να πούμε την αλήθεια και ξέρετε πώς είναι αυτό; 

Μια κατρακύλα.. το ένα ψέμα φέρνει το άλλο και δεν υπάρχει σταματημός!

Όταν αγαπάμε λέμε το αντίθετο και όταν δεν αγαπάμε μοιάζει πιο εύκολο να πούμε πως αγαπάμε και κάπως έτσι περιπλέκονται οι ανθρώπινες σχέσεις. Στο σπίτι μας, μπροστά στο καθρέφτη, μόνοι, λέμε αλήθειες… εκεί δε φοβόμαστε!

Μπροστά στους άλλους τα χάνουμε… δε βρίσκουμε τη δύναμη να πούμε αυτά που αισθανόμαστε ή θέλουμε πραγματικά! Γιατί, ενώ στα μάτια μας είμαστε θαρραλέοι, στους άλλους παρουσιαζόμαστε δειλοί; Γιατί τις περισσότερες φορές δε τολμούμε να πούμε την αλήθεια μας και το να τη κρύψουμε μοιάζει ευκολότερο και λιγότερο ψυχοφθόρο;

Μήπως… επειδή δείχνοντας την αλήθεια, δείχνει και η αλήθεια εμάς; 

Είναι τότε που πέφτει η μάσκα και ξαφνικά νιώθουμε γυμνοί και εκτεθειμένοι, όπως και σε μία σκηνή! Ένας ηθοποιός θα παίξει πιο ελεύθερα πίσω από μία μάσκα, θα πείσει όμως δυσκολότερα το κοινό, διότι μη δείχνοντας το πρόσωπό του, θα πρέπει να χρωματίσει τη φωνή με την αλήθεια του συναισθήματος.

Πράγματι, η αλήθεια είναι σκληρή και μπορεί να μας κάνει αντιπαθητικούς, αν και όταν δεν ειπωθεί κατάλληλα. Μια λέξη λιγότερο ή περισσότερο, μπορεί να τη παραμορφώσει! 

Όμως δε χαϊδεύει αυτιά και είναι αυτή που μένει στο τέλος. Το ψέμα με το πέρασμα του χρόνου ξεχνιέται… χάνεται… διαγράφεται… Η αλήθεια διασώζεται… αναπτύσσεται… καλλιεργείται.

Και αν το σκεφτούμε καλύτερα, πώς θα προτιμούσαμε να μας αποκαλέσει κάποιος : ψεύτη ή ειλικρινή ;

Και εμείς ποιους θυμόμαστε; Εκείνους που πέρασαν από τη ζωή μας λέγοντας αλήθειες ή εκείνους που πέρασαν λέγοντας ψέματα ; Ή και τους δύο ;




Ελένη Αλεξανδρπούλου 
readmebyeleni.wordpress.com

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Ο άνθρωπος είναι αιχμάλωτος του μυαλού του… Κανενός άλλου…!!!!

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι σχεδόν πάντα θλιμμένοι, απογοητευμένοι, φοβισμένοι…

Βαθιά ασυνείδητα διακατέχονται από την πεποίθηση ότι τίποτα δεν έχει νόημα στην ζωή τους, παρατηρώντας πως εξελίσσεται το δράμα της.

Αναζητούν διεξόδους και όταν τούτοι δεν καταφέρνουν να τους δείξουν την έξοδο από την δυσαρέσκεια, σε βάθος χρόνου απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν φταίνε οι διέξοδοι, αλλά οι προσδοκίες τους.

Υπάρχει πάντα κάτι που θα του επιτρέψουν να τους κλέψει την χαρά και την αγάπη της κάθε στιγμής, πάντα κάτι που θα του επιτρέψουν να τους ανατρέψει προθέσεις και όνειρα…

Γκρινιάζουν για όσα δεν καταφέρνουν, για όσα δεν μπορούν να λάβουν, για όσα είναι οι άλλοι…

Γυρνάνε γύρω γύρω από μια ματαιότητα και έτσι δεν είναι ευχαριστημένοι με τίποτα, μα ούτε βαθιά Ζωντανοί είναι…

Ψάχνουν να βρουν ένα σκοπό, μα αυτός δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ… Και αν βρεθεί δεν καταφέρουν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για την Ζωή σε βάθος χρόνου.

Προσπαθούν να γεμίσουν την ζωή τους με παρέες και συναναστροφές, με επιβεβαιώσεις και αποδοχές, μα ούτε αυτές οι «επιτυχίες» τους δημιουργούν μέσα τους την αίσθηση του Αιώνιου.

Τρομάζουν εύκολα… και επικρίνουν ακόμα ευκολότερα. Απομονώνονται μετά…

Δεν επιτρέπουν στον Εαυτό τους να φωτίσει τα σκοτάδια τους και να τα μεταβάλλει στην αιώνια φλόγα του Ζωντανού Πνεύματος, που περιλαμβάνει και δεν απομονώνει…

Παραιτούνται ευκολότερα από όσο είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν, γιατί δεν ξέρουν για ποιο πράγμα αξίζει κανείς να πολεμήσει, όταν όλα γύρω τους έχουν ματαιωθεί… Και απλά περιμένουν να αλλάξει η ζωή τους…

Μερικές φορές ο άνθρωπος θέλει την αλλαγή, αρκεί να μην αλλάξει ο ίδιος…

Αλήθεια, είναι τόσα λίγα αυτά που προκαλούν πραγματική θλίψη… Όλα τα άλλα είναι πληγωμένος εγωισμός και έλλειψη βαθιάς Πίστης στο Αιώνιο…

Οι άνθρωποι, λένε, δεν είναι αιχμάλωτοι της μοίρας, αλλά μόνο αιχμάλωτοι του μυαλού τους.

