Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ο Βίος της Αγίας Μαρίνας.....!!!!!

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ,. από γονείς ειδωλολάτρες. Η μητέρας της πέθανε όταν η Μαρίνα ήταν πολύ μικρή και ο πατέρας της ανέθεσε την ανατροφή της σε μια εξαιρετική γυναίκα, η οποία ήταν κρυφή Χριστιανή. Έτσι η Μαρίνα από την νηπιακή της ηλικία βρέθηκε σε περιβάλλον Χριστιανικό.

Σε ηλικία 15 ετών, αποκάλυψε στον πατέρα της ότι είναι Χριστιανή και εκείνος συγκλονισμένος και μη ξέροντας τι να κάνει για να την συνετίσει, πήρε την απόφαση να την καταγγείλει στον Έπαρχο Ολύμβριο.

Αυτός διέταξε να την συλλάβουν για ανάκριση. Όταν παρουσιάστηκε μπροστά του, η Μαρίνα άφοβα ομολόγησε ότι είναι Χριστιανή. Αυτός προσπάθησε να την μεταπείσει, αλλά μάταια. Τότε διέταξε να την φυλακίσουν. Τα μαρτύρια που ακολούθησαν ήταν τρομερά. Το καθένα πιο σκληρό από το άλλο. Η Αγία όμως δεν λύγισε. Κανένα κακό δεν στάθηκε ικανό να της κάμψει την θέληση και να την κάνει να αρνηθεί την πίστη της.

Όταν ο Ολύμβριος την κάλεσε για δεύτερη φορά και διαπίστωσε ότι η πίστη της ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της ως εκ θαύματος, έκλεισαν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πολλοί παρευρισκόμενοι να ασπαστούν τον Χριστιανισμό.

Μπροστά σε αυτό τον «κίνδυνο» ο Έπαρχος Ολύμβριος, τελικά την αποκεφάλισε. Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη της στις 17 Ιουλίου.




8 Τρόποι για να Ανακαλύψτε τον Ανώτερό σας Εαυτό....!!!!!!

Ξέρετε ποιος είναι ο ανώτερος, ο πνευματικός μας εαυτός; 
Πρόκειται για το ιδιαίτερο εσωτερικό κομμάτι μας που είναι σοφό, δυνατό, πνευματικό, άυλο και μας συνδέει με την πνευματική αλλά και Θεία υπόσταση του κόσμου.

Ο ανώτερος, πνευματικός εαυτός μας είναι το κομμάτι του εαυτού μας που βρίσκεται πέρα από το «εγώ» και είναι η αυθεντική, υψηλής ποιότητας εσωτερική μας πυξίδα. Υπάρχουν πολλά συνώνυμα για τον Ανώτερο Εαυτό: εσωτερική σοφία, ψυχή, αιώνιος εαυτός, αυθεντικός εαυτός, κλπ. Η χριστιανική θρησκεία αναγνωρίζει την ύπαρξή του γιατί η Βίβλος διδάσκει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος που τους ενώνει με τον Θεό.

Ο ανώτερος εαυτός μας αποτελεί τη δύναμη που έχουν οι χαρισματικοί άνθρωπο, οι ηγέτες, οι πετυχημένοι σε διάφορους τομείς, οι άνθρωποι που έχουν μείνει στην ιστορία για τον χαρακτήρα και τα κατορθώματά τους. Ο ανώτερος εαυτός αποτελεί το κλειδί για μια ''γεμάτη'', χαρούμενη, πετυχημένη ζωή.

1. Αυτογνωσία
Για να ανακαλύψετε τον ανώτερό σας εαυτό θα πρέπει να πιστεύετε ότι υπάρχει! Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να επενδύσετε στην εσωτερική σας καλλιέργεια και αυτογνωσία. Για οτιδήποτε επιθυμείτε να πετύχετε στη ζωή σας, το σημαντικό είναι να γνωρίζετε τον εαυτό σας. 

Πώς να ξεκινήσετε αυτή την ουσιαστική γνωριμία; Θέστε το ως στόχο! Πέστε στον εαυτό σας ότι επιθυμείτε να έρθετε σε επαφή με τον ανώτερο πνευματικό εαυτό σας και δουλέψτε προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Δέστε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία
«Πρέπει να αγοράσω αυτό», «Πρέπει να έχω εκείνο», «Πρέπει να καταφέρω το άλλο»… είναι μερικές από τις σύγχρονες επιταγές της κοινωνίας που εστιάζουν περισσότερο στα υλικά αγαθά και λιγότερο στην πνευματική διάσταση του εαυτού. 

Φυσικά και είναι χρήσιμα και καλά τα υλικά αγαθά, αλλά από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να δώσουν νόημα και μια βαθύτερη διάσταση στη ζωή. Ποιος είναι ο ρόλος του πνεύματος στη ζωή σας; Δέστε τη ζωή σας από άλλη οπτική γωνία…

3. Μάθετε να μιλάτε θετικά
Μάθετε να μιλάτε θετικά, τόσο στον εαυτό σας όσο και στους άλλους. Μη λέτε πράγματα που δεν τα εννοείτε, μην πληγώνετε με τα λόγια σας τους άλλους. Κυρίως όμως μη αναλώνεστε σε αρνητική αυτοκριτική, αυτοαμφισβήτηση και αμφιβολία για τον εαυτό σας.

Μιλώντας θετικά, η διάθεσή σας βελτιώνεται και μαζί με αυτή και η ποιότητα της ζωής σας. Η δύναμη της γλώσσας συνδέεται με τη δύναμη του πνεύματος. Μιλώντας θετικά και λέγοντας στον εαυτό σας την αλήθεια, βοηθάτε τον πνευματικό σας εαυτό να εμφανιστεί στη ζωή σας και να αξιοποιήσετε τις δυνάμεις του.

4. Ραντεβού με τον Εαυτό
Βρέστε χρόνο με τον εαυτό σας. Μείνετε μόνοι σας, σε ένα ήσυχο μέρος. Αν θέλετε, κλείστε τα μάτια σας. Στην αρχή θα παραξενευτείτε, θα νιώσετε άβολα, θα σας έρθουν χίλιες-δυο σκέψεις και αμφιβολίες στο μυαλό. Μην κάνετε απολύτως τίποτα! Προσπαθήστε να τις αγνοήσετε. 

Αφουγκραστείτε την εσωτερική σας φωνή. Τι σας λέει; Παρατηρήστε τους ανθρώπους, τις καταστάσεις γύρω σας: είναι πολύ πιθανό ότι κάποια ένδειξη προς τα πού να κινηθείτε ή κάποια απάντησε που επιθυμείτε θα εμφανιστεί. 

Συνεχίζοντας την παραπάνω πρακτική ουσιαστικά κάνετε διαλογισμό, δηλαδή εκπαιδεύετε το μυαλό σας να μένει ήρεμο και άδειο από σκέψεις. 

Η ιδέα είναι να μάθετε να κλείνετε τον διακόπτη της εσωτερικής φλυαρίας, των σκέψεων, των αμφιβολιών, των κρίσεων και των κατακρίσεων και να ηρεμήσετε εσωτερικά. Παρατηρώντας απλώς τον ρυθμό της αναπνοής σας μπορείτε σταδιακά να πετύχετε αυτή την εσωτερική ηρεμία.

Όταν ο νους σας πάψει να ασχολείται με τα καθημερινά και τετριμμένα, θα δημιουργηθεί χώρος και χρόνος για να αναδυθεί ο πνευματικός σας εαυτός και να τον ακούσετε να σας δίνει σκοπό και κατεύθυνση στη ζωή σας.

5. Ημερολόγιο
Σημειώστε σε καθημερινή βάση τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα όνειρά σας… Δε χρειάζεται να γράψετε έκθεση ιδεών, απλώς λίγες σειρές ή ακόμα και λέξεις-κλειδιά. Αυτό θα σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με τη βαθύτερη πλευρά του εαυτού σας, πέρα από τα διεκπεραιωτικά και πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας. 

6. Μάθημα Ζωής
Αντί να μιζεριάζετε, αντί να στεναχωριέστε για κάθε τι που σας συμβαίνει και δεν είναι τέλειο ή όπως θα το επιθυμούσατε, σταθείτε μια στιγμή και αναρωτηθείτε: «τι μάθημα ζωής μου δίνει αυτό που μου συμβαίνει τώρα;». Πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις έχουν να μας διδάξουν κάτι, να μας δείξουν το δρόμο προς κάτι καλύτερο. Όμως κανένα θαύμα δεν είναι αρκετό από μόνο του, αν δεν αναλάβουμε δράση εμείς οι ίδιοι.

7. Όνειρα
Τα όνειρα συχνά μας δίνουν κλειδιά για να κατανοήσουμε αυτά που μας απασχολούν ή να μας προτείνουν λύσεις και διαφορετικά μονοπάτια. Πριν πέσετε για ύπνο διαλογιστείτε και κάντε στον εαυτό σας μια ερώτηση. Τι απάντηση πήρατε το πρωί; Αποκωδικοποιήστε την!