Αλλά ποιος το συνειδητοποιεί αυτό; Μόνο το ξέρει… όμως είναι διαφορετικό το «γνωρίζω» από το «συνειδητοποιώ»… απέχουν μεταξύ τους μια Αιωνιότητα, ενώ ο νους στριφογυρίζει εκεί γύρω στον χρόνο του πριν και του μετά, γιατί του λείπει η συνειδητή παράδοση στο Αιώνιο Τώρα…

Ο Εαυτός μας έχει Αγάπη για το Κόσμο, από τον οποίο τον κρατάει σε απόσταση ένα «εγώ» που βιώνει απόγνωση, ζώντας μέσα σε έναν απελπισμένο προγραμματισμό. Πως μπορεί να ζει κανείς μισός και να είναι ευτυχισμένος;

Θέλω να τους φωνάξω… καμιά φορά… Ξέρω όμως ότι δεν θα έχει νόημα… Μόνος του το αποφασίζει κανείς να Ζήσει και να ολοκληρωθεί.

Μόνος του θα νιώσει την αλήθεια ότι ολοκλήρωση δεν είναι να κάνεις παιδιά, σπίτια, περιουσίες και να πεθάνεις…

Στο «ιστορικό» του καθενός μας καταγράφεται σαν ολοκλήρωση, το πόσες φορές ήσουν αληθινά Άνθρωπος, το πόσες φορές πολέμησες με την κοσμική ματαιότητα, ευγνωμονώντας την Ζωή και όσα είσαι μέσα σ’ αυτήν, το πόσες φορές συνέπλευσες με την Αρμονία και το πόσες φορές τίμησες την Αιωνιότητά σου.




Επίκουρος : Κι η ζωή κυλά με αναβολές και χάνεται, κι ο καθένας μας πεθαίνει μες στις έγνοιες…!!!!

Ο Επίκουρος (341 π.Χ. – 270 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Ίδρυσε δική του φιλοσοφική σχολή, με το όνομα Κήπος του Επίκουρου.

Η επικούρεια φιλοσοφία είναι μια τόσο απλή φιλοσοφία ζωής, που δεν χρειάζεται σχεδόν καμία ερμηνεία. Διακηρύσσει ότι η απόλαυση είναι η μεγάλη μας αποστολή, η ουσία της ζωής, ο σκοπός όλων των ενεργειών μας για να είμαστε ευτυχείς και να σκορπίζουμε ευτυχία στους φίλους μας.

Αυτός που μπορεί να πάρει τις περισσότερες χαρές με το μικρότερο κόστος στη ζωή είναι ο σύγχρονος επικούρειος σοφός.

Στην περίφημη επιστολή προς τον Μενοικέα διαβάζουμε:

«Γεννηθήκαμε μια φορά και δε γίνεται να γεννηθούμε και δεύτερη, ενώ είναι βέβαιο πως δεν θα υπάρξουμε ξανά στον αιώνα τον άπαντα.

Εσύ όμως, ενώ δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις την ευτυχία γι’ αργότερα.

Και η ζωή κυλά με αναβολές και χάνεται, και ο καθένας μας πεθαίνει μες στις έγνοιες.»

Όλη η ουσία της ζωής σε τέσσερις γραμμές..

Ο Επίκουρος συνδύασε την ατομική φυσική του Δημόκριτου και την βιολογική ηθική του Αριστοτέλη, ελέγχοντας και διορθώνοντας κάθε σημείο των προηγούμενων φιλοσοφιών με αξιοθαύμαστη συνέπεια. 

Με την παρατήρηση και την αναλογική μεθοδολογία που ανέπτυξε, ο Αθηναίος φιλόσοφος οικοδόμησε μια εξαιρετικά συνεκτική κοσμοθεωρία χωρίς εννοιολογικές αντιφάσεις.

Υπήρξε ο πρώτος φιλόσοφος που μίλησε για την ύπαρξη του τυχαίου στην φύση που επιτρέπει την ελεύθερη βούληση των ανθρώπων. Υπήρξε ο πρώτος φιλόσοφος που συνέδεσε την ελεύθερη βούληση με την φρόνηση, την κριτική σκέψη, την υπευθυνότητα και την ηδονική άσκηση της αρετής. 

Υπήρξε ο πρώτος που μίλησε για πρόοδο της ανθρωπότητας από την πρωτόγονη στην πολιτισμένη εποχή, που βασίζεται στην παρατήρηση της φύσης, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την ηθική και πολιτιστική ωρίμανση των ανθρώπων.

Αξιοποιώντας δεδομένα παρατηρήσεων από κάθε γνωστικό αντικείμενο, ο Επίκουρος διατύπωσε απόψεις που επιβεβαιώθηκαν τους τελευταίους δυο αιώνες από την Επιστήμη: το βάρος των ατόμων, οι νέες ιδιότητες των μορίων που προκύπτουν από την ατομική σύστασή τους.., 

η υλική σύσταση του νου, η μοριακή βάση των ασθενειών, η εξέλιξη των ζωντανών οργανισμών, οι πολυπληθείς κόσμοι στο σύμπαν. Ακόμη και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής υποστήριξε ο φιλόσοφος, ένα θέμα που διερευνά η σύγχρονη Επιστήμη.