8. Ενσυνειδητότητα
Μάθετε να επικεντρώνεστε στο «εδώ-και-τώρα» αντί να σκέφτεστε διαρκώς το «εκεί-και-ύστερα». Μάθετε να παρατηρείτε τη στιγμή, να την απολαμβάνετε και μη λειτουργείτε διαρκώς σε μέλλοντα χρόνο, τι θα κάνετε μετά, που θα πάτε μετά, τι θα γίνει ύστερα…





Απλά ζήσε. Τόλμησε. Κάνε λάθη. Αποδέξου. Πάλεψε. Χάσε. Κέρδισε....!!!!!!!

Κλείσε για λίγο τα μάτια σου. Κάνε ένα μικρό διάλειμμα από αυτά που σε κάνουν να τρέχεις και να κρατάς το μυαλό σου μουδιασμένο. Φέρε στο νου σου εικόνες που σε ηρεμούν. Που σε κάνουν να αισθάνεσαι ασφάλεια. Μόνο εσύ ξέρεις τι είναι αυτό που σε παίρνει από το χέρι και σε οδηγεί στην ασφάλεια. Πες ένα μεγάλο όχι από τα τετριμμένα για λίγες στιγμές μόνο και αναρωτήσου: Τι θες τελικά από τη ζωή σου;

Θες να είσαι πρωταγωνιστής; Θες να είσαι κομπάρσος; Θες να βουλιάζεις στον βούρκο ή θέλεις να τον ορίζεις όπως θα ήθελες να ορίζεις την ίδια σου τη ζωή; Τι είπες; Ότι δυσκολεύεσαι; Γιατί δυσκολεύεσαι άραγε; Μήπως εσύ ο ίδιος βάζεις εμπόδια στον εαυτό σου; Μήπως εσύ ο ίδιος έχεις δημιουργήσει τον εχθρό που σε σαμποτάρει; 

Αν όμως εσύ έχεις δημιουργήσει κάτι που σε εμποδίζει, τότε έχεις και τη δύναμη να φτιάξεις κάτι που θα σε απογειώσει. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τα πάντα αλλάζουν, τα πάντα μεταβάλλονται αν έχεις τα τρία απαραίτητα συστατικά: Θέληση, φαντασία, στόχους.

Πριν απογοητευτείς και θάψεις τα όνειρά σου προτού αυτά πραγματοποιηθούν, καλό είναι να έχεις πάντα στο μυαλό σου τα εξής: Πράγματα που θεωρούνταν αδύνατα έγιναν. Άνθρωποι που γεράσανε και βρέθηκαν προ τετελεσμένων, για κάποιους, γεγονότων και καταστάσεων, βρήκαν την δύναμη που ήταν κρυμμένη μέσα τους τόσα χρόνια, την ανέσυραν και την έκαναν οδηγό της ζωής τους. Και μεταμορφώθηκαν. Μπροστά στα μάτια τους και μπροστά στα μάτια αυτών που τους αμφισβητούσαν.

Πόσα παραδείγματα έχεις από τόσους και τόσους γύρω σου που έκαναν τα αδύνατα δυνατά; Που δεν το έβαλαν κάτω; Που παρόλο που έπεσαν τόσες πολλές φορές κάτω, το πείσμα τους και η θέλησή τους ήταν τόσο δυνατά που σηκώθηκαν και ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια; 

Πόσα παραδείγματα χορεύουν εκστατικά μπροστά σου καθημερινά και τα προσπερνάς γιατί είσαι χαμένος στον μικρόκοσμό σου; Τι και αν η ζωή είναι δύσκολη και οι υποχρεώσεις μοιάζουν σαν τέρατα έτοιμα να σε κατασπαράξουν με το παραμικρό; Ξέρεις ποιος είσαι; Ξέρεις τις δυνάμεις σου; Ξέρεις τι θέλεις από τη ζωή σου; Ξέρεις τι θέλει η ζωή από σένα;

Ζήσε. Ζήσε. Ζήσε. Απλά ζήσε. Τόλμησε. Ρίσκαρε. Κάνε λάθη. Αποδέξου. Πάλεψε. Παραιτήσου. Χάσε. Κέρδισε. Όλα είναι πιθανά. Όλα είναι κομμάτι σου. Έχεις ατέλειες και αδυναμίες. Έχεις όμως και χαρίσματα και δυνατότητες. Είσαι κομμάτι του σύμπαντος. Είσαι το φως από τα αστέρια. 

Όλα είναι μέσα σου και είσαι μέρος των πάντων. Οι δικαιολογίες είναι πολλές. Οι ευκαιρίες όμως είναι ακόμα πιο πολλές. Το τι σκέφτεσαι, τι εύχεσαι, το πόσο πολύ θες κάτι ή διάθεσή σου να παραιτηθείς, όλα αυτά εξαρτώνται από σένα. Μένει όμως να σκεφτείς με ειλικρίνεια ποιος είσαι, τι θέλεις, και γιατί ήρθες σε αυτόν τον κόσμο.

Και αν ακόμα σκεφτόμενος όλα αυτά, συνεχίζεις να μην βρίσκεις το νόημα και τον σκοπό σου, δεν μπορείς να αλλάξεις το γεγονός ότι είσαι το όνειρο κάποιου που πήρε σάρκα και οστά. Και αν εσύ ήσουν το όνειρο κάποιου και έγινες πραγματικότητα, τότε γιατί να μην πραγματοποιηθούν και τα δικά σου όνειρα; Τώρα άνοιξε τα μάτια σου και χαμογέλα. Ακόμα μια μέρα είσαι ζωντανός και μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Αν αυτό θες…





Γράφει ο Μ.Τ.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Αναγνωρίζοντας την επικοινωνία με τον Ανώτερο Εαυτό σας.....!!!!!!

Τι είναι η επικοινωνία με τον Ανώτερο Εαυτό;
Ο όρος ανώτερος εαυτός συναντάται σε πολλά συστήματα πεποιθήσεων. Η βασική αρχή περιγράφει ένα αιώνιο, παντοδύναμο, συνειδητό και ευφυές ον, που είναι ο πραγματικός εαυτός κάποιου.

Ο ανώτερος εαυτός είναι ο πραγματικός εαυτός σας, η συνείδηση της ψυχής σας, που είναι κάτι παραπάνω από την σωματική μορφή που τόσο καλά γνωρίζετε. Ο ανώτερος εαυτός σας είναι το Εγώ που είναι ατελείωτο και αιώνιο. Είναι το κομμάτι εκείνο από εσάς που σας διδάσκει μέσα από την γνώση, σας καθοδηγεί με το ένστικτο και σας συναρπάζει με την έμπνευση.

Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε επικοινωνία με τον ανώτερο εαυτό;
Ο ανώτερος εαυτός σας είναι πιθανώς ο καλύτερος οδηγός σας για μια σημαντική εμπειρία σε αυτό το σωματικό επίπεδο. Κάθε φορά που έχετε ένα ανεξήγητο συναίσθημα ή ένα προαίσθημα, ο ανώτερος εαυτός σας θέλει να σας μιλήσει και να σας καθοδηγήσει με το καλύτερο σχέδιο για δράση.

Αν έχετε παραμελήσει αυτά τα προαισθήματα και την φωνή του ενστίκτου σας, πιθανώς να πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί. Πληροφορίες που προέρχονται από τον ανώτερο εαυτό, δεν συλλέγονται πάντα με τις σωματικές αισθήσεις, αλλά δεν είναι και λιγότερο έγκυρες! 

Στο τέλος, δεν μπορείτε να αντιληφθείτε σωματικά την βαρύτητα, αλλά ξεκάθαρα υπάρχει κάτι που σας κρατάει από το να παρασυρθείτε. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε μόνο ότι μπορούμε να αντιληφθούμε με τις σωματικές μας αισθήσεις και πολύ συχνά αγνοούμε αυτή την πλευρά του εαυτού μας.

Ένα άλλο πρόβλημα που πιθανώς να έχετε με τα μηνύματα που λαμβάνετε από τον ανώτερο εαυτό σας, είναι το γεγονός ότι είναι αινιγματικά, δυσνόητα και απόλυτα παράξενα, ιδιαίτερα όταν έρχονται στα όνειρα. Είναι συνετό να καταγράφετε αυτά τα περίεργα μηνύματα επειδή αρκετά συχνά οι απαντήσεις γίνονται ξεκάθαρες όταν τα σημειώνετε στο χαρτί.

Μερικές φορές είναι πιθανό να ακούτε φωνές. Άλλες φορές, θα λαμβάνετε εικόνες ή δυνατές παρορμήσεις να κάνετε ή να μην κάνετε κάτι. Υπάρχει μία ικανότητα που ίσως σας κάνει να συνηθίσετε να ακούτε τον ανώτερο εαυτό σας και αυτή η ικανότητα είναι να ξεχωρίζετε τα μηνύματα του εγώ που βασίζονται στον φόβο και την απεριόριστη φωνή του ανώτερου εαυτού σας. 

Είναι πιθανό να κερδίσετε μια παθιασμένη γνώση του σώματός σας, ως πολύ μεγάλος μεταφραστής των μηνυμάτων του ανώτερου εαυτού σας.

Αποδεχόμενοι τις απαντήσεις ανοικτά. Επικοινωνία με τον ανώτερο εαυτό.

Τα μηνύματα που παίρνετε μπορεί να ληφθούν με ένα μεγάλο εύρος μεθόδων παραλαβής, συναισθημάτων, λέξεων, εικόνων. Αυτά τα πράγματα μπορούν να σας έρθουν ξαφνικά μέσω φώτισης ή να έρθουν ξαφνικά μέσω μιας επίγνωσης.

Πώς μπορείτε να διακρίνετε την διαφορά μεταξύ των απαντήσεων που βασίζονται στον φόβο και σας δίνει το Εγώ σας και της φωνής του ανώτερου εαυτού; Πώς ξέρετε ότι τα μηνύματα δεν είναι απλά της φαντασίας σας ή κάτι που επινόησε το μυαλό σας; Ιδού ο τρόπος…

Αν νιώθετε άγχος, φόβο, ένταση, θυμό κλπ, τότε μιλάτε στο Εγώ σας. Το Εγώ τείνει να παράγει άγχος γύρω από τον πόνο. Αυτό είναι που ξέρει να κάνει. Η γλώσσα που κατανοεί. Πρέπει να γίνει αναγνωρίσιμο με αυτή την αρνητικότητα.

Αν έχετε την αίσθηση της αγάπης, της φώτισης, της ενέργειας και της ευτυχίας, τότε μιλάτε στον ανώτερο εαυτό σας. Είναι αγνή ενέργεια, χωρίς αρχή και τέλος. Ο ανώτερος εαυτός σας, έχει να κάνει με την ελευθερία. Την χαρά. Την αγάπη.





Μετάφραση: awakengr.com via 

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Πώς να έρθετε σε επικοινωνία με τον Ανώτερο Εαυτό σας.....!!!!!!!

Ο Ανώτερος Εαυτός σας είναι ένας φανταστικός τρόπος που αναφέρεται στις διαστάσεις του ποιοι είστε πέρα από τη συνηθισμένη περιορισμένη καθημερινή σας εμπειρία. Ενώ γνωρίζετε τον εαυτό σας ως ένα όνομα, φύλο, ηλικία, που προέρχεται από κάποια οικογένεια και ζει μέσα σε κάποια κοινωνία και πολιτισμό, αυτά τα γνωρίσματα είναι σαν κομμάτια μέσα σε μια ντουλάπα ή συστατικά μιας ενδυμασίας που φοράτε πάνω από την ψυχή σας, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που πραγματικά είστε.

Υπάρχουν στρώματα του ανώτερου εαυτού, αλλά για να το θέσουμε πιο απλά, ο ανώτερος εαυτός θα μπορούσε να κατανοηθεί ως η πιο σοφή και εναρμονισμένη με το πνεύμα σας, ταυτότητα. 

Το κομμάτι εκείνο από εσάς που ξέρει και που αγαπάει. Ο ανώτερος εαυτός έχει επίσης περιγραφεί ως η ικανότητα να βλέπουμε μέσα από ένα ευρύ πεδίο, μια κατάσταση, παρά η ικανότητα να γνωρίζετε αποκλειστικά κάτι από το ανθρώπινο επίπεδό σας. Έτσι, πώς μπορείτε να βρείτε και να καλλιεργήσετε το κανάλι εκείνο της επικοινωνίας με τον ανώτερο εαυτό σας; Ακολουθούν 5 απλά παραδείγματα που μπορούν να βοηθήσουν:

Ακούστε τον πόνο σας
Μην ξεκινήσετε με μια κακή παρατήρηση, αλλά ξεκινήστε με την απλούστερη μορφή παρατήρησης που ρέει σε εμάς από τον ανώτερο εαυτό που ίσως να αγνοούμε πριν επιχειρήσουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας περαιτέρω μέσα στο σύμπαν. Ο πόνος είναι ένας αγγελιοφόρος από τον ανώτερο εαυτό μας ή τον αληθινό συνολικό εαυτό προς εμάς ότι δεν είμαστε ευθυγραμμισμένοι με το ποιοι πραγματικά είμαστε-είτε έχει να κάνει με τον θυμό, είτε με το άγχος, είτε με τον φόβο, είτε με την στεναχώρια, κλπ. 

Ο σωματικός πόνος μας στέλνει ένα σημάδι ότι κάτι είναι εκτός ισορροπίας και ότι η ενέργεια δεν ρέει πλήρως ή φυσιολογικά. Ο πόνος είναι η πρώτη και πιο απλή κατασκευή σε έναν μηχανισμό που μας ειδοποιεί ότι πρέπει να διατηρούμαστε σε ευθυγράμμιση. 

Συνεπώς, συντονιστείτε όταν νιώθετε πόνο σε οποιοδήποτε επίπεδο, σωματικά ή συναισθηματικά και φροντίστε το. Είναι ένα χρήσιμο μήνυμα από τον ανώτερο εαυτό και είναι η πρώτη ένδειξη μιας ανάγκης της ψυχής που δεν έχει ικανοποιηθεί.

Χαθείτε στη στιγμή
Σε αυτή την τρισδιάστατη πραγματικότητα, βιώνουμε την ύπαρξή μας μέσω του φίλτρου των χωροχρονικών μας αντιλήψεων, ωστόσο ξέρουμε ότι ο χρόνος είναι στην πραγματικότητα μια ψευδαίσθηση. Παρόλο που βιώνουμε την ψευδαίσθηση του χρόνου, δεν είμαστε παγιδευμένοι μέσα στα όρια του χρόνου. 

Το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε την έμφυτη διαχρονικότητα της ύπαρξης βρίσκεται στην χαρά μας. Λέγεται ότι ο ενθουσιασμός μας είναι το φως του φάρου του ανώτερου εαυτού μας, σαν ένας φάρος να ρίχνει φως από το σημάδι της αλήθειας σε μας. 

Όταν ακολουθούμε αυτό που είναι συναρπαστικό για εμάς, ανταποκρινόμαστε στη φυσική αίσθηση των σωμάτων μας και της δόνησης του ποιοι πραγματικά είμαστε και με αυτή την αγαπημένη, γαλήνια αίσθηση, χανόμαστε και ο χρόνος μας διαφεύγει. Όταν χανόμαστε στην στιγμή και δεν βιώνουμε τον χρόνο, τότε ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ο χρόνος δεν υπάρχει για εμάς. Σε αυτό το διάστημα δεν γερνάμε. 

Μερικοί θα το καταλάβουν αυτό, και άλλοι όχι. Αυτό είναι εντάξει. Ακόμα, αυτές τις στιγμές, όσο πιο πολύ τις επιτρέπουμε, είμαστε ένα με τον ανώτερο εαυτό μας, και πλήρως συνδεδεμένοι με όλους μας τους εαυτούς.

Χρησιμοποιείστε την φαντασία σας
Έχει ειπωθεί ότι το μυαλό μπορεί να είναι είτε ένας πιστός υπηρέτης ή ένας δυνατός αφέντης και αυτό είναι αλήθεια. Το μυαλό προορίζεται να υποστηρίξει και να εκδηλώσει τον σκοπό της ψυχής μας, παρόλο που προετοιμάζεται και προγραμματίζεται με τρόπους που το κάνουν να φαίνεται ως ο μεγαλύτερος εχθρός μας. 

Ο απλούστερος τρόπος να ανοίξουμε το κανάλι επικοινωνίας στο μυαλό μας μεταξύ ημών και των ανώτερων εαυτών μας είναι να χρησιμοποιήσουμε ενεργά την φαντασία μας. Αν δεν ξέρουμε πώς θα μοιάζει κάτι, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να φανταστούμε πώς θα μπορούσε να μοιάζει, να φαίνεται, να είναι. 

Το εκπληκτικό είναι ότι το μυαλό δεν γνωρίζει την διαφορά μεταξύ αυτού που είναι πραγματικό και αυτού που είναι φανταστικό. Είναι μέσω της φαντασίας μας που ο ανώτερος νους μπορεί να λάβει και να στείλει πληροφορίες σε εμάς. 

Αν μπορείτε να φανταστείτε ένα κανάλι που ανοίγει και συνδέει το ανώτερό σας κομμάτι με το πιο κοντινό και άμεσο σε εσάς κομμάτι κάθε φορά που φαντάζεστε, αυτό θα ήταν πολύ ακριβές. Για να λάβετε καθοδήγηση, γνώσεις, και έμπνευση, χρησιμοποιείστε την φαντασία σας.