Αξίζει να αναφέρουμε μερικές από τις σοφές ρήσεις του:

Ο θάνατος δεν είναι τίποτε για εμάς, διότι αυτό που έχει αποσυντεθεί δεν αισθάνεται και αυτό που δεν αισθάνεται δεν είναι τίποτε για εμάς.

Όριο του μεγέθους των ηδονών είναι η εξάλειψη κάθε πόνου. Όπου είναι παρούσα η ηδονή και για όσο διάστημα είναι παρούσα, δεν υπάρχει τίποτε που να προξενεί πόνο ή λύπη ή και τα δύο μαζί.

Είναι αδύνατον να ζεις ευχάριστα χωρίς να ζεις σοφά, έντιμα και δίκαια και είναι αδύνατον να ζεις σοφά έντιμα και δίκαια χωρίς να ζεις ευχάριστα.

Ο δίκαιος άνθρωπος έχει ηρεμία, ενώ ο άδικος είναι γεμάτος ταραχή.

Από τα αγαθά που παρέχει η σοφία για τη μακαριότητα της ζωής στο σύνολό της το μέγιστο είναι η απόκτηση της φιλίας.

[Οι άνθρωποι], καθώς είναι εξοικειωμένοι διαρκώς με τις δικές τους αρετές, αποδέχονται τους ομοίους τους και θεωρούν ξένο κάθε τι το διαφορετικό.

Κάθε καλό και κάθε κακό βρίσκεται στην αίσθηση, ενώ ο θάνατος είναι ακριβώς η στέρηση της αίσθησης.

Ούτε όταν κάποιος είναι νέος να αργοπορεί να φιλοσοφήσει, ούτε όταν είναι γέρος να καταπονείται φιλοσοφώντας. […] Πρέπει, λοιπόν, να φιλοσοφεί και ο νέος και ο γέρος : ο ένας ώστε, καθώς γερνά, να παραμένει νέος μέσα στα αγαθά – από ευγνωμοσύνη προς τα όσα έγιναν -, και ο άλλος, αν και νέος, να είναι συνάμα και ώριμος, καθώς θα είναι απαλλαγμένος από το φόβο για όσα θα γίνουν.

Για εκείνον που κατανόησε πραγματικά ότι δεν υπάρχει τίποτε το φρικτό στο να μη ζει, δεν υπάρχει τίποτε το φριχτό στο να ζει. Επομένως, είναι ανόητος όποιος λέει ότι φοβάται το θάνατο, όχι επειδή θα υποφέρει όταν έρθει ο θάνατος, αλλά επειδή υποφέρει στη σκέψη ότι θα έρθει.

Το πιο φοβερό από τα κακά, ο θάνατος, δεν είναι τίποτε για εμάς – στον βαθμό που όσο υπάρχουμε, δεν είναι παρών· κι όταν πάλι είναι παρών εκείνος, τότε δεν υπάρχουμε εμείς. 

Άρα ο θάνατος δεν υπάρχει ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους πεθαμένους – εφόσον για τους πρώτους δεν υπάρχει, ενώ οι άλλοι δεν υπάρχουν πια.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το μέλλον δεν είναι ούτε εντελώς δικό μας ούτε κι εντελώς ξένο μας, ώστε ούτε να περιμένουμε με βεβαιότητα ότι θα έρθει, ούτε να απελπιζόμαστε ότι σίγουρα δε θα έρθει.

Την ηδονή την έχουμε ανάγκη ακριβώς τότε, όταν πονούμε από την απουσία της∙ ενώ όταν δεν πονούμε, δεν την χρειαζόμαστε πια.

Θεωρούμε ότι η αυτάρκεια είναι μέγιστο αγαθό, όχι για να χρησιμοποιούμε πάντοτε τα λίγα, αλλά για να μπορούμε, όταν δεν έχουμε πολλά, να αρκούμαστε στα λίγα, πιστεύοντας στ’ αλήθεια ότι την πολυτέλεια την απολαμβάνουν ηδονικότερα εκείνοι που την έχουν μικρότερη ανάγκη και ότι κάθε τι φυσικό το αποκτούμε εύκολα, ενώ το μάταιο δύσκολα.

Διόλου δε μοιάζει με ζώο θνητό ο άνθρωπος που ζει μέσα σε αθάνατα αγαθά.

Κάθε σωματικός πόνος είναι αξιοκαταφρόνητος• αυτός που πονά πολύ διαρκεί λίγο, ενώ αυτός που χρονίζει στη σάρκα προξενεί ήπιο πόνο.

Αυτός που αδικεί είναι δύσκολο να ξεφύγει• αλλά να βεβαιωθεί πως θα συνεχίζει να ξεφεύγει είναι αδύνατον.

Αν αφαιρέσουμε την όψη, τη συνομιλία και τη συναναστροφή, σβήνει το ερωτικό πάθος.

Ο γέρος που λησμονεί το αγαθό που συνέβη είναι σαν να γεννήθηκε σήμερα.