Χαλαρώστε
Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του σωματικού μας μυαλού και του ανώτερου νου μας, συμβαίνει όλη την ώρα, αλλά όπως μια μάζα νερού, είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσουμε ή να λάβουμε αυτά τα μηνύματα εκτός αν τα νερά του μυαλού και της καρδιάς είναι ακίνητα και ήρεμα. Όταν έχουμε ειρηνική διάθεση και είμαστε ήρεμοι, είμαστε σε μια κατάσταση που δεν προβάλλει αντίσταση. Μόνο σε κατάσταση μη αντίστασης θα είμαστε ολοκληρωτικά ανοιχτοί και ικανοί να λάβουμε. 

Όταν ανοίξουμε , οι πληροφορίες, οι εντυπώσεις και η σύνδεση μπορούν πραγματικά να εδραιωθούν και να γίνουν κάτι χειροπιαστό.Με όποιον τρόπο και να χαλαρώσετε, είτε με μπάνια, είτε με διαλογισμό και ασκήσεις αναπνοής, χορό, κηπουρική ή οτιδήποτε άλλο, είναι επιτακτικό να χαλαρώσετε, ώστε να συνδεθείτε με τον ανώτερο εαυτό.

Σκοπός
Η ενέργεια ρέει εκεί που βρίσκεται ο σκοπός. Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που διδάχτηκα ποτέ στα μαθήματα θεραπείας επειδή εξαρτάται από τον σκοπό μας που κυριολεκτικά δημιουργούμε με σχέδιο, το ποια ενέργεια θα ξεδιπλώσουμε. Πρέπει να καταλάβετε ότι ζούμε σε ένα κβαντικό σύμπαν και ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ό,τι λέμε και σκοπεύουμε θα γίνει. Αμπρακατάμπρα! Τόσο απλό! 

Πρέπει να πλάσετε την ενέργεια που αποτυπώνετε με την πρόθεσή σας. Αν σκοπεύετε να είστε συντονισμένοι, ολοκληρωμένοι και η ενσάρκωση του ανώτερου εαυτού σας, βάλτε στόχο να το καταφέρετε, ακόμα και με ασαφείς όρους. Να είστε σε επαφή με αυτή την συχνότητα, με το πώς αυτή μοιάζει, οραματιστείτε την και πείτε την. Έπειτα, απελευθερώστε την και απλά επιτρέψτε της να συμβεί, γιατί θα συμβεί.

Είστε ήδη ο Ανώτερος Εαυτός σας. Από την αντίληψη που έχουμε για την συνείδηση, συχνά σκιαγραφούμε τις πολλές διαστάσεις του ενός από το άλλο, τα πολλά στρώματα του ενεργειακού μας πεδίου ως χωριστές ιδέες και πράγματα και τον ανώτερο εαυτό ως ακόμα μιας ολοκληρωμένης ταυτότητας που σχετίζεται με εμάς. 

Στην πραγματικότητα δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Είμαστε ήδη πλήρως και ανεμπόδιστα συνδεδεμένοι και ευθυγραμμισμένοι με την δικιά μας ολοκληρωμένη και υπερυψωμένη κατάσταση της ύπαρξης. Είναι απλά θέμα χαλάρωσης και συντονισμού με τα φυσικά μας αισθήματα και τα σημάδια που είναι μέσα μας και μας επιτρέπουν να είμαστε η απόλυτη ενσάρκωση του ανώτερου εαυτού, δηλαδή του αληθινού εαυτού. Αυτού που πραγματικά είμαστε.




Μετάφραση: awakengr.com via 

Μελέτη του Χάρβαρντ...Ο Διαλογισμός Αναδομεί την Φαιά Ουσία του Εγκεφάλου Μέσα Σε 8 Εβδομάδες....!!!!!!!!!

Η ερευνητική ομάδα του Χάρβαρντ από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης έκανε μια μελέτη και κατέληξε σε ορισμένα εκπληκτικά συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις του διαλογισμού στη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου. 

Μετά από τη διάρκεια ενός προγράμματος διαλογισμού 8 εβδομάδων, οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στη φαιά ουσία του εγκεφάλου λόγω του διαλογισμού.

Η Sara Lazar, που συμμετείχε σε αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα και καθηγήτρια ψυχολογίας στην ιατρική σχολή του Harvard, είπε ότι ο διαλογισμός, όχι μόνο βοηθά στο να αισθανόμαστε καλύτερα, αλλά, επίσης, βοηθά σε μεταβολές που συμβαίνουν στη δομή του εγκεφάλου, που συνδέονται με το να αισθανόμαστε θετικά και χαλαρά συναισθήματα.

Η Δρ Sara Lazar, στην παρουσίαση της έρευνας δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι η πρακτική του διαλογισμού συνδέεται με μια αίσθηση γαλήνης και σωματική χαλάρωση, όσοι την εξασκούν, από καιρό ισχυρίζονται ότι τους παρέχει, επίσης, γνωστικά και ψυχολογικά οφέλη που εξακολουθούν να διαρκούν καθ΄όλη τη διάρκεια της μέρας.«

Για να ελέγξουν αν η εμπειρία όσων κάνουν διαλογισμό είναι ακριβής, οι νευροεπιστήμονες ζήτησαν από 16 εθελοντές να διαλογίζονται με μια μέθοδο μείωσης του στρες για οκτώ εβδομάδες. Η διαδικασία υποσχόταν να βελτιώσει την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων, να τους κάνει να νιώσουν ευεξία, και να μειώσει τα επίπεδα του στρες.

Οι εθελοντές έλαβαν ηχογραφημένες οδηγίες 45 λεπτών που τους καθοδηγούσαν για τις ασκήσεις που έπρεπε να κάνουν (σωματική εξάσκηση, γιόγκα και συνεδρίες διαλογισμού). Τους δόθηκε η εντολή να εξασκούνται καθημερινά στο σπίτι ακολουθώντας το πρόγραμμα των ηχογραφήσεων. 

Για να αφομοιώσουν πιο εύκολα την ενσυναίσθηση στην καθημερινή ζωή, διδάχθηκαν, επίσης, πως να κάνουν πρακτική πάνω στην ενσυνειδητότητα κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το μαγείρεμα, το περπάτημα, το πλύσιμο των πιάτων, το ντους, και ούτω καθεξής. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στις ομάδες διαλογισμού εξασκούνταν 27 λεπτά την ημέρα σε κάποια μορφή διαλογισμού.

Μαγνητικές τομογραφίες των εγκεφάλων όλων των εθελοντών ελήφθησαν πριν και μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης διαλογισμού, και συγκρίθηκαν με αυτές της ομάδας ελέγχου, της ομάδας δηλαδή, που δεν εξασκήθηκαν στον διαλογισμό, ώστε να δουν τη διαφορά.

Μετά την ολοκλήρωση του διαλογισμού, όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντική βελτίωση στην αυτεπίγνωσή τους, όπως το ''να ενεργούν με συναίσθηση'' και  ''να μη κρίνουν τους άλλους''

Το εντυπωσιακό ήταν ότι οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι οι εθελοντές που διαλογίστηκαν είχαν αυξημένη συγκέντρωση φαιάς ουσίας στο αριστερό ιππόκαμπο, στον οπίσθιο φλοιό του προσαγωγίου, στην κροταφο-βρεγματική σύνδεση και την παρεγκεφαλίδα. Δηλαδή τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μάθηση και τη μνήμη, στη συναισθηματική ρύθμιση, στην αυτοσυναίσθηση, και στον καθορισμό στόχων!

Η επικεφαλής συγγραφέας την επιστημονικής δημοσίευσης, Britta Hölzel, δήλωσε : Είναι συναρπαστικό να ξέρουμε πόσο εύπλαστος μπορεί να είναι ο εγκέφαλος κατά την άσκηση του διαλογισμού. Με την πρακτική πάνω στο διαλογισμό μπορούμε να αλλάξουμε ενεργά τον εγκέφαλο και μπορούμε να αυξήσουμε την ευεξία και την ποιότητα της ζωής μας.

Η Sarah Lazar σημείωσε επίσης : Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου μπορεί να σημαίνουν πως όσα ισχυρίζονται, αυτοί που κάνουν διαλογισμό, σχετικά με βελτιώσεις που παρατηρούν στην ψυχολογία και το σώμα τους, δεν είναι απλά μια αυθυποβολή, που τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα επειδή χαλαρώνουν, αλλά κάτι πιο ουσιαστικό.





7 Τρόποι για να Ξεφορτωθείς τις Αρνητικές Σκέψεις....!!!!

Αρνητικές Σκέψεις : Μάθε να τις Πολεμάς Σωστά
Μέρος της προσωπικής σου ανάπτυξης είναι το να βγάλεις από τη ζωή σου τις αρνητικές σκέψεις που σε μπλοκάρουν ψυχολογικά, σταματούν την εξέλιξή σου, μειώνουν την καλή σου διάθεση και περιορίζουν την ηρεμία σου, την καθαρή σκέψη σου, τα κίνητρα αλλά και την ίδια σου τη συμπεριφορά και πράξεις.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «The Happiness Trap» Russ Harris τονίζει ότι 80% των σκέψεων του καθενός μας έχει έστω και λίγο αρνητικό περιεχόμενο.

Οι αρνητικές σκέψεις – αν το δούμε από την άποψη της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους- παίζουν σημαντικό ρόλο για την επιβίωση μας: ως είδος είμαστε φτιαγμένοι να ανιχνεύουμε πιθανά προβλήματα στο περιβάλλον και να προσπαθούμε να τα λύσουμε. 

Όταν αντικειμενικά εντοπίζουμε μία πιθανώς αρνητική ή προβληματική κατάσταση και προσπαθούμε να προετοιμαστούμε για να την αντιμετωπίσουμε ή να βρούμε πιθανές λύσεις, αυτό δεν αποτελεί αρνητική σκέψη, αλλά ρεαλιστική σκέψη και προετοιμασία αντιμετώπισης. Το πρόβλημα δεν είναι ότι έχουμε αρνητικές σκέψεις, αλλά το ότι πιστεύουμε ότι οι αρνητικές μας σκέψεις είναι αληθινές.

Συχνά όμως οι άνθρωποι αρχίζουν να κάνουν αρνητικές σκέψεις οι οποίες δε βασίζονται σε πληροφορίες, γεγονότα, τη φυσική εξέλιξη των καταστάσεων, αλλά αντικατοπτρίζουν ακραία είδη σκέψης: πρόκειται για τους ανθρώπους που τα βλέπουν όλα μαύρα, που μεγαλοποιούν τα αρνητικά και ελαχιστοποιούν τα θετικά, που κάνουν αποκλειστικά αρνητικές προβλέψεις για το μέλλον…

Αυτή η στάση ζωής όμως δε διευκολύνει, ούτε ανοίγει δρόμους εξέλιξης. Πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο: να κολλάει κανείς στις αρνητικές του σκέψεις, να νιώθει άσχημα, να ακινητοποιείται, να μην προοδεύει.

Όταν κάνουμε αρνητικές σκέψεις, είναι σημαντικό να ρωτήσουμε τον εαυτό μας :

· Είναι αληθινή αυτή η σκέψη;

· Είναι σημαντική αυτή η σκέψη;

· Με βοηθάει σε κάτι αυτή η σκέψη;

Μερικά τρικ για να καταλαγιάσεις τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις :

1. Δώσε μια επεξηγηματική ταμπέλα στις σκέψεις σου
Αντί να πεις «δεν πρόκειται ποτέ να βρω σύντροφο» είναι προτιμότερο να πεις «σκέφτομαι ότι δε θα βρω σύντροφο» ή αντί να πεις «είμαι βλάκας και δεν το είδα να έρχεται» πες «σκέφτομαι ότι είμαι βλάκας επειδή δεν το είδα να έρχεται». Η διαφορά είναι μικρή, αλλά σημαντική: στην πραγματικότητα αυτό που λες στον εαυτό σου είναι ότι δεν είσαι οι σκέψεις σου.

2. Πες ευχαριστώ στο μυαλό σου
Ευχαρίστησε το μυαλό σου για τη σκέψη σου. Αν κάνεις σκέψεις που σου προκαλούν άγχος, πχ «να δεις ότι δεν θα τα καταφέρω, είναι πολύ δύσκολο», ευχαρίστησε το μυαλό σου λέγοντας «σε ευχαριστώ μυαλό μου που προσπαθείς να με προστατεύσεις, αλλά δε χρειάζεται να με τρομάζεις. Ξέρω τι κάνω, έχω προετοιμαστεί, όλα είναι υπό έλεγχο». Έτσι δίνεις στο μυαλό σου την ευκαιρία να κάνει διάλειμμα από τις αρνητικές σκέψεις, χωρίς όμως να τις πολεμάς.

3. Άσε τις σκέψεις σου να παρασυρθούν μακριά, σαν μπαλόνια
Γι’ αυτή την άσκηση χρειάζεται να βάλεις τη φαντασία σου να δουλέψει. Φαντάσου ότι γράφεις κάθε αρνητική σου σκέψη σε ένα μπαλόνι, το κρατάς από το σπάγκο του και ύστερα το αφήνεις ελεύθερο, να χαθεί στον ουρανό. 

4. Πες τις αρνητικές σκέψεις σου τραγουδιστά
Διάλεξε έναν γνωστό ή χαρούμενο σκοπό τραγουδιού, πχ το ''φεγγαράκι μου λαμπρό'' ή το ''μήλο μου κόκκινο'' και τραγούδα τις αρνητικές σου σκέψεις σε αυτό το σκοπό. Θα ακουστούν τόσο γελοίες, που δε θα σε ενοχλούν πια.

5. Πες τις αρνητικές σου σκέψεις με αστεία φωνή
Προσπάθησε να πεις τις αρνητικές σκέψεις σου με αστεία φωνή, σαν ένα καρτούν. Άστες να ξεφουσκώσουν.

6. Δώσε τίτλο στην αρνητική σου ιστορία
Συχνά οι αρνητικές σκέψεις παίρνουν τη μορφή επαναλαμβανόμενης ιστορίας. Όταν εντοπίσεις ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, πες στον εαυτό σου «πάλι λέω την ιστορία του ‘Πώς θα μείνω μόνη μου σε όλη μου τη ζωή’, ή ‘Πώς θα αποτύχω σε όποιο επάγγελμα κάνω’, κλπ». Στη συνέχεια άφησε την ιστορία να χάσει τη δύναμή της.

Όλες οι παραπάνω τεχνικές διάχυσης προέρχονται από μία καλά τεκμηριωμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ονομάζεται «Θεραπεία της Αποδοχής και της Δέσμευσης» (στα αγγλικά, Acceptance and Commitment Therapy (ACT).
Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!





Δρ. Λίζα

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

8 τρόποι να ζητήσετε συγνώμη.....!!!!!!!

Τι πραγματικά σημαίνει συγχωρώ; Συγχωρώ σημαίνει ξεχνάω; Και αν συγχωρώ, συγχωρώ τους πάντες; Το κάνω για το καλό των άλλων ή και για το δικό μου καλό;

Η ψυχολόγος Μαρία Φωτιάδου συμβουλεύει πώς μπορούμε να συγχωρέσουμε:

1. Κατανοήστε ότι η Συγχώρεση και η πρακτική της είναι προτέρημα.

2. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να διώξει κάθε είδους θυμού ή επιθυμία για εκδίκηση. Η Συγχώρεση αποτελεί μια διαδικασία και είναι πιθανό και κατανοητό να χρειαστούμε χρόνο.

3. Προσπαθήστε να καταλάβετε τη θέση του άλλου ατόμου. Για παράδειγμα, έχει κάνει κάτι που ίσως δεν έχει συνειδητοποιήσει και επομένως δεν γνωρίζει το βαθμό που σας έχει πειράξει; Αν αυτή είναι μια εκδοχή αποφασίστε να του μιλήσετε. Πολλές φορές η έλλειψη σωστής επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων μπορεί να εντείνει μια αρνητική κατάσταση.

4. Αποφασίστε ότι η εκδίκηση ή η κακία δεν συμβαδίζουν με τις αξίες που έχετε ως άτομο. Προσπαθήστε να καταλάβετε τα κίνητρα του άλλου ατόμου και παραμείνετε σταθεροί σε ότι εσείς πιστεύετε ότι αποτελεί σωστό και ηθικό να ακολουθήσετε. Το να παραμείνετε θυμωμένοι βλάπτει κυρίως εσάς τους ίδιους.

5. Δείξτε συγχώρεση ακόμα και στην περίπτωση που το άλλο άτομο δεν έχει ζητήσει ποτέ συγνώμη, ή δεν πρόκειται να το κάνει στο μέλλον για οποιοδήποτε λόγο. Αποφασίστε ότι θα συγχωρήσετε την κατάσταση για το δικό σας όφελος.

6. Δουλέψτε με το συναίσθημα του θυμού. Έχει βρεθεί σε έρευνες ακόμα και σε άτομα που έχουν υποστεί κακοποίηση ψυχική ή σωματική, ότι καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που τους έχει πληγώσει πολύ καλύτερα όταν αποφασίζουν να μειώσουν τα επίπεδα θυμού που αισθάνονται.

7. Γράψτε ένα γράμμα προς το άτομο που σας έχει πληγώσει ή αδικήσει, χωρίς να το δώσετε. Αυτό θα βοηθήσει να εξωτερικεύσετε οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα συνδέονται με τη συγκεκριμένη κατάσταση και το άτομο. Αν χρειαστεί, επαναλάβετε μετά από καιρό.