Η φτώχεια, αν υπολογιστεί με μέτρο τον σκοπό της φύσης, είναι μεγάλος πλούτος• ενώ ο πλούτος που δεν του έχουν τεθεί όρια είναι μεγάλη φτώχεια.

Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε ούτε τους πολύ βιαστικούς στη φιλία ούτε τους πολύ διστακτικούς∙ γιατί για χάρη της φιλίας χρειάζεται και να διακινδυνεύουμε.

Δεν έχουμε τόσο ανάγκη τη βοήθεια των φίλων μας, όσο τη βεβαιότητα για τη βοήθειά τους.

Είναι μικρός από κάθε άποψη ο άνθρωπος που έχει πολλούς και καλούς λόγους να εγκαταλείψει τη ζωή.

Φίλος δεν είναι ούτε εκείνος που διαρκώς επιζητεί το χρήσιμο ούτε εκείνος που ποτέ δεν το συνδιάζει με τη φιλία. Γιατί ο ένας, με πρόσχημα την ευεργεσία, εμπορεύεται το αντάλλαγμα, ενώ ο άλλος σκοτώνει την καλή ελπίδα για το μέλλον.

Υπάρχει και στην απλότητα ένα μέτρο και όποιος δεν το λογαριάζει παθαίνει ό,τι συμβαίνει σ’ εκείνον που δεν έχει όρια.

Σαν έρθει η ώρα να φύγουμε, θα φτύσουμε και τη ζωή και όσους με ματαιοδοξία προσκολλώνται σ’ αυτήν. Θα φύγουμε από τη ζωή με ένα ωραίο τραγούδι, λέγοντας πόσο ωραία τη ζήσαμε.

Στον πόνο των φίλων συμπάσχουμε όχι θρηνώντας αλλά μεριμνώντας γι’ αυτούς.

Η ελευθερία, ο μέγιστος καρπός της αυτάρκειας.

Αν θέλεις να κάνεις πλούσιο τον Πυθοκλή, μην του δίνεις περισσότερα χρήματα, αφαίρεσέ του επιθυμίες.




Ο άνθρωπος που είναι τσιγκούνης στην τσέπη, είναι και στην ψυχή…!!!!

Η πρώτη εντύπωση, την οποία σου δίνει κάποιος τελικά, πολλές φορές είναι και η πραγματική εικόνα του άλλου. Είσαι τσιγκούνης. Το αντιλήφθηκα από την πρώτη στιγμή που με έβαλες να πληρώσω τον καφέ που ήπιαμε. Σε εκείνο το πρώτο μας ραντεβού. Θυμάσαι; 

Το έβλεπα. Μου το επιβεβαίωνες διαρκώς, το πόσο σφιχτός ήσουν με τα χρήματα, όμως εγώ έκανα πως δεν το καταλάβαινα. Ή για να πω την αλήθεια, δεν ήθελα να πιστέψω το πόσο τσιγκούνης ήσουν.

Τι περίμενα για να το συνειδητοποιήσω; Έλεγα δε μπορεί, είναι έτσι επειδή δε με εμπιστεύεται ίσως ακόμα, γιατί νομίζει ότι θα τον αφήσω κι εγώ όπως έκαναν και οι πρώην του. Αν μείνουμε μαζί θα αλλάξει. Μείναμε μαζί, αλλά δεν άλλαξες καθόλου τελικά.

Δεν εξηγείται αλλιώς, μάλλον δεν έμαθες να είσαι δοτικός στη ζωή σου. Με σένα βέβαια ήσουν πολύ γενναιόδωρος και με προκλητικό ύφος κάθε φορά μου ανακοίνωνες τα δώρα που έκανες στον εαυτό σου, ενώ για μας δε πρόσφερες τίποτα. Αλλά φυσικά δε το παραδεχόσουν, όταν σου το έλεγα και κάπου εκεί ήταν που άρχισε η λεκτική και σωματική βία και άρχισε η παράνοιά μου.

Η χαριστική βολή ήταν όταν ανακάλυψα ότι είχα μείνει και έγκυος. Τότε ξεκίνησα να τρέμω στην ιδέα για το πώς θα αντιδράσεις και ποια θα είναι η πορεία μας. Όταν στο ανακοίνωσα, είχες μια ουδέτερη στάση απέναντί μου. Σου ήρθε μάλλον ξαφνικό. Κάπως προσπάθησες να αλλάξεις κατά την εγκυμοσύνη, αλλά μόλις γεννήθηκε το παιδί ξανά τα ίδια.

Δεν μπορούσα να καταλάβω την απάθειά σου κι όμως υπήρχε. Για τον κόσμο τον έξω όλα καλά, αλλά εγώ ένοιωθα εγκλωβισμένη σε ένα αόρατο κελί, απ’ όπου δε μπορούσα να δραπετεύσω. Φοβόμουν. Και αν φύγω, να πάω που; Τι να πω και ποιος θα με πιστέψει; Έκανα υπομονή, έπνιγα μέσα μου όσα περνούσα για χάρη του παιδιού.

Ώσπου ήρθε η μέρα, που πήρα μια βαθιά ανάσα και ύψωσα το ανάστημά μου. Μίλησα πρώτα σε σένα. Σου είπα ότι θέλω να χωρίσουμε και το δέχτηκες. Έτσι απλά. Τόσο αδιάφορα. Τελικά δεν ήσουν τσιγκούνης μόνο με τα λεφτά, αλλά και με τα συναισθήματά σου. 

Πήρα το παιδί μου και γύρισα πίσω στους γονείς μου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες του κόσμου. Ευτυχώς οι γονείς μου κατάλαβαν τι περνούσα και με υποστήριξαν.

Κατόρθωσα και μίλησα και έτσι τόλμησα να δραπετεύσω μακριά σου. Τώρα πλέον αισθάνομαι ελεύθερη και επιτέλους αναπνέω.




Ιωάννας Ντρε

Η Aγάπη είναι η τροφή για την ψυχή…!!!!

Μπορείς να πεις κάτι για τούτα τα λόγια του Βούδα : ''Να αγαπάς τον εαυτό σου και να παρατηρείς - σήμερα, αύριο, πάντοτε'';

Η αγάπη είναι τροφή για την ψυχή. Όπως ακριβώς είναι το φαγητό για το σώμα, έτσι είναι και η αγάπη για την ψυχή. Χωρίς φαγητό, το σώμα είναι αδύναμο, χωρίς αγάπη, η ψυχή είναι αδύναμη. 

Και καμιά πολιτεία, καμιά εκκλησία και κανένα επενδεδυμένο συμφέρον δεν θέλησε ποτέ να έχουν οι άνθρωποι δυνατή ψυχή, γιατί ο άνθρωπος που έχει πνευματική ενέργεια είναι επόμενο να είναι εξεγερμένος.

Η αγάπη σε κάνει εξεγερμένο, επαναστατημένο. Η αγάπη σού δίνει φτερά να πετάξεις ψηλά. 

Η αγάπη σού δίνει ενόραση για τα πράγματα, ώστε να μην μπορεί να σε εξαπατήσει κανείς, να σε εκμεταλλευτεί, να σε καταπιέζει. Και οι ιερείς και οι πολιτικοί επιβιώνουν μόνο με το αίμα σου΄ επιβιώνουν μόνο με την εκμετάλλευση. Είναι παράσιτα, όλοι οι ιερείς και όλοι οι πολιτικοί.

Για να σε κάνουν αδύναμο πνευματικά, έχουν βρει μια σίγουρη μέθοδο, εκατό τοις εκατό εγγυημένη, και αυτή είναι να σε μαθαίνουν να μην αγαπάς τον εαυτό σου γιατί αν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αγαπά τον εαυτό του, δεν μπορεί να αγαπά και κανέναν άλλο επίσης. 

Η διδασκαλία αυτή είναι πολύ πονηρή. Λένε: Να αγαπάς τους άλλους - γιατί ξέρουν ότι αν δεν μπορείς να αγαπάς τον εαυτό σου, δεν μπορείς να αγαπάς καθόλου. 

Λένε όμως συνεχώς : Να αγαπάς τους άλλους, να αγαπάς την ανθρωπότητα, να αγαπάς το Θεό, να αγαπάς τη φύση, να αγαπάς τη γυναίκα σου, να αγαπάς τον άντρα σου, τα παιδιά σου, τους γονείς σου, αλλά να μην αγαπάς τον εαυτό σου, γιατί αν αγαπάς τον εαυτό σου είναι εγωιστικό αυτό το πράγμα σύμφωνα με εκείνους.

Επικρίνουν την αγάπη για τον εαυτό τόσο όσο δεν επικρίνουν τίποτε άλλο και έχουν κάνει τη διδασκαλία τους να φαίνεται πολύ λογική. 

Λένε: Αν αγαπάς τον εαυτό σου, θα γίνεις εγωιστής, αν αγαπάς τον εαυτό σου θα γίνεις ναρκισσιστής. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Ο άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του βλέπει ότι δεν υπάρχει εγώ μέσα του. 

Το εγώ προβάλει όταν αγαπάς τους άλλους χωρίς να αγαπάς τον εαυτό σου, όταν προσπαθείς να αγαπάς τους άλλους.

Η αγάπη δεν έχει ιδέα από καθήκον. Το καθήκον είναι βάρος, κάτι το τυπικό. Η αγάπη είναι χαρά, μοίρασμα η αγάπη δεν είναι τυπική. 

Αυτός που αγαπάει δεν νιώθει ποτέ ότι έχει κάνει αρκετά αυτός που αγαπάει νιώθει πάντα ότι μπορούσε να κάνει κι άλλα. Αυτός που αγαπάει δεν αισθάνεται ποτέ ότι, ''Τον έχω υποχρεώσει τον άλλο''. 

Αντίθετα αισθάνεται ότι, ''Επειδή η αγάπη μου έχει γίνει δεκτή, είμαι υποχρεωμένος. Ο άλλος με έχει υποχρεώσει με το που δέχτηκε το δώρο μου, που δεν το απέρριψε''. Ο άνθρωπος τού καθήκοντος σκέφτεται, ''Είμαι ανώτερος, πνευματικός, σπάνιος. Κοίτα πώς υπηρετώ τους ανθρώπους''.