8. Πολλές φορές τα συναισθήματα θυμού και η επιθυμία για εκδίκηση αποσπούν πολύτιμο χρόνο από την καθημερινή μας ζωή, τα προσωπικά μας ενδιαφέρονται, τις υπόλοιπες σχέσεις μας και τον εαυτό μας.

Αξιολογήστε τι είναι πραγματικά σημαντικό για σας και σας δίνει νόημα στη ζωή. Πάρτε την απόφαση να βάλετε την συγκεκριμένη κατάσταση που σας κάνει να αισθάνεστε αδικημένοι ή πικραμένοι παράμερα, ειδικά όταν δεν μπορείτε να την αλλάξετε, και δώστε την προσοχή σας στα πράγματα και τους ανθρώπους που πραγματικά σας ευχαριστούν.

Το μυστικό
Eίναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Συγχώρεση και τα θετικά συναισθήματα που τη συνοδεύουν, αποδεσμεύουν εμάς κυρίως από καταστάσεις, σκέψεις και συναισθήματα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Όσο σημαντικό όμως είναι να συγχωρούμε άλλους ανθρώπους και καταστάσεις, τόσο σημαντικό είναι να ζητάμε κι εμείς από τη μεριά μας συγχώρεση, όταν γνωρίζουμε ότι φταίμε σε μια κατάσταση.




C. Jung...Το έξω είναι ο πατέρας, το μέσα η μητέρα.....!!!!!!!!!

Δημιουργία της Persona
Για να κατανοήσουμε την προστατευτική ενέργεια των δύο γονέων, ας χρησιμοποιήσουμε την αναλογία της φωλιάς των πουλιών.

Η φωλιά των πουλιών αποτελείται από δύο μέρη :

-Το έξω στρώμα είναι σκληρό, συμπαγές, δομημένο από πιο σκληρά υλικά, κομμάτια ξύλο, πετρούλες, λάσπη κλπ., που αποτελούν ένα συγκεκριμένο οικοδόμημα που επιτρέπει στη φωλιά να αντέχει στις καιρικές συνθήκες, να είναι στερεή και ασφαλής. Μηχανισμός που φέρνει δομή στο αδόμητο.

-Το εσωτερικό στρώμα είναι πιο μαλακό, φτιαγμένο από πούπουλα κι άλλα μαλακά υλικά. Είναι το μητρικό πλαίσιο.

Το έξω είναι ο πατέρας, το μέσα η μητέρα.
Ένα παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα της μητέρας και εκεί προστατεύεται από τις απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες του έξω κόσμου. Μετά τη γέννα, μέχρι να αυτονομηθεί το παιδί χρειάζεται ακόμα την προστασία της μητέρας.

Εδώ έρχεται ο πατέρας, μέσα από την καλή σχέση μεταξύ τους, να βοηθήσει το παιδί να χαλαρώσει τους δεσμούς του με την μητέρα και να αρχίσει τα δικά του βήματα στον κόσμο, να αναπτύξει την αυτοεκτίμησή του, την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και να αυτονομηθεί από την μητέρα. 

Υπό την προστασία του πατέρα το παιδί εξερευνά τον έξω κόσμο, έτσι ώστε να μην παλινδρομήσει στην ενδομήτρια εμπειρία. Ο πατέρας ενεργοποιεί στον γιο την ταυτότητα του είδους.

Ανεξάρτητα από το φύλο του παιδιού, ο πατέρας στην αρχή της ζωής του παιδιού, είναι η πηγή της προστασίας από τις δυνάμεις της παλινδρόμησης. Βοηθά να δομήσει το παιδί τα όριά του, την ταυτότητά του, λύνοντας το συμβιωτικό στάδιο με την μητέρα, να έχει αίσθηση του εαυτού του, να λέει ναι ή όχι, τόσο στον έξω κόσμο, όσο και στον κόσμο των ενστίκτων και των επιθυμιών.

Η αρσενική αρχή είναι αυτή που βοηθά τον άνθρωπο να εδραιώσει τα όριά του, να βρεί την ταυτότητά του και αυτή η αρσενική δύναμη επίσης, (animus), φέρει τη θηλυκή αρχή έξω στον κόσμο, για να εκφραστεί. Ο γάμος αυτών των δύο αρχών επιφέρει την ισορροπία και την αρμονία.

Ο πατέρας δημιουργεί ένα ασφαλές μέρος για το παιδί που έχει γεννηθεί, στη θέση της ασφάλειας που το παιδί βίωνε στην μήτρα. Μεγαλώνοντας το παιδί, το βοηθά να διαπραγματευθεί με τον έξω κόσμο και να δομήσει την δική του Persona.

Η δημιουργία της Persona γίνεται σιγά σιγά από τα υλικά των γονεϊκών αξιών. Το πρώτο πρότυπο της διαμόρφωσης του εγώ είναι να συμπεριφερθώ με τον τρόπο που προσδοκούν οι γονείς μου.

Έτσι, η πρώτη persona, είναι οι συλλογικοί πολιτιστικοί κώδικες συμπεριφοράς και κρίσεων αξιών που εκφράζονται και μεταδίδονται από τους γονείς.

Στην πορεία της φυσιολογικής ψυχολογικής ανάπτυξης, πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση ανάμεσα στο εγώ και στην persona. Το παιδί χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ποιο είναι ξέχωρα από τις εξωτερικές συλλογικές απαιτήσεις της κοινωνίας. 

Να γίνει ένα άτομο που έχει τις δικές του ιδέες και τον δικό του κώδικα συμπεριφοράς και ταυτόχρονα να ζει στον κόσμο και να προσαρμόζεται στις συλλογικές νόρμες. Αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, εμφανίζεται ένα ψευδο-εγώ και ο άνθρωπος ταυτίζεται με τον ρόλο του.

Η persona δεν πρέπει να είναι υπερβολικά άκαμπτη ή λαμπρή γιατί αυτή η υπερβολή θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας πιο σκοτεινής σκιάς.

Αν λοιπόν είμαστε μόνο persona, τότε δεν είμαστε γνήσιοι, γιατί δεν έχουμε επαφή με τον εσωτερικό, πραγματικό εαυτό μας.

«Ο άνθρωπος -persona είναι τυφλός και δεν βλέπει την εσωτερική του πραγματικότητα, ακριβώς όπως ο άνθρωπος που δεν έχει καθόλου persona είναι τυφλός και δεν βλέπει την πραγματικότητα του κόσμου.» C.Jung





21 σημάδια πως πρέπει να αρχίσετε να διαλογίζεστε....!!!!!!

Aν νιώθετε πως τίποτα δεν σας πηγαίνει καλά, ο νους και το σώμα σας μπορεί να προσπαθούν να σας πουν πως ο διαλογισμός είναι απαραίτητος στη ζωή σας.

Ο διαλογισμός προσφέρει πολλά σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά οφέλη, από το να σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα μέχρι τη βελτίωση της διάθεσής σας και την καλύτερη συγκέντρωσή σας.

Αν παρουσιάσετε κάποιο από τα παρακάτω 21 σημάδια, ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσετε να διαλογίζεστε. 

1.Νιώθετε συνεχώς εξαντλημένοι 
Η εξισορρόπηση της δουλειάς με την οικογένεια είναι αρκετή για να σας εξαντλήσει και το άγχος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της κούρασης. Ο διαλογισμός θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επίπεδα του άγχους σας και σας αφήνει με μια αίσθηση ενεργητικότητας και αναζωογόνησης. 

2.Δεν μπορείτε να πάρετε ούτε τις πιο απλές αποφάσεις 
Όταν έχετε πρόβλημα να αποφασίσετε τι καφέ να πιείτε το πρωί ή τι ρούχα να φορέσετε, πιθανότατα χρειάζεστε τον διαλογισμό ώστε να πατήσετε το κουμπί της επανεκκίνησης.
 
3.Συνεχώς συναχώνεστε και παθαίνετε γρίπη 
Ο διαλογισμός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά το σώμα σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις. 

4.Νιώθετε καταβεβλημένοι 
Όταν δεν είστε ακριβώς άρρωστοι αλλά δεν είστε και στα καλύτερά σας, αυτό μπορεί να σημαίνει πως το ανοσοποιητικό σας σύστημα ζητά βοήθεια. Ο διαλογισμός θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε στη μέρα σας. 

5.Νιώθετε συντετριμμένοι 
Αν αναρωτιέστε πού θα βρείτε τον χρόνο να κάνετε αυτά που πρέπει σήμερα (ή αυτή την εβδομάδα ή αυτό το μήνα), αντισταθείτε στον πειρασμό να δουλέψετε υπερβολικά. Ο διαλογισμός βελτιώνει τη συγκέντρωσή σας, επιτρέποντάς σας να κάνετε περισσότερα με τους πόρους που έχετε. 