Ο άνθρωπος που αγαπάει τον εαυτό του σέβεται τον εαυτό του και ο άνθρωπος που αγαπάει τον εαυτό του και σέβεται τον εαυτό του σέβεται και τους άλλους επίσης,

επειδή γνωρίζει ότι,  '' Όπως ακριβώς είμαι εγώ, το ίδιο είναι και οι άλλοι. Όπως απολαμβάνω εγώ την αγάπη, το σεβασμό, την αξιοπρέπεια, το ίδιο τα απολαμβάνουν και οι άλλοι''. Συνειδητοποιεί ότι δεν είμαστε διαφορετικοί σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη πράγματα, είμαστε ένα. Βρισκόμαστε κάτω από τον ίδιο νόμο: Eς ντάμο σαναντάνο

Ο άνθρωπος που αγαπάει τον εαυτό του απολαμβάνει τόσο πολύ την αγάπη, γίνεται τόσο ευδαίμων, που η αγάπη αρχίζει να ξεχειλίζει, αρχίζει να φτάνει ως τους άλλους. Φτάνει κατ΄ανάγκην! 

Αν ζεις την αγάπη, θέλεις να την μοιράζεσαι. Δεν μπορείς να συνεχίσεις να αγαπάς τον εαυτό σου για πάντα, γιατί ένα πράγμα θα σου γίνει τελείως ξεκάθαρο : ότι αν το να αγαπάς έναν άνθρωπο, τον εαυτό σου, είναι κάτι τόσο εξαιρετικά εκστατικό και όμορφο, πόση ακόμη έκσταση σε περιμένει, αν αρχίσεις να μοιράζεσαι την αγάπη σου με πάρα πολλούς ανθρώπους !

Σιγά-σιγά τα μικρά κύματα αρχίζουν να πηγαίνουν όλο και πιο μακριά. Αγαπάς άλλους ανθρώπους μετά αρχίζεις να αγαπάς τα ζώα, τα πουλιά, τα δέντρα, τις πέτρες. Μπορείς να γεμίσεις ολόκληρο το σύμπαν με την αγάπη σου. 

Ένας και μόνο άνθρωπος αρκεί για να γεμίσει ολόκληρο το σύμπαν με αγάπη, όπως ακριβώς ένα και μόνο βότσαλο μπορεί να γεμίσει ολόκληρη τη λίμνη με μικρά κύματα ένα βοτσαλάκι.

Ο άνθρωπος πρέπει να γίνει θεϊκός. Αν δεν γίνει θεϊκός ο άνθρωπος, δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά ικανοποίηση, καμιά ευχαρίστηση. Αλλά πώς μπορείς να γίνεις θεϊκός; Οι ιερείς σου λένε ότι είσαι αμαρτωλός. 

Οι ιερείς σου λένε ότι είσαι καταδικασμένος, ότι είναι επόμενο να πας στην κόλαση. Και σε κάνουν να φοβάσαι πολύ να αγαπήσεις τον εαυτό σου.

Γ΄αυτό ακριβώς και είναι τόσο εύκολο στους ανθρώπους να βρίσκουν ελαττώματα. Βρίσκουν ελαττώματα στον εαυτό τους, πώς να αποφύγουν να βρουν ελαττώματα στους άλλους;

Μάλιστα, τα βρίσκουν και τα μεγεθύνουν, τα κάνουν όσο πιο μεγάλα γίνεται. Φαίνεται πως μόνο με αυτό το τέχνασμα σώζονται΄ αναγκαστικά το κάνεις αυτό για να περισώσεις κατά κάποιο τρόπο το γόητρό σου. Γι΄αυτό και υπάρχει τόση πολλή κριτική και τόση έλλειψη αγάπης.

Λέω πως αυτή είναι μια από τις βαθύτερες σούτρες του Βούδα και μόνο ένας αφυπνισμένος άνθρωπος μπορεί να προσφέρει μια τέτοια ενόραση.

Ο άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του μπορεί να γίνει εύκολα διαλογιστικός, γιατί διαλογισμός σημαίνει να είσαι με τον εαυτό σου.

Αν μισείς τον εαυτό σου - όπως ακριβώς κάνεις, όπως σου έχουν πει να κάνεις, και το ακολουθείς αυτό με θρησκευτική ευλάβεια - αν μισείς τον εαυτό σου, πώς γίνεται να είσαι με τον εαυτό σου; Ο διαλογισμός δεν είναι τίποτε άλλο από την απόλαυση της όμορφης μοναχικότητάς σου και από τον γιορτασμό του εαυτού σου. 

Αυτό είναι όλο κι όλο ο διαλογισμός. Ο διαλογισμός δεν αποτελεί κάποια σχέση. Ο άλλος δεν είναι καθόλου αναγκαίος΄ είναι κανείς αρκετός από μόνος του. Λούζεται κανείς μέσα στην δική του δόξα, λούζεται μέσα στο δικό του φως. Είναι χαρούμενος που είναι ζωντανός, που υπάρχει.

Το μεγαλύτερο θαύμα στον κόσμο είναι το ότι υπάρχεις και το ότι υπάρχω. Το μεγαλύτερο θαύμα είναι ότι υπάρχεις και ο διαλογισμός ανοίγει τις πόρτες τού θαύματος αυτού. 

Μόνο όμως ένας άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του μπορεί να διαλογίζεται΄ αλλιώς, ξεφεύγεις συνεχώς από τον εαυτό σου, αποφεύγεις τον εαυτό σου. 

Ποιος θέλει να κοιτάξει ένα άσχημο πρόσωπο και ποιος θέλει να διεισδύσει μέσα σε μια άσχημη ύπαρξη; Ποιος θέλει να πάει βαθιά μέσα στη δική του λάσπη, στο δικό του σκοτάδι; 

Ποιος θέλει να μπει μέσα στην κόλαση που νομίζει ότι αποτελεί; Θέλεις να κρατήσεις σκεπασμένο το όλο πράγμα με λουλούδια όμορφα και θέλεις πάντα να ξεφεύγεις από τον εαυτό σου.

Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι αναζητούν συνεχώς συντροφιά. Δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους θέλουν να είναι μαζί με άλλους. Οι άνθρωποι αναζητούν κάθε είδους συντροφιά΄ αν μπορούν να αποφύγουν τη συντροφιά του εαυτού τους, τους κάνει το οτιδήποτε. Κάθονται μέσα σε ένα κινηματογράφο τρεις ώρες βλέποντας κάτι τελείως ανόητο. 

Διαβάζουν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα ώρες ολόκληρες, χάνοντας την ώρα τους. Διαβάζουν την ίδια εφημερίδα ξανά και ξανά απλώς για να μείνουν απασχολημένοι. Παίζουν χαρτιά και σκάκι για να σκοτώσουν την ώρα τους… λες και έχουν πάρα πολλή ώρα!

Η αγάπη ξεκινά με τον εαυτό σου κα μετά εξαπλώνεται συνεχώς. Εξαπλώνεται συνεχώς από μόνη της δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι για την εξάπλωσή της.

''Να αγαπάς τον εαυτό σου…'' λέει ο Βούδας. Και αμέσως μετά προσθέτει: ΄΄…και να παρατηρείς''. Αυτό είναι ο διαλογισμός, αυτό είναι το όνομα τού Βούδα για τον διαλογισμό. Αλλά η πρώτη προϋπόθεση είναι να αγαπάς τον εαυτό σου και μετά να παρατηρείς. Αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου και αρχίσεις να παρατηρείς, μπορεί να νιώσεις τη διάθεση να αυτοκτονήσεις..

Πολλοί βουδιστές νιώθουν την διάθεση να αυτοκτονήσουν, επειδή δεν δίνουν προσοχή στο πρώτο μέρος της σούτρας, πηδούν αμέσως στο δεύτερο: να παρατηρείς τον εαυτό σου.

Μάλιστα, δεν έχω δει ποτέ κανένα σχολιασμό της Νταμαπάντα, αυτών των αποφθεγμάτων του Βούδα, που να έχει δώσει κάποια προσοχή στο πρώτο μέρος: Να αγαπάς τον εαυτό σου.

Ο Σωκράτης λέει: Γνώθι σαυτόν: ο Βούδας λέει: Να αγαπάς τον εαυτό σου. 

Και ο Βούδας είναι πολύ πιο αληθινός, γιατί, αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, δεν θα γνωρίσεις ποτέ τον εαυτό σου΄ η γνώση έρχεται αργότερα μόνο, η αγάπη προετοιμάζει το έδαφος. Η αγάπη αποτελεί την δυνατότητα να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Η αγάπη είναι ο σωστός τρόπος για να γνωρίσεις τον εαυτό σου.

''Να αγαπάς τον εαυτό σου και να παρατηρείς… σήμερα, αύριο, πάντοτε''.

Δημιούργησε ενέργεια αγάπης γύρω από τον εαυτό σου. Να αγαπάς το σώμα σου και να αγαπάς το νου σου. Να αγαπάς τον όλο σου μηχανισμό, τον όλο σου οργανισμό. Με τη λέξη αγάπη εννοώ: αποδέξου το έτσι όπως είναι, μην προσπαθείς να καταπιέσεις. 

Καταπιέζουμε μόνο όταν μισούμε κάτι, καταπιέζουμε μόνο όταν είμαστε εναντίον κάποιου πράγματος. Μην καταπιέζεις, γιατί αν καταπιέζεις, πώς θα παρατηρείς; 

Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε τον εχθρό κατάματα μπορούμε να κοιτάξουμε μόνο τον αγαπημένο μας στα μάτια. Αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, δεν θα μπορέσεις να κοιτάξεις μέσα στα ίδια σου τα μάτια, το ίδιο σου το πρόσωπο, την ίδια σου την πραγματικότητα.

Η παρατήρηση είναι διαλογισμός, το όνομα που δίνει ο Βούδας στο διαλογισμό. Η λέξη κλειδί του Βούδα είναι παρατήρησε. Λέει : Έχε επίγνωση, να είσαι σε εγρήγορση, μην χάνεις τη συνειδητότητα. Μην συμπεριφέρεσαι με νυσταγμένο τρόπο. Μην λειτουργείς συνεχώς σαν μηχανή, σαν ρομπότ. Έτσι λειτουργούν οι άνθρωποι.

Παρατήρησε παρατήρησε απλώς. Ο Βούδας δεν λέει τι πρέπει να παρατηρείς τα πάντα! Όταν περπατάς, παρατήρησε το περπάτημά σου. Όταν τρως, παρατήρησε που τρως. Όταν κάνεις ντους, παρατήρησε το νερό, το κρύο νερό που πέφτει πάνω σου, το άγγιγμα του νερού, την ψυχρότητα, το τρεμούλιασμα που περνάει από τη σπονδυλική σου στήλη΄ παρατήρησε τα πάντα, ''σήμερα, αύριο, πάντοτε''.