6.Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τον φόρτο εργασίας σας 
Όταν ο σωρός της δουλειάς πάνω στο γραφείο σας φαίνεται να πολλαπλασιάζεται κάθε φορά που γυρίζετε την πλάτη σας και οι προθεσμίες σας κοιτούν απειλητικά, ίσως να νιώσετε πως δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε. Ο διαλογισμός είναι απαραίτητος για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον φόρτο εργασίας σας. 

7.Έχετε αλλαγές στη διάθεσή σας 
Αν βλέπετε πως η διάθεσή σας αλλάζει ταχύτατα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον διαλογισμό για να ανακουφιστείτε και να διώξετε τον θυμό και την απογοήτευση ώστε να βρείτε μια καλύτερη νοοτροπία. 

8.Μικρές αναποδιές συχνά καταλήγουν σε κλάματα 
Αν νιώθετε πως τα δάκρυά σας είναι έτοιμα να κυλήσουν από τα μάτια σας χωρίς κανέναν προφανή λόγο, χρειάζεστε τον διαλογισμό για να μπορέσετε να διαχειριστείτε αυτή τη συγκίνηση. 

9.Αναρωτιέστε για το νόημα της ζωής 
Όταν η ζωή μοιάζει να χάνει τη γεύση της κι εσείς αρχίζετε να αναρωτιέστε αν οι προσπάθειές σας αξίζουν τον κόπο, ο διαλογισμός βοηθάει να φέρετε πίσω αυτή τη σπίθα. 

10.Δυσκολεύεστε να μείνετε συγκεντρωμένοι 
Η εξάσκηση στον διαλογισμό σας επιτρέπει να συγκεντρώνεστε και να σταματάτε τους περισπασμούς όταν χρειάζεται. 

11.Νιώθετε κατάθλιψη 
Μπορείτε να διαχειριστείτε να συμπτώματα της κατάθλιψης και να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις μέσω του διαλογισμού. 

12.Έχετε μονίμως άγχος 
Η χαλάρωση μειώνει το άγχος και η καλύτερη χαλάρωση έρχεται με τον διαλογισμό. 

13.Λαχταράτε μια αλλαγή 
Ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε το μοτίβο σκέψης και συμπεριφοράς ώστε να ξεφύγετε από την υπάρχουσα ρουτίνα σας. 

14.Χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας 
Ο διαλογισμός σας μαθαίνει να ελέγχετε την ψυχραιμία σας και να απαντάτε σε προκλητικές καταστάσεις με γνώση και συναίσθηση αντί με αντίδραση. 

15.Έχετε υψηλή πίεση 
Αν και οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για τον λόγο, ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί πως χαμηλώνει την πίεσή σας.
 
16.Αγωνίζεστε να βρίσκεστε στο παρόν 
Αν περνάτε περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι το παρελθόν, νιώθετε κατάθλιψη και περιμένετε το μέλλον με αγωνία, ο διαλογισμός θα σας βοηθήσει να κρατάτε τις σκέψεις σας επικεντρωμένες στο παρόν. Αυτό θα σας επιτρέψει να απολαμβάνετε τη ζωή καθώς τη ζείτε, να σταματήσετε να ανησυχείτε για πράγματα που έρχονται και να απελευθερώσετε μια και καλή τους παλιούς σας πόνους. 

17.Το σώμα σας είναι γεμάτο ενοχλήσεις και πόνους 
Ο νους σας παίζει μεγάλο ρόλο στα επίπεδα πόνου που νιώθετε. Ο τακτικός διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε από πόνους και τραυματισμούς. 

18.Η σεξουαλική σας ζωή χρειάζεται βελτίωση 
Ο διαλογισμός με γνώση και συναίσθηση εξαλείφει αρνητικές σκέψεις ή σκέψεις αυτοκριτικής και σας διδάσκει να απολαμβάνετε τη στιγμή, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε εκπληκτικό σεξ. 

19.Τα προβλήματά σας μοιάζουν ανυπέρβλητα 
Επειδή ο διαλογισμός σάς βοηθά να βρείτε νέες οπτικές και αυξάνει την αυτογνωσία σας, μπορεί επίσης να βελτιώσει τις ικανότητές σας στην επίλυση προβλημάτων. 

20.Πέφτετε συνεχώς στις ίδιες ψυχικές παγίδες 
Η ευρύτερη αυτογνωσία σας επιτρέπει να προσδιορίσετε τις ψυχικές παγίδες και σας βοηθά να μπορείτε να τις αποφύγετε στο μέλλον. 

21.Είστε στρεσαρισμένοι 
Παραδεχθείτε το, μερικές φορές ξέρετε πως είστε στρεσαρισμένοι. Το να περνάτε λίγα λεπτά σε διαλογισμό και φροντίζοντας το νου, το σώμα και την ψυχή σας, είναι το μόνο που χρειάζεστε για να επιστρέψετε στον χαρούμενο, ενεργητικό και δημιουργικό εαυτό σας.




Συγγραφέας: Mark Zhang (ομιλητής, προπονητής διαλογισμού, www.mindbodygreen.com)
Μετάφραση: Nίκος Πνευματικός
Ο Νίκος είναι συν-δημιουργός της Εστίας της Θεραπείας και μεταφράζει άρθρα ενδυνάμωσης και εξέλιξης.
Ασχολείται με την κατασκευή και υποστήριξη ιστοσελίδων, έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα ζώα και του αρέσει η αστροφυσική, η κβαντομηχανική, η γιόγκα, ο εσωτερικός τρόπος ζωής και το... Star Trek!





Του Νίκου Πνευματικού

9 Σημάδια Που Δείχνουν Ότι η Ψυχή Σου Έχει Ξαναβρεθεί Σε Αυτό Τον Κόσμο Στο Παρελθόν.....!!!!!!!!

Αρκετοί προσεγγίζουν τη μετενσάρκωση σαν ένα μύθο. Χάρη σε μια πρόσφατη βρετανική μελέτη, μαθαίνουμε περισσότερα σχετικά με την ουσία και την φύση της μετενσάρκωσης. Αντιθέτως με το τι γνωρίζουμε για αυτή μέχρι τώρα, η μετενσάρκωση δεν βιώνεται μόνο όταν πεθαίνει κάποιος, αλλά μπορεί επίσης να γίνει αισθητή και από κάποιον που αποφασίζει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του.

Υπάρχουν πολλά σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξακριβώσετε αν έχετε ζήσει σε αυτό τον κόσμο σε μια παλαιότερη ζωή.

Είστε σε θέση να αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας προκαλούν οι άλλοι.
Τα βιώματα που φέρει η ψυχή από προηγούμενες ζωές σας κάνουν πιο δυνατούς σε σχέση με τους άλλους. Αν μπορείτε να ξεπερνάτε και να διαχειρίζεστε τον πόνο και τα βάσανα που σας προκαλούν οι άλλοι, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει πως η ψυχή σας υπάρχει από παλιά σε αυτόν τον κόσμο.

Οι μνήμες από προηγούμενες ζωές είναι βασικό χαρακτηριστικό των παλαιότερων ψυχών.
Ο Υπνωτισμός μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τέτοια όνειρα. Αν έχετε έντονα συναισθήματα από προηγούμενες ζωές, εύκολα βγαίνουν στην επιφάνεια. Μάλλον οι παλιές μνήμες προκαλούν τέτοια συναισθήματα.

Ο χρόνος δεν επηρεάζει μια αρχαιότερη ψυχή.
Αν η ψυχή έχει ξαναβρεθεί σε αυτό τον κόσμο πριν την παρούσα κατάστασή της, έχει την τάση να μην αγωνιά για το χρόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει βιώσει περισσότερο χρόνο. Δεν ανησυχεί, επειδή έχει δει συνεχώς τον κόσμο να αλλάζει, άλλες φορές προς το χειρότερο και άλλες προς το καλύτερο.

Η αίσθηση ότι δεν ανήκετε σε αυτό τον κόσμο, μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι που αποδεικνύει ότι έχετε ζήσει και άλλες ζωές στο παρελθόν.
Βρίσκεστε σε μια κοινωνία και ακολουθείτε τον τρόπο ζωής της, αλλά υπάρχει κάτι μέσα σας που συνεχώς σας λέει πως δεν ανήκετε εκεί. Επίσης, το γεγονός ότι μπορεί να προτιμάτε έναν συγκεκριμένο πολιτισμό, κουλτούρα, τόπο ή τους ανθρώπους μιας συγκεκριμένης κοινωνίας μπορεί να συνδέετε με μια προηγούμενη ζωή, που ζήσατε σε τέτοια περιβάλλοντα και πολιτισμούς και περάσατε καλά.

Έχετε μεγαλύτερη αυτεπίγνωση.
Είστε σε θέση να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τα πράγματα που σας περιβάλλουν. Καταλαβαίνετε τους άλλους σαν να ζείτε σε ένα τρισδιάστατο συναισθηματικό κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που μπορείτε να ελέγχετε ό, τι είναι γύρω σας και δεν αιφνιδιάζεστε από τις καταστάσεις.

Συμπάσχετε με τον πόνο των άλλων.
Έχοντας έρθει στη ζωή περισσότερο από μία φορές, είστε σε θέση να συνδέεστε πιο ουσιαστικά με τους ανθρώπους και έχετε την τάση να κατανοείτε καλύτερα τα συναισθήματά τους. Οι άλλοι αισθάνονται άνετα να είναι κοντά σας τη στιγμή που είναι στενοχωρημένοι και νιώθουν θλίψη. Είστε σε θέση πάντα να βοηθάτε την οικογένεια και τους φίλους σας.

Η διαίσθησή σας είναι καλά ανεπτυγμένη.
Αυτό συμβαίνει επειδή έχετε ζήσει περισσότερα και έχετε αποκτήσει εμπειρία. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αισθάνεστε ό,τι λάθος συμβαίνει γύρω σας. Έτσι έχετε τα πάντα σε έλεγχο.

Παίρνετε αυτό που θέλετε όταν το χρειάζεστε.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ξέρετε πώς να πείσετε κάποιον να δεχτεί να κάνει αυτό που θέλετε. Κάποιοι από τους γύρω σας μένουν έκπληκτοι με αυτή σας την ικανότητα, ενώ άλλοι μπορεί να σας μισούν. Τα καταφέρνετε, επειδή μέσα στα χρόνια εξοικειωθήκατε με το νόμο της έλξης.

Σκέφτεστε και πράττετε με μια εντελώς διαφορετική προοπτική.
Η διαφορετικότητά σας κάνει τους άλλους να νομίζουν ότι προσπαθείτε να αποφύγετε να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα. Στην ουσία, ο διαφορετικός τρόπος σκέψης σας οφείλετε σε εμπειρίες προηγούμενων ζωών.

Αισθάνεστε ότι έχετε απεριόριστες ευκαιρίες για να αλλάξετε όσα δεν σας αρέσουν.
Ως εκ τούτου, μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάξετε ότι θέλετε τώρα. Στη συνέχεια, σε επόμενες ζωές μπορείτε να αλλάξετε τα υπόλοιπα.




Μετάφραση και Επιμέλεια Κειμένου : 

5 πράγματα που συμβαίνουν μόνο στις παλιές ψυχές.....!!!!!!!!

Το να είστε παλιά ψυχή είναι σαν να έχετε ήδη περιπλανηθεί στον πλανήτη για πολλά χρόνια πριν αυτή η καινούργια ζωή που ζείτε τώρα κάνει την εμφάνισή της. Μερικές φορές οι παλιές ψυχές δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε κοινωνικούς κανόνες. Η κατανόηση των δημοφιλών απόψεων μεταξύ των συνομήλικων τους είναι δύσκολη καθώς δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε ανθρώπους που υποτίθεται ότι έχουν την ίδια ηλικία με αυτούς, όμως αισθάνονται σαν να είναι πολύ πιο κάτω από αυτούς ή πολύ ανώτεροί τους.

Ακολουθούν μερικά πράγματα που οι παλιές ψυχές βιώνουν καθώς ωριμάζουν και φτάνουν την πραγματική τους ηλικία στο κεφάλι τους:

Φύση ενάντια στο μοντέρνο
Οι άνθρωποι που είναι παλιές ψυχές προτιμούν να βρίσκονται στην φύση σε αντίθεση με τον σύγχρονο κόσμο ή τον συμβατικό κόσμο. Η φύση προσφέρει πολλά περισσότερα μέσα σας καθώς και αισθάνεστε σαν να είστε συνδεδεμένοι με κάθε ον, φυτό και ζώο γύρω σας.

Η απομόνωση του δάσους, τα θρυμματισμένα κύματα του ωκεανού ή απλά το να περνάτε τον χρόνο σας οπουδήποτε στη φύση, σας παρέχουν πολύ περισσότερη άνεση από την αδίστακτη πόλη. Τα θορυβώδη αμάξια, οι θορυβώδεις άνθρωποι ή απλά οτιδήποτε φαίνεται περιττό, φαίνεται να ξεπροβάλλουν σε εσάς καθώς περπατάτε στους δρόμους της πόλης. Η φύση είναι το ευτυχισμένο σας μέρος και κανείς δεν μπορεί να σας πει το αντίθετο.

Κατανοώντας τον κόσμο
Ξέρετε βαθιά μέσα σας ότι είστε ένα μικρό κομμάτι από κάτι πολύ μεγαλύτερο. Συνειδητοποιείτε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο/σύμπαν. Ότι οτιδήποτε κάνετε φαίνεται να έχει μικρή σημασία αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, από τη στιγμή που ξέρετε ότι η προσωρινότητα της ζωής είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά χαρακτηριστικά της ζωής, βάζετε την καλύτερή σας προσπάθεια για να κάνετε τους φίλους σας, τους αγαπημένους σας και ένα σωρό άλλους ανθρώπους σε αυτόν τον πλανήτη, ευτυχισμένους. Άσχετα από το ότι είστε τόσο μικροί, σας κάνει εξαιρετικά ευτυχείς να ξέρετε ότι είστε μέρος κάτι πολύ μεγαλύτερου από εσάς.

Προτιμάτε να έχετε χρόνο να είστε μόνοι
Το να χετε τον χώρο σας και τον χρόνο σας να σκεφτείτε μόνοι, είναι ένα πολύ ζωτικό μέρος της προσωπικότητάς σας. Αυτό σας δίνει χρόνο να αναρρώνετε, να επεξεργάζεστε ολόκληρη την μέρα που μόλις πέρασε, να ανακαλύπτετε πράγματα που δεν είχατε παρατηρήσει πριν για τον εαυτό σας καθώς χρειάζεστε τη μοναξιά για να πνίξετε όλους τους θορύβους που ακούσατε σήμερα.

Οι παλιές ψυχές προτιμούν να έχουν χρόνο να βρίσκονται μόνοι τους απλά επειδή τους δίνει τον χρόνο να σκεφτούν για τον εαυτό τους και τους άλλους. Αυτό είναι σημαντικό καθώς νιώθουν σαν προσπαθούν να εξακριβώσουν τα συναισθήματά τους για τον κόσμο γύρω τους καθώς και να έρχονται σε καινούργιες συνειδητοποιήσεις που ποτέ άλλοτε δεν είχαν.

Δεν μπορούν να βρίσκονται με άτομα της ηλικίας τους
Το να είστε παλιά ψυχή σημαίνει ότι έχετε λίγη παραπάνω κατανόηση του κόσμου γύρω σας σε σχέση με τους συνομήλικους σας. Σίγουρα, υποτίθεται ότι έχουν την ίδια ηλικία με εσάς, αλλά το περισσότερο διάστημα δεν έχουν την ωριμότητα που χρειάζεται για να κατανοήσουν πράγματα με κριτική ματιά.

Βρίσκετε τον εαυτό σας να πρέπει να εξηγήσει πράγματα που συνήθως όταν τα λέτε είναι σαν να μιλάτε σε κουφούς, είτε γιατί δε θέλουν να καταλάβουν είτε γιατί απλά σας αποκαλούν βαρετούς προς ικανοποίησή τους σε πρώτη φάση. Ωστόσο αυτό δεν σας ρίχνει. Παρόλο που δεν βρίσκεστε με ανθρώπους της ηλικίας σας, βρίσκετε άλλους που σας βλέπουν όπως πραγματικά είστε.

Ποτέ η γνώση δεν είναι αρκετή
Είστε συνεχώς πρόθυμοι να μάθετε νέα και εκπληκτικά πράγματα από τον κόσμο μέσα στον οποίο ζείτε. Τίποτα δεν είναι τόσο μεγάλο ή τόσο μικρό για να σας προκαλέσει. Οτιδήποτε έχει μια τιμή και είστε πρόθυμοι να μάθετε τι χρειάζεται για να συναντήσετε καινούργια ύψη στο ταξίδι σας ως ανθρώπινη οντότητα.

Δεν μπορείτε ποτέ να πάρετε αρκετή γνώση από τους άλλους και κάθε είδους μυστήριο σας ιντριγκάρει. Θέλετε να ξέρετε τις ατελείωτες λεπτομέρειες του με ποιον τρόπο γίνεται κάτι με φοβερή δουλειά. Τα υλικά δεν ήταν ποτέ το στοιχείο σας, όμως η δύναμη της γνώσης είναι αρκετή για να σας κάνει να θέλετε να κάνετε κάτι καινούργιο.




Μετάφραση: awakengr.com via