Έρχεται τελικά μια στιγμή που παρατηρείς ακόμη και τον ύπνο σου. Αυτό είναι το υπέρτατο σημείο της παρατήρησης. Το σώμα αποκοιμιέται και υπάρχει ακόμη ένας παρατηρητής που είναι ξύπνιος, που παρατηρεί σιωπηλά το σώμα καθώς κοιμάται βαθιά. 

Αυτό είναι το υπέρτατο σημείο της παρατήρησης. Προς το παρόν, ακριβώς το αντίθετο ισχύει: το σώμα σου είναι ξύπνιο, αλλά εσύ κοιμάσαι. Τότε, εσύ θα είσαι ξύπνιος και το σώμα σου θα κοιμάται. 

Το σώμα χρειάζεται ανάπαυση, αλλά η συνειδητότητά σου δεν χρειάζεται ύπνο. Η συνειδητότητά σου είναι συνειδητότητα είναι εγρήγορση, αυτό ακριβώς είναι η φύση της.

Καθώς γίνεσαι πιο παρατηρητικός, αρχίζεις να έχεις φτερά τότε όλος ο ουρανός είναι δικός σου. Ο άνθρωπος αποτελεί συνάντηση της γης και του ουρανού, του σώματος και της ψυχής.




Osho, The Dhammapada: The Way of the Buddha, 
Τόμος 5, Ομιλία #5
Πηγή: osho.com
https://filosofieszois.gr

Το θαύμα της προσευχής…!!!!

Ο Δρ Μαρκ, ήταν διάσημος ογκολόγος. Μια μέρα πέταγε σε ένα σημαντικό συνέδριο σε άλλη πόλη, για να λάβει ενα ιατρικό βραβείο. Ωστόσο, μία ώρα μετά την απογείωση, υπήρξε αναγκαστική προσγείωση στο πλησιέστερο αεροδρόμιο. Ο γιατρός νοίκιασε αυτοκίνητο για να πάει στο συνέδριο.

Λίγο μετά που έφυγε, ο καιρός χάλασε και ήρθε μια άσχημη καταιγίδα. Λόγω ισχυρής βροχής, το ίντερνετ εξαφανίστηκε στο navigator, έστριψε ανάποδα και χάθηκε.

Μετά από δύο ώρες οδήγησης, συνειδητοποίησε ότι είχε χαθεί. Ήταν πεινασμένος και κουρασμένος και έτσι αποφάσισε να βρει κάπου να μείνει Τελικά βρήκε ένα μικρό σπίτι. Απελπισμένος, βγήκε από το αυτοκίνητο και χτύπησε την πόρτα.

Μια γυναίκα άνοιξε την πόρτα.

Εξήγησε τι είχε συμβεί και της ζήτησε να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο. Η γυναίκα του είπε ότι δεν έχει τηλέφωνο, αλλά μπορούσε να μπει και να περιμένει μέχρι να βελτιωθεί ο καιρός.

Ο πεινασμένος, βρεγμένος και κουρασμένος ο γιατρός δέχτηκε την προσφορά της και μπήκε. Η γυναίκα του σέρβιρε ζεστό τσάι και του είπε ότι θα πήγαινε να προσευχηθεί. Ο Δρ Μαρκ χαμογέλασε και είπε ότι πιστεύει μόνο στη σκληρή δουλειά.

Καθισμένος σε ένα τραπέζι πίνοντας τσάι, ο γιατρός παρακολούθησε τη γυναίκα στο αμυδρό φως των κεριών καθώς προσευχόταν δίπλα σε μια κούνια. Ο γιατρός κατάλαβε ότι η γυναίκα χρειαζόταν βοήθεια, οπότε όταν τελείωσε την προσευχή, τη ρώτησε:

Τι ακριβώς θέλεις από τον Θεό; Νομίζεις ότι ο Θεός θα ακούσει ποτέ τις προσευχές σου;

Η γυναίκα χαμογέλασε λυπημένη και είπε:

Το παιδί στην κούνια είναι ο γιος μου, ο οποίος πάσχει από ένα σπάνιο είδος καρκίνου και υπάρχει μόνο ένας γιατρός, το όνομα του είναι Μαρκ, που μπορεί να τον θεραπεύσει, αλλά δεν έχω χρήματα για να τον πληρώσω, εξάλλου ο Δρ Μαρκ ζει σε άλλη πόλη. Ο Θεός ακόμα δεν απάντησε στην προσευχή μου αλλά ξέρω ότι θα το κάνει.. και τίποτα δεν θα σπάσει την πίστη μου.

Σοκαρισμένος και χαμένος σπό τα λόγια της ο Δρ.Μαρκ δάκρυσε και ψιθύρισε:

Ο Θεός είναι μεγάλος...

Θυμήθηκε όλα όσα του συνέβησαν εκρίνη τη μέρα μια δυσλειτουργία στο αεροπλάνο, την καταρρακτώδη βροχή που τον έκανε να παραστρατήσει· και όλα αυτά συνέβησαν επειδή ο Θεός όχι μόνο απάντησε στην προσευχή της, αλλά του έδωσε και την ευκαιρία να βγει από τον υλικό κόσμο και κατέστη δυνατό να βοηθήσει την φτωχή άτυχη γυναίκα που δεν είχε τίποτα άλλο παρά προσευχή